Днес съпругите се събират на вино, за да почетат мъжете си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549279

Според народните поверия жените празнуват днешния ден в чест на мъжете: да бъдат здрави и силни. Още сутринта съпругите омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После се събират на почерпка с вино, за да почетат съпрузите си. На 5 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри. На тази дата православната църква почита паметта на Св. мъченица Агатия, от старогръцки името означава "добра". Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало ...

Иван Николов: Политическите парадокси в Босилеград

http://pik.bg/иван-николов-политическите-парадокси-в-босилеград-news480315.html

Иван Николов: Политическите парадокси в Босилеград

Под заглавие „Политическо напрежение в Босилеград – полицейски сили защитаваха общинарите“, сръбският вестник „Блиц“ в статията си от 15. 01. 2016 г. информира за протестното шествие, което местната организация на Сръбската прогресивна партия под ръководството на г-жа Невенка Костадинова проведе срещу пагубната политика и катастрофалните резултати от 15-годишното управление на кмета Владимир Захариев.

Протестиращите искаха от сръбското правителство да разпусне сегашното общинско ръководство и да заведе временни мерки, да смени кмета Владимир Захариев и командира на Полицейското управление в Босилеград Новица Стоянов. Минавайки покрай паметника на Левски, шествието спря и отдаде почит на Апостола.

По същото време кметът на открито, пред Общината, проведе заседание на Общинския съвет и събрание на своите привърженици. Поради рискове за сигурността на гражданите, от вътрешността на Сърбия пристигна взвод жандармерия за борба с масови безредици, който охраняваше двете групи и ги снимаше, но живият зид бе построен точно пред кмета и неговите привърженици?!

Някак си само по себе си се натрапваше впечатлението, че жандармерията е дошла да защитава кмета от собствения му народ! Други пък изтълкуваха присъствието на жандармерията и като опит за сплашване на опозицията в Босилеград. Нищо че този път тя излезе под партийните знамена на премиера Вучич. По правило, жандармерия в Босилеград идваше само на 19 февруари, когато КИЦ и ДСБ отдават почит на паметта на Левски.

Сега се оказа, че службите и органите на МВР нямат доверие на българите дори и когато те под сръбските партийни знамена излизат да протестират и да искат гражданските си права. Политическото напрежение в Босилеград нараства вследствие на тежкото социално-икономическо положение и неспособността или нежеланието на държавата да преразгледа резултатите от управлението на „вечния“ кмет Владимир Захариев, който изправи общината пред пълна катастрофа.

Използвайки държавните субсидии и зависимостта на социално най-слабото население, той редовно манипулира изборите и си осигурява мандат след мандат. Още повече, през последните два мандата той злоупотреби и с помощта, която България оказва на своите сънародници в Босилеград в здравеопазването, образованието и българското гражданство, за да изнудва гласове на местните избори за себе си и сръбската националистическа партия ДСС, която вече няма парламентарно присъствие.

Злоупотребявайки с ресурсите и на сръбската, и на българската държава, Владимир Захариев се укрепи на власт и се превърна в едноличен диктатор, който, въпреки конфликта на интереси, едновременно управлява с общината и Националния съвет на българското малцинство в Сърбия.

Този съвет, според сръбското законодателство, отговаря за образованието, информирането, културата и служебната употреба на българския език. Това са областите, които и най-много проблематизират положението на българското малцинство в Брюксел, а с това и преговорите на Сърбия за сръбското еврочленство.

В началото на миналата година, Владимир Захариев се опита да употреби и българския премиер Бойко Борисов, за да закрие КИЦ „Босилеград“ заради безкомпромисните му позиции срещу неговото управление. В следващите няколко месеца Захариев влезе в остър конфликт и с частния бизнес в Босилеград, който, опитвайки се да приватизира и да раздвижи парализираната икономика в града, може да предложи работа и да привлече част от хората, живеещи сега от социалните подаяния разпределяни от кмета.

Според сръбските медии, срещу Захариев са образувани над 40 наказателни производства, а разни държавни контролни органи и инспектори непрекъснато сноват от Белград до Босилеград. Интересно е, че в сръбските медии напрежението в Босилеград се обяснява по-скоро като партиен и конфликт на интереси между кмета и местните бизнесмени, отбягвайки тежките теми за социално-икономическо положение, застрашаващо общината с обезлюдяване и спазването на правата на българското малцинство.

Недоумението идва и от идеологическата близост на двете партии, които сега си оспорват управлението – и двете принадлежат към консервативния сръбски национализъм. Парадоксално е, че и двете разчитат на българският бизнес да дойде в Босилеград и да осигури препитание на хората! През изминалите 15 години, Владимир Захариев не допусна външни инвеститори в Босилеград и упорито преследваше местните.

В политически план особено яростно преследваше представителите на Демократичния съюз на българите с дежурните пропагандни клишета и обвинения в „сепаратизъм“. С това попречи на българите в Сърбия да се организират и легитимират като самостоятелен политически субект, превръщайки ги и до днес в заложници на сръбските политически партии. В медийното затъмнение, в което ги е поставил кметът, измъчените босилеградски граждани нямат време да мислят за подобни политически тънкости.

Доведени до безизходица, те са готови, без да си правят илюзии, да застанат и под партийните знамена на Вучич и с дявола да се съюзят, стига той да ги избави от диктатурата на Захариев и да отприщи процеса на промените. Каквито и да са те. Едно е сигурно – социалното напрежение в Босилеград ще ескалира и ще се усложнява, още повече ако не се вземат спешни мерки. Организаторите на протестното шествие (наивно) вярват, че под знамето на управляващата партия в Сърбия ще обезоръжат сръбската националистическа пропаганда и ще бъдат по-добре чути.

Въпреки че този филм вече са го гледали. Захариев също беше част от управляващото мнозинство на предишния президент Воислав Кощуница. Сега отново Белград е на ход. Протестиращите се надяват, че преговорите на Сърбия за членството в ЕС ще накарат сръбските управници да чуят и да се отзоват на писъците, които идват от Босилеград. И докато те разчитат на Вучич, самият той се чувства несигурен и обяви, че ще отиде на избори, въпреки че партията му има 2/3 мнозинство в Парламента?!

Войводина и Санджак остро критикуват управлението му и все по-настоятелно поставят исканията си за автономия.

По същото време жандармерията на Вучич прави жив зид защитавайки Захариев от неговите избиратели и от партийни привърженици и активисти на СПП?! Вместо наивно да разчитат на популистките сръбски партии, които са част от проблема, но не и от решението, българите в Босилеград имат нужда от коренно преосмисляне на политическото си поведение. Протестно шествие на българи под сръбски партийни знамена. Дали ще бъдат чути или употребени за партийни цели? / ---------------- Иван Николов е писател и председател на Българския културно-информационен център в Босилеград, Сърбия.

Студенти инженери заклаха 13-годишно момиченце, за да скрият секс връзка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263782_%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0+13-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%

 Двама студенти в инженерни специалности в Техническия университет на Вирджиния внимателно планирали отвличането и убийството на 13-годишно момиченце, като дори си купили препарати за почистване и лопата в отделни магазини, след което скрили тялото й в багажника на „Лексус”, заяви прокурор в съд във вторник. Прокурорът от окръг Монгомъри Мери Петит описа как Дейвид Айсенхауър и Натали Кийпърс са планирали да наръгат до смърт малката Никол Ловел и настоя, че Кипърс е в същата позиция, в която е и човекът нанесъл фаталните удари.
Петит не назова предполагаем мотив, нито описа самото убийство, но източници от полицията разказаха пред Си Ен Ен, че Айзенхауър в планирал да убие Ловел, защото тя е възнамерявала „да разкрие” тяхната секс връзка. Междувременно, източници от силите за сигурност, запознати с хода на разследването, направиха бомбастично разкритие пред Washington Post. Полицейските източници твърдят, че Айзенхауър е имал секс контакти с Ловел, преди тя да изчезне от дома си на 27 януари. Ако това се окаже вярно, 18-годишният Айзенхауър ще се окаже в нарушение на законите за взаимен секс в щата. 

Айзенхауър първо е отрекъл участието си, след като полицията е излязла на неговите следи благодарение на съобщения в телефона на Никол. По-късно той е признал, че е отишъл до дома й и е видял как тя излиза през прозореца в деня на нейното изчезване. По думите му, те са се прегърнали, след което той я е завел при Кийпърс. 

Айзенхауър е задържан без право на гаранция. Той е обвинен в отвличане и убийство първа степен. На Кийпърс бе отказано освобождаване под гаранция заради обвиненията, че е съучастник на Айзенхауър, защото му е помогнала да скрие тялото на малкото момиченце на около два часа път от университетския кампус. 

На скамейката за подсъдими 19-годишната убийца избухна в плач, докато прокурорът разказваше на съдията как тя е признала, че е помогнала на Айзенхауър да извърши убийството. „Бях развълнувана от това, че съм част от нещо тайно и специално”, е казала Кийпърс на агент на ФБР, подчерта Петит. 

Прокурорът разказа още, че Айзенхауър и Кийпърс се срещнали в заведение за бързо хранене, където планирали убийството. 

Подробности за това, как точно е протекло убийството, все още не са разпространени. Според Петит обаче, убийците са планирали да прережат гърлото на момиченцето на усамотено място. След това те сложили тялото й в „Лексус” и го изхвърлили покрай път в щата Мериленд. 

Точният характер на връзката между Кипйърс и Айзенхауър не е ясна. Родителите на Кийпърс обаче казаха, че дъщеря им е приятелка с Айзенхауър, но в тяхното запознанство не е имало нищо необичайно. 

Плевнелиев рита топка в Аржентина, подариха му тениска на Бока (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_623618.html

Българският президент Росен Плевнелиев получи тениска с номер 10, подарена му от ръководството на аржентинския футболен гранд Бока Хуниорс. Плевнелиев посети стадиона на тима по време на посещението си в Аржентина. Като подарък българският президент получи тениска на отбора с номер 10 и неговото име на гърба. Номерът е емблематичен за отбора, тъй като с него игре живата легенда Карлос Тевез. Снимките на президента бяха качени на официалната страница на Бока Хуниорс във Фейсбук и бяха споделени стотици пъти.  В момента Плевнелиев е на посещение в Южна Америка, като президентът откри съвместен българо-аржентински бизнес форум и се срещна с българи в Аржентина.

Почина основателят на Earth, Wind & Fire Морис Уайт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280407

Основателят на популярната американска група Earth, Wind & Fire, певецът и барабанист Морис Уайт почина на 74 години дома си в Лос Анджелис .
Съобщението беше направено във "Фейсбук" от неговия брат и партньор в групата Върдин Уайт. Морис от години страдаше от болестта на Паркинсон.
Уайт основа Earth, Wind & Fire в края на 60-те години.
Основателят на популярната американска група Earth, Wind & Fire, певецът и барабанист Морис Уайт почина на 74 години дома си в Лос Анджелис . Съобщението беше направено във "Фейсбук" от неговия брат и партньор в групата Върдин Уайт. Морис от години страдаше от болестта на Паркинсон. Уайт основа Earth, Wind & Fire в края на 60-те години.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/zala-sofiya-evropa-1497044.html

/КРОСС/ ***София. От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София. В Министерски съвет вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще се срещне с държавния министър за Европа във Федералното министерство на външните работи на Германия Михаeл Рот. От 11.00 часа двамата ще дадат брифинг. След това ще вземат участие и в конференцията „Двете лица на кризата в Европа: тест за солидарността и външната политика" в зала „Мусала" на хотел „Хилтън". ***София. От 10.00 до 12.30 часа в конферентната зала в Дома на Европа ще се проведе конференция организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и Информационното бюро на ЕП в България, на тема „Планините - неоцененото богатство на Европа. Европейски политики за развитие на планинските региони". ***София. В 11.45 часа във фоайето на МТСП вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът на децата, възрастните хора и равенството между половете на Кралство Швеция Оса Регнер ще дадат брифинг. Преди това двамата ще подпишат Писмо за намерение за сътрудничество в областта на социалните политики, насочено към подобряване на условията на живот на уязвимите групи от двете страни. ***София. От 11

Опасните ваксини влизат за дебат в НС

http://www.bnews.bg/article-147618

Тази седмица правителството упълномощи Москов да сключи нов бартер на ваксини с Турция.

Почина основателят на "Earth, wind and fire" Морис Уайт

https://www.24chasa.bg/Article/5280403

На 74 години в Лос Анджелис почина основателят на групата На 74 години в Лос Анджелис почина основателят на групата "Earth, wind and fire" Морис Уайт. През последните години той страдаше от болестта на Паркинсон. Морис Уайт основава "Earth, wind and fire" в края на 60-те години в Чикаго и скоро след това групата се превръща в основоположник на много музикални жанрове, включително джаз-рок и диско-фънк.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bazilikata-1497043.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: От каква помощ има нужда психиатричната помощ? Каква грижа ще спаси болните от стигмата, в която живеят? Дискусия с участието на психиатрите д-р Гълъбина Тарашоева и д-р Христо Хинков.Тема: Присъда до живот. Колко лица има Людовик Толумов - баща, убиец, затворник, вече и писател, но и мъж, който се надява, че животът му ще продължи извън затвора. Какъв е неговият психопрофил, според криминалния психолог проф. Калин Гайдаров?Тема: Икономика на образованието. В каква зависимост се намират качеството на образованието и БВП? Коментар на народните представители Снежана Дукова и Стоян Мирчев. Учителка и икономист в търсене на формулата за реформа, която да подготвя отличници в живота.Тема: Какво очакват гражданите от чиновниците и как да стане по-ефективна системата, която обикновено ни затруднява? Коментар на Славея Христова.Тема: Каменен кръговрат: когато с камъните от базиликата в Плиска строим гара, а след това отново градим базиликата. ВTV, „Тази сутрин" Тема: Лекарският екип, извършил уникалната операция на неродено бебе - защо премиерът поиска да бъдат наградени;Тема: Депутатска саморазправа заради новия министър Меглена Кунева - разбраха ли се като мъже Лъчезар Иванов и Георги Кадиев?Тема: Село търси личен лекар с обява във „Фейсбук" - как десетки населени места в България останаха без доктори?Тема: Капан или свобода - зависимостите, които определят живота ни

Столичната община: София се чисти от снега

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263781_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BD%D0%B5%D

 През тази нощ във връзка с валежите от сняг в София са направени обработки със смеси срещу заледяване на основните пътни платна. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Обработени са улици и булеварди, по които се движи обществения градски транспорт, както и стръмни участъци и основни улици в кварталите. На терен работят над 80 специализирани машини за снегопочистване. Обработена е Южната дъга на околовръстен път. 
Опесъчаване е изпълнено на планинските пътища в парк Витоша Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове. 
 
Към момента продължава снегопочистване в районите Връбница, Панчарево, Витоша, Лозенец, Овча купел. Градският транспорт в момента се движи по всичките си маршрути. 
 
Напомняме на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да бъдат внимателни на пътя.

Гледат делото срещу Иван Евстатиев в болницата в Пазарджик

http://pik.bg/гледат-делото-срещу-иван-евстатиев-в-болницата-в-пазарджик-news480312.html

Гледат делото срещу Иван Евстатиев в болницата в Пазарджик

По разпореждане на Районен съд-Панагюрище делото за искането за изменение на мярката за неотклонение на Иван Евстатиев ще бъде разгледано днес от 14.15 часа.

Заседанието на съда ще бъде проведено в Многопрофилната болница за активно лечение –Пазарджик по разпореждане на съдията-докладчик по делото Диана Стателова от Районния съд в Панагюрище, предаде Дарик.

До второ дело по този повод се стигна, след като в понеделник защитата на Евстатиев подаде искане за промяна на мярката в по-лека. Повод за това стана заболяването на обвиняемия, който бе приет в петък в болница с исхемичен инсулт.

Предполага се, че болестта няма да позволи на Евстатиев да се яви лично в съда, затова и делото ще се гледа в Многопрофилната болница. Съдия Диана Стателова гледа и първото дело за промяна на постоянното задържане на 19 януари.

Тогавашните двама адвокати на екскмета настояваха за домашен арест, но съдът в Панагюрище не уважи молбата им. По-късно 15 от 17-те магистрати на следваща инстанция – Окръжния съд в Пазарджик, си направиха самоотвод, посочвайки, че са работили с Евстатиев, когато е бил прокурор, и искат да няма съмнения в пристрастие. На 26 януари окръжните съдии в Пловдив потвърдиха решението на панагюрските си колеги.

 

Преглед на печата - 5 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=312817

Блокадата на гръцката граница е след водещите теми в петъчните вестници. „Националната стачка, блокирала Гърция, държи граничните пунктове затворени... Най-големите синдикати вдигнаха срещу готвената пенсионна реформа почти всички сектори.

Нови разкрития: Българи купили СИМ картите за атентата срещу Алексей Петров

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263780_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%A1%D0%98%D0%9C+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0

 Лъснаха нови разкрития за покушението с гранатомет срещу Алексей Петров. Българи са доставили СИМ картите, по които украинските килъри и помагачът им са комуникирали помежду си. Освен това нашенците са осигурявали подслон на чужденците, докато те са се подготвяли и са проучвали начините за ликвидирането на бившия съветник от ДАНС. Това съобщиха участници в разследването, пише "Телеграф".
Човекът, подслонил убийците, най-вероятно е свидетелят Бухлев. Той е бил посещаван често от млади рускоговорещи мъже, твърди в показанията си друг очевидец. Смята се, че гостите са двамата украински стрелци - Артьом Темпински и Максим Чорни, съгледвачът Йевен Балков и организаторът Роман Логвиненко.

На практика самият Бухлев е бил замесен в подготвянето престъпление, но ролята му не е била ключова. Поради тази причина той е получил статут на защитен свидетел, охрана, нова самоличност и адрес срещу това да проговори. 

На 5 февруари църквата чества Света мъченица Агатия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549274

На 5 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри. На тази дата православната църква почита паметта на Св. мъченица Агатия, от старогръцки името означава "добра". Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения срещу християните. Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и смърт. Агатия (Добра) е родена в Палермо (Сицилия) - била скромна християнка, славела се със своята красота, добродетел и знатен род. Роди...

За 3 денонощия ВКС на РФ са поразили близо 900 обекта на терористите в Сирия

http://www.cross.bg/teroristite-obekta-ryskata-1497034.html

/КРОСС/ От началото на февруари руската авиация е поразила близо 900 обекта на терористите в Сирия, заяви в четвъртък официалният представител на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости. „През изминалите три денонощия от 1 до 3 февруари самолетите на Въздушно-космическите сили на Русия изпълниха 237 бойни полета и атакуваха 875 обекта на терористичните организации в провинциите Алепо, Латакия, Хомс, Хама и Дейр ез-Зор“, заяви Конашенков пред журналисти. По думите му в резултат от действията на руската авиация в районите на провеждане на бойните действия терористите понасят значителни загуби.

Анкара коментира подозренията на Русия, че готви нахлуване в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263779_%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%

 В Анкара коментираха подозренията на руското Министерство на отбраната, според което Турция може би се готви за военно нахлуване на територията на Сирия. Премиерът на Турция Ахмед Давутоглу заяви, че по този начин, Москва се опитва да отклони вниманието от своите действия в Сирия.
„Турция има пълното право да вземе всички мерки, за да защити своите мерки за сигурност", каза Давутоглу. Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби на свой ред заяви, че не възнамерява да обсъжда тази тема. Според него Турция предприема стъпки за затваряне на 98-километров участък от границата със Сирия за преминаването на бойци и доставки на товари за международната терористична организация "Ислямска държава", съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС. 

При това говорителят на Държавния департамент заяви, че САЩ смятат Турция за "ключов партньор в борбата срещу ИД, а турските ВВС участват в състава на коалиционните сили, които нанасят удари" по ислямистките бунтовници в Сирия. На 4 февруари официалният представител на руското военно ведомство Игор Конашенков съобщи, че Министерството на отбраната е фиксирало редица признаци на скрита подготовка на турските въоръжени сили за действие на територията на Сирия. Освен това той подчерта, че отказът на Анкара да бъде проведен руски наблюдателен полет над турска територия в рамките на Договора за открито небе, е бил свързан с опит за прикриване на незаконни военни дейности на границата между Турция и Сирия.

Готова ли е Турция да обяви война на Русия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263778_%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1

 През изминалите дни, на 30 януари, започна поредната глава на „самолетното противопоставяне” в руско-турските отношения. Анкара за пореден път обвини руските ВКС в нарушаване на своето въздушно пространство и обяви „оранжево” равнище на заплаха за своите изтребители. Това означава, че пилотите трябва да са готови да свалят всеки самолет-нарушител, пише "Руская весна".
НАТО на свой ред потвърди факта на нарушаване на границата, но отказа да прави каквито и да е резки изявления. Войната в Сирия продължава с нова сила. Възниква въпроса: Няма ли Турция да открие нов антируски фронт, вече на легални основания? 

След инцидента с руския бомбардировач Су-24 през ноември 2015 година позициите на Турция в света значително се разклатиха. НАТО и САЩ, на чиято гневна реакция разчиташе Анкара, предпочетоха да се ограничат с общи думи на подкрепа и дадоха да се разбере, че няма да воюват с Русия в името на нейните интереси. Москва пък отговори доста сурово: бомбардировките на терористите не само, че не бяха прекратени, а и засилени, при което целите все по-често бяха именно онези туркменски отряди, сформиран с активното участие на Турция. 

Наложените от Русия санкции нанесоха сериозен удар по турския елит. Именно сегашният турски президент Реджеп Тайип Ердоган последователно строеше икономическите отношения с руския бизнес. Значителна част от депутатския корпус в управляващата Партия на справедливостта и развитието има значителни икономически интереси в сътрудничеството с Русия, като гаранция за продължение на този курс те виждаха именно в сегашното ръководство. Дори и в момента мнозина от тях правят совалки между Москва и Истанбул, опитвайки се да запазят част от контактите си. 

Икономиката на Турция няма да издържи на напрежението, свързано с тази война, и вече година не отчита ръст, въпреки изгодното за нея понижаване на цената на петрола и газа. Прекратяването на цяла редица руски договори може да й нанесе сериозен удар. Такъв, че дори и разширяването на сътрудничеството със страните от Персийския залив, няма да й помогне. 

Турция не успя да укрепи и отношенията си с традиционните до ерата на Ердоган съюзници – САЩ, Европа и Израел. Вашингтон, вместо да подкрепи протурските бунтовници и да защити Анката в конфликта с Русия, настоя за засилване на охраната по турско-сирийската граница и оказва подкрепа на сирийските кюрди. 

Европа обяви, че подновява преговорите за членство в ЕС на Турция, но и тук Анкара бе чакана от неуспех: неразрешеният кипърски въпрос и хилядите бежанци накараха Ангела Меркел доста сурово да се отзове за перспективите за пълна интеграция на Турция в Съюза: „Предстои й още дълъг път”. В момента Европа иска от Турция само едно – споразумение за бежанците, около което се разиграва истинския търг. Споразумението предвижда създаването на стабилна охранявана граница между ЕС и Турция, което прави перспективите за европейска интеграция неосъществими. 

Турската страна обяви и за възстановяването на отношенията с Израел. През идните дни между Анкара и Тел Авив трябва да се състоят преговори. Но след изявлението на израелския министър на отбраната Моше Яалон за това, че Турция купува петрол от ДАЕШ и спонсорира терористите, едва ли ще може да се говори за някакво примирение. 

В момента турците едва ли ще се решат на радикални мерки срещу руските ВКС. Ракетните комплекси С-400, разположени в базата Хмеймим, покриват по-голямата част от сирийското въздушно пространство. Всеки инцидент в момента ще приключи с въвеждането на „зона без полети”, включително и над територията на Турция. 

На нови цени ще возят такситата в Айтос

http://pik.bg/на-нови-цени-ще-возят-такситата-в-айтос-news480306.html

На нови цени ще возят такситата в Айтос

Общинският съвет в Айтос актуализира минималните и максималните цени за таксиметровия превоз на пътници за един километър пробег по тарифа, валидна на територията на местната община.

С пълно мнозинство от 29 гласа "за" съветниците определиха минималната цена за таксиметров превоз на пътници за дневна тарифа да е 0.80 лв. за един километър пробег и нощна тарифа – 0.90 лв. за един километър пробег. Максималните цени на такситата за община Айтос са съответно - дневна тарифа – 2,00 лв. за един километър пробег; и нощна тарифа – 2,50 лв.

Новите тарифи бяха внесени за гласуване по предложение на кмета Васил Едрев, който е провел предварителни разговори с представители на таксиметровия бранш, съобщиха от Община Айтос.

Идея: Всички младежи в запаса на армията

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ideia-vsichki-mladezhi-v-zapasa-na-armiiata-6049515

Предложението предвижда обучението и записването за военна служба да се правят само при дадено съгласие

Адвокатите на Джулиан Асандж разкриват плановете му

https://www.24chasa.bg/Article/5280390

Адвокатите на Джулиан Асандж ще дадат пресконференция днес. Очаква се те да разкрият намеренията на издирвания за изнасилване основател на Адвокатите на Джулиан Асандж ще дадат пресконференция днес. Очаква се те да разкрият намеренията на издирвания за изнасилване основател на "Уикилийкс" след като работната група на ООН по незаконните арести взе решение в негова полза, предаде europe.newsweek. Говорителят на "Уикилийкс", Кристин Храфсон, говори от името на основателя на сайта,

Блокадата на гръцката граница продължава и днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280393

Границата ни с Гърция остава блокирана и днес. Заради протеста на земедлските производители тировете отново ще се пропускат избирателно, съобщава Нова телевизия. Движението през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден" е напълно блокирано.
Няма информация кога, къде и как ще бъдат пропускани леките автомобили и камионите.
Границата ни с Гърция остава блокирана и днес. Заради протеста на земедлските производители тировете отново ще се пропускат избирателно, съобщава Нова телевизия. Движението през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден" е напълно блокирано. Няма информация кога, къде и как ще бъдат пропускани леките автомобили и камионите.

Прогнозират 1,5% ръст на икономиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263777_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+1%2C5%25+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Ръст на икономиката на България с 1,5% през настоящата година и с 2% през 2017 г., сочи зимната прогноза на Европейската комисия за страната ни. Тези прогнози са по-негативни от очакванията на Министерството на финансите, според които икономиката на страната тази година ще нарасне с 2,1%, а през следващата с 2,5%.
Основният двигател на растежа през миналата година е бил увеличеният износа, посочват от ЕК. Според оценките на ЕК ръстът на потреблението през 2015 г. е бил само 0,7%, като от една страна то е било подкрепено от ниската инфлация и евтините горива, но от друга - подтискано от слабия ръст на заплатите. Очакванията са обаче през тази година ръстът да се ускори до 1,4%, а през 2017 г. да нарасне до 1,7 на сто, пише "Стандарт".

Заетостта расте през първото деветмесечие на 2015 г., подкрепена от повечето работни места в промишлеността, ИКТ сектора и строителството. Очакванията са към края на 2015 г. България да отчете ръст на заетостта от 0,3 на сто. Прогнозата на ЕК е тенденцията да се задържи и да достигне до 0,4% ръст през тази година и 0,5% през 2017 г., което означава ниво на безработица от 9,4% през тази и от 8,8% през следващата година.

През 2016 г. инфлацията в страната ще остане на негативна територия, прогнозират от ЕК. За тази година очакванията са инфлацията да е около -0,1%-0%, и да бъде над нулата чак през 2017 г. От ЕК предупреждават и за ограничаване на ръста на инвестициите през 2016-2017 г.

След аномалията: Зимата се върна с пълна сила!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263776_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%3A+%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%

 Зимата се завърна с пълна сила. След 20-градусовата аномалия, заваля сняг и задуха студен бръснещ вятър. През деня все още ще превалява, предимно сняг, но валежите ще отслабнат, а след обяд и ще спират, от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад.
Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 1 и 6 градуса, информираха от НИМХ-БАН. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде около и над средното за месеца.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи, предимно от сняг. Ще духа до умерен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 3 и 5 градуса, вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода е около 7 градуса.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. След пладне валежите ще спират. Ще духа силен, по високите и открити части - до бурен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 4 градуса, на 2000 метра - около минус 8 градуса.

През почивните дни ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, а в неделя ще се смени с южен. Сутрин ще е студено, с минимални температури до минус 5 - минус 6 градуса. В неделя ще започне затопляне.

Продължава частичната блокада на "Промахон - Кулата" и "Илинден - Ексохи"

http://pik.bg/продължава-частичната-блокада-на-промахон---кулата-и-илинден---ексохи-news480302.html

Продължава частичната блокада на "Промахон - Кулата" и "Илинден - Ексохи"

Няма промяна в ситуацията на граничните пунктове "Промахон - Кулата" и "Илинден - Ексохи".

Пропускат се само леки коли и автобуси, блокадата за тежкотоварните автомобили остава. 

Въпреки призива на българските институции шофьорите на камиони да се въздържат от пътуване, колоната от чакащи коли се увеличава.

Вчера на територията на Гърция колоната от камиони беше над 10 километра.

Валежи ще има и днес, но спират в следобедните часове

http://offnews.bg/news/n_1/n_623617.html

Днес все още ще превалява, предимно сняг, но валежите ще отслабнат, след обяд и ще спират. Значителни по-количество ще са в крайните югоизточни райони от страната. След пладне от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 2° и 7°. По Черноморието ще бъде облачно и с валежи, предимно от сняг. Ще духа до умерен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са 3° - 5°, вълнението на морето ще е 3 - 4 бала. Температурата на морската вода е около 7°. В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. Ще има виелици и навявания. След пладне валежите ще спират. Ще духа силен, по високите и открити части – до бурен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра – около минус 8°.

Пробвайте с факс или имейл

https://www.24chasa.bg/Article/5279777


Кой изпрати есемеса? Еди-кой си го изпрати. Не бил той, извинявайте. Ами тогава кой го изпрати? В четвъртък сериалът продължи. (Виж 4-а стр.) 
Ей такива важни теми витаят от 20 дни насам във висшия кадрови орган на съдебната система. За целта се разнасят разпечатки от мобилни оператори и т.н. Вече не знаем весесе ли е, или весемесе. Кой изпрати есемеса? Еди-кой си го изпрати. Не бил той, извинявайте. Ами тогава кой го изпрати? В четвъртък сериалът продължи. (Виж 4-а стр.) Ей такива важни теми витаят от 20 дни насам във висшия кадрови орган на съдебната система. За целта се разнасят разпечатки от мобилни оператори и т.н. Вече не знаем весесе ли е, или весемесе.

Задържаха убийците на жената, намерена мъртва в Студентски град

http://petel.bg/Zadarzhaha-ubiytsite-na-zhenata--namerena-martva-v-Studentski-grad__143897

Снимка: Булфото През изминалата нощ полицията е зъдържала убийците на 62-годишната жена, която беше открита мъртва в Студентски град в...

Русия предупреди света: Турция готви нещо страшно! Започва ли голямата война?

http://petel.bg/Rusiya-predupredi-sveta--Turtsiya-gotvi-neshho-strashno--Zapochva-li-golyamata-voyna-__143898

Руското министерство на отбраната регистрира на турско-сирийската граница множество пунктове на подготовка за нахлуване в Сирия. Това...

Блокада: Границата с Гърция изпитание за шофьорите

http://www.bnews.bg/article-147622

Неводолството на гръцките земеделци е насочено срещу икономиите в тяхната страна.

Най-важното от Варна във вчерашния 4 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=312783

Варна сред градовете с най-много раково болни в България Варна е един от трите градове в страната с най-много болни от рак. Това съобщиха за Moreto.net от Медицинския университет в града, цитирайки Българския национален раков регистър.

Здравният министър отново ще се защитава за ваксините в парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/05/2698956_zdravniiat_ministur_otnovo_shte_se_zashtitava_za/?ref=rss


По искане на групите на БСП и ДПС в парламента днес ще се проведе разискване на проблемите с ваксините в задължителния имунизационен календар с участието на министъра на здравеопазването Петър Москов. Опозицията внесе искането си за допълнителна дискусия по темата по време на парламентарния контрол миналата седмица и обяви, че след провеждането й ще е готова с предложението си за вот на недоверие срещу правителството.  

Миналата седмица Москов отговори на въпрос от депутати от БСП и...

Монтират озвучителна система на Царевец

http://pik.bg/монтират-озвучителна-система-на-царевец-news480301.html

Монтират озвучителна система на Царевец

Озвучителна система ще заработи от началото на месец март на крепостта Царевец. Чрез устройството туристите ще получават информация за работното време на музейните обекти, за настоящи и предстоящи културни събития във Велико Търново.

Предстоят финални изпитания на монтираната озвучителна система. Първоначално съобщенията ще бъдат излъчвани на български и английски език, а след направен анализ на потока от чуждестранните туристи ще могат да се добавят и текстове на други езици.

Системата се изгражда в рамките на проекта за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура. По този проект с финансиране от ОП „Регионално развитие” беше изграден Мултимедийният посетителски център, реконструиран площадът пред крепостта Царевец, ремонтиран Владишкият мост, консервирана и експонирана църквата „Св. Иван Рилски”, обновено бе дворното пространство и на съседния средновековен храм „Св. св. Петър и Павел".

Да помогнем на Ники в борбата му с болестта

http://help.actualno.com/da-pomognem-na-niki-v-borbata-mu-s-bolestta-news_522127.html

На 22 декември 2015 г., малко преди 23-тия си рожден ден,  Ники получи тежката диагноза остра лимфлобластната левкемия. Неговата Коледа не беше вълшебна, дори не беше просто добра, но той ще се справи! Пътят ще е дълъг и труден, но вярата, вече скрепила душите на близките и приятелите му около него, ще даде сили на всички ни да го извървим успешно! В момента Ники е в УМБАЛ „Св. Георги” Пловдив, където е подложен на химиотерапия, ежедневно преливане на кръв и други процедури, ко

МОН - вечната утешителна награда

http://viewpoint.actualno.com/mon---vechnata-uteshitelna-nagrada-news_521985.html

Лъжа е, че образованието е приоритет на властта. На която и да е власт. Това е логичният извод от факта, че от толкова много правителства насам нито веднъж образователното министерство не беше видяно като ключово, на което е нужно да бъде поставен най-точният човек - с експертиза, с опит, с морал и с визия. Отвратителното е, че просветното министерство винаги се причислява към по-маловажните ведомства, които се раздават като награди и залъгалки на коалиционни партньори и поддръжници. Да не ти

Грипна епидемия в Стара Загора

http://offnews.bg/news/n_1/n_623616.html

Грипна епидемия е обявена от днес в Стара Загора. Свижданията в болниците се прекратяват, въвеждат се и допълнителни мерки , съобщи РЗИ в града. Рзкрива се противогрипен кабинет в приемния сектор на болниците, ограничават се обществените масови прояви и започва наблюдение отсъствието на учениците поради остри респираторни заболявания или грип, ако броят им мине 30% ще се обяви ваканция. РЗИ Стара Загора препоръчва да се избягват затворени пространства, където се събират много хора, да се  избягва разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце. Хората да носят маски, да се спазва добра хигиена в помещенията и да се избягва тютюневия дим. Също така да се избягва преохлаждане или изсушаване на лигавиците, защото това ги прави по-уязвими и по-лесен вход за инфекциозните причинители.

Хилари Клинтън: Русия оказва постоянен натиск върху съюзниците на САЩ в Европа

https://www.24chasa.bg/Article/5280385

Русия оказва „постоянен натиск“ върху съюзници на САЩ в Европа, твърди кандидат-президентът на САЩ, претендент за номинацията на Демократическата партия – Хилари Клинтън. Тя, заедно с другия претендент за поста на ръководител на американската администрация от Демократическата партия - Бърни Сандърс - взе участие в поредния кръг на изборния дебат,Русия оказва „постоянен натиск“ върху съюзници на САЩ в Европа, твърди кандидат-президентът на САЩ, претендент за номинацията на Демократическата партия – Хилари Клинтън. Тя, заедно с другия претендент за поста на ръководител на американската администрация от Демократическата партия - Бърни Сандърс - взе участие в поредния кръг на изборния дебат,

Първи регистриран случай на вируса Зика в Испания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280387

Регистриран е първият случай на вируса Зика в Испания, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО).
Болна е бременна жена, която наскоро се върнала от Колумбия. Тя е във второто тримесечие на бременността и е под медицинско наблюдение. Състоянието й не е сериозно, но не се знае какво е състоянието на плода.
Регистриран е първият случай на вируса Зика в Испания, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО). Болна е бременна жена, която наскоро се върнала от Колумбия. Тя е във второто тримесечие на бременността и е под медицинско наблюдение. Състоянието й не е сериозно, но не се знае какво е състоянието на плода.

Блок в Русе може да изгони собственик заради неплатени 670 лева

http://pik.bg/блок-в-русе-може-да-изгони-собственик-заради-неплатени-670-лева-news480299.html

Блок в Русе може да изгони собственик заради неплатени 670 лева

Етажна собственост в Русе е на път с решение на съда да изгони свой съсед и собственик на жилище, който не е плащал такса "вход". Това става ясно от решението на Русенския районен съд (РРС), който на 2 февруари е признал, че има основание длъжникът да бъде изведен от апартамента му заради дълговете към целия вход, пише "Сега".

Неплатените разходи са натрупани за повече от 5 години и са за поддръжка на общите части на вход Д от блок "Мара Манева" на ул. "Плевен" в дунавския град. Според информацията от съда русенецът с инициали К.П.К. дължи общо 670 лв. за периода от юни 2009 до октомври 2014 г. Месечната такса е 5 лева.

След поредица от предупреждения по закона за етажната собственост и давани срокове, в крайна сметка входът свиква поредно общо събрание, на което да се саморазправи със съседа. И на 1 февруари 2015 г. решава длъжникът да бъде изведен от жилището за 1 година. От решението на съда обаче става ясно и каква е позицията на обвинения от недоволните съседи. Длъжникът не отрича, че е собственик и е съгласен, че трябва да плаща наравно с другите за поддръжката на общите части.

Той обаче се защитава и пред съда с тезата, че никога не е отказвал да плати. Неговата гледна точка е, че е поискал ясна и точна счетоводна отчетност от етажната собственост. "Всички претендирани от него суми по отделните фондове щял да плати само когато му бъде предоставена вярна първична и периодична счетоводна информация", се казва в информацията на съда по делото. Според изводите на съда обаче разпоредбата на закона за собствеността дава възможност собственик да се изважда от имота му по решение на общото събрание и то за срок до 3 години. РРС потвърждава, че процедурите са спазени от страна на етажната собственост, която е завела делото срещу съседа си.

Така се приема основанието на останалите собственици да искат изваждане на длъжника от имота му. Решението гласи още, че той трябва да плати и разноските по делото - общо 50 лева. Обвиненият може да обжалва пред Русенския окръжен съд. Възможността съсед да бъде изваден от собствеността си с решение на общото събрание е разписана в закона от няколко години и досега не е била оспорвана. Причина за решение на общото събрание например може да бъде системно нарушаване на обществения ред или заплаха от пожар.

По принцип собственикът би могъл да даде жилището под наем, да го продаде или да го остави празно. През декември миналата година в Пловдив имаше подобен случай, при който съседи осъдиха възрастна жена да напусне жилището си в блок в кв. "Кючук Париж"

. В този случай обаче не става дума за задължения, а за нарушения на реда и заплаха за самата сграда. Тя пробила ВиК инсталацията, отрязала елкабелите и дори увредила конструкцията на блока заради постоянни наводнения. С решение на Пловдивския районен съд собственичката е била осъдена да напусне апартамента за 3 години.

 

Грипът дойде! Обявиха епидемия в Стара Загора

http://pik.bg/грипът-дойде-обявиха-епидемия-в-стара-загора-news480298.html

Грипът дойде! Обявиха епидемия в Стара Загора

Грипна епидемия е обявена в Стара Загора от днес. Свижданията в болниците се забраняват. В лечебните заведения се откриват противогрипни кабинети, ограничават се и масовите прояви, информира Нова телевизия.

Училищата засега остават отворени, но ако в първия учебен ден след междусрочната ваканция, болните ученици са над 30%, учебните заведения ще бъдат затворени. Преди дни в града 3-годишно момиченце почина от грипен вирус.

Пред епидемия са още Видин, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Ямбол и Сливен. Повече от половината болни у нас са с щам „Калифорния”- по-познат като свински грип. Другите два щама, които основно ни разболяват, са „Виктория” и „Швейцария”.

Основател на SwiftKey продаде дела си в компанията за велосипед, губейки 174 млн британски лири

https://www.24chasa.bg/Article/5280381

Британското мобилно приложение, основано от трима възпитаници на Кеймбридж, предсказващо следващата дума, която искаме да напишем с помощта на изкуствен интелект, беше придобито от Microsoft за 174 милиона лири. Единият от тримата обаче е продал дела си от компанията, за да си купи велосипед, пише The Telegraph, цитиран от Британското мобилно приложение, основано от трима възпитаници на Кеймбридж, предсказващо следващата дума, която искаме да напишем с помощта на изкуствен интелект, беше придобито от Microsoft за 174 милиона лири. Единият от тримата обаче е продал дела си от компанията, за да си купи велосипед, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".

ТИР блокира пътя Русе-Бяла

http://pik.bg/тир-блокира-пътя-русе-бяла-news480297.html

ТИР блокира пътя Русе-Бяла

Временно движението се извършва в една лента по път I-5 Бяла-Русе при км 49 в района на Бяла. 

Причината е аварирал тежкотоварен автомобил.

Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

ЕП: Насилието срещу татарите на Кримския полуостров е безпрецедентно

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/02/05/2698965_ep_nasilieto_sreshtu_tatarite_na_krimskiia_poluostrov/?ref=rss


Европейският парламент заклейми насилието срещу жители на Кримския полуостров и поиска незабавно да се вземат мерки за гарантиране на човешките права на окупираната територия по време на пленарна сесия в Страсбург.

ЕП прие необвързваща законодателна резолюция по въпроса, с която призова да бъдат предприети действия. Документът осъжда отново нелегалното анексиране на Крим от Русия и призовава руската страна да предостави достъп на международни организации, които да следят за...

Съжителството с българската свобода

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/02/05/2698527_sujitelstvoto_s_bulgarskata_svoboda/?ref=rss


Текстът е публикуван в портала "Култура"

Вече за всекиго е ясно, че политиката не само прави история, но че също толкова вярно е и обратното – съжителството с историята (и вътре в нея) ни гмурва в бездните на актуалната политика. Pro domo sua, както е писал някога Цицерон. Сиреч, лично за себе си.

Последното доказателство: как страстите по българското Възраждане силно поразклатиха и без малко щяха да преобърнат колата на правителството на "историческия компромис". Нещата...

Цял квартал защити статуята на Христос, вдигната от Ванко 1

http://pik.bg/цял-квартал-защити-статуята-на-христос-вдигната-от-ванко-1-news480294.html

Цял квартал защити статуята на Христос, вдигната от Ванко 1

Жителите на цял пловдивски квартал скочили в защита на статуята на Исус Христос, с която е емблематично познат в цялата страна бившият хотел на Ванко 1 в Пловдив. Хора от квартал „Гладно поле” направили подписка, в която обяснявали, че статуята, макар и католическа, била донесла само добрини на квартала. Те настоявали скулптурата да не бъде махана от сградата, съобщи в четвъртък при посещение на новия Център за управление на трафика в сградата кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той уточни, че инициаторите на подписката потърсили за съдействие и съкварталеца си Иван Стоянов, който е шеф на общинската фирма „Чистота”, но той не се подписал на исканията им, обясни градоначалникът.

„За първи път чувам за подписка в защита на статуята на Исус Христос. Аз живея в този квартал и наистина не знам да има подписка”, отрече през смях обаче самият Иван Стоянов пред „Монитор”.

Дилемата дали статуята на Христос да бъде оставена върху бившия хотел, или да бъде премахната, стои в публичното пространство от поне година и половина. Първоначалните планове на администрацията бяха да махнат Исус Христос от покрива, като дори се обсъждаше как статуята щяла да бъде дарена на община Раковски. Първите индикации, че статуята ще бъде бранена от живеещите наоколо, се появиха още през миналия август. На 25 август м.г. кметът Иван Тотев и зам. министърът на МРРБ Деница Николова дадоха старт на изграждането на центъра за управление на трафика. Тогава към градоначалника се приближили двойка възрастни хора, които му казали, че кварталът иска католическата скулптура да не бъде премахвана. „Моля ви се, не махайте статуята на Исус Христос”, помолили те кмета Тотев, който в крайна сметка решил да се съобрази с желанията на живеещите в района.

В момента в бившия хотел на Ванко 1 е разположен Центърът за управление на трафика, а на първите етажи до няколко месеца трябва да се премести и районната администрация на „Източен”.

Стачката свърши, границата ни с Гърция остава блокирана

http://frognews.bg/news_106450/Stachkata-svarshi-granitsata-ni-s-Gartsiia-ostava-blokirana/

Границата ни с Гърция остава блокирана. Заради протеста на земедлските производители и днес тировете ще се пропускат избирателно. Движението през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден" е напълно блокирано.

Обявиха грипна епидемия в Стара Загора

http://www.bnews.bg/article-147620

В болниците са забранени свижданията и плановите операции.

Шест разрешителни за строеж са издадени в Разградско

http://pik.bg/шест-разрешителни-за-строеж-са-издадени-в-разградско-news480293.html

Шест разрешителни за строеж са издадени в Разградско

Шест разрешителни за строеж на нови сгради с шест жилища в тях са издадени от местните администрации в област Разград през четвъртото тримесечие на миналата година. Разгънатата застроена площ в тях е 1015 кв.м., сочат данните на Националния статистически институт.

През последните три месеца на 2015 година в региона са издадени разрешителни за строеж и на 31 други сгради с площ от 11 398 квадрата площ.

През периода октомври-декември 2015 г. е започнал строежът на четири нови жилищни сгради с пет жилища в тях и с 1198 кв. м разгъната застроена площ и на 13 други сгради с 6256 кв. м площ.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. местните администрации в страната са издали разрешителни за строеж на 1 056 жилищни сгради с 4 842 жилища, на 49 административни сгради/офиси и на 1 154 други сгради. Започнал е строежът на 619 жилищни сгради с 2 454 жилища в тях, на 20 административни сгради/офиси и на 468 други сгради, отчитат от НСИ.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив - 168, София (столица) - 141, Варна - 119, и Бургас - 92.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив - 91 жилищни, 4 административни и 70 други сгради; Бургас - 109 жилищни, 3 административни и 33 други сгради; София (столица) - 78 жилищни, 5 административни и 13 други сгради; Варна - 62 жилищни, 3 административни и 19 други сгради.

Границата ни с Гърция остава блокирана

https://www.24chasa.bg/Article/5280375

Границата ни с Гърция остава блокирана. Заради протеста на земеделските производители и днес тировете ще се пропускат избирателно. Движението през граничните пунктове Границата ни с Гърция остава блокирана. Заради протеста на земеделските производители и днес тировете ще се пропускат избирателно. Движението през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден" е напълно блокирано, информира Нова тв. Няма информация кога, къде и как ще бъдат пропускани леките автомобили и камионите.

Пътна обстановка в страната - 5 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=312814

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Времето във Варна - облачно и с валежи

http://pik.bg/времето-във-варна---облачно-и-с-валежи-news480292.html

Времето във Варна - облачно и с валежи

Облачно и с валежи, предимно от сняг ще бъде времето във Варна. Ще духа северозападен вятър. Максималните температури ще са 3° - 5°, вълнението на морето ще е 3 - 4 бала. Температурата на морската вода е около 7°.

Предимно сняг ще превалява през деня, но валежите ще отслабнат, след обяд и ще спират, а от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад.

Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 1° и 6°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде около и над средното за месеца.

Неразгаданите мистерии: Лицата от Белмез

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549216

Съществуват много мистериозни случки и загадки в света, за които няма разумно обяснение. Дори учени и експерти не могат да дадат логично обяснение. Вижте какво се е случило в Белмез През август, 1971 г. в испанското градче Белмез баба и внуче забелязват, че върху розовите плочки в кухнята им се е отпечатало натъжено лице. Ужасената жена веднага прави опит да го измие, но напразно, като единственият ефект от миенето е, че очите на загадъчното лице стават още по-големи и печални. Притесненият стопанин на дома изкъртил плочките и замазал с цимент...

Бомба избухнала на сомалийския самолет, успял да кацне аварийно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549277

Взривно устройство от военен тип е избухнало на борда на пътнически самолет Еърбъс А321 на сомалийската авиокомпания Даало еърлайнс, който извърши аварийно кацане във вторник, предаде ТАСС, позовавайки се на Си Ен Ен. Пилотът, приземил самолет след взрив на борда: Мисля, че беше бомба Според запознати с разследването на борда на самолета са открити частици от взривни вещества. Властите на САЩ смятат, че бомбата е била внесена в самолета от член на радикалната групировка Аш Шабаб, която е свързана с Ал Каида.

Температурите се понижават, максималните ще са между 2° и 7°

https://www.24chasa.bg/Article/5280364

Днес все още ще превалява, предимно сняг, но валежите ще отслабнат, след обяд и ще спират. Значителни по-количество ще са в крайните югоизточни райони от страната. След пладне от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 2° и 7°.Днес все още ще превалява, предимно сняг, но валежите ще отслабнат, след обяд и ще спират. Значителни по-количество ще са в крайните югоизточни райони от страната. След пладне от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 2° и 7°.

Студено в цялата страна, максимални температури до 7 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280362

Застудяването продължава в цялата страна и градусите падат. Днес все още ще превалява, предимно сняг, но валежите ще отслабнат, след обяд и ще спират. Значителни по-количество ще са в крайните югоизточни райони от страната. След пладне от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад.

Нацията има нужда от пречистване. Затъваме отново в партийна конюнктура

http://bulgarski.pogled.info/news/71300/Natsiyata-ima-nuzhda-ot-prechistvane-Zatavame-otnovo-v-partiina-konyunktura

/Поглед.инфо/ На 4 февруари в Националната галерия ще бъде открита голяма изложба "Васил Левски - символи и епоха". В залите на галерията са наредени най-известните картини, на които е изобразен Апостола. Освен тях са представени и редки документи и снимки на Дякона, на негови съратници в борбата срещу турското робство в България.

"Волфсбург" привлече най-добрия английски играч... на FIFA

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/05/2698925_volfsburg_privleche_nai-dobriia_angliiski_igrach_na/?ref=rss


"Волфсбург" направи изключително силен трансфер тази зима, привличайки най-добрия английски играч. 

Ако не сте разбрали за този трансфер, то това е защото става въпрос за Дейвид Байдъуей (никнеймът на играча - David BTW), който е шампион по най-известния футболен симулатор в света - FIFA.
 Електронната игра е една от най-популярните в света, а 22-годишният англичанин я играе професионално от пет години насам. Той е представял родината си Интерактивното световно първенство и е...

Над 500 младежи без работа във видинско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549244

На територията на област Видин за края на 2015 година най-високо е равнището на безработица в община Белоградчик - 52,50 %. Това съобщи Милчо Цоков - директор на БТ-Видин. През декември във Видин за едно работно място са се конкурирали 36 безработни. За същия период работа са започнали общо 159 души. В областта в сравнение с предходния месец е отчетен ръст 0,29 пункта, а общо безработните във Видин са 8873 души, в Кула - 973, и в Белоградчик - 3295, регистрирани в БТ. За цялата област безработните младежи до 29-годишна възрасти са 538, което е...

Над 80 снегорина чистят столичните улици и булеварди

http://pik.bg/над-80-снегорина-чистят-столичните-улици-и-булеварди-news480290.html

Над 80 снегорина чистят столичните улици и булеварди

През тази нощ във връзка с валежите от сняг в София са направени обработки със смеси срещу заледяване на основните пътни платна. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Обработени са улици и булеварди, по които се движи обществения градски транспорт, както и стръмни участъци и основни улици в кварталите.

На терен работят над 80 специализирани машини за снегопочистване. Обработена е Южната дъга на околовръстен път.

Опесъчаване е изпълнено на планинските пътища в парк Витоша Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове.   Към момента продължава снегопочистване в районите Връбница, Панчарево, Витоша, Лозенец, Овча купел.

Градският транспорт в момента се движи по всичките си маршрути. Напомняме на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да бъдат внимателни на пътя.


Кадиев: „Златните отсъстващи” избраха Кунева

http://petel.bg/Kadiev-----Zlatnite-otsastvashhi----izbraha-Kuneva__143896

Кадър: bTV „Докато преди имаше един „златен пръст” на Волен Сидеров, сега имаше „златни отсъстващи” и нагла демонстрация на модела КОЙ,...

Освеженият "Опел Мока" ще дебютира в Женева

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/02/05/2698859_osvejeniiat_opel_moka_shte_debjutira_v_jeneva/?ref=rss


След над 500 хил продажби за три години "Опел Мока" ще мине през освежаване, като новата версия ще носи добавката X-към името си. Автомобилът ще дебютира на автосалона в Женева (1- 13 март) и ще излезе на пазара през тази есен.

"Опел Мока Х" се отличава със свеж дизайн, ново вътрешно пространство и ново поколение инфоразвлекателни системи. Наред с дебютиралото наскоро на пазара ново поколение 1.6-литрови "шептящи дизели", "Мока" X ще разшири и бензиновата си гама с новата генерация...

ЕС призова Русия да върне Крим на Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280356

Европейският парламент прие резолюция, с която отново осъди анексирането на Крим от Русия и заяви, че връщането му на Украйна е необходимо условие за възобновяване на сътрудничеството между Брюксел и Москва, включително за отмяна на санкциите срещу руската страна, предаде Би Би Си.
В документа се подчертава,
Европейският парламент прие резолюция, с която отново осъди анексирането на Крим от Русия и заяви, че връщането му на Украйна е необходимо условие за възобновяване на сътрудничеството между Брюксел и Москва, включително за отмяна на санкциите срещу руската страна, предаде Би Би Си. В документа се подчертава,

Шофьорът на катастрофиралия в Македония автобус твърди, че не е карал бързо

http://crime.actualno.com/shofioryt-na-katastrofiralija-v-makedonija-avtobus-tvyrdi-che-ne-e-karal-byrzo-news_522122.html

ТИР вървеше наполовина в моето платно, по инстинкт завих леко надясно, а когато опитах пак да изляза хубаво на пътя, задницата на автобуса тръгна да се свлича в канавката. Не знам как се получи, но в крайна сметка се удари в дърветата. Автобусът не падна в движение, наклони се надясно и тръгна, след което се обърна. Това обясни шфоьорът Любомир Лазаров относно Най-много карах със 70 километра в час, не съм превишавал скоростта, категоричен беше водачът. Не съм заспивал, отрече още той. Който не

И какво, някой да се оплаче на лисабонския поп за гръцките блокади?

http://cite.actualno.com/i-kakvo-njakoj-da-se-oplache-na-lisabonskija-pop-za-gryckite-blokadi-news_522120.html

С този въпрос водещият на Нова телевизия Виктор Николаев се обърна към евродепутата Ангел Джамбазки за коментар относно проточилите се блокади на граничните ни пунктове с Гърция, които пречат изключително много на превозвачите ни. Според Джамбазки блокадите на Кулата и Илинден са пряко нарушение на Лисабонския договор - за свободата на движение. Той определи блокадите като "глезотия" и "изключителна наглост", като внуши, че само България страда, въпреки информацията за блокада на пунктовете с М

Отиде си и Морис Уайт - основателят на "Earth, Wind & Fire"

http://music.actualno.com/otide-si-i-moris-uajt---osnovateljat-na-earth-wind-amp-fire-news_522125.html

Още един известен музикант си отиде. Основателят на групата "Earth, Wind & Fire" Морис Уайт почина на 74 годишна възраст в дома си в Лос Анджелис, съобщи bTV. Съобщението беше направено във Facebook от неговия брат и партньор в групата Върдин Уайт. Морис от години страдаше от болестта на Паркинсон. Уайт основа "Earth, Wind & Fire" в края на 60-те години. Групата е продала 90 милиона албума в цял свят. "Earth, Wind & Fire" е спечелила шест награди "Грами" и е включена в Залата на с

Федерацията по джудо не казала на МВР за треньор-насилник, защото била на 6 километра

http://crime.actualno.com/federacijata-po-djudo-ne-kazala-na-mvr-za-trenior-nasilnik-zashtoto-bila-na-6-kilometra-news_522126.html

Опипване, блудстване, дори изнасилване – това са обвиненията на няколко момичета към 65-годишния треньор по джудо Симеон Ценев. В спортните среди и във Федерацията по джудо знаят, при това от години. Според анонимна жена, говореща по Нова телевизия, Ценев в продължение на години прави това. Тя сподели, че на млади години, преди над 20 години, тя е тренирала джудо, била е на лагер в Португалия с Ценев и той нарочно е направил така, че да бъдат в една стая. Изкарах една ужасна седмица, чувс

Европарламентът призова Косово да бъде признато от всички държави членки на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/02/05/2698961_evroparlamentut_prizova_kosovo_da_bude_priznato_ot/?ref=rss


Косово трябва да бъде признато от всички държави членки от на Европейския съюз, а гражданите там трябва да получат либерализиран режим на пътуване в общността. Това послание изпратиха евродепутатите в Страсбург по време на дебат в пленарна зала.

"Бъдещето на независимо Косово е в Европейския съюз, но трябва да се направи повече в борбата с корупцията и организираната престъпност", добави още докладчикът.

"Косово е единствената държава в Западните Балкани, на чиито граждани...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=312813

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 5 февруари са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето пълният списък: - от 08:30 ч. до 16:00 ч.

БСП Перник избира ново ръководство на 16 април

http://www.zapernik.com/politika/bsp-pernik-izbira-novo-rukovodstvo-na-16-april_41471/

БСП Перник избира ново ръководство на 16 април 2016 г. Това ще стане на конференция на общинската организация на столетницата, бе решено на разширен пленум на Общинския съвет на БСП, който бе проведен в зала „Панорама”.

На заседанието бе даден стартът на отчетно изборната кампания на...

Продължава

Гледат делото срещу Иван Евстатиев в МБАЛ-Пазарджик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549211

По разпореждане на Районен съд-Панагюрище делото за искането за изменение на мярката за неотклонение на Иван Евстатиев ще бъде разгледано този петък, 5 февруари от 14,15 часа. Заседанието на съда ще бъде проведено в Многопрофилната болница за активно лечение –Пазарджик по разпореждане на съдията-докладчик по делото Диана Стателова от Районния съд в Панагюрище. До второ дело по този повод се стигна, след като в понеделник защитата на Евстатиев подаде искане за промяна на мярката в по-лека. Повод за това стана заболяването на обвиняемия, който ...

Достоен българин: Шофьор на ученически рейс в Рудозем сам прави подаръци за децата на Коледа

https://www.24chasa.bg/Article/5279653

Към читателите: Помогнете да изберем достойните българи на годината

2016-а - годината, в която вестник “24 часа” навършва 25 години и навлиза в следващите си 25 години, се обръщаме към читателите за “Достойните българи на годината” - една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи на “24 часа”. Предстои 14-ото издание.
От 2003 г.Към читателите: Помогнете да изберем достойните българи на годината 2016-а - годината, в която вестник “24 часа” навършва 25 години и навлиза в следващите си 25 години, се обръщаме към читателите за “Достойните българи на годината” - една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи на “24 часа”. Предстои 14-ото издание. От 2003 г.

Стоичков сред 15-те "един играч - един отбор"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5279283

Христо Стоичков бе нареден в престижна класация в категорията "един футболист - един отбор". Сайтът "Уон Футбол" сложи кавалера на "Златната топка" на 14-о място заради четвъртото място на България на Мондиал '94. Номинацията идва малко преди Камата да навърши 50 години. "Стоичков е най-великият футболист в страната си и не е изненадващо,
Христо Стоичков бе нареден в престижна класация в категорията "един футболист - един отбор". Сайтът "Уон Футбол" сложи кавалера на "Златната топка" на 14-о място заради четвъртото място на България на Мондиал '94. Номинацията идва малко преди Камата да навърши 50 години. "Стоичков е най-великият футболист в страната си и не е изненадващо,

Паисий, мулти-култи и сблъсъкът на фашизмите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5279525

Мнозина от т.нар. политическа класа прислугват на САЩ и брюкселските му послушници да остържат всичко национално
 Всички империи в историята задължително са опитвали да глобализират племената и народите в завладените територии

Отстраняването на одиозния министър Тодор Танев от поста можеше да стане още след нетрезвите му оценки за „пълната
Мнозина от т.нар. политическа класа прислугват на САЩ и брюкселските му послушници да остържат всичко национално Всички империи в историята задължително са опитвали да глобализират племената и народите в завладените територии Отстраняването на одиозния министър Тодор Танев от поста можеше да стане още след нетрезвите му оценки за „пълната

Всяко куче с чип за 40 лева, за котките не е задължително

http://pik.bg/всяко-куче-с-чип-за-40-лева-за-котките-не-е-задължително-news480215.html

Всяко куче с чип за 40 лева, за котките не е задължително

На всяко домашно куче вече задължително ще се поставя микрочип, решиха депутатите, приемайки окончателните промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Мярката ще важи и за конете, но на практика ще обхване само домашните любимци на стопаните, които съвестно ги регистрират.

Цената на задължителния чип е около 40 лв. Очакванията са по този начин загубени животни да бъдат откривани лесно, а и да намалеят случаите на изоставяне. Досега се позволяваше вместо микрочип да се прави татуировка на кучето. С времето обаче изображението избледнява, твърдят експерти. Микрочипът съдържа уникален идентификационен код, който на практика е индивидуалният номер на животното, информира "Стандарт". След поставянето му ветеринарният лекар трябва да въведе данните в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Регистрацията на домашните любимци и в момента е задължителна при навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст. Собственикът регистрира животинчето при ветеринарен лекар, но вече отпада задължението да представя документ за платена такса.

Чипът не е задължителен за котките, освен ако животното не пътува.

Изненадващо обаче парламентът се отказа да глобява стопаните на големи породи кучета, които ги разхождат по паркове и градинки без повод и намордник. Текстът не предизвика възражения, при все че през ноември на първото четене на закона парламентът въведе санкции между 50 и 150 лв. за всеки собственик на домашен любимец, който е пуснат да тича без придружител и каишка в населено място.

Ветеринарите пък, които не подават навреме сигнал за пламнала зараза, ще бъдат наказвани още по-строго - техните глоби ще бъдат от 1000 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 4000 лв.

 

Кунева ще се срещне с държавния министър за Европа във външното министерство на Германия Михаел Рот

http://pik.bg/кунева-ще-се-срещне-с-държавния-министър-за-европа-във-външното-министерство-на-германия-м-news480284.html

Кунева ще се срещне с  държавния  министър за Европа във външното министерство на Германия Михаел Рот

Вицепремиерът Меглена Кунева се среща с висш представител на външното министерство на Германия в петък. Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще се срещне с държавния министър за Европа във Федералното министерство на външните работи на Германия Михаeл Рот, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата ще обсъдят предизвикателствата пред Европейския съюз, мигрантската криза и преговорите с Великобритания.

Меглена Кунева и Михаeл Рот ще дадат изявления за медиите в 11:00 часа. в Министерския съвет. След това двамата ще вземат участие и в конференцията „Двете лица на кризата в Европа: тест за солидарността и външната политика“ в зала „Мусала“ на хотел „Хилтън“. 

Бизнесът иска промени в данък „уикенд”

http://pik.bg/бизнесът-иска-промени-в-данък-„уикенд”-news480214.html

Бизнесът иска промени в данък „уикенд”

Бизнесът е в готовност да входира в Министерството на финансите и в парламента редица предложения, свързани с налога за ползваните за лични нужди служебни активи, по- известен като данък “уикенд”. Това съобщи във Велико Търново председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него сегашната процедура влече изключително тежко администриране, което може да доведе до безсмислено пилеене на пари и усилия. По думите му пред особено големи затруднения са изправени малките и средните предприятия, които са принудени да назначават допълнително хора, за да водят отчетността.

“Сегашните указания дават възможност за корупция и създават предпоставки за груб административен натиск към бизнеса. В тази връзка подготвихме общо предложение на работодателските организации и специализираните асоциации”, коментира Васил Велев.

Той допълни, че ако бъдат реализирани предложенията, това ще доведе до еднакво за всички прилагане на този данък. Проектът вече е готов, като най- вероятно през идната седмица ще бъде представен в Министерството на финансите и в Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание.

“Нашите предложения са в две посоки. Първата е въвеждане на праг. Идеята е данък “уикенд” да не важи за всички активи, а за тези над 50 000 лв. Предлагаме и въвеждане на съотношение за служебно и лично ползване, фиксирано по видове активи, които да са еднакви за всички. Целта е да няма възможност за неравно третиране на предприятията”, коментира Васил Велев.

Асоциацията ще настоява още да бъде променен начинът, по който държавата се намесва в пазара на труда чрез определяне на минимална работна заплата. “Стремежът да се повишат доходите водят до административно увеличение, несъобразено със състоянието на икономиката”, подчерта Велев.

Организацията предлага минималната работна заплата да се договаря между браншовите организации на работодателите и синдикатите, като тя да бъде различна за отделните икономически дейности. “Наблюдаваме голяма разлика в средните работни заплати. За IT секторът възнаграждението е около 2000 лв., а за сферата на хотелиерство и ресторантьорство- 500- 600 лв.”, каза Васил Велев.

Той е категоричен, че ако бъде въведена предложената промяна, това ще доведе до по- високи средни доходи и по- голяма заетост. Велев информира за приоритетите на Асоциацията на индустриалния капитал в България. От организацията алармират за липса на кадри по определени специалности. Според експертите това може да се преодолее чрез въвеждането на държавни стипендии за специалности, които са дефицитни на пазара на труда.

Друго предложение в сферата на образованието е финансирането на висшите училища да бъде обвързано с реализирането на кадрите им, пише "Труд". Други планирани реформи касаят медицинската и трудовата експертиза, секторите сигурност и правосъдие, енергетика. Във Велико Търново Асоциацията на индустриалния капитал в България проведе среща с над 20 представители на местния бизнес, които бяха запознати както с основните задачи пред организацията, така и с възможностите за финансиране по оперативните програми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=312812

Събития: 506 г. – Кралят на вестготите Аларих II издава сборник с римски закони. 1204 г. – Алексий V Дука Мурзуфул е коронясан за император на Византия. 1762 г. – Френската островна колония Мартиника е превзета от Англия.

БСП иска отлагане на закона за предучилищното и училищното образование

http://bulgarski.pogled.info/news/71298/BSP-iska-otlagane-na-zakona-za-preduchilishtnoto-i-uchilishtnoto-obrazovanie

/Поглед.инфо/ Мерджанов: Надяваме се за този период управляващите да се просветлят, че е нужна отмяна и преразглеждане

След топлите дни: 11 см сняг в София, 9 – в Разград

http://petel.bg/Sled-toplite-dni--11-sm-snyag-v-Sofiya--9-----v-Razgrad__143888

Илюстрация: Булфото Времето се обърна буквално за ден и от 20 градуса в сряда, в петък вече има снежна покривка. Най-много сняг натрупа в...

Руски спътник ще може от космоса да надзърне под земната повърхност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549258

Създаденият в Самара спътник "Аист-2Д", който се планира да бъде изведен на орбита в рамките на първата пускова кампания от космодрума Восточний, ще може от космоса да наблюдава не само земната повърхност, но и обекти в гъстите гори и под земята, предаде ТАСС. Това бе оповестено от пресслужбата на Самарския държавен аерокосмически университет. "Радарът на "Аист-2Д" ще е с далеч по-голяма способност да "прониква" под земната повърхност в сравнение с намиращите се днес на орбита радари. Радарът ще може да "прониква" от няколко десетки сантиметра ...

Мутафова в Берлин: Не знам защо ме харесвате да се правя на куку

https://www.24chasa.bg/Article/5279677

Актрисата изигра “Госпожа Стихийно бедствие” за 1009-и път в немската столица навръх 94-годишнината си

“Благодаря на всички, които по никое време решиха да гледат тази шантава пиеса, че и да се радват и ръкопляскат. Аз съм в нея една ужасна бабичка - направо не се понасям вече, но не знам защо ме харесвате да се правя на куку и така над 1009 пъти Актрисата изигра “Госпожа Стихийно бедствие” за 1009-и път в немската столица навръх 94-годишнината си “Благодаря на всички, които по никое време решиха да гледат тази шантава пиеса, че и да се радват и ръкопляскат. Аз съм в нея една ужасна бабичка - направо не се понасям вече, но не знам защо ме харесвате да се правя на куку и така над 1009 пъти

Евтини кредити за предприемачи до 29 години

http://pik.bg/евтини-кредити-за-предприемачи-до-29-години-news480213.html

Евтини кредити за предприемачи до 29 години

Младежи до 29 години ще могат да получават кредити с ниски лихви за започване на собствен бизнес. За подкрепа на предприемачите ще бъдат създадени финансови инструменти със средства от инициативата за младежка заетост, по която България ще получи 216 млн. лв. европари до 2020 г. Идеята е Министерството на труда и социалната политика, което вече е предложило необходимите промени в оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР).

„Ще предложим да се създаде кредитна линия за финансиране на проекти за създаване на микропредприятия от младежи“, каза зам.-министърът на труда Зорница Русинова.. Идеята ще се обсъжда на 19 февруари от Комитета за наблюдение на ОПРЧР. Затова все още няма яснота за финансовите параметри.

Засега има две идеи. Първата е да се създаде фонд за микрокредитиране, който би могъл да предостави улеснен директен достъп до средства за инвестиции или оборотен капитал за нуждите на новосъздадените предприятия. Втората възможност е да се структурира фонд, който да гарантира кредитите за микропредприятията, създадени със субсидия от оперативната програма. Целта е да се понижат лихвите по теглените от младите предприемачи заеми.

Социалното министерство вече обяви, че ще насочи 20 млн. лв. от оперативната програма към Фонда на фондовете, който ще управлява финансовите инструменти по европрограмите. Първоначалната идея беше с парите да се финансират проекти за създаване на социални предприятия. Тази сума ще бъде увеличена, за да се осигурят средства и за младите предприемачи, каза Русинова.

През пролетта министерството планира да отвори схема за квалификация и обучение на младежи, които искат да започнат собствен бизнес. От есента ще започне друга схема, по която предприемачите ще могат да кандидатстват за финансиране на проектите си, добави Русинова.

Статистиката показва, че през 2013 г. самонаетите до 29 години са били 24 000, или едва 2% от всички в тази възрастова група.

 

 

 

 

"Труд"

Самолети ще поят пътниците с вода от горивни елементи

http://sciencelogy.actualno.com/samoleti-shte-pojat-pytnicite-s-voda-ot-gorivni-elementi-news_521991.html

Британската компания easyJet ще поведе до края на тази година изпитания на авиационна система за електроснабдяване с водородни горивни клетки, съобщава The Telegraph. Става дума за прототип, чиято мощност няма да е достатъчна за осигуряване на потребностите на самолетното бордово оборудване. Според думите на техническия директор на easyJet Йън Дейвис в резултат на работата на горивните клетки ще се образува вода, която след това може да се използва за миене на тоалетните или да се дава на пътн

Къде ще спрат водата в София днес

http://sofia.actualno.com/kyde-shte-sprat-vodata-v-sofija-dnes-news_522121.html

Във връзка с провеждане на степ тест за измерване на налягането във водопроводната мрежа в кв. „Модерно предградие“ , се налага спиране на водоподаването от 00:00 до 6:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: кв. „Модерно предградие“. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. &bd

Границата на Кулата остава затворена и днес

http://society.actualno.com/granicata-na-kulata-ostava-zatvorena-i-dnes-news_522119.html

И днес се очаква блокадата от страна на гръцките фермери на граничен пункт Кулата – Промахон. На този пункт опашката от чакащи тирове вчера достигна 20 км в двете посоки. Късно снощи бе отворен граничният пункт Илинден. Възстановено е движението и през граничен пункт „Петко войвода”, съобщи bTV. Вчера имаше напрежение на Кулата заради поредния ден на блокада на границата. Опашката беше 40-километрова - по 20 км от всяка страна на границата. През деня тирове блокираха достъпа

Кадиев: Няма управляващи, няма опозиция, всичко е моделът КОЙ. Къде са протестите?

http://politics.actualno.com/kadiev-njama-upravljavashti-njama-opozicija-vsichko-e-modelyt-koj-kyde-sa-protestite-news_522123.html

Кунева е абсолютно неподготвена. За разлика от други министерства, където приемам политически назначения, точно в МОН би трябвало да е професионално подготвено лице. Това е една нагла демонстрация на сделка между няколко политически партии. Ако преди години имаше златния пръст на Сидеров, сега имаше златните отсъстващи. Това заяви независимият депутат Георги Кадиев пред bTV в коментар за избора на Меглена Кунева за министър на образованието. Имаме една константна Делян Пеевски и около нея се см

Сливен остава без парно и топла вода заради авария

http://sliven.actualno.com/sliven-ostava-bez-parno-i-topla-voda-zaradi-avarija-news_522124.html

Сливен остава без парно и топла вода заради авария, съобщиха за Радио „Фокус”-Сливен от Информационния център на Топлофикация – Сливен. От 6.00 часа тази сутрин до 18.00 часа заради авария в топлопреносната мрежа е спряно топлоподаването към целия град. След 18.00 часа до 24.00 часа с прекъснато топлоснабдяване ще останат кварталите "Младост", "Дружба", "Сини Камъни" и "Българка". От Центъра допълниха, че по-възможност топлоснабдяването може да бъде възстановено и по-рано. Зар

Студено, с валежи от сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549273

Днес все още ще превалява, предимно сняг, но валежите ще отслабнат, а след обяд и ще спират, от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 1 и 6 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде около и над средното за месеца. По Черноморието ще бъде облачно и с валежи, предимно от сняг. Ще духа до умерен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 3 и 5 градуса, вълнението на морето ще е 3-4 бала. Тем...

Църквата чества Света мъченица Агатия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549276

На 5 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри. На тази дата православната църква почита паметта на Св. мъченица Агатия, от старогръцки името означава "добра". Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения срещу християните. Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и смърт. Агатия (Добра) е родена в Палермо (Сицилия) - била скромна християнка, славела се със своята красота, добродетел и знатен род. Роди...

Панов призова Борисов да каже кой изпрати есемеса за „Яневагейт”

http://bulgarski.pogled.info/news/71297/Panov-prizova-Borisov-da-kazhe-koi-izprati-esemesa-za-YAnevageit

/Поглед.инфо/ Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отправи молба към премиера Бойко Борисов да разкрие кой му е изпратил есемеса от заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 14 януари. Той подчерта, че само така премиерът ще покаже, че наистина държи на авторитета и независимостта на съдебната система и на разделението на властите.

Таксиметров шофьор изчезва с вещите и парите на руснак след спор за цената на превоза

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5jV3FQuG0rY/

На 04.02.т.г. 63- годишен руски гражданин съобщава за това, че предния ден около 19.00 ч. пред к-с «Амадеус – 3» в Слънчев бряг, след спор за стойността на превоза от Летище Бургас до Слънчев бряг, възникнал между него и превозилия го таксиметров шофьор, същият потеглил в неизвестна посока, като в багажника на автомобила му останала пътната чанта на руснака, съдържаща фирмени документи и сумата от 3 900 евро, съобщиха от пресцентъра на полицията. Работата по случая продължава.

Прогноза за времето - 5 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=312811

Ще бъде облачно с повсеместни валежи от сняг, на места по поречието на Дунав и по Черноморието – от дъжд. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°. По Черноморието ще бъде облачно и с валежи, предимно от сняг. Ще духа до умерен север-северозападен вятър.

Подозират Турция за убийството на руския военен съветник

http://svetoven.pogled.info/news/71296/Podozirat-Turtsiya-za-ubiistvoto-na-ruskiya-voenen-savetnik

/Поглед.инфо/ Гибелта на руския военен съветник в Сирия може би е причинена от артилерийски обстрел по сирийска територия от страна на Турция, съобщи в четвъртък (4 февруари) „Комсомольская правда“ , позовавайки се на източници от сирийската армия.

Седем министри са повикани за парламентарния контрол

http://pik.bg/седем-министри-са-повикани-за-парламентарния-контрол-news480281.html

Седем министри са повикани за парламентарния контрол

Седем министри ще отговарят на депутатски питания по време на редовния парламентарен контрол. Първа ще отговаря и то само на един въпрос министърът на правосъдието Екатерина Захариева за закриването на Районен съд - Котел. Втора ще отговаря Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, към нея са отправени 3 въпроса.

След нея, министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще отговаря на 10 въпроса, между които за политиката на Министерството на земеделието и храните за стимулиране на земеделските производители от дребния и среден земеделски бизнес.

Транспортният министър Ивайло Московски ще отговаря на 8 депутатски питания, между които за спирането на експрес "Чайка". Ще отговаря и на въпрос за ненормални условия за пътуване по най-дългата железопътна дестинация в България.

На депутатски въпроси ще отговорят и министрите Николина Ангелкова – на туризма, Теменужка Петкова – на енергетиката и Вежди Рашидов – на културата. 

САЩ: Избягвайте Югоизточна Турция, може да ви отвлекат

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-izbiagvajte-iugoiztochna-turciia-mozhe-da-vi-otvlekat-6049513

Държавният департамент препоръча на американците да отложат пътуванията си до Югоизточна Турция, която граничи със Сирия

САЩ: избягвайте Турция, може да ви отвлекат

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-izbiagvajte-turciia-mozhe-da-vi-otvlekat-6049513

Държавният департамент препоръча на американците да отложат пътуванията си до югоизточна Турция, която граничи със Сирия

Лавров: Русия никога няма да забрави подкрепата на Турция за терористите

http://svetoven.pogled.info/news/71295/Lavrov-Rusiya-nikoga-nyama-da-zabravi-podkrepata-na-Turtsiya-za-teroristite

/Поглед.инфо/ Турските власти редовно отказват да сътрудничат на Русия за задържането и предаването на нейни граждани, подозирани за участие в терористични групировки и Москва няма да забрави „това помагачество за тероризма“. Това казва руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианското списание „Лимес“ , предаде РИА „Новости”.

Цяла нощ без вода в "Модерно предградие", по 12 часа в центъра

http://offnews.bg/news/n_1/n_623594.html

Във връзка с провеждане на степ тест за измерване на налягането във водопроводната мрежа в кв. „Модерно предградие", се налага спиране на водоподаването от 00:00 до 6:00 часа на кв. „Модерно предградие". Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Иван Вазов" в Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа по ул. „Иван Вазов" от бул. „Васил Левски" до ул. „6-ти септември". Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Патриарх Евтимий" в Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бул. „Васил Левски", ул. „Георги С. Раковски", бул. „Патриарх Евтимий".  Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Опълченска" в Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа по ул. „Опълченска" от ул. „Пиротска" до ул. „Цар Симеон". Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Арсеналски" в жк. „Лозенец", се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:00 часа по бул. „Арсеналски" от ул. „Богатица" до ул. „Бяла" и на ул. „Бяла".  Във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Плиска" в жк. „Лагера", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа по ул. „Плиска" от ул. „Добрич" до ул. „Христо Матов". Във връзка с разкриване и диагностика на уличен водопровод на ул. „Лъката" в с. Негован, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на ул. „Васил Левски", ул. „Езерата", ул. „Борис Найденов", ул. „Лъката".  Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Пловдивско поле" в жк. „Дървеница", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа по ул. „Пловдивско поле" от бул. „Андрей Ляпчев" до №45. 

Режат схемите за кражби на фирми

http://petel.bg/Rezhat-shemite-za-krazhbi-na-firmi__143890

Илюстрация: Булфото Прехвърлянето на фирми, на дружествени дялове и смяната на управител ще се извършват както и досега пред нотариус,...

Шофьорът на катастрофиралия автобус в Македония: Обърнах се, защото срещу мен идваше ТИР

http://petel.bg/SHoforat-na-katastrofiraliya-avtobus-v-Makedoniya--Obarnah-se--zashhoto-sreshhu-men-idvashe-TIR__143892

Кадър Нова тв На пътя срещу мен имаше ТИР. Той се движеше в половината на моето платно. Аз по инстинкт завих вдясно, за да го избегна, но...

Все повече малки момиченца се омъжват насила в Иран

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549261

Все повече момиченца на възраст 10 години или по-малки са омъжвани насила в Иран, заяви Комитетът на ООН по правата на децата и изрази съжаление, че в страната се толерират сексуални отношения с 9-годишни момиченца, предаде Франс прес. Комитетът, който следи промените в състоянието на правата на децата във всички страни по света, заявява в последния си доклад за Иран, че е "силно притеснен от информация, съобщаваща за нарастване на броя на момиченца на 10 години или по-малки, които са подложени на принудителни бракове с много по-възрастни мъже"...

Москва и Вашингтон сочат различни виновници за проблемите в сирийските преговори

http://svetoven.pogled.info/news/71294/Moskva-i-Vashington-sochat-razlichni-vinovnitsi-za-problemite-v-siriiskite-pregovori

/Поглед.инфо/ Отговорност за спирането на преговорите между правителството в Сирия и опозицията е на делегацията на опозицията, сформирана в резултат на срещата в Рияд.

Обърната баница

https://www.24chasa.bg/Article/5279558


Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Турция коментира подозренията на Русия, че готви нахлуване в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/71293/Turtsiya-komentira-podozreniyata-na-Rusiya-che-gotvi-nahluvane-v-Siriya

/Поглед.инфо/ В Анкара коментираха подозренията на руското Министерство на отбраната, според което Турция може би се готви за военно нахлуване на територията на Сирия. Премиерът на Турция Ахмед Давутоглу заяви, че по този начин, Москва се опитва да отклони вниманието от своите действия в Сирия.

Ащън Картър приветства готовността на Саудитска Арабия за операция в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/71292/Ashtan-Kartar-privetstva-gotovnostta-na-Sauditska-Arabiya-za-operatsiya-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Министърът на отбраната на САЩ Ащън Картър оценява положително заявлението на Саудитска Арабия за готовността й за участие в сухопътна операция в Сирия. Това съобщи шефът на Пентагона в четвъртък по време на реч в американския щат Невада.

Редът в кухнята помага за отслабване

http://curious.actualno.com/redyt-v-kuhnjata-pomaga-za-otslabvane-news_521952.html

Изследователи са изяснили, че хаосът в кухнята кара жените да ядат повече. Научната работа е публикувана в Environment and Behavior, съобщава сайтът на Корнуелския университет. В експеримент взели участие 101 жени. Опитът се заключавал в това, че част от жените били оставени в идеално подредена кухня, а друга част – в кухня, в която царял хаос (по шкафовете имало мръсни съдове, на масата се търкаляли вестници, постоянно звънял телефонът). Те трябвало да почакат, докато дойде друг човек.

Турция отговори на Русия за Сирия: Правим каквото трябва за сигурността си

http://asia.actualno.com/turcija-otgovori-na-rusija-za-sirija-pravim-kakvoto-trjabva-za-sigurnostta-si-news_522117.html

Москва се опитва да отклони вниманието от своите действия в Сирия. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в отговор на руските обвинения, че Турция се готви да нахлуе в Сирия. „Турция има пълното право да вземе всички мерки, за да защити своите мерки за сигурност", каза Давутоглу. Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби на свой ред заяви, че не възнамерява да обсъжда тази тема. Според него Турция предприема стъпки за затваряне на 98-километров участък от г

Хората в Мизия още не могат да преживеят голямото наводнение от 2014 г.

http://vraza.actualno.com/horata-v-mizija-oshte-ne-mogat-da-prejivejat-goljamoto-navodnenie-ot-2014-g-news_522118.html

Две години след голямото наводнение в Мизия, много хора все още живеят във фургони. Фургоните са около 30. Студено е, при много ниските температури през януари замръзваха вратите, не можехме да ги отворим, разказва баба Калутка пред Нова телевизия. Свикнали сме вече, добавя друг мъж. Според баба Трифонка за един месец във фургона сметката за ток е 120 лева. Сметката я плаща дъщеря ѝ, защото иначе възрастната жена не би могла да си позвлои да покрие дълга. И най-новият фургон е по-зле от най-ст

КС ще гледа искането топлофикациите да не начисляват такса за юристконсулт

http://society.actualno.com/ks-shte-gleda-iskaneto-toplofikaciite-da-ne-nachisljavat-taksa-za-uristkonsult-news_522113.html

Конституционният съд образува дело по искането на омбудсмана Мая Манолова да се отмени таксата за юристконсулт, която "Топлофикация" налага на загубили съдебно дело срещу нея платци. За докладчик е определена Таня Райковска, която доскоро бе зам.-шеф на Върховния касационен съд. Манолова настоява да се премахне правилото на юрисконсултите да се присъждат "адвокатски" възнаграждения. Поводът е, че по делата на топлофикациите се определят суми, които не отиват за юрисконсултите, а влизат по сметки

Тръмп води в партийните предпочитания на републиканците от Ню Хемпшир

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/71291/Tramp-vodi-v-partiinite-predpochitaniya-na-republikantsite-ot-Nyu-Hempshir

/Поглед.инфо/ Милиардерът Доналд Тръмп изпреварва значително конкурентите си в щата Ню Хемпшир. Там на 9 февруари са първите по време на настоящата кампания в САЩ първични вътрешнопартийни избори за президентски кандидат.

Гледат мярката на Иван Евстатиев в болницата в Пазарджик

http://pik.bg/гледат-мярката-на-иван-евстатиев-в-болницата-в-пазарджик-news480276.html

Гледат мярката на Иван Евстатиев в болницата в Пазарджик

По разпореждане на Панагюрския районен съд делото за искането за изменение на мярката за неотклонение на Иван Евстатиев ще бъде разгледано в петък, 5 февруари 2016 г., от 14:15 часа в МБАЛ –Пазарджик. Това става по разпореждане на съдията-докладчик по делото. Това съобщиха от Пловдивската апелативна прокуратура. Обвиняемият за изнасилване на 16 годишно момиче Иван Евстатиев, бивш кмет на Пазарджик и на Стрелча, е в интензивно отделение на Пазарджишката многопрофилна болница след изкаран инсулт.

След като бе стабилизиран в здравното заведение, той отказва да говори с когото и да е. Преди това Окръжен съд в Пловдив остави в ареста Евстатиев. Обжалването се гледаше в Пловдивския окръжен съд поради масов отвод на съдиите в Пазарджишкия. По време на заседанието на Пловдивския окръжен съд в залата и пред съда бяха дошли много хора да наблюдават делото.

Припомняме, че след като беше задържан, Евстатиев призна пред разследващите, че е имал сексуален контакт с момичето, но той бил доброволен. По-късно от съда съобщиха, че е доказано, че момичето за около час и половина е изпило поне 300 грама алкохол.

Съдът прие също така, че има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление. Оказва се, че Евстатиев е положил усилия да прикрие това престъпление – предупредил е момичето да не го издава, почистил е стаята, откарал е пострадалата с кола недалеч до жилището й. В решението на съда стана дума за довод, приведен от защитата, който обаче беше оставен без внимание.

Става дума за биполярно афективно разстройство на обвиняемия, което обаче е било в много по-ранен етап. Най вероятно става дума за прострелването, което извърши Евстатиев срещу себе си преди години. 

Д-р Велков: Бог да пази пациентите от област Монтана от реформите на екипа на МЗ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549246

Предложенията на областната здравна комисия в Монтана и тези, което са публикувани в проекта за Национална здравна карта нямат нищо общо. Всичко е орязано на 50 процента, дори на места много драстично, коментира д-р Владимир Велков председател на районната колегия на Българския лекарски съюз. Според него „Бог трябва да пази пациентите в област Монтана от реформите на екипа на здравното министерство". Общо 200 легла трябва да бъдат закрити в петте болници в област Монтана От 211 хирургични легла например, според проекта остават 116. Орязани са т...

САЩ препоръча американци да не пътуват в Турция

http://svetoven.pogled.info/news/71290/SASHT-preporacha-amerikantsi-da-ne-patuvat-v-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Държавният департамент на САЩ препоръча на американците да не започват пътуване до югоизточна Турция, по-специално в близост до сирийската граница.

Призовават Франция да забрани физическите наказания на деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549272

Франция трябва да забрани физическите наказания на деца, призова комитет към ООН, който днес представи доклад, в който френските власти са критикувани по най-разнородни поводи, от дискриминацията на ромите и на мигрантите до лошото отношение към децата в неравностойно положение, предаде Франс прес. В доклада Комитетът на ООН по правата на децата призова Франция да забрани бързо телесните наказания във всички среди, в това число в семейната среда, в училищата, в детските градини и в центровете за алтернативни грижи. Комитетът изразява особено бе...

Само 738 хил. лв. събран акциз от селски казани

http://pik.bg/само-738-хил-лв-събран-акциз-от-селски-казани-news480212.html

 Само 738 хил. лв. събран акциз от селски казани

Само 728 037 лева акциз са влезли в хазната от селските казани. Сумата е под половин процент от общите приходи от акциз върху спиртните напитки за 2015 г., които са 200 925 604 лв. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до Народното събрание в отговор на депутатски въпрос, отправен му в парламентарния контрол.

Преди ден председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев алармира, че жертвите от натравяния с домашна ракия се равняват на тези от катастрофи, а селски и нелегални казани бълват по 50 млн. литра ракия годишно. Винпромите се надяват контролът да се подобри след последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Те предвиждат домашна ракия да се вари само във времето от 1 юли до 31 декември, а казаните над 500 литра трябва да бъдат регистрирани като данъчни складове.

Обама призова американците да не се поддават на парализиращия страх

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549270

Президентът на САЩ Барак Обама призова американците да не се поддават на парализиращия страх по време на предизборна кампания, в която заплахата от групировката "Ислямска държава" играе важна роля, предаде Франс прес. "Предизвикателствата, пред които сме изправени, не са уникални. Заплахите от минали времена, граждански войни или световни войни, трябва да ни помогнат да ги разгледаме в перспектива", заяви Обама на традиционната национална молитвена закуска във Вашингтон, на която всяка година се срещат избраниците от двете партии. "Страхът ни к...

Религиозен календар за 5 февруари

https://www.24chasa.bg/Article/5279294

Св. мчца Агатия (Добра)
 Агатия живяла в Палермо, Сицилия. Подложена на жестоки мъчения заради вярата си в Христа, девойката гордо отговорила на управителя Квинтиан: “Не се боя от нищо: ако ме хвърлиш в огън, ангели ще ме освежат с небесна роса; ако ме предадеш на мъчения, помощник ще ми бъде Духът на истината”. Св.Св. мчца Агатия (Добра) Агатия живяла в Палермо, Сицилия. Подложена на жестоки мъчения заради вярата си в Христа, девойката гордо отговорила на управителя Квинтиан: “Не се боя от нищо: ако ме хвърлиш в огън, ангели ще ме освежат с небесна роса; ако ме предадеш на мъчения, помощник ще ми бъде Духът на истината”. Св.

Дамите от ГЕРБ-Перник отбелязаха Световния ден за борба с рака

http://www.zapernik.com/politika/damite-ot-gerb-pernik-otbelyazaha-svetovniya-den-za-borba-s-raka_41473/

Представителите на областната структура на Жени-ГЕРБ в Перник, съвместно със структурата на дамската организация във Варна, отбелязаха Световния ден за борба с рака със среща-дискусия, която се проведе под мотото „Ние можем. Аз мога“.

„В знак на съпричастност с милионите, диагностицирани с коварната болест, поставяме сини лентички, символ на надеждата, които ще продължим...

Продължава

Ненчев ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС

http://pik.bg/ненчев-ще-участва-в-неформалната-среща-на-министрите-на-отбраната-на-държавите-членки-на-е-news480272.html

Ненчев ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от МО.

Срещата ще се проведе на 5 февруари в Амстердам, в рамките на холандското председателство на Съвета на ЕС, което стартира на 1 януари тази година. Срещата ще протече в две работни сесии, на които ще бъдат обсъдени отбранителното сътрудничество и операциите и мисиите на ЕС.

Форумът ще приключи със съвместно заседание на министрите на външните работи и министрите на отбраната с фокус върху дискусиите по ключовите моменти от разработването на новата Глобална стратегия на ЕС за външна политика и сигурност. 

Две години след наводненията в Мизия хората живеят в пълна мизерия! Вижте сълзите на баба Трифонка

http://petel.bg/Dve-godini-sled-navodneniyata-v-Miziya-horata-zhiveyat-v-palna-mizeriya--Vizhte-salzite-na-baba-Trifonka__143886

Кадър Нова тв   Лошо е, студено е, коментира баба Калудка, която е една от пострадалите от наводненията в Мизия, вследствие на което...

Почина легендата Морис Уайт

http://petel.bg/Pochina-legendata-Moris-Uayt__143887

Кадър: Нова На 74 години в Лос Анджелис почина основателят на групата "Earth, wind and fire" Морис Уайт. През последните години той страдаше от...

11 см сняг в София, 9 – в Разград

http://petel.bg/11-sm-snyag-v-Sofiya--9-----v-Razgrad__143888

Илюстрация: Булфото Времето се обърна буквално за ден и от 20 градуса в сряда, в петък вече има снежна покривка. Най-много сняг натрупа в...

Мачоветеи спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5279029

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Преглед на печата от 5 февруари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/05/2698957_pregled_na_pechata_ot_5_fevruari/?ref=rss

Държавно управление

Капитал Daily

Лозан Панов поиска Борисов да разкрие кой е изпратил есемеса
По искане на главния прокурор, ВСС остави точката за края на заседанието

Плажовете в шест големи курорта остават под контрола на Лиляна Павлова
Парламентът одобри на първо четене прехвърлянето на концесиите и грижата за всички други морски ивици към туристическото ведомство

Сега
МВР ще имитира реформа, за да спре полицейските протестиСега...

Хилари Клинтън започна да усеща заплахата от ранна загуба

http://america.actualno.com/hilari-klintyn-zapochna-da-useshta-zaplahata-ot-ranna-zaguba-news_522115.html

Хилари Клинтън премина в атака срещу опонента си от Демократичната партия на САЩ Бърни Сандърс в надпреварата за Белия дом, обвинявайки го, че цапа репутацията й определи идеите му като нереалистични. Двамата демократи се сблъскаха в телевизионен дебат, продължил два часа в Ню Хемпшир, където във вторник (9 fewruari) ще са първичните вътрешнопартийни избори, предаде БГНЕС. Сенаторът от Върмонт, който проповядва политическа революция, там е с доста по-голяма преднина в сондажите. Последният бе п

Четвърт милион гласували не по своя воля и желание на местните избори

http://politics.actualno.com/chetvyrt-milion-glasuvali-ne-po-svoja-volja-i-jelanie-na-mestnite-izbori-news_522111.html

Почти четвърт милион българи са гласували под натиск на местните избори през миналата година. Това показва национално представително изследване, проведено в периода 13-20 декември 2015 г., съвместно с агенция "Маркет линкс" и катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Оценката на анализаторите обаче рязко се разминава със субективното усещане на анкетираните, които смятат, че тежестта на контролирания вот в крайните резултати от вота е 40 процента от общия брой гласове, информира в

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване