Мъж, загинал в катастрофа стана донор, спаси живота на двама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150906

Мъж от Плевен, загинал при катастрофа е спасил двама, нуждаещи се от спешна бъбречна трансплантация.
Лекарите от УМБАЛ Мъж от Плевен, загинал при катастрофа е спасил двама, нуждаещи се от спешна бъбречна трансплантация. Лекарите от УМБАЛ "Александровска" са присадили бъбреците на 44-годишният плевенчанин на двама мъже на 33 и 54 години, съобщиха от лечебното заведение. Реципиентите са на хемодиализа от 2008 г. Състоянието им в момента е стабилно.

Кал се влива в морето, боклуци и дървета по плажа

http://www.bnews.bg/article-109004

Дървета и боклуци задръстиха Офицерския плаж във Варна. Силната водна струя е отнесла металните огради, които бяха поставени на Шокъровия канал, за да спират боклуците да влизат във водата.

Путин разпореди Централният военен окръг да влезе в пълна бойна готовност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/21/2328391_putin_razporedi_centralniiat_voenen_okrug_da_vleze_v/?ref=rss


Президентът на Руската федерация и върховен главнокомандащ Въоружените сили Владимир Путин е наредил внезапна комплексна проверка на бойната готовност на целия състав на Централния военен окръг, съобщи на съвещание в министерството на отбраната министърът, армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В съответствие със заповедта днес от 11,00 ч. московско време войските на Централния военен окръг, а също така съединенията и военните части, дислоцирани на неговата територия,...

Атанас Мерджанов: Политическата отговорност е не по-малко важна и солидна в такъв момент

http://www.cross.bg/merdzhanov-zakon-kategorichen-1416806.html

/КРОСС/ Искам да изразя своите съболезнования към близките на загиналите в тази тежка природна стихия. За съжаление отново се получи така, че сме неподготвени за такава ситуация.Това каза в ефира на ТВ7 народният представител от КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов.  „Смятам, че политиците и държавниците овладяха бързо своите нерви, в подобен момент преди всичко трябва да се прояви хладнокръвие и смиреност, още повече когато има загуба на човешки животи и трябва да се действа по начин, по който всички служби максимално да координират своите действия и да преодоляват трудностите", добави той. Мерджанов бе категоричен, че това е било направено от страна на министър-председателя и правителството. Той добави, че няколко часа след като започна всичко част от министрите са били на място и е била създадена организация за преодоляването му. „Отговорност разбира се трябва да се търси, но за това има компетентни органи, които трябва да се произнесат след направени експертни оценки. Повече от ясно е, че има престъпна небрежност от страна на чиновниците", категоричен бе народният представител. Той каза още,че ако трябва да бъде назован конкретен виновник в момента , би било грешка. Мерджанов уточни, че са образувани досъдебни производства и съда, и прокуратурата трябва да се произнесат компетентно

Царят: В момента са нужни съпричастност и прагматични действия

http://frognews.bg/news_71965/

С оглед на настъпилите трагични природни събития в България Симеон Сакскобургготски, цар на България 1943 - 1946 г. и министър-председател от 2001 - 2005 г, изрази съболезнованията си на близките на загиналите и своята подкрепа на пострадалите. "В този тежък за хората момент трябва да се запази добрият тон в общественото пространство. Конфронтацията не е правилното поведение, нито пък прехвърлянето на отговорността.

Волейболните национали със седма поредна загуба в Световната лига - 1-3 срещу САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=255455

Българският национален отбор по волейбол записа седма поредна загуба в Световната лига, отстъпвайки с 1-3 гейма при гостуването на САЩ (20:25, 25:22, 25:16, 25:16). Мачът се игра пред около 2500 зрители в Чикаго, а българите се радваха на значителна подкрепа от живеещите в мегаполиса свои сънародници.

Правителството търси варианти за европомощ за бедстващите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150901

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обсъдиха възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната, съобщиха от правителствената пресслужба. Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обсъдиха възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бивш премиер влезе в затвора за корупция

http://www.bnews.bg/article-108997

Бившият словенски премиер Янез Янша беше осъден на 2 години затвор за това, че е приел през 2006 г. подкуп от скандинавска компания, след което тя спечели търг за обществени поръчки.

Правителството обсъжда варианти за европомощ за бедстващите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150897

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обсъдиха възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната, съобщиха от правителствената пресслужба. Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обсъдиха възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната, съобщиха от правителствената пресслужба.

Шефът на националната пожарна: Във Варна обстановката се нормализира

http://pik.bg/шефът-на-националната-пожарна-във-варна-обстановката-се-нормализира-news193659.html

Шефът на националната пожарна: Във Варна обстановката се нормализира

В община Аксаково все още не са преодолени щетите, но като критична точка, която се наблюдава евентуално за нови разливи е община Иваново, Русенско,  каза  директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов във връзка с бедствено положение във област Варна след наводнението, съобщи "Фокус".

„По отношение на обстановката във Варна нещата постепенно се нормализират, остава напълно да се възстанови подаването на ток и почистването на улиците. В Добрич и Велико Търново нещата постепенно се нормализират. Сутринта разговаряхме за броя на жертвите от наводненията, според нас официално броят им е 12, едната бройка излиза като информация, но все още търсим, но не сме потвърдили със сигурност, че има още един загинал човек”, обясни гл. комисар Николов. 

„Тази нощ предимно работата, която се извършваше, беше отводнявания в Добрич, във Велико Търново. Там бяха наводнени повече от 300 къщи – това беше основно. Труповете на животните, които се намират при разчистванията, не са чак толкова много, но определените служби минават събират животните, за сметка на държавата се поддават на екарисаж и унищожават”, посочи той. „Санитарните служби РИОСВ контролират качеството на водата и съответно Агенцията за безопасност на храните наблюдават консерви и буркани дали са годни или негодни за консумация”, каза още гл. комисар Николов.

Бойко Борисов: Може и да няма избори - управляващите много лъжат

http://pik.bg/бойко-борисов-може-и-да-няма-избори---управляващите-много-лъжат-news193642.html

Бойко Борисов: Може и да няма избори - управляващите много лъжат

"Ставащото с КТБ е не по-малко бедствие от наводнението. Снощи ми се обади Вежди Рашидов, той има някакви пари там, и ми каза: "Ако не ми дадат парите, ще си посегна на живота."  Маса човешки съдби са заложени на карта. Според мен БНБ закъсня, защото опашките се бяха извили още преди дни. Правителството също не си мръдна пръста, въпреки че ги предупреждавахме. Моля се всичко да приключи само с този надзор." Това каза в телефонно интервю за БНТ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В България можеш да се молиш само на Господ. Пламен Орешарски не можеш да го молиш за нищо, а и той не може да свърши нищо. Дано не си мислят да посегнат на парите на хората. Цветан Василев и Делян Пеевски отдавна играят срещу мен. Какво правят си е тяхна работа. Не мога да коментирам, защото вече не съм информиран толкова. Най-информираният човек в държавата е министър-председателят. Аз бях учуден на КСНС, когато го питах за различни въпроси, той не можеше да ми отговори нищо. Това не бил чел, онова не бил чел. В най-тежката финансова криза ние не допуснахме срив. Нямаше нито един проблем с банка. Идват БСП на власт и проблемите започват. Това е факт. Никой не може да каже на Пеевски да спре с атаките", поясни Борисов.

Той се усъмни дали ще има предсрочни избори, "защото управляващите много лъжели".

"На КСНС уж се разбрахме по тази точка, но те и нея могат да се опитат да нарушат. Естествено, че искам избори, иначе държавата си отива. На БСП номерата са ясни. Има хора, има сценарии и всякакви такива неща. ДПС си назначиха министър оня ден, а говореха и те за оставка. На тези хора не може да се вярва", категоричен е Борисов.

"Няма начин ГЕРБ да напусне НС. Вече веднъж го направихме и от Брюксел не го одобриха. Аз искам да бъда уважаван и повече няма да правя такива неща. Не съм участник в ставащото в БСП и гледам отстрани, докъде ще им стигне нахалството. Там гледат да направят всичко възможно за благото на Сергей Станишев. Той пада избор след избор и казва: Аз съм управляващ. Нахалство. След евроизборите Лютви Местан се държа само час-два по европейски. Говореха за оставка, а си назначават министър. Там продължават с целувките от "Орлов мост", пошегува се Борисов.

Царят за наводненията: Дано успеем този път да си вземем поука

http://offnews.bg/news/n_1/n_353217.html

Симеон Сакскобургготски изрази съболезнованията си на близките на загиналите и своята подкрепа на пострадалите в наводненията. Препечатваме пълния текст на обръщението на Симеон Сакскобургготски: „В този тежък за хората момент трябва да се запази добрият тон в общественото пространство. Конфронтацията не е правилното поведение, нито пък прехвърлянето на отговорността. Трябва да се съсредоточим върху това да възстановим пораженията и да помогнем на пострадалите хора. Народът ни е доказал, че в трудни моменти може да се обединява. Убеден съм, че и този път ще е така. Затова призовавам публичните личности да не политизират ситуацията, а да се фокусират върху прагматични и рационални действия, които да доведат до бързо справяне с последиците от наводненията. Не е по силите ни да спрем природните стихии, но в наша власт е да сме подготвени и добре организирани, за да ги преодоляваме. Впоследствие е нужно да се потърси отговорност, но не само от представителите на местната и държавна власт. Нека погледнем и личната отговорност, защото се оказва, че неспазването на законите и правилата, за жалост, вече е станало норма – строи се незаконно, неправомерно се изсичат гори, безнаказано се затрупват речни корита. Никой не мисли за последиците, а както е видно, те идват и доста често са неприятни и трагични.  Нужно е всеки, който е натоварен от народа ни с управленска отговорност, да е на мястото си и съвестно да изпълнява своите задължения. Не спорадично, а постоянно. Защото именно в подобни ситуации си даваме ясно сметка колко е важно работещите в съответните институции да са опитни, знаещи и можещи хора. Добрата координация между властите е особено необходима за справянето с такива проблеми. Не е трудно да се постигне. Нужни са воля, разум и най-вече компетентност. Дано успеем този път да си вземем поука“

Суарес наказал Англия заради голямата уста на Рой Ходжсън

http://worldcup2014.actualno.com/Suares-nakazal-Anglija-zaradi-goljamata-usta-na-Roj-Hodjsyn-news_35287.html

Нападателят на Уругвай Луис Суарес, който се развилня в мача срещу Англия и вкара два гола на Джо Харт при 2:1, разкри, че играта му е била вдъхновена от думи, изказани от селекционера Рой Ходжсън пре...

Форлан: Суарес може да заиграе за Реал (Мадрид)

http://worldcup2014.actualno.com/Forlan-Suares-moje-da-zaigrae-za-Real-Madrid-news_35295.html

Нападателят на Уругвай Диего Форлан похвали качествата на съотборника си Луис Суарес, благодарение на когото тимът все още има шансове да продължи на осминафиналите на Мондиал 2014. Както е известно, ...

Невинността и добротата ще задържат пришълците тук!

http://education.actualno.com/Nevinnostta-i-dobrotata-shte-zadyrjat-prishylcite-tuk-news_35296.html

Извънземни? Някои казват, че те вече са тук! Според други те не съществуват. А в новините видях, че се очаква среща с извънземен разум след 24 години. Тогава аз ще съм на 33… очаквам гостит...

Здравеопазването трябва да е напълно безплатно за майките и децата, както и за хората в неравностойно положение

http://pazardjik.actualno.com/Zdraveopazvaneto-trjabva-da-e-napylno-bezplatno-za-majkite-i-decata-kakto-i-za-horata-v-neravnostojno-polojenie-news_35297.html

Държавата трябва да осигури безплатно здравеопазване за хората в неравностойно положение, защото един самотно живеещ човек няма как да си позволи скъпо струващи лекарства, каза за Радио "Фокус&...

Автобус с 12 пътници пламна в движение на пътя Стара Загора - Казанлък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150891

Пътнически автобус Мерцедес се запали в движение, съобщи БГНЕС. Инцидентът станал около 22:30 часа снощи на пътя между Стара Загора и Казанлък.
Турският автобус е пътувал по редовна линия до Румъния, като в момента на движение в него са пътували 12 души.
Няма пострадали при инцидента. Пожарът са опитали да загасят двамата шофьори на автобуса, Пътнически автобус Мерцедес се запали в движение, съобщи БГНЕС. Инцидентът станал около 22:30 часа снощи на пътя между Стара Загора и Казанлък. Турският автобус е пътувал по редовна линия до Румъния, като в момента на движение в него са пътували 12 души. Няма пострадали при инцидента. Пожарът са опитали да загасят двамата шофьори на автобуса,

Комисия тръгва на оглед за установяване на, нуждаещи се от финансова помощ в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=255454

Комисия от социалната дирекция на община Варна днес тръгва на огледи в район Аспарухово за установяване броя на пострадалите домакинства, които да бъдат подпомогнати финансово. Това съобщи заместник-кметът на община Варна д-р Лидия Маринова.

Златанова и Терзиева обмислят откъде България да вземе помощ за бедствието

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/21/2328383_zlatanova_i_terzieva_obmisliat_otkude_bulgariia_da/?ref=rss


Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обсъдиха възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната, съобщиха от правителствената информационна служба.

Възможен източник на финансиране е Фондът "Солидарност" на Европейския съюз (ФСЕС), който е създаден за реагиране...

Ангел Найденов: Варна не е поискала помощ от нас

http://pik.bg/ангел-найденов-варна-не-е-поискала-помощ-от-нас-news193657.html

Ангел Найденов: Варна не е поискала помощ от нас

Всички модули и екипи на Министерство на отбраната са в готовност и ако постъпят искания от съответните кризисни центрове на общини или на области, те ще бъдат задействани. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов. Той обясни, че още в четвъртък е издадена заповед от началника на отбраната всички специализирани модули за действие при наводнения да бъдат в готовност и на разположение и на практика още тогава са започнали действията на българските военнослужещи на територията и на трите области, които са най-засегнати от наводненията.

„Действията на екипите са започнали след обаждане на кмета на Велико Търново. И това е една много добра илюстрация на различията в начина и в отношенията, по които действаха различните кризисни центрове. Започнаха след като беше поискана намесата на наши военнослужещи от Националния военен университет за наводнения в районите на Килифарево, на Дебелец и по-късно през нощта в района на Асенова махала във Велико Търново. 16 човека бяха спасени от четири модула на Националния военен университет. Така и не постъпи искане за намеса във Варна от страна на Общинския кризисен център, ако изобщо е имало създаден такъв“, отбеляза министърът на отбраната. Той посочи, че във всяка една от общините би трябвало да има планове за защита при бедствия, които да включват план за действие в случаите на наводнения, земетресения и радиационна опасност.

„В един момент имаше достатъчно личен състав и техника, но липсваше координацията, ясното насочване на ресурсите, които бяха на място, към районите, които се нуждаеха най-много от хора и техника в този момент. Липсваше яснота хората към кого трябва да се обърнат, когато имат нужда от помощ. В тези случаи тъкмо затова се намесва Общинският координационен център“, посочи Найденов и допълни: „Не се опитвам да оценявам скоростта и действията на структурите и ведомството, просто пояснявам как текат действията от страна на Въоръжените сили и Българската армия“, завърши Найденов.


Автобус с 12 пътници горя на пътя Стара Загора - Казанлък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150888

Пътнически автобус Мерцедес се запали в движение, съобщи БГНЕС. Инцидентът станал около 22:30 часа снощи на пътя между Стара Загора и Казанлък.
Турският автобус е пътувал по редовна линия до Румъния, като в момента на движение в него са пътували 12 души.
Няма пострадали при инцидента. Пожарът са опитали да загасят двамата шофьори на автобуса, Пътнически автобус Мерцедес се запали в движение, съобщи БГНЕС. Инцидентът станал около 22:30 часа снощи на пътя между Стара Загора и Казанлък. Турският автобус е пътувал по редовна линия до Румъния, като в момента на движение в него са пътували 12 души. Няма пострадали при инцидента. Пожарът са опитали да загасят двамата шофьори на автобуса,

Славена Вътова проби в Чехия

http://www.bnews.bg/article-108882

Славена Вътова - една от най-красивите Мис България в историята на конкурса е изгря на корицата на MAXIM в Чехия.

Президентът не смята, че е необходимо свикването на КСНС заради потопа

http://www.mediapool.bg/prezidentat-ne-smyata-che-e-neobhodimo-svikvaneto-na-ksns-zaradi-potopa-news221753.html

Президентът Росен Плевнелиев посети квартал „Аспарухово“ във Варна, който пострада най-тежко по време на наводнението в четвъртък вечерта. 11 души загинаха, а десетки домове са разрушени и наводнени. Плевнелиев беше посрещнат с много въпроси и недоволство от жителите на квартала. Той призова хората ясно и подробно да опишат щетите, за да могат да ги докладват на комисията за оценка, която се очаква да започне работа. Държавният глава призова всички да си извадят поуки и да предприемат превантивни мерки, „не само от криза в криза“. "Аз съм на страната на хората, а хората искат да видят държава, която е на тяхна страна“, каза Росен Плевнелиев. Към момента президентът не вижда необходимост от свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Президентът също обърна внимание на липсата на координация в първите часове след бедствието. "Моят анализ е, че когато хората са разколебани, тъй като има различни послания от институциите, няма как да кажем, че всичко е било наред”, описа ситуацията Плевнелиев. На втория ден след бедствието Росен Плевнелиев вече виждал по-добра координация и желание на институциите да набележат спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. Росен Плевнелиев призова и за подобрение в институциите, за да станат ефективни, открити и да се отчитат ежедневно на гражданите. Тази сутрин и военният министър Ангел Найденов констатира, че координация е липсвала и това е намалило ефективността на спасителните операции.  Кристалина Георгиева: Засега няма нужда от помощ от Евоцентъра за реакции при кризи Европейският център за реакции по кризи има готовност да окаже помощ с екипи и помпи за засегнатите райони, но за момента това не се налага, коментира пред БНР еврокомисар по бедствията, авариите и реакциите при кризи Кристалина Георгиева. Според нея засега това не се налага, а системата на Гражданска защита в България се справя. Аз разговарях и с президента, и с премиера, и с министъра на вътрешните работи, за да сме сигурни, че ако има нужда България, можем веднага да се отзовем. След като минат спасителните работи и дойде време да се възстановява засегната инфраструктура, както направихме след наводнението в Бисер, ние можем да използваме налични средства по програмите, по които Европа подкрепя България и да ги насочим с приоритет към засегнатите райони", каза още Кристалина Георгиева. Тя допълни, че след всяко бедствие се прави анализ за това кое е направено добре и какво е можело да се свърши по-добре. "И аз действително смятам, че това е приоритет за всяко отговорно правителство, за местните власти - да се направи такъв честен анализ", допълва Георгиева. Във Варна, еврокомисарят обясни, че начинът, по който ще бъде помогнато на пострадалите във варненския кв. "Аспарухово" трябва да бъде добре обмислен и почиващ на правилни критерии, за да не се стигне до разочарованието, което се получи в Перник". "Помощта трябва да бъде пропорционална на загубите, да бъде отчетено социалното положение на пострадалите - някои хора имат нужда повече от други. Изобщо трябва да се помисли сериозно преди да започне да се помага на хората защото много лесно можем да извадим очи вместо да изпишем вежди", каза още Георгиева. "Помощта винаги трябва да е рационална, каза Кристалина Георгиева. Ако помагаме под натиска на емоцията, може да сбъркаме". Ако щетите са над 232 млн. евро страната може да се надява на помощ от ЕС България може да се надява на помощ от ЕС, ако щетите от наводнението са над 232, 5 млн. евро. Това става ясно от прессъобщение на правителството. В събота вицепремиерът Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната. Възможен източник на финансиране е Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз (ФСЕС), който е създаден за реагиране при големи природни бедствия. Фондът предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Съгласно Списъка на текущите прагове за страните-членки публикуван от Европейската комисия, прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието. Златанова и Терзиева обсъдиха възможността финансиране да се търси и чрез преалокиране на средства от Оперативна програма “Регионално развитие” за възстановяване на свързващата инфраструктура в засегнатите райони. В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма. Бобева: Скоро няма да има оценка на щетите Междувременно стана ясно, че скоро няма да има оценка на щетите в Аспарухово. "Все още няма първи оценки на щетите на последните наводнения, защото гражданите трябва да заяват претенциите си. Но важното сега е гражданите да бъдат защитени, да имат подслон, вода и храна“. Това заяви в предването "Седмицата" на Дарик радио вицепремиерът Даниеба Бобева. Тя посочи, че явно скоро няма да има такава оценка и причаната за това е, че има доста незаконни постройки. В разговора не стана дума какви средства ще задели държавата в помощ на пострадалите от наводненията граждани, Бобева каза, че държавата ще помага.  

Ако щетите са над 232 млн. евро страната ни може да получи помощ от ЕС

http://www.mediapool.bg/ako-shtetite-sa-nad-232-mln-evro-stranata-ni-mozhe-da-poluchi-pomosht-ot-es-news221753.html

България може да се надява на помощ от ЕС, ако щетите от наводнението са над 232, 5 млн. евро. Това става ясно от прессъобщение на правителството. В събота вицепремиерът Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната. Възможен източник на финансиране е Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз (ФСЕС), който е създаден за реагиране при големи природни бедствия. Фондът предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Съгласно Списъка на текущите прагове за страните-членки публикуван от Европейската комисия, прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието. Златанова и Терзиева обсъдиха възможността финансиране да се търси и чрез преалокиране на средства от Оперативна програма “Регионално развитие” за възстановяване на свързващата инфраструктура в засегнатите райони. В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма. Бобева: Скоро няма да има оценка на щетите Междувременно стана ясно, че скоро няма да има оценка на щетите в Аспарухово. "Все още няма първи оценки на щетите на последните наводнения, защото гражданите трябва да заяват претенциите си. Но важното сега е гражданите да бъдат защитени, да имат подслон, вода и храна“. Това заяви в предването "Седмицата" на Дарик радио вицепремиерът Даниеба Бобева. Тя посочи, че явно скоро няма да има такава оценка и причаната за това е, че има доста незаконни постройки. В разговора не стана дума какви средства ще задели държавата в помощ на пострадалите от наводненията граждани, Бобева каза, че държавата ще помага. Тя съобщи, че разчистването в кв. "Аспарухово" тече съгласно плановете, няма допълнителни усложнения на метеорологичната обстановка. Добрич и Велико Търново обаче са в критична фаза, но на място е създадена доста добра организация. Бобева посочи, че на няколко места в момента се провежда евакуацията на хора, които не трябва да останат в домовете си, но не можа да посочи къде точно се извършва това. Бобева изреди няколко негативни ефекта, които се очаква наводненията да нанесат на икономиката. Извън разрушената инфраструктура, която трябва да се възстанови, ще има проблеми с реколтата – щетите се очаква да са най-големи в Добричко. Това ще представлява сериозен проблем за икономиката, но засега не може да се прогнозира поскъпване на цените, посочи вицепремиерът. Негативен ефект се очаква и върху туризма заради публикации на чуждестранни туристи в сайтове в техните страни от наводнени плажове у нас. Бобева посочи, че засегнати са само два плажа и посолствата били инстуктирани да дават тази обекивна информация. За предотвратяване на негативните ефекти върху туризма имало и създаден кризисен щаб в Министерството на икономиката и енерегетиката. Негови служители са изпратени в курортите. Превенцията е много важна в случаите на природни бедствия, посочи Бобева. Според нея въпреки оплакванията на местните власти и на поделенията на централната власт по места за липса на пари е можело в рамките на техните бюджета да се подготвят по-добре за кризисни ситуации като настоящата. Ние очаквахме повече проблеми по Дунав, а там общините сякаш се справиха по-добре. В края на краищата зависи къде ще се изсипе дъждът, посочи Бобева.  Министерство на бедствията няма нужда да се възстановява. Никога министерствата не решават проблем, въпросът е да имаш политика и тя да се спазва. Създаването на нови административни структури създава по-скоро бюрокрация, обясни Бобева в отгово на въпрос.

Зико свирил на цигулката на Веско Ешкенази

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149921

Цигуларят реши да покаже във фейсбук кадър отпреди 30 г. Поводът е Световното първенство по футбол. Цигуларят реши да покаже във фейсбук кадър отпреди 30 г. Поводът е Световното първенство по футбол. "Годината е 1984-а, мястото е Рио, Бразилия, а човекът с моята цигулка е великият бразилски футболист Зико (Артур Антунеш Коимбра - б.а.). Влади Симеонов, моят голям учител в оркестровото майсторство, е вляво на снимката. Уникални времена!", написа

РЗИ-Варна следи нормите на водата в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=255452

С цел да се намали възникването и разпространението на епидемични взривове и епидемии на територията на Варненска област, директорът на РЗИ издаде заповед за засилен контрол в обектите с обществено предназначение. Контрол да се извършва преди всичко на водоизточниците и водоснабдителните обекти и съоръжения, предназначени за питейно-битово водоснабдяване и на обектите за производство на бутилирани натурални минерални изворни и трапезни води, на детските и учебните заведения.

Симеон Сакскобургготски за потопа: Прехвърлянето на отговорността не е правилното поведение

http://pik.bg/симеон-сакскобургготски-за-потопа-прехвърлянето-на-отговорността-не-е-правилното-поведение-news193652.html

Симеон Сакскобургготски за потопа: Прехвърлянето на отговорността не е правилното поведение

Да се спре политизирането на трагедията след водния потоп и всички да обединим усилията си за възстановяването на щетите призовава в специално обръщение Симеон Саккобургготски в специално обръщение. Той изрази съболезнованията си на близките на загиналите и своята подкрепа на пострадалите.

Ето какво казва той в обръщението си:

"В този тежък за хората момент трябва да се запази добрият тон в общественото пространство. Конфронтацията не е правилното поведение, нито пък прехвърлянето на отговорността. Трябва да се съсредоточим върху това да възстановим пораженията и да помогнем на пострадалите хора. Народът ни е доказал, че в трудни моменти може да се обединява. Убеден съм, че и този път ще е така. Затова призовавам публичните личности да не политизират ситуацията, а да се фокусират върху прагматични и рационални действия, които да доведат до бързо справяне с последиците от наводненията. Не е по силите ни да спрем природните стихии, но в наша власт е да сме подготвени и добре организирани, за да ги преодоляваме.
Впоследствие е нужно да се потърси отговорност, но не само от представителите на местната и държавна власт. Нека погледнем и личната отговорност, защото се оказва, че неспазването на законите и правилата, за жалост, вече е станало норма –строи се незаконно, неправомерно се изсичат гори, безнаказано се затрупват речни корита. Никой не мисли за последиците, а както е видно, те идват и доста често са неприятни и трагични. 

Нужно е всеки, който е натоварен от народа ни с управленска отговорност, да е на мястото си и съвестно да изпълнява своите задължения. Не спорадично, а постоянно. Защото именно в подобни ситуации си даваме ясно сметка колко е важно работещите в съответните институции да са опитни, знаещи и можещи хора. Добрата координация между властите е особено необходима за справянето с такива проблеми. Не е трудно да се постигне. Нужни са воля, разум и най-вече компетентност. Дано успеем този път да си вземем поука“.

Лятото започва в 13.51 ч.

http://www.cross.bg/polykulbo-denyat-lyatoto-1416805.html

/КРОСС/ След потопа и дъждовете, които се изляха в последните седмици, на 21 юни официално посрещаме астрономическото лято. То ще настъпи в 13.51 ч., когато е лятното слънцестоене. Това е и най-дългият ден в годината с продължителност 15 ч. и 19 мин. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо. Според повечето метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете започват да спират. Така за разлика от други години, когато горещите дни далеч предхождат старта на лятото, то тази година денят наистина бележи поредица от по-топли дни. От НИМХ прогнозират променлива облачността за съботния ден. Очаква се тя да е по-значителна в следобедните часове над източните и планинските райони. Там ще превали, а е възможно и да прегърми. Дневните температури обаче ще започнат да се повишават. В повечето места максималните ще са от 21° до 26°, в София около 21° Над планините до обяд ще има и слънчеви часове. Около и след пладне, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта, главно над Рило-Родопската област, ще превали и прегърми. Временно разкъсване на облачността по Черноморието се очаква в неделя преди обяд. Около и след пладне ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност, на места с краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици

Влак дерайлира заради свлачище в Япония, пострадали са 11 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=255448

Пътнически влак дерайлира частично в японската префектура Когошима на остров Кюшю заради свлачище, съобщи телевизия NHK. При инцидента са пострадали най-малко 11 души. Свлачището е предизвикано от обилните дъждове, които продължават вече няколко дни в региона.

Автобус се запали в движение

http://www.mediapool.bg/avtobus-se-zapali-v-dvizhenie-news221752.html

Пътнически автобус Мерцедес се запали в движение. Инцидентът стана около 22.30 часа в петък на пътя между Стара Загора и Казанлък. Турският автобус е пътувал по редовна линия до Румъния. В момента на движение в него са пътували 12 души. Няма пострадали при инцидента. Пожарът са опитали да загасят двамата шофьори, но не успели. Пристигналият за минути на мястото противопожарен автомобил успява да потуши пожара, лумнал в двигателния отсек на автобуса. Причината за огъня е техническа неизправност на превозното средство. Пътниците около 4 часа стояха близо до стария пункт на КАТ между Казанлък и Стара Загора. След това пристигна микробус, който ги извози до крайната дестинация.

Сигнали за още трима изчезнали при наводненията във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150885

В полицията във Варна са получени сигнали на граждани за още трима изчезнали души. На този етап не е ясно дали намереното женско тяло е едно от трите, които се издирват. Предстои идентифицираното на труп като се очаква информацията да бъде обявена по-късно днес, съобщи TV7.
Издирвателните дейности продължават, В полицията във Варна са получени сигнали на граждани за още трима изчезнали души. На този етап не е ясно дали намереното женско тяло е едно от трите, които се издирват. Предстои идентифицираното на труп като се очаква информацията да бъде обявена по-късно днес, съобщи TV7. Издирвателните дейности продължават,

Няма да допуснем гражданите да изгубят и 1 лев от КТБ, заяви Бобева

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/21/2328375_niama_da_dopusnem_grajdanite_da_izgubiat_i_1_lev_ot/?ref=rss


Няма да допуснем гражданите да загубят и 1 лев, а БНБ прави онова, което трябва да се прави в тази ситуация. Това коментира в предаването "Седмицата" на Дарик радио вицепремиерът Даниела Бобева след като вчера централната банка постави под надзор Корпоративна търговска банка (КТБ).

На хората трябва да им се обясни, че банковата система е стабилна, колкото повече всички запазят спокойствие, толкова по-леко ще се премине през този етап, обясни тя.

По думите й държавни фирми...

Експерт по водите: Има предпоставка за образуване на свлачища

http://frognews.bg/news_71963/

„И днес ще продължат да се повишават нивата на реките в Черноморския водосбор и в планинските райони. Дунавските реки ще продължат да се повишават нивата в долните им течения, защото се оттичат вълните, които са в средните и високи течения”. Това заяви за „Събуди се” Асен Дичев – директор на дирекция „Управление на водите”.

Симеон Дянков влезе в надзорния съвет на руската "Внешторгбанк"

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/06/21/2328378_simeon_diankov_vleze_v_nadzorniia_suvet_na_ruskata/?ref=rss


Бившият финансов министър в правителството на ГЕРБ влезе в новия състав на надзорния съвет на руската банка "Внешторгбанк" (ВТБ). Акционерите на банката избраха на годишното си общо събрание в петък новия надзорен съвет, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира информация на банката.

Дянков, който е и ректор на Руската икономическа школа, беше поканен за независим член на надзора на ВТБ в началото на март.

ВТБ е миноритарен акционер в българската Корпоративна търговска банка (КТБ) с...

Стойчо Младенов отписа купите за 3 години напред

http://bgfootball.actualno.com/Stojcho-Mladenov-otpisa-kupite-za-3-godini-napred-news_35292.html

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов отписа купите за поне 3 години напред. Той коментира положението в отбора след първата контрола от лятната подготовка с Марек, спечелена с 2:1. Наставникът беше катег...

Анчелоти разкри на Прандели как да вземе скалпа на Уругвай

http://worldcup2014.actualno.com/Ancheloti-razkri-na-Prandeli-kak-da-vzeme-skalpa-na-Urugvaj-news_35293.html

Наставникът на Реал (Мадрид) Карло Анчелоти очаква, че Италия ще съумее да победи Уругвай в последния си мач от груповата фаза и ще се класира за осминафиналите на Световното. "Мачът срещу Кост...

Уругвай ще прати Италия у дома, обеща Лугано

http://worldcup2014.actualno.com/Urugvaj-shte-prati-Italija-u-doma-obeshta-Lugano-news_35294.html

Капитанът на уругвайския национален отбор Диего Лугано заяви, че тимът е напълно готов за ключовия мач с Италия и е уверен, че може да го спечели. "Аз съм много горд с отбора си, с неговата всео...

Съобщиха за още трима изчезнали във водния ад във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150879

В полицията във Варна са получени сигнали на граждани за още трима изчезнали души. На този етап не е ясно дали намереното женско тяло е едно от трите, които се издирват. Предстои идентифицираното на труп като се очаква информацията да бъде обявена по-късно днес, съобщи TV7.
Издирвателните дейности продължават, В полицията във Варна са получени сигнали на граждани за още трима изчезнали души. На този етап не е ясно дали намереното женско тяло е едно от трите, които се издирват. Предстои идентифицираното на труп като се очаква информацията да бъде обявена по-късно днес, съобщи TV7. Издирвателните дейности продължават,

Правителството подава оставка през юни?

http://www.bnews.bg/article-109001

Може да подадем оставка и през юни. Правителството има такова настроение, каквото политиците решат. Ние имаме готовност за оставка в момента, в който политиците преценят. Това обяви вицепремиерът Даниела Бобева.

Карим Бензема е героят на деня за Дешан и Хицфелд

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/21/2328372_karim_benzema_e_geroiat_na_denia_za_deshan_i_hicfeld/?ref=rss


Френският селекционер Дидие Дешан отчете специално приноса на Карим Бензема за разгромната победа с 5:2 над Швейцария във втория мач от група Е на световното първенство по футбол.

Бензема, който вкара два пъти в първия мач срещу Хондурас, блестеше отново и се отчете с един гол, пропусната дузпа, незачетено попадение и две асистенции.

"Бензема потвърди, че е в страхотна форма. Много добре е подготвен физически, той е много забавна личност и играч от най-висока проба", заяви...

В "Александровска" извършиха две успешни трансплантации

http://www.vesti.bg/novini/v-aleksandrovska-izvyrshiha-dve-uspeshni-transplantacii-6015347

В УМБАЛ «Александровска» бяха трансплантирани бъбреците на починалия в катастрофа 44 годишен мъж от Плевен, съобщиха от здравното заведение.

Найденов: Варна не поиска помощ от МО

http://frognews.bg/news_71962/

Всички модули и екипи на Министерство на отбраната са в готовност и ако постъпят искания от съответните кризисни центрове на общини или на области, те ще бъдат задействани. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов.

ЕС ще ни помогне, ако щетите от наводнението са над 232, 5 млн. евро

http://offnews.bg/news/n_1/n_353202.html

България може да получи помощ от ЕС, ако щетите от наводнението са над 232, 5 млн. евро. Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз (ФСЕС) предоставя финансова помощ на страните членки, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Съгласно Списъка на текущите прагове за страните-членки, публикуван от Европейската комисия, прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието. Правителството обсъжда варианти за осигуряване на средства от европейските фондове при възстановяване на щетите от наводненията. Министърът на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможността финансиране да се търси и чрез преалокиране на средства от Оперативна програма “Регионално развитие” за възстановяване на свързващата инфраструктура в засегнатите райони. В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма, посочват от правителствената пресслужба.

Автомобил се заби в дърво на път с дупки над Благоевград

http://www.vesti.bg/novini/avtomobil-se-zabi-v-dyrvo-na-pyt-s-dupki-nad-blagoevgrad-6015348

Лек автомобил, управляван от 24-годишна девойка, се заби в дърво край Благоевград, на слизане от курортна местност в Рила. За щастие тя и спътникът й, не са пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Подпомагат бедставщщите във Варна с хранителни продукти

http://www.moreto.net/novini.php?n=255446

Българската хранителна банка ще подпомогнат бедстващите хора в град Варна с хиляди млечни продукти. Сдружение „България си ти!“ ще раздаде млеката и млечни продукти, за да достигнат директно до пострадалите от пороя във Варна. Част от млечните продукти ще се транспортират и до трапезария „Вяра, надежда и любов“ в морската столица, научи Moreto.

България може да получи финансова подкрепа от фонд "Солидарност" на ЕС

http://econ.bg/Новини/България-може-да-получи-финансова-подкрепа-от-фонд-Солидарност-на-ЕС_l.a_i.551534_at.1.html

България може да получи финансова помощ от европейския фонд за солидарност за реагиране при големи природни бедствия. Максималният възможен...

България може да получи 232,5 млн. евро от фонд "Солидарност" на ЕС

http://econ.bg/Новини/България-може-да-получи-232-5-млн-евро-от-фонд-Солидарност-на-ЕС_l.a_i.551534_at.1.html

България може да получи 232,5 млн. евро помощ от европейския фонд за солидарност за реагиране при големи природни бедствия. Тази възможност е била...

Водите спаднаха, Аксаково вече не бедства!

http://www.bnews.bg/article-109000

Рано тази сутрин кризисната ситуация в община Аксаково беше овладяна, а бедственото положение - отменена. Спирането на валежите е спомогнало за овладяване на ситуацията с водоемите, които са в селата Засмяно и Долище. Нивото на водата е паднало и са спрели да преливат.

Богомил Манчев: Спорът между Василев и Пеевски не засяга „Южен поток”

http://www.cross.bg/manchev-risk-potok-1416804.html

/КРОСС/ Спорът между Цветан Василев и Делян Пеевски не засяга проекта „Южен поток", заяви собственикът на „Риск Инженеринг" Богомил Манчев в интервю за Нова телевизия и подчерта значението на крайния потребител в енергийните проекти: „Крайният потребител на „Южен поток" е Западна Европа". В търсене на собствена изгода, политиците опитват и успяват да омърсят един или друг енергиен проект. Капацитетът на фирмата, избрана за изпълнител на българската част от „Южен поток", е доказан, посочи Манчев е допълни: „Техническата част не трябва да се бърка с политическата". Манчев подчерта липсата на всякаква енергийна стратегия през последните десет години. „Аз съм потърпевш от случващото се с КТБ. „Риск инженеринг" има сметки там и вчера се опитах да правя текущи плащания, но системата ми отказа. Бях изненадан. Не знаех, че има квестори", каза Манчев. Той обясни, че има кредити, но и „свежи пари" в банката. Обискът в офисите на Цветан Василев в КТБ прилича на миналогодишния в „Риск инженеринг", отбеляза той и добави: „Когато приключи разследването на следствените органи и на прокуратурата, ще стане ясно защо станах мишена. Тогава някой е смятал, че може да вземе „Риск инженеринг" и още една компания и чрез тях да поеме големи проекти

В Добрич остава бедственото положение, в момента вали пороен дъжд*

http://society.actualno.com/V-Dobrich-ostava-bedstvenoto-polojenie-v-momenta-vali-poroen-dyjd-news_35285.html

Остава бедственото положение в Добрич, съобщиха от пресцентъра на общината. В момента пороен дъжд с гръмотевици се излива над града. Отводнителните работи са прекратени. Канализацията отново връща в...

Капитанът на ЦСКА се контузи в мача с Марек

http://bgfootball.actualno.com/Kapitanyt-na-CSKA-se-kontuzi-v-macha-s-Marek-news_35289.html

Бранителят на ЦСКА Апостол Попов, който изведе тима с капитанската лента в контролата с Марек (2:1), се контузи и напусна принудително терена в 27-ата минута. Той е усетил болки и сам излезе от игра. ...

Шиърър: С Фред в състава Бразилия играе с десет човека

http://worldcup2014.actualno.com/Shiyryr-S-Fred-v-systava-Brazilija-igrae-s-deset-choveka-news_35290.html

Бившият капитан на Англия Алън Шиърър разкритикува селекционера на Бразилия Луис Фелипе Сколари заради доверието, което гласува на нападателя Фред. "Бях много изненадан, когато видях два пъти Фр...

Според Кутев коритата на реките трябва да станат републиканска отговорност

http://politics.actualno.com/Spored-Kutev-koritata-na-rekite-trjabva-da-stanat-republikanska-otgovornost-news_35291.html

Бедствието е бедствие и за съжаление, то се случва неочаквано и драматично. Това, което трябва да се промени, според мен, е да се подобри превенцията. Това каза депутатът от БСП Антон Кутев в предаван...

Спорът Василев-Пеевски не засяга "Южен поток", смята Богомил Манчев

http://www.moreto.net/novini.php?n=255450

Спорът между бизнесмена Цветан Василев и ДПС депутата Делян Пеевски не засяга енергийния проект "Южен поток". Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия енергийният експерт и директор на фирмата "Риск Инженеринг" Богомил Манчев.

Бусове с храна за бедстващите тръгват към Варна

http://pik.bg/бусове-с-храна-за-бедстващите-тръгват-към-варна-news193649.html

Бусове с храна за бедстващите тръгват към Варна

Българската хранителна банка ще подпомогнe бедстващите хора в Варна с хиляди млечни продукти. "Сдружение България си ти!" ще раздаде млеката, както и друго хранителни продукти дарени от "Пен Дор" и "Явор-М Комерс", за да достигнат директно до пострадалите от пороя във Варна. Част от млечните продукти ще се транспортират и до трапезария "Вяра, надежда и любов" в морската столица.

Бусовете на "България си ти!" ще пристигнат във Варна около 14:30 - 15:00 ч. Те ще са разположени в "Аспарухово", до пунктовете посочени от общината, за събиране на дарения. Поне три автобуса с хранителни продукти ще дойдат във Варна, като първия от тях пристига в 13 часа. Останалите пътуват насам. 

От сдружението ще направят опит да достигнат и до най-засегнатите улици, за да раздават храна на хората директно там. 

Скоро няма да има оценка на щетите от наводненията

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/21/2328347_skoro_niama_da_ima_ocenka_na_shtetite_ot_navodneniiata/?ref=rss


Все още няма първи оценки на щетите на последните наводнения, защото гражданите трябва да заяват претенциите си. Но важното сега е гражданите да бъдат защитени, да имат подслон, вода и храна. Това заяви в предването "Седмицата" на Дарик радио вицепремиерът Даниеба Бобева.

Тя посочи, че явно скоро няма да има такава оценка и причаната за това е, че има доста незаконни постройки.

В разговора не стана дума какви средства ще задели държавата в помощ на пострадалите от...

Бобева: Скоро няма да има оценка на щетите от наводненията

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/21/2328347_bobeva_skoro_niama_da_ima_ocenka_na_shtetite_ot/?ref=rss


Все още няма първи оценки на щетите на последните наводнения, защото гражданите трябва да заяват претенциите си. Но важното сега е гражданите да бъдат защитени, да имат подслон, вода и храна. Това заяви в предването "Седмицата" на Дарик радио вицепремиерът Даниеба Бобева.

Тя посочи, че явно скоро няма да има такава оценка и причаната за това е, че има доста незаконни постройки.

В разговора не стана дума какви средства ще задели държавата в помощ на пострадалите от...

Военният министър: Екипите на ведомството са в готовност, могат да бъдат задействани при нужда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150863

Всички модули и екипи на Министерство на отбраната са в готовност и ако постъпят искания от съответните кризисни центрове на общини или на области, те ще бъдат задействани. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред БНТ.
Той обясни, че още в четвъртък е издадена заповед от началника на отбраната всички специализирани модули за действие Всички модули и екипи на Министерство на отбраната са в готовност и ако постъпят искания от съответните кризисни центрове на общини или на области, те ще бъдат задействани. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред БНТ. Той обясни, че още в четвъртък е издадена заповед от началника на отбраната всички специализирани модули за действие

Ангел Найденов: Екипите на Министерство на отбраната могат да бъдат задействани при нужда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150861

Всички модули и екипи на Министерство на отбраната са в готовност и ако постъпят искания от съответните кризисни центрове на общини или на области, те ще бъдат задействани. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред БНТ.
Той обясни, че още в четвъртък е издадена заповед от началника на отбраната всички специализирани модули за действие Всички модули и екипи на Министерство на отбраната са в готовност и ако постъпят искания от съответните кризисни центрове на общини или на области, те ще бъдат задействани. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред БНТ. Той обясни, че още в четвъртък е издадена заповед от началника на отбраната всички специализирани модули за действие

Скритата латиноамериканска сила

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/21/2328332_skritata_latinoamerikanska_sila/?ref=rss


Доминацията на Коста Рика в групата с три бивши световни шампиона заедно с триумфа на Чили и Колумбия в първите им мачове в групите подчертава силата на латиноамериканското присъствие на световното първенство. 

Сместа от подобрена треньорска работа и самочувствие от това, че играят на позната територия в домашния регион им дава възможност да играят по-атакуващ футбол, което за тях е по-естествено. А добрите им умения в боравенето с топката е допълнителен бонус. 

Друг важен...

До края на юли ще бъде възстановено движението през Прохода на Републиката

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6NbDP7YsVM8/

До края на юли ще бъде възстановено движението през Прохода на Републиката. Днес председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков провери как се изпълняват разпоредените от него мерки за по-бързо разчистване на старопланинския проход след наводнението му от проливните дъждове. Той остава затворен за движение за всички видове превозни средства.

 

Пътноподдържащате фирми работят с максимална мобилизация. От платното са почистени наносите от кал, отстраняват се паднали дървета и храсти. Възстановяват се насипите край пътя, подкопани от наводнението. От заливането на прохода са нанесени щети на пътна настилка и на два моста. В област Велико Търново две съоръжения на път І-5 са в аварийно състояние. За преодоляване на щетите от наводнението АПИ ще кандидатства за осигуряване на финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

До възстановяване на движението през Прохода на Републиката шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход. Леките автомобили могат да пътуват без ограничение в двете посоки през всички разрешени за движение старопланински проходи.

Инж. Чайков заедно с експерти на областното пътно управление ще направят оглед и на пътя Трявна – Дряново, където също има сериозни щети от проливните дъждове.

На 23 юни – понеделник, инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ, заедно с експерти ще инспектира републиканската инфраструктура в областите Добрич, Габрово и Велико Търново. Целта е да се направи оценка за състоянието на пътната мрежа, нанесените щети и мерките, които ще се предприемат за възстановяването й.

Пътнически автобус се запали в движение

http://www.vesti.bg/novini/pytnicheski-avtobus-se-zapali-v-dvizhenie-6015346

Пътнически автобус Мерцедес се запали в движение, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Изобретенията, които промениха живота ни

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bbb8e38/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cizobreteniiata0Ekoito0Epromeniha0Ejivota0Eni0H174760A0C/story01.htm

Иновациите са абсолютно необходими на Европа, за да може да създаде ръст и просперитет, заяви президентът на Европейския патентен офис


Завръщане на науката в миналото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242790_%D0%97%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE

 В понеделник Фондът за научни изследвания (ФНИ) към Министерството на образованието обяви закъснялата с 2 години сесия за изследователски проекти - единствената възможност за финансиране на научна дейност от държавата. Изненадващо чрез заповедта, подписана от неизвестен бюрократ, се налагат сериозни ограничения. Възможност да кандидатстват имат само държавните институти от БАН и Селскостопанска академия и българските университети. От достъп са лишени всички компании, държавни и частни, включително и болниците, неправителствените организации, ведомствените институти и филиалите на чуждестранните вузове. Нещо повече, на фирмите дори е забранено участието като подизпълнители и бенефициенти на научните продукти. Юридически погледнато това е нарушение на правилата на Европейския съюз, Закона за защита на конкуренцията и Закона за насърчаване на научните изследвания. Все едно Министерството на образованието да обяви обществена поръчка, до която се допускат само компании, чиито управители имат мустаци.

 
По света изследванията и иновациите се правят навсякъде, в университети, компании, институти, гаражи и училища. От професори, но и от ученици, учители, лекари и обикновени изобретатели. И държавите правят всичко възможно да насърчат сътрудничеството между тях, защото това е пътят за развитие на новите идеи и техния трансфер към реалната икономика. У нас ФНИ чиновници решават, че науката е запазен периметър само на "учени" от държавните организации. По този начин не само се обиждат хилядите работещи в реалната икономика, но се дискриминира най-креативната и активна част от изследователите. Изхвърляйки фирмите и болниците от научните проекти, ФНИ прекъсва и без това хлабавата връзка на академичната общност с предприятията. За кого тогава ще работят БАН и университетите? Тези изследвания ще ги напишат и приберат в библиотеките да събират прах. Ами как след такова изпълнение някоя компания ще дари пари на БАН или ФНИ?
 
Дежурното оправдание на дървените академични глави е, че при минали сесии част от спечелилите проекта фирми са били еднодневки, взели парите и се покрили или наели хора да им вършат работата. Това обаче е само част от истината. Всъщност всички компании фантоми са регистрирани от университетски преподаватели. Бидейки работници във вузовете, те са конкурирали собствените си работодатели. Защо са сключени изобщо договори с тях и защо не им е потърсена отговорност след това? А оценителните комисии в ФНИ, състоящи се от академици и професори, къде са гледали, когато са давали проекти на компании фантоми. Сега същите хора, упражнявали престъпно бездействие на минали конкурсни сесии и уредили свои приятелчета с договори, решават, че тази далавера вече не е на мода. За по-сигурно обаче се презастраховат и въвеждат ограничения да си гарантират пак спечелването на проектите. Въпросът е като са такива научни светила, защо се боят от конкуренция? Май най-удобно им е било в социализма, когато не се оспорваше нищо и сега на стари години се опитват да се върнат пак там.
 
Това, което трябва да се направи сега, е да се стопира конкурсната сесия до отстраняване на незаконните ограничения. Предложилите този абсурд трябва да понесат своята отговорност. Ако се позволи на ФНИ да забърка поредната каша, това означава поне още една година липса на проектно финансиране за българските учени. Всъщност ФНИ от 3 години тъне в непрекъснати скандали и поредният такъв показва пълната некомпетентност и морална деградация на управляващите науката.
 

Нощен екшън на пътя: Автобус пламна в движение

http://www.bnews.bg/article-108998

Около 22.30 часа снощи турски автобус, пътуващ за Румъния пламна в движение. В превозното средство е имало 12 пътници, но за щастие няма пострадали от тях.

Бедствието ще има негативни ефекти и върху икономиката

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/bedstvieto-shte-ima-negativni-efekti-i-vyrhu-ikonomikata-6015344

„От бедствието ще има негативни ефекти върху икономиката. Освен преките щети за гражданите, които са поправими, има инфраструктура, която трябва да се възстанови", коментира вицепремиерът

SMS-кампанията за Варна е събрала близо 470 хил. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/21/2328349_sms-kampaniiata_za_varna_e_subrala_blizo_470_hil_lv/?ref=rss


До 08:00 часа тази сутрин са изпратени 468 818 кратки съобщения за възстановяване на щетите от наводненията във Варна, съобщи БНТ, като се позова на информация от дарителската платформа DMS - България.

Дъждовете в цялата страна станаха причина за тежки наводнения в няколко области. Във варненския квартал "Аспарухово" загинаха 11 души, а в Добрич - един човек. Бедствено положение има във Велико Търново.

Цената на съобщението в кампанията, организирана от "Български...

На имигрантите в България не им е уютно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242789_%D0%9D%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%BC+%D0%B5+%D1%83%D1%8E%D1%82%D0%BD%D0%BE

 Афганистанецът Мусаид Изми е в България от четвърт век. Завършил е право в Софийския университет и съжалява, че много негови сънародници, сред които лекари и инженери, са били принудени да емигрират отново, след като напразно са търсили работа в България. "Едва около 300 от избягалите при кланетата в родината им афганистанци имат български паспорти. Нелегално пребиваващите в страната са много повече - може би няколко хиляди. Заедно с хората от Сирия и Ирак те не търсят тук "пържоли", а искат да останат живи и да се опитат да работят в България. Грижите на имигрантите не са много по-различни от тези на останалите бедни българи, проблемът е, че се неразрешими от десетилетия", разказва Изми. И допълва, че е останал в България само заради семейството си - жена му е българка. "Девет от братята ми и пет от сестрите ми са в Германия. Разликите в отношението към имигрантите там и тук са от земята до небето", твърди Мусаид Изми.

Липсата на далновидна политика

По данни на Евростат едва 1,3 процента от населението на България са хора, родени извън нейните граници. По този показател България и Румъния са страните-членки на Европейския съюз с най-малък дял на имигрантите спрямо цялото им население. За сравнение, в Германия, Великобритания, Франция, Гърция, Швеция или Ирландия делът на имигрантите е между 11 и 17 процента, а в най-богатата страна-членка на Общността Люксембург този показател достига изумителните 43 на сто.

Икономистите са единодушни, че имиграцията в Европейския съюз е много важен фактор за стопанското развитие и благосъстоянието на европейските нации, особено в условията на силното им застаряване. Защо в такъв случай бързо губещата човешкия си капитал България не успява да привлече новопристигналите? Според представители на имигрантските общности в страната, бедността не е единствената причина - към нея се добавят бездушието и безразличието на управниците в сферата на миграционната политика и непровеждането на ефикасни мерки за подбор и задържане на нужния на страната човешки ресурс.

Мигрантите в България се опалкват от апатия и бездушие

По-добре здрав и богат...

Според Мусаид Изми, в България особено много тежат здравните проблеми, тъй като новодошлите нямат право на лечение, освен ако не си го платят. Бягайки от войни и репресии, повечето бежанци и мигранти попадат в страната без каквито и да било средства. А за да се лекуват извън спешната помощ, трябва да си направят здравни застраховки. "Практиката спрямо уязвимите групи в страни като Германия съвсем не е такава", посочва Изми. И разказва как наскоро от "Пирогов" не пуснали да си отиде вкъщи сърдечноболен имигрант от Афганистан, докато не плати 7000 лева за направената му спешна операция. "Като негови сънародници се принудихме да съберем парите", споделя Изми.

Експертката от министерството на здравеопазването Илияна Александрова потвърждава думите му, но с уточнението, че не ставало дума за спешна помощ, ако имигрант или бежанец изпитва болки цяла седмица преди да постъпи в болницата. Александрова признава и, че в други страни от Европейския съюз проблемите с медицинската помощ за имигранти и бежанци са уредени по-добре.

Печели сивата икономика

Според Мусаид Изми, липсата на реална интеграция на имигрантите в България прави невъзможна идеята за заселването им в обезлюдени селища. "Сред сънародниците ми има хора със семейства, готови да обработват земя. Но в страната засега липсват съответните законови и практически възможности. Единствената сфера, която охотно поема имигрантския труд, е сивата икономика. Моите сънародници се хващат на работа предимно на тържището в Илиянци и борсите за плодове и зеленчуци", свидетелства Изми.

Имигрантският труд се търси само по тържищата и борсите

Според него, най-тягостното чувство за имигранта в България е усещането за неприемане и отхвърляне. Изми определя нападението, организираното преди четири години от "Атака" срещу събралите се за молитва в софийската джамия Баня башъ като най-тежкото си преживяване за целия престой в България. "След случилото се моите сънародници с дни се бояха с дни да излизат по улиците", спомня си Изми.

Антонина Якимова от украинската общност в София също свърза най-неприятните си преживявания в България с "Атака". "Близо шестте хиляди мои сънародници тук бяха много обидени от твърденията на Волен Сидеров, че украинците били фашисти. Той всъщност повтори думите на Путин. Иначе в България оцеляваме също като самите българи - спасяваме се поединично", обобщава Якимова, която разчита за всичко на българския си съпруг. Според нея, макар и рядко, има случаи, в които етнически българи от Украйна използват българските си паспорти, за да емигрират в Канада.

Негостоприемна България

Бесарабската българка Светлана Филипова живее в София вече 17 години и твърди, че още не може да се почувства интегрирана. "Повярвах на призива на вицепрезидента Тодор Кавалджиев, който по време на посещението си в Молдова постоянно апелираше, че бесарабските българи са добре дошли и очаквани в България. Пристигнах в София, но никой не ме чакаше. Една година ме държаха в лагер. Едва личната ми молба до президента Петър Стоянов, в която обяснявах, че ми е абсолютно невъзможно да изпълня всички изисквания за българско гражданство, ми помогна да преодолея джунглата от бюрократични спънки. Дори и сега издаването на много нужния документ за български произход от Агенцията за българите в чужбина се точи цяла година", споделя премеждията си Филипова.

Нападките от страна на "Атака" са особено болезнени

След дълго ходене по мъките тя основава фондация за защита на правата на бесарабските българи в България. Добавя и, че нерядко ѝ се случва да изпраща обратно подлъгани от лъжливите обещания на българските политици свои сънародници от Молдова. "Едно седемчленно семейство бесарабски българи се опитваше в продължение на няколко години да се закрепи в България. Но непосилните наеми и липсата на работа накараха хората да се върнат обратно в Молдова. Идеята за заселване на обезлюдени селища в България с имигранти от Молдова и Южна Украйна е работеща, защото в местните български общности има хора, които искат да се преселят", твърди Филипова. Но за целта - според нея - е нужна сериозна държавна програма с осигурено финансиране и конкретни отговорници за изпълнението ѝ.

С 60% повече газ ще преминава през Севастопол до 2018 г.

http://econ.bg/Новини/С-60-повече-газ-ще-преминава-през-Севастопол-до-2018-г-_l.a_i.551533_at.1.html

От енергийния гигант „Газпром“ планират да увеличат транзита на природен газ през Севастопол с до 60% повече от обемът на синьото гориво, минаващ...

Моуриньо иска да води английските национали, но не сега

http://www.cross.bg/moyrinyo-chelsi-vodi-1416803.html

/КРОСС/ Жозе Моуриньо отново призна, че един ден иска да води английския национален отбор, тъй като „много, много харесва" страната. Англичаните отпаднаха от световното първенство в Бразилия след две поражения от Италия и Уругвай с по 1:2 в груповата фаза, а точката на участието им сложи успехът на Коста Рика снощи срещу адзурите. „Да, но не сега. Не и преди седем години, когато имах този шанс. Взех правилното решение и жена ми помогна за него", заяви Моуриньо като насочи вниманието към 2007 г., когато напусна „Челси". „В момента все още съм твърде млад, твърде силен. Имам апетит да работя всеки ден и отборът ми да играе мачове по три пъти на седмица. Харесвам наистина много вашата страна. Чувствам се като у дома. Паспортът ми не се променя, както и сърцето. Аз съм 100-процентов португалец", каза още Жозе Моуриньо. Той се завърна в „Челси" преди 12 месеца, след като завърши тригодишния си престой в „Реал" (Мадрид). Това лято Моуриньо привлече в „Челси" Франсеск Фабрегас. „Той е футболист в най-добрите години от своята кариера. Познава Англия доста добре и няма да има нужда от време да се адаптира. Сеск ще дойде, ще тренира няколко седмици и ще бъде напълно готов да се докаже отново", каза още португалският специалист.

С 60% повече газ ще преминава през Севастопол до 2018 г.

http://econ.bg/Новини/С-60-повече-природен-газ-ще-преминава-през-Севастопол-до-2018-г-_l.a_i.551533_at.1.html

От енергийния гигант „Газпром“ планират да увеличат транзита на природен газ през Севастопол с до 60% повече от обемът на синьото гориво, минаващ...

Как се финансират иракските джихадисти?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242788_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%

 При превземането на северния иракски град Мосул бойците на ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта) задигнали от тамошната Централна банка близо 500 милиарда иракски динара (над 420 милиона долара). Смята се, че в момента групировката разполага с близо два милиарда долара за своята "свещена война". Откъде обаче идват всичките тези средства, остава до голяма степен неясно.

Шиитското правителство на Ирак обвинява Саудитска Арабия, че оказва финансова и морална поддръжка на бойците от ИДИЛ. Изказване в този смисъл направи премиерът Малики във вторник /17.6.2014/. САЩ, които са съюзници на Саудитска Арабия, отхвърлят обвиненията на иракския премиер, наричайки ги "неточни" и "обидни".

Страните от Персийския залив - основен източник на средства?

"Няма нито едно налично доказателство за това, че правителството на някоя държава е участвала в създаването или финансирането на ИДИЛ", казва политологът от мозъчния тръст "Брукингс" в Катар Чарлс Листър. Затова пък Гюнтер Майер, ръководител на Центъра за изследване на арабския свят към университета в Майнц, не се съмнява откъде идват парите: "Основният източник на финансиране досега беше от държавите в Персийския залив и най-вече от Саудитска Арабия, но и от Катар, Кувейт и ОАЕ", твърди Майер. Според него подкрепата на тези сунитски държави за ИДИЛ се обяснява с желанието им да бъде свален режимът на Башар Асад в Сирия.

Три четвърти от сирийското население е сунитско, но страната се управлява от малцинството на алевитите, които са разклонение на шиитския ислям. Междувременно обаче правителството на Саудитска Арабия вече било осъзнало опасностите, произтичащи от ИДИЛ. "Саудитците вече представляват най-многочисления контингент сред чуждестранните бойци на ИДИЛ. Когато тези бойци се завърнат в родината си, съществува опасност те да се обърнат и срещу саудитския режим", пояснява Майер. Според него има основания да се смята, че финансовата подкрепа от Саудитска Арабия е вече не толкова от страна на саудитското правителство, колкото от джоба на богати саудитци.

Пари от петрол и рекет

Като втори по важност източник на финансиране за ИДИЛ Майер назовава петролните находища в Северна Сирия. "ИДИЛ веднага разбра колко е важно да овладее тези находища. С камиони те пренасят нефта през границата с Турция, и това е за тях важен източник на средства", казва той.

Местни жители напускат Мосул след превземането на града от джихадистите

Според Чарлс Листър ИДИЛ е до голяма степен в състояние сам да си набавя средствата, от които се нуждае. "Джихадистите от ИДИЛ положиха големи усилия да създадат мрежа от свои разклонения в обществото, чрез която да си подсигурят траен приток на финансови средства", казва той и дава за пример систематичните акции за рекет на пари в междувременно завладяния град Мосул. "Засегнати са дребни търговци, но също и големи фирми, например строителни предприятия. Има дори слухове, че се изнудват и местни представители на управляващите кръгове", казва Листър. Според него има признаци за това, че в областите под контрола на ИДИЛ терористите дори събират данъци от населението - например в Рака, в Североизточна Сирия.

Джихадистите - платена армия?

Най-значимият финансов "удар" на ИДИЛ досега несъмнено е разграбването на Централната банка в Мосул, което им донесе 429 млн. долара. Според експерта Майер, разграбени са били и други банки в града и останалите райони под контрола на джихадистите, а това са много пари. С тях ИДИЛ би могъл да заплаща на 60 000 бойци по 600 долара месечно в продължение на цяла година.

Предполага се, че ИДИЛ в момента разполага с около 10 000 бойци. Заега няма потвърдени сведения за това, по какъв начин организацията харчи парите си. "Предполага се, че ИДИЛ заплаща поне на чуждестранните бойци в редиците си, не е изключено обаче да има заплащане за всички", предполага Чарлс Листър. Джихадистите вероятно закупуват и оръжия, макар че те разполагат и със заграбени американски оръжия и транспортни средства. "С огромното количество пари, с които ИДИЛ разполага в момента, не представлява никаква трудност да си набавят и нови модерни оръжия на международния пазар", казва още Гюнтер Майер.

Продължава разчистването в Аспарухово, издирват се двама човека

http://www.moreto.net/novini.php?n=255445

Спокойно е преминала нощта в кв. „Аспарухово“. От днес сутринта продължава разчистването на ул. „Горна студена“, „Моряшка“, „Белогород“, където и вчера бяха съсредоточени спасителните действия. Започналото през вчерашния ден отводняване на частни домове, приземни етажи и мази продължава и днес, съобщи МВР - Варна за Moreto.

Демокрацията е притисната до стената. Какво да правим?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242787_%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0.+%D0%9A%D0%B

 Демокрацията понася удари. На почти всички континенти опитите да бъде разширено правото на хората да избират своето правителство се натъква на големи трудности. В Ирак, Египет, Украйна, Русия, Афганистан, Пакистан и много други страни демокрацията е победена от деспотизъм и отчаяние.

Най-често се чува обяснението, че западната демокрация не е за всички, че това, което работи в нашето общество, не работи автоматично другаде. Друго обяснение гласи, че ние не трябва да се опитваме да разпространяваме демокрацията в останалия свят, защото това изобщо не е е наша работа.

И двата възгледа са тесногръди и недалновидни. Ако САЩ изоставят демокрацията в останалия свят, тогава ще западне не само останалият свят, но тиранията скоро ще започне да предопределя и нашия път, а избирателното право ще стане по-рестриктивно.

Преди 25 години, подтикнат от рухването на съветския комунизъм, Франсис Фукуяма, сега професор в Станфорд, доказваше, че светът е стигнал “края на историята” и че либералната демокрация и капитализмът на свободния пазар са в заключителната си фаза. Сега е само въпрос на време, твърдеше той, останалият свят да последва САЩ и Западна Европа и да започне да ръководи работите си по демократични правила.

Първоначално изглеждаше, че той е прав. По времето на последния комунистически лидер, Михаил Горбачов, Русия изостави марксизъм-ленинизма, а васалните му страни в Източна Европа, които тя потискаше след Втората световна война, се освободиха сами. За пръв път държави като Полша и Украйна гласуваха свободно. Стремглавият ход към демокрация скоро се разпространи с кулминация голямата вълна на демократизация сред арабските народи в Северна Африка и Близкия изток.

Сега тази грандиозна визия изглежда безнадеждно наивна. Русия бързо се върна в изходна позиция: управление на деспот, бил той Петър Велики или Йосиф Сталин. Под претекста, че трябва да бъде възстановен редът в мафиотската страна, Владимир Путин наложи режим колкото потиснически, толкова и ксенофобски. Правата на човека бяха изоставени, опонентите на Путин бяха произволно вкарани в затвора, а изборите се превърнаха във фарс.

Страните от стария Варшавски договор засега се справят по-добре, но даже и в тях демокрацията често се изплъзва. Като условие за присъединяването към Европейския съюз бившите съветски васали трябваше да направят свободни избори, да гарантират върховенството на закона и да спазват правата на човека. Някои от тях не се нуждаеха от подканване, но други установиха, че им е трудно да се разделят със старите навици. Тъй като вече бяха станали членове на ЕС, някои правителства - и леви, и десни - изоставиха поетите ангажименти и се оттеглиха в “контролирани демокрации” или “електорални автокрации”. Унгария, Словакия, Чехия, България, Словения и Румъния и други изоставиха истинската демокрация и се върнаха към форми на диктатура. Въпреки усилията на ЕС да наложи демокрацията, мнозина източноевропейски лидери заиграваха със Запада и с Русия.

Случилото се в Украйна е типично. След като години наред се бори да стане демократичен, на режима в Киев бе казано, че няма да се присъедини към ЕС, докато не създаде съдебна система, която да освободи политически затворници, вкл. бившия премиер Юлия Тимошенко. И по времето на този труден пазарлък с ЕС Путин направи подплатено с рубли контрапредложение, което тогавашният украински президент Виктор Янукович бързо прие. Това доведе до преврат и сегашните проблеми на страната.

Появи се Арабската пролет. Египет даде тон на арабските си съседи с отстраняването на диктатора Хосни Мубарак през 2011 г. За президент бе избран Мохамед Морси от “Мюсюлмански братя”, който премахна гаранциите за демокрация и наложи ислямски ограничения на прозападнато население на страната. Проваленият демократичен експеримент в Египет бе отменен от военните на Абдел Фатах ас Сиси, който по-рано този месец бе избран за президент на мястото на Морси. Събитията в Либия и на други мести повтарят тази тенденция.

На Запад постоянно се кършат ръце заради неумението на демократично избрания иракски премиер Нури ал Малики да запази единството на раздробената си страна. Като виновници биват сочени: Барак Обама, защото не е притиснал Малки да се съгласи с оставането за постоянно в Ирак на американски войници и защото не го е стимулирал достатъчно да включи в управлението сунитското малцинство; президентът Джордж У. Буш и британският премиер Тони Блеър, защото са свалили кръволока тиран Саддам Хюсейн; и даже Франсоа Жорж-Пико, Марк Сайкс и Гъртруд Бел, очертали границите на Ирак преди век.

В Афганистан избирателите отидоха да избират нов президент, но има малка надежда, че когато войските на САЩ и съюзниците напуснат страната, тя няма да бъда разкъсана на части от талибаните и враждуващите племенни вождове, които управляват териториите извън столицата. Опитите на Запада да наложи демокрация изглежда бяха безсмислена загуба на живот и на пари.

Извън хората, които използват настоящите размирици в Ирак, Афганистан, Египет и Украйна за вътрешнополитически цели, сред американците е разпространено усещането, че след водените две войни през последните десет години е време САЩ да се отдръпнат от света. Неоизолационизмът - съвременното повторение на популярното схващане, оставило Америка в продължение на три години извън Втората световна война - е във възход и лидери отляво и отдясно са готови да яхнат тази вълна.

Ако можеше онези, които изоставят стремежа към демокрация в чужбина, да влагат същата енергия, за да гарантират доброто здраве на демокрацията тук. Но вместо това често се случва същите хора, които призовават Америка да се отдръпне в собствените си граници и да остави на мира останалия свят, да спомагат за отстъпленията от демокрацията у дома. Един от най-добрите показатели за демокрацията е колко граждани участват в нея. На президентските избори през 2012 г. едва трима от петима американци си дадоха труда да гласуват. Защо? Демокрацията в Америка е подложена на атака.

Манипулации с границите на избирателни райони, за да се осигури еднопартийно управление; масови опити за промени в правилата за това кой и кога може да гласува под претекста от несъществуващи избирателни измами; решение на Върховния съд, което разрешава на корпорациите да дават големи сума на предизборни щабове на онези, които ще отстояват техните интереси в Капитолия - всичко това е подигравка с американската демокрация.

Но това невинаги е било така. Преди 70 години храбри американски и съюзнически войници щурмуваха плажовете на Нормандия, за да освободят Европа и света от нацизма. Те не се бояха да налагат демокрацията, да я възстановяват за онези, които са я загубили при окупация или анексиране, и да я разпространяват из колониите на своите съюзници.

Само заради идеята, че демокрацията е под риск си струва да се припомнят думите на Уинстън Чърчил, който в продължение на шест дълги години е призовавал свободните хора да се вдигнат срещу тиранията. “Никой не претендира, че демокрацията е съвършена и всеобхватна”, казва той. “Всъщност се твърди, че демокрацията е най-лошата форма на управление, като се изключат всички други форми, които биват опитвани от време на време.”

Демокрацията, подобно на брака, изисква труд, за да оцелява и просперира. Въпреки виковете да зарежем усилията си да помагаме за процъфтяването на демокрацията по света, тя трябва постоянно да бъде обгрижвана както у дома, така и в чужбина. Няма по-ефективен начин за вдъхновяване към демокрация в чужбина от това да посочиш разликите с живота на обикновените американци.

Ако анкетите сочат, че американците не желаят намеса в помощ на изпадналите в беда демокрации, най-лесното за политиците и особено за бъдещите президентски кандидати е да следват общественото настроение. Но при пресния спомен от честването този месец на годишнината от Деня Д си струва да си припомним, че преди 70 години имаше едно смело и находчиво ръководство, вдъхновено от благородните мотиви на поколението от времето на Голямата депресия, което остави настрана собствения си интерес и се втурна към освобождаването на света от тиранията.

Бойко Борисов: КТБ е бедствие

http://www.cross.bg/borisov-gerb-vasilev-1416802.html

/КРОСС/ Случаят с Корпоративна търговска банка е не по-малко бедствие от наводнението във Варна, заяви в интервю за БНТ председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, след вчерашното решение на БНБ да постави банката под специален надзор. „Дано бедствието спре дотук, затова и подкрепих максимално действията на Българската народна банка, макар че закъсняха. Правителството не си мръдна пръста, макар че всички предупреждавахме, че така ще се случи. Моля се само да приключи дотук. След това няма оправяне", каза Борисов и допълни, че се моли „само на Господ, защото в България няма на кой друг - нито на Орешарски, той е част от тези процеси, нито на министърчето на финансите". След молба от КТБ, вчера Централната банка постави банката под специален надзор. До мярката се стигна, след като в последните седмици мажоритарният собственик Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски си отправяха обвинения. Василев - че Пеевски се изживява като „властелин на държавата", а депутатът от ДПС - че Василев източвал банката си чрез кредити към свързани „фирми-пощенски кутии". Срещу банкера започна серия от прокурорски проверки, а трима души бяха задържани и по-късно освободени по подозрение, че искали да убият Пеевски. „Когато ДАНС и МВР ходиха да арестуват хора, трябваше да мислят, че когато влизаш в един трезор и обявяваш шефовете му за убийци, хората няма да искат да си държат парите там", каза днес Бойко Борисов

Цитат на деня: Злото е гръмогласно, а ние мълчим

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/06/21/2328343_citat_na_denia_zloto_e_grumoglasno_a_nie_mulchim/?ref=rss


"Злото е гръмогласно, а доброто е толкова мълчаливо. Не трябва така. Никой от нас не каза кметът е виновен, никой никого не обвини". Това заяви в предаването "Седмицата" на Дарик радио вицепремиерът Даниела Бобева.

Изказването й беше в отговор на въпроси, свързани с оставката на правителството и решението й преди година да се присъедини към него.

Тя самата посочи, че тъй като според нея политиката не е шоу, а вършене на работа, тя не давала много пресконференции и...

Бойко Борисов: Има инструменти, които могат да се използват за подпомагане на бедстващите райони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150846

Има инструменти, които могат да се използват за подпомагане на бедстващите райони. Трябва да се направят изводи и след това да се работи. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНТ.
По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на Има инструменти, които могат да се използват за подпомагане на бедстващите райони. Трябва да се направят изводи и след това да се работи. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНТ. По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на

Борисов: Приоритет е да бъде направена оценка на щетите от наводненията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150844

Има инструменти, които могат да се използват за подпомагане на бедстващите райони. Трябва да се направят изводи и след това да се работи. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНТ.
По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на Има инструменти, които могат да се използват за подпомагане на бедстващите райони. Трябва да се направят изводи и след това да се работи. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНТ. По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на

216 359 са се информирали от 24chasa.bg за бедствието в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150829

Читателите на 24 часа онлайн за пореден път показаха, че разчитат на експертността, достоверността и професионализма на най-големия български онлайн вестник.
Във вчерашното трагично денонощие за страната сайтът ни е бил посетен от 216 359 уникални потребители, които са чели материалите ни 1 035 751 пъти. Читателите на 24 часа онлайн за пореден път показаха, че разчитат на експертността, достоверността и професионализма на най-големия български онлайн вестник. Във вчерашното трагично денонощие за страната сайтът ни е бил посетен от 216 359 уникални потребители, които са чели материалите ни 1 035 751 пъти.

Правителството обсъжда възстановяване на щетите от наводненията със средства от европейските фондове

http://www.cross.bg/programa-finansirane-sredstva-1416801.html

/КРОСС/ Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обсъдиха възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната. Възможен източник на финансиране е Фондът „Солидарност" на Европейския съюз (ФСЕС), който е създаден за реагиране при големи природни бедствия. Фондът предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от БВП, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Съгласно Списъка на текущите прагове за страните, публикуван от Европейската комисия, прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието. Златанова и Терзиева обсъдиха възможността финансиране да се търси и чрез прелокиране на средства от Оперативна програма „Регионално развитие" за възстановяване на свързващата инфраструктура в засегнатите райони. В случай че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма „Околна среда", с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма

На отдих и шопинг в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242786_%D0%9D%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B8%D1%85+%D0%B8+%D1%88%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Ежедневният живот в България е два пъти по-евтин, отколкото в останалите страни-членки на Европейския съюз. Престоят в българските хотели, също както посещението в ресторант или кафе, ще ви струва само 47% от средното европейско ниво.

Това превръща "страната на розите" в една от най-привлекателните за туристите не само в Европа, се казва в обширен анализ на "Дойче Веле" по повод публикуваните статистически данни за цените в ЕС.

Но България не е само място за почивка, избирана от все по-голям брой европейци.

Страната ни предлага и добри условия за покупката на коли и шопинг.

Европейският съюз за поредна година остава регион с големи ценови различия.

Ако приемем средният за ЕС показател 100, тогава в скандинавските страни – Финландия, Швеция и Дания – нивото на цените е съответно 123, 130 и 140 процента.

На обратния полюс е България, където потребителската кошница е 48%. Зад нас са Румъния и Полша, където тя е 57%. Данните на Евростат могат да бъдат интерпретирани и в двете посоки.

От една страна България остава страната с най-нисък стандарт, но както се казва чашата е само наполовина празна.

Ако погледнем от друг ъгъл, ниските цени са сериозно предимство, защото те позволяват на европейците да изберат българските курорти.

Макар и да имаме стратегически предимства България не трябва да изпуска от погледа си своите конкуренти от Южна Европа и най-вече съседните държави, ако иска да съхрани позициите си.

Цените в Гърция и Кипър са съответно на нива 89% и 86% и са приблизително съпоставими, макар хотелите и ресторантите на "острова на Афродита" да излизат малко по-скъпо.

Сериозни са предимствата на Турция, която е една от най-изгодните дестинации.

Общото ниво на цените тук е 64%, като за хотели и храна трябва да плащате 78% от средното европейско ниво. Освен това в турските магазини можете да намерите най-евтиното облекло в Европа.

Но затова пък битовата електроника и алкохолът струват почти, колкото в Европа. С едно изключение... България, където напитките са най-евтини.

Бобева: Бедствието ще има негативни ефекти върху икономиката

http://frognews.bg/news_71961/

Заради наводненията може да очакваме проблеми върху туризма, реколтата и инфраструктурата.

Писател приюти бедстващи в дома си, цяла България помага

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242785_%D0%9F%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8E%D1%82%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D0%B2+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B8%2C+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%

 И днес българи от цялата страна се обединяват, за да помогнат с каквото могат на бедстващи след ужасяващите наводнения в Североизточна България.

Писателят Христо Стоянов създаде собствена инициатива в помощ на бедстващите хора. Той отвори дома си и приюти хора, останали без дом заради наводнението, съобщава Нова ТВ.

Семейство Милчеви преживяват една кошмарна нощ, след като са хванати във водния капан с двете си деца - едното на 6, а другото на 12 години.

„Беше много страшно, защото се чувствахме и двамата безпомощни, виждайки от две страни огромни вълни идващи точно към нашата къща, виждайки как почва да се срутва оградата, идва кола върху къщата ни.

Не знаехме в следващият момент какво ще стане, в следващия момент какво ще дойде с тази вълна”, обяснява Татяна Милчева.

Трагедията на хората обаче отваря сърцата на добрите хора. Писателят Христо Стоянов решава да приюти в дома си семейство Милчеви.

„Веднага се разбрахме. Няма да стоят без ток. Качих ги в колата, после се върнах да помагам, утре пак ще се върна да помагам, защото нещо трябва да се прави”, обяснява Христо Стоянов. 

Белене е жив, държавата да го продаде на търг!

http://www.bnews.bg/article-108996

Енергийният експерт Богомил Манчев призова държавата да обяви търг за продажбата на проекта Белене. По думите му, със сигурност ще има огромен интерес към него, а продажбата би донесла свежи пари в бюджета.

Оценяват щетите от водното бедствие в "Аспарухово"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/oceniavat-shtetite-ot-vodnoto-bedstvie-v-asparuhovo-6015343

Огледи ще се правят на обществените сгради и на пострадалите частните домове. Данните, които се съберат, ще постъпват в комисията по бедствия и аварии

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите от наводненията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242784_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D1%81+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%

 Пред стихията всички да бъдем по-обединени, призова председателят на Народното събрание Михаил Миков по повод ситуацията след тежките наводнения в страната. По негово предложение народните представители почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите от бедствието.

 
Михаил Миков съобщи, че ако се налага Народното събрание да взема решения от извънреден характер, ще свика извънредно заседание на парламента. По думите му засега няма необходимост, държавните институции реагират адекватно, службите на пожарната, полицията, гражданска защита са на място.
 
Председателят на Народното събрание информира, че поддържа постоянна връзка с министър-председателя Пламен Орешарски, с вицепремиера Цветлин Йовчев, с министрите, които са във Варна и в другите наводнени райони на България.
 
Председателят  на парламента Михаил Миков изпрати чрез кмета на Варна Иван Портних съболезнователен адрес до семействата и близките на загиналите и пострадалите при наводнението в квартал „Аспарухово” и до гражданите на Варна.
 
Михаил Миков изразява своите съболезнования и съчувствие по повод тежката загуба и уверява, че засегнатите от бедствието не са сами в тези мигове на изпитания.
 
„Вярвам, споделяме общото разбиране, че най-важното в момента са единните усилия на държавните органи, местната власт и гражданите за преодоляване на последиците от природното бедствие и предотвратяване на нови подобни трагедии”, пише председателят на парламента. Той изразява надеждата си, че с общи усилия последиците от природното бедствие бързо ще бъдат преодолени и ще бъде възстановен нормалният и спокоен ритъм на живот в града.
 
Председателят на Народното събрание изпрати и писмо чрез кмета на Добрич Детелина Николова до семействата и близките на пострадалите от наводненията в общината и гражданите на Добрич.

Не е вярно, че има опасност от срутване на Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=255443

Няма опасност от срутване на Аспарухов мост, опроверга пред Moreto.net информацията, която се разпространява, Ивана Милева - говорител на ОД на МВР. Подобна информация се разпространява вълнообразно в някои медии и социалната мрежа Фейсбук втори ден.

И в София се събират помощи за пострадалите от наводненията

http://offnews.bg/news/n_1/n_353193.html

В София също се събират помощи за пострадалите от наводненията. Дарения се приемат днес от 10 до 24 часа на улица Искър 11 А (на ъгъла с ул. Бачо Киро). Пунктът ще бъде отворен и в неделя от 10:00 до 16:00 часа. Опаковайте нещата здраво в кашони или дебели чували, призовават доброволците. Най-необходимите хуманитарни материали, които гражданите могат да дарят, са дълготрайни храни: консерви, варива, олио, сухари, бисквити, пакетирани продукти, които не изискват съхранение в хладилник; както и санитарни материали: тоалетна хартия, памперси, мокри кърпи, дезинфектанти.

Вокалът на “Мюз” Матю Белами ще бъде гост-музикант в албум на Кимбра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150128

Втората тава на новозеландската певица - The Golden Echo, се очаква да предизвика сериозен интерес сред меломаните. Матю Белами от популярната британска банда “Мюз” е сред гост-звездите в албума, а това дава сериозна заявка за интереса на феновете към парчетата. Вокалът има връзка с актрисата Кейт Хъдсън, от която през 2011 г. се ражда синът им Бин Втората тава на новозеландската певица - The Golden Echo, се очаква да предизвика сериозен интерес сред меломаните. Матю Белами от популярната британска банда “Мюз” е сред гост-звездите в албума, а това дава сериозна заявка за интереса на феновете към парчетата. Вокалът има връзка с актрисата Кейт Хъдсън, от която през 2011 г. се ражда синът им Бин

Моуриньо иска да води Англия, но по-нататък

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/21/2328339_mourinyo_iska_da_vodi_angliia_no_po-natatuk/?ref=rss


Жозе Моуриньо отново призна, че един ден иска да води английския национален отбор, тъй като "много, много харесва" страната.

Англичаните отпаднаха от световното първенство в Бразилия след две поражения от Италия и Уругвай с по 1:2 в груповата фаза, а точката на участието им сложи успехът на Коста Рика снощи срещу "адзурите".

"Да, но не сега. Не и преди седем години, когато имах този шанс. Взех правилното решение и жена ми помогна за него", заяви Моуриньо като насочи...

Застрахователи изплащат обезщетения след наводненията

http://econ.bg/Новини/Застрахователи-изплащат-обезщетения-след-наводненията_l.a_i.551530_at.1.html

След потопът, който заля Североизточна България, застрахователните фирми се започнаха изплащания на обезщетения на своите клиенти от районите на...

Застрахователи започнаха да изплащат обезщетения след наводненията

http://econ.bg/Новини/Застрахователи-започнаха-да-изплащат-обезщетения-след-наводненията_l.a_i.551530_at.1.html

След потопът, който заля Североизточна България, застрахователните фирми се започнаха изплащания на обезщетения на своите клиенти от районите на...

Бедственото положение в община Аксаково е отменено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150837

Овладяна е ситуацията в община Аксаково. Бедственото положение е отменено в 9.00 часа. Това каза за „Фокус” Атанас Стоилов, кмет на населеното място. Остава проблематично в момента разрушения мост на входа на село Ген. Кантарджиево, в посока от к.к. Албена към селото.
На място има аварийни групи, които го обследват. Овладяна е ситуацията в община Аксаково. Бедственото положение е отменено в 9.00 часа. Това каза за „Фокус” Атанас Стоилов, кмет на населеното място. Остава проблематично в момента разрушения мост на входа на село Ген. Кантарджиево, в посока от к.к. Албена към селото. На място има аварийни групи, които го обследват.

Учени: Слънчевата светлина води до зависимост, подобна на наркотичната

http://www.moreto.net/novini.php?n=255437

Учени установиха чрез експерименти върху прилепи, че продължителното излагане на ултравиолетови лъчи води до привикване, съобщи списание Cell. Изследването е проведено от екип на медицинския колеж в Харвард, съвместно с болница в Масачузетс.

Отмениха бедственото положение в община Аксаково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150834

Овладяна е ситуацията в община Аксаково. Бедственото положение е отменено в 9.00 часа. Това каза за „Фокус” Атанас Стоилов, кмет на населеното място. Остава проблематично в момента разрушения мост на входа на село Ген. Кантарджиево, в посока от к.к. Албена към селото.
На място има аварийни групи, които го обследват. Овладяна е ситуацията в община Аксаково. Бедственото положение е отменено в 9.00 часа. Това каза за „Фокус” Атанас Стоилов, кмет на населеното място. Остава проблематично в момента разрушения мост на входа на село Ген. Кантарджиево, в посока от к.к. Албена към селото. На място има аварийни групи, които го обследват.

Украйна спря огъня срещу терористите, но готова за отпор

http://www.bnews.bg/article-108991

Украинският президент Петро Порошенко обяви едностранно прекратяване на бойните действия в югоизточната част на страната до 27 юни.

Североизтокът се съвзема постепенно

http://www.cross.bg/dobrich-turnovo-veliko-1416800.html

/КРОСС/ Варненска, Добричка и Великотърновска област постепенно се възстановяват от водния ад, взел жертви и причинил невиждани материални щети, съобщава БТВ. Квартал „Югоизточен" в Добрич е една от най-ниските точки в града, където все още няма вода и електричество. Жителите прекараха нощта, отводнявайки автомобилите и мазетата си. Междублоковите пространства все още са езера. Три са жертвите на бедствието в Добрич - за една от тях е потвърдено със сигурност, че е в резултат на удавяне. За другите две се очаква експертиза. В местния кризисен център са настанени 18 деца и 30 възрастни. Комисията ще установява причините за бедствието в града. Започва описването на щетите. Днес са отворени и офисите на всички застрахователни дружества за хората, застраховали имуществото си. По-спокойна бе нощта във Варна. Хората от петък вечер чистят домовете си, особено приземните етажи. В квартал Аспарухово бяха мобилизирани и затворници, които да помагат за разчистването на кал, тиня и дървета. Създаден е пункт на БЧК в сградата на районното кметство, който раздава продукти от първа необходимост - хляб и вода. От БЧК-Варна информираха, че се захващат с почистването на Аспарухово и канят всички желаещи да помогнат с доброволен труд. За тези, които нямат подходящо оборудване, спонсори на организацията осигуриха 300 комплекта ботуши и лопати. Освен по улиците, доброволческа маса ще бъде концентрирана и в наводнените домове

"Дойче веле": На отдих и шопинг в България

http://www.vesti.bg/bulgaria/dojche-vele-na-otdih-i-shoping-v-bylgariia-6015342

България не е само място за почивка, избирана от все по-голям брой европейци. Страната ни предлага и добри условия за покупката на коли и шопинг, пише "Дойче веле"

Плевнелиев и Кристалина Георгиева ще посетят Варна, бедственото положение в Търново остава

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/21/2328341_plevneliev_i_kristalina_georgieva_shte_posetiat_varna/?ref=rss


Бедственото положение във Велико Търново заради проливните дъждове остава и днес, съобщи кметът на града Даниел Панов пред БНР. След заседанието на кризисния щаб на града следобед Панов ще прецени дали то да бъде отменено.

Проходът на републиката може да се възстанови за месец - месец и половина

Градът постепенно се възстановява от наводненията от последните дни, които отнеха живота на 11 души във Варна и един в Добрич. Четири комисии от общината днес ще посетят...

Изпитът по история в СУ: Църковно-националното движение и краят на Първото българско царство

http://frognews.bg/news_71959/

Кандидат-студентите по история в Софийския университет пишат за църковно-националното движение през Възраждането или за края на ранното средновековно Българско царство, съобщават от СУ.

Орлин Горанов може да яде кисело зеле 365 дни в годината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150158

Орлин Горанов готви като своята кума Катето Евро – на око и на вкус. Рецептите са само за ориентир. “Ето – тя го прави така, а манджите  винаги са уникални, защото влага цялото си сърце”, казва певецът.
Освен от Катето Евро учил се да готви и от баба си и майка си. Брат му също е голям кулинар и непрекъснато експериментира. И той като Горанов смят Орлин Горанов готви като своята кума Катето Евро – на око и на вкус. Рецептите са само за ориентир. “Ето – тя го прави така, а манджите винаги са уникални, защото влага цялото си сърце”, казва певецът. Освен от Катето Евро учил се да готви и от баба си и майка си. Брат му също е голям кулинар и непрекъснато експериментира. И той като Горанов смят

Руските туристи обезпокоени след потопа у нас

http://news.ibox.bg/news/id_1177099021

Подобни тревожни запитвания получават и други туристически фирми

Гол в края донесе победа на новия ЦСКА на старта

http://bgfootball.actualno.com/Gol-v-kraja-donese-pobeda-na-novija-CSKA-na-starta-news_35288.html

ЦСКА започна лятната си подготовка с победа 2:1 над Марек. Контролата се игра в Самоков, като двата отбора направиха добър мач, въпреки тежкия терен. Новакът в елита се представи отлично и успя серио...

В някои части на Варна водата не е годна за пиене

http://society.actualno.com/V-njakoi-chasti-na-Varna-vodata-ne-e-godna-za-piene-news_35286.html

Във връзка с бедствената ситуация в квартал „Аспарухово” във Варна, здравни инспектори проверяват състоянието на водопроводната мрежа, като се извършва пробонабиране на вода за п...

Суарес наказал Англия заради Рой Ходжсън

http://worldcup2014.actualno.com/Suares-nakazal-Anglija-zaradi-Roj-Hodjsyn-news_35287.html

Нападателят на Уругвай Луис Суарес, който се развилня в мача срещу Англия и вкара два гола на Джо Харт при 2:1, разкри, че играта му е била вдъхновена от думи, изказани от селекционера Рой Ходжсън пре...

Триумфът на задкулисието, или фалити по български

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/21/2328107_triumfut_na_zadkulisieto_ili_faliti_po_bulgarski/?ref=rss


Докато започвах коментара си за това как смело и безотговорно главният прокурор прехвърли отговорността за тримата обвинени в опит за убийство на Пеевски от прокуратурата на МВР, което пък вътрешният министър дори не намери за нужно ясно и еднозначно да отрече ясно или поне да го обясни, във Варна потопът погуби 11 души, сред тях и деца. И темата ми се смени.

Докато гледах втрещена как политици и варненският кмет се замерят взаимно с обвинения за трагедията, връхлетя  новината, че...

Пироманът от Враца първо казал, че му било платено за пожара, после отрекъл

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150826

Все още няма повдигнато обвинение срещу подпалвача на скъпите тръби по водния цикъл на Враца, а следствието продължава със събирането на нови доказателства, съобщиха от прокуратурата. На 1 май т.г. вечерта пламнаха склад в индустриалната зона на града, в огъня изгоряха над 6 км тръби за близо 1 млн. лв. Все още няма повдигнато обвинение срещу подпалвача на скъпите тръби по водния цикъл на Враца, а следствието продължава със събирането на нови доказателства, съобщиха от прокуратурата. На 1 май т.г. вечерта пламнаха склад в индустриалната зона на града, в огъня изгоряха над 6 км тръби за близо 1 млн. лв.

Нападение срещу полицейски участък в Синцзян, 13 убити

http://www.moreto.net/novini.php?n=255442

13 екстремисти бяха убити при нападение срещу полицейски участък в Синцзян-Уйгурския автономен район, предаде агенция "Синхуа". Нападателите блъснали колата си в сградата на участъка в Карджилик, окръг Кашгар в Синцзнян и я взривили.

Как изкуството нахъсва бандитите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149748

Мнозина считат, че главната цел на изкуството е да имитира живота. Често обаче се оказва, че животът имитира изкуството. И то в най-черните му краски и по възможно най-бруталния начин.
 Световната история от последните 50 години познава множество случаи на престъпни актове, повлияни или директно имитиращи произведения на масовата култура. Мнозина считат, че главната цел на изкуството е да имитира живота. Често обаче се оказва, че животът имитира изкуството. И то в най-черните му краски и по възможно най-бруталния начин. Световната история от последните 50 години познава множество случаи на престъпни актове, повлияни или директно имитиращи произведения на масовата култура.

Проф. Константинов: Тотален мораториум върху сечта!

http://www.cross.bg/mesta-gori-kamionite-1416798.html

/КРОСС/ Онова, което се случи с варненския квартал Аспарухово, а и на много други места в страната, е следствие от колосална глупост. Позволихме да се изсече най-ценното нещо в свещената българска земя - горите. Същите, с които рекламираме България като туристическа дестинация по широкия свят. Същите, които предците ни възпяха в красиви народни песни. Защото още в най-древни времена са разбрали, че поддържат и природа, и плодородие, и целия живот на нацията, отбелязва проф. Михаил Константинов в коментар за в. „24 часа". В момента мафията сече навсякъде. Забележете - и в Националния парк Витоша, и във всички национални резервати в Стара планина. Оголили са Странджа. Секат и равнинните гори - унищожили са всичко около Камчия. Чудо като това през последните няколко години не се е случвало в българската история никога. Дължим го на пълното разпадане на държавата и на ужасяващата бедност по места. А при гладни хора убеждението не сработва. Общините допуснаха една маргинализирана прослойка да секат. Унищожават дърветата по най-тъпия възможен начин. Но нека го кажем - те не са главните вредители. Големите фирми, дървената мафия са основните унищожители на българските гори. В момента граничните пунктове са отворени - никой не проверява камионите. В горите пъплят някакви тирове и джипове без номера. Никой не ги лови. Вярно, трудно се охраняват гори

Ученик смеси уиски с водка и попадна мъртво пиян в болница

http://www.zapernik.com/bulgariya/uchenik-smesi-uiski-s-vodka-i-popadna-murtvo-piyan-v_32607/

Към полунощ в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград е приет мъртво пиян 16-годишен младеж от село Кочан, съобщи struma.bg. Заедно с приятели той пил алкохол на пейките в градската градина. Тримата изпили половинка водка и уиски "Черен овен".

Румен, който е ученик в професионална гимназия в Благоевград, се почувствал зле от коктейла с водка и уиски. След промивки е настанен за наблюдение в болницата.

Младежът може да се каже, че е "рецидивист" по запоите, тъй като вече...

Продължава

Средновековието и Възраждането препотиха кандидат-студенти

http://www.bnews.bg/article-108995

Кандидат-студентите в СУ ще трябва да избират между две теми: "Църковно-национално движение през епохата на Възраждането" и "Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018)".

Харалан Александров: Политиците станаха като хищници - дебнат се, надцакват се, прецакват се

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150113

- Г-н Александров, постигнатото съгласие за предсрочни избори като че ли няма да намали  напрежението в обществото и в политическия живот? Защо консенсусът е толкова крехък?
- Източниците на напрежение в обществото са доста по-дълбоки и са свързани с кризата на патриархалната култура, която владее непоклатимо българските умове и институции - Г-н Александров, постигнатото съгласие за предсрочни избори като че ли няма да намали напрежението в обществото и в политическия живот? Защо консенсусът е толкова крехък? - Източниците на напрежение в обществото са доста по-дълбоки и са свързани с кризата на патриархалната култура, която владее непоклатимо българските умове и институции

Жители на Драгичево отровиха въздуха над селото с горящи стари дрехи и боклуци, оправдават се, че огънят бил в двора им

http://www.zapernik.com/obshtestvo/jiteli-na-dragichevo-otroviha-vuzduha-nad-seloto-s-goryashti-stari_32608/

Жители на пернишкото село Драгичево замърсиха въздуха над населеното място с горящи боклуци в двора им, предаде човек на ZaPernik.com.

В ранното съботно утро недобросъвестни жители от махалата в района на гарата запалили стари дрехи и боклуци в двора на къщата им. Минути след запаления огън гъст, черен стълб от дим се издигнал над селото. Кметът на Драгичево Тодор Тодоров пристигнал на място и казал на хората да загасят огъня. Жителите му отвърнали, че не виждат...

Продължава

Набират се доброволци за отводняване на медицински център в Добрич

http://offnews.bg/news/n_1/n_353185.html

Община Добрич набира доброволци, които да помогнат за отводняването на сградата на Диагностично-консултативния център II. Обектът, в който има много медицинска апаратура, е сред най-тежко пострадалите. Доброволците могат да помогнат с подръчни средства за отвеждането на водата, както и за преместването на медицинската техника. Общината набира доброволци и за пренасяне на хранителни продукти, както и да окажат съдействие при разпределението на дарения. Всички, които са готови да се включат в акцията, трябва да отидат в диагностично-консултативния център.

Жена влиза в дома си след стихията

http://dobrudjatv.net/%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%85%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/

Едно от най-пострадалите от водната стихия места бе районът около Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Вижте поведението и реакцията на жена, която за първи път отваря своя дом. Когато е тръгнала да напуска, за да се предпази от бързо прииждащата вода, тя все […]

Христо Гърбов: Трудно ми намериха дубльор в "Столичаните". Сега ползваме мъж, по-висок и по-слаб от мен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150003

С актьора Христо Гърбов разговаря ЦВЕТЕЛИНА ШЕНЕВА: 

- Г-н Гърбов, започнахте да снимате новия, осми сезон на С актьора Христо Гърбов разговаря ЦВЕТЕЛИНА ШЕНЕВА: - Г-н Гърбов, започнахте да снимате новия, осми сезон на "Столичани в повече". Какво ще има в него? - Засилва се комедийната страна на нещата. Мога да говоря за своите два образа - Константин и Пламен. Пламен е лузърът, губещият, а брат му Константин е успелият. - Как се играят двама

Изпитът по история в СУ: Църковно-националното движение и краят на Първото българско царство

http://www.cross.bg/izpita-istoriya-bulgariya-1416797.html

/КРОСС/ Кандидат-студентите по история в Софийския университет пишат за църковно-националното движение през Възраждането или за края на ранното средновековно Българско царство, съобщават от СУ. Днес в 9 ч. в 65-та аудитория на Ректората Мария Василева от Сливен изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по История на България. От подготвените от изпитната комисия 18 теми бяха изтеглени: „Църковно-национално движение през епохата на Възраждането" и „Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018)". Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1 195. Писменият изпит по история на България се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е четири астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за XI клас на СОУ - задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в. Изпитната комисия формулира темите в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България. При започване на изпита се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент има право да избере и да пише по една от тях

Nokia разработва собствен интерфейс за Android

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/06/21/2327750_nokia_razrabotva_sobstven_interfeis_za_android/?ref=rss


Nokia се завръща в мобилния свят. Компанията разработва интерфейс за Android, който вече е в първата си бета версия.

Наскоро финландската компания продаде бизнеса си със смартфони на Microsoft, но това не означава, че възнамерява да се откаже от тази си дейност. Nokia е обособила като самостоятелен отдел част от хората, които останаха при нея и не преминаха към Microsoft. Сега те работят като своеобразен вътрешен стартъп на Nokia и развиват отново мобилни технологии.

Сред...

Камило Плачи: Мачът имаше две лица

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/21/2328337_kamilo_plachi_machut_imashe_dve_lica/?ref=rss


Като мач с две лица определи загубата с 1:3 от САЩ селекционерът на волейболните национали Камило Плачи.

Българският отбор претърпя седма загуба в Световната лига и трета от американците след двете поражения във Варна, също след обрат в резултата.

"Това беше мач с две лица. Първият гейм беше наистина добър за нас, особено на начален удар. В останалите три гейма не успяхме да задържим високото си ниво и да се завърнем в двубоя. Имахме големи трудности в атака", заяви...

Данъчни с пунктове за следене на корабите с жито във Варна и Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=255441

Данъчните ще следят износа на зърно с кораби и товарни влакове, научи "Стандарт". Това е една от мерките на Националната агенция за приходи за повишаване на постъпленията в бюджета. За целта до края на юни звеното за фискален контрол на НАП ще открие пунктове за контрол на рискови стоки и на пристанищата във Варна и Бургас, както и на ГКПП Калотина.

Господ е създал от земята лекарства и благоразумен човек не ще ги пренебрегва!

http://literature.actualno.com/Gospod-e-syzdal-ot-zemjata-lekarstva--i-blagorazumen-chovek-ne-shte-gi-prenebregva-news_35280.html

Господ е създал от земята лекарства и благоразумен човек не ще ги пренебрегва! СИРАХ 38:4   Въпреки многобройните нападки срещу мен лично и срещу моите съвети от „Здраве от а...

Положението във Варна се нормализира

http://varna.actualno.com/Polojenieto-vyv-Varna-se-normalizira-news_35281.html

На втория ден след опустошителното наводнение във Варна започва да се нормализира ситуацията. Очаква се в квартал Аспарухово да бъде отменено бедственото положение. В Добрич продължава отводняването. ...

Физиотерапевт загърбил рака, за да помогне на Уругвай и Суарес

http://worldcup2014.actualno.com/Fizioterapevt-zagyrbil-raka-za-da-pomogne-na-Urugvaj-i-Suares-news_35282.html

При първото си попадение във вратата на Англия нападателят на Уругвай Луис Суарес спринтира до един човек от щаба, с който отпразнува гола. Това бе физиотерапевтът на "урусите" Валтер Ферейр...

Доброволците във Варна имат най-много нужда от ботуши и лопати

http://varna.actualno.com/Dobrovolcite-vyv-Varna-imat-naj-mnogo-nujda-ot-botushi-i-lopati-news_35283.html

Доброволците във Варна имат най-много нужда от ботуши и лопати, за да разчистват пострадалия от наводнението квартал „Аспарухово”, предаде репортер на Радио „Фокус&rd...

Засилват мерките по сигурността на Световното

http://worldcup2014.actualno.com/Zasilvat-merkite-po-sigurnostta-na-Svetovnoto--news_35284.html

Международната футболна федерация (ФИФА) направи официално изявление след срещата по въпросите на сигурността по време на световното първенство в Бразилия. Срещата между представителите на ФИФА, на М...

В Добрич остава бедственото положение

http://society.actualno.com/V-Dobrich-ostava-bedstvenoto-polojenie-news_35285.html

Остава бедственото положение в Добрич, съобщиха от пресцентъра на общината. Бедствената ситуация в Добрич остава. От село Богдан нивото на водата започва да спада и ситуацията в града бавно и посте...

Бившият премиер на Словения Янша влезе в затвора за две години

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-premier-na-sloveniya-yansha-vleze-v-zatvora-za-dve-godini-news221751.html

Бившият словенски премиер Янез Янша влезе в затвора, за да излежи двегодишната си присъда по дело за подкуп при оръжейна сделка с финландска компания, предаде Асошиейтед прес. Около 2000 размахващи плакати негови поддръжници се събраха пред затвора Доб, докато Янша влизаше. Някои от плакатите го сравняваха с южноафриканския президент Нелсън Мандела. Струва ми се, че в момента почтените хора са повече в затвора, отколкото в словенската политика, каза политикът пред подкрепящите го граждани. Според него трябва да бъдат реабилитирани думите "достойнство" и "почтеност". Политическият живот в Словения е заприличал на цирк и почтеността вече не е част от него, допълни Янша. Малко преди да влезе в затвора той участва и в политически дебат по телевизията. В него обвини политиците и медиите за пристрастното отразяване на неговия случай. Янша ще излежава 2-годишна присъда заради участието си в корупционната афера "Патрия". През 2006 г., когато бе министър-председател, той прие паричен подкуп от скандинавската компания "Патрия". Последната спечели обществената поръчка за доставката на бронирани коли на 278 милиона евро за словенската армия. Янез Янша обжалва присъдата си пред Върховния съд, който единствен може да я отмени, но до момента не е излязъл с решение. По тази причина от снощи бившият премиер вече се намира в затвора в словенската столица. Янша е бил премиер на два пъти след като Словения получи независимост през 1991 година. Дясноцентристката му Словенска демократическа партия печели популярност преди предсрочните избори на 13 юли.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване