Патриархът ще отслужи литургия на Василовден

Българският патриарх Неофит ще отслужи на 1 януари божествена Литургия в патриаршеската катедрала 'Св. Александър Невски', съобщиха от пресцентъра на Синода.

Путин с две новогодишни обръщения, в първото „забрави“ атентатите във Волгоград

Президентът на Русия Владимир Путин направи две новогодишни обръщения.
Той поздрави първо жителите на най-източните райони на страната с предварително записано съобщение, което беше излъчено в Камчатка, Чукотка и Магадан. В него не се говореше нищо за тероризъм и нападенията във Волгоград.

По-късно грешката беше поправена, след като ... Президентът на Русия Владимир Путин направи две новогодишни обръщения. Той поздрави първо жителите на най-източните райони на страната с предварително записано съобщение, което беше излъчено в Камчатка, Чукотка и Магадан. В него не се говореше нищо за тероризъм и нападенията във Волгоград. По-късно грешката беше поправена, след като ...

Какво помага при махмурлук?

Хапнете поне един банан преди партито

    


Фейсбук през протести и метеорити

Кой би предположил преди пет години, че интернет приложението, наречено Facebook, ще бъде първото нещо, което ще отваряме преди първата глътка кафе сутрин.
Българите, които активно ползват фейсбук, са точно 2 183 220. Това установи проучване на българо-датската компания “Комфо”, специализирана в разработката на приложения за социалната мрежа. Кой би предположил преди пет години, че интернет приложението, наречено Facebook, ще бъде първото нещо, което ще отваряме преди първата глътка кафе сутрин. Българите, които активно ползват фейсбук, са точно 2 183 220. Това установи проучване на българо-датската компания “Комфо”, специализирана в разработката на приложения за социалната мрежа.

Без пиратки и стъклени бутилки на новогодишния концерт във Варна

Засилени мерки за сигурност ще бъдат предприети от полицията тази нощ във Варна. Извънреден брой униформени ще карат Новата година по улиците на морската столица, за да предотвратят инциденти. На новогодишния концерт на площад "Независимост", който започва от 23.

Рут Колева: Влюбих се 2 пъти, простих 5 изневери

Рут Колева направи равносметката си за 2013 г. във "Фейсбук". Постът й събра над 2000 харесвания само за няколко часа.

Втори ледоразбивач не успя да стигне до заседналия руски кораб в Антарктика


След като вторият ледоразбивач, изпратен на помощ, не успя да стигне блокирания руски изследователски кораб, 74-те души на борда вероятно ще посрещнат Новата година сред ледовете на Антарктика, съобщава БНТ.

Заради слабата видимост и бурни ветрове австралийският ледоразбивач Аурора Аустралис е бил принуден да се върне обратно в открити води на 18 морски мили от блокирания руски кораб.

Преди това френски и китайски ледоразбивач не успяха да пробият ледовете и да достигнат...

1/4 от фойерверките не са безопасни

Около една четвърт от проверените фойерверки в търговските вериги не отговарят на условията за безопасност, показват резултатите от проверката на Агенцията за технически надзор, направена преди празниците, съобщава БНТ и разказва в репортаж как да разпознаваме опасната пиротехника и какви рискове крие тя.Специалистите предупреждават гражданите да купуват само от специализирани магазини и да не се изкушават от измамно ниските цени на уличните търговци. Преди да се снабдите с пиратки, винаги трябва да проверявате дали търговецът има разрешително, обяснява Мирослав Йотов, експерт ГД „Надзор на пазара". По думите му, когато купуваме на тротоара,  очакванията ни за безопасност трябва да са много ниски.На гърба на всяка безопасна пиротехника е редно да има п...

Кийра Найтли: Деактивирах профила си в Twitter 12 часа, след като го създадо

Британската говори за негативното си отношение към социалните медии в новия брой на Harper's Bazaar

    


Аржентинци протестираха заради кризата с електроподаването насред рекордни жеги

Буенос Айрес преживява най-голямата горещина от 70-те години насам, като средните температури от две седмици варират между 30 и 40 градуса по Целзий. Климатиците работят на пълна пара и потреблението на ток бележи невиждан пик и се превръща в истински кошмар за определени квартали на столицата, където често пъти електроподаването прекъсва. Това именно стана повод за протест на стотици столичани, предаде Франс прес. Демонстрантите изразиха гнева си чрез истински касеролацо /концерт, в който музиката е заменена от гневно дрънкане на тенджери/.   Протестиращите дори издигнаха барикади в части на столицата и подпалиха автомобилни гуми. На места трафикът в аржентинската столица беше прекратен. Кризата с електроподаването стана повод за остър дебат в Аржентина. Управляващите обвиняват доставчиците, докато опозицията твърди, че в основата  е контролът върху енергийните тарифи, наложен от правителството. В някои части на Буенос Айрес има блокове, които от една седмица са без ток и техните обитатели не могат да използват нито климатици, нито хладилници, нито вентилатори насред задушаващата жега. Според енергийни експерти проблемът се дължи и до голяма степен на остарялата електропреносна мрежа. През 2002 г. държавата замрази цените на тока и за 10 години тарифите нараснаха с едва 140 процента, докато цената на производството и на разпространението скочи с 1000 процента, тъй като потреблението се повиши с 65 процента. Аржентинско семейство от средна класа, обитаващо апартамент от над 100 квадратни метра в нецентрален район на столицата, сега плаща 440 песо /50 евро/ за два месеца потребление на ток, но в двумесечната фактура е посочено, че има и държавна субсидия от 303 песо /34 евро/. Това означава, че операторът получава общо 746 песо /84 евро/. Според енергийни експерти цените на тока в Аржентина са едни от най-ниските в света, което насърчава безразсъдното потребление и води по подобно катастрофално положение. През 2005 г. френската компания Електрисите дьо Франс отстъпи 65 процента от дяловете си в аржентинската Еденор, която е първи дистрибутор на ток в страната, след като не успя да увеличи цените.

HP ще съкрати с 5 000 повече свои служители от предвиденото

Планът е част от обявената през 2012 г. мащабна реформа за преструктуриране на разходите

    


Борисов с пешеходен поход до Дивотинския манастир

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е направил пешеходен поход до Дивотинския манастир часове преди настъпването на Нова година. За това си начинание се похвали самият той в профила си във фейсбук и публикува 3 снимки.

„Днес направих поход и посетих Дивотинския манастир Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е направил пешеходен поход до Дивотинския манастир часове преди настъпването на Нова година. За това си начинание се похвали самият той в профила си във фейсбук и публикува 3 снимки. „Днес направих поход и посетих Дивотинския манастир "Св. Троица". Около 10 километра изминах пеша и мога да каже ...

Борисов с пешеходен поход до Дивотинския манастир в последните часове на 2013 г.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е направил пешеходен поход до Дивотинския манастир часове преди настъпването на Нова година. За това си начинание се похвали самият той в профила си във фейсбук и публикува 3 снимки.

„Днес направих поход и посетих Дивотинския манастир "Св. Троица". Около 10 километра изминах пеша и мога да каже ... Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е направил пешеходен поход до Дивотинския манастир часове преди настъпването на Нова година. За това си начинание се похвали самият той в профила си във фейсбук и публикува 3 снимки. „Днес направих поход и посетих Дивотинския манастир "Св. Троица". Около 10 километра изминах пеша и мога да каже ...

Как да избираме фойерверки

Пироизделия трябва да се купуват само от специализирани магазини, а ниските цени на уличните търговци най-често означават риск за безопасността ни

Ограничения за тировете на 1 и 5 януари

/КРОСС/ Движението на тежкотоварни превозни средства с тегло над 10 т по четири участъка от републиканската пътна мрежа ще бъде ограничено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Ограничението важи от 12 до 20 ч. на 1 и 5 януари. Целта е осигуряване на по-висока безопасност на движението при засиления трафик през почивните дни. Четирите пътни направления са: път I-1 Мездра - ГКПП Кулата; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 Пловдив - Свиленград; път I-9 Варна - Бургас. АПИ препоръчва на шофьорите да тръгват на път с автомобили оборудвани за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки указанията на контролните органи. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ -www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища. Целта е осигуряване на по-висока безопасност на движението при засиления трафик през почивните дни.    

40% от работодателите планират увеличение на заплатите през 2014 г.

40% от работодателите планират увеличение на заплатите през 2014 г., показва проучване на Българската търговско промишлена палата (БТПП), поръчано от BTV. В масовия случай увеличението на заплатите ще бъде средно с 10%. В около 1/3 от фирмите, които могат да си го позволят, ръстът ще е с между 10 и 20%.

Българско куче-инвалид трогна британците

Българско куче-инвалид събуди състраданието на британците и над 10 000 души настояват то да не бъде евтаназирано, пише британският в. "Саут Уелс аргъс", цитиран от БТА. Тригодишният териер Боби, който е от България, бил докаран във Великобритания на 21 декември благодарение на две организации, помагащи на болни животни да намерят ново семейство в чужбина. Боби, чиито задни крака са парализирани, бил поверен на приемно семейство от Глочестършър, но то го върнало на Бъдни вечер, само 24 часа след като приело да се грижи за него. Приемното семейство обяснило, че не може да осигури адекватните грижи за Боби. Тогава Боби бил поверен на Джейн Джоунс, която работи за една от двете организации, спомогнали за докарването на кучето във Великобритания. На 27 декември в дома на Джейн се появили представители на британското Кралско дружество за превенция на жестокостта над животните и взели Боби два часа, след като той бил настанен при новата си собственичка. Представителите на кралското дружество били притеснени от дълбока отворена рана на един от краката на кучето и го отнесли във ветеринарна клиника в Нюпорт. Там лекарите преценили, че животинката трябва да бъде приспана. Историята на Боби била публикувана в интернет от една от двете организации, довели го във Великобритания и за броени дни 10 172 души се подписали под онлайн петиция на сайта change.org срещу евтаназирането на териера. Вчера кучето било отведено в клиника в Бристолския университет, където ветеринари  казали, че има дългосрочно лечение, което може да помогне на Боби да живее добре, въпреки че е инвалид.

Над 10 000 британци се пребориха за спасяването на български териер инвалид

Повече от 10 000 любители на животните се борят да спасят българско куче с увреждания, което живее в Нюпорт, да не бъде приспано, пише британският в. "Саут Уелс аргъс". 3-годишният териер Боби е внесен във Великобритания на 21 декември от две организации в помощ на животни в неравностойно положение. Повече от 10 000 любители на животните се борят да спасят българско куче с увреждания, което живее в Нюпорт, да не бъде приспано, пише британският в. "Саут Уелс аргъс". 3-годишният териер Боби е внесен във Великобритания на 21 декември от две организации в помощ на животни в неравностойно положение.

Турското правителство осуетило опит за „мини преврат"

/КРОСС/ Турското правителство съобщи, че е осуетило опит за „мини преврат", организиран от елементи в полицията и съдебната система, служещи на интересите на чуждестранни и вътрешни сили, решени да унижат страната, предаде Reuters. Управляващата Партия на справедливостта и развитието е устоявала и преди срещу заговори за военен преврат и опити за поставянето й извън закона и сега няма да се предаде пред едно разследване за корупция, което, целейки правителството, вече вреди на икономиката, заяви вицепремиерът Али Бабаджан. „Бихме нарекли това „опит за мини преврат". Това е нещо, интерес от което имат  чуждестранните инвеститори", каза пред телевизия CNBC-e Бабаджан в духа на намеците на премиера Реджеп Тайип Ердоган за заинтересованите от кризата в Турция. Според Бабаджан, който отговаря за икономиката, най-явното потвърждение на думите му е спадът в цените на акциите, което е в ущърб на икономиката. Той отбеляза, че пазарната стойност на турските компании, листвани на фондовата борса, е намаляла с 49 млрд. долара до закриването на пазарите в понеделник, а днес основният фондов индекс е спаднал с 1%. Без да го назовава конкретно Ердоган обвини движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, че е създало държава в държавата, използвайки влиянието си в полицията и правосъдието в кампания за очерняне на правителството.    

Тютюнопроизводители заплашват с протести през януари

За протестни действия през януари 2014 година предупреждава Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, съобщи БТА във вторник. Според председателя на асоциацията Цветан Филев тютюнопроизводитеите дават като последен срок 5 януари на търговските фирми да започнат изкупната кампания на тютюна от сорта "Басми". В противен случай на 6 януари ще бъдат организирани масови протести с блокиране на възлови пътни артерии, палене на бали тютюн и митинги пред търговските фирми. Според Филев досега са изкупени 300 от произведените 13 000 тона от сорта. Тютюнопроизводителите се опасяват, че забавянето на изкупната кампания ще влоши качеството на тютюна, седемдесет на сто от който е балиран и подготвен за продажба. Вече са изкупени окончателно произведените количества от сортовете "Вирджиния" и "Бърлей" и около 60 на сто от сорта "Кабакулак".

Хиляди британци се пребориха за спасяването на БГ териер инвалид

Повече от 10 000 любители на животните се борят да спасят българско куче с увреждания, което живее в Нюпорт, да не бъде приспано, пише британският в. Повече от 10 000 любители на животните се борят да спасят българско куче с увреждания, което живее в Нюпорт, да не бъде приспано, пише британският в. "Саут Уелс аргъс". 3-годишният териер Боби е внесен във Великобритания на 21 декември от две организации в помощ на животни в неравностойно положение.

Десетте световни личности, дали облика на 2013

Шпиони, политици, бизнесмени, актьори, папа...

    


Венгер ще следи за "специален трансфер" за "Арсенал"


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер е готов да подсили отбора си през зимния трансферен прозорец. Френският специалист обясни, че би привлякъл само футболист, за когото вярва, че ще помогне на лондончани да продължат успешния си ход във Висшата лига.

Дотук през сезона "Арсенал" се представя добре и е начело в първенството, но специалистите отбелязват необходимост от повече конкуренция в нападението. Като вариант е сочен и българският нападател Димитър Бербатов.

"Не знам...

Още един депутат от управляващата в Турция партия подаде оставка

Депутатът от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хасан Хами Йълдъръм обяви оставката си, съобщава "Хюриет дейли нюз" в последния ден на 2013-та. Йълдъръм стана петият депутат от редиците на ПСР, който напуска формацията на фона на разразилия се скандал около продължаваща антикорупционна операция. Депутатът критикува остраняването на главния прокурор по второ разследване за корупция, за което се твърди, че е дори по-мащабно от първото антикорупционно разследване, започнало на 17 декември. Прокурорът Муаммер Аккаш обяви на 26 декември, че са му били отнети досиета от разследването, критикувайки натиска върху правосъдието. "Натискът върху прокурора Муаммер Аккаш е недопустим. Този натиск не може да се разглежда като легитимен при върховенство на закона", написа в Туитър Йълдъръм. Бившият министър на културата Ертугрул Гюнай, депутатът от Измир Ердал Калкан и депутатът от Анкара Халюк Йоздалга обявиха на 27 декември оставките си, след като централният изпълнителен комитет на ПСР реши на заседание предната вечер да ги предаде на дисциплинарна комисия заради "устните и писмени забележки, заклеймяващи партията и правителството". Бившият министър на вътрешните работи Идрис Наим Шахин подаде оставка на 25 декември. Депутатът от Кютахия Идрис Бал и депутатът от Истанбул Хакан Шюкюр също се оттеглиха след критики към ПСР около решението на партията за закриване на подготвителни кандидат-студентски школи.

Злато за 30 000 лева откраднато в Монтана

Златни накити на стойност около 30 000 лева са откраднати от офис на "Булстрад" на улица "Ал. Стамболийски" в Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града, предава БТА във вторник. Кражбата е станала през миналата нощ. При идването си в офиса в 9.06 часа вчера директорът му забелязал, че вратата е разбита и липсват две големи метални каси, в които били заключени златните накити. Офисът се е охранявал със СОТ от частна фирма, но той не се е задействал при кражбата, уточниха от полицейската дирекция. Преди три дни по подобен начин от частен дом в монтанското село Замфирово изчезна метална каса с 6000 лева и със златни накити, припомниха от полицията.

Колко работихме и колко почивахме през 2013 г.

Българинът е почивал 130 дни през изминалата година. Натрупването на много поредни неработни дни заради религиозните празници създава редица проблеми на бизнеса - особено на тези, които зависят от чуждестранни партньори

Меркел призова за лична отговорност и инициатива в новогодишното си послание

Личната отговорност и инициатива са две от качествата, от които ще се нуждаят германците, за да тласнат напред страната си и Европа през 2014 година, заяви канцлерът Ангела Меркел в предварително записаното си новогодишно послание, предаде ДПА. "Държавата може само да инвестира. Тя може да създава добри условия. Политиката обаче не може да постигне нищо без всички вас в нашата страна. Това, което всеки един от нас постигне индивидуално в малък мащаб, това се отразява на страната ни като цяло", поясни тя. В словото си Меркел определя като приоритет запазването в добър ред на финансите на Германия, осигуряване на подкрепа за семействата и успешното реформиране на енергийния микс, за да бъде без атомна енергия и да разчита повече на възобновяемите енергийни източници. Тя заяви ясно, че каквато и политика да води Берлин, Германия трябва да помни колко важна е Европа за нейния успех и обратно. "Напредъкът в нашата страна зависи от напредъка в Европа", каза Меркел, подчертавайки важността на потушаването на финансовата криза, която продължава да отслабва икономически големи части от континента. Тя призна също, че личното й решение за новата година е да излиза на чист въздух повече.

Митрополит и кмет посрещат 2014 на площада във Варна

Кметът на Варна Иван Портних и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще посрещнат новата 2014 година заедно с празнуващите на площад "Независимост" в морската столица тази нощ, научи Moreto.net. Очаква се двамата да отправят своите пожелания към варненци малко след полунощ и традиционното Дунавско хоро, с което хората, хванати за ръце, посрещат новата година.

Крадци налитат на парктроници по колите

Подобни удари обикновено се правят по поръчка на вече потърпевши собственици със същите марки автомобили, обясняват ченгета. Частите се пласират на черно и по автобитаци или заложни къщи.

Евакуираха близо 20 000 души заради изригване на вулкан в Индонезия

Кратерът на вулкана Синабунг в Индонезия избълва пепел и лава на височина от 7 километра. Заради активизирането на вулкана властите наредиха спешната евакуация на живеещите в подножието му. Над 19 000 души бяха евакуирани заради изригнал вулкан в Индонезия.

Жертвите на взривовете във Волгоград вече са 34, десетки са арестувани

Броят на жертвите от двата бомбени атентата във Волгоград нарастна от 31 до 34-ма души, съобщи главното управление на министерството на извънредните ситуации на Русия, цитирано от ИТАР-ТАСС. През нощта в болница във Волгоград почина още един ранен при взрива на 29 декември на жп гарата в града. Почина и още един пострадал при взрива в тролей вчера. При терористичните актове на 29 и 30 декември са засегнати общо 106 души, 34-ма са починали, 64 са хоспитализирани с травми с различна тежест, от които 15 бяха прехвърлени в московски клиники. При взрива в тролея са загинали 16 души, в резултат на атентата на гарата - 18 души, уточни министерството. От ранените в най-тежко състояние е тримесечно момиченце. Лекарите се опитват да стабилизират състоянието му, за да може то да бъде прехвърлено със самолет на лечение в Москва. Властите работят по оказване на съдействие на семействата на загиналите и по изплащане на компенсациите, които им се полагат. Десетки арестувани във Волгоград Същевременно във вторник полицията във Волгоград арестува десетки по време на масирани проверки из града, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете нападения във Волгоград в рамките на по-малко от 24 часа засилиха страховете от насилие преди Зимните олимпийски игри. 87 души са били арестувани, след като са оказали съпротива на полицията или не са могли да представят документи за самоличност. Някои от тях са носели оръжия. Държавната телевизия показа полицаи, които карат мъже да се подредят до стената. Няма индикации, че те са замесени в бомбените атентати или че са заподозрени в планирането на други атентати. Според ИТАР-ТАСС, полицията се фокусира върху чуждестранните работници от Кавказ и бившите съветски страни. Според защитниците на правата на човека, тези групи са обект на предразсъдъци и често са преследвани от полицията, без тя да има конкретни доказателства срещу тях. Старши сержант Дмитрий Маковкин от руската полиция, който спря преди два дни терориста на жп гарата във Волгоград, преди да мине през турникетите, и така спаси десетки хора с цената на живота си, е предложен посмъртно за награждаване с Ордена на мъжеството. Маковкин е роден през 1984 г. в руската република Калмикия, след това учил и работил във Волгоград. Путин обещава пълно унищожение на терористите Заради терористичните актове президентът Владимир Путин е презаписал новогодишното си обръщение, предава Лента.ру. Това той направил в Хабаровск, в Далечния изток, където пристигнал изненадващо вечерта (местно време) на 31 декември. Новият запис продължава 4 минути и 47 секунди, или с над 2 минути повече от предишното, което било вече излъчено на полуостров Камчатка – най-източната точка на Русия, където Новата година идва най-рано. За разлика от първото във второто си обръщение Путин споменава и взривовете във Волгоград. „През изминалата година ни се наложи да се сблъскаме с проблеми и да приемем предизвикателството на сериозни изпитания, включително такива като терористичните актове във Волгоград и безпрецедентното стихийно бедствие в Далечния Изток (невижданите наводнения в Хабаровския край от края на лятото и началото на есента – бел. ред.)”, заявявал Путин и обещавал „твърдо и последователно” да продължи борбата с терористите до „пълното им унищожение”.

Путин се закани да унищожи терористите

Той обеща да продължи усилено борбата с тях

    


Григор Димитров и Мария Шарапова - най-привлекателните тенисисти за 2013 г.

/КРОСС/ Григор Димитров и Мария Шарапова са убедителни водачи в класацията за най-привлекателните тенисисти за 2013 г. на Tennisreporters.net. Димитров е събрал 56,8% от гласовете и има значителна преднина пред втория, Рафаел Надал - 20,54%. Далеч назад остават Новак Джокович с 4,82% и Томи Хаас с 4,25%. В дамската класация Шарапова е първа с 35,99% от гласовете. Втора се нарежда Каролин Вознячки с 24,65%, следвана от Виктория Азаренка с 22,51%.    

Испания излиза от програмата за спасяване на банковия ѝ сектор


Испания официално излезе от програмата за спасяване на банковия ѝ сектор, одобрена през пролетта на 2012 година от еврозоната, обяви днес европейският фонд, който ѝ отпусна 41.3 милиарда евро, цитиран от агенция "Франс прес".

"Спасителният план на Европейския механизъм за стабилност (ESM) за Испания приключва успешно днес. От началото му ESM е превел 41.3 милиарда евро на испанското правителство за рекапитализирането на банковия сектор. Испания няма да иска допълнителна помощна...

Потребителското доверие в САЩ нарасна силно през декември

Подобряването на икономическите настроения през последния месец на 2013 г. изненада положително пазара

    


Българският посланик в Берлин за социалния туризъм

"Който следва предразсъдъците и използва популистки аргументи вреди на европейската идея като цяло и по този начин - на всички нас", посочва посланикът Ради Найденов пред в. "Велт"

На нос Шабла първи ще посрещнат новата година

Дежурният на фара на нос Шабла е първият българин, който посреща Нова година. По астранамическо време там стрелките са с около 21 минути по-напред от тези в София и 3 минути по-напред отколкото във Варна. Затова там, освен че първи посрещат изгрева на слънцето, първи вдигат и новогодишната наздравица.

Една четвърт от фойерверки в магазините не са безопасни

/КРОСС/ Около една четвърт от проверените фойерверки в търговските вериги не отговарят на условията за безопасност, показват резултатите от проверката на Агенцията за технически надзор, направена преди празниците, съобщава БНТ и разказва в репортаж как да разпознаваме опасната пиротехника и какви рискове крие тя.Специалистите предупреждават гражданите да купуват само от специализирани магазини и да не се изкушават от измамно ниските цени на уличните търговци. Преди да се снабдите с пиратки, винаги трябва да проверявате дали търговецът има разрешително, обяснява Мирослав Йотов, експерт ГД „Надзор на пазара". По думите му, когато купуваме на тротоара,  очакванията ни за безопасност трябва да са много ниски.На гърба на всяка безопасна пиротехника е редно да има поставен етикет, на който пише с латински букви CE, което значи европейско съответствие. До него трябва да има и специален код, името на продукта, модела, както и категорията и наименованието на производителя. Когато фойерверките се внасят от трета страна, е задължително да се изписва и името на вносителя. Укрепването на пиробатерията също е от значение. "Тя избухва на редове и тъй като има много голяма тяга, започва да се тресе. В този случай, ако не е добре укрепена, може да се обърне, в която си иска посока. Докато палят, хората се надвесват ниско, което е абсолютно забранено, предупреждава пиротехникът Ивайло Атанасов

Завръщането на героите - медалистите математици пристигнаха в София

Часове преди настъпването на Новата година, отборът на Софийската математическа гимназия, който се представи блестящо на Международната азиатска олимпиада по математика за юноши до 16 години, пристигна в София в ранния следобед, съобщи БГНЕС.На олимпиадата, която се провежда в град Богор на остров Ява в Индонезия, четиримата млади математици взеха много медали. В индивидуалното състезание Христо Попов спечели златен медал със 100 точки. Мария Делякова е със сребърен медал, Виктор Костов и Манол Джамбазов - с бронзови.Учениците се състезаваха с 32 отбора от 10 държави. В състезанието са участвали два български отбора, освен софийският, другият е от Бургас. Отборите се формират от едно училище. При подбора се явяват около 18 човека на първата контролна, след нея остават 9, които след ново пр...

В Нова Зеландия посрещнаха Новата година

Нова Зеландия беше една от първите държави в света, която посрещна 2014 година. 

Жителите и гостите на Окланд приветстваха новата година с фойерверки от 328-метровата Скай Тауър - най-високата сграда в южното полукълбо.

Австралийският град Сидни беше един от първите мегаполиси, който посрещна новата година с пищно светлинно шоу. 
Нова Зеландия беше една от първите държави в света, която посрещна 2014 година. Жителите и гостите на Окланд приветстваха новата година с фойерверки от 328-метровата Скай Тауър - най-високата сграда в южното полукълбо. Австралийският град Сидни беше един от първите мегаполиси, който посрещна новата година с пищно светлинно шоу.

Качваме между 3 и 5 кг по празниците

Блажно свинско със зеле, капама, домашен хляб или от близката фурна, но с неустоима коричка, баници, баклави, тиквеници и сладкиши.
Заради всички тези вкусотии, които поемаме по време на коледните и новогодишните празници, доста българи качват между 3 и 5 килограма. Това показват наблюденията на д-р Митко Ригов, началник на “Болнично хранене” в ст Блажно свинско със зеле, капама, домашен хляб или от близката фурна, но с неустоима коричка, баници, баклави, тиквеници и сладкиши. Заради всички тези вкусотии, които поемаме по време на коледните и новогодишните празници, доста българи качват между 3 и 5 килограма. Това показват наблюденията на д-р Митко Ригов, началник на “Болнично хранене” в ст

Още един депутат от управляващата партия в Турция подаде оставка


Депутатът от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хасан Хами Йълдъръм обяви днес оставката си, съобщи "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Той стана петият депутат от редиците на ПСР, който напуска формацията на фона на разразилия се скандал около продължаваща антикорупционна операция.

Депутатът критикува отстраняването на главния прокурор по второ разследване за корупция, за което се твърди, че е дори по-мащабно от първото антикорупционно разследване,...

В Нова Зеландия посрещнаха 2014 г.

Нова Зеландия беше една от първите държави в света, която посрещна 2014 година. 

Жителите и гостите на Окланд приветстваха новата година с фойерверки от 328-метровата Скай Тауър - най-високата сграда в южното полукълбо.

Австралийският град Сидни беше един от първите мегаполиси, който посрещна новата година с пищно светлинно шоу. 
Нова Зеландия беше една от първите държави в света, която посрещна 2014 година. Жителите и гостите на Окланд приветстваха новата година с фойерверки от 328-метровата Скай Тауър - най-високата сграда в южното полукълбо. Австралийският град Сидни беше един от първите мегаполиси, който посрещна новата година с пищно светлинно шоу.

2013 – годината на биткойна

Дигиталната валута вече постигна най-сериозния си успех - постави под сериозно изпитание традиционните форми на разплащане

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване