Чиновничка ще плати двойно екскурзия до остров Бали

Чиновничка, облажила се с екскурзия до Бали и Сингапур от фирма, която е трябвало да контролира, ще се раздели с 10 681 лв. и така на практика ще си плати двойно. Това следва от наказателното постановление на Комисията за конфликт на интереси, пише вестник Чиновничка, облажила се с екскурзия до Бали и Сингапур от фирма, която е трябвало да контролира, ще се раздели с 10 681 лв. и така на практика ще си плати двойно. Това следва от наказателното постановление на Комисията за конфликт на интереси, пише вестник "Труд". Става дума за бившия експерт в Министерството на отбраната Хени Шиякова. Преди 4 г

Русия възстановява доброволните отряди с нов закон

Казаци патрулират в Москва. Снимка: от тв екрана

Законопроект, който Държавната дума гледа на второ четене, възражда доброволните отряди в Русия, пише “Росийская газета”. Фактически такива отряди действат отдавна в много региони. Въпросът е да получат официален статут цивилните граждани, които на обществени начала патрулират днес руските улици заедно с полицията или дежурят в собствените си входове - гонят навън наркомани и алкохолици, отпъждат крадците, посочва всекидневникът.

Според ръководството на МВР законът трябва да упълномощи тези хора заедно с полицията да проверяват документи, да задържат хулигани и други правонарушители, да спасяват пострадали при стихийни бедствия, аварии и техногенни катастрофи. И дори да участват в охраната на държавната граница, изтъква руският официоз.

Засега липсва единно федерално законодателство по въпроса, се казва в мотивите към проекта. При все това в Русия вече действат над 45 000 обществени формирования за охрана на реда, включващи повече от 454 000 души - 14 200 доброволни отряди наброяват към 190 000 членове, 895 казашки дружини - близо 62 000. А над 42 000 граждани на Русия са извънщатни сътрудници на полицията, пише изданието.

С участието на тези хора миналата година в Русия са разкрити 32 411 престъпления, установени са към 460 000 административни правонарушения, задържани са 357 526 правонарушители.

Руското МВР е убедено, че доброволните отряди спомагат и за превенция на престъпленията. Пазейки собствените си улици, блокове и входове, хората навреме забелязват и предотвратяват опасността - могат да извикат полицията, бърза помощ, да попречат на престъпници да ограбят някого или да оберат нечий апартамент. Най-важното е, че новият закон ще увеличи взаимното доверие между граждани и полиция, смятат стражите на реда.

Първите доброволни отряди се появяват във Великобритания в средата на 17-и век. Днес там действат групи с различни наименования към общините или местните полицейски участъци. Отрядниците нямат никакви привилегии, но имат право да извършват т. нар. граждански арест, както и всички останали британци, изтъква всекидневникът.

Подобни организации има в редица европейски страни. През 1972 г. в САЩ също бе създадена програма “Съседско наблюдение”, финансирана от федералния бюджет. Докато изпълняват задълженията си, отрядниците получават правата на шерифи - могат да арестуват заподозрени, да правят обиски и да охраняват местопрестъпление.

След ислямската революция в Иран бяха създадени отряди на т. нар. басиджи. Ръководи ги Корпусът на гвардейците на ислямската революция, организиращ за тях редовно военно обучение. Басиджите патрулират из улиците и бдят за спазването на ислямския морал.

В повечето латиноамерикански и африкански страни обаче доброволните отряди се превърнаха в “ескадрони на смъртта”. Затова днес гражданските формирования в помощ на полицията са строго забранени в тези държави, добавя всекидневникът.

БТА

Борисов щял да се възстановява 4 месеца

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов няма да е в добра физическа кондиция почти до евроизборите, съобщава "Труд". Причината - около четири месеца ще продължи пълното му възстановяване след преживяната по спешност артроскопска операция във вторник заради разкъсване на менискуса. Случилото се е дежавю за лидера на ГЕРБ, който през 2009 г., пак преди евроизборите, бе подложен на същата хирургична интервенция. След 12 дни Борисов ще трябва да отиде при хирурга си, за да му свали шевовете, направени на мястото на т.нар. артроскопски достъ...

Въпреки отказа на Албания САЩ ще доминират на Балканите

в. Нова Македония

Масовите протести през 1999 г. против плановете на НАТО да използва Македония като логистика за своите нападения срещу Югославия на Слободан Милошевич не дадоха плод. Правителството в Скопие изпълни исканията на мощния Запад. Същото бе и когато САЩ си избраха място край скопското Кале за изграждането на новото посолство. Протестираше се, събираха се подписи, но накрая през 2005 г. бе подписан договорът за продажба на земята. Подписа го тъкмо Пол Уолърс, тогава като и.д. посланик.

Това са само два примера, а иначе това отношение на балканските държави към Запада, особено към САЩ, е обичайно. Според мненията на експертите някои местни власти не виждат само стратегически партньор и съюзник във Вашингтон, но дори патрон, който трябва да се слуша и на когото не трябва да се противопоставят.

И всичко това бе прекъснато на най-неочакваното място - в Албания, особено като се знае, че албанският фактор в региона е най-силен съюзник, дори и длъжник на САЩ, и максимален поддръжник на американските интереси.

Албанският премиер Еди Рама в петък стана първият балкански лидер през последните години, който изправен пред интересите на САЩ и исканията на местната общественост, реши да каже “не” на Вашингтон във връзка с плановете за унищожаване на сирийското химическо оръжие на албанска територия.

Рама в началото бе поддръжник на идеята, обещавайки, че Албания ще бъде добре възнаградена, но докато растеше съпротивата на гражданите и протестите ставаха все по-масови, той промени становището си. САЩ приеха отговора и обявиха, че ще го зачетат и от тях не се очаква допълнителен натиск.

Какво ще означава този ход на премиера на Албания?

Дали това ще бъде изолиран случай, знаейки, че все пак става дума за много чувствително нещо - химическо оръжие, или пък това ще означава край на балканската сервилност към Вашингтон и към западния фактор изобщо?

Албанските и македонските експерти смятат, че нещата отсега нататък сигурно ще бъдат различни в това отношение, но само до известна степен, те няма да бъдат диаметрално противоположни на това, което бяха досега.

Анализаторите коментират, че политиците в региона обикновено са безпомощни да се противопоставят на плановете на Запада, дори и когато те са против местните интереси. В албанския случай това е още по-силно, като знаем, че албанско-американските връзки са по-здрави от тези между САЩ и която и да било съседна държава, включително и Македония.

Досегашният опит показва, че държавите в региона са неспособни да се противопоставят на западния интерес, особено когато става въпрос за Съединените американски щати. Това само потвърждава факта, че американският фактор в региона е особено подчертан и решен да преследва своите интереси без оглед на реакциите на местната общественост, казва анализаторът Ристо Никовски, който сред другите функции, които е извършвал, е бил и македонски посланик в Тирана. Подобно становище, в общ смисъл, има и Гледис Гипали, изпълнителен директор на Европейското движение за Албания.

Тук има проблем с манталитета и с обществото. Обикновено властите не са изправени пред силни реакции от гражданите дори и за спорни решения, свързани с желанията на Запада. Смята се, че властите ще вземат най-доброто решение. Но следващия път ще трябва да предвидят реакцията на обществеността преди да вземат окончателното решение, обяснява Гипали. Когато има власти, които сами поставят своите държави във втора категория в отношенията с по-могъщите, обикновено искреният и разумен граждански отпор отива залудо, независимо от това, че в ...

НАТО отправя покана за членство към България и още 6 държави

Република България е член на НАТО от 29 март 2004 г. Това членство е резултат от 14-годишна дейност със следната хронология. Членството на България в НАТО се поставя за първи път като политически въпрос на 23 юни 1990 г., когато Соломон Паси внася в парламента предложение за присъединяване към Северноатлантическия договор. След по-малко от месец – на 13 юли 1990 г., с Декларация на Министерството на външните работи Република България приема поканата за установяване на редовни дипломатически връзки с НАТО, отправена в Лондонската декларация на държавните и правителствени ръководители на Алианса от 6 юли 1990 г. През май 2000 г. България се включва в създаването на Вилнюската група като процес на политическа солидарност и сътрудничество между страните-кандидатки за членство в НАТО. ...

БОРКОР ще нищи всеки закон на правителството

Всеки законопроект на правителството ще бъде съгласуван с Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, преди да бъде внесен в Министерския съвет (МС). Това реши кабинетът с поправки в устройствения си правилник. Това ще се прави за проверка на текстове, предполагащи корупция. Всеки законопроект на правителството ще бъде съгласуван с Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, преди да бъде внесен в Министерския съвет (МС). Това реши кабинетът с поправки в устройствения си правилник. Това ще се прави за проверка на текстове, предполагащи корупция.

След тайфуна корупция връхлита Филипините

Асошиейтед прес

Когато вестник на филипинските работници в Нова Зеландия съобщаваше на читателите си как да дарят средства за спасителните операции в родината им след тайфуна, той посочи агенции като Червения кръст, но не и правителствените банкови сметки, които бяха изпратени от филипинското посолство.

“Няма да бъде деликатен”, заяви Мел Фернандес, редакционният консултант на вестник “Филипино мигрант нюз”. “Бихме искали всеки цент да стигне до тези бедни хора, а не да бъде откраднат”.

Корупцията е проблем след всяко природно бедствие, тъй като пристигат милиони долари в пари и стоки от цял свят. Но тези опасения са особено изострени на Филипините, където корупцията от десетилетия е част от живота.

Правителството на президента Бениньо Акино Трети, който обяви борбата с корупцията за приоритет, обещава пълна прозрачност за разходите за възстановяване на районите, опустошени от тайфуна Хайян, който на Филипините е наричан Йоланда. В понеделник правителството обяви, че е създало сайт, наречен “Прозрачност за чуждестранната помощ”, чрез който може да се проследят средствата от чужди донори.

“От нас се иска да наблюдаваме движението на средствата от чуждестранни помощи след Йоланда, за да стигнат точно там, където се очаква: до оцелелите от тайфуна”, заяви в изявление заместник-министърът по бюджета и управлението и говорител на правителството Ричард Моя.

Над 270 милиона долара чуждестранни помощи бяха дарени, за да се помогне на жертвите на тайфуна от 8 ноември, при който загинаха най-малко 3976 души, а близо 1600 бяха обявени за изчезнали по данни на правителството. Над 4 милиона души са били принудени да напуснат домовете си и имат нужда от храна, вода и подслон. Тайфунът освен това унищожи средствата за прехрана на мнозина, като съсипа реколта, кокосови плантации и лодки и уби добитък.

Няколко засегнати населени места изглежда преминаваха вчера от борба за оцеляване към започване на възстановителни работи. Пазарите отново отвориха, макар че се предлагаха малко стоки. Някои бензиностанции работеха, хората поправяха повредените си домове или си правеха временни подслони от останките.

“Най-тъмната част от нощта отмина, но все още не сме на 100 процента”, заяви военният командир на провинцията генерал-лейтенант Рой Деваратурда.

В неделя Акино обиколи зоната на бедствието и обеща да ускори доставките.

Предстои много работа. Министърът на енергетиката Джерико Петиля обеща да възстанови електроснабдяването във всички засегнати региони до 24 декември. Задачата ще изисква издигане на 160 стълба за магистрални електропроводи и хиляди други електрически стълбове, съборени от тайфуна. Той заяви, че ще подаде оставка, ако не се справи.

“Трудно е да се празнува Коледа без светлина”, каза Петиля.

Правителството иска да покаже, че ще бъде по-отговорно от предишните администрации при ликвидирането на последици от природни бедствия. Твърди се, че средствата, които са били предназначени за възстановяване, са били отклонени. Прокуратурата разследва твърденията, че 20,7 милиона долара правителствени средства за изграждане на градовете, опустошени от бурята през 2009 година на северния остров Лусон, са били откраднати от местни чиновници чрез фалшиви неправителствени агенции.

На 7 ноември, ден преди тайфунът Хайян да се стовари върху страната, филипинците се бяха залепили за телевизионните екрани, за да гледат даването на показания в в Сената, където Джанет Лим Наполес отрече обвиненията, че е била мозъкът зад заговор за открадване на милиони долари от правителствени фондове, предназначени за проекти за борба с бедността.

Прекалено е рано да се каже каква част от помощите, предназначени за жертвите на тайфуна Хайян миналата седмица, може да отидат не у когото трябва. Чуждестранните дарители ...

Феноменът миграция в спорта

Новината, че най-успелият европеец в професионалното сумо Калоян Махлянов – Котоошу е поискал да се откаже от българското си гражданство беше на път да взриви

Великобритания спира част от заемите за български и румънски студенти


Великобритания замразява заемите и субсидиите за издръжка на български и румънски студенти в страната, съобщиха британски медии. Като причина се посочва подозрително високия ръст на записалите се да учат в британски висши учебни заведения младежи от двете страни. Мярката обаче не важи за заемите за плащане на такси за обучение, на които студентите ни имат право като граждани на Европейския съюз, съобщи БНТ.

При сегашните условия студентските кредити са два вида - за университетски...

"А" група праща играч на трето световно този век

От 1998 година България не се е класирала на световно първенство. Но за трети път през новия век "А" група дава футболист на мондиала.
През 2002 година Макдоналд Мукаси игра за ЮАР в Япония и Южна Корея. Нападателят отиде като футболист на ЦСКА, макар че още не беше играл за "червените", които го купиха от "Локо" (Сф) през лятото на мондиала.

От 1998 година България не се е класирала на световно първенство. Но за трети път през новия век "А" група дава футболист на мондиала. През 2002 година Макдоналд Мукаси игра за ЮАР в Япония и Южна Корея. Нападателят отиде като футболист на ЦСКА, макар че още не беше играл за "червените", които го купиха от "Локо" (Сф) през лятото на мондиала.

Афганистанските старейшини ще обсъдят американското присъствие след 2014 г.

Франс прес

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Общият племенен съвет на старейшините в Афганистан - Лоя джирга, ще проведе напрегнати дебати от четвъртък до неделя, за да се произнесе по документ, предвиждащ силите на САЩ да останат там и след изтеглянето на НАТО в края на 2014 г. Решението ще има сериозни последици за страната, все още разтърсвана от насилие.

Свикана от президента Хамид Карзай, Лоя джирга - която се събира само в изключителни случаи, за да очертае главните насоки в развитието на страната - ще обедини 2500 делегати от 34 провинции - племенни вождове, парламентаристи и представители на гражданското общество.

Участниците вече пристигнаха в афганистанската столица. Кабул е барикадиран срещу възможни атаки на талибаните, които се сражават с Карзай и натовските му съюзници: бунтовниците не желаят в страната да останат каквито и да било чуждестранни войски.

Като предупреждение прозвуча в събота атентатът, извършен от бунтовниците край студентското градче на кабулската Политехника, където се състоя предстоящата Лоя джирга. Загинаха 12 души.

“Враговете ни ще се опитат да нанесат всички възможни удари на Лоя джирга”, заяви говорителят на вътрешното министерство Седик Седики.

През четирите дни на срещата делегатите ще анализират двустранния договор за сигурност, за който Вашингтон, нахлул в Афганистан след 11 септември, преговаря със своя съюзник Кабул от месеци насам.

Без споразумение Афганистан ще остане “изолиран”

Спогодбата се очаква да уточни всичко свързано с американското присъствие в страната, след като в края на 2014 г. бойната мисия на НАТО приключи - по-специално броя на базите и на войниците.

Според Рангин Дадфар Спанта, съветник по националната сигурност на президента Карзай, цитиран от източник в парламента, проектодоговорът предвижда САЩ да запазят в Афганистан от 10 000 до 16 000 войници и огромната база в Баграм, северно от Кабул, да остане под американски контрол.

Щом разискванията завършат, Лоя Джирга ще вземе решение, което ще бъде внесено в парламента.

Ако бъде одобрено, споразумението ще осигури на афганистанските сили подкрепа от САЩ, щом 75-те хиляди натовски войници напуснат страната, за да не избухне пак насилие след изтеглянето на войските.

От документа ще зависи и възможността Западът да запази в същия размер финансовата помощ за афганистанските сили за сигурност - близо 4 милиарда долара годишно, изтъква Кейт Кларк от Аналитичната мрежа за Афганистан.

При липса на споразумение афганистанските сили - макар и многобройни (350 хил. души), но зле екипирани и въоръжени, може пак да останат безпомощни в двубоя с талибаните, останали непобедени след дванайсет години сражения, въпреки че НАТО използва изключително мощни военни средства.

“Не бъде ли сключен договорът, Афганистан пак ще остане изолиран - като агне, изоставено сред глутница вълци”, предупреждава съветникът Спанта.

Нещата може би са предрешени

Лоя джирга ще обсъжда най-вече въпроса за имунитета на американските сили. Това е ключов момент за Вашингтон, който иска войниците, обвинени в престъпления в Афганистан, да бъдат съдени от американски, а не афганистански съдилища.

САЩ разчитаха да оставят военен контингент в Ирак и след 2011 г., но в крайна сметка изтеглиха всичките си войски, тъй като Багдад отказа да им предостави имунитет.

Мнозина американски представители обаче заявиха, че проблемът, пораждащ остри разногласия в Афганистан, вече е уреден по време на преговорите, чиято кулминация е била през октомври, по време на визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Кабул.

“Наближихме повече отвсякога края на процеса, чрез който ще може да определим новите си отношения с Афганистан”, заяви миналата седмица ...

Шефът на реферите в Англия се извини на УБA за дузпата срещу Челси

Уест Бромич Албиън получи извинение от шефа на реферите в Англия Майк Райли за спорната дузпа, която беше присъдена на Челси в двубоя между тимовете по-рано този месец. "Дроздовете" можеха да запишат паметна победа на "Стамфорд Бридж" пред реферът на мача Андре Маринър да отсъди дузпа, с която Еден Азард успя да изравни на 2:2. "Получихме обаждане от Майк Райли, с което да се извини. Това не ни носи повече точки, но е мило от негова страна да се обади. Щом се извинява, значи смята, че е било грешно решение. Трябва да оставим това зад гърба си и...

Чиновничка ще плати двойно екскурзия до остров Бали

Чиновничка, облажила се с екскурзия до Бали и Сингапур от фирма, която е трябвало да контролира, ще се раздели с 10 681 лв. и така на практика ще си плати двойно. Това следва от наказателното постановление на Комисията за конфликт на интереси. 
Става дума за бившия експерт в Министерството на отбраната Хени Шиякова. Преди 4 години тя получила... Чиновничка, облажила се с екскурзия до Бали и Сингапур от фирма, която е трябвало да контролира, ще се раздели с 10 681 лв. и така на практика ще си плати двойно. Това следва от наказателното постановление на Комисията за конфликт на интереси. Става дума за бившия експерт в Министерството на отбраната Хени Шиякова. Преди 4 години тя получила...

Руските власти затвориха "Мастербанк"

Властите в Русия са затворили „Мастербанк” поради подозрения за пране на пари, съобщават местните медии. Случаят е любопитен и с това, че член на борда на директорите е братовчед на президента Путин - Игор Путин. Централната банка обясни решението си с „многократни нарушения” на закона по отношение на прането на пари и финансирането на тероризма.

319 години от рождението на Волтер

Волтер

Франсоа-Мари Аруе, известен повече под псевдонима си Волтер, е френски писател и философ, един от символите на епохата на Просвещението. Превърнал се в европейска знаменитост още приживе и ползващ се с голямо влияние сред европейския интелектуален елит на епохата, той е един от прототипите на интелектуалеца, отдаден на служба на истината, справедливостта и свободата на мисълта.

През целия си живот Волтер се стреми към близостта на високопоставените и блясъка на кралските дворове и не прикрива своето презрение към народа, но от друга страна не успява да избегне преследванията на властите, като прекарва известно време в затвора и дълги години в изгнание извън Париж и дори в чужбина. Волтер е любител на лукса и удоволствията на масата и добрия разговор, който смята, наред с театъра, за една от най-извисените форми на обществения живот. Отделящ внимание на материалното си състояние, което е гаранция за неговата свобода и независимост, той натрупва значително състояние в резултат на спекулативни операции и прекарва последните години от живота си в собствено имение, в което поддържа малък двор.

По време на Френската революция Волтер, наред със своя съперник Жан-Жак-Русо, е смятан за един от нейните главни предшественици и през 1791 година става вторият човек след граф дьо Мирабо, погребан в парижкия Пантеон. През 19 век името му отново е в центъра на споровете между привърженици и противници на светската държава и общественото образование, но след утвърждаването на Третата република Волтер се смята за един от безспорните авторитети във френската културна история.

 

 

Статията "319 години от рождението на Волтер" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Милен Цветков ще е в ефира с 20 минути повече

от 25 ноември. Тогава Нова тв ще пусне обновената си следобедна схема, в която новините в 16 ч се удължават с 10 мин. Следва от 25 ноември. Тогава Нова тв ще пусне обновената си следобедна схема, в която новините в 16 ч се удължават с 10 мин. Следва "Часът на Милен Цветков" до 17,30 ч. И "Господари на ефира" влизат в схемата, като тяхно повторение ще се излъчва от 17,30 ч до 18 ч. Преди време, когато бяха в bTV, телевизията също повтаряше епизод на "Господарите"

Нов конкурс за строител на "Южен поток"

Компанията “Южен поток България” ще обяви нов конкурс за избор на строител на трасето на газопровода през България. Сегашният, който бе обявен на 31 октомври, е отменен. Посочената официална причина е големият интерес към поръчката, която е за 3,5 млрд. евро. Обявяването на нов конкурс щяло да гарантира равнопоставеност на всички кандидати за ... Компанията “Южен поток България” ще обяви нов конкурс за избор на строител на трасето на газопровода през България. Сегашният, който бе обявен на 31 октомври, е отменен. Посочената официална причина е големият интерес към поръчката, която е за 3,5 млрд. евро. Обявяването на нов конкурс щяло да гарантира равнопоставеност на всички кандидати за ...

Шофьори на градус се треснаха край Струмяни

Две коли се удариха снощи на главен път Е-79 в района на Струмяни. И двамата шофьори са били почерпени, показал дрегерът.

Полицай гръмна преследван апаш

Рецидивист е в тежко състояние в болница, след като полицай го спипа по време на кражба и го простреля при гонка.
38-годишният Милен Димитров е приет в Рецидивист е в тежко състояние в болница, след като полицай го спипа по време на кражба и го простреля при гонка. 38-годишният Милен Димитров е приет в "Пирогов" в понеделник вечерта с огнестрелна рана. "Пациентът е в медикаментозна кома и е на командно дишане. Има опасност за живота му", потвърдиха от болницата вчера. Димитров, който...

Мъж задържан във връзка с нападенията в Париж

Той е бил арестуван в около 19 ч. местно време в автомобил в подземен паркинг в западното предградие на Париж Боа Коломб.

Изложба-базар от рециклирани материали откриха в ОУ“Васил Левски“

Изложба-базар от рециклирани материали откриха в коридора на ОУ“Васил Левски“ днес. Инициативата е част от Европейската седмица за намаляване на отпадъци, а събраните средства от продадените артикули ще бъдат предоставени на семейството на петокласника Веселин Василев, който е на индивидуален план заради здравословен проблем. От 0,50 лв. до 9 лв. бяха цените на творбите на децата от двата екоклуба „Шрек“ е „Шрек Джуниър“, към тях се добавиха и бижута, изработени от клуб „Предприемачество“.

Новите автобуси на София ще се забавят

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на борда на общинската фирма “Столичен автотранспорт”, с което в конкурс за доставчик на 126 нови газови съчленени автобуса е избрана компанията “Ман Трък & Бъс”. Срещу класирането се обяви китайската компания “Джънджоу юйтун бъс”. Делото в КЗК е заведено от нейно име чрез дружество на бизне Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на борда на общинската фирма “Столичен автотранспорт”, с което в конкурс за доставчик на 126 нови газови съчленени автобуса е избрана компанията “Ман Трък & Бъс”. Срещу класирането се обяви китайската компания “Джънджоу юйтун бъс”. Делото в КЗК е заведено от нейно име чрез дружество на бизне

Subaru WRX показа лице в Лос Анджелис

Твърдял съм (и твърдя), че Subaru е една от най-консервативните марки. Но днес японците се опитват да ме опровергаят. Това е новото WRX, от което, няма да излъжа, очаквах много повече като визия. Той дебютира в Лос Анджелис. В същото време, но в Токио, Subaru показа цели три концепции, една от които наистина впечатляваща. Но това друг път.   Сега във фокуса е WRX, която е интерпретация на тема Impreza. За съжаление, защото щеше да е прекрасно, ако беше интепретация (както се очакваше) на тема WRX concept. Както и да е. Във визията на WRX трябва да изтъкнем броните, капака, предните калници, фаровете и стоповете.   Купето е силно повлияно от Impreza, но идва с много обещаващи спортни седалки, „срязан“ в долната част волан, нов приборен панел, 4,3-инчов мулти-информ...

Везенков: Галанис промени психологията и се довери на помощниците си

„Темпото беше малко бавничко, но важна е победата и то с точната разлика”, заяви изпълнителният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков след втората победа на тима в груповата фаза на турнира Еврокъп. Лукойл Академик надви Апоел Йерусалим в Арена Армеец със 76:63 точки и вече е с 2 победи и 4 поражения. Везенков за пореден път коментира и проблемите между играчите и предишния треньор Оливер Костич. „Когато отборът не иска да играе, не може всички да се сменят, а се сменя треньорът. Какъв е проблемът, не искам да говоря. Пак казвам, селекцията...

Варненските ръгбисти започват подготовка на 5 януари

Състезателите на ръгби клуб Варна ще започнат зимна подготовка на 5 януари. В момента възпитаниците на Пламен Киров са пуснати в почивка, но с нетърпение очакват мачовете през пролетта. Те финишираха годината успешно след класирането за плейофите в държавното първенство.

Мадона първа по печалби в музикалните среди

Популярното списание Forbes за пореден път подреди най-добре платените музиканти в света. На базата на продадените билети, хонорари, търговия със стоки и други на челната позиция се оказа Кралицата на поп музиката.

Ограничават лихвите и таксите по бързите кредити

Лихвите и таксите по бързите кредити трябва да бъдат ограничени, за да бъдат защитени по-добре правата на потребителите. Това стана ясно вчера от думите на депутата от „Коалиция за България” Румен Гечев по време на дискусия за проблемите на хората с банковите и небанковите финансови институции. „Както в повечето европейски страни, може да се помисли за въвеждането на таван на лихвата,

Протестите, бежанците, ксенофобията и енергийната зависимост са основните заплахи за страната

Президентът Росен Плевнелиев и лидерите на БСП, ДПС и ГЕРБ демонстрираха общо съгласие за овладяване на рисковете пред националната сигурност, произтичащи от бежанския поток, надигащата се ксенофобия и разделението на нацията, но не и за предсрочни избори като изход от тежката социално-политическа криза.   След продължилото шест часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента в сряда, бе представено становището на участниците му, прието с консенсус. То бе изчетено от държавния глава и подкрепено от Сергей Станишев, Лютви Местан и Цветан Цветанов, който представляваше на заседанието ГЕРБ. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров напусна по-рано, коментирайки, че е е доволен наполовина от решенията на КСНС.   Първата част на становището акцентира върху антиправителствените протести, на които е отделено специално внимание в доклада на вътрешния министър Цветлин Йовчев и те са определени като част от рисковете за националната сигурност, тъй като нагнетяват обществено-политическа криза.   Другата основна тема на КСНС бе посветена на бежанската вълна.   Една от мерките за справяне с бежанската криза и растящия миграционен натиск към България е да се уеднакви борят на влизащите в страната и принудително извежданите от нея, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след продължилото 6 часа заседание.   Протести в рамките на закона и по-голяма отговорност   "Членовете на КСНС изразяват безусловно уважение към правото на протест, но категорично настояват това неотменимо конституционно право на българските граждани да се реализира в рамките на закона", се казва в становището. Политическите сили и другите организатори на протести и митинги са призовани "да се въздържат и разграничат от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение и биха задълбочили политическата и социалната криза".   Неясно защо в становището, посветено на протестите, е записано, че "членовете на КСНС препоръчват на министър-председателя на едно от следващите заседания на Европейския съвет да инициира от името на България разработване и приемане на обща европейска регулация за по-голяма прозрачност на имуществото и доходите на висшите политици от ЕС и държавите членки, както и на техните семейства".   Това е очевидно инициатива на лидера на ДПС Лютви Местан, който в опит да отклони вниманието от скандала със зам.-председателя на парламента и на ДПС Христо Бисеров, обвинен в пране на пари и данъчни престъпления, препоръча общоевропейска регулация за публичност на доходите на политиците.   Въпреки че в становището на съвета липсваха оценки за политическата ситуация, стана ясно, че тя е била обект на обсъждане. Зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че е предложил като единствен вариант за излизане от ситуацията - предсрочни парламентарни избори и насрочване на дата за провеждането им, но това не е било прието.     Цветлин Йовчев пък представи доклад пред КСНС с чисто политически изводи, сред които – предсрочните избори няма да решат политическата криза, протестите насочват обществената енергия в грешна посока и други от този род. Индиректно се посочва, че настоящите управляващи не са "причина" за протестната вълна в обществото, започнала на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и прераснала в протест срещу задкулисния модел на управление, символизиран от сегашното правителство. Докладът на председателя на ДАНС Владимир Писанчев бе далеч "по-скромен" – той съдържа публично известна информация за бежанския поток и констатира, че миграционната вълна увеличава риска от тероризъм.   И двата доклада бяха представени на медиите преди края на заседанието, като така се осигури възможността тезите на Йовчев да са основната част в новинарските емисии.   Хуманитарни, социални и енергийни заплахи за националната сигурност   Президентът Плевнелиев каза, че членовете на КСНС са единни в позицията, че са налице рискове за националната сигурност, в това число от хуманитарен, здравен и социален аспект, предизвикани от засиления миграционен натиск.   Затова КСНС изисква от Министерския съвет да отчита периодично изпълнението и да актуализира плана за овладяване на кризисната ситуация, произтичаща от бежанската вълна.   Освен това има съгласие, че е необходима силна обществена и политическа подкрепа, насочена срещу потенциалните заплахи за етнорелигиозния мир в страната.   "Всички политически партии и институции категорично трябва да се дистанцират и да насочат своите усилия срещу опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза, и разделение в обществото", посочват членовете на КСНС.   Те обявиха още, че е необходимо още всички институции активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия, както и за задействане на различните механизми на европейската солидарност с цел получаване на финансова, експертна и техническа подкрепа за България от ЕС и от отделните държави-членки.   Бе препоръчано още правителството да анализира процесите, свързани с енергийните доставки на страната и да предприеме адекватни действия за недопускане на тяхното нарушаване и да ускори работата по изграждане на интерконекторните газови връзки.   След заседанието Цветан Цветанов каза, че не е получил отговор на въпроса си колко са бежанците към страните от ЕС, въпреки че било отбелязано България и Гърция се превръщат в буфер за бежанската вълна.   "Не получих отговор, но уточних, че от разговори, които съм провел с представители от Германия, Швеция, за тази година в Германия ще имат влезли 100 000 бежанци, като последното решение на Германия е да вземат допълнително 5 000, които официално да бъдат взети от Сирия", каза Цветанов.

Връщат старите таксита

Транспортното министерство е решено да премахне изискването таксиметровите автомобили да са на възраст до 10 години, обяви пред "Труд" зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев.

Според действащите в момента норми за този вид транспорт могат да се използват автомобили, чиято дата на първоначална регистрац Транспортното министерство е решено да премахне изискването таксиметровите автомобили да са на възраст до 10 години, обяви пред "Труд" зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев. Според действащите в момента норми за този вид транспорт могат да се използват автомобили, чиято дата на първоначална регистрац

Цветанов предложил насрочване на дата за избори, КСНС не приел

Заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви след края на няколкочасовото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, че като шеста точка бил предложил като единствен вариант за излизане от ситуацията - предсрочни парламентарни избори и насрочване на дата, но това не било прието, съобщава „24 часа". "Дневният ред беше предварително оповестен. Това е обща позиция - търсене на консенсус за решаване на важни въпроси, свързани със засиления миграционен натиск, и бежанската вълна. Трябва да се търси партньорство с ЕК, както и с...

Бундестимът с 6-и успех поред в Англия след 1982 г.

Да побеждава в Англия, вече се превръща в нещо съвсем нормално за бундестима.

Без да оставят никакви съмнения за превъзходството си, германците надвиха само с 1:0 тима на Рой Ходжсън на Да побеждава в Англия, вече се превръща в нещо съвсем нормално за бундестима. Без да оставят никакви съмнения за превъзходството си, германците надвиха само с 1:0 тима на Рой Ходжсън на "Уембли" и записаха общо 6-и успех поред на Острова след 1982 г. За последно те падат там 4 г. по-рано. На "Уембли" пък са победени през далечната 1975 г.

„Лудогорец“ поиска 550 000 лв. за школата, Спортното - 83 200 лв.

Детската школа на футболен клуб „Лудогорец“ и Спортното училище в града първи подадоха заявки до община Разград за субсидии от бюджета за догодина. Клубът иска 550 000 лв., а училището – 83 500 лв. И двете искания бяха препратени от Постоянната комисия за младежта и спорта към Общинската администрация, която да предвиди средства съобразно възможностите на бюджета. „Отсега не ни достигат 600 000 лв. за местни дейности“ – призна пред съветниците заместник-кметът Любомир Цонев. ...

Френският "Национален фронт": Няма да допуснем "Атака"

/КРОСС/ Лидерът на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен отказва сътрудничество с "Атака" за европейските избори през май догодина, за да не навреди на новия си политически образ, който си изгражда. Нейният заместник по кадровите въпроси Луи Алио заяви в присъствието на журналисти от 14 държави в ЕС, поканени от Клуб Голяма Европа, че няма да допусне "Атака" в планирания европейски крайнодесен алианс. Причината е, че "трябва да има харта за добро поведение на партиите в алианса". Тази ненаписана харта според него противоречи на поведението на расистки и антисемитски партии като унгарската "Йобик" и българската "Атака". В последните сондажи Националният фронт се класира на първо място сред френските партии, след като изостави ксенофобската си риторика. Марин льо Пен се надява да спечели поне 30% на местните избори във Франция през март 2014 г. и поне 20-25 депутатски места на изборите за Европейски парламент. В момента Националният фронт има само трима евродепутати. В новия Европарламент той ще се опита да състави група от поне 50 депутати от седем страни, като си сътрудничи и с холандците, но всяко сближаване с партии като "Йобик" и "Атака" няма да е възможно, защото те се държат като военизирани формирования, пише "Сега"

Европарламентът прие реформите в селскостопанската политика на ЕС


В периода след 2013 г. Общата селскостопанска политика на Европейския съюз ще постави по-голям акцент върху опазването на околната среда, гарантирането на справедливо разпределение на средствата на ЕС и подпомагането на фермерите, за да се справят по-добре с предизвикателствата на пазара. Европейският парламент одобри днес пет законодателни акта за реформиране на ОСП след споразумение с Съвета на ЕС, съобщиха от пресслужбата на институцията.

"Първата реформа на Селскостопанската...

Мъж, приличащ на издирван нападател, бе задържан в Париж

Един човек е задържан тази вечер във връзка с разследването на стрелеца, когото подозират в няколко нападения в Париж, съобщи прокуратурата във френската столица.

Студенти "стреляха" по парламента (ОБЗОР)

София за пореден ден бе арена на различни протести. Хилядният митинг на КНСБ (виж стр. 3) мина кротко и организирано и съвсем за малко се засече с този на "Ранобудните студенти" пред Народното събрание. 
В 11,15 ч 
пред парламента

дойдоха окупаторите на ВУЗ-ове. За да се разграничат от синдикатите, студентите тръгнаха по "Цар Освободител". На София за пореден ден бе арена на различни протести. Хилядният митинг на КНСБ (виж стр. 3) мина кротко и организирано и съвсем за малко се засече с този на "Ранобудните студенти" пред Народното събрание. В 11,15 ч пред парламента дойдоха окупаторите на ВУЗ-ове. За да се разграничат от синдикатите, студентите тръгнаха по "Цар Освободител". На

Лекарствата може да поскъпнат до 30%

От Асоциацията на собствениците на аптеки прогнозират повишаване на цените на лекарствата, ако се приемат подготвените промени на договорите им с НЗОК за отстъпките.

Сняг затрупа Франция, 25 000 домакинства са без ток

Зимата настъпи във Франция и заради обилните снеговалежи 25 000 домакинства останаха без електричество, съобщава в. "Фигаро", цитиран от БТА. В департаментите Изер, От Лоар, Лоар и Рон беше обявен оранжев код, след като в нощта на вторник срещу сряда натрупа до 20 сантиметра сняг. Настъпването на зимата парализира трафика по магистралите в департаментите Оверн и Рон-Алп. Големият южен френски град Лион също осъмна с няколкосантиметрова снежна покривка, но тя не попречи на работата на местното летище.  ...

Увековечиха боровото дърво, оцеляло след цунамито в Япония

Самотното борово дърво, което оцеля след разрушителното цунами в Япония, бе увековечено от метал. Дървото се превърна в символ на надеждата за оцеляване на милиони японци, които останаха без дом след опустощителната стихия. В проекта по създаването на металното борче, което е реплика в идеални размери на оригинала, се включиха общо 14 автомобилни компании.

Божо Аврамов: Като играем всички, нещата се получават

Гардът на Лукойл Академик Божидар Аврамов бе категоричен след победата на шампионите над Апоел Йерусалим, че тимът има шанс, само ако продължава да играе с хъс, какъвто показа в сряда вечер в Арена Армеец. „Както ви казах вчера, имахме по-нови идеи от първия мач, днес ги направихме и победихме. Нека така да сме и в другите мачове- да не ни върви в стрелбата от тройката, пък да бием с по 10 точки. Но това е късмет и вече е въпрос на тренировки. Предполагам, че няма да имаме такъв процент в следващите мачове”, заяви Божидар Аврамов. „Само по този...

Държавата връща 1,11 млрд. лв ДДС

/КРОСС/  Близо 1,11 млрд. лв. върнато ДДС са получили фирмите през последните два месеца, показват данни на НАП.  През септември 6939 фирми са получили от хазната ДДС на стойност 577,154 млн. лв., като 94% от тях са взели до 100 000 лв. Суми над 15 млн. лв. са получили 6 фирми, на които е възстановен ДДС за 300 млн. лв. Възстановеният ДДС за третото тримесечие е над 1,639 млрд. лв., като отново 93% от фирмите са получили от хазната между 1000 и 100 000 лв. През октомври възстановеният ДДС е 532,41 млн. лв. на 7617 фирми, като 94% от тях са взели до 100 000 лв. През октомври на 3 фирми е върнат ДДС над 15 млн. лв., като те общо са получили 200 млн. лв. През юли Министерството на финансите предприе мерки за подобряване на ефективността при връщане на ДДС. Те включват стриктно спазване на сроковете за връщане на данъка и въвеждане на принцип на възстановяване на ДДС по поредност на подадените данъчни декларации.    

Стоянка Мутафова разболя дъщеря си и замина на турне

"Не ме питайте как съм, едва говоря", покашляйки, каза по телефона Мария Грубешлиева-Муки, дъщерята на Стоянка Мутафова. Докато миналата седмица вестници и сайтове се надпреварваха да пишат, че голямата комедийна актриса едва ли не бере душа, тя напук на всички пак тръгна на турне. Но явно настинката все пак не е била безобидна, защото след

Котоошу се отказва от BG гражданство заради сумото

Сумистът Калоян Махлянов-Котоошу е подал молба за освобождаване от българско гражданство, за да стане национален треньор по сумо на Япония. На поста могат да бъдат само японски граждани.

Без служебно 0:3 за ЦСКА - БФС не спазил срока за поканата към Чочев

„Левски" няма как да се зарадва на служебна загуба 0:3 за ЦСКА за първия осминафинален мач от турнира за Купата на България между двата гранда просто защото БФС не е спазил срока при изпращането на повиквателната за младежкия национал на „червените" Ивайло Чочев, обясни специалистът по международно спортно право Георги Градев през „Спортал".

„Левски" няма как да се зарадва на служебна загуба 0:3 за ЦСКА за първия осминафинален мач от турнира за Купата на България между двата гранда просто защото БФС не е спазил срока при изпращането на повиквателната за младежкия национал на „червените" Ивайло Чочев, обясни специалистът по международно спортно право Георги Градев през „Спортал".

Бежанците и протестите - риск за държавата. Ударно строим лагери (ОБЗОР)

Шест часа първите мъже в държавата обсъждаха рисковете от бежанската вълна, протестите и политическата криза. Толкова продължи Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев, който излезе с обща декларация по темата. Само лидерът на "Атака" Волен Сидеров не застана редом до държавния глава, премиера, управляващ Шест часа първите мъже в държавата обсъждаха рисковете от бежанската вълна, протестите и политическата криза. Толкова продължи Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев, който излезе с обща декларация по темата. Само лидерът на "Атака" Волен Сидеров не застана редом до държавния глава, премиера, управляващ

В дните на XVIII национална конференция във Варна гостува изложба на Етнографския музей при БАН

За втора година в дните на националната историческа конференция във Варна ще гостува изложба на Етнографския музей при БАН. „Пастирската дърворезба в Средногорието” е по проект на гл.ас.д-р Елена Водинчар и се осъществява благодарение гостоприемството на Мол Варна с любезното съдействие на АНДАРИ.

Болници размотаваха 3 часа русенка в тежко състояние

Повече от три часа 56-годишната Снежана Червенкова от Русе престоя в линейка, докато се изясни, че не може да бъде приета в болницата и трябва да бъде откарана обратно вкъщи. Случаят се разиграл във вторник следобед. Около 14,20 часа на тел. 112 звъннал личният лекар на Червенкова ­ д-р Албена Великова, която заявила,

Галанис: Днес се усмихваме, но утре продължаваме да работим

Щастлив от успеха срещу Апоел Мигдал у дома бе старши треньорът на Лукойл Академик Димитрис Галанис. Ето какво каза той след срещата в зала „Арена Армеец”, цитиран от bgbasket.com: „Първо поздравявам играчите и клуба. Лукойл е голям отбор и заслужава такива победи. Трябва да останем концентрирани, големите емоции не са полезни за нас, защото ни предстои много дълъг месец с пътувания и решителни мачове. Днешният мач беше добър, днес ще бъдем усмихнати тази вечер, но утре продължаваме да работим. Резултатите ще отчетем в края на май.“ „Победата с...

Британски министър не очаква наплив на румънци и българи догодина

Няма да има масова имиграция на румънци и българи във Великобритания, след като от 1 януари паднат ограниченията пред тях за навлизане в британския трудов пазар, заявява държавният министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър, цитиран от "Гардиън". Според вестника това е първата официална оценка за очаквания приток към Обединеното кралство на граждани от двете най-нови членки на ЕС. По думите на министъра този път ситуацията ще бъде различна в сравнение с тази отпреди десет години, когато десетки хиляди граждани на Полша заляха британския т...

Училища „Втори шанс” за отпаднали гимназисти

Нов тип школа ще дават втори шанс на учениците, отпаднали от клас, да се върнат в образователната система. Такава мярка предвижда „Националната стратегия за учене през целия живот” на образователното министерство. Този тип школа ще се наричат „Втори шанс” и в тях ще се обучават само деца, които вече веднъж са скъсали връзката с училище.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване