И тази нощ над 300 души ще спят в Софийския университет (на живо)

Студентите, които преди седмица окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет "Св. Климент Охридски", което предизвика вълна от подобни акции в други висши учебни заведения, допуснаха медии в "окупираната" зона.

Причината е - да покажат, че всяка вечер близо 300 души прекарват нощите си тук, разказа за "Дневник" Борис Рангелов от журналистическия факултет, който е и един от организаторите. По думите му е добре да се види, че не са 30 души, както е обявил ректора на...

Окупация и демокрация

Георги Иванов. Снимка: личен архив

Истината е, че протестиращите цяло лято, част от които са и студентите, окупиращи Ректората, действително вярват, че са „гражданско общество“. Може и да има някакви платени, но повечето си вярват. Не искат БСП, а друг („промяна“). Друг, за съжаление, е само Борисов (предвид резултатите от последните избори).

Протестиращите, естествено, отказват да признаят този факт и продължават да мечтаят за принца на бял кон. А ако случайно получат физкултурник върху магаре, обещават, че пак ще протестират. Дали обаче ще му искат оставката, предвид, че алтернативата им ще е БСП? Отчитайки яростните им викове „червени боклуци“, основателно е да предположа – „не“. Истинската алтернатива и промяна биха били нови и некомпрометирани лица, които да заместят напълно сегашната политическа класа. Дансърите обаче не предлагат такива.

И докато мога да призная обремеността на възрастните от близкото историческо минало, резултиращо в постоянно привиждащи им се комунисти в лицата на капиталистите от БСП, то студентите-окупатори нямат тази обремененост, не са живели в онези времена. Студентите би трябвало да са способни на трезви разсъждения, а не на влияния от своите преподаватели или роднини.

Докато възрастните са възпитани и живели в тоталитарна система, то студентите би трябвало да знаят, че в демократичното общество мнение не се налага, а се защитава. При спазване на закона и със строго подредени аргументи, а не ултиматуми и отказ от образование. С уважение и изслушване на всички страни, а не непризнаване на различно мнение и викове „Боклук“ – колкото и да се смяташ, че си прав или отчаян. А когато призовеш колегите си „Елате да ни подкрепите“ и те вече седмица не идват, може би е редно да се замислиш, че нещо не правиш както трябва.

От блога на Георги Иванов

Радиоводещият Орсън Уелс предизвиква паника в САЩ, съобщавайки за нападение от извънземни

Ню Йорк, 30 октомври 1938 година. Орсън Уелс съобщава за нашествие на марсианци по радио CBS. "Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка! То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждал! Изпълзява от дупката и идва насам! На около 20 ярда е от мен!" След пет минути настъпва тишина. Най-страшната тишина, която ще накара милиони слушатели да излязат на улицата. Те са пропуснали началото на предаването, а то е особено важно: "Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във "Война на световете" от Хърбърт Уелс!" В настъпилата суматоха ранените и починалите от инфаркт са хиляди. Армията на спасението раздава противогази. Някои се самоубиват, за да не попаднат в р...

Окупирай!

Николай Хаджигенов. Снимка: личен алхив

Вярата е нещо странно, уважаеми. Особено вярата в политиците ни през последните двадесет и кусур години. Ирационална, безумна до степен да отрича мисленето изобщо, като такова. Има защо пролетарската „поезия“ да е уверена, че за е тая, точно вяра „бронебойни патрони няма открити“?

Да и ние знаем защо. Причината за вярата освен в интелектуалния недоимък у някои при останалите са дължи на неразбиране на факта, че не можеш да замениш живота си с вяра.

Или може, ма няма смисъл?

Щото имаме по един живот.

Не, ли?

Останалите ли?

Останалите просто ги е страх. Да, осъзнават напълно, че живеят в кочина и че тва не е живот, но някак си им е родно, мило, познато. В същата тази кочинка и кал са поколения близки, познати, приятели. Що по дяволите да я сменят с нещо, дето не се знае какво е, ако и да е по-добро? Верно тука и помията е скапана, ма е три пъти на ден. А, иначе може и кюфтета в златни чинии да има, ма ще ни карат кой знае какво да правим  за тях и така.

Както казваше стария глист на сина си по този повод:

– Родина, сине!

Що, ви ги говорим всичките тия глупости ли?

Покрай протеста, студентските вълнения и окупацията на вузовете се начетохме и наслушахме на купища уникални кретении. При това не малка част изречени от хора иначе мислещи при това добре и с правилния орган, образовани, интелигентни, реализирани? Единственото смислено обяснение, поради що точно тези хора говорят и правят такива неща е вярата? За нас лично е мистерия, как иначе ей такива хора не правят разлика между граждански протест и тероризъм или между гастроном и университет?

Не го разбираме тва и туй то!

Макар че излизат и некои забавни нещица, покрай протестите на студенцията.

Срещнахме някъде, че видите ли родителите и самите студенти, които били лишение от правото им на образование, демек контрите, щели били да заведат граждански и прочие искове срещу протестиращите студенти. Нещо повече, били идентифицирани всички, имали доказателства, видеозаписи и прочие. Искът щял да е за много пари, вече били проведени разговори с голяма кантора по въпроса, вече се работело……. и прочие.

Начи, тва бихме искали да го разказваме, като виц навън, но за съжаление никой не би ми повярвал. Отделен е въпроса, че тук усещаме тънката стратегическа “мисъл“ на оня точно, дето ръководи нападението на обсадения СУ, заставайки по стар партиен обичай на разстояние от задните редици.

Хем да оцелее със сигурност, хем да може да отрича после.

Както и да е.

Тва е тема за друг специалист, не като нас.

Съвсем по нашата част е обаче един такъв иск. Ако бъдат започнати подобни действия, ние ще поемем тутакси и безвъзмездно защитата на студентите терористи, окупатори и прочие революционери, които иначе се борят за светлото си бъдеще със съвсем законни методи!

Дет се вика, дори мандри не нападат?

Каква ирония, а?

От блога на Николай Хаджигенов

Би Би Си: Кафана, ракия, турбофолк и “истинска Сърбия”

Днес може да намерите “права Сърбия” истинската Сърбия в белградските кафани, които са нещо средно между английските кръчми и чешките бирарии и където млади хора на по питие слушат фолк музика, макар да не я обичат, пише в репортаж за Белград пратеник на Би Би Си Травъл, който след четиридневни нощни излизания разбрал защо всички фолк песни са за пиене или за жени.

Някога места за дебати за изкуство или политика, в които се събират предимно по-възрастни мъже в задимено пространство и където свободно се леят бира и ракия, днешните кафани преживяват ренесанс, привличайки младите белградчани, на които са им омръзнали обичайните купони.

Мнозина сърби започват да прекарват времето си вместо с хайнекен и текила с местното йелен пиво и ракия, плодова или медовача, и да танцуват на жива музика.

Можех да чуя звука на китарата и шума на тълпата още преди да отворим вратата. Вътре трудно можеше да се намери място за стоене. Салфетки летяха през бара, жени танцуваха върху масите, а мъжете се провесваха един на друг около врата - някои по този начин изразяваха наклонностите си, други поддържаха равновесие. Хората спираха да пеят, само за да си кажат наздраве, да се чукнат с чашите и да викнат “Живели!”

Репортерът на Би Би Си посочва, че в четвъртата нощ от своето проучване на нощния живот в Белград решил, че един ден ще се върне в столицата на Сърбия.

Донеотдавна Белград бе по-известен с ролята си във войните през деветдесетте години и кървавото разпадане на Югославия, от което накрая възникнаха Хърватия, Словения, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония и оспорваното Косово. Сърбия често е виждана в негативна светлина, обвинена в етническо прочистване и други военни престъпления, но на мен много пъти ми бе казвано, че САЩ са отговорни за това, че сградите, пострадали от бомбардировките на НАТО, стоят като скелети.

Днес, забелязва репортерът, интернет е пълен със статии, които хвалят Белград като най-новия град за купони, но истината е, че Белград винаги е знаел това - технопартитата през деветдесетте години и историите, които местните хора разказват и днес, за танците и песните на мостовете, когато вярваха, че присъствието на цивилни ще защити съоръженията от натовските бомби. Сега, повече от десет години след войната, мнозина пристигат в града, защото искат да се забавляват. Хората идват в Белград заради нощния живот, да прекарат добре времето си, да си намерят мадами и евтино да се напият, а не да опознаят Сърбия, отбелязва за Би Би Си белградчанката Милица Исакович.

Тя добавя, че кафаните са станали толкова популярни, че за място в някоя от тях, особено в “австро-унгарския край” Земун, е необходимо да се резервира място седем дни по-рано. Оказах се в Звездара, в кафаната “Она моя”, а певецът, с акомпанимент от кларинет, цигулка и хармоника, редеше фолк песни, докато всички в заведението пееха. Не знаех думите, но няма значение, почти всяка сръбска фолк песен, ми бе казано, винаги е за едни и същи две неща - пиене и жени.

Това е песен като всяка друга. Жената го е изоставила и той пие, казва белградчанинът Лука Матич. Естествено, не мога да съдя героя на песента. Погледнах и разбрах, че вероятно го е изоставила една от тези красавици, които се събират в модерните кафани. Тъй като всяко място, където се пие в този град, е препълнено с толкова супермодели, достатъчни ...

Китайка ще учи 150 видински деца на родния си език

25-годишната Уан Хаою от Китай е най-новото и сензационно попълнение на преподавателския екип в СОУ “Цар Симеон Велики” във Видин. Младата преподавателка е само от няколко дни в дунавския град, където в продължение на една година ще учи на китайски възпитаници на елитното школо. Интересът за усвояване писмено и говоримо на китайския език е огромен, 25-годишната Уан Хаою от Китай е най-новото и сензационно попълнение на преподавателския екип в СОУ “Цар Симеон Велики” във Видин. Младата преподавателка е само от няколко дни в дунавския град, където в продължение на една година ще учи на китайски възпитаници на елитното школо. Интересът за усвояване писмено и говоримо на китайския език е огромен,

Селяни в Румъния предпочитат скромно препитание пред шистов газ

Ройтерс

Карта на находищата на шистов газ в света. С червено са означени находища, в които ресурсите са оценени, в жълто - налични находища, в които ресурсът не е оценен. Карта: Административна служба за енергийна информация на САЩ

Малкият хълмист град Пунджещ в Източна Румъния може да бъде находище на големи залежи шистов газ и американският енергиен гигант Шеврон иска да ги открие.

Хората от Пунджещ обаче не искат да имат нищо общо с това. Макар че повечето от тях преживяват от земеделие, задоволяващо едва собствените им нужди, от социални помощи и пари, изпращани от роднини, работещи в чужбина, те са готови по-скоро да останат бедни, отколкото да позволят това, което според тях заплашва да унищожи тяхната околна среда.

Селяните са устроили лагер пред празния парцел, където Шеврон смята да инсталира своята първа проучвателна сонда, блокирайки достъпа, и принудиха компанията да обяви преди десетина дни, че спира временно работата.

“Нашите кухни са пълни с домашни сладка и зимнина, чували с орехи, тенекии с мед и сирене, всички произведени от нас”, каза Дойна Дедиу, 47 г., местна жителка, която е от протестиращите.

“Ние дори не сме толкова бедни”, каза тя. “Може да нямаме пари, но имаме чиста вода и наистина сме здрави и искаме да бъдем оставени на мира”.

Решението да се спре работата в Пунджещ, където щеше да бъде инсталирана първата в Румъния сонда за проучване на шистов газ, има значение заради посланието, което може да изпрати за това доколко се приема шистовия газ в Източна Европа.

Големи части от по-богатата Западна Европа отбягва сондиранията за шистов газ заради опасения от възможно замърсяване на водите и сеизмична активност от хидравличното разбиване или процес на “фракинг”.

Индустрията твърди, че рисковете може да бъдат избегнати.

Докато Великобритания реши тази година да подкрепи проучванията за шистов газ, във Франция има пълна забрана заради екологични опасения, а Германия преразглежда позицията си по въпроса.

В по-бедните бивши комунистически части на континента нуждата от приходи в бюджета, по-евтини доставки на горива и работни места създават благоприятни предпоставки за концерните, но до каква степен, още не е ясно.

Шеврон, който разполага с всички необходими разрешителни за проучвателната сонда в Пунджещ, казва, че се придържа към най-високи стандарти за безопасност.

Фазата на проучване би продължила около пет години и не включва фракинг - процес, при който големи количества вода, смесена с химикали, се вкарва в скалните формирования под високо налягане, за да се пропукат и да освободят природен газ.

Компанията каза, че прави тестове на подпочвените води преди и след сондиране, за да се увери, че не са засегнати, че извършва геологични сеизмични проучвания и държи обществеността информирана за всяка фаза. В подробно изявление Шеврон подчерта широката употреба на фракинг в САЩ и другаде, и отбеляза, че това “е доказана технология, която се използва безопасно от повече от 60 години”.

Но компанията още се мъчи да убеди хората от Пунджещ. Трите публични обсъждания през лятото с Шеврон и представители на агенцията по околна среда се превърнаха в ожесточени спорове. Заместник-кметът Василе Война казва, че според него хората “не са били достатъчно информирани”.

Разположен покрай разнебитен път, градът с население от 3 420 души е съставен от осем села с малки къщи зад ниски огради от пръти, дебели оранжеви тикви, пръснати в малки градини, и ябълки, сложени да се сушат на слънце зад прозорците. Градът няма централно отопление и канализационна мрежа.

Дори в този отдалечен град, намиращ се на 340 км североизточно от румънската столица Букурещ, световните дискусии за ефекта от фракинга са завладели вниманието.

Няколко души казаха, че са гледали в Ю Тюб откъси от американския документален филм от 2010 г. “Gasland”, който претендира, че показва щетите върху околната ...

Връщат отначало делото срещу Топлото

Софийският апелативен съд върна делото срещу Вальо Топлото на прокуратурата заради допуснати процесуални грешки.

Блатер поднесе постно извинение на Роналдо

Президентът на ФИФА Йозеф Блатер отправи публично извинение до Кристиано Роналдо след негативните коментари, които отправи към звездата на Реал Мадрид. По време на дебат в Оксфордския университет главата на световната футболна централа си позволи да направи сравнение между Лионел Меси и португалеца, като заяви, че „единият прекарва повече време във фризьорския салон от другия“. От „кралския клуб“ реагираха веднага и поискаха обяснение за думите на Блатер, а само преди часове Роналдо заклейми отношението на ФИФА към него чрез профила си във „Фей...

Студенти обърнаха гръб на парламента, блокираха кръстовища

Студенти обърнаха гръб на Народното събрание в знак на протест. След като бяха блокирали кръстовището на бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител”, протестиращите се насочиха към сградата на парламента. По-голямата част от тях застанаха с гръб към сградата на Народното събрание и запазиха символично мълчание. Те заявиха, че са обърнали гръб на сградата, защото за тях тя не е Народно събрание.

Най-много пестят австрийците и словаците

В региона на Централна и Източна Европа най-много пестят австрийците и словаците. Това показва проучване, разработено от "Erste Group". Според събраните данни, повече от две трети от хората в Централна и Източна Европа смятат, че спестяването е много важно.

Обама иска проверка на дейността на АНС

Президентът на САЩ Барак Обама е разпоредил да започне проверка на задграничната дейност на Агенцията за национална сигурност (АНС), предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на интервю на държавния глава за телевизионните канали Ей Би Си и „Фюжън”. Според Обама тази проверка е необходима, за да се покаже, че техническият потенциал за електронно разузнаване на тази служба е под необходимия контрол

В Нигерия освободиха французи, похитени преди 3 години

Президентът Оланд съобщи, че четиримата бивши заложници ще се приберат

Чехия - избори на разочарованието

в. Ню Йорк таймс

Андрей Бабиш. Снимка: сайт на АНО

Левоцентристките социалдемократи спечелиха най-много гласове в чешкия парламент на изборите в събота, но не успяха да получат мнозинство на изборите, които показаха дълбокото неудовлетворение на гласоподавателите от ендемичната корупция и политическото статукво.

Сега страната ще навлезе в период, който вероятно ще продължи дълго, докато партиите сключват споразумения и се борят да съставят правителство.

Чехия, чийто първи президент Вацлав Хавел помогна страната да се превърне в глобален символ на свободата след падането на Берлинската стена, преживява етап на силна враждебност към политическия елит след скандал за подкупи и предполагаемо подслушване. Шири се усещането, че революцията от 1989 година не е постигнала целите си.

След преброяването на почти всички гласове социалдемократите получават 20,5 на сто от вота - далеч по-скромна победа от очакваното. Вместо това чехите се обърнаха към партиите, които разчитат на протестния вот и обещават да изкоренят корупцията. 18,7 на сто от гласовете получи партията на Андрей Бабиш, словашки милиардер с чешки паспорт. Комунистическата партия, последната подобна партия в бившите страни сателити от съветския блок, получи 15 на сто.

Десноцентристката Гражданска демократическа партия в центъра на скандала беше смазана, като получи само 7,7 на сто от гласовете.

Бабиш заяви в събота, че не иска да се присъединява към никакво коалиционно правителство, което накара аналитиците да предскажат, че предстои труден период на политически пазарлъци. Ако Бабиш си промени мнението, неговата партия АНО, или “Да”, може да се обедини с социалдемократите, за да постигнат мнозинство. Друг вариант е Бабиш да се съгласи да подкрепи коалиционно правителство на малцинството.

При всяко положение Бабиш, предприемач, който ръководи империя за земеделие, храни, преработвателна и химическа промишленост, се оказа изненадващо човекът, който държи ключовете на властта, посочиха аналитиците. Партията му, която съществува само от около година, се крепи на личността му и няма ясна идеология и икономическа програма.

“Партиите, които разчитаха на протестния вот, са очевидният победител на тези избори, които показаха до каква степен на чехите им е писнало от политиката в тази страна, писнало им е от корупцията и им е писнало от слабата икономика”, казва Ярослав Плешъл, заместник-главен редактор на “Тайден”, водещо чешко политическо списание.

Плешъл заяви, че докато страната преминава през тежки икономически времена, ответната реакция срещу мерките за икономии също е помогнала на социалдемократите, които обещаха да увеличат разходите. “Имахме слаб или никакъв икономически растеж от 2009 година, а хората се чувстват по-зле отпреди”, казва Плешъл. “Те усещат, че политиците са крали като луди”.

Изборите се състояха на фона на нарастващо безпокойство в региона, а хората показаха тлеещото разочарование от политическия ред след 1989 година. В България хиляди протестираха срещу ендемичната корупция и икономическите трудности. В Унгария авторитаризмът на премиера Виктор Орбан изкара протестиращите на улиците.

Дни преди изборите този уикенд чешкият скулптор Давид Черни показа дълбоката омраза на много чехи, когато инсталира деветметрова лилава скулптора на ръка с вдигнат среден пръст на платформа в река Вълтава в чешката столица Прага. Той заяви, че тя е насочена към Пражкия замък, седалището на чешкото президентство, като силен укор към политическата класа.

След това на хълм над историческия център на Прага гражданското движение “Декомунизация” постави огромен плакат на руския президент Владимир Путин облечен като Сталин - напомняне, според групата, за тъмното минало на страната при комунистите. Знак за размирното настроение на чехите е, че ...

Какво променят строгите мерки на Великобритания срещу имиграцията

Чуждестранни работници в Англия берат ягоди. Снимка: мирър

Зимбабвийката Мери пристига във Великобритания за пръв път през 2003 г. Тя влиза в страната с паспорт от Южна Африка и незабавно моли за убежище. Молбата й е отхвърлена, тъй като вътрешното министерство смята, че тя наистина е южноафриканка.

Както много търсещи убежище обаче Мери не си тръгва. След няколко години - и обжалвания на решението за отхвърляне на молбата й за убежище - тя е почти депортирана, но успява да попречи на това, като се самонаранява с остър предмет, който намира в килията си. Тя няма право да остане във Великобритания, нито да работи и да ползва социални придобивки. Но и няма вероятност да бъде депортирана. “Не знам какво ще се случи сега”, казва тя.

Възможностите й се стесняват допълнително заради новия закон за имиграцията, който мина на второ четене в Камарата на общините на 22 октомври. Законът ще задължи наемодателите и лекарите да проверяват имиграционния статус на своите наематели и пациенти, ще затрудни нелегалните имигранти в откриването на банкови сметки и придобиването на разрешителни за шофиране и ще удари сериозно фиктивните бракове. Обжалването на решенията за имиграция и убежище ще бъде допустимо само на основание защита на човешките права, а не по процедурни причини.

Законопроектът е най-новият от серия правителствени мерки за намаляване на имиграцията. Преди това бяха въведени ограничения във визите за студенти и работници, както и промени, които да попречат на бедните имигранти да водят във Великобритания съпрузите си. Имиграцията е доста непопулярна във Великобритания, особено нелегалната. Опозиционната Лейбъристка партия не просто подкрепи новия законопроект в Камарата на общините, но се зарече да го промени чрез въвеждане на още по-строги мерки. Сред идеите на лейбъристите е например забраната работодателите да съставят работни смени само от чуждестранни граждани.

Никой не знае точно колко души живеят нелегално във Великобритания. Приблизителна оценка на Лондонското училище по икономика (London School of Economics) през 2009 г. посочи бройка от около 618 000, около 70 процента от които живеят в Лондон. Изследването се основаваше на данни от преброяването през 2001 г. и имаше вероятност за отклонение с 200 000 бройки.

Политиците се фиксират върху трафика на хора, който е особено оскърбителен както към закона и реда, така и към хората, които са обект на трафик. Благотворителните работници разказват покъртителни истории за деца, работещи като “градинари” във виетнамски фабрики за канабис и за тийнейджъри без билети за пътуване, изоставени на бензиностанции по магистрала М6.

Но пришълците, които са влезли чрез трафик или по контрабандни канали са рядкост - те вероятно възлизат на по-малко от една десета от общия брой на нелегалните имигранти. Броят им сега е по-малък, отколкото преди десетилетие, когато граничният контрол беше по-малко строг. Голямото мнозинство на нелегалните имигранти пристига във Великобритания законно и след това губи правото си на престой. Тази категория се дели горе-долу на две: хора, които са останали след изтичането на срока на визите им и неуспешни търсачи на убежище като Мери.

Макар че малцина имат законно издадени свидетелства за шофиране и законно открити банкови сметки, нелегалните имигранти от всички групи имат склонност да живеят извън обществото, което затруднява правителството да достигне до тях чрез строго законодателство. Мери живее с приятели в предградие на Източен Лондон и отчасти се издържа с помощта на свое бившо британско гадже. Други неуспели търсачи на убежище ...

Банка продава мандрата "Дядо Либен" заради дълг

Пощенска банка е обявила търг за продажбата на мандрата Пощенска банка е обявила търг за продажбата на мандрата "Дядо Либен" в Копривщица. Според публикувана покана началната цена е 5,081 млн. лв. без ДДС, като писмени оферти ще се приемат до 7 ноември. Освен поземлен имот и сгради в Копривщица сред продаваните машини и съоръжения са и система за разтваряне на сухо мляко, резервоар за 10 хил. литра

Св. Зиновий, еп. Егейски и св. Зиновия, Св. крал Стефан Милутин

Православен календар

Свети мъченици Зиновий и Зиновия

Св. Зиновий и сестра му св. Зиновия живели в третия век. Прекарали живота си в киликийския град Ег или Егей.

Родителите им били благочестиви хора. Възпитали ги в християнската вяра. Те рано останали сираци. В милостини към бедните хора и в свят живот преминала младостта им.

Зиновий получил от Бога дар на чудотворство. Чрез молитва и възлагане на ръце лекувал болни. Скоро образоваността, чудесата и добродетелите му го прославили из цялата област Киликия. Егейските християни го избрали за епископ.

Свети Зиновий ревностно изпълнявал своите архиерейски задължения. Успешно наставлявал паството си със слово и пример.

През време на Диоклетиановото гонение изператорският сановник Лисий дошъл в град Егей, за да скланя християните да се отрекат от вярата си.

Братята Клавдий, Астерий, Неон и сестра им Теонила пострадали мъченически за Христа.

Идвал ред на Зиновий и Зиновия.

Лисий повикал епископа.

- Аз няма дълго да беседвам с тебе – казал му Лисий. – Избирай едно от двете – живот или смърт! Живот – ако се поклониш на нашите богове. Смърт – ако не се откажеш от твоя Бог!

- Живот без Христа е смърт! – твърдо отговорил епископ Зановий. – А телесната смърт за Христа е живот вечен. Искам да умра тук и да живея вечно с Христа Бога в небесата!

- Да видим дали ще ти помогне твоя Христос! – казал сановникът и заповядал жестоко да бият епископа.

Започнали жестоки мъчения.

Като узнала, че брат й страда за Христа, Зиновия се затекла към съдилището. Застанала пред мъчителя и извикала с висок глас:

- Аз съм християнка! Като моя брат изповядвам Господа Бога! Изповядавм Спасителя на света.

Като погледнала внушително сановника, Зиновия продължила:

- Заповядай и мене да мъчат. Искам да умра от еднаква смърт с брат си.

Лисий започнал да увещава младата жена. Опитал се да я убеди да се отрече от вярата. Представил й целия ужас и позор от едно смъртно наказание пред целия народ.

Зиновия останала непреклонна.

Тогава разгневения езичник заповядал да сложат нея и брат й на железен одър, под който да разпалят огън.

И тая заповед била изпълнена.

- Е, помага ли ви вашия Христос? – подигравателно запитал Лисий мъчениците, осмивайки вярата им.

- Той е неведимо с нас – отговорил светителят Зиновий.

- Той ни разхлажда с росата на Своята благодат и ние не чувстваме мъченията – допълнила сестра му Зиновия.

По заповед на разярения римски сановник мъчениците били снети от одъра и хвърлени в котел с кипящ катран. Те и тук останали невредими и пеели хвалебна песен на Бога. Осъдени били на смърт.

Мъчениците с радост тръгнали към мястото, където щели да бъдат умъртвени. По пътя мълвели молитвено:

- Благодарим ти, Господи, загдето ни удостои да се подвизаваме с добър подвиг, пътя да свършим, вярата да запазим. Направи ни участници в Твоята слава и ни причисли към ония, които са благоприятни на Тебе, понеже Ти си благ вовеки!

Свещеномъченикът Зиновий и блажената му сестра Зинавия били убити с меч. Глас от небето ги повикал към вечен живот и към нетленни венци. С радост те предали на Бога душите си. Това станало в 285 година.

Статията "Св. Зиновий, еп. Егейски и св. Зиновия, Св. крал Стефан Милутин" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Отпадат бонуси за инвеститори

Според Бобева със сигурност щяла да отпадне възможността до 10% от инвестицията в определени като приоритетни проекти да се покрива от бюджета. “Не можем да си го позволим. Никога не сме си го позволявали дори когато бюджетът е бил в по-прекрасни ситуации”, аргументира се тя. Подпомагането на приоритетни проекти беше въведено от кабинета “Борисов" Според Бобева със сигурност щяла да отпадне възможността до 10% от инвестицията в определени като приоритетни проекти да се покрива от бюджета. “Не можем да си го позволим. Никога не сме си го позволявали дори когато бюджетът е бил в по-прекрасни ситуации”, аргументира се тя. Подпомагането на приоритетни проекти беше въведено от кабинета “Борисов"

Никой не си признава за подслушването на Ангела Меркел

“Данните сочат, че САЩ са започнали да шпионират Меркел още през 2002 г.”, е заглавието на в. “Ню Йорк таймс”.

Нови подробности в германския в. “Шпигел” за следенето на мобилния телефон на германската канцлерка Ангела Меркел от Агенцията за национална сигурност (АНС) вчера допълнително разпалиха гнева на германското правителство и повдигнаха два въпроса: Защо САЩ са започнали да я подслушват още през 2002 г. и защо на администрацията на Обама са били нужни пет години да спрат шпионирането, пише вестникът.

Администрацията на Обама изглежда не знае как да реагира на новините за Меркел, която имаше тесни връзки с Обама и осигури критично важна разузнавателна информация за Ал Каида и ядрената програма на Иран. Миналата седмица Белият дом се придържаше към грижливо подготвени теми за обсъждане и заяви, че Меркел в момента не е подслушвана, че няма да бъде и в бъдеще, но отказа да каже как е било в миналото, отбелязва изданието.

Вчера нещата се промениха - АНС в изявление отрече друга медийна информация, поместена във в. “Билд ам зонтаг”, според която Обама е бил уведомен за подслушването на Меркел през 2010 г. от ръководителя на АНС и американското Киберкомандване генерал Кийт Алекзандър. Тази информация противоречи на уверенията, които съветничката на президента за националната сигурност Сюзан Райс е дала в частни разговори с германските власти, че Обама не е бил в течение на подобна операция, пише в. “Ню Йорк таймс”.

“САЩ под натиск заради шпионирането на Меркел”, е заглавието на в. “Гардиън”. Вчера АНС бе принудена да отрича, че директорът й е обсъждал операция по следене на комуникациите на германската канцлерка с президента Барак Обама, а Белият дом се опитва да овладее дипломатическата криза, предизвикана от шпионирането на съюзници.

Администрацията на Обама изглежда объркана в отговора си на реакциите,последвали след разкритията, че АНС е подслушвала телефонните разговори на най-малко 35 световни лидери, сред които германската канцлерка Ангела Меркел.

Рано в неделя Белият дом отказа да коментира информацията на “Билд”, в която се твърди, че Обама е бил лично уведомен за операцията по подслушването на телефона на Меркел от директора на АНС Кийт Алекзандър и е разрешил това да продължи.

Това изглежда противоречи на друга информация, в германския в. “Франкфуртур алгемайне зонтагсцайтунг”. В нея се казва, че Обама разговарял с Меркел по телефона в сряда и я уверил, че досега не е знаел, че телефонът й се подслушва.

Изявлението на АНС е необичайно. Агенцията рядко коментира публично конкретни твърдения за дейностите й по следене на комуникации, отбелязва “Гардиън”.

Белият дом и АНС са под засилващ се натиск да разкрият в каква степен Обама и високопоставени представители на администрацията са знаели за операции на САЩ по подслушване на лидери на страни съюзници.

Във Вашингтон се появяват първите признаци, че администрацията на Обама може да се постарае да се разграничи от АНС, като направи извода, че шпионската агенция е превишила правомощията си. Мнозина високопоставени конгресмени вече заявиха, че АНС не ги е информирала по подходящ начин за естеството и мащабите на дейностите си по подслушване, пише в. “Гардиън”.

БТА

Дилема за сърбите в Косово - участието в общинските избори

Франс прес

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Две седмици преди косовските местни избори на 3 ноември сърбите в Северно Косово са разкъсвани между участие в тези избори, организирани от Прищина, чиято власт те продължават да отхвърлят, и призива на Белград да участват в гласуването.

“Ако реша да не гласувам, това е от страх за бъдещето. И същият този страх би могъл да ме накара да гласувам”, обобщава дилемата Сузана Мишич, 35-годишна, преподавател по литература в Косовска Митровица.

Повечето от запитаните сърби уверяват, че ще вземат решение в последния момент за участието си за първи път в избори, организирани от Прищина, след като Косово провъзгласи независимостта си през февруари 2008 г.

Участието на близо 40 000 сърби, живеещи в северната част на Косово - район, граничещ със Сърбия, където те са мнозинство и където Прщина на практика не упражнява никакъв контрол, е в действителност ключът за доброто протичане на тези общински избори.

Изборите бяха свикани в съответствие със споразумението от Брюксел, целящо нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, сключено през април от Белград и Прищина под егидата на ЕС.

Сърбите, живеещи в анклавите в Косово, около 80 000 души, заобиколени от огромно мнозинство албанци, вече участваха в избори, организирани от косовските власти.

Сръбия, която се надява да започне в скоро време преговори за присъединяване към ЕС, насърчава участието в изборите на сърбите от Косово, специално на тези от северната част, за които споразумението от Брюксел предвижда известна автономия.

В началото на септември Белград разпусна общинските съвети на сърбите в Северно Косово, санкционирайки враждебното отношение на някои от тези общински избраници към организацията на изборите. Накрая няколко сръбски листи бяха регистрирани.

Сръбският министър, отговарящ за Косово, Александър Вулин обикаля неуморно през последните дни района, за да убеди сърбите да отидат да гласуват.

“На следващия ден след изборите хората ще трябва да продължат да живеят тук, но те няма да успеят” без участие в изборите, заяви той в Звечан Северно Косово .

Но в тази част на Косово не съществува почти никакъв знак за предизборна кампания. Няма афиши на улиците и няма предизборни митинги.

Премиерът Ивица Дачич призова в събота от анклава Грачаница сърбите в Косово “да се обединят, за да защитят по-добре интересите на Сърбия” в тази територия.

“Ние искаме от вас да гласувате. Вашата държава ви казва, че това е в най-добър ваш интерес”, заяви Дачич, който все пак не отиде в Митровица, където противниците на изборите са много активни.

Улиците на Митровица са окичени с афиши, призоваващи да се бойкотират изборите. На един афиш върху снимка на Дачич, на която той стиска ръката на косовския си колега Хашим Тачи, стои текст: “Предпочитам да не си цапам ръцете”.

Фургон с високоговорител на покрива, от който се разнасят патриотични песни и призиви за бойкот на изборите, се движи из улиците на Митровица от сутрин до вечер.

“Ако гласуват, сърбите ще заменят своята държава с държава, която е създадена върху нещастието на сръбския народ. Всички тук разбраха, че това е предателство”, заяви за АФП Марко Якшич, депуат от ултранационалистическата формация ДПС Демократическа партия на Сърбия , противопоставяща се на всяко сближаване на Сърбия с ЕС.

Според Даниела Вуичич, кандидатка от листата “Сръбска гражданска инициатива”, изборите ще позволят на сърбите да формират легитимни институции, признати от Прищина и международната общност.

“Ако сръбското участие е масово, Прищина няма да може вече да взима решения без сърбите”, изтъкна тя.

“Ние вече бойкотирахме изборите, организирани от Прищина, през 2010 г. Това попречи на косоварите да контролират северната част, тогава защо да не направим същото”, се пита Невенка Медич, 44-годишна.

Ако бойкотът на изборите от сърбите успее, той би могъл да породи колкото неочаквани, толкова и ...

Фенка обеща стриптийз на "Герена" при титла на "Левски"! #Съблечисебе

Сексапилната пловдивчанка Анелия Димова се зарече да се съблече гола на “Герена”, ако “Левски” стане шампион този сезон. Това сигурно ще подейства за нов допинг на затъващите досега левскари, които са далече от първото място в навечерието на 100-годишнината си. Анелия си взела отпуск и се прибрала от Гърция, където работи, за да гледа “Левски” Сексапилната пловдивчанка Анелия Димова се зарече да се съблече гола на “Герена”, ако “Левски” стане шампион този сезон. Това сигурно ще подейства за нов допинг на затъващите досега левскари, които са далече от първото място в навечерието на 100-годишнината си. Анелия си взела отпуск и се прибрала от Гърция, където работи, за да гледа “Левски”

Освободиха французи, държани 3 години за заложници в Нигер

Френският президент Франсоа Оланд съобщи в Братислава за освобождаването на четирима френски граждани, държани в плен в Африка, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Става дума за служители на френската компания Арева, отвлечени на 16 септември 2010 г. в Арлит, Нигер, от Ал Кайда в ислямския Магреб. Министрите на външните работи и на отбраната на Франция Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан са отпътували за Ниамей във връзка с освобождаването на френските граждани.  ...

Потомка на Захари Стоянов проби пътеки към душата на България (снимки + видео)

Художник на магически символи и потомка на Захари Стоянов наелектризираха с български дух залата на Съюза на архитектите в България снощи в чест на Деня на народните будители. 34-годишният майстор Павлин Петров вае уникални знаци от кожа, дърво и метал, текстил и керамика за пътуващата си из страната изложба „Глаголица и прабългарски руни“, изложе Художник на магически символи и потомка на Захари Стоянов наелектризираха с български дух залата на Съюза на архитектите в България снощи в чест на Деня на народните будители. 34-годишният майстор Павлин Петров вае уникални знаци от кожа, дърво и метал, текстил и керамика за пътуващата си из страната изложба „Глаголица и прабългарски руни“, изложе

Варненски ученици показват знания по английски език в Пловдив

Седем ученици от Варна ще се явят на националния кръг на състезанието по речеви и комуникативни умения на английски език. В първа възрастова група от IV до VII клас Варна ще представят Изабел Мирчева и Симона Минкова от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”.

Вижте програмата за утрешния ден в Турнира на Шампионките

Пълната програма за втория ден от Турнира на Шампионките, който се играе в столичната зала „Арена Армеец“: Група „Средец“ 17,00 ч.: Саманта Стоусър (Австралия) – Елена Веснина (Русия) Група „Сердика“ не по-рано от 19,00 ч.: Симона Халеп (Румъния) – Ализе Корне (Франция) веднага след  него: Елена Свитолина* (Украйна) – Анастасия Павлюченкова (Русия) * - Елена Свитолина влиза като първа резерва на мястото на напусналата поради контузия Мария Кири...

Трилър в Тексас завърши с 5 жертви

36-годишен мъж беше арестуван по подозрение, че 9 часа е вилнял в американския град Теръл, щата Тексас и е убил 5 души в 4 различни района на града.

Трима загинали и голям брой ранени при протести в Бангладеш

Трима души загинаха, а голям брой бяха ранени в резултат на разразило се днес насилие в Бангладеш, предаде Асошиейтед прес. Полицията открила огън срещу правителствени и опозиционни поддръжници, след като влезли в сблъсъци в югозападния окръг Магура, убивайки един от привържениците на опозицията, съобщава вестник "Дейли стар" и телевизии. По-късно през деня двама поддръжници на опозиционната партия "Джамаат-и-Ислами" загинали, след като органите на реда стреляли по тях в Кутубдия в южния крайбрежен окръг Кокс Базар, заявява представител на мест...

МВР: Няма страшно за Боевски

МВР няма информация, че към Гълъбин Боевски са отправяни телефонни заплахи и животът му е в опасност. Това обявиха пред "Труд" вчера от вътрешното ведомство. 
Напоследък в някои медии се появиха публикации, че олимпийският шампион по вдигане на тежести е в опасност, след като се завърна неочаквано от бразилския затвор.

Виж тук новите електронни МВР няма информация, че към Гълъбин Боевски са отправяни телефонни заплахи и животът му е в опасност. Това обявиха пред "Труд" вчера от вътрешното ведомство. Напоследък в някои медии се появиха публикации, че олимпийският шампион по вдигане на тежести е в опасност, след като се завърна неочаквано от бразилския затвор. Виж тук новите електронни

Бартез по-бърз с кола от Льоб

Фабиен Бартез отново е шампион на Франция! Някогашният вратар от славното поколение на Зинедин Зидан и Тиери Анри спечели титлата в клас “Гран Туризмо” като пилот на отбора на “Софрев”.
Бартез победи в сериите GT с автомобил “Ферари 458”, като с навигатора си Морган Трафорд изпревари с 21 точки втория екипаж в крайното класиране.
В състезанието у Фабиен Бартез отново е шампион на Франция! Някогашният вратар от славното поколение на Зинедин Зидан и Тиери Анри спечели титлата в клас “Гран Туризмо” като пилот на отбора на “Софрев”. Бартез победи в сериите GT с автомобил “Ферари 458”, като с навигатора си Морган Трафорд изпревари с 21 точки втория екипаж в крайното класиране. В състезанието у

Агитка посреща Мартин Петров на "Армията"

Фенове на ЦСКА се организират за представянето на Мартин Петров като нов играч на отбора. То ще е в 11 часа днес на стадион “Българска армия”.
Крилото и вчера следобед тренира с отбора, за който дебютира за първи път преди 16 години и половина.
Агитката ще посрещне 34-годишния Мартин с почести като за голяма фигура за клуба. Преди няколко години Фенове на ЦСКА се организират за представянето на Мартин Петров като нов играч на отбора. То ще е в 11 часа днес на стадион “Българска армия”. Крилото и вчера следобед тренира с отбора, за който дебютира за първи път преди 16 години и половина. Агитката ще посрещне 34-годишния Мартин с почести като за голяма фигура за клуба. Преди няколко години

Наша хубавелка съблазнява Тръмп с матрьошка

Актуалната носителка на титлата ”Мис Вселена България” Венета Кръстева изрисува стилна матрьошка, с която се надява да впечатли Доналд Тръмп. „В момента нашенката е в Москва, където тече подготовката за световния конкурс „Мис Вселена 2013”. Правата за бляскавото събитие се държат именно от световноизвестния милиардер.

Хофенхайм се примири с „гола-фантом“, няма да обжалва

Ръководството на Хофенхайм официално обяви, че няма да обжалва решението да няма преиграване на скандалния двубой с Байер Леверкузен. По този начин Хофе прие действията на Германската футболна федерация, която на практика зачете „гола-фантом“ на Щефан Кислинг, при който топката не намери очертанията на вратата. Нападателят на „аспирините“ – които спечелиха мача с 2:1 – отправи изстрел с глава към вратата на домакините, но топката влезе в мрежата заради скъсан възел в страничната й част. В понеделник от футболната централа в страната решиха да з...

Форбс БГ: Цветан Василев и Доган - най-влиятелни българи

Списание "Форбс България" обяви класацията си за най-влиятелните хора у нас. В списъка тази година влизат 50 българи. Първото място заема банкерът Цветан Василев. Следват го почетният председател на ДПС Ахмед Доган и варненските бизнесмени Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев. Лидерът на БСП Сергей Станишев е на шесто място, а след него се нарежда Делян Пеевски.

Син на болна преби фелдшер

елдшерът от Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен Денчо Денев беше пребит жестоко с юмруци от сина на болна жена.
След нападението здравният работник лежи в болница със счупен нос, сцепена вежда, отекло лице и комоцио.
 Биячът Калин Николов (30 г.) е задържан в ареста. 
Побоят станал пред спешния център в понеделник.
В 22,11 ч на тел.112 д елдшерът от Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен Денчо Денев беше пребит жестоко с юмруци от сина на болна жена. След нападението здравният работник лежи в болница със счупен нос, сцепена вежда, отекло лице и комоцио. Биячът Калин Николов (30 г.) е задържан в ареста. Побоят станал пред спешния център в понеделник. В 22,11 ч на тел.112 д

Заловиха писмо бомба, адресирано до британски министър

/КРОСС/ Писмо бомба, адресирано до британския министър за Северна Ирландия вдигна под тревога властите на Острова. Смъртоносната пратка е била заловена и обезвредена в Белфаст. Тя е била предназначена за Тереза Вилиърс, която е британският министър за провинцията. След като се осъмнила, полицията евакуирала незабавно сградата на регионалната администрация в Белфаст. Според властите писмото е било изпратено от радикални националисти, които не приемат мирния процес в Северна Ирландия. Сключеното през 1998 г. мирно споразумение до голяма степен сложи край на насилието в Северна Ирландия между протестантите, които искат да останат под британско управление, и католиците, които искат обединение с Ирландия.

Авиоотряд 28 под шапката на армията

Авиоотряд 28 да стане подчинена структура на Министерството на отбраната, предлагат депутати от ГЕРБ. От 2010-а година правителственият оператор е на подчинение на Министерски съвет. Преди това то бе под шапката на транспортното министерство, като преди месеци отново имаше идея да се върне там.

Еврокомисията: 1 литър вода за писоар, 5 - за WC

Еврокомисията въвежда таван за водата в тоалетните и писоарите, съобщи сайтът Еврокомисията въвежда таван за водата в тоалетните и писоарите, съобщи сайтът "Юроактив". Комисията ще приеме критерии следващата седмица за стандарт за ефективно използване на водата. Според документите се предвижда максималното ограничение за пускане на вода в писоар да бъде 1 литър, а за тоалетните - 5 л. До това се стигнало, след като били

Полицията опроверга слуха, че Валери Божинов е бил пребит

Полицията в Пловдив излезе с официално опровержение на информациите, че Валери Божинов е бил пребит в града.

Списание "Форбс": Цветан Василев и Ахмед Доган са най-влиятелните личности в България

Банкерът  Цветан Василев оглави класацията на списание "Форбс България" за най-влиятелните българи, съобщава bTV . След него в престижното топ 50 са почетният председател на ДПС Ахмед Доган и варненските бизнесмени Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев. 
Лидерът на БСП Сергей Станишев е на шесто място, а след него се нарежда Делян Пеевски... Банкерът Цветан Василев оглави класацията на списание "Форбс България" за най-влиятелните българи, съобщава bTV . След него в престижното топ 50 са почетният председател на ДПС Ахмед Доган и варненските бизнесмени Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев. Лидерът на БСП Сергей Станишев е на шесто място, а след него се нарежда Делян Пеевски...

Списание "Форбс": Цветан Василев е най-влиятелната личност в България

Банкерът  Цветан Василев оглави класацията на списание Банкерът Цветан Василев оглави класацията на списание "Форбс България" за най-влиятелните българи, съобщава bTV . След него в престижното топ 50 са почетният председател на ДПС Ахмед Доган и варненските бизнесмени Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев. Лидерът на БСП Сергей Станишев е на шесто място, а след него се нарежда Делян Пеевски...

Башар Асад обяви обща амнистия

Президентът на Сирия Башар Асад обяви амнистия за дезертьорство и избягване от военна служба, предаде ИТАР-ТАСС. В публикувания на страницата на сирийската осведомителна агенция САНА указ на държавния глава, се посочва, че амнистията обхваща всички престъпления, извършени до 29 октомври тази година.  ...

"Свети Юда" засегна и Русия

Масови прекъсвания на електрозахранването имаше в северните части на европейската част на Русия, съобщи във вторник ИТАР-ТАСС. През последните няколко дни бурята премина през северните части на Европа, където имаше жертви и щети.

Симона Халеп оглави група „Сердика“ след здрава победа над Павлюченкова

Румънската тенисистка Симона Халеп застана еднолично начело на група „Сердика“ в тазгодишното издание на Турнира на Щампионките, след като в първия си мач се справи убедително срещу Анастасия Павлюченкова – 6:3, 6:3. За лидерската позиция на 14-ата в света помогна и отказването на Мария Кириленко срещу Ализе Корне във втория двубой от днешната програма. Рускинята не успя да издържи до края на първия сет, което отвори пътя на родената в Констанца състезателка към първото място. Халеп видимо започна по-добре мача срещу Павлюченкова, която не бе у...

Университетите не бива да се използват за политическо противопоставяне

- Доц. Михов, продължава ли все още т.нар. студентска окупация във Великотърновския университет? - Обстановката е напълно нормална. В понеделник група студенти обявиха окупация в 321-ва аудитория и заявиха исканията си в декларация.

Разузнаването пак бави документи на Държавна сигурност

Националната разузнавателна служба (НРС), която е под шапката на президента, и служба “Военна информация” към Министерството на отбраната още не са предоставили на комисията по досиетата всички архиви на Държавна сигурност. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Евтим Костадинов на конференция, организирана от фондация “Конрад Адена Националната разузнавателна служба (НРС), която е под шапката на президента, и служба “Военна информация” към Министерството на отбраната още не са предоставили на комисията по досиетата всички архиви на Държавна сигурност. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Евтим Костадинов на конференция, организирана от фондация “Конрад Адена

До 1000 лв. отделят заведенията за декорация в нощта на Вси Светии

Между 500 и 1000 лева отделят заведенията за декорация в нощта на Вси Светии, която отбелязваме на 31 октомври срещу 1 ноември. Това заяви в интервю за Дарик Светла Татарлиева, която е собственик на първата и най-голямата българска фирма за карнавални костюми и хелоуинска декорация. Проверка на Дарик показа, че вече заведенията са готови с офертите си и срещу пет или десет лева вход може да си осигурим приятно прекарване в столичен клуб. На много места дамите или притежателите на най-оригиналните костюми ще могат да влязат безплатно. Дори и кри...

Жервите на бурята в Северна Европа вече са 16

В района на континента, засегнат от бурята, все още има сериозни проблеми с транспорта

Бизнесменът Пламен Медаров не знае името на Левски

ВИП ВИП "Брадър" успя да унижи бизнесмена Пламен Медаров, който се оказа, че не знае името на Левски. Общата култура на съквартиранта се оказа на изключително ниско ниво. Медаров не успя да каже къде е написал Тодор Каблешков "Кървавото писмо", кой е вътрешният ни министър в момента, кой пее "Панаири" и в коя планина се намира Асеновата крепост

Пламен Медаров се изложи - не знае името на Левски

ВИП "Брадър" успя да унижи бизнесмена Пламен Медаров, който се оказа, че не знае името на Левски.

Общата култура на съквартиранта се оказа на изключително ниско ниво. Медаров не успя да каже къде е написал Тодор Каблешков "Кървавото писмо", кой е вътрешният ни министър в момента, кой пее "Панаири" и в коя планина се намира Асеновата крепост ВИП "Брадър" успя да унижи бизнесмена Пламен Медаров, който се оказа, че не знае името на Левски. Общата култура на съквартиранта се оказа на изключително ниско ниво. Медаров не успя да каже къде е написал Тодор Каблешков "Кървавото писмо", кой е вътрешният ни министър в момента, кой пее "Панаири" и в коя планина се намира Асеновата крепост

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване