Владимир Чуков: Дезертьор от египетската армия е взривил руския самолет над Синай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139456

Офицер, дезертирал от египетските въоръжени сили, е извършителят на атентата срещу руския граждански самолет, пътуващ по линията Шарм ел шeйх – Санкт Петербург. Това написа на фейсбук страницата си арабистът Владимир Чуков като се позова на израелски източници. 
Офицер, дезертирал от египетските въоръжени сили, е извършителят на атентата срещу руския граждански самолет, пътуващ по линията Шарм ел шeйх – Санкт Петербург. Това написа на фейсбук страницата си арабистът Владимир Чуков като се позова на израелски източници.  "Израелски източници съобщават, че той е бил нает от терористите от ИДИЛ.

Бивш военен се обади в полицията и се застреля

http://pik.bg/бивш-военен-се-обади-в-полицията-и-се-застреля-news442750.html

Бивш военен се обади в полицията и се застреля

Бивш военен от Шумен се застреля в околностите над града днес сутринта. Преди това той се е обадил в полицията и казал, че ще предприеме крайното действие.

Тялото му е било открито в гората зад астрономическата обсерватория, съобщава Topnovini.bg.

Шуменецът се е застрелял със законно притежаван пистолет.

На мястото на инцидента около 11,30 часа пазеше патрулен автомобил, районът е бил отцепен. До тялото на мъжа е имало разпънат чадър.

Огледът на мястото на трагедията продължава.

 

Владимир Чуков: Дезертьор от египетската армия е взривил руския еърбъс над Синай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139466

Офицер, дезертирал от египетските въоръжени сили, е извършителят на атентата срещу руския граждански самолет, пътуващ по линията Шарм ел шeйх – Санкт Петербург. Това написа на фейсбук страницата си арабистът Владимир Чуков като се позова на израелски източници. 
"Израелски източници съобщават, че той е бил нает от терористите от ИДИЛ.
Офицер, дезертирал от египетските въоръжени сили, е извършителят на атентата срещу руския граждански самолет, пътуващ по линията Шарм ел шeйх – Санкт Петербург. Това написа на фейсбук страницата си арабистът Владимир Чуков като се позова на израелски източници.  "Израелски източници съобщават, че той е бил нает от терористите от ИДИЛ.

Ново обвинение за цар Киро: Душил журналист!

http://petel.bg/Novo-obvinenie-za-tsar-Kiro--Dushil-zhurnalist-__135530

Снимка: Булфото Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу Кирил Рашков, известен като цар Киро, за непристойни...

Стойка Пипирудата стана майка. Вижте как кръстиха детето!

http://petel.bg/Stoyka-Pipirudata-stana-mayka--Vizhte-kak-krastiha-deteto-__135531

Пипирудата от първия сезон на „ Биг Брадър “, стана майка на момиченце на 3 ноември, пише списание LOVE style, пише "Блиц".Актрисата и приятелят...

Трима тенисисти на Черно море-Елит ще играят срещу Григор Димитров утре

http://petel.bg/Trima-tenisisti-na-CHerno-more-Elit-shhe-igrayat-sreshhu-Grigor-Dimitrov-utre__135532

Снимка: Булфото, архив Преди утрешния си мач с Гаел Монфис в събота най-добрият български тенисист Григор Димитров ще проведе открит...

Спас Натов: Очакма да играем силно срещу Лукойл Академик

http://petel.bg/Spas-Natov--Ochakma-da-igraem-silno-sreshhu-Lukoyl-Akademik__135533

"Лукойл Академик е най-силният отбор в първенството ни. Очаквам да направим добър мач и срещу най-добрите да играем добре”, коментира...

Борислав става новия враг в къщата на Big Brother All Stars

http://petel.bg/Borislav-stava-noviya-vrag-v-kashhata-na-Big-Brother-All-Stars-__135534

Съквартирантите се обръщат срещу мачото, заради думите по адрес на Евгени В този сезон на Big Brother All Stars отношенията между...

Бизнес климатът в България се влошава

http://www.vesti.bg/pari/biznes/biznes-klimatyt-v-bylgariia-se-vloshava-6046232

Основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, е несигурността, генерирана от държавата

Рекордно тримесечие отчита европейският индустриален пазар

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/rekordno-trimesechie-otchita-evropeiskiiat-industrialen-pazar-206816/

Според анализатори 2015 г. вероятно ще бъде най-силната година за европейските индустриални и логистични имоти

Свилен Тонев: НАП получава ежедневни данни за продажбите на гориво на бензиностанциите

http://pik.bg/свилен-тонев-нап-получава-ежедневни-данни-за-продажбите-на-гориво-на-бензиностанциите-news442746.html

Свилен Тонев: НАП получава ежедневни данни за продажбите на гориво на бензиностанциите

Националната агенция по приходите получава ежедневни данни за количествата и продажбите на гориво на бензиностанциите. Това заяви в Пловдив Свилен Тонев - IT специалист.

Връзката с НАП е от 2012 г. и представлява получаване на дневен отчет от бензиностанцията към НАП. Агенцията по приходите се свързва през мобилен оператор с фискална система, сертифицирана от Българския институт по метрология. Автоматизираният отчет на дневна база включва данните от броячите на колонките, данните за продажби по система, доставките по документи и доставките по система. Данни в НАП се получават и от нивомерната система.

Всичко е автоматизирано. Данните, които са събрани, са консолидирани в една фискална система, одобрена от БИМ, който изпитва всяка система, за да може да започне работа обектът. Комуникацията с НАП става чрез виртуална мрежа, която е към мобилните оператори и това става при одобрение на агенцията. Всички данни се предават чрез един GPRS модул, който е част от фискалната система и е разположен в обекта.

Този модул е пломбиран от БИМ и се сервизира от сертифицирана фирма. Всеки елемент от тази система минава на периодични изпитания, за да са сигурни от НАП, че данните, които получават в сървърите си са верни. Всеки служител на НАП може да направи внезапна проверка на обекта и да сравни данните, с които в системата на НАП разполагат. 

Адел потегля на европейско турне

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/27/2657780_adel_poteglia_na_evropeisko_turne/?ref=rss


Британската певица Адел обяви, че потегля на европейско турне в подкрепа на последния си албум и ще направи 15 концерта във Великобритания, Ирландия и континентална Европа, започвайки идния февруари, предава "Ройтерс"".

Изпълнителката ще посети още Норвегия, Дания, Германия, Швейцария, Португалия, Италия, Испания, Холандия, Белгия и Франция.

Това е първото турне на певицата от четири години. Освен майчинството, на което тя се отдаде в това време, Адел е казвала, че изпитва...

Джакпотът за неделния тираж достигна 7,4 милиона евро

http://www.grreporter.info/dzhakpott-za-nedelniya-tirazh-dostigna-74-miliona-evro/18277

Във втора категория имаше петима победители, които получават по около 79 000 евро, а в трета категория 72 победители получават по 2 500 евро.

прочети повече

10 мита за съня, които са пълна ЛЪЖА

http://curious.actualno.com/10-mita-za-synja-koito-sa-pylna-lyja-news_510187.html

Фактите, които сте научили за съня са просто погрешни. Ето истината за това, което се случва, когато отпуснете глава през нощта. 1. Броенето на овце ви помага да заспите. Изследвания показват, че хората, които си представят образа на спокойно място заспиват по-бързо от тези, които броят овце. 2. Вашият мозък е неактивен, докато спите. Вашият мозък всъщност е активен, когато сте заспали, както когато сте будни. Вашето тяло, обаче, прави почивка. Костите, мускулите и тъканите регенерират по вр

Проверки още от сутринта заради "Черния петък" в Бургас

http://burgas.actualno.com/proverki-oshte-ot-sutrinta-zaradi-chernija-petyk-v-burgas-news_510195.html

Комисията за защита на потребителите в Бургас е започнала още от сутринта проверки по магазините във връзка с т. нар. „Черен петък”, като се следи за коректността и лоялността на търговците, съобщи за Topnovini.bg директорът на местната КЗП Николай Стойков. Проверките ще бъдат осъществявани през целия ден. „Следи се за всичко от гледна точка на обявяването на самото намаление. Проверява се предварителната информация, която не трябва да бъде подвеждаща за потребителя”, об

Албания забрани на престъпниците да влизат в политиката

http://balkani.actualno.com/albanija-zabrani-na-prestypnicite-da-vlizat-v-politikata--news_510196.html

Основните политически партии в Албания постигнаха съгласие в публичната администрация да не се допускат лица с престъпно минало, предаде БГНЕС. Депутатите в парламента в Тирана приеха закон, който забранява участие в публична дейност на всички лица, които са били осъждани в страната или чужбина. В продължение на дълги години САЩ и ЕС призовават Тирана да приеме подобен закон. Местните медии подчертават, че по време на 25-годишния преход почти всички политически партии се свързват с престъпниц

Бизнес климатът отново се влошава през ноември

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznes-klimatyt-otnovo-se-vloshava-prez-noemvri-206817/

Най-песимистични са настроенията на фирмите в строителния сектор, услугите и търговията на дребно

БЧК провежда в Монтана учение за оказване на помощ на пострадали при пожар във влак

http://pik.bg/бчк-провежда-в-монтана-учение-за-оказване-на-помощ-на-пострадали-при-пожар-във-влак-news442745.html

БЧК провежда в Монтана учение за оказване на помощ на пострадали при пожар във влак

На 28 ноември от 10:00 часа на полигона на ОУ „ПБЗН“, областната организация на Българския Червен кръст – Монтана ще проведе учение на своя новосформиран екип за работа при бедствия, на тема: „Оказване на помощ на пострадалите граждани след пожар във влак“.

Екипът е създаден в рамките на изпълнявания от Българския Червен кръст проект „Подготвени заедно за бедствия, аварии и кризи“, финансиран от Фонда за реформи, свързани с гражданското общество на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съобщиха от БЧК. При реализирането на проекта бяха сформирани три екипа на Българския Червен кръст за действие при бедствия в областите Видин, Монтана и Перник.

Те преминаха обучения, чрез които бяха подготвени да оказват помощ на населението в кризисни ситуации. В заключителната част на проекта се провеждат и настоящите учения – демонстрации, с които получените знания и умения да бъдат тествани на практика. В занятието, наред с доброволните екипи на БЧК ще участват представители на Секретариата на Националния съвет на БЧК и партньори от областните институции, ангажирани със защитата на населението в ситуации на бедствия.

19-годишно момче с рядка форма на рак се нуждае от помощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139451

19-годишно момче от Шумен се бори за живота си повече от две години. Атанас Златев страда от рядка форма на рак и единственият му шанс е скъпа операция във Виена, където лекарите гарантират успех. У нас такава операция не се прави, затова семейството очаква Здравната каса да плати за нея. Отговор от институцията обаче засега няма.

19-годишно момче с рядка форма на рак се нуждае от помощ (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139442

19-годишно момче от Шумен се бори за живота си повече от две години. Атанас Златев страда от рядка форма на рак и единственият му шанс е скъпа операция във Виена, където лекарите гарантират успех. У нас такава операция не се прави, затова семейството очаква Здравната каса да плати за нея. Отговор от институцията обаче засега няма.

Над 600 елемента и 43 км светещи гирлянди украсяват Варна за Коледа

http://www.moreto.net/novini.php?n=307543

Над 600 тематични елемента – свещи, елхички, снежинки, звездички, камбанки и 43 000 метра светещи гирлянди ще грейнат във Варна в навечерието на коледните и новогодишните празници. Това съобщиха от Община Варна за Moreto.net. Те ще бъдат разположени по булевардите „Мария Луиза" , „Хр.

НЗОК е на тъмно

http://pik.bg/нзок-е-на-тъмно-news442743.html

НЗОК е на тъмно

Ремонтни дейности по електрозахранването в сградата на Централното управление на Националната здравноосигурителна каса ще възпрепятстват обслужването на граждани днес, съобщиха от пресслужбата на НЗОК.

От 9:00 ч. ще започне поетапно изключване на сървърите в институцията. Ще се прекрати работата на всички информационни системи и електронни услуги. Няма да работи и интернет порталът. Възстановяването на електрозахранването ще се извърши в късния следобед, но е възможно ремонтът да не приключи до края на работното време.

Поради извършване на системни и технически дейности по сървърните ресурси, за периода от 17:30 ч. на 27 ноември до 8:00 ч. на 1 декември, ще има временни прекъсвания в работата на някои от предлаганите електронни услуги, посочват още от касата.

Изпратени са указания на районните здравноосигурителни каси, с които следва спешно да уведомят всички договорни партньори на НЗОК за режима на работа през посочения времеви интервал.

 

След ратификацията на договора за ремонт на МИГ-29 БСП поиска оставката на министър Ненчев и на правителството

http://www.cross.bg/nenchev-polsha-bulgariya-1489725.html

/КРОСС/След скандал в парламента депутатите приеха и на второ четене нашите МиГ-ове да се ремонтират в Полша. От присъствалите в залата 179 народни избраници 130 бяха "за", а 41 - "против". Текстът на споразумението няма да се публикува в Държавен вестник, тъй като е секретен, но ще влезе в сила, след като бъде обнародван. Договорът е секретен, повтори министър Ненчев на брифинг в парламента след ратификацията и отказа да обяви клаузите му. На настоятелните искания на медиите да обясни защо договорът няма публичност, Ненчев се обърка като първо заяви, че това е търговска сделка, после че е междудържавен договор, а след това даде думата на Радан Кънев да отбива журналистическите атаки. "Министърът е абсолютно некомпетентен. Изложихте на опасност живота на летците и нашите отношения с Русия", каза от трибуната соцдепутатът Валери Жаблянов, цитиран от Епицентър.бг. Той призова правителството да подаде оставка. Колегата му Таско Ерменков нарече днешния ден "черен петък". Той уточни, че именно на днешната дата е бил подписан трагичния за историята ни Ньойски договор. Лидерът на Реформаторския блок успя да върне разговора чак до Стамболов, Радославов и султана. Той дори нарече индиректно космонавта Александър Александров и хората, които са против сделката с Полша, "руски мекерета"

След ратификацията на договора за ремонт на МИГ-29 В. Жаблянов от БСП поиска оставката на министър Ненчев

http://www.cross.bg/polsha-nenchev-bulgariya-1489725.html

/КРОСС/След скандал в парламента депутатите приеха и на второ четене нашите МиГ-ове да се ремонтират в Полша. От присъствалите в залата 179 народни избраници 130 бяха "за", а 41 - "против". Текстът на споразумението няма да се публикува в Държавен вестник, тъй като е секретен, но ще влезе в сила, след като бъде обнародван. Договорът е секретен, повтори министър Ненчев на брифинг в парламента след ратификацията и отказа да обяви клаузите му. На настоятелните искания на медиите да обясни защо договорът няма публичност, Ненчев се обърка като първо заяви, че това е търговска сделка, после че е междудържавен договор, а след това даде думата на Радан Кънев да отбива журналистическите атаки. "Министърът е абсолютно некомпетентен. Изложихте на опасност живота на летците и нашите отношения с Русия", каза от трибуната соцдепутатът Валери Жаблянов, цитиран от Епицентър.бг. Той призова правителството да подаде оставка. Колегата му Таско Ерменков нарече днешния ден "черен петък". Той уточни, че именно на днешната дата е бил подписан трагичния за историята ни Ньойски договор. Лидерът на Реформаторския блок успя да върне разговора чак до Стамболов, Радославов и султана. Той дори нарече индиректно космонавта Александър Александров и хората, които са против сделката с Полша, "руски мекерета"

10 европейски страни се обявиха против „Северен поток“

http://www.moreto.net/novini.php?n=307533

10 страни от ЕС изпратиха писмо до Европейската комисия, в което казват, че намерението на Русия да разшири газовите си връзки към Германия е в разрез с европейските интереси и носи рискове за допълнителното дестабилизиране на Украйна, предаде Reuters.

Списъкът на кредиторите с оспорени вземания към КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_598531.html

Списъкът на кредиторите с оспорени вземания към КТБ АД беше публикуван днес в Търговския регистър, съобщиха синдиците на банката. Всеки кредитор от списъка има право в 14-дневен срок, т.е. до 11 декември включително, да получи копие от подаденото срещу вземането му възражение и от доказателствата към него в централата на КТБ на ул. „Граф Игнатиев” №10 в София, както и в следните подразделения на КТБ АД (н): ФЦ „Благоевград“, ФЦ „Бургас“, ФЦ „Варна“, ФЦ „Плевен“, ФЦ „Пловдив“, ФЦ „Русе“, ФЦ „София-Запад“, ФЦ „София-Център“, ФЦ „София-Юг“, ФЦ „Стара Загора“, ОРМ „Красно село“, ОРМ „Младост-1“ и ОРМ „Южен парк“. До 18 декември 2015 г. включително всеки кредитор с оспорено вземане ще има право да представи на синдиците на КТБ АД писмено становище по възражението и да приложи доказателства. Синдиците трябва да се произнесат по възраженията в 40-дневен срок, който започва да тече от 19 декември 2015 г. В списъка са Булгаргаз с над 10 млн. лева, НУРТС България - над 50 млн., Вива Телеком България - 190 хил., Табак маркет - 15 309, Риск инженеринг - 7.6 млн., Фондът за гарантиране на влоговете в банките с близо 4 млрд. лева, държавната Българска банка за развитие - 8.4 млн., Ахмед Доган - близо 700 хил. лева, Александър Сталийски - 40 хил., Дунарит - над 84 млн. Списъка вижте тук:

Китай: На Анкара ясно ли е, какво е да свалиш руски самолет?!

http://frognews.bg/news_102671/Kitai-Na-Ankara-iasno-li-e-kakvo-e-da-svalish-ruski-samolet!/

Китай като всички страни от с интерес следи развитието на ситуацията в конфликта със сваления от Турция руски бомбандировач Су-24 и последвалите развития по темата. Според аналитика от Prison Planet Пол Джозеф Уотсон изданието China Daily отразява мнението на Комунистическата партия в Китай и позициите по въпроса на управляващият елит в страната.

В Благоевград се вземат спешни мерки заради огнище на бруцелоза

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657832_v_blagoevgrad_se_vzemat_speshni_merki_zaradi_ognishte/?ref=rss


Свикано е спешно заседание на епизоотичната комисия в Благоевград заради огнището на бруцелоза в община Сатовча, съобщи БНР. В село Кочан 20 дребни животни са с положителна проба при редовни серологични изследвания. 
 Болните овце и кози са от едно стадо, каза кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Вчера собственикът е изолирал обекта, за да нямат болните животни контакт с други животни и хора.
 "Това стадо е изолирано, но по принцип пашуването се извършва почти на едни и същи...

По красотата посрещат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139247

До такава степен сме свикнали ежедневно да полагаме грижи за външния си вид, че почти сме забравили втората част от поговорката. И колкото и да твърдят, че умните жени не се отличават с идеална красота, ама имате дори само капка здрав разум, със сигурност не пропускате да обърнете внимание на тялото си.
До такава степен сме свикнали ежедневно да полагаме грижи за външния си вид, че почти сме забравили втората част от поговорката. И колкото и да твърдят, че умните жени не се отличават с идеална красота, ама имате дори само капка здрав разум, със сигурност не пропускате да обърнете внимание на тялото си.

ИД призна: Не нападаме България, защото харесваме бирата ви

http://offnews.bg/news/n_1/n_598520.html

Вчера терористичната групировка "Ислямска държава" направи скандално разкритие пред българския публицист Руслан Трад в Туитър. Там Трад, който е специалист по Близкия изток, подтикнат от съобщението на ИД, в което терористите обявяват война на всички съседки на България , но не и на страната ни - запитва защо това е така? Отговорът е повече от шокиращ - джихадистите признават - обичаме вашата бира!  Ето и превод на разговора им, който се провежда на английски: Руслан Трад: В ново видео "Ислямска държава" обяви кои страни са нейни врагове, но там не беше и България. Защо ни пренебрегваш, халифе??? "Ислямска държава": Защото обичаме "Каменица" и "Астика". Руслан Трад: Или защото имаме много дюнерджийници? "Ислямска държава": Не бе, брат. Само "Каменица". ( бел. ред. - в оригинал е изписано като: Ne be brat. "Каменица" all the way. Което е ясна индикация, че от ИД знаят и български! ) Руслан Трад: Чудя се какво мисли @DarthPutinKGB по въпроса. "Ислямска държава": Не говоря на Путин вече. Той нарани чувствата ми. Владимир Путин: Та аз дори не ви бомбардирам. Разговора в оригинал може да видите на този линк . OFFNews реши да провери профила на ИД в Туитър , тъй като е известно, че джихадистите ползват много умело социалните мрежи като начин на комуникация и пропаганда. Там видяхме, че страницата, от която е писано, има 1531 туита, 43,6 хиляди последователи и 9342 харесвания.  В описанието ѝ е посочено, че се занимава с убийства, изнасилвания, инвазии, обезглавявания на невинни журналисти, хуманитарни доброволци и малко благотворителност. Някои хора се усъмниха в истинността на диалога, но ние решихме да се осланяме на основното правило от зората на мрежата - щом е написано в интернет, значи е истина.

"Атака" в парламента: За Запада българинът не е човек

http://pik.bg/атака-в-парламента-за-запада-българинът-не-е-човек-news442740.html

"Атака" в парламента: За Запада българинът не е човек

Днес отново се опитват да ни покорят, но вместо мечове - ползват медии, вместо копия - фирми, вместо щитове си имат родни продажни политици, заявяват националистите на 96-та годишнина от Ньойския договор

На този ден, 27-ми ноември е извършено едно чудовищно престъпление против България, против справедливостта и човечеството. На този ден, през 1919-та година, „великите“ западни демокрации принуждават Родината ни да подпише унизителния Ньойски договор - диктат на победителите над победения.

Наказание на „великите демокрации“ срещу българския народ.  Договор, според който нови стотици хиляди наши братя остават под робство. Това заяви днес от името на парламентарната група на АТАКА депутатът Илиан Тодоров  по повод 96 години от Ньойския мирен договор.

От АТАКА припомниха, че милиони българи и хиляди квадратни километра българска земя са откъснати от пределите на майка България. Както сега, така и тогава, никой не се интересува нито от справедливостта, нито от нормалните човешките права за българина. За западните демокрации българинът не е човек, той е победен. Хиляди протести, декларации и доказателства за неправдата са отправени към екзекуторите. Всичко е напразно. Западът, опиянен от победата си, самодоволно потрива ръце, заяви още Тодоров.

Наказателната акция, наречена Ньойски мирен договор, подписана в парижкото предградие Ньой, символизира отмъщението на Франция и Запада за загиналия в България нашественик граф дьо Ньой. 714 години преди това, разбойникът дьо Ньой, заедно с други негови съучастници от четвъртия кръстоносен поход идват в България, за да я покорят. Но подценяват българския дух и военна мощ. Заради наглостта си те са наказани и разбити от цар Калоян.

Днес техните наследници отново се опитват да ни покорят. Вместо мечове, използват медии, вместо копия, използват фирми, вместо щитове, използват родни продажни политици. Те вече не са „кръстоносен поход“. Те вече са „Европейски съюз“.

Но целта не се променя. Целта им 1205-та, 1919-та, и 2015-та е една и съща - ограбване, унищожение, колонизация. Но те отново подценяват наследниците на Цар Калоян. Великият българския народ, чрез неговото острие - ПП АТАКА, ще води до успешен край битката за България, заключиха в декларацията си от партията на Волен Сидеров.

"Фолксваген Транспортер" стана ван на годината, а "Нисан Навара" спечели при пикапите

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/27/2657291_folksvagen_transporter_stana_van_na_godinata_a_nisan/?ref=rss


Конкурсът ван на годината води началото си от 1991 година и от тогава винаги, когато участва "Фолксваген Транспортер", моделът печели. Традицията е жива и тази година, като шестото поколение триумфира, в конкуренция с "Фиат Добло", "Фолксваген Кади" и близнаците на групата PSA – "Пежо Партнер" и "Ситроен Берлинго".

Най-добрият ван сред тях е избран от международно жури, съставено от журналисти от 25 страни. Приемайки наградата, председателят на управителния съвет на "Фолксваген...

За 78 язовирни стени в лошо състояние и риск от наводнения предупреди прокуратурата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657892_za_78_iazovirni_steni_v_losho_sustoianie_i_risk_ot/?ref=rss


Почти всички язовири, определени като "опасни" през 2014 г., продължават да са такива и до днес, има "повтарящи се проблеми и слабости" при поддръжката на водоемите, а същевременно контролните органи не налагат наказания на виновните. Плашещите изводи са на Върховната административна прокуратура, която е извършила проверка на басейновите дирекции и държавните органи, оторизирани да осъществяват контрол и мониторинг на водоемите.

"С нарушенията се създават предпоставки за неблагоприятни последици, като наводнения и бедствени ситуации", се казва в доклада от проверката, публикуван на сайта на държавното обвинение вчера.

През 2014 година България пострада от няколко наводнения, които взеха жертви. Най-тежкото бе положениято в Мизия, където след поройни дъждове преля язовир и наводни над хиляда къщши, а двама души загинаха. Три жертви имаше и на наводнение в Бургаско, където през есента придошли води заляха пътя за Созопол. По данни на представителството на ЕП в София щетите от наводненията в България възлизат на 80 млн. евро, като тази година Европейският парламент одобри отпускане на 1.98 млн. евро за спешни възстановителни дейности за справяне с щетите от 2014 г.

Още през декември миналата година прокуратурата направи проверка на язовирите, при която откри сериозни порблеми и в състоянието на стените и в работата по поддръжката им. Тогава, със заповед на премиера Борисов, бе създадена и междуведомствена работна груп, която да предприеме мерки срещу наводненията. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева тогава съобщи, че до края на годината "Напоителни системи" ще трябва да се справят с язовирите в предаварийно състояние. През юли тази година с поправки в Закона за водите контролът върху техническото състояние на язовирите бе прехвърлен от "Напоителни системи" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Едва в края на миналия месец обаче правителството взе решение за увеличаване на персонала й, така че да има капацитет за изпълнение на новите функции.

Сега, почти година по-късно обаче, прокуратурата установява почти, същите пробойни в системата.

Установени са 78 язовирни стени в лошо състояние, липса на измервателна и контролна апаратура, а на места – и на осъвременени аварйини планове.

"Не се осъществява своевременно или въобще не се осъществява техническа поддръжка и ремонти на хидротехническите съоръжения; голяма част от язовирните стени продължават да са в частично неизправно работоспособно състояние; отново е констатирано наличие на растителност в леглата на реките и по язовирните стени, изхвърляне на битови и строителни отпадъци в реките", посочва ВАП.

Контролната проверка е показала, че 90% от обектите, включени за проверка като потенциално опасни, се припокриват с тези от проверките през 2014 г. Това "респективно води до извода, че дадените предписания за отстраняване на констатираните преди това нарушения не се изпълняват", се посочва в доклада.

От 78-те случая на лошо състояние на язовирните стени, 47 са в района на Басейнова дирекция "Дунавски район", като на собствениците на съоръженията са съставени 14 акта по Закона за административните нарушения. В Сливенско са установени 8 язовира в предаварийно състояние и 4, които в неизправно-неработоспособно техническо състояние. В област Ямбол има 17 язовира с проблеми в техническото състояние, а 17 речни участъци са с нарушена проводимост, за което са направени предписания.

Във Варна са открити пропуски при аварийните планове на проверени общо 128 язовира. В Бургас пък се е оказало, че липсват актуални аварийни планове за 24 от язовирите, а за един от тях няма данни да има какъвто и да бил авариен план. Проверката в Бургас е установила още, че не са спазени разпоредбите, свързани с нарушаването на естественото състояние на речните леглата и брегове и крайбрежните заливаеми ивици. ВАП прави извода, че "отговорната басейнова дирекция не упражнява законовите си правомощия".

"Въпреки установените системно допускани нарушения, не се ангажира административно наказателната отговорност на виновните лица. Виновните, но не наказани лица продължават да извършват същите нарушения", казват от обвинението. От там посочват, че институциите са осъществявали контрол и мониторинг по спазването на изискванията на Закона за водите и Закона за защита при бедствия, но това не ги освобождава от законовото им задължение да налагат административни наказания на виновните при установени нарушения.

"Видно е, че съществуват повтарящи се констатации във връзка с управлението и поддържането на водите, за това е необходимо прилагането на законоустановените санкции срещу физически и юридически лица", казват от ВАП. В доклада се казва още, че има пречки за осигуряване на интегрирано управление на водите в интерес на обществото и опазване живота и здравето на хората. 

ВАП е изготвила 50 предложения, издадени са 25 акта за установяване на административни нарушения и 9 наказателни постановления. Прокуратурата е сезирала министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за вземане на мерки и санкциониране на хората, допуснали нарушения в районите под заплаха или с риск от наводнения.

Путин: Нефтът, който Турция купува от терористите, е смесен с руска кръв

http://www.cross.bg/pytin-neft-tyrtziya-1489724.html

/КРОСС/"Терористите от "Ислямска държава" изнасят нефт в Турция в промишлени мащаби. И този нефт е смесен с кръвта на наши граждани." Това заяви, видимо разгневен, руският президент късно снощи на пресконференция след срещата си с френския си колега Франсоа Оланд. Руският държавен глава се позова на данни от спътниковото разузнаване. "Става въпрос за добив в промишлени мащаби от завладените от терористите сирийски територии. Именно оттам, а не отдругаде. И ние виждаме от въздуха къде отиват тези машини. Ден и нощ те отиват в Турция", категоричен бе руският президент. Така Путин тотално опроверга турския държавен глава Реджеп Ердоган, който вчера се закле, че Турция не внася нелегално нефт. Владимир Путин отхвърли и твърденията на Ердоган, че уж този нефт се унищожава на територията на Турция. "Ако турските власти унищожават този нефт, то ние не виждаме дима от огньовете. Повтарям, става въпрос за добив в промишлени мащаби", саркастично отбеляза руският държавен глава. Путин се усъмни и че нелегалната търговия с терористите може да става без знанието на официалните власти в Анкара: "Допускаме, че висшето политическо ръководство в Турция не знае нищо за това. Трудно е да се повярва, но теоретично е възможно. Но ако висшето политическо ръководство не знае нищо за това, то нека узнае. Допускам, че може да има някакви елементи на корупция, заговор, нека се оправят с това", отбеляза Путин

Първи сняг и в София и Перник днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139430

Първи сняг чакаме днес в София и Перник, предава bTV. НИМХ обяви жълт код за три области - София, София-област и Перник, именно заради очаквания снеговалеж, който обаче съвсем няма да е сериозен. За 8 южни области пък - Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Кърджалийска и Хасковска, днес е в сила жълт код,
Първи сняг чакаме днес в София и Перник, предава bTV. НИМХ обяви жълт код за три области - София, София-област и Перник, именно заради очаквания снеговалеж, който обаче съвсем няма да е сериозен. За 8 южни области пък - Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Кърджалийска и Хасковска, днес е в сила жълт код,

Първи сняг и в София и Перник днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139423

Първи сняг чакаме днес в София и Перник, предава bTV. НИМХ обяви жълт код за три области - София, София-област и Перник, именно заради очаквания снеговалеж, който обаче съвсем няма да е сериозен. За 8 южни области пък - Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Кърджалийска и Хасковска, днес е в сила жълт код,
Първи сняг чакаме днес в София и Перник, предава bTV. НИМХ обяви жълт код за три области - София, София-област и Перник, именно заради очаквания снеговалеж, който обаче съвсем няма да е сериозен. За 8 южни области пък - Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Кърджалийска и Хасковска, днес е в сила жълт код,

Специалисти очакват раздвижване на пазара и строителството на офиси във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307538

Основният сектор в пазара на имоти във Варна, който предстои да се развива в следващите години е продажбата и наемането на офис площи. Очаква се секторът да претърпи значително раздвижване. Това коментира преди старта на юбилейната 30-та специализирана конференция по строително предприемачество и недвижима собственост, ректорът на Икономическия университет и шеф на катедрата по „Икономика и управление на строителството", проф.

Сняг заваля в Пампорово и Рожен

http://pik.bg/сняг-заваля-в-пампорово-и-рожен-news442738.html

Сняг заваля в Пампорово и Рожен

Сняг заваля в Пампорово, според информация от кулата на вр. Снежанка. Около 2 см е натрупаният до момента сняг на върха, информира БТА.

В района на хижа "Студенец" снегът е примесен с дъжд, снежна покривка все още не се е образувана, съобщиха от Планинската спасителна служба. Два градуса е температурата, измерена през деня в зоната на "Студенец".

Сняг вали и в района на Рожен, информират от Метеорологичната станция.

Снежната покривка е около 5 см, а валежът продължава.

 

Освободени са двамата, задържани в Берлин, предполагаеми терористи

http://www.mediapool.bg/osvobodeni-sa-dvamata-zadarzhani-v-berlin-predpolagaemi-teroristi-news242368.html

Двамата задържани вчера в Берлин по подозрения, че са подготвяли нападение, в петък бяха освободени, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес.   Представени снощи като лица, "поддържали контакт с ислямисткото движение", те бяха пуснати на свобода в 04.30 местно време, заяви говорител на силите на реда. Берлинската полиция не съобщи други подробности, посочва АФП.   Двамата мъже бяха арестувани вчера следобед след полицейски операции по-специално в едно ислямско сдружение, тъй като бяха заподозрени, че подготвят "мощни насилствени действия, опасни за държавата". Полицаите не откриха експлозиви или оръжия нито в колата им, нито в офисите на сдружението. Властите не дадоха никакви уточнения за подозренията срещу задържаните, за предполагаемите им планове или за някакви улики, довели до задържането им, отбелязва агенцията.   Германски медии съобщиха, че според полицаите предполагаемите ислямисти са планирали атака вероятно в северозападния град Дортмунд.

Предполагаемите ислямисти, задържани в Берлин, може да са планирали атака в Дортмунд

http://www.mediapool.bg/predpolagaemite-islyamisti-zadarzhani-v-berlin-mozhe-da-sa-planirali-ataka-v-dortmund-news242368.html

Двамата предполагаеми ислямисти, които бяха арестувани в Берлин в четвъртък, не са планирали атака в германската столица, а вероятно в северозпадания град Дортмунд, според сигнал, по който следователите работят, съобщава ДПА. Разследванията продължават и днес след ареста на сириец и тунизиец, които се предполага, че са били повлияни от Ислямска държава.   По-рано полицията в Берлин заяви само, че работи по сигнал от друга юрисдикция, но отказа да коментира състоянието на сигурността в други германски градове.   Германските служби за сигурност задържаха вчера двама предполагаеми ислямисти в берлинския район Шарлотенбург. Те бяха заловени при рейд в джамия, като полицията съобщи, че е разследвала сигнал за заплаха.   Разследването стигна и до автомобила на двамата мъже, съответно на 28 и 46 години, но полицията заяви, че не са открити експлозиви. Все пак, опасения за съдържанието на колата накара полицията да евакуира 120 жители от 16-те най-близки сгради в квартал Бриц.

Бивш военен извести полицията и се застреля

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139422

Бивш военен от Шумен се застреля на платото над града в петък сутринта. Мъжът се обадил в полицията и казал, че ще предприеме крайното действие. Открили го в гората зад току-що построената астрономическа обсерватория.   Шуменецът се застрелял със законно притежаван пистолет. На мястото към 11,30 часа пазеше патрулен автомобил, районът беше отцепен.
Бивш военен от Шумен се застреля на платото над града в петък сутринта. Мъжът се обадил в полицията и казал, че ще предприеме крайното действие. Открили го в гората зад току-що построената астрономическа обсерватория. Шуменецът се застрелял със законно притежаван пистолет. На мястото към 11,30 часа пазеше патрулен автомобил, районът беше отцепен.

Над 600 елемента и 43 км светещи гирлянди украсяват Варна

http://web.barometar.net/82738/

Над 600 тематични елемента – свещи, елхички, снежинки, звездички, камбанки и 43 000 метра светещи гирлянди ще грейнат във Варна в навечерието на коледните и новогодишните празници. Те ще бъдат разположени по булевардите „Мария Луиза“ , „Хр. Ботев“, „Осми приморски Полк“, „Цар Освободител“, улиците „Пирин“ и част от „Ген. Колев“ – от „Чаталджа“ до „Царевец, […]

Песков: Ердоган се опита да се свърже с Путин 7-8 часа след инцидента със Су-24

http://www.cross.bg/ryskiya-peskov-prezident-1489723.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитал да се обади по телефона на руския президент Владимир Путин 7-8 часа след свалянето на Су-24, потвърди пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС. „Да, това бе някъде 7-8 часа след инцидента, не по-рано“, уточни представителят на Кремъл. По думите му, „за това искане също е било докладвано на президента“. Песков отказа да отговори на уточняващи въпроси. „Това е всичко, което мога да ви кажа“, заяви той. Прессекретарят на руския президент обаче, съобщи също, че контакти между двамата президенти след атаката на турските ВВС на руския Су-24 засега не е имало. „Мога само да кажа, че засега контакти на високо равнище не е имало“, каза представителят на Кремъл. На въпрос за това, как изглежда в момента диалогът с Турция, Песков подчерта, че „в момента не изглежда никак, сега такъв просто не съществува“. Среща между президентите на Русия и Турция на Международната конференция за проблемите на климата на 30 ноември в Париж не се планира, заяви още говорителят на руския президент. „На президента бе докладвано това искане (на Ердоган за среща с Путин)“, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава. „Отделно никакви срещи в Париж не се уговарят и предвиждат, – заяви той

Саудитска Арабия готви среща на сирийските опозиционни групи, кюрдите искат участие

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/27/2657798_sauditska_arabiia_gotvi_sreshta_na_siriiskite/?ref=rss


Сирийските кюрди трябва да бъдат политически и военно представени на конференцията на сирийската опозиция другия месец, защото те са основен партньор в борбата срещу "Ислямска държава" и са важни за бъдещето на Сирия. Това заяви лидер на сирийските кюрди, цитиран от "Ройтерс".

По-рано Саудитска Арабия обяви, че планира среща за представителите на сирийската опозиция. От Рияд съобщават, че са в контакт с всички опозиционни средства за евентуална среща в кралството. Идеята е да се...

Песков: Ердоган се опита да се свърже с Путин 7-8 часа след инцидента със Су-24

http://www.cross.bg/ryskiya-prezident-peskov-1489723.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитал да се обади по телефона на руския президент Владимир Путин 7-8 часа след свалянето на Су-24, потвърди пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС. „Да, това бе някъде 7-8 часа след инцидента, не по-рано“, уточни представителят на Кремъл. По думите му, „за това искане също е било докладвано на президента“. Песков отказа да отговори на уточняващи въпроси. „Това е всичко, което мога да ви кажа“, заяви той. Прессекретарят на руския президент обаче, съобщи също, че контакти между двамата президенти след атаката на турските ВВС на руския Су-24 засега не е имало. „Мога само да кажа, че засега контакти на високо равнище не е имало“, каза представителят на Кремъл. На въпрос за това, как изглежда в момента диалогът с Турция, Песков подчерта, че „в момента не изглежда никак, сега такъв просто не съществува“. Среща между президентите на Русия и Турция на Международната конференция за проблемите на климата на 30 ноември в Париж не се планира, заяви още говорителят на руския президент. По-рано Песков съобщи, че подготовка за отделна среща между Путин и американския президент Барак Обама на срещата на върха в Париж не се провежда, но контактите между лидерите са възможни

К. Проданов: Ще продължим да инвестираме на родния пазар въпреки проблемите

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/k-prodanov-shte-prodyljim-da-investirame-na-rodniia-pazar-vypreki-problemite-206811/

Корпоративното управление у нас е абсолютна мътилка, а пазарът ни няма как да стане голям, смята мениджърът в ПОК Алианц България

Над милион ще струва строителният надзор по санирането в Бургас

http://burgas.actualno.com/nad-milion-shte-struva-stroitelnijat-nadzor-po-saniraneto-v-burgas-news_510184.html

Община Бургас е пуснала обществена поръчка за избор на изпълнител, който ще упражнява строителния надзор при извършването на строително-монтажните дейности във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на общината. Това показва справка на Topnovini.bg. Прогнозната стойност на поръчката е за 1 138 072.64 лева без ДДС. От описанието става ясно, че се избира независим изпълнител, притежаващ професионална квалификация и

ДПС ще избира председател напролет

http://politics.actualno.com/dps-shte-izbira-predsedatel-naprolet--news_510191.html

В края на април или в началото на май 2016 г. ще се проведе Националната конференция на ДПС, на която ще бъде избран председател и членове на изпълнителните органи, съобщи Лютви Местан. На днешното заседание на Централния съвет са приети графици за провеждане на местни, общински и областни конференции, които предхождат Националната конференция. Именно в този времеви отрязък най-вероятно ще е и конгресът на БСП. От Столетницата обявиха, че той ще е между 11 и 30 април 2016 г., допълва Topnovini.

Протест и жалби срещу 13-годишна присъда за убийство, извършено с нечовешка агресия

http://petel.bg/Protest-i-zhalbi-sreshhu-13-godishna-prisada-za-ubiystvo--izvarsheno-s-nechoveshka-agresiya__135524

На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд днес беше присъда на  Окръжен съд Разград (РОС) от август тази година, с която Илиян...

Вижте всички почивни дни през 2016 г. Най-много почивка се събира на...

http://petel.bg/Vizhte-vsichki-pochivni-dni-prez-2016-g--Nay-mnogo-pochivka-se-sabira-na---__135525

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести...

Футболните прогнози на Петел: Ливърпул няма да пропусне Суонзи

http://petel.bg/Futbolnite-prognozi-na-Petel--Livarpul-nyama-da-propusne-Suonzi__135526

Недко Петров Отборът на Ливърпул ще гони първа победа у дома под ръководството на Юрген Клоп в неделя. „Червените“ срещат удобен...

Неизвестен мъж нахлу в Белия дом!

http://www.bnews.bg/article-144321

Нарушителят бил заловен веднага от охраната на Белия дом.

Договорът с Полша може да се разшири до цялостна модернизация на МиГ-овете, обяви военният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657830_dogovorut_s_polsha_moje_da_se_razshiri_do_cialostna/?ref=rss


"Разговорите с полската държава продължават. Тук ще дойде полска делегация, с която ще обсъдим пълната модернизация на самолетите МиГ-29, в съответствие със стандартите на НАТО", каза днес пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от агенция "Фокус". Той даде кратък брифинг, след като парламентът ратифицира договора за логистична подкрепа от Полша, касаещ ремонт на шест двигателя за изтребителите.

Ненчев посочи, че стремежът на България е да ограничи...

Леонардо Ди Каприо: ”Завръщането” е най-трудният ми филм

http://web.barometar.net/82736/

Леонардо ди Каприо разказа как не могъл да си отвори очите, след като при снимките на последния му филм целият екип попаднал сред снежна буря. Лентата „Завръщането“ с 41-годишната звезда в главната роля е дело на режисьора Алехандро Гонсалес Иняриту, носител на „Оскар“ за филма „Бърдмен“. В „Завръщането“ той предпочита да направи всички снимки на […]

"168 часа": Кенеди убит заради готовността си да разкрие за извънземните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137559

Съседското момче Тимъти Проктър открива първото парче метал по време на разходката с домашното си куче. Тимъти е заинтересуван от странния предмет и решава да го прибере.
Малко по-нататък в полето той открива още и още метални отломки. Момчето показва находките си първо на фермера Уилям Мак Брейзъл, чието ранчо граничи с имота на баща му.
Съседското момче Тимъти Проктър открива първото парче метал по време на разходката с домашното си куче. Тимъти е заинтересуван от странния предмет и решава да го прибере. Малко по-нататък в полето той открива още и още метални отломки. Момчето показва находките си първо на фермера Уилям Мак Брейзъл, чието ранчо граничи с имота на баща му.

Тираж 95 на Българския спортен тотализатор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139407


"6 от 49" (4, 10, 29, 33, 34, 48) I гр. (6) - няма II гр. (5) 9 по 3336 лв. III гр. (4) - 434 по 69,20 лв. IV гр. (3) - 8306 по 5,10 лв. Джакпот - 2 020 713,03 лв. "6 от 42" (2, 6, 15, 32, 35, 41) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 5 по 2134,30 лв. III гр. (4) - 291 по 36,70 лв. IV гр. (3) - 4797 по 3,20 лв. Джакпот - 189 291,60 лв.

Турция свалила руския самолет за 24 секунди

http://www.moreto.net/novini.php?n=307535

Турция е свалила руския самолет само след 17 секунди в нейното въздушно пространство. Това пише коментаторът Марк Галеоти в статия за в. „Гардиън“, според която летателният апарат не е извършвал никакви враждебни действия спрямо Турция.

Гранд мол даде старт на коледното пазаруване във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307541

С летящ старт в сезона на празничното коледно пазаруване влезе днес варненският лидер сред търговските центрове Grand Mall. Кампанията за Деня на Големите отстъпки включват повече от 150 марки, представени под покрива на мола. Отстъпките достигат до 70%, има цели колекции с уникално ниски цени, а някои магазини предлагат дискаунт на всичко, което е по техните щандове в този късметлийски ден.

Сняг пада в София и областта този следобед

http://offnews.bg/news/n_1/n_598523.html

Жълт код за снеговалежи е обявен на територията на София и София област, като по-късно този следобед синоптиците очакват да завали за кратко и спре преди да настъпи вечерта.  Жълтият код за снеговалежи е в сила за областите Пернишка, София-град и София-област. Обилни валежи от дъжд се очакват в 8 области - Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Кърджалийска и Хасковска. В тези области ще има значителни валежи, като сумарното количество за денонощието ще бъде около 20-30 л/кв.м. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Фермерите планират по-малко инвестиции в техника през следващите 2 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139402

Предварителните резултати от проучване, проведено сред 5350 фермера, посетили Агритехника 2015 показва две главни тенденции - фермерите планират да инвестират по-малко през следващите две години и средният размер на земеделските стопанства продължава да нараства
Целия материал чети
Предварителните резултати от проучване, проведено сред 5350 фермера, посетили Агритехника 2015 показва две главни тенденции - фермерите планират да инвестират по-малко през следващите две години и средният размер на земеделските стопанства продължава да нараства Целия материал чети

65-годишен пострада в пожар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139395

65-годишен жител на харманлийското село Поляново обгоря при пожар в плевнята си, съобщи областната пожарна в Хасково. Инцидентът станал в 11 часа по обяд в четвъртък.
65-годишен жител на харманлийското село Поляново обгоря при пожар в плевнята си, съобщи областната пожарна в Хасково. Инцидентът станал в 11 часа по обяд в четвъртък. "Работех наблизо. Нещо изсъска и пламъците тръгнаха", разказа пострадалият Гочо Лозков. Той се опитал да използва пожарогасител, който обаче не проработил.

Валбуена за скандала с Бензема: Не бих го направил и на най-големия си враг

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/27/2657826_valbuena_za_skandala_s_benzema_ne_bih_go_napravil_i_na/?ref=rss


Френският полузащитник Матийо Валбуена заяви, че не може да оправаде постъпката на Карим Бензема. Халфът заяви, че съотборникът му в националния отбор "индиректно" му казал, че трябва да му плати, за да получи касетата със секс запис.

Нападателят беше арестуван и е заплашен от до пет години затвор за изнудване. Валбуена говори открито за първи път от началото на случая, като в интервюто си за "Монд" каза, че не би постъпил по подобен начин и срещу най-големия си враг.

"Той...

Михаил Миков: Децата на безработните ще бъдат социално изключени, а правителството не се интересува от този въпрос

http://pik.bg/михаил-миков-децата-на-безработните-ще-бъдат-социално-изключени-а-правителството-не-се-инт-news442727.html

Михаил Миков: Децата на безработните ще бъдат социално изключени, а правителството не се интересува от този въпрос

Преди няколко дни се прие бюджета за следващата година. С актуализацията на бюджета за тази година правителството призна несъстоятелността на водената политика. Този бюджет само задълбочава проблемите на България. Говорих за бедността предната седмица. Днес ще говоря за опасността на преждевременно отпадане на децата от образование. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков, който прочете декларация от името на ПГ на „БСП лява България”, съобщава „Фокус”.

„Тази година на 15 септември над 13 000 деца не посрещнаха първия си учебен ден в България, защото заминаха за чужбина. У нас няма перспектива, 20% от децата в предучилищна и училищна възраст изобщо не ходят на училище. В България се отчита постоянно влошаване. Намаляването на отпадащите от училище е един от основните моменти по стратегия „Европа 2020”, заяви Миков. По думите му, в България тенденцията е обратна. „Още от сега правителството признава неспособността си за постигане на общоевропейски стандарти. По дял от БВП за образование сме на едно последните места в Европа. Никой там не търси евроатлантическите критерии. Ранното отпадане от образование е основна предпоставка за безработицата и социално изключване. Децата на безработните ще бъдат и социално изключени, а правителството не се интересува от този въпрос, както от магистралите и китайските посещения”, подчерта Миков.

Според него, държавата трябва да съсредоточи усилията си към намаляване на делът на преждевременно напускащите училище. „Данните от статистиката сочат, че най-застрашени от отпадане са децата от етническите семейства. Това е въпрос на национална сигурност. Проектът за бюджет стимулира влошаващата се тенденция за отпадане на ученици. Социалната поляризация и неконтролираната бедност ще доведе до унищожаване на степента на обществото и изчезване на държавността. Разликата между северозападния и югозападния регион е убийствена”, допълни Миков. 
„Продължават ежечасно да ни информират, че това бил възможният бюджет, без никакви алтернативи. Алтернатива има, но правителството и управлението бяха глухи. Предложихме законопроекта си за народната просвета, но казахте, че не е изгодна за близките до вас кръгове. Дадохте пари на търговските дружества, като взехте от държавните училища. Образованието е развитие и възпроизвеждане на българския народ”, уточни Миков.

От БСП искат 4% от БВП, които да отиват за държавните училища и висши учебни заведения. „Този проблем е на бъдещето на България. Този който не го вижда е част от унищожаването на това бъдеще”, каза още Михаил Миков.

Ц. Цачева: Днес девизът ни „Съединението прави силата" е актуален повече от всякога

http://www.cross.bg/evropa-suveta-pase-1489720.html

/КРОСС/Съветът на Европа и неговата Парламентарна асамблея трябва да бъдат начело в консолидирането на усилията на международната общност за отстраняване на тероризма. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред участниците в заседанието на Постоянната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на което българският парламент е домакин. По предложение на председателя на ПАСЕ Ан Брасьор, която откри заседанието, парламентаристите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от терористичните актове срещу Франция, Русия, Тунис и Турция.Председателят на парламента подчерта, че днес девизът ни „Съединението прави силата" е актуален повече от всякога. Това е и девизът на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, посочи Цецка Цачева. Вярвам, че всички заедно ще успеем да се справим с предизвикателствата на времето, в което живеем, а българското председателство ще допринесе активно за това, добави тя. В ситуация, когато Европа се сблъсква с остри проблеми и предизвикателства, България за втори път поема председателството на Съвета на Европа, подчерта председателят на Народното събрание. Сложната обстановка изисква от нас да препотвърдим целите на Съвета на Европа, ценностите и принципите на европейското единство и сътрудничество и в съответствие с тях да решаваме възникналите проблеми, добави Цецка Цачева

Фермерите планират по-малко инвестиции в техника през следващите 2 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139396

Предварителните резултати от проучване, проведено сред 5350 фермера, посетили Агритехника 2015 показва две главни тенденции - фермерите планират да инвестират по-малко през следващите две години и средният размер на земеделските стопанства продължава да нараства
71 на сто от запитаните посетители планират да инвестират в бизнеса си през следващите
Предварителните резултати от проучване, проведено сред 5350 фермера, посетили Агритехника 2015 показва две главни тенденции - фермерите планират да инвестират по-малко през следващите две години и средният размер на земеделските стопанства продължава да нараства 71 на сто от запитаните посетители планират да инвестират в бизнеса си през следващите

Спират временно регистрацията на коли в Петрич и Гоце Делчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139390

Временно се преустановява регистрацията на МПС в сектор
Временно се преустановява регистрацията на МПС в сектор "Пътна полиция" при ОДМВР-Благоевград. От 27 ноември сектор "Пътна полиция" и пунктовете за регистрация в Петрич и гр. Гоце Делчев временно преустановяват предлагането на следните административни услуги: първоначална регистрация на МПС; транзитна регистрация на ППС,

Войводи изгориха Ньойския договор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139383

Активисти и симпатизанти на ВМРО със запалени факли и знамена се събраха пред паметника на Тодор Александров в Благоевград за да отбележат тъжната дата на подписването на Ньойския договор. Народния представител от Патриотичния фронт Атанас Стоянов и общинският съветник Георги Васев припомниха за този трагичен за България ден на 27 ноември,
Активисти и симпатизанти на ВМРО със запалени факли и знамена се събраха пред паметника на Тодор Александров в Благоевград за да отбележат тъжната дата на подписването на Ньойския договор. Народния представител от Патриотичния фронт Атанас Стоянов и общинският съветник Георги Васев припомниха за този трагичен за България ден на 27 ноември,

Пърформанс на млади таланти даде началото на джаз срещата в Русе

http://pik.bg/пърформанс-на-млади-таланти-даде-началото-на-джаз-срещата-в-русе-news442724.html

Пърформанс на млади таланти даде началото на джаз срещата в Русе

Пърформанс на млади музиканти и художници от Училището по изкуствата в Русе даде началото на 40-ото издание на Националната джаз среща в Русе.

В концерта, наречен „Нарисувай ми музика“, се включиха Борис Петров-Парчето - пиано и саксофон, Даниел Джумалийски – барабани, Светослав Неделчев-Козмо – бас, Пламен Петров – китара, Александър Миланов – тромпет, както и 14-годишният пианист Николай Димитров. Специален гост беше русенската певица Габриела Йорданова, която представи България на Детската Евровизия.

Докато джазмените създаваха своята музика, художници от класа на Виргиния Пенчева в НУИ импровизираха картини върху платната си. Творческият процес можеше да се проследи на видеостена, поставена на сцената. Днес джаз фестивалът продължава с участието на Живко Петров-трио с класическия струнен квартет „Арена“. След тях на сцената ще излязат Ангел Заберски /пиано/ и Александър Логозаров /китара/. Вечерта ще завърши с пловдивчани от „Турийски Брас Бенд“ и певеца Петър Салчев.

Последната фестивална вечер в събота ще запазена за русенската група Breakpoint на Борис Петров, като специален гост ще бъде акордеонистът Пламен Димитров. След тях на сцената ще бъдат Антони Дончев 3UP – Антони Дончев /пиано/, брат му Георги Дончев /контрабас/ и Борислав Петров /ударни/. Финалът на срещата ще сложат момичетата от Sentimental Swingers в компанията на секстета на Михаил Йосифов.

Преди това, отново в събота, ще бъде представена книгата за създателя на фестивала, големия български джазмен Петър Петров-Парчето „Свободният полет на духа“. Представянето ще се състои в кафе-библиотека ВН, заедно с фотографска изложба „Джаз разходка. Мигове от Джаз фестивал Русе“ и видеокадри от „Арена медиа“. Националната джаз среща е под патронажа на Община Русе, фондация „Русе – град на свободния дух“, ОП „Русе арт“ и Клуб на дейците на културата. 

Невиждано досега предизвикателство очаква участниците в новата поредица „Голи и уплашени XL"

http://www.cross.bg/yplasheni-goli-predizvikatelstvo-1489719.html

/КРОСС/В най-новата поредица на Discovery Channel „Голи и уплашени XL" група от най-добрите експерти по оцеляване се нагърбват с предизвикателство, което никога не е било поемано досега: 12 човека ще оцеляват 40 дни и нощи без храна, вода и дрехи. На 30-и ноември от 22:00 ч. зрителите ще съпреживеят най-голямото изпитание за човешката издръжливост предавано по телевизионния екран. „Голи и уплашени XL" е 40-дневно предизвикателство за шест жени и шест мъже - всички със собствени познания в областта на оцеляването. Сами в отдалечена и труднодостъпна част на екваториалната джунгла на Колумбия, те ще се борят за силно ограничените ресурси.  Алана Барфййлд е една от оцеляващите, които ще се включват в „Голи и уплашени XL". Тя открива страстта си по оцеляването след ураган, който връхлита града, в който живее през 2008г. Алана била изолирана в сърцето на един от метрополисите в САЩ в продължение на седмици, без ток, газ и вода. Тогава тя използва уменията си, придобити докато израствала без удобствата на съвременния свят. Нейните умения й позволили да приеме бедствието като ваканция, докато останалите хора около нея страдали от липсата на подготовка. В „Голи и уплашени XL" се включва и Крис Фишър, който идва от семейство на търговски рибари

Варна се сдоби с нов футболен клуб

http://www.moreto.net/novini.php?n=307516

От тази година Варна разполага с още един футболен клуб. „Академик” Варна се подвизава в Б областна група. Председател на клуба е мениджърът и организатор на АМФЛ - Варна Димитър Алексиев. „Идеята за създаването на ФК „Академик” не е нова.

Андрей Делчев: Очакваме цените на горивата да останат стабилни

http://pik.bg/андрей-делчев-очакваме-цените-на-горивата-да-останат-стабилни-news442722.html

Андрей Делчев: Очакваме цените на горивата да останат стабилни

Очакваме цените на горивата да останат стабилни, поне що се отнася до основната компонента на петрола. Не очакваме в краткосрочна перспектива резки скокове надолу и нагоре. Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация в Пловдив.

Според Делчев, тези бензиностанции, които рязко са свалили цените на горивата, трябва да се мисли за дъмпинг. Трябва да се мисли за доставчика на гориво. Имаме сериозни съмнения относно някои бензиностанции, които тръгнаха с ниски цени, както и да се разбере дали преследват чисто търговски цели или странични цели, посочи още той. Бензиностанциите се проверяват периодично на пет-шест месеца, а внезапните проверки могат да бъдат по всяко време.

Каква е процедурата за прием на гориво на бензиностанциите и какви са мерките за контрол на бензиновите колонки показа Стоянка Гарванова управител на обект в бензиностанции Петрол. На всяка бензиностанция има т.нар. пълнеща точка, където са вливните фунии, обясни Стоянка Гарванова. Тя добави, че на това място всички бензиновози се скачват с вливните фунии и горивото преминава в резервоарите и от там в бензиновите колонки. Гарванова обясни, че бензиновозът идва с придружаващи документи от базата, където е натоварен с нареждане за експедиция, с декларация за съответствие и данъчен акцизен документ, както и маршрутен лист.

При пристигане на бензиновоза се проверяват всички пломби и се преминава към скачване с вливните фунии. Бензиностанциите се зареждат почти всеки ден. Част от мерките за сигурност включват да бъдат заземени и парите през въздуховози.

След приключване на доставката, онлайн директно се изпращат данните към НАП през касата, така че това, което е натоварено от базата и това, което е дошло тук при нас, трябва да е едно и също. Главен експерт от Българския институт по метрология обясни, че проверката на бензиноколонките се прави с хеталонни метални мерници. Максимално допустимата грешка е 0.5% за светлите горива. При 20-литровия мерник допускът е 100 мл. Той обясни, че се правят три измервания с различен дебит. От направената проверка се оказа, че няма нарушение на нормите.

Околната температура оказва влияние върху горивото и по тази причина се прави този допустим аванс в количеството на горивото. Подобни измервания се правят веднъж годишно регулярно и планово. Освен това винаги, когато се наложи ремонт на колонките, се прави подобно измерване. В случай, че при проверката на колонката има по-голямо несъответствие в отмереното гориво, колонката се затваря.

Бизнес климатът се влошава през ноември

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/27/2657767_biznes_klimatut_se_vloshava_prez_noemvri/?ref=rss


През ноември 2015 г. общият показател на бизнес климата намалява с 0.5 пункта спрямо октомври заради влошаване на условията в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, съобщи Националният статистически институт. 

Несигурната среда е основният проблем за всички сектори. Менижърите не възнамеряват да вдигат цените ще останат непроменени през следващите три месеца. 

Единствено в промишлеността ситуацията се подобрява, благодарение на...

Китай ще намали цената на царевицата

http://econ.bg/Новини/Китай-ще-намали-цената-на-царевицата_l.a_i.709414_at.1.html

Китай планира да понижи цената на царевицата за втора поредна година, посочват източници от администрацията, цитирани от Reuters. Целта на властите в...

Синът на Ердоган внася евтин петрол от джихадистите

http://web.barometar.net/82734/

Турски изтребители свалили руския Су-24 заради сина на президента Реджеп Ердоган. Това заяви пред РИА Новости сирийският министър на информацията Омран аз Зуби. Свалянето на бомбардировача било в отговор на унищожаването на стотици цистерни с петрол, които бойци от „Даеш“ („Ислямска държава“) изпратили от Сирия към Турция. Целият товар бил изкупуван от компанията на сина […]

ДАЗД поиска спешни мерки за обезопасяване на жп гарите и депата

http://pik.bg/дазд-поиска-спешни-мерки-за-обезопасяване-на-жп-гарите-и-депата-news442720.html

ДАЗД поиска спешни мерки за обезопасяване на жп гарите и депата

Да бъдат предприети спешни действия за обезопасяване на районите на ж.п. гарите и ж.п. депата и ограничаване на достъпа до тях, поиска председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева в писма до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, кмета на Столична община, кмета на район „Подуяне”, изпълнителния директор на Агенция „Железопътна администрация” и генералния директор на ДП „Железопътна инфраструктура”.

Повод за искането е сигнал от близки на 15-годишно дете, което загина в края на месец август, поразено от волтова дъга на гара «Разпределителна» - Подуяне, както и излъчен на 24 ноември репортаж в предаването «Господари на ефира» на Нова тв, който показа, че районът все още не е обезопасен, няма предупредителни знаци, които да указват за опасността от инциденти.

Този трагичен инцидент поставя на дневен ред редица въпроси, сред които контролира ли се и как се ограничава достъпа на деца до опасните ж.п. райони, запознати ли са те с опасностите, които ги грозят при влизане в тях, съобщиха от ДАЗД. Съществуващата нормативна уредба забранява „качването по стълбовете и специалните конструкции на контактната мрежа; приближаването на лица непосредствено или чрез какъвто и да е предмет към части на контактната мрежа под напрежение на разстояние по-малко от 2 m.

На електрифицираните железопътни участъци е забранено качването на покривите на локомотивите, мотрисните влакове, вагоните, пътните машини и друг подвижен железопътен състав”. Практиката показва, че децата не са запознати с тези ограничения, нито с рисковете, които пренебрегването им крие за тяхното здраве.

През последните години, провокирана и от компютърни игри и анимации, сред тийнейджърите набира популярност «опасна игра» - селфита и снимки на железопътни гари, видеоклипове направени между релсите. Целта на децата – да покажат колко са смели и да съберат най-много харесвания в социалните мрежи. Поради недостатъчната си информираност, те не могат да преценят последствията от действията си.

В тази връзка председателят на ДАЗД се обърна към министъра на образованието и науката с молба в училищата да бъдат проведени «Открити уроци по ж.п. безопасност и безопасно преминаване на железопътните прелези», на които децата да бъдат запознати с рисковете в районите на електрифицираните железопътни участъци – близкият контакт с вагони, локомотиви, приближаването до електрозахранващата железопътна мрежа, и преминаването през железопътни прелези.

Повишаването на информираността на децата е един от факторите за предотвратяване на нови трагични инциденти.

Матине на "София квартет" със специалното участие на Димитър Московски

http://pik.bg/матине-на-софия-квартет-със-специалното-участие-на-димитър-московски-news442719.html

Матине на "София квартет" със специалното участие на Димитър Московски

„Златна есен“ е името на концерта, който „София квартет“ ще изнесе в неделния преди обед на 29.11.2015г. в Камерна зала България с начален час - 11:30 часа. Специален гост е Димитър Московски – кларинет.

Публиката ще се наслади на програма от произведения на Карл-Мария фон Вебер - Кларинетен квинтет си бемол мажор, оп. 34 и Волфганг Амадеус Моцарт - Квартет № 21 „Пруски“ K 575, ре мажор.

Димитър Московски завършва Джулиард Скул през 2002 г. с бакалавърска степен, специалност кларинет, а през 2004 г. се дипломира и като магистър в същата консерватория. Бил е солист на Симфоничния оркестър на Джулиард, на ансамбъла за съвременна музика „Ню Джулиард“, както и солист в престижната зала Карнеги Хол. Има още три участия в Карнеги Хол, под диригентството на Шарл Дютоа, сър Роджър Норингтън и Яша Линг.

Димитър Московски печели втора награда и специалната награда на Международния радио конкурс „Концертино Прага“ на 16-годишна възраст. От 2010 г. заема длъжността солист-баскларинетист в Софийската филхармония с над 150 концерта в България и чужбина.

 

Калфин: Стремим се да мобилизираме всички ресурси, за да създадем среда за повече инвестиции

http://pik.bg/калфин-стремим-се-да-мобилизираме-всички-ресурси-за-да-създадем-среда-за-повече-инвестиции-news442717.html

Калфин: Стремим се да мобилизираме всички ресурси, за да създадем среда за повече инвестиции

„Стремим се да мобилизираме всички публични ресурси, за да създадем среда за привличане на повече инвестиции. От следващата година, съвместно с Европейската комисия, ще заработи Фонд на Фондовете.

Целта му е да отделим от всяка Oперативна програма определени суми и да разработим система от финансови инструменти, които да насърчават иновативни, конкурентноспособни идеи, които да идват от бизнеса”. Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на конференция, посветена на партньорството в иновациите между България и Италия. Форумът се организира от Конфиндустрия България, която обединява италианските предприемачи в страната, съобщиха от МТСП. „С национални и европейски средства имаме амбицията до 2020 г. да постигнем видима промяна.

Предстои ни да разработим програми, свързани със социалното предприемачество, социалната икономика и предприятията“, увери министърът. В изказването си той акцентира върху необходимостта от създаване на добра почва за тези, които инвестират и правят икономиката. „Имаме добри примери за социални иновации, социални предприятия и предприемачество на млади хора, които започват пътя на професионалното си развитие“, увери министърът.

Той призова за максимална активност към всички програми, които се разработват, защото според него те имат смисъл, когато бизнесът види интерес в тях и създават възможност за траен ангажимент на работодателите. Министър Калфин изказа благодарност на Конфиндустрията затова, че за последните 15 години в България са открити 25 хил. работни места във фирмите, които членуват в нея. 

Как правилно да наваксваме със съня?

http://pik.bg/как-правилно-да-наваксваме-със-съня-news442716.html

Как правилно да наваксваме със съня?

Любимото занимание на много от нас през уикенда е да „наваксваме със съня”, който не сме могли да си позволим през работната седмица. Всъщност възможно ли е от медицинска гледна точка да компенсираме недоспиването с допълнителен сън в друг ден?

Въпросът е спорен дори за специалистите, заявява пред „Хъфингтън пост” неврологът д-р Кристофър Уинтър, тесен изследовател на лечебния ефект на спането. Коректният отговор е, че можем да наваксваме със съня, но само до някаква степен, разказва Уинтър.

„Ако можете да си отспите няколко дни след като сте имали много къса нощ, то това ще ви помогне да сте отново отпочинали и добре функнциониращи. Ако обаче се лишавате от сън в продължение на месеци или години, то този отдих е безвъзвратно загубен,” обяснява докторът.

В подкрепа на думите му, скорошни изследвания сочат, че хронично недоспиващи хора успяват да станат по-съсредоточени и способни след 10-часов сън, но ефектите на трайното недоспиване върху здравето им не могат да бъдат неутрализирани. Друг проблем е фактът, че прекалено дългото спане през уикендите може да се окаже вредно. Ако има прекалено голяма разлика в трайността на съня през седмицата и този в почивните дни, това може да доведе до проблеми с теглото, както и хронични болести. В най-лошият случай неравномерният сън може да доведе до диабет, а дори се свързва с раковите разболявания.

Освен че е вредно, преспиването през уикенда често не бива позволявано от собствения ни биологически часовник. Това е така, защото колкото повече остаряваме и придобиваме все повече задължения и грижи, толкова механизмът „нека поспя още малко” на нервната ни система започва да изчезва, обяснява медицинският антрополог Кирстен Кнутсон от Университета в Чикаго.

Как тогава можем да наваксваме безвредно и ефективно със съня? Раздели разликата Когато си отспиваме е важно да минимизираме възможно най-много разликата между съня ни през седмицата и този през уикенда, казва Кнутсон. Ако искаме да поспим 2 часа повече, нужно е да си легнем 1 час по-рано и да станем 1 час по-късно, вместо например да си легнем 4 часа по-късно и да станем 6 часа по-късно. Дремвайте повече Освен че ви ободряват, дремките могат да обърнат негативните ефекти от недоспиването върху имунната система. Според Кнутсон е добре да дремваме не повече от 15 до 20 минути. Ако спиш по-дълго е възможно да се събудиш дори по-уморен, отколкото когато си легнал да подремнеш.

Наистина си отспивайте Когато повечето хора се успиват, те са отворили едното си око и постоянно натискат “snooze” бутонът на будилника. Подобно на това, щом решат да дремнат, лягат на дивана и оставят включен телевизора. Това не отговаря на качествения сън, от който имате нужда, казва Уинтър. Когато искате наистина да си отспите, то уверете се, че обстановката предполага дълбок сън. Изгасете лампите и телевизора, свалете щорите и отидете на леглото, вместо на дивана.

LG Electronics с промени в ръководството с визия за по-голяма гъвкавост при взимането на решения през 2016г.

http://www.cross.bg/direktor-electronics-prezident-1489718.html

/КРОСС/LG Electronics (LG) обяви нови назначения в ръководния си състав, които ще помогнат на компанията да засили пазарните си позиции през следващата година. Начело на глобалната корпорация ще застанат трима ветерани с управленски опит, които ще управляват всеки аспект от бизнеса на LG Electronics. Новата ръководна структура на LG Electronics е създадена да даде на всеки мениджър повече независимост и отговорности, за да се улесни по-бързото вземане на решения в бързо променящата се бизнес среда и в диверсифицирани потребителски сегменти. Тримата представителни директори1 на LG Electronics са: Дже Сеонг-джин, президент и изпълнителен директор на Home Appliances & Air Solutions; Джуно Чо, президент и изпълнителен директор на Mobile Communications и Дейвид Джунг, президент и финансов директор. Сегашният заместник председател и изпълнителен директор Коо Бон-джоон ще се присъедини към управленския екип на компанията-майка на LG Electronics - LG Corp. Новата структура ще даде възможност на четирите компании на LG - Home Entertainment, Mobile Communications, Home Appliance & Air Solution и Vehicle Components - повече автономност да отговарят бързо и с решимост на променящите се пазарни условия и на възможностите за растеж. Като допълнение към вече затвърдената лидерска позиция на LG при телевизорите, мобилните устройства и домакинските уреди, компанията очаква в бъдеще да реализира ръст и в сектора за автомобилни компоненти, енергийния сектор, IT и B2B

Стойка Пипирудата от "Биг Брадър" стана майка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139374

Актрисата Стойка Стефанова, по-позната като Пипирудата от първия сезон на „Биг Брадър“, стана майка на момиченце на 3 ноември, пише списание LOVE style. Актрисата и приятелят й Мариан се борили три години да имат наследници. Тя му направила най-хубавия подарък, защото родила на неговия рожден ден.
„Не сме търсили това съвпадение.
Актрисата Стойка Стефанова, по-позната като Пипирудата от първия сезон на „Биг Брадър“, стана майка на момиченце на 3 ноември, пише списание LOVE style. Актрисата и приятелят й Мариан се борили три години да имат наследници. Тя му направила най-хубавия подарък, защото родила на неговия рожден ден. „Не сме търсили това съвпадение.

Терорист засне как руски самолет спусна "подарък" от ада

http://petel.bg/Terorist-zasne-kak-ruski-samolet-spusna-podarak-ot-ada-__135518

Терористите в Сирия заснеха на видео как ВКС на Русия унищожава позициите им в северните райони на Хама в Сирия. Кадрите, направени от...

Варненец блъсна пешеходка и избяга

http://petel.bg/Varnenets-blasna-peshehodka-i-izbyaga-__135519

Илюстрация: Булфото Около 6:50 часа вчера на бул. "Вл. Варненчик", водачът на неустановено моторно превозно средство при завой наляво в...

В Испания разкриха:Златната топка е за Меси:

http://petel.bg/V-Ispaniya-razkriha-Zlatnata-topka-e-za-Mesi--__135520

Златната топка за 2015 година ще стане притежание на голямата звезда на Барселона Лео Меси, разкри El Mundo Deportivo. Според авторитетното...

Преди минути: Зрелищна катастрофа в столицата! Ученик с мощен джип загуби контрол и уби жена

http://petel.bg/Predi-minuti--Zrelishhna-katastrofa-v-stolitsata--Uchenik-s-moshhen-dzhip-zagubi-kontrol-i-ubi-zhena__135522

Илюстрация: Булфото 18-годишен ученик с БМВ Х 5 е натресъл зверски пикап и е убил възрастна жена, алармира Блиц по сигнал на очевидци....

През 2016 г. ще почиваме 4 пъти по 4 последователни дни

http://society.actualno.com/prez-2016-g-shte-pochivame-4-pyti-po-4-posledovatelni-dni-news_510173.html

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни, предаде БНР. За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, кабинетът взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отраб

Броят на безработните във варненско се увеличава

http://varna.actualno.com/brojat-na-bezrabotnite-vyv-varnensko-se-uvelichava-news_510174.html

След приключването на летния сезон нивото на безработицата във Варна нарасна с близо един процент и през октомври тя е 4,1 на сто при 3,3 процента през предходния месец, съобщиха днес от пресслужбата на Регионалната служба по заетостта в крайморския град. На борсата са регистрирани 7 047 души, като броят им е с над 500 по-малко в сравнение със същия период на 2014 година.  Равнището на безработицата във Варненска област през октомври е 6,5 на сто при 5,7 процента през предишния месец. Пре

5 типа жени, подходящи за зимата

http://curious.actualno.com/5-tipa-jeni-podhodjashti-za-zimata-news_510170.html

1. Дебеланата Можеше да използваме и термина „Пълната“, но по настояване на аудиторията се наложи да променим всичко. Зимните месеци се оценяват най-добре, когато жената до Вас изобщо не се интересува от килограмите и отваря смело поредния буркан с пръжки. Жените с обиколка по-голяма от педя и половина са съкровище за мъжа. Те знаят как да готвят (очевидно е), ще могат да Ви топлят в леглото, когато електрическото одеяло се повреди и освен това имат достатъчно големи гърди, с което

Петкова не каза колко плащаме на американските централи за ток, но каза колко трябва да плащаме

http://business.actualno.com/petkova-ne-kaza-kolko-plashtame-na-amerikanskite-centrali-za-tok-no-kaza-kolko-trjabva-da-plashtame-news_510178.html

Съгласно клаузите за поверителност трябва да има писмено съгласие и от американските централи, за да бъде разкрита цената, на която НЕК изкупува произведеното електричество от двата ТЕЦ-а. Това посочи енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от „Патриотичния фронт“ Искрен Веселинов – на каква цена сега се купува токът от двете американски централи от НЕК. Според него цената на мегават час трябва да е 36 евро. Петкова все пак каза, че като тенденци

Каракачанов: Българщината се забравя, никой не обръща внимание на нашите сънародници

http://pik.bg/каракачанов-българщината-се-забравя-никой-не-обръща-внимание-на-нашите-сънародници-news442714.html

Каракачанов: Българщината се забравя, никой не обръща внимание на нашите сънародници

Преди 96 години на тази дата България е принудена да подпише договор, който е определен като диктат. България е принудена да загуби чисто български земи.

От нас са отнети и Западните покрайнини, идеята на тогавашните миротворци е да наложат система от мирни договори, които да унижат победените държави и те да не могат да защитят интересите си, още тогава става ясно, че ще се стигне до нова Световна война, каза в декларация Красимир Каракачанов от ВМРО в парламента по повод годишнината от подписването на Ньойския договор. България влезе във Втората световна война, за да защити своите граждани.

Думата национализъм беше забранена след 9 септември 1944 г.. Космополитизмът и глобализацията имат за цел да унищожат националния дух на народите, но и този път не се получава, защото нациите в Европа са исторически, каза той. Думата българщина се забравя, никое правителство не обръща внимание на нашите сънародници, останали под чужда власт, обвини Каракачанов.

Българският език и култура бяха преследвани в Македония, не може да си затваряме очите пред това, което продължава да се случва в териториите с българско население, категоричен е патриотът. Кой забрани на българските политици да защитават българите в беда? Стигнахме до там, че да обясняваме на безхаберни чиновници, че населението в Македония е българско, това е позор за България и всяко българско правителство, категоричен е Каракачанов.

Тази дата трябва да ни подсеща, че българите трябва да имат национална политика. Ние трябва да приберем своите граждани, защото този който забравя, че България не е само жълтите павета и черноморските курорти. България е там, където има хора, носещи с гордост българското име. Будни български младежи ще почетат датата с факелно шествие, завърши той.

Управители на таксиметрови фирми в Пловдив укрили 1,7 млн. лева данъци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139366

От 1700 таксита в Пловдив, 600 не са плащали каквито и да било данъци. Това показа мащабната проверка, предприета в началото на годината от Окръжна прокуратура, ТД на НАП и Икономическа полиция, съобщава БГНЕС.
Управител на две дружества вече е зад решетките заради над 1.5 млн. лева укрити данъци.
Образувано е и второ досъдебно производство срещу
От 1700 таксита в Пловдив, 600 не са плащали каквито и да било данъци. Това показа мащабната проверка, предприета в началото на годината от Окръжна прокуратура, ТД на НАП и Икономическа полиция, съобщава БГНЕС. Управител на две дружества вече е зад решетките заради над 1.5 млн. лева укрити данъци. Образувано е и второ досъдебно производство срещу

Парламентът ратифицира споразумението с Полша

http://www.cross.bg/dvigatelya-sporazymenieto-strana-1489721.html

/КРОСС/Народното събрание подкрепи законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на България и правителството на Полша за осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Със 133 гласа "за" и 42 "против" депутатите одобриха документа на първо четене. Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от две години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна. При разглеждането на споразумението в комисията по отбрана било отбелязано, че възстановеният ресурс от по 200 часа на двигател осигурява ограничен период на използване и не решава въпроса с поддръжката или модернизацията на намиращите се на въоръжение в Българските военновъздушни сили самолети. От АБВ обявиха, че въвличането на парламента като страна по договора е опасен прецедент, като става въпрос за частно-правното партньорство между Министерството на отбраната и полския завод и Народното събрание не би трябвало да е част от него. Руската компания, производител на изтребителите МиГ-29, се закани да съди България за договора, ако той бъде приет от парламента

Hurriyet: Турските ВВС са прекратили полетите над Сирия

http://www.cross.bg/siriya-ryski-sy--1489716.html

/КРОСС/ Военната авиация на Турция е прекратила полетите над територията на Сирия в рамките на операцията на международната коалиция срещу „Ислямска държава“ след инцидента със сваления руски самолет Су-24, съобщи в петък вестник Hurriyet, позовавайки се на дипломатически източници, предаде РИА Новости. Припомняме, че във вторник руски Су-24 претърпя катастрофа в Сирия. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на четири километра от границата с Турция. Руският президент определи това като „удар в гърба“ от страна на съучастниците на терористите. Руското министерство на отбраната заяви, че всички действия на ударната авиация вече ще се провеждат под прикритие.

Спешни мерки за обезопасяване на на ж.п. гарите и ж.п. депата и разяснителна кампания сред децата поиска ДАЗД

http://www.cross.bg/detzata-zhelezoputni-zapoznati-1489717.html

/КРОСС/Да бъдат предприети спешни действия за обезопасяване на районите на ж.п. гарите и ж.п. депата и ограничаване на достъпа до тях, поиска председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Жечева в писма до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, кмета на Столична община, кмета на район „Подуяне", изпълнителния директор на Агенция „Железопътна администрация" и генералния директор на ДП „Железопътна инфраструктура". Повод за искането е сигнал от близки на 15-годишно дете, което загина в края на месец август, поразено от волтова дъга на гара «Разпределителна» - Подуяне, както и излъчен на 24 ноември репортаж в предаването «Господари на ефира» на Нова тв, който показа, че районът все още не е обезопасен, няма предупредителни знаци, които да указват за опасността от инциденти.  Този трагичен инцидент поставя на дневен ред редица въпроси, сред които контролира ли се и как се ограничава достъпа на деца до опасните ж.п. райони, запознати ли са те с опасностите, които ги грозят при влизане в тях. Съществуващата нормативна уредба забранява „качването по стълбовете и специалните конструкции на контактната мрежа; приближаването на лица непосредствено или чрез какъвто и да е предмет към части на контактната мрежа под напрежение на разстояние по-малко от 2 m

Парламентът ратифицира споразумението с Полша

http://www.cross.bg/dvigatelya-sporazymenieto-polsha-1489721.html

/КРОСС/Народното събрание подкрепи законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на България и правителството на Полша за осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Със 133 гласа "за" и 42 "против" депутатите одобриха документа на първо четене. Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от две години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна. При разглеждането на споразумението в комисията по отбрана било отбелязано, че възстановеният ресурс от по 200 часа на двигател осигурява ограничен период на използване и не решава въпроса с поддръжката или модернизацията на намиращите се на въоръжение в Българските военновъздушни сили самолети. От АБВ обявиха, че въвличането на парламента като страна по договора е опасен прецедент, като става въпрос за частно-правното партньорство между Министерството на отбраната и полския завод и Народното събрание не би трябвало да е част от него. Руската компания, производител на изтребителите МиГ-29, се закани да съди България за договора, ако той бъде приет от парламента.  

Цените на горивата по бензиностанциите ще останат стабилни в близко време

http://www.moreto.net/novini.php?n=307536

Сегашните цени на течните горива по бензиностанциите ще се запазят стабилни в краткосрочен план. Това прогнозира изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред журналисти. В основата на тази стабилност са котировките на суровия петрол на международните пазари.

Възможната загуба от „сделката“ с Виваком – 500 милиона евро!

http://www.bnews.bg/article-144317

Сега можем да дадем задачката, колко държавата и ние загубихме спрямо сценарий, че имаше прозрачен търг с максимална конкуренция под контрола на държавата.

Защо в България няма професионални критерии за смяна на училищен директор

http://offnews.bg/news/n_1/n_598483.html

Защо няма нито един професионален критерий за смяна на директор на училище в България. На този въпрос не успя да отговори нито зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, нито МОН в отговорите си до OFFNews, нито Регионалният испекторат по образованието. Този въпрос беше основният и за учителите от 73-о училище в София "Владислав Граматик", чийто директор е един от тези, които ще бъдат пенсионирани. Училището, по-известно като Втора немска езикова гимназия, е едно от най-добрите в страната и това е видно не само от високите балове, с които се влиза в него след 7-ми клас, а и от резултатите от зрелостните изпити на завършващите. "Вашата камера снима в едно от най-добрите училища на страната. Поразровете всички официални и неофициални статистики от последните години - на бала за прием, на резултатите от зрелостните изпити - и вие ще видите, че нашето училище е в челната шестица в страната. Не може да не се свързват успехите и неуспехите на едно училище с качествата на неговия директор", заяви учителят по философия Здравко Бешенджиев в пряко включване на bTV от училището, където учители, родители и ученици се бяха събрали в подкрепа на директорката си Стела Запрянова. Основният изтъкнат мотив на МОН в отговорите му до OFFNews е, че решението било единствено заради навършване на пенсионна възраст. Бързали да го направят по-скоро, а не след края на учебната година, защото сега се изплащали по 8 заплати при пенсиониране, а след август 2016 г. ще трябвало да платят на директорите по 10 заплати. На въпроса ни "Взети ли са предвид резултатите на училищата (напр. на учениците им на националните външни оценявания; при управлението на училището) или заповедите са връчени механично, на база ЕГН?" няма отговор по същество. "Първо, самият закон дава възможност на работодателя да прекрати договора на нашия директор, но законът в случая не носи задължителен характер, тоест това се случва по усмотрение на работодателя и би могло договорът да не се прекрати. Очевидно има мотиви МОН да предприеме тази стъпка", каза още Бешенджиев. Решението, дошло в средата на учебната година, е разстроило учебния процес, а и самите деца, стана ясно от репортажа. "Това беше изненада за целия ни колектив. В една ситуация, в която нашето образование съществува днес, тоест когато то е оставено на добрата воля на преподавателите, на нашата лична отговорност, един добър директор, който да мотивира преподавателите да работят е от изключително голямо значение за всяко училище. Имаме в лицето на г-жа Запрянова точно такъв директор. Затова за нас просто това беше огромна изненада. Нямаме обяснение защо директорът трябва да бъде сменен по средата на учебната година при положение, че работата тук наистина тече нормално, учениците ни се чувстват добре, ние работим в една спокойна атмосфера и това го показват нашите успехи", каза учителката по химия Стефка Петкова. Сред мотивите на МОН е, че промените ще позволят влизането на повече млади хора в училищата. По този повод един от младите учители в гимназията - Цветелина Макавеева, доскоро ученичка в същото училище, заяви: "Аз съм живият пример за това, че се дава път на младите хора. Благодарение на доверието, което госпожа Запрянова има в мен, аз мога да бъда отново сред моите учители и за мен това е изключителна чест". Как случващото се е повлияло на децата разказа един от родителите. Васил Василев е баща на две деца, които учат в 73-то: "Ние, всички родители от нашето училище, сме зад учителския състав и зад госпожа Запрянова, защото тя е учителят и директорът, който успя да направи една общност - учители, родители и ученици. Всички ние градим авторитета на нашето училище. Заставаме зад тях. Апелирам към отговорните институции да вземат такива решения, че нашите учители и нашите деца да бъдат в класните стаи, а не да се обръщат и да решават такива проблеми, защото това нарушава учебния процес".

БСП: Управляващите бракуват авиацията ни

http://frognews.bg/news_102670/BSP-Upravliavashtite-brakuvat-aviatsiiata-ni/

Депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се обявиха против предложението за ремонт на самолетите ни „МиГ - 29” в Полша. „Управляващите бракуват авиацията ни”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров, който остро разкритикува предложения от управляващите проект на споразумение за ремонт.

Китай не допусна състезателка до "Мис Свят" по политически причини

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/27/2657713_kitai_ne_dopusna_sustezatelka_do_mis_sviat_po/?ref=rss


Китай не допусна претендентката за титлата "Мис Свят" от Канада да влезе в страната, за да участва във финала на конкурса, който ще се проведе в провинция Хайнан, съобщи АП, цитирана от БТА.

Анастейжа Лин изобщо не получила покана за виза от организаторите, затова отишла на място в Хонгконг. Като канадски гражданин имала право да получи виза на място, но властите отказали да я пуснат.

Лин е родена в Китай и е живяла там до 13-годишна. Тя е последователка на религиозното...

Таксиметрови босове прехвърляли фирмите си на бедни роми

http://pik.bg/таксиметрови-босове-прехвърляли-фирмите-си-на-бедни-роми-news442709.html

Таксиметрови босове прехвърляли фирмите си на бедни роми

Прокуратурата поиска мярка постоянен арест за Иван Търпов и Ерол Ешрепов, тъй като заедно с управителя на „Таксиметрова компания – Пловдив” Любен Чаушев са работили по престъпна схема. Обвинените са избегнали данъчни задължения за около 200 000 лева за 2013 и 2014 години, пише "Марица".

Ешрепов и Търпов са помогнали на Чаушев, да подаде данъчна деклацаия с доход нула лева. Схемата е функционирала повече от две години. Към фирмата са работили около 80 коли, като всеки шофьор е внасял 40-50 лева на месец на собствениците, а оборотът е оставал за тях. Всички таксита били регистрирани в ДАИ и спрямо тях са били изрядни, но не и към НАП.

Схемата се задействала, след като първо се регистрира таксиметрова фирма, която работи на черно и и в края на годината се прехвърля на лице от ромски произход от Асеновград. Междувременно се регистрира нова фирма, която работи в същата схема.

Търпов и Ешрепов са арестувани в момент, в който „Таксиметрова компания – Пловдив” е била в период на закриване, както и офисите им в Пловдив, но успоредно с това са регистирали нова фирма – „Транслимитед”.

Цялата схема е описана от Икономическата полиция в Пловдив. След минути в Окръжния съд зяапочва делото за мярката. Чаушев е с мярка подписка. Наблюдаващият прокурор Георги Гешев каза, че обвинението е за неплащане на данъци.

Ердоган е поискал среща с Путин по време на конференцията в Париж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/27/2657729_erdogan_e_poiskal_sreshta_s_putin_po_vreme_na/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал среща с руския си колега Владимир Путин на 30 ноември в Париж, когато световните лидери се събират на конференцията за климата във френската столица, предаде "Ройтерс", като се позовава на официално съобщение на Кремъл.

"Предложение от турска страна за среща на ниво държавни глави е бил представено на президента", заяви говорителят Дмитрий Песков. "Това е всичко, което мога да кажа."

Ердоган се очакваше да посети Москва на...

Ще представи ли Драги нова рецепта за стимулиране на растежа в еврозоната?

http://www.investor.bg/analizi/9/a/shte-predstavi-li-dragi-nova-recepta-za-stimulirane-na-rasteja-v-evrozonata-206812/

Проблемът пред Драги и неговите партньори е, че повечето от меркиte са вече инкорпорирани в цената на еврото спрямо кошницата от основните валути

Горещи момичета в студените дни (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/goreshti-momicheta-v-studenite-dni-video-6046225

Как изглеждат още Тайра Банкс, Кейт Ъптон, Стефани Сеймур и Хайди Клум по бански - вижте във видеото

Глобяват седем партии за непочистени плакати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139360

7 партии и коалиции от Хасково ще бъдат санкционирани с глоби от 1000 до 5000 заради непочистени агитационни материали след местния вот, съобщи местната община.
На 3 от участващите в изборите: ГЕРБ, БСП и коалиция
7 партии и коалиции от Хасково ще бъдат санкционирани с глоби от 1000 до 5000 заради непочистени агитационни материали след местния вот, съобщи местната община. На 3 от участващите в изборите: ГЕРБ, БСП и коалиция "Народен съюз" няма да бъдат върнати внесените депозити от по 1000 лева след съставянето на актовете.

Звездно небе озари Хасково преди Коледа

http://pik.bg/звездно-небе-озари-хасково-преди-коледа-news442704.html

Звездно небе озари Хасково преди Коледа

Коледната елха в град Хасково ще грейне със специално светлинно шоу на 14 декември.

Централната улица на града вече блести, а така нареченото “звездно небе” нощем озарява в синьо пешеходната зона от книжния пазар до ДТ “Иван Димов”. Дължината, която покриват сините светлини е около 40 метра. Украсена е и старата часовникова кула на площад “Атлантически”.

За първи път тази година предколедно ще светне и пространството около площад “Общински” между сградите на Областна и Общинска администрация. Там ще бъде позициониран и коледният базар. Елхата до сцената в центъра на града се украсява с изцяло подновена украса.

Един-единствен път в живота любовта е изгаряща и неповторима

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139237


"Мила" събра за вас някои от любимите си цитати от някои от любимите си филми. Влезте на нашата страница във Facebook и напишете като коментар своя любим цитат от своя любим филм. "Мила" те очаква. "Никога ли не сте срещали жена, която да ви вдъхновява да я обичате, когато всяко ваше усещане е изпълнено само с нея?

20% повече посетители посрещнаха най-големите изложения в хранително-вкусовата индустрия

http://frognews.bg/news_102669/20procenta-poveche-posetiteli-posreshtnaha-nai-golemite-izlojeniia-v-hranitelno-vkusovata-industriia/

МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и изложбата за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване СИХРЕ надминаха всички очаквания. 19 200 души посетиха най-големите изложения в хранително-вкусовата индустрия в България и Югоизточна Европа. Това е с около 20% повече спрямо миналата година, съобщи Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център.

Парламентът ратифицира споразумението с Полша за ремонта на МиГ-овете

http://www.mediapool.bg/parlamentat-ratifitsira-sporazumenieto-s-polsha-za-remonta-na-mig-ovete-news242367.html

Парламентът ратифицира в петък споразумението с Полша за ремонт на двигателите на българските самолети МиГ-29, чиято точна формулировка е "Споразумение за осигуряване на логистична подкрепа за самолетите".   Ратификацията беше приета на първо и на второ четене. При първото гласуване "за" бяха 133 депутати, 42 - против, без "въздържал се", а при второто гласуване подкрепа дадоха 130 народни представители, 41 бяха "против".   АБВ не участваха в гласуването. Не беше прието предложението на "БСП лява България" за поименно гласуване.   Ремонтът на двигателите на МиГ-29 ще бъде извършен без да бъдат накърнени интелектуалните права на трети страни, увери депутатите преди гласуването военният министър Николай Ненчев. Полша изцяло поема гаранциите за качеството на ремонта, подчерта той.   Полското МВнР вече е уведомило българската страна, че са приключили всички вътрешно-правни процедури, необходими за влизане в сила на споразумението, подписано във Варшава на 22 октомври т.г.   То влиза в сила от датата на изпращане на уведомление за приключване на нашата вътрешна процедура - ратификацията от НС, уточни министърът. Гарант за качеството на ремонта ще бъде полското Министерство на националната отбрана, респективно държавата въз основа на утвърдените от нея органи по качеството и национални документи. Системата за управление на качеството на Полша отговаря на изискванията, засегнати в съюзни публикации на НАТО за осигуряване на качеството, посочи Ненчев. Всички спорове около споразумението са отнасят до Международния арбитражен съд към Международната търговска камара.   Параметрите на документа, цитирани от него са - ремонт на 6 двигателя, временно ползване на два полски двигателя за две години с 200 летателни часа. Стойността на услугата, по думите на Николай Ненчев, е 6, 138 млн евро, което за един двигател означава един милион двайсет и три хиляди евро. Транспортните разходи са за сметка на полската страна. Срокът за експлоатация на двигателите след ремонта е 350 часа като тяхната пълна гаранция е две години. Двата полски двигателя за временно ползване ще бъдат предоставени в срок от 20 дни от подписване на споразумението и влизането му в сила. Първите два ремонтирани двигателя ще бъдат доставени за срок от 7 месеца от влизането в сила на споразумението като този период включва времето за издаване на съответните решения за износ на двигателите от оторизираните държавни органи и времето за транспортиране. Следващите ще бъдат у нас в срок от 11 месеца от влизане в сила на документа.   Летателната годност е от първостепенно значение с оглед охраната на българското въздушно пространство и адекватно участие в изпълнение на задачите ни като страна-член на НАТО, посочи Ненчев. В търсене на възможности за преодоляване зависимостта от трети страни и диверсификация за поддръжка на самолети МИГ-29 в МО беше извършен анализ на рамковото споразумение с РСК "МиГ" за техническо съдействие при поддръжката и експлоатацията на българските самолети, продължи той. Успоредно с това са били проучени възможностите на икономически оператори от ЕС, страни с които НАТО има отношение.   Установено беше, че Полша е единствената държава от очертания кръг, която има икономически и технологични способности. Така министърът на отбраната обясни как и защо е избрана именно Полша.

България и още 9 страни от ЕС против ”Северен поток -2”

http://offnews.bg/news/n_1/n_598499.html

Плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия противоречат на интересите на Европейския съюз и могат да дестабилизират допълнително Украйна. Това се посочва в писмо до Европейската комисия, изготвено от 10 страни членки, сред които и България, съобщи Ройтерс. Държавите искат дебат по въпроса на следващата среща на върха на ЕС през декември.  През септември група европейски компании подписаха споразумение с "Газпром" за разширяване на газопровода "Северен поток" до Германия, заобикаляйки Украйна. В писмото, подписано от България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, се подчертава, че проектът трябва да бъде подложен на най-подробна регулаторна проверка.  Позицията на Европейската комисия по проекта "Северен поток 2" ще окаже значително влияние върху възприемането на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС сред основните му съюзници и традиционни партньори, се отбелязва в писмото, с което Ройтерс се е запознал. В документа се посочва още, че разширяването на "Северен поток", с което се цели повишаване на доставяните обеми газ пряко до Германия, може да има сериозни последици за Киев и страните от ЕС. Запазването на маршрута за пренос през Украйна е стратегически интерес на ЕС като цяло, не само от гледна точка на енергийната сигурност, а също така за засилване на стабилността на източноевропейския регион, е посочено в писмото.

Как се приготвя пуйка на Международната космическа станция (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139350

По случай Деня на благодарността, който американците отбелязаха вчера, астронавти от НАСА показаха как приготвят пуйка на борда на Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. Видеозапис с подробно описание на процеса на приготвяне бе качен на сайта на космическото ведомство. За празничната трапеза бе приготвена пуйка с макарони,

В Казанлък откриха първата пасивна еко класна стая у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139345

Първата пасивна еко класна стая в България посрещна вчера първите си ученици. Тя се намира в двора на ОУ „Чудомир“ в Казанлък.
Класната стая е проектът победител от националния публичен конкурс за зелени идеи „Загорка Зелен Фонд“ през 2014 г. Сградата е реализирана по проект на СНЦ „Архитектура на бъдещето“ и под ръководството на архитект Гергана
Първата пасивна еко класна стая в България посрещна вчера първите си ученици. Тя се намира в двора на ОУ „Чудомир“ в Казанлък. Класната стая е проектът победител от националния публичен конкурс за зелени идеи „Загорка Зелен Фонд“ през 2014 г. Сградата е реализирана по проект на СНЦ „Архитектура на бъдещето“ и под ръководството на архитект Гергана

Как се приготвя пуйка на Международната космическа станция (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139341

По случай Деня на благодарността, който американците отбелязаха вчера, астронавти от НАСА показаха как приготвят пуйка на борда на Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. Видеозапис с подробно описание на процеса на приготвяне бе качен на сайта на космическото ведомство. За празничната трапеза бе приготвена пуйка с макарони,

Парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29

http://www.moreto.net/novini.php?n=307534

Парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. На първо четене народните представители гласуваха със 133 гласа „за”, 42 „против” и 0 „въздържали се”, а на второ със 130 гласа „за”,41 „против” и 0 „въздържали се”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Вълна от молби за френската армия след атентатите

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/vylna-ot-molbi-za-frenskata-armiia-sled-atentatite-6046224

Броят на желаещите да бъдат приети във френските сухопътни войски се е увеличил петкратно, достигайки около 1500 души на ден

НОИ в Търново засича по 100 проблемни болнични листа месечно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139349

Служители от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт /НОИ/ във Велико Търново засичат по около 100 проблемни болнични листа.
В повечето случаи се касае за пропуск от страна на лекарите да изпратят по електронен път информацията за издадения болничен лист или пък правят това повече от един път.
Служители от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт /НОИ/ във Велико Търново засичат по около 100 проблемни болнични листа. В повечето случаи се касае за пропуск от страна на лекарите да изпратят по електронен път информацията за издадения болничен лист или пък правят това повече от един път.

Бойко пак култов! Премиерът към министрите: Който спал, спал ... Усмихнете се! Започваме работа!

http://pik.bg/бойко-пак-култов-премиерът-към-министрите-който-спал-спал--усмихнете-се-започваме-работа-news442700.html

Бойко пак култов! Премиерът към министрите: Който спал, спал ... Усмихнете се! Започваме работа!

Нетрадиционно Министерския съвет се провежда в петък, тъй като премиерът Бойко Борисов бе заедно с част от кабинета на седмична визита в Китай.

На днешното заседание Борисов се обърна към министрите с думите: "Който спал, спал ... Усмихнете се! Започваме работа".

Причината за думите му бяха снимките на фотографите преди началото всяко заседание.


Цветанов хвали ГЕРБ в Пиринско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139343


"В Благоевградска област ГЕРБ постигна много добри резултати, като разшири влиянието си и вече има шест общински кметове. Сега пред тях, както и пред кметовете на села и общинските съветници предстои много работа." Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на областно събрание,

Италия отвръща на заплахите на ИД с култура

http://www.cross.bg/kyltyra-rentzi-italiya-1489715.html

/КРОСС/На фона на атентатите в Париж от 13-и ноември и в отговор на заплахите от нов удар в Рим, Италия обяви, че отпусне допълнителни пари за култура като част от борбата срещу Ислямска държава. Италианският премиер Матео Ренци обяви, че страната му ще отдели по 1 млрд. евро за култура и за сигурност, съобщи "Индипендънт". Планът на министър-председателят трябва да бъде одобрен и от парламента. Ренци уточни, че половината от допълнителните пари за култура ще отидат за мизерстващите предградия на големите градове. Там често са най-големите напрежения между италианци и емигрантските общности. Освен това всички 18-годишни италианци ще получат „културна карта" на стойност 500 евро, които могат да разходват в театри, музеи и на археологически обекти. „Те искат терор, ние отговаряме с култура, тя е по-силна от невежеството - заяви пред журналисти Ренци. - Никога няма да променим начина си на живот, идентичността си и да се предадем. Италианският начин и да похарчим по едно евро за култура за всяко евро, дадено за сигурност." Италия няма да позволи културата да изостава за сметка на разходите за сигурност, стана ясно още от изказването на премиера. По-рано външният министър на страната Паоло Джентилони заяви, че участието на Италия във въздушните удари срещу Ислямска държава „не е вариант"

Кардиолог: Не купувайте газирани безалкохолни

http://pik.bg/кардиолог-не-купувайте-газирани-безалкохолни-news442702.html

Кардиолог: Не купувайте газирани безалкохолни

За Коледа на купувайте газирани безалкохолни напитки. Това призова кардиологът д-р Сотир Марчев в ефира на БНТ във връзка с повишеното пазаруване, което се очаква в следващия месец. „По-добре си купете някоя дрешка, панталон, но не посягайте към безалкохолните”, каза той.

Марчев допълни, че в последните години се наблюдава увеличено потребление на газирани напитки. „От газирано се качва кръвно толкова, колкото и от готварска сол. Чистата сода, дори без захар, е много по-вредна”, обясни той. Марчев коментира и други храни и напитки, сочени за вредни. „Кафето е всъщност плод. Ние нямаме никакви доказателства, че кафето пречи. Но всеки човек е индивидуален”, каза той и добави, че всеки понася кафето различно.

„Трябва човек сутрин да си го пие с удоволствие. Ако не те кефи, не се мъчи”, препоръча той. „Рецептата за всичко е умереността. Това е голямо човешко достойнство, което го притежават малцина хора”, коментира кардиологът. По отношение на алкохола той препоръча:

„ Ако пиете много – намалете. Ако не пиете, не започвайте. Ако пиете малко, продължавайте така. Ние не съветваме никой да започва да пие”. Марчев посочи още, че когато става дума за животински и растителни храни, но хората със здравословни проблеми се препоръчват растителните, но това не означава всички. „Плодовете, които растат около нас, са плод на изкуствена селекция. Те имат много повече захар, отколкото в древността.

Руска премия в долари за патриарх Неофит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139330

Приз дават и на сръбския президент
Покойният патриарх Максим също бе с такава награда
Българският патриарх Неофит ще бъде отличен за изключителните си заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото. На своето заседание на 25 ноември Президиумът,
Приз дават и на сръбския президент Покойният патриарх Максим също бе с такава награда Българският патриарх Неофит ще бъде отличен за изключителните си заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото. На своето заседание на 25 ноември Президиумът,

Китай зареди с несигурност азиатските борси

http://www.investor.bg/sasht/337/a/kitai-zaredi-s-nesigurnost-aziatskite-borsi-206809/

Борсите последваха тенденцията от пазара в страната, който бе повлиян от новината за разлседвания срещу брокерски къщи

Варненец отидe в мола и си тръгна с...

http://petel.bg/Varnenets-otide-v-mola-i-si-tragna-s----__135516

Илюстрация: Булфото Разкрит е извършителят на кражбата на 6 пожарогасители от подземен паркинг на голям търговски център във Варна,...

Заради селфи манията: Държавата иска безопасни жп гари

http://petel.bg/Zaradi-selfi-maniyata--Darzhavata-iska-bezopasni-zhp-gari__135517

Снимка: Булфото Да бъдат обезопасени районите на жп гарите и жп депата и да бъде ограничен достъпът до тях – това поиска председателят...

Откраднаха 11 000 лева от магазин в Русе

http://ruse.actualno.com/otkradnaha-11-000-leva-ot-magazin-v-ruse-news_510164.html

На 26 ноември в Първо РУ е подаден сигнал за разбит магазин, от който е открадната метална каса с пари, съобщават от Областната дирекция на МВР. На място изпратените служители на полицията установяват, че става въпрос за магазин за електроматериали, намиращ се в търговски комплекс на ул. Николаевска в Русе. При извършения оглед е изяснено, че вероятно престъплението е станало за времето от 18:30 часа на 25 ноември до към 08:35 часа на следващия ден. Проникнато е след счупване патрона на входнат

Цар Киро на съд за непристойно поведение спрямо журналисти

http://crime.actualno.com/car-kiro-na-syd-za-nepristojno-povedenie-sprjamo-jurnalisti--news_510165.html

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Кирил Рашков за хулиганство при опасен рецидив, съобщиха от прокуратурата. Кирил Рашков е предаден на съд за това, че на 17 юни 2014 г. в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото спрямо двама журналисти от Пловдив, кореспонденти на

Мърфи няма пръст: Защо смартфонът пада с екрана надолу?

http://curious.actualno.com/myrfi-njama-pryst-zashto-smartfonyt-pada-s-ekrana-nadolu-news_510122.html

Физикът Робърт Матюс от Астънския университет в Бирмингам (Англия) е получил формула, определяща ъгловата скорост на въртене на смартфона, който пада от ръцете на своя собственик, съобщава Daily Mail. В модела изплъзващият се телефон започва въртене около един от пръстите на ръката. Центърът на тежестта на апарата първоначално е разположен под оста на въртене. Това води до появата на въртящ момент под действието на силата на тежестта, в резултат на което телефонът започва своето движение и се и

Бъчварова: При невъзможност за регистрация на колите, гражданите ще бъдат уведомени предварително

http://politics.actualno.com/bychvarova-pri-nevyzmojnost-za-registracija-na-kolite-grajdanite-shte-bydat-uvedomeni-predvaritelno-news_510167.html

Всеки ден ми се докладва каква е ситуацията с регистрационните табели на колите в страната. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на въпрос какво се случва с обществената поръчка за регистрационните номера на колите, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Изчакваме да минат обжалванията, които в голямата си част се определят като неоснователни. Опитваме се със средствата, с които разполагаме на регионално равнище, да осигурим необходимия брой ре

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване