Руски депутат иска връщането на Св. София в Истанбул на православната църква

http://europe.actualno.com/ruski-deputat-iska-vryshtaneto-na-sv-sofija-v-istanbul-na-pravoslavnata-cyrkva-news_510204.html

Руски депутати подкрепиха идеята храмът "Св. София" в Истанбул да бъде върната на православната църква, съобщи за РИА Новости координаторът по защита на християнските ценности Сергей Гаврилов. Международната кампания по връщането на църквата на Константинополската патриаршия се води вече в продължение на няколко години. В момента храмът има статут на музей, припомня руското издание newsru.com. Гаврилов намекна в подкрепа на искането, че на 23 септември 2015 година в Москва бе тържествено откри

"Левски" затяга мерките за сигурност заради атаките в Париж

http://offnews.bg/news/n_1/n_598657.html

Столичният гранд "Левски" обяви засилване на мерките за сигурност за домакинския мач със "Славия" на стадион "Георги Аспарухов" в неделя от 17:45. "Сините" информират, че решението е заради терористичните атаки в Париж, които започнаха с взривове в района на "Стад дьо Франс". "Уважаеми фенове, след събитията във Франция и извършения в Париж атентат на 13 ноември бяха се въведени засилени мерки за сигурност на територията на всички спортни съоръжения в Европа. В тази връзка за предстоящата среща между "Левски" и "Славия" на "Георги Аспарухов" всеки привърженик ще бъде подлаган на щателна проверка", се казва в сайта на отбора. Лидерите в класирането съобщават, че на стадиона няма да се допускат запалянковци с раници, обемисти чанти и друг багаж. "Пропусквателният режим ще се извършва традиционно на територията пред входовете на сектор Б и В", допълват сините. От "Левски" и Националният клуб на привържениците призовават феновете "да проявят търпение към ситуацията и да дойдат по-рано на стадиона".

Миков призова заедно да почетем паметта на Антим I

http://pik.bg/миков-призова-заедно-да-почетем-паметта-на-антим-i-news442847.html

Миков призова заедно да почетем паметта на Антим I

          „На 1-ви декември се навършват 127 години от смъртта на Антим I-ви, един от хората, които цял живот са давали, а не са взимали от България - един от тези, които правят всички нас горди, че сме българи”, пише във Facebook председателят на левицата Михаил Миков. Във връзка с това той призовава на 29.11.2015 г., в гр. Одрин, в църквата "Св. Константин и Елена" от 12:00 часа всички, които имат възможност, да отидат, за да почетат заедно светлата памет на Антим I.

Миков  заявява, че Антим I-ви е бил човек с вяра, с кауза, с достойнство и воля да ги отстоява. „Такива хора - с идеали и непоколебимост - изградиха България след Освобождението и дадоха перспективата за нейното развитие. От тях следва да се учим всички, всеки ден, защото от обикновените случки на ежедневието започват великите дела, които помни историята ни”, пише още Миков.

Пълният текст:

Приятели!

            На 1-ви декември се навършват 127 години от смъртта на Атанас Михайлов Чалъков, известен повече с църковното си име Антим I-ви. Антим I-во е от хората, които цял живот са давали, а не са взимали от България - един от тези, които правят всички нас горди, че сме българи. Които вдъхват живот на чувството за патриотизъм, особено във времената, в които поводите за това чувство не са толкова много.

Идната неделя, 29.11.2015 г., в гр. Одрин, в църквата "Св. Константин и Елена" от 12:00 часа ще се отслужи литургия в негова памет. Приканвам всички, които имат възможност, да отидем заедно, да запалим свещ, да почетем светлата памет на дядо Антим I и да се замислим и да се помолим за бъдещето на България!

Кой е Антим I-ви? Виден политик и общественик. Борец за независимостта на Българската църква и за засилване на ролята й като обединител на народа. Борец за независимостта на Българската държава. Председател на Учредителното и на Първото Велико народно събрание. Голям родолюбец. Но преди всичко - човек, чиято скромност не съответства изцяло на днешната представа за неговата обществена значимост.

Като видински митрополит Антим е човекът, който през 1968 г. отхвърля църковното подчинение на Цариградската патриаршия и повежда борба за независима българска църква. Тази борба се увенчава с успех и на 20 февруари 1870 г., въпреки съпротивата на Вселенската патриаршия, излиза султанският ферман за учредяването на Българската екзархия. Това е духовна и политическа победа, която предопределя пътя ни към Освобождението.

И Антим е активен участник в извървяването на този път. Историята пази данни за негови срещи с Христо Ботев, с  участниците в Априлското въстание и други революционери, на които активно помага и материално, и с напътствията си и които активно закриля политически пред Високата порта, но и пред представителите на други държави, които не са заинтересувани от политическото възраждане на България.

В писмо до руския император Александър II-ри, екзарх Антим I-ви описва тежкото положение на българския народ и моли царя да се застъпи за България. Прочитайки го, Александър II-ри се просълзил и написал на него "Да се освободи България!".

Активното участие на Антим в национално-освободителното движение води до неговото осъждане на смърт през 1877 г., а впоследствие - замяната на тази присъда със заточение.

След Освобождението Екзарх Антим взема дейно участие в изграждането на новата българска държава. Важна е ролята му за изработването и приемането на Търновската конституция. През април 1879 г. той председателствува Учредителното народно събрание, а впоследствие - и Първото Велико народно събрание в Търново. Избран е и за председaтел на Първото обикновено нaродно събрaние, но се откaзвa.

Каузата за националното единство продължава да вълнува Екзарх Антим I-ви и след 1878 г. Той организира събирането на подписка срещу Берлинския договор и разпокъсването на България. Включва се активно и в комитетите "Единство", подкрепя и дава голяма материална помощ на Кресненско-Разложкото въстание. Антим I е и българинът, положил първия камък на паметника на Шипка. На 14 ноември 1885 г., през Сръбско-българската война, Антим I-ви отказва да остави съгражданите си и да напусне обсaдения Видин с думите "Трупът нa пaстирa трябвa дa бъде тaм, дето пaдa нaрод и войскa."

Такъв човек е бил Антим I-ви. Човек с вяра, човек с кауза. Човек с достойнство и воля да отстоява тази вяра и тази кауза. Такива хора - с идеали и непоколебимост - изградиха България след Освобождението и дадоха перспективата за нейното развитие. От тях следва да се учим всички, всеки ден, защото от обикновените случки на ежедневието започват великите дела, които помни историята ни.

 

Местан: Манджата "Яневагейт" трябва да е добре поръсена с "пипера" Пеевски

http://offnews.bg/news/n_1/n_598637.html

"Крайната цел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера Бойко Борисов. Някой има интерес той да бъде пакетиран с главния прокурор и за да бъде по-пикантна историята. Тази манджа трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция пред журналисти по повод изтеклите записи, станали известни като "Яневагейт". Според него обаче крайната цел не е отстраняването на Борисов, а поставянето му в зависимост от хората, които са пуснали записите. "Мислех, че сме оставили в миналото ченгеджийските номера", коментира той. По думите на Местан това е "добре планиран сценарий" и моментът, в който да изтекат записите е бил подбртан умишлено - главният прокурор да е в командировка, а Борисов - в Китай. „Точно в този момент се появяват тези записи, разпространени от добре познати медии, които естествено, за да бъде пълна картината разпространиха и фалшиво твърдение на ЕК, че се иска отстраняването на ръководител на съдебна власт, което после се оказа,че е абсолютна манипулация“, каза Местан, визирайки писмото на ЕК до Mediapool , в което се казва, че независима проверка на „Яневагейт“ може да се направи, само ако замесените бъдат изключени от процеса. Той нарече писмото "европейски фалшификат" и добави, че от профила на медиите, които са го публикували, е прозрял "злобни фигури от недалечното минало, които днес имат своите говорители и в българския парламент“.

Белгийски депутати поискаха промяна на отношенията със Саудитска Арабия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/27/2658055_belgiiski_deputati_poiskaha_promiana_na_otnosheniiata/?ref=rss


Белгия прекратява действието на двустранна данъчна спогодба със Саудитска Арабия, предаде БТА, като в същото време депутати настояха за преразглеждане на отношенията със страната след атентатите в Париж.

В светлината на последните събития намираме за уместно да преоценим този документ, се посочва в изявление на министерството на финансите.

Министърът на външните работи Дидие Рейндерс пояснява, че Белгия не желае да къса отношенията си с Рияд, а ще търси диалог. Медиите...

Миков призова заедно да почетем паметта на Антим I

http://frognews.bg/news_102682/Mikov-prizova-zaedno-da-pochetem-pametta-na-Antim-I/

На 29.11.2015. от 12:00 часа в храма „Св. Константин и Елена” в Одрин ще се отслужи литургия в негова памет.

Бойко Борисов за Яневагейт: Отказвам да участвам в тази тема

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139901

След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?! Този въпрос постави министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета.
Коментарът си той направи при обсъждането на проекта на
След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?! Този въпрос постави министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета. Коментарът си той направи при обсъждането на проекта на

Ив. Николов: Ньойският договор никога не е бил ратифициран!

http://frognews.bg/news_102680/Iv-Nikolov-Njoiskiiat-dogovor-nikoga-ne-e-bil-ratifitsiran!/

96 години след подписването на Ньойския договор, който осъди българите в Западните покрайнини на робство, сърбизация и емиграция и 12 години след разпадането и на последното югославско формирование, откриваме подробности, които ужасяват, пише Иван Николов в "Гласът на България".

Само в шест от общо 11 общини в Старозагорска област има доброволни отряди

http://pik.bg/само-в-шест-от-общо-11-общини-в-старозагорска-област-има-доброволни-отряди-news442845.html

Само в шест от общо 11 общини в Старозагорска област има доброволни отряди

Общо 126 са доброволците в Старозагорска област. Доброволчески формирования има само в шест от общо 11 общини в региона. Това е обявено днес на работна среща на тема "Състоянието на доброволните формирования на територията на Старозагорска област", съобщават от пресцентъра на областната администрация. Форумът е бил председателстван от областния управител инж. Георги Ранов.

До този момент в областта доброволни формирования са изградени в Стара Загора, Казанлък, Николаево, Гурково, Павел баня и Гълъбово. В община Стара Загора доброволците са най-много - 58. Те са оборудвани със съответната екипировка и всички са застраховани срещу злополуки.

През тази година са участвали съвместно с пожарникари в гасенето на седем пожара през август и септември.

В община Братя Даскалови през януари предстои сформирането на доброволчески отряд, за участие в който заявка вече са дали петима души. В останалите общини също се работи по изграждането на доброволчески структури.

Кабинетът развали два договора с концесионери на плажове, дължат близо 800 хил. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/27/2658050_kabinetut_razvali_dva_dogovora_s_koncesioneri_na/?ref=rss


Правителството прекрати едностранно два договора за концесия на плажове в Ахтопол и Обзор заради системни нарушения на задължения от страна на стопанисващите ги фирми.

Разваля се договорът за концесия на плажа "Ахтопол – север" в община Царево, който е сключен на 15 юли 1999 г. със "Стингър" ЕООД. Концесионерът е нарушил изискванията за осигуряване на обезопасяването на водните площи и водноспасителната дейност, което е задължително условие на Закона за устройството на Черноморското...

Министерският съвет прекрати концесиите на два плажа

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/ministerskiiat-syvet-prekrati-koncesiite-na-dva-plaja-206830/

„Стингър“ ЕООД и ЕТ „Рали Пенков“, които стопанисват плажовете “Ахтопол-север” и „Обзор-централен“, дължат хиляди за концесионни такси

По четири почивни дни през март, май и септември 2016 г.

http://www.cross.bg/subota-chetiri-pada-1489747.html

/КРОСС/ По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни. За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, кабинетът взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота). Разместванията се налагат, тъй като през 2016 г. Националният празник на България - 3 март, се пада в четвъртък, а по календар 4 март е петък. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, е във вторник, а предходният 23 май се пада в понеделник. Официалният празник 6 септември - ден на Съединението, през 2016 г. е във вторник, а по календар 5 септември е в понеделник. Денят на независимостта на България - 22 септември, е в четвъртък, а следващият ден 23 септември се пада в петък. Дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец, като по този начин броят на работните дни в месеца не се променя.  

Борисов за Янева и Ченалова: Не искам да ги "опраскам", а да ги повиша. Може да мирнат!

http://offnews.bg/news/n_1/n_598667.html

Съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева да бъдат издигнати в Съда на Европейския съюз и в Общия съд, за да им се угоди и да "мирнат". Това предложение прави премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството, уточнявайки че се шегува. Борисов обяснява, че не желае повече са изказва по теми, свързани с правосъдието, защото това се приемало за намеса в съдебната власт.  Борисов прави пространно обяснение на намеренията си да спре с коментарите и въпросът за съдебната система да бъде отнесен до Европейската комисия, която адресира мониторинговия си доклад до правителството. "Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг? Ето този въпрос искам да го зададете официално на Европейската комисия. След като аз дори съм обвинен, че съм казал за единия ако е 4, за другия да е 400, просто съм сравнил като тежест едното и другото нарушение, при това положение повече спирам да коментирам. Няма да коментираме. Докладът да си го напишат до съдебната система, до Висш съдебен съвет, до прокурор, до съдии, имаме ВКС и те да решават какво да правят с този мониторинг. Ние нямаме роля вече там. Край", обяснява ядосано Борисов. Той пита защо, след като френският посланик е извадил наяве аферата "Белведере", никой не е говорил за намеса на съдебната система, а когато той се изкаже, реакцията била: „Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си“. Ето и пълния текст на стенограмата: Точка 26 Проект на Постановление за отменяне на Постановление №214 на Министерски съвет от 2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз и за съдия в Общия съд БОЙКО БОРИСОВ : Това не го ли решавахме преди или го върнаха? ПЕТКО ПЕТКОВ : Господин премиер, уважаеми дами и господа министри, веднъж в рамките на тази година това постановление беше променено. Причината за това е процедурата за избор на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. В рамките на първоначалната процедура се откроиха доста несъвършенства на това постановление. Установиха се доста несъвършенства на Постановлението. В крайна сметка първоначалната процедура за избор на кандидат за генерален адвокат завърши с неуспех. Основната причина за това беше, че постановлението предпоставяше изключително високи критерии за владеене на френски език и един-единствен кандидат от явилите се успя да вземе изпита по френски език, който обаче, според комисията, имаше недобри правни познания. Това наложи да предприемем изменения в Постановление №214 и да изчистим някои от неговите несъвършенства, след което проведохме втора процедура. Втората процедура приключи с избор на кандидат за генерален адвокат, посочен от комисията, съставена според постановлението, който обаче не беше одобрен от Съда на Европейския съюз поради липса на изискуемия според тях стаж. Това налага, тъй като времето изключително много напредва, да създадем изцяло нов ред за избор на генерален адвокат и съдии в Съда на Европейския съюз и в Общия съд. В същото време, до създаване на новия ред ние, предполагам, със съвместен доклад на министъра на външните работи, ще предложим на Министерски съвет списък с утвърдени специалисти по право на Европейския съюз, от които Министерски съвет да може да направи информиран избор измежду най-добрите експерти, с които разполагаме. В същото време искам да алармирам за това, че през последните десет или повече години ниското качество на образованието по специалността право е довело до това, че България осем години след приемането си в Европейския съюз не разполага със значителен брой специалисти, утвърдени в правото на Европейския съюз. В рамките на двете процедури, които проведохме, ние почти изчерпихме всички специалисти, с които страната ни разполага – едни като членове на комисията, а други като кандидати. Изключително притеснително е положението и Министерството на правосъдието е обявило за обществено обсъждане промени в Наредбата за единни държавни изисквания за образование по специалността право, защото действащата е от 1996 година. Аз самият съм учил по тази наредба, когато съм бил студент по право. Тогава това беше така наречената „нова програма”, само че двадесет години по-късно тази наредба вече не е нова, програмата вече не е нова. Единадесет години след въвеждането й ние влязохме в Европейския съюз и нищо в образованието по право на Европейския съюз не се промени. От гледна точка на европейските изисквания и сравнени с европейските специалисти по право на Европейския съюз, България изостава значително. До момента, в който предложим нов ред за избор на кандидати за генерални адвокати и съдии, Министерството на правосъдието и Министерство на външните работи, става въпрос за една единствена кандидатура, за една единствена процедура – тази за генерален адвокат, ще предложим на Министерски съвет списък с няколко кандидати, за да може Министерски съвет да направи информиран избор. Аз винаги съм бил за прозрачните и честни процедури, в смисъл, и конкурсни, защото те дават възможност да бъде направена абсолютно прозрачно, да се провери начинът, по който се избира един кандидат. По-голямата част от държавите в Европейския съюз… БОЙКО БОРИСОВ : Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални. ПЕТКО ПЕТКОВ : Познат е редът. Държавата еднолично измежду другите… БОЙКО БОРИСОВ : За да може да влезе в протокола – аз не искам да ги „опраскам“, а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, „Бойко иска да ме издигне, а… Москов иска да ме събори”. Шегувам се…. След като не са „гнили ябълки“, както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим! ПЕТКО ПЕТКОВ : Списъкът с няколко имена, които министърът на правосъдието и на външните работи ще ви предложат, ще бъде с утвърдени… БОЙКО БОРИСОВ: Моля Ви се, не искам. Даже днес на Бъчварова й казах: не желая…. Считах, че един премиер трябва като поискат среща с него (в края на краищата сме избрани от народа, за да служим на хората), да го видят. Не искам повече да видя никой. Не искам. Във всяка махала или във всяка кръчма си говорят за някой от нас…. Какво ли не... Вие решете кой адвокат, кой съдия и ни го предложете. Нито колегите разбират в детайли, някои може да разбират от адвокати или да имат адвокати или съдии, но вие решете и ни предложете. Защото аз единственото, което съм казал е, че ако на Цветанов за подслушване, което се оказа че не е подслушване, му се искат 4 години затвор от две инстанции, а когато си подслушвал, и си давал разрешение, трябва да получиш 400 години затвор. И то аз съм го казал публично, в коментар. След като по никакъв начин изпълнителната власт няма право да се намесва, дори излиза, че и е и забранено да коментира един проблем, който дори самият Москов коментира в парламента – че това са най-лошите лица на съдебната система… Но него не го атакуват. А аз, че съм казал за 400 години затвор, съм от сутрин до вечер по всички телевизии, някак си да ме вкарат в тази тема... Аз отказвам да участвам в тази тема. И питам: ние като правителство или като коалиция, когато говорим за съдебната система и за реформа в нея, ние не се ли намесваме в нея? Излиза, че това е много грубо вмешателство. В кое сме се намесили ние? Че сме коментирали нещо за Янева и Ченалова, което тогава цялото общество коментираше?! И журналистите ме попитаха какво мисля. И аз казах: ако едното е 4, другите – са за 400. Това намеса ли е в работата? Да си кажеш мнението в отговор на въпрос? Ти, ако си съдия, а си съдия, това ще го приемеш ли за директна намеса? Това е мой коментар. Или вие, ако вечер си седнете с приятели или с един и коментирате, че днес Бойко е казал на Министерски съвет еди какво си и някой ви запише и го изкара след това, аз трябва ли да отговарям защо вие сте си говорили за мен? Това вече минава всякакви граници. Ама носили си пари! Като са си носили пари, да отидат да ги арестуват веднага и докато не кажат кой ги е… те нали имат произход, отнякъде са дошли, някой ги е увивал във вестник… Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“. Не желая, толкоз! След като така ще се тълкува, че дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система – това се тълкува като вмешателство. Значи, ние, изпълнителната власт в лицето мое или на Москов, или на госпожа Кунева, или не дай, Боже, и Лукарски да се изкажем по тази тема, излиза, че ние се намесваме в съдебната система?! Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг? Ето този въпрос искам да го зададете официално на Европейската комисия. След като аз дори съм обвинен, че съм казал за единия ако е 4, за другия да е 400, просто съм сравнил като тежест едното и другото нарушение, при това положение повече спирам да коментирам. Няма да коментираме. Докладът да си го напишат до съдебната система, до Висш съдебен съвет, до прокурор, до съдии, имаме ВКС и те да решават какво да правят с този мониторинг. Ние нямаме роля вече там. Край. Каква ми е ролята? След като не мога да кажа дори, че тези, които публично по телевизията, с посланици, им извадиха бакиите, не мога дори да си кажа мнението по тях, а Москов може, и той не се е намесил, защото…Например здравните осигуровки…. ПЕТЪР МОСКОВ: Те не плащат. БОЙКО БОРИСОВ : Как не плащат? ПЕТЪР МОСКОВ : Ние ги плащаме от държавата. БОЙКО БОРИСОВ : Ами ето, намеси се де. Разбираш ли ме? Просто това е абсурд, което се случва. Ако прокурорът, ако съдиите, ако Висшият съдебен съвет си имат спорове, да си ги водят. Откъде накъде ще ни замесват нас?! С какво и как мога да натисна някой и защо да го натискам?! Аз си спомням френският посланик как обикаляше по студията и ги сочеше с пръст и тогава нито един не се яви, който да каже „това е директна намеса в съдебната система“. А аз с моето изказване от Брюксел, то не са колажи, то не са от сутрин до вечер „Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си“… Това минава границите! Затова по тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат. Приемаме точка 26.

Борисов: Ако прокурорът, съдиите и Висшият съдебен съвет имат спорове, да си ги водят (обновена)

http://pik.bg/борисов-ако-прокурорът-съдиите-и-висшият-съдебен-съвет-имат-спорове-да-си-ги-водят-обновен-news442844.html

Борисов: Ако прокурорът, съдиите и Висшият съдебен съвет имат спорове, да си ги водят (обновена)

След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?! Този въпрос постави министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета, съобщават от правителствената информационна служба.

Коментарът си той направи при обсъждането на проекта на правителствено постановление за отмяна на досегашната процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на ЕС и за съдия в Общия съд. По темата съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси, продължава Борисов. Премиерът запита защо не бъдат предложени за повишение Румяна Ченалова и Владимира Янева, като допълни, че не иска да ги „опрасква”, а да ги издигне.

„Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, „Бойко иска да ме издигне, а Москов иска да ме събори”. Шегувам се…. След като не са „гнили ябълки“, както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим!”, заявява Борисов.

„Считах, че един премиер трябва като поискат среща с него (в края на краищата сме избрани от народа, за да служим на хората), да го видят. Не искам повече да видя никой. Не искам. Във всяка махала или във всяка кръчма си говорят за някой от нас…. Какво ли не... Защото аз единственото, което съм казал е, че ако на Цветанов за подслушване, което се оказа че не е подслушване, му се искат 4 години затвор от две инстанции, а когато си подслушвал, и си давал разрешение, трябва да получиш 400 години затвор. И то аз съм го казал публично, в коментар”, допълва Борисов.

„И питам: ние като правителство или като коалиция, когато говорим за съдебната система и за реформа в нея, ние не се ли намесваме в нея? Излиза, че това е много грубо вмешателство. В кое сме се намесили ние? Че сме коментирали нещо за Янева и Ченалова, което тогава цялото общество коментираше?! И журналистите ме попитаха какво мисля. И аз казах: ако едното е 4, другите – са за 400. Това намеса ли е в работата? Да си кажеш мнението в отговор на въпрос?”, казва още Борисов.

„Ако прокурорът, ако съдиите, ако Висшият съдебен съвет си имат спорове, да си ги водят. Откъде накъде ще ни замесват нас?! С какво и как мога да натисна някой и защо да го натискам?! Аз си спомням френският посланик как обикаляше по студията и ги сочеше с пръст и тогава нито един не се яви, който да каже „това е директна намеса в съдебната система“. А аз с моето изказване от Брюксел, то не са колажи, то не са от сутрин до вечер „Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си“… Това минава границите!”, коментира още той.

„Затова по тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат”, допълва Бойко Борисов.


Борисов пита за съдебната система: Защо мониторинговият доклад се пише до правителството?

http://pik.bg/борисов-пита-за-съдебната-система-защо-мониторинговият-доклад-се-пише-до-правителството-news442844.html

Борисов пита за съдебната система: Защо мониторинговият доклад се пише до правителството?

След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?!

Този въпрос постави министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета, съобщават от правителствената информационна служба.

Коментарът си той направи при обсъждането на проекта на правителствено постановление за отмяна на досегашната процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на ЕС и за съдия в Общия съд.

Бойко Борисов: И "Добър ден" не желая да чуя вече на тема съдебна система! Край!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139883

След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?! Този въпрос постави министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета.   Коментарът си той направи при обсъждането на проекта на
След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?! Този въпрос постави министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета. Коментарът си той направи при обсъждането на проекта на

Мерджанов пита Бъчварова: Какви мерки предприе МВР след инцидента край Дюлево?

http://frognews.bg/news_102681/Merdjanov-pita-Bachvarova-Kakvi-merki-predprie-MVR-sled-intsidenta-krai-Diulevo/

„Какви конкретни мерки бяха предприети от МВР след инцидента край Дюлево”. Този въпрос отправи зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов към вицепремиера Румяна Бъчварова.

Лавров: Ръководството на Турция прекрачи границите на допустимото

http://www.cross.bg/lavrov-siriya-protzes-1489744.html

/КРОСС/ Турция рискува да се окаже в тежка ситуация, ръководството на тази страна прекрачи границите на допустимото. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, откривайки преговорите със сирийския си колега Уалид Муалем, предаде ТАСС. Лавров изрази искрена признателност към Дамаск за спасяването на руския пилот. „Не мисля, че сега има основания да говорим подробно за нашите оценки за турската провокация срещу нашия самолет, – отбеляза министърът. – Нашите оценки бяха изложени най-подробно, най-вече от президента на Русия Владимир Путин“. „Смятаме, че турското ръководство прекрачи границите на допустимото, – подчерта той. – То рискува да постави Турция в трудна ситуация – и от гледна точка на дългосрочните национални интереси, и от гледна точка на положението в региона“. За политическия процес в Сирия В рамките на Виенския процес Русия ще настоява за приобщаващ характер на политическия процес в Сирия, заяви Лавров. „В рамките на международната подкрепа на Сирия ние твърдо ще настояваме за начало на справедлив, политически приобщаващ процес, в рамките на който сирийците сами ще определят съдбата си“, подчерта министърът

А. Мерджанов към Р. Бъчварова: Какви мерки предприе МВР след инцидента край Дюлево?

http://www.cross.bg/granitza-merki-merdzhanov-1489745.html

/КРОСС/ „Какви конкретни мерки бяха предприети от МВР след инцидента край Дюлево", попита зам.-председателят на ПГ на „БСП лява България" и говорител на партията Атанас Мерджанов към вицепремиера Румяна Бъчварова. Той обясни, че трагичният инцидент край село Дюлево е осветлил много от несвършеното от МВР. По думите му при този инцидент е рухнал митът, създаван предимно от министър-председателя, че нашата външна граница е най-добре охраняваната в ЕС. Мерджанов припомни, че от изявленията на главния секретар на МВР и на вътрешния министър е станало ясно, че има сериозни проблеми по охрана на българската граница. Според те са свързани както с нормалното функциониране на изградената термовизонна интегрирана система, осигуряването на органите на гранична полиция като финансови условия, допълнителна необходимост от изграждане на преградното съоръжение. Атанас Мерджанов заяви, че предприетите мерки биха могли да бъдат допълнени с разкриване на допълнителни щатове към гранична полиция - нещо, за което министърът е поела ангажимент. Той припомни, че левицата е направила конкретно предложение към бюджета за 2016 г. с 10 млн. лв. да бъде увеличен бюджетът на МВР, с цел по-засилени и по-сигурни мерки по охрана на българската граница. Той подчерта, че засилените действия и мерки са следвали инцидента, а БСП е предупреждавала от началото на годината за охраната на границата ни

Специална серия Mercedes-AMG A 45 4MATIC в чест на новите шампионски титли

http://www.cross.bg/seriya-matic-world-1489746.html

/КРОСС/За да отбележи успеха си в Сезон 2015 на Формула 1, Mercedes-AMG анонсира специалната серия MERCEDES AMG PETRONAS 2015 World Champion Edition. Премиерата на MERCEDES AMG PETRONAS 2015 World Champion Edition на A 45 4MATIC ще се състои по време на Abu Dhabi Grand Prix в края на седмицата, а автомобилът ще бъде наличен за закупуване от януари до май следващата година. Цената на специалната серия е определена на 65 402 евро за Германия. Сред основните отличителни особености на специалната серия MERCEDES AMG PETRONAS 2015 World Champion Edition на A 45 4MATIC са големите 19-цолови джанти, специалното цветово решение на екстериора, допълнителните аеродинамични елементи, седалки AMG Performance, тематични интериорни апликации и други, информира auto-press.net. Със своята максимална мощност от 381 конски сили, Mercedes-AMG A 45 4MATIC е един от най-динамичните компактни автомобили в автомобилната история. Комбинацията от компактни размери, мощен двигател и система за задвижване на четирите колела, гарантира възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за скромните 4.2 секунди.  

Кабинетът прие нови правила за държавните гаранции и заеми

http://www.dnevnik.bg/zelen/finansirane/2015/11/27/2658041_kabinetut_prie_novi_pravila_za_durjavnite_garancii_i/?ref=rss


Държавни гаранции или заеми ще се дават само за проекти, които са приоритетни за правителствената програма, но финансиране за тях не може да бъде намерено от никакъв друг източник. Това предвижда наредба за условията, на които трябва да отговарят инвестиционните проекти, финансирани с държавни заеми, и проектите, кандидатстващи за финансиране с държавна гаранция, която Министерският съвет одобри днес. 

Тя ще замени сега действащата наредба, приета през 2003 г.

Предвижда се...

Шофьор блъсна пешеходка на варненски булевард и избяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=307549

44-годишна жена от Варна пострада, след като бе блъсната от автомобил докато пресича. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът станал вчера, около 6.50 часа. Шофьорът се движил по булевард "Владислав Варненчик", решил да направи ляв завой по посока булевард "Сливница" и тогава блъснал жената.

Износът от Северна Гърция може да мине през България заради мигрантите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/27/2658007_iznosut_ot_severna_gurciia_moje_da_mine_prez_bulgariia/?ref=rss


Гръцките търговци може да започнат да пращат стоки през България заради мигрантите, блокирали македонската граница, предупреди Асоциацията на износителите от Северна Гърция (SEVE) в писмо, цитирано от в. "Катимерини".

"Компаниите, които не могат да доставят стоките си до Централна Европа навреме, нямат избор, освен да ги изпратят през България. Тази опция е поне 20% по-скъпа и също води до закъснения", пише в текста, с който организацията призовава властите в Атина да спрат...

Прокуратурата погна Кирил Рашков за душене на журналисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139908

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Кирил Рашков
Ето текста на Районна прокуратура:
Кирил Рашков е предаден на съд за това, че на 17 юни 2014 г. в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, е извършил непристойни действия,
Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Кирил Рашков Ето текста на Районна прокуратура: Кирил Рашков е предаден на съд за това, че на 17 юни 2014 г. в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, е извършил непристойни действия,

Прокуратурата погна Кирил Рашков за душене на журналисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139900

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Кирил Рашков
Ето текста на Районна прокуратура:
Кирил Рашков е предаден на съд за това, че на 17 юни 2014 г. в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, е извършил непристойни действия,
Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Кирил Рашков Ето текста на Районна прокуратура: Кирил Рашков е предаден на съд за това, че на 17 юни 2014 г. в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, е извършил непристойни действия,

Петкова: Доставките на газ са съобразно подадените заявки

http://pik.bg/петкова-доставките-на-газ-са-съобразно-подадените-заявки-news442840.html

Петкова: Доставките на газ са съобразно подадените заявки

Доставките на природен газ са съобразно заявките, които са подадени. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Петкова добави, че хранилището в Чирен е с над 450 млн. куб. м газ. Предприети са всички необходими действия.

На този етап нямаме никакви индикации за притеснения, заяви тя и посочи, че и украинската компания официално е декларирала, че по отношение на транзита договорите ще продължат да се изпълняват и до този момент проблем няма.

Ето какво време ни очаква утре!

http://petel.bg/Eto-kakvo-vreme-ni-ochakva-utre-__135553

Снимки: Булфото, архив През нощта ще е облачно и валежите ще продължат, като в северозападните райони ще превалява сняг. Вятърът ще е...

К. Нинова: Светът се тресе, в държавата проблеми, а премиер и министри се возят на влакче

http://www.cross.bg/ninova-srok-kontrol-1489743.html

/КРОСС/ От името на ПГ на "БСП - лява България" зам.-председателят на групата Корнелия Нинова остро разкритикува председателя на НС за начина, по който се организира и провежда парламентарният контрол. Тя поясни, че днешният контрол съдържа осем въпроса, а са отложени 20 въпроса на депутати от БСП. Нинова се позова на правилника, където е записано, че задължително"на въпрос се отговаря в 7-дневен срок, задължително на питане в 14-дневен срок, с една възможност за удължаване с още 7 дни. „Имаме въпроси, по които отдавна тези срокове са изтекли. Светът се тресе, в държавата проблеми, бюджет се гледа, а министър-председателят и половината МС се возят на влакче напред-назад на другия свят", каза още депутатът. Нинова бе категорична, че това се случва винаги, когато ГЕРБ управлява - грубо се нарушава Конституцията и задължението на МС да се явява в парламента, тъй като сме парламентарна република.  

Връчиха четвъртите награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

http://www.mediapool.bg/vrachiha-chetvartite-nagradi-valya-krushkina---zhurnalistika-za-horata-news242377.html

На официална церемония на 26 ноември в Студио 1 на БНР, бяха връчени четвъртите медийни награди "Валя Крушкина - журналистика за хората". Седем журналисти получиха специалната стъклена мастилница ""Кристална круша“, грамота и парична награда. Голямата награда в четвъртото издание на конкурса получи репортерът от Нова телевизия Мария Милкова. "Посвещавам тази награда на моите учители и не само на тях, а на всички учители, тъй като знам защо я спечелих, а именно заради материала ми за Теодосий Теодосиев, който направих с желанието да покажа, че учителите са една много важна част от нашето общество, но често го забравяме”, каза журналистката по време на церемонията. Вероника Димитрова също от Нова телевизия спечели наградата в категория „Телевизия“. На първото място в категория "Радио“ е Елеонора Тахова от БНР-Благоевград. Призът за печатни медии взе Росен Босев от "Капитал", а в категория "Снимащ журналист“ беше отличен Недялко Данов. Наградата "млад журналист" беше спечелена от Благой Цицелков от БНТ, a в категорията "Онлайн медия" беше отличена Татяна Ваксберг, която пише за "Дойче веле". Материалите са оценени от 14-членно жури. Конкурсът се организира за четвърта поредна година от фонд "Валя Крушкина“ при Фондация "Работилница за гражански инициативи" и има за цел да отличи достойни журналисти, с активна гражданска позиция, отстоявана в името на гражданите. До момента през годините са получени общо 254 номинации с 323 материала. Интересът към конкурса и тази година доказва необходимостта от подобно начинание.  

В Плевен полицията е обезвредила граната

http://pik.bg/в-плевен-полицията-е-обезвредила-граната-news442838.html

В Плевен полицията е обезвредила граната

Тази сутрин в 9.30 ч. в полицията е постъпил сигнал от 67-годишен мъж от Плевен, че след като е изкарал личния си автомобил от двора си на улицата е намерил граната. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Плевен.

Районът е отцепен от служители на Първо РУМВР. Експерти са обезвредили устройството на място. Няма нанесени материални щети.

Продължава работата за изясняване на случая. Материалите са докладвани на прокурор от Окръжната прокуратура в Плевен.

"Левски" затяга мерките за сигурност на "Георги Аспарухов" заради атаките в Париж

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/27/2658031_levski_zatiaga_merkite_za_sigurnost_na_georgi/?ref=rss


"Левски" обяви, че ще затегне мерките за сигурност за домакинството си със "Славия". Решението идва в контекста на терористичните атаки в Париж.

"Уважаеми фенове, след събитията във Франция и извършения в Париж атентат на 13 ноември бяха се въведени засилени мерки за сигурност на територията на всички спортни съоръжения в Европа. В тази връзка за предстоящата среща между "Левски" и "Славия" на "Георги Аспарухов" всеки привърженик ще бъде подлаган на щателна проверка", се казва в...

Бивш военен се самоуби до екопътека в Шумен, стрелял в сърцето си да остане красив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139897

Първо се обадил на тел 112, че на това място скоро ще има труп и докато патрулката стигне до мястото, той вече бил мъртъв
Бивш военен от Шумен днес се самоуби на метри от екопътека, която тръгва от паркинга при посетителския център на паметника „Създатели на българската държава“. 55-годишният Николай Тосков стрелял със законния си пистолет
Първо се обадил на тел 112, че на това място скоро ще има труп и докато патрулката стигне до мястото, той вече бил мъртъв Бивш военен от Шумен днес се самоуби на метри от екопътека, която тръгва от паркинга при посетителския център на паметника „Създатели на българската държава“. 55-годишният Николай Тосков стрелял със законния си пистолет

Отпускат над 4,2 млн. лева за възнаграждения в образователния сектор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139893

Правителството одобри допълнителни трансфери за 2015 г. за изплащане на възнаграждения за постигнати резултати от труда на директорите на общинските детски градини, училища и обслужващи звена и на педагогическия персонал в обслужващите звена.
Одобрените средства са в размер на 4 249 403 лв., като с предоставянето им се осигурява необходимият
Правителството одобри допълнителни трансфери за 2015 г. за изплащане на възнаграждения за постигнати резултати от труда на директорите на общинските детски градини, училища и обслужващи звена и на педагогическия персонал в обслужващите звена. Одобрените средства са в размер на 4 249 403 лв., като с предоставянето им се осигурява необходимият

СЗО отчита рекорден брой на новите случаи на ХИВ в Европа и Централна Азия

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/11/27/2658022_szo_otchita_rekorden_broi_na_novite_sluchai_na_hiv_v/?ref=rss


През 2014 г. новорегистрираните случаи на ХИВ в Европейския регион са рекордно висок брой за последните над 30 години. Около 142 хиляди души в Европа и Централна Азия, са получили позитивни резултати за наличието на вируса в кръвта си - повече отколкото в която и да е друга година, откакто започва да се води тази статистика през 80-те години на миналия век, съобщава Световната здравна организация, цитирана от "Ройтерс". 

Увеличението идва най-вече от източния - азиатския сектор на...

Отпускат над 4,2 млн. лева за възнаграждения в образователния сектор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139855

Правителството одобри допълнителни трансфери за 2015 г. за изплащане на възнаграждения за постигнати резултати от труда на директорите на общинските детски градини, училища и обслужващи звена и на педагогическия персонал в обслужващите звена.
Одобрените средства са в размер на 4 249 403 лв., като с предоставянето им се осигурява необходимият
Правителството одобри допълнителни трансфери за 2015 г. за изплащане на възнаграждения за постигнати резултати от труда на директорите на общинските детски градини, училища и обслужващи звена и на педагогическия персонал в обслужващите звена. Одобрените средства са в размер на 4 249 403 лв., като с предоставянето им се осигурява необходимият

Жълт код за валежи в 3 области утре

http://society.actualno.com/jylt-kod-za-valeji-v-3-oblasti-utre-news_510244.html

Жълт код за обилни валежи е обявен в 3 области в страната за 28 ноември, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В областите Сливен, Ямбол и Хасково се очаква да има значителни валежи около 15-20 л/кв.м, предимно през нощта и около обяд. На места количеството дъжд може да достигне до 30-35 л/кв.м. При жълт код за валежи са възможни затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Населението в ЕС продължава да застарява

http://europe.actualno.com/naselenieto-v-es-prodyljava-da-zastarjava-news_510248.html

През последните 20 години се наблюдава застаряване на населението в ЕС. През 2014 година средната възраст на жителите в Съюза е била 42,2 години, което означава, че 50% от европейското население е под тази възраст, а останалата половина – над нея, съобщава Евростат. Най-младо население има Ирландия със средна възраст 36 години, Кипър (36,8), Словакия (38,6), Люксембург и Полша (39,2) и Великобритания (39,9 г). С най-застарялото население е в Германия (45,6 г), Италия (44,7), България (43

Обявиха конкурс за търсене на нефт и газ в „Блок 1-24 Китка”

http://offnews.bg/news/n_1/n_598649.html

Правителството обяви конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-24 Китка”. Той  е разположен в Югоизточната част на Варненска област и е с площ 704 кв. км. Разрешение за търсене и проучване ще е с петгодишен срок, с право на две продължения от по две години, предвижда решението на кабинета. Конкурсни книжа ще могат да се закупуват до 120 дни от датата на обнародване на решението в Официалния вестник на ЕС. Кандидатите ще могат да подават заявления за участие в конкурса до 140-ия ден от обнародване на решението, а оферти – до 155-ия ден. Депозитът за участие в конкурса е 5 хил. лева. Предложенията на участниците ще се оценяват според предлаганите работни програми, средства за опазване на околната среда, бонуси, обучение и притежаваните управленски и финансови възможности на кандидатите. Освен в Официалния вестник на ЕС, решението за стартиране на конкурса ще бъде обнародвано и в Държавен вестник, на електронната страница на МС, както и в общините Варна, Белослав, Аврен, Долни Чифлик и Бяла.

НАСА: Как се приготвя пуйка в Космоса (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/nasa-kak-se-prigotvia-pujka-v-kosmosa-video-6046246

Видеозапис с подробно описание на процеса на приготвяне бе качен на сайта на космическото ведомство

Ще ползване личните си карти като носител на данни за електронна идентичност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139854

Правителството прие решение за развитие на българските лични документи (БЛД) и за осъществяване на дейността по тяхното издаване след изтичане на договора за сега издаващите се лични документи. Това реши Министерски съвет днес.
С решението се одобрява вграждането в личната карта на електронен носител с безконтактен достъп,
Правителството прие решение за развитие на българските лични документи (БЛД) и за осъществяване на дейността по тяхното издаване след изтичане на договора за сега издаващите се лични документи. Това реши Министерски съвет днес. С решението се одобрява вграждането в личната карта на електронен носител с безконтактен достъп,

Ще ползване личните си карти като носител на данни за електронна идентичност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139881

Правителството прие решение за развитие на българските лични документи (БЛД) и за осъществяване на дейността по тяхното издаване след изтичане на договора за сега издаващите се лични документи. Това реши Министерски съвет днес.
С решението се одобрява вграждането в личната карта на електронен носител с безконтактен достъп,
Правителството прие решение за развитие на българските лични документи (БЛД) и за осъществяване на дейността по тяхното издаване след изтичане на договора за сега издаващите се лични документи. Това реши Министерски съвет днес. С решението се одобрява вграждането в личната карта на електронен носител с безконтактен достъп,

Ще произвеждаме съвместно с Китай розово масло и кисело мляко

http://www.cross.bg/kiselo-mlyako-rozovo-1489742.html

/КРОСС/Два договора за започване на съвместни производства на розово масло и козметични продукти и на кисело мляко подписаха български и китайски компании в българското посолство в Пекин в присъствието на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Меморандумите бяха парафирани по време на официалното посещение на българска правителствена делегация, начело с премиера Бойко Борисов. Българската компания „Калия Българска роза" и китайската „Ароматик Плант Сайънс-Тех Ко" сключиха споразумение за учредяване на смесено дружество с цел инвестиции в областта на производството на розово масло и отглеждане на рози в България. Намерението на фирмите е да изградят нова розоварна и предприятие за производство на козметични продукти от роза и лавандула на био основа в България, както и създаване на насаждения от етерично-маслени култури и институт с лаборатория в Китай. Очаква се съвместната инвестиция да е в размер на 7 млн. евро. Рамков договор за маркетинг и дистрибуция на българско кисело мляко и писмо за намерения за изграждане на завод за кисело мляко в град Тиандзин подписаха българската „Лодис Инвест" и китайската „Тиандзин Сино-Финиш Деъри Фуудс Рисърч енд Трейнинг Сентър Къмпани". Намерението е двете фирми да инвестира в производство на кисело мляко за китайския пазар с български закваски. Очаква се двете фирми да инвестират около 30 млн. евро в предприятието.  

Предоставяме 100 000 евро на Зеления доверителен фонд за климата

http://www.moreto.net/novini.php?n=307565

Правителството одобри днес Тристранно споразумение между България, Зеления доверителен фонд за климата и Международната банка за възстановяване и развитие, в качеството й на временен попечител на фонда. Предмет на документа е предоставянето на 100 000 евро от страна на държавата на Зеления фонд за климата.

Неопяти покойници ставали духове

http://pik.bg/неопяти-покойници-ставали-духове-news442836.html

Неопяти покойници ставали духове

Години наред жителите на видинското село Градсковски колиби погребват мъртъвците в дворовете на къщите си. Една от причините е, че в селото няма общо гробище. Освен това има слухове за неопяти покойници, които стават духове и нощем обикалят и тормозят жителите, съобщава tribali.

Местните разказаха, че от години нямат гробища, затова погребването на покойници става в дворовете на къщите.

По думите им цялото село се е осеяло с гробове. В селото никога не е ставало дума да се направи общ гробищен парк. В него обаче се носят слухове за духове, които били неспокойни заради липсата на гробища.

Най-възрастният жител на селото е 89-годишната баба Цветана, а близките й са погребани в задния й двор. Според бабата ако те бъдат погребани в нормално гробище ще трябва да плаща гробна такса, а в задния й двор е безплатно.

Най-младият жител на селото пък е 57-годишният Евгени, като и в неговия двор също има погребани. Друга жителка на селото Марина Маринова пък разказа, че откакто се помни, никога в селото не е имало гробище. Така с течение на годините дворовете на жителите и нивите им са се превърнали в мини гробища.

Оказва се, че след подписването на Ньойския мирен договор, гробището на селото остава на територията на Сърбия и от тогава местните погребват своите близки до домовете си.

В селото се носят слухове и за духове, които са неспокойни от липсата на гробища. Възрастните хора споделят, че нощем чуват гласове и в селото има самодивски сборища.

За слуховете разказва и свещеникът и екзорсист отец Гелеменов, който смята, че в селото има нежелано присъствие. Според отчето когато душите на хората не са опяти както трябва започват да се озлобяват. Гелеменов разказа, че в някои случаи неопятите духове се превръщат в полтъргайсти. Отчето смята, че старото училище на селото също е свърталище на духове. „Тук има осезаемо демонично присъствие. Това е вампирско сборище“, категоричен е свещеникът.

Четири пъти по четири почивни дни ще има догодина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2658032_chetiri_puti_po_chetiri_pochivni_dni_shte_ima_dogodina/?ref=rss


Правителството направи размествания на работните и почивните дни през следващата година, които позволяват на четири пъти да има четири почивни дни. Първият дълъг уикенд е покрай Националния празник 3 март, който е четвъртък.

С обявяването на петък, 4 март, за почивен се събират четири дни. Отработването на 4 март ще е в на 12 март, събота.

С обявяването на 23 май (понеделник) за неработен ден, четири почивни дни ще има и покрай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Понеделникът ще се отработи на 12 май.

Денят с най-малко работни дни през годината ще е септември, през който ще има два пъти по четири почивни дни. Това се получава, като 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък) се обявяват за почивни дни. Те ще се отработват съответно на 10 септември (събота) и 17 септември (събота).

Аргументът на министрите за разместването на дните е, че така не се прекъсва работната седмица, а и почивните дни се използват по-ефективно. Посочва се също, че дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец, като по този начин броят на работните дни в месеца не се променя.
 

Стартира конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-24 Китка”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139852

Правителството обявява конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-24 Китка”, който е разположен в Югоизточната част на Варненска област и е с площ 704 кв. км.
Разрешението за търсене и проучване ще е с петгодишен срок, с право на две продължения от по две години, предвижда решението на кабинета.
Правителството обявява конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-24 Китка”, който е разположен в Югоизточната част на Варненска област и е с площ 704 кв. км. Разрешението за търсене и проучване ще е с петгодишен срок, с право на две продължения от по две години, предвижда решението на кабинета.

Цар Киро е обвинен в хулиганство при опасен рецидив

http://www.cross.bg/retzidiv-rashkov-zhyrnalisti-1489741.html

/КРОСС/Пловдивската районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Кирил Рашков за хулиганство при опасен рецидив. През юни 2014 година той е извършил непристойни действия спрямо двама журналисти, които проверявали сигнал за избухнал скандал между него и жена, живееща в съседство, твърди обвинението. Рашков заплюл двамата журналисти, ругал ги и душил единия от тях с ръце. По делото са разпитани девет свидетели. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо съдебно заседание.  

Зверска катастрофа на Горнобански път. Ученик с джип БМВ уби баба - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/pernik/zverska-katastrofa-na-gornobanski-put-uchenik-s-djip-bmv-ubi_40729/

Читател на "За Перник" изпрати снимки на зверска челна катастрофа на Горнобански път в София. Едната кола е помляна тотално.

18-годишен ученик с БМВ Х 5 е връхлетял върху пикап и е убил баба. Катастрофата е станала на бул. "Цар Борис Трети".
Младежът с инициали К.Ж. е изпаднал в нервна криза, след като научил, че е убил човек.

Водачът на пикапа,...

Продължава

Зверска катастрофа на Горнобански път - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/krimi/zverska-katastrofa-na-gornobanski-put-snimki_40729/

Читател на "За Перник" изпрати снимки на зверска челна катастрофа на Горнобански път в София. Едната кола е помляна тотално.

Карайте внимателно, вали силен дъжд.

Царят срещу султана, или завръщане в миналото

http://www.investor.bg/analizi/91/a/cariat-sreshtu-sultana-ili-zavryshtane-v-minaloto-206783/

Конфликтът между Русия и Турция е конфликт между две отдавна загинали империи, искащи нов живот, пише Foreign Policy

„Еврофутбол": Кличко - световен шампион

http://www.cross.bg/leva-izhod-macha-1489740.html

/КРОСС/Владимир Кличко ще спечели световната титла в тежка категория отново - това показват коефициентите на „Еврофутбол" за мача на украинеца срещу британеца Тайсън Фюри, който ще се играе утре от 23 ч. българско време в Дюселдорф. Букмейкърската къща предлага различни видове залози за сблъсъка, като ставките за Краен изход са повече от категорични: 1.10 за досегашния шампион срещу 5.50 за съперника му. Ето още от акцентите от идните дни:Манчестър сити - Саутхямптън Сингъл, Live „1"-1.57 „Х"-3.25 „2"-3.90Лестър сити - Манчестър Юнайтед Сингъл, Live „1"-2.45 „Х"-2.80 „2"-2.30Тотнъм Хотспър - Челси Сингъл, Live „1"-2.45 „Х"-2.80 „2"-2.30Севиля - Валенсия Сингъл, Live „1"-1.76 „Х"-3.10 „2"-3.25Марсилия - Монако Сингъл, Live „1"-1.96 „Х"-2.80 „2"-3.00Наполи - Интер Милано Сингъл, Live „1"-1.67 „Х"-2.95 „2"-3.85 Петцифрени суми и страхотни успехи за участниците на „Еврофутбол" донесоха изминалите дни. Футболните фенове „откриха сезона" още в сряда, когато столичанин прибра 20 232,20 лева за три мача от Шампионска лига в права колонка, с различни залози

Прокуратурата внесе акт срещу цар Киро - душил журналист

http://offnews.bg/news/n_1/n_598635.html

Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу Кирил Рашков, известен като цар Киро. Актът срещу самообявилия се за Цар на циганите в България е за непристойни действия спрямо журналисти, съобщи Нова ТВ. На 17 юни 2014 година двама журналисти получили сигнал за скандал между Кирил Рашков и негова съседка на ул. „Св. Гора“ в Пловдив и решили да отидат на място, за да проверят фактите. Твърди се, че Рашков наплюл двамата, ругал ги и започнал да души единия от тях. Случката се разиграла в центъра на града пред очите на много хора. По делото вече са разпитани деветима свидетели. Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи първо съдебно заседание. През юли 2014 година Рашков бе арестуван пред хотела си в центъра на Пловдив, заради обвинение в контрабанда на 501 грама живак. Той успя да излезе от следствения арест през април 2015 година.

Местан за "Яневагейт": Крайната цел е Борисов, Пеевски е "лютият пипер на манджата"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2658023_mestan_za_ianevageit_krainata_cel_e_borisov_peevski_e/?ref=rss


"Крайният прицел на тази манипулация е премиерът Бойко Борисов" - така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира скандала "Яневагейт" със записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в които се споменават премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"На мен ми предоставиха на хартиен носител съдържанието на тези разговори. Тук се говори и за много по-важни фигури. Мислех, че сме оставили в миналото ченгеджийските номера", заяви Местан, цитиран от агенция "Фокус".

Той  определи случая като много добре организирана акция. Освен това добре бил подбран и моментът, в който главният прокурор е в командировка, а премиерът "нейде далеч в Китай". "Точно в този момент се появяват тези записи, разпространени от добре познати медии, които естествено, че да бъде пълна картината разпространиха и фалшиво твърдение на Европейската комисия, че се иска отстраняването на ръководител на съдебна власт, което после се оказа, че е абсолютна манипулация", каза още Местан.

За него нямало никакво съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера Бойко Борисов. Някой има интерес той да бъде пакетиран с главния прокурор и за да бъде по-пикантна историята, тази манджа трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски, коментира Местан.

"Забележете не с цел отстраняването му, а с цел да бъде поставен в определена зависимост от авторите на сценария", каза още лидерът на ДПС.

Местан коментира темата след заседание на Централния съвет на партията, който направи анализ и отчет на изборните резултати. Той повтори отново, че ДПС няма амбиции към изпълнителната власт в рамките на 43-ото НС.

Изборният резултат на ДПС покрива изцяло предварително дефинираните цели на партията, отчете Местан. Оценката е за рекордно високи показатели за ДПС по трите елемента на местната власт – брой кметове, общински съветници и кметове на кметства, отбеляза той.

Според Местан независимо от числата продължава кампания за подмяна на политическата реалност с други виртуални реалности. По думите му това е мащабна манипулация. Предвид ситуацията в лявото, в ДПС като изразител на либералния политически център, определени кръгове виждат основния риск за властовата формула, смята той. Мисля, че тази оценка за ДПС, макар и в скрита форма е истинското признание за растящата сила на ДПС, коментира Местан и успокои, че ДПС няма амбиции към изпълнителната власт в рамките на този парламент.

В края на април или началото на май ДПС свиква 9-тата си Национална конференция, на която трябва да бъде избран председател и нов Централен съвет (разширено партийно ръководство). Дотогава трябва да се проведат местните, общински и областни конференции на ДПС.

41 деца ще получат персонална пенсия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139821

41 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103,64 лв. месечно, реши правителството на днешното си заседание. 
Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат от 1 декември 2015 г. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 23 семейства,
41 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103,64 лв. месечно, реши правителството на днешното си заседание.  Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат от 1 декември 2015 г. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 23 семейства,

41 деца ще получат персонална пенсия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139850

41 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103,64 лв. месечно, реши правителството на днешното си заседание. 
Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат от 1 декември 2015 г. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 23 семейства,
41 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103,64 лв. месечно, реши правителството на днешното си заседание.  Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат от 1 декември 2015 г. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 23 семейства,

Цитат на деня: Да редактираме ли класика - Сигурността, Санчо...

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/11/27/2658003_citat_na_denia_da_redaktirame_li_klasika_-_sigurnostta/?ref=rss


Добре, де, щом сигурността е по-важна от свободата, да редактираме класика: "СИГУРНОСТТА, Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората...

Това написа във "Фейсбук" политологът Евгений Дайнов

Коментарът е направен след изказвания, че мерките срещу тероризма изискват ограничения на гражданските свободи. Вчера бившият премиер Иван Костов каза: "Европейските граждани трябва да бъдат защитени с промени в конституциите на държавите им, които дават приоритет на...

Търсят нефт и природен газ във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=307562

Правителството обявява конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-24 Китка”, който е разположен в Югоизточната част на Варненска област и е с площ 704 кв. км. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет, научи Moreto.

Бойка Маринска: Трябва да се въведе мандат на Националното представителство на студентските съвети

http://www.cross.bg/marinska-vissheto-obrazovanie-1489739.html

/КРОСС/Вчера депутатите приеха на първо четене четири от общо шест законопроекта, засягащи различни аспекти в Закона за висшето образование. Един от тях, със съвносител народният представител от РБ и член на образователната комисия Бойка Маринска, се отнася до Националното представителство на студентските съвети. Основните промени касаят въвеждането на мандат на членовете на Националното представителство, намаляване на отчисленията от бюджетите на Студентските съвети от 10 % на 3 % към Националното представителство и подобряване в прозрачността и отчетността в неговите дейности, обясни от парламентарната трибуна Бойка Маринска. Тя посочи, че по този законопроект са работили много прецизно с депутатите от ГЕРБ. По думите на Маринска, системата на висшето образование се нуждае от реформи, които да отговарят на целта на Стратегия „Европа 2020" за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж и на Стратегията на висшето образование. По отношение на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, внесен от АБВ, Маринска подчерта, че има съществени забележки. По същество тя посочи, че се предвижда намаляване на изискванията за създаване на факултет, което означава, че вече и главните асистенти ще се смятат за хабилитирани лица за целите на достигане на изискванията за персонал

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139822


По четири почивни дни през март, май и септември ще има през 2016 г.
По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.
По четири почивни дни през март, май и септември ще има през 2016 г. По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.

Почиваме четири пъти по 4 последователни дни през 2016-а година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139829

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.
За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни,
По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни. За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни,

Почиваме четири пъти по 4 последователни дни през 2016-а година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139806

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.
За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни,
По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни. За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни,

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139803


По четири почивни дни през март, май и септември ще има през 2016 г.
По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.
По четири почивни дни през март, май и септември ще има през 2016 г. По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.

Албания забрани със закон престъпници да влизат в политиката

http://www.moreto.net/novini.php?n=307560

Основните политически партии в Албания постигнаха съгласие в публичната администрация да не се допускат лица с престъпно минало. Депутатите в парламента в Тирана приеха закон, който забранява участие в публична дейност на всички лица, които са били осъждани в страната или чужбина.

Кохезионната политика постига една от своите цели - да се преодолеят различията между регионите

http://www.cross.bg/ypravlenie-sistemata-sredstva-1489738.html

/КРОСС/Средствата от ЕС продължават да са важен източник за развитието на българската икономика и на страната ни като цяло. Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на проведения днес Комитет за наблюдение на Националната стратегическа референта рамка 2007 - 2013 г. и Споразумението за партньорство за новия програмен период. Комитетът наблюдава изпълнението на двата основни стратегически програмни документа за управление на средствата от Европейския съюз. Те включват всички оперативни програми, Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство.  В периода 2007-2013 средствата от европейските фондове са 9% от общите бюджетни разходи, но те допринасят за 80% от публичните инвестиции. „Подробният анализ показва, че динамиката на развитието е с ясна положителна посока, като тя е особено силно изразена в най-изоставащите общини и региони. В този смисъл категорично може да се твърди, че Кохезионната политика постига една от своите цели в България - да се преодолеят различията между регионите по икономически показатели", коментира Томислав Дончев. Нетният ефект от прилагането на европейските фондове върху българската икономика за периода 2007-2013 г. е положителен. Реалният БВП в края на 2015 г. е с 10.1% по-висок отколкото в сценарий, в който България не разполага с възможност да инвестира средства от фондовете

Какво не знаете за новия Джеймс Бонд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139692

Най-новият филм за Джеймс Бонд се оказа много успешен - още в първата седмица от излизането си на големия екран спечели 75,6 млн евро. „Спектър" е четвъртият и последен филм за Бонд на режисьора Сам Мендес и 24-тият от началото на поредицата. Ето 12 факта, които ще добавят още повече цвят на новия “Спектър”. 1.

Местан за записите: Манджа, поръсена с лют пипер-Пеевски и прицел-Борисов

http://frognews.bg/news_102679/Mestan-za-zapisite-Mandja-porasena-s-liut-piper-Peevski-i-pritsel-Borisov/

Крайният прицел на тази манипулация е премиерът Бойко Борисов, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по повод записите на бившия председател на СГС Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в които се споменават премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

Д-р Н. Михайлов: Борисов е привилегирован говорител на подръчни истини

http://www.cross.bg/mihaiilov-vodesht-smisul-1489736.html

/КРОСС/ Водещ: Гледахме заедно новините, четем различни вестници, гръмки заглавия за „Трета световна война" и всякакви страхове и щуротии, които се засилват. Защо се страхуваме в такива времена? Какво се случва в нашето малко бълбукащо блатце? Н. Михайлов: Има различни причини. Има много дълбоки тектонични изменения в света. Това, което се случва, не е някаква текуща конюнктурна криза, която може да бъде изолирана и компетентно разрешавана от институциите на властта, държавни глави и т.н. Самите държавни глави излъчват несигурност, даже нещо подобно на скрита паника. Това се долавя, готовите решения да не функционират. Старата система за сигурност е вече стара, а новата не е изградена. Играчите на терена са в хаотично движение, позиционират се според представите си за доминация, според собствените си митологии, според големите амбиции за доминации и т.н. Това създава от една страна усещането за неизбежност на някакъв нов тип консенсус, на едно глобално съгласие, на някаква световна зрялост, която не е налице. Има разнобой, има съперничество, има това, което се нарича криза, не съперничество в глобален мащаб. Това прилича на необявена гражданска война, на някакво състезание на абсурден терен, на терен, който не съдържа собствените си правила на игра и в този смисъл самото усилие за разрешаване на кризите поражда кризи. Водещ: Ние живеем от криза до криза

Американец уби баща си и намушка майка си, не поръчали храна за него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139773

Млад мъж уби баща си и намушка майка си с нож, защото не помислили за него, когато поръчвали вечеря от заведение за бързо хранене, съобщава The New York Daily News. 32-годишният Роналд Притчет нападнал родителите си, след като разбрал, че са поръчали храна за вкъщи само за себе си.
Майката е оживяла след нападението.
Млад мъж уби баща си и намушка майка си с нож, защото не помислили за него, когато поръчвали вечеря от заведение за бързо хранене, съобщава The New York Daily News. 32-годишният Роналд Притчет нападнал родителите си, след като разбрал, че са поръчали храна за вкъщи само за себе си. Майката е оживяла след нападението.

Американец уби баща си и намушка майка си, не поръчали храна за него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139796

Млад мъж уби баща си и намушка майка си с нож, защото не помислили за него, когато поръчвали вечеря от заведение за бързо хранене, съобщава The New York Daily News. 32-годишният Роналд Притчет нападнал родителите си, след като разбрал, че са поръчали храна за вкъщи само за себе си.
Майката е оживяла след нападението.
Млад мъж уби баща си и намушка майка си с нож, защото не помислили за него, когато поръчвали вечеря от заведение за бързо хранене, съобщава The New York Daily News. 32-годишният Роналд Притчет нападнал родителите си, след като разбрал, че са поръчали храна за вкъщи само за себе си. Майката е оживяла след нападението.

Джихадистите реват! Още по-мощният Су- 30 СМ е готов за боен полет в Сирия

http://petel.bg/Dzhihadistite-revat--Oshhe-po-moshhniyat-Su--30-SM-e-gotov-za-boen-polet-v-Siriya__135548

Съпровождането на самолети ще стане задължително за всички излитащи руски бомбардировачи в Сирия, съобщава „Комсомолская правда”. ...

Ройтерс: България се обяви срещу "Северен поток 2"

http://petel.bg/Royters--Balgariya-se-obyavi-sreshhu-Severen-potok-2__135549

Снимка: Булфото, архив Плановете за изграждането на „Северен поток 2“, който ще свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море,...

Засилват мерките за сигурност на Автогара- Варна

http://petel.bg/Zasilvat-merkite-za-sigurnost-na-Avtogara--Varna__135550

Снимка: Булфото, архив Мерките за сигурност на територията на Автогара – Варна са засилени във връзка със събитията от последните...

Валежите постепенно ще спират, остава студено

http://pik.bg/валежите-постепенно-ще-спират-остава-студено-news442821.html

Валежите постепенно ще спират, остава студено

През деня вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Валежите от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността, съобщиха от НИМХ. Минималните температури ще бъдат от минус 1°- минус 2° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони. Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните до 12°-13° в югоизточните райони.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще превалява предимно сняг. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 5°, на 2000 метра около минус 2°. По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад.

Предизвикателството (на) Сърбия

http://www.euinside.eu/bg/news/serbias-challenge-eu-enlargement

Сърбия е голямо предизвикателство за разширяването на ЕС. Управлявана е от правителство, което е сериозна пречка за процеса на помирение, заради различната оценка на събития от последните 25 години. Това стана за пореден път ясно по време на историческата визита на генералния секретар на НАТО в ...

Празнично работно време

http://www.grreporter.info/praznichno-rabotno-vreme/18279

Новото работно време за Коледа и Нова година влиза в сила на 12 декември и ще продължи до 3 януари 2016 включително

прочети повече

Намалява световната обществена подкрепа за амбициозен договор за климата

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/11/27/2658002_namaliava_svetovnata_obshtestvena_podkrepa_za/?ref=rss


Обществената подкрепа за силно глобално споразумение за изменението на климата е намаляла, според проучване проведено в 20 страни, предаде Би Би Си

Само в четири страни мнозинството от анкетираните искат техните правителства да си поставят амбициозни цели на световната конференция в Париж (COP 21), която започва следващата седмица.

При подобна анкета преди срещата в Копенхаген през 2009 г. в осем страни мнозинството подкрепяше твърди действия.

Анкетата е била...

Двама печеливши потеглиха от студиото на Спортния тотализатор с ТОТО автомобили

http://pik.bg/двама-печеливши-потеглиха-от-студиото-на-спортния-тотализатор-с-тото-автомобили-news442819.html

Двама печеливши потеглиха от студиото на Спортния тотализатор с ТОТО автомобили

Двама печеливши потеглиха днес от студиото на Спортния тотализатор с ТОТО автомобили Ford B-Max. Петър Джурков от град Русе спечели голямата награда в тираж №88 с квитанция за 3,40 лева.

Другият късметлия - Иван Нинов от град Враца спечели лекия автомобил в играта без допълнителен залог с попълнен фиш за 90-и тираж в град София, само за 85 стотинки.

Двамата щастливци получиха ключовете от своите леки автомобили по време на тегленето на 95-ия тираж на СПОРТ ТОТО.

Това може да стане единствено и само в игрите на СПОРТ ТОТО – истинското ТОТО!

Реформатор с прякор „Дълбоката“ кокетничи с ДПС

http://www.bnews.bg/article-144329

Радан Кънев определи ремонта на МиГ-овете като възможност за по-добрата ни авиация

Борисов с нова порция дебелашки хумор - този път заради Европейския съд

http://politics.actualno.com/borisov-s-nova-porcija-debelashki-humor---tozi-pyt-zaradi-evropejskija-syd-news_510237.html

Защо не предложите Ченалова и Янева за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз? С този дебелашки хумор, типично в свой стил премиерът Бойко Борисов неглижира представения от заместник-министъра на правосъдието Петко Петков проблем с избора на българска кандидатура за най-висшия съдебен орган на Европейския съюз. По думите на Петков се оказа, че проблемът е сериозен, тъй като нито един правен специалист с достатъчно добри познания по френски език не се е явил и не е преминал конкурса. Петко

Франция спира временно да спазвя Европейската конвенция за човешките права

http://europe.actualno.com/francija-spira-vremenno-da-spazvja-evropejskata-konvencija-za-choveshkite-prava-news_510242.html

Франция уведоми Съвета на Европа за решението си да не спазва временно Европейската конвенция за правата на човека заради извънредното положение, въведено след атентатите в Париж, съобщи в четвъртък организацията в комюнике, цитирано от АФП и Mediapool. Френските власти са информирали генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд за определени мерки, взети в рамките на извънредното положение, което бе наложено след кървавите терористични актове в Париж. "Тези мерки може да изиск

29 водещи турски журналисти гният в затвори

http://balkani.actualno.com/29-vodeshti-turski-jurnalisti-gnijat-v-zatvori--news_510245.html

Към момента 29 водещи журналисти от Турция изтърпяват наказания в затворите в страната, в която репресиите срещу медиите са ежедневие. Това показват данни на правозащитни организации. Хиляди жители на Истанбул днес се струпаха на спонтанен митинг пред сградата на опозиционния вестник „Джумхуриет“ в подкрепа на главния редактор Джан Дюндар и ръководителя на кореспондентското бюро в Анкара Ердем Гюл. Наказателен съд в Истанбул ги обвини в шпионаж и издаване на държавни тайни за то

Габровец преби таксиметров шофьор, отказал да го качи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139765

Габровец преби таксиметров шофьор. След постъпката си агресорът е бил задържан за срок до 24 часа, а срещу него вече е заведена преписка, съобщиха от МВР.
Случката се разиграла в малките часове в четвъртък. Около 00.30 часа при обход по ул. „Чардафон“ в Габрово, полицейски екип забелязал мъж, който нанасял удари с ръце по главата на друг мъж,
Габровец преби таксиметров шофьор. След постъпката си агресорът е бил задържан за срок до 24 часа, а срещу него вече е заведена преписка, съобщиха от МВР. Случката се разиграла в малките часове в четвъртък. Около 00.30 часа при обход по ул. „Чардафон“ в Габрово, полицейски екип забелязал мъж, който нанасял удари с ръце по главата на друг мъж,

Габровец преби таксиметров шофьор, отказал да го качи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139758

Габровец преби таксиметров шофьор. След постъпката си агресорът е бил задържан за срок до 24 часа, а срещу него вече е заведена преписка, съобщиха от МВР.
Случката се разиграла в малките часове в четвъртък. Около 00.30 часа при обход по ул. „Чардафон“ в Габрово, полицейски екип забелязал мъж, който нанасял удари с ръце по главата на друг мъж,
Габровец преби таксиметров шофьор. След постъпката си агресорът е бил задържан за срок до 24 часа, а срещу него вече е заведена преписка, съобщиха от МВР. Случката се разиграла в малките часове в четвъртък. Около 00.30 часа при обход по ул. „Чардафон“ в Габрово, полицейски екип забелязал мъж, който нанасял удари с ръце по главата на друг мъж,

Варна ще протестира срещу цените на винетките

http://www.moreto.net/novini.php?n=307537

Утре - 28 ноември, Варна също ще бъде един от градовете в страната, където ще се проведе протест срещу поскъпването на годишната винетка, научи Moreto.net. Събитието е планирано за 13.00 часа пред Катедралата. Организацията за проявата тече във Фейсбук и се води от Тони Стоянов Бонбона, който е лидер на един от рокерските клубове във Варна.

Местан съзря в скандалите около съдебната власт атака срещу премиера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139759

Появяването на записите около Яневагейт и на фалшивото твърдение, че Европа иска отстраняването на главния прокурор точно в този момент е част от сценарий. Няма никакво съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан току-що. Мислех,
Появяването на записите около Яневагейт и на фалшивото твърдение, че Европа иска отстраняването на главния прокурор точно в този момент е част от сценарий. Няма никакво съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан току-що. Мислех,

М. Миков: Отпадането на деца от образование показва нежелание и неспособност на правителството

http://www.cross.bg/obrazovanie-bulgariya-detzata-1489735.html

/КРОСС/ „Проблемът с отпадането от образование е на първо място социален и показва нежелание, неспособност на правителството и управляващо мнозинство, невъзможност на държавата да осигури участието на децата в учебния процес поне до навършването на задължителната по Конституция възраст", заяви в декларация от името на ПГ на „БСП лява България" председателят на левицата Михаил Миков. По думите му ранното отпадане от образование и обучение е сред основните предпоставки за последваща безработица и социално изключване. Той продължи, че проучванията са ясни - децата от етническите групи, децата на безработните, децата от бедните семейства ще бъдат и социално изключени, а правителството не се интересува от този въпрос, както се интересува от магистралите и китайските посещения. „Държавата би трябвало да съсредоточи усилията си към много по-съществено намаляване на дела на преждевременно напусналите, за да ограничи бедността, предавана през поколенията, от една страна, а от друга - за да осигури работна сила с подходяща квалификация, отговаряща на модерния пазар на труд", каза Миков. Според него обаче това не се вижда в бюджета на правителството, не се заявява и като посока и намерение за справяне с този тежък проблем. Миков се позова на данни, според които най-застрашени от отпадане в начален и прогимназиален етап от общото образование са децата от етническите малцинства и бедни семейства, без постоянна работа и доходи

"Атака": Днес отново се опитват да ни покорят, но вместо с мечове - с медии, вместо с щитове - с политици

http://www.cross.bg/bulgariya-ataka-vmesto-1489737.html

/КРОСС/ На този ден, 27-ми ноември е извършено едно чудовищно престъпление против България, против справедливостта и човечеството. На този ден, през 1919-та година, „великите" западни демокрации принуждават Родината ни да подпише унизителния Ньойски договор - диктат на победителите над победения. Наказание на „великите демокрации" срещу българския народ. Договор, според който нови стотици хиляди наши братя остават под робство. Това заяви днес от името на парламентарната група на "Атака" депутатът Илиан Тодоров по повод 96 години от Ньойския мирен договор. От "Атака" припомниха, че милиони българи и хиляди квадратни километра българска земя са откъснати от пределите на майка България. Както сега, така и тогава, никой не се интересува нито от справедливостта, нито от нормалните човешките права за българина. За западните демокрации българинът не е човек, той е победен. Хиляди протести, декларации и доказателства за неправдата са отправени към екзекуторите. Всичко е напразно. Западът, опиянен от победата си, самодоволно потрива ръце, заяви още Тодоров. Наказателната акция, наречена Ньойски мирен договор, подписана в парижкото предградие Ньой, символизира отмъщението на Франция и Запада за загиналия в България нашественик граф дьо Ньой. 714 години преди това, разбойникът дьо Ньой, заедно с други негови съучастници от четвъртия кръстоносен поход идват в България, за да я покорят. Но подценяват българския дух и военна мощ

Поръчките на трайни капиталови стоки в САЩ нараства през октомври

http://econ.bg/Новини/Поръчките-на-трайни-капиталови-стоки-в-САЩ-нараства-през-октомври_l.a_i.709428_at.1.html

Поръчките на капиталови стоки с дълготрайна употреба в САЩ са регистрирали ръст през октомври, сочат данни на Министерството на търговията на...

Поръчките на трайни капиталови стоки в САЩ нарастват през октомври

http://econ.bg/Новини/Поръчките-на-трайни-капиталови-стоки-в-САЩ-нарастват-през-октомври_l.a_i.709428_at.1.html

Поръчките на капиталови стоки с дълготрайна употреба в САЩ са регистрирали ръст през октомври, сочат данни на Министерството на търговията на...

Дженифър Лорънс ще режисира филм за експериментите на военните с ЛСД

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/27/2657987_djenifur_loruns_shte_rejisira_film_za_eksperimentite/?ref=rss


Холивудската актриса Дженифър Лорънс се кани да се пробва като режисьор с филм, посветен на халюциногена ЛСД, съобщава Би Би Си.

Сценарият на "Проект: Делириум" е базиран на статия на "Ню Йоркър" от 2012 г. за експериментите на военните с мощния наркотик през 60-те.

Тя разказва за полковник Джеймс Кечъм, който дава ЛСД на около 2500 доброволци от армията, за да установи как халюциногена може да се ползва като оръжие, което дезориентира врага.

През 2013 г....

Франсоа Оланд на мемориална церемония: Орда убийци уби 130 от нашите

http://offnews.bg/news/n_1/n_598627.html

С едночасова мемориална церемония днес в Париж беше отдадена почит към загиналите при терористичните атентати на 13 ноември. Тя се състоя в почетния двор на Hotel des Invalides, музей и историческа сграда, в която се намира саркофагът на Наполеон. Пред сградата, която за парижани е просто „Инвалидите“ по протокол се провеждат траурни церемонии само за французи, загинали за родината на бойното поле, и за висши държавници. Лично президентът на Франция Франсоа Оланд е настоял днешната церемония да бъде там. Присъстваха онези ранени в атентатите, които са в състояние да се движат и хора от почти всички семейства на загиналите. Първоначално е обсъждано опечалените близки да бойкотират проявата – в знак на негодуванието си, че държавата не е осигурила достатъчна защита на французите против тероризма. В крайна сметка само три семейства на загинали отказаха да бъдат пред „Инвалидите“. Там бяха всички членове на правителството, както и лидерите на опозицията, включително бившият президент Никола Саркози председателката на Националния фронт Марин льо Пен. Общо около 1000 души участваха в тържествената мемориална церемония. Други не бяха допуснати и дори до сградата не беше изваден голям видеоекран, за да няма там струпвания на хора и шум. За сметка това в цялата страна хората – всеки по своему - отново се преклониха пред жертвите на тероризма и масово последваха призива на Оланд „Франция да се държи за своето знаме“. Трикольори бяха вдигнати навсякъде. Церемонията започна точно в 10.30 часа (11.30 българско време), когато президентът, с балтон и черен шал, посрещнат с по-скоро дискретни – около минута - военни почести. Първият звук над затиснатият от мълчание едър паваж пред „Инвалидите“ дойде с трогателно изпълнение на „Когато имаш само любовта“ (на Жак Брел) от три млади френски певици: Яел Наим, Камелиа Жордана и Нолуен Льоруа. Единствен оратор в церемонията беше президентът Франсоа Оланд. „В петък, 13 ноември, този ден, който ние никога няма да забравим – започна той с тих глас – Франция бе ударена подло. В акт на война, организиран отдалеч и студено извършен, орда убийци уби 130 от нашите и рани стотици. В името една луда кауза и един предаден бог." В заключение на своето 17-минутно слово президентът се обърна специално към младите във Франция. „Приветствам това ново поколение. То бе ударено. То не е ужасено. То е с ясен поглед, то е активно – като невинните, за които носим траур. То ще съумее – убеден съм – да покаже величие. То ще живее, то ще живее пълноценно, в името на мъртвите, които оплакваме днес. Въпреки сълзите това поколение стана днес лицето на Франция. Да живее Републиката! И да живее Франция!“ Видимо развълнуван, Оланд, с труд сдържаше емоциите си, когато в Почетния двор на „Инвалидите“, отекна „Марсилезата“.

Naspers е готова за битка с Netflix

http://www.investor.bg/web/456/a/naspers-e-gotova-za-bitka-s-netflix-206824/

Африканската компания ще разшири бизнеса с услугата си за видео стрийминг

18-годишен уби жена в катастрофа в София

http://www.bnews.bg/article-144331

Инцидентът е станал на кръстовището на бул. „Цар Борис Трети“ и бул. „Александър Пушкин“

Утвърдиха почивните дни през 2016 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=307559

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година, научи Moreto.net. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.

Скала падна на пътя за Гърция в Кресненското дефиле

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139745

Поради паднал къс от скала на главен път Е-79 в района на местността
Поради паднал къс от скала на главен път Е-79 в района на местността "Османска чешма" в Кресненското дефиле, едното платно за движение на автомобили в посока към Сандански е затворено. Движението на автомобили се регулира от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград. Няма пострадали хора и пътни превозни средства, съобщиха от полицията.

Бареков: България губи суверенитет и армия заради лоши политически решения!

http://pik.bg/бареков-българия-губи-суверенитет-и-армия-заради-лоши-политически-решения-news442813.html

Бареков: България губи суверенитет и армия заради лоши политически решения!

Днес се навършват 96 години от подписването на загробващия родината ни Ньойски договор. Заради лошите политически решения, България губи суверенитет, губи армия, милиони сънародници остават откъснати зад новите граници и завинаги разделени от роднини и родина. Мисля, че днес положението е същото. Това написа евродепутатът Николай Бареков в личната си страницата във Фейсбук.

„Решенията на днешния ни политически елит са също толкова лоши и пагубни за сънародниците ни, а патриотичните речи в парламента не могат да ни заредят с оптимизъм, заради нихилизма на обезверения ни народ, който стяга куфарите на децата си за чужбина“, пише Бареков като подчертава, че милиони българи вече са избягали зад граница, за да се спасят от некадърността и алчността на управляващите от всички цветове.

„Министрите прибират тлъсти рушвети, заради неизгодни и секретни договори, а след това отказват да си подадат оставката (най- малкото, което трябва да им се случи), ако български пилот загине вследствие на министерска продажност и некадърност“, допълва той.

В коментара си Бареков обрисува и картината на днешната политическа сцена: Реформаторски политици в парламента и нови мнозинства на интереса, който клати феса, скриват мръсните си предателски действия зад празни думи като "атлантическо партньорство" и "исторически компромиси".

Той е категоричен, че близо 100 години по-късно ситуацията е още по- зле, защото всички опити за противодействие на политическата мафия вече са изчерпани, а народът е тотално обезверен и смазан. „Колкото и да се тупат в гърдите, дори патриотите се оказаха обикновени селски тарикати, продаващи амбулантните си празнодумия“, коментира евродепутатът.

Васил Божков готов да оздрави ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139746

Смятаният за най-богат българин Васил Божков отново изрази намерение да поеме футболния ЦСКА. Това става ясно от събощение на пресцентъра на "Нове холдинг" до медиите и "червените" привърженици.
Ето пълния текст на съобщението :
"Уважаеми привърженици и медии,
Във връзка с повишения обществен интерес към бъдещето на ЦСКА,
Смятаният за най-богат българин Васил Божков отново изрази намерение да поеме футболния ЦСКА. Това става ясно от събощение на пресцентъра на "Нове холдинг" до медиите и "червените" привърженици. Ето пълния текст на съобщението : "Уважаеми привърженици и медии, Във връзка с повишения обществен интерес към бъдещето на ЦСКА,

Франсоа Оланд: Ще унищожим армията от фанатици

http://www.moreto.net/novini.php?n=307554

Франция ще направи всичко, за да унищожи „армията от фанатици”, която стои зад атаките в Париж, каза френският президент Франсоа Оланд на национална служба в памет на загиналите 130 души при терористичните атаки в Париж преди две седмици.

Николай Тосков е бившият военен, предупредил полицията, че ще се самоубие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139747

Изяснена е самоличността на мъжът, който се застреля на Шуменското плато. Това е Николай Тосков на 55 г.   Мъжът се е прострелял в гърдите със законно притежаван "Макаров", който е открит на мястото. Шуменецът се обадил в полицията, че предприема фаталното действие и е посочил мястото, където се намира.
Изяснена е самоличността на мъжът, който се застреля на Шуменското плато. Това е Николай Тосков на 55 г. Мъжът се е прострелял в гърдите със законно притежаван "Макаров", който е открит на мястото. Шуменецът се обадил в полицията, че предприема фаталното действие и е посочил мястото, където се намира.

Шефът на НИМ пред Стандарт: На бас, че ще свалят поне два турски F-16

http://petel.bg/SHefat-na-NIM-pred-Standart--Na-bas--che-shhe-svalyat-pone-dva-turski-F-16__135546

Снимка: Булфото, архив Вече спечелих облога, че туркменското село ще изчезне от лицето на земята, казва шефът на НИМ проф. Божидар...

Внимание! Бият тревога: Очакват се наводнения!

http://petel.bg/Vnimanie--Biyat-trevoga--Ochakvat-se-navodneniya-__135547

Булфото, архив Възможни са наводнения в резултат на очакваните обилни валежи днес и утре. Това съобщиха от Министерство на околната...

Още по-мощният Су- 30 СМ е готов за боен полет в Сирия

http://petel.bg/Oshhe-po-moshhniyat-Su--30-SM-e-gotov-za-boen-polet-v-Siriya__135548

Съпровождането на самолети ще стане задължително за всички излитащи руски бомбардировачи в Сирия, съобщава „Комсомолская правда”. ...

През октомври чуждите туристи са със 17% повече

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/11/27/2657994_prez_oktomvri_chujdite_turisti_sa_sus_17_poveche/?ref=rss


Увеличението на чуждите туристи в България през октомври е със 17% спрямо същия месец на миналата година, като най-внушително нарастват гостите от Германия, Гърция и Македония. 

Миналия месец в България са почивали малко над 204 хил. чужденци при 174 хил. година по-рано. Все пак броят им е значително по-нисък от рекордната след началото на световната икономическа криза 2013 г., когато през октомври страната е посетена от 227 хил. туристи от чужбина. Статистическите данни потвърждават...

Пей навсякъде и спечели супер награди (видео)

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/pej-navsiakyde-i-specheli-super-nagradi-video-6046240

Новата игра на музикалното шоу X Factor „Пей навсякъде“ обединява най-големите музикални ентусиасти

Китайският премер Ли Къцян: Технократът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139693

Преди дни китайският премиер Ли Къцян подари на колегата си Бойко Борисов специален портрет. С нова технология за рисуване със спрей образът на българския министър-председател е пресъздаден триизмерно върху коприна. В портрета и рамката фигурират елементи от традиционната китайска култура за „Късмет и щастие” и символизиращи благопожелания. Т.е.
Преди дни китайският премиер Ли Къцян подари на колегата си Бойко Борисов специален портрет. С нова технология за рисуване със спрей образът на българския министър-председател е пресъздаден триизмерно върху коприна. В портрета и рамката фигурират елементи от традиционната китайска култура за „Късмет и щастие” и символизиращи благопожелания. Т.е.

Министърът на информацията на Сирия: Турция е свалила руския самолет в отговор на унищожаването на стотици цистерни, превозващи петрол от Сирия в Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-petrol-siriya-1489733.html

/КРОСС/ Турски изтребители F-16 свалиха руски самолет в отговор на унищожаването на стотици цистерни с петрол, които бойци от терористичната групировка „Ислямска държава“ изпратили от Сирия в Турция. Целият петрол се е изкупувал от петролната компания  на сина на турския президент Реджеп Ердоган, съобщи в интервю пред РИА Новости сирийският министър на информацията Омран аз Зуби. „Целият петрол се е доставял на компания, собственост на сина на Реджеп Ердоган. Във връзка с това Турция започна да нервничи, когато Русия започна да нанася удари по инфраструктурата на ИД и унищожи вече над 500 цистерни с петрол. Това силно опъна нервите на Ердоган и компанията му. Камионите превозват не само нефт, а и пшеница и исторически ценности“, заяви министърът. Коментирайки версията на Анкара, че е свалила руския Су-24 заради нарушаването на въздушното пространство на страната, Аз Зоуби заяви: „Фактът, че самолетът е бил нападнат в сирийското въздушно пространство без предупреждение, както съобщи спасеният руски пилот, потвърждава за пореден път, че Турция лъже. Първо те казаха, че се отправили 10 предупреждения, после съобщиха, че самолетът се е намирал над територията на Турция 17 секунди. Невъзможно е да бъдат изпратени 10 предупреждения за 17 секунди – това е технически невъзможно“.

Шестима са в ареста в Плевен за кражба на кучета и зайци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139708

Шестима роми, сред тях жена, са в ареста за кражба на домашни животни от вилната зона до Плевен. При нощните набези апашите разрязвали металните огради и разбивали тухлените стени в имотите, откъдето измъквали кокошки, зайци и дори кучета. Живата стока тъпчели в рено, с което се прибирали в родното село Бръшляница.
Шестима роми, сред тях жена, са в ареста за кражба на домашни животни от вилната зона до Плевен. При нощните набези апашите разрязвали металните огради и разбивали тухлените стени в имотите, откъдето измъквали кокошки, зайци и дори кучета. Живата стока тъпчели в рено, с което се прибирали в родното село Бръшляница.

Варненски район остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=307557

Част от местност "Сотира", около улица "Д-р Любен Попов", ще остане без вода до 17 часа. Това съобщиха преди броени минути от ВиК-Варна за Moreto.net.

Жена загина при катастрофа в столицата

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhena-zagina-pri-katastrofa-v-stolicata-6046242

Две коли са се блъснали на кръстовището на булевардите "Александър Пушкин" и "Цар Борис Трети"

Мис Силикон избухна срещу ТВ 7: Кабеларка!

http://www.bnews.bg/article-144322

„ТВ 7, как може да лъжете така? Не мога да повярвам! Нали ви предупредих, че съм болна. Защо ме злепоставяте в ефир? КАБЕЛАРКА!“, написа в профила си Мис Силикон Габриела Попова.

Съдийският съюз поиска задълбочено обсъждане на съдебната карта

http://www.mediapool.bg/sadiyskiyat-sayuz-poiska-zadalbocheno-obsazhdane-na-sadebnata-karta-news242376.html

Съюзът на съдиите в България (ССБ) поиска да се създаде механизъм за задълбочено обсъждане на предстоящото закриване на ненатоварени съдилища – т.нар. реформа на съдебната карта. Организацията настоява Висшия съдебен съвет (ВСС) да създаде процедура и за дебат в гилдията по въпросите, свързани със социалния статус на магистрите.   В началото на ноември стана ясно, че съдебната система ще запази 12-процентовото увеличение на заплатите през 2016 година. След това ВСС пое ангажимент пред правителството да започне реформата на съдебната карта.   Членовете на съвета предприеха срещи по места с магистрати, на които тези теми се обсъждат. От съобщенията, които идват от апелативните райони, се разбира, че в системата има значителна съпротива срещу закриването на съдилища. Най-сериозна е тя във Варна и Бургас, докато в Пловдив са склонни да се реформират.   Според съдийският съюз липсата на информация поставя магистратите и техните семейства в твърде несигурно положение.   "Реорганизирането на съдебните райони и консолидирането на съдилища и прокуратури пряко засяга работещите в тях магистрати и съдебни служители и в този смисъл е необходим диалог, в рамките на който да бъдат представени и отчетени техните интереси", се казва в позицията на ССБ. Поради това организацията предлага ВСС да създаде ясна процедура за обсъждане на този въпрос.   Най-сериозната критика дойде от новоизбраната шефка на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова (бивш зам.-министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ). "Твърдо ще отстояваме позицията да не се предприемат действия по закриване на нито един съд на територията на Бургаския апелативен район, тъй като това ще застраши както утвърждаването на държавността, независимостта и суверенитета на държавата ни, така също и сигурността на гражданите и на границата, не само на Република България, но и на Европейския съюз", обяви Вълкова.   Във Варна пък апелативната прокурорка Ружа Големанова е попитала ВСС дали идеите да се закриват само някои по-слабо натоварени прокуратури не е репресия срещу прокуратурите.

М. Бояджиева: Средствата за висше образование в бюджета и ангажиментът за оптимизация се разминават

http://www.cross.bg/obrazovanie-visshe-mirchev-1489734.html

/КРОСС/ „Разминават се заложените средства за висшето образование в проекта на Закона за държавен бюджет за 2016г и ангажиментът за оптимизиране на системата на висшето образование, записан като основна мярка в проекта за бюджет". Това заяви народният представител от "БСП - лява България" Мариана Бояджиева по време на парламентарен контрол към министъра на образованието Тодор Танев. Тя обясни, че обикновено понятието оптимизация се свързва с най-доброто, практиката у нас е променила това разбиране, свеждайки го до намаляване на числеността и закриване. „В стратегията за висше образование е записано, че трябва да се направи категорична преоценка на философията за самоцелни икономии във висшето образование", коментира народният представител. По нейните думи се предвиждат средствата за висше образование да бъдат намалени с 2 848 000 лв. „Изключително тревожно е, че при тези ниски стойности за висше образование в размер на 0.5% от БВП ще трябва да се финансира изпълнението на програмата за консолидиране на висшите държавни училища. Това финансиране е далеч от световната и европейска практика и това го знаят преподавателите и студентите в българските висши училища", подчерта Бояджиева

Арест за журналисти, разкрили, че Турция въоръжава сирийските бунтовници

http://offnews.bg/news/n_1/n_598596.html

Съд в Истанбул обвини двама журналисти от опозиционния вестник "Република" в шпионаж, след като те разкриха, че турските тайни служби са изпращали оръжие на ислямистки бунтовници в Сирия. Главният редактор Джан Дундаж и Ердем Гул, ръководител на редакцията в Анкара, са обвинени в шпиониране и разгласяване на държавни тайни, пишат турски медии. И двамата са в ареста. Според "Република" през януари 2014 г. турските служби за сигурност са заловили конвой от камиони близо до сирийската граница и в тях са открили кутии с оръжия и амуниции, които е трябвало да бъдат изпратени на бунтовниците, които воюват със сирийския президент Башар Асад. Разкритието, публикувано през месец май, предизвика политическа буря в Турция и разяреният президент Реджеп Тайип Ердоган обеща Дундаж да плати "висока цена". Той лично е подал жалба за извършено криминално престъпление от 54-годишния журналист, в което е поискал той да бъде осъден на доживотен затвор. Турция отрича да помага на бунтовниците в Сирия, както и на "Ислямска държава", въпреки че иска Асад да бъде свален от власт. "Не се притеснявайте, това е чест за нас", коментира журналиста пред репортери и граждани в съда, преди да бъде отведен в ареста. "Репортери без граници" по-рано призоваха съдиите да отхвърлят обвиненията срещу двамата. От организацията са категоричи, че става въпрос за политическо преследване. Вестник "Република" беше награден като пазител на свободата на пресата за 2015 г. миналата седмица и Дундаж пътува до Страсбург, за да получи наградата. "Ако тези двама журналисти бъдат пратени в затвора, това ще бъде допълнително доказателство, че турските власти са готови да използват методи, достойни за отминала епоха, за да потушат независимата журналистика в Турция", се казва в изявление на генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар. "Репортери без граници" поставят Турция на 149-о място от общо 180 по свобода на печатните медии. Данните са от миналия месец и предупреждават за опасен скок на цензурата.

Броят на българските и румънски мигранти във Великобритания расте

http://frognews.bg/news_102677/Broiat-na-balgarskite-i-rumanski-migranti-vav-Velikobritaniia-raste/

Нова имигрантска вълна от Румъния и България съдейства за увеличаване на броя на европейците, които идват във Великобритания, пише в. "Дейли мейл".

Прокуратурата в Пловдив внесе обвинение за хулиганство срещу Кирил Рашков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657997_prokuraturata_v_plovdiv_vnese_obvinenie_za_huliganstvo/?ref=rss


Районна прокуратура - Пловдив е внесла в съда обвинителен акт срещу Кирил Рашков за хулиганство при опасен рецидив, съобщиха от институцията. Причинита е агресия към двама журналисти.

Инцидентът е станал на 17 юни 2014 година, когато представителите на медиите получили сигнал за скандал между 73-годишния Рашков и негова съседка и решили да го отразят. При пристигането им на мястото Кирил Рашков ги заплюл, ругал и хванал един от тях с ръце за гушата.

Фактическата обстановка...

Нов тест за успешно ин витро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139274

Ново за медицината изследване показва кога точно да се извърши ин витро процедурата, така че да е успешна. ERA (Endometrial Receptivity Array) се прилага за първи път в Испания през 2010 година и отскоро се прави и у нас. Методът увеличава шансовете на семейства с безплодие.
Обикновено имплантационният прозорец е 2 дни
10 години испански научни
Ново за медицината изследване показва кога точно да се извърши ин витро процедурата, така че да е успешна. ERA (Endometrial Receptivity Array) се прилага за първи път в Испания през 2010 година и отскоро се прави и у нас. Методът увеличава шансовете на семейства с безплодие. Обикновено имплантационният прозорец е 2 дни 10 години испански научни

Главният прокурор Цацаров подаде оставка. И след това

http://frognews.bg/news_102678/Glavniiat-prokuror-TSatsarov-podade-ostavka-I-sled-tova/

Главният прокурор Сотир Цацаров подаде оставка тази сутрин. Той връчи молбата си във Висшия съдебен съвет, на президента, председателят на Народното събрание и премиера. Половин час по-късно осем члена на ВСС, начело с шефа на етичната комисия Ясен Тодоров също депозираха молби за освобождаване.

Жена загина при тежка катастрофа в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139712

Два автомобила са се сблъскали на столичния булевард "Цар Борис III" в кв. "Павлово". Починала е жена, която се е возила в една от колите, съобщиха от СДВР. Инцидентът се е случил след 13 часа днес.
В катастрофата е участвал джип. Екип на полицията пътува към мястото.
Заради инцидента движението в района е затруднено, съобщи БНР.
Два автомобила са се сблъскали на столичния булевард "Цар Борис III" в кв. "Павлово". Починала е жена, която се е возила в една от колите, съобщиха от СДВР. Инцидентът се е случил след 13 часа днес. В катастрофата е участвал джип. Екип на полицията пътува към мястото. Заради инцидента движението в района е затруднено, съобщи БНР.

Близо 100 години след загробващия Ньойски договор историята се повтаря

http://www.bnews.bg/article-144330

Бареков е категоричен, че всички опити за противодействие на политическата мафия вече са изчерпани.

Българин грабна приза за спектакъл на годината в Румъния

http://www.cross.bg/nikolov-rymuniya-mario-1489732.html

/КРОСС/Престижната награда за постижения в областта на музикално-сценичните изкуства в северната ни съседка се присъжда от Министерството на културата на Румъния и Националните театри за опера и балет в страната.  Пътят към поредното отличие за талантливия български режисьор започва точно преди една година, когато стартира работата му по прочутата оперета от Йохан Щраус „Една нощ във Венеция" в Опера Констанца. Почитателите на оперетата в Румъния познават Марио Николов от сценичните му изяви в Букурещ, Констанца и редица румънски градове, където талантливият ни тенор гастролира в последните седем години. Режисьорският му талант бе забелязан още с първата му постановка там на фестивалната оперетна гала с избрани откъси от световната класика и участието на изявени оперетни изпълнители от Румъния и България. „Една нощ във Венеция" е втора постановка на Марио Николов в северната ни съседка. Творбата е представена премиерно на летния музикален фестивал в гр.Дева. Следват поредица от вълнуващи срещи с публиката, която се забавлява открито по време на действието и дарява създателите на този чудесен спектакъл с неспирни аплодисменти на финала. Авторитетни румънски музикални критици, творци и културтрегери отсъждат място в номинациите за спектакъл на годината на „Една нощ във Венеция"

Има опасност от наводнения заради валежите

http://society.actualno.com/ima-opasnost-ot-navodnenija-zaradi-valejite-news_510228.html

Възможни са наводнения в резултат на очакваните обилни валежи днес и утре. Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите. Наводнения може да има във водоемите на реките Луда Камчия, Тунджа, горното течение на Марица, горното течение на р. Арда и притока й, реките Върбица, Места и Струма, съобщава Би Ти Ви. На фона на кода за опасни валежи контролна проверка на прокуратурата показа, че 90 на сто от язовирите, които още миналата година бяха обявени за опасни, все още са в лошо състоян

Прекратиха концесиите на плажове в Ахтопол и Обзор

http://burgas.actualno.com/prekratiha-koncesiite-na-plajove-v-ahtopol-i-obzor-news_510233.html

Правителството реши да развали окончателно концесионните договори на два от плажовете в област Бургас. Това са "Ахтопол-север" и "Обзор-централен", съобщиха от правителствената пресслужба. И двата договора са прекратени заради системни неизпълнения на основни задължения за стопанисване на плаж. Договорът със "Стингър" ЕООД, стопанисваща Северния плаж на Ахтопол, е бил сключен на 15 юли 1999 г. През годините съдружниците са се сменяли често, като в момента собственик е Паул Кирилов. Той участва

От 1 януари Русия спира безвизовия режим с Турция

http://asia.actualno.com/ot-1-januari-rusija-spira-bezvizovija-rejim-s-turcija-news_510235.html

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще спре безвизовия режим за турски граждани. Решението влиза в сила от 1 януари 2016 г. Вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович ще докладва утре за подготовката на ответните мерки срещу Турция, съобщава ТАСС, като в информацията вероятно се визират подготвяните от правителството икономически мерки, предаде БГНЕС. Наказателните действия на руската власт са в отговор на сваляния от турските ВВС руски бомбардировач, изпълняващ мисия в

Васил Божков обяви готовност да оздрави ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/27/2657998_vasil_bojkov_obiavi_gotovnost_da_ozdravi_cska/?ref=rss


Бившият собственик на ЦСКА Васил Божков е готов да се бори за спасяването на клуба, обявиха от пресслужбата на неговата "Нове холдинг". Бизнесменът "официално заявява желанието си да го оздрави", се казва в информацията.

Божков се появява на червения хоризонт за втори път в последните месеци. През лятото привърженици и ветерани на ЦСКА се срещаха с него в офиса му. Тогава бяха подадени документи за създаването на нов клуб - "ФК ЦСКА - София" EАД, който да тръгне от най-ниското ниво....

Васил Божков пак поиска ЦСКА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139699

Един от най-богатите българи Васил Божков отново изрази намерение да поеме футболния ЦСКА. Това става ясно от събощение на пресцентъра на
Един от най-богатите българи Васил Божков отново изрази намерение да поеме футболния ЦСКА. Това става ясно от събощение на пресцентъра на "Нове холдинг" до медиите и "червените" привърженици. Ето пълния текст на съобщението : "Уважаеми привърженици и медии, Във връзка с повишения обществен интерес към бъдещето на ЦСКА,

18-годишен с джип уби 72-годишна в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139696

Два автомобила са се сблъскали на столичния булевард
Два автомобила са се сблъскали на столичния булевард "Цар Борис III" в кв. "Павлово". Починала е жена, която се е возила в една от колите, съобщиха от СДВР. Инцидентът се е случил след 13 часа днес. В катастрофата е участвал джип. Екип на полицията пътува към мястото. Заради инцидента движението в района е затруднено, съобщи БНР.

Нелегалните мигранти в София рязко са намалели

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nelegalnite-migranti-v-sofiia-riazko-sa-namaleli-6046241

Причината е смяната на маршрута на бежанците и каналджиите, които все повече избягвали България като трасе към Западна Европа

Шофьорите на камиони вече няма да плащат в брой таксите на "Дунав мост"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/27/2657993_shofyorite_na_kamioni_veche_niama_da_plashtat_v_broi/?ref=rss


От 1 декември заплащането на пътни и винетни такси за товарни автомобили на граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" в Русе ще се извършва само на ПОС терминал, съобщи Агенция "Митници".

Плащанията ще се извършват с дебитни и кредитни карти VISA, Visa Electron, V PAY, MasterCard, Maestro и Борика.

"Промяната в начина на заплащане се извършва, за да се ускори процесът по обработка на товарните превози. Това ще елиминира и възможността за незаконни корупционни...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване