06/11/12 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Еврото изгуби преднината си срещу долара

Еврото изгуби преднината си срещу долара, съобщи „Блумбърг“. Това се случи, след като спасителният план за Испания добави още към притесненията, че дълговата криза на Стария континент се задълбочава. На фона на тези събития наближават и изборите в Гърция, които ще се проведат на 17 юни. Единната валута успя да докосне двуседмичен връх след искането на иберийската страна за помощ в размер на 100 млрд. евро. Тези пари трябва да спасят банковата система на страната да постигнат новите капиталови изисквания. Планът спомогна и на Италия да се приближи към фронтовата линия на кризата. По този начин предположенията, че третата по големина европейска икономика може да се окаже следващата със сериозни затруднения, се засилиха. Доларът и йената пропаднаха, след като намаля търсенето на по-сигурни активи, докато акциите напреднаха. Норвежката крона спечели, след като потребителските цени се повишиха през последния месец с по-добър от предвидения темп.
Спасяването не се оказа толкова революционно, както пазарът предполагаше в началото, коментира Борис Шлосбърг, директор проучвания в GFT Forex, Ню Йорк. Много по-голям риск може да се окаже това, какво влияние оказва ситуацията върху балансите на Южна Европа като цяло, допълни експертът. Еврото спечели 0.2 на сто до равнище от 1.2546 долара. По-рано то успя да се покачи с повече от 1.2% до ниво от 1.2671 долара, което беше своеобразен връх след 23 май. Единната валута добави и 0.2 на сто срещу японската, достигайки курс от 99.71 йени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване