Чирпанлиев: Не мисля, че 200 000 бежанци ще дойдат в България

/КРОСС/ Не мога да планирам дали 200 000 души могат да влязат у нас догодина. Не мисля, че това ще се случи. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. По негови думи капацитетът за настаняване на бежанците в българските лагери е надхвърлен на 120%, като в центровете на агенцията могат да бъдат приети още 3060 души. В момента най-тежко е положението на нашия център в Харманли, там бяха настанени във фургони 450 души, а ще трябва да настаним в изоставените казарми 300 души. Там няма ток, сега се прокарва. Хората се отопляват с дърва", обясни пред Нова телевизия Чирпанлиев. Според него щатът в агенцията от 133 души (плюс 50 нови назначени), е абсолютно недостатъчен, за да се обработват данните на бежанците. „По едни разчети на 300 човека бежанци са необходими 30-40 служители", посочи още той. Чирпанлиев обясни, че има два вида статут на чуждите граждани - хуманитарен и статут на бежанец. Хуманитарният се отнася за всички чужди граждани, които искат да останат тук. Статутът на бежанец се дава на хората, които искат да напуснат страната. „Ние трябва да се подготвим за социализация и интеграция на това население. „Всички онези, които нарушават българските закони, биват репатрирани обратно", подчерта Чирпанлиев.    

Ранобудните студенти връщат дарение от пенсионер

Един възрастен мъж подкрепи ранобудните студенти вчера с дарение от 500 лв. Пред медиите пенсионерът Благой Петров каза, че е събрал парите от пенсиите си и ги дава, Един възрастен мъж подкрепи ранобудните студенти вчера с дарение от 500 лв. Пред медиите пенсионерът Благой Петров каза, че е събрал парите от пенсиите си и ги дава, "за да се махнат комунистите". Малко по-късно на страницата на ранобудните студенти във фейсбук се появи следното съобщение:

Ранобудните студенти връщат 500 лв на пенсионер, дал им ги като дарение

Един възрастен мъж подкрепи ранобудните студенти вчера с дарение от 500 лв. Пред медиите пенсионерът Благой Петров каза, че е събрал парите от пенсиите си и ги дава, "за да се махнат комунистите". Малко по-късно на страницата на ранобудните студенти във фейсбук се появи следното съобщение:
















Един възрастен мъж подкрепи ранобудните студенти вчера с дарение от 500 лв. Пред медиите пенсионерът Благой Петров каза, че е събрал парите от пенсиите си и ги дава, "за да се махнат комунистите". Малко по-късно на страницата на ранобудните студенти във фейсбук се появи следното съобщение:

НЗОК обмисля орязване на пътеките за болничен прием

Тодорова: Не е нормално да има 1.9 млн. хоспитализации до края на 2013

    


Службогонците са живи!

Дядо Вазов бил демоде, децата не разбирали класиците, защото не били "в час" със съвремието... Не са в час чиновниците, търкащи министерските фотьойли! И понеже няма как да ги убедим да четат, най-добре да отидат да гледат - този път Музикалният театър е уцелил десетката.
Вдъхновен от Вазовата комедия "Службогонци"... 
Дядо Вазов бил демоде, децата не разбирали класиците, защото не били "в час" със съвремието... Не са в час чиновниците, търкащи министерските фотьойли! И понеже няма как да ги убедим да четат, най-добре да отидат да гледат - този път Музикалният театър е уцелил десетката. Вдъхновен от Вазовата комедия "Службогонци"...

Шефът на „Пирогов“: Пропадането ще бъде жестоко

Новината е, че НЗОК е във фалит и не може да се разплаща с договорните си партньори, заяви по НТВ директорът на „Пирогов“ доц. Стоян Миланов.

Световните медии за началото на строителството на "Южен поток" в България

Руските и украинските медии отразяват поставянето на началото на строителството на газопровода "Южен поток" на българска територия. "Комерсант" пише, че "Газпром" се е съгласил на безпрецедентни отстъпки на българската страна като намаляване на цената на газа, кредитиране на строителството в замяна на транзитните такси и приемане и на алтернативни доставчици съгласно директивите в ЕС.

Замразяването на пенсионната реформа може да важи 2 години

Изненадващо депутати от левицата обявиха,че замразяването на пенсионната реформа може да важи не една, а две години. Така следващата стъпка за вдигане на стаж и възраст за право на пенсия може да се отложи за 2016 г., съобщи Нова телевизия.

Депутатите приеха на първо четене да върнат старите правила за пенсиониране на военните и единственото изискване да е 27 години стаж. Останалите работещи пък ще могат да се пенсионират по-рано в случай, че не им достигат до 2 години стаж или възраст, но при по-ниска пенсия.

Въпреки че до момента, според кодекса за социално осигуряване, пенсионната реформа се слага във фризера за срок от една година, депутати от левицата оставиха вратичка към възможността това да важи не само през 2014, а и през 2015 г.

Спорът за това по какъв начин да се пенсионират военните и управляващи, и опозиция свързаха със справедливостта.

Според левите справедливо ще е военните да се пенсионират както полицаите, според ГЕРБ обаче справедливо е военните да не се пенсионират като полицаите, а като всички останали. В крайна сметка по какви правила ще се пенсионират военните ще решат депутатите в Народното събрание.

  Nova News    

Дуалната система в професионалните гимназии от 2015 г.

Новият модел ще спре негативната тенденция все повече младежи да отпадат от училище.

"Икономист" за България: Студенти на барикадите

Под това заглавие сп. "Икономист" помества блог частта си кореспонденция от София, посветена на студентските протестни окупации в български висши учебни заведения. 

Текстът започва с описание на саркастичния търг в "Ибей" за продажба на Конституционния съд, който "продавачите" са описали като неработеща институция, полезна за мафиоти, важни клечки или корумпирани депутати. 

Следва описание и на вълната от окупации на зали и сгради на висши училища, започнала на 23 октомври с блокираните на Ректората на Софийския университет. 

Отбелязва се, че тогава студенти от университета блокираха аудитория на Юридическия факултет, в която е трябвало да изнесе лекция председателят на Конституционния съд Димитър Токушев. 

"Икономист" обяснява на читателите си, че студентите от София, Бургас, Русе и други градове на страната искат оставка на подкрепяното от социалистите правителство и са възмутени от решението на конституционните съдии да възстановят депутатския мандат на Делян Пеевски. 

Припомня се историята с избирането на Пеевски за ръководител на ДАНС, сложила началото на многолюдни антиправителствени протести в София и други градове. 

Списанието се позовава на български наблюдатели, според които след повече от 140 дни всекидневни демонстрации те са загубили първоначалната си енергия, но сега студентите може да дадат нов тласък на протеста. 

Политици от управляващата коалиция бързо заклеймиха студентите и ги обвиниха, че преследват политически цели и действията им са в разрез с демокрацията, пише "Икономист". 

"Това няма нищо общо с демокрацията", цитира изданието Янаки Стоилов от БСП.

"Икономист" обаче подчертава, че студентите отричат да са обвързани с която и да е партия. 

Освен обвиненията на политиците обаче студентите от СУ бяха изложени в неделя на нападение на проправителствена група, която неуспешно щурмува вратата на окупирания Ректорат. 

В края на статията се отбелязва, че администрацията на университета в София подкрепя мотивите на студентите да протестират срещу "липсата на морал в политическия живот", но ги призовава да снемат блокадата

Посочва се и факта, че досега над 400 преподаватели от няколко български университета са се подписали под декларация в подкрепа на студентската протестна акция. 

"Този протест не е ляв или десен. Всичко се развива около моралния въпрос за номинацията на Делян Пеевски и осветяването на близките връзки между правителството и корпоративните групи", казва преподавателят по политическа теория Даниел Смилов.

"Заедно сме, опитвайки се да върнем смисъла на политическата ни общност тук и сега. Не знаем доколко студентите ще успеят в това, но знаем, че си заслужава да застанем зад тях и да изразим солидарността си за каузата на демокрацията", казва преподавателят по медийно право в СУ Нели Огнянова. 

  "Икономист"

Бойко Борисов разпитан и за Мишо Бирата

Бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитан по делото "Мишо Бирата" вчера. Той бил лаконичен в обясненията си.

В болница "Софиямед" най-важното е отношението към болния

Д-Р ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ,
управител на столичната
болница “Софиямед” и
бивш здравен министър:



- Д-р Желев, здравеопазването се тресе от проблеми. Стигна ли напрежението и до болница “Софиямед”? Вие как ще работите с  частични плащания от здравната каса до края на годината?
- Напрежението стига до всички болници, защото когато някой работи, норм Д-Р ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ, управител на столичната болница “Софиямед” и бивш здравен министър: - Д-р Желев, здравеопазването се тресе от проблеми. Стигна ли напрежението и до болница “Софиямед”? Вие как ще работите с частични плащания от здравната каса до края на годината? - Напрежението стига до всички болници, защото когато някой работи, норм

Австралийски депутат ще ходи на работа с частния си самолет

Един от най-богатите хора в Австралия, минният магнат Клайв Палмър, който научи вчера, че според окончателните данни за състоялите се неотдавна парламентарни избори е получил депутатско място в долната камара, обяви, че няма намерение да се мести в столицата, когато парламентът започне работа по-късно този месец, предаде ДПА. 

Ексцентричният милиардер, известен в чужбина с плановете си да построи реплика на "Титаник" и "Джурасик парк" в имението си, ще изминава разстоянието от 1120 км между дома си на източното крайбрежие и Канбера с частния си самолет. 

Няма никакъв смисъл човек да притежава частен самолет и да не го използва, заяви той за телевизия "Севън нетуърк". 

Освен това трябва да се създават работни места, в случая за пилотите, те имат семейства, добави той. 

Палмър не успя да осъществи друг свой план - да стане премиер на Австралия, тъй като създадената от него Обединена партия на Палмър получи едва 5,6% от гласовете. 

Любопитно е в биографията на Палмър е, че е женен за българка.

  БТА    

Николай Чирпанлиев: Няма да дойдат 20 000 бежанци у нас

„Не мисля, че 200 000 души бежанци ще влязат догодина в страната ни“. Това каза пред Нова телевизия шефът на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев. 

„Вярно е, че натискът от страна на бежанците към България е изключително висок. В момента най-тежко е положението на нашия център в Харманли“, допълни той.

„Там бяха настанени във фургони ... „Не мисля, че 200 000 души бежанци ще влязат догодина в страната ни“. Това каза пред Нова телевизия шефът на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев. „Вярно е, че натискът от страна на бежанците към България е изключително висок. В момента най-тежко е положението на нашия център в Харманли“, допълни той. „Там бяха настанени във фургони ...

Николай Чирпанлиев: Няма опасност от 20 000 бежанци у нас

„Не мисля, че 200 000 души бежанци ще влязат догодина в страната ни“. Това каза пред Нова телевизия шефът на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев. 

„Вярно е, че натискът от страна на бежанците към България е изключително висок. В момента най-тежко е положението на нашия център в Харманли“, допълни той.

„Там бяха настанени във фургони ... „Не мисля, че 200 000 души бежанци ще влязат догодина в страната ни“. Това каза пред Нова телевизия шефът на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев. „Вярно е, че натискът от страна на бежанците към България е изключително висок. В момента най-тежко е положението на нашия център в Харманли“, допълни той. „Там бяха настанени във фургони ...

КОЙ е "калинка", КОИ са любовниците? Спорът мина от НС в ТВ

„Хвърля се димна завеса върху това, което става в България и се поставя на дневен ред тема, която не е актуална”, заяви И. Узунова от ГЕРБ. „Освен хората факли, „калинките” бяха емблема на това управление”, контрира А. Зафиров от БСП.

Втора загуба за Пиронкова

Цветана Пиронкова загуби и втория си мач от турнира на шампионките в "Арена Армеец". Българската тенисистка отстъпи на рускинята Елена Веснина с 2:6, 6:4, 0:6 в двубой, продължил 2 часа и 15 минути. Пловдивчанката спечели първия си сет в турнира, но поражението сведе до минимум шансовете й да се класира за следващата фаза. В първия кръг Пиронкова п Цветана Пиронкова загуби и втория си мач от турнира на шампионките в "Арена Армеец". Българската тенисистка отстъпи на рускинята Елена Веснина с 2:6, 6:4, 0:6 в двубой, продължил 2 часа и 15 минути. Пловдивчанката спечели първия си сет в турнира, но поражението сведе до минимум шансовете й да се класира за следващата фаза. В първия кръг Пиронкова п

Скъпи тъщи, поздравявам ви с Хелоуин, вашия професионален празник!

Скъпи тъщи, поздравявам ви с Хелоуин, вашия професионален празник!

Хелоуин е. Две момчета си говорят, единия казва:
- Чудя се с какъв костюм да се облека, така че да стана неузнаваем за Хелоуин…
Другият го съветва:
- Просто се измий добре, среши се и си сложи чисти дрехи и никой няма да те познае.
А ако нищо не направиш, чудесно ще се впише Скъпи тъщи, поздравявам ви с Хелоуин, вашия професионален празник! Хелоуин е. Две момчета си говорят, единия казва: - Чудя се с какъв костюм да се облека, така че да стана неузнаваем за Хелоуин… Другият го съветва: - Просто се измий добре, среши се и си сложи чисти дрехи и никой няма да те познае. А ако нищо не направиш, чудесно ще се впише

Прокуратурата ще диша във врата на администрацията

Родната администрация занапред ще работи под зоркото око на прокуратурата. Обвинители ще следят отблизо как се трудят бюрократите в министерства в държавни комисии и агенции, съобщава в. "Труд", позовавайки се на  зам. главния прокурор Камен Михов.

Прокурорите ще гледат дали служителите в държавния апарат не бездействат, както и какво им пречи да изпълняват задълженията си и дали се обслужват добре с гражданите. 

Планът за надзор за законността е по примера на Португалия, където обвинителите имат кабинети във всяко ведомство.

Първото ведомство, което ще бъде строго следено, е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Мястото за обвинител там е открито във  връзка с протестите срещу високите сметки.

Прокурорите ще преглеждат на място жалбите за засегнати права и интереси на граждани. Ще проверяват къде има лоши нормативи или несвършена работа.

 




iNews.bg


Чистят скали край Созопол от басейн на Долорес Арсенова

Тонове пръст разбуниха духовете в Созопол, след като бяха изсипани в една от най-живописните местности край града върху скатовете над залива Свети Стефан в кв. “Буджака”. Земната маса се оказа, че е от изкопа на басейн пред къщата на бившия екоминистър от НДСВ Долорес Арсенова. Заради огромното количество пръст общината 
издаде акт. Тонове пръст разбуниха духовете в Созопол, след като бяха изсипани в една от най-живописните местности край града върху скатовете над залива Свети Стефан в кв. “Буджака”. Земната маса се оказа, че е от изкопа на басейн пред къщата на бившия екоминистър от НДСВ Долорес Арсенова. Заради огромното количество пръст общината издаде акт.

Откриха конско месо в консерви с телешко

/КРОСС/ Две вериги супермаркети във Великобритания изтеглиха от пазара консерви, съдържащи конско вместо телешко месо. Въпросните продукти са били произведени в Румъния през януари от фирмата „Скандиа Фууд". Наличието на конско месо в консервите било установено след рутинна проверка на британската агенция за храните. Резултатите показали, че в продуктите има съдържание на 1 до 5% конско ДНК. Пробите за фенилбутазон обаче са отрицателни. Фенилбутазонът е противовъзпалителен медикамент за коне, който е опасен за хората. Търговските вериги веднага предупредили клиентите си да завърнат, закупените от там продукти.    

Днес да почерпят

Анна Заркова, отговорен редактор в отдел "Право и ред" във в. "Труд". 

Виктор Меламед, почетен консул на Кралство Тайланд у нас, става на 55 г.

Проф. Георги Петканов, бивш конституционен съдия, бивш министър на правосъдието, 66 г. 

Елена Петрова, театрална и киноактриса.

Д-р Иван Костов, изпълнителен директор на столичната Първа АГ бол Анна Заркова, отговорен редактор в отдел "Право и ред" във в. "Труд". Виктор Меламед, почетен консул на Кралство Тайланд у нас, става на 55 г. Проф. Георги Петканов, бивш конституционен съдия, бивш министър на правосъдието, 66 г. Елена Петрова, театрална и киноактриса. Д-р Иван Костов, изпълнителен директор на столичната Първа АГ бол

Студентите връщат "прословутите" 500 лева дарение

Затрогващ жест на доброта беляза седмия ден на окупацията на Софийския университет. Възрастен мъж дойде в двора на учебното заведение и пожела да дари на "Ранобудните студенти" 500 лева. През сълзи дядото даваше парите на младежите с думите да издържат и да успеят да махнат комунистите. Студентите приеха парите, но днес излязоха със специална декларация във Facebook, че ги връщат. Ето и съобщението: "Въпреки вълнението обаче, наложително е да признаем, че вземането на тези средства не беше правилно и не се вписва в цялостната ни визия на поведение, каузата, която защитаваме и целите, които сме си поставили. Макар да сме благодарни за трогателния жест, сметнахме за правилно да се обърнем към г-н Благой Петров с молба да се срещнем отново тук, в Ректората, за да му върнем дарената су...

Такса смет в Стара Загора нараства с 0, 3 промила

От 1,2 на 1,5 промила за недвижими жилищни и нежилищни имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица се увеличава такса смет, реши Общинският съвет в Стара Загора. За нежилищни имоти на юридически лица таксата се покачва от 3, 2промила на 3, 5 промила. Предложението на общинския съветник от ГЕРБ Диян Димитров бе подкрепено с гласовете на 31 от общо 51съветника. В началото на мандата данъкът за бизнеса беше намален от 5 на 3 промила, припомни кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Сред причините за увеличението са двойно по-високите отчисления, които общината ще плаща от следващата година към  екоминистерството, заради неизградени съоръжения за третиране на битовите отпадъци, съобщи БТА. От 2014 г. заради неизграденото Регионално депо Община Стара Загора ще прави отчислен...

Съмнения за черно тото в мача Локо Пд - Левски

Днес Александър Томов отново разбуни духовете във футболните среди у нас с намека си за черно тото във вчерашния двубой между "Локомотив Пловдив" и "Левски", в който столичният клуб победи с 3:2, при числено превъзходство на играчите си на терена. "Разпространи се слух за невероятно високи залози на този мач, проверете го, ще бъде интересно", заяви загадъчно шефът на ЦСКА Александър Томов. "Може да очаквате още няколко големи имена в ЦСКА. Решаващите мачове предстоят. Видяхте как бе посрещнат Мартин Петров, празник за нас. Мартин е голямо име, очаквам да играе често и да вкарва голове. Много хора го отписаха", допълни Томов. Относно факта, че Софийският апелативен съд върна присъдата на Софийски градски съд срещу него, Томов отговори: "Това е само половин победа, защото някой тряб...

Добри условия за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Температурите са между 5 – 8 градуса, почти навсякъде времето е тихо, с умерен вятър. По високите части на планините има мъгла. Няма постъпили сигнали за инциденти с туристи през изминалото денонощие. Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Ботев Пд без публика за един мач

Дисциплинарната комисия към БФС наказа пловдивския клуб за един двубой да играе без публика. Санкцията идва заради хвърлени предмети при загубата от "Левски" и пострадало служебно лице. Днес това ще бъде официално обявено, а информацията бе публикувана в официалния сайт на "Ботев Пловдив". Така срещата между "Ботев (Пд)" и "Литекс" в събота ще се играе пред празните трибуни на стадион "Христо Ботев". Началният час на двубоя е 14:40, пише football24.bg.

Деца, простете ни!

Простете на моето поколение, че в последния четвърт век не успя да изгради онази България, в която всички ние днес да живеем без срам, страх или усещане за безпътица. България на свободните, независимите и гордите. България, в която правителствата не крадат от народа си, а народът е достатъчно мъдър да не позволява на никого да се гаври с него. България без мутри, групировки, местни феодали, агенти и олигарси. Просто… една нормална България. Ние, вашите майки и бащи, не успяхме… Провалихме се… Сгромолясахме се… Загубихме пътя си, улисани в грижи за насъщния и ламтежи за неща, без които спокойно можехме да живеем. Постепенно загубихме вярата си и започнахме да се нагаждаме към мутро-системата, изградена от онези, които навремето трябваше да наврем в миша дупка. ...

Арестуаваха олимпийска медалистка по обвинение в отвличане на деца

Италианската полиция задържа в южната част на страната седем заподозрени, сред които се оказаха няколко бивши бойци от спецчастите, а също така бронзовата медалистка от Олимпиадата в Сеул през 1988 г. Лариса Москаленко, предаде „Дейли Мейл”. Според следствието престъпната група се е насочвала към семейства, в които разведените съпрузи оспорват помежду си правата върху децата. След получаването на „поръчка” те са отвличали детето от единия от родителите и са го предавали на другия. За своите услуги те са взимали няколко десетки хиляди долари. Освен това задържаните са обвинени и за няколко случая на отвличания на деца с цел откуп.Бившата спортистка по ветроходство Лариса Москаленко е родена в Украйна, но от доста време живее в Италия и се занимава с даването на ях...

"Икономист" за България: Студенти на барикадите

Списанието се позовава на български наблюдатели, според които след повече от 140 дни всекидневните демонстрации в София са загубили първоначалната си енергия, но сега студентите може да дадат нов тласък на протеста

Международният Whiskey Fest ще запознае София с традициите на уискито


Тридневният фестивал на уискито в София започва от днес и ще представи над 50 марки и лимитирани серии от Шотландия, Ирландия, Америка, Япония и Тайван, съобщиха организаторите. Събитието, чието първо издание се проведе миналата година, започва от 17 ч.

Whiskey Fest Sofia ще се проведе в хотел "Шератон", а пред публиката ще говорят лекторите Дан Прайсман, Дейвид Маккейб, Джон Кешман, Иън Макуилям, Иън Милър, Луси Уайтхол, Ник Сопър, Патси Кристи, Ръсел Мъри, Скот Милн и Тимъти Джъдж....

Сирийското химическо оръжие – на крачка от България

Има вероятност сирийското химическо оръжие да бъде утилизирано в Албания, само на около 550 км от България. Това съобщи Глобъл секюрити нюзуайър, като се позовава на свои източници и редица неправителствени експерти в областта на сигурността и разоръжаването, предаде ИТАР-ТАСС.

Според източниците пренасянето на оръжието в Албания е "все по-вероятно развитие на събитията".
Експертите не изключват и вероятността Белгия и Франция също да приемат сирийското химическо оръжие за утилизация, съобщава ИТАР-ТАСС.

В случай на реализирането на такава операция ще се използва специално мобилно оборудване на САЩ. Извозването на химическото оръжие от Сирия най-вероятно ще се извършва от военна авиация, заяви бившият инспектор на ООН по разоръжаването Ричард Бътлър.

Чарлз Дълфър, друг експерт посочи, че е получил информации, според които "Албания е ентусизиарана" във връзка с евентуалното приемане на сирийско химическо оръжие.

Дълфър добави, че участието на Тирана в процеса на ликвидация на запасите от бойни отровни вещества в Сирия може да се използва за "повишаване на статута й".

През 2007 година Албания стана първата страна, утилизирала напълно химическото оръжие, с което е разполагала към момента на присъединяването й към международната Конвенция за забрана на химическите оръжия, припомня БТА.

По-рано днес стана ясно, че Сирия спазва обещанието. Дамаск унищожи оборудването за производство на химически оръжия. От Организацията за забрана на химическите оръжия съобщиха, че цялото оборудване за производство на химически оръжия на Сирия, декларирано от Дамаск, е унищожено.
















ИТАР-ТАСС


Реставрират забравения гроб на Димитър Петков

Неговата личност е свързана пряко със София

Студентско шествие блокира София по обяд

Студентско шествие ще блокира движението в центъра на София по обяд. Проявата, в чест на Деня на народните будители, се организира от студенти, подкрепящи започналата окупация на висши училища.

Есента напомня за себе си - чака ни дъжд в края на работната седмица

Днес, над по-голямата част от страната, ще има значителна облачност, от която на отделни места в Дунавската равнина и по Черноморието ще преръмява. Това сочи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН> Над югозападните и планинските райони ще бъде само с висока облачност до слънчево. Сутринта на места в котловините ще е мъгливо. Вятърът ще е слаб от изток и постепенно ще стихне. Максималните температури ще са между 15° и 20°, в столицата 17°.

След временно повишение, в следобедните часове атмосферното налягане ще започне да се понижава, но ще остане по-високо от средното за ноември.

Над планините ще бъде предимно слънчево с висока, в следобедните часове над Западна Стара планина и средна облачност. Изток-югоизточният вятър ще се ориентира от юг-югозапад, ще остане слаб до умерен. Слабо понижение на температурите - максималната на 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра: 7°-8°.

Над Черноморието ще бъде облачно, преди обяд - с намалена видимост. На места по крайбрежието ще преръмява. Ще духа слаб източен, по южното крайбрежие - североизточен вятър. Максималните температури ще са близки до температурата на морската вода: 14°-16°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.


















"Ботев" (Пд) очаква "Литекс" пред празни трибуни

"Ботев" (Пд) ще посрещне "Литекс" пред празни трибуни в следващия кръг в събота. Клубът обяви, че това ще бъде наказанието на Дисциплинарната комисия на БФС за инцидентите от мача срещу "Левски". Решението трябва да бъде оповестено днес.

Санкцията е за хвърлени от публиката предмети с последствия, причинили нараняването на служебно лице. "Ботев" (Пд) ще посрещне "Литекс" пред празни трибуни в следващия кръг в събота. Клубът обяви, че това ще бъде наказанието на Дисциплинарната комисия на БФС за инцидентите от мача срещу "Левски". Решението трябва да бъде оповестено днес. Санкцията е за хвърлени от публиката предмети с последствия, причинили нараняването на служебно лице.

Депутатите приеха доклада за Изборния кодекс без дебати

Предвижда се хартиените бюлетини да се отпечатват в печатницата на БНБ под контрола на МФ и ЦИК, предлага се и машинно гласуване в областните градове

    


Няколко идеи за интересни статуси във Facebook

Социалната мрежа предлага доста повече възможности, отколкото предполагаме

Статусите във Facebook могат да са както много забавни, така и много отегчителни. Социалната мрежа дава все повече възможности на своите потребители да споделят информация и да публикуват свободно. Това може да създаде пренасищане на информация и постове и затова е препоръчително да знаете някои от не толкова известните функции на платформата.

Интернет изданието Mashable дава няколко полезни съвета за по-иновативни статуси из мрежата.

1. Добавяне на бутон "Не харесвам"

Бутоните "Харесвам" са из целия Facebook.

Приложението Status Magic позволява добавянето на бутон "Не харесвам" към всяка публикация, направена чрез него.

Какво още може да промените из Facebook профилите си, вижте в Econ.bg


Зафиров: Освен хората факли, „калинките" бяха емблемите на управлението на ГЕРБ

„Няма да коментирам любовници, на когото и да било. Вчера станахме свидетели на хвърлянето на димна завеса пред това, което се случва в България, да се скрият проблемите на България и се вадят проблеми, които нямат значение в момента“. Това каза пред bTV  депутатът от ГЕРБ Ирена Узунова по повод създаването на временна анкетна комисия, която да ... „Няма да коментирам любовници, на когото и да било. Вчера станахме свидетели на хвърлянето на димна завеса пред това, което се случва в България, да се скрият проблемите на България и се вадят проблеми, които нямат значение в момента“. Това каза пред bTV депутатът от ГЕРБ Ирена Узунова по повод създаването на временна анкетна комисия, която да ...

1 загинал и 19 ранени в 19 катастрофи за денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 19 тежки пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 19 ранени, съобщиха от СБА.

Нетният лихвен доход на петте публични банки се обърна към ръст

До юни той намаляваше с 4,89% на годишна база, а до септември вече е с 0,43% ръст

    


Далечни братовчеди на акулите е имало още през кредата

Вид акули, за които се смяташе, че са измрели по време на масовото изчезване на видове през пермския период преди 250 милиона години, са се срещали на нашата планета около 120 милиона години по-късно, през кредата, сочат резултатите от изследване, цитирани от AFP.

Изследването е извършено върху миниатюрни фосилизирани зъби, открити в Южна Франция. Палеонтолози от Музея на Женева и университета в Монпелие попаднали на 6 фосилизирани зъба, дълги едва по два милиметра, на обект в департамента Гар във Франция.

Екипът на Гийом Гино от Музея на Женева установил, че зъбите са от акули Cladodontomorphes, за които се смяташе, че са измрели по време на масовото изчезване на видове в края на пермския период. Зъбите, които са от три различни подвида на Cladodontomorphes, обаче са намерени в седиментни скали, които датират от началото на кредата, когато днешната територия на района на Монпелие е била залята от океан.

Според палеонтолозите находката разкрива, че тези акули са оцелели близо 120 милиона години след масовото изчезване на видове през пермския период, което опустошило живота в океана. Cladodontomorphes са били миниатюрни акули - дължината на тялото им не е надвишавала 30 сантиметра.

"Те не са били големи хищници, поясни Гино. Тялото им се отличавало с някои "екстравагантни" особености - гребен на гърба и нещо като кука вместо гръбна перка. Фосилите са открити в седименти, които са били на дъното на дълбоко море", допълва БТА.

Това накарало палеонтолозите да заключат, че акули Cladodontomorphes са избегнали масовото изчезване на видове през пермския период, като са потърсили убежище в морските дълбини. Резултатите от изследването са публикувани в "Нейчър къмюникейшънс".



















AFP

И това измислиха - чаша, с която не си гориш езика

Умна чаша за чай и капучино с вграден термометър предпазва от опарване на устните и езика и подсказва най-добрия момент за пиене на течността, пише в. Daily Mail.

Новият продукт с голяма точност измерва температурата на нещата, които се наливат в него. Артикулът се нарича Smart mug и е разработка на живеещата във Великобритания изобретателка Евита Крумина. Умната чаша дава точни указания дали течността в нея е прекалено топла, прекалено студена или е с идеална температура за консумация, допълва БТА.

Термометърът е монтиран на външната й стена. А символи за чай и кафе отчитат на какви градуси да бъдат консумирани. Чашата е снабдена с шест светлинни индикатора, ориентиращи потребителя за топлото, студеното и препоръчителното ниво за консумация.

Тя действа на принципа на термоелектричеството и не се нуждае от зареждане, тъй като се снабдява от енергия при промяна на температурите. Смарт приборът има ефективен живот от десет години.

Много често чаят, кафето и капучиното се сервират с температури между 70 и 85 градуса по Целзий, при което могат да предизвикат силно опарване на устата. Именно това се избягва със Smart mug.

















Daily Mail

Стоилов остава в "Ботев" (Пд), ще взима нови играчи

Ръководството на "Ботев" (Пд) обяви, че застава зад треньора Станимир Стоилов и му гласува доверие да продължи работата си. Столът на Мъри се разклати от неубедителното представяне на отбора в последните мачове. Затова се наложи спешна среща между него, останалите членове на спортно-техническото ръководство и началниците начело със собственика на к Ръководството на "Ботев" (Пд) обяви, че застава зад треньора Станимир Стоилов и му гласува доверие да продължи работата си. Столът на Мъри се разклати от неубедителното представяне на отбора в последните мачове. Затова се наложи спешна среща между него, останалите членове на спортно-техническото ръководство и началниците начело със собственика на к

Да почетем делото на народните будители

О, будители народни,

цял низ светли имена,

чисти, сияйни благородни,

вий сте наш'те знамена

нам за вечни времена.

(Химн на народните будители текст и музика Добри Христов)

Честваме деня на народните будители. Това е един от най-важните празници за целия български народ. На тази дата си спомняме за предците ни - книжовници, революционери и хора, които са вярвали в националния дух и са се стремили към образование и книжовност. Спомняме си за тези, без които днес нямаше да сме същите, тези, които са се борили най-вече поколенията след тях да имат едно по-светло бъдеще. Нека си спомним за тях и ги почетем!

За първи път празникът на народните будители е отбелязан през 1909 г. на фестивал в Пловдив. Официалното му честване обаче започва няколко години по-късно. През 1922 г. министърът на Народното Просвещение Стоян Омарчевски, в правителството на Стамболийски, и по инициатива на група интелектуалци, внася предложение за обявяване на 1 ноември за ден на българските народни будители.

Така тази дата е определена за "празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България". Честването на празника продължава до 1945г.

Тогава денят на народните будители е отменен от комунистическата власт. Въпреки всичко много селища на България продължават да отбелязват празника неофициално.

След дълго прекъсване традицията за отдаване на чест на народните будители се възобновява на 28 октомври 1992г. Със Закона за допълнение на Кодекса на труда, първи ноември е официално е обявен за ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение "МАТИ БОЛГАРИЯ".

Нека на този общобългарски празник да си спомним за народни будители и да се опитаме да бъдем като тях. Нека Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други да ни служат като светъл пример.

На този ден празнуват и журналистите. От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.












iNews.bg


Св. Йоан (Иван) Рилски

Най-известният и обичан национален светец на българите бил роден около 876 г. в с. Скрино, Кюстендилско, в подножието на Осоговската планина. Произлизал от скромно семейство, като отрано имал склонност към монашеския живот. Още тогава той придобил известно образование, като се запознал със светите книги, в които търсел мъдрост и спасение. На 25-годишна възраст, като раздал оставеното от родителите му наследство на бедните, Иван се оттеглил от света. Отначало се подстригал за монах в една близка обител (вероятно в манастира „Св. Димитър" под връх Руен). Търсейки подходяща среда за уединение, той пребивавал на различни места (край Земен, на южния склон на Витоша и т.н.), докато най-накрая се установил във "вeликата Pилска пустиня", където по-късно създал знаменития Рилски манастир, посветен на св. Богородица. С течение на времето рилският отшелник придобил заслужен авторитет. Вестите за неговата нравствена извисеност, доброта, мъдрост, способности на лечител и чудотворец се разнесли из цяла България. Среща с Иван Рилски потърсил и самият цар Петър (927-969) и макар тя според житията на светеца да не била лице в лице, а чрез размяна на послания, владетелят бил благодарен за получените съвети. Рилското монашеско братство възникнало към 30-те години на X в., като се състояло от последователи на св. Иван. През 941 г., като посял добре (..

Бизнес за милиони върти протестърката Ивет

Проспериращ бизнес върти протестърката Ивет Добромирова и съпругът й Румен Петров, който е брат на тв водещия Бойко Василев. Петров има множество участие в търговски дружества в разнороден бизнес.

Депутати от БСП и ГЕРБ спорят за хората факли, калинките и любовниците

„Няма да коментирам любовници, на когото и да било. Вчера станахме свидетели на хвърлянето на димна завеса пред това, което се случва в България, да се скрият проблемите на България и се вадят проблеми, които нямат значение в момента“. Това каза пред bTV  депутатът от ГЕРБ Ирена Узунова по повод създаването на временна анкетна комисия, която да ... „Няма да коментирам любовници, на когото и да било. Вчера станахме свидетели на хвърлянето на димна завеса пред това, което се случва в България, да се скрият проблемите на България и се вадят проблеми, които нямат значение в момента“. Това каза пред bTV депутатът от ГЕРБ Ирена Узунова по повод създаването на временна анкетна комисия, която да ...

Ден на народните будители

Денят на народните будители е общобългарски празник, честващ паметта на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, официален празник на Република България, който се празнува на 1 ноември.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване