Испания ще отстъпи първото място в световната ранглиста за първи път от три години

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/23/2329752_ispaniia_shte_otstupi_purvoto_miasto_v_svetovnata/?ref=rss


Испанският национален отбор ще слезе от върха в световния футбол за първи път от близо три години. "Фурия роха" беше начело в ранглистата на ФИФА от септември 2011 г.

Заради провала си на световното първенство в Бразилия испанците ще загубят поне 256 точки, изчисли "Ас". Това ще изпрати отбора далеч назад до деветото място, което ще е най-ниското класиране от май 2007 г. насам.

Спускането надолу в ранглистата може да е и по-голямо, ако испанците загубят от Австралия. Двата...

Областният на Варна: Бедственото положение остава, всички институции ще работят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153940

Остава в сила обявеното бедствено положение във варненския квартал „Аспарухово”. Това съобщи на брифинг на Кризисния щаб за справяне с наводнението областният управител на Варна Иван Великов.
Той подчерта, че ще се търси отговорност за тази трагедия, но отказа да посочи конкретни имена, тъй като не бил „съдия”. Остава в сила обявеното бедствено положение във варненския квартал „Аспарухово”. Това съобщи на брифинг на Кризисния щаб за справяне с наводнението областният управител на Варна Иван Великов. Той подчерта, че ще се търси отговорност за тази трагедия, но отказа да посочи конкретни имена, тъй като не бил „съдия”.

Трус над 7 по Рихтер би разрушило над 38 000 сгради в София

http://www.cross.bg/rihter-trys-blizkite-1417083.html

/КРОСС/ На международна конференция за катастрофичните рискове в страната ни сеизмологът от БАН Емил Ботев обяви, че симулационни данни, според които над 2 милиона души ще бъдат засегнати при земен трус около столицата с магнитуд 7 или над 7 по скалата на Рихтер. При подобен трус загиналите ще бъдат около 4500 души, а ранените - над 20 000. Разрушените сгради в София ще бъдат 38 000 от 180 000, а щетите ще са за около 20 милиарда евро, предава БНР. "Такова земетресение никога не се е случвало, но като потенциал съществува. Много по-вероятно е да се случи в близките няколкостотин години, а не близките година или две. Последствията са изчислени по макроданни за територията на Софийска община и са известни от края на миналия век", заяви Ботев.  

Благотворителни спектакли в помощ на пострадалите от "Аспарухово" ще се проведат днес и утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=255689

Екипите на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и Държавна опера Варна, с директор Даниела Димова, се включват в благотворителните акции за пострадалите от потопа в Аспарухово, научи Moreto.

Министерството на икономиката спря 96 млн. лв. по европроект за модернизация на предприятията (видео)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/23/2329744_ministerstvoto_na_ikonomikata_spria_96_mln_lv_po/?ref=rss


Със съжаление, но с ясна отговорност заявявам категорично, че договорите по проекта за "Технологична модернизация в малки и средни предприятия" по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" няма да бъдат подписани от мен като ръководител на договарящия орган.

Това заяви на извънредната пресконференция в Министерство на икономиката и енергетиката главният директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ели Милушева.
...

Спряха договори по програма "Конкурентоспособност" заради корупция

http://pik.bg/спряха-договори-по-програма-конкурентоспособност-заради-корупция-news194391.html

Спряха договори по програма "Конкурентоспособност" заради корупция

Договорите за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, няма да бъдат подписани.

Процедурата е отменена заради множество сигнали от страна на бизнеса и консултанти по европроекти за корупция. Това съобщи на пресконференция директорът на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към икономическото министерство Ели Милушева.

Договори е трябвало да бъдат сключени със 142 одобрени компании, спечелили проекти за ново оборудване за 97 млн. лв. Сега средствата ще бъдат пренасочени основно към резервни проекти на бизнеса за енергийна ефективност и по-малко – за иновации.

Блокирането на процедурата е в резултат на открити нарушения и натрупване на грешки.

Според Милушева, вината за спирането на процедурата е споделена.

„До тук се стигна не само, защото в администрацията има хора, които не си вършат добросъвестно работата и които ще бъдат, разбира, се наказани за това, а защото и бизнесът и консултантите насърчават и подкрепят нерегламентираните отношения. Това е двустранен процес и не искам да се заблуждаваме, че само от едната страна са виновни”, каза още Милушева.

„Искам да попитам защо фирмите и консултантите не подават сигналите си по време на оценката, че са били изнудвани или че има проблеми според тях в процедурата? Защо не посочват нещата с истинските им имена?", попита Милушева и заяви, че иска в процедурата да участват достойни и силни фирми, които са двигатели на българската икономика, а не страхливи, които търсят успех чрез измама.

„Който не може – не може, който може – да заповяда, за него са тези средства и тази програма”, каза още Милушева.

През есента първата процедура по ОП „Иновации и конкурентоспособност" от новия програмен период 2014-2020 ще бъде отново „Технологична модернизация” със същите критерии, но с по-ясни правила. „Това ще бъде нашият реверанс към всички фирми, които в момента незаслужено търпят щети”, каза още Ели Милушева.

Меси тушира Марадона по популярност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153936

Диего Марадона е легенда, но по време на световното в Бразилия не е най-популярният аржентинец.
Виж още по темата в  Диего Марадона е легенда, но по време на световното в Бразилия не е най-популярният аржентинец. Виж още по темата в "24 часа Бразилия 2014" - новият сайт и ваш най-добър приятел по време на

"Ритон" даряват хонорари на бедстващите варненци

http://www.bnews.bg/article-109191

Катя и Здравко ще дарят приходите от предстоящия си концерт, който ще се състои през ноември.

Хаинбоаз остава затворен още две седмици

http://velikotarnovo.actualno.com/Hainboaz-ostava-zatvoren-oshte-dve-sedmici-news_35724.html

До две седмици ремонтът на Прохода на Републиката (Хаинбоаз) ще бъде завършен. Това обещаха от "Пътни сторежи" след извършен оглед от страна на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Панов ...

Газпром удължава срока за плащане на дългове на Сърбия, но вдига цената

http://balkani.actualno.com/Gazprom-udyljava-sroka-za-plashtane-na-dylgove-na-Syrbija-no-vdiga-cenata-news_35725.html

Руският газов монополист "Газпром" е предложил да увеличи с 3 долара цената за хиляда кубически метра газ за Сърбия, за да може страната да изплати просрочените си задължения, предаде БГНЕ...

НЗОК поиска актуализиране на бюджета си

http://news.ibox.bg/news/id_226411144

Ще се извършват проверки на медицинската дейност, изделия и лекарствена терапия

Строят полигон за обучение как да се реагира при природни бедствия

http://www.cross.bg/poligon-obychenie-zemetresenie-1417082.html

/КРОСС/ "Полигон за обучение как да се реагира при природни бедствия се изгражда в столичния район Панчарево. Там ще бъдат разположени учебни центрове за оказване на първа медицинска помощ, гасене на пожар и аварийно-спасителни дейности. Първият етап на полигона ще бъде готов до края на годината", информира за "Хоризонт" Красимир Димитров - началник на дирекция "Сигурност" в Столичната община. "Ще има къщичка за земетресение, която ще имитира земетресение. Ще има музей, ще има теория. Започваме да правим учебните модули. Къщичката със симулацията за земетресения, която е 18 квадрата е един хол с кухня, в който граждани, фирми, всеки, който желае да мине такова обучение, може да отиде да види. Най-важното е при земетресението. Там ще минат всички деца от първи до четвърти клас. Имам такава идея. Хората да минат през този полигон и да разберат къде трябва да застанат, когато стане земетресение, къде трябва да застанат. Важните неща, които трябва да направят. Да изгасят електричеството, газта. Да вземат необходимите неща. Да застанат между първи и втори трус на определени места. Такъв полигон няма в България. Има такъв в Монтана, който е за професионалисти", разясни той. 220 хиляди лева ще струва изграждането на полигона в Панчарево. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Столичната община.  

Смъртоносни стършели дойдоха на Балканите

http://www.vesti.bg/novini/smyrtonosni-styrsheli-dojdoha-na-balkanite-6015482

Черни стършели, които могат да достигнат до 8 см. на размери, тоест два пъти по-големи от обичайните, представляват огромна заплаха за здравето, предупредиха лекари, след като насекомите достигнаха до Балканите.

Спряха 96 млн. лв. европари

http://www.cross.bg/milysheva-protzedyrata-modernizatziya-1417080.html

София/КРОСС/ Управляващият орган на оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 - 2013 г. отменя процедурата „Технологична модернизация в малки и средни предприятия". Това съобщи на пресконференция главният директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" Ели Милушева. „За да предотвратим риска от финансови корекции на оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" или дори забавяне на акредитацията за следващия програмен период, взехме решение за прекратяване на процедурата за технологична модернизация", подчерта Ели Милушева. Причина за спиране на процедурата за технологична модернизация са постъпилите безпрецедентен брой жалби и сигнали за нередности при процеса на оценка на проектите. Получените до момента жалби са повече от 100, като сигналите за нередности продължават. „След разпоредена проверка на всички жалби, отдел „Вътрешен контрол и нередности" предостави доклад за нарушения при оценката на подадените проектни предложения. Те са свързани с неспазване принципите на равнопоставеност, процедурите и вътрешните правила", обясни Милушева. Според нея констатираните нередности водят до промяна в класирането на проектите. ДАНС и Прокуратурата вече са сезирани за случая. Средствата от 97 млн

Сталоун отново става Рамбо

http://www.cross.bg/staloyn-otnovo-stava-rambo-1417081.html

/КРОСС/ Холивудската звезда Силвестър Сталоун отново ще влезе в ролята на Джон Рамбо, съобщава Comingsoon, позовавайки се на съобщение на студиото Splendid Film."Силвестър Сталоун се връща към класическата си роля във филма „Рамбо 5". Неговият герой този път ще се изправи срещу мексиканските картели.    

КТБ: Гражданските трезори ще работят

http://frognews.bg/news_72036/

Гражданските трезори в Корпоративна търговска банка ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ.Това се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на банката.

Спряха договори за модернизация по ОП "Конкурентоспособност"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153928

Договорите за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, няма да бъдат подписани. Процедурата е отменена заради множество сигнали от страна на бизнеса и консултанти по европроекти за корупция. Това съобщи на пресконференция директорът на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към Договорите за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, няма да бъдат подписани. Процедурата е отменена заради множество сигнали от страна на бизнеса и консултанти по европроекти за корупция. Това съобщи на пресконференция директорът на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към

9 кончета тарпани се родиха в Източните Родопи

http://pik.bg/9-кончета-тарпани-се-родиха-в-източните-родопи-news194388.html

9 кончета тарпани се родиха в Източните Родопи

С девет тарпанчета са се увеличили стадата на дивите коне тарпани в Източните Родопи през тази пролет. Това съобщиха от комуникационния екип на българско-холандския проект "Новото тракийско злато", цитирани от БТА.

Специалистите очакват раждането на още няколко кончета. Само мъжко е попълнението в стадото в района на селата Сбор и Чал. Имената на кончетата са Кирил, Кольо и Камен. С тях броят на тарпаните там става общо 19. Тарпаните в Бойник планина са вече 35. Шест са новите млади кончета там - едно мъжко - Терес /кръстено на един от най-известните тракийски царе/, и пет женски - Таня, Гюла, Евридика, Яна и Нановица /на името на съседното село/.

Първите тарпани в България бяха докарани край Сбор, Крумовградско, през септември 2011 г. от Холандия. Те вече успешно са адаптирани към природата там.

През есента на 2013 г. в Източните Родопи беше докарано второ стадо тарпани, конете се чувстват добре и успешно се приспособяват към условията на новия си дом, посочват специалистите.

Открива се пункт за дарения в дом "Другарче" за пострадалите в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=255687

Откриват се пунктове за дарения в дом "Другарче" и на паркинга на общината от утре във Варна, съобщиха от Община Варна за Moreto.net. Двата нови пункта ще събират само битова техника и домакински пособия в помощ за пострадалите от бедствието в Аспарухово.

Гражданските трезори в КТБ ще работят

http://www.bnews.bg/article-109193

Банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към банката могат да се изпълняват, включително и с цел погасяване на кредити.

Спряха договори за модернизация по програма "Конкурентоспособност"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153911

Договорите за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, няма да бъдат подписани. Процедурата е отменена заради множество сигнали от страна на бизнеса и консултанти по европроекти за корупция. Това съобщи на пресконференция директорът на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към Договорите за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, няма да бъдат подписани. Процедурата е отменена заради множество сигнали от страна на бизнеса и консултанти по европроекти за корупция. Това съобщи на пресконференция директорът на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към

Пеевски подаде жалба срещу Василев за набеждаване

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/peevski-podade-zhalba-sreshtu-vasilev-za-nabezhdavane-6015479

Депутатът подал сигнал и срещу директора на трети отдел във Федералната криминална полиция на Австрия Ернст Гайгер, журналиста от "Дер Щандарт" Маркус Бернат и бизнесмена Барак Алон

БЧК Несебър и община Несебър изпратиха помощ за пострадалите от наводненията

http://www.cross.bg/nesebur-obshtina-postradalite-1417079.html

/КРОСС/ Днес 23.06.2014г., БЧК Несебър и община Несебър се включи в помощта за бедстващите и пострадалите при наводненията. Представителите на Червения кръст натовариха голям камион пълен с много одеяла, килими, постелъчно бельо, пътеки, спално бельо около 150 комплекта, много дрехи и домашни пособия, почистващи препарати, минерална вода, мебели, столове, изключително много неща, който ще влязат в полза на хората, които загубиха всичко. Една част от събранaта помощ, отива за манастира „Св. Богородица" в Бургас, а другата ще замине за Варна или Добрич, по преценка на БЧК Бургас. Всичко това се прави, за да се помогне през тези първи и най-тежки дни на пострадалите, а очакванията са акцията да продължи, защото хората в Несебър са с добри и отзивчиви сърца, съобщават от пресцентъра на община Несебър.  

НОИ: 6 000 души получават пенсии и обезщетения по сметки в КТБ

http://www.cross.bg/banka-turgovska-korporativna-1417078.html

София /КРОСС/ Близо 6 000 души получават пенсии или обезщетения по сметки в Корпоративна търговска банка, съобщиха от НОИ.Ако засегнати от тримесечния надзор на банката желаят да получат парите си за юли преди 21-во число, е необходимо да открият сметка в друга банка и да я декларират в териториалното поделение на НОИ по местоживеене до 2-ри юли. Възможно е да се заяви и получаване на пенсия в пощенски клон.Ситуацията около Корпоративна търговска банка няма да рефлектира върху плащанията на дейността на договорните партньори на НЗОК. От 1-ви юли се откриват в други търговски банки, утвърдени от Министерството на финансите, съобщи БНР.

Кърваво меле в Банско! Маскирани пребиха зверски собственици на оборотно заведение

http://pik.bg/кърваво-меле-в-банско-маскирани-пребиха-зверски-собственици-на-оборотно-заведение-news194386.html

Кърваво меле в Банско! Маскирани пребиха зверски собственици на оборотно заведение

Зверско меле вдигна на крак полиция и Спешен център в Банско. Съсобственици на оборотно заведение до кабинковия лифт в Банско бяха пребити жестоко от трима маскирани мъже, въоръжени с бухалки и метални пръти, пише "Струма БГ".

Кървавото меле станало вчера в ранния следобед в дърводелската работилница на Иван Ковачев в местността Гуровица срещу хотел "Св. Иван Рилски" в курортния град.

Двамата бизнесмени Григорий Страков и Иван Лалев отишли в цеха на Ковачев, където били поръчали заготовки, тъй като се готвят да отварят ново заведение.

Най-тежко пострадал от зверското меле е Григорий Страков, който е със счупена ръка в областта на лакътя, контузна рана на главата и кръвонасядане в областта на лицето и очите. Бизнес партньорът му Ивайло Лалев е със счупена кост на дланта, а собственикът на дърводелския цех е с контузии на гърба, гръдния кош и поясната област.

Въпреки бързата намеса на полицията вчера, нападателите избягали. Днес обаче униформените са успели да задържат нападателите в София.

САЩ разполагат за постоянно специални части в Източна Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=255683

В Европа вече са разположени подразделения на американски специални части, които ще подпомагат войските на НАТО и източните му партньори, намиращи се в съседство с Русия. Новост е, че ще се поддържа постоянно присъствие на спецчасти по източната граница на НАТО, заявиха от Европейското командване за специални операции.

Григор Димитров излиза срещу Райън Харисън на Уимбълдън (на живо)

http://offnews.bg/news/n_1/n_353993.html

Първата ни ракета Григор Димитров излиза срещу Райън Харисън в първия им мач на Уимбълдън. Двубоят срещу 13-ия в световната тенис ранглиста българин и 141-ия американец от третия за годината турнир от Големия шлем започва на корт №1. Той започва след мача между осмата в света Виктория Азаренка и 101-ата, хърватката Марияна Лучич-Барони, завършил с победа на Азаренка (6:3 7:5). 23-годишния български тенисист, който е №13 в световната ранглиста, е поставен под №11 в схемата на третия за годината турнир от Големия шлем. Това е първият мач на Димитров срещу 22-годишния Харисън. Високият 188 см американец е играл 3 пъти на Уимбълдън досега. Най-добрият му резултат е достигане до втория кръг през 2011 и 2012 година. Димитров е играл в турнира четири пъти, той също е достигал до втори кръг - през 2011, 2012 и 2013 година. Ако отстрани Харисън, във втория кръг Димитров ще играе срещу 19-годишния австралиец Люк Савил или 20-годишния австриец Доминик Тием. Първият поставен, който българския тенисист може да срещне, е украинецът Александър Долгополов в третия кръг, а при евентуално достигане до осминафиналите потенциален съперник е испанецът Давид Ферер. Водач в тази втора четвърт на схемата е миналогодишният шампион Анди Мъри. Гледайте мача на живо ТУК и ТУК .

Стойчо Стоев: Ще подходим сериозно, "Дюделанж" няма да се бие сам

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/23/2329717_stoicho_stoev_shte_podhodim_seriozno_djudelanj_niama/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Стойчо Стоев e убеден, че неговият отбор няма да подцени съперника си във втория квалификационен кръг на Шампионската лига - "Дюделанж".

Според него трябва да се очакват два сериозни мача срещу шампиона на Люксембург. 

"Хубаво е да си фаворит, но не е достатъчно. Свидетели сме на едно световно първенство, в което доста от сериозните фаворити отпаднаха. В тази връзка много сериозно подхождаме към мачовете. Това, че сме фаворити, няма никакво...

Германски учен ще се замрази за 150 години

http://www.cross.bg/chovechestvoto-germanski-sames-1417077.html

/КРОСС/ Германски учен ще се подложи на криоконсервация - процес, при който човешкият организъм се подлага на замразяване, за да може в последствие да се възстановят биологичните му функции, съобщава в. Bild.75-годишният професор Клаус Самес вече е подписал договор с американската неправителствена организация Cryonic Institute, в чиито хранилища ще се съхранява тялото му до момента, в който човечеството не се научи да съживява замразените клетки. Тялото на учения ще бъде охладено до -196 ° C. Ще бъде констатирана мозъчната му смърт. Тялото му ще бъде поставено в кутия с лед, след което ще започне подготовката за транспортирането му до Клинтън Тауншип (Мичиган). Там кръвта му ще бъде източена и заменена със специален разтвор, който ще продължи да се втвърдява при поставянето на тялото в камерата с течен азот.Клаус Самес смята, че след 150 години човечеството ще се научи да се размразява запазените клетки."Не съм луд", коментира ученият решението си. Самият той е посветил почти целия си живот в изучаване на геронтологията, а от 1995 г. се е отдал на криониката. Той смята, че замразяването на живи организми има перспектива. "В момента технологията на криоконсервацията е необратима, но след 150 години човечеството вероятно ще узнае как да размразява консервираните клетки", коментира с надежда той.

OMV: "Южен поток" може да бъде изключение за ЕС

http://www.vesti.bg/novini/omv-iuzhen-potok-mozhe-da-byde-izkliuchenie-za-es-6015481

Проектът "Южен поток" може да стане изключение от изискванията на ЕС за тръбопроводния транзит.

Туристическият бизнес след потопа: Ще спасим сезона!

http://www.bnews.bg/article-109174

Няма откази от записвани, смятаме, че ще спасим туристическия сезон, коментира председателят на БХРА Благой Рагин пред BNews. От БАТА също обявиха, че няма отказани записвания заради наводненията по Черноморието.

Сандра Бълок наела армия от охранители

http://www.cross.bg/korbet-armiya-ohraniteli-1417076.html

/КРОСС/ Сандра Бълок наела армия от нови охранители. Актрисата била ужасена, когато Джошуа Корбет успял да се промъкне в жилището й за 16 милиона долара рано сутринта в неделя на 8 юни тази година и планира да направи всичко по силите си, за да защити себе си и 4-годишния си син Луис от потенциални натрапници в бъдеще. Срещу Корбет беше повдигнато обвинени в грабеж, преследване и притежание на оръжие. "Санди е травматизирана от проникването в дома й. Тя нае армия от охранители. Санди дори не иска да остане в дома си, но го прави заради Луис. Тя поначало е параноичка относно безопасността си, но сега е по-уплашена отвсякога", разкри запознат източник пред американското списание "Стар". 49-годишната актриса получи ограничителна заповед срещу Корбет, но все още не се чувства в безопасност, въпреки че домът й е опасан с охранителни камери и бодлива тел, пише Temadaily.  

Строителството на АМ „Струма” върви по график

http://frognews.bg/news_72035/

ЛОТ 2 на автомагистрала „Струма" ще бъде готов през март 2015 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която днес инспектира строителството на отсечката. „Всичко върви по график, срокът ще бъде спазен - март догодина. На ЛОТ-4, между Сандански и ГКПП Кулата-Промахон, е имало удължаване на срока чрез договор и той ще бъде готов през октомври тази година", добави тя.

Потвърдено: Намереното във Варна тяло е на 3-годишната Жана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153905

Потвърди се информацията, че откритият труп на дете във Варна е на 3-годишната Жана, съобщи Нова телевизия.
Трупът на детето е открито под калните маси, докато багерите са се опитвали да ги извозят и да ги натоварят в камиони, за да могат да освободят улицата.
3-годишната Жана е сестра на едно от децата, което беше погребано вчера. Потвърди се информацията, че откритият труп на дете във Варна е на 3-годишната Жана, съобщи Нова телевизия. Трупът на детето е открито под калните маси, докато багерите са се опитвали да ги извозят и да ги натоварят в камиони, за да могат да освободят улицата. 3-годишната Жана е сестра на едно от децата, което беше погребано вчера.

Потвърдиха: Намереното телце е на 3-годишната Жана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153883

Потвърди се информацията, че откритият труп на дете във Варна е на 3-годишната Жана, съобщи Нова телевизия.
Трупът на детето е открито под калните маси, докато багерите са се опитвали да ги извозят и да ги натоварят в камиони, за да могат да освободят улицата.
3-годишната Жана е сестра на едно от децата, което беше погребано вчера. Потвърди се информацията, че откритият труп на дете във Варна е на 3-годишната Жана, съобщи Нова телевизия. Трупът на детето е открито под калните маси, докато багерите са се опитвали да ги извозят и да ги натоварят в камиони, за да могат да освободят улицата. 3-годишната Жана е сестра на едно от децата, което беше погребано вчера.

Орешарски: Високите технологии, енергетиката и машиностроенето могат да привлекат US инвестиции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153897

За нас инвестициите от САЩ са важни, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с помощник зам.-министъра към Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят. Двамата обсъдиха активизирането на търговията и инвестициите между България и САЩ. Г-н Хаят изтъкна, За нас инвестициите от САЩ са важни, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с помощник зам.-министъра към Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят. Двамата обсъдиха активизирането на търговията и инвестициите между България и САЩ. Г-н Хаят изтъкна,

Орешарски: Високите технологии, енергетиката и машиностроенето могат да привлекат US инвестиции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153892

За нас инвестициите от САЩ са важни, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с помощник зам.-министъра към Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят. Двамата обсъдиха активизирането на търговията и инвестициите между България и САЩ. Г-н Хаят изтъкна, За нас инвестициите от САЩ са важни, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с помощник зам.-министъра към Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят. Двамата обсъдиха активизирането на търговията и инвестициите между България и САЩ. Г-н Хаят изтъкна,

Композиторът Александър Деплат ще оглави журито на кинофестивала във Венеция

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/06/23/2329679_kompozitorut_aleksandur_deplat_shte_oglavi_jurito_na/?ref=rss


Френският филмов композитор Александър Десплат ще оглави основното жури на предстоящото 71-во издание на международния кинофестивал във Венеция, който ще се проведе между 27 август и 6 септември, предаде "Варайъти".

Това ще е първият случай, в който музикант оглавява панела от оценяващи основните претенденти в конкурсната програма и избират носителя на най-голямата награда "Златен лъв" и други високи отличия.

Шесткратно номинираният за "Оскар" Десплат е автор на музиката...

Директорът на OMV: Европейските правила може да бъдат заобиколени заради "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/23/2329712_direktorut_na_omv_evropeiskite_pravila_moje_da_budat/?ref=rss


Проектът за строителството на газопровода "Южен поток" може да бъде освободен от изискванията, прилагани от Европейския съюз към тръбопроводите, заяви ръководителят на австрийската нефтена компания OMV Герхард Ройс, цитиран от бизнеспоратала РБК.

"Ясно е, че всичко трябва да бъде изпълнено в съответствие с европейското право. В някои сфери обаче могат да бъдат направени изключения", каза Ройс.

Директорът на OMV посочи, че ЕС трябва да обсъди с "Газпром" условията на...

Петима столичани пребиха бански бизнесмени

http://www.bnews.bg/article-109189

Петима софиянци са били задържани часове след като пребили трима бизнесмени от Банско и потрошили колите им.

Предимно слънчево и в утрешния ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=255684

През нощта ще бъде ясно и поти тихо. Утре денят ще започне със слънчево време. След обяд и привечер ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Северна България и планинските райони ще превали и прегърми.

Остава бедственото положение във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153885

Бедственото положение във Варна остава, реши Кризисният щаб на свое заседание днес. Това каза областният управител Иван Великов пред БГНЕС.
Очаквайте                                                                                                                                                                  Бедственото положение във Варна остава, реши Кризисният щаб на свое заседание днес. Това каза областният управител Иван Великов пред БГНЕС. Очаквайте

КТБ АД: Гражданските трезори работят

http://econ.bg/Новини/КТБ-АД-Гражданските-трезори-работят_l.a_i.551823_at.1.html

Гражданските трезори на Корпоративна търговска банка АД ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ. Това...

Цветан Цветанов запозна баварския вътрешен министър Йоахим Херман с промените в Закона за МВР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153887

ГЕРБ ще може да разчита на подкрепата и експертизата на баварското вътрешно министерство при подготовката на програмата за реформи в сектора за сигурност, съобщиха от пресцентъра на партията.
Това заяви министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман при срещата си със заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в рамките на ГЕРБ ще може да разчита на подкрепата и експертизата на баварското вътрешно министерство при подготовката на програмата за реформи в сектора за сигурност, съобщиха от пресцентъра на партията. Това заяви министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман при срещата си със заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в рамките на

Проливните дъждове активизираха свлачища по пътя между селата Рибново и Осеново

http://pik.bg/проливните-дъждове-активизираха-свлачища-по-пътя-между-селата-рибново-и-осеново-news194381.html

Проливните дъждове активизираха свлачища по пътя между селата Рибново и Осеново

Пътят между селата Рибново и Осеново е в изключително тежко състояние след проливните дъждове през изминалата седмици, съобщава "Фокус" като се позовава на официална информация на общинския съветник в Гърмен Ибрахим Джуркин. Той обясни, че въпреки опасностите, местните хора продължават да използват пътя, тъй като е много по-кратък и намалява с близо 50 км разстоянието, когато пътуват към Благоевград или София.

„Община Гърмен не отделя средства, защото официално отсечката не е в експлоатация. Още през пролетта на 2009 участъкът трябваше да бъде открит с необходимите отводнителни канали, водостоци и други пътни съоръжения. Пет години по-късно, въпреки усвоените 17 милиона лева от държавния бюджет, той дори няма Акт 16 и бавно, но сигурно се саморазрушава. Вероятно пак се изчаква да се случи нещо лошо, за да се реагира”, коментира Ибрахим Джуркин.

Той обясни, че две коли не могат да се разминат, ако едната от тях не се отмести на пътния банкет. Има и асфалт, който пропада и се разрушава с всяка следваща година, тъй като няма никаква поддръжка, дори и през зимата.
Общинският съветник отправи апел към Прокуратурата и държавните институции, които имат отношение по въпроса да се намесят.

Бедственото положение във Варна остава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153880

Бедственото положение във Варна остава, реши Кризисният щаб на свое заседание днес. Това каза областният управител Иван Великов пред БГНЕС.
Очаквайте Бедственото положение във Варна остава, реши Кризисният щаб на свое заседание днес. Това каза областният управител Иван Великов пред БГНЕС. Очаквайте

Ром нападна с нож доброволци в "Аспарухово"

http://www.cross.bg/asparyhovo-zemyata-priyateli-1417075.html

/КРОСС/ Шокираща история разказва един от доброволците, които четвърти ден разчистват улици и дворове в квартал "Аспарухово". "Писмото до всички" той публикува на стената си във Фейсбук, пише Varna.utre.bg. "Казвам се Добромир Калчев на 28 години, жител на злощастния квартал Аспарухово във Варна. На 20.06 петък, аз, както и всички други, жители на квартала бяхме ангажирани с разчистването от потопа. Заедно с мои приятели цял ден полагахме грижи за обезопасяването, а по-късно и отсичането, на 10 м кипарисово дърво, надвиснало над 2 къщи на ул. "Тунджа". Всичко мина благополучно, докато по баира на ул. "Злетово" (известна улица в квартала), не се появи един от всички онези цигани (ако предпочитате - роми), които използваха бедствието, за да напълнят самоделните си колички с метали и други „ценности". Ръсеше боклуци навсякъде след себе си, а възрастните жени от съседната къща, цял ден старателно, редом с нас, почистваха, както своите дворове и тротоари, така и самата Злетово, която е основна част от инфрастуктурата на квартала. Те видяха цигането, скараха му се, а той им отвърна с груб език и псувни. С моите приятели нямаше как да останем безучастни и също му се развикахме по най-бързия начин да си върне боклуците в контейнерите на кръстовището с ул. "Искър" и да внимава, какво говори на възрастните дами

Цветан Цветанов запозна баварския вътрешен министър Йоахим Херман с промените в Закона за МВР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153881

ГЕРБ ще може да разчита на подкрепата и експертизата на баварското вътрешно министерство при подготовката на програмата за реформи в сектора за сигурност, съобщиха от пресцентъра на партията.
Това заяви министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман при срещата си със заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в рамките на ГЕРБ ще може да разчита на подкрепата и експертизата на баварското вътрешно министерство при подготовката на програмата за реформи в сектора за сигурност, съобщиха от пресцентъра на партията. Това заяви министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман при срещата си със заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в рамките на

Световното в Бразилия – с по-голяма посещаемост от това в ЮАР

http://www.mediapool.bg/svetovnoto-v-braziliya-s-po-golyama-poseshtaemost-ot-tova-v-yuar-news221818.html

Посещаемостта на мачовете от Мондиал 2014 е по-голяма в сравнение с тази от световното първенство през 2010 година.   Половината от общо 64-те мача на шампионата на планетата в Бразилия вече приключиха, а средно по 50 913 зрители са наблюдавали на живо двубоите по стадионите в бразилските градове.   В Южна Африка преди четири години средната посещаемост на мачовете беше 49 670 зрители. До момента най-голямата най-сериозен интерес имаше към световното първенство в САЩ през 1994 г.   Тогава на всеки мач присъстват средно по 68 991 зрители, а общата посещаемост за всичките 52 мача на Мондиал 94 е 3 587 538 зрители.

Орешарски: За нас инвестициите от САЩ са важни

http://www.cross.bg/oresharski-hayat-investitziite-1417074.html

/КРОСС/ "За нас инвестициите от САЩ са важни", отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с помощник зам.-министъра към Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят. Двамата обсъдиха активизирането на търговията и инвестициите между България и САЩ. Г-н Хаят изтъкна, че през миналата година те са нараснали с 10% и изрази увереност, че в бъдеще може да се постигне и по- голям растеж, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Помощник зам.-министърът се поинтересува кои сектори биха били интересни за американски инвестиции и експертиза. Премиерът Орешарски отбеляза високите технологии, за чието развитие има потенциал. „Имаме голям интерес към такъв тип инвестиции", изтъкна министър-председателят. На следващо място той посочи енергетиката и сектори от машиностроенето. Г-н Орешарски обърна внимание на диверсификацията на газовите доставки и проекта за Южен газов коридор. „Ще ускорим работата по интерконектора с Гърция", добави премиерът. Той отбеляза също така преговорите с Уестингхаус и диверсификацията на технологиите в този сектор. Г-н Хаят изрази подкрепата си за американската компания Тишмън, която има интерес към изграждането на национален стадион в България. Посланикът на САЩ Н.Пр. Марси Рийс, която също присъства на срещата, отбеляза, че за бизнеса най-важни са прозрачността, диалогът и предсказуемостта

Оправдаха наркобос №1 в Дупница

http://www.cross.bg/klisarski-narkotitzi-dypnitza-1417073.html

/КРОСС/ Нароченият за наркобос №1 в Дупница Николай Клисарски - Коко бе признат за невинен за притежаване на наркотици, това реши преди минути състав на Окръжен съд - Кюстендил, председателстван от съдия Диана Данаилова.Коко Клисарски получи оправдателна присъда по чл. 304 от Наказателния кодекс. През месец май 2012 година дупнишки полицаи откриха във вилата на Николай Клисарски над село Самораново вещества, с които могат да се произвеждат наркотици. Тогава Клисарски се укри, но бе намерен шест месеца по -късно след общонационално издирване в луксозна вила в кв. „Бояна" в София, пише  struma.bg.  

Мерки за безопасност, почистване и дезинфекция на засегнатите от наводненията жилища

http://www.moreto.net/novini.php?n=255669

Проливните дъждове през последните дни предизвикаха наводнения в определени населени места на територията на цялата страна. Това води до опасност от заразяване на питейната вода и хранителните продукти, както и до замърсяване на битовата и производствена среда с тиня, отточни води, органични отпадъци и др.

ЕС наложи санкции срещу 12 сирийски министри

http://www.cross.bg/sanktzii-ministri-choveshkite-1417072.html

/КРОСС/ Европейският съюз наложи санкции срещу 12 сирийски министри за нарушения на човешките права."Като се има предвид сериозността на положението в Сирия, Съветът днес засили ограничителните мерки на ЕС срещу сирийския режим. Съветът взе решение за замразяване на активите и забрана на влизането на 12 министри от сирийското правителство заради участието им в сериозни нарушения на човешките права", се казва в комюнике на Европейския съвет. Списъкът на лицата, които са подложени на санкции, утре ще бъде публикуван в официалния вестник на Европейския съюз.    

Алекс Сонг беше наказан тежко за удара срещу Манджукич

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/23/2329697_aleks_song_beshe_nakazan_tejko_za_udara_sreshtu/?ref=rss


Камерунският полузащитник Алекс Сонг беше наказан за три мача заради директния червен картон, който получи при загубата с 0:4 от Хърватия в група А на световното първенство.

Играчът на "Барселона" беше изгонен за удар с лакът в гърба на нападателя Марио Манджукич. 

ФИФА установи, че 26-годишният национал е нарушил правило 48, т. 1д от дисциплинарния правилник, което се наказва с и с глоба от 15 хиляди евро.

Сонг ще пропусне последния мач от групата срещу...

КТБ: Гражданските трезори ще работят

http://www.vesti.bg/pari/biznes/ktb-grazhdanskite-trezori-shte-rabotiat-6015477

Банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към нея могат да се изпълняват, включително и с цел погасяване на кредити, уточняват от финансовата институция

Томас Мюлер е готов за мача на Германия срещу САЩ

http://www.mediapool.bg/tomas-myuler-e-gotov-za-macha-na-germaniya-sreshtu-sasht-news221817.html

Звездата на германския национален отбор по футбол Томас Мюлер е готов за игра в последния мач на тима от груповата фаза на Мондиала срещу САЩ.   Това обяви селекционерът на германците Йоаким Льов. Нападателят получи травма в последните минути от двубоя с Гана, завършил изненадващо 2:2.   Льов е по-притеснен от мускулната травма на Джером Боатенг. Десният защитник бе заменен на почивката от Мустафи.   "Не може да бяга. Надявам се, че не става въпрос за нещо сериозно", добави селекционерът на Бундестима.

КТБ отвори гражданските трезори

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/23/2329700_ktb_otvori_grajdanskite_trezori/?ref=rss


Гражданските трезори на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ. Това съобщават от банката.

В съобщението се допълва, че банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към нея могат да се изпълняват, включително и с цел погасяване на кредити.

В петък, с цел да бъде оздравена, КТБ беше поставена под специалния надзор на БНБ до 20 юли, но на клиентите на банката още тогава...

Строежът на магистрала "Струма" върви по график, каза министър Терзиева (видео)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/23/2329705_stroejut_na_magistrala_struma_vurvi_po_grafik_kaza/?ref=rss


Работата по строителството на Лот 2 на автомагистрала "Струма" върви по график, като физическото изпълнение е около 20%, стана ясно при днешната проверка на обекта от министрите на регионалното развитие Десислава Терзиева и транспорта Данаил Папазов. "Имаме уверението на изпълнителя, че двата участъка ще бъдат завършени в срок - месец март догодина", съобщи Терзиева.

Тя допълни, че изпълнението на участъка от Дупница до Благоевград върви координирано и с работата на археолозите по...

Всички открити басейни в столицата са изрядни

http://pik.bg/всички-открити-басейни-в-столицата-са-изрядни-news194378.html

Всички открити басейни в столицата са изрядни

Лятото най-после дойде и е време за плаж. Столичани може спокойно да събират слънчев тен на някой от 46-те открити басейна в София, тъй като всички те отговарят на санитарно-хигиенните норми. До момента няма нито една лоша проба от откритите плувни комплекси в града и гражданите могат спокойно да отидат да плажуват, увери началникът на дирекция „Здравен контрол” в Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) д-р Христина Котларска, пише "Новинар". До момента инспекцията е извършила общо 259 проверки на всичките 154 басейна в София и служителите й са взели 274 проби за анализ. От откритите басейни са взети общо 55 проби. Котларска допълни, че след инспекциите са издадени 11 заповеди за временно спиране на работата на обекта, 35 предписания и 8 акта. Преди да отворят врати за посетители през летния сезон, от всички открити басейни се взимат трикратни проби. Плажовете се проверяват и поне по 2 пъти, докато работят. Проверка на „Новинар” установи, че почти всички открити плувни басейни в София вече работят и приемат посетители. Басейните предлагат различни екстри и услуги в зависимост от финансовите възможности на клиентите си. Така например входът за възрастни в комплекс „Царско село” край кв. „Драгалевци” е 25 лв., но в цената е включен достъп не само до басейна, а и до СПА комплекса на хотела. Входът за деца е 10 лв. В цената са включени шезлонг и чадър. Малко по-евтино ще ви излезе посещението в плувен комплекс „Хепи бийч” на бул. „Пенчо Славейков” 12-14. От понеделник до петък входът за възрастни е 6 лв., а за деца – 3 лв. През уикенда обаче цената скача двойно - съответно по 12 лв. за възрастен и 6 лв. за хлапе. В цената е включено използването на шезлонг, масичка, чадър и шалте. Комплексът предлага и плажни шатри, които струват 60 лв. в събота и неделя и 20 лв. през седмицата. Желаещите да отмарят в плувен комплекс „Спартак” на бул. „Арсеналски” 4 трябва да се бръкнат с 6 лв. За малчугани от I до VIII клас цената е 3 лв., а за ученици от VIII до XII клас – 4 лв. Входът за студенти е 5 лв. Цените не са особено високи, но ако желаете да ползвате шезлонг и чадър, трябва да доплатите 5 лв. В плувно-развлекателен комплекс „Варадеро” в жк „Левски” Г входът за деца под 6 години е безплатен. Цената за възрастни е 6 лв., а за деца от 6 до 14 години – 3 лв. Шезлонгът и чадърът се доплащат по 3 лв. Двойно по-високи са цените в комплекс „Макси Воден свят” на бул. „Симеоновско шосе” 110. Входът за възрастни е 12 лв., а за деца от 3 до 12 години – 6 лв. За малчуганите под 3-годишна възраст плажуването е безплатно.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/213101-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BD%D0%B8.html

Столичните басейни отговарят на всички санитарно-хигиенните норми. До момента няма нито една лоша проба от откритите плувни комплекси в града и гражданите могат спокойно да отидат да плажуват, увери началникът на дирекция „Здравен контрол” в Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) д-р Христина Котларска, пише "Новинар".

До момента инспекцията е извършила общо 259 проверки на всичките 154 басейна в София и служителите й са взели 274 проби за анализ. От откритите басейни са взети общо 55 проби. Котларска допълни, че след инспекциите са издадени 11 заповеди за временно спиране на работата на обекта, 35 предписания и 8 акта. Преди да отворят врати за посетители през летния сезон, от всички открити басейни се взимат трикратни проби. Плажовете се проверяват и поне по 2 пъти, докато работят.

Проверка на „Новинар” установи, че почти всички открити плувни басейни в София вече работят и приемат посетители. Басейните предлагат различни екстри и услуги в зависимост от финансовите възможности на клиентите си. Така например входът за възрастни в комплекс „Царско село” край кв. „Драгалевци” е 25 лв., но в цената е включен достъп не само до басейна, а и до СПА комплекса на хотела.

Входът за деца е 10 лв. В цената са включени шезлонг и чадър. Малко по-евтино ще ви излезе посещението в плувен комплекс „Хепи бийч” на бул. „Пенчо Славейков” 12-14. От понеделник до петък входът за възрастни е 6 лв., а за деца – 3 лв. През уикенда обаче цената скача двойно - съответно по 12 лв. за възрастен и 6 лв. за хлапе. В цената е включено използването на шезлонг, масичка, чадър и шалте.

Комплексът предлага и плажни шатри, които струват 60 лв. в събота и неделя и 20 лв. през седмицата. Желаещите да отмарят в плувен комплекс „Спартак” на бул. „Арсеналски” 4 трябва да се бръкнат с 6 лв. За малчугани от I до VIII клас цената е 3 лв., а за ученици от VIII до XII клас – 4 лв. Входът за студенти е 5 лв. Цените не са особено високи, но ако желаете да ползвате шезлонг и чадър, трябва да доплатите 5 лв. В плувно-развлекателен комплекс „Варадеро” в жк „Левски” Г входът за деца под 6 години е безплатен. Цената за възрастни е 6 лв., а за деца от 6 до 14 години – 3 лв. Шезлонгът и чадърът се доплащат по 3 лв. Двойно по-високи са цените в комплекс „Макси Воден свят” на бул. „Симеоновско шосе” 110. Входът за възрастни е 12 лв., а за деца от 3 до 12 години – 6 лв. За малчуганите под 3-годишна възраст плажуването е безплатно.

Темида оправда Лейди Гага за "Judas"

http://www.bnews.bg/article-109169

Американски съдия отхвърли делото срещу Лейди Гага, което бе заведено от Ребека Франсескати през 2011-а за авторски права.

ЕС забрани вноса на стоки от Крим

http://www.mediapool.bg/es-zabrani-vnosa-na-stoki-ot-krim-news221816.html

Съветът на ЕС реши да забрани вноса на стоки от Крим в Европейския съюз, заяви пред руски журналисти литовският министър на външните работи Линас Линкявичюс, цитиран от ИТАР-ТАСС.   "Приехме принципна позиция, за да няма внос на продукция от територията на Крим в ЕС", изтъкна той в отговор на въпрос за обсъжданата в понеделник на срещата на външните министри от ЕС стратегия за непризнаване присъединяването на Крим към състава на Русия.   "След тази мярка ще последват решения в други области, включително политическата, дипломатическата, финансовата и търговската сфера", допълни литовският първи дипломат.

Българите са по средата на класацията за скъп газ в Европа

http://www.vesti.bg/novini/bylgarite-sa-po-sredata-na-klasaciiata-za-skyp-gaz-v-evropa-6015478

Средностатистическият българин плаща по 25,5 рубли за кубичен метър газ. Това ни нарежда на 19-то място в класация, съставена от РИА "Новости".

Студент се заклещи в скулптура на вагина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153858

Американски студент се заклещи в огромна скулптура на вагина в германския университет Тюбинген, съобщава theguardian.com.
Момчето влязло в скулптурата на шега, но се заклещило в огромната вагина пред катедрата по микробиология и вирусология към университета.
За изваждането му от там били ангажирани 22 пожарникари. Американски студент се заклещи в огромна скулптура на вагина в германския университет Тюбинген, съобщава theguardian.com. Момчето влязло в скулптурата на шега, но се заклещило в огромната вагина пред катедрата по микробиология и вирусология към университета. За изваждането му от там били ангажирани 22 пожарникари.

Зам. финансовият министър излезе в пенсия

http://offnews.bg/news/n_1/n_353964.html

Премиерът Пламен Орешарски освободи Кирил Желев като заместник-министър на финансите във връзка с подадена от него молба за пенсиониране. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На длъжността беше назначен досегашният заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Георги Търновалийски. Желев беше шеф на Агенция "Митници", откъдето беше преместен на зам.-министерския пост. В правителството на тройната коалиция той беше заместник на финансовия министър Пламен Орешарски.  Назначението му в Агенция "Митници" беше предшествано от серия куриози, до които доведе бързането Ваньо Танов да бъде уволнен от директорския пост в агенцията. Стигна се до там, че временно агенцията се управляваше от човек с отнет допуск до информация заради срещите си с наркодилъри – зам.-директора на митниците Николай Попов . До това се стигна след гаф, при който за наследник на уволнения на 21 август Ваньо Танов бе назначен заместникът му Борислав Борисов. В цялото бързане по уволнението на Танов се оказа, че управляващите са пропуснали факта, че по закон в агенция "Митници" не може да бъде назначен временно изпълняващ длъжността директор. Затова и се наложило Борисов да бъде назначен като титуляр (което бе скрито от медиите) и това го превърна в най-кратко управлявалия директор на митниците в историята. Само след два дни труд Борисов подаде заявление за отпуск, като упълномощи Николай Попов да го замества. Попов е без допуск до информация, а в длъжностната характеристика на директора на Агенция „Митници“ изрично е записано, че той трябва да има такъв допуск. Без него той не може да изпълнява служебните си задължения и няма право да чете секретни документи, каквито са повечето в митниците. През 2009 г. той е шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в София (РЗБОП – София). Колегите му обаче започват вътрешно разследване срещу него заради нерегламентирани контакти с хора от подземния свят. Според Атанас Атанасов от ДСБ това са хора, свързани с наркотрафика в София. Попов обжалва отнемането на допуска си пред ДКСИ на Цвета Маркова. След проверка комисията установява, че данните са достатъчни за отнемане на допуска. Според източници на OFFNews в разработката срещу Николай Попов има доста конкретика за лица, срещи и дати, а Попов не е докладвал надлежно, че възнамерява да се среща с тях, както е трябвало да направи, ако срещите са свързани с противодействието на наркотрафика.

Сирийски химически арсенал е в ръцете на ОЗХО

http://www.cross.bg/ozho-arsenal-himicheski-1417071.html

/КРОСС/ Сирийският химически арсенал е в ръцете на ОЗХО на 100%."Обявеното химическо оръжие е напуснало Сирия", съобщи на пресконференция ръководителят на ОЗХО Ахмет Узюмджу.По думите му то може да бъде унищожено в рамките на 60 дни."Въпреки някои закъснения в началния етап, сирийското правителство си сътрудничи с организацията на задоволително ниво", отбеляза представителят на ОЗХО.    

Намериха черепи в плюшени мечета

http://www.cross.bg/kosti-mecheta-plyusheni-1417070.html

/КРОСС/ Два черепа и други човешки кости бяха намерени в плюшени мечета по време на рутинна проверка на куриерска пратка на летището на Мексико Сити, съобщи официален източник, цитиран от АФП. Служители в куриерска компания "открили с помощта на рентген в две плюшени мечета черепи и различни човешки кости, извадени неотдавна от земята", се казва в информацията от властите. Подателят на пратката е мексиканец, който вече е арестуван. Мъжът признал, че се е сдобил с човешките кости на много известен пазар в центъра на Мексико сити. Човешките останки са били поръчани от поклонници на религиозен култ в чужбина. Прокуратурата обаче не разкрива самоличността на получателя, пише news7.  

Енерго-про: Ситуацията в градовете, засегнати от наводненията, е нормализирана

http://www.moreto.net/novini.php?n=255682

В продължение на четири денонощия аварийни екипи и специалисти на ЕНЕРГО-ПРО работят заедно с екипи на Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН) за нормализиране на ситуацията в районите, пострадали от водната стихия, съобщиха от дружеството за Moreto.

Дават лекарства на хронично болни и без документи

http://www.bnews.bg/article-109185

Хронично болните от наводнените райони да получат лекарства дори и да нямат нужните документи, разпореди Здравната каса.

ЕС изпраща полицейска мисия в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-vunshnite-ministurut-1417069.html

/КРОСС/ Съветът на Европейския съюз одобри изпращането на полицейска мисия в Украйна за период от две години. Това съобщи в кулоарите на срещата на външните министри на 28 страни от ЕС в Люксембург министърът на външните работи на Литва Линас Линкявичюс. По думите му формирането на мисията "ще започне веднага" и в скоро време ще бъде в състояние да тръгне към Украйна. "Нейната задача ще бъде да съдейства при реформата в системата на вътрешните работи и службите за сигурност в Украйна", каза министърът.

НЗОК ще предложи актуализация на бюджета си с 328 млн. лв.

http://pik.bg/нзок-ще-предложи-актуализация-на-бюджета-си-с-328-млн-лв-news194375.html

НЗОК ще предложи актуализация на бюджета си с 328 млн. лв.

Надзорният съвет на НЗОК ще предложи актуализация на бюджета на Касата в размер на 328 млн. лв.  Това заяви пред журналисти председателят на Съвета д-р Бойко Пенков след заседанието му.

Предложението ще бъде внесено в понеделник до министъра на здравеопазването Таня Андреева.

"Тези средства ще стигнат, за да се плати за болнична помощ и лекарства, заплащани от НЗОК, до края на годината",
посочи още д-р Пенков.

По думите му стана ясно, че над 55 млн. лв. са средства от преизпълнението на събираемостта от здравноосигурителни вноски, като те ще бъдат насочени за плащане на болниците през декември.
"Дейността на болниците, извършена през юни, ще бъде изплатена на 100%", увери д-р Пенков.

Във връзка с възникналите проблеми с Корпоративна търговска банка (КТБ) Здравната каса декларира, че кризата с банката няма да рефлектира върху плащанията на дейността на договорните партньори на институцията.

КТБ обслужва сметките на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в градовете Варна, Враца, Плевен, Пловдив и Хасково. Предстоящите плащания на договорните партньори за отчетена дейност през месец май ще бъдат извършени до 30 юни 2014 г.

От 1 юли ще бъдат открити и сметки на петте РЗОК в други търговски банки, утвърдени от Министерството на финансите за работа с бюджетни организации, уточняват от НЗОК.

Oправдаха сочения за наркобос №1 на Дупница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153839

Нароченият за наркобос №1 в Дупница Николай Клисарски - Коко бе признат за невинен за притежаване на наркотици. Това реши преди минути състав на Окръжен съд - Кюстендил, председателстван от съдия Диана Данаилова.
Коко Клисарски получи оправдателна присъда по чл. 304 от Наказателния кодекс, пише struma.bg. Нароченият за наркобос №1 в Дупница Николай Клисарски - Коко бе признат за невинен за притежаване на наркотици. Това реши преди минути състав на Окръжен съд - Кюстендил, председателстван от съдия Диана Данаилова. Коко Клисарски получи оправдателна присъда по чл. 304 от Наказателния кодекс, пише struma.bg.

Нароченият за наркобос №1 в Дупница бе признат за невинен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153848

Нароченият за наркобос №1 в Дупница Николай Клисарски - Коко бе признат за невинен за притежаване на наркотици. Това реши преди минути състав на Окръжен съд - Кюстендил, председателстван от съдия Диана Данаилова.
Коко Клисарски получи оправдателна присъда по чл. 304 от Наказателния кодекс, пише struma.bg. Нароченият за наркобос №1 в Дупница Николай Клисарски - Коко бе признат за невинен за притежаване на наркотици. Това реши преди минути състав на Окръжен съд - Кюстендил, председателстван от съдия Диана Данаилова. Коко Клисарски получи оправдателна присъда по чл. 304 от Наказателния кодекс, пише struma.bg.

Григор Димитров тръгна с убедителна победа на Уимбълдън

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-trygna-s-ubeditelna-pobeda-na-Uimbyldyn-news_35722.html

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров започна с успех участието си на „Уимбълдън”, като победи сочения за голяма надежда на американския тенис Райън Харисън с 3:0 сета &...

Няма опасност от язовир "Ботево", хората могат да се върнат по домовете си

http://dobrich.actualno.com/Njama-opasnost-ot-jazovir-Botevo-horata-mogat-da-se-vyrnat-po-domovete-si-news_35723.html

Обстановката във Варна постепенно се нормализира. Възстановява се нормалният ритъм на живот. Започна дератизация и дезинфекция, за да не се допуснат зарази и разпространение на насекоми. Необходима...

Наводненията са нанесли щети за 1 млн. лв на Прохода на републиката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/23/2329696_navodneniiata_sa_nanesli_shteti_za_1_mln_lv_na_prohoda/?ref=rss


Щетите от наводненията в прохода на Републиката са за до 1 млн. лева, каза пред журналисти председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стефан Чайков, цитиран от агенция "Фокус". Крайният срок за разчистването на пътят е края на юли.

Чайков предполага, че то може да приключи и по-рано. По думите му, движението през прохода ще бъде забранено, докато не се укрепят всички срутища и свлачища в зоната на град Килифарево. "Съжалявам, знам, че засягам...

От блоговете: БНБ не издържа стрес теста

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/23/2329695_ot_blogovete_bnb_ne_izdurja_stres_testa/?ref=rss


Препубликуваме текста от блога на Любомир Христов. Акцентите са на "Дневник".

БНБ не издържа собствения си стрес тест. Стрес тестовете на банките се оказаха полезен инструмент за успокояване на пазарите и възстановяване доверието в банките в САЩ и Еврозоната, но не и у нас.

Стрес тестът е упражнение, при което регулаторът пресмята с колко биха се обезценили активите на една банка при различни неблагоприятни, но възможни сценарии. Целта е да се разкрият предварително...

Нивото на прелелия добрички язовир спадна

http://www.cross.bg/botevo-yazovir-stena-1417067.html

КРОСС/ Два метра е спаднало за денонощие нивото на добричкия язовир Ботево, чиято стена се скъса в неделя като преди това опасността предизвика евакуацията на цяло село. Няма заплаха за съседните населени места, успокоиха днес пред bTV представители на местната власт.„Опасността отмина, защото около язовира е поляна и водата се разля. Скъсването на стената не можеше да бъде избегнато, тъй като нашият язовир е най-малкият в района, а в него се вливат други няколко водоема. И след обилните дъждове нямаше как", обясни Недялко Ямболов, кмет на село Ботево. По думите му, язовирът е даден на концесия и си има управител, който го поддържа. „Но водата, която влиза във водоема, е много повече, отколкото излиза. Сега той трябва наново да се източи, да се направи двойно по-голям преливник, с много повече бетон", допълни Ямболов.Преди ден хората от селата Ботево и Ново Ботево бяха евакуирани на по-високо, но не се стигна до наводнение. На 250 000 лева се оценяват щетите вследствие на скъсаната язовирна стена.

Студент се заклещи в скулптура на вагина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153842

Американски студент се заклещи в огромна скулптура на вагина в германския университет Тюбинген, съобщава theguardian.com.
Момчето влязло в скулптурата на шега, но се заклещило в огромната вагина пред катедрата по микробиология и вирусология към университета. 
За изваждането му от там били ангажирани 22 пожарникари. Американски студент се заклещи в огромна скулптура на вагина в германския университет Тюбинген, съобщава theguardian.com. Момчето влязло в скулптурата на шега, но се заклещило в огромната вагина пред катедрата по микробиология и вирусология към университета. За изваждането му от там били ангажирани 22 пожарникари.

Цветанов запозна баварския вътрешен министър с промените в Закона за МВР

http://www.cross.bg/tzvetanov-herman-bulgariya-1417068.html

/КРОСС/ "ГЕРБ ще може да разчита на подкрепата и експертизата на баварското вътрешно министерство при подготовката на програмата за реформи в сектора за сигурност." Това заяви министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман при срещата си със заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в рамките на международната конференция за трафика на жени в Мюнхен, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. Цветанов и Херман се обединиха около тезата, че съвместната работа между Бавария и България с партньорството на Фондация „Ханс Зайдел" ще върне на правоохранителната система у нас европейските стандарти, който бяха установени преди година. Министър Херман прояви интерес към случващото се в България и заяви, че следи внимателно процесите в сектора за сигурност в страната ни. От своя страна Цветан Цветанов запозна министър Йоахим Херман в подробности с проблемите, които са създаде след приетия миналата седмица Закон за МВР, съобщават още от пресцентъра на ГЕРБ. „За Бавария е от изключителна важност партньорството с България като страна, която е външна граница на Европейския съюз. Затова след едни предсрочни избори се надяваме нашите служби да работят в същия синхрон, когато г-н Цветанов беше вицепремиер и министър на вътрешните работи и проведохме редица успешни съвместни акции", коментира още баварският вътрешен министър

Отварят кръстовището при Семинарията в средата на юли

http://econ.bg/Новини/Отварят-кръстовището-при-Семинарията-в-средата-на-юли_l.a_i.551821_at.1.html

Столичани ще могат да преминават през напълно обновеното кръстовище при Семинарията на 15 юли. Тогава приключват ремонтните дейности, които към...

ЦСКА чака победителя от Шкендия-Зимбру

http://www.bnews.bg/article-109186

След изтегляне на жребия за втория предварителен кръг на Лига Европа станаха ясни съперниците на българските отбори.

Паркинги в "Аспарухово" се превърнаха в автоморги (снимки)

http://pik.bg/паркинги-в-аспарухово-се-превърнаха-в-автоморги-снимки-news194370.html

Паркинги в "Аспарухово" се превърнаха в автоморги (снимки)

На няколко паркинга в пострадалия от потопа варненски квартал Аспарухово  се складират потрошените от потопа автомобили. Има коли смлени до неузнаваемост от водната стихия, пише "Петел".

Комисия от общината описва щетите и това създава грешно впечатление у собствениците, че ще им бъдат изплатени обезщетения. За съжаление на парични компенсации могат да се надяват само притежатели на автомобили с автокаско. 

Полицаи охраняват денонощно колите, защото са се появили мародери, които се опитват да грабят всичко, което може да влезе в работа или да се предаде на вторични суровини. 

 

Военния министър изгони шефа на кабинета си

http://frognews.bg/news_72034/

Ангел Найденов е освободил досегашния началник на политическия си кабинет Иван Жерков. Заповедта му е връчена днес сутринта. Информацията е потвърдена пред в. "Сега" от самия Жерков.

Здравни медиатори ще посетят пострадали от наводненията квартали във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255680

Представители на Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ) ще посетят пострадали от наводненията квартали във Варна, с преобладаващо население – уязвими групи от етнически произход. Здравните медиатори, съвместно с представители на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет, Регионалните здравни инспекции (РЗИ) към Министерство на здравеопазването и Български червен кръст (БЧК) ще направят предварителна оценка на щетите, нанесени от проливните дъждове и план за тяхното поетапно възстановяване.

О Ем Ви: "Южен поток" може да бъде изключен от европейските изисквания

http://www.mediapool.bg/o-em-vi-yuzhen-potok-mozhe-da-bade-izklyuchen-ot-evropeiskite-iziskvaniya-news221815.html

Проектът за газопровод "Южен поток" може да стане изключение от изискванията на ЕС към тръбопроводния транспорт, посочи пред бизнес изданието Виртшафтсблат ръководителят на австрийската компания О Ем Ви (OMV) Герхард Ройс, цитиран от ИТАР-ТАСС в понеделник.   Ясно е, че всичко трябва да бъде осъществено в съответствие с европейското право, посочи Ройс. В някои сфери обаче могат да бъдат направени изключения, допълни той.   Ръководителят на О Ем Ви е на мнение, че ЕС трябва да обсъди с Газпром възможностите за предоставяне на такъв специален режим. Той добави, че преговорите по проекта трябва да бъдат ускорени, а не "замразени".   Темата за строителството на газопровода "Южен поток" ще бъде обсъдена при утрешното посещение на руския президент Владимир Путин в Австрия. Планира се да бъде подписано споразумение между акционерите на съвместната проектна компания Саут стрийм Остриа (South Stream Austria) - руската Газпром и австрийската компания О Ем Ви.   Австрия реши тази година да се върне към проекта "Южен поток". Първоначално страната поддържаше участието си в проекта, когато през 2010 година О Ем Ви подписа с Газпром базово споразумение за сътрудничество. По-късно се появи информация, че компанията О Ем Ви води преговори с Газпром за сключване на договор за доставка на газ по Южен поток в размер 6 милиарда кубични метра газ годишно.   След това обаче О Ем Ви стана участник в алтернативния проект Набуко (Nabucco), който трябваше да доставя газ от страните от Общността на независимите държави (ОНД) в Австрия и Германия.   След замразяването на този проект, Газпром, по думите на заместник-председателят на управителния съвет на компанията Александър Медведев, се върна към обсъждане на участието на Австрия в проекта "Южен поток", но засега крайната точка на Южен поток остава Италия.   Австрия е заинтересована от изпълнението на проекта за газопровод "Южен поток", заяви австрийският министър по европейските и международните въпроси Себастиан Курц, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отговори на журналистически въпроси при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

Хасково събира помощи за Добрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153815

Хасковската областна администрация започна кампания по събиране на средства за Добрич. Вчера тя разпрастрани апел за дарения на минерална вода и дезинфектанти след като държавната управа от Североизточна България изрично декларирала нуждата от този вид помощи или пък парични средства, с които те да бъдат закупени. Хасковската областна администрация започна кампания по събиране на средства за Добрич. Вчера тя разпрастрани апел за дарения на минерална вода и дезинфектанти след като държавната управа от Североизточна България изрично декларирала нуждата от този вид помощи или пък парични средства, с които те да бъдат закупени.

Касата поиска актуализация на бюджета си

http://www.cross.bg/nzok-suvet-byudzheta-1417066.html

София /КРОСС/ На свое заседание от 23 юни т.г. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие „Отчет за текущото изпълнение на бюджета на НЗОК към 30.04.2014 г. и очаквано изпълнение на бюджета на НЗОК към 31.12.2014 г.", и „Анализ на стабилността на здравноосигурителния модел - рискове и предизвикателства пред НЗОК". Съгласно §14 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК), управителят на касата ще внесе Отчета и Анализа в Народното събрание чрез Министерския съвет.НС прие и проект на Закон за изменение на ЗБНЗОК за 2014 г. Проектът, заедно с мотивите към него, ще бъде предоставен на министъра на здравеопазването - за становище. Предстои проектът на Закон за изменение на ЗБНЗОК за 2014 г. да бъде разгледан и одобрен от НС на НЗОК, след получаване на становището на министъра.Надзорният съвет разпореди да се извършат проверки на медицинската дейност, приложените медицински изделия и лекарствена терапия, отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ за м. май 2014 г., чиято стойност надвишава утвърдената с Решение на НС от 28 април т.г. След проверките, потвърдените стойности ще бъдат изплатени през м. август 2014 г.НС възложи на управителя на Националната здравноосигурителна каса да изпрати покана към Управителния съвет на Българския лекарски съюз (УС на БЛС) за излъчване на представители за провеждане на преговори (чл.54, ал.1 и чл.55д, ал

ЛОТ-4 на магистрала "Струма" готов през октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153820

Автомагистрала "Струма" е готова на 20%, ЛОТ-4 - между Сандански и ГКПП Кулата-Промахон, ще бъде готов през октомври тази година. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на проверка на строителството на ЛОТ-2 от магистралата - между Дупница и Благоевград.
Терзиева коментира, че е доволна от строителните работи, Автомагистрала "Струма" е готова на 20%, ЛОТ-4 - между Сандански и ГКПП Кулата-Промахон, ще бъде готов през октомври тази година. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на проверка на строителството на ЛОТ-2 от магистралата - между Дупница и Благоевград. Терзиева коментира, че е доволна от строителните работи,

Версия: Потопът в "Аспарухово" е предизвикан от прелял рибарник?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153824

Водата в квартал Аспарухово все още не е годна за пиене и миене, има опасност от зарази. Според хората там приливната вълна не е била случайна, а е дошла от неясен воден резервоар, разположен над къщите в дерето. Лекари съветват жителите да не пият и да не ползват за битови нужди водата в района. Има и риск от предаване на зарази, съобщава bTV. Водата в квартал Аспарухово все още не е годна за пиене и миене, има опасност от зарази. Според хората там приливната вълна не е била случайна, а е дошла от неясен воден резервоар, разположен над къщите в дерето. Лекари съветват жителите да не пият и да не ползват за битови нужди водата в района. Има и риск от предаване на зарази, съобщава bTV.

Полският външнен министър: Правим орална любов на САЩ

http://www.cross.bg/shikorski-ministur-polsha-1417065.html

/КРОСС/ Полският външен министър Радослав Шикорски определя политиката на страната му спрямо САЩ като орален секс без нищо в замяна. Това става ясно от изтекъл телефонен разговор между него и бившия финансов министър Яцек Ростовски, публикуван от полското списание "Впрост". Външният министър ясно изразява скептичността си относно зависимостта на Полша от САЩ и определя съюза между двете страни като вреден, защото създава фалшиво чувство за сигурност, пише RТ. Шикорски предупреждава, че това положение ще скара поляците с Германия и Русия. "Ние сме идиоти, пълни идиоти. Проблемът на Полша е, че сме с ниско самочувствие", казва Шикорски. Разговорът все още не е коментиран нито от Шикорски, нито от властта в Полша.  

Надзорният съвет на касата прие проект на Закон за изменение на ЗБНЗОК за 2014-а

http://www.cross.bg/suvet-nzok-izmenenie-1417066.html

София /КРОСС/ На свое заседание от 23 юни т.г. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие „Отчет за текущото изпълнение на бюджета на НЗОК към 30.04.2014 г. и очаквано изпълнение на бюджета на НЗОК към 31.12.2014 г.", и „Анализ на стабилността на здравноосигурителния модел - рискове и предизвикателства пред НЗОК". Съгласно §14 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК), управителят на касата ще внесе Отчета и Анализа в Народното събрание чрез Министерския съвет.НС прие и проект на Закон за изменение на ЗБНЗОК за 2014 г. Проектът, заедно с мотивите към него, ще бъде предоставен на министъра на здравеопазването - за становище. Предстои проектът на Закон за изменение на ЗБНЗОК за 2014 г. да бъде разгледан и одобрен от НС на НЗОК, след получаване на становището на министъра.Надзорният съвет разпореди да се извършат проверки на медицинската дейност, приложените медицински изделия и лекарствена терапия, отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ за м. май 2014 г., чиято стойност надвишава утвърдената с Решение на НС от 28 април т.г. След проверките, потвърдените стойности ще бъдат изплатени през м. август 2014 г.НС възложи на управителя на Националната здравноосигурителна каса да изпрати покана към Управителния съвет на Българския лекарски съюз (УС на БЛС) за излъчване на представители за провеждане на преговори (чл.54, ал.1 и чл.55д, ал

Вижте срещу кого ще играе ЦСКА в Европа

http://pik.bg/вижте-срещу-кого-ще-играе-цска-в-европа-news194368.html

Вижте срещу кого ще играе ЦСКА в Европа

ЦСКА ще срещне победителя от двойката Шкендия (Македония) - Зимбру (Молдова) във втория предварителен кръг на Лига Европа. Мачовете на червените ще се играят на 17 и 24 юли, като българският тим ще е домакин в първата среща, която ще се играе на стадион "Васил Левски".

Интересно за отбелязване е, че вчера отборът на Шкендия изигра контрола с Черно море в Банско, която завърши при 2:0 в полза на македонците.

Пускат ЛОТ-4 на магистрала "Струма" през октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153761

Автомагистрала Автомагистрала "Струма" е готова на 20%, ЛОТ-4 - между Сандански и ГКПП Кулата-Промахон, ще бъде готов през октомври тази година. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на проверка на строителството на ЛОТ-2 от магистралата - между Дупница и Благоевград. Терзиева коментира, че е доволна от строителните работи,

Великобритания може да изгради високоскоростна жп връзка в Северна Англия

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-mozhe-da-izgradi-visokoskorostna-zhp-vrazka-v-severna-angliya-news221814.html

Великобритания ще обмисли построяването на високоскоростна жп линия в посока Изток-Запад между градове в Северна Англия с цел да стимулира икономическия растеж извън Лондон. Това заяви британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс.   Градовете в северната част на страната поотделно са силни, но общо не са достатъчно силни, така че ролята на двигател на Лондон доминира все повече и повече, а това не е добре за икономиката ни. Не е добре за страната ни, заяви Озбърн в Манчестър.   Имаме нужда от амбициозен план, за да направим градовете в този северен пояс много по-свързани в посока Изток-Запад. Това означава да обмислим нова високоскоростна жп връзка, посочи той. Евентуалната нова линия между Манчестър и Лийдс ще бъде на основата на вече съществуващата жп мрежа, но влаковете ще се движат по-бързо, ще има нови тунели и инфраструктура.   Свързването на северните градове ще създаде по-добри работни места и възможности, допълни Озбърн.

Нова версия за бедствието в Аспарухово: Вълната дошла от неясен воден резервоар

http://pik.bg/нова-версия-за-бедствието-в-аспарухово-вълната-дошла-от-неясен-воден-резервоар-news194367.html

Нова версия за бедствието в Аспарухово: Вълната дошла от неясен воден резервоар

Водата в квартал Аспарухово все още не става за пиене и миене, има опасност от зарази. Хората подозират, че приливната вълна не е била случайна, а е дошла от неясен воден резервоар, разположен над къщите в дерето, съобщи Би Ти Ви.

Лекари съветват жителите да не пият и да не ползват за битови нужди водата в района. Съществува и риск по контактен път да се предаде зараза. В тези води може да има инфекция, която да се разпространи сред населението, на първо място има може да се стигне до диария, разказаха специалисти.

Хората изразиха опасенията си, че е възможно водният ад да се повтори. Според жители на района в изоставено поделение в района е имало рибарник или друго съоръжение.

"Страх ни е, че ако нещо отгоре тръгне, отново ще се свлече в домовете ни. На един метър от поделението е тръгнала водата. Имало е рибарник. Има хора, които постоянно обикалят за гъби и разказват", заявиха пред камерата на bTV потърпевши.

 

Украйна изпълнява задълженията си по транзита на руски газ за Европа

http://www.mediapool.bg/ukraina-izpalnyava-zadalzheniyata-si-po-tranzita-na-ruski-gaz-za-evropa-news221813.html

Операторът на украинската газопреносна система Укртрансгаз не нарушава съществуващите задължения за транзит на природен газ в Европа, съобщи пресслужбата на Нафтогаз Украйна, цитирана от ИТАР-ТАСС в понеделник. По данни на компанията, всекидневните технически отклонения между постъпването и транзита на природен газ на територията на Украйна от момента на спиране на доставките на руско "синьо гориво" са били както положителни, така и отрицателни стойности. По-рано днес руското министерство на енергетиката потвърди, че не е отчетено изпомпване на руски газ от Украйна. Ведомството уточни, че данните на Централното диспечерско управление на топливно-енергийния комплекс (ЦДУ-ТЕК), цитирани от медиите, свидетелстват за техническо преизчисляване. Медии, сред които руската агенция Интерфакс, съобщиха по-рано днес, че Газпром от четвъртък (19 юни) засича задържане на руско "синьо гориво" на територията на Украйна. Те се позоваха на данни на ЦДУ-ТЕК.   Миналия понеделник Русия спря газовите доставки за Украйна, след като преговорите за изплащането на украинския газов дълг се провалиха. Освен това Газпром въведе режим на предплащане за доставките на руски газ за Киев. Москва обаче продължава да доставя газ на Европа през Украйна.   Газпром покрива около една трета от газовите нужди на Европа, като половината от газовите си доставки за Стария континент извършва през Украйна. Транзитът на руски газ за Европа през Украйна се осъществява в договорените обеми - 205 милиона кубични метра за изминалото денонощие, съобщи и представителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС. За миналата седмица обемът на транзитирания газ е бил 185 милиона кубични метра в денонощие. Така денонощният обем се е увеличил с 10 процента.

Потопът в "Аспарухово" е предизвикан от прелял рибарник?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153793

Водата в квартал Аспарухово все още не е годна за пиене и миене, има опасност от зарази. Според хората там приливната вълна не е била случайна, а е дошла от неясен воден резервоар, разположен над къщите в дерето. Лекари съветват жителите да не пият и да не ползват за битови нужди водата в района. Има и риск от предаване на зарази, съобщава bTV. Водата в квартал Аспарухово все още не е годна за пиене и миене, има опасност от зарази. Според хората там приливната вълна не е била случайна, а е дошла от неясен воден резервоар, разположен над къщите в дерето. Лекари съветват жителите да не пият и да не ползват за битови нужди водата в района. Има и риск от предаване на зарази, съобщава bTV.

В плана на община Варна "Аспарухово" не е посочен като рисков район за наводнения

http://www.cross.bg/navodneniya-plana-obshtina-1417064.html

/КРОСС/ В плана за действия при бедствия на община Варна квартал "Аспарухово" не е посочен като рисков район за наводнения, а са изброени улици от ниската централна част, показа справка на "Дневник" в документа, публикуван на сайта на местната управа. Също така е написано, че в града няма условия за "висока вълна", а най-вероятно при обилен и интензивен валеж водосточната мрежа да не може да поеме водата и да има "преди всичко материални щети" и "разстроен ритъм на живот".Въпреки това миналата седмица в "Аспарухово" загинаха поне единадесет души заради двуметрова вълна, тръгнала от дере, което не е споменато в документа.Според плана на Варна наводнение може да има след обилен интензивен дъжд, при който водата да не може да бъде поета от дъждоприемните оттоци. При дъжд, който водата по улиците надвишава нивото на бордюрите, са възможни наводнявания на приземни етажи, мазета, сутерени и други помещения, явяващи се под нивото на вълната.Изброени са застрашените части от града - центърът, както и районът, заключен между бул. "Приморски", гаровият площад, улица "Девня", ул."Г. Пиячевич", бул. "Вл. Варненчик", бул. "Мария Луиза", бул."Цар Освободител", където се явяват най-ниските точки на водосбора от градската улична мрежа

"Атака" в писмо до медиите: Валери Симеонов е под запор, дължи суми на Сидеров

http://pik.bg/атака-в-писмо-до-медиите-валери-симеонов-е-под-запор-дължи-суми-на-сидеров-news194364.html

"Атака" в писмо до медиите: Валери Симеонов е под запор, дължи суми на Сидеров

Образувано е  изпълнително дело срещу Валери Симеонов – собственик на ТВ СКАТ и съпредседател на НФСБ за принудително  събиране на присъдената от съда сума в полза на Волен Сидеров за спечелено дело  срещу  Валери Симеонов.

Това се казва в писмо до медиите, изпратено от партия "Атака".

Вижте и целия текст:

 

Сидеров осъди Симеонов,  който нарече стотици българи „лумпени, прости и тъпи хора, малоумници“. Бургаският окръжен съд осъди Валери Симеонов за обидни изрази и квалификации към стотици хиляди българи, упражнили изконното си право на глас в Република България. Няколко дни след парламентарните избори 2013г. съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов нарече избирателите на Сидеров и АТАКА „лумпени, прости и тъпи хора, малоумници”.

Към депутатите от АТАКА се обърнаха стотици българи, които призоваха Валери Симеонов да бъде съден за тези недопустими обидни квалификации. Това беше причината Сидеров да заведе делата срещу Симеонов - собственик на телевизия СКАТ, известна с разпространението на множество гей - порно канали, което е подсъдно според българското законодателство, и за което Сидеров също води дела срещу Симеонов.

Симеонов трябва да плати в 14 – дневен срок присъдената  сума – над 12000 лв. Ако сумата не бъде платена доброволно в срок, сметките на Валери Симеонов ще бъдат запорирани  и сумата ще бъде принудително събрана.
С поканата за доброволно изпълнение е запориран и дружествения дял на Симеонов в „СКАТ“ ООД – дружеството собственик  на телевизията, носеща същото име. Ако сумата не бъде платена, съдът ще обяви принудително ликвидиране на дружеството.

От 2005 година досега при наводнения у нас са загинали 46 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=255679

Наводненията са най-честите бедствия, които застигат България. От 2005 година досега при наводнения у нас са загинали 46 души. През пролетта и лятото на 2005 година проливни дъждове отнемат живота на над 20 души. Засегнати са общини на територията на цялата страна, а най-проблемните области са в Западна България.

Арестуваха ректор на московски ВУЗ, въртял публични домове

http://offnews.bg/news/n_1/n_353953.html

Полицията в Москва арестува ректор на университет, заподозрян за това, че е държал публични домове в руската столица, съобщи ИТАР-ТАСС. В рамките на акцията полицията установила, че 54-годишният ректор ръководи работата в няколко сауни и публични домове в Москва, един от които се намирал в подземието на спа център към университета. За да ръководи работата в публичните домове ректорът създал група, която да следи за организацията. В групата имало PR мениджър, здравни лица, касиер и други. Ректорът публикувал в специализирани издания информация за работата на публичния дом с телефонни номера и снимки. Освен това сам подбирал момичетата, като работата в публичните домове била скрита зад обяви за търсене на масажистки. Заедно с ректора е задържан и негов съучастник – 52-годишен мъж, който координирал работата в публичните домове, следил за реда в домовете и се занимавал със счетоводството.

Кризата в Ирак може да засенчи „украинските презентации“ в ЕС

http://www.cross.bg/suyuz-irak-rysiya-1417062.html

/КРОСС/ За голямо съжаление на Вашингтон, тази седмица Европейският съюз не планира да приема решения за нови санкции срещу Русия. Това каза на 23 юни пред журналисти министърът на външните работи на Холандия Франц Тимерман, който участва в заседанието на Министерския съвет на ЕС на равнище министри на външните работи в Люксембург. Изобщо тази седмица можеше ад се нарече „украинска“, ако я нямаше острата криза в Ирак, където радикални ислямисти превзеха едва ли не половината страна. САЩ отново искат да натрапят на Европейския съюз „военна помощ“ на Ирак, където бяха нахлули през 2003 година под лъжливия предлог за унищожаване на оръжия за масово поразяване. Решителните военни мерки се подкрепят и от Великобритания. Някои нейни военни експерти предлагат изобщо да се забрави за „украинската криза“ и да се привлече Русия към гасенето на иракския пожар, тъй като той заплашва вече не с регионален, в с глобален взрив. Тези дни в британския парламент имаше специални слушания по Ирак. Изказаха се бившият началник Генералния щаб на Въоръжените сили на Великобритания Джок Стиръп и бившият командващ британската армия, маршал на авиацията Дейвид Ричардс. Последният заяви пред депутатите, че вместо спорове с Русия с нея следва да се сключи сделка по Украйна (в това число да се признае завръщането на Крим) срещу помощта на Москва в Ирак

БЧК Несебър събра един камион помощи за пострадалите от наводненията

http://nessebar.actualno.com/BChK-Nesebyr-sybra-edin-kamion-pomoshti-za-postradalite-ot-navodnenijata-news_35710.html

Днес 23.06.2014г., БЧК Несебър и община Несебър се включиха в помощта за бедстващите и пострадалите при наводненията. Представителите на Червения кръст натовариха голям камион пълен с много одеяла, к...

Експерти: Случаят с КТБ е същият като този с Northern Rock, а Пеевски беше забравен

http://business.actualno.com/Eksperti-Sluchajat-s-KTB-e-syshtijat-kato-tozi-s-Northern-Rock-a-Peevski-beshe-zabraven-news_35718.html

Струва ми се, че след време ще трябва отново да говорим по случая Корпоративна търговска банка (КТБ). Излезе много и различна информация за състоянието на банката, за да знаем какво точно е то. Но при...

Меркел даде рамо на Йотингер за още един мандат в ЕК

http://europe.actualno.com/Merkel-dade-ramo-na-Jotinger-za-oshte-edin-mandat-v-EK-news_35721.html

Германският канцлер Ангела Меркел настоява еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер да остане в новия състав на Еврокомисията, обяви правителственият говорител Щефен Зайберт. "Йогингер върш...

За първи път ОЕБ „Шалом” ще връчи специален почетен знак

http://www.cross.bg/znak-bulgariya-evrei-1417063.html

/КРОСС/ На 24 юни 2014 г. (вторник) в 16:00 ч. в Зала "Галерия" на хотел "Анел" в София, бул. „Тодор Александров" 14 ще се проведе церемония за връчване на специалния почетен знак на Организация на евреите в България „Шалом" за изключителен принос в осъществяване на между етнически и религиозен диалог, борбата срещу проявите на омраза и ксенофобия, популяризиране на историята за спасяване на българските евреи по време на Холокоста и укрепване на вековната дружба между българи и евреи. Почетният знак се връчва за първи път, а сред наградените са три организации, един народен представител, един заместник-ръководител на дипломатическа мисия, един кмет, двама заместник-кметове и общественици. Гост на събитието ще бъде Н. Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на държавата Израел в България.

Гражданските трезори в Корпоративна банка ще работят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153757

Гражданските трезори в Корпоративна търговска банка ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ. Това се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на банката.
В съобщението се допълва, че „банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към Банката могат да се изпълняват, Гражданските трезори в Корпоративна търговска банка ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ. Това се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на банката. В съобщението се допълва, че „банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към Банката могат да се изпълняват,

Асеновград посреща Еньовден с уникалния обичай „Калиница”

http://www.cross.bg/enyovden-zdrave-kushta-1417061.html

/КРОСС/ Традицията в Асеновград повелява на Еньовден малките момиченца да се обличат в бяло като булки и три поредни години да стават калиници. Поверието разказва, че калиницата носи здраве, любов и берекет на всяка къща. Над 300 момиченца се очакват тази година да се включат в ритуала „Калиница". Празникът ще започне още на 23 юни в 16 ч. в Етнографската къща, където малките калинички ще оставят нишаните си, за да престоят в мълчаната вода под звездите, а на сутринта в 8,30ч. децата ще чуят наричанията на нишаните за здраве и благодатен живот. На Еньовден всички ще преминат през билковия венец и ще опитат от лечебната отвара за всички болести на известния в цяла България асеновградски билкар бай Кольо. Любимият на всички акордеонист Димитър Ангелов - Цампи ще поведе калиничките към църквата под звуците на автентичната детска песничка „Вижте нашата калиничка, колко е красива". След тържествената църковна служба, празникът продължава с детски концерт на вокална формация "Калина- Малина" с подаръци и лакомства за калиничките в Градския парк от 11 ч.  

Здравната каса обеща да се разплати въпреки блокирани сметки в КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/23/2329681_zdravnata_kasa_obeshta_da_se_razplati_vupreki/?ref=rss


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обещава да се разплати с лекарите и болниците, въпреки че сметки на пет районни каси в поставената под специален надзор от БНБ Корпоративна търговска банка са блокирани.

 КТБ обслужва сметките на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в градовете Варна, Враца, Плевен, Пловдив и Хасково.

Предвижда се отчетената дейност на партньорите на касата в тези региони да бъде платена чрез централното управление на касата до 30 юни....

САПАРД стана нарицателно за протакан процес

http://www.bnews.bg/article-109182

Делото САПАРД в частта му за прането на 7,5 млн. евро от източени евросредства за трети път бе отложено, заради неизпълнена съдебна поръчка от Германия.

Паметник на цар Самуил ще бъде издигнат в София

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/pametnik-na-car-samuil-shte-byde-izdignat-v-sofiia-6015470

На 6 октомври 2014 г. се навършват 1000 г. от смъртта на величавия български владетел, чиято историческа личност свързваме с героичната епопея на Първата българска държава в края на X и началото на XI век

Папазов: Даренията ще се разпределят след точна оценка на щетите

http://www.cross.bg/otzenka-dobrich-vodata-1417060.html

/КРОСС/ "Средствата от дарителската кампания в помощ на пострадалите във Варна и Добрич ще бъдат разпределяни от съответната община след точна оценка на щетите", каза пред "Хоризонт" министърът на транспорта Данаил Папазов. "Сега все още всичко е в кал и доста трудно се прави оценка на цялата инфраструктура. Средствата са разпределяни главно от Общината. Те са най-добре запознати с Добрич. Знаете, че е равнинна територия, в която много по-бавно върви отводняването, по простата причина, че няма къде да отиде водата, но и там вече се наблюдава оттегляне на водата", каза транспортният министър.  

Сирийски бежанци отиват да помагат като доброволци във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153733

Десетки сирийци от лагера в Харманли искат да бъдат доброволци и да помагат за възстановяването на нормалния живот и преодоляването на щетите във Варна. Това съобщи в понеделник от началникът на Разпределително-приемателния център за чужденци в Харманли Марко Петров.
Очаква се първата група от 20 човека да замине до часове - късно вечерта в Десетки сирийци от лагера в Харманли искат да бъдат доброволци и да помагат за възстановяването на нормалния живот и преодоляването на щетите във Варна. Това съобщи в понеделник от началникът на Разпределително-приемателния център за чужденци в Харманли Марко Петров. Очаква се първата група от 20 човека да замине до часове - късно вечерта в

Гражданските трезори в Корпоративна банка ще работят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4153747

Гражданските трезори в Корпоративна търговска банка ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ. Това се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на банката.
В съобщението се допълва, че „банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към Банката могат да се изпълняват, Гражданските трезори в Корпоративна търговска банка ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ. Това се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на банката. В съобщението се допълва, че „банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към Банката могат да се изпълняват,

НЗОК предлага актуализация на бюджета си с 328 млн. лв.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nzok-predlaga-aktualizaciia-na-biudzheta-si-s-328-mln.-lv-6015471

Над 55 млн. лв. са средства от преизпълнението на събираемостта от здравни вноски, като те ще бъдат насочени за плащане на болниците през декември, уверяват от Касата

Строителството на АМ „Струма” върви по график

http://www.cross.bg/terzieva-otsechkata-grafik-1417059.html

/КРОСС/ ЛОТ 2 на автомагистрала „Струма" ще бъде готов през март 2015 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която днес инспектира строителството на отсечката. „Всичко върви по график, срокът ще бъде спазен - март догодина. На ЛОТ-4, между Сандански и ГКПП Кулата-Промахон, е имало удължаване на срока чрез договор и той ще бъде готов през октомври тази година", заяви Терзиева. В рамките на ЛОТ 2 (Дупница-Благоевград) има 14 археологически обекта, като за тях са отпуснати 4,7 млн. лева, стана ясно още днес по време на инспекцията. Най-късно до края на юли се очаква да приключат археологическите разкопки. Изпълнител на отсечката е Консорциум „Струма-Лот 2", а стойността на договора е близо 359 млн. лв. с ДДС. По ЛОТ 4 изпълнител е „Актор" АСД", като договорът възлиза на над 67 млн. лв. с ДДС.Очаква се цялата магистрала да бъде готова и пусната в експлоатация през 2022 г.

ЦСКА срещу македонци или молдовци в Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/23/2329668_cska_sreshtu_makedonci_ili_moldovci_v_liga_evropa/?ref=rss


Вицешампионът на България ЦСКА ще играе с победителя от двойката "Шкендия" (Македония) и "Зимбру" (Кишинев) при завръщането си в европейските клубни турнири.

"Армейците" ще трябва да изчакат изиграването на първия квалификационен кръг в Лига Европа, преди да разберат противника си за двубоите във втория на 17 и 24 юли.
 
Миналата година червените отказаха участие в последния момент, но тази се завърнаха и благодарение на второто си място в първенството започват с един кръг...

"Аспарухово" очаква още техника

http://www.moreto.net/novini.php?n=255676

Община Варна има нужда от допълнителна строителна техника. Необходими са десет самосвала, десет комбинирани челни товарача и десет малогабаритни бобката. За съдействие е изпратено и писмо до областния управител на Варна. По-рано от общината съобщиха за Moreto.

"Сеат" лансира версия на "Леон" за авантюристи

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/06/23/2329676_seat_lansira_versiia_na_leon_za_avantjuristi/?ref=rss


Насочена към любителите на активния начин на живот версия на комбито на "Сеат Леон", пуска испанският производител от есента. Изпълнението X-PERIENCE се отличава със задвижване на четирите колела, повишен клиренс и защита на основните компоненти по колата.

Моделът се предлага с бензинови и дизелови мотори и пълен набор от най-актуалните асистиращи системи. Най-мощният мотор в гамата е 2.0 със 184 конски сили и 380 Нм, максимален въртящ момент, който се комбинира с автоматична...

Скандалната процедура за модернизация на фирмите за 97 млн. лв. е отменена

http://www.mediapool.bg/skandalnata-protsedura-za-modernizatsiya-na-firmite-za-97-mln-lv-e-otmenena-news221812.html

Заради множество нарушения, някои от които граничат с престъпление, е отменено класирането по процедурата за технологична модернизация на фирмите за 97 млн. лв. по оперативна програма "Конкурентоспособност". Това съобщи Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програмата.   Така е предотвратен рискът от спиране на плащанията по програмата от страна на Европейската комисия и забавяне одобрението на новата оперативна програма за бизнеса за периода 2014-2020 г., посочи Милушева.   За да не бъде загубен, освободеният ресурс от 97 млн. лв. ще бъде пренасочен към резервни проекти по други схеми, сред които енергийна ефективност и иновации, каза Милушева.   Нова схема по технологична модернизация за бизнеса за 350 – 400 млн. лв. ще бъде отворена през есента със средства от новата програма "Иновации и Конкурентоспособност", допълни Милушева.   Да хванеш влака в деня преди евроизборите   Четиринайстото, последно, отваряне на схемата за технологична модернизация на малки и средни предприятия беше в края на 2013 г. с бюджет от 97 млн. лв. За парите кандидатстваха над 1200 фирми с проектни предложения за над 730 млн. лв.   Оценяването на проектите е извършено от 40-членна комисия. На 23 май в края на работния ден на страницата на оперативна програма "Конкурентоспособност" в интернет е публикуван списъкът с одобрените 142 проекта. Те получават безвъзмездна помощ за обновяване от 100 хил. лв. за микрофирмите до 2 млн. лв. за средните предприятия. [div class='right_orange']Европейската сметна палата открила четири нарушения по "Конкурентоспособност" Европейската сметна палата е открила четири нарушения при проверка на оперативна програма "Конкурентоспособност". Това съобщи Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на оперативна програма "Конкурентоспособност".   Тя не уточни какви са нарушенията, каза само, че са по схемите за технологична модернизация на големи предприятия, както и на проекта на Агенцията за инвестиции. Още [class='right_orange' div] В деня преди евроизборите на 24 май списъкът изчезва. Това веднага поражда догадки сред бизнеса, включително коментари, че комисията е пренебрегнала дори проекти, за които са се застъпвали министри.   Списъкът е публикуван отново на 27 май. Разлика между двата списъка няма. Обяснението на Милушева е, че в събота получила сигнал, че е публикувано класирането по друга схема. Понеже не е имала достъп до компютър и възможност за проверка наредила да го свалят. В понеделник, когато отишла на работа, видяла, че няма грешка и затова списъкът бил публикуван отново.   Сред спечелили кандидати е компанията "Централна енергоремонтна база", която неотдавна спечели над 3 млн. лв. по схемата за иновации на програма "Конкурентоспособност". Сега подкрепата е малко по-голяма - за 3.2 млн. лв. В управлението на компанията е Димитър Белелиев, чиято съпруга е Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция "Външно-икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).   Според Ели Милушева тук няма конфликт на интереси и г-жа Белелиева не е задължена да декларира, фирмата на съпруга си. Декларации за конфликт на интереси попълват само членовете на оценителната комисия, обясни Милушева.   Сред отличените проекти има и такива, чиито фирми не отговарят на заложените финансови изисквания и не е ясно как са получили такива високи оценки. Има компании, които са пред фалит. Има и фирми, зад които според публикации в медиите стоят политици от различни политически партии. Проекти печелят дори компании, свързани с опозицията.   Лавина от жалби   Класирането на проектите отприщва лавина от жалби от страна на неуспели кандидати и консултанти. До този момент те са над 100, но продължават да идват още, каза Милушева.   Тромавата административна процедура се задвижва чак след сигнал на консултантската компания "Бест Партнърс". Тя изпраща сигнал до Европейската комисия и българските органи. Назначена е проверка, която открива множество допуснати нарушения, някои от които "граничат с престъпления", по думите на Милушева. По тази причина тя подава сигнал до ДАНС и прокуратурата, като в момента тече разследване по случая.   На първо място е нарушен принципът на равнопоставеност на кандидатите, каза Милушева. По думите й това е ставало с добавяне на нови критерии в хода на самата процедура, което е недопустимо. Финансиране е получило проектно предложение, което не отговаря на изискванията, каза Милушева без да посочи името на фирмата.   Нарушението, граничещо с престъпление, е свързано с нерегламентирано обаждане на служители на оперативната програма до кандидатите, конкретизира Милушева, намеквайки, че са искали подкуп.   Неофициално сред бизнеса се говори, че за да получи одобрение, един европроект по "Конкерунтоспособност" за съответния служител върви комисионна, която варира от 7 до 10% от стойността на проекта. Бизнесът е готов да ги плати, стига проектът да му бъде одобрен. Не всички служители в Министерството на икономиката взимат пари, имало и такива, които се опитвали да се противопоставят на корупционните схеми, но на тях се гледало като на "извънземни" и бързо изпадали от системата, твърдят компании.   Няма наказани, търси се "споделена отговорност"   Въпреки че е минал месец от обявяването на класирането и въпреки откритите нарушения до момента няма наказани. "Служителите по оперативна програма "Конкурентоспособност" ще си понесат отговорността", каза Милушева. Тя не посочи кои са виновните и как точно ще бъдат санкционирани – със забележка, мъмрене или уволнение. Поиска обаче споделяне на отговорността.   Вината за спирането на процедурата технологична модернизация е споделена, каза Ели Милушева. Според нея дотук се стигнало "не само, защото в администрацията има хора, които не си вършат добросъвестно работата и които ще бъдат разбира се наказани за това, а защото и бизнесът и консултантите насърчават и подкрепят нерегламентираните отношения".   "Това е двустранен процес и не искам да се заблуждаваме, че само от едната страна са виновни", допълни Милушева. Тя попита защо фирмите и консултантите не са подавали сигнали по време на оценката, а едва след обявяването на класирането. Милушева не приема обясненията, че ги е било страх, да не ги отрежат в оценките. "Като ги е страх, да не кандидатстват повече", каза ръководителката на управляващия орган на програма "Конкурентоспособност".   На чисто   За да не се загубят 97-те млн. лв. от спряната схема, те ще отидат за финансиране на проекти от резервния списък по схемите за енергийно обновяване на фирмите и за иновации. Договорите с тях трябва да бъдат подписани до 30 юни – понеделник, когато изтича последният срок за договаряне на средствата от стария програмен период. По думите на Милушева щели да успеят да се справят с тази трудна задача.   Първата процедура по новата оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" ще бъде за технологична модернизация за бизнеса наесен с бюджет от 350 – 400 млн. лв., обеща Милушева. "Това ще бъде нашият реверанс към всички фирми, които в момента незаслужено търпят щети. Надявам се да започнем на чисто", каза Ели Милушева.

Скандалната процедурата за модернизация на фирмите за 97 млн. лв. е отменена

http://www.mediapool.bg/skandalnata-protsedurata-za-modernizatsiya-na-firmite-za-97-mln-lv-e-otmenena-news221812.html

Заради множество нарушения, някои от които граничат с престъпление, е отменено класирането по процедурата за технологична модернизация на фирмите за 97 млн. лв. по оперативна програма "Конкурентоспособност". Това съобщи Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програмата.   Така е предотвратен рискът от спиране на плащанията по програмата от страна на Европейската комисия и забавяне одобрението на новата оперативна програма за бизнеса за периода 2014-2020 г., посочи Милушева.   За да не бъде загубен, освободеният ресурс от 97 млн. лв. ще бъде пренасочен към резервни проекти по други схеми, сред които енергийна ефективност и иновации, каза Милушева.   Нова схема по технологична модернизация за бизнеса за 350 – 400 млн. лв. ще бъде отворена през есента със средства от новата програма "Иновации и Конкурентоспособност", допълни Милушева.   Да хванеш влака в деня преди евроизборите   Четиринайстото, последно, отваряне на схемата за технологична модернизация на малки и средни предприятия беше в края на 2013 г. с бюджет от 97 млн. лв. За парите кандидатстваха над 1200 фирми с проектни предложения за над 730 млн. лв.   Оценяването на проектите е извършено от 40-членна комисия. На 23 май в края на работния ден на страницата на оперативна програма "Конкурентоспособност" в интернет е публикуван списъкът с одобрените 142 проекта. Те получават безвъзмездна помощ за обновяване от 100 хил. лв. за микрофирмите до 2 млн. лв. за средните предприятия.   В деня преди евроизборите на 24 май списъкът изчезва. Това веднага поражда догадки сред бизнеса, включително коментари, че комисията е пренебрегнала дори проекти, за които са се застъпвали министри.   Списъкът е публикуван отново на 27 май. Разлика между двата списъка няма. Обяснението на Милушева е, че в събота получила сигнал, че е публикувано класирането по друга схема. Понеже не е имала достъп до компютър и възможност за проверка наредила да го свалят. В понеделник, когато отишла на работа, видяла, че няма грешка и затова списъкът бил публикуван отново.   Сред спечелили кандидати е компанията "Централна енергоремонтна база", която неотдавна спечели над 3 млн. лв. по схемата за иновации на програма "Конкурентоспособност". Сега подкрепата е малко по-голяма - за 3.2 млн. лв. В управлението на компанията е Димитър Белелиев, чиято съпруга е Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция "Външно-икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).   Според Ели Милушева тук няма конфликт на интереси и г-жа Белелиева не е задължена да декларира, фирмата на съпруга си. Декларации за конфликт на интереси попълват само членовете на оценителната комисия, обясни Милушева.   Сред отличените проекти има и такива, чиито фирми не отговарят на заложените финансови изисквания и не е ясно как са получили такива високи оценки. Има компании, които са пред фалит. Има и фирми, зад които според публикации в медиите стоят политици от различни политически партии. Проекти печелят дори компании, свързани с опозицията.   Лавина от жалби   Класирането на проектите отприщва лавина от жалби от страна на неуспели кандидати и консултанти. До този момент те са над 100, но продължават да идват още, каза Милушева.   Тромавата административна процедура се задвижва чак след сигнал на консултантската компания "Бест Партнърс". Тя изпраща сигнал до Европейската комисия и българските органи. Назначена е проверка, която открива множество допуснати нарушения, някои от които "граничат с престъпления", по думите на Милушева. По тази причина тя подава сигнал до ДАНС и прокуратурата, като в момента тече разследване по случая.   На първо място е нарушен принципът на равнопоставеност на кандидатите, каза Милушева. По думите й това е ставало с добавяне на нови критерии в хода на самата процедура, което е недопустимо. Финансиране е получило проектно предложение, което не отговаря на изискванията, каза Милушева без да посочи името на фирмата.   Нарушението, граничещо с престъпление, е свързано с нерегламентирано обаждане на служители на оперативната програма до кандидатите, конкретизира Милушева, намеквайки, че са искали подкуп.   Неофициално сред бизнеса се говори, че за да получи одобрение, един европроект по "Конкерунтоспособност" за съответния служител върви комисионна, която варира от 7 до 10% от стойността на проекта. Бизнесът е готов да ги плати, стига проектът да му бъде одобрен. Не всички служители в Министерството на икономиката взимат пари, имало и такива, които се опитвали да се противопоставят на корупционните схеми, но на тях се гледало като на "извънземни" и бързо изпадали от системата, твърдят компании.   Няма наказани, търси се "споделена отговорност"   Въпреки че е минал месец от обявяването на класирането и въпреки откритите нарушения до момента няма наказани. "Служителите по оперативна програма "Конкурентоспособност" ще си понесат отговорността", каза Милушева. Тя не посочи кои са виновните и как точно ще бъдат санкционирани – със забележка, мъмрене или уволнение. Поиска обаче споделяне на отговорността.   Вината за спирането на процедурата технологична модернизация е споделена, каза Ели Милушева. Според нея дотук се стигнало "не само, защото в администрацията има хора, които не си вършат добросъвестно работата и които ще бъдат разбира се наказани за това, а защото и бизнесът и консултантите насърчават и подкрепят нерегламентираните отношения".   "Това е двустранен процес и не искам да се заблуждаваме, че само от едната страна са виновни", допълни Милушева. Тя попита защо фирмите и консултантите не са подавали сигнали по време на оценката, а едва след обявяването на класирането. Милушева не приема обясненията, че ги е било страх, да не ги отрежат в оценките. "Като ги е страх, да не кандидатстват повече", каза ръководителката на управляващия орган на програма "Конкурентоспособност".   На чисто   За да не се загубят 97-те млн. лв. от спряната схема, те ще отидат за финансиране на проекти от резервния списък по схемите за енергийно обновяване на фирмите и за иновации. Договорите с тях трябва да бъдат подписани до 30 юни – понеделник, когато изтича последният срок за договаряне на средствата от стария програмен период. По думите на Милушева щели да успеят да се справят с тази трудна задача.   Първата процедура по новата оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" ще бъде за технологична модернизация за бизнеса наесен с бюджет от 350 – 400 млн. лв., обеща Милушева. "Това ще бъде нашият реверанс към всички фирми, които в момента незаслужено търпят щети. Надявам се да започнем на чисто", каза Ели Милушева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване