Цветлин Йовчев: МВР разполага с бюджет за сигурността

http://pik.bg/цветлин-йовчев-мвр-разполага-с-бюджет-за-сигурността-news198961.html

Цветлин Йовчев: МВР разполага с бюджет за сигурността

МВР разполага с бюджет, който трябва да изразходва за сигурността и безопасността на обществения ред. Това каза министърът на МВР Цветлин Йовчев пред журналисти при честването на 135 години МВР. „Обществото не може да даде достатъчно на служителите на МВР, но с новия Закон на МВР на тях им се дава поне малка част на това, което заслужават”, каза той. По думите на министър Цветлин Йовчев, общественото довери към полицията, пожарникарите, граничарите, спасителите расте. „Ако служители надвишат тези 70 часа извънреден труд ще бъдат компенсирани, както и до сега са търсени начини и са били компенсирани посредством награди и т.н. Днес много хора ще бъдат наградени”, каза той. 

Цветлин Йовчев не пожела да коментира на днешния ден подаденият сигнал от него в прокуратурата срещу бившият министър на МВР Цветан Цветанов. Също така обясни, че вероятно ще има още хора, които ще бъдат викани и предупреждавани по случая с финансовата система на България. Той каза, че тази седмица има доста хора, които са предупредени с протоколи, но дали ще има задържани сред тях ще се разбере тепърва. Министърът бе категоричен, че деянието е организирано.

Джихадистите в Ирак освободиха 46 медицински сестри от Индия

http://www.mediapool.bg/dzhihadistite-v-irak-osvobodiha-46-meditsinski-sestri-ot-indiya-news222302.html

Джихадистите в Ирак освободиха 46 индийски медицински сестри, блокирани в районите, превзети от ислямистите. Жените бяха качени на самолет за дома си в град Арбил, за да отпътуват за родината си, предаде АФП в събота. Индийките попаднали под обсада, докато работели в държавната болница в северния град Тикрит, когато джихадистите предприеха офанзива миналия месец. От кюрдската столица в района сестрите се качиха на специално изпратен за тях самолет рано в събота. "Всички сме много щастливи... Никога не сме и допускали, че ще се приберем у дома, че ще се измъкнем", заяви сестра Марина пред телевизионния канал NDTV преди излитането. "Нищо не са ни правили, не са се разправяли с нас и не нараниха никоя от нас. Не са ни докосвали, говореха мило с нас", допълва пред телевизията Хосе. В репортаж на канала бяха показани изнервени роднини на сестрите, които ги очакват в индийския град Кочи. Засега остава неясно дали медицинските сестри са били отвлечени и държани в плен или са попаднали в клопка и не са могли досега да напуснат района. В четвъртък те били преместени от родния град на Саддам Хюсеин Мосул, който е под контрола на джихадистите. В петък от индийското външно министерство отказаха да дадат подробности за това как са успели да уредят освобождаването и завръщането в родината им на 46-те медицински сестри.

"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

http://econ.bg/Новини/-Фич-потвърди-дългосрочния-кредитен-рейтинг-на-България_l.a_i.554141_at.1.html

Оценката на рейтинговата агенция  "Фич" за случващото се през последните седмици е, че ситуацията не крие риск за цялата банкова система и не...

"Фич" потвърди кредитния рейтинг на България

http://econ.bg/Новини/-Фич-потвърди-кредитния-рейтинг-на-България_l.a_i.554141_at.1.html

Оценката на рейтинговата агенция  "Фич" за случващото се през последните седмици е, че ситуацията не крие риск за цялата банкова система и не...

Йовчев: Деянието с финансовата система е организирано

http://frognews.bg/news_72649/

МВР разполага с бюджет, който трябва да изразходва за сигурността и безопасността на обществения ред, заяви министърът на МВР Цветлин Йовчев на честването на 135 години МВР.

Кирил Добрев очаква свободното падане на БСП да спре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174666

Очаквам да спре свободното падане на БСП. Това каза пред журналисти народният представител от Коалиция за България Кирил Добрев преди започването на пленума на БСП.
Попитан дали това минава през оставка на лидера, Добрев посочи: „Вие дадохте отговора на този Очаквам да спре свободното падане на БСП. Това каза пред журналисти народният представител от Коалиция за България Кирил Добрев преди започването на пленума на БСП. Попитан дали това минава през оставка на лидера, Добрев посочи: „Вие дадохте отговора на този

Кирил Добрев: Очаквам да спре свободното падане на БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174664

Очаквам да спре свободното падане на БСП. Това каза пред журналисти народният представител от Коалиция за България Кирил Добрев преди започването на пленума на БСП.
Попитан дали това минава през оставка на лидера, Добрев посочи: „Вие дадохте отговора на този Очаквам да спре свободното падане на БСП. Това каза пред журналисти народният представител от Коалиция за България Кирил Добрев преди започването на пленума на БСП. Попитан дали това минава през оставка на лидера, Добрев посочи: „Вие дадохте отговора на този

Киев си върна контрола над Славянск

http://www.mediapool.bg/kiev-si-varna-kontrola-nad-slavyansk-news222301.html

Украинските сили за сигурност успяха да си върнат контрола над Славянск, който досега се смяташе за бастион на проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщиха в събота военният министър Валерий Хелетей и шефът на Генщаба Виктор Муженко, цитирани от Франс прес и ИТАР-ТАСС. Президентът Петро Порошенко вече е бил уведомен за успеха на украинската офанзива. По информация на лидера на самообявилата се Донецка народна република Александър Бородай проруските активисти са били принудени да изоставят позициите си по северния фронт на бойните действия, предава Интерфакс. "Наказателните отреди на Украйна предприеха широка офанзива. Поради значителното числено превъзходство на вражеските войски, части на въоръжените сили на Донецката народна република бяха принудени да изоставят позициите си в северния сектор на фронта и да се изтеглят на предварително подготвени позиции", обяви Бородай. От пресслужбата на украинския президент съобщиха също, че в съседния на Славянск град Краматорск "се намира разузнавателна рота, която да прецени възможността градът да бъде миниран с оглед на по-нататъшния ход на бойната операция". Украинските сили са изпратили разузнавачи в Краматорск, който също е бил напуснат от сепаратистите. Войниците трябва да проверят дали ключови точки от града не са били минирани. Междувременно, УНИАН съобщи, че в Славянск е започнала доставката на хуманитарна помощ, а в Николаевка е назначена временна администрация, както и ръководител на местната полиция. Докато войските на Киев напредват, а бунтовниците се огъват, срещата на "контактната група" - Украйна, Русия и ОССЕ с участието на сепаратистите, която трябваше да се състои по-късно днес, все още не е потвърдена. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че е готов да обяви отново прекратяване на огъня само ако другата страна приеме неговите две основни условия – контрол от страна на Украйна на границата с Русия и освобождаване на взетите от бунтовниците заложници. По-рано през деня министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че украинските сили са унищожили щаба на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Артьомовск, предаде РИА"Новости". "В петък вечерта батальонът на МВР "Артьомовск" извърши разузнавателен рейд в Артьомовск. Унищожен е щабът на ДНР", написа Аваков в профила си в социалната мрежа Фейсбук в интернет. Артьомовск, е над 80-хиляден град в Донецка област на Украйна. В момента продължава активната военна операция на силовите структури на Киев срещу бунтовниците в източната част на страната.

Продължава операцията на украинската армия в Донецка област

http://www.mediapool.bg/prodalzhava-operatsiyata-na-ukrainskata-armiya-v-donetska-oblast-news222301.html

Украинските сили за сигурност са унищожили щаба на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Артьомовск, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, цитиран от РИА"Новости". "В петък вечерта батальонът на МВР "Артьомовск" извърши разузнавателен рейд в Артьомовск. Унищожен е щабът на ДНР", написа Аваков в профила си в социалната мрежа Фейсбук в интернет. Артьомовск, е над 80-хиляден град в Донецка област на Украйна. В момента продължава активната военна операция на силовите структури на Киев срещу бунтовниците в източната част на страната.

400 полицаи под прикритие ще охраняват морските курорти

http://www.cross.bg/kyrorti-obleklo-politzai-1419205.html

/КРОСС/ 400 полицаи в цивилно облекло са изпратени от МВР за охрана в морските курорти, пише вестник „Труд". В обикновено плажно облекло полицаите под прикритие ще се представят за обикновени хора, за да предпазват и защитават курортистите от престъпления. Те ще влизат като клиенти по заведения и молове, ще пътуват с таксита и в градския транспорт, ще обикалят около обменните бюра, ще залавят крадци и измамници по плажовете. По план над 150 цивилни ченгета ще обикалят само в Слънчев бряг и Несебър, около 100 на Златни пясъци и в Албена и още 150 в по-малките курорти на Варненска, Бургаска и Добричка област.  

Плевнелиев: Надяваме се да подновим "Южен поток"

http://pik.bg/плевнелиев-надяваме-се-да-подновим-южен-поток-news198965.html

Плевнелиев: Надяваме се да подновим "Южен поток"

България се надява да възобнови строителството на участъка от газопровода "Южен поток" след края на проверките на Европейския съюз. Такова изявление е направил в интервю за "Блумбърг" президентът Росен Плевнелиев, съобщава ИТАР-ТАСС.

По думите на държавния глава Европейската комисия трябва да предостави разяснение по повод проекта на „Газпром”. ЕК се опасява, че този проект значително ще разшири влиянието на Русия в Европа и няма да позволи да бъде изпълнен конкурентният европейски газопроводен проект "Южен коридор", който трябва да свърже Европа с Централна Азия, заобикаляйки Русия, отбелязва руската агенция.

Миналата есен Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу проекта "Южен поток". Според оценките й, той противоречи на "третия енергиен пакет" на ЕС, припомня ИТАР-ТАСС. ЕК обаче е пренебрегнала факта, че междуправителствените споразумения за "Южен поток" са сключени още през 2008 година - т.е. една година преди въвеждането на "третия енергиен пакет", допълва агенцията, цитирана от в. Труд.

Иванка, брат й и дъщеря й 10 дни търсят подслон при приятели след потопа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174654

Иванка, брат ? Валентин и дъщеря й Елена вече 10 дни обикалят приятели в Добрич, за да намерят къде да преспят, съобщи Нова тв.
Къщата им е наводнена при бедствието в Добрич и сега трябва да бъде съборена. Водната стихия отнесе общо 16 къщи, а 27 подлежат на събаряне. Това са стотици човешки съдби, изправени на ръба на оцеляването. Иванка, брат ? Валентин и дъщеря й Елена вече 10 дни обикалят приятели в Добрич, за да намерят къде да преспят, съобщи Нова тв. Къщата им е наводнена при бедствието в Добрич и сега трябва да бъде съборена. Водната стихия отнесе общо 16 къщи, а 27 подлежат на събаряне. Това са стотици човешки съдби, изправени на ръба на оцеляването.

Иванка и брат й 10 дни търсят подслон при приятели след потопа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174657

Иванка, брат ? Валентин и дъщеря й Елена вече 10 дни обикалят приятели в Добрич, за да намерят къде да преспят, съобщи Нова тв.
Къщата им е наводнена при бедствието в Добрич и сега трябва да бъде съборена. Водната стихия отнесе общо 16 къщи, а 27 подлежат на събаряне. Това са стотици човешки съдби, изправени на ръба на оцеляването. Иванка, брат ? Валентин и дъщеря й Елена вече 10 дни обикалят приятели в Добрич, за да намерят къде да преспят, съобщи Нова тв. Къщата им е наводнена при бедствието в Добрич и сега трябва да бъде съборена. Водната стихия отнесе общо 16 къщи, а 27 подлежат на събаряне. Това са стотици човешки съдби, изправени на ръба на оцеляването.

Марешки: България трябва да е президентска република

http://www.cross.bg/mareshki-bulgariya-prezidentska-1419204.html

/КРОСС/ "Трябва ни силна ръка. Изборите за Народно събрание трябва да се провеждат по мажоритарната система и България да се превърне от парламентарна в президентска република", каза в ефир на БТВ бизнесменът Веселин Марешки. Марешки, който бе кандидат за кмет на Варна и за депутат на парламентарните избори на 12 май 2013 г., в същото време подчерта, че вече няма политически амбиции.  

Вратар на Левски ще е извън игра поне два месеца

http://bgfootball.actualno.com/Vratar-na-Levski-shte-e-izvyn-igra-pone-dva-meseca-news_37928.html

Вратарят на Левски Пламен Илиев ще се възстановява около два месеца от травмата си, съобщава официалният сайт на „сините“. Младият страж е със счупена малка кост на подбедрицата, с...

Фетел с най-добро време на тренировките във Великобритания

http://motosport.actualno.com/Fetel-s-naj-dobro-vreme-na-trenirovkite-vyv-Velikobritanija-news_37929.html

Защитаващият титлата си световен шампион Себастиан Фетел даде най-добри времена в сутрешните тренировки в Гран При на Великобритания. Фетел, който навърши 27 години в четвъртък, закова хронометрите н...

Ботев и Портних пиха от морската вода край Варна, за да докажат, че е чиста

http://society.actualno.com/Botev-i-Portnih-piha-ot-morskata-voda-kraj-Varna-za-da-dokajat-che-e-chista--news_37930.html

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев (на снимката), кметът на Варна Иван Портних и областният управител на морската столица Иван Великов отпиха няколко глътки от морската вода ...

Сериозни премии очакват германците при триумф в Бразилия

http://worldcup2014.actualno.com/Seriozni-premii-ochakvat-germancite-pri-triumf-v-Brazilija-news_37931.html

Германският футболен съюз (ГФС) до момента е разпределил премии от 2,3 милиона евро на футболистите за достигнатия полуфинал на Световното първенство. Вчера германския отбор победи Франция с 1:0 и си ...

Гаджето на Насри пак се заяде с Дешан

http://worldcup2014.actualno.com/Gadjeto-na-Nasri-pak-se-zajade-s-Deshan-news_37932.html

Анара Атанес, приятелката на френския национал Самир Насри, отново подразни селекционера на "петлите" Дидие Дешан. Този пътя тя го подкачи за поражението на отбора от Германия на четвъртфина...

Мащабна спецоперация в Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2z6r_1-bwFs/

Специализирана полицейска операция е проведена на територията на курортен комплекс „Слънчев бряг”. Акцията е протекла на два етапа от 12.00 часа вчера до 6.00 часа тази сутрин. В нея са участвали служители на ОДМВР – Бургас и жандармерията. В хода на спецакцията са образувани девет досъдебно производства. Едно от тях е за разпространение на наркотици. Иззети са везни и устройства за разфасоване. Две досъдебни производства са образувани за притежание на наркотични вещества. Едно – за разпространение на фалшиви парични знаци в купюри от 10 лева.

Грабеж над двама английски граждани е разкрит непосредствено след извършването му. Двамата извършители, отнели сумата от 180 лева, са задържани. Арестувани са и двама извършители на кражба на сумата от 577 лева от руски гражданин.

В хода на операцията са съставени 23 акта за нарушения по наредбата на Община Несебър за търговия на открито на територията на комплекса и три акта по Закона за МВР. Съставени са и четири акта от Комисията за защита на потребителите.

Служители на „Икономическа полиция” са иззели и 700 чифта слънчеви очила със запазена търговска марка, продавани без знанието на правопритежателя. Общата стойност на конфискуваните стоки е около 120 000 лева. По случая също е образувано досъдебно производство.

В рамките на специализираната операция са проверени 111 моторни превозни средства и 480 души, съставени са 15 акта и три фиша по Закона за движение по пътищата, установени са трима непълнолетни, на които е предоставена полицейска закрила.

Операциите за обезпечаване на обществения ред и сигурността на туристите в курортния комплекс ще бъдат извършвани периодично, уточняват от ОДМВР – Бургас.

 

 

 

Мишел Платини премина в Славия

http://www.bnews.bg/article-110288

30-годишният нападател подписа договор и ще се присъедини към лагера на отбора в Словения на 5 юли, събота.

Българският каякар Боян Николов се завърна след двумесечно пътешествие

http://www.cross.bg/boyan-more-moreta-1419203.html

/КРОСС/ Българският каякар Боян Николов успешно приключи второто си самостоятелно плаване в открито море вчера. Пътешествието продължи 65 дни, през които той измина над 2200 километра. За това време Боян пресече Черно, Егейско и Йонийско море. Това е причината предизвикателството да бъде наречено от него „Три морета". „Пътешествието бе много по-трудно от миналогодишното. Не само, защото е два пъти по-голямо и като време, и като километри, а заради лошите метеорологични условия. Тази година имаше много дъжд и почти всеки ден вятър, в повечето случаи насрещен. Но аз съм щастлив, че преодолях и това предизвикателство. То ще остане един от емоционалните моменти в живота ми. "- заяви при завръщането си Боян Николов. Маршрутът на второто солово пътешествие на българския каякар „Три морета" бе променен в движение, заради настояване на МВнР и турските власти да бъде спазван стриктен график на плаването. Това обаче бе невъзможно с оглед на атмосферните условия и изненадите, които всеки момент можеше да поднесе морето. Плаването започна на 1 май от гр. Силистра, премина през делтата на река Дунав, след което продължи в Черно море. Първоначалните планове бяха самостоятелното плаване да завърши в турския град Мармарис. Заради наложените неизпълними изисквания на властите, каякарят пътува с автомобил от село Резово до гръцкото пристанище Александруполис, откъдето продължи до новата си крайна спирка - Игуменица

Ураганът "Артър" остави 20 хиляди домакинства в Масачузетс без ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=257003

Над 20 хиляди домакинства в Масачузетц останаха без електричество, след като ураганът "Артър" удари Източното крайбрежие на САЩ. Бурята донесе със себе си поройни дъждове и пориви на вятъра със скорост над 130 километра в час.

Миков: Станишев предложи конгрес през юли

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mikov-stanishev-predlozhi-kongres-prez-iuli-6016538

Преди началото на пленума на БСП народните представители Мая Манолова и Корнелия Нинова се обявиха за конгрес на социалистите преди вота

Миков: Станишев предложи свикване на конгрес през юли

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mikov-stanishev-predlozhi-svikvane-na-kongres-prez-iuli-6016538

Преди началото на пленума на БСП народните представители Мая Манолова и Корнелия Нинова се обявиха за конгрес на социалистите преди вота

Първанов: С отлагането на оставката управляващите се опитват да си осигурят допълнителни ползи

http://www.cross.bg/purvanov-levitzata-ostavkata-1419202.html

/КРОСС/ "Няма разумно обяснение за това, че оставката на кабинета "Орешарски" е отложена за края на юли. Явно пред управляващите има нерешени въпроси. Tе, образно казано, се опитват да играят като в белота за „последно десет"." Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов. Според него, към непубличните мотиви за отлагане на оставката на правителството вероятно принадлежи и решението за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от „Уестинг хаус". Ако такава процедура бъде предприета, България ще приеме строежа на реактор два пъти по-скъп от този в Белeне, предупреди той. В отговор на журналистически въпрос, Георги Първанов коментира ситуацията около БСП. По думите му, социалистическата партия е изправена пред необходимостта от неизбежна нужда от промяна във върха на своето ръководство. "За лидер на левицата трябва да бъде избран диалогичен, разумен политик, с добра организационна култура. В противен случай, левицата може да се впусне в поредица от експерименти и негативни сценарии, нещо което преди време се случи на СДС и доведе до срив в тази партия", посочи Първанов в ефира на радио К2. По отношение на тиражираните в медиите слухове, че Сергей Станишев може да бъде излъчен за еврокомисар, Първанов заяви, че ако това се случи, ще се стигне до нагнетяване на напрежение в обществото, по-сериозно дори и от това, което предизвика скандалното назначаване на Пеевски за ръководител на ДАНС

Мая Манолова: Трябва да има конгрес преди Бузлуджа

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/maia-manolova-triabva-da-ima-kongres-predi-buzludzha-6016538

По-добър вариант за БСП е да има конгрес преди изборите, защото на него трябва да решим платформата и посланията си, коментира Корнелия Нинова

Кандидат-студентската кампания в УНСС започна с изпит по български и литература

http://www.mediapool.bg/kandidat-studentskata-kampaniya-v-unss-zapochna-s-izpit-po-balgarski-i-literatura-news222300.html

Кандидат-студентската кампания в Университета за национално и световно стопанство започна в събота с изпита по български език и литература. На него се явиха 2162 кандидат-студенти, съобщиха от университета. На предварителните изпити се явиха близо 10 000 желаещи да учат в УНСС. Най-много са кандидатите за поднаправленията „Финанси, счетоводство и контрол“, „Икономика и бизнес“ и „Право“. От новата учебна година университетът ще обучава студенти по 47 бакалавърски специалности, от които в десет обучението е изцяло на английски език. Първото класиране ще бъде обявено на 14 юли, а местата за първокурсниците са 4194.

БСП с конгрес преди изборите?

http://www.cross.bg/kongres-izborite-suvet-1419201.html

/КРОСС/ БСП ще проведе заседание на Националния съвет на партията, на което се очаква да бъде обсъден въпроса с лидерското място в столетницата. Официално в дневния ред на пленума е оценка на постигнатото от правителството Орешарски, начертаване на мерки преди предсрочния вот, както и смени в Изпълнителното бюро, възложени на Станишев в началото на юни. "Аз мисля, че днес ще има откровен разговор, че ръководството е достатъчно в кондиция, за да вземе смели решения. Мисля, че днес ще си говорим честно и наистина ще стигнем до идеи за промяна, за обновление. Най-вероятно трябва да има конгрес преди Бузлуджа", заяви преди събранието Мая Манолова. "По-добрият вариант е да има конгрес преди изборите, най-малкото защото на него трябва да решим платформата за изборите и посланията, с които отиваме и т.н. Има различни версии какво ще стане на Националния съвет. Възможните сценарии са да има конгрес, другият е да няма конгрес до изборите. Отново казвам „не" за председателско място, но ще говорим след пленума", каза от своя страна Корнелия Нинова. Оставките в БСП са въпрос на личен акт, оставки не се искат, те се дават, коментира и председателят на БСП-София Калоян Паргов. Той също не отрече възможността за заседание на Конгреса на червената партия.  

Алекс Раева хвали DJ Дончо, станал един от най-добрите гмуркачи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174639

Певицата Алекс Раева отново похвали уменията на половинката си Дончо в гмуркането. Макар че популярният DJ сравнително късно се запали по хобито на половинката си, по думите й той до такава степен се е усъвършенствал, че дори вече е сред най-добрите гмуркачи в България.
Пред Нова ТВ Алекс Раева разказа, че когато решат да се отдадат на хобито си, Певицата Алекс Раева отново похвали уменията на половинката си Дончо в гмуркането. Макар че популярният DJ сравнително късно се запали по хобито на половинката си, по думите й той до такава степен се е усъвършенствал, че дори вече е сред най-добрите гмуркачи в България. Пред Нова ТВ Алекс Раева разказа, че когато решат да се отдадат на хобито си,

Спасиха от смърт 120 редки костенурки, натъпкани в чували (снимки)

http://www.bnews.bg/article-110284

Костенурките са били натоварени в три чувала и са открити съвсем случайно при рутинна проверка на кола на пътя от служителите на реда. Животните са от двата вида, които се срещат у нас - шипоопашата и шипобедрена. И двата вида сухоземни костенурки са световно защитен вид, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Нинова сочи два сценария за пленума

http://frognews.bg/news_72647/

По-добрият вариант е да има конгрес преди изборите, най-малкото защото на него трябва да решим платформата за изборите и посланията, с които отиваме, заяви депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Алекс Раева похвали DJ Дончо, гмуркал се отлично

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174642

Певицата Алекс Раева отново похвали уменията на половинката си Дончо в гмуркането. Макар че популярният DJ сравнително късно се запали по хобито на половинката си, по думите й той до такава степен се е усъвършенствал, че дори вече е сред най-добрите гмуркачи в България.
Пред Нова ТВ Алекс Раева разказа, че когато решат да се отдадат на хобито си, Певицата Алекс Раева отново похвали уменията на половинката си Дончо в гмуркането. Макар че популярният DJ сравнително късно се запали по хобито на половинката си, по думите й той до такава степен се е усъвършенствал, че дори вече е сред най-добрите гмуркачи в България. Пред Нова ТВ Алекс Раева разказа, че когато решат да се отдадат на хобито си,

Британската преса с обширни статии за Григор Димитров

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243468_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D1%81+%D0%BE%D0%B1%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%93%D1%8

 Британската преса излиза тази сутрин с обширни статии за представянето на българина Григор Димитров на „Уимбълдън”. Страниците са пълни със снимки и информация за Гришо.

И четирите водещи всекидневника на Острова коментират играта на българина, а победата на Новак Джокович се определя като "щастлива хулиганска проява" или като „минаване между капките”, но решимостта му да не загуби надделяла, информира кореспондент на НТВ от Великобритания.

 

„Дейли телеграф” пък цитира Джокович, който определя Григор Димитров като истинска бъдеща звезда. Напомнят се думите му, че всички трябва да бъдат изплашени от това, което предстои.

 

Индипендънт сочи, че Григор има "зъби". Цялата тенденция е повече на симпатия към Димитров отколкото към Джокович.

Онкоболни отново останаха без медикаменти

http://www.cross.bg/boneva-onkobolni-stoiicho-1419200.html

/КРОСС/ Онкоболни отново останаха без медикаменти. В болниците липсва йод и 9 радиофармацевтика, предназначени за диагностика и лечение на онкологични заболявания. За това в ефира на Нова телевизия алармираха д-р Стойчо Кацаров и Ани Бонева, която вече осъди България заради липса на лекарства. „Без радиофармацевтик не може да се установи точното огнище и не може да се определи точното лечение", обясни Ани Бонева в предаването „Събуди се". По думите ѝ търгове за доставка на радиофармацевтиците се организират всеки октомври от Министерството на здравеопазването, след като са получили заявките от националните консултанти от болниците. От миналия октомври досега обаче нищо не се е случило. „Обявяват търг, явява се само една фирма и нищо. Лекарите са принудени да връщат пациенти или сами да намерят пари, за да се лекуват. Това е скъпо", заяви Бонева. Оказва се, че радиофармацевтиците липсват от 6 месеца. Д-р Стойчо Кацаров поясни, че става въпрос за около 200-300 души, които имат нужда от тях.  

Нинова: По-добре конгресът да е преди изборите, казвам „не” за председателското място

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174633

По-добрият вариант е да има конгрес преди изборите, най-малкото защото на него трябва да решим платформата за изборите и посланията, с които отиваме и т.н. Това заяви пред журналисти депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.
„Има различни версии какво ще стане на Националния съвет. Възможните сценарии са да има конгрес, По-добрият вариант е да има конгрес преди изборите, най-малкото защото на него трябва да решим платформата за изборите и посланията, с които отиваме и т.н. Това заяви пред журналисти депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова. „Има различни версии какво ще стане на Националния съвет. Възможните сценарии са да има конгрес,

Георги Божинов: Станишев ще води сам хорото

http://pik.bg/георги-божинов-станишев-ще-води-сам-хорото-news198960.html

Георги Божинов: Станишев ще води сам хорото

Аз смятам, че Сергей ще отговори на голяма част от обществените и вътрешнопартийните очаквания, сам ще води хорото. Това каза пред журналисти Георги Божинов от БСП преди началото на днешния партиен пленум.

 „Днес, според мен, ще има една първа стъпка, която ще направи Сергей. Втората стъпка ще бъде след две седмици по решение на конгреса”, посочи Божинов. „Сергей може да направи на днешния пленум само една и първа стъпка, а втората ще бъде отговорност на конгреса. Правим го за добро, дали ще се получи – казвам дано”, добави Георги Божинов.

Боливия узакони детския труд над 10-годишна възраст

http://www.cross.bg/vuzrast-boliviya-rabotyat-1419199.html

/КРОСС/ Парламентът на Боливия прие закон, който разрешава децата да работят от 10-годишна възраст, стига това да не пречи на образованието им и да помага на техните семейства да „връзват двата края", предаде АП. От друга страна законодателството намали законната работна възраст на 12 години, но отново не трябва работата да пречи на образованието. Представител на Международната организация по труда към ООН заяви, че прокараното законодателството прави Боливия първата страната в света, която позволява на 10-годишни да работят. Новият закон е обезпокоителен, при условие че Боливия е страна по конвенция на ООН, която постановява, че 14 години е минималната възраст за полагане на труд, коментира регионален представител на МОТ.    

Станишев все пак иска да остане фактор в БСП, Стойнев е новият зам-председател

http://politics.actualno.com/Stanishev-vse-pak-iska-da-ostane-faktor-v-BSP-Stojnev-e-novijat-zam-predsedatel-news_37925.html

Макар Сергей Станишев да се оттегли като председател на БСП на днешния пленум на партията, той неофициално е поискал да запази позицията си в предизборния щаб, както и лидерското си място в Коалиция...

Боливия позволи детския труд над 10-годишна възраст

http://america.actualno.com/Bolivija-pozvoli-detskija-trud-nad-10-godishna-vyzrast--news_37926.html

Доста спорен закон прие правителството в Боливия. Документът разрешава децата да работят от 10-годишна възраст, стига това да не пречи на образованието им и да помага на техните семейства да &bd...

В Испания: Суарес е вече играч на Барселона

http://football.actualno.com/V-Ispanija-Suares-e-veche-igrach-na-Barselona-news_37927.html

След като вчера каталунската телевизия TV3 обяви, че има сделка между Ливърпул и Барселона за Луис Суарес, в днешния си брой и вестник "Мундо Депортиво" уверява, че има споразумение. Според...

Саксиите - лодки в централната част на Варна предизвикаха бурна дискусия в социалната мрежа

http://www.moreto.net/novini.php?n=256985

"Имат мотив с морски дух на града", "чудесна идея", "интересно и свежо", "много оригинални", "да изчакаме цветята" са част от положителните мнения на потребителите във Фейсбук страницата на Moreto.

БСП тръгва към конгрес преди изборите?

http://news.ibox.bg/news/id_1483163150

Днес според мен ще има първа стъпка, която ще направи Сергей, а втората стъпка ще бъде след две седмици, когато ще имаме конгрес, лаконично изтъкна Божинов, намеквайки за оставката на лидера на столетницата.

Нинова: Казвам „не” за председателско място в БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174629

По-добрият вариант е да има конгрес преди изборите, най-малкото защото на него трябва да решим платформата за изборите и посланията, с които отиваме и т.н. Това заяви пред журналисти депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.
„Има различни версии какво ще стане на Националния съвет. Възможните сценарии са да има конгрес, По-добрият вариант е да има конгрес преди изборите, най-малкото защото на него трябва да решим платформата за изборите и посланията, с които отиваме и т.н. Това заяви пред журналисти депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова. „Има различни версии какво ще стане на Националния съвет. Възможните сценарии са да има конгрес,

Вече всички искат конгрес, Сергей прави първата стъпка

http://www.bnews.bg/article-110286

Сергей ще направи първата стъпка днес, а след две седмици - и втората стъпка. Така завоалирано Георги Божинов намекна, че соцлидерът ще се откаже от поста и ще насрочи конгрес преди Бузлуджа. Това бе и най-конкретната прогноза на влизане на драматичния пленум, за който се събират членовете на Националния съвет на "Позитано"20.

Освиркаха Кание Уест в Лондон

http://www.cross.bg/yest-kanie-slyshat-1419198.html

/КРОСС/ Кание Уест разяри музикални фенове късно снощи. Оказа се, че посетителите на фестивал във Фънсбъри парк в Лондон дали парите си не да слушат изпълненията му, а реч на рапъра за това колко е дискриминиран в света на модата. Оплакванията му били допълнени с цветисти псувни, отправени към някои от най-популярните модни марки. Кание се пенил 15 мин. и заявил, че известни дизайнери не искат да работят с него, защото е чернокож. Уест не намира никаква друга причина за неуспехите си в тази индустрия. Стотици фенове си тръгнали от феста, защото им писнало да слушат невъздържаните ругатни на Уест. Певецът от години се опитва да пробие като дизайнер, но досега не е имал особен успех. Колекцията му за 2014 г. включва чисто бели тениски за 90$ и вълнени маски в милитари стил. Уест, който отскоро е женен мъж, отчаяно се мъчи да превърне и половинката си Ким Кардашиян в модна икона. Въпреки всички плюсове, които им дава финансовото им състояние, двамата не могат да се наложат като фешън идоли и явно на Кание му е по-трудно да преглътне този факт, пише News7.  

Манолова: Днес ще стигнем до идеи за промяна в БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174623

Аз мисля, че днес ще има откровен разговор, че ръководството е достатъчно в кондиция, за да вземе смели решения. Това каза пред журналисти председателят на Контролната комисия в БСП Мая Манолова.
„Мисля, че днес ще си говорим честно и наистина ще стигнем до идеи за промяна, за обновление”, посочи Манолова. Аз мисля, че днес ще има откровен разговор, че ръководството е достатъчно в кондиция, за да вземе смели решения. Това каза пред журналисти председателят на Контролната комисия в БСП Мая Манолова. „Мисля, че днес ще си говорим честно и наистина ще стигнем до идеи за промяна, за обновление”, посочи Манолова.

Опашки за марихуана в Деня на независимостта в САЩ

http://www.cross.bg/marihyana-tzena-dolara-1419197.html

/КРОСС/ По повод Денят на независимостта в Лос Анджелис заработи първият "празничен пазар" за продажба на марихуана за медицински цели. Около 30 легални продавачи, които сами отглеждат леката дрога, са се събрали, за да предложат продукцията си. Официално входът е възможен само за навършили 21 години, които имат рецепта от лекар за купуване на марихуаната като лекарство. Дълги опашки се извиха пред входа на базара още от самото му откриване. Хора на всякаква възраст се редят, за да получат лечебната си доза на промоционална цена. Обавената пазарна стойност на грам марихуана е 7 долара, при нормална цена от 20 долара. Събитието се провежда под зоркия поглед на полицията, а откриването му бе посветено на националния празник на САЩ - 4 юли. Базарът ще продължи три дни, а организаторите се планират да го превърнат в ежеседмично събитие, ако премине без инциденти, пише News7.  

Земетресение от 5.8 по Рихтер регистрирано в Япония

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-ot-58-po-rihter-registrirano-v-yaponiya-news222299.html

Силно земетресение с магнитуд от 5.8 по скалата на Рихтер разтърси североизточна Япония. Епицентърът е бил в префектура Ивата на 10 км дълбочина. Няма данни за пострадали и разрушения. Не е обявена опасност от цунами, съобщава ИТАР ТАСС. Трусът е усетен на остров Хонсю, включително и в префектура Фукушима, където трус от 9 по Рихтер доведе до хиляди смъртни случаи и ядрена катастрофа през пролетта на 2011 г.

Манолова: Най-вероятно трябва да има конгрес на БСП преди Бузлуджа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174621

Аз мисля, че днес ще има откровен разговор, че ръководството е достатъчно в кондиция, за да вземе смели решения. Това каза пред журналисти председателят на Контролната комисия в БСП Мая Манолова.
„Мисля, че днес ще си говорим честно и наистина ще стигнем до идеи за промяна, за обновление”, посочи Манолова. Аз мисля, че днес ще има откровен разговор, че ръководството е достатъчно в кондиция, за да вземе смели решения. Това каза пред журналисти председателят на Контролната комисия в БСП Мая Манолова. „Мисля, че днес ще си говорим честно и наистина ще стигнем до идеи за промяна, за обновление”, посочи Манолова.

Манолова дойде оптимистична на пленума; иска конгрес преди Бузлуджа

http://frognews.bg/news_72646/

Днес ще има откровен разговор, че ръководството е достатъчно в кондиция, за да вземе смели решения, заяви зам.-парламентарната шефка и председател на Контролната комисия в БСП.

Корнелия Нинова: По-добрият вариант е да има конгрес преди изборите

http://pik.bg/корнелия-нинова-по-добрият-вариант-е-да-има-конгрес-преди-изборите-news198957.html

Корнелия Нинова: По-добрият вариант е да има конгрес преди изборите

По-добрият вариант е да има конгрес преди изборите, най-малкото защото на него трябва да решим платформата за изборите и посланията, с които отиваме и т.н. Това каза пред журналисти депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова преди началото на пленума на БСП.  „Има различни версии какво ще стане на Националния съвет. Възможните сценарии са да има конгрес, другият е да няма конгрес до изборите”, добави Нинова.

На въпрос дали ще има оставка в БСП, Нинова каза: „Ще видим вътре. Основателно е след пленума да говорим. Наистина има различни версии за това какво ще стане вътре”.

Във връзка с това, че нейното име е спрягано за председател на партията, тя заяви: „Отново казвам „не” за председателско място, но ще говорим след пленума”.

Дори бинтът вече е лукс в „Пирогов”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243467_%D0%94%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%E2%80%9D

 Кризата в здравеопазването не подмина дори една от най-големите болници в България - „Пирогов”, където бинтът вече се превръща в лукс.

 

Последните седмици от „Пирогов” са силно притеснени от финансовото си състояние, докато задлъжняват към доставчиците си. 

 

В момента задълженията на всички болници в страната са 400 млн. лв. От Столичната колегия на БЛС заявих в декларация, че здравната система е пред разпад. Д-р Таня Андреева пък предлага актуализация на бюджета, но в други от исканите рамки. 

 

Д-р Сопотенски от „Пирогов” успокои, че в шокова зала се държи всичко за спасяването на човешки живот, независимо от цената.

 

„Цената обаче е дългове, натрупани във времето”, заяви д-р Сопотенски.

Сколари: Чака ни велика битка с Германия

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/05/2337791_skolari_chaka_ni_velika_bitka_s_germaniia/?ref=rss


Бразилия продължава да държи ръката си върху трофея, но сега ни предстои велик двубой срещу Германия, заяви селекционерът на "селесао" Луиш Фелипе Сколари.

Двата състава ще се изправят един срещу друг в полуфиналите на световното първенство, след като домакините елиминираха Колумбия с 2:1.

"Вече преминахме петата стъпка към световната титла, а стъпките са точно седем. Надявам се да играем на високо ниво, защото ще ни бъде наистина трудно. И сега не ни беше лесно, защото...

Шефът на Здравната каса: Прогнозният дефицит е 490 млн. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174616

490 млн. лева е прогнозният дефицит в Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи пред Дарик ръководителят на касата д-р Румяна Тодорова.
Тя уточни, че има резерв от 110 млн. лева, както и преизпълнение на събирането на здравни осигуровки - 55 млн. лева. Така обаче остават недофинансирани около 330 млн. лева, обясни д-р Румяна Тодорова. 490 млн. лева е прогнозният дефицит в Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи пред Дарик ръководителят на касата д-р Румяна Тодорова. Тя уточни, че има резерв от 110 млн. лева, както и преизпълнение на събирането на здравни осигуровки - 55 млн. лева. Така обаче остават недофинансирани около 330 млн. лева, обясни д-р Румяна Тодорова.

Румяна Тодорова: 490 млн. лева е прогнозният дефицит на Здравната каса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174618

490 млн. лева е прогнозният дефицит в Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи пред Дарик ръководителят на касата д-р Румяна Тодорова.
Тя уточни, че има резерв от 110 млн. лева, както и преизпълнение на събирането на здравни осигуровки - 55 млн. лева. Така обаче остават недофинансирани около 330 млн. лева, обясни д-р Румяна Тодорова. 490 млн. лева е прогнозният дефицит в Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи пред Дарик ръководителят на касата д-р Румяна Тодорова. Тя уточни, че има резерв от 110 млн. лева, както и преизпълнение на събирането на здравни осигуровки - 55 млн. лева. Така обаче остават недофинансирани около 330 млн. лева, обясни д-р Румяна Тодорова.

След "БНП" и други банки като "УниКредит" и "Дойче банк" са застрашени от тежки глоби

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/05/2337609_sled_bnp_i_drugi_banki_kato_unikredit_i_doiche_bank_sa/?ref=rss


След като тази седмица американските власти наложиха рекордна глоба на най-голямата френска банка "БНП Париба" (BNP Paribas) за нарушаване на икономическите санкции срещу определени страни, и други европейски банки като "Креди Агрикол" (Credit Agricole), "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "УниКредит" (UniCredit) могат да попаднат под ударите на американското правосъдие, пише агенция "Франс прес".

В понеделник стана ясно, че "БНП Париба" се е споразумяла да се признае за виновна в...

Напук на слуховете: Бритни и Дейвид са заедно

http://www.bnews.bg/article-110283

Бритни Спиърс опроверга наскоро появилите се слухове, че ще се разделя с приятеля си Дейвид Лукадо, с когото е заедно от повече от година.

Лидерът на столичното БСП: Оставки се дават, не се искат

http://pik.bg/лидерът-на-столичното-бсп-оставки-се-дават-не-се-искат-news198954.html

Лидерът на столичното БСП: Оставки се дават, не се искат

Оставките в БСП са въпрос на личен акт. Оставки не се искат, те се дават. Това каза пред журналисти председателят на БСП София Калоян Паргов. „Не мога да кажа дали Станишев трябва да си я даде, трябва да питате него”, добави Паргов.

„Това не е извънреден конгрес, това е заседание на конгрес евентуално. Извънреден конгрес означава предсрочно прекратяване на мандата на Националния съвет, на всички ръководни органи на всички, включително и на мен, на градска организация, на областни председатели. Това не е опция в този момент. Един такъв цикъл е тримесечен”, заяви Паргов.

Той потвърди, че по устав може да се свика конгрес по ускорена процедура – за 2 седмици. „Това се наложи през 2013 г., когато бяхме изправени пред опцията за предсрочни парламентарни избори, регистрация на листи, които съгласно Изборния кодекс тогава се регистрираха от Националния съвет. Ако имаше проблем, трябваше да се свика в рамките на 2 седмици конгрес, който да даде мандат и т.н. Това беше една чрезвичайна форма в устава в рамките на 2 седмици да може да се свика най-висшият орган. В момента няма нещо чрезвичайно”, обясни Калоян Паргов.

„Градската организация взе решение за промяна и обновление в ръководните органи. Ясно заявих, че промяна и обновление не означава само националното ръководство, означава и областни, градски, районни и общински ръководства”, добави Паргов. Той подчерта, че си носи оставката в джоба и това е личен акт.

Шефката на НЗОК: Може да се актуализира бюджетът на касата

http://frognews.bg/news_72645/

490 млн. лева е прогнозният дефицит в Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи по Дарик радио шефката на касата д-р Румяна Тодорова. Тя уточни, че има резерв от 110 млн. лева, както и преизпълнение на събирането на здравни осигуровки - 55 млн. лева. Така обаче остават недофинансирани около 330 млн. лева, обясни д-р Румяна Тодорова.

Почина митрополитът на Киев и на цяла Украйна Володимир

http://www.cross.bg/volodimir-ykraiina-kiev-1419196.html

/КРОСС/ В Киев на 79-годишна възраст е починал митрополитът на Киев и на цяла Украйна Володимир, предава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Украинската православна църква. Митрополит Володимир е починал от рак в киевска клиника. Сега изпълняващ длъжността глава на Украинската православна църква - Московска патриаршия е митрополит Онуфрий. Митрополит Володимир става митрополит на Киев и на цяла Украйна на 27 май 1992 г. По този начин той оглавява църквата в Украйна в сложно време - първо след разпадането на СССР, после по време на църковния разкол, а в последните месеци и в разгара на украинската криза.  

Пуснаха непоказвани досега снимки на принцеса Даяна по бански на яхта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174607

Партньорът на дизайнера Валентино - Джанкарло Джамети, качи в мрежата Инстраграм непубликувани досега снимки на принцеса Даяна и на Росарио Надал, съпругата на Кирил Сакскобургготски, пише в. "Дейли мейл".
Кадрите показват двете дами по бански на яхтата на Валентино Ти Ем Блу.
Снимките са направени през 1990 г. Партньорът на дизайнера Валентино - Джанкарло Джамети, качи в мрежата Инстраграм непубликувани досега снимки на принцеса Даяна и на Росарио Надал, съпругата на Кирил Сакскобургготски, пише в. "Дейли мейл". Кадрите показват двете дами по бански на яхтата на Валентино Ти Ем Блу. Снимките са направени през 1990 г.

Пуснаха непоказвани снимки на принцеса Даяна по бански на яхта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174604

Партньорът на дизайнера Валентино - Джанкарло Джамети, качи в мрежата Инстраграм непубликувани досега снимки на принцеса Даяна и на Росарио Надал, съпругата на Кирил Сакскобургготски, пише в. Партньорът на дизайнера Валентино - Джанкарло Джамети, качи в мрежата Инстраграм непубликувани досега снимки на принцеса Даяна и на Росарио Надал, съпругата на Кирил Сакскобургготски, пише в. "Дейли мейл". Кадрите показват двете дами по бански на яхтата на Валентино Ти Ем Блу. Снимките са направени през 1990 г.

Десетки ранени и арестувани по време на сблъсъци в Скопие

http://www.moreto.net/novini.php?n=257001

Близо 20 ранени и няколко арестувани. Това е резултатът от сблъсъците межди полиция и протестиращи албанци в центъра на Скопие. Демонстрантите протестираха срещу доживотната присъда на шестима македонски албанци за убийството на петима граждани на страната през април 2012 г.

„София Прайд" тръгва по улиците на София

http://pik.bg/„софия-прайд-тръгва-по-улиците-на-софия-news198955.html

„София Прайд" тръгва по улиците на София

"София Прайд 2014" ще се състои днес в столицата, а мястото за среща е пред Паметника на Съветската армия в столицата.

Шествието под цветовете на дъгата ще подкрепи правото на всеки да бъде равен пред закона и да живее в свободен от омраза и предразсъдъци свят, съобщи БГНЕС.

Първоначално обявеното шествие трябваше да се проведе предпоследната събота на миналия месец, но във връзка с трагедията във Варна и Добрич, причинена от силни дъждове и бурен вятър, която отне живота на над 10 души, организационният комитет на "София Прайд 2014" реши да отложи неговото провеждане. Така шествието ще се проведе днес.

"София Прайд" е събитие, което подкрепя правата на човека и толерантността, празнува различията между хората и отрича хомофобията. Маршът също така повишава видимостта на българската ЛГБТИ общност и отправя много важното послание до хилядите млади хомосексуални хора в цялата страна, че не са сами", пишат в позицията си 11 дипломатически мисии у нас. Те подчертават, че прайд шествията съществуват, "в подкрепа на принципа, че всички граждани трябва да имат еднакви права: да живеят, да се обичат и работят без страх от дискриминация".

Фокусът на посланието на прайда тази година е концентриран именно в това, че основните политически сили, представляващи българските граждани, не представляват и не адресират проблемите на ЛГБТ хората. Това е причината, поради която организаторите ще проведат специална акция - пред всяка институция по пътя на шествието ще бъде оставено персонализирано послание и искания, свързани с правата на ЛГБТИ общността. Целта е вниманието на институциите да бъде насочено към релевантни към тази общност проблеми по публичен начин, който да доведе до реакция и реални промени в отношението към общността.

Концертът в подкрепа на равенството и човешкото достойнство на всички хора, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност, ще бъде пред Паметника на съветската армия (от страната на езерото Ариана), и ще започне веднага след шествието, което тръгва от същото място в 18.00 часа. На сцената ще излязат Рут Колева и Александра Александрова от телевизионния формат "България търси талант". Българската Кончита Вурст, една от най-големите драг куин звезди на клубната гей сцена в България пък ще представи на сцената собствено буфо шоу с авторски костюми. В концерта ще участват още Теди Кацарова, както и метъл бандата CRASHBRAKE.

Брат и сестра в Добрич остават без дом след наводнението

http://pik.bg/брат-и-сестра-в-добрич-остават-без-дом-след-наводнението-news198953.html

Брат и сестра в Добрич остават без дом след наводнението

Десет дни спим по приятели, редуваме се да пазим къщата, макар че е много пострадала, но не искаме да я разграбят. Това казва пред Нова телевизия Иванка, която заедно с брат си ще остане без дом, след като къщата им бъде съборена.

Тя допълва, че само преди месец са си подновили покрива и си купили ново обзавеждане, което сега е почти напълно унищожено.

Къщата ще падне отгоре ни, ако останем в нея, плаче и Валентин. Той спи на два стола, превърнати в легло, за да пази малкото съхранено имущество, което им е останало. „Да ми дадат материали, а з съм строител, ще си изградя къщата отново, казва още мъжът.

От общината обещаха да настанят 24 семейства в общински жилища до дни, след като завършат ремонтите им.

Мая Манолова: Ръководството на БСП може да взима смели решения

http://pik.bg/мая-манолова-ръководството-на-бсп-може-да-взима-смели-решения-news198949.html

Мая Манолова: Ръководството на БСП може да взима смели решения

Аз мисля, че днес ще има откровен разговор, че ръководството е достатъчно в кондиция, за да вземе смели решения. Това каза пред журналисти председателят на Контролната комисия в БСП.

„Мисля, че днес ще си говорим честно и наистина ще стигнем до идеи за промяна, за обновление”, посочи Манолова.

„Най-вероятно трябва да има конгрес преди Бузлуджа”, обясни тя. Мая Манолова добави, че идва на пленума с оптимизъм.

490 млн. лева е прогнозният дефицит на НЗОК

http://www.cross.bg/leva-nzok-todorova-1419195.html

/КРОСС/ "490 млн. лева е прогнозният дефицит в Националната здравноосигурителна каса." Това съобщи в „Седмицата" на Дарик ръководителят на касата д-р Румяна Тодорова. Тя уточни, че има резерв от 110 млн. лева, както и преизпълнение на събирането на здравни осигуровки - 55 млн. лева. "Така обаче остават недофинансирани около 330 млн. лева", обясни д-р Румяна Тодорова. Според нея - това означава, че Касата има всички основания да поиска актуализация на бюджета на НЗОК. „Това трябва да са външни за НЗОК пари", каза д-р Тодорова. По думите й преизпълнението на приходите - т.е. събраните осигуровки, ще се увеличава. Според ръководителя на НЗОК при „стегната" работа на парламента има възможност до края на работата му да се актуализира бюджета.  

Бразилия е на 1/2 финал след голяма победа над Колумбия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243466_%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+12+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%

 Домакинът на Мондиала Бразилия победи Колумбия с 2-1 след голове на централната си двойка защитници Тиаго Силва и Давид Луис в труден четвъртфинален двубой от Световното първенство. 

Голът за Колумбия отбеляза младата звезда на тима Хамес Родригес от дузпа. 


В следващата фаза възпитаниците на Луиш Фелипе Сколари ще се изправят срещу Германия на 8 юли от 23:00ч.

Домакините започнаха концентрирано четвъртфинала и изглеждаха тактически подготвени за трудния мач, който ги чака. Освен на тактика, "Селесао" този път разчиташе и на здрави единоборства, които сякаш сплашиха тима на Колумбия в началните минути. 

Стабилната игра на Бразилия даде резултат още в седмата минута, когато капитанътТиаго Силва се разписа, след като необеспокояван засече отблизо центриране от корнер и откри резултата за своя тим.

С напредването на двубоя напрежението все повече си казваше думата. До края на първата част атаките на Хамес Родригес и Хълк бяха най-опасните положения пред двете врати. 

В началото на второто полувреме домакините сякаш дадоха инициативата на Колумбия. Тимът на Хосе Пекерман разиграваше все по-умело топката, но така и не успяваше да заплаши сериозно вратата на Жулио Сезар. 

В 63-ата минута капитанът на "Селесао" и голмайстор в този мач Тиаго Силва си изпроси ненужен жълт картон и след него ще трябва да пропусне следващия важен двубой на тима си.

Пет минути по-късно капитанът на Колумбия Марио Йепес отбеляза гол, но попадението беше отменено заради засада.

В 69-ата минута дойде моментът на Давид Луис. Къдравият бранител на Бразилия отбеляза втори гол от фаул след топовен изстрел от около 30 метра.

Голът сякаш даде крила на домакините, които вместо да се приберат, започнаха да атакуват още повече в търсене на още един гол, с който да решат мача окончателно.

Интригата обаче остана жива в 80-ата минута, когато след категорично нарушение на Жулио Сезар срещу Карлос Бака младият нападател на Колумбия Хамес Родригес запази спокойствие и реализира отсъдената дузпа.

До края на мача драмата беше пълна, след като Колумбия продължи да атакува в търсене на изравнителен гол. 

Две минути преди края Бразилия понесе жесток удар. Неймар се контузи и беше изнесен на носилка. Контузията изглежда сериозна и звездата на Бразилия може да пропусне следващия мач на тима си. 



Последваха много напрегнати минути пред вратата на Сезар, но в крайна сметка бразилците удържаха и хвърлиха трибуните в екстаз. Бразилия е на 1/2 финал и е на две крачки от сбъдването на голямата си мечта и заветната шеста световна купа.
 

Състави: 

Бразилия: Жулио Сезар; Майкон, Тиаго Силва, Давид Луиш, Марсело; Паулиньо (Ернанес), Фернандиньо; Хълк (Рамирес), Оскар, Неймар (Енрике); Фред;

Колумбия: Давид Оспина; Камило Сунига, Кристиан Сапата, Марио Йепес, Пабло Армеро; Карлос Санчес, Фреди Гуарин; Хуан Куадрадо (Кентеро), Хамес Родригес, Виктор Ибарбо (Рамос); Теофило Гутиерес (Бака).


Витрина на мача:

Бразилия - Колумбия

4 Корнери 6


4 Удари във вратата 3


7 Удари извън вратата 5


27 Нарушения 22


0 Засади 3


45% Владение на топката 55%

Протест в Скопие прерасна в масови сблъсъци с полицията

http://www.mediapool.bg/protest-v-skopie-prerasna-v-masovi-sblasatsi-s-politsiyata-news222298.html

Постановяването на доживотни присъди на шестима албанци предизвика масов протест на техни сънароднити в македонската столица Скопие в петък, прераснал в безредици с полицията, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС в събота. Двадесетина полицаи и няколко демонстранти бяха ранени при сблъсъците. В протеста взеха участие около 2000 етнически албанци. "Шестима демонстранти бяха арестувани, един от тях, който е ранен е откаран в болница. Има няколко със сериозни наранявания, но животът им не е в опасност", обяви пред медиите Иво Котевски, говорител на македонското МВР. Напрежението на масовия протест ескалира още, когато полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите. До употребата на сила се стигна, след като протестиращите опитаха да щурмуват съда в Скопие, където бяха произнесени доживотни присъди за шестимата подсъдими за убийството на петима македонци през април 2012 г. Двама от шестимата подсъдими бяха осъдени задочно, тъй като те са в затвора в съседно Косово, където излежават присъди за незаконно притежание на оръжие. Македония започна процедура за тяхното екстрадиране. На 12 април 2012 г. телата на петимата застреляни бяха открити в близост до езеро до Смилковци, северно от Скопие. Двадесетина заподозрени от албански произход бяха арестувани тогава, много от тях принадлежащи към радикални ислямистки групи. Убийството бе последвано от сблъсъци между македонци, протестиращи срещу престъплението, и полицията. Адвокатите на осъдените заявиха, че ще обжалват. Отношенията между албанци и македонци са белязани от напрежение от времето на седеммесечния конфликт, който противопостави през 2001 г. правителствените сили и етническите албански бунтовници. Конфликтът приключи с мирното споразумение от Охрид през август 2001 г., което включва предоставяне на по-големи права на албанското малцинство, което е около 25% от двата милиона жители на Македония.

България премина през стрес тест с банковото разклащане

http://econ.bg/Новини/България-премина-през-стрес-тест-с-банковото-разклащане_l.a_i.554139_at.1.html

Българската банкова система е сред най-добре капитализираните и с най-добра ликвидност измежду банките във всички страни-членки на Европейския съюз....

Над 600 хил. евро обезщетение за французин, лежал над 5 години в затвора

http://www.cross.bg/evro-vredi-ybiiistvoto-1419194.html

/КРОСС/ Френското правосъдие постанови да се изплатят 663 320 евро за нанесени вреди на жертва на съдебна грешка, прекарала в ареста 2126 дни, без да са налице основания за това, съобщава Франс прес. Марк Машен, осъден на две инстанции през 2004 г. и 2005 г. за убийството на жена, извършено на 1 декември 2001 г. на един от мостовете над Сена в Париж, накрая беше оневинен по време на трети процес, приключил през 2012 г. Междувременно през март 2008 г. истинският извършител на убийството се предаде в полицията. Машен заведе дело и поиска да му бъде изплатена компенсация от 1,99 милиона евро, но съдът постанови, че трябва да му бъдат изплатени 600 000 евро за понесени морални вреди и още 63 320 евро за нанесени материални вреди. Същевременно семейството на мъжа също ще получат обезщетения.  

Циркът продължава - Бадема си тръгва от ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Cirkyt-prodyljava---Badema-si-trygva-ot-CSKA-news_37923.html

Емил Гъргоров-Бадема отново ще напусне клуба. Както е известно, преди две седмици Бадема си събра багажа и напусна лагера на отбора в Боровец. Тогава Гъргоров бе огорчен от лъжите на Александър Томо...

Марадона: Футболистите на Аржентина не знаят какво да правят с топката

http://worldcup2014.actualno.com/Maradona-Futbolistite-na-Arjentina-ne-znajat-kakvo-da-pravjat-s-topkata-news_37924.html

Великият Диего Марадона не пропусна отново да отправи критики към стила на игра на националния отбор на Аржентина от началото на световното първенство. Според него в играта на тима липсва каквато и да...

Орешарски доволен; изработил си програмата

http://frognews.bg/news_72644/

Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период, заяви министър-председателят Пламен Орешарски по тв България он еър.

Българският депутат срам има ли?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4173941

Българският депутат
срам
има ли?
И
грата с кворума в парламента не е новина. Тази игра върви от първия ден на сегашното Народно събрание, а както е казал народът - денят се познава от сутринта. Така и ще го закрият - с тъпа игра с публиката на иди ми, дойди ми.
И на публиката впрочем отдавна и? писна - за година време обръгна на идиотските Българският депутат срам има ли? И грата с кворума в парламента не е новина. Тази игра върви от първия ден на сегашното Народно събрание, а както е казал народът - денят се познава от сутринта. Така и ще го закрият - с тъпа игра с публиката на иди ми, дойди ми. И на публиката впрочем отдавна и? писна - за година време обръгна на идиотските

„София Прайд" тръгва по улиците на столицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174599

"София Прайд 2014" ще се състои днес в столицата, а мястото за среща е пред Паметника на Съветската армия в столицата.
Шествието под цветовете на дъгата ще подкрепи правото на всеки да бъде равен пред закона и да живее в свободен от омраза и предразсъдъци свят, съобщи БГНЕС.
Първоначално обявеното шествие трябваше да се проведе предпоследната "София Прайд 2014" ще се състои днес в столицата, а мястото за среща е пред Паметника на Съветската армия в столицата. Шествието под цветовете на дъгата ще подкрепи правото на всеки да бъде равен пред закона и да живее в свободен от омраза и предразсъдъци свят, съобщи БГНЕС. Първоначално обявеното шествие трябваше да се проведе предпоследната

„София Прайд" тръгва по улиците на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174596

"София Прайд 2014" ще се състои днес в столицата, а мястото за среща е пред Паметника на Съветската армия в столицата. Шествието под цветовете на дъгата ще подкрепи правото на всеки да бъде равен пред закона и да живее в свободен от омраза и предразсъдъци свят, съобщи БГНЕС. Първоначално обявеното шествие трябваше да се проведе предпоследната

Сълзотворен газ, водни оръдия и арестувани протестиращи в Скопие

http://www.cross.bg/demonstrantite-albantzi-skopie-1419193.html

/КРОСС/ Около 2000 етнически албанци протестираха в Скопие срещу доживотните присъди за убийство на шестима души от тяхната общност. Стигна се до сблъсъци между демонстранти и органите на реда, при които бяха ранени около 20 полицаи и няколко протестиращи, съобщават световните медии. Шестима от демонстрантите са били арестувани, като един от тях е бил откаран в болница. Повечето от тях са със сериозни наранявания, но няма опасност за живота на нито един от тях. Сблъсъците в петък избухнаха, когато демонстрантите опитаха да проникнат в сградата на съда в Скопие, който произнесе присъдата. Етническите албанци носеха плакати: „Искаме справедливост" и „Ние не сме терористи". Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите. Припомняме, че демонстрантите протестираха срещу присъдата, прочетена в понеделник от местен съд за доживотен затвор на шестима етнически албанци, които убиха през април 2012 г. петима македонци от славянското етническо мнозинство. Престъпният акт бе описан от властите като „терористична атака".    

27 катастрофи са станали във Варна и областта през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=256997

27 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При една от катастрофите е пострадал велосипедист, тай е с контузия и е без опасност за живота.

Спипаха българи с незаконно оръжие в Гърция

http://www.bnews.bg/article-110276

Полицаите от Комотини спрели българите на граничния пункт Нимфея и проверили щателно колата им. Именно при тараша открили и скритите вътре пистолет с пълнител и един сгъваем нож с дължина на острието 11 сантиметра.

Kим Чен-ун предупреди Южна Корея, че „горчиво ще съжалява"

http://www.cross.bg/koreya-yuzhna-severna-1419192.html

/КРОСС/ Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун предупреди южната си съседка, че „горчиво ще съжалява" при нахлуване в оспорваната морска територия, докато лично ръководеше пълномащабни военни учения по превземане на противников остров, съобщава държавната медия на страната, цитирана от The Telegraph. Според изданието лидерът твъдро предупреждава, че „ако враговете отново направят грешен избор на грешния ден в оспорваните води, той ще ги накара да съжаляват горчиво за техните действия". Ким Чен-ун обяви, че югозападните води на Северна Корея са изложени на „чести заплахи" от Юга, повтаряйки, че преди няколко дни снаряди на Южна Корея са паднали в севернокорейски териториални води. В ученията участват трите основни подразделения на армията. Превземането на противников остров е като своеобразна подготовка за нападение на пет острова, контролирани от Южна Корея, които се намират близо до югозападната част на Северна Корея. Южна Корея се опасява, че тези острови ще бъдат първа цел на КНДР в случай на въоръжен конфликт. В рамките на ученията са използвани артилерийски оръдия с различен калибър, военни кораби, подводници, изтребители, бомбардировачи и транспортни самолети, отбелязва държавната медия на КНДР.  

Ето ги министрите в кабинета "Борисов-2"

http://frognews.bg/news_72643/

Бойко Борисов вече е готов с правителство, ако спечели изборите на 5 октомври. "Проектокабинетът "Борисов-2" е в главата ми. За всеки пост знам кой какъв ще бъде, ако разбира се народът ни избере", заяви лидерът на ГЕРБ в Русе. И уточни, че "не иска да поставя каруцата пред коня".

Посланикът на Италия у нас: България е готова за Шенген

http://www.cross.bg/italiya-predsedatelstvo-poslanikut-1419191.html

/КРОСС/ Италия пое ротационното председателство на Европейския съюз от 1 юли. Един от акцентите, заявени от италианския премиер, е справянето с безработицата в Общността, особено сред младите хора, стимулиране на икономиката чрез данъчна гъвкавост, например. Посланикът на Италия у нас Марко Контичели подчерта и друг важен елемент, поставен от държавата му през предстоящия шестмесечен период на председателство - справяне с евроскептицизма, съобщава БНР. "Италия винаги е казвала, че България и Румъния са готови за Шенген, така че ще поставим отново тази тема и ще работим за това", декларира Марко Контичели.  

Отварят за посещение военни кораби в Бургас

http://pik.bg/отварят-за-посещение-военни-кораби-в-бургас-news198941.html

Отварят за посещение военни кораби в Бургас

За посещения ще бъдат отворени днес корабите, които участват в тазгодишното издание на международното военноморско учение "Бриз 2014" в Бургаст. Това ще стане 14.00 до 17.00 часа. Корабите са базирани на бургаското пристанище и жителите и гостите на града могат да ги разгледат. Утре от 8.00 ч. ще се проведат традиционни спортни състезания - волейбол, плуване и теглене на въже.

Учението продължава до 13 юли и се провежда в западната част на Черно море.

Освен българските ВМС участват ВМС на Турция, Гърция, Румъния, САЩ, както и втора постоянна група противоминни кораби на НАТО. По време на учението ще се сертифицира щабът на военноморските сили на България за планиране и провеждане на морска операция, съгласно критериите на НАТО и България.

"Фич" потвърди кредитния рейтинг на България

http://www.mediapool.bg/fich-potvardi-kreditniya-reiting-na-bulgaria-news222297.html

Американската компания "Фич", която публикува становището си за икономическото състояние на държави и организации, потвърди дългосрочния кредитен рейтинг "BBB-/ВВВ" на България съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, съобщи Ройтерс, цитирана в събота от БГНЕС. Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също бе потвърден на "F3", както и таванът за страната на "ВВВ+", съобщи и пресцентърът на финансовото министерство. Това е второто за тази година потвърждение на рейтинга на страната от "Фич" след оценката през януари. Определянето на стабилната перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са добре балансирани. Според агенцията факторите, които заедно или поотделно биха могли да доведат до повишение на кредитния рейтинг, включват въвеждането на ключови структурни реформи, които ще доведат до по-висок икономически растеж и по-нататъшното значително понижаване на външната задлъжнялост на страната. Рисковите фактори, които биха могли да предизвикат негативна преоценка на кредитния рейтинг, са свързани с евентуален макроикономически или геополитически шок, който ще влоши икономическата ситуация в страната, или със събития, които биха подкопали традиционно силни страни на България в подкрепа на рейтинга – евентуално съществено отклонение от официалните бюджетни цели или евентуална поява на нестабилност в банковия сектор. Според оценката на агенцията случващото се през последните седмици не крие риск за цялата банкова система и не представлява опасност за валутния борд, който е подкрепен от значителни международни резерви. Банковият сектор е с добри средни показатели за капиталова адекватност, ликвидност и печалба, а необслужваните кредити вече не нарастват, отбелязват от "Фич". Икономическият растеж на страната изостава спрямо средното ниво в категорията "ВВВ". Структурни проблеми възпрепятстват по-високия растеж и ускорената конвергенция спрямо стандарта на живот в западноевропейските страни. Нарастването в потреблението на домакинствата в страната и подобряването на икономическата активност в еврозоната, която е основен търговски партньор на България, ще бъдат двигатели на растежа през 2014 и 2015 година. Експертите от "Фич" отчитат благоприятната позиция на страната по отношение на държавния дълг, който през 2013 г. е 18,9% от БВП, като нивото му заема втората най-ниска стойност в сравнение с останалите страни от ЕС и е много по-нисък от средното ниво от 40% за държавите с рейтинг "ВВВ". В доклада се отчита също, че въпреки нарастването на бюджетния дефицит от 0,8% през 2012 г. на 1,5% на начислена основа през 2013 г., нивото остава умерено. "Фич" прогнозира, че след лекото покачване през 2014 г. бюджетният дефицит ще се приближи до средносрочната бюджетна цел от 1% от БВП. Отчита се, че България поддържа значителен фискален резерв в размер на 7,5% от БВП към април 2014 година. България регистрира излишък по текущата сметка в размер на 1,8% от БВП през 2013 г. при отрицателна средна стойност от 1,4% на индикатора за останалите държави със сходен рейтинг. От "Фич" прогнозират леко понижение на баланса по текущата сметка през 2014 – 2015 г., което отразява подобрението във вътрешното търсене и покачването на вноса. Размерът на текущата сметка, наред с продължаващото акумулиране на чуждестранни активи от местните банки, ще подкрепи свиването на нетния външен дълг на страната и през 2015 г. той ще съответства на средното ниво в категорията "ВВВ", съобщават от финансовото ведомство.

Орешарски пред БлумбъргТВ: Оценявам сравнително високо работата на кабинета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174588

Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период. Това е заявил министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за БлумбъргТВ и ТВ България он еър, Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период. Това е заявил министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за БлумбъргТВ и ТВ България он еър,

Орешарски пред БлумбъргТВ: Бих оценил сравнително високо работата на кабинета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174592

Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период. Това е заявил министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за БлумбъргТВ и ТВ България он еър, Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период. Това е заявил министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за БлумбъргТВ и ТВ България он еър,

Осман Октай прогнозира 140 мандата за ГЕРБ след вота

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/osman-oktaj-prognozira-140-mandata-za-gerb-sled-vota-6016536

След разрива с БСП, ДПС се опитва да смекчи тона към всички, за да бъде консенсусна политическа формация, категоричен е Октай

23 души бяха ранени при катастрофи

http://pik.bg/23-души-бяха-ранени-при-катастрофи-news198940.html

23 души бяха ранени при катастрофи

23 души са ранени в катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 23 произшествия, като един човек е с опасност за живота. На територията на София са станали 82 леки и 8 тежки произшествия. При тях девет души са ранени, загинали няма.

Кризата като шанс за любовта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4173900


ФЕЙЛЕТОН
Кризата като
шанс за любовта

ЛОЛА МОНТЕСКЬО

ООН да сложи българите под
защита – няма друг народ с
толкова експерти по всичко

Всяка криза е шанс и за ново начало. Само дето в България новото начало не ни отпуска вече няколко поредни поколения. Проблемът е, че от толкова ново начало не можем да стигнем до края, а това, известно е, ФЕЙЛЕТОН Кризата като шанс за любовта ЛОЛА МОНТЕСКЬО ООН да сложи българите под защита – няма друг народ с толкова експерти по всичко Всяка криза е шанс и за ново начало. Само дето в България новото начало не ни отпуска вече няколко поредни поколения. Проблемът е, че от толкова ново начало не можем да стигнем до края, а това, известно е,

Орешарски: Бих оценил сравнително високо работата на кабинета

http://www.cross.bg/oresharski-ministur-predsedatelyat-naii--1419190.html

/КРОСС/ "Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период", заяви министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за БлумбъргТВ и ТВ България он еър. Той подчерта, че политическата конюнктура и политическата нестабилност, на която бяхме свидетели в последната една година, трудната работа на парламента - е далеч извън компетенциите на кабинета. „Що се касае за несвършената работа, не можахме да стартираме, макар че направихме много подготовка през този период, някои важни реформи в сферата на здравеопазването, администрацията, които така или иначе трябва да се свършат. Бих призовал следващия кабинет по-експедитивно, при съответна разбира се парламентарна подкрепа, да не изоставя тези задачи", каза Орешарски. „Оставам оптимист, че ще може да направим тази година първа на по-отчетлив икономически растеж след пет години на икономическа депресия", отбеляза министър-председателят. „Наблюдаваме макроикономическите данни. До май месец всички те бяха възходящи. Сега очаквам с интерес данните за юни и за юли. Вероятно ще има някакви колебания, но не мисля, че ще са драматични, които да обърнат тенденциите",добави премиерът. По думите му икономическият растеж от около 1,5% за първото тримесечие е обнадеждаващ

Мобилно приложение помага на европейците при пътуване в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=256733

Специално за летните отпуски Мрежата от Европейски потребителски центрове (ECC-Net) представя уникално ново приложение: ECC-Net: Travel App. То е незаменим спътник за пътуване в рамките на Европейския съюз, както и в Исландия и Норвегия.

Забравянето на хора от Google се отрази на онлайн медиите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/05/2336867_zabravianeto_na_hora_ot_google_se_otrazi_na_onlain/?ref=rss


Вече около седмица Google премахва резултати от търсачката си след получени молби от граждани на Европейския съюз. През последния месец всеки желаещ може да изпрати на Google искане данни, свързани с него, да се премахват от резултатите на търсачката, след като европейски съд реши, че хората имат право да бъдат "забравени" в интернет.

През цялото това време дискусията по темата продължава чрез множество публикации в пресата и интернет. Мненията са разделени, като Google и повечето...

Неймар отпада от световното заради тежка контузия в гърба

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/05/2337784_neimar_otpada_ot_svetovnoto_zaradi_tejka_kontuziia_v/?ref=rss


Световното първенство по футбол в Бразилия приключи за голямата звезда на домакините Неймар поради контузия, съобщи лекарят на "селесао" Родриго Ласмар.

Това е изключително тежък удар за отбора и цялата страна, която възлагаше своите надежди за шеста световна титла на нападателя на "Барселона".

Бразилецът получи удар с коляно в гърба от колумбийския защитник Хуан Сунига в 88-ата минута на четвъртфинала между двата отбора, спечелен от домакините с 2:1. Неймар напусна терена...

Депутатът Емил Костадинов: БСП има нужда от вливане на нова енергия

http://pik.bg/депутатът-емил-костадинов-бсп-има-нужда-от-вливане-на-нова-енергия-news198936.html

Депутатът Емил Костадинов: БСП има нужда от вливане на нова енергия

В тази сложна политическа обстановка, когато предсрочните избори са пред очите ни, БСП не трябва да става интровертна и да се занимава със себе си, това не е най-добрият за нея самата сценарий. Това казва депутатът от БСП Емил Костадинов по повод предстоящия Национален съвет на партията, съобщава "Фокус". По думите му, днешния пленум не е необичаен, има си дневен ред, свързан с политическата ситуация в страната, а какво ще представи лидерът Сергей Станишев предстои да се разбере.

„Относно кризата в столетницата - БСП е демократична партия и е нормално след един такъв крайно незадоволителен резултат от последните европейски избори в партията и в нейните среди да се търсят решения за вливане на нова енергия и постигане на пределна мобилизация. Нормално е да има всякакви предложения и идеи, включително и за председателското място. Има въпрос за председателя на партията, но това ще бъде дело на нашата работа след предсрочните парламентарни избори”, коментира народният представител. Според него, в момента е необходима пределна мобилизация на всички в социалистическата партия, за да дадат добър резултат на 5 октомври, който да направи БСП незаобиколим фактор и при следващото правителство. 

В Благоевград и региона към момента няма заявени позиции за смяната на Сергей Станишев като лидер на партията. „По никакъв начин не виня организации и структури в други райони на страната, където заявяват очаквания и искания за нов избор на председател и това неминуемо ще стане, но в конкретния момент е неуместно да се прави”, завърши Емил Костадинов.

Станишев се оттегля от лидерския пост в БСП

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c3282c4/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cstanishev0Ese0Eotteglia0Eot0Eliderskiia0Epost0Ev0Ebsp0H1756630C/story01.htm

Той предлага да се свика заседание на конгреса на партията на 27 юли, на което да се избере нов председател на партията


На гей парада: Без чадъри, вериги и дезодоранти

http://www.bnews.bg/article-110282

Стотици полицаи ще са ангажирани с охраната на седмото поредно издание на "София Прайд", което ще се проведе тази вечер в София. Организаторите предупреждават, че няма да бъдат допускани лица с чадъри, огнестрелно оръжие, ножове, метални боксове, вериги и др.; взривоопасни материали и леснозапалими течности (вкл. дезедоранти).

Октай: След разрива с БСП, ДПС се опитва да се самопредлага на всички

http://www.cross.bg/oktaii-osman-vlastimashti-1419189.html

/КРОСС/ „След разрива с БСП, ДПС се опитва да смекчи тона към всички, да се самопредлага на всички, за да бъде консенсусна политическа формация", коментира в предаването „Събуди се" Осман Октай, който е известен като бившата дясна ръка на Ахмед Доган. Октай смята, че след изборите ГЕРБ може да реализират от 140 до 150 мандата. „Много добре разчитам емоциите и анализите, моите предсказания обикновено се случват", заяви той. Според него Сергей Станишев е превърнал България в заложник на амбицията си да стане еврокомисар и затова ще остави рухнала политическа система. „Единственият начин това да не се случи е кукловодите да вкарат Борисов в единодействие с Доган и ДПС. Те започнаха вече тази стратегия. Част от нея е и говоренето и флиртуването на Лютви Местан", заяви още Осман Октай. По думите му в момента ДПС за първи път има панически ходове и затова веднъж „флиртуват с БСП, веднъж с ГЕРБ". „Касиер на задкулисието, чрез корпоративна финансова група, за наемане на заложници във властта, е минавал през Делян Пеевски. Той е финансовият касиер, поставял е в яслата всички властимащи мъже. Затова хората треперят", категоричен е той. „Той е поставял на яслата всички властимащи мъже, правил ги е зависими, затова реагират толкова неадекватно. Тази зависимост не е добра за такива касиери и не приключва добре

Конгрес на БСП на 26-27 юли и Стефан Данаилов за временен председател, предложи Ангелов

http://www.cross.bg/predsedatel-angelov-izborite-1419188.html

/КРОСС/ „Ако искаме да продължим напред и да постигнем успех на изборите на 5 октомври, трябва да се свика конгрес. Трябва избор на нов председател, промени в устава и в нашата програма", заяви в предаването „Събуди се" депутатът от БСП Страхил Ангелов. Според него трябва и да се уточни коалиционния формат за изборите, защото сегашният бил изчерпан. По думите му трябва да бъде създадено по-широко обединение, като АБВ трябва да бъде вътре в него. Той обаче не се ангажира с прогнози за изхода от днешния пленум. „Разчитам, че членовете на Националния съвет днес ще проявят разум в тази ситуация. БСП загуби идейните си ориентири", коментира Страхил Ангелов. Според него Конгресът на БСП трябва да е на 26-27 юли, а за временен председател на БСП той се спря на Стефан Данаилов.  

Египет повиши цените на горивата с до 78% за една нощ

http://www.cross.bg/amerikanski-tzenta-litur-1419187.html

/КРОСС/ Египетското правителство повиши чувствително цените на горивата с до 78% от полунощ в събота, предадоха „Ройтерс" и АП. Увеличението идва след поскъпването на електроенергията в началото на месеца. Тази седмица правителството актуализира най-големия бюджет в историята на Египет, до 115 милиарда долара, за да намали огромния дефицит от 12 на 10% от брутния вътрешен продукт. Драстичното поскъпване на горивата идва, за да бъде компенсирано предвиденото намаляване на енергийните субсидии за населението с 6 милиарда долара. С най-много, цели 78%, до 22 американски цента за литър, бе повишена цената на бензина с октаново число 80, използван предимно от старите автомобили, които все е още изобилстват по египетските улици. Дизеловото гориво, което е употребявано най-вече от обществения транспорт и камионите, поскъпна с 64% до 25 американски цента за литър. Цената на бензина с октаново число 92 нарасна с 40% до 37 американски цента за литър, пише btvnews.  

Аржентина стигна полуфинал след 1:0 срещу Белгия

http://www.mediapool.bg/arzhentina-stigna-polufinal-sled-10-sreshtu-belgiya-news222296.html

Аржентина постигна пета поредна победа на Световното първенство, побеждавайки с 1:0 Белгия. Подобно на предишните си мачове „гаучосите” стигнаха до победата без да показват особено интересна игра. Южноамериканците взеха преднина в двубоя още в 8-ата минута, когато след груба грешка в защитата на Белгия, Лионел Меси отне топката от Венсан Компани и подаде към Анхел ди Мария. След това кълбото стигна до Гонсало Игуаин, който с прецизен удар изпрати топката в долния десен ъгъл на вратата на Тибо Куртоа.  Аржентина имаше и няколко други положения, но така и не стигна до втори гол. В края на мача Белгия можеше да стигне до изравнителен гол. Дрийс Мертенс подаде перфектно към Ромелу Лукаку, който обаче не успя да стреля, а Есекиел Гарай успя да избие топката. Дрийс Мертенс след това стреля от границата на наказателното поле на Аржентина, но над напречната греда. Така Аржентина се класира за полуфинала на Световното първенство, където ще срещне победителя от последния четвъртфинал Холандия – Коста Рика. В другата полуфинална среща един срещу друг ще се изправят Германия и Бразилия. Домакините успяха да се класира на полуфинал, след като победиха с 2:1 в петък вечерта представящия се изключително силно до момента тим на Колумбия. "Селесао" обаче получи тежък удар, тъй като звездата Неймар получи контузия и след края на срещата се разбра, че тя ще го извади от състава до края на турнира. Мачът започна много добре за домакините, които успяха да отбележат чрез капитана си Тиаго Силва още в 7-ата минута. Той засече центриране от корнер на Неймар и вдигна публиката на крака. В 69-ата минута защитникът Давид Луис покачи на 2:0 след топовен шут от пряк свободен удар от около 30 метра. Фаулът бе отсъден за нарушение на звездата на колумбийците Хамес Родригес срещу Хълк. Родригес пък се разписа от дузпа след нарушение на вратаря Сезар срещу Бака, вкарвайки 6-ия си гол на турнира в 78-ата минута на срещата. Колумбиецът продължава да заема първото място при голмайсторите на турнира. Неймар бе изнесен на носилка от терена в края на срещата, след като получи неприятен удар в гърба от Сунига. По-късно лекарят на бразилския национален тим съобщи, че звездата на Барселона има фрактура на третия прешлен. "Тази травма не изисква операция, но трябва да се носи специална шина и да се прави терапия. Няма как да кажем сега срок за възстановяване, вероятно ще отнеме няколко седмици, но няма начин той да играе в оставащите мачове от Световното", заяви Родриго Ласмар, лекарят на Бразилия. В болницата е направена томография, за да покаже проблема - пукнат прешлен.

Аржентина стигна полуфинал след постно 1:0 срещу Белгия

http://www.mediapool.bg/arzhentina-stigna-polufinal-sled-postno-10-sreshtu-belgiya-news222296.html

Аржентина постигна пета поредна победа на Световното първенство, побеждавайки с 1:0 Белгия. Подобно на предишните си мачове „гаучосите” стигнаха до победата без да показват особено интересна игра. Южноамериканците взеха преднина в двубоя още в 8-ата минута, когато след груба грешка в защитата на Белгия, Лионел Меси отне топката от Венсан Компани и подаде към Анхел ди Мария. След това кълбото стигна до Гонсало Игуаин, който с прецизен удар изпрати топката в долния десен ъгъл на вратата на Тибо Куртоа.  Аржентина имаше и няколко други положения, но така и не стигна до втори гол. В края на мача Белгия можеше да стигне до изравнителен гол. Дрийс Мертенс подаде перфектно към Ромелу Лукаку, който обаче не успя да стреля, а Есекиел Гарай успя да избие топката. Дрийс Мертенс след това стреля от границата на наказателното поле на Аржентина, но над напречната греда. Така Аржентина се класира за полуфинала на Световното първенство, където ще срещне победителя от последния четвъртфинал Холандия – Коста Рика. В другата полуфинална среща един срещу друг ще се изправят Германия и Бразилия. Домакините успяха да се класира на полуфинал, след като победиха с 2:1 в петък вечерта представящия се изключително силно до момента тим на Колумбия. "Селесао" обаче получи тежък удар, тъй като звездата Неймар получи контузия и след края на срещата се разбра, че тя ще го извади от състава до края на турнира. Мачът започна много добре за домакините, които успяха да отбележат чрез капитана си Тиаго Силва още в 7-ата минута. Той засече центриране от корнер на Неймар и вдигна публиката на крака. В 69-ата минута защитникът Давид Луис покачи на 2:0 след топовен шут от пряк свободен удар от около 30 метра. Фаулът бе отсъден за нарушение на звездата на колумбийците Хамес Родригес срещу Хълк. Родригес пък се разписа от дузпа след нарушение на вратаря Сезар срещу Бака, вкарвайки 6-ия си гол на турнира в 78-ата минута на срещата. Колумбиецът продължава да заема първото място при голмайсторите на турнира. Неймар бе изнесен на носилка от терена в края на срещата, след като получи неприятен удар в гърба от Сунига. По-късно лекарят на бразилския национален тим съобщи, че звездата на Барселона има фрактура на третия прешлен. "Тази травма не изисква операция, но трябва да се носи специална шина и да се прави терапия. Няма как да кажем сега срок за възстановяване, вероятно ще отнеме няколко седмици, но няма начин той да играе в оставащите мачове от Световното", заяви Родриго Ласмар, лекарят на Бразилия. В болницата е направена томография, за да покаже проблема - пукнат прешлен.

Бразилия отстрани трудно Колумбия с 2:1, но загуби Неймар

http://www.mediapool.bg/braziliya-otstrani-trudno-kolumbiya-s-21-no-zagubi-neimar-news222296.html

Домакинът на Севтовното първенство по футбол Бразилия успя да се класира на полуфинал, след като победи с 2:1 в петък вечерта представящия се изключително силно до момента тим на Колумбия. "Селесао" обаче получиха тежък удар, тъй като звездата им Неймар получи контузия и след края на срещата се разбра, че тя ще го извади от състава до края на турнира. Мачът започна много добре за домакините, които успяха да отбележат чрез капитана си Тиаго Силва още в 7-ата минута. Той засече центриране от корнер на Неймар и вдигна публиката на крака. В 69-ата минута защитникът Давид Луис покачи на 2:0 след топовен шут от пряк свободен удар от около 30 метра. Фаулът бе отсъден за нарушение на звездата на колумбийците Хамес Родригес срещу Хълк. Родригес пък се разписа от дузпа след нарушение на вратаря Сезар срещу Бака, вкарвайки 6-ия си гол на турнира в 78-ата минута на срещата. Колумбиецът продължава да заема първото място при голмайсторите на турнира. Неймар бе изнесен на носилка от терена в края на срещата, след като получи неприятен удар в гърба от Сунига. По-късно лекарят на бразилския национален тим съобщи, че звездата на Барселона има фрактура на третия прешлен. "Тази травма не изисква операция, но трябва да се носи специална шина и да се прави терапия. Няма как да кажем сега срок за възстановяване, вероятно ще отнеме няколко седмици, но няма начин той да играе в оставащите мачове от Световното", заяви Родриго Ласмар, лекарят на Бразилия. В болницата е направена томография, за да покаже проблема. Все още не е ясно дали Неймар ще може да се прибере със съотборниците си в базата на тима. На полуфинала бразилците ще се изправят срещу отбора на Германия, отстранил по-рано в петък Франция с 1:0. Освен Неймар в полуфинала няма да участва и капитанът Тиаго Силва, който получи жълт картон срещу Колумбия и е наказан за една среща.

Бразилия отстрани Колумбия с 2:1, но загуби Неймар

http://www.mediapool.bg/braziliya-otstrani-kolumbiya-s-21-no-zagubi-neimar-news222296.html

Домакинът на Севтовното първенство по футбол Бразилия успя да се класира на полуфинал, след като победи с 2:1 в петък вечерта представящия се изключително силно до момента тим на Колумбия. "Селесао" обаче получиха тежък удар, тъй като звездата им Неймар получи контузия и след края на срещата се разбра, че тя ще го извади от състава до края на турнира. Мачът започна много добре за домакините, които успяха да отбележат чрез капитана си Тиаго Силва още в 7-ата минута. Той засече центриране от корнер на Неймар и вдигна публиката на крака. В 69-ата минута защитникът Давид Луис покачи на 2:0 след топовен шут от пряк свободен удар от около 30 метра. Фаулът бе отсъден за нарушение на звездата на колумбийците Хамес Родригес срещу Хълк. Родригес пък се разписа от дузпа след нарушение на вратаря Сезар срещу Бака, вкарвайки 6-ия си гол на турнира в 78-ата минута на срещата. Колумбиецът продължава да заема първото място при голмайсторите на турнира. Неймар бе изнесен на носилка от терена в края на срещата, след като получи неприятен удар в гърба от Сунига. По-късно лекарят на бразилския национален тим съобщи, че звездата на Барселона има фрактура на третия прешлен. "Тази травма не изисква операция, но трябва да се носи специална шина и да се прави терапия. Няма как да кажем сега срок за възстановяване, вероятно ще отнеме няколко седмици, но няма начин той да играе в оставащите мачове от Световното", заяви Родриго Ласмар, лекарят на Бразилия. В болницата е направена томография, за да покаже проблема. Все още не е ясно дали Неймар ще може да се прибере със съотборниците си в базата на тима. На полуфинала бразилците ще се изправят срещу отбора на Германия, отстранил по-рано в петък Франция с 1:0. Освен Неймар в полуфинала няма да участва и капитанът Тиаго Силва, който получи жълт картон срещу Колумбия и е наказан за една среща.

Марешки: Правителството беше неадекватно при трагедията в Аспарухово

http://pik.bg/марешки-правителството-беше-неадекватно-при-трагедията-в-аспарухово-news198939.html

Марешки: Правителството беше неадекватно при трагедията в Аспарухово

Трябва ни силна ръка, каза в ефир на Би Ти Ви Веселин Марешки Според бизнесмена изборите за Народно събрание трябва да се провеждат по мажоритарната система и България да се превърне от парламентарна в президентска република.

Той допълни, че правителството на Пламен Орешарски е действало неадекватно при трагедията във варненския квартал Аспарухово. Гостът в студиото, който бе кандидат за кмет на морската столица и за депутат на парламентарните избори на 12 май 2013 г., в същото време подчерта, че вече няма политически амбиции.

Еха-а-а-а! На Острова разхвалиха Гришо!

http://frognews.bg/news_72641/

Британската преса излиза тази сутрин с обширни статии за представянето на българина Григор Димитров на „Уимбълдън”. Страниците са пълни със снимки и информация за Гришо.

6,6 милиона сирийски деца имат нужда от хуманитарна помощ

http://www.cross.bg/miliona-siriiiski-detza-1419186.html

/КРОСС/ Около 6,6 милиона сирийски деца имат нужда от помощ, предупреди Детският фонд на ООН УНИЦЕФ, предава АФП. Броят на засегнатите от конфликта сирийски деца се е увеличил с два милиона в периода юни 2013 - юли 2014 г., или с една трета. 5,1 милиона от тези деца живеят в самата Сирия и 1,49 милиона са бежанци. УНИЦЕФ е получил само 37% от поисканите от него 770 милиона долара помощ за нуждаещите се сирийски деца за тази година. Общо 10,9 милиона души имат нужда от помощ в Сирия, отбелязва АФП. 2,9 милиона сирийски бежанци са регистрирани в региона, като техният брой нараства със 100 000 всеки месец, сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Това е най-тежката бежанска криза в света от геноцида в Руанда през 1994 г.  

Станишев се оттегля от БСП и свиква конгрес за избор на нов лидер

http://www.mediapool.bg/stanishev-se-otteglya-ot-bsp-i-svikva-kongres-za-izbor-na-nov-lider-news222295.html

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще подаде оставка на извънреден конгрес на партията, на 27 юли. След 13 години начело на левицата той обяви в събота, че в края на месеца партията ще избере негов заместник, с който да се яви на предсрочните избори. По неофициална информация на Mediapool Станишев ще посочи за свой приемник бившия си икономически съветник и настоящ енергиен министър Драгомир Стойнев. В събота Стойнев влезе в тясното ръководство на партията и бе избран за неин заместник по предложение на председателя. Именно в това социалистите разчитат знак, че апаратът ще осигури лидерското място на енергийния министър. По неофициална информация най-голямата организация на БСП – софийската - не възприема Стойнев и ще подпомогне поне един или двама негови конкуренти. Въпреки това от партията твърдят, че останалите нямат шансове, тъй като съотношението на делегатите на конгреса е в полза на Станишев и неговия избраник. На пресконференция в събота лидерът на социалистите не отговори на въпроса дали ще посочи своя бивш съветник. Драгомир Стойнев пък заяви, че ако бъде номиниран за председател, ще влезе в надпреварата. Така, след 13 години начело на партията и общо 10 изборни загуби, Станишев ще освободи БСП от себе си. Провалът на евроизборите на 25 май предизвика вътрешни брожения и искания за оставката на лидера, каквито искания и опити за смяната му е имало и преди. Всички те обаче бяха неуспешни - не само защото Станишев овладя апарата и се заобиколи с удобно обкръжение, а защото в БСП няма ясна алтернативна фигура, която да застане начело.  Именно затова и най-вероятният сценарий оттук нататък е за председател да бъде избран посоченият от Станишев кандидат. Аз съм важен стълб, обединителна фигура По време на речта си пред Националния съвет в събота Станишев е обявил, че въпреки оттеглянето си, той ще остане председател на Коалиция за България - форматът от партии, в който БСП се явява на избори заедно с още няколко леви партии. Така, на практика, той ще остане като своеобразна шапка над следващия председател на БСП, който ще бъде избран в края на месеца. Другата хипотеза е, че по този начин Станишев си гарантира номиналното председателство на левицата в България, а това му е нужно, за да запази позицията си на лидер на Партията на европейските социалисти. На въпрос дали като председател на коалицията ще бъде началник на новия лидер на БСП, Станишев се обяви за важен стълб и затова ще продължи да работи за единството, развитието и укрепването на левицата. "В БСП, в левицата, аз съм един много важен стълб, така се е сложило исторически. Днес аз съм обединителна фигура", заяви той. Той подчерта, че е много важно как социалистите ще извървят следващите седмици до конгреса, защото смисълът е БСП да излезе по-силна и с по-голямо доверие, а не да надделеят лични интриги и сблъсъци. "За такова поведение ще търся лична отговорност", закани се той. Като своя грешка дългогодишният председател на партията отчете, че БСП трябва да участва във властта само когато получи ясен мандат от избирателите за това и да влиза в коалиции само при ясна подкрепа от цялата партия. На въпрос дали той е новият еврокомисар и каква е сделката за това, Станишев отговори: "Много сте се объркали, вие ме познавате, че аз в такъв тип сделки не влизам" Отново всички виновни Заседанието на Националния съвет беше абсолютно закрито - в залата не бяха допуснати коалиционни партньори, нито дори депутати, които не членуват в БСП. Според участници на три пъти Станишев едва сдържал. Според други пък това е "поредното театро". В изказването си пред съпартийците си той наблегнал на некоректните коалиционни партньори от ДПС, външните и вътрешните сили, които работили против БСП и обявил, че всъщност най-тежката цена плащал той. Социалисти коментираха, че с изявлението си Станишев за пореден път е оставил впечатление сред съпартийците си, че за патовата ситуация, в която се намира партията, са виновни всички, освен него. "Какво ви става, бе хора?" "За никакво обновление не можем да говорим обаче, ако не си кажем нещата направо. Особено ако не назовем онова, което ще спъне всяко ръководство и ще подмени всяка благородна кауза. Защото днес БСП има нужда не само от промяна на личности, но и от преосмисляне на принципите и основите, които определят нашето поведение и се отразяват – защо не си го кажем – на начина, по който хората ни възприемат и оценяват", казва още Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП, изтъквайки, че основна мотивация му е била "репутацията и каузата на БСП". "Гледам какво се случва между нас по медиите в последните седмици и искам да ви задам въпроса, с който Ламбо откри този парламент: Какво ви става бе, хора", заявява още председателят на партията пред социалистите. След това благодарейки на социалистите, които са запазили каузата на БСП, "въпреки помията, която се излива", Станишев обявил, че иска да запита "най-активните и гръмогласните от нас, които се опиват от собствената си оригиналност, дали се замислят, как партията изглежда в очите на хората". "Изглеждаме като озверяла глутница" "Нима омразата стана по-силна от каузата? Нима загубихме умението да разговаряме нормално – и политически, и човешки? Знаете ли как изглеждаме отстрани – като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си", попитал Станишев. "В очите на хората сякаш отдавна престанахме да водим битка за идеите си. Водим я помежду си", заключил той. Вътрешните опозиционери съзаклятничат с ГЕРБ "Хората, които ме атакуват за това какво се случва в управлението и в отношенията ни с ДПС, съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ. Не е ли така? Това нормално ли е? Не е ли плод на безскрупулна сделка и на лични интереси именно позицията, че БСП трябва да остане на власт след публичното извиване на ръце и унизителния ултиматум за сваляне на правителството, поставен пред очите на цялата страна от ДПС?", заявил Станишев. Близките до него разчитат, че този пасаж от речта му била посветена на бившия лидер на софийската организаиця Румен Овчаров, който в последните седмици яростно се включи в битката срещу него. "Кого обслужва твърдението, че съм в олигархични зависимости, когато тъкмо аз казах, че БСП не е партия на ишлеме и няма да служи за параван на чужди интереси", попитал днес Станишев, като отговор на декларацията на дискусионния клуб "Георги Кирков", чиито членове заподозряха в понеделник, че "лидерът е обвързан с олигархични интереси" Не отстъпвам, за да седна на първия или последния ред "Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето", казва още Станишев пред съпартийците си, давайки заявка, че ще иска да има влияние върху новия председател на левицата. Като свой плюс той изтъква, че може да помага с "европейското си влияние и позиции". "С ясната убеденост, че днес и сега ни е нужна промяна, но и единство, и приемственост. Защото това са измеренията на една нова сила, която ще даде на БСП шанса и волята да се превърнем в партията на общественото доверие“, казва още той. Управлението прекратено заради условия към ДПС "БСП трябва да покаже вътрешното си пречистване и единение, за да стане инструмент на промяната в ръцете на всички българи", обяснил Станишев. Той обаче не пропуснал да каже, че "управлението бе прекратено, защото поставихме условияна нашите партньори". "Поискахме ясни политически правила и формати, ясно разпределение на права и отговорности. Необходимо беше да свършим работата, с която се натоварихме. Натрупаните през месеците деформации и напрежения трябваше да бъдат коригирани и изчистени. Обявяването на времеви хоризонт на кабинета  сложи край на правителството", казал още той. "Предложих избори през юли, за да не тласнем страната в криза и политическо безвремие. ГЕРБ и ДПС отказаха. Всички видяхме какво последва", пък допълни той на пресконференцията и не пропусна да уточни, че именно в тази ситуация се "развили сценарии – заплаха за националната сигурност". Задкулисието и тежката лична цена Станишев обяснил още пред съопартийците си, че партията не е направила "достатъчно публични коалиционните ни преговори и разговори". "Не отстояхме политическото в нужната степен. Не успяхме да променим решително и механизмите на властта. Така дадохме възможност на слухове и спекулации да изместят реалността на това, което правихме заради хората", казал той. "Факт е, че задкулисието направи опит да премине в наследство. С кадрови назначения, с невъзможността да кажем цялата истина за наследството на ГЕРБ и за състоянието на държавността. Да извадим доклада за ЕРП-тата и как е източвана държавата години наред, например" "Истината е, че обществото вече не може да приема компромиси, дори такива, които се правят в името на по-голямата цел. За нашите грешки и толерантност платихме тежка цена, в личен план – най-тежката плащам аз", заключил Станишев. И призовал съпартийците си да си дадат сметка, че битката им е била неравностойна. "Без достатъчна подкрепа от обществото, а накрая предадени и отвътре. Политиките на дълбоките и радикални реформи, разбиването на задкулисието могат да бъдат отстоявани само, ако имат един единствен капитал зад гърба си: доверието на мнозинството от българите."

Станишев се оттегля и свиква конгрес на БСП за избор на нов лидер

http://www.mediapool.bg/stanishev-se-otteglya-i-svikva-kongres-na-bsp-za-izbor-na-nov-lider-news222295.html

Лидерът на БСП Сергей Станишев е подал оставка и е предложил пред Националния съвет на партията свикване на извънреден конгрес преди предсрочните парламентарни избори. На заседанието, което ще се проведе на 27 юли, трябва да бъде избран нов председател, а Станишев е обявил, че няма да се кандидатира. За най-вероятен негов наследник се смята икономическият министър Драгомир Стойнев, който в събота е бил предложен от Станишев за зам.-председател и член на Изпълнителното бюро на партията, съобщиха пред Mediapool социалисти, присъстващи на пленума. Така, след 13 години начело на партията и общо 10 изборни загуби, бившият премиер и президент на ПЕС изглежда най-накрая ще се оттегли от ръководния пост. По време на речта си обаче, Станишев е обявил, че въпреки оттеглянето си от лидерския пост в БСП, той ще остане председател на формата "Коалиция за България", в който левицата се явява на избори. Така, на практика, той ще остане като своеобразна шапка над следващия председател на БСП, който ще бъде избран в края на месеца. Социалисти коментира още пред Mediapool, че с изявлението си Станишев е оставил впечатление сред съпартийците си, че за патовата ситуация, в която се намира партията, са виновни всички, освен него. Надежда за повече вяра и сила "Заставам пред вас с надеждата, с убеждението, че след днешния ни разговор ще излезем заредени с повече вяра, по-пречистени, по-силни. България е изморена и обезверена. От политически битки, от раздори, от взаимни обвинения между политическите партии, от измислените медийни скандали, с които ни засипват ежедневно. Най-вече е изморена от липсата на перспектива и посока. От дълбокото убеждение, че политиката не е терен за спорове на намиране на пътища за по-добър живот на хората, а единствено начин за лично обогатяване и реализация на амбиции“, обяснил Станишев в речта си, разпространена от пресцентъра на партията. "БСП е изморена“, констатирал още той. Причините за това, според него са, "усилията на партията да отстоява политики и принципи в една трудна и изключително враждебна среда“. "Изморена е от усилието да се противопостави на атаките за вътрешно разединение, от натиска на коалиционните ни партньори, от изключително агресивното поведение в и пред парламента на политическите ни опоненти. От вътрешни и външни битки“, допълнил още лидерът на БСП. "Заставам пред вас с убеждението, че днес трябва да затворим тази страница и да отворим нова. Убеден съм, че днешният пленум ще донесе сила за БСП. Казах преди десетина дни, че политическата система в страната се нуждае от рестарт, от сериозно обновяване. Заявих, че това обновление трябва да дойде от БСП. БСП има нужда от промяна, от различни хоризонти. Има нужда от нова енергия, за да може да промени България. Има нужда от способностите, волята и куража на всеки един от нас“, смята още Станишев. Станишев нямало да отстъпва, ще стои до новия лидер Затова като лидер на партията предлагам на днешния пленум да вземе решение за свикването на заседание на конгреса на 27 юли, на който да приемем предизборната си платформа и да изберем нов председател на БСП.  "Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето“, казва още Станишев пред съпартийците си, давайки заявка, че ще иска да има влияние върху новия председател на левицата. Като свой плюс той изтъква, че може да помага с "европейското си влияние и позиции“. "С ясната убеденост, че днес и сега ни е нужна промяна, но и единство, и приемственост. Защото това са измеренията на една нова сила, която ще даде на БСП шанса и волята да се превърнем в партията на общественото доверие“, казва още той. "Какво ви става, бе хора?" "За никакво обновление не можем да говорим обаче, ако не си кажем нещата направо. Особено ако не назовем онова, което ще спъне всяко ръководство и ще подмени всяка благородна кауза. Защото днес БСП има нужда не само от промяна на личности, но и от преосмисляне на принципите и основите, които определят нашето поведение и се отразяват – защо не си го кажем – на начина, по който хората ни възприемат и оценяват“, казва още Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП, изтъквайки, че основна мотивация му е била "репутацията и каузата на БСП". "Гледам какво се случва между нас по медиите в последните седмици и искам да ви задам въпроса, с който Ламбо откри този парламент: Какво ви става бе, хора“, заявява още председателят на партията пред социалистите. След това благодарейки на социалистите, които са запазили каузата на БСП, "въпреки помията, която се излива", Станишев обявил, че иска да запита "най-активните и гръмогласните от нас, които се опиват от собствената си оригиналност, дали се замислят, как партията изглежда в очите на хората". "Изглеждаме като озверяла глутница“ "Нима омразата стана по-силна от каузата? Нима загубихме умението да разговаряме нормално – и политически, и човешки? Знаете ли как изглеждаме отстрани – като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си“, попитал Станишев. "В очите на хората сякаш отдавна престанахме да водим битка за идеите си. Водим я помежду си“, заключил той.   Самоизяждането отвътре губело битките И веднага след това предприел атака към неговите опоненти: "Ако трябва да сме честни докрай, днес ви питам: Може ли да се самоизяждаме отвътре непрестанно и да печелим битки? Та имаше ли една, поне една кампания, в която всички да сме заедно? В която да не се охулваме взаимно? Как да се биеш с политическите опоненти, когато постоянно трябва да пазиш гърба си от своите?! Не можем да променим България така. Нали разбирате?!“ "И няма как да променим собствената си партия, ако гледаме на позициите си в нея като на търговия с власт - ти на мен, аз на теб. Няма как да убедим хората, че ние сме чистата партия, че работим за тях и държавата, докато всички гледат как при нас тече омерзителна, грозна борба за постове и влияние, изродена до личностно унищожение“, обяснил Станишев. Анонсираната оставка на Станишев е в резултат на силно изострената вътрешно партийна ситуация в БСП. Напрежението започна да се нагнетява след загубата на евровота, но в последната седмица, когато стана ясно, че лидерът на левицата заминава за Брюксел като евродепутат опонентите му започнаха да се множат. Начело на бунта срещу него застана най-голямата партийна организация – тази в София. Столичната организация, както и тази в Пазарджик, а по-късно и дискусионния клуб "Георги Кирков" настояха за спешно свикване на 48-ия конгрес на партията още преди традиционния събор на Бузлуджа в началото на август, на който да се избере нов председател и нов Национален съвет. Най-сериозното обвинение срещу Станишев е, че е подчинил партията на една икономическа групировка, на която слугува вече една година. Най-вероятният наследник на Станишев - Драгомир Стойнев Междувременно стана ясно, че днес Националният съвет не  заседава в пълния си състав. На пленума присъстват само тези членове, които изрично са избрани от конгреса. Влизащите по право – депутати и коалиционни партньори не са поканени. По неофициална информация стана ясно, че Станишев е предложил икономическия министър Драгомир Стойнев за зам.-председател на партията, както и за член на Изпълнителното бюро. Това се чете от социалистите, като сигурен знак, че Стойнев ще бъде кандидат за следващ председател на БСП В петък той е прекарал цял ден в кабинета на Станишев на "Позитано“ 20. Според запознати фигурата на Драгомир Стойнев е подходяща и заради близостта на енергийния министър с привържениците на президента с изтекъл мандат Георги Първанов, който след като бе изключен от БСП, регистрира собствена партия АБВ и на евровота взе около 4% леви гласове. Други имена, които социалистите спрягат като възможни опции са близкия до Станишев председател на Народното събрание – Михаил Миков и двете депутатки от БСП – Корнелия Нинова и Мая Манолова. Очаквайте подробности.

Станишев свиква конгрес на БСП, който да избере нов лидер

http://www.mediapool.bg/stanishev-svikva-kongres-na-bsp-koito-da-izbere-nov-lider-news222295.html

Лидерът на БСП Сергей Станишев е предложил пред Националния съвет на партията извънредно заседание на конгреса на левицата на 27 юли.  На заседанието трябва да бъде избран нов председател на социалистите, а Станишев е обявил, че няма да се кандидатира. Това съобщиха пред Mediapool социалисти, присъстващи на пленума на партията в събота, като лидерът на левицата е съобщил намеренията си. "Заставам пред вас с надеждата, с убеждението, че след днешния ни разговор ще излезем заредени с повече вяра, по-пречистени, по-силни.България е изморена и обезверена. От политически битки, от раздори, от взаимни обвинения между политическите партии, от измислените медийни скандали, с които ни засипват ежедневно. Най-вече е изморена от липсата на перспектива и посока. От дълбокото убеждение, че политиката не е терен за спорове на намиране на пътища за по-добър живот на хората, а единствено начин за лично обогатяване и реализация на амбиции“, обяснил Станишев е речта си пред съпартийците си. Изявлението му бе разпространено от пресцентъра на партията. "БСП е изморена“, констатирал още той. Причините за това, според него са, "усилията на партията да отстоява политики и принципи в една трудна и изключително враждебна среда“. "Изморена е от усилието да се противопостави на атаките за вътрешно разединение, от натиска на коалиционните ни партньори, от изключително агресивното поведение в и пред парламента на политическите ни опоненти. От вътрешни и външни битки“, допълнил още лидерът на БСП. "Заставам пред вас с убеждението, че днес трябва да затворим тази страница и да отворим нова. Убеден съм, че днешният пленум ще донесе сила за БСП. Казах преди десетина дни, че политическата система в страната се нуждае от рестарт, от сериозно обновяване. Заявих, че това обновление трябва да дойде от БСП.  БСП има нужда от промяна, от различни хоризонти. Има нужда от нова енергия, за да може да промени България. Има нужда от способностите, волята и куража на всеки един от нас“, смята още Станишев. Очаквайте подробности.

Социалистите очакват Станишев да свика конгрес за избор на нов лидер

http://www.mediapool.bg/sotsialistite-ochakvat-stanishev-da-svika-kongres-za-izbor-na-nov-lider-news222295.html

Напрежението в БСП след пoредната изборна загуба най-вероятно ще бъде туширано в събота, когато социалистите очакват лидерът им Сергей Станишев да свика извънредно заседание на конгреса на партията, който да избере нов лидер. Слуховете за такъв развой на ситуацията в левицата се появиха последната седмица, когато вътрешните опоненти на председателя започнаха поредица от действия срещу него с искане за оставката му. В седмиците след евроизборите, на които партията претърпя крах и най-вече след решението на Станишев да замине евродепутат, опозицията му стана все по-явна и многобройна, начело с най-голямата партийна структура - тази в София. Столичната организация, както и тази в Пазарджик, а по-късно и дискусионния клуб "Георги Кирков" настояха за спешно свикване на 48-ия конгрес на партията още преди традиционния събор на Бузлуджа в началото на август, на който да се избере нов председател и нов Национален съвет. Най-сериозното обвинение срещу Станишев е, че е подчинил партията на една икономическа групировка, на която слугува вече една година. През изминалата седмица лидерът на социалистите категорично отказваше да говори по темата с мотива, че ще изложи виждането си пред пленума в събота. Той дори отложи визита в Брюксел, за да може и рано тази сутрин преди пленума да се проведе заседание на партията. Междувременно стана ясно, че Националният съвет няма да заседава в пълния си вариант. На пленума ще присъстват само тези членове, които изрично са избрани от конгреса. Влизащите по право – депутати и коалиционни партньори не са поканени. Именно този факт подхрани слуховете, че освен оценката на правителството, която трябва да бъде гласувана, както и промените в Изпълнителното бюро, темата ще бъде строго вътрешнопартийна – а именно промяна на лидера. Тези слухове се засилват и от неофициалната информация, че в петък енергийният министър Драгомир Стойнев е прекарал цял ден в кабинета на Станишев на "Позитано“ 20. Според депутати от левицата именно това може да се чете като знак, че председателят на партията най-накрая е решил да се оттегли от поста си. Според запознати фигурата на Драгомир Стойнев е подходяща и заради близостта на енергийния министър с привържениците на президента с изтекъл мандат Георги Първанов, който след като бе изключен от БСП регистрира собствена партия АБВ и на евровота взе около 4% леви гласове.

Кастинг турнето на X Factor търси бъдещите звезди във Варна днес и утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=256996

Музикално шоу X Factor продължава своето турне във Варна – за цели два дни – днес и утре от 11:00 часа във Фестивален и конгресен център, научи Moreto.net. Екипът на шоуто ще посрещне музикалните таланти на морската столица и района, а на място кандидатите очакват невероятните водещи Алекс Раева и Мария Игнатова, музикалният продуцент Дони и целият X Factor екип.

Италианци масово напират да осиновяват българчета

http://www.cross.bg/detza-slychai-osinovyavane-1419185.html

/КРОСС/ Италианците са на път да задминат американците по осиновяване на български деца. Въпреки че според последните статистики жителите на САЩ преобладават в осиновяването на нашенски деца, италианците са втори в класацията и не е изключено те да заемат призовото място, пише „Новинар". Имало дори случаи, в които чужденците се оплаквали, че нямало достатъчно предложения и трябвало да чакат прекалено дълго време, за да изведат от България нашите деца. Досега процедурата по осиновяване от чужденци предвиждаше задължително да има 5-дневен контакт между осиновителите и детето, което ще напусне родината си. Едва след това се изготвят доклад, снимков материал и други материали, според които се оформя профилът на семейството и детето. Не липсвали и случаи обаче, когато потенциалните родители не са се явявали на тази среща, а са упълномощавали службата, фондацията или институцията, която се грижи за детето, да осъществят контакта. Обикновено причините за това са най-често здравословни проблеми или някакъв друг вид препятствия. Подобни случаи е имало през 2005 г., дори и преди две години. Нова Наредба за определяне на условията и реда за даване на съгласие за международно осиновяване и за воденето на регистрите на международните осиновявания обаче предвижда чужденците да не могат да осиновяват български деца, преди задължително да са се срещнали с тях.    

Хамес Родригес изравни рекорд на Пеле

http://www.cross.bg/vkarva-rodriges-vreme-1419184.html

/КРОСС/ Колумбиецът Хамес Родригес е вторият футболист в историята, който вкарва 6 или повече голове на Световни първенства преди да навърши 23 години. До момента единствен това е правил Кралят на футбола Пеле, който на 17-годишна възраст се отличи 6 пъти по време на Световното първенство през 1958 година в Швеция. На финала срещу отбора на домакините легендарният бразилец вкарва два гола за крайното 5:2, а след това на първенствата през 1962, 1966, 1970 вкарва общо 6 гола. Родригес вкара 6-ия си гол снощи по време на поражението на своите с 1:2 от Бразилия от дузпа, а до момента той е лидер при голмайсторите на Световното първенство, пише Sportal. Играчът на Монако ще навърши 23 години на 12-и юли, а с този актив той стана и голмайстор на страната си на Световни първенства.  

Близо 150 000 лв. са откраднати от банков сейф в столицата

http://crime.actualno.com/Blizo-150-000-lv-sa-otkradnati-ot-bankov-sejf-v-stolicata--news_37917.html

Значителната сума от 150 000 лв. е била открадната от банков трезор в столичния квартал "Лозенец", съобщава БНР. Преди около месец, клиентът отишъл в банката, за да провери наличността ...

Интересни факти преди Аржентина - Белгия

http://worldcup2014.actualno.com/Interesni-fakti-predi-Arjentina---Belgija-news_37918.html

Отборите на Аржентина и Белгия са се срещали два пъти на световни първенства. На Мондиал’82 европейският тим побеждава съперника си с 1:0 в груповата фаза, но и двата отбора продължават напр...

„Червен” конгрес на 27 юли и избор на нов лидер на БСП предложи Станишев

http://politics.actualno.com/Cherven-kongres-na-27-uli-i-izbor-na-nov-lider-na-BSP-predloji-Stanishev-news_37919.html

Лидерът на БСП Сергей Станишев предложи на 27 юли да се проведе конгрес на левицата, на който да бъде обсъдена кандидатура за нов председател на партията. Също така тогава трябва да бъде дискутирана п...

Лионел Меси: Очаква ни много труден мач

http://worldcup2014.actualno.com/Lionel-Mesi-Ochakva-ni-mnogo-truden-mach-news_37920.html

Нападателят на Аржентина Лионел Меси заяви, че предстоящият четвъртфинал с Белгия е от голямо значение. Той се надява играчите да могат да покажат най-добрите си качества. „Имаме много важе...

Хладина в отношенията Германия-САЩ заради подслушванията

http://europe.actualno.com/Hladina-v-otnoshenijata-Germanija-SASht-zaradi-podslushvanijata--news_37921.html

След като миналата година германският канцлер Ангела Меркел реагира остро, когато разбра, че е била подслушвана от американското разузнаване, отношенията между Берлин и Вашингтон продължават да се вло...

Селекционерът на Аржентина: Не сме толкова силен отбор, колкото ни изкарват

http://worldcup2014.actualno.com/Selekcioneryt-na-Arjentina-Ne-sme-tolkova-silen-otbor-kolkoto-ni-izkarvat-news_37922.html

Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабейя категорично отрече това, че неговият отбор е фаворит срещу Белгия в днешния 1/4-финал на Световното първенство. На въпрос какви са шансовете на "лос га...

Нови ремонти спират влакове от движение

http://www.bnews.bg/article-110254

В седем участъка от страната, където се извършват ремонтни дейности, пътниците ще се транспортират от гара на гара с автобуси. От средата на юли предстои прекъсване на влаковото движение в участъка между гарите Пирдоп и Антон.

От 365 дни като премиер Орешарски прекарал 40 в чужбина

http://frognews.bg/news_72640/

Прекарал е зад граница общо 40 дни срещу 50 000 лева за него и придружаващите го. У нас премиерът е нощувал само два пъти извън София.

2162 кандидат-студенти имат изпит по български език и литература в УНСС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174582

На първия изпит днес от редовната кандидатстудентска изпитна сесия в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - по български език и литература, ще се явят 2162-ма кандидат-студенти. Това съобщиха от пресцентъра на висшето училище.
От УНСС припомнят, че на предварителните изпити се явиха близо 10 000 кандидат-студенти. На първия изпит днес от редовната кандидатстудентска изпитна сесия в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - по български език и литература, ще се явят 2162-ма кандидат-студенти. Това съобщиха от пресцентъра на висшето училище. От УНСС припомнят, че на предварителните изпити се явиха близо 10 000 кандидат-студенти.

2162 кандидат-студенти на изпит по български език и литература в УНСС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174585

На първия изпит днес от редовната кандидатстудентска изпитна сесия в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - по български език и литература, ще се явят 2162-ма кандидат-студенти. Това съобщиха от пресцентъра на висшето училище.
От УНСС припомнят, че на предварителните изпити се явиха близо 10 000 кандидат-студенти. На първия изпит днес от редовната кандидатстудентска изпитна сесия в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - по български език и литература, ще се явят 2162-ма кандидат-студенти. Това съобщиха от пресцентъра на висшето училище. От УНСС припомнят, че на предварителните изпити се явиха близо 10 000 кандидат-студенти.

Днес е "София Прайд 2014"

http://www.cross.bg/sofiya-praiid-hora-1419183.html

/КРОСС/ Насроченото първоначално за 21 юни шествие "София Прайд 2014", което бе отложено заради трагедията след наводненията във Варна и Добрич, ще се проведе днес в столицата. За седми път София е домакин на най-голямото ежегодно събитие в България, посветено на човешките права, равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора. Събирането на участниците в шествието започва в 17 ч. пред Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София. Началото му е от 18 ч., като то ще премине по централните столични булеварди. "София Прайд" ще завърши с концерт на началната му точка - Паметника на Съветската армия. Целта на събитието е да повиши видимостта на ЛГБТ общността, да поддържа обществения дебат за приемането й и да покаже на хилядите нехетеросексуални българи, че не са сами. На 3 юли над 10 ръководителите на дипломатически мисии в София направиха официално изявление в подкрепа на "София Прайд" 2014, насърчавайки хората и институциите в България да застанат зад непредубедеността и толерантността към ЛГБТИ общността. Участие в шествието могат да вземат всички хора без значение от сексуалността им, които подкрепят равноправието между различните хора.  

За спасяването на 120 костенурки накуп

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/07/05/2337557_za_spasiavaneto_na_120_kostenurki_nakup/?ref=rss


120 сухоземни костенурки са били приети спешно преди два дни (3 юли 2014 г.) в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора.

Според ветеринарите в центъра, животните буквално са спасени от смърт, след като часове преди да бъдат продадени служители на РПУ Раковски са ги конфискували . Костенурките са от двата вида, които се срещат у нас - шипоопашата и шипобедрена. И двата вида сухоземни костенурки са световно защитен вид, вписани в Червения списък на Международния съюз за...

О. Октай: ДПС за първи път има панически ходове

http://frognews.bg/news_72639/

След разрива с БСП, ДПС се опитва да смекчи тона към всички, да се самопредлага на всички, за да бъде консенсусна политическа формация”, коментира по НТВ Осман Октай, който е известен като бившата дясна ръка на Ахмед Доган.

Българска мечка на Копакабана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4173828

Километри дълга пясъчна ивица. Десетки хиляди празнуващи лица. Фойерверки. Това сега се случва само на един плаж - Копакабана. За един месец това райско място на Атлантическия океан не е просто известна забележителност, изваяна от природата. Това е арената на феновете на мондиала.

На Копакабана в момента има 200 охранители. Високи, с каменни лиц Километри дълга пясъчна ивица. Десетки хиляди празнуващи лица. Фойерверки. Това сега се случва само на един плаж - Копакабана. За един месец това райско място на Атлантическия океан не е просто известна забележителност, изваяна от природата. Това е арената на феновете на мондиала. На Копакабана в момента има 200 охранители. Високи, с каменни лиц

Ангелов: Левите партии да се обединят срещу Борисов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/angelov-levite-partii-da-se-obediniat-sreshtu-borisov-6016535

АБВ трябва да се яви заедно с БСП на предстоящите парламентарни избори, смята социалистът

Пленумът на БСП решава съдбата на партията

http://www.cross.bg/partiyata-plenyma-stanishev-1419182.html

/КРОСС/ БСП ще проведе заседание на Националния съвет на партията, на което се очаква да бъде обсъден въпроса с лидерското място в столетницата. Официално в дневния ред на пленума е оценка на постигнатото от правителството Орешарски, начертаване на мерки преди предсрочния вот, както и смени в Изпълнителното бюро, възложени на Станишев в началото на юни. През седмицата за пореден път лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да коментира дали ще си подаде оставка и какво трябва да се случи в партията преди изборите. С мотива, че отговорите ще ги даде на пленума. Същевременно вероятно е промените в БСП да се сведат само до рокадите в Изпълнителното бюро. Въпросът е дали ще бъдат козметични или от ръководството ще си тръгнат по-забележителни личности.  

Кораловите рифове на Карибите са заплашени от изчезване до 20 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=256740

Голяма част от кораловите рифове на Карибите могат да изчезнат до 20 години. За това предупреждава нов детайлен доклад, публикуван от Международния съюз за опазване на природата (IUCN). На базата на данни от над 35 000 теренни проучвания там, учените установяват, че хабитатите там са намалели с над 50% от 1970 г.

МВР става на 135 години

http://www.cross.bg/praznik-ministerstvoto-slyzhiteli-1419181.html

/КРОСС/ Министерството на вътрешните работи чества 135-годишнината от създаването си. На тази дата е и професионалният празник на МВР. Тържествената церемония по повод професионалния празник на министерството се състоя пред Паметника на Незнайния войн в присъствието на ръководния състав на МВР, Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, депутати, министри, дипломатически представители, служители и гости. "МВР е символ на държавността и стабилност за нацията, особено през последната година, когато много от институциите, в това число и парламента, бяха поставени на изпитания, когато често напрежението вземаше връх. Българските полицаи доказаха, че умеят да запазват самообладание и присъствие на духа, дори и в най-тежките моменти", заяви в своето изказване председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. „През изминалата година вие успяхте да съхраните обществения ред по време на масовите протести, при това без да попречите на гражданите да изразят свободно своите виждания. В същото време пазихте държавната граница и предотвратихте неконтролираното разрастване на бежанската вълна", заяви Мерджанов в обръщението си към служителите на министерството. По думите му България е доказала, че е сигурна граница на Европейския съюз. Празничен водосвет и ритуал беше отслужен от Браницкия епископ Григорий, който освети знамената на структурните звена на МВР

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване