ratio.bg – какво се случи след това

Беше невероятно!
Наистина, ужасно прекрасно беше, много се радвам колко голям интерес имаше и огромното разнообразие от всякакви хора.

Лекциите бяха чудесни, лекторите и ентусиазмът им прекрасен (единствената малка скоба беше, че професор Спасов беше направил лекцията си прекалено едностранна и макар да беше интересно, за хора, които са боси в антропологията, в един момент стана малко монотонно) и заразителен. Супер на организаторите и на сериозността, която беше показана. ;)

Повече такива събития трябва да има и е чудесно, че Ratio.bg върви към превръщането в периодично издание два пъти в годината.

И да, ок, ще се хвана да уча краснопис, приема се критиката.
От чудесните Изток-Запад пък получих Thinking Fast and Slow (изтеглиха ме от томболата), която беше така или иначе книгата на която бях хвърлила око. :)

До следващия път?

 


Filed under: култура уж Tagged: антропология, вампири, критично мислене, наука, физика, ratio.bg

ratio.bg – какво се случи след това

Беше невероятно!
Наистина, ужасно прекрасно беше, много се радвам колко голям интерес имаше и огромното разнообразие от всякакви хора.

Лекциите бяха чудесни, лекторите и ентусиазмът им прекрасен (единствената малка скоба беше, че професор Спасов беше направил лекцията си прекалено едностранна и макар да беше интересно, за хора, които са боси в антропологията, в един момент стана малко монотонно) и заразителен. Супер на организаторите и на сериозността, която беше показана. ;)

Повече такива събития трябва да има и е чудесно, че Ratio.bg върви към превръщането в периодично издание два пъти в годината.

И да, ок, ще се хвана да уча краснопис, приема се критиката.
От чудесните Изток-Запад пък получих Thinking Fast and Slow (изтеглиха ме от томболата), която беше така или иначе книгата на която бях хвърлила око. :)

До следващия път?

 


Filed under: култура уж Tagged: антропология, вампири, критично мислене, наука, физика, ratio.bg

Бойко трябва да се мобилизира и бързо да излезе от ситуацията

/Поглед.инфо/ Много е трудно подслушването да бъде организирано от структура, извън МВР. Това коментира пред Нова телевизия бившият шеф на 6-о управление на ДС Димитър Иванов. В същото време той поясни, че е възможно частни структури да са използвали бръмбарите.

Толкова харизматично ни управляваха, че не можем да се съвземем

/Поглед.инфо/ Скандалното в последния скандал с подслушванията е, че изпълнителната власт управлява съдебната и ако президентът не разбира това, то ние сме направили един погрешен избор. Това коментира пред Нова телевизия лидерът на „Гергьовден" Любен Дилов-син. Това е абсолютен шут в основите на демокрацията, категоричен бе той.

Чувал съм, че в МВР има структури за мокри поръчки

/Поглед.инфо/ Чувал съм, че в МВР има структури за изпълнение на мокри поръчки. Това заяви пред Нова телевизия бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Не съм циркаджия и няма да си изкарам децата и жената извън страната заради няма нищо. Имам съмнения, че може да се случи нещо и неслучайно съм си изкарал детето си от България, посочи той и добави, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изключително отмъстителен човек.

На никой пари няма да давам

/Поглед.инфо/ Държавата е фалирала. Това призна пред Сашо Диков бизнесменът Гриша Ганчев.

Покана за “Българиада – 2013″

„Българиада - 2013” ще се проведе от 7 до 16 май т.г. в България.

Българското злато отива в чуждите трезори

С помощта на правителството незнайни чужди концесионери продължават грабежа над българските ресурси. Великата договорка между държавата и канадците е, че ние ще взимаме 0.75 % от добитото злато! Може ли човек да си представи по-голям подарък за чужденците и по-голямо унижение за народа?!

Неговата борба

Схващайки властта като средство за тотален надзор, бившият вътрешен министър си е сглобил нещо като държава в държавата. Това го е направило особено самоуверен - до степен, че да си внуши пълна недосегаемост. Ако наистина се е клел в децата си с пълното съзнание какво е вършил, следва да говорим за удивителна безскрупулност и липса на морален компас. За способност да се стигне до опасни крайности, каквито дори не сме в състояние да си представим.

Възкресение Лазарево – Лазаровден

Възкресение Лазарево (Лазаровден) е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Лазар е бил приятел на Иисус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той e бил възкресен от Сина Божи. Христос казва „Лазаре, излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си. Лазаровден се празнува осем дни преди Великден и ден преди празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница).

Избирателите ще решат дали пътят на Борисов и Цветанов е приключил

/Поглед.инфо/ Избирателите ще решат дали пътят на Борисов и Цветанов в политиката е приключил. Това коментира пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов.

Очаквам още компромати от всякакво естество

/Поглед.инфо/ Очаквам още компромати от всякакво естество. Това коментира пред Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Атаката срещу лидера трябваше да дойде на по-късен етап. Никога не съм, очаквал някой да записва бившия премиер в дома му, добави той.

Писма от килията: Загрижените микрофони

Ето едно предложение към разчувстваните национални медии: Вместо да обикаляте страната надлъж и нашир, показвайки ни картината на геноцида, отидете в ателието на художествения колектив, създал "шедьовъра". На броени крачки от лъскавите ви студиа се намират министерствата на отбраната, на земеделието, на икономиката… Влезте в тях и ни покажете договорите за консултантски услуги. Показвайте ни всяка сутрин – министерство след министерство: Кои фирми печелят обществените поръчки? Кои физически лица стоят зад тези фирми? Кои са консултантите с милиони хонорари? Не ни осведомявайте само за жертвите, посочете имената на виновните, на алчните нечовеци, отговорни за геноцида.

Златоустова Света Литургия във всички епархии на БПЦ

/Поглед.инфо/ Българската православна църква прославя чудото на Възкресението на Лазар от нашия Господ и Спасител Иисус Христос днес.

Днес в София ще има ретро трамвай

/Поглед.инфо/ Синдикалният ретро трамвай, който преди около година, бе част от зрелищния хепънинг на КНСБ, „Младежки форум 21 век" и младежката организация на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) - КНСБ, тази неделя, 28 април 2013 г., отново ще кръстосва столичните релси на един от най-пъстрите български празници - Цветница.

Лазаровден

/Поглед.инфо/ Православната църква отбелязва на 27 април църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница).

СДВР предприема мерки за опазване реда на мача Левски-ЦСКА

/Поглед.инфо/ СДВР ще предприеме мерки за опазване на обществения ред по време на мача Левски - ЦСКА, съобщиха пресцентъра на МВР. Във връзка с предстоящата среща между отборите на футболните клубове Левски и ЦСКА днес от 16.00 часа СДВР ще предприеме необходимите мерки за опазване на обществения ред. На Националния стадион „Васил Левски", прилежащата територия, в този и други райони на столицата ще бъдат разположени необходимите полицейски сили за осигуряване на реда по време на мача за запазване на общественото спокойствие в града.

Орешарски организира среща между всички варненски депутати и бизнеса

/Поглед.инфо/ Водачът от листата на Коалиция за България от трети Варненски многомандатен избирателен район Пламен Орешарски се срещна с представители на морския бизнес.

Не съм нареждал подслушване

/Поглед.инфо/ Не съм нареждал подслушване на Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов на 15 април. Това каза пред Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Министърът не нарежда никакво подслушване. Нареджа го прокурор, категоричен бе той.

Някой се опитва да събори държавата

/Поглед.инфо/ Надявам се пуснатият разговор между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор на София Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов да не е истински. Това заяви пред Нова телевизия националният омбудсман Константин Пенчев.

Преглед на печата - 27 април

/Поглед.инфо/ Тотално слухтене - така изглежда държавата

"Не нам", другари - текст за Уикенд

извинявам се на читателите си, но се налага да затворя блога за коментари. 

написах този текст преди да избухне вчерашната новина за мирослав найденов, който явно е свързан с алексей петров, а от там кой знае какви комунистически черва от соц партията се влачат след него. въпреки последните развития, позицията ми не е променена ни най-малко. 

и впрочем има един-единствен от дискутиращите политика публицисти, журналисти и поети в тази държава с когото съм абсолютно съгласна - едвин сугарев. това е текстът, който аз не мога да напиша, защото просто не ми се влиза толкова надълбоко, но няма дума, която да не подкрепям: http://www.svobodata.com/page.php?pid=11329&rid=&archive=

а моят текст е за двамата принца, които в момента ни управляват и които са доказателство, че никой, ама никой свестен човек, ЧЕСТЕН човек, не се заема с гадната задача да управлява българия. само хора с някакви планове, планчета и под-планове свързани с кой знае кого. 
високият език, възпитанието и дипломацията правят нещата по-трудни за разгадаване на пръв поглед, но пък и те се оказаха не толкова умни колкото изглеждат. УВИ. писна ми от това "уви". ето и текста:

„Не нам“, другари

Напълно оправдано е да не гледаме новините, нито да ги четем, наученото е пропито с непосилната лекота на безнадеждността. Защо трябва да знаем какво се случва в държавата?! Очаква ли ни някаква „награда“ за усилията да понасяме реката от глупости, разделение, омраза, лъжи, клевети и активни мероприятия, които се споделят с нас, гражданите на България, отравяйки ежедневието ни с представлението „Избори“? Не, не ни очаква награда, нито удовлетворение. Всички сме застанали около трапеза на която едни присъстват от десетки години и плюскат като за последно, други са се присъединили в движение в последните двайсет, а трети са кибиците, които са готови на всичко за да бъдат допуснати до трапезата. Останалите, разбира се, сме зрителите на голямото плюскане, които правят рейтинга на плюскащите. 
Ако човек се хранеше с непочтеност, щяхме да сме най-ситият народ. Имам обяснение за причините на ситуацията в която се намираме, но няма смисъл да го споделям, защото автоматично ще изглеждам не като Алиса в страната на чудесата, а като глупакът в страната на отворковците.  Така или иначе моят отговор няма да помогне на никой, който не го е намерил сам в себе си. Той е от типа отговори, които политиците не са способни да дадат, той е обещание към себе си и света, което политиците не могат да обещаят.
Ще се постарая да не взимам страна в този текст в който не забравям, че и българските политици са раждани от майка и баща, а не от репликанти на Райна Княгиня и Мадарския конник. Въпреки, че вече  не съм сигурна дали не живеем в кофти фентъзи.
Последните събития в държавата карат всеки един от нас да се чувства като в гигантска психиатрия. Аз съм срещу клюките, злословенето, завирането на нос в чуждия живот, следенето, подслушването. Но не само подслушването случващо се сега, а това, което е започнало като устни доноси на 9 септември 1944, за да стигне до днешни дни, без някога да е спирало. Този, който ви кара да се съсредоточите върху настощия момент, не е почтен.  
Няма правителство, което да не е било подслушвано, нито ще има впрочем, нито тук, нито където и да било по света. В Америка всеки един разговор проведен от всеки един американски гражданин по което и да било време може да бъде изваден наяве при нужда. Това е общоизвестен факт. Разбира се, това не означава, че е правилно, а че живеем в свят в който на обикновените граждани им е позволено да са следени, а когато стане ясно, че политик е обект на подслушване, става страшен скандал.
Това не е реална демокрация, надеждите за някакво по-съвършено общество остават за друго, неясно дали ще се случи, бъдеще. От друга страна едва ли някога ще се върнат времената в които ще те хвърлят в лагер заради виц за Бойко Борисов. Ако ставаше така, целият български народ трябваше да е вкаран в затвора.  Подслушването засяга само интересите на партийните ръководители, а тези интереси са власт и пари. Безогледно спечелена власт, безогледно употребявана, безогледно сервирана оглозгана на българския народ.
Идването на временното правителство на власт донесе моментен полъх на свежест и на някаква почти западна цивилизованост, които, уви, бяха опровергани изключително бързо от самото правителство. Премиерът Марин Райков обяви, че досиетата били чалгата на прехода. Дори само на фона на това, че по времето на управлението на ГЕРБ бяха разсекретени най-много досиета (въпреки горчиво опроверганите очаквания, че правителството на Иван Костов ще извади всичко, то също не извади толкова, колкото ГЕРБ), изявлението му е едно от най-циничните изявления правени досега от български премиер. С него той напълно оправдава всяко подслушване случвало се някога. И по тази логика г-н Райков би могъл да каже, че гладът и бедността са чалга на прехода. Впрочем не познавах хора боледували от туберкулоза поради недохранване, но се запознах с едно семейство цигани, и детенцето им, момиченце на 8 години, се оказа болно от болестта на бедността и глада. Вероятно това също е чалга на прехода.   
След което пък онзи ден дойде дългоочакваната реакция на президентът Плевнелиев на коментара за досиетата и чалгата на премиера Райков. Росен Плевнелиев гнусливо обяви, че не слуша чалга и не може да коментира. „Уау“, казвам аз на чист английски и всички английски принцове са мои братя. Г-н Плевнелиев не е тъп за да се държи с народа си като с тъпаци. Никой не го е питал за музикалните му вкусове, а ставаше въпрос за досиетата, и аз лично не приемам подобни публични манипулативни маневри.
Първо, г-н Плевнелиев беше избран с гласовете на много хора, които слушат чалга. Ако не бяха те, той нямаше и да помирише президенството, защото „гражданите“ в София, Пловдив, Варна и Бургас никак не са достатъчно за да има сега трибуна от която да бърчи нос като погнусен принц от вкуса на избирателите си. Второ, съветниците му проявиха неинтелигентност, опровергаваща всичките им претенции за демократично свободомислие, оставяйки го да направи подобно изявление.
Досега харесвах г-н Райков и г-н Плевнелиев, но за съжаление двамата се оказаха много по-неустойчиви психически и емоционално отколкото е необходимо за позициите, които заемат. Прекалено бързо се разграничиха – единият от миналото, другият от народа си. Не заслужават доверието и властта, която получиха, но пък се заслужават един друг погнусени от това, което ги е създало по един или друг начин. След това, което споделиха с нас с глупава откровеност, тези хора се оказаха добре „полирани“, възпитани и (самоопровергали) интелигентни лица на лицемерието.
Представете си как американският президент обявява, че не слуша кънтри, и не е запознат с „тази музика“. Той, избраният от народа публично да си позволи да не харесва вкусовете на народа?! Никога не би бил избран. Обама със сигурност не слуша кънтри, но пък неговите вкусове са си негов личен „бизнес“, както казват американците. Да изолираш хора заради предпочитанията им в каквато и да било посока, е по-недемократично в известен смисъл от тероризъм и подслушване, защото категорично разделя народа на висши и низши човешки същества.
В Бостън се случиха ужасни неща, Америка винаги ще бъде под прицел на ислямските терористи. В България пък тероризмът е налаган от политиците. Те тероризират ежедневно с безумната си битка за власт, с нелогичното си поведение, с недемократичното си мислене, с недалновидността си, с алчността си, с липсата на стратегия в полза на народа.  Човешки жертви няма засега, има само полуживи от бедност хора върху които се упражняват в управление правителство след правителство, като, разбира се, най-голямата вина за случващото се е върху наследницата на БКП, БСП. И активните мероприятия за тях са игра, която играят от 9 септември 1944 г. Как пък изведнъж през 2009 г. са започнали подслушванията, а преди това е било тихо, тихо, нямало е какво да се слуша. И не е имало кой да го прави. „Не нам“, за да ме разберат по-лесно. Когато се разсекрети истината за подслушванията започнали на 10 ноември до днешни дни, тогава тази тема ще има истинска тежест.
И впрочем ако досиетата са чалгата на прехода, искам да чуя всичката чалга. Ама цялата, ако обичате, г-н премиер. Няма да си запушвам ушите, г-н президент. Кое е по-възвишено за г-н министър-председателя и г-н президента? Народът да яде пасти? Някои неща костват глави, метафорично казано, разбира се. Тук обаче подобни изказвания също са дреболии от чалгата на прехода.

Псето си захапа опашката. 3. Система на организираните халюцинации.

И въпреки мързела ми да пиша смислено, не мога да не отбележа идентичността на идеите за реалността като система на организирани халюцинации и за обществото като система на организираните имиджи. Защото става дума за едно и също - за халюцинаторната реалност, в която живеем. В този смисъл всеки разумен човек може да разглеждаме като програмист ("системен хакер" в друга терминология) - човек, който прави дисекция на халюцинаторната реалност и по-такъв начин й отнема основанието за съществуване. Защото не можеш да вярваш в нещо, когато знаеш механизма зад него. Поради всичко това се осъзнавам като системен хакер. Което пък съвсем не е удоволствие, но се отплесвам към друга тема.

Псето си захапа опашката. 3. Система на организираните халюцинации.



Система на организираните халюцинации*


Винаги властта в обществото се е реализирала, създавайки халюцинаторни реалности, но чак сега, с постиженията на дигиталните технологии и комуникациите, можем да направим тяхната прецизна патоанатомия. Подобна на тази, която прави Иван Попов в книгите и статиите си. Затова ще пейстна негов цитат, който прекрасно разказва мислите ми (а и защото ме мързи да ги формулирам, а пък ми напират):

"...масовите знания са абсолютно недостатъчни за каквато и да била истински рационална оценка на реалността. Един пример: 99% от българите не знаят как работи капитализмът! (В който, ако не живеем днес, поне по идея го строим.) Нещата не опират само до икономическа изостаналост на общественото ни съзнание – в САЩ сигурно 90% също не отбират много-много от подобни неща, макар че се смятат за "икономически здравомислещи" и горещо застъпват една или друга гледна точка (така се държат впрочем и нашенците). Икономическото ни съзнание борави с образи и митове, а не с наистина рационални картини; може би затова всяка реформа води до точно обратните резултати на онези, за които са си мислели хората, гласували уж за реформата...

По същия начин огромното мнозинство не знае как работи демокрацията, в която уж живеем, но чиято реалност си описваме горе-долу така "рационално", както преди пропагандистите (а и контрапропагандистите) описваха реалността на социализма. Как тогава масовият човек да гласува рационално? Някои ще възразят – той, човекът, винаги може да оцени как е живял преди и как живее сега и да разбере кой е крив и кой прав. Това възражение обаче е безсмислено. Защото човекът не може да оцени кой, какво и защо е виновен за лошия живот – и отново ще попадне в плен на "образите на рационално мислене", родени от пропагандата. Или пък – ако животът му е добър – може да му се внуши, че е можело да бъде много по-добър, но пречат съответните зли сили. Или пък – ако се вземе предвид шопската максима "Я не сакам на мене да е добре, а на Вуте да е зле" – да се внуши, че рационално е да гласува срещу онези, които живеят добре... И тъй нататък. Вместо рационален вот имаме имиджи на рационален вот; вместо антикризисни програми – имиджи на антикризисни програми (програмите дори да ги има, масовият избирател не може да ги оцени).
И това не е проблем (както някои мислят, че ще обявим) на особена калпавост на демократичната система или особено изявена тъпота персонално на българските избиратели. Подобна е ситуацията в много по-"разумни" области. Да вземем уж най-рационалната дейност – икономическата, и в нея уж най-интелектуалната област – консултантските услуги. Ето какво признава съвсем откровено стратегическият консултант Сергей Дацюк: "Клиентът [на консултантските услуги] не знае и не може да знае какво иска. Ако знаеше, нямаше да му е нужен консултант... [Съвсем като в китайската мъдрост: ако знаеш въпроса – знаеш и половината отговор! (б.м. – И.П.)] Затова позицията на консултанта се заключава в активно формиране на поръчката и влияние върху нейното съдържание, а не само върху цената." И така: понеже клиентът не знае какво иска, му измъкват парите (немалко!), за да разбере какво е искал! Ако това е рационално поведение... Но все пак какво мотивира този клиент, кое го кара да хвърли съответните пари? Ясно какво – ИМИДЖЪТ на консултанта в частност и на консултантския бранш като цяло."

И въпреки мързела ми да пиша смислено, не мога да не отбележа идентичността на идеите за реалността като система на организирани халюцинации и за обществото като система на организираните имиджи. Защото става дума за едно и също - за халюцинаторната реалност, в която живеем. В този смисъл всеки разумен човек може да разглеждаме като програмист ("системен хакер" в друга терминология) - човек, който прави дисекция на халюцинаторната реалност и по-такъв начин й отнема основанието за съществуване. Защото не можеш да вярваш в нещо, когато знаеш механизма зад него. Поради всичко това се осъзнавам като системен хакер. Което пък съвсем не е удоволствие, но се отплесвам към друга тема.

* За по-добро разбиране на изглеждащото като шашавост писание е препоръчително да видите ХакеритеМирогледът на хакера и Втори живот.

Конституционно дело 6/2013: за бившите сътрудници на ДС и медиите

Според действащото право щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност не могат да бъдат членове на медийния регулатор и на управлението на двете обществени медии БНТ и БНР.

Дейността на комисията по досиетата показа какви позиции в медийния сектор заемат бившите сътрудници на ДС, напр. в електронните медии.

През 1998  всички  политически  сили в парламента  са подкрепили разпоредбите, които да не позволят в бъдеще свободата на изразяване  да зависи от решенията на бившите сътрудници на ДС.

Разпоредбите са издържали   проверка за  съобразност с Конституцията (Решение 10/1999) и ако реши да промени практиката си, КС трябва да има достатъчно солидни причини.

Тезата, че целта на разпоредбите е необходима в едно демократично общество и мерките са пропорционални на легитимните цели, се споделя от Министерския съвет в становището по делото.

Съдът за правата на човека сочи, че подобни мерки могат да преследват допустима от конвенцията цел, когато състоянието на обществото налага създаването на защитни механизми за демократичното устройство. Ограничаването на някои човешки права чрез лустрация е пропорционално в  преход от тоталитарна към демократична система, доколкото съществуват сериозни рискове за този преход.

По същество – едва ли може да има съмнение, че  точно днес  в България  съществуват сериозни рискове за демократичния преход:

  • в разгара на скандалите с подслушванията, показващи докъде водят практиките, използвани от бившата ДС;
  • в условията на заплахи срещу Христо Христов – журналист, който години наред се занимава с ДС и последиците от дейността й за българското общество;
  • когато България е в дъното на класации за свобода, а  обществените медии и регулаторът са особено важни за стандартите и правото на информация.

Защитни механизми за демократичното устройство са необходими повече от всякога.

Ето защо в съответствие с практиката на ЕСПЧ атакуваните разпоредби са  обосновани и  необходими, а съдържащите се в тях мерки – пропорционални. А известно е, че съответствието с Конвенцията с правата на човека  на СЕ е основен ориентир и  при  прилагането на Хартата на основните права на ЕС.


Конституционно дело 6/2013: за бившите сътрудници на ДС и медиите

Според действащото право щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност не могат да бъдат членове на медийния регулатор и на управлението на двете обществени медии БНТ и БНР.

Дейността на комисията по досиетата показа какви позиции в медийния сектор заемат бившите сътрудници на ДС, напр. в електронните медии.

През 1998  всички  политически  сили в парламента  са подкрепили разпоредбите, които да не позволят в бъдеще свободата на изразяване  да зависи от решенията на бившите сътрудници на ДС.

Разпоредбите са издържали   проверка за  съобразност с Конституцията (Решение 10/1999) и ако реши да промени практиката си, КС трябва да има достатъчно солидни причини.

Тезата, че целта на разпоредбите е необходима в едно демократично общество и мерките са пропорционални на легитимните цели, се споделя от Министерския съвет в становището по делото.

Съдът за правата на човека сочи, че подобни мерки могат да преследват допустима от конвенцията цел, когато състоянието на обществото налага създаването на защитни механизми за демократичното устройство. Ограничаването на някои човешки права чрез лустрация е пропорционално в  преход от тоталитарна към демократична система, доколкото съществуват сериозни рискове за този преход.

По същество – едва ли може да има съмнение, че  точно днес  в България  съществуват сериозни рискове за демократичния преход:

  • в разгара на скандалите с подслушванията, показващи докъде водят практиките, използвани от бившата ДС;
  • в условията на заплахи срещу Христо Христов – журналист, който години наред се занимава с ДС и последиците от дейността й за българското общество;
  • когато България е в дъното на класации за свобода, а  обществените медии и регулаторът са особено важни за стандартите и правото на информация.

Защитни механизми за демократичното устройство са необходими повече от всякога.

Ето защо в съответствие с практиката на ЕСПЧ атакуваните разпоредби са  обосновани и  необходими, а съдържащите се в тях мерки – пропорционални. А известно е, че съответствието с Конвенцията с правата на човека  на СЕ е основен ориентир и  при  прилагането на Хартата на основните права на ЕС.


Google придоби Wavii за по-добро съдържание

Google придоби Wavii за по-добро съдържание

Google придоби Wavii за по-добро съдържание

От днес официално можем да заявим, че Google закупи поредния start-up в лицето на Wavii. За тези от вас, които не са запознати с платформата, Wavii е лесният начин да достигаме до информацията в интернет, която ни интересува в частност. Само няколко седмици след като от Yahoo обявиха, че придобиват платформата Summly, която извършва същите функции, от Google не закъсняха и побързаха да се застраховат, за да не останат с празни ръце. Това е продиктувано също така и от чакваното прекратяване на функционирането на Google Reader от 1ви юли, 2013.

Придобиването на Wavii е не само поредната закупена компания от Google, но и много умен ход. Организирането на информация в съкратен, достъпен и наистина практичен вид не е лесна задача. От търсачката знаят това и тъй като Google Reader не успя да свърши тази работа, екипите зад Wavii ще се опитат да подобрят този вид услуга. Така потребителите ще достигат до това, което ги интересува, а качеството на информацията ще е много по-добро от преди.

На кратко. Wavii предоставя резюмета на теми, които вие искате да следите. Разбира се, имате възможност да прочетете и целите материали от първоизточника. Видът на “фийда”, който предоставят от Wavii е подобен на този на Facebook, което прави услугата добре синхронизираща се с потребителя. От Google се надяват съвместната им работа да допринесе изключително много за по-добро качество на информацията подавана към сърфиращите в търсачката.

http://www.youtube.com/watch?v=zs0YNRW6dBU

Снимка: Wavii

Добавяме по желание до 800 SMS и MMS към VIVACOM плановете си

Добавяме по желание до 800 SMS и MMS към VIVACOM плановете си

Добавяме по желание до 800 SMS и MMS към VIVACOM плановете си

От понеделник, 29 април, VIVACOM пуска нова екстра, която може да се добавя към основния мобилен план на потребителите. Ако пишат много кратки съобщения, те могат да прибавят между 200 и 800 допълнителни SMS-а и MMS-а към тарифата, която ползват в момента. Ограничение във вида на съобщенията няма – избраното количество може да се използва както само за текстови, така и за мултимедийни съобщения. Допълнителните пакети са на цена между 5.80 и 15.80 лева на месец в зависимост от броя на включените SMS-и и MMS-и.

Допълнителните екстри, които VIVACOM осигурява като възможности за включване към основния тарифен план, включват неограничен мобилен интернет с до 1500 MB на максимална скорост (+DATA), безплатни разговори с до пет любими човека (+Group), както и възможност за провеждане на разговори на символична цена от една стотинка в мрежата на оператора (+SMS и +VIVA), или до 200 минути за безплатни разговори с всички в страната (+BG&Europe).

Снимка: VIVACOM

Ново от LinkedIn – LinkedIn Contacts

Ново от LinkedIn - LinkedIn Contacts

Ново от LinkedIn - LinkedIn Contacts

LinkedIn пуска “LinkedIn Contacts”, нов инструмент за улеснение на потребителите. Чрез него те ще могат да изграждат и поддържат важни връзки. Иновацията ще е достъпна както за сайта LinkedIn.com, така и за новото приложение за iPhone.

Засега LinkedIn Contacts  не е пуснат за масова употреба, но от компанията  изпращат покани за тестване на новата опция на ограничен брой потребители от САЩ.

Новият инструмент има 3 основни цели – да събере всичките Ви LinkedIn контакти на едно място, да Ви предоставя полезни известия и по-удобно използване от мобилни устройства.

Всичко на едно място

Инструментът съхранява и подрежда всички Ваши контакти, имейли и календари в 1 централизирано поле. Освен това, той добавя факти от Ваши минали разговори, срещи и бележки.  Чрез  тези разнообразни източници, новата опция автоматично допълва профилите на контактите Ви с полезни данни.

 

 

 

Известия

LinkedIn Contacts ще Ви изпраща напомняния и имейл известия когато Вашите LinkedIn контакти променят работата си, имат рожден ден или когато отдавна не сте си писали отдавна с тях. Какво повече Ви трябва, за да поддържате контакт?  

Колаборацията между LinkedIn Contacts и TripIt предлага свързване с контакти, които живеят в райони, които планирате да посетите, пишат от Mashable. LinkedIn предоставя готово съобщение, което лесно може да изпратите на тези Ваши познати.

 

 

 

Мобилен достъп

Когато LinkedIn Contacts стане достъпен за всички, ще бъде пуснато и iPhone приложение, което ще позволява получаването на известия директно на мобилния телефон. Удобно, нали?

 

 

 

Как новият инструмент на LinkedIn ще е от полза на маркетолозите?

LinkedIn Contacts ще даде възможност и на маркетинг специалистите да организират, поддържат и подхранват своите разнообразни контакти. Те могат да го използват, за да създадат връзки с други компании, с които желаят да развиват маркетинг партньорства, да се свързват с журналисти и медии с цел PR и т.н.

Изглежда новия инструмент на LinkedIn съчетава елементи на класически органайзер с модерните предимства на мобилните технологии и необходимостта от социалните мрежи.

 

Ето и подробна презентация на новостите:

 

 

снимки:http:Linkedin

 

 

Джордж и Големият взрив

Поредицата на Луси и Стивън Хокинг безспорно е сред любимите ми книжки, които препоръчвам с удоволствие. Изключително увлекателните пътешествия на малкото момче Джордж и приятелката му Ани из вселената с помощта на суперкомпютър ще грабнат интереса на всяко любопитно хлапе, а най-новите научни теории за появата на планетата ни, обяснени по достъпен дори за младите читатели начин, безспорно превръща поредицата в образователен помощник. В рамките на нашата “Зелена седмица” ще ви запознаем и с най-новата книга от поредицата – “Джордж и Големият взрив”.

Джордж е симпатичен младеж, чиито родители са екоактивисти. Той живее в къща, захранвана от генератор за зелена енергия, майка му готви странни манджи с продукти от собствената им градина, а момчето гледа в задния двор прасето Фреди – подарък от баба му. В съседната къща живее един от най-страхотните учени на света – Ерик Белис с дъщеря си Ани, съпругата си Сюзан и суперкомпютъра Космос, способен да изпраща децата и Ерик на пътешествия в открития Космос.

Третата книга от поредицата разкрива промените в живота на Джордж, настъпили след завръщането му от НАСА – прасето Фреди живее в еко-ферма, момчето има вечно ревящи сестри-близначки, а Ани има чисто нов приятел – Винсънт. Освен това Джордж учи в ново училище и се чувства безкрайно нещастен… Ерик им помага да преместят прасето с помощта на Космос на прекрасно място за живеене, а Джордж дори не знае къде е то!

Докато се опитва да научи къде е прасето, момчето вижда отворен портал към Луната, през който Ерик е прескочил за лунни проби. Любопитството надделява и Джордж се озовава на лунната повърхност, където трябва да се справи с избутването на лунен ровър и да помогне на учения. Докато се удивляват на лунните условия, двамата космически пътешественици са заснети от сателит. А това е много, много лошо…

Докато Ерик Белис се подготвя за научната си лекция, в която да обясни появата на планетата Земя, в подземията на университета Фоксбридж тайна група се опитва да осуети плановете на най-изтъкнатите учени и да спре експериментите в Големия Андронен Колайдер. Групата носи абревиатурата ОТРЕПКА и иска да докаже, че опитите са опасни, дръзки и ще унищожат Вселената.

Снимката на Ерик и Джордж на Луната носи само нещастия. Бившият учител на физика Белис – професор Зузубин, го изпраща в Швейцария, в сърцето на колайдера, за да го разследват за злоупотреби и дори да му отнемат Космос. Междувременно, докато ученият пътува към “Страшния съд”, Джордж получава съобщение от злия доктор Рийпър, че трябва незабавно да се срещнат в открития Космос, за да му съобщи за бедите, надвиснали над Ерик. Момчето приема срещата и разбира, че науката, животът на бащата на Ани и дори Големият Андронен Колайдер са заплашени от квантовомеханична бомба без начин за обезвреждане. А спасението не само на любимите хора, но и на цялата наука е в ръцете именно на Джордж…

Книгата е безкрайно интересна и ще предизвика любопитството на читателите. Към нея са приложени обяснения на най-новите теории за възникването на планетата ни от Големия взрив, както и чудесни цветни спътникови снимки. А ако се чудите защо книгата е включена в нашата “Зелена седмица”, ще ви отговорим веднага: Защото Земята е единственият дом, който имаме и заслужава да я познаваме и да я пазим.

Не пропускайте и другите книжки за пътешествията на Джордж -“Тайният ключ на Джордж за Вселената” и “Джордж търси съкровища в Космоса”. Заслужават си!

Вземи тази книга с отстъпка!





Kindle 4.0 за Android вече в Google Play!

kindle_4_za_android

Kindle 4.0 за Android вече в Google Play!

На 25-ти (четвъртък), Kindle за Android се сдоби с най-новата си 4.0 версия.

Основните промени са в по виртуалната библиотека, като визията на същинската книга, която в момента четете, не е променена, пише Endgadget.

Освежаването се състои и в оптимизация на достъпа до разнообразните файлове чрез нов панел вляво – книги, документи и семпъли от популярни книги, които в последствие може да закупите, както и възможност за директно браузване в Kindle Cloud, без да сваляте файловете на устройството си.

Друг готин фийчър е и появилата се линия с последно четени или разглеждани книги на хоум скрийна.

Може да изтеглите Kindle 4.0 приложението за Android от Google Play напълно безплатно.

 

Диагнозата е: тук всички слушат

Вече го написах, но се налага да повторя: послушните не се вълнуват от подслушванията по върха върховете на държавата. Това е диагноза.

Ако гражданите в България не бяха приспани преди 12 години с обещания да ги оправят за 800 дни щяха сега да реагират болезнено на демонстративната гавра с тях. Защото от тях се иска да гласуват в тайната стаичка с уверения, че от тях зависи нещо в държавата, макар да се вижда и чува, че тук няма тайни.

Ако демокрацията с нейните правила и процедури имаха някакво значение за гражданите, трябваше да има в момента априлска революция, в сравнение с която февруарските бунтове да изглеждат като мълчалив и мирен поход на шепа пацифисти.

Ако гражданите не бяха тровени систематично с демонстрации на безнаказаност при всичките скандали с участието на най-овластените хора в държавата, днес нямаше да приемат за нормално „онези горе”да се подслушват най-долно един друг. Защото гражданите са се убедили от опит, че мачкането на законността е естественото състояние на нещата за онези, които са изпратили в съответните институции уж да я охраняват.

Ако не бяхме научени да приемаме за нормално да казваме „това не е за телефона” щяхме да сме масово възмутени от факта, че срещу подслушване практически никой не е защитен. При това- без да е известно кой е именно злодеят. Защото злодеите май са навсякъде и това внушение е най-важната част от внушението, което изключва да има добри и почтени герои в България.

В лабораторията на демократичния анализ всичкото това „ако” показва остро хронично разстройство на имунната система на гражданите за европейско развитие на България с тенденция от това да се възползват онези тук, които работят за евразийското й отклоняване от европейския път.

Хората в България реагират болезнено на високите сметки за ток с основание, но практически не реагират на ниския праг на задръжките при мачкането на законността по най-високите етажи на властта. Дали това е въпрос на неразбиране на връзката между единия и другия проблем? Или е глуха самоотбрана чрез пасивна съпротива срещу враговете, които дори и след като напуснат крепостите си продължават да се движат с бронирани коли и преториански охранителни гвардии ?

Ако смятате, че моите разсъждения са прекалено „отвлечени” и теоретизиращи проблематиката на злободневието, ето ви малко примери от продължаващия абсурд, при който властелинът в оставка продължава да се държи като „народен любимец”, медиен робовладелец и най-вече като непукист, пазен от многобройна полиция от същата тази предполагаема обич на хората.

В държава, населена от хора с усет за демократичните ценности, биха посрещнали такъв рушител ( на демокрацията) в съвременна България на публично място с развалени яйца, домати или камъни. Организирали са му обаче сцена със сценки от платена еднопратийна любов и той наистина си вярва, че от нея ще зачене нов етап на неговото всевластие.

Бившият премиер Бойко Борисов категорично отказа да разговаря с репортерите, които го чакаха пред сцената на предизборния митинг на ГЕРБ в Стара Загора, предаде кореспондентът на БГНЕС.
Той се обърна към журналистите с думите: “Демокрацията ми дава право да говоря и да не говоря. Не съм ви викал тук”. По подобен начин той се отнесе вчера към въпрос на БГНЕС в Смолян за незаконните подслушвания: “Не ви чувам. Нямам работа с вас”. При изключителни мерки за сигурност се проведе предизборният концерт в Стара Загора. Десетки полицаи охраняваха сцената, която беше заградена от плътни метални решетки като в зоопарк. Явно ГЕРБ предприема предпазни мерки, които да пазят експремиера от народната любов.
Знаеш ли колко им е мъчно, като гледат как хората ни обичат, обърна се той към един от гражданите на площада, дошъл за автограф. “Искат да се обесят от мъка, като гледат как ни обичат, как се бутат. Те мислят, че днес няма да дойде никой”, каза Борисов, видимо афектиран. Днес мислеха, че са ни убили, добави после той. Бившият премиер беше видимо ядосан и непрекъснато повтаряше пред гражданите как другите партии им завиждат заради любовта на народа. Борисов влезе и в ролята на режисьор, като започна да нарежда на хората как да се подредят, за да се снимат с него. По традиция той раздаваше автографи наляво и надясно, сякаш е звезда от Холивудски филм. /БГНЕС
Стара Загора / България

От Китай е изстрелян спътник 'Гаофень-1' и още 3 спътника

На 26 април 2013 в 7:13 наше време , от стартов комплкес 631 на космодрума Цзюцюан е реализиран старт на РН 'Чанчцен-2D' с няколко спътника на борда.

'Прогрес М-19М' се скачи с МКС с не отворена антена

Космическият апарат 'Прогрес М-19М' ,успешно се скачи с МКС , независимо от неотворената антена на системата за сближаване. Скачването бе транслирано по телеканала на НАСА.

О новом сезоне Чикагского симфонического центра

В начале февраля пресс-служба Чикагского симфонического оркестра (далее – ЧСО) объявила репертуар нового (2013-14 годов), сто двадцать третьего сезона, а 10 апреля музыкальный руководитель оркестра Риккардо Мути провел пресс-конференцию, на которой рассказал о наиболее интересных событиях сезона. Для Риккардо Мути следующий сезон станет четвертым на посту музыкального руководителя ЧСО. Ожидается, что маэстро проведет с оркестром десять недель (сентябрь-октябрь, январь-февраль, март, июнь). Давайте посмотрим, что нас ждет в скором будущем в том порядке, в каком об этом говорил Риккардо Мути. Новый сезон пройдет под знаком музыки великого немецкого композитора Франца Шуберта. Мути ...

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване