01/04/11 11:37
(http://ruslantrad.com/)

Кибервойната в Тунис се разрасна

Снимка: AFP

Тъй като бунтовете в Тунис продължават без изглед за спиране, битката за информация се разгорещи в Интернет. Вчера имаше няколко сигнала от Facebook, за спрени страници на активисти, след “докладване”, както и за хакнати имейл акаунти, най-вероятно от режима, а потребителите на Yahoo! се оказаха най-уязвими.

В сайта nawaat са пуснали технически насоки за защита срещу нападения. В сайта на тунизийската Пиратска партия бе съобщено, че ще бъде организирано разпространение на USB-та, съдържащи програмата Tor (за анонимност) за студентите в Тунис.

Призив за действие на хакери в Тунис.

Тунизийското правителство се счита за световен лидер в областта на интернет цензурата и лесно може да блокира достъпа на Facebook от всички страни, ако реши да го направи. Може би са сметнали, че такава мярка ще е много непопулярна и може да разпали още повече протестите, затова насочват действия към отделни хора, враждебни на режима.

Властите редовно блокират достъпа до сайтове, които публикуват критични статии за режима на Бен Али. Например, според потребител на Twitter, тази статия е била блокирана в Тунис за повече от 10 минути, нищо, че е от швейцарски сайт.

Паралелно с правителствените атаки, анонимната група от хакери, известни като Anonymous, продължава да атакува сайтове, свързани с правителството (за което вчера писах). По въпроса може да видите и публикация на Al Jazeera.

При проверка тази сутрин, тези интернет страници все още бяха извън строя:

Al Jazeera засега е единствена голяма телевизия, която отразява ден по ден събитията в Тунис, заради което попадна под критиката на правителството в Тунис. Телевизията бе обвинена в “непрофесионализъм” и, че използва “ненадеждни” източници (т.е. не от правителството). Поради автогола на правителството да спре всякаква информация, единствените канали за информация са наистина активистки сайтове и материалите, които те пускат.

Twitter потребители съобщават за демонстрации в няколко населени места в Тунис вчера, но подробностите са оскъдни. В nawaat бяха публикувани видео клипове на два студентки протеста (тук и тук). Съобщава се за гладна стачка на синдикалисти в Редейеф.

Адвокатската колегия обяви, че ще имат стачка на 6 януари.

В същото време египетският външен министър пристигна в Тунис за дискусия на тема “Основни въпроси от взаимен интерес”. Махмуд Абас също започна официално посещение .

Прочетете също:

Публикувана на 01/04/11 11:37 http://ruslantrad.com/?p=7238
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване