България пак сред най-съдените държави в Страсбург

http://frognews.bg/news_106505/Balgariia-pak-sred-nai-sadenite-darjavi-v-Strasburg/

България си проби отново място в първата десетка на най-съдените държави в Страсбург, след като преди година за първи път изпадна от непрестижната класация и зае 12-о място. Огласената статистика на Европейския съд за правата на човека показа, че през 2015 г. нашата страна се е наредила на 7-о място с 28 ефективни присъди за нарушения на Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Предложение: 10 минути безплатно паркиране в синя и зелена зона в София

http://sofia.actualno.com/predlojenie-10-minuti-bezplatno-parkirane-v-sinja-i-zelena-zona-v-sofija-news_522301.html

Обмислят се 10 минути безплатно паркиране в синята и зелената зона в София. Идеята е на районните кметства. Възможно ли е това да се случи и кога? В квартал „Лозенец”, където само преди 4-5 месеца приключи един голям ремонт на улиците и тротоарите. Сега по тях непрекъснато има паркирани коли и от общината се опасяват, че така бързо отново ще се повредят. Там, както и във вече въведените зони, се мисли и за толеранс към шофьорите - да имат 10-15 минути безплатно паркиране, когато са

Един e убит, a двама са ранени при стрелба в хотел в Дъблин

https://www.24chasa.bg/Article/5282274

Един човек е убит и двама са ранени при стрелба по време на тегленето преди боксов мач за титлата на WBO в Република Ирландия, предаде BBC, цитирана от Един човек е убит и двама са ранени при стрелба по време на тегленето преди боксов мач за титлата на WBO в Република Ирландия, предаде BBC, цитирана от "Фокус". Инцидентът е станал в хотел „Редженси“ в Дъблин в ранния следобед. Стрелецът е бил облечен в полицейска униформа и въоръжен с автомат „Калашников“ (АК47).

Бърни Сандърс и Хилари Клинтън в остър дебат в Ню Хемпшър (видео)

http://www.cross.bg/sandurs-klintun-horata-1497141.html

/КРОСС/ Двамата водещи кандидат президенти на Демократическата партия в САЩ Бърни Сандърс и Хилари Клинтън, които получиха практически равни резултати на първичните избори в Айова, влязоха в остър дебат преди следващото гласуване в Ню Хемпшър, предават ВВС и Еuronews. video:https://www.youtube.com/watch?v=5fgBT0eec_4 Сандърс изтъкна факта, че не получава средства за кампанията си от богати спонсори, а от обикновените граждани, чиито интереси защитава: „Нашата кампания е от хората, на хората и за хората. Секретарят Клинтън представлява върхушката. Аз се надявам да представлявам обикновените американци, които нямат привилегиите на върхушката". Клинтън този път остро отговори на отново отправените й от Сандърс обвинения, че тя защитава интересите на финансовата върхушка, която дава средства за кампанията й: „Стига вече! Ако имате да кажете нещо, кажете го директно. Но вие няма да намерите нито един факт, който да покаже, че аз съм променила възгледите си или становищата си зарадия някое получено дарение. Аз наистина смятам, че тези инсинуации и атаки не са достойни за вас и трябва да спрат". Сандърс атакува Клинтън и заради подкрепената от нея война в Ирак, на което тя отвърна със съмнения в неговата компетентност във външната политика. Въпреки напрежението по време на самия дебат, той приключи дружески, като Клинтън заяви, че Сандърс ще е първият, на когото ще се обади, ако спечели демократическата номинация

Бърни Сандърс и Хилари Клинтън в остър дебат в Ню Хемпшър

http://www.cross.bg/sandurs-klintun-debat-1497141.html

/КРОСС/ Двамата водещи кандидат президенти на Демократическата партия в САЩ Бърни Сандърс и Хилари Клинтън, които получиха практически равни резултати на първичните избори в Айова, влязоха в остър дебат преди следващото гласуване в Ню Хемпшър, предават ВВС и Еuronews. Сандърс изтъкна факта, че не получава средства за кампанията си от богати спонсори, а от обикновените граждани, чиито интереси защитава: „Нашата кампания е от хората, на хората и за хората. Секретарят Клинтън представлява върхушката. Аз се надявам да представлявам обикновените американци, които нямат привилегиите на върхушката". Клинтън този път остро отговори на отново отправените й от Сандърс обвинения, че тя защитава интересите на финансовата върхушка, която дава средства за кампанията й: „Стига вече! Ако имате да кажете нещо, кажете го директно. Но вие няма да намерите нито един факт, който да покаже, че аз съм променила възгледите си или становищата си зарадия някое получено дарение. Аз наистина смятам, че тези инсинуации и атаки не са достойни за вас и трябва да спрат". Сандърс атакува Клинтън и заради подкрепената от нея война в Ирак, на което тя отвърна със съмнения в неговата компетентност във външната политика. Въпреки напрежението по време на самия дебат, той приключи дружески, като Клинтън заяви, че Сандърс ще е първият, на когото ще се обади, ако спечели демократическата номинация

Московски: Не можем да се справим с блокадите на границите

http://pik.bg/московски-не-можем-да-се-справим-с-блокадите-на-границите-news480798.html

Московски: Не можем да се справим с блокадите на границите

Днес няма блокада на българо-гръцката граница. Въпреки това опашките от камиони остават. Държавата ни е безсилна за решаване на проблема с блокадите.

Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски, който се срещна с представители на протестиращите гърци, както и със собственици на транспортни фирми, предаде бТВ.

Министър Московски се срещна и със зам.-префекта на Серес и настоя на шофьорите, които чакат от гръцката страна, да им се осигурят храна и вода.

„За решаване двустранно на проблема към момента вие знаете, че два разговора има между премиера Борисов и г-н Ципрас и каквото е могло, е направено. От тук нататък ръцете ни са вързани дотолкова, доколкото не можем тука двустранно да решим въпроса”, заяви министър Московски.

ПР-ката на Борисов за Лондон: Въпросите бяха добре организиран сценарий

http://offnews.bg/news/n_1/n_623678.html

ПР-ката на Бойко Борисов - Севдалина Арнаудова, заяви във Фейсбук, че провокативните въпроси към премиера от българите в Лондон, които нашумяха в интернет и медиите през последните 2 дни, всъщност са били част от "добре организиран сценарий" от политически врагове на министър-председателя. Публикуваме мнението ѝ без редакторска намеса: Колеги, хайде да спрем с преструвките и манипулациите. Разбирам, че ви е угодно да представяте една простотия в посоката, в която вашите собственици ви подбутват, но преди да пишете за „неудобни и остри въпроси” на „ цялата българска общност” в Лондон, е добре поне да проверите кои са тези хора и какво действително се случи в посолството. Първо, моето мнение е, че това беше добре организиран сценарий. Честно да ви призная, досега смятах, че тази компроматна машина е запазена марка за една определена политическа прослойка, в червен нюанс. Оказва се обаче, че методите на ДС, които можем да прочетем и в учебниците на КГБ, се използват и от все по-младите „отричащи” режима политици. За съжаление! И тази война на простотия, жълтини и низост вече минава всякакви граници. Като свидетел на това цирково изпълнение, бих споделила с вас няколко факта. Задаващите „неудобни въпроси”, предварително написани на лист и старателно прочетени с викове и крясъци, са официални членове на отделни политически партии. Въпрос прочете както активистка на „Атака”, която разбирам, че участва в проруски групи, страници и профили във Facebook, така и вицепрезидентът на БСП Лондон. Ако изгледате все пак цялото видео, сами ще разберете, че 80% от присъстващите в посолството не се припознават с грозните подвиквания на още няколко младежи. Всеки, който е бил в залата, има право на свободна интерпретация на събитията, всички останали – проверете „кой – кой е” и тогава правете изводи. Признавам – беше добре устроена игра на нерви, която обаче не постигна своите цели. Планът на самодискредитация се провали. Приятна игра. Чакам ви в Израел!

Обама се оказа неволен инвеститор в огнестрелни оръжия

http://www.mediapool.bg/obama-se-okaza-nevolen-investitor-v-ognestrelni-orazhiya-news245219.html

Барак Обама не прилича на човек, който би инвестирал в производството на огнестрелно оръжие. Но американският президент, който упорито настоява за въвеждане на контрол върху оръжията, държи пари в пенсионен фонд, който притежава акции в компании за оръжия и амуниции, съобщи Ройтерс. Макар че делът на Обама е нищожен, не повече от 30 долара, той отразява много по-големия инвестиционен прилив в тази индустрия. Президентът е сред милионите американци, които инвестират в оръжейни компании – често неволно. Взаимните фондове са повишили вложенията си до рекордни равнища, показва анализ на Ройтерс за институционалните инвестиции в компаниите, произвеждащи огнестрелно оръжие. Откакто Обама е избран през 2009 г., взаимните фондове са увеличили своите дялове от 30 млн. до около 501 млн. долара, като инвестициите са в двете най-големи оръжейни фирми в САЩ с публично търгуване на акции - Smith & Wesson Corp и Sturm, Ruger & Co. Това означава, че тези дялове сега са станали обичайни при плановете пенсионни и колежански спестявания. Притокът на капитали е напомпал акциите на двете компании с повече от 750 процента в периода на президентския мандат на Обама – всяка от двете сега е с пазарна стойност около 1 млрд долара. Освен взаимните фондове, подобни инвестиции държат в портфолиата си хедж фондове и публични пенсионни планове, които са по-трудни за проследяване. От 1996 г., когато е избран в Сената на щата Илинойс, Обама е инвестирал над 100 000 долара в държавен пенсионен план на стойност 16 млрд. долара, който притежава около 5 млн. долара преки инвестиции в няколко фирми за производство на оръжие и амуниции. Пенсионният осигурителен план, който включва държавните служители, съдиите и Сената, също притежава акции в малък взаимен фонд, който има дял от 9.6 млн. долара в Smith & Wesson. Белият дом отказа да коментира какво притежава Обама в пенсионния план на Сената на Илинойс. По-рано той е разкрил суми между 50 хил. и 100 хил. долара в него. Управителите на фондовете са привлечени към оръжейните акции заради ръста на продажбите. Купувачите се въоръжават в отговор на масовите случаи на стрелба и призивите за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия, обясняват анализатори. Към края на 2015 г. над 150 взаимни фонда държат акции в Smith & Wesson, докато в края на 2008 г. те са били 53. Около 130 са фондовете с акции в Ruger & Co., при 52 през 2008 г. На инвеститорите са били нужни минимални проучвания, за да видят огромния потенциал за печалба в акциите на Ruger & Co., когато Обама за пръв път бе избран за президент, коментира изпълнителният директор на компанията Майк Файфър. Акциите й удариха дъно от 4.50 долара в петък след изборите във вторник. Сега акциите се търгуват за 61.61 долара. Поръчките на всяко ниво по веригата на дистрибуция се взривиха в седмицата, когато Обама бе избран и продължиха така месеци след това, спомня си Файфър. Водещият производител на амуниции в САЩ Vista Outdoor Inc е привлякъл инвестиции от 319 фонда и сега пазарната му стойност е 2.9 млрд. долара. Ройтерс отбелязва, че Омама и неговият малък дял в оръжейната индустрия са нещо типично за повечето американци – те са инвестирали във фондове, които купуват акции в относително малка част от оръжейната индустрия, чиито книжа се търгуват публично. Но в съвкупност, техните инвестиции са дар за оръжейната индустрия и съставляват значим дял в основното производство на такива стоки. По време на целия дебат за регулацията, Обама не постигна почти никакъв напредък в прокарването на по-строги оръжейни закони. Голяма част от мерките бяха отхвърлени от Конгреса, доминиран от републиканците, сред които расте броят на онези, които са срещу затягането на контрола. Призивите за по-строга регулация бяха посрещнати с бум на оръжейните продажби. Собствениците на оръжейни магазини са реализирали допълнителни продажби на клиенти, които са се притеснили, че президентът ще направи по-трудно закупуването на оръжие.

Св. Синод забрани на църквите европрограмите

http://frognews.bg/news_106504/Sv-Sinod-zabrani-na-tsarkvite-evroprogramite/

Светият Синод забрани на митрополиите, църквите и манастирите да кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Това решение е взето на заседание, проведено днес, съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на Българската православна църква.

Руски ядрен удар за Турция, ако тя влезе в Сирия

http://www.cross.bg/tyrtziya-siriya-rysiya-1497140.html

/КРОСС/ Ако Турция ни въвлече във военен конфликт заради Сирия, ще нанесем ядрен удар. Това е неизбежно, защото Анкара ще активира и НАТО, което ще постави на карта съществуването на нацията ни. Това заявява Михаил Александров, експерт от Центъра за военно-политически изследвания в Москва. Според него сегашните действия на турската армия по границата със Сирия говорят за подготвена офанзива и нахлуване. Танкови подразделения и самолети били готови да нахлуят на сирийска територия. Това означава ескалация на конфликта и "гореща" война, категоричен е Александров. Ще бъде голяма грешка, ако Русия не нанесе ядрен удар срещу Турция, защото НАТО и Анкара ще се опитат да я вкарат във война от типа на тази в Крим. Това означава постепенна ескалация, бойни действия в Кавказ, тежки удари по нашите групировки в Сирия. Западът ще помогне на Турция с нови оръжия, ще прехвърли модерна авиация и ще се проточат мъчителни бойни действия, смята експертът. Ако Турция се реши да провокира конфликт с нас, трябва да се действа решително, мащабно и бързо. Ядрените ни удари да унищожат инфраструктурата и военните обекти на Турция. Разбира се, не става дума за градовете и мирното население. В никакъв случай. Ще се ударят щабовете на войските, складовете с боеприпаси и военните поделения. Длъжни сме само за няколко часа да унищожим военната инфраструктура на Турция, смята военният експерт. Достатъчни били няколко балистични ракети и "Искандер-М" с ядрени заряди

21-годишен отива в затвора за въоръжен грабеж в Смолян

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282266

3 години и 4 месеца затвор за въоръжен грабеж присъди на 21-годишен рецидивист Окръжния съд в Смолян. Венелин Трампов нахлу в хранителен магазин с пистолет в ръка около 19 часа на 20 януари вечерта. Той избутал 28-годишната продавачка и взел от касата 200 лева, след което побягнал.
51-годишният собственик на магазина веднага подал сигнал на тел.
3 години и 4 месеца затвор за въоръжен грабеж присъди на 21-годишен рецидивист Окръжния съд в Смолян. Венелин Трампов нахлу в хранителен магазин с пистолет в ръка около 19 часа на 20 януари вечерта. Той избутал 28-годишната продавачка и взел от касата 200 лева, след което побягнал. 51-годишният собственик на магазина веднага подал сигнал на тел.

Гуардиола: Аз съм като жена - мога да правя няколко неща едновременно

https://www.24chasa.bg/Article/5282267


Треньорът на “Байерн” Пеп Гуардиола увери, че няма да има проблем да се концентрира върху работата си до края на сезона, въпреки че вече е подписал договор с бъдещия си клуб “Манчестър С”. Ръководството на “гражданите” обяви в началото на седмицата, че каталунецът поема отбора от лятото, а според германските медии това може да попречи на работата Треньорът на “Байерн” Пеп Гуардиола увери, че няма да има проблем да се концентрира върху работата си до края на сезона, въпреки че вече е подписал договор с бъдещия си клуб “Манчестър С”. Ръководството на “гражданите” обяви в началото на седмицата, че каталунецът поема отбора от лятото, а според германските медии това може да попречи на работата

Шеф на ATP Европа към министър Кралев: Перфектни сте!

https://www.24chasa.bg/Article/5282258


„Организацията на Garanti Koza Sofia Open е на изключително високо ниво. Впечатлен съм от работата, която е свършена за толкова кратко време”, това заяви изпълнителният вицепрезидент на ATP Европа Дейвид Мейси на среща с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, съобщиха от пресцентъра на спортното ведомство. „Организацията на Garanti Koza Sofia Open е на изключително високо ниво. Впечатлен съм от работата, която е свършена за толкова кратко време”, това заяви изпълнителният вицепрезидент на ATP Европа Дейвид Мейси на среща с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, съобщиха от пресцентъра на спортното ведомство.

Притури се „Филип Кутев“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5281350

Притури са планината,
че затрупа два овчаря, два овчаря, два другаря...

Тази песен на Стефка Съботинова допринесе за известността на България през 1994 г. не по-малко от футболистите ни на Световното първенство в САЩ през същата година.
„Излел Дельо Хайдутин“ на Валя Балканска пък напусна от границите на планетата Земя и Слънчевата система и
Притури са планината, че затрупа два овчаря, два овчаря, два другаря... Тази песен на Стефка Съботинова допринесе за известността на България през 1994 г. не по-малко от футболистите ни на Световното първенство в САЩ през същата година. „Излел Дельо Хайдутин“ на Валя Балканска пък напусна от границите на планетата Земя и Слънчевата система и

България търси пари за европланините

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282045

България предлага законопроект за развитие на планинските райони в Европейския съюз. Инициативата е на българския евродепутат Илияна Йотова и беше представена вчера в София, след като е обиколила няколко евростолици.
Предложението има три основни цели - първо, да бъдат открити възможностите за финансиране на планинските райони в общността по сега
България предлага законопроект за развитие на планинските райони в Европейския съюз. Инициативата е на българския евродепутат Илияна Йотова и беше представена вчера в София, след като е обиколила няколко евростолици. Предложението има три основни цели - първо, да бъдат открити възможностите за финансиране на планинските райони в общността по сега

Стопаните на кучета ще плащат 200 лева глоба, ако не направят нещо задължително по новия закон

http://petel.bg/Stopanite-na-kucheta-shhe-plashhat-200-leva-globa--ako-ne-napravyat-neshho-zadalzhitelno-po-noviya-zakon__143989

Глоба от 200 лева за всеки стопанин на куче, който остави домашния си любимец без чип, предвижда законът за ветеринаромедицинската дейност,...

70-килограмов японец показа как се надвива 100-килограмов българин само с едно докосване

http://petel.bg/70-kilogramov-yaponets-pokaza-kak-se-nadviva-100-kilogramov-balgarin-samo-s-edno-dokosvane__143993

Според японски каратист, ако човек се концентрира, може да направи чудеса. В репортаж на БТВ се вижда, че японец е 70 килограма, а българинът...

Германия ще помага за съдебната ни реформа

http://frognews.bg/news_106503/Germaniia-shte-pomaga-za-sadebnata-ni-reforma/

Хората трябва да повярват в правосъдието, не само чрез промени в Конституцията и законите, но и чрез професионалната работа на магистратите. Около тази идея се обединиха министърът на правосъдието Екатерина Захариева и Държавният министър за Европа във Федералното министерство на външните работи на Германия Михаeл Рот, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието.

Пореден ден на гръцка блокада по границите ни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549532

Поради стачни действия на гръцка територия към 18:00 ч. през ГКПП "Кулата-Промахон" не се пропускат товарни автомобили, съобщава пресцентърът на МВР. Леки коли и автобуси преминават през пункта. Днес през пункта два пъти бяха пропускани камиони в двете посоки. Общо в България влязоха 762 товарни автомобила, а 523 излязоха от страната. Не се пропускат всички видове превозни средства през ГКПП "Илинден-Ексохи", леките коли ще бъдат пропускани след 22:30 ч., се посочва в съобщението. През граничните пунктове "Маказа", "Златогра...

Гуардиола: Аз съм като жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5281983

Най-скъпоплатеният треньор в света Хосеп Гуардиола демонстрира лошо настроение и откровеност на пресконференция на лидера в германското първенство „Байерн“ преди съботното дерби срещу четвъртия „Байер“ (Леверкузен). С кисела физиономия наставникът на баварците трябваше да говори много повече за бъдещия си отбор „Манчестър Сити“,
Най-скъпоплатеният треньор в света Хосеп Гуардиола демонстрира лошо настроение и откровеност на пресконференция на лидера в германското първенство „Байерн“ преди съботното дерби срещу четвъртия „Байер“ (Леверкузен). С кисела физиономия наставникът на баварците трябваше да говори много повече за бъдещия си отбор „Манчестър Сити“,

Колко Европа е нужна на Европа. И на България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5281902

 Трябва да осигурим защита на равноправния статус на българските граждани в ЕС
 Промените заради мигрантите се правят „на парче”, важни проблеми се решават под натиска на една държава членка и отразяват основно нейните позиции и интереси
Любомир Кючуков*
Що е то имигрант? Въпросът не е толкова елементарен, колкото изглежда на пръв поглед.
Трябва да осигурим защита на равноправния статус на българските граждани в ЕС Промените заради мигрантите се правят „на парче”, важни проблеми се решават под натиска на една държава членка и отразяват основно нейните позиции и интереси Любомир Кючуков* Що е то имигрант? Въпросът не е толкова елементарен, колкото изглежда на пръв поглед.

Карадайъ от ДПС с коментар за новата партия на Местан

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/karadajy-ot-dps-s-komentar-za-novata-partiia-na-mestan-6049560

Пред журналисти в Кърджали той посочи, че в България има около 400 партии и 401-та няма да е в повече в държавата

Експертизата за Враца: Извадки от свидетелските показания

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/05/2699812_ekspertizata_za_vraca_izvadki_ot_svidetelskite/?ref=rss


Прокуратурата днес оповести резултата от съдебномедицинската експертиза на загиналия във Враца Тодор Йорданов, който почина след бой на улицата. Наблюдаващият случая прокурор от Окръжния съд във Враца е разрешил разгласяването на експертизата, заедно с показанията на някои свидетели, заради обществения интерес към инцидента и защото разпространяването на информацията няма да затрудни разкриването на истината. (Пълният текст на експертизата може да видите в прикачения файл.)

В...

Тарторът на атентатите в Париж влязъл с още 90 екстремисти

http://www.bnews.bg/article-147672

Разкритията са направени от братовчедка на Абауд и нейна приятелка, пише Dailymail.

Изчезна експертиза по делото „САПАРД“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282179

Изчезнала е банкова експертиза от папките по делото за източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД. Това обяви вчера съдия Мария Кавракова в спецсъда. Процесът, станал нарицателно за бавно правосъдие, тръгна през 2007 г., мина през две съдебни инстанции и се върна отначало.
Бизнесменът Марио Николов,
Изчезнала е банкова експертиза от папките по делото за източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД. Това обяви вчера съдия Мария Кавракова в спецсъда. Процесът, станал нарицателно за бавно правосъдие, тръгна през 2007 г., мина през две съдебни инстанции и се върна отначало. Бизнесменът Марио Николов,

Първи ден на карнавала в Кьолн: 22 сексуални посегателства

https://www.24chasa.bg/Article/5282236

22 сексуални посегателства регистрира полицията в Кьолн след вчерашния първи ден на местния карнавал.
За различни противообществени прояви са арестувани 190 души, един по подозрение за изнасилване.
Близо 2500 полицаи охраняват карнавала след скандалните разкрития за масови сексуални посегателства срещу жени на Нова година.22 сексуални посегателства регистрира полицията в Кьолн след вчерашния първи ден на местния карнавал. За различни противообществени прояви са арестувани 190 души, един по подозрение за изнасилване. Близо 2500 полицаи охраняват карнавала след скандалните разкрития за масови сексуални посегателства срещу жени на Нова година.

Турски ТИР катастрофира, разля нафта и затвори пътя Велико Търново - Русе

http://offnews.bg/news/n_1/n_623677.html

Огромно количество разлята нафта от катастрофирал турски ТИР затвори за часове днес главния път Велико Търново – Русе, съобщи Нова ТВ. Инцидентът е станал около 15 часа в района на село Самоводене. Жертви и пострадали няма. По данни на полицията най-вероятната причина за инцидента са несменени летни гуми, което е довело до катастрофата и спукването на резервоара на тежкотоварния автомобил. Затварянето на главния път предизвика образуването на километрични опашки от чакащи автомобили, които бяха поетапно пренасочвани през обходни маршрути. Движението в района остава затруднено. От КАТ предупреждават, че пътищата в областта са мокри и апелират водачите да карат с повишено внимание.

Маргарита Попова няма да се кандидатира за президент

http://frognews.bg/news_106502/Margarita-Popova-niama-da-se-kandidatira-za-prezident/

Нямам планове да се кандидатирам за президент в момента. Не търся политическа подкрепа на този момент. Искам да говорим повече за социалната държава, която е гарантирана в конституцията ни, каза вицепрезидентът Маргарита Попова в ефира на БНТ.

Айсберги в сърцето на Плутон

http://cosmos.actualno.com/ajsbergi-v-syrceto-na-pluton-news_522164.html

Леденото "сърце" на Плутон, покрито с амонячни и азотни ледове, се оказа покрито с множество своеобразни хълмове – късове от обикновена замръзнала вода, които вероятно са излезли на повърхността на планетата джудже в резултат на геоложка активност в нейните недра, съобщава НАСА. Първите снимки от повърхността на Плутон, получени от "Нови хоризонти" през юли 2015 година по време на полета му покрай планетата джудже, са показали, че той е покрит с множество най-разнообразни форми на релеф &

25 млн. долара са нужни на СЗО за борбата със зика

http://america.actualno.com/25-mln-dolara-sa-nujni-na-szo-za-borbata-sys-zika-news_522300.html

Световната здравна организация (СЗО) се нуждае от 25 милиона долара за шестмесечна програма за борба с вируса зика, включително за проучвания дали той се разпространява по полов път или чрез преливания на кръв, предаде Reuters. Д-р Силви Бриан, директор на департамента по пандемични и епидемични болести на СЗО, каза, че бременните жени в засегнатите от болестта страни трябва да имат достъп до технологии и да получават професионален съвет, за да вземат информирани решения, включително дали да на

Войната срещу православието

http://www.cross.bg/pravoslavieto-tzennosti-durzhavata-1497139.html

/КРОСС/ Православието изчезна от учебната програма за VІ клас! Ах, каква нелепа грешка, казах си! Тц! Не е грешка.Вместо „православие" - „християнска религия". Вместо „покръстване" - „християнизация". Въобще - изобщо. В предишната програма пишеше „православен свят". Сега православният свят и православната цивилизация са натирени, където им е мястото - на майната си. И само възпалени националисти твърдят, че Православието ни било спасило през блажения 5-вековен рахатлък. Не се шегувам. Една покойна българска историчка (и писателка) ни осветли, че „за българите тия 500 години били време на голям рахатлък", и запя в хорчето, което апелираше да бъдем толерантни и да турим паметник на Сюлейман паша в подножието на Шипка. За благодарност. Не се шегувам. Няма го Православието, но пък от шестокласника се изисква: да „описва разпространението и утвърждаването на християнството и исляма"; да „познава основни елементи на християнството и исляма"; да „посочва ценности, общи за християнството и исляма". Така тихомълком, по терлици, някакви анонимни писачи на учебни програми („има тука едни пари") ревизираха Конституцията, според която „традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание", а Българската православна църква се ползва със специален статут

Минорното настроение преобладаваше и на пазарите в Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/minornoto-nastroenie-preobladavashe-i-na-pazarite-v-evropa-210847/

Акциите на добивните компании и на дружествата от автомобилния сектор привлякоха вниманието на инвеститорите

Дрон се блъсна в Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк

http://www.moreto.net/novini.php?n=312890

Нюйоркската полиция заяви, че е арестувала мъж, който очевидно загубил управление върху малък дрон, който се блъснал в Емпайър стейт билдинг, предаде Асошиейтед прес. Дронът се е блъснал снощи в 40-ия етаж на емблематичния небостъргач, след което е паднал на площадка на 35-ия етаж.

Министерството на отбраната: Не се предвижда задължителна военна подготовка

https://www.24chasa.bg/Article/5282153

"Във връзка с публикации в медиите за промени в Закон за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ) уведомяваме, че в министерството на отбраната в момента тече процес на обсъждане на изменения на закона. В тях не се предвижда провеждането на задължителна военна подготовка", се казва в съобщение на пресцентъра на военното ведомство.

Експерти: Поправките в закона за културно наследство създават конфликт на интереси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/05/2699827_eksperti_popravkite_v_zakona_za_kulturno_nasledstvo/?ref=rss


Поправките в закона за културното наследство, приети вчера на първо четене в парламента, ще имат пагубни последствия за опазването на паметниците на културата. Това пишат в своя декларация членовете на Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) - обединение на археолози, историци, архитекти, реставратори, изкуствоведи, културолози и други професионалисти, ангажирани с културно наследство.

Според тях внесеният законопроект предпоставя конфликт на...

7 основни проекта са заложени в Инвестиционната програма на община Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549487

7 големи основни проекта с включени 11 обекта за реализиране чрез тях, са заложени в Инвестиционната програма на община Сливен за периода 2016 - 2020 г. Инвестиционната ни програма по приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж 2014-2020 г." беше официално подадена преди няколко дни и тя е на обща стойност приблизително за 26 млн. лв., съобщи  зам.- кметът инж. Стоян Марков. По думите му, проектите на общината са подбрани от назначена със заповед на кмета работна група според изискванията и насоките на ОП „Региони в растеж", като водещото при избо...

Близките на Тодор възмутени от петорната експертиза: Това е абсурдно

https://www.24chasa.bg/Article/5282169

От трите ни посещения при кардиолози, никой от тях не използва думата заболяване. Никога. Има го в техните листове от прегледитеОт трите ни посещения при кардиолози, никой от тях не използва думата заболяване. Никога. Има го в техните листове от прегледите". Това заяви пред bTV Ивайло, братът на починалия във Враца Тодор. "Какво е това старо заболяване? До вчера това дете е играло... Беда не е донасяло. На училище ходеше, здраво, право, какво му е било?

В посолството ни в Лондон някой инсценира скандал с премиера

https://www.24chasa.bg/Article/5282145

Чест прави на Борисов и министрите
му, че запазиха спокойствие,
но заради провокациите
не се получи добър разговор

ЗА ЖАЛОСТ срещата на премиера с българите в Лондон протече в лош тон, съпроводен от агресивно и грубо отношение на много от присъстващите сънародници. Доминираха въпроси, които не бяха добре обмислени,Чест прави на Борисов и министрите му, че запазиха спокойствие, но заради провокациите не се получи добър разговор ЗА ЖАЛОСТ срещата на премиера с българите в Лондон протече в лош тон, съпроводен от агресивно и грубо отношение на много от присъстващите сънародници. Доминираха въпроси, които не бяха добре обмислени,

Времето отново се затопля от утре

http://offnews.bg/news/n_1/n_623676.html

Минималните температури утре за страната ще са между минус 4° и 1°, а максималните - между 4° и 9°, предаде НИМХ, цитиран от „Фокус”. Облачността от запад на изток бързо ще се разкъсва и намалява като до сутринта почти над цялата страна ще се установи предимно ясно време. Валежите през нощта ще спрат. През деня ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. По морския бряг ще бъде слънчево. Ще духа до умерен, временно и силен северен вятър. Максималните температури ще са 3° - 4°, вълнението на морето ще е 3 - 5 бала. Температурата на морската вода е 6° - 8°. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части – силен вятър от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 5°. В неделя времето ще бъде предимно слънчево. Сутринта ще е почти тихо и минималните температури ще са по-ниски, в по-голямата част от страната, между минус 3° и минус 8°, на места в Североизточна България и до минус 10° - минус 12°. През деня ще духа слаб, в източните райони до умерен южен вятър и бързо ще се затопли, максималните температури ще са между 6° и 11°. В началото на следващата седмица облачността, предимно средна и висока, ще се увеличи, но ще остане без валежи. Вятърът ще е слаб. Затоплянето ще продължи.

Вицепрезидентът трябва да има повече от поддържаща роля, смята Маргарита Попова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/05/2699825_viceprezidentut_triabva_da_ima_poveche_ot_poddurjashta/?ref=rss


Вицепрезидентът трябва да има роля, по-голяма от поддържащата, каза днес по БНТ заемащата поста Маргарита Попова. Тя допълни, че подпомага президента в работата му, но не работи за извайване или доизвайване на образа му.

"Аз съм приела ролята да доизяснявам сюжета", посочи Попова. Тя допълни, че харесва работното си място, работи с удоволствие и на високи обороти. Попова допълни, че мечтае за времето, когато президентите ще са кавалери и ще уважават повече вицепрезидента.
...

Д-р Ангел Кунчев пред Труд: Грипът бързо води до пневмония при младите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282094

В понеделник ще е ясно кои нови области ще обявят епидемияНай-уязвими за върлуващия грип у нас са младите българи между 15 и 30 г. Именно към тях трябва да се насочи вниманието, тъй като инфекцията бързо им причинява вирусна пневмония и дихателна недостатъчност, което налага болнично лечение. Това заяви за „Труд“ д-р Ангел Кунчев,
В понеделник ще е ясно кои нови области ще обявят епидемияНай-уязвими за върлуващия грип у нас са младите българи между 15 и 30 г. Именно към тях трябва да се насочи вниманието, тъй като инфекцията бързо им причинява вирусна пневмония и дихателна недостатъчност, което налага болнично лечение. Това заяви за „Труд“ д-р Ангел Кунчев,

Тодор не е имал болест на сърцето, твърди брат му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282138

Тодор от Враца, който почина след побой в града, не е имал болест на сърцето, твърди брат му Ивайло Йорданов. Той не доумява заключението от петорната съдебно медицинска експертиза, според което момчето е починало заради наследствено хронично сърдечно заболяване. Истината тепърва ще се изяснява в съда, смята Ивайло.
Тодор от Враца, който почина след побой в града, не е имал болест на сърцето, твърди брат му Ивайло Йорданов. Той не доумява заключението от петорната съдебно медицинска експертиза, според което момчето е починало заради наследствено хронично сърдечно заболяване. Истината тепърва ще се изяснява в съда, смята Ивайло.

Административен съд- Кюстендил отмени решението на ОС за продажбата на Чифте баня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549531

Административен съд- Кюстендил отмени като незаконосъобразно решението на Общински съвет- Кюстендил за продажбата на Чифте баня. Делото се води по жалба на сдружение СПИНОК. Решението на съдия Галина Стойчева подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.Общински съвет- Кюстендил, с решение от 3- ти февруари одобри докладна за продажбата на Чифте баня, чрез публичен търг с явно наддаване, по Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Чифте баня е недвижим архитектурно-строителен паметник на културата ...

Трагедия в час пик! Мъж си стоеше в паркирания автомобил, когато огромен кран падна и го премаза

http://petel.bg/Tragediya-v-chas-pik--Mazh-si-stoeshe-v-parkiraniya-avtomobil--kogato-ogromen-kran-padna-i-go-premaza-__143987

Огромен строителен кран рухна върху оживена улица в богаташкия квартал Манхатан в Ню Йорк, показа БТВ. Съобщава се за най-малко един...

Шеф на "Ферари" обяви: Имам лоши новини за Шумахер

http://petel.bg/SHef-na-Ferari-obyavi--Imam-loshi-novini-za-SHumaher__143990

Снимка: Булфото, архив Бос на "Ферари" изплю камъчето: Нещата му не са добре Бившият шеф на "Ферари" Лука ди Монтедземоло поднесе тъжна...

TV7 спря Новините и актуалните си предавания. Край…?

http://petel.bg/TV7-sprya-Novinite-i-aktualnite-si-predavaniya--Kray----__143992

Снимка: delo.bg От понеделник, 01.02.2015 г., телевизиите ТV7 и News7 спряха излъчването на Новините и актуалните си предавания – „Newsroom“ и...

ПЪРВО в ПИК! Приближен на Костов - сценарист на провокацията срещу премиера в Лондон!

http://pik.bg/първо-в-пик-приближен-на-костов---сценарист-на-провокацията-срещу-премиера-в-лондон-news480789.html

ПЪРВО в ПИК! Приближен на Костов - сценарист на провокацията срещу премиера в Лондон!

Един от най-близките хора на Иван Костов - дипломатът Константин Димитров е бил главен сценарист на срещата на премиера с български емигранти, студенти и работници в Лондон. Видео от срещата се разпространява от сутринта от медиите на олигарсите Огнян Донев, Иво Прокопиев и бившата пиарка на Командира Стоянка Георгиева. От него става ясно, че Борисов е атакуван мощно от т. нар българска общност. Срещата започва с реч на момиче, което го пита, защо е спрял проекта Южен поток. След това продължава с провокации от дневния ред на кръга "Капитал". Неслучайно ден по-късно разкази за срещата се разпространяват именно в сайтовете на медиите, спонсорирани от "Америка за България".

Емигрант в Лондон съобщи за агенция ПИК, че докато премиерът е бил атакуван и провокиран, посланик Димитров не само не се е намесил, за да сложи ред в надвикването и да влезе в ролята на модератор, за да се проведе смислен разговор, ами доволно гледал и се подхилквал, че тълпата разпъва на кръст премиера. Според нашия човек в английската столица, Димитров бил съучастник в сценарий, чиято цел била да компрометира премиера. В типичния си стил обаче Борисов се справил с агресията и до последно отговарял на въпросите. 

Всъщност не е изненадващо, че Димитров е изпитвал задоволство от ситуацията. Несменяемият кадър работи във Външно от 1992 година. Той е заместник-министър на Външните работи именно в правителството на Иван Костов, където негов началник е Надежда Михайлова. От 1998 г. Димитров е и член на Съвета за сигурност при министър-председателя и член на Комисията по търговия с оръжие и стоки и технологии с двойно предназначение. От 2000 до 2002 г. е ръководител на мисията на България в НАТО и посланик в Белгия. От 2002 до 2006 г. е изпълнителен директор на Института за евроатлантическа сигурност.

През 2004 г., след оттеглянето на група депутати начело с Иван Костов от СДС, Димитров плътно следва Командира. Той е сред основателите на бутиковата партия ДСБ и е избран за член на Националното ръководство на партията. През 2007 г. е водач на листата на ДСБ за изборите за евродепутати. Верният на Костов кадър е пратен посланик във Великобритания през 2012 година, когато министър на Външните работи беше Николай Младенов, също бивш тъмно-син кадър, който напълни Външно с костовисти. 

Всъщност хората на Костов са се настанили удобно в почти всички легации на държавите от Западна Европа. Те правят мили очи на премиера Бойко Борисов, но зад гърба му играят двойна игра - от сутрин до вечер плюят него и правителството. 

Циркът в английското посолство е поредното доказателство, че българската дипломация се командва от Драгалевци, а не от сградата на МнВР.

България няма да въвежда задължителна казарма

http://offnews.bg/news/n_1/n_623675.html

Във връзка с публикации в медиите за промени в Закон за резерва на въоръжените сили на България, Министерството на отбраната изпрати съобщение, в което пояснява, че задължителна военна подготовка няма да се въвежда у нас. "В Министерството на отбраната в момента тече процес на обсъждане на изменения на закона. В тях не се предвижда провеждането на задължителна военна подготовка. Всички промени изцяло ще съответстват на Конституцията на Република България. Преди съответните текстове да бъдат внесени за гласуване в Министерски съвет и Народното събрание, те ще бъдат предложени на обществено обсъждане и ще бъдат координирани със становищата на парламентарно представените партии", пише там. От ведомството допълват, че на този етап не могат да се коментират конкретни предложения за дейностите по воденето на военния отчет.

Десислава Танева: Русия е наш ключов партньор за някои земеделски производства

http://www.moreto.net/novini.php?n=312871

Нашата страна никога не е имала желание да прекратява взаимоотношенията си с Русия, като наш традиционен партньор, наистина ключов за определени видове земеделски производства. Това каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Десислава Танева, в отговор на въпрос от народния представител Велизар Енчев, относно стъпките от българска страна за възстановяването на българо-руските търговско-икономически отношения, преди падането на санкциите на ЕС и САЩ срещу Руската федерация, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

Асандж за решението на ООН: Победа!

http://www.vesti.bg/sviat/asandzh-za-reshenieto-na-oon-pobeda-6049559

"Колко е хубаво. Това е неоспорима победа. Това е победа с историческо значение", заяви той пред малка група симпатизанти, събрали се пред посолството

Утре ще бъде слънчево, температурите стигат до 4° - 9°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282134

Атмосферното налягане бързо ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца. През нощта валежите ще спрат. Облачността от запад на изток бързо ще се разкъсва и намалява като до сутринта почти над цялата страна ще се установи предимно ясно време. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°.
Атмосферното налягане бързо ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца. През нощта валежите ще спрат. Облачността от запад на изток бързо ще се разкъсва и намалява като до сутринта почти над цялата страна ще се установи предимно ясно време. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°.

Асандж за решението на ООН: Колко сладко е това!

http://www.vesti.bg/sviat/asandzh-za-reshenieto-na-oon-kolko-sladko-e-tova-6049559

"Това е победа, която не може да се отрече. Това е победа от историческо значение”, заяви основателят на "Уикилийкс" пред малка група поддръжници

Бандит удари джакпота, отмъкна дамска чанта с 25 хиляди лева в нея

https://www.24chasa.bg/Article/5282119

Бандит удари джакпота, като избяга с чантата на жертвата си, в която имало 25 000 лева. Инцидентът е станал снощи, на ул. Бандит удари джакпота, като избяга с чантата на жертвата си, в която имало 25 000 лева. Инцидентът е станал снощи, на ул. "Победа" в Пловдив, съобщава TNS.bg. Жената се прибирала към къщи, паркирала автомобила си и тръгнала към входа, в който живее. Изведнъж някакъв мъж се изпречил пред нея, ударил я в лицето и издърпал дамската чанта от ръцете й.

Инвестбанк и Лев Инс - с интерес към ТБ"Виктория"

https://www.24chasa.bg/Article/5282096

" Лев Инс" и Инвестбанк са заявили интерес към ТБ "Виктория", научи "24 часа". Писмата за намерения са били подадени в централната банка дни преди да изтече срокът за това. Двете компании искат извършването на независима оценка на банката. Запознати прогнозираха, че срокът за приемане на оферти най-вероятно ще бъде удължен до появата на подходящи

Китайците стигат 97 млн. евро - за Оскар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282122

Китайското трансферно чудо стигна до оферта от 97,25 млн. евро според в. „Сън“. Толкова предложил „Янсу“ на „Челси“ за бразилеца Оскар, но лондонският клуб отказал. При ново предложение и сделка сумата ще е №2 в историята на футбола и нов рекорд на Азия, като сегашният е от петък. Същият „Янсу“ подписа с „Шахтьор“ за нападателя Алекс Тейшейра
Китайското трансферно чудо стигна до оферта от 97,25 млн. евро според в. „Сън“. Толкова предложил „Янсу“ на „Челси“ за бразилеца Оскар, но лондонският клуб отказал. При ново предложение и сделка сумата ще е №2 в историята на футбола и нов рекорд на Азия, като сегашният е от петък. Същият „Янсу“ подписа с „Шахтьор“ за нападателя Алекс Тейшейра

Епъл вече приема за размяна и повредени айФони

http://www.mediapool.bg/epal-veche-priema-za-razmyana-i-povredeni-aifoni-news245218.html

Епъл (Apple) за първи път приема и повредени смартфони айФон (iPhone) за размяна при желание на клиента да се сдобие с по-нов модел, съобщи Асошиейтед прес. Досега Епъл предлагаше кредит на притежателите на айФон, само ако устройството е с невредим екран и работещи бутони. Компанията се надява, че при предоставена по-голяма свобода, която обаче важи единствено за айФон 5 и следващи модели, повече хора ще бъдат стимулирани да осъвременят смартфона си. Промените бяха потвърдени днес от говорителя Ник Лийхи. В магазин на Епъл ще може също така да ви бъде монтиран екранен протектор. Епъл покрива до 350 долара за телефони без спукани екрани или счупени копчета. За повредени устройства компанията ще плаща 50 долара за модел 5 ес (5s), 200 долара за модел 6 и 250 долара за 6 плюс (6 Plus). Снощи американски съд задължи Епъл да плати 625,6 милиона долара на компанията ВирнетЕкс (VirnetX) за незаконно използване на нейни патентовани технологии - при създаването на приложението за видео разговори ФейсТайм (FaceTime) и услугата за обмен на мигновени съобщения айМесидж (iMessage), съобщи ТАСС

МО не предвижда провеждането на задължителна военна подготовка

http://www.cross.bg/predvizhda-bulgariya-obsuzhdane-1497138.html

/КРОСС/ В Министерството на отбраната в момента тече процес на обсъждане на изменения на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. В тях не се предвижда провеждането на задължителна военна подготовка. Всички промени ще съответстват изцяло на Конституцията на Република България. Преди съответните текстове да бъдат внесени за гласуване в Министерски съвет и Народното събрание те ще бъдат предложени на обществено обсъждане и ще бъдат координирани със становищата на парламентарно представените партии, съобщава пресцентърът на МО. На този етап не може да се коментират конкретни предложения за дейностите по воденето на военния отчет.  

Шефът на правителствената пресслужба: Срещу Борисов в Лондон имаше добре организиран сценарий

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/05/2699794_shefut_na_pravitelstvenata_presslujba_sreshtu_borisov/?ref=rss


Шефът на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова видя "добре организиран сценарий" и "цирково изпълнение" в част от въпросите към премиера Бойко Борисов на срещата му с българската общност в Лондон в сряда вечер.

От едночасов видеозапис от разговора, публикуван вчера в YouTube, стана известно, че един от участниците пита Борисов за статията в германското списание "Шпигел", според която депутатът от ДПС Делян Пеевски олицетворява олигархичната система на клиентелизма в...

Земетресение разлюля Лъки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282086

Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер е регистрирано в района на Лъки. Трусът е ударил в 16.44 часа местно време и е бил на дълбочина 5 километра, сочат данните от Европейския сеизмологичен институт.
Епицентърът се е намирал на 32 километра северно от Смолян и на 153 километра югоизточно от София.
По данни на БАН земетресението е било със сила 2,
Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер е регистрирано в района на Лъки. Трусът е ударил в 16.44 часа местно време и е бил на дълбочина 5 километра, сочат данните от Европейския сеизмологичен институт. Епицентърът се е намирал на 32 километра северно от Смолян и на 153 километра югоизточно от София. По данни на БАН земетресението е било със сила 2,

Асандж обвини Филип Хамънд в обида към ООН

http://europe.actualno.com/asandj-obvini-filip-hamynd-v-obida-kym-oon-news_522299.html

Джулиан Асандж обвини британския външен министър Филип Хамънд в обида към ООН заради реакцията му след заключенията на експерти от Работната група на ООН за произволното задържане относно положението, в което се намира основателят на „Уикилийкс“, пише вестник The Guardian. Хамънд определи заключенията на експертите като „смехотворни“ и посочи, че Асандж е „беглец от правосъдието“. По време на пресконференция чрез видеовръзка от еквадорското посолство в Лондо

Дания конфискува пари и ценности на мигрантите

http://frognews.bg/news_106501/Daniia-konfiskuva-pari-i-tsennosti-na-migrantite/

Спорният датски закон, позволяващ на полицията да иззема пари и ценни предмети от мигрантите, влизащи на територията на Дания, влезе днес в сила, предадоха Франс прес и БТА.

Тодор умрял от наследствена болест на сърцето, не от бой (обзор)

https://www.24chasa.bg/Article/5282019

При такова изменение на сърдечния мускул фаталният край може да настъпи неочаквано и при добро здраве, твърдят лекарите



18-годишният Тодор Йорданов, който почина след побой в центъра на Враца, е издъхнал от наследствено заболяване на сърцето.
Момчето от години страдало от кардиомиопатия (увреждане на сърдечния мускул),При такова изменение на сърдечния мускул фаталният край може да настъпи неочаквано и при добро здраве, твърдят лекарите 18-годишният Тодор Йорданов, който почина след побой в центъра на Враца, е издъхнал от наследствено заболяване на сърцето. Момчето от години страдало от кардиомиопатия (увреждане на сърдечния мускул),

Дрон се блъсна в Емайър стейт билдинг в Ню Йорк

http://offnews.bg/news/n_1/n_623672.html

Дрон се е блъснал в Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк снощи, съобщи местната полиция.  Мъж загубил управлението върху дрона, който се блъснал в 40-ия етаж на сградата и след това паднал на площадката на 35-ия етаж.  29-годишният мъж отишъл при охраната на сградата, за да си вземе дрона, но охранителите извикали полиция.  Мъжът е арестуван и е обвинен в това, че е извършвал авиационна дейност в града и по този начин е създал опасност. 

3 години и 8 месеца затвор за рецидивист от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=312858

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура и защитата на 35-годишния Мирослав Стоянов от Варна, с което наказателното производство срещу него бе прекратено. С подписването на споразумението мъжът се призна за виновен за извършването на три деяния и се отказа от разглеждането на делото по общия ред.

Испанка е първата бременна в Европа, заразена със зика

https://www.24chasa.bg/Article/5282031

Бременна испанка, която наскоро се е завърнала от Колумбия, е заразена с вируса зика, съобщиха световните агенции. В страната има 7 души с вируса, но тя единствена носи дете. Треска зика, която в момента коси Южна Америка, не е смъртоносна за болните, но се подозира, че при бременни причинява микроцефалия (малка глава и мозък) на плода.Бременна испанка, която наскоро се е завърнала от Колумбия, е заразена с вируса зика, съобщиха световните агенции. В страната има 7 души с вируса, но тя единствена носи дете. Треска зика, която в момента коси Южна Америка, не е смъртоносна за болните, но се подозира, че при бременни причинява микроцефалия (малка глава и мозък) на плода.

НС разреши самолети на НАТО да пазят небето ни, депутатите се скараха

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549530

Въпреки настояването на командира на Военновъздушните сили България да има водеща роля при съвместна охрана на въздушното ни пространство от самолети на НАТО, парламентът не се съобрази и прие на второ четене новия Закон за отбраната и въоръжените сили без такъв текст. Днес Народното събрание разреши самолети на страните-членки на НАТО да пазят небето ни. Командирът на ВВС: Трябва да имаме водеща роля при съвместната охрана на небето ни Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев направи предложение между...

В Дания вече изземват пари и ценности от мигрантите

http://www.cross.bg/predmeti-pari-pravoto-1497137.html

/КРОСС/ Спорният датски закон, позволяващ на полицията да иззема пари и ценни предмети от мигрантите, влизащи на територията на Дания, влезе днес в сила, съобщи AFP. Всички предмети със сантиментална стойност, включително венчални халки, са изключени от полето на приложение на този закон. Полицаите първо трябва да поискат от новопристигналите лица да покажат всички пари в брой и ценни предмети, които пренасят, след което могат да пристъпят към претърсване на чантите и куфарите им. Инспекцията може да включва претърсване на дрехите и джобовете. Полицията има правото да разкопчава горните копчета на риза или да нагъне ръкавите й, но не може да нарежда на лицето да се съблече, нито да претърсва телесните му кухини.Един мигрант има правото да запази 10 хил. крони (1340 евро) и предмети, чиято стойност не надхвърля тази сума. Всичко останало трябва да бъде предадено на властите.  

Здравко от Ритон с разтърсващо откровение за най-голямата си болка

http://petel.bg/Zdravko-ot-Riton-s-raztarsvashho-otkrovenie-za-nay-golyamata-si-bolka__143985

"Децата са Божа работа. Нямаме с Катя наследници, защото просто така са се стекли обстоятелствата. Всеки човек си има карма и всеки си има...

Треньорът по джудо, обвинен в блудства, остава на поста си

http://petel.bg/Trenorat-po-dzhudo--obvinen-v-bludstva--ostava-na-posta-si__143986

Треньорът по джудо Симеон Ценев, обвинен в блудства, остава на поста си, съобщи Нова тв. Поне до март спортната федерация отказва да...

"Левски" се раздели с нападател без нито един официален мач за тима

https://www.24chasa.bg/Article/5282061

Нападателят Санти Нгом вече не е футболист на Левски. Клубното ръководство прекрати по взаимно съгласие договора на 22-годишния футболист.
Нгом беше привлечен на 1-и декември миналата година с договор за шест месеца. Той беше част от групата на Левски за двата подготвителни лагера и води нападението на тима в контролата срещу Свиленград,Нападателят Санти Нгом вече не е футболист на Левски. Клубното ръководство прекрати по взаимно съгласие договора на 22-годишния футболист. Нгом беше привлечен на 1-и декември миналата година с договор за шест месеца. Той беше част от групата на Левски за двата подготвителни лагера и води нападението на тима в контролата срещу Свиленград,

Отворен е пътя за Карандила

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549529

Пътят към местността Карандила през връх Българка е вече проходим при зимни условия. Пътното платно е опесъчено и по него могат да се движат моторни превозни средства , съобщи инж. Снежана Кънева. Независимо от това, община Сливен предупреждава водачите на МПС да се съобразяват с метеорологичните условия през почивните дни и да се движат със съобразена скорост при зимни  условия. ...

Информация за граничните пунктове на границата с Гърция към 18 часа

http://www.cross.bg/kylata-promahon-koli-tovarni-1497136.html

/КРОСС/ Поради стачни действия на гръцка територия към 18 ч. през ГКПП Кулата-Промахон не се пропускат товарни автомобили. През днешния ден два пъти бяха пропускани камиони в двете посоки. Общо в България влязоха 762 товарни автомобила, 523 излязоха от страната. Леки коли и автобуси преминават през пункта, съобщава пресцентърът на МВР.ГКПП Илинден-Ексохи: Не се пропускат никакви видове превозни средства. Леките коли ще бъдат пропускани след 22.30 часа.През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.По неофициална информация, получена от служители на гръцките гранични власти, е възможно от 12 ч. на 6 февруари до 12 ч. на 7 февруари да бъдат блокирани от гръцка страна пунктовете Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи и Маказа.    

Важно за шофьорите: Възможно е гърците да блокират три наши гранични пункта за денонощие

http://pik.bg/важно-за-шофьорите-възможно-е-гърците-да-блокират-три-наши-гранични-пункта-за-денонощие-news480784.html

Важно за шофьорите: Възможно е гърците да блокират три наши гранични пункта за денонощие

Поради стачни действия на гръцка територия към 18 часа през ГКПП Кулата – Промахон не се пропускат товарни автомобили. 

През днешния ден два пъти бяха пропускани камиони в двете посоки. Общо в България влязоха 762 товарни автомобила, 523 излязоха от страната. Леки коли и автобуси преминават през пункта, съобщиха от МВР. 

ГКПП Илинден – Ексохи: Не се пропускат всички видове превозни средства. Леките коли ще бъдат пропускани след 22.30 часа.

През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.

По неофициална информация, получена от служители на гръцките гранични власти, е възможно от 12 часа на 6 февруари до 12 часа на 7 февруари да бъдат блокирани от гръцка страна пунктовете Кулата – Промахон, Илинден – Ексохи и Маказа.

Юношите на „Локо“-Горна не успяха да вкарат гол на ДЮШ“Лудогорец“, получиха 16 в два мача

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549528

Две формации от Детско-юношеската школа на „Лудогорец“ започнаха днес подготовката си за пролетния полусезон с контроли с връстници от „Локомотив“-Горна Оряховица. Гостите не успяха да вкарат и един гол, но отнесоха общо 16. С класическия резултат 3:0 победиха момчетата родени през 1999 г., които играят в Елитната юношеска група до 17 години, където са на второ място с равен брой точки със „Славия“. Головете за възпитаниците на Юрий Васев вкараха: Еге Реват, Мартин Милков и Цветослав Петров. 16-годишните футболисти от „Лудогорец“ направиха...

В Дания вече изземват пари и ценности от мигрантите

http://www.mediapool.bg/v-daniya-veche-izzemvat-pari-i-tsennosti-ot-migrantite-news245217.html

Спорният датски закон, позволяващ на полицията да иззема пари и ценни предмети от мигрантите, влизащи на територията на Дания, влезе днес в сила, съобщи Франс прес. Всички предмети със сантиментална стойност, включително венчални халки, са изключени от полето на приложение на този закон. Полицаите първо трябва да поискат от новопристигналите лица да покажат всички пари в брой и ценни предмети, които пренасят, след което могат да пристъпят към претърсване на чантите и куфарите им. Инспекцията може да включва претърсване на дрехите и джобовете. Полицията има правото да разкопчава горните копчета на риза или да нагъне ръкавите й, но не може да нарежда на лицето да се съблече, нито да претърсва телесните му кухини. Един мигрант има правото да запази 10 000 крони (1340 евро) и предмети, чиято стойност не надхвърля тази сума. Всичко останало трябва да бъде предадено на властите. 

Пак обявиха варненския тубдиспансер за публична продан

http://www.moreto.net/novini.php?n=312877

Сградата на тубдиспансера във Варна е предложена за публична продан от частен съдия изпълнител за втори път, научи Moreto.net. След като Общинският съвет в морската столица спря предишната процедура като отпусна 170 000 лева за натрупаните задължение, новото обявление е публикувано днес на страницата на Окръжния съд.

Стабилно е състоянието на най-пострадалата учителка

http://www.vesti.bg/stabilno-e-systoianieto-na-naj-postradalata-uchitelka-6049558

Стабилно е състоянието и на другите жени, пострадали при катастрофата в Македония, които са настанени в хирургията на "Пирогов"

Обиски в редакцията на руската агенция ТАСС

http://www.mediapool.bg/obiski-v-redaktsiyata-na-ruskata-agentsiya-tass-news245216.html

В руската държавна информационна агенция ТАСС са били извършени обиски в петък, пише в. "Комерсант". Информацията за обиските е потвърдена и от говорител на ТАСС. Според него следствените действия нямат отношение към работата на самата агенция, а към един от сътрудниците на агенцията и предишната му месторабота. Това твърди и полицията. “Следствените действия, които служители на вътрешното министерство са извършили днес в сградата на ТАСС нямат никакво отношение към агенцията, а са свързани с предишната месторабота на един от редовите сътрудници“,съобщии.д. началник на управлението за информация и обществени връзки на МВР Марина Молокова. По-рано руският сайт Знак.ком съобщи, че обиските се извършват в отдела за стратегически инициативи на агенцията и се твърдеш, че обиските може да са свързани с работата на генералния директор на ТАСС Сергей Михайлов, който в този момент бил на съвещание в Кремъл.

ГИОКИН: Държавата се готви да жертва паметниците на културата за пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_623671.html

Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) публикува декларация, в която изразява несъгласието си с готвените промени в Закона за културното наследство (ЗКН), като даде и препоръки върху какво да се работи, което ще е от най-голяма полза за българското историческо наследство. Публикуваме я без редакторска намеса: На 4 февруари 2016 г. Народното събрание прие на първо четене Закон за изменение и допълнение на ЗКН, с който, под благовидния предлог за облекчаване на административните процедури, се прехвърля решаването на съдбата на паметниците на културата на общините. Ако бъде прието и на второ четене, това решение ще има пагубни последствия за опазването на паметниците на културата. Взимането на правилни решения за опазването и управлението им е функция от експертното мнение на комплекс от специалисти, които трудно биха били осигурени с ограничените възможности на отделната община - археолози, историци, историци на изкуството, консерватори, културолози, технолози, инженери, ландшафтни специалисти, експерти от туристическия бранш, урбанисти, юристи и икономисти. Още по-обезпокоително е, че предвидените в проектозакона експертни групи ще бъдат определяни и назначавани от общините, които често се явяват бенефициенти по различни европейски и други програми и се явяват инвеститори на проектите, които засягат културните паметници. По този начин експертите, които би трябвало да определят допустимостта или не на планираните дейности, попадат в пряка зависимост от инвеститора и фактически са поставени от самия закон в неизбежен конфликт на интереси. Презумпцията, че опазването на паметниците на културата е несъмнен интерес на общинските администрации, се опровергава от досегашната практика, която показва, че ръководствата на общините често са водени от желанието лесно и бързо да усвояват наличното финансиране, да печелят краткосрочни политически дивиденти или пък просто да удовлетворят местни бизнес интереси. Безпокойство предизвиква и предвиденият в приетия на първо четене закон принцип на „мълчаливото съгласие”. Той, наред с делегирането на контролните функции на зависими от местната власт експерти, ще улесни многократно корупционните практики в сферата на опазването на културното наследство, защото за одобряването на недопустимите намеси в паметниците вече няма да бъде необходимо писменото и съзнателно съгласие на отговорните за това лица, а ще е достатъчно обикновено забавяне на преписката, което лесно може да бъде оправдано с претовареност, но пък за което трудно може да бъде доказан умисъл. Друг ефект от закона ще бъде окончателното унищожаване на Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това е институт, за чието съществуване и поддържане в адекватно състояние българската държава е подписала международни договори. Това ще направи без друго твърде широките еднолични правомощия на министъра на културата в управлението на паметниците на културата практически неограничени. Сред основните аргументи на предложените и приети на първо четене изменения в ЗКН е бавната процедура по съгласуване в НИНКН и предполагаемите корупционни практики, до които води това. ГИОКИН обаче нееднократно е подчертавал, че капацитетът на НИНКН е подкопан от бездействието, но и от умишлените действия на не един министър на културата, и днес НИНКН разполага с едва 45 служители, а списъкът на недвижими ценности съдържа 40 000 единици. Пътят за решаване на проблема, както ГИОКИН е подчертавала нееднократно, е в укрепване на експертния и административен капацитет на НИНКН, а не в делегирането на неговите функции на някакви тричленки на общинско ниво с явна зависимост от инвеститорите на обектите - общините, и с неясен експертен потенциал. Във връзка с опасностите, които изложихме, ние, членовете на ГИОКИН, предлагаме: 1. Народното събрание и парламентарната комисия за култура и медии да се съобрази с критиките, които експерти на Форум "Ккултурно наследство" (ФКН), чийто член-основател сме и ние, внесоха с входящ № ПГ-539-00-112 / 31. VІІ. 2015 г. 2. НИНКН да получи подобаващите му се финансиране и статут на независим орган към Народното събрание. Така българският парламент ще покаже, че културно-историческото наследство принадлежи на цялата нация, а не на конюнктурни политически или икономически интереси на местно или централно равнище. На българските народни представители се пада отговорността да предадем на поколенията след нас паметниците на националната ни история и култура, съхранени по най-високите съвременни научни стандарти в тази област. Вярваме, че Народното събрание ще осъзнае преди второто четене на Закона, че предвидените изменения и допълнения на ЗКН са крачка в точно обратната посока, защото принизяват експертното начало и отварят вратата за неконтролируем корупционен произвол.

Капон: Народът гладува, тежко ще стане за кабинета

http://frognews.bg/news_106500/Kapon-Narodat-gladuva-tejko-shte-stane-za-kabineta/

Много тежко може да се случи с този кабинет. Защото хората в страната гладуват. И това няма как да не се обърне против кабинета. В момента хората чакат пенсия, за да помагат на младите в страната. Видяхте ли как смелите разпитваха премиера в Лондон? Това каза и пита по bTV лидерката на ЕНП Мария Капон.

Константинов намери спонсор за детски волейбол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282043

Селекционерът на националите по волейбол Пламен Константинов се ангажира лично с развитието на новия проект на федерацията за подрастващи - Скаут лигата. Като начало Гибона съдейства за привличането на генерален спонсор - фонд „Развитие“, който подписа договор с централата и ще финансира началото на лигата за момчета. Вече има такава с момичета.
Селекционерът на националите по волейбол Пламен Константинов се ангажира лично с развитието на новия проект на федерацията за подрастващи - Скаут лигата. Като начало Гибона съдейства за привличането на генерален спонсор - фонд „Развитие“, който подписа договор с централата и ще финансира началото на лигата за момчета. Вече има такава с момичета.

Един убит при стрелба в хотел в Дъблин

http://europe.actualno.com/edin-ubit-pri-strelba-v-hotel-v-dyblin-news_522296.html

Един човек е убит и двама са ранени при стрелба по време на тегленето преди боксов мач за титлата на WBO в Република Ирландия, предаде BBC. Инцидентът е станал в хотел „Риджънси“ в Дъблин в ранния следобед. Стрелецът е бил облечен в полицейска униформа и въоръжен с автомат „Калашников“ (АК47). Събитието се провежда преди боксовата среща в събота за европейката лека категория. Полицията разследва случая като гангстерско престъпление. Ранените са настанени в болница.

ПР-ката на Борисов: Въпросите в Лондон бяха част от добре организиран сценарий

http://politics.actualno.com/pr-kata-na-borisov-vyprosite-v-london-bjaha-chast-ot-dobre-organiziran-scenarij-news_522295.html

ПР-ът на Бойко Борисов - Севдалина Арнаудова, реагира остро на множеството статии и коментари, посветени на срещата на премиера с българи в Лондон, на която сънародниците ни го засипаха с гневни въпроси. В обръщение към журналистите, публикувано в профила ѝ във Facebook, Арнаудова определя питанията "добре организиран сценариий" от политически врагове на Борисов.   Публикуваме мнението ѝ без редакторска намеса: "Колеги, хайде да спрем с преструвките и манипулациите. Разбирам, че ви е уг

Новините от деня, петък, 5 февруари

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-петък-5-февруари_l.a_i.713703_at.1.html

Гърция се нуждае от значителни реформи и отписване на дълг Международният валутен фонд (МВФ) не иска да наложи тежки мерки срещу Гърция, но...

Огромен строителен кран се срина в Ню Йорк (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549526

Един човек загина, други двама са тежко ранени, след като огромен кран падна в Манхатън, съобщиха от пожарната в Ню Йорк. Инцидентът е станал около 08:24 часа местно време, уточнява Нова телевизия<...

Меги Тачър - десет прилики и разлики

http://www.bnews.bg/article-147663

Социалната мрежа Фейсбук не закъсня със злъчните коментари по повод сравнението на кандидатката за образователен министър с легендарния британски политик Маргарет Тачър. Шарж на спойката две в едно обикаля като позив виртуалното пространство, пише BIG 5.

Проф. Минеков: Прави се в културата закон за корупция и разруха

http://frognews.bg/news_106499/Prof-Minekov-Pravi-se-v-kulturata-zakon-za-koruptsiia-i-razruha/

Прави се закон за корупция и разруха. В Българския парламент изглежда няма повече от 3 лица с грамотност, които да разберат за какво става дума. От другата страна има хора, които много ясно се досещат, че това е фабрика за джобни пари. Това каза проф. Велислав Минеков по повод одобрените на първо четене промени в Закона за културното наследство, които предвиждат намеси в ценни обекти да не се разглеждат от Националния институт за паметници на културата, а от експерти в общините.

МВР: ГКПП "Илинден" - затворен за всички автомобили, "Кулата" - само за камиони

https://www.24chasa.bg/Article/5282032

Поради стачни действия на гръцка територия към 18:00 часа през ГКПП Поради стачни действия на гръцка територия към 18:00 часа през ГКПП "Кулата – Промахон" не се пропускат товарни автомобили. През днешния ден два пъти бяха пропускани камиони в двете посоки. Общо в България влязоха 762 товарни автомобила, 523 излязоха от страната. Леки коли и автобуси преминават през пункта, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Всеки пети просяк в Швеция е българин, ще сътрудничим за намаляването им

http://www.mediapool.bg/vseki-peti-prosyak-v-shvetsiya-e-balgarin-shte-satrudnichim-za-namalyavaneto-im-news245215.html

Българската и шведската полиция ще си сътрудничат в преследването на организираната от българи просия на територията на Швеция. Това стана ясно в петък, след като вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът по въпросите на децата, възрастните хора и равенството между половете на Швеция Оса Регнер подписаха в петък Писмо за намерение за сътрудничество в областта на социалните политики, насочено към подобряване на условията на живот на уязвимите групи от двете страни. По данни на шведските власти в страната има около 5000 просяци, а 1000 от тях са български граждани, основно от ромски произход. Регнер уточни, че по-голямата част от тези хора просят доброволно, а не организирано. Организираната просия в Швеция е форма на трафик на хора, а нейните организатори се преследват от съответните власти, обясни министър Оса Регнер. "Когато социалните служби получат информация за дете, попаднало в такава дейност, те предприемат съответните мерки да изведат детето от риск", добави Регнер. “Две са основните посоки, по които ще си сътрудничим - едната е, че българските специализирани служби са в готовност за сътрудничество на шведските в случаи на установяване на трафик на хора с цел просия. Другата е свързана с това да инициираме по-интензивна информационна кампания, насочена към потенциалните жертви на трафик, които в повечето случаи биват подлъгвани в Швеция срещу обещания за доходоносна сезонна заетост“, коментира Калфин. “Целта е да се защитят правата, както на хората, които са поставени насила в ситуация да просят, така и на децата на тези хора. Мястото на децата е в училище, а не на улицата", допълни той. Според законодателството на Швеция, мигрантите, които отиват да търсят работа, имат срок от 3 месеца, за да започнат и ако не успеят, трябва да се върнат в своята държава.

Вишеградската четворка с обща позиция за отстъпките, които Англия поиска от ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_623668.html

Вишеградската четворка ще излезе с обща позиция по отстъпките, които Великобритания иска от ЕС, за да остане в Съюза.  Преди дни Брюксел представи проекта с отстъпките, договорени с Великобритания, за оставането на Обединеното кралство в ЕС. Договорените с Лондон отстъпки включват ограничаване на социалните помощи за работници от други страни членки на ЕС за период до 4 години. Договорена е и промяна в размера на детските надбавки, които могат да бъдат получавани във Великобритания. Те вече ще бъдат в размера, който заплаща родината на работниците, а не в размера, който се заплаща във Великобритания. Лондон и Брюксел са договорили още разпоредба, която позволява на 55% от държавите членки да могат да искат спиране или преразглеждат на европейско законодателство. Вишеградската четворка, в която влизат Полша, Чехия, Словакия и Унгария, има намерение да състави обща позиция по отношение на исканата от Великобритания реформа в ЕС. Едно от основните им притеснения е предложението за ограничаване на помощите за граждани на други държави членки, като според тях това ще доведе до дискриминация. „Разбираме, че Великобритания иска да реформира ЕС, защото в международен план Съюзът отстъпва, икономиката му е по-близо до стагнация, отколкото до растеж”, коментира в ефира на унгарско радио премиерът на Унгария Виктор Орбан. Очаква се в понеделник Орбан да се срещне с полския си колега Беата Шидло, за да разговарят по този въпрос.

Меглена Кунева: Няма време да се отлага въпросът с учебниците, той е приоритетен

http://www.moreto.net/novini.php?n=312883

Няма време да се отлага въпросът с учебниците. От днес и в началото на следващата седмица започвам срещи с директори на училища, експертите, които изготвят програмите, синдикати, издатели. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева пред журналисти след конференцията "Двете лица на кризата в Европа: тест за солидарността и външната политика“.

LinkedIn потъна с 41%*

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/linkedin-potyna-s-41-210845/

Само за час компанията загуби около 10 млрд. долара от пазарната си капитализация

Улиците на Велико Търново са обработени с 12 тона сол и пясък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549525

През изминалата нощ и в сутрешните часове улиците на Велико Търново са обработени с 12 тона сол и пясък, с цел да не се допусне обледяване. Два снегорина и две машини за опесъчаване са били изпратени допълнително към кварталите „Картала” и „Света гора”. Снежна покривка се е образувала единствено по пътя към село Буковец, който е бил почистен още в сутрешните часове.   Шест машини за опесъчаване са в готовност за предстоящите вечерни и нощни часове. При понижение на температурите те ще бъдат пуснати да обработват улиците, за да не се избегнат ри...

Кисинджър: Отношенията между Русия и САЩ не са били толкова лоши дори по време на Студената война

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5281987

Руско-американските отношения сега са по-лоши, отколкото бяха по време на Студената война, счита бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. В своя публикация за The National Interest той призовал да бъде построена „стратегическа нова концепция за партньорство на Русия и САЩ, в рамките на които може да се уредят спорните въпроси”.
Руско-американските отношения сега са по-лоши, отколкото бяха по време на Студената война, счита бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. В своя публикация за The National Interest той призовал да бъде построена „стратегическа нова концепция за партньорство на Русия и САЩ, в рамките на които може да се уредят спорните въпроси”.

Подигравката (на) Кунева

http://www.cross.bg/tachur-kyneva-ministur-1497135.html

/КРОСС/ „Научих ценен урок. Навлякох си максимална политическа омраза срещу минимална политическа полза." Това са думи на Маргарет Тачър, която започва работата си като министър на образованието със скандал. Първата й реформа - да отмени безплатното мляко за учениците от началните класове, й навлича огромна омраза. Наричат я Maggie Thatcher, milk snatcher (Маги Тачър, крадецът на мляко). При едно посещение в Ливърпул ядосани родители я замерват с боклуци. Въпреки това Тачър не се отказва от мярката и даже увеличава цената на училищните закуски, като с това си спечелва и прозвището „най-непопулярната жена в Англия". В това отношение Меглена Кунева с право се сравнява с Маргарет Тачър. За разлика от Желязната лейди обаче, Кунева успя да си навлече обществена неприязън далеч преди да е спряла млякото на децата. „Избирането" й за министър на образованието с натаманяване на парламентарния кворум беше проява на безсрамие, която погнуси дори и апатичните наблюдатели на нейния нестихващ кариерен хъс. Но да сте чули от Кунева, че е научила ценен урок? Или че изпитва неудобство от процедурните хватки, в резултат на които оглави просветата само с пет гласа? Не, тя бъбри за нещо си, което щяла да прави „в спешен порядък", само че не е ясно какво

Блокадата по гръцката граница продължава и тези дни

http://offnews.bg/news/n_1/n_623670.html

Поради стачни действия на гръцка територия към 18:00 часа през ГКПП Кулата – Промахон не се пропускат товарни автомобили, съобщиха от МВР. През днешния ден два пъти бяха пропускани камиони в двете посоки. Общо в България влязоха 762 товарни автомобила, 523 излязоха от страната. Леки коли и автобуси преминават през пункта. На ГКПП Илинден – Ексохи не се пропускат всички видове превозни средства. Леките коли ще бъдат пропускани след 22:30 часа. През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален. По неофициална информация, получена от служители на гръцките гранични власти, е възможно от 12:00 часа на 6 февруари до 12:00 часа на 7 февруари да бъдат блокирани от гръцка страна пунктовете Кулата – Промахон, Илинден – Ексохи и Маказа. Междувременно фермерите в Гърция заплашиха, че ще увеличат блокадите по граничните пунктове, пътищата и летищата, ако властите не им предложат отстъпки до утре. Днес в центъра на Атина е планирана голяма демонстрация на полицаи, в която ще се включат и пожарникарите. Те са недоволни от неспазените обещания на правителството за ограничаване на безработицата и защита на пенсиите, които през последните години бяха намалявани няколко пъти.

Саудитска Арабия готова за наземна операция в Сирия

http://www.cross.bg/arabiya-operatziya-siriya-1497134.html

/КРОСС/ Саудитска Арабия заяви, че е готова да участва в наземна операция в Сирия, ако водената от САЩ коалиция реши да започне подобна операция. „Кралството е готово да участва във всяка наземна операция, която коалицията срещу „Ислямска държава" може да реши да проведе в Сирия", заяви бригаден генерал Ахмед Асери, говорител на водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен в интервю за телевизия „Ал Арабия". Ген. Асери е и съветник на саудитския министър на отбраната принц Мохамед ибн Салман. „Решени сме да се борим с ИД и да я победим", заяви Асери, цитиран от АР. Той не уточни колко войски е готово да изпрати кралството.Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби заяви пред медиите, че коалицията като цяло подкрепя партньорите да допринасят повече в борбата срещу ИД, но не е виждал саудитското предложение.„Не бих искал да коментирам специално този въпрос, преди да съм се запознал с него", добави той.Очаква се този месец САЩ да свикат в Брюксел среща на министрите на отбраната на страните, които се борят срещу „Ислямска държава".

15 000 души, бягащи от Алепо, са пристигнали на турската граница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549524

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че 15 хиляди души, бягащи от северния сирийски град Алепо, където сирийските правителствени сили извършват военна офанзива с подкрепата на Русия, са пристигнали на турската граница, предаде Ройтерс. Сирийските правителствени сили и техни ливански и ирански съюзници са обкръжили напълно района на север от Алепо и са прекъснали главния маршрут за доставки между града и Турция през последните 24 часа. Русия не вижда основания да пре...

Саудитска Арабия ще вкара войски в Сирия

https://www.24chasa.bg/Article/5281898

Москва подозира, че и Турция готви нахлуване
Саудитска Арабия е готова да изпрати сухопътни сили в Сирия да се бият с “Ислямска държава”, съобщи в петък военен говорител в Рияд.
САЩ обявиха, че приветстват предложението. Американският министър на отбраната Аштън Картър посочи, че това е добра новина.Москва подозира, че и Турция готви нахлуване Саудитска Арабия е готова да изпрати сухопътни сили в Сирия да се бият с “Ислямска държава”, съобщи в петък военен говорител в Рияд. САЩ обявиха, че приветстват предложението. Американският министър на отбраната Аштън Картър посочи, че това е добра новина.

Черно море взе победа №10 в първенството

http://petel.bg/CHerno-more-vze-pobeda----10-v-parvenstvoto__143982

Черно море-Порт Варна записа десетата си победа в баскетболното първенство през този сезон. Моряците надиграха у дома опашкаря...

Няма да има задължителна военна подготовка

http://petel.bg/Nyama-da-ima-zadalzhitelna-voenna-podgotovka__143983

Във връзка с публикации в медиите за промени в Закон за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ) уведомяваме, че в...

Трус от 3 по Рихтер край Лъки

http://frognews.bg/news_106498/Trus-ot-3-po-Rihter-krai-Laki/

Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер беше регистрирано в района на Лъки. Трусът е усетен в 16.44 часа местно време и е бил на дълбочина 5 километра, сочат данните от Европейския сеизмологичен институт.

Хванаха „бомбаджията”, опразнил два цеха в Шумен, оказа се недоволен бивш съпруг

https://www.24chasa.bg/Article/5281988

Афектиран екссъпруг, че бившата му семейна половинка не си вдига телефона като я търси, бил телефонният бомбаджия, опразнил вчера два шивашки цеха в Шумен. Полицаите стигнали до него около час. Паралелно, докато едни претърсвали помещенията на заплашената фирма за мъжка мода Афектиран екссъпруг, че бившата му семейна половинка не си вдига телефона като я търси, бил телефонният бомбаджия, опразнил вчера два шивашки цеха в Шумен. Полицаите стигнали до него около час. Паралелно, докато едни претърсвали помещенията на заплашената фирма за мъжка мода " Елит Колекшън Попов и Сие” ООД,

Протестът срещу ареста на Кръстьо Пастухов – забравен подвиг на българските прависти

http://www.mediapool.bg/protestat-sreshtu-aresta-na-krastyo-pastuhov-zabraven-podvig-na-balgarskite-pravisti-news245214.html

Посвещавам на паметта на моя дядо Александър Гачев, социалдемократ, адвокат от град Казанлък, интерниран в лагера "Росица" През февруари 2016 г. се навършват 70 години от едно събитие, за съжаление малко познато или вече забравено от нашата общественост: протестната акция на българските прависти срещу незаконния арест и изпращането в Софийския централен затвор на социалдемократа Кръстьо Пастухов. Повод за ареста на Кръстьо Пастухов е публикуването на статията "Защо ме изкушавате, лицемери?" във вестник "Свободен народ" (бр. 41 от 22.02.1946 г.), инкриминирана по Закона за защита на народната власт (ЗЗНВ), тъй като в нея се критикува провеждането на комунистическа политика в българската армия. Срещу незаконното задържане на Кръстьо Пастухов протестира Лигата за защита правата на човека и гражданина в България, а Софийският адвокатски съвет взема решение да ходатайства за освобождаването му (вестник "Свободен народ", бр. 44 от 9.03.1946 г.) Голяма част от българските прависти също се обявяват в защита на своя колега и забележителен държавник, като се подписват под следната декларация, публикувана във вестник "Свободен народ" (бр.51 от 17.03.1946г.). "Подписаните правници посрещаме с изненада арестуването и даването под съд на видния наш колега и голям български държавник Кръстю Пастухов. Намираме, че статията, печатана във в. "Свободен народ“ от 22 м.м. не може да бъде инкриминирана по закона за защита на народната власт. Съденето на Кръстю Пастухов за тази статия е насочено срещу свободата на печата и ще изложи българското правосъдие. Задържането под стража на един 72 – годишен българин от ранга на Кръстю Пастухов, който извън това, в този момент боледува, е израз на необичайна за правосъдието практика.” Под декларацията стоят имената на редица видни юристи от София, като: професор Йосиф Фаденхехт, Симеон Петков, Ангел Держански, Панайот Денев, Никола Мушанов, д-р Атанас Москов, д-р Тодор Чичовски, Иларион Михайловски, д-р Борис Вазов, д-р Александър Гиргинов, Веселин Смедовски, Оскар Бенбасат, д-р Тодор Михайлов, Димитър Блъсков, и др. В следващите си броеве вестник "Свободен народ" публикува имената на още много софийски прависти, подкрепили декларацията (общо 368), на 117 прависти от Пловдив, както и на техни колеги от Варна, Бургас, Русе, Плевен, Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Хасково, Кюстендил, Сливен, Ловеч, Видин, Разград, Оряхово, Севлиево, Габрово, Лъджене. В бр. 60 на вестника (27.03.1946 г.) се отбелязва, че в град Казанлък от 22-ма правници декларацията са подписали 18 души. След брой 81 1946 г. вестникът спира да публикува имената на правниците, подписали декларацията (техният брой надминава 1000), като дава следното обяснение за това: "Правниците и съденето на Кр. Пастухов" В редакцията продължават да постъпват протести на български правници от София и провинцията. Спряхме обаче публикуването им предвид на това, че все предстоеше да се насрочи и разгледа делото - да не се счете, че по този начин се прави опит за въздействие върху съда. Даваме горното обяснение по повод запитванията,които ни се правят защо не са поместени протестите.” По това време - първата половина на 1946 г. - ситуацията в страната е тревожна и опасна. Въпреки че все още с България не е сключен Парижкият мирен договор, узаконяващ следвоенното положение на страната, репресивната комунистическа власт затвърждава все повече позициите си, макар че формално управлява Отечественият фронт (ОФ). В ОФ участват казионните Земеделски съюз и Социалдемократическа партия, но части от тези организации вече са излезли в опозиция под името Български Земеделски Народен Съюз (БЗНС) и Работническа социалдемократическа партия (обединена) [РСДП(о)], водени съответно от Никола Д. Петков, и след задържането на Кръстьо Пастухов, от Коста Лулчев. В ОФ обаче тотално доминира комунистическата партия. Преминал е жестокият незаконен Народен съд (1944 - 1945 г.), взел хиляди жертви и издал 2730 смъртни присъди. Приет е Закон за защита на народната власт ( ЗЗНВ) (26.01.1945 г.). Приета е и Наредба-закон за създаване на трудово-възпитателни общежития (ТВО) за политически опасни лица (20.12.1944 г.), т.е. на концентрационни лагери, като един от първите в страната е лагерът при язовир "Росица" край Севлиево (днес язовир "Стамболийски"). През 1946 г. са арестувани, съдени и изпратени в затвора видни личности от опозицията като големия писател и поет Трифон Кунев (автор на фейлетонната поредица "Ситни, дребни като камилчета", публикувана в органа на БЗНС - вестник "Народно земеделско знаме"), както и главният редактор на вестник "Свободен народ" Цвети Иванов, който по-късно умира в лагера "Белене". Предстоят парламентарни избори за Велико народно събрание, в които опозицията се готви да участва. Въпреки тази изключително напрегната и опасна политическа обстановка, българските правници намират кураж масово да изразят протеста си срещу едно незаконно действие, като задържането на Кръстьо Пастухов в затвора без съд и присъда. Макар че протестната декларация на правниците е умерена и не съдържа крайни политически квалификации, със самия факт на съществуването си тя вбесява комунистическата власт. Жестоката реакция спрямо този доблестен "акт на честта" на българските юристи не закъснява. Повечето от подписалите декларацията са лишени завинаги от правото да упражняват адвокатската си професия. Нещо много по-страшно - още през месец юли 1946 г. много от протестиралите юристи са изпратени в концентрационни лагери, предимно в лагера "Росица". Сред тях беше и моят дядо Александър Гачев. През втората половина на 1946 г. вестник "Свободен народ" (след бр. 207 от 17.10.1946 г.) системно публикува призиви за освобождаването на юристи, задържани в концентрационни лагери. Отговор на тези призиви естествено няма. Кой е Кръстьо Пастухов и защо акцията в негова защита предизвиква необузданите репресии на комунистическата власт? Кръстьо Пастухов е роден в Севлиево през 1874 г. През 1895 г. завършва право в Софийския университет, а в периода 1897-1898 г. специализира правни науки в Германия. Като адвокат в София се включва активно в организирането на Българската работническа социалдемократическа партия (БРСДП), и то във фракцията на широките социалисти след разцеплението на партията през 1903 г. Избиран е за народен представител в няколко народни събрания в периода 1911-1927 г. След Солунското примирие, санкционирало приключването на Първата световна война за България (1919 г.), Кръстьо Пастухов става министър на вътрешните работи в коалиционното правителство на Теодор Теодоров. Като убеден демократ след преврата от 19.05.1934 г. (силно ограничаващ политическите права на гражданите) публикува отворено писмо до цар Борис III, призоваващо за възстановяване на Търновската конституция. В резултат е интерниран на остров Света Анастасия. През август 1944 г. Кръстьо Пастухов е сред инициаторите на така наречения "Манифест на 13-те", съдържащ искане за промяна на прогерманския външнополитически курс на страната. Като далновиден държавник той предвижда доминиращата роля на комунистите в коалицията на Отечествения фронт, и отказва да се включи в организирането й. След 9-ти септември 1944 г. не участва в правителството на Отечествения фронт. При разцеплението на БРСДП (широки социалисти) през 1945 г. влиза в ръководството на новообразуваната Работническа социалдемократическа партия (обединена). В края на 1945 г. Кръстьо Пастухов публикува статията "Нашата войска" (вестник "Свободен народ", бр. 228 от 14.10.1945 г.), в която изказва идеята, че "войската не бива да бъде оръдие на властта, инструмент на партия за осъществяване на каквито и да е било цели", и че "партийната армия представлява ненадеждна и опасна за народа организация". По-късно, след речта на Георги Димитров (17.02.1946 г.) на празника на военното училище, вестник "Свободен народ" отпечатва статията на Кръстьо Пастухов "Защо ме изкушавате, лицемери?" (бр.41 от 22.02.1946 г.) която, макар и неподписана поради забрана за автора да публикува, е повод за арестуването му. В статията той се обявява против това "войската да бъде не страж на отечеството и сигурността на държавата, а оръдие на правителството и враг на народа", против "насаждането на партиен дух в армията, завземането на ключови позиции от партийци в нея, назначаването на политически помощник-командири". Веднага след отпечатванетона статията брой 41 на в. „Свободен народ” е конфискуван, излизането на вестника е спряно за 10 дни, а Кръстьо Пастухов е арестуван и откаран в болницата на Софийския централен затвор, в абсолютно нарушение на закона, без да му бъде повдигнато обвинение. Обвинителният акт е връчен едва на 21.03.1946 г., цял месец след задържането му, като искането е да бъде съден, признат за виновен и наказан по чл. чл. 6 и 7 от ЗЗНВ (вестник "Свободен народ" от 07.06.1946 г.). Абсурдно звучи обвинението срещу последователния антифашист и доказан борец за демокрация, че "под маската на социалдемократ е заемал винаги отрицателно отношение към прогресивните и демократични сили в нашия политически живот". Основавайки се на статиите "Нашата войска" и "Защо ме изкушавате, лицемери?" в обвинителния акт голословно се твърди, че Кръстьо Пастухов "създава дезорганизация и разстройство в редовете на войската, отслабва дисциплината и подкопава авторитета на военното началство!" Делото е насрочено едва за 07.06.1946 г., след като по закон трябва да се състои в седем дневен срок след връчването на обвинителния акт. То предизвиква огромен обществен интерес, и заслужава отделно научно изследване като типичен пример за съдебен процес в комунистическите времена, нарушаващ всички законови рамки и изисквания. Тук само накратко ще спомена, че делото се гледа от Софийския областен съд с председател Емануил Хитров и членове Д. Спасов и Емил Манчев. Обвинението се поддържа от прокурорите Владимир Минковски и Петър Петрински, а защитата - от Петко Търпанов, Крум Славов, Иван Руневски, Иван Коларов, д-р Тодор Михайлов, Ангел Держански, Димитър Блъсков, д-р Александър Гиргинов и Александър Илков. Като свидетели на защитата са призовани авторитетни политически фигури, някои от които участващи в управлението на страната, като регента Цвятко Бобошевски, министъра на войната генерал-полковник Дамян Велчев, министъра на народното здраве д-р Рачо Ангелов, професор Петко Стайнов, Васил Юруков, народен представител, и др. (вестник "Свободен народ", бр.115 от 07.06.1946 г. и бр.116 от 09.06.1946 г.). При разпита си Кръстьо Пастухов потвърждава, че е автор на двете инкриминирани статии, но не се признава за виновен, тъй като в тях не се съдържа никакво престъпление по чл. чл. 6 и 7 от ЗЗНВ. Той заявява, че като водач на РСДП(о) и дългогодишен общественик в края на живота си е счел за нужно да отстоява една обществена позиция, а не да злослови и да хвърля кал срещу нашата войска (Цветков, 1990 г.). Прокурорът Минковски обаче настоява за тежка присъда, а прокурорът Петрински за назидателна присъда. Кръстьо Пастухов излиза с декларация, в която казва: "Аз изповядвам, че армията е била и трябва да остане народна", и още: "Изкореняването на фашистката опасност и реакционните сили не може да стане с методите на фашизма, т.е. с погазване на политическите свободи и установяване на друга диктатура." (Цветков, 1990). На 27.06.1946 г. съдът произнася присъдата - 5 години строг тъмничен затвор и лишаване от права за срок от 5 години. Веднага след това по искане на главния прокурор Г. Патронов Кръстьо Пастухов е отведен в Софийския централен затвор (вестник "Свободен народ", бр.130 от 28.06.1946 г.). Обжалването на присъдата пред Висшия касационен съд не е взето под внимание и присъдата е потвърдена (вестник "Свободен народ", бр. 213 от 28.10.1946 г.). След Софийския централен затвор Кръстьо Пастухов е преместен в Сливенския затвор, където умира на 25.08.1949 г. По свидетелства на други задържани в Сливенския затвор, краят на големия държавник е особено жесток, а мъчителната му смърт е предизвикана по най-коварен начин. В неговата килия е настанен рецидивистът-убиец Андон Попантонов, излежаващ присъда в същия затвор. Ден-два след това Кръстьо Пастухов е удушен с тел в килията си, както споделя самият убиец пред други затворници (Смоленов, 2000; Марков, 2012). Смята се, че смъртта му е поискана от Георги Димитров и Антон Югов, министър на вътрешните работи. Така приключва една срамна страница от новата българска история. Библиография: Марков, Дянко: "Свидетелствам под клетва", София, издателство Ренесе, 2012 г. Смоленов, Александър: "Убийството на българския държавник Кръстьо Пастухов", в. "Истина" бр. 9, февруари 2000 г. Цветков, Жоро: "Съдът над социалдемократите", в-к "Отечествен фронт" бр. 13410, 13.04.1990 г. Вестник "Свободен народ": бр. 228, 14.10.1945 г. ; бр. 41, 22.02.1946 г.; бр. 44, 10.03.1946 г.; бр. 51, 17.03.1946 г.; бр. 60, 07.03.1946 г.; бр. 115, 07.06.1946 г.; бр. 116, 09.06.1946 г.; бр. 130, 28.06.1946 г.; бр. 207, 17.10.1946 г.; бр. 213, 28.10.1946 г. *Статията е публикувана в бр.6/2015 на сп. "Българи“, Прага

Кунева започва срещи с директори и експерти за новите учебници

http://offnews.bg/news/n_1/n_623669.html

"Няма време да се отлага въпросът с учебниците. От днес и в началото на следващата седмици започвам срещи с директори на училища, експертите, които изготвят програмите, синдикати, издатели", коментира вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, предадоха от МОН. Решение ще бъде взето, когато всички страни в процеса си изяснят ситуацията. Обсъждане е има и с партньорите на РБ, допълни тя. "Трябва занапред да обсъждаме предварително, за да се намират решения в диалог. Първата ми задача е да успокоя обществото, вярвам, че с обща воля и последователност ще намерим изход от сегашната ситуация", каза Кунева.

Шефът на германските спецслужби: ИД внедрява терористи сред бежанците

http://www.cross.bg/bezhantzi-maasen-bezhantzite-1497133.html

/КРОСС/ Терористи от „Ислямска държава" може да проникват в Европа, представяйки се за бежанци, заяви ръководителят на вътрешното разузнаване в Германия в петък, ден след като силите за сигурност предотвратиха потенциална атака на ИД в Берлин. Ханс-Георг Маасен каза, че терористичните нападения в Париж миналия ноември са показали, че ИД целенасочено имплантира терористи сред бежанците, прииждащи в Европа. „След това ние многократно видяхме, че терористите...са се промъкнали под „камуфлажа" на бежанци. Това е факт, пред който се изправят агенциите по сигурността", заяви Маасен в интервю за телевизия ZDF. „Опитваме се да разпознаем и идентифицираме дали все още има бойци на ИД, които проникват", допълни той.BfV е получила над 100 сигнала, че сред бежанците, които в момента пребивават в Германия, има бойци на ИД. По-рано германската полиция проведе серия от операции в Берлин, Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия в рамките на разследване срещу четирима алжирски граждани, заподозрени за подготовка на атентат и връзки с ИД. Двама предполагаеми терористи, включително главният заподозрян, през последните няколко седмици са живели в пункт за първичен прием на бежанци в Атендорн, където са били задържани. „Ние сме в сериозна ситуация и има висок риск от нападение

БЛС иска промени в критериите, по които НЗОК ще избира с кои болници да работи

http://www.cross.bg/bolnitzata-zavedeniya-kriteriite-1497132.html

/КРОСС/ Българският лекарски съюз изпрати до министъра на здравеопазването Петър Москов писмо, с което иска промени в наредбата за критериите, по които здравната каса ще отсява с кои болници и отделения ще работи и с кои не. Съсловната организация обръща внимание, че според документа ще бъде направено класиране на болниците, но той не предлага методика, по която след това директорите на районните каси ще определят договорните партньори. От БЛС предлагат въпросната методика да бъде създадена от работна група, в която да вземат участие всички заинтересовани страни. От БЛС също така предлагат след като това бъде направено тя да бъде приложена пилотно в пет области, като едната от тях задължително да е София-град, а другите - голяма, средна и малка, както и област с медицински университет. Според Лекарсския съюз начинът, по който директорите на РЗОК ще избират договорните партньори не е достатъчно прозрачен. БЛС отбелязва, че наредбата не дава яснота как ще бъдат оценявани обединенията от лечебни заведения. Задава се въпросът дали тяхната оценка ще механичен сбор, дали ще е отделна оценка за членуващите в обединението болници или механизмът ще е друг. Лекарите предлагат в случая да се вземат под внимание по-високите нива на компетентност, наличието на комплексност и използваемостта на леглата. БЛС настоява още да се завишат точките, които се дават, ако болницата има повече отделения с 24-часов режим на работа

Варненската инспекция по труда наложила глоби за над 2.6 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=312878

Глоби за над 2.6 млн. лева е наложила дирекция „Инспекция по труда"-Варна през миналата година. Влезлите в сила наказателни постановления са повече от 1000 и са на стойност 1.3 млн. лева. Това съобщиха от структурата за Moreto.

Пламен Константинов: Скаут лигата е важна за бъдещето на волейбола

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/05/2699822_plamen_konstantinov_skaut_ligata_e_vajna_za_budeshteto/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов се е включил в разработването и развиването на Скаут лигата. Според него проектът за намиране на талантливи състезатели е важен за бъдещето на българския волейбол.

"Един такъв формат може да бъде основа на бъдещето. Без основа не може. Аз лично и за това се ангажирам. Много хора ще кажат – не му е работа. Сигурно е така с оглед, че нямам доживотен договор като треньор на националния отбор - всеки един момент могат да...

Слабо земетресение край Лъки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549523

Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, близо до град Лъки, предаде БГНЕС. Земният трус е усетен в 16:44 ч. с епицентър на 1 км южно от Лъки, на 30 км северно от Смолян и на 156 км югоизточно от София, с дълбочина 5 км, съобщава Европейският сеизмологичен център. Според Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд 2,5 по Рихтер със същия епицентър. Няма данни за материални щети....

Германия предлага помощ за реформиране на съдебната система и икономическо развитие на България

http://www.cross.bg/germaniya-bulgariya-sistema-1497131.html

/КРОСС/ Германия иска по-сериозни реформи в сферата на правосъдието в България. Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот похвали усилията в борбата с корупцията, но настоя за продължаване на реформите.  След като се срещна с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Меглена Кунева, Рот дори предложи помощта на Германия за реформиране на съдебната система и икономическо развитие на България. Германия е готова да увеличи инвестициите си в България, заяви Михаел Рот: „Тъй като една по-стабилна, по-ефикасна икономика отваря още повече шансове за младите хора, по-добри перспективи за млади хора във вашата страна".Рот обаче обърна внимание, че да развиваме икономиката си добре е нужна стабилна правосъдна система: „Ние сме съгласни с Европейската комисия, че 2016 г. трябва да бъде годината на по-нататъшни реформаторски стъпки".В отговор на критиките на Михаел Рот към правосъдната ни система, вицепремиерът Меглена Кунева заяви: „Европа е толкова силна, колкото е силна най-слабата й брънка. И когато става въпрос за вътрешен ред, когато става въпрос за това как нашата администрация се справя с общи европейски въпроси, чувството за ред и справедливост в държавата ни, как се справят хората с това, сравнявайки се с другите европейски страни, имаме какво още да правим и какво да научим".

Епизод 2: МВР-то разпитало и Слави, и Недялко. Шоуменът щял да го обича докрай

https://www.24chasa.bg/Article/5281969

Нима личност като вас може да заплашва с “опъване” пита тв водещия във второ писмо бащата Недялко Йорданов. И защо Трифонов в отсъствието на сина му публично искал да го обезчести и да се ожени за него
Органите на реда се намесиха в жестоките емоции между Слави Трифонов и Недялко Недялков, но засега не успяват да ги охладят.Нима личност като вас може да заплашва с “опъване” пита тв водещия във второ писмо бащата Недялко Йорданов. И защо Трифонов в отсъствието на сина му публично искал да го обезчести и да се ожени за него Органите на реда се намесиха в жестоките емоции между Слави Трифонов и Недялко Недялков, но засега не успяват да ги охладят.

Местан с партия до дни. ДПС: И какво от това – 401-ата ще е

https://www.24chasa.bg/Article/5281970

Новината за старта съобщи държавното радио на Анкара
КРИСТИНА КРЪСТЕВА
Бившият председател на ДПС Лютви Местан ще обяви в близките 10 дни старта на бъдещата си партия.
Това съобщи държавното радио в Анкара “Гласът на Турция” (TRT). В материала “Нова турска партия в България” медията се позова на един от депутатите,Новината за старта съобщи държавното радио на Анкара КРИСТИНА КРЪСТЕВА Бившият председател на ДПС Лютви Местан ще обяви в близките 10 дни старта на бъдещата си партия. Това съобщи държавното радио в Анкара “Гласът на Турция” (TRT). В материала “Нова турска партия в България” медията се позова на един от депутатите,

Volkswagen се опитва да печели време

http://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-se-opitva-da-pecheli-vreme-210830/

Германският производител отлага Общото си събрание и представянето на годишните си финансови резултати

Отново сексуални посегателства в Кьолн

http://europe.actualno.com/otnovo-seksualni-posegatelstva-v-kioln--news_522292.html

22 сексуални посегателства регистрира полицията в Кьолн след вчерашния първи ден на местния карнавал. За различни противообществени прояви са арестувани 190 души, един по подозрение за изнасилване. Не се съобщава нищо за профила на нападателите. Близо 2500 полицаи охраняват карнавала след скандалните разкрития за масови сексуални посегателства срещу жени на Нова година. Снощната вечер бе първата от традиционните за Германия карнавални тържества, чийто отличителен белег често са чуждестранни к

МО не предвижда въвеждане на задължителна военна подготовка

http://society.actualno.com/mo-ne-predvijda-vyvejdane-na-zadyljitelna-voenna-podgotovka-news_522293.html

В Министерството на отбраната в момента тече процес на обсъждане на изменения на закона. В тях не се предвижда провеждането на задължителна военна подготовка. Това съобщават от министерството във връзка с публикации за промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ). Всички промени изцяло ще съответстват на Конституцията на Република България. Преди съответните текстове да бъдат внесени за гласуване в Министерски съвет и Народното събрание те ще бъдат предл

Трус от 3 по Рихтер край Лъки

https://www.24chasa.bg/Article/5282004

Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер беше регистрирано в района на Лъки. Трусът е ударил в 16.44 часа местно време и е бил на дълбочина 5 километра, сочат данните от Европейския сеизмологичен институт, цитирани от Нова тв.
Епицентърът се е намирал на 32 километра северно от Смолян и на 153 километра югоизточно от София.Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер беше регистрирано в района на Лъки. Трусът е ударил в 16.44 часа местно време и е бил на дълбочина 5 километра, сочат данните от Европейския сеизмологичен институт, цитирани от Нова тв. Епицентърът се е намирал на 32 километра северно от Смолян и на 153 километра югоизточно от София.

Земетресение край Лъки и Смолян

http://pik.bg/земетресение-край-лъки-и-смолян-news480777.html

Земетресение край Лъки и Смолян

Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, близо до Лъки и Смолян.

Земният трус е усетен в 16,44 ч. с епицентър на 1 км южно от Лъки, на 30 км северно от Смолян и на 156 км югоизточно от София, с дълбочина 5 км, съобщава Европейския сеизмологичен център.

Според Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд 2,5 по Рихтер със същия епицентър. Няма данни за материални щети.

Македонски общинари черпят опит в Банско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549522

Кметът на Банско Георги Икономов и председателят на Общинския съвет Владимир Колчагов бяха домакини на делегация от македонската община Кавадарци, начело на която бе градоначалникът им Александър Панов. Македонските общинари дебатираха развитието на зимните спортове. Кавадарци е център, привлякъл доста чуждестранни инвестиции и е известен винарски район с най-голяма изба на Балканския полуостров -"Тиквеш". В обръщението си към Александър Панов градоначалникът Икономов посочи добрите практики, въведени от Общинска администрация - Банско през пос...

Оланд пропиля одобрението, което спечели след атентатите в Париж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/05/2699818_oland_propilia_odobrenieto_koeto_specheli_sled/?ref=rss


Френският президент Франсоа Оланд попадна в трудно положение заради плановете си да отнема паспортите на хора с двойно гражданство, осъдени за тероризъм, пише агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Дълго време Оланд бе най-непопулярният френски президент в историята, но рейтингът му скочи почти двойно, когато въведе строги мерки за сигурност, след като ислямистки бойци убиха 130 души из Париж на 13 ноември.

Дванадесет седмици по-късно от тази висока обществена подкрепа няма и...

Българи в Лондон заливат Борисов с въпроси (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgari-v-london-zalivat-borisov-s-vyprosi-video-6049553

За това как се борим да се справяме с демографската криза, какво прави страната ни, за да се върнат хората в България и други въпроси, вижте във видеото

БОЖИДАР ПАМПУЛОВ: Григор Димитров е длъжник на българския тенис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5281956

„Този турнир можеше да бъде много по-полезен за българския тенис, ако Григор Димитров бе взел участие“, заяви големият ни състезател от близкото минало Божидар Пампулов за Garanti Koza Sofia Open, на който е гост. Той първият български тенисист, пробил в турнир на АТР, като стигна четвъртфинал в София през 1981 г.
„Този турнир можеше да бъде много по-полезен за българския тенис, ако Григор Димитров бе взел участие“, заяви големият ни състезател от близкото минало Божидар Пампулов за Garanti Koza Sofia Open, на който е гост. Той първият български тенисист, пробил в турнир на АТР, като стигна четвъртфинал в София през 1981 г.

Неизвестен мъж за закланите българи в Лондон: Те си го заслужиха

https://www.24chasa.bg/Article/5281890

Драмата с убийството на българин в Лондон и бременната му приятелка, която все още се бори за живота си, разтърси британската столица и намери отзвук в редица световни и български медии. Припомняме, че става въпрос за млада двойка, някъде малко над 30-те, която живее в квартира над един от най-известните пъбове в лондонския квартал „Тотнъм“,Драмата с убийството на българин в Лондон и бременната му приятелка, която все още се бори за живота си, разтърси британската столица и намери отзвук в редица световни и български медии. Припомняме, че става въпрос за млада двойка, някъде малко над 30-те, която живее в квартира над един от най-известните пъбове в лондонския квартал „Тотнъм“,

Тенисистките не успяха срещу белгийките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5281953

Отборът на Белгия се оказа високо препятствие за националките по тенис, които отстъпиха с 0:3 в последния си мач на турнира за „Фед къп“ в израелския курорт Ейлат. Така нашите останаха втори и запазиха мястото си в първа група на зона Европа/Африка, което бе реалната цел на водения от капитана Дора Рангелова тим.
Отборът на Белгия се оказа високо препятствие за националките по тенис, които отстъпиха с 0:3 в последния си мач на турнира за „Фед къп“ в израелския курорт Ейлат. Така нашите останаха втори и запазиха мястото си в първа група на зона Европа/Африка, което бе реалната цел на водения от капитана Дора Рангелова тим.

Индексите на БФБ с леки повишения в петъчната търговия

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-с-леки-повишения-в-петъчната-търговия_l.a_i.713708_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) завършиха седмицата с леки повишения. Единствено BGREIT записа понижение от 0,56 процента, падайки до...

Всеки пети просяк в Швеция е българин

http://www.cross.bg/regner-ministur-hora-1497130.html

/КРОСС/ Българската и шведската полиция ще си сътрудничат в преследването на организираната от българи просия на територията на Швеция, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след среща с министъра на децата, възрастните хора и равенството на половете Оса Регнер. По данни на шведските власти в страната има около 5 хиляди просяци, а 1000 от тях са български граждани, основно от ромски произход. По-голямата част от тези хора просят доброволно, а не организирано, уточни министър Регнер, цитиран от Дарик радио.  

Синодът забрани на църкви да участват с проекти в програми за развитие на селските райони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549521

На днешното си заседание Светият Синод на БПЦ разгледа Наредбата за прилагане на подмярка 7.6. "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата" от мярка 7 "Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г., съобщават от пресцентъра на Синода След гласуване Св. Синод реши да забрани на всички поделения: митрополии, църкви, манастири и др. да кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на ...

“Стратфор”: До 10 години Русия рухва, САЩ отслабват

https://www.24chasa.bg/Article/5281944


Светът след 10 години ще е по-опасно място от сега. Американската мощ ще намалява, а Русия и други водещи държави ще се озоват в период на хаос и упадък. Това твърди компанията за проучвания и разузнаване “Стратфор” в доклада си с прогнози за развитието на света през следващите 10 г.
Според “Стратфор” Русия ще се срине. Светът след 10 години ще е по-опасно място от сега. Американската мощ ще намалява, а Русия и други водещи държави ще се озоват в период на хаос и упадък. Това твърди компанията за проучвания и разузнаване “Стратфор” в доклада си с прогнози за развитието на света през следващите 10 г. Според “Стратфор” Русия ще се срине.

"Гугъл" слага реклами против "Ислямска държава" в търсачката си

http://www.bnews.bg/article-147664

Трябва да премахваме лошите неща, но е изключително важно хората да могат да намират полезна информация.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване