10/10/11 06:00
(http://patepis.com/)

Пътуване до Орбетело и Нарни, Италия

Днешният ни италиански пътепис ще бъде отново посветен на неизвестните места в Италия. Това ще бъдат Орбетело и първообразът на Хрониките на Нарния – градчето Нарни. Янита ще ни ги покаже.  Приятно четене:

Орбетело

е морски град, намира се в провинция Гросето и е част от известния с красотата си италиански регион Тоскана. Прегърнат от две лагуни на изток и запад, градът е очарователен, може би това е и причината да бъде сред любимите и предпочитани морски курорти. И не само: в близост се намира един от големите национални природни резервати в Италия.  

Плажът на Орбетело, Италия

  Всъщност, ако сте решили да пътувате до Монте Арджентарио, то непременно посетете Орбетело. Районът е много оживен, особено през лятото, когато пясъчните плажове са претъпкани от хора.  

Плажът на Орбетело, Италия

 

Историята на града

се повтаря с тази на много други в Италия: основан от етруски, от 280 година включен в територията на Римската империя и разпознаваем в исторически документи с имената Orbetellum или Orbitellus. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   Запазена е част от крепостната стена, която е изградена през 16 век. Покровител на градът е Св. Биаджо. Жителите на Орбетело отбелязват празникът на светеца с шествие по улиците на града.  

Плажът на Орбетело, Италия

  Ако попитате местните жители за интересните места в града, те ще ви препоръчат да посетите аквариумът, археологическият музей или музеят на селското стопанство, както кино или един куп ресторантчета, подредени по цялото протежение на

централната улица Corso Italia.

И наистина, улицата се оказа оживена и шумна, но пък ни отведе до голям паркинг, от който се откриваше красива панорама към морето. И точно там се стъписахме от красотата на една вятърна мелница, която сякаш бавно се носеше по повърхността на водата към далечните къщи на отсрещния бряг.  

Вятърна мелница – Орбетело, Италия

 

Испанската мелница

е построена от рибарите, живеещи в Порто Ерколе и Орбетело. Мястото й във водата осигурявало винаги добър вятър, а житото се пренасяло с лодки до нея. През средновековието мелницата е реставрирана и използвана от испанските заселници по тези земи. От там носи и името си- Испанската мелница (Mulino Spagnolo). Тя е единствената мелница в стар стил в региона. До мелницата не може да се достигне, доста отдалечена е от брега, но може да се снима от всякакви ъгли от парка, който се намира от едната й страна, или от моста, който отвежда за полуострова Монте Арджентарио. Нощем мястото е също красиво, осветено от лампи (предполагам с матирано стъкло), поставени ниско долу в основата на мелницата, каквото е обичайното за много от осветените обекти в Италия.  

Испанската мелница – Орбетело, Италия

  Ако от Орбетело отпътувате на изток през Тускания, Витербо и Орте, в тази част на централна Италия ще откриете

Нарни

Това е град в провинция Терни, област Умбрия.

 

Нарни, Италия

  Античното име на града е Нарния. То е послужило за название на измисления свят на Клайв Стейпълс Луис в "Хрониките на Нарния". Предполагам, че всеки си спомня поредицата от детски книги, разказващи за историята на приказната страна Нарния, или поне филмът по сценарий от същите книги.  

Нарни, Италия

  Нарни е основан е през 299 година пр. Хр. Първата информация за живот на този хълм, на който е разположен градът, датира от 600 години пр. Хр. В 299 година пр. Хр. вече съществува римската колония Нарния, а през 233 пр. Хр. се споменава и първата улица в града – Виа Фламиня. Със самостоятелно управление градът се записва в историята в 90 год. пр. Хр., а своята независимост е извоювал едва през 11 век.  

Нарни, Италия

  Един от известните хора, родени в Нарни, е и римският император Нерва. През 1527 година се създава градската библиотека в Нарни. Сред градските забележителности е и Общинският палат, който е построен през 1273 година, както и красивият фонтан на площада пред него, построен през 1303 година.  

Нарни, Италия

 

Покровител на Нарни е Св. Джовенал,

празникът му се отбелява през месец май. През 4 век върху гроба на светеца в града е съградена църква, а през 9 век тя е реконструирана в катедрала в стил на старата римска архитектура.  

Нарни, Италия

  Такъв е Нарни, разбира се без следа от приказният свят на Клайв Стейпълс Луис, но пък разказващ своя приказка. Тесните стръмни улици в старата част на града са типични за всеки италиански град с хилядолетна история.  

Нарни, Италия

  В Нарни предлагат едно от

най-добрите кафета в цяла средна Италия,

казват: защото го смесвали на място. Цената е 60 цента за кафе и 80 цента за капучино. Опитайте кафето в Нарни и ароматът му не бихте забравили никога.  

Кафе от Нарни, Италия

Автор: Янита Николова Снимки: авторът   Други разкази свързани с Тоскана – на картата: Още пътеписи от близки места:
  1. Пътуване до Mонтефиасконе и Таркуиния, регион Лацио, Италия
  2. Пътуване до Капраника и Сутри, регион Лацио, Италия
  3. Пътуване до Орвието, регион Умбрия, Италия
  4. Пътуване до Питилиано, регион Тоскана, Италия
  5. Пътуване до Баньореджо (регион Лацио, Италия)
  6. Пътуване до Каподимонте, регион Лацио, Италия
  7. Пътуване до Сатурния, регион Лацио, Италия
  8. Пътуване до остров Елба в Тиренско море (Италия)
  9. Из църквите и манастирите на Гърция и Италия(2): Бари и Корфу
  10. Пътуване до Рим по стъпките на любовта: Мостът Милвио и площад „Испания“
  11. Рим – пътуване из древността (9): Римският Форум – продължение и съвети за пътуване до Рим
  12. Tридесетина хубави дами без мъже в Италия (1)
Публикувана на 10/10/11 06:00 http://patepis.com/?p=26481
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване