Опустошително земетресение удари Тайван

http://asia.actualno.com/opustoshitelno-zemetresenie-udari-tajvan-news_522313.html

7 души, сред които и 10-месечно бебе, загинаха след земетресение в Тайван, съобщи АФП. Трусът, с магнитуд 6,4 по Рихтер, който преди часове разтресе южната част на азиатската страна, е довел до срутването на 16-етажна жилищна сграда в град Тайнан. „Тези седем души не са показвали признаци на живот, преди да бъдат изпратени в болница”, заяви Лин Куан Чен, говорител на Националната агенция по пожарна безопасност. Властите на острова съобщават за общо 4 срутили се сгради в града, но

Как се чисти огледало на Гигантския Магеланов телескоп

http://interest.actualno.com/kak-se-chisti-ogledalo-na-gigantskija-magelanov-teleskop-news_521790.html

В лабораторията за астрономически огледала на Аризонския университет са изработили четвъртото огледало за Гигантския Магеланов телескоп (GMT), чието строителство следва да бъде завършено през 2020 година. Като събиращ светлината елемент в Гигантския Магеланов телескоп ще бъде използвана система от седем огледала, всяко от които с диаметър 8,4 метра и маса 20 тона. Сумарната апертура на GMT ще съответства на телескоп с огледало с диаметър 24,5 метра. Очаква се Гигантският Магеланов телескоп да

Московски: Блокирана е не просто границата между България и Гърция, блокиран е транс-европейски коридор

http://politics.actualno.com/moskovski-blokirana-e-ne-prosto-granicata-mejdu-bylgarija-i-gyrcija-blokiran-e-trans-evropejski-koridor-news_522312.html

Не е блокиранa просто границата между България и Гърция, блокиран е транс-европейски коридор, за което сезирахме ЕК и Кабинета на комисаря Виолета Булц. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. По думите му, ситуацията на границата с Гърция е извънредна. „Случвало се е и преди по това време на годината да се блокира границата по същия начин от недоволни фермери. Към последните часове информацията е, че до 03.00 са пропускани от двете

Кукуве гонят злите духове в Раковски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549567

16-тото издание на кукерския фестивал "Кукове" продължава и днес в 11ч. с дефиле по централния площад в Раковски. В него ще участват 24 състава с 1200 представители от цялата страна. Кукерите ще изгонят злите сили със специални танци по улиците на града.Дефилето ще завърши с парад и с представяне на участниците пред журито, а за победителите е осигурена награда от 4000 лева....

Смъртоносно земетресение в Тайван

http://offnews.bg/news/n_1/n_623687.html

Силно земетресение в Тайван уби най-малко петима души и разруши 17-етажна сграда. Епицентърът е в южната част на страната. Сред жертвите е 10-дневно момиченце. Смята се, че 35 души са били затрупани в сградата, в която са били бебето и още трима от загиналите. Земетресението с магнитуд 6.3 (по данни на ЕССЦ) стана към 4 ч. сутринта в деня, когато започват празненствата по случай Китайската Нова година.

Петър Стоянов: България никога няма да може да стане партньор на Русия

http://pik.bg/петър-стоянов-българия-никога-няма-да-може-да-стане-партньор-на-русия-news480980.html

Петър Стоянов: България никога няма да може да стане партньор на Русия

Бившият президент на България Петър Стоянов заяви, че българската политика по отношение на Русия трябва да бъде прагматична и сдържана, но и че тя никога няма да стане партньор на Москва, предаде Политическая Россия.

„По отношение на Русия нашата политика трябва да бъде прагматична и в известен смисъл сдържана, отчитайки се това, че българския и руския народ са свързани с традиционно дълбоки исторически връзки“, каза Стоянов по време на конференцията "България - заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите геополитически реалности", провела се в София.

Според Стоянов отношенията между България и Русия никога не са били леки. „Основният въпрос е – Какво стана с Русия? Къде ѝ е мястото? Не трябва ли да се установяват по-тесни отношения с Русия“, заяви бившият президент. 

Според него трябва да се знае, че Русия е различна от България и България никога няма да може да стане партньор на Русия, колкото и да искат това българските русофили. Според него всеки радикален тон по отношение на Русия не показва нищо друго освен комплекси. „Не можем да се отнасяме с Русия като с изконен враг“, каза той в заключение. 

40% от започналите работа българи остават бедни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AcJHuZIz-84/

Около 40% от безработните българи, които започват работа, остават бедни. Това сочат данните на Европейската комисия. “Намаляването на безработицата е свързано със спада в бедността, но едва половината бедни, които намират работа, успяват да се измъкнат. Решаващият фактор тук е размерът на възнагражденията, както номинално, така и почасово. У нас под 40% от безработните, намерили работа, остават бедни”, съобщават от социалното министерство.

Минималната заплата вече е 420 лв.

Според изследване на Института за пазарна икономика заетият би получавал допълнителен доход, който е едва 18% по-висок в сравнение с парите от помощи и обезщетения, които е вземал като безработен.

Добрата новина е, че броят на бедните хора в ЕС намалява като цяло и това се дължи до голяма степен на намалението им в България, Румъния и Унгария. През 2012 г. броят на бедните е стигнал своя пик, след което е започнало намаление, но последните данни от 2014 г. сочат, че все още 122 млн. души (или всеки четвърти) в ЕС са заплашени от изпадане в бедност. Техният брой е най-висок у нас – 40.1% от хората в страната са заплашени от бедност, но от 2008 г. има известно намаление с около 5%, цитира Кросс. На дъното е и Гърция с 36%.

Въпреки това обаче всеки трети у нас продължава да живее в тежки материални лишения, според данните на европейската статистическа служба за 2014 г. Това означава, че тези хора не могат да покрият основните си разходи като сметки и наем на жилището си например. Страната ни изостава и по друг показател – броят на сключените договори на непълен работен ден. У нас 4-часовите договори са рядкост – едва под 5%. В същото време обаче над 60% от българите, работещи на непълен ден, биха предпочели пълна заетост.

Тежка катастрофа затвори главния път между Монтана и Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282827

Тежка катастрофа затвори главния път Е-79 между Монтана и Видин, съобщи бТВ. По непотвърдена информация при инцидента е загинал един от шофьорите.
Сблъсъкът е станал около 22:30 часа между лек автомобил с монтанска и тежкотоварен камион с чуждестранна регистрация, който се е преобърнал на пътя.
При удара е загинал шофьорът на леката кола.
Тежка катастрофа затвори главния път Е-79 между Монтана и Видин, съобщи бТВ. По непотвърдена информация при инцидента е загинал един от шофьорите. Сблъсъкът е станал около 22:30 часа между лек автомобил с монтанска и тежкотоварен камион с чуждестранна регистрация, който се е преобърнал на пътя. При удара е загинал шофьорът на леката кола.

МВР отчита над 5% спад на престъпността за миналата година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/06/2699814_mvr_otchita_nad_5_spad_na_prestupnostta_za_minalata/?ref=rss


МВР отчита намаление на престъпността с над 5% и ръст на разкриваемостта с над 4 пункта през миналата година спрямо 2014 г. Данните обяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в писмен отговор на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов за анализа на МВР за престъпленията през 2015 г. и процента на тяхната разкриваемост.

През 2015 г. са регистрирани 107 870 престъпления, от които 10,5% - икономически, се посочва в отговора. През периода общата престъпност намалява с...

Китайски оракул: Иде маймунска година

https://www.24chasa.bg/Article/5281985

- Това игриво и нахално животно ще преобръща всичко наопаки
- За да успеете, трябва да го надхитрите
- Червената огнена Маймуна помага да минем през трудностите с лекота
- Някои окопали се вождове може и да паднат
- Бизнесът ще процъфтява, рискувайте
- През 2016-а всичко е възможно, само не и скука

2016-а е Годината на Червената Маймуна.- Това игриво и нахално животно ще преобръща всичко наопаки - За да успеете, трябва да го надхитрите - Червената огнена Маймуна помага да минем през трудностите с лекота - Някои окопали се вождове може и да паднат - Бизнесът ще процъфтява, рискувайте - През 2016-а всичко е възможно, само не и скука 2016-а е Годината на Червената Маймуна.

Пешеходец загина, „Мерцедес” го помете на централен булевард

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549563

Пешеходец загина при тежка катастрофа във Варна. Инцидентът е станал около 20:45 ч. в петък на бул. „Цар Освободител”. Мъжът е пресичал платното на нерегламентирано място преди кръстовището с бул. „Христо Смирненски”, когато е бил блъснат от „Мерцедес”. От удара е починал на място. Колата е била управлявана от 30-годишен водач. Причините за произшествието се изясняват. По случая е образувано досъдебно производство. Повече от 30 катастрофи с материални щети са регистрирани през последното денонощие във Варна....

Разрушително земетресение в Тайван взе жертви и рани стотици (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549564

По последни данни трима души са загинали в силното земетресение, разтърсило тази нощ Тайван, предадоха световните агенции. Много сгради да рухнали или са частично повредени в град Тайнан, който е най-тежко пострадал от труса с магнитуд 6,4. Най-тежко засегнат е жилищният комплекс Вей Гуан, съставен от два високи блока - съответно на 17 и на 16 етажа, посочва Асошиейтед прес. Трите жертви са извадени от 17-етажния блок. Това са бебе, 55...

"Манчестър юнайтед" е започнал преговори с Моуриньо

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/06/2699948_manchestur_junaited_e_zapochnal_pregovori_s_mourinyo/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" е започнал разговори с представителите на Жозе Моуриньо, твърди Би Би Си.

Според информацията все още не е постигната договорка, но преговорите между двете страни продължават. От "Олд трафорд" засега отказват коментар. 

Моуриньо е без клуб, след като беше уволнен от "Челси" в средата на декември. Още оттогава се появиха спекулации, че португалецът е готов да замени Луис ван Гаал, под чието ръководство "червените дяволи" се представят доста...

Кървав ад край Монтана! Камион и кола се помляха в жестока катастрофа, има загинал (обновена)

http://pik.bg/кървав-ад-край-монтана-камион-и-кола-се-помляха-в-жестока-катастрофа-има-загинал-обновена-news480977.html

Кървав ад край Монтана! Камион и кола се помляха в жестока катастрофа, има загинал (обновена)

Тежка катастрофа със загинал затвори главния път Е-79 между Монтана и Видин, съобщи Би Ти Ви.

Сблъсъкът е станал между лек автомобил с монтанска и тежкотоварен камион с чуждестранна регистрация, който се е преобърнал на пътя.

По първоначална информация, при удара е загинал шофьорът на леката кола.  Все още няма потвърдена информация за други жертви и пострадали, следователи извършват оглед на местопроизшествието.

Мястото на инцидента се намира на двайсетина километра от Монтана.

 

Гръцките фермери яростно се борят за живота си, нашите преклонили глава мълчат

http://www.bnews.bg/article-147682

Страшното в Гърция иде след блокадата, а у нас страшното е, че блокадите са в душите ни!

Високи температури и сняг ще се редуват до края на февруари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549513

Валежите у нас спират и времето през почивните дни ще бъде слънчево. Това коментира синоптикът от НИМХ към БАН Анастасия Кирилова пред Фокус. „Захлаждането ще бъде краткотрайно и следващата седмица ще се радваме на високи температури. През почивните дни ще бъде предимно слънчево. В неделя даже ще духа южен вятър и ще започне повишение на дневните температури. В понеделник ще има висока облачност, ще бъде и малко по-топло", обясни тя. Във вторник облачността ще се увеличава, а вятърът от югозапад ще се усили. Температурите ще се повишат чувствит...

Децата на баба и дядо

https://www.24chasa.bg/Article/5282168

Историята на 18-годишния Павлин трогна до сълзи хиляди във фейсбук. (Виж ТУК) Хиляди други български деца живеят детство като неговото - те са децата на баба и дядо, понякога - на леля и чичо, други пък се самоотглеждат без никакви близки.
Защото родителите им са някъде на гурбет, прокудени от дългогодишна безработица или мизерни заплати.Историята на 18-годишния Павлин трогна до сълзи хиляди във фейсбук. (Виж ТУК) Хиляди други български деца живеят детство като неговото - те са децата на баба и дядо, понякога - на леля и чичо, други пък се самоотглеждат без никакви близки. Защото родителите им са някъде на гурбет, прокудени от дългогодишна безработица или мизерни заплати.

Преглед на печата - 6 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=312891

Решение. "Монитор": Окончателно: Пазим си небето и с чужди сили Охраната на българското въздушно пространство - т.нар Air Policing, вече може да става и съвместно с чужди съюзнически сили от НАТО. Това окончателно решение взеха депутатите, като гласуваха на второ четене поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Почина американски астронавт, стъпвал на луната

https://www.24chasa.bg/Article/5282806

Американският астронавт Едгар Мичъл, един от 12-те души ходили по Луната, почина на 85-годишна възраст. Тъжната вест беше потвърдена от семейството му и НАСА. Мичъл си е отишъл от този свят след кратко боледуване в четвъртък вечерта, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. В същия ден се навършиха 45 години от експедицията на Аполо-14,Американският астронавт Едгар Мичъл, един от 12-те души ходили по Луната, почина на 85-годишна възраст. Тъжната вест беше потвърдена от семейството му и НАСА. Мичъл си е отишъл от този свят след кратко боледуване в четвъртък вечерта, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. В същия ден се навършиха 45 години от експедицията на Аполо-14,

Тече подготовката на общински кукерски празник - „Стралджа 2016"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549551

Започна подготовката на общински кукерски празник - „Стралджа 2016". Той има за цел да покаже фолклорните традиции, свързани със зимните и пролетните български празници на кукерските игри и да съдейства за тяхното съхранение. Общинският кукерски празник ще се проведе на 13 март. Програмата включва рекламно дефиле на групите от читалището до площада, след което е официалното откриване на празника и представяне на обичая от всяка група. Заявки за участие се приемат до 29 февруари 2016г. В празника могат да ...

Първа жертва на карнавала в Кьолн, млада жена е била изнасилена на път за вкъщи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282789

Млада жена е била изнасилена в първата вечер на ежегодния женски карнавал в германския град Кьолн. За престъплението е задържан 17-годишен афганистанец, който живеел в център за прием на бежанци, пишат италианските издания "Република" и "Стампа".
Инцидентът е станал в нощта на четвъртък срещу петък на 2 километра западно от централната гара на
Млада жена е била изнасилена в първата вечер на ежегодния женски карнавал в германския град Кьолн. За престъплението е задържан 17-годишен афганистанец, който живеел в център за прием на бежанци, пишат италианските издания "Република" и "Стампа". Инцидентът е станал в нощта на четвъртък срещу петък на 2 километра западно от централната гара на

Македонската полиция откри трима бежанци в български бус, шофьорът е избягал

https://www.24chasa.bg/Article/5282796

Трима бежанци са били открити от македонската полиция в микробус с българска регистрация, пише днес вестник Трима бежанци са били открити от македонската полиция в микробус с българска регистрация, пише днес вестник "Вечер". Според изданието микробусът е бил спрян за проверка от полицията в района на Гевгелия. Вместо да спре, шофьорът е увеличил скоростта. Спрял е след 500 метра и е избягал. От полицията не знаят самоличността на водача.

Слънчево, температурите – до 9 градуса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549559

През деня ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. Максималните температури ще са между 4 и 9 градуса. По морския бряг ще бъде слънчево. Ще духа до умерен, временно и силен северен вятър. Максималните температури ще са 3 - 4 градуса, вълнението на морето ще е 3 - 4 бала. Температурата на морската вода ще бъде 6 - 8 градуса. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части - силен вятър от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е ...

Джон Кери обвини Русия за смъртта на "огромен брой" цивилни сирийци

https://www.24chasa.bg/Article/5282794

Държавният секретар на Съединените американски щати Джон Кери обвини Русия за смъртта на „огромен брой“ цивилни сирийски граждани, включително жени и деца, съобщава Deutsche Welle. Едновременно с това Кери уличи Москва в употреба на т.нар. неуправляеми бомби. „Това трябва да бъде прекратено“, изисква американският държавен секретар, предава Фокус.Държавният секретар на Съединените американски щати Джон Кери обвини Русия за смъртта на „огромен брой“ цивилни сирийски граждани, включително жени и деца, съобщава Deutsche Welle. Едновременно с това Кери уличи Москва в употреба на т.нар. неуправляеми бомби. „Това трябва да бъде прекратено“, изисква американският държавен секретар, предава Фокус.

40% от започналите работа българи остават бедни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549560

Около 40% от безработните българи, които започват работа, остават бедни. Това сочат данните на Европейската комисия, цитирани от социалното министерство. В ЕС единствено в Румъния ситуацията е по-тревожна - там само един от всеки петима успява да се измъкне от бедността след започване на работа, пише "Сега". "Намаляването на безработицата е свързано със спада в бедността, но едва половината бедни, които намират работа, успяват да се измъкнат. Решаващият фактор тук е размерът на възнагражденията, както номинално, така и почасово. У нас под 40% о...

Добрият пример: Млад пловдивчанин събра стотици капачки!

http://petel.bg/Dobriyat-primer--Mlad-plovdivchanin-sabra-stotitsi-kapachki--__144021

/trafficnews.bg Пловдивчани продължават да участват в благотворителната кампания „Една капачка – частица щастие”. Идеята на кампанията ...

Какво се случи по време на срещата на Борисов с българи в Лондон?

http://petel.bg/Kakvo-se-sluchi-po-vreme-na-sreshhata-na-Borisov-s-balgari-v-London--__144022

кадър: Нова тв „По време на срещата на премиера с българи, живеещи в Лондон,  скандали нямаше. Бойко Борисов се забавляваше с онази част ...

Новият джип на "Лада" ще струва само...

http://petel.bg/Noviyat-dzhip-na-Lada-shhe-struva-samo----__144023

Седмица преди старта на продажбите на първия съвременен кросоувър на Авто ВАЗ - Lada XRAY, станаха ясни цените. Базовата версия на автомобил...

Полицията мълчи дали е намерена бомба във Велико Търново

http://pik.bg/полицията-мълчи-дали-е-намерена-бомба-във-велико-търново-news480976.html

Полицията мълчи дали е намерена бомба във Велико Търново

Сигналът за бомба в търговски обект във Велико Търново вероятно е бил фалшив.

Официална информация на какво точно се натъкна специализирания отряд все още няма, съобщава бТВ.

В полунощ полицейските ленти бяха свалени, а евакуираните от жилищните сгради – допуснати до домовете им.

Специализираният отряд по обезвреждане на взривни устройства продължи огледа на търговския обект и през нощта. Контролен взрив, който да потвърди информацията за заложена бомба така и не бе произведен.

От полицията не дадоха информация открит ли е бил съмнителен пакет. Случаят се разследва.

 

Турското правителство очаква до 70 хил. бежанци от Алепо

https://www.24chasa.bg/Article/5282790

Турско-сирийската граница е заплашена от нова хуманитарна катастрофа: десетки хиляди бежанци, бягащи от напредващите в посока Турция въоръжени сили на режима в Дамаск, са блокирани в граничните райони, съобщава SHZ, цитирани от Фокус.
По оценка на ООН техният брой е около 30 хил. души. Правителството в Анкара прогнозира,Турско-сирийската граница е заплашена от нова хуманитарна катастрофа: десетки хиляди бежанци, бягащи от напредващите в посока Турция въоръжени сили на режима в Дамаск, са блокирани в граничните райони, съобщава SHZ, цитирани от Фокус. По оценка на ООН техният брой е около 30 хил. души. Правителството в Анкара прогнозира,

Арнаудова: Задаващите въпроси в Лондон целяха да изкарат премиера от равновесие

http://politics.actualno.com/arnaudova-zadavashtite-vyprosi-v-london-celjaha-da-izkarat-premiera-ot-ravnovesie-news_522310.html

Целта на срещата и на хората, които се опитваха да си задават въпросите не беше да получат отговори, целта беше премиерът да бъде изваден извън равновесие. Това каза Севдалина Арнаудова, медиен съветник и ръководител на пресслужбата на Министерски съвет. „За жалост срещата протече в един изключително лош тон, съпроводен с много агресия”, посочи тя и допълни, че са се изказали много хора, които въобще не са присъствали на тази среща. По думите й тон за агресия е дала първата дама,

200 млн. жени по света са станали жертви на обрязване през 2015 г.

http://africa.actualno.com/200-mln-jeni-po-sveta-sa-stanali-jertvi-na-obrjazvane-prez-2015-g-news_522311.html

През 2015 г. около 200 млн. момичета и жени в 30 държави по света са станали жертви на обрязване. Това се казва в доклад на Детския фонд на ООН, публикуван в навечерието на Международния ден за нулева толерантност към гениталното осакатяване на жените, отбелязван ежегодно на 6 февруари, пише британското седмично издание The Week. Броят на подложените на подобна интервенция е с цели 70 млн. повече от очакваното, отбелязват от редакцията. Най-засегнати са представителките на нежния пол в Сомалия

Слънчево и до 9° днес

https://www.24chasa.bg/Article/5282786

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. Максималните температури ще са между 4° и 9°. Това съобщи за Фокус дежурният синоптик Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) КЪМ БАН.
По морския бряг ще бъде слънчево.Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. Максималните температури ще са между 4° и 9°. Това съобщи за Фокус дежурният синоптик Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) КЪМ БАН. По морския бряг ще бъде слънчево.

Не минавайте през ГКПП Кулата и Илинден, пак са блокирани

http://frognews.bg/news_106513/Ne-minavaite-prez-GKPP-Kulata-i-Ilinden-pak-sa-blokirani/

Не минавайте през ГКПП Кулата и Илинден, пак са блокирани заради стачки на гръцките фермери, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“.

Уволняват секретаря на Външно за пореден път

http://www.bnews.bg/article-147680

Георги Димитров : Ако съм бил посланик в САЩ, щяха ли да ме махнат?

Земетресение от 6,4 по Рихтер в Тайван, има загинали и стотици ранени (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5282782

Силно земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер разтърси южната част на Тайван около 4 часа в събота сутрин (местно време), последван от пет вторични труса, най-силният от които със сила от 3,8 магнитуда. Епицентърът е бил в района Пингтунг, на около 40 км южно от населения с близо два милиона души град Тайнан.

Граждани на протест в защита на трамвай номер 6

http://pik.bg/граждани-на-протест-в-защита-на-трамвай-номер-6-news480968.html

Граждани на протест в защита на трамвай номер 6

На 6 февруари от 14:00 ч. на колелото на трамвай №6 до басейн Спартак, Спаси София, с подкрепата на други неправителствени организации и жителите на кв. Лозенец, организира протест за запазване на трамвайното трасе от Петте кьошета до кв. Лозенец.

Kaкто стана ясно, още в края на февруари Общината планира закриване на поредния екологичен, електротранспорт, за да осигури достъп на автомобили до новата сграда на Софийския районен съд.

Това решение беше взето без обществени обсъждания и в пълен разрез с претенциите София да се развива като зелен, устойчив и мобилен град. Гражданското недоволство е огромно и за това свидетелстват над 3000 подписа, които бяха събрани за по-малко от 2 седмици. Meждувременно Спаси София изпрати писма до редица национални и европейски институции с искане да вземат отношение по този сериозен за бъдещето на града проблем. Сред тях са както Йорданка Фандъкова, така и председателяt на СОС Елен Гердижков, всички общински съветници, държавният и софийският омбудсман, комисиите за защита от дискриминация и за защита на потребителите.

Писма бяха изпратени и до комисаря по транспорт Виолета Брулц, комисаря по екология Кармену Вела и до Джовани Ла Вия, шеф на парламентарната комисия по околна среда и публично здраве в ЕП и Михаел Крамер, шеф на парламентарната комисия по транспорт и туризъм в ЕП.

Също така информирахме и мрежата EUROCITIES, в която членуват местните власти на най-големите европейски градове, за това как в Столична Община разбират обещаните “зелени политики”. И не на последно място - известихме секретариата, който организира състезанието Европейска Зелена Столица за систематичното унищожаване на най-зеления и преживяващ своя европейски ренесанс градски транспорт.

Припомняме, че София е столицата с най-замърсен въздух в Европа, заради което Европейската комисия започна процедура срещу България, с което рискуваме да плащаме хиляди евро глоба за всеки ден с нива на замърсяване, превишаващи допустимите норми. Също така, според информация на българските институции над 15% от децата в София страдат от някаква форма на респираторно заболяване. Въпреки това, за последните 10 години бяха закрити 9,88км трамвайни трасета, а общият брой пътници в градския транспорт постоянно намалява за сметка на хората, използващи автомобили, заявяват от Спаси София.

На протеста в събота участие са заявили и общински съветници от различни партии, а събирането на подписи ще продължи. Убедени сме, че медийният интерес, който тази противоречива тема предизвика през последните седмици говори достатъчно, за мащаба на проблема. Спаси София призовава всички граждани, за които устойчивото, зелено, здравословно и модерно развитие е приоритет да се включат в протеста и да заявят своята категорична позиция за запазване на трамвая. Това не е битка просто за едно трамвайно трасе, а за правото ни да живеем в по-чиста, здравословна и мобилна градска среда.

Йордан Лечков съди държавата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549545

Йордан Лечков съди държавата за 50 хил. лв имуществени и 1000 лв. Неимуществени вреди. Заседанието се е провело на 4 февруари в Окръжен съд Сливен. В едномесечен срок съдът трябва да се произнесе по делото. Обезщетението е за вредите, причинени от предявено обвинение, по което Лечков бе оправдан от съда. Срещу Лечков се води дело за направата на ограда на училище „Д-р Иван Селимински“ през 2010 г. По него той бе оневинен още на първа инстанция. Предявеният иск е по Закона за отговорността на държавата за вреди, ...

Неразгаданите мистерии: Дъждовното момче

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549336

Светът, разнообразен и променлив, все още пази голям брой неразрешени загадки, които разпалват въображението на учени, изследователи и обикновени любители на мистериите. Странните случаи ни показват колко още имаме да разбираме за планетата, на която живеем. Вижте един от тях, за който няма логично обяснение. През 1983г. Дони Декер получил прозвището "дъждовното момче". Дони бил на гости у приятел, когато внезапно изпаднал в транс, а противно на всякаква логика започнало да тече вода от тавана и мъгла  изпълнила стаята. Приятелите му извикали ...

Пешеходец е загинал при пътен инцидент във Варна

https://www.24chasa.bg/Article/5282779

Пешеходец е загинал при пътен инцидент на бул. „Цар Освободител” във Варна. Това съобщиха за Фокус от „Пътна полиция”.
Произшествието е възникнало около 20.45 часа снощи, преди кръстовището с бул. „Христо Смирненски”, в посока центъра на града. 30-годишен водач на лек автомобил е блъснал по време на движението си пешеходец,Пешеходец е загинал при пътен инцидент на бул. „Цар Освободител” във Варна. Това съобщиха за Фокус от „Пътна полиция”. Произшествието е възникнало около 20.45 часа снощи, преди кръстовището с бул. „Христо Смирненски”, в посока центъра на града. 30-годишен водач на лек автомобил е блъснал по време на движението си пешеходец,

Трима бежанци бяха открити от македонската полиция в микробус с българска регистрация

http://pik.bg/трима-бежанци-бяха-открити-от-македонската-полиция-в-микробус-с-българска-регистрация-news480956.html

Трима бежанци бяха открити от македонската полиция в микробус с българска регистрация

Трима бежанци са били открити от македонската полиция в микробус с българска регистрация, пише днес вестник "Вечер", цитиран от "Фокус". Според изданието микробусът е бил спрян за провека от полицията в района на Гевгелия. Вместо да спре, шофьорът е увеличил скоростта. Спрял е след 500 метра и е избягал. От полицията не знаят самиличноста на водача.

Дават старт на предприемаческата седмица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=312892

Днес от 10:00 до 17:00 часа, в Beehive Co-working Space (ул. Ген Колев 54, ет.6), ще се проведе първото издание на Startup Europe Week. Инициативата на Европейската комисия предоставя възможност на ученици, студенти и Startup ентусиасти да се запознаят с предприемаческата екосистема в региона, научи Moreto.

Отиде си шестият астронавт, стъпил на Луната

http://frognews.bg/news_106512/Otide-si-shestiiat-astronavt-stapil-na-Lunata/

Отиде си шестият астронавт, стъпил на Луната. 85 годишният американецът Едгар Мичъл е починал в хоспис във Флорида след кратко боледуване. Това е съобщила дъщеря му, цитирана от "Дейли Мейл".

За Стоян: разказ от Здравка Евтимова

http://offnews.bg/news/n_1/n_623663.html

Беше тъмно като в долапа с празните тенджери, въздухът беше сбъркан - не се знаеше дали е нощ, или денят е почернял в края на лятото, дъждът беше сърдит, ситен и страхлив. Стоян, бащата на близначките Десислава и Яна, седеше пред оръфан куп стари вестници и гледаше вестникарската хартия унесено, сякаш слана беше паднала във вестника и буквите умираха една след друга пред очите му. Пред него, на масата с мушама с толкова избелели цветя, сякаш и в мушамата беше дошла есента, стоеше чаша - в нея имаше нещо прозрачно - вода, която той опитваше на малки, скъпернически глътки. И в тая чаша водата чакаше ноември, хладен ноември дълбаеше очите му. Преди година и половина работеше в мината, но пропадна в шахта, кракът му се натроши зле, не зарасна както трябва, костите не били здрави, нещо се сбъркало и сега куцукаше бавно до ресторантчето „Трите котки”, поравяше нещичко, помиташе и от благодарност собственикът, негов стар приятел, му даваше стари вестници. Стоян се прибираше у дома с едно тесте избеляла напечатана хартия, спускаше очилата на носа си и бавно, тежко четеше новините от преди два месеца. Беше се научил да плете кошници, но колко ще спечели от тях? Шепа стотинки за кафе за цял месец работа. - Стояне, ела да обелиш чушките - това беше жена му Сия, за която вестниците бяха средство единствено за разпалване на огъня. Жената не четеше нищо. И на хартия лъжеха, както по телевизора. Толкова народ се прехранваше с лъжи, една от друга по-едри и тлъсти. Но някои хора са по-големи от лъжата, знаеше Сия. Изтриват я. Не давай на лъжеца очите си, не му давай ушите си, без друго на тоя свят наивни колкото щеш. Докато има тях, ще ги има и онези, дето си вадят хляба от гнили приказки. Виж, огънят е съвсем друго тесто. Този огън на Сия знаеше толкоз много неща; беше изгорил старите обувки на двете й момичета - оръфани до голо боти, които помнеха петите на децата, училището в Старо село и госпожа Петрова, която им разказваше с пламнали очи "Бяла спретната къщурка". Огънят помнеше също дрешките им, превърнали се достойно в парцали, носени, прани, кърпени и пак носени от Десислава, по-едрата, после от Яна. Огънят беше превърнал в пепел треските и ангините, които бяха изгаряли децата. Но как да научиш огън за стотинките в джобчетата, за сълзите на Яна, която беше изгубила цял лев и не можа да купи вафли на сестра си? Сия не можеше да забрави как бе гълчала хлапето. Парите не растат по дърветата, глупачке. Не никнат като копривата. Знаеш ли колко е един лев – бащата трябва да обиколи реката, да нареже шавар, да го изсуши, да оплете кошница, да я продаде, да купи хляб, да го донесе в кухнята и ще са му върнали десет стотинки. Един изгубен лев е болест, глупачке. А ти го затри! Сия още помнеше как двете й дъщери стояха пред бакалията изплезили езици – пред вафлите. Тогава имаше пари, можеше да им купи, но не го направи. Един изгубен лев сутринта е крадливо дете привечер! И днес жената усещаше, че ще мрази тоя лев до края на живота си. Защо огънят, дето всичко изгаря, не можеше да изгори сивите мисли… И още нещо беше изгорил огънят - писмата, които Сия беше получавала от един миньор от Бобов Дол. "Ше те чакам Зад Пощъта" или "Ше те Чакам в Църевичака" . Този човек, горкият, не знаеше къде да слага главна и къде малка буква, затова като му се стореше, че доста дълго време е карал без главна, току изпраскваше дума, чиято първа буква беше голяма колкото комин. Сия, дето сега разпореждаше на мъжа си да бели чушките, а допреди две години го гледаше в очите, когато човекът й се прибереше от мината и чакаше на одърпаните му левчета, Сия, дето вадеше най-тежките домати в Старо Село, защото ги поливаше с вода, в която бе разтваряла прегоряла кокоша тор, Сия няколко пъти бе ходила до Царевичака и зад пощата. После жарка като гръм бе долитала в къщи, при момичетата си, които си играеха на кукли под дюлята. Гледаше ги какви са - такива хубави момичета. Ами че и тя, майка им, беше хубаво момиче, щом онзи миньор от Бобов Дол дава по три лева, за да дойде в прогнилия от киша царевичак и се промъква зад пощата на Старо село, където се целуваха циганчетата, за да целува нея. У дома имаха едно старо, пукнато огледало в спалнята. По-дребната от близначките, по-дивата, Яна го строши един ден. Запокити едно дървено кубче и то колко е душата на едно стъкло – спука се по средата. Така и животът им се скърши по средата – Стоян пропадна в шахтата, окуця и дните им почерняха. Нейните, неговите и на децата. След миньора тя връхлиташе при тенджерите с фасул, при запръжката, при мъжа си, който и тогава седеше зад купчина стари оръфани вестници с очи, от които дори есента отдавна си беше отишла. Сигурно Стоян я беше виждал как бяга към царевичака с оня миньор, сигурно беше виждал нейният куц Стоян как миньорът слиза от разбития автобус. Сия дори си бе приготвила багажа - то какво толкоз багаж може да има една жена като нея - освен двете близначки, които си играеха с парцалените кукли, дето самата Сия им бе съшила от една своя стара пола. Тя бе прибрала единствената си нова рокля, с която ходеше зад царевичака и зад пощата, беше добавила и малкото джезве. Искаше да си вземе и зелената емайлирана тенджера, но сърце не й даде да посегне - защото в какво щеше да вари Стоян картофена чорба на момичетата, ако тя заминеше с миньора? После погледът й все попадаше на строшения му крак, един такъв къс крак, като опашката на тяхното куче Шарко младши. Чашата върху масата с избелялата мушама не напускаше ума й - в тая чаша той си наливаше вода. Не че не му се пиеше ракия на Стоян, той си наливаше вода, за да не хвърля пари за ракия. Не даваше пари за вестници, не даваше пари за дрехи, за нищо не даваше пари, а само за олио и панталонки на момичетата за детската градина, и, глупакът му неден, прахосваше златни левчета за книжки с приказки, като че приказките бяха печени чушки или пилешка чорба, за да напълни стомасите на децата. Стоян беше станал чер като февруарски следобед, така тихо и безшумно седеше край оная избеляла мушама, като жълт лист от дюлите, довлечен от вятъра. Тогава мъжът й, дето пестеше от всичко, извади и й даде двайсет лева. Каза: - Купи си нови сандали, Сийо. Не можеш да тръгнеш със скъсаните с оня миньор. Тогава тя захвърли новата рокля в най-долното чекмедже на скрина и не отиде никъде. Остана да се гледа на онова пукнато огледало в спалнята. Жалко, че беше толкова хубава… Бе се оженила рано и бе родила и тя като козите двете близначки. Но като се обърнеше към тях под дюлята, с ония кукли, които им беше ушила от собствената си пола… Като видеше мъжа си с чашата на избледнялата мушама, и после куция му крак, само въздъхваше и си казваше - не е чак толкоз зле. За него барем да съм хубава. За Стоян.

"Туитър" закри 125 000 акаунта за тероризъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282669

"Туитър" е закрил през миналата година около 125 000 акаунта заради "тероризъм", предаде BBC. Според социаната мрежа, те са били свързани основно с групировката "Ислямска държава".
В изявление се казва, че остро се осъжда използването на сайта за провеждане на подобна пропаганда и ще се действа съвместно със съответните власти,
"Туитър" е закрил през миналата година около 125 000 акаунта заради "тероризъм", предаде BBC. Според социаната мрежа, те са били свързани основно с групировката "Ислямска държава". В изявление се казва, че остро се осъжда използването на сайта за провеждане на подобна пропаганда и ще се действа съвместно със съответните власти,

Спорт по телевизията днес - дербита от Англия и Германия, още 12 мача, тенис в София и биатлон

https://www.24chasa.bg/Article/5282301

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Волейболен сблъсък- Марек срещу ЦСКА в "Арена Дупница"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549462

"Марек Юнион Ивкони" посреща ЦСКА в мач от Суперлигата при мъжете. Двубоят е от 17 ч. в "Арена Дупница". Двата отбора не правят добър сезон, дупничани са 6- ти с 19 точки, като до момента имат по 6 победи и загуби.ЦСКА, водени от дупничанинът Александър Попов са на 8- мо място, с 5 победи и 7 загуби. Лидери в класирането са "Нефтохимик 2010", "Пирин"- Разлог и "Монтана"."Марек Юнион Ивкони" разчита на опитния, бивш национал Красимир Стефанов да поведе по- младите си съотборници към успеха над ЦСКА. Стефанов показа, че навлиза във форма в мача с...

5 жертви и над 300 ранени след мощно земетресение в Тайван

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282774

Силно земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер удари Тайван тази нощ разтърси южната част на Тайван късно вчера българското време (б.а. 4 часа сутринта местно време).
Епицентърът е бил в района Пингтунг, на около 40 км южно от населения с близо два милиона души град Тайнан.
Няколко сгради рухват.
Силно земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер удари Тайван тази нощ разтърси южната част на Тайван късно вчера българското време (б.а. 4 часа сутринта местно време). Епицентърът е бил в района Пингтунг, на около 40 км южно от населения с близо два милиона души град Тайнан. Няколко сгради рухват.

Слънчева събота с температури до 9 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282770

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. Максималните температури ще са между 4° и 9°. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от "Фокус"
По морския бряг ще бъде слънчево. Ще духа до умерен, временно и силен северен вятър.
Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. Максималните температури ще са между 4° и 9°. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от "Фокус" По морския бряг ще бъде слънчево. Ще духа до умерен, временно и силен северен вятър.

Гръцките фермери заплашват да засилят блокадата днес

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/06/2699693_gruckite_fermeri_zaplashvat_da_zasiliat_blokadata_dnes/?ref=rss


Гръцките фермери заплашиха да засилят блокадата на пътищата, граничните пунктове и регионалните летища от днес, освен ако властите не се съобразят с исканията им, писа в. "Катимерини".

Решението за още протести бе подписано от представителите на 62 блокади след шестчасови преговори в централата на Пенхеленическия комитет на фермерите и производителите.

Протестиращите обсъждаха и следваща ескалация на протестите, включително временно спиране на целия трафик от днес....

Няма опасност от преливане на язовири и реки в община Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549488

Няма опасност от преливане на реките и язовирите на територията на община Кюстендил. Нивото им се контролира постоянно, като информация се подава от кметовете и кметските наместници по населени места.Няма и предупредителни сигнали от НИМХ, МОСВ и Оперативния център на телефон 112.Отводнителните канали на всички язовири в община Кюстендил са почистени на отстояние от 500 метра....

Изоставен багаж побърка ченгетата във Велико Търново

http://frognews.bg/news_106511/Izostaven-bagaj-pobarka-chengetata-vav-Veliko-Tarnovo/

Изоставен багаж подлуди полицията във Велико Търново вчера късно вечерта. Сигнал за поставен взрив е бил подаден по тел. 112.

Страданията на тираджиите по границата с Гърция продължават

http://petel.bg/Stradaniyata-na-tiradzhiite-po-granitsata-s-Gartsiya-prodalzhavat__144020

кадър: Булфото,архив Обстановката по границата ни с Гърция остава доста напрегната след като вече втора седмица гръцките фермери окупи...

Конфискуват животните на собственик, който нарушава Закона за ветеринарномедицинската дейност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549352

Забрана за отглеждане на животни, на които не са извършени мероприятията по програмата за профилактика, както и пускането на животни извън животновъдния обект и местата за отглеждане без придружител, предвиждат приетите промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Животните, за които не са спазени забраните на закона, включително изискванията за идентификация, задължителните мерки за надзор и профилактика и установен здравен статус, ще бъдат конфискувани. Отнетите животни, в зависимост от вида на нарушението и степента на риска, ще се у...

Болници закъсаха за легла заради грипа

http://pik.bg/болници-закъсаха-за-легла-заради-грипа-news480957.html

Болници закъсаха за легла заради грипа

България е пред грипна епидемия. Болниците са пълни, на много места не достигат легла и се налага да се търсят допълнителни. Във Видин например капацитетът на отделението в МБАЛ „Света Петка” е запълнен тотално, съобщава „Стандарт”.

За лечение са приети 50 деца, а леглата са едва 30. Завеждащият отделението д-р Пламен Филипов разпоредил да бъдат доставени още 15 легла от други отделения. В някои болници дори се налага поставянето на походни легла, за да могат да се приемат пациентите. Вчера стана ясно, че 55-годишна жена от Лом е починала след усложнения от остра вирусна инфекция. Тя е била приета в МБАЛ „Свети Николай Чудотворец” с кашлица и висока температура. Развила е бронхопневмония. Заради тежкото състояние била прехвърлена в реанимация, където била поставена на командно дишане.

Въпреки усилията на екипа и консултациите с водещи софийски специалисти жената издъхнала. Отделението по "Вътрешни болести" в ломската болница също е препълнено. Там са настанени над 70 болни, леглата са 65 и се е наложило да се сложат допълнителни легла. Въпреки това грипна епидемия не е обявена. Заразата поразява тежко децата. Много от тях получават усложнения - пневмонии, ларингити и фарингити. Има и приети деца с астматични пристъпи и ентероколити. Част от малките пациенти са получили усложнения след прекарани остри дихателни инфекции. Резкият обрат във времето пък може да предизвика астматични пристъпи.

Лекарите все пак успокояват, че заболяванията сред децата са характерни за сезона. Те протичат с висока температура, кашлица, хрема, повръщания. След неколкодневно лечение малчуганите биват изписвани и се връщат по домовете си в стабилно здравословно състояние. Лекарите предупреждават да не се прибягва до самолечения, за да няма усложнения, тъй като неправилното лекуване може да се окаже фатално. Вече има един смъртен случай на 3-годишно момиченце в Стара Загора.

Две деца пък бяха приети с опасност за живота в болницата в Добрич. „Най-важното е при първите симптоми на грип - втрисане, болки в ставите и мускулите, обща отпадналост, да се приемат противогрипни препарати, да се избягват контакти особено в затворени помещения с много хора. Най-добре е болният да остане у дома за няколко дни”, разясни д-р Меглена Ганева, джипи от Добрич. Задължително е да се приема богата на витамини храна, да се увеличат напитките - чайове, сокове. „През първите два-три дни се появява и температура, която е до към 38 градуса. Добре е да се приемат препарати против температура. Ако обаче има кашлица и след два до три дни тя не започне да отшумява, както и симптомите на грипа, то хората да се обръщат към личните лекари за помощ, за да се избегнат усложненията. Те настъпват обикновено при неправилно самолечение - развиват се пневмонии”, допълни д-р Ганева.

Лекарят препоръчва още хората да не се поддават на паника. След децата най-уязвими за вирусът H1N1 cа възрастните хора, които имат заболявания и по-слаб имунитет. Медиците препоръчват на тези пенсионери да избягват пътуванията в претъпкани превозни средства на градския транспорт и чакане по опашки. Профилактично могат да се приемат витамини за подсилване на имунитета. Приемът на плодове е задължителен, особено такива, съдържащи витамин С.

Същинският бум на заразата се очаква до 1-2 седмици. Причината е в резките промени на температурата. Бацилите не се разпространяват, когато градусите са под нулата, но с покачването им те се съживяват и поразяват с пълна сила. Очаква се от понеделник и вторник хората масово да започнат да се оплакват и да търсят лекарска помощ. Според специалистите една от причините все още да няма грипна епидемия е междусрочната ваканция на учениците, която спира разпространението за заразата в училищата.

Cepиoзeн cкoк нa бoлнитe oт ocтpи виpycни инфeкции oтчитaт oт Peгиoнaлнaтa здpaвнa инcпeкция в Перник в средата на февруари. Пpeз пocлeднaтa ceдмицa нa янyapи нoвopeгиcтpиpaнитe cлyчaи ca 100, кoeтo e c 20 пaциeнти пoвeчe oт пpeдxoднитe ceдeм дни. Пoявили ca ce oбaчe и cлyчaи нa свинския гpип, твъpдя лични лeкapи. Зaбoлeвaeмocттa в Пepник e нaд cpeднaтa зa cтpaнaтa. Tя e 131,13 нa 10 000 дyши, пpи cpeднa зa Бългapия 110,29. Cпopeд личнитe лeкapи cлyчaитe щe пpoдължaт дa ce yвeличaвaт, ocoбeнo cлeд зaтoплянeтo нa вpeмeтo. Нaй-вepoятнo епидемията щe ce paзpaзи около 15 фeвpyapи. Пpичинaтa зa oтлaгaнeтo нa гpипa e мeждycpoчнaтa вaкaнция нa yчeницитe.

В Русе заболеваемостта от остри респираторни заболявания се повишава, но все още не е за обявяване на грипна епидемия. По данни на РЗИ болните са 191, а за да се обяви епидимия, се чакат да станат поне 250. Информацията е на база наблюдаваните лекарски практики от края на миналата седмица. Най-много болни от грип има във възрастовата група от 15 до 29 г., следват пациентите от 5 до 14 г. Засега най-малко заболели има над 65 г. Видът на вируса в Русе все още не е определен, но повечето медици смятат, че е от свинския грип. Няма данни за циркулация на грипни или грипоподобни вируси в област Силистра, информираха от РЗИ. Заболеваемостта от остри респираторни заболявания е под средната за страната и е 127 на 10 000. Най-висока заболяемост е регистрирана във възрастовата група от 0 до 4 години.

Отделенията в бургаските болници са препълнени. Пациентите в момента, които са на легло, са предимно с тежки бронхити и бактериални инфекции на дихателните пътища. Във второ педиатрично отделение, където са настанени деца от 2 до 18 години, свободни места няма. Там лежат над 20 хлапета, като две трети от тях са с остри респираторни заболявания. Високата заболеваемост според лекарите се дължи на необичайно топлото време за сезона, което развъжда бацили и бактерии. Пациенти с грип обаче все още не са регистрирани до момента в морския град, категорични са лекарите. Те обаче са подготвени и очакват грипната вълна тепърва. С нея ще дойдат задължително и усложнения като пневмонии.

Във Варна рязко нараства броят на болните от грип и остри респираторни заболявания. Само за първите три дни на тази седмица са регистрирани 329 новозаболели, което прави 98,3 заболеваемост на 10 000 души. Засегнати са всички възрастови групи, но най-високи епидемиологични стойности се отчитат при възрастовата група 5-14 години. Разликата между грип и ОРЗ е в това, че при първото заболяване има рязко покачване на температурата и процесът се развива за часове. При острите респираторни заболявания не се забелязва този стихиен характер и заболяването протича по-бавно и по-леко.

Двама души са починали от свински грип в Гърция през последното денонощие, с което броят на жертвите на щама в страната достигна 44 души, предаде Greek reporter.
В същото време 106 пациенти са в тежко състояние.
Наскоро смъртта на 4-годишно дете без хронични проблеми, което почина от болестта, предизвика притеснение сред медиците. Според тях делът на заразените деца сега е много по-висок в сравнение с предишните епидемии.

При нас няма болни от грип, нито повишена заболеваемост. Това обяви д-р Лиляна Шишкова, която е сред личните лекари с най-много пациенти в града. „Заради рязката смяна на температурите имаме случаи на гнойни ангини. Категорично обаче нямаме нито грип, нито повече от обикновеното болни. Даже представителите на фармацевтичните фирми са учудени, когато ни посещават”, каза д-р Шишкова.

Подобно е мнението и на друг личен лекар с много пациенти д-р Илко Тодоров. „В момента не виждам някакви основания за притеснения, нямаме повече от обикновено болни”, каза д-р Тодоров. Засега няма причини за обявяване на грипна епидемия в Плевен, където нивото на заболеваемост от вируса е с обичайни за сезона стойности. Това е констатацията на местната здравна инспекция, откъдето се аргументираха с цифри. Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания за миналата седмица е 140,11% срещу 113,66% за съответния период на миналата година.

Грипът във Враца е далеч, но за сметка на това болниците са пълни с пациенти с остри вирусни инфекции, установи проверка на "Стандарт". От болница "Христо Ботев" в града съобщиха, че от началото на месеца до вчера с вирусни заболявания са приети 10 деца и един възрастен.

Йордан Лечков съди държавата

http://society.actualno.com/jordan-lechkov-sydi-dyrjavata-news_522306.html

Йордан Лечков съди държавата за 50 хил. лв имуществени и 1000 лв. Неимуществени вреди. Заседанието се е провело на 4 февруари в Окръжен съд Сливен. В едномесечен срок съдът трябва да се произнесе по делото. Обезщетението е за вредите, причинени от предявено обвинение, по което Лечков бе оправдан от съда. Срещу Лечков се води дело за направата на ограда на училище „Д-р Иван Селимински“ през 2010 г. По него той бе оневинен още на първа инстанция. Предявеният иск е по Закона за отгово

ИД има 34 подопечни групировки по света

http://asia.actualno.com/id-ima-34-podopechni-grupirovki-po-sveta-news_522307.html

34 въоръжени групировки в различни части на света се кълнат във вярност на „Ислямска държава”. Това сочат данните в доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, представен на закритото заседание на Съвета за сигурност вчера, съобщава ТАСС. Ръководителят на международната организация е предупредил, че света трябва да се готви за разширяването на влиянието на джихадистите в страни като Филипините, Узбекистан, Пакистан, Либия и Нигерия. „Скорошното разширение на сферата на вл

Новото движение на Варуфакис ще търси сподвижници и в България

http://balkani.actualno.com/novoto-dvijenie-na-varufakis-shte-tyrsi-spodvijnici-i-v-bylgarija-news_522308.html

Новото движение на бившия гръцки министър Янис Варуфакис ще търси сподвижници и в България, заяви Лоренцо Марсили, който е ръководител на "Европейски алтернативи" и е един от двигателите на движението "Демокрация в Европа 2025", известно като DiEM25. "Аз бях много приятно изненадан колко развито е гражданското общество в България. Видях и протестите по улиците. Никога не трябва да забравяме, че политиките на лишения, които в момента западният свят ни налага, не се различават много от времената,

Вирусът зика - глобална опасност

http://features.actualno.com/virusyt-zika---globalna-opasnost-news_522309.html

Световната здравна организация обяви международно бедствено положение в здравеопазването заради широкото разпространение на вируса зика. Какво означава това по-конкретно? Във връзка с епидемията от зика, Консултативният съвет на Световната Здравна Организация /СЗО/ обяви вируса за глобална заплаха за здравеопазването - Public Health Emergency of International Concern (PHEIC). През 2014 година СЗО процедира по същия начин и с епидемиите на Ебола и свинския грип, както и през 2009 година заради е

Седем души излизат на тепиха за клуб "В. и Г. Илиеви" на Държавното първенство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549439

Спортен клуб по борба "Васил и Георги Илиеви" ще разчита на 7 юноши за Държавния личен шампионат за юноши по класическа борба. Основният състезател в отбора е Никола Аначков. Той е Спортист №1 на Спортното училище за 2015 г. Останалите момчета са първа година юноши и се надявам на добро представяне, каза за Дарик главният треньор в клуба Валери Райчев.Схватките в класическия стил започват от 9 часа в зала "Универсиада", утре е шампионата в свободния стил.Състезателят от мъжкия отбор Милослав Методиев остава в кюстендилския клуб. Той ще се бори ...

Земетресения удариха Тайван и Непал, 11 са загинали и стотици ранени

http://frognews.bg/news_106510/Zemetreseniia-udariha-Taivan-i-Nepal-11-sa-zaginali-i-stotitsi-raneni/

Земетресения с магнитуд над 5 и 6 по Рихтер удари Тайван и Непал, предадоха световните информационни агенции.

Земетресения удариха Тайван и Непал, десетки загинаха

http://frognews.bg/news_106510/Zemetreseniia-udariha-Taivan-i-Nepal-desetki-zaginaha/

Земетресения с магнитуд над 5 и 6 по Рихтер удари Тайван и Непал, предадоха световните информационни агенции.

Пети и шест по Рихтер удариха Тайван и Непал, десетки загинаха

http://frognews.bg/news_106510/Peti-i-shest-po-Rihter-udariha-Taivan-i-Nepal-desetki-zaginaha/

Земетресения с магнитуд над 5 и 6 по Рихтер удари Тайван и Непал, предадоха световните информационни агенции.

Шефът на НАТО обвини Русия, че „подкопава мирния процес“ в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=312849

Действията на Русия в Сирия подкопават международните усилия за политическото разрешаване на конфликта в страната, заяви в петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде РИА Новости. По-рано Държавният департамент на САЩ заяви, че прекратяването на преговорите за разрешаването на сирийската криза в Женева отчасти е свързано с руските въздушни удари в Сирия.

Обсъждат общинския план за развитие до 2020 година на Видин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549078

Общественото обсъждане на Общинския план за развитие 2014-2020 г. (преработен вариант - синхронизация с Оперативните програми за периода 2014-2020 г.) организира Община Видин. То ще се проведе на 8 февруари, от 11.00 ч, в заседателната зала на Общинския съвет. Общинският план е основен документ за стратегическо регионално развитие на местно ниво. Неговата задача е да определи целите и приоритетите за устойчиво и интегрирано социално-икономическо развитие на общината, които трябва да бъдат постигнати през настоящия планов период. Стратегическата...

Топло и сняг ще се редуват до края на феевруари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549558

Сравнително слънчево ще е времето през почивните дни според синоптиците. Променлива облачносот и температури от -1 до 8 градуса за района на Хасково днес прогнозират те. „Захлаждането, започнало вчера, ще бъде краткотрайно и следващата седмица ще се радваме на високи температури. През почивните дни ще бъде предимно слънчево. В неделя даже ще духа южен вятър и ще започне повишение на дневните температури. В понеделник ще има висока облачност, ще бъде и малко по-топло", обясни пред Фокус синоптикът от НИМХ към БАН Анастасия Кирилова. Тем...

Най-важното от Варна във вчерашния 5 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=312887

Варненската инспекция по труда наложила глоби за над 2.6 млн. лева Глоби за над 2.6 млн. лева е наложила дирекция „Инспекция по труда"-Варна през миналата година. Влезлите в сила наказателни постановления са повече от 1000 и са на стойност 1.

Американски възпитаник за първи път ще командва армията

https://www.24chasa.bg/Article/5281888

Ген. Константин Попов е баща на дъщеря и момчета близнаци
Ген. Константин Попов е първият американски възпитаник начело на Българската армия. В понеделник, 8 февруари той става началник на отбраната.
За 26 г. преход единствено ген. Симеон Симеонов бе завършил немска, а не руска военна академия. Дори последният шеф на отбраната вицеадмирал Румен Ген. Константин Попов е баща на дъщеря и момчета близнаци Ген. Константин Попов е първият американски възпитаник начело на Българската армия. В понеделник, 8 февруари той става началник на отбраната. За 26 г. преход единствено ген. Симеон Симеонов бе завършил немска, а не руска военна академия. Дори последният шеф на отбраната вицеадмирал Румен

Падащите скали в Провадия прогониха възрастно семейство от дома му

http://petel.bg/Padashhite-skali-v-Provadiya-progoniha-vazrastno-semeystvo-ot-doma-mu-__144019

кадър: Бтв Животът на тази уличка в Провадия винаги е бил спокоен. До нощта на 12 декември миналата година, когато огромни отломки се откъ...

Умира крал Джордж VI и Елизабет II става кралица на Великобритания и Северна Ирландия

http://chronicles.actualno.com/umira-kral-djordj-vi-i-elizabet-ii-stava-kralica-na-velikobritanija-i-severna-irlandija-news_522244.html

Нейно Кралско Величество Елизабет II е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя е глава на Британската общност, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжените сили и лорд на Ман. Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовч

Общините започват борба с комарите заради зика

http://society.actualno.com/obshtinite-zapochvat-borba-s-komarite-zaradi-zika-news_522304.html

Заради по-ранното затопляне тази година и риска от новия зика вирус министерството на здравеопазването препоръча на общините да започнат борба с комарите и час по-скоро да обявят търгове за дезинсекция на териториите им. А това да става с помощта на биолозите от РЗИ и центъра по заразни и паразитни болести, каза зам. здравнит министър Ваньо Шарков. В негово писмо пишело, че трябва да се повиши осведомеността на хората за новия вирус, а всеки съмнителен случай да се приема веднага от болничната

Г-жо Кунева, щом сте русичка по душа, слушайте какво ви се говори

http://actualno.actualno.com/g-jo-kuneva-shtom-ste-rusichka-po-dusha-slushajte-kakvo-vi-se-govori-news_522298.html

Новите учебници за 1 и 5 клас трябва да бъдат приети, веднага след като бъде изяснена позицията на ангажираните страни в изготвянето им. Това заяви "пресният" министър на образованието Меглена Кунева вчера (5 февруари). "Няма време да се отлагат. Така че, щом се изясни позицията на всички, които участват в този процес, аз ще я обсъдя и политически с партньорите ни", каза Кунева и добави, че никой няма да рискува образованието на децата. Коментар на редактора Да си безотговорен и тъп не изисква

Гърция призна Турция за "сигурна страна"

http://asia.actualno.com/gyrcija-prizna-turcija-za-sigurna-strana-news_522305.html

Гръцките власти се съгласиха да признаят Турция за „сигурна трета страна”, съобщи "Катимерини". Това означава, че мигранти, които преминават транзитно през Турция, а тя не родната им страна, ще могат да бъдат връщани там. До решението се стигна след среща в Атина между гръцкия вътрешен министър Панайотис Курублис, френския му колега Бернар Казньов и германския Томас Де Мейзиер. „Това е голяма стъпка за Гърция и я правим, защото искаме да покажем готовността си да намерим реше

Единствената All-in-One партия у нас - и управляващи, и опозиция

http://viewpoint.actualno.com/edinstvenata-all-in-one-partija-u-nas---i-upravljavashti-i-opozicija-news_521958.html

Не знам дали сте чували за класа компютри All-in-One - компютър и монитор накуп, съчетани в едно физическо устройство. В българския парламент има само една партия от типа All-in-One - която успява да съчетае по невероятен начин двата противоположни модела на поведение, т.е. сама си е и управляваща, и опозиция. Реформаторският блок. От самото си създаване беше ясно, че РБ ще е един тежко шизофренен субект. Може би такава е политическата специфика у нас - стабилни могат да бъдат единствено лид

4 години от трагедията в село Бисер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549557

Днес се навършват 4 години от трагедията в село Бисер. На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново" и рано сутринта вълната заля селото, като загинаха шестима от жителите му, бяха срутени 56 къщи и наводнени стотици. При наводненията в Хасковско през февруари 2012 г. загинаха 11 души. След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите. БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители селото, на д...

Пътна обстановка в страната - 6 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=312889

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Черно море“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

„Гардиън“: Демонизирането на Русия няма да ни даде сигурност

http://svetoven.pogled.info/news/71325/Gardian-Demoniziraneto-na-Rusiya-nyama-da-ni-dade-sigurnost

/Поглед.инфо/ Отбелязваме с тревога, че публичният дискурс за Русия е оцветен от милитаристични и опасни условия, които могат да ни вкарат във война (Връщаме се обратно към конфликтите между големите сили, каза американският министър на отбраната, на 3 февруари), пише „Гардиън“ (The Guardian) в четвъртък (4 февруари).

Кого вижда Борисов в огледалото

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/02/06/2697080_kogo_vijda_borisov_v_ogledaloto/?ref=rss


На среща в Лондон, млади българи попитаха Бойко Борисов, като се погледне в огледалото, кого вижда? Премиерът финтира като на футболно игрище и избяга от въпроса и вместо да отговори, се похвали с успехи срещу контрабандата. Въпросът е по-дълбок, отколкото изглежда, защото Борисов разполага с няколко публични идентичности, които сменя като маски при нужда. Този път не успя да се измъкне, защото и маските не помогнаха. Дали това не е началото на края на една впечатляваща политическа кариера?...

Кървава катастрофа с един загинал край Монтана

http://petel.bg/Karvava-katastrofa-s-edin-zaginal-kray-Montana-__144018

снимка: Булфото, архив Тежка катастрофа със загинал затвори главния път Е-79 между Монтана и Видин. Сблъсъкът е станал около 22:30 часа межд...

Слънчево, температурите – до 9 градуса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549491

През нощта валежите ще спират и облачността от запад на изток бързо ще се разкъсва и намалява и до сутринта почти над цялата страна ще се установи предимно ясно време. Минималните температури ще са предимно между минус 4 и 1 градуса, съобщават от НИМХ-БАН. През деня ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. Максималните температури ще са между 4 и 9 градуса. По морския бряг ще бъде слънчево. Ще духа до умерен, временно и силен северен вятър. Максималните температури ще са 3 - ...

Twitter закрил 125 000 акаунта заради терористично съдържание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549548

Социалната мрежа Twitter обяви, че е закрила за половин година над 125 000 акаунта заради терористично съдържание в тях, предаде Франс прес. Това е част от усилията на Twitter в борбата с тероризма и опитите да спре разпространението на джихадистка пропаганда в социалните мрежи. Само от средата на 2015 г. затворихме 125 000 акаунта заради заплахи или заради възхвала на терористични актове, свързани на първо място с групировката Ислямска държава, се подчертава в съобщение на Twitter. Източник: БТА...

Радарите за превишена скорост днес - 6 февруари във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=312886

Служителите на пътната полиция ще следят днес - 6 февруари, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:20 гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 09.30-11.00 път А-2,пътен възел Ветрино,посока Варна 09:40-10;45 ГП I-9 с.

Първите за година безплатни курсове за бъдещи родители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549428

Първите за 2016-та година безплатни курсове за бъдещи майки и татковци на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“ на Фондация „За нашите деца“ и МБАЛ Пловдив започват тази събота (6 февруари). В първите грижи за новороденото ще ги посвети неонатологът д-р Диана Аргирова. От 10:30 до 14:30 часа в заседателната зала, която е на първия етаж в лечебното заведение, тя ще разкаже за правилното къпане, хранене и приспиване на бебето като са предвидени и демонстрации. Вече е традиция в курсовете наред с бъдещите родители да се включват и ба...

Златният Супербоул носи 620 милиона долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5281835

Супербоул ще надмине като приходи боя Флойд Мейуедър - Мани Пакиао, изчисли водещата медия за икономически анализи „Форбс“. Боксовото шоу миналата година генерира около 570 милиона долара, докато само Националната футболна лига чака 620 млн. от финала в американския футбол в неделя.
„Каролина“ среща „Денвър“ в Санта Клара,
Супербоул ще надмине като приходи боя Флойд Мейуедър - Мани Пакиао, изчисли водещата медия за икономически анализи „Форбс“. Боксовото шоу миналата година генерира около 570 милиона долара, докато само Националната футболна лига чака 620 млн. от финала в американския футбол в неделя. „Каролина“ среща „Денвър“ в Санта Клара,

Уникална диета с две торти

https://www.24chasa.bg/Article/5282256


Отслабването с пилешки гърди
причини арабските неразбории


Събудих се тази сутрин с мисълта да оглавя нещо. Чух, че българка трябва да оглави ООН, и понеже изпълнявам критерия, се размечтах. Колко ли получава една директорица в такава международна организация? 
Дали ще стигнат да покрия двата бързи кредита, ипотеката, Отслабването с пилешки гърди причини арабските неразбории Събудих се тази сутрин с мисълта да оглавя нещо. Чух, че българка трябва да оглави ООН, и понеже изпълнявам критерия, се размечтах. Колко ли получава една директорица в такава международна организация? Дали ще стигнат да покрия двата бързи кредита, ипотеката,

Коалиционният съперник на Меркел настоява за сваляне на руските санкции

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/71324/Koalitsionniyat-sapernik-na-Merkel-nastoyava-za-svalyane-na-ruskite-sanktsii

/Поглед.инфо/ Хорст Зеехофер, министър-председателят на Бавария, коалиционен съперник на ангела Меркел и постоянен трън в очите ѝ, призова за промяна в дипломатическите отношения с Русия, след като посети президента Владимир Путин в Москва, съобщава RT в петък (5 февруари).

6 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=312885

Събития: 1623 г. – Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания. 1788 г. – Масачузетс става 6-я щат на САЩ. 1819 г. – Британският благородник Томас Рафълс основава Сингапур. 1840 г.

Почитаме св. Фотий, Пламен и Светла празнуват имен ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_623627.html

Православната църква почита паметта на Св. Фотий днес. Имен ден празнуват Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Слетлана, Светослав и Светослава.  Името е от старогръцки произход и означава "светлина".  Св. Фотий е цариградски патриарх, който се борил за чистотата на християнската вяра. Той е свързан с българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише изключително ценен исторически документ - обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.  Умира в заточение на 6 февруари 891 година.

4 години от опустошителното наводнение в село Бисер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549552

Днес се навършват четири години от трагедията в село Бисер. Сутринта на 6 февруари 2012 година се скъса стената на язовир Иваново, а няколкометрова вълна заля цялото село Бисер. Десетки домове бяха наводнени, а 11 души загинаха. След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите. БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители на държавните институции, министерствата, местната власт, медиите и мобил...

5 жертви и над 300 ранени след мощно земетресение в Тайван

http://petel.bg/5-zhertvi-i-nad-300-raneni-sled-moshhno-zemetresenie-v-Tayvan__144015

Силно земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер удари Тайван тази нощ разтърси южната част на Тайван късно вчера българското време (...

Днес е празник! Имен ден празнуват...

http://petel.bg/Dnes-e-praznik--Imen-den-praznuvat----__144016

6 Февруари На този ден имен ден празнуват: Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина и всички, кои...

Почина легендарен американски астронавт, ходил по Луната

http://petel.bg/Pochina-legendaren-amerikanski-astronavt--hodil-po-Lunata__144017

Американският астронавт Едгар Мичъл, един от 12-те души ходили по Луната, почина на 85-годишна възраст. Тъжната вест беше потвърдена от семе...

Бърни Сандърс оспори тезата на Пентагона, че Русия е основна заплаха за САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/71323/Barni-Sandars-ospori-tezata-na-Pentagona-che-Rusiya-e-osnovna-zaplaha-za-SASHT

/Поглед.инфо/ Кандидатът за президент на демократите в САЩ Бърни Сандърс заяви, че не смята Русия за основна заплаха за своята страна, съобщи в петък (5 февруари) ТАСС.

Лавров обсъди с външния министър на Китай конфликта в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/71322/Lavrov-obsadi-s-vanshniya-ministar-na-Kitai-konflikta-v-Siriya

/Поглед.инфо/ В телефонен разговор външните министри на Русия и Китай Сергей Лавров и Ван И обсъдиха ситуацията в КНДР, а също така въпроси по координиране на действията за урегулиране на конфликта в Сирия, предаде в петък (5 февруари) “Взгляд“.

Прогноза за времето - 6 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=312884

Валежите ще спрат. Облачността от запад на изток бързо ще се разкъсва и намалява като почти над цялата страна ще се установи предимно ясно време. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°. По морския бряг ще бъде слънчево.

Ердоган нарече "смехотворни" твърденията за турска военна операция в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/71321/Erdogan-nareche-smehotvorni-tvardeniyata-za-turska-voenna-operatsiya-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган нарече "нелепи" изявленията на Русия, че Турция активно се готви за наземна операция в Сирия, съобщи "Ал-Арабия" (Al Arabiya), предаде Газета.ru в петък (5 февруари).

Катализират ли се процеси на гниене в Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/06/2699072_katalizirat_li_se_procesi_na_gniene_v_reformatorskiia/?ref=rss


"Оставката ми катализира някои процеси на гнилост вътре в Реформаторския блок." Така бившият министър на образованието Тодор Танев, който е част от Гражданския съвет, описа състоянието на коалицията между "Движение България на гражданите" (ДБГ), СДС, Народна партия "Свобода и достойнство", БЗНС и ДСБ.

Точно смяната на Танев с вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева на поста просветен министър предизвика сътресения в Реформаторския блок и показа липсата на легитимен орган, чрез...

Слънчево, температурите – до 9 градуса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549556

През деня ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. Максималните температури ще са между 4 и 9 градуса. По морския бряг ще бъде слънчево. Ще духа до умерен, временно и силен северен вятър. Максималните температури ще са 3 - 4 градуса, вълнението на морето ще е 3 - 4 бала. Температурата на морската вода ще бъде 6 - 8 градуса. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части - силен вятър от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е ...

Сексистко изказване отстрани сръбския министър на отбраната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549546

Сръбският парламент отстрани министъра на отбраната Братислав Гашич заради сексистко изказване по адрес на журналистка, предадоха световните агенции. Единствената точка в дневния ред на бурното и изпъстрено със словесни нападки заседание на Скупщината бе предложението за отстраняване на Гашич. То бе прието от 250-членния еднокамарен парламент със 195 гласа "за". В събота сръбският премиер Александър Вучич изпрати в парламента писмо с искане за извънредно заседание на 5 февруари, за да бъде обсъдено предложението му за уволнение на Гашич. Той уп...

Академично дарение от 160 книги постъпи във фонда на читалищната библиотека в Свищов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549555

Във връзка със 160-та годишнина от основаването на Първото българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ в Свищов по инициатива на проф.  д-р Андрей Захариев от катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“ бе направено предметно дарение от 160 книги учебна и научна литература по икономика на български, английски и руски език за обогатяване фонда на читалищната библиотека. Това е най-голямото еднократно дарение за попълване фонда на читалищната библиотека след 2010 г. Сред 160-те заглавия литература са включени и най-новите учебници...

Обама и Дзинпин се разбраха за наказателни мерки срещу Северна Корея

http://svetoven.pogled.info/news/71320/Obama-i-Dzinpin-se-razbraha-za-nakazatelni-merki-sreshtu-Severna-Koreya

/Поглед.инфо/ Американският президент Барак Обама и китайският му колега Си Дзинпин се съгласиха страните им да дадат общ отговор на ядрените тестове на Северна Корея. Китай и САЩ заедно ще настояват за „въздействаща” резолюция на Съвета за сигурност на ООН, на който са постоянни членове, заради „провокациите” Пхенян, съобщават от Белия дом.

Яценюк заплаши с оставка

http://svetoven.pogled.info/news/71319/YAtsenyuk-zaplashi-s-ostavka

/Поглед.инфо/ Украинският премиер Арсений Яценюк заплаши да подаде оставка заедно с целия си кабинет, съобщи АФП.

Отцепиха снощи центъра на В. Търново заради съмнение за взривно устройство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549554

Центърът на Велико Търново бе отцепен снощи заради подозрение за взривно устройство, оставено в търговски обект на ул „Бачо Киро“. Улицата беше затворена от читалище „Искра“ до кръстовището до старото военно училище.   Малко след 19:30 часа, на телефон 112 е подаден сигнал за съмнителен пакет, оставен в супермаркета срещу сградата на Районното управление на полицията и на Областната дирекция на МВР в старата столица. Незабавно е сформирана група от екипи на полицията и пожарната. Евакуирани са били над 100 човека от жилищната сграда, в която се...

Ученици от ДФСГ „Интелект" посетиха Столичното предприятие за третиране на отпадъци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549549

На 1 февруари ученици от ДФСГ „Интелект" - участници в проект „Зелена икономика и устойчиво управление", бяха на посещение в Столичното предприятие за третиране на отпадъци. Посещението е част от предварителната професионална подготовка на участниците по темата на проекта. 33 ученици разгледаха завода за механично и биологично третиране на отпадъци на площадка „Садината". Те се запознаваха с технологичния цикъл за регенериране на рециклируеми материали - хартия, картон, стъкло, пластмаси, метали и производството на гориво от отпадъци (RDF) за ц...

Кери: Русия има намерение да спре бомбардировките в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/71317/Keri-Rusiya-ima-namerenie-da-spre-bombardirovkite-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Русия има намерение да прекрати военните си операции в Сирия.

Млад баща пусна снимка на бебето си в Интернет. Един коментар спаси живота му...

http://petel.bg/Mlad-bashha-pusna-snimka-na-bebeto-si-v-Internet--Edin-komentar-spasi-zhivota-mu----__144014

Млад баща реши да се похвали с новородената си дъщеричка и пусна в социалните мрежи нейна снимка, на която тя прави смешна гримаса след ба...

Столичани на протест заради промяна в маршрута на трамвай №6

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549547

Жители на столичния квартал „Лозенец" и неправителствени организации се събират на протест пред басейн „Спартак". Причината е промяна в маршрута на трамвай номер 6. Демонстрацията е насрочена за 14:00 ч. на настоящата последна спирка на линията. В ефира на Дарик Христо Илиев от „Спаси София" коментира, че Столична община за пореден път намалява трамвайното трасе, като лишава софиянци от екологичен транспорт, въпреки обещанията за зелени политики. От Столична община увериха, че трамваят няма да спре, а от март само ще променя част от маршрута с...

"Ислямска държава" има 34 подопечни групировки по света

http://svetoven.pogled.info/news/71316/Islyamska-darzhava-ima-34-podopechni-grupirovki-po-sveta

/Поглед.инфо/ Тридесет и четири въоръжени групировки в различни части на света се кълнат във вярност на „Ислямска държава”. Това сочат данните в доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, представен на закритото заседание на Съвета за сигурност вчера, съобщава ТАСС.

Чака ни слънчев ден, градусите леко се вдигат

http://petel.bg/CHaka-ni-slanchev-den--gradusite-leko-se-vdigat-__144012

илюстрация: Синоптик бг Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. Мак...

Хороскоп за събота

http://petel.bg/Horoskop-za-sabota__144013

lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  За Вас този ден ще се превърне в неочакван успех. Ще Ви се предостави възможност неочаквано да изпреварите ко...

Пътна обстановка в страната - 6 февруари

http://petel.bg/Patna-obstanovka-v-stranata---6-fevruari__144011

Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 06.02.2016 г. Температурите са в интервала от - 8 до + 5 С°. Времето над стр...

Религиозен календар

https://www.24chasa.bg/Article/5281974

Преп. Вукол, еп. Смирненски. Преп. Варсануфий Велики. Св. Йоан пророк. Св. Фотий, патр. Константинополски. Св. мчци Доротея и Калиста
Преп. Вукол бил ученик на св. ап. Йоан Богослов, който го посветил за епископ на гр. Смирна. Той се отличавал със своята благост и кротост. Целия си живот светецът отдал в служба на Бога.Преп. Вукол, еп. Смирненски. Преп. Варсануфий Велики. Св. Йоан пророк. Св. Фотий, патр. Константинополски. Св. мчци Доротея и Калиста Преп. Вукол бил ученик на св. ап. Йоан Богослов, който го посветил за епископ на гр. Смирна. Той се отличавал със своята благост и кротост. Целия си живот светецът отдал в служба на Бога.

Ексклузивни кадри от кабината на най-новия Су-34

http://petel.bg/Ekskluzivni-kadri-ot-kabinata-na-nay-noviya-Su-34-__144010

Журналистите от телевизионния канал „Звезда” успяха да видят отвътре как за полет се подготвя най-новият фронтови бомбардировач на ВКС ...

Граничните пунктове Илинден и Маказа са затворени за всички превозни средства

http://pik.bg/граничните-пунктове-илинден-и-маказа-са-затворени-за-всички-превозни-средства-news481129.html

Граничните пунктове Илинден и Маказа са затворени за всички превозни средства

От 12 часа ГКПП Илинден – Ексохи и ГКПП Маказа са затворени за всички превозни средства, съобщиха от ГД“Гранична полиция“. Очаква се блокадата да продължи до 12 часа на 7 февруари.

От 12 до 14 часа на ГКПП Кулата- Промахон ще пропускат и товарни автомобили. През граничните пунктове Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален. 

Четири години от опустошителното наводнение в село Бисер

http://pik.bg/четири-години-от-опустошителното-наводнение-в-село-бисер-news480877.html

Четири години от опустошителното наводнение в село Бисер

Днес се връщаме отново в трагичната 2012 година, когато на този ден водната стихия заля село Бисер и коства живота на 11 наши сънародници. На 6 февруари се навършват три години от потопа, взел 11 жертви при наводненията в Южна България, четирима от които от село Бисер. Сутринта на 6 февруари 2012 година се скъса стената на язовир Иваново, няколкометрова вълна заля Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. В резултат на това десетки домове бяха наводнени, много домашни животни се удавиха, а 11 души загинаха. По-късно от разкритията в медиите става ясно, че по стената на яз. "Иваново" е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско. Но най-тежко бе положението в село Бисер. След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите. В банковата сметка на Българския Червен кръст (БЧК) постъпиха общо 2 320 715 лева, като 1000 000 лева от тях са дарение от ПП ГЕРБ, 294 291 лева са набрани от кампанията на Българската национална телевизия, а 1 026 424 лева са дарени от корпоративни и индивидуални дарители. БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители на държавните институции, министерствата, местната власт, медиите и мобилните оператори. Общественият съвет към БЧК за управление на финансовите средства взе решение да се построят къщи за най-пострадалите от наводнението. На 26 юли 2012 г. бяха изградени първите десет къщи в село Бисер.

Оставиха в ареста двама мъже, прекарали от Турция към България 18 мигранти

http://pik.bg/оставиха-в-ареста-двама-мъже-прекарали-от-турция-към-българия-18-мигранти-news480876.html

Оставиха в ареста двама мъже, прекарали от Турция към България 18 мигранти

Окръжен съд – Бургас не уважи искането на Илия Христов и Димитър Иванов за промяна на наложената им мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека. Двамата мъже са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че е съучастие като съизвършители и заедно с още двама души са превели през границата на страната от Р. Турция в Р. България група от общо 18 лица ( без документи за самоличност, с произволно написани дати и години на раждане), без разрешение на властта , като преведените лица не са български граждани. Престъплението, по което двамата са обвиняеми е по чл.280, ал.2, т.3, вр.ал.1, вр.чл.20, ал.2 от НК. То е извършено на 28.10.2015г. В съдебната зала прокурорът бе категоричен, че съществуват достатъчно доказателства, според които е налице обосновано предположение, че Христов и Иванов са автори на престъплението. Представителят на държавното обвинение определи искането като неоснователно. Той се мотивира с факта, че Илия Христов е осъждан общо 11 пъти (за кражба), а Димитър Иванов 2 пъти (за кражба и незаконна сеч), което е обуславя вероятността двамата да извършат ново престъпление. Прокурорът добави, че обвиняемите могат да се укрият. Това се предпоставя от тежестта на предвиденото в закона наказание. Съдът се съобрази с мотивите на прокурора и определи двамата мъже да останат в ареста. Определението на Окръжен съд –Бургас е окончателно.

Прочуто ферари от 1957г. бе продадено за $35.6 млн.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/06/2699900_prochuto_ferari_ot_1957g_be_prodadeno_za_356_mln/?ref=rss


Модел на "Ферари", който е на почти 60 години, бе продаден в петък вечерта в Париж за сума, която постави нов рекорд за търг в евро.

За Ferrari 335 Sport Scaglietti бяха платени 32 милиона евро ($35.6 млн.).

Предишният рекорд бе поставен през 2014г. отново за модел на "Ферари". За 250 GTO бяха платени 28.5 млн. евро.

Но заради различния обменен курс на еврото спрямо долара тогава измерението в американската валута бе над 38 млн. долара и този рекорд не е...

Евакуираха блок във Велико Търново заради заплаха за бомба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549553

Жилищен блок беше евакуиран във Велико Търново тази вечер заради заплаха за бомба. Предупреждението било отправено към магазин, който се намира под апартаментите, съобщава Нова телевизия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване