Само едно нарушение на забраната за тютюнопушене на закрито във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=312880

Само едно нарушение на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места са установили през седмицата инспекторите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), научи Moreto.net. Издадено е предписание на юридическо лице по повод нарушението, гарантираха от инспекцията.

Черните дупки изключват „лампата“, когато горивото свърши

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263824_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%E2%80%9E%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0%E2%80%9C%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%

 Светлината на едни от най-ярките обекти в познатата ни Вселена може рязко да изгасне по волята на черните дупки, които ги захранват, пише Space. Ново изследване разкрива драматичен пример за такъв обект, наречен „променящ вида си квазар“. Той изглежда е спрял да блести преди десетина години, когато не е останал газ, който черната му дупка да изсмуква. „Поне временно свръхмасивната черна дупка е останала без гориво,“ казва Джеси Ръное от Пенсилванския щатски университет.
В центровете на повечето галактики има свръхмасивни черни дупки с тегло от хиляди до милиарди пъти теглото на Слънцето. Когато черните дупки поглъщат намиращия се наблизо газ и прах, те произвеждат невъобразимо ярка светлина и радиовълни. Тези звездни обекти са квазари.
Ако материалът, поглъщан от черната дупка свърши обаче, мощната светлина на квазарите бързо угасва, предполага проучването.
Астрономите са свикнали да наблюдават обекти, които се променят в продължение на милиони или милиарди години, затова учените с изненада са забелязали обект, променил се за около десет години. „Това е напълно нов феномен,“ заявява Джон Руан от Вашингтонския университет във Сиатъл. „Никога не сме виждали квазар, който тъкмо спира да свети,“ добавя той.
Няколко може да са причините за рязкото спиране на светлината на квазар и учените са се опитали да установят какво стои зад драматичното потъмняване на наблюдавания обект. Те са изключили наличието на масивен облак от газ и прах, движещ се между Земята и квазара. Екипът е разгледал и възможността това изобщо да е не квазар, а яркият блясък на разкъсана от черната дупка звезда, но такова явление би протекло за месеци, а не за години. Най-вероятното обяснение е, че вътрешният диск на материала, заобикалящ черната дупка е бил изконсумиран от гиганта.

Ледени хълмове се носят в морето от замръзнал азот на Плутон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263823_%D0%9B%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%85%D1%8A%D0%BB%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%80%D1%

 Малки планини от воден лед бавно се движат по повърхността на Плутон, носени от азотните ледници на планетата-джудже, предполага нова фотография. Изображението, заснето от сондата New Horizons на американската Национална космическа агенция (NASA) по време на историческото й прелитане покрай Плутон миналия юли, показва, че огромният регион Спътник Планум, намиращ се в “сърцето” на небесното тяло, е обсипан с вериги и струпвания от хълмове от воден лед.
“Тъй като водният лед е по-малко плътен от състоящия се предимно от азот лед, учените смятат, че хълмовете от воден лед се носят в море от замръзнал азот и се придвижват подобно на айсбергите в Арктическия океан на Земята,” посочва NASA. “Хълмовете вероятно са части от масивни възвишения, които са се срутили и са били отнесени от азотните ледници в Спътник Планум.”
В централната част на Спътник Планум има масивни многоъгълни блокове от азотен лед. Подобните на клетки структури може да са произведени при процес на термална конвекция, предизвикан от мистериозната вътрешна топлина на Плутон.
Публикуваната на 4 февруари от NASA фотография е заснета от New Horizons на 14 юли 2015 година, когато сондата се намираше на 16000 километра от Плутон. Изображението обхваща регион с размери приблизително 480 на 340 километра, като резолюцията е 320 метра на пиксел.
New Horozons все още изпраща към Земята огромно количество данни, записани по време на прелитането. Всички изображения и измервания би трябвало да пристигнат до идващата есен. В момента космическият апарат се носи към малък обект на един милиард километра отвъд Плутон, наречен 2014MU69. New Horizons ще изследва отблизо небесното тяло на 1 януари 2019 година, ако NASA одобри отпускане на финансиране за експедицията.

Протестиращи от Стрелча: Адвокатката на Евстатиев е дала пари, за да го изкарат болен

https://www.24chasa.bg/Article/5282944

Хората от Стрелча ще продължат своя протест срещу кмета-насилник Иван Евстатиев и са убедени,че експертизата, която го изкара сериозно болен, е изфабрикувана. Хората от Стрелча ще продължат своя протест срещу кмета-насилник Иван Евстатиев и са убедени,че експертизата, която го изкара сериозно болен, е изфабрикувана. "Притесненията ни са,че в общината Стрелча продължава да има корупция. Адвокатката на Евстатиев - Ташкена Колчева, е известна с това,че няколко пъти е давала подкуп.

Афганистанец е арестуван за изнасилване в Кьолн

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/afganistanec-e-arestuvan-za-iznasilvane-v-kioln-6049568

Кьолнската полиция е получила 224 жалби по време на първата вечер от традиционния карнавал в града, който продължава няколко дни

Китайски оракул: Иде маймунска година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263822_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%3A+%D0%98%D0%B4%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 - Това игриво и нахално животно ще преобръща всичко наопаки

- За да успеете, трябва да го надхитрите

- Червената огнена Маймуна помага да минем през трудностите с лекота

- Някои окопали се вождове може и да паднат

- Бизнесът ще процъфтява, рискувайте

- През 2016-а всичко е възможно, само не и скука

 

2016-а е Годината на Червената Маймуна. Според китайския календар тази година е 4713-а. Елементът, който ѝ отговаря, е огънят, а той се свързва с червения цвят. Маймуната встъпва на 8 февруари 2016 г., а догодина ще я последва Годината на Петела.

 

Положителната и отрицателната страна на Годината на Маймуната са, че всичко може да се случи. Няма особен смисъл да се складират провизии или да се планира животът. Маймуната преобръща всичко.

 

Нещата се осъществяват, но с големи индивидуални усилия. Груповите движения като политически бунтове или революции не са на дневен ред.

 

Китайците свързват всяка година с характера на животното, което я управлява. Маймуната е интелигентна и изобретателна. Тя решава проблеми,

 

работи в групата си,  но същевременно

демонстрира независимост

 

Пъргава, игрива и младолика по природа, удоволствие е да гледаш как скача от една дейност на друга.

 

Това нахално животно изригва жизнерадостно, носи светкавично темпо и фантастична мотивация. Засилва общуването, хумора и остроумието и ни помага да минем през напрегнатите моменти с грация и лекота.

 

Бизнесът процъфтява,

рисковете се множат

 

Според китайската теория на петте елемента Маймуната съдържа метал и вода. Металът е свързан със златото и през нейната година може да се очакват повече финансови сделки.

 

Маймуната е умна, палава, хитра и бдителна. Предпочита градския живот пред селския, а любимото ѝ занимание е да наблюдава хората. Ако искате да изкарате добри печалби, трябва да я надхитрите. Металът се свързва и с вятъра, така че събитията ще се променят много бързо. Мислете добре, преди да скочите, когато правите промени във вашата кариера, бизнес и лични отношения.

 

Подаръкът на Маймуната е способността да се намират нестандартни решения на стари проблеми. Ако посмееш да бъдеш различен, те чака успех.

 

Маймуната е деветият от 12-те знака в китайския хороскоп и символизира неудържимото любопитство и творческата енергия. Въпреки че будистите я боготворят в известна степен, тя най-често е

 

емблема на измама

 

През нейната година се говори бързо, но и евтино, така че бъдете нащрек за разочарования. С толкова много психическа енергия наоколо всеки има нужда да преосмисли своята фитнес програма и диета. Ако нямате такива, ще трябва да започнете под някаква форма редовна физическа активност тази година. Тялото е предназначено да се движи, стресът трябва да се изгори с упражнения в салона, плуване, йога,

 

танци, бойни изкуства,

 

отборни спортове, тенис

 

или дълги разходки

 

Въпреки че годината ще е оживена, оптимистична и прогресивна, с подем във финансите, политиката и недвижимите имоти, ще има и едно силно подводно течение на несигурност. Всеки ще иска да работи в най-умния ъгъл, да получи най-добрата сделка, да докопа най-голямата печалба. Бизнес решенията, които ще се вземат тази година, трябва да се основават на факти, а не на емоции. Проблемите и мошеничествата изобилстват, нищо не трябва да се приема за даденост в политиката, финансите, чувствата, работата или вкъщи.

 

 

Настъпва особено благоприятно време за нови изобретения. Годината на Маймуната е за поемане на рискове и непокорство, в нея печелят гъвкавият, остър ум и смелостта. Сега е време за екшън, анархия, пълна отдаденост и на най-откачените схеми.

Период за започване на нови начинания, които ще успеят под влияние на Маймуната.

Който издържи на дивата езда, надхитри

мошеника и с блъфиране си проправя път напред,

ще се измъкне

без драскотина. Който е скучен или бавнозагряващ и не може да се справи с напрежението, ще бъде разстроен.

Годината на Маймуната е време за рисков бизнес и в него лежат семената на неочаквания успех. Тичайте с идеи, вземете инициативата и не поглеждайте назад. Помнете, че ще бъдат възнаградени индивидуалните усилия, а тези, които се доверят на колектива, ще се разочароват.

Въпреки че маймуната е нетърпелива и разхвърляна, тя има куп гениални идеи. Глобален икономически растеж може да се очаква в нейната година. Ще бъдат оповестени изобретения, които променят живота. Ключът към успеха тази година е образованието. Но не просто университет или училище, а и всякакви курсове, които помагат в ежедневието. Така че запишете се да учите нещо, включете се във финансови групи, които ще ви помогнат да управлявате парите си, или започнете малък бизнес. 2016-а е добра, за да се освободите и да поемете пресметнати рискове, като следвате желанието на сърцето си. Енергиите подкрепят тези промени.

Маймуната може да бъде и опасна, тъй като лесно изхвърля остарелите практики, които вече не работят. Може да срине стари империи или вождове с желязна хватка. Така че лидери, които са се възползвали от икономическата криза, може скоро да съжаляват. Всяко нещо намира своето равновесие в крайна сметка.

Маймуна жонглира с ножове в Китай. В нейната година рискът е на почит. СНИМКА: РОЙТЕРС

 

В Годината на Огнената Маймуна е подходящо

дрехите да се избират в

жълто, червено, оранжево,

бордо, перлени цветове. Облеклото трябва да е ярко. Маймуната обожава сладкиши и плодове (№1 са бананите), салати, закуски. Щастливите ѝ числа са 1,7,8, цветето – хризантема, а цветовете - бяло, златно и синьо.

За да си помогнете в осъществяването на целите тази година, купете си играчка маймунка, която най-много ви привлече. Стъклена фигурка ще донесе щастие в дома. А ако носите в портфейла си парче медна жица, обвита в червена кърпа, то ще привлече богатство в къщата. 

Шетил Янсруд спечели спускането за Световната купа в Южна Корея

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/06/2699988_shetil_iansrud_specheli_spuskaneto_za_svetovnata_kupa/?ref=rss


Шетил Янсруд спечели спускането в южнокорейския зимен център Чонсон, където след две години ще се провеждат алпийските състезания от зимните олимпийски игри. 

30-годишният норвежец изпревари италианецът Доминик Парис и американеца Стивън Найман, за да постигне 13-а в кариерата си и трета от началото на сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини. 

Янсруд преодоля 2.8-километровото трасе за 1:41.38 мин. Той изпревари Парис с 0.20 сек., а Найман остана на 0.41 сек. С...

Прочуто ферари от 1957г. бе продадено за $35.6 млн.

http://www.cross.bg/plateni-rekord-evro-1497162.html

/КРОСС/Модел на "Ферари", който е на почти 60 години, бе продаден в петък вечерта в Париж за сума, която постави нов рекорд за търг в евро. За Ferrari 335 Sport Scaglietti бяха платени 32 милиона евро ($35.6 млн.). Предишният рекорд бе поставен през 2014г. отново за модел на "Ферари". За 250 GTO бяха платени 28.5 млн. евро. Но заради различния обменен курс на еврото спрямо долара тогава измерението в американската валута бе над 38 млн. долара и този рекорд не е подобрен. Зад волана на спортния модел са седяли някои от най-прочутите пилоти от онова време. През 1957г. с този модел "Скалиети" компанията "Ферари" печели световния шампионат за конструктори. Най-скъпата кола, продавана някога, е Ferrari 250 GTO, за която през октомври 2013г. бяха платени шеметните 52 млн. долара. Тази покупка обаче не мина през търг, а бе частна сделка между колекционери.  

Детско музикално ателие в библиотеката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549587

„На купон с балон“ започва от 11 часа в русенската библиотека "Любен Каравелов".  В музикално ателие за децата ще участват студенти от музикален клуб „Афект“ при РУ „Ангел Кънчев“. Ръководител на ателието е гл. ас. д-р Петя Стефанова, преподавател в РУ „Ангел Кънчев“. Музикалното ателие ще предложи на малките русенци творчески задачи и музикални предизвикателства върху произведението на Камий Сен-Санс „Карнавал на животните“. В представянето на музиката ще се включат приказни текстове и стихове за животни, пряко обвързани с тембровото разнообра...

40% от започналите работа българи остават бедни

http://www.bnews.bg/article-147691

Намаляването на безработицата е свързано със спада в бедността, но едва половината бедни, които намират работа, успяват да се измъкнат.

Арнаудова: Целта на хората в Лондон бе премиерът да бъде изваден извън равновесие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263821_%D0%90%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A6%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%B1%D0%B5+%D0%BF%D1%80%

 Целта на срещата и на хората, които се опитваха да си задават въпросите не беше да получат отговори, целта беше премиерът да бъде изваден извън равновесие. Това каза пред Нова телевизия Севдалина Арнаудова, медиен съветник и ръководител на пресслужбата на Министерски съвет.

„За жалост срещата протече в един изключително лош тон, съпроводен с много агресия”, посочи тя и допълни, че са се изказали много хора, които въобще не са пристъствали на тази среща. По думите й, тон за агресия е дала първата дама, която се е изказала. „Същата въпросна дама, аз си направих труда да проверя, е доста активна сред симпатизантите на „Атака”, коментира Севдалина Арнаудова.

„На такива срещи се задават доста неудобни и провокативни въпроси, в което няма нищо лошо. Всеки е гражданин и може да пита каквото иска. Но ако очаква отговор трябва да даде възможност да се чуе този отговор. Такава възможност не беше дадена”, заяви тя.

„Вие видяхте ли в записа някой да изчаква премиера да отговори? Крещеше се, подвикваше се, наистина изключително грозно и махленско”, коментира още Севдалина Арнаудова.

Страхил Ангелов: Ако има министерство на водопадите, Кунeва ще е първа за там

http://frognews.bg/news_106519/Strahil-Angelov-Ako-ima-ministerstvo-na-vodopadite-Kuneva-shte-e-parva-za-tam/

Ако има министерство на водопадите, Меглена Кунева ще е първа за там. Как ставаш министър, след като нямаш никаква визия за образованието, попита риторично бившият депутат от БСП Страхил Ангелов по НТВ.

Страхил Ангелов: Ако има министерство на водопадите, Кунава ще е първа за там

http://frognews.bg/news_106519/Strahil-Angelov-Ako-ima-ministerstvo-na-vodopadite-Kunava-shte-e-parva-za-tam/

Ако има министерство на водопадите, Меглена Кунева ще е първа за там. Как ставаш министър, след като нямаш никаква визия за образованието, попита риторично бившият депутат от БСП Страхил Ангелов по НТВ.

В посолството ни в Лондон някой инсценира скандал с премиера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263820_%D0%92+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8

 Чест прави на Борисов и министрите

му, че запазиха спокойствие,

но заради провокациите

не се получи добър разговор

 

ЗА ЖАЛОСТ срещата на премиера с българите в Лондон протече в лош тон, съпроводен от агресивно и грубо отношение на много от присъстващите сънародници. Доминираха въпроси, които не бяха добре обмислени, или открито агресивни и предварително съчинени пледоарии

Това превърна срещата от възможност за нормален диалог с премиер и двама министри в надвикване и лишен от смисъл спор. Срамувам се, че има хора, които се държат по такъв начин. Най-малкото трябва да има елементарно уважение към премиера и министрите и да бъдем толерантни в общуването.

Може би имаше около 150-200 българи в посолството. Не за първи път съм на такива събития, тъй като съм живяла и във Вашингтон 10 години. Работих в Световната банка. Била съм и друг път в българското посолство в Лондон, тъй като бях и представител на България в борда на ЕБВР. Сега пак с колежка от банката - друга българка, бяхме на въпросното събитие.

Бях шокирана от

начина, по който

протече срещата,

от самата организация на посолството. Имаше само 2 реда столове и пред тях маса, където бяха премиерът, външният министър Даниел Митов, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и посланикът. Хората се блъскаха, беше изнервящо. Обикновено слагат повече столове. Този логистичен елемент липсваше и това може би натегна самата обстановка.

Още от самото начало премиерът с влизането си каза: “Нека започнем с въпросите.” Първият въпрос беше стандартен - “За какво сте тука? Каква е позицията на България относно бежанската криза?”

След това се включи една дама с въпрос за “Южен поток”, който даде лош тон на срещата. Тя говореше изключително нервно, пискаше, някой каза, че имала здравословни проблеми с гласа. Четеше. Имаше цял лист,

написан като

ферман, от който

четеше

Стигнах до извода, че имаше предварително подготвени тези като сценарий да провокират.

Добре е да има провокиращи

трудни въпроси,

но да се задават

по такъв груб

начин,

е възмутително. Тя може би отне около 15 минути, мина напред до микрофона, жестикулираше, просто беше грозно. Едва ли не се разплака, хората започнаха да подвикват, да подмятат, едни да я подкрепят, други - не.

Аз бях наблизо, буквално зад камерите на няколко телевизии, и гледах и официалните гости. Те се чудеха как да реагират. В един момент от посолството самите организатори се опитаха да я успокоят и изведат, посланикът се намеси да я оставят.

После се появи един доста самонадеян младеж и попита за статията в “Шпигел”, която е за Пеевски, и дали премиерът вижда себе си в огледалото. Въпросът беше доста грубоват, така не се задава въпрос. Самите министри и премиерът не можеха да се изкажат, хората не им даваха възможност да довършат отговорите си. Даже

казах на

околните: “Дайте

им възможност

да говорят”

Дори да не си на същото мнение, дори да има противоречия и различия, което е нормално, нека да имаме нормален диалог.

Но диалог де факто нямаше. Имаше сякаш инсценирани, поръчкови изказвания.

След това се включиха студенти, които подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова. Те бяха младежи на по 20-25 години, които едва ли познават г-жа Бокова или пък другите кандидати. Много самонадеяно излязоха и единият от тях започна да чете със смутен глас.

След срещата се видях и с други българи, които познавам и също като мен бяха дошли в посолството. Оказа се, че

и те споделят

моето мнение,

че срещата е била пълна загуба на време, тъй като диалог и разговор нямаше. Дори да има несъгласие в политиките или в това, което вършат, трябва поне да се запази някакъв приличен тон, това са представители на държавата. Да не говоря, че дори някои от въпросите, които бяха по-смислени, не бяха фактологично обосновани. Излезе доста интелигентен на вид млад мъж, който беше близо до мен, и с нагъл, агресивен тон попита какво прави правителството, за да може българските граждани, живеещи в Обединеното кралство, да гласуват на референдума за оставане или излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това тука сега е злободневна тема.

И Борисов, и Митов се опитаха да му обяснят, че няколко страни са писали до комисията и са я сезирали, че има един вид дискриминация, тъй като страните от Британската общност - Кипър, Малта и Ейре, техните граждани, които живеят във Великобритания, имат право да гласуват на този референдум за разлика от останалите. Но така е законодателството, те са Британската общност. Те са били бивши колонии, имат дълги исторически връзки с Великобритания, така че е приемливо. Той зададе някак си неподготвен въпроса, твърдеше, че и други имали право да гласуват, едва ли не само българите нямаме право. И се кара, и продължава да спори, те му обясняват, в един момент даже Митов се хвана за главата.

Външният министър отговори на този въпрос, тъй като е в неговата сфера, и каза, че Европейската комисия е сезирана и се е произнесла, че това е правомерно, че Великобритания е в правото си да позволи на тези граждани на общността да гласуват. И

обясни, че не

можем да се

месим в тяхното

законодателство

Каза още: “Въпреки всичко, тъй като нормативната уредба за този референдум не е готова, когато Великобритания подготви законодателния пакет, пак ще сезираме и може би не само България, но и други засегнати страни.”

Имаше и стандартните въпроси - “Какво правите, за да се върнем българите в България?”

Чест прави и на премиера, и на министрите, че запазиха добрия тон, не изгубиха нерви, запазиха самообладание и отговаряха много конкретно. Дори на моята приятелка, която за първи път идва на подобна среща, ѝ направи впечатление как премиерът отговаря с факти и цифри. А те го прекъсваха и той не можеше да се доизкаже, това беше парадоксалното.

 

 

 

 

 

 

 

СТЕФКА СЛАВОВА Е КОНСУЛТАНТ В ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ, ЛОНДОН

Почина шестият, стъпил на Луната

http://www.cross.bg/michul-lynata-izvunzemni-1497161.html

/КРОСС/Шестият астронавт, стъпил на Луната, ни напусна на 85 години. Американецът Едгар Мичъл е починал в хоспис във Флорида след кратко боледуване. Това е съобщила дъщеря му, цитирана от "Дейли Мейл". Доктор Мичъл заедно с командирът на Apollo 14 Алън Шепард държат рекорда за най-дълга разходка на Луната - 9 часа и 17 минути.Това се случва по време на кацането на Луната през 1971 година. Д-р Едгар Мичъл е известен и със сензационните си твърдения още преди години, че извънземни неведнъж са осъществявали контакт с хората, но правителствата са укривали истината в продължение на 70 години. Мичъл твърди, че сътрудници на NASA, осъществили контакт с пришълците от други планети, ги описват като "малки хора, които до странност приличат на нас". Според думите му извънземните не се различават много от традиционния образ, наложил се на Земята: имат малко тяло и големи очи и глава. Колкото и да е ужасно, заявява той, нашите технологиите „не са развити така добре като техните, и „ако те бяха настроени враждебно", предупреди тогава той, „тогава ние сме загубени". Мичъл, който има бакалавърска степен по авиационно строителство и е доктор на науките в аеронавтиката и астронавтиката, твърди, че нашумялата през 1947 година история с извънземни, които се появили близо до град Розуел в САЩ, е истина и в момента се разследват историите за подобни посещения

Инвестбанк и Лев Инс - с интерес към ТБ"Виктория"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263819_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA+%D0%B8+%D0%9B%D0%B5%D0%B2+%D0%98%D0%BD%D1%81+-+%D1%81+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A2%D0%91%22%D0%92%D0%B8%D0%B

 " Лев Инс" и Инвестбанк са заявили интерес към ТБ "Виктория", научи "24 часа". Писмата за намерения са били подадени в централната банка дни преди да изтече срокът за това. Двете компании искат извършването на независима оценка на банката. Запознати прогнозираха, че срокът за приемане на оферти най-вероятно ще бъде удължен до появата на подходящи кандидати.

От Инвестбанк  неофициално коментираха,че все още става дума за проявен интерес за евентуално банково консолидиране. Ако показателите на обявения за продажба трезор са добри, едва тогава може да се прояви сериозен интерес за сливане на Инвестбанк с ТБ "Виктория". На този етап обаче, все още няма информация и УС дори не е обсъждал подобен ход.

 

Синдиците на КТБ започнаха процедура по продажбата на 100% от капитала на ТБ "Виктория" на 7 декември 2015 г., след като получиха съгласие на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. В офертата за продажба, освен активите на банката, са включени и всички вземания на КТБ към бившата и дъщерна банка.
Последните данни на БНБ показват, че ТБ "Виктория" е една от малките банки  с активи към септември 2015-а - 171,22 млн. лева. Собственият  капитал на банката е 12.7 млн. лв. Особеното при нея е, че тя се води собственост на обявената в несъстоятелност КТБ.  Тя дължи над 150 млн. лв. на затворената КТБ. Банкови екстерти  смятат, че целта на продажбата най-вероятно е по- бързо да се върне рефинансирането, което ТБ "Виктория" е получила от КТБ.

Пампорово ще е домакин на Европейска купа по ски алпийски дисциплини за жени

http://www.cross.bg/evropeiiska-kypa-pamporovo-1497160.html

/КРОСС/За поредна година Пампорово е домакин на ски състезание от висок ранг от календара на Международната ски федерация FIS - Европейска купа. На 9-ти и 10-ти февруари, едни от най-добрите скиори в дисциплината Слалом жени (SL) ще се надпреварват в родопския курорт. За първи път Пампорово бе домакин на дамите от Европейска купа по ски през 2013 г., когато първо място в първия състезателен ден взе французойката Аделин Бо, а втория ден бе спечелен от австрийката Рамона Зибенхофер. Тази година стартовете от Европейска купа в Пампорово се провеждат на писта №2 Стената, която се обслужва от стационарен ски влек Стената и лифт № 2 (4-седалков) с капацитет 2400 човека на час, дължина 1100 метра и денивелация 208 метра.

Преговорите за спиране на огъня в Сирия не са прекъснати

http://www.investor.bg/sasht/337/a/pregovorite-za-spirane-na-ogynia-v-siriia-ne-sa-prekysnati-210856/

Русия е направила конструктивни предложения как може да бъде постигнато това, съобщи държавният секретар на САЩ

Варна и София са най-евтините дестинации в Европа

http://society.actualno.com/varna-i-sofija-sa-naj-evtinite-destinacii-v-evropa-news_522325.html

Варна е най-евтина крайморска дестинация в Европа. В морската столица на България туристите могат да похарчат средно 67 долара за нощувка. След нея се нареждат Слънчев бряг и Бужиба в Малта, където нощувките са средно 71 долара. Това показва анализът на търсачката за хотели Триваго, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БНТ. София пък е най-евтината за туризъм европейска столица. В нея туристите могат да похарчат средно 67 долара за нощувка. В класацията я следват македонската столица Скопие и Сар

Михаил Константинов: 12 клас трябва да се премахне със закон

http://education.actualno.com/mihail-konstantinov-12-klas-trjabva-da-se-premahne-sys-zakon-news_522327.html

"Моментално със закон трябва да се премахне 12 клас. Това е едно безобразие в българското средно образование. Трябва и да се прекратят чудовищните кражби във Фонд "Научни изследвания". Трябва и да се премахнат училищата-фантоми и да се накарат ромчетата да учат". Това заяви проф. Михаил Константинов. "Ако има и Министерство на водопадите, Меглена Кунева ще е сред първите кандидати да го оглавят. Не е сериозно от нейна страна да не каже каквото и да е за образованието. Дори след като я избраха

Пътят на смъртта: екстремният North Yungas Road в Боливия (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/pytjat-na-smyrtta-ekstremnijat-north-yungas-road-v-bolivija-video-news_521793.html

Мъгла, планински път, земята изчезва под колелата, а долу е бездна, на дъното на която лежат останките от разбити коли. Това не е филм на ужасите, а животът: такъв опит може да се получи на пътя North Yungas Road в Боливия. North Yungas Road (официалното название на "Пътя на смъртта") е 40-километров планински участък от път, идващ от боливийския град Ла Пас. По-рано това бил единственият път от Ла Пас до Коройко. Сега в замяна на North Yungas Road е построен широк и безопасен път, който заоби

Обраха джантите на топпилот, дава 1000 лева за информация

https://www.24chasa.bg/Article/5282927

Един от най-добрите ни пилоти Николай Златков е бил обран. Ето какво съобщи той във фейсбук:
Един от най-добрите ни пилоти Николай Златков е бил обран. Ето какво съобщи той във фейсбук: "От гараж близо до "Александровска" болница ни бяха откраднати 4 броя OZ магнезиеви джанти 8?18 5?114.3 чисто нови и 8 броя Braid 51\2? 16 5?114.3 с гуми с шипове Michelin. Предназначени за SUBARU Impreza. Всичко е използвано за моторспорт и е много тежък

МВР отчита над 5% спад на престъпността за миналата година

http://www.cross.bg/prestupleniya-prestupleniya-namalenie-1497159.html

/КРОСС/МВР отчита намаление на престъпността с над 5% и ръст на разкриваемостта с над 4 пункта през миналата година спрямо 2014 г. Данните обяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в писмен отговор на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов за анализа на МВР за престъпленията през 2015 г. и процента на тяхната разкриваемост. През 2015 г. са регистрирани 107 870 престъпления, от които 10,5% - икономически, се посочва в отговора. През периода общата престъпност намалява с около 5,4% спрямо 2014 г. Коефициентът на престъпност или брой престъпления на 100 хил. души за 2015 г. е 1488,7 и бележи намаление от 84,7 престъпления в сравнение със същия период на 2014 г. (1573,4 престъпления на 100 хил. души). Над средната интензивност за страната е престъпността в Бургаска област (2025,6 престъпления на 100 хил. души), в София-град (2006,7 престъпления), в Кюстендил (1693 престъпления), във Враца (1666 престъпления), във Варна (1658 престъпления), в Плевен (1595,1 престъпления), в Перник (1582 престъпления) и във Видин (1554,2 престъпления). Нивото на разкриваемост през 2015 г. се е увеличило с 4,4 пункта спрямо 2014 г., отчита Бъчварова в отговора си. През годината разкритите престъпления са 45 281 (42%), докато през 2014 г. са били 42 839 (37,6%). Допълнително, от предходни години, са разкрити 10 984 престъпления, срещу 11 676 за 2014 г. Според отговора на министър Бъчварова в структурно отношение регистрираната престъпност не търпи съществени промени

Тировете отново спряха на "Илинден" и "Кулата"

http://www.cross.bg/fermeri-grutzkite-granitzata-1497158.html

/КРОСС/Товарните автомобили отново не преминават през граничните пунктове "Илинден" и "Кулата". Към 9 часа тази сутрин гръцките фермери отново са блокирали двата възлови гранични пункта и опашката от тирове от двете страни на границата не помръдва. Обстановката по границата ни с Гърция остава доста напрегната след като вече втора седмица гръцките фермери окупират двата основни пункта „Кулата-Промахон" и „Илинден-Ексохи". Нещо повече, по неофициална информация от днес в 12:00 часа започва 24-часова блокада, която ще обхване и „Маказа", пише бТВ. Гръцките фермери заплашиха да засилят блокадата на пътищата, граничните пунктове и регионалните летища от днес, освен ако властите не се съобразят с исканията им. Решението за още протести бе подписано от представителите на 62 блокади след шестчасови преговори. Общото искане е оттеглянето на проекта за промени в пенсионната и данъчната система. Вчера министърът на транспорта Ивайло Московски отиде при протестиращите, за да потърси политическо решение на кризата. Единственият резултат беше, че гръцките власти разрешиха да се помогне на българските шофьори, които бедстват от гръцката страна на границата. Те нямат достъп до храна, няма и тоалетни в продължение на километри.

Тировете отново спряха на "Илинден" и "Кулата"

http://www.cross.bg/kylata-ilinden-dvata-1497158.html

/КРОСС/Товарните автомобили отново не преминават през граничните пунктове "Илинден" и "Кулата". Към 9 часа тази сутрин гръцките фермери отново са блокирали двата възлови гранични пункта и опашката от тирове от двете страни на границата не помръдва. И през двата пункта засега преминават леки коли и автобуси. През граничните пунктове "Маказа", на Златоград, Ивайловград и "Капитан Петко войвода" трафикът засега е нормален. Припомняме, още вчера от ГД "Гранична полиция" предупредиха, че е възможно от 12 часа днес до 12 часа на 7 февруари да бъдат блокирани от гръцка страна пунктовете Кулата - Промахон, Илинден - Ексохи и Маказа. Предупреждението идва от неофициална информация, която е получена от служители на гръцките гранични власти.  

И наследниците на Йохан Щраус идват в София за шоуто на Плюшченко

http://offnews.bg/news/n_1/n_623667.html

Шоуто на най-великия фигурист за всички времена става още по-грандиозно. Известният оркестър от Австрия Vienna Strauss Orchestra е приел поканата на олимпийския шампион и ще изпълнява на живо музиката към съчетанията на Кралете на леда. Евгени Плюшченко, Браян Жубер, Аделина Сотникова, Томас Вернер и Филип Канделоро са първите потвърдени имена за шоуто, което ще се състои на 23 април 2016 г. в Арена Армеец. А наследниците на Йохан Щраус ще свирят на специално изградена сцена с размери 200 квадратни метра, непосредствено до ледената пързалка. Над 30 музиканти от Vienna Strauss Orchestra ще изпълняват музикални шедьоври и класически произведения на цигулки, виоли, флейти, контрабас, барабани и дори обой. Освен тях, на същата сцена ще видим и групата на носителя на награда "Еми" и победител от Евровизия 2008 г. – Едвин Мартон, свирил с легенди като Zucchero, Seal, Gloria Gaynor и други. Носител е и на наградата "Златна цигулка", което му дава правото да свири на оригинален Страдивариус. Подобна цигулка ще звучи за първи път в Арена Армеец. София посреща Кралете на леда за първи път в историята си, а интересът към шоуто подсказва, че това няма да е последната проява на Плюшченко и компания у нас. Първите 1000 промо билета бяха продадени за по-малко от седмица, което принуди организаторите да пуснат още 1000 броя от по-евтините билети. 23 април 2016 г. – Арена Армеец. Промоционални цени от 38 до 98 лева. ВИП билетите са на цена 118 лева. Официални каси: бензиностанции OMV, касите на EasyPay, Арена Армеец, магазини Пикадили, Техномаркет, Технополис, магазини На Тъмно, билетен център НДК и официалните каси на EVENTIM.BG в цялата страна . 

Здравните власти и общините със спешни мерки срещу Зика и у нас

http://www.cross.bg/komarite-virys-horata-1497157.html

/КРОСС/Министерството на здравеопазването препоръча на общините да започнат борба с комарите и час по-скоро да обявят търгове за дезинсекция на териториите им. Решението е взето заради по-ранното затопляне тази година и риска от новия Зика вирус, разнасян от комарите. Биолозите от РЗИ и центърът по заразни и паразитни болести също ще се включат в борбата с него, каза зам. здравнит министър Ваньо Шарков, цитиран от в. "Труд" и "24 Часа". В негово писмо пише, че трябва да се повиши осведомеността на хората за новия вирус, а всеки съмнителен случай да се приема веднага от болничната или извънболнична помощ. За рискови се приемат хората, които наскоро са се върнали от Южна Америка, където бяха регистрирани десетки хиляди случаи, а има и починали бебета.  

Искат разследване на финансите на Община Пазарджик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549581

Сигнали да прокуратурата и Сметната палата с искане да бъдат разследвани финансите на Община Пазарджик внесе общинският съветник Благо Солов. Той настоява да бъдат отменени две решения на местния парламент с мотив, че са незаконосъобразни. Според Солов, нарушения има в работата на Общинския съвет при определянето на разходите за такса битови отпадъци през 2016 година, както и в актуализацията на бюджета на Община Пазарджик за миналата година. Като слабо място на решението за определяне размера на такса смет авторът сочи, че събраните от не...

50-те на Камата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263818_50-%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0

 “България има природни богаства,

България има народ несломим,

България има от всичко по много,

но Христо Стоичков е само един!”

Това четиристишие се ражда в главата на известния привърженик на ЦСКА Вальо Поета още през 80-те години на миналия век. Защото то сумира абсолютно цялата кариера на най-успелия български футболист, който в понеделник, 8 февруари, става точно на половин век.

Христо Стоичков наистина е един. И всички, които не го понасят, просто го правят от истинска, неприкрита завист. Единственият, който спечели “Златната топка”. Защото в състоянието, в което се намира родният футбол, едва ли скоро ще се роди следващият, който да вземе този трофей.

Единственият българин, за когото се отварят и най-заключените врати. Защото, колкото и да звучи зле за тези, които го мразят, няма друг българин, който да е познат толкова на всички континенти. Отдавна сприхавият Стоичков е символ на България. Толкова голям, че в някои държави могат да не знаят къде се намира родината ни, но знаят кой е Христо. И това е факт, който колкото и да се отрича, остава истина.
Защото той е като герой от стихотворение на Ботев. Камата силно люби и мрази. Стоичков е идолизиран, но и предаван. И то нееднократно. Понесе доста неща за половин век, но това не го промени.

“На мен тревата ми действа като наркотик. Не мога да изляза на терена и да играя по различен начин. За мен победата е над всичко. И ще се боря докрай за нея”, казва в едно интервю Камата, след като в приятелски мач ЦСКА разпилява “Локомотив” в Дряново. Хората поканили столичани на свой празник, но отнасят доста голове във вратата си.

Това го разбраха и в Испания, и в САЩ. Разбраха го реферите, които бяха мачкани и стъпкани. И на пет континента знаят какво означава “мамата”. Разбра го и Фреди Лерена, който си тръгна със счупен крак от контрола. Но Христо Стоичков не може да играе по друг начин. На терена той винаги е давал 100%. А понякога и повече. Това го направи велик и мразен.

Защото в България обичаме да мразим успелите. Това е повече от национален спорт. Стоичков го мразят левскарите, защото прати в забвение всичките им идоли, създавани методично от пропагандната им машина. Цесекарите го намразиха, защото

ги заряза точно в решителния момент и се стигна

до 0:5 от“Левски”за 50-ата годишнина на клуба

След като се скара преди това с Трифон Иванов за капитанската лента. Както направи и с Николай Илиев в националния отбор, за да я вземе Борислав Михайлов. Но му простиха бързо, защото е Стоичков.

 

 

Когато се завърна като треньор на “Българска армия”, дори за няколко дни на стадиона имаше повече хора, отколкото събират днес всичките в елитната ни “А” група.
На 8 февруари една Кама ще стане на половин век. И ще продължи да бъде силно обичан и мразен. Както той го иска. Защото малцина познават истинското му лице. И факта, че е помогнал на стотици. Без шум, без излишна помпозност. Както го правят повечето българи.

На тази възраст избухва талантът на младия Стоичков. Той е в училище и гони по цял ден топката. Всъщност първоначално го харесват за лекоатлет. Според разказите на съучениците му той винаги е бил буйна глава. Дори на едно състезание в София, за да покаже колко добре е подготвен, скача от втория етаж. С контузия обаче отново е най-добър.

Втората декада от живота му ще го срещне с тези, които го оформят като играч. Ще се появи Атанас Узунов, бъдещият му кум, който държи на таланта му. Ще се появи първият треньор Огнян Атанасов, както и Сава Савов, който му дава пътя в Харманли. Въоръжен с щафета салам, за да го възпитава.

Ще дойдат и първите разочарования. Освобождаването от “Марица”. Отказът на “Ботев” да го вземе. Отиването в Харманли и откриването му за големия футбол от ЦСКА.
Може би най-щастливият му рожден ден. Някъде около него един автомобил спира пред вратите на поделение 26110 в Стара Загора, за да прибере артилериста Христо Стоичков Стоичков. За да го върне към футбола.

Ицо е една от изкупителните жертви за скандалния финал за купата срещу “Левски”. Защото не е служил, е пратен в Стара Загора. Там обаче попада на доста “червена” общност. Батарейният е от ЦСКА, старшината също. И дори му разрешават освен на плаца да играе и в “Партизанин” от близкото село Петрово. Напълно нелегално, разбира се.

Опрощението идва и с това избухва големият талант. “Средец” се ръководи от гимнастика Никола Проданов, но заради скандала е изхвърлен от стадиона. Разбиването обаче действа доста положително. Започва да се разчита на младоци като Ицо, Емил Костадинов, Любослав Пенев, за да се направи един от най-силните отбори у нас. “Левски” е унижен с 5:0, а на следващия мач Камата е с номер 4, колкото гола е вкарал на Здравко Здравков.

Ден преди 22-ия си рожден ден вдига сватба с Мариана. Тя работи в “Деница”.

“Отидох за печка, върнах

се със съпруга”,

казва Стоичков. Той се мести в “Младост”, където е апартаментът на тъщата Пепа. Най-властната жена в живота му.

С ЦСКА прави невероятни рейдове в Европа, за да се стигне до интереса от “Барселона” и трансфера за невероятните тогава 4,5 милиона долара.

 

 

Отново тегоби. В любимия “Барселона” се е появил Луис ван Гаал на мястото на Йохан Кройф, за когото Стоичков е като син. Българинът вече има всичко. С “Барселона” е носител на КЕШ, с националния отбор 1/2-финалист на световно първенство. И разбира се, носител на най-голямото признание за един футболист - печели “Златната топка”. И то безапелационно. Нищо, че от втори път.

Първия го прецакват заради Марко ван Бастен, като всички признават, че тогава българинът е най-добър в света.

Това обаче не е достатъчно на Ван Гаал, като той прави всичко възможно да изгони Камата. Юбилеят е в Парма, където е примамен от милионите на “Пармалат” и Калисто Танци.

Все пак той се връща в любимата “Барселона”, за да грабне отново сърцата на феновете. Идва обаче европейското, където България отпада в групите.

Димитър Пенев е сменен с Христо Бонев

и Стоичков обявява бойкот

След това обаче се появява с букет цветя на вратата на треньора, за да иска прошка. На световното във Франция обаче изчезва заедно с Любо Пенев от лагера на националите точно преди кошмарната загуба с 1:6 от Испания.

През пролетта на 1998 година изненадващо се връща в ЦСКА, но само за 4 мача. След скандал с Трифон Иванов отива в саудитския “Ал Насър”, за да го изведе до титлата в турнира за КНК на Азия. След това изкарва един сезон и в японския “Кашива Рейсол”. На 33 години слага край на кариерата си в националния отбор, като е отбелязал 37 гола в 83 мача за България. Това става на мача с Англия от евроквалификациите, като предава екипа на Мартин Петров. Специално в София пристига Йохан Кройф.

Но футболната му кариера продължава. Тръгва за САЩ, където последователно играе за “Чикаго Файър” и “Ди Си Юнайтед”. С “Файър” взема купата на САЩ. И вдига посещаемостта на отбора с около 5000 зрители.

Стоичков вече е скочил в дълбокото след края на кариерата си. Директно се захваща с националния отбор като негов селекционер. В първия му мач на 18 август 2004 година правим 0:0 при гостуването на Ирландия за контрола в Дъблин.

Началото е повече от обещаващо, но отново пропускаме световното първенство. Камата влиза в конфликт с капитана на националите Стилиян Петров, който решава да спре за кратко изявите си за държавния тим. След това двамата успяват да изгладят отношенията си, като Стилиян се връща обратно.

40-годишният Стоичков стартира доста добре в евроквалификациите, като правим 2:2 с Румъния и 1:1 с Холандия. Но след равенството с Албания всичко приключва.

Обаче Камата продължава да търси треньорска кариера. Първо отива в “Селта” (Виго) в опит да го спаси. И го прави. Години по-късно става ясно, че всъщност тимът е изпаднал след договорен мач на преки съперници.

Следващата спирка е Южна Африка, където от скромния “Мамелъди Съндаунс” прави претендент за титлата, която е изпусната кръг преди края. От този период остава и легендарният лаф “Самтайм уин, самтайм люн” или на български “Понякога печелиш, понякога губиш” и термнинът “вертюлейшън”.

Гриша Ганчев го взема в “Литекс”, където Стоичков слага основите на най-младия български отбор. И дава път на един куп таланти, които сега са в националния отбор.
Всичко приключва заради ЦСКА. Ганчев го праща там, като обещава да го последва. Но го предава. Димитър Борисов дори му връчва акционерната книга. Камата е посрещнат от пълен сектор “А” на “Българска армия”. За да приключи всичко след няколко дни.
Паралелно вървят и няколко опита да влезе в политиката, но те се провалят с гръм и трясък.

Половинвековния юбилей заварва Стоичков в ново амплоа.

Вече е журналист, или по

неговия речник - тюфлек

Захвана се с професията, която много мразеше като футболист. И дори бе направил три списъка, които му седяха до телефона в Барселона. Единият с тези, които са го писали като №1 за “Спортист на годината”, вторият - с тези, които все пак са го включили в десетката, и третият - с тези, които са го пропуснали. И последните нямаха никакъв достъп.

Юбилеят ще изкара с любимите си жени на остров далеч от България. Но ще се завърне на 20 май за шоумача на “Васил Левски”. За който май билети останаха само за сектор “Б”.

Хороскопът на Алена: Внучето на Бойко - добро и устремено към звездите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282057

- Рождената дата 31 януари му определя дълги години живот в чужбина, за да е полезен
- Звездите вещаят още, че известният наследник ще е усмихнат и човеколюбив
На 31 януари, само преди 6 дни, премиерът Бойко Борисов стана дядо. Дъщеря му Венета роди момченце и зарадва още повече баща си, като го кръсти на него - Бойко.
- Рождената дата 31 януари му определя дълги години живот в чужбина, за да е полезен - Звездите вещаят още, че известният наследник ще е усмихнат и човеколюбив На 31 януари, само преди 6 дни, премиерът Бойко Борисов стана дядо. Дъщеря му Венета роди момченце и зарадва още повече баща си, като го кръсти на него - Бойко.

Катализират ли се процеси на гниене в Реформаторския блок

http://www.cross.bg/suvet-kyneva-blok-1497156.html

/КРОСС/"Оставката ми катализира някои процеси на гнилост вътре в Реформаторския блок." Така бившият министър на образованието Тодор Танев, който е част от Гражданския съвет, описа състоянието на коалицията между "Движение България на гражданите" (ДБГ), СДС, Народна партия "Свобода и достойнство", БЗНС и ДСБ. Точно смяната на Танев с вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева на поста просветен министър предизвика сътресения в Реформаторския блок и показа липсата на легитимен орган, чрез който да бъдат взимани общи решения. Шизофренично е - шегуват се депутати за ситуацията в Блока. В момента единственият орган, който реално може да взима каквито и да е решения е Изпълнителният съвет на Реформаторския блок. В него влизат лидерите на петте формации, както и 23-мата депутати. Всяка от петте партии има право на един глас. Другият орган - парламентарната група, на която до преди излизането на ДСБ в опозиция се взимаха повечето решения, е блокирана. За да бъде взето общо решение трябва да има две трети мнозинство, а народните представители от ДБГ, БЗНС, Народна партия "Свобода и достойнство" и лидерът на БНД Борислав Великов, които подкрепят управлението, са 13, а излезлите в опозиция са 10 - шестимата от ДСБ и четирима от гражданската квота. Тоест никой няма достатъчно мнозинство. Заради това няма и смяна на съпредседателите, които продължават да бъдат лидерът на ДСБ Радан Кънев и Найден Зеленогорски, който е заместник на Кунева

Джон Лоутън и Б.Т.Р. на добричка сцена на 28 юни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549583

Джон Лоутън и Б.Т.Р. ще изнесат концерт в Добрич. Това съобщават от българската рок група във Фейсбук: "В контраст с времето навън, подготвяме лятната програма. Ще ви очакваме преди Джулая с John Lawton в Добрич на 28 юни". Концертът е дни преди известния ритуал за посрещане на слънцето в нощта срещу 1 юли. Дълги години Б.Т.Р. и Джон Лоутън изнасяха концерт в ранното утро на първия юлски ден на скалите в село Камен бряг пред стотици хора, дошли да видят изгрева там. Вокалистът изпълнява по традиция песента "July morning" на Юрая Хийп с вдиганет...

Трусът в Тайван взе над десет жертви, стотици са спасени под развалините (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/06/2699985_trusut_v_taivan_vze_nad_deset_jertvi_stotici_sa/?ref=rss


Жертвите на силното земетресение, което удари Южен Тайван, се увеличават и вече достигнаха четиринайсет, по информация на Би Би Си. Агенция Ройтерс събщава за поне 12 жертви.

При труса с магнитуд 6.4 по Рихтер, който бе регистриран към 4.00 ч. местно време, рухнаха сгради, включително 17-етажен жилищен блок в южния град Тайнан. 

Спасители все още са на мястото в опит да извадят затрупани хора. По информация на Би Би Си 30 души са под развалините на блока. В издирването на оцелели и разчистването на руините са се включили стотици военни и спасители със специално обучени кучета и техника. Близо 500 души са ранени при земетресението, 92-ма от които остават в болница. 



Епицентърът на земетресението е бил на 43 км югоизточно от Тайнан на дълбочина 23 км, по информация от американския институт по геология. Трусът е бил последван от няколко вторични.


Президентът на Тайван Ма Индзю пристигна на мястото на разрушенията. Той посети спешния център и болницата, където са настанени ранени хора, и призова спасителните екипи да положат всички усилия да спасят хората, които може да са оцелели под развалините.

По информация на Ройтерс няколко сгради в 2-милионния град са опасно наклонени. Местната противопожарна служба е съобщила, че всички усилия на този етап са насочени към издирване на оцелели от рухналата 17-етажна сграда. В нея са живеели 92 домакинства и регистрирани на адреса 256 души.



В Тайван вече се повдигат въпроси за качеството на строителството на рухналата сграда. Съседи разказаха, цитирани от Ройтерс, че са имали съмнения за качеството на конструкцията, когато сградата е била в строеж през 90-те години. Кметът на града Уилям Лай заяви, че е твърде рано да се твърди, че причината е лошо строителство, но добави, че "отговорност ще се търси по-късно".

Трусът в Тайван взе най-малко седем жертви, стотици са спасени под развалините (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/06/2699985_trusut_v_taivan_vze_nai-malko_sedem_jertvi_stotici_sa/?ref=rss


Най-малко седем души са загинали при силното земетресение, което удари Южен Тайван, предоха световните агенции.

При труса с магнитуд 6.4 по Рихтер, който бе регистриран към 4.00 ч. местно време, рухнаха сгради, включително 17-етажен жилищен блок в южния град Тайнан.

Спасители все още са на мястото в опит да извадят затрупани хора. По информация на Ройтерс 35 души са под развалините.



Епицентърът на земетресението е бил на 43 км югоизточно от Тайнан на дълбочина 23 км, по информация от американския институт по геология. Трусът е бил последван от няколко вторични.


Би Би Си съобщава за най-малко 155 ранени. Президентът на Тайван Ма Индзю пристигна на мястото на разрушенията. Той посети спешния център и болницата, където са настанени ранени хора, и призова спасителните екипи да положат всички усилия да спасят хората, които може да са оцелели под развалините.

По информация на Ройтерс няколко сгради в 2-милионния град са опасно наклонени след труса. Местната противопожарна служба е съобщила, че всички усилия на този етап са насочени към издирване на оцелели от рухналата 17-етажна сграда. В нея са живеели 92 домакинства и регистрирани на адреса 256 души.



В Тайван вече се повдигат въпроси за качеството на строителството на рухналата сграда. Съседи разказаха, цитирани от Ройтерс, че са имали съмнения за качеството на конструкцията, когато сградата е била в строеж през 90-те години. Кметът на града Уилям Лай заяви, че е твърде рано да се твърди, че причината е лошо строителство, но добави, че "отговорност ще се търси по-късно".

Джон Кери удари по Русия

http://www.bnews.bg/article-147689

Кери уличи Москва в употреба на т.нар. неуправляеми бомби

Най-великите любовни истории на всички времена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549582

За всички наши теми и видеа до момента, както и предложения за нови, посетете фейсбук страницата ни Бърборани! 1. Клеопатра и Марк Антоний История за изключително силна и бурна любов. Отношенията им обаче притеснявали Рим заради засилването на позициите на Египет. Смята се, че при битка с римляните до Марк Антоний стигнал фалшив слух за смъртта на Клеопатра. Напълно съсипан, той се самоубил. Когато научила за това, Клеопатра също сложила край на живота си. ...

7 интересни начина да се забавлявате с "Гугъл"

http://pik.bg/7-интересни-начина-да-се-забавлявате-с-гугъл-news481019.html

7 интересни начина да се забавлявате с "Гугъл"

Искате да се забавлявате и да избягате от сивото ежедневие? От PC Mag имат забавна идея. Ако сте пред компютъра трябва само да въведете някоя от правилните ‘вълшебни‘ думи в полето за търсене на Google и забавлението ви е гарантирано.

Предлагаме ви списъка на медията съдържащ 7 израза, които може да използвате в Google за забавление.

1. Изпишете “do a barrel roll” или “z or r twice” и всичко ще се завърти на 360 градуса. Защо? За забавление, разбира се.

2. Ако искате страницата да се наклони под ъгъл, въведете думата „askew“.

3. Изписването на думата “” ще изведе резултатите от търсенето с тази дума и всички съвпадения ще започнат да мигат като звездички.

4. Спомняте ли си как изглеждаше Google през далечната 1998 година? Трябва само да въведете „google in 1998” и ще имате възможността да пътувате назад във времето.

5. Отегчени сте от работата, а единственото нещо до което имате достъп е Google? Изпишете „zerg rush” в полето за търсене, натиснете „Enter“ и се подгответе да стреляте по буквите „О“.

6. Трябва ви помощ за да вземете правилно решение? Изпишете „flip a coin” и изберете ези или тура.

7. Ако предпочитате да хвърлите зарче, но нямате в момента под ръка, изпишете „roll a die”.

Източник: digital.bg

 

Журналист: Премиерът не отговори на въпросите в Лондон

http://frognews.bg/news_106518/Jurnalist-Premierat-ne-otgovori-na-vaprosite-v-London/

На тази среща не се случи нищо, нямаше изказване от страна на премиера и министрите му, не излезе никаква новина, каза журналистът Николай Барулов по НТВ.

Семейство Клинтън е заработило 153 млн. долара за платени речи

http://petel.bg/Semeystvo-Klintan-e-zarabotilo-153-mln--dolara-za-plateni-rechi__144027

Бившият американски президент Бил Клинтън и съпругата му Хилари Клинтън са заработили над 153 милиона долара само от платени речи, които с...

Разрушително земетресение в Тайван взе жертви и рани стотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=312899

По последни данни трима души са загинали в силното земетресение, разтърсило тази нощ Тайван, предадоха световните агенции. Много сгради да рухнали или са частично разрушени в град Тайнан, който е най-тежко пострадал от труса с магнитуд 6,4.

Арнаудова: Целта на хората в Лондон бе премиерът да бъде изваден извън равновесие (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5282912

Целта на срещата и на хората, които се опитваха да си задават въпросите не беше да получат отговори, целта беше премиерът да бъде изваден извън равновесие. Това каза пред Нова телевизия Севдалина Арнаудова, медиен съветник и ръководител на пресслужбата на Министерски съвет.
„За жалост срещата протече в един изключително лош тон,Целта на срещата и на хората, които се опитваха да си задават въпросите не беше да получат отговори, целта беше премиерът да бъде изваден извън равновесие. Това каза пред Нова телевизия Севдалина Арнаудова, медиен съветник и ръководител на пресслужбата на Министерски съвет. „За жалост срещата протече в един изключително лош тон,

Руската заплаха кара Швеция все повече да поглежда към НАТО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/06/2698851_ruskata_zaplaha_kara_shveciia_vse_poveche_da_poglejda/?ref=rss


Откъм Балтийско море се носи хладен източен вятър, напомнящ за Студената война. След като за повече от 20 години изгуби стратегическото си значение и благодарение на все по-непредсказуемите ходове на Русия, Готланд отново е в светлината на прожекторите, разказва Би Би Си. Това е най-новата глава в дългата военна история на острова, а един от завърналите се войници е особено развълнуван.

"Това е почти като сбъдната мечта", разказва подполковник Стефан Петерсон.

След...

40% от започналите работа българи остават бедни

http://www.cross.bg/rabota-bedni-rymuniya-1497155.html

/КРОСС/Около 40% от безработните българи, които започват работа, остават бедни. Това сочат данните на Европейската комисия, цитирани от социалното министерство. В ЕС единствено в Румъния ситуацията е по-тревожна - там само един от всеки петима успява да се измъкне от бедността след започване на работа, пише "Сега". "Намаляването на безработицата е свързано със спада в бедността, но едва половината бедни, които намират работа, успяват да се измъкнат. Решаващият фактор тук е размерът на възнагражденията, както номинално, така и почасово. У нас под 40% от безработните, намерили работа, остават бедни", съобщават от социалното министерство. Минималната заплата вече е 420 лв. Според изследване на Института за пазарна икономика заетият би получавал допълнителен доход, който е едва 18% по-висок в сравнение с парите от помощи и обезщетения, които е вземал като безработен. Добрата новина е, че броят на бедните хора в ЕС намалява като цяло и това се дължи до голяма степен на намалението им в България, Румъния и Унгария. През 2012 г. броят на бедните е стигнал своя пик, след което е започнало намаление, но последните данни от 2014 г. сочат, че все още 122 млн. души (или всеки четвърти) в ЕС са заплашени от изпадане в бедност. Техният брой е най-висок у нас - 40.1% от хората в страната са заплашени от бедност, но от 2008 г. има известно намаление с около 5%. В Румъния този процент е почти същият - 40.2% от хората са застрашени от бедност

Млад баща пусна снимка на бебето си в Интернет. Един коментар спаси живота му...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263817_%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4+%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%98%D0%BD%D1%82%D0

 Млад баща реши да се похвали с новородената си дъщеричка и пусна в социалните мрежи нейна снимка, на която тя прави смешна гримаса след баня. Снимката бързо събра над 1000 харесвания и множество коментари.
 В едни от тях имаше комплименти към малката госпожица, в други закачки към баща й. Но еди от тях го разтревожи изключително много. Мъж, който се беше обозначил под снимката като педиатър, беше написал следното: 

„Струва ли ми се или наистина очите на бебето са жълтеникави? Аз не мога да говоря със сигурност, тъй като на всички снимки има жълт фон. Но ми се струва, че кожата на момиченцето и особено склерите (бялата част на очите) имат жълт отенък. Това може да е признак за физиологична жълтеница... Но аз се надявам всичко с бебето да е наред и това, което ми се струва да е просто професионална параноя.” 

Грижливият баща решил да провери за всеки слей има ли проблем със здравето на дъщеричката му. В поликлиниката потвърдили, че действително тя има физиологична жълтеница на новородените. 

За щастие бебето било засегнато от най-леката форма на тази болест и преминало единствено курс със светолечение, информира Reddit. Но ако опитния педиатър не беше предупредил родителите или те бяха закъсняли да го заведат новороденото в поликлиниката, последствията щяха да бъдат много по сериозни. 

Зодия Плъх в Годината на Маймуната: Плодотворна работа

https://www.24chasa.bg/Article/5282322

Късмет 

През 2016 г. късметът ви няма да е така изобилен като преди. Ще бъдете твърде чувствителни и емоционални. Може обаче да си вършите работата с висока продуктивност и това ще ви донесе повишение или увеличена заплата.

Често ще си сменяте мнението без ясна цел. В сърцето ви ще има тревога от несигурност и риск,Късмет През 2016 г. късметът ви няма да е така изобилен като преди. Ще бъдете твърде чувствителни и емоционални. Може обаче да си вършите работата с висока продуктивност и това ще ви донесе повишение или увеличена заплата. Често ще си сменяте мнението без ясна цел. В сърцето ви ще има тревога от несигурност и риск,

Гръцка блокада при Кулата, Илинден и Маказа до 12 ч. на 7 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_623689.html

Гранично-пропускателните пунктове Кулата - Промахон и Илинден - Ексохи са затворени. Не се пропускат товарни автомобили, съобщи "Гранична полиция". Леки коли и автобуси преминават през пунктовете. През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален. По неофициална информация, получена от служители на гръцките гранични власти, е възможно от 12 часа днес до 12 часа на 7 февруари да бъдат блокирани от гръцка страна пунктовете Кулата – Промахон, Илинден – Ексохи и Маказа.

Все повече опити за кражба на годишни винетки от автомобили

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549579

За пореден случай на опит за кражба на годишна винетка от автомобил съобщава Нова телевизия. Зрител е изпратил снимка на повреденото стъкло на автомобил, от който са се опитали да вземат годишната винетка. Преди 2 дни в Хисаря 3 коли осъмнаха с изрязани винетки от пр...

Патриот е…

http://offnews.bg/news/n_1/n_623686.html

Патриотарската истерия се превръща в диагноза за състоянието на българското общество. Колкото по-дълбоки са комплексите за национална малоценност, толкова по-широко е пространството за развитие на всякакъв вид националпопулизъм. Но това не е само симптом на вътрешна деградация. За съжаление, все по-често и агресивно, дълбоката криза на българската национална общност бива използвана за настъпление на пропаганда в полза на чужди държави. Румънският главен мюфтия си позволи да поздрави делегатите на Националната конференция на мюсюлманите като „потомци на поданици на Османската империя”, създавайки представата, че империята е създала своеобразна национална принадлежност. Дълбокото неразбиране на същността на Османската империя се използва успешно от неоосманизма, както е при всяка агресивна идеологическа пропаганда. Тезата на неоосманизма за империята като „ключов камък на три цивилизации”, като гарант за мира и просперитета и за съвременна Турция като правоприемник на Османската империя без съмнение е провокация. В него се спекулира с историята, но и с травмите, които нанесе на българската национална общност тоталитарният режим и неговата политика на асимилация по отношение на мюсюлманите в България. Но проблемът не е в чуждите провокации, а в разколебаната ни идентичност, която е в състояние да произведе истерия, но не и да мобилизира българската национална общност. Руската пропаганда бива усилена до краен предел през френетичната преданост на българския ù обслужващ персонал. Неоимперските амбиции на Русия по отношение на България не се различават съществено от турската пропаганда. Българският персонал на Русия е по-многолюден и безогледен в желанието си да обслужи имперските амбиции на режима в Москва. За разлика от протурската пропаганда, обхватът на проруските кампании е много по-голям и по-креслив, но не по-малко уродлив. През последните месеци, със задълбочаването на проблемите пред Руската федерация, цялата проруска гарнитура в България бе активирана. При смяната на Лютви Местан цялата група от говорители бе активирана, за да повтаря до безкрай „опорните точки” на проруската пропаганда. Днес всичко това се повтаря от същите хора, със същия нездрав блясък в очите по повод на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. С активното съдействие на този взвод от рубладжии бе създадена поредната пропагандна кампания по отношение на т.нар. „съжителство”. Все по-трудно изглежда дори само да бъдат обобщени щетите, които е готов да предизвика този башибозук в българското публично пространство. Няма значение дали става въпрос за създаването на психоза относно учебното съдържание или качеството на ваксините; дали предмет на този башибозук е състоянието на българската военна авиация или енергийната сигурност на България. Но проблемът не е в това, че винаги е имало хора, готови да обслужват подобни пропагандни кампании. Проблемът е в изключителната податливост на българското публично пространство към подобен тип провокации. Няма съмнение в това, че и други страни се опитват да лансират своите послания и да повлияят върху българския публичен дебат. През последните години страната ни става все по-видима като елемент от среда, в която се генерират съществени рискове в международен план. Всяка страна, която би искала да има свое влияние в района, търси и продължава да развива възможности за оказване на въздействие и в България. Американските и европейските интереси в България търсят свое пространство за изява, опитвайки се да привлекат на своя страна общественото доверие, но те не спекулират с фалшива принадлежност от типа на „османската” или „съветската”. Те се опитват да изградят рационално партньорство, което би могло да им осигури подкрепа за реализиране на собствените им интереси. Въпросът е какво правим ние? Отвъд амбициите на бившите империи, коя е националната идентичност, която сме в състояние да отстояваме? Ако ни е по-лесно да се определяме само като „жертви”, това означава че наистина не знаем от къде идваме, кои сме и накъде отиваме. Безпрепятственото безчинстване на тема национална памет и идентичност не е безопасно упражнение. Патриотарските истерии рушат основите на националната общност и правят почти невъзможен диалога в българското общество. През тази година, когато честваме 130 години от Априлското въстание и от смъртта на Христо Ботев, състоянието на българската национална общност изглежда още по-обезпокоително. Само можем да си представим организираната истерия, в която предстои да изпаднат всякакъв вид чужди мекерета по този повод! Винаги ще има мекерета, но въпросът е колко хора са готови да се вслушат във фалшивия им патриотизъм? Няма съмнение, че спекулациите с името и делото на Васил Левски са най-чудовищния образ на българската патриотарщина. Злоупотребата с неговото име би трябвало да бъде криминализирано като престъпление срещу българската нация. Но това би могло да се случи, само ако българското общество култивира съгласие около нашата обща история като основа за общото ни бъдеще. Поне засега това изглежда почти невъзможно, докато патриотарщината продължава да подменя гражданската доблест и почтеност. Модерният съвременен патриотизъм няма място в подобна среда. Не можем да изграждаме националното си самочувствие върху основата на историческа чалга, която се свежда до „България на три морета”. Няма място за патриотизъм там, където аргументите в негова подкрепа се изчерпват с Първо и Второ българско царство. В една здрава национална общност не могат да бъдат определяни като патриоти хора, които не намират нито едно основание за национално достойнство в съвременния живот на своята страна. „Патриот е – душа дава…”. На Ботев дължим този образ за връзката между патриотарщината, парите и продаването на душата. Нищо не се е променило от времето на Ботев по отношение на псевдопатриотизма. Той е все така демонстративно ангажиран с наука и свобода, религия и благотворителност. Все така търси медийно и политическо внимание за платената си любов към народа и историята. Все така се опитва да обслужи всеки потенциален купувач на влияние и продавач на митове. Но, както и по времето на Ботев, патриотизмът се доказва на практика, всеки ден, пред лицето на всички трудности и съмнения, без очакване за награда и признание. Не можем да постигнем съгласие относно общата ни памет, защото в днешния ден на България продължаваме да сме зависими от рефлексите на миналото. Бягството от свободата, от отговорността за собствения ни живот, великолепно се прикрива зад патриотарщина. Комплексът за национална малоценност много добре се съвместява с омраза към различните от нас, с податливост към всякакъв вид теории на конспирацията и, най-вече, с общото оплакване на „робската ни съдба”. Прикривайки собственото си нежелание да поемем отговорност за собствения ни живот зад „ролята на Великите сили”, всъщност разширяваме още повече пропастта между миналото и днешния ни ден. Преодоляването на дълбоката и пропагандно експлоатирана криза на българската национална идентичност, не може да се случи само през преподаването на история. Важно е как се преподава история, защото най-мрачните кошмари на патриотарщината се генерират именно в полето на историята. Знанието за миналото е само основа за изграждането на национално самочувствие и достойнство. Самият факт, че позволяваме на патриотарщината да подмени националната ни чест, най-често в полза на чужди интереси, означава, че сме изгубили връзката си с делото и вярата на Левски и Ботев. Патриотарщината отново и отново унищожава делото на великите български патриоти. И затова първата стъпка към изграждането на съвременния български патриотизъм е да се разграничим от патриотарщината и да престанем, (най-после!) да заличаваме и обезсмисляне саможертвата на хората, които са посветили живота си на изграждането на съвременна България. Но за да постигнем това, е необходимо да престанем да унищожаваме собствената ни национална памет, така като го правим ден след ден години наред.

Дядо и внуче се изгубиха в гората край Пампорово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549580

Дядо и внуче се изгубиха в гората край Пампорово. Няколко часа по-късно бяха спасени и намерени живи и здрави, съобщават от полицията. Сигналът е получен вчера около 17.00 часа от 36-годишен мъж. Той съобщил, че от 12.30 ч. до 17.00 ч., 64-годишен софиянец и 11-годишният му внук, по време на разходка в района от връх "Снежанка" на път към хотела, изгубват ориентация в гората и не могат да се приберат. След проведени незабавни оперативно-издирвателни мероприятия на служителите на РУ-Смолян около 22.00 ч., двамата са намерени в дере в страни от п...

Чака ни слънчев ден, градусите леко се вдигат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263816_%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%2C+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B4%

 Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. Максималните температури ще са между 4° и 9°. Това съобщиха от НИМХ-БАН.
По морския бряг ще бъде слънчево. Ще духа до умерен, временно и силен северен вятър. Максималните температури ще са 3° - 4°. Температурата на морската вода е 6° - 8°.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части – силен вятър от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 5°.

Трамвай № 6 няма да бъде спрян

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263815_%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B2%D0%B0%D0%B9+%E2%84%96+6+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BD

 Трамвай № 6 няма да бъде спрян, а ще има временна промяна на 3 от спирките. Това каза председателят на СОС Елен Герджиков по време на брифинг във връзка с промени на движението, свързани със строителството на метрото. Той уточни, че се е провела среща с районните кметове на "Лозенец" и "Триадица", във връзка с организацията на движението и ремонтите, свързани с метрото и транспортното обслужване на район "Лозенец" в частта до бул. "Арсеналски".
 Председателят на СОС бе категоричен, че трамвай номер 6 не се спира, а става въпрос за временно изместване на трасето на трамвая, което е свързано с новата организация на движение, която се налага да бъде направена на Петте кьошета и на тунела на НДК, заради строежа на новите метро станции и пълното затваряне на бул. "Патриарх Евтимий". Във тази връзка с това временно преместване на трасето на трамвай номер 6, което от Петте кьошета ще върви по линията на трамвай номер 1 и 7 и ще отива до пазара "Иван Вазов" се обсъждат 3 варианта за временен транспорт, който да замести трамвая в тези 3 спирки, които временно ще бъдат спрени, обясни той. 

Зам.-кметът по транспорт на Столична община Любомир Христов уточни, че временната организация на трамвай номер 6 ще продължи около година и половина - максимум две години. 

Във връзка с предстоящото цялостно затваряне на бул. "Патриарх Евтимий" предстои да бъде създадена времена организация на движение за двупосочно движение по бул. "Васил Левски" в участъка между бул. "Патриарх Евтимий" и тунела на НДК, включително двупосочно движение в тунела на НДК, във връзка с което се налага и промяна на маршрута на трамвай номер 6 от Петте кюшета до обръщалото на ул. "Краище" при пазара "Иван Вазов" по трасето на трамваи 1 и 7 по бул. "Витоша, уточни Христов и добави, че част от останалия трафик е предвидено да бъде осигурен през тунела на трамвай номер 6, който е с връзка на кръстовището "Фритьоф Нансен", бул. "България", бул. "Евлоги Георгиев“. 

Христов също отрече информацията за цялостно спиране на обслужването по трамвай номер 6 и заяви, че това не е истина. За да бъде осигурена зоната по протежението на бул. "Арсеналски" с обществен транспорт ЦГМ са разработили 3 алтернативни маршрута, най-добрият от които е осигуряването на допълнителен автобусен маршрут, който да се движи противоположно по кръгов маршрут от басейна "Спартак" през кръстовището на хотел "Хемус", кръстовището с бул. "Евлоги Георгиев", връзка при административната сграда на НДК, бул. "Витоша" до Южния парк и оттам до басейна "Спартак" и съответно по обратния срещуположен маршрут, каза още Христов. Той уточни, че движението по бул. "Патриарх Евтимий" ще бъде изцяло затворено вероятно през пролетта.

Не се пропускат товарни автомобили през Илинден и Кулата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549586

От ГД ''Гранична полиция'' уточняват, че през ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден - Ексохи не се пропускат товарни автомобили. Леки коли и автобуси преминават през пунктовете. По неофициална информация, получена от служители на гръцките гранични власти, е възможно от 12 ч. днес до 12 ч. на 7 февруари да бъдат блокирани от гръцка страна пунктовете Кулата - Промахон, Илинден - Ексохи и Маказа....

Канонизират архиепископ Серафим на 26 февруари

http://society.actualno.com/kanonizirat-arhiepiskop-serafim-na-26-fevruari-news_522321.html

Богучарският архиепископ Серафим Соболев, чийто гроб се намира в криптата на храм "Николай Мирликийски", известен като Руската църква в столицата, ще бъде канонизиран на 26 февруари, деня на неговата кончина. Решението бе взето от Светия Синод, откъдето посочват, че ще отправят покана за предстоящото тържество до руския патриарх Кирил. Да бъде канонизиран Серафим пък реши Архиерейският събор, на когото принадлежи най-висшата власт в Руската православна църква. Освен 320 архиереи на Руската цър

Московски: Брюксел има механизми да санкционира Гърция заради блокадата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/moskovski-briuksel-ima-mehanizmi-da-sankcionira-gyrciia-zaradi-blokadata-210855/

Стачката на гръцките фермери е незаконна и България може и да не получи компенсации за затворените граници, смята транспортният министър

Експрезидентът Петър Стоянов обяви, че България никога няма да стане партньор на Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263814_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0

 Бившият президент на България Петър Стоянов заяви, че българската политика по отношение на Русия трябва да бъде прагматична и сдържана. Но той допълни, че тя никога няма да стане партньор на Москва, колкото и да се иска това на българските русофили, предаде "Политическая Россия", цитирана от "Фокус".

 „По отношение на Русия нашата политика трябва да бъде прагматична и в известен смисъл сдържана, отчитайки се това, че българския и руския народ са свързани с традиционно дълбоки исторически връзки“, каза Стоянов по време на конференцията "България - заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите геополитически реалности", провела се в София. 
 
Според Стоянов отношенията между България и Русия никога не са били леки. „Основният въпрос е – Какво стана с Русия? Къде ѝ е мястото? Не трябва ли да се установяват по-тесни отношения с Русия“, заяви бившият президент. 
 
Според него трябва да се знае, че Русия е различна от България и България никога няма да може да стане партньор на Русия, колкото и да искат това българските русофили, информира руското издание. Според Петър Стоянов обаче всеки радикален тон по отношение на Русия не показва нищо друго освен комплекси. „Не можем да се отнасяме с Русия като с изконен враг“, каза той в заключение.

Най-добрите iOS приложения за работа с PDF файлове

http://pik.bg/най-добрите-ios-приложения-за-работа-с-pdf-файлове-news481017.html

Най-добрите iOS приложения за работа с PDF файлове

Ако често ви се случва да работите с PDF файлове, съвсем естествено е да искате нещо по-различно от основното iBooks приложение на Apple. За да не се лутате в търсене, може да разгледате предложенията на Make Use Of за Най-добрите iOS приложения за работа с PDF файлове.

Adobe Reader 

Adobe Reader е изпълнен с невероятни функции – отваряне, анотиране, маркиране, преформатиране на текст, създаване и попълване на формуляри, защита на файлове с парола и електронно подписване на документи. Самото приложение е безплатно, но ако искате достъп до някои от по-добрите функции за редактиране ще трябва да платите, за да може да ги ползвате.

iAnnotate PDF

Приложението има интуитивен интерфейс, позволява на потребителите да отварят, четат, редактират и споделят PDF файлове. Потребителите могат да подчертават или маркират различни думи или параграфи в рамките на PDF файла и да вмъкват коментар за маркирания  текст. iAnnotate PDF работи с табове, което е изключително удобно. Цена $ 10.

PDF Expert 5

Приложението PDF Expert 5 заслужава името си, тъй като предлага всичко необходимо за работа и четене на PDF файлове. Може да добавяте коментари, да подписвате документи, да импортирате в облака, да редактирате и дори да добавяте текст към документ като го продиктувате. Цена $ 10.

Източник: digital.bg

 

Всеки пети млад българин живее в недобри жилищни условия

https://www.24chasa.bg/Article/5282897

Около 20 процента от младите българи във възрастовата група 15-29 години живее в недобри или тежки жилищни условия, отчита доклад на Евростат за качеството на живот сред младите хора в ЕС през 2013 г. За сравнение - през посочения период у нас броят на жилищата е бил около 4 милиона, а младите хора в тази възрастова категория (15-29 години) са Около 20 процента от младите българи във възрастовата група 15-29 години живее в недобри или тежки жилищни условия, отчита доклад на Евростат за качеството на живот сред младите хора в ЕС през 2013 г. За сравнение - през посочения период у нас броят на жилищата е бил около 4 милиона, а младите хора в тази възрастова категория (15-29 години) са

Честваме Свети Фотий! Вижте кой има имен ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=312900

Православната църква почита на 6 февруари паметта на Св. Фотий (от гръцкото photos - светлина). Той е покровител на всички, чиито имена съдържат светлина или неин символ в името си. Св. равноапостол Фотий е Цариградски патриарх.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-zhivo-ministur-1497153.html

/КРОСС/Събуди се, Нова тв Тема:Службогонци ли са политиците? В „Челюсти" спорят Страхил Ангелов и проф. Михаил Константинов. Тема:На живо: Бунт в Стрелча срещу бившия кмет Иван Евстатиев. Тема:Експертиза - сърдечна недостатъчност. Коментират близките на починалия Тодор. Тема:На живо: Берковица брани болницата си. Как ще се лекуваме, след като се реформираме. Говорят бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев и бившият шеф на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Тема:Защо министър Ивайло Московски отиде на крака при гръцките фермери? Тема:За цената на славата - какво дава и какво взима популярността и на какво са готови звездите, за да станат известни? Гостуват певицата Джина Стоева и светският журналист Антон Стефанов. Тема:Да отглеждаш щъркел в двора си.  

Изкуственият интелект става приоритет за търсачката на Google

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/02/06/2698657_izkustveniiat_intelekt_stava_prioritet_za_tursachkata/?ref=rss


Изкуственият интелект става един от основните приоритети за търсачката на Google. В средата на седмицата компанията обяви, че ще назначи ръководителя на отдела за разработка на тази технологията като нов шеф на най-важния си бизнес - интернет търсенето.

Джон Гианандреа ще поеме поста от Амит Сингал, в края на този месец, когато Сингал се пенсионира, съобщава онлайн изданието CNET. Интернет гигантът вече използва някои разработки и варианти на изкуствен интелект за своята търсачка....

Обвинените за жестокото убийство в Братаница остават в ареста

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549578

Двама от тримата задържани за жестокото убийство на 44-годишния Йордан Асенов-Гочето от пазарджишкото село Братаница вече са с постоянна мярка за задържане под стража, реши Окръжният съд в Пазарджик. Единият от тях е Васил Спасов, на 27 години, син на кмета на селото Георги Спасов, а заедно с него зад решетките остава 34-годишният Георги Н., известен с прякора Фашиста. За убийството е задържан за постоянно и Илиян Николов, чието обвинение е в „противозаконно лишаване от свобода” . От Апелативната прокуратура в Пловдив считат, че събраните доказ...

Патриотична хип-хоп песен стана истински ХИТ (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-147690

Изпълнителката е млада дама, която очевидно освен талант, разкрива и дълбоко чувство на патриотизъм.

Хората от Стрелча искат експертизата на Иван Евстатиев да бъде разследвана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282891

Хората в Стрелча настояват екскметът Иван Евстатиев, обвинен в изнасилване, да остане в ареста до края на процеса срещу него и смятат, че тройната експертиза е нагласена. Те не вярват, че здравословното му състояние е тежко, предаде Нова тв.
В петък прокуратурата поиска още една експертиза, която да покаже какво точно е здравословното състояние на
Хората в Стрелча настояват екскметът Иван Евстатиев, обвинен в изнасилване, да остане в ареста до края на процеса срещу него и смятат, че тройната експертиза е нагласена. Те не вярват, че здравословното му състояние е тежко, предаде Нова тв. В петък прокуратурата поиска още една експертиза, която да покаже какво точно е здравословното състояние на

Турски тир катастрофира и разля химикали край Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/Article/5282894


Турски тир е катастрофирал на изхода на гр.Полски Тръмбеш в посока пътя Русе - Плевен, съобщиха от МВР Велико Търново. Сигналът за произшествието е подаден в 4,16 ч. в събота на тел 112. Машината е излязла от пътя, кабината се забила в канавката, а ремаркето останало на платното. Жертви и пострадали няма, Турски тир е катастрофирал на изхода на гр.Полски Тръмбеш в посока пътя Русе - Плевен, съобщиха от МВР Велико Търново. Сигналът за произшествието е подаден в 4,16 ч. в събота на тел 112. Машината е излязла от пътя, кабината се забила в канавката, а ремаркето останало на платното. Жертви и пострадали няма,

Кмет гледа щъркел като домашен любимец

http://petel.bg/Kmet-gleda-shharkel-kato-domashen-lyubimets__144026

кадър: Нова тв Кметът на чирпанското село Свобода Петко Петков си има нов домашен любимец - щъркела Джеки. Двамата са неразделни вече в...

Арнаудова: Какво виждат в огледалото шефовете на Нова и бТВ след среща с Пеевски?

http://frognews.bg/news_106517/Arnaudova-Kakvo-vijdat-v-ogledaloto-shefovete-na-Nova-i-bTV-sled-sreshta-s-Peevski/

Какво виждат в огледалото шефовете на Нова телевизия, след срещата си с Делян Пеевски. Не се шегувам, питам сериозно. И това не е новина. Какво виждат собствениците и шефовете на бТВ след срещите си с Делян Пеевски? Като искаме хигиена на отношенията нека си казваме нещата каквито са.

Саудитската Арабия планира 10 млрд. долара инвестиции в Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263813_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+10+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0

 Саудитски инвеститори планират да вложат 39,37 милиарда риала (около 10,5 милиарда долара по текущия курс) за развитието на селското стопанство на Украйна. Това съобщи днес саудитският вестник "Уатан", цитиран от АФП.

Според наличната информация миналата седмица посланикът на Украйна в Рияд Вадим Вахрушев е водил преговори с 25 саудитски предприемачи. Всекидневникът отбелязва, че са се обсъждали съвместни проекти в сектора на селското стопанство, промишлеността, туризма и недвижимите имоти.

Саудитската страна заявила готовност да увеличи обема на капиталовложенията си в икономиката на страната, отбелязва изданието.

Катастрофирал турски ТИР затруднява движението по пътя В. Търново - Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549576

Катастрофирал турски ТИР затруднява движението по пътя В. Търново - Русе, в района на П. Тръмбеш. Произшествието е станало тази сутрин около 04,00 ч. По първоначална информация товарен автомобил, управляван от 45-годишен турски гражданин е катастрофирал, при което част от превозвания товар - втвърдител за лакове се е разсипал по пътното платно. Водачът е изпробван за употреба на алкохол, пробата е отрицателна. Пострадали няма. Униформените пренасочват автомобилите през П. Тръмбеш. На местопроизшествието има екипи на РИОСВ и ТМУ. Причините за п...

Гръцките фермери по границата започват 24-часова стачка, не пускат и леки коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282899

Гръцките фермери по границата с южната ни съседка се готвят за 24-часова стачка, която трябва да започне в 12 ч. днес. Тя ще обхване "Кулата" и „Маказа”.
Към момента е спряно движението на автомобили през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден", съобщават от българската гранична полиция, предаде БНР.
Гръцките фермери по границата с южната ни съседка се готвят за 24-часова стачка, която трябва да започне в 12 ч. днес. Тя ще обхване "Кулата" и „Маказа”. Към момента е спряно движението на автомобили през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден", съобщават от българската гранична полиция, предаде БНР.

Отново обявиха конкурс за туристическо лого на страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263812_%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE+

 Министерството на туризма стартира национален конкурс за „Проект за нова концепция за графична визия на туристическото лого на България“, със съдействието на Националната художествена академия (НХА) и Съюза на българските художници (СБХ). В конкурса ще могат да участват всички желаещи. Проектите ще се приемат от днес до 4 април 2016 г., съобщиха от ведомството.

Конкурс за лого имаше и при изпълнение на европейския проект за разработване на стратегия за бранд България, приключил през 2013 г. Предложената тогава финална графична визия обаче не получи подкрепа и не беше възприета като официален туристически символ на България. Оказа се, че много от използваните илюстрации на различни видове туризъм, са взети от сайтове с бази данни за снимки и към тях са прилепени образи, свързани с България. Въпреки това за изработването на националния бранд "България" бяха вложени над 2.8 млн. лева по ОП "Регионално развитие". А страната продължи да се рекламира с логото създадено през 2004 година.
Новото състезание ще премине в два етапа. По време на първия професионално жури ще разгледа получените предложения и ще селектира най-добрите проекти – финалисти, като журито ще се състои единствено от представители на НХА и СБХ. Избраните проекти в „късата листа“ ще бъдат огласени, след което по време на втория етап широко жури, в което ще бъдат включени представители на медиите, туристическия бизнес, рекламните и PR агенции ще направи финален избор чрез тайно гласуване.
При изработване на проект за лого на България е необходимо предложенията да са съобразени със слогана „Открий и сподели“ и „A Discovery to Share“. В предложенията трябва задължително да се съдържа думата „България“ за варианта на български и „Bulgaria“ за варианта на английски език.

Дават почистването на столичното летище на външна фирма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263811_%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%

 „Летище София ще бъде по-чисто след отдаването на дейността на външен изпълнител“, това заяви днес изпълнителният директор Христо Щерионов.

Той обясни, че договорът за „Комплексно почистване е сключен след влязло в сила решение на Върховния административен съд от 16 октомври 2015 г. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Назначената проверка от министъра на транспорта не констатира нарушения на процедурата и не установи причини тя да бъде спряна, уточни Щерионов. По думите му Агенцията за държавна финансова инспекция също не е открила нарушения.

Изпълнителният директор обясни, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) определя комплексното почистване като неавиационна дейност и препоръчва извършването му от външен изпълнител за постигане на по-високо качество на услугата. Затова на почти всички европейски летища тази дейност е отдадена на външни специализирани фирми с подготвен персонал и професионално оборудване.

Христо Щерионов посочи още, че според статистиката на летище София от 2013 г. до края на 2015 г. средно на всеки 3 дни е получавана жалба за лоша хигиена от преминаващи през двата терминала. През 2013 г. са постъпили 86 жалби, а през последните 2 години - по 105. Във връзка с огласените от стачкуващите цифри, че до момента дейността е струвала на летището около 160 000 лв. с консумативите на месец Христо Щерионов обяви, че сумата е 218 000 лв.

По думите му сравнителният анализа показва, че ако летището само изпълнява всички заложени в техническото задание по договора с външната фирма дейности ще са необходими със 700 000 лв. повече. Това е така, защото за извършването на посочения обем от работа ще са нужни повече служители и сериозна инвестиция в професионална почистваща техника, и консумативи.

Христо Щерионов обясни, че съгласно условията на договора фирмата има ангажимент да назначи всички служители на летището, които се занимават с почистването, но към настоящия момент никой не е пожелал да премине на работа към изпълнителя. Съгласно Кодекса на труда и Колективния трудов договор преговорите се водят със синдикалните организации, обясни той. С тях е сключено споразумение за обезщетение от 6 заплати при напускане на служители и е гарантирано постъпването им на работа в новата фирма.

Ръководството на летището е предоставило и списък със свободните позиции като изпълнителният директор е поел ангажимента, че ако има хора с необходимата квалификация ще се разкрият и допълнителни работни места.

Извънредно положение в Пуерто Рико заради вируса Зика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549577

Губернаторът на Пуерто Рико Алехандро Гарсия Падиля обяви извънредно положение заради разпространението на вируса Зика, предаде Ройтерс. Първи случай на заразена със Зика бременна в Испания На острова са установени и потвърдени 22 случая на заразяване с вируса Зика. Според министерството на здравеопазването сред тях има бременна жена. При заразяване на бременни жени с вируса Зика има опасност от вродена малформация на новородените.

4 години от наводнението в село Бисер

http://pik.bg/4-години-от-наводнението-в-село-бисер-news481015.html

4 години от наводнението в село Бисер

Сутринта на 6 февруари 2012 година се скъса стената на язовир Иваново, а няколкометрова вълна заля цялото село Бисер. Десетки домове бяха наводнени, масово къщите на хората бяха отнесени, а 11 души загинаха.

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите, пише "Стандарт".

БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители на държавните институции, министерствата, местната власт, медиите и мобилните оператори.

Общественият съвет към БЧК за управление на финансовите средства взе решение да се построят къщи за най-пострадалите от наводнението. На 26 юли 2012 г. бяха изградени първите десет къщи в село Бисер.

 

Агут срещу Mюлер и Троицки срещу Клижан в полуфиналите на турнира в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/06/2699972_agut_sreshtu_mjuler_i_troicki_sreshtu_klijan_v/?ref=rss


Днес ще се изиграят полуфиналите от първото издание на турнира от категория "АТП 250" в София.

Първият сблъсък ще противопостави водача в основната схема Роберто Баутиста Агут и поставения под №6 Жил Мюлер. Във втората среща ще се изправят вторият в схемата Виктор Троици и седмият поставен Мартин Клижан. 

Първият полуфинал ще започне в 14.00 часа на централния корт в зала "Арена Армеец". Това ще бъде четвърта среща между Баутиста Агут и Мюлер. 27-годишният испанец води с...

Намаляват тавана за инвестиционните проекти на € 1 млн.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/263810_%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%

 Максимално допустимият таван на проект за един бенефициент по мярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства по новата селска програма ще бъде намален от 1 500 000 евро на 1 000 000 евро. Целта на промените е да се намалят таваните за субсидиите, така че повече фермери да имат достъп до еврофинансиране.

При съфинансирането от страна на фермерите също има изменения. Решено е размерът на субсидиите да остане 50% от общата стойност на проектите. На последната работна среща в МЗХ тази седмица браншовите организации са били запознати от зам.-министър Васил Грудев с промените по подмярка 4.1, които предстои да бъдат гласувани на предстоящия Комитет по наблюдение на ПРСР, уточняват от фермер.бг.

Камбитов посреща Трифон Зарезан в село Дъбрава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549505

Градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов по традиция ще отбележи Деня на Св. Трифон Зарезан като зареже символично лозови насаждения в благоевградското село Дъбрава днес, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Населеното място е прочуто с хилядите си декара лозя и ще посрещне Трифон Зарезан с богата празнична програма пред кметството на селото. Ще бъде проведен конкурс за най-добро вино, а специално жури ще избере „Цар на виното 2016″. По традиция короната на новия „Цар на виното“ трябва да бъде предадена от миналогодишния –...

50-те на Камата

https://www.24chasa.bg/Article/5282085

“България има природни богаства,
България има народ несломим,
България има от всичко по много,
но Христо Стоичков е само един!”
Това четиристишие се ражда в главата на известния привърженик на ЦСКА Вальо Поета още през 80-те години на миналия век. Защото то сумира абсолютно цялата кариера на най-успелия български футболист, който в понеделник,“България има природни богаства, България има народ несломим, България има от всичко по много, но Христо Стоичков е само един!” Това четиристишие се ражда в главата на известния привърженик на ЦСКА Вальо Поета още през 80-те години на миналия век. Защото то сумира абсолютно цялата кариера на най-успелия български футболист, който в понеделник,

Шефът на пресслужбата на МС: Целта на срещата в Лондон беше премиерът да бъде изваден от равновесие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282888

Целта на част от хората, които присъстваха на срещата с премиера Бойко Борисов в Лондон, беше да го извадят от равновесие. Това каза началникът на пресслужбата на Министерски съвет Севделина Арнаудова пред Нова тв.
„Задават се неудобни и провокативни въпроси, в които няма нищо лошо. Но ако чака отговор, трябва да даде възможност да бъде даден,
Целта на част от хората, които присъстваха на срещата с премиера Бойко Борисов в Лондон, беше да го извадят от равновесие. Това каза началникът на пресслужбата на Министерски съвет Севделина Арнаудова пред Нова тв. „Задават се неудобни и провокативни въпроси, в които няма нищо лошо. Но ако чака отговор, трябва да даде възможност да бъде даден,

6 февруари в историята

http://www.cross.bg/dogovor-zagivat-olimpiiiski-1497151.html

/КРОСС/ 1623 г. - Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания. 1788 г. - Масачузетс става 6-я щат на САЩ.1819 г. - Британският благородник Томас Рафълс основава Сингапур.1840 г. - С подписване на договор между представители на британската корона и маорите е основана държавата Нова Зеландия.1878 г. - Освободен е град Бургас от османско робство и е учредена първата българска градска община.1897 г. - Открита е жп линията Перник - Радомир.1899 г. - Сенатът на САЩ ратифицира договор, по силата на който Испания отстъпва на САЩ владенията си Гватемала, Куба, Пуерто Рико и Филипините.1900 г. - В Хага е създаден Международен арбитражен съд.1901 г. - В Парижките жп гари са поставени първите обществени телефони.1904 г. - Япония прекъсва дипломатически отношения с Русия, два дни по-късно започва Руско-японската война.1922 г. - Подписан е договор за забрана използването на отровни газове при военни действия между Великобритания, САЩ, Франция и Япония.1933 г. - В Германия е въведена цензура на печатните издания.1935 г. - В САЩ започва продажбата на играта Монополи.1936 г. - Олимпийски игри: Зимни олимпийски игри: В Гармиш-Партенкирхен са открити IV Зимни олимпийски игри.1951 г. - При тежка железопътна катастрофа в Пенсилвания (САЩ) загиват 85 души и над 500 са ранени.1952 г. - Умира крал Джордж VI и Елизабет II става кралица на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.1958 г

Пампорово ще е домакин на Европейска купа по ски алпийски дисциплини за жени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549575

За поредна година Пампорово е домакин на ски състезание от висок ранг от календара на Международната ски федерация FIS - Европейска купа. На 9-ти и 10-ти февруари, едни от най-добрите скиори в дисциплината Слалом жени (SL) ще се надпреварват в родопския курорт. За първи път  Пампорово бе домакин на дамите от Европейска купа по ски през 2013 г., когато първо място в първия състезателен ден взе французойката Аделин Бо, а втория ден бе спечелен от австрийката Рамона Зибенхофер. Тази година стартовете от Европейска купа в Пампорово се провеждат на ...

Братът на Тодор "разбрал" от експертизата за тежката му болест

http://society.actualno.com/bratyt-na-todor-razbral-ot-ekspertizata-za-tejkata-mu-bolest-news_522316.html

Нормален, неусложнен начин на живот без маратонски тип усилия и препоръка за почивка – това е препоръчал през 2014 г. кардиологът на Тодор Йорданов, който почина след сбиване във Враца миналия месец. Случаят, който предизвика протести и за който двама мъже са в ареста, придоби нов обрат след излизането на петорната съдебно-медицинска експертиза, според която младежът е починал не от понесените удари, а от тежко наследствено заболяване на сърцето. Брат му Ивайло беше категоричен: „В

Министерството на отбраната: Не се предвижда задължителна военна подготовка

http://society.actualno.com/ministerstvoto-na-otbranata-ne-se-predvijda-zadyljitelna-voenna-podgotovka-news_522319.html

В Министерството на отбраната тече процес на обсъждане на изменения на Закона за резерва на въоръжените сили на България. В тях не се предвижда воденето на задължителна военна подготовка, съобщава пресцентърът на МО. Всички промени изцяло ще съответстват на Конституцията на България. Преди съответните текстове да бъдат внесени за гласуване в Министерския съвет и в Народното събрание, те ще бъдат предложени за обществено обсъждане и ще бъдат координирани със становищата на парламентарно предста

Земетресение от 6,4 по Рихтер в Тайван

http://www.bnews.bg/article-147683

Епицентърът е бил в района Пингтунг, на около 40 км южно от населения с близо два милиона души град Тайнан.

Пиарката на Борисов: Целта на хората беше премиерът да бъде изваден извън равновесие

http://pik.bg/пиарката-на-борисов-целта-на-хората-беше-премиерът-да-бъде-изваден-извън-равновесие-news481012.html

Пиарката на Борисов: Целта на хората беше премиерът да бъде изваден извън равновесие

"Разговорът в Лондон беше с лош тон, съпроводен с агресия. Жената излезе по-назад от редиците, където беше събрана групичка, която целеше да превърне срещата в това, което всички зрители видяха".

Това заяви по Нова телевизия медиийният съветник на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова.

"Видяхме някакви откъси, които се пускаха избирателно и монтирано. Въпросната дама е доста активна сред сипматизантите на „Атака”. Задават се доста неоудобни и провокативни въпроси, в което няма нищо лошо. Трявба да се дава обаче възможност за отговор. Целта на хората беше премиерът да бъде изваден извън равновесие и да изпусне някоя реплика", категорична е Арнаудова.

Тя обаче уточни, че не e забелязала Борисов да си е изпуснал нервите. "На кой въпрос не е отговорил?", запита тя.

"За Делян Пеевски поне във вашето студио 10 пъти е отговарял. Много удобно се вади от контекста само въпросът за „Шпигел”и Пеевски", каза още Севделина Арнаудова. 

Полицията осъществява засилен контрол в Пловдив

http://pik.bg/полицията-осъществява-засилен-контрол-в-пловдив-news481011.html

Полицията осъществява засилен контрол в Пловдив

Полицията в Пловдив ще следи за употреба на алкохол и за неправоспособни водачи, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив.

От полунощ до 02:30 часа служителите на реда ще извършват проверки за нарушения на кръстовището на бул.''Източен’’ с ул. „Княгиня Мария Луиза” в града.

От 03:00 до 05:00 часа полицейските служители ще следят за употреба на алкохол и за неправоспособни водачи на кръстовището на бул. ''Христо Ботев'' с бул. ''Цар Борис ІІІ Обединител”.

Идентични специализирани полицейски операции по метода ''широкообхватен контрол'' се провеждат също на територията на Карлово, Асеновград, Сопот и Стамболийски.

Рожденици днес

http://www.cross.bg/fytbolist-ivan-chlen-1497150.html

/КРОСС/ Днес да почерпят: Борислав Караматев - футболист Валентин Касабов - депутат от ПФ в 43-то НС Веселин Балевски - член на Изпълкома на БФС Владимир Иванов - футболист ген. Иван Чобанов - бивш директор на НСС Диана Дончева - журналистка Евгения Пенкова - член на Сметната палата Иван Гарелов - журналист Руслан Райнов - тенисист, треньор Стефан Влахов-Мицов - философ, писател Тони Дачева - поп-фолк певица  

Почина експредседателят на ВМРО в Сандански Стоил Пищалов

http://pik.bg/почина-експредседателят-на-вмро-в-сандански-стоил-пищалов-news481007.html

Почина експредседателят на ВМРО в Сандански Стоил Пищалов

Само на 55 години си отиде бившият председател на ВМРО в Сандански Стоил Пищалов. Той оглавяваше организацията в общината преди петнадесет години и бе съветник в Общинския съвет. Преди години получи тежък инсулт, съобщава struma.bg.

Вчера трагичната вест за смъртта му обиколи за броени часове общинския център, хората бяха шокирани. Стоил Пищалов бе и дългогодишен член на читалищното настоятелство „Отец Паисий”, а през последните години се занимаваше с дистрибуторска дейност на минерална вода в общината. Семейството има дъщеря на 17 години.

Погребението на Стоил Пищалов ще бъде днес в гробищния парк на Сандански. 

Защо погледът на Русия на изток е жизненоважен за оцеляването ѝ

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zashto-pogledyt-na-rusiia-na-iztok-e-jiznenovajen-za-oceliavaneto--210222/

Напоследък Москва се опитва да заздрави отношенията си с Китай, но има много въпросителни около тази стратегия

Стартират проучванията за трета лента по пътя Асеновград-Смолян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549574

От другата седмица стартират проучванията за изграждането на трета лента на пътя Асеновград-Смолян. Това стана ясно, след проведената първа работна среща на изпълнителите и областната администрация в Смолян. Консорциумът предвижда от следващата седмица да започне работа на терен и до средата на месец април т.г. да приключи ангажимента си по изготвяне на прединвестиционно проучване, като по време на работата ще бъдат провеждани работни срещи и обществено обсъждане.  В срещата участваха областният управител Недялко Славов, заместник-областният уп...

Студентите избират ръководство на националната си организация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549561

Студентската общност в България избира Председател на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/. Общото събрание, в което участват представители на студентските съвети от всички висши училища, ще се проведе в Тракийския университет от 11:00 часа. Предстои да бъде избран нов председател и ново ръководство на организацията, която навлиза вече в 16-тата годишнина от учредяването си през 2000 година. Тази година пред студентската общност стои изборът кой да бъде новият студентски лидер на НПСС. Националното представителство на сту...

Преп. Вукол, еп. Смирненски. Преп. Варсануфий и Йоан. Св. Фотий, патр. Константинополски. Св. мчца Доротея

http://www.cross.bg/vykol-sveti-prep-1497149.html

/КРОСС/Божият угодник Вукол се отличавал от младини с незлобие и целомъдрие и бил преизпълнен с Дух Свети. Всехвалният възлюбен ученик, възлегнал на Христовите гърди, Йоан Богослов, виждайки, че това е опитен в духовния живот човек и достоен, го поставил за епископ на Смирненската църква. Това назначаване било твърде благовременно за християните на Смирна и Христовият светител извършил за тях много полезни неща. Просветен от Дух Свети, той сияел като светилник на светило (Мат.5:15). Онези, които стоели в тъмата на заблудите и идолската прелест, той просвещавал чрез небесната светлина и чрез светото Кръщение ги правел синове на светлината (Иоан.12:36) и защитавал всички от безбройните, невидими, но свирепи и неукротими зверове, които само търсят кого да погълнат (1Петр.5:8). Преди да се престави, свети Вукол връчил своето словесно стадо на блажения Поликарп и преминал от временния живот във вечния. След като тялото на светителя било погребано, Бог благоволил на гроба му да израсне мирта, за която било отличително, че лекувала болни.  

"Черно море порт Варна" взе морското дерби

http://www.moreto.net/novini.php?n=312895

"Черно море порт Варна" записа десетия си успех в Националната баскетболна лига. В мач от 18-тия кръг отборът надделя над "Черноморец" с 93:85 /29:20, 26:24, 18:23, 20:18/. Двубоят се игра пред около 500 зрители в зала "Христо Борисов".

Обявяваме война на комарите

http://www.bnews.bg/article-147687

Министерството на здравеопазването препоръча на общините да започнат борба с комарите и час по-скоро да обявят търгове за дезинсекция на териториите им

Маша Илиева се научила да прави руски салати от баба си в Санкт Петербург

https://www.24chasa.bg/Article/5281624

От вестник “24 часа” знае рецептата за
пълнени домати с киноа и често я приготвя
Балерината Маша Илиева била много злоядо дете. Затова, когато идвало време за хранене, на майка ѝ се налагало да измисля какви ли не фокуси, само и само да я прилъже да хапне нещо. В по-критични ситуации дори я водела на гости у някоя приятелка и там носелаОт вестник “24 часа” знае рецептата за пълнени домати с киноа и често я приготвя Балерината Маша Илиева била много злоядо дете. Затова, когато идвало време за хранене, на майка ѝ се налагало да измисля какви ли не фокуси, само и само да я прилъже да хапне нещо. В по-критични ситуации дори я водела на гости у някоя приятелка и там носела

17-годишен афганистанец арестуван за изнасилване по време на карнавала в Кьолн

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549571

Млада жена е била изнасилена в първата вечер на карнавала в германския град Кьолн, а за престъплението е задържан 17-годишен афганистанец, който живеел в център за прием на бежанци, пишат италианските издания "Република" и "Стампа". Сексуални посегателства и на карнавала в Кьолн Инцидентът е станал в нощта на четвъртък срещу петък, на 2 километра от централната гара на Кьолн, където в Новогодишната нощ имаше стотици случаи на посегателства над жени. Към три часа след полунощ жената се прибирала, когато била пресрещ...

Предстоящи събития в страната за днес 6 февруари

http://www.cross.bg/rityal-provede-byrgas-1497145.html

/КРОСС/ ***София. От 14 ч. на колелото на трамвай №6 до басейн Спартак, Спаси София, с подкрепата на други неправителствени организации и жителите на кв. Лозенец, организира протест за запазване на трамвайното трасе от Петте кьошета до кв. Лозенец. ***Благоевград/с. Дъбрава. От 10 ч. пред кметството на селo Дъбрава Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов по традиция ще отбележи Деня на Св. Трифон Зарезан като зареже символично лозови насаждения. ***Бургас. От 10.30 ч. на площад „Атанас Сиреков", по повод 138 години от Освобождението на Бургас, ще се състои ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз, Общината и молебен за просперитета на свободен Бургас. От 11 ч. на Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. "Лермонтов" 15) и Паметник на Руския лазарет в Приморски парк ще се състои полагане на венци и цветя. - От 11 ч. на пред паметника на руските освободители /зад Съдебната палата/ в Бургас ще се проведе тържествен ритуал по отдаване на военни почести и ритуал по полагане на венци и цветя. ***Велико Търново. От 11 ч. в салона на НЧ „Искра" великотърновският театър „ВЕСЕЛ" представя спектакъла „Коя е бабата". ***Велико Търново. От 11 ч. в камерна зала на МДТ „К. Кисимов" ще се бъде представена детска постановка „Карлсон и дребосъчето". ***Враца. Кметът на Община Враца Калин Каменов и зам

Братът на Тодор от Враца "разбрал" от експертизата за тежката му болест

http://petel.bg/Bratat-na-Todor-ot-Vratsa-razbral-ot-ekspertizata-za-tezhkata-mu-bolest__144025

кадър: Бтв Нормален, неусложнен начин на живот без маратонски тип усилия и препоръка за почивка – това е препоръчал през 2014 г.кардиологъ...

Евакуация в Търново заради фалшив сигнал за бомба

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/evakuaciia-v-tyrnovo-zaradi-falshiv-signal-za-bomba-6049567

Малко по-късно операцията по обезвреждането на съмнителния пакет е приключила успешно и хората са се прибрали в домовете си

Евакуираха блок в Търново заради сигнал за бомба

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/evakuiraha-blok-v-tyrnovo-zaradi-signal-za-bomba-6049567

Малко по-късно операцията по обезвреждането на съмнителния пакет е приключила успешно и хората са се прибрали в домовете си

Започва футболният турнир „Балчик Къп”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549570

Футболният турнир "Балчик Къп" стартира днес. Участие в него ще вземат 8 отбора. Черно море" срещат днес от 14:30 ч. отбора на „Дунав", а преди това в 12:30 ч. е мачът "Албена"- "Балкан". Всички участници в турнира: Група А: "Черно море", "Дунав" , "Балкан" (Ботевград) и "Интер" (Плачидол) Група Б: "Локомотив" (ГО), "Ботев" (Враца), "Черноморец" (Балчик) и "Септември" (Тервел)  ...

Пуснаха 4-ма митничари от "Капитан Андреево" срещу парична гаранция

http://pik.bg/пуснаха-4-ма-митничари-от-капитан-андреево-срещу-парична-гаранция-news481000.html

Пуснаха 4-ма митничари от "Капитан Андреево" срещу парична гаранция

Четирима митничари от Капитан Андреево, които бяха арестувани при мащабна акция на ДАНС, прокуратурата и полицията през декември излизат от килията с парична гаранция.

Според в. „Старият мост” за Атанас Стойчев, Димитър Костов и Цветомир Петров, специализираният наказателен съд /СНС/ е определил 10 000 лв., а за Димитър Лилянов – 5 000 лв.

Нов скандален паметник: Цар Иван Срацимир светна във Видин

http://www.bnews.bg/article-147684

Предстои да бъде поставена допълнителна патина върху паметника и да се сложи табела на постамента.

Мокри са пътищата на територията на област Търговище

http://pik.bg/мокри-са-пътищата-на-територията-на-област-търговище-news480999.html

Мокри са пътищата на територията на област Търговище

Мокри са пътищата на територията на област Търговище. Това съобщи дежурният в Областното пътно управление, предаде "Фокус".

Настилките са нормално проходими при зимни условия.

Пътищата са обработени, 19 машини са били на терен. Няма затворени или ограничени пътни участъци.

Котленският проход е отворен. Остава повишена опасността от падащи камъни в прохода “Боаза“. 

Протестиращи от Стрелча: Евстатиев не е болен, ще искаме международна експертиза

http://frognews.bg/news_106516/Protestirashti-ot-Strelcha-Evstatiev-ne-e-bolen-shte-iskame-mejdunarodna-ekspertiza/

Лежащо болният Иван Евстатиев се обслужва сам. Видяхме го да си затваря вчера прозореца. Ако е зле, защо не е в интензивно отделение, попита риторично жител на Стрелча и допълни: Не вярваме в тази експертиза, ще искаме да се направи международна.

Второстепенната роля на основния лихвен процент в България

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/vtorostepennata-rolia-na-osnovniia-lihven-procent-v-bylgariia-210824/

При налични задължения към държавата или стар заем, обвързан с ОЛП, имате повод за радост, посочва Десислава Николова

„Балчик Къп” започва с мач на „Черно море”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549569

Футболният турнир "Балчик Къп” стартира днес. Участие в него ще вземат 8 отбора, сред които и „Черно море”. „Моряците” срещат днес от 14:30 ч. отбора на „Дунав”, а преди това в 12:30 ч. е мачът "Албена"- "Балкан". Всички участници в турнира: Група А: "Черно море", "Дунав" , "Балкан" (Ботевград) и "Интер" (Плачидол) Група Б: "Локомотив" (ГО), "Ботев" (Враца), "Черноморец" (Балчик) и "Септември" (Тервел)...

100 хиляди акаунта в туитър блокирани заради връзки с терористи

https://www.24chasa.bg/Article/5282868

Администраторите на социалната мрежа „Туитър“ са блокирали 125 хиляди акаунта на свои потребители заради връзки с „Ислямска държава“ и други терористични организации, предаде Интерфакс.
За издирването на въпросните профили от „Туитър“ са използвали специална технология. До въвеждането на мерките срещу терористичната пропаганда тази технология се еАдминистраторите на социалната мрежа „Туитър“ са блокирали 125 хиляди акаунта на свои потребители заради връзки с „Ислямска държава“ и други терористични организации, предаде Интерфакс. За издирването на въпросните профили от „Туитър“ са използвали специална технология. До въвеждането на мерките срещу терористичната пропаганда тази технология се е

Руснак остана без 3 900 евро след скандал с роден таксиджия

http://www.bnews.bg/article-147686

Шофьорът на таксито е арестуван и случаят се изяснява, но парите ги няма

Извънредно положение в Пуерто Рико заради зика

http://america.actualno.com/izvynredno-polojenie-v-puerto-riko-zaradi-zika-news_522314.html

Губернаторът на Пуерто Рико Алехандро Гарсия Падиля обяви извънредно положение в здравеопазването заради разпространението на вируса зика, предаде Ройтерс. На острова са установени и потвърдени 22 случая на заразяване с вируса зика. Според министерството на здравеопазването сред тях има бременна жена. При заразяване на бременни жени с вируса зика има опасност от вродена малформация на новородените, предаде БГНЕС. Властите съобщиха, че всяка седмица ще обявяват всички случаи на заразяване със з

Внукът на Талев: В Македония са издали „Железният светилник” и „Преспанските камбани” на техен език

http://pik.bg/внукът-на-талев-в-македония-са-издали-„железният-светилник”-и-„преспанските-камбани”-на-те-news480995.html

Внукът на Талев: В Македония са издали „Железният светилник” и „Преспанските камбани” на техен език

Преди няколко дни мои братовчеди от град Прилеп ми изпратиха снимки, от които аз разбрах, че в Македония са издали „Железният светилник” и „Преспанските камбани”. Ясно е, че „Гласовете ви чувам” няма да я издадат, защото съдържанието ѝ не е изгодно на техните лъжи.

Книгите са преведени на този сърбомански език, който дядо ми никога не е признавал. Това каза Климент Талев, внук на известния български писател Димитър Талев, предаде "Фокус".

„Историята е малко по-стара. През 2001 година, познати на моя баща му изпратиха писмо, че книгата „Илинден” е преведена на македонски език без неговото знание и я продават чак в Австралия. Баща ми написа едно писмо до Агенцията по авторските права, но му отговориха, че щом се касае за друга държава, трябва да си наеме адвокат от България, адвокат от Македония и да си защитава правата там”, посочи Климент Талев.

По думите му, имайки предвид законодателството в Македония, подобно действие е безсмислено. Той уточни, че при издаването на книгите има липсващи текстове. „Казаха ми, че местата, на които Султана говори за българщината, са премахнати. Аз не съм го виждал, така ми е предадено, но сигурно е така”, коментира още Климент Талев.

Няма да има задължителна военна подготовка за момчетата

http://www.moreto.net/novini.php?n=312897

Във връзка с публикации в медиите за промени в Закон за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ) уведомяваме, че в Министерството на отбраната в момента тече процес на обсъждане на изменения на закона. В тях не се предвижда провеждането на задължителна военна подготовка.

Съдебни процедура бавят тунела под Шипка, не пари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549572

Държавата окончателно се отказва да строи 15 км тунел под Кресненското дефиле като част от автомагистрала "Струма". Преди експертите да обявят причините за отказа да се строи пътното съоръжение – сеизмичната зона и нарушаване на екологията в района, където трябва да бъде изградено, то беше определено като най-дългия и най-скъп тунелен път в Европа. Вицепремиерът Томислав Дончев отговаря пред Минка Минчева, репортер на вестник "100 вести" за тунела под връх "Шипка": "Министерски съвет вече е взел решение за строителството на тунела, като в същот...

Гражданин взриви Фейсбук с отворено писмо до Борисов: Г-н премиер, защо нарушавате Конституцията?

http://www.bnews.bg/article-147685

Не би било лошо един ден да седнете заедно с министрите си и да обсъдите реалността, да я погледнете в очите тая действителност, пише в писмото до премиера.

Пешеходец загина на място във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282847

Кола блъсна пешеходец късно снощи във Варна. Инцидентът е станал на бул. "Цар Освободител" около 20.45 ч., съобщиха от полицията в града, предава "Фокус".
30-годишен водач на лек автомобил ударил човека, който е пресичал пътното платно на нерегламентирано за това място. Пешеходецът е загинал на място.
Кола блъсна пешеходец късно снощи във Варна. Инцидентът е станал на бул. "Цар Освободител" около 20.45 ч., съобщиха от полицията в града, предава "Фокус". 30-годишен водач на лек автомобил ударил човека, който е пресичал пътното платно на нерегламентирано за това място. Пешеходецът е загинал на място.

Стачката на границата блокира транс-европейски коридор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IsY45KThJXY/

Не е блокиранa просто границата между България и Гърция, блокиран е транс-европейски коридор, за което сезирахме ЕК и Кабинета на комисаря Виолета Булц, обяви пред Нова телевизия министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

По думите му, ситуацията на границата с Гърция е извънредна. „Случвало се е и преди по това време на годината да се блокира границата по същия начин от недоволни фермери. Към последните часове информацията е, че до 03.00 са пропускани от двете страни тежкотоварни автомобили, над 100 ТИР-а са преминали двупосочно през границата. След 03.00 отново е била затворена, а леките автомобили не са били ограничени при преминаването си”, каза още министър Московски.

Според него много трудно се е получила среща с официални представители на властта в Гърция. „Положихме максимални усилия и успяхме да разговаряме с областния управител на град Серес. Това, което каза той е, че стачката е извън рамките на техния закон и те нямат контрол над ситуацията. Официалните власти не могат по никакъв начин да го контролират. След като ми беше обяснено това, аз помолих да ми уреди среща с протестиращите”, добави министърът на транспорта. По думите му, има два основни проблема, които трябва да се разрешат.

„На първо място трябва да се обезпечи колоната от гръцка страна, защото от българска страна е направена изключително добра организация. Осигурена е дежурна линейка и пожарна, достатъчно храна, вода и химически тоалетни. От гръцка страна за съжаление това не беше направено. Преди 2 дни е бил направен апел към гръцкия Червен кръст да бъде осигурено това, който не се е отзовал. Ние имаме готовност от българска страна, ако от гръцка страна не се организират, да пуснат нашите колеги от българска страна да доставят необходимата вода и храна”, уточни министър Московски.

Според него ако днес гърците не успеят да се организират, ще дадат възможност на българските екипи да доставят храна, вода и химически тоалетни ако е необходимо. „Ако някой бедства или има риск за това, това е колоната от гръцка страна. Второто нещо, за което настоявахме категорично е, при положение че не може да спрат тези стачни действия, да се приеме график, при който да не се допуска минаването на границите на търпимост. Аз заварих вчера 10 км опашка от българска страна, а от гръцка беше 7 км”, каза още министърът. По думите му, в колоната, която вчера е била образувана на ГКПП „Кулата”, поне половината от тежкотоварните автомобили са били полски, унгарски, чешки и румънски. „Това не е двустранен проблем само на нашите две държави”, добави министър Московски.

Към този час продължава да е затворен за тежкотоварни автомобили ГКПП „Кулата-Промахон”, очаква се около 11.00 часа пунктът да бъде затворен и за леки автомобили, каза пред “Фокус” Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Спирането на леките автомобили може да бъде за 24 часа, което ще доведе до още по-големи задръствания, каза Арабаджиев.

По думите му, опашката от камиони и от двете страни в момента е по около 8 км. Между 0.00 и 3.00 часа през нощта са би пропуснати по 120 товарни автомобила от двете страни и границата е била затворена отново, въпреки договорката, че ще се пропускат автомобили през цялата нощ, за да се изчисти опашката, каза Арабаджиев. Вчера фермерите са разговаряли с нашия министър на транспорта Ивайло Московски. Той е настоял пред заместник-префекта на Централна Македония за област Серес, Гърция, Йанис Моисядис да се положат усилия от гръцка страна за осигуряването на елементарни битови условия за нашите превозвачи – химически тоалетни, вода и храна. Но ситуацията досега не е по-добра, каза Арабаджиев. Нашите превозвачи вече смятат, че има тенденциозно отношение към тях, цитира Кросс.

Това показва и досегашният преглед на ситуацията, посочи Арабаджиев. „Те имаха национален протест, но вече нещата излизат извън контрол. Вече стачка няма, другите пунктове откъм Турция са отворени, единствено този на „Кулата -Промахон” остава затворен”, каза Арабаджиев. По думите му, всичко това навява на мисълта, че чрез извиване на ръце и показване на мускули точно на тази граница, те търсят повече внимание. От Съюза на международните превозвачи са предупредили нашите водачи на камиони да бъдат търпеливи, за да не се стигне до ескалация на напрежението.

Ако заплатите януарските си сметки за парно до 7 март получавате 5% отстъпка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549568

"Топлофикация-Габрово" ЕАД уведомява своите абонати, че заплащането на сметките за м. януари започва от 08.02.2016 год. на двата инкасаторски пункта. Работното време на пунктовете е от 08:00 до 13:00 часа и от 15:00 до 18:00 часа. Абонатите, които платят януарските си сметки на каса до 07.03.2016 год. ще получат 5% отстъпка.  ...

Не очаквам закриване на болнични легла, заяви д-р Райчинов

http://pik.bg/не-очаквам-закриване-на-болнични-легла-заяви-д-р-райчинов-news480988.html

Не очаквам закриване на болнични легла, заяви д-р Райчинов

Новата здравна карта е работена наистина по стандарти и цифри. Много по-голям е дефицитът в България. Всяка болница според полазаните резултати и ниво на компетентност, ще може да сключи договор с НЗОК. Това коментира по Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

„Не очаквам да има закриване на легла. Имаме две пътеки за продължително лечение. Има много болни с хронични заболявания, които периодично влизат в болница. От тази година тези хора ще могат да бъдат лекувани”, уточни той.

Бившият здравен министър от правителството на Иван Костов Илко Семерджиев допълни, че здравна карта има от 1999 година и всеки, който би желал може да я види, тъй като е публикувана в Държавен вестник.

„Новата здравна карта е едва ли не нож, с който трябва да се режат излишъци. Имаме функционална непропускливост и структура, която се получава от съкращаването на легла, включително и лекари”, коментира още той.

14 загинаха, стотици са ранени след труса в Тайван

http://www.vesti.bg/sviat/azia/14-zaginaha-stotici-sa-raneni-sled-trusa-v-tajvan-6049566

Земетресението с магнитуд 6,4 нанесе сериозни щети на поне пет големи сгради в 1,8-милионния град Тайнан, който пострада най-тежко при труса

13 загинаха, стотици са ранени след труса в Тайван

http://www.vesti.bg/sviat/azia/13-zaginaha-stotici-sa-raneni-sled-trusa-v-tajvan-6049566

Земетресението с магнитуд 6,4 нанесе сериозни щети на поне пет големи сгради в 1,8-милионния град Тайнан, който пострада най-тежко при труса

11 загинаха, стотици са ранени след труса в Тайван

http://www.vesti.bg/sviat/azia/11-zaginaha-stotici-sa-raneni-sled-trusa-v-tajvan-6049566

Земетресението с магнитуд 6,4 нанесе сериозни щети на поне пет големи сгради в 1,8-милионния град Тайнан, който пострада най-тежко при труса

Земетресение в Тайван, има жертви

http://www.vesti.bg/sviat/azia/zemetresenie-v-tajvan-ima-zhertvi-6049566

Земетресението с магнитуд 6,4 нанесе сериозни щети на поне пет големи сгради в 1,8-милионния град Тайнан, който пострада най-тежко при труса

Петима убити и над 300 ранени след труса в Тайван

http://www.vesti.bg/sviat/azia/petima-ubiti-i-nad-300-raneni-sled-trusa-v-tajvan-6049566

Много сгради са рухнали или са частично повредени в град Тайнан, който е най-тежко пострадал от труса с магнитуд 6,4

Илко Семерджиев: Пагубно се управлява здравното ведомство

http://frognews.bg/news_106515/Ilko-Semerdjiev-Pagubno-se-upravliava-zdravnoto-vedomstvo/

Страдаме от дефицит на памет. Здравна карта има от 1999 година и всеки би могъл да я види. Тогавашната здравна карта имаше своя индикативен характер. Сегашната има друг характер и едва ли не е нож, с който трябва да се реже там, където има излишъци на кадри, обясни бившият здравен министър Илко Семерджиев по НТВ.

Обезвредиха запалителен пакет, изоставен в супермаркет в Търново (снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/5282845

Съмнителният багаж, изоставен в супермаркет във Велико Търново на метри от полицията, бе успешно обезвреден от служители на СДОТО около полунощ в петък.
Заплахата отцепи за около 5 часа централната част на Велико Търново, вдигна на крак цялата полиция и предизвика спешна евакуация на десетки обитатели на апартаменти над търговския обект,Съмнителният багаж, изоставен в супермаркет във Велико Търново на метри от полицията, бе успешно обезвреден от служители на СДОТО около полунощ в петък. Заплахата отцепи за около 5 часа централната част на Велико Търново, вдигна на крак цялата полиция и предизвика спешна евакуация на десетки обитатели на апартаменти над търговския обект,

В ефир: Калин Терзийски надига бутилка вино в 10 сутринта

http://petel.bg/V-efir--Kalin-Terziyski-nadiga-butilka-vino-v-10-sutrinta__144024

кадър: Нова тв Писателят и бивш психиатър Калин Терзийски надигна бутилка вино в 10 сутринта в ефира на Нова телевизия. Той се опита да ...

Кражбите на винетки продължават (снимка)

http://pik.bg/кражбите-на-винетки-продължават-снимка-news480986.html

Кражбите на винетки продължават (снимка)

Пореден случай на опит за кражба на годишна винетка от автомобил, разказва Нова телевизия.

Георги Георгиев е изпратил в Нова телевизия снимка на повреденото стъкло на автомобила.

Преди 2 дни в Хисаря 3 коли осъмнаха с изрязани винетки от челните стъкла.

Привикаха Стилиян Петров в съда, карал с превишена скорост

https://www.24chasa.bg/Article/5282829

Бившият български национал Стилиян Петров е бил хванат да шофира с превишена скорост и е трябвало да се яви в съда в Лимигстън, пише Бившият български национал Стилиян Петров е бил хванат да шофира с превишена скорост и е трябвало да се яви в съда в Лимигстън, пише "Ковънтри Телеграф". Стенли бил спрян от катаджии заради превишена скорост на 30 април 2015 г., като обяснил, че бърза, за да прибере синовете си след мач. В съда станало ясно,

Търси се ново туристическо лого на България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XM6ajBFfrog/

logoМинистерство на туризма обявява конкурс за ново лого на България. За разлика с предния опит по времето на първия кабинет на Бойко Борисов, сега в проекта ще участват Националната художествена академия (НХА) и Съюза на българските художници (СБХ). В конкурса ще могат да участват всички желаещи, а проектите ще се приемат до 4 април 2016 г., съобщиха от пресцентъра на министерство на туризма.

От ведомството посочват, че общонационалният конкурс цели да доразвие бранд стратегията на България и да реализира необходимата устойчивост при изпълнение на европейския проект за разработване на стратегия за бранд България, приключил през 2013 г. Този проект включваше и разработването на туристическо лого на страната ни. Предложената финална графична визия обаче не получи обществена подкрепа и не беше възприета като официален туристически символ на България. Въпреки това останалите дейности, които са били одобрени, се използват и към момента – бранд стратегията, извършените анализи, авторската музика, слоганът – „Открий и сподели“ на български и „A Discovery to Share“ на английски език. Според министерството с инициирането на националния конкурс ще се отговори не само на художествените и професионалните критерии за такъв продукт, но и на обществените нагласи.

Конкурсът ще премине в два основни етапа. По време на първия етап професионално жури ще разгледа получените предложения и ще селектира най-добрите проекти – финалисти, като журито ще се състои единствено от представители на НХА и СБХ.

Избраните проекти в „късата листа“ ще бъдат представени на обществеността, след което ще се пристъпи към втория етап на състезанието, когато широко жури, в което ще бъдат включени представители на медиите, туристическия бизнес, рекламните и PR агенции, маркетолози – ще направи финален избор на най-добрия идеен проект за туристическо лого чрез тайно гласуване.

Сред основните изисквания за изработване на проект за лого на България са предложенията да са съобразени със слогана „Открий и сподели“ и „A Discovery to Share“. В предложенията трябва задължително да се съдържа думата „България“ за варианта на български и „Bulgaria“ за варианта на английски език, като допълнителни графични знаци и символи могат да присъстват в логотипа по преценка на автора. Графичният образ трябва да се отличава с яснота и лаконичност, а всяко предложение да се предоставя в два варианта – цветен и черно-бял.

След като професионалното жури направи своя избор, „късата листа“ с проекти за лого на България ще бъде публично оповестена. В продължение на една седмица българската общественост ще може да се запознае с избраните от тясното жури графични концепции. Целта е да се даде публичност на инициативата. Финалният етап от конкурса ще приключи до края на април, когато широкото жури от 15 души с представители на медии, бизнеса, маркетинг и комуникационни специалисти ще избере финалното туристическо лого на България от класираните от професионалистите проекти.

Председател на журито е проф. Божидар Йонов,а членове: доц. д-р Кристина Борисова (шрифт и калиграфия, НХА), Теодор Лулчев (графичен дизайн, НХА), проф. д-р Николай Младенов (ръководител на рекламно-информационна дейност, НХА), проф. Георги Янков (плакат и визуална комуникация, НХА), Любен Генов (председател на СБХ), Димитър Трайчев (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн) и доц. д-р Стефан Серезлиев (преподавател по графичен дизайн, зам. -председател на Българската академична асоциация по комуникации). Опитът и творческият рефлекс на тези доказани в своята област имена, ще са гарант за качествено отсяване на проектите и за успешно преминаване към следващия етап от конкурса, посочват от ведомството.

През "Кулата" и "Илинден" не се пропускат камиони, има опашки

http://pik.bg/през-кулата-и-илинден-не-се-пропускат-камиони-има-опашки-news480985.html

През "Кулата" и "Илинден" не се пропускат камиони, има опашки

Протестиращите гръцки фермери на пунктовете "Кулата - Промахон" и "Илинден - Ексохи" продължават да не пропускат тежкотоварни автомобили през двете ГКПП-та. Това съобщиха от Гранична полиция.

На "Кулата" опашката от чакащи ТИР-ове продължава да е 10 километра. На другия граничен пункт също се е образувала колона с дължина 1 километър.

Валежите спират, предимно ясно време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549566

Сутринта почти над цялата страна ще се установи предимно ясно време. Минималните температури ще са предимно между минус 4 и 1 градуса, съобщават от НИМХ-БАН. През деня ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще стихне. Максималните температури ще са между 4 и 9 градуса. В област Габрово максималните температури ще бъдат плюс 1-2 градуса. По морския бряг ще бъде слънчево. Ще духа до умерен, временно и силен северен вятър. Максималните температури ще са 3 - 4 градуса, вълнението на морето ще е...

Дядо от Берковица: Ще пукна, ако трябва да ме карат чак до болницата в Монтана

http://frognews.bg/news_106514/Diado-ot-Berkovitsa-SHTe-pukna-ako-triabva-da-me-karat-chak-do-bolnitsata-v-Montana/

Хората в Берковица се вдигнаха на бунт в защита на болницата си. По новите правила на МЗ тя трябва да бъде закрита. От там са категорични, че лечебното заведение може да се самофинансира . Кметът на града е категоричен, че няма да се съгласят с нечие чиновническо решение от София.

Слънцето се завръща за уикенда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549565

Времето в Източна България в събота ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен, преди обяд по крайбрежието и временно засилен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са от 2 до 7 градуса, за Варна - около 5 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, а температурата на морската вода – около 7 градуса. Слънчево ще бъде времето и в неделя, като температурите ще останат без значителна промяна.  ...

Проф. Никола Александров: Домашната ракия е опасна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282028

- Проф. Александров, има ли начин човек да разбере, че употребява фалшив алкохол, а не истински?
- Ако става въпрос за метилов алкохол, не би могъл да разбере. По вкус, мирис или каквито решите вие физически качества метиловият не се различава от етиловия, който всъщност става за консумация.
Прочетох на различни места,
- Проф. Александров, има ли начин човек да разбере, че употребява фалшив алкохол, а не истински? - Ако става въпрос за метилов алкохол, не би могъл да разбере. По вкус, мирис или каквито решите вие физически качества метиловият не се различава от етиловия, който всъщност става за консумация. Прочетох на различни места,

Пешеходец загина снощи на варненски булевард

http://www.moreto.net/novini.php?n=312894

Пешеходец загина късно снощи на варненски булевард, след като бе пометен от автомобил. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът станал около 20.45 часа на булевард "Цар Освободител" преди кръстовището с булевард "Христо Смирненски".

Депутати поискаха вето върху Закона за обществените поръчки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/y86IU5So15A/

Да се наложи частично вето върху определени текстове в новия Закон за обществените поръчки. Това поискаха от президента депутати от различни парламентарни групи. Законът бе приет окончателно на 2 февруари. Според народните представители в закона “се запазват механизмите за злоупотреба с публични средства в полза на олигархични кръгове за сметка на малкия и средния бизнес”.

Под искането до момента застават представителите на Гражданския съвет в Реформаторския блок – Мартин Димитров, Петър Славов и Гроздан Караджов, Методи Андреев – от Гражданската квота на ГЕРБ, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и бившият социалист, сега независим депутат – Георги Кадиев. Те бяха сред основните критици по време на дебатите в пленарна зала на правителствения законопроект, внесен от ресорния вицепремиер Томислав Дончев, пише Econ.bg Народните представители призоваваха държавния глава да упражни правата си по чл. 101 от Конституцията и да върне закона за ново обсъждане в пленарна зала.

“Новите правила са приети без сериозен дебат и при граничен кворум за валидност. Най-голямо безпокойство будят текстовете, свързани със запазването на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като квази съдебна инстанция, независимо от добре развитата система на първоинстанционните административни съдилища; даването на свръхправомощия на председателя на КЗК във връзка с контрола за законосъобразност пред комисията по жалби срещу обществени поръчки; допускането до участие в обществени поръчки на лица, които са осъждани за престъпления с висока степен на обществена опасност; неприлагането на закона от публични възложители за придобиване и продуциране на материал за предавания, предназначен за аудио-визуални медийни услуги и други текстове”, посочват като мотиви народните представители.

Според тях тези аргументи дават сериозни основания за опасението, че новоприетия закон “в някои свои части, показва редица слабости и ще се превърне инструмент за злоупотреби с публични средства и корупционни практики”.

Народните представители предупреждават, че ако Законът за обществените поръчки остане действащ в този вид, най-вероятно ще бъде критикуван в следващия мониторингов доклад на ЕК за напредъка в борбата с корупцията.

Евростат: Всеки пети българин до 30 г. живее в мизерия

http://pik.bg/евростат-всеки-пети-българин-до-30-г-живее-в-мизерия-news480984.html

Евростат: Всеки пети българин до 30 г. живее в мизерия

Около 20 процента от младите българи във възрастовата група 15-29 години /или всеки пети млад човек у нас/ живее в недобри или тежки жилищни условия, отчита доклад на Евростат за качеството на живот сред младите хора в ЕС през 2013 г. За сравнение - през посочения период у нас броят на жилищата е бил около 4 милиона, а младите хора в тази възрастова категория /15-29 години/ са били около 1,3 милиона.

Според европейската статистика около 7,7 на сто от младите хора в ЕС във възрастовата категория 15-29 г. са били в подобна ситуация на недобри жилищни условия.

Най-зле в това отношение са били младежите в Румъния - там около 30 на сто /почти всеки трети млад румънец/ са били принудени да живеят в тежки жилищни условия. Следват Унгария, Латвия и България - по около 20 на сто. В най-комфортни жилищни условия за посочения период са живели младите хора във Финландия, Белгия, Малта и Кипър - едва около 2 на сто от младежите там са изпитвали битови проблеми в жилищата си.

Под термина "недобри или тежки жилищни условия" Евростат разбира липсата най-малко на един от следните компоненти в жилището - тоалетна, вана, душ, покрив, самостоятелен кът за почивка и работа, както и пренаселени помещения. По показателя "пренаселеност в домакинството" - отново Румъния е с най-висок дял на млади хора, които живеят в условия на свръхнаселеност в жилищата - близо 70 процента от младото население до 30 г. в северната ни съседка.

По "пренаселеност в домакинството" за младите хора следват Унгария - 62 процента, България - 60 процента и др. По този показател най-комфортно са живели младите хора в Белгия, Малта, Кипър и Ирландия - едва около 2 на сто от младежите там са били притеснени откъм претовареност в домакинствата. Европейската статистика отчита, че има пряка връзка и взаимозависимост между рисковете за бедност и показателя "пренаселеност" за младите европейци - около 20 на сто от младежите на възраст 15-29 г. в ЕС попадат едновременно и в тези две категории.

В ЕС през 2013 г. е имало около 90,6 милиона млади хора на възраст 15-29 години, което е около 17 процента от цялото население, отчита Евростат. За младите хора, точно както за населението като цяло, качеството на жилищните условия е от ключово значение както за стандарта на живот и благополучие, така и елемент на социалното включване.

Според Евростат жилищните условия са включени в рамките на показателите, свързани с материални лишения, а в стратегията на ЕС за "Европа 2020" е записано, че една от основните цели е: "премахването най-малко от 20 милиона души на риска от бедност и социално изключване".


200 млн. жени по света са станали жертви на обрязване през 2015 г.

https://www.24chasa.bg/Article/5282819

През 2015 г. около 200 млн. момичета и жени в 30 държави по света са станали жертви на обрязване. Това се казва в доклад на Детския фонд на ООН, публикуван в навечерието на Международния ден за нулева толерантност към гениталното осакатяване на жените, отбелязван ежегодно на 6 февруари, пише британското седмично издание The Week.През 2015 г. около 200 млн. момичета и жени в 30 държави по света са станали жертви на обрязване. Това се казва в доклад на Детския фонд на ООН, публикуван в навечерието на Международния ден за нулева толерантност към гениталното осакатяване на жените, отбелязван ежегодно на 6 февруари, пише британското седмично издание The Week.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване