Прогноза за времето - 31 декември

Днес ще бъде облачно, но превалявания не се очакват. В предобедните часове в западната половина от страната на места в низините и пореречията ще има мъгли. В източните райони от страната ще духа до умерен северен вятър, прониквайки по-студен въздух.

Христо Иванов: Задкулисието изгражда втора България и чрез интернет


"Дневник" направи отново анкета сред политолози, социолози, икономисти и наблюдатели за тенденциите, скандалите, изненадите, уроците на 2013 г. Всички мнения може да намирате и в специалната тема "Годината". Прогнозите им за 2014 четете след Нова година. Днес публикуваме оценката на юриста Христо Иванов, който е и програмен директор в Българския институт за правни инициативи (БИПИ): 

Какво спечели и какво загуби страната през годината?

- Губим илюзията, че ако се носим по...

Жилищният пазар през 2013 г. Има ли повод за оптимизъм?

Купувачите, които през последните години са отложили покупката на имот, излизат на пазара, но оживлението е далеч от предкризисния бум

    


Последното писмо до Бог

Основните теми в тези сравнително къси разкази са онези най-значими неща, които съпътстват човешката личност от раждането й до смъртта. Героите са наши съвременници, живеещи в различни по мащаб населени места. Те са представители на най-различни възрасти, професии и етноси – от деца до отиващи си от живота старци, от хора на физическия труд до съдии и министри, от българи до роми.Носители на различна индивидуална ценностна система, озовали се в различни ситуации и състояния, те поставят въпроси за смисъла на битието си. Неслучайно никой от тях не е обозначен с лично и фамилно име, а е символен носител на някакъв житейски светоглед, на някаква своя „концепция“ за живеене и разбиране на значимото и незначителното, на преходното и непреходното, на вярата и безвер...

Кой попадна в клопката на смъртта през 2013 г.?

Няма да е преувеличено, ако наречем 2013 г. една от най-бурните години за България от началото на прехода, чийто край дали е факт, настояще или бъдеще, и анализаторите не могат да се разберат. Едно е сигурно обаче. През изминалата година се сбогувахме с много известни обществени личности, които мразени или обичани по време на жизнения им път, със сигурност заслужават нашия поклон пред паметта им.

Италиански солен пай


Новогодишната трапеза трябва да е изобилна, за да е богата и успешна идващата година, твърди традицията.

Часове преди да изпратите 2013г., Ирина Катеринска - един от обичаните автори на "Детски Дневник", ви предлага рецепта с много и разнообразни продукти - вкусна магия за богата година.

"Италианският солен пай засища за дълго време и изпива поне една бутилка червено вино", предупреждава тя. 

Съставки:

За тестото:  370 г брашно, 1 ч.л. черен пипер, 80...

Ледоразбивач от САЩ може да окаже помощ на "Академик Шокалски"

Американският ледоразбивач "Полар стар" /Polar Star/ може при нужда да вземе участие в операцията по евакуацията на пътниците от борда на руския кораб "Академик Шокалски".

Гари Родригес игра срещу половината звезди на Барселона

Футболистът на "Левски" игра за Кабо Верде в приятелски мач срещу област Каталуня. В каталунския състав воден от Жерард Лопес бяха Пике, Жорди Алба, Серхио Бускетс, Сеск Фабрегас и Марк Бартра, както и още една звезда в лицето на Боян Къркич. На почивката всички те бяха сменени, а през второто полувреме се появиха още сериозни имена от състава на "Барселона" като Родриго Тейо и Мартин Монтоя. Гари Родригес бе титуляр за Кабо Верде и игра до 69-ата минута, информира БТВ. Африканският тим изненадващо поведе в 10-ата мин. с гол на Джанини, но само 9 минути по-късно резултатът бе коренно различен. Каталуня не само направи обрат, а между 15-ата и 19-ата мин. вкара 3 попадения. Крилото на "Еспаньол" Серхио Гарсия отбеляза първите два гола, третият бе дело ...

Оставка и на Нова година - този път на "Батенберг"

Нова година настъпва само след няколко часа, но призивът за оставка към правителството на Пламен Орешарски и на 42-рото Народно събрание няма да стихне дори и сега. От два дни във Facebook вече има организирано събитие "ОСТАВКА". То обаче не е на "Ранобудните студенти", но те го подкрепят. Организатор е потребител на име Джейн Грийн. Ето и какво пише в поканата за събитието, което е насрочено за 23:00 часа на площад "Александър Батенберг" в София - там, където традиционно столицата посреща Нова година. "Какви са плановете ви за новогодишната нощ? Оставете скъпите куверти с малко консумация по различни нощни заведения, хотели, ресторанти и курорти, елате на площада, където всеки един от вас, сигурна съм, поне веднъж е посрещал новата година. Батенбер...

Най-малко 108 журналисти са убити през 2013 година

Сирия е най-опасната страна за втора година

    


19 000 се евакуират заради изригнал вулкан в Индонезия

Повече от 19 000 души бяха евакуирани заради изригнал вулкан в Индонезия.

Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства

Персоналът в лагерите оредява заради мизерните заплати

    


Един убит в Дагестан

Атентатът в Дагестан става часове

Двойно мафиотско убийство в Марсилия

Двама мъже бяха убити тази нощ с откос с автомат "Калашников" в северен квартал на Марсилия, съобщиха близки до разследването източници.

Земетресение с магнитуд 5.4 по скалата на Рихтер

Земетресение с магнитуд 5.4 по скалата на Рихтер бе регистрирано североизточно от най-големия японски остров Хоншу.

Мощният тропически циклон "Кристин" навлезе в Австралия

Мощният тропически циклон "Кристин" пресече бреговата линия на северозападна Австралия в рудодобивния район на Пилбара и се движи на юг, към вътрешността на материка.

През ноември фискалният резерв е 5 млрд. лв.

Очертават изпълнение на фискалните цели за годината

Катастрофа на два товарни влака в САЩ и последвал пожар

Два товарни влака се сблъскаха на около 2 км. от град Касълтън, Северна Дакота, съобщиха представители на местните власти.

Евакуират 4 туристи от бедстващ товарен кораб край Канада

Четирима швейцарски туристи бяха спасени с хеликоптер от бедстващ край канадските брегове на Атлантика контейнеровоз, съобщиха спасителните служби.

Вижте как хеликоптер откарва пострадалия Шумахер от пистата (ВИДЕО)

Седемкратният световен шампион във Формула 1 излетя от трасето за фрирайд в курорта Мерибел и удари лошо главата си в стърчащ камък в неделя около обяд. Край него са били 14-годишният му син Мик и приятели, а санитарите са били на мястото след седем минути. През нощта срещу понеделник Шуми е претърпял черепно-мозъчна операция.

Двама румънци арестувани в Австрия за кражба

Двама румънци на 20 и на 22 години бяха арестувани от австрийската полиция с 37 луксозни и скъпи часовници, съобщиха местните власти пред австрийската агенция APA. Двамата са заподозрени, че са участвали в обир в Страсбург на 27 декември. Колата, за която има сигнал, че е открадната, е открита в източната част на Австрия. В нея са открити 4 пакета с 37 часовника на стойност няколкостотин хиляди долара. Двамата заподозрени, които отричат, че са участвали

Нови цени на електроенергията за битови клиенти на EVN България от 1 януари 2014 г.

Във връзка с влизането в сила на новите цени дружеството предоставя на своите клиенти възможност за самоотчет на електромерите към 31 декември 2013 г.

 

В резултат на Решение № Ц-43 от 30.12.2013 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 януари 2014 г. влизат в сила нови цени на електроенергията, съобщиха от дружеството. Определените от ДКЕВР крайни цени с ДДС за битови клиенти на EVN България са както следва:

 

 

Цена с ДДС до

31 декември 2013 г. (вкл.)

Цена с ДДС от

1 януари 2014 г.

Дневна тарифа

0,18563 лв./kWh

0,18392 лв./kWh

Нощна тарифа

0,11572 лв./kWh

0,10411 лв./kWh

 

 

При фактуриране на консумираната електроенергия по стари и нови цени ще бъде приложен следният принцип, който се прилага успешно от няколко години при всяка промяна на цени:

 

·         Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през декември 2013 г. до 31 декември 2013 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.

·         Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 януари 2014 г. до датата на отчитане през януари 2014 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

 

Във връзка с отчитането по новите цени няма да се променят регулярните целомесечни срокове на отчитане. Консумацията по нови и стари цени се определя според броя на дните в съответния ценови период преди и след промяната на цената. Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент. Датата на отчитане и периодът на плащане са записани във всяка фактура за изразходвана електроенергия.

 

EVN България предоставя възможност на всеки битов и малък стопански клиент по желание да отчете своя електромер и да предостави данните в удобен за него EVN Офис. Самоотчитането няма задължителен характер, извършва се по желание и е само допълнителна възможност за клиентите. То не отменя осъществяването на регулярен месечен отчет от страна на дружеството.

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си към 31 декември 2013 г. в декларация, която се подава в удобен за клиента EVN Офис (декларацията се предоставя и попълва на място). При попълването ú е необходимо да бъдат посочени ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер. Тези номера фигурират във всяка една фактура за консумирана електроенергия. За по-голямо удобство клиентите следва да записват и телефон за обратна връзка с цел установяване на контакт с клиента в случай на грешно подадени данни.

При предоставяне на данните от самоотчета дружеството ще вземе предвид показанията и ще фактурира консумираната електроенергия до 31 декември 2013 г. включително по старите цени, а след тази дата – по новите тарифи, определени от ДКЕВР.

Предоставянето на декларациите в EVN Офисите е безплатно и ще се извършва на 2-ри, 3-ти и 6-ти януари 2014 г. Работното време е от 08:00 ч. до 17:00 ч.

 

 

 

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 31 декември 2013 г. и потребление по нови цени от 1 януари 2014 г.

На 31 декември рожден ден имат

Ани Пападопулу, актриса

Богомил Манчев, изпълнителен директор на Ани Пападопулу, актриса Богомил Манчев, изпълнителен директор на "Риск инженеринг" Проф. Валентина Александрова, оперна певица Проф. Васил Николов, археолог, бивш директор на Археологическия институт и музей при БАН Христомир Христов, европейски шампион по културизъм Цветан Соколов,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване