Маскирани удрят кола на куриерска фирма, грабят 30 000 лв. (ОБЗОР)

Маскирани гангстери нарочно катастрофираха в кола на куриерска фирма и задигнаха 30 хил. лева. По идентичен начин преди малко повече от година бяха задигнати 60 000 лева от същото дружество.
Екшънът като в холивудски филм се разигра в 9 ч вчера в София. По това време “Рено” на “Лео експрес” било на кръстовището на улиците “Първа българска армия, Маскирани гангстери нарочно катастрофираха в кола на куриерска фирма и задигнаха 30 хил. лева. По идентичен начин преди малко повече от година бяха задигнати 60 000 лева от същото дружество. Екшънът като в холивудски филм се разигра в 9 ч вчера в София. По това време “Рено” на “Лео експрес” било на кръстовището на улиците “Първа българска армия,

Елизабет II съобщи за реформи в икономиката

/КРОСС/ В традиционната си реч пред парламента британската кралица Елизабет II  съобщи за редица нови закони, подготвени от правителството на Дейвид Камерън.Подготвените законопроекти са 11. Главните от тях засягат реформата на пенсионната система, за социалната подкрепа на семействата с деца, за ожесточаване на санкциите срещу престъпленията в кибернетичното пространство, педофилията и насилието.Едно от най-спорните предложения, около които се очаква разгорещен дебат в парламента, е свързано с разрешенията за фирми, добиващи шистов газ. Това бе 63-ата реч на Елизабет II в парламента. Традиционно тя се изготвя и одобрява от правителството на страната, а ролята на кралицата е само да я прочете.

Времето на кабинета "Орешарски" изтече

ББЦ би подкрепила вот на недоверие към цялостната социална политика на правителството, заяви зам.-председателят на партията Рада Коджабашева.

Колежките на Искра Ангелова разбират, че е бременна по време на представление

На едно от последните представления на “Красиви тела” в Младежкия театър Нети, Стефания Колева, Нона Йотова и Силвия Лулчева играят особено развълнувани. Някои дори са разплакани от радост. Причината е, че колежката им Искра Ангелова, чиято героиня в представлението е бременна, им показва корема си на сцената. Но той не е дунапренов, както винаги д На едно от последните представления на “Красиви тела” в Младежкия театър Нети, Стефания Колева, Нона Йотова и Силвия Лулчева играят особено развълнувани. Някои дори са разплакани от радост. Причината е, че колежката им Искра Ангелова, чиято героиня в представлението е бременна, им показва корема си на сцената. Но той не е дунапренов, както винаги д

ИНТЕРВЮ! Топ кулинарът шеф Петров: Българинът се тъпче като невидял

Борис Петров, или както е по-известен - Шеф Петров, е един от най-добрите кулинари у нас. Работил е в най-добрите ресторанти по света. У нас вече има две издадени книги с рецепти, в които има за всекиго по нещо. В момента можем да гледаме кулинарните му шедьоври, приготвени на живо, в предаването „Усещане за жена" по ТВ7. Готвачът обаче стана известен на широката публика, след като бе жури в кулинарното предаване, продуцирано от Слави Трифонов - „Lord of the Chefs"....

Продължава

9 години затвор получи шофьорът-убиец на 6 годишната Елена от Перник

Апелативният съд потвърди - таксиджията-убиец от "Цариградско шосе" Михаил Куртев ще лежи 9 години в затвора.

Софийските апелативни съдии се произнесоха, като потвърдиха присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд. И това решение все пак подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС.

През юли миналата година Куртев с таксито си помете 12 души на спирката пред The Mall на големия столичен булевард, като уби двама души и рани тежко един. Той бе...

Продължава

Омбудсманът: Закрийте интернатите за деца

Петокласници, които не могат да си напишат името, бременни момичета, насилници и жертви под един покрив, спални без ключалки и безконтролен достъп. Това е видял омбудсманът Константин Пенчев в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища. Затова той настоява интернатите да бъдат закрити. У нас има програма за това, но... Петокласници, които не могат да си напишат името, бременни момичета, насилници и жертви под един покрив, спални без ключалки и безконтролен достъп. Това е видял омбудсманът Константин Пенчев в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища. Затова той настоява интернатите да бъдат закрити. У нас има програма за това, но...

Кралица Елизабет: Ще помогнем на Русия и Украйна (галерия)

Британското правителство ще направи всичко, за да помогне за възстановяването на отношенията между Русия и Украйна, заяви кралица Елизабет II в годишното си тронно слово при откриването на сесията на парламента.
Кралицата обяви приоритетите на вътрешната и външната политика на британския кабинет за следващата година. Британското правителство ще направи всичко, за да помогне за възстановяването на отношенията между Русия и Украйна, заяви кралица Елизабет II в годишното си тронно слово при откриването на сесията на парламента. Кралицата обяви приоритетите на вътрешната и външната политика на британския кабинет за следващата година.

В Чехия превръщат корупцията в туристическа атракция

В приличащата на лабиринт Франтишекова градина в Прага, скрит градски оазис в центъра на чешката столица, се разиграва любопитна церемония. Мъж и жена в спретнати черни униформи, с минаващи през раменете им пояси с бледосиня и оранжева ивица, се готвят да връчат най-високото академично отличие на своята организация на група неспокойни новобранци.

Туристи и офис служители не могат да обуздаят любопитството си и надзъртат, за да прочетат изписваното с богато украсени букви, които бавно биват нанасяни върху големи хартиени свитъци с красив калиграфски почерк. Надписът, който се появява, гласи “Магистри по корупционна администрация”.

“Корупцията не е само пари, похарчени по грешен начин. Корупцията е злоупотреба с доверие и властовата мрежа, която се изгражда със същите пари”, казва Петър Шоурек, основател на първата в света агенция за корупционни туристически обиколки.

За определена сума Петър и колегите му ще ви отведат на обиколка из “забележителностите”, свързани с корупцията и връзкарството, така навредили на чешкия преход от социалистическа планова икономика към капиталистически свободен пазар. “Приемам го като заплаха за нашите свободи, защото ако тези структури от мафиотски тип станат достатъчно силни, те са в състояние да заплашват граждани”, каза той за Би Би Си.

Обиколките дават на посетителите поглед върху онова, което е станало с огромните суми пари на данъкоплатеца, изчезнали в джобовете на нечестни държавни служители и съмнителни бизнесмени. Това е една екскурзия с чести спирания покрай показни вили, общински и държавни строителни обекти със сериозно превишен бюджет и ехтящи коридори на сгради на местното самоуправление.

А в края на обиколката на хората в групата се дава уникален сувенир – те получават на шега “диплома” по корупционна администрация – намек за многото официални лица и политици, обвинявани в купуване или придобиване на академичните си квалификации по-бързо от обичайното, в това число - най-големия парадокс – на дипломи по право.

Петър Шоурек не вижда никакъв проблем в печеленето от корупцията. Тъкмо обратното. “Именно с цел да се осветли това противоречие създадох корупционната туристическа обиколка”, посочи той. “Корупционният туризъм е бизнес, който се храни с това, което се храни с бизнеса. Ние рециклираме корупцията”.

В един момент спираме пред офисите на Роман Яноушек – милиардер, чието влияние в Прага някога бе определено за толкова голямо, че го смятаха за “кмет в сянка”, и който получи прозвището “Волдеморт” (по името на литературния герой от книгите за Хари Потър) заради предполагаеми продажби на градски имоти, нагласявайки търгове за обществени поръчки и ръководейки огромни проекти за развитие - обвинения, които той отхвърля.

На 30 април Яноушек бе осъден на три години затвор за тежка телесна повреда след лек пътен инцидент, след който, според прокурори, той преднамерено бутнал с луксозното си Порше “Кайен” шофьорката на другата кола, която излязла от автомобила си, за да му изрази възраженията си. Яноушек казва, че е невинен и вероятно ще обжалва.

И така колко голяма е корупцията в Чехия? Със сигурност е достатъчно голяма, за да сваля правителства. През юни миналата година полицаи с маски нахлуха в сградата на правителството след скандал за секс, шпионаж и подкупи, който сложи край на управлението на премиера Петър Нечас. Офисите на няколко бизнесмени, включително на Яноушек, също бяха обискирани. Това бе горчив край за едно правителство, което направи повече от всяко друго да развърже ръцете на разследващи и прокурори, които имат за задача да ограничат корупцията по високите етажи.

Но корупцията е печално известна с трудността да се измерва точно. Глобалната организация за следене на корупцията “Трансперънси интернешънъл” постави Чехия на 57-мо място от 177 страни в своето проучване “Индекс за възприятие на корупцията-2013″, който изследва за колко корумпиран се възприема публичният сектор на дадена страна от гражданите ѝ.

Това е спад в ...

Путин идва за тържествата в Нормандия, ще има ли разведряване?

ДПА

Путин и Обама на срещата на Г-8. Снимка: официален сайт

Лидерите на воювалите през Втората световна война страни ще се съберат в Нормандия тази седмица за 70-годишнината от десанта на съюзническите сили в окупираната от нацистите Европа. Там ще бъде американският президент Барак Обама, както и руският президент Владимир Путин. Ще доведат ли спомените за отминалата война до разведряване?

Почти 20 световни лидери и около хиляда ветерани от войната ще се съберат в Нормандия в петък, за да отбележат 70-годишнината от десанта на 6 юни 1944 г. в окупираната от нацистите Европа. Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел ще бъдат сред лидерите на възпоменателната церемония в крайбрежното градче Уистрам. Солидно представено ще бъде британското кралско семейство. Кралица Елизабет Втора и съпругът и принц Филип ще включат церемонията в тридневната си официална визита във Франция, започваща утре. Британският контингент ще включва също принц Чарлз и херцогът и херцогинята на Кембридж.

Но очакваният с най-голямо нетърпение гост е руският президент Владимир Путин, който ще се изправи лице в лице със западните лидери за първи път откакто Русия анексира Крим от Украйна през март, навличайки си санкции от ЕС и САЩ.

Но затопляне на отношенията с Путин, когото Западът обвинява, че подклажда бунта в Източна Украйна, все още не се очаква с оглед на продължаващите битки между проруските бунтовници и правителствените сили там. Германският вестник “Билд” писа миналата седмица, че няколко лидери, включително Обама и кралицата, са помолили да не бъдат настанявани до него по време на официалната церемония, както и да не бъдат поставяни до него в каквато и да е обща снимка.

Държавният департамент на САЩ каза, че не очаква “каквато и да е официална среща” между лидерите на САЩ и Русия. Очаква се че принц Чарлз също ще страни от руския президент, след като предизвика фурор, сравнявайки го с Адолф Хитлер, разговаряйки с една жена в Канада.

Френският президент Франсоа Оланд, който покани и новоизбрания украински президент Петро Порошенко в Нормандия, отхвърли критиките за присъствието на Путин. “Ние може да имаме различия с Владимир Путин в момента, по-точно за кризата в Украйна, но аз никога няма да забравя, че руският народ даде милиони жертви по време на Втората световна война, за да бъдем свободни ние днес”, каза той пред телевизия “Франс-2″ миналия месец.

Противопоставянето може да помрачи церемониите, които ще бъдат удостоени с присъствието на около 800 британски и американски ветерани в напреднала възраст, за много от които това вероятно ще бъде последното подобно пътуване до Франция. Някои от тях са били сред 130-те хиляди съюзнически войници, пресекли Ламанша към Нормандия на 6 юни 1944 г. с гигантската флотилия от бойни кораби и фериботи. Други дебаркирали във Франция с парашути или глайдери.

Около 3000 съюзнически войници бяха убити или ранени само през първия ден от десанта. А в цялата 80-дневна битка за Нормандия броят на жертвите достигна 40 000 души. Жертвите, дадени от съюзниците, особено от американците, които бяха най-много сред участвалите в операцията войски, все още се помнят с благодарност във Франция.

“Освен неоспоримите си военни измерения, десантът в Нормандия породи една чудесна надежда: че ще бъде изграден един по-добър свят, основан на универсалните ценности за човешки права, свобода и демокрация”, отбеляза в декларация преди тържествата френското президентство.

Церемонията в Уистрам ще се състои в съседство с “Плаж Сабя” (Sword beach), както е било кодовото название на най-източното от петте места на френския бряг, където е дебаркирала британската 3-а пехотна дивизия. Около 500 музиканти и 650 други изпълнители са подготвили шоу за седемте хиляди гости.

Петъчните церемонии ще започнат с възпоменание в Каен в памет на цивилните жертви на битката за ...

Има риск ЕЦБ просто да измести дефлацията другаде

Изглежда ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се опита да стимулира икономиката в еврозоната, когато ръководните й кадри се съберат в четвъртък. Съседните страни ще бъдат както обнадеждени, така и изнервени, най-вече защото в крайна сметка може да им бъде прехвърлен проблемът на ЕЦБ с дефлацията.

Явно е, че икономиката на еврозоната е затруднена - безработицата най-накрая да започна да се понижава, но същото се случва и с инфлацията. И двете са последицата от слабо общо търсене, което най-свой ред пък се дължи на намаляващо банково кредитиране за частния сектор.

ЕЦБ би искала банките да отпускат кредити. Това обаче е трудна задача, когато в същото време много от финансовите институции в региона все още имат нужда да възстановят балансите си, а домакинствата не са склонни да взимат заеми. Ето защо, независимо че някои анализатори очакват централната банка да даде ход на нова операция по дългосрочно рефинансиране, за да отприщи кредитирането, далеч не е ясно дали това усилие ще проработи по-добре, отколкото миналите.

По-лесно, по-бързо решение би било да се обезцени еврото. Президентът на ЕЦБ Марио Драги, както други, твърди, че еврото е твърде силно и е значителен фактор както за икономическата слабост на региона, така и за низходящата тенденция при инфлацията. Едно по-слабо евро не само че би засилило конкурентоспособността на региона, но и би увеличило цените на вносните стоки и би намалило риска от дефлационна спирала. В крайна сметка програмата на Bank of Japan за обезценяване на йената успя да вдигне и растежа, и инфлацията.

Само че слабостта на еврото означава, че другите валути ще трябва да повишат стойността си. А тласкайки нагоре останалите валути, действията на ЕЦБ всъщност ще прехвърлят дефлационния натиск върху други икономики. Именно така стана в действителност - усилията на Bank of Japan да засили вътрешната инфлация, тласкайки надолу местната валута, изглежда преместиха част от дефлационния проблем в еврозоната.

Хърватия, Унгария и България, които са извън еврозоната, вече страдат от дефлация. Швеция и Швейцария се доближиха съвсем плътно до отрицателните цени. А във Великобритания темпът на инфлация спадна под целта от 2 % на Bank of England въпреки силната икономика. Централните банки в тези страни в такъв случай ще трябва да положат усилия да тласнат надолу валутите си или да ги запазят прикрепени към еврото.

От друга страна едно по-силно евро би могло да предложи известно успокоение на нововъзникващите пазарни икономики, които миналата година пострадаха от силен спад на валутите си и сега усещат инфлационните ефекти - както е в Турция. С укрепването на техните валути, те ще бъдат в по-добра позиция да понижат лихвите си от равнищата, които започнаха да оказват натиск върху растежа. Ще бъде облекчение, ако ЕЦБ успее да задвижи отново икономиката на еврозоната, но не и ако този растеж бъде с цената на забавяне и дефлация на други места.

БТА

Сираков отрече да има общо с оставките на Стоилов и Димитров


Бившият изпълнителен директор на "Левски" Наско Сираков заяви, че няма нищо общо с действията на Станимир Стоилов и Димитър Димитров-Херо. Двамата подадоха оставки в "Ботев" по-рано през деня.

"По никакъв начин... Даже не съм се чувал с никого от тях, така че предпочитам да не се спекулира. Никакъв пръст няма Единака в тази работа", каза за себе си Сираков след представянето на книгата "Единакът", посветена на неговия живот.

Наскоро той обяви, че работи по проект, който ще...

Очаква се пълно усвояване на парите по ОП „Развитие на човешките ресурси”

София /КРОСС/ Над 1,877 млн. лица са включени в дейности от началото на програмния период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР) 2007-2013, съобщи днес заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова по време на заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание. Тя представи резултати от изпълнението на ОП РЧР 2007-2013 и Проекта на ОП РЧР 2014-2020.Заместник-министър Янкова подчерта, че се очаква пълно усвояване на средствата по ОП РЧР 2007-2013, като вече са договорени 100% от бюджета на програмата. Плащанията са надхвърлили 70%, верифицираните разходи са 62%, а сертифицираните са 59%.„Стратегията на ОП РЧР 2014-2020 е изградена върху три основни стълба: постигане на по-висока и по-качествена заетост; намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване и модернизиране на публичните политики", съобщи заместник-министър Янкова. Тя поясни, че за постигане на първата цел фокус ще бъде поставен върху активиране и интегриране в заетост на продължително безработни и неактивни лица на възраст между 34-50 г., на лица с ниско образование от всички възрастови групи, както и на лица над 54 г. За постигане на напредък в намаляването на риска от бедност и социално изключване акцентът е поставен върху мерките, насочени към хората с увреждания и инвестициите за по-високо качество на живот на децата

Адвокат: Оказа се тайна кой управлява подземните богатства

“В България съществува таен държавен орган. Той се нарича Единен орган за управление на подземните богатства”, съобщи адвокат Александър Кашъмов. 
Юристът разказа, че гражданин е поискал от главния секретар на министерството на икономиката, към което е органът, информация кои хора работят в него. “Отговорът е разтърсващ - исканата ... “В България съществува таен държавен орган. Той се нарича Единен орган за управление на подземните богатства”, съобщи адвокат Александър Кашъмов. Юристът разказа, че гражданин е поискал от главния секретар на министерството на икономиката, към което е органът, информация кои хора работят в него. “Отговорът е разтърсващ - исканата ...

ЦИРК В РБ! Готови са да прецакат изборите, само и само да вкарат Кунева в Европа

Реформаторският блок (РБ) също се включи в искането за обявяване на изборните резултати за невалидни. Реформаторите оспорват преразпределението на 17-ия мандат, който отиде при ДПС.

Ако изобщо се стигне до даването му на десните, то в следващия Европарламент би влязла и Меглена Кунева. Кунева бе водач на листата, но преференциите за втория Светослав Малинов я свалиха до второто място.

След като днес двете националистически формации - "Атака" и Национален фронт за...

Продължава

22-годишен младеж е бил прострелян в Пловдив

22-годишен младеж е бил прострелян в Пловдив около 17.00 часа, съобщиха от пловдивската полиция.

Сигналът е подаден около 17.15 часа в полицията затова, че на кръстовището на улиците "Пере Тошев" и "Даме Груев" в квартал "Кючук Париж", е прострелян младеж.

Раненият е 22-годишният Андреян Калев, а авторът на стрелбата е бивш военен - Димитър Начев.

Момчето е закарaно в болница, то е без опасност за живота, раната е в бедрото, близо до...

Продължава

Ангела Меркел призова Путин да озапти сепаратистите!

БЕРЛИН – Федералното правителство подкрепя Украйна и полага усилия за диалог с Русия, който да доведе до политическо решение на кризата. Русия трябва да смени курса – от конфронтация към сътрудничество. Президентът Путин е длъжен да озапти сепаратистите в Украйна. В противен случай ще последват нови санкции срещу Русия.

Това заяви днес Ангела Меркел в правителствена декларация пред Бундестага. Канцлерката изложи позицията си, малко преди да отлети за Брюксел за среща днес...

Продължава

Реформаторите искат ново преброяване на бюлетините от евроизборите

Реформаторският блок внесе искане до Президента, НС, МС, ВКС, ВАС и Главния прокурор за сезиране на Конституционния съд за незаконност на изборните резултати. Лидерите на петте партии от Реформаторския блок и проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на РБ подписаха искането за оспорване законността на избора на 17-ти член на Европейския парламент. Реформаторите искат Конституционният съд да се произнесе по законността на избора на базата на повторно преброяване на бюлетините. Основанията на РБ за искането са нарушения на Конституцията и на действащия Изборен кодекс, както и редицата сигнали за нарушения, сред които реформаторите описват следните: 1. Откриване на изборния ден и провеждането на изборите при непълен състав на секционните избирателни комисии (СИК), както и участие в състава на секционните комисии на хора, които нямат право да бъдат членове на комисиите; 2. Лоша организация, грешки в работата и неподготвеност на избирателните комисии, недостатъци на изборните книжа, които водят до опорочаване на волята на избирателите – развалени копирни машини, свършили тонери; липса на обучение на членовете на СИК; 3. Гласуване в чужбина, извършено в противоречие с правилата на ИК 4. Купуване на гласове в изборния процес в редица райони и избирателни секции – данни за събиране на лични документи и лични данни, видно от редица тв предавания, излъчени в изборния ден; 5. Контролиран вот чрез множеството регистрирани наблюдатели с неясна цел, което води до ограничаване свободата на волеизявлението на избирателя; 6. Контролиран корпоративен вот; 7. Недопускане на представители на партии/ коалиции в секции поради формални прчини, поради което се възпрепятства непосредствения контрол върху изборния процес; 8. Отказ от предоставяне на копие на секционни протоколи или отказ на предоставяне на копие от приложенията на секционните протоколи; 9. Ненавременно произнасяне или отказ от произнасяне на СИК и/или РИК по отношение отказ за преброяване на преференциални гласове за водачи на листи; самият факт на неправилно преброяване на преференциите е съществено нарушение на изборните правила, допуснато от избирателните комисии и непосредствено влияещо върху справедливостта и прозрачността на избирателния процес. ЦИК отказват повторно преброяване с аргумент, че няма съществено несъответствие в резултатите, което е абсолютно невярно заключение. Масово в секционни комисии се разпространява и приема становището, че преференциите за водача не се брояли, което е в противоречие с решение № 398-ЕП на ЦИК. С последното решение не само СИК не са се съобразили, но и РИК, до които Реформаторскит блок е подал съответните жалби устно и писмено в изборната нощ и непосредствено след нея; Повторното преброяване, което изискваше справедливостта и правилното отчитане волята на избирателя, беше отказано по неясни съображения. 10. Достъпът на избирателите до секциите е ограничаван най-вече на лица с увреждания; 11. Не са взети мерки за запазване на тайната на вота – това се наблюдава при откъсване на отрязъка от бюлетината, която е сгъната неправилно, както и в секции секции с прозорци в тъмната стаичка и пряка видимост към действията на избирателя; 12. Грешки в генералното преброяване – води до неточно определяне на изборния резултат и прави избора на член на Европейския Парламент, за който е определен последният 17-ти мандат, незаконосъобразен; и др.; 13. Протоколи от секции съдържащи данни, че всички избиратели в тези секции са гласували само и единствено за една и същата политическа партия; 14. Протоколи от секции с неточни данни.“ В искането на РБ се цитират и редица сигнали от неправителствени организации, които са били наблюдатели на изборния процес. „Масовото нарушаване на закона при броенето и отразяването в протоколите на гласовете за водачите на листите е довело и до сериозни нарушения при броенето и отразяването в протоколите на гласовете за партии, коалиции и инициативни комитети“, пише в искането на РБ. Това сериозно рефлектира върху изборния резултат и се явява съществен порок. ЦИК се базира на погрешни данни при преброяването и неправилно разпределя мандатите по партии и кандидати, категорични са реформаторите. РБ посочва и над 120 секции с непреброени гласове, които въпреки редица Решение на ЦИК по жалби на РБ, не са били коригирани. „Ясно е, че несъответствието може да бъде открито само при повторно преброяване, а ЦИК изискват доказателства за несъответствието, за да възложат преброяването. Това е омагьсан кръг, чийто последствия са катастрофални за вменените на новоизбраната ЦИК функции да осигурят точно, вярно и справедливо отразяване на резултата от проведените избори“, подчертава в документа Реформаторският блок.

Регистрацията на коли - само при нотариус

София /КРОСС/ Регистрацията на автомобили вече да се извършва само от нотариуси заедно с изповядването на сделката, а не собствениците да се редят на опашка в КАТ. Това предвижда одобрена от правосъдното министерство концепция, която е изработена по предложения на Нотариалната камара. 615 нотариални кантори ще обслужват хората по-бързо от 28-те областни поделения на Пътна полиция, обясни зам.-министър Сабрие Сапунджиева.Първаночално нотариусите трябва да поемат регистрацията на коли, които вече имат български номера. Те ще издават само талони на новите собственици, пише "24 часа".

Дупка на пътя почти погълна автомобил в Пловдив

Жената, която е управлявала колата, е обяснила, че заради водата в дупката не е предположила, че може да пропадне в нея

580 къщи "изгоряха" заради казан за ракия

Скандал и смрад разтресоха Каблешково, след като заради затворен казан за ракия се разкри, че канализацията на половината град е незаконна. Неподозиращи развоя на събитията жители на бургаското градче пратили сигнал до екоинспекцията, че казанът замърсява дере и много мирише на джибри.
След проверка съоръжението за ракия било затворено. Това ядоса Скандал и смрад разтресоха Каблешково, след като заради затворен казан за ракия се разкри, че канализацията на половината град е незаконна. Неподозиращи развоя на събитията жители на бургаското градче пратили сигнал до екоинспекцията, че казанът замърсява дере и много мирише на джибри. След проверка съоръжението за ракия било затворено. Това ядоса

Не е обичайна практика да се спират европари без одитен доклад

София /КРОСС/ Не е обичайна практика на Европейската комисия да спира средства по европейски програми само с уведомително писмо и без одитен доклад, какъвто е случаят с Оперативна програма "Регионално развитие". Това каза за Дарик Деница Караджова, председател на парламентарната комисия за контрол на еврофондовете.За пръв път Европейската комисия спира средства по някоя от оперативните програми у нас без да е изпратила одитен доклад коментира Деница Караджова. По думите й това не е обичайна практика."ЕК е променила своята практика. До 2012 година предварително е информирала държавата членка, че са открити нарушения и може да има евентуално спиране на средствата. За мен по-редното е да се даде възможност на държавата членка да предприеме съответните корекции, преди да бъде наложено и временното спиране. По принцип би трябвало да има някаква предварителна информация, но проверих и при колегите в министерството, те нямат предварителен одитен доклад, а вече е получено писмо за спиране", каза тя.Караджова допълни, че при това положение България трябва да зададе редица въпроси към Европейската комисия и да защити националния си интерес.

Създадоха цигари срещу пушенето

Тайванската дизайнерка Цзън И Вън създаде цигари, които помагат на заклетите пушачи да се откажат постепенно от навика си.

Синът на шофьора, премазал Паоло, в шок, съседи казват, че бил в джипа на баща си

Синът на Георги Сапунджиев, който прегази 4-годишния Паоло Иванов на пешеходна алея в Стара Загора, бил в шок от случилото се. Момчето е шестокласник. Директорката на СОУ “Васил Левски” Лина Борисова, пред което се разигра трагедията, не потвърди дали Александър Сапунджиев е техен ученик.
На 2 юни към 19, Синът на Георги Сапунджиев, който прегази 4-годишния Паоло Иванов на пешеходна алея в Стара Загора, бил в шок от случилото се. Момчето е шестокласник. Директорката на СОУ “Васил Левски” Лина Борисова, пред което се разигра трагедията, не потвърди дали Александър Сапунджиев е техен ученик. На 2 юни към 19,

Започват обсъжданията за Национален парк „Българско Черноморие"

София /КРОСС/ От средата на месец юни започват обществените обсъждания на предложението за определяне на границите и обхвата на Национален парк „Българско Черноморие", съобщиха от Министерството на околната среда и водите.Съгласно изискването на Народното събрание за провеждане на публичен дебат, от Екоминистерството и Института по биоразнообразие и екосистеми организират обсъждания в градовете Бургас, Варна и Добрич, на 17-и, 19-и и 20-и юни.Идеята е националният парк да защити местностите - Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос от строителство.Миналата година беше наложен 12-месечен мораториум върху разпоредителните сделки за строителство върху зоните „А" и „ Б" на държавните земи по Черноморието, който изтича в края на месеца.

Болни от артрит искат касата да поеме 100% лечението им

Болни от ревматоиден артрит за пореден път настояха Здравната каса да покрие изцяло лечението им.

Полицията в Джебел с нов шеф

/КРОСС/ Полицейското управление в Джебел е с нов шеф. Това е главен инспектор Айнур Реджеб. Той е назначен на поста със заповед на МВР-шефа Цветлин Йовчев. Реджеб сменя досегашния началник - главен инспектор Янко Димов, който е преназначен за началник на група "Криминална" в полицейското управление в Момчилград.Айнур Реджеб работи в системата на МВР от 1993 г., като последната заемана от него длъжност е началник на група в отдел „Охранителна полиция" в ОД на МВР-Кърджали. На негово място в дирекцията е назначен Димитър Димитров, който до момента беше началник на сектор „Охранителна полиция" в РУП-Кърджали.

Позицията за кабинета ясна днес

Какъв е управленският хоризонт пред кабинета „Орешраски“, кои са слабите сектори в него, колко рокади ще има, какви са стъпките за излизане от политическата криза? Отговори на всички тези въпроси ще даде днес на специална пресконференция Лютви Местан, лидер на ДПС

Търсим инвеститори за нови ядрени блокове

България продължава да търси инвеститори за АЕЦ “Белене” и 7-и блок в АЕЦ “Козлодуй”. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката Иван Айолов по време на международната конференция “Булатом”. Айолов обясни, че двата проекта са много скъпи и задължително трябва да бъде намерен външен инвеститор, за да бъдат изпълнени. България продължава да търси инвеститори за АЕЦ “Белене” и 7-и блок в АЕЦ “Козлодуй”. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката Иван Айолов по време на международната конференция “Булатом”. Айолов обясни, че двата проекта са много скъпи и задължително трябва да бъде намерен външен инвеститор, за да бъдат изпълнени.

Путин: Порошенко има уникалния шанс да спре наказателната операция

/КРОСС/ "Русия ще работи с новото ръководство на Украйна, зачитайки избора на украинския народ", заяви руският президент Владимир Путин в интервю за TF1 и радиостанция Europe 1. "Аз вече съм говорил за това и искам да повторя, че ние ще се отнасяме с уважение към избора на украинския народ и ще работим с украинските власти", каза Путин, отговаряйки на въпрос дали признава легитимността на избрания президент на Украйна Петро Порошенко. Същеременно държавният глава на Русия изрази надежда, че "Порошенко може да прекрати наказателна операция срещу собствения си народ". "Г-н Порошенко има уникален шанс: той може да спре тази наказателна операция и да започне пряк диалог със собствените си граждани в източната и южната част на страната", добави той.    

Ериксон: Англия няма шанс да е шампион

Бившият селекционер на Англия Свен-Горан Ериксон няма и грам вяра в шансовете на британците да спечелят предстоящото световно първенство в Бразилия. Според шведа отборът на Рой Ходжсън е по-слаб от мн...

Колата непродаваема при неплатен акт

Да се направи обща електронна система на нотариусите и тя да блокира сделката, когато някой опита да продаде колата си, а се окаже, че има неплатен акт от КАТ или местен данък. Това предлага Нотариалната камара, съобщи вчера зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

Ето го простреляния в Пловдив Андреян Калев

22-годишният младеж, прострелян днес в Пловдив, е Андреян Калев, дребен търговец, собственик на фирма "Хриси-Андреян", показва справка в сисетемата за фирмено разузнаване ДАКСИ, проучи Марица.бг.
Дружеството е регистрирано в кв. "Кючюк Париж" в пресечка на бул. "Ал. Стамболийски". Фирмата е учредена на 17 октомври миналата година, 22-годишният младеж, прострелян днес в Пловдив, е Андреян Калев, дребен търговец, собственик на фирма "Хриси-Андреян", показва справка в сисетемата за фирмено разузнаване ДАКСИ, проучи Марица.бг. Дружеството е регистрирано в кв. "Кючюк Париж" в пресечка на бул. "Ал. Стамболийски". Фирмата е учредена на 17 октомври миналата година,

„Стряха” и „курник” спряха кандидат-гимназистите

Думи като стряха, курник и ечемик се оказали препъни-камък на изпита за гимназия по български език тази година. Голяма част от седмокласниците не знаели значението им. Това довело до смислови грешки в преразказите им на разказа „Снежният човек и врабчето” на Светослав Минков, който се падна на тазгодишното национално външно оценяване по български език след седми клас.

Махнаха шефа на полицията в Джебел

Досегашният началник на районното управление на полицията в Джебел главен инспектор Янко Димов е преназначен за началник на група “Криминална” в полицейското управление в Момчилград, съобщиха от пресцентъра на МВР в Кърджали. От там не посочват мотиви за отстраняването на полицейския шеф на града, в който в края на април беше извършено жестоко двой Досегашният началник на районното управление на полицията в Джебел главен инспектор Янко Димов е преназначен за началник на група “Криминална” в полицейското управление в Момчилград, съобщиха от пресцентъра на МВР в Кърджали. От там не посочват мотиви за отстраняването на полицейския шеф на града, в който в края на април беше извършено жестоко двой

ОС на БСП-Карлово прекрати членството на Найден Найденов

/КРОСС/ Общинският съвет на БСП -Карлово взе Решение за прекратяване на членството на г-н Найден Найденов въз основа на чл. 27, т. 7 от Устава на БСП, съобщиха от пресцентъра на БСП-Пловдив. Найден Найденов напусна партията още в началото на април 2014, когато отново чрез медиите обяви излизането си от ръководството на БСП област Пловдив и своите позиции относно АБВ. Ето и целия текст на позицията и решението на Общинския съвет на БСП Карлово: В БСП има ред за прекратяване на членство и той не е през медиите, в открити писма, а в коректно заявено желание пред партийните органи. В поредни писма до медиите Найденов говори за „саморегулиращи се и самонагаждащи се хора", за това, че „инакомислещите в БСП бяха и са подлагани на брутални репресии", но в качеството му на член на БСП той не е изразявал несъгласие с водените политики, може би защото тогава те са обслужвали личните му интереси. Днешното писмо отново е опит да се предизвика медиен интерес към една организация, която в Карлово взе само 500 гласа. Претенциите, че е спечелил всички избори са „себеизява", защото изборите са печелени от БСП. Мажоритарният вот за самия Найденов, когато той не достигна даже на балотаж за кмет на община Карлово говори, че ако се разчита на неговото влияние и авторитет тогава изборните резултати наистина са „трагикомични"

Ето го простреляния в Пловдив Андреян Калев (видео)

22-годишният младеж, прострелян днес в Пловдив, е Андреян Калев, дребен търговец, собственик на фирма 22-годишният младеж, прострелян днес в Пловдив, е Андреян Калев, дребен търговец, собственик на фирма "Хриси-Андреян", показва справка в сисетемата за фирмено разузнаване ДАКСИ, проучи Марица.бг. Дружеството е регистрирано в кв. "Кючюк Париж" в пресечка на бул. "Ал. Стамболийски". Фирмата е учредена на 17 октомври миналата година,

Премиерът на Словакия против увеличаването на военно присъствие на НАТО в страната му

/КРОСС/ Словашкият премиер Роберт Фицо се противопостави на постоянното разполагане на чуждестранни военни контингенти на територията на страната му. По този начин той отговори на изказването на президента на САЩ Барак Обама, който предложи да се увеличи военното присъствие на САЩ в Европа.Фицо каза, че той "не може да си представим ситуация, в която чуждестранните войски ще бъдат разположени на територията на Словакия". По думите на министър-председателя, той няма никаква представа за плана на Обама, но сегашната ситуация напомняла на тази от 1968 г., когато в Чехословакия влязоха войски на страните от Варшавския договор ."Ето защо тази тема е изключително чувствителна за нас", каза Фицо, допълвайки, че Словакия не се отказва от задълженията си като член на НАТО и е готова да предостави своята територия за провеждане на учения с участието на чуждестранни военни.

Около 30 000 лева са откраднати при грабежа в "Орландовци" (обзор)

Трима маскирани и въоръжени бандити нападнаха вчера кола на куриерска фирма близо до централните гробища в София. 
Лекият автомобил “Рено Клио” със служителите на “Лео експрес” бил засечен от ван и принуден да спре близо до кръстовището на бул. “Първа българска армия” и “Нешо Бончев”. От вана изскочили маскираните, въоръжени с ножове.... Трима маскирани и въоръжени бандити нападнаха вчера кола на куриерска фирма близо до централните гробища в София. Лекият автомобил “Рено Клио” със служителите на “Лео експрес” бил засечен от ван и принуден да спре близо до кръстовището на бул. “Първа българска армия” и “Нешо Бончев”. От вана изскочили маскираните, въоръжени с ножове....

Свиха 20 бона при обир с катастрофа

Обир като на кино беше извършен вчера сутринта в столичния квартал „Орландовци”. Трима маскирани бандити, въоръжени с ножове, врязаха ван „Крайслер” в кола на димитровградската куриерска фирма „Лео експрес” и задигнаха чанта с около 20 000 лева.

Рачков се хвали с прелестите на Мария

Димитър Рачков събуди завистта на фейсбук приятелите си като качи полуголи снимки на Мария Игнатова.
Над един от горещите кадри актьорът е сложил само едно сърчице, без да напише и дума, а приятелите му не крият завистта си.
На втората снимка се вижда, че двамата не просто се плацикат в морето, а имитират една от култовите сцени във филма „Мръсни Димитър Рачков събуди завистта на фейсбук приятелите си като качи полуголи снимки на Мария Игнатова. Над един от горещите кадри актьорът е сложил само едно сърчице, без да напише и дума, а приятелите му не крият завистта си. На втората снимка се вижда, че двамата не просто се плацикат в морето, а имитират една от култовите сцени във филма „Мръсни

Гери Дончева дразни бившия с младок

Гери Дончева, на която медиите преписват връзка със Слави Трифонов, хвана младо гадже. Моделката се появи с младока на парти в Слънчев бряг, където в този момент беше и бившият й Костас Костакос.

"Уестингхаус" заменя "Тошиба" като стратегически инвеститор за АЕЦ "Козлодуй"

 "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС заменя "Тошиба Корпорейшън" като стратегически инвеститор в преговорите за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от правителствената пресслужба.

На 11 декември 2013 г. МС взе решение, което позволи на БЕХ ЕАД да сключи Споразумение за стратегически инвеститор с "Тошиба Корпорейшън" и да започне преговори за структуриране и финансиране на проекта "Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с "Тошиба Корпорейшън", Япония, като стратегически инвеститор и "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС, САЩ, като собственик на технологията "реактор с вода под налягане (PWR) - АР 1000 III+".

В хода на преговорите от страна на "Тошиба Корпорейшън" и "Уестингхаус Електрик къмпани" ЛЛС е направено предложение за промяна на стратегическия инвеститор, което наложи МС с днешно решение да позволи сключването на анекс към споразумението за стратегически инвеститор.

"Тошиба Корпорейшън" ще остане страна по Споразумението, като ще запази задълженията си, заедно с "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС, да осъществява контакт с различни агенции за експортно кредитиране с оглед подпомагане финансирането на проекта.

Промяната на стратегическия инвеститор е продиктувана от факта, че "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС е носител на технологията АР 1000 III+" и този статут ще позволи по-голяма оперативност и ефективност при управлението на организационните, технологичните и финансовите въпроси по време на преговорите и отваря пътя за структурирането на проекта.

Американската компания "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС е част от групата на "Тошиба Корпорейшън" и АР 1000 е нейна регистрирана търговска марка.

Ще се съобразим с ЕК за “Южен поток”

Държава член сме на ЕС и трябва да се съобразим с препоръките на Еврокомисията. Това заяви вчера в Народното събрание икономическият министър Драгомир Стойнев по повод започналата наказателна процедура срещу България за проекта „Южен поток”.

ЗАМРАЗЯВАТ СПОРТНАТА ЗАЛА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО!

 За първи път в историята на Велико Търново замразяват ДКС „Васил Левски“, за да представят на българската публика неповторимия руски Saint-Petersburg BALLET ON ICE– 26 ноември, от 19:00ч. Този проект е част от културната програма на град Велико Търново за кандидат за Европейска столица на културата 2019.

Невероятните руски балетисти-фигуристи ще бъдат в България за първи път и то не с един, а с два концерта – в София и във Велико Търново. Сцената и в двата града ще бъде подготвяна цели три дни по-рано. Ще бъде замразена огромна площ, като изискванията на мениджмънта по позиционирането и здравината на ледената пързалка са много стриктни. Една изключителна продукция, дете на вековната руска култура, прекрасна атмосфера на класически балет от Чайковски и пируети от световноизвестни състезатели по фигурно пързаляне – това е Saint-Petersburg BALLET ON ICE.

Saint-Petersburg BALLET ON ICE ще гостува във Велико Търново на 26 ноември, в ДКС „Васил Левски“, от 19:00ч и в София на 29 ноември, в зала 1 на НДК, от 19:00ч.

Можете да закупите първите 300 билета на промоционални цени, с 10 лева по-ниски от редовните. Промо цените са от 20 до 60 лева и ВИП 70.

Ще ги намерите на касата на Туристически Информационен Център Велико Търново, на Билетен център НДК, в магазини Пикадили, Офис 1, Германос, на бензиностанции ОМВ и онлайн в системата на Eventim.bg.

 

 

За контакти:

Елена Лозанова

Мениджър PR и реклама в АРТ БГ

Телефон: +359878 423 099

E-mail: elena@artbulgaria.org

www.artbg.org 

В Русия създадоха специално подразделение за разследване на събитията в Украйна

/КРОСС/ Специално подразделение за разследване престъпленията срещу мирните граждани в Украйна беше създадено от Следствения комитет (СК) на Русия, заяви пред журналисти говорителят на ведомството Владимир Маркин. В края на май руските следователи повдигнаха наказателно дело за използването на забранени средства и методи за водене на война в Донецка и Луганска област в Украйна, където има сблъсъци между поддръжниците на федерализацията и украинските военни. Маркин разказа, че СК иска да получи данни от космическите спътници на различни страни, за съставянето на обективна картина на това, което се случва в Украйна. Също така, следователите ще установяват самоличността на военните, които са дали и са изпълнили заповедите за нанасяне на въздушни удари в източната част на страната, предава Гласът на Русия.  

Най-важните новини от деня, сряда, 4 юни

Чобанов: Инвестициите бележат ръст "Инвестициите категорично се увеличават, както и доверието на бизнеса, че ще се развиват”, това каза...

Обама: Свободните народи са заедно срещу руската агресия

Никога няма да приемем окупацията на Крим от Русия, нито погазения  суверенитет на Украйна. Нашите свободни народи ще останат обединени, а всяка нова руска провокация ще означава силно изолиране и нови разходи за Москва. Това заяви днес Барак Обама след срещата му с новия президент на Украйна Петро Порошенко във Варшава. Американският президент и Порошенко се срещнаха в полската столица, където се отбелязва 25-та годишнина от демократичните промени в Централна и Източна Европа. Обама заяви още, че САЩ са „напълно решени да подкрепят украинския народ не само през следващите дни, но и през идните години“. Той призова света да подкрепи търсещите свобода, правейки аналогия между случващото се в Украйна и първите демократични избори в Полша през 1989 г., които окачестви като „поразяваща победа за свободата“. Обама увери в речта си, че свободният свят е твърдо против руските „тъмни маневри“ в Украйна. Не бива да се позволява на по-големите нации да гнетят по-малките или пък да налагат волята си с дулото на оръжието или с маскирани мъже, които превземат държавни сгради, продължи президентът. Обама заяви и подкрепата на САЩ към други държави от Източна Европа: „Полша никога няма да е сама. Естония никога няма да е сама. Латвия не ще е сама. Литва няма да остане сама и Румъния никога няма да е сама. Това не са само думи. Това е ненарушим ангажимент, подкрепен от най-силния алианс в света и от въоръжените сили на САЩ - най-мощната армия в историята", увери той.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване