Вижте рапърът Венци Венц като сурвакар от Селищен дол!

http://www.zapernik.com/hailaif/vijte-rapurut-venci-venc-kato-survakar-ot-selishten-dol_41483/

Хип-хоп изпълнителят Венци Венц участва във фестивала Сурва 2016 в Перник. Той бе част от групата на Селищен Дол, с които спечелиха сребърен медал за костюмите и маските си.

След Роженския събор “Сурва” е втори по големина на Балканите, пише 24 часа. Тази година събитието събра 7200 човека.

Венци Венц за първи път посещава такова събитие, въпреки че в семейството му е имало кукери.

 

Продължава

Наказват депутат от ГЕРБ за оказан натиск за смяна на полицейски шеф

http://www.cross.bg/andreev-metodi-komisiyata-1497088.html

/КРОСС/Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев е първият законотворец с порицание за свои действия. Това стана след гласуване в комисията по парламентарна етика и борба с корупцията гербера натиск върху полицейски шеф в Пловдив. Сигналът в комисията дойде от главния прокурор Сотир Цацаров и според него депутатът е искал да назначи свое протеже за директор на РУП - Първомай, като се заканил, че „ще отнесе въпроса по-нагоре", след като станало ясно, че кандидатът няма нужния ценз. С това си действие Методи Андреев, като представител на законодателната власт, се е опитал да упражни вмешателство в дейността на изпълнителната власт, според мотивите на главния прокурор. За деянията на Андреев свидетелства бившият шеф на ОД на МВР - Пловдив Пламен Узунов. Депутатът е звънял по телефона на Узунов в началото на тази година със съобщение, че се извършват нередности в РУП - Първомай и това налага смяната на шефа на полицейското управление в града. Въпреки ангажимента на Узунов да извърши проверка и при необходимост да докладва на министъра на вътрешните работи, ако се отнася до кадрови промени, Андреев директно му посочил, че има кандидат за поста. Тъй като действията на Методи Андреев не съставляват престъпление по смисъла на действащия Наказателен кодекс, то главният прокурор Сотир Цацаров е отправил запитване до Комисията по парламентарната етика дали действията на народния представител са съвместими с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

НСИ: Общият показател на доверие на потребителите се покачва

http://pik.bg/нси-общият-показател-на-доверие-на-потребителите-се-покачва-news480537.html

НСИ: Общият показател на доверие на потребителите се покачва

През януари 2016 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 1.5 пункта спрямо равнището си от октомври 2015 г., като при населението в градовете увеличението е 1.8 пункта, а при населението в селата - 0.6 пункта, съобщиха от НСИ.

По-благоприятни в сравнение с предходната анкета са оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства, в резултат на което балансовите показатели се увеличават съответно с 1.6 и 3.0 пункта. Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е по-малко негативна спрямо предходното наблюдение. Същевременно обаче в очакванията им за следващите дванадесет месеца се наблюдава известен песимизъм.

Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо в сравнение с оценките, регистрирани през октомври 2015 г. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени. По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения, в резултат на което балансовият показател се понижава с 5.2 пункта. Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голяма част от потребителите като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба , за „покупка на кола” и за „покупка или построяване на жилище (вила)” през следващите дванадесет месеца. 

Потребителското доверие в България расте през януари

http://econ.bg/Новини/Потребителското-доверие-в-България-расте-през-януари_l.a_i.713670_at.1.html

Общият показател на потребителското доверие отчита покачване през януари, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През първия...

Песков: Путин не е провеждал и не планира да провежда контакти с Ердоган

http://www.cross.bg/peskov-kontakti-kontakti-1497087.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин в последно време не е провеждал и не планира да провежда контакти с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС. „Не е имало никакви контакти“, заяви той пред журналисти. „Аз не знам да се планирани такива контакти“, добави Песков. По-рано официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че срещи на външния министър Сергей Лавров с турски представители също не се планират.

Трудова злополука във Варненско! Двама работници са пострадали след инцидент в курорта „Св. Св. Константин и Елена”

http://pik.bg/трудова-злополука-във-варненско-двама-работници-са-пострадали-след-инцидент-в-курорта-„св--news480536.html

Трудова злополука във Варненско! Двама работници са пострадали след инцидент в курорта „Св. Св. Константин и Елена”

Двама работници са пострадали след инцидент на строеж в курорта „Св. Св. Константин и Елена” край Варна. По първоначална информация се е скъсала част от строително скеле на хотел в курорта, а инцидентът е възникнал около 16.00 часа, съобщава "Фокус".

Д-р Антоанета Касабова, заместник-директор на Центъра за Спешна медицинска помощ във Варна, посочи, че пострадалите работници са на 35 и 40 години.

По-сериозно е състоянието на 40-годишният мъж, който има прободна рана от арматурното желязо и е опериран по спешност. Другият пострадал е с травма на раменния пояс, тъй като дълго време е висял на скъсаното скеле.

Двамата пострадали са настанени в МБАЛ „Света Анна”. Междувременно Инспекцията по труда във Варна е започнала проверка по случая.

Велизар Енчев: България загуби 47 милиона лева от бартера с ваксини в Турция

http://pik.bg/велизар-енчев-българия-загуби-47-милиона-лева-от-бартера-с-ваксини-в-турция-news480538.html

Велизар Енчев: България загуби 47 милиона лева от бартера с ваксини в Турция

България загуби 47 милиона лева от бартера с Турция за ваксините, който осъществихме. Производителите на биотехнологични ваксини са само трима.

Те са претоварени, за да се преодолее това се сключват дългосрочни договори, но не и в България, защото при действие на пожарна ситуация вирее корупция, каза депутатът Велизар Енчев в парламента.

Ваксината би трябвало да се изследва в лаборатория от ЕС, държавата ни трябва да гарантира качеството на ваксините.

Правителството трябва да уведоми родителите защо има бартери, това е твърде бакалско, имаме ощетяване на българския производител, питам се колко загубихме от бартера с турските ваксини, запита се Енчев.

 

 

Недялко Йорданов към Слави Трифонов: Спрете атаката срещу сина ми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280862

Поетът Недялко Йорданов се обърна отново към Слави Трифонов чрез фейсбук и го прикани да спре с атаките срещи сина му – собственикът на ПИК Недялко Недялков. Преди това той му прати отворено писмо, което не предизвика желаната от Йорданов реакция.
Вчера шоуменът бе призован на разпит в СДВР за да бъде разпитан по повод обвиненията отправени от
Поетът Недялко Йорданов се обърна отново към Слави Трифонов чрез фейсбук и го прикани да спре с атаките срещи сина му – собственикът на ПИК Недялко Недялков. Преди това той му прати отворено писмо, което не предизвика желаната от Йорданов реакция. Вчера шоуменът бе призован на разпит в СДВР за да бъде разпитан по повод обвиненията отправени от

ИКЕА няма право да носи името си в Индонезия

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/02/05/2699279_ikea_niama_pravo_da_nosi_imeto_si_v_indoneziia/?ref=rss


Мебелният гигант ИКЕА, основан през 1943 г. в Швеция, загуби дело за търговската си марка в Индонезия, след като върховният съд на страната постанови, че името е собственост на местна компания, съобщава Асошиейтед прес.

Индонезийската мебелна компания Пи Ти Ратания кхатулистива (PT Ratania Khatulistiwa) е регистрирала търговската марка ИКЕА през декември 2013 г. като съкращение на името Интан кхатулистива еса абади.

Решението на върховния съд е от май миналата година, но...

Повече за Блага Димитрова в „Дневник за едно приятелство“

http://frognews.bg/news_106473/Poveche-za-Blaga-Dimitrova-v-Dnevnik-za-edno-priiatelstvo/

В „Дневник за едно приятелство“ читателите ще прочетат писмата на Блага Димитрова до авторката на книгата, както и писмата на Мария Антонова до нея, в които тя разказва за срещите им с Елисавета Багряна, Дора Габе, Атанас Далчев, акад. Петър Динеков, актрисата Лиляна Шопова и други известни творци и политици.

Магията на ароматерапията и силата на камъните в ежедневието ни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549384

"Ароматерапията е един от най-древните начини, чрез който може да постигнем ментално, физическо и духовно равновесие." Това заяви в ефира на Дарик Райна Урумова от пловдивската фирма за производство на чисти етерични масла „Ривана“. По думите й, благодарение на етеричните масла, тялото и сетивата ни лесно постигат желания баланс и релакс. Ароматерапията може да бъде приложена както у дома, така и на работнот...

Обраха блок през скеле за саниране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280861

Апаш алпинист се покатери на строително скеле, издигнато край жилищен блок в Шумен и обра апартамент. Дръзкият крадец взел дори маратонките на собственика, освен скъпа техника. Изкачил се по удобното скеле, която било останало от санирането на блока по програмата за енергийна ефективност.
После успял да разбие прозореца на терасата на втория етаж
Апаш алпинист се покатери на строително скеле, издигнато край жилищен блок в Шумен и обра апартамент. Дръзкият крадец взел дори маратонките на собственика, освен скъпа техника. Изкачил се по удобното скеле, която било останало от санирането на блока по програмата за енергийна ефективност. После успял да разбие прозореца на терасата на втория етаж

Над 250 фигури от сняг и лед на фестивала в Сапоро (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549389

С над 250 фигури от сняг и лед, майсторски изваяни до най-дребните детайли, се открива традиционният Снежен фестивал в японския град Сапоро, разположен на най-северния остров на страната Хокайдо, предаде ТАСС. Снимки от фестивала можете да видите тук Най-впечатляващите експонати тази година са композицията с височина 17 метра, изобразяваща средновековния храм "Свети Павел" в китайския град Макао и излитащият от висок 10-метров тунел влак-стрела. Леде...

7 от най-запомнящите се реплики на Дейвид Бауи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549390

На 10 януари 2016 г. ни напусна един невероятен музикален талант - Дейвид Бауи. Светът загуби още един велик музикант. Но това, което остави след себе си, ще се помни. Вижте някои от най-силните цитати на уникалния изпълнител: Като се замислим, Адолф Хитлер е бил първата поп звезда. Намирам свобода само в ексцентричността. Политици и знаменитости от цял свят отдадоха почит на Дейвид Бауи Мисля, че славата, сама по себе си не е нещо, което си струва, обаче винаги ви осигурява място в рес...

АЕЦ "Козлодуй" осигури топлото на деца

http://pik.bg/аец-козлодуй-осигури-топлото-на-деца-news480532.html

АЕЦ "Козлодуй" осигури топлото на деца

АЕЦ "Козлодуй" дари 8 тона дизелово гориво на центровете за настаняване от семеен тип в село Борован. Жестът на атомната централа ще спаси двата центъра за отоплителния сезон.

Кметът на Община Борован Десислава Тодорова изпрати благодарствено писмо до директора на атомната централа Димитър Ангелов за оказаната подкрепа.

Това не е първият жест, който правят от централата към Община Борован. За поредна зима АЕЦ "Козлодуй" дарява гориво за детски забавачки в населеното място.

Арестуваха двама телефонни измамници

http://pik.bg/арестуваха-двама-телефонни-измамници-news480529.html

Арестуваха двама телефонни измамници

Двама автори на телефонна измама са задържани за срок до 24 часа в РУ-Белоградчик. Вчера 89-годишна жителка на белоградчишкото село Търговище съобщила в полицията, че е станала жертва на измама. Към 14.30 часа на домашния й телефон позвънил мъж, който се представил за личния й лекар. „Медикът” обяснил, че звъни от Англия и помолил за спешен заем от 2000 лева. Парите били нужни за да прибере колет с лекарства от Плевен.

Малко по-късно пред дома на възрастната жена дошли с лек автомобил двама непознати мъже, а тя им предала сумата от 1560 лева. Полицейските служители предприели незабавни оперативно-издирвателни мероприятия и за броени часове влезли в дирите на измамниците – Б.С. на 24г. и Б.Б. на 25г., двамата от село Дреновец, община Ружиници.

Лекият автомобил, с който се придвижвали мъжете бил спрян за проверка от монтански полицаи при разклона за село Долно Церовене, област Монтана.

При извършеното претърсване в колата и личния обиск на двамата били открити и иззети два мобилни телефона и сумата от 1560 лева. Към 17.30 часа измамниците са приведени в полицейския арест на РУ-Белоградчик. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1 от НК.

Потребителското доверие в България се подобрява през януари

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/potrebitelskoto-doverie-v-bylgariia-se-podobriava-prez-ianuari-210790/

Хората обаче остават предпазливи за разходите си, влошават оценките си за икономическата ситуация през тази година

Кунева: България и Германия имат своя глас в темата за миграцията

http://pik.bg/кунева-българия-и-германия-имат-своя-глас-в-темата-за-миграцията-news480531.html

Кунева: България и Германия имат своя глас в темата за миграцията

България и Германия имат своя глас в темата за миграцията, която е проблем за Европа и света.

Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева след срещата ѝ с държавния министър за Европа във Федералното министерство на външните работи на Германия Михаeл Рот.  

Кунева обясни, че по време на срещата им двамата са обсъдили няколко теми сред които темата за миграцията, защото това е един проблем, от световно естество, в който и двете страни имат своя глас. "Обсъдихме и темата за региона, защото министър Рот има много интересната възможност да бъде в няколко наши съседни страни.

Той е бил в Румъния, Македония, предстои и Сърбия, тоест той има една наистина добра гледна точка за това какви са нашите регионални проблеми", посочи Кунева. Тя допълни, че тема на разговора им е била и за всички въпроси, които поставя Великобритания за референдума, който предстои в тяхната страна.  

"Господин Рот винаги е с много ясна политическа мисъл и съм се убедила, че той винаги намира решение, с което да утвърди позициите на Европа. В негово лице виждате един убеден европеец и човек, който предлага решение Европа да остане заедно", заяви Кунева.


След вчерашната стачка – несигурност и нестабилност в Гърция

http://www.grreporter.info/sled-vcherashnata-stachka-%E2%80%93-nesigurnost-i-nestabilnost-v-grtsiya/18607

Отново всичко ще се решава в парламента – промените в пенсионно-осигурителната система и новият голям въпрос – бежанската криза

прочети повече

МВР: Увеличават се кражбите на автомобили

http://www.cross.bg/avtomobili-krazhbite-sdvr-1497086.html

/КРОСС/ Увеличават се кражбите на автомобили както в столицата, така и в цялата страна. Това стана ясно по време на брифинг в СДВР. Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски обясни, че за миналата 2015-та година в цялата страна са откраднати 3 460 автомобила. 25% от колите са намерени. За да се работи по-ефикасно срещу кражбите на автомобили от МВР ще поискат промяна в закона. От СДВР обясниха още, че преди два дни, в района на Владая, са задържани двама души от Перник с автомобил, откраднат в столицата. Едининият от задържаните е Иван Райков - Патицата. Мъжете са оказали съпротива и са се опитали да избягат, стигнало се е и до преследване с полицейски коли. Столичните полицаи отчетоха и задържана група за кражби от хипермаркети и търговски обекти.  

Съжителството с българската свобода

http://www.mediapool.bg/sazhitelstvoto-s-balgarskata-svoboda-news245175.html

Вече за всекиго е ясно, че политиката не само прави история, но че също толкова вярно е и обратното – съжителството с историята (и вътре в нея) ни гмурва в бездните на актуалната политика. Pro domo sua, както е писал някога Цицерон. Сиреч, лично за себе си. Последното доказателство: как страстите по българското Възраждане силно поразклатиха и без малко щяха да преобърнат колата на правителството на "историческия компромис”. Нещата напряха дотам, че покрай колебливата парламентарна аритметика на днешните подвижно-пясъчни мнозинства при евентуално бламиране на Меглена Кунева комай можехме да се озовем на предсрочни избори още през месец май. Ала това е част от политическата игра: който има време и нерви, нека изчислява колко депутати и от кои парламентарни групи с неучастието си снижиха бариерата за избора на нов министър (ДПС, “Атака”, хората на Лютви Местан), каква е стойността на гласувалите с "въздържал се” от АБВ и що за гласувания имаше в ПФ. Всичко това е част от политическата игра, която отива в небитието, и то не е чак толкова важно. Далеч по-сериозно е онова, което се случи преди избора на нов министър на образованието и науката. Ако има новина, тя е, че за първи път самият исторически разказ, тъй както е скрепен в учебниците, можеше да свали едно българско правителство. Което е новост отвсякъде. Вярно е, че Министерството на народното просвещение на няколко пъти е било сериозен препъни камък в политическата ни история, но забележете – с липсата на кандидати. Така например първото правителство на следосвобожденска България, оглавявано от Тодор Бурмов (5 юли–24 ноември 1879 г.) няколко седмици не може да се сформира тъкмо поради липсата на кандидат за просветното ведомство. Накрая Тодор Бурмов, виден възрожденец, решава да поеме и тази диня под мишница, но среща съпротивата на собствената си съпруга, която категорично настоява той да вземе вътрешните работи, та барем да има двойна заплата. Бурмов се колебае, увърта, а накрая поема и премиерството, и вътрешните работи, че и на ръчно управление делата на просвещението. Ама, ще кажете, така е било в началото. По-нататък – кандидати бол. Истината е, че превратът на 19 май 1934 г. се случва, когато в резултат на котерийни борби в правителството на Никола Мушанов няма министри на просвещението и правосъдието. Никой, видите ли, не искал за неговата партия да останат постните дробчета (образованието и правосъдието, където службите са по-малко апетитни). Толкоз по историята на министерството на образованието ни в историята. Важното в случая, пак повтарям, е друго. То опира не само до ниската оценка, която българите дават на действащите учебните програми (3.50 според проучване на "Алфа рисърч”), до качеството на учебниците и тяхното съдържание (което повдига въпроси), или до личността на самия министър – проф. Тодор Танев или Меглена Кунева. Най-стъписващи от случилото се са болката, гневът, дори отчаянието, с което хора в България – от подбалканските градчета (Калофер, Сопот, Карлово), че и от Родопите – реагираха на разни медийни съобщения (проверени или не) за промените в програмите по история и литература. В случая явно има отворена рана, ето защо е редно да видим нещата и през очите на тези хора. За повечето от тях, които живеят по важни "места на паметта”, някой "иска да подмени историята”. Да я заличи, да я зачеркне и пренапише. Да омаловажи героите. Кой точно и по какви причини е въпрос на изясняване (по умисъл ли или по недомислие). Тези хора са пазители на историческия разказ, негова "жива памет”, затуй ги боли. Още повече сред всеобща инфлация на идеалите ни. Затова аргументите, че никой няма да извади епохата на Възраждането от учебниците (че как без нея?), нито пък Априлското въстание (чиято 140-та годишнина всички ние ще отбележим), просто не работят. Те не вярват на историците, на разясненията за "робство” и "владичество”. Въпросите им от телевизионните репортажи валят едни след други. И те са следните: – Защо учат децата гръцки митове и легенди, а не възрожденски песни? – Как ще отпадат стихотворения на Ботев? (при Вазов, поради обема на творчеството му, явно се допуска подобна възможност). – И най-вече – "робството”, "робството”, "тъмното петвековно иго”. Кой е тоз безродник, дето иска да "съжителства с турците”, а не ще да назове в учебниците нещата с истинските им имена, както подобава на истинските българи? Представяте ли си например днес един истински българин да напише следното: "Допреди руските войни българският народ е живял под турското владичество сравнително много по-добре, отколкото когато се захванали да се грижат за неговите съдбини различни християнски държави. Това се доказва още по-добре, като се вземе пред вид, че на българите се е дозволявало да носят оръжие открито, наедно с турците, че във време на кърджалийските времена тия са били свободни да се бранят от нападателите с оръжие в ръка, убивали са ги, събирали са чети, мнозина са били предводители на тия чети, съставени от турци и българи, нещо, което се е считало за престъпление у последните в по-новите времена.” "Турско владичество” ли? Че и някой има наглостта да твърди как "българският народ бил живял по-добре” преди "руските войни”? Лично аз, признавам, не си представям някой да изрече днес тези думи, без кметът на Сопот Деян Дойнов (избор на БСП) да не извади пред камерите руската си сабя, та да го сече на място, а патриоти като Валери Симеонов или Красимир Каракачанов да не се завтекат да събират камъни, та да пребият гнусния "отродител” на българския народ. Написал го е обаче не някой кабинетен учен или безроден космополит, а Захарий Стоянов. И не другаде, а в "Записки по българските въстания (част 1, глава 5, I), посветена на факторите, довели до Априлското въстание. Книга, която патетично е прието да се славослови, ала малцина наистина отгръщат. Мисля си, че ако родителите, които толкова настояват децата им да я изучават в училище, си бяха дали труда да я почетат вечер, па да я обсъдят с домочадието си, немалко от днешните ни исторически болки и тревоги може би щяха да се поразсеят. Някой да е забранил или иззел от библиотеките "Записките” на Захарий Стоянов? Има я и в интернет. Ама, пусто, нали някой иска да ни пренапише историята и да изземе от нея всичко. И най-вече "онова велико общонародно въодушевление, което предшества Априлското въстание, а за нас това е много повече важно, отколкото самото въстание и сраженията на бойното поле”. Спокойно, това пак не е от новите учебници, а е от "Записките” на Захари Стоянов. Представете си за миг, ако освен с черешови топчета, въстанически униформи и възрожденски песни пред камерите речем да отбележим Април 1876 г. и с четенето на тази голяма българска книга, как това би могло да промени живота ни. Може пък да видим тези величави събития и в друга светлина. Така, както ги е видял летописецът на тази грандиозна епопея. Може пък да спрем да виждаме дедите си само като "жалки робове”, а като горди, достойни, че и имотни люде, които са имали какво да губят при едно въстание, но са се решили на него, защото им е недостигала не икономическа, а политическа свобода. И тъкмо това, последното, е може би най-великото в епопеята от април 1876 г. Дано някой ден да го осъзнаем и да можем да го обясним на децата си. Сиреч да им разясним с думи прости, че въпросът не е само в това малко ли имаш или много, а че щом нямаш самостоятелност, значи си несвободен, не си свободен човек, какъвто ти е отредено да бъдеш на тази земя. И едва тогава да им прочетем онзи сърцераздирателен епизод от втория том на "Записките”, където една жена ридае над трупа на съпруга си след потушаването на въстанието: "Мъжо! Мил мъжо! Стопанино… Дали воловце си нямаше, или сюрия овце! За какво беше петимен на къщата си, та отиде да се биеш с турци и черкези? Пусто останало и българско царство…”. Ала за целта е потребно друго. Необходимо е „точното и трезво изследване на събитията, в което есенен вятър да отбрули шушулките на много исторически заблуди, като се започне от известния израз на историческо невежество "петвековно турско робство” и се свърши със соченето като причина за Априлското въстание на някакви „непосилни данъци”. Не го твърдя аз, а бащата на българската социология Иван Хаджийски в прочутата си "Психология на Априлското въстание” (1943 г.), който настоява, че в проумяването на това събитие се крие и ключът към българската независимост. Не на българското "робство”, а на българската свобода. *Публикуваме коментара на Тони Николов от Портал "Култура" 

Столтенберг обвини Русия, че „подкопава мирния процес“ в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-podkopavat-1497085.html

/КРОСС/ Действията на Русия в Сирия подкопават международните усилия за политическото разрешаване на конфликта в страната, заяви в петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде РИА Новости. „Това (действията на Русия – бел. ред.) подкопават усилията за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия“, заяви той при пристигането си в Амстердам, където ще проведе разговори с министрите на отбраната на ЕС. По-рано Държавният департамент на САЩ заяви, че прекратяването на преговорите за разрешаването на сирийската криза в Женева отчасти е свързано с руските въздушни удари в Сирия. Западът редовно обвинява Русия в това, че бомбардира не само обекти на терористите, но и позициите на така наречената умерена опозиция. Руското министерство на отбраната нарича подобни твърдения безоснователни.

Атанас Капралов: Поезията се случва като любов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549387

Бях прогонен от родния ми Димитровград от някои мистификатори, разказа днес в „Събеседникът на Дарик” поетът Атанас Капралов, който вече 5 години живее в София. Станах софиянец по принуда, признава той. Напуснах Димитровград през септември 2011 г., а 2 г. по-късно Върховният касационен съд се произнесе, че уволнението ми като директор на театъра е било незаконно, спомня си той. Бях хочти прогонен от града си без да съм го заслужил. Ако някой може да ми обясни с какво съм го заслужил, аз ще му бъда благодарен, коментира днес той. Атанас Капралов...

Пулев: "Чисора има слаба техника. Аз съм по- силен от него"

http://www.cross.bg/chisora-pylev-titla-1497084.html

/КРОСС/Кубрат Пулев записа две убедителни победи, след тежката загуба от Владимир Кличко през ноември 2014-та година, а по всичко изглежда, че сега ще се изправи срещу Дерек Чисора за вакантната Европейска титла. И двамата боксьори са част от промоутърската компания „Зауерланд" и би трябвало организацията на двубоя да не е особено трудна. Междувременно, Пулев даде специално интервю пред изданието Boxing News, в което анализира евентуалния си следващ противник- британецът Чисора. „Все още нямам потвърждение за двубоя за Европейската титла. За мен това няма да е бой с Чисора, а битка за Европейската титла. Това ще е добър тест преди отново да се пробвам за Световната титла. Чисора има слаба техника и няма скорост. Но пък знае как да притисне противника си, използвайки силата си. Проблемът му ще е, че аз съм по- силен от него," заяви Пулев, цитиран от бТВ.  Кобрата отново анализира и загубата си от Кличко. „Няма как да победиш шампиона без подходяща защита. Това което научих след загубата от Кличко, е че трябва постоянно да си фокусиран и да внимаваш. Грешно е да си повярваш твърде много, само защото си победил всички в спарингите. Първия ми двубой беше по- труден, защото имах треньор. Но във втория мач си пролича, че се движа в правилната посока под ръководството на Ули Вегнер. Имам само една цел- да стана световен шампион в тежка категория," каза той.  

Заловиха обирджия, задигнал 320 лв. от магазин в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5280849

Полицаи от Първо РУП в Пловдив задържаха извършител на грабеж. В ареста за 24 ч. е 19-годишен. През декември м.г. той нахлул в денонощен магазин в кв. Полицаи от Първо РУП в Пловдив задържаха извършител на грабеж. В ареста за 24 ч. е 19-годишен. През декември м.г. той нахлул в денонощен магазин в кв. "Кючук Париж" в града, заплашил продавача и задигнал оборота от 320 лева. Криминалистите издирват крадец, който вчера е задигнал 10-15 стека цигари от магазин за хранителни стоки на ул. "Ген.

Валежите спират днес, високи температури и сняг ще се редуват до края на февруари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549385

Още днес валежите у нас ще спрат и времето през почивните дни ще бъде слънчево.Това коментира синоптикът от НИМХ към БАН Анастасия Кирилова пред Фокус.„Захлаждането, започнало вчера, ще бъде краткотрайно и следващата седмица ще се радваме на високи температури. През почивните дни ще бъде предимно слънчево. В неделя даже ще духа южен вятър и ще започне повишение на дневните температури. В понеделник ще има висока облачност, ще бъде и малко по-топло", обясни тя.Във вторник облачността ще се увеличава, а вятърът от югозапад ще се усили. Температур...

Стягат протест пред болницата в Пазарджик, където ще гледат мярката на Иван Евстатиев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280852

Жители на град Стрелча отново организират протест с искане за справедливо правосъдие срещу Иван Евстатиев, обвинен в изнасилването на 16-годишно момиче, дъщеря на бишвата му секретарка. Поне 100 души ще пристигнат пред болницата в Пазарджик, където Иван Евстатиев е настанен след прекаран инсулт.
Хората ще пристигнат в Пазарджик,
Жители на град Стрелча отново организират протест с искане за справедливо правосъдие срещу Иван Евстатиев, обвинен в изнасилването на 16-годишно момиче, дъщеря на бишвата му секретарка. Поне 100 души ще пристигнат пред болницата в Пазарджик, където Иван Евстатиев е настанен след прекаран инсулт. Хората ще пристигнат в Пазарджик,

Задържаха столичанин, превозвал мигранти по „Тракия“

http://frognews.bg/news_106472/Zadarjaha-stolichanin-prevozval-migranti-po-Trakiia/

Задържан е столичанин, превозвал мигранти на автомагистрала „Тракия“. Това съобщиха от ОД на МВР-София. Около 18 часа на 4 февруари в района на24 км на автомагистрала „Тракия“ в посока София служители на сектор „Престъпления по пътищата“ в ОДМВР- София спрели за проверка лек автомобил „Мерцедес“.

Затварят "чинията" на Бузлуджа заради опасни селфита

http://www.moreto.net/novini.php?n=312841

Вече никой не може да се качи на върха на паметника на Бузлуджа на височина 70 метра. В „Темата на Нова” Мария Милкова разказа как десетки младежи се катерят там, за да се снимат по ръба, на сантиметри от пропастта. Ден след това Областната дирекция на Стара Загора постави табели и заключи капандурата, до която се стига, за да не стане инцидент.

Бургас има нов Дон Жуан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549383

Младият бас Делян Славов ще влезе в ролята на Дон Жуан на 9 февруари, от 19 часа, в Бургаската опера. Той е сред изгряващите звезди на местната сцена. Възпитаник е на Националната музикална академия „Панчо Владигеров", специализирал е в Българската академия „Борис Христов" в Рим. Костадин Мечков ще играе верния му помощник Лепорелло, Тошо Герджиков ще се превъплъти в Комодор, Мария Цветкова ще чуем като донна Анна, Георги Султанов като дон Отавио и Нона Кръстникова като Елвира. Мазето и Церлина са Петър Тихолов и Ралица Ралинова. Режисьор на...

Женски бой за златен синджир в Столипиново стигна до съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280848

Женски бой за златен синджир на ул. "Сокол" в ромския квартал "Столипиново" стигна до съда, след като Районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу 30-годишната Радка А. и 35-годишната Несрин А. Двете ромки са предадени на съд за това, че в съучастие на 3 август 2015 г. отнели 14-каратов златен синджир на стойност 1536 лв. от собственичката му К.
Женски бой за златен синджир на ул. "Сокол" в ромския квартал "Столипиново" стигна до съда, след като Районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу 30-годишната Радка А. и 35-годишната Несрин А. Двете ромки са предадени на съд за това, че в съучастие на 3 август 2015 г. отнели 14-каратов златен синджир на стойност 1536 лв. от собственичката му К.

Министър Захариева: Предприели сме спешни мерки срещу кражбата на фирми

http://www.cross.bg/zaharieva-pravosudieto-ministerstvoto-1497083.html

/КРОСС/Спешни мерки срещу „кражбите на фирми" предприема Министерството на правосъдието с пакет от законодателни промени. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева днес в интервю по БНР. Следващата седмица в „Държавен вестник" ще бъдат публикувани измененията на 2 наредби (Наредба за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и Наредба за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър), които регламентират обединяването на регистъра на нотариусите с електронната система на Търговския регистър. Това ще позволи на длъжностните лица по регистрация да правят проверки в реално време за истинността на предоставените им документи по повод вписване на прехвърляне на дружествени дялове, смяна на управители на дружества и др., което в момента е невъзможно, обясни министър Захариева.Изключително важно за ограничаване на този вид злоупотреби са и промените в Наказателния кодекс (НК) и Търговския закон (ТЗ), които вече са подготвени от Министерството на правосъдието, допълни правосъдният министър.„В момента престъпленията свързани с „кражбите на фирми" се третират като документни престъпления, за които се предвижда до 2 години лишаване от свобода. Предвидили сме нов изричен текст в НК в случаите на т. нар. обсебване на фирма, за което наказанието ще бъде от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а при претърпени големи имуществени вреди са предвидени квалифицирани състави ", каза Захариева

ЧУДО! Катаджия отказа 100 лева рушвет!

http://pik.bg/чудо-катаджия-отказа-100-лева-рушвет-news480523.html

ЧУДО! Катаджия отказа 100 лева рушвет!

Бързо производство за подкуп срещу 36-годишния В.А. от видинското с.Горни Лом е образувано в Районното управление на МВР в Белоградчик. Вчера около 17.05 часа в сградата на районното управление мъжът предложил подкуп в размер на 100 лева на длъжностно лице - пътен полицай.

В.А. подхвърлил на масата в служебно помещение 100-левовата банкнота, за да осуети съставянето на акт за констатирано административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Малко по-рано пътният полицай установил, че технически неизправен лек автомобил е паркиран неправилно в центъра на Белоградчик и поканил водача в на районното за съставяне на акт.

За предложения подкуп униформеният уведомил незабавно ръководството, извършен е оглед, банкнотата е иззета по надлежния ред. 36-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, работата по случая продължава.

Работник в „Балканфарма“ пострада при трудова злополука

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549380

Сигнал за трудова злополука е получен на тел.112 около 8.30 часа днес – съобщават от ОДМВР-Разград. Според първоначалните данни 35-годишен мъж, работник в „Балканфарма-Разград”, е пострадал по време на смяна. Откаран е в разградската болница за установяване на получените травми. За случая е уведомена Инспекцията по труда. Извършва се оглед на мястото на злополуката.   ...

Местан: В България има само български партии, а не турски

http://offnews.bg/news/n_1/n_623636.html

"Каква турска партия, в България има само български партии". С тези думи изгоненият вече бивш лидер на ДПС Лютви Местан коментира пред журналист на OFFNews появилата се вчера информация в "Гласът на Турция", че ще прави "нова турска партия в България" . Той обаче не отрече информацията, че в следващите дни ще обяви официално създаването на нова политическа формация у нас. Малко по-късно пред журналисти в Народното събрание съпредседателят  на ДПС Рушен Риза заяви, че в България всеки има право да прави партии, но у нас има 400 политически формации и това просто щяла да бъде 401-вата. Припомняме, че още преди месец Местан обяви, че остава в политиката. Тогава обаче той даде само заявка за бъдещите си намерения за нов политически проект. Вчера държавното радио в Анкара съобщи за намеренията на Местан, като се позовава на шуменския депутат Айдоан Али, който напусна ДПС с Местан в края на миналата година. Али пристигнал в Турция "за различни контакти в Одрин". На 24 декември 2015 г. Местан беше отстранен от председателския пост в ДПС и изхвърлен от партията. Това стана няколко дни след като беше критикуван от почетния председател на партията Ахмед Доган заради декларация за сваления руски самолет, прочетена месец по-рано. Заседанието, на което Местан беше изключен от ДПС, се проведе в Боянските сараи, а самият той не бе допуснат. Ден преди това охраната на Местан беше свалена, а той прекара няколко часа в турското посолство у нас. По думите му той е останал там докато намери „сигурно място“. Само няколко часа по-късно охраната му била частично възстановена.  Поведението на Местан и решението му да остане за няколко часа в турското посолство предизвикаха  С Местан ДПС напуснаха и Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов, Шабан Дурмуш, Айдоан Али и Венцислав Каймакамов. Те не напуснаха Народното събрание, както бяха призовани от бившите си съпартийци, а станаха независими депутати. На председателското място на Местан в ДПС застанаха трима съпредседатели - Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза. 

3 години и 8 месеца затвор за рецидивист от Варна, извършил три нови престъпления

http://petel.bg/3-godini-i-8-mesetsa-zatvor-za-retsidivist-ot-Varna--izvarshil-tri-novi-prestapleniya__143923

Снимка: Булфото Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура и защитата на 35-годишния Мирослав...

Задържаха организатор на група, обирала малки търговски обекти

http://petel.bg/Zadarzhaha-organizator-na-grupa--obirala-malki-targovski-obekti__143930

Снимка: Булфото Столичната полиция е задържала организатор на група, която през последните месеци е обирала малки търговски обекти....

Важно за всеки стопанин на куче! Вече чипът става задължителен

http://petel.bg/Vazhno-za-vseki-stopanin-na-kuche--Veche-chipat-stava-zadalzhitelen__143931

Булфото На всяко куче, което се регистрира от стопанина му, вече задължително ще се поставя микрочип. Това реши парламентът, след като...

Нови разкрития около зловещото убийство на малката Ани в Атина

http://petel.bg/Novi-razkritiya-okolo-zloveshhoto-ubiystvo-na-malkata-Ani-v-Atina__143932

Колаж: ethnos.gr Обвинителен акт от 51 страници, от който капе кръв във връзка с убийството на малката Ани Борисова в Атина, влиза в съда. Тя...

Рецидивист открадна тениска от възпитаник на социален дом

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549379

16-годишно момче, възпитаник на Дом „Лудогорие” в Исперих, е станало обект на грабеж – съобщават от ОДМВР-Разград. Около 17.10 часа на 4 февруари тийнейджърът сигнализирал в Районното управление, че е бил заплашен и ударен с юмрук на улицата, за да му бъде отнета тениска с дълъг ръкав. При проведените бързи издирвателни действия е хванат извършителят на деянието – Я.С. на 20 години от град Исперих, криминално проявен и осъждан. Задържан е за 24 часа в РУ-Исперих. По случая е образувано бързо производство....

Нов урок за "майки навреме" в събота: Защо яйцеклетките стареят

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/02/05/2699189_nov_urok_za_maiki_navreme_v_subota_zashto/?ref=rss


Яйцеклетката: Искрено и генетично. Така е озаглавен безплатният семинар, посветен на репродуктивното здраве, който ще се състои тази събота в София. Той е част от поредицата Училище "Майка навреме" в рамките на кампанията, която подсеща жените, че трябва да помислят за дългосрочните си планове за семейство и деца, защото времето им за раждане е ограничено. 

Една жена на 20 години има 250 хиляди годни репродуктивни клетки, но на 40 те вече са едва около 10 хиляди и 90% от тях са...

Почина основателят на "Ърт, Уинд енд Файър"

http://www.mediapool.bg/pochina-osnovatelyat-na-art-uind-end-faiar-news245174.html

Морис Уайт, основателят на ар енд би фънк групата "Ърт, Уинд енд Файър", е починал на 74-годишна възраст, съобщи говорител на бандата, цитиран от Ройтерс. Той е починал в дома си в сряда през нощта. Уайт страдаше от болестта на Паркинсон от 1994 г. "Моят брат, герой и най-добър приятел Морис Уайт се отиде в съня си", написа неговият брат и член на групата Върдин Уайт в изявление, публикувано на фейсбук страницата на групата. "Светът загуби още един велик музикант и легенда", допълва той и моли за уважение към личното пространство на семейството, "което трябва да се справи с трудни промени". Уйат, който е бивш барабанист, създава през 1960-те в Чикаго групата "Солти пепърс", но след преместването си в Лос Анджелис разширява състава й и бандата е прекръстена на "Ърт, Уинд енд Файър" на трите астрологични елемента. Ранните песни на бандата са характерни с фалцетното пеене на вокалиста Филип Бейли. Групата е носител на шест награди Грами. Тя смесва ритъм енд блус, госпъл, фънк, соул и африкански звуци, създавайки множество хитове, сред които "Шайнинг стар", "Бууги Уондърленд" и "Сиптември". Въпреки че Уайт спира да участва в изяви на групата през 1994 г. заради здравословните си проблеми, той участва активно в писането на песни на бандата. Също така е работил с Барбра Стрейзънд, Шер и Нийл Даймънд. "Ърт, Уинд енд Файър" има продадени 90 милиона албума в цял свят и е включена в Залата на славата на рокендрола през 2000 г.

Приемат документи за включване в програмата за асистирана репродукция на Община В.Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549381

От понеделник /8 февруари/ започва приемът на документи за включване в програмата за асистирана репродукция на Община Велико Търново. 70 000 лева са заложени в Бюджет 2016 за фонд „Ин витро”. Средствата се отпускат на семейства с репродуктивни проблеми като целева помощ за изследвания, процедури и лечение на стерилитет. От 2011 г. насам одобрените двойки са няколко десетки. Желаещите могат да получат необходимите формуляри на документите за кандидатстване в центъра за услуги и информация на гражданите, който се намира на партера в сградата на О...

"Плюшени играчки в помощ на образованието" на деца от 5 български града

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/02/05/2698189_pljusheni_igrachki_v_pomosht_na_obrazovanieto_na_deca/?ref=rss


Център за ранно детско развитие в Котел, Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона в Сливен и Детски центрове за застъпничество и подкрепа "Зона ЗаКрила" в София, Монтана и Шумен получиха близо 111 хил. лв. от кампанията на ИКЕА и УНИЦЕФ "Плюшени играчки в помощ на образованието".

Децата получиха достъп до ранно учене, подкрепа, закрила и сигурност от инициативата, която се реализира за трета поредна година в България и е част от глобалната кампания на Фондацията на ИКЕА,...

Ученик от лясковско село предизвика фурор с критично обръщение към депутатите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549378

Ученик от лясковското село Добри дял предизвика истински фурор във фейсбук с видео, в което остро критикува депутатите. 18- годишният Павлин Иванов е ученик в СОУ “Максим Райкович” в Лясковец. Бащата на младежа е починал, а майка му вече 10 години живее в Италия, за осигури препитанието на семейството си. Павлин живее с брат си и баба си, но тъгува по майка си, която вижда едва две седмици в годината. Възмутен от безработицата и безпаричието на българина, ученикът решил да запише видео, в което да сподели своето мнение за депутатите. В него Пав...

Челен сблъсък на премиера Борисов с българи в Лондон

http://www.bnews.bg/article-147641

Безпристрастни медии и свобода на словото – в България все още са мираж.

Депутати поискаха президентът да наложи вето на Закона за обществените поръчки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/05/2699177_deputati_poiskaha_prezidentut_da_naloji_veto_na_zakona/?ref=rss


Депутати поискаха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху спорни текстове от Закона за обществените поръчки, приет окончателно тази седмица. Причината са множеството нови вратички за корупционни схеми чрез механизмите за злоупотреба с публични средства в полза на олигархични кръгове за сметка на малкия и средния бизнес.

Искането е поискано на брифинг в парламента от депутатите от граждаската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, Мартин Димитров и Петър Славов, както и от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, Методи Андреев от ГЕРБ и независимия Георги Кадиев. Те бяха и основните критици при приемането на Закона за обществени поръчки в пленарната зала.

Те са обезпокоени от запазването на функциите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като квази съдебна инстанция, пред която ще продължат да се подават жалбите по всички обществени поръчки от цялата страна. "Даването на свръхправомощия на председателя на КЗК във връзка с контрола за законосъобразност пред комисията по жалби срещу обществените поръчки, както и да определя наблюдаващ член на комисията - субективно и без случаен принцип на разпределение на делата, да определя служители, които да работят по конкретното дело, като на практика се ликвида институтът на докладчика по конкретната преписка", аргументират се депутатите в мотиви, раздадени на журналистите.

Според тях трябва да се отмени текстът, с който се дават правомощия на възложителя да отменя собствени решения, да преценява субективно в редица ситуации на база лична преценка и мотивация, например кой документ е подходящ за удостоверяване на дадено обстоятелство.

Те не одобряват обществените поръчки за купуването на програмно време или осигуряването на предавания от доставчици на медийни услуги (радио и телевизионни канали) да бъдат изключения. Според тях това осигурява захранване с публични средства на медиите от модела КОЙ и води до узаконяването на медийното влияние от политиката и корпорациите.

Депутатите искат преразглеждане и на текстовете за допускане на лица и фирми, които имат нарушения и престъпления, до поръчки по преценка на възложителя. Също така не одобряват възможността възложителят субективно да преценява икономическото и финансовото състояние на кандидатите или участниците с "друг документ, който приеме за подходящ".

Те настояват за ново гласуване на възможността да не се прилага закона за правни услуги, свързани с упражняването на функции на държавната власт, което на практика покрива почти цялата правораздавателна дейност на централната администрация. "Това отваря широко вратата за безконтролно финансиране на незаконна лобистка дейност", пише в мотивите.

Според депутатите също така не е приемливо да се използва устна комуникация при възлагане, без да се документира и урежда надлежно. Също така и възможността в подготовката да се правят пазарни консултации, като се използват независими експерти или участници на пазара, които впоследствие могат да участват в процедурата.

"Тези текстове дават сериозни основания за опасения, че новият закон в тези му части показва редица слабости и ще се превърне в своеобразен генератор на непрозрачни процедури, злоупотреби с публични средства и корупционни практики", смятат депутатите и добавят, че законът най-вероятно ще бъде критикуван в следващия мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка в борбата с корупцията. "Най-лошото обаче е, че се запазват механизмите за злоупотреба с публични средства в полза на олигархични кръгове за сметка на малкия и средния бизнес."

ООН реши: Асандж е задържан незаконно, дължат му обезщетение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549376

Комисия на ООН обяви, че смята за незаконно задържането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който живее изолиран в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне европейска заповед за арест, предаде Франс прес. Неочакван обрат: Джулиан Асандж готов да се предаде Комисията поиска от Швеция и Великобритания да платят обезщетение. Асандж е арестуван незаконно в Лондон на 7 декември 2...

Миков откри конференция по европолитики за планините

http://frognews.bg/news_106470/Mikov-otkri-konferentsiia-po-evropolitiki-za-planinite/

Председателят на БСП откри конференция по европейските политики за развитие на планините.

Блъснаха пешеходка на кръстовище в Кубрат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549375

Пешеходка бе пометена от лек автомобил в Кубрат – съобщават от ОДМВР-Разград. Иницидентът е станал около 16 часа на 4 февруари на кръстовището между улиците „Стара планина” и „Цар Симеон”. При управлението на „Субару Импреза” с несъобразена скорост, на десен завой на кръстовището 75-годишният А.А. изгубил контрол над колата и ударил движещата се по улица ”Стара планина” 64-годишна жена. С фрактура на дясна раменна кост в лакътната става и охлузни рани по главата пострадалата е откарана за лечение в русенската болница. На водача е взета кръвна ...

След дебат с "ваксиниран ли сте срещу бяс" и "Аве, Цезаре", ще има доклад за ваксините два пъти годишно

http://healthy.actualno.com/sled-debat-s-vaksiniran-li-ste-sreshtu-bjas-i-ave-cezare-shte-ima-doklad-za-vaksinite-dva-pyti-godishno-news_522200.html

След дебат с "ваксиниран ли сте срещу бяс" и "Аве, Цезаре" в парламента, вече е ясно - ще има доклад за ваксините два пъти годишно.  През януари и юли министърът на здравеопазването да предоставя доклад относно осигуреността на България с ваксини за имунизационния календар. Това предложиха 66 депутати от БСП и ДПС. Докладът трябва да се представя пред Комисията по здравеопазване на Народното събрание. Решението беше взето единодушно - 130 гласа "за" от 130 гласували. Дебатът продължи почт

BMW Group изпрати най-успешната година в историята си

http://cars.actualno.com/bmw-group-izprati-naj-uspeshnata-godina-v-istorijata-si-news_522211.html

След петата поредна рекордна година, световните продажби на BMW Group достигнаха 2 247 485 бройки, ръст от 6,1%, като тук са обхванати BMW, MINI и Rolls-Royce. През изминалата 2015 година BMW Group реализира 2 247 285 автомобила BMW, MINI и Rolls-Royce, с което поставя рекорд за пета поредна година. Резултатът представлява ръст на доставките от 6.1 %. Изминалата година е с най-добър търговски резултат за марките BMW и MINI в стогодишната история на компанията и втори най-добър за Roll

Недялко Йорданов защити сина си Недялко Недялков от Слави Трифонов в отворено писмо

http://curious.actualno.com/nedjalko-jordanov-zashtiti-sina-si-nedjalko-nedjalkov-ot-slavi-trifonov-v-otvoreno-pismo-news_522214.html

Писателят и драматург Недялко Йорданов написа в социалната мрежа Facebook обвинително писмо срещу шоуменът Слави Трифонов относно публичния спор със сина му и собственик на сайта ПИК Недялко Недялков. По думите на Йорданов Трифонов е имал гейско минално и се гаврил със сина му. Вчера Слави Трифонов обясни в ефир, че е гей и е влюбен в Недялко Недялков. Това стана, след като миналата седмица собственикът на жълтия сайт, известен с афинитета си към скандални новини и шокиращи заглавия, даде на пр

Всеки пети просяк в Швеция е българин

http://society.actualno.com/vseki-peti-prosjak-v-shvecija-e-bylgarin-news_522215.html

По данни на шведските власти около 5000 са просяците там, от които около 1000 са от България. Надали може да се каже точно число, но това е приблизителната оценка. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на съвместен брифинг с министъра на децата, възрастните хора и равенството между половете на Кралство Швеция Оса Регнер, предаде БГНЕС. Калфин подчерта, че първо трябва да се прави разлика между благотворителността и човек, който проси, защото ня

Руски спътник ще може да надзърне под земната повърхност от космоса

http://www.cross.bg/aist-d-zemnata-povurhnost-1497082.html

/КРОСС/ Създаденият в Самара спътник “Аист-2Д”, който се планира да бъде изведен на орбита в рамките на първата пускова кампания от космодрума Восточний, ще може от космоса да наблюдава не само земната повърхност, но и обекти в гъстите гори и под земята, предаде ТАСС. Това бе оповестено от пресслужбата на Самарския държавен аерокосмически университет. “Радарът на “Аист-2Д” ще е с далеч по-голяма способност да “прониква” под земната повърхност в сравнение с намиращите се днес на орбита радари – поясни пресслужбата, като цитира думите на Олег Горячкин от Поволжския държавен университет за телекомуникации и информатика. – Радарът ще може да “прониква” от няколко десетки сантиметра в обикновена почва до няколко метра в пустиня. Заровени дълбоко под земята съкровища няма да може да се открият, но онова, което често се крие в гората, ще бъде видно.” Изображенията на радара ще позволят да се контролират селскостопански обекти, да се следи за изменения в местността, от които се интересуват различни ведомства, да се създаде карта на релефа и да се следят измененията му с точност до няколко сантиметра. По думите на учените, радарът, с който е снабден “Аист-2Д”, е уникален. “Подобна апаратура в момента не съществува в света

Заловиха 39 нелегални папагала на Дунав мост 2

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280840

Служители на Митница - Лом са открили на Граничен пункт „Дунав мост 2” в автомобил със словашка регистрация клетки с 39 папагали от вида „сиво жако” при опит да бъдат нелегално изнесени от страната. Редките птици ще бъдат изпратени в зоологически градини, съобщиха от екоинспекцията в Монтана. Контрабандната перната пратка е била заловена в
Служители на Митница - Лом са открили на Граничен пункт „Дунав мост 2” в автомобил със словашка регистрация клетки с 39 папагали от вида „сиво жако” при опит да бъдат нелегално изнесени от страната. Редките птици ще бъдат изпратени в зоологически градини, съобщиха от екоинспекцията в Монтана. Контрабандната перната пратка е била заловена в

Оперирали пострадалия работник в хотел „Мираж" край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=312845

Единият от пострадалите работници на строеж в курорта "Св. Св. Константин и Елена" е бил опериран. Вследствие на падането от строителното скеле, 40-годишният мъж е получил проникваща рана, която е достигнала да коремната кухина.

Готова ли е Турция да обяви война на Русия?

http://www.zapernik.com/hailaif/gotova-li-e-turciya-da-obyavi-voina-na-rusiya_41482/

През изминалите дни, на 30 януари, започна поредната глава на „самолетното противопоставяне” в руско-турските отношения. Анкара за пореден път обвини руските ВКС в нарушаване на своето въздушно пространство и обяви „оранжево” равнище на заплаха за своите изтребители. Това означава, че пилотите трябва да са готови да свалят всеки самолет-нарушител, пише "Руская весна".

НАТО на свой ред потвърди факта на нарушаване на границата, но отказа да прави каквито и да е резки изявления. Войната...

Продължава

М. Миков: Териториалният подход към планинските региони дава нови възможности за развитие

http://www.cross.bg/regioni-planinskite-razvitie-1497081.html

/КРОСС/ „Допълването на регионалния подход на Европейския съюз към проблемите на планинските региони с териториален такъв дава нови възможности за развитието на тези региони, в които социално-икономическата обстановка е много ясна - и по отношение на безработицата, и по отношение на инвестициите". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на откриването на конференция на тема „Планините - неоцененото богатство на Европа. Европейски политики за развитие на планинските региони". Събитието е организирано от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и Информационното бюро на ЕП в България. „Смятам, че инициативата е изключително важна. Става въпрос за доклад по проблем, който е идентифициран от член на Европейския парламент", заяви Миков. Той благодари на евродепутата Илиана Йотова, която е докладчик по планинските региони в Комисията по регионално развитие на ЕП. Лидерът на социалистите допълни, че чрез готвеното ново европейско законодателство се създават нова възможност за развитие и на сътрудничество със съседни на България страни - Сърбия, Гърция. „Надявам се дискусията да адресира към този допълнителен териториален подход и други свързани с планинските региони въпроси", отбеляза Михаил Миков в обръщението си към участниците във форума

Бойчев: Кога Москов казва истината и кога - не?

http://frognews.bg/news_106481/Boichev-Koga-Moskov-kazva-istinata-i-koga---ne/

„Вашето управленски грешки и пропуски поставиха на риск здравето на българските деца. Това е основната причина да поискаме днешния дебат и да предложим проект за решение”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев, който представи и предложението за решение: „Възлага се на министъра на здравеопазването два пъти годишно - през месец януари и месец юли – да представя подробен доклад за осигуряването на необходимите ваксини по изпълнение на Имунизационния календар на страната пред Комисията по здравеопазване на Народното събрание”.

Хванаха тон безакцизно гориво на ТИР паркинг край Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/Article/5280832

1000 л дизел без платен акциз откриха при провеждане на специализирана полицейска операция на ТИР паркинг в с. Куцина. В четвъртък служители на РУ – Полски Тръмбеш, съвместно с митничари на ТМУ – Свищов, се натъкнали на пластмасов контейнер, пълен с течност с червен цвят и мирис, наподобяващ дизелово гориво.1000 л дизел без платен акциз откриха при провеждане на специализирана полицейска операция на ТИР паркинг в с. Куцина. В четвъртък служители на РУ – Полски Тръмбеш, съвместно с митничари на ТМУ – Свищов, се натъкнали на пластмасов контейнер, пълен с течност с червен цвят и мирис, наподобяващ дизелово гориво.

Веганите са тигри в леглото

http://www.zapernik.com/hailaif/veganite-sa-tigri-v-legloto_41481/

Ново изследване на PETA твърди, че веганите са много по-добри любовници от месоядните мъже. Организацията за защита на животните ще покаже точно това по време на поредния Супербоул, след като имат солидни доказателства в полза на хората, които отказват да консумират месо.

Мими Бекечи е един от директорите на PETA и е обяснила, че консумацията на животински хранителни продукти най-често води до блокиране на артериите, а нека не забравяме, че един много важен орган има нужда именно от...

Продължава

Да правиш любов с пластмаса

https://www.24chasa.bg/Article/5280596

Всички сме луднали по биопродукти, по органични зеленчуци, въобще по зелената идея за съществуване. Проповядваме екологичен начин на живот, но двойният стандарт в кревата е на път да разбие на пух и прах всичките ни претенции за битуване близо до природата.
Ако сме такива радетели на натуралното, защо тогава доста от мъжествените представители на Всички сме луднали по биопродукти, по органични зеленчуци, въобще по зелената идея за съществуване. Проповядваме екологичен начин на живот, но двойният стандарт в кревата е на път да разбие на пух и прах всичките ни претенции за битуване близо до природата. Ако сме такива радетели на натуралното, защо тогава доста от мъжествените представители на

Спипаха столичанин, превозвал мигранти на автомагистрала „Тракия“

http://pik.bg/спипаха-столичанин-превозвал-мигранти-на-автомагистрала-„тракия“-news480515.html

Спипаха столичанин, превозвал мигранти на автомагистрала „Тракия“

Задържан е столичанин, превозвал мигранти на автомагистрала „Тракия“. Това съобщиха от ОД на МВР-София.

Около 18 часа на 4 февруари в района на24 км на автомагистрала „Тракия“ в посока София служители на сектор „Престъпления по пътищата“ в ОДМВР- София спрели за проверка лек автомобил „Мерцедес“.

След като установили, че в колата се превозват мигранти без документи за самоличност, автомобилът заедно с пътниците бил доведен в районното управление в Ихтиман. Изяснено било, че чужденците- мъж, четири жени и три деца, са иракчани. Водачът на автомобила- на 40 години от София, е задържан за срок до 24 часа с оглед данни за извършено престъпление по чл. 281 от НК.

Образувано е досъдебно производство по случая. Разследването продължава.

Избраха новите членове на УС на НСОРБ за Северозападна България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549377

На 5 февруари на заседание на Националното сдружение на общините в България/НСОРБ/, което се провежда в Плевен, бяха избрани новите членове на Управителния съвет на сдружението на общините. В началото на заседанието кметът на плевен Георг Спартански предложи да бъдат номинирани четирима от кандидатите с цел облекчаване на процедурата. Мартин Митев предложи да се изберат първите четири кандидата, получили най-много гласове. Така, след гласуване, от петима номинирани бяха избрани четирима, които ще представят Северозападния регион на страната в ...

Недялко Йорданов: Слави, не се гаври със сина ми, покани в шоуто си Ицо ПетроФФ

http://offnews.bg/news/n_1/n_623637.html

Поетът Недялко Йорданов защити сина си Недялко Недялков с писмо до Слави Трифонов, което публикува на страницата си във фейсбук.  В текста му се казва:  Вчера Слави Трифонов беше извикан от следствените органи във връзка със заплахите за саморазправа със сина ми Недялко, който се осмели да публикува в агенция ПИК част от едно изявление на известен музикант и гей на официална пресконференция. Това, вместо да го стресне, още повече го озлоби и снощи 4 .02.2016 г. в предаването си той отправи нови заплахи единствено срещу сина ми. Той цитира уж случайно и моето име, без да спомене даже, че на 29.01. 2016 година съм написал и публикувал официално открито писмо до него. Сега съм принуден да му напиша Второ писмо:  Г-Н ТРИФОНОВ, Снощи, след Вашето поредно предаване против моя син Недялко Недялков , ми звъниха много възмутени познати и непознати. И ме питаха: Защо в това трето или четвърто предаване, в което се гаврите с него , нито веднъж не споменахте ИМЕТО НА ЧОВЕКА, който твърди официално и открито, че Вие имате гейско минало, и че сте се подвизавали в гейските среди с името Славуца? А той се казва ИЦО ПЕТРОФФ - изпълнител, аранжор, продуцент, музикант, участник в „Евровизия“ с групата си „Ицо и приятели“, автор на три книги. С две думи известна публична личност. С адресна регистрация, джиесем, имейл адрес и др.  Възможно е всичко това да не отговаря на истината, но за да ни убедите – защо не извикахте в предаването си именно този човек , който излиза с името си и прави това изявление на открита пресконференция. Защо след като няколко агенции публикуваха неговите твърдения, Вие нарочихте и посочихте поименно и единствено моя син за техен автор, което е директна и публична измама. Нима една личност като Вас, претендираща за народен водач, инициатор на национални референдуми, трибун на морал и почтеност - може да заплашва с "опъване" "намазване на вагината" и намек за физическа разправа. Защо не Ви пука от следствените органи, а с още по-голяма злоба продължихте да се гаврите и отправяте косвени заплахи към него и в негово отсъствие публично се заканвате да го обезчестите и да се ожените за него. А Вашият "биограф" дори си предложи услугите да Ви кумува. И защо почнахте гузно да обяснявате, че изпратените от Вас символично 20 червени карамфила не били закана за убийство и погребение , както е при мафията. "При мафията се изпращат не 20, а 10 карамфила. Над 10 - могат да се изпращат неограничен брой , без значение дали са четни или нечетни.“ И с този аргумент , придружен от своя адвокат, вероятно сте се оправдавали пред следствените органи – Вие, човекът с най-голямата охрана в България. Виждам, че Вас не могат да Ви спрат никакви органи. Вие сте недосегаем, никой от омаскарените от Вас толкова години наред стотици известни български граждани: политици, депутати,хора на изкуството не е посмял да Ви потърси сметка. Някой трябва да направи списък на всички тях и този списък ще много, много дълъг. Ако световноизвестният португалски писател Паулу Коелю - авторът на „Алхимикът“ - най-продаваната книга на чуждестранен автор в България - научи, че Вашият биограф Иво Сиромахов редовно се гаври с неговата личност и име - щеше да направи всичко възможно да Ви вкара в затвора. Ако се опитате да се оправдаете, че снощното предаване против сина ми е било шарж, шега, пародия – защо не Ви задаваше въпросите не Сиромахов, а именно неговият „идиот и тъпак“ Куелю? От елементарно уважение към великия писател, би трябвало да промените поне една буква от името му, за да стане ясно, че това е пародия. Снощи Вие споменахте, уж случайно, уж „лапсус лингви“ и моето име. Направихте го нарочно, за да ме уязвите и за да покажете , че не Ви интересува писмото, което Ви написах.  Предаването е на предварителен запис и спокойно можехте да изтриете името ми при монтажа. Така, че имам пълното основание да направя това мое писмо публично достояние на хората, които все още Ви гледат. Защото Вие няма да имате доблестта да го направите във Вашето предаване, както го изисква законът и мълчащият СЕМ. Недялко Йорданов

Потребителите през януари са оптимисти, но не планират големи покупки

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2016/02/05/2699175_potrebitelite_prez_ianuari_sa_optimisti_no_ne_planirat/?ref=rss


През януари потребителското доверие се увеличава най-вече заради очаквано подобрение във финансовото състояние на домакинствата. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През първия месец на годината общият показател на доверие на потребителите се покачва с 1.5 пункта спрямо равнището си от октомври 2015 г. като при населението в градовете увеличението е 1.8 пункта, а при населението в селата - 0.6 пункта.

По-благоприятни в сравнение с предходната...

Международен договор ще казва с кого от НАТО ще пазим българското небе

https://www.24chasa.bg/Article/5280811

Съвместната охрана на въздушното ни пространство с изтребители от НАТО ще става при условията и по реда, определени от международен договор. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.
Съвместната охрана на въздушното ни пространство с изтребители от НАТО ще става при условията и по реда, определени от международен договор. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. "Това е гаранцията, че българското небе няма да се охранява например от турски самолети",

Инвестиционни фондове на "Дойче Банк" и "Голдман Сакс" влязоха в "Престиж 96"

http://www.mediapool.bg/investitsionni-fondove-na-doiche-bank-i-goldman-saks-vlyazoha-v-prestizh-96-news245173.html

Инвестиционни фондове на "Дойче Банк" и "Голдман Сакс" придобиват собственост в един от най-големите производители на бисквити и вафли у нас – "Престиж 96" АД, съобщиха от компанията.   Сделката става чрез фондовете - Deutsche Bank Private Equity и Goldman Sachs Asset Management и е част от окончателно финализиране на споразумението с Националната банка на Гърция за продажба на 100% от собствеността на банката във фондове, управлявани от NBGI Private Equity Limited. Те ще преминат в собственост на двата фонда. Сделката се очаква да бъде затворена в средата на годината.   По този начин Deutsche Bank Private Equity и Goldman Sachs Asset Management се присъединяват към друг водещ международен инвестиционен фонд - TRG Management LP, като част от мажоритарния собственик на "Престиж 96" АД.   Акционерното дружество "Престиж 96" е основано през 1996 г. във Велико Търново и е лидер на българския пазар на бисквити, вафли и мини-кейкове. През 2013 г. компанията откри изцяло нова производствена база, разположена на площ от 28 400 кв.м, която се отличава с модерни и високо технологични производствени линии, в съответствие с последните световни тенденции. Компанията предлага на пазара редица продукти под марките "Троя", "Ная", "Траяна", "Мираж", "Хипер", "Роден край", "Насладки" и др.   Приходите от продажби на "Престиж 96" е бил над 56.8 млн. лв. за 2014 г., според последния публикуван финансов отчет на дружеството. Оборотът намалява с около 8.5 млн. лв. спрямо 2013 г. Компанията обаче увеличава близо пет пъти печалбата си през 2014 г., която е в размер на над 5.1 млн. лв. Това се дължи на съкращаване на разходите за материали, заплати и външни услуги, става ясно от финансовия отчет.   Deutsche Bank Private Equity е частният инвестиционен фонд от фондовото подразделение на "Дойче банк". С над 11 милиарда долара в клиентски активи и с над 20 години инвестиционна история, Deutsche Bank Private Equity е една от водещите фондови институции за частен капитал в Европа.   Групата Alternative Investments & Selection Manager (AIMS) е част от Goldman Sachs Asset Management и осигурява на инвеститорите инвестиции и консултантски решения в области като частния капитал, инфраструктурата, недвижимите имоти, хедж фондовете, частното кредитиране и фиксираната доходност. Групата управлява активи от над 180 милиарда долара в целия свят.

Скандалната погребална агенция „Вили 79“ се забърка и в бой за починал човек

http://web.barometar.net/83575/

За побой между две погребални агенции съобщи вчера varnautre.bg. Според източници на Днес+ става въпрос за служители на агенциите „Вили79“ и „Китов“. Случката се разиграва около 10 часа в сградата на болница „Св.Анна“, а причината за саморазправата е неразбирателство между двете траурни агенции коя да поеме погребението на починал човек. В разправията е намесена и […]

"Г-н Борисов, виждате ли в огледалото Пеевски?" (видео)

http://www.cross.bg/peevski-popitam-bulgariya-1497080.html

/КРОСС/ Темата за Делян Пеевски и статията на немското списание "Шпигел" е била засегната на срещата между премиера Бойко Борисов и българи в Лондон, става ясно от публикуван пълен запис на мероприятието. Българин поставя въпроса за Пеевски по следния начин: "Г-н Борисов, честитя новия министър на образованието, който беше избран по изключително интересен начин - с негласната подкрепа на стария златен пръст и ДПС. Искам да ви попитам по повод в статията в "Шпигел" дали имахте шанс да я прочетете? За всичко, което се случва последните години, свързано с Делян Пеевски, за когото ние не говорим. Искам да ви попитам, когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси или всъщност общите такива... "Шпигел" означава огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?" Въпросът обаче остава без отговор. Премиерът единствено казва "категорично не е вярно" и продължава с обясненията за контрабандата и приходите от митниците. Други въпроси, поставени от българите в Лондон, бяха и тези за действията на държавата, за да върне тези хора обратно в родината. "Какво се прави за младите българи - ние сме бъдещето на България, не само на България, но и на Европа и света, тези хора евентуално да се върнат в България и децата им да израснат там. Моето семейство живее повече от 20 години в чужбина. Аз лично съм дошъл тук

Задържани телефонни измамници в Белоградчик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549370

Двама автори на телефонна измама са задържани в Белоградчик за срок от 24 часа, съобщиха от ОД на МВР-Видин. Вчера 89-годишна жителка на белоградчишкото село Търговище съобщила в полицията, че станала жертва на измама. Към 14.30 часа, вчера, на домашния й телефон позвънил мъж, който се представил за личния й лекар. „Медикът" обяснил, че звъни от Англия и помолил за спешен заем от 2000 лева. Парите били нужни за да прибере колет с лекарства от гр.Плевен. Малко по-късно пред дома на възрастната жена дошли с лек автомобил двама непознати мъже, а ...

Джигит помете паркирали коли и уби човек

http://frognews.bg/news_106469/Djigit-pomete-parkirali-koli-i-ubi-chovek/

Един човек загина, а друг е пострадал при тежка катастрофа на изхода на София, на "Ботевградско шосе", съобщиха от КАТ.

МО на РФ: Турция системно нарушава Договора за открито небе

http://www.cross.bg/tyrtziya-antonov-razporedbite-1497079.html

/КРОСС/ Турската авиация, в случай на операции в Сирия, е длъжна да се придържа към разпоредбите на руско-американския меморандум за безопасност на полетите, заяви заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов, предаде ТАСС. „Такива уверения постъпиха от САЩ“, каза той на среща с журналисти. Антонов заяви, че САЩ са уверили заинтересованите страни, че турските самолети ще се придържат към разпоредбите на меморандума за безопасност в Сирия. По думите му Турция системно нарушава разпоредбите на Договора за открито небе, което прави невъзможно следенето на военните действия на една от страните-участнички в споразумението. По-рано тази седмица Турция отказа на руските наблюдатели провеждането на полет над територията на страната, припомни той. Според Антонов това не е първото нарушение на международните задължения от страна на Анкара. „Започвайки от февруари 2013 г., турците затвориха небето си за ЗРК Patriot в Южна Турция. През 2014 г. групата за съпровождане на Турция заяви невъзможност да гарантира безопасността на полетите в отделни райони от въздушното пространство на страната, позовавайки се на интензивните полети на бойната авиация, задействана в антитерористичната операция

Пътен полицай от Белоградчик е отказал подкуп от 100 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549369

Бързо производство за подкуп е образувано в РУ-Белоградчик, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Видин. По случая е задържан В.А./36г./ от с.Горни Лом. Вчера около 17.05 часа в сградата на районното управление мъжът предложил подкуп в размер на 100 лева на длъжностно лице - пътен полицай. В.А. подхвърлил на масата в служебно помещение 100-левовата банкнота, за да осуети съставянето на акт за констатирано административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Малко по-рано пътният полицай установил, че технически неизправен лек автомобил ...

Преговорите на Камерън увеличиха желанието на британците да излязат от ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/05/2699181_pregovorite_na_kamerun_uvelichiha_jelanieto_na/?ref=rss


Преговорите на британския премиер Дейвид Камерън с ЕС засега увеличават нагласите на британците за излизане от съюза, показва проучване на института YouGov за в. "Таймс".

45% от жителите на Обединеното кралство отговарят, че на предстоящия референдум биха гласували за напускане на ЕС, докато 36% предпочитат да останат.

Миналата седмица разликата между двете нагласи бе 4%, докато сега е скочила до 9%. Това вероятно се дължи на медийното отразяване на преговорите на Камерън,...

Известни са рисковите показатели за вноските на банките във ФГВБ

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/izvestni-sa-riskovite-pokazateli-za-vnoskite-na-bankite-vyv-fgvb-210782/

Те касаят капитала, ликвидността, качеството на активите, бизнес модела и мениджмънта и потенциалните загуби за фонда

Гладен морски лъв посети ресторант в Сан Диего (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5280827

Служителите на ресторант в Сан Диего били шокирани, когато видели гладен и раздразнителен морски лъв, който седял на сепаре в заведението, съобщава theguardian.com.
Целия текст и видео вижте Служителите на ресторант в Сан Диего били шокирани, когато видели гладен и раздразнителен морски лъв, който седял на сепаре в заведението, съобщава theguardian.com. Целия текст и видео вижте

Красимир Каракачанов: Небето ни не бива да се охранява от съседни съюзнически държави

http://www.moreto.net/novini.php?n=312838

Вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция, имайки предвид и политиката, която тази държава провежда - агресивната политика, която води към своите близкоизточни съседи, политиката, която води и към Балканските държави, това предизвиква съвсем основателни страхове в българското общество.

С 1 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов

http://pik.bg/с-1-см-се-е-понижило-нивото-на-река-дунав-при-свищов-news480508.html

С 1 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов

 С 1 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Водният стоеж на реката е 215 см. Температурата на водата е 4.9 градуса. Над българския участък от поречието на Дунав, до обяд все още ще превалява мокър сняг, в западните райони – дъжд.

Валежите ще са в процес на спиране, първоначално от запад, откъдето и облачността след обяд ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще е слаб от северозапад. Максималните температури ще са 4° - 7°. През нощта ще е предимно ясно, а утре – слънчево. Сутринта ще е студено, с температури от минус 6° до минус 3°, а дневните ще достигнат 8° - 11°C. Вятърът ще остане слаб от северозапад.

НС реши: Ще охраняваме небето си самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави

http://www.cross.bg/bulgariya-prostranstvo-deiistviya-1497078.html

/КРОСС/НС реши охраната на въздушното пространство на България да се осъществява от Българската армия, самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. „За" Закона за отбраната и въоръжените сили гласуваха 96 народни представители, „против" - 34, „въздържали се" - 13, с което законът беше приет на второ четене. Съгласно приетия закон съвместните действия по охрана на въздушното пространство ще се извършват при условия и ред, определени в международен договор. При необходимост от предприемане на неотложни действия - при условия и по ред, определени от МС по предложение на министъра на отбраната. Според закона съвместните действия се осъществяват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.  В рамките на дебата народният представител от парламентарната група на БСП Атанас Зафиров посочи, че този законопроект е част от плана за унищожаване на българското национално самосъзнание. Група народни предтавители от БСП заедно със заместник-председателя на Красимир Каракачанов предложиха охраната на въздушното пространство да се осъществява само със съюзнически държави, които нямат обща граница с България,но то не бе прието, тъй като за него гласуваха едва 41 депутати

Арестуваха пътен нарушител, опитал да подкупи катаджия

https://www.24chasa.bg/Article/5280687

Бързо производство за подкуп срещу 36-годишния В.А. от видинското с.Горни Лом е образувано в Районното управление на МВР в Белоградчик. Вчера около 17.05 часа в сградата на районното управление мъжът предложил подкуп в размер на 100 лева на длъжностно лице - пътен полицай.
В.А. подхвърлил на масата в служебно помещение 100-левовата банкнота,Бързо производство за подкуп срещу 36-годишния В.А. от видинското с.Горни Лом е образувано в Районното управление на МВР в Белоградчик. Вчера около 17.05 часа в сградата на районното управление мъжът предложил подкуп в размер на 100 лева на длъжностно лице - пътен полицай. В.А. подхвърлил на масата в служебно помещение 100-левовата банкнота,

Търновец отнесе 300 лeва глоба след скандал в селски магазин

https://www.24chasa.bg/Article/5280794

32-годишен мъж от Велико Търново отнесе 300 лв. глоба от Районния съд за хулиганство.
В сряда около обяд в магазин за хранителни стоки в лясковското с. Мерданя е възникнал скандал между 32-годишния Д. Г. и 34-годишна клиентка на търговския обект. Мъжът бил подпийнал и се издразнил, че жената се блъснала в него, докато пазарували.32-годишен мъж от Велико Търново отнесе 300 лв. глоба от Районния съд за хулиганство. В сряда около обяд в магазин за хранителни стоки в лясковското с. Мерданя е възникнал скандал между 32-годишния Д. Г. и 34-годишна клиентка на търговския обект. Мъжът бил подпийнал и се издразнил, че жената се блъснала в него, докато пазарували.

Задържаха банда за кражби на цигари, алкохол и скъпи шоколади

https://www.24chasa.bg/Article/5280801

Банда за кражби на бързообоорни стоки от малки търговски обекти е задържан от столични криминалисти, съобщи инспектор Александър Петов.  Арестуван е организаторът на престъпната група, който е с 6 присъди и 80 криминални регистрации. Бандитите разбивали от две до пет магазинчета за последните 20 дни и отмъквали цигари,Банда за кражби на бързообоорни стоки от малки търговски обекти е задържан от столични криминалисти, съобщи инспектор Александър Петов. Арестуван е организаторът на престъпната група, който е с 6 присъди и 80 криминални регистрации. Бандитите разбивали от две до пет магазинчета за последните 20 дни и отмъквали цигари,

Бивш съпруг плаши с взрив шивачки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280795

Разведен мъж, разгневен на бившата си съпруга, че не отговаря на позвъняванията му по телефона, отправи заплаха за взрив към шивашка фирма в Шумен. Владимир М./38г./ от град Каспичан стана причина в четвъртък да бъдат евакуирани работещите в две сгради, но беше заловен само час след подаване на „терористичния“ сигнал, съобщават от полицията.
Разведен мъж, разгневен на бившата си съпруга, че не отговаря на позвъняванията му по телефона, отправи заплаха за взрив към шивашка фирма в Шумен. Владимир М./38г./ от град Каспичан стана причина в четвъртък да бъдат евакуирани работещите в две сгради, но беше заловен само час след подаване на „терористичния“ сигнал, съобщават от полицията.

Капан на 155 години, който е музеен експонат, хвана мишка във Великобритания

https://www.24chasa.bg/Article/5280791

В Музея на английския селски живот в Университета в Рединг, Великобритания, наскоро е имало взлом, пише CNET, цитиран от В Музея на английския селски живот в Университета в Рединг, Великобритания, наскоро е имало взлом, пише CNET, цитиран от "Фокус". По-късно виновникът е бил открит мъртъв в един от експонатите на музея. Престъпникът всъщност е била злощастна мишка. Тя се е хванала в 155-годишен капан, съхраняван в музея.

Враца избира „Цар на лозята"

http://pik.bg/враца-избира-„цар-на-лозята-news480507.html

Враца избира „Цар на лозята"

Враца ще отбележи Трифон Зарезан със зарязване на лози в Етнографско-възрожденския комплекс в града. Празникът е организиран от местната община. В неделя от 11 ч. самодейци от Народно читалище „Милин камък-1927" от село Мраморен ще пресъздадат обичая по зарязване на лози, след което ще бъде избран новият „Цар на лозята".

За празничното настроение ще се погрижат танцьорите от танцовия състав „Хемус"и Врачанските музовири.

Майстори на бели и червени вина, както и кулинарни виртуози в мезетата могат да се включат във вече традиционния конкурс за вино и мезе.

Гостите на празника ще бъдат посрещани с греяна ракия и студено вино. В двора на комплекса ще бъде запален и традиционният огън, а след края на конкурса и обявяването на наградените, присъстващите ще могат да опитат и домашно приготвени деликатеси.

Лечков в контратака, съди държавата за 50 хиляди лева

http://pik.bg/лечков-в-контратака-съди-държавата-за-50-хиляди-лева-news480506.html

Лечков в контратака, съди държавата за 50 хиляди лева

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков /2003-2011/ съди държавата за 50 хил.лева имуществени и 1000 лева неимуществени вреди. Поисканото обезщетение е за щетите, причинени от предявено обвинение, по което беше оправдан от съда. Информацията бе потвърдена от говорителя на Окръжната прокуратура в Сливен Руси Русев. На 4 февруари Окръжният съд в Сливен заседава по делото, решение се очаква в определения от закона едномесечен срок.

Предявеният иск е по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите /ЗОДВПГ/. Делото срещу Лечков бе за направата на ограда на Трето училище в Сливен през 2010г. По него той бе оневинен още на първа инстанция.

Срещу бившия сливенски кмет се водеха 6 дела, като всички от тях приключиха с оправдателни присъди. В началото на м.г. той обяви, че ще иска компенсация за неиздържалите пред съда обвинения. Сегашният иск към държавата е втори поред. Предишният бе заради едно от другите дела. Лечков предяви над 500 хил.лева обезщетение, но му бяха присъдени 20 хил. лева. Междувременно той заведе граждански искове срещу двама основни свидетели по две от делата. От единия поиска 27 хил.лева за причинени вреди, но производството бе прекратено като недопустимо. Спрямо другия свидетел исканото обезщетение бе за 28 хил.лева. Съдът му отреди 500 лева.

Емил Райнов към здравния министър: Вашето отношение към хората прилича на фашизъм!

http://petel.bg/Emil-Raynov-kam-zdravniya-ministar--Vasheto-otnoshenie-kam-horata-prilicha-na-fashizam-__143927

Кадър БНТ Вашето отношение към хората, г-н министър, разделянето на едни и други, на такива, които ще имат достъп до качествени ваксини и...

Проговори жената, помогнала за откриването на терориста от Париж

http://petel.bg/Progovori-zhenata--pomognala-za-otkrivaneto-na-terorista-ot-Parizh__143928

Кадър: Нова Приятелка на Хасна Айбуласен, братовчедката на Абделхамид Абауд, е изиграла ключова роля в откриването му, пише в. "Фигаро" и...

"Гугъл" с реклами против "Ислямска държава" в търсачката си

http://petel.bg/Gugal-s-reklami-protiv-Islyamska-darzhava-v-tarsachkata-si__143929

"Гугъл" ще започне да показва реклами против "Ислямска държава" в своята търсачка, съобщи в. "Гардиън", цитиран от "24 часа". Рекламите ще се...

Предприемачът, който се отказа от дял за 25 млн. лири заради колело

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549367

Британското мобилно приложение SwiftKey, основано от трима възпитаници на Кеймбридж, беше продадено на Microsoft за 174 милиона лири. Единият от тримата обаче е продал дела си от компанията преди това, за да си купи велосипед, пише The Telegraph. Крис Хил-Скот, който създал фирмата заедно с Джон Рейнолдс и Бен Медлок през 2008 г., се е отказал от дела си същата година, защото не бил удовлетворен от дългите часове работа и малкото изкарани пари, свързани със стартираща компания. Сега той работи за държавна институция, чиято цел е да дигитализира...

Два автомобила горяха едновременно във В. Търново и Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549364

Криминалисти от Областната дирекция на МВР разследват палежи на два автомобила във Велико Търново и Горна Оряховица. Колите лумнали в пламъци едновременно около 2 ч. тази нощ. Възпламенен е бил автомобил “Фолксваген Кади”, паркиран на ул. “Емилиян Станев” в старата столица. Сигнал бил подаден на телефон 112, а на мястото незабавно са изпратени екипи на полицията и пожарната. След потушаването на пламъците е извършен оглед. Установено е, че е унищожена предна гума, подкалник, двигателния отсег и част от арматурното табло. По същото време пламъци...

По-малко патентни декларации в сравнение с миналата година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549365

549 патентни декларации са подадени до края на януари в отдел „Местни данъци и такси" в Община Шумен. В сравнение с миналата година подадените декларации са с 94 по-малко. Най-голям е броят на подадените декларации за извършване на търговия на дребно - 352. За извършване на фризьорски и бръснарски услуги са подадени 47 патентни декларации, а за поддържане и ремонт на битова техника и електрически уреди - 16.  ...

Работник падна от строително скеле

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549366

Работник пострада, след като падна от строително скеле. Инцидентът е станал в четвъртък следобед до хотел „Мираж” във варненския курорт „Св. св. Константин и Елена”. Мъжът е работил заедно със свой колега, когато се скъсала една от платформите на скелето. Височината, от която е полетял, е близо 2 метра. Вторият работник е успял да се задържи, съобщи за Дарик шефът на Инспекцията по труда Иван Иванов. Пострадалият има наранявания, но за живота му няма опасност. Все още не е изяснено дали е имал договор. ...

Лют спор в НС за възможността и чужди самолети да охраняват родното небе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549372

Парламентът разреши да охраняваме въздушното си пространство съвместно с други членки на НАТО. Това стана с приемане на второ четене на промените в закона за отбраната и въоръжените сили. Очаквано темата предизвика остри дебати в залата и обвинения за национално предателство. Ненчев не иска да имаме водеща роля при съвместна охрана на небето ни „По същество днес гласуваме на второ четене отдаването на концесия на българското небе. Колкото и силно да Ви звучи, днес ние като държава ставаме фронтова държава, тъй като обявяваме символична во...

Окончателно: Чужди самолети ще могат да пазят небето ни

http://offnews.bg/news/n_1/n_623631.html

Депутатите окончателно позволиха охраната на въздушното ни пространство да може да се извършва съвместно с чужди самолети от НАТО. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Текстът беше приет с 96 гласа "за", 34 "против", 14 депутати се въздържаха. Според приетите промени съвместни действия по охрана на въздушното ни пространство ще се извършват при условия на международен договор или при решение на Министерския съвет. Темата с охраната на българското небе беше стартирана от министъра на отбраната Николай Ненчев, който през септември миналата година обяви, че се водят разговори в тази посока. След това от партията на премиера Бойко Борисов - ГЕРБ побързаха да се оправдаят, че това е "опция за всеки случай". По време на дебатите мненията в зала бяха разделение на две. Опозицията обвиняваше управляващите, че дават небето на България на концесия. Те от своя страна твърдяха, че това решение е взето преди 10 години по време на тройната коалиция. "Днес даваме на концесия българското небе. Ние ставаме фронтова държава, защото символично обявяваме война на Руската Федерация", обяви независимият Велизар Енчев . След него на трибуната излезе социалистът Янаки Стоилов , който обяви, че това не е концесия, защото при концесия България щеше да получава пари за услугата. "А тук ние предоставяме небето си на други държави, за което ще заплащаме", обясни тезата си той. Петър Славов от Реформаторския блок защити промените, като обяви, че това решение е взето по времето на тройната коалиция. Преди да бъде гласуван основния текст бяха отхвърлени предложенията на БСП, които гласяха, че право да помагат в охраната на небето ни имат само страни от НАТО, с които нямаме обща граница. Според вносителите целта на тези предложения е да се изключи Турция от страните, които могат да охраняват небето ни. Причина за промяната в закона е лошото състояние на българската бойна авиация и трудностите по изпълняването на мисията на НАТО "Еър полисинг" за охрана на въздушното пространство на пакта. Все още не ясно дали самолетите МиГ-29, които предстои да бъдат ремонтирани от Полша ще са достатъчно за бойно дежурство и за тренировка на летателния състав. Дори и да бъдат купени нови изтребители, ще са необходими между три и пет години за обучаването на пилотите на новата техника. 

Световно известеният топ танцьор и хореограф Янис Маршал в България.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263802_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%BE%D0%BF+%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%8C%D0%BE%D1%80+%D0%B8+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B5

Финалист на Britain's Got Talent 2014.

Главен виновник за невероятните хореографии в клиповете на артисти като Beyonce, Ciara, Natalia Kills и Ariana Grande.

Треньор във френският вариант на Dancing with the stars, хореограф на украинския вариант на So You Think You Can Dance, а сега и новият хореограф на"Zumanity" Цирк Дьо Солей шоу в Лас Вегас.

Янис Маршал!

Известен със своята сложна и модерна хореография на токчета, Янис пристигна без много шум за първите си майсторки класове в България.

Събитието се проведе през изминалия уикенд, в зала Megami на хотел Маринела, а инициатори на поканата са танцьорите от Dance Studio 121.

150 от най-добрите танцьори и хореографи на България, както и гости от Италия, Румъния и Македония имаха възможността да се докоснат и вдъхновят от работата си с Янис, който представи 4 майсторски класа на токчета, групирани всеки ден с един по - темпов и един по -лиричен танц. Хореографиите бяха върху песни на наBritney Spears, Christina Aguilera, Ciara и Madonna.

Последната хореография на песента Frozen наMadonna, Янис създаде и изтанцува за първи път в България, инспириран от престоя си в София и работата с българските танцьори.

По програма,всеки ден започваше с подгравящ клас на водещите хореографи на DS121, Виктор Милушев и Милен Данков.

"Бъдете упорити и дисциплинирани", заръча Янис, споделяйки своята тайна към успеха.

Като истински професионалист, дошъл да свърши своята работа, той отказа медийна публичност за пристигането си в България. Веднага след прключването на майсторския си клас отлетя към поредната зала, където да предаде своите професионални умения. 

Събитието съвпадна и с отриването на новата зала на Dance Studio 121, която се намира вцентъра на София, в двора на ИСУЛ. Освен разнообразните класове по танци на напреднали и начинаещи, залата ще бъде дом и репетиционна на DGRL$121, Балетът на Комиците, както иMusic Jam Exclusive Dance Show.

 

Домакини на Янис бяха обновения хотел Маринела и изтънчения столичен ресторант Розе. 

За неговата форма, както и тази на участниците в двудневните уъркшопове, се погрижиха най-добрите фитнес и SPA на Балканите – Pulse& Victoria SPA. Партньори на събитито бяха TELUS International Europe и TicketPro.BG.

Още за предстоящи звездни събития, може да научите на www.ticketpro.bg

Азиатските индекси не намериха единна посока

http://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-indeksi-ne-nameriha-edinna-posoka-210784/

В Япония Nikkei 225 се понижи пети пореден ден с 1,32% до голяма степен заради по-скъпата йена

В САЩ одобриха метод за създаване на деца от трима родители

http://www.cross.bg/detza-opiti-suzdavane-1497077.html

/КРОСС/ Американски учени и специалисти по биоетика одобриха внедряването в САЩ на метод, който позволява да се раждат деца от трима родители. По-рано опити за подобен начин на създаване на поколение беше разрешен във Великобритания. Благодарение на тази технология учените се надяват да намалят заболяванията, които се предават по генетичен път. Това ще може да става чрез заместване на „дефектните" митохондрии на майката със здрави митохондрии от майка-донор. Дефакто ще се получи така, че детето е заченато от две майки и един баща. Възможността за внедряване на такава технология е обсъждана от специална комисия, която беше създадена още през 2015 г. от Американското управление по санитарен надзор над качеството на хранителните продукти и лекарства. Нейни членове казват, че разрешаването на въвеждането й е добре, но трябва да се подхожда внимателно. Тя трябва да се прилага единствено и само в крайно необходими случаи и под надзора на държавните служби. Одобрението от страна на експерти не означава, че в най-скоро време може да очакваме появата на „генно модифицирани деца". В бюджета на САЩ за 2016 г. не са заделени пари за подобни опити.  

Потърпевши: Федерацията по джудо е знаела за сексуалните мераци на треньора

https://www.24chasa.bg/Article/5280729

Федерацията по джудо е знаела за сексуалните посегателства на треньора Симеон Ценев, но си е затваряла очите. Това заявиха пред Нова телевизия потърпевши. Изказването идва след разказа на ученички и жени, станали жертва на сексуалните набези на Ценев.
„Относно случая отпреди 22 години в Българската федерация по джудо не е постъпвала жалба нито от Федерацията по джудо е знаела за сексуалните посегателства на треньора Симеон Ценев, но си е затваряла очите. Това заявиха пред Нова телевизия потърпевши. Изказването идва след разказа на ученички и жени, станали жертва на сексуалните набези на Ценев. „Относно случая отпреди 22 години в Българската федерация по джудо не е постъпвала жалба нито от

Слави: Упорит любовник съм, ще имам Недялко

http://frognews.bg/news_106468/Slavi-Uporit-liubovnik-sam-shte-imam-Nedialko/

Излиза, че да пишеш гнусотии и простотии за хората, да депресираш толкова много хора, да пишеш толкова много лъжи, е законно. А да обичаш някого, независимо дали е мъж или жена, да му пращаш цветя и да си загрижен, това е незаконно.

Абонатите край бившата фабрика "Христо Ботев" остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=312844

Абонатите в района на бившата фабрика "Христо Ботев" остават без вода, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Очаква се възстановяването на водоподаването да започне около 17 часа, информираха от дружеството.

Плевнелиев показа футболни умения в Аржентина (СНИМКИ)

http://curious.actualno.com/plevneliev-pokaza-futbolni-umenija-v-arjentina-snimki-news_522197.html

Президентът на България Росен Плевнелиев посети стадион "Ла Бонбонера" в Буенос Айрес, където получи екип на Бока Хуниорс, отборът в който блестеше геният на Диего Армандо Марадона. Както е известно, държавният глава е на официално посещение в Аржентина, а преди това той беше и в Бразилия. За визитата на Росен Плевнелиев на стадиона на Бока се похвали самият клуб на официалната си страница в интернет, публикувайки снимки на президента ни, който показва завидни футболни умения. Плевнелиев полу

Най-горещите мъже в света CHIPPENDALES за първи път в България

http://curious.actualno.com/naj-goreshtite-myje-v-sveta-chippendales-za-pyrvi-pyt-v-bylgarija-news_522204.html

Внимание, дами! Най-известната група за мъжки стриптийз в света Chippendales ще посети България за първи път тази пролет, за да представи най-новото си шоу, част от световното турнето Break The Rules. Спектакълът с едни от най-добре изглеждащите и горещи мъже в света ще взриви зала EFE на хотел Маринела на 17 април (неделя), а началният час е 20:00. Шоуто на Chippendales идва директно от Лас Вегас, където момчетата от трупата са имали безброй участия, и преди да пристигне в София, ще премине пр

"Лозенец" излиза на протест в защита на трамвай №6

http://society.actualno.com/lozenec-izliza-na-protest-v-zashtita-na-tramvaj-6-news_522206.html

Жители на квартал "Лозенец" излизат на протест срещу закриването на трамвай №6 в София. Мероприятието е насрочено за 14 часа в събота пред басейна "Спартак". Недоволните събраха над 3000 подписа за запазването на трамвая. Неговото премахване е заложено във връзка с реконструкцията на бул."Скоболев". Предвижда се трамвайното трасе в тунела под НДК да стане локално платно за автомобили с достъп до новата сграда на Софийския районен съд, известна като Военното НДК. Подписката на недоволните беше

Деспина Ванди се шири в най-големия президентски апартамент у нас

http://music.actualno.com/despina-vandi-se-shiri-v-naj-golemija-prezidentski-apartament-u-nas-news_522205.html

Поп дивата Деспина Ванди, която ще изнесе първия си концерт в България на 21 февруари в зала 1 на НДК, ще отседне в най-големия президентски апартамент у нас. Звездата по всяка вероятност ще пристигне заедно със съпруга си – футболната легенда Демис Николаидис. Изборът на звездното семейство е най-престижният петзвезден хотел, разположен в сърцето на столицата - Hotel Marinela. Величествена панорамна гледка от най-високото място в София ще посрещне двете големи звезди на Гърция. Луксозни

Слави Трифонов: Реших да поведа битка за своята любов. Тя се казва Недялко

http://curious.actualno.com/slavi-trifonov-reshih-da-poveda-bitka-za-svojata-lubov-tja-se-kazva-nedjalko-news_522208.html

Тепърва ще избухна. Аз съм вулкан от чувства. От вътре ме напъва. Няма да го удържа. Това каза шоументът Слави Трифонов в едноименното си шоу в ефира на bTV, в което разказа за любовта си към собственика на сайта ПИК Недялко Недялков. Припомняме, че собственикът на жълтия сайт, известен с афинитета си към скандални новини и шокиращи заглавия, даде на прокурор Слави Трифонов заради писмо от тв водещия, в което, според ПИК, имало физически заплахи. "Моите престъпления са емоционални", започна Сл

Пореден арест за автокрадеца Патицата, МВР ще поиска промяна в закона

https://www.24chasa.bg/Article/5280688

автокрадецът иван райков - патицата и помагачът му иван николов са арестувани в четвъртък вечерта за кражба на луксозен джиб мазда, съобщиха полицейски шефове на брифинг в МВР. За задържането на двамата рецидивисти е използван отрядът Кобра, а двамата са оказали яростна съпротива и се е наложило да бъдат респектирали.автокрадецът иван райков - патицата и помагачът му иван николов са арестувани в четвъртък вечерта за кражба на луксозен джиб мазда, съобщиха полицейски шефове на брифинг в МВР. За задържането на двамата рецидивисти е използван отрядът Кобра, а двамата са оказали яростна съпротива и се е наложило да бъдат респектирали.

Снегът доведе Дядо Коледа в София през февруари (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549362

Обилният снеговалеж над София в четвъртък вечерта доведе със себе си... Дядо Коледа. Белобрадият старец е пътувал в автобус №280 на столичния градски транспорт. "Лапландецът" е общувал с част от пътниците, но отказал да говори пред медии.Пътуването му в малките часове на нощта продължило само няколко спирки. Старецът не е раздавал подаръци, а разходката му продължила по снежните улици на Студентски град. Снимки от събитието: darikradio.bg

Планираните прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 08-12 февруари 2016 г.

http://www.zapernik.com/biznes/planiranite-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_41480/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Планираните изключвания ще...

Продължава

Китайският "Дзянсу" купи Тейшейра от "Шахтьор" за рекордните 50 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/05/2699174_kitaiskiiat_dziansu_kupi_teisheira_ot_shahtyor_za/?ref=rss


"Шахтьор" (Донецк) продаде Алекс Тейшейра на "Дзянсу сънинг". Китайският клуб ще плати 50 млн. евро за бразилския полузащитник.

Това се превръща в най-скъпата сделка в азиатския футбол. Рекордът е подобрен от развихрилите се китайски клубове за трети път само за десет дни.

Най-напред "Дзянсу" взе Рамирес от "Челси" за 28 млн. евро. Скоро след това "Гуанджоу евъргранде" даде 42 милиона за Джаксън Мартинес от "Атлетико" (Мадрид).

Тейшейра, който вкара 22 гола в 15...

Утвърдени са схемите на местата за продажба на мартеници в Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549360

Вече са утвърдени схемите на местата за продажба на мартеници в съответните райони, съобщават от община Добрич и напомнят, че заявления за участие в базара ще се приемат на работно място „Икономическо развитие“ в Центъра за услуги и информация в община Добрич от 08.00 ч. на 8 февруари до 16.00 ч. на 9 февруари 2016 г. Всички заинтересовани могат да се запознаят подробно със свързаната с провеждането на тазгодишния базар документация (заповед, регламент, чертеж на търговското съоръжение,схеми) на официалния сайт на община Добрич в раздел "Съобще...

Австралиец се спусна с уиндсърф по 13-метрова вълна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549361

Австралиецът Джейсън Полаков стана първият човек, който се спусна с уиндсърф по големите вълни в Назаре, съобщава Нова телевизия.

ШОК! Радио Кракра пожелава тройки на слушателите си, сред които са шефа на бюрото по труда Р. Симеонов, фейсбук коментаторката Г. Асенова и гаджето на счетоводителката на ГЕРБ Перник Е. Ненков

http://www.zapernik.com/pernik/shok-radio-krakra-pojelava-troiki-na-slushatelite-si-sred-koito_41479/

Радио Кракра се изгаври тотално със слушателите си тази сутрин, като пожела на част от тях“тройки” - това е сексуален акт, в който са включени трима партньора. Това стана по време на сутрешния блок на радиото, когато се прочете хороскопа, където за зодия “Дева” водещия обяви, че ще получат предложения за тройки. Що за хороскоп е това? И кой въобще изработва такива хороскопи сутрин по радито?

Водещият Димитър Аврамов, известен сред приятелите със сексуалните си...

Продължава

Катастрофа на изхода на София, един човек загина

http://www.cross.bg/izhoda-ranen-chovek-1497076.html

/КРОСС/Един човек загина, а друг е ранен и откаран в болница след тежка катастрофа на изхода на София, съобщиха за OFFNews от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал днес към 10 сутринта на "Ботевградско шосе" малко преди полицейския караул. Лек автомобил се е забил в други две паркирани коли. При сблъсъка шофьорът загива на място, а спътникът му е ранен. Причините за тежкия инцидент се изясняват от полицията.  

Депутатите решиха: Сами ще охраняваме въздушното ни пространство или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави

http://pik.bg/депутатите-решиха-сами-ще-охраняваме-въздушното-ни-пространство-или-съвместно-с-въоръжени--news480499.html

Депутатите решиха: Сами ще охраняваме въздушното ни пространство или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави

С 96 гласа "за" НС реши охраната на въздушното пространство на България да се осъществява от Българската армия, самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави“.

Това се случи след приемане на Закона за отбраната и въоръжените сили. „За“ закона гласуваха 96 народни представители, „против“ - 34, „въздържали се“ – 13, с което законът беше приет на второ четене. Съгласно приетия закон съвместните действия по охрана на въздушното пространство ще се извършват при условия и ред, определени в международен договор. При необходимост от предприемане на неотложни действия – при условия и по ред, определени от МС по предложение на министъра на отбраната. Според закона съвместните действия се осъществяват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

В рамките на дебата народният представител от парламентарната група на БСП Атанас Зафиров посочи, че този законопроект е част от плана за унищожаване на българското национално самосъзнание. Група народни предтавители от БСП заедно със заместник-председателя на Красимир Каракачанов предложиха охраната на въздушното пространство да се осъществява само със съюзнически държави, които нямат обща граница с България,но то не бе прието, тъй като за него гласуваха едва 41 депутати.

Народният представител от ПГ на ПФ и заместник председател на Народното събрание Красимир Каракачанов заяви, че вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция и агресивната политика, която води към Балканските страни предизвиква основателни страхове в българското общество. Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев обясни, че България ще реши с коя държава ще сключи договор за съвместна охрана и увери, че това няма да бъде Турция. Ген. Михо Михов посочи,че този закон, не само, че е неприемлив за ПГ на АБВ, но и според него е неприложим.

В отрицателен вот депутатът от „БСП лява България“ Таско Ерменков посочи, че с гласуването на този текст е подписана несъстоятелността на министъра на отбраната и цялото правителство за осъществяване на нормална защита на държавата.

Човек загина при удар на кола в паркирали автомобили

https://www.24chasa.bg/Article/5280721

Тежка катастрофа отне живота на един човек загина, а друг е пострадал на изхода на София, на Тежка катастрофа отне живота на един човек загина, а друг е пострадал на изхода на София, на "Ботевградско шосе", съобщиха от КАТ, цитирани от "Нова телевизия". По първоначална информация автомобил, управляван с висока скорост, удря две паркирали коли. Очаквайте

53-ма лекари стягат багажа за чужбина само от началото на годината

http://pik.bg/53-ма-лекари-стягат-багажа-за-чужбина-само-от-началото-на-годината-news480497.html

53-ма лекари стягат багажа за чужбина само от началото на годината

От началото на годината 53 лекари са изявили желание да напуснат страната. Липсата на специалисти не е от вчера. Държавата трябва да създаде условия, с които специалностите, за които има недостиг, да станат по-атрактивни и празните места да бъдат заети от млади лекари. Това каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

На въпрос къде са лекарите, Грозев посочи, че „една част са в чужбина, особено по-младите, а другата просто не специализира и не се насочва към тези специалности, заради тяхната тежест, огромна отговорност и неатрактивност“. Той посочи, че в последната година – две се създават предпоставки за запълване на липсите и оставане на лекарите в страната – „особено през Наредбата за специализации, както и осигуряваните от БЛС стипендии за млади специализанти и докторанти“.

И добави, че младите лекари вече не трябва да си плащат, за да са специализации. В момента те получават около 920 лв., ако са назначени в болница. Проблемът е, че тези пари ги взема обучаващият се, а обучаващият асистент получава около 720 – 750 лв.

Това не означава, че трябва да бъдат ограничени средствата за младите хора, а да се увеличат парите за другите, посочи той.

Руснак си търси 3 900 евро от такси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549363

Руски турист на 63 години, подал оплакване в полицията в Несебър, че му липсват 3 900 евро след скандал с местен таксиметров шофьор. Свадата станала през хотелски комплекс „Амадеус 3" в Слънчев бряг. Между него и превозвача възникнал сериозен спор относно стойността на курса. След като не се разбрали, шофьорът потеглил в неизвестна посока, а в багажника на автомобила останала пътната чанта на руснака. Според неговите показания, тя съдържала въпросната сума, фирмени документи и други лични вещи.    ...

Отвориха за движение Хаинбоаз 9 часа след зверска катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5280725

Проходът на републиката е отворен за движение 9 часа след зверска катастрофа между два камиона. Пътят е бил разчистен и трафикът възстановен около 2 часа на 5 февруари. Зловещият инцидент стана около 17 часа в четвъртък на разклона за великотърновското село Нацовци. В злополучната вечер се удариха челно хладилен камион на разградски месокомбинат и
Проходът на републиката е отворен за движение 9 часа след зверска катастрофа между два камиона. Пътят е бил разчистен и трафикът възстановен около 2 часа на 5 февруари. Зловещият инцидент стана около 17 часа в четвъртък на разклона за великотърновското село Нацовци. В злополучната вечер се удариха челно хладилен камион на разградски месокомбинат и

Фокача - наслада по италиански

https://www.24chasa.bg/Article/5280723

Вкусно и здравословно?!? Оо да, възможно е! На ул. Цар Иван Асен ІІ №30 се намира вълшебно място, което предлага всичко това.
Фокача е малко италианско заведение за бързо хранене с изключително уютен интериор и много вкусотии. Когато се готви с качествени и пресни продукти, без консерванти и полуфабрикати – то резултатът е гарантиран,Вкусно и здравословно?!? Оо да, възможно е! На ул. Цар Иван Асен ІІ №30 се намира вълшебно място, което предлага всичко това. Фокача е малко италианско заведение за бързо хранене с изключително уютен интериор и много вкусотии. Когато се готви с качествени и пресни продукти, без консерванти и полуфабрикати – то резултатът е гарантиран,

93-годишен старозагорец е бил обран в асансьор

http://pik.bg/93-годишен-старозагорец-е-бил-обран-в-асансьор-news480492.html

93-годишен старозагорец е бил обран в асансьор

93-годишен старозагорец бил обран в асансьор, съобщиха от полицията.

Инцидентът станал вчера около 12.30 часа в Стара Загора. 93- годишен мъж се качил на асансьор в жилищна сграда на ул. „Братя Жекови", за да се прибере вкъщи. Заедно с него се качил непознат мъж.

След като асансьорът е потеглил, мъжът го пребъркал и му взел тефтерче с намиращи се в него 40 лв. и карта за пътуване. След това спрял асансьора и избягал.

По случая е образувано досъдебно производство.

 

Блокадите по границите струват по 150 евро загуби за камион на ден

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/02/05/2699143_blokadite_po_granicite_struvat_po_150_evro_zagubi_za/?ref=rss


Около 150 евро са загубите на камион на ден в случаите, когато не може да се мине през границата. В тази сума влизат само преките разходи при превоза - за възнаграждение на шофьора, за пътни такси, лизинг на камиона, амортизация.

Илиян Филипов, един от двамата собственици на пловдивската автомобилна компания ПИМК, изчислява, че ако във вторник от двете страни на българско-гръцката граница заради протестите на гръцките фермери чакащите камиони са били 1000, това прави загуби за...

УЖАС! 500 българи умират на година от домашна ракия!

http://pik.bg/ужас-500-българи-умират-на-година-от-домашна-ракия-news480498.html

УЖАС! 500 българи умират на година от домашна ракия!

 Само за една година 500 здрави и прави българи в разцвета на силите си са умрели в тежки мъки след като са пили домашна ракия. Кардиолозите алармират, че десетки хиляди мъже и жени годишно ги поразява инсулт или инфаркт само защото са вдигали наздравица с казанджийска домашнярка, пълна с отровни вещества и смъртоносен метилов алкохол.

 Други получават трайни увреждания на мозъка, нервната система, сърцето, черния дроб, зрението и остават инвалиди за цял живот. Лекари-токсиколози ужасени питат дава ли си някой сметка, че половината от болните без бъбреци и на хемодиализа са там заради системна употреба на метил, съдържащ се в домашната пърцуца? А какво да кажем за ослепелите, за получилите епилепсия, тремори и всякакъв вид физически и ментални увреждания? Според тях само 20 мл. фалшива наливна ракия може да направи човек трайно неработоспособен, а 30 мл директно да убият 100-килограмов мъж. 

 Това е така, защото в казаните нелегалната ракия се изварява некадърно и не може да се пречисти. Веднъж заради директния огън, който не позволява контрол на температурата, и втори път заради малкия капацитет на дестилационната колона в сравнение с промишлената. От немърливост и алчност казанджиите изваряват плодове с костилките, гнило грозде и всякакви отпадъци, които също са силно отровни. Много от наливната пукница пък директно се забърква от долнопробен вносен спирт за горене. Ароматът и вкусът се докарват от евтини китайски есенции и оцветители, от които се правят ароматизаторите за тоалетни. 

 Част от смразяващите кръвта цифри бяха потвърдени от шефа на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев пред камерите на БНТ. Той предупреди пиячите, че най-чести и големи са последствията върху централната нервна система, но отровният алкохол реално засяга всеки орган. Става дума за нелегалната ракия, която се продава по пазари, край пътя, и под тезгяха в заведения и ресторанти, коментира председателят на НЛВК. 

Националната преса гърми: Синът на ГЕРБеркта и бивша ВИК шефка Искра Златанова - осъденият Филип Златанов -Тефтерчето бил полудял

http://www.zapernik.com/obshtestvo/nacionalnata-presa-gurmi-sinut-na-gerberkta-i-bivsha-vik-shefka_41478/

Бившият шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов е напълно психясал, пише националната преса.

Според медиите Златанов трудно общувал с хората и вдигал често високо кравно, след всичко което се случи с него. Той бе осъден условно за търговия с влияние, след като стана известен с прословутото тефтерче с имена на хора от властта.

Според вестник "Всеки ден" , Филип е бил при психиатър, който му изписал подходящи медикаменти. Той обаче пропускал да ги пие,...

Продължава

Бездомен инвалид от Варна отива в старчески дом

http://www.moreto.net/novini.php?n=312826

Бездомен инвалид от Варна ще бъде отведен до часове в дом за стари хора, тъй като човекът няма на кого да разчита. Мъжът е на около 60 години и само преди дни е бил доведен от свой племенник в СУПЦ "Анастасия Д-р Железкова", където е приет и настанен до изготвяне на документи, с които да бъде изпратен в друга институция.

Развиващият се пазар на Samsung е... Япония?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/razvivashtiiat-se-pazar-na-samsung-e-iaponiia-210772/

Компанията не може да си позволи да се представя зле в страната на фона на влошаващите се резултати

Франция забрани на магазините да изхвърлят стари храни

http://offnews.bg/news/n_1/n_623633.html

Френският парламент прие закон, който забранява на магазините да изхвърлят годните за употреба храни, пише седмичникът Challenges, цитиран от РИА "Новости". Законопроектът предвижда редица ограничения, които забраняват на супермаркетите да унищожават годни за хранене продукти, които обаче са с изтекъл срок. Сенатът - горната камара на парламента,  е гласувал единодушно този законопроект.  След влизането на закона в сила от утре, магазините за хранителни стоки ще са длъжни да предават продуктите с изтекъл срок на годност на благотворителни организации. Те от своя страна ще разпределят храните сред нуждаещите се граждани. 

България ще може да ползва помощ от НАТО за охрана на небето си

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-mozhe-da-polzva-pomosht-ot-nato-za-ohrana-na-nebeto-si-news245172.html

Парламентът прие окончателно възможността България да пази въздушното си пространство съвместно с други държави членки на НАТО въпреки съпротивата на част от опозицията и ръководството на бойната авиация. Това стана с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които дадоха широки възможности военното министерство да се възползва от способности, с които не разполага. Съвместната охрана на небето ни бе препоръчана от НАТО, а се налага и заради тежкото състояние на българската бойна авиация, която разчита само на старите съветски машини МиГ 29. С аргументи, стигащи до дружбата с Русия и турското робство, БСП се опита да блокира правителствения законопроект, предлагайки изрични текстове за задължително участие на български самолети в съвместния ер полисинг, който да се осъществява под българско ръководство, както и да не могат да участват изтребители на съседни държави или такива на страни, които не са едновременно в НАТО и ЕС (това изключва САЩ, Турция и Канада). В крайна сметка парламентът прие доводите на военното министерство, че подобни текстове ще ограничат възможностите България да получи всеобхватна помощ от съюзниците си, и прие предложението му с 96 гласа "за", 34 "против" и 13 "въздържал се". Гласуването мина в отсъствието на военния министър Николай Ненчев, като защитата и аргументацията на предложението му бяха изнесени от депутати на ГЕРБ и Реформаторския блок. Противниците на възможността за съвместна охрана (БСП, ВМРО и Велизар Енчев от независимите) не коментираха по същество приетите текстове, а удавиха дебата в познати популистко – националистически клишета, напомнящи предишен парламентарен спор между БСП и "Атака" кой повече обича Русия. ГЕРБ и РБ: Прикриване на проблемите и социализъм България сама ще реши коя да бъде държавата, с която съвместно да охраняваме въздушното си пространство, заяви от трибуната депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на отбраната Валентин Радев (ГЕРБ). "Тя няма да бъде Турция. От 12 години сме в НАТО, съюзници на България са САЩ, Германия, Франция, Гърция и Турция включително. Всички се оплакваме, че няма изтребителна авиация. Колеги отляво, не ми е удобно, като слушам тези ваши изказвания да не се сещате, че вие сте виновни за това. Над 4000 дни сте управлявали. Никой от вас не се сети да посочи проблемите, а днес обяснявате какво прави министерството", каза Раден. Проблемът с окаяното състояние на авиацията е известен от години, но въпреки това няма реални стъпки за придобиването на нов тип боен самолет. За сметка на това при правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев (от 2001 до 2009 г.) бяха изхарчени стотици милиони лева за придобиването на товарни самолети и хеликоптери. Валентин Радев посочи, че въздушното пространство е общо на НАТО и не е българско, румънско или турско. "Не ние определяме правилата, а казваме на глас на нашите съюзници, че ако се наложи, и нашата авиация не може да охранява въздушното пространство, тогава с допълнителен договор да ни помогне", каза Радев. Петър Славов от Реформаторския блок обвини социалистите в популизъм. "Ние, в момента не обсъждаме членството на България в НАТО. Това решение е взето преди знаете колко години. Включително от лявата страна тогава е подкрепено. Тук се излиза и се припомнят някакви мантри от времето на комунизма. Апропо, да ви напомня, че този режим със закон е обявен за престъпен", каза Славов. Предложенията на БСП и ВМРО за "забранителен списък" Бившият външен министър Кристиан Вигенин (БСП) настоя в закона да се уточни, че опазването на въздушното пространство се осъществява от Българската армия съвместно с въоръжените сили на съюзнически държави, членуващи едновременно в НАТО и Европейския съюз. Колегите му от БСП и Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт пък предложиха изключение за съюзническите държави, с които България има държавна граница - тоест самолети на Румъния, Гърция и Турция да не могат да опазват въздушното пространство. Развихрилите се истерии от последния месец да не би някой да ни отнеме "турското робство" накараха Министерството на отбраната в аванс да заяви, че няма да търси под никаква начин помощ от турска страна. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също припомни "страховете в българското общество": "Вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция, имайки предвид и политиката, която тази държава провежда - агресивната политика, която води към своите близкоизточни съседи, политиката, която води и към балканските държави, това предизвиква съвсем основателни страхове в българското общество." По думите му предложението му с БСП за изключване на съседните ни държави е свързано и с "нещо, което само преди няколко дни предизвика оставката на министъра на образованието, една тема, по която българското общество е изключително чувствително". Председателят на комисията по отбрана Михо Михов (АБВ) предупреди, че ако тези две предложения бъдат приети, се отваря вратата за дипломатически проблеми, и призова и да не се намесва народопсихологията. Защо не може България да "командва" съвместната охрана Обсъжданите от месеци законодателни промени срещат съпротива http://www.mediapool.bg/koliziya-mezhdu-mo-i-vvs-za-savmestnata-ohrana-na-nebeto-news244840.html и от шефовете на Военновъздушните сили, които застъпват тезата на БСП, че целта е окончателното "приземяване" на българската бойна авиация. Ръководството на ВВС изрично настоя да се регламентира задължението България да участва в мисията "Air Policing" с бойна техника, а не просто с радари, системи за комуникации и летища. Депутатът от БСП и бивш министър на отбраната в кабинета "Орешарски" Ангел Найденов предложи по време на дебата законопроектът да се допълни с изискване съвместните патрули да се извършват с водещото участие на формирования от Българската армия и допълнителна точка, която да дава тълкувания за водещо участие. В Закона за отбраната обаче не може да се регламентира изрично, че България ще командва съвместната охрана, защото "Аir Policing" e мисия на НАТО, която се управлява от съответните командири и елементи от командната структура на Алианса. Според експертите на Министерството на отбраната подобни поправка би регламентирала задължителен режим за приоритетно използване на български самолети, дори и в специфични случаи, в които съюзническите самолети биха реагирали много по-адекватно, с оглед по-разширените им оперативни способности, подготовка на летателния състав и потенциал за постигане на съюзнически сдържащ ефект. Освен това според МО предложените текстове гарантират по-гъвкава и не толкова рестриктивна схема, в която Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон, който има най-цялостната информация, може да прецени коя реакция и използването на какви сили са най-адекватни. Какви точно сили ще се използват в конкретна ситуация ще зависи от спецификата и сложността на конкретната мисия, метеорологичните условия, изискванията за продължителност на полета и възможности за дозареждане във въздуха, способности за директно управление от AWACS и предаване на криптирани гласови данни в реално време по Link-16 и други. Това обаче са способности, с които нашите изтребители не разполагат. Членството в НАТО като турското робство "С това, което прие парламентът днес, доказа, че България може да бъде всякаква, но не и българска, може да идва всеки, който иска да ни пази, в това число и хора, които имат традиция от пет века да го правят", заяви Таско Ерменков от БСП след гласуването. Промяната в закона е част от един голям план – унищожаването на националното ни самосъзнание, коментира Атанас Зафиров от БСП: "Българинът е уплашен, за работата си, за имуществото си, за бъдещето на своите деца. Сега вие добавихте още един страх – за свободата на националния суверенитет." По думите му в съвременния свят терминът "съюзници" е най-нетраен. Георги Божинова от БСП пък реши да използва момента, за да постави въпроса за номинирането на Ирина Бокова за шеф на ООН, предупреждавайки, че може да изпуснем шанса си българка да оглави организацията.

Самолети на съюзнически държави ще пазят българското небе

http://www.mediapool.bg/samoleti-na-sayuznicheski-darzhavi-shte-pazyat-balgarskoto-nebe-news245172.html

Самолети на съюзнически държави ще могат да участват в мисии по охрана на въздушното пространство на България или т.нар. Air Policing. Това реши парламентът, който прие окончателно промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Охраната на въздушното ни пространство се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави, записаха депутатите с 96 гласа "за", 34 "против" и 13 "въздържал се". Гласуването мина в отсъствието на военния министър Николай Ненчев. По време на дебатите опозиция и управляващи размениха остри реплики за състоянието на бойната авиация на страната ни. Законопроектът нарушава Конституцията, според която територията на България е неприкосновена, беше тезата на опозицията. С това, което прие парламентът днес, доказа, че България може да бъде всякаква, но не и българска, може да идва всеки, който иска да ни пази, в това число и хора, които имат традиция от пет века да го правят, заяви Таско Ерменков от БСП след гласуването. Според него с приетите текстове България става разграден двор. Бившият външен министър Кристиан Вигенин (БСП) настоя в закона да се уточни, че опазването на въздушното пространство се осъществява от Българската армия съвместно с въоръжените сили на съюзнически държави, членуващи едновременно в НАТО и Европейския съюз. Колегите му от БСП и Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт пък предложиха изключение за съюзническите държави, с които България има държавна граница - тоест самолети на Румъния, Гърция и Турция да не могат да опазват въздушното пространство. Председателят на комисията по отбрана Михо Михов (АБВ) коментира, че ако тези две предложения бъдат приети, се отваря вратата за дипломатически проблеми. Той призова и да не се намесва народопсихологията. Промяната в закона е част от един голям план – унищожаването на националното ни самосъзнание, коментира Атанас Зафиров от БСП. "Българинът е уплашен, за работата си, за имуществото си, за бъдещето на своите деца. Сега вие добавихте още един страх – за свободата на националния суверенитет", каза Зафиров. По думите му, в съвременния свят терминът "съюзници" е най-нетраен. Вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция, имайки предвид и политиката, която тази държава провежда - агресивната политика, която води към своите близкоизточни съседи, политиката, която води и към Балканските държави, това предизвиква съвсем основателни страхове в българското общество, коментира зам.-председателят на парламента от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. По думите му предложението му с БСП за изключване на съседните ни държави е свързано и с "нещо, което само преди няколко дни предизвика оставката на министъра на образованието, една тема, по която българското общество е изключително чувствително". Ние ще решим коя да бъде държавата, с която съвместно да охраняваме въздушното си пространство – тя няма да бъде Турция, отговори бившият зам.-военен министър Валентин Радев (ГЕРБ). "От 12 години сме в НАТО, съюзници на България са САЩ, Германия, Франция, Гърция и Турция включително. Всички се оплакваме, че няма изтребителна авиация. Колеги отляво, не ми е удобно, като слушам тези ваши изказвания да не се сещате, че вие сте виновни за това. Над 4000 дни сте управлявали. Никой от вас не се сети да посочи проблемите, а днес обяснявате какво прави министерството", каза още той. Радев посочи, че въздушното пространство е общо на НАТО и не е българско, румънско или турско. То е натовско и не ние определяме правилата, а казваме на глас на нашите съюзници, че ако се наложи, и нашата авиация не може да охранява въздушното пространство, тогава с допълнителен договор да ни помогне. Ние ще решим коя да бъде държавата – тя няма да бъде Турция, ако толкова това ви притеснява, коментира той. И добави, че правителството прави и невъзможното в момента да продължи функционирането на МИГ-29. Заедно с това с бързи крачки се опитва да направи така, че да има доставка на нови самолети, посочи депутатът от ГЕРБ.

Путин възхитен от свръхтехнологичната, извънземна програма „UFO" на „Большой Московский Цирк"

http://www.cross.bg/tzirk-pytin-moskovskiii-1497075.html

/КРОСС/Президентът на Русия Владимир Путин, присъства на представлението „UFO" на „Большой Московский Цирк" в Москва. Възхитен от зрелищното шоу, с изпълнение на номера на ръба но човешките възможности, Путин поздрави артирстите. В личен разговор с танццьора със специфични потребности, закрил параолимпийските игри в Сочи - Виктор Кочкин, Путин каза „Браво момчета. Никога не се отчайвайте, а вървете само напред без притеснения." „Тези негови думи много ни вдъхновиха и се стремим да постигаме повече успехи в живота. Ако човек е достатъчно упорит - може да изуми цялата планета със способностите си", сподели Виктор Кочкин, след срещата с руския президент.  video:https://www.youtube.com/watch?v=Bg9Q1ocDWHY За двучасовото шоу в България - 5 март., София „ Арена "Армеец" и 8 март, Русе "Булстрад" Арена" от Дубай ще пристигнат три тира с декор и реквизит. Необходими са два дни строеж за техническото изпълнение на грандиозните представления. Братята Асколд и Едгар, от циркова династия Запашни, основала "Болшой Московский Цирк". Наричат себе си "абсолютни лидери" по продажба на билети в Русия, предполагат и в света. На година броят на зрителите им е около 700 000 души. Освен, че са в ТОП 100 на руския Форбс за най-богати хора, двамата са режисьори на най-новия спектакъл на "Болшой Московский Цирк" - UFO.

Само във Фрог: Пакистанец крепи любовта между здравното ведомство и Турция

http://frognews.bg/news_106467/Samo-vav-Frog-Pakistanets-krepi-liubovta-mejdu-zdravnoto-vedomstvo-i-Turtsiia/

Пакистанец стои в основата на „любовта“ между здравното министерство и Турция. Това научи Фрог нюз от източници в ДАНС. Напоследък има твърде много Турция, каза наскоро бившият министър Мирослав Ненков по повод скандала с турските ваксини и закупуването на софтуера за отпечатъци на Здравната каса.

Икономическата комисия одобри стряскащите изображения по цигарите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/02/05/2699159_ikonomicheskata_komisiia_odobri_striaskashtite/?ref=rss


Депутатите от икономическата комисия вчера одобриха предложението цигарените кутии да бъдат със стряскащи изображения, показващи пораженията от тютюнопушенето. Според приетия текст предупредилтените илюстрации ще станат задължителни от 20 май, съобщава в. "Сега".

Депутатите са побързали с приемането на промените, за да има време цигареният бранш да изпълни новите изисквания. Европейската директива предвижда 65% от цигарените кутии да бъдат заети от стряскащи снимки и предупредителни...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване