02/23/15 08:06
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: РЕФОРМИТЕ – ИЛИ НИЕ ТЯХ, ИЛИ ТЕ НАС

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Прав е Бойко Борисов да твърди, че държава, която купува енергията скъпо, а я продава евтино, не може да изкара дълго и ще се срине.
Само че не е прав да твърди, че това е държавата България.
Защото държавата България прави друго. Тя продава евтино въпросната енергия само навън. Така поддържа необходимото високо ниво на корупция, за да не би случайно да обеднее нашата енергийна мафия и да не изпосталее от глад значима част от нашата политическа класа.
Иначе вътре, на собствените си потребители, българската държава продава енергията скъпо и прескъпо – нали евтината за навън трябва да се компенсира. Наистина е скъпо, поне според реалните възможности на хората тук да я плащат – доколкото нивата на енергийните цени в България са сравними с тези в редица европейски страни, а нивата на доходите са несравними.
Истина е, че България чрез НЕК купува енергията от производителите скъпо. Но очевидно го прави, защото производителите я продават скъпо, пък друга на пазара няма. Те пък я продават скъпо, защото на тях тя им излиза скъпа. А им излиза скъпа, защото цялата ни енергетика е технологично изостанала и в системата има огромни загуби, които се крият по всевъзможни начини. Излиза скъпа, защото системата е неефективно изградена и често се държи като социална служба, а не като пазарен играч. Излиза скъпа, защото масата енергийни чиновници на практика нищо не правят, ако се съди по делата им, а получават пари, сякаш работят в открития космос, ако се съди по заплатите им. Излиза скъпа, защото се правят огромни излишни „инвестиции”, само и само да се получат мангизи под масата.
Стига само човек да мине покрай пловдивската централа на EVN и ще види, че хората, които се водят на работа там, имат поне 50-60 леки автомобила на фирмата, които са напълно излишни. Те са паркирани дори из околните улици и с месеци не помръдват от мястото си.
Обаче автомобилите са купени.
И тъй нареченият „регулатор”, призван да защитава интересите на държавата България и потребителите в нея, им е признал разходите, без да гъкне.
А може би защото те са му гъкнали нещичко, знае ли човек…..
Така че Борисов да не свързва така повърхностно двете неща – купуването на скъп ток с продаването на евтин, а да влезе в детайлите.
Защото, в края на краищата, аз като потребител си задавам и другия важен въпрос – защо България изобщо трябва да развива губеща енергетика, за издръжката на която аз трябва да плащам. Защо да не си купим евтин ток от Холандия? Защо? За да пълня гушата на всички маймуни, накацали на този клон? За да издържам огромна група безработни, като им плащам най-високите средни заплати в страната? Или заради националната гордост, че имаме енергетика?
Ма к`ви са тия глупости насред 21 век, бе?
Излиза онзи ден един по телевизора и вика – искаме закон за подпомагане на българските не знам си какви, животновъди, примерно. Проблемът бил, че полските и ирландските масла са по-чисти и по-качествени от българските, а на всичкото отгоре са и по-евтини.
Гадните поляци и ирландци – искат да убият скъпото ни родно българско в самата България. Та затова настояваме за закон и искаме пари от „държавата” като при социализма, не ни стигат онези, които идват по линия на ЕС, за да направим маслото си по-качествено и евтино.
Тия пичове явно съвсем не разбират, че „държавата, това съм аз”, тоест, че всъщност държавата трябва да вземе едни пари от мен, за да ги даде на тях.
Не, те просто искат и толкоз.
Ами като не можете да работите качествено и евтино, отказвате се и започвате да си търсите работа като изполичари на нивата, бе, байчовци. Защо смятате, че съм длъжен да ви издържам три пъти – веднъж като ви дотирам през европейските фондове, втори път през българската държава и трети – като ви купувам некачествената и скъпа стока в магазина.
Да сте чули някой художник в тази страна да каже – искам държавни дотации, защото правя лоши картини и ги продавам скъпо, обаче са български, а не чужди, затова трябва да ме поддържате. Или някой писател да гракне същото?
Та и с енергетиката стоят така нещата, г-н Борисов. Същата, впрочем, е работата с МВР и специалните служби, със съдебната система, с образованието и науката, със здравеопазването.
Като не е читава една система, закрива се цялата и се изгражда наново така, че да е читава. На това му се вика реформа. А ако хората вътре се опъват и не искат системата да се реформира – кой откъдето е, големите специалисти сред тях ще си намерят работа по света и у нас.
А като имаме предвид факта, че в България всички сме големи специалисти, хич не трябва да ви е грижа, че ще се увеличи безработицата.
ХХХ
Като заговорихме за реформи, сетих се за новаторския метод, който се кани да приложи в това отношение Путин, Владимир Владимирович.
Ако се съди по последните негови изявления, той е решил да подходи радикално. Тъй като, явно, дори за всевластен император като него е трудно да реформира всички безкрайно изостанали системи в руската феодална държава, Путин очевидно смята да ги закрие и да ги превърне в подсистеми на една основна – армията.
„Никой не трябва да има илюзии, че може да постигне военно превъзходство над Русия, да й оказва какъвто и да било натиск. За такива авантюри винаги ще имаме адекватен отговор” – бойко заяви Путин пред генералите си онзи ден. За целта, според него, в Русия „успешно се изпълнява мащабна програма за превъоръжаване на армията и флота, за усъвършенстване на въздушно-космическата отбрана и ядрените сили. Това е гаранция за паритет на силите в световен мащаб”.
Горкият глупак, както казваше Колдуел.
Той май не знае онова, което генералите му знаят – че поне половината финансово обезпечение на мащабната програма за развитие на армията вече тече към техните лични джобове. И че премахването на партенките от войската не е добра новина за бъдещите световни руски победи. Нали досега пияните руски войници и офицери замезваха чрез дълбоко помирисване на партенката – а занапред?
Очевидно Путин не иска да разбере също и някои други неща, които нормалните хора по света добре знаят. Първо – че светът, в който той живее и светът, в който си мисли, че живее, са две съвършено различни места. Второ – когато народът е гладен, армията ти не може да побеждава. Трето – не може държава, която не измисли дори скапаната си „Лада”, а я купи от Италия, да постигне военно-технически паритет с онзи, който измисли компютъра и развива нанотехнологиите. Четвърто – когато си глупав, то е завинаги.
На кремълския император може да му се напомни още да внимава, когато размахва оръжие пред лицето на НАТО, за да не се окаже, че в същото време изотзад Китай ще реши да си вземе поне част от Сибир, за да защити китайското малцинство там от лошите руснаци.
Като стане дума за китайците, винаги се сещам за онзи виц от комунистическите времена, в който един поляк вика – искам Китай да завладее Полша. `Ма как така, бе, нали вие, поляците, сте големи родолюбци, как ще искаш…..Искам, искам, защото те китайците в Полша ще дойдат веднъж, но през Русия ще минат два пъти – и на идване и на връщане.
Та така, де, за световна дипломация ли да си говорим или за обикновена международна политика на силата, с каквато Путин смята да уплаши гаргите.
Но дори когато плаши гаргите, все пак да внимава.
Това е наложително като чета последните изявления на Джон Кери от Лондон. Явно на истинския Запад, онзи с пищовите на кръста, започва да му писва от капризите и пъченето на жалкото кремълско джудже. А когато Вашингтон и Лондон в един глас кажат, че вече им писна да бъдат разигравани и започнат директно да наричат поведението на Москва „безочливо и цинично”, това вече е знак, че нещо там се събужда.
И Путин трябва да е наясно, че не се събужда доброто ченге Меркел-Оланд, защото той самият се засра пътеките пред доброто ченге – игра си на миролюбец и докато с едната ръка подписваше договори в Минск, с другата да пращаше танкове в Украйна.
Затова да си спести ентусиазма и да гледа с все по-малкото пари, които има, да подобри живота на хората в самата Русия, а не да го реформира чрез поредното натъпкване на всички мужици и тьотки в един миризлив армейски ботуш.
Както е известно, всички диктатори са тъпи, защото никой от тях не разбира, че може да победи мнозина, но не може да победи живота.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване