Няма основания да се смята, че ще се наложи актуализация на бюджета. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов пред БНТ, коментирайки пресконференцията на ГЕРБ от по-рано днес, на която лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че ако правителството остане на власт, бюджетът няма да издържи и през 2015 г. държавата ще катастрофира.

Към момента нямаме никакво основание да смятаме, че подобна актуализация на бюджета ще се наложи, тъй като виждаме, че икономиката се ускорява. Можем да цитираме и данните за бизнес климата през януари, когато индикаторът за бизнес климата отчете рекордно нарастване, тоест икономическите агенции, бизнеса и домакинствата имат все по-голямо доверие в своите доходи и възможностите да реализират инвестиции, каза Чобанов.

И пред Би Ти Ви министърът увери, че

сме "далеч от апокалиптичната ситуация, която се рисува от ГЕРБ".

"От началото на своето управление показахме, че мислим за хората и бизнеса, размразихме социалните плащания, връщаме ДДС навреме и фискалните цели, които постигнахме за миналата година, са добри", отчете той пред медията.

Според министъра

атаката на ГЕРБ е политическа.

Той подчерта, че събираемостта на данъчните приходи през миналата година е по-висока от тази през 2012 г. по време на управлението на ГЕРБ и кабинетът се е справил много добре по отношение на дълга и дефицита за 2013 г.

“При 2% дефицит, заложен в бюджета, е реализиран 1,8%, което е с около 150 млн. по-малко. По отношение на дълга, заложеният в оригиналния закон за бюджета още от времето на ГЕРБ лимит за дълга през 2013 г. беше 14,6 млрд., в края на годината дългът е 14,1 млрд., тоест той е с около половин милиард по-нисък", каза Чобанов. През втората половина на годината са събрани с 520 млн. повече данъчни приходи, отколкото през първата. Ако първата половина на годината, когато беше друго управление, бяха събрани с толкова повече данъчни приходи, щяха да бъдат изпълнени приходите в бюджета,” продължи той.

Освен това фискалният резерв е с 200 млн. лв. над законовия минимум от 4,5 млрд. лв., каза още министърът.

Чобанов отчете значително повишаване в усвояването на евросредства.

Според него е твърде рано да се изявяват опасения, че приходите тази година няма да бъдат изпълнени. Дори данните за януари показват по-добро изпълнение в сравнение със същия месец миналата година. “Има ясна тенденция за увеличаване на събираемостта, която като продължи през тази година, ще доведе до изпълнение на бюджета".