Отменена е процедурата за модернизация на фирмите за 97 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/otmenena-e-protsedurata-za-modernizatsiya-na-firmite-za-97-mln-lv-news221812.html

Заради множество нарушения е отменено класирането по процедурата за технологична модернизация на фирмите за 97 млн. лв. по оперативна програма "Конкурентоспособност". Това съобщи в понеделник Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програмата.   Така е предотвратен рискът от спиране на плащанията по програмата от страна на Европейската комисия и забавяне одобрението на новата оперативна програма за бизнеса за периода 2014-2020 г., посочи Милушева.   Някои от допуснатите нарушения граничат с престъпление и за това материалите са предадени на прокуратурата за търсене на отговорност, посочи Милушева.   Освободеният ресурс от 97 млн. лв. ще бъде пренасочен към резервни проекти по други схеми, сред които енергийна ефективност и иновации, каза Милушева.   Очаквайте подробности.

В края на работната седмица идва първата вълна от високи температури

http://www.grreporter.info/V_kraya_na_rabotnata_sedmica_idva_prvata_vlna_ot_visoki_temperaturi/15704

В четвъртък горещата вълна ще се разпространи в източните и южните райони на страната и температурите се очаква да се покачат до 39 градуса.

прочети повече

Големият талон да не важи за леки коли и автобуси, преминаващи гръцката граница

http://econ.bg/Новини/Големият-талон-да-не-важи-за-леки-коли-и-автобуси-преминаващи-гръцката-граница_l.a_i.551804_at.1.html

Гръцките власти да не изискват от автомобилите с българска регистрация преминаващи през границата за южната ни съседка големия регистрационен талон....

Сноудън ще подаде документи за удължаване на престоя си в Русия

http://www.cross.bg/rysiya-dokymenti-prestoya-1417057.html

/КРОСС/ Едуард Сноудън планира да подаде документи за удължаване на престоя си на територията на Русия. Това съобщи "Интерфакс", позовавайки се на адвоката на американеца Анатолий Кучерена. "В момента, в съответствие с руското законодателство, се събират необходимите документи, които ще бъдат подадени в Федералната миграционна служба на Русия, за да удължи престоя си на територията на Русия", каза защитникът. Той не успя да отговори на въпроса дали ще бъде подадено заявление за убежище или разрешение за пребиваване. По думите му окончателното решение ще бъде взето от Сноудън. Срокът на предоставеното му от Русия временно убежище изтича на 1 август.

Намериха тялото на 3-годишната Жана

http://www.vesti.bg/novini/nameriha-tialoto-na-3-godishnata-zhana-6015473

Под развалините на улица "Горна студена" във варненския квартал Аспарухово откриха трупа на 3-годишната Жана Шопова, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Служебният премиер Райков не е бил в конфликт на интереси, когато се предложи за посланик

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/23/2329665_slujebniiat_premier_raikov_ne_e_bil_v_konflikt_na/?ref=rss


Бившият служебен премиер Марин Райков не е бил в конфликт на интереси, когато в качеството си на премиер и външен министър издигна своята кандидатура за посланик в Рим. Това съобщава в днешния си брой вестник "Сега" като се позовава на резултата от проверка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Комисията не е установила нарушение на Райков, който оглавяваше служебния кабинет през миналата пролет и съвместяваше три поста - освен премиер беше външен...

Медиите в Португалия: Германия и САЩ имат договорка

http://www.cross.bg/germaniya-portygaliya-dvata-1417058.html

/КРОСС/ Близките отношения между Германия и САЩ няма как да не наклонят везните към равенство в мача помежду им, което би класирало напред и двата отбора. Това мнение изказаха медиите в Португалия след изиграването на вторите двубои от Група G: Германия - Гана 2:2 и САЩ - Португалия 2:2. След тях американци и немци имат по 4 точки, а ганайци и португалци - само по една. "Не трябва да забравяме, че в тима на "янките" има шестима национали, които са родени в Германия или родителите им са оттам. Освен това наставникът им Юрген Клинсман е много добър приятел със селекционера на Бундестима Йоаким Льов, като вторият дори беше помощник на Клинси през 2006 г. Освен това легендата на немския футбол Берти Фогтс в момента се води консултант на САЩ на Световното. Всичко това сочи, че равенството, което ще класира и двата отбора, е най-логичната развръзка, пише Новинар. Селекционерът на САЩ Юрген Клинсман побърза да отрече, че е възможна уговорка между него и близкия му приятел Льов. "Не очаквам Йоги да ми се обади и да ме пита искам ли да завъртим едно реми. Да, ние сме добри приятели, но той си върши своята работа, а аз - моята. И двамата се стремим да побеждаваме. Това е световно първенство, решава се първото място в групата. Сега не е време за приятелски разговори", категоричен бе Клинси.  

ЮНЕСКО включи нови обекти в списъка на Световното наследство

http://www.moreto.net/novini.php?n=255642

Уникални природни места, паметници и обекти в различни държави бяха включени в обновения списък на световното наследство на ЮНЕСКО. Решението бе прието на заседание на комитета за световното наследство в Доха, Катар. Сред обектите, които попадат в списъка, са пътищата на инките, скална пещера във Франция, древна фабрика за коприна в Япония.

Гигантски стършели заплашват Балканите

http://balkani.actualno.com/Gigantski-styrsheli-zaplashvat-Balkanite-news_35720.html

Черни стършели, които могат да достигнат до 8 см. на размери, тоест два пъти по-големи от обичайните, представляват огромна заплаха за здравето, предупредиха лекари, след като насекомите достигнаха...

Затворник заведе дело - не му давали да прави секс и да създаде потомство

http://pik.bg/затворник-заведе-дело---не-му-давали-да-прави-секс-и-да-създаде-потомство-news194350.html

Затворник заведе дело - не му давали да прави секс и да създаде потомство

Осъденият на 28 години затвор във Варна през 2003 г. магистрален бандит Светломир Нешков-Куцара от Русе съди шефа на врачанския пандиз Ангел Кабатлийски заради мълчаливия му отказ да задоволи претенциите му.

Кабатлийски се изправи пред Административния съд във Враца по жалбата на Куцара, че не е предоставил възможност на лишения от свобода да създаде потомство. Пандизчията многократно отправял искания да се свали видеокамерата от стаята за свиждане, за да може да се срещне необезпокояван с интимната си приятелка Валя, пише "24 часа".

Пред съда Куцара бе категоричен, че с влизането в сила на присъдата му, по закон той не е лишен от правото на секс. След отправяни многобройни молби до различни институции в страната, ищецът е бил уведомен, че в рамките на условията, съществуващи при изтърпяване на наказанието му, администрацията на пандиза във Враца би следвало да му окаже съдействие и той да осъществи желанието си за създаване на потомство, включително и по изкуствен метод.

Заместник-правосъден министър дори е отменил мълчаливия или изричен отказ на затворническия шеф Кабатлийски за демонтаж на монтираната камера за видеонаблюдение в стаята за свиждане. Според началника на врачанския затвор с лишения от свобода са провеждани няколко срещи, на които той не е уточнил в какво се изразява претенцията му за оказване на съдействие за създаване на потомство.

След разглеждане на доказателствата по делото, съдебният състав към Врачанския административен съд реши, че не е налице бездействие от страна на Ангел Кабатлийски. Предвидените възможности за осъществяване на контакт с близките на излежаващия ефективна присъда не са задължителни и се предоставят само при определени изисквания.

По закон той не е лишен от правото си да създава потомство, но това може да става само при условията на предвидения за него режим на изтърпяване на наказанието. Решението на съдебния състав не е окончателно и Куцара обяви, че ще го обжалва пред Върховния съд.

Куцара е сред най-активните жалбоподатели сред затворниците. Докато е в затвора, успява да осъди държавата за лошите битови условия зад решетките и подобно дело бе заведено и в Страсбург. Пандизчията е подавал жалби за десетки нарушения на администрацията и отношението към него. Води дела в цяла България и се разхожда по заседания с конвой.

Община Варна: Няма условия за "висока вълна" и само центърът е под риск от наводнение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/23/2329061_obshtina_varna_niama_usloviia_za_visoka_vulna_i_samo/?ref=rss


В плана за действия при бедствия на община Варна квартал "Аспарухово" не е посочен като рисков район за наводнения, а са изброени улици от ниската централна част, показа справка на "Дневник" в документа, публикуван на сайта на местната управа. Също така е написано, че в града няма условия за "висока вълна", а най-вероятно при обилен и интензивен валеж водосточната мрежа да не може да поеме водата и да има "преди всичко материални щети" и "разстроен ритъм на живот".

Въпреки това...

Чуждестранни производители с интерес към инвестиции в Плевенско

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bc9f65d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cchujdestranni0Eproizvoditeli0Es0Einteres0Ekym0Einvesticii0Ev0Eplevensko0H1748660C/story01.htm

Пакистанска фирма иска да строи текстилна фабрика, корейски инвеститор планира завод за гъби, а инвеститор от Германия предлага да създаде ферма за крави


Асен Ошанов взе търговската марка на песента "Детелини" и я върна на Лили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152570

Лили Иванова отново може да пее неостаряващия шлагер “Детелини” въпреки забраната на някогашната  дуетна половинка Асен Гаргов. Това заяви за “24 часа” авторът на текста на песента Асен Ошанов.
Известният царски юрист е бил възмутен от санкцията, която Гаргов се опита да наложи на най-голямата българска певица. Преди 4 години той обяви от тв ефир, Лили Иванова отново може да пее неостаряващия шлагер “Детелини” въпреки забраната на някогашната дуетна половинка Асен Гаргов. Това заяви за “24 часа” авторът на текста на песента Асен Ошанов. Известният царски юрист е бил възмутен от санкцията, която Гаргов се опита да наложи на най-голямата българска певица. Преди 4 години той обяви от тв ефир,

Ботев излиза срещу тим от Сан Марино, Литекс – срещу дебютант от Молдова

http://www.cross.bg/purviya-botev-marino-1417055.html

/КРОСС/ Финалистът от турнира за Купата на България по футбол Ботев Пловдив ще се изправи срещу Либертас от Сан Марино в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Третият в „А" група Литекс пък ще започне участието си срещу молдовския Верис. Жребият беше теглен в централата на УЕФА в Нион. Ловчанлии ще са гости, а пловдивчани домакини в първия мач на 3 юли. Реваншите са една седмица по-късно - на 10 юли.

43-ма младши магистрати завършиха с отличие Националния институт на правосъдието

http://www.cross.bg/mladshi-magistrati-obychenie-1417056.html

/КРОСС/ Днес в Националния институт на правосъдието беше официално закрита учебната година на кандидатите за младши съдии и кандидатите за младши прокурори от Випуск 2014г., преминали задължителното първоначално обучение в института. Церемонията започна с отдаване на почит към жертвите на природните бедствия. Директорът на НИП Драгомир Йорданов връчи дипломите на 43-ма младши магистрати. 27 младши съдии и 16 младши прокурори вече са назначени от Висшия съдебен съвет и ще започнат работа в окръжните съдилища и в районните прокуратури в страната. Назначенията им бяха връчени от Светла Петкова, член на ВСС. Средният успех на Випуск 2014 на НИП е 5.77, а средната възраст - 27 години. В рамките на 9-месечния курс кандидатите за младши магистрати бяха обучавани в дисциплините гражданско право и процес и наказателно право и процес, като обучението е изцяло с практическа насоченост и с цел да ги въведе в реалната работна среда на съдебните органи. В учебната програма са включени и дисциплини от неправни области, но които са свързани с работата им като магистрати, като съдебна психология и психиатрия, съдебна медицина и съдебномедицински експертизи, професионална етика, медиация, криминология и други. Това е вторият випуск, чието обучение в Националния институт на правосъдието е с продължителност 9 месеца. С промените в ЗСВ, в сила от 1 януари 2012г., бе извършена реформа в задължителното първоначално обучение в НИП

МИЕ спира 97 млн. лв. по европрограма за технологична модернизация на фирми

http://offnews.bg/news/n_1/n_353940.html

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е спряло 97 млн. лв. по процедурата "Технологична модернизация" на Оперативна програма "Конкурентоспособност". Това обяви пред журналисти директорът на дирекция "Европейски фондове и конкурентоспособност" в МИЕ Ели Милушева. Предвидените в края на миналата година европейски пари за технологична модернизация на родни фирми няма да бъдат изплатени, а договорите с одобрените компании няма да бъдат подписани. Причината процедурата да бъде спряна са повече от 100 сигнала за нарушения на кандидати, участвали в нея. След като направили проверка, от министерството установили, че членове на оценителната комисия са разговаряли по телефона с някои от участниците, а условията за някои участници били променяни в движение, като по този начин се давало предимство на едни спрямо други.  Въпросните 97 млн. лева няма да бъдат загубени, а ще се разпределят в резервни проекти за енергийна ефективност и развитие на иновациите. Милушева обеща още, че виновните в администрацията на изпълнителя на програмата ще си понесат последствията, но каза, че отговорност за това има и бизнесът, който насърчавал подобни корупционни и нерегламентираните отношения. „Защо фирмите и консултантите не подават сигнали за това, че са изнудвани по време на процедурата", попита още Милушева. „За тези сигнали за нередности при процеса на оценките съм уведомила ДАНС и прокуратурата", обяви още Милушева.

Сблъсъци в Косовска Митровица

http://news.ibox.bg/news/id_168401598

Албанците гневни на сърбите, че възстановили барикадата на моста

Кристалина Георгиева сред кандидатите да оглавят външната политика на ЕС

http://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-sred-kandidatite-da-oglavyat-vanshnata-politika-na-es-news221811.html

Кристалина Георгиев е един от вариантите за Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, твърди британският "Файненшъл таймс" в своя публикация, посветена на совалките между партиите и страните членки за състава на новата Европейска комисия. Подобен сценарий, включващ и името на настоящия български еврокомисар, преди ден публикува и френският вестник "Монд".   Очаква се британският премиер Дейвид Камерън да предупреди, че европейските лидери създават "опасен прецедент", решавайки да подкрепят Жан-Клод Юнкер за следващ председател на комисията. И последната плаха надежда на премиера да блокира кандидатурата беше попарена през уикенда, след като девет левоцентристки лидери, включително френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци, декларираха подкрепата си за Юнкер.   Камерън иска да защити принципа, че избраните лидери на ЕС трябва да отговарят за избора на председател на Комисията, докато кандидатурата на Юнкер се налага от Европейския парламент, който трябва да одобри окончателния избор, припомня "Файненшъл таймс".   Според изданието премиерът ще призове Ван Ромпой да вземе финално решение, но едва след като останалите европейски лидери покажат искрено желание да намерят алтернатива на Юнкер. Сигналите от европейските столици обаче сочат, че решението на практика е свършен факт.   Според британски дипломати Камерън е разочарован, че лидери като германския канцлер Ангела Меркел са казвали едно неофициално, в лични разговори, и друго - публично.   "Изпитваме извество разочарование, че в частни разговори ни говорят за загрижеността на лидерите за принципа и процеса - придружено с някои хапливи забележки относно кандидата, но не са склонни да постъпят по трудния начин", споделя британски дипломат.   Позицията на Камерън вещае неудобна среща на върха, предвид това, че решенията за висшите постове в Брюксел се взимат с консенсус. Според британски източници Меркел ще бъде разтревожена от установяване на принципа, че големите страни може да бъдат надвити при вот по такъв важен въпрос.   Европейски посланик от страна - традиционен британски съюзник, обяснява: "Камерън плаши всички с тактиката си. Ако Обединеното кралство е загубило способността си да защити собствените си интереси и става заложник на вътрешна политика, значи се превръща в опасен партньор за всички ни".   Британски представители обаче вярват, че ако премиерът се огъне сега, това ще изпрати сигнал на другите членове на ЕС, че ще бъде слаб в бъдещите преговори за нови условия за Великобритания преди планирания от него за 2017 година референдум за членството.   Споровете около кандидатурата на Юнкер заставиха Ван Ромпой да жонглира с порой от противоречащи си искания за висшите европейски постове от различни политически формации, продължава вестникът. Предвид вероятното назначение на Юнкер, източници на "Файненшъл таймс" очакват кандидатите за следващ председател на Европейския съвет и външнополитически шеф да включват социалист, жена и политик от една от най-новите страни членки.   Спекулациите относно възможните наследници на Ван Ромпой включват имената на датската министър-председателка Хеле-Торнинг Шмид, снаха на бившия лейбъристки лидер Нийл Кинък, и Енрико Лета, до неотдавна премиер на Италия. Радослав Шикорски, външен министър на Полша, и Кристалина Георгиева, еврокомисар от България, са сред кандидатите за върховен представител за външната политика.   Юнкер на свой ред контактува с европейски лидери от седмици относно приоритетите на следващата Комисия и разпределянето на постовете на еврокомисарите, което е в правомощията на председателя, екипът на Камерън обаче е отказвал неговите предложения за разговор.   Опозиционната Лейбъристка партия не пропусна да се възползва от неуспеха на Камерън и вчера външният министър в сянка Дъглас Алегзандър го обвини в "погрешна преценка" на преговорите, след като го бе подкрепил в търсенето на алтернативен кандидат. По думите "публичният гняв на премиера е лош заместител на неофициалното влияние и това не е само лош подход за преговори, това беше лошо за Британия".   Челен сблъсък на два влака   Ройтерс коментира, цитирана от БТА, че да наблюдаваш разгарянето на страстите преди срещата на върха на ЕС тази седмица, която трябва да номинира следващия председател на Европейската комисия и да изготви политическа програма за идните пет години, е като да гледаш челен сблъсък на два влака на забавен каданс.   Двата влака се движат един срещу друг. Машинист на единия е германският канцлер Ангела Меркел заедно с повечето от 28-те евролидери на борда, а начело на другия е британският премиер Дейвид Камерън с малко негови спътници, които се опитват дискретно да скочат от влака в движение.   Ако единият от локомотивите не се отклони по друг коловоз в последната минута, предстои неминуем сблъсък - не за политическата програма, а относно избирането на Жан-Клод Юнкер - ветеран на ЕС и майстор на компромисните решения - на най-влиятелния пост в съюза. Камерън настоява, че той е неподходящият кандидат в неподходящото време за шеф на комисията, която предлага и прилага законите на ЕС.   Никоя страна не показва признаци за промяна на курса, но все още има нищожен шанс някой да дръпне внезапната спирачка и да отложи сблъсъка.   Челен сблъсък на срещата на върха, която ще бъде символично открита на 26 юни в белгийския град Ипър в памет на милионите, загинали в окопите на Първата световна война преди близо един век, ще има трайни последици за бъдещето на европейската интеграция. Ако кандидатурата на Юнкер не бъде провалена, към което Камерън се стреми с конфронтационния си подход, това може да тласне Великобритания - третата най-голяма икономика в ЕС и ключова военна и дипломатическа сила наред с Франция - към изходната врата на Евросъюза.   Британският премиер е обещал да преговаря за дълбоки реформи в ЕС, след което да подложи на референдум през 2017 г. членството на страната в ЕС, ако бъде преизбран следващата година.   Антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) и скептиците в собствената му Консервативна партия със сигурност ще поставят въпроса, че ако той не може да блокира пътя на на един федералист от "старата гвардия" към шефското място в Еврокомисията, Камерън няма никакви шансове да си върне обратно значителни прерогативи от Брюксел. Позициите му в страната и зад граница ще бъдат отслабени, даже ако лидерите на ЕС дадат на Великобритания като утешителни награди поощрителни политики спрямо бизнеса и ключов пост в Комисията, който да позволи надзор над реформите, като например еврокомисар по вътрешния пазар. Завземана на властта Назначаване на Юнкер би било победа за Европейския парламент, който искаше повече власт чрез правото главните политически групи в него да предложат "водещи" кандидати за председателските постове (в ЕС) в резултат на проведените миналия месец европейски избори.   Камерън настоява, че лидерите (на страните членки) на ЕС трябва да отстояват принципа, че националните правителства са първичният източник на демократическа легитимност в Европа и не трябва да се позволява на парламента да узурпира властта за номиниране, предоставена им от Лисабонския договор, който регулира функционирането на ЕС. Този договор казва само, че лидерите трябва да вземат предвид резултата от изборите, номинирайки своя кандидат, който трябва да бъде одобрен от мнозинство в парламента.   Но този влак вече потегли от гарата. Ако искаше да му остане някакъв шанс да го свали от релсите, Камерън трябваше да събере съюзници, за които е известно, че също са имали съмнения, като Меркел например, още преди една година, преди системата за "водещи кандидати" да бъде възприета.   Постоянните представители на страните членки в ЕС обсъждаха заплахите от парламентарното узурпиране на властта на неофициална закуска миналата година, каза един от участниците.   Те са се договорили да информират правителствените ръководители за своите опасения, но последните не са взели отношение по въпроса.   В крайна сметка Меркел и другите национални лидери са приели избирането на "водещи кандидати" от собствените им "партийни семейства", като са присъствали на конгресите, които са ги одобрили. Сега те не могат да се отметнат от ангажимента си пред избирателите, без да предизвикат политическа буря у дома, както направи Меркел, когато се опита да смекчи недоволството на Камерън, разграничавайки се от Юнкер два дни след евроизборите. Канцлерът подчертава значението, което придава на запазването на британското членство в ЕС, като в същото време се опитва да ограничи политическите щети и да избегне конфликт между европейските институции, който може да продължи месеци наред.   "Всеки път от изборите насам, когато Меркел се опитваше да помогне на Камерън, той още на следващия ден разпалваше още по-голям пожар", каза разгневен дипломат, участващ в подготовката на предстоящата среща на върха.   Дипломати от ЕС, които са благосклонни към конституционните аргументи на Лондон, са озадачени от тактиката на Камерън - например от изпълнения му със злорадство коментар в Туитър, след като опозиционната Лейбъристка партия подкрепи несъгласието му с кандидатурата на бившия люксембургски премиер.   "Той загуби много приятели и благоразположение с грубия си подход", каза вътрешен човек в Брюксел. Премиерите на Холандия и Швеция тихомълком се изнизаха от британския лагер, в който остава само унгарският премиер Виктор Орбан - нещо като авторитарен парий в ЕС и единствен твърд съюзник на Камерън.   Ако съпротивата му бъде преодоляна с гласуване, както Лисабонският договор позволява, макар че решенията в ЕС обикновено се вземат с консенсус, това ще бъде "показател за престижа на Камерън и за британското влияние", каза дипломат ветеран.   Изходът може също така да промени баланса на властта между институциите на ЕС, давайки повече влияние на парламента и ограничавайки в известна степен влиянието на големите страни членки върху Еврокомисията, което те имаха над екипа на Жозе Мануел Барозу през последните 10 г. Депутатите няма да пропускат възможност и да напомнят на Юнкер кой го е короновал.   Малко е вероятно обаче такава промяна да бъде драматична, защото националните правителства си запазват повечето от властта и финансовите ресурси в ЕС. 59-годишният Юнкер - стълб на срещите на върха на ЕС от четвърт век насам и ключов посредник между Германия и Франция по въпросите на Европейския валутен съюз, знае по-добре от всеки друг, че Европа не може да бъде управлявана против волята на големите страни членки. Британски официални лица го наричат "старомоден федералист".   Но, както бившият белгийски премиер Ги Верхофстад, също нарочен от Лондон преди 10 г. за неприемлив кандидат за главния европейски пост, сполучливо се шегува, да настояваш председателят на Еврокомисията да не бъде федералист е все едно да казваш, че следващият папа не трябва да бъде католик.

Кристалина Георгиева сред кандидатите за представител на ЕС по външната политика

http://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-sred-kandidatite-za-predstavitel-na-es-po-vanshnata-politika-news221811.html

Кристалина Георгиев е един от вариантите за Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, твърди британският "Файненшъл таймс" в своя публикация, посветена на совалките между партиите и страните членки за състава на новата Европейска комисия. Подобен сценарий, включващ и името на настоящия български еврокомисар, преди ден публикува и френският вестник "Монд".   Очаква се британският премиер Дейвид Камерън да предупреди, че европейските лидери създават "опасен прецедент", решавайки да подкрепят Жан-Клод Юнкер за следващ председател на комисията. И последната плаха надежда на премиера да блокира кандидатурата беше попарена през уикенда, след като девет левоцентристки лидери, включително френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци, декларираха подкрепата си за Юнкер.   Камерън иска да защити принципа, че избраните лидери на ЕС трябва да отговарят за избора на председател на Комисията, докато кандидатурата на Юнкер се налага от Европейския парламент, който трябва да одобри окончателния избор, припомня "Файненшъл таймс".   Според изданието премиерът ще призове Ван Ромпой да вземе финално решение, но едва след като останалите европейски лидери покажат искрено желание да намерят алтернатива на Юнкер. Сигналите от европейските столици обаче сочат, че решението на практика е свършен факт.   Според британски дипломати Камерън е разочарован, че лидери като германския канцлер Ангела Меркел са казвали едно неофициално, в лични разговори, и друго - публично.   "Изпитваме извество разочарование, че в частни разговори ни говорят за загрижеността на лидерите за принципа и процеса - придружено с някои хапливи забележки относно кандидата, но не са склонни да постъпят по трудния начин", споделя британски дипломат.   Позицията на Камерън вещае неудобна среща на върха, предвид това, че решенията за висшите постове в Брюксел се взимат с консенсус. Според британски източници Меркел ще бъде разтревожена от установяване на принципа, че големите страни може да бъдат надвити при вот по такъв важен въпрос.   Европейски посланик от страна - традиционен британски съюзник, обяснява: "Камерън плаши всички с тактиката си. Ако Обединеното кралство е загубило способността си да защити собствените си интереси и става заложник на вътрешна политика, значи се превръща в опасен партньор за всички ни".   Британски представители обаче вярват, че ако премиерът се огъне сега, това ще изпрати сигнал на другите членове на ЕС, че ще бъде слаб в бъдещите преговори за нови условия за Великобритания преди планирания от него за 2017 година референдум за членството.   Споровете около кандидатурата на Юнкер заставиха Ван Ромпой да жонглира с порой от противоречащи си искания за висшите европейски постове от различни политически формации, продължава вестникът. Предвид вероятното назначение на Юнкер, източници на "Файненшъл таймс" очакват кандидатите за следващ председател на Европейския съвет и външнополитически шеф да включват социалист, жена и политик от една от най-новите страни членки.   Спекулациите относно възможните наследници на Ван Ромпой включват имената на датската министър-председателка Хеле-Торнинг Шмид, снаха на бившия лейбъристки лидер Нийл Кинък, и Енрико Лета, до неотдавна премиер на Италия. Радослав Шикорски, външен министър на Полша, и Кристалина Георгиева, еврокомисар от България, са сред кандидатите за върховен представител за външната политика.   Юнкер на свой ред контактува с европейски лидери от седмици относно приоритетите на следващата Комисия и разпределянето на постовете на еврокомисарите, което е в правомощията на председателя, екипът на Камерън обаче е отказвал неговите предложения за разговор.   Опозиционната Лейбъристка партия не пропусна да се възползва от неуспеха на Камерън и вчера външният министър в сянка Дъглас Алегзандър го обвини в "погрешна преценка" на преговорите, след като го бе подкрепил в търсенето на алтернативен кандидат. По думите "публичният гняв на премиера е лош заместител на неофициалното влияние и това не е само лош подход за преговори, това беше лошо за Британия".   Челен сблъсък на два влака   Ройтерс коментира, цитирана от БТА, че да наблюдаваш разгарянето на страстите преди срещата на върха на ЕС тази седмица, която трябва да номинира следващия председател на Европейската комисия и да изготви политическа програма за идните пет години, е като да гледаш челен сблъсък на два влака на забавен каданс.   Двата влака се движат един срещу друг. Машинист на единия е германският канцлер Ангела Меркел заедно с повечето от 28-те евролидери на борда, а начело на другия е британският премиер Дейвид Камерън с малко негови спътници, които се опитват дискретно да скочат от влака в движение.   Ако единият от локомотивите не се отклони по друг коловоз в последната минута, предстои неминуем сблъсък - не за политическата програма, а относно избирането на Жан-Клод Юнкер - ветеран на ЕС и майстор на компромисните решения - на най-влиятелния пост в съюза. Камерън настоява, че той е неподходящият кандидат в неподходящото време за шеф на комисията, която предлага и прилага законите на ЕС.   Никоя страна не показва признаци за промяна на курса, но все още има нищожен шанс някой да дръпне внезапната спирачка и да отложи сблъсъка.   Челен сблъсък на срещата на върха, която ще бъде символично открита на 26 юни в белгийския град Ипър в памет на милионите, загинали в окопите на Първата световна война преди близо един век, ще има трайни последици за бъдещето на европейската интеграция. Ако кандидатурата на Юнкер не бъде провалена, към което Камерън се стреми с конфронтационния си подход, това може да тласне Великобритания - третата най-голяма икономика в ЕС и ключова военна и дипломатическа сила наред с Франция - към изходната врата на Евросъюза.   Британският премиер е обещал да преговаря за дълбоки реформи в ЕС, след което да подложи на референдум през 2017 г. членството на страната в ЕС, ако бъде преизбран следващата година.   Антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) и скептиците в собствената му Консервативна партия със сигурност ще поставят въпроса, че ако той не може да блокира пътя на на един федералист от "старата гвардия" към шефското място в Еврокомисията, Камерън няма никакви шансове да си върне обратно значителни прерогативи от Брюксел. Позициите му в страната и зад граница ще бъдат отслабени, даже ако лидерите на ЕС дадат на Великобритания като утешителни награди поощрителни политики спрямо бизнеса и ключов пост в Комисията, който да позволи надзор над реформите, като например еврокомисар по вътрешния пазар. Завземана на властта Назначаване на Юнкер би било победа за Европейския парламент, който искаше повече власт чрез правото главните политически групи в него да предложат "водещи" кандидати за председателските постове (в ЕС) в резултат на проведените миналия месец европейски избори.   Камерън настоява, че лидерите (на страните членки) на ЕС трябва да отстояват принципа, че националните правителства са първичният източник на демократическа легитимност в Европа и не трябва да се позволява на парламента да узурпира властта за номиниране, предоставена им от Лисабонския договор, който регулира функционирането на ЕС. Този договор казва само, че лидерите трябва да вземат предвид резултата от изборите, номинирайки своя кандидат, който трябва да бъде одобрен от мнозинство в парламента.   Но този влак вече потегли от гарата. Ако искаше да му остане някакъв шанс да го свали от релсите, Камерън трябваше да събере съюзници, за които е известно, че също са имали съмнения, като Меркел например, още преди една година, преди системата за "водещи кандидати" да бъде възприета.   Постоянните представители на страните членки в ЕС обсъждаха заплахите от парламентарното узурпиране на властта на неофициална закуска миналата година, каза един от участниците.   Те са се договорили да информират правителствените ръководители за своите опасения, но последните не са взели отношение по въпроса.   В крайна сметка Меркел и другите национални лидери са приели избирането на "водещи кандидати" от собствените им "партийни семейства", като са присъствали на конгресите, които са ги одобрили. Сега те не могат да се отметнат от ангажимента си пред избирателите, без да предизвикат политическа буря у дома, както направи Меркел, когато се опита да смекчи недоволството на Камерън, разграничавайки се от Юнкер два дни след евроизборите. Канцлерът подчертава значението, което придава на запазването на британското членство в ЕС, като в същото време се опитва да ограничи политическите щети и да избегне конфликт между европейските институции, който може да продължи месеци наред.   "Всеки път от изборите насам, когато Меркел се опитваше да помогне на Камерън, той още на следващия ден разпалваше още по-голям пожар", каза разгневен дипломат, участващ в подготовката на предстоящата среща на върха.   Дипломати от ЕС, които са благосклонни към конституционните аргументи на Лондон, са озадачени от тактиката на Камерън - например от изпълнения му със злорадство коментар в Туитър, след като опозиционната Лейбъристка партия подкрепи несъгласието му с кандидатурата на бившия люксембургски премиер.   "Той загуби много приятели и благоразположение с грубия си подход", каза вътрешен човек в Брюксел. Премиерите на Холандия и Швеция тихомълком се изнизаха от британския лагер, в който остава само унгарският премиер Виктор Орбан - нещо като авторитарен парий в ЕС и единствен твърд съюзник на Камерън.   Ако съпротивата му бъде преодоляна с гласуване, както Лисабонският договор позволява, макар че решенията в ЕС обикновено се вземат с консенсус, това ще бъде "показател за престижа на Камерън и за британското влияние", каза дипломат ветеран.   Изходът може също така да промени баланса на властта между институциите на ЕС, давайки повече влияние на парламента и ограничавайки в известна степен влиянието на големите страни членки върху Еврокомисията, което те имаха над екипа на Жозе Мануел Барозу през последните 10 г. Депутатите няма да пропускат възможност и да напомнят на Юнкер кой го е короновал.   Малко е вероятно обаче такава промяна да бъде драматична, защото националните правителства си запазват повечето от властта и финансовите ресурси в ЕС. 59-годишният Юнкер - стълб на срещите на върха на ЕС от четвърт век насам и ключов посредник между Германия и Франция по въпросите на Европейския валутен съюз, знае по-добре от всеки друг, че Европа не може да бъде управлявана против волята на големите страни членки. Британски официални лица го наричат "старомоден федералист".   Но, както бившият белгийски премиер Ги Верхофстад, също нарочен от Лондон преди 10 г. за неприемлив кандидат за главния европейски пост, сполучливо се шегува, да настояваш председателят на Еврокомисията да не бъде федералист е все едно да казваш, че следващият папа не трябва да бъде католик.

Над 80 хиляди лева е печалбата от юбилея на "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/23/2329664_nad_80_hiliadi_leva_e_pechalbata_ot_jubileia_na_levski/?ref=rss


Печалбата от честванията на вековния юбилей на "Левски" е 80 522.90 лева, съобщи съпредседателят на фонд "100 години "Левски" Константин Папазов.

Организацията вече е превела 29 544 лева от тях по сметката на детско-юношеската школа на клуба, които ще бъдат използвани за ремонт на съблекалните.

За събитието бяха събрани около 600 хиляди лева от дарения на феновете, като 150 хиляди евро от тях бяха платени за хонорара на "Лацио". Сините спечелиха мача на 23 май с 3:2....

Пловдивски жрици с 2000 евро пенсия

http://www.cross.bg/pazardzhik-putya-momichetata-1417054.html

Пловдив /КРОСС/ Български проститутки, които са се изнесли навреме към Европа и заработват по няколко петилетки на Запад, вече взимат пенсия за усилията си на трудовия фронт в най-древната професия. Това разказват момичетата, които предлагат услуги на пътя Пловдив - Пазарджик. Въпреки периодичните акции на органите на реда предлагането на платена любов край шосето на спира. Проститутките продължават да са една от атракциите на пътя за изнервените от от бавното каране шофьори. Заради ремонтите до Пазарджик се пътува близо час, а броят на момичетата чувствително е нараснал, установи репортерска проверка на "Марица". Тук има всичко - "чахкиня от Пазарджик", "испанка от Йоаким Греуво" и дори "тайландки с тънки кожи".Някои от момичетата имат богат опит от гурбет в чужбина. Разговорливата Мариела признава, че има стаж в Австрия, Германия и Италия. Категорична е, че и в България проституцията трябва да се легализира. Не може колежките там да имат здравни и социални осигуровки, а ние тук да висим край пътя за жълти стотинки, възмущава се Мариела. Тя разказва на двете по-млади жрици, с които работи, че има колежки, които са получили пенсии от по 2000 евро в Холандия и вече са се оттеглили от занаята.

Германия ще настоява Йотингер да остане енергиен еврокомисар

http://www.mediapool.bg/germaniya-shte-nastoyava-yotinger-da-ostane-energien-evrokomisar-news221810.html

Гюнтер Йотингер трябва да остане комисар по енергетиката, а стабилизиращият пакт за еврото няма да бъде променян, колкото и да се стремят към това социалистите. Това са били основните теми на тайна вечеря в Берлин снощи, в която участваха канцлерът Ангела Меркел и председателите на парламентарни фракции на ХДС от всички 16 провинции, предаде БНР.   Политиците са се срещнали в италианския ресторант "Ил пунто” в Берлин, като разговорът им е трябвало да остане встрани от медийното внимание. Няколко медии обаче са забелязали събирането им и в понеделник излязоха със снимки от него.   Участници в разговорите, пожелали анонимност, са уточнили, че темата на срещата е било разпределението на важните постове в бъдещата Европейска комисия. Християндемократите са единодушни, че Йотингер трябва да запази поста си. Това означава, че социалдемократите няма да имат свой комисар и това може да доведе до опъване на отношенията между коалиционните партньори. Ако християндемократите отстъпят този пост на тях обаче, това би довело до бунт сред членската им маса.   Разговорът на политиците най-вероятно е предизвикан от реплики на социалиста Мартин Шулц, който през изминалата седмица неколкократно спомена, че ще се бори поне за място в Европейската комисия. Политиката за стабилизиране на еврозоната не бива да се променя въпреки заканите на социалисите да сторят това, са решили единодушно още християндемократите.

Днес стартира третият последен етап от „Любимите марки”

http://www.cross.bg/startira-posleden-initziativata-1417052.html

/КРОСС/ Днес, 23 юни, стартира третия, последен етап от единствената потребителска класация у нас "ЛЮБИМИТЕ МАРКИ". Общият брой гласували в първите два етапа от шестото издание на инициативата надхвърли 24 000 потребители, които подкрепиха предпочитаните от тях брандове в 34 категории. Топ 3 брандовете, събрали най-голям брой гласове във всеки отрасъл продължават в трети, последен кръг от класацията, който стартира днес и ще продължи до 3 юли. А резултатите от него ще покажат любимите марки на българския потребител в съответните категории, както и ЛЮБИМАТА МАРКА за 2014 година. Брандовете, които продължават в последния кръг на класацията можете да видите тук: www.mylovemarks.eu/results.php. Гласуването се извършва он-лайн на адрес: www.mylovemarks.eu след предварителна регистрация. Потребителите номинират или гласуват, като потвърждават избора си през линк, изпратен автоматично на електронната им поща, посочена за контакт. Непотвърдените гласове не се отчитат! Партньори на инициативата тази година отново са сп. BUSINESS LADY, Mail.BG, Radar.BG, BLife.BG, BNews.BG, Хайлайф, информационна агенция Cross.bg, b2b Magazine, Bulevard.bg.  

Укрански военни масово се уволняват заради нежеланието си да воюват

http://www.cross.bg/ykranski-voenni-masovo-se-yvolnyavat-zaradi-nezhelanieto-si-da-voyuvat-1417053.html

/КРОСС/ Над 400 военнослужещи от 25-та Днепропетровска дивизия на Сухопътните войски от ВДВ на Украйна са подали рапорти за уволнение през последните три дни, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на свой източник. „Рапорти подадоха около 400 бойци и още толкова отказаха да заминат за зоната на провеждането на военната операция в Източна Украйна”, съобщи източник на ИТАР-ТАСС. Миналата седмица постъпиха съобщения за възникване на сблъсъци между украински десантчици от Лвов и Днепропетровск в района на летището в Луганск.

Варненска фоторпортерка се нуждае от помощ, за да живее

http://www.moreto.net/novini.php?n=255272

Известната варненска фоторепортерка Йонита Киркова все още се нуждае от средства, за да продължи лечението си, научи Moreto.net. Йонита, която е майка на едно дете, води дълга битка с рака, включително и в чужбина. За съжаление, след лечението в Душамбе се установява, че при големината на метастазите няма промяна.

Обстановката променя вкуса на виното

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/obstanovkata-promenia-vkusa-na-vinoto-6015468

За да се насладите на вино с отличен вкус, не е необходимо да купувате скъпа бутилка. По-добре се погрижете за подходяща обстановка, защото така можете да подобрите вкуса на напитката с 15%

Пандизчия съди шеф на затвор, не му разрешавал секс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153463

Осъденият на 28 години затвор във Варна през 2003 г. магистрален бандит Светломир Нешков-Куцара от Русе съди шефа на врачанския пандиз Ангел Кабатлийски заради мълчаливия му отказ да задоволи претенциите му. Кабатлийски се изправи пред Административния съд във Враца по жалбата на Куцара, че не е предоставил възможност на лишения от свобода. Осъденият на 28 години затвор във Варна през 2003 г. магистрален бандит Светломир Нешков-Куцара от Русе съди шефа на врачанския пандиз Ангел Кабатлийски заради мълчаливия му отказ да задоволи претенциите му. Кабатлийски се изправи пред Административния съд във Враца по жалбата на Куцара, че не е предоставил възможност на лишения от свобода.

Златанова ще участва във второто общественото обсъждане на проекта за нов НК

http://www.cross.bg/obsuzhdane-pravosudieto-proekta-1417051.html

/КРОСС/ Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще участва утре, 24 юни 2014 г., в общественото обсъждане на проекта на нов Наказателен кодекс /НК/. Форумът е организиран от Комисията по правни въпроси на Народното събрание, съвместно с Министерството на правосъдието. Събитието започва в 15.00 ч. в зала „Изток" на Народното събрание и участие в него ще вземат представители на законодателната власт, съдебната власт, на адвокатурата и на научната общност. Дебатът ще бъде излъчван в реално време на специалната секция „Обществено обсъждане на нов НК" на интернет-страницата на Народното събрание. Припомняме, че в първото обществено обсъждане на проекта на нов НК, който се проведе на 18 март, тази година, становища дадоха неправителствени организации, сдружения, представители на работодателски организации и синдикати. Настоящият Наказателен кодекс е в сила от 1968 г. и досега е изменян близо 100 пъти. Началото на изработването на нов НК бе поставено с приетото от Министерски съвет решение №469 за Концепция за наказателна политика 2010-2014 г. Проектът, над който работиха близо 4 години общо 73-ма експерти, бе публикуван на сайта на Министерство на правосъдието и Портала за обществени консултации на Министерски съвет на 21 декември 2013 г., а правителството прие текстовете на 15 януари 2014 г.  

Столичният хотел "Кмепински-Зографски" вече е с нов собственик

http://econ.bg/Новини/Столичният-хотел-Кмепински-Зографски-вече-е-с-нов-собственик_l.a_i.551802_at.1.html

Столичен хотел „Кемпински-Зографски“ ще бъде придобит от „Виктория груп ВМ“. Фирмата е регистрирана на 4 юни тази година, като е собственост на...

Борсата възстанови по-голямата част от петъчните загуби

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bc9f1b6/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Cborsata0Evyzstanovi0Epo0Egoliamata0Echast0Eot0Epetychnite0Ezagubi0H1748610C/story01.htm

Ефектът КТБ вероятно ще бъде преодолян, но си остава рискът от политическата нестабилност в страната, коментира Развигор Христов от ПОД Бъдеще


Столичният хотел "Кемпински-Зографски" вече е с нов собственик

http://econ.bg/Новини/Столичният-хотел-Кемпински-Зографски-вече-е-с-нов-собственик_l.a_i.551802_at.1.html

Столичен хотел „Кемпински-Зографски“ ще бъде придобит от „Виктория груп ВМ“. Фирмата е регистрирана на 4 юни тази година, като е собственост на...

Българин си сряза вените в кипърски затвор

http://www.cross.bg/lishavane-svoboda-tzentura-1417050.html

/КРОСС/ Българин опита да сложи край на живота си в център за лишаване от свобода в Кипър, съобщава cyprus-mail.com. Николай Паскалев е открит в безсъзнание в тоалетната на центъра за лишаване от свобода с прерязани вени. Преди да припадне, нашенецът изписал с кръвта си на стената думата „Свобода" с кръвта си. Очевидци разказват, че българинът е бил лекуван в медицински пункт на съоръжението.Мъжът е държан в центъра за лишаване от свобода четири месеца. Той е бил задържан по подозрение в кражба. Въпреки че е бил оправдан, той отново е бил арестуван и ответен в центъра за задържане.В скорошно интервю пред кипърската медия българинът е казал, че се чувства като отвлечен и никой не му казва какво предстои.Това е вторият случай на задържан, който е опитал да посегне на живота си. Преди няколко месеца опит за самоубийство е направил сириец. През месец януари той е пробвал да се обеси в килията си.

Арменци дариха бюст на Яворов на музея в Чирпан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242875_%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B1%D1%8E%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%8F+%D0%B2+%D0

 Арменската общност у нас дари днес бюст на Пейо Яворов на музея в родния му град Чирпан, съобщиха от пресцентъра на общината.

Повод за подаръка е честването на 115 г. от написването на известната елегия на поета "Арменци" и 60 г. от откриването на музея, които се навършват на 30 октомври тази година.

Бюстът е копие на паметника на Пейо Яворов от 1929 г., дело на арменския скулптор Григор Ахаронян.

Негови копия се намират в парка в Кюстендил, Борисовата градина в София и на площад в арменската столица Ереван.

Събитието съвпада и с първия арменски фестивал у нас, който се провежда днес в Чирпан.

В него участват 150 души от цялата страна.

Той започна с минута мълчание в почит на загиналите при потопа във Варна и Добрич.

МИЕ спря 96 млн. лв. европари за 142 фирми

http://news.ibox.bg/news/id_569100251

Няма да бъдат изплатени пари за технологична модернизация

Полският външнен министър: Правим орална любов на САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_353905.html

Полският външен министър Радослав Шикорски нарича отношенията на страната си със САЩ "безполезни" в изтекъл телефонен разговор между него и бившия финансов министър Яцек Ростовски, публикуван от полското списание "Впрост". Шикорски казва, че Полша получава единствено изкуствено усещане за сигурност от американците, пише Би Би Си. В разговора, който все още не е коментиран нито от Шикорски, нито от властта в Полша, външният министър нарича страната си "роб" на САЩ и сравнява това взаимоотношение с "орална любов". Шикорски предупреждава, че това положение ще скара поляците с Германия и Русия. "Ние сме идиоти, пълни идиоти. Проблемът на Полша е, че сме с ниско самочувствие", казва Шикорски. По-рано този месец външният министър на Полша, който е и критик №1 на Русия заради кризата в Украйна, бе номиниран от правителството да замени Катрин Аштън.

Прокуратурата и МВР отричат да са получавали искане за разпит или арест на Пеевски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153665

"Нито по линия на международните канали, нито по линия на двустранното сътрудничество сме получавали каквито и да било искания от Австрия", заявиха от МВР по повод публикация в австрийския в. "Дер Щандард" по случая "Цветан Василев - Делян Пеевски", цитирани от "24 часа".
От прокуратурата също опровергаха информацията, "Нито по линия на международните канали, нито по линия на двустранното сътрудничество сме получавали каквито и да било искания от Австрия", заявиха от МВР по повод публикация в австрийския в. "Дер Щандард" по случая "Цветан Василев - Делян Пеевски", цитирани от "24 часа". От прокуратурата също опровергаха информацията,

Стинг ще лиши шестте си деца от 180 млн. паунда богатство

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/06/23/2329634_sting_shte_lishi_shestte_si_deca_ot_180_mln_paunda/?ref=rss


Британският изпълнител, музикант и композитор Стинг обяви, че шестте му деца няма да наследят богатството му на стойност 180 млн. паунда, тъй като той се опасява, че то ще им бъде в тежест, писа "Гардиън".

Бившият вокалист на групата "Полис" израства в работническо семейство в Уолснед, а с времето успява да се превърне в един от най-богатите музиканти във Великобритания. В интервю за изданието "Мейл" от тази неделя той обаче споделя, че е споделил на шестте си деца да не очакват да...

ЕС въведе санкции срещу още 12 сирийски министри

http://www.moreto.net/novini.php?n=255667

ЕС разшири с още 12 имена списъка на сирийците, санкционирани със замразяване на авоарите им и със забрана за пътуване, предаде Франс прес. Те са членове на сирийското правителство и са обвинени, че носят "отговорност за сериозни нарушения на човешките права".

Откриха трупа на едно от издирваните в Аспарухово деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_353916.html

Във варненския квартал Аспарухово е открито тялото на едно от двете издирвани след пороя деца. Това съобщи пред Дарик говорителят на МВР-Варна Ивана Милева. Засега от полицията не съобщават дали става въпрос за 3-годишната Жана или за 6-годишния Марин. По непотвърдена информация обаче откритото тяло е на 3-годишното момиченце. Тялото на детето е открито на улица „Горна студена“ в „Аспарухово“ при разкопаване на руините и калта близо до улицата, където се намира къщата с най-много жертви. В тази къща са се намирали и двете издирвани деца. За откритото тяло са подадени паралелно два сигнала, като и двата са подадени около 13.30 часа. Единият сигнал е от екип на Гражданска защита, а другият е от шофьор на разчистваща машина. Издирването на другото дете продължава.

Луис Пинто с нова цел - първото място в "групата на смъртта"

http://worldcup2014.actualno.com/Luis-Pinto-s-nova-cel---pyrvoto-mjasto-v-grupata-na-smyrtta-news_35714.html

Селекционерът на Коста Рика Хорхе Луис Пинто доказа за пореден път, че е смел и амбициозен човек. След двата скалпа, които взе - на Уругвай и на Италия, Пинто се прицели и в този на Англия. И, разбира...

КТБ: Гражданските трезори работят

http://business.actualno.com/KTB-Grajdanskite-trezori-rabotjat-news_35690.html

Гражданските трезори ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ, съобщава в официалния си сайт Корпоративна търговска банка (КТБ). Дружеството допълва, че ба...

Пада първата треньорска глава на Световното - Босна се разделя със Сушич

http://worldcup2014.actualno.com/Pada-pyrvata-treniorska-glava-na-Svetovnoto---Bosna-se-razdelja-sys-Sushich-news_35716.html

Двубоят срещу Иран на световното първенство ще бъде последен за наставника на Босна и Херцеговина Сафет Сушич начело на тима. Ръководството на футболния съюз на балканската страна е решило да не подно...

Тим от Сан Марино за "Ботев", молдовци срещу "Литекс" в Лига Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153661

Пловдивският "Ботев" извади късмет при жребия за Лига Европа.
Отборът, воден от националния селекционер Любо Пенев, ще срещне в първия предварителен кръг "Либертас" (Сан Марино).
По-сериозно е изпитанието за "Литекс" - молдовския "Верис" (Кишинеу).
"Канарчетата" ще са домакини в първия мач на 3 юли, а реваншът ще е на 10 юли. Пловдивският "Ботев" извади късмет при жребия за Лига Европа. Отборът, воден от националния селекционер Любо Пенев, ще срещне в първия предварителен кръг "Либертас" (Сан Марино). По-сериозно е изпитанието за "Литекс" - молдовския "Верис" (Кишинеу). "Канарчетата" ще са домакини в първия мач на 3 юли, а реваншът ще е на 10 юли.

Документи от Народния съд могат да бъдат разгледани онлайн

http://www.cross.bg/dokymenti-arhivi-rabotata-1417048.html

София /КРОСС/ Нов сайт на Държавна агенция „Архиви" представя документи от Народния съд в свободен достъп. Това е шестият пореден сайт, създаден от агенцията, част от дългосрочната й цел за дигитализирането и публикуването на документи от миналото в интернет, обяви на пресконференция днес председателят на институцията Иван Комитски, пише Дарик.Комитски обясни, че проектът започва с работата на Първи състав в София, който се занимава с дейността на регенти, министри и дворцови съветници. До два месеца ще бъде готова и частта за Втори състав, свързан с депутатите, като работата ще продължи поетапно до Тринадесети софийски състав."Представили сме документите такива, каквито са, а целта ни е хората да се запознаят с индивидуалните материали по всяко досие и дело за всеки подсъдим и да изградят сами становище „за" и „против" конкретния човек", заяви Върбан Тодоров, зам.-председател на агенцията и експерт, работил по сайта. Той подчерта, че не бива да се говори на едро за тези деяния.Дигиталната колекция „Народният съд 1944-1945 г." съдържа 14 301 листа архивни документи - свидетелски показания, последни думи на подсъдимите, протоколи от заседанията, снимки на съставите и др. Те могат да бъдат разгледани на адрес - http://archives.bg/narodensud.Според експертите от Държавна агенция „Архиви" няма данни да е имало унищожаване на документи. Те обясниха, че след приключването на съда през 1945 г

Джихадистите превземат нови територии в Северен Ирак

http://www.mediapool.bg/dzhihadistite-prevzemat-novi-teritorii-v-severen-irak-news221809.html

Сунитските бунтовници завзеха поредния стратегическия иракски град - разположения между град Мосул, който е в ръцете на джихадистите от 10 юни, и сирийската граница Тал Афар, съобщиосведомителните агенции в понеделник, позовавайки се на местните власти и на очевидци.   Бунтовниците контролират града (на 380 км северно от Багдад) и неговото летище, след като правителствените сили се изтеглиха и значителна част от жителите на района избягаха, посочват източниците.   Това става, след като сунитските джихадисти си осигуриха нови опорни пунктове по границата със Сирия през уикенда, гарантирайки си пътища за доставки.   Сунитски племена са взели под свой контрол граничен пункт между Ирак и Йордания късно снощи, след като иракската армия се изтеглила от района след сблъсък с бунтовници, съобщи Ройтерс, като цитира иракски и йордански източници от разузнаването. КПП Турбаил вече е в ръцете на служители, подчиняващи се на сунитски племенни бойци от западната иракска провинция Анбар.   Стотици войници са екзекутирани по най-жесток начин от джихадистите от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), заяви говорителят на иракския премиер Нури ал Малики по въпросите на сигурността, Касем Ата. "Стотици войници са били обезглавени или обесени в провинции Салах ад Дин, Ниневия, Диала, Киркук и други райони, в които действат терористите", каза той, цитиран от АФП.   Шестдесет и девет затворници са убити, след като бунтовници атакуваха тази сутрин конвой, превозващ затворници южно от Багдад, предаде АФП, позовавайки се на медицински и полицейски източници. Осем въоръжени мъже и един полицай са убити при последвалите сблъсъци в град Хашимия в провинция Вавилон. Обстоятелствата на нападението засега не са ясни. Според ИТАР-ТАСС, която се позовава на телевизия "Ас Самария", при нападението са убити 70 и ранени 10 затворници, а атаката била извършена близо до селището Киш, на 15 км източно от град Хила.   Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в понеделник в Багдад, за да притисне премиера на Ирак Нури ал Малики да състави правителство на по-широка основа, за да обуздае сунитския бунт, който обхвана големи територии в Северен и Западен Ирак, предаде Ройтерс.   Кери "ще обсъжда американските действия в помощ на Ирак пред лицето на джихадистката заплаха и ще призове иракските лидери възможно най-бързо да задвижат процеса за сформиране на правителство, за да се състави кабинет, който да представлява интересите на иракчаните", каза говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.   Иракската армия е пред разпадане Изглежда малко вероятно иракската армия да отблъсне напиращите въоръжени сунитски групировки, тя ще продължи да търпи поражения в боевете и едва ли скоро ще възстанови контрола си върху отстъпените територии, констатира в уводна статия "Ню Йорк таймс", като се позовава на западни експерти и официални източници. Според някои от тях една четвърт от въоръжените сили на Ирак са неефективни в бойна обстановка, авиацията е маломерна, бойният дух на повечето войници е нисък, а сред командването се шири корупция.   И докато бойците от "Ислямската държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) консолидират завоеванията си, усилията да бъде убедено шиитското правителство в Багдад да даде повече власт на сунитите и да обезсили донякъде бунтовниците не водят до сериозен резултат. Въпреки бързото напредване досега на ИДИЛ и съюзените с него групировки повечето официални представители на САЩ не прогнозират падане на Багдад. Но затова пък се осъществиха други лоши сценарии като падането на втория по население град Мосул и завземането от бунтовниците на няколко гранични пункта със Сирия, припомня "Ню Йорк таймс".   От гледна точка на офицери от иракската армия, продължава изданието, армията е плачевно състояние - зле екипирана и изправена срещу противник, за какъвто не е обучавана да се бие.   "Няма достатъчно разузнавателна информация, нямаме добра подкрепа от въздуха, бием се с добре обучени групи с много опит в улични боеве, които се придвижват бързо между села и градове", казва един военен командир в провинция Салах ад Дин. По думите му доброволците, присъединили се към армията по призива на правителството, са неподготвени, докато бойците на ИДИЛ "са малобройни, но много добре обучени". Освен това те "имат желание да умрат и затова не проявяват страх", казва иракският офицер пред нюйоркския всекидневник.   По същата тема "Вашингтон пост" извежда в заглавие, че иракските въоръжени сили са пред "психологически колапс" след понесените загуби и дезертьрство. Според вестника тристате военни съветници от САЩ, които ще помагат на иракските сили за сигурност, ще намерят една армия в криза, която надали ще успее си възвърне - месеци и даже години занапред - териториите, завоювани от екстремистите от Ал Каида, казват анализатори и официални представители. Отчаянието е достигнало до такова равнище, че премиерът Нури ал Малики разчита на доброволци (които в някои случаи получават около седмица военно обучение) да защитят режима му, подчертава вестникът.   Ужасяващата ситуация, в която е изпаднало правителството, стана очевидна вчера в Багдадското командване на операциите. "Застанал пред светлинна карта говорителят генерал Саад Маан жестикулираше към обширна територия северно от града, който сега се смята за вражеска земя. "Смятаме всички тези зони, които ни заобикалят, за горещи зони", каза той. И въпреки твърдението му, че силите за сигурност предприемат офанзива на някои места, напредването на сунитските бунтовници в западната провинция Анбар през последните дни засилиха опасенията, че иракската армия може да се разпадне окончателно, посочва вестникът.

Намериха трупа на още едно дете в Аспарухово

http://www.vesti.bg/novini/nameriha-trupa-na-oshte-edno-dete-v-asparuhovo-6015469

Под развалините на улица "Горна студена" във варненския квартал Аспарухово откриха трупа на още едно дете, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Сравненията на Путин с Хитлер са чудовищни двойни стандарти

http://www.cross.bg/hitler-pytin-ykraiina-1417049.html

/КРОСС/ По-рано президентът на Литва Даля Грибаускайте в интервю на немското списание Focus, сравни действията на руския президент Владимир Путин по отношение на украинската криза, с политиката на Адолф Хитлер и Йосиф Сталин, предаде РИА Новости. По мнение на Грибаускайте, Путин „използва националната принадлежност в качество на предлог, за да установи контрол над държавата посредством военни средства". Главата на комитета на Държавната дума по делата на ОНД Леонид Слуцкий смята, че сравненията на Путин с Хитлер са „чудовищни двойни стандарти". „Днес Руската Федерация активно противостои на нацизма в Украйна. С всеки изминал ден в Украйна, все в по-голяма степен се разпростират политически сили, които изповядват идеологията на откровен нацизъм, по същия начин, както нацистите през Втората Световна война. Те унищожават хора само защото не са съгласни с режима на днешните власти в Украйна... но с Хитлер сравняват именно Путин?! Това са чудовищни двойни стандарти", заяви Слуцкий. По мнение на депутата, Грибаускайте е нарушила два основни важни принципа: «Първият - недопускане за приравняване на режима в Съветския Съюз към престъпленията на нацисткия режим. И ние знаем, че на Запад множество хора правят такъв опит - да приравнят нацизма към комунизма - споменавайки имената на Хитлер и Сталин», поясни той.Вторият нарушен принцип според Слуцкий е сравняването на руския президент Путин с Хитлер

МВР призна, че не може да разпознае маскираните си служители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/23/2329483_mvr_prizna_che_ne_moje_da_razpoznae_maskiranite_si/?ref=rss


За протестиращите вече повече от година срещу правителството, а и не само, нощта между 23 и 24 юли 2013 г. ще бъде запомнена като "нощта на белия автобус". Парламентът тогава беше обграден от хиляди , които искаха оставката на правителството и отбелязваха и 40-ия ден от началото на протестите. Тогава полицията се опита неуспешно да изведе блокираните в парламента депутати с бял автобус.

Малко преди 3 часа сутринта започна операция по разпръскване на протестиращите. Не бяха изолирани...

ОТ НЗОК поискаха актуализация на бюджета

http://econ.bg/Новини/ОТ-НЗОК-поискаха-актуализация-на-бюджета_l.a_i.551764_at.1.html

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде актуализиран с 328 млн. лв. За това настоява Надзорния съвет, като предложението ще...

60 000 лева за възстановяване на щетите в Сливен

http://www.cross.bg/reka-belenska-sliven-1417047.html

/КРОСС/С безвъзмездна финансова подкрепа на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет са ремонтирани водостоци и пешеходни мостове - пасарелки в с. Бяла, разрушени от бурята през 2012 година. За трайно възстановяване на щетите на община Сливен са предоставени 60 000 лева. Днес комисия, с председател Снежана Кънева, началник на отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП" в община Сливен, прие завършените обекти. Това стана в присъствие на проектанта. В началото на януари 2012 г. в района на с. Бяла голямото водно количество и високата скорост на река Беленска разрушиха и отнесоха единствените пешеходни връзки в селото - тип пасарелки, както и пътните настилки по улиците. Предпазната дига на вливащото се дере в река Беленска Саров дол също беше съборена. Праговете в коритата на реките Беленска и Маринкина бяха изнесени от водния поток, а подпорните стени на река Маринкина - сериозно компроментирани. Хората от селото обикалят по километър, за да отидат до здравната служба, кметството, магазина и др. Общината тогава предприе временни мерки за запазване целостта на съоръженията.

Студентска програма помири гърци и германци

http://www.grreporter.info/Studentska_programa_pomiri_grci_i_germanci_/15703

Само в проект по програма „Младежта в действие” можеш да говориш с млади немски граждани за исторически събития като Холокоста и с безработни младежи от Гърция за бъдещата им реализация на пазара на труда

прочети повече

Бареков иска пълна ревизия на банковата регулация

http://pik.bg/бареков-иска-пълна-ревизия-на-банковата-регулация-news194343.html

Бареков иска пълна ревизия на банковата регулация

Трябва да се направи цялостна ревизия на банковата система и регулацията на финансовите институции. Това каза в интервю за Радио "Фокус" лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Според него трябва да се проследи дали нашата банкова регулация е съобразена с европейските правила. Трябва да се провери също и как одиторите са давали оценки, как са се давали разрешения за сливане и купуване на банки, има ли нерегламентирани намеси и дали се е облагодетелствал мениджърският състав.


Тази ревизия, според Бареков, е важна, за да се установи къде е проблемът. След това да се набележат и законодателни мерки, ако това е необходимо.

"Ако в КТБ се установи източване в големи размери, прокуратурата трябва да се занимае далеч по-сериозно, за да се види истината кой как е разполагал с народните пари. Отговори дължат и редица институции, включително и премиерът Пламен Орешарски. Да си замине една банка за 48 часа е странно", коментира Бареков. "Явно е имало ликвиден проблем – правителството ли си е изтеглило парите, някой е ограбил трезора на банката ли", попита лидерът на ББЦ.

Според него никой няма полза да рухне банковата система в страната, освен няколко големи олигарси. В този ред на мисли Бареков припомни, че банката работи от дълги години. "По време на Тройната коалиция там са налети първите държавни пари, а докато на власт са ГЕРБ, тя разцъфтя. Сега, при ДПС и БСП, банката даде последните си плодове и приключи земния си път". Истината, според лидера на ББЦ, е че в България политическата олигархия ражда чудовища, които са опасни, когато рухват, защото завличат съдбите на милиони хора.

Бареков обяви още, че не могат да се правят паралели със случилото се с банковата ни система през предишни години. "Вярвам на експерти като Костов, Софиянски, Хампарцумян, които казват, че не може да се прави паралел с 96-та и 91-ва година. Случилото се в момента по-скоро говори за една голяма пробойна на един добре построен и плаващ кораб. Другите банки трябва да вземат мерки, особено българските, всяка банка да си огледа сама редиците, дали спазва регулациите, какви кредити е раздала", коментира лидерът на ББЦ. Той успокои хората, като припомни, че страната ни е член на ЕС и се ползва от защити, които се задействат от съюза в случай на нужда. "Хората да бъдат спокойни, че такива срутвания, инфлации, изчезване на пари няма как да станат", категоричен беше Бареков.

Жена чака заплата година и два месеца, накрая я съкратили

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153655

Жена от Пловдив е сезирала Комисията за защита от дискриминацията за грубо и обидно отношение към нея заради турския й произход, съобщи Дарик.
Оплакването й е срещу нейна началничка в счетоводна кантора. Според твърденията на потърпевшата, тя е била принудена да изтегли заем от 15 000 лв., като и е обещаното той да бъде погасен от началничката в Жена от Пловдив е сезирала Комисията за защита от дискриминацията за грубо и обидно отношение към нея заради турския й произход, съобщи Дарик. Оплакването й е срещу нейна началничка в счетоводна кантора. Според твърденията на потърпевшата, тя е била принудена да изтегли заем от 15 000 лв., като и е обещаното той да бъде погасен от началничката в

Важна информация и мерки за безопасност след наводненията

http://www.cross.bg/merki-shtatelno-navodneniyata-1417046.html

/КРОСС/ Проливните дъждове през последните дни предизвикаха наводнения в определени населени места на територията на цялата страна. Това води до опасност от заразяване на питейната вода и хранителните продукти, както и до замърсяване на битовата и производствена среда с тиня, отточни води, органични отпадъци и др. В тази ситуация се понижават стандартите на личната и обществена хигиена. Всички тези фактори могат да доведат до възникване на здравно - хигиенни неблагополучия, хранителни отравяния и епидемични взривове, съобщават от Район "Аспарухово". Препоръчва се жителите на на засегнатите населени места подробно да се запознаят със следните мерки за безопасност: 1. При влошаване качествата на питейната вода да се използва преварена или фабрично бутилирана вода. 2. Да не се ползва водата от местни водоизточници /кладенци, бунари/ до овладяване на бедственото положение. Използването им трябва да става след извършване на щателна дезинфекция, както на водата в тях, така и на съдовете за изчерпването й. 3. Да се поддържа стриктна лична хигиена / миене на ръцете преди хранене и след ползване на санитарния възел /. 4. При наводняване на помещения в домакинствата, да се организира почистването и дезинфекцирането им. 5. Да се извърши щателно почистване и дезинфекция на съдовете и изваряване на приборите за хранене. 6. Да не се използват хранителни продукти, които са съхранявани в наводнените помещения. 7

Руски депутат предложи да бъде създадена обща валута на БРИКС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/23/2329644_ruski_deputat_predloji_da_bude_suzdadena_obshta_valuta/?ref=rss


Лидерът на "Справедлива Русия" в Държавната дума на Русия Сергей Миронов предложи да се създаде резервна валута, поддържана от икономиките от страните от БРИКС – Бразилия, Китай, Индия, Русия и Южна Африка, съобщава "РИА Новости".

"Създаването на световна резервна валута и система за разплащания, която да не зависи от финансовата система на САЩ и Запада… напълно съм убеден, че тази валута трябва да бъде международна, а не да зависи от определена отделна държава. Това може да се случи...

Отбелязват 45 години от създаването на Хора на Варненските момчета и младежи с тържествен концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=255662

На 29 Юни от 18:00 часа в Държавна Опера-Варна ще се състои тържествен концерт по повод 45 години от създаването на Хора на Варненските момчета и младежи, научи Moreto.net. Под диригентството на Дарина Кроснева хорът ще представи разнообразен репертоар с произведения от различни стилове и жанрове.

Жена се оплака, че не получавала заплата 14 месеца, а накрая я съкратили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153644

Жена от Пловдив е сезирала Комисията за защита от дискриминацията за грубо и обидно отношение към нея заради турския й произход, съобщи Дарик.
Оплакването й е срещу нейна началничка в счетоводна кантора. Според твърденията на потърпевшата, тя е била принудена да изтегли заем от 15 000 лв., като и е обещаното той да бъде погасен от началничката в Жена от Пловдив е сезирала Комисията за защита от дискриминацията за грубо и обидно отношение към нея заради турския й произход, съобщи Дарик. Оплакването й е срещу нейна началничка в счетоводна кантора. Според твърденията на потърпевшата, тя е била принудена да изтегли заем от 15 000 лв., като и е обещаното той да бъде погасен от началничката в

Изровиха трупчето на 3-годишната Жана

http://frognews.bg/news_72033/

Тялото на още едно дете е открито на ул. "Горна студена" в квартал "Аспарухово" преди час, съобщава petel.bg. 3-годишното момиченце Жана е открито от съседа на семейството Румен.

Националната гвардия заплашва медиите за това, че техните данни за броя на жертвите не съвпадат с „официалните”

http://www.cross.bg/natzionalnata-gvardiya-mediite-1417044.html

/КРОСС/ Информационната война в Източна Украйна продължава. Националната гвардия заплашва журналистите. Недоволството е предизвикано от това, че „официалните данни” за броя на жертвите не съвпада с тези на медиите. В средствата за масова информация и в социалните мрежи постоянно се появяват съобщения, че загубите от страна на украинските военни са значително по-големи, отколкото се съобщава официално. Заплахите към медиите са достатъчно сериозни. В случай на разпространение на подобна информация в бъдеще, „от командването на Националната гвардия ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат подведени под отговорност виновниците”, се съобщава в заявлението им, цитирано от РИА Новости. След смяната на властта и началото на силовата операция в югоизточната част на страната, ситуацията със свободата на словото на медиите рязко се влоши. Националната гвардия няколко пъти взима в плен руски журналисти, пребиваващи легално на територията на Украйна. Припомняме, че миналата седмица двама журналисти – кореспондентът на телевизия „Россия 24” и операторът на ВТГРК Антон Волошин, загинаха в резултат на минометен обстрел в Украйна.

Български фирми ще изграждат инфраструктурни обекти в Босна и Херцеговина

http://econ.bg/Новини/Български-фирми-ще-изграждат-инфраструктурни-обекти-в-Босна-и-Херцеговина_l.a_i.551796_at.1.html

Съществува неизползван потенциал в областта на търговско-икономическите връзки въпреки традиционно добрите отношения между България и Босна и...

МВР и прокуратурата отричат да има искане за разпит или арест Пеевски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153651

"Нито по линия на международните канали, нито по линия на двустранното сътрудничество сме получавали каквито и да било искания от Австрия", заявиха от МВР по повод публикация в австрийския в. "Дер Щандард" по случая "Цветан Василев - Делян Пеевски". От прокуратурата също опровергаха информацията, че австрийските власти са поискали София да...

Народният съд „оживя" в нов сайт на Държавна агенция „Архиви"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153647

 Нов сайт на Държавна агенция „Архиви” представя документи от Народния съд в свободен достъп. Това е шестият пореден сайт, създаден от агенцията, част от дългосрочната й цел за дигитализирането и публикуването на документи от миналото в интернет, обяви на пресконференция днес председателят на институцията Иван Комитски, цитиран от Дарик.  Нов сайт на Държавна агенция „Архиви” представя документи от Народния съд в свободен достъп. Това е шестият пореден сайт, създаден от агенцията, част от дългосрочната й цел за дигитализирането и публикуването на документи от миналото в интернет, обяви на пресконференция днес председателят на институцията Иван Комитски, цитиран от Дарик.

Цветана Пиронкова ще участва и в турнира на двойки на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/23/2329351_cvetana_pironkova_shte_uchastva_i_v_turnira_na_dvoiki/?ref=rss


Българската тенисистка Цветана Пиронкова ще участва и в турнира на двойки на "Уимбдълдън".

24-годишната пловдивчанката ще си партнира със 17-годишната швейцарка Белинда Бенчич. В първия кръг те ще се изправят срещу Кая Канепи от Естония и родената в Грузия Ана Татишвили, която от тази година се състезава за САЩ.

Пиронкова ще участва за 17-и път на двойки в турнирите от Големия шлем. Досега тя има девет отпадания в първи кръг и седем във втори. За младата Бенчич това ще е...

Документи от Народния съд могат да бъдат разгледани онлайн

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153627

 Нов сайт на Държавна агенция „Архиви” представя документи от Народния съд в свободен достъп. Това е шестият пореден сайт, създаден от агенцията, част от дългосрочната й цел за дигитализирането и публикуването на документи от миналото в интернет, обяви на пресконференция днес председателят на институцията Иван Комитски, пише Дарик.  Нов сайт на Държавна агенция „Архиви” представя документи от Народния съд в свободен достъп. Това е шестият пореден сайт, създаден от агенцията, част от дългосрочната й цел за дигитализирането и публикуването на документи от миналото в интернет, обяви на пресконференция днес председателят на институцията Иван Комитски, пише Дарик.

Живей активно! събра хиляди по улиците на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153636

Стотици спортни легенди и доброволци подкрепиха деветото поредно издание на инициативата
22 юни 2014 г. Деветото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО! за пореден път събра хиляди хора по улиците на София. Кампанията за балансирано хранене и активен начин на живот обедини най-големите звезди в българския спорт, които застанаха рамо до рамо със заместник-кмета Стотици спортни легенди и доброволци подкрепиха деветото поредно издание на инициативата 22 юни 2014 г. Деветото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО! за пореден път събра хиляди хора по улиците на София. Кампанията за балансирано хранене и активен начин на живот обедини най-големите звезди в българския спорт, които застанаха рамо до рамо със заместник-кмета

7-годишно момиче почина след катастрофа в Плевен

http://www.cross.bg/pleven-dvizhenie-georgi-1417042.html

/КРОСС/ На 21 юни 2014 година в 10.50 часа в град Плевен на булевард "Русе" лек автомобил "Фолксваген Голф", управляван от 59-годишен от село Малчика, при движение с несъобразена скорост, в посока улица "Георги Кочев", е загубил контрол над управлението, излязъл е извън платното за движение, в дясно, и се е блъснал в паркиран товарен "Рено-Маскот". Вследствие на удара, пътуващото на задната седалка 7-годишно момиче от София е получило травма на главата. Прието е с опасност за живота в Невро-хирургично отделение при УМБАЛ "Георги Странски" гр. Плевен, където е починала. Извършен е оглед на местопроизшествието. Уведомен е дежурен прокурор при ОП-Плевен. За престъпление по чл.343, ал.1, буква-в, във връзка с чл.342, ал.1 от НК работа продължава разследващ полицай, предава Дарик.  

Накъде оттук нататък?

http://www.mediapool.bg/nakade-ottuk-natatak-news221808.html

Никак не е радостно, даже направо не е честно, България да е на такова дередже по средата на 2014 г. или четвърт век след "падането на комунизма“ и 12 г. след приемането ни в ЕС и НАТО. Последни в Европа по всичко добро и в челото по всичко лошо. В сравнителен план, т.е. спрямо бившите соцстрани и комшиите на Балканите, сме по-зле от преди 1989 г.   Защо?   Защото се управляваме лошо или най-малкото - по-лошо от нашите партньори и съседи!   Доказателствата са безброй, затова ще посоча само два съвсем пресни примера. По време на трагичния потоп тези дни премиерът на България заяви на очакващите помощ от държавата следното: "Дали има незаконно строителство, сега това не е важно и няма да ни свърши работа”… "Няма достатъчно пари за редовно и щателно почистване на речните корита и на други участъци, които са застрашени, но ще обърнем внимание на това”.   Твърдя, че който и да е от неговите предшественици щеше да каже в подобна ситуация същото или нещо подобно. Ето това е "лошо управление“, с което сме свикнали и срещу което не реагираме въобще. Това е мъчително обезкуражително.   Другият пример е разправата с една от големите банки, "любимката на държавата“ при 3 поредни правителства, стожера на една от най-мощните корпоративни групировка в България - КТБ. За няколко дена тя бе съкрушена не пред погледа на държавата, а с нейното услужливо съучастие. Прокуратура, полиция, медии, БНБ, министър на финансите или мълчаха гузно, или изпълняваха поръчки. На кого и защо? Няма да ни кажат, естествено, но грамотните знаят, че така не се управлява една държава.   "Така е у нас“ означава само едно, че е така, защото "така се управляваме“ (не "така ни управляват“). Всички сме в играта и изпълняваме солидарно ролите, за да се играе тази лоша пиеса. Само дето не си кусаме заедно надробеното – едни, малцина - богатеят неистово пред очите на останалите, които обедняват "свободно, демократично, по евроатлантически“.   А защо така се управляваме?   Има много теории – географски (не изглеждат верни, защото добре и зле управляващи се общества има и на Север, и на Юг, и на Запад и на Изток, антропологически и расово-етнически (и те не внушават доверие, защото никой досега, въпреки множеството опити, не е доказал, че качеството на човека зависи решаващо от расовата, националната или етническата му принадлежност), идеологически - робовладелство, феодализъм и капитализъм се управляват дефинитивно зле, защото целят класова експлоатация (тази заблуда рухна пред очите на всички в края на 20 век), културно-религиозни (и тя не работи, защото виждаме много успели народи, които не са непременно християнски или принадлежащи към западния цивилизационен тип и т.н., както и обратното) .   Напоследък много се говори за една книга - "Защо нациите се провалят“, в която двама автори Д. Аджемоглу и Дж. Робинсън в духа на институционалната икономика твърдят, че всичко зависи от типа институции в обществата, но не могат да обяснят защо извън случайностите в живота някъде се налагат "добри“ институции, а другаде "лоши“. Изобщо теории, всяка от които се фокусира върху нещо, важно за нея, и пренебрегва други, не по-малко важни обяснения.   Аз си имам своя теория, доста сложна за разбиране, а и вече съм я излагал на други места. Тук ще споделя основното заключение от много на брой отделни , частични наблюдения, анализирани, оценени и обобщени чрез инструментите на тази теория.   От 1885 г. и най-вече от 1944 г. досега в българската държава се установява един порочен управленски модел, който ще нарека "олигархично-мафиотска монополия или олигополия (ОМО)“ , който не ни позволява да използваме национално разумно и отговорно природните, материалните, човешките и т.н. ресурси, които притежаваме. Така общество и държава не могат да функционират ефективно, дори нормално, и всички ние заедно не можем да постигнем желаното икономическо и духовно благополучие. Съумяват винаги само малцина за сметка на останалите.   Единствената причина за това е, че винаги се намира една малка група от властолюбиви, алчни, тесногръди, безогледни и невиждащи по-далеч от носа си и по-нашироко от "нашите“, т.е. само техните и на техния тесен кръжец интереси и цели, които обсебват управлението на българската държава. Това са национално безотговорни "политици“, "държавници“, "банкери“, "финансисти“, "капиталисти“ и др. подобни хищници, обкръжили се от гвардии "сподвижници“ - бедни, зависими и прости хорица, продажни интелектуалци и верни слуги от важните за защитата на произволите им прослойки – журналисти, прокурори, съдии, военни, полицаи, администрация и т.н., които изсмукват жизнените сокове на нацията и основната част от продуктите, произведени от нея. Поставих ги всичките в кавички, защото те са квази, ерзац, менте на истинските такива.   Строго погледнато никой не знае колко дълго и докога може да продължи съществуването в тези условия, но моето лично мнение е, че в България това време е на свършване. В теорията на хаоса съществува едно понятие – "точка на бифуркация“, т.е. момент от развитието, от който нататък нещата не могат да продължат по същия начин, по който са вървели до този момент. Или нагоре, или надолу, или надясно, или наляво, но в никакъв случай направо, т.е. по същия начин.   Докарахме я дотам, че вече малцина искат да живеят тук - да се женят/омъжват, да раждат и отглеждат децата си, да работят, да се учат, да се борят и т.н. в "тази държава“. Даже някой от управляващите заявяват, че не искат да управляват "тази страна“. Страна с убито доверие към всичко и между всички е пред изчезване.   Такива състояния е имало много пъти и на много места досега в човешката история. Но за нас в момента има едно важно и сравнително ново обстоятелство - всеки от нас има една несъществуваща доскоро възможност - да си нахлупи шапката и да се махне от "тази държава“. Това е качествено нов момент в развитието ни.   Кое ни е по-изгодно индивидуално - да останем тук, в родината си, сред близките си и да чупим главата в стената или да си купим еднопосочен билет и да отпрашим нанякъде по света, където има надежда да заживеем живота, който искаме и който тук ни се отказва? Да се борим години наред заедно с други, за да осигурим евентуално на децата си (по-точно на внуците си) условия за по-добър живот, жертвайки своя собствен? Или да се спасяваме навън, кой както може?   Всеки си дава отговор на тези въпроси сам, но каквото виждат очите ми от около 20 г., ме прави тъжен и отчаян! Шансовете, които глобализацията и демокрацията дават на всеки от нас поотделно, унищожават шансовете ни да бъдем заедно тук.   Имаме ли шансове?   Разбира се че имаме. Никога предопределеността не е била нещо повече от глупост, безсилие, удобно обяснение, снемане на отговорността от собствените ни рамене. А дали ще се възползваме от шансовете си, това е вече отделен въпрос. Нека първо да ги видим обаче тези шансове!   Българското общество и държава към днешния момент е проядено от специфично ОМО, състоящо се от няколко (най-малкото 3-4 по-големи "национални“ и повече от десетина по-малки "регионални“, секторни) отделни ОМК – "олигархично-мафиотски кръга“, конкуриращи се помежду си и в отделни случаи - сътрудничейки помежду си с цел контрол над пазара, политиката и публичните ресурси.   Те управляват България днес така, че утре да я няма! Съзнават ли го това или не, аз не зная.   Всеки от големите ОМК (по-малките или обслужват големите, или се опитват да им подражават) представлява един октопод с голяма, но невидима глава и 4 донякъде видими хобота, всеки от които "слуша“ главата и я подхранва.   "Хобот“ № 1 - Капитал   Той осигурява икономическата сила и власт на октопода. Това са всички негови остойностими "активи“ – земя, сгради, заводи, машини и съоръжения, авоари, дялови участия и т.н.   Неговият начален генезис бе 5-10 години преди 1989 г. и първите 5-10 години след това. Източници бяха и все още са: откраднатото от българската държава преди 89-та, приватизацията, чуждестранни финансови вливания за жалониране в икономиката ни на чужди геополитически интереси – на Русия и не само на нея. източване на банки, печалбите от светлия, черния и сивия сектор на българската икономика, монополната печалба от сделки със или през българската държава – държавни поръчки, концесии, субсидии, средства от еврофондовете – пред - и след-присъединителни, сделки за замен(к)и с държава и общини, публично-частни партньорства от типа "кон за кокошка“, придобивания и сливания – полузаконни и/или под натиск….   Има две особености на този капитал: първо, много трудно до невъзможно е той да бъде идентифициран персонално и второ, по-голямата част от него е изнесена извън България – най-често в офшорни дестинации, предвид първото.   Все пак не е трудно да ги определим тези "невидими уинъри“ – бивши високопоставени в държавата комунисти или техни наследници, секретни дейци на тайните служби отпреди, а и от днешните, агенти на чужди държави и най-вече на бившите съветски, а навярно и на днешните руски спецслужби, "силови бизнесмени“, бивши политици, банкери и администратори, съдействали на ОМК в миналото, а и днес …   "Хобот“ № 2 – Интелект   Той осигурява качеството на решенията, вземани от главата. Трябва да признаем, че ОМК разполагат с по-качествен персонал от държавната администрация. Специфичното тук е, че привличаните трябва да бъдат хем пълни със знания, хем да са "верни“.   И тук октоподът често се дъни, подобно на своите предшественици от БКП. Но "новите“, за разлика от "старите“ по-бързо и непредубедено си поправят грешките. Привличането на квалифицирани кадри от университети, държавна администрация, държавни предприятия, чуждестранни експерти и т.н. е по силите на ОМК за разлика от тези на всички останали социални субекти в обществото.   Предполагам, че всеки ОМК разполага със свой "Висш експертен съвет“, който съветва "главата“ за най-важните управленски решения и с n на брой "мобилни консултантски групи“, участващи в подготовката на решенията по отделни аспекти – юридически, финансови, счетоводни, технологически, икономически, осигуряване на политически ажиотаж и протекции, секторна експертиза, международно сътрудничество, кадрово осигуряване, сигурност и т.н.   "Хобот“ № 3 – Изпълнение   Тук се включват на първо място онова, което можем да нарече бизнес тялото на ОМК: кръг от водещи компании от индустрията, строителството, транспорта, селското стопанство, туризма, търговията, застрахователни и лизингови дружества, развойни центрове и т.н. от светлия сегмент на дейността. Най-често те са капиталово, мениджърски, експертно зависими от ОМК фирми, в центъра на които обичайно стои една частна банка, пряко или косвено собственост или съсобственост на ОМК.   Т.е. това е скелетът на законния бизнес, който почти не се различава от този на нормалния пазарно ориентиран бизнес, освен по по-голямата централизация на стратегическите решения. Към тях се присъединяват още и няколко кръга от средни и малки предприятия, избрани за крайни изпълнители на поръчки от водещите, чиято капиталова и мениджърска зависимост от ОМК не е задължителна.   Тук е мястото и за организирането на незаконни или на границата на закона производства,покрай законните или отделно от тях, нелегална (не съвсем легална) търговия със стоки и услуги собствено производство или чуждо такова), оказване на специфични услуги, създаване или използване на съществуващи контрабандни канали, данъчни измами и протекции, пране на пари и други подобни. Този сенчест бизнес добавя стойност към чистия бизнес, която понякога е твърде значима част от цялото.   Тук е и програмно-целевият екзекутивен мениджмънт, чиято главна задача е да гарантира координация на взаимодействието "чист бизнес“ - "тъмен бизнес“ - "протежиране от страна на държавата“ - "международно сътрудничество“.   Не е здравословно много-много да си завирам носа в тази тема, но не е тайна, че работи като договаряне на комисионни, даване на подкупи, диктовка на нормативни документи т.н. се нуждаят от сериозен мениджмънт.   "Хобот“ № 4 – Протекция   Последният елемент от тялото на октопода има следната цел: да създаде и поддържа благоприятна външна среда за успешното функциониране и развитие на ОМК. Това включва:   а) политическа протекция, което може да означава:   - Създаване на собствен политически субект – партия или партиоподобна структура, която е основно оръжие на ОМК за установяване на контрол над държавата. Този метод се оказа твърде скъп и не съвсем надежден в средно и дългосрочна перспектива, а има и лош публичен имидж, - Завладяване на някои от съществуващите партии и коалиции чрез поемане на част от финансирането на нейния апарат, финансиране на предизборни кампании, поемане част от издръжката на подбрани партийни функционери, проектно корумпиране при нужда на част от влиятелни партийни дейци (плащане за свършена конкретна работа), - Лансиране на доверени на ОМК лица за предни позиции в кандидатските листи на партиите преди избори, - Имплантиране на подставени лица в структурите на други партии извън подбраните, които да служат като способ за оказване на влияние върху позициите на тези партии по важни за ОМК политически въпроси.   б) административна протекция:   - Съдействие при назначаването/избирането в държавния апарат - парламент, митници, данъчни, защита на конкуренцията, финансов контрол, полиция и други спецслужби, прокуратура, съд, министерства и ведомства, местна власт и т.н. на излъчени от ОМК кадри със скрито персонално възнаграждение и други бонуси. Това можем да наречем "персонално зарибяване“ на държавния апарат с "наши хора“, които имат зададени, предварително проектирани действия при изпълнението на съответните им професионални ангажименти по места, - Тематични "обработки“ на държавните органи преди вземане на важни за ОМК решения с помощта на "целеви стимули“ за влиятелни длъжностни позиции,   в) медийна протекция, което означава или закупуване на цели медии, или специално насочване на финансови потоци за реклама към заемащи "правилни“ позиции в публичния дебат медии, подкупване или сплашване на главни редактори и/или отделни журналисти за лансиране на благоприятни за ОМК позиции по конкретни въпроси, представляващи едновременно публичен интерес и интерес за ОМК, пускане на дезинформация и контрадезинформация, тролене и т.н.   г) специална протекция, която се налага при предстоящо вземане на извънредно важни за ОМК решения от страна на държавата – отделни закони, големи публични инвестиции, външнополитически решения с дълготрайни последици и т.н. Тогава се формират специални координационни щабове и мобилни групи за натиск, които трябва да повлияят, по възможност решаващо, при избор на изгодни за ОМК държавни решения и да подтикнат гражданското общество в желани от ОМК посоки.   И за да стане ясен целият профил на ОМК като октопод, сме длъжни да изтъкнем и главата - "ядрото“, което представлява център за вземане на решения, които придават конкретност и целенасоченост в дейността на ОМК, служат като стратегически и/или тактически ориентири за всичките 4 хобота.   Там нещата са напълно невидими за публиката – нито кой участва, нито как се взема решение, нито как се предава за изпълнение вече взетото решение, нито как се отчита изпълнението/неизпълнението му. Това е волята на ОМК, както биха се изразили Ницше или Шопенхауер. Тя е невидима, категорична, най-често безскрупулна сила.   И сега да обобщим : у нас действат поне 3-4 големи и не по-малко от 10-ина по-малки октоподи   които сумарно владеят доста над 1/2 от националното богатство, поне 2/3 от националната икономика, които държат в ръцете си цялата политическа система, разглеждайки партиите като организации за приватизиране на публичния мениджмънт, които владеят пряко или косвено всички влиятелни масмедии – хартиени, визуални, електронни.   За тях парламент, правителство, съдебна система, местна власт, банкова система и т.н. са помощни средства за постигане на техните олигархично-мафиотски цели. И дали те съумяват да се съгласуват, парцелирайки своето влияние и ползи (при спокойни времена) или воюват помежду си с всички достъпни им средства, включително и с влиянието им върху държавата (което става при по-бурни времена, като настоящото), това накрая за повечето от нас е без значение.   Ето, предстоят избори. Демократите бърборят – хора, излезте да гласувате масово или ще ви задължим, не си продавайте гласовете, изразете собствената си воля и така ще докарате на власт тези, които ще ви подобрят живота веднъж завинаги, като ще изметат всички продажници досега.   Гледам се в огледалото и се питам: "ти защо не си демократ, бе, професоре, комунизмът ли искаш да се завърне?“   Срам ме хваща, защото хем не съм комунист, хем не ща да гласувам. Отлично зная, че не бива за нищо на света да гласувам за БСП, ДПС, ББЦ, АБВ, Атаки и подобните тям марионетки и измекяри. Но не съм сигурен за кого да гласувам.   Защото от останалите едни бяха на власт вече и не направиха онова, за което някога им дадох гласа си – не потърсиха отговорност никому, наместиха се на освободените места, за да правят същото като тези преди тях, държаха се гузно и дори страхливо, когато ги свалиха по сценарии от власт, редиците им са пълни с безличия, готови са на всякакви компромиси, само да се върнат на власт…   Другите са нехомогенна и безидейна смесица от интелигентни, честни и модерни хора + кариеристи, останали извън играта досега или отпаднали от нея + тъмни гласове и съмнителни персони от близкото минало + нехаризматични лидери + тривиалност и подражателство в концептуален план…   Знам какво трябва и какво не трябва.   Както зная още и че у нас възможните политики са вредни, а полезните са невъзможни.   Въобще не ни трябват "мирен преход“, "нежна революция“, "ненасилие, съгласие, консенсус“, "широки и големи коалиции“ и други подобни евфемизми на ганьовски гьонсуратлък, безволие, страхливост, левичарски европеизъм, безотговорност и бездейност. Затова извън всяко съмнение аз съм не- или анти-демократ, подпалвач на бунтове, фашист или комунист.   Знам и какво ни трябва: силна, национално отговорна, смела и честна централна власт, нова съдебна система, държавници, които ще се изправят срещу ОМО и без буквално да "режат глави“, да им кажат: момчета, дотук беше, каквото заграбихте, заграбихте, но вече няма – спираме дейността на държавата с всички офшорки, зад които се криете, осветлете се, да ви видим кои сте, регистрирайте се тук, подпишете споразумение за съдействие при провеждането на следните реформи в България (списък с основните промени в държавата…), поемете отговорността си за изпълнение на сключеното споразумение.   Който иска, иска. Който не иска, ще го забраним у нас и ще водим дела срещу него навсякъде по света, докато му вземем, каквото можем.   Тези истински държавници ще трябва да си осигурят международна подкрепа и да поемат задължението, че ще се оттеглят от властта след определен, договорен международно срок от време.   Дали обаче има кой да свърши тази работа у нас? Ако не се намери, както за жалост съм сигурен, че ще стане, защото не виждам и следи от подготовка за такова нещо, нещата ще продължат както досега.   Състояние, което досега неведнъж съм описвал.   ______________________   Проф. Светослав Ставрев е преподавател по публична администрация и бизнес мениджмънт в УНСС, СУ "Св. Климент Охридски", ПУ "Паисий Хилендарски" и Европейския колеж по икономика и управление.

Пияна шофьорка "паркира" насред детска площадка в Пловдив

http://www.mediapool.bg/piyana-shofyorka-parkira-nasred-detska-ploshtadka-v-plovdiv-news221807.html

Насред площадка за игра и затрупана от детски автомобил се оказа леката кола на прекалила с алкохола млада жена. 22-годишната сервитьорка в нощно заведение рано сутринта опитала да вземе с превишена скорост завой в пловдивския квартал "Тракия". Първо за малко не успяла да помете четирима души на близката автобусна спирка, на косъм се разминала с удар с преминаващ автобус номер 29, след което връхлетяла в детската площадка на намиращо се на ъгъла заведение, предаде БГНЕС.   Като по чудо инцидентът се разминал без жертви, тъй като обикновено на площадката играели много деца, но катастрофата станала около 7 часа.   В колата с пишман шофьорката е имало още двама души. След удара тя е направила опит да избяга, но свидетели на катастрофата я задължали. Пробата за алкохол е показала наличие на 0.87 промила.

Автомобилна катастрофа събра двама братя

http://www.cross.bg/bratya-putya-bashta-1417043.html

/КРОСС/ Двама мъже от Саудитска Арабия разбраха, че са братя, благодарение на инцидент на пътя, съобщава Al Bawaba.Всичко започнало със сблъсък на два автомобила на пътя, свързващ градовете на Рияд и Медина. Водачите изскочили от колите си и започнали лют спор. На мястото на инцидента дошла полиция. Органите на реда прегледали документите на водачите и останали озадачени защо двамата се карат, след като са братя. Оказало се, че те имат общ баща, но различни майки. След като мъжете разбрали за близката си връзка, решили заедно да навестят баща си.

Показват документи от Народния съд в интернет

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pokazvat-dokumenti-ot-narodniia-syd-v-internet-6015464

Държавна агенция "Архиви" показва поредния си сайт, част от дългосрочната ѝ цел за дигитализирането и публикуването на документи от миналото в интернет

„Freedom" с кръв на българин преди да си среже вените

http://frognews.bg/news_72032/

Български гражданин е направил опит да се самоубие в кипърски затвор, предава Cyprus-mail.com Николай Паскалев е открит в безсъзнание в тоалетната на центъра. Той е прерязал вените си и е написал думата „Freedom" с кръвта си.

Намериха труп на още едно дете във Варна

http://www.vesti.bg/novini/nameriha-trup-na-oshte-edno-dete-vyv-varna-6015467

Под развалините на улица "Горна студена" във варненския квартал Аспарухово откриха трупа на дете, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Зам.-министърът на финансите Кирил Желев се пенсионира, зам.-шеф на НАП поема поста

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/23/2329636_zam-ministurut_na_finansite_kiril_jelev_se_pensionira/?ref=rss


Зам.-министърът на финансите Кирил Желев е подал молба да бъде пенсиониран, съобщи правителствената пресслужба. 

На неговото място премиерът Пламен Орешарски е назначил  досегашния заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Георги Търновалийски.

Кирил Желев остана на поста малко повече от половин година, преди това за кратко беше шеф на агенция "Митници". Той беше зам.-министър на финансите и по време на тройната коалиция. 
...

Нови сраженията между ислямистите и иракската армия на фона на визитата на Джон Кери в Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=255664

В Ирак се подновиха сраженията между ислямистките бунтовници от групировката "Ислямска държава в Ирак и Левант" и иракската армия и силите за сигурност. Боеве се водят в град Бакуба, като войниците притискат бойците от ИДИЛ на цялата територия на населеното място.

OMV: "Южен поток" може да бъде изключение за ЕС

http://europe.actualno.com/OMV-Ujen-potok-moje-da-byde-izkluchenie-za-ES--news_35700.html

Проектът "Южен поток" може да стане изключение от изискванията на ЕС за тръбопроводния транзит. Това заяви в интервю за деловото издание WirtschaftsBlatt ръководителят на австрийската не...

Сталоун отново става Рамбо

http://showbusiness.actualno.com/Staloun-otnovo-stava-Rambo-news_35708.html

Холивудската звезда Силвестър Сталоун отново ще влезе в ролята на Джон Рамбо, съобщава Comingsoon, позовавайки се на съобщение на студиото Splendid Film. "Силвестър Сталоун се връща към класичес...

Касорла: Промяната в Испания започва в мача с Австралия

http://worldcup2014.actualno.com/Kasorla-Promjanata-v-Ispanija-zapochva-v-macha-s-Avstralija-news_35712.html

Полузащитникът на Испания Санти Касорла, в деня на последния мач на "Ла Фурия" на Мондиал 2014 - срещу Австралия, подчерта значимостта на този сблъсък. Според играча на Арсенал този мач ще б...

Найденов освободи началника на политическия си кабинет

http://politics.actualno.com/Najdenov-osvobodi-nachalnika-na-politicheskija-si-kabinet--news_35702.html

Министърът на отбраната Ангел Найденов освободи началника на политическия си кабинет Иван Жерков. Информацията потвърдиха от от военното министерство за БГНЕС. Заповедта е връчена тази сутрин. Причин...

Добрич се бори с тинята

http://society.actualno.com/Dobrich-se-bori-s-tinjata-news_35706.html

Все още без електрозахранване да живеещите в четири жилищни блока от кв. "Югоизток" в Добрич. Там работят 3 екипа на "Енерго про", които се надяват до края на деня да могат да възс...

Голяма част от пътната настилка в кв. "Аспарухово" е отнесена

http://varna.actualno.com/Goljama-chast-ot-pytnata-nastilka-v-kv-Asparuhovo-e-otnesena-news_35713.html

Във варненския квартал „Аспарухово” почти цялата настилка на частта между централната улица и морето е отнесена. Това заяви пред журналисти министърът на транспорта, информационнит...

Отиде си известната художничка Лили Вермут

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242874_%D0%9E%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%92%D0%B5%D1%80

 На 90-годишна възраст си отиде известната българска художничка Лили Вермут, създателката на секция "Текстил" в Съюза на българските художници (СБХ), съобщава Министерството на културата (МК).

Лили Вермут (1924 - 2014) често бе наричана дама - рицар на сюрреализма, защото рисуваше с причудливи арттехники и с най-невероятни средства и материали - нишка, багра, усукани прежди, дърво, жива вълна, метални апликации, злато, скъпоценни камъни. Веднъж трасирала пътя на младите в приложно-декоративното ни изкуство, Лили Вермут буквално до последните си дни не спира своите творчески търсения и все така изненадваше аудиторията със своята удивителна скулптурна живопис.

Нейни знакови творби притежават НХГ и много частни колекционери в Ню Йорк, Токио, Берлин, Париж, Лондон, отбелязват от МК. Лили Вермут заслужено е смятана за едно от най-големите имена в историята на текстила и декоративните изкуства у нас.

Първата самостоятелна изложба на текстил в България - през 1963 г., на която показва десени и проекти за декоративни тъкани индустриално производство. Тя бе и сред първите автори, които имаха куража още в началото на 60-те години на 20-и век да сродят декоративното изкуство с теми от митологията, археологията, вълшебните приказки.

Нейните ранни декоративни творби са сред модернизиращите българското изкуство опити, които дръзко проправят пътя за новите търсения през следващите десетилетия. Въпреки че през годините Лили Вермут смело разчупваше каноните, търсеше все нови и нови форми и експериментираше с материалите, тя остана вярна на идеята, че модернизацията на формата минава през националната чувствителност.

Само преди два месеца на церемония в МК министър Петър Стоянович награди с престижното отличие "Златен век" - печат на Симеон Велики, именитата художничка Лили Вермут, ученичка на Дечко Узунов, за нейния изключителен принос и заслуги в развитието на българската култура, припомнят от МК.

Мотокрос с балканчета в Севлиевско през юли

http://www.cross.bg/motoped-obshtina-bogatovo-1417041.html

/КРОСС/ Необичаен и нестандартен мотокрос за любители с мотопед „Балкан" 50 см3 организират за първи път Община Севлиево и кметство с. Богатово. Състезанието ще се проведе на 5 юли на трасе „Отлака" с. Богатово. Началото на първи манш е от 10:00 часа и на втори от 11:30 часа. За трябва:- Стандартен мотопед „Балкан" 50 см3 /разрешава се тунинг, без промяна обема на двигателя/- Екипировка: каска, предпазни наколенки и подлакътници- Застраховка „Живот" за деня на състезанието по вида спорт Община Севлиево е осигурила награди за победителите. Ще има атракции, забавления, демонстрации на майсторско управление на мотопед и богата фолклорна програма.  

"Живей активно!" събра хиляди по улиците на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153626

Стотици спортни легенди и доброволци подкрепиха деветото поредно издание на инициативата
22 юни 2014 г. Деветото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО! за пореден път събра хиляди хора по улиците на София. Кампанията за балансирано хранене и активен начин на живот обедини най-големите звезди в българския спорт, които застанаха рамо до рамо със заместник-кмета Стотици спортни легенди и доброволци подкрепиха деветото поредно издание на инициативата 22 юни 2014 г. Деветото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО! за пореден път събра хиляди хора по улиците на София. Кампанията за балансирано хранене и активен начин на живот обедини най-големите звезди в българския спорт, които застанаха рамо до рамо със заместник-кмета

Уникална камера снима това, което се случва зад нея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242873_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D

 Получаваме камера, която може да заснеме случващото се зад нея, съобщи Gizmodo.

За целта не е нужно да се ползват огледала или устройства. Камерата улавя отразена светлина, за да възпроизведе контурите на дадено тяло, а освен това се използва специален софтуер за нужните изчисления.

Системата е проста - срещу стена пред камерата се насочва лазер, светлината му се разпространява из цялото помещение и след това ехото й се уловя от обектива. Това позволява да се възпроизведат очертанията на обекти извън полезрението на камерата.

"За да улови ехото от светлината, камерата регистрира не само посоката й, но и колко време й е било нужно, за да се върне обратно към нея", поясни един от създателите на системата Матиас Хулин.

Истинското предизвикателство е свързано с това да се използва регистрираната от камерата информация, за да се получи изображение на обектите зад нея, отбелязва БТА.

По принцип се стига до събиране на многобройните отражения на светлината, които достигат по различни пътища до камерата и се наслагват едно върху друго, отбелязаха учените.

Получените досега резултати не са идеални - става въпрос по-скоро за скициране на форми, отколкото за ясен образ. Учените обаче се надяват, че с помощта на по-мощни компютри ще могат да получат изображение с много по-голяма резолюция.

Намериха тялото на още едно дете в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=255668

Още едно тяло на дете е намерено в Аспарухово. Сигналът е получен около 13:00 часа, съобщиха за Moreto.net от полицията. Трупът на детето е намерен на ул."Горна студена". В момента се извършват процесуално следствени действия за установяване на самоличността.

Общините в помощ на пострадалите от наводненията

http://www.cross.bg/postradalite-pomosht-dezinfektanti-1417040.html

/КРОСС/Редица общини се включиха в осигуряването на помощ за пострадалите при наводненията.  Три 17-тонни самосвала изпраща във Варна кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Тежките машини ще работят в кв. Аспарухово, в помощ на разчистването на бедстващия от наводнението в края на миналата седмица квартал. Те ще останат на терен и ще работят, докато е небоходимо, уточнява кметът. В петък той изпрати съболезнователен адрес до колегата си Иван Портних, в който се казва, че „цялата общественост на Стара Загора е с Вас в този драматичен за Варна и неговите жители момент". Предложение за оказване на финансова помощ на пострадалите от наводненията райони ще гласува тази седмица и Общинският съвет на Плевен. Заседанието на местния парламент е насрочено за 26 юни, четвъртък, а вносител на предложението е кметът на общината проф. д-р Димитър Стойков. Със съветниците и финансистите на Общината ще обсъдим какъв да е размерът на помощта, която Плевен може да окаже на пострадалите, обяви на извънреден брифинг градоначалникът.  И в Русе се събират помощи за пострадалите от наводненията. Обикновени граждани даряват дрехи, храна и вещи от първа необходимост. С по-голяма помощ се включват различни фирми, а БЧК в Русе ще изпрати двама психолози и помощи за пострадалите от наводнението в Добрич. Постепенно ситуацията В Добрич се променя, но бедственото положение остава

Македония си има ново правителство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242872_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 Македония си има ново правителство. Македонският парламент гласува със 77 гласа "за" и 6 "против" състава на новото правителство, предложен от Никола Груевски, предаде агенция МИА.

ВМРО-ДПМНЕ и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) продължават коалицията и отново заедно формират правителство. В състава на кабинета най-голяма изненада бе предлагането на досегашния преговарящ в спора с Гърция за името на Македония Зоран Йолевски за министър на отбраната.

Новост е също поемането на министерството на образованието от член на Демократичния съюз за интеграция Абдулаким Адеми, който досега ръководеше министерството на околната среда и градоустройството. Министрите на финансите, външните и вътрешните работи в досегашния кабинет запазват постовете си и в новия, допълва БТА.

ВМРО-ДПМНЕ спечели предсрочните парламентарни избори на 27 април и има 61 депутати, а ДСИ получи най-много гласове в албанския лагер и има 19 депутати в 123-местния парламент на Македония. Депутатите от Социалдемократическия съюз на Македония обявиха, че изборите са нечестни и се отказаха от депутатските си мандати.

Екоинспектори наложиха санкции за над 230 хил. лева

http://econ.bg/Новини/Екоинспектори-наложиха-санкции-за-над-230-хил-лева_l.a_i.551794_at.1.html

В резултат на проверките през май екоинспектори наложиха глоби за над 230 хил. лева. Нарушения са открити при извършване на дейности с отпадъци и...

Лудогорец излиза срещу шампиона на Люксембург във втория квалификационен кръг на ШЛ

http://www.cross.bg/vtoriya-lyuksembyrg-dyudelanzh-1417039.html

/КРОСС/ Шампионът Лудогорец ще играе срещу Дюделанж от Люксембург във втория квалификационен кръг на Шампионска лига. Това отреди тегленият днес в Нион жребий. В първата среща, която ще се играе на 15/16 юли, тимът от Разград ще е домакин. Реваншът е на 22/23 юли. Дюделанж е шампион на Люксембург през миналия сезон, след като събира 61 точки от 26 кръга в местния шампионат и изпреварва с две точки втория Фола Елш.  

Хуманитарната криза в Украйна добива чудовищни размери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242871_%D0%A5%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%87%D1%83

 Хуманитарната криза в Източна Украйна става все по-остра. За това предупреди зам. - директора на Миграционната служба на Русия Анатолий Кузнецов, цитиран от ИТАР – ТАСС. 

 В пограничните територии с Украйна има 18 000 бежанци от съседната държава, информира той. 

"Хората бягат от войната. Някои от тях се надяват ситуацията да се нормализира и те да се върнат в домовете си, но други вече са взели решение да напуснат страната си завинаги", каза Кузнецов. Той заяви, че близо 3000 украинци вече са получили убежище в Русия, а 250 статут на бежанци.

В центровете за временно настаняване в момента има 11 000 търсещи убежище, от които над 5000 са деца. В централната част  и южната част на федерацията функционират 200 пункта за настаняване. 

Възобновява се продажбата и обратно изкупуване на дялове от фонд „Алфа Ликвидни Средства“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153621

Съветът на Директорите на Управляващо дружество “Алфа Асет мениджмънт” ЕАД на основание чл. 22, ал. 1 и във връзка с прес съобщение на БНБ, с което Централната банка потвърждава волята на правителството и БНБ да осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група КТБ, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти, Съветът на Директорите на Управляващо дружество “Алфа Асет мениджмънт” ЕАД на основание чл. 22, ал. 1 и във връзка с прес съобщение на БНБ, с което Централната банка потвърждава волята на правителството и БНБ да осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група КТБ, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти,

Общината проверява сигнали за активизирали се свлачища във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255665

Около 12 сигнала за активизирали се свлачища след поройните дъждове във Варна са получени в Община Варна. При повечето от случаите се касае за локални свличания с малък обсег в дерета. Това каза за Moreto.net главният експерт „Свлачища и укрепване на територии“ към Община Варна инж.

Нов вид пейсмейкър ще имитира истинско сърце

http://www.vesti.bg/novini/nov-vid-pejsmejkyr-shte-imitira-istinsko-syrce-6015466

Нов вид пейсмейкър, който синхронизира сърдечния ритъм с дишането, може коренно да промени живота на хората със сърдечна недостатъчност, твърдят учени.

Петима българи са в болница, след тежка катастрофа в Гърция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242870_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%2C+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%

 Петима българи са в болница, след тежка катастрофа в Гърция. Инцидентът е станал на главния път между Патра и Пиргос. Пострадалите са настанени в болница, сред тях е и 6-годишно дете, съобщава БНР.

Няма опасност за живота им, според лекарите.

Инцидентът е станал, след като 41-годишен грък навлязъл с колата си в насрещното платно и се ударил челно в автомобила с българска регистрация. Най-тежко пострадала е българка на 48 години, на която е била извършена спешна операция, но животът ѝ не е застрашен.

Водачът на гръцкия автомобил е починал на място.

Очевидци на катастрофата, които са оказали и първа помощ на пострадалите, са дали показания пред полицията. Според тях ивицата по пътната настилка в този участък почти не се вижда от водачите.

Все още няма официално изявление от полицията за причините, поради които гръцкият автомобил е навлязъл в насрещното платно.

Македонската преса: Защо помогнахме на Сърбия, а на България - не?

http://offnews.bg/news/n_1/n_353888.html

Затаи се македонската хуманност след наводненията в България. Това пише на челна страница опозиционният скопски всекидневник "Слободен печат". Македония бавно реагира с подаването на ръка в помощ на пострадалите от катастрофалните наводнения в източния ни съсед, които отнеха човешки животи и причиниха огромни материални щети, пише вестникът. Изостана и организирането на хуманитарни акции и доброволчески групи чрез Фейсбук. Такива обаче имаше, когато се случиха наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина, констатира "Слободен печат". Апелите сега главно се свеждат до това, че македонците трябва и в този случай да помогнат. А трябва да помогнем на България! - пише вестникът. На официално ниво обаче властите в Скопие все пак предложиха помощ. В петък македонският премиер Никола Груевски изпрати съболезнователна телеграма до Пламен Орешарски, в която пише: "подготвени сме в най-бърз възможен срок да предоставим на ваше разположение всички необходими ресурси с цел саниране на щетите".

Кабинетът с нов зам.-министър на финансите

http://www.mediapool.bg/kabinetat-s-nov-zam-ministar-na-finansite-news221806.html

Нов зам.-министър на финансите е назначен в правителството на Пламен Орешарски, което уж до края на юли трябва да подаде оставка и единствената промяна в него преди това трябваше да бъде тази на екоминистъра Искра Михайлова, която отива евродепутат.   В понеделник обаче от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Пламен Орешарски е освободил Кирил Желев като заместник-министър на финансите във връзка с подадена от него молба за пенсиониране. На негово място е назначен Георги Търновалийски, който се счита за данъчния човек на крупния бизнесмен и лидер на БСП-Пловдив Георги Гергов. Търновалийски миналия октомври стана заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), отговарящ за събирането на постъпленията в хазната.   Неясни са причините за подаването на молбата за пенсиониране точно в този момент от дългогодишния бюджетник на държавата Кирил Желев, който в няколко последователни правителства бе зам.-министър на финансите. Орешарски първо го назначи за директор на Агенция "Митници", но на този пост Желев изкара само два месеца и бе върнат във финансовото министерство като зам.-министър с неясен ресор.   След избора миналия четвъртък на новия министър на околната среда Станислав Анастасов, ако кабинетът спази уговорката за оставката, Търновалийски ще е следващият с толкова краткосрочно назначение във втория ешалон на властта.   Преди да започне кариерата си в централните структури на властта, Търновалийски дълги години работи в НАП-Пловдив. Заемал е длъжности от инспектор по приходите до директор на дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" в периода от 2006 до август 2009 г. За известно време в този период той оглавяваше и НАП - Пловдив. Търновалийски е общински съветник в Пловдив, бе кандидат за кмет на града на последните местни избори.   Новият зам.-министър се смята за близък до собственика на Пловдивския панаир Георги Гергов. Преди да стане държавен данъчен служител, той е бил счетоводител на Гергов, популярен с многобройните си сделки с общински имоти в Пловдив и с "пълзящото" приватизиране на Пловдивския панаир.   За близостта на Търновалийски с Гергов говори и фактът, че съпругата му Паулина Търновалийска, която е счетоводител по професия, първо бе в борда на директорите на Пловдивския панаир, а след това оглави телевизионния канал на Гергов Нова българска телевизия.

„Десен сектор” разруши православен храм в Херсон

http://www.cross.bg/sektor-desen-kayrov-1417036.html

/КРОСС/ Националисти от „Десен сектор" разрушили напълно църквата на Преп. Варсануфий Херсонски проповедник в украинския град Херсон, който е под покровителството на Московската Патриаршия, съобщи главата на Съюза на православните граждани на Новорусия Валери Кауров, предаде РИА Новости. „Църквата беше разрушена от представители на движението „Десен сектор". Те буквално разгромиха храма с бухалки, камъни и други подръчни средства", поясни Кауров. Малко по-късно излезе съобщение от местни медии, че дървената църква на Преп. Варсануфий Херсонски е била изпепелена. Милицията води разследване, пише Russian.rt.com. Също така, Кауров разказа, че представители на „Десен сектор" често „посещават църквите на Сумската епархия и карат свещениците и миряните да се отричат от Московсктата патриаршия, за да преминат към украинската църква на Филарет, към Киевската патриаршия, или като минимум службите в храмовете да се редуват". Местното духовенство и ръководителите на местните православни организации, неприемащи условията на нацистите, постоянно са подложени на заплахи за разправа и отнемане на храмовете.    

Дейвид и Виктория Бекъм с нови фигури в Музея на мадам Тюсо

http://www.cross.bg/deiivid-viktoriya-bekum-1417038.html

/КРОСС/ На 4 юли семейство Бекъм ще празнува. На тази дата преди 15 години двамата са встъпили в брачен съюз. По повод годишнината на звездите Музеят на мадам Тюсо реши да усъвършенства фигурите им и да създаде два нови образа на звездната двойка. "С нетърпение очакваме представянето на актуализираните фигури на Дейвид и Виктория Бекъм, специално направени за 15-ата годишнина от сватбата им", коментираха от музея. „Всеки един от тях е талантлив в своята област - Дейвид е брилянтен футболист, а съпругата му - успешен дизайнер. С право могат да се нарекат международни идоли и са достойни да стоят тук. Уверени сме, че новите им фигури ще бъдат много по-популярни от предишните", коментират от музея. Новите Дейвид и Виктория ще бъдат поставени в специалната „Парти зона", в която компания ще им правят наскоро създадените Анджелина Джоли, Брад Пит, Кейт Уинслет и Хелън Мирън.

Обитателите на 27 къщи в "Аспарухово" са изведени заради опасност от срутване

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/23/2329626_obitatelite_na_27_kushti_v_asparuhovo_sa_izvedeni/?ref=rss


Община Варна е издала заповед за незабавно напускане на обитателите на 27 опасни сгради в пострадалия от наводнението кв. "Аспарухово", съобщи "Фокус". Според експертите къщите са застрашени от свлачище и могат да рухнат всеки момент. 

На жителите е предоставена възможност да се настанят временно в общинска база, но те отказали. 

Всички опасни къщи са оградени със сигнални ленти.

Пред "Нова телевизия" главният архитект на Варна Виктор Бузов коментира, че над...

Представят обновената Национална листа за нематериално културно наследство

http://www.cross.bg/kyltyrno-natzionalnata-kyltyrata-1417037.html

/КРОСС/ На 24 юни 2014 г. - Еньовден, от 10:00 часа в изложбена галерия „Средец" на Министерството на културата ще се състои официалната церемония по обявяването на новите пет елемента, които ще бъдат вписани в Националната представителна листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство. На церемонията във вторник министър Петър Стоянович ще връчи грамота за вписване на елемента в националната листа, голямото отличие на Министерството на културата „Златен век" - печат на Цар Симеон Велики, както и парична награда. На събитието са поканени както представители на институциите, излъчили кандидатурите, така и представители на местната и централна власт - кметове на общини, областни управители. Церемонията, която ще се състои на 24 юни в галерия „Средец" на Министерство на културата, поставя финала по провеждането на Националната кампания „Живи човешки съкровища - България" - 2014. Със заповед на министъра на културата № РД 9К-72/13.06.2014 г. бе назначена национална експертна комисия. На 17.06.2014 г. на свое заседание комисията прегледа всички постъпили 25 кандидатури, подадени от регионалния етап, и излъчи предложение с нови 5 елемента, които да бъдат предоставени за утвърждаване от министъра на културата и бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство

Откриха издирваните деца след потопа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242869_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 Двете деца, които се издирваха след потопа, са открити в избата на една от най-засегнатите от наводнението къщи, съобщиха хора от квартала пред Нова телевизия.

Информацията не е потвърдена официално. Децата са се намирали в най-засегната от стихията къща, в която смъртта си намериха 7 човека.

Двете деца са завлечени от водната стихия в избата на постройка зад къщата, в която са се намирали. Предполага се, че там са се удавили, съобщава varna24.bg.

Все още няма официално потвърждениe от властите за смъртта им и за това, че са открити.

Цветанов: „Ханс Зайдел“ ще подпомага изготвянето на управленската програма на ГЕРБ във вътрешните работи и правосъдието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153612

Фондация „Ханс Зайдел“ ще подпомага експертно изготвянето на управленската програма на ГЕРБ в областта на вътрешните работи и правосъдието, съобщиха от пресцентъра на партията.
За това се договориха в централата на „Ханс Зайдел“ в Мюнхем заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, ръководителят на отдела за Средна, Фондация „Ханс Зайдел“ ще подпомага експертно изготвянето на управленската програма на ГЕРБ в областта на вътрешните работи и правосъдието, съобщиха от пресцентъра на партията. За това се договориха в централата на „Ханс Зайдел“ в Мюнхем заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, ръководителят на отдела за Средна,

ЕС подкрепя плана на Порошенко, Хейг заплаши Русия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/es-podkrepia-plana-na-poroshenko-hejg-zaplashi-rusiia-6015461

Външният министър на Великобритания отново повдигна въпроса за нови европейски санкции срещу Русия

Съветът към комисията "Манолова" нищи промени за банките и бирниците

http://frognews.bg/news_72031/

На днешното заседание на обществения съвет към Комисията по взаимодействие с гражданските организации в София бяха поставени искания за ограничаване правата на банките, спиране на злоупотребите на частните съдебни изпълнители, премахване на големите търговски вериги от централната градска част, както и актуализация на учебниците по история.

Общество и хищници

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/23/2329589_obshtestvo_i_hishtnici/?ref=rss


Една година измина в усилие да се справим като общество с амбициите на група хора, решени да овладеят (продължат да владеят) лостовете на държавата за собственото си обогатяване. Тази битка е наполовина спечелена. Междувременно, обаче, сме изправени пред ново, може би още по-голямо изпитание.

Тези, които не успяха да овладеят държавата, сега се опитват да я съсипят.

Кой е по-виновен – дали г-н Пеевски или г-н Василев; дали зад тях стои г-н Доган или руски капитали; дали...

Започна дезинфекцията в Аспарухово

http://www.cross.bg/dezinfektziya-gradini-detski-1417035.html

/КРОСС/ Започнаха дейностите по дезинфекция на пострадалия от поройните дъждове варненски район Аспарухово. От вчера служители на общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" обработват частни домове и публични сгради - ясли, детски градини и училища. Дезинфектантът не е опасен за хората и няма нужда от карантитен период след неговото използване, съобщи директорът на общинското предприятие Антоанета Тончева. Преди да се пристъпи към дезинфекция, терените трябва да бъдат добре почистени от кал и тиня. Днес и утре ще бъдат неучебни и неприсъствени дни за училища, детски градини и ясли. Образователните заведения ще бъдат отворени отново след приключване на дейностите по дезинфекция. За да се избегне прекомерното запрашаване на въздуха, фирма вече започна миенето на улиците в квартала. Продължават и всички съпътстващи дейности по почистването на последиците от наводнението. Снимка: Булфото, всички права запазени

Орешарски: Не знам коя държава е подготвена за бедствия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242868_%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC+%D0%BA%D0%BE%D1%8F+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D

 "Оказа се, че това правителство така е било програмирано - да поеме функциите на буфер след предходното правителство и да изиграе стабилизационна роля преди следващото, по-стандартно правителство. Вероятно с това ще го запомнят и хората - като преходно правителство, работило в условия на безпрецедентен парламентарен и извънпарламентарен опозиционен натиск. На този фон изпълнението на голяма част от управленската програма, отнесена към едногодишния период, е добро постижение."

Това казва министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за в. "24 часа".

"На въпроса, защо ни е финансова стабилност, когато сме бедни, винаги съм отговарял с въпрос - дали ще станем по-богати, ако сме финансово нестабилни? Финансовата стабилност защитава бедните граждани, а не богатите, въпреки усилията да ни убеждават в обратното", казва премиерът.

По думите му няма нито един измежду по-важните макроикономически и фискални параметри, който да е влошен спрямо средата на миналата година. Който е забравил за ситуацията тогава, само той може да споделя подобни твърдения. Апокалиптичното говорене вреди на всички ни, не само като плащаме по-високи от възможните лихви и като допълнително влошаваме външната си репутация, но и като увреждаме цялостната социално-икономическа среда, в която живеем. Но това сме ние, почти единствени сред 28-те членки.

Запитан дали е под въпрос дълговата емисия и как ще се отразят последните събития - ще вдигне ли рисковата премия, ще оскъпи ли кредитите, премиерът отговаря: "Банките, които са мениджъри на емисията, препоръчват същата да се реализира. Що се касае за самия дълг, отново ще припомня, че в началото на следващата година излиза в падеж голяма емисия от 2002 г. и трябва да се плати или с нов дълг, или да се редуцират разходи по бюджета и да се реализира бюджетен излишък. Дискусиите за нарастването на дълга у нас, с 18% дългова тежест, при средна за Европейския съюз от около 90%, са неразбираеми за всеки външен наблюдател. Обичайно дългът нараства с размера на бюджетния дефицит."

Така за отминалите близо 4 години на предходния мандат, фискалната позиция бе влошена с 8 млрд. лева - похарчени бяха 4 млрд.лева от фискалния резерв и бяха направени над 4 млрд. лева нови дългове. Интересно ми е защо тогава никой не попита за това? Дали в сегашните условия трябва да имаме балансиран бюджет или дефицитен, е въпрос на икономически цикъл. Контролираните бюджетни дефицити са напълно нормални и дори препоръчителни при слабия икономически растеж. Ако миналата година бях направил балансиран бюджет или с бюджетен излишък, сега щяхте да ме питате защо задушавам икономиката и не създавам предпоставки за възстановяването", уточнява Орешарски.

Относно ситуацията около КТБ АД и решението на БНБ, Орешарски смята, че това е "шумен корпоративен сблъсък." Той не вижда причини за дестабилизирането на други банки.

На въпрос за пенсиите премиерът смята, ме "при практически нулеви стойности на подобренията в социалната сфера, характерни за предходния управленски мандат, се опитахме да зададем параметри на годишни повишения при различните социални програми. Ако някой си е мислел, че са възможни двуцифрени ръстове и е очаквал такива, то това е от наивност. Примерът ви с пенсиите е показателен. Възстановихме действието на швейцарското правило - годишен ръст на пенсиите в размер на половината от инфлацията и половината от ръста на осигурителния доход.  Това заложихме в управленската програма и всички бяха доволни от тази мярка. Горните параметри оформят ръст на пенсиите за настоящата година от 2,7%. Това число е по-голямо от нулите в предходните 4 г. Ако някой предпочита нулите заради сегашния обективно получен нисък ръст, това не е рационално."

"Не мисля така. Бизнес средата видимо се подобрява по оценки на самите работодатели. Сигурно има и такива бизнеси, за които административните тежести и забавянето и селективното връщане на ДДС не е чак такъв проблем, какъвто аз мисля, че е. В този контекст ще припомня старата максима, която гласи, че когато не цениш това, което си получил, неминуемо ще го загубиш", коментира още Орешарски.

По думите му всички нередности и забележки по програмите от еврофондовете касаят периода на предходното правителство. Вероятно и в последната една година сме инкасирали грешки, но това ще стане ясно по-късно. А иначе, грешат всички и най-малко министрите, защото те пряко не управляват еврофондове.

Орешарски коментира и случилата се трагедия във Варненско, където загинаха 11 души след потопа. "Не знам коя държава е подготвена за бедствия?! Законът е разписал отговорностите на различните институции. Най- големи са на кметовете. Повечето от тях свършиха своята работа, само един, на голям град, реши да се изявява на политическата сцена в момент, когато областният управител и няколко от моите министри вършеха и неговата работа."

Запитан за прословутата среща с лидера на ДПС Лютви Местан, след която ДПС обяви, че ще има предсрочни избори, Орешарски отговаря: "Никога не коментирам неформални разговори."

"Не мисля, че кабинетът е бил перфектен, но той свърши доста работа. Не е случаен фактът, че към края на май всички бизнес индикатори бележат устойчиво подобрение. Социалните мерки за първата година от програмата са факт. Новите работни места са 40 хиляди и ако екстраполирате тази цифра с лека прогресия за следващите 3 години, ще видите, че дори най-амбициозната задача за нови работни места ще се окаже напълно възможна за изпълнение в 4-годишен хоризонт", заявява още Орешарски.

Според него, когато е приел да бъде премиер, без да е партиен лидер, е приел и много по-широк кръг рискове от страховете да не го употребят." Дали съм се променил - вероятно. Няколко от моите познати твърдят, че не съм, останалите не намерих време да ги видя."

Намериха още едно тяло на дете във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153603

Още едно тяло на дете е открито във варненския квартал "Аспарухово". Преди около час е намерено телцето на 3-годишната Жана, заяви шефът на варненската полиция главен инспектор Николай Калчев.
Безжизненото телце на момиченцето е открито на метри от срутената къща на улица „Горан студена“ №68, където смъртта си намериха още петима души. Още едно тяло на дете е открито във варненския квартал "Аспарухово". Преди около час е намерено телцето на 3-годишната Жана, заяви шефът на варненската полиция главен инспектор Николай Калчев. Безжизненото телце на момиченцето е открито на метри от срутената къща на улица „Горан студена“ №68, където смъртта си намериха още петима души.

Жертвите станаха 12

http://www.cross.bg/zhertvite-stanaha-1417034.html

/КРОСС/Труп на още едно дете бе намерен в близост до останките на разрушената къща на ул."Горна студена" №68 в "Аспарухово", съобщава varna.utre.bg. Все още не е установена самоличността му. Предстои оглед и изясняване. Детето е на видима възраст 2-3 годинки, което означава, че най-вероятно е издирваната внучка на Зоя Шопова от "Максуда". Продължава да се издирва 6-годишният Марин. С намерения днес труп жертвите в "Аспарухово" станаха 12. Снимка: Булфото

Георги Търновалийски е назначен за заместник-министър на финансите

http://www.moreto.net/novini.php?n=255661

Премиерът Пламен Орешарски освободи Кирил Желев като заместник-министър на финансите във връзка с подадена от него молба за пенсиониране. На длъжността беше назначен досегашният заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Георги Търновалийски.

"Ботев" ще играе с отбор от Сан Марино, а "Литекс" среща молдовци в Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/23/2329620_botev_shte_igrae_s_otbor_ot_san_marino_a_liteks/?ref=rss


Финалистът за Купата на България "Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу представителя на Сан Марино "Либертас" в първия квалификационен кръг на Лига Европа, а третият в А група "Литекс" ще започне участието си срещу молдовския "Верис".

Ловчанлии ще са гости, а пловдивчани домакини в първия мач на 3 юли. Вторите срещи са на 10 юли.

Очаквайте подробности!

Ванга предрича: Черно море ще стигне до Сливен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242867_%D0%92%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%3A+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%D0%A1%

 В последните години от живота си Ванга предрича нов потоп на Земята и казва, че Черно море ще стигне до Сливен. Никой не може да каже със сигурност, че тя е направила тези предсказания, които се разпространяват от хора, общували поединично с нея. Факт е обаче, че различни хора свидетелстват за едно и също – тя е предрекла жестоките порои у нас.

Ванга видяла как в първата половина на XXI век Черно море разширява територията си и части от него навлизат във вътрешността на България. Тя дори прогнозирала, че заради земетресения и порои Пирин планина ще потъне в значителната си част и морето ще опре в Родопите, които за нея, както и за траките, са свещена планина.

През 1996 г. в интервю пред руския бизнесмен и депутат Антолий Лубченко, на основата на което е създаден филмът "Вангелия", петричката пророчица говори за нов потоп. "Потоп също ще има, след 30 или 40 г. Голямо тяло ще долети до Земята и ще се удари във водата. Вълните ще отмият много страни и народи и Слънцето ще изгасне за три години. Ще оцелеят добрите, а злите, които се правят на много хитри, ще загинат. Много, много от тях ще загинат. А след това ще настъпи много добър живот и безсмъртие", казва тогава Ванга. Тук обаче тя не споменава нищо конкретно за Черно море.

Феноменът Слава Севрюкова също е включила в някои от предсказанията си вероятност за потопи в нашата държава. Интересното в случая е, че според Севрюкова, която остави в наследство предсказанията си за години напред, през 2014-а трябвало да очакваме големи наводнения.

За съжаление обаче всички бяхме свидетели, че именно това предсказание се сбъдна в лицето на трагедията във Варна и Добрич. През лятото Дунав ще прелее два пъти, но и морето ще навлезе в сушата на нашия бряг, пророкувала пред свои близки ясновидката. Лятото пък ще е толкова жарко, че ще се молим за капка дъжд. Язовири и реки ще пресъхнат, няма да има вода за посевите. Затова в началото на есента ни чака нова зърнена криза, заради която цената на хляба ще скочи. Но въпреки безводието епидемиите от смъртоносни болести ще ни подминат.

Според създателя на Бялото братство Петър Дънов "Средиземно море ще се съедини с Каспийско море, в Азия ще се образуват много и големи езера. Балканският полуостров постепенно ще потъва, а Средиземното море ще се приближи до Родопите. Някои крайморски градове на Черно море ще потънат – пристанище може да бъде един по-вътрешен град.

Япония ще потъне съвсем. Но сега стават катаклизмите на по-далечните места, а Балканският полуостров е оставен за по-подир." Това казва Учителя в беседата си "Храна, вода, топлина, светлина", която е публикувана в книгата му "Тихият глас".

Всемирният Учител Дънов добавя още: "Вие живеете върху ледено море, закъснеете ли да промените живота си, скоро време ще се намерите на дъното на морето."

Оста на Земята ще започне да се изправя постепенно от 2002 г. По-чувствително изправяне на оста ще стане през 2029 г., в резултат на което ще се стопят белите шапки на Северния и Южния полюс и Земята в ниските си части ще бъде залята от големи количества вода.

От Европа, Африка, Австралия и Азия ще останат като острови най-високите и непристъпни сега планински вериги. Англия ще остане като малък остров. Водата ще залее и остави само част от сушата. Населението от 5-6 милиарда през 2080 г. ще бъде около 120 милиона. Това са големите бедствия, които предстоят за хората от Земята. Сахара ще се наводни – ще стане море, около което ще възникнат култури.

Спящият пророк Едгар Кейси още в първата половина на ХХ век предрича нов потоп, който изцяло ще промени очертанията на континентите и Световния океан. В по-ново време друг американски пророк – Гордън Майкъл Скалион, предрича неща, които са твърде близки до казаното от Ванга и Дънов.

Според него "Испания и южната част на Португалия ще изчезнат напълно от лицето на земята. Под вода ще бъдат и 3/4 от Италия – ще потънат Венеция, Неапол, Рим и Генуа. Ватиканът ще се спаси – градът ще бъде пренесен на възвишение. От Сицилия до Сардиния ще се появят нови земи. Черно море ще потопи България и Румъния.

На територията от Полша до Турция ще се разрази велика Свещена война, която ще остави след себе си пепелища и малко оцелели земи. Част от западна Турция ще бъде скрита под водата – новата брегова линия ще минава между Кипър и Истанбул".

Според пророчествата на шумерите неизвестна планета Нибиру ще се доближи до Земята, след което ще има смяна на земните полюси и нов потоп на планетата. Северна Америка ще стане новият Северен полюс на Земята. Урагани, наводнения, земетресения ще има навсякъде по нашата планета догодина. Ще страдат хората, живеещи по Тихоокеанското крайбрежие.

В резултат на масивни наводнения хиляди хора ще останат без домове. Ще започнат протести, анархия, глад и страшни болести. Американците ще търсят убежище в Канада, която няма да е готова за това и ще затвори границите си. В подобна ситуация ще се окаже и Южна Америка. В Бразилия ще има природни катаклизми и много хора ще отидат в Аржентина.

Опълченци разгромиха колона от украинска военна техника край Луганск

http://www.cross.bg/ykrainskite-voenni-poroshenko-1417033.html

/КРОСС/ Опълченци разгромиха колона от украинска военна техника, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на самопровъзгласилата се Луганска народна република.В съобщението се отбелязва също, че опълченците действат „отделно от властите на републиката”. Сблъсъкът между опълченците и украинските военни е станал в района на граничното село Меловое. В резултат от боя са били запалени два танка на украинската армия и са превзети няколко единици бронетехника. От пресслужбата на ЛНР не се съобщава за загинали или ранени. Украинският президент Петро Порошенко в разговор с американския вицепрезидент Джо Байдън вече заяви, че на изток в страната вече са фиксирани десетки нарушения на режима за временно примирие. В частност, Порошенко говори за обстрел на позициите на украинските военни. Руският президент Владимир Путин, на свой ред също отбеляза, че бойните действия в Украйна не прекратяват, като спомена „достатъчно активната работа на артилерията” от украинска страна в нощта срещу 22 юни. Руският държавен глава заяви в телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, че мирните инициативи на Порошенко трябва да бъдат подкрепени с „реално прекратяване на огъня” и „незабавно начало на преговорите между киевските власти и представителите на протестните региони”

Южнокорейският войник уби петима свои колеги преди да бъде заловен

http://www.mediapool.bg/yuzhnokoreiskiyat-voinik-ubi-petima-svoi-kolegi-predi-da-bade-zaloven-news221805.html

Южнокорейският войник уби петима свои колеги и избяга, но по-късно бе заловен след неуспешен опит за самоубийство, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източник от министерството на отбраната в Сеул.   Двайсет и две годишният сержант с фамилно име Лим се е прострелял в корема, но е останал жив и е откаран в болница, каза източникът, пожелал анонимност.   За залавянето на войника бе предприета мащабна операция, след като властите съобщиха, че в събота вечерта е убил петима и ранил седем войници от своята бойна част, дислоцирана до границата със Северна Корея. Лим избяга заедно с автомата си К2.   Вчера той откри огън по преследващите го войници и рани един от тях. Днес друг войник бе ранен, вероятно от приятелски огън.   Беглецът е бил обкръжен в гориста местност, преследвачите му са успели да му подхвърлят хляб и вода, както и мобилен телефон, за да говори с баща си. На място са били доведени родителите на младежа, за да го убедят да се предаде.   Все още не са известни мотивите за действията на сержанта, който е трябвало да приключи двегодишната си задължителна военна служба през септември. Няма признаци, че в случая е замесен комунистическият Север, посочва АП.

Бум на наркотрафика между Перу, Бразилия и Колумбия заради Мондиала

http://worldcup2014.actualno.com/Bum-na-narkotrafika-mejdu-Peru-Brazilija-i-Kolumbija-zaradi-Mondiala-news_35701.html

Покрай световното първенство по футбол сред трафикантите на наркотици се наблюдава голямо раздвижване, коментира ДПА. В последните седмици са задържани необичайно големи количества кокаин на границат...

Няма опасност за конструкцията на Дунав мост I

http://ruse.actualno.com/Njama-opasnost-za-konstrukcijata-na-Dunav-most-I-news_35699.html

Геодезическите изследвания на първия мост на Дунав при Русе приключиха. Заключението е, че опорите не са потънали и за конструкцията няма опасност. Преди дни уникалното съоръжение навърши 60 години. ...

Стойчо Младенов за жребия: По-важно е да сглобим боеспособен състав

http://bgfootball.actualno.com/Stojcho-Mladenov-za-jrebija-Po-vajno-e-da-sglobim-boesposoben-systav-news_35704.html

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов не бе впечатлен от жребия за Лига Европа, който отреди на неговия тим да играе във втори квалификационен кръг в Лига Европа с победителя измежду македонския Шк...

Президентът обеща двоен стимул за "слоновете" при бой над Гърция

http://worldcup2014.actualno.com/Prezidentyt-obeshta-dvoen-stimul-za-slonovete-pri-boj-nad-Gyrcija-news_35707.html

Двойна премия за всеки футболист обеща президентът на Кот д"Ивоар Аласан Уатара за победа на тима над Гърция в последния мач от груповата фаза на световното първенство. "Президентът ми пред...

Външните министри от НАТО се срещат в Брюксел

http://www.cross.bg/nato-otnosheniyata-vunshnite-1417031.html

/КРОСС/ Среща на външните министри на страните-членки на НАТО ще се проведе на 24-25 юни в Главната квартира на Алианса в Брюксел. Българската делегация ще бъде ръководена от министър Кристиан Вигенин. Основната цел на министерската среща е подготовка на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс, Великобритания, 4-5 септември 2014 г., на която ще бъдат обсъдени темите: отношенията НАТО - Афганистан след 2014 г.; подобряване на оперативната съвместимост със страните Партньори на НАТО; препотвърждаване значението на Трансатлантическата връзка; преглед на отношенията НАТО-ЕС; ролята на НАТО в прилагането на Резолюция 1325 на СС на ООН - „Жените, мира и сигурността". Министрите на външните работи ще обсъдят също така политиката на „Отворени врати" на Алианса, както и отношенията НАТО-Русия. В рамките на срещата, те ще проведат и заседания във формат „Комисия НАТО-Украйна", с участието на украинския министър на външните работи, както и заседание във формат ИСАФ по Афганистан.

Пълен обрат: Свалиха обвинението срещу Иван Симов за двойното убийство в Рудник, търсят истинските извършители

http://www.cross.bg/simov-ybiiistvoto-dokazatelstva-1417032.html

/КРОСС/Разследването на едно от най-жестоките престъпления в Бургас, извършени през последните години - убийството на мъж и жена в бургаското село Рудник, се оказа в задънена улица - прокуратурата прекрати наказателното производство срещу единствения обвиняем Иван Симов. Сега папката със събраните до този момент доказателства трябва да се върне при криминалистите, които ще търсят нови улики. 38-годишният Симов собственоръчно получи постановлението. Той бе в съдебната палата заедно със сестра си Щиляна. Документът му връща статута на гражданин, който не е привлечен като обвиняем, освен ако близките на убитите не решат да обжалват прокурорския акт, пише flagman.bg. Живеещите на семейни начала Стоян Вълчев и Тодорка Калпаклиева бяха застреляни в края на септември 2010 г. Телата им бяха намерени на различни места, по различно време.Те имаха момиченце с тежки увреждания. След убийството детето прекарало повече от две денонощия само в къщата, без никакви грижи. То почина няколко месеца по-късно. За екзекуцията бе обвинен Иван Симов, познат на семейството. Както жертвите, така и Симов живеят в село Рудник. Още от началото Симов отрича да е извършител на убийството. Той обаче прекара повече от две години в затвора, делото срещу него стигна до съд и прокуратурата поиска доживотна присъда без право на замяна. През май м.г. магистратите го оправдаха поради липса на категорични доказателства

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване