02/29/12 09:35
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 35

Пламен Асенов

29. 02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Плевнелиев се направи на як

Почти всички медии днес анализират изказването на президента Росен Плевнелиев, че Парламентът не може да контролира Президента, като заявка за известна еманципация от ГЕРБ и лично от Бойко Борисов.

Може и да е така, а може и да е просто грешка – изказването, не тълкуването му, защото тълкуването, общо взето, няма как да бъде сгрешено генерално, може само в детайлите. Още повече, думите бяха казани веднага след среща с лидерите на БСП, а това, както винаги, допълнително налива вода в мелницата на подозренията и гаданията по темата.

Дори да приемем обаче, че грешка няма и президентът съвсем съзнателно използва случая, за да покаже колко напред вече се намира в списъка „кой кой е в България”, то трябва да се отбележи, че грешка все пак има. Защото твърдението на Плевнелиев, че Парламентът не може да контролира Президента, не е факт. В Конституцията са заложени механизми за контрол както в едната посока, така и в другата – президентът има право на вето върху законодателните решения, Парламентът има възможност да инициира свалянето на президента чрез процедурата, позната в цивилизования свят като импийчмънт.

Това са фактите. Друг е въпросът дали и доколко тези конституционни механизми са ефективни, работещи, лесни или трудни за реализация и така нататък. Но балансът на властите е една от характерните особености, които стоят в сърцето на демократичните общества и, поне на книга, той съществува дори в България.

Да, бе, колеги, извинявайте, но малко ще ви поправя – не „конкуренция” между властите, както повечето пишете днес, а баланс. Което означава – взаимен контрол. Защото, помислете си – ако имаше истинска конкуренция между властите, щяхме да живеем в света на „Том и Джери”, свят много смешен отстрани, но изключително болезнен отвътре. Е, не че пак не живеем в нещо подобно, но то е поради други причини.

„Поевтиняването” на лекарствата ще го платят пациентите

Това заглавие не е мое, граждани, а на колегите от в. „Сега”. Просто много ми хареса и реших да го цитирам изцяло. Още повече – то прекрасно обяснява някои характерни особености на мястото и времето, в което живеем.

А иначе по темата за лекарствата, лекарствената политика, НЗОК и подобни тути кванти нямам какво повече да добавя, защото всичко, което имам за казване е прекалено нецензурно, а, както знаете, аз се съобразявам с правилата за обществено приличие дори в личния си блог.

Бонуси за чиновниците и чиновници за бонусите

Както вероятно помните, граждани, преди няколко дни имах удоволствието да споделя  подозрението си, че Виолета Николова, прочутият шеф на Агенцията по вписванията, сигурно е работела денонощно, за да заслужи големите бонуси, получени през  миналата година. Е, вярно, малко съм сгрешил, при това и в двете посоки. Оказа се, че бонусите са още по-големи – не 48, както се знаеше, а 73 хиляди лева. Но за сметка на това пък тя е работила малко по-малко от очакваното – само 18-20 часа на ден, както сама си признава.

Простете ми грешката, трябваше да предвидя, че човек има нужда и от малко сън, та да изкара такива пари. Иначе ако работи наистина денонощно, на третия ден вече няма да може да работи, а за три дни 73 хиляди бонус не се дават, дори когато си чиновник в България и сам си ги даваш.

Много глупости успя да наговори тази жена на нарочната пресконференция, която свика, а после и по телевизията. Не знам защо е решила, че подобни изяви ще и донесат разбиране и съчувствие от страна на българското общество. Голяма грешка, която лесно можеше да избегне. Просто с малка част от парите, които е изкарала само за една година, трябваше, преди да се зазъби от екрана, да си наеме ПР-специалист. Той щеше да я посъветва веднага да се скрие в миша дупка и зъб да не обелва публично по темата. Т`ва бонуси, къртовски труд, т`ва фрази като – никога не съм се корумпирала…..Ами да си плащаш сам заради факта, че никога не си се корумпирал, не е ли перфидна форма на корупция?

Трябваше да се скрие и да си мълчи, жената, защото онова, което всички видяхме на живо в нейно лице, всъщност е цялото ужасяващо лице на административната система в България. Понякога е добре името ти да стане нарицателно и лицето ти да се превърне в символ, но не винаги. Зависи от това какво символизираш.

Цветя за Анджелина

Дженифър Анистън изпрати цветя на Анджелина Джоли за нейния режисьорски дебют. Учудвам се, че светските хроники го примат еднозначно. Поне доколкото видях, никой не обсъжда възможността това да е прикрита форма на замеряне. Е, с цветя, но все пак – жените понякога правят такива емоционални жестове, които остават неразбираеми за всички останали, освен за обекта на емоцията. Другата възможност е Джен да ревнува, но вече не Брад от Анджелина, а Анджелина от Брад, с други думи – една сутрин да се е събудила с новоосъзната сексуална ориентация. Има и още потенциал в клюката. Лошото е само, че, както се оказва, въпреки желанието си, аз не мога да изпратя цветя на нито една от двете, защото не им знам актуалните адреси.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване