Румен Петков: Виновни за КТБ са прокуратура, правителство и БНБ

http://www.cross.bg/petkov-rymen-bankata-1416958.html

/КРОСС/Три ключови звена - прокуратура, правителство и БНБ, имат престъпно поведение спрямо КТБ. Това каза Румен Петков от АБВ в сутрешния блок на ТВ7. По думите му сегашното правителство и в частност министър-председателят са едни от основните виновници за краха на КТБ.  „Държавата е стимулирала процеса. Като че ли трудно може да бъде опровергано твърдението на някои от експертите, че едната от задачите на това правителство е било да съсипе КТБ. Аз имам основания да питам дали е вярно, че в петък от банката са изтеглени близо половин милиард лева от държавата", заяви Петков.Вина за състоянието на банката според него има и прокуратурата. „Главният прокурор се държи като престъпник. Върхът на този тип престъпна дейност на прокуратурата е влизането в банката под прожекторите и обективите - поведение, с което тя предпостави в тази изнервена ситуация гражданите да тръгнат да си търсят спестяванията", посочи Петков.Третото звено, което има огромна вина за довеждането на КТБ до това състояние, е самата БНБ, която по думите му се е намесила „по възможно най-услужливия някому начин". „Първият въпрос е защо БНБ не наложи санкции на всички медии и личности, които правеха внушения в средствата за масова информация. Освен това е твърде нетипично в неделя да се вземе решение за поставяне „под особен надзор" и на „Креди Агрикол България"

Висок рейтинг, ниски обещания

http://pik.bg/висок-рейтинг-ниски-обещания-news194193.html

Висок рейтинг, ниски обещания

 Пазарът има доверие на правителството. Така финансовият министър коментира състоянието на държавата, след като международната рейтингова агенция Standard & Poor's обяви, че понижава с една степен оценката си за българския дълг, до BBB-.

 Според Чобанов понижението на рейтинга в навечерието на планирани емисии облигации на стойност 1.49 млрд. евро на външните пазари се дължи на действията на опозицията. Наистина в анализа на S&P се говори за политическата несигурност. Но причината за понижението на рейтинга не са задаващите се поредни извънредни избори в България, за които между впрочем управляващите сами са си виновни.

 Рейтинговата агенция сложи дълга на държавата ни в негативна перспектива още през декември миналата година, когато кабинетът на Пламен Орешарски изглеждаше стабилен. Под политическа несигурност S&P има в предвид хаоса в управлението на държавата и отлагането на важни реформи заради зле прикрит популизъм. Какво свърши правителството на Пламен Орешарски до този момент? Отговорът е - нищо. Единствената проведена реформа беше ускоряването на връщането на ДДС, но тя се случи в резултат на промени в европейските регулации, според които държавата вече не може да бави плащанията към бизнеса повече от 30 дни.

 БСП взе властта с обещания, нито едно от които дори не е тръгнала да изпълнява. Плоският данък е все така плосък, вместо това растат осигуровките. Новите банкови регулации, които също стават под натиск от Европа и имат за цел да измъкнат десетки хиляди българи от състоянието на вечна несъстоятелност по ипотечните им кредити, бяха въведени наполовина. Правила за личен фалит в България все още няма, с което страната ни се нарежда гордо до Румъния - това са единствените държави в Европейския съюз без такъв закон. Междувременно управляващите имаха грижата да сложат свои хора в администрацията и май това беше най-важната им грижа. За целта бяха променяни безогледно закони, така че и уж независимите регулаторни органи като Сметната палата и комисиите за защита на конкуренцията и потребителите да бъдат поставени под контрол. Въвеждането на електронно правителство беше отложено за мандата на следващия кабинет, който изглежда ще дойде доста по-бързо от очакваното.

 Пенсионната реформа беше спряна, а в същото време пенсиите бяха леко повишени. Следвайки подобна логика в енергетиката - популизъм без реформи, правителството изправи отрасъла пред фалит. Задълженията на НЕК вече са близо 2.9 млрд. лв. При това 2.2 млрд. лв от тях са краткосрочни, т.е. ще трябва да бъдат рефинансирани спешно от държавата. Междувременно, по данни на Института за пазарна икономика, е натрупан дефицит от 1.4 млрд. лв само за изкупуване на електроенергия от ВЕИ. Т.е. общата стойност на дълга е над 4 млрд. лв. От ИПИ прогнозират недостига на средства в системата на енергетиката да нарасне с още 1.5 млрд. лв през следващите 12 месеца. И тук не се включват планираните разходи за проекти като газопровода "Южен поток", както и загубите и липсата на инвестиции в други държавни компании. На този фон държавата, в лицето на ДКЕВР, планира намаление на цените на електрическата енергия за битовите абонати.

 Този път то ще бъде съчетано с рязко поскъпване на топлата вода, което ще се отрази най-вече на жителите на големите градове, където избирателите на БСП и ДПС са малцинство. Междувременно правителството обяви, че е напълнило фискалния резерв и той вече е близо 6 млрд. лв. Какво става обаче ако извадим от сумата дефицита в хазната и очакваните, но все още неизплатени, средства от европейките фондове? Фискалният резерв ще се изпразни до 4.2 млрд. лв. при законов минимум от 4.5 млрд. лв. Общо взето средствата ще са достатъчни, за да се покрие капиталовият недостиг в енергетиката. А дефицитът в хазната расте с бърз темп. Към края на април той вече е 864.5 млн. лв. спрямо 373.3 млн. лв през януари и по нищо не изглежда нарастването му да се забавя. За сравнение планираният дефицит в бюджета за тази година е 1.47 млрд. лв. С настоящите темпове на харчене той ще бъде достигнат през септември.

 Дефицитът, разбира се, се превръща в дълг, който трябва да се плаща в бъдеще. Планира се дългът на държавата до достигне 22.1% от брутния вътрешен продукт в края на годината, нараствайки с 4.4 млрд. лв спрямо 2013 г. Наистина подобни нива на дълга са сравнително ниски, въпросът е как са похарчени парите? Засега те не се харчат добре. Държавата би трябвало да води антициклична политика и да подкрепя възстановяването на икономиката. Тя обаче не го прави. Данните на НСИ за първото тримесечие показват ръст на БВП с 1.2%. Тук има една малка подробност, ръстът е в реално изражение, т.е. претеглен с инфлацията. А в българската икономика от август 2013 г. има дефлация. През март потребителските цени падат на годишна база с 2.0% по данни на Евростат. Т.е. ако премахнем статистическия ефект от дефлацията, икономиката всъщност се свива.

 Какво прави правителството, за да противодейства на икономическата депресия? То харчи ударно парите от европейските фондове. За програмния период 2007-2013 г. от планирани 15.7 млрд. лв, бизнесът е усвоил пряко само 2.5 млрд. лв. На практика миналото и това правителство използват европейските средства като заместител на капиталовите разходи. Така излиза по-евтино, пък и парите от Европа попадат в нужните хора. Политическата несигурност в България не е резултат от нестабилността на властта, точно обратното, колкото по-добре са се укрепили власт имащите в държавния бастион, толкова повече несигурност създават за бизнеса и домакинствата.

 Въпросната политическа несигурност е основната причина за системните кризи. Какво в България не е в криза? Имаме си криза в здравеопазването, в образованието, в правораздаването, в кредитирането, в енергетиката, в икономиката и т.н. При това въпросните кризи не са от вчера. Те все повече се превръщат в перманентни феномени. Фактът, че кризите продължават толкова време, показва едно, политиците не правят нищо за разрешаването им. Това правителство не си тръгва заради действията си, а заради бездействието си по отношение на редица ключови реформи и оставя след себе си падаща икономика и растящ дълг. Коментари (2)| Вашият коментар Сподели: Facebook Twitter Домино Фандъкова 221 Столичният кмет Йорданка Фандъкова очаква и кредитният рейтинг на София да бъде намален.

 „Аз съм изключително притеснена от понижаване на кредитния рейтинг на държавата, защото държавата и общините са като скачени съдове. Няма как това понижение да не се отрази и на нас“, обясни тя пред агенция „Фокус“. „При всички случаи не само на нашата община, но и на цялата държава това ще доведе до оскъпяване на финансирането ни в бъдеще, ще се отрази и на бъдещите планове както на Столичната община, така и на общинските търговски дружества”, посочи тя. „Изключено е да се прави каквато и да е било политика, още повече социална политика без финансова и политическа стабилност. Другото е популизъм”, добави още тя.

От "Уеб кафе".

Македонският премиер предложи помощ на Орешарски за справяне с щетите от наводненията

http://pik.bg/македонският-премиер-предложи-помощ-на-орешарски-за-справяне-с-щетите-от-наводненията-news194192.html

Македонският премиер предложи помощ на Орешарски за справяне с щетите от наводненията

Македонският премиер Никола Груевски е изпратил писмо до българския си колега Пламен Орешарски, в което е заявил, че България може да разчита изцяло на помощта на Македония за справяне с последствията от катастрофалните наводнения, предаде Фокус, позовавайки се на македонското електронно издание МКД.

В писмото си Груевски е изтъкнал, че Македония е подготвена за бързо време на предостави всички си ресурси за справяне с щетите от наводненията.
„ С особена загриженост наблюдавам новините за големите наводнения, които обхванаха Вашата страна и отнеха човешки животи”, се казва в писмото на Груевски.

Нови домейни се превръщат в заплаха за големите производители на вина

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bc74c59/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cwine0Eclub0C4420Ca0Cnovi0Edomeini0Ese0Eprevryshtat0Ev0Ezaplaha0Eza0Egolemite0Eproizvoditeli0Ena0Evina0H1748150C/story01.htm

Винопроизводители от Европа, САЩ и Австралия се обявиха против бързото въвеждане на домейни като .wine и .vin поради опасения от злоупотреби


Лекият суров петрол поскъпна за трети ден

http://econ.bg/Новини/Лекият-суров-петрол-поскъпна-за-трети-ден_l.a_i.551714_at.1.html

Лекият суров West Texas Intermediate петрол поскъпна за трети пореден ден на фона на ескалиращото напрежение в Ирак и предупреждението на щатския...

Жители на „Аспарухово” се оплаквали с години от старо свлачище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153052

Активно от няколко години свлачище стеснява едно от деретата, по които е поела водната стихия, помела варненския кв. „Аспарухово”.
„Свлачището продължава да се движи към дерето. Отделно – изхвърлят се и много боклуци: битови, строителни отпадъци, автомобилни гуми. С дънерите и коренаците, те образуват нещо като бент”, обясни пред Нова ТВ Ганчо, Активно от няколко години свлачище стеснява едно от деретата, по които е поела водната стихия, помела варненския кв. „Аспарухово”. „Свлачището продължава да се движи към дерето. Отделно – изхвърлят се и много боклуци: битови, строителни отпадъци, автомобилни гуми. С дънерите и коренаците, те образуват нещо като бент”, обясни пред Нова ТВ Ганчо,

Арест за българка, работила нелегално като медсестра в Атина

http://www.cross.bg/meditzinski-sestri-chastni-1416957.html

/КРОСС/Пет жени са в ареста от нощта на 19 срещу 20 юни 2014г., тъй като работели нелегално като частни медицински сестри в болница в гръцката столица, предаде "Български новини". Проверка в болничните заведения е установила, че една грузинка, една българка, една литовка и две албански гражданки са работили като частни медицински сестри, без да имат завършено медицинско образование и лиценз за практикуване от компетентен орган.  

Жители на „Аспарухово” се оплаквали с години от старо свлачище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153046

Активно от няколко години свлачище стеснява едно от деретата, по които е поела водната стихия, помела варненския кв. „Аспарухово”.
„Свлачището продължава да се движи към дерето. Отделно – изхвърлят се и много боклуци: битови, строителни отпадъци, автомобилни гуми. С дънерите и коренаците, те образуват нещо като бент”, обясни пред Нова ТВ Ганчо, Активно от няколко години свлачище стеснява едно от деретата, по които е поела водната стихия, помела варненския кв. „Аспарухово”. „Свлачището продължава да се движи към дерето. Отделно – изхвърлят се и много боклуци: битови, строителни отпадъци, автомобилни гуми. С дънерите и коренаците, те образуват нещо като бент”, обясни пред Нова ТВ Ганчо,

7 души от семейството на Николай загинали в бедствието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153043

Николай е загубил седем души от семейството си в бедствието в Аспарухово. Сред тях са плетениците му – на 3 и на 13 години. Вълната отнесла и бабата на Николай и вуйчо му.
В съседната къща в Аспарухово смъртта си намерило още едно дете. Загинало заедно с майка си.
Сега оцелелите събират останките от живота си и все още търсят свой близки. Николай е загубил седем души от семейството си в бедствието в Аспарухово. Сред тях са плетениците му – на 3 и на 13 години. Вълната отнесла и бабата на Николай и вуйчо му. В съседната къща в Аспарухово смъртта си намерило още едно дете. Загинало заедно с майка си. Сега оцелелите събират останките от живота си и все още търсят свой близки.

За 12-и път Деси Кулелиева от "24 часа" шампионка по тенис за журналисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152499

Фоторепортерът на “24 часа” Десислава Кулелиева отново стана двоен шампион в националното първенство по тенис за журналисти за наградите на СИБАНК. Вчера тя спечели на финала срещу Йоана Андреева от HiComm с 9:4, а с Христина Балинска победиха Йоана Андреева и Магдалена Димитрова на състезанието по двойки в събота.
Колеги от 25 медии мериха сили п Фоторепортерът на “24 часа” Десислава Кулелиева отново стана двоен шампион в националното първенство по тенис за журналисти за наградите на СИБАНК. Вчера тя спечели на финала срещу Йоана Андреева от HiComm с 9:4, а с Христина Балинска победиха Йоана Андреева и Магдалена Димитрова на състезанието по двойки в събота. Колеги от 25 медии мериха сили п

Николай загубил 7 души от семейството си в бедствието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153033

Николай е загубил седем души от семейството си в бедствието в Аспарухово. Сред тях са племенниците му – на 3 и на 13 години. Вълната отнесла и бабата на Николай и вуйчо му.
В съседната къща в Аспарухово смъртта си намерило още едно дете. Загинало заедно с майка си.
Сега оцелелите събират останките от живота си и все още търсят свой близки. Николай е загубил седем души от семейството си в бедствието в Аспарухово. Сред тях са племенниците му – на 3 и на 13 години. Вълната отнесла и бабата на Николай и вуйчо му. В съседната къща в Аспарухово смъртта си намерило още едно дете. Загинало заедно с майка си. Сега оцелелите събират останките от живота си и все още търсят свой близки.

Орешарски: Важните икономически параметри се подобриха през последната година

http://econ.bg/Новини/Орешарски-Важните-икономически-параметри-се-подобриха-през-последната-година_l.a_i.551710_at.1.html

Няма нито един измежду по-важните макроикономически и фискални параметри, който да е влошен спрямо средата на миналата година. Който е забравил за...

Оставка? Избори? Думи, думи, думи... Ами ако не щат?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152670

Лека-полека опипват почвата. Водят се разговори. Правят се предложения. Неусетно в публичното пространство започва да се прокарва тезата за избори “малко по-късно”. Не сега, не веднага. Друг път.
“Най-добре за България би било изборите да са догодина, а преди това правителството да стабилизира банковата система, да изтегли планирания външен дълг и Лека-полека опипват почвата. Водят се разговори. Правят се предложения. Неусетно в публичното пространство започва да се прокарва тезата за избори “малко по-късно”. Не сега, не веднага. Друг път. “Най-добре за България би било изборите да са догодина, а преди това правителството да стабилизира банковата система, да изтегли планирания външен дълг и

Израел извърши въздушни удари срещу сирийски позиции

http://www.vesti.bg/sviat/izrael-izvyrshi-vyzdushni-udari-sreshtu-sirijski-pozicii-6015433

Атаката е ответен удар за изстрелян вчера от Сирия минометен снаряд, отнел живота на един израелец, предадоха световните агенции

Проф. Константинов: Да се наложи мораториум над сечите

http://frognews.bg/news_72006/

Трябва да се обръща все повече внимание на екосистемните функции на горите. Гората изпълнява функцията на нещо като дунапренова гъба, която поема водата, когато тя идва в повече и я отпуска бавно, запазвайки територията около себе си”, каза в „Здравей, България” Георги Костов, бивш директор на Агенцията по горите и бивш зам.-министър на земеделието.

615 хиляди лева събрани за пострадалите при наводненията чрез DMS VARNA

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153041

В благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводненията до 22 часа снощи, от кратки телефонни съобщения с текст DMS VARNA на телефон 17 777 са събрани близо 615 хиляди лева, съобщи БНР.
Даренията ще бъдат използвани само за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, а не за възстановяване на асфалт например, В благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводненията до 22 часа снощи, от кратки телефонни съобщения с текст DMS VARNA на телефон 17 777 са събрани близо 615 хиляди лева, съобщи БНР. Даренията ще бъдат използвани само за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, а не за възстановяване на асфалт например,

Експерти: Гората е естествена гъба, да я запазим

http://www.cross.bg/gorite-guba-prizova-1416956.html

/КРОСС/„Трябва да се обръща все повече внимание на екосистемните функции на горите. Гората изпълнява функцията на нещо като дунапренова гъба, която поема водата, когато тя идва в повече и я отпуска бавно, запазвайки територията около себе си", каза в сутрешния блок на Нова тв Георги Костов, бивш директор на Агенцията по горите и бивш зам.-министър на земеделието.  По думите му във Варна това не е така, защото гората е надупчена от незаконна сеч. „Тук естествената гъба я няма", допълни той. Според него второто, което трябва да се направи е да се увеличи площта на защитните гори. Третото, което трябва да се направи, е институциите да се съберат и да говорят какво трябва да се направи. „Апелирам към всички български политици да приемат извънредно законодателство в тази област - нещо като мораториум над сечите", заяви от своя страна проф. Михаил Константинов и добави, че ако това не се случи скоро няма да имаме никакви гори. Той се обърна и към гражданите да гласуват само за партии, които поемат като първи ангажимент опазването на природата. „Самоорганизирайте се по места. Нека българите вземат своята съдба в ръцете си", призова той. Борислав Сандов, съпредседател на "Зелените" заяви, че при тях не е имало сигнали за незаконна сеч в дерето над „Аспарухово"

Трисагий в памет на загиналите от наводненията ще отслужи днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

http://www.moreto.net/novini.php?n=255623

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и духовенство от епархията, ще отслужат днес заупокойна молитва (трисагий) в памет на загиналите от водната стихия в кв.- Аспарухово. Началото е от 11.00 часа в Катедрален храм "Св.

615 хиляди лева събрани чрез DMS VARNA за пострадалите при наводненията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153037

В благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводненията до 22 часа снощи, от кратки телефонни съобщения с текст DMS VARNA на телефон 17 777 са събрани близо 615 хиляди лева, съобщи БНР.
Даренията ще бъдат използвани само за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, а не за възстановяване на асфалт например, В благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводненията до 22 часа снощи, от кратки телефонни съобщения с текст DMS VARNA на телефон 17 777 са събрани близо 615 хиляди лева, съобщи БНР. Даренията ще бъдат използвани само за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, а не за възстановяване на асфалт например,

Експерти: Гората е естествена гъба, да я запазим

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/eksperti-gorata-e-estestvena-gyba-da-ia-zapazim-6015432

Георги Костов, бивш директор на Агенцията по горите и бивш зам.-министър на земеделието, заяви, че във Варна това не е така, защото гората е надупчена от незаконна сеч

Задръстване на входа на София на магистрала „Хемус”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153035

Задръстване се е образувало на входа на столицата на магистрала „Хемус”, съобщи „Фокус”.
Причината за образувалата се около километър опашка от автомобили е ремонтът на бул. „Ботевградско шосе”.
Очаквайте Задръстване се е образувало на входа на столицата на магистрала „Хемус”, съобщи „Фокус”. Причината за образувалата се около километър опашка от автомобили е ремонтът на бул. „Ботевградско шосе”. Очаквайте

Над половината от къщите в кв. "Аспарухово" били незаконни

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/23/2329189_nad_polovinata_ot_kushtite_v_kv_asparuhovo_bili/?ref=rss


Над 50% от къщите в пострадалия от наводнението варненски квартал "Аспарухово" са незаконни, коментира главният архитект на града Виктор Бузов пред Нова телевизия. 

Едно от обясненията за силното наводнение с човешки жертви е в незаконното строителство в квартала, съчетано с незаконна сеч на гората над него. 

"Трябва да се вземат спешни и категорични мерки, за да не се случват такива неща повече. В цяла България тези махали са ситуирани в места, които са водосбори", каза...

Задръстване на входа на София на магистрала „Хемус”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153027

Задръстване се е образувало на входа на столицата на магистрала „Хемус”, съобщи „Фокус”.
Причината за образувалата се около километър опашка от автомобили е ремонтът на бул. „Ботевградско шосе”.
Очаквайте Задръстване се е образувало на входа на столицата на магистрала „Хемус”, съобщи „Фокус”. Причината за образувалата се около километър опашка от автомобили е ремонтът на бул. „Ботевградско шосе”. Очаквайте

Язовир "Огоста" е залял площи край монтанско село

http://society.actualno.com/Jazovir-Ogosta-e-zaljal-ploshti-kraj-montansko-selo-news_35590.html

Язовир „Огоста” е залял площи край монтанското село Горно Церовене, каза Йордан Йорданов, кмет на населеното място. Той посочи, че залетите площи са сервитута на язовира, т.е. &am...

Легендарен вратар на Германия критикува отбора

http://worldcup2014.actualno.com/Legendaren-vratar-na-Germanija-kritikuva-otbora-news_35592.html

Легендата на германския футбол Оливър Кан критикува сегашния отбор на Бундестима, като каза, че му липсва динамиката и остротата. „В германския национален отбор има достатъчно проблеми. Отб...

Започват генен допинг-тест на Тур дьо Франс

http://moresport.actualno.com/Zapochvat-genen-doping-test--na-Tur-dio-Frans-news_35593.html

Участниците на колоездачната обиколка на Франция ще бъдат подложени на генен допинг-контрол. Легендарното състезание - Тур дьо Франс, чието 101-во издание стартира на 5 юли в Лийдс, е известно с употр...

Nissan събира реалния и виртуалния свят, за да предложи най-модерната технология в GT-R NISMO

http://www.cross.bg/nismo-nissanconnect-plus-1416955.html

/КРОСС/Nissan обяви голяма новост, която ще пренесе технология от професионалните състезателни автомобили в серийните автомобили: NissanConnect NISMO Plus. NissanConnect NISMO Plus прави професионалната състезателна телеметрия достъпна за клиентите на серийни автомобили. Предлагана стандартно в GT-R NISMO, тя ще позволи на шофьорите да записват данни от истинска състезателна писта и след това да ги разглежда от всеки ъгъл във франчайза на Sony Computer Entertainment, Gran Turismo®6. Системата записва подадените от водача команди и ги комбинира с данните за скоростта на GT-R NISMO, об/мин. и GPS местоположение, за да изгради пълна дигитална реконструкция на обиколка. След това водачът може да излезе на виртуалната писта, за да се състезава срещу този дигитален запис, като използва перфектните траектории и точки за спиране, преди да се върне отново на пистата в реалния живот. Тази технология няма аналог. Тя ще помогне на водачите да анализират и подобряват представянето си в реалния свят, седейки удобно на дивана. Nissan е разработил богат опит в използването на дигиталната технология, за да подобри представянето на пистата чрез програмата NISMO GT Academy. NissanConnect NISMO Plus е вдъхновена от системата, използвана да помага на NISMO атлетите, какъвто е Лукас Ордонез, в опита им за поставяне на по-бързи времена за обиколка. В допълнение на съвместимостта с Gran Turismo®6, NissanConnect NISMO Plus изпраща данни от пистата към приложение за смартфони

Банките в България са с високо ниво на стабилност

http://pik.bg/банките-в-българия-са-с-високо-ниво-на-стабилност-news194189.html

Банките в България са с високо ниво на стабилност

Банковата система в България попадна във фокуса на обществения и политическия живот през изминалата седмица. Стигна се дори до това БНБ да назначи квестори в КТБ заради липса на ликвидност на банката. Но това може да се разглежда като изолиран случай, който е резултат на сблъсък на корпоративни интереси. Всъщност въпросът за стабилността на банките у нас въобще не би трябвало да стои на дневен ред, тъй като обективните обстоятелства сочат, че системата се характеризира с много добри нива на ликвидност и капиталова адекватност, се казва в анализ на "Стандарт".

Дори фактът, че вложители в Корпоративна търговска банка тръгнаха да теглят парите си от банката, не е показателен за цялата система, защото в крайна сметка изтеглените влогове са били пренасочени към други банки, увери самият гуверньор на БНБ Иван Искров. Финансовите показатели на трезорите в страната категорично отхвърлят всякакви съмнения в нормалното функциониране на банковия сектор у нас.

Нещо повече, банките в България могат да се похвалят с високо ниво на стабилност. Дори само фактът, че световната финансова криза не повлия по никакъв начин на родната банкова система, е сериозен атестат за нейната стабилност. На фона на банките в Европа и САЩ, които разчитаха на спасителни траншове по време на кризата, българската система не показа никакви признаци на разклащане. Освен това наличието на валутен борд осигурява допълнителна сигурност на банките в България.

От гледна точка на капиталовата адекватност родната банкова система изглежда непоклатима. Към края на първото тримесечие на настоящата 2014 г. средната капиталова адекватност на банките у нас достига 20,42%, сочат данните на БНБ. Нивото на капиталова адекватност, което банките у нас поддържат, сериозно надвишава минималния праг от 12%, който БНБ изискваше доскоро. Вследствие на синхронизиране на банковите правила за всички страни членки на Европейския съюз изискването за капиталовата адекватност у нас беше намалено до 8%. Това обаче вече беше компенсирано от БНБ, която въведе изискване за два нови буфера.

Така в крайна сметка изискването за капиталовата адекватност не само че няма да се понижи, но дори ще отчете повишаване до 13,5%. Така изискванията за банките в България реално са много по-строги от действащите правила в ЕС. Но дори и при новите правила на БНБ родната банкова система ще бъде далеч над минималните изисквания на Централната банка със своите 20,42% капиталова адекватност. Този показател всъщност е и най-важният индикатор за стабилността на дадена система. Неслучайно всички документи на Базелския комитет, определящи параметрите, на които трябва да отговаря всяка кредитна институция, са посветени именно на капиталовата адекватност.

Интересно е да се отбележи, че новото изискване за капиталова адекватност от 8% бе определено за сериозно предизвикателство за редица банки в Западна Европа, докато у нас новата регулация бе свързана предимно със занижаване на изискванията. Реакцията на БНБ и новите буфери всъщност доведоха до затягане на изискванията за българските банки.

Ликвидната позиция на родната банковата система също демонстрира много високо ниво. Коефициентът на ликвидност на системата възлиза на 26,22%. Това е доста сериозен резултат, тъй като според редица експерти повечето банки в света оперират при ликвидност от порядъка на 10%. С други думи, родните банки оперират при три пъти по-висок коефициент на ликвидност, отколкото чуждите трезори.

Активите на банковата система у нас възлизат на 86,444 млрд. лв. През последните години сумата на активите расте всяка година. Само за последните 12 месеца до края на април активите на банките са нараснали с 4,7%, или с 3,9 млрд. лв. Принципно размерът на активите също се приема за измерител на банковата стабилност от гледна точка на способността й да абсорбира външни шокове. Общият балансов капитал на банките в страната възлиза на 11,1 млрд. лв. Резервите на банковата система достигат 6,411 млрд. лв. към края на април. Сумата отчита ръст от 3,6%, или 221,3 млн. лв. спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на БНБ.

Доверието към банковата система може да се измери и чрез постоянно нарастващата сума на депозитите. Влоговете на физическите лица нарастват постоянно през последните години, като към края на април те възлизат на 38,9 млрд. лв. За година увеличението на депозитите е с 10,2%. Освен ясен индикатор за доверие, набраните депозити осигуряват на банките известна независимост от техните "майки", базирани в чужбина. Това е така, защото търговските банки у нас разчитат главно на набраните депозити, за да осигурят ресурс за кредитна дейност, а не на Европейската централна банка например. С други думи, този факт прави дейността на родната банкова система сравнително независима от политиката на банковия регулатор на европейско ниво.

Не на последно място, трябва да се обърне внимание и на факта, че банките у нас попадат в групата на малките финансови институции според доклада на Европейската централна банка от 2013 г. Родната система попада в тази група, тъй като е под 200% от Брутния вътрешен продукт на страната. В доклада се посочва, че показателят за капиталовата възвръщаемост на големите европейски банки отчита сериозен спад вследствие на финансовата криза от 2008 г., докато при малките това не се случва в значителни темпове. Това означава, че големите банки в Западна Европа са доста по-зависими от икономическите сътресения, отколкото по-малките финансови институции.

2,1 млрд. гарантират влоговете

Важен фактор за родната банкова система е механизмът за защита на влоговете. Фондът за гарантиране на влоговете в банките функционира от 1999 г. насам и гарантира на 100% депозити в размер до 196 000 лв., като влоговете са защитени без значение дали са във левове или чуждестранна валута. Таванът от 196 000 лв. се отнася за парите на един вложител в една банка. Ако човек има няколко влога в един трезор с обща сума под 196 хил. лв., и още няколко депозита в друга банка, чиято сума отново е под този праг, всичките му спестявания са напълно гарантирани.
Понастоящем сумата във фонда възлиза на 2,104 млрд. лева, след като банките преведоха 263 млн. лв. под формата на вноска за 2013 година. Вноски във фонда правят 26 банки у нас, като тези, които функционират в България под формата на клонове, не са длъжни да превеждат средства, тъй като влоговете се гарантират от системата в съответната държава по регистрация на банката. Но за всички банки в страните от ЕС минималният праг за гарантиране на влоговете е 100 000 евро.

Устойчив ръст на печалбата

Банковата система у нас се радва на устойчив ръст на печалбата. За първите четири месеца на настоящата година трезорите са спечелили 306 млн. лв., сочат данните на БНБ. Това е ръст с цели 45% на годишна база. За сравнение, за първите четири месеца на миналата 2013 година банковата система отчете печалба в размер на 210,8 млн. лв., или с 95,5 млн. лв. по-малко от настоящия резултат. Влияние върху финансовия резултат оказват повишените финансови приходи вследствие на свиването на разходите за лихви, както и по-малкият размер на натрупаната обезценка, отбелязват от Централната банка. Действително, разходите за обезценка на банките намаляват със 71 млн. лв. на годишна база до 255 млн. лв. От друга страна, разходите за лихви по влогове и депозити отчитат спад с 8,8%, или с 61,1 млн. лв. спрямо същия период на 2013 г. В резултат на плавното понижение на лихвите по кредитите приходите от лихви също отчитат понижение, което обаче е доста по-скромно от свиването на разходите за лихви по депозитите. Спадът в приходите от лихви е едва 1%, или 14,7 млн. лв. на годишна база.

Лошите кредити паднаха със 142 млн. за година

Лошите и преструктурирани кредити намаляха със 142 млн. лв. за година, сочат данните на БНБ към края на месец април 2014 г. Те възлизат на 9,653 млрд. лв., или 22,29% от всички изтеглени заеми. За сравнение, към края на април 2013 г. лошите кредити бяха 9,796 млрд. лв., или 22,99% от кредитния портфейл на банковата система. Просрочията при потребителските заеми са 1,226 млрд. лв. и имат дял от 16,8% от общо 7,3 млрд. лв. раздадени потребителски заеми. Лошите жилищни кредити имат дял от 21,5% като общата им сума е 1,910 млрд. лв. Размерът на всички раздадени ипотеки у нас достига 8,892 млрд. лв. За разлика от предходните години, когато сумата на лошите кредити нарастваше постоянно, 2014 г. донесе поводи за оптимизъм. Освен намаляващите просрочия, кредитирането започна да показва признаци на раздвижване. Основен генератор на това са корпоративните заеми, които скачат с цели 683,6 млн. лева, или 2,67% за година до общата сума от 26,277 млрд. лв., сочат данните на БНБ към края на април. Като цяло общата сума на всички раздадени кредити нараства със 703,2 млн. лв. за година и достига 43,3 млрд. лв. (без овърдрафт). Потребителското кредитиране отчита ръст от 0,83% на годишна база, а жилищното - покачване с 0,3%.

Експертите единодушни: БНБ се намеси навреме в казуса "КТБ"

http://www.cross.bg/bankata-banka-hampartzymyan-1416954.html

/КРОСС/КТБ затвори донякъде по собствено желание заради ликвидна криза. В последните седмици банката беше подложена на сериозни медийни атаки, на проверки от прокуратурата. В такава ситуация намесата на БНБ беше задължителна. Това каза в сутрешния блок на БТВ Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България. Това е изолиран случай и не се отнася по принцип за банковата ни система, смята той. КТБ имаше много голям растеж за няколко години и от една малка банка се превърна в четвъртата-петата най-голяма банка в България и е нормално да има в един момент една криза на растежа на банката, заяви Хампарцумян. Влоговете на хората до 100 хиляди евро са гарантирани от държавата и от ЕС, така че хората не бива да се притесняват. До един месец банката ще отвори отново врати и клиентите ще могат да преценят дали да продължат средствата си в КТБ, обясни банкерът. Мисля, че е рано, а и ние нямаме информацията на заинтересованите страни, за да можем да коментираме сериозно защо се е стигнало до тази криза в банката и дали тя е била източвана по някакъв начин, каза Хампарцумян. Трябва квесторите на КТБ и отговорните институции да извършат своите анализи на реалната ситуация, за да се види как трябва да се процедира нататък. Аз не мисля, че финансовата стабилност в страната е съсипана, но търговския спор между двама силни играчи като Делян Пеевски и Цветан Василев със сигурност създава определени напрежения сред бизнеса, заяви банкерът

Скъса се стената на яз. Ботево. Няма приливна вълна

http://offnews.bg/news/n_1/n_353755.html

Стената на язовир Ботево се скъса, съобщи пресцентърът на Областната администрация във Варна. Бетонният праг на стената на язовир „Ботево“ пропаднал в 19.50 часа в неделя, 22 юни. Приливна вълна няма. Постепенно се покачва нивото на Сухата река, като водите й заливат обширна ливада, която се намира под стената на язовира. Ливадата е с размери половин на един километър. Жителите в ниските места и в Ново Ботево са временно изведени. ОД ОСС Добрич, ОП на ОУ ПБЗН Варна и служителят по защита на населението в Областна администрация - Добрич са своевременно уведомени.  Няма пострадали. Ситуацията се наблюдава от компетентните органи.

Сдружение Бащино огнище ще дари на Дрен паметна плоча на загиналите през Втората световна война

http://www.zapernik.com/obshtestvo/sdrujenie-bashtino-ognishte-shte-dari-na-dren-pametna-plocha-na_32600/

Патриотична организация "Сдружение Бащино огнище" ще дари паметна плоча на радомирското село Дрен в памет на загиналите през Втората световна война, съобщи Ивайло Шопски за ZaPernik.com.

Плочата ще бъде подарена на жителите на селото на националния детски фолклорен фестивал "Слънце иде", който ще се проведе на 27 и 28 юни.

"В селото няма паметна плоча на загиналите през Втората световна война и това ни мотивира да направим този...

Продължава

Българи работят срещу ядене и настаняване в Кипър

http://pik.bg/българи-работят-срещу-ядене-и-настаняване-в-кипър-news194187.html

Българи работят срещу ядене и настаняване в Кипър

Нов скандален случай за незаконна работа на българи и румънци нажежи страстите за наемането на чуждестранни работници в хотелиерството в Кипър за сметка на местните жители, съобщава "24 часа", позовавайки се на "Български новини".

Синдикатите и хотелиерите пак спорят колко са наетите кипърци. Поредният сигнал, сблъскал чуждестранните и местните работници в хотелиерската индустрия, дойде от Пафос. Новият собственик на хотел в Лачи, индийски бизнесмен, е уволнил всички 29 кипърски служители, позовавайки се на законовата възможност за съкращения поради “излишък” на работна ръка, но в нарушение на разпоредбите ги е заменил с 45 граждани на ЕС и на трети страни, алармираха синдикатите от Пафос.

Новото попълнение са българи и румънци, които работят като “доброволци” – те са се съгласили да работят само срещу храна и настаняване, без заплата, заявиха от синдиката СЕК. Хотелът е с ново ръководство от една година, а е отворил врати за тазгодишния сезон само преди месец. За това време новият собственик се е освободил от 14 кипърци, работили с постоянни договори в хотела, както и от още 15 кипърци, наемани само по време на сезона. Част от новите работници, граждани на трети страни, вече са депортирани и собственикът е глобен за незаконно наемане и недеклариран труд, обявиха още от СЕК. Синдикатът е предал случая на бюрото по труда и инспекцията по труда.

Как Хърватия привлича туристи без да дава пари за реклама

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/06/23/2328385_kak_hurvatiia_privlicha_turisti_bez_da_dava_pari_za/?ref=rss


С два хаштага, познания за функционирането на социалните мрежи и конкурс с награди  Хърватия успя да привлече десетки хиляди почитатели от чужбина, част от които - потенциални туристи.

Порталът sharecroatia.hr, който заработи през май, вече е събрал 25 хил. снимки и видеа, заснети от щастливи гости на страната и публикувани в социалните мрежи. 

Двата хаштага  #lovecroatia и #sharecroatia привлякоха интереса към страната на хиляди хора от цял свят, а кампанията "Сподели...

Отмениха тържественото откриване на „Любовта е лудост”, заради трагедията в „Аспарухово”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/p7p7NC7Ra9s/

Заради трагичните събития в „Аспарухово” организаторите на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост” отмениха тържественото откриване на събитието на 21 юни. Нямаше духов оркестър, нямаше я и традиционната червена пътека, по която дефилираха гостите в предходни издания на феста. Вместо това откриването започна с една минута мълчание в памет на жертвите от „Аспарухово”. Все пак гостите преминаха през шпалир от моряци пред входа на ФКЦ.„Фестивалът преминава под сянката на трагичните събития от последните дни”, обяви директорът на „Любовта е лудост” проф. Александър Грозев, цитиран от chernomore.bg

Иначе фестивалът се завъртя със световната премиера на новата българо-израелска продукция „Българска рапсодия” на режисьора Иван Ничев. В дните до 28 юни ще видим 88 ленти, от които близо 50 са премиерни. Те са дело на кинематографиите на 23 държави. Конкурсната програма включва 12 филма – от Румъния, Франция, Белгия, Великобритания, Испания, Турция, Азербайджан, Португалия, Русия, Украйна, Германия и Полша. Лентите ще бъдат оценявани от 5-членно жури, председателствано от грузинската режисьорка Нана Джорджадзе.

Полицията още издирва изчезналите деца във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152951

Полицията във Варна все още издирва двете деца от "Аспарухово", съобщи Нова телевизия. Информацията е потвърдена от говорителя на полицията в морската столица.
По-рано бе съобщено, че вчера вечерта изчезналите деца са открити. Едното дете е на две години, а другото – на шест.
Пораженията от бедствието в „Аспарухово” са огромни. Полицията във Варна все още издирва двете деца от "Аспарухово", съобщи Нова телевизия. Информацията е потвърдена от говорителя на полицията в морската столица. По-рано бе съобщено, че вчера вечерта изчезналите деца са открити. Едното дете е на две години, а другото – на шест. Пораженията от бедствието в „Аспарухово” са огромни.

Митинг за прекратяване на военните действия в Югоизточна Украйна

http://www.cross.bg/prekratyavane-ykraiina-deiistviya-1416952.html

/КРОСС/От 19.00 ч. днес пред Посолството на Украина в София (жк. "Овча купел", ул.Боряна № 29) ще се проведе митинг за прекратяване на военните действия на украинската армия срещу мирните граждани в Югоизточна Украйна.

Чака ни дъжд и тази седмица

http://offnews.bg/news/n_1/n_353751.html

Тази седмица също ни чакат валежи, сочат прогнозите на Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. След слънчевия уикенд в понеделник също ще бъде слънчево и топло над цялата страна. В следобедните часове обаче в Западна България ще се развие облачност, но валежи не се очакват. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса. Във вторник се очаква облаците да се разпрострат над цялата страна, но валеж и ще има само в Западна България. Максималните температури ще се запазят в порядъка между 27 и 32 градуса. В сряда валежите ще обхванат цялата северна половина на страната. Над Варна, която пострада тежко от наводненията миналата седмица, се очакват нови гръмотевични бури, придружени с дъжд. По южното Черноморие се очакват облаци, но не и валежи. Максималните температури по крайбрежието ще са около 27 градуса. Валежи и гръмотевични бури се очакват и през втората половина на седмицата. Минималните температури за страната ще са около 15 градуса, а максималните в порядъка между 26 и 31 градуса.

Полицията във Варна още издирва изчезналите деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152946

Полицията във Варна все още издирва двете деца от Полицията във Варна все още издирва двете деца от "Аспарухово", съобщи Нова телевизия. Информацията е потвърдена от говорителя на полицията в морската столица. По-рано бе съобщено, че вчера вечерта изчезналите деца са открити. Едното дете е на две години, а другото – на шест. Пораженията от бедствието в „Аспарухово” са огромни.

Сраженията в Източна Украйна продължават, сепаратистите нарушават примирието

http://www.mediapool.bg/srazheniyata-v-iztochna-ukraina-prodalzhavat-separatistite-narushavat-primirieto-news221789.html

Сраженията в Източна Украйна продължават и след като Москва официално обяви, че ще подкрепи мирния план на президента Петро Порошенко. Правителствените сили подновиха артилерийския обстрел в Луганска област, а проруските сепаратисти продължават да нанасят удари срещу редовната армия. Украинският президент Петро Порошенко е информирал германската канцлерка Ангела Меркел, че за последното денонощие прекратяването на огъня в Донецка и Луганска област е било нарушено над 20 пъти от страна на сепаратистите. Порошенко заяви, че "за решаването на конфликта в Източна Украйна е от жизнено значение помощта и личното участие на Ангела Меркел и други световни лидери". Той е отбелязал в телефонния разговор и значението на съвместни украинско-германски проекти за възстановяването на инфраструктурни обекти в Донецка и Луганска област. Встъпилото в сила на 20 юни едностранно прекратяване на огъня от страна на украинските сили предвижда, че ако бъде извършено въоръжено нападение срещу украински подразделения или мирни граждани, военните ще откриват ответен огън. Порошенко обсъди начините за приложение на мирния план и с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. Порошенко заяви, че сепаратистите продължават нападенията си, включително с използване на артилерия. Байдън потвърди че САЩ работят с Г-7 за подготвяне на икономически санкции срещу Русия, ако Москва не предприеме стъпките, за които я призовава групата на развитите страни. Сред тях са "признаване на резултатите от изборите в Украйна, пълно извеждане на въоръжените си сили от границата с Украйна, спиране на потока от оръжия и бойци през границата и да използва влиянието си сред въоръжените сепаратисти, за да сложат оръжие и да се откажат от насилието", припомня ИТАР-ТАСС. Москва: Трябва диалог със сепаратистите Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров обсъдиха ситуацията в Украйна след обявяването на мирния план. "Лавров подчерта, че оценката на този план беше дадена от президента Владимир Путин", съобщава руското външно министерство след разговора, проведен по инициатива на САЩ. "Русия винаги е подкрепяла прекратяването на огъня, но това е само първа стъпка, главното е да се започне диалог без ултиматуми и като се отчитат позициите на тези, които реално контролират ситуацията в югоизточните региони на Украйна с цел да се постигне истинско решение", заявил Лавров. "Министърът отбеляза и необходимостта Киев най-накрая да заеме конструктивна позиция по въпроса за ценообразуването на руския газ", добавя в изявлението си руското външно министерство. Лавров говори и с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Според съобщение на дипломатическото ведомство на Москва двамата са заявили, че е необходимо "трайно спиране на огъня" като категорично условие, за да започнат практически стъпки към диалог между властите в Киев и бунтовниците в Югоизточна Украйна. Обсъждайки ситуацията в Украйна, двамата министри разговаряха в неделя за ролята на ОССЕ в укрепването на доверието между страните в конфликта, за нуждата да се намери справедливо решение на "газовия проблем" и възможно най-скоро да бъдат свикани консултации между Москва, Киев и Брюксел, за да се анализират последиците от планираното подписване на споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС. Въпросът за санкциите срещу Русия още е на дневен ред Според британския външен министър Уйлям Хейг въпросът за нови европейски санкции срещу Русия зависи от това как федерацията ще реагира на мирния план на украинския лидер Петро Порошенко. "Русия приветства мирните предложения на президента Порошенко. Сега въпросът е как това ще се превърне в действия. Руското ръководство не бива да се съмнява, че сме вложили много време и сили в разработката на икономически санкции срещу Русия и сме готови да ги въведем, ако се наложи, на европейската среща на върха (на 26-27 юни в Брюксел)", каза Хейг. "Министрите ще положат всички усилия, за да подкрепят възстановяването на мира и стабилността в Украйна, а най-доброто средство за това е планът на Порошенко", добави британският първи дипломат.

Сепаратистите в Източна Украйна нарушили над 20 пъти примирието

http://www.mediapool.bg/separatistite-v-iztochna-ukraina-narushili-nad-20-pati-primirieto-news221789.html

Сепаратистите в Източна Украйна са нарушили над 20 пъти сключеното примирие с Киев през последното денонощие. Това е съобщил украинският президент Петро Порошенко в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, предават в понеделник световните информационни агенции. Държавният глава е заявил, че за решаването на конфликта помощта и личното участие на германския канцлер и други световни лидери е от жизнено значение, съобщава БНТ. Двамата са обсъдили и значението на съвместни украинско-германски проекти за възстановяването на инфраструктурни обекти в Донецка и Луганска област. Мирният план за решаването на кризата в източната част на страната бе обсъден и с вицепрезидента на САШ Джо Байдън, който е приветствал плановете за диалог с гражданското общество и е изразил загриженост, че лидерите на сепаратистите отказват да направят аналогични стъпки към помирение. Междувременно Порошенко обяви, че властите в Киев разполагат и с "подробен план Б", ако примирието се окаже неуспешно, предава АФП. "Мирният план е основен – това е нашият план А. Но онези, които разчитат да използват преговорите само за протакане във времето, прегрупиране на силите, трябва да знаят, че ние имаме подробен план Б", коментира лаконично украинският държавен глава. Според руския сайт Лента.ру алтернативният план, споменат от Порошенко, включвал атака и погром над сепаратистите. Мирният план, предложен на проруските активисти в петък от Порошенко, бе подкрепен и от Владимир Путин. Според руския президент обаче предложението би било безсмислено без практически действия за начало на преговори. На този фон неизвестни са обстрелвали катедралния храм "Александър Невски" в Славянск, предаде Интерфакс. От взривната вълна са изпочупени витражи и прозорци на храма. Един човек пък бе ранен, след като в неделя по колона граничари било стреляно в района на град Городище в Луганска област. В същото време премиерът на Канада Стивън Харпър обяви санкции срещу още 11 граждани на Русия и Украйна, чийто имена обаче не се съобщават.

Белгия се класира за 1/8-финалите на Световното първенство

http://www.moreto.net/novini.php?n=255621

Отборът на Белгия се класира за 1/8-финалите на Световното първенство в Бразилия. Във втория си мач от група "Н" "червените дяволи" спечелиха драматично с 1:0 срещу Русия и с актив от 6 точки си гарантираха място във фазата на елиминациите.

Хампарцумян: БНБ гарантира за КТБ

http://frognews.bg/news_72005/

КТБ затвори врати по собствено желание поради ликвидна криза. Тя беше под медийна атака, затова хората започнаха да си теглят парите, посочи в "Тази сутрин" причината за кризата в търговската банка Левон Хампарцумян.

Сергей Станишев решава до петък за Брюксел

http://www.cross.bg/stanishev-sergeii-bryuksel-1416951.html

/КРОСС/До 27 юни Сергей Станишев трябва да реши дали влиза в ЕП, или остава депутат у нас. Петък е крайният срок, в който соцлидерът може да депозира искане за напускане на НС.  Източници от Брюксел коментираха, че решението на 10 леви лидери от европейските държави да подкрепят Жан-Клод Юнкер от ЕНП за председател на ЕК е в резултат на разговори на Станишев с ръководството на десните.

Кметът на Варна: Най-голямата опасност още не е преминала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153012

Не бих казал, че най-голямата опасност вече е преминала, заяви пред "Фокус" кметът на града Иван Портних.
Той посочи, че нивото на подпочвените води е огромно, припомняйки, че Варна е била под дъжд в продължение на месец, всеки ден.
„Това бяха огромни валежи и земята бе подгизнала. При този валеж водата няма как да попива и все още на различни Не бих казал, че най-голямата опасност вече е преминала, заяви пред "Фокус" кметът на града Иван Портних. Той посочи, че нивото на подпочвените води е огромно, припомняйки, че Варна е била под дъжд в продължение на месец, всеки ден. „Това бяха огромни валежи и земята бе подгизнала. При този валеж водата няма как да попива и все още на различни

Връчват заповеди за евакуация на къщи в “Аспарухово”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2deVvpp4W-g/

Връчване на заповеди за незабавно освобождаване на жилищни сгради започна снощи в квартал „Аспарухово”. Това съобщи chernomore.bg. Вече са издадени 27 заповеди поради възникнала непосредствена опасност от самосрутване вследствие на активизирани свлачищни процеси – на улица „Св. св. Кирил и Методий” – 8 къщи, „Моряшка” – 1, „Чонгора” – 3, „Розова долина” – 2, „Младост” – 5, „Борис Киряков” – 2, „Найчо Цанов” – 2, „Тимок” – 1, „Маркови кули” – 1, „Пролет” – 2. Сградите се ограждат със сигнална лента, а до 6.00 часа от получаване на заповедта собствениците са длъжни да предприемат мерки за освобождаване на имотите.

След изтичане на този срок се спират тока и водата на сградата, при нужда се търси съдействие от МВР. Заповедите подлежат на обжалване, но то не спира тяхното изпълнение.

Снощи са връчени 16 от заповедите, сградите са напуснати доброволно, но никой от собствениците не е поискал настаняване в базата, осигурена от общината. Имотите се охраняват. Огледите с цел установяване на опасни за обитаване сгради продължават.

Днес комисия от експерти започва оглед на щетите по общинската инфраструктура в квартала. Дворовете на училищата и детските заведения в Аспарухово са почистени от кал, днес и утре ще бъдат дезинфекцирани. Започва и почистване на шахтите.

До сряда ще бъдат отворени ОУ ”Христо Ботев”, СОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Васил Левски”, Морската гимназия, детска градина „Пинокио”, „Морски свят”. До края на седмицата остава затворена детска градина „Валентина Терешкова”. От днес ДКЦ-то в „Аспарухово” работи нормално, 4-ма психолози, осигурени от общината, започват работа на терен в домовете, където има загинали, В СУПЦ са настанени 8 възрастни и 6 деца. Над 30 души от общинските дирекции „Социални дейности” и „Здравеопазване” също работят на място с пострадали и помагат при възникване на проблеми и за насочване към съответните институции. В районното кметство в Аспарухово също има психолози за работа с хората – ст. 602 от 9.00 до 16.00 часа.

Арестуваха българска медсестра в Гърция

http://pik.bg/арестуваха-българска-медсестра-в-гърция-news194186.html

Арестуваха българска медсестра в Гърция

Арестувани са пет жени в нощта на 19 срещу 20 юни 2014г., които работели нелегално като частни медицински сестри в болница в гръцката столица, съобщи "24 часа", позовавайки се на "Български новини".

След проверка в болничните заведения, полицаите разкриват, че една грузинка, една българка, една литовка и две албански гражданки, са работили като частни медицински сестри, без да имат завършено медицинско образование и нямат лиценз за практикуване от компетентен орган.

Четете още: Гърция:Арестувани са пет медицински сестри без диплома, сред тях и една българка | Български новини

Портних: Най-голямата опасност още не е преминала във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153006

Не бих казал, че най-голямата опасност вече е преминала, заяви пред Не бих казал, че най-голямата опасност вече е преминала, заяви пред "Фокус" кметът на града Иван Портних. Той посочи, че нивото на подпочвените води е огромно, припомняйки, че Варна е била под дъжд в продължение на месец, всеки ден. „Това бяха огромни валежи и земята бе подгизнала. При този валеж водата няма как да попива и все още на различни

Стари военни резервоари виновни за бедствието?

http://www.bnews.bg/article-109093

От 60 години живея на улица „Св. Св. Кирил и Методий“ в „Аспарухово“ но такова нещо не се е случвало, а и друг път е валяло и то много, разказва варненец

В Брюксел започва седмица на финални консултации за разпределението на най-високите европейски постове

http://www.cross.bg/predsedatel-evropeiiskiya-evropeiiskata-1416950.html

/КРОСС/Интензивни финални консултации за разпределението на най-високите европейски постове предстоят през тази седмица в Брюксел. В края й вече трябва да има съгласие за тях, както и за общите приоритети, които ще направят възможна голямата коалиция между Европейската народна партия и социалистите. Засиленото присъствие на евроскептични и радикални партии в новия Европейски парламент е само една от причините за очаквания съюз между традиционните леви и десни. Друга причина е необходимостта да сформират заедно стабилно мнозинство, което да излъчи взаимноприемливи кандидати за топ позициите в различните институции. Пакетната сделка за тях, която трябва е балансирана политически, географски и по пол, вече придобива по-ясни очертания, след като в последните дни от ЕНП и ПЕС дадоха да се разбере, че са готови заедно да подкрепят Жан Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, а Мартин Шулц - за същия пост в Европейския парламент. По имената за оставащите две ключови длъжности - в Европейския съвет и в Европейската дипломатическа служба, съгласие ще се търси в следващите дни. За председателския пост в Съвета все по-често се лансира името на датския премиер Хеле-Торниг Шмит - тя има привърженици не само сред левицата, към която принадлежи, но и сред десните партии

Ръководството на здравната каса ще обсъжда дали да иска актуализация на бюджета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/23/2329184_rukovodstvoto_na_zdravnata_kasa_shte_obsujda_dali_da/?ref=rss


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса се събира днес, за да реши дали ще има актуализация на бюджета. Засега недостигът на институцията е около 330 млн. лв., а очакванията са до края на годината да достигне близо половин милиард лева, съобщи БНР. 

Според финансов анализ на институцията до края на годината за болнична помощ ще са необходими допълнително 329 млн. лв., за лекарства за домашно лечение - 96 млн. лв., за лекарства за онкоболните - над 48 млн. лв., за...

Искахте минимум държава - ето ви я!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152651

Не знам защо варненският кмет Иван Портних се завайка по телевизията, че нямало държава. Нали това искаха и ГЕРБ, и СДС, а и БСП - минимум държава? Нали на 1 май десните идеолози дори отбелязаха ден на свободата от правителството? 
След като 25 години лекуваме всички обществени проблеми чрез раздържавяване, сега защо се оплакваме, че нямаме държав Не знам защо варненският кмет Иван Портних се завайка по телевизията, че нямало държава. Нали това искаха и ГЕРБ, и СДС, а и БСП - минимум държава? Нали на 1 май десните идеолози дори отбелязаха ден на свободата от правителството? След като 25 години лекуваме всички обществени проблеми чрез раздържавяване, сега защо се оплакваме, че нямаме държав

Варна започна да издава заповеди за напускане на опасни сгради в района на наводненията

http://varna.actualno.com/Varna-zapochna-da-izdava-zapovedi-za-napuskane-na-opasni-sgradi-v-rajona-na-navodnenijata-news_35581.html

Връчване на заповеди за незабавно освобождаване на жилищни сгради започна снощи в квартал Аспарухово. Вече са издадени 27 заповеди поради възникнала непосредствена опасност от самосрутване поради акти...

Италия ни даде мощи на Св. Николай Чудотворец

http://society.actualno.com/Italija-ni-dade-moshti-na-Sv-Nikolaj-Chudotvorec--news_35580.html

Посланикът на България в Италия, Марин Райков, е съобщил на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, че е получил от управата на храма „Св. Николай Чудотворец" мо...

Теч заля стадион "Дас Дунас" в Натал

http://worldcup2014.actualno.com/Tech-zalja-stadion-Das-Dunas-v-Natal--news_35583.html

Новопостроеният изцяло нов стадион Дас Дунас в Натал даде щета или по-точно рекламация на скоростното строителство. Съоръжението протече и десетки кубици вода се изляха в затворено пространство. Ст...

Спират временно движението през ГКПП-Капитан Андреево

http://society.actualno.com/Spirat-vremenno-dvijenieto-prez-GKPP-Kapitan-Andreevo--news_35584.html

За около два часа, до 12.30 часа днес, се преустановява движението през ГКПП-Капитан Андреево.Причина за спиране на движението е извършване на строително-ремонтни дейности в района на граничния пункт....

Батков отново нападна Сираков

http://bgfootball.actualno.com/Batkov-otnovo-napadna-Sirakov-news_35585.html

Босът на Левски Тодор Батков коментира думита на Наско Сираков, който заяви, че ще хвърли "бомба", която да с фундаментално значение за тима от "Герена". "Бомбата ще е неутро...

В корпоративния свят бързият растеж може да доведе до криза

http://cite.actualno.com/V-korporativnija-svjat-byrzijat-rastej-moje-da-dovede-do-kriza-news_35586.html

Тази банка имаше период на бърз растеж. От средно голяма банка за кратко време се превърна в четвъртата по размер на активите”, посочи банкерът. В корпоративния свят бързият растеж може да...

Дефицитът на здравната каса е близо половин милиард

http://healthy.actualno.com/Deficityt-na-zdravnata-kasa-e-blizo-polovin-miliard--news_35587.html

Близо половин милиард лева е дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Днес Надзорният съвет на касата се събира, за да търси изход от ситуацията и да реши дали ще има актуализац...

Безразборно даване на помощи на неизвестни не е давано, казват от общината във Варна

http://varna.actualno.com/Bezrazborno-davane-na-pomoshti-na-neizvestni-ne-e-davano-kazvat-ot-obshtinata-vyv-Varna-news_35588.html

Няма безразборно раздаване на помощи – парични и/или предметни средства от общинските власти във Варна. Това съобщи за Actualno.com официален източник от общината в морската ни столица. Пом...

Артуро Видал: Това е най-великото поколение играчи в историята на Чили

http://worldcup2014.actualno.com/Arturo-Vidal-Tova-e-naj-velikoto-pokolenie-igrachi-v-istorijata-na-Chili--news_35589.html

Един от асовете на Чили Артуро Видал заяви, че е готов да играе срещу Холандия в последния мач на тима от група "В" на Мондиал 2014 в Бразилия. Играчът на Ювентус се възстановяваше след опер...

Уволниха оперна певица заради антигей коментари

http://offnews.bg/news/n_1/n_353743.html

Тамара Ивери, която бе водещо сопранно в операта в Сидни, бе уволнена заради антигей коментари, които певицата публикува във Facebook преди година и половина. Кариерата на Ивери в австралийската опера бе прекратена заради статусти, които тя публикува преди 18 месеца по повод гей парад, който се проведе тогава в родната и Грузия. В него тя нарече хомосексуалистите „фекални образувания“. Ето какво написа грузинката, която е дъщеря на известния баритон Автандил Джавакашвили: „Горда съм от начина, по който грузинското общество реагира на парада... моля, прекратете енергичните опити да наложите в начина на мислене на хората западните „фекални образувания“ със средствата си на пропаганда“ Позицията на Ивери предизвика остро възмущение в Австралия. Операта в Сидни постигна споразумение за незабавно прекратяване на договора й. Ивери се извини на хората, които са се засегнали от поста й във Facebook и уточни, че той е бил написан от съпруга и.

Квесторите могат да прекратят неизгодни кредити, отпуснати от КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/06/23/2329180_kvestorite_mogat_da_prekratiat_neizgodni_krediti/?ref=rss


Квесторите могат да прекратят неизгодни кредити на банка, поставена под специален надзор и да ги изискат от длъжника. Това съобщи пред Нова телевизия бившият главен юрист в БНБ и шеф на Сметната палата Валери Димитров. 

Той коментира последиците от поставянето под специален надзор на Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Креди агрикол" през последните дни. Вчера беше съобщено, че държавата влиза в банката, за да я укрепи и ще й позволи да заработи след месец. До тук се стигна...

Българи работят срещу едно ядене за индиец в Кипър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152997

Нов скандален случай за незаконна работа на българи и румънци нажежи страстите за наемането на чуждестранни работници в хотелиерството в Кипър за сметка на местните жители, съобщава "Български новини".
Синдикатите и хотелиерите пак спорят колко са наетите кипърци. Поредният сигнал, сблъскал чуждестранните и местните работници в хотелиерската Нов скандален случай за незаконна работа на българи и румънци нажежи страстите за наемането на чуждестранни работници в хотелиерството в Кипър за сметка на местните жители, съобщава "Български новини". Синдикатите и хотелиерите пак спорят колко са наетите кипърци. Поредният сигнал, сблъскал чуждестранните и местните работници в хотелиерската

Главният архитект на Варна: Над 50% от къщите в „Аспарухово” са незаконни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152994

"Трябва да се вземат спешни и категорични мерки, за да не се случват такива неща повече. В цяла България тези махали са ситуирани в места, които са водосбори”.
Това коментира пред Нова телевизия за бедствието в "Аспарухово" Викторж Бузов, главен архитект на община Варна.
Попитан колко от къщите в „Аспарухово” са незаконни, той отговори, "Трябва да се вземат спешни и категорични мерки, за да не се случват такива неща повече. В цяла България тези махали са ситуирани в места, които са водосбори”. Това коментира пред Нова телевизия за бедствието в "Аспарухово" Викторж Бузов, главен архитект на община Варна. Попитан колко от къщите в „Аспарухово” са незаконни, той отговори,

Опълчението няма да спазва примирието на Порошенко

http://www.cross.bg/raiiona-poroshenko-ykrainskite-1416948.html

/КРОСС/ Главнокомандващия на опълчението на Донецка народна република Игор Стрелков заяви, че опълченците няма да спазват примирието, обявено от президента Порошенко, като съобщи за последните събития в конфликтната зона, предаде РИА Новости. „Във връзка с това, че командването на украинските военни така и не се опита да влезе в каквито и да било преговори с командването на опълчението на ДНР, обявеното от Порошенко едностранно примирие - няма да се спазва от опълченците. Бойните действия срещу украинските окупатори ще продължат докато украинските бойци не се изтеглят от територията на Новорусия. В нощта на 21 - 22 юни, в района на градовете Славянск, Лисичанск, Северск, Краматорск, Дружовка и Константиновка бе запазено относително затишие. Около 23 часа на 21 юни имаше престрелка с използване на едрокалибрена картечница в района на Славянск. Рано сутринта на 22 юни подразделенията на опълченците нанесоха удари по позициите на противника разположен в планината Карачун, откъдето постоянно обстрелва града с миномети. В резултат на това бе ударена една минометна позиция и едно минометно гнездо. Също така, в нощта подразделението на Константиновска рота на Краматорския батальон атакува разузнавателната група 24 на механизираната бригада на противника в района на блокпоста до населеното място Октябърски. В резултат на боя са убити 3 украински военни, от наша страна има 1 ранен опълченец с леки ранения

Няма опасност за село Ботево

http://www.moreto.net/novini.php?n=255619

Бетонният преливник на стената на язовир „Ботево“ е пропаднал снощи в 19.50 часа, съобщиха за Moreto.net от Областна администрация. По първоначална информация бе обявено, че се е скъсалата стената на язовира, но това се оказа невярно.

27 заповеди за незабавно напускане на имоти във Варна

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/27-zapovedi-za-nezabavno-napuskane-na-imoti-vyv-varna-6015431

Попитан колко от къщите в „Аспарухово” са незаконни, Бузов отговори, че не може да даде категоричен и точен отговор, но те са над 50%

50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/50-ot-kyshtite-v-asparuhovo-sa-nezakonni-6015431

Попитан колко от къщите в „Аспарухово” са незаконни, Бузов отговори, че не може да даде категоричен и точен отговор, но те са над 50%

Проф.Пантев:”Събитията в Украйна ще култивират и увеличат русофилията”

http://www.cross.bg/rysiya-bulgariya-ykraiina-1416953.html

/КРОСС/ Русия винаги  е била обект на ненавист от Европа. Както са харесвали Чехов, Чайковски и други, така нейната несметна необятност винаги е предизвиквала завист в Европа. Няма значение дали Русия е царска, болшевишка, на Елцин или на Горбачов. В момента говорим прекрасни неща за Русия, защото прекалено много гадости са изписани за нея. Това може би е добрият знак на тази злина, че такъв вид русофобия ражда русофилия. Така проф. Андрей Пантев коментира въпроса за историята на русофилията в интервю за rusofili.bg   - Проф. Пантев, казвате, че има справедливи и честни войни. Войната в Източна Украйна, ако е справедлива, то за кой?   - Справедлива е за онези, които се чувствали част от една общност и след това машинално, изкуствено и доста рязко се оказват без движение емигранти в собственото си отечество. Съдбата на руските украинци или украинските руснаци много наподобява участта на македонските българи, които без да се придвижили един километър, по силата на разни договори и глупави войни, защото не всички са справедливи, остават в пределите на държава, която те смятат чужда по език, история, култура и манталитет. - Навсякъде се чува израза „проруски сили“. Основателен ли е той? - Изразът „проруски сили“ е смешен. Ние не казваме за нашите българи в западните покрайнини, че са “пробългарски” настроени, ние казваме, че това са българи

Зам.-кмет на Варна: Кой може да премахне незаконните постройки?!

http://frognews.bg/news_72004/

Ако имаме възможност ще дадем на всеки максимално обезщетение, но все пак трябва да сме реалисти. Коя е тази сила, която може да премахне незаконните постройки. Трябва да ги бутаме на това дере и пак ще има нещастни хора, коментира зам.-кметът на Варна Радослав Колев.

Главният архитект на Варна: Над 50% от къщите в „Аспарухово” са незаконни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152985

"Трябва да се вземат спешни и категорични мерки, за да не се случват такива неща повече. В цяла България тези махали са ситуирани в места, които са водосбори”. Това коментира пред Нова телевизия за бедствието в "Аспарухово" Викторж Бузов, главен архитект на община Варна. Попитан колко от къщите в „Аспарухово” са незаконни, той отговори,

Ремонтът на Хаинбоаз ще струва около 1 милион лева

http://www.cross.bg/hainboaz-turnovo-veliko-1416949.html

/КРОСС/Във Велико Търново продължава работата на комисиите за оценка на щетите. Днес експерти ще бъдат и в община Горна Оряховица в село Първомайци. Специалисти от АПИ ще огледат 3 моста в общината - на Хаинбоаз, на изхода от Велико Търново за Хаинбоаз и един, които е под Царевец и свързва Асенова махала с града. Според областния управител на Велико Търново инж. Георги Рачев ремонта на прохода Хаинбоаз, който също пострада от водната стихия, ще струва около 1 милион лева. През почивните дни той го е посетил международния път Е 85 заедно с изпълнителния директор на АПИ Стефан Чайков. Движението през Прохода на Републиката е спряно, след като пороят в четвъртък вечер помете част от асфалтовата настилка. Невралгичният участък е край Килифаревския манастир, където р. Белица преля и нанесе огромни щети. Ремонтни дейности вече започнаха. Отпушен е достъпът до селата Габровци, Шодековци и Димитровци, които бяха блокирани. Още от Дунав мост движението на тирове и автомобили се пренасочва към прохода Шипка. Трафикът от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход. Между 10 и 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за ремонт на пътища в Североизточна България, съобщи след огледа инж. Чайков. Ремонтът в Хаинбоаз ще струва около 1 млн. лв., уточни той.  Има разрушения и на Килифаревски манастир, който е паметник на културата.  Наводнението нанесе щети и върху нивите и парниците със зеленчуци

Българи работят срещу едно ядене за индиец в Кипър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152987

Нов скандален случай за незаконна работа на българи и румънци нажежи страстите за наемането на чуждестранни работници в хотелиерството в Кипър за сметка на местните жители, съобщава Нов скандален случай за незаконна работа на българи и румънци нажежи страстите за наемането на чуждестранни работници в хотелиерството в Кипър за сметка на местните жители, съобщава "Български новини". Синдикатите и хотелиерите пак спорят колко са наетите кипърци. Поредният сигнал, сблъскал чуждестранните и местните работници в хотелиерската

Започва електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите в СУ

http://www.cross.bg/plashtane-sistemata-registratziya-1416947.html

/КРОСС/Започва електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски". До 5-и юли всички кандидат-студенти, които желаят да участват в класирането, могат да се регистрират. Те трябва да създават свой профил, в който освен личните данни подреждат желания ред на специалностите, в които искат да се класират. Всички кандидати заплащат такса от 30 лв. за участие. Електронизираната система за регистрация предлага два варианта. Първият дава възможност на кандидатите да направят профила си, като отбележат, че ще извършат плащане извън системата, по банков път или в каси на Ректората. Вторият вариант е цялостна регистрация с плащане на таксата онлайн. Кандидатите трябва внимателно да следват инструкциите на електронния формуляр в системата.  

Икономическият университет - Варна с магистърски предложения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4147332

Икономически университет - Варна, осъществява обучение зa придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" в две области на висшето образование:
Социални, стопански и правни науки";
"Природни науки, математика и информатика"
и четири професионални направления: "Икономика", "Туризъм", "Администрация и управление", "Информатика и Икономически университет - Варна, осъществява обучение зa придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" в две области на висшето образование: Социални, стопански и правни науки"; "Природни науки, математика и информатика" и четири професионални направления: "Икономика", "Туризъм", "Администрация и управление", "Информатика и

Икономическият университет - Варна с магистърски предложения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4147329

Икономически университет - Варна, осъществява обучение зa придобиване на образователно-квалификационна степен Икономически университет - Варна, осъществява обучение зa придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" в две области на висшето образование: Социални, стопански и правни науки"; "Природни науки, математика и информатика" и четири професионални направления: "Икономика", "Туризъм", "Администрация и управление", "Информатика и

Рашидов: Изкарайте Доган от пещерата, този прилеп да излезе пред обществото

http://offnews.bg/news/n_1/n_353739.html

Двама човека не могат да клатят една цяла държава. Прокуратурата продължава да напада БНБ, но не арестува тези, които създадоха това чудовищно нещо, цялата държава да трепери. Всичко това се случва, защото има зависимост и в дъното е Доган. 100 години говорим за бизнеса и политиката, които са едно цяло. 100 години всички знаем, че тези момчета, без да хванат една мотика станаха мултимилионери. Изкарайте Доган от пещерата, най-после този прилеп да излезе пред обществото." Това заяви Вежди Рашидов - бивш министър на културата в правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов - пред Нова тв. Бившият министър Рашидов - един от вложителите с блокирани все още пари в КТБ - се възмути, че 5 милиарда лева на български вложители са блокирани в КТБ, че хора цял живот събирали, за да си купят телевизор, а сега не можели, че лично той си бил избрал точно тази банка да съхранява спестяванията, защото бил "свободен гражданин", който си изкарал парите "с чук и длето". "Коя е тази държава, която не си арестува престъпниците? Коя е тази държава, която като ги обслужва правителството не си подава оставката? В България трябва да има арестувани престъпници и дадени оставки. Не може с живота на хората някой да се гаври. Кой ще спаси душата на българската държава, опашките бяха ужасни и никой не пита какво им беше в сърцето на тия хора", каза още Рашидов.

Арестуваха българка в Гърция - работела като медсестра нелегално

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152981

Арестувани са пет жени в нощта на 19 срещу 20 юни 2014г., които работели нелегално като частни медицински сестри в болница в гръцката столица, съобщи "Български новини".
След проверка в болничните заведения, полицаите разкриват, че една грузинка, една българка, една литовка и две албански гражданки, са работили като частни медицински сестри, Арестувани са пет жени в нощта на 19 срещу 20 юни 2014г., които работели нелегално като частни медицински сестри в болница в гръцката столица, съобщи "Български новини". След проверка в болничните заведения, полицаите разкриват, че една грузинка, една българка, една литовка и две албански гражданки, са работили като частни медицински сестри,

Половин милиард лева е дефицитът в НЗОК

http://www.cross.bg/leva-kasata-zdravnata-1416946.html

/КРОСС/Близо половин милиард лева е дефицитът в бюджета на Здравната каса. Днес Надзорният съвет на Касата се събира, за да търси изход от ситуацията и да реши дали ще има актуализация на бюджета. Преразходът на Здравната каса до края на годината се очаква да е 491 млн. лева. Това показва финансов анализ на институцията. Най-сериозният дял в него формира болничната помощ. До края на годината Здравната каса няма да може да плати на лечебните заведения над 329 млн. лева. За лекарства за домашно лечение не достигат над 96 млн. лева, за онкомедикаментите - над 48 млн. лева. Други 16 млн. лева няма да достигнат за покриване на медицинските изделия, пише още в доклада. Основният проблем пред здравната система и стабилността на Здравната каса е увеличаващият се брой на хоспитализациите. Ако бюджетът на Здравната каса не се актуализира или не се вземат други мерки, след септември у нас няма да има здравеопазване, каза преди дни пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. От съсловната организация настояват за среща с премиера, с финансовия и здравния министър, с всички парламентарни партии. Ако обаче се наложи актуализация на бюджета на Касата, тя трябва да се гласува, докато работи този парламент. За спешна актуализация на бюджета на Касата настояха в отворено писмо и пациентски и болнични организации. Пациенти и лекари искат още да отпадне и постановлението, прието преди два месеца, за остойностяване на медицинската дейност

Арестуваха българка в Гърция-работела като медсестра нелегално

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152977

Арестувани са пет жени в нощта на 19 срещу 20 юни 2014г., които работели нелегално като частни медицински сестри в болница в гръцката столица, съобщи Арестувани са пет жени в нощта на 19 срещу 20 юни 2014г., които работели нелегално като частни медицински сестри в болница в гръцката столица, съобщи "Български новини". След проверка в болничните заведения, полицаите разкриват, че една грузинка, една българка, една литовка и две албански гражданки, са работили като частни медицински сестри,

Египтолог разкри древна загадка

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/3bc687e5/l/0L0Sdnes0Bbg0Cscience0C20A140C0A60C230Cegiptolog0Erazkri0Edrevna0Ezagadka0B22990A5/story01.htm

Става въпрос за изчезването на 50-хилядна персийска армия в египетската пустиня към 5 в. пр. Хр.


Aвстрийски лекар: Шумахер може да остане инвалид до края на живота си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152975

Легендата на "Формула 1" Михаел Шумахер може да остане инвалид до края на живота си, пише британският вестник "Индипендънт", позовавайки се на становището на австрийски невролог.
Според Ерих Райдерер, който е известен специалист, Шуми ще остане и с трайни увреждания на мозъка.
След близо шест месеца, прекарани в кома, Легендата на "Формула 1" Михаел Шумахер може да остане инвалид до края на живота си, пише британският вестник "Индипендънт", позовавайки се на становището на австрийски невролог. Според Ерих Райдерер, който е известен специалист, Шуми ще остане и с трайни увреждания на мозъка. След близо шест месеца, прекарани в кома,

Преглед на печата, понеделник, 23 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-23-юни_l.a_i.551709_at.1.html

СТАНДАРТ: Лизингови компании дават талона за море в Гърция Някои лизингови компании намериха изход от ситуацията с големите талони на...

Вежди Рашидов: Двама човека не могат да клатят една цяла държава

http://www.cross.bg/rashidov-vezhdi-durzhava-1416945.html

/КРОСС/Не става въпрос само за моето спокойствие. Разбира се, че аз имам личен интерес, но там пари имат хора, които цял живот са събирали, за да си купят нещо. Веднага прокуратурата трябва да взема отношение и да ги арестува. Но тя не арестува тези, които създадоха това чудовищно нещо. Защо - защото има зависимост. Докога ще си затваряме очите - заяви за Нова тв Вежди Рашидов, депутат от ГЕРБ, за който преди дни стана ясно, че има пари в КТБ. Двама човека не могат да клатят една цяла държава, категоричен бе той. Коя е тази държав, която не си арестува престъпниците и коя е тази държава, която ги обслужва тях, а не си подава оставката? - попита още Вежди Рашидов. На въпрос защо е избрал точно тази банка, той заяви, че всеки гражданин има право да избере банката с най-добрите условия. Не аз обаче съм й давал лиценз, заяви Вежди Рашидов. Рашидов благодари на бързата реакция на Иван Искров като управител на БНБ.  

Любим виц на Стефан Рядков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152526

Бъдещ ветеринар закъсва на изпит. Професорът го пита поне за тройка може ли крава да абортира и излиза за минута. Студентът звъни на приятел от философския факултет: - Кажи, може ли крава да абортира? Бъдещ ветеринар закъсва на изпит. Професорът го пита поне за тройка може ли крава да абортира и излиза за минута. Студентът звъни на приятел от философския факултет: - Кажи, може ли крава да абортира?" - Гоше, в какво си се забъркал,

Aвстрийски невролог: Шумахер може да остане инвалид до края на живота си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152965

Легендата на Легендата на "Формула 1" Михаел Шумахер може да остане инвалид до края на живота си, пише британският вестник "Индипендънт", позовавайки се на становището на австрийски невролог. Според Ерих Райдерер, който е известен специалист, Шуми ще остане и с трайни увреждания на мозъка. След близо шест месеца, прекарани в кома,

Иван Портних: Имаме още много работа в кв. „Аспарухово”

http://www.moreto.net/novini.php?n=255618

Имаме още много работа в кв. „Аспарухово”, има много кални маси в района. Мобилизирали сме всякаква техника и се надявам, че въпреки делничния ден, много доброволци ще продължат да помагат на пострадалите домакинства. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна, кметът на града Иван Портних.

Невролог: Шумахер ще остане инвалид до края на живота си

http://www.vesti.bg/sviat/nevrolog-shumaher-shte-ostane-invalid-do-kraia-na-zhivota-si-6015428

„Той ще остане инвалид до края на живота си и винаги ще бъде зависим от други хора”, заяви Райдерер пред "Индепендънт"

Ден на национален траур в памет на жертвите от наводненията

http://www.mediapool.bg/den-na-natsionalen-traur-v-pamet-na-zhertvite-ot-navodneniyata-news221788.html

Ден на национален траур е обявен в понеделник в памет на жертвите от наводненията в Североизточна България. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. 11 души, сред които две деца, намериха смъртта си при опустошителното наводнение във варненския кв. "Аспарухово", предизвикано от обилните валежи през миналата седмица. Две деца продължават да са в неизвестност. Един човек загина и в Добрич. Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на отслужването на трисагий в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна в памет на жертвите в страната. Траурната служба днес ще бъде водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152966

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Хиляди по улиците на София се включиха в Живей Активно!

http://moresport.actualno.com/Hiljadi-po-ulicite-na-Sofija-se-vkluchiha-v-Jivej-Aktivno-news_35572.html

Деветото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО! за пореден път събра хиляди хора по улиците на София. Кампанията за балансирано хранене и активен начин на живот обедини най-големите звезди в българския спорт, коит...

Думата "Аллах" забранена за християните в Малайзия

http://asia.actualno.com/Dumata-Allah-zabranena-za-hristijanite-v-Malajzija--news_35575.html

Върховният съд на Малайзия отхвърли днес иск на християнската общност да има право да употребяват думата "Аллах", с което бе сложен край на дългогодишна съдебна сага, предизвикала напреже...

Космическите Submotion Orchestra с концерт в София и на морето

http://music.actualno.com/Kosmicheskite-Submotion-Orchestra-s-koncert-v-Sofija-i-na-moreto-news_35574.html

На  11 и 12 юли тази година мелодия от друго измерение ще огласи София от огромната терасата на Bar & Dinner  "III-ти етаж" и Hacienda Beach в Лозенец, на българско...

Селекционерът на Мексико: Сигурен съм, че ще се класираме на 1/8 финал

http://worldcup2014.actualno.com/Selekcioneryt-na-Meksiko-Siguren-sym-che-shte-se-klasirame-na-18-final-news_35576.html

Селекционерът на Мексико Мигел Ерера показа завиден оптимизъм като заяви, че неговите футболисти със сигурност ще се класират за осминафиналите на Мондиал 2014 в Бразилия. "Аз съм сигурен, че ни...

Русия и Иран подписват споразумение за строеж на нови АЕЦ

http://asia.actualno.com/Rusija-i-Iran-podpisvat-sporazumenie-za-stroej-na-novi-AEC--news_35577.html

Иран е на път да завърши плановете си с Русия за изграждането на най-малко две нови ядрени електроцентрали в южната част на иранското крайбрежие. Това стана ясно, след като заместник-директорът на ...

Класиране при голмайсторите на Мондиал 2014 след втория кръг на груповата фаза

http://worldcup2014.actualno.com/Klasirane-pri-golmajstorite-na-Mondial-2014-sled-vtorija-kryg-na-grupovata-faza-news_35578.html

Класиране при голмайсторите на Световното първенство по футбол в Бразилия след 32 изиграни мача: 3 гола: Томас Мюлер (Германия) Енер Валенсия (Еквадор) Карим Бензема (Франция) Ариен Робен (Холан...

Вдигат паметник на кан Тервел в Поморие

http://society.actualno.com/Vdigat-pametnik-na-kan-Tervel-v-Pomorie-news_35579.html

Изложба за живота и делото на българския кан Тервел /701-722 г./ бе открита във фоайето на читалище „Просвета" в Поморие. Тя е подготвена от Ротари-клубовете в Ловеч и Поморие, Фондация...

Обстановката в Добрич се нормализира, има нужда от доброволци

http://offnews.bg/news/n_1/n_353736.html

Обстановката в Добричко започва бавно да се нормализира, съобщава БНР. Част от жителите на Ново Ботево, Добричко, които вчера бяха евакуирани заради опасност от преливане на близкия язовир, се върнаха обратно в домовете си. Местните власти подчертават, че стената на язовир Ботево не е скъсана, а само спукана и водата се оттича нормално. Разривът в съоръжението е наблюдаван до късно снощи. За безопасността на хората в Ново Ботево спомага факта, че между селото и язовира има дере, където водата се изтича. То забавя скоростта на вълната, а след него се намира язовир Одринци, който също може да поеме част от допълнителния прелялата вода. Извънредното положение в Добрич обаче все още не е отменено. От улиците на града се извозват кал, тиня и умрели животни. Над 40 екипа от Добрич и съседни градове продължавата работата си по отводняване на къщите. Спасителните операции имат нужда от още работна ръка и се набират още доброволци. Вчера Добрич изпрати зов за помощ. Общината и БЧК събират пакетирана храна, готова за консумация веднага, бутилирана вода и дезинфектанти.

17 777 лв. от DMS VARNA и над 120 000 лв. от кампанята на БЧК

http://www.cross.bg/postradalite-pomosht-hilyadi-1416944.html

/КРОСС/Благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводненията във Варна и Добрич продължава.  До 22 часа снощи, от кратки телефонни съобщения с текст DMS VARNA на телефон 17 777 са събрани близо 615 хиляди лева. Даренията ще бъдат използвани само за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, а не за възстановяване на асфалт например, посочват от Фондация "Помощ за благотворителността в България". От събраните над 70 хиляди лева по банкова сметка вчера, около 6 хиляди лева са изразходвани за купуване на необходимите инструменти за доброволците. Над 120 000 лева са събрани до момента в кампанията на Българския червен кръст с активирания кратък номер 1466. В подкрепа на пострадалите от бедствието с дарителска кампания се включи и Българското национално радио. Събраните средства не са просто пари, а те са израз на солидарността на всички хора в България към пострадалите от наводнението във Варна, Добрич и Велико Търново, каза изпълнителният директор на Българския дарителски форум Красимира Величкова в интервю за БНР. Малко над 620 хиляди есемеса са изпратени за помощ на пострадалите от наводненията към 8 часа тази сутрин. В дарителските сметки са събрани около 71 хиляди лева. Средствата, които постъпват по банковата сметка, вече се използват за закупуване на инструменти и материали за осигуряване на нормалната работа на доброволците

17 777 лв. от DMS VARNA и над 120 000 лв. от кампанята на БЧК

http://www.cross.bg/postradalite-pomosht-leva-1416944.html

/КРОСС/Благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводненията във Варна и Добрич продължава.  До 22 часа снощи, от кратки телефонни съобщения с текст DMS VARNA на телефон 17 777 са събрани близо 615 хиляди лева. Даренията ще бъдат използвани само за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, а не за възстановяване на асфалт например, посочват от Фондация "Помощ за благотворителността в България". От събраните над 70 хиляди лева по банкова сметка вчера, около 6 хиляди лева са изразходвани за купуване на необходимите инструменти за доброволците. Над 120 000 лева са събрани до момента в кампанията на Българския червен кръст с активирания кратък номер 1466. В подкрепа на пострадалите от бедствието с дарителска кампания се включи и Българското национално радио. Събраните средства не са просто пари, а те са израз на солидарността на всички хора в България към пострадалите от наводнението във Варна, Добрич и Велико Търново, каза изпълнителният директор на Българския дарителски форум Красимира Величкова в интервю за БНР. Малко над 620 хиляди есемеса са изпратени за помощ на пострадалите от наводненията към 8 часа тази сутрин. В дарителските сметки са събрани около 71 хиляди лева. Средствата, които постъпват по банковата сметка, вече се използват за закупуване на инструменти и материали за осигуряване на нормалната работа на доброволците

17 777 лв. от DMS VARNA и над 120 000 лв. от кампанята на БЧК

http://www.cross.bg/leva-hilyadi-postradalite-1416944.html

/КРОСС/Благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводненията във Варна и Добрич продължава.  До 22 часа снощи, от кратки телефонни съобщения с текст DMS VARNA на телефон 17 777 са събрани близо 615 хиляди лева. Даренията ще бъдат използвани само за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, а не за възстановяване на асфалт например, посочват от Фондация "Помощ за благотворителността в България". От събраните над 70 хиляди лева по банкова сметка вчера, около 6 хиляди лева са изразходвани за купуване на необходимите инструменти за доброволците. Над 120 000 лева са събрани до момента в кампанията на Българския червен кръст с активирания кратък номер 1466. В подкрепа на пострадалите от бедствието с дарителска кампания се включи и Българското национално радио.  

В Русия: BG курортите са наред, няма заплаха за туристите

http://www.bnews.bg/article-109115

Terra Daily: 14 души загинаха при наводненията в България, спасителните екипи продължават да издирват безследно изчезнали

Близо половин млрд. лв. е дефицитът в бюджета на НЗОК

http://www.vesti.bg/bulgaria/blizo-polovin-mlrd.-lv.-e-deficityt-v-biudzheta-na-nzok-6015427

Днес Надзорният съвет на Касата се събира, за да търси изход от ситуацията и да реши дали ще има актуализация на бюджета

Чудодеен късен гол остави Португалия в играта

http://www.bnews.bg/article-109116

Супердраматично Португалия се добра до равенство 2:2 със САЩ във втория си двубой от Група G на Световното първенство.

Над 700 хил. лв. са събрани с sms съобщения за пострадалите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/23/2329179_nad_700_hil_lv_sa_subrani_s_sms_suobshteniia_za/?ref=rss

В благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводненията, до 22 часа снощи от кратки телефонни съобщения с текст DMS VARNA на телефон 17 777 са събрани близо 615 хиляди лева, съобщи БНР.

Даренията ще бъдат използвани само за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, а не за възстановяване на асфалт например, посочват от фондация "Помощ за благотворителността в България".

От събраните над 70 хиляди лева по банкова сметка вчера, около 6 хиляди...

Артилерийският обстрел в Луганск - подновен, над 150 жени и деца изведени от Донбас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152960

Украинските военни са подновили артилерийския обстрел на град Щастя в Луганска област, съобщи ИТАР-ТАСС.
Обстрелът на града е започнал около 22:45 часа вчера с тежки оръдия, съобщават руски медии.
Звукът на обстрела се чува в центъра на Луганск и изглежда се приближават към централния областен град. Украинските военни са подновили артилерийския обстрел на град Щастя в Луганска област, съобщи ИТАР-ТАСС. Обстрелът на града е започнал около 22:45 часа вчера с тежки оръдия, съобщават руски медии. Звукът на обстрела се чува в центъра на Луганск и изглежда се приближават към централния областен град.

Откриха връзка между пестицидите и аутизма

http://www.vesti.bg/novini/otkriha-vryzka-mezhdu-pesticidite-i-autizma-6015430

Бременна жена, която живее близо до ферма, използваща пестициди, е изложена на 66% по-голям риск да роди дете аутист, установиха учени от университета Дейвис в Калифорния.

Германия иска да има арбитър в споровете с Google & Сие

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bc67460/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cweb0C4560Ca0Cgermaniia0Eiska0Eda0Eima0Earbityr0Ev0Esporovete0Es0Egoogle0E0Esie0H17480A50C/story01.htm

Не може технологичните компании сами да решават коя информация онлайн е в обществен интерес и не може да бъде трита, твърди вътрешният германски министър


Прокуратурата с досъдебно производство срещу неизвестен извършител заради потопа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152938

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител заради потопа в Източна България, съобщи bTV.
Държавното обвинение започва разследване на причините и ще търси доказателства дали при инцидента има допусната човешка грешка при трагедията във Варна.
Говорителят на Окръжната прокуратура в морската ни столица Радослав Лазаров Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител заради потопа в Източна България, съобщи bTV. Държавното обвинение започва разследване на причините и ще търси доказателства дали при инцидента има допусната човешка грешка при трагедията във Варна. Говорителят на Окръжната прокуратура в морската ни столица Радослав Лазаров

Нямат страх, но Господ не забравя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152720

Стотици хора се втурнаха да помагат на бедстващите след потопа във Варна и Добрич. В това време други “помагачи” отвориха фабриката за измами. Възползват се от вълната на състрадание и ограбват добротата на хилядите българи, отделили от залъка си, за да дарят за страдащите и останали без дом варненци. Стотици хора се втурнаха да помагат на бедстващите след потопа във Варна и Добрич. В това време други “помагачи” отвориха фабриката за измами. Възползват се от вълната на състрадание и ограбват добротата на хилядите българи, отделили от залъка си, за да дарят за страдащите и останали без дом варненци.

Емилия Миланова: Решението за КТБ е добро, каква по-силна подкрепа от тази на БНБ и правителството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152749

- Г-жо Миланова, как ще коментирате решението КТБ да бъде одържавена?
-  Добро решение! УС на БНБ избра класическата форма, която се приложи в САЩ и Западна Европа, включително и в Гърция. Това категорично ще внесе успокоение сред вложителите и клиентите на банковата група. Участието на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ще бъде временно, - Г-жо Миланова, как ще коментирате решението КТБ да бъде одържавена? - Добро решение! УС на БНБ избра класическата форма, която се приложи в САЩ и Западна Европа, включително и в Гърция. Това категорично ще внесе успокоение сред вложителите и клиентите на банковата група. Участието на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ще бъде временно,

Подновен е артилерийският обстрел в Луганск, над 150 жени и деца изведени от Донбас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152954

Украинските военни са подновили артилерийския обстрел на град Щастя в Луганска област, съобщи ИТАР-ТАСС.
Обстрелът на града е започнал около 22:45 часа вчера с тежки оръдия, съобщават руски медии.
Звукът на обстрела се чува в центъра на Луганск и изглежда се приближават към централния областен град. Украинските военни са подновили артилерийския обстрел на град Щастя в Луганска област, съобщи ИТАР-ТАСС. Обстрелът на града е започнал около 22:45 часа вчера с тежки оръдия, съобщават руски медии. Звукът на обстрела се чува в центъра на Луганск и изглежда се приближават към централния областен град.

Издигаме малки пристройки без разрешително

http://econ.bg/Новини/Издигаме-малки-пристройки-без-разрешително_l.a_i.551706_at.1.html

Възможно е скоро да падне необходимостта желаещите да издигнат малка пристройка, като например лятна кухня или беседка, да искат строително...

Топ 6 на растителните храни, които потискат апетита

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4147589

Представяме ви шестте на-силни храни от растителен произход, които потискат по естествен начин човешкия апетит. Приемът му снабдява тялото ни с неврохимикали, съдържащи се в екстрактите, които оптимизират мозъчните механизми за понижаване на теглото и наред с това ни карат да бъдем жизнени и енергични. Представяме ви шестте на-силни храни от растителен произход, които потискат по естествен начин човешкия апетит. Приемът му снабдява тялото ни с неврохимикали, съдържащи се в екстрактите, които оптимизират мозъчните механизми за понижаване на теглото и наред с това ни карат да бъдем жизнени и енергични.

КТБ отваря на 21 юли, става държавна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255616

Държавата взема КТБ и дъщерното й дружество "Креди Агрикол" България. Управителният съвет на БНБ реши вчера да отпише целия капитал на досегашните акционери в банковата група и да отнеме напълно техните права. Към момента на затварянето акционери в КТБ са "Бромак" ЕООД, зад което стои Цветан Василев с 50,66% от акциите на банката, "Бългериан Акуизишън къмпани" със седалище в Люксембург (30,35%) и руската "Внешторг банк" (ВТБ) с 9,9%.

Нисан и Даймлер планират заедно малка луксозна кола?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242862_%D0%9D%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD+%D0%B8+%D0%94%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%BB%D1%8

 Производителят на автомобили от Япония "Нисан" и германската автомобилна компания "Даймлер" са на път да подпишат споразумение за съвместно производство на малки луксозни автомобили, съобщи този уикенд японски вестник.

Според ежедневника за бизнес "Никей", който не посочва източниците си, двeте компании ще разработват заедно нова производствена линия във фабрика на "Нисан" в Мексико.
Те ще започнат производство през 2017 г. на вариант за луксозната гама "Инфинити" (Infinity) на "Нисан", а по-късно за марката "Мерцедес Бенц" (Mercedez Benz).
Съвместното производство ще позволи да се намалят инвестициите, да се постигне по конкурентен начин пазарът в Северна Америка, съобщава още "Никей". 
Новата производствена линия се очаква да има годишен капацитет от 100 000 до 150 000 броя.
"Нисан" и "Даймлер" са в партньорство от 2010 година. "Нисан" доставя двигатели за високия клас германски автомобили, но ако това, което "Никей" съобщава е истина, това ще е първото изцяло съвместно производство на автомобили.
Предимство за "Нисан" е, че ще се възползва от ноу-хауто на "Даймлер" в луксозните автомобили, а Даймлер ще се радва на голям завод в близост до пазарите в Северна Америка, пише вестникът, като цяло добре информиран.
Според "Никей" официалното обявяване на предприятието трябва да стане до месец.

Прокуратурата се заема с потопа в Източна България

http://www.cross.bg/kanali-varna-bulgariya-1416943.html

/КРОСС/Държавното обвинение започва разследване на причините за потопа в Източна България и ще търси доказателства дали е допусната човешка грешка при трагедията във Варна. Говорителят на Окръжната прокуратура в морската столица Радослав Лазаров увери, че прокуратурата работи активно по казуса. Той не можа да се ангажира, че разследването ще приключи в законоустановения срок от два месеца. Прокуратурата може да поиска удължаване, ако прецени, че е необходимо, заяви той пред bTV. Засега няма конкретни лица, срещу които прокуратурата планира да повдигне обвинения. 50% от къщите в „Аспарухово" се оказаха незаконни, а там, където е трябвало да има отводнителни канали, е имало постройки. В района има активно свлачище. Наред с всичко това дерето се е превърнало в сметище. За всички тези нарушения са подавани жалби години наред. Последната жалба е подадена 16 дни преди инцидента.  „Трябва да се вземат спешни и категорични мерки, за да не се случват такива неща повече. В цяла България тези махали са ситуирани в места, които са водосбори", каза пред Нова тв Викторж Бузов, главен архитект на община Варна. Той беше категоричен, че общината е взела мерки преди повече от 40 години. „Има изработени проекти, с които е кандидатствала за финансиране за двете дерета", каза Бузов. По думите му тези къщи се появяват за 24 часа. „Плановете са одобрени от общината, но през годините не са намерени пари за тяхното финансиране

Прокуратурата се заема с потопа в Източна България

http://www.cross.bg/prokyratyrata-prokyratyrata-potopa-1416943.html

/КРОСС/Държавното обвинение започва разследване на причините за потопа в Източна България и ще търси доказателства дали е допусната човешка грешка при трагедията във Варна. Говорителят на Окръжната прокуратура в морската столица Радослав Лазаров увери, че прокуратурата работи активно по казуса. Той не можа да се ангажира, че разследването ще приключи в законоустановения срок от два месеца. Прокуратурата може да поиска удължаване, ако прецени, че е необходимо, заяви той пред bTV. Засега няма конкретни лица, срещу които прокуратурата планира да повдигне обвинения. 50% от къщите в „Аспарухово" се оказаха незаконни, а там, където е трябвало да има отводнителни канали, е имало постройки. В района има активно свлачище. Наред с всичко това дерето се е превърнало в сметище. За всички тези нарушения са подавани жалби години наред. Последната жалба е подадена 16 дни преди инцидента.  Снимка: Булфото

Соченият от Вучич за наркобос избяга от Сърбия

http://www.vesti.bg/novini/socheniiat-ot-vuchich-za-narkobos-izbiaga-ot-syrbiia-6015429

Най-големият балкански наркотрафикант 61-годишният Драгослав Космаяц, по-известен като Звездарац, късно снощи напуснал жилището си в Белград и вече се намира в Черна гора.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване