В търсене на тайната сила на Вселената

“Полето” разказва за група учени от цял свят, специалисти в гранични области, които откриват,  че всичко във вселената е свързано чрез Полето на нулевата точка - океан от субатомни вибрации. Според тях човешкият ум и тяло не са отделни от околната среда, а постоянно взаимодействат с това необятно поле от енергия. В това така наречено “празно” пространство вероятно се крие ключът към много жизнени процеси - от начина на комуникация между клетките до оформянето на организмите. Полето е в основата на най-висшите функции на нашия ум - памет, интуиция, творчество. То е силата, която определя дали сме здрави или болни. Книгата разказва за живота и труда на тези изследователи, които се борят с физиката на невъзможното. Вълнуващата история на техните открития е същин...

Вътрешният министър инспектира границата ни с Турция

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев ще инспектира прилагането на новите мерки за сигурност на българо-турската граница. От миналата седмица границата ни с Турция вече е със засилена охрана, като над 1000 служители на МВР подсилват патрулите, за да се ограничи проблема с бежанците.

Край Гърция се удавиха 12 имигранти


В петък край гръцкия остров Лефкада потъна 6-метрова лодка, пълна с нелегални имигранти, като 12 от тях са се удавили, съобщи "Ройтерс".

В трагедията в Йонийско море са загинали 4 деца, посочват от бреговата охрана.

"Имирантите са се обадили по мобилен телефон в полицията, за да съобщят, че лодката им потъва. Когато пристигнахме, открихме на брега 15 души и прибрахме 8 тела, включително 4 деца", съобщи малко по-рано представител на бреговата охрана.

Оцелелите...

60 на сто от хората в България признават, че не знаят достатъчно за рака на простатата

  /КРОСС/ 60 на сто от хората у нас признават, че не знаят достатъчно за рака на простатата и биха искали да получат повече информация, а 1 на всеки 10 заявява, че изобщо не се интересува от тази тема. Любопитното в  случая е, че броят на незаинтересованите е по-висок сред мъжете, отколкото сред жените - съответно 10.55% срещу 7.43%. Това показват данните от анкета, проведена в рамките на социалната кампания „Заедно срещу рака на простатата", инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Здравна организация „Аджъбадем". В анкетата се включиха общо 1157 души, попълнили въпросника в МОЛ София и МОЛ Пловдив в периода 31 октомври - 3 ноември, както и във Фейсбук в периода 30 октомври - 12 ноември. Тя имаше за цел да проучи нивото на информираност и нагласите спрямо рака на простатата, който е втората по честота онкологична локализация при мъжете в България и трета като причина за смъртност. 30 на сто от участниците в анкетата заявяват, че са достатъчно информирани за рака на простатата. Близо половината от тях обаче в отговорите си на следващите въпроси признават, че нямат представа кога се проявяват симптомите на това заболяване и доколко лечим е този вид рак. Един на всеки десет мъже пък смята, че профилактичните прегледи за рак на простатата трябва да започнат след 60-годишна възраст

Станишев: Метежът пред парламента се прави от агитка на ГЕРБ

Сергей Станишев. Снимка: Сергей Антонов

“Станахме свидетели на опит за метеж от една агитка, която в голямата си част не представляваше автентичните протестиращи, нито студентството.  Това бяха организирани и докарани от Благоевград, Пловдив, Кюстендил групи на ГЕРБ, които се опитаха да превземат и окупират българското Народно събрание”.

Такава констатация направи лидера на “Коалиция за България” (КБ) Сергей Станишев в декларация, прочетена в пленарна зала. Коментарът му касаеше 12 ноември – деня, в който напрежението на протеста ескалира и се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицаи.

Председателят на ПЕС изказа благодарност към полицията, която не се е поддала на провокациите на организираните демонстранти, а е показала “стоицизъм”. По думите на Станишев причината за ескалацията на протестите е, че ГЕРБ искат да се върнат на власт.

“Трябва да се каже много ясно: Причината за постоянно възпроизвеждащото се, изострящо се и ескалиращо напрежение е стремежът за политически реванш, за реставрация на режима на г-н Борисов. Това е основата, истинската дълбинна причина на изострящото се политическо напрежение. Не мога да се примирят с факта някои хора, че са в опозиция.”

Според Станишев  хората насочват гнева си към столетницата, защото през последните четири години ГЕРБ ги е настройвала срещу БСП.

 ”Защо една политическа сила изграждаше целия си образ на противопоставянето на омразата, на създаването на враг, който трябва да бъде заклеймен, мачкан, дискредитиран и по възможност – унищожен”, каза председателят на КБ.

По думите му през последните месеци протестите са нарушили правата на редица права: на софиянци – да се движат свободно в центъра, на депутатите – да идват на работа в парламента, и на мнозинството студенти, чието право да следват е нарушено от група младежи.

“Една демокрация е жизнена, ако е достатъчно силна. Тя трябва да научи да се противопоставя на омразата, на шантажа, на диктата на когото и да било. Затова смятам, че правителството трябва да покаже своята политическа воля и своя управленски капацитет, защото една от целите на тези, които постоянно ескалират напрежението, е да доведат хората до огромна умора, отчаяние и да кажат “Айде, добре, да има предсрочни избори, пък да става каквото ще”, каза Сергей Станишев.

Лидерът на БСП обяви официално контрапротеста, който ще се проведе от 12 ч. в събота на Орлов мост. Той покани  на митинга всички, които искат “парламентарна демокрация, законност и ред”. 

Статията "Станишев: Метежът пред парламента се прави от агитка на ГЕРБ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Фронтменът на "Aеросмит" взе номера на телефона на наша миска

„Стивън Тайлър ми взе телефона“ похвали се в ефира на Нова телевизия миската Венета Кръстева. Българката се оказа в прегръдките на големия музикант, докато той журираше на конкурса „Стивън Тайлър ми взе телефона“ похвали се в ефира на Нова телевизия миската Венета Кръстева. Българката се оказа в прегръдките на големия музикант, докато той журираше на конкурса "Мис Вселена 2013". Популярният рокаджия от Aerosmith страстно нацелува по бузата нашата представителка в паузите на конкурса, организиран от милиардерът Доналд

Почина 3-годишно момиченце, пострадало при катастрофа около Горна Оряховица

Тригодишното момиченце, което пострада в катастрофата на 3 ноември на пътя Г. Оряховица - Козаревец, е починало във Великотърновската болница, съобщиха от полицията. 

При инцидента на 3 ноември се удариха три леки автомобила, ранени бяха трима възрастни и малката Доника.

"Мерцедес", движещ се от с. Козаревец към града, управляван от 29-годишн Тригодишното момиченце, което пострада в катастрофата на 3 ноември на пътя Г. Оряховица - Козаревец, е починало във Великотърновската болница, съобщиха от полицията. При инцидента на 3 ноември се удариха три леки автомобила, ранени бяха трима възрастни и малката Доника. "Мерцедес", движещ се от с. Козаревец към града, управляван от 29-годишн

Почина 3-годишната Доника, пострадала при катастрофа с баща си

Тригодишното момиченце, което пострада в катастрофата на 3 ноември на пътя Г. Оряховица - Козаревец, е починало във Великотърновската болница, съобщиха от полицията. 

При инцидента на 3 ноември се удариха три леки автомобила, ранени бяха трима възрастни и малката Доника.

Тригодишното момиченце, което пострада в катастрофата на 3 ноември на пътя Г. Оряховица - Козаревец, е починало във Великотърновската болница, съобщиха от полицията. При инцидента на 3 ноември се удариха три леки автомобила, ранени бяха трима възрастни и малката Доника. "Мерцедес", движещ се от с. Козаревец към града, управляван от 29-годишн

Депа за отпадъци няма да получават финансиране по ОП „Околна среда“

Приоритетът за новия програмен период ще бъде водният сектор и ВиК мрежата, както и рециклирането на отпадъци, коментират от МОСВ

    


Уорхол вдигна продажбите на Sotheby's

Общо на аукциона за съвременно изкуство бяха пласирани произведения за 380,6 млн. долара

    


Денис Ершов оглави "Петрол"

Назначаването му като член на Съвета на директорите и изпълнителен директор вече е вписано в Търговския регистър, съобщи БГНЕС

Пике: Винаги има хора, които хвърлят ла*на по Барса

Защитникът на Барселона Жерар Пике заяви, че винаги ще се намери някой, който "да хвърля ла*на по Барса". "Ако искаме да спечелим Шампионската лига", ще трябва да се справим с Байерн. Те са това, което ние бяхме преди четири или пет години - отбор, който бие всички в Европа", сигурен е Пике. "Ние не се опитваме да играем с различна тактика, както хората си мислят. Истината е, че се стараем нападателите ни да получават доста подкрепа от по-задни позиции. Като видим пространство на терена се възползваме от него. На този етап не играем толкова доб...

Пишман сатанист задигна кръст на мъртвец

14-годишно момче от врачанско село открадна кръст на починал, възнамерявайки да го запали в училище и така да „изгрее“ пред своите съученици.

Пике: Можем да се справим без Меси

"В момента Байерн е №1, те имат най-добрия треньор в света", смята защитникът на Барса

    


На ул. "Николаевска" започнаха подписка, новите тротоари били с некачествени плочки

Веселин Денизов и Кольо Василев, жители на ул. Николаевска" в Габрово започнаха подписка, в която се изразява тревога за качеството на полаганите новите тротоарни плочки. Днес в деловодството на Общината ще бъде внесена жалбата им, която те предварително изпратиха до Dariknews.bg. Това твърдят Денизов и Василев. Към 10.00 ч. в деловодството все още не беше постъпил такъв документ. В подписката се казва: "Ние сме сериозно обезпокоени от качеството на материалите, а и от качеството на самото изпълнение на Етап 3 от „Интегрирания проект за водния ...

Идва нова катастрофа с еврофондовете, страхуват се от ГЕРБ

Правителството дори не можело да чете писмата от Брюксел

    


Водач на каруца загина, блъснат от кола

Шофьорът на автомобила се движел с несъобразена скорост

    


СДВР разрешила граждански патрули

Граждански патрули ще наблюдават по улиците и ще сигнализират, ако бежанци и имигранти нарушават реда, обяви националистът Боян Расате заедно с учредителя на новата Националистическа партия на България Симеон Костадинов.

Ученички минават опасен участък пеш, свалили ги от рейса за изтекли карти

Столичният градски транспорт е един от най-наболелите проблеми на София. Той бе пондигнат за пореден път заради жалба за дискриминация от страна на контрольорка, предаде БТВ.
Две петокласнички – Александра Тодорова и Рая Софрониева, са свалени от превозно средство заради невалидни абонаментни карти. Ситуацията в конфликтна, понеже децата са Столичният градски транспорт е един от най-наболелите проблеми на София. Той бе пондигнат за пореден път заради жалба за дискриминация от страна на контрольорка, предаде БТВ. Две петокласнички – Александра Тодорова и Рая Софрониева, са свалени от превозно средство заради невалидни абонаментни карти. Ситуацията в конфликтна, понеже децата са

Масов бой между съседи в Бяла Слатина

Две фамилии вдигнаха на крак полицията в Бяла Слатина вчера към 17 часа. Буквално на улицата избухнал скандал между две лица - Т.М. на 33 години и Й.М. на 65 години,  съобщава Две фамилии вдигнаха на крак полицията в Бяла Слатина вчера към 17 часа. Буквално на улицата избухнал скандал между две лица - Т.М. на 33 години и Й.М. на 65 години, съобщава "Конкурент" Скандалът прераснал в побой, в който се включила цялата рода на двамата мъже. Всичко се случило пред очите на минувачи и съседи. Изпратените на мястото ...

Силни ръстове на борсите в Азия след изявлението на Джанет Йелън

Японският индекс Nikkei 225 премина психологическата граница от 15 000 пункта за пръв път от шест месеца

    


Абсурд: Съдът готов с мотивите по „Килърите” преди 5 м, адвокатите не чели

Има ли основателна причина за отлагането на делото „Килърите” за 19 ноември или по-скоро става дума за умишлен ход на адвокатите на подсъдимите за печелене на време? Този въпрос е по-скоро риторичен, отколкото предпоставящ неизвестност. Проверка на Фрог нюз установи, че мотивите на прокуратурата, заради които не се даде ход на процеса на 12 ноември, са били достояние на защитата още през юни.

От днес започват Коледните пости

От днес започват Рождественските пости, втори по своята продължителност след Великите пости и наричани още Коледни пости. Те продължават 40 дни и са последните многодневни пости за годината. Личните причини за постене сред обществото са различни. Някои искат да спазят християнската традиция, за други пък постите са повод да се пречистят от натрупаните в организмите си токсини. Коледните пости не са така строги като Великите пости. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с...

Практиката деца да раждат деца в Пловдивско зачестява

За първите девет месеца от годината 56 тинейджърки са родили бебета в Пловдивско. По- голямата част от тях са от ромски произход, пише Марица.бг.
Две от майките са малко над 13 години. Практиката деца да раждат деца става все по- честа напоследък.
Раждането в тази млада възраст носи рискове както за здравето на бебето, така и на майката, тъй като За първите девет месеца от годината 56 тинейджърки са родили бебета в Пловдивско. По- голямата част от тях са от ромски произход, пише Марица.бг. Две от майките са малко над 13 години. Практиката деца да раждат деца става все по- честа напоследък. Раждането в тази млада възраст носи рискове както за здравето на бебето, така и на майката, тъй като

Градски автобус се запали в центъра на Варна

Автобус от градския транспорт се е запалил по време на движение на ул. „Патриарх Евтимий” в близост до кръглата банка. Инцидентът е станал около 8,20 часа. След подаването на сигнал на телефон 112, на мястото веднага са пристигнали два противопожарни автомобила, които са овладели пожара.

Терзиева: Зимата няма да ни изненада

/КРОСС/ Няма никакви санирани панелки по проекта, с който се гордееха от ГЕРБ в продължение на две години станалият президент Росен Плевнелиев и бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Макар и двамата постоянно да изтъкваха каква енергийна ефективност и намаляване на сметки следват от санирането на панелите, нищо не е направено по въпроса. Това заяви регионалния министър Десислава Терзиева пред ТВ7. "Аз заварих нищо! Две години се движат едни процедури, хората си подават документи, сменят се непрекъснато условията, няма нито един търг за строителни фирми, които да започнат действията." Към момента тя не е заварила нито една санирана сграда въпреки масираната PR кампания при управлението на ГЕРБ Терзиева разкри още, че сега се провежда първият пилотен търг за 200 хил. лв. Това означава, че санирането на първата сграда ще започне чак напролет, поясни министърката. Терзиева категорично отрече да е застрашено финансирането на тунела под Шипка и уточни, че включително и в момента, по проекта за обход се работи. Срокът е до края на годината и ще се направи всичко възможно да не бъдат загубени европейски пари. Относно подготовката на пътищата за зимата, регионалният министър коментира, че фирмита с са пряко заинтересувани да си вършат работата добре, още повече, че през януари се обмислят нови правила при сключването на договорите. "На този етап не е развален нито един договор с почистващите фирми, но твърдо ще наложим санкции

Ученици от ПГИМ участваха в дискусия за НПО

Отворен час на тема „Неправителствените организации не само на теория, а и на практика" се проведе в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев" - Кюстендил. Това стана по инициатива на директорът на ПГИМ Таня Динева и преподавателят Емилия Атанасова, съвместно със сдружение „Пауталия на бъдещето". Темите, които бяха засегнати и презентирани от сдружението са стъпките за учредяване и регистрация на НПО, възможностите за реализиране на инициативи, организационната структура и начин на работа на неправителствените организ...

Цветанов не знаел за Бисеров

От когато започна да се тиражира в медиите, от тогава знам, че има разработка срещу Христо Бисеров. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Ако ста...

Петгодишна танцьорка от "ЗОКИ" със специална награда от конкурс в Димитровград

С 13 медала, 5 купи и специални награди се завърна състезателите на СК „ЗОКИ” от Осмия национален танцов конкурс на театрално-сценичните танци, характерни и съвременни танци и класически балет- „България танцува 2013”. Независимо от камерния състав, с който се представиха великотърновските танцьори те се класираха на трето място по рейтинг от общо 48 клуба от цялата страна, след домакините от „Галаксико” /Димитровград/ и „Рона” /Хасково/. Специални награди за отлично представяне на конкурса спечелиха 5-годишната солистка Ивайла Недева и Елизабе...

Мъж преряза вените си, защото може да изгуби работата си

56-годишен благоевградчанин преряза вените си снощи, пише struma.com. До фаталното решение мъжът стигнал, след като от фирмата, в която работи му съобщили, че излиза в неплатен отпуск и е възможно да загуби работата си.

Опитът за самоубийство станал преди полунощ, мъжът бил докаран в спешен център, където спасили живота му. Настанен е в болница. 56-годишен благоевградчанин преряза вените си снощи, пише struma.com. До фаталното решение мъжът стигнал, след като от фирмата, в която работи му съобщили, че излиза в неплатен отпуск и е възможно да загуби работата си. Опитът за самоубийство станал преди полунощ, мъжът бил докаран в спешен център, където спасили живота му. Настанен е в болница.

Цигари без акцизен бандерол иззеха полицаи в Ямбол

В хода на акцията е извършена проверка в дома на 36-годишна жена

Пламен Орешарски стана "Пацо от Дупница" и в "Уикипедия"


Информацията за премиера Пламен Орешарски в "Уикипедия" (Wikipedia) отново беше актуализирана в течението на продължаващите вече пет месеца протести срещу правителството му. След името му вече стои "Пацо от Дупница", каквото прозвище получи от песен на "Ранобудните студенти".

Рефренът "Пацо в Дупница" огласи в четвъртък сутрин центъра на София в поредната акция на "Ранобудните". Група от петдесетина студенти посрещна премиера пред входа на софийския хотел "Шератон", където той...

Намериха и иззеха над 10 000 цигари без бандерол

Огромно количество безакцизни цигари, тютюн и празни гилзи за цигари, иззеха полицейски служители от управленията във В. Търново, Г. Оряховица и Свищов. Вчера в хода на провеждаща се специализирана полицейска операция, с цел противодействие на незаконното разпространение на алкохолни напитки и тютюневи изделия без бандерол или с неистински такъв, е извършена проверка на подземен гараж на ул. «Клокотница» във В. Търново, ползван под наем от 51-годишният Д. А. от същия град, неизвестен на полицията. Там са установени и иззети 7 800 къса ...

Нови протести в страната след бунта за Куршум джамия?

Има възможност много градове да се разбунтуват срещу връщането на земи и имоти на мюфтийството, заяви в интервю за Дарик председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски. Тръгва  процес на лавинообразно увеличение на тези дела и ако не се сложи край с решение на съответните съдилища, си представете какво ще се случи с България, заяви Карагенски.Съдът в Карлово заседава днес по дело, идентично на това, което стана причина за протеста в защита на Куршум джамия. Няма информация за организиран протест пред съда, но много граждани са заяв...

Зелена светлина за делото срещу летище София

Делото за признаване на дълга на летище София в размер на 58 492 889 лв. към кувейтската компания МАК/АДМАК (Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi &...

Български студенти в чужбина за бунта в България

Николай Николов, докторант по политика в University College London, активен поддръжник на протестите в социалните мрежи: „След окупацията обликът на протеста се измени. Вече няма значение КОЙ назначи Пеевски - сега става дума за неизвоюваната свобода през 1989 година. Става дума за просвещение в смисъла на Кант: "Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил". Toва е смисълът на инициативата на Ранобудните студенти. Събуди се - тоест, поеми отговорност. Протестът прерасна от бунт срещу корупцията и монополите в преразглеждане на цялостното ни отношение спрямо нашата демокрация, революцията през 1989-та и най-вече въпроса кои хора предопределиха нашия път. Инициативите на българите в чужбина са много. Една от тях, която организирах аз, беше да се съберат фотографии на студенти в чужбина, снимали се в университетите си с призив за подкрепа на Ранобудните студенти и #occupySU: https://www.facebook.com/events/173029802902547/179364865602374/?notif_t=like Студенти от цял свят откликнаха веднага и инициативата прерасна в платформа за диалог. Подготви се също така петиция на българите в чужбина, които подкрепят искането за незабавна оставка на правителството. Преди два дни я довършихме и я публикувахме в DANSwithmeWorld и noresharski.com. Вече имаме над 1 300 гласа: http://www.youtube.com/watch?v=K7hvxHhxJiQ&feature=youtu

Бисеров е на разпит в Столичното следствие

Христо Бисеров, Снимка: БГНЕС, Архив

Христо Бисеров се яви на разпит в Столичното следствие.

И в момента той е в сградата на бул. “Монтевидео”.

Бисеров дойде в следствието, придружаван от двама адвокати. Те са разговаряли със следователите преди началото на разпита. С него е и доведеният му син Ивайло Главинов.

Очаква се срещу бившия зам. шеф на парламента и бивш зам.председател на ДСП  да бъдат повдигнати обвинения за подаване на невярнa декларация пред Сметната палата и пране на пари.

Очаквайте подробности.

Статията "Бисеров е на разпит в Столичното следствие" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Венецуелският парламент се готви да даде нови правомощия на Мадуро

Според критици, Мадуро може да използва новите си правомощия за

Мария Илиева с премиера в X Factor тази вечер

Представя песента "Условие №1" със Zafayah

    


Варненски автобус се запали в движение

Автобус се самозапалил на бул. „Владислав Варненчик Автобус се самозапалил на бул. „Владислав Варненчик", Варна, съобщи МВР. Около 8:20 е видян пушек, впоследствие и огън от двигателния отсек на автобуса. Причината за пожара най-вероятно е техническа неизправност. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Няма пострадали хора при инцидента, ситуацията е овладяна

Бисеров е бил обект на швейцарското финансово разузнаване

"Бисеров не е бил обект на проверки по мое време", заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви Николай Иванов, първият директор на финансовото разузнаване. След третата директива на ЕС след 2005 година всички политически лица се проучват и се изясняват техните финанси.

Дъщерята на Валери Божинов с хипстърски очила

Никол, дъщерята на Валери Божинов и Николета Лозанова, има очила с дебела розова рамка, по-популярни като хипстърски. Вероятно стъклата са без диоптър. Същите от години носят и американските певци Джъстин Бийбър и Джъстин Тимбърлейк.

Валери Божинов публикува в личния си профил във фейсбук снимка с Никол. От нея се вижда, че очилата на Божинов Никол, дъщерята на Валери Божинов и Николета Лозанова, има очила с дебела розова рамка, по-популярни като хипстърски. Вероятно стъклата са без диоптър. Същите от години носят и американските певци Джъстин Бийбър и Джъстин Тимбърлейк. Валери Божинов публикува в личния си профил във фейсбук снимка с Никол. От нея се вижда, че очилата на Божинов

Ден за възпоменание на жертвите от ПТП

Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември след приета резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. Тази година на 17 ноември ще бъде почетена паметта на хората, загинали по пътищата на нашата страна. През изминалата 2012 г. в областта са регистрирани общо 522 ПТП, от които 92 са тежки, убити са 11 души и 104 са ранени. Произшествията с деца и юноши до 18 години са 9, 1 е загинал и 17 са ранени. От началото на 2013 г. до 31 октомври са възникнали 404 ПТП ...

Фейсбук заля “България без цензура” с Ники Дудука (видео)

Акция "Дудука" заля Фейсбука на "България без цензура"

Видеоклипове на Бареков по времето му в пловдивските дискотеки заринаха Фейсбук страницата на “България без цензура”.

Акцията “Дудука” започна тази сутрин, като до момента десетки потребители на социалната мрежа поздравиха Николай Бареков с неговите дискотечни изпълнения.

По-голямата част от потребителите, които са публикували видеото “Бареков – Ники Дудука”, са вече с пълна забрана да пишат или виждат страницата на “България без цензура”.

Видеото, което споделят фейсбук потребителите: 

  

Статията "Фейсбук заля “България без цензура” с Ники Дудука (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Седящ студентски кордон и два реда полиция около НС (хронология)

Блокада има и на кръстовището на "Левски" и "Дондуков" Снимка: Лилия Христова

Седящ кордон около изходите към парламента направиха тази сутрин протестиращите студенти.

Няколко редици младежи насядаха директно на асфалта на бул. “Дондуков”, близо до Операта, и в началото на ул. “Оборище”. Пред тях са изправени две плътни редици полиция.

Обичайно това са местата, от които депутатите напускат райони в случай на блокада. Днес отцепеният от полицията периметър е най-широкият от началото на протестите. Блокирано от полиция и около 100 демонстранти е кръстовището на булевардите “Дондуков” и “Васил Левски”, както и двата входа на Журналистическия факултет на СУ – откъм “В. Левски” и откъм ул. “Московска”.

Блокада на "Дондуков" - до Операта.  Снимка: Самуил Петканов

 

Блокада на кръстовището на "Оборище" и "В. Левски" Снимка: Самуил Петканов

Хронология на днешния протест:

15:15 ч - Автобус с полицаи от Варна пристигна при Народното събрание и влезе зад загражденията

14:40 ч - Групата протестиращи пред парламента оредява. Част от хората се отправят към Министерския съвет, а полицаите зад загражденията се изтеглят. Един от сдаващите “поста” униформени изважда мобилния си телефон и снима за спомен оплескания в яйца и домати параден вход на парламента.

14:25 ч – Джип и две депутатски коли се движат в отцепения периметър около НС и се отправят по ул. “Московска”. В този район не са допуснати протестиращи. 

14:14 ч – Край на парламентарното заседание.

14 ч – В момента в сградата на Народното събрание има едва 13 депутати (4 от БСП, 1 от ДПС и 8 от ГЕРБ), макар че парламентарният контрол още не е приключил.

В същото време около 100 студенти успяха да се промъкнат в двора на Журналистическия факултет (ФЖМК), след като входът откъм “Левски” остана без охрана. Студентите обаче бяха спрени от полицейския кордон на изхода от двора на ФЖМК  към ул. “Московска”. Десетки полицаи пазят изхода на факултета, в който студенти се допускат само срещу студентска книжка.

13:30 ч - Студенти подемат “танца на пингвините” на площада пред МС. Голяма група се насочва към парламента.

Огромен брой униформени охраняват протеста. По информация на “Протестна мрежа” над 80 са полицаите на ъгъла на “Левски” и “Оборище”, също толкова са на ъгъла на “Левски” и “Московска” . На “Левски” и “Врабча” са около 25, по малките пресечни на “Дондуков” – около 25, а преградилите “Дондуков” при Париж – над 100.
13:20 ч - Тиха схватка между полиция и студенти. Протестиращите опитаха да тръгнат по блокирания бул. “Дондуков”, но полицейският кордон не помръдна. В отговор протестиращите вдигнаха ръце и насядаха на земята на площада, а след това запяха химна.

13:10 ч – Над 600 демонстранти са се събрали на площад “Независимост” пред Министерския съвет. В 14 ч там се очаква среща между премиера Пламен Орешарски и протестиращи. Хората от студентския протест обаче не припознават в поканените свои представители и отказват преговори с министър-председателя. Те за пореден път обявиха, че искат незабавна оставка, разпускане на НС и насрочване на нов вот и не биха влезли на преговори.

 

 

 

 

Демонстрантите пеят “Пацо от Дупница – шалалалла”. Когато минават покрай разпънатата пред президенството палатка на движението на Николай Бареков, хората скандират “Бареков, к*рво”.

13 ч - протестиращите предприеха нова тактика – група от около 1000 души обикаля заградения от полиция периметър, като шествието оставя по-малки групи от по 20-30 души на всяко възлово кръстовище, за да е по-ефективна блокадата.

 

Над 400 протестиращи се събраха около 11 часа тази сутрин пред сградата на парламента.

Демонстрацията идва след призива на протестиращите студенти за нова окупация на сградата на Народното събрание.

Малко след 11 ч към множеството се присъединиха и студентите от Ректората на СУ, които поддържат учебния корпус окупиран вече близо месец.

 Затворени са движение за булевардите “Цар Освободител” и “Васил Левски” в района на протеста. 

Статията "Седящ студентски кордон и два реда полиция около НС (хронология)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

400 на протест пред парламента

Протест пред НС - 15 ноември 2013 г. Снимка: Лилия Христова

Над 400 протестиращи се събраха около 11 часа тази сутрин пред сградата на парламента.

Демонстрацията идва след призива на протестиращите студенти за нова окупация на сградата на Народното събрание.

Малко след 11 ч към множеството се присъединиха и студентите от Ректората на СУ, които поддържат учебния корпус окупиран вече близо месец.

Затворени са движение за булевардите “Цар Освободител” и “Васил Левски” в района на протеста.

Очаквайте подробности.

 

 

Статията "400 на протест пред парламента" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване