Военослужещи: „Ние нямаме МИНИСТЪР, имаме партиен говорител на БСП“

Хаоса и кадруването на ГЕРБ в МО продължава под пасивното наблюдение на Ангел Найденов

От 01.02.2014г. Министерството на отбраната може да се похвали с нов устройствен правилник – правилник, който обещаваше съкращение и оптимизация на администрацията. Обещаваше, но не изпълни. Посредством различни административни похвати, които „хвърлят прах в очите“ на обикновения българин, администрацията не само не бе намалена, но напротив – тя бе увеличена.

 

С красивите обещания за реформа и оптимизация бяха заслепени не само редовите граждани, но и самият Министър на отбраната, добре заблуден от главния кадровик на ГЕРБ (Директор на дирекция „Човешки ресурси“ в МО по времето на ГЕРБ) и понастоящем заместник-министър Иван Иванов. Същият човек, без чийто подпис не може да се осъществи каквото и да е назначение, дори на ниска длъжност. Именно заради неговия подпис, макар и с действащ устройствен правилник, служителите все още не са назначени на новите си длъжности и не са получили заповедта си. Цялото министерство трябваше да изчака „Негово Светейшество“, заместник-министъра Иван Иванов да се завърне от важна командировка в Брюксел и да подпише тези заповеди. Освен подписа си, Иванов даде и благословията си за назначение на някое „недоносче“ на ГЕРБ или, в краен случай, на поредния пенсиониран военен, какъвто е и той.

 

Макар Министър Ангел Найденов многократно да е обявявал в медийното пространство и вътре в самото ведомство, че ще прекрати практиката да се назначават пенсионирани военни като държавни служители, зам.-министърът е на друго мнение и дава други разпореждания. Факт е, че към днешна дата под безпомощния поглед на министър Ангел Найденов министерството изпълнява указанията на Иванов. Но това, явно, не го смущава.

 

Дългогодишната мечта на Ангел Найденов да бъде МИНИСТЪР на отбраната най-накрая се сбъдна. Лошата новина е, че неговото пребиваване на този пост ще остане само един емоциален акт без никакво съдържание, тъй като той се държи и действа като говорител на БСП, а не като МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА. За това и мнението сред редовите военнослужещи е, че те нямат министър, а имат „говорител на политическа партия, който се занимава с разрешаване проблемите на изборния си район Перник“. А техните проблеми кой ще реши?!


ЕС иска по-малка роля на САЩ в управлението на интернет

Според евродепутатите борбата с тероризма не може да служи като оправдание за масово тайно следене на гражданите, което в много случаи е незаконно и тази практика трябва да бъде забранена

Вижте какво има в храната ни

Парче желязо, парцал от найлонова опаковка, мухъл... са само част от нещата, които можем да открием в храната си, показват снимки, публикувани от потребители на сайта на Нова телевизия.
Възмутените хора са от различни краища на страната, но всички са дълбоко възмутени от „бонусите“, които откриват в храната си. Парче желязо, парцал от найлонова опаковка, мухъл... са само част от нещата, които можем да открием в храната си, показват снимки, публикувани от потребители на сайта на Нова телевизия. Възмутените хора са от различни краища на страната, но всички са дълбоко възмутени от „бонусите“, които откриват в храната си.

Расте дружбата между България и Северна Корея

България ще разшири сътрудничеството си със Северна Корея в областта на науката, образованието, културата, медиите. Това беше решено вчера на заседанието на правителството. Предложението е направено от министъра на външните работи Кристиан Вигенин.
Проектът на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и ку България ще разшири сътрудничеството си със Северна Корея в областта на науката, образованието, културата, медиите. Това беше решено вчера на заседанието на правителството. Предложението е направено от министъра на външните работи Кристиан Вигенин. Проектът на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и ку

Б. Борисов налетя на девойка в асансьора

23-годишният варненец Б.Борисов си хареса момиче в дискотека, преследва я и й се нахвърля в асансьора. Затова съдът му наложи условна присъда за блудство.

Ето какво намираме в храната си

Парче желязо, парцал от найлонова опаковка, мухъл... са само част от нещата, които можем да открием в храната си, показват снимки, публикувани от потребители на сайта на Нова телевизия.
Възмутените хора са от различни краища на страната, но всички са дълбоко възмутени от „бонусите“, които откриват в храната си. Парче желязо, парцал от найлонова опаковка, мухъл... са само част от нещата, които можем да открием в храната си, показват снимки, публикувани от потребители на сайта на Нова телевизия. Възмутените хора са от различни краища на страната, но всички са дълбоко възмутени от „бонусите“, които откриват в храната си.

Италия може да осъмне с нов премиер


Спекулациите в Италия относно бъдещето на кабинета се засилват с всеки изминал час. Тази вечер премиерът Енрико Лета трябва да представи правителствената програма за 2014 г. и плана си за съживяване на икономиката. Именно този проблем е в основата на критиките срещу него, които може да му костват поста, пишат световните агенции. Парадоксално, но сред главните му критици е председателят на собствената му Демократическа партия Матео Ренци и през последните седмици се надигнаха редица гласове в...

Слагат прегради на граничните реки

 
 
Мобилни прегради за речните граници ще бъдат закупени от държавата, за да отговаряме на шенгенските изисквания. Те ще се ползват по границите с държави, които не са в ЕС - Турция, Сърбия и Македония.
Вчера правителството разпредели 7 млн. лв. за подготовка на присъединяването ни към Шенген. 5,7 млн. от тях са за МВР. През 2014 г.     Мобилни прегради за речните граници ще бъдат закупени от държавата, за да отговаряме на шенгенските изисквания. Те ще се ползват по границите с държави, които не са в ЕС - Турция, Сърбия и Македония. Вчера правителството разпредели 7 млн. лв. за подготовка на присъединяването ни към Шенген. 5,7 млн. от тях са за МВР. През 2014 г.

Прозрачно междуредие

Малка стъпка в защита на потребителите, но голяма първа крачка за родните депутати. Така изглежда обявеното намерение за забрана на дребния шрифт в договорите между фирми и клиенти. Мярката наистина ще защити потребителите, но не изцяло. По-голяма част от "изненадите" в договорите за различни услуги идват не само от дребния шрифт, а и от

Швейцарските сирена може да станат жертва на ограниченията за имигранти


Швейцарските сирена могат да станат жертва на вота за ограничаване на имиграцията в Швейцария въпреки увеличението на износа през 2013 година, предупреди със загриженост говорителка на браншовата асоциация Switzerland Cheese Marketing - SCM, в телефонно интервю с "Франс прес".

Според Мануела Зондерегер има опасност това да се отрази на имиджа на Швейцария и прочутите й сирена, тъй като заради този вот хората могат да започнат да бойкотират швейцарското сирене.
Европа е...

Пласидо Доминго: От 40 години искам да дойда в България

- Записвахте във Валенсия нов албум, ще чуем ли изпълнения от него по време на концерта ви в България?
- Все още работим върху албума, така че няма да включа песни от него при сегашното си гостуване в София. Но съм подготвил много разнообразна музика. В случаите, когато имам участия в по-малки зали, репертоарът е предимно оперен. Сега ще бъдем в з - Записвахте във Валенсия нов албум, ще чуем ли изпълнения от него по време на концерта ви в България? - Все още работим върху албума, така че няма да включа песни от него при сегашното си гостуване в София. Но съм подготвил много разнообразна музика. В случаите, когато имам участия в по-малки зали, репертоарът е предимно оперен. Сега ще бъдем в з

БДЖ намали загубата си с близо шест пъти

/КРОСС/ БДЖ намали загубата си за 2013 г. близо шест пъти спрямо 2012 г., похвалиха се от холдинга. По предварителни данни консолидираната загуба на "Холдинг БДЖ" се е стопила от близо 30 млн. лв. за 2012 г. на около 5,6 млн. лв. за миналата година. Като основна причина за загубата се сочи намалелият обем превозени товари - от 9,7 млн. тона през 2012 г. на 8,8 млн. тона през 2013 г. В същото време "БДЖ - Товарни превози" продължава да поддържа брой на служителите, който може да обслужва поне 20 млн. тона товари годишно. Новото ръководство на жп превозвача е положило усилия да привлече през последните 3 месеца 300 хил. т допълнителни товари, с което сериозно е намалило загубата, обясниха от холдинга, цитирани от Стандарт. Заедно с годишната субсидия от 170 млн. лв. и повишените приходи от нарасналия брой пътници по оперативни данни "БДЖ - Пътнически превози" е на печалба за 2013 г. Около 55 млн. лв. са общите плащания към финансовите кредитори през 2014 г., съобщиха още от "Холдинг БДЖ".През миналата бяха погасени 102 млн. лв. и дълговете намаляха към 31 декември до 624 млн. лв. С всички по-малки кредитори вече са сключени споразумения за разсрочване на задълженията.  

"Ранобудните" започват събиране на подписи в подкрепа на референдума

/КРОСС/ Ранобудните студенти обявиха, че от утре, 13.02.2014г. започват активно събиране на подписи в подкрепа на гражданската инициатива, приела предложението на Президента на Република България за провеждане на национален референдум за изборна реформа. Подписи ще се събират независимо от всички други партии и организации, които подкрепят инициативата, като след това те ще бъдат предадени на Гражданския комитет. "Това ще е нашият принос за осъществяване на едно от най-демократичните средства за гражданско участие във властта - допитването до народа", казат студентите.    

Италианският премиер опроверга слуховете за оставка

Срещата с Демократическата партия тази седмица ще покаже

Без дребен шрифт в договорите

Фирмите няма да могат да използват дребен шрифт в договорите с потребители. Така ще се прекрати практиката "неприятната" за клиентите информация да се изписва с по-малки букви и цифри. 
Забраната в договорите да има по-дребен или по-едър шрифт ще бъде въведена с промени в Закона за защита на потребителите, чийто автор е червеният депутат Иван Фирмите няма да могат да използват дребен шрифт в договорите с потребители. Така ще се прекрати практиката "неприятната" за клиентите информация да се изписва с по-малки букви и цифри. Забраната в договорите да има по-дребен или по-едър шрифт ще бъде въведена с промени в Закона за защита на потребителите, чийто автор е червеният депутат Иван

Шефът на следствието стана "Юрист на годината"

Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков спечели приза Юрист на годината за 2013 г.

Кутев: Тролове съм виждал само по филмите

/КРОСС/ "Троловете са непознато за мен явление, виждал съм ги само по филмите". Това обясни левият депутат Антон Кутев след разкритията, че от около година във форуми на вестници, радиа и телевизии има коментари по поръчка на "Позитано" 20. Вчера той заяви, че доброволците във форумите, с които БСП работи, са 60-70, но в зависимост от ситуацията броят им нараствал сред техни познати. Темите, които активирали интернет троловете, са скандала около Моника Станишева, движение АБВ, отношенията с ДПС, данъчната политика, имунитетът на Волен Сидеров. В някои случаи един и същ потребител имитирал диалог сам със себе си, за да се "показва" по-голяма активност, съобщи бТВ. Шефката на консултантската агенция, за която се твърди, че е организирала троловете се разграничи от разкритията.  

Десни съветници в София: Ателиетата на творци да се облагат с по-ниска такса смет


Такса смет на ателиетата, които се използват за творческа дейност, да бъде изчислявана по подобие на жилищните площи, а не на както досега като на фирмените помещения. Това предлагат съпредседателите на групата на общинските съветници в София от "Синята коалиция" Вили Лилков (ДСБ) и Владимир Кисьов (СДС).

По този начин размерът на такса смет за творческите ателиета ще се изчислява в промили на базата на данъчната оценка на имота, а не както досега по правилата за фирми. По този начин...

ГЕРБ-партия без конгреси, поканена за.. „извозване”?!

След като парламентарна комисия установи, че политическа партия ГЕРБ е единствената, която е ползвала услугите на „Авиоотряд-28” и военно въздушните ни сили като частен превозвач за партийни цели, не е ли време нейния актив да бъде извозен със същите тези авиотаксита до местата за изтърпяване на наказания след провеждането на партийния им форум в неделя! Така ще се икономисат и пари на данъкоплатците и ще продължи тренировката на военните пилоти за безплатен и безавариен превоз на партийната номенклатура „извозила” държавата за свой частен интерес!

Съгласно Чл.29 от Устава на ПП”ГЕРБ”- „Националното събрание е върховен орган на партия ГЕРБ, който се свиква най-малко веднъж на четири години с решение на Изпълнителната комисия. Националното събрание се свиква с покана, публикувана най-малко в един национален ежедневник, не по-късно един месец преди насрочената дата. В поканата се посочват датата, часът, мястото на провеждане и дневният ред. Поканата следва да бъде поставена и на място за обявления в централата на партия ГЕРБ”.

Този устав е приет единодушно от учредителите на Политическа партия “ГЕРБ” на 03.12.2006 година, изменен и допълнен с решение на Националното събрание на ГЕРБ от 12.07.2008 г. и на 10.01.2010 г.

Ето един пример за модерно партийно строителство в услуга и в интерес на партийния лидер и неговата придворна свита от палячовци- поканени за участие в конгреса от „личната страница във Фейсбук” на своя патрон! „Ще бъде добър, хубав конгрес, по-хубав от този на БСП”, защото основната дума ще имат лидерът Борисов и новата класна на депутатите от ГЕРБ-Цецка Цачева!!!

Седем години, от които четири на власт, Партията за европейско развитие се саморазвиваше по волята и мерака на своя шаман като фамилна партия, встрани не само от демократичните норми за партиен живот, но и показно нарушавайки своя устав!

Същият този устав, в който последователите на Слънцето от Банкя ще се закълнат в партийна вярност, е записано, че „Основният принцип, който ГЕРБ прокламира, е Европеизацията за укрепване доверието на обществото чрез демократични средства и методи”!?

Партия, която в своята 7-годишна история не намери небходимост, време, сили и морал да застане (според своя устав) пред своите членове, симпатизанти и, разбира се, избиратели, се обърна по примера на столетницата към изпитаната конгресна форма за затягане на партийните редици! Лансираният вариант за едновременно провеждане на двата конгреса на ГЕРБ и БСП в една зала беше едно разумно решение, защото разликите между тези две партии стават все по малки за избирателите, а пък за делегатите беше без значение, в кой от конгресите ще заседават.

Защо ли? С какво се промени битието на партийната върхушка, вече в опозиция, че се налага да бъде търсено партийното единство на всяка цена и с всички методи и форми за убеждаване?

Отговорът е много прост и не толкова лесен- ГЕРБ се провали не само в управлението на държавата; ГЕРБ се сгромоляса и в опозиция от неадекватните пожарникаро-физкултурни действия на Борисов, Цветанов и сие да възседне протестите на пробудилото се гражданско общество! Свалени от власт чрез протестния вот на обществото, те най-нагло и безочливо се опитаха да се възползват от протестната вълна, която като бумеранг да ги върне отново на бял кон във властта.

Народът ни търпелив за експерименти в неговото управление, но много мъдро го е казал-„Който сее ветрове, ще жъне бури”! Никой не е забравен и нищо не е забравено, гражданино Цветанов, и заклинанията от рода „ аз съм отдаден изцяло на ГЕРБ, така че ще остана в ГЕРБ до края на живота си” едва ли ще помогнат много!

В неделя започва първата жътва на лидерската партия ГЕРБ, зад която една клика се опита да монополизира държавата! За резултатите не е необходимо да гадаем- уморените коне, г-н Цветанов, ги убиват...за сега само политически! В България, за ваша изненада, хората започнаха да мразят и презират и безплатно, защото мразят лъжата, корупцията и полицейщината, които чрез вас и вашия патрон символизираше ГЕРБ!


Заради разголена олимпийка ливански министър поръча разследване

Скандал заради макар и не наскоро правени разголени снимки предизвика чаровната скиорка Жаки Шамун в родината си Ливан.

Преди време за австрийски календар на скиорска тематика тя остана само по бикини. След като започна олимпиадата в Сочи, тези фотоси в бяха пуснати в интернет и предизвикаха гневна реакция в Ливан.

Министърът на младежта и Скандал заради макар и не наскоро правени разголени снимки предизвика чаровната скиорка Жаки Шамун в родината си Ливан. Преди време за австрийски календар на скиорска тематика тя остана само по бикини. След като започна олимпиадата в Сочи, тези фотоси в бяха пуснати в интернет и предизвикаха гневна реакция в Ливан. Министърът на младежта и

Сълзотворен газ срещу протестиращи селяни в Бразилия

Бразилската полиция стреля с гумени куршуми и използва сълзотворен газ в столицата, за да разпръсне манифестация, в която участваха повече от 15 000 селяни без земя.

Арсенал и Юнайтед се спънаха на Емиратс

"Артилеристите" надиграха "Червените дяволи", но завършиха само 0:0

    


След 9 рекорда за жеги днес, иде дъжд

Девет температурни рекорда са регистрирани за днешната сряда. Най-топло е било в Ловеч и Враца, където живакът мина 20 градуса.

Местят звена в митниците

Козметични размествания вместо реформа в митниците прозира от проекта за нов устройствен правилник на агенцията, който бе публикуван за обществено обсъждане.
Преди десетина дни премиерът Пламен Орешарски заяви, че не е доволен от работата на данъчните и на митничарите заради неизпълнението на приходите в бюджет 2013. Козметични размествания вместо реформа в митниците прозира от проекта за нов устройствен правилник на агенцията, който бе публикуван за обществено обсъждане. Преди десетина дни премиерът Пламен Орешарски заяви, че не е доволен от работата на данъчните и на митничарите заради неизпълнението на приходите в бюджет 2013.

Осем съвременни знаменитости, скрити в класически платна

/КРОСС/ От билбордове и списания, до киното и телевизията - навсякъде виждаме едни и същи известни лица. Но има места, където появата им е напълно неочаквана: в картини, рисувани преди векове. Mashable открива прилики между осем съвременни знаменитости и портрети от XVII, XVIII и XIX век. Въпреки че прическите и костюмите са различни, приликата между между моделите и съвременните идоли е несъмнена.   Рупърт Гринт и художникът сър Дейвид Уилке (XIX век)   Киану Рийвс и френският актьор Пол Муне (XIX век)   Джак Блек и Пол Ревер   Пол Джамати и Уилиям Шекспир   Ейдриън Броуди и английският философ Джон Лок (XVII век)   Джеси Тейлър Фъргюсън и Винсент Ван Гог   Тед Дансън и Андрю Джаксън, седмият президент на САЩ   Марк Зукърбърг и кралят на Испания Филип IV  

Две години затвор за протестиращи, "обиждали" Ердоган

/КРОСС/ 17 протестиращи, скандирали обидни послания към турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, бяха осъдени на две години затвор, предаде Naharnet. Te бяха съдени в град Ескишехир през 2012 г. "за обида на държавен служител", след като скандираха лозунги по време на малка демонстрация срещу здравната политика на правителството. Групата е била написала на лозунг: "Тайип Ердоган: слугата на МВФ, слугата на босовете", заради който е била и задържана. Обвиняемите нямат право да обжалват решението. Решението е взето в момент, когато Турция е обект на критики заради приемането на нови ограничения на интернет, смятани за нова атака спрямо свободата на словото. Турското правителство одобри миналата седмица интернет ограничения, които позволяват на органите да блокират страници, които считат за обидни или нахлуващи в нечии личен живот, но опонентите на правителството приемат стъпката като опит на Ердоган да заглуши несъгласията .  

Борис Велчев: В прокуратурата няма преписки срещу Сарафов

Евтино твърдение, което принизява проблемите в държавата и отмества важния въпрос кой как работи. Така бившият главен прокурор Борис Велчев определи в интервю за "Труд" изявлението на ексвътрешния министър Цветанов, че бил "чул да се говори в прокуратурата как Цацаров прикрил преписка срещу заместника си Сарафов за престъпление, в ... Евтино твърдение, което принизява проблемите в държавата и отмества важния въпрос кой как работи. Така бившият главен прокурор Борис Велчев определи в интервю за "Труд" изявлението на ексвътрешния министър Цветанов, че бил "чул да се говори в прокуратурата как Цацаров прикрил преписка срещу заместника си Сарафов за престъпление, в ...

Търговските вериги: Не крием данъци

дружението за модерна търговия възразява срещу публично отправените от премиера към всички международни търговски вериги тежки обвинения за данъчни измами, базирани не на доказани факти и извършени разследвания, а на общи съмнения.
Това се казва в становище на обединението, в което членуват големите вериги, работещи в България.
И допълват, че дружението за модерна търговия възразява срещу публично отправените от премиера към всички международни търговски вериги тежки обвинения за данъчни измами, базирани не на доказани факти и извършени разследвания, а на общи съмнения. Това се казва в становище на обединението, в което членуват големите вериги, работещи в България. И допълват, че

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ГОСТУВА ВЕЛИКИЯТ ПИАНИСТ RICHARD CLAYDERMAN

 След невероятен успех преди месец във Финландия за първи път във Велико Търново ще гостува световният пианист RICHARD CLAYDERMAN на 21 март, в ДКС „Васил Левски“, от 19:00ч. Посещението на един от най-великите пианисти и композитори на всички времена е част от кандидатурата на град Велико Търново за Европейска столица на културата 2019.

 

RICHARD CLAYDERMAN ще изсвири на своето магическо пиано най-известните си мелодии като „Балада за Аделина“ и песента от известния филм „Ромео и Жулиета“, както и мелодиите от новия си албум „Романтика“. CLAYDERMAN и бенд ще представят своето ново шоу „РОМАНТИКА“. Романтични и едновременно страстни, нотите на CLAYDERMAN ще накарат всеки един да погледне на любовта като на висша сила. Един неповторим и чувствен концерт.

 

Един от най-успешните инструментални звукозаписни творци в света RICHARD CLAYDERMAN е покорил стотици сцени по цял свят, разчувствал е милиони хора. Само песента „Балада за Аделина“ е продадена в 22 милиона копия в 38 страни. Оттогава CLAYDERMAN записва над 1000 мелодии, с продадени 70 милиона албума в световен мащаб. Във върха на кариерата си прави 200 концерта за 250 дни.

 

Поканата към RICHARD CLAYDERMAN е лично от кмета на град Велико Търново г-н Даниел Панов. Жителите на града ще се насладят на неповторимо шоу и невиждан талант на 21 март, в навечерието на празника на Велико Търново.

 

От днес можете да закупите първите 300 билета на специални промоционални цени – с 10 лева по-ниски от редовните. Промоционалните цени са от 20 до 40 лева и ВИП – от 50 до 60 лева.

 

Билети за концерта се продават на касата на Туристически Информационен Център Велико Търново, както и в мрежата на магазини Пикадили, Германос, Офис 1, бензиностанции ОМВ и онлайн в Eventim.bg.

 

Шест наистина изненадващи факта за свети Валентин

Денят на влюбените свързваме със свети Валентин. Оказва се, обаче, че за светеца има много факти, които са твърде малко известни.

Ето шест от тях:

1. Свети Валентин, на който е посветен празникът, всъщност може би са двама различни мъже
Официално признат от римокатолическата църква, свети Валентин е починал около 270 г. сл.Хр. В текстове от XV век той е описван като храмов свещеник, който бил изгорен на клада близо до Рим от император Клавдий II, защото венчавал християни.

Според друг източник, Валентин бил епископ на Терни, изгорен на клада в покрайнините на Рим. Заради общите моменти в източниците, се смята, че текстовете се отнасят за един и същ човек.

През 1969 г. католическата църква преустановява литургичната почит към него, въпреки че името му остава в списъка с официално признатите светци.

2. Има десетина свети Валентин и един папа
Светецът, който почита голяма част от света, официално е известен като свети Валентин от Рим, за да бъде различаван от другите десет светци с това име. Заради популярността на името през II-VIII век, което от латински означава ценен, силен, мощен, има и други мъченици със същото име.

Официалният римокатолически списък на светците показва, че съществуват около 12 светци с името Валентин или негови вариации. Най-скоро провъзгласен за блажен в Св. Валентин е Берио-Очоа, испанец с доминикански произход, пътувал до Виетнам, където служи като епископ. Папа Йоан Павел II го канонизира през 1988г. Съществува дори папа Валентин, за който се знае, че е служил само 40 дни около 827 година.

3. Валентин е покровител на пчеларите и епилепсията, както и на много други неща
Дори и след смъртта си, светците имат натоварен график. Свети Валентин има доста широки правомощия. Хората го молят за помощ в любовния живот, отглеждането на пчели и при епилепсия, както и при чума, припадъци и пътуване. Логично, той е покровител и на обвързаните и брака.

4. В Рим може да бъде видян черепът на свети Валентин
Украсеният с цветя череп на светеца може да бъде видян в базиликата Санта Мария в Рим. В началото на XIX век при разкопки в катакомба близо до Рим са открити останки и други реликви, свързани със свети Валентин. Мощите на светеца са разпръснати в църкви по целия свят. Части от скелета му има в Чехия, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция.

5. Свети Валентин може би е измислен
Средновековният английски поет Джофри Чосър често си позволявал волности като представя историите в поезията си като истински. Преди създаването на поема на Чосър от 1375 г. няма документирано почитане на светеца. В своя творба той свързва традициите на рицарската любов с честването на празника на свети Валентин - асоциация, която не съществува преди написването на известната поема.

В творбата се говори за 14 февруари като ден на птиците и хората, които се събират, за да намерят спътник в живота. Написвайки "Ето затова е изпратен свети Валентин - за да може всеки да открие своята половинка", той може би е измислил празника, който познаваме днес.

6. Може да празнувате Свети Валентин няколко пъти в годината
Заради много светци с името Валентин в списъка на римокатолическата църква, може да празнувате празника, посветен на светеца няколко пъти в годината.

Освен на 14 февруари, може да отбележите Деня на свети Валентин от Витербо на 3 ноември, или на 7 януари, когато е Денят на свети Валентин от Реция. Жените могат да почетат единствената жена сред светците с това име, девицата Света Валентина, която била убита в Палестина на 25 юли 308 г.


Осъдиха 17 души на затвор за обида на Ердоган

Съдът в Ескишехир е посочил в присъдата, че групата умишлено е обидила премиера без да прояви и най-малко съжаление

„Нефритеният заек" е престанал да функционира

/КРОСС/ Китайският луноход „Нефритеният заек" е престанал да функционира, съобщава AFP. Първият китайски луноход не може да бъде възстановен напълно, след като преустанови мисията си на повърхността на Луната поради проблеми с механиката. „Нефритеният заек" кацна на лунната повърхност на 15 декември миналата година. В края на януари бяха регистрирани отклонения в контрола на механиката, вследствие неблагоприятното влияние на лунната околна среда.  

Рокадите в bTV като лавина: Весела Кисьова оглави новините

След изхвърлянето на програмния директор на bTV Апостол Пенчев на 11 февруари днес стана известна още една рокада вече е факт в телевизията, която се тресе от кадрова сеч. На мястото на Виктория Бехар като шеф на новините е назначена за и.д. Весела Кисьова, която досега беше отговорен редактор.

Доктор вундеркинд е най-младият професор у нас

33-годишен доктор по медицина стана най-младият професор в България, съобщи Нова ТВ.

Дроздстой Стоянов получи професорската титла преди две седмици след оценка от седемчленно международно жури и по решение на академичната общност в Медицинския университет в Пловдив.

Д-р Стоянов е преподавател в университета. Академичната му кариера започва, когато е едва на 14 години, с представянето на първия му научен доклад. На 15 години завършва три средни образования – Руския дипломатически лицей, Английската гимназия в София и средно общообразователно училище.

Да кажем, че не бях типичния зубър. Липсваха ми пъпки и очила голям диоптър, но бях аутсайдер, признава проф. Стоянов.

На 33 години той има 150 научни труда и е автор на три учебника по медицина.

Следващата стъпка на Дроздстой е да стане и най-младият академик у нас.


Вечерна проверка


Препубликуваме текста от портала "Култура":

Ние не знаем вече имената на дърветата.

Не знаем имената на птиците.

Не знаем имената на цветята.

А това е част от родината – и дърветата, и птиците, и цветята.

Онзи прост и велик природен кръговрат, който беше ясен за предишното поколение, за нас е заключен с девет катинара.

А за децата ни да не говорим.

Бетон и асфалт.

Когато не можеш да назовеш нещо, то не ти...

Земетресение люшна Добрич

Трус с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано у нас, съобщиха от Геофизичния институт на БАН.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Земетресението е усетено в 14.45 ч. с епицентър югозападно от Добрич, северозападно от с. Бдинци и южно от Бенковски, с дълбочина 50,4 км. Трус с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано у нас, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Земетресението е усетено в 14.45 ч. с епицентър югозападно от Добрич, северозападно от с. Бдинци и южно от Бенковски, с дълбочина 50,4 км.

Октай пред психолози на МВР: Не исках да убивам Доган, а да го унижа (ОБЗОР)

Октай Енимехмедов не е искал да убива почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, а да го сплаши, да го унижи и да му покаже, че не е недосегаем. Той се надявал, че като насочи пистолета срещу главата му, Доган ще се “изпусне”. Това разказаха вчера в Софийския градски съд психолозите на МВР, които след нападението на 19 януари 2013 г. са провели беседа... Октай Енимехмедов не е искал да убива почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, а да го сплаши, да го унижи и да му покаже, че не е недосегаем. Той се надявал, че като насочи пистолета срещу главата му, Доган ще се “изпусне”. Това разказаха вчера в Софийския градски съд психолозите на МВР, които след нападението на 19 януари 2013 г. са провели беседа...

Станишев: Ще се съобразим с Венецианската комисия за евроизборите

"Вярвам, че новият изборен кодекс ще бъде приет въпреки всички обструкции от страна на ГЕРБ. Въпреки, че има много сили, които искат европейските избори да се правят по старото законодателство, със същите трикове и фалшификации", заяви в Плевен лидерът на БСП Сергей Станишев.

Бяла мечка погълна палто и умря

 
25-годишна бяла мечка умря, след като не успя да смели погълнато от нея палто и чанта на посетител, съобщи в. “Дейли мейл”. Случката станала в зоопарка в Щутгарт.
Мечката Антон няколко дни се чувствала зле. Гледачите разбрали какво се е случило чак когато животното изплюло парчета тъкан. Дали му илач за повръщане, но било късно.   25-годишна бяла мечка умря, след като не успя да смели погълнато от нея палто и чанта на посетител, съобщи в. “Дейли мейл”. Случката станала в зоопарка в Щутгарт. Мечката Антон няколко дни се чувствала зле. Гледачите разбрали какво се е случило чак когато животното изплюло парчета тъкан. Дали му илач за повръщане, но било късно.

Трус люшна Добрич

Трус с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано у нас, съобщиха от Геофизичния институт на БАН.
Земетресението е усетено в 14.45 ч. с епицентър югозападно от Добрич, северозападно от с. Бдинци и южно от Бенковски, с дълбочина 50,4 км.
Няма данни за пострадали и материални









Трус с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано у нас, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Земетресението е усетено в 14.45 ч. с епицентър югозападно от Добрич, северозападно от с. Бдинци и южно от Бенковски, с дълбочина 50,4 км. Няма данни за пострадали и материални

Видео: Пол Уокър в една от последните си роли с написания от Люк Бесон Brick Mansions


Вече е онлайн трейлърът към един от последните филми, по които е работил актьорът Пол Уокър, загинал след тежка катастрофа на 30 ноември. Това е екшънът Brick Mansions, чийто сценарий е написан от Люк Бесон, а в актьорския състав е все по-често изявяващия се пред камерата рапър RZA, който миналата година посети България като част от Wu Tang Clan.

Френско-канадският филм е англоезичен римейк на изцяло френския Disctrict B13 от 2004 г., а режисьор на новата версия е Камий Деламар....

Най-важните новини от деня, сряда, 12 февруари

Куюмджев: ДКЕВР трябва да реши за цената на тока Правителството ще направи всичко възможно, за да предотврати увеличението на тока. Това стана...

Орешарски в писмо до Борисов:Преодоляваме различията между регионите

Министър-председателят отговори официално на писмо на лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който изказа недоволство от начина, по който са разпределяни средства за общините. „Основен приоритет в управленската програма на правителството на Република България е преодоляването на различието между регионите в страната“, пише Орешарски.

Счупиха статуя на Хермес в Девин

Гипсовата статуя на бог Хермес пред музея в Девин е открита строшена, съобщиха от полицията. Скулптурата беше поставена през 2010 г. Тя е уникална с това, че е абсолютно копие на статуетка, открита преди 30 години в древно тракийско светилище на бог Дионисий край Девин. 
Находката се е съхранявала в музея на града, но била открадната преди 14 г. и Гипсовата статуя на бог Хермес пред музея в Девин е открита строшена, съобщиха от полицията. Скулптурата беше поставена през 2010 г. Тя е уникална с това, че е абсолютно копие на статуетка, открита преди 30 години в древно тракийско светилище на бог Дионисий край Девин. Находката се е съхранявала в музея на града, но била открадната преди 14 г. и

Бекъм е най-желан за Свети Валентин

Дейвид Бекъм вече не е активен футболист, но това не го прави по-малко желан от нежния пол.

Красимира Стоянова е сред номинираните за Международните оперни награди 2014

/КРОСС/ Великолепната българска оперна певица Красимира Стоянова попада в категория „Певици", заедно с Кристин Гьорк, Аня Хартерос, Кристиане Карг, Петра Ланг и Ейдриан Пиечонка. Категориите за общо 19, а журито, което ще определи лауреатите, включва седем от най-видните музикални критици и оперни специалисти във Великобритания: Джон Алисън, Хю Канинг, Джордж Лумис, Фиона Мадокс, сър Питър Джонас, Илейн Падмор и Никълъс Пейн. Една от наградите ще бъде определена с гласуване от читателите на Opera Magazine. Номинирани са Пьотр Бечала, Джоузеф Калея, Джойс Ди Донато, Рене Флеминг, Хуан Диего Флорес, Анна Нетребко и Брин Терфел. Патрони на Международните оперни награди са знаменитите артисти сър Томан Алън, Джанет Бейкър, Мирела Френи, сър Джон Томлинсън и Пласидо Доминго. Церемонията ще се състои на 7 април 2014 г. 

Красимира Стоянова е сред номинираните за Международните оперни награди 2014

/КРОСС/ Великолепната българска оперна певица Красимира Стоянова попада в категория „Певици", заедно с Кристин Гьорк, Аня Хартерос, Кристиане Карг, Петра Ланг и Ейдриан Пиечонка. Категориите за общо 19, а журито, което ще определи лауреатите, включва седем от най-видните музикални критици и оперни специалисти във Великобритания: Джон Алисън, Хю Канинг, Джордж Лумис, Фиона Мадокс, сър Питър Джонас, Илейн Падмор и Никълъс Пейн. Една от наградите ще бъде определена с гласуване от читателите на Opera Magazine. Номинирани са Пьотр Бечала, Джоузеф Калея, Джойс Ди Донато, Рене Флеминг, Хуан Диего Флорес, Анна Нетребко и Брин Терфел.

Бареков: АБВ е проект на ГЕРБ, а РБ са шепа лентяи

"АБВ-то на Георги Първанов е креатура и изцяло проект на ГЕРБ на Бойко Борисов, в Реформаторският блок са се събрали шепа лентяи", каза в Благоевград Николай Бареков, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Създателят на ПП "България без цензура" пристигна в Благоевград заедно със заместника си Росен Петров и Ангел Джамбазки от ВМРО за среща със симпатизантите си и учредяване на структура.

"АБВ са креатура и проект на ГЕРБ, удобни на ГЕРБ, Цветан Цветанов-40 срещи с депутата на ДПС, за Бойко Борисов тепърва ще излиза истината за неговите срещи. На Коледа аз бях в къщи със семейството си, Борисов е бил три часа с Бисер Миланов-Петното в дома си", каза Бареков. Според него само един криминален елемент може да падне до там, че да покани друг криминален елемент на гости в дома му.

"Помнете ми думата, Реформаторският блок, тази шепа лентяи, събрани там и финансирани от Касим Дал и Ердоган ще се разпаднат в най-скоро време защото социолозите им казват ясно, че няма да вкарат нито един евродепутат, а те за това се събраха-коалиция на оцеляването", подчерта Бареков.

"Днес стана ясно, че Цветанов е имал 40 срещи с Делян Пеевски в МВР. Има един политик, една мишка, която от вчера стана по-ниска от тревата. Цяло лято плащаше протестите в София, и изведнъж се оказа, че с Пеевски той бил приятел. Ще излезе истината и за срамната сделка на Борисов в предишната коалиция, която управляваше държавата 4 години. Тогава ГЕРБ излъга, че управляват сами с правителството на малцинството. Напротив - тогава имаше коалиция и тя се наричаше-ГЕРБ-ДПС", каза Бареков. Той попита какви срамни сделки е предлагал Борисов на ДПС. Според Бареков Първанов набутал собствената си партия в коалиция с ДПС.

100 000 евро ще струва на българския данъкоплатец Ивайло Калфин, според Бареков.

"Не бива да се мразим, аз съм събрал в себе си всичко и от левицата и от десницата", каза Росен Петров. Той каза, че е напуснал бТВ защото му омръзнало да бъде натискан и призова за акция "чисти ръце", за да се извадят всички истини, за това, което се случи с нашата страна.

"МВР бе стъпкано и унищожено, къде беше 25 години жандармерията, която сега тръгна по селата, тя бе превърната в патрулно-постова служба, която пазеше в будки пред посолствата", каза Петров по своята част. "Ние сме си сложили главата в торбата, Бог с нас и каквото сабя покаже и честта, майко юнашка. Да живее България", завърши бившият водещ..

Еднократни помощи за бедни в края на зимата (обзор)

 
 
 
Правителството обмисля варианти за еднократно подпомагане на най-бедните българи в края на зимния сезон, съобщи вчера социалният министър Хасан Адемов.
Все още обаче министерствата на финансите, на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане не са направили всички разчети, за да бъдат избистрени параметрите на помощта,       Правителството обмисля варианти за еднократно подпомагане на най-бедните българи в края на зимния сезон, съобщи вчера социалният министър Хасан Адемов. Все още обаче министерствата на финансите, на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане не са направили всички разчети, за да бъдат избистрени параметрите на помощта,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване