Джобните на евродепутатите - 304 евро

В джоба си един евродепутат разполага с по 304 евро на ден. Парите са за хотел, храна и всичко останало, само такситата депутатите в ЕП си плащат от джоба.

17 катастрофи с 20 ранени през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 17 тежки пътнотранспортни произшествия с 20 ранени, от които 1 с опасност за живота, съобщиха от СБА.

Депутатите изслушват номинираните за съдебен инспектор Точкова и Чочкова

Комисията по правни въпроси в Народното събрание ще изслуша кандидатите за главен съдебен инспектор Вера Чочкова и Теодора Точкова. Номинациите им бяха направени от Съюзът на съдиите в България и внесени от депутати от "Коалиция за България". По-рано председателят на комисията Четин Казак каза, че конкуренцията при избора е осигурена. Според него оставката на сегашния главен съдебен инспектор Ана Караиванова трябва да бъде гласувана непосредствено преди определянето на неин наследник на поста, за да не се стига до вакуум. За избирането на нов главен съдебен инспектор е необходимо мнозинство от 160 депутати. Мандатът на Караиванова изтече в началото на 2013 година и през октомври тя подаде оставка пред парламента. До номинацията на Точкова и Чочкова се стигна, след като около посочения преди това кандидат за поста - Веселина Тенева, изплува имотен скандал. Разследване показа, че съпругът на съдийката от Върховния административен съд (ВАС) – Георги Георгиев, е участвал в доста изгодни заменки на апартменти, собственост на скандалната общинска фирма "Софийски имоти" ЕАД и дъщерното ѝ дружество "Заводпроект" ЕООД - през 2002 и 2003 г. от столичното дружество са прехвърлени 35 имота и апартамента срещу 3 етажа от административна сграда на ул. "Гурко" 12. След проверка и изслушване на Тенева в етичната комисия, Висшият съдебен съвет не откри нарушения. Комисията тогава прецени, че се касае за строго лични имуществени отношения и не са налице данни за нарушение от страна на съдия Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Веселина Тенева беше председател на съдебния състав по делото срещу Ахмед Доган и хонорара от 1 млн. евро, който той получи като консултант за хидровъзела Цанков камък. Тогава съдът прецени, че Доган не е в конфликт на интереси. Името на Тенева беше спрягано и сред кандидатурите за избора на конституционни съдии .

След евроизборите: Кодексът "Манолова" - изстрел встрани от целта


През ноември, когато новият Изборен кодекс все още не беше приет, авторът му Мая Манолова (БСП) обеща "по-демократичен и честен" закон с по-малко възможности за манипулации. Тогава от ГЕРБ натякваха, че новият кодекс повтарял на 94% приетия при тяхното управление.

Манолова изтъкваше като основни промени постигането на "повече мажоритарност" с преференциалния елемент, по-прозрачната работа на Централната избирателна комисия (ЦИК), намаляването на изискванията за регистрация на...

Преглед на печата - 4 юни

"Стандарт": Брюксел ни изви ръцете Брюксел ни изви ръцете заради "Южен поток". Само ден, след като Еврокомисията стартира наказателна процедура срещу страната ни за газопровода, пристигна втора лоша новина - замразяват се плащанията по проекти на кметовете за градско развитие и туризъм.

1983 - най-опасната година

 Историкът Клаас Фос от хамбургския Институт за социални изследвания добре познава най-важните събития от 1983 година, когато светът се е намирал на ръба на ядрената война. В началото на 1983 година световното движение за мир все още се надява, че ще съумее да предотврати разполагането американските ракети със среден радиус на действие в Европа. "Съветското ръководство по онова време гледа на тези ракети като на особена заплаха, защото можели да бъдат използвани за бързо нападение срещу СССР. Според преценките на КГБ ракетите Пършинг II можели да достигнат съветска територия само за четири до шест минути, нанасяйки "обезглавяващ" удар. Дали това наистина е било технически възможно, е друг въпрос. Важното е, че съветското ръководство е вярвало в тази теория. При подобен светкавичен ядрен удар от страна на Запада Съветският съюз не би могъл да реагира с ответни мерки. Затова съветското ръководство се е страхувало, че ще загуби възможностите си за оказване на възспираща заплаха.

Много от водещите политически фигури се опасяват от нова война, особено след като в Москва на власт идва Юрий Андропов, а заедно с него и ръководните среди на КГБ и военните. Повечето от тях са твърдо убедени, че се намират в ситуация, която на практика повтаря 1941 - т.е. нападението на Хитлерова Германия над СССР. Историкът Бернд Грайнер така и не успява никъде да намери документи, говорещи за някакъв планиран американски военен удар. Затова пък открива доказателства за това, че тогавашният американски президент Роналд Рейгън добре се е възползвал от огромната несигурност на Съветите.

"По онова време Рейгън прави опит да убеди световната общественост, че САЩ са се отърсили от виетнамската си травма и имат убедителни поводи да демонстрират военното си превъзходство и самочувствие пред света", казва Бернд Грайнер. Рейгън обявява Съветския съюз за "империя на злото" и започва да доставя оръжия на всевъзможни партизански движения по света, борещи се срещу социализма - от Никарагуа, до Афганистан и Ангола. Рейгън напада и малката карибска островна държава Гренада и започва да води последователна психологическа война срещу Съветския съюз.

Безкрайни фалшиви тревоги

 

Леонид Брежнев на посещение в Бон, 1981 година

 

Към инструментите на тази психологическа война спадат и честите нахлувания на американски бомбардировачи във въздушното пространство на Съветския съюз, които в последна минута "дават заден ход". Всичко това предизвиква огромна ескалация на напрежението, довела в крайна сметка и до свалянето на корейския пътнически самолет с 269 души на борда. Този варварски акт предизвиква огромно възмущение в Америка. Три седмици по-късно, на 26 септември 1983, руската система за противовъздушна отбрана отново обявява тревога, този път заради предполагаемо ракетно нападение. Благодарение на един наблюдателен руски офицер в последна минута е предотвратено началото на Трета световна война. Инцидентът обаче показва колко голяма е била паниката в Москва през есента на 1983 година, когато НАТО започва и военното си учение "Able Archer" точно на 7 ноември, денят, в който се отбелязва годишнината от Октомврийската революция.

Военните части на Алианса тогава провеждат генералщабно учение, на което се симулира използването и на ядрени оръжия. Дали под маската на учение, НАТО не искал да започне ядрена война срещу Съветския съюз? КГБ и висшите военни в Москва са били почти убедени в това. В Москва са били особено разтревожени от слухове, че правителствени ръководители като Хелмут Кол и Маргарет Тачър също участват в маневрите. В действителност това не е отговаряло на истината. Шпионинът на ЩАЗИ Райнер Руп, с псевдоним "Топаз" съобщава от главната квартира на НАТО в Брюксел, че Западът няма никакви агресивни планове. Достигат ли обаче неговите доклади навреме до най-високото място в Кремъл? И до днес нито един историк не знае съвсем точно, колко близо е бил Съветският съюз до нанасянето на превантивен ядрен удар срещу една имагинерна заплаха. Историкът Нейт Б. Джонс от "National Security Archive" във Вашингтон във всеки случай е установил, че страховете на Москва са достигнали до американското правителство.

Рейгън е информиран, че след учението "Able Archer" Москва е била наистина убедена, че САЩ готвят ядрен удар. Съветникът на Рейгън по въпросите на сигурността разказва, че американският президент е бил видимо уплашен от тази информация. През януари 1984 година Роналд Рейгън предлага на Съветския съюз преговори за разоръжаване. Поведението му обаче си остава доста противоречиво. През същата 1984 например президентът на шега обявява пред един включен микрофон началото на американски бомбардировки срещу СССР. Склонността на Рейгън към подобни шегички е известна. От дневниците на бившия президент обаче е видно също, че до 1984 той никога не е имал сериозно намерение да води каквито и да било преговори с руснаците. На всичкото отгоре начело на Съветския съюз по онова време, един след друг, застават трима застарели и тежко болни генерални секретари - Леонид Брежнев, Юрий Андропов и Константин Черненко. Те и тримата са смятали Рейгън за безотговорна и хазартна личност.

Ерата на разведряването

 

Михаил Горбачов и Роналд Рейгън през 1986

 

Едва през 1985 година, след като на власт идва Горбачов, световнополитическият климат се променя. "През същата година започна нов дипломатически процес, имаше срещи на върха, политиците от двете страни общуваха помежду си. Нещо, което през годините 1981, 82 и 83-а беше престъпно занемарено", казва Нейт Б. Джонс. През 1987 година двете ядрени сили се споразумяха за унищожаването на всички ракети със среден обсег на действие.

"В Америка съществува поверителен доклад от 110 страници, посветен на кризата от 1983 година. Той би могъл да даде отговор на всички открити въпроси. Досега обаче се борим безуспешно за неговото разсекретяване", казва историкът Нейт Б. Джонс. Едва след разсекретяването на този доклад и преди всичко на съветските документи от онова време, историците ще могат да реконструират изцяло най-опасната година от Студената война.

Norwegian Cruise Line и предимството да бъдеш трети

Третият по големина круизен превозвач в света е доволен от своята позиция

Изслушват кандидатите за главен съдебен инспектор

/КРОСС/ Комисията по правни въпроси в Народното събрание ще изслуша кандидатите за главен съдебен инспектор Вера Чочкова и Теодора Точкова. Кандидадатурите им бяха внесени от депутати от "Коалиция за България". По-рано председателят на комисията Четин Казак каза, че конкуренцията при избора е осигурена. Според него оставката на сегашния главен съдебен инспектор Ана Караиванова трябва да бъде гласувана непосредствено преди определянето на неин наследник на поста, за да не се стига до вакуум. За избирането на нов главен съдебен инспектор е необходимо мнозинство от 160 депутати. Мандатът на Караиванова изтече в началото на 2013 година и през октомври тя подаде оставка пред парламента.  

Банковите директори прибрали по $13.1 млн.

Банковите изпълнителни директори през тази година са прибрали средно по 13 млн. долара, което е с 10,1% повече спрямо предходната.

Днес ще е облачно и дъждовно

Времето ще бъде предимно облачно и ще превалява дъжд, в отделни райони, главно в следобедните часове, придружен с гръмотевици. По-значителни и на повече места ще са валежите в южната част от страната.
Вятърът ще е слаб до умерен от североизток. Максималните температури, в повечето райони, ще са между 18° и 23°, в София – около 18°. Времето ще бъде предимно облачно и ще превалява дъжд, в отделни райони, главно в следобедните часове, придружен с гръмотевици. По-значителни и на повече места ще са валежите в южната част от страната. Вятърът ще е слаб до умерен от североизток. Максималните температури, в повечето райони, ще са между 18° и 23°, в София – около 18°.

93-годишен ветеран пак ще скача с парашут над Нормандия

 Американският ветеран – 93-годишният Джим Мартин от Охайо, който се е сражавал в Нормандия в състава на 101-ва въздушнодесантна дивизия, смята да скочи с парашут над същия район, където той се приземил точно преди 70 години. Това сподели самият той пред телевизия Си Би Ес.

Мартин е бил един от първите американски войници, които са влезли в ожесточените боеве в Нормандия. Това е станало няколко часа преди десанта на основните съюзническите сили.

"Искахме бързо да се измъкнем от самолета, тъй като стреляха по него", припомня си ветеранът. Той никога няма да забрави как по приземяващите се парашутисти от земята е бил открит масиран огън.

Задачата на американските парашутисти е била, след като стъпят на земята, да се укрепят в зоната и да отрежат пътя за подкрепления на немците. Операцията , която трябвало да бъде завършена за три дни, продължила един месец.

След Нормандия Мартин воюва в Холандия, където бил ранен, а след това в Белгия, и накрая в Германия. Войната приключила за него в Берхтесгаден , където тогава се намирала резиденцията на Хитлер.

Сега Мартин с гордост говори за намерението си да повтори бойния си път и да кацне тази седмица в Нормандия, скачайки с парашут . "Обикновено не се стремя към записването на някакъв рекорд или нещо подобно, но това би ми донесло огромно удовлетворение", казва Мартин.

Евростат: Безработицата леко "забуксува"

Успокояването на безработицата в България беше отразено и в априлската статистика на Евростат. У нас безработицата е 12,8% - значително по-висока отколкото в съседна Румъния, където е 7,1%, но все пак с 0,2 на сто по-ниска в сравнение с март.

Ваканцията може да е опасна: важни напомняния за деца и родители


За малките ученици ваканцията вече започна и все по-често по улиците, парковете и между малките населени места ще има играещи деца. 

Традиционно, в първите дни на лятно безгрижие МВР отново публикува съвети  за безопасност, насочени към децата и шофьорите, като уточнява, че препоръките се базират на анализа на пътнотранспортните произшествия с деца и насочват вниманието към възникването на рисковите ситуации и предпазват от попадане в тях.

Колкото и да подготвени да са...

Адът слиза на земята в новия трейлър на "Херкулес"

Вижте първи новия трейлър към мегапродукцията


Започва ремонтът и на Лъвов мост

 София става още по-трудно проходима за автомобилистите. Поредният ремонт, който ще "затапи" центъра на столицата започва на 4-ти юни. Тогава ще бъде спряно движението по Лъвов мост и по бул. "Мария Луиза" заради изграждането на новото кръстовище и на последния етап на тунела.

От 4 май 2014 г. се въвежда временна организация за движение, при която ще бъде затворено за движение северното платно на бул. "Сливница" от бул. "Христо Ботев" до бул. "Княгиня Мария Луиза" и от бул. "Княгиня Мария Луиза" до ул. "Г.С.Раковски". От 4.06.2014г. до 24.00 ч. на 18.07.2014 се забранява влизането на пътни превозни средства и трамвайното движение в двете посоки по бул. "Кн. Мария Луиза" между Южното пътно платно на бул. "Сливница" и ул. "Козлодуй".

От 4.30 ч. на 4.06.2014 г. до 24.00 ч. на 19.07.2014 г. се променя маршрутът на трамвайни линии №№ 12 и 18, както следва: Трамвайни линии№ 12 – от кв. "Илиянци" по маршрута си до Централна жп гара, надясно по бул. "Христо Ботев", пл. "Македония", наляво по ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев" и по маршрута си до пл. "Журналист" – двупосочно.; Трамвайна линия №18 – от кв."Орландовци" по маршрута си до ул. "Козлодуй", надясно по бул. "Кн. Мария Луиза" към Централна жп гара, Централна жп гара, наляво по бул."Христо Ботев", пл. "Македония", наляво по ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев" и по маршрута си до пл. "Журналист" – двупосочно.

Трамвайните мотриси ще спират на всички съществуващи трамвайни спирки.

Непосредствено след приключване на този етап ще бъдат затворени за движение южното платно на бул. "Сливница" и Лъвов мост, където ще продължат строителните дейности.

Транспортен възел "Лъвов мост" ще съчетава три вида транспорт – автомобилен, електротранспорт и метро. Проектът предвижда площада на "Лъвов мост" да има кръгова форма, в съответствие със застрояването на района и реализиране на първо ниво на кръгово движение при пресичането на бул. "Сливница" и бул. "Княгиня Мария Луиза". На това ниво се запазва стария "Лъвов мост", а кръга се затваря с два допълнителни дъгообразни моста, симетрично разположени от двете страни. На второ ниво преминават два транспортни тунела по бул. "Сливница". По стария мост се запазва трамвайното движение. Срокът за завършване на обекта е месец октомври.

Вестниците пишат...

/КРОСС/Водещи заглавия на първите страници Порои и през август - в. 24 часа - стр. 1 Всички се обединиха срещу закона за търговските вериги - Сега 1, 6 Топлофикациите дадоха заден за поскъпването на парното - в. Монитор - стр. 1, 2, 3 УБИЕЦЪТ НА ПАОЛО СКАЧА ДА БИЕ БАЩА МУ - в. Телеграф - стр. 1 БСП: ЩЕ СТРОИМ „ЮЖЕН ПОТОК" ВЪПРЕКИ БРЮКСЕЛ - в. Труд - стр. 1, 3 Оставки няма да има! Виновен е кабинетът - в. Преса - стр. 1, 4 БСП защити „Южен поток" - в. Земя - стр. 1 Фалшив сайт лъже за оценки от матурите - в. Новинар - стр. 1, 2   Водещи заглавия на вътрешните страници Бях на метри, но не можех да направя нищо, плаче бащата на убитото дете - в. 24 часа - стр. 2, 3 Махат фонтана на "Витошка" - в. 24 часа - стр. 4 Еврокомисията ни блокира 640 млн. лв. за регионите - в. Сега - стр. 1, 3 БСП засилва лявата политика на правителството - в. Сега - стр. 2 Станишев прави промени в Изпълнителното бюро - в. Монитор - стр. 4 Цената на тока на ЧЕЗ леко нагоре - в. Монитор - стр. 3 €50 ЕВРО ЗА ДОКТОР НА МОРЕТО - в. Телеграф - стр. 6 КЛАСНИ СТАИ В КОРИДОРА - в. Телеграф - стр. 8   Водещи интервюта Проф. Валери Спиридонов, метеоролог, заместник-директор на НИМХ: У нас край Дунав е възможен потоп, подобен на - в. 24 часа - стр. 15 Момчил Неков, евродепутат от БСП: Не е нужно да си гений, за да се занимаваш с политика - в. 24 часа - стр

Заради наводненията Сърбия може да изпадне в рецесия, прогнозират икономисти


Най-тежките наводнения на Балканите изглежда ще доведат Сърбия до рецесия, предупредиха двама сръбски икономисти, цитирани от "Ройтерс". Миладин Ковачевич, заместник-директор сръбската статистическа служба, очаква свиване на икономиката с около 1.5 процента заради щетите, нанесени на земеделския и енергийния сектор.

При бедствието на Балканите загинаха около 65 души, предимно от Сърбия и Босна. Обилните дъждове и последвалите наводнения навредиха сериозно на обработваемите земи и...

Времето днес: Облаци, дъжд и гръмотевици

Времето ще бъде предимно облачно и ще превалява дъжд, в отделни райони, главно в следобедните часове, придружен с гръмотевици. По-значителни и на повече места ще са валежите в южната част от страната.
Вятърът ще е слаб до умерен от североизток. Максималните температури, в повечето райони, ще са между 18° и 23°, в София – около 18°. Времето ще бъде предимно облачно и ще превалява дъжд, в отделни райони, главно в следобедните часове, придружен с гръмотевици. По-значителни и на повече места ще са валежите в южната част от страната. Вятърът ще е слаб до умерен от североизток. Максималните температури, в повечето райони, ще са между 18° и 23°, в София – около 18°.

Гергана пред "168 часа": 14 години търсих майка си, за да разбера, че за нея съм само една травма

Гергана и Тихомир растат с мисълта, че са близнаци, и едва пълнолетни разбират, че всъщност са осиновени и всеки от тях е от различни биологични родители. В сърцата си обаче те остават брат и сестра.
Тяхната история е доказателство, че истинското семейство не е просто това, с което ни обвързват гените, а това, с което ни свързва сърцето. Гергана и Тихомир растат с мисълта, че са близнаци, и едва пълнолетни разбират, че всъщност са осиновени и всеки от тях е от различни биологични родители. В сърцата си обаче те остават брат и сестра. Тяхната история е доказателство, че истинското семейство не е просто това, с което ни обвързват гените, а това, с което ни свързва сърцето.

Тръгна панаирът на книгата в НДК

Как изгледа човекът, който ядеше смъртта? А къщата, направена от език? Може ли порното да се ограничи само в един цвят и каква е луната през годината 1Q84? Добрата корица е в състояние да спечели много нови читатели на една книга, а изложбата, която събира 40 от най-добрите корици на книги, направени от български художници, го доказва.
Вчера в Как изгледа човекът, който ядеше смъртта? А къщата, направена от език? Може ли порното да се ограничи само в един цвят и каква е луната през годината 1Q84? Добрата корица е в състояние да спечели много нови читатели на една книга, а изложбата, която събира 40 от най-добрите корици на книги, направени от български художници, го доказва. Вчера в

Институтът за семейна политика стартира с благотворителна изложба

 За мен тази изложба е вълнуваща, защото от нея ще тръгне благородната кауза в помощ на детското здраве, защото тя е озарена от божествената светлина на топлата душа на Кеазим Исинов, защото любов и вяра, блаженство и мечта се сливат в дивните му картини-приказки. Благодаря Кеазим! Благодаря на всички, които ме подкрепят да дарим поне още малко топлина и грижа за децата на България.

Това заяви председателят на Института за семейна политика Христина Христова.

Христова обясни, че идеята да започне първата гражданска инициатива на Института за семейна политика "В помощ на детското здраве" с благотворителна изложба е дошла от две посоки. Първата е, че държавата ни все още не полага достатъчно ефективни грижи за децата и здравето им, а нацията ни се топи. Втората е, че всички можем и трябва да проявим чувствителност към децата и да им помогнем да съхранят най-ценния дар – здравето.

"Намерих съмишленик в лицето на Кеазим Исинов, който е един от най-ярките представители на днешната култура и духовност", каза Христина Христова, която е бивш социален министър в правителството на министър-председателя Симеон Сакскобургготски /2001-2005/.

Тя посочи, че всяко начало е трудно, но е убедена, че новосъздаденият Института за семейна политика върви във вярната посока. "Създадохме го, за да посветим дейността си в помощ на българското семейство, да изследваме неговите нужди и да го подкрепим, но също така й да формираме политики, които да предложим на държавата, за да се подпомогнат работещите семейства и децата им", обясни г-жа Христова.

Тя обяви, че с прекрасната изложба на безспорния талант Кеазим Исинов се поставя началото на благотворителната кампания в помощ на детското здраве. Със събраните средства Институтът за семейна политика ще организира безплатни профилактични прегледи в София, които ще започнат от най-големия столичен квартал Люлин и ще продължат след това в Младост и Дружба.

"Дай Боже да осъществим намеренията си и да тръгнем с безплатните профилактични прегледи и в страната", заяви г-жа Христова.

От своя страна, Кеазим Исинов изрази своята благодарност към всички присъстващи и особено на г-жа Христова и любезните домакини – бившия български монарх и министър-председател Симеон Сакскобургготски и неговата съпруга доня Маргарита Гомес и Асебо.

"Щастлив съм, че мога да бъда част с творчеството си за тази благородна кауза – за подпомагане на децата и грижата за тяхното здраве. Те са нашето бъдеще и ние трябва да подходим със сърцата си и да им даваме повече любов", заяви художникът, чиито творби са откупени от частни колекционери и галерии от Великобритания, Германия, САЩ, Русия, Япония, Индия и Мексико.

Симеон Сакскобургготски заяви, че това е първата изложба, която се организира в двореца Врана. Самият той е притежател на няколко картини на Исинов, които също бяха представени.

"Искам да Ви поздравя г-жо Христова, защото вашият институт е нещо, което наистина впечатлява. Винаги съм смятал, че в България трябва да се развива инициативата на обществените организации, защото това очовечава самото общество. А това е много важно. Вашата кауза е чудесна", заяви Симеон Сакскобургготски.

На благотворителната изложба присъстваха над стотина гости, сред тях имаше много политици и общественици - Огнян Герджиков, Гиньо Ганев, Минчо Коралски, Минчо Христов, председателят на БАН академик Стефан Воденичаров и други, а също така много обикновени граждани и ценители на хубавото изкуство.

ГЕРБ внася вот на недоверие за провал във финансите

Той ще бъде внесен утре, опозицията готви мотивите


Предстоящи събития в страната

/КРОСС/София.От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание.София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет.София.Делегация на Групата за приятелство с България в парламента на Република Хърватия, водена от нейния председател Илия Филипович, ще бъде на посещение в България. Хърватските парламентаристи ще се срещнат с народните представители от Групата за приятелство България - Хърватия в 9.20 часа в зала „Запад" на Народното събрание. В 14.30 часа в зала 3 на Източното фоайе в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър Първи" № 1 ще започне съвместната среща на делегацията на Групата за приятелство с България в парламента на Хърватия с народните представители от Комисията по икономическата поликита и туризъм, на която ще присъства и заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.София.От 10.00 часа в Музейната зала на БЧК (бул. „Джеймс Баучер" №76), ще се проведе кръгла маса на тема: „Водната безопасност сред децата - партньорства и перспективи".София.От 10.00 часа в Нов български университет ще се проведе Научно-практическа конференция на тема „Човешкият капитал - методология, измерения и практики (образование - мениджмънт - бизнес)".София.От 10.30 часа в Национален пресклуб БТА ще се проведе Форум „Политика и общество" на тема: „Изводите от изборите за Европейски парламент в България".София

Пишат и бришат отчета на кабинета "Орешарски"

Отчетът на кабинета за 1 година управление на премиера Пламен Орешарски ще се ремонтира още веднъж, преди да влезе за обсъждане в парламента. Както вече стана ясно, в средата на миналата седмица документът бе готов и даден като чернова в политическите централи на БСП и ДПС. Но необходими корекции и актуализиране на управленската програма отново го върнал на "Дондуков" 1.

Парламентът скоростно одобрява тегленето на 3 млрд. лева заем от правителството

Парламентът ще приеме в най-кратки срокове законопроекта, който ще разреши на правителството да изтегли 3 милиарда лева заем. Законопроектът, внесен от Министерския съвет в Народното събрание на 30 май, по-малко от седмица след изборите, ще бъде гледан днес на първо гласуване от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Заседанието й започва в 11 ч. Законопроект за ратифициране на Договора за подписка е между Република България и Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си и Джей Пи Морган Секюритиз Пи Ел Си. Той предвижда емитирането на облигации на стойност 1 493 000 000 евро (или до равностойността в щатски долари), емитирани на един или повече траншове.

Говеждата турбекулоза е опасна и за хората!

Ветеринарни лекари сигнализираха, че в България започват да се завръщат болести, които за забравени от 2-3 десетилетия. Една от тях е туберкулозата. Д-р Вяра Гришина е категорична, че говеждата болест е опасна и за хората.

Затварят Лъвов мост

Движението по Лъвов мост и по бул. “Мария Луиза” ще бъде спряно през следващите 45 дни, заради изграждането на кръстовище на две нива. Трамваите, които се движат по Мария Луиза, ще бъдат пренасочени по нови маршрути. Препоръчваните алтернативни маршрути са по ул. "Раковски" и бул. "Хр. Ботев". Част от трамваите ще се движат по ул. "Козлодуй" до обръщалото в "Орландовци", а друга част от маршрутите ще бъдат пренасочени по бул. Христо Ботев, обясни Христов. Колите ще се движат по бул. "Сливница" и по ул. "Козлодуй". Лъвов мост е един от трите ключови инфраструктурни обекта на София. Изпълнението на проекта обаче върви със закъснение от 15 дни, призна кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

В сутрешните блокове на телевизиите днес...

/КРОСС/bTV, "Тази сутрин"  Тема: На живо: Стара Загора в траур. Ще променим ли себе си и законите след смъртта на 4-годишния Паоло Тема:Ексклузивно - часове преди да влезе в затвора, бившият кмет на Садово Марин Йосифов проговаря в „Тази сутрин" Тема:Мая Манолова - гаф или успех за БСП е триумфът на любимец 15 на Евроизборите? Ще има ли пренареждане във властта? Тема:Дойде ли краят на националистическата ниша в българия? Защо патриотичните формации се провалиха у нас, а триумфират в Европа? Тема:Историята на Наско Сираков в книга - тайната за успехите и несгодите в българския футбол   Нова ТВ, "Здравей, България" Тема: Според независимата международна пийпълметрична агенция Mediaresearch, вчерашното издание на сутрешния блок на Нова „Здравей България" отново е привлякло най-голям дял от зрителската аудитория в активна възраст (18-49 години). Тема: Въпреки промените в сутрешното предаване на конкурентната медия, Ани Цолова и Виктор Николаев отново спечелиха доверието на зрителите с 34.7 на сто спрямо 26.7 на сто, което е значително по-висок дял от този на прекия конкурент. Тема: Увеличаването на зрителската аудитория на сутрешния блок на Нова, започнало още през есента на 2013 г. с присъединяването на Ани Цолова и Виктор Николаев към екипа на медията, продължава и до днес

Най-важното от Варна във вчерашния 3 юни

Кои са най-чистите и най-мръсните плажове във Варна този сезон Десет плажа във Варна и близките курорти получават отлична оценка за качеството на водата в последния доклад на Европейската агенция за околната среда, докато в предишното изследване те бяха едва три.

Турция вдигна забраната от YouTube

Върховният съд в страната постанови, че достъпът трябва да бъде възстановен


Въпреки недоволството на Израел, САЩ ще работят с новото палестинско правителство

САЩ потвърдиха готовността си да сътрудничат с новото палестинско правителство, като дадоха да се разбере, че смятат критиките по този повод от страна на Израел за несъстоятелни. Както заяви говори...

Легенда на ЦСКА: Трябва ни благодетел като Гриша Ганчев

Легендата на ЦСКА Георги Денев е категоричен, че за да се оправи клубът, му е нужен благодетел като Гриша Ганчев. "Изминалият сезон ми хареса. Отборът се раздаваше, бяхме силни при статичните по...

Левски провежда турнир в памет на Гунди

Левски ще организира турнир в памет на Георги Аспарухов-Гунди. Надпреварата е за деца, родени през 2003 година, и ще се проведе от 6 до 8 юни на стадион "Георги Аспарухов". В състезанието щ...

Ходжсън: Рууни ще играе там, където аз кажа

"Аз решавам как и къде искам да играе Уейн Рууни", заяви селекционерът на Англия Рой Ходжсън на пресконференция. "Всички са обсебени от тази тема и аз това не го одобрявам. Избрал съм ...

Гонзо уреди треньори от школата на Барселона

Левски вече уреди двама испанци и чака трети, информира вестник "Труд". Спортният директор Георги Иванов задвижи успешно преговорите. Гонзо първо се разбра с нов методист за школата, а после...

Големите надежди

    Фамилното име на баща ми беше Пирип, а аз бях кръстен Филип и тъй като детският ми език не бе успял да сглоби от двете имена нещо по-дълго и по-разбираемо от Пип, нарекох се са...

Въоръжен обир в Орландовци, има ранена жена

Трима маскирани и въоръжени с ножове мъже извършиха обир тази сутрин в столичния квартал "Орландовци". Бандитите са ударили челно и спрели принудително автомобил със софийска регистрация...

Станков и Тасевски заведоха иск срещу Локо (Пд)

Кризата в Локомотив (Пловдив) продължава да се задълбочава. Ръководството на тима все още не е наясно дали отборът ще стартира новия сезон. За капак на всичко пък вчера бившите треньори Александър Ста...

Марсианските каньони са изсечени от лава, а не от вода

Каньоните, които насичат повърхността на Марс според мнозина са доказателство, че на планетата някога е текла вода. Проф. Джовани Леоне от Швейцарския технологичен институт откри доказателства, че те ...

Честит рожден ден на...

/КРОСС/Екатерина Йосифова, поетеса Евелина Милтенова, изпълнителен директор и член на УС на Райфайзенбанк Ивайло Крайчовски. музикант Максим Сираков, първи изпълнителен вицепрезидент на „Алианц България холдинг" АД Милица Божинова, поп певица от фамилия „Тоника" Чл.-кор. проф. дфн Николай Милошев, зам.-председател на БАН, министър на образованието, младежта и науката в служебното правителство на Райков Спас Русев, бизнесмен Проф. Хикмет Мехмедов, балетмайстор на Държавна опера в Бургас  

Ураганите с женски имена са пет пъти по-смъртоносни

 Ураганите с женски имена са пет пъти по-смъртоносни от тези с мъжки, тъй като хората са склонни да подценяват тяхната разрушителна мощ, установи американско изследване, цитирано от световните агенции.

От 70-те години на миналия век метеорологичните служби решиха, че за да се избегне сексизмът, ураганите да бъдат кръщавани както на женски, така и на мъжки имена.

Преди това тези метеорологични явления носеха само имена на дами, тъй като според поверията по света, женските настроения са толкова непредвидими, колкото и бурите.

Сега женските имена на ураганите се редуват с мъжки, а първият атлантически ураган с мъжко име е ураганът Боб през 1979 г, информира агенция Ройтерс.

Сред имената, които Световната метеорологична организация е избрала за 2014 г. са Доли, Жозефин и Вики.

Промяната на именната система обаче е имала смъртоносни последици според проучване, публикувано в изданието на Националната академия на науките на САЩ. То анализирало ураганите, които са вилнели над територията на САЩ в периода 1950-2012 година.

Преименуването на ураган с име Чарли на Елоиз може да доведе до три пъти повече жертви.

Според авторката на проучването Шарън Шейвит ураганите с прекалено женствени имена от рода на Бел или Синди, се възприемат от населението като по-малко опустошителни.

Според отговорите на анкетираните, бури с имена Кристина, Александра или Виктория им се сторили по-малко опасни от тези, кръстени Кристофър, Александър или Виктор.

Отлетя към небето Кръстника на екстазито

Американският химик Александър Шулгин, наричан Кръстника на екстазито, след като го преоткрил и изследвал сред много други видове наркотици, почина на 88-годишна възраст, съобщи Франс прес.

Денга пълзи застрашително в Сингапур

 Броят на жителите на Сингапур, заболели от смъртоносната тропическа треска денга в периода 24-31 май достигна 459 - с 30 повече от предходната седмица, което е рекорден за последните седмици, съобщава в. Straits Times.

Според Министерството на здравеопазването на Сингапур общият брой на хората, заразени с вируса на денга, за първото полугодие превишава 6600. Миналата година градът-държава преживя най-опасната в историята си епидемия от денга.

По данни на Националното управление за околната среда на Сингапур броят на случаите е надминал 22 300, като осем от тях са имали летален изход.

В същото време, за цялата 2012 г., този брой е малко над 4600.

Денга се разпространява от особен вид комари Aedes Aegypti. Сред симптомите са висока температура, силна болка в ставите и мускулите, а често и вътрешни кръвоизливи. Надеждни ваксини и ефективни лекарства срещу денга все още не съществуват.

Шофьорът, който блъсна и уби Паоло, остава в болница, бил удрян с камъни

Шофьорът Георги Сапунджиев, който блъсна и уби 4-годишния Паоло на пешеходна зона на Стара Загора, няма да бъде изписан от болницата днес, както се очакваше.
Мярката му за неотклонение е удължена на 72 часа, след това той ще бъде арестуван.
Веднага след инцидента, мъжът беше приет в неврохирургията на областната болница с комоцио, след като, Шофьорът Георги Сапунджиев, който блъсна и уби 4-годишния Паоло на пешеходна зона на Стара Загора, няма да бъде изписан от болницата днес, както се очакваше. Мярката му за неотклонение е удължена на 72 часа, след това той ще бъде арестуван. Веднага след инцидента, мъжът беше приет в неврохирургията на областната болница с комоцио, след като,

Руслан Мъйнов пее арии за рушаща се църква

Гласовитият актьор от “Комиците” Руслан Мъйнов ще пее арии тази вечер в Елена за спасяването на рушащ се храм в село Шилковци.
 В благотворителната кауза ще му партнират сопраното Русалина Мочуковa и симфоничният оркестър на Русенската опера. С благотворителния концерт ще бъдат набирани средства за църквата “Архангел Михаил”. Тя е построена през 1 Гласовитият актьор от “Комиците” Руслан Мъйнов ще пее арии тази вечер в Елена за спасяването на рушащ се храм в село Шилковци. В благотворителната кауза ще му партнират сопраното Русалина Мочуковa и симфоничният оркестър на Русенската опера. С благотворителния концерт ще бъдат набирани средства за църквата “Архангел Михаил”. Тя е построена през 1

Брюксел решава за държавната помощ на БДЖ

 Очакваме всеки момент становището на Евро­пей­ската комисия (ЕК) по нотификацията на националната помощ за БДЖ, съобщи вчера зам. транспортният министър Антон Гинев. Това означава, че държавата е готова да даде допълнително пари на дружеството, с които да се погасят дълговете му. Тези средства са извън  субсидията, която превозвачът получава всяка година заради социалната функция. Гинев посочи, че след като се върне отговорът от ЕК, тогава ще се обяви колко ще е нужната допълнителна помощ. “Но тя ще е

 

достатъчна за погасяването на просрочените задължения

 

категоричен беше той. Към момента по данни на БДЖ просрочените задължения на компанията са 76 млн. лв., а общо кредитът е на стойност 120 млн. евро.

 

“Изчакваме решението, за да може да реагираме по какъвто и да било начин”, каза още зам.-министърът. И допълни, че без него не можем да създадем различен план от предложенията ни до момента. По думите му, ако комисията ни откаже нотификация на помощта, има и друг план за действие, но той все още не може бъде представен.

 

Това е предупреждение и знак от кредиторите, че ние следва да предприемем мерки и да подобрим предложението си за 10-годишно погасяване на задължението. Така Гинев обясни решението на облигационерите за продажба на над 3400 товарни вагона и 25 пътнически мотриси. Според него все още не е обявен търг, а просто встъпват в собственост. Той поясни, че мотрисите се експлоатират от БДЖ и

 

това не пречи на компанията да работи

 

Товарните вагони, които може да бъдат предложени на търг, не се използват от години, но пътническите не просто всеки ден возят хора, те са и сред най-новите, с които националният превозвач разполага. Преди време транспортният министър Данаил Папазов беше категоричен, че няма да се разреши търгуването на мотрисите, защото националният превозвач няма да може да работи.

 

“Ако се стигне до продажба, имаме готов план за реакция, но не сме готови да ви го съобщим”, коментира заместникът му. Плановете са с търгуването им да се покрие част от дълга, но все още не може да се каже каква ще е сумата.

Оперативната печалба на Булгартабак за тримесечието намалява с 50%

Не е предложено гласуването на дивидент на свиканото за 30 юни Общо събрание на акционерите


Рисуват безплатно ново лого до края на юни

 До края на юни може да има ново туристическо лого на страната. Това стана ясно вчера от думите на зам.-министър Бранимир Ботев. В момента от министерството водят преговори със създателите на скандалното лого. “На тях ясно им беше обяснено, че досегашното не може да бъде прието от бранша и обществеността и

 

очакваме да ни предложат нови варианти

 

без държавата да дава нито лев за всичко това”, каза още Ботев. Според него обаче няма такова лого, което да удвои броя на туристите у нас.

 

“Намираме се в една омагьосана ситуация. За да има ново лого, трябва да пуснем нова обществена процедура. За целта трябва да се убедят Министерството на финансите и правителството да се отделят поредните пари. И тогава веднага възниква въпросът – “Оти ги ручахме жабетата, предишните милиони за какво бяха похарчени”, каза още зам.-министърът. Той е категоричен, че няма да подкрепи идеята да се харчат още средства за ново лого, защото има по-важни неща, за които държавата да дава средства при възможност.

 

За старото лого, което така и не беше одобрено от бранша, бяха платени близо 1,4 млн. лв., а финансирането стана по оперативна програма “Регионално развитие”. Оказа се, че снимките, използвани за брандовете за различни видове туризъм, са напазарувани от сайтове с бази данни за фотоси и към тях са прилепени образи, свързани с България.

 

Над 1,132 млн. чужденци са посетили страната ни от началото на годината до края на април, а ръстът при хората, дошли у нас с цел ваканция и почивка, е 4,1%, уточни още Бранимир Ботев. Приходите от международния туризъм за първите три месеца са 325,3 млн. евро, което с 3% повече в сравнение със същия период на 2013 г. С 80 на сто повече са туристите от Израел, от Китай са дошли с 37% повече, а от Република Корея - с 32%.

 

Пазарът на туризма се измества към Азия

 

припомни Ботев. През миналата година от Китай са излезли 98 млн. туристи, а 7 млн. от тях са посетили Европа. За гостите от Поднебесната империя трябват специфични грижи и регионални маршрути, затова страните от региона трябва да работят в сътрудничество. Формулата е първо тези туристи да пристигнат в страна - член на Шен­генското пространство, а след това в останалите. Не е за подценяване фактът, че все повече възрастни хора пътуват и трябва специално внимание за туристите 65 плюс.

 

С промените в Закона за туризма, които са внесени в парламента, се премахват 16 административни процедури, а може в пленарната зала да се стигне и до повече, каза още Ботев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване