Изпускат 22 язовира, МОСВ описва сухите реки

http://www.bnews.bg/article-109635

Министерство на околната среда и водите започна изпускането на 22 язовира в цялата страна.

Експерт: Над 80 000 асансьора у нас са потенциално опасни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163137

„В България има над 80 000 асансьора, които не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Те са на по повече от 40 години. Няма превозно средство, което е на 50 години и вози хора”, заяви пред Нова телевизия председателят на Българската асансьорна асоциация.
„Страховете могат да бъдат голям страх. „В България има над 80 000 асансьора, които не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Те са на по повече от 40 години. Няма превозно средство, което е на 50 години и вози хора”, заяви пред Нова телевизия председателят на Българската асансьорна асоциация. „Страховете могат да бъдат голям страх.

ДАНС с телефонна линия за сигнали за опитите за дестабилизиране на банковата система

http://pik.bg/данс-с-телефонна-линия-за-сигнали-за-опитите-за-дестабилизиране-на-банковата-система-news196251.html

ДАНС с телефонна линия за сигнали за опитите за дестабилизиране на банковата система

Във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ извършва, в агенцията е открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения - SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Сигнали ще бъдат приемани на тел. 866 22 11 и на тел. 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg

Експерт: Над 80 000 асансьора у нас са потенциално опасни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163131

„В България има над 80 000 асансьора, които не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Те са на по повече от 40 години. Няма превозно средство, което е на 50 години и вози хора”, заяви пред Нова телевизия председателят на Българската асансьорна асоциация.
„Страховете могат да бъдат голям страх. „В България има над 80 000 асансьора, които не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Те са на по повече от 40 години. Няма превозно средство, което е на 50 години и вози хора”, заяви пред Нова телевизия председателят на Българската асансьорна асоциация. „Страховете могат да бъдат голям страх.

YouTube ще поддържа видео при 60 кадъра в секунда

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MoG3oNPx43Q/

Добри новини за честите посетители на сайта за видео споделяне YouTube – в официалния блог YouTube Creators току-що беше обявено, че съвсем скоро ще бъде добавена поддръжка на видеоклипове при 48 и 60 кадъра в секунда.

Освен това създателите на видеа ще могат да прикачат услуги за набиране на средства като IndieGoGo и Kickstarter към YouTube клиповете си. “Всеки зрител може да покаже на всеки създател на видеа любовта си, като им даде “бакшиш” на стойност между $1 и $500.”

Новината със сигурност ще зарадва геймърите, които ще могат да стриймват или записват и качват геймплея си без загуба на ефектите в екшън сцените.

Сред другите обявления е приложението Creator Studio, с което създателите на клипове ще имат достъп до всички данни за канала си. Също така ще се добавят много звукови ефекти със свободни права, които могат да се ползват във всяко видео. YouTube ще добавят и функция, която вече познаваме от VBox7 – възможност за добавяне на фенски субтитри /КРОСС/

Голяма част от Венецуела отново остана без ток

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/28/2332986_goliama_chast_ot_venecuela_otnovo_ostana_bez_tok/?ref=rss


За втори път през тази година голяма част от Венецуела остана без ток, което предизвика транспортен хаос в столицата Каракас и големите градове и прекъсна телевизионна реч на президента Николас Мадуро, съобщи "Ройтерс".

Каракас остана без ток за около три часа и хората се втурнаха да се приберат по домовете си преди да е паднал мрак в града, прочут с едно от най-високите нива на улична престъпност в света. Привечер обаче електрозахранването постепенно бе възстановено и метрото отново...

Стойчо Стоев: Този сезон ще е по-трудно, защото има големи очаквания

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/28/2332979_stoicho_stoev_tozi_sezon_shte_e_po-trudno_zashtoto_ima/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Стойчо Стоев заяви, че през този сезон за българския шампион ще бъде доста по-трудно да направи пробив в европейските клубни турнири. Според него преди година никой не е вярвал, че отборът ще достигне до осминафиналите на Лига Европа, докато сега очакванията са много по-големи. 

"Нормално е да бъде по-трудно. Миналата година никой не очакваше, че ще стигнем това ниво в европейските турнири. Малко или много хората са с големи очаквания, виждат ни вече в...

Сухопътните войски участват във възстановяването на Добрич

http://pik.bg/сухопътните-войски-участват-във-възстановяването-на-добрич-news196246.html

Сухопътните войски участват във възстановяването на Добрич

Продължава помощта, която оказват модулни групи от Сухопътните войски във възстановяването на Добрич след наводнението. Днес 48 военнослужещи от военни формирования  в Шумен и Белене разчистват срутени къщи, изхвърлят строителни отпадъци почистват канализацията в града.

От 27 юни, когато се включиха във възстановителните дейности в Добрич, модулните групи работят в три от засегнатите части на града. Военнослужещите от първата група почистват отводнителен каналот натрупаните дървета, храсти и други отпадъци. До края на работния ден вчера те изчистиха над 400 метра от него.

Втората група участва в отводняването на станция на ВиК в Добрич, за да се възстанови нормалното водоснабдяване в града. С помощта на 4 моторни помпи вчера бяха изпомпени над 310 куб. метра вода.

Третата група от военнослужещи разчистват отломки, строителни отпадъци и наноси от тиня в района на Хуманитарната гимназия. Бяха извозени 130 куб. метра с отпадъци.

Изпълнението на задачите в помощ на населението от Добрич ще продължи и утре.

Борисов не искал вот на 5 октомври - склонил заради "хваналите се за гушата" ДПС и БСП

http://www.moreto.net/novini.php?n=256242

ойко Борисов не е бил съгласен предсрочните избори да се проведат на 5 октомври – датата, която беше провъзгласена като консенсусна след консултациите в петък между лидерите на парламентарно представените партии. Пред bTV лидерът на ГЕРБ заяви, че иска да внесе яснота, „за да не се спекулира по няколко теми след вчера”.

Ивет Лалова спечели спринта на 200 метра в Нанси

http://www.cross.bg/msek-lalova-ivet-1418054.html

/КРОСС/ Ивет Лалова спечели спринта на 200 м на турнира от сериите "Класик" на Европейската атлетика, известен още като Станислас Класик. Бълграката финишира за 23.04 сек (+2.1 м/сек) за успеха в състезанието. Европейската шампионка има 23.20 сек лично постижение през сезона с вятър в позволените норми. Тя има общо пет старта в по-дългия спринт за 2014 г., като останалите три са с измерения 23.63 сек (-2.2 м/сек), 23.23 сек (-0.4 м/сек), 22.92 сек (+2.1 м/сек). Подгласнички на Лалова станаха Муна Ли (САЩ) Ц 23.17 сек, и Христина Стю (Укр) Ц 23.21 сек.  

Книги срещу смет дават в Пловдив

http://www.mediapool.bg/knigi-sreshtu-smet-davat-v-plovdiv-news222027.html

В Пловдив се провежда кампанията "Книги за смет", съобщи БНР. Основната й цел е популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда и възраждане на интереса към четенето на българска литература. Събирането на отпадъците ще става пред сградата на Радио Пловдив до 13 часа.  Всеки желаещ ще може да предаде 1 килограм или повече годни за рециклиране пластмасови отпадъци, а в замяна ще получи талон за книга по избор. 

Сайт проследява на живо хакерски атаки от цял свят

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YbP5gmX1zB4/

Възходът на интернет даде началото на ново бойно поле. По цял свят хакери се опитват да проникнат в дигиталните защити на нациите, корпорациите, организациите и отделните личност, пише Smithsonian.com.

Поради горепосочените тенденции компанията Norse създава анимирана карта, която в реално време проследява хакерските атаки. Картата на Norse показва нападенията срещу мрежата тип „гърне с мед” – компютърни сървъри капани, предоставящи лесно достъпна цел за кибер престъпниците. Когато хакерът влезе в капана, всичките му действия се наблюдават и записват. Същевременно картата, която обхваща всички атаки, представлява една екосистема на дигиталните престъпници и техните цели.

От картата става ясно, че САЩ са най-много атакувани и то от разнообразни точки на света, но като цяло китайските хакери са може би най-активни. Към този момент има 5 атаки, насочени към България.

norse
Според NextGov хакери се опитват да пробият в системата на Пентагона повече от 10 милиона пъти дневно. Пред подобна опасност е изправена и Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ, а американските университета са обект на атаки милиони пъти седмично./КРОСС/

Мартин Заимов: Бордът може да бъде съборен само от 121 безумни депутати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162602

С финансиста и бивш подуправител на БНБ
МАРТИН ЗАИМОВ
разговаря ДАРИНА КАХРАМАНОВА

- Господин Заимов, защо според вас сега, през 2014 г., се случва такава истерия с банките, след като тяхното състояние е съвсем различно от онова през 1995-1996 г.?

- Банките са в несравнимо по-добро положение спрямо тогава. С финансиста и бивш подуправител на БНБ МАРТИН ЗАИМОВ разговаря ДАРИНА КАХРАМАНОВА - Господин Заимов, защо според вас сега, през 2014 г., се случва такава истерия с банките, след като тяхното състояние е съвсем различно от онова през 1995-1996 г.? - Банките са в несравнимо по-добро положение спрямо тогава.

Главчев: Искаме възможно най-скорошни избори

http://www.cross.bg/data-gerb-iskame-1418053.html

/КРОСС/ След много сериозни дискусии на политическите консултации вчера избрахме 5 октомври за дата на изборите. Всички се обединихме около тази дата, за да не се стига до липса на решение", това заяви в „Седмицата" на Дарик зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. „По-добре ли беше да няма никаква дата? Имаме все пак някакъв малък напредък след тези консултации и нека не се спекулира с други неща", каза oще той. „Ние предлагаме оставка на правителството от една година. След като се гласува оставката в НС, което не знаем дали ще се случи, но ако се случи, инициативата отива при президента и той започва т.нар. конституционна рулетка. Тя може да се върти бързо или бавно, но всичко е в сферата на хипотезите", коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. Искаме възможно най-скорошни избори, допълни той. Оттук насетне форматът при президента и самият президент, който има водеща роля след оставка на премиера, трябва да се създаде правителство, което може да прерасне в служебно, а след това защо не и постоянно.  

Георги Ганев за паниката с банките: Не изключвам сценарий на Кремъл

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/28/2332983_georgi_ganev_za_panikata_s_bankite_ne_izkljuchvam/?ref=rss


Очевидно е настанала някаква психоза, въпросът е тя да бъде овладяна. Наистина, проблемът е "психоза", а не в самата нормална наличност на българските банки. Но ако се поддадем на тази психоза, доколкото финансовата система е система, в която доверието е от ключово значение, това няма как да не се отрази изключително негативно на цялата финансова система.

Това каза в интервю за "Сlubz.bg" икономистът и програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии в...

МВР прогнозира бум на кражби заради теглене на пари

http://frognews.bg/news_72283/

Експерти от МВР предричат, че много крадци ще се активизират покрай истерията с тегленето на пари от банки.Те са категорични, че това е момент, който апашите няма да изпуснат.

След срещата в ДАНС: Работи се и срещу лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната

http://society.actualno.com/Sled-sreshtata-v-DANS-Raboti-se-i-sreshtu-lica-i-sajtove-uchastvashti-v-opitite-za-destabilizacija-na-stranata-news_36695.html

Приключи извънредната среща в ДАНС между вицепремиера и вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавната агенция Владимир Писанчев, предаде БГНЕС. Пове...

Стойчо Стоев: В Англия ни очакват сериозни контроли

http://bgfootball.actualno.com/Stojcho-Stoev-V-Anglija-ni-ochakvat-seriozni-kontroli-news_36691.html

Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев заяви при заминаването на отбора за Англия за подготвителния си лагер, че очакванията към неговия отбор са нараснали значително. Разградчани заминаха за Албиона с ...

Пеле: Бразилия ще играе финал

http://worldcup2014.actualno.com/Pele-Brazilija-shte-igrae-final-news_36692.html

Кралят на футбола Пеле смята, че тимът на Бразилия няма достатъчно силно нападение. Въпреки това, той вярва, че това няма да попречи на отбора да стигне до финала на турнира. Бразилия играе осминафина...

Мерджанов: Рано е за сметки какво ще стане след изборите

http://pik.bg/мерджанов-рано-е-за-сметки-какво-ще-стане-след-изборите-news196243.html

Мерджанов: Рано е за сметки какво ще стане след изборите

"Всякакви сметки и спекулации за това, какво ще се случи след изборите са прекалено ранни. Както преждевременното коалиране, така и всяка политика на изолация са достатъчно вредни. БСП и КБ винаги са били последователни, верни и предвидими партньори в отношенията си с други политически формации. Може би от това ние сме били потърпевши и трябва да си изведем съответните изводи, но по никакъв начин не смятаме да сменяме своя нрав по отношение на нашата последователност и предвидимост", каза председателят на парламентарната група на Коалиция за България, съобщи пресцентърът на БСП.

"Държавата не може да бъде и не бива да бъде заложник на каквито и да е междуличностни разпри. Трябва да се предпазваме от крайни заключения по отношение на последствия, които евентуално биха могли да доведат до разпад на институциите. Защото във финансовата ситуация, в която се намираме сега, а също и трагедията, която се случи след природните бедствия в страната, крайни коментари няма да ни помогнат", поясни той.

 

 

ДАНС търси жертви на банковите смс-и

http://www.bnews.bg/article-109634

ДАНС откри телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения – SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки.

ДАНС откри телефони за заплахи срещу банковата система

http://www.mediapool.bg/dans-otkri-telefoni-za-zaplahi-sreshtu-bankovata-sistema-news222026.html

ДАНС обяви открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения – SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Телефонът се открива във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която извърша агенцията. Сигнали ще бъдат приемани на тел. 866 22 11 и на тел. 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg.

Подлезът на СУ бе озвучен от „МУЗИКА, ЕМОЦИЯ, КУЛТУРА"

http://www.cross.bg/ychastieto-vitoshka-peshehodnata-1418052.html

/КРОСС/ На 27.06.2014 се проведе концерт в подлеза на СУ с участието на P.I.F., Voice of boys и Донна, квартет класически китари с преподавател Столина Добрева от НМУ "Л. Пипков", DJ Shoma и DJ Mayo, част от инициативата „Споделяме МУЗИКА, ЕМОЦИЯ, КУЛТУРА". Концертите на открито продължават на следните локации: 28.06.2014 - локацията е бул. Витошка - пешеходната зона около фонтана - с участието на Лохмаруху, саксофони квартет от НМУ "Л. Пипков" с преподавател Росен Идеалов, фолклорните импресии на "Дива река", DJ Shoma и хип-хоп изпълнението на Alexmall & G.E.M. Отново и със специалното участите на стрийт арт художници графити, които ще рисуват по време на събитието. 29.06.2014 - локацията е бул. Витошка - пешеходната зона около фонтана - с участието на VenZy, джаз хармониите на OLG GOLD BAND & Генчо, MOTEL TV и ремиксите на DJ EgoCrax. Грандиозният финал ще бъде на 1.07, когато на една сцена ще бъдат събрани редица много обичани имена от българската музилна сцена. video:https://www.youtube.com/watch?v=l_wOusgkM-s  

Безплатен филм на братя Коен ще бъде прожектиран на варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=256221

В рубриката „Особен поглед” с модератор театралния критик и режисьор Елица Матеева варненските почитатели на качественото кино ще видят миналогодишния филм на Итън и Джоел Коен „Истинският Люин Дейвис”. Филмът печели голямата награда на журито от Кан.

ДАНС откри телефонна линия за сигнали, свързани с опити за дестабилизиране на банковата система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163120

Във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция „Национална сигурност” извършва, е открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения – SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция „Национална сигурност” извършва, е открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения – SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

От блоговете: Скачени съдове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/28/2332974_ot_blogovete_skacheni_sudove/?ref=rss


"Дневник" публикува текст от блога на Йовко Ламбрев.

Не живеем сами. И това е факт, който не можем да променим. Дори тези, целенасочено подхранващи социопатията си.

Зависим един от друг. Семейният среднощен скандал у съседите пречи и на нашия сън. Застрояването на едно дере погуби десетки. Изсичането на половин гора, дори не можем точно да оценим какво може да ни докара. Ако в съседна или близка държава се води война, това рефлектира и отвъд границите ѝ. А ако едно...

ДАНС откри телефонна линия за сигнали, свързани с опити за дестабилизиране на банковата система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163112

Във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция „Национална сигурност” извършва, е открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения – SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция „Национална сигурност” извършва, е открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения – SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Военни разчистват срутените къщи от потопа в Добрич

http://www.bnews.bg/article-109633

Военни от Сухопътни войски продължават участието си във възстановителните дейности на Добрич след потопа.

24 юни (Еньовден) е Нова година за масоните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4161480

  Празникът, в който змейове крадат моми - сблъсък на фолклор, религия и масонство
 
Кой ден е празник на Църквата, а същевременно и апотеоз на езичеството, новата година на масоните, среща на змейове и самодиви и лечебни билета, та дори ден на иманярите? Такава смесица може да има само един култ, който прави мост между две ери - преди Христа и   Празникът, в който змейове крадат моми - сблъсък на фолклор, религия и масонство   Кой ден е празник на Църквата, а същевременно и апотеоз на езичеството, новата година на масоните, среща на змейове и самодиви и лечебни билета, та дори ден на иманярите? Такава смесица може да има само един култ, който прави мост между две ери - преди Христа и

Германски астронавт подстрига колеги от САЩ след бас за Мондиала

http://www.cross.bg/germaniya-syonsun-vaiizman-1418051.html

/КРОСС/ Астронавтът Александър Герст от Германия острига нула номер американските си колеги Грегъри Вайзман и Стивън Суонсън на Международната космическа станция, тъй като те загубили бас за резултата от футболния мач между САЩ и Германия на световното в Бразилия. В четвъртък германците победиха САЩ с 1:0 благодарение на гол на Томас Мюлер. Този резултат позволи на Германия да заеме първото място в групата, а отборът на САЩ да стане втори, изпреварвайки отбора на Португалия с по-добра голова разлика. Според условията на баса, ако американците удържат победа, астронавтите от САЩ трябвало да нарисуват на челото на германеца американското знаме. В противен случай Вайзман и Суонсън трябвало да се простят с перчемите си. НАСА излъчи видео, на което Александър Герст с усмивка на лицето бръсне главите на американските астронавти със специална космическа бръсначка, която събира остриганите коси и не допуска в условията на нулева гравитация те да се разпространяват в орбиталния комплекс, пише TemaDaily.  

Босненските сърби откриха паметник на атентатора Гаврило Принцип

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/28/2332973_bosnenskite_surbi_otkriha_pametnik_na_atentatora/?ref=rss


Сърбите в Босна и Херцеговина откриха в петък двуметрова статуя на човека, застрелял преди 100 години престолонаследника на Австро-Унгария - атентат, дал тласък на събитията, довели след броени седмици до избухването на Първата световна война. Паметникът на Гаврило Принцип се възприема като демонстрация срещу начина, по който страната отбелязва трагичното събитие.

На церемонията в населеното предимно с етническ исърби Източно Сараево присъства сръбският член на тройното боснеско...

Фирма дари 15 хил. лв. за почистване на наводнените къщи във Варна и Добрич

http://pik.bg/фирма-дари-15-хил-лв-за-почистване-на-наводнените-къщи-във-варна-и-добрич-news196241.html

Фирма дари 15 хил. лв. за почистване на наводнените къщи във Варна и Добрич

Фирма дари материали и инструменти за близо 15 хил. лв. за почистване и възстановяване на общините Варна и Добрич. Вчера заявените от Българския червен кръст количества лопати, метли, маркучи, строителни колички, работни ръкавици, маски за лице и други материали бяха доставени съответно пред сградата на районната община в най-засегнатия варненски квартал „Аспарухово”, а по-късно и в община Добрич. Част от материалите и инструментите, доставени от фирмата вече са разпределени сред доброволците и в двата града с цел обезпечаване на почистването на разрушените и наводнени сгради и инфраструктура.

В Добрич вече четвърти ден служители от два експлоатационни района на фирмата, оборудвани с техника на дружеството, участват в доброволческата акция за възстановяване на щетите от наводненията. Фирмата е съпричастен към проблемите в засегнатите райони в страната и ще продължи да съдейства за тяхното стабилизиране.

Задържаха нападателя на лекарския екип в "Ботунец"

http://www.vesti.bg/novini/zadyrzhaha-napadatelia-na-lekarskiia-ekip-v-botunec-6015902

Задържаха нападателя на екипа на Спешна помощ в "Ботунец". Това е 39-годишен мъж, съобщиха от СДВР.

Заради банковата истерия се очаква бум на квартирните кражби

http://www.mediapool.bg/zaradi-bankovata-isteriya-se-ochakva-bum-na-kvartirnite-krazhbi-news222025.html

Бум на кражби по домовете през следващите дни и седмици, прогнозираха криминолози пред "Правен свят". Причината е в масовата и видима истерия за състоянето на банките, довела до повсеместно теглене на пари от вложители. Голяма част от тези хора се прибират с парите вкъщи и, уплашени за състоянието на банките, ще ги оставят там. Основната част от тегленията в момента се правят  от дребни вложители, които не разполагат с големи суми.  Те все още не могат да осъзнаят, че парите им са по-защитени в банка, която и да е тя, защото, по силата на европейска директива, влоговете до 100 000 евро (196 000 лв.) са гарантирани, каквото и да се случи с банката. Същевременно, шансът откраднатите от вкъщи пари да бъдат открити в рамките на полицейско разследване и върнати след съдебен процес, е почти нулев. Така, парите на дребните вложители са напълно защитени в банката, но не и вкъщи.  За съжаление, властите все още не са се сетили да предупредят хората за опасността от взломни кражби, неизвестно дели поради безхаберие или поради липса на експертиза, коментират експертите.

Спестили сме над 30 млн. лв. от електронни услуги

http://econ.bg/Новини/Спестили-сме-над-30-млн-лв-от-електронни-услуги_l.a_i.552858_at.1.html

Над 30 млн. лв. са спестени към момента от електронно обменяне на информация между регистрите. Това заяви министърът на транспорта, информационните...

Калфин: Финансовата нестабилност се усилва от институциите

http://frognews.bg/news_72282/

"Най-големият проблем на деня е финансовата нестабилност. Тя се усилва от действията/бездействията на институциите. Затова - незабавна оставка на правителството. То очевидно усилва проблемите.Това написа Ивайло Калиф във Фейсбук

НАСА праща "летяща чиния" на Марс

http://www.cross.bg/nasa-mars-chiniya-1418050.html

/КРОСС/ НАСА планира да изпробва днес приличащия на "летяща чиния" апарат, който има нова технология за приземяване на Марс, предавав РИА Новости. Пробният полет на апарата Low-Density Supersonic Decelerator /LDSD/ бе многократно отлаган поради неблагоприятни метеорологични условия в района на стартовата площадка на Хавайските острови. Днес, обаче, от НАСА виждат възможност да изпробват LDSD, който има гигантски парашут. Изпитателният полет трябва да бъде в горните слоеве на земната атмосфера, които според експертите наподобяват условията на Червената планета. НАСА планира да изпрати към Марс доста по-тежък апарат и, в крайна сметка, астронавти.  

Дръжте си парите в банките, иначе ще ви ги откраднат!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162721

Банките са най-сигурното място за съхраняване на пари. Затова си дръжте парите там, не се поддавайте на слухове и не ги теглете предсрочно и без нужда. Това е схема, която цели държавата да бъде вкарана в хаос. Валутният борд не може да падне,
 защото обезпечението на лева е твърдо, не може да се пипа и физически не е в България. Няма и да се Банките са най-сигурното място за съхраняване на пари. Затова си дръжте парите там, не се поддавайте на слухове и не ги теглете предсрочно и без нужда. Това е схема, която цели държавата да бъде вкарана в хаос. Валутният борд не може да падне, защото обезпечението на лева е твърдо, не може да се пипа и физически не е в България. Няма и да се

Екоминистърът поискал картотека на сухите реки у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=256241

Очаква се възстановяването на плащанията по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС да стане до края на юли. Тогава можем да представим и първия сертификат с отразените финансови корекции. Това каза в интервю за БТА министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов.

Порошенко: Грешка беше да лишим руския език от статут

http://europe.actualno.com/Poroshenko-Greshka-beshe-da-lishim-ruskija-ezik-ot-statut-news_36683.html

Решението на украинския парламент да лиши руския от статута на регионален език в някои области на Украйна бе погрешно. Това заявява президентът Петро Порошенко в интервю, поместено днес от френския в....

Халф на Америка е изтичал най-много на Световното

http://worldcup2014.actualno.com/Half-na-Amerika-e-iztichal-naj-mnogo-na-Svetovnoto--news_36689.html

Опорният халф на отбора на САЩ Майкъл Брадли е първи в класацията за играч, който изтичал най-голямо разстояние на Световното. След груповата фаза той има 38 километра на сметката си, докато халфът на...

Сеп Блатер коментира наказанието на Луис Суарес

http://worldcup2014.actualno.com/Sep-Blater-komentira-nakazanieto-na-Luis-Suares-news_36690.html

Президентът на ФИФА Сеп Блатер бе категоричен в това, че няма намерение да коментира тежестта на наказанието на Луис Суарес. Както е известно, уругвайският нападател беше наказан с лишаване от състеза...

Има „разкол в държавата”, убеден Първанов, учредявайки партия АБВ

http://news.ibox.bg/news/id_1615402674

АБВ има за цел да разбие полюсния модел в България, каза бившият държавен глава. Близо 700 учредители дойдоха в НДК за „раждането” на новата лява формация. АБВ трябва да е алтернатива на омразата, злобата и агресията, пожела си Първанов.

Борисов: Цветанов няма да бъде министър

http://www.mediapool.bg/borisov-tsvetanov-nyama-da-bade-ministar-news222024.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че при следващо управление на партията му Цветан Цветанов няма да бъде министър. ”Категорично не. Категорично не и това съм го обявил още преди една година. Цветанов има място в партията, той е прекрасен началник предизборен щаб, справя се прекрасно с организационната работа. И дотук”, заяви Борисов пред бТВ в събота.

Трябва ни заем от МВФ

http://www.bnews.bg/article-109632

Трябва ни заем от Международния валутен фонд, тъй като банките нямат пълна ликвидност заради многобройнте тегления, заяви финанситът Емил Хърсев.

ДАНС откри телефонна линия за сигнали за дестабилизиране на банковата система

http://www.cross.bg/bankovata-imeiil-sistema-1418049.html

/КРОСС/ Във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция „Национална сигурност" извършва, в агенцията е открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения - SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Сигнали ще бъдат приемани на тел. 866 22 11 и на тел. 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg.  

Цачева: Не сме обсъждали името на следващ премиер

http://www.cross.bg/tzacheva-prezidenta-data-1418048.html

/КРОСС/ "Това, което имам като спестявания от заплатата, стоят по карта. След категоричните позиции на представители на различни институции за това, че се правят криминални опити за дестабилизиране на системата, която според критериите за стабилност на банковата система е такава, съм спокойна." Това каза в интервю за bTV зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева. „Трябва да бъдем достатъчно сдържани и отговорни в коментарите по повод на това, което се случва с банковата система, защото аз вярвам на институциите, които имат пряко отношение към нейната стабилност и сигурност", каза още Цачева. "На Консултативния съвет се постигна съгласие да бъде предложен на държавния глава, на президента на Републиката, една от трите дати, която предварително политическите сили бяха постигнали като консенсусни на Консултативния съвет при президента. Става дума за известните ви дати - 28 септември, 5 или 12 октомври. След некратки по време обсъждания, с много аргументи „за" и „против", най-доближени до датата, от страна на всички участващи в този формат на срещата, политически сили бе датата 5 октомври", коментира тя избранта за дата за вота. "Нас от ГЕРБ тази дата не ни притеснява. Нямаше възражения и от страна на Коалиция за България, така че по тази датата, пак повтарям, най-плътно до нея се доближиха останалите

Дарин Ангелов: Живея втори живот

http://www.bnews.bg/article-109540

Актьорът Дарин Ангелов направи шокиращо признание в свое интервю. Звездата на Народния театър разкри, че живее втори живот. Повод за това е катастрофа, която Дарин преживял на 16 май 1999 година.

Хвърлена е граната по офис на банков клон в Шумен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243147_%D0%A5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%

 Около 5,00 часа сутринта е хвърлена граната по офис на банков клон на Уникредит Булбанк в Шумен, съобщиха за Фокус от МВР. При взрива няма пострадали. Засегната е вратата на финансовата институция.

Голям район около банката в момента е отцепен. На място са пристигнали полиция и прокуратура. Там са директорът на ОД на МВР Валентин Александров и прокурор Димитър Димов от Окръжната прокуратура в Шумен. Огледите продължават, все още няма официална информация.

Борисов оспори стабилността на държавата и поиска признание от БСП и ДПС за краха й

http://www.mediapool.bg/borisov-ospori-stabilnostta-na-darzhavata-i-poiska-priznanie-ot-bsp-i-dps-za-kraha-y-news222023.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оспори финансовата стабилност на България в две извънредни включвания в телевизионни предавания по телефона в събота сутринта, като заяви, че няма как да успокои българите докато премиерът и финансовият министър не си подадат оставките. ”Няма как експертите, които идват при вас или хората, които се изказват, да искат от мен да говоря за сигурност и че нещата ще се оправят с премиера Орешарски и това недоразумение Чобанов. Когато Чобанов снощи в ”Панорама“ каза, че банковата система е стабилна, това на езика на българите означава ”бързо си изтеглете парите“. Просто тези хора не искам да злоупотребяват с патовата ситуация, катастрофата, в която са ни поставили, да търсим някого…”, заяви Борисов, след като се включи по негово искане по бТВ. Аналогична теза Борисов разви и пред Нова телевизия. Лидерът на ГЕРБ влезе в спор и с твърденията на водещи финансисти, че финансовата ситуация в държавата е стабилна и политиците не трябва да правят предизборни спекулации. Борисов твърди, че едно от условията му за постигнатите вчера договорки между партиите за дата на изборите е било Орешарски и Чобанов да си подадат оставките още в петък. ”Хората искаха да чуят вчера, че тези хора си отиват. Второто много важно нещо, което се премълча, е, че условието ми беше за тази диалогичност и да се успокоят хората, незабавно вчера Орешарски и Чобанов, министърът на финансите, да си заминат. Незабавно, още вчера с оставки”, посочи той. ”И аз им казах: господа, тези хора на опашките отвън, ако ни чуят, че се пазарим за дата на избори, за еврокомисари, за подобно нещо, трябва да дойдат да ни бият с камъни. Затова приемам датата на ДПС, само да излезем оттук, да успокоим хората, че си отивате – това е точната дума”, заяви Борисов. На въпрос дали това, че е приел датата на ДПС за изборите – 5 октомври означава затопляне на отношенията между двете партии, лидерът на ГЕРБ отговори: ”Не, означава точно обратното – че в противен случай ДПС и БСП се хванаха за гушите за 5-ти и 12-ти, а аз искам колкото може по-рано тези хора да се махнат. И 5-ти е по-рано от 12-ти. Нашата дата, на която, повтарям, искахме, беше 14 септември. Те не се съгласяват на 14 септември. И ние да излезем оттам и да кажем дори и дата за избори няма, а в същото време стотици хора са на опашка? Хайде да погледнем малко трезво на ситуацията”. На въпрос дали споделя оценката отпреди ден на Цветан Цветанов, че ДПС трябва да излезе от властта, Борисов заяви: ” Цветан Цветанов говори от лично качество. Когато се говори за политика на партията и кой какво трябва да прави, го правя аз. Така че той има своето право, ние сме демократична партия. Не само ДПС, и „Атака“, и всички довели дотук, трябва незабавно да излязат от управлението”. Борисов обяви и какво е условието му, за да стане служебен премиер – ”БСП, ДПС, „Атака“ излизат и казват – ние се провалихме, елате, спасете държавата. Тогава съм готов на всякакви жертви”. Това, което очаква Борисов от другите партии е: ”Ние доведохме до крах България, елате и я спасете. При вас имаше финансова дисциплина – това е нужно в момента; при вас имаше строителство – това е нужно в България; имаше усвояване на еврофондовете – това е нужно на България, елате, спасете българите. Това трябва да кажат, да се мръднат настрани и оттам нататък няма да поставям партийния интерес пред държавния. Но без да го кажат, нямат никакъв шанс да се говори с тях”.

Доц.С.Александров:Поне три групи искат банкова криза

http://frognews.bg/news_72281/

Няма как да се атакува една банка и да не стигне до ликвидна криза. Тогава апелирахме с други колеги да не се създава паника. Но имаше бездействие от страна на БНБ, правителството и прокуратурата затова и беше направен този опит да се дестабилизира банковата система. Това заяви по БНТ финансистът доц. Стоян Александров

Борисов: Кабинетът да признае, че се е провалил

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-kabinetyt-da-priznae-che-se-e-provalil-6015900

От вчера лидерът на ГЕРБ настоява министър-председателят Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов да напуснат постовете си веднага

Първи детски фестивал за късометражно кино в Балчик

http://www.moreto.net/novini.php?n=256222

За първи път, паралелно с фестивала „В Двореца“, в Балчик ще се проведе детски фестивал за късометражно кино - Ushi Film Festival, съобщиха организаторите за Moreto.net. Кръстен на любимото куче на фестивала, Ushi, с международен конкурс за анимационни филми, произведени от деца между 5 и 15 години.

Станишев е един от ключовите фактори за постигането на съгласие между ЕНП и ПЕС, обяви Атанас Мерджанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/28/2332965_stanishev_e_edin_ot_kljuchovite_faktori_za_postiganeto/?ref=rss


Отговорностите, с които Сергей Станишев се е нагърбил, са важни както за България, така и за Европа. Воденето на европейската политика на социалистите от българин дава и немалко шансове за страната ни. Да не забравяме каква степен на съгласие е постигната между европейското социалистическо семейство и ЕНП, което се случи с водещата ролята на президента на ПЕС Сергей Станишев.

Това заяви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов пред БНТ.

На въпрос,...

Харадинай: Косово ще продължи диалога със Сърбия

http://www.cross.bg/kosovo-haradinaii-dialoga-1418047.html

/КРОСС/ "Косово ще продължи диалога със Сърбия след подписаното в Брюксел споразумение", обяви в първото си интервю за чуждестранна медия соченият за бъдещ премиер Рамуш Харадинай. Той е готов да разговаря със сръбския министър-председател Александър Вучич за прилагане на споразумението. Харадинай е убеден, че трите опозиционни партии в Косово могат да съставят стабилно правителство без формацията на Тачи, която спечели 37 процента на предсрочните парламентарни избори, предава БНР. "Демократичната партия на Косово на премиера Тачи, е уважавана партия, но тя няматпогледа да съставят ново правителство качествено, защото постигнато от тях не е добро. Мисля, че правителство без Тачи ще бъде стабилно", каза още Харадинай. По отношение на диалога между Прищина и Белград, бъдещият косовски премиер Рамуш Харадинай обяви пред „Събота 150", че ще го продължи и допълни: "Ние в Косово се стремим да станем пълноправни членове на НАТО, ЕС и ООН. Когато говорим за отношенията със Сърбия, те трябва да бъдат като между съседни държави, защото ние сме суверенни страни. Ще бъдем щастливи да продължим диалога с Белград, включително и с премиера Вучич в това направление."  

Борисов: Готов съм за премиер веднага, Орешарски да се оттегли до понеделник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243146_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80+%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B0%2C+%D0%9E%D1%8

 Ние сме казвали 4 години, че в най-тежката финансова и икономическа криза можем да се справим и пак ще върнем доверието на хората. Това каза тази сутрин по bTV председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

По повод обявената дата за предсрочни парламентарни избори 5 октомври, Борисов заяви: „Разумната дата за избори беше 14 септември”.
„ДПС казаха или 5-ти, или 12-ти, БСП казаха или юли, или 12-ти. В същото време опашките в София пред банковата система и катастрофата на държавата се превърна в бедствие. Тя до вчера беше в катастрофа, вече е бедствие. Казах им: „Господа, тези хора на опашките, ако ни чуят, че се пазарим за дата на избори, за еврокомисари, трябва да дойдат да ни бият с камъни. Затова приемам датата на ДПС, за да излезем от тук, да успокоим хората, че си отивате”, обясни той.
„Няма как експертите, които идват при вас или хората, които се изказват да искат от мен да говоря за сигурност и че нещата ще се оправят с премиер Пламен Орешарски и това недоразумение Чобанов. Когато снощи в предаването „Панорама” Чобанов каза, че банковата система е стабилна, това на езика на българите означава „бързо си изтеглете парите”, подчерта Борисов.
Не искам тези хора да злоупотребяват с патовата ситуация, посочи той. На въпрос кога финансовият министър трябва да подаде оставка, Борисов категорично каза, че е трябвало да я даде още преди една година.
„Ако искат в понеделник да няма опашки, хората да могат малко да повярват в държавата, днес тези хора, трябва да са се махнали от кабинетите си. На тяхно място тройната коалиция – БСП, „Атака”, ДПС да сложат когото поискат”, каза още Борисов.

Ето какво каза вчера Борисов първо пред "24 часа":

"Готов съм веднага да стана премиер - първо на служебно правителство, а след това и на редовно."

Това обяви само пред "24 часа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов малко след края на консултациите в парламента. (За тях виж долу - б.р.)

На уточняващ въпрос от коя парламентарна формация очаква подкрепа той разясни: "Ще се наема на този вариант, ако и трите партии - БСП, ДПС и "Атака", признаят банкрута и се дръпнат. Както аз направих миналата година -

да се дръпнат и да ме оставят да оправя нещата"

Лидерът на ГЕРБ категорично отхвърли вариант, при който обикаля кулоарите и преговаря с останалите партии в 42-ото НС за излъчването на общ кабинет на съгласието, който да бъде лансиран пред президента Росен Плевнелиев като служебен. Такъв слух обиколи парламента и медиите вчера.

Борисов увери още пред "24 часа", че си има екип - и за служебно правителство, и за редовно. Но ще се наеме само ако премиерът Пламен Орешарски и финансовият му министър се оттеглят незабавно. "Докато Чобанов излиза да говори за финанси, аз не виждам кой ще е спокоен", категоричен е Борисов.

Сред 2 ч и половина консултации той коментира най-належащите проблеми пред държавата. "Да се търси съгласие за спасение - вече няма да се говори за съгласие, а за спасение", призова лидерът на ГЕРБ.

"Сега вече трябва да се даде мандат за преговори с фонда - вече е нужно парламентът да работи в този месец, за да се направят всички законодателни неща, включително да се емитира нов дълг от МВФ от поне 5-6 милиарда, за да се успокоят хората. Катастрофата вече се превърна в бедствие. Приоритет на приоритетите е бързото финансово стабилизиране", отсече лидерът на ГЕРБ.

Тогава ще има кеш в държавата и ще може да се разплаща.

Ще платим всички за управлението на тройната коалиция

Следващите 1, 2, 3 дни са изключително важни да се покаже стабилност в държавата главно за външните пазари.

Емитирането на нов заем е неизбежно, категоричен е Борисов, който настойчиво повдигнал въпроса по време на консултациите. За фонда съм убеден, че вече и останалите парламентарни партии са съгласни, формулира Борисов.

За ГЕРБ било най-изгодно въобще да не се бъркат в консултациите, но за държавата щяло да е фатално.

 

При президента трябвало да се обсъждат всякакви сценарии, за да се стабилизира държавата и да се вземе заем, обобщи Борисов. Той бе критичен към изявленията на вицепремиера Цветлин Йовчев, че някой е организирал рухването на банковата система. “Събарят си я с техните действия вече 10-15 дни”, убеден е Борисов.


 “Паднах от власт, за да не дам 30-40 милиона повече, за да не наруша фискалната дисциплина и да не вдигна дефицита, а сега ще бъда принуден да гласувам за тези огромни пари”, заключи Борисов. И пресметна, че още 1 месец е нужно да работи това НС, за да приведе в съответствие законови текстове за финансово стабилизиране и емитиране на кредита. Въпросът за еврокомисар не бил обсъждан на консултациите. Да се повдига в такъв кризисен момент, било като “на сватба да говориш за погребение”.

 

Изборите - на 5 октомври

 

Предсрочните парламентарни избори да са 5 октомври - средната от трите дати, посочени на КСНС при президента миналата седмица.


Около това предложение се обединиха вчера лидерите на БСП, ГЕРБ и ДПС Сергей Станишев, Бойко Борисов и Лютви Местан на първите консултации в парламента.

Макар и непоканен, вчера към формта се включи лидерът на ББЦ Николай Бареков. Той успя да “пробие” безапелационно плътната охрана пред зала “Запад” на НС - същата, в която Местан поиска първи предсрочно прекратяване на мандата.

“Упълномощихме председателя на НС да направи среща с президента за провеждане без отлагане на политически консултации за гарантиране на основните приоритети на държавата”, съобщи Станишев след продължилата 2 ч и половина среща. За първи път след евроизборите той седна рамо до рамо с Местан, а от другата му страна бе Борисов.
Бареков вече си бе тръгнал, а Волен Сидеров, който е в Москва, въобще не уважи консултациите.

Тримата лидери декларираха пълна подкрепа на държавата и нейните институции за гарантиране на стабилността на банковата система. (Още по проблема виж на 4-а и 5-а стр.). Въпросът ще е сред темите на консултациите при президента, за уговарянето на които е упълномощен председателят на НС Михаил Миков. Тогава ще стане ясно и кога кабинетът “Орешарски” ще даде оставка. Малко след края на вчерашната среща президентът Росен Плевнелиев покани лидерите на парламентарните партии, както и на “България без цензура” и Реформаторския блок на консултации, които ще се проведат още утре.

Целта е да се набележат неотложните задачи пред НС до неговото разпускане, на Министерския съвет - до подаването на оставката му, и на бъдещото служебно правителство. На консултациите кабинетът бе представляван от вицепремиера Цветлин Йовчев, защото премиерът Пламен Орешарски е в Брюксел на срещата на върха на ЕС.

 

Лютви Местан: Вот след Байрама може, преди това не

 

“Аз имам интерпретация на семантичната разлика, която носят двете думи - съгласие и спасение. По-добре е да съхраним волята за съгласие за правителство на националното съгласие, за да не ни се налага после да умуваме за правителство на националното спасение.”

Това каза пред журналисти след консултациите лидерът на ДПС Лютви Местан. И разясни нюанса: “Съгласието е условие да предотвратим рисковете, които биха дали характеристиките на ситуацията, с която трябва да се справи едно правителство на националното спасение. Все още имаме шанс да говорим за правителство на националното съгласие, за да си спестим разговора за правителство на националното спасение.”

Консултациите при президента да са още в неделя, защото в такава ситуация не можем да говорим за почивни дни, предположи Местан. По-късно разговорите при държавния глава бяха насрочени именно за този ден.

Местан бегло загатна, че не е изключено кабинетът “Орешарски” да се разпусне по-рано от очакваната дата според вече фиксираните избори. По конституция това трябва да стане 60 дни по-рано, или на 5 август.

“Беше ясно, че за избори ще изберем една от трите дати - 28 септември, 5 или 12 октомври. Очерта се съгласие за 5-и. Има нюанс на компромис, но аз не искам да поставям нарочен акцент върху това”, коментира Местан факта, че на 3 и 4 октомври мюсюлманите честват Курбан Байрам. “Съобразихме, че празникът ще е минал. Ако беше предстоящ, би имало проблем с религиозни чувства и колегите биха проявили разбиране, но празникът ще е преминал”, обясни Местан.

Бойко Борисов също изтъкна, че датата на вота е преценена така, че да не обижда мюсюлманите, каквито имало, и то доста, и в неговата партия.

Местан коментира и предложението на лидера на ГЕРБ да се тегли голям заем от МВФ: “Не бих казал, че идеята е строго партийна. Това вече са конкретики, в които на този етап няма да влизам.”

Лидерът на ДПС отрече да има пряка връзка между проблемите, пред които сме изправени с банковата система, и политическата ситуация у нас. “Ние стъпваме на разбирането, че банковата система е реално стабилна, и трябва да предотвратим рисковете - едни или други организирани, особено когато са организирани слухове, които целят паника, да не предизвикат сътресение в най-стабилната институция на България”, призова Местан.

 

Николай Бареков: Да има правителство на националното съгласие

 

Кабинет на националното съгласие да се излъчи в това Народно събрание от партиите в парламента и независимите депутати, и той да бъде договорен с президента Росен Плевнелиев за служебен. Тази идея лансира лидерът на “България без цензура” Николай Бареков след консултациите, на които не беше поканен, но на които успя да “пробие”. Председателят на ББЦ ще лансира тезата си и на утрешните разговори при държавния глава.


По неговите думи партиите, които присъстваха на консултациите, са се обединили около това, че подкрепят всички действия на държавата в подкрепа на банковата система. “Трябва да се справим с атаките срещу банките и да се обясни на обществото, че не сме тръгнали да се колим и бесим”, каза лидерът на ББЦ.

 

УЕФА ще въведе технология на голлинията за Евро 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/28/2332962_uefa_shte_vuvede_tehnologiia_na_golliniiata_za_evro/?ref=rss


УЕФА ще въведе технология на голлинията за европейското първенство във Франция през 2016 г., заяви президентът на ФИФА Сеп Блатер, като се позова на личен разговор със своя колега от европейската централа Мишел Платини. 

Трикратният носител на "Златната топка" е един от най-големите противници на въвеждането на технологиите във футбола.

По думите на Блатер обаче французинът е променил своето мнение по време на световното първенство, където се използва технологията,...

Кортни Кокс и Джони Макдейд се сгодиха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163096

Звездата от „Приятели“ Кортни Кокс и приятелят й китаристът на "Сноу патроу" Джони Макдейд обявиха официално своя годеж в Twitter. Двамата съобщиха в профилите си в социалната мрежа, като Кортни написа „Сгодена съм за него“, а Джони „Сгоден съм за нея“.
Кортни и Джони се срещат едва от 6 месеца, но нещата много бързо се задълбочават. Звездата от „Приятели“ Кортни Кокс и приятелят й китаристът на "Сноу патроу" Джони Макдейд обявиха официално своя годеж в Twitter. Двамата съобщиха в профилите си в социалната мрежа, като Кортни написа „Сгодена съм за него“, а Джони „Сгоден съм за нея“. Кортни и Джони се срещат едва от 6 месеца, но нещата много бързо се задълбочават.

НАСА ще изпробва "летяща чиния"

http://www.vesti.bg/novini/nasa-shte-izprobva-letiashta-chiniia-6015901

Днес Американската агенция за космически изследвания /НАСА/ е планирала изпробването на приличащ на "летяща чиния" апарат, който има нова технология за приземяване на Марс, предаде РИА Новости.

Кортни Кокс вдига сватба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163093

Звездата от „Приятели“ Кортни Кокс и приятелят й китаристът на Звездата от „Приятели“ Кортни Кокс и приятелят й китаристът на "Сноу патроу" Джони Макдейд обявиха официално своя годеж в Twitter. Двамата съобщиха в профилите си в социалната мрежа, като Кортни написа „Сгодена съм за него“, а Джони „Сгоден съм за нея“. Кортни и Джони се срещат едва от 6 месеца, но нещата много бързо се задълбочават.

Докога ще живеем в две паралелни Българии

http://www.cross.bg/durzhavata-dareniya-polititzite-1418046.html

/КРОСС/ Калният потоп, залял Варна, Добрич и Велико Търново, донесе пореден прилив на доброволци и дарения. След като политиците се оказват неспособни да обединяват за общественополезни цели, трудностите и бедствията се оказаха новата съединителна сила. Вместо да ни заразят с личен пример и стил, политиците започнаха словесните престрелки от мястото на събитието. Кметът потърси държавата, държавата го сметна за неадекватен. Местният общински съветник Костадинов даде воля на ксенофобията си, нарушавайки текстове в Наказателния кодекс, това отново възмути само гражданите, но не и институциите. Оказа се, че политиците гледат само централните новини и спорта.Емисиите на синоптиците явно служат за късно осъзнаване вместо за ранно предупреждение. Точно заради този модел на практикуване на его-тика вместо политика България днес е раздирана от огромно недоверие в институциите и държавата. Хората вярват само един на друг. И първата система за спешна информация и координация отново е фейсбук. Много от доброволците са едни и същи във всички кампании - и за наводненията в с. Бисер, и за земетресението в Перник, и за бежанците. При всяка следваща криза прииждат нови. Компаниите, които редовно даряват средства за каузи, не пропуснаха и този път, дори дадоха много повече от обичайното. Към района на бедствията се насочват храни, вода, лекарства, дрехи, дезинфектанти, бяла и черна техника, строителни материали

Калфин: Договорката партиите да съставят и служебно правителство да се изхвърли в коша

http://pik.bg/калфин-договорката-партиите-да-съставят-и-служебно-правителство-да-се-изхвърли-в-коша-news196233.html

Калфин: Договорката партиите да съставят и служебно правителство да се изхвърли в коша

"Най-големият проблем на деня е финансовата нестабилност. Тя се усилва от действията/бездействията на институциите. Затова - незабавна оставка на правителството. То очевидно усилва проблемите. Ясна политическа отговорност - вчерашната договорка на БСП, ГЕРБ, ДПС, ББЦ да назначат и служебното правителство - да се изхвърли в коша. Президентът ще носи отговорност за действията му." Това написа Ивайло Калиф във Фейсбук. Това е позиция на АБВ, която днес се формират като партия.

"Не сме съгласни с предлагания от няколко дни от Борисов заем от МВФ. Институциите вместо панически да теглят нови заеми и да обвързват страната ни за десетилетия с МВФ, трябва да си свършат работата и да ограничат кризата на доверие. Анализ на всички действия на прокуратура, БНБ, медии, КФН, които доведоха до разклащането на банковата система и търсене на отговорност от тях", пише Калфин.

Монако следи футболист на ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Monako-sledi-futbolist-na-CSKA-news_36687.html

Халфът на ЦСКА Ивайло Чочев може да стане съотборник на Димитър Бербатов в Монако. Това пише днес най-тиражният френски спортен вестник „Екип". Според изданието, „монегаските...

Може ли Иран да вкарва дипломатически голове?

http://asia.actualno.com/Moje-li-Iran-da-vkarva-diplomaticheski-golove-news_36681.html

С резултат 1:3 срещу Босна Иран отпадна от Световното първенство по футбол. Но упоритата игра на иранците им заслужи рядко уважение от света, който е свикнал да свързва Иран по-скоро с тероризма и с...

Стана ясен съдията на 1/8 финала Холандия - Мексико

http://worldcup2014.actualno.com/Stana-jasen-sydijata-na-18-finala-Holandija---Meksiko-news_36688.html

Португалският съдия Педро Проенса ще ръководи срещата между Холандия и Мексико от осминафиналите на Мондиал 2014, който ще се играе утре във Форталеза, обяви ФИФА. За 43-годишния топрефер от Португал...

Сепаратистите в Украйна обещаха да спазват удълженото със 72 часа примирие

http://www.moreto.net/novini.php?n=256240

Сепаратистите в Източна Украйна обявиха, че ще се съобразят с удължаването на срока на примирието със 72 часа. Те обаче поискаха и властите в Киев да спазят обещанието за спиране на бойните действия и да изтеглят войските си от региона.

Адвокат Симеонов поиска оставката на Цацаров

http://frognews.bg/news_72280/

Трябва да се каже истината за отношенията между Главния прокурор и Делян Пеевски, това каза в предаването "На светло" по Нова телевизия адвокат Константин Симеонов и поиска Главният прокурор Сотир Цацаров да си подаде оставаката, заради действията на прокуратурата като изпълнител на политически поръчки.

Премълчаван факт от медиите: Русия първа дари пари за бедстващите в България! А Европейският съюз?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243145_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0

 ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ ОТНОВО ДО НАС В ТРУДЕН МОМЕНТ

Една много стара, но изключително вярна народна мъдрост гласи: „Приятел в нужда се познава“.

Огромната нужда днес е налице, след сполетялата ни водна стихия във Варна и други краища на България. Равносметката е тежка – 11 официално загиналите са във варненския квартал – Аспарухово, след водния ад, който помете квартала в ранната вечер на 19-ти юни. Стотици семейства останаха без домове и покъщнина, щетите възлизат на десетки милиони. Водещите български политици, разполагащи с реалната власт в държавата за пореден път останаха верни на себе си – броени часове след трагедията те започнаха да сипят обвинения едни към други прехвърляйки си отговорността за случилото се. Те буквално се нахвърлиха върху страдалците като лешояди с цел да си вдигат рейтинга – нали се готвим за поредни предсрочни парламентарни избори.
В първите часове след стихията подобно на поройния дъжд залял почти цялата страна започнаха да валят щедри обещания за финансови помощи и адекватно съдействие за преодоляване на щетите. В цялата тази суматоха умишлено или не, далеч от вниманието на казионните медии, обслужващи властта, останаха първите дарители, които макар и символично помогнаха без излишен шум. Става дума за стратегическия инвеститор в лицето на компанията – „Южен поток транспорт“. По информация на електронното издание – Energy global още в първите часове след бедствието компанията е дарила 50 000 лв на Българския червен кръст за подпомагане на пострадалите. Според същото издание газопреносната компания с преобладаващо руско участие е заявила намерение да помогне освен с парични средства – и с организацията на спасителните дейности.

В същото време във Варна премиерът – Орешарски заяви, че все още не било необходимо Българската държава да иска финансова помощ от европейски фондове. Нали сме евроатлантически съюзник, нали сме членка на ЕС, къде са нашите така наречени партньори? Как така „лошата“ Русия, която в името на евроатлантическите ценности трябва да смачкаме със санкции, първа се отзова на повика за помощ? Това са изключително сериозни въпроси, над които всеки един българин е необходимо да се замисли.

Въпреки неправилния геополитически избор, който родните ни политици направиха без да се допитат до суверена – българския народ – духовното пространство е почти нерушимо. Тук с пълна сила важат думите на патриарха на българската литература – Иван Вазов – „Не се гаси, туй, що не гасне.“ Ние сме православен народ, както и руският. Нищо и никой не е в състояние да разруши тази духовна връзка, най-малко някакви си трима американски сенатори безбожници – служители на дявола, които се разпоредиха на нашенските васали да преустановят строителството на тръбата по проекта „Южен поток“.

Когато изпаднеш в беда, тогава се проявява истинската сила на духа в контекста на православното милосърдие. Тогава помощта към ближния се явява най-красноречивото свидетелство за неразривния характер на духовната връзка. Именно в момент на тежко изпитание, на което ни подлага Божията воля, най-ясно бихме могли да разберем къде ни е истинското място и кои в същност сме ние. Въпреки опитите на безродните управляващи лакеи да разрушат многовековната спойка между нашите два народа, ръката на братския славянски руски народ, който пише и чете с нашите букви остава протегната към нас. Тя ни е крепяла през вековете и ще продължава да ни крепи за напред.

Тази протегната ръка е здравата десница, която по Божията воля никой световен агресор не е успявал да строши и сломи.

Александър Георгиев Атанасов – политолог – Варна

http://pan.bg

Ивайло Чочев пред трансфер в "Монако" при Бербатов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163062

"Монако" има сериозен интерес към халфа на ЦСКА Ивайло Чочев, твърди авторитетният вестник "Екип". 20-годишният национал е в списъка на тима от княжеството, където от миналата зима е и Димитър Бербатов. В статията се обяснява, че Чочев е изиграл 38 мача миналия сезон във всички турнири и е стигнал до националния отбор.

Треньорът на Уругвай подаде оставка заради Суарес

http://www.cross.bg/syares-fifa-napyska-1418045.html

/КРОСС/ Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес хвърли демонстративно оставка в знак на подкрепа към звездата на тима си Луис Суарес. Той напуска поста си във ФИФА, където беше член на техническата ѝ комисия. Точно Световната футболна централа наказа звездата на "урусите" заради това, че ухапа Джорджо Киелини по време на мача с Италия. Суарес изхвърча от футбола за следващите четири месеца, а за националния тим няма да може да играе 9 мача. Според селекционера, футболистът е превърнат в изкупителна жертва и в знак на несъгласие със санкцията му, той напуска работата си във ФИФА. Той обвини и английските медии за оказания огромен натиск, предава Дарик. "Луис сгреши, но вместо да бъде изслушан и да му бъде наложено нормално наказание, за да се поправи, той беше посечен. Жертвеният агнец не получи възможност да се защити и беше принесен в жертва", категоричен е той.    

Хванаха мъж, нападнал лекар от Спешна помощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163082

Задържан е 39-годишен мъж, нападнал снощи лекар от Спешна помощ по време на домашно посещение в столичния квартал Ботунец. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на СДВР.
Сигналът е подаден около полунощ. Пострадал е 55-годишен лекар от Спешна помощ, който е посетил адрес в квартала. След прегледа е нападнат. Задържан е 39-годишен мъж, нападнал снощи лекар от Спешна помощ по време на домашно посещение в столичния квартал Ботунец. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на СДВР. Сигналът е подаден около полунощ. Пострадал е 55-годишен лекар от Спешна помощ, който е посетил адрес в квартала. След прегледа е нападнат.

Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да помагат в Добрич

http://www.cross.bg/dobrich-otpadutzi-grypa-1418044.html

/КРОСС/ Продължава помощта, която оказват модулни групи от Сухопътните войски във възстановяването на гр. Добрич след наводнението. Днес, 28 юни, 48 военнослужещи от военни формирования 54 060 - Шумен и 54 470 - Белене, с необходимата специализирана и тежкотоварна техника, участват в разчистването на срутени къщи, в изхвърлянето на строителни отпадъци, в почистването на канализацията в града. От 27 юни, когато се включиха във възстановителните дейности в Добрич, модулните групи работят в три от засегнатите части на града. Военнослужещите от първата група почистват отводнителен канал от натрупаните дървета, храсти и други отпадъци. До края на работния ден вчера те изчистиха над 400 метра от него. Втората група участва в отводняването на станция на ВиК гр. Добрич (воден колектор), за да се възстанови нормалното водоснабдяване в града. С помощта на 4 моторни помпи вчера бяха изпомпени над 310 куб. метра вода. Третата група от военнослужещи разчистват отломки, строителни отпадъци и наноси от тиня в района на Хуманитарната гимназия. Бяха извозени 130 куб. метра с отпадъци. Изпълнението на задачите в помощ на населението от Добрич ще продължи и утре.  

Задържаха 39-годишен мъж за нападението над лекар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163078

Задържан е 39-годишен мъж, нападнал снощи лекар от Спешна помощ по време на домашно посещение в столичния квартал Ботунец. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на СДВР.
Сигналът е подаден около полунощ. Пострадал е 55-годишен лекар от Спешна помощ, който е посетил адрес в квартала. След прегледа е нападнат. Задържан е 39-годишен мъж, нападнал снощи лекар от Спешна помощ по време на домашно посещение в столичния квартал Ботунец. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на СДВР. Сигналът е подаден около полунощ. Пострадал е 55-годишен лекар от Спешна помощ, който е посетил адрес в квартала. След прегледа е нападнат.

Книги срещу смет в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-smet-knigi-1418043.html

/КРОСС/ В Пловдив се провежда кампанията "Книги за смет". Основната й цел е популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда и възраждане на интереса към четенето на българска литература. Събирането на отпадъците ще става пред сградата на Радио Пловдив до 13 часа, предава БНР. Всеки желаещ ще може да предаде 1 килограм или повече годни за рециклиране пластмасови отпадъци, а в замяна ще получи талон за книга по избор.  

Задържаха млад мъж, нападнал лекар на Спешна помощ

http://pik.bg/задържаха-млад-мъж-нападнал-лекар-на-спешна-помощ-news196232.html

Задържаха млад мъж, нападнал лекар на Спешна помощ

Задържан е 39-годишен мъж, нападнал снощи лекар от Спешна помощ по време на домашно посещение в столицата,съобщиха от СДВР. Сигналът е подаден около полунощ.

Пострадал е 55-годишен лекар от Спешна помощ, който е посетил адрес в столичния квартал „Ботунец”. Той е прегледал болния, след което е бил нападнат. Откаран е в болнично заведение, където след преглед е освободен. По случая е задържат 39-годишен мъж, близък на прегледания пациент и е образувано досъдебно производство. 

Над 80 000 асансьора у нас са потенциално опасни

http://www.cross.bg/firmi-nadzor-tehnicheski-1418042.html

/КРОСС/ „В България има над 80 000 асансьора, които не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Те са на по повече от 40 години. Няма превозно средство, което е на 50 години и вози хора", заяви за „Събуди се" Валентин Маринков, председателят на Българската асансьорна асоциация. „Страховете могат да бъдат голям страх. За последните четири години няма нито един смъртен случай, а инцидентите с наранявания се броят на пръстите на едната ръка, а голяма част от тях са свързани по време на ремонта", обясни председателят на Държавната агенция по метрология и технически надзор - Стефан Цанков, във връзка опасностите, които крият асансьорите. По думите на председателя на Държавната агенция по метрология и технически надзор действително има сигнали за фиктивни проверки: „Самият факт, че има несъразмерно съотношение между проверяващи и брой съоръжения е показателен. Имаме 309 лицензирани фирми за цялата, които извършват технически контрол на съоръженията. Но имаме фрапантни случаи на фирми без персонал или фирми с един човек, който трябва да провери хиляди съоръжения." „Има абсолютна липса на контрол и на надзор - и от страна на частните лицензирани фирми, и от страна на държавната инспекция. Нормативната база е такава, че е създадена доста сериозна система за контрол. И тя, ако работи, няма да има никакви проблеми. Само, че тя не работи и това е проблемът", каза още Маринков.

Филип Киркоров: Попаднах на мошеници в родния ми град Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=256239

"Исках да инвестирам в родния си град, а не в Испания или Черна гора, но не съм очаквал такива неприятности и да попадна на мошеници." Това каза вчера звездата на руската естрада Филип Киркоров, който се яви като свидетел във Варненският окръжен съд.

Прокуратурата: Не е изяснен видът на взривното устройство в Шумен

http://pik.bg/прокуратурата-не-е-изяснен-видът-на-взривното-устройство-в-шумен-news196229.html

Прокуратурата: Не е изяснен видът на взривното устройство в Шумен

Извършва се оглед на местопроизшествието. Това съобщи зам.-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов, пише "Фокус". Има данни за взрив, осъществен рано тази сутрин до вратата на банков клон в Шумен, намиращ се до площад „България” в града. Взривното устройство е било отвън пред вратата. Представител на Специализираната дирекция ДОТИ извършва процесуални действия. Ще бъдат иззети и изследвани всички веществени доказателства. Към момента не може да се каже дали е проникнато вътре, защото сме в началото на процесуалните действия, каза прокурор Димов, но врата е взломена и отворена. След като приключи огледа навън ще се продължи и вътре. Тогава ще може да се отговори дали е проникнато в банковото помещение. Това ще стане след като служителите на банката направят съответната проверка.

Прокурор Димов не уточни вида на взривното устройство - граната или бомба, но пред банката има много бели листи, които по думите на прокурора, обозначават веществени доказателства - осколки от взривното устройство.

Има нужда от публично-частно партньорство при определяне на риска от наводнения

http://www.cross.bg/vodite-partnyorstvo-polezni-1418041.html

/КРОСС/ "В момента се освобождават обеми от 22 комплексни язовира. Това се контролира от дирекция „Управление на водите" и гледаме да поддържаме нивата на язовирите, така че да са полезни", това заяви в „Седмицата" на Дарик министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов. "В момента няма информация да има някъде наводнение и ситуацията е под контрол", допълни той. "Изменението на климата се отразява на България при всички случаи, увеличава се количеството на валежите и това има значение, както за климата, така и за икономиката. Имаме идентификация на местата с потенциална опасност и трябва да бъдат систематизирани", допълни екоминистърът. "Има нужда от публично-частно партньорство при определяне на риска от наводнения и така можем да сме си полезни със застрахователите", обясни министър Анастасов.  

Румен Овчаров: Повече игрички с енергийната система не могат и не бива да бъдат правени

http://pik.bg/румен-овчаров-повече-игрички-с-енергийната-система-не-могат-и-не-бива-да-бъдат-правени-news196231.html

Румен Овчаров: Повече игрички с енергийната система не могат и не бива да бъдат правени

За съжаление през последните три години българската енергетика се превърна за пореден път в изкупителна жертва на политически и социални спекулации на управляващите.

Това каза в интервю за предаването на ТВ7 „Факторът Кошлуков” Румен Овчаров от БСП. Той заяви, че енергетиката е жертва на евтин популизъм. „Повече игрички с енергийната система не могат и не бива да бъдат правени“. 
По повод спирането на строежа на "Южен поток", Овчаров заяви, че България се е доказала като най-податливото звено на външен натиск. 

Йордан Соколов: Прокуратурата на Цацаров изпълнява политически поръчки

http://frognews.bg/news_72279/

Прокуратурата за пръв път в последните 25 г. се превърна в едно политическо оръжие.Може да е имало прокурори, които са плащали данък, че са произлизали от БКП. Но в последната година и половина виждаме пряко участие на прокуратурата в политиката.Виждаме конкретни действия до опорочаване на парламентарни избори, до разклащане на финансовата стабилност.

Калфин: Против сме сключването на споразумение с МВФ

http://politics.actualno.com/Kalfin-Protiv-sme-skluchvaneto-na-sporazumenie-s-MVF-news_36685.html

Не Европейският съюз ни решава проблемите. Проблемите на България се решават в България от българските институции, а българските институции са подвластни на българските граждани. Това каза Ивайло Калф...

Йоаким Льов: Никой не може да спре Мюлер

http://worldcup2014.actualno.com/Joakim-Liov-Nikoj-ne-moje-da-spre-Muler-news_36684.html

Селекционерът на Германия Йоаким Льов предупреди съперниците на Бундестима, че нападателят Томас Мюлер е навлязъл в перфектна форма. Според специалиста, футболистите на противниковите отбори трудно ще...

СЕМ прави мониторинг за наводненията и банковата криза

http://society.actualno.com/SEM-pravi-monitoring-za-navodnenijata-i-bankovata-kriza-news_36680.html

"За наводненията СЕМ прави мониторинг и има резултати от това. От мониторинга във връзка с банковата криза тепърва ще излязат резултатите". Това заяви в ефира на БНТ доц. Георги Лозанов, пре...

Коста Рика ще изненадва Гърция с бърз гол в 1/8 финала

http://worldcup2014.actualno.com/Kosta-Rika-shte-iznenadva-Gyrcija-s-byrz-gol-v-18-finala-news_36686.html

Отборът на Коста Рика продължава подготовката си за осминафиналния мач срещу Гърция от световното първенство. Пред сайта на ФИФА един от асистентите на селекционера на Коста Рика Луис Марин заяви, че ...

Разследват бомба или граната е причинила взрива пред банковия клон в Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163058

Извършва се оглед на местопроизшествието. Това съобщи зам.-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов, съобщи Фокус.
Има данни за взрив, осъществен рано тази сутрин до вратата на банков клон в Шумен, намиращ се до площад „България” в града. Взривното устройство е било отвън пред вратата. Представител на Специализираната дирекция ДОТИ извършва Извършва се оглед на местопроизшествието. Това съобщи зам.-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов, съобщи Фокус. Има данни за взрив, осъществен рано тази сутрин до вратата на банков клон в Шумен, намиращ се до площад „България” в града. Взривното устройство е било отвън пред вратата. Представител на Специализираната дирекция ДОТИ извършва

Какво представлява споразумението за асоцииране с ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/06/28/2332671_kakvo_predstavliava_sporazumenieto_za_asociirane_s_es/?ref=rss


След месеци продължаваща нестабилност, Украйна подписа широко политическо и икономическо споразумение за асоцииране с Европейския съюз, правейки историческата крачка от близост с Русия към близост с ЕС. Именно отказът на бившия президент на Украйна Виктор Янукович да подпише документа доведе до масови протести и по-късно до свалянето му от власт. Последиците обаче включват анексирането на Крим от Русия и кървави сблъсъци в опитите на проруски настроени сепаратисти в Източна Украйна да се...

Разследват бомба или граната е причинила взрива пред банковия клон в Шумен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163056

Извършва се оглед на местопроизшествието. Това съобщи зам.-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов, съобщи Фокус.
Има данни за взрив, осъществен рано тази сутрин до вратата на банков клон в Шумен, намиращ се до площад „България” в града. Взривното устройство е било отвън пред вратата. Представител на Специализираната дирекция ДОТИ извършва Извършва се оглед на местопроизшествието. Това съобщи зам.-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов, съобщи Фокус. Има данни за взрив, осъществен рано тази сутрин до вратата на банков клон в Шумен, намиращ се до площад „България” в града. Взривното устройство е било отвън пред вратата. Представител на Специализираната дирекция ДОТИ извършва

Треньорът на Уругвай ще напусне постовете си във ФИФА заради Суарес

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/28/2332949_trenyorut_na_urugvai_shte_napusne_postovete_si_vuv/?ref=rss


Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес обяви, че ще напусне постовете, които заема във ФИФА, в знак на протест срещу наказанието на Луис Суарес.

67-годишният специалист определи санкцията като прекалено тежка, а своя възпитаник - като изкупителна жертва. 

27-годишният нападател получи забрана да играе в следващите девет мача на националния отбор и да участва във футболни дейности за четири месеца, след като ухапа италианския защитник Джорджо Киелини в двубоя между двата...

Почина суол легендата Боби Уомак

http://www.cross.bg/raboti-desetiletiya-yomak-1418040.html

/КРОСС/ Боби Уомак - един от най-прочутите соул певци, чиято кариера продължи почти шест десетилетия, почина в петък на 70 години. Той работи с такива имена като Рей Чарлз, Уилсън Пикет и Деймън Олбарн, а напоследък бе известен повече като композитор и импровизатор. Негови песни са записвали "Ролингстоунс", Джанис Джоплин, Джордж Бенсън и Чака Кан, а характерната му китара може да се чуе в хитове на Елвис Пресли и Арета Франклин. Музиката му към филма Across 110th Street (1972) става толкова популярна, че десетилетия по-късно я използват Ридли Скот и Куентин Тарантино. През последните десетина години към ранните му парчета се обърна 50 Cent, той работи с Gorillaz за четвъртия им албум, а през 2009г. бе приет в Залата на славата на рокендрола.  

Бориса и Емил Русев навсякъде заедно

http://www.bnews.bg/article-109604

Близкото приятелство, което се създаде между Бориса Тютюнджиева и семейството на Емил и Христина Русеви, продължава и до днес.

Борисов: Категорично не - няма да върна Цветанов като министър

http://www.cross.bg/vurna-tzvetanov-borisov-1418039.html

/КРОСС/ "Категорично не - няма да върна Цветанов като министър. Той има място в партията, справя се перфектно с организационната работа, но дотук." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по БиТиВи тази сутрин.

По-малко „зелен“ ток в сметките

http://econ.bg/Новини/По-малко-зелен-ток-в-сметките_l.a_i.552851_at.1.html

Промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) предвижда българите да ползват по-малко „зелен“ ток. Предложението е на Държавната...

Дъжд ще се лее през цялото лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=256237

Три дни почивка със слънце и жега преди новата порция валежи Не се сбъднаха прогнозите за дъждовно лято само до втората половина на юли. Валежи ще продължат да се сипят до края на август, съобщи вчера пред "Труд" Петър Янков, дежурен синоптик в TV-MET.

Ивет Лалова грабна златото на 200 м във Франция

http://www.bnews.bg/article-109631

Българската спринтьорка Ивет Лалова спечели поредния си златен медал на 200 метра на международния турнир по лека атлетика "Станислас" в Нанси, Франция.

Женски пазар бета-версия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4162733

След месец ремонтът на Женския пазар в София ще завърши. Ето някои моменти от прехода.
Краят на зимата е и се промъкваме като грешници. Подкарвани от мирис на мазут и хевиметъл тътен на багери. Пресеченият терен поглъща цялото ни внимание. Докато репликата “И закво сатТсеа тия белезници?” не задейства 
бледооранжев сигнал за тревога
След месец ремонтът на Женския пазар в София ще завърши. Ето някои моменти от прехода. Краят на зимата е и се промъкваме като грешници. Подкарвани от мирис на мазут и хевиметъл тътен на багери. Пресеченият терен поглъща цялото ни внимание. Докато репликата “И закво сатТсеа тия белезници?” не задейства бледооранжев сигнал за тревога

Цитат на деня: Цветанов няма да е министър, прекрасен началник-щаб е и дотук

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/06/28/2332948_citat_na_denia_cvetanov_niama_da_e_ministur_prekrasen/?ref=rss


Цветанов няма да е министър - има място в партията, прекрасен началник-щаб е и дотук. Това съм го казал още преди година.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по Би Ти Ви тази сутрин.

Борисов не искал вот на 5 октомври, но склонил, "за да се махнат БСП и ДПС по-рано"

http://www.cross.bg/premier-borisov-bankite-1418038.html

/КРОСС/ Бойко Борисов не е бил съгласен предсрочните избори да се проведат на 5 октомври - датата, която беше провъзгласена като консенсусна след консултациите в петък между лидерите на парламентарно представените партии. Пред bTV лидерът на ГЕРБ заяви, че иска да внесе яснота, „за да не се спекулира по няколко теми след вчера". „Разумната дата за изборите беше 14 септември, неделя. ДПС настояваше за 5 октомври, БСП искаше или юли, или 12 октомври. Така че ДПС и БСП се хванаха за гушите, а аз искам по-рано да се махнат и 5-ти е по-рано от 12-ти. И понеже катастрофата с банките стана бедствие, аз им казах - ако ни чуят хората, че се пазарим за дати и еврокомисари, трябва да ни изгонят с камъни оттук. Затова приемам датата на ДПС, за да успокоим хората, че си отивате", обясни случилото се в залата по време на консултациите бившият премиер. За приемането на датата 5 октомври обаче Борисов поставил условие - „незабавно Орешарски и Чобанов да си заминат". „Няма как да говоря за сигурност - с премиер Орешарски и това недоразумение Чобанов. Понеделник банките трябва да отворят врати с нов финансов министър и премиер", посочи още лидерът на ГЕРБ. „Когато се казва кой какво трябва да прави, говоря аз. Категорично не - няма да върна Цветанов като министър. Той има място в партията, справя се перфектно с организационната работа, но дотук", подчерта още политикът

Google конкурира Oculus Rift с картонена кутия за смартфони

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/06/28/2332308_google_konkurira_oculus_rift_s_kartonena_kutiia_za/?ref=rss


Очилата с добавена реалност Oculus Rift се радват на голяма популярност. За съжаление те все още не са готови за масови продажби, а и ще са доста скъпи. Google има интересно алтернативно решение, което се казва просто Cardboard.

Това е безплатно мобилно приложение, което позволява на хората да превърнат смартфона си в чифт своеобразни очила за виртуална реалност. За целта е необходимо да си изрежат картонена кутия, като в страницата на приложението има и инструкции как най-лесно да...

Русия праща хуманитарна помощ за Източна Украйна

http://www.cross.bg/rysiya-mvnr-ykraiina-1418037.html

/КРОСС/ В петък МВнР на Русия изпрати нота до украинското външно министерство във връзка с хуманитарната помощ за източна Украйна. В обръщението се казва, че във връзка с многобройните молби на жителите на Донецк и Луганск за спешна хуманитарна помощ, Русия е подготвила за изпращане автоколона с 60 тона товари - основно храни и средства за лична хигиена. Предполага се камионите да потеглят на 28 юни за Луганск и Донецк и, евентуално, други украински региони, където има бежанци. МВнР на Русия помоли МВнР на Украйна да окаже съдействие в осъществяването на хуманитарната акция, предава Гласът на Русия.  

Нападнаха екип на Спешна помощ в "Ботунец"

http://www.vesti.bg/novini/napadnaha-ekip-na-speshna-pomosht-v-botunec-6015898

Екип на Спешна медицинска помощ от София е бил нападнат снощи в квартал "Ботунец", минути след полунощ.

Портних: Продължава евакуацията на хора, които обитават опасни къщи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163044

Продължава евакуацията на хора, които обитават къщи с конструктивни нарушения и постройки, които се намират в новообразувалите се свлачищни райони в квартал Аспарухово и по трасето на дерето – на пътя на водата, за да се предотврати подобна трагедия. Това съобщи за Фокус кметът на Варна Иван Портних. Продължава евакуацията на хора, които обитават къщи с конструктивни нарушения и постройки, които се намират в новообразувалите се свлачищни райони в квартал Аспарухово и по трасето на дерето – на пътя на водата, за да се предотврати подобна трагедия. Това съобщи за Фокус кметът на Варна Иван Портних.

Портних: Продължава евакуацията на хора, които обитават опасни къщи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163039

Продължава евакуацията на хора, които обитават къщи с конструктивни нарушения и постройки, които се намират в новообразувалите се свлачищни райони в квартал Аспарухово и по трасето на дерето – на пътя на водата, за да се предотврати подобна трагедия. Това съобщи за Фокус кметът на Варна Иван Портних. Продължава евакуацията на хора, които обитават къщи с конструктивни нарушения и постройки, които се намират в новообразувалите се свлачищни райони в квартал Аспарухово и по трасето на дерето – на пътя на водата, за да се предотврати подобна трагедия. Това съобщи за Фокус кметът на Варна Иван Портних.

Момичетата от Баскетболната школа на Миньор са на финали в Асенов град,като до сега имат записани две победи и една загуба.Да пожелаем успех на тях и треньорките им!

http://www.zapernik.com/sport/momichetata-ot-basketbolnata-shkola-na-minior-sa-na-finali-v_32743/

В първият мач момичетата на Соня Спиридонова,Евладия Славчева и Светла Асенова загубиха от домакините.Но след това с побери над Спортист и Черно море си осигуриха място в четворката.Да им пожелаем успех, да се окичат и с медали !Само Миньор!

Гръцките банки в България не са застрашени от паниката за влоговете

http://www.grreporter.info/Grckite_banki_v_Blgariya_ne_sa_zastrasheni_ot_panikata_za_vlogovete/15728

Управителят на Банката на Гърция Янис Стурнарас заяви, че Гърция внимателно следи ситуацията на банковия пазар в България, но няма причина за безпокойство за гръцките финансови институции там

прочети повече

GM изтегля още 428 000 автомобила

http://www.cross.bg/avtomobila-vupros-izteglya-1418036.html

/КРОСС/ General Motors обяви, че изтегля от североамериканския пазар 428 000 автомобила поради проблеми със сигурността, предаде BBC. Става въпрос за забелязан софтуерен проблем с въздушните възглавници. Става въпрос за моделите Chevrolet Cruze, Silverado и GMC Sierra. Агенциите припомнят, че компанията изтегли за последната година 20 млн. свои автомобила в целия свят поради технически неизправности.  

Доц. Александров: Има заинтересовани политици и групировки от банковата криза

http://pik.bg/доц-александров-има-заинтересовани-политици-и-групировки-от-банковата-криза-news196227.html

Доц. Александров: Има заинтересовани политици и групировки от банковата криза

Няма как да се атакува една банка и да не стигне до ликвидна криза. Това заяви по БНТ финансистът доц. Стоян Александров

Тогава апелирахме с други колеги да не се създава паника. Но имаше бездействие от страна на БНБ, правителството и прокуратурата затова и беше направен този опит да се дестабилизира банковата система. Но се учудвам, че вече открито се атакува банковата система - с есемеси, мейли и публикации, посочи експертът.

Той смята, че определено има поне няколко групи, които са заинтересовани от тази криза.

Близо три години се атакува банковата система. Имаше цели организации, които водеха война срещу банките – че някой е взел кредит и няма как да го върне, например. Много хора бяха подведени да вземат бързи кредити, които не бяха обезпечени. И ето, че дойде финансова криза и затрудни тяхното връщане. Затова някои има интерес да срине банковата системата – така ще се спасят да не връщат кредитите. И ако се обезценят парите – те ще могат да си върнат кредитите на много по-ниска цена. За съжаление има и политици, които искат да има подобна нестабилност – нека сега всичко се срине, а когато ние дойдем на власт ще оправим нещата – така се трупат дивиденти от разни политици, които искат да бъдат във властта, коментира финансистът.

Доц.Александров смята, че сега най-важно е да бъде създадено ново правителство в рамките на този парламент, което да прерастне – служебен кабинет, защото хората нямат никакво доверие в управлението на Пламен Орешарски и институциите. Този служебен кабинет трябва да стабилизира банковата система и свали гражданското напрежение. Освен това е добре да се предприемат и серия от мерки, които да се обсъдят с мои колеги финансисти, които имат нужната експертиза, посочи финансистът.

По думите му обществото няма основание за паника, защото нашите финанси са едни от най-стабилните в цяла Европа – и от капиталови сектори, и от банковия сектор, категоричен е доц.Александров.

Учителските заплати у нас - най-ниските в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=256229

Учителските заплати у нас са сред най-ниските в Евросъюза. Въпреки увеличението от септември, възнаграждението е в десетки пъти по-ниско, сочат данни на Еврокомисията, потвърдени и от родния учителски синдикат. С увеличението от 1 септември, минималната учителска заплата реално се повишава с между 20 и 30 лева.

Взривиха входа на банков офис в Шумен

http://www.vesti.bg/novini/vzriviha-vhoda-na-bankov-ofis-v-shumen-6015897

Взривно устройство избухна тази нощ, в 4.55 часа, пред входа на офис на банка в Шумен, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Мансини, треньорът на “Ботафого”: Голяма трагедия ще стане, ако Бразилия не е шампион

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162008

Само на 47 години Мансини е сочен като един от най-перспективните треньори на бразилския футбол. В началото на годината грандът от Рио де Жанейро - “Ботафого”, се обърна към специалиста, след като отпадна още в груповата фаза на Копа Либертадорес. Заради тренировките на бразилския национален отбор на стадион “Жоао Хавеланж” Мансини избра да готви с Само на 47 години Мансини е сочен като един от най-перспективните треньори на бразилския футбол. В началото на годината грандът от Рио де Жанейро - “Ботафого”, се обърна към специалиста, след като отпадна още в груповата фаза на Копа Либертадорес. Заради тренировките на бразилския национален отбор на стадион “Жоао Хавеланж” Мансини избра да готви с

Няма икономическа причина да не се вярва в стабилността на банките

http://www.cross.bg/datzov-bankite-vklyuchitelno-1418035.html

/КРОСС/ "Обстановката е сложна. Тя се храни от слухове, не от реалността. Няма логика в поведението на хората", каза в предаването Денят он ер Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър, сега общински съветник в София.. Според него няма никаква икономическа причина да не се вярва в стабилността на банките. "Нито една банка, ако не се създава паника, не беше и не е заплашена от нестабилност", каза Дацов и добави, че банките ни са добре осигурени и силно ликвидни. "Ще ви дам един пример - средно в България, средно, включително и двете банки, КТБ и ПИБ, са с около 20% ликвидност. Т.е. бързоликвидните им средства, включително наличните - средствата в левове, към общо активите им. А големите западни банки поддържат около 10% максимум. Дори някои са на 1,5% - представете си какви са съотношенията." каза Любомир Дацов.  

Паркираме първите 10 минути безплатно в синя и зелена зона

http://econ.bg/Новини/Паркираме-първите-10-минути-безплатно-в-синя-и-зелена-зона_l.a_i.552850_at.1.html

Първите 10 минути за паркиране в синя и зелена зона да са безплатни. Това предлагат от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Друго предложение на...

Извънредна среща на Йовчев, Цацаров и Писанчев в ДАНС

http://politics.actualno.com/Izvynredna-sreshta-na-Jovchev-Cacarov-i-Pisanchev-v-DANS--news_36678.html

Повече от час и половина вече тече среща в ДАНС между Йовчев, Цацаров и Писанчев, предаде БГНЕС. Срещата между вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателят на Дъ...

Чичарито: Не трябва да се възгордяваме

http://worldcup2014.actualno.com/Chicharito-Ne-trjabva-da-se-vyzgordjavame--news_36679.html

Нападателят на националния отбор на Мексико Хавиер Ернандес заяви преди осминафиналния мач на тима си срещу Холандия от световното първенство, че най-важното е играчите да запазят спокойствие и да не ...

Юрген Клинсман: Можем да отстраним Белгия

http://worldcup2014.actualno.com/Urgen-Klinsman-Mojem-da-otstranim-Belgija-news_36682.html

Селекционерът на националния отбор по футбол на Съединените щати Юрген Клинсман заяви пред сайта на ФИФА преди осминафиналния мач от световното първенство срещу Белгия, че тимът му има сили да се клас...

Финансовият министър: Борисов дестабилизира държавата

http://www.mediapool.bg/finansoviyat-ministar-borisov-destabilizira-darzhavata-news222022.html

”Свръхемоционални политически послания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов водят до дестабилизация на държавата”. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов в отговор на нападките към него от страна на Борисов. ”Тяхната интензивност вече градира до неконтролируемо и некомпетентно говорене по чувствителни теми, каквито са финансовата сигурност и стабилността на държавата. Това политическо пресиране на обществото води до излишен смут”, посочи Чобанов, цитиран от правителствената пресслужба. Той заяви още, че не приема обвиненията на Бойко Борисов, че с вчерашното си гостуване в предаването "Панорама” на БНТ "като съм говорил за успокоение, съм всявал паника”. ”Вчера бяхме свидетели на единно държавническо говорене в ситуация на изкуствено, криминално и подсъдно създаден смут, както и опит за срив на банковата система. От подобно държавническо поведение отговорните политически сили не трябва да се отклоняват. Политическите преговори са в Народното събрание, а не в сутрешните блокове на националните телевизии”, каза Чобанов. В петък пред  ”Панорама” той каза, че няма застрашени банки и хората не трябва да се поддават на слухове, защото по този начин губят доходност. Той призова хората да не се поддават на паниката и да не следват стадното поведение, като допълни, че влоговете са гарантирани. "Хората трябва да са сигурни, защото банковата система е стабилна. Техните пари са гарантирани. Разбира се, ако всички изтеглят парите си от една банка, това води до паника. Както виждате, държавата има механизъм да се справи", заяви още Чобанов. По думите му сделката с евровите облигации доказва стабилността на банковата и финансовата ни система. Чобанов посочи, че международните пазари са доказали, че имат доверие на системата у нас. ”За съжаление в последно време бяхме свидетели на много непремерени политически изказвания”, каза Чобанов. По думите му инвеститорите са показали, че не мислят, че държавата е във фалит. Финансовият министър каза, че като цяло взетият дълг ще се използва за погасяване на стар дълг, чийто падеж е през януари и за покриване на дефицита в бюджета за тази година, а за нов дълг щяло да се мисли, ако ситуацията го изисква. Така той отговори на въпроса дали се налага тегленото на нов дълг, каквато теза лансира по-рано в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Няма застрашени банки, хората да не се поддават на слухове, защото губят

http://www.mediapool.bg/nyama-zastrasheni-banki-horata-da-ne-se-poddavat-na-sluhove-zashtoto-gubyat-news222022.html

Нямаме застрашени банки и хората не трябва да се поддават на слухове, защото по този начин губят доходност, заяви финансовият министър Петър Чобанов в петък вечерта в предаването ”Панорама” по БНТ. Той призова хората да не се поддават на паниката и да не следват стадното поведение, като допълни, че влоговете са гарантирани. "Хората трябва да са сигурни, защото банковата система е стабилна. Техните пари са гарантирани. Разбира се, ако всички изтеглят парите си от една банка, това води до паника. Както виждате, държавата има механизъм да се справи", заяви още Чобанов. По думите му сделката с евровите облигации доказва стабилността на банковата и финансовата ни система. Чобанов посочи, че международните пазари са доказали, че имат доверие на системата у нас. ”За съжаление в последно време бяхме свидетели на много непремерени политически изказвания”, каза Чобанов. По думите му инвеститорите са показали, че не мислят, че държавата е във фалит. Финансовият министър каза, че като цяло взетият дълг ще се използва за погасяване на стар дълг, чийто падеж е през януари и за покриване на дефицита в бюджета за тази година, а за нов дълг щяло да се мисли, ако ситуацията го изисква. Така той отговори на въпроса дали се налага тегленото на нов дълг, каквато теза лансира по-рано в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Евтини карти за градския транспорт борят гратисчиите

http://www.bnews.bg/article-109629

Центъра за градска мобилност (ЦГМ) ще бори гратисчиите с по-ниски цени на картите за градски транспорт.

Хърсев: Трябва ни заем от МВФ

http://www.cross.bg/hursev-bankite-kredit-1418034.html

/КРОСС/ "Системата има нужда от допълнителна ликвидност. Вариантът е едно стенд бай споразумение за кредит на изчакване с Международния валутен фонд (МВФ)." Това заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Факторът Кошлуков" по TV7. "Ако 5-10% от българите се наредят пред банките, вече ще стане опасно. На гражданите трябва да е ясно, че банките са в бизнеса, в който взимат пари от спестителите и ги дават на лица и фирми, които искат да инвестират", обясни икономистът Владимир Каролев. Той обаче опонира на тезата на Хърсев, като заяви, че не може да се даде кредит на държава с абсолютна фискална стабилност, каквато има в България. И двамата икономисти се обединиха около тезата, че валутният борд у нас не може да падне по никакъв начин и няма как да се повтори кризата от 1996-1997 г. Те обаче допълниха, че има опасност за банките, ако паниката и масовото теглене на депозити продължат.  

Спасителят от Дебелец: Не знаехме колко са, само чувахме виковете им в тъмното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4161427

Никой не знаеше колко са бедстващите. Чуваха се само как викат, беше тъмно, валеше проливен дъжд. Това разказва в интервю за Никой не знаеше колко са бедстващите. Чуваха се само как викат, беше тъмно, валеше проливен дъжд. Това разказва в интервю за "24 часа" Васил Петков, който спаси четирима край Дебелец от водната стихия. Сложих неопрена и плавниците. Обясних как да действат с моето леко въже, то не потъва и е дълго над 100 м.

80% от домакинствата харчат минимално ток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4162664

Цели 80% от българските домакинства са свили до минимум потреблението на ток - за тях отиват едва 20% от електроенергията за бита. Останалите 80% от тока се потребяват от едва 20% от домакинствата, показва статистиката на доставчиците на електроенергия. 
Според техните данни средната месечна сметка за ток на едно домакинство е 34 лева.
“Бедните д Цели 80% от българските домакинства са свили до минимум потреблението на ток - за тях отиват едва 20% от електроенергията за бита. Останалите 80% от тока се потребяват от едва 20% от домакинствата, показва статистиката на доставчиците на електроенергия. Според техните данни средната месечна сметка за ток на едно домакинство е 34 лева. “Бедните д

Соул легендата Боби Уомак почина на 70 години

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/06/28/2332942_soul_legendata_bobi_uomak_pochina_na_70_godini/?ref=rss


Боби Уомак - един от най-прочутите соул певци, чиято кариера продължи почти шест десетилетия, почина в петък на 70 години. Той работи с такива имена като Рей Чарлз, Уилсън Пикет и Деймън Олбарн, а напоследък бе известен повече като композитор и импровизатор.

Негови песни са записвали "Ролинг Стоунс", Джанис Джоплин, Джордж Бенсън и Чака Кан, а характерната му китара може да се чуе в хитове на Елвис Пресли и Арета Франклин.

Любителите на музиката обаче ще го запомнят...

Суол легендата Боби Уомак почина на 70 години

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/06/28/2332942_suol_legendata_bobi_uomak_pochina_na_70_godini/?ref=rss


Боби Уомак - един от най-прочутите соул певци, чиято кариера продължи почти шест десетилетия, почина в петък на 70 години. Той работи с такива имена като Рей Чарлз, Уилсън Пикет и Деймън Олбарн, а напоследък бе известен повече като композитор и импровизатор.

Негови песни са записвали "Ролингстоунс", Джанис Джоплин, Джордж Бенсън и Чака Кан, а характерната му китара може да се чуе в хитове на Елвис Пресли и Арета Франклин.

Любителите на музиката обаче ще го запомнят...

Орешарски и Чобанов да подадат оставки!

http://www.bnews.bg/article-109630

Още утре Пламен Орешарски и това недоразумение финансовият министър Петър Чобанов трябва да се махнат, ако искат в понеделник пред банките да няма опашки. Това "заповяда" от ефира на bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Цецка Цачева: Не сме обсъждали името на следващ премиер

http://pik.bg/цецка-цачева-не-сме-обсъждали-името-на-следващ-премиер-news196222.html

Цецка Цачева: Не сме обсъждали името на следващ премиер

"Това, което имам като спестявания от заплатата, стоят по карта. След категоричните позиции на представители на различни институции за това, че се правят криминални опити за дестабилизиране на системата, която според критериите за стабилност на банковата система е такава, съм спокойна." Това каза в интервю за предаването на Би Ти Ви "Тази събота” Цецка Цачева от ГЕРБ. Тя заяви, че има външна недобронамерена намеса при опитите за дестабилизиране на банковата система в България. 

„Трябва да бъдем достатъчно сдържани и отговорни в коментарите по повод на това, което се случва с банковата система, защото аз вярвам на институциите, които имат пряко отношение към нейната стабилност и сигурност“, каза още Цачева. 

Цачева каза още, че не е обсъждано името на следващ премиер. 

С устен изпит по журналистика продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ

http://www.cross.bg/zhyrnalistika-izpit-vuprosi-1418033.html

/КРОСС/ Днес в 9.00 часа в Ректората на Софийския университет започна устният изпит по журналистика за кандидат-студенти. Допуснати до устния изпит по журналистика са 447 кандидат-студенти, които на писмения изпит по журналистика са получили оценка, по-висока от добър (3,50). Деканът на факултета по журналистика и масова комуникация доц. Теодора Петрова пожела успех на всички кандидати. Тя ги посъветва да не се притесняват и изрази надежда с много голяма част от кандидатите да се срещне отново на есен, когато ще бъдат студенти в първи курс. Устният изпит по журналистика протича под формата на събеседване на изпитните комисии с кандидат-студентите. За обективност на оценките и съпоставимост на знанията на кандидатите на всички се задават едни и същи въпроси, които се определят от изпитната комисия в деня на изпита. За оформяне на общото представяне на кандидат-студента е допустимо комисиите да задават допълнителни, изясняващи въпроси към основните теми. Предмет на оценка са: обща култура и осведоменост по актуални събития; комуникативни умения; информираност и мотивация за професията. Ако кандидат-студентът представи свои авторски материали, комисиите могат да зададат въпроси, свързани с тях.

НАЧАЛО / ПОЛИТИКА Чобанов: Свръхемоционалните послания на Борисов застрашават стабилността на държавата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/l0zfSGmKKM4/

Министърът на финансите Петър Чобанов излезе с официална позиция относно ситуацията в банковия сектор.

Ето и пълния текст на позицията:

Днешните свръхемоционални политически послания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов водят до дестабилизация на държавата. Тяхната интензивност вече градира до неконтролируемо и некомпетентно говорене по чувствителни теми, каквито са финансовата сигурност и стабилността на държавата. Това политическо пресиране на обществото води до излишен смут.

Категорично настоявам да спрат опитите за дестабилизация – вече има дата за предсрочни избори, политическите консултации са в ход, а лидерите на парламентарно представените партии търсят най-добрата формула за бъдещето на страната и целят да се преодолее политическата нестабилност, която наблюдаваме след евроизборите.

Не приемам обвиненията на Бойко Борисов, че с вчерашното си гостуване в предаването „Панорама” на БНТ „като съм говорил за успокоение, съм всявал паника”. Изявлението ми вчера е израз на убедена експертна и държавническа позиция, базирана на данни и анализи, а не на политически словоблудства. Вчера бяхме свидетели на единно държавническо говорене в ситуация на изкуствено, криминално и подсъдно създаден смут, както и опит за срив на банковата система. От подобно държавническо поведение отговорните политически сили не трябва да се отклоняват.

Политическите преговори са в НС, а не в сутрешните блокове на националните телевизии.

Оценката за работата на правителството и дългосрочната фискална стабилност на България е дадена от международната инвестиционна общност и намери израз в рекордно ниската лихва от 2.95 % за десетгодишни облигации. България успя да осъществи сделката за 1 493 млн. евро и да осигури най-ниския досега купон за свои Еврооблигации. Citigroup, HSBC и J.P. Morgan действаха като водещи мениджъри на сделката.

България привлече изключително разнообразна инвеститорска база за тази емисия, много добре диверсифицирана както по географски признак, така и по видове инвеститори. Окончателното разпределение по региони е, както следва: Обединеното кралство 37%, Германия и Австрия 18%, България 15%, ЦИЕ 5%, САЩ офшор 4%, Бенелюкс 4%, Франция 4%, Азия 3%, Швейцария 2%, останалата част на Европа и други 8%. По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове 61%, банки и частни банки 17%, застрахователни и пенсионни фондове 15% и централни банки и държавни инвестиционни фондове 7%.

 

 

 

 

Фестивал на етносите стартира днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=256200

Tрадиционият национален фестивал на етносите стартира днес, 28 юни във Варна. В деветото издание на форума ще се изявят влашки, гръцки, ромски и турски фолклорни състави. В последния момент представителите на арменския етнос са се отказали от участие поради финансови причини.

Цецка Цачева: Спестяванията ми стоят по карта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163031

Това, което имам като спестявания от заплатата, стоят по карта. След категоричните позиции на представители на различни институции за това, че се правят криминални опити за дестабилизиране на системата, която според критериите за стабилност на банковата система е такава, съм спокойна. Това каза в интервю за bTV зам. Това, което имам като спестявания от заплатата, стоят по карта. След категоричните позиции на представители на различни институции за това, че се правят криминални опити за дестабилизиране на системата, която според критериите за стабилност на банковата система е такава, съм спокойна. Това каза в интервю за bTV зам.

Цецка Цачева: Спестяванията ми стоят по карта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163028

Това, което имам като спестявания от заплатата, стоят по карта. След категоричните позиции на представители на различни институции за това, че се правят криминални опити за дестабилизиране на системата, която според критериите за стабилност на банковата система е такава, съм спокойна. Това каза в интервю за bTV зам. Това, което имам като спестявания от заплатата, стоят по карта. След категоричните позиции на представители на различни институции за това, че се правят криминални опити за дестабилизиране на системата, която според критериите за стабилност на банковата система е такава, съм спокойна. Това каза в интервю за bTV зам.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване