Елизабет ІІ ще присъства на тържествата за 70 г. от дебаркирането в Нормандия


Британската кралица Елизабет Втора и съпругът й - херцогът на Единбург, ще бъдат това лято на държавно посещение във Франция. 

Според съобщението на Бъкингамския дворец тази най-висока форма на протокола в междудържавните отношения ще бъде приложена за визитата от 5 до 7 юли. 

Очаква се на 6 юли Елизабет Втора и принц Филип да присъстват в Нормандия на възпоменателните тържества за 70 години от дебаркирането на съюзническите сили по време на Втората световна война.

"Икономедиа" заведе дела срещу "Телеграф", "Монитор", "Уикенд", "Всеки ден" и Николай Бареков


"Икономедиа" АД - дружеството издател на вестниците "Капитал" и "Капитал Дейли" и сайта dnevnik.bg, заведе четири искови молби срещу издателите на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Уикенд" и "Всеки ден", както и срещу бившия журналист и настоящ "политик" Николай Бареков. Делата са четири, защото издател на вестниците "Уикенд" и "Всеки ден" е едно и също юридическо лице. Всички те са използвали без разрешението снимки, собственост на "Икономедиа", нарушавайки по този начин Закона за авторското...

ГЕРБ предлага пълно електронно гласуване

ГЕРБ предлага пълно електронно гласуване в България и електронно гласуване на българите в чужбина. Това каза Данаил Кирилов от ГЕРБ на пресконференция. 

„Ние афиширахме идеята за отделен многомандатен избирателен район за чужбина, без значение дали ще бъде 31 или 33 МИР. Ние изхождаме от разбирането, че местното законодателство има дълг към наши ГЕРБ предлага пълно електронно гласуване в България и електронно гласуване на българите в чужбина. Това каза Данаил Кирилов от ГЕРБ на пресконференция. „Ние афиширахме идеята за отделен многомандатен избирателен район за чужбина, без значение дали ще бъде 31 или 33 МИР. Ние изхождаме от разбирането, че местното законодателство има дълг към наши

Израел предлага на Турция $20 милиона

 Израел е предложил на Турция $20 милиона като компенсация за нападението срещу „Флотилията на свободата” през 2010 година, съобщава израелската преса.

Съобщава се, че срещу това Израел разчита на отказ от съдебното преследване в Турция на военните, участвали в нападението срещу шестте кораба на „Флотилията на свободата”, които карали за ивицата Газа 10.000 тона хуманитарни товари. На 31 май 2010 година на флагманския кораб десантираха израелски специални части. Последва сблъсък, в резултат от който загинаха 9 активисти, основно граждани на Турция.

Кой спечели от играта "У дома през август"


Вече са известните победителите от посветената на филма "У дома през август" игра на "Дневник" и "Форум Филм България". В нея участваха 250 потребители, които са дали общо 336 отговора в двете й нива.

20 двойни билета за кинопрожекции на черната комедия, донесла на Джулия Робъртс и Мерил Стрийп номинации за "Оскар", печелят потребителите pupsi, viol, ilin_e, rbanov, topliikata, dankina, orange4, boyanka79, alex_p, diana2g, radoslvetazheleva, peev05, angsimeonova, zzzzz, ac100,...

Найденов: В европейската социалдемокрация няма по-признат и по-приет от Станишев

"Битката на все още нашите другари от АБВ е за БСП".
Това заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел Найденов. 
Според него борбата на Георги Първанов и социалистите около него не е за модернизиране на левицата, увеличаване на влиянието на БСП, нито за социалдемокрацията.
„Няма по-признат и по-приет в редиците на европейската "Битката на все още нашите другари от АБВ е за БСП". Това заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел Найденов. Според него борбата на Георги Първанов и социалистите около него не е за модернизиране на левицата, увеличаване на влиянието на БСП, нито за социалдемокрацията. „Няма по-признат и по-приет в редиците на европейската

Лекари спасиха пациент в клинична смърт в "Св. Екатерина"

Пациент с миокарден инфаркт и в клинична смърт беше опериран и спасен в болница "Св. Екатерина", съобщиха от болницата.

Карловец загина при пожар във вилата си

Карловец загина при пожар във вилата му, съобщава от ОД на МВР-Пловдив. Инцидентът е станал в неделя около 23.30 часа. Съобщено е за огнени пламъци, обхванали паянтова постройка в местността „Пантелеймон Карловец загина при пожар във вилата му, съобщава от ОД на МВР-Пловдив. Инцидентът е станал в неделя около 23.30 часа. Съобщено е за огнени пламъци, обхванали паянтова постройка в местността „Пантелеймон" край Карлово. Екип на РСПБЗН - Карлово потушил пламъците, от които е пострадал 52-годишният собственик на вилата. Мъжът е бил транспортиран

НДСВ иска електронно правителство, Кунева се възмущава от медийната ни свобода

Партия НДСВ се присъединява към препоръките в първия доклад на ЕК за борбата с корупцията, съобщиха от НДСВ. Партията призовава политическите сили и властите в България да проявят политическа и упра...

Трети заем за Гърция

Следващият финансов спасителен план, който Германия и европейските кредитори ще трябва да изготвят за Гърция, ще бъде на стойност между 10 и 20 милиарда евро. Спасителният пакет, който ще бъде тре...

Несебър подарява безплатни сватби за Св. Валентин

Община Несебър подарява безплатни сватби по време на фестивала „Уикенд за любов и вино". Това ще се случи в най-романтичния уикенд на месеца – този след 14 февруари, предаде...

НАП Варна събра със 50,714 млн. лв. повече от планираното през 2013

Приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от НАП Варна за 2013 г. са със 50,714 млн. лв. повече от планираното. Най-голям принос за преизпълнението има данъкът върху добавената стойност от който постъпленията за годината са 502,612,555 лв.

Очилата, часовниците и гривните са само началото на умните аксесоари, смятат лидерите на водещи технологични компании


Сегментът на умните аксесоари все още е в своята начална фаза, като водещите производители не предлагат особено голямо разнообразие от продукти. С течение на времето обаче това ще се промени, като умните часовници и очилата с добавена реалност са само началото, смятат ръководителите на няколко водещи технологични компании, които са споделили своите прогнози за развитието на този пазар пред онлайн изданието CNET.

В началото основният интерес на потребителите ще бъде насочен към фитнес...

В прополиса от Родопите има антиракови съставки

Прополисът от Родопите е с високо съдържание на противотуморни съединения. Това установяват учени от два пловдивски университета - Медицинския и по хранителни технологии. Инициатор на проекта е проф. д-р Людмил Пейчев, ръководител на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология.              
Прополисът от Родопите е с високо съдържание на противотуморни съединения. Това установяват учени от два пловдивски университета - Медицинския и по хранителни технологии. Инициатор на проекта е проф. д-р Людмил Пейчев, ръководител на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология.

Асоциация на протестъра Тома Белев върти търговия със земи

Асоциацията на парковете в България, чийто председател се води екологът и виден протестър Тома Белев, върти завидна търговия с пасища, ливади, земеделски и частни земи в нарушение на предмета й на дейност.

В Испания откриха 900 кг. кокаин на котва

Испанската полиция е открила и конфискувала 900 килограма кокаин в крайбрежните води на Валенсия, съобщи Министерството на вътрешните работи.

БДЖ ще купува вагони за 150 млн. лв.


Нови вагони за 150 млн. лв. иска да закупи БДЖ, съобщи в Пловдив транспортният министър Данаил Папазов, цитиран от БНТ. Там той даде старт на строителството на жп-линията Стамболийски-Пловдив.

Министър описа състоянието на вагонния парк като плачевно и напомни, че модерни са единствено спалните вагони във влаковете, които пътуват между София и Черноморието.

За да започне обновяването, е необходимо да бъде постигнато съгласие на кредиторите на железопътния холдинг. На 6...

Найденов: Няма по-признат и по-приет в европейската социалдемокрация от Станишев

"Битката на все още нашите другари от АБВ е за БСП". Това заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел Найденов. Според него борбата на Георги Първанов и социалистите около него не е за модернизиране на левицата, увеличаване на влиянието на БСП, нито за социалдемокрацията. „Няма по-признат и по-приет в редиците на европейската

Камерън Диас: Просто искам да съм щастлива

Холивудската актриса била напълно отдадена във връзките си и именно заради това успявала да запази приятелски отношения с бившите си половинки.

Прокуратурата внесе в съда обвинението срещу Цветанов

Софийска градска прокуратура внесе днес в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и срещу бившите директори на Специализирана дирекция „Оперативно-технически операции" в МВР - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, информират на сайта на прокуратурата.

Хакери дадоха Меркел на съд

/КРОСС/ Немски хакери от Chaos Computer Club (CCC) в сътрудничество с правозащитната организация International League for Human Rights в понеделник подадоха молба до федералната прокуратура, обвинявайки канцлера Ангела Меркел и нейното правителство в съучастие в незаконната дейност на чуждестранни разузнавателни служби в страната.Групите изискват да бъдат привлечени към наказателна отговорност правителството на Германия, министъра на вътрешните работи, ръководителите на Федералната разузнавателна служба, Военното контраразузнаване и на Федералната служба за защита на конституцията и борбата срещу тероризма.Хакерите и правозащитниците обвиняват германските тайни служби и служителите и отговарящите за работата им министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер и канцлера Меркел в "незаконен шпионаж". Заявителите вярват, че американската Агенция за национална сигурност и британския Център за правителствени връзки са шпионирали германците с мълчаливото одобрение на властите."В допълнение, ние настояваме Едуард Сноудън да бъде поканен (в Германия) като експерт-свидетел . На него трябва да му бъде гарантирано правото на свободно придвижване и защита от екстрадиране в САЩ", се посочва в изявлението им.    

21-годишна пострада при катастрофа край село Баничан

Катастрофа стана преди час на пътя Гоце Делчев - Баничан, съобщи struma.bg. Пострадала е 21-годишна жена от Гоце Делчев.
Тя е закарана с линейка до Спешен център - Гоце Делчев. Дежурният лекар д-р Вълчев съобщи, че състоянието на момичето не е тежко, има охлузвания и по-леки наранявания. 




Катастрофа стана преди час на пътя Гоце Делчев - Баничан, съобщи struma.bg. Пострадала е 21-годишна жена от Гоце Делчев. Тя е закарана с линейка до Спешен център - Гоце Делчев. Дежурният лекар д-р Вълчев съобщи, че състоянието на момичето не е тежко, има охлузвания и по-леки наранявания.

Момиче пострада при катастрофа край село Баничан

Катастрофа стана преди час на пътя Гоце Делчев - Баничан, съобщи struma.bg. Пострадала е 21-годишна жена от Гоце Делчев.
Тя е закарана с линейка до Спешен център - Гоце Делчев. Дежурният лекар д-р Вълчев съобщи, че състоянието на момичето не е тежко, има охлузвания и по-леки наранявания. 




Катастрофа стана преди час на пътя Гоце Делчев - Баничан, съобщи struma.bg. Пострадала е 21-годишна жена от Гоце Делчев. Тя е закарана с линейка до Спешен център - Гоце Делчев. Дежурният лекар д-р Вълчев съобщи, че състоянието на момичето не е тежко, има охлузвания и по-леки наранявания.

Продават първия български "Грейт Уол" H6 на търг

Две седмици след началото на инициативата цената на колекционерския автомобил - първия Н6 Made in България, е достигнала сумата от 56 900,09 лева, като вече е много над пазарната

Кунева: България е пасивна във външната си политика

София. България е пасивна във външната си политика и не определя националния си интерес. Това заяви председателят на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева в изказването си на днешното представяне на доклада „Европейския външнополитически бележки 2014“, инициатива на Европейския съвет за външна политика, съобщиха от пресцентъра на София. България е пасивна във външната си политика и не определя националния си интерес. Това заяви председателят на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева в изказването си на днешното представяне на доклада „Европейския външнополитически бележки 2014“, инициатива на Европейския съвет за външна политика, съобщиха от пресцентъра на

ЕВН ще иска поскъпване на тока между 7 и 9%

Доставчикът на ток в Югоизточна България – ЕВН, ще предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ да се повишат цените на електроенергията между 7 и 9 процента. Дружеството е длъжно по закон на 28 февруари да обяви ценовото си намерение за тарифите от 1 юли, когато традиционно регулаторът решава какви да са цените ве енергетиката.   Предложението идва на фона на три намаления на цените през 2013 г., когато през март токът поевтиня с 5 процента, с още толкова падна през август, а от 1 януари 2014 г. - с 1 на сто за дневната тарифа и с 10 процента – на нощната. Така през цялата година, по данни на ДКЕВР, токът за бита е поевтинял с над 10 процента. Това стана с драстично свиване на технологичните загуби на електроразпределителните дружества от 15 на сто през февруари до 8 процента сега, както и с орязване до минимум на оперативните и технологичните им разходи.   "Ако искаме качество на доставките на електроенергия и устойчивост на мрежата, цената та тока на ЕВН трябва да нарасне със 7-9 на сто“, заяви пред журналисти в понеделник Йорг Золфелнер, председател на управата на "ЕВН България“. "Този, който смята, че това не е необходимо, трябва да намери други механизми на отчитане на потреблението, трябва да отдели разходите за балансиране на енергията отделно, защото в момента те са в общата цена на НЕК, но не е ясно колко са те“, допълни мениджърът на австрийската компания за региона.   Той коментира още, че това увеличение на цената е крайно необходимо, за да се инвестира в мрежата, иначе скоро ще има сериозни проблеми с качеството на услугата електроснабдяване. По думите на Золфелнер сега на дружеството са определени най-ниските инвестиции в мрежата от 73 млн. лв., докато от 2005 г. досега ЕВН е вложило 1.05 млрд. лв. в мрежата в Югоизточна България. С тези инвестиции дружеството е намалило с 40 процента ваариите по мрежата си и в електрозахранването. С орязването на годишните инвестиции, които трябва да са 130 млн. лв. или с 50 млн. лв. повече от включеното в цената, обаче започва отново амортизация на активите.   "С тази регулаторна рамка не може да се работи спокойно“, заяви представителят на дружеството. Той цитира думите на вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева, която в началото на януари по време на годишната среща между правителството и бизнеса заяви, че "всички в енергетиката трябва да платят за грешките в сектора: битовите потребители и индустрията се нуждаят от ниски цени на тока“ с думите, че "лекуваме стари грешки с нови грешки“. Според Золфелнер преди определянето на новите цени на тока трябва да се направи едно голяма обществено обсъждане на проблемите в енергетиката и евентуалните възможности за решението им, тъй като "трябва дискусия, а не укази“.   От компанията припомнят, че с ценовото решение на ДКЕВР от август 2013 г. са й признати 104 млн. лв. оперативни разходи до края на юни 2014 г., което е с 24 млн. лв. по-малко от нужното. На дружеството не са признати и разходите за балансиране на пазара на електроенергия, който трябва да тръгне в рамките на февруари. От ЕВН припомниха още, че от 2006 г. досега цената на тока се е увеличила с 45 на сто при натрупана през годините инфлация от 39 процента. При това, от увеличението на крайната цена за потребителите на НЕК и електрическите централи се падат 36 процента, за бюджета чрез ДДС отиват 7.5 на сто, а за ЕВН остават 1.1 процента от поскъпването. В момента реално от цената на тока 83.4 процента се падат на НЕК и производителите, а на ЕВН – 16.6 процента.   След поевтиняването на тока от януари пък доставчикът купува от НЕК енергията по 107.34 лв. за мегават, а нощем я продава на потребителите си за 86.76 лв.   Золфелнер обори и твърдение на премиера Пламен Орешарски, че с намаляването на технологичните загуби при преноса на енергията на 8 процента нормативно признатите загуби на електроразпределителните дружества у нас достигат съпоставими за региона ниво. Мениджърът на ЕВН изнесе данни на базираната във Виена организация Енергийно общество, според които от региона само в Хърватия в регулираните цени на тока са признати технологични загуби от 8 процента и отбеляза, че брутният вътрешен продукт на страната е доста по-голям от този на България. Според представената статистика, в Румъния загубите са 9.5%, в Черна гора – 9 на сто, в Сърбия – 14.76%, в Украйна – 11 процента, в Молдова – 12.5%, а в Босна и Херцеговина, където също БВП е по-висок от този на България, загубите при преноса са 13.25 процента.   Реалните загуби на ЕВН при преноса на ток са 10.8 на сто, заяви Золфелнер и допълни, че това също ще създаде финансови проблеми за компанията му.   Като "свободен стил“ определи Золфелнер метода на ДКЕВР за определяне на цените на тока. Той обърна внимание също, че никога досега регулаторът не е определял какъв е полезният живот на дълготрайните материални активи на ЕРП-ата. Ако го има това, ДКЕВР няма да може да прилага "свободния стил“ на ценообразуване“, посочи представителят на австрийската компания. Той разкритикува държавната комисия и за това, че няма рамка за определяне на нормата за възвръщаемост на енергийните дружества, която по неясно какъв принцип е определена за електроразпределителните дружества на 7 процента. „"А защо не е 5, или 0 или минус 5 процента“, попита иронично Золфелнер.   Той припомни също една от максимите на Марксизма, според която "Религията е опиум за народа“, перефразирайки я в "Евтиният ток е опиум за народа“, коментирайки правителствената политика в енергетиката.

ГЕРБ внася нови предложения в Изборния кодекс, иска да избере шефа на ЦИК

Предложенията на ГЕРБ за Изборния кодекс са готови и още днес ще бъдат внесени в парламента. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева на пресконференция. Цачева отхвърли съмненията, че с искането на президента на републиката за провеждането на общонационален референдум за изборите се цели саботирането на работата по приемането на нов Изборен кодекс.

Джанет Йелън пое официално кормилото във Фед

67-годишният икономист е първата жена, която застава начело на институцията

    


Tв мода: журналистка + актьор

Откакто съществува, телевизията не може без актьори. Освен във филмите и забавните предавания, в които неизменно присъстват, те участват от самото начало дори в новините. Поколения българи си спомнят чичко Филипов (Никола Филипов), с чийто глас дълги години започваше Откакто съществува, телевизията не може без актьори. Освен във филмите и забавните предавания, в които неизменно присъстват, те участват от самото начало дори в новините. Поколения българи си спомнят чичко Филипов (Никола Филипов), с чийто глас дълги години започваше "По света и у нас". Децата го наричаха чичко заради участието му в детското

Първанов ще вземе участие в дискусия относно 4 февруари 1997

/КРОСС/ На 04.02.2014 г., вторник, Георги Първанов, президент на Р.България (2002-2012) ще вземе участие в дискусия на тема „4 февруари 1997 г. Барикади, съгласие и разум (исторически анализ - 17 години по-късно)" по покана на Младежка историческа общност. Събитието ще се проведе от 11,00 часа в Студентски исторически център, гр. София (Студентски град, бл.52).  

Украйна е на ръба и Европа е тази, която трябва да я върне

Това не е нежна революция, но не е и въстание на фашистки казаци или игра с нулев резултат с Русия. Европа трябва да се намеси на страната на демокрацията и човешките права. Украйна още не е загинала - както се пее в националния химн. Но лицето на Украйна днес е това на окървавения и целия в белези опозиционен активист Дмитро Булатов. Сравненията с Босна все още са преувеличени, но можете да мислите за това като за политически Чернобил. Нямам представа какво ще стане в Украйна утре, камо ли през идната седмица. Но зная какво всички европейци би трябвало да искат да се случи през следващата година и през следващите десетилетия. През февруари 2015 година, на 70-ата годишнина от Ялтенското споразумение, Украйна отново трябва да бъде поне наполовина функционираща държава. Корумпирана и разгулна, но все пак от онзи вид държави, която в дългосрочен план изгражда нация. Тя трябва да е подписала споразумение за асоцииране с ЕС, но да има и тесни връзки с Русия. През февруари 2045 година, на 100-годишния юбилей от Ялтенското споразумение, тя трябва да бъде либерална демократична държава с върховенство на закона, която е член на ЕС, но има и специални отношения с демократична Русия. "Химера!", може да кажете. Но ако не знаете накъде се стремите, всички пътища са еднакво добри. Това е положението, към което трябва да се стремим. Този резултат очевидно ще е от полза за Украйна. По-малко очевиден е фактът, че той би бил от полза и за Европа. Погледнете променящия се баланс на световните сили и вижте демографските прогнози за застаряващото европейско население. Ние ще се нуждаем от тези млади украинци по-скоро, отколкото си мислите, ако искаме да изплащаме пенсиите си, да поддържаме икономически растеж и да защитим нашия начин на живот в един постзападен свят. Още по-малко очевидно е, че това би било от полза и за Русия. Русия загуби една империя и още не е открила своята роля. Нестабилното й усещане за самата себе си е неразривно свързано с дълбоко вкорененото объркване спрямо Украйна, люлка на руската история, за която много руснаци все още смятат, че трябва да се върне край руското огнище. Навремето млади консерватори като Дейвид Камерън споделяха такава визия за една по-широка Европа на свободата. Вдъхновени от нежните революции през 1989 г. и от Маргарет Тачър, те мразеха отличаващата се с прекалено силна роля на държавата, федералистка и социалистическа Малка Европа на Брюксел, но обичаха този далечен хоризонт на свободата. Къде обаче е днес гласът на британския премиер за Украйна? По времето на неговата идеалистична младост германците бяха прекалено деликатните поддръжници на стабилността, а британците издигаха глас в защита на човешките права в Източна Европа. Днес Ангела Меркел казва на парламента си - и е посрещана с аплодисменти - че украинските власти не трябва да пренебрегват "многото хора, които са показали със смели протести, че не са готови да се откажат от Европа. Те трябва да бъдат чути", докато от местата на консерваторите в британския парламент отекват призиви за обръщане на гръб на Европа и да се попречи да влизат в страната тези безбройни пълчища от източноевропейци, източващи социалните фондове. Сред малкото украинци, които са добре дошли тук, са олигарсите, които получават специални британски визи за много богати кандидати и купуват най-шикозните имоти в Лондон. Един от тях, Ринат Ахметов, плати 136 милиона лири за жилище от над 2300 квадратни метра в луксозния жилищен комплекс "Хайд парк номер едно". Наистина, трудно е да се види как можем да постигнем голям ефект в краткосрочен план. Това вече не е нежна революция, каквато беше Оранжевата революция през 2004 година. Тя започна като протест срещу внезапния отказ на (свободно и до голяма степен честно избрания) президент Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството украинци се обявяват за по-голяма интеграция с ЕС. Центърът на протестите в Киев все още се нарича Евромайдан (Европлощад). Това, което характеризира нежните революция обаче, е, че дисциплината да не се използва насилие като цяло се спазва - дори пред лицето на държавни репресии с използване на насилие - и свършват с политически преговори. Сега, предимно заради глупостта на апарата на Янукович и бруталността на неговите главорези от милицията "Беркут", но и защото съществуват други опозиционни сили, които работят в различни части на разделената страна, "нежността" си отива. Някои изключително неприятни крайнодесни групи излязоха на барикадите. Доколко е важна ролята им е спорно. Украински специалист по европейската крайна десница, Антон Шеховцов, който беше там по време на неотдавнашните протести, казва че макар че има истински неонацисти и хулигани, особено в групата "Бял чук", повечето така наречени активисти на Десния сектор се смятат за национални революционери, които се борят за независимост от Русия. И дори да възприемете по-паникьорската позиция, че Европа не трябва да прави нищо, защото фашисти и казаци антисемити (някой да разпознава стереотипа?) повеждат шоуто е още по-нелепо, отколкото да се претендира, че всичко е светло и приветливо като Вацлав Хавел на Вацлавския площад през 1989 година. О, репортери, прекрачващи през този праг, метанаративи всички тука оставете! Повече от нелепа е идеята, че ЕС не бива да се намесва по никакъв начин, защото това е чисто украински проблем. Путинова Русия се намесва от години, открито и прикрито, и в същото време настоява, че "външни сили" не трябва да се месят. През последното десетилетие Русия два пъти е спирала кранчето на газа, за да принуди Украйна да направи това, което иска, а използваните от Москва задкулисни методи за убеждаване на Янукович и ключови олигарси едва могат да бъдат описани в семеен вестник. В контраст "империалистическата" намеса на ЕС се свеждаше до предлагане на споразумение за асоцииране, опит да се посредничи за договаряне на споразумение между противопоставящите се страни и до голяма степен устна подкрепа за проевропейските демонстранти, които не използват насилие. Да се порицава тази мека намеса и да се пренебрегва хищната намеса на Русия, е достойно за Оруел двойно мислене. Въпросът на другаря Ленин обаче остава: Какво да се прави? Поляците, заедно с членове на украинската опозиция, призовават за повече стимули. "Не военно положение, а план Маршал", казва опозиционният лидер Арсений Яценюк. Мечтаеш, Арсений! Други призовават за целенасочени западни санкции срещу клана на Янукович и избрани олигарси. Подозирам, че всичко това би имало само ограничен ефект. Историята се пише всеки час на място в Украйна. Но ако британският премиер иска да се върне към идеализма от своята младост, докато практикува реалполитиката, изисквана от сегашната му работа, предлагам да проведе частни разговори с тези колебаещи се ключови играчи в Украйна - олигарсите. Хора като Виктор Пинчук, Дмитро Фирташ (щедър донор на Кеймбриджския университет) и Ахметов. Знаем къде живеят - в Лондон, освен всички други места. Така че за да проведе този дискретен разговор край камината, премиерът трябва само да походи малко, от Даунинг стрийт до "Хайд парк номер едно". По БТА

Наказателният кодекс на "дребните" престъпници влезе в парламента

Очакваният над три години проект за нов Наказателен кодекс (НК) бе внесен от правителството в Народното събрание с надеждата да подпомогне борбата на държавата с тежките престъпления, новите форми на престъпност като финансовите измами, както и с корупцията по високите етажи на властта. Това бе очакването на българското общество, магистратите и Европейската комисия при положение, че сега действащият закон е в сила от далечната 1968 година. Внимателният прочит на проекта за нов НК обаче показва архаични и популистки тези за това що е то престъпност, според настоящите управляващи. Една от големите крачки напред е отпадането на доживотния затвор без право на замяна, който в повечето държави-членки на ЕС е смятан за нехуманно наказание. Наред с този прогресивен възглед, правителството на социалистите и либералите, за каквито се пишат в БСП и ДПС, иска да превърне в престъпник всяко хлапе на възраст над 18 години, хванато с цигара марихуана. Наказанието е от една до шест години затвор. За престъпници за затвор са обявени и дребните шарлатани по пазарите. Под ударите на закона попада и всеки българин, който държи някакъв старинен предмет в къщата си. Новият НК маркира и тежкия проблем с цензурата в медиите, но само, за да го направи още по-тежък. "Дребни" престъпници и голяма корупция Сегашният Наказателен кодекс решава проблема с еднократната доза наркотици по сравнително разумен начин. Всеки заловен с количество наркотик, което властите считат за "маловажен случай", е заплашен с глоба до 1000 лева. Затвор не се предвижда. В същото време има тежки наказания при откриването на значителни количества дрога, които очевидно са предназначени за трафик или продажба. Новият "прогресивен" закон не прави такава разлика. Проектът за НК зове за поголовно въдворяването на множество хора, някои съвсем млади и без престъпни навици, в ужасяващите български затвори, оприличавани от международните правозащитни организации на зандана от "Среднощен експрес". Не е трудно да се предвиди какво ще се случаи с правоохранителната система, ако НК бъде приет в сегашния си вариант без да прави разлика между цигара марихуана и кило марихуана. Ударното увеличаване на наказанията в закона ще доведе до неимоверно увеличаване на корупционния натиск върху полицията. Несравнимо по-евтино е да опиташ да платиш на полицията преди тежката съдебна система да се е завъртяла. Честните полицаи от своя страна ще бъдат поставени пред моралната дилема дали да изпълнят своите задължения по закон, пращайки младежи без престъпни нагласи към затвора, или да си затварят очите за тези простъпки. В крайна сметка системата ще бъде поставена от една страна пред перспективата от задръстване с дела, а от друга - в условия на тежка корупция и затваряне на очите. Една нормална държава не би трябвало да подлага на подобни изпитания своите служители и граждани, а да има разбиране за "живия" живот. Новият Наказателен кодекс обаче не спира дотук в опитите си да създава изкуствено престъпници. За осигуровките и кантара Без съмнение друг важен текст в новия НК е въвеждането на затвор за неплащане на осигуровки. Работодателските организации вече протестираха срещу налагането на подобни репресивни мерки, защото се поставя знак за равенство между неплащането на данъци, такси и осигуровки. Аргумент против въвеждането на този престъпен състав е, че инкриминирани са само работодателите, но не и работниците, които също имат задължения към плащането на осигуровките. Не е ясно и как прокуратурата ще действа срещу представителите на държавата, ако се установи, че и тя не плаща осигуровки. Напомня се, че още през 2000 година Конституционният съд е обявил мярката за противоконституционна. Дебатът по този текст обаче има голям политически потенциал в сравнение с други несъвместими със здравия разум теми, залегнали в новия НК. Такава е присъствието на престъпен състав за неизправен кантар. Новият НК е достигнал до непонятни нива на популизъм в опита си да заблуди гражданите, че защитава техните права, та заплашва със затвор до 1 година всеки дребен измамник по пазарите, който мами с кантара. През 21 век държавата е изпаднала в ролята на гневна баба, която се е развикала на касиерката за 50 грама по-малко от евтиното сирене. Измамите с кантарите не са нещо приятно за потребителите, но всеобщият опит не говори за успехи на контролните органи да налагат дори и глоби при подобни случаи. Затварянето на очите е всеобща практика. Какво остава, ако се предвиди налагането на затвор и тежко триинстанционно наказателно производство? Също като текстовете с еднократната доза, корупционният потенциал на текста с кантара е огромен. Трудно може да се каже как изобщо тези случаи ще достигат до прокуратурата, а тя от своя страна да ги приеме на сериозно. Затвор до една година се предвижда и за търговец, който заблуждава клиентите за качеството на стока. Така всеки търгаш, сложил надпис, примерно, "Супер картофи" на стоката си, която обаче никак не е "супер", също е заплашен със затвор до 1 година. Въображението не може да обхване броят на сигналите, които ще се излеят в прокуратурата. Отсега обаче е ясно, че по тях просто няма да се работи. Кой ще плаща за експертизите на зарзавата също не е ясно. Едно е сигурно – стандартът "Стара планина" няма как да бъде наложен през НК. Цензурата и автоцензурата Веднага, след като е решил въпросите със зарзавата и "наркоманите", НК се захваща да реши и проблемите със свободата на словото. Новост е появата на понятието "цензура". Всеки, който противозаконно контролира или ограничава печатни произведения, публични изяви, спектакли или дейността на медиите, ще се наказва с глоба до 8 хиляди лева. Законът обаче мълчи по въпроса какво точно е "незаконно" ограничаване и контрол. Отделно НК разписва, че всеки, който незаконно ограничава правото на мнение се наказва със затвор до 2 години, пробация или с глоба. Въпросните текстове в новия НК са изключително популистки и дори лицемерни, защото представляват голи декларации и не решават големия проблем със свободата на словото в българските медии. Те са твърде общи и на практика заобикалят същината на проблема. На фона на тези популистки декларации новият Наказателен кодекс въвежда напълно законна цензура на медиите. Правозащитната организация Програма "Достъп до информация" отправи остри критики срещу предложението да се въведе затвор за разпространяване на "служебна" и "защитена" информация. Това са най-меките форми за защита на информация и приемането на подобни текстове биха поставили медиите в условия на цензура при разследванията си за неудобни за властите теми. Министерският съвет не се вслуша в критиките и остави тези текстове в проекта. Наред с това вече отпаднаха заплахата от затвор за фотографиране без изрично разрешение и ограниченията пред неправителствените организации да си взаимодействат с чужди организации. Затвор за стара картина Изкуственото създаване на престъпност продължава и с текстовете в новия НК, които имат за цел да пресекат иманярството. Вместо репресията на държавата да бъде насочена към престъпниците, тя се разпростира върху всички български граждани, които имат в къщите си картина на възраст над 50 години, антика на възраст над 100 години или някаква стара монета. Те са заплашени със затвор до 4 години, без значение как са ги придобили, ако не отидат да идентифицират и регистрират предметите, които държат. Глобата е от 2 до 10 хиляди лева. Ако някой има три такива предмета, примерно 3 стари монети, затворът е до 6 години, а глобата е до 15 000 лева. Така НК принуждава целокупното население да се юрне по експертни комисии, за да си описва предметите в къщи. Всички тези изброени тежки недостатъци на новия НК, а сигурно има и други, можеха да бъдат избегнати при един смислен дебат върху ключовия законопроект. Министерството на правосъдието отпусна малко над 20 дни за запознаване с нормативен акт от 255 страници заедно с мотивите. Властите напълно забравиха и първоначалния замисъл новият НК да бъде приет заедно с Административно-наказателен кодекс, който да обособи по-леките нарушения като "простъпки" и да разтовари съдебната система от маловажните случаи. Липсата на подобен проект за закон личи тежко покрай историите с цигарата марихуана и неточните кантари. Подобни изцепки правят най-важният документ за наказателната политика на държавата да прилича на предизборната програма на "Атака".

Кой или какъв да бъде следващият шеф на ЕК?

Пред ЕС в момента има два пътя. Единият е да продължи както досега, но в посока бавен и мъчителен разпад заради светкавично нарастващото недоволство от статуквото и усещането за несправедливост и провал. Вторият е да се заеме с промени в договорите, с които да се предоговорят сегашните взаи ...

Валутни курсове на БНБ за 4 февруари 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 4 февруари 2014 година.

Apple готви големи новости в своя iWatch

  Изглежда, че инженерите на Apple, отговарящи за разработката на бъдещия смарт часовник iWatch, проучват сериозно различните възможности...

Французин грабна 72,1 млн. евро от лотария

Притежателят на печелившия билет има 60 дни, за да поиска печалбата си

Най-големият земеделски производител в Павликени е загиналият на пистата в Банско

Загиналият вчера на писта в Банско 47-годишен мъж, е известният в Павликени, земеделски производител Атанас Александров, съобщи struma.com. Той е един от първите и най-успели производители в района.

Вчера около 11 часа Александров паднал със ските си и се ударил смъртоносно. Съдебните лекари са категорични, че е имал две сериозни травми, Загиналият вчера на писта в Банско 47-годишен мъж, е известният в Павликени, земеделски производител Атанас Александров, съобщи struma.com. Той е един от първите и най-успели производители в района. Вчера около 11 часа Александров паднал със ските си и се ударил смъртоносно. Съдебните лекари са категорични, че е имал две сериозни травми,

ДРОМ предлага: Без детски, ако не гласуваш

Лидерът на ромската партия ДРОМ Илия Илиев излезе с радикални предложения за санкции за тези, които не гласуват.

БОК: Олимпийците се настаняват в стаи, обзаведени "по спартански"


Олимпийците в Сочи се настаняват в стаи, обзаведени "по спартански", пише сайтът на БОК. Според информацията стаите разполагат с по две или три легла, нощни шкафчета и гардероб.

"Банята е една в апартамент за две или три стаи, тоалетната също. Все пак за първи път на олимпиади интернетът е с перфектна скорост и покритие, което прави доволни всички акредитирани", пише в материала.

Първата група от десетима български спортисти и щабовете им вече пристигнаха в Сочи....

Онкологията в София обяви безплатни ехографски прегледи


На 5, 6 и 7 февруари Онкологичната болница в София ще извършва безплатни ехографски прегледи, съобщи БНР.

Прегледите ще са на млечни жлези, простата и щитовидна жлеза и ще се правят в Отделение по образна диагностика от 12.00 до 15.00 часа.

Необходимо е предварително записване за всички желаещи да се запишат на телефон 02/ 80 76  262 от 10.30 до 13.30 часа, уточняват от болницата.

Езерото в "Сребърна" се покри с лед

/КРОСС/ Езерото в "Сребърна" замръзна, съобщиха от РИОСВ-Русе.Всички водни участъци на територията на резервата са покрити с 10-20 см лед. Снежната покривка в района на защитената територия е около 80 см., a oтчетеното нивото на водите в езерото е 235 см.В резервата не се наблюдават птици, те са по река Дунав и незамръзналите водоеми в търсене на храна.

ЕВН иска поскъпване на тока в Южна България с 9% от юли

Доставчикът на ток в Югоизточна България и Пловдив ЕВН ще поиска токът да поскъпне с между 7 и 9% от 1 юли. Това съобщи пред журналисти в понеделник Йорг Золфелнер, шеф на дружеството за България. "Ако цените се запазят на досегашното ниво, не бихме могли да поддържаме електроразпределителната мрежа и да гарантираме доставките на ток на клиентите н Доставчикът на ток в Югоизточна България и Пловдив ЕВН ще поиска токът да поскъпне с между 7 и 9% от 1 юли. Това съобщи пред журналисти в понеделник Йорг Золфелнер, шеф на дружеството за България. "Ако цените се запазят на досегашното ниво, не бихме могли да поддържаме електроразпределителната мрежа и да гарантираме доставките на ток на клиентите н

ВАС реши делото за Регионално депо в полза на Община Стара Загора

/КРОСС/ Върховният административен съд реши в полза на Община Стара Загора делото за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци, образувано по повод жалба от Обединение „Геодепо СЗ" класирано на трето място след провеждането на обществена поръчка, чрез открита процедура по реда на ЗОП, с предмет „Изграждане на Регионален център за управление на отпадъците - Стара Загора". На първо място беше класирано „Иринополис" ДЗЗД, гр. София /включващо „Водстрой 98" АД, „Инфраструктурно строителство" ЕООД, „Трейс Груп Холд" АД, „Енергоремонт строй" ЕООД/. ВАС остави без последици касационната жалба на „Геодепо СЗ" против решение на Комисията за защита на конкуренцията, която не уважи жалбата на обединението срещу решение на кмета Живко Тодоров, за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка за изграждане на депото. От „Геодепо СЗ" твърдят, че КЗК с обжалваното Решение не е обсъдила всички факти и обстоятелства от значение за правилното решаване на повдигнатия пред нея правен спор, поради което е достигнала до необосновани правни изводи в противоречие с приложимия материален закон. Върховният административен съд намира, че жалбата е неоснователна, а Решението на КЗК е законосъобразно

Езерото "Сребърна" замръзна

Езерото на резервата Езерото на резервата "Сребърна" замръзна, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе. Ледената покривка на езерото е между 10 и 20 сантиметра, а водното ниво - 235 сантиметра. Снегът е с дебелина до 80 сантиметра. Въпреки това обстановката в резервата е спокойна. Пеликаните и лебедите ловуват извън пределите ...

Лед покри езерото "Сребърна"

Езерото на резервата "Сребърна" замръзна, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе. Ледената покривка на езерото е между 10 и 20 сантиметра, а водното ниво - 235 сантиметра. Снегът е с дебелина до 80 сантиметра. Въпреки това обстановката в резервата е спокойна. Пеликаните и лебедите ловуват извън пределите ... Езерото на резервата "Сребърна" замръзна, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе. Ледената покривка на езерото е между 10 и 20 сантиметра, а водното ниво - 235 сантиметра. Снегът е с дебелина до 80 сантиметра. Въпреки това обстановката в резервата е спокойна. Пеликаните и лебедите ловуват извън пределите ...

Утре ще се вземе решение дали грипната ваканция на учениците във Варна да бъде удължена

Утре ще се вземе решение дали грипната ваканция на учениците във Варна да бъде удължена. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Божанка Георгиева. На 4 февруари предстои заседание на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/, на което ще се вземе решение дали грипната ваканция за учениците да бъде удължена.

Левски взе десния бек на "Берое" Пламен Крумов

Защитникът на „Берое" Пламен Крумов официално подписа договор за година и половина с „Левски".

Договорът на десния бек с клуба от Стара Загора изтичаше през лятото, затова трансферната сума ще бъде минимална. Юношата на столичния "Локомотив" ще играе с номер 71 в „синия" клуб, като се очаква да се присъедини към съотборниците си до няколко дни. Защитникът на „Берое" Пламен Крумов официално подписа договор за година и половина с „Левски". Договорът на десния бек с клуба от Стара Загора изтичаше през лятото, затова трансферната сума ще бъде минимална. Юношата на столичния "Локомотив" ще играе с номер 71 в „синия" клуб, като се очаква да се присъедини към съотборниците си до няколко дни.

Над 800 кукери в Стара Загора за Фестивала на маскарадните игри

/КРОСС/ Над 800 кукери от цялата страна ще гонят злите сили на 9 март в Стара Загора, по време на XVI-ото издание на Фестивала на маскарадните игри, включен в културния календар на общината за 2014 г. Събитието традиционно ще започне с пъстро и шумно дефиле на колоритните участници със звучни хлопки по бул. „Цар Симеон Велики", след което атрактивните старци, джамалари, сурвакари, арапи и др. ще се спрат на площада пред сградата на общинската администрация. Конкурсната програма ще започне от 11.00 часа, когато пред журито и зрителите ще се изявят 16 групи. Гости на фестивала ще бъдат кукери от Северна Гърция. И тази година по централната градска улица ще се разположат майстори на народни занаяти - оръжейници, кошничари, плетачи и др., които ще пресъздадат атмосферата на Старозагорската чаршия от началото на 20-и век.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване