Казанлъшки малчугани подготвят част от операта "Кармен"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549147

Възпитаници от детска градина „Мечо Пух" в Казанлък ще представят по време на Празника на розата в града през 2018 година част от операта „Кармен" на Бизе. Това съобщи Аксения Тилева, директор на детското заведение. Представлението ще бъде на една от откритите сцени по време на празника. За спектакъла децата ще бъдат подготвени от художествени ръководители от операта и балета в турския град Мерсин. Представлението е част от международен проект „Творческо и иновативно обучение на деца, базирано на дигитални материали и игри". Проектът е с най-го...

Огнената Маймуна обича промените, пуснете се по течението

http://frognews.bg/news_106457/Ognenata-Maimuna-obicha-promenite-pusnete-se-po-techenieto/

Вече официално сме под знака на огнената маймуната според китайския зодиакален календар. Хората под знака на Маймуната са весели, енергични, но и мъдри и интелигентни. Качествата, които ги описват са увереност, харизма, лоялност, находчивост и чувство за лидерство.

Неизвестен е ранил двама полицаи в Ню Йорк и се самоубил

https://www.24chasa.bg/Article/5280472

Неизвестен нападател е ранил двама полицаи, патрулиращи в един от жилищните комплекси в Ню Йорк, а след това се самоубил, предаде РИА Новости, цитиран от Неизвестен нападател е ранил двама полицаи, патрулиращи в един от жилищните комплекси в Ню Йорк, а след това се самоубил, предаде РИА Новости, цитиран от "Фокус". На шестия етаж на сграда в Бронкс полицаите срещнали двама мъже. Единият от тях извадил пистолет и открил огън по служителите. След това нападателят избягал в апартамент на седмия етаж.

Конашенков: Нощем Турция снабдява терористите с жива сила и оръжие

http://www.cross.bg/oruzhie-konashenkov-tyrtziya-1497036.html

/КРОСС/ Турция нощно време снабдява терористите в сирийските градове Идлиб и Алепо с бойци и оръжие, официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС. Той показа на журналисти снимка на граничния пункт Рейханлъ. “Именно през този пункт от турска територия се осъществява предимно нощем прехвърлянето на бойци и оръжие за терористите, които бяха завзели градовете Алепо и Идлиб в северозападна Турция”, каза Конашенков. Според генерала САЩ и НАТО предпочитат да назовават „тези транспортни колони с оръжие за терористите“ като „хуманитарни конвои“. Той напомни също, че „в самата Турция журналистите са хвърляни в затвора заради опитите да разберат какво превозват тези конвои“. По-рано руското министерство на отбраната заяви за прехвърляне на терористи в Сирия от Турция, както и за доставките на взривни вещества и оръжие. Освен това, от ведомството съобщиха, че висшето турско ръководство, включително и президента Реджеп Тайип Ердоган, е въвлечено в незаконния добив и транспортиране на петрол от Сирия и Ирак.

Д-р Добринка Петрова: След година и половина неуспешни опити за бебе - отидете на лекар

http://www.cross.bg/petrova-zhenata-opiti-1497058.html

/КРОСС/ Ако жена на около 25 в продължение на две години целенасочено прави опити с интимния си партньор да зачене, но те са неуспешни, трябва да се обърне за консултация към АГ специалист. Това гласяха старите нормативи. Днес препоръката е да се потърси лекар след година и половина. А ако жената е на около 35 г., дори и по-рано - след 6 месеца до 1 година, каза пред „Труд" д-р Добринка Петрова.От две години екипът й в Пловдив прилага израелско ноу-хау в репродуктивните процедури. „Възползваме се от опита на близкоизточната държава и в диагностиката, и в лечението, а успеваемостта им при асистираната репродукция е по-висока от нашата. Не само това, но и в Израел държавата покрива неограничен брой инвитро опити, докато семейството се сдобие с 2 живородени деца", каза още д-р Петрова. У нас се плащат 3 опита за изкуствено оплождане.Д-р Петрова подчерта, че най-напред с колегите й се стремят да постигнат спонтанна бременност, а след това прибягват към възможностите на съвременната медицина.В 40% от случаите неуспешното забременяване се дължи на мъжкия фактор, в 45 на сто - на женския, а в останалите 15% проблемът е неизяснен, каза още д-р Петрова, която е специализирала у нас и в чужбина

Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/eksperti-skoro-v-bylgariia-shte-ima-po-visoki-danyci-210758/

Има разминаване между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри, твърди Мика Зайкова

МВФ не очаква сътресения в икономиката на Китай

http://www.mediapool.bg/mvf-ne-ochakva-satreseniya-v-ikonomikata-na-kitai-news245166.html

Икономиката на Китай може да избегне сериозно забавяне и трудности , заяви изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард, предадоха агенциите. "Ние не очакваме "твърдо кацане" на Китай", каза Лагард. По нейните думи при преминаването на по-ниски показатели на икономически растеж Китай ще трябва да избегне резки колебания на курса на националната валута и по необходимия начин трябва да огласява своята монетарна политика. Освен това Китай трябва да реформира държавния си сектор. Световната банка и МВФ очакват, че Китай от тази година ще навлезе във фаза на по-слаб икономически растеж спрямо преди, като очакванията са за под 7% годишно.

Блокадата на Кулата продължава, пускат само леки коли и автобуси

http://offnews.bg/news/n_1/n_623623.html

Всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Гърция са отворени за леки коли и автобуси, съобщават от ГД „Гранична полиция“. В същото време продължава блокадата на гръцките фермери, които протестират на гръцко-българската граница и не пропускат камиони.  Товарните автомобили преминават през граничния пункт Илинден – Ексохи. През ГКПП Кулата – Промахон не преминават товарни автомобили в двете посоки. Трафикът през останалите пунктове на българо-гръцката граница засега е нормален.

Колко още могат да вдигнат мизата британците?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263801_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B

 Говорителят на британските консерватори в Европарламента Сайед Камал заяви, че писмото на Доналд Туск и неговите предложения били добра изходна точка. Защото темите за конкурентоспособността, разграждането на бюрокрацията, засилването на ролята на националните парламенти и ограничаването на социалните услуги за икономическите мигранти не били само британски въпрос. "Всички страни от ЕС ще имат полза от това", заяви Камал.

Още в петък "шерпите" в ЕС ще започнат да преговарят за детайлите. По всичко изглежда, че британският премиер Дейвид Камерън може да разчита на подкрепата на Берлин. По време на преговорите федералната канцлерка Ангела Меркел постоянно се застъпваше за компромис относно британските искания. Включително от личен интерес. Защото от реакциите на пакета с предложения на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер стана ясно, че забраната на дискриминацията вътре в ЕС продължава да е валидна. Изключителните правила за британците могат да бъдат приложени и в други страни-членки. Тоест, ако бъде постигнато единодушие за ограничаване на социалните услуги, Германия също може да индексира детските надбавки и да ги напасва на ставките за трудещите се, валидни в техните родни страни.

Коленичене пред лондонското Сити?

И докато някои консерватори виждат чашата наполовина пълна, либералите съзират заплаха за бъдещето на ЕС. "Не бива всеки път да дърпаме аварийната спирачка, когато един европейски правителствен ръководител има проблем с общественото мнение в страната си. Докъде ще стигнем тогава?", заяви председателят на либаралите в Европарламента Ги Верхофстад. Убеденият европеец настоява да бъде задълбочен политическия съюз, вместо да бъде демонтиран. Председателят на ЕНП също се изказа критично. Откакто британските консерватори напуснаха партията, защото я смятаха за твърде проевропейска, отношенията се влошиха. "Ние искаме Великобритания да остане в ЕС, но не искаме британски ЕС", подчерта председателят на фракцията Манфред Вебер. Зелените и Левите също остро критикуват компромисното предложение в полза на британския референдум. " По този начин погребваме идеята за социалния съюз. Предложението е не компромис, а коленичене пред лондонското Сити", каза председателката на лявата фракция Габи Цимер.

Кой е по-добър в преговарянето: британският премиер Камерън или председателят на ЕК Юнкер?

Британският евродепутат от опозиционната лейбъристка партия Ричард Корбърт напомни, че сделката от Брюксел е само част от общата картина. Защото на референдума ще се гласува не за "реформи в ЕС, а за членството на Великобритания в съюза, което е съвсем различен и многобохватен въпрос".

Насрещен вятър от Източна Европа

И другите страни от ЕС ще поставят своите "червени" линии при детайлните преговори през идните дни. Британците могат да разчитат на Берлин, но и скандинавските страни подкрепят в общи линии компромисното предложение за Лондон. Франция не гледа на нещата толкова ентусиазирано и предотврати предложението Лондон да получи правото на "червен картон" при вземането на решения в еврозоната.

Насрещен вятър идва и от Източна Европа. България и балтийските страни не са особено щастливи от компромиса с британците. Евроскептичните чехи виждат в лицето на Великобритания съюзник, но се опасяват от дърпането на аварийната спирачка при социалните услуги. Подобна е ситуацията и в Полша. Новото полско правителство е близко в идеологически план с Лондон, но от друга страна трябва да предпази стотиците хиляди полски работници в ЕС от орязване на социалните услуги. Варшава принципно ще подкрепи сделката, обаче в замяна иска съдействие за искането си за засилено присъствие на НАТО в Полша.

Опаковката над съдържанието

Вероятно промените не са толкова решаващи, колкото изглежда на пръв поглед."Това не е компромис, който ще преобърне фундаментало ЕС и той няма да нанесе вреда на основните принципи", казва Марко Инчерти от Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел. Според него, при това решение не се променят принципите за вътрешноевропейските трудови мигранти, а съкращаването на социалните услуги е изключение. Освен това било важно, че не само Великобритания, а и другите страни-членки могат да дръпнат "аварийната спирачка". "И Дейвид Камерън ще може да "продаде" именно този аспект като своя победа. Цялата история всъщност е победа на външната опаковка над съдържанието", казва Инчерти. Освен това въпросът за социалните услуги няма да бъде решаващ за референдума във Великобритания. От решаващо значение е колко силно ще се представи Дейвид Камерън в своята кампания за британското членство в ЕС.

Две години след наводненията: Пострадалите в Мизия живеят още във фургони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280470

Минаха две години след адските наводнения, които потопиха Мизия,а жителите на града все още живеят във фургони, защото няма къде да отидат. Те едва оцеляват в студеното време, съобщи Нова телевизия.
Голяма част от семействата, чиито домове бяха опустошени от водната стихия, вече не живеят там. Има и такива обаче,
Минаха две години след адските наводнения, които потопиха Мизия,а жителите на града все още живеят във фургони, защото няма къде да отидат. Те едва оцеляват в студеното време, съобщи Нова телевизия. Голяма част от семействата, чиито домове бяха опустошени от водната стихия, вече не живеят там. Има и такива обаче,

Пускат камиони през ГКПП Илинден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549299

Всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Гърция са отворени за леки коли и автобуси, съобщава МВР. Товарните автомобили преминават през граничния пункт Илинден-Ексохи. През ГКПП Кулата - Промахон не преминават товарни автомобили в двете посоки. Трафикът през останалите пунктове на българо-гръцката граница засега е нормален. Други новини от Благоевград...

П. Москов: Мерките, които предприемаме, ще намалят двойно източването на НЗОК

http://www.cross.bg/durzhavata-sistemata-promyana-1497056.html

/КРОСС/ Уверен съм в подкрепата на мнозинството, ако има вот на недоверие, казва пред "Монитор" министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. - Д-р Москов, Националната здравна карта (НЗК) показа остър дефицит на лекари в доболничната помощ. Имате ли дългосрочна визия за държавна политика, с която може да се преодолее този недостиг? - НЗК не е интелектуално усилие, изолирано от реалността. Тя е аналитична база, която българската държава досега нямаше възможност да ползва за разлика от другите европейски страни. Всеки констатиран дефицит трябва да намери решение. След окончателното приемане на картата ще внесем цялостен доклад в МС за това какво трябва да бъде целенасоченото усилие на държавата - финансово, кадрово, в сферата на образованието и инфраструктурно, т.е. къде, в кои нива на системата е необходимо да се отдели допълнително, да се промени начинът на финансиране, структурата на системата, така че пациентите да получат по-голям достъп до медицински услуги, а лекарите да имат мотив да работят определена специалност, която в момента не е привлекателна било заради неатрактивност или лошо заплащане. Картата е аналитичната база за държавна политика, която до този момент се вършеше на парче и на сляпо спрямо конкретната ситуация или след възникнал медиен проблем. Първо променяме начина на финансиране

Какво търси Зеехофер при Путин?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263800_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%97%D0%B5%D0%B5%D1%85%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3F

 Външната политика на правителството на Германия е отговорност на самото правителство. И така трябва да бъде. Но постепенно се наложи практиката, отделните провинции да си водят паралелно своя собствена (малка) външна политика - за престиж и в подкрепа на местния бизнес. Да припомним само разточителните представителства, които провинциите поддържат в Брюксел.

От тази гледна точка посещението на баварския премиер Хорст Зеехофер в Москва не е непременно неприлично. Особено ако той не надвишава правомощията си и ако не забравя при кого точно е отишъл в Кремъл: домакинът му Владимир Путин води мръсна пропагандна война срещу Германия и току що е изстрелял поредния си мощен залп по Берлин.
Това не е работа на Зеехофер
Баварският премиер желае да бъдат разхлабени санкциите срещу Русия, които засягат също и много баварски компании. Но се налага да припомним, че тези санкции не бяха наложени за нечие забавление, а защото Русия предприе агресия срещу Украйна. И тяхното вдигане е въпрос от компетенцията на германското правителство и неговите евроатлантически партньори. Това не е работа на Зеехофер.
Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ
Frankfurter Allgemeine Zeitung
www.faz.net
Всички права запазени
Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/danni-sistema-bulgariya-1497055.html

/КРОСС/ Европа да въведе по подобие на Съединените щати зелена карта за бежанци. Това предложи в Лондон премиерът Бойко Борисов. Така държавите, които имат нужда от работна ръка и могат да устроят мигрантите, ще ги приемат по определен ред, пише Стандарт. Загубите за превозвачите от блокадите по границите са по около 150 евро на камион на ден. Това са само преките разходи при превоза - за възнаграждение на камиона, пътни такси, лизинг, амортизация. Това изчислява пред Капитал daily собственик на автомобилна компания. За трети пореден път в последните четири месеца правителството ще се опита да ореже обезщетенията при пенсиониране в МВР.  Този път властта предлага смекчена реформа. Полицаите ще запазят всичките си привилегии, като единствено отпускът им ще се намали с 5 дни. Администрацията формално ще бъде преназначена, а реформата на практика ще важи само за новопостъпилите, пише Сега. Контрабандата на цигари в България е на рекордно ниско ниво. Това показват данни на независими маркетингови агенции. По предварителни данни, делът на нелегалните цигари се е свил до 8,5% - тай е най-малък от 8 години насам, посочва  24 часа. 17 нови мобилни екипа от спешни лекари и фелдшери поемат лечението на пациентите в обезлюдените райони

От догодина: Ползваме Wi-Fi и на пристанищата Бургас и Варна

http://petel.bg/Ot-dogodina--Polzvame-Wi-Fi-i-na-pristanishhata-Burgas-i-Varna__143906

Безжичен интернет ще има от догодина на територията на пристанищата Бургас и Варна. Съвременната обща комуникационна система,...

Заради опасни селфита: Затварят паметника на Бузлуджа

http://petel.bg/Zaradi-opasni-selfita--Zatvaryat-pametnika-na-Buzludzha__143907

Кадър: Нова Вече никой не може да се качи на върха на паметника на Бузлуджа на височина 70 метра. В „Темата на Нова” Мария Милкова разказа...

Преди минути: Тежка катастрофа отне човешки живот на изход на София

http://petel.bg/Predi-minuti--Tezhka-katastrofa-otne-choveshki-zhivot-na-izhod-na-Sofiya__143908

Снимка: Булфото Зверска катастрофа стана преди минути на изхода на София на бул. "Ботевградско шосе", алармираха очевидци в...

Бареков на страната на хората и зелените срещу азотния окис от автомобилите

http://www.bnews.bg/article-147627

Българските гласове тук бяха шарени. Политически смесена компания от девет души се обяви против първия вид соя, т.е. подкрепи възражението срещу нея.

Захариева: Полезен е погледът на британските консултанти в съдебната съдебната реформа

http://society.actualno.com/zaharieva-polezen-e-pogledyt-na-britanskite-konsultanti-v-sydebnata-sydebnata-reforma-news_522144.html

Външният поглед много често е добър и това е полезно. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя коментира новината, че британски експерти ще ни консултират по съдебната реформа в частта ѝ относно Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата. Европейската комисия е създала служба за подпомагане на държавите членки по структурни реформи, предстои среща с нейни представители, поясни Захариева. Вчера Министерството на правосъдието съобщи, че британски експерти ще консултират съде

Излиза "Полукрал", дългоочакваната книга 1 от трилогията "Разбито море"

http://books.actualno.com/izliza-polukral-dylgoochakvanata-kniga-1-ot-trilogijata-razbito-more-news_522149.html

За радост на страстните поддръжници на фентъзи жанра в България, на 8 февруари излиза „Полукрал”, дългоочакваната книга 1 от трилогията „Разбито море“. „Полукрал“ (превод: Александър Ганчев, 384 стр., цена: 18 лв.) разказва историята на принц Ярви, който съвсем не може да се нарече свиреп воин. Предначертан от баща Мир, неговият път води към познанието и минава през благата дума. Майка Война никога няма да се усмихва над бойните му победи. За сакат слабак ням

Мисли като жена, действай като жена

http://books.actualno.com/misli-kato-jena-dejstvaj-kato-jena-news_522150.html

Време е жените да започнат да изграждат собствен успешен бранд! Както големите търговски марки винаги се градят на основата на автентичността и на вътрешната сила на бранда, така и ние трябва да мислим за себе си като за „продукт“ на конкурентен пазар и да се отличим от останалите. Личният брандинг е начинът, по който представяме своята уникална стойност, за да постигнем успех. Според авторката на книгата „Мисли като жена, действай като жена” Катрин Капюта всяка жена м

Вече има въпрос към Кунева какво ще направи да се учи за престъпленията на комунизма

http://politics.actualno.com/veche-ima-vypros-kym-kuneva-kakvo-shte-napravi-da-se-uchi-za-prestyplenijata-na-komunizma-news_522153.html

След като част от депутатите от Реформаторския блок не подкрепиха избирането на вицепремиера Меглена Кунева и за министър на образованието, “приятелският огън” срещу нея продължава. Депутатът Борис Станимиров от ДСБ вече е внесъл парламентарен въпрос към Кунева в качеството й на образователен министър. Това става ясно от регистъра за парламентарен контрол, като чаканият отговор е устен. В програмата за следващия парламентарен контрол обаче участие на Меглена Кунева не е предвидено, я

Спас Натов: Ще запълним групата с юноши

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549293

"За съжаление не сме застраховани дали друг играч няма да си тръгне от отбора. Да се надяваме, че Николай Стоянов ще е последният напуснал. Той няма заместване с неговото себераздаване, но ще трябва да се справяме и без него", коментира треньорът на "Черно море порт Варна" Спас Натов.   "Никога не е приятно, когато играчи напускат, особено млади наши състезатели, които са изградени тук. С положението в клуба тези неща се улесняват. Групата на Черно море порт Варна за мачовете ще се запълва с юноши на клуба. Със сигурност в отбора ще бъде привик...

Зрелищна акция: Кобра арестува Патицата от Наглите с краден джип

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263799_%D0%97%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%

 Барети от спецотряда "Кобра" арестуваха зрелищно автоджамбазина Патицата, докато опитва да стигне до Перник с току-що откраднат джип за 70 бона. Екщънът с емблематичния бандит, който захранваше групата за отвличания "Наглите" с возила, а после пропя срещу тях, се разиграл в сряда вечерта на караулката на Владая, пише "Телеграф", като се позовава на информация от СДВР и прокуратурата.
 Пряка свидетелка на операцията описва гледката с ареста. "Прибирах се от работа около 20 ч. На Владая беше страшно. Движението бе отцепено, навсякъде маскирани и въоръжени полицаи. Влачеха някакви мъже, които се мятаха и оказваха съпротива. Два часа никой не можеше да мръдне ни напред, ни назад", коментира пред изданието Траяна Георгиева.

Патицата и неговият съучастник набелязали нов джип "Мазда СХ5", модел от 2014 г. в столичния квартал "Лозенец" и решили да го свият в сряда вечерта, казват от обвинението. Ченгетата обаче от няколко месеца взели на мушката джамбазите и така научили за подготвяния удар. 

Тъй като имало оперативни данни, че Патицата е агресивен и се предполага, че ходи въоръжен, била вдигната под тревога групата за задържане "Кобра". Без да подозират нищо Патицата и аверът му откраднали маздата и потеглили към Перник. На Владая те били засечени от полицията, Кобрата се опитал да гази баретите, но в крайна сметка бандитите били закопчани. 

Треньори на Милан идват в Дряново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549295

Треньори на Милан идват в Дряново. Италиански и български специалисти ще обучават 300 деца от цялата страна, най-добрите ще отидат на проби в Милан. Тази информация съобщава във водещата си статия вестник "100 вести", областно издание за региона на Габрово. По информация на изданието, това ще стане през лятото. "Очаква се около 300 деца от цялата страна да се включат в първото футболно училище в Дряново, а тяхното разпределение ще бъде в шест възрастови групи от 5 до 17 години. Една седмица, от 4 до 10 юли, градът ще се превърне в място за неза...

Св. мчца Агатия (Добра)

http://www.cross.bg/agatiya-muchenitza-otgovorila-1497054.html

/КРОСС/ Житие на св. мъченица Агатия (Добра) При римския император Декий (249-251) имало жестоко гонение против християните. Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и смърт. По това време в гр. Палермо, Сицилия, живеела млада девойка, на име Агатия (Добра). Тя била християнка и се славела със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите й оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага, обичала Бога повече от всичко на света и затова, когато до Сицилия стигнала вест за гонението против християните, тя почнала да се готви за мъченичество. Действително, управителят на страната Квинтиан не закъснял да прати войници за Агатия. Девойката, като чула за тяхното пристигане, влязла в стаята си, помолила се Богу и след това спокойно и смело отишла с войниците в град Катания. Управителят я настанил у една богата жена-езичница Афродисия, която заедно със своите пет дъщери водела живот разкошен и греховен. Той поръчал на тая жена да употреби всички старания, за да отвлече Агатия от нейната вяра. Афродисия изпълнила повелята на управителя: тя уговаряла девойката да принесе жертва на боговете и се стараела да й внуши любов към земните радости. След известно време. Афродисия се видяла принудена да дойде при управителя и да му каже: "По-лесно е да смекчиш камък, отколкото да отклониш тая девица от нейния Бог. Аз и дъщерите ми я увещавахме непрестанно, подарявахме й разкошни накити, скъпоценни камъни и бисери

Режат схемите за кражби на фирми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263798_%D0%A0%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8

 Прехвърлянето на фирми, на дружествени дялове и смяната на управител ще се извършват както и досега пред нотариус, но тези промени ще се вписват и в информационна система на нотариусите. Тези предложения на Камарата на гилдията вече са залегнали в промени в два подзаконови нормативни акта, изготвени от работна група към Министерство на правосъдието. Те ще доведат до стопиране на кражбите на фирми.
Помените касаят Наредба - 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и Наредба - 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър. Двата документа бяха публикувани за обществено обсъждане още на 2 декември 2015 г. Според запознати съвсем скоро предстои те да бъдат разписани от министъра на правосъдието, пише "Стандарт".

За проблема с т.нар. кражба на фирми Нотариалната камара алармира от 5-6 години. Тя няколко пъти е предлагала промени в търговския закон и в Закона за търговския регистър, каза пред БНТ председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев. По думите му Търговският ни регистър дава възможност за извършване на измами, тъй като контролът е сведен до минимум. Случаите на кражби на фирми не са единични.

Престъпниците се целят във фирми с големи обороти и много имоти, които бързо могат да им донесат печалба, каза Катранджиев. След въвеждането на наредбите, когато на длъжностните лица по регистрацията в Агенцията по вписвания им бъдат представени документи с нотариална заверка, те ще трябва да правят справка в Информационната система на Нотариалната камара. Така те ще проверяват дали заверените документи, представени за вписване в Търговския регистър, съответстват на отразените в системата.

"Мозъкът на атентатите" в Париж бил доволен като след пазар на промоция

http://offnews.bg/news/n_1/n_623622.html

Приятелка на Хасна Айбуласен, братовчедката на мозъка на атентатите в Париж Абделхамид Абауд, е изиграла ключова роля в откриването му, пише френският в. "Фигаро", цитиран от Дарик. Абауд беше един от атентаторите във френската столица, които на 13 ноември убиха 130 души. Той беше ликвидиран при специална операция в Сен Дени на 18 ноември в апартамент под наем. Заедно с него бяха и Хасна и още един мъж, които също загинаха на мястото.  Жената от разказа, публикуван във в. "Фигаро", е представена като Соня, но това не е истинското й име. Заради това, че тя е съдействала на полицията, жената се страхува за живота си и живее в друг град, под друго име, далеч от близките си, като е променила напълно навиците си и е под полицейска защита. Младата жена разказва, че на 15 ноември е била с Хасна, когато някой й се обадил от Белгия и поискал от нея да отиде в предградието на Париж Обервилие, в промишлена зона близо до магистрала, и да се срещне там с Абауд. Хасна взима със себе си Соня и на място извиква парола. Тогава от близките храстите излиза Абауд. Той инструктира Хасна да му намери нови дрехи и апартамент, в който да се скрие. Едва тогава Соня разбира за кого става дума. Вие участвахте в онова, което се случи на 13 ноември, пита Соня и Абауд й се похвалва, че е бил в групата стрелци, които откриха огън в Париж. Тогава Соня го пита защо е убил невинни хора и той й казва, че това не са невинни жертви. Тези хора не бяха невинни. Виж какво става у нас в Сирия, й отвръща Абауд. Соня си спомня, че говорейки за атентатите, той има много доволно изражение, все едно, че е излязъл на пазар и е намерил стока на промоция. Пред Соня Абауд разказва, че е искал да нападне търговски център, комисариат и детска ясла, но нещата се объркали. Разказва, че се е върнал от Сирия без официални документи, придружаван от сирийци, иракчани, французи, германци, англичани. Общо били 90 души, върнали се от Сирия във Франция и сега се намирали навсякъде в района Ил-дьо-Франс (около Париж), допълва Соня, като се позовава на думите на Абауд. След като Хасна и Соня си тръгват от мястото на срещата, Соня съветва приятелката си да издаде Абауд, но тя отказва. Когато остава сама, Соня подава сигнал на специалния номер за сигнали в случай на атентати - 197. Научила от Хасна на кой адрес ще се укрива Абауд, тя го предава на полицаите. Днес Соня признава, че животът й е труден и че след като е сменила името си, не може да се върне на работа, а всичките й документи са още на старото й име. 

YouTube пуска платена услуга с филми и сериали

http://www.moreto.net/novini.php?n=312821

Платената версия на YouTube ще предлага филми и сериали, които са специално създадени за видео портала. Те ще са част от абонамента за YouTube Red, който струва 10 долара на месец и няма да се доплаща за тях. Първите три филма и един сериал ще са достъпни от 10 февруари т.

Основателят на "Ърт, уинд енд файър" Морис Уайт си отиде на 74

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/05/2699043_osnovateliat_na_urt_uind_end_faiur_moris_uait_si_otide/?ref=rss



Основателят на групата "Ърт, уинд енд файър" Морис Уайт почина на 74 годишна възраст в дома си в Лос Анджелис. Легендарният музикант от години страдаше от болестта Паркинсон.

Тъжната вест се появи на профила на неговия брат Върдин Уайт във фейсбук. Отиде си в съня си, пише той.

Уайт основа "Ърт, уинд енд файър" в края на 60-те години. Групата е продала 90 милиона албума в цял свят.
"Ърт, уинд енд файър" е спечелила шест награди "Грами" и е включена в Залата на...

Пострадали от наводненията в Мизия още живеят във фургони (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5280456

Лошо е, студено е. Сега хората живеят във фургонно селище. Това каза пред Нова тв баба Калудка, която е една от пострадалите от наводненията в Мизия, вследствие на което мнозина загубиха домовете си.
„Свикнали сме и благодарение на кмета оцеляваме”, коментира комшията й.
„Имам дом, но още не е готов,Лошо е, студено е. Сега хората живеят във фургонно селище. Това каза пред Нова тв баба Калудка, която е една от пострадалите от наводненията в Мизия, вследствие на което мнозина загубиха домовете си. „Свикнали сме и благодарение на кмета оцеляваме”, коментира комшията й. „Имам дом, но още не е готов,

Теменужка Петкова: Пускаме руски газ на енергийната борса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263797_%D0%A2%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%BA%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D0%B7+%D0%BD%D0%B0+%D

 - Г-жо Петкова какви са приоритетите на Министерството на енергетиката в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план?

- Приоритетите на правителството в сектор енергетика са ясно разписани в програмата на правителството, а ние, разбира се, я следваме много последователно. Първият приоритет, който продължава да стои пред нас, е финансовата стабилизация на сектора.

За радост през 2015 г. успяхме да извършим доста реформи, които бяха насочени към свиване на дефицита в енергийния отрасъл и по-точно в Националната електрическа компания (НЕК).

Всички мерки, които предприехме, включително намаляване на разходите в държавните дружества с 10%, както и решението за определяне на цените на електроенергията от 1 август 2015 г., успяха да стабилизират НЕК, така че тя да не генерира нов дефицит. През 2015 г. загубата на компанията е намаляла от 586 млн. лева през 2014 г. до 218 млн. лв. по първоначални счетоводни данни. От регулаторна дейност НЕК дори успя да излезе на печалба.

Безспорно наш приоритет в средносрочен план е и удължаването на живота на АЕЦ „Козлодуй”. За наша радост всички мерки, свързани с този процес се случват много ритмично и съобразно заложените срокове.

Друг наш приоритет, който може да бъде определен като краткосрочен или средносрочен, е пълната либерализация на електроенергийния пазар. С нея енергетиката ще бъде поставена изцяло на пазарни основи и ще бъдат ликвидирани финансовите проблеми. Много разчитам на либерализацията, защото това означава конкуренция на пазара и възможност за избор на потребителите. Обмисляме съвсем скоро да прибавим нов сегмент на Българската независима енергийна борса - за търговия с природен газ. Надявам се този процес наистина да бъде успешен. Дългосрочният ни приоритет е свързан с диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, по-конкретно с изграждането на междусистемната свързаност, разработването на местния добив и реализацията на концепцията за газов хъб „Балкан“.

- Какъв газ ще продавате на борсата, в момента има само един източник - Русия?

- Да, на този етап източникът е само един, но работим да бъдат диверсифицирани източниците и да имаме по-развит пазар.

През последната една година успяхме да раздвижим всички проекти, свързани с изграждане на междусистемните газови връзки със съседните ни страни, така че да имаме достъп до различни източници на природен газ.

- Какви са очакваните финансови резултати на компаниите от държавната енергетика за 2015 г.?

- За момента има само първоначални данни, но те показват стабилизиране на сектора. Вече споменах НЕК, „Булгаргаз” ще реализира печалба от дейността си от близо 23 млн. лв. „Булгаргаз” има проблем със събирането на вземанията си, но благодарение на добрата работа на мениджърите на компанията този проблем беше преодолян.

„Булгартрансгаз” ще завърши годината с печалба от 96 млн. лева, а АЕЦ „Козлодуй” - със 118 млн. Електроенергийният системен оператор ще увеличи само за година почти три пъти финансовия си резултат. „Мини Марица-изток” също завършват годината на печалба.

В добивното дружество имат проблеми с ликвидността, тъй като вземанията им възлизат на 410 млн. лева, които не могат да съберат от двете американски централи - ТЕЦ „Брикел” и от ТЕЦ „Марица-изток 2”. ТЕЦ „Марица-изток 2” ще завърши със загуба от близо 88 млн. лева.

Основната причина за влошения в сравнение с 2014 г. резултат е увеличаването на разходите за въглеродни емисии, които централата извършва. Като цяло и Българският енергиен холдинг ще има положителен финансов резултат.

- НЕК доста сериозно е намалила загубата си, но кога ще може реално да се разплати с производителите на ток?

- Задълженията към производителите са за 1,191 млрд. лв., като 950 млн. от тях са само задълженията към двете американски централи. Останалите са към ВЕИ, заводски централи, топлофикации. БЕХ стартира през есента процедура за избор на банка или банки, които да осигурят ресурса, необходим за разплащането на НЕК с производителите на електрическа енергия.

Първата процедура беше прекратена, тъй като офертите, които постъпиха, не отговаряха на изискванията на възложителя, а именно банките настояваха за държавна гаранция. Това обаче нямаше как да се случи.

Веднага след това стартира процедура на пряко договаряне, като БЕХ отправи покана до 25-те най-големи банки в света, 10 от тях заявиха интерес. С всяка една от тях бяха проведени преговори, които вече са приключили и очакваме към 20 февруари да имаме резултат и оферти.

- Председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев беше споменал, че към момента реално може да бъде взет заем до 350 млн. евро само. Така ли е и има ли план Б откъде ще бъде допълнена сумата?

- Ресурсът, който търсим, е до 650 млн. евро, но не по-малко от размера на задължението на НЕК към двете американски централи.

- А кога всъщност ще може да говорим за истинска реформа в държавната енергетика?

- Всичко, което направихме и което ще продължим да правим, е да реформираме сектора. Разбира се, всички промени няма как да се случат с магическа пръчка и всичко да се оправи изведнъж, тъй като това са проблеми, генерирани с години. Към реформата се причисляват двете промени в Закона за енергетика и Закона за енергията от възобновяеми източници.

Друга важна мярка е, че през 2015 г. свихме с 42 млн. лева разходите в държавната енергетика. В НЕК беше извършена оптимизация на персонала, бяха съкратени близо 120 души. В държавните мини прекратихме договори за близо 7 млн. лева.

- А кога битовите потребители действително ще могат да избират сами доставчика си на ток?

- Либерализацията не е еднократен акт и не можем да кажем, че ще се случи на датата Х. Това е процес, който ще премине през определени етапи. Сключихме консултантски договор със Световната банка, която излезе с междинен доклад през декември.

Доста неща трябва да бъдат доизяснени по него, включително размерът на тарифния дефицит. Дори след освобождаването на пазара дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия ще продължат да действат, както и ще се запазят преференциалните цени за производители на енергия от възобновяема енергия, топлофикационни и заводски централи.

Тоест трябва да бъде разработен компенсаторен механизъм, който да покрива тази разлика между пазарни и преференциални цени. Очакваме през април да имаме финален доклад от Световната банка, в който да бъде избран модел на либерализацията.

За никого не е тайна, че в България като енергийно бедни могат да бъдат определени голяма част от българските граждани. Това е сериозен аргумент да се пристъпи плавно към освобождаването на пазара. През декември направихме съвместна работна група с експерти от главна дирекция „Енергетика” към ЕК, която има за задача да разработи механизъм за защита на енергийно бедните потребители.

Първо, да дадем дефиниция за уязвими потребители, второ, да бъдат определени критериите за тяхната идентификация и трето, да определим мерките за тяхната защита. Механизмът трябва да е готов до април. Няма да предприемем никакви стъпки, които биха довели до стрес за българските потребители. След като бъде готов моделът, ще го представим на всички заинтересувани страни.

- Според европейските изисквания енергийно беден си, ако даваш повече от 10% от дохода си за отопление. В България обаче това е масов случай.

- Точно така е. Много е важно също така да не се допусне да бъдат определени като енергийно бедни хора, които всъщност не са такива. Така ще може да бъдат подпомогнати само тези, които реално се нуждаят, а не всички.

- През миналата седмица в София се състоя руско-българска комисия, след която стана ясно, че ще бъдат намалени разходите на компанията „Южен поток България”, защо направо дружеството не беше закрито, тъй като руснаците казаха, че такъв проект вече няма?

- Акционери в „Южен поток България“ са две търговски дружества - „Газпром” и Българският енергиен холдинг. Всички решения са на двамата акционери. На междуправителствената комисия с радост отбелязахме и от българска, и от руска страна, че те са взели решение за намаляване на разходите на проектната компания. Всички останали въпроси, свързани с бъдещето на дружеството, намаляване или увеличаване на капитала, зависят от акционерите.

- До последно България твърдеше, че няма официално писмо за спиране на „Южен поток”, така ли е все още и продължават ли дейностите по проекта у нас?

- Няма официално писмо от „Газпром”. Разрешителните, които продължаваха да се вадят за проекта, са свързани с морската част на газопровода, в която България не е акционер. Всички искания, депозирани до българската администрация за разрешителни по този проект, няма пречка съобразно нормативно установения ред да бъдат издадени.

Изграждането на сухоземната част от „Южен поток”, в която участва България, е спряно. Причината - има стартирала наказателна процедура от Брюксел за съмненията за нарушения в областта на законодателството за обществените поръчки. Докато Европейската комисия не се произнесе, България не може да направи нищо по проекта.

- Зам. правосъдният министър на Русия Сергей Герасимов обяви, че Москва е готова да участва активно в изграждането на газовия хъб „Балкан” у нас, какво имаше предвид?

- На междуправителственото заседание обсъдихме и концепцията си за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“. Като един от източниците за доставка за проекта разглеждаме именно руския природен газ. Те изразиха готовност за съвместна работа при обсъждане на реализацията на проекта след получаване на официална информация от българска страна.

- До момента България има само концепция за хъба, кога реално проектът би могъл да стартира и какви средства ще са необходими за него?

- В момента има създадена работна група между България и ЕК, която разглежда концепцията за хъб „Балкан“ от правна и техническа гледна точка и проверява до каква степен тя отговаря на европейското законодателство и Третия либерализационен енергиен пакет. Нещо повече - през ноември 2015 г. концепцията беше включена и одобрена като проект от общ интерес за ЕС.

След като бъде одобрен от ЕС, ще се предприемат стъпки за финансирането на проекта и неговото правно структуриране. Разбира се, това не е проект, който може да се реализира в рамките на една-две години, но в дългосрочен план безспорно ще доведе до сигурност на доставките и развитие на пазара на природен газ в региона.

Визитка

Теменужка Петкова е родена на 18 януари 1967 г. Завършила е счетоводство и контрол в УНСС. Преминава обучения в областта на вътрешния одит в публичния сектор в министерствата на финансите на Ирландия, Великобритания и Португалия.

От 1992 до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол". Професионалната й кариера продължава в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. В периода 2010-2013 г. е директор на АДФИ.

Зам.-министър на финансите в служебния кабинет на Георги Близнашки. Министър на енергетиката от ноември 2014 г.

МВФ отлага поредния транш за Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-transh-otlaga-1497040.html

/КРОСС/ Отпускането на поредния кредитен транш за Украйна от Международния валутен фонд (МВФ), което се очакваше да стане факт през февруари, се отлага, съобщи изданието “Апостроф”, позовавайки се на информация от източник от украинското правителство, предаде ТАСС. “Засега трудно може да се каже кога МВФ ще реши за отпускането на следващия транш. Засега обаче няма основания да се очаква това да стане в близко време, както бе заявено неотдавна от високопоставени представители на украинските власти”, уточни същият неназован източник. Според изданието към момента остава несъгласуван окончателният вариант на преразгледания меморандум за сътрудничество между Украйна и МВФ. По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко каза, че Фондът скоро ще отпусне транш от 1.7 милиарда долара.

Задържани са убийците на жената, намерена мъртва в Студентски град

https://www.24chasa.bg/Article/5280460

През изминалата нощ полицията е зъдържала убийците на 62-годишната жена, която беше открита мъртва в Студентски град в столицата преди дни. Сигналът тогава беше подаден от мъж, който е живял заедно с убитата, а разследващите започнаха работа по версията за нанесен побой от непознати мъже.
Близки до разследването обясниха,През изминалата нощ полицията е зъдържала убийците на 62-годишната жена, която беше открита мъртва в Студентски град в столицата преди дни. Сигналът тогава беше подаден от мъж, който е живял заедно с убитата, а разследващите започнаха работа по версията за нанесен побой от непознати мъже. Близки до разследването обясниха,

За първи път: Playboy без чисто голи жени (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549292

Списанието Playboy излезе за първи път без изцяло голи жени, съобщава Нова телевизия. Преди Нова година култовото списание обяви, че повече няма да публикува снимки на чисто голи модели. Край на голите жени в Playboy (ВИДЕО) Първият бро...

България пропилява шанса си да влезе в историята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263796_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%B2+%D0%B8%D1%

 Нека само да пресметнем бедствията, тормозещи нашата планета, и да помислим за следващия генерален секретар на ООН. Той или тя може да бъде най-важният човек, заемал този пост през последния половин век или поне със сигурност след края на студената война.

Какви са вариантите? Определено е налице усещането, че е на ред жена да заеме поста, при това от Източна Европа, след Африка и Азия. България се вписва идеално в тези критерии и действително основните кандидати идват оттам. Да, казвам „кандидати”, тоест двама - една необикновена ситуация в аналите на дипломацията. Повечето държави нямат дори един кандидат, какво остава за двама, с всички необходими атрибути - опит, подкрепа, достатъчно добре приети, за да преодолеят ветото на някои от членовете на Съвета за сигурност при изборите.

Москва вече даде да се разбере, че евентуалният български кандидат трябва да й пасва. Но истината е, че действително има един-единствен избираем български кандидат и това не е Кристалина Георгиева - преди всичко поради непреодолимия факт, че Русия не би я приела, както се посочва в официозната руска преса. Фактът, че Георгиева и нейните поддръжници упорито отказват да приемат това, говори много за нея и за този, който стои зад нея: Европейската комисия в Брюксел. Те са готови да унищожат шанса на тяхната регионална група от сляпо бюрократично високомерие. А що се отнася до България, лидерите й са на път да пропилеят шанса на страната си да изиграе най-значимата си роля в световната история след атаката на Константинопол около 1200 г.

На хартия Георгиева има доста зад гърба си като началник на евробюджета, въпреки че много критици не биха гледали на нейната позиция в благоприятна светлина. Все пак тя е вицепрезидент на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси, който разполага с 145 млрд. евро главно за подкрепа на селското стопанство. Георгиева ръководи огромна бюрокрация, при това компетентно, без големи скандали, и определено си е създала сериозни обвързаности с нейни колеги, които лобират за нея зад сцената. Тази клика има едно решаващо преимущество - тя може да упражни значителен мълчалив натиск върху страна членка като България, за да издигне Георгиева. Опитайте се да се възпротивите на тези хора и вижте какво ще получите в следващия бюджет. Като лидер на малка страна от ЕС, поставен под такъв натиск, кой от двамата кандидати бихте номинирали? Георгиева има приятели и в Световната банка - работила е като топ икономист в Москва и Вашингтон в продължение на много години.

Непреодолимият проблем обаче е, че Георгиева няма как изобщо да стартира като кандидат за генерален секретар на ООН. Москва няма да я приеме, защото тя е в основата на механизма, чрез който бяха наложени санкциите на Русия. Това е всичко, което е необходимо да се знае. Това са правилата на играта - вие може да харесвате или да не харесвате Кремъл (а аз определено не го харесвам, както статиите ми доказват), но вие не можете да заобиколите неговото вето.

Има и други проблеми. Напоследък Георгиева използва средства на ЕС, за да лети напред-назад, парадирайки и печелейки подкрепа за себе си. Поне в това я обвинява депутат консерватор, който счита действията й за доста странни, доколкото се предполага, че тя трябва да защитава бюджетните пари на ЕС от злоупотреби. Проблем е и това, че Георгиева няма опит като професионален дипломат. Вие можете да контрирате, че управлението на парите на ЕС й дава точно тази висока квалификация, която й е необходима, за да се оправя с тежкия бюджет на ООН. Но реалността е различна - ролята на генералния секретар на ООН започва и свършва с дипломацията, справянето с кризи, със споровете за употребата на сила, с глобалните бедствия - бюджетът е резултат от всичко това. Ако нямаш компетенциите за високата дипломация, второто не е достатъчно. Ако не убедиш враждуващи съперници да се съгласят за дадено действие, няма как да го бюджетираш. За да си начело на ООН, просто трябва да си бил дипломат, външен министър, някой с опит с ООН, който би могъл да решава дипломатически кризи като тази в Сирия. А не технократ. Не брюкселски счетоводител.

Какво говори за самата Георгиева и за нейните брюкселски приятели фактът, че те не могат да видят очевидното? Например руското вето - очевидна реалност, явна за външни наблюдатели като мен и вас. Говори, че брюкселските бюрократи живеят в сърцето на огромен и изолиран сапунен мехур. Може би за много хора това не е новина. Не е новина и прословутата репутация на Брюксел като безрезултатно колеблив. По същество ЕС няма експертиза във външната политика. Може ли да посочите кои са последните двама външни министри на ЕС? Или техните постижения? ЕС няма дипломатически корпус, такъв имат съставящите го държави.

Да имаш претенции, които толкова очевидно да се бият с реалността - това говори много за дипломатическите умения на Георгиева и на брюкселските бюрократи. Вероятността тези хора да имат власт над световното управление при неговото проблемно състояние би създало кошмари. Но тази вероятност няма да се реализира по причините, които бяха изброени. Няма да се отиде толкова далеч. Ако все пак бъде позволено да продължи напред, опасността е, че така ще бъде провален един далеч по-добър кандидат. Честно казано, светът просто не може да си позволи това в момента.

Гледат мярката на кмета-изнасилвач в болницата в Пазарджик

http://www.bnews.bg/article-147623

Разпореждането заседанието да се проведе в болничната стая при пациента е на съдията-докладчик по делото.

Джамбазки: Поредна гръцка глезотия е блокирането на границата

http://frognews.bg/news_106456/Djambazki-Poredna-gratska-glezotiia-e-blokiraneto-na-granitsata/

Като поредна гръцка глезотия определи по НТВ гръцкото блокиране на границата ни евродепутатът Ангел Джамбазки. Българските производители понасят много тежки загуби от ситуацията на границата.

Секс терорът от имигранти над цяла Европа тепърва започва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263795_%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B

 Заедно с още двама души Вибеке Ландре основава антиислямското движение ПЕГИДА в Норвегия. Днес, около година по-късно, тя стои встрани от активните членове, но следи събитията в Европа отблизо. Нарича нападенията на жени в Кьолн „айсберга“ на сексуалните посегателства от имигранти на Стария континент.

Това я провокира да създаде фейсбук страница „Европейските жени и нашата свобода“ („European women and our freedom“), която се бори с епидемията от изнасилвания и последствията, които те имат върху свободата.
Въпреки заплахите за живота си, които тя получава и до днес, Ландре прие да разкаже пред „Труд“ какво и откога се случва с жените в Европа.
Ландре е родена на 27 август 1978 г. в Хамар, Норвегия. Завършва образованието си в сферата на менталното здраве и злоупотребата с наркотични вещества. Има три деца. Била е местен лидер е на Партията на прогреса и активен участник в дебати на социални теми.
- Г-жо Ландре, следите събитията отблизо от години, какво знаете за посегателствата върху жени в Европа?
- Знам, че много от случващото се крие от публичното пространство. Освен това медиите, заедно с правителствата на отделните държави, твърде малко наблягат на темата.
- Как виждате връзката между нападенията, които станаха в различни страни като Германия, Швеция, Швейцария, Австрия и Финландия след нощта на Нова година?
- За съжаление първоначално информация почти нямаше в международните медии. Това, което се случи в Кьолн и на други места, потвърди опасенията ми, че такива нападения се случват във всяка европейска държава.
- Говорим ли за вълна от изнасилвания?
- В Норвегия всички изнасилвания се извършват от имигранти. Швеция пък има най-големият процент изнасилвания в Европа. В Англия бяха разкрити важни случаи на сексуални злоупотреби и голяма част от извършителите им са мъже от Пакистан. Има много информация и числа за това, но проблемът е, че често дават грешна представа, поради липсва на статистиката, която да показва откъде идват. Медиите и правителствата също потулват нещата. Има вече съобщения за отряди, които са се формирали на няколко места в Европа, за да запазят хората и улиците от имигранти.
- Скандалът с имигрантите избухна след събитията в нощта на Нова година в Кьолн и последвалите нападения, но откога ситуацията е такава?
- Трудно е да се каже точно, но говорим за период от 5-10 години или повече на някои места. Последната ми информация е за жени, които разкриват какво се е случило с тях при подобни инциденти в Швеция. Става дума за поне 16 момичета тийнейджърки. В момента пък има и сформирани граждански отряди в Германия. И това е само капка в морето. Хората трябва да знаят повече за това, което се случва около тях.
- Защо се случва всичко това, каква е причината?
- Смятам, че е умишлено и развито. Няма съмнение, че много мюсюлмани имат ужасяващ възглед за жените от Западния свят и за жените като цяло.
- Очаква ли се положението да ескалира?
- Да, тази година ще има още нападения, както и след това. Европа ври и се страхувам, че нещата ще ескалират все повече оттук нататък.
- Защо започнахте фейсбук страницата си след събитията в Кьолн?
- Защото ми писна от потулването на тези събития, както от проимигрантските организации, така и от правителствата и медиите. Много се страхувам за бъдещото на децата ми и идващите поколения. Аз живея в Норвегия, която има 5 милиона души население. Тук имаме 200 000 мюсюлмани и броят им расте. Може да не изглежда много, в сравнение с другите страни, но ние имаме същите проблеми, както останалите. И тук е като във всяка друга държава – опитват се да покрият и смекчат нещата, за да няма граждански бунтове.
- Какво трябва да направим ние?
- Ако тези събития продължат, се страхувам, че ще трябва да има бунтове във всички големи европейски градове. Надявам се да греша и страните в Европа да видят предизвикателствата, пред които се изправяме и да действат, преди да сме достигнали точката, от която няма връщане. Лицето на Европа завинаги е променено, но ние все още можем да направим нещо, за да намалим бъдещия сблъсък. Има нужда от политици, които смеят да взимат правилните решения, макар и да са непопулярни. Не трябва да правим компромис със сигурността и свободата си.
- Има ли информация как стоят нещата в страните в Източна Европа, сред които е и България?
- Имаме много малко данни за източноевропейските страни, но това е основният проблем на медиите и слабото отразяване на епидемията от изнасилвания. Просто информацията е ограничена и така правителствата искат да бъде. Надявам се това да се промени сега, след като всички тези посегателства от последните дни са просто върхът на айсберга. Много повече случаи на посегателства срещу жени и момичета от имигранти, за които полицията е мълчала, вече излизат в публичното пространство.

“Приятелският огън” срещу Кунева продължава

http://pik.bg/“приятелският-огън”-срещу-кунева-продължава-news480347.html

“Приятелският огън” срещу Кунева продължава

След като част от депутатите от Реформаторския блок не подкрепиха избирането на вицепремиера Меглена Кунева и за министър на образованието, “приятелският огън” срещу нея продължава. Депутатът Борис Станимиров от ДСБ вече е внесъл парламентарен въпрос към Кунева в качеството й на министър. Това става ясно от регистъра за парламентарен контрол.

Депутатът пита новия министър “какви стъпки възнамерява да предприеме, за да осигури в рамките на обучението по история в средните училища задълбочено и обективно изучаване на престъпленията на комунистическия режим?”. Станимиров припомня, че в България има действащ Закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен.

Той уточнява, че Народното събрание вече е отхвърлило предложението му престъпленията на комунистическия режим да влязат в учебниците по история. Депутатът от РБ обаче уточнява, че е в ход инициатива, която да принуди народните представители да променят решението си. “Към петицията се присъединиха редица общественици и граждански организации, а на 29 януари т.г. Президентът на Република България подписа петицията”, допълва Станимиров. Въпросът на Станимиров, който влезе в Народното събрание, след като Кунева стана вицепремиер в края на 2014 г. има и личен характер, както за питащия, така и за отговарящия. Публично известен факт е, че Кунева преди 10 ноември 1989 година, има сключен граждански брак с родственик от комунистическа фамилия. Ако Меглена Кунева напусне второто правителство на Борисов и се върне в Народното събрание, то Борис Станимиров ще трябва да напусне парламента. Отговорът на Меглена Кунева трябва да бъде оповестен в пленарната зала на 12 февруари.

Основните улици и булеварди в София са почистени от снега

https://www.24chasa.bg/Article/5280444

През тази нощ във връзка с валежите от сняг в София са направени обработки със смеси срещу заледяване на основните пътни платна, съобщиха от Столичната община.  Обработени са улици и булеварди, по които се движи обществения градски транспорт, както и стръмни участъци и основни улици в кварталите. На терен работят над 80 специализирани машини за През тази нощ във връзка с валежите от сняг в София са направени обработки със смеси срещу заледяване на основните пътни платна, съобщиха от Столичната община. Обработени са улици и булеварди, по които се движи обществения градски транспорт, както и стръмни участъци и основни улици в кварталите. На терен работят над 80 специализирани машини за

Ким Чен Ун ще гледа от бункер изстрелването на ракета

http://offnews.bg/news/n_1/n_623621.html

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун лично ще наблюдава изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета, планирано между 8 и 25 февруари. Това пише южнокорейският вестник Chosun Ilbo, като се позова на правителствен източник в Сеул, съобщи Фокус. Анализ на сателитни снимки на полигона в близост до площадката за изстрелване е монтиран бункер за наблюдение на изстрелването. „От това можем да приемем, че Ким Чен Ун ще присъства лично на пускането“, заявява източникът.

Д-р Михова: Доволни сме от наградата, но най-важното е, че бебето е добре

http://pik.bg/д-р-михова-доволни-сме-от-наградата-но-най-важното-е-че-бебето-е-добре-news480345.html

Д-р Михова: Доволни сме от наградата, но най-важното е, че бебето е добре

Много се радваме, че премиерът ни е забалезал, така може да се обърне внимание на най-малките и неродени пациенти.

Това заяви д-р Кристина Чачева в ефира на БТВ по повод отказа й да получи хонорар за извършването на операция на бебе в утробата. Чачева разказа, че интервенцията е извършена в една изключително добре оборудвана операция.

"В нея се работи много приятно. Хубаво е да се помисли как българските пациенти да остават в България за подобни опереции, а не да ходят в чужбина, за да лекува", заяви още тя. Доктор Мариана Михова заяви, че са доволни от наградата, но най-важното е, че едно бебе е добре и вече си е вкъщи.

Американци признаха, че най-модерните руски изтребители Су-35С не са им по силите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263794_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D1

 Най-модерният руски изтребител Су-35С многократно превъзхожда бойните машини на НАТО в региона на Сирия. Американските военни са впечатлени и признават, че „това е отличен и много опасен самолет“, пише в. „Washington Times“, цитиран от телевизия „Звезда“.

Изданието се е допитало до високопоставен американски военен, който познава в дълбочина съвременните бойни самолети. „Ако Русия произведе много такива самолети, това ще е опасно. Смятам, че дори нашите F-15C и F-18 няма да могат да се противопоставят на руския Су-35“, посочва той.

Прехвърлянето на Су-35 във военната база „Хмеймим“ в Сирия, за което руското министерство на отбраната съобщи преди дни, ще осигури надеждна защита на щурмовата авиация, както и изпитването на самолета в реални бойни условия. Това може да повиши и търсенето му от страна на потенциални купувачи.

А използването на изтребителя с най-мощните ракетно-зенитни комплекси С-400, които изплашиха дори турската авиация, ще позволи на Русия да охранява своите летателни машини в която и да е точка в Близкия Изток. Въоръжението на Русия определено превъзхожда това на НАТО и представлява откровено предупреждение към Турция да не се опитва да предизвиква самолетите на Кремъл, коментира още „The Washington Times“.

Жельо Бойчев: Проблемът с ваксините е сериозен пробив в здравето на българските деца

http://pik.bg/жельо-бойчев-проблемът-с-ваксините-е-сериозен-пробив-в-здравето-на-българските-деца-news480346.html

Жельо Бойчев: Проблемът с ваксините е сериозен пробив в здравето на българските деца

"Парламентарното питане към здравния министър за ваксините няма връзка с вота на недоверие, но е част от провалената политика в здравеопазването". Това каза пред „Хоризонт“ Жельо Бойчев от БСП.

Питането към министър Петър Москов, което ще бъде разисквано в рамките на процедурата по парламентарен контрол, е внесено от депутати от левицата.

Набори от български деца имат пропуск в имунизационния календар и това са много сериозни пробиви в здравето на българските деца. Това бяха основните ни аргументи да поискаме този дебат, аргументира се Жельо Бойчев.

Жельо Бойчев нарече случая с турските ваксини поредния управленски гаф на министър Москов. Според Бойчев, скандалът е набрал сила в обществото, след като дълго време темата е била избягвана и укривана, но след намесата на прокуратурата темата е станала особено актуална.

Едно от най-основните задължения на всеки министър на здравеопазването е изпълнението на общата политика по имунопрофилактиката, подчерта Бойчев. Нито прокуратурата, нито министърът трябва да казват дали един лекарствен продукт е опасен, обясни още депутатът.

Много ме притеснява това, което се случва в здравеопазването между България и Турция, допълни Бойчев и попита защо е внесена ваксината „Еувакс“, която не е в имунизационния ни календар и съдържа повече от допустимото от живачния консервант тимеросал:

Пълна мистерия е какво прави този лекарствен продукт в България…Надявам се, че истината зе това, което се случва между България и Турция малко по малко ще започне да излиза.

Малко сняг в Кюстендил и Дупница, повече в Сапарева баня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549289

Сняг прехвърча в Кюстендил, Дупница и региона. Снегът обаче не създаде проблеми. По-голямата част от него вече се стопи. Повече сняг има в община Сапарева баня, където снежната покрива се задържа. Пътищата са опесъчени и няма заледявания. Все пак шофирайте внимателно и спазвайте дистанция.  ...

Видео: Илон Мъск за новото си предизвикателство - електрически самолет

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/02/05/2699040_video_ilon_musk_za_novoto_si_predizvikatelstvo_-/?ref=rss


Илон Мъск скоро може да се заеме с още един амбициозен проект - създаването на електрически самолет, който може да излита и каца вертикално. Той обяви това в разговор с участници в конкурса за разработка на влакчета Hyperloop.

Мъск се появи за необявена предварително сесия за въпроси и отговори. В нея той коментира както бъдещите си проекти, така и какво го е мотивирало да създаде идеята за Hyperloop - трафикът в Лос Анджелис.

"Закъснявах с над един час за една конференция...

Хем съм там, хем съм жива...

http://www.cross.bg/mileva-pisatelka-leda-1497053.html

/КРОСС/ В едно от интервютата си Леда Милева разказва с усмивка: "Веднъж имах среща в някакво село. И едно детенце попита: "Ама вие жива ли сте?" Видяло то портрета ми в читанката и не можеше да разбере как така хем съм там, хем съм жива..."Детската писателка е родена на 5 февруари 1920 и съдбата й отрежда да си отиде от този свят на същата дата през 2013 година. Леда Милева е писателка, преводач, детска учителка, деятел на културата, общественик и дипломат. Тя е автор на стихове и пиеси за деца и на преводи от английски, руски и френски.

Паисий, мулти-култи и сблъсъкът на фашизмите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263793_%D0%9F%D0%B0%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B9%2C+%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B7%D

 Мнозина от т.нар. политическа класа прислугват на САЩ и брюкселските им послушници да остържат всичко национално

 

Със 106 гласа „за” на три партии - ГЕРБ, РБ и БДЦ - вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева е новоизбраният министър на образованието. Куражлия се нарече, щяла реформи в образованието да прави, щото чрез него да „обедини парламента и нацията". Обединителката не сподели дали ще променя новия образователен закон.

Голямата „заслуга” на директора на „Центъра за еврейски изследвания” Тодор Танев като министър беше пробутването на тази законодателна перла през сегашното парламентарно мнозинство. За туй творение от Съюза на учените в България твърдят, „че създава реални условия за унищожаването на българското средно образование”. Чрез съкращаването на редица изучавани досега произведения по литература и история голям процент подрастващи просто ще останат откъслечно просветени и откъснати от базови национални ценности.

Което е и целта не само на Танев, но и на мнозина от т.нар. политическа класа, цанили се в услуга на хегемона САЩ и брюкселските му послушници да наложат в овладените довчерашни национални държави остъргване на всичко национално. С крайна цел подмяна на народите там с политкоректно и мултикултурно население, съставено от безродни индивиди с пазарно самосъзнание. Голям брой от тази „класа” вече са такива субекти. Тях ги интересуват преди всичко личните им приходи от бюджетните и прочие пари в държавните и частните учебни заведения.

Несъмнено по този закон и за тези цели ще работи и Кунева. Позната и прогнозируема фигура е тя. По социалистическо време като „наше момиче” е изстреляна в сферата на външната политика, в днешно време зад нея стоят мощни фактори в Брюксел и като „тяхно момиче” е венчана до гроб за високи постове в София. Около нея гъмжи от масони и прочие космополитни люде. Уредиха я в синия цветарник още при Филип Димитров, твърди се, че е братовчедка на Соломон Паси, притежава Златно отличие на Атлантическия клуб.

Баща й е бил актьор и буфосинхронист, нея са я пуснали по пистата на политическия буфосинхронизъм. Активно уреждаше затварянето на реакторите на АЕЦ „Козлодуй”, съответно е и наградена с орден на Почетния легион на Република Франция. Представи се завчера за състезателен човек, но е вярно обратното - избягва сблъсъците, послушна е и отстъпва пред натиск. Типичен изпълнител на спуснати чужди решения, много подходяща за представителни функции и за ролята на кух резонатор на имперски интереси.

Всички империи в историята задължително са опитвали да глобализират племената и народите в завладените територии. Налагането на имперските ценности нерядко е успявало дори сред оформените народностни групи бавно и полека чрез образованието в продължение на значителен период от време, понякога векове. Или бързо чрез силово налагане на идейни конструкти, но и с обилен кървав терор. Ясно се вижда в историята на Римската, Византийската, Османската, Руската и Британската империя.

Тях ние сме надживели с цената на огромни жертви, сега сме под пресата на САЩ и все още в същия вид на българска нация. В предишни времена туземни отродители е имало задължително - потурнаци ли не щеш, гъркомани и русофили ли. Днес се представят за пламенни европейци, срещат се и откровени американолюбци и мазни туркофили. И всинца нацелени от покровителите си срещу българските национални интереси, срещу образованието и науката ни преди всичко.

Нашата история и досега в изкривения си вид пречи на руската политика, на предпочитаните от тях на Балканите приятели в Белград и Атина, на периодично ухажваните елити в Анкара и Букурещ. В Санкт Петербург, по-късно и в Москва при думата България постоянно се чешат по главите къде да я дянат предвид своята истинска история, с оглед Кубратова Велика България и Волжка Велика България.
Отскоро у нас се възмущаваме от скандалния филм за България на телевизията „Ал Джазира”, според който не османлиите са изтребвали българите, а обратното.

Справедливо се гневим, но да видим извращенията в историята в руско издание. През 1828-1829 г. генерал Фон Дибич минава през българските земи, руските войски имат решаваща роля при създаването на Гърция, но се връща, оставяйки народа ни под ятагана на османския халифат. Нищо че като държава на Духа сме дали на Киевска Русия православието, езика и кирилицата. Чак след половин век стигат и нас, но сме като подзащитни християни и славяни за тях, не като българи.

Вече са готови и с „истинска” история на българите. Някой си Иречек, получех от Виена, незнайно защо се загледал в миналото на нашия народ и сътворил първия си опус по тази тема, бидейки 18-годишен?! После специализирал история на славяните и през 1876, дорасъл до умъдрената си 22-ра годишнина, публикува ключовия си по-късно за нас труд „История на българите”. Откъде такава невиждана академична храброст? Та и селски цар пълководец Ивайло съчинил. Помагали му някакви българи, но най-важният от тях е Марин Дринов. Руски учен, роден в Панагюрище, но сменил бащиното си име Стоянов на Степанович.

Турският вариант за българска история много напомня на руския, но използват американски историк, който е глашатай на идиотщините за „български зверства”, разказани от „Ал Джазира”. Дринов след Освобождението немедлено е изпратен тук, за да завежда отдела за народното просвещение и духовните дела във Временното руско управление на България. През 1981 г. Дринов си заминава за Русия, но вече е вкарал Иречековата история. Докарва и самия 27-годишен неин творец за министър на просвещението, естествено, той доналага своята, по същество руската версия, за българска история.

Какъв беше този Паисий Хилендарски, каква стойност освен литературна имат неговите писания, почерпени от историческите архиви в Атонските манастири? За какви български царе и патриарси пише тоз бледен монах, щом и България не я е имало преди 681 г.? И българи не е имало преди това тъдява, само някакви седем славянски племена. Аспарух може и да се счита за българин, но баща му, братята му и дедите му най-много да са прабългари. А защо не и туранци, после и турци?
Марин Дринов е учил в духовната семинария в Киев, интересно, че пак в Киев, но вече през 1940 г., по нареждане на Сталин се създава и „македонският” език. Така действат империите, така глобализират американците, по същата схема в Анкара се опитват да си възстановят халифата. Де що има отродено или поне отродяващо се у нас, наема се да дудне за мулти-култи, за гейпаради и политкоректност, напира да отчужди българчетата от дяда Вазова, от Ботева с техния „език на омразата”, от Паисия неполиткоректника.

Истински образованият човек е едновременно обучен до средно или висше ниво, но и възпитан в национален, имперски, фундаменталистки или космополитен дух. САЩ са много фундаменталистка, религиозна страна, една от най-екстремистките в света, твърди мъдрият американски професор Ноам Чомски. Налаганият в Европа и другаде отначало постепенно чрез прецизни политинженерни проекти либерализъм от началото на този век ускорено се изражда в либерален фашизъм.

На запад вече се вижда с невъоръжено око, сблъсъкът му там с ислямската форма на фашизъм го направи релефен и плашещ. Надига се и третата, по-старата европейска форма - нацизмът. Долавя се трите и у нас, изпаряват се и последните следи от демокрация, свобода на инициативата и словото, правов ред и елементарна справедливост. Училището е генетичният механизъм на националната култура, доколкото негова главна задача е възпитанието на децата и младежите в духа предаването им на натрупаните от народа във вековете нравствени модели и ценности.

Непрестанните опити те да се подменят с чужди, да се заличи напълно българският модел на обучение и възпитание доведоха до културна криза, продължителен морален хаос и спиране на възпроизводството на българската нация. Налаганият модел предполага изграждане на класи и прослойки, а не на нации. От училището се излиза по две пътеки към два културни типа - едни се оказват сред „масата”, много ограничено малцинство попада сред „елита”.
Все по-слаба става съпротивата на учители и родители, осъзнаващи поне частично какви страшни щети се нанасят на следващите поколения и на родината. Те разполагат с все по-малък ресурс за борба с либерално-фашистката агресия. Надделяват овластените, опаричени и здраво организирани соросоидни чиновници в МОН, БАН и университетите, пред хитрите янкитакевки и чуждата прислуга сред политици и колониални администратори.

Огромният проблем пред националните интереси е драматично нарасналата пропаст между българите и управляващите ги политици. Знайно е, че отсъства ли единство между власт и народ , става невъзможно каквото и да било строителство - на икономика, култура, правосъдие, на образование и наука. Няма и Кунева да направи образованието национална цел. Евентуално ще махне турско-българското „съжителство”, ще пожали баба Илийца, ще остави един урок по литература за Паисий.

Но пак ще изпълнява приетия вреден закон и ще слушка антибългарските НПО и фондации, вкопали се в МОН. Качествените характеристики на учителите ръководните кадри в системата не само няма да се подобрят, ами ще се сриват ускорено. А ще се разширяват нишите за мракобесие и невежество, за нездрава и враждебна чуждост. Докато на високите нива в политиката и управлението на държавата продължават да клечат продажници „реформатори” и поразени в националното си чувстване и мислене субекти.

Рускиня пострада при катастрофа в Бургас

http://pik.bg/рускиня-пострада-при-катастрофа-в-бургас-news480344.html

Рускиня пострада при катастрофа в Бургас

75-годишна руска гражданка е пострадала е пострадала при катастрофа в Бургас, няма опасност за живота й, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал вчера около 20.20 часа на ул. „Янко Комитов” до магазин „Кауфланд”.

Лек автомобил „Пежо 106”, с бургаска регистрация, отнема предимството и блъска пресичащата на пешеходна пътека руска гражданка З. А., на 75 години. Автомобилът е бил управляван от 38-годишната Г. Н. от Бургас.

Руската гражданка е била настанена за лечение в отделение „Ортопедия” на МБАЛ-Бургас, с фрактура на дясната подбедрица, без опасност за живота.

Сняг натрупа в цялата страната, София с 11 см покривка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280453

Сняг покри цялата страна след като буквално за ден температурите паднаха с около 20 градуса. Най-много сняг натрупа в София -11 см, и в Разград – 9 см.
Почти през цялата нощ в Югоизточна България валя дъжд и едва в последните часове започна да го обръща на сняг. В района на Кърджали падна 44 л/кв. м.
Сняг покри цялата страна след като буквално за ден температурите паднаха с около 20 градуса. Най-много сняг натрупа в София -11 см, и в Разград – 9 см. Почти през цялата нощ в Югоизточна България валя дъжд и едва в последните часове започна да го обръща на сняг. В района на Кърджали падна 44 л/кв. м.

Ангел Джамбазки оплю гърците: Стачката им е глезотия!

http://pik.bg/ангел-джамбазки-оплю-гърците-стачката-им-е-глезотия-news480337.html

Ангел Джамбазки оплю гърците: Стачката им е глезотия!

За пореден ден границата ни с Гърция остава блокирана. Причината е протестът на земеделските производители. Тирове ще се пропускат избирателно, а движението през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден" е напълно блокирано.

"Това е поредна гръцка глезотия. Българските производители понасят много тежки загуби от ситуацията на границата. Поведението на правителството на Гърция е пряко нарушение на договора от Лисабон, който задължава държавата да осигури безпрепятственото движение на стоки и капитали”, отсече евродепутатът Ангел Джамбазки.

По думите му това, което трябва да направи България в тази ситуация, е да се обърнат към гръцкото правителство и да им кажат, че така няма да се случат нещата. Според него границата трябва да бъде затворена за всякакви гръцки стоки.

"Нашето правителство се отнася малко гнусливо към това на Ципрас, тъй като той дойде като антисистемен играч на управлява Гърция. Отношенията между двете правителства в момента не са в кой знае какъв възход. Ако имаше прокарана пътека, по-добра дипломация и взаимодействие между двете държави, щеше да бъде по-добре”, коментира в „Здравей, България” журналистът Мира Баджева.

"Въпросът е защо те могат да диктуват дневния ред – и на съседните държави, и на Европа. А отговорът е, че те могат да се солидаризират и организират. Те протестират ефектно, така че да ги заболи и останалите”, смята журналистът.

Внесоха обвинителен акт срещу младеж, участвал в катастрофа между мотокар и мотоциклет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549290

Окръжна прокуратура - Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 22-годишен младеж, който при управление на мотокар предизвикал сблъсък с мотор „Хонда" и причинил смъртта на мотористта. Обвинението срещу Христо Е. е за това, че на 21.07.2015 г. около 13:50 часа на ул. „Неофит Рилски" в Габрово, при управление на пътно превозно средство - самоходна машина без регистрационни номера - мотокар, без да притежава свидетелство за правоспособност за работа с тази машина, при излизане на главен път от двор на промишлен обект, нарушил правилата за движен...

Георги Кадиев: Конфликти в парламента винаги ще има

https://www.24chasa.bg/Article/5280448

Конфликти в парламента винаги ще има, важното е, че по-късно си стиснахме ръцете с Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Гневът ми бе провокиран от непровокираните обиди спрямо мен. Това каза независимият депутат Георги Кадиев в ефира на БТВ. Той посочи, че проблемът си има име и това е Цецка Цачева.
„Преди две седмици Владимир Тошев псуваше от трибуната и Конфликти в парламента винаги ще има, важното е, че по-късно си стиснахме ръцете с Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Гневът ми бе провокиран от непровокираните обиди спрямо мен. Това каза независимият депутат Георги Кадиев в ефира на БТВ. Той посочи, че проблемът си има име и това е Цецка Цачева. „Преди две седмици Владимир Тошев псуваше от трибуната и

Lada XRAY излиза до дни на пазара и ще струва 13 500 лв.

http://www.cross.bg/lada-xray-versiya-1497039.html

/КРОСС/ Седмица преди старта на продажбите на първия съвременен кросоувър на АвтоВАЗ – Lada XRAY, станаха ясни цените. Базовата версия на автомобила, направен на базата на Dacia Sandero, е 589 000 рубли или 13 519 лв, а най-скъпата версия – 723 000 рубли (16 600 лв),съобщиха официално от руската компания, предаде “Руски дневник”. XRAY е вторият модел на компанията след Vesta, който е направен в новия стил на марката, наложен от партньорите от алианса Renault-Nissan. От Lada коментират, че XRAY е издържан в типичния за компактните хечбек автомобили дизайн, но притежава и модерно SUV излъчване. Стартовата цена от 13 500 лв. важи за лада XRAY с 1,6-литров бензинов двигател с мощност 109 коня и 5-степенна механична скоростна кутия с оборудване Optima, което включва въздушни възглавници за шофьора и пътника до него, антиблокираща система ABS+EBD, ESP и за контрол на тягата TCS, за удържане при наклон, електрически стъкла на предните врати, регулиране на предната седалка на шофьора на височина, аудиосистема с тъчскрийн дисплей и Bluetooth, 16-цолови джанти и т.н. До дни на пазара в Германия ще се появи и високопроходимата Lada Kalina Cross, съобщава „Российская газета”. Според специализирания руски сайт Wroom автомобилът ще се продава на цена от 10 690 евро. За 2015 г. в Германия са продадени 1181 коли с марката „Лада”, с една повече, в сравнение с предишната година, припомня РГ

Баба даде 8 000 лв. на ало-измамници

http://pik.bg/баба-даде-8-000-лв-на-ало-измамници-news480338.html

Баба даде 8 000 лв. на ало-измамници

77-годишна жена е измамена по телефона със сумата от 8 000 лв. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- Бургас.

На 4 февруари около 13.00 часа в Районно управление – Айтос е получено съобщение от 77 годишна жена за това, че е станала жертва на телефонна измама по класическия механизъм "изгодна сделка с радиатори, която трябвало да реализира близък роднина" за сумата от 8 000 лв.

Бабата е предала сумата на непознат мъж, дошъл на домашния адрес. Работата по случая продължава.

Джамбазки за протеста на гръцките фермери: Това е поредна глезотия (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5280439

За пореден ден границата ни с Гърция остава блокирана. Причината е протестът на земеделските производители. Тирове ще се пропускат избирателно, а движението през граничните пунктове За пореден ден границата ни с Гърция остава блокирана. Причината е протестът на земеделските производители. Тирове ще се пропускат избирателно, а движението през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден" е напълно блокирано. "Това е поредна гръцка глезотия. Българските производители понасят много тежки загуби от ситуацията на границата.

До понеделник Анкара трябва писмено да обясни решението си да откаже наблюдателен полет на Русия

http://www.cross.bg/strana-ankara-nablyudaemata-1497045.html

/КРОСС/ До понеделник (8 февруари) Анкара трябва в писмен вид да обясни причината, поради която забрани полета на руските инспектори над територията на Турция. Това следва от текста на Договора за открито небе, предаде ТАСС. „В случай, че наблюдаема страна забранява наблюдателен полет…тя незабавно трябва да изложи фактите, свързани със забраната. В течение на седем дни наблюдаемата страна предоставя на всички държави-участнички по дипломатическите канали писмени обяснения на причините за подобна забрана в отчета за мисията“, се казва в текста на документа, публикуван на официалния сайт на международния договор. В него се посочва, че наблюдаемата страна има правото да забрани полет, ако той не отговаря на положенията на споразумението или ако инспекторите са закъснели на определеното за тях летище с повече от едно денонощие.

Христо Гърбов и Албена Михова на турне с театъра

https://www.24chasa.bg/Article/5279589

Актьорите ще обиколят четири града с новата си комедийна постановка “Изневери в повече”. С нея те първо ще гостуват в Силистра на 8 февруари, два пъти в Русе - на 9-и и 19-и, в Перник - на 17-и, и във Варна - на 29-и. Режисьор е Емил Марков - един от сценаристите на най-смешния сериал “Столичани в повече”,Актьорите ще обиколят четири града с новата си комедийна постановка “Изневери в повече”. С нея те първо ще гостуват в Силистра на 8 февруари, два пъти в Русе - на 9-и и 19-и, в Перник - на 17-и, и във Варна - на 29-и. Режисьор е Емил Марков - един от сценаристите на най-смешния сериал “Столичани в повече”,

Преглед на варненския печат - 5 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=312820

Варна е трета в страната по ракови заболявания. Това е водещо заглавие на първите страници на варненския вестник „Черно Море”. В България диагнозата рак през 2013 г. са чули нови 36 825 пациенти според Българския национален раков регистър, като най-висока заболеваемост е регистрирана в областите Хасково, Пловдив и Варна, а най-ниска в областите Смолян, Разград и София-област.

5 февруари в годините назад

http://www.cross.bg/sveta-postavya-revolyutzionna-1497052.html

/КРОСС/ 506 г. - Кралят на вестготите Аларих II издава сборник с римски закони.1204 г. - Алексий V Дука Мурзуфул е коронясан за император на Византия.1762 г. - Френската островна колония Мартиника е превзета от Англия.1783 г. - При първото от петте последователни земетресения на полуостров Калабрия (Италия) загиват 50 хиляди души.1818 г. - Маршал Жан Бернадот се възкача на шведския престол като Карл XIV.1850 г. - В САЩ е патентована първата машина за смятане аритмометър.1859 г. - Княз Александру Йоан Куза е избран за владетел на Княжество Молдова и поставя основите на съвременна Румъния.1861 г. - В САЩ е патентована кинокамерата от Коулмън Селърс.1871 г. - Васил Левски изготвя писма до Филип Тотю в Одеса и Панайот Хитов в Белград, с които кани двамата войводи да се включат дейно в работата на Вътрешната революционна организация.1885 г. - Белгийският крал Леополд II създава Свободна държава Конго, като своя частна собственост в Африка.1889 г. - Княз Фердинанд I дава разрешение на Военното министерство за закупуване на първите картечници за Българската армия.1901 г. - Американският магнат Джон Пиерпон Морган създава империята „Юнайтед стейтс стийл корпорейшън".1904 г. - Войските на САЩ напускат Куба след 5-годишна окупация.1909 г. - Русия признава независимостта на България.1917 г. - Мексико приема своята революционна конституция.1928 г. - По изкуствен път е получен Витамин D.1936 г. - Чарли Чаплин реализира последния си ням филм - Модерни времена.1945 г

Основател на SwiftKey е продал дела си в компанията за велосипед, пропускайки сделка за 174 милиона британски лири

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263792_%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+SwiftKey+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%

 Британското мобилно приложение, основано от трима възпитаници на Кеймбридж, предсказващо следващата дума, която искаме да напишем с помощта на изкуствен интелект, беше придобито от Microsoft за 174 милиона лири. Единият от тримата обаче е продал дела си от компанията, за да си купи велосипед, пише The Telegraph. 
Крис Хил-Скот, който е създал фирмата заедно с Джон Рейнолдс и Бен Медлок през 2008-ма, се е отказал от дела си същата година. Сега той работи за държавна институция, чиято цел е да дигитализира дейностите на правителството. Хил-Скот написа в Twitter, че това е “най-голямата грешка, която е направил” и публикува снимка на документа за оттеглянето си от компанията. Сега Рейнолдс и Медлок получават милиони от сключването на сделка с Microsoft. 
Приложението се използва на приблизително 300 милиона смартфона, замествайки фабричната клавиатура с клавиатура, която изписва думи чрез плъзгане на пръстите между буквите. Мобилният софтуер е в състояние да изучи навиците на потребителите и да предсказва следващата дума. Същата технология за предсказване се използва в гласовата система на известния учен Стивън Хокинг. 
Първоначално SwiftKey продаваше приложението, но през 2014 година то стана безплатно с възможност за закупуване на допълнителни функции. Тази година приходите паднаха до 8.4 милиона лири, загубите се увеличиха, а това направи компанията подходяща цел за придобиване. Закупуването на една от най-обещаващите британски технологични фирми се извършва на фона на надпредварата между технологичните гиганти в областта на изкуствения интелект. 

Леонид Решетников: САЩ се опитаха три пъти да унищожат Русия

http://www.cross.bg/sssr-voiina-germaniya-1497042.html

/КРОСС/ Генерал-лейтененатът от Службата за външно разузнаване на РФ в оставка и директор на РИСИ заяви в интервю за агенция „Аргументи и факти“, че ожесточената конфронтация на Запада с Русия се дължи на неочаквания и бърз ход с навлизането на руските войски в Сирия, съобщава сайтът на Института, предаде “Руски дневник”. В интервюто генералът казва още, че Америка се е опитала три пъти да разруши Русия – първо през 1917 г., когато помогнала на болшевиките, втори път – по време на Втората световна война и трети – през 1991 г. Специално за последния опит Решетников разказва за своя среща през 1992 г. с директора на ЦРУ, която се състояла в Москва през и тогава американецът казал на руския генерал: „Мисията на Америка е да ръководи света. Приемете го и се подчинете“. Въпреки че през Втората световна война СССР и САЩ са съюзници, според анализа на директора на РИСИ точно тогава се организирали тези сили, които сега се опитват да ръководят света – транснационалните компании и англо-саксонската върхушка. Според него тогава САЩ тласнали към война и Германия и СССР, като се опитвали, под претекста за помощ, да ги докарат до катастрофа. Точно затова през 1930-те години САЩ активно участвали в индустриализацията на Европа. Например Сталинградският тракторен завод бил изцяло построен зад океана, демонтиран и със 102 кораба докаран до СССР

Слави Трифонов: Никой не може да ме спре да имам Недялко

http://www.cross.bg/nedyalko-spre-slavi-1497051.html

/КРОСС/В 15 ч. в четвъртък СДВР е извикала Слави Трифонов на разпит, обяви самият той в шоуто си снощи:  Моите престъпления са емоционални. След като в сайта "Пик" излезе съобщение, че аз съм гей, аз се освободих. Всичко, което съм сдържал в моята хомосексуална природа, ме напъна, аз не можах да го сдържа повече, не можах повече да се контролирам. След като прочетох, че съм блудствал с малки ромчета, които ми ги е водил Камен Воденичаров, изведнъж си казах: Няма повече да се крия!  Аз реших да поведа битка за своята любов - тя се казва Недялко, собственика на сайта "Пик". Аз съм влюбен в него, той е дебел, но аз го харесвам такъв. Евгени Димитров пише песен "Слави и Недялко", съобщи телевизионният водещ. Недялко не ме е разбрал, уплашил се е от мен. Защото изпратих 20 карамфила, просто числото 20 ми е любимото. На другия ден изпратих друго нещо, което е лично. С писмо също. Свързано е със секса. Ние още не сме изконсумирали връзката си. Той страни от мен, бяга от мен. Може би е срамежлив. Обаче той се е оплакал в полицията и в прокуратурата, че се страхува за живота си. Нямам представа кой е задействал системата, защото не съм запознат. Излиза, че да пишеш гнусотии и простотии за хората, да депресираш толкова много хора, да пишеш толкова много лъжи, това е законно. А да обичаш някого, независимо дали е мъж или жена, да му пращаш цветя и да си загрижен за неговата интима, това е незаконно

Грандиозен скандал! Скопие присвои книгите на Талев

http://petel.bg/Grandiozen-skandal--Skopie-prisvoi-knigite-na-Talev__143902

Снимка: Фейсбук Македония си присвои книгите на големия български писател Димитър Талев. Това алармира пред "Телеграф", цитиран от Блиц,...

От днес: Използваме директни маршрути с голяма дължина до пет държави

http://petel.bg/Ot-dnes--Izpolzvame-direktni-marshruti-s-golyama-dalzhina-do-pet-darzhavi__143903

Илюстрация: Булфото ДП РВД от днес предоставя възможността на авиационните потребители да използват директни маршрути с голяма...

НЗОК пред Гала: От април нуждаещите се диабетноболни ще имат безплатни помпа и консумативи

http://petel.bg/NZOK-pred-Gala--Ot-april-nuzhdaeshhite-se-diabetnobolni-shhe-imat-bezplatni-pompa-i-konsumativi__143904

Кадър Нова тв Инсулиновите помпи днес не са иновация, а необходимост. Една помпа обаче струва 7000  лева и е  непосилна за повечето...

Председателят на Общински съвет-Дупница се срещна с представители на спортните клубове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549287

Председателят на Общински съвет-Дупница Ивайло Константинов проведе среща със спортните клубове от Дупница във връзка с финансирането на дейностите им. На срещата освен него, бяха председателят на Комисията по спорт към ОбС Славчо Павлов и регионалния представител на МФВС за Кюстендилска област Мая Лехчанска. По време на срещата беше коментирана Наредбата за финансиране на спортните клубове. Набелязани бяха предложения за корекции, които трябва да бъдат разгледани от Комисията по спорта и впоследствие одобрени от ОбС. Едно от основните искания ...

Карикатура: Бойко на път за "Кулата", ще маха блокадата

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/karikatura-bojko-na-pyt-za-kulata-shte-maha-blokadata-6049517

Чавдар Николов "изпрати" премиера на българо-гръцката граница, за да "пререже" лентата на протестите

Държавният департамент знаел за действията на Турция на сирийската граница

http://www.cross.bg/tyrtziya-kirbi-granitzata-1497041.html

/КРОСС/ Държавният департамент на САЩ е запознат с военните мерки, които Турция предприема на границата със Сирия, но не е готов да ги коментира, заяви в четвъртък официалният представител на ведомството Джон Кирби, предаде РИА Новости. „Ние знаем, че Турция предприема действия в района на границата със Сирия, за да обезопаси участък с дължина 98 км, който остава проблемен“, каза той, като отбеляза, че не е готов да коментира тези действия. „Аз дори не съм готов да коментирам действията на американските военни“, добави той. Журналисти обърнаха внимание на това, че предшественичката на Кирби – Джен Псаки, говореше спокойно за действията на руските военни в района на границата с Украйна. Настоящият представител на Държавния департамент не успя да отговори на това. „Факт е, че Турция е партньор в антитерористичната коалиция. Това е“, каза Кирби.

В Стара Загора е обявена грипна епидемия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/05/2699036_v_stara_zagora_e_obiavena_gripna_epidemiia/?ref=rss


Грипна епидемия е обявена от днес в Стара Загора и областта.  Свижданията в болниците се забраняват. В лечебните заведения се откриват противогрипни кабинети, ограничават се и масовите прояви.

От следващата седмица, когато децата се връщат от ваканция, занятията няма да бъдат преустановени, но броят на отсъстващите ще бъде следен.  Ако надвиши 30 на сто, учебните часове ще бъдат отменени.

Остават в сила и въведените преди десетина дни противоепидемични мерки на територията...

Москов на амбразурата в НС за ваксините

http://frognews.bg/news_106455/Moskov-na-ambrazurata-v-NS-za-vaksinite/

В парламента днес ще има дебат за ваксините. Той е по искане на депутатите от БСП и ДПС. Здравният министър Петър Москов ще трябва да аргументира решението си за внос на ваксини от Турция и изпълнението на имунизационния календар на децата.

Вижте Иватта – жената, която вбеси Бойко Борисов!

http://www.bnews.bg/article-147626

Тази „нашенка“ бях аз! Залата беше с развален микрофон ,аз съм със средна височина и не виждах нищо освен гърбовете на високите мъже пред мен!

Въоръжени крадци нахлуха посред бял ден в апартамент на семейство от Пловдив (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5280428

Семейство от Пловдив преживя истински ужас посред бял ден. Маскирани бандити заплашиха млада жена с пистолет на вратата на собствения й апартамент, информира Нова тв. Те избягали веднага щом разбрали, че тя не е сама. Полицията издирва извършителите, чиято цел най-вероятно е била грабеж. По обед в апартамента на семейството от пловдивския район

Времето на 5 февруари: Студено, с валежи от сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549091

През деня все още ще превалява, предимно сняг, но валежите ще отслабнат, а след обяд и ще спират, от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 1 и 6 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде около и над средното за месеца. По Черноморието ще бъде облачно и с валежи, предимно от сняг. Ще духа до умерен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 3 и 5 градуса, вълнението на морето ще е 3-4 бала...

Валежи от сняг и дъжд над Източна България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549284

Времето в Източна България в петък ще е облачно и с валежи, които във вътрешността ще са предимно от сняг, а по Черноморието – от дъжд и сняг. Валежите постепенно ще отслабнат, а следобед ще спрат. Ще духа слаб до умерен, по Черноморието умерен до силен северен вятър. Температурите ще се понижат значително и през деня ще останат почти без промяна спрямо сутрешните. Максимални стойности ще са между 1 и 6°, за Варна - около 4°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, а в открито море – до 5 бала. Температурата на морската вода ще е между 6 и 7°. ...

Британците не искат в ЕС

http://europe.actualno.com/britancite-ne-iskat-v-es--news_522134.html

45% от жителите на Великобритания се обявяват за излизане на страната от Европейския съюз. Това показват данните от ново допитване, публикувано в „Таймс“. Само за една седмица броят на хората, които не желаят страната им да бъде член на общността, е нараснал с 3%. 36% смятат, че Великобритания все пак трябва да остане член на Евросъюза, а 19% нямат мнение по въпроса. Допитването беше проведено, след като бе публикувано споразумението между ЕС и британския премиер Дейвид Камер

И троловете не скриха Лондонската Голгота на Борисов

http://actualno.actualno.com/i-trolovete-ne-skriha-londonskata-golgota-na-borisov-news_522141.html

Куп въпроси на живеещи за постоянно или не във Великобритания заляха премиера Бойко Борисов по време на визитата му в Лондон. Там той се срещна с българската общност на Острова. Коментар на редактора Срещата беше проведена потресаващо и беше крайно ясно доказателство до какво води липсата на образование и мозък. Достатъчно е да се чуе как бяха задавани въпросите - с полуработещ микрофон, за авторитетен модератор и ред да не говорим. Логично се получи една хубава какафония, като връх на срама б

Дневен хороскоп за петък 05.02

http://curious.actualno.com/dneven-horoskop-za-petyk-0502-news_522142.html

Последен работен ден и последни сили за изпълнение на изоставащите проекти. Не се притеснявайте, ако не успеете да приключите с всичко, защото не е фатално. По-скоро обърнете внимание на човека до вас, защото няма по-важно от това. Работата си е работа и трябва да я оставяте там, където й е мястото. Не пренасяйте проблемите си в личния живот. Овен Днес може да усетите подбуда към незабавни действия (без предварително обмисляне), проява на нетърпение, прибързаност, стремеж да се вземе не

Панама пуска генномодифицирани комари срещу зика

http://america.actualno.com/panama-puska-gennomodificirani-komari-sreshtu-zika-news_522143.html

Панама смята да пусне на свобода милиони генномодифицирани комари на своя територия с цел борба срещу разпространението на вируса зика, съобщава AFP. „Министерството на здравеопазването на Панама и института „Горгас“, който се занимава с изучаване на тропически болести, оценяват жизнеността и приложимостта на разширяването на експеримент, който се е провел преди две години“, зави ръководителят на отделя по епидемии в министерството на здравеопазването на Панама Исраел Се

МО на РФ: Имаме основания да смятаме, че Турция готви нахлуване в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-konashenkov-podgotovka-1497035.html

/КРОСС/ Случващото се на турско-сирийската граница говори за интензивната подготовка на Турция за нахлуване в Сирия, заяви в четвъртък официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости. „Имаме сериозни основания да подозираме Турция в интензивна подготовка за военна намеса на територията на суверенна държава, каквато е Сирия. Виждаме все повече признаци за прикрита подготовка на турските въоръжени сили за активни действия на сирийска територия“, каза Конашенков. По думите му по-рано руското министерство на отбраната е предоставило на международната общност неопровержими видео доказателства, на които се вижда как турски самоходни артилерийски установки обстрелват населени места в северната част на провинция Латакия. „Учудва ни, че словоохотливите представители на Пентагона, НАТО и многобройните така наречени организации за защита на човешките права в Сирия, въпреки нашия апел да реагират на тези действия, до момента мълчат“, добави представителят на военното ведомство. Той припомни, че министерството на отбраната на Русия е усилило провеждането на всички видове разузнаване в близкоизточния регион. „Затова ако някой в Анкара мисли, че отмяната на полета на руските наблюдатели ще позволи нещо да бъде скрито, това е непрофесионално“, каза Конашенков.

Работни групи ще проверяват общинските предприятия и дружества в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549285

Сформирани са работните групи, които ще проверяват общинските дружества, предприятия и бюджетни дейности. 7 са работните групи, които бяха определени, за да проверят състоянието им. Групите са тричленни и в тях влизат както общински съветници, така и външни експерти и представители на партии, които обаче не са част от мини парламента. Така в работната група, която ще проверява МБАЛ „Св. Иван Рилски" влизат д-р Кирил Кирилов, от ЕНП, който беше зам.директор на болницата, освен него в състава на групата влизат и Пламен Цеков, като независим експе...

Пропускат леки автомобили и автобуси на границата с Гърция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549291

Всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Гърция са отворени за леки коли и автобуси, съобщава МВР. Товарните автомобили преминават през граничния пункт Илинден – Ексохи. През ГКПП Кулата – Промахон не преминават товарни автомобили в двете посоки. Трафикът през останалите пунктове на българо-гръцката граница засега е нормален....

Шофьорът на катастрофиралия автобус: Не съм заспивал на волана

http://frognews.bg/news_106460/SHofjorat-na-katastrofiraliia-avtobus-Ne-sam-zaspival-na-volana/

Товарен автомобил, навлязъл в насрещната лента за движение, е станал причина за катастрофата с българи в Македония от 2 февруари, заяви шофьорът на автобуса Любомир Лазаров по НТВ.

Маскирани опитали да оберат апартамент посред бял ден, заплашили жена с пистолет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549286

Семейство от Пловдив преживя истински ужас посред бял ден. Маскирани бандити заплашиха млада жена с пистолет на вратата на собствения й апартамент, съобщава Нова телевизия. Те избягали веднага щом разбрали, че тя не е сама. Полицията издирва извършителите, чиято цел най-вероятно е била грабеж.

Георги Кадиев: Скандалите в парламента предстоят

http://pik.bg/георги-кадиев-скандалите-в-парламента-предстоят-news480329.html

Георги Кадиев: Скандалите в парламента предстоят

Конфликти в парламента винаги ще има, важното е, че по-късно си стиснахме ръцете с Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Гневът ми бе провокиран от непровокираните обиди спрямо мен. Това каза независимият депутат Георги Кадиев в ефира на БТВ.

Той посочи, че проблемът си има име и това е Цецка Цачева. „Преди две седмици Владимир Тошев псуваше от трибуната и нямаше санкции, Красимир Велчев обиждаше - нищо. Имаше и много други случаи. Ако никой не вземе мерки тези неща ще продължават. Трябва някой да е арбитър и да всява респект. Вместо това г-жа Цачева си заравя главата в пясъка", посочи Кадиев.

Той бе помолен да коментира думите си, че в избора на Кунева за министър на образованието се е търсела красива и скандална жена, нека тогава Гери Никол да бъде. „Това беше шега. Но смятам, че г-жа Кунева не е подготвена за този пост. Има достатъчно подготвени хора, които са в системата и могат да поемат поста. Най-важното е, че задкулисието за пореден път победи. Вие видяхте една нагла демонстрация на сделка. Ако преди време имаше златния пръст на Волен Сидеров, сега имаше златните отсъстващи от всички партии. Сега как г-жа Кунева ще се бори с корупцията, след като е зависима от всички, които я подкрепиха?“, чуди се депутатът.

"Сега моделът "Кой" вече е и в управление и в опозиция". По думите му трябва да се промени политическият ландшафт. Той разкритикува демонстрацията на подкрепа на Тодор Танев вчера. Кадиев изказа възмущението си от бързата му смяна на мнение. „Аз считам, че трябва да се отиде на нови избори. Дори да не вляза в парламента, няма драма от това. Аз и друг път съм бил аутсайдер. По-важно е в него да влязат хора с мисия, а не с конци“, категоричен бе Георги Кадиев.

Докъде могат да вдигнат мизата британците?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/dokyde-mogat-da-vdignat-mizata-britancite-210760/

България и балтийските страни не са особено щастливи от компромиса с Великобритания, коментира Deutsche Welle

Пътищата в страната взеха нова жертва

http://pik.bg/пътищата-в-страната-взеха-нова-жертва-news480328.html

Пътищата в страната взеха нова жертва

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 14 тежки ПТП с един загинал и 28 ранени.

Трима от пострадалите са с опасност за живота. За района на София са станали 177 леки катастрофи и девет тежки с девет ранени, от които двама са с опасност за живота.

Украйна ще съди Canal+ заради излъчването на филма за събитията на Майдана

http://www.cross.bg/canal-maiidana-etika-1497038.html

/КРОСС/ Украинската комисия за журналистическа етика ще съди френския телевизионен канал Canal+ заради това, че е излъчил филма за събитията на Майдана, съобщиха от пресслужбата на организацията, предаде ТАСС. „Комисията за журналистическа етика ще се обърне към френските си колеги от Алианса на независимите прес-съвети на Европа с жалба срещу действията на телевизия Canal+ и режисьора Пол Морейра. Жалбата ще се отнася до сюжета на „Специално разследване. Украйна: Маските на революцията“, се казва в съобщението. Комисията се обръща с молба да бъде разгледано и оценено дали действията на журналиста и редактора, подготвили и взели решение за сюжета, съответстват на нормите на професионалната етика. Както отбелязва секретарят на комисията Татяна Котюжинска, френският прессъвет е изразил готовност да разгледа жалбата. Въпреки натиска, оказван от страна на Украйна, на 1 февруари Canal+ излъчи документалния филм „Маските на революцията“, разказващ за събитията на Майдана през 2014 г и последвалите промени в страната.

Гледат мярката на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев в болницата

https://www.24chasa.bg/Article/5280424

Мярката на бившия кмет на Стрелча ще се гледа днес в Нервно-инсултното отделение на Пазарджишката болница. Иван Евстатиев от седмица е на лечение там заради прекаран инсулт. Той е обвинен в изнасилване на 16-годишно момиче.
Разпореждането заседанието да се проведе в болничната стая при пациента е на съдията-докладчик по делото.Мярката на бившия кмет на Стрелча ще се гледа днес в Нервно-инсултното отделение на Пазарджишката болница. Иван Евстатиев от седмица е на лечение там заради прекаран инсулт. Той е обвинен в изнасилване на 16-годишно момиче. Разпореждането заседанието да се проведе в болничната стая при пациента е на съдията-докладчик по делото.

Русия в ужаса на стагфлацията

https://www.24chasa.bg/Article/5279763

Путин се провали
в опита си за
диверсификация на
руската икономика

ВЛАДИМИР СИРКАРОВ
BRAIN WORKSHOP INSTITUTE

ЩЕ направя опит за кратко и систематизирано разкриване на макроикономическата картина в Русия в контекста на срива на петролните цени и продължаващото геополитическо напрежение.
Ефект върху бюджета
Не е случайно, че започвам с графика,Путин се провали в опита си за диверсификация на руската икономика ВЛАДИМИР СИРКАРОВ BRAIN WORKSHOP INSTITUTE ЩЕ направя опит за кратко и систематизирано разкриване на макроикономическата картина в Русия в контекста на срива на петролните цени и продължаващото геополитическо напрежение. Ефект върху бюджета Не е случайно, че започвам с графика,

Цяла Унгария скочи срещу образователната реформа

http://frognews.bg/news_106454/TSiala-Ungariia-skochi-sreshtu-obrazovatelnata-reforma/

Протести в цяла Унгария срещу образователната реформа в страната. Демонстрантите обвиняват правителството на Орбан в умишлено оглупяване на учениците, съобщи БТВ. Хиляди унгарци се включиха в общонационалния протест.

30-метров астероид ще прелети покрай Земята през март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263791_30-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1

 Астероид с размерите на баскетболно игрище ще прелети покрай Земята следващия месец, пише Space. Учените все още не знаят точно на какво разстояние ще се доближи космическата скала. 
Астероидът 2013 ТХ68, за който се смята, че е с диаметър 30 метра, ще прелети покрай планетата ни на 5 март. Небесното тяло може да достигне на 17700 километра от Земята - по-малко от пет процента от разстоянието между Земята и Луната, или да остане на 14.5 милиона километра, посочват от американската Национална космическа агенция (NASA). 
“Разликата в разстоянията на най-близката точка се дължи на широкия диапазон от възможни траектории за обекта, тъй като той е наблюдаван за кратко време след откриването му,” се посочва в извление на NASA. 
Няма опасност астероидът 2013 TX68, забелязан за пръв път през октомври 2013 година, да се сблъска със Земята, изтъкват изследователи. Има обаче малка вероятност - по-малко от 1 на 250 милиона, за удар на 28 септември 2017 година, както и при прелитането му през 2046 и 2097 година. “Вероятността от сблъсък при което и да е от трите бъдещи прелитания е твърде малка, за да буди истинска тревога,” казва Пол Чодас. “Очаквам, че бъдещите наблюдения ще намалят още повече тази вероятност.”
Преди две години 2013 ТХ68 прелетя покрай Земята на разстояние 2 милиона километра. Учени смятат, че обектът, който експлоадира над руския град Челябинск, наранявайки над 1000 души, е бил с диаметър 20 метра. Ако 2013 ТХ68 или друг астероид с такъв размер се разбие в Земята, той вероятно ще предизвика два пъти по-мощна експлозия, посочва NASA. 

Таня Русева представя свой картини рисувани върху коприна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549283

Изложба „Настроения" (изложба на батик - рисунки върху коприна) с автор Таня Русева ще бъде открита в Кюстендил. Това ще стане днес от от 18.00 часа във фоайето на на Общински драматичен театър - Кюстендил....

Москва: Турция се подготвя за нахлуване в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=312819

Руското министерство на отбраната регистрира на турско-сирийската граница множество пунктове на подготовка за нахлуване в Сирия. Това обяви говорителят на министерството ген. Игор Конашенков. Демонстрирайки снимки на един такъв пункт, той обърна внимание върху активното разширяване на площадките и на охраната.

Почина основателят на "Earth, wind and fire" Морис Уайт

http://offnews.bg/news/n_1/n_623620.html

Основателят на групата "Earth, wind and fire" Морис Уайт почина на 74 години в Лос Анджелис. Той страдаше от болестта на Паркинсон, информира "The Guardian".  Тъжната вест съобщи във Фейсбук неговия брат и партньор в групата Върдин Уайт.  Уайт основа "Ърт, уинд енд файър" в края на 60-те години в Чикаго. Групата е продала 90 милиона албума в цял свят, спечелила е шест награди "Грами" и е включена в Залата на славата на рокендрола през 2000 г.

Нов експериментален реактор за термоядрен синтез заработи в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263790_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D0%B4%

 Учени дадоха старт на първите тестове на нов реактор за термоядрен синтез в Грайфсвалд, Германия, пише The Verge. Реакторът W7-X е от типа стеларатор, а в момента повечето изследвания в областта се провеждат с реактори токмак. Все още не е ясно, дали новата конструкция има предимства при разработката на функциониращ реактор за термоядрен синтез, но W7-X е голяма стъпка напред към отговора на този въпрос. Проведеният в сряда експеримент е сравнително прост - нагряване на водородни частици до състояние на плазма. Той обаче е първият важен етап от амбициозни изследователски планове. 
Германският канцлер Ангела Меркел натисна бутона, задействащ първия тест. “Като индустриална нация, ние искаме да покажем, че производството на достъпна, безопасна, надеждна и устойчива енергия е възможно без загуба на икономическа конкурентноспособност,” посочи Меркел в изявление. “Предимствата на енергията от термоядрен синтез са очевидни.”
Немалко учени все още се съмняват, че създаването на реактори за термоядрен синтез е постижима цел. Германският проект е един от множество експериментални реактори, насочени към постигане на устойчив термоядрен синтез. Сред тях са National Ignition Facility в САЩ, финансираното от Европейския съюз съоръжение ITER и проектът Skunworks на гиганта Lockheed Martin, представен през 2014 година. 

Потърпевши до г-жа Церовска: Управителят на ОП Пазари Димитър Дойчинов рекетира и изнудва целия пазар, няма срам вече

http://www.zapernik.com/biznes/poturpevshi-do-g-ja-cerovska-upravitelyat-na-op-pazari-dimitur-doichinov_41466/

Господин Димитър Дойчинов, управител на ОП-Пазари Перник няма срам и продължава да рекетира и изнудва целия пазар в Перник, пише читател на zaPernik.com.

"Първо заплашваше с дъщеря му която е съдия в Пернишкия съд, а сега води за носа повечето общинари. Казва ,че пазара е на печалба, а сградата на базара е празна ,както и закрития пазар е почти празен. Събира сметки на хвърчащи...

Продължава

Депутатите ще разгледат на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263789_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5

 Депутатите ще разгледат на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Според текстовете от този закон осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили, ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на съюзниците от НАТО. От 11.00 часа във времето на парламентарния контрол ще започнат разискванията във връзка с общата политика за задължителните имунизации. В тях ще вземе участие министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Разискванията бяха насрочени, тъй като 66 народни представители са внесли искане за дебати по темата. Инициатори на разискването са депутати от парламентарните групи на “БСП лява България” и ДПС. След приключване на разискванията на депутатски питания ще отговарят министърът на правосъдието Екатерина Захариева и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Почина Морис Уайт

http://frognews.bg/news_106453/Pochina-Moris-Uait/

Още един известен музикант си отиде. Основателят на групата "Ърт, уинд енд файър" Морис Уайт почина на 74 годишна възраст в дома си в Лос Анджелис.

Депутатите обсъждат задължителните имунизации в страната

http://www.cross.bg/ministur-otgovarya-zdraveopazvaneto-1497050.html

/КРОСС/ Депутатите днес ще обсъждат задължителните имунизации в страната.  От БСП и ДПС отправиха питане към министъра на здравеопазването Петър Москов за ваксините, което, по думите на Жельо Бойчев от БСП, няма връзка с вота на недоверие, но е част от провалената политика в здравеопазването. Питането към министър Петър Москов, което ще бъде разисквано в рамките на процедурата по парламентарен контрол, е внесено от депутати от левицата, уточни пред БНР Жельо Бойчев и обясни:  Набори от български деца имат пропуск в имунизационния календар и това са много сериозни пробиви в здравето на българските деца. Това бяха основните ни аргументи да поискаме този дебат. Едно от най-основните задължения на всеки министър на здравеопазването е изпълнението на общата политика по имунопрофилактиката, подчерта Бойчев. Нито прокуратурата, нито министърът трябва да казват дали един лекарствен продукт е опасен, обясни още депутатът. Общо седем министри ще отговарят на депутатски питания по време на редовния парламентарен контрол. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева ще отговаря на въпрос за закриването на Районен съд - Котел. Към Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, са отправени три въпроса. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще отговаря на десет въпроса, между които за политиката на Министерството на земеделието и храните за стимулиране на земеделските производители от дребния и среден земеделски бизнес

30-метров астероид ще прелети покрай Земята през март

https://www.24chasa.bg/Article/5280422

Астероид с размерите на баскетболно игрище ще прелети покрай Земята следващия месец, пише Space. Учените все още не знаят точно на какво разстояние ще се доближи космическата скала.
Астероидът 2013 ТХ68, за който се смята, че е с диаметър 30 метра, ще прелети покрай планетата ни на 5 март. Небесното тяло може да достигне на 17700 километра от Астероид с размерите на баскетболно игрище ще прелети покрай Земята следващия месец, пише Space. Учените все още не знаят точно на какво разстояние ще се доближи космическата скала. Астероидът 2013 ТХ68, за който се смята, че е с диаметър 30 метра, ще прелети покрай планетата ни на 5 март. Небесното тяло може да достигне на 17700 километра от

Депутатите обсъждат задължителните имунизации в страната

http://www.cross.bg/zdraveopazvaneto-boiichev-petur-1497050.html

/КРОСС/ Депутатите днес ще обсъждат задължителните имунизации в страната.  От БСП и ДПС отправиха питане към министъра на здравеопазването Петър Москов за ваксините, което, по думите на Жельо Бойчев от БСП, няма връзка с вота на недоверие, но е част от провалената политика в здравеопазването. Питането към министър Петър Москов, което ще бъде разисквано в рамките на процедурата по парламентарен контрол, е внесено от депутати от левицата, уточни пред БНР Жельо Бойчев и обясни:  Набори от български деца имат пропуск в имунизационния календар и това са много сериозни пробиви в здравето на българските деца. Това бяха основните ни аргументи да поискаме този дебат. Едно от най-основните задължения на всеки министър на здравеопазването е изпълнението на общата политика по имунопрофилактиката, подчерта Бойчев. Нито прокуратурата, нито министърът трябва да казват дали един лекарствен продукт е опасен, обясни още депутатът. Преди това депутатите ще продължат със законодателната дейност, а след разискванията ще се проведе парламентарният контрол.

38 катастрофи с материални щети за денонощие във Варна

http://pik.bg/38-катастрофи-с-материални-щети-за-денонощие-във-варна-news480326.html

38 катастрофи с материални щети за денонощие във Варна

38 пътни произшествия с материални щети без пострадали граждани са регистрирани в КАТ – Варна за изминалото денонощие. 

От пътна полиция съобщиха, че няма промяна в организацията на движение, а светофарните уредби навсякъде работят. 

Водачите да бъдат много внимателни, тъй като настилките са мокри и хлъзгави, заявиха дежурните.

 

Ивайло Калфин и министърът на децата, възрастните хора и равенството между половете на Кралство Швеция ще подпишат Писмо.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263788_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B2%D1%8A%D

 Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът на децата, възрастните хора и равенството между половете на Кралство Швеция Оса Регнер, ще подпишат Писмо за намерение за сътрудничество в областта на социалните политики, насочено към подобряване на условията на живот на уязвимите групи от двете страни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика. Веднага след подписването е предвиден съвместен брифинг на двамата министри, който ще започне в 11.45 часа и ще се проведе във фоайето на Министерството на труда и социалната политика. 
Писмото предвижда интензивно взаимодействие между двете страни в пет основни направления – равенство между половете, подобряване условията на живот на уязвимите групи, подобряване на грижата за възрастните, за децата и за хората с увреждания.
Към документа ще бъде подписана и Работна програма, която включва конкретни стъпки за изпълнение от двете страни в периода 2016-2017 година. 

От БСП извадиха "тежката артилерия" по казуса "кметски наместник на село Радевци"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549282

Областният съвет на БСП - Габрово категорично не приема твърденията и внушенията, направени от кмета на Община Трявна, във връзка с освобождаването от работа на кметския наместник на село Радевци Милка Пределова. Тази позиция бе разпространена до медиите от страна на областното ръководство на социалистите, в която се казва още: 24 години г-жа Пределова изпълнява задълженията си с професионализъм и прецизност. Доказателство за това е, че за този период тя няма нито едно наказание или забележка. Била е кмет и кметски наместник при различни общ...

Иван Мудов, художник: Явно обичаме да се шегуваме с музеите

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/02/05/2677156_ivan_mudov_hudojnik_iavno_obichame_da_se_sheguvame_s/?ref=rss


Иван Мудов стана вероятно най-популярният български концептуален художник у нас, след като преди 10 г. "откри" несъществуващ Музей за съвременно изкуство на Подуенската гара в присъствието на политици, дипломати и журналисти. През 2012 г. той успешно повтори този трик, като стресна софиянци с информационна табела за строежа на нов "мутроМавзолей" на мястото на стария, а малцина се усъмниха, че общината не е способна на подобна дързост.

В работата си, която разчита на хумора и играта,...

МВнР на РФ: Срещи на Лавров с представители на Турция не се планират

http://www.cross.bg/zaharova-tyrtziya-planirat-1497037.html

/КРОСС/ Никакви срещи на руския външен министър Сергей Лавров с представители на Турция не се планират, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС. „Към днешна дата няма никакви планове, доколкото знам, за среща на министъра на външните работи на Русия с турските колеги“, каза тя. Дипломатът подчерта, че руската страна не е направила нищо, за да се влошат руско-турските отношения. “Всичко идва от Анкара, за наше най-голямо съжаление, защото всичко това действително е деструктивно“, добави Захарова.

Грипна епидемия е обявена в Стара Загора

http://www.cross.bg/zagora-stara-gripna-1497049.html

/КРОСС/ Грипна епидемия е обявена от днес в Стара Загора и областта. От следващата седмица, когато децата се връщат от ваканция, занятията няма да бъдат преустановени, но броят на отсъстващите ще бъде следен. Ако надвиши 30 на сто, учебните часове ще бъдат отменени. Остават в сила и въведените преди десетина дни противоепидемични мерки на територията на Стара Загора.  

Сандърс не е съгласен, че Русия е основната заплаха за САЩ

http://www.cross.bg/sandurs-zaplaha-osnovnata-1497048.html

/КРОСС/ Кандидат-президентът на САЩ , стремящ се към номинацията на Демократическата партия, Бърни Сандърс заяви, че не смята Русия за основната заплаха за своята страна, предаде ТАСС. По време на участие в поредния кръг предизборни дебати заедно с друг претендент – Хилари Клинтън- на Сандърс е бил зададен въпрос дали той е съгласен с гледната точка на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър, който заяви по-рано , че Русия е основната заплаха за националната сигурност на САЩ. „Не, не съм съгласен“, заяви Сандърс, но изрази безпокойство във връзка с действията на Русия в Крим и Украйна. Според Сандърс, основната заплаха за САЩ е „Ислямска държава“.

Откраднат кабел изчезна от полицейско управление

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549281

Откраднат кабел мистериозно изчезна от районното полицейско управление в Девня. Безспорното веществено доказателство, съхранявано в гаража на полицията, най-вероятно е било задигнато, за да не се даде ход по делото срещу дръзката кражба. Кабелът е собственост на пристанище Варна и е бил свит от нагли апаши в края на миналата година. След това е образувано досъдебно производство, съобщава вестник "Труд". Кабелът е с дължина около 10 м и струва най-малко 6000-7000 лева. Бил е задигнат от склад на пристанището, като собственикът настоява да бъде в...

Фандъкова: Мога да работя въпреки диагнозата заради профилактиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263787_%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0

 "Вярвам, че превенцията е най-силното оръжие срещу фаталните последици на едно онкологично заболяване", каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на тържествена церемония по откриването на нова Клиника по урология по проект „Развитие на високотехнологично лечение” в СБАЛО –ЕАД София, съобщи „Фокус”.

По думите на столичния кмет модернизирането на апаратурата в болниците е важно за лекарите, но и за пациентите. „Благодарение на европейските средства, както безвъзмездните средства, така и финансовите инструменти на Европейския съюз, София се променя, променят се и болниците, без значение дали те са държавни или общински”, каза още Фандъкова.

Тя поздрави ръководството на „СБАЛ по Онкология” за поредния завършен проект. „През последните години присъствам доста често тук и то по добри поводи – за подобряване на базата на болницата. Аз познавам добре тази база от 5 години и трябва да кажа, че това, което виждам в съвременното модернизиране, няма нищо общо с това, което помня. През последните години благодарение на екипа на г-жа Данкинова и на финансовия инструмент по програма „Джесика” три общински болници също бяха модернизирани”, добави кметът.

Според нея миналата година е била направена първата мащабна скринингова програма, която е показала сериозни резултати. Тя заяви, че тези резултати са били представени пред обществото и министерството на здравеопазването и изрази надежда тази кампания да е полезна за всички, за да може този пилотен проект да се разширява.

„През тази година нашето намерение е да продължим с тази програма. Бяха включени 4 болници, тази година ще разширим участието на болниците и таргет групата на хората, които ще бъдат прегледани. Ние можем заедно да променим статистиката на фаталните случаи благодарение на активни кампании и работа по профилактика на онкологичните заболявания. Аз мога да работя въпреки диагнозата, благодарение на профилактиката, благодарение на българските лекари в софийските болници и благодарение на вярата. Дано тази тежка черна статистика да се променя поне в едната си част – повече излекувани благодарение на профилактиката”, добави Фандъкова.

Момчето, на което извадиха и двете очи заради рак, кара колело

https://www.24chasa.bg/Article/5279609

- Тумор на ретините остави
без зрение и братчето на
9-годишния Асен Жилов
- Лекари допускат, че
причината е кръвосмешение,
родителите обаче не знаят за
бракове между техни роднини
 
“Всяка вечер плачем с мъжа ми, когато сменяме превръзката на малкия син. Мъчно ни е, че две от рожбите ни загубиха очите си и няма да виждат света.- Тумор на ретините остави без зрение и братчето на 9-годишния Асен Жилов - Лекари допускат, че причината е кръвосмешение, родителите обаче не знаят за бракове между техни роднини   “Всяка вечер плачем с мъжа ми, когато сменяме превръзката на малкия син. Мъчно ни е, че две от рожбите ни загубиха очите си и няма да виждат света.

Гледат мярката на бившия кмет на Стрелча в болницата

http://www.cross.bg/evstatiev-strelcha-ivan-1497047.html

/КРОСС/Делото по искането за промяна на мярката за неотклонение на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев ще бъде гледано в Пазарджишката многопрофилна болница. Разпореждането е на съдия Диана Стателова. Безпрецедентното заседание е по искане на защитата, заради влошеното здравословно състояние на Евстатиев, който е в болничното заведение след прекаран микроинсулт. Според лекарите състоянието на Иван Евстатиев е стабилно и няма опасност за живота му. Новият му адвокат Ташкена Колчева е категорична, че клиентът й трябва да бъде освободен от ареста, за да се възстанови, както физически, така и психически. Жителите на Стрелча, обаче настояват за независима медицинска експертиза, която да каже ясно и точко какъв е здравният статус на Евстатиев. Имаме сериозни основания да смятаме, че е налице опит да се компрометира разследването, каза Янко Динков: и добави:  Ние сме абсолютно сигурни, че това се прави с цел Иван Евстатиев да може да напусне страната и да се укрие. Нестандартното съдебно заседание ще започне в 14.15 часа. Очаква се пред сградата на областната болница да присъстват много жители на Стрелча.  

10 месеца след земетресенията непалците се чудят кой „усвои“ милиардите от чужбина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5279292

България прилича много на Непал. Страната ни е енергийно зависима от Русия, докато хималайската република разчита на горива само от Индия. Разликата е, че под Еверест дори не разполагат с тръбопровод, вече 4 месеца границата е блокирана от протести и литър бензин сега гони 6 лева.
Въпреки че вече сме в ЕС,
България прилича много на Непал. Страната ни е енергийно зависима от Русия, докато хималайската република разчита на горива само от Индия. Разликата е, че под Еверест дори не разполагат с тръбопровод, вече 4 месеца границата е блокирана от протести и литър бензин сега гони 6 лева. Въпреки че вече сме в ЕС,

Очакват се резултатите от експертизата за смъртта на Тодор

https://www.24chasa.bg/Article/5280418

Причината за смъртта на Тодор от Враца трябва да стане ясна днес. Очаква се да бъдат представени резултатите от петорната съдебно-медицинска експертиза, информира Нова тв.
18-годишният ученик почина след побой заради спор на пътя. Скандалът избухна на 12 януари посред бял ден в центъра на Враца. За смъртта на момчето бяха задържани братята Причината за смъртта на Тодор от Враца трябва да стане ясна днес. Очаква се да бъдат представени резултатите от петорната съдебно-медицинска експертиза, информира Нова тв. 18-годишният ученик почина след побой заради спор на пътя. Скандалът избухна на 12 януари посред бял ден в центъра на Враца. За смъртта на момчето бяха задържани братята

Синдиците на КТБ АД позволяват да се продават активи на безценицата

http://frognews.bg/news_106452/Sinditsite-na-KTB-AD-pozvoliavat-da-se-prodavat-aktivi-na-beztsenitsata/

Община Бургас обяви за публична продан заради задължения нея първият построен в България развлекателен център на открито „СТРАНД“. Обявената първа начална цена е малко над 33 млн.лева. След няколко последователни неосъществени търга в момента „СТРАНД” се предлага вече само за 15 млн.лева, с краен срок за подаване на оферта – 08.03.2016 г.

За милия и вежлив Танев и новото бижу в МОН

http://www.bnews.bg/article-147628

На своите бивши колеги Танев представи Кунева като "най-доброто интелектуално бижу, което България има в момента".

Сняг, грипна епидемия и затворени за тежки автомобили магистрали

http://frognews.bg/news_106451/Sniag-gripna-epidemiia-i-zatvoreni-za-tejki-avtomobili-magistrali/

Днес все още ще превалява, предимно сняг, но валежите ще отслабнат, след обяд и ще спират. Значителни по-количество ще са в крайните югоизточни райони от страната. След пладне от запад облачността ще се разкъсва и намалява.

Режат схемите за кражби на фирми

http://pik.bg/режат-схемите-за-кражби-на-фирми-news480323.html

Режат схемите за кражби на фирми

Прехвърлянето на фирми, на дружествени дялове и смяната на управител ще се извършват както и досега пред нотариус, но тези промени ще се вписват и в информационна система на нотариусите. Тези предложения на Камарата на гилдията вече са залегнали в промени в два подзаконови нормативни акта, изготвени от работна група към Министерство на правосъдието. Те ще доведат до стопиране на кражбите на фирми.

Помените касаят Наредба - 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и Наредба - 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър. Двата документа бяха публикувани за обществено обсъждане още на 2 декември 2015 г. Според запознати съвсем скоро предстои те да бъдат разписани от министъра на правосъдието, пише "Стандарт".

За проблема с т.нар. кражба на фирми Нотариалната камара алармира от 5-6 години. Тя няколко пъти е предлагала промени в търговския закон и в Закона за търговския регистър, каза пред БНТ председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев. По думите му Търговският ни регистър дава възможност за извършване на измами, тъй като контролът е сведен до минимум. Случаите на кражби на фирми не са единични.

Престъпниците се целят във фирми с големи обороти и много имоти, които бързо могат да им донесат печалба, каза Катранджиев. След въвеждането на наредбите, когато на длъжностните лица по регистрацията в Агенцията по вписвания им бъдат представени документи с нотариална заверка, те ще трябва да правят справка в Информационната система на Нотариалната камара. Така те ще проверяват дали заверените документи, представени за вписване в Търговския регистър, съответстват на отразените в системата.

Проговори жена, помогнала за залавянето на „мозъка на атентатите в Париж“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549280

Приятелка на Хасна Айбуласен, братовчедката на Абделхамид Абауд, е изиграла ключова роля в откриването му, пише в. "Фигаро" и публикува разказа на жената пред две френски телевизии. Абауд беше един от атентаторите в Париж, които на 13 ноември убиха 130 души. Той беше ликвидиран при специална операция в Сен Дени, северно от Париж на 18 ноември в апартамент, нает от него. В него бяха и Хасна и още един мъж, които също загинаха в операцията. Мозъкът на парижките атентати се подигравал на отворените граници в Европа Жената от...

Закланата бременна българка 2 дни лежала до мъртвия си съпруг. Имали две деца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263786_%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+2+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B

 "Те бяха женени, мисля, че имат още две деца в България. Съпругът й ми каза, че е бременна и изглеждаше много щастлив. Те бяха много мили и наши клиенти. След работа мъжът идваше тук и сядаше за по един разговор". Това заяви Сюлейман Кардез, собственик на магазинче за храна и вино в английския квартал Тотнъм, където в апартамент бяха намерени мъртъв българин и жена му - бременна в шестия месец, с прерязано гърло. Тя се бори за живота си в болница.

Намерил ги хазяинът им, след като от известно време нямал вест от тях. Около 11.30 ч. вчера той разбил вратата на апартамента и станал свидетел на страшната гледка. В 11.45 г. полицаи и парамедици вече били на адреса, където установили, че мъжът е мъртъв. Съпругата му, която лежала до него, била в критично състояние, но била жива. 

Тялото на българина е изнесено през бара, който е сборен пункт на феновете на „Тотнъм Хотспър”. Там пристигнали разследващи, които огледали мястото и започнали събиране на улики. Цяла нощ пъбът е бил отцепен от полицията и достъпът до него е бил невъзможен. Разследващи полицаи изнасяли торби с дрехи преди трупът да бъде изкаран.

Предполага се, че мъжът е бил мъртъв от повече от два дни, съобщава Standard.co.uk. Причина за смъртта му са няколко прободни рани. В момента жената продължава да е в критично, но стабилно състояние в болница.

Съседите разказват, че двойката живее там от 2007 година. Мъжът искал да осигури по-добро бъдеще на семейството си.

“Той се оплакваше, че живеят тук и искаше да се върнат в България. Казваше, че е купил билет за понеделник", разказа Сюлейман Кардез и допълни, че двойката има 2 деца в България.

"Мисля, че той планираше да изпрати жена си в България, за да се грижи за децата, а той щеше да работи тук, да намери по-добра къща и да ги вземе всичките", допълва собственичката на магазина, в който двойката често се отбивала и завършва:

"Това е много тъжно".

Друг източник, пожелал да остане анонимен, разказа пред "Дейли мейл", че двамата българи не били толкова щастливи и често се карали. 

Една от версиите за кървавата драма е семейна кавга.

Днес излиза екпертизата за смъртта на Тодор от Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280421

Причината за смъртта на Тодор от Враца трябва да стане ясна днес. Очаква се да бъдат представени резултатите от петорната съдебно-медицинска експертиза, съобщава Нова телевизия.
18-годишният ученик почина след побой заради спор на пътя. Скандалът избухна на 12 януари посред бял ден в центъра на Враца.
Причината за смъртта на Тодор от Враца трябва да стане ясна днес. Очаква се да бъдат представени резултатите от петорната съдебно-медицинска експертиза, съобщава Нова телевизия. 18-годишният ученик почина след побой заради спор на пътя. Скандалът избухна на 12 януари посред бял ден в центъра на Враца.

Днес става ясна причината за смъртта на Тодор от Враца

http://pik.bg/днес-става-ясна-причината-за-смъртта-на-тодор-от-враца-news480321.html

Днес става ясна причината за смъртта на Тодор от Враца

Причината за смъртта на Тодор от Враца трябва да стане ясна днес. Очаква се да бъдат представени резултатите от петорната съдебно-медицинска експертиза. 18-годишният ученик почина след побой заради спор на пътя.

Скандалът избухна на 12 януари посред бял ден в центъра на Враца. За смъртта на момчето бяха задържани братята Десислав и Иван Дамянови, които бяха обвинени в нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

След протести във враца обвинението беше променено в причиняване на умишлена смърт по хулигански подбуди. Засега неофициално се твърди, че Тодор е починал не вследствие на побоя, а от сърдечен проблем, припомня Нова телевизия.

Бивш шеф на Шумахер: Нямам добри новини за него, инцидентът го разруши

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263785_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88+%D1%88%D0%B5%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B5%D1%80%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D0%BC+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%

 "Нямам добри новини за Михаел Шумахер. Знам във всеки един момент как се чувства той. За съжаление един случаен инцидент го разруши. Не е вярно, че Михаел бе лекомислен скиор. Той беше много внимателен", заяви бившият шеф на "Ферари" Лука ди Монтедземоло пред италианския журналист Джовани Флорис.

"Животът е странна работа. Той беше невероятен пилот и за цялата му кариера във "Ферари" направи само една сериозна катастрофа - през 1999 г.", добави сегашният бос на авоиокомпанията Allitalia.

През декември 2013 г. Шумахер получи травма на главата след падане със ски във Френските Алпи. Лекарите го вкараха в изкуствена кома, в която той остана половин година. От есента на 2014 г. той е на лечение във вилата си на брега на Женевското езеро.

След тежка катастрофа: Немски хирурзи обещават Ева отново да се движи! Нека й помогнем

http://petel.bg/Sled-tezhka-katastrofa--Nemski-hirurzi-obeshhavat-Eva-otnovo-da-se-dvizhi--Neka-y-pomognem__143900

Преди 4 години 13-годишната Ева преживява тежка автомобилна катастрофа, при която загубва баща си. Момичето е в тежко състояние  с мозъчна...

Калин Терзийски за обрата в живота му: Алкохолът ми помага да съм по-добър поет

http://petel.bg/Kalin-Terziyski-za-obrata-v-zhivota-mu--Alkoholat-mi-pomaga-da-sam-po-dobar-poet__143901

Кадър: bTV Спирал съм да пия поне пет пъти, последният за 6 години, от два месеца отново пия. Това сподели с репортера на bTV Мария Цънцарова...

Протест срещу промените в учебниците по история в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_623619.html

Протестно шествие против промените в учебниците по история е организирано в София днес.  Заради митинга се забранява престоят и паркирането на пл. "Александър I", освен за автобусите на участниците в протеста, съобщи Столична община.   Сборният им пункт е от 10 часа на кръстовището на бул. „Цар Освободител” и ул. „Г.С.Раковски”, откъдето те ще шестват до пл. "Независимост".  

Неподозирани факти за любовта

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/nepodozirani-fakti-za-liubovta-6049516

Влюбването от пръв поглед става за една пета от секундата, а през този период всички процеси в организма спират

Морските продукти пазят от болести на мозъка

http://health.actualno.com/morskite-produkti-pazjat-ot-bolesti-na-mozyka-news_521982.html

Специалистите прогнозират нарастване на броя на пациентите с Алцхаймер и други дегенеративни заболявания в близките десетилетия. Учените засега все още търсят начини за лечение на старческото слабоумие, но не по-важна крачка в борбата със страшните невродегенеративни болести се явяват профилактичните мерки. И една от тях е храненето. Изследване, проведено от служителите на Медицинския център на университета Ръш в Чикаго, е установило, че възрастните хора с високо ниво на употреба на морски прод

В Австралия бежанците нямат шанс

http://features.actualno.com/v-avstralija-bejancite-njamat-shans-news_522129.html

В Австралия бежанците нямат шанс: властите прихващат лодките им на стотици километри от брега и ги връщат обратно. А тези, които успеят да стъпят на австралийска земя, бързо биват изпращани в Науру или някъде другаде. От години насам мотото на австралийската миграционна политика гласи: "Да спрем лодките!". Лодките са пълни предимно с бежанци от Южна и Югоизточна Азия, които се опитват да достигнат Австралия през Индийския океан или по протежение на индонезийските островни групи. Рестрикти

Затварят паметника на Бузлуджа

http://society.actualno.com/zatvarjat-pametnika-na-buzludja-news_522133.html

Качването на върха на паметника на Бузлуджа вече е забранено. След репортаж за десетки младежи, които се катерят там, за да се снимат по ръба, на сантиметри от пропастта, Областната дирекция на Стара Загора постави табели и заключи капандурата, до която се стига до върха, за да не стане инцидент. На място вече са запечатани много впечатляващи кадри, включително и от дрон. Да усетиш тръпката да си на ръба и да направиш невъзможния кадър - това води стотици младежи всеки ден в слънце и сняг на въ

Адвокатите на Джулиан Асандж разкриват плановете му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263784_%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD+%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+

 Адвокатите на Джулиан Асандж ще дадат пресконференция днес. Очаква се те да разкрият намеренията на издирвания за изнасилване основател на "Уикилийкс" след като работната група на ООН по незаконните арести взе решение в негова полза, предаде europe.newsweek.


Говорителят на "Уикилийкс", Кристин Храфсон, говори от името на основателя на сайта, срещу когото има издадени от Швеция и Великобритания заповеди за арест. Според нея, Асандж се надява Стокхолм и Лондон да вземат предвид решението на работната група на ООН, да отменят заповедите за задържането му и британските власти да му върнат паспорта.

По-рано говорител на шведското правителство коментира решението като "препоръчително" и заяви, че според законодателството на страната, отсъжданията на Световната организация по такива въпроси нямат легална тежест. От Лондон пък коментираха самото сезиране на комисията на ООН по незаконните арести като "абсурд". От британското правителство поясниха, че Обединеното кралство не е правило опит да арестува Асандж, а той сам е потърсил убежище в посолството на Еквадор в Лондон, още преди да бъде издадена заповед за задържането му.

Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012, за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в изнасилване. Австралиецът подаде жалба до ООН, че престоят му в помещение от 30 квадратни метра в еквадорското посолство без слънчева светлина и свеж въздух е нанесло тежки поражения върху физическото и психическото му здраве. Асандж се опасява, че ако бъде задържан от шведските власти ще бъде екстрадиран и съден в Съединените щати за публикуването на поверителни документи.

Президентът на Аржентина идва в България догодина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549278

Президентът на Аржентина Маурисио Макри ще посети страната ни догодина, съобщи българският му колега Росен Плевнелиев след срещата на двамата държавни глави в Буенос Айрес. Това беше първото официално посещение на лидер от ЕС в южноамериканската страна след встъпването в длъжност на Макри. „Ще има делегации от България към Аржентина в сфери, които набелязахме като приоритетни, а именно производство на храни и земеделие, минно дело и енергетика, информационни и комуникационни технологии и аутсорсинг и външнополитическа дейност, тоест сфера, в ко...

Радарите за превишена скорост днес - 5 февруари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=312815

Служители на пътната полиция ще следят днес - 5 февруари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 09:3.-10:30 Гр.Варна северен пътен възел на Аспарухов мост 11:00-12:30 гр.

Блокадата на българо-гръцката граница продължава

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/05/2699028_blokadata_na_bulgaro-gruckata_granica_produljava/?ref=rss


На граничните пунктове "Промахон - Кулата" и "Илинден - Ексохи" няма промяна, въпреки че днес генералната стачка в Гърция  приключва. Минават само леки коли и автобуси, а тежкотоварните автомобили чакат. 

Колоната от тирове е километрична. Вчера на територията на Гърция надхвърляше 10 километра.

Гърците заплашват, че днес ще блокират две от трите ленти към Солун, а в събота и неделя за по един час ще се блокират главни пътища.
 


Малко преди посещението на Ахмет Давутоглу в турския град Мерсин е избухал взрив малко

https://www.24chasa.bg/Article/5280409

Експлозия е избухнала в петък сутрин в турския град Мардин, където се очаква да пристигне премиерът на страната Ахмет Давутоглу, предаде вестник Sabah, цитиран от Експлозия е избухнала в петък сутрин в турския град Мардин, където се очаква да пристигне премиерът на страната Ахмет Давутоглу, предаде вестник Sabah, цитиран от "Фокус". Взривът прогърмял на площад Република, от където трябва да премине кортежът на премиера, заради което органите на реда се опитват да определят дали има други взривни устройства

Почина основателят на "Earth, wind and fire" Морис Уайт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263783_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%22Earth%2C+wind+and+fire%22+%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%A3%D0%B0%D0%B9%D1%82

 На 74 години в Лос Анджелис почина основателят на групата "Earth, wind and fire" Морис Уайт. През последните години той страдаше от болестта на Паркинсон.

Морис Уайт основава "Earth, wind and fire" в края на 60-те години в Чикаго и скоро след това групата се превръща в основоположник на много музикални жанрове, включително джаз-рок и диско-фънк.

"Earth, wind and fire" е продала 90 милиона албума в цял свят, а музиката й продължава и до днес да звучи актуално.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1497046.html

/КРОСС/ Андон Косев - биофизикАнтони Дончев - пианист, композиторВалентин Бобевски - диригентВяра Анкова - генерален директор на БНТДимитър Хаджиниколов - бивш зам.-министърЕлин Топузаков - футболистЕмил Велев - футболист, треньорИван Гребенчарски - скиор, треньорИрина Флорин - поп-изпълнителкаЙордан Йорданов - собственик на "Контракс"Марина Кискинова - поп-певицаПламен Ранчев - ексдепутатпроф. Милена Пенева - стоматологпроф. Неделчо Милев - кинокритикпроф. Светослав Кокалов - художникРумен Николов - футболист

Районите на „Васил Левски”, „Раковска” и „Патриарх Евтимии” остават без вода

http://pik.bg/районите-на-„васил-левски”-„раковска”-и-„патриарх-евтимии”-остават-без-вода-news480317.html

Районите на „Васил Левски”, „Раковска” и „Патриарх Евтимии” остават без вода

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 5 февруари, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка с провеждане на степ тест за измерване на налягането във водопроводната мрежа в кв. „Модерно предградие“ , се налага спиране на водоподаването от 00:00 до 6:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Модерно предградие“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Връх Манчо“ ъгъла с ул. „Антон Кецкаров“ при бл. 2.

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Иван Вазов“ Център , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Иван Вазов“ от бул. „Васил Левски“ до ул. „6-ти септември“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Иван Вазов“ ъгъла с ул. „Цар Иван Шишман“.

Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Патриарх Евтимий“ Център , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бул. „Васил Левски“, ул. „Георги С. Раковски“, бул. „Патриарх Евтимий“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Васил Левски“ ъгъла с ул. „Хан Крум“.

Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Опълченска“ Център , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Опълченска“ от ул. „Пиротска“ до ул. „Цар Симеон“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Опълченска“ пред бл. 38.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Арсеналски“ жк. „Лозенец“ , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бул. „Арсеналски“ от ул. „Богатица“ до ул. „Бяла“, ул. „Бяла“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Попово кръстовище“ ъгъла с бул. „Арсеналски“.

Във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Плиска“ жк. „Лагера“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Плиска“ от ул. „Добрич“ до ул. „Христо Матов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Плиска“ срещу бл.1вх. Б.

Във връзка с разкриване и диагностика на уличен водопровод на ул. „Лъката“ с. Негован , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Васил Левски“, ул. „Езерата“, ул. „Борис Найденов“, ул. „Лъката“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Борис Найденов“ ъгъла с ул. „Лъката“.

Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Пловдивско поле“ жк. „Дървеница“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Пловдивско поле“ от бул. „Андрей Ляпчев“ до ул. „Пловдивско поле“ №45. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Пловдивско поле“ ъгъла с ул. „Софийско поле“

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване