Чиновници канят наши студенти да се върнат

Държавата изпраща експерти в Европа, които да убеждават българските студенти да се върнат в родината и да им посредничат при намиране на високоплатена работа. Това става ясно от прессъобщение на Агенцията по заетостта.

Алкомет отчете загуба в края на 2013 г.

Печалбата за цялата минала година намалява с 45% до 2,13 млн. лв.

    


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които медиата ще следи днес:

Петьо Заберски: Не съм узурпатор! За "Левски" работя благотворително

Когато настъпи трансферен прозорец и “Левски” започне да купува и продава футболисти, винаги се твърди, че един мениджър е узурпирал селекционните дела на “Герена”. Защото босът на “сините” Тодор Батков е негов кум и са добри приятели. Нееднократно се появяват твърдения, че Петьо Заберски командва в “Левски”, защото е кумец на шефа. Когато настъпи трансферен прозорец и “Левски” започне да купува и продава футболисти, винаги се твърди, че един мениджър е узурпирал селекционните дела на “Герена”. Защото босът на “сините” Тодор Батков е негов кум и са добри приятели. Нееднократно се появяват твърдения, че Петьо Заберски командва в “Левски”, защото е кумец на шефа.

Икономисти: Без кадастър не може да се събира поземлен данък

Собствениците на ниви, които няма как да бъдат открити без кадастрални планове, са близо 3,5 млн. души

    

Стоянка Мутафова - стихия на сцената и на 92

Актрисата отбеляза рождения си ден със спектакъла "Столетие мое"

    


Опозицията в Украйна е готова сама да състави правителство

Президентът Виктор Янукович се връща на работа след кратко боледуване

    


Пътна обстановка в страната - 3 февруари

Републиканските пътища на територията на страната са проходими при зимни условия, съобщават от Агенция Пътна инфраструктура. Температурите са в интервала от – 11 С° до + 7 С°. Времето над страната е облачно. Пътните настилки са преобладаващо мокри, на места заснежени и заледени, почистени и обработени.

Брифинг в ОДМВР- Благоевград

Очакваме ви днес, 3 февруари, в 12 часа в сградата на областната дирекция

Евроинс с 9,4 млн. лв. печалба, удвояваща собствения капитал

Само за последната четвърт на 2013 г. печалбата е 10,5 млн. лв., след загуба от 1,1 млн. лв. за деветмесечието

    


6.1 по Рихтер в западната част на Гърция

Първоначално бе съобщено за 6.4 по Рихтер

Петролът леко надолу след три седмици възход

"Черното злато" поскъпна с близо 1% през миналата седмица въпреки опасенията за забавяне на развитието в нововъзникващите икономики

    


Три експлозии разтърсиха столицата на Йемен

Взривовете били последвани от силна стрелба

    


Бареков ще отиде и по-напред

Ако "България без цензура" продължи да залага по същия начин на комуникацията с хората, ще отиде и по-напред. Така коментира лидерът на Екогласност Емил Георгиев последните социологически данни - 5,6%, които дава Институтът за модерна политика на партията на Николай Бареков в коалиция с ВМРО и ЗНС.

Забраняват торентите за музика и филми

Комуникацията, чрез която се предават аудиовизуални произведения на изкуството като музика, видеоклипове и филми, вече ще е забранена. Това предвижда договорът за аудиовизуалните изпълнения, който правителството предлага на Народното събрание за ратификация.

Валери Димитров: Не се прави нищо по проблема с бързите кредити

Трябва да бъде въведен предел на лихвата, над който тя да бъде обявена за частично нищожна, обясни председателят на Сметната палата

    


Китайският сектор на услугите се приближи до двугодишно дъно през януари

Пазарът е загрижен, че Китай се забавя отново, посочиха експертите от Standard Chartered

    


Правителството насочва 28 млрд. лв. за развитие

28 млрд. лв. ще инвестира правителството за развитие на страната чрез икономически мерки в годините 2014-2016-а.
Това ще обяви премиерът Пламен Орешарски във вторник пред президента Росен Плевнелиев и лидерите на парламентарните партии.
Орешарски ще докладва пред КСНС какви са стратегическите цели на страната до 2020 г. 28 млрд. лв. ще инвестира правителството за развитие на страната чрез икономически мерки в годините 2014-2016-а. Това ще обяви премиерът Пламен Орешарски във вторник пред президента Росен Плевнелиев и лидерите на парламентарните партии. Орешарски ще докладва пред КСНС какви са стратегическите цели на страната до 2020 г.

Облачно днес, но без валежи

Днес облачността над по-голямата част от страната ще остане значителна, но ще е почти без валеж. Предимно слънчево ще бъде над Югозападна България. Вятърът ще е от изток-североизток – слаб, в източните райони до умерен. Максимални температури между минус 3° и 2° в Северна и между 2°и 7° в Южна България, в София - около 3°. Днес облачността над по-голямата част от страната ще остане значителна, но ще е почти без валеж. Предимно слънчево ще бъде над Югозападна България. Вятърът ще е от изток-североизток – слаб, в източните райони до умерен. Максимални температури между минус 3° и 2° в Северна и между 2°и 7° в Южна България, в София - около 3°.

Държавните мини: 60 поръчки - 80 нарушения

Държавните “Мини Марица-изток” са нарушавали масово Закона за обществените поръчки, като в 60 проверени сделки са констатирани над 80 нарушения. Това показва последният доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с който “Труд” разполага. Проверката обхваща периода от 1 януари 2010 г. до 31 март 2013 г., когато на власт бе кабинетът Държавните “Мини Марица-изток” са нарушавали масово Закона за обществените поръчки, като в 60 проверени сделки са констатирани над 80 нарушения. Това показва последният доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с който “Труд” разполага. Проверката обхваща периода от 1 януари 2010 г. до 31 март 2013 г., когато на власт бе кабинетът

Три жертви на катастрофи за денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 8 тежки катастрофи с трима загинали и 7 ранени, съобщават от пресцентъра на МВР. За района на столицата са станали 46 леки пътно-тран...

Роми превземат болница в Петрич

Роми се заселват в болница „Рокфелер" в Петрич заради добрите условия, които им предоставя медицинското заведение. Миналата седмица молби за напускане подадоха осем медицински сестри...

Три жертви по пътищата за денонощие

Пътните настилки са мокри, на места заснежени и заледени

    


Пътищата са мокри, на места има мъгли

Температурите са в интервала от –13 С° до 4 С°

3 февруари в историята

1451 г. — Мехмед II става султан на Османската империя. 1690 г. — Колонията в Масачузетс издава първите банкноти в САЩ. 1718 г. — Петър I лишава своя син Алексей от правото да наследи руския престол. 1754 г. — Търговци от Санкт Петербург и Москва подаряват на императрица Елисавета 76-каратов диамант в знак на благодарност за митническите облекчения в Русия.

Киното е грях, казват талибаните

Най-малко четирима души загинаха, а 33-ма бяха ранени при атака с две гранати срещу киносалон в Пакистан в неделя, съобщи АФП.

Нападението е извършено срещу киното Picture House в Пешавар. Много хора са пострадали при паниката, която обхванала зрителите на нощна прожекция на местния филм "Зидди пактун" (Пущунски инат), съобщава полицията.

Екстремистките бунтовници определят киното като грях. Когато талибаните контролираха северозапада на Пакистан между 2007 и 2009 година, те затвориха всички кина.

Роми "заселват" болница "Рокфелер" в Петрич

Получават топла храна и грижи, а на свой ред чупят и заплашват

    


Ювентус сгази Интер в дербито на Италия

Ювентус продължи великолепното си представяне в Италия и в голямото дерби на Ботуша. "Бианконерите" победиха с 3:1 Интер в мач от 22-рия кръг на Серия А като демонстрираха категоричното си превъзходство над "нерадзурите".

Предимно облачно с температури до 7 градуса

Облачността над страната ще е значителна. На отделни места е възможно да превалява слаб сняг, съобщиха от НИМХ.

Вятърът ще е от изток-североизток – слаб, в източните райони до умерен. Намаления на облачността ще има през деня над югозападните райони. Минималните температури - в Северна България между минус 9° и минус 4°, в Южна - от минус 5° до 0°. Максималните температури - между минус 3° и 2° в Северна и между 2° и 7° в Южна България.

В планините ще духа силен югоизточен вятър. Облачността ще е разкъсана. Максимална температура на височина 1200 метра - около 2°, на 2000 метра - минус 2°. По Черноморието облачността ще е значителна.

За пряката демокрация и химическото чистене


След като президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията съобщи, че предлага заедно с евровота през май да се проведе референдум по изборни въпроси, за по-малко от 48 часа управляващите от БСП, ДПС и "Атака" отхвърлиха идеята с почти идентични аргументи. ГЕРБ заяви, че ако парламентът не допусне допитването, ще направи подписка, Реформаторският блок и други опозиционни партии извън НС също настояха за референдум. 

Предложението на президента предизвика дискусия с хиляди...

Сакскобургготски: Невинаги този, който най-много вика, има право

В една демокрация има място за всички и свободата е основен принцип в нея. Но, в демокрацията, и затова именно се нарича демокрация, - определяща е волята на мнозинството.

Въпреки това има случаи, в които малцинствени социални групи или политически формации се опитват да наложат собствените си критерии и амбиции на обществото. Това се казва в позиция на Симеон Сакскобургготски публикувана в неговия личен сайт.

Наскоро имахме такъв пример с наш политически лидер, с чието асоциално поведение бе занимавана обществеността, принуждавана да обсъжда и разсъждава върху една неприемлива постъпка, за която всеки друг гражданин просто би си поел последиците. Може би с агресия и много шум на улицата се търси онази електорална подкрепа, която не намира в урните. Това е класически пример за т.нар. "диктатура на малцинството" - политическа сила с незначителна подкрепа сред населението се опитва да налага своите критерии. В последно време наблюдаваме и други подобни политически субекти у нас- малка група хора създават партия с цел влизане в парламента, и евентуално и в изпълнителната власт, и ползването на ресурси и влияние. Повече от ясно е, че за тях националните интереси нямат особено значение. Подобен е резултатът, и когато отказваме да упражняваме правото да гласуваме. Именно тогава обществото само влиза в капана да бъде управлявано от партии с ниска подкрепа.

Разбира се, това не е единственият пример нито у нас, нито по света, когато малцинството се опитва да се "качва на главата" на мнозинството. Това явление е познато и другаде. Барикадирани зад принципа на толерантността и политическата коректност много ексцентрични явления си проправят път, и макар че се сблъскват с обществения "здрав разум" налагат своята "диктатура". Такъв е случаят, например, със създадената Партия на педофилите в Холандия, която дори получава държавно финансиране. Друг подобен пример, не толкова драстичен разбира се, е предизвикалият реакции и в Европейския Парламент проектозакон за забрана на аборта, представен в испанския парламент от управляващата Народна партия. Извън морално-етичната страна на въпроса, която не е обект на този коментар, примерът служи, за да илюстрира как една партия в желанието си да удовлетвори исканията, заложени още в предизборната и програма, на по-консервативния сектор в нея, се опитва да наложи волята си на цялото население.

Когато едно правителство застава на страната на някое малцинство, не изрично да защити техните права, а заради свои политически интереси или за да се накичи с етикета на модерността, заобикаляйки съществуващите правни и морални норми, то всъщност дискриминира мнозинството от гражданите.

Много пъти справедливи идеалистични каузи се израждат поради хиперчувствителност. Често изисквайки толерантно отношение, техните защитници стават агресивни и налагат нормите си на всички. Толерантността не може да се въведе със закон, тя може само да бъде възпитавана в обществото с добри практики и модели.

Друг пример в това отношение е своеобразната мода на бунтовете. В глобалния свят, в който живеем и неговото медийно преекспониране, сме свидетели на протести за всичко. Тази мода много пъти не отразява реалните настроения на обществото. Невинаги този, който най-много вика, има право. Когато се копират модели на социално поведение, все ще се намери достатъчно благородна и справедлива кауза, която да бъде "защитавана" на улицата. Има и други начини, за да покажеш, че нещо не върви в дадена институция, не просто като нахлуеш в нея и наложиш собствените ти виждания на всички работещи там.

Опасението за обвинение в политическа некоректност, страхът да се конфронтираш с едно "шумно" малцинство, често превръща политиците в техни заложници. Така се стига до правене на "политика на деня" или на "момента", която не е ясно в по-далечна перспектива как защитава интереса на цялото общество. Правилното би било да се търсят решения на проблемите чрез диалога и постигането на консенсус.

Една млада демокрация като нашата трябва да се предпази от залитания в модни явления, които изкривяват или дестабилизират обществените ценности. Нужно е самите ние смело да назоваваме с истинските им имена агресията, вандалщината, хулиганството, ксенофобията. Не бива да се боим да отхвърляме политическия цинизъм, който често се предлага от мимолетни партийни субекти, които се обличат във високо морални и дори патриотични каузи. В основата си те са нетолерантни и дискриминиращи. Нека се ръководим от трайните етични норми, да търсим рационалното и полезното за доброто на мнозинството, въпреки че то е "тихо" и не вдига много шум. И най-вече - да гласуваме активно, за да не властват политически малцинства, които не представляват интересите на болшинството. Електоралната апатия или "тихото" безразличие едва ли може да се компенсира с много шум на улиците през останалото време, се казва в позицията на бившия премиер.

Опасенията за дефлация натиснаха еврото надолу

Силните разпродажби в развиващия се свят повишиха доверието в японската йена

    


Съвет при премиера ще координира спецслужбите

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще координира и контролира спецслужбите и всички негови решения ще са задължителни за тях. Това става ясно от специализирания законопроект, който е пуснат за междуведомствено съгласуване.

"Тънкостта е, че съветът е нов субект, който ще може да поставя задачи на спецслужбите. Но важното е, че шефовете им участват в него. Т.е. става дума за симбиоза, а не за субективен контрол от премиера", обясни пред "Стандарт" депутат от една от управляващите партии. В съвета ще влизат премиерът, министрите на вътрешните и външните работи, на отбраната, финансите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, шефовете на ДАНС, на цивилното и военното разузнаване и секретарят на Съвета по сигурност. "В заседанието може да участва президентът лично или определено от него длъжностно лице", пише в законопроекта.

Създава се и Борд на разузнавателната общност, който е структура към съвета. В него ще са шефовете на всички спецслужби, секретарят на Съвета по сигурността и главният секретар на МВР. Предстои да бъдат приети устройствени закони за НРС и НСО. Техните началници също ще се избират от парламента, както е с началника на ДАНС.
Според проекта Сметната палата ще координира бюджетите на спецслужбите.


Прогноза за времето - 3 февруари

Облачността над страната ще е значителна. На отделни места е възможно да превалява слаб сняг. Вятърът ще е от изток , североизток – слаб, в източните райони до умерен. Намаления на облачността ще има през деня над югозападните райони.

С референдум не се вдигат пенсиите

Ще преглътне ли БСП Първанов и ще спечели ли първото място на европейските избори у нас.
Потърсихме мнението на Антон Кутев, медиен секретар и член на изпълнителното бюро на соцпартията, часове след съботния пленум на столетницата.

- Г-н Кутев, след многочасовото заседание на Националния съвет на БСП излязохте с решение "сваляне на политическото доверие" от Георги Първанов и останалите 12 социалисти, които са в АБВ. Но хората се питат какво означава това абстрактно наказание?

- Не е абстрактно, съвсем реално си е за нашата партия. Нека имаме предвид, че БСП е на 123 години и тя има едни правила, които другите нямат и няма как да имат. При нас такива наказания имат огромно значение. Според мен това е по-тежко наказание отколкото изключването от БСП. Свалянето на политическото доверие е морално наказание, но е най-тежкото. В дълбокото комунистическо минало имаше една фигура Лютибродски, комуто принадлежи рязката реплика: "По-добре мъртъв, но жив за своята политическа класа, отколкото жив, но вонящ политически труп". Слава Богу, тези години са минали отдавна. Но тази форма на морална оценка я има още и според мен с право.

- Като помилване, страх, замразяване, как да се разчита санкцията?

- Нито едно от изброените. Честно казано, имаше спорове дали да не бъдат изключени сега. Истината е според мен, че те наистина са се самоизключили. Смятам, че Първанов не играе за тези избори, той не е толкова глупав. На него му е ясно, че ще ги загуби и няма да събере достатъчно гласове, за да вкара и 1 евродепутат. Не знам Калфин дали го знае. Но Първанов се цели в местните избори с надеждата, че ще може да отчете няколко кметове, избрани от негова листа. И според мен Първанов играе в един по-дългосрочен план, разчитайки на това, че винаги ще е бившият президент. Но той пречи изключително много на левицата с тези си действия. И те са неморални от гледна точка на направеното от БСП за него. И вторият план - той прецаква всички хора, с които работи. Включително Калфин.

- Струва ми се, че съжалявате, че Калфин няма да е във вашата листа.

- Калфин безспорно имаше място до скоро в листата на БСП. И то можеше да бъде реализиран втори мандат като евродепутат. Очевидно това няма да се случи и то само заради амбицията на Първанов. Лично аз смятам, че АБВ не е проблем за БСП. АБВ не се отнася към БСП, а към личните щения на Първанов.

- Шумът около АБВ обаче не спира. Явно не е само "буря в чаша вода".

- Какво е направил Първанов през последните няколко години, което да е много важно за обществото? Вдигнал е пенсиите, повишил е доходите, направил е нещо за икономиката, намалил е безработицата? Нито едно от тези неща. Защо тогава Първанов да е важен за цялата държава? Само заради факта, че се опитва да разцепи БСП ?

- Втори конгресен епизод ли гледаме? И Румен Овчаров сравни ситуацията сега с лидерската битка Станишев-Първанов преди 2 години.

- Той вече е трети. Първият епизод беше със създаването на АБВ. През 2009 г. нямаше АБВ, но имаше ясните декларации на Първанов, че БСП е стигнала дъното, че ще върви само надолу, че на следващите избори ще има 40 депутати или въобще няма да има. Т.е. даваха се едни много мрачни прогнози за бъдещето на БСП. И тогава му се роди идеята уж да спасява левицата с АБВ. И то под ръководството на Георги Първанов. Оказа се, че това не може да стане. И след това се опита да превземе конгреса. Във втората серия пак почна да раздува балона как на този конгрес ще станат чудеса - накрая се отказа, защото видя, че на конгреса получава подкрепа от около 20 процента. И сега сме свидетели на трети неуспешен опит на Първанов да се реализира въпреки БСП с една паралелна листа, която да омаломощи соцпартията, колкото може. И в далечното бъдеще да има един нов ляв проект, който да получи голяма подкрепа. Пак няма да стане.

- Колко гласа ще ви вземе АБВ? Бяхте сигурни в победата на БСП на евровота, сега така ли е?

- Сигурни победи няма. Участвам в шеста или седма кампания и знам, че нито веднъж до сега не е имало абсолютно точна прогноза. Далеч съм от мисълта, че победата на БСП на тези избори е сигурна. Ние имаме всички шансове, но да, Първанов затруднява тези шансове. Дали ще бъдат 20 или 30 хиляди гласа, но той ще ги отдели от БСП. Ще има и такива, които ще гласуват за Първанов и без да са за БСП. Но той си позволява да тегли гласове от БСП, бидейки председател и президент, избран с гласовете на тази партия. И затова е тази тежка морална оценка, която дадохме със свалянето на политическото доверие.

- Но го оставихте като член на БСП, както впрочем и останалите.

- На този етап да. Но в решението има едно изречение, с което се напомня, че участието или подкрепата на паралелни листи води до прекратяване на членството. И мисля, че трябва да дадем шанс на всеки, които се е объркал по някакъв начин, да се върне в правия път. Това не е само социалистическо, но и библейско правило. Не вярвам, че Първанов ще го направи. Но се надявам, че някои от хората около него да осъзнаят, че тази игра е прекалено егоистична и че ще бъдат употребени.

- Кой е по-притеснителният опонент за БСП в предстоящата кампания - ГЕРБ или АБВ?

- Противникът за нас, а и за държавата е ГЕРБ. Те се опитват да се представят като десни, а винаги са били популистка партия. Голямото противопоставяне в момента не е между ляво и дясно, а между популизъм и реална политика. Демокрацията се крепи на работещи леви и десни политики. А популизмът е политика, която няма смисъл, няма работещи програми как да се подобри животът на хората. Там е само желанието да се харесаш и да те изберат още веднъж. Борисов ни повтаряше непрекъснато, че строи магистрали и затова всички пенсии, доходи и т.н. са замразени, а накрая се оказа, че е построил по-малко магистрали от миналото правителство. Това е популизъм. ГЕРБ са изключително мощна популистка партия, която се явява видим проблем на обществото. ГЕРБ не е проблем на БСП, но само БСП може да се справи с ГЕРБ.

- Ще станат ли евроизборите състезание на референдуми между БСП и ГЕРБ? След като президентът Плевнелиев направи обръщението си, Борисов веднага декларира, че не срещне ли подкрепа в пленарна зала, прави подписка. А от соцдепутати вече се чуват идеи за отговор с други подписки за всенародно допитване.

- Разликата между нас и Борисов е, че ние като решихме да правим референдум, събрахме подписите. Никак не беше лесно да съберем близо 800 000. И аз имам дълбокото съмнение, че ГЕРБ и Борисов са в състояние да го направят. Борисов участва само в купени мачове. Той не е играл в честна игра, в която да застанеш и да си свършиш работата.
Изборният кодекс и гласуването са много важни за хората. Но ние вече 7 месеца с комисията на Мая Манолова работим и разговаряме с всички, които искаха и имаха предложения за изборния закон.

- И от Първанов получихте упреци, че новият изборен кодекс е с минимален напредък.

- Аз искам да припомня на Първанов, че неговият принос към изборното законодателство са т.нар. мажоритарни кандидати, които доведоха до "впечатляващи резултати" и хора с по няколко образования и с доказан принос в обществото бяха победени мажоритарно от никому неизвестни и впоследствие напълно безполезни хора в парламента. Не съм против да се увеличава мажоритарният елемент и предлагаме пропорционалните листи да са съчетани с преференции.

- Какво лошо има в това да има все пак избори 2 в 1, евроизбори и референдум за начина на гласуване?

- Не виждам как ще се случи на този етап. Но има много по-важни въпроси. Аз смятам, че електронното гласуване например не е по-важно от начина, по който се финансират партиите. Не референдум е механизмът за създаването на изборно законодателство. Цялата им игра в момента е за задължителното гласуване, другото е прах в очите.

- Толкова ли пречи на БСП задължителното гласуване?

- БСП е партия на 123 години и е минала през всякакви гласувания. По-важният проблем е да създадем правила за гласуване, които да гарантират свободата на вота. И дали българите след 1 година ще живеят по-добре. Този референдум, който Плевнелиев предвижда, няма да доведе до повишаване на пенсиите или да намали безработицата. Или да очакваме възход в икономиката. Отново в общественото пространство се поставя фалшива теза, която не води до резултати.

- На евроизборите ще се явите с формулата "Коалиция за България". Това означава избираеми места за коалиционните партньори на БСП, граждански квоти. Освен Петър Курумбашев, който не е партиен член, леви интелектуалци написаха писмо, в което номинираха авторката на "Експертите на прехода" Достена Лаверн. Така ли ще "ловите" гласове извън партията?

- Широкият граждански подход има смисъл и е работещ. Доказа се и на последните избори. Тази дама аз лично не я познавам, но Петьо Курумбашев го познавам отдавна и той е един изключително смислен човек. Последователен политик, нито веднъж не съм виждал да защитава по някакъв начин личен или корпоративен интерес. Критиките, които съм чувал за него, са, че имал пари. Изкарал си ги е. Но е факт, че винаги е стоял на социални позиции. Нямам нищо против това гражданско представителство и дано то да ни помогне за по-широка подкрепа и извън партийните редици. И въпреки усилията на Първанов смятам, че БСП ще спечели изборите с най-много евродепутати.


Крадците на парно не ощетяват "Топлофикация", а своите съседи

Крадците на парно не ощетяват "Топлофикация", а своите съседи, тъй като подадената към блока топлина се разпределя между всички апартаменти. Затова за да не бъдат разкрити, крадците на топлина са доста изобретателни. Например служител на "Топлофикация Перник" бе заловен да краде парно, и то по изключително сложен начин - чрез подово отопление, разказаха от топлинния счетоводител, който обслужва сградата. Човекът направил доста сериозен ремонт на апартамента си и от щранговете (тръбите, които пренасят горещата вода по цялата система в блока) прекарал отклонения, които минават под пода в стаите. Така привидно жилището не ползва топло през радиаторите, но в същото време обитателите му се радват на завиден комфорт. Единственото неудобство в "системата" е, че няма как да се регулира температурата. Когато стане прекалено топло, просто се отваря прозорецът, за да влезе по-хладен въздух, и всичко е наред. По този начин обаче централният топломер в абонатната станция отчита потребената енергия. Поради факта, че в самото жилище това не се случва, след края на отоплителния сезон навъртяната сметка се разпределя между останалите апартаменти и така съседите поемат цялата сума за отопление на крадеца. Подобни случаи има и в други градове, включително и в София. Безплатното подово отопление от типа "направи си сам" не е налице от скоро. Подобни случаи са засичани и преди повече от 10 години, разказват служители на столичната "Топлофикация". Подобни инсталации обаче се засичат много трудно, тъй като по нищо не личи, че ги има. Единственият вариант е някой, който е усетил, че подът във въпросното жилище е топъл, да издаде собственика. Това обаче става трудно. Първо, защото всеки с подобна инициатива в дома си ще внимава кого пуска вътре. И второ, защото едва ли близък човек ще хукне към "Топлофикация" или фирмата за дялово разпределение, за да издаде свой приятел или роднина, че краде парно. Самото преустройване на жилището с подово отопление е сложно и не особено евтино. От една страна човек трябва да има средства, а от друга - и способности, за да си направи въпросния ремонт. Въпреки тези пречки обаче ентусиасти не липсват.

Доста по-често обаче се засичат кражби на парно по по-лесните и разпространени начини. Не са малко опитите за манипулации на самите топломери. Този тип кражби обаче вече се засичат по-лесно. Това става с новите топломери с радиоотчитане, които подават сигнал при опит за манипулиране, разказват от "Техем". След края на миналия отоплителен сезон при засичането на показанията 21 уреда с дистанционно отчитане в София са подали данни, че е имало опити за манипулацията им. Така крадците са били хванати. И за цялата зима им е била начислена сметка на максимална мощност на радиаторите, както е според закона. Това обаче със сигурност не са били единствените случаи на кражби на парно нито в София, нито в останалите градове в страната, където има "Топлофикация". Затова от "Техем" препоръчват няколко неща. Първото е хората да се оборудват с радиотопломери, които сигнализират при опити за манипулация. Новите топломери с радиоотчитане имат датчик, който засича, ако радиаторът или самият топломер е преместван от мястото си. Така може да се предотврати най-разпространеният начин за кражба на парно. Има хора, които за зимата махат радиатора с топломер, закачат друг на негово място, отопляват се, а като наближи краят на сезона, връщат официалния си отоплителен уред. Така показанията на топломера са за много малко консумирана енергия, а откраднатата се плаща от съседите. С новите топломери с радиоотчет обаче тази схема не може да се прилага. За да бъде невъзможна смяната на радиатора се, препоръчва и поставянето на стикери на връзките между щранговете и радиатора. Те са специални, топлоустойчиви и се повреждат при опит за подмяна на радиатора. Има и стикери за самите топломери. Чрез тях се предотвратява възможността уредът да бъде демонтиран, ако човек има съответните познания.

Сигнализирайте за
некоректни съседи

Абонатите задължително да сигнализират, ако имат съмнение, че техни съседи крадат парно. За това призовават от фирмите за дялово разпределение. В такива случаи от компанията ще инициират проверка, ще повикат и специалист от самата "Топлофикация", който да докаже например подмяна на радиатори по време на отоплителния сезон или други опити за манипулация на отоплителната система в дома. За подобни опити за кражба на парно в Закона за енергетиката е записано, че се плаща глоба от 5000 лв. Освен това самият абонат ще трябва да плати сметка, все едно е ползвал парно на пълна мощност във всички стаи в апартамента.

Подаването на подобни сигнали е в интерес на коректните абонати, които в противен случай ще платят сметката на съседите си. Причината е, че постъпилата в сградата топлоенергия се засича от общия топломер в абонатната станция. При кражби на парно използваната незаконно топлина се плаща от останалите апартаменти в блока чрез системата за дялово разпределение.

През зимата електроапашите стават по-активни

От чистач до бизнесмен си
намаляват сметките за ток

Най-често се свързват към кабела на комшия

Кражбите на ток са доста разпространени у нас и случаите са доста повече от подобни опити с парното. От една страна причината е, че много по-голяма част от българите се отопляват с електроенергия, а от друга - по-лесните начини за изкуствено намаляване на сметката. Кражбите на ток далеч не са разпространени само в ромските махали. Всяка година от ЕРП-тата засичат десетки хиляди такива случаи, като сред крадците има както по-обикновени и бедни хора, така и по-богати и заможни бизнесмени. И докато една чистачка например цели да спести някой лев, защото е затруднена финансово, то човекът без подобни проблеми е странно да краде ток, за да пести дребни за него суми, коментират хора от бранша.

Най-разпространените типове кражби са чрез манипулация на електромерите и чрез прикачване към някой съсед. Първият случай е по-трудно изпълним, защото човек трябва да е достатъчно технически грамотен, за да успее да промени показанията или отчитането на измервателния уред. А и с новите електронни устройства задачата става още по-трудна. Затова крадците на ток ползват по-често начините за прикачване към друг абонат. Някои свързват жилището си към електромера на комшията и така потребената от тях енергия се отчита на неговия електромер. Ако връзката е направена при самия електромер, това лесно се засича от инкасаторите, когато дойдат да отчетат показанията. По-изобретателните пък намират начин да се прикачат към кабела на съседа в каналите, през които жиците стигат до конкретния апартамент. Предвид това, че там нещата са скрити, възможността крадецът да бъде хванат сериозно намалява. По-честите случаи са незаконното прикачване да е от съсед, който живее на по-долен етаж от жертвата, тъй като кабелът до апартамента на ощетения минава покрай крадеца. Има обаче и обратен вариант. Например човек от осмия етаж пуска кабел по същите тези канали до третия, където се закача за съсед, разказват специалисти. Има засичани и доста по-смели случаи на кражби на ток. Има хора, които директно пускат кабел към електрическо табло или трафопост на доста сериозно разстояние от дома си.

Опитите за кражби на ток обикновено се засилват през зимата. Причината е, че голяма част от българите се отопляват с електрически уреди и съответно през студените месеци сметката им сериозно нараства. Така електроразпределителните дружества отчитат загуби от десетки милиони левове. Затова призовават за нетърпимост към подобни манипулации и всеки, който се съмнява за подобен случай, да сигнализира. В края на миналата година от ЧЕЗ обявиха за вече започнала активна проверка на територията на Западна България. През миналата година в ЧЕЗ са постъпили над 12 хил. сигнала за кражби на ток, а направените проверки са над 45 хил. От компанията изчисляват, че годишните загубите са над 17,5 млн. лв. Но те може и да са много повече, тъй като законът дава право на заловения да краде еленергия да му се начисли сметка само за 3 месеца назад. Далеч не е изключено обаче той да е ползвал нерегламентирано ток и с години, обясняват от ЕРП-то.

Тарикат си навъртял
сам 120 кубика вода

Освен парно и ток, сред някои българи е разпространена практиката и за кражба на вода. Обикновено това става с манипулация на водомера, чиито показания се връщат назад. Историята обаче познава и случаи, в които тарикатите сами са си навъртели огромна сметка, вместо да я намалят. В Перник например като виц се разказва за ситуация, в който човек така се увлякъл във връщането на показанията на водомера за топла вода, че прехвърлил нулата и си самоначислил 120 кубика за плащане. Друга популярна история е как друг хитрец пълнел бучки лед в плик, който слагал върху топломера си, за да го охлажда и така да отчита по-малко парно.


Уди Алън отрече да е посягал на доведената си дъщеря

Дилън Фароу го обвини, че блудствал с нея от 7-годишна

    


Облачно днес, но без валежи

Днес облачността над по-голямата част от страната ще остане значителна, но ще е почти без валеж. Предимно слънчево ще бъде над Югозападна България. Вятърът ще е от изток-североизток – слаб, в източните райони до умерен. Максимални температури между минус 3° и 2° в Северна и между 2°и 7° в Южна България, в София - около 3°. Днес облачността над по-голямата част от страната ще остане значителна, но ще е почти без валеж. Предимно слънчево ще бъде над Югозападна България. Вятърът ще е от изток-североизток – слаб, в източните райони до умерен. Максимални температури между минус 3° и 2° в Северна и между 2°и 7° в Южна България, в София - около 3°.

Трус от 6,1 по Рихтер разтресе гръцки остров

Епицентърът на труса с магнитуд от 6,1 по Рихетр е 12 км северозападно от гръцкия остров Кефалония.

Германското правителство било жертва на хакери

Откраднати са имейли и пароли на служители от всички министерства, както и на депутати; всички жертви на атаката са около 16 млн. души

Кой печели от бизнеса с болести

Болничният пазар у нас е сред секторите, които бележат сигурен годишен ръст както във финансово отношение, така и като участници в него.

Въпреки че страната ни е на едно от първите места по брой клиники на глава от населението в ЕС, традиционно всяка година у нас се появяват още 4-5. Въвеждане на здравна карта, чийто характер засега не е ясен, затягане на режима за строеж на болници и селективно договаряне с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ са сред мерките, които правителството смята да предприеме в този сектор.

-----
Около 312 са болниците у нас, а заедно с бившите диспансери за кожни, психични и онкологични заболявания броят им става 340. Особена динамика в тази цифра през последните 7 г. няма, но се променя структурата на болничния пазар. Все повече стават частните клиники (тази година те ще минат 100), като повечето са специализирани за определени печеливши дейности. Увеличават се болниците в големите градове, за сметка на това се затварят общинските в малки и отдалечени селища. Крайният резултат е неравномерен достъп до медицински грижи, както и драстично разминаване в качеството им. Причините за това са различни - несъобразяване на новите структури с потребностите на хората, липса на условия за приватизация и публично-частно партньорство, концентрация на населението в определени райони, по-добро обществено финансиране за някои медицински дейности, абдикиране на държавата от функциите й на собственик и на адекватен регулатор в сектора.

През 2013 г. здравното министерство издаде разрешение за дейност на 6 частни болници - три многопрофилни, а останалите - специализирани. Още 4 специализирани клиники чакат за одобрение на документите. От 10-те болници 7 са в столицата, а останалите - в Пловдив, Стара Загора и Шумен. В същото време през миналата година са затворили 5 клиники, от които поне 4 са общински, като две се намират в малки градчета като Дряново и Елена.

Особена промяна в тенденцията на развитие на болничния пазар няма да има и занапред, тъй като държавната политика не се променя. Поредица от малки изменения във финансирането на здравеопазването през последните 3-4 г. обаче очертаха някои нови специфики. Спирането на субсидиите за общинските болници в отдалечените региони през 2009 г. ускори декапитализацията им. Преминаването на редица дейности от здравното министерство към касата през последните 3 години пък доведе до развитие на частния сектор в ниши, където доскоро нямаше достъп. Това е диализата, онкологията, интензивните грижи. Резултатите са, че частните клиники отдавна не са само в областта на офталмологията и хирургията. Минал е дори бумът на центровете за инвазивна кардиология и ин витро, които отново възникнаха заради доброто обществено финансиране чрез касата и фонда за асистирана репродукция.

Новите тенденции са за отварянето на диализни центрове и онкологии, както и прерастването на частните структури в по-големи и комплексни болници. След първата частна клиника по онкология в Пловдив и София сега на опашката чакат за разрешение 3 нови структури. Те ще са в столицата. Едната ще е на инвеститорите на "Сити клиник", другата на тези на "Надежда", а третата на "Софиямед". Причината за интереса към онкологията не е само финансирането на химиотерапията от касата, а и увеличението на пътеките за лъчетерапия. Нов тласък дава и намерението на касата скоро да финансира радиохирургия - модерното лечение с гама или кибернож, за което сега българите ходят в Турция. За първи път интерес има и към друга ниша - долекуването. Последната болница, която чака на опашка за разрешение за дейност, е за долекуване. У нас има огромен глад от такива структури, но не и финансиране на дейността им. Здравното министерство обяви в стратегията си, че ще търси начини за финансиране чрез съвместен пул със социалното ведомство. Други области, в които се очаква поява на нови структури, са високоспециализираните дейности като неврохирургията. Ще продължи и развитието на интервенционалната кардиология и ендоскопските методи, както е в цял свят.

Въпреки че броят на частните болници ще се увеличава, той може да не доведе до набъбване на общия. Защото декапитализацията на общинските и държавните структури трудно може да се спре. Ако държавата не предприеме сериозни мерки за субсидиране на лечебни заведения в определени райони и за подобряване на управлението им, цели области могат да останат без тях. В област Видин например има само две публични болници, но се очаква появата и на две частни. За сметка на това в столицата има над 60 болници, от които над 40 са специализирани и продължават да растат. Затова здравното министерство иска да затегне режима за издаване на одобрение за нова болница. Бизнесът обаче се притеснява, че може да се стигне до корупционни практики. Освен недостатъчното финансиране на публичните клиники нелоялната конкуренция с частните също ускорява декапитализацията им.

Обикновено специализираните частни клиники обират леките случаи, които са добре платени от касата, а за публичните остават по-сложните и губещи пациенти. Затова здравното министерство иска касата да сключва договори само с болниците, които не подбират пациенти. Не е ясно обаче дали тази практика не крие опасност от субективна преценка. За по-бързото фалиране на общинските и държавни болници роля играят лошият мениджмънт и недостигът на лекари и сестри. Заради по-високото заплащане най-добрите специалисти се преместиха в частния сектор, а някои дори си отвориха собствени клиники. Доказателство за напредъка на частниците са и финансовите заработки на болниците по здравна каса. Все повече частни клиники получават средства, които надхвърлят бюджетите на областните държавни болници, а те са гръбнакът на здравеопазването ни. Най-голямата частна клиника в страната - "Токуда", дори заговори за откриването на спешен портал, подобно на "Пирогов", и взе лиценз за чернодробни трансплантации.

Последствията от развитието на болничния пазар за пациентите не са добри. Хората в северозападните и южните райони на страната са с лош достъп до здравни грижи, а пренасищането в столицата води до бой за болни. Финансовият ресурс в системата е един и същ, а разделението му между толкова много клиники превръща публичните в коптори, където пациентите не искат да стъпват. В същото време са принудени да го правят, защото частните болници са профилирани в определени патологии и не покриват целия спектър на медицината. Изключенията са единици.

Доплащането да се изкара на светло

Д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници

Недостатъчното финансиране на медицинските дейности е основният проблем в здравеопазването. Това води до появата на доплащане, което не навсякъде е извадено на светло така, както в частния сектор. Официализирането на доплащането ще подобри здравната система. Въвежданета на здравна карта като инструмент за административно регулиране на пазара няма да помогне в болничния сектор. Тя също така не може да служи като инструмент за договаряне. За сметка на това изискването за съгласувателна инвестиционна процедура със здравното министерство при желанието за построяване на нова клиника е добро решение. Ясното регламентиране на възможностите за публично-частното партньорство е другата необходима стъпка за подобряване на системата. В момента няма ясни правила и изградени практики, чрез които бизнесът да подпомогне системата. Отпадането на обществените поръчки в частния сектор е друга мярка, която би дала добър резултат.

Мерките на кабинета

- Национална здравна карта, гарантираща достъпност и качество на медицинските услуги
- Одобрение за нова болница да се дава от министъра на здравеопазването на ниво инвестиционно намерение
- НЗОК да провежда избирателно договаряне и купуване на здравни услуги, а не пасивно реимбурсиране
- Болниците да не приемат само леки пациенти и да не сключват договори с НЗОК само по клинични пътеки за леки диагнози
- Прецизиране на медицинските стандарти така, че определени дейности да се извършват в извънболничната помощ


Пускат десет нови влака в метрото

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова ще присъства на официалното въвеждане в експлоатация на десет нови влака в столичното метро. Събитието ще се състои на 3 февруари от 10:30 часа...

Пътищата в страната са заснежени

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри и заснежени със заледени пътни участъци, които се почистват и обработват, съобщават от пресцентъра ...

Ахмед Доган: Евроизборите ще решат съдбата на кабинета

От тези избори зависи съдбата на правителството. Те са ключови и за структурата на политическата система в страната занапред. Това обявил почетният председател на ДПС Ахмед Доган на партийния семинар,...

ЕК представя първия си доклад за корупцията в страните от ЕС

Тя ощетява евроикономиката със 120 млрд. евро годишно

    


Не пътувайте през Сърбия!

Заради влошената метеорологична обстановка в Сърбия МВнР препоръчва на българските граждани по възможност да отложат пътуванията си до и през западната ни съседка.

"София тех парк" вече си разчиства терена

Разчистването на терена за бъдещия технологичен парк в София може да започне. Държавната компания “София тех парк” вече е сключила договор с фирма, която да събори сградите на бившето военно поделение край бул. “Цариградско шосе” в София и да освободи терена за сградите на новия парк. Това става ясно от информация в регистъра на ОП. Разчистването на терена за бъдещия технологичен парк в София може да започне. Държавната компания “София тех парк” вече е сключила договор с фирма, която да събори сградите на бившето военно поделение край бул. “Цариградско шосе” в София и да освободи терена за сградите на новия парк. Това става ясно от информация в регистъра на ОП.

НОИ в преразход за болнични и майчински през 2013 г.

Въпреки отчетените по-малко разходи за миналата година, институцията е изплатила повече от заложеното при повечето пера

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване