Американските фенове отново избраха "Тор" за филм №1

Епичният екшън на Marvel „Тор: Светът на мрака" (Thor: The Dark World) за втора седмица оглави северноамерикански боксофис с 36.6 млн. долара приходи от уикенда и общо 145 милиона за две седмици на екран, пише Ройтерс. Историята на бога на грамотевиците Тор разказва за битка между него и загадъчен враг, предшестващ самата Вселена. Участие във Епичният екшън на Marvel „Тор: Светът на мрака" (Thor: The Dark World) за втора седмица оглави северноамерикански боксофис с 36.6 млн. долара приходи от уикенда и общо 145 милиона за две седмици на екран, пише Ройтерс. Историята на бога на грамотевиците Тор разказва за битка между него и загадъчен враг, предшестващ самата Вселена. Участие във

Българските младежи не познават правата си

Младежите до 18 години в България не познават правата си и не могат да ги отстояват, както и да защитават собственото си мнение в училище и пред възрастните. Това стана ясно в сряда по време на представянето на инициатива на младежката организация "Мегафон" за фиксиране на проблемите със състоянието на правата на децата у нас чрез своеобразен бележник за 2014 г. В него анкети ще търсят отговори за качеството на психологическата подкрепа в училищата, закрилата и подходящо отношение към децата при възникване проблеми със закона (т.нар. сини стаи за "щадящо изслушване на деца жертви или свидетели на насилие"), правото на качествено образование, както и създаването и начина на функциониране на училищните, общинските и областни съвети на децата. За правата на детето у нас не се говори и не се познава Конвенцията на ООН за тях, каза Здрава Стоева от Националната мрежа за децата. Документът е приет през 1989 година и е ратифицирана в България през 1991 година. Затова и Бележник 2014 е посветен именно на тази тема. Младите хора наблегнаха на правото си, изразено в член 12 от Конвенцията за правата на детето, да изразяват свободно своето мнение и да участват във вземането на решения по въпроси, които пряко ги засягат. По думите на Аделина Кюнчарска, член на младежкия парламент в Самоков и на младежката мрежа "Мегафон", то е ключово за упражняването на други основни права като свободата на изразяване на мнение, осигуряването на достъп до информация и материали от различни национални и международни източници, както и правото на образование. Когато правото ни на участие във вземането на решения се гарантира, ние получаваме възможност да разбираме и упражняваме и други свои права, казаха участниците от "Мегафон" и определиха като своя мисия да запознаят връстниците си в България и по света с правата им като деца и млади личности. Младите хора от "Мегафон" се занимават с разработването на "бележника" от няколко месеца. Те са разделени на няколко екипа, съставени от двама или трима души. Всеки от тях има собствени методи на работа и график. Те имат подкрепата и на професионален социолог, който ги напътства при събирането и обработването на информация. Секретариатът на Национална мрежа за децата пък им съдейства, като им помага да установят контакт с хора и организации, както и да получат достъп до различна информация и материали.

България с най-висока смъртност в ЕС за 2012 г.

Смъртността у нас е 15 на хиляда при средно 9,9 в ЕС

    

България с най-висока смъртност в ЕС за миналата година

Смъртността у нас е 15 на хиляда при средно 9,9 в ЕС

    


В Япония изригна подводен вулкан

В района на необитаемия японски остров Нишиношима е изригнал подводен вулкан, което се случва за първи път от 1974 г.

Кое е основното, за да не боледуват цветята

В системата от мероприятия за защита на растенията от болести и вредители важно място заемат грижите по прилагането на правилна агротехника за отглеждането на жизнени и силни растения, устойчиви на болести. 

Как да се грижим за растенията и още много новини и полезни съвети чети в сайта на В системата от мероприятия за защита на растенията от болести и вредители важно място заемат грижите по прилагането на правилна агротехника за отглеждането на жизнени и силни растения, устойчиви на болести. Как да се грижим за растенията и още много новини и полезни съвети чети в сайта на "Български фермер" тук.

2000 лв. за спортистите на Разград

2000 лв. ще е наградният фонд за класацията „Спортист на община Разград за 2013 г.” - това решиха единодушно днес на свое заседание членовете на Постоянната комисия за младежта и спорта към Общински съвет-Разград. Предложението бе на председателя на комисията Музафер Мустан. Парите са от фонд „Резервен“ от перото за спортни дейности, миналата година пак от него бяха опредени премиите, но средствата бяха по-малко – 1700 лв. Освен пликчета с пари победителите в традиционната класация ще получат и за пръв път плакети с имената си – уточни спо...

Цветлин Йовчев: Не знам, не ме интересува дали има теч на информация по случая Бисеров


"Абсолютно нищо не знаех и не мисля, че съм човекът, който трябваше да знае", заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев пред Би Ти Ви на въпрос наистина ли не е знаел, че срещу бившия заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров има сигнал в ДАНС.

В друго телевизионно интервю в деня,в който главният прокурор Сотир Цацаров съобщи за сигнала от агенцията, Йовчев отрече да има такова нещо. Това се случи три дни след като "Капитал" съобщи, че ДАНС и данъчните...

Пробация за 25-годишен варненец, причинил средна телесна повреда на друг младеж в питейно заведение

Районният съд във Варна наложи наказание „пробация“ на 25-годишен младеж, причинил в питейно заведение средна телесна повреда на друг младеж. По силата на постигнато в съдебна зала споразумение 25-год. С. Георгиев бе осъден на 8 месеца пробация, при двете задължителни мерки – регистрация по настоящ адрес с периодичност 2 пъти седмично и провеждане на срещи с пробационни служители.

Здравка Евтимова: Май

Здравка Евтимова

Брей, че небе – такова широко, всичко се събира под него. Аз съм му стопанин. Виж баирите, пълни са с гъби и бор. Мои са, зная всяка долчинка и ручей. И порутената църква намирам с вързани очи, и трите клисури. Сухото дере е едно в света, пороят го дълбае, но пясъкът и жълтите камъни остават, още по-ценни от преди. Само като ги погледна, ставам по-голям от януари. Но аз искам това небе да си има стопанка. И сухото дере също. Какво е небето без стопанка – една купчина облаци. После ще ти покажа киселеца. Ще те заведа до среброто на леда край старата църква. Искам нещо за хапване да ти подаря както подобава, но сега не мога. Нищо, ти само се огледай наоколо.

Гледах небето – не беше широко, най-обикновен сив похлупак над повяхналото поле. Земята постна, жълта, боровете криви, тук там изсечени. Склоновете сгърчени в жегата, навсякъде остра трева и бодили, оцелели след пороищата. Хората се изнесли на по хубави места, заможните към морето, тези като мен на север. За какво ми е този пущинак, тук се въдят змии и гущери, черни стоножки, които даже суховеят не може да убие. Гъбите стърчат посивели на пънчетата си, сухи като барут. Тук дори приказките за извори са забравени.

Но не знаеш какво е като завали. Тогава всичко е цветя, толкова шарени и различни, не се сещаш за името на нито едно от тях. И всичките са твои. По това време съм стопанин на дъжда. Само помисли колко е страхотно след сто години пек и зной да се налее с влага земята, да светнат жълтите камъни. Гъбите като луди напъват и никнат. Аз им търся стопанка. По-точно вече съм им намерил.

Така ли, тогава защо ми говориш за облаци, гъби и дерета, които за нищо не стават, освен да седнеш и да изсъхнеш в тях? Защото ти ще им станеш стопанка. Ще те науча, че под небето е широко. Много познавам кога мога да науча някого.

Тук празник не идва, пък и никой не го чака. Още по-добре! Значи ти ще го чакаш с мене. Щом усети, че се оглеждаме, празникът ще се затича и ще дойде веднага при нас.

Къща имаш ли, питам го аз. Знам, че нямаш. Е, да, виждала съм те в една съборентина, цялата в паяжина и прахоляк.

Но като дойдеш ти, ще изчистим прахоляка. За малките паячета ще оставим няколко мрежи, защото иначе къде ще живеят те, питам те аз. Така чисто ще направим, че няма се познава дали е съборетина, или е палат. Аз ще я стегна, а ти ще я наредиш. Много познавам кога мога да науча някого от съборетина да направи къща. Ти си точно тая.

Пари имаш ли питам го и зная че няма. Такива хора държат само вятър в джобовете. Той ми казва:– Ти виждаш ли ме хубаво мене? Като ме гледаш така, мислиш ли, че ще те оставя да гладуваш? Аз кожата си ще съдера, но за тебе ще намеря ядене и то хубаво, разбираш ли? Страшно познавам кога мога да печеля за някого – нали си ми пред очите. Ами тази гора – ще кажеш пущинак. Ще кажеш – тука дори география като хората няма, в Козел клисура е краят на света, но аз познавам, когато краят става начало. Също така много познавам кога едни човек разбира началото. Ти си точно такъв човек.

Ти нямаш кола.

Да нямам, но аз мога на ръце да те занеса до Черни Връх, а там колата и деветдесет и девет колела да има, пак не може да стигне. Ще ти подаря дъжда. Той ще ти хареса, защото тука, при мене, капките се обръщат на сняг и веднага след това от прага тръгват първите кокичета. Аз по очите познавам, че ти си родена за моите кокичета. Никой друг не може да ги гледа като тебе. Никой не може да ги чака така. По ръцете те познавам.

Не му зададох въпрос земя има ли, защото знаех, че няма. А роднини имаш ли, попитах.

Цяла армия имам. Но като те гледам, ти може да ги посрещнеш всичките до един. И то така, че пак да искат да дойдат. Какво да приказваме повече, ти имаш точно това, дето ми трябва.

Ами ти печка имаш ли, хладилник и телевизор?

Виж каква печка е запалила пролетта. Не питай за хладилник, чакай да видиш каква Коледа ще ти доведа! Телевизор ще намеря, само да искаш да гледаш.

Сега съм стопанка на синовете и дъщеря му. Гората е дълбока, силна и всичките свраки в нея ме познават. Земята е постна, цялата в камъни и пясък, и пак има страшни лета, но като завали дъждът! Никой не може да измисли имена за такива цветя. Пороят отдавна е мой човек, всеки облак е история за места, които никога няма да видя, но и те без друго са мои.

Забутах те в тоя пущинак, казва той. Тука се въдят само змии и стоножки. Прощавай.

Тоя пущинак си е наш, казвам му. Тука и тръните помагат. Станал съм изсъхнала нива, само бодили има в мене. Но нали знаеш какво става като завали, казвам му. Хич не се разправяй с мене, човече, аз познавам кога някой е изсъхнал. Ти не си.

Довлякох те в тая съборетина и те оставих да се блъскаш толкоз години. Печката е стара, телевизорът едва влачи филмите. Купих ти евтин шал за Коледа. Евтин, но топъл като камина. В тая къща дочакахме толкова нови години, че се подновихме от глава до пети. И да искаме, не можем да остареем като хората. Ще бъдем млади щем не щем.

Едва ли децата ще искат да останат тука. Аз те захвърлих на най-загубеното място. Какво? Виж каква пътека отъпкахме в преспите. Нашият сняг е пълен със стъпки на деца. Такъв сняг си ми подарил. Знаеш ли какво чакане чаках, докато се прибереш от работа. Къде закъснява тоя човек, викам си. Сега вече си тука, хвани се да ми оправиш котлона, нали си голям специалист. Освен това ми залепи обувката, не знам как пак се скъса на две.

Слушай, аз познавам кога обувките за нищо не стават. Ще ти купим нови. Не искам нови, точно тия ми харесват. Момиче, аз познавам кога трябва да залепя едно нещо и кога трябва да го изхвърля на боклука. .

Да не чувам нищо за боклук! Не можах да те науча да пестиш, да му се не види. И децата не научих. Няма да пипаш стария ми шал, ще го изгладя. Не ми говори за нови разходи. Край, никакви предложения за харчене не приемам.

Можеше да е по-хубаво. Много по-богато можеше да е. Ти луд ли си бе, човеко, да не си пил? Със сигурност щеше да бъде по-хубаво, ако не беше влязъл обут. Погледни се сега. С обувки в кухнята. Пак! Аз на ушите си ли приказвам? Не мрънкам, просто мразя като цапаш къщата. Аз съм стопанката тука. Какво? Пак ли те заболя? Пази си рамото, онзи ден те мъчеше. Добре де, на една купчина неплатени сметки съм стопанка, но под небето е широко. Гледай ти, гората и слънцето се омесиха, не знаеш къде свършва борът и къде започва месец май. Добре. Ще ви направя супа от киселец. Купете хляб с децата.

Май ли каза? Май е велик месец, момиче. Знаеш ли откога го чакам? Зная къде са избили манатарките. Зарязвай супата от киселец, грабваме се и тръгваме. Тия манатарки съм ги търсил специално за вас. След десет минути с хлапетата те чакаме на пътеката. Знаеш коя.

Статията "Здравка Евтимова: Май" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Кое е основното, за да не боледуват цветята

В системата от мероприятия за защита на растенията от болести и вредители важно място заемат грижите по прилагането на правилна агротехника за отглеждането на жизнени и силни растения, устойчиви на болести. 

Как да се грижим за растенията и още много новини и полезни съвети чети в сайта на "Български фермер" тук.
В системата от мероприятия за защита на растенията от болести и вредители важно място заемат грижите по прилагането на правилна агротехника за отглеждането на жизнени и силни растения, устойчиви на болести. Как да се грижим за растенията и още много новини и полезни съвети чети в сайта на "Български фермер" тук.

НА ЖИВО: Лукойл - Апоел 39:37

Лукойл Академик води с 39:37 на Апоел Йерусалим на почивката на двубоя от 6-ия кръг от група Е на Еврокъп. Срещата, която се играе в столичната зала "Арена Армеец" започна в 18 часа, а входът за мача е свободен. Израелците са трети във временното класиране в групата с 3 победи и 2 загуби, а Лукойл е пети с един успех от пет мача. Лукойл Академик поведе от самото начало със серия от 8 поредни точки, и имаше отлична успеваемост в атаките си под коша. Многото пропуснати стрелби попречиха на "студентите" да вземат по-голям аванс, и постепенно Апоел...

Египтяните балсамирали и храната за покойниците

Според британски и египетски учени месото, което древните египтяни поставяли в гробниците заедно с мумиите на фараоните и високопоставените граждани, е било обработвано посредством същите балсамиращи субстанции, както и самите тела на покойниците, съобщава „Сайънс“.
В хода на редица изследвания е установено, че в гробниците на египетските... Според британски и египетски учени месото, което древните египтяни поставяли в гробниците заедно с мумиите на фараоните и високопоставените граждани, е било обработвано посредством същите балсамиращи субстанции, както и самите тела на покойниците, съобщава „Сайънс“. В хода на редица изследвания е установено, че в гробниците на египетските...

Майя Плисецкая: 88 години живот за изкуството

Легендарната руска балерина Майя Плисецкая навършва днес 88 години. Блясъкът на нейната сценична кариера озарява 2-3 поколения артисти и почитатели на балетното изкуство.

Пети ден училищата в Саудитска Арабия са затворени

Дъждовете предизвикаха наводнения по пътищата

Щом полицията е толкова, значи протестът се чува

Окупацията е инструмент на протеста. Протестът е нещо гъвкаво. Фиксирането върху окупацията е грешка. Медиите са отговорни за окупацията, защото неглижираха протеста. 600 преподаватели от Софийски университет са се подписали в подкрепа на студентската окупация, от общо 1600 преподаватели. 70% от българския народ е дълбоко недоволен от управлението на страната ни. Огромна част от гражданите подкрепят протестите, показват повечето социологически проучвания.

Филмът "Тор" отново е избран за №1 от американските фенове

Епичният екшън на Marvel „Тор: Светът на мрака Епичният екшън на Marvel „Тор: Светът на мрака" (Thor: The Dark World) за втора седмица оглави северноамерикански боксофис с 36.6 млн. долара приходи от уикенда и общо 145 милиона за две седмици на екран, пише Ройтерс. Историята на бога на грамотевиците Тор разказва за битка между него и загадъчен враг, предшестващ самата Вселена. Участие във

КСНС: Уважаваме правото на протест в рамките на закона

"Протести е имало и ще има. Но контрапротестът е българска иновация и си заслужава да се замислим за ефектите от широкото й използване днес", заяви президентът

КСНС продължи шест часа

"Протести е имало и ще има. Но контрапротестът е българска иновация и си заслужава да се замислим за ефектите от широкото й използване днес", заяви президентът

Плевнелиев: Да мислим и за доставките на газ

"Протести е имало и ще има. Но контрапротестът е българска иновация и си заслужава да се замислим за ефектите от широкото й използване днес", заяви президентът

Плевнелиев: Да мислим за доставките на газ

"Протести е имало и ще има. Но контрапротестът е българска иновация и си заслужава да се замислим за ефектите от широкото й използване днес", заяви президентът

МВР вече подготвя чартърни полети за бежанците

Подготвяме вече чартърни полети, с които да изпратим част от бежанците в страните, от които са дошли, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в тв предаването „Лице в лице" по bTV.

"С новите промени в закона на външни адреси, ще бъдат настанявани бежанците, за които смятаме, че не са заплаха за националната ни сигурност. Останалите ще бъдат в о Подготвяме вече чартърни полети, с които да изпратим част от бежанците в страните, от които са дошли, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в тв предаването „Лице в лице" по bTV. "С новите промени в закона на външни адреси, ще бъдат настанявани бежанците, за които смятаме, че не са заплаха за националната ни сигурност. Останалите ще бъдат в о

Не можаха да осъдят Ваньо Танов за държавна тайна

Прокуратурата не е протестирала оправдателната присъда на Ваньо Танов, който беше изправен на подсъдимата скамейка по обвинение за издаване на държавна тайна.

Проф. Рачко Попов: Самоубийци и удавници стават вампири

Проф. Рачко Попов е от Странджанския край. Завършил е история със специалност етнография в СУ „Св. Климент Охридски". Специализирал е в Германия върху митологията и календарната празнично-обредна система на българите, балканските и славянските народи.

12 алжирци намериха смъртта си в празненствата по повод класирането на Модниал 2014

Алжирските власти съобщиха, че цели 12 души са намерили смъртта си по време на празненствата по повод класирането на страната на Мондиал 2014. Други 240 са потърсили лекарска помощ по различни причини, обявиха още от правителството на африканската страна. Алжир се класира за финалите в Бразилия догодина, след като постигна минимална победа с 1:0 над Буркина Фасо. Въпреки изключително лошите метеорологични условия, проливния дъжд в северната част на страната и предупрежденията на властите, голяма част от алжирското население излезе по улиците, з...

КСНС: Мирният протест заслужава уважение, ксенофобията да спре

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Снимка: president.bg

Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) изразяват безусловно уважение към правото на протест, но категорично настояват това неотменимо конституционно право на българските граждани да се реализира в рамките на Закона.

Това се посочва в заключителното становище, изчетено от президента Росен Плевнелиев след проведения днес КСНС.

Публикуваме пълния текст на документа:

“Консултативният съвет за национална сигурност обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на Република България, произтичащи от: обществено-политическото напрежение в страната; кризисните процеси в Близкия Изток и в Северна Африка и свързания с това засилен миграционен натиск към страната.

Членовете на КСНС се обединиха около разбирането, че ескалацията на обществено-политическото напрежение в страната изисква по-голяма отговорност от всички държавни органи и политически сили. Необходими са общи категорични действия в посока на спазване на закона и укрепване на доверието в публичните институции.

Членовете на КСНС изразяват безусловно уважение към правото на протест, но категорично настояват това неотменимо конституционно право на българските граждани да се реализира в рамките на Закона. КСНС призовава политическите сили и другите организатори на протести и митинги да се въздържат и разграничат от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение и биха задълбочили политическата и социалната криза. Наред с това, КСНС заявява, че демократичната многопартийна система е безалтернативна. Политическите различия и алтернативи не са нейно отрицание, а са естествена част от самата нея. Членовете на КСНС препоръчват на министър-председателя на едно от следващите заседания на Европейския съвет и да инициира от името на Република България разработването и приемането на обща европейска регулация за по-голяма прозрачност на имуществото и доходите на висшите политици от ЕС и държавите-членки, както и на техните семейства.

Членовете на КСНС са единни в позицията, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект, предизвикани от засиления миграционен натиск. В тази връзка е необходим общ подход и споделен ресурс на компетентните институции. КСНС изисква от Министерския съвет да отчита периодично изпълнението и да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация, произтичаща от бежанската вълна.

Необходима е силна обществена и политическа подкрепа, насочена срещу потенциалните заплахи за етно-религиозния мир в страната. България следва да изпълнява задълженията си, произтичащи от международни договори, с интегрираните усилия на централните и местните власти. Проблемите, произтичащи от миграционния натиск към страната ни, не са само български, те са европейски.

Организационните, функционалните и ресурсните способности на страната за справяне със засиления миграционен натиск се нуждаят от бързо и адекватно доизграждане. В тази връзка институциите ще бъдат обезпечени финансово, с оглед изпълнението на техните функции по опазване на националната сигурност.

С оглед на актуалното състояние на средата за сигурност Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки:

1. Законодателната и изпълнителната власт да създадат необходимите условия в нормативно, организационно и финансово отношение, които да осигурят на отделните звена от системата за национална сигурност изграждането на способности, адекватни на рисковете и заплахите пред страната.

2. Всички политически партии и институции категорично трябва да се дистанцират и да насочат своите усилия срещу опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделението на обществото.

3. Изпълнителната власт и основните звена в сектора за сигурност активно да анализират процесите, които генерират рискове за сигурността на страната и да създават необходимите условия за противодействието им. С повишено внимание да се следят тенденциите в миграционните процеси и възможността те да прераснат в заплаха за националната сигурност в дългосрочен план.

4. Всички институции активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия, както и за задействане на различните механизми на европейска солидарност, с цел получаване на финансова, експертна и техническа подкрепа за България от ЕС и от отделните държави-членки.

5. Изпълнителната власт активно да анализира процесите, свързани с енергийните доставки за страната и предприеме адекватни действия за недопускане на тяхното нарушаване, да ускори работата по изграждането на интерконекторните връзки, както и осигуряване на необходимия резерв, който да позволи на страната да преодолее евентуална енергийна криза.”

Статията "КСНС: Мирният протест заслужава уважение, ксенофобията да спре" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бъдещето за "Български пощи" – фалит или продажба

Бъдещето на държавното дружество "Български пощи" е бавен и мъчителен фалит или приватизация. Това стана ясно от дискусия по проблемите на пощенския оператор по време на заседанието в парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Депутатите изслушаха информация относно плановете за развитие на държавната фирма от министъра на транспорта Данаил Папазов и изпълнителния директор Пламен Павлов, но не останаха особено очаровани от отговорите. Депутатът от БСП Мартин Захариев посочи, че няма как "Български пощи" да излязат на печалба, когато образно казано в ерата на цифровизацията работят с аналогов сигнал. Ако не се насочим към електронизация на пощенските услуги, няма как дружеството да излезе от тежкото състояние, съгласи се Папазов. През последните две години "Български пощи" все повече затъва в дългове, като виновник за това се оказа държавата заради липсата на дотация за покриването на т.нар. универсална пощенска услуга. Сега в ход е изпълнението на оздравителна програма, като целта е след две години дружеството да излезе на печалба, каза транспортният министър. Първа засечка с електронизацията Въвеждането на електронни услуги обаче се оказва задача с повишена трудност за ръководството на "Български пощи". С изпълнението на поръчката за въвеждането на интегрираното гише има проблем и към момента тя все още не може да заработи. Затова сме дали срок на изпълнителя до януари да покаже, че чрез системата ще могат да се плащат пенсиите, каза Пламен Павлов. Ако случайно системата заработи, пенсионерите ще могат да си получават пенсиите от всяко едно кътче в страната, а не по местожителство както е сега. Шефът на пощите се похвали, че за два месеца дружеството се е лицензирало като оператор на ваучери. Пазарът на ваучери е 260 млн. лв. на година и е разпределен между 12 оператора. Имаме 2 месеца да се организираме на национално ниво и да влезем в него, каза Павлов. Между другото той отбеляза, че в Унгария със закон било прието ваучерите да се продават само от държавните пощи. Попитан какво иска да каже с това, Павлов обясни, че само отбелязва този факт. Засечка има обаче с плановете за влизане на тотото в пощите. Препъни-камък се оказва получаването на лиценз от Комисията за хазарта, за да сложат 12 терминала на спортния тотализатор. Това все още не е направено, но Павлов обеща да доведе нещата до успешен завършек. Електронна картичка и услуга за нотариални актове, която не стана много ясно каква точно е, предлагат още пощите. "Опитваме се да влезем в крак с новото време. Смятам, че работим в тясна връзка и със синдикатите", каза Павлов. Според него това, че е бил в БТК работи в плюс за "Български пощи" и няма конфликт на интереси. От крайно ляво до крайно дясно "30-35 млн. лв. годишно са загубите на БТК за предоставяне на универсалната телефонна услуга, но Комисията за регулиране на съобщенията не им компенсира загубите", каза Мартин Захариев от БСП. Според него в средносрочен план "Български пощи" трябва да върви към публично-частно партньорство, а в дългосрочен – "най-хубавото, което може да му се случи, е приватизация". "От крайно ляво в крайно дясно", възкликна бившият транспортен министър в кабинета "Станишев" и настоящ депутат от БСП Петър Мутафчиев след изказването на Захариев. "Очаквахме като новоназначено ръководство да кажете накъде ще водите пощите и по какъв начин ще се развивате", каза Мутафчиев, който не остана особено очарован от чутото.

Борисов призна: Травмата се оказа доста сериозна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели подробности около състоянието си, след като бе опериран по спешност вчера. "Благодаря ви на всички за хубавите пожелания, които сте ми изпратили. Днес ми свалиха дренажите от коляното. Предстои 30 дни шина и се надявам, че в следващите 5-6 месеца ще се възстановя. За съжаление травмата се оказа по голяма отколкото очаквахме с доктора'', написа в личния си профил във "Фейсбук" бившият премиер. Хирургическата интервенция бе извършена в столична клиника от най-добрия специалист в тази област д-р Антони Георгиев. Борисов бе изписан днес .   

КСНС не прие предложението на Цветанов за нови избори

„Като шеста точка съм предложил като единствен вариант за излизане от ситуацията - предсрочни парламентарни избори и насрочване на дата, но, това не беше прието". Това обяви заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, след края на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.  "Дневният ред беше предварително оповестен. Това е обща позиция - търсене на консенсус за решаване на важни въпроси, свързани със засиления миграционен натиск, и бежанската вълна. Трябва да се търси партньорство с ЕК, както и с всички партии. Това, което сме дискутирали, е дневният ред, предложен за КСНС", допълни бившият вътрешен министър.  Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност препоръчват на министър-председателя на едно от следващите заседания на Европейския съ...

Франция парализирана от силен снеговалеж

Заради силен снеговалеж близо 25 000 домове във Франция останаха без електричество. Оранжев код е в сила за източната, югоизточната и централните части на страната, където снежната покривка достига близо 20 сантиметра. Ситуацията по пътищата остава затруднена. В резултат на силното заледяване някои пътни артерии могат да бъдат затворени. Властите съветват французите да избягват да се движат с автомобил, ако не е абсолютно необходимо. Тежките метеорологични условия оказаха влияние и на въздушния транспорт. Всички полети на летището в Лион закъсняват най-малко с два часа и половина.  

Нов уред прави раждането по-лесно

Хорхе Одон от Аржентина изобрети уред, който би улеснил раждането за милиони жени по света, съобщи CBS.

Според дизайна на устройството, на главата на бебето се слага найлонова торбичка, закачена към другия край на уреда, чиито механизъм прилича на този на спринцовка. Вакуум ще изтегля безопасно бебето навън от утробата на майката. 

Виж тук Хорхе Одон от Аржентина изобрети уред, който би улеснил раждането за милиони жени по света, съобщи CBS. Според дизайна на устройството, на главата на бебето се слага найлонова торбичка, закачена към другия край на уреда, чиито механизъм прилича на този на спринцовка. Вакуум ще изтегля безопасно бебето навън от утробата на майката. Виж тук

Йовчев: Подготвяме вече чартърни полети за бежанците

Подготвяме вече чартърни полети, с които да изпратим част от бежанците в страните, от които са дошли, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в тв предаването „Лице в лице Подготвяме вече чартърни полети, с които да изпратим част от бежанците в страните, от които са дошли, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в тв предаването „Лице в лице" по bTV. "С новите промени в закона на външни адреси, ще бъдат настанявани бежанците, за които смятаме, че не са заплаха за националната ни сигурност. Останалите ще бъдат в о

Активен вулкан е открит под ледовете на Антарктида

Изследователи откриха активен вулкан под Антарктида , който може да ускори процеса на топенето на ледовете, съобщи „ Дейли Мейл“.
Учени от университета във Вашингтон открили вулкана в Западна Антарктида съвсем случайно. Поредица от трусове като резултат на вулканична активност  са регистрирани още през януари 2010 и февруари 2011 г. Пепелта... Изследователи откриха активен вулкан под Антарктида , който може да ускори процеса на топенето на ледовете, съобщи „ Дейли Мейл“. Учени от университета във Вашингтон открили вулкана в Западна Антарктида съвсем случайно. Поредица от трусове като резултат на вулканична активност са регистрирани още през януари 2010 и февруари 2011 г. Пепелта...

проф. Кьосев: Протестите няма да утихнат

/КРОСС/ Окупацията не е свалена, просто режимът е либерализиран. Това заяви Борис Рангелов от „Ранобудните студенти". По негови думи има студенти, които не са убедени, че окупацията трябва да е сега, но не са и против нея. "Вторачването в окупацията е погрешно", заяви пред bTV проф. Александър Кьосев. Той обвини българските медии за окупацията, тъй като са омаловажили протеста, противопоставяйки го на контрапротеста. "Протестите няма да утихнат", заяви още професорът. „Властта ще си отиде, вярвам!", категоричен е Рангелов. „Оставката е средството за нашата цел - морал в политиката", заяви той.  Основното послание на протестите е елементарна почтеност, конкретните политики идват на второ място, но без почтеност в политиката не може, допълни проф. Александър Кьосев: „Основната вина е че продължава да разединява българското общество, за да спечели рейтинг". На коментар на водещите, че това го прави и опозицията, Коьосев попита: За ГЕРБ ли говорите - аз не подкрепям тази партия".  

Почина бащата на геномиката и единственият носител на две Нобелови награди за химия Фредерик Сангър


Единственият носител на две Нобелови награди за химия – британският биохимик Фредерик Сангър – е починал днес на 95-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Той е смятан за бащата на геномиката (раздел на молекулярната генетика, изучаващ човешкия геном) заради работата си за откриване на точната последователност на базите в нуклеиновите киселини. За нея през 1980 г. той и Уолтър Гилберт получават Нобелова награда, която делят с Пол Бърг.

22 години по-рано Сангър получава...

Предсмъртно писмо на Васил Левски превзе фейсбук. Вижте защо!

Байовци, Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за Байовци, Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за

Работодатели: Връщането на данъка върху минималната заплата ще засили сивия сектор

Стопанската камара се противопостави на идеята на правителството удържаният данък върху доходи до размера на минималната работна заплата да се връща. Във вторник премиерът Орешарски обяви, че през 2015 г. ще се върне удържавният данък върху възнаграждения, които са били месечно до размера на минималната заплата, която от догодина е 340 лв. (или 4080 лв. годишен доход.   Предложението е стъпка към неприемлива отмяна на пропорционалното облагане на доходите на физическите лица и т.нар. плосък данък, която не е консултирана в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по процедурния ред, определен в Кодекса на труда, отбелязват от Българската стопанска камара в становище, разпространено в сряда.   Според камарата мярката ще увеличи натиска за заплащане на труда на границата на минималната заплата. Работодателската организация се опасява, че се създават стимули за сивия пазар на труда и "допълнителен финансов дебаланс в системите на социалното и здравно осигуряване при очакван значителен ръст на заетите на минимална работна заплата и на физически лица, декларирали по-нисък от т. нар. "чист доход“ от 4080 лв. от източници извън работна заплата при приспадане на данъчно признати разходи и платени осигуровки".   Организацията смята, че ще се усложни администрирането на целия процес от подаването на годишната декларация, подписването на актовете за връщане на удържания данък, внасянето му по сметките на данъчно задължените лица и извършването на проверки за изрядността на декларираното. От тази свръхработа ресурс на данъчната администрация ще се отклони от предотвратяването на мащабни данъчни и осигурителни отклонения или измами.   От БСК предлагат вместо предлаганото от правителството данъчно облекчение да се обсъди въвеждането на семейно подоходно облагане.   От камарата определят като прибързано и популистко решението на правителството, взето под "натиска на протестите и текущата политическата ситуация без задълбочена оценка за въздействие върху конкурентоспособността на българската икономика и в частност - на осигурителните системи".   БСК призовава депутатите да не приемат тези промени при второто четене на проектозакона за държавния бюджет, чрез който те ще бъдат вкарани в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

Удължават с 3 г. договорите на двама медицински шефове във Варна

Договорите на управителите на АГ болницата и на ДКЦ „Чайка“ във Варна д-р Радослав Минков и д-р Александра Манушева да бъдат удължени с нови 3 години. Това реши на своето заседание комисията по здравеопазване към Общинския съвет. Договорите на двамата изтекоха на 9 ноември т.

Световен ИТ лидер откри свой развоен център у нас

Компанията планира да създаде стотици работни места

Виж цялото изказване на президента по време на КСНС

Около четири часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Ето и изказването на президента: 

От представените доклади и получените анализи е видно, че актуалните заплахи към националната сигурност могат да се обобщят в следните групи:

1. Кризата в Близкия изток поражда заплахи и рис Около четири часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Ето и изказването на президента: От представените доклади и получените анализи е видно, че актуалните заплахи към националната сигурност могат да се обобщят в следните групи: 1. Кризата в Близкия изток поражда заплахи и рис

Румен Петков: На 1 адрес има по 100 бежанци?

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров, екс вътрешните министри Румен Петков и Емануил Йорданов обсъдиха доклада на настоящия вътрешен министър Цветлин Йовчев. „Неговите доклади трябва да предшестват ситуацията за година –две”, отбеляза Гяуров.

Аятолах Али Хаменей: Иран няма да отстъпи и на йота от ядрените си права


Иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей заяви, че страната му "няма да отстъпи и на йота" от правото си да разработва ядрени технологии. Той каза, че няма да се намесва пряко в преговорите между Техеран и световните сили, но е определил "червени линии" за иранските представители. Междувременно президентът на САЩ Барак Обама призова сенаторите да не налагат нови санкции над Иран и да дадат време за дипломация. Той все пак не беше сигурен дали е възможно скоро да се сключи временна сделка:...

Днес е световният ден на детето

Днес за поредна година светът отбелязва Световния ден на детето - годишнината от подписването на Конвенцията за Правата на Детето на ООН, съобщават от УНИЦЕФ. 
 На тази дата международната организация насочва вниманието към проблемите на милиони деца от всички страни, свързани с насилие и тормоз, които остават скрити или недостатъчно... Днес за поредна година светът отбелязва Световния ден на детето - годишнината от подписването на Конвенцията за Правата на Детето на ООН, съобщават от УНИЦЕФ. На тази дата международната организация насочва вниманието към проблемите на милиони деца от всички страни, свързани с насилие и тормоз, които остават скрити или недостатъчно...

Вили Лилков: София не е модерен град

Проф. ВИЛИ ЛИЛКОВ, лидер на
ДСБ-София и зам.-председател
на Столичния общински
съвет

- Протестите на студентите продължават, макар че окупацията на част от Ректората е свалена. Какъв е изходът от ситуацията, като се има предвид, че студентите и останалите протестиращи са против правителството на Пламен Орешарски, но не подкрепят и друга парти Проф. ВИЛИ ЛИЛКОВ, лидер на ДСБ-София и зам.-председател на Столичния общински съвет - Протестите на студентите продължават, макар че окупацията на част от Ректората е свалена. Какъв е изходът от ситуацията, като се има предвид, че студентите и останалите протестиращи са против правителството на Пламен Орешарски, но не подкрепят и друга парти

Мария Габриел: Европейският парламент изпрати силен сигнал в подкрепа на равенството между половете

На днешното пленарно заседание Европейският парламент гласува доклада за подобряване баланса между половете сред директорите без изпълнителни функции на дружествата, допуснати до борсова търговия. С 449 гласа ”за” и 148 „против”, евродепутатите гласуваха в полза на предложението на Европейската комисия за т.

Ще има пари за бежанците през 2014-та, уверява МВР шефът

МВР шефът напусна по-рано съвета, като обясни, че има ангажимент

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване