Проф. Жени Захариева и Фидоси Керчев на разградска сцена утре

Проф. Жени Захариева и младият разградски пианист Фидоси Керчев ще изнесат общ концерт утре в Разград. Двамата ще се солисти на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“, концертът е под надслов „Шедьоври на клавирното изкуство“. В програмата са включени творби на В.А.Моцарт и Ференц Л ист. Концертът започва в 18,00 ч. на 27 ноември в зала „Филхармония“. ...

Споразумението с Иран променя баланса на силите в Близкия изток

Ройтерс

Временното международно споразумение по иранската ядрена програма може да промени баланса на силите в Близкия изток в полза на Техеран след две години на народни въстания, които отслабиха водещите арабски страни.

Споразумението в неделя откри пътя към затопляне на отношенията в конфликта между САЩ и Иран, който продължава почти толкова дълго, колкото Студената война между САЩ и СССР. Това притесни Иран и арабските лидери от Залива, които се опасяват от появата на нов регионален хегемон, настроен неприятелски към техните интереси.

Споразумението за възпиране, но не и премахване на иранското обогатяване на уран, за което Западът дълго вярваше, че цели създаването на бомба, има последствия далеч отвъд разпространяването на оръжия за масово унищожение в белязания от войни регион, който е от жизненоважно значение за световните запаси на петрол.

За някои арабски страни от Залива, които смятат, че Техеран създава размирици в региона, както и за Израел, който смята Иран за смъртна заплаха, споразумението от Женева означава, че не са успели да разубедят Вашингтон да поеме курс, който според тях ще завърши зле - до такава степен изпитват недоверие към Ислямската република.

Иран ще става по-богат и по-силен след облекчаването и евентуалното вдигане на санкциите, които спъваха икономиката му. Това ще окуражи неговите ислямистки управници да засилят подкрепата си за шиитските си съюзници в арабски страни, заявяват някои критици на споразумението.

За разлика от тях поддръжниците на споразумението заявяват, че сближаването между двете сили, които толкова дълго се противопоставяха една на друга, може да помогне да се стабилизира регионът и да се намали религиозното напрежение, което изправя шиити и сунити в кървави сблъсъци помежду им.

Недоверието беше взаимно, както при патовата ситуация след Втората световна война между Запада и СССР.

САЩ и Техеран не са поддържали официални отношения от 1980 година, след като ирански студенти окупираха посолството на САЩ в Техеран. 52-ма дипломати бяха взети за заложници в знак на протест срещу решението на САЩ да дадат убежище на бившия шах след свалянето му от ислямската революция.

“Историческа грешка”

След като историческите арабски властови центрове Египет, Сирия и Ирак бяха отслабени от въстания и религиозни сблъсъци, новото начало с Техеран изглежда като привлекателна потенциална победа за американската администрация, която се опитва да отбележи външнополитически успех.

Рами Хури от Американския университет в Бейрут описва временното споразумение, което ограничава иранската ядрена програма, като “нещо много хубаво”, което може евентуално да доведе до сближаване между религиозните лидери в Техеран и арабските съюзници на САЩ в Залива.

“Ако преговорите продължат успешно и санкциите постепенно се отменят, това ще съживи иранската икономика, а също и либералното движение, мисля, че бавно ще станем свидетели на политически и социален напредък в страната”, заявява Хури.

“В краткосрочен план, то подтиква към сътрудничество между САЩ и Иран за Сирия и за спиране на насилието там. В момента има обща заплаха, сунитските екстремисти, които ще нападат иранците, ще извършват нападения и в САЩ, както видяхме, така че в момента те са врагове на всички”.

Експертите заявяват, че арабските страни от Залива ще се опитат да разработят съвместно стратегия в областта на сигурността и дипломацията с единомишленици, за да намалят уязвимостта си към въздигащ се Иран, който в момента трескаво обмисля бъдеще, в което няма да бъде ограничен от смазващи санкции.

От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че временното споразумение е историческа грешка, защото “най-опасният режим в ...

Конте за мача срещу Копенхаген: Победа или всичко свършва

Треньорът на Ювентус Антонио Конте заяви, че победата срещу Копенхаген в утрешното домакинство от Шампионската лига е повече от задължителна. Ако играчите му не успеят да стигнат до трите точки, според италианския тактик те няма да могат да прескочат груповата фаза. Към момента „бианконерите“ заемат последното място в група B с 3 точки, като изостават с  една от намиращите пред тях датчани, а също и спрямо Галатасарай. „Утрешният мач ще бъде изключително труден и от решаващо значение“, отчете Конте. „Трябва да спечелим на всяка цена, ако искаме...

Протестите в Украйна объркват плановете на Русия за Евразийски съюз

Колаж: иносми

Протестите в Киев срещу решението на властите да не подписват споразумението за асоцииране с ЕС са сред водещите теми за европейските издания.

Украинският президент Виктор Янукович е изправен пред най-голямото предизвикателство, откакто дойде през 2010 г. на власт, пише британският в. “Гардиън” по повод вчерашния протест в Киев.

Участниците в него подобно на много украинци смятат, че Киев отказа да подпише споразумението с ЕС под натиска на Русия. Те смятат, че руският президент Владимир Путин се опитва да построи отново оглавяван от Русия СССР, като създаде нов търговски съюз и като примамва бившите съветски страни да се присъединят към него, посочва в.”Индипендънт”.

Но за обикновените украинци асоциирането с Европа означава много повече от потенциални печалби или загуби. Европа за тях означава не пари, а човешки права за всички, отбелязва британският вестник.

Италианският в. “Стампа” посочва, че отказът на Украйна да се асоциира с ЕС е част от стратегията на Русия да създаде Евразийски съюз, който да се изправи срещу ЕС и САЩ. Протестите в Украйна обаче показаха, че Киев не е единодушен в желанието си да влезе в подобен съюз. Иначе в съюза вече са Русия, Беларус и Казахстан. Киргизстан и Таджикистан чакат на вратата.

Но има и още кандидат-членове, които пораждат още по-голямо безпокойство. Това са Абхазия и Южна Осетия, които се самопровъзгласиха за независими държави и които само Русия подкрепя, Приднестровието - друга територия, която се обяви за независима, но която никой не признава, както и Сирия на Башар Асад.

Армения също би могла да се присъедини, защото оцелява, заобиколена от историческите си врагове Азербайджан и Турция, благодарение на руската подкрепа. Но ако Украйна стане част от подобен нов съюз, това би променило много нещата. За жалост Украйна показа, че не е склонна да подкрепи идеята и обърка руските планове за създаването Евразийски съюз, отбелязва изданието.

БТА

Янукович: Чакаме по-добри условия да обмислим влизане в ЕС

Президентът на Украйна Виктор Янукович обяви, че Украйна ще изчака по-добри условия, за да разгледа евентуално подписване на споразумение за асоцииране с ЕС.

Разпродажба на гръцки острови: Оазис в морето за милион и половина долара

в. Блиц

Остров Скорпиос. Снимка: травъл

Притиснати от високите данъци, гърците са принудени да продават частните си острови. Предлагането на “средиземноморски райски кътчета” е все по-богато, а една канадска компания е дала обява за цели 17 острова за цена от 1,5 до 62 милиона долара.

С продажбата на земя по снижени цени гърците отговарят на намерението на правителството да напълни държавата каса с по-високи данъци. Само преди десетина години никой не си е представял, че толкова много острови ще бъдат предложени за продажба на световния пазар, но тежката икономическа криза е довела много гърци до безизходица.

Продажбата на недвижими имоти е едно от най-честите решения за излизане от кризата, от което вече се е възползвал катарският емир Хамад бин Халифа Ал Тани, който през март купи шест острова от архипелага Ехинадес в Йонийско море за по-малко от 12 милиона долара. (Емирът управлява Катар от 1995 г. до юни тази година. Има 24 деца и планира да купи остров за всяко от тях. Неговото богатство се оценява на над 11 милиарда долара.)

Семейството, което е продало шестте острова на емира, имало финансови проблеми.

“Островите са били на моето семейство над 150 години, но не сме достатъчно богати, за да задържим толкова ценен имот с високи данъци”, каза след продажбата Денис Гривас, чието гръцко-австрийско семейство е било собственик на островите.

Руският бизнесмен Дмитрий Риболовлев купи през април остров Скорпиос в Йонийско море като подарък за дъщеря си Екатерина. Продаде му го внучката на гръцкия олигарх Аристотел Онасис, а според спекулации в медиите цената е била около 102 милиона долара. На този остров са се венчали Онасис и Джаки Кенеди. (Дмитрий Риболовлев е собственик на футболен клуб Монако и притежава 9,7 процента от акциите на Банката на Кипър. Купил е от Доналд Тръмп вила във Флорида за 95 милиона долара. Общото богатство на руския бизнесмен надхвърля 9 милиарда долара.)

Брокерът за луксозни имоти Кристофър Босуел, който досега е продал имущество за над 300 милиона долара в цял свят и добре познава гръцкия пазар на недвижими имоти, изтъква, че сега е най-подходящото време за покупка на острови в Гърция.

“От началото на икономическата криза Гърция и нейните острови станаха привлекателна възможност за вложения за многобройни международни инвеститори. Главните причини за това са много прости: заради рецесията недвижимите имоти, особено островите, повечето от които бяха собственост на държавата, започнаха да се продават, за да се събере капитал и да се привлекат инвестиции”, обяснява Босуел.

Той смята, че цените още са сравнително ниски, а имотите, които са били семейна собственост и са се предавали от поколение на поколение, за пръв път от десетилетия насам са се озовали на пазара за имоти.

Много агенции и агенти за недвижими имоти, действащи на глобално равнище, в момента търсят имоти за продажба в Гърция. Възможности има много, защото Гърция има над 15 000 километра бряг, 190 000 плажа и 6000 острова.

Разрешителните за строителство на островите не се получават много лесно заради тяхното историческо значение. За каквито и да било работи е нужно разрешение от компетентните археологически институции.

Въпреки това, казват експертите, трудът си струва, защото моментът е особено благоприятен за покупка на острови.

БТА

Заплахата за турската свобода

в. Уолстрийт джърнъл

Въпреки всички препятствия по пътя й, след като започна да функционира през 1946 г. (с учредяването на Демократическата партия, бел. ред.), демокрацията в Турция успя да оцелее повече от половин век. В мюсюлманската страна тази демокрация дължи дълголетието си на светските си опори - разделянето на държавата и религията.

Днес обаче тази система е изправена пред най-сериозното си предизвикателство досега от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и ръководството й. Страната ни бързо се отклонява от функциониращ демократичен режим към открито авторитарен и натрапчив режим, изграден на базата на прищевките на един единствен човек на власт.

Ръководството на ПСР, което управлява Турция от 2002 г., систематично подкопава нашата демокрация, използвайки сектантската идеология на сунитския ислям за политически цели. Принципът за разделянето на властта, вписан в турската конституция, безочливо бе отхвърлен. Съдебната система вече не е независима и законодателната власт редовно изпълнява нарежданията на министър-председателя.

Свободата на изразяване, на събирания и на медиите вече не важи в Турция. В моята страна броят на журналистите зад решетките е един от най-големите в света. Репортери без граници нареждат Турция на 154 място от 179 страни в класацията за свободата на изразяване. Мирните демонстранти винаги се сблъскват с полицейско насилие. Масовото подслушване на телефонните разговори е факт от живота.

Междувременно страната е все по-силно поляризирана по сектантски, етнически и полов принцип. Тези разделения са обострени от изключително голямото разделение при разпределянето на благосъстоянието сред различните социалноикономически класи, както и между различните региони в страната. Правителството опитва да нарежда колко деца трябва да имат семействата, как те трябва да бъдат отглеждани, обучавани, как трябва да се държат в обществото и какво трябва да обличат, как трябва да се хранят и какво да пият.

Реакциите срещу това деспотично натрапване накрая преминаха в демонстрации в цялата страна през лятото. Вълнението бе предизвикано от събитията в парка Гези в Истанбул през май, където имаше мирни протести срещу решението на правителството да превърне парка в търговски център. Исканията на демонстрантите бяха недвусмислени и сериозни: демокрация, свобода и молба към правителството да спре да се меси в живота на хората. Правителството отговори с брутални мерки срещу демонстрантите, използвайки сълзотворен газ и други химически реагенти, което доведе до смъртта на няколко души и до хиляди пострадали. Хиляди други сега може да се наложи да излежават присъди в затвора.

Всичко това се прибавя към простата истина: сегашното правителство на Турция е демократично само на думи. То има украшенията на демокрацията, но всъщност е систематично управление с диктаторски похвати. Лидер, който описва разделянето на властта като “грешка в системата”, както премиерът Реджеп Тайип Ердоган направи миналото лято, и който разглежда парламентарното мнозинство като лиценз за управление чрез “налагане”, няма място в демокрацията.

Отговорността на правителството към обществото е продължителна отговорност, която отива далеч зад това да се организират избори на няколко години. Лидер, който нарича съгражданите си, които упражняват правото си на събирания и протест, “мародери”, както Ердоган нарече това лято протестиращите, не проявява никакво уважение към свободите на хората. Лидер, който контролира съдебна система, при която невинни хора са вкарвани зад решетките за дълги периоди от време, докато чакат присъдите си, а след това инструктира съдилищата да ги осъждат по изфабрикувани обвинения, няма никаква представа за правосъдие.

Историята ни казва, че дори демократично избрани лидери, ако не са контролирани и балансирани от инструментите на демокрацията, може да се превърнат в диктатори.

Моята Народнорепубликанска партия (НРП) се е посветила на работата за възстановяването на истинската демокрация и основните свободи в Турция. Това ще изисква възобновяването на представителната демокрация в Турция чрез реформиране на политическата система от горе до долу, увеличавайки участието в политиката и ...

Отвори се коремът на опериран от язва мъж

Опериран преди 17 дни възрастен мъж в Благоевград се събуди с отворена рана на корема тази сутрин.
Опериран преди 17 дни възрастен мъж в Благоевград се събуди с отворена рана на корема тази сутрин. "Мъжът ми бе опериран от язва и 12 дни лежа в частна болница "Пулс". Изписаха го миналия четвъртък и в понеделник на обяд отидохме да му извадят конците. Вечерта раната започна да мокри. На сутринта се бе разтворила", каза съпругата на 81

Споразумението с Иран - успех, слабост или грешка?

Ирански революционни гвардейци. Снимка: миръронамерика

Споразумението за Иран от Женева е успех за Катрин Аштън, но е заплаха за връзките на САЩ с традиционни съюзници. Договореното в Женева споразумение за иранската ядрена програма е важна първа стъпка, но най-трудното тепърва предстои, посочва в. “Дейли телеграф”. Сунитските страни, които са традиционни съюзници на САЩ и врагове на Иран, биха могли да възприемат договорката като знак, че американската мощ намалява, предупреждава изданието.

В друга коментарна статия вестникът отбелязва, че иранската ядрена сделка превръща дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън, оглавила делегацията на шесторката на преговорите, от кръгла нула в герой. Всички участници в преговорите похвалиха Аштън, изтъкнаха, че тя се е показала като упорит преговарящ.

Подобен извод прави и британският в. “Гардиън”. Преди пет години, когато Аштън оглави европейската дипломатическа служба, всеки питаше “Коя е тази?”, а сега тя неочаквано за самата себе си е засипана с комплименти за постигнатия успех в преговорите по иранската ядрена програма, добавя вестникът. Споразумението обаче може да доведе до трусове в близкоизточните съюзи. Сделката беше похвалена от Русия и Сирия, Саудитска Арабия, която е съюзник на САЩ запази мълчание, а другият американски съюзник - Израел, я разкритикува силно, предупреждава британският всекидневник.

Споразумението с Иран изолира Израел и бележи победа за шиитите в техния разрастващ се конфликт със сунитите в Близкия изток. Споразумението дори дава надежда на сирийския президент Башар Асад, че може да остане на власт в Сирия. Сделката разгневи Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, които тайно се надяваха, че споразумението ще унизи шиитски Иран и ще подкрепи техните усилия да свалят Асад, единствения ирански съюзник в арабския свят, посочва в. “Индипендънт”.

Подписването на дълготрайно споразумение с Иран след изтичането на сделка, която е за шест месеца, ще се натъкне на много трудности. На първо място това е самият срок на подобно споразумение. Ясно е, че то няма да трае до безкрай, но въпросът е за колко години трябва да бъде в сила. Друго предизвикателство е въпросът за правото за обогатяване на уран, за което Иран претендира, посочва в. “Ню Йорк таймс”. Важното е обаче, че дори временното споразумение с Иран ще направи света по-сигурен, посочва вестникът в друг анализ.

Еуфорията от подписването на временно споразумение по иранската ядрена програма се поизпари, след като САЩ и Иран влязоха в противоречие по тълкуването на ключов елемент от споразумението. Според Иран то признавало правото на страната да обогатява уран, според САЩ подобна формулировка нямало и такива тълкувания са погрешни, отбелязва в. “Вашингтон пост”.

Според израелските тайни служби споразумението в Женева е подписано късно, в момент, в който Иран вече е на така наречения “ядрен праг”, тоест на път да се сдобие с ядрено оръжие. Представители на тайните служби на Израел смятат, че Иран е в състояние до една година да разработи 5-7 атомни бомби, посочва в. “Фигаро”. В друга статия вестникът отбелязва, че сделката за Иран е риск за Обама, но става дума за добре пресметнат риск от страна на американския президент.

Споразумението от Женева е плод на четири години тайна дипломация, подета от президента на САЩ Барак Обама през 2009 г. и водена от пенсионирани дипломати, ирански опозиционни дейци, изследователски центрове в Ню Йорк, съветници на Белия дом, чрез писма до аятолаха Али Хаменей, чрез тайни визити в Техеран на сътрудници на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и ...

Варна в ужас от мнимо ченге убиец

Страх от сериен убиец в униформа скова Варна и най-вече ул. “Бузлуджа”. Именно там миналата събота бяха разстреляни в дома им 80-годишният Николай Курдов и балдъзата му Елка Порожанова (67 г.).
Според брата на Порожанова - Тодор, ден преди кръвопролитието, в зачернения апартамент отишъл полицай, който казал, че проверява сигнал за укрити сирийски Страх от сериен убиец в униформа скова Варна и най-вече ул. “Бузлуджа”. Именно там миналата събота бяха разстреляни в дома им 80-годишният Николай Курдов и балдъзата му Елка Порожанова (67 г.). Според брата на Порожанова - Тодор, ден преди кръвопролитието, в зачернения апартамент отишъл полицай, който казал, че проверява сигнал за укрити сирийски

Марсоходът Curiosity се върна на работа

Марсоходът Curiosity се върна към нормална работа след повредата в електросистемата му.

Британският актьор Шон Бийн с тв наградата "Еми"

За 41-и път раздадоха международните телевизионни награди “Еми” на пищна церемония в Ню Йорк. Поделиха си ги тв филми от шест държави, а се състезаваха от 19 страни.
Британският актьор Шон Бийн и бразилката Фернанда Монтенегро получиха най-високите актьорски отличия. Бийн - за най-добър актьор за епизод на криминалния сериал Ассused, в който играе За 41-и път раздадоха международните телевизионни награди “Еми” на пищна церемония в Ню Йорк. Поделиха си ги тв филми от шест държави, а се състезаваха от 19 страни. Британският актьор Шон Бийн и бразилката Фернанда Монтенегро получиха най-високите актьорски отличия. Бийн - за най-добър актьор за епизод на криминалния сериал Ассused, в който играе

Още сняг! Удрят ни виелици, затъваме в преспи!

Снежни виелици, бури и солидна снежна покривка ще белегат втория ден от истинската зима у нас.

Министър-председателят на България Александър Стамболийски подписва Ньойския договор

Ньойският договор е договор между България и страните от Антантата, поставил край на участието на България в Първата световна война. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. След подписването, според някои медии, той счупва писалката заради тежките клаузи. Според други домакините му предложили да я вземе за спомен, но той отказал. От страна на Антантата страни по договора са Съединените американски щати, Британската империя, Франция, Италия и Япония, посочени като основни сили, както и Белгия, Китай, Куба, Гърция, Хиджаз, Полша, Португалия, Румъния, Сръбско-хърватско-словенската държава, Сиам и Чехословакия. Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година. Териториални...

Преп. Теодосий Търновски, Св. вмчк Яков Персиец, Преп. Паладий

Православен календар

Преподобният Теодосий се роди от благочестиви и благородни родители българи, както се предполага, в град Търново, който тогава беше столица на българите. Понеже още в младостта си проявяваше изрядно благочестие и живот по Бога, както ми казаха знаещите това, и имаше за свой град и отечество горния Иерусалим, а за свои братя и сродници ­ небесните сили, той се скри от своите плътски родители и сродници, за да не знае за него никой и любовта към родителите да не му попречи на любовта към Бога. И както птиченцето напуща гнездото и си играе да лети по въздуха след като му пораснат крилцата, така и този Божи човек, като излезе из светското си гнездо, предпочете уединението, поста и за много малко време се яви като горяща свещ на умното делание и внимателното трезвение, подражаваше на безплътните и принасяше на Бога чиста молитва. Послуша гласа на Спасителя, Който казва: “Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва”, затова излезе от своето родно място, стигна в град Бдин (Видин) и влезе в манастира “Арчар”, където имаше храм “Свети Николай Мирликийски”.

Игуменът Иов, добродетелен човек, предвидя, че той ще бъде избран съсъд на Бога, затова го прие с готовност и го пострига в монашество. Като влезе в монашеския живот, Теодосий беше много прилежен в послушанието и смирението, имайки предвид думите на Синайския игумен, Иоан Лествичник: “От послушанието се ражда смирение, а от смирението безстрастие, което се именува царица на добродетелите”. Бидейки истински изпълнител на божествените заповеди, вършеше доблестно всички служби, като мислеше, че служи на Бога, а не на човеци. Не прекъсваше поста и въздържанието, а пребъдваше усърдно в тях и беше по думите на божествения Давид като дърво, посадено край водни извори. Затова преподобният Иов го постави за началник над всяка манастирска потреба.

След като прекара там доста време и добре свикна с постническия живот, след като изпрати своя отец Иов при Господа, приличайки на трудолюбива пчела, която обикаля различни цветя и събира сладък мед, той остави споменатата обител, пристигна в град Търново и се засели в много известния манастир “Пресвета Богородица”, който обикновено се нарича дори до днес с името “Света Гора”. Но малко време прекара в него; защото очакваше да намери там нещо повече като умния търговец в Евангелието, който иска да получи многоценния бисер. И отиде на някакво място, наричано Червен, и в тамошния манастир всячески търсеше човека, който да може да го напъти в духовния живот не само със своята добродетел, но и с личното си благочестие, с непоколебимата си вяра и спазване на божествените правила. Но понеже малко бяха тогава в България творците на добродетел, скоро и оттам напусна, пристигна в Сливенската планина и се посели в манастира “Св. Богородица”, наречен “Епикернев”, защото храмът му бил съграден от някой си Епикерн. И остана там много време.

Но до него дойде слухът, че един монах Григорий, по прякор Синаит, е дошъл на някакво пустинно място между Византия и България, което се нарича “Парория” (Пригранично) и е откъснато от всякакви връзки със света, където поставил килии, положил начало на добродетелен живот и пребъдвал в молитва към Бога и получавал от Него изобилни озарения. Този именно земен ангел и небесен човек немалко години прекарал на Атонска Света Гора и там мнозина научил на правилния подвиг и видение, бидейки самият той богат с добродетелно безмълвие (исихия) и ангелоподобно житие. Но понеже агаряните прегазили цялата гръцка земя и опустошили всички места, и тойизлезе от божествената Атонска Гора, тъй като не можеше да живее там поради честите варварски нападения, и дойде в горепоменатото място. И се разнесе навсякъде слухът за неговото изрядно житие. Както магнитът привлича към себе си желязото, така и добрият слух за него улавяше добрите човеци. Множество човеци се събраха при него да чуят неговото божествено учителство. Улов на слуха за него стана и този чуден Теодосий. С усърдие дойде в тамошната пустиня, намери чудния мъж и се изпълни с неизразима духовна радост. А божественият Григорий, щом го видя, веднага го прие, защото му беше открита живеещата в него божествена благодат. Отсега нататък той денонощно беше наставляван на чистата вяра и божествените заповеди, които са в състояние да възвисят човека до Божия образ и до мярата на възрастта на Христовата пълнота. Така той вървеше подир своя учител и се насищаше с духовно питие, както телето бозае от своята майка. А великият Григорий, като видя неговата божествена ревност за живот по Бога, нищо не криеше пред него от подвига и съзерцанието, против които демоните воюват от дясна и лява страна.

Но понеже това място Парория беше пълно с разбойници, които смущаваха безмълвието на монасите със своите нападения, великият Синаит изпрати Теодосий при цар Иван Александър, който тогава държеше българския скиптър, човек благочестив и разумен, както рядко някой е между царете, за да му направи известно всичко това, та дано се смили да съгради крепост на светата обител за спокойствие на духовния отец и неговите сподвижници. Царят, като чу всичко от Теодосий, когото повече от другите познаваше от начало и понеже много обичаше изрядните монаси, веднага удовлетвори прошението му: изпрати имения и добитък и всичко друго потребно за крепостна кула с радостна душа и богата ръка. Така се създаде кулата, на светата обител и църквата, а монасите получиха безмълвие и тишина, както и се освободиха от разбойническите нападения.

А Теодосий продължаваше да бъде прилежен в непрестанното псалмопение, като ставаше в полунощ да отправя към Господа своите молитви според божествения Давид. Като го наблюдаваше великият отец да расте в добродетелта и да се издига постепенно в сърцето си нагоре, само на него единствен от всички братя заповяда да се усамоти в килията си, за да го подложат на изпитания демоните, които по този начин имат обичай да се борят с подвижниците. Като се облече Теодосий в молитвите на своя отец като в броня и шлем и кораво всеоръжие, изпълняваше заповяданото послушание със светло произволение. Срещна много опълчения и съпротивления от враговете на човешкото спасение, различни мечтания и чужди гласове, но смелият борец не само че не се уплаши, ами и за малко време не можаха да го откъснат от паметта Божия; той си пееше и казваше: “Окръжаваш ме с радост на избавление” и пак: “Господ е Пастир мой и от нищо не ще се нуждая”.

Но пак се яви належаща нужда и братята бяха отвсякъде стеснявани, та преподобният Григорий отново изпрати Теодосий при поменатия цар, защото никой друг не можеше да изпълни такава задача поради старото му познанство с царя иискрената любов на царя към него. А той като получи повелята на своя отец, отиде при царя, получи просимото и искаше да се върне назад. Тогава някой си благороден мъж от бележитите и славните в столицата на име Роман, който отдавна имаше голяма любов към блажения Теодосий и беше крайно привързан към него със сърдечна близост, беше облечен в монашески образ, но съвсем нямаше наставник по Божия път и много скърбеше в себе си. Като узна, че Теодосий е пристигнал, дойде при него и като се докосваше до нозете му и като му припомняше отдавнашната си обич, рече: “Ако ме оставиш без твоето внимание, ще чуеш, че или съм се заклал, или съм се хвърлил от високите стръмнини. Защото, както елен желае водни извори, така моята душа желае да се наслаждава на твоите молитви и винаги с тебе да се въдворява!” Теодосий склони на неговите молби, взе го със себе си и го доведе при блажения старец. Старецът пък се подчиняваше на заповедта да не изгонва идващия, затова с усърдие го прие и го причисли към братята. А той покорно служеше, изпълняваше заповедите и доста време прекара там. Случи се друга някаква нужда и старецът изпрати Роман по манастирска служба. В това време на блажения Григорий като човек настъпи пределът на всяко човешко естество и дойде му вече времето да замине при Господа. И го погребаха с ридание и много сълзи.

Като останаха без пастир, монасите на оная обител канеха Теодосий да им стане предстоятел, понеже подражаваше на житието на покойния старец и беше причина за сигурността на тяхното съществувание. Той обаче нито за момент не се покори и не пожела да приеме върху си такова началство. Затова, като почака малко време подир смъртта на божествения отец, замина за Сливенската планина, едно за посещение на тамошните братя и друго ­ заради поменатия Роман, когото взе оттам и се отправи към Светата Атонска Гора, понеже пожела да види тамошните подвижници на монашеското житие. Събра като трудолюбива пчела всичко, което можа да чуе за подвига и видението, поради духовната си чистота привлече Светия Дух в себе си, но понеже не можеше да остане там поради варварските нападения, изпрати Роман назад, а самият той отиде в град Солун. Обиколи там добродетелните мъже, сподоби се с тяхното благословение; оттам пожела да отиде в Бер, та и там да се наслади на вида и беседите на отците. Там имаше скит “Нови Антоний” с много постници, които един друг се надпреварваха в добродетели и водеха равноангелско житие. Като се наслади достатъчно на техните молитви и разсъждения, замина с кораб за Цариград. И там прекара малко време, докато се поклони на светините с голямо благоговение, и се завърна в Парорската обител, едно да посети братята, друго да се поклони пред ковчега на великия отец, и пак отиде в Сливен, откъдето взе Романа и замина в Емонската планина до Несебър на Черно море.

Докато бяха там, не преставаха да умоляват Божественото милосърдие и да прибавят трудове към трудовете си и пост към поста си. Според думите на божествения Павел забравяха що е зад тях, и се стремяха към това, що е пред тях, и като еднонравен впряг тичаха по божествения път. Но понеже и там не ги остави спокойно да безмълствуват ненавистникът на доброто, дяволът, ами и срещу това безмълвно място вдигна разбойници, те пак се уподобиха на пчели, които не намирайки мед близо около своето пребивалище, за да пълнят със сладка роса своите шестоъгълни домове, отиват надалеч да търсят по-доброто. Внимателно потърсиха място, където не би имало страх и никой разбойник не влиза, което има царска охрана и от което злите хора се боят и дойдоха до Кефаларево, което отстои на малко разстояние от столичния град Търново, и решиха там да се поселят. Затова дойдоха при царя и му съобщиха това. А благочестивият цар Иван Александър реши да стане според тяхната молба и заповяда на това място да им се построят килии, защото питаеше отдавнашна и голяма любов към Теодосий и желаеше често да се наслаждава от неговите поучения. Като отидоха там и видяха, че мястото отговаря на техния нрав, се изпълниха с неизказана радост. А да се говори за техните постнически трудове и всенощни бдения там, е излишно. След като прекараха там три години време, вижда Теодосий във видение цялата планина пълна с различни цветя и чудни дървета, отрупани с всякакви плодове, а един светъл мъж стои и му заповядва да не се лени, да бере плодовете! Като дойде на себе си, той разбра духом, че тази пустинна гора ще се напълни с монаси, които ще принасят много добродетелни плодове. Това именно скоро се осъществи на дело, защото дори до петдесет монаси се събраха от разни места, пустинната гора превърнаха в град, като сладкогласни лястовици всякъде на-около направиха гнездата си и отправяха денонощни славословия към Бога. Като съобщим житието на един от тях, ще стане известно постничеството на всички.

Имаше при тях един мъж, на име Дионисий, с чудно житие, сподобен със сана на свещенството, но поради благоговение отказал се да служи на светия олтар, подражаваше на нестяжанието на пророк Илия и на Иоан Кръстител, и беше облечен само с един кожух. С глад и жажда, всенощни бдения и поклони той дотолкова беше изтънил тялото си, че едва можеше да се познае само по чертите на лицето. Печален на вид, той работеше с ръцете си и никога не ядеше хляб даром. Дълбок в разума, добре познаваше Божественото Писание на двата езика ­ гръцки и славянски, а имаше и дар да превежда от гръцки на славянски. Преведе много книги и с това украси Църквата. Живя до четиридесет и няколко години, без да послаби монашеския си канон и предаде на Бога душата си в тежка болест.

Но невъзможно е да премълчим и за Евтимий, който произлизаше от болярски род, а после бе сподобен и с патриаршески сан в Търново. Като се отказа от всичко на този свят, той дойде в Кефаларската обител и тук под ръководството на преподобни Теодосий постигна победа над врага на човешкото спасение. Послушанието му беше несмутимо и молитвеното му стоене беше всенощно ­ самото му дишане беше пение на Господа. На ребрата си не легна, корема си мъдро укроти като никой друг, възлюби безмълвната пустиня, както светските хора не са възлюбили градските тържища. Затова разсъдителният Теодосий, като виждаше да преуспява в подвига и философията, постави го за свой помощник, предаде му всички веществени и духовни грижи на светата обител, а сам се отдели на малко разстояние в дълбоката гора за крайно безмълвие. Веднъж дойде Евтимий при него в уговорената вечер и даде знак отдалеч за своето присъствие, но не чу неговият отец да го вика. И много пъти удари в клепалцето, обаче отговор не получи. Тогава се спусна бързо към килията на стареца си и надникна през прозорчето: вижда духоносния Теодосий прав и вдигналнагоре преподобните си ръце, целия като огнен от главата до нозете. Обвзет от страх и ужас, той веднага се върна и с клепане свика братята на утринно богослужение. Другата нощ пак дойде и намери великия отец да седи пред вратата на килията си и да ридае. Той падна пред нозете му и също с ридание го попита за причината на неговите сълзи. Преподобният му отговори, че агаряните ще поробят нашата страна и че тази превъжделена горска пустиня ще запустее. И рече: “А ти, чедо, бъди мъжествен и да крепне сърцето ти, защото ще се сподобиш с вериги и апостолско гонение!” И това Бог устрои по Своята мъдрост, та блаженият да прояви своята богодарувана святост не само с добродетелта си, но и с пророческия си дар. А свещеният Евтимий предузна волята на Господа да не бяга от званието, което по-късно ще го прати като втори Моисей да бъде предстоятел на своя народ. Бих желал да спомена подвизите и на други постници, но за да не излезе словото ми много дълго, стига и казаното за ония, които имат ум и които търсят душевна полза.

Статията "Преп. Теодосий Търновски, Св. вмчк Яков Персиец, Преп. Паладий" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Мъж пострада по време на сбирка в партиен офис

София /КРОСС/ Сигнал, че по офис на партийна централа, намиращ се в кв. „Лозенец", е хвърлен камък, е бил получен в полицията около 19. 45 ч. По време на инцидента в сградата имало събиране на хора. От камъка, който счупил витринното стъкло, бил ударен и 57-годишен мъж. Първоначално той отказал лекарска помощ, към 20.45 часа не се почувствал добре и бил откаран в болница за преглед.На мястото на инцидента е извършен оглед, криминалисти на СДВР са предприели оперативно - издирвателни действия за установяването на извършителите.

Тервел Пулев: Подкрепям протестите, стига да не са платени

Тервел Пулев обяви, че подкрепя студентските протести срещу властта. Боксьорът бил информиран, че някои от колегите му в Софийския университет са получили пари, за да участват в окупацията. Бронзовият медалист от олимпийските игри в Лондон е убеден, че продуцентите на Тервел Пулев обяви, че подкрепя студентските протести срещу властта. Боксьорът бил информиран, че някои от колегите му в Софийския университет са получили пари, за да участват в окупацията. Бронзовият медалист от олимпийските игри в Лондон е убеден, че продуцентите на "ВИП Брадър" са представили по желан от тях начин отношенията му с попфолк

Филм за Пеле ще надъхва за титла Бразилия

Животът на Пеле ще бъде показан на екран в биографична драма, която в момента се снима трескаво в Рио. Режисьори са братята Джеф и Майкъл Зимбалист, сред чиито произведения се откроява една творба с футболно-криминална тематика - “Двамата Ескобар”. В нея се разказва историята на убития наркобарон Пабло Ескобар и неговия сънародник, съфамилник и бив Животът на Пеле ще бъде показан на екран в биографична драма, която в момента се снима трескаво в Рио. Режисьори са братята Джеф и Майкъл Зимбалист, сред чиито произведения се откроява една творба с футболно-криминална тематика - “Двамата Ескобар”. В нея се разказва историята на убития наркобарон Пабло Ескобар и неговия сънародник, съфамилник и бив

ВМРО отново настоява за затваряне на границата с Турция

Ръководството на ВМРО-БНД за пореден път подкрепи идеята за затваряне на границата с Турция. Тя бе изказана от лидерите на организацията още при появата на проблема с нелегалните имигранти у нас. „От десетте хиляди нелегални имигранти, които са в момента в България само 55% са от Сирия. Останалите са от Алжир, Тунис, Кот д`Ивоар. А сирийците у нас са предимно кюрди. Отговорността за това, което се случва е предимно на Турция, която води целенасочена политика в тази посока. И разбира се на последните две български правителства, защото още през 2...

Пари от тв права държат “А” група цяла до Коледа

Очакван сериозен транш от парите за телевизионни права в “А” група спира отбори от отказ в първенството. Преводите се чакат през декември, но пред опасността да не ги получат финансово закъсалите тимове стискат зъби и играят.


“Пирин” (Гоце Делчев), “Любимец” и “Нефтохимик” са заподозрените за тази група. Говори се, че сериозни проблеми има и “ Очакван сериозен транш от парите за телевизионни права в “А” група спира отбори от отказ в първенството. Преводите се чакат през декември, но пред опасността да не ги получат финансово закъсалите тимове стискат зъби и играят. “Пирин” (Гоце Делчев), “Любимец” и “Нефтохимик” са заподозрените за тази група. Говори се, че сериозни проблеми има и “

Сняг и протести изгониха бездомните от центъра на София

/КРОСС/ Какво правят бездомниците с идването на първия голям студ. Репортери на "24 часа" обиколиха някои от най-популярните места в София, на които нощуват групи клошари - градинката на църквата "Св. Седмочисленици", Женския пазар, автогара "Юг". Препълнено е и около Централна гара. Доскоро любими на бездомниците централни места тези дни са почти безлюдни, но не само заради снега. Покрай засилената охрана на протестите и вниманието към бежанци и други подозрителни субекти центърът на столицата е станал труднодостъпен за нощувки. През лятото от Народния театър разказаха, че сутрин събират купища кашони, празни бутилки и други атрибути на нощните си гости, които спели сгушени до стените на сградата. Тези дни обаче там няма и следа от клошарите. 1370 са официално регистрираните в България бездомници, реално само софийските обаче вероятно надвишават тази цифра. 13 центъра за временно настаняване с 625 места има в страната, както и 6 приюта.За последните 2 г. няма случай на измръзнали бездомници в София, отчитат от общината. В началото било трудно експертите да ги убедят да се възползват от безплатните услуги. Сега клошарите сами отивали в центровете. Освен кризисните за през зимата, целогодишно функционират още 3 за 510 души.

"Сигнал" репетират при закрити врати 135 минути за концерта утре вечер

Генерална репетиция при закрити врати направиха снощи Генерална репетиция при закрити врати направиха снощи "Сигнал" за мегаконцерта си в зала "Арена Армеец", с който групата ознаменува 35 години на сцената. 135 минути музика без очакваните бисове е засякъл часовникът на продуцента Иван Иванов. Близо до групата за концерта днес ще са осигурени специални места за хора с трайни увреждания.

Ситнилски аут от Темида

София /КРОСС/ Камен Ситнилски ще бъде отстранен завинаги от съдебната система у нас. Това ще стане до края на годината, научи "Стандарт". Бившият зам. главен обвинител е манипулирал избора на прокурорската квота за ВСС през септември 2012 г. Дисциплинарката срещу него вече е събрала достатъчно доказателства.По време на проверката срещу Ситнилски редица обвинители свидетелствали, че тъкмо той е човекът, разпределял постове в прокуратурата и уреждал свои приближени на ключови позиции. Това са признали и част от 288-те делегати, участвали в изборното събрание за ВСС в края на септември 2012 г. Израстването в кариерата за повечето прокурори било невъзможно без намесата на Ситнилски, обяснили обвинителите.Камен Ситнилски и колегата му Румен Боев бяха избрани за членове на ВСС от прокурорската квота с таен вот на 21 септември 2012 г. при доста спорни обстоятелства. Въпреки очакванията, че никой няма да бъде избран от раз, двамата влязоха в съвета още на първи тур, при това с внушително мнозинство от 167 и 158 гласа. При балотажа за другите двама кандидати от прокурорската квота 120 от делегатите подкрепиха настоящия шеф на бюджетната комисия във ВСС Михаил Кожарев и прокурор номер 1 на Благоевград Елка Атанасова. Веднага след гласуването се заговори, че изборът на Ситнилски е уреден.Първо плъзна слухът, че в края на мандата си като главен прокурор Борис Велчев е бил притискан да препоръчва Ситнилски като свой човек. След това през лятото на 2013 г

Заради котки, удушили пиленца, мъж се превърна в убиец

Котки станаха причина за скандал, който завърши с убийство в Ахелой, съобщи „Флагман".
„Е*ал съм майка ти, както си искам!", извикал с все глас 72-годишният Никола Стойков на съседа си Георги Георгиев. Причина за цветущата псувня била остра забележка на Георги, че котките на Никола са удушили отново пилетата му. Георги се вбесил и ударил псуващия Котки станаха причина за скандал, който завърши с убийство в Ахелой, съобщи „Флагман". „Е*ал съм майка ти, както си искам!", извикал с все глас 72-годишният Никола Стойков на съседа си Георги Георгиев. Причина за цветущата псувня била остра забележка на Георги, че котките на Никола са удушили отново пилетата му. Георги се вбесил и ударил псуващия

Барселона пи чаша студена вода в Амстердам, Милан сгази Селтик

Доста интересен и драматичен развой предложиха срещите в група H на Шампионската лига през тази вечер. Там беше фиксирана изненадата на вечерта - отборът на "Аякс" победи "Барселона" след като игра с човек по-малко цяло полувреме, а "Милан" подчини "Селтик". Така преди последните мачове в групата "Барселона" все още не е спечелила първото място, тъй като има 10 точки, втори е "Милан" с 8 пункта, а "Аякс" е трети със 7 точки. В последния кръг росонерите приемат на "Сан Сиро" холандците. Аякс - Барселона 2:1 Първото полувреме завърши крайно изненадващо с преднина от два гола за „Аякс”. Със сигурност отсъствието на Лео Меси оказа доста влияние върху представянето на каталунците. Още от самото начало холандците натиснаха и след като Валдес спаси удар от воле, Тулани Сереро откр...

Глория: Имам най-прекрасната професия на света

"Когато човек си намери призванието и нещото, което най-много обича да прави, той наистина се чувства жив и животът му върви", заяви Глория и добави, че е щастлива с професията, която има.

Проф. Знеполски: Не се търсят корените за ксенофобията

София /КРОСС/ Не се търсят корените за ксенофобията. Това коментира пред БНР проф. Ивайло Знеполски, преподавател в Софийския университет и директор на Института за изследване на близкото минало. Ние излизаме от затворен тип общество, за което присъствието на други хора, отвъд границата, изглеждаше крайно неестествено и дори престъпно. Бяхме свикнали да си живеем в пашкула. Втората основна причина е ниската политическа култура в България и политическия модел, който наблюдаваме повече от 2 десетилетия. Нетърпимостта към другия, дори от същия етнос, ако той има други интереси, пристрастия или партийна принадлежност. Това психологическо наследство на българина днес може да се превърне в благоприятна почва за всякакви акции от сорта на новия национализъм, посочи професорът. Според него нормалния подход към срещата с бежанците минава през политическата и гражданската култура и ако тя не е изградена на принципите на хуманизъм и търпимост, нещата стават трудно управляеми:Неслучайно бежанската вълна съвпадна с разцъфването на различни националистически партийки и движения. Всичко това са разпадни елементи на кризата в нашето общество. Много е важно това да бъде разбрано от политиците, да се промени цялостният политически проблем, и да се дискутира спокойно проблема и да се направи необходимата педагогика, която се прави през медиите

Кумицата на Наско Сираков строи къщи в Бурса за богаташи

Те са трима наши сънародници с 3 различни съдби, но с 3 общи неща помежду си - живеят в Бурса, преуспяват в бизнеса си и милеят за България. Найме Кашмер, съпругата на футболната легенда Мюмюн Кашмер (Милан Кашмеров) и кумица на Наско Сираков и Илияна Раева, е една от най-известните личности в 2-милионния турски град.
Те са трима наши сънародници с 3 различни съдби, но с 3 общи неща помежду си - живеят в Бурса, преуспяват в бизнеса си и милеят за България. Найме Кашмер, съпругата на футболната легенда Мюмюн Кашмер (Милан Кашмеров) и кумица на Наско Сираков и Илияна Раева, е една от най-известните личности в 2-милионния турски град.

Кавга за котки, изяли пиленца, завърши с убийство

Котки станаха причина за скандал, който завърши с убийство в Ахелой, съобщи „Флагман Котки станаха причина за скандал, който завърши с убийство в Ахелой, съобщи „Флагман". „Е*ал съм майка ти, както си искам!", извикал с все глас 72-годишният Никола Стойков на съседа си Георги Георгиев. Причина за цветущата псувня била остра забележка на Георги, че котките на Никола са удушили отново пилетата му. Георги се вбесил и ударил псуващия

МВР печели по 43 лева от всеки нов автомобил

Всеки българин си е задавал въпроса защо трябва да плаща по 75 лв. за две регистрационни табели на колата, когато отиде в КАТ да я регистрира. По каква икономическа логика две алуминиеви листчета могат да струват толкова много пари?
Разследване на "Труд" намери отговора на този въпрос. Оказа се, че Министерството на вътрешните работи (МВР) досега Всеки българин си е задавал въпроса защо трябва да плаща по 75 лв. за две регистрационни табели на колата, когато отиде в КАТ да я регистрира. По каква икономическа логика две алуминиеви листчета могат да струват толкова много пари? Разследване на "Труд" намери отговора на този въпрос. Оказа се, че Министерството на вътрешните работи (МВР) досега

Алекс "продава органите си" в Ebay, за да помогне

Организаторите на кампанията разпространиха видео призив, в който се разяснява целта на обявата, както и допъллнителна информация за мускулната дистрофия и актуалното състояние на 14-годишния Алекс

Български учени създадоха фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем

Фъстък-афродизиак, с дъх на печен бадем създадоха учените от Института по растителни генетични ресурси “К. Малков” в Садово. Това съобщи гл. ас. д-р Станислав Стаматов, специалист в Института. Фъстъкът, който носи името на митичния тракийски певец „Орфей”, вече е признат и е вписан в сортовата листа на България.

Тонев с лента на капитан

Александър Тонев изненадващо игра с лента “капитан” в “Астън Вила”. Странно - българинът не е с такъв статут в клуба си.


В мача “Уест Бромич” - “Астън Вила” (2:2) в понеделник всички футболисти излязоха с черни траурни ленти в памет на Стюърт Уилямс - легендарен играч на домакините, починал скоро. Но на лентата на Тонев се мъдреше надпис “капи Александър Тонев изненадващо игра с лента “капитан” в “Астън Вила”. Странно - българинът не е с такъв статут в клуба си. В мача “Уест Бромич” - “Астън Вила” (2:2) в понеделник всички футболисти излязоха с черни траурни ленти в памет на Стюърт Уилямс - легендарен играч на домакините, починал скоро. Но на лентата на Тонев се мъдреше надпис “капи

Янукович: Украйна ще подпише споразумението, когато е икономически готова

/КРОСС/ Президентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че страната му ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, когато е готова, съобщава РИА "Новости".Президентът отбеляза, че правителството ще продължи разговора за подписването, когато Украйна излезе на най-комфортното ниво, съответстващо на нейните интереси. "Кога ще бъде това, скоро ли ще бъде или не толкова скоро - времето ще покаже. Искам този да е възможно най-скоро", каза Янукович.По-рано президентът заяви, че Украйна не е "беден роднина" с протегната ръка.

Отново недоволство във Варна заради проекта „Южен поток”

Информацията за незаконно строителство на територията на Паша дере да бъде незабавно проверена, а резултатите от проверката да бъдат публично оповестени. За това настоява варненската структура на ДСБ в обръщение до кмета Иван Портних и областния управител Иван Великов. „Призоваваме ви да покажете, че законите в България са над частните интереси и да защитите правата на варненци и правовия ред", се посочва в обръщението на ДСБ до местните управници. „Тъмносините" са притеснени от изнесената в медиите информация от граждани, че на плажа Паша дере...

Voice of Boys правят фурор с парчето "Давай"

Момчетата от бандата Voice of Boys поставят нов етап в кариерата си с парчето "Давай", което стана хит в нета.

Малки джудисти се обърнаха с кола в дере

Пет деца от Сливен подкараха сами лек автомобил и се обърнаха в Балкана.
Тежкото произшествие стана около 15,50 часа на 25 ноември. Две от децата, пострадали сериозно. Лекарите се борят за живота на 13-годишно момче с травма на мозъка, в кома и опасност за живота. 14-годишният му приятел е с два спукани прешлена. Останалите три момчета, също на 14 Пет деца от Сливен подкараха сами лек автомобил и се обърнаха в Балкана. Тежкото произшествие стана около 15,50 часа на 25 ноември. Две от децата, пострадали сериозно. Лекарите се борят за живота на 13-годишно момче с травма на мозъка, в кома и опасност за живота. 14-годишният му приятел е с два спукани прешлена. Останалите три момчета, също на 14

Съдят Аладин и за нелегално преминаване на границата

София /КРОСС/ Аладин, който наръга с нож продавачката Виктория Христова в столичен магазин, ще бъде съден и в Свиленград за нелегално преминаване на границата ни. Срещу алжиреца вече има образувано досъдебно производство от прокуратурата в пограничния град и ще му бъде повдигнато обвинение по чл. 279 от Наказателния кодекс. За това престъпление законът предвижда наказание до 5 г. затвор и глоба от 100 до 300 лв. След нападението на Виктория на 2 ноември алжирецът се укри. Следите му водеха край Свиленграското село Мезек, в което близо две денонощия униформените проверяваха къща по къща за нападателя. В крайна сметка Бин Аладин беше заловен от гръцката полиция в близост до границата с България. Мъжът вече е обвиняем и за грабеж и опит за убийство на Виктория Христова от София. Вики пострада докато е била на смяна в денонощния магазин, в който работи. На 2 ноември Аладин влязъл в магазина. Опитал да открадне стока. Вики обаче го е видяла и се е опитала да му попречи. Тогава мъжът я е намушкал няколко пъти с нож, припомня "Стандарт".    

ВАС узакони Синята зона и скобите в София

София /КРОСС/ Върховният административен съд (ВАС) е отменил решението нa Административния съд - София-град, с което винетките за паркиране и слагането на скоби на автомобилите бяха обявени за незаконни. Това се посочва в решението на съда, публикувано на страницата на ВАС.Делото се води по жалба на "Центъра за Градска мобилност" и Столичния общински съвет срещу решението на Административния съд, определящо режима за паркиране с винетки в София е незаконно.Жалба срещу решението бе внесена още през февруари тази година. Тогава Радослав Тошев, председател на транспортната комисия към Столичния общински съвет, съобщи, че СОС ще обжалва решението, докато не се докаже законността на винетната система.Според ВАС неправилно долната инстанция е тълкувала дейността на "Център за Градска мобилност" като административна принуда при преместване на автомобил и поставянето на "скоба".Принудителните административни мерки се прилагат от полицаи, а служителите на дружеството само технически осъществяват действия, които са разпоредени от полицаите. Поставянето на "скоба" не е принудителна административна мярка, се посочва в решението на ВАС.Общините имат право да въвеждат различен режим по силата на закона, като установят зони за паркиране, смятат от съда.ВАС е оставил без разглеждане жалбите на сдруженията "Гражданско движение Днес" - Общество срещу произвола", "Гражданско движение Днес" и др

"Атлетико" загуби първи точки, но спъна "Зенит" в Шампионската лига


"Атлетико" (Мадрид) загуби първи точки в Шампионската лига, след като завърши 1:1 при гостуването на "Зенит". "Дюшекчиите" прекъснаха серията си от четири поредни победи, но отново затвърдиха пълната си доминация в група G. 

Испанският отбор, който си осигури първото място в групата още в предишния кръг, излезе на стадиона в Санкт Петербург в доста променен състав, а водещите играчи Диего Коща, Давид Вия, Арда Туран, Фелише Луиш, Диего Годин и Тиаго Мендеш дори останаха извън група....

Ранобудните обсадиха bTV

/КРОСС/ Група от Ранобудните студенти окупира коридорите на bTV. Младежите се събраха в Малкото НДК, пред студиото, в което се снима "Шоуто на Слави" заради гостуването на зам.-шефа на парламента Мая Манолова в предаването на Дългия. Анонсът за гостуването й бе качен на сайта на шоуто и се излъчваше от няколко дни в ефира на частната медиа.

Паякът се върна

Паякът, който за кратко вдигаше неправилно паркираните коли в началото на годината, а после изчезна от разградските улици, отново е на линия. Вече е намерен шофьор за автоподемното съоръжение – съобщиха от община Разград. Вчера паякът за пръв път след дългата си почивка е тестван и вече започва да изпълнява функциите си – уверяват от местната управа. Паякът бе пуснат в действие през февруари, скоро след това шофьорът му си намери по-високоплатена работа във Варна и доскоро не можеше да се открие квалифициран служител за тоя пост. <...

Сняг вали над Балканите. Порои заляха Истанбул

Цял ден над Балканския полуостров вали сняг. Съседите ни на запад очакват още по-силни валежи и навявания. На юг, в Турция, поройните дъждове, започнали тази сутрин, парализираха живота в Истанбул.

Варненски моноспектакъл покори Украйна

Моноспектакълът на известния варненски актьор Георги Велчовски „Шамандура за лично ползване“ се е върнал с грамота от международен фестивал на малките театрални форми в Харков, Украйна. Това съобщи хаджи Ламбрин Сотиров, който е съавтор на спектакъла и домакин на постановката в музея „Стара Варна“.

Младеж без книжка погуби Исус от Вършец

Млад мъж загина в тежка катастрофа във Вършец. Шофьорът, който нямал книжка, и друг пътник в колата са тежко ранени, съобщи полицията.
Инцидентът станал към 5 ч призори във вторник. Автомобилът “Опел Вектра”, управляван от 19-годишния Лилян Е., летял с над 100 км в час по главната улица. На изхода на Вършец колата излетяла от платното и се забила Млад мъж загина в тежка катастрофа във Вършец. Шофьорът, който нямал книжка, и друг пътник в колата са тежко ранени, съобщи полицията. Инцидентът станал към 5 ч призори във вторник. Автомобилът “Опел Вектра”, управляван от 19-годишния Лилян Е., летял с над 100 км в час по главната улица. На изхода на Вършец колата излетяла от платното и се забила

Цветанов пак се размина с дело за бебето във фризера

За втори път прокуратурата отказа да образува дело срещу Цветан Цветанов по т.нар. случай "Горна Оряховица", известен още като „бебето във фризера”.

Сняг и протести гонят от центъра на София бездомните

Какво правят бездомниците с идването на първия голям студ, провери “24 часа”. Репортери обиколиха някои от най-популярните места в София, на които нощуват групи клошари - градинката на църквата “Св. Седмочисленици”, Женския пазар, автогара “Юг”. Препълнено е и около Централна гара.
Доскоро любими на бездомниците централни места тези дни са почти б Какво правят бездомниците с идването на първия голям студ, провери “24 часа”. Репортери обиколиха някои от най-популярните места в София, на които нощуват групи клошари - градинката на църквата “Св. Седмочисленици”, Женския пазар, автогара “Юг”. Препълнено е и около Централна гара. Доскоро любими на бездомниците централни места тези дни са почти б

Този път Nasdaq удържа ниво над 4 хил. пункта

Преди Деня на благодарността обемите на търговията в САЩ са слаби, но движението на индексите е възходящо

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване