Законопроектите на правителството първо ще се съгласуват с БОРКОР


Законопроектите на правителството ще бъдат съгласувани с антикорупционната служба БОРКОР преди да влизат за разглеждане. Такава промяна в устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация одобри днес кабинетът. Целта на промяната е да се подобри съгласуваността в работата на правителството, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Решението на кабинета показва и, че окончателно се е отказал от идеята си от септември - да закриe Центъра за превенция и...

Коледни подаръци за деца, вместо картички за чиновници

Смолянските деца ще получат новогодишни подаръци от кмета на града Николай Мелемов. Вместо за поздравителни картички до институциите за Новогодишните празници, Общината ще използва средствата, за да зарадва малчуганите в града. Новогодишните честитки ще бъдат изпратени до всички институции, но по електронен път. Спестените средства от хартиени поздравления са на стойност 1 000 лв. Най-малките жители на града, ще бъдат изненадани с коледни подаръци при паленето на светлините на...

"Левски“ поиска да бие служебно ЦСКА заради Чочев

Левски Левски" сензационно поиска служебна загуба с 0:3 на ЦСКА за първия осминафинален мач за Купата на България заради участието в двубоя, завършил 0:0 на младежкия национал Ивайло Чочев. Той не уважи покана на селекционера Михаил Мадански за срещите с Дания и Словения. „Сините" апелираха, чрез официалния си сайт, към ръководните фактори на български

Травмата на Борисов по-сериозна от очакваното

Ще се възстановявам през следващите 6 месеца, разкри той

    


Валутни курсове на БНБ за 21 ноември 2013 година

Валутни курсове на БНБ за 21 ноември 2013 година

МВР: Употребата на физическа сила по време на протестите е ограничена до минимум


По време на протестите полицейските сили са инструктирани да демонстрират спокойствие, да се въздържат от всякакви действия, които могат да провокират крайни прояви у протестиращите или да повишат напрежението в обществото.  Употребата на физическа сила и помощни средства също са ограничени до минимум, като до задържане на лица се прибягва само при хулигански прояви и грубо нарушаване на обществения ред.

Това се посочва в доклада на вътрешния министър Цветлин Йовчев до Консултативния...

7 партии с депутати, ако изборите са днес

Седем партии ще влязат в следващия парламента, ако днес има избори. Пета сила в Народното събрание, ако гласуваме сега, ще е "България без цензура".

ДАНС: Нараства броя на имигрантите от Афганистан

/КРОСС/ Най-голям е относителният дял на мигрантите, които са или се представят за сирийски граждани. Нараства и числеността на нелегалните имигранти от Афганистан и в по-малка степен от други държави (Алжир, Сомалия, Мианмар, Конго, Нигерия и др.). Това се посочва в доклада на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) във връзка със заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Основният вход на незаконните мигранти е през турско-българската граница, най-често чрез нелегално преминаване през „зелена" граница. Регистриран е изолиран опит за проникване с плавателно средство през морската ни граница. Изходните маршрути на каналите за незаконна миграция са към Сърбия, Румъния, Гърция и Македония. Към тях се насочва и голяма част от регистрираните кандидати за закрила у нас, които правят опити да напуснат нелегално страната по време на процедурата за предоставяне на статут, се посочва в доклада на ДАНС. Данните не позволяват извеждане на еднозначен профил на мигрантите. Преобладават непълнолетни лица, несемейни мъже между 15 и 30 години, лица от женски пол. Голяма част са без образование или с нисък образователен ценз и разполагат с незначителни финансови средства. В общия случай целта им е достигане до държави от Централна и Западна Европа. По-малък дял от имигрантите заявяват, че имат познати и роднини в България и посочват страната ни като крайна цел

Министри увериха КНСБ, че исканията им се изпълняват

Някой от исканията са залегнали в програмата на правителството.

"Левски" поиска служебна загуба за ЦСКА заради Чочев


Ръководството на "Левски" поиска налагане на служебна загуба за ЦСКА в първия осминафинал за Купата на България заради отказа на червените да пуснат Ивайло Чочев в младежкия национален отбор.

Сините се позовават на правилника на ФИФА, който не позволява на задържан от отбора футболист да бъде използван в мачове по време на лагера на националния тим.

Очаквайте подробности!



Иван Стамболов – Сула: Питат ли ме де е Картаген

Иван Стамболов - Сула

Античната политическа теория различава три вида власт: монархия, аристокрация и демокрация. При монархията властта се упражнява еднолично, при аристокрацията управлява истинският елит на обществото (Римския сенат до Август), а при демокрацията гражданите сами управляват обществото си чрез колективно взимане на решения. Другото, което са забелязали древните, е че тези три форми на управление си имат и своите сенчести съответствия. Монархията лесно се изражда в тирания, аристокрацията – в олигархия, а демокрацията – в охлокрация (диктат на тълпите). И тук аз се питам: кое е онова нещо, което кара монархията да се изроди в тирания, и кое е онова нещо, което пречи на демокрацията да се изроди в охлокрация. Кое е това, което кара нашата съвременна уж демокрация да се изроди в грозна олигархия от ориенталски тип и дали това е същото нещо, което би я спряло да го стори?

Вчера си говорих с моя адвокат, който е мрачен фаталист и апокалиптик. Той ми каза така: „Питал ли си се коя е трагедията на България? Нашата трагедия е, че граничим с Русия, макар и през Черно море. Всичките ни беди идват оттам и винаги оттам са идвали!“. Не съм съгласен. С Русия граничат много други държави и то по суша (например Полша, Финландия и Украйна, която доста време даже не е граничила с Русия, ами направо си е била в една държава с нея), пък за тях това не е чак такава трагедия. Следователно трябва да има нещо друго, част от което е задушаващата ни прегръдка с „големия брат“, нещо, заради което сме си „просто такива“.

Още във вече споменатата античност светът е бил ясно разделен на Изток и Запад. Това разделение става особена ярко в зората на средновековието, когато ние решаваме да си направим държава точно на границата между Изтока и Запада, поради което и до ден днешен сме разчекнати между едното и другото, всяко ни дърпа към себе си и ние дърпаме всяко от тях. Шизофренията става още по-дълбока от това, че българите са схватливи и толерантни хора, които са готови да приемат по няколко доктрини едновременно и после се чудят на кой свят се намират и дали са ориенталци с ориенталците или са западняци със западняците.

Още в древността, пък и сега, между Изтока и Запада има няколко фундаментални разлики. Първо, източният човек е по-мистичен, а западният е по-земен. Оттук източният човек е индивидуалист, а западният е много по-корпоративно настроен. Затова източните хора се „спасяват поединично“, а западните търсят колективно решение на проблемите. Не казвам кое е по-хубаво и кое е по-правилно – в подкрепа и на двата подхода има много сериозни аргументи. Второ, въпросът с божествеността на властта. За източните хора божествена е личността, която притежава и упражнява властта. За западните хора божествена е самата власт, но не и властниците в лично качество. Така стигаме и до третата фундаментална разлика – въпросът за закона. За източното политическо мислене законът произтича от властелина, докато според западното мислене властелинът е вътре в закона. Волята на източния монарх е закон, докато западните монарси поне привидно изпълняват закона и му се подчиняват. Дори и цезарите от епохата на принципата са придавали на волята си форма на сенатски решения. Конституцията е римско изобретение, а не картагенско.

Ето защо казах на моя адвокат, че Русия не е проблемът. Русия може единствено да е част от проблема, доколкото има някакъв проблем. Ние сме византийци, ние сме османци. Нашата демокрация, с която толкова се гордеем, е тънка фасада като декор в някой кинематографичен павилион. Отзад са вековните напластявания в мисленето и манталитета. На европейци се правим само през последните стотина години. Русия е проблем, доколкото Русия винаги се е смятала за третия Рим и иска да възстанови Византия със столица Константинопол. Но пък от друга страна няма нищо по-хубаво от това Константинопол да е отново православен – мисъл, която е човъркала и българските държавни ръководители чак до Фердинанд I. Проблем е, че в преследването на имперските си амбиции Русия не бръсне такива като нас и даже е склонна на брутално отношение към тях.

Моят адвокат, без да е колекционер, притежава цялата юридическа книжнина, включително и периодиката, издадена в България от края на 19 век до димитровската конституция. Липсват му може би не повече от 2-3 издания. Той е на мнение, че Царство България е било много по-интегрирано в Европа и неговото законодателство е било много по-синхронизирано с европейското в равнение с нашето днес, на нас, които сме членове на всевъзможни структури. Според моя адвокат най-голямата беда на обществото ни наистина е нереформираната правосъдна система, но не системата изобщо и не даже съдиите с цялата им скандална слава, а самите закони, които позволяват на съдиите и на съдебната система да бъдат скандални. За моя адвокат злото се корени в НПК и ГПК.

И наистина, самият аз съм наблюдавал два забележителни феномена в нашите закони. Единият е, че законът не задължава съдиите да водят процедурите по определен ред, а им позволява да определят по свое усмотрение последователността на действията в едно дело. Другият е, че законите не ангажират съдиите със срокове. Гражданите имат срокове за всичко по време на процеса, но съдиите – не. Съдът не може да бъде хванат, че отказва да направи нещо. Съдът признава, че ще го направи, само че някой друг път, маняна… Само чрез тези два механизма един съдия може да направи всичко – може да отърве, когото си поиска, може да унищожи, когото пожелае. И това положение се създава и поддържа нарочно. Прави се за власт! Защото е по-лесно да си купиш съдия, отколкото да си купиш закон. Това е стар византийско-османско-руски маниер.

Изобщо, безнаказаността на администрацията и магистратурата води до тяхната корумпираност. Защо никой не желае да въведе принципа на индивидуалната отговорност в администрацията? Защото администрацията е каста, чрез която се купува и упражнява властта. Класически е случаят с поощренията на данъчните. Ако един данъчен инспектор ви глоби, то той ще получи премия. Ако вие осъдите държавата, тя ще ви върне парите, но няма да вземе премията на данъчния. Защо тогава да не ви глоби? А може и да не ви глоби, ако се откупите със сума по-малка от глобата, която ви грози, но по-голяма или равна на премията, която данъчният би получил. И, вярвайте, глобите и премиите са изчислени точно така. Един най-обикновен полицай може да ви нарочи за национално издирване, да ви заключи в ареста за 72 часа (три денонощия!), след което да ви пита дали сте виждали някакъв документ отпреди десет години и да ви пусне. Всеки чиновник може не само да обърка плановете ви, но и да разбие живота ви. На вас ви остава само да съдите държавата и вероятно рано или късно ще я осъдите. Но ако след това държавата се види принудена да ви обезщети с пари, то това ще са пари от вашите данъци, а не от доходите на чиновника, който е станал причина за всичко. И вие вероятно ще си замълчите, защото се чувствате повече като поданик, отколкото като гражданин. Ето на това се делят хората в съвременния свят – на поданици и граждани. Ето това е драматичният избор, който ние се мъчим да направим вече близо век и половина в най-новата си история: поданици ли сме или граждани. И знаете ли кое е трагикомичното? Трагикомичното е, че макар да живеем на една и съща територия и формално в едно и също общество, част от нас са граждани, а друга част са поданици. Хайде да не ги съпоставяме в процентно изражение…

В началото се попитах кое е онова нещо, което кара или което пречи на монархията да се изроди в тирания, на аристокрацията в олигархия и на демокрацията в охлокрация. Кое е това нещо, което кара нашата крехка демокрация да се изроди в грозна олигархия още в самата зора на своето съществуване? Същото ли е то, което може да помогне на свободата да не се превърне в тирания? Най-лесно е да отговоря, че това е Естественият нравствен закон, вродената ни способност да различаваме добро от зло и свободната ни воля да изберем едно от двете. Но аз няма да го направя, а ще се върна към баналната метафора за двата града от двете страни на Средиземно море. Нека казаното дотук е отговор на въпроса на всички, които питат къде е Картаген и защо трябва да бъде разрушен. Картаген е като Армагедон – той е навсякъде и у всеки от нас във всеки момент. Той вечно ще съществува и неговото разрушаване винаги ще бъде актуална тема.

Статията "Иван Стамболов – Сула: Питат ли ме де е Картаген" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Искра Михайлова: По Оперативна програма „Околна среда“ разплатените средства към февруари са 671 431 000 лева

По Оперативна програма „Околна среда“ тотално разплатените средства към месец февруари 2013 година са 671 431 000 лева. Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Боянчани пак на бунт срещу БФС

Собственици на земеделски земи в резиденция “Бояна” в София за пореден път вчера се обявиха против проекта за изграждане на спортна тренировъчна база за футболните ни национали там. На заседание на комисията по екология в градския съвет те поискаха общината да не дава разрешение за сеч на 180 дървета, които са в зоната на проекта. Теренът от 61 дка Собственици на земеделски земи в резиденция “Бояна” в София за пореден път вчера се обявиха против проекта за изграждане на спортна тренировъчна база за футболните ни национали там. На заседание на комисията по екология в градския съвет те поискаха общината да не дава разрешение за сеч на 180 дървета, които са в зоната на проекта. Теренът от 61 дка

Варненка случайно разбра, че е женена от години за имотен измамник

53-годишната Даринка Кръстева от Варна с изненада разбра, че е омъжена за имотен измамник с две деца, когото изобщо не познава. За необикновената история на Даринка, пише сайтът „Днес+“.

Жената всъщност е разведена от преди повече от 10 години. Разводът обаче е заличен на хартия в паспортна служба, но съществува в архивите на община Варна.

Ет 53-годишната Даринка Кръстева от Варна с изненада разбра, че е омъжена за имотен измамник с две деца, когото изобщо не познава. За необикновената история на Даринка, пише сайтът „Днес+“. Жената всъщност е разведена от преди повече от 10 години. Разводът обаче е заличен на хартия в паспортна служба, но съществува в архивите на община Варна. Ет

Евростат: България е с най-високата смъртност в ЕС

България е страната с най-висока смъртност не само в ЕС, но и в Европа. Това сочат данните за 2012 г. на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда. Според европейската статистика смъртността миналата година в България е била 15 на хиляда души от населението, докато средната за ЕС е била 9.9 на хиляда. След страната ни в низходяща линия се нареждат Литва, Латвия и Унгария със съответна смъртност от 14.3, 13.7 и 13 на хиляда. Най-ниска смъртност има в Ирландия - 6.3 на хиляда, следвана от Кипър, Люксембург и Малта. Населението на ЕС е нараснало с 1.1 милиона души, достигайки 505.7 милиона към 1 януари 2013 г. благодарение на раждаемостта, но най-вече на имиграцията. Нарастването на населението на съюза е резултат отчасти от естествения прираст – през 2012 г. са били регистрирани 5.2 милиона раждания срещу 5 милиона смъртни случая или естествен прираст от 200 000 души. Раждаемостта е най-висока в Ирландия (15.7 раждания на 1000 души население), следвана от Великобритания с 12.8 на 1000, Франция - 12.6 на 1000, Швеция и Кипър. Най-ниска е била раждаемостта в Германия – 8.4 на хиляда, следвана от Португалия, Гърция и Италия. България е с 9.5 на хиляда раждаемост, което я подрежда по средата в ЕС, и е малко под средната за съюза от 10.4 промила. Но 80% от увеличаването на населението на съюз се дължи на положителното миграционно салдо от 900 000 души през 2012 г., сочат данните на Евростат. Населението се е увеличило в 17 страни членки на ЕС, а е намаляло в 11. Най-голям е спадът в Литва (спад 10.6 на хиляда), следвана от Латвия, Естония, България (5.8 на хиляда спад), Гърция и Португалия. За сметка на това Люксембург е регистрирал най-голямо повишаване на населението си (23 на хиляда души население), следван от Малта, Швеция, Великобритания, Белгия и Австрия. Прирастът се дължи главно на положителното миграционно салдо в тези страни.

Ирански министър иска достъп на страната до фейсбук

„Забраната на Техеран върху достъпа до Фейсбук трябва да бъде отменена „Забраната на Техеран върху достъпа до Фейсбук трябва да бъде отменена", заяви днес иранският министър на културата и ислямското напътствие Али Джанати, цитиран от ДПА. "Фейсбук е социална мрежа, а използването й не е престъпление", заявява той пред иранската осведомителната агенция „Фарс". Според него няма смисъл да продължава блокирането на

БАСТА открива офис в Стара Загора

400 души наброява областната организация на БАСТА в Старозагорско. Този петък от 18 часа на бул. „Цар Симеон Велики" № 157 ще бъде открит офисът на формацията, който е вторият след Варна. След регистрацията на партията ще се проведат събрания, на които ще се изберат регионалните ръководства, обясни в студиото на Дарик Недялко Недялков, който е член на Съвета на ветераните. „В местната организация има и много млади хора, и хора с много опит. Не бива обаче да допуснем грешката, която направиха в ГЕРБ-да противопоставят млади на стари. Има можещи ...

Евродепутатите за пореден път поискаха да не заседават в Страсбург


Европейският парламент трябва да може да реши сам къде и кога да провежда срещите си, заявиха евродепутатите в резолюция, приета днес. Членовете на институцията, подкрепящи провеждането на заседанията само в Брюксел, приеха текста с голямо мнозинство.

Европарламентът ще започне процедура за преразглеждане на договора за ЕС и ще предложи необходимите промени, които да му позволят да решава самостоятелно местоположението на седалището си и вътрешната организация на дейността. Според...

Бобева: Исканията на синдикатите са залегнали в програмата на правителството

/КРОСС/ Вицепремиерът Даниела Бобева и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов се срещнаха днес с представители на КНСБ, които им връчиха Декларация състояща се от 9 точки. „Някой от исканията са залегнали в програмата на правителството. Част от тях се изпълняват и досега ", каза след срещата доц. Бобева. Антимонополно и антикорупционно законодателство и Закон за енергетиката са сред исканията. Освен инициативите предприети от правителството вицепремиерът Бобева коментира, че се водят преговори със Световната банка за един цялостен преглед на правната рамка и политиките по отношение на монополи, картели и всякакви форми за нелоялни практики. „Правителството предприе доста мерки за стабилизиране и намаляване напрежението в сектора на енергетиката. Те са част от програмата, която предвижда като основен въпрос създаване на национална дългосрочна стратегия за енергетика целяща ребалансиране на сектора. До края на годината тя ще бъде готова и ще се подложи на съгласуване с политическите партии, експерти, НПО, работодатели и синдикати" допълни още тя. Министър Адемов коментира, че бюджета, който е предложен за следващата година включва голяма част от исканията на социалните партньори и на КНСБ. Това е социално ориентиран бюджет, защото 36% от всички разходи в него за 2014 г. са за социално осигуряване, подпомагане и грижи. Това представлява 13,8% от БВП

Баждеков: Който иска да види как върви строежа на Сектор А, нека дойде на мача с Литекс

Финансовият директор на Левски Константин Баждеков призова всеки, който иска да види как върви строежа на Сектор А да го направи с очите си. В последните дни плъзнаха слухове, че има застой, въпреки че и днес работниците изливаха бетон на стадиона. „Който иска да види как върви строежа на Сектор А, може да го направи, като дойде в събота на мача с Литекс“, лаконичен бе Константин Баждеков. „Сините“ приемат съперника си от Ловеч в събота от 15.15 часа. Двубоят е един от най-интересните през сезона. Първата среща между двата отбора завърши 1:1 в ...

325 милиарда евро се инвестират в европейските региони

325 милиарда евро ще бъдат инвестирани в европейските региони за периода 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

Основните правила и регламенти за прилагане на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. бяха одобрени от Парламента в сряда. В компромисното споразумение със Съвета, след ... 325 милиарда евро ще бъдат инвестирани в европейските региони за периода 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. Основните правила и регламенти за прилагане на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. бяха одобрени от Парламента в сряда. В компромисното споразумение със Съвета, след ...

Инвестират се 325 милиарда евро в европейските региони

325 милиарда евро ще бъдат инвестирани в европейските региони за периода 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

Основните правила и регламенти за прилагане на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. бяха одобрени от Парламента в сряда. В компромисното споразумение със Съвета, след ... 325 милиарда евро ще бъдат инвестирани в европейските региони за периода 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. Основните правила и регламенти за прилагане на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. бяха одобрени от Парламента в сряда. В компромисното споразумение със Съвета, след ...

Лекарствата може да поскъпнат с до 20%

Касата иска част от отстъпките, които аптеките предоставят за пациенти

    


Първо в "Труд": Бъдещият български Лувър има нов шеф

Изкуствоведката Яра Бубнова е назначена от вчера за изпълняващ длъжността директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ, известна още като “бъдещия български Лувър”), научи “Труд”.

Тя поема поста от досегашната шефка Ирина Мутафчиева, чийто втори петгодишен мандат изтече завчера.

Яра Бубнова и Ирина Мутафчиева бяха съперничк Изкуствоведката Яра Бубнова е назначена от вчера за изпълняващ длъжността директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ, известна още като “бъдещия български Лувър”), научи “Труд”. Тя поема поста от досегашната шефка Ирина Мутафчиева, чийто втори петгодишен мандат изтече завчера. Яра Бубнова и Ирина Мутафчиева бяха съперничк

Жена ограбена в центъра на Монтана

Двама мъже са ограбили жена в центъра на Монтана, снощи, около 19,45 ч., съобщиха от ОД на МВР. Мъжете били облечени с тъмни дрехи и якета с качулки. В парк „Слънчевата градина“ те нападнали 55-годишната В.Д и използвайки сила й отнели дамската чанта. В нея имало документи, дебитна карта, 7 лв. и мобилен телефон„Самсунг". По случая работи РУП Монтана....

Превръщаме се в гара-разпределителна на терористи?

Изграждане на логистични звена на терористични организации, отвилчани на български дипломати и туристи, нападение върху наши военни контингенти - това са част от рисковете, описани в доклада на ДАНС. Агентите пуснаха анализа на Владимир Писанчев пред КСНС също на интернет страницата си, докато медиите чакат във фоайето заседанието да приключи. Това се случва за първи път - спецслужба да публикува документ за анализ на рисковете пред националната сигурност.

Гурбетчийка се върна във Върна и разбра, че е женена от години за имотен измамник

53-годишната Даринка Кръстева от Варна с изненада разбра, че е омъжена за имотен измамник с две деца, когото изобщо не познава. За необикновената история на Даринка, пише сайтът „Днес+“.

Жената всъщност е разведена от преди повече от 10 години. Разводът обаче е заличен на хартия в паспортна служба, но съществува в архивите на община Варна.

Ет 53-годишната Даринка Кръстева от Варна с изненада разбра, че е омъжена за имотен измамник с две деца, когото изобщо не познава. За необикновената история на Даринка, пише сайтът „Днес+“. Жената всъщност е разведена от преди повече от 10 години. Разводът обаче е заличен на хартия в паспортна служба, но съществува в архивите на община Варна. Ет

Спипаха крадци на кабели по време на акция във Варна

На 19 ноември, около 00:05 часа, е получен сигнал от служител на "БТК" АД за прекъснат оптичен подземен кабел в шахта, намираща се на бул. "Вл. Варненчик", в близост до бензиностанция над "Зеленчукова борса".

Почина двукратният лауреат на Нобелова премия - биохимикът Фредерик Сенгер

/КРОСС/ Британският биохимик Фредерик Сенгер почина на 96 годишна възраст. Сенгер е единственият учен, удостояван два пъти с Нобелова награда по химия - през 1958 и 1980 години. Основните му изследвания са посветени на химията на протеините и нуклеиновите киселини. От 1945 година Сенгер изучва структурата на инсулина. Той разработва динитро-флуорбензолен метод за идентифициране на крайни аминогрупи в пептидите. Благодарение на него ученият успява да установи природата и последователността на редуване на аминогрупите в инсулина и да разшифрова неговия строеж.

Клубовете дължат близо 200 хил. лева на БФС от неплатени глоби

Клубовете в А група дължат на БФС общо 180 хил. лева от неплатени глоби, обясниха от футболния съюз за "Дневник". Това са суми, натрупани само през настоящия сезон.

По-рано от БФС съобщиха, че са изпратили писма до деветте клуба, които имат неизчистени сметки. Прави впечатление, че сред тях са "Левски", ЦСКА, "Лудогорец" и "Литекс".

"От тези глоби 25% отиват в касата на БФС. Повечето средства се насочват към деско-юношеския футбол", казаха от БФС.

На последното...

Крадец нападна полицаий с щанга

Двама столичани – Б.Б./29г./ и И.Д./55г./, са задържани с постановление на Районна прокуратура-Видин за срок до 72 часа. Мъжете са уличени в кражба от хранителен магазин в областния град. На 19 ноември, около 1.50 часа, служители от полицейски автопатрул, движил се по ул.”Патриарх Евтимий”, забелязал двама мъже да тичат, единият  - с  кашон в ръце. Полицаите ги последвали и им наредили да спрат за проверка. Този с кашона спрял, а другият избягал. След него тръгнал служител на реда, който при опит да го задържи бил ударен с метална щанга. Беглец...

Анна Янева: Инвестициите на технологични компании са добър знак

Инвестициите в България на водещи технологични компании са знак, че се движим в правилната посока. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

Ашиков взе участие в дискусия за Натура 2000

Зам.-областният управител Кенан Ашиков и експерти от областната администрация участваха в среща с екипа, разработващ Националната приоритетна рамка за действие по Натура 2000 (НПРД) за периода 2014-2020 г. По време на дискусията бе обсъден начин на прилагане на Рамката на местно ниво. Срещите целят да поставят във фокуса на общественото внимание въпроси, свързани с подготовката и бъдещото изпълнение на Националната приоритетна рамка за действие по Натура 2000. Това е нов хоризонтален програмен документ, който се разработва, за да отговори на из...

Спира се добивът на пясъци от находище "Анастасия"

Министерският съвет (МС) прие решение за едностранно прекратяване на договора за предоставяне на концесия за добив на пясъци от находище „Анастасия”...

В САЩ екзекутираха сериен убиец - расист

Американски сериен убиец - расист, чийто жертви са били афроамериканци, азиатци и евреи, бе екзекутиран в щата Мисури, предаде ВВС.


Джоузеф Франклин получи тази присъда заради стрелба, в която един почина, а други двама бяха ранени пред синагога през 1977. Той е обвинен в извършването на 7 расистки убийства, а сам твърди, че те са общо 20. Американски сериен убиец - расист, чийто жертви са били афроамериканци, азиатци и евреи, бе екзекутиран в щата Мисури, предаде ВВС. Джоузеф Франклин получи тази присъда заради стрелба, в която един почина, а други двама бяха ранени пред синагога през 1977. Той е обвинен в извършването на 7 расистки убийства, а сам твърди, че те са общо 20.

Красива съпруга = щастлив брак

За мъжете ключът за дълъг и щастлив брак се крие не толкова в съвместимостта на характерите и сходните интереси, колкото в привлекателността на съпругата им. Учени от Тексас установили, че мъжете с привлекателна съпруга се радват на по-щастлив брак, а задоволството им от семейния живот се запазва с течение на времето. Това обаче не важи за жените. Според изследването привлекателността на съпруга не играе особена роля за това доколко щастлива или удовлетворена е съпругата. Психоложката Андреа Мелцер от Южния ...

Проекти за 80 млн. лв. преобразяват Павликени, кметът отчете втората година от мандата си

Само за половин мандат от изоставащ град Павликени започва да се превръща в бързо развиващ се център с проекти за 80 млн. лв. Кметът инж. Емануил Манолов и неговия екип отчетоха дейността на втората година от управлението си. Павликени е коренно преобразен и от град със затихващи функции вече е населено място за пример и рекордьор по спечелени проекти. Предстои да бъдат усвоени над 50 млн. лв., а до момента в инфраструктура, облагородяване, саниране, създаване на зелени площи и множество културни прояви, както и социални услуги, са вложени почт...

Анонимен конкурс за паметника на армията

Международният конкурс за нова визия на пространството около Паметника на Съветската армия да бъде анонимен, за да може напълно безпристрастно да бъдат оценени проектите. Такава идея лансираха участници в общественото обсъждане на изискванията за участие в процедурата.
В култулния дом в кв. “Красно село” в понеделник вечерта се бяха събрали около Международният конкурс за нова визия на пространството около Паметника на Съветската армия да бъде анонимен, за да може напълно безпристрастно да бъдат оценени проектите. Такава идея лансираха участници в общественото обсъждане на изискванията за участие в процедурата. В култулния дом в кв. “Красно село” в понеделник вечерта се бяха събрали около

ДАНС и МВР: Бежанците и протестите са основните рискове

Има две основни заплахи за националната сигурност - тероризъм и влизане на джихадисти в България, както и обществено-политическа криза. Това са изводите в докладите на МВР и ДАНС пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

ДАНС: Има опасност от тероризъм, джихадисти и конфликти с бежанци

Има две основни заплахи за националната сигурност - тероризъм и влизане на джихадисти в България, както и обществено-политическа криза. Това са изводите в докладите на МВР и ДАНС пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

11-годишен бе набит и ограбен от друг малолетен

Малолетно момче наби и ограби 11-годишен на детска площадка в Русе, съобщи Дарик. 

Първоначално момчето било спряно от непознати момчета на детска площадка около 15 часа в кв. "Дружба-1". Те го заплашили, че ще го набият и опитали да му преровят чантата. Момчето им дало 2 лева - всичко, което имало. 

Обраното момче си тръгнало, но Малолетно момче наби и ограби 11-годишен на детска площадка в Русе, съобщи Дарик. Първоначално момчето било спряно от непознати момчета на детска площадка около 15 часа в кв. "Дружба-1". Те го заплашили, че ще го набият и опитали да му преровят чантата. Момчето им дало 2 лева - всичко, което имало. Обраното момче си тръгнало, но

Галерия Жорж Папазов показва стъклени скулптури

Кападокия - мечтаното пътуване в рисунки и скулптури" е заглавието на изложбата, която ще представи изящните стъклени скулптури на Иван Ламбров. Тази вечер, в галерия „Жорж Папазов”, ценителите на изкуството ще могат да видят прекрасни статуетки от стъкло, инспирирани от пътуването на твореца в Кападокия. Иван Ламбров  разказва за емоциите, вдъхновили го в творчеството му:  “През есента на 2010  заедно с колеги от Съюза на българските художници и Института – паметници на културата, посетихме Кападокия и най-интересните музеи за древна ист...

По проект дигитализираха кино архива на Вера Антонова

Кино архивът на видният археолог Вера Антонова, известна с проучванията си на Шумен и Шуменската крепост е дигитализиран. Това е станало по проект, финансиран от Общински фонд „Култура" и реализиран от Регионалния исторически музей в Шумен, в съдействие със „Студио трима". Специалистът в отдел „Средновековна археология" към музея Тихомир Тихолов съобщи, по време на пресконференция по-рано днес, че дигиталиизрани са били общо 11 ленти от личния архив на Вера Антонова, от които 10 с формат на 35 мм лента и една от 16 мм. „Целта бе да запазим науч...

Спомина се операторът Иван Манев

Почина операторът Иван Манев (1924 - 2013). 

За кончината съобщиха от Съюза на българските филмови дейци (СБФД).

Българското кино загуби един от изявените майстори - оператори на комбинирани снимки, който ще остане в паметта ни със своя значителен принос в изграждането и развитието на тази кинематографична професия у нас, посочват от съюза.
Почина операторът Иван Манев (1924 - 2013). За кончината съобщиха от Съюза на българските филмови дейци (СБФД). Българското кино загуби един от изявените майстори - оператори на комбинирани снимки, който ще остане в паметта ни със своя значителен принос в изграждането и развитието на тази кинематографична професия у нас, посочват от съюза.

Почина операторът Иван Манев

Почина операторът Иван Манев (1924 - 2013). 

За кончината съобщиха от Съюза на българските филмови дейци (СБФД).

Българското кино загуби един от изявените майстори - оператори на комбинирани снимки, който ще остане в паметта ни със своя значителен принос в изграждането и развитието на тази кинематографична професия у нас, посочват от съюза.
Почина операторът Иван Манев (1924 - 2013). За кончината съобщиха от Съюза на българските филмови дейци (СБФД). Българското кино загуби един от изявените майстори - оператори на комбинирани снимки, който ще остане в паметта ни със своя значителен принос в изграждането и развитието на тази кинематографична професия у нас, посочват от съюза.

Процедурата за нови столични автобуси - опорочена

КЗК отмени решението на Софийски градски транспорт

    


Над 162 млн. лв. са просрочените задължения на общините

Просрочените задължения по бюджетите на общините към 30 септември 2013 г. са в размер на 162,2 млн. лв. и намаляват с 11,5 млн. лв. в сравнение с 31...

Променят закона за банките в интерес на гражданите

Банките, мобилните оператори и другите монополи

В бившите казарми във „Владиславово" тече ремонт, граждани притеснени от настаняване на бежанци

„В бившите казарми на територията на варненския район „Владислав Варненчик" започнаха ремонтни дейности." За това алармираха граждани на среща с общински съветници от групата на ГЕРБ. Жители на района се опасяват, че присъствието на работници и транспортирането на строителни материали в границите на занемарения военен имот е свързано с подготовката му за настаняване на бежанци. „Опитахме се да разберем какво става в бившите поделения, но служителите на строителната фирма явно са били инструктирани да не дават информация какво се случва зад загр...

Министър Греков: Работим активно за разплащането на 280 млн. евро до края на годината

„Правим всичко възможно, за да не се изгубят пари по Програмата за развитие на селските райони. До края на годината трябва да усвоим още 280 млн. евро“. Това каза в ефира на БНТ министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване