Бареков ще измести ДПС като балансьор

"България без цензура" е твърде вероятно да бъде новият балансьор в политическото пространство и да измести от тази роля досегашния - ДПС, стана ясно от коментарите на политолози в студиото на "Гореща точка" по ТВ7.

БСП отново атакува забраната за пушене

/КРОСС/ С нов законопроект БСП за втори път ще се опита да върне пушенето в заведенията. Това съобщи пред „Преса" депутатът от Коалиция за България Спас Панчев. В началото на март той и колегите му, които в предизборната кампания поеха ангажимент да либерализират режима за дименето на закрито, ще вкарат в деловодството на парламента промяната на правилата. Тя ще включва отново зали за пушачи и непушачи в големите ресторанти. Малките пък ще избират дали ще се пуши в тях. Панчев обясни, че няма ден, в който да не го търсят собственици на заведения, които са фалирали. В последния работен ден на миналата седмица в Народното събрание той се срещна с двама от шефовете на Сдружението на заведенията в България - Елеонора Калчева и Борислав Кунев. „Големите ресторанти, кафенета и барове с площ над 70 кв. м нямат проблем, те намериха начин да заобиколят закона, като създадоха зони за пушене. За онези, които се опитваме да развиваме семеен бизнес, е истинска трагедия", обясни Калчева. Тя поиска да се направи проучване сред хората, които ходят по заведения - трябва ли да бъде върнато пушенето на закрито. Според Калчева всички изследвания на общественото мнение по темата били с изкривени резултати, тъй като в тях участвали много хора, които от година не са стъпвали в ресторанти и барове. Тя нарече рекетьори неправителствените организации, които водят битка срещу отпадането на тоталната забрана за димене на закрито

За бързите кредити ще има отделен закон

Ще бъде премахнати таксите за управление на заемите, заяви председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев

    

Предложение: Стимулират избирателите с ваучери към бюлетината

В деня на вота избирателите да получават номерирани ваучери, прикрепени към бюлетината – това предложи в ефира на bTV председателят на НДСВ Антония Първанова. Според нея така ще се стимулира избирателната активност, с номерацията изборите ще се предпазят от машинации, а със стойността на ваучерите гражданите ще могат да си плащат данъци и такси. В деня на вота избирателите да получават номерирани ваучери, прикрепени към бюлетината – това предложи в ефира на bTV председателят на НДСВ Антония Първанова. Според нея така ще се стимулира избирателната активност, с номерацията изборите ще се предпазят от машинации, а със стойността на ваучерите гражданите ще могат да си плащат данъци и такси.

Роми „завземат" болница „Рокфелер" в Петрич

Роми се заселват в болница „Рокфелер" в Петрич заради добрите условия, които им предоставя медицинското заведение, съобщи БТВ. 

Миналата седмица молби за напускане подадоха осем медицински сестри и четирима лекари заради неизплатени заплати и заради стресова работна обстановка. Оставките им поставиха под риск закриването на отделението, в което Роми се заселват в болница „Рокфелер" в Петрич заради добрите условия, които им предоставя медицинското заведение, съобщи БТВ. Миналата седмица молби за напускане подадоха осем медицински сестри и четирима лекари заради неизплатени заплати и заради стресова работна обстановка. Оставките им поставиха под риск закриването на отделението, в което

Роми се заселват в болница „Рокфелер" в Петрич

Роми се заселват в болница „Рокфелер Роми се заселват в болница „Рокфелер" в Петрич заради добрите условия, които им предоставя медицинското заведение, съобщи БТВ. Миналата седмица молби за напускане подадоха осем медицински сестри и четирима лекари заради неизплатени заплати и заради стресова работна обстановка. Оставките им поставиха под риск закриването на отделението, в което

Киното по следите на сноуборда

Снежен Филм Фест започва в три града

    


Идея: Получаваме ваучери с избирателната бюлетина

В деня на вота избирателите да получават номерирани ваучери, прикрепени към бюлетината – това предложи в ефира на bTV председателят на НДСВ Антония Първанова. Според нея така ще се стимулира избирателната активност, с номерацията изборите ще се предпазят от машинации, а със стойността на ваучерите гражданите ще могат да си плащат данъци и такси. В деня на вота избирателите да получават номерирани ваучери, прикрепени към бюлетината – това предложи в ефира на bTV председателят на НДСВ Антония Първанова. Според нея така ще се стимулира избирателната активност, с номерацията изборите ще се предпазят от машинации, а със стойността на ваучерите гражданите ще могат да си плащат данъци и такси.

Три дни, които промениха БСП

В събота Националният съвет на БСП реши да снеме политическото си доверие от всички в партията, които подкрепят проекта на бившия президент Георги Първанов АБВ. За да няма неразбрали, соцлидерът Сергей Станишев обясни, че снемането на политическо доверие е по-строго наказание от прекратяването на членство, защото за одобрението му се иска по-голямо В събота Националният съвет на БСП реши да снеме политическото си доверие от всички в партията, които подкрепят проекта на бившия президент Георги Първанов АБВ. За да няма неразбрали, соцлидерът Сергей Станишев обясни, че снемането на политическо доверие е по-строго наказание от прекратяването на членство, защото за одобрението му се иска по-голямо

Журналист: Не сме правили референдум като хората

В деня на вота избирателите да получават номерирани ваучери, прикрепени към бюлетината, предложи по БТВ председателят на НДСВ Антония Първанова. По думите й така ще се стимулира избирателната активност, с номерацията изборите ще се предпазят от машинации, а със стойността на ваучерите гражданите ще могат да си плащат данъци и такси.

Гръцките фермери отново се вдигат на протест

Срещу нов закон за повишено данъчно облагане

Българите, успели в чужбина - някой чувал ли е за...

На 30 ноември едно българско момиче стъпи за пръв път на наша сцена – за малко, като гост изпълнител на Васко Василев. Направи го заради приятел. Тя се казва Светла Василева, родена е в Добрич, работи на сцените на оперните театри в Италия, Франция, Германия, Кралската Опера в Лондон, Операта в Сидни, Австралия и Япония. Пее с Пласидо Доминго и Андреа Бочели, има записи с тях, те я канят редовно за съвместна работа, а тук никой не я кани. Тук никой не я познава. Защо?

Защо медиите ни бълват новини за Анджелина Джоли, Парис Хилтън и не ми се изброява още за кого – знаем кога са родили, колко деца са осиновили, с кого спят, с кого са се разделили, всичко им знаем. А не искат да напишат за българите, които успяват някъде из големия свят в най-различни области?

Някой чувал ли е за портретиста Росен Райчев (Rossin)? С портрета на баща и син Буш, сега красящ Президентската Библиотека, както и с този на американските президенти на 20. век, българинът се утвърждава като един от водещите и всеобхватни портретни художници в цяла Америка. А за инж. Божидар Янев, който е главен инспектор на нюйоркските мостове? За българката Анджела Данаджиева - архитект с мащабни урбанистични и ландшафтни проекти, променили облика на градове като Сиатъл, Индианополис, Портланд? За арх. Йорданка Георгиева, която е само на 35 години, а вече има високо признание сред американските архитектурни среди? Само за около година работа тя е класирана от калифорнийския вестник „Ориндж Каунти” сред първите 10 най-нашумели и търсени в наши дни архитекти в САЩ. Сред нейните работи е къщата –дворец на прочутия актьор Джеръми Айрънс.

Аз също не бях чувала за тези хора. Знам само за всекидневните тежки катастрофи по пътищата на България. Научавам веднага как нещо „сензационно” се е случило, от рода прасе се люлее на люлка, самоинициативно. Знам всеки ден какво е казала Мая Манолова в Парламента, знам „Оставка!”, знам кой с кого се е скарал в парламента, кой кого е купил да протестира, но не знам някой умен човек да е излязъл с ясно и конструктивно предложение като паднат „тези”, кои да дойдат и защо точно те. Знам резултатите от футболните мачове на Лудогорец, Левски и ЦСКА, но не знам, че едно младо момче - Ивайло Иванов, стана европейски шампион по джудо преди две седмици. Те дори по спортните новини не са казали, проверих специално. Колко европейски шампиони имаме? И колко често? Че да се държим, все едно, че нищо? Не знам. Наистина не знам. Но знам, че циганката Пенка не стана мис България, но пък влезе в Биг Брадър All stars, защото е огро-о-омна „star”. Знам също, че някаква си татуирала името на мъжа на Евгения Калканджиева, щото голяма любов било и щяла да й го вземе тя този мъж. Знам също, че вече си имаме и трета Златка – този път червена. Защо знам тези неща? С какво помагат те на смисъла ми на живеене?

Защо не знам за младите математици от СМГ София, които непрекъснато пътуват из света и печелят олимпиади? Преди малко съвсем случайно разбрах, защото се поинтересувах, че са спечели възможно най-голямото математическо отличие през 2010-а, било такова, което няма как да се надмине, можело само да се повтори. Не знам как се нарича това отличие, защото нищо не разбирам от тези неща. Няма кой да ми ги разкаже. Иначе щях да съм прочела и да знам.

Знам, че огромни български мозъци са се пренесли отвъд океана, и продължават да го правят. Но кои са те, как живеят, какво постигат, искам да знам, искам да ме вдъхновят, но не знам. За да не съм съвсем крайна, да, има журналисти, които правят такива предавания, като Георги Тошев например, има и други, които ще напишат веднъж – два пъти, но когато никой не се интересува от тези неща, дори да си искал да разкажеш историите на успелите хора, предполагам, че ще се демотивираш.

Попитах „Google” – Българи, успели в чужбина. Излезе тема във форум. Добронамерен потребител предлага на останалите да споделят за българите, постигнали високи резултати в кариерите си в чужбина. Българи, които трябва да ни карат да се гордеем. Около десет процента от пищещите във форума споделят имена и постиженията им. Останалите оплюват Кристо Явашев и други имена, за които все пак знаем нещо. И омаловажават всяко постижение, за което някой е споделил. Зададох на „Google” имената, които прочетох във форумите. Нямаше почти нищо, писано за тях в медиите. Някога не е имало написано и за цигуларя ни Васко Василев, който сега препълва залите, не можеш да си намериш билет за негов концерт два месеца преди това. Толкова е голяма любовта към него, че се наложи да продадат билети за генералната му репетиция преди последния му концерт, за да могат да влязат всички желаещи. Но някога не се знаеше нищо за него. Как се разбра? Беше свирил със Стинг, с Майкъл Джексън, по всички големи световни сцени. Тук стана популярен с новината, че е учител на Ванеса Мей, а после и с любовната история с майка й Памела Никълсън. Покрай това лека полека хората разбраха какъв голям музикант имаме.

Спомням си, преди години, ми се обади позната и ми каза: „Нали се познаваш с медиите... Алина... от „Нова Генерация“, нали живее в Канада... Записала музика към филм, цялата музика в този филм я изпълнява тя, и сега този филм има номинация за Оскар за музика. Става ли да уредиш едно интервю?” Зарадвах се много. Бях сигурна, че това е страхотна новина. Звъннах на няколко места. Отказаха ми. Стори им се неинтересно. Ако им бях звъннала и казала: „Знаете ли к’во, имам ново гадже” щяха на секундата да притичат за подробности. За мен, дето не съм от най-популярните. Дори за мен. Щяха. Но от вокалистката на култовата група от 90-те „Нова генерация” и нейния проекто-Оскар никой не се поинтересува. Само двама българи са се докоснали до Оскарите по някакъв начин – въпросната Алина Трингова - тогава и години по-рано аниматорът Златин Радев, чийто дипломен студентски филм „Консервфилм” беше номиниран в категорията „Анимационен филм” за Оскар. И получи 29 награди от различни световни кино фестивали. Проверих в „Google” и за него. Една страница излезе. Едно маломерно количество публикации. Ако тръгна по улиците и попитам хората: „Знаете ли кой е Златин Радев?”, убедена съм, отговорът ще е „Не”. Ако ги попитам за Киро Скалата обаче, и за Денди, и за Панайот, и за Недялко, и за Пенка – хората ще ги знаят. Риалити герои. Най-големите.

Не искам това да са моите герои. Съвременната журналистика лази в кръв и клюки и ме въвлича в това. Съвременната журналистика е болна. Съвременният човек е болен – от безлюбовие, от егоцентризъм, от незачитане на отсрещния. Гледа американски филми, американски предавания, величае ги и отрича всички наши. Какво очаквам от народ, който е измислил фразата, отивайки на кино: „Хубав ли е филмът или български?”. Да, факт е, че киното ни върви напред със ситни крачки, но някой направиха големи – „Мисия Лондон”, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Дзифт”... Защо „Цветът на хамелеона” спечели награди по сумати световни фестивали, а у нас на „София филм фест” не взе? На нашите филмови награди дори не беше номиниран за операторско майсторство – а повярвайте ми, ако има къде да го гледате, въпреки, че се съмнявам, няма как да не се впечатлите от брилянтната му визия, такава, каквато никога не сте виждали в български филм.

За бизнес успехи пък още по-трудно се говори по медиите. Сигурно, защото бизнес новината е свързана с името на компанията, а за това се плаща. Това е реклама. Аз ако имах медия обаче, с голяма радост щях да разказвам за Ивайло Пенчев от „Walltopia”. За предприемчивостта му, за катерачните стени, които продава в цял свят, за непрекъснатите иновации, които прави. Защото когато чух за пръв път за него, на церемонията „Мениджър на година”, ми подейства вдъхновяващо и смятам, че би могъл да подейства така и на много други хора. Защото ако продължаваме да се интересуваме само от леглата на известните и от мръсните им ризи, съвсем ще се обезличим. И тук идва едно много, много порочно явление – медиите казват – даваме на публиката това, което иска. НЕ! Медиите трябва да възпитават. Дайте на публиката това, което би я направило човек. Щото публиката сега не е човек. Тя е едно пребито куче, което мечтае и онези, от телевизора, известните, да бъдат пребити, щото „с какво повече те са повече от мен?” Затова заглавията, в които има смърт, изневяра, лъжа, скандал, продават. Защото публиката- пребито куче казва: „Аааа, нека му! Браво! Точно така!” И пребитото куче купува жълтия вестник и споделя на пейката пред блока с другите пребити кучета. И се радват заедно, махат с опашки. Може би му трябват много години на това пребито куче, за му се случи някакво развитие. И има два пътя пред него – или да умре окончателно, или да започне да харесва добрите новини. Ако някой му ги даде, може и да има шанс.


Лаудруп пред уволнение

Михаел Лаудруп е пред уволнение от "Суонси". Много членове от борда на директорите не желаят датската легенда, след като отборът е само на две точки над зоната на изпадащите. А в събота предстои уелско дерби срещу "Кардиф".

На Лаудруп не помага факта, че за първи път миналия сезон "Суонси" спечели купата на лигата. Нито че в началото на тази Михаел Лаудруп е пред уволнение от "Суонси". Много членове от борда на директорите не желаят датската легенда, след като отборът е само на две точки над зоната на изпадащите. А в събота предстои уелско дерби срещу "Кардиф". На Лаудруп не помага факта, че за първи път миналия сезон "Суонси" спечели купата на лигата. Нито че в началото на тази

Искат забрана на маргарина, причинявал редица болести

Маргаринът, палмовото масло и растителната сметана причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, предизвикват исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и редица други заболявания.

Шведският външен министър Карл Билд пристига на посещение в Иран


Министърът на външните работи на Швеция Карл Билд пристига днес на посещение в Иран, съобщиха световните агенции. Визитата е в резултата от подобрените дипломатически отношения на ислямската република със Запада.

Карл Билд ще отпътува за Иран направо от Мюнхенската конференция по сигурността. Там той вече проведе разговори с външния министър Мохамад Джавад Зариф.

"Асошиейтед прес" отбелязва, че през декември на посещение в Иран беше външният министър на Италия Ема Бонино....

ГЕРБ и БСП водят тиха война

/КРОСС/ „Резултатите от последното ни изследване показват паритет между БСП и ГЕРБ - разликата е 0,7-0,8%", каза политологът Иво Инджов от Института за модерна политика в интервю за БНТ. „БСП не успя да се възползва от благоприятните обстоятелства, свързани със затихването на протестите, може би заради вътрешнопартийни раздори, а ГЕРБ не успя да използва силата на протестите. В момента двете партии водят позиционна, тиха война, без настъпления и отстъпления", добави политологът. „АБВ ще се доказва тепърва. В популярността на Георги Първанов, заявката за нов стил и нова комуникация с избирателите вляво се крие голям потенциал", отбеляза д-р Иво Инджов.    

ИМП: ГЕРБ и БСП водят тиха война

/КРОСС/ „Резултатите от последното ни изследване показват паритет между БСП и ГЕРБ - разликата е 0,7-0,8%", каза политологът Иво Инджов от Института за модерна политика в интервю за БНТ. „БСП не успя да се възползва от благоприятните обстоятелства, свързани със затихването на протестите, може би заради вътрешнопартийни раздори, а ГЕРБ не успя да използва силата на протестите. В момента двете партии водят позиционна, тиха война, без настъпления и отстъпления", добави политологът. „АБВ ще се доказва тепърва. В популярността на Георги Първанов, заявката за нов стил и нова комуникация с избирателите вляво се крие голям потенциал", отбеляза д-р Иво Инджов.    

Мъж загина на писта в Банско

46-годишен мъж от Велико Търново е загинал при нещастен случай в Банско, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Благоевград. Инцидентът се е случил вчера в следобедните часове на разкло...

Създадоха стъкло, което не се чупи

В бъдеще ако изпуснете стъклена чаша или друг предмет от стъкло, подложено на специална обработка, те ще останат цели, независимо от това колко силен е бил ударът и в каква повърхност. Това ще бъде въ...

"Газпром" увеличил износа на газ с 12.5%

Руската компания "Газпром експорт" е изнесла в страните извън Общността на независимите държави (ОНД) 15.8 млрд. куб. м през януари, което е с 12.8% повече спрямо същия месец миналата годи...

Огнена

Първа глава   Файър не се изненада, че мъжът в гората я простре­ля. Изненада се, че я простреля случайно. Стрелата се заби право в рамото й и я отхвърли настрани към близката скала...

Израел предлага 20 млн. долара на жертвите от Мави Мармара

Израел е предоставил обезщетение в размер на 20 милиона долара на семействата на деветимата турци, убити през 2010 г. от израелската армия при щурма срещу хуманитарна флотилия край бреговете на Газ...

Ботев взима нов играч, не е от Румъния

Ботев (Пд) проявява интерес към титулярния вратар на Любимец през есента Радослав Рашков, пише "Меридиан мач". 26-годишният страж може да се окаже резерва на Адам Стаховяк и инвестиция в бъд...

Истории за портали към чужди светове

Намираш се на едно място, но черна дупка, килер или огледало те отвеждат в друг свят. Звучи като сюжет от интересне филм или фантастична книга... или пък сън. Сайтът megavselena.com разказва за докуме...

Най-епичното библейско приключение на годината е тук с нов трейлър

"Ной" разказва историята на мъж, избран от Бог за велико дело, преди всемирен потоп да сложи край на всичко живо. Изправяйки се едновременно срещу реален враг и непозната заплаха, Ной е при...

Бебе почина след ваксинация

3-месечно бебе почина след поставена ваксина в Стара Загора. Има съмнения за лекарска грешка, споделя майката, според която синът й може да е починал заради поставена ваксина, съобщи  bTV. ...

Емил Хърсев: Депутатите да не гледат в празните си интелектуални торбички, а да слушат кредитните експерти

Проблемите с бързите кредити и с едностранните промени на лихвите или размера на вноската по кредита са много и са сериозни. Около тази позиция се обединиха шефът на Сметната палата и преподавател по ...

Херо гони от Черноморец двама бегълци

Треньорът на Черноморец Димитър Димитров се отказва от услугите на двама от титулярите от есенния дял Наджиб Амари и Жозое Баламанджи, съобщи "7 дни спорт". Договорите на двамата ще бъдат ра...

Сиатъл размаза фаворита Денвър и взе Супербоул

Истинска катастрофа претърпя фаворитът за спечелване на Супербоул тази година Денвър бронкос. На стадион "Метлайф" в Ню Джърси триумфира соченият от специалистите и букмейкърите за аутсайдер...

М'Боли бяга от ЦСКА, иска при мюсюлмани

Вратарят на ЦСКА Райс МБоли иска да се завърне в руското първенство, където носеше екипа на Криля Советов, пише "Меридиан мач". Алжирският национал дори назова името на бившия тим на Благой ...

Стоилов призова: Да се национализира приватизираната през последните години политика

/КРОСС/ Да преодолеем плоската политика с прогресивна, призова от ефира на бТВ Янаки Стоилов от БСП. Според социалиста БСП води лява политика, но не толкова радикална колкото изисква заявената от нея позиция. Социалистите трябва да се превърнат в преграда срещу национализма и популизма със социален ляв радикализъм, обясни Стоилов.  Съобразяваме се с факта, че сме партньори с ДПС, но факта, че техните избиратели са бедни хора, значи, че и те би трябвало да се съобразяват с тази политика, посочи Янаки Стоилов.  Това правителство беше формирано, за да изтласка ГЕРБ и определени лица и групи, да не се окаже, че някои толерирани при предишното управление сега разширяват своите позиции, предупреди Стоилов. Хора, печелили обществени поръчки в миналия период, пордължават да имат позиции и да ги разширяват, посочи той, но не пожела да даде конкретни примери за лица и фирми. Фактът, че такива сигнали има, означава, че трябва да се национализира приватизираната през последните години политика, защото тя трябва да работи за обществените интереси, продължи той. Стоилов настоя за по-голямо оздравяване и увери, че Станишев не бил възразил срещу това като принципна постановка. Актуалността на тази констатация говори, че сме в процес на преодоляване на този процес, въпросът е това да става последователно, за да се почувства промяната, обясни той. И призова за промяна на цялата среда

Три експлозии разтърсиха столицата на Йемен

Три мощни експлозии избухнаха в Сана, столицата на Йемен. 

Те са били близо до Министерството на отбраната, Централната банка и дома на бившия президент Али Абдула Салех, предаде Ройтерс. 

Според местен човек експлозиите били последвани от стрелба. 

Местни жители обясниха, че домът на бившия президент Али Абдула Салех, в близост до който е избухнал третият взрив, се намира недалеч от френското посолство. 

На мястото на третата експлозия веднага пристигнали автомобили на силите за сигурност и блокирали района. Според цитирани от Ройтерс очевидци линейка откарала четирима ранени. 

Йемен е обзет от нестабилност, откакто масови протести принудиха дългогодишния президент Салех да слезе от власт през 2011 г., отбелязва Ройтерс.


Как жените в Китай променят пазара на луксозни стоки

Расте броят на китайките, "пристрастени към модата"

    

Стремим се към 2 млн. зимни туристи на година

2 млн. зимни туристи на година в България. Това е целта, към която се стремят държавата, ски курортите и българските туроператори. Сега за година през зимата идват 600 000 зимни туристи, но имаме капацитет за повече.

В последните месеци се забелязва много голям интерес към България за зимна почивка, коментираха експертите по време на международното туристическо изложение ЕМITT в Истанбул.
Със ските идват доста пари, тъй като един скиор харчи доста повече на ден от морски турист.
България е четвърта в Европа по темп на развитие на зимния туризъм. Много обещаващ за нашите курорти и туроператори е именно турският пазар - той е шести сред най-големите генериращи пазари в туризма. Показват го и данните от последната година - зимните визити от Турция за България са нараснали с над 61%, каза в Истанбул зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.
В Пампорово тази година са били 6000 турски скиори, в Банско ръстът им е със 150%. Трите ни големи курорта в момента са в сериозна конкуренция за привличане на скиори от Истанбул и другите части на Турция.
Идеята е обаче освен ски да доведем съседите с пакети на балнео, спа и уелнес почивки. България се рекламира в Истанбул като мястото с най-близките до тях големи ски зони. А когато стане готова магистралата до Капитан Андреево, от Истанбул до Пампорово ще се идва за три часа, обясни Ботев.
Пампорово, Банско и Боровец изтъкнаха пред турците и факта, че около 30% от пистите им са за начинаещи скиори, особено търсен критерий от турските семейства.
С МВнР е договорено либерализиране на процеса по издаване на турски визи - гостите вече могат да взимат многократни тримесечни визи за активните туристически сезони - зима и лято, каза търговският ни аташе в Истанбул Тошко Томов.
На въпрос за цените на визите той обясни, че те са по изискванията на ЕС.
"Работим усилено, консулствата ни в Бурса, истанбул, Одрин и посолството в Анкара са отворени за турските туристи", заяви българският посланик в Турция Красимир Тулечки. Освен с големите курорти съседите бяха запознати със СПА-центрове като Сандански, Велинград, Хисаря, Поморие, Сапарева баня и др., както и по-малки ски дестинации - Чепеларе, Витоша, Ком, Беклемето и др.
Варна бе специално представена в Истанбул като място за почивка, концентриращо древна култура, петзвездни модерни хотели, море, голф на световно ниво и много игрални заведения. Има сериозна идея летище Варна да се превърне в междинен разпределител на полети от Турция за Европа. Както "24 часа" съобщи, очаква се през април или май турските авиолинии да открият редовни полети Истанбул - Варна 4 пъти седмично

Млякото и бразилският орех гарантират здравия сън

Ако се чудите каква е най-добрата рецепта за сън, то отговорът на този въпрос е лесен и не по-малко вкусен. Една чаша прясно мляко и шепа ядки гарантират добрия и здрав сън, установи американско проучване.

10 нови влака тръгват от днес в софийското метро

/КРОСС/ 10 нови метровлака ще работят от днес за нуждите на софиянци. На официалното им въвеждане в експлоатация ще присъства екоминистърът Искра Михайлова. Влаковете са купени с пари от Европа, а стойността на инвестицията е над 80 милиона лева. С европари ще се финансира и строителството на железопътната отсечка Стамболийски-Пловдив, което също започва от днес. Символичен старт на дейностите ще бъде даден от министъра на транспорта Данаил Папазов. Проектът е на стойност над 67 милиона лева. Парите са осигурени от оперативна програма транспорт. След завършването на обекта влаковете по трасето ще могат да се движат със 160 километра в час.

Два бойни кораба на САЩ навлязоха в Черно море

Посещението на американски кораби в руски териториални води

Опозицията в Украйна: Готови сме за властта

Украинската опозиция е готова да състави правителство и да се нагърби с цялата отговорност за ситуацията в страната, заяви лидерът на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк в ефира на местния Пети телевизионен канал, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

По думите му това ще бъде

правителство, на което народът ще се довери и с което ще работят западните партньори. 

Яценюк изключи възможността за кабинет на опозицията и управляващата Партия на регионите. 

Ако се стигне до сформиране на кабинет на опозицията, негови приоритети ще са демонополизацията на икономиката и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници, обясни Яценюк.

Той добави, че в плановете е още да се спре огромната корупция, а също така да извърши данъчна и банкова реформа, както и реформа на съдебната система и правоохранителните органи. 

Лидерът на "Баткившчина" отбеляза също, че

за подкрепа на реформите ще се разчита на кредити

от Международния валутен фонд, Световната банка, макрофинансова помощ от ЕС, Европейската инвестиционна банка, както и на частни партньори от Европа и САЩ. Според Яценюк такова кредитиране може да има само при ново правителство. 

Опозицията във Върховната рада ще постави въпроса да се върне конституцията от 2004 г. в първия ден от новата сесия на парламента, предаде ИТАР-ТАСС, отново позовавайки се на Яценюк. 

Според опозиционния лидер изключително важно е да се върне конституцията от 2004 г., когато част от най-важните правомощия на президента бяха прехвърлени на Парламента. 

Това ще позволи на радата да съставя правителство и да влияе при назначенията на ръководители на силовите ведомства, добави Яценюк. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

ЕС и САЩ работят върху план за значителна краткосрочна финансова помощ за Украйна,

заяви върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, цитирана от Ройтерс. 

В интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл" в кулоарите на Международната конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен тя посочи, че целта на пакета ще е да помогне на Украйна да премина през преходен период, по време на който временно правителство на широка основа би могло да одобри политически и икономически реформи и да направи подготовка за президентски избори, които трябва да се проведат догодина. 

Аштън каза, че все още не е решено какъв ще е размерът на предложения пакет с финансова помощ на ЕС и САЩ, но посочи, че "сумата няма да е малка". 

По думите ѝ помощта може да не е само от пари, но може също да съдържа и "гаранции" или помощ за инвестиции. 

Според Аштън за разлика от преди, този пакет няма да зависи от това дали Украйна ще постигне споразумение с Международния валутен фонд.

Само обещание за присъединяване може да промени бившите съветски републики,

заяви европейският комисар по въпросите на разширяването и европейската политика на добросъседство Щефан Фюле, цитиран от онлайн изданието "ИЮ Обзървър". 

"Ако сериозно възнамеряваме да помогнем на тази част от Европа, то споразумението за асоцииране е само първата крачка", посочва еврокомисарят. 

Следващата трябва да е "светлината в края на тунела", каза той. 

"Не можем да променим тези страни, без да използваме този най-мощен инструмент [разширяването - б.ред.]", смята Фюле.


Камиони са блокирани в междинната зона между Турция и България (обновена)

/КРОСС/ Турски информационни източници съобщиха, че около 200 турски тира са блокирани в междинната, ничията, митническа зона между Турция и България. България спря пропускането на турските тирове през границата като ответна мярка на турската страна, която от 31 януари т.г. не допуска българските тирове да влизат в Турция. Според източниците, някои турски шофьори чакали от три или четири дни. Митническият плац за тировете на граничния пункт Каъпъкуле е запълнен, поради което се образуваха опашки по пътя преди границата, заяви представител на Капъкуле. Турски медии цитират министъра на транспорта и информационните технологии на България Данаил Папазов, според когото България недопуска турските тирове, като ответна мярка срещу Турция, която не признава транзитните разрешителни на българските шофьори. Българският транспортен минисътр се надява проблемът да бъде решен до една седмица. Турция спря преди няколко дни пропускането на българските тирове на своя територия. Турските транспортни власти настояват от българска страна да им бъдат предоставени 25 хиляди разрешителни, но досега били дадени само 5 хиляди. Според българската страна трябва да се спазва принципът на реципрочността. България е предоставила дори с 10 хиляди повече транзитни разрешителни, които са особено важни за турската страна. За тази година квотите не са били договорени, въпреки многократните настоявания от българска страна, съобщават информационните източници

Камиони са блокирани в междинната зона между Турция и България

/КРОСС/ Турски информационни източници съобщиха, че около 200 турски тира са блокирани в междинната, ничията, митническа зона между Турция и България. България спря пропускането на турските тирове през границата като ответна мярка на турската страна, която от 31 януари т.г. не допуска българските тирове да влизат в Турция. Според източниците, някои турски шофьори чакали от три или четири дни. Митническият плац за тировете на граничния пункт Каъпъкуле е запълнен, поради което се образуваха опашки по пътя преди границата, заяви представител на Капъкуле. Турски медии цитират министъра на транспорта и информационните технологии на България Данаил Папазов, според когото България недопуска турските тирове, като ответна мярка срещу Турция, която не признава транзитните разрешителни на българските шофьори. Българският транспортен минисътр се надява проблемът да бъде решен до една седмица. Турция спря преди няколко дни пропускането на българските тирове на своя територия. Турските транспортни власти настояват от българска страна да им бъдат предоставени 25 хиляди разрешителни, но досега били дадени само 5 хиляди. Според българската страна трябва да се спазва принципът на реципрочността. България е предоставила дори с 10 хиляди повече транзитни разрешителни, които са особено важни за турската страна. За тази година квотите не са били договорени, въпреки многократните настоявания от българска страна, съобщават информационните източници.  

Преглед на печата, понеделник, 3 февруари

  СЕГА: България ще получи 86 млн. лв. от ЕС за жилища за 6300 роми Европейските пари за изграждане на жилища за ромите и други социално...

Американската икономика приключи 2013 със стабилен ръст

БВП на САЩ за четвъртото тримесечие на 2013 отбелязва ръст от 3.2% спрямо същото тримесечие на 2012. Това съобщиха днес от департамента по търговията. Цифрите надвишават очакванията на икономистите. Данните показват, че икономиката върви към стабилно възстановяване. Увеличението се дължи основно на потреблението в
Потреблението отбелязва 3.3% ръст на годишна база, а износът надвиши вноса. Данните показват, че за цялата година икономиката отчита 1.9% ръст спрямо 2.8% за 2012. Орязването на държавните стимули обаче тежат на растежа. Ако държавната помощ не беше съкратена, ръстът можеше да е в размер на 4.2%, пише Си Ен Ен.

Почина американският актьор Филип Сиймор Хофман

/КРОСС/ Американският актьор Филип Сиймор Хофман е намерен днес мъртъв в апартамента му в Манхатън, съобщи Франс прес. Предполагаемата причина за смъртта на 46-годишния Хофман е свръхдоза. Актьорът говореше публично за борбата си с пристрастяването към упойващи вещества. Филип Сиймор Хофман, известен с участието си във филми като "Буги нощи" и "Големият Лебовски" спечели Оскар за превъплъщението си в ролята на писателя Труман Капоти. В последно време Филип Сиймор Хофман работеше върху два филма, включително серията "Игрите на глада", и планираше да режисира филм, предаде ДПА.  

Решават дали да възстановят общинската инвитро програма във Варна

Общинските съветници от здравната комисия ще обсъдят днес искането за възобновяване на общинския фонд "Инвитро". Молбата е на фондация „Искам бебе”, която иска двойки с репродуктивни проблеми от Варна да бъдат подпомагани със средства от местната хазна.

Оглед на “синия” Генков за всички желаещи в Кипър

Цветан Генков ще бъде оглеждан от всички желаещи клубове по време на лагера на “Левски” в Кипър. Централният нападател изненадващо пое със “сините” към острова в неделя, след като изобщо не бе вписан в групата за полета. Защо? Планираше в събота вечерта ветеранът да бъде продаден на турски отбор, но не се получи.

С привличането на Валери Божинов Цветан Генков ще бъде оглеждан от всички желаещи клубове по време на лагера на “Левски” в Кипър. Централният нападател изненадващо пое със “сините” към острова в неделя, след като изобщо не бе вписан в групата за полета. Защо? Планираше в събота вечерта ветеранът да бъде продаден на турски отбор, но не се получи. С привличането на Валери Божинов

Роми се заселват в петричка болница

/КРОСС/ Роми се заселват в болница „Рокфелер" в Петрич заради добрите условия, които им предоставя медицинското заведение. Миналата седмица молби за напускане подадоха осем медицински сестри и четирима лекари заради неизплатени заплати и заради стресова работна обстановка. Оставките им поставиха под риск закриването на отделението, в което в момента има 57 деца от ромски произход, които са с придружители, съобщава БТВ. След като болничният персонал получи заплатите си за ноември и декември от финансова гледна точка ситуацията се уталожи. „Психоклиматът е по-спокоен. Ако изплащаме навреме заплатите, няма да има такива проблеми. Имаме гаранции и от общинските съветници, и от кмета в новия бюджет да бъдат заложени солидни средства, които да помогнат на болницата като общинско дружество - да изплатим и старите задължения", обясни управителят д-р Борис Киров. Обстановката обаче остава напрегната, тъй като ромите „завземат" отделението, в което получават топла храна и грижи. „Проблемът с това малцинство е труден, огромен стрес, валят непрекъснато заплахи. Направиха и масов побой между тях си със счупване на врати и стъкла, извикване на полиция. Трудно работим така", допълни д-р Киров. За да се справи с проблема, той е на път да въведе такса „рехоспитализация" от 50 лева за тези, които се връщат, за да използват болницата за битови нужди. Осигурен е и по-строг пропускателен режим

Уди Алън отхвърли обвиненията в блудство

/КРОСС/ Легендарният режисьор Уди Алън отхвърли обвиненията в блудство, отправени му от осиновената му дъщеря, като ги нарече „неверни и позорни" съобщи AFP. „Господин Алън прочете обвиненията, отправени към него и ги намира за „неверни и позорни", заяви прес-агентът на Алън Лесли Дартс, като добави, че режисьорът съвсем скоро лично ще даде становището си по случая. Подобни обвинения срещу Уди Алън се появиха преди повече от 20 години, когато режисьорът слага край на връзката си с Миа Фароу, майка на Дилан Фароу, която обвинява Уди Алън в момента. „Тогава експертите заключиха, че няма сигурни доказателства, че на Далан Фароу и е невъзможно да различи фантазия от реалност и че тя най-вероятно е била подстрекавана да говори тези неща от майка си Мия Фароу, заяви Дартс.  

Мъж уби съсед заради телевизор, декодер и телефон

Страх и смут обхвана врачанското село Баница. Хората там още не вярват, че мъж е убил съседа си заради стария му телевизор, декодер и мобилен телефон. 

Въпреки че кражбите били често явление в селото, в тяхната махала посегателства нямало, докато един ден от очите на хората някак внезапно изчезнал Тодор Петков, съобщи Нова тв.

Страх и смут обхвана врачанското село Баница. Хората там още не вярват, че мъж е убил съседа си заради стария му телевизор, декодер и мобилен телефон. Въпреки че кражбите били често явление в селото, в тяхната махала посегателства нямало, докато един ден от очите на хората някак внезапно изчезнал Тодор Петков, съобщи Нова тв.

Лили Иванова пее в кожени дрехи на репетиция в операта

С черни кожени дрехи и триъгълен шал на врата - така се облече Лили Иванова по време на репетиция в Софийската опера. Певицата публикува снимката в официалния си профил във фейсбук преди дни. Всъщност тя репетира за концерта си на 13 февруари в операта. Тогава на сцената ще пее в дует с Андреа Бочели. Билетите са между 50 и 200 С черни кожени дрехи и триъгълен шал на врата - така се облече Лили Иванова по време на репетиция в Софийската опера. Певицата публикува снимката в официалния си профил във фейсбук преди дни. Всъщност тя репетира за концерта си на 13 февруари в операта. Тогава на сцената ще пее в дует с Андреа Бочели. Билетите са между 50 и 200

Войната "Байерн" - "Борусия" продължава

Войната между "Байерн" и "Борусия" (Дортмунд) продължава извън терена, въпреки че вече е ясно, че баварците ще станат шампион. Те спечелиха с 5:0 срещу "Айнтрахт", който пусна... повече резерви в Мюнхен.

Но в интервю след двубоя световният посланик на "Байерн" Паул Брайтнер изригна в отговор на президента на "Борусия" Ханс-Йоаким Вацке. Войната между "Байерн" и "Борусия" (Дортмунд) продължава извън терена, въпреки че вече е ясно, че баварците ще станат шампион. Те спечелиха с 5:0 срещу "Айнтрахт", който пусна... повече резерви в Мюнхен. Но в интервю след двубоя световният посланик на "Байерн" Паул Брайтнер изригна в отговор на президента на "Борусия" Ханс-Йоаким Вацке.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване