03/10/15 08:01
(http://ivo.bg/)

Проруската пропаганда не забравя заветите на Ленин

Пропагандата и пропагандистите на Путин в България не трябва непременно да бъдат поставяни под един знаменател- има и „меки” варианти, което обаче ги прави доста по-твърди „орехи” за разчупване от масовия потребител на техните интерпретации.

 

Такъв е случаят от тази сутрин с монолога на известния русофил, журналиста Иво Христов по ТВ7. Френският възпитаник, които вдъхва респект с излъчването си на учен човек, потвърди за сетен път, че да си образован и гладък в изказа още не е означава, че си прав в онова, което се опитваш да опаковаш като истина за масова консумация по отношение на любимата Русия и нейната агресия, представяна като самозащита ( сякаш Украйна е завзела руски полуостров и украински войници се бият на руска територия).

 

Както е известно, всяка пропаганда се преглъща по-лесно от лековерния потребител ако се подслади с някоя горчива констатация по адрес на онова, което се опитваш да пробуташ като сладникава възхвала на путинската правда. Точно това направи колегата Христов с щедрото признание, че Русия не е демократична страна и скоро няма да бъде, защото цивилизационно не е дорасла за това, а мужиците са получили паспорти чак след смъртта на Сталин.

 

И да, завземането на Крим е „байпас” на международното право, но…какво да се прави ( бития си е бит…).

 

Подобни кощунствени признания няма да чуете от примитивните путинофили, като Шаренкова или Божидар Димитров, които аплодират без задръжки анексирането на Крим и ако ги питате, ще ви кажат, че в Русия демокрацията цъфти и че руският сняг е най-плодородната почва за нея.През януари Шаренкова беше наградена лично от премиера на Русия Медведев за заслуги към този вид пропаганда в България.

 

 

При такава „русофобия” в признанията на Христов, всички останали лъжи в полза на Путин минават като руска каша през гладно гърло в последвалия поток от превратно представената картина на преврата в Киев, обяснен в монолога на журналиста като „действие първо” на украинската криза. Нима? Нима наистина революцията в Киев беше „действие първо”?

 

Да се върнем към фактите, за да ги запомним и да не позволяваме да ни манипулират. А фактите говорят, че превратът срещу решението на Украйна да подпише в края на ноември 2013 г. във Вилнюс споразумение за асоцииране към Европейския Съюз го извърши лично Путин. На 21 ноември, седмица преди подписването, с което се беше ангажирал също така лично пред украинския народ, украинският държавен глава смая света със съобщението, че по телефона му обадил Путин и му направил предложение, поради което той се отказва от обещанието да сложи подписа си във Вилнюс, за което, впрочем, никой в Брюксел не го е молил или „натискал”- Украйна, както всички останали присъединяващите се бивши сателити на Москва желаеше това.

 

Предложението на Путин, както се разбра също, беше шантаж в размер от 15 милиарда подкуп в последния миг преди договорената процедура по подписването, за да не започва процес на присъединяване на Украйна към развитата част от Европа. На Путин му трябва зависима, енергийно обвързана Украйна, точно както и България, която обаче се промъкна в НАТО и ЕС в последния момент преди Кремъл да ни препъне с Петата си колона.

 

Таза нагла намеса на Путин беше същинският преврат. Тя изкара украинците ( и не само в Киев) на мирен протест, окървавен от униформените побойници на властта. Това беше повратната точка, действие първо, пушката на стената ( като по Чехов), която на финала даде изстрелите на Майдана. А до изстрелите се стигна не заради бухалките на протестиращите като първопричина ( както се опита да внушава Христов), а заради употребата на брутална сила срещу демонстрантите на Майдана от специалните части Беркут.

 

Самозащитата на украинците изненада дори и кагебистите в Кремъл с техните кризисни планове ( като този за Крим, който е бил изготвен години по- рано). А опитите да се обясни руската агресия с ”езикови аргументи”, каквито направи и Иво Христов, демонстрират безсилието на търсачите на телето под украинския вол. Защото то бива, бива, ама вол за мезе бива ли?

 

Всъщност този пропаганден подход не е откритие на съвременните адепти на хибридните информационни войни на Русия. Ленин, заимствайки от предшестващи идеолози, биваше редовно цитиран по времето на комунизма да съветва, че един от методите да се  печелят победи  е чрез “крачка назад, две напред”. Заветите му, види се, се прилагат и днес у нас.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване