Потвърдено: 11 са жертвите при наводненията в „Аспарухово”, издирват още две деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4151018

11 са установените жертви при наводненията във варненския квартал „Аспарухово”. Това съобщи за „Фокус” говорителят на Областната дирекция на МВР – Варна Ивана Милева.
Жертвите са идентифицирани, всички са жители на квартала. Продължава издирването на две деца. Все още не е ясно дали откритото в петък женско тяло е на обявен за издирване човек. 11 са установените жертви при наводненията във варненския квартал „Аспарухово”. Това съобщи за „Фокус” говорителят на Областната дирекция на МВР – Варна Ивана Милева. Жертвите са идентифицирани, всички са жители на квартала. Продължава издирването на две деца. Все още не е ясно дали откритото в петък женско тяло е на обявен за издирване човек.

Йовчев: Основната причина за нещастието е бедствието

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/iovchev-osnovnata-prichina-za-neshtastieto-e-bedstvieto-6015352

"Понякога човек е безсилен и не може да направи нищо срещу природата. Може би има човешки грешки, може би не е функционирала канализационната система, но не това е основната причина, а огромното количество вода", заяви вътрешният министър

Издирват две деца, изчезнали при потопа във Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_353257.html

11 са установените жертви при наводненията във варненския квартал „Аспарухово”. Това съобщи пред агенция „Фокус” говорителят на полицията във Варна Ивана Милева. Жертвите са идентифицирани, всички са жители на квартала. Продължава издирването на две деца. Все още не е ясно дали откритото в петък женско тяло е на обявен за издирване човек. Около 30 са вече постъпилите сигнали за отводняване от началото на деня. Има и такива сигнали, които чакат още от вчерашния ден. Днес приоритетно ще бъдат отводнявани приземни етажи и подземия на жилищни блокове и сгради с по-високо ниво на водата – над 30-40 сантиметра.

3 акта са съставени в салон за красота във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255409

През периода са извършени 782 инспекции от служители, упражняващи държавен здравен контрол, съобщиха от РЗИ-Варна за Moreto.net. Във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години служители при РЗИ-Варна са извършили 7 инспекции.

Още една легенда на Испания спира с националния

http://worldcup2014.actualno.com/Oshte-edna-legenda-na-Ispanija-spira-s-nacionalnija-news_35316.html

Гениалният полузащитник Шави Ернандес няма да играе повече за националния отбор на Испания, съобщават местните медии. Испания отпадна от група "В" на световното първенство, въпреки че има дв...

Йотингер предупреди за възможни прекъсвания на газовите доставки

http://europe.actualno.com/Jotinger-predupredi-za-vyzmojni-prekysvanija-na-gazovite-dostavki-news_35317.html

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази своето безпокойство във връзка с възможните прекъсвания на доставките на природен газ през предстоящия отоплителен сезон. В близко бъдеще могат да...

Марк Вилмотс: Няма да пусна Компани срещу Русия

http://worldcup2014.actualno.com/Mark-Vilmots-Njama-da-pusna-Kompani-sreshtu-Rusija-news_35318.html

Наставникът на белгийския национален отбор Марк Вилмотс заяви, че не смята да рискува с пускането на Венсан Компани в утрешния мач с Русия, ако той не е напълно готов за игра. Играчът на Манчестър Си...

Карлош Кейрош: Мачът срещу Аржентина е най-чаканият в историята на Иран

http://worldcup2014.actualno.com/Karlosh-Kejrosh-Machyt-sreshtu-Arjentina-e-naj-chakanijat-v-istorijata-na-Iran-news_35319.html

Селекционерът на националния отбор по футбол на Иран Карлош Кейрош е сигурен, че мачът между неговия отбор и Аржентина се чака с голямо нетърпение от феновете в азиатската страна. Той дори го нарече н...

БЧК: Около 420 доброволци почистват "Аспарухово"

http://pik.bg/бчк-около-420-доброволци-почистват-аспарухово-news193678.html

БЧК: Около 420 доброволци почистват "Аспарухово"

Около 420 доброволци почистват варненския квартал „Аспарухово” след наводнението, съобщи генералният директор на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров, пише "Фокус".

„Успяхме да организираме около 420 доброволци. Благодарение на разбирането от страна на корпоративния бизнес бяха доставени лопати, ботуши, с които обухме всички хора, дадохме лопати и в момента те почистват както района така и самите къщи и дворове на хората, особено на възрастните, които имат нужда от помощ”, допълни Григоров. Той изказа благодарности на доброволците, които са се стекли от всички краища на България да помагат по собствено желание и допълни, че към момента постоянно се стичат хора в пункта на БЧК пред кметството на кв. „Аспарухово”. 

„Българският народ показа, че дълбоко в неговата ценностна система съществуват понятието милосърдие, съпричастност и готовност за подаване на ръка. В пункта на БЧК във всеки един миг идват хора, които носят провизии и питат, с какво могат да помогнат. Обадиха се, също така, десетки фирми, които докараха няколко големи тира с вода и няколко големи камиони с храни, така че нещата са под контрол”, каза още Христо Григоров.

Кристалина обеща помощ от Европа, щяла да лобира

http://www.bnews.bg/article-109013

Говорих лично с еврокомисаря Йоханес Хан. Имам неговата дума, че ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на пострадалите от наводненията, заяви еврокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева, която посети варненския квартал Аспарухово.

България нямало да плаща неустойки и санкции заради спирането на "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/21/2328435_bulgariia_niamalo_da_plashta_neustoiki_i_sankcii/?ref=rss


България няма да плати санкции заради временното замразяване на проекта "Южен поток" в България. Това обяви вицепремиерът Даниела Бобева в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Вчера тя каза, че не е наясно с този въпрос, но днес вече била проверила.

Тя обаче избегна прекия отговор на въпроса подписан ли е договор за изпълнението на проекта. Такъв отговор не дадоха преди седмица премиерът и министърът на икономиката при изслушването им в парламента по казуса. От думите им обаче се...

Русия и Австрия правят компания за „Южен поток”

http://www.cross.bg/potok-yuzhen-sofiya-1416814.html

/КРОСС/ Австрия и Русия ще подпишат споразумение за създаването на проектна компания за изграждането на австрийския участък от газопровода „Южен поток". Това ще стане при посещението на руския президент във Виена на 24 юни, съобщи съветникът на Владимир Путин по външните работи Юрий Ушаков, цитиран от „Ведомости". От руска страна документът ще бъде подписан от президента на „Газпром" Алексей Милер, а от австрийска - от генералния директор на OMV Герхард Ройс. Междувременно вицепремиерът на България Даниела Бобева заяви пред журналисти в София, че не е в течение на неустойките по проекта „Южен поток", в случай че той бъде окончателно замразен, отбелязва „Труд". „Доколкото зная, няма неустойки, но този въпрос е към министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев", каза Бобева при откриването на годишната среща на Черноморската банка за търговия и развитие в София. На въпрос дали ЧБТР има интерес да участва в реализирането на проекта, президентът на банката Андрей Кондаков отговори, че когато всички въпроси с „Южен поток" бъдат решени, институцията ще участва в него с удоволствие.

Екзекуторът на Мавзолея: Иван Костов е най-черната фигура на синьото управление

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242798_%D0%95%D0%BA%D0%B7%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%B2%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%8F%3A+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%BD%D

 Дори жена му Елена казваше, че който се докосне до него, изгаря

Разрушителят на Мавзолея, един от най-знаковите политици от златните години на СДС – Евгений Бакърджиев, ръководеше сините, когато за партията гласуваха над 2 милиона души. Днес той е заложил на основната си професия и се занимава с проектиране и строителство.В интервю за „Преса” Бакърджиев казва, че изборите в България винаги се чакат с надежда, но завършват с разочарование за политиците и управляващите. Той е наясно, че и СДС е учебникарски пример за това как можеш да загубиш доверието на избирателите си, ако не спазваш дадени обещания.

С Иван Костов не се срещам нито случайно, нито нарочно, казва още бившият вицепремиер. Според него това е най-мразеният политик на прехода от десницата, най-черната фигура от синьото управление. 

Известният с прозвището си Валяка обаче смята, че това е заслужено, предвид направеното от премиера Костов по време на управлението на СДС. С действията си Костов съсипа десницата, разби синята кауза. „Той е тежко интровертен човек, дори жена му Елена казваше, че който се докосне до него, изгаря”, спомни си бившият син депутат и министър.

Според него, Иван Костов е режел живо месо от СДС, съсипа след това синята коалиция, а напоследък затри и ДСБ. „Сега рови в Реформаторския блок, но хората се отвратиха и се отдръпнаха”, анализира Бакърджиев.

Той посочи, че около лидера на СДС тогава, когато е бил на власт, са се навъртали и много мишоци и слагачи, които се изхранваха с политика четвърт век. Днес, смята разрушителят на мавзолея на Георги Димитров, имаме непълноценна десница, която няма голяма електорална база.

Кристалина Георгиева ще лобира пред ЕК за отпускането на помощи за наводненията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4151011

Говорих лично с еврокомисаря Йоханес Хан. Имам неговата дума, че ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на пострадалите от наводненията. Това заяви пред БГНЕС ервокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева.
Тя отговори на въпрос дали ще лобира пред еврокомисаря Йоханес Хан да бъдат възстановени плащанията по Оперативна програма Говорих лично с еврокомисаря Йоханес Хан. Имам неговата дума, че ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на пострадалите от наводненията. Това заяви пред БГНЕС ервокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева. Тя отговори на въпрос дали ще лобира пред еврокомисаря Йоханес Хан да бъдат възстановени плащанията по Оперативна програма

Кристалина Георгиева: Имам думата на Хан, че ще има помощи за пострадалите от наводненията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4151002

Говорих лично с еврокомисаря Йоханес Хан. Имам неговата дума, че ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на пострадалите от наводненията. Това заяви пред БГНЕС ервокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева.
Тя отговори на въпрос дали ще лобира пред еврокомисаря Йоханес Хан да бъдат възстановени плащанията по Оперативна програма Говорих лично с еврокомисаря Йоханес Хан. Имам неговата дума, че ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на пострадалите от наводненията. Това заяви пред БГНЕС ервокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева. Тя отговори на въпрос дали ще лобира пред еврокомисаря Йоханес Хан да бъдат възстановени плащанията по Оперативна програма

Продължават протестите и сблъсъците в Бразилия

http://www.moreto.net/novini.php?n=255451

Поредна нощ на сблъсъци между протестиращи и полиция в Бразилия. Стълкновения имаше в Рио де Жанейро и Сао Паоло, където демонстранти палиха автомобили и чупиха витрини на магазини. Улиците на Рио де Жанейро се превърнаха в бойно поле, след като десетки протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията.

Читател на ПИК сигнализира: Стената на язовир "Минково" не е скъсана

http://pik.bg/читател-на-пик-сигнализира-стената-на-язовир-минково-не-е-скъсана-news193675.html

Читател на ПИК сигнализира: Стената на язовир "Минково" не е скъсана

Получен е сигнал за скъсана стена на язовир край добричкото село Минково, съобщиха от Областния съвет по сигурност на Добрич. На мястото е изпратена аварийна група. Потенциално опасни са и язовирите край селата Плачи дол и Смолница, които са прелели, съобщи вчера БТА, позовавайки се на местните власти. Новината бе публикувана вчера и в ПИК (вижте подробности в "Още по темата")

На редакционния ни адрес в 2,46 ч. тази нощ нашият читател Илия Атанасов ни изпрати писмо, в което я опровергава. "Нито стената е скъсана, нито е изпратена аварийна група. Язовирът си функционира нормално, няма проблем със стената, а също така има постоянен контрол и при авария, ще бъдете уведомени", пише Атанасов.

 

Борисов: Бедствието с КТБ е не по-малко от това във Варна

http://www.mediapool.bg/borisov-bedstvieto-s-ktb-e-ne-po-malko-ot-tova-vav-varna-news221760.html

"Дано дотук спре бедствието, затова и тук максимално подкрепих действията на Българската народна банка (БНБ), макар че закъсняха. Правителството не си мръдна пръста, макар че всички предупреждавахме, че така ще се случи, моля се само дотук да се приключи. След това няма оправяне", каза още Борисов. Уточни, че се моли "само на Господ, защото в България няма на кой друг – нито на Орешарски, той е част от тези процеси, нито на министърчето на финансите". Добави, че ако правителството е било силно, нямало да се стигне дотам, а БНБ е трябвало да контролира процесите. В петък БНБ постави под специален надзор КТБ след молба от банката. До мярката се стигна, след като в последните седмици мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски си отправяха взаимни обвинения през медиите. Срещу банкера започна серия от прокурорски проверки, а трима души бяха задържани и по-късно освободени по подозрение, че искали да убият Пеевски. "Когато ДАНС и МВР ходиха да арестуват хора, трябваше да мислят, че когато влизаш в един трезор и обявяваш шефовете му за убийци, хората няма да искат да си държат парите там", каза днес Бойко Борисов. "Ако тръгна да правя повече аналогии, през 1996 г. същите тези лица – Даниела Бобева, Румен Гечев, те този номер с банките вече са го играли и сигурно много им се е усладил. Дано не мислят и да посегнат на парите на хората. Дано БНБ устои на натиска, да е останал разум у тези хора", каза още лидерът на ГЕРБ. Войната между Пеевски и Василев не била дълга Според Борисов войната между Делян Пеевски и Цветан Василев не е никак дълга, а трае едва 2-3 седмици. "Една година те бяха в голямо съдружие срещу мен, срещу ГЕРБ, срещу нас. ТВ7 стоеше пред нас, една година ми разболяха детето, забравяте с какви заглавия излизаха вестниците всеки ден", каза той. Борисов, обаче премълча факта, че при цялото управление на ГЕРБ и ТВ7 и печатните медии, свързани с Делян Пеевски бяха с подчертано положително отношение към него. След като този факт му бе напомнен той обясни, че не може да накара никой да пише  "нито хубаво, нито лошо“. На въпрос за ролята на политиците в разрива между Василев и Пеевски Борисов отговори: "Единият е депутат от ДПС , другият е банкер. Изводът ми е – за 4 години управление на ГЕРБ, въпреки атаки по мен, в най-тежката финансова криза не дадохме една банка да се разклати. В синхрон с БНБ правехме необходимото и удържахме 4 години". За упреците, че е държал повече държавни пари в определена банка, бившият премиер посочи, че правителството му дори е изтеглило от нея средства, за да запуши дупки в други банки. "Идва ли БСП на власт, проблемите с банките започват", заключи той. Запитан може ли някой да каже на Пеевски да спре с атаките срещу Василев, Борисов отговори, че може би лидерът на ДПС Лютви Местан би могъл. "Но вероятно Пеевски си взима тези решения на неговата група как да го правят", каза лидерът на ГЕРБ. И добави, че "може би и двамата се изсилват малко повече", а влиянието на медиите, близки до Пеевски, е пресилено – когато Борисов бил кмет, те пишели в подзаглавие "да изметем боклука от София", а той все пак станал министър-председател. Среща с Дянков в САЩ Лидерът на ГЕРБ каза, че се е видял в САЩ с бившия си финансов министър Симеон Дянков, който от петък е в надзорния съвет на руската "Внешторгбанк", миноритарен акционер в КТБ. Определи Дянков като "финансист, който удържа в най-тежката криза в света." Лидерът на ГЕРБ нямал обаче информация, че ВТБ се кани да купува българската банка. В петък от БНБ обявиха, че руският акционер е изразил готовност за разговори, за да помогне на КТБ. Без консултации, "докато не върнат Сметната палата и закона за МВР" Борисов потвърди, че партията му иска предсрочни избори, защото е добре за държавата, но управляващите нарушили споразумението, постигнато на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), партиите да се договорят за приоритетите на законодателната власт до края на живота на парламента. Затова не бил сигурен, че ще спазят и обещанието си за оставка на кабинета и предсрочни избори. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че няма да участва в консултации с другите партии за предсрочните избори, "докато не се върнат обратно Сметна палата, закон за МВР". "И да не ми излизат с номерата "За България, за хората". Ако са мислили за хората, нямаше да правят тези неща", закани се той. Кметовете давали морална подкрепа при бедствия За наводненията във Варна и Добрич, при които в петък загинаха 12 души, Борисов заяви, че по негова информация Европейската комисия има готовност да помогне. "Да отиват при Барозу, да правят комисии, мога да им услужа със пециалисти, да подпомогнем и общините, и министерствата, колкото може по-бързо да се почне ремонтът на инфраструктурата", призова той. На критиките, че в двата града кметовете на ГЕРБ може би не са си свършили работата, отговори, че те не били най-големите специалисти за реакции при криза, "защото хората не ги избират за пожарникари или спасители." Кметът и да не реагира много адекватно, там пристигат пожарна, гражданска защита, хора, които получават заплата. Така че подкрепата на кмета е морална, каза бившият премиер и добави, че очевидно в случая става дума за природно бедствие и не трябва да се политиканства.

Украйна отново наруши границата на Русия

http://www.cross.bg/ykraiina-stranata-rysiya-1416813.html

/КРОСС/ През изминалата нощ от източната част на Украйна постъпиха нови данни за сблъсъци, въпреки че вчера новият президент на страната Петро Порошенко обяви временно прекратяване на антитерористичната операция.В петък около 18:40 украински войници нападнали и обстреляли с миномет руски КПП „Новошахтинск". В този момент границата пресичали над 200 бежанци. Руските граничари започнали спешна евакуация на хората.В резултат на обстрела тежко е пострадал един служител на митническите служби. Украински граничари на границата с Русия са поискали убежище от преследване. Сред тях е имало и пострадали. След нападението от страна на Украйна, руски военни цяла нощ провеждали проверки на мястото на обстрела за невзривени снаряди и подсилване на сигурността на границата в Ростовска област. "Следственият комитет на Русия е започнал процесуална проверка по факта на обстрел на руски територии от страната на Украйна". Това съобщил официалният представител на ведомството Владимир Маркин. „Сега в Ростовска област в района на Должанск от страната на Украйна и Новошахтинск до страната на Русия се водят бойни сблъсъци, в резултат на които територията на Руската Федерация била подложена на обстрел", пояснил той. Маркин подчертал, че на мястото на произшествието заминала специална група от следователи да оглед на местото на произшествието и фиксиране на доказателства за обстрела, предава ОРТ.    

Лятото официално вече е тук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150999

Лятото дойде точно в 13.51 часа. Днес е лятното слънцестоене, и е най-дългият ден в годината с продължителност 15 ч. и 19 мин.
Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Лятото дойде точно в 13.51 часа. Днес е лятното слънцестоене, и е най-дългият ден в годината с продължителност 15 ч. и 19 мин. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в

Петър Андров: Възможна е сделка между руската ВТБ и КТБ АД

http://econ.bg/Новини/Петър-Андров-Възможна-е-сделка-между-руската-ВТБ-и-КТБ-АД_l.a_i.551560_at.1.html

Сделка между руския гигант „Внешторбанк“ (ВТБ) и "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ АД) не е изключена от вариантите за решаване на ситуацията....

Лятото дойде

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150981

Лятото дойде точно в 13.51 часа. Днес е лятното слънцестоене, и е най-дългият ден в годината с продължителност 15 ч. и 19 мин.
Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Лятото дойде точно в 13.51 часа. Днес е лятното слънцестоене, и е най-дългият ден в годината с продължителност 15 ч. и 19 мин. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в

Паднали къщи в Добрич, язовир продължава да прелива

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/padnali-kyshti-v-dobrich-iazovir-prodylzhava-da-preliva-6015351

От общината потвърдиха, че са преливали язовири и тази вода е заляла града. Междувременно стана ясно, че една е потвърдената жертва в Добрич, а не три, колкото сигнала имаше вчера

Силен дъжд в Добрич, язовир продължава да прелива

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/silen-dyzhd-v-dobrich-iazovir-prodylzhava-da-preliva-6015351

От общината потвърдиха, че са преливали язовири и тази вода е заляла града. Междувременно стана ясно, че една е потвърдената жертва в Добрич, а не три, колкото сигнала имаше вчера

Кой е виновен за трагедията в Добрич - язовирите?

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/koj-e-vinoven-za-tragediiata-v-dobrich-iazovirite-6015351

От общината потвърдиха, че са преливали язовири и тази вода е заляла града. Междувременно стана ясно, че една е потвърдената жертва в Добрич, а не три, колкото сигнала имаше вчера

Една е жертвата в Добрич, две издирвани са открити живи

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/edna-e-zhertvata-v-dobrich-dve-izdirvani-sa-otkriti-zhivi-6015351

От общината потвърдиха, че са преливали язовири и тази вода е заляла града. Междувременно стана ясно, че една е потвърдената жертва в Добрич, а не три, колкото сигнала имаше вчера

Богомил Манчев: Проектът АЕЦ "Белене" трябва да се продаде

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242797_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%90%D0%95%D0%A6+%22%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%22+%D1%82%D1%80%D1

 Мишена, участник в сценарии на конспирацията и един от световните енергийни експерти – от примерно десетимата, които могат да сертифицират ядрените централи по света: така водещата на предаването „На светло“ по Нова ТВ Люба Кулезич представи своя специален гост – шефа на „Риск Инженеринг“ Богомил Манчев.

Той сравни скорошното нахлуване на полицията в офиси на Корпоративна търговска банка с онова през миналия октомври, станало в неговите офиси. Те си приличат по начина, по който се направиха, спомена Манчев.
По въпроса защо е станал мишена енергийният експерт коментира: „Странни интереси да се овладее определен сектор“, като някой искал да сложи ръка на неговата и на още една енергийна компания, но Манчев не издаде повече подробности, добавяйки: „Сега сме в досъдебно производство, прокуратурата и следствието работят. Те трябва да се произнесат по случая и да си свършат работата“.

В сблъсъка Делян Пеевски - КТБ има ли такъв тип желание, попита водещата. Дали е така, не мога да кажа, но това е сблъсък между две личности, а се опитаха да им „залепят“ различни енергийни проекти, каза Манчев. „Смятам, че този въпрос въобще не касае „Южен поток“, добави той.

Относно „Южен поток“ специалистът припомни, че все пак крайният потребител не е в България, а в Западна Европа. „Ако бяхме ние, щяха да го спрат тотално“, изрази увереност той. 

Такъв проект в Европа не е правен - с огромно налягане на тръбата, която минава по дъното на Черно море, изтъкна собственикът на „Риск Инженеринг“ и добави, че само един руски завод, натрупал богат опит, произвежда такива стомани за тръбите, иначе няма кой да ги произведе. Ние като подизпълнител не бихме могли да преместим такъв проект, много по-голям от България, коментира той.

Техническата част не бива да се бърка с политическата част, подчерта Богомил Манчев, коментирайки като утвърдена и добра фирмата, избрана да го строи. „Нашите политици успяват да омърсят един или друг проект, като не могат да обяснят защо са предпочели даден проект или компания. И търсят закрилата на този, който има геополитическо влияние върху нас“, коментира специалистът.

Манчев не се съгласи с твърдението, че Русия ни извива ръцете. Той обясни, че сумата за документите, които трябва да се издадат, за да работят блоковете на АЕЦ „Козлодуй“  още 30 години, е запазена същата.

Богомил Манчев иска проектът АЕЦ „Белене" да бъде продаден. За да видим има ли купувачи, трябва да се направи търг. Имало е идея 51% да са на България, 47% - на „Россатом“, 2% на финландска компания, като руската страна е предложила да финансира, но не се е случило, тъй като през 2012 г. МС е решил, че България няма такива пари. Сега Енергийният холдинг трябва да направи предложение на лицензирани компании и някоя да дойде да го строи, предложи експертът. Той уточни, че това може да се направи дори от сегашното правителство, независимо че дните му вече видимо са преброени.

Някой иска да унищожи проекта като продукт за продаване, предположи Манчев и разкри, че нито един проект в света няма по-голяма проектна готовност. Единствен в света той е преминал тестове, ако падне самолет върху него, да няма ядрена авария.

Това не означава да не правим VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“, той си има път и живот. Да не бъркаме компаниите с нашето незнание какво искаме, каза той.
Относно предположенията как ще се развие конфликтът с КТБ, Богомил Манчев каза, че ъсщо е потърпевш, защото компанията му има в банката сметки и сега не може да извършва разплащания с тях. „Чух, че държавата си е изтеглила парите, нашата енергийна компания обаче не си ги е изтеглила и не знае какво ще се случи с тях. Ако квесторите назначат синдици, с тях тепърва трябва да преразглеждаме договорите“, коментира шефът на „Риск Инженеринг“.

20 млн.лв. ще струват предсрочните парламентарни избори

http://politics.actualno.com/20-mlnlv-shte-struvat-predsrochnite-parlamentarni-izbori-news_35311.html

Предсрочните парламентарни избори ще струват на държавата около 20 млн. лева. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Диана Йорданова, бургаски депутат от ГЕРБ. „В ...

Румен Петков алармира за грубо вмешателство на прокуратурата в политическия живот на страната

http://politics.actualno.com/Rumen-Petkov-alarmira-za-grubo-vmeshatelstvo-na-prokuraturata-v-politicheskija-jivot-na-stranata-news_35313.html

За нарушение на човешките права и грубо вмешателство на прокуратурата и главния прокурор в политическия живот на страната алармира на пресконференция в Плевен Румен Петков, член на националното ръково...

Потресаваща двойна победа в квалификацията за Маса и Ботас

http://motosport.actualno.com/Potresavashta-dvojna-pobeda-v-kvalifikacijata-za-Masa-i-Botas-news_35307.html

Ако някой ми беше казал, че пилот на Mercedes няма да е на полпозишън в Австрия, щях да му се усмихна ехидно. Ако някой ми беше казал, че пилот на Mercedes няма да е на първа стартова редица в Астрия ...

Яя и Коло Туре няма да кажат последно сбогом на брат си

http://worldcup2014.actualno.com/Jaja-i-Kolo-Ture-njama-da-kajat-posledno-sbogom-na-brat-si-news_35309.html

Звездите на Кот д'Ивоар Яя и Коло Туре няма да се прибират в родината си, за да изпратят брат си Ибраим в последния му път. Както е известно 28-годишният мъж, който също е футболист, почина в петък. П...

БОК ще подпомогне финансово жертвите от наводненията

http://moresport.actualno.com/BOK-shte-podpomogne-finansovo-jertvite-ot-navodnenijata-news_35310.html

Българският олимпийски комитет е съпричастен към пострадалите от наводненията и ще подпомогне финансово пострадалите от бедствията. Това обяви председателят на БОК Стефка Костадинова на отбелязването...

Дел Пиеро се размечта: Италия играе като на Световното през 2006г. - сега може пак да го спечели

http://worldcup2014.actualno.com/Del-Piero-se-razmechta-Italija-igrae-kato-na-Svetovnoto-prez-2006g---sega-moje-pak-da-go-specheli-news_35312.html

Вчерашната срамна загуба от Коста Рика постави под сериозна въпросителна излизането на Италия от група "D". Една от легендите на италианския футбол Алесандро дел Пиеро направи интересен пара...

Обрат в разследването на убийството на малката Александра от Поморие?

http://crime.actualno.com/Obrat-v-razsledvaneto-na-ubijstvoto-na-malkata-Aleksandra-ot-Pomorie-news_35314.html

Преди няколко дни Атанаска Георгиева сама е поискала да говори и е разказала коренно различна версия от тази, която представи в първите дни след убийството на малката Александра от Поморие. Атанаска ...

Селекционерът на Гана: Срещу Германия сме аутсайдери, но искаме да направим нещо велико

http://worldcup2014.actualno.com/Selekcioneryt-na-Gana-Sreshtu-Germanija-sme-autsajderi-no-iskame-da-napravim-neshto-veliko-news_35315.html

Селекционерът на ганайския национален отбор Джеймс Квеси Апиа е разтревожен за представянето на нападателите на африканците в мача от група "G" на Мондиал 2014 срещу Германия. "Наистин...

Няма бедстващи туристи в българските курорти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242796_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%83

 

Няма нито един загинал или бедстващ турист на местата, където имаше проливни дъждове и наводнение по Черноморието, на север от Варна.

Положението по курортите е овладяно, като на първо място е обърнато внимание на туристическите бази и места за почивка на деца и младежи. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор Туризъм Бранимир Ботев пред Нова телевизия.

От вчера в Министерството на икономиката и енергетика (МИЕ) работи постоянна група за контрол, координация и наблюдение в туристическите курорти след падналите проливни дъждове. С всички засегнати от наводненията курорти е осъществена телефонна връзка, на място са изпратени и експерти от дирекция "Туристическа политика" на МИЕ. Бранимир Ботев заяви, че в момента имаме нужда от две думички, които реално да изпълним - солидарност и смирение, защото това, което се случва се дължи на всички нас. Той изказа съболезнования на семействата на загиналите вследствие на наводненията във Варна и Добрич.

"Що се отнасят до туризма искам да кажа, че първата грижа на постоянната група към МИЕ, която се ръководи от мен като ресорен заместник-министър, е сигурността на лагерите, където са настанени деца и млади хора. Сега всичко е наред, но вчера наистина имахме притеснения особено за децата, настанени в хотел в Кранево, който беше залят с метър и половина вода. В хотел "Невен" почиваха 103 деца, които веднага бяха изведени и сега са настанени в по-уютна и сигурна база "Атия", любезно предоставена от държавното предприятие "Ученически отдих и спорт", увери той и добави, че засега най-тежко остава положението в Албена.

Зам.-министърът отбеляза, че жертвите на наводненията са предимно в урбанизираните територии. Той обясни този факт с лошо организираното пространство в големите градове, докато българските курорти са добре устроени и организирани, мислено е дългосрочно за тяхното развитие. "Там, където строителството е безразборно за съжаление резултатите са толкова трагични", каза Ботев.

Той покани и руски журналисти и блогъри на среща в София на 24 юни, на която лично да ги запознае с туристическия сезон в България, със ситуацията след проливните дъждове и възможностите, които страната ни предлага на руските туристи. Потвърдено е вече участието в срещата на най-големите руски медии – "Интерфакс", "Газета ру", "Комсомолская правда", "Русский репортер" и др., чиято ежедневна аудитория е над 50 млн. души.

"Проблемите трябва да се обсъждат открито и ясно, за да им се намери решение. Това е немският модел и така е честно, а и това е единственият работещ стил на управление. Имаме нужда от кризисен анализ и спешен ПР, съчетан с директен маркетинг, промотиращ българския туризъм. Държавата трябва да мобилизира всички свои ресурси за това да предостави бюджет, да работи "ръка за ръка" с българските курорти и туроператори и браншовите организации, да генерира и излъчва позитивни послания", сподели зам.-министър Ботев и повтори думите си, че правителствата идват и си отиват, политиците са временни, но България, българската природа и българите винаги ще ги има: "Затова всички трябва да се обединим и да съхраним българския туризъм".




Повече от 2000 човека получиха храна от БЧК във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150974

Повече от 2000 човека получиха пакети с храна от Българския червен кръст във Варна. Доброволците са раздали общо 15 тона вода на жителите, от чиито чешми тече непроверена и негодна за пиене вода, съобщи petel.bg.
Около 350 са доброволците на БЧК, които участват във възстановителната акция, показаха и репортажите на всички национални телевизии тази Повече от 2000 човека получиха пакети с храна от Българския червен кръст във Варна. Доброволците са раздали общо 15 тона вода на жителите, от чиито чешми тече непроверена и негодна за пиене вода, съобщи petel.bg. Около 350 са доброволците на БЧК, които участват във възстановителната акция, показаха и репортажите на всички национални телевизии тази

Сара Брайтман ще пее в "Арена Армеец"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150121

Сара Брайтман за първи път ще пее пред българска публика на 12 ноември. Концертът на прочутото сопрано ще бъде в зала “Арена Армеец”, организиран от “Карма Ивентс” и “Болкън Ентъртейнмънт”.
Гостуването на звездата у нас е част от световното  турне, по време на което тя ще представи най-големите си хитове. 
Британската изпълнителка започва да се з Сара Брайтман за първи път ще пее пред българска публика на 12 ноември. Концертът на прочутото сопрано ще бъде в зала “Арена Армеец”, организиран от “Карма Ивентс” и “Болкън Ентъртейнмънт”. Гостуването на звездата у нас е част от световното турне, по време на което тя ще представи най-големите си хитове. Британската изпълнителка започва да се з

Приемат молби за финансова помощ на пострадалите деца в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=255465

Всяко дете, пострадало при бедствието във варненския квартал Аспарухово, има право на еднократна финансова помощ в размер до 325 лв., съобщи на заседание на Кризисния щаб в район Аспарухово Димитричка Кънчева - директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане - Варна.

БЧК раздаде храна на над 2000 варненци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150969

Повече от 2000 човека получиха пакети с храна от Българския червен кръст във Варна. Доброволците са раздали общо 15 тона вода на жителите, от чиито чешми тече непроверена и негодна за пиене вода, съобщи petel.bg.
Около 350 са доброволците на БЧК, които участват във възстановителната акция, показаха и репортажите на всички национални телевизии тази Повече от 2000 човека получиха пакети с храна от Българския червен кръст във Варна. Доброволците са раздали общо 15 тона вода на жителите, от чиито чешми тече непроверена и негодна за пиене вода, съобщи petel.bg. Около 350 са доброволците на БЧК, които участват във възстановителната акция, показаха и репортажите на всички национални телевизии тази

Проходът на Републиката става проходим до края на юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/21/2328430_prohodut_na_republikata_stava_prohodim_do_kraia_na_juli/?ref=rss


До края на юли ще бъде възстановено движението през Прохода на Републиката, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Днес председателят на ведомството Стефан Чайков е проверил как се изпълняват разпоредените от него мерки за по-бързо разчистване на старопланинския проход след наводнението му от проливните дъждове. Той остава затворен за движение за всички видове превозни средства.

Пътноподдържащате фирми работят с максимална мобилизация. От платното са почистени наносите от кал,...

БНБ успокои борсовите играчи с оздравяването на КТБ АД

http://econ.bg/Новини/БНБ-успокои-борсовите-играчи-с-оздравяването-на-КТБ-АД_l.a_i.551558_at.1.html

И Българската фондова борса (БФБ) записа в своята история черен петък. В края на седмицата паника обзе пазарните участници след новината, че...

Съобщиха за още трима изчезнали във водния ад във Варна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242795_%D0%A1%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B

 В полицията във Варна са получени сигнали на граждани за още трима изчезнали души. На този етап не е ясно дали намереното женско тяло е едно от трите, които се издирват. Предстои идентифицираното на труп като се очаква информацията да бъде обявена по-късно днес, съобщи TV7.

Издирвателните дейности продължават, като работата по разчистването на варненския квартал "Аспарухово" е възстановена с участието на много доброволци от града и близките населени места.

Засега няма открити тела на други жертви, но спирането на валежите е подпомогнало работата на екипите. Жителите на квартала разказваха, че са видели водата покрай тях да отнася хора, но е нямало и секунда време да им подадат ръка, за да се хванат, защото стихията е била прекалено мощна и бърза.

Междувременно в Добрич е потвърден само един смъртен случай – на мъжа с инсулт, който е бил отвлечен от водата, тъй като бил на легло. За останалите два случая няма потвърждение, защото досега телата им не са намерени.

Психолози ще консултират деца и родители, стресирани от потопа

http://pik.bg/психолози-ще-консултират-деца-и-родители-стресирани-от-потопа-news193672.html

Психолози ще консултират деца и родители, стресирани от потопа

Децата и техните родители преживели тежки моменти по време на бедствието в Аспарухово ще имат възможност да бъдат консултирани от психолог, съобщи Moreto.net.

Консултациите ще са в посока подкрепа на децата в споделянето на преживени от тях силни емоционални моменти на уплаха, страх, ужас; помощ в адаптирането им към актуалната обстановка; посочване на ресурсите за справяне. Специалистите са психолози, психотерапевти, детски психиатри, работещи в центровете за работа с деца и родители към дирекция „Превенции“ на община Варна, съобщиха за Moreto.net

Срещите с професионалистите ще се провеждат в консултативния кабинет към Местната комисия за БППМН, в сградата на район „Аспарухово“ (ул. „Народни будители“ №2), етаж 6, стая 602 от 9.00 до 13.00 ч. всеки работен ден от 23 до 27 юни 2014 г. 

При необходимост ще бъде създадена организация за продължаване на консултациите. За допълнителна информация: 

Дирекция „Превенции“ – телефон - 052 820 677

Местна комисия за БППМН, район „Аспарухово“ – телефон - 052 370 350

Консултациите са осигурени от Общинската дирекция „Превенции“, съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в район „Аспарухово“

Воден ад и в Бургас! Приливна вълна помете манастир!

http://www.bnews.bg/article-109011

Чешмата в манастира също е наводнена, пейките и асфалтът са отнесени, саксиите с цветя са унищожени, а навсякъде има изкъртени врати и паднали клони. По дърветата и храстите в двора има заклещени одеяла, килими и възглавници. Силната струя вода, която е преминала оттук, е отнесла и лека кола в дерето наблизо.

Отменено е бедственото положение в Община Аксаково

http://www.moreto.net/novini.php?n=255464

Бедственото положение в Община Аксаково е отменено още тази сутрин. Ситуацията е овладяна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Атанас Стоилов, кмет на населеното място. Остава проблематично в момента разрушения мост на входа на село Ген.

Арестуваха брата на румънския президент заради подкуп

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150959

Мирча Бъсеску, брат на румънския президент Траян Бъсеску, е бил арестуван в четвъртък вечерта във връзка с разследване за търговия с влияние, съобщи агенция Медиафакс.
Според прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Мирча Бъсеску е получил сумата от 250 хил. евро, за да повлияе за освобождаването на арестуван за опит за Мирча Бъсеску, брат на румънския президент Траян Бъсеску, е бил арестуван в четвъртък вечерта във връзка с разследване за търговия с влияние, съобщи агенция Медиафакс. Според прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Мирча Бъсеску е получил сумата от 250 хил. евро, за да повлияе за освобождаването на арестуван за опит за

Шефът на в-к "Дума": Руснаците искат да влязат у нас чрез купуване на банка

http://offnews.bg/news/n_1/n_353182.html

Зная от много хора и в България, и в чужбина, че руска банка иска да стъпи в България. Това заяви пред Нова телевизия Николай Малинов - депутат от БСП, председател на българо-руската междупарламентарна група и издател на вестник „Дума”. Малинов твърди, че е имал информация oще преди месец, че руската ВТБ е искала да купи КТБ. Руснаците отдавна искат да влязат в България чрез купуване на банка, категоричен е депутатът от БСП. Тук големият въпрос е: изгодно ли е това за България или не? Според мен е изгодно. Без значение дали ще е Berkley Bank или Внешторгбанк - този, който ще стабилизира системата в момента, е добре дошъл. Защото това е изгодно на България. Нека така да си задаваме въпросите! - каза още Малинов.

Хю Лори пред "24 часа": Мога да бъда щастлив или тъжен, зависи кой печели Световната купа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150183

Хю Лори, когото у нас всички наричат доктор Хаус, пристига в София. Актьорът, който от няколко години се занимава активно и с музика, ще изнесе концерт в зала 1 на НДК на 11 юли. На сцената с него ще излезе и The Copper Bottom Band. 
Британската звезда започва да взема уроци по пиано на 6-годишна възраст. Учи се да свири и на китара, бараб Хю Лори, когото у нас всички наричат доктор Хаус, пристига в София. Актьорът, който от няколко години се занимава активно и с музика, ще изнесе концерт в зала 1 на НДК на 11 юли. На сцената с него ще излезе и The Copper Bottom Band. Британската звезда започва да взема уроци по пиано на 6-годишна възраст. Учи се да свири и на китара, бараб

Румяна Коларова: В НС непрекъснато се говори, че няма да има избори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242794_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%92+%D0%9D%D0%A1+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D

 Доколкото знам, в парламента непрекъснато се говори, че няма да има избори. Мисля, че ги е страх от служебното правителство. Защо ги е страх от правителство, което действа само два месеца?

Това заяви пред Нова телевизия политологът Румяна Коларова - секретар на президента по връзки с гражданското общество.

Получи се усещане, че БСП и ДПС ги е страх от висока изборна активност, която естествено ще се появи, ако референдумът е едновременно с изборите. И се получи усещането, че те направиха всичко възможно, за да избегнат едновременното провеждане на референдума с избори, както го избегнаха и при европейските избори, каза още Коларова.

ДСБ подписва коалиционното споразумение на Реформаторския блок

http://www.cross.bg/natzionalnoto-suveshtanie-politicheski-1416812.html

/КРОСС/ Постигнатото от Реформаторския блок на евроизборите е първа стъпка в утвърждаването на формацията като основна проевропейска модерна политическа сила в България, заявява Националното съвещание на ДСБ. Отчитайки нуждата от силен реформаторски политически център Националното съвещание на ДСБ препотвърждава участието си в Реформаторския блок, като траен политически съюз на десницата и центъра и алтернатива на мафиотското управление, и Учредителното споразумение на РБ, като философия и конкретни параметри, застава зад консолидация и разширяване на Блока чрез приемане на ясни правила за индивидуални членство и формиране на младежки, предприемачески и други професионални организации като част от РБ, подкрепя разширяването на РБ чрез включване на нови политически партии.  Националното съвещание поставя пред НР на ДСБ задача да работи за силна и единна ПГ на РБ, като единствена гаранция и възможност за реформаторско мнозинство вдясно от центъра в XLIII НС. В условията на тези параметри Националното съвещание дава на НР на ДСБ мандат за подписване на коалиционно споразумение на РБ за явяване на предсрочни парламентарни избори.  

Потоп помете бургаския манастира „Св. Богородица“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150955

Потоп помете бургаския манастир „Св. Богородица“ след проливните дъждове, приливната вълна към светата обител е била над 2,5 метра. Стихията е срутила стени, а в момента калта и тинята са до колене. Чешмата е наводнена, пейките и асфалтът са отнесени, саксиите с цветя са унищожени, навсякъде има изкъртени врати и паднали клони. Потоп помете бургаския манастир „Св. Богородица“ след проливните дъждове, приливната вълна към светата обител е била над 2,5 метра. Стихията е срутила стени, а в момента калта и тинята са до колене. Чешмата е наводнена, пейките и асфалтът са отнесени, саксиите с цветя са унищожени, навсякъде има изкъртени врати и паднали клони.

Борисов: БНБ закъсня, всички предупреждавахме какво ще стане с Корпоративна банка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/21/2328427_borisov_bnb_zakusnia_vsichki_preduprejdavahme_kakvo/?ref=rss


Случаят с Корпоративна търговска банка (КТБ) е не по-малко бедствие от наводнението във Варна, заяви в интервю за предаването на БНТ "Животът и други неща" лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, след като в петък БНБ постави банката под специален надзор.

Всички предупреждавахме, БНБ и правителството не си свършиха работата

"Дано дотук спре бедствието, затова и тук максимално подкрепих действията на Българската народна банка (БНБ), макар че закъсняха. Правителството...

Издирват две изчезнали деца след потопа в "Аспарухово"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/izdirvat-dve-izcheznali-deca-sled-potopa-v-asparuhovo-6015350

Има сигнал и за трети изчезнал, като все още не е ясно дали открито в петък женско тяло е на обявен за търсене човек

Основната причина за бедствието във Варна е огромното количество вода, обяви Йовчев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/21/2328424_osnovnata_prichina_za_bedstvieto_vuv_varna_e_ogromnoto/?ref=rss


Понякога човек е безсилен и не може да направи нищо срещу природата. Може би има човешки грешки, може би не е функционирала канализационната система, но не това е основната причина, а огромното количество вода, каза в предаването "Деконструкция" на държавното радио вътрешният министър Цветлин Йовчев.
"Държавата не може да спре водата. Няма да е в състояние да подпомогне хората и да им коменсира загубите в пълен обем. Може да ги подпомогне, доколкото е възможно. Освен 10 хиляди лева, които...

Перничани изпращат дрехи, обувки, одеала и минерална вода на бедстващите варненци

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichani-izprashtat-drehi-obuvki-odeala-i-mineralna-voda-na-bedstvashtite_32610/

Дрехи, обувки, одеала и минерална вода от Перник ще отпътуват в неделя вечер за варненския регион, където бедстват наши сънародници, предаде човек на ZaPernik.com.

Даренията са направени и се правят от перничани. Всички, които желаят да помогнат могат да доставят дрехи, обувки и одеала в бар "Зинк", където част от помещението е направена на склад. Барът ще приема помощи до 22 часа, в неделя вечер. След това събраните дарения ще отпътуват за Варна със...

Продължава

Набират се доброволци за отводняване на медицински център в Добрич

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242793_%D0%9D%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0

 Община Добрич набира доброволци, които да помогнат за отводняването на сградата на Диагностично-консултативния център II.

Обектът, в който има много медицинска апаратура, е сред най-тежко пострадалите.

Доброволците могат да помогнат с подръчни средства за отвеждането на водата, както и за преместването на медицинската техника.

Общината набира доброволци и за пренасяне на хранителни продукти, както и да окажат съдействие при разпределението на дарения.

Всички, които са готови да се включат в акцията, трябва да отидат в диагностично-консултативния център.

Предупреждават да не се използват уреди и инсталации на газ в районите с наводнения

http://society.actualno.com/Preduprejdavat-da-ne-se-izpolzvat--uredi-i-instalacii-na-gaz-v-rajonite-s-navodnenija-news_35308.html

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) предупреждава пострадалите от наводненията да не използват уреди и инсталации на газ. Съществува риск приливната вълна в пострадалите ...

Йозил: Няма да подценим Гана

http://worldcup2014.actualno.com/Jozil-Njama-da-podcenim-Gana-news_35305.html

Халфът на немския национален отбор Месут Йозил подчерта, че тимът ще подходи сериозно към двубоя с Гана. В първия си мач на Световното първенство срещу Португалия бундестимът победи с 4:0 и ще търси н...

Едисон Кавани призова феновете за подкрепа: Мачът ни срещу Италия е финал!

http://worldcup2014.actualno.com/Edison-Kavani-prizova-fenovete-za-podkrepa-Machyt-ni-sreshtu-Italija-e-final-news_35306.html

Нападателят на националния отбор на Уругвай Единсон Кавани заяви, че предстоящия двубой с Италия ще бъде като финал и за двата тима. Италия и Уругвай се изправят един срещу друг в пряк сблъсък за мяс...

Потоп помете манастира „Св. Богородица“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150949

Потоп помете бургаския манастир „Св. Богородица“ след проливните дъждове, приливната вълна към светата обител е била над 2,5 метра. Стихията е срутила стени, а в момента калта и тинята са до колене. Чешмата е наводнена, пейките и асфалтът са отнесени, саксиите с цветя са унищожени, навсякъде има изкъртени врати и паднали клони. Потоп помете бургаския манастир „Св. Богородица“ след проливните дъждове, приливната вълна към светата обител е била над 2,5 метра. Стихията е срутила стени, а в момента калта и тинята са до колене. Чешмата е наводнена, пейките и асфалтът са отнесени, саксиите с цветя са унищожени, навсякъде има изкъртени врати и паднали клони.

Психолог ще консултира безплатно деца и родители, преживели бедствието в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=255462

Децата и техните родители преживели тежки моменти по време на бедствието в Аспарухово ще имат възможност да бъдат консултирани от психолог, научи Moreto.net. Консултациите ще са в посока подкрепа на децата в споделянето на преживени от тях силни емоционални моменти на уплаха, страх, ужас; помощ в адаптирането им към актуалната обстановка; посочване на ресурсите за справяне.

Цветлин Йовчев: Обстановката в Североизточна България се нормализира

http://pik.bg/цветлин-йовчев-обстановката-в-североизточна-българия-се-нормализира-news193671.html

Цветлин Йовчев: Обстановката в Североизточна България се нормализира

Обстановката в Североизточна България се нормализира, не очаквам повече критични моменти. Във Варна няма кризисна ситуация, свързана с пряка заплаха за хората. Сложна е обстановката в Добрич, но там има много добра организация на местната власт още от първия момент. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в предаването „Деконструкция” на БНР.

Той обясни, че през последните часове нивото на водата в Добрич спада, но язовирът в близост прелива, нивото на подпочвените води все още е високо и това пречи на оттичането на наводнените участъци. В помощ на общината са изпратени допълнителни екипи от Шумен, Силистра и Разград, допълни той.

Обстановката в района на град Русе също е под наблюдение, тъй като нивото на реките Янтра и Русенски Лом все още е високо. „Не очакваме проблем, но въпреки всичко има създадена организация“, обясни Йовчев.

Вътрешният министър заяви, че към момента няма данни за хора, които все още се издирват. 

Според него най-важно в момента е да се създаде организация по възстановяване на разрушенията в засегнатите населени места, като кризисните щабове вече са предприели необходимите мерки, включително да организират и работата на доброволци. 

„В момента екипите на „Гражданска защита“ са ангажирани с подпомагане на местните власти при оценка на щетите и подготовка на документите за помощ, за да можем своевременно и много бързо да можем да осигурим средства, макар и минимални, за да можем да подпомогнем хората. В момента много важна роля играят социалните служби и тук наистина кризисните щабове би трябвало да ги използват доста широко, за да се отпусне помощ на най-нуждаещите се хора“, каза още министър Йовчев. 

Сергей Лавров: Мирният план на украинския президент звучи ултимативно

http://www.cross.bg/lavrov-nachalo-sergeii-1416811.html

/КРОСС/ Голяма част от точките в мирния план, предложен от украинския президент Петро Порошенко, звучат като ултиматум, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.  „В плана липсва най-главното - предложение за начало на диалог. Това е радикално отклонение от Женевското спразумение от 17 април", каза руският министър по време на посещението си в Саудитска Арабия. По думите на Лавров, освен прекратяване на насилието и всякакви прояви на екстремизъм, споразумението предвижда незабавното начало на диалог. „Диалогът трябва да обхваща всички региони и всички политически сили в търсене на споразумение за конституционната реформа", уточни руският министър.

Румяна Коларова: В НС непрекъснато се говори, че няма да има избори

http://frognews.bg/news_71970/

Доколкото знам, в парламента непрекъснато се говори, че няма да има избори. Мисля, че ги е страх от служебното правителство. Защо ги е страх от правителство, което действа само два месеца?

Бареков даде пет дни на прокуратурата и БНБ да решат проблема с КТБ

http://pik.bg/бареков-даде-пет-дни-на-прокуратурата-и-бнб-да-решат-проблема-с-ктб-news193669.html

Бареков даде пет дни на прокуратурата и БНБ да решат проблема с КТБ

Бареков даде пет дни на прокуратурата и БНБ за приключване на проверката в Корпоративна търговска банка, за да могат сметките и картите да бъдат отблокирани и хората да си вземат заплатите. „До сряда следващата седмица управителят на БНБ Искров да излезе и да каже какво сочи одита в КТБ на този етап – дали банката е в добро финансово здраве или в лошо. Ако е в лошо финансово здраве – държавата да стане нейн собственик“, настоя лидерът на ББЦ. Той обяви, че като евродепутат ще изиска още в понеделник от управителя на БНБ спешно да представи сведение какви бонуси са получавали ръководните органи на КТБ – председателят й, Надзорният и Управителният съвет,  съобщиха от партийния пресцентър.

„Искров няма 3 месеца, а между 3 и 5 дни да направи проверката, защото там са парите на народа. Държавата държи пари там, но основният вложител в КТБ е обикновеният българин. Българският народ в момента е изтърбушен, не трезора на банката или собственикът й. Народът няма какво да яде утре, няма с какво да заведе децата си на почивка, няма с какво да обслужва кредитите си. Аз поставям въпроса – хората, които са си дали парите в тази банка, какво да правят през тези три месеца на надзор, как да живеят със спрените си карти“, обясни Бареков.

Той отсече, че се крадат народните пари. „Посегнаха не само на еврофондовете, но и на спестяванията на хората. На 28-ми идва дата да се плащат заплати, как хората да си ги получат?“ попита лидерът на ББЦ.

Като евродепутат, аз ще поставя въпроса в ЕП като какви са критериите към банковия мениджмънт, съобщи Бареков. „Кой в България не спази европейските директиви и европейското законодателство?“, попита той и подчерта, че трябва да стане ясно дали страната ни отговаря ли на европейските изисквания за банков надзор. По думите му, ако не отговаря, тогава въпросът става европейски. „Как е възможно един мениджър да прибира по няколко милиона евро бонуси, а неговата банка да бъде източена?“, попита евродепутатът по повод на информация в медиите, касаеща мениджъри на банки във Франция и Англия. Аз не скачам срещу банковата система в България, а алармирам, че очевидно има проблем, след като се изнасят такива зловещи факти в медиите и прокуратурата влиза в БНБ, подчерта Бареков, визирайки повдигнатото обвинението на подуправителя на банката Цветан Гунев.

Прокуратурата сега трябва да работи, да влиза, да рови, да стане ясно какво е състоянието на КТБ и ако се окаже, че то е трагично, държавата трябва да влезе с 1 млрд. лв. ликвидни пари, призова Бареков. Той подчерта, че Орешарски, след като до момента не подаде оставка, сега трябва „да вади горещите кестени от огъня“.
Народът трябва да избере кой да управлява народните пари, защото в момента те се прахосват и управляват безотговорно, предупреди лидерът на ББЦ.

Николай Бареков ще поиска 20 милиона евро от еврокомисаря по бедствията Кристалина Георгиева за щетите от невиждания потоп. Това обяви по радио К2 лидерът на ББЦ, евродепутат и член на Изпълнителното бюро на Европейската консервативна партия. Бареков беше единственият евродепутат, който вчера лично се включи в спасителните акции във варненския квартал "Аспарухово". Още в неделя той заминава отново за Брюксел за заседание на ръководството на ЕКП и там ще настоява България да бъде подпомогната от ЕК след невижданото наводнение.

Цецка Цачева: С природата и със стихията, колкото е и да си подготвен, винаги ще бъдеш изненадан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150946

Нека да се обединят местната и държавната власт, институциите, да помогне армията, за да може да се разчистят по най-бързия начин последиците от наводнението, а време за анализи ще има. Това каза в интервю за Дарик радио народният представител от ГЕРБ Цецка Цачева.
„Явно е, че с природата и със стихията, колкото е и да си подготвен, Нека да се обединят местната и държавната власт, институциите, да помогне армията, за да може да се разчистят по най-бързия начин последиците от наводнението, а време за анализи ще има. Това каза в интервю за Дарик радио народният представител от ГЕРБ Цецка Цачева. „Явно е, че с природата и със стихията, колкото е и да си подготвен,

Сражения за най-голямата иракска рафинерия

http://www.mediapool.bg/srazheniya-za-nai-golyamata-irakska-rafineriya-news221759.html

Кървави сражения се водят за най-голямата петролна рафинерия в Ирак. Байджи падна в ръцете на джихадистите за кратко, но сега отново е под контрола на проправителствените части. Боевете се подновиха след съобщението на Белия дом, че Съединените щати ще изпратят 300 военни съветници в Ирак. Рафитерията захранва с петрол всички иракски провинции, дневното производство възлиза на 600 000 барела.

Бареков даде 5 дни на БНБ да отблокират парите на хората в КТБ

http://www.bnews.bg/article-109010

Лидерът на България без цензура и евродепутат Николай Бареков даде пет дни на прокуратурата и БНБ за приключване на проверката в КТБ, за да могат сметките и картите да бъдат отблокирани и хората да си вземат заплатите.

Цецка Цачева: Местната и държавната власт да се обединят и да се разчистят последиците от наводнението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150943

Нека да се обединят местната и държавната власт, институциите, да помогне армията, за да може да се разчистят по най-бързия начин последиците от наводнението, а време за анализи ще има. Това каза в интервю за Дарик радио народният представител от ГЕРБ Цецка Цачева.
„Явно е, че с природата и със стихията, колкото е и да си подготвен, Нека да се обединят местната и държавната власт, институциите, да помогне армията, за да може да се разчистят по най-бързия начин последиците от наводнението, а време за анализи ще има. Това каза в интервю за Дарик радио народният представител от ГЕРБ Цецка Цачева. „Явно е, че с природата и със стихията, колкото е и да си подготвен,

Бобева: Бедствието ще има негативни ефекти върху икономиката

http://www.moreto.net/novini.php?n=255461

Заради наводненията може да очакваме проблеми върху туризма, реколтата и инфраструктурата. Това заяви в „Седмицата" на Дарик вицепремиерът Даниела Бобева. По думите й има пострадали плажове, а снимките им вече се разпространяват по чуждите туристически сайтове.

Заедно в бедствието - можем да помогнем!

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/zaedno-v-bedstvieto-mozhem-da-pomognem-6015349

Доброволецът Самир Сами тръгва с бус от София и ще мине през цялата страна, за да събере вашите дарения и да ги отнесе до бедстващите хора.

Движението през Прохода на републиката ще бъде възстановено до месец

http://www.cross.bg/chaiikov-prohoda-repyblikata-1416810.html

/КРОСС/ Движението през Прохода на републиката да бъде възстановено в рамките на един месец, очаква директорът на агенцията „Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков. Предстоят разговори с изпълнителите за строителните дейности, които трябва да бъдат извършени на близо километровия участък, който беше разрушен от наводнението във Великотърновска област, каза той след огледа на засегнатия участък. По предварителни разчети средствата, които АПИ ще отпусне за ремонт на пътища от националната инфраструктура за Североизточна България, ще бъдат между 10 и 15 млн. лв. Сумата за Великотърновска област ще надхвърли 5 млн. лв., уточни Чайков. Ремонтът на прохода ще струва около 1 млн. лв. Предстои оглед на цялото трасе за възникнали свлачища и срутища, посочи директорът на АПИ. В понеделник екип от специалисти ще направи оглед на моста преди Южния пътен възел във Велико Търново, който също е амортизиран. В момента движението през Прохода на републиката е преустановено, трафикът се пренасочва към Шипченския, Ришкия и Котленския проход, допълни Чайков.

Путин с внезапна проверка на бойната готовност!

http://www.bnews.bg/article-108999

Проверката ще обхване над 65000 военнослужещи. Ще бъде проверена подготовката за изпълнение на задачи по предназначение чрез учебни стрелби и контролни занимания, ще бъде засилена авиационната група и ще бъде трениран въздушен десант.

Даниела Дариткова от ГЕРБ: Подпомагат се само общини на БСП и ДПС

http://pik.bg/даниела-дариткова-от-герб-подпомагат-се-само-общини-на-бсп-и-дпс-news193667.html

Даниела Дариткова от ГЕРБ: Подпомагат се само общини на БСП и ДПС

Правителството трябва да осъзнае, че макар и формално оставката да не е подадена, доверието от него е снето от партиите, които го подкрепят в парламента. Доверието от българите отдавна липсва, спрямо този кабинет. Това каза депутатката от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. По думите й, е некоректно това, което касае едно от последните финансови решения за Смолянска област. 

"Чудесно е, че се подпомагат общини, които са във финансово лошо състояние. Но прави неприятно впечатление, че всички общини в Смолянска област са в лошо състояние, но се дават пари само тази, в които при последните Европейски избори, изборна победа имат ДПС и БСП”, посочи д-р Дариткова. Тя подчерта, че това деление на хората в общините, спрямо това, какви политически пристрастия имат и категорично некоректно и в никакъв случай не показва национално отговорно поведение.

„Това никога не се е случвало по време на управлението на ГЕРБ, а сега демонстрацията на по-добро отношение към тези, които гласуват правилно наистина смятам, че е дразнеща”, отбеляза народният представител. Д-р Дариткова уточни, че в този смисъл, правителството трябва много коректно да изпълни последните си ангажименти, които са неотложни и в никакъв случай да не продължава да политизира управлението на страната, което трябва да бъде в интерес 

АТАКА: ПРОКУРАТУРАТА, НАП И СМЕТНАТА ПАЛАТА ДА РАЗСЛЕДВАТ ПРОИЗХОДА НА ПАРИТЕ НА БАРЕКОВ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242792_%D0%90%D0%A2%D0%90%D0%9A%D0%90%3A+%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%A3%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%90%2C+%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D0%98+%D0%A1%D0%9C%D0%95%D0%A2%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9F%D0%90%D0%9B

 Депутатът от АТАКА Димитър Димов сезира главния прокурор  и Националната агенция по приходите за неясния произход на средствата, с които е регистрирано дружеството „Инвестиция БГ” на лицата Магдалина Любчова Христова, и Тина Веселинова Веселинова – по известни като пиарите на Бареков, и с които  придобиват недвижим имот къща в кв. Драгалевци – станала известна в медийното пространство като къщата на Бареков. Фактите, които са представени на главния прокурор и НАП са следните: Дружеството е с изцяло внесен от акционерите начален капÐ
 �тал от 50 000 лева (видно от, публикувано в публичиня регистър на АВ “Търговски регистър”, удостоверение на Банка “Пиреос България” АД, с изх. № 3475 от 15.11.2013 г.). Непосредствено след учредяването си дружеството закупува въпросният имот, известен като къщата на Бареков. Данъчната оценка на имота възлиза на 556 716,30 лева, а пазарната цена на същия, видно от нотариалния акт е в размер на 500 000 евро, /нотариалният акт  и може да бъде видян на  в сайта http://sofialeaks.com - /http://sofialeaks.com/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B
 0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B0%D0%BA%D1%82-%D0%BD/. Имотът по нотариален акт струва 1 000 000 лв, но по оценка на специалисти реалната му цена е 6 000 000 лв. Смущаващо е, че акционери са на 25 г. и 26 г. и само след по-малко от 1 месец от вписването закупуват с неясни средства имот на стойност 500 000 евро, върху която цена са внесени и съответните такси. Не е видно дружеството да има дейност, а още по-малко да е отчело каквито и да е приходи от търговска дейност преди закупуването на описаните имоти.
Всичко това поражда основателни съмнения за произхода на средствата, с които е регистрирано дружеството, и с които е придобит недвижимият имот. АТАКА иска във връзка с изложените обстоятелства да се разпореди да бъде извършена проверка за произхода на средствата, с който е учредено дружеството и с които е закупен описаният по-горе имот и дали няма извършени престъпления по Наказателния кодекс.
Изпратен е и сигнал до Сметната палата от депутата от АТАКА Калина Балабанова.  Той е във връзка с твърденията на Николай Бареков пред Дарик радио, че е финансиран от дарители, на които са им дарили парите, а те после те ги предаряват. На въпрос на водещия дали това не е забранено, Бареков отговаря: „“Ами забранено е ама какво да правим? Елегантно сме заобиколили закона. Елегантно, защото ние г-н Вълчев трябваше да платим 700 хил. лева на “БТВ”, “Нова Телевизия”, за да го има Николай Бареков...”
В интервюто, излъчено по “Дарик Радио” и качено в официалния сайт на радиото /http://radio.dariknews.bg/?page=audio&id=246864/, Николай Бареков прави самопризнание, че в предизборната си кампания с негово знание е нарушена разпоредбата на чл. 167 от Изборния кодекс и физически лица са дарявали суми над максималния размер, определен в посочения по-горе текст, а именно 10 000 лева.
С оглед на изложеното АТАКА иска да бъде разпоредена и извършена проверка и да се упражнят правомощията, с които разполага Сметната палата с оглед на описаните по-горе закононарушения. По-конкретно, да наложите в предвидените в чл. 477 от Изборния кодекс, санкции на виновните длъжностни лица, отговорни за приходите, разходите и счетоводната отчетност, нарушили разпоредбата на чл. 167 от Изборния кодекс. На второ място Ви моля също така да разпоредите да бъде направена проверка, дали не са налице нарушения по чл. 169 и чл. 170 от Изборния кодекс,
 а именно “предарените” суми надхвърлят ли 1 000 лв., преведени ли са те по банков път и представена ли е декларация за произхода им, в която да е посочено, че сумите не са на дарителите, а на заместник-председателя на КП “ББЦ”. И ако такива нарушения се установят, да наложите на лицата по чл. 164 ИК, предвиденото в чл. 476 от Изборния кодекс наказание.

Happy Bar and Grill раздаде 1000 сандвича и напитки на доброволците във Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_353235.html

От 8 ч. тази сутрин 8 коли на Happy Bar and Grill раздадоха над 1000 сандвича и напитки на доброволците, борещи се с последствията от опустошенията на водната стихия в района на Варна. Поради нуждата от питейна вода за пострадалите бе организирано и доставянето на туби с вода по домовете им. Акцията на Happy Bar and Grill ще продължи и в неделя.

Русия повдига обвинения срещу губернатора на Днепропетровск и вътрешния министър на Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/21/2328408_rusiia_povdiga_obvineniia_sreshtu_gubernatora_na/?ref=rss

Следственият комитет (СК) на Русия издаде постановление за привличане на губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски и Арсен Аваков, министър на вътрешните работи на Украйна, в качество на обвиняеми в използване на забранени методи на война. Това заяви говорителят на СК Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"В рамките на наказателно производство, образувано на основание престъпление, предвидено в чл. 356, 105, 144, 126 от Наказателния кодекс на Русия за използаване на...

Едуард Сноудън отказа да се срещне с германски парламентаристи

http://www.cross.bg/snoydun-moskva-neformalna-1416809.html

/КРОСС/ Едуард Сноудън отхвърли призивите да се срещне в Москва с представители на германска парламентарна комисия за разследване на обхвата на следенето от страна на САЩ и съюзниците им, предава АР. Депутати от разследващата комисия се надяваха да посетят Москва скоро за неформална среща със Сноудън. Планът се появи, след като опозиционни партии поискаха Германия да позволи на Сноудън да дойде в Берлин, за да свидетелства, но правителството заяви, че това би навредило на отношенията със САЩ. Германският адвокат на Сноудън Волфганг Калек написа вчера на комисията, че е обсъдил въпроса със Сноудън и че от неформална среща в Москва, където американецът има временно убежище, „няма нито нужда, нито място", съобщи DPA, цитирана от АP. Според него реални показания е възможно да бъдат дадени само в Германия.

Англия няма от какво да се срамува, оцени Моуриньо

http://worldcup2014.actualno.com/Anglija-njama-ot-kakvo-da-se-sramuva-oceni-Mourinio-news_35304.html

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо се показа като великодушен джентълмен и подкрепи Англия в трудния момент. Според португалеца, селекцията на Рох Ходжсън няма от какво да се срамува. Както е известно,...

Антон Кутев: Коритата на реките да станат републиканска отговорност

http://pik.bg/антон-кутев-коритата-на-реките-да-станат-републиканска-отговорност-news193664.html

Антон Кутев: Коритата на реките да станат републиканска отговорност

 „Коритата на реките трябва да станат републиканска отговорност, защото парите така или иначе стигат до общините, но отиват за друго – асфалт, градинки.” Това каза депутатът от БСП Антон Кутев в предаването „Седмицата” на радио "Дарик". На въпрос, как ще коментира незаконното строителство, което също създава проблем при реакцията в кризисни ситуации, той отговори: „Винаги ще бъде проблем незаконното строителство. Наблюдавам и околните страни, ходил съм и в Румъния – там го няма в такъв обем този проблем – Букурещ не го презастроиха идиотски. Аз мисля, че главните архитекти в последните 20 години трябва да бъдат специално проверявани – защо се случи цялата тази работа. Сигурно не е проблем само на главните архитекти и сигурно има и проблеми в държавните администрации и общуването с тях през годините”. По думите му, в България е направено нещо недопустимо от гледна точка на презастрояването. Специално незаконното строителство иска системни мерки, които да не са еднократни. Там обаче трябва общини и държавата да работят заедно и дългосрочно, коментира той. 

Попитан, трябва ли да бъде възстановено Министерството за бедствията и авариите, Антон Кутев отговори, че не може да отговори точно, но според него би било добре. „Ние наистина трябва да имаме систематизиран подход към подобни кризи. Аз много се надявам никога вече да не се случват такива неща. Тук знаем, че урагани и тайфуни досега не сме имали, сега се оказа, че и такова нещо се появява – явно ще се сблъскваме с нови бедствия, няма да са традиционните, които сме виждали досега и в края на краищата държавата да мисли за това да има резерв и да има добре структуриран начин на реакция. Да не говорим, че и земетресения се случват”, каза още той.

Антон Кутев: Коритата на реките да стана републиканска отговорност

http://pik.bg/антон-кутев-коритата-на-реките-да-стана-републиканска-отговорност-news193664.html

Антон Кутев: Коритата на реките да стана републиканска отговорност

 „Коритата на реките трябва да станат републиканска отговорност, защото парите така или иначе стигат до общините, но отиват за друго – асфалт, градинки.” Това каза депутатът от БСП Антон Кутев в предаването „Седмицата” на радио "Дарик". На въпрос, как ще коментира незаконното строителство, което също създава проблем при реакцията в кризисни ситуации, той отговори: „Винаги ще бъде проблем незаконното строителство. Наблюдавам и околните страни, ходил съм и в Румъния – там го няма в такъв обем този проблем – Букурещ не го презастроиха идиотски. Аз мисля, че главните архитекти в последните 20 години трябва да бъдат специално проверявани – защо се случи цялата тази работа. Сигурно не е проблем само на главните архитекти и сигурно има и проблеми в държавните администрации и общуването с тях през годините”. По думите му, в България е направено нещо недопустимо от гледна точка на презастрояването. Специално незаконното строителство иска системни мерки, които да не са еднократни. Там обаче трябва общини и държавата да работят заедно и дългосрочно, коментира той. 

Попитан, трябва ли да бъде възстановено Министерството за бедствията и авариите, Антон Кутев отговори, че не може да отговори точно, но според него би било добре. „Ние наистина трябва да имаме систематизиран подход към подобни кризи. Аз много се надявам никога вече да не се случват такива неща. Тук знаем, че урагани и тайфуни досега не сме имали, сега се оказа, че и такова нещо се появява – явно ще се сблъскваме с нови бедствия, няма да са традиционните, които сме виждали досега и в края на краищата държавата да мисли за това да има резерв и да има добре структуриран начин на реакция. Да не говорим, че и земетресения се случват”, каза още той.

ЦСКА започна с победа в контролите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/21/2328404_cska_zapochna_s_pobeda_v_kontrolite/?ref=rss


ЦСКА стартира лятната си подготовка с победа, като се наложи с 2:1 над "Марек 2010" на стадиона в Самоков.

Теренът беше доста тежък, но двата отбора изиграха добър мач. Новото попълнение на червените Еденилсон Бергонси, дошъл от "Черно море", остана на пейката, но за сметка на това след дълго лечение на терена се появи юношата Петър Витанов.

Новакът в А група "Марек" затрудни максимално втория от миналия сезон. Още в 14-ата минута дупничани можеха да открият резултата, но...

Руските медии: Туристите не се отказват от България въпреки наводненията

http://www.moreto.net/novini.php?n=255459

Наводненията в България продължават да бъдат сред централните теми в чуждестранната преса. Много руски издания съобщават за пороите в Североизточна България с оглед на това, че страната е предпочитана като място за почивка от руските туристи.

Мартин Цонев и Светозар Рангелов - новите наследници на Борис Христов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149706

Български гласове, не можеш да ги сбъркаш - така твърдят мнозина музикални експерти и веднага изричат имената на Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев. Тримата велики! Басовият регистър, събрал най-голямата мощ от световните оперни сцени, не би бил същият, ако ги нямаше тях. И макар вече да са част от най-завладяващото минало на... Български гласове, не можеш да ги сбъркаш - така твърдят мнозина музикални експерти и веднага изричат имената на Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев. Тримата велики! Басовият регистър, събрал най-голямата мощ от световните оперни сцени, не би бил същият, ако ги нямаше тях. И макар вече да са част от най-завладяващото минало на...

"168 часа": US властите масово удрят черни печати на музикалните ни звезди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4147128

Красимир Боев, Цветина Стаменова
Лекарите са категорични, че на възрастния американец му остава не повече от месец живот. Той посреща смело новината и започва да се прощава с роднините си. Така и не успява да погали за последен път внучето си Майки. Детето не може да отпътува за САЩ, тъй като майка му - известната ни певица ДесиСлава, Красимир Боев, Цветина Стаменова Лекарите са категорични, че на възрастния американец му остава не повече от месец живот. Той посреща смело новината и започва да се прощава с роднините си. Така и не успява да погали за последен път внучето си Майки. Детето не може да отпътува за САЩ, тъй като майка му - известната ни певица ДесиСлава,

Пореден случай вандализъм остави клиенти на ЧЕЗ без ток

http://www.cross.bg/klienti-suoruzheniya-masloto-1416808.html

/КРОСС/ Нагла кражба на трансформаторно масло остави 262 клиенти на ЧЕЗ без електрозахранване днес в кв. Кумарица, Неизвестни лица са източили маслото от трансформатор, вследствие на което абонати на ул. 61 в града остават без ток в почивния ден. Компанията незабавно създаде организация за подмяна на трансформатора и вече работи по отстраняване на повредата. „Кражбите и вандализмът върху съоръжения ощетяват пряко крайните потребители на електроенергия, като причиняват прекъсване на захранването и повреждане на електроуреди. В някои случаи те дори застрашават живота и здравето им. Посегателствата непрекъснато зачестяват и основната причина за това е липсата на ефективни наказания срещу подобни престъпления в настоящата нормативна уредба. Призоваваме за нетърпимост към подобни престъпни действия", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. Кражбите на съоръжения от електроенергийната инфраструктура са една от причините за аварии по мрежата и влошаване на качеството на електроенергията. Само за пет месеца от началото на 2014 г. те са причинили 159 прекъсвания в продължение на общо 530 часа, от които засегнати са били близо 100 хиляди клиенти на ЧЕЗ. През 2013 г. от съоръжения на ЧЕЗ са източени 60 тона трансформаторно масло, а от началото на тази година до момента количеството възлиза на близо 30 тона

Откъс от "Престъпление и наказание", преразказан за деца

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/21/2327992_otkus_ot_prestuplenie_i_nakazanie_prerazkazan_za_deca/?ref=rss


Тази седмица в рубриката "Четиво" на "Детски Дневник" ви представяме откъс от "Престъпление и наказание" Фьодор Достоевски, преразказана за деца от израелския писател Аврам Йехошуа. Самият той споделя, че срещнал изненада, когато казал на съставителите на поредицата от големите литературни класики, преразказани за деца, че е срещнал изненада, когато сподели, че смята да разкаже "Престъпление и наказание" на Достоевски.

"Всъщност, макар че е оценена от много хора като един от десетте...

Откъс от "Престъпление и наказание", преразказано за деца от Аврам Йехошуа

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/21/2327992_otkus_ot_prestuplenie_i_nakazanie_prerazkazano_za_deca/?ref=rss


Тази седмица в рубриката "Четиво" на "Детски Дневник" ви представяме откъс от "Престъпление и наказание" Фьодор Достоевски, преразказана за деца от израелския писател Аврам Йехошуа. Самият той споделя, че срещнал изненада, когато казал на съставителите на поредицата от големите литературни класики, преразказани за деца, че е срещнал изненада, когато сподели, че смята да разкаже "Престъпление и наказание" на Достоевски.

"Всъщност, макар че е оценена от много хора като един от десетте...

Руските туристи притеснени от наводненията в България

http://www.mediapool.bg/ruskite-turisti-pritesneni-ot-navodneniyata-v-bulgaria-news221758.html

Съобщенията в руските и чуждестранни медии за тежките наводнения заради проливните дъждове в района на Варна, в резултат на които загинаха и хора, предизвиква безпокойство в туристите, които планират почивката си в курорта Албена, съобщава специализираното руско издание TourDom.ru. "Днес например ни позвъни туристка, която трябва утре да излети натам заедно с малкото си дете. Тя е притеснена от чутите новини, а официална информация за положението няма", разказа директорът на туристическата агенция "Надеждное" в Петрозаводск Андрей Федорович. Подобни тревожни запитвания получават и други туристически фирми. Въпреки това агенциите успокояват, че бедствието не е засегнало непосредствено курортните зони. От "Солвекс Травъл" посочват, че наводненията в България не пречат на летуващите, летищата работят в нормален режим. От агенцията допълват, че не са получавали жалби от туристите. Няма случаи на анулирани почивки или заявки на клиенти за предсрочно завършване на почивките. От българската компания "КИТТ" съобщават пред кореспондент на TourDom.ru, че обстановката в курортите е нормална. "Има някои пътища, на които е ограничено движението, в частност, властите съобщиха, че затварят пътя към летището от Албена, но проблемите се отстраняват. Времето разбира се не е много приятно, студено е, но прогнозите за следващите дни са благоприятни, трябва да се затопли", разказа събеседникът на руското издание.

Дълг срещу собственост - реалистична схема за изплащане на украинския газов дълг

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bbbf5cc/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Cdylg0Esreshtu0Esobstvenost0Erealistichna0Eshema0Eza0Eizplashtane0Ena0Eukrainskiia0Egazov0Edylg0H1747660C/story01.htm

Ако Русия и Европа придобият по една трета от газопреносната система на Украйна, транзитът на руски газ ще е гарантиран, според Иван Грачов от Държавната Дума


Кабинетът е отпуснал допълнително близо 8 млн. лв на ДАНС и НСО

http://www.mediapool.bg/kabinetat-e-otpusnal-dopalnitelno-blizo-8-mln-lv-na-dans-i-nso-news221757.html

Правителството е отпуснало допълнително 4 млн. лв. на Националната служба за охрана (НСО). Решението е било взето на последното правителствено заседание, но не беше обявено от правителствената пресслужба, съобщи в събора вестник "Сега". Според публикуваното постановление става ясно, че от отпуснатите пари 1,5 млн. ще отидат за заплати. Засега не са ясни мотивите за увеличаването на парите за държавните гардове, след като тази година получиха с 2 млн. лв. по-голям бюджет. В момента той е 33 млн. лв. С друго постановление правителството е отпуснали и 3,6 млн. лв. на ДАНС. Агенцията за сигурност е другата служба със силно раздут бюджет през тази година. В момента той е 112.247 млн. лв., което е с 27 млн. лв. повече от тазгодишния бюджет.

Кабинетът е отпуснал допълнителни почти 8 млн. лв на ДАНС и НСО

http://www.mediapool.bg/kabinetat-e-otpusnal-dopalnitelni-pochti-8-mln-lv-na-dans-i-nso-news221757.html

Правителството е отпуснало допълнително 4 млн. лв. на Националната служба за охрана (НСО). Решението е било взето на последното правителствено заседание, но не беше обявено от правителствената пресслужба, съобщи в събора вестник "Сега". Според публикуваното постановление става ясно, че от отпуснатите пари 1,5 млн. ще отидат за заплати. Засега не са ясни мотивите за увеличаването на парите за държавните гардове, след като тази година получиха с 2 млн. лв. по-голям бюджет. В момента той е 33 млн. лв. С друго постановление правителството е отпуснали и 3,6 млн. лв. на ДАНС. Агенцията за сигурност е другата служба със силно раздут бюджет през тази година. В момента той е 112.247 млн. лв., което е с 27 млн. лв. повече от тазгодишния бюджет.

Варна очаква силен дъжд: Полицията прибира хората от улиците!

http://www.bnews.bg/article-109008

Макар цяла нощ да не е валяло, днешните гръмотевици притесниха сериозно хората. Те се опасяват, че случилото се през последните дни може да се повтори и ужасът, който преживяха да се повтори.

"Нафтогаз" и ЕС са в готовност да възобновят тристранните преговори с Русия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bbbf337/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Cnaftogaz0Ei0Ees0Esa0Ev0Egotovnost0Eda0Evyzobnoviat0Etristrannite0Epregovori0Es0Erusiia0H1747620C/story01.htm

За пореден път потвърдихме готовността на украинската страна да остане надежден транзитен коридор на руския газ за Европа, посочи енергийната компания


Сноудън отказа среща на германски парламентаристи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/21/2328403_snoudun_otkaza_sreshta_na_germanski_parlamentaristi/?ref=rss


Едуард Сноудън отхвърля призивите да се срещне в Москва с представители на германска парламентарна комисия за разследване на обхвата на следенето от страна на САЩ и съюзниците им, предаде Асошиейтед прес.

Депутати от разследващата комисия се надяваха да посетят Москва скоро за неформална среща със Сноудън. Планът се появи, след като опозиционни партии поискаха Германия да позволи на Сноудън да дойде в Берлин, за да свидетелства, но правителството заяви, че ако това стане, ще навреди...

Бедственото положение в Добрич остава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150939

Остава бедственото положение в Добрич, съобщиха от пресцентъра на общината. Бедствената ситуация в Добрич остава. От село Богдан нивото на водата започва да спада и ситуацията в града бавно и постепенно се нормализира. Остава опасно обаче положението в северната част на града, където вследствие на силния воден отток от язовира в село Плачи дол се Остава бедственото положение в Добрич, съобщиха от пресцентъра на общината. Бедствената ситуация в Добрич остава. От село Богдан нивото на водата започва да спада и ситуацията в града бавно и постепенно се нормализира. Остава опасно обаче положението в северната част на града, където вследствие на силния воден отток от язовира в село Плачи дол се

В Аспарухово: 500 доброволци. Спешна нужда от кофи, лопати и ботуши

http://www.moreto.net/novini.php?n=255460

Над 500 доброволци от Варна и цялата страна са на място в момента в Аспарухово, съобщава от мястото на събитието репортер на Moreto.net Има проблем с намирането на кофи, лопати и ботуши за част от тях. Това е апел към всички фирми и частни лица, които могат да съдействат с осигуряването на такива.

Остава бедственото положение в Добрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150936

Остава бедственото положение в Добрич, съобщиха от пресцентъра на общината. Бедствената ситуация в Добрич остава. От село Богдан нивото на водата започва да спада и ситуацията в града бавно и постепенно се нормализира. Остава опасно обаче положението в северната част на града, където вследствие на силния воден отток от язовира в село Плачи дол се Остава бедственото положение в Добрич, съобщиха от пресцентъра на общината. Бедствената ситуация в Добрич остава. От село Богдан нивото на водата започва да спада и ситуацията в града бавно и постепенно се нормализира. Остава опасно обаче положението в северната част на града, където вследствие на силния воден отток от язовира в село Плачи дол се

Бедственото положение в Добрич остава

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/21/2328402_bedstvenoto_polojenie_v_dobrich_ostava/?ref=rss


Остава бедственото положение в Добрич, съобщиха от пресцентъра на общината.

От село Богдан нивото на водата започва да спада и ситуацията в града бавно и постепенно се нормализира. Остава опасно обаче положението в северната част на града, където вследствие на силния воден отток от язовира в село Плачи дол се поддържа високо ниво на водата. По трасето, което води към улица "Калиакра" скоростта на водата е по-малка, но все още през града се провеждат големи количества вода, което...

Наводненията не застрашават почиващите по Черноморието

http://econ.bg/Новини/Наводненията-не-застрашават-почиващите-по-Черноморието-_l.a_i.551538_at.1.html

Няма нито един загинал или бедстващ турист на местата, където  се изляха проливни дъждове. Обстановката в курортен комплекс "Албена" остава...

l’Automobile отличи Peugeot 308

http://cars.actualno.com/lAutomobile-otlichi-Peugeot-308-news_35301.html

Peugeot 308 беше избран за „Най-добър компактен автомобил на годината 2014“ от читателите на автомобилното списание l’Automobile. За 35-а година известното френско автом...

Моуриньо: Суарес е великолепен, когато не симулира

http://worldcup2014.actualno.com/Mourinio-Suares-e-velikolepen-kogato-ne-simulira-news_35302.html

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо си намери нов обект за критика. Този път цел на словестните му стрели стана нападателят на Ливърпул и звезда в националния отбор на Уругвай Луис Суарес. "Мисля,...

Джерард и защитниците да поемат вината за провала срещу Уругвай, нареди Марадона

http://worldcup2014.actualno.com/Djerard-i-zashtitnicite-da-poemat-vinata-za-provala-sreshtu-Urugvaj-naredi-Maradona-news_35303.html

Легендарният аржентинец Диего Армандо Марадона посочи с пръст виновниците за срама на Англия срещу Уругвай. Както е известно, селекцията на Рой Ходжсън си стегна куфарите и напуска Мондиал 2014 безсла...

Руски медии: Потопът няма да спре туристите в България

http://pik.bg/руски-медии-потопът-няма-да-спре-туристите-в-българия-news193661.html

Руски медии: Потопът няма да спре туристите в България

Обстановката в българските морски курорти е нормална, съобщава руската информационна агенция TourDom.ru, позовавйки се на наши туроператори. "Има някои пътища, на които е ограничено движението, в частност, властите съобщиха, че затварят пътя към летището от Албена, но проблемите се отстраняват. Времето разбира се не е много приятно, студено е, но прогнозите за следващите дни са благоприятни, трябва да се затопли”, разказа руското издание. 

Извънредната ситуация, предизвикана от тежките наводнения в България, не се е отразила на туристическия поток в страната, съобщава руската агенция ТИА Новости. Българските власти са готови да разрешат всички проблеми, които възникнат при чуждестранните гости в резултат на последствията от наводненията, съобщава изданието „Московский комсомолец”, позовавайки се на изявление на представител на посолството на България в Москва. Съгласно информацията на дипломатите, отдихът в българските курортни зони и туристически бази протича спокойно.

Туристите не са отказват от планираните си почивки на българското Черноморие и не анулират самолетните си билети. Посолството на България в Москва постоянно поддържа връзка с водещите национални туроператори, които информират за ситуацията в курортите, допълва ТИА Новости. 

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България е готово да реши проблемите на чуждестранните туристи, които могат да възникнат заради наводненията в страната. Това заявиха за руското издание МК.ru от посолството на България в Москва. Въпреки това, по данни на дипломатическото представителство, чуждестранните туристи не се отказват от почивките в България заради метеорологичните условия. „След проливните дъждове в България отдихът на българските и чуждестранни туристи, включително във всички детски и младежки лагери, протича нормално”, съобщават от посолството. 

Виолина Маринова: Поставянето на КТБ под надзор на БНБ е нормално

http://frognews.bg/news_71968/

По думите на Виолина Маринова, директор на Банка ДСК и заместник-председател на Асоцияцията на банките в България, надзорът на банките е един и същ за всички. Това е оздравителна процедура, а не наказателна мярка.

Засилена проверка за допинг за футболистите на Коста Рика

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/21/2328397_zasilena_proverka_za_doping_za_futbolistite_na_kosta/?ref=rss


ФИФА подложи отбора на Коста Рика на изключително стронг допинг контрол, който предизвика възмущение както сред самите играчи и ръководители, така и на легендата Диего Марадона.

Цели седем национали от отбора от Централна Америка са били привикани в стаичката за контрол. Това е прекалено завишена бройка, тъй като обикновено са викат между двама и четирима.

Няма яснота дали причината е...

ЦСКА хареса "моряк" за заместник на Гъргоров

http://www.bnews.bg/article-109006

Резервният вариант пред столичани е атакуващ халф от Кипър, чието име се пази в тайна заради конкуренцията.

Меркел подкрепи социалиста Мартин Шулц за шеф на ЕП

http://www.mediapool.bg/merkel-podkrepi-sotsialista-martin-shults-za-shef-na-ep-news221756.html

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че подкрепя кандидатурата на своя сънародник Мартин Шулц за председател на Европейския парламент. Същото обявиха и социалдемократите, които влизат в правителствената коалиция. Все още остава спорна фигурата за шеф на ЕК. Меркел настоява, че нейният фаворит е Жан Клод Юнкер от ЕНП. Неговата кандидатура обаче не бе подкрепена от Швеция и Великобритания. Все още не е ясна българската позиция за шеф на ЕК. За последно премиерът Орешарски подкрепи Юнкер но сложната политическа обстановка около неговата оставка може да измени позицията му. Социалистите у нас твърдо залагат на Шулц, а от ГЕРБ следват германската позиция. Ако Мартин Шулц, който беше председател на предишния Европейски парламент, е кандидатът на социалистите, "германските депутати от Европейската народна партия ще го подкрепят за този пост", заяви Меркел на пресконференция в Берлин с естонския си колега Таави Роивас. Лидерът на ГСДП Зигмар Габриел съобщи преди това, че партията му иска Мартин Шулц да бъде преизбран за председател на ЕП в рамките на "пакет", включващ номинацията на люксембургския консерватор Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. "Изборът на Юнкер за председател на Комисията и избирането на Шулц (за председател на Европейския парламент) трябва да бъдат свързани", заяви Габриел, който е министър на икономиката и вицеканцлер в правителството на Меркел, в интервю за сайта на седмичника "Шпигел". "Нуждаем се от силна ос Юнкер/Шулц пред предизвикателствата в Европа", каза още Габриел. Той настоява също така Шулц да бъде избран преди номинацията на Юнкер. В замяна на това ГСДП, която постигна значително по-слаб резултат от консерваторите на Меркел на последните европейски избори, се отказа от получаването на поста европейски комисар, определен за Германия.

Румяна Коларова: В НС непрекъснато се говори, че няма да има избори

http://offnews.bg/news/n_1/n_353224.html

Доколкото знам, в парламента непрекъснато се говори, че няма да има избори. Мисля, че ги е страх от служебното правителство. Защо ги е страх от правителство, което действа само два месеца? Това заяви пред Нова телевизия политологът Румяна Коларова - секретар на президента по връзки с гражданското общество. Получи се усещане, че БСП и ДПС ги е страх от висока изборна активност, която естествено ще се появи, ако референдумът е едновременно с изборите. И се получи усещането, че те направиха всичко възможно, за да избегнат едновременното провеждане на референдума с избори, както го избегнаха и при европейските избори, каза още Коларова.

Даниела Бобева: Няма да допуснем гражданите да загубят и лев в КТБ

http://www.cross.bg/bobeva-sistema-banki-1416807.html

/КРОСС/ Няма да допуснем гражданите да загубят и лев. БНБ прави онова, което трябва да се прави в тази ситуация, каза вицепремиерът Даниела Бобева в коментар на решението за поставяне на КТБ под специален надзор по Дарик радио. На хората трябва да им се обясни, че банковата система е стабилна. Колкото повече всички запазят спокойствие, толкова по-леко ще се премине през този етап, обясни тя. По думите й държавни фирми държат в КТБ в момента около 130 млн. лв., които остават блокирани до възстановяването пълната дейност на банката. Бобева посочи, че правителството е заварило 700 млн. лв. държавни пари в тази институция, но след като са изпълнени изискванията за разпределянето им в различни банки, те са намалели. Служебното правителство прие правила, според които държавните дружества не трябва да държат повече от 25% от парите си на едно място. Бобева, десет години от чийто професионален живот са минали в БНБ, посочи, че след кризата от 1997 г. централната банка е била цялостно преустроена, в резултат на което търговските банките, работещи в България, са били силно и добре контролирани за всяко свое действие. Така че БНБ успя да предпази банковата система от кризата, посочи Бобева. Тя даде пример с други централни банки, които не са успели да се справят с редица проблеми - като тези в Унгария и Австрия, където много хора са взели кредити в чужда валуга и това е създало сериозни проблеми

Руски туристи са притеснени от наводненията у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/21/2328400_ruski_turisti_sa_pritesneni_ot_navodneniiata_u_nas/?ref=rss


Съобщенията в руските и чуждестранни медии за тежките наводнения заради проливните дъждове в района на Варна, в резултат на които загинаха и хора, предизвиква безпокойство в туристите, които планират почивката си в курорта Албена, съобщава специализираното руско издание TourDom.ru.

"Днес например ни позвъни туристка, която трябва утре да излети натам заедно с малкото си дете. Тя е притеснена от чутите новини, а официална информация за положението няма", разказа директорът на...

Обсъждат възстановяване на щетите от наводненията със средства от европейските фондове

http://www.moreto.net/novini.php?n=255457

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обсъдиха възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната.

Положението в курортен комплекс "Албена" обаче остава тежко

http://econ.bg/Новини/Положението-в-курортен-комплекс-Албена-обаче-остава-тежко-_l.a_i.551538_at.1.html

Обстановката в курортен комплекс "Албена" остава тежка. Няма нито един загинал или бедстващ турист на местата, където  се изляха проливни...

Симеон Сакскобургготски: В момента са нужни съпричастност и прагматични действия, а не конфронтация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150921

С оглед на настъпилите трагични природни събития в България Симеон Сакскобургготски, цар на България 1943 - 1946 г. и министър-председател от 2001 - 2005 г, направи обръщение, в което изрази съболезнованията си на близките на загиналите и своята подкрепа на пострадалите.
„В този тежък за хората момент трябва да се запази добрият тон в общественото С оглед на настъпилите трагични природни събития в България Симеон Сакскобургготски, цар на България 1943 - 1946 г. и министър-председател от 2001 - 2005 г, направи обръщение, в което изрази съболезнованията си на близките на загиналите и своята подкрепа на пострадалите. „В този тежък за хората момент трябва да се запази добрият тон в общественото

Симеон Сакскобургготски: В момента са нужни съпричастност и прагматични действия, а не конфронтация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150918

С оглед на настъпилите трагични природни събития в България Симеон Сакскобургготски, цар на България 1943 - 1946 г. и министър-председател от 2001 - 2005 г, направи обръщение, в което изрази съболезнованията си на близките на загиналите и своята подкрепа на пострадалите.
„В този тежък за хората момент трябва да се запази добрият тон в общественото С оглед на настъпилите трагични природни събития в България Симеон Сакскобургготски, цар на България 1943 - 1946 г. и министър-председател от 2001 - 2005 г, направи обръщение, в което изрази съболезнованията си на близките на загиналите и своята подкрепа на пострадалите. „В този тежък за хората момент трябва да се запази добрият тон в общественото

Правителството обсъжда възстановяване на щетите от наводненията със средства от европейските фондове

http://frognews.bg/news_71967/

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обсъдиха възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната.

Ученик в реанимацията след коктейл от водка и уиски

http://www.bnews.bg/article-109005

Младежът се е почерпил солидно с двама свои приятели. Групата си е устроила купон на една от пейките в градската градина. Тримата си купили водка и уиски и започнали запоя.

Цачева: Не вярвам, че правителството ще подаде оставка

http://www.mediapool.bg/tsacheva-ne-vyarvam-che-pravitelstvoto-shte-podade-ostavka-news221755.html

"ГЕРБ иска избори, колкото се може по-рано. Няма значение коя от трите спрягани дати би се избрала, но така или иначе трябва първо да има подадена оставка. От начина, по който се говори, включително след вчера, се създава едно впечатление, че ще има оставка, ама надали. Докато не видя на практика подадена оставка, не им вярвам". Това коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева пред Дарик. "Оттук насетне, ако ГЕРБ поеме управлението в някаква форма - самостоятелно или не, за нас е важно да се извади държавата от тази ситуация", добави тя, загърбвайки тезата на лидера на партията Бойко Борисов, че формацията му ще управлява само сама. По думите й за коалиции към този момент в ГЕРБ няма разговори: "За нас е важно структурите ни да имат мобилизацията, която показахме на евроизборите. Нека да ни подредят избирателите, да се види коя политическа сила с какъв ресурс от гласове е и едва тогава, на базата на политики и общи цели, може да се говори за коалиции". Цачева отрече приятелство между опозицията и ДПС. Тя добави, че ГЕРБ все още не се е отказала от референдума за изборните правила: "За нас въпросът за задължителното гласуване е свързан с този за електронното. Няма как да задължиш сънародниците ни в чужбина да гласуват иначе. А Коалиция за България не иска електронното гласуване. Това е дискриминационно спрямо българските гражданите извън страната. Ако успеем да се представим добре на изборите и направим стабилно мнозинство в следващото НС, има място за референдум и по трите изборни въпроса". По отношение на бедствието във Варна, където кметът е от редиците на ГЕРБ, Цачева заяви, че няма информация дали Портних не си е свършил работата. "Очевидно нещо по веригата не е сработило, но проблемът с незаконните постройки не е само във Варна. Това го има в цялата страна", добави тя. За изненадващото включване на Симеон Дянков в в надзора на ВТБ Банк,  Цачева обясни, че това се е случил, „защото не са толкова много финансистите и банкерите на неговото ниво“ Тя изключи възможността да оглави следващото правителство, ако ГЕРБ спечелят изборите, но не отрече варианта Симеон Дянков да се върне в България като финансов министър и вицепремиер. За Дянков, ВТБ и КТБ "Не са толкова много финансистите и банкерите като него. Той доказа, че по време на криза, когато банкови системи се сриват под държавно управление, в България това не беше допуснато", добави Цачева. По думите й въпросът за връщането на Дянков е към човека, който поеме мандата, но в политиката нищо не било изключено. "Аз съм много далече от изпълнителната власт. Убедена съм, че никога няма да имам задължението да съставям кабинет", каза още депутатът от ГЕРБ. Цачева определи развитието на събитията около КТБ в последните дни като "скандал" и се позова на медийни публикации, според които руската "Внешторгбанк" (ВТБ) имала "апетити" към българската банка от месеци. "Хората са притеснени. В тази ситуация на нас ни остава да се осланяме на професионализма на БНБ, които вчера поеха на ръчно управление КТБ. Не ми се мисли какво би се случило с КТБ, ако ефектът на доминото се задейства", каза още депутатът от ГЕРБ и добави: "Вярвам на банкерите, че има достатъчно средства, че КТБ е стабилна банка. Но представяте ли си какво ще стане, ако се извият опашките пред всички банки." За Пеевски и щадящото отнишение към него "Делян Пеевски е достатъчно влиятелен, но чак пък толкова, че да се пита всеки политик за него..." Така реагира заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева на въпрос за влиянието на Пеевски. Запитана как гледа на обвинението на банкера Цветан Василев към Пеевски, че смята, че е „властелин на България“ и има ли такива властелини, Цачева отговори: "Властелини в смисъл да съборят държавата – може и да е така, но нямам информацията, за да дам конкретен отговор." Пеевски, който е депутат от ДПС, доскоро беше смятан за близък до Цветан Василев. В последните седмици обаче двамата се хвърлиха във взаимни обвинения през медиите, след като срещу Василев започна серия от прокурорски проверки, а трима души бяха задържани и след това освободени по подозрение в намерение за убийството на Пеевски. От петък Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен акционер Василев е под специалния надзор на БНБ. "Делян Пеевски е народен представител в 42-рото Народно събрание. И преди не съм говорила с него, и в сегашния парламент не съм говорила с него, защото знаете, че той не посещава Народното събрание", каза още Цачева в отговор на въпрос защо от ГЕРБ често говорят срещу лидера на БСП Сергей Станишев, но никога срещу Пеевски. И добави, че няма нито контакт, нито отношение с него.

Рууни: Напълно опустошени сме!

http://worldcup2014.actualno.com/Ruuni-Napylno-opustosheni-sme-news_35298.html

Нападателят на Англия Уейн Рууни се извини на феновете за лошото представяне на отбора на световното първенство. Како е известно, англичаните загубиха първите си два мача в групата - с Италия (1:2) и...

Издирват две деца в кв. Аспарухово

http://society.actualno.com/Izdirvat-dve-deca-v--kv-Asparuhovo-news_35299.html

Във варненския квартал "Аспарухово" издирват 6-годишния Марин, който от два дни го няма. Снимката на малкия Марин беше показана пред граждани и журналисти от близка на семейството на едно о...

Даниела Бобева: Няма да допуснем гражданите да загубят нито лев

http://business.actualno.com/Daniela-Bobeva-Njama-da-dopusnem-grajdanite-da-zagubjat-nito-lev-news_35300.html

"Правителството подкрепя действията на БНБ. Няма да допуснем гражданите да загубят нито 1 лев", заяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева, съобщиха от прави...

Цецка Цачева: Пеевски е достатъчно влиятелен, но не толкова, че да питаме всеки политик за него

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/21/2328392_cecka_cacheva_peevski_e_dostatuchno_vliiatelen_no_ne/?ref=rss


"Делян Пеевски е достатъчно влиятелен, но чак пък толкова, че да се пита всеки политик за него..." Така реагира заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева на въпрос за влиянието на Пеевски в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Запитана как гледа на обвинението на банкера Цветан Василев към Пеевски, че се възприема като "властелин на България", и има ли такива властелини, Цачева отговори: "Властелини в смисъл да съборят държавата – може и да е...

Комисия оценява щетите в квартал "Аспарухово"

http://econ.bg/Новини/Комисия-оценява-щетите-в-квартал-Аспарухово-_l.a_i.551537_at.1.html

Започна оценяването на щетите в един от най-пострадалите райони от наводненията в Североизточна България – варненския квартал „Аспарухово“. Комисията...

Човекът, който спря лечението си от рак, за да вдигне Луис Суарес на крака

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/21/2328386_chovekut_koito_spria_lechenieto_si_ot_rak_za_da_vdigne/?ref=rss


Една прегръдка след гол, прераснала в новина от лагера на Уругвай е на път да се превърне в една от най-истинските истории на световното първенство в Бразилия.

Валтер Ферейра - лекарят, който помогна на Луис Суарес да се възстанови от операция в коляното в последния месец, е болен от рак. Това нямаше да е толкова необичайно, ако не беше спрял временно лечението си, за да замине за Бразилия и да направи всичко необходимо, за да вдигне нападателя на крака.

Усилията не...

Николай Цонев: Грешно беше закриването на Министерството на извънредните ситуации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242791_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9+%D0%A6%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%93%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0

 "Ако сложим картите на масата, никой не спомена, че през 2009 г. беше закрито Министерството на извънредните ситуации. Това беше грешна политика. След две сериозни наводнения - сегашното във Варна и областта, както и наводнението в с. Бисер, може да се направи равносметка, че бедствията не са били приоритет в програмата на управление и в резултат има човешки жертви." Това заяви в ефира на ТВ7 Николай Цонев, бивш министър на отбраната.

"По отношение на ситуацията във Варна, мога да кажа, че чух обвинения между политиците. Има закон за извънредните ситуации, в който ясно е указано - за областта отговаря областен управител, за общината - кмета. Явно действията на кмета на Варна не са били адекватни. Въпреки че кметовете и на Варна, и на Велико Търново са от ГЕРБ, този на Велико Търново говореше адекватно, като човек, който е запознат с обстановката, докато това не може да се каже за неговия колега от Варна. Може би хората трябва да се замислят, когато гласуват за своите градоначалници и за това какви хора избират", критикува бившият министър.




Кандидат-студентски изпити по история и математика в СУ

http://www.mediapool.bg/kandidat-studentski-izpiti-po-istoriya-i-matematika-v-su-news221754.html

С изпити по история и математика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Писменият изпит по история започна в 9.00 часа и се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 часа. Кандидатстудентите ще пишат по  темите : „Църковно-национално движение през епохата на Възраждането” и „Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018)” Изпитът по математика започва в 14.00 часа. Той е писмен и се състои в решаване на осем задачи. При решаването на задачите се използват знания от различни теми на програмата по математика за задължителна подготовка. Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на СУ. Времето за изпита е 4 часа.

Кандидатстуднтски изпити по история и математика в СУ

http://www.mediapool.bg/kandidatstudntski-izpiti-po-istoriya-i-matematika-v-su-news221754.html

С изпити по история и математика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Писменият изпит по история започна в 9.00 часа и се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 часа. Кандидатстудентите ще пишат по  темите : „Църковно-национално движение през епохата на Възраждането” и „Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018)” Изпитът по математика започва в 14.00 часа. Той е писмен и се състои в решаване на осем задачи. При решаването на задачите се използват знания от различни теми на програмата по математика за задължителна подготовка. Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на СУ. Времето за изпита е 4 часа.

Цачева: Не вярвам, че кабинетът „Орешарски" ще подаде оставка

http://frognews.bg/news_71966/

„ГЕРБ иска избори, колкото се може по-рано. Няма значение коя от трите спрягани дати би се избрала, но така или иначе трябва първо да има подадена оставка. От начина, по който се говори, включително след вчера, се създава едно впечатление, че ще има оставка, ама надали. Докато не видя на практика подадена оставка, не им вярвам".

Загинал в катастрофа мъж стана донор, спаси живота на двама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150909

Мъж от Плевен, загинал при катастрофа е спасил двама, нуждаещи се от спешна бъбречна трансплантация.
Лекарите от УМБАЛ "Александровска" са присадили бъбреците на 44-годишният плевенчанин на двама мъже на 33 и 54 години, съобщиха от лечебното заведение.
Реципиентите са на хемодиализа от 2008 г. Състоянието им в момента е стабилно. Мъж от Плевен, загинал при катастрофа е спасил двама, нуждаещи се от спешна бъбречна трансплантация. Лекарите от УМБАЛ "Александровска" са присадили бъбреците на 44-годишният плевенчанин на двама мъже на 33 и 54 години, съобщиха от лечебното заведение. Реципиентите са на хемодиализа от 2008 г. Състоянието им в момента е стабилно.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване