Жена чака заплата година и два месеца - накрая я съкращават

http://www.cross.bg/proizhod-grybo-obidno-1416989.html

Пловдив/КРОСС/Жена от Пловдив е сезирала Комисията за защита от дискриминацията за грубо и обидно отношение към нея заради турския й произход, съобщава Дарик. Оплакването й е срещу нейна началничка в счетоводна кантора. Според твърденията на потърпевшата, тя е била принудена да изтегли заем от 15 000 лв., като и е обещаното той да бъде погасен от началничката в срок от месец, но вече осем години това не ставало. Освен това й се дължат заплати за 14 месеца. От сигнала става ясно още, че жената е била заплашвана с уволнение, ако питала за заема. По-късно тя е била съкратена, като пак не е получила никакво обезщетение при съкращаването. Смята, че отношението към нея - обидно и грубо, и то било такова само към нея, се дължи на факта, че е от турски произход.  

Крими герой задигна акумулатори и инструменти от мазе на улица "Търговска"

http://www.zapernik.com/krimi/krimi-geroi-zadigna-akumulatori-i-instrumenti-ot-maze-na-ulica_32634/

Пернишки полицаи разкриха кражба на два акумулатора и инструменти, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

Вчера било разбито мазе на улица „Търговска” в областния град и били откраднати два акумулатора и множество инструменти. Полицаите започнали разследване. В хода на работата били проведени множество процесуално - следствени действия, при които е установен и задържан извършителят - А.К./33 г./ от град Перник Лицето е криминално проявен,...

Продължава

Туристическият бранш не е засегнат от наводненията

http://www.cross.bg/hotel-tyristi-navodneniyata-1416988.html

/КРОСС/Туристическият бранш не е засегнат от наводненията. Това заяви председателят на браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите регион Североизточна България, Димитър Димитров. „На места, където имаше нарушена инфраструктура вече се работи по въпроса. Нормално си посрещаме туристите. По принцип проблем при нас няма. Посрещаме си всички туристи", каза той по БНР. Единственият проблем е отцепеният хотел "Гергана" в Албена: "Там чакаме решение на МОСВ да се поправи рецепцията на хотел Гергана и там нещата ще бъдат овладени. Туристите от пострадалия хотел са настанени в подобен хотел. Нямаме оплаквания на този етап. Всички туристи са настанени. Самите те са доволни от това, че сме ги преместили в по-добър хотел и нямаме проблеми с тях". Димитров обясни, че е вероятно ще има малък отлив от туристи заради наводненията: "Ние ще се постараем до една-две седмици да се поправят всякакви щети, които има и мисля, че позитивните новини ще тръгнат още следващата седмица. Очаквам малък спад на туристите от Русия и Беларус. На практика моето мнение е, че ще запазим миналогодишния ръст, а даже ще има и около 1% ръст спрямо предходната година. Аз съм оптимист. Сезонът предстои. На този етап посрещаме регулярно туристите. Очаквам до края на месеца на 90% да се напълнят комплексите, така че проблеми няма".  

Der Standard: Полицията в Австрия иска арест за Пеевски заради заплахи към Василев

http://offnews.bg/news/n_1/n_353820.html

Австрийската федерална криминална полиция ще арестува влиятелния български олигарх и парламентарист Делян Пеевски, съобщава Der Standard. Изданието пише, че причината са SMS-заплахи, които Пеевски е отправил към банкера Цветан Василев, който в момента се намира във Виена. Според информация на вестника последното съобщение е изпратено в събота и гласи: „Давам ти последен шанс. Знам къде се намираш. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря“. Василев е получил заплахата по мобилния си телефон и твърди, че тя идва от бившия му партньор Делян Пеевски. Според банкера това не е първата заплаха. На 22 май Василев, който е сред най-големите и най-скандални бизнесмени в България, получил телефонно обаждане, докато се намирал в хотел в Австрия. Василев твърди, че по телефона са го уведомили, че Пеевски търси наемен убиец и е предложил 5 000 000 долара награда за главата на Василев. От австрийската федерална криминална полиция не дават информация Василев помолил австрийските власти да се заемат със случая. След втората заплаха те вероятно са се активизирали. Изданието твърди, че миналия петък австрийският oтдел за борба с организираната престъпност е влязъл в контакт с българската прокуратура и е поискала задържането на Делян Пеевски. Der Standard обаче няма официално потвърждение от австрийските власти. Говорителят на полицията Марио Хейл е посочил, че не може да дава информация за издирвания, които не са публични. Виена се явява въвлечена в битката на двамата най-крупни бизнесмени в България. Der Standard пише, че Пеевски и Василев имат по-сериозни конфликти от спора за милионните кредити на Пеевски и това са проектът „Южен поток“, независимостта на съдебната система и участието на българските правителства в сделките на двамата предприемачи.

Submotion Orchestra ще направят по един концерт в столицата и край морето

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/06/23/2329397_submotion_orchestra_shte_napraviat_po_edin_koncert_v/?ref=rss


Сравнително младата, но набрала вече достатъчно популярност формация Submotion Orchestra отново има покана за участие в България. Този път с два концерта - един в София на 11 юли и в крайморското селище Лозенец на 12 юли, съобщиха организаторите от Event Zone.

В столицата мястото за среща с тяхната музика е Bar & Dinner "III етаж" (Ломско шосе, 2а), a в Лозенец - заведението Hacienda Beach.

Създадената през 2009 г. в Лийдс група прави необикновена смесица от дъбстеп, соул,...

Мъж в мозъчна смърт стана донор, спаси други трима

http://pik.bg/мъж-в-мозъчна-смърт-стана-донор-спаси-други-трима-news194250.html

Мъж в мозъчна смърт стана донор, спаси други трима

Още три нови трансплантации станаха през юни, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Александровска".

Близките дариха органите на 44-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен на 19 юни.

Първата трансплантация (чернодробна) е извършена на 20 юни. В УМБАЛ „Александровска" са направени и две бъбречни трансплантации. Медиците съобщават, че пациентите са в добро постоперативно състояние. Общо 10 трансплантации – една сърдечна, три чернодробни и шест бъбречни, са извършени в между 13 и 20 юни в страната.

Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изказват своите съболезнования към близките на донорите и благодарност към екипите, осъществили трансплантациите.

Банковата система в страната е стабилна, според експерти

http://www.moreto.net/novini.php?n=255638

Банковата система в страната остава стабилна, независимо от казуса около КТБ. За това увери в сутрешния блок на ТВ "Европа" кредитният консултант Тихомир Тошев. Според него хората нямат повод да теглят вложенията си, защото от това могат само да загубят.

Джон Кери пристигна в Багдад заради ИДИЛ

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/dzhon-keri-pristigna-v-bagdad-zaradi-idil-6015448

Джон Кери от днес е в Багдад, за да притисне премиера на Ирак Нури ал Малики да състави правителство на по-широка основа, за да обуздае сунитския бунт

Перничанин с бухалка изпочупи "Опел" в двора на къща в село Мещица

http://www.zapernik.com/krimi/pernichanin-s-buhalka-izpochupi-opel-v-dvora-na-kushta-v_32633/

43 - годишен перничанин е задържан от органите на реда за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

В събота сутринта, около 10:30 часа , 43-годишния М. В. от град Перник, управлявайки лекия си автомобил 'БМВ' нахлул в имот, обитаван от бившата му съпруга в пернишкото село Мещица. Носел със себе си дървен предмет, с които изпочупил стъклата и огледалата на паркирания в двора 'Опел Инсгиния ' със софийска...

Продължава

„Еврофутбол": Петричанин играе от началото на Световното, печели близо 38 000 лв с един фиш

http://www.cross.bg/evrofytbol-svetovnoto-purvenstvo-1416987.html

/КРОСС/Петричанин, участник в „Еврофутбол" пусна своя фиш с девет мача в права колонка от Световното първенство по футбол с прогнози за Над 2,5 гола в деня на откриването на големия футболен форум - 12.06.2014 г. 11 дни по-късно той грабна 37 773,59 лева с талона си за 20 лева, след като „му излезе" и последната среща: САЩ-Португалия, която завърши 2-2 малко преди 3:00 ч. тази нощ. Арена на този успех стана букмейкърския пункт на ул. „Пирин" №14 в Петрич, а ето и останалите сблъсъци, които попаднаха в печелившия фиш: Бразилия - Хърватска, Испания - Холандия, Англия - Италия, Уругвай - Англия, Швейцария - Франция, Гана - САЩ, Южна Корея - Алжир и Колумбия - Гърция. „Еврофутбол" предлага още шансиве за печалба на своите участници с поредната си инициатива - „Еврофутбол дава повече!" по време на Световното първенство. Още информация за нея можете да намерите тук. Как всеки един от познавачите може да стане спортен коментатор на телевизия Канал 3 пък можете да разберете на http://eurofootball.bg/news.php?v=fulltext&c=47&itm=5139#5139  

Мъж в мозъчна смърт стана донор, спаси три живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153352

Още три нови трансплантации станаха през юни, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Александровска". Близките дариха органите на 44-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен на 19 юни.
Първата трансплантация (чернодробна) е извършена на 20 юни. В УМБАЛ „Александровска" са направени и две бъбречни трансплантации. Още три нови трансплантации станаха през юни, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Александровска". Близките дариха органите на 44-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен на 19 юни. Първата трансплантация (чернодробна) е извършена на 20 юни. В УМБАЛ „Александровска" са направени и две бъбречни трансплантации.

Временно спират движението през ГКПП-Капитан Андреево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153357

Временно се преустановява движението през ГКПП-Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Ограничението е за два часа, до около 12:30 часа днес.
Поради извършването на строително – ремонтни дейности в района на граничния пункт, от 10:30 часа временно е преустановено преминаването на пътни превозни средства и хора в двете посоки. Временно се преустановява движението през ГКПП-Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР. Ограничението е за два часа, до около 12:30 часа днес. Поради извършването на строително – ремонтни дейности в района на граничния пункт, от 10:30 часа временно е преустановено преминаването на пътни превозни средства и хора в двете посоки.

Орешарски пред "24 часа": Правителството една година изпълнява програма, от която никой не се интересува

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153348

- Имахте като премиер малко повече от 365 дни, г-н Орешарски. С какво искате хората да запомнят това управление? - Оказа се, че това правителство така е било програмирано - да поеме функциите на буфер след предходното правителство и да изиграе стабилизационна роля преди следващото, по-стандартно правителство. - Имахте като премиер малко повече от 365 дни, г-н Орешарски. С какво искате хората да запомнят това управление? - Оказа се, че това правителство така е било програмирано - да поеме функциите на буфер след предходното правителство и да изиграе стабилизационна роля преди следващото, по-стандартно правителство.

Връчват наградите „Икономика на светло"

http://www.cross.bg/bulgariya-ikonomika-svetlo-1416986.html

/КРОСС/Асоциация на индустриалния капитал в България и Национален център „Икономика на светло" организират тържествената церемония за връчване на наградите в първото издание на конкурса „Икономика на светло" за 2013 г. - на 24 юни (вторник) 2014 г. от 18:30 часа в зала „Сердика" на София Хотел Балкан (Шератон). Наградите „Икономика на светло" са първото по рода си обществено признание за постижения в борбата със сивата икономика в България. Целта на конкурса е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сиви практики

"Ред бул" постави ултиматум на "Рено"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/23/2329328_red_bul_postavi_ultimatum_na_reno/?ref=rss


Шампионът във Формула 1 "Ред бул" поиска промени в "Рено" заради "неприемливото" представянето в Гран при на Австрия в неделя. 

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел се оттегли от състезанието с проблем в електрониката, което е неговото трето отпадане през сезона заради дефекти в новата задвижваща система на френския доставчик.

"Надеждността е неприемлива. Представянето е неприемливо. Трябва да има промени в "Рено", заяви шефът на отбора Кристиан Хорнер.
...

44-годишен в мозъчна смърт стана донор, спаси три живота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153345

Още три нови трансплантации станаха през юни, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Александровска Още три нови трансплантации станаха през юни, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Александровска". Близките дариха органите на 44-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен на 19 юни. Първата трансплантация (чернодробна) е извършена на 20 юни. В УМБАЛ „Александровска" са направени и две бъбречни трансплантации.

Спират временно движението през ГКПП-Капитан Андреево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153344

Временно се преустановява движението през ГКПП-Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Ограничението е за два часа, до около 12:30 часа днес.
Поради извършването на строително – ремонтни дейности в района на граничния пункт, от 10:30 часа временно е преустановено преминаването на пътни превозни средства и хора в двете посоки. Временно се преустановява движението през ГКПП-Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР. Ограничението е за два часа, до около 12:30 часа днес. Поради извършването на строително – ремонтни дейности в района на граничния пункт, от 10:30 часа временно е преустановено преминаването на пътни превозни средства и хора в двете посоки.

„Do the right mix” и Зона Култура преобразяват градските пространства

http://www.cross.bg/right-zona-kyltyra-1416985.html

/КРОСС/По инициатива на „Do the right mix" графити дуото L.O.V изрисуват един от калканите на ъгъла на ул. „Козлодуй" и ул. „Константин Стоилов" по време на творческата трансформация на квартала на изкуствата - Зона Култура. „Do the right mix" е информационна кампания за създаване на устойчива градска мобилност на Европейската комисия. В България кампанията стартира лятото на 2013-та година и преминава под мотото „Придвижвай се разумно". Основното й послание за тази година е, че като намалим ползването на личния автомобил за всекидневно придвижване в града, можем да спестим средства от гориво, да увеличим физическата си активност и да спомогнем за намаляване на трафика и вредните емисии в атмосферата. По тази причина „Do the right mix" си сътрудничи с проекта Зона Култура, избирайки едно от най-натоварените кръстовища в София - ъгъла на ул. „Козлодуй" и ул. „Константин Стоилов", за да провокират по интересен начин софиянци към информиран избор на начини за придвижване, ефективни както за бюджета ни, доброто настроение и здравословна форма, така и за околната среда. За целта е поканено графити дуото L.O.V, което само за няколко дни по време на фестивала Зона Култура изрисува един от калканите на ул. „Козлодуй"

Honda и Nissan изтеглиха близо 3 млн. автомобила

http://econ.bg/Новини/Honda-и-Nissan-изтеглиха-близо-3-млн-автомобила_l.a_i.551752_at.1.html

Автомобилните производители Honda и Nissan изтеглиха близо 3 млн. коли. Целта е да се ремонтират проблемни въздушни възглавници, информира агенция...

Русия ще строи нови ядрени реактори в Иран

http://www.vesti.bg/novini/rusiia-shte-stroi-novi-iadreni-reaktori-v-iran-6015449

Иран и Русия подписаха споразумение за изграждане на два енергоблока в иранска АЕЦ, предаде агенция Мехр, цитирайки говорителя на Иранската организация по атомна енергия Бехруз Камалванди.

В Парк-музей „Владислав Варненчик” отбелязват Еньовден утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=255641

На 24-ти юни в Парк-музей "Владислав Варненчик" ще бъде отбелязан Еньовден - ден на лятното слънцестоене и празник на билките. По традиция, за здраве всеки ще може да премине под венец от седемдесет и седем билки и половина и да опита от бабината питка с мед.

Очаква се до 15 дни да възстановят движението през Хаинбоаз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153333

Движението през прохода на Републиката се очаква да бъде възстановено до 15 дни, съобщи областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев пред Дарик. Тази сутрин той бе на оглед в прохода, който пострада сериозно при наводнението в четвъртък.
В момента възстановителните работи на Хаинбоаз текат с пълна сила. Инж. Движението през прохода на Републиката се очаква да бъде възстановено до 15 дни, съобщи областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев пред Дарик. Тази сутрин той бе на оглед в прохода, който пострада сериозно при наводнението в четвъртък. В момента възстановителните работи на Хаинбоаз текат с пълна сила. Инж.

"Светът е футбол" или "Светът е политика"

http://www.cross.bg/fytbol-svetovnoto-braziliya-1416984.html

/КРОСС/На 12 юни започна Световното първенство по футбол. До този момент у нас вниманието бе насочено към Министерски съвет с въпроса „Кога?". След заявките за предсрочни парламентарни избори от страна на всички политически сили, висяща остана датата на оставката на кабинета. С определянето й обаче политиците никак не бързат. Те мислят, анализират, планират... Още две новини им дойдоха на помощ в забавянето на решението - страшната трагедия в Източна България, причинена от наводнението там, и временното затваряне на КТБ с цел да я предпазят от фалит. Търсенето на отговори кои са виновните за тези две събития измести на заден план въпроса кога кабинетът ще подаде оставка. С началото на Мондиала обаче светът стана футбол. Или поне така се твърди. В началото на миналата седмица попитахме нашите читатели: „Спада ли интересът към предсрочните избори заради Световното по футбол?" Според 46.7 % - не, но според 38.5 % - да. 4.4 на сто са крайни в своята оценка. Според тях светът е само футбол. Едва за 1.6 % светът е само политика. 3.3 % не могат да преценят, а 5.5 % не се интересуват нито от политика, нито от футбол. Тази година Световното се оказа интересно и поднася изненади. Отборът на Испания сдаде световната титла още преди края на мачовете от груповата фаза, след като избраниците на селекционера Висенте дел Боске регистрираха втора загуба в група B на шампионата и са без спечелена точка след първите си два мача на турнира

Суперзвездата на Аржентина плаща 33 милиона евро данъци

http://worldcup2014.actualno.com/Superzvezdata-na-Arjentina-plashta-33-miliona-evro-danyci-news_35649.html

Аржентинският нападател на Барселона Лионел Меси ще внесе внушителните 33 милиона евро в държавната хазна на Испания заради обвинението в укриване на данъци, съобщава Марка. Миналата година Меси и ба...

Какво прави CR7 преди мач

http://worldcup2014.actualno.com/Kakvo-pravi-CR7-predi-mach-news_35650.html

Физиономиите на Кристиано Роналдо са изненадващи за феновете, но и той самият не разбира кога и как влиза в обективите на фоторепортерите на Мондиала. Колкото и да е велик като футболист Роналд е ч...

Пеевски: Не съм пращал SMS-и, ще подам сигнал срещу Цветан Василев

http://politics.actualno.com/Peevski-Ne-sym-prashtal-SMS-i-shte-podam-signal-sreshtu-Cvetan-Vasilev-news_35651.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски ще подаде сигнал до прокуратурата за набеждаване в престъпление срещу банкера Цветан Василев, след като по-рано днес в медиите бе разпространена статия от австрийският в...

Човек на Георги Гергов е новият зам.-министър на финансите

http://business.actualno.com/Chovek-na-Georgi-Gergov-e-novijat-zam-ministyr-na-finansite-news_35652.html

Един от досегашните заместник-министри на финансите Кирил Желев е подал молба за пенсиониране, която е била уважена. Неговият пост ще бъде зает от досегашния зам.-шеф на Националната агенция по приход...

Фегули: Близо сме до историческо достижение

http://worldcup2014.actualno.com/Feguli-Blizo-sme-do-istorichesko-dostijenie-news_35653.html

Халфът на Алжир Софиан Фегули вярва в класирането на тима за осминафиналната фаза на световното първенство. Повод за това му дава най-вече победата с 4:2 над Южна Корея снощи. "Горд съм да нося ...

Две деца загинаха в нелепи катастрофи

http://crime.actualno.com/Dve-deca-zaginaha-v-nelepi-katastrofi--news_35654.html

Две деца загинаха при катастрофи в Плевен и Опанец, съобщи posredniknews.com. Първият инцидент е станал на 21 юни в 10:50 часа в Плевен на булевард "Русе". "Фолксваген Голф", упр...

Ботев срещу аматьори в Лига Европа

http://bgfootball.actualno.com/Botev-sreshtu-amatiori-v-Liga-Evropa-news_35655.html

Ботев (Пловдив) ще играе срещу Либертас (Сан Марино) в първия предварителен кръг на Лига Европа. Това определи тегленият днес жребий в Нион. Пловдивчани ще са домакини в първия мач, който ще се съст...

Намериха тялото на 3-годишната Жана от кв. Аспарухово

http://crime.actualno.com/Nameriha-tjaloto-na-3-godishnata-Jana-ot-kv-Asparuhovo-news_35656.html

Преди около час е намерено тялото и на поредната жертва от потопа в квартал Аспарухово във Варна – 3-годишната Жана, съобщи шефът на варненската полиция главен инспектор Николай Калчев. Тял...

Мирослав Клозе пази духа на футбола

http://worldcup2014.actualno.com/Miroslav-Kloze-pazi-duha-na-futbola-news_35618.html

Петнадесет. Или 15, ако искате. Това число не даде мира в политическия живот на България в продължение на доста дълго време. Същото число обаче се намеси решително и във футболната история на планетат...

Financial Times: България национализира банка, свързана с властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_353812.html

България бърза да национализира банка, която е политически свързана с властта, пише британският „Файненшъл таймс“. В неделя, в опит да овладее ситуацията, БНБ обяви национализацията на КТБ, която е претоварен кредитор на частен бизнес. Решението идва два дни, след като БНБ спря операциите на КТБ и наскоро придобитата й дъщерна „Креди Агрикол България“, припомня изданието. Причината е възникналият спор между главния акционер на КТБ и основния кредитополучател, който породи опасения за възможен крах на цялата банкова група, посочва България бърза да национализира банка, която е политически свързана с властта, пише британският „Файненшъл Таймс“. Миналата седмица малки клиенти изтеглиха от КТБ над 20 % от депозитите и банката бе принудена да потърси помощ от БНБ. Рухването на КТБ – банка със силни политически връзки, допринесе за нестабилността на България, която и без това се е превърнала в източник на тревоги за ЕС заради лошото управление на правителството и опасения за съмнителни връзки с Русия. Най-мащабният акционер в КТБ, който държи повече от половината акции, е Цветан Василев – крупен бизнесмен, който има сериозни връзки с управляващата в момента БСП. 30% от КТБ са контролирани от Оман, руската ВТБ държи 10% от акциите. Отливът на средствата започна, след като Делян Пеевски – противоречив бизнесмен и политик, основал вестник и телевизия чрез заеми от КТБ, обяви в публичното пространство, че Цветан Василев е планирал да го убие. Василев отрича обвиненията. В разследване по случая прокуратурата задържа трима висши ръководители на КТБ, които впоследствие бяха освободени без обвинения. Делян Пеевски, който е член на съуправляващата партия ДПС, бе съюзник на на Цветан Василев във времето, когато банкерът ръководеше бурното развитие на КТБ. Банката се разви мълниеносно, защото предложи атрактивни лихви и привлече депозити на държавни компании. Национализацията на КТБ дойде, след като управляващите изразиха готовност да подадат оставка заради критиките на ЕС по участието на България в проекта „Южен поток“, посочва "Файненшъл таймс". Управляващите БСП и ДПС са силни поддръжници на проекта, макар че той събуди притесненията на Брюксел, пише изданието.

До 15 дни възстановяват движението през Хаинбоаз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153326

Движението през прохода на Републиката се очаква да бъде възстановено до 15 дни, съобщи областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев пред Дарик. Тази сутрин той бе на оглед в прохода, който пострада сериозно при наводнението в четвъртък.
В момента възстановителните работи на Хаинбоаз текат с пълна сила. Инж. Движението през прохода на Републиката се очаква да бъде възстановено до 15 дни, съобщи областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев пред Дарик. Тази сутрин той бе на оглед в прохода, който пострада сериозно при наводнението в четвъртък. В момента възстановителните работи на Хаинбоаз текат с пълна сила. Инж.

Цветан Василев пред "Дер Щандард": Пеевски е поръчал да ме убият за $5 млн.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/23/2329273_cvetan_vasilev_pred_der_shtandard_peevski_e_poruchal/?ref=rss


Австрийската криминална служба се включи в ескалиращата борба между двама големи български бизнесмени, пише в днешния си брой австрийския вестник "Дер Щандард", като в статията се уточнява, че става дума за собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и за депутата от ДПС Делян Пеевски.

Заради смъртни заплахи, получени от един банкер в хотел във Виена, българската прокуратура е била помолена да издаде заповед за задържане на бившия му бизнес партньор, пише журналистът...

Мъж с 3 промила счупи прозорец в Спешното в Сливен, тръгна да скача

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153325

48-годишен водач, пострадал при пътен инцидент, е потърсил лекарска помощ в Спешно отделение в Сливен.
Пациентът с близо 3 промила алкохол в кръвта е буйствал, счупил е прозорец в отделението, за да скача от там, пише Дарик. Той отказал лечение, въпреки че е със счупени ребра, каза зам.-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов. 48-годишен водач, пострадал при пътен инцидент, е потърсил лекарска помощ в Спешно отделение в Сливен. Пациентът с близо 3 промила алкохол в кръвта е буйствал, счупил е прозорец в отделението, за да скача от там, пише Дарик. Той отказал лечение, въпреки че е със счупени ребра, каза зам.-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов.

Квартал в Лондон може да въведе глоби за необитавани апартаменти

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/06/23/2328861_kvartal_v_london_moje_da_vuvede_globi_za_neobitavani/?ref=rss


Властите в лондонския квартал Излингтън обмислят да санкционират собственици на апартаменти, които не обитават имотите си. Санкцията ще засегне притежателите на имоти по протежението на Сити Роуд (City Road - път, който минава през северните части на града). Причина за това е непрекъснато увеличаващият се брой на небостъргачите в британската столица, от които 80% са проектирани като жилищни сгради.

По булеварда през следващите няколко години се очаква да бъдат построени още няколко...

Язовир "Ботево" е почти източен

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/23/2329370_iazovir_botevo_e_pochti_iztochen/?ref=rss


Гражданска защита продължава наблюдението на стената на язовир "Ботево", чийто бетонен праг пропадна заради силните дъждове във Варненско, съобщи пред "Фокус" директорът на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Язовирът се намира в община Аксаково. 

По думите му оттокът намалява, а язовирът е почти източен. Няма опасност за населените места наоколо, увери той.

Продължава бедственото положение в Добрич. 


Мощи на Чудотвореца ни дари Бари

http://frognews.bg/news_72011/

Директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров е бил информиран от посланика ни в Италия Марин Райков, че сме получили храма „Св. Николай Чудотворец” мощи на светеца.През 2010 г. храмът в Бари направи същото дарение като частиците от Светите мощи бяха предоставени на църкви в Бургас, Черноморец и Созопол.

Наемите на офиси в столицата поскъпнаха

http://econ.bg/Новини/Наемите-на-офиси-в-столицата-поскъпнаха_l.a_i.551748_at.1.html

Наемите за офиси в София са поскъпнали средно с 8% през първите 6 месеца на 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година. От бранша...

Плащаме по-малко за роуминг

http://www.moreto.net/novini.php?n=255639

По-ниските цени за роуминг ще плащаме от 1 юли. Така от началото на следващия месец цените за изходящи гласови повиквания намаляват от 24 на 19 евро цента. Входящите обаждания от 0,07 евро спадат до 0,05 евро, а кратките съобщения ще са на стойност от 0,06 евро, като до сега бяха 0,08 евро.

КТБ става държавна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242866_%D0%9A%D0%A2%D0%91++%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0

Корпоративна търговска банка (КТБ) става държавна. Новият й собственик ще бъде Българската банка за развитие. Пари в затворения трезор ще налее и Фондът за гарантиране на влоговете. Решението за това бе обявено от БНБ. Управата на Централната банка реши да отпише целия капитал на досегашните акционери и да отнеме напълно техните права. Това се отнася за "Бромак" ЕООД, зад което стои Цветан Василев с 50,66% от акциите на банката, "Бългериан Акуизишън къмпани" със седалище в Люксембург (30,35%) и руската "Внешторг банк" (ВТБ) с 9,9%. Мярката важи и за "Креди Агрикол" България, която съвсем наскоро стана 100% собственост на КТБ. Дъщерното дружество също е поставено под особен надзор, а в него влязоха квестори.

Касовите апарати в автобусите няма да са задължителни

http://econ.bg/Новини/Касовите-апарати-в-автобусите-няма-да-са-задължителни_l.a_i.551741_at.1.html

Да отпадне правилото в автобусите да има касови апарати. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП), приети на второ четене в...

Пострадали питат кога ще мине комисията, за да разчистват

http://dobrudjatv.net/%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f/

Пострадалите от наводнението по ул. „Копривщица“ потърсиха съдействието на радио „Добруджа“, за да призоват за по-експедитивна работа на комисиите, които трябва да опишат щетите им. Вече е трети ден, не можем да стоим и да чакаме, като не знаем кога ще мине комисията. Всичко е […]

27 къщи в "Аспарухово" застрашени от срутване всеки момент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153312

Издадени са 27 заповеди за моментално напускане на засегнати от потопа къщи в „Аспарухово”. Те са застрашени от срутване във всеки един момент, съобщи Нова телевизия.
Отводняването и почистването на варненския квартал продължава с пълна сила. Някои от засегнатите детски градини ще отворят врати в следващите няколко дни. Издадени са 27 заповеди за моментално напускане на засегнати от потопа къщи в „Аспарухово”. Те са застрашени от срутване във всеки един момент, съобщи Нова телевизия. Отводняването и почистването на варненския квартал продължава с пълна сила. Някои от засегнатите детски градини ще отворят врати в следващите няколко дни.

Пиян строши прозореца в Спешното в Сливен, тръгна да скача

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153299

48-годишен водач, пострадал при пътен инцидент, е потърсил лекарска помощ в Спешно отделение в Сливен.
Пациентът с близо 3 промила алкохол в кръвта е буйствал, счупил е прозорец в отделението, за да скача от там, пише Дарик. Той отказал лечение, въпреки че е със счупени ребра, каза зам.-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов. 48-годишен водач, пострадал при пътен инцидент, е потърсил лекарска помощ в Спешно отделение в Сливен. Пациентът с близо 3 промила алкохол в кръвта е буйствал, счупил е прозорец в отделението, за да скача от там, пише Дарик. Той отказал лечение, въпреки че е със счупени ребра, каза зам.-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов.

27 къщи в "Аспарухово" пред срутване, има заповед за моменталното им напускане

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153295

Издадени са 27 заповеди за моментално напускане на засегнати от потопа къщи в „Аспарухово”. Те са застрашени от срутване във всеки един момент, съобщи Нова телевизия.
Отводняването и почистването на варненския квартал продължава с пълна сила. Някои от засегнатите детски градини ще отворят врати в следващите няколко дни. Издадени са 27 заповеди за моментално напускане на засегнати от потопа къщи в „Аспарухово”. Те са застрашени от срутване във всеки един момент, съобщи Нова телевизия. Отводняването и почистването на варненския квартал продължава с пълна сила. Някои от засегнатите детски градини ще отворят врати в следващите няколко дни.

БХБ и „България си ти!“ в подкрепа на пострадалите в Добрич

http://frognews.bg/news_72010/

Българската хранителна банка подпомогна бедстващите хора в град Варна и в неделя с млечни продукти. Сдружение „България си ти!“ раздаде млеката, както и продукти на „Лагард“ ОДД, „Пен Дор“ и „Явор-М Комерс“, директно до бедстващи хора и доброволците, които работеха в квартал „Аспарухово“, Варна.

Жена търси помощ за изнасяне на остатъците от срутената си къща

http://dobrudjatv.net/%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a/

Жена, която е имала жилище на ул. Кубрат 23 пита как ще стане извозването на остатъците от къщата, тъй като тя се намира във вътрешен двор и багер вътре не може да влезе. Кой ще изплати щетите и какво направи общината, за да не се […]

Amazon привлича разработчици с виртуални пари

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bc819db/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cweb0C4560Ca0Camazon0Eprivlicha0Erazrabotchici0Es0Evirtualni0Epari0E0H1748290C/story01.htm

За Amazon Fire засега има едва 154 000 приложения, докато в магазините за приложения на Apple и Google има по около 1,2 млн. апликации


Чобанов за КТБ: На 21 юли хората ще имат избор

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/chobanov-za-ktb-na-21-iuli-horata-shte-imat-izbor-6015446

Изборът ще е между това да оставят депозитите си в КТБ, която към този момент може да е държавна, или да ги пренасочат към друга банка, включително държавната ББР, която ще започне да набира депозити, казва министърът

Научната дейност съкращава живота на жените?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/nauchnata-dejnost-sykrashtava-zhivota-na-zhenite-6015444

Според президента на Геронтологичното дружество към Руската академия на науките проф. Владимир Анисимов при мъжете високият коефициент на интелигентност води до дълголетие, а при жените е точно обратното

Стойчо Младенов: Лига Европа е най-малкият ми проблем

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/23/2329329_stoicho_mladenov_liga_evropa_e_nai-malkiiat_mi_problem/?ref=rss


Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов заяви, че съмненията около участието на ЦСКА в Лига Европа са най-малкият му проблем. Според него най-важното в момента е подготовката на отбора и предстоящите контроли. 

Тази сутрин червените заминаха за втория подготвителен лагер, който ще се проведе в Холандия. По-късно днес българският вицешампион ще разбере и съперника си във втория предварителен кръг на Лига Европа. 

"Това ми е най-малкият проблем. По-важното е отборът да се...

Кранево след наводнениeто (снимки)

http://pik.bg/кранево-след-наводнениeто-снимки-news194234.html

Кранево след наводнениeто (снимки)

Тежко пострада и село Кранево. „Няма бедстващи хора”, каза кметът Румен Николов. По думите му засега нямат нужда от храна и медикаменти. 

„Това, от което имаме нужда, е верижна техника, която да разчисти коритото на реката”, заяви Николов, предаде Нова телевизия. Разчистването на реката ще струва 500 000 лева. Трябва да се възстановят и четири моста. 

Иван Костов: Няма Пеевски, има Доган

http://offnews.bg/news/n_1/n_353800.html

Ситуацията около централната банка и двете търговски банки е преди всичко следствие на политическата криза и представлява „вторично торнадо”, което се завихря, коментира бившият десен лидер Иван Костов пред телевизия Bulgaria On Air по повод ситуацията с КТБ. „Някои предпочитат да го наричат конфликт „Пеевски – Цветан Василев”. Аз мисля, че Пеевски няма, има човек, който седи зад Пеевски и той се казва Ахмед Доган и конфликтът има друго естество”, заяви Костов. Той призова за успокоение на обстановката и подчерта, че Българската народна банка и правителството имат огромни възможности, с които да не допуснат фалита на Корпоративна търговска банка и "Креди Агрикол България". Според Костов предприетите мерки от БНБ са най-чистият и лесен начин за разрешаване на ситуацията. Сегашната криза е много по-различна от тази през 1996-1997 г., посочи още той. Тогава държавата не разполагаше с никакви средства и трябваше да остави 14 банки да фалират. "Сега обаче проблемите са следствие на политическа, а не икономическа криза, а държавата има достатъчно ресурси", обясни бившият премиер. Според него прокуратурата разстройва доверието в Българска народна банка. „Повдигането на обвинения срещу подуправител на БНБ е абсурдно, това не се случва никъде в света”, смята Костов. Разследванията на дейността на БНБ трябва се правят с вътрешни комисии, далеч от вниманието на обществото и медиите. Причината е, че когато се действа по начина, който виждаме през последната седмица, имаме нападение срещу финансовата система на страната, коментира още той.

Дупката в бюджета на Здравната каса стигна 1/2 милиард

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242865_%D0%94%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B

 Днес ще бъде обсъдено от Надзорния съвет дали да има актуализация на бюджета

Дефицитът в бюджета на Националната Здравно-осигурителна каса е вече почти половин милиард, съобщи БНР.

Изход от ситуацията ще търси днес Надзорния съвет на Касата. На заседанието трябва да бъде решено дали ще има актуализация на бюджета.

Преразходът на Здравната каса до края на годината се очаква да е 491 млн. лева. Това показва финансов анализ на институцията.

Най-сериозният дял в него формира болничната помощ.

До края на годината Здравната каса няма да може да плати на лечебните заведения над 329 млн. лева. За лекарства за домашно лечение не достигат над 96 млн. лева, за онко-медикаментите - над 48 млн. лева. Други 16 млн. лева няма да достигнат за покриване на медицинските изделия, пише още в доклада.

"Основният проблем пред здравната система и стабилността на Здравната каса е увеличаващият се брой на хоспитализациите. Ако бюджетът на Здравната каса не се актуализира или не се вземат други мерки, след септември у нас няма да има здравеопазване“, каза преди дни пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

От съсловната организация настояват за среща с премиера, с финансовия и здравния министър, с всички парламентарни партии. Ако обаче се наложи актуализация на бюджета на касата, тя трябва да се гласува докато работи този парламент.

За спешна актуализация на бюджета на касата настояха в отворено писмо и пациентски и болнични организации. Пациенти и лекари искат още да отпадне и постановлението, прието преди два месеца, за остойностяване на медицинската дейност.

"Реално изчисленият дефицит на касата - на базата на досегашни разходи, е около 330 милиона и с толкова трябва да се актуализира бюджета, за да няма срив в здравеопазването", каза д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването и представител на държавата в управата на Касата.

"Реалният изчислен дефицит, на базата на досегашни разходи, е около 330 млн. В този дефицит влизат дефицит на плащания на болнична помощ и за лекарства за домашно потребление. Тази година има изключително голям ръст на потребление на болнични услуги. Според мен една актуализация на бюджета ще даде спокойствие на хората, че има средства и когато са болни ще си получат спокойно лечението", обясни Пенков.

Представиха официално Ferrari F12 TRS

http://cars.actualno.com/Predstaviha-oficialno-Ferrari-F12-TRS-news_35636.html

Този уикенд Ferrari официално представи униката TRS, създаден от подразделението за специални проекти. Дебютът се случи по време на годишния тур Ferrari Cavalcade. Неназован, но очевидно доста богат ...

Прогноза: Австралия - Испания

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Avstralija---Ispanija-news_35637.html

Испания днес има за задача да напусне с чест Мондиала. Световните шампиони до този момент нямат точков актив и ще направят всичко възможно да зарадват поне малко сънародниците си. Висенте Дел Боске по...

Шуменската пожарна получи 3 многофункционални машини

http://shumen.actualno.com/Shumenskata-pojarna-poluchi-3-mnogofunkcionalni-mashini-news_35638.html

Шуменската пожарна получи 3 многофункционални машини Bobcat, специализирани за движение във вода, кал, и сняг. Едно UTV ще остане в областния град, другите ще отидат в Нови пазар и Велики Преслав, съо...

Цецо Соколов между Халкбанк и Тренто

http://volleyball.actualno.com/Ceco-Sokolov-mejdu-Halkbank-i-Trento-news_35639.html

Звездата на националния ни отбор по волейбол Цветан Соколов може да остане в клуба си Тренто през следващия сезон. Българинът остава в италианския клуб, където се завръщат Матей Казийски и Радостин Ст...

Започна дезинфекцията в "Аспарухово"

http://society.actualno.com/Zapochna-dezinfekcijata-v-Asparuhovo-news_35642.html

Започнаха дейностите по дезинфекция на пострадалия от поройните дъждове варненски район "Аспарухово". Това съобщиха от пресцентъра на общината. От вчера служители на общинското предприятие ...

Развитието на интелекта и научната дейност съкращават живота на жените

http://interest.actualno.com/Razvitieto-na-intelekta-i-nauchnata-dejnost-sykrashtavat-jivota-na-jenite-news_35641.html

Продължителността на живота на мъжете и на жените е свързана по различен начин с интензивната  интелектуална дейност и с високия коефициент на интелигентност, пише "Подробности". Сп...

С Лампард капитан и Джерард на пейката излиза Англия срещу Коста Рика

http://worldcup2014.actualno.com/S-Lampard-kapitan-i-Djerard-na-pejkata-izliza-Anglija-sreshtu-Kosta-Rika-news_35643.html

Халфът на Англия Франк Лапмард ще носи капитанската лента в последния мач на отбора на световното първенство срещу Коста Рика. Селекционерът на британците Рой Ходжсън заяви, че капитанът Стивън Джера...

Всяка втора постройка в квартал "Аспарухово" е незаконна

http://econ.bg/Новини/Всяка-втора-постройка-в-квартал-Аспарухово-е-незаконна_l.a_i.551736_at.1.html

Незаконните постройки в квартал "Аспарухово" са 50% от всички имоти. Това заяви Виктор Бузов, главен архитект на община Варна. По думите...

Решен е въпросът със змиите в Смолянско

http://smolyan.actualno.com/Reshen-e-vyprosyt-sys-zmiite-v-Smoljansko-news_35644.html

Решен е проблемът със змиите в смолянското село Търън. Това каза за „Фокус” кметът на населеното място Явор Говедаров. Теренът около подпорната стена, където бяха забелязани най-м...

Асен Асенов ще смени Петър Стоянович?

http://politics.actualno.com/Asen-Asenov-shte-smeni-Petyr-Stojanovich-news_35645.html

Името на журналиста Асен Асенов се спряга за нов министър на културата, съобщи "Площад Славейков". Другите фигури, които може би ще бъдат обсъждани за поста, са двамата скулптори Вежди Раши...

Пловдив и Благоевград отнесоха най-солени санкции за отпадъци

http://society.actualno.com/Plovdiv-i-Blagoevgrad-otnesoha-naj-soleni-sankcii-za-otpadyci--news_35647.html

Управниците в Пловдив и Благоевград нямат особени поводи за радост що се отнася до управлението на отпадъци в поверените им населени места. Оказва, че именно тези два града отнасят най-големите глоби ...

Прогноза: Холандия - Чили

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Holandija---Chili-news_35646.html

Холандия и Чили се изправят в директен сблъсък за първото място в група B. Важен мач за да се избегне Бразилия на осминафинал. До този момент и двата отбора бяха освободени, докато днес ще трябва да п...

Лисицата Моджи се показа: Италия си заслужава резила

http://worldcup2014.actualno.com/Lisicata-Modji-se-pokaza-Italija-si-zaslujava-rezila-news_35648.html

Бившият изпълнителен шеф на Ювентус Лучано Моджи, който закопа преди време бианконерите в Б група, си позволи да критикува остро състава на Италия на Световното в Бразилия. "Ако италианската фед...

Нобеловият лауреат за мир Янк Бари помага на пострадалите във Варна и Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=255630

Нобелов лауреат за мир, музикант, шоумен, бизнесмен и един от най-известните филантропи в света - това са само малка част от амплоата, описващи канадецът Янк Бари, който от 6 години помага на нуждаещите се в България. След трагедията във Варна и Добрич, бизнесменът ще подкрепи пострадалите с храна, вода и техника.

Сергей Цветарски: В НСИ никога не е имало политически натиск

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152623

Изкривяване няма да има, но изменение ще има. То няма да е голямо и съществено. Ще отразим изменението, като ревизираме данните за БВП от 1995 г. насам. Така че новата методология няма да се отрази на сравнимостта на данните както в национален, така и в европейски мащаб. Идеята не е да се преследва някаква политическа цел, а да има по-детайлно опис Изкривяване няма да има, но изменение ще има. То няма да е голямо и съществено. Ще отразим изменението, като ревизираме данните за БВП от 1995 г. насам. Така че новата методология няма да се отрази на сравнимостта на данните както в национален, така и в европейски мащаб. Идеята не е да се преследва някаква политическа цел, а да има по-детайлно опис

Втори шанс за два билета за финала на Маракана

http://www.cross.bg/finala-bileta-evrobet-1416983.html

/КРОСС/Евробет все още има 2 билета за финала на Световното по футбол и сме сигурни, че има играчи, които искат да си ги спечелят. Сега имате този шанс! Играчът, спечелил билетите при тегленето на 09.06. не се появи в обявения срок. Решението на Евробет е да организира втори тур на кампанията. На 24.06., ако играеш с талон за 3 лв. в Еврошанс, Лотомания и Случайни събития, ще получиш промо квитанция - вземи я и я пази! На 25.06., ще направим второ теглене и на случаен принцип ще изберем късметлията, който ще замине за Бразилия. Той има на разположение само 24 часа, за да се яви в София и да представи печелившата квитанция. Но цялото това бързане си струва, защото печели - 2 билета за финала на стадион Маракана, самолетни билети и 3 нощувки със закуска в хотел Копакабана дел Сол близо до плажа. Евробет осигурява трансфер до Букорещ и обратно. Връщането в България е на 16.06.2014 г.

Златанова към младши магистрати: С бъдещата си работа ще възстановявате доверието във върховенството на закона

http://www.cross.bg/magistrati-mladshi-vreme-1416982.html

/КРОСС/„Живеем във време, в което авторитетът на държавните институции системно и често целенасочено бива подронвано, във време, в което изискванията на обществото към всички нас понякога излиза отвъд границите на вменените ни правомощия, във време на реформи и за съжаление, във време на крайно противопоставяне. Именно заради това, на хора като вас, необременени, които сега навлизат в системата, може да се разчита, че с бъдещата си работа ще възстановявате ежедневно доверието във върховенството на закона. Вашата отговорност на магистрати е голяма, защото с всеки един акт и действие, вие оставяте следа върху цялата система". С тези думи заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова приветства 43-мата младши магистрати, които получиха своите дипломи в Националния институт на правосъдието. Днес официално бе закрита учебната година на кандидатите за младши съдии и кандидатите за младши прокурори от Випуск 2014г. „Искрено се надявам, че с действията на правителството в последната година ясно бе демонстрирано, че времето за безпринципно противопоставяне между отделните власти е приключено. Надявам се, че това е безвъзвратно", отбеляза още в своето изказване правосъдният министър. Тя изрази убеденост всеки един от младшите магистрати ясно да е осъзнал предизвикателството и отговорността да стане част от съдебната система

Преди да се намеси, държавата все пак ще предложи на акционерите да подкрепят КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/06/23/2329323_predi_da_se_namesi_durjavata_vse_pak_shte_predloji_na/?ref=rss


Преди да национализира Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Креди агрикол България" държавата ще даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс. Държавата ще се намеси, само ако те не успеят, казва финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра си. 

Вчера стана известно, че представители на суверенния фонд на Султаната на Оман, който притежава 30.35% от КТБ,  вече са поискали среща с БНБ.  Руската ВТБ държи 9.9%.

С това решение...

Кралската банка на Шотландия обслужвала семейството на Осама бин Ладен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153293

Кралската банка на Шотландия е обслужвала сметки на семейството на обявения за терорист №1 в света Осама бин Ладен, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки правоохранителните органи на Германия.
По информация на изданието миналата година Митническото управление на Германия е конфискувало два контейнера с документи на бившо подразделение на банката. Кралската банка на Шотландия е обслужвала сметки на семейството на обявения за терорист №1 в света Осама бин Ладен, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки правоохранителните органи на Германия. По информация на изданието миналата година Митническото управление на Германия е конфискувало два контейнера с документи на бившо подразделение на банката.

Банков експерт: БНБ реагира навременно спрямо КТБ

http://www.vesti.bg/pari/biznes/bankov-ekspert-bnb-reagira-navremenno-spriamo-ktb-6015437

Квесторите на централната банка могат да прекратят всеки кредит, който се смята за неизгоден за банката, която е под надзор, като незабавно изискват средствата от кредитополучателя, смята банковият експерт

Кралската банка на Шотландия обслужвала семейството на Осама бин Ладен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153274

Кралската банка на Шотландия е обслужвала сметки на семейството на обявения за терорист №1 в света Осама бин Ладен, съобщава Кралската банка на Шотландия е обслужвала сметки на семейството на обявения за терорист №1 в света Осама бин Ладен, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки правоохранителните органи на Германия. По информация на изданието миналата година Митническото управление на Германия е конфискувало два контейнера с документи на бившо подразделение на банката.

Международен фолклорен фестивал „Витоша"-2014

http://www.cross.bg/sofiya-mezhdynaroden-gradina-1416981.html

/КРОСС/Музика от различни континенти ще огласи Борисовата градна в София.  ХVIII Международен фолклорен фестивал „Витоша"-2014 започва на 27 юни в 19.30 часа на лятната сцена в Борисовата градина. Събитието ще открият кметът на София Йорданка Фандъкова и кмета на Район „Витоша"-СО, организатор на фестивала, инж. Валери Йорданов Събитието ще продължи до 30 юни и се осъществява в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата - 2019. В атрактивната тридневна фестивална програма ще вземат участие изявени състави от България, Турция, Полша, Косово, Панама, Индия, Босна и Херцеговина, Македония и Чехия. Танцовите ансамбли ще имат възможност да представят най-доброто от фолклорната съкровищница на своята страна на три столични сцени едновременно - лятната сцена в Борисовата градина, Дом на културата „Красно село" и Народно читалище „Витоша"-кв. Павлово. Освен фестивалните изяви за столичани и гости ще представлява изключителен интерес дефилето на участниците в национални носии, което ще се състои на 27 юни (петък) от 18.00 до 19.00 часа: НДК - бул. „Витоша" - бул. Цар Освободител - Орлив мост - Борисова градина. Програмата ще бъде открита от представителен състав на ансамбъл „Филип Кутев", след което изяви ще имат всички участници във фестивала. Ще бъде пресъздаден и оригинален български ритуал - сватба

Скандал! Футболни шефове от Гана съгласни да уреждат мачове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153283

Шестмесечно разследване на журналисти от британския в. Шестмесечно разследване на журналисти от британския в. "Гардиън" и телевизия "Ченъл 4" уличава шефове от футболната федерация на Гана в корупция. Репортери под прикритие са влезли в контакт с футболния агент с лиценз от ФИФА Кристофър Форсайт и шефа на футбола в Гана Куеси Нянтаки. Двамата хубавци се съгласили националният отбор на африканската

Камерън притиска лидерите да подложат на гласуване кандидатурата на Юнкер

http://www.moreto.net/novini.php?n=255629

Борбата за лидерския пост в ЕК се ожесточава. След като бе изолиран от решението и на десни, и на леви лидери в ЕС да подкрепят кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, британският премиер Дейвид Камерън е решил да поиска от колегите си от Европейския съвет да се гласува за избора на следващ ръководител на Комисията.

Най-тежко засегнатият плаж във Варна е Офицерският

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153278

Положението на варненските плажове след потопа се овладява, заяви за Радио „Фокус” – Варна търговският пълномощник на варненските концесионери Андрей Василев.
По първоначална информация разходите, които трябва да се направят за възстановяване на щетите по плажовете във Варна, възлизат на 100 - 150 000 лв. Положението на варненските плажове след потопа се овладява, заяви за Радио „Фокус” – Варна търговският пълномощник на варненските концесионери Андрей Василев. По първоначална информация разходите, които трябва да се направят за възстановяване на щетите по плажовете във Варна, възлизат на 100 - 150 000 лв.

Иван Костов: БНБ и правителството могат да спасят КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242864_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%9D%D0%91+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D

БНБ и правителството имат огромни възможности, с които да не допуснат фалита на Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол България. Такова мнение изрази бившият премиер на България Иван Костов в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air. Действията по поставяне на КТБ под специален надзор и влизането на Фонда за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие като акционери в банката са най-чистият и лесен начин за разрешаване на възникналата криза, категоричен е Костов. БНБ: КТБ отваря врати на 21 юли 22 юни 2014 16:52Сегашната ситуация е много по-различна от кризата през 1996-1997 година, смята Костов. Според него тогава държавата не е разполагала с никакви средства и е трябвало да остави 14 банки да фалират. Сега обаче проблемите са следствие на политическа, а не икономическа криза, а държавата има достатъчно ресурси, посочва бившият премиер. Иван Костов посочи, че прокуратурата разстройва доверието в Българска народна банка. Институцията е била третирана по абсурден начин от прокуратурата, категоричен е икономистът. „Повдигането на обвинения срещу подуправител на БНБ е абсурдно, това не се случва никъде в света”, посочи Костов. Разследванията на дейността на БНБ трябва се правят с вътрешни комисии, далеч от вниманието на обществото и медиите. Причината е, че когато се действа по начина, който виждаме през последната седмица, имаме нападение срещу финансовата система на страната, коментира Костов. Заради дефлационните процеси няма да е възможно България да постигне 2,1% ръст на икономиката на България, категоричен е Иван Костов. България има проблеми с привличането на инвестиции, заради лошото време няма да се изпълнят и очакванията за селското стопанство и туризма, смята бившият премиер. Костов посочи и проблема със събираемостта на приходите в държавния бюджет. Според него е силно необходима актуализация на бюджета, за да не се стигне до драматично съкращение на разходите през есента. Правителството трябва да поеме много тежък ход към актуализация на бюджета, но в ситуация на липса на доверие в способността му да управлява страната, обясни Костов. Как Иван Костов очаква да се случи актуализацията на бюджета и каква е ролята на опозицията в Народното събрание? Откъде идват атаките срещу банковата система и как трябваше да действа БНБ? Какво смята Иван Костов за реиндустриализацията – вижте в откъса от Boom&Bust.

Чобанов: Действаме бързо за овладяване на ситуацията с КТБ АД

http://econ.bg/Новини/Чобанов-Действаме-бързо-за-овладяване-на-ситуацията-с-КТБ-АД_l.a_i.551749_at.1.html

Държавата е готова да действа бързо, навременно и решително за овладяване на създалата се ситуация около КТБ АД. Целта е банковата група да се...

Вдигат паметник на кан Тервел в Поморие

http://www.cross.bg/tervel-anhialo-pomorie-1416980.html

/КРОСС/Изложба за живота и делото на българския кан Тервел /701-722 г./ бе открита във фоайето на читалище „Просвета" в Поморие. Тя е подготвена от Ротари-клубовете в Ловеч и Поморие, Фондация „Българска памет" и Националния исторически музей.  Кан Тервел е син на кан Аспарух и внук на кан Кубрат - основатели на Българската държава. По време на неговото управление /705 г./ българската армия за пръв и последен път превзема Константинопол /днес Истанбул/ и връща на престола сваления византийски император Юстиниан ІІ. В знак на благодарност императорът дарява на България Южното българско Черноморие с административен център Анхиало /Поморие/. Кан Тервел преселва в Анхиало хиляди прабългари и му дава ново име - Тутхон. С това име градът се споменава до края на ХІV век. През 708 г. Юстиниан се опитва вероломно, нарушавайки мирния договор, да си върне областта, стоварвайки мощен десант по поморийските плажове, превземайки и Анхиало. Но българската войска, командвана лично от Тервел, разгромява нашествениците. Юстиниан заковава щита си на портата на Анхиало в знак, че се предава и бяга от града. Анхиало остава завинаги български. Кан Тервел се обявява за спасител на Европа, след като през 716 г. разгромява 200-хилядна арабска армия, нахлула в Стария континент в изпълнение на повелята на Пророка за ислямизиране на света. В чест на кан Тервел са създадени десетки драми, поеми и романи. Обявен е за светец и на Западната, и на Източната църква

Българската академия на науките стана партньор на Община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vxFOS5QZNag/

Българската академия на науките и Община Поморие вече са партньори и ще осъществяват съвместни проекти, свързани с опазване на околната среда и природните ресурси. На 22 юни 2014 г. кметът Иван Алексиев и заместник-председателят на БАН проф. дмн Николай Милошев, подписаха споразумението за сътрудничество по време на Международната конференция по вероятности и статистика, която се провежда в Поморие и събра над 80 известни учени от цял свят, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

В рамките на петгодишното споразумение общината ще получава постоянна информация относно научни достижения и изследвания, имащи отношение към регионалното й развитие и ще информира БАН за своите проекти, програми и инициативи. Двете институции ще си съдействат за разработване на прогнози и екологични оценки на околната среда и за рационалното използване и възобновяване на природните ресурси, ще си оказват методическа и ресурсна помощ за използване на слънчевата енергия и повишаване на енергийната й ефективност. Важна част от съвместното сътрудничество между Общината и БАН ще бъде изготвянето на непрекъснат мониторинг на състоянието на Поморийското солено езеро и природните местообитания в защитената зона.

„Това споразумение е изключително важно за Поморие. Партньорството с Българската академия на науките за нас е голяма чест, но и голяма отговорност. Науката е в основата на развитието и аз съм уверен, че този съвместен проект ще бъде ползотворен.” – коментира кметът Иван Алексиев. Той приветства участниците в конференцията и изрази гордостта си от това, че тя се провежда за втори път в Поморие.

Проф. дмн Николай Милошев благодари за доверието, което Общината оказва на БАН. „За нас това е шанс и възможност. Възможност да бъдем в полза на обществото, на държавата и общината. Крайно време е за България науката да бъде в основата на просперитета на държавата и днес с кмета на Поморие даваме добър пример за това.”

P6220171)

 

Офицерският плаж във Варна - най-тежко засегнат след пороя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153263

Положението на варненските плажове след потопа се овладява, заяви за Радио „Фокус” – Варна търговският пълномощник на варненските концесионери Андрей Василев.
По първоначална информация разходите, които трябва да се направят за възстановяване на щетите по плажовете във Варна, възлизат на 100 - 150 000 лв. Положението на варненските плажове след потопа се овладява, заяви за Радио „Фокус” – Варна търговският пълномощник на варненските концесионери Андрей Василев. По първоначална информация разходите, които трябва да се направят за възстановяване на щетите по плажовете във Варна, възлизат на 100 - 150 000 лв.

HTC може да е производителят на последния таблет Nexus

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/06/23/2329297_htc_moje_da_e_proizvoditeliat_na_posledniia_tablet/?ref=rss


HTC може да се окаже последният производител на устройство от гамата на Google Nexus. Не е ясно какво ще се случи със серията, като за момента няма планове да има нов смартфон, който да наследи Nexus 5, произвеждан от LG.

За сметка на това онлайн изданието Android Police публикува информация за готвения от HTC таблет с кодово име Volantis, който може да се окаже Nexus 9. Таблетът има 8.9-инчов екран с резолюция 2048х1440, 64-битов процесор NVIDIA Logan (Tegra K1), 2 GB оперативна...

Италия ни дари мощи на Св. Николай Чудотворец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153268

Посланикът на България в Италия Марин Райков е съобщил на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, че е получил от управата на храма „Св. Николай Чудотворец” мощи на светеца, съобщи "Фокус".
През 2010 г. храмът в Бари направи същото дарение на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го предостави на църкви в Бургас, Посланикът на България в Италия Марин Райков е съобщил на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, че е получил от управата на храма „Св. Николай Чудотворец” мощи на светеца, съобщи "Фокус". През 2010 г. храмът в Бари направи същото дарение на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го предостави на църкви в Бургас,

Италия ни дари мощи на Св. Николай Чудотворец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153260

Посланикът на България в Италия Марин Райков, е съобщил на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, че е получил от управата на храма „Св. Николай Чудотворец” мощи на светеца, съобщи Посланикът на България в Италия Марин Райков, е съобщил на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, че е получил от управата на храма „Св. Николай Чудотворец” мощи на светеца, съобщи "Фокус". През 2010 г. храмът в Бари направи същото дарение на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го предостави на църкви в Бургас,

РЗИ - Варна препоръчва водата в "Аспарухово" да не се ползва за пиене и готвене

http://society.actualno.com/RZI---Varna-preporychva-vodata-v-Asparuhovo-da-ne-se-polzva-za-piene-i-gotvene-news_35627.html

Продължават системните наблюдения на качеството на водата, доставяна, чрез водоснабдителната мрежа, във връзка с обявеното бедствено положение на територията на район „Аспарухово”,...

Мондиал 2014 удари в земята ЮАР 2010 по интерес

http://worldcup2014.actualno.com/Mondial-2014-udari-v-zemjata-UAR-2010-po-interes-news_35629.html

Зрителският интерес към течащото в момента световно първенство в Бразилия е по-голям от този, който бе регистриран на отминалия шампионат преди четири години в ЮАР, показва статистиката. Средно 50 91...

20:1 е шансът на Григор за титла на Уимбълдън

http://tennis.actualno.com/201-e-shansyt-na-Grigor-za-titla-na-Uimbyldyn-news_35630.html

Световно известна, английска букмейкърска къща определи 20:1 шансовете на Григор Димитров да спечели титлата на Уимбълдън. Това го нарежда сред първите 6 претендента. В събота българинът не фигурираше...

Николич: Босна няма да просъщесвува

http://balkani.actualno.com/Nikolich-Bosna-njama-da-prosyshtesvuva--news_35632.html

Босна и Херцеговина трудно ще просъществува. Това каза сръбският президент Томислав Николич в интервю за телевизията на Република Сръбска - РТРС, предаде БГНЕС. "Задачата на Сърбия е да бъде ...

Коентрао надъхва своите: Горд съм с моя отбор, Португалия това е сила!

http://worldcup2014.actualno.com/Koentrao-nadyhva-svoite-Gord-sym-s-moja-otbor-Portugalija-tova-e-sila-news_35631.html

Защитникът на португалския национален отбор Фабио Коентрало, който няма повече да играе на световното първенство заради контузия, призова своите съотборници да вярват в своите възможности и в класиран...

Голям късмет за Лудогорец в жребия за Шампионската лига

http://bgfootball.actualno.com/Goljam-kysmet-za-Ludogorec-v-jrebija-za-Shampionskata-liga-news_35633.html

Във втория предварителен кръг на Шампионската лига Лудогорец ще се изправи срещу възможно най-лесния съперник - шампиона на Люксембург Дюделанж. Българският първенец е домакин в първата среща. Това от...

Изтеглят ракетните комплекси "Пейтриът" от Турция

http://asia.actualno.com/Iztegljat-raketnite-kompleksi-Pejtriyt-ot-Turcija-news_35634.html

Германия, САЩ и Холандия имат намерение в края на 2014 година да изтеглят от Турция ракетните си комплекси „Пейтриът”, предаде Интерфакс. Очаква се този въпрос да бъде обсъден на ...

ФИФА отне акредитацията на треньора на Евертън заради злоупотреба

http://worldcup2014.actualno.com/FIFA-otne-akreditacijata-na-treniora-na-Evertyn-zaradi-zloupotreba-news_35635.html

Треньорът на Евертън Роберто Мартинес, който работи на световното първенство като експерт към "ESPN", бе лишен от своята акредитация, след като от нея се възползва друг човек. Международнат...

Кейти Ледеки постави нов световен рекорд в плуването на 800 м

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/23/2329289_keiti_ledeki_postavi_nov_svetoven_rekord_v_pluvaneto/?ref=rss


Олимпийската шампионка Кейти Ледеки постави нов световен рекорд в плуването на 800 метра свободен стил. 17-годишната американка измина дистанцията за 8:11.00 минути по време на състезание в Шенандоа, Тексас. 

Ледеки подобри с 2.86 секунди предишното си върхово постижение, което записа на световното първенство през миналата година. 

Американката постави втори световен рекорд в рамките на четири дни. В четвъртък тя преплува разстоянието от 1500 метра за историческите...

Над 696 000 лева събрани до момента от дарения в помощ на наводненията

http://www.moreto.net/novini.php?n=255633

Средствата в дарителската кампания в помощ на наводненията в България продължават да растат. Към 10:00 часа на 23 юни са изпратени общо 621 207 sms в подкрепа на кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и другите пострадали от стихията населени места.

С 2 000 лв. възрастна жена стана жертва на телефонна измама

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kWmqZKw2dFA/

На 20.06.т.г. около 16.00 ч. в Пето Районно управление «Полиция» – Бургас е получено съобщение от 77- годишна бургазлийка от к-с «Лазур»за това, че станала жертва на телефонна измама по класическия механизъм «животоспасяваща операция на близък» за сумата от 2 000 лв., които предала на непознат мъж, дошъл на домашния й адрес, който се представил за куриер към здравната каса. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление «Полиция» – Бургас.

Ван Гаал критикува ФИФА заради Бразилия, Сколари предположи, че е заблуден

http://www.mediapool.bg/van-gaal-kritikuva-fifa-zaradi-braziliya-skolari-predpolozhi-che-e-zabluden-news221793.html

Селекционерът на холандският национален отбор по футбол Луис ван Гаал разкритикува ФИФА заради програмата за последните мачове от груповата фаза в първите две групи, от които ще се определят два от осминафиналите. "За всеки мач ФИФА рекламира честната игра. ФИФА обаче прави тези малки трикове и това не е добре. Ще се съсредоточим в усилията си да победим Чили. Мачът на Бразилия е по-късно от нашия, но това не трябва да окаже влияние", каза Ван Гаал. "Просто приемам, че бразилците ще изпълнят спортния си дълг. Защо изобщо (ФИФА) го правят? Това е въпросът", добави холандецът. Причина за гневните му коментари е фактът, че ако неговият отбор завърши на първо място, ще трябва да играе с втория тим от група "А", а според ван Гаал бразилците могат да си изберат по-удобния съперник, след като разберат подреждането в група "В". "Предпочитам Хърватия или Мексико. Не би било лошо да се изправим срещу някой от тях. Не искам да срещнем Бразилия. Ако можех да избирам, нямаше да играем с тях. Домакините на световните първенства винаги имат предимство в това отношение", добави Ван Гаал. Треньорът на бразилците Луиш Фелипе Сколари не се поколеба да отговори, макар и без да споменава името на колегата си: "Някои хора смятат, че ще изберем съперника си. Или са заблудени, или са злонамерени. Ако загубим от Камерун, ще се класираме ли? Не. А часовете са определени от ФИФА". Той заяви, че в групата на Холандия е Чили, който изобщо не е за подценяване. Сколари припомни, че още преди година е изтъкнал качествата на южноамериканците: "Тогава говореха с насмешка за думите ми. Но аз познавах добре работата на Хорхе Сампаоли (селелцкионерът на Чили) и начина му на игра."

Братовчед на Христо Ковачки се самоубил в столичен хотел

http://www.zapernik.com/bulgariya/bratovched-na-hristo-kovachki-se-samoubil-v-stolichen-hotel_32632/

Братовчед на минния бос Христо Ковачки се самоуби в столичния хотел „Шипка”, съобщава viaranews.com. Тялото на 50-годишния Александър Ковачки е намерено облято в кръв завчера в една от стаите на хотела. Извикана е веднага полиция и екип на Спешна помощ, които са регистрирали смъртта му. Веднага е започнато разследване. Александър Ковачки се е прострелял с пушка. Смята се, че тя е наследена от баща му, който е бил ловец.

Александър Ковачки е трети братовчед на крупния минен и енергиен...

Продължава

Данните за контрабандата и проституцията ще увеличат БВП с около 0.2%

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/23/2329286_dannite_za_kontrabandata_i_prostituciiata_shte/?ref=rss


Данните за контрабандата и проституцията, които Националният статистически институт ще включи в изчисленията на брутния вътрешен продукт, ще го увеличат с около 0.2%, казва в интервю за "Труд" председателят на института Сергей Цветарски. Приблизително с толкова е увеличението в държавите от ЕС, които вече са направили преизчислението - Великобритания, Румъния, Италия. 

Цветарски уточнява, че изменението няма да е голямо и съществено, а като една от причините посочва, че...

Чобанов: Към 21 юли КТБ може и да е държавна

http://offnews.bg/news/n_1/n_353791.html

На 21 юли хората ще имат избор между това да оставят депозитите си в КТБ, която към този момент може да е държавна, или да ги пренасочат към друга банка, включително държавната Българска банка за развитие, която ще започне да набира депозити. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред в. "Труд". Той коментира решенията на Управителния съвет на БНБ от 20 и 22 юни. С първото Корпоративна търговска банка бе поставена под специален надзор заради риск от неплатежоспособност, а управлението й поеха двама квестори. Членовете на Надзорния съвет и на Управителния съвет на КТБ бяха отстранени от длъжност, а основните акционери бяха лишени от право на глас. Така реално от банката се отстранява Цветан Василев, който до този момент беше председател на Надзорния съвет, а също и основен акционер чрез дружеството си "Бромак" (то държи 50.66%). В неделя БНБ реши капиталът на КТБ да бъде увеличен, като увеличението поемат държавната Българска банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. В момента не може да се каже какъв допълнителен капитал ще бъде необходим, казва още Чобанов пред "Труд". Това щяло да е ясно до 10 дни, когато трябва да са готови одитът и оценката на активите и пасивите на двете финансови институции. Той допълни, че кабинетът очаква средствата във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, които към края на 2013 г. бяха 1,8 млрд. лв., да са достатъчни за покриването на нуждите. Ресурсът на ББР по различните кредитни линии в подкрепа на бизнеса остава недосегаем, а дори държавата да капитализира допълнително ББР, за да участва в увеличението на капитала на КТБ, това няма да се брои за дефицит, заяви още министърът на финансите. КТБ да бъде отворена отново на 21 юли, реши още БНБ в неделя. Чобанов определи мерките като "ясен сигнал, че държавата е готова да действа бързо, навременно и решително за овладяване на системния риск. Целта е банковата група да се оздрави и депозантите да получат средствата си в пълен размер". Той допълни, че преди Българската банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси, само ако те не успеят . В същото време, решението на УС на БНБ предвижда още да "бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури". До сегашната ситуация се стигна след разрив в отношенията между медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски и Цветан Василев. Въпреки че от началото на седмицата медиите от групата, продадена наскоро от собственика - майката на Пеевски Ирена Кръстева - на офшорка, публикуват ежедневно обширни материали срещу КТБ и Василев и въпреки че в резултат на това започна масово теглене на средства от вложители, в петък управителят на БНБ отговори твърде уклончиво на журналистическите въпроси дали БНБ ще заведе дело за уронване престижа на институцията. В неделя БНБ реши още да постави под специален надзор и придобитата от КТБ дъщерна банка "Креди Агрикол - България", която наскоро беше преименувана на Търговска банка Виктория. 100% от капитала на "Креди Агрикол" бе придобит от КТБ през месец май 2014 г. с разрешение от БНБ, подписано от разследвания в момента подуправител на БНБ Цветан Гунев. Малко след финализирането на сделката в Надзорния съвет на ТБ Виктория влезе дъщерята на Цветан Василев Радосвета Цветанова Василева. Новият състав на Надзора включва още Орлин Николов Русев и Абдул Ал Муршиди.

Блъсната пешеходка на поморийската улица «Солна» № 5

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mPXVj6crgX8/

На 20.06.т.г. около 19.40 ч. на поморийската улица «Солна» № 5, лек автомобил «Шевролет Лачети», с бургаска регистрация, управляван от 19-годишната И.Е. от Поморие, поради движение с несъобразена скорост блъска неправилно пресичащата платното за движение пешеходка – Ж.С., 72- годишна от Поморие. Тя е с контузни рани по тялото и главата, фрактура на носа и малкия таз, без опасност за живота, е настанена за лечение в МБАЛ – Бургас в отделение «Неврохирургия».

Петима братя се биха с бухалки след спор за бране на липов цвят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153253

Истински екшън се разиграл тази събота в криводолското село Градешница. Петима братя се млатиха след спор за бране на липов цвят и стари неуредени сметки от евроизборите. Случаят се разследва и от врачанската полиция, където е образувано досъдебно производство.
Другарството между роднините пропаднало покрай споровете за пари от отминалите избори и Истински екшън се разиграл тази събота в криводолското село Градешница. Петима братя се млатиха след спор за бране на липов цвят и стари неуредени сметки от евроизборите. Случаят се разследва и от врачанската полиция, където е образувано досъдебно производство. Другарството между роднините пропаднало покрай споровете за пари от отминалите избори и

Миньори и работници се вдигнаха на оръжие в ДНР

http://www.cross.bg/borodaii-diviziya-zashtityat-1416978.html

/КРОСС/ В неделя около над сто миньори и работници се заклеха във вярност към самопровъзгласилата се Донецка народна република. Те заявиха, че не се доверяват на плана за мирно регулиране на президента, съобщиха от телевизия Russiatoday. Миньорите казват, че нямат друг избор, за да защитят семействата си. Новосъздадените въоръжени сили като цяло разполагат само с базово снаряжение и боеприпаси. Когато става дума да защитят близките си, те са готови да воюват с каквото и да е. По-рано премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай съобщи за формирането на Миньорска дивизия. „В Донецк започна формирането на дивизия от миньори, приели решение да защитят домовете и семействата си. В редиците вече се записаха 500 човека”, заяви Бородай. „Планира се числеността на личния състав на Миньорската дивизия да достигне 10 хил. души”, допълни представителят на ДНР. „Това за нас е истинска отечествена война”, отбеляза още Александър Бородай.

Петима братя се биха с бухалки след спор за бране на липов цвят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153211

Истински екшън се разиграл тази събота в криводолското село Градешница. Петима братя се млатиха след спор за бране на липов цвят и стари неуредени сметки от евроизборите. Случаят се разследва и от врачанската полиция, където е образувано досъдебно производство.
Другарството между роднините пропаднало покрай споровете за пари от отминалите избори и Истински екшън се разиграл тази събота в криводолското село Градешница. Петима братя се млатиха след спор за бране на липов цвят и стари неуредени сметки от евроизборите. Случаят се разследва и от врачанската полиция, където е образувано досъдебно производство. Другарството между роднините пропаднало покрай споровете за пари от отминалите избори и

Камата: Световното в Бразилия ще поднесе много неприятни изненади на т. нар. фаворити

http://www.cross.bg/braziliya-ispaniya-iznenadi-1416979.html

/КРОСС/Световното първенство по футбол в Бразилия ще поднесе много неприятни изненади на някои от т. нар. фаворити. Някои разбирачи определят Бразилия, Испания, Германия, Аржентина, Колумбия и Чили за водещи отбори, но някои от тях няма да минат и първия кръг, каза Христо Стоичков пред камерата на Нова телевизия. „32-та отбора са финалисти и всички имат шанс да спечелят Световното. Първенството ще е много оспорвано. В една група например има три световни шампиона. В друга група са Испания, Холандия и Чили. Ще има много изненади. Ако хипотетично Бразилия са първи в групата, а Испания са втори, ще играят заедно на 1/8-финал. От другата страна са Италия, Франция, Аржентина, Колумбия. Ако аржентинците са втори, то може да играят с Бразилия на полуфинал. Много от фаворитите може и да не стигнат далеч", прогнозира Камата.От утре той ще е в Бразилия като част от телевизионен канал, където ще работи като футболен анализатор.  

Русия и Иран подписват споразумение за строеж на нови АЕЦ

http://www.vesti.bg/novini/rusiia-i-iran-podpisvat-sporazumenie-za-stroezh-na-novi-aec-6015445

Иран е на път да завърши плановете си с Русия за изграждането на най-малко две нови ядрени електроцентрали в южната част на иранското крайбрежие.

Автомобил се заби в детска площадка и павилион в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153243

Кола отнесе витрините на павилион и се вряза в детската площадка на ресторант, намиращ се срещу 8 блок в пловдивския квартал "Тракия". Инцидентът е станал около 6:30 сутринта, съобщава "Марица". По чудо няма жертви.
Колата е шофирала млада жена, а с нея са били и две момчета. Според очевидци  автомобилът "Фолксваген Голф" идва от Галакси, Кола отнесе витрините на павилион и се вряза в детската площадка на ресторант, намиращ се срещу 8 блок в пловдивския квартал "Тракия". Инцидентът е станал около 6:30 сутринта, съобщава "Марица". По чудо няма жертви. Колата е шофирала млада жена, а с нея са били и две момчета. Според очевидци  автомобилът "Фолксваген Голф" идва от Галакси,

Да помогнем на България, зоват в Македония

http://news.ibox.bg/news/id_611112741

Много македонци възмутени от бавната реакция и липсата на помощ от тяхната държава

Роскосмос се отказа от участие в проекта за лунен туризъм

http://www.cross.bg/suyuz-kompaniyata-roskosmos-1416976.html

/КРОСС/Роскосмос не планира да модернизира корабите си „Съюз" за комерсиални пътешествия на Луната, предаде Интерфакс, като се позова на изказване на Денис Лисков, заместник-ръководител на Роскосмос. На 10 юни директорът на компанията Space Adventures Том Шели изказвайки се на космическия клуб във Флорида заяви, че за да се осъществят космически полети до Луната компанията му ще използва капсули „Съюз", в които ще бъдат добавен допълнителен модул, в който екипажът да живее, както и че ще бъде подобрена топлинната й защита, защото капсулата ще навлиза в атмосферата с по-голяма скорост, отколкото при връщане от околоземна орбита.  

Община Ковачевци не е усвоила нищо от еврофондовете

http://www.zapernik.com/politika/obshtina-kovachevci-ne-e-usvoila-nishto-ot-evrofondovete_32631/

Близо 4,4 млрд. лв. от европарите трябва да усвоят общините до есента на следващата година. В противен случай те ще ги изгубят.

Договорите на общините по оперативните програми са за общо 7,54 млрд. лв. , като до края на май от тях са усвоени около 41% или 3,14 млрд. лв. Информацията за изпълнението на общинските европроекти сочи, че има общини, които не са усвоили нищо от еврофондовете. Това са Ковачевци и Грамада.

Тежка катастрофа -един загинал, друг с опасност за живота и двама с контузни рани

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YPiqwpjHW50/

На 20.06.т.г. около 22.25 ч. на айтоската улица «Славянска», на около 30 м. след кръгово кръстовище в прав пътен участък, поради движение с несъобразена скорост и загуба на контрол, самостоятелно катастрофира, блъскайки се последователно в две крайпътни дървета, л.а. «Фолксфаген Голф», с бургаска регистрация, управляван от 20 год. В.А. от Айтос / неправоспособен водач/. С автомобила се придвижвали и : 16 год. А.Х., 14 годишния С.С., 17 год. Я.Я. и 17 год. Д.Б., всички от Айтос. От ПТП на място загинал водачът на автомобила – В.А., а А.Х. и С.С. са настанени за лечение в МБАЛ – Бургас, както следва : А.Х. с диагноза «политравматизъм», с опасност за живота, настанен в отделение «Реанимация» и С.С. с фрактура на долните крайници, настанен в отделение «Ортопедия». Другите двама пътници избягали от местопроизшествието, като впоследствие са издирени / същите получили общи контузни рани по тялото, но са без опасност за живота/.

В Чехия протестират срещу фашизма в Украйна

http://www.cross.bg/fashizma-chehiya-donbas-1416977.html

/КРОСС/ В Прага на 22 юни, представители на леви сили в Чехия, провели митинг срещу фашизма в Украйна, съобщи «Радио Свобода» . Според протестиращите, Чехия и Европейският съюз мълчат, докато армията на "фашистката киевска хунта" обстрелва жилищните квартали на Донбас и массово избива мирното му население, а медиите "премълчават истината". Те напомнили, че точно преди 73 години Хитлер е нападнал СССР и започнала Втората световна война. Причината за възникването на тази война е, че тогава Европа е подценила фашизма. Освен това, демонстрантите призовали за подкрепа на Русия и руския президент Владимир Путин, който, според тях, "е принуден да се бори срещу киевските неонацисти и фашисти". По време на акцията също така се чували лозунги в подкрепа на проруските опълченци в Донбас.    

Кола се заби в детска площадка и павилион в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153233

Кола отнесе витрините на павилион и се вряза в детската площадка на ресторант, намиращ се срещу 8 блок в пловдивския квартал Кола отнесе витрините на павилион и се вряза в детската площадка на ресторант, намиращ се срещу 8 блок в пловдивския квартал "Тракия". Инцидентът е станал около 6:30 сутринта, съобщава marica.bg. По чудо няма жертви. Колата е шофирала млада жена, а с нея са били и две момчета. Според очевидци  автомобилът "Фолксваген Голф" идва от Галакси,

10-15 млн. лв. трябват за пътищата в СИ България

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/10-15-mln.-lv.-triabvat-za-pytishtata-v-si-bylgariia-6015442

Между 10 и 15 млн. лева ще струва възстановяването на разрушената инфраструктура в Североизточна България показват предварителните разчети на АПИ

Между 10 и 15 млн. лв. трябват за Североизточна България

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/mezhdu-10-i-15-mln.-lv.-triabvat-za-severoiztochna-bylgariia-6015442

Между 10 и 15 млн. лева ще струва възстановяването на разрушената инфраструктура в Североизточна България показват предварителните разчети на АПИ

Нова глава в аферата с подслушванията в Полша

http://www.moreto.net/novini.php?n=255625

Поляците имат примитивен манталитет и „полско-американският съюз е безполезен”. Това е заявил полският външен министър Радослав Шикорски според полското списание "Впрост", което публикува поредния таен запис, който разобличава официални лица от правителството.

Време за корекции на слабостите при Бразилия, които еуфорията прикри

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/23/2326380_vreme_za_korekcii_na_slabostite_pri_braziliia_koito/?ref=rss


Когато днес Бразилия излезе срещу Камерун в един на пръв поглед лесен, но не точно протоколен последен мач от груповата фаза на световното първенство, това няма да е време само за радост и празненства. Това ще е и време за корекции. Защото големият фаворит се оказа недостатъчно силен и недостатъчно шлифован, за да мине безпрепятствено по пътя към трофея на 13 юли. 

Преди началото на първенството експерти и букмейкъри смятаха, че трудно могат да бъдат открити слабости в състава на...

Григор Димитров излиза срещу 141-ия в света на Уимбълдън

http://offnews.bg/news/n_1/n_353760.html

Първата ни ракета Григор Димитров ще играе днес срещу 141-ия в света, американецът Райън Харисън, в първия си мач на Уимбълдън. Мачът е вторият за деня на корт №1. Първият - между осмата в света Виктория Азаренка и 101-ата в ранглистата, хърватката Марияна Лукич-Барони - започва в 15 ч. българско време. Мачът Димитров-Харисън вероятно ще започне след 16:30 ч. 23-годишния български тенисист, който е №13 в световната ранглиста, е поставен под №11 в схемата на третия за годината турнир от Големия шлем. Това е първият мач на Димитров срещу 22-годишния Харисън. Високият 188 см американец е играл 3 пъти на Уимбълдън досега. Най-добрият му резултат е достигане до втория кръг през 2011 и 2012 година. Димитров е играл в турнира четири пъти, той също е достигал до втори кръг - през 2011, 2012 и 2013 година. Ако отстрани Харисън, във втория кръг Димитров ще играе срещу 19-годишния австралиец Люк Савил или 20-годишния австриец Доминик Тием. Първият поставен, който българския тенисист може да срещне, е украинецът Александър Долгополов в третия кръг, а при евентуално достигане до осминафиналите потенциален съперник е испанецът Давид Ферер. Водач в тази втора четвърт на схемата е миналогодишният шампион Анди Мъри. Първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова (№37 в света) също играе днес. Първият мач на 26-годишната пловдивчанка ще е срещу 28-годишната Варвара Лепченко (САЩ), която е 59-а в света. Той ще започне не по-рано от 19 ч. българско време. Пиронкова ще участва в турнира и на двойки. Тя ще играе с швейцарската тийнейджърка Белинда Бенчич. В първия кръг те срещат Кайа Канепи (Естония) и Анна Татишвили (САЩ).

Италия ни даде мощите на Св. Николай Чудотворец

http://www.cross.bg/chernomoretz-hrama-italiya-1416975.html

/КРОСС/Посланикът на България в Италия, Марин Райков, е съобщил на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, че е получил от управата на храма „Св. Николай Чудотворец" мощи на светеца. Те представляват ампула с няколко капки телесна течност, наречена „манна", които всяка година на 9 май изтичат от иначе херметично затворения саркофаг на светеца, положен в края на ХІ век в този храм в град Бари. Заедно с ампулата на посланика е връчен и сертификат за автентичност.  Както е известно, през 2010 г. храмът в Бари направи същото дарение на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го предостави на църкви в Бургас, Черноморец и Созопол. Мощите в Черноморец обаче бяха откраднати преди няколко седмици. Полицията още не е открила извършителя и мощите. Посланик Марин Райков се нае да възстанови загубата и успя. Дарените мощи ще пристигнат скоро в България и ще бъдат предадени на храма „Св. Никола" в Черноморец. Да се надяваме, че този път те ще бъдат охранявани по добре.

Връчват заповеди за напускане на опасните сгради в Аспарухово

http://offnews.bg/news/n_1/n_353777.html

Заповеди за незабавно освобождаване на жилищни сгради бяха връчени снощи във варненския квартал Аспарухово. Издадени са 27 заповеди заради опасност от самосрутване вследствие на активизирани свлачища. Рисковите постройки се намират на улиците „Св. св. Кирил и Методий” – 8 къщи, „Моряшка” – 1, „Чонгора” – 3, „Розова долина” – 2, „Младост” – 5, „Борис Киряков” – 2, „Найчо Цанов” – 2, „Тимок” - 1, „Маркови кули” - 1, „Пролет” – 2, съобщават от варненската община. Сградите се ограждат със сигнална лента, а до 6 часа от получаване на заповедта собствениците са длъжни да предприемат мерки за освобождаване на имотите. След изтичане на този срок се спират токът и водата на сградата, при нужда се търси съдействие от МВР. Заповедите подлежат на обжалване, но то не спира тяхното изпълнение. Снощи са връчени 16 от заповедите, сградите са напуснати доброволно, но никой от собствениците не е поискал настаняване в базата, осигурена от общината. Имотите се охраняват. Дворовете на училищата и детските заведения в Аспарухово са почистени от кал, днес и утре ще бъдат дезинфекцирани. Започва и почистване на шахтите, допълват от общината. До сряда ще бъдат отворени ОУ "Христо Ботев”, СОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Васил Левски”, Морската гимназия, детска градина „Пинокио”, „Морски свят”. До края на седмицата остава затворена детска градина „Валентина Терешкова”. От днес ДКЦ-то в Аспарухово работи нормално, 4-ма психолози, осигурени от общината, започват работа на терен в домовете, където има загинали. В районното кметство в Аспарухово също има психолози за работа с хората – ст. 602 от 9 до 16 ч.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване