Бизнесът на нож със закона за търговските вериги

Промените в Закона за защита на конкуренцията, внесени от депутати от управляващите партии с цел да се ограничат нелоялните търговски практики, са опасни за конкуренцията. Те ще затворят пътя на българските производители към чужди пазари.

Москва се оплаква, че френска фрегата шпионира край Крим

От плавателния съд се водело радиоелектронно разузнаване


Две села в Русенско избират кметове

Жителите на две села в Русенско ще избират кметове в неделя. В Помен за гласовете на близо 400 избиратели ще се “бори” единственият кандидат Сетвийе Иванова (ДПС). Бившият кмет Вели Велиев беше избран за председател на кооперацията в селото.
 За нов кмет се стягат и към 1100 гласоподаватели в село Червена вода. Жителите на две села в Русенско ще избират кметове в неделя. В Помен за гласовете на близо 400 избиратели ще се “бори” единственият кандидат Сетвийе Иванова (ДПС). Бившият кмет Вели Велиев беше избран за председател на кооперацията в селото. За нов кмет се стягат и към 1100 гласоподаватели в село Червена вода.

10 плажа с отлична оценка

 Десет плажа във Варна и близките курорти получават отлична оценка за качеството на водата в последния доклад на Европейската агенция за околната среда, докато в предишното изследване те бяха едва три. На две ивици водата е станала по-мръсна, като на Офицерския плаж нейното качество е оценено като “лошо”. Проучването се прави всяка година преди началото на летния сезон и има за цел да ориентира туристите. Сред  отличниците големите изненади са Централния и Южния плаж във Варна, които никога досега не са оценявани толкова високо. “Отличен” са получили още плажовете “Слънчев ден”, “Кабакум” и “Хижа Черноморец”. От 2007 г., откогато България попада в доклада на агенцията, от варненските плажове единствено, плажът на “Ривиера” е получавал всяка година най-високата оценка. “Добро и задоволително” е качеството на водите на плажовете Аспарухово, “Фичоза” и Паша дере, както и Голям плаж и Минерален басейн в Св. Константин и Елена и “Панорама” на Златни пясъци. Водата на три от плажовете в Бяла е с отлично качество, като единствено на “Чайка” то е “добро или задоволително”. В тази категория попада и ивицата в курорта “Камчия”. На Север от Варна “отличен” са получили плажовете в Албена, Кранево и Балчик.

 

Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща общо 94 плажни ивици в България.

СБ одобри първия инвестиционен проект в Русия след анексирането на Крим

Международната финансова корпорация разреши на френската търговска верига Auchan да разшири дейността си в Русия въпреки опозицията на Канада


Без ток във Варна и областта днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 4 юни - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 17:00 ч. - ул."Мир" №3,4,35, ул."Студенска" бл.

ДПС обрало най-много от циганския вот

Най-много цигани са гласували за ДПС на европейските избори - близо 9%, сочи проучване на "Галъп". В цифри това е около 35 хил. души от общо 386 хил. упражнили правото си на вот. В другите партии етносът е по-малък процен.

От днес до 18 юли Лъвов мост е напълно затворен

От днес движението по Лъвов мост и по бул. "Мария Луиза" ще бъде изцяло спряно заради изграждането на новото кръстовище на две нива и на последния етап на тунела. Това ще продължи най-малко 45 дни - до 18 юли.

На тази дата: Пекин потушава протестите на "Тянънмън"


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 4 юни 1989 г. китайските власти потушават със сила студентските протести за демокрация, започнали в средата на април под влиянието на перестройката в СССР и на започналите през 1978 г. от Дън...

Расмусен: Кремъл да върне Крим

 Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да върне Крим на Украйна. Присъединяването на Крим към Руската федерация е незаконно, не го признаваме и за нас полуостровът е част от Украйна, заяви Расмусен. Той отново поиска оттегляне на руските войски от украинската граница, като коментира, че има изтегляне, но все още десетки хиляди войници в този район и присъствието им там е неоправдано. Украинската криза изправя пакта пред нова обстановка по отношение на сигурността, която изисква изработването на нови

 

отбранителни планове

 

Расмусен съобщи, че изготвянето на тези планове вече е в ход. Ще преценим какво още да направим; украинската криза показа, че обхватът на заплахите се разширява и става непредвидим, допълни той. По неговите думи Русия е опитала да преначертае силово границите. Много е важно международната общност да окаже икономическа подкрепа на Украйна, заяви генералният секретар.По отношение на планираната нова операция на НАТО в Афганистан “Решителна подкрепа” Расмусен изрази убеденост, че тя ще може да започне на 1 януари догодина. Преди около месец от алианса изразиха опасение, че липсата на сключена договореност между пакта Вашингтон и Кабул е на път да доведе до пълното изтегляне на западните сили от Афганистан.

 

Същевременно украинските сили активизираха настъплението си срещу народното опълчение край обкръжения бастион Славянск и в съседната Луганска област, където се водят оживени престрелки, съобщиха представители на държавното ръководство. Президентът Олександър Турчинов информира в парламента за убити тази сутрин опълченци край Северодонецк в Луганска област, където са унищожени и военни блокпостове. Той не уточни броя на жертвите.Киев е събрал около Славянск

 

близо 100 единици бойна техника

 

включително танкове, самоходни миномети, гаубици и реактивна артилерия. Над града прелита и самолет АН-30, съобщи Стела Хорошева, прессекретар на местния “народен кмет”.

 

Има данни, че в района действат и безпилотни самолети.  Говорител на Народното опълчение съобщи, че хеликоптери и самолети, изпратени от Киев, са изстреляли ракети и картечни откоси по местни села. Армията е използвала изтребители Су-25 и хеликоптери, но киевските части започват да отстъпват, твърдят опълченците.

Правната комисия изслушва днес кандидатите за главен съдебен инспектор


За днес е насрочено изслушването в Правната парламентарна комисия на кандидатите за главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет /ВСС/.

Кандидатурите на съдиите Вера Чочкова - от Софийския градски съд, и Теодора Точкова - председател на Хасковския административен съд, бяха внесени в последния час на срока - на 2 април, от депутати от Коалиция за България, след като останалите парламентарни групи показаха незаинтересуваност към нетърпящия отлагане проблем. Мандатът на досегашния...

Украинската армия нападна болница със сепаратисти

Двама души бяха убити, след като украинските сили за сигурност нападнаха болница в района на Донецк, съобщават представители на бунтовниците. Един лекар е пострадал сериозно при атаката. Повечето пациенти обаче успели да избягат. 
Международното летище в Донецк "Сергей Прокофиев" прекратява обслужването на полетите до 30 юни, Двама души бяха убити, след като украинските сили за сигурност нападнаха болница в района на Донецк, съобщават представители на бунтовниците. Един лекар е пострадал сериозно при атаката. Повечето пациенти обаче успели да избягат.  Международното летище в Донецк "Сергей Прокофиев" прекратява обслужването на полетите до 30 юни,

След 28 години Линекер стреля по Богдан Дочев

Английската легенда Гари Линекер изстреля торпедо по Богдан Дочев 28 години след злополучния четвъртфинал Аржентина - Англия (2:1). "Страничният съдия видя, че Марадона удари топката с ръка, но се уплаши да сигнализира", рече пред британското списание "4-4-2" голмайсторът на Мондиал '86, вкарал почетния гол срещу аржентинците. Английската легенда Гари Линекер изстреля торпедо по Богдан Дочев 28 години след злополучния четвъртфинал Аржентина - Англия (2:1). "Страничният съдия видя, че Марадона удари топката с ръка, но се уплаши да сигнализира", рече пред британското списание "4-4-2" голмайсторът на Мондиал '86, вкарал почетния гол срещу аржентинците.

Азери предлагат на Петев $1.5 млн. годишно

Ивайло Петев може да стане треньор на един от най-богатите тимове в Азербайджан - Габала, твърди местният сайт futbolinfo.az. Според изданието доскорошният наставник на АЕЛ (Лимасол) дори може да бъде...

Подозират седем мача от "А" група за уредени

Български отбори са замесени в общо 13 срещи, за които има съмнения, че са уредени. От тях седем са от "А" група, а шест са приятелски срещи. Това стана ясно от доклада, който "Федербет...

Меркел предлага Кристин Лагард за председател на ЕК?

Според Ройтерс германският канцлер e отправил запитване към Париж дали одобрява ръководителят на МВФ да заеме най-висшия пост в Европа


Испанците поискаха република

 Хиляди испанци демонстрираха снощи в центъра на Мадрид с искане за премахване на монархията в Испания след обявената абдикация на крал Хуан Карлос, предаде Франс прес."Бурбоните на избори" беше един от лозунгите, които можеха да се прочетат на плакатите, издигнати от демонстрантите, които развяха знамена на Втората испанска република,

 

провъзгласена през 1931 г.

 

Демонстрацията е в отговор на призивите на партии и организации от лявата част на политическия спектър, които се надяват подобни демонстрации да се състоят и в други испански градове. Опасявайки се от безредици, полицията затвори улиците, водещи към кралския дворец в центъра на Мадрид. Подобни протести имаше в цяла Испания, както и в редица градове извън Иберийския полуостров.

 

Вчера беше първата обща поява на абдикиралия крал и принца след анонсирането на предаването на властта. Двамата присъстваха на военен парад в Сан Лоренсо де ел Ескориал.

 

Бъдещият крал на Испания Фелипе Шести, който се възкачва на престола след баща си Хуан Карлос, ще трябва да води битка за своята легитимност и да окичи с нови лаври отслабената монархия в напрегната обстановка и в страна, разкъсвана от икономическа криза и сепаратистки предизвикателства.

 

Седемдесет и шест годишният крал изненадващо обяви в понеделник, че абдикира в полза на сина си Фелипе - последното от трите му деца, който е на 46 години. Испанският крал и правителството твърдят, че суверенът е подготвял абдикацията си от месеци насам. Според някои експерти обаче се е наложило да избърза поради здравословното си състояние."Казвал съм неведнъж, че кралят не желае да абдикира, но ако здравето му се влоши, ще го стори. Според мен случаят е точно такъв", заявява писателят Хосе Апесарена, автор на няколко биографични книги за кралското семейство. "Най- важното според мен е Испания вече да не бъде "хуанкарлистка" страна, подчертава Абел Ернандес Домингес, също автор на книги за испанската монархия.Кралят беше икона на демократичния преход, последвал диктатурата на Франко (1939 - 1975 г.), но рейтингът му спадна след

 

поредица от скандали

 

– таен лов в Ботсуана и корупция в семейството. Подготвян още от малък да наследи престола, Фелипе печели симпатиите на 66% от испанците, които харесват високия, строен 198-сантиметров принц. Фелипе "няма да е обременен като краля с един корумпиран зет. Нито ще допуска грешки като ловния излет в Ботсуана или любовните похождения на сегашния крал", смята Сесар де ла Лама, написал първата биография на монарха.

Тотален провал във финансите! ГЕРБ утре внася вота

Опозицията готви мотивите на петия вот на недоверие


Пътна обстановка в страната - 4 юни

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

САЩ засилват военното си присъствие в Eвропа

 Президентът на САЩ Барак Обама обеща увеличаване на американското военно присъствие в Източна Европа на фона на кризата в Украйна и потвърди ангажимента на САЩ към сигурността на Европа. Това той заяви в Полша, откъдето вчера започна европейската му обиколка, предаде АФП.

 

Президентът поясни, че е призовал и американския Конгрес да одобри 1 милиард долара финансиране в подкрепа на това увеличаване. Това касае броя на американския военен персонал, който е на ротация в Източна Европа, както и увеличаване на военното оборудване. Инициативата предвижда по-голямо участие на американския боен флот във военноморските операции на НАТО, вкл. “по-трайни дислокации”

 

в Черно и Балтийско море

 

Предвижда се още да се засилва сътрудничество на Украйна, Грузия и Молдова със САЩ и НАТО, за да засилят те отбранителния си капацитет.

 

Обама обаче прикани европейските съюзници на САЩ да увеличат разходите си в областта на отбраната. Полският президент Коморовски приветства обещанията на Обама. Той обяви, че Полша ще увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт от настоящите 1,95 процента.

 

Обама призова вчера Русия да използва влиянието си сред проруските сепаратисти в Украйна, за

 

да ги убеди да сложат оръжия

 

На съвместна пресконференция с полския си колега Бронислав Коморовски, дадена след срещата им във Варшава, Обама се обяви за добри отношения с Москва, ако тя спазва международните норми. Но ако Русия продължи да дестабилизира обстановката в Украйна, то срещу нея ще бъдат подготвени още санкции, предупреди US президентът.

 

Обама подчерта, че САЩ не са заинтересовани да заплашват Русия, но предупреди, че възстановяването на доверието между Москва и Вашингтон ще отнеме известно време.

 

Американският президент призова Путин да признае за легитимен избора на Порошенко за президент на Украйна. Обама поясни, че ще предаде това послание на Путин, когато се срещне с него в края на седмицата във Франция по време на честванията на 70-ата годишнина от дебаркирането в Нормандия.

 

Обиколката на Обама включва посещение в Белгия за

 

срещата на върха на Г-7

 

и във Франция за разговори с френския президент Франсоа Оланд. Той ще присъства на церемонията по честването на 70-ата годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война.

 

По време на престоя си във Варшава Обама се срещна с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко в знак на подкрепа към неговата убедителна победа на изборите.

 

В Нормандия Обама може да се изправи лице в лице с руския президент Владимир Путин, което ще бъде трънлива и деликатна среща на фона на дългите опити на американския държавник да изолира своя съперник. Белият дом уточни, че не е предвидена официална среща на четири очи между двамата лидери, пише АФП.

БФБ-София АД разпредели по 0,112 лв. дивидент на акция за 2013 г.

Общата сума за дивиденти е в размер на 738 хил. лв. и представлява 70% от печалбата за миналата година


30 акта за 30 дни на мястото, където сгазиха Паоло

Граждани: Нужни са промени в законодателството


Преглед на печата от 04 юни


Държавно управление

Капитал Daily

Чобанов: Към този момент не се налага актуализация на бюджета
По-големият дефицит към април се дължи на по-бързо усвояване на евросредствата, твърди финансовият министър

Новинар

ЕК: България е подобрила усвояването на евросредствата
Съветват ни да продължим подобряването на бизнес средата

Сега

Кабинетът тръгва към втора нулева година за реформите
Работата в ключови сектори не е...

Оценките от изпитите след седми клас ще бъдат обявени днес


Резултатите от национално външно оценяване след седми клас ще бъдат обявени днес, съобщи просветното министерство. Оценките ще бъдат публикувани в интернет сайта http://7klas.mon.bg/

На 21 май учениците се явиха на изпит по български език и литература, два дни по-късно и по математика и на 27 май по чужд език. С получените оценки седмокласниците ще могат да кандидатстват в повечето гимназии в страната.

Изпитът по български език беше съставен от два модула. В единия от тях...

Денга пълзи застрашително в Сингапур

По данни на Националното управление за околната среда на Сингапур броят на случаите е надминал 22 300, като осем от тях са имали летален изход

Резервът е 6 млрд. лв., не сме заплашени от фалит

 Фискалният резерв в края на април е бил 6 млрд. лв. Това отчете пред БНР министърът на финансите Петър Чобанов в отговор на твърденията на Реформаторския блок, че държавата е изправена пред фалит и ни чака Виденова зима. Категорично няма основание, че ни чака фалит, отсече финансист №1.

 

Той подчерта, че в последните дни сме станали свидетели на едно истерично говорене по въпросите на фискалната стабилност на страната. „Ако се върнем малко повече от една година назад, в края на управлението на ГЕРБ, фискалният резерв беше 3,9 млрд. лв. В края на февруари миналата година имахме основания да се притесняваме за финансите на държавата, сега - не. Наистина сборуването на числа може да покаже страшна картина, но трябва да се вникне в тях. Има нова задлъжнялост в енергетиката. Но това е, защото в момента се провежда по-мащабна инвестиционна програма. Тя ще доведе до подобряване на енергетиката като цяло. Относно т.нар. дупка в бюджета - отново имаме профанизиране на говоренето. Наистина дефицитът е по-голям от миналата година. Но имаме ускорено усвояване на европейските фондове”, обясни Чобанов.

Разделителните линии в Украйна се задълбочават

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

С приключването на предсрочните президентски избори в Украйна миналия месец в източната част на страната избухна насилие. Бунтовници превзеха летището на Донецк, а правителството отвърна с въздушни удари.

Източна Украйна се превърна в плацдарм на въоръжен бунт. И ако скоро не се постигне цялостно политическо решение, Украйна може да затъне  в открит граждански конфликт. Западните правителства трябва да си поставят като приоритет работата с украинските власти за намиране на такова решение.

Несъмнено избирането на легитимен държавен глава е положително развитие - още повече, след като победителят, олигархът Петро Порошенко, спечели над 50 на сто от гласовете и избягна балотаж (което в Украйна винаги изостря разделението) за първи път от 1991 г. насам.

Но западните оценки на ситуацията, особено американските, погрешно представят насилието само като неприятен страничен продукт на иначе успешния изборен процес, а не като симптом за очертаваща се дълбока пропаст в самата структура на украинската държава, която може да има дълбоки последствия.

Отбелязвайки трудностите за гласуване в Донецк и съседния Луганск, и възхвалявайки куража и решимостта на онези, които  работиха в изборните бюра там, в едно свое изявление за изборите държавният секретар Джон Кери дори не спомена за кръвопролитието, макар че броят на жертвите в ожесточените сражения между украинските войски (подкрепяни от новосформираната и зле обучена Национална гвардия) и въоръжените бунтовници вече достигна трицифрено число.

Всяко правителство има правото да наложи своя контрол върху собствената си суверенна територия. Но тази “антитерористична операция” се провежда в райони, където преобладаващото  мнозинство от населението вече е против правителството в Киев. Проучване в средата на април сочи, че над 70 на сто от населението и в Донецк, и в Луганск смята правителството за “незаконно”. Друго проучване пък показа, че 80 процента смятат, че това правителство не представлява цяла Украйна.

Правителствената офанзива срещу тези региони почти сигурно втвърдява подобни възгледи. Първата война на руското правителство в Чечня и кампанията на турското правителство срещу кюрдските сепаратисти показаха, че контратерористичните операции могат да бъдат силно контрапродуктивни, когато гражданското население изпитва много повече симпатии към обявените за терористи, отколкото към военните, които воюват срещу тях.

Украинското правителство и неговите западни партньори трябва да се фокусират върху три приоритета, които биха стабилизирали и обединили Украйна много повече от проведените президентски избори: край на “антитерористичната операция” и добронамерен опит да се договори споразумение със сепаратистите на изток; съставяне на по-представително правителство; конституционна реформа за децентрализиране на властта.

Вместо да засили атаките срещу бунтовниците, които водят до повече убийства на украинци от украинци, правителството в Киев трябва да ги спре и да направи добронамерено и силно забележимо усилие за споразумение чрез преговори. Офанзивата следва да бъде подновена само ако правителството може достоверно да покаже на местното население, че сепаратистите отказват да приемат разумен компромис.

Второ, украинското правителство трябва да осигури регионален баланс в правителството, в което понастоящем доминират представители от Западна Украйна: около две трети от министерските и другите високи постове се падат на тези региони, където живее само 12 процента от населението.

Президентските избори показаха, че правителството не само е регионално дебалансирано, но че е и политически непредставително. Дясната партия “Свобода” , чийто лидер получи по-малко от 2 на сто от гласовете, държи една трета от висшите постове. Някои от тях трябва да бъдат предоставени на хора от Юга и Изтока.

Най-накрая, пакетът от конституционни реформи, по който в момента се преговаря и дебатира, може да превърне разнообразието на Украйна в източник на сила. Процесът на формулиране на проекта трябва да се разглежда като главен приоритет от украинското правителство и неговите западни партньори. Страната има крещяща нужда от децентрализирана политическа система, в която нито един украинец да не чувства своя начин на ...

ДКЕВР омеква за цените на парното

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е готова да отстъпи и да не вдига шоково цените на парното и топлата вода от 1 юли. Това се разбра от изявление на председателя на комисията Боян Боев вчера. Преди седмица ДКЕВР предложи парното да поскъпне средно с 10-11%, като за сметка на това цената на тока, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е готова да отстъпи и да не вдига шоково цените на парното и топлата вода от 1 юли. Това се разбра от изявление на председателя на комисията Боян Боев вчера. Преди седмица ДКЕВР предложи парното да поскъпне средно с 10-11%, като за сметка на това цената на тока,

ГЕРБ готви нов вот на недоверие - за финансова политика

 До края на седмицата ще има още един вот на недоверие, съобщо народният представител от ГЕРБ Ивайло Московски.

Той допълни, че този път вотът ще е за финансовата политика, провеждана от правителството.

„Това ще е следващият вот на недоверие, с който законно ще поискаме управляващите да си тръгнат. Ако продължават по този начин, ние повече няма какво да направим, но българските граждани имат лимит на търпимостта, която ще видим докога ще бъде”, каза Московски.

По повод инициирания от „България без цензура” вот на недоверие в областта на здравеопазването, Московски коментира, че това е тяхно право.

Попитан ГЕРБ ще подкрепи ли вота на недоверие в здравната сфера, той отговори:

„Ние многократно сме заявявали, че няма нито един сектор на управление в държавата, който ние да подкрепяме или поне да му даваме минимална положителна оценка. Ние сме на мнение, че във всички секторни политики всеки един вот на недоверие, ако има разумни политици в парламента, може да бъде приет и правителството да си подаде оставка, независимо дали вотът е в сферата финанси, енергетика, здравеопазване, образование.

Не одобряваме нито една от тези секторни политики и считаме, че има достатъчно основание във всеки един от тези сектори да бъде поискан успешно вот на недоверие”.

По думите на Московски след резултатите от евроизборите, ако в Народното събрание има разумни политици, мислещи за държавата, вотът трябва да е успешен.

БСК нападна общините за такса смет

Българските общини отново се оказаха изненадани и неподготвени за въвеждането на отдавна чаканите от данъкоплатците промени в методиката за определяне на таксата за битови отпадъци, като в момента таксата се явява втори имотен данък, обявиха от БСК.

Най-точният термометър - австралийски

 Австралийски учени от университета Аделаида конструираха най-високочувствителния термометър в света.

Устройството е снабдено със специален източник на светлина, което му дава възможност да определи температурата с точност до една тридесетмилиардна от градуса, посочва един от авторите на научната разработка - професорът физик Андре Лютен. Според него, технологията, с помощта на която е създаден термометърът, може да намери приложение при конструирането на други измервателни уреди с най-голяма точност, включително за определяне на нивата на налягане и влажност. Те могат да намерят приложение в медицината и различни отрасли на промишлеността

Нямало назначени "мъртви души" в "Спешна помощ" в София

Медиците не са доволни от срещата със здравния министър Таня Андреева


Търговски вериги: Законови промени ще вдигнат цените на храните

 Според представители на сдружението „Модерна търговия", сред които големи международни търговски вериги и български производители, храните ще поскъпнат заради промените в Закона за защита на конкуренцията, подготвяни в Народното събрание, съобщава Дарик.

В проектотекстовете се предлага въвеждането на понятието „значителна пазарна сила", което ще се отнася при покриване на 20% от пазара. Друга промяна изисква

премахване на редица такси, които търговците изискват от доставчиците си.

Типовите договори на дружествата с оборот над 50 млн. лв. годишно ще трябва да се одобряват от антимонополната комисия.

Според търговски вериги всички тези промени ще увредят коннкуренцията на пазара и ще натоварят производителите, доставчиците и търговците с множество административни такси, които ще се отразят в цените на крайните продукти.

За пореден път големите търговски вериги защитиха таксите, които изискват от доставчиците си, защото срещу тях предлагат определени услуги - по-добра подредба на продуктите или включването им в медийна реклама. Освен това в договорите, в които държавата иска да се намеси, се договарят отстъпки, които водят до по-ниска крайна цена на продуктите, обясни Николай Петров, който е представител на една от големите вериги у нас.

"На практика, за да дойде тази майонеза до всички мои магазини, трябва да бъде закарана със специален транспорт в определен период от време до всеки магазин, което струва 10% от цената на майонезата. Имаме централен склад и от икономия на обема добиваме по-ниска цена, например 6%. И сядаме с партньора и започваме да дискутираме каква е отстъпката, която трябва да отиде за един такъв логистичен разход - и ние намаляваме нашия разход с 2 на сто, той намалява разхода си с 2 процента. Тоест тези 2%, които се получават като отстъпка в цената само защото ние караме, а не той, няма да ги има, когато се забрани това. Ето с 2% процента на секундата ще се вдигнат цените", каза той.

Според Петров проектопромените са опит за увеличаване на печалбата на производителите, които не могат да пробият на пазара. Средноевропейската норма на печалба на търговските вериги е между процент и два годишно. С доста по-голяма печалба се похвали Александър Найденов, който е производител на лютеници и майонези. Предприятието му има печалба между 10 и 12 на сто годишно. "Целта е да не се вдига цената към потребителя. Това може да стане по два начина - или със сваляне на себестойността и при двата участника - и производител, и търговец, или със не дай боже, смачкване на качеството", каза той.

И търговците, и производителите се обединиха около становището, че е нужна саморегулация на пазара. Прекомерните правила и регулаторни режими ще увредят бизнес средата, смятат представителите на големите търговски вериги. Оттам допълниха, че те са ключови и за износа на български стоки, като например в Австрия и Германия може да се намерят български перилни препарати именно в магазините на веригата, която работи и на българския пазар. В чужбина може да се намерят още българско вино, халва, замразено тесто и други продукти, произведени от български предприятия.

Денга пълзи застрашително в Сингапур

Броят на жителите на Сингапур, заболели от смъртоносната тропическа треска денга в периода 24-31 май достигна 459 - с 30 повече от предходната седмица, което е рекорден за последните седмици, съобщава в. Straits Times.

Продажбите на автомобили и лекотоварни камиони в САЩ изкачиха 8-годишен връх

През май продажбите на Toyota Motor в САЩ нараснаха със 17%, а на Honda Motor - с 9% на годишна база


4 юни в историята

Събития 1534 г. — Французинът Жак Картие открива остров Принц Едуард (дн. Канада). 1783 г. — Братя Монголфие демонстрират своя балон с горещ въздух. 1800 г. — Във Вашингтон е завършено строителството на резиденцията на президента на САЩ — Белия дом, а Джон Адамс и съпругата му става първите обитатели на сградата.

Емили Блънт: Невероятно щастлива съм в момента

Британската звезда говори за хубавите събития в живота си в новия брой на Harper's Bazaar


В Чили откриха много останки от динозаври

Учени са убеден, че това е едно от най-големите находища на вкаменели останки на ихтиозаври, известни до сега

Двама пострадаха при пожар в завод на Shell в Ротердам

Двама души бяха леко ранени при експлозия на реактор, последвана от силен пожар в химически завод на петролната компания Shell край холандския пристанищен град Ротердам, съобщи Франс прес. Експлозият...

Люпко: Левски ме покани неофициално

Легендарният Люпко Петрович продължава да се натиска за треньор на Левски. Наскоро самият той обяви пред "7 дни спорт", че е готов да работи на "Герена" както като треньор, така и ...

Тянанмън тъне в мълчание

Растеж, национализъм и цензура - тази е партийната линия, наложена в Китай след потушаването на протестите на Тянанмън, за да не се стигне до тяхното повторение. Линията се спазва и до днес, а проте...

Интер (Баку) прикотка Косоко с €20 000 месечно

Отказалият да поднови договора си с ЦСКА Омар Косоко ще продължи кариерата си в Азербайджан. Крилото от Бенин започва подготовка с Интер (Баку). Класиралият се за Лига Европа тим е подмамил Косоко със...

Манолова: Въпросът с оставката на Станишев пред БСП не стои

Ситуацията в БСП след загубата на изборите наистина е тежка, понеже никой не обича да губи на национални избори, призна Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание. В сутрешния блок на бТ...

Управление на самолет чрез мисъл – от фантастиката до реалността

Управлението на самолет е доста сложен процес, за осъществяването на който се изискват множество копчета, педали и други елементи за контрол. В научната фантастика обаче е възможно управлението на лет...

Мъри и Херо градят шампионски тим с милион евро

Ботев Пловдив минава на план „Б” за лятна селекция. „Канарчетата” се разминаха с първите си набелязани трансферни цели - халфа на Астра Гюргево Константин Бъдес...

"Южен поток" - заложникът на нечии интереси

Газопроводът може да скара София и Брюксел


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване