Германия е на полуфинал след 1:0 над Франция

http://www.mediapool.bg/germaniya-e-na-polufinal-sled-10-nad-frantsiya-news222291.html

Германия е първият полуфиналист на Световното първенство по футбол в Бразилия, след като в един не особено качествен мач победи с 1:0 Франция на стадион "Маракана" в Рио де Женейро. Разочарованието на мача бе играта на французите, които не успяха да покажат качеството от предишните си срещи, създадоха малко голови положения и логично загубиха. Единственият гол в мача падна още в 13-тата минута. След центриране от наказателен удар централният защитник Матс Хумелс надделя в единоборството с колегата си от френската защита Рафаел Варан и вкара с глава. До края на първото полувреме французите пропуснаха две възможности при удари на Валбуенаи Бензема, блокирани от вратаря Нойер и от Хумелс. През второто полувреме въпреки хстремежа на Франция към изравняване по-добрият и активен отбор бе германският. На негова страна бяха и по-чистите голови възможности, най-добрите от които бяха пропуснати от резервата Андре Шурле. Най-настоятелен в търсенето на гола за французите бе Бензема. Негов удар в последните секунди бе спасен от Нойер с една ръка. Така Германия е за рекордния четвърти пореден път на полуфинал на световно първенство, където ще играе с победителя от мача Бразилия-Колумбия. Рекорд постави и централният нападател Мирослав Клозе, който е първият футболист със същото постижение.

Тв водещи си разменят квас за ватикански хляб

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174230

Два месеца след като прочита във в. “24 часа” какво е ватикаснки хляб и толкова много иска да го направи, тв водещата Венета Райкова вижда във фейсбук, че колежката  Нели Хаджийска приготвя сместа. 
Според поверието това е питка, която се прави веднъж в живота. Към тестото цяла седмица се добавят продукти по специална рецепта, после се разделя на Два месеца след като прочита във в. “24 часа” какво е ватикаснки хляб и толкова много иска да го направи, тв водещата Венета Райкова вижда във фейсбук, че колежката Нели Хаджийска приготвя сместа. Според поверието това е питка, която се прави веднъж в живота. Към тестото цяла седмица се добавят продукти по специална рецепта, после се разделя на

Италианци масово напират да осиновяват българчета

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/62ASy1kEmZU/

Италианците са на път да задминат американците по осиновяване на български деца. Въпреки че според последните статистики жителите на САЩ преобладават в осиновяването на нашенски деца, италианците са втори в класацията и не е изключено те да заемат призовото място.

Имало дори случаи, в които чужденците се оплаквали, че нямало достатъчно предложения и трябвало да чакат прекалено дълго време, за да изведат от България нашите деца.

Досега процедурата по осиновяване от чужденци предвиждаше задължително да има 5-дневен контакт между осиновителите и детето, което ще напусне родината си. Едва след това се изготвят доклад, снимков материал и други материали, според които се оформя профилът на семейството и детето. Не липсвали и случаи обаче, когато потенциалните родители не са се явявали на тази среща, а са упълномощавали службата, фондацията или институцията, която се грижи за детето, да осъществят контакта. Обикновено причините за това са най-често здравословни проблеми или някакъв друг вид препятствия. Подобни случаи е имало през 2005 г., дори и преди две години.

Нова Наредба за определяне на условията и реда за даване на съгласие за международно осиновяване и за воденето на регистрите на международните осиновявания обаче предвижда чужденците да не могат да осиновяват български деца, преди задължително да са се срещнали с тях. /КРОСС/

 

 

 

Климатолог: Идва дълга и много студена зима

http://frognews.bg/news_72631/

Следващата зима ще е много студена, ще започне по-рано и вероятно ще е дълга, прогнозира климатологът проф. Валери Спиридонов.

Фермер: Изнудваха ме за 50 000 евро. Не е важно кой

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174392


“Искам да застана очи в очи с шефа на фонд “Земеделие”. Вече четвърта година ме разиграват с този проект и неговото одобряване. Цяла България знае за тази схема как се искат пари, но си мълчат. Проговорих, за да няма втори Азиз." Това сподели бизнесменът Азиз Азиз от Търговище.
Той се жалва пред медии, че е станал обект на изнудване за 50 хил. “Искам да застана очи в очи с шефа на фонд “Земеделие”. Вече четвърта година ме разиграват с този проект и неговото одобряване. Цяла България знае за тази схема как се искат пари, но си мълчат. Проговорих, за да няма втори Азиз." Това сподели бизнесменът Азиз Азиз от Търговище. Той се жалва пред медии, че е станал обект на изнудване за 50 хил.

Полицаи по бермуди на плажа борят крадците

http://frognews.bg/news_72632/

400 полицаи под прикритие, облечени по бермуди и хавайски ризи, праща МВР за охрана в морските курорти.

Как американците отбелязаха Деня на независимостта тази година

http://america.actualno.com/Kak-amerikancite-otbeljazaha-Denja-na-nezavisimostta-tazi-godina--news_37887.html

На 4-и юли американците отбелязват един от най-почитаните си празници – Деня на независимостта. И тази година патриотичната вълна заля милионите жители на Страната на неограничените възможно...

Официално: Бразилия остана без своя голмайстор до края на Световното

http://worldcup2014.actualno.com/Oficialno-Brazilija-ostana-bez-svoja-golmajstor-do-kraja-na-Svetovnoto-news_37889.html

Звездата на бразилския национален отбор Неймар няма да може да играе до края на Световното! Нападателят има счупване в третия прешлен на гърба, и няма да се възстанови не само за полуфинала, но дори и...

Да преброим щъркелите!

http://curious.actualno.com/Da-prebroim-shtyrkelite-news_37890.html

До 15 юли тази година всеки от нас може да помогне за това да разберем колко щъркели гнездят у нас. Именно дотогава се извършва преброяването на красивите птици. То се прави в две поредни години, а п...

Цивилни полицаи дебнат нарушители по морето

http://society.actualno.com/Civilni-policai-debnat-narushiteli-po-moreto--news_37888.html

МВР е изпратило 400 полицаи "под прикритие" - в цивилно облекло, за охрана на морските ни курорти. Това съобщава в. "Труд". Полицаите под прикритие ще се представят а обикновени х...

Хамес Родригес: Ние трябваше да сме на 1/2-финал, а не Бразилия

http://worldcup2014.actualno.com/Hames-Rodriges-Nie-trjabvashe-da-sme-na-12-final-a-ne-Brazilija-news_37891.html

Младата звезда на Колумбия Хамес Родригес, заяви, че неговият отбор е бил задължен да се класира на полуфинал. “Боли ме до сълзи. Всичко дадохме за победата, играхме до последни сили. Брази...

Пътна обстановка в страната - 5 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=256981

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Сливен: Монтиране на 13 броя рекламни съоръжения до 30.06.2014 г., при км 240+660 дясно, км 242+264 ляво, км 242+300 дясно, км 243+741 ляво, км 243+752 дясно, км 245+660 дясно, км 245+692 дясно, км 247+349 ляво, км 251+302 дясно и км 269+840 ляво.

Д.Тошева: Арогантно поведение на придружаващите временния синдик

http://www.vesti.bg/novini/d.tosheva-arogantno-povedenie-na-pridruzhavashtite-vremenniia-sindik-6016531

Във връзка с извънредната ситуация в TV7 и NEWS7 през последните дни изпълнителният директор на двете телевизии Десислава Тошева направи специално изявление.

Решаваща схватка между Станишев и опозицията му

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/05/2337264_reshavashta_shvatka_mejdu_stanishev_i_opoziciiata_mu/?ref=rss


Ще покаже ли днес лидерът на БСП Сергей Станишев как се носи отговорност за поредната изборна загуба начело на партията като подаде оставка - това очакват днес да разберат и вътрешнопартийните му опоненти, и поддръжниците на Станишев на закритото заседание на Националния съвет на социалистите.

В дневния ред на сбирката е оценка за едногодишното управление на БСП с правителството на Пламен Орешарски, както и смени в Изпълнителното бюро, възложени на Станишев в началото на юни.

БСП тръгва към конгрес, в Ламбо е ключът

http://www.bnews.bg/article-110271

Оставка няма да има на знаковия пленум, в който се е втренчила цялата БСП, а защо не и държавата. Точно затова той ще е от закрит по-закрит - не само за медиите, но и за депутати, министри и коалиционни партньори. Ще има мимикрии за промяна и обещание за смяна. Очаква се обаче пресечната точка да се окаже толкова нежеланият от едните конгрес преди Бузлуджа и толкова желаният от другите.

В "края на историята" все още стои демокрацията

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/05/2331383_v_kraia_na_istoriiata_vse_oshte_stoi_demokraciiata/?ref=rss


Четвърт век след смазването на протеста на площад "Тянанмън" в Пекин и падането на Берлинската стена няма кой реално да се конкурира с либералната демокрация, твърди американският учен Франсис Фукуяма. Точно преди 25 години той написа прочутото си есе "Краят на историята?", публикувано в малкото списание National Interest. Сега Фукуяма се връща към тази тема от страниците на "Уолстрийт джърнъл", където споменава и България, макар и не в най-приятна светлина.

"Това стана през пролетта...

Икономическата офанзива на Путин възражда старите съветски връзки

http://e-vestnik.bg/20881/ikonomicheskata-ofanziva-na-putin-vazrazhda-starite-savetski-vrazki/

Русия плете мрежа от икономически връзки с бившите си сателити в Централна и Източна Европа

Колаж: иносми

Преди четвърт век, когато комунистическите режими в Централна и Източна Европа падаха един след друг, икономически съсипаният Съветски съюз можеше само да гледа.

СССР се разпадна и източноевропейските страни се втурнаха да се присъединяват към НАТО и Европейския съюз. Вместо да изпраща войски в бившата си сфера на влияние, както правеше някога, Русия сега плете мрежа от икономически връзки с бившите си сателити. Било за финансиране на унгарска атомна електроцентрала или на газопровода “Южен поток” в България, руските пари купуват влияние в Източна Европа.

Някои страни в региона намират за все по-контрапродуктивно да действат срещу интересите на Русия въпреки нейното вмешателство в Украйна. Унгарски, словашки и чешки политици се обявяват открито против по-строги европейски санкции срещу Русия, тъй като се опитват да запазят достъп до нейните енергийни ресурси и потребителски пазар от около 140 милиона души.

“Руснаците играят в ЕС класическа игра по метода “разделяй и владей”, казва Отилия Данд, анализатор от Teneo Intelligence, консултант по въпросите на политическите рискове. “Те правят така, че националните интереси на отделните държави членки, а не толкова общият европейски интерес, да имат по-голяма тежест, когато взимат решения.”

Кредити от Сбербанк

Едно от руските оръжия е Сбербанк, най-големият контролиран от държавата кредитор в страната. През последните няколко години, с активи от близо 12 милиарда евро (16 милиарда долара), Сбербанк Европа стъпва в Централна Европа и навсякъде на Балканите. Освен че разширява своята мрежа от филиали, тя отпуска големи кредити на компании в бивша комунистическа Европа.

През март банката се съгласи да предостави заем от 820 милиона долара на Agrokor, хърватска компания, която сега придобива словенския си конкурент Mercator Poslovni Sistem. Сделката ще доведе до създаването на най-голямата верига хранителни магазини на Балканите.

Русия е съсредоточила вниманието си главно върху енергетиката. В началото на тази година тя си осигури присъствие в този сектор в ЕС, когато се споразумя с Унгария да й построи два атомни реактора. За да финансира проекта, Кремъл предложи на унгарците до 10 милиарда евро под формата на 30-годишен кредит при лихви под пазарните - условия, които никоя западноевропейска търговска банка не би могла да предложи.

През юни Сбербанк съобщи, че ще предостави 1,2 милиарда долара кредитна линия на Slovenske Elektrarne, словашката електроенергийна компания, контролирана от италианската Enel. Slovenske Elektrarne се мъчи да довърши проектираната още от Съветския съюз атомна електроцентрала в Моховце.

Парите говорят

Главният изпълнителен директор на Enel Франческо Стараче казва, че неговата компания обмисля да продаде словашките си операции като част от програма за намаляване на дълговете. Руската държавна ядрена корпорация Росатом е сред потенциалните купувачи според медийни съобщения. Enel отказа коментар.

Руската политика на отпускане на кредити е “съгласувана кампания за придобиване на икономическо и геополитическо влияние и тя, може да се твърди, е доста успешна”, казва Тимъти Аш, главен икономист в Standard Bank в Лондон. “Малки държави като Унгария, Словакия или Сърбия имат нужда от чуждестранни инвестиции. Парите говорят.”

Източноевропейците съвсем не правят изключение, като преследват своите собствени икономически интереси, според Аш.

Франция бе разкритикувана от САЩ и партньорите си от ЕС през май, след като реши да не се отказва от продажбата два хеликоптероносача Mistral на Русия. Италия и Австрия обявиха подкрепата си за проекта на Газпром за газопровод “Южен поток”, замислен да транспортира природен газ в Европа при заобикаляне на Украйна.

Балтийски безпокойства

Готовността за приемане на руски пари не се харесва на Полша и балтийските страни Естония, Латвия и Литва - единствените бивши комунистически държави, които граничат с Русия. За разлика от ...

Пука се балонът с "Недосегаемите"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4173792

Специализираният съд в София прекрати процеса срещу групата на “Недосегаемите” от Велико Търново и го върна на спецпрокуратурата, която в едномесечен срок трябва да реши дали да го поднови. Разследването започна с показни арести на МВР през зимата на 2010 г. и влезе в съда едва след 3 години. Подсъдими бяха данъчните служители Ценка Георгиева... Специализираният съд в София прекрати процеса срещу групата на “Недосегаемите” от Велико Търново и го върна на спецпрокуратурата, която в едномесечен срок трябва да реши дали да го поднови. Разследването започна с показни арести на МВР през зимата на 2010 г. и влезе в съда едва след 3 години. Подсъдими бяха данъчните служители Ценка Георгиева...

Калоян, който дари количките си на деца от Аспарухово, учи таблицата за умножение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174176

“Имам поне 100 различни колички и не съжалявам, че дарих 10 от тях на пострадали от наводнението деца. Само че 100 не е най-голямото число, най-голямото е гигма, защото има цели 100 нули отзад.” С тези думи преди дни 7-годишният Калоян Ямалиев за пореден път изненадал баба си Дарина. Тя отдавна подозира, че детето има талант на математик. “Имам поне 100 различни колички и не съжалявам, че дарих 10 от тях на пострадали от наводнението деца. Само че 100 не е най-голямото число, най-голямото е гигма, защото има цели 100 нули отзад.” С тези думи преди дни 7-годишният Калоян Ямалиев за пореден път изненадал баба си Дарина. Тя отдавна подозира, че детето има талант на математик.

Над 20 ранени полицаи след протести на етнически албанци в Скопие

http://balkani.actualno.com/Nad-20-raneni-policai-sled-protesti-na-etnicheski-albanci-v-Skopie-news_37885.html

Двадесет полицаи и няколко демонстранти бяха ранени при протести в македонската столица Скопие вчера. Около 2 000 етнически албанци протестираха срещу доживотната присъда, която получиха шестима от т...

5,8 по Рихтер удари Япония

http://asia.actualno.com/58-po-Rihter-udari-Japonija-news_37886.html

Земетресение с магнитуд 5,8 разлюля сутринта североизточното крайбрежие на Япония, но не причини щети. Според японската метеорологична агенция няма опасност за цунами, предаде АФП, цитирана от БГНЕС...

5 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=256980

Събития 1439 г. — Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. — В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в Америка Венецуела получава независимост. 1865 г. — Англичанинът Уилям Бут създава в Лондон Християнската мисия, преименувана после в Армия на спасението.

Меркел и Ренци могат да преобразят Европа

http://e-vestnik.bg/20877/merkel-i-rentsi-mogat-da-preobrazyat-evropa/

Калипсо Николаидис*

Италианският премиер действа като противотежест на германската канцлерка

Ренци и Меркел. Илюстрация: е-вестник

Малцина европейски лидери имат приятни спомени от британския изолационизъм. Изглежда, че отново може да се стигне до това, имайки предвид жалката гледка на съкрушителното поражение на Дейвид Камерън, достигнало кулминацията си миналата седмица с коронясването на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Но много от европейските колеги на британския премиер мислят, че той е втвърдил сега линията си, за да смекчи след време позициите на избирателите си - и че следващият път ще направи повече, за да помогне на другите да му помогнат. Мнозина споделят неговата цел: Великобритания да каже “да” на един реформиран ЕС.

Една от причините за този предпазлив оптимизъм са самите европейски лидери. Съмнява ли се някой, че днес в центъра на вниманието е италианският премиер Матео Ренци? Неговата Демократическа партия се представи по-добре, от която и да е италианска партия от 1958 г. - и по-добре от 186-те партии, които се събраха тази седмица за откриването на Европейския парламент. Никой друг лидер не е дори близко до дадения му мандат за промяна. Имайки пред, че Италия поема тази седмица шестмесечното ротационно председателство на ЕС и че следващата комисия няма да бъде създадена до октомври, той е в добра позиция да определи дневния ред за следващите пет години.

В много отношения - като идеология, география, политика - Ренци е перфектната противотежест на меката хегемония на Ангела Меркел. Тъй като и двамата вероятно ще останат на власт в обозримото бъдеще, именно съгласието между него и германската канцлерка най-вероятно ще формира новата Европа.

Този съюз “Меркенци” може да е добра новина както за ЕС, така и за Великобритания. ЕС се нуждае от прагматични лидери, които приемат, че няма абсолютни отговори на въпроса дали съюзът трябва да оказва по-голям или по-малък контрол. Ренци е говорил за необходимостта от общи действия в областта на енергетиката, инфраструктурата, климата и имиграцията. Но е казвал също така, че му е писнало ЕС да действа като “досадна стара леля”. Италианските, испанските и гръцките граждани нямат нужда Брюксел да им казва, че не бива да толерират корупцията и шуробаджанащина.

Следващата стъпка е страните членки е да признаят, че връщането им на някои правомощия (като например да имат по-голямата свобода да решават какво от социалните им системи могат да ползват имигрантите), не е суверенистко отстъпление, а основна част от федерализма.

Ренци ще се опита да се разбере с Берлин и за по-лека интерпретация на ограниченията върху бюджета на ЕС. Но той ще го направи умно, възхвалявайки германския модел, например по отношение на трудовото законодателство. Стремейки се към по-силен растеж в собствената си страна, Меркел може да види достойнствата на на това “да използваш правилата до максимум”, както се пошегува италиански представител, за да позволи на страните, въвеждащи реформи, да получат допълнително време за изпълнение на изискванията за дълга, като изключи някои инвестиционни и образователни разходи от калкулациите на публичния дефицит.

Иронично е, че успехът на европейските депутати в налагането на техния кандидат за председател на Комисията може да се окаже пирова победа. Сега, когато Юнкер държи камшика, той може повече да не е тяхна креатура, а да стане техен господар.

Държавните глави ще имат възможност да намерят и по-креативни начини да наложат влиянието си, докато се учат да се отнасят сериозно към задължението да се отчитат пред обществото. Това може да включва и по-прозрачен подбор на кандидати за комисията.

Няма особено съмнение и че националните парламенти ще започнат да играят по-активна роля - от по-добър контрол на Европейския съвет до по-активна намеса в изготвянето на предложения на комисията за ...

На тази дата: Представени са първите бикини

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/07/05/2327825_na_tazi_data_predstaveni_sa_purvite_bikini/?ref=rss


На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 5 юли 1946 г. в Париж официално са представени първите бикини, които бързо се налагат в модата на дамското бельо и банските костюми.

Като създатели на костюма се сочат инженерът Луи...

Десетки ранени при протест в центъра на Скопие

http://www.vesti.bg/novini/desetki-raneni-pri-protest-v-centyra-na-skopie-6016530

Двадесетина полицаи и няколко демонстранти бяха ранени при сблъсъците в Скопие вчера след обяд.

Как се “развъждат” терористи?

http://e-vestnik.bg/20879/kak-se-razvazhdat-teroristi/

Едно трябва да се признае на Абу Бакр ал Багдади, лидера на терористичната група “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ): освен изявената склонност към жестокост той има и усет към историческата символика. Точно 90 години след като Мустафа Кемал, основателят на съвременна Турция, премахна халифата, Багдади го възстанови.

Самопровъзгласилият се халиф отрече правото на съществуване на всички мюсюлмански национални държави и емирства и призова 1,5-те милиарда мюсюлмани по света да му се закълнат във вярност. И затова ИДИЛ вече ще се нарича “Ислямска държава” (ИД), която няма да зачита никакви национални граници и териториални образувания. В чест на основаването на халифата бойците на ИД развяха черните си знамена пред очите на турските гранични войски.

Всичко това е инсценирано професионално, така че да вдъхне страх, но Багдади би могъл да стигне далеч със своя халифат. Дали тази стъпка ще го засили, или отслаби зависи най-вече от реакцията на противниците му.

В борбата срещу тероризма - а Багдади е и си остава терорист, въпреки целия шум около халифата - има две основни правила, които трябва да бъдат гравирани върху заседателната маса на всяко правителство. Правило номер 1: да се избягват свръхреакциите, за да се попречи на екстремистите да привлекат допълнителни доброволци и симпатизанти. Правило номер 2: да се види дали терористите могат да се позоват на политически неправди и те да бъдат отстранени.

Тайната на успеха на тероризма е в това - да бъде накаран противникът да наруши тези основни правила. Точно това с удивителна последователност се удава от години на ислямистките групи.

Първите, които със сляпо въодушевление паднаха в капана, бяха Джордж У. Буш и неговото правителство с тяхната “война срещу тероризма”, обявена след 11 септември 2001 г.

“Да бъдат бомбардирани предполагаемите подбудители и да бъдат принудени други държави да застанат на едната или другата страна ще влошат точно обстоятелствата, на които американските политици твърдят, че искат да попречат.” Вече покойният американски социолог Чарлз Тили написа това на 12 септември 2001 г., ден след нападението на Ал Каида срещу Ню Йорк и Вашингтон. В този случай, писа Тили, демокрацията и заедно с нея защитата срещу държавния произвол “ще намалеят в цял свят”, което на свой ред ще създаде още по-благоприятна среда за военизираните групировки.

Ако беше жив, днес Тили щеше да се ужаси от точността на прогнозата си. Неограничената във времето и пространството “война срещу тероризма” в действителност е не просто историята на един постоянен провал, а и на една постоянна ескалация. Преди всичко, на терористите, които се стремят да увеличат чрез медийно покритие ограничения си оръжеен арсенал, не би могло да се направи по-голяма услуга от това да бъдат обявени за “противници във войната” и така към тях да се подходи с повишена сериозност.

От друга страна, почти всяка военна намеса оттогава - с изключение на френската операция в Мали - предизвика последваща терористична вълна: водените от американците войни в Афганистан и Ирак действително отстраниха две диктатури, но в същото време изостриха етническо-религиозните и социалните конфликти, които от своя страна подготвиха почвата за движения като това на талибаните. Когато тези национални и често локални причини за конфликт се пренебрегват, директно се подсилва пропагандата на терористичните групи: в крайна сметка те започват да се представят като първична религиозна сила.

Най-пресният пример за това е ИДИЛ, която в Ирак оглави избухналото неотдавна сунитско въстание срещу опитите на шиитския премиер Нури ал Малики да завземе цялата власт. Нигерийската терористична група “Боко Харам”, която неотдавна се озова за кратко в светлината на прожекторите с отвличането на над 200 ученички, е свързана повече с провала на нигерийската държава и на нейната неспособна и брутална армия, отколкото със световния джихадизъм.

Сомалийските милиции ...

Китай - златните времена са минало

http://e-vestnik.bg/20878/kitay-zlatnite-vremena-sa-minalo/

ДПА

Берачка на чай в Китай. Снимка: Музей на чая

Икономиката на Китай расте по-бавно. Бизнес се прави по-трудно. Компании се оплакват от липса на достъп до пазара. Необходимите икономически реформи се бавят, а песимизмът се разраства.

Германският канцлер Ангела Меркел в събота заминава на тридневно посещение в Китай начело на елитна икономическа делегация. Икономическият растеж на страната обаче се забави, а сделките на огромния пазар се правят трудно.

Германският председател на европейската търговска камара в Китай Йорг Вутке описа проблемите в интервю за ДПА от Пекин.

Въпрос: “Златните времена са минало”, заяви неотдавна европейската камара, коментирайки бизнеса в Китай. Как се стигна до тук?

Отговор: Китайският икономически растеж в двуцифрени стойности вече е в миналото. В бъдеще можем да очакваме годишен растеж от 6 % или 7 %. Необичайната демографска ситуация, предизвикана от политиката на “едно дете”, също е необратимо в историята. Сега Китай е сред най-бързо застаряващите общества в света.

Въпрос: Откъде може да дойде нов растеж?

Отговор: Китай може само веднъж да се присъедини към Световната търговска организация (СТО). Печалбите от глобализацията, изразяващи се в увеличаването на дела в световната търговия от 2 % през 2000 година до 15 % сега, не могат да се повторят. Същото важи и за невероятните инфраструктурни мерки, които досега носеха висок растеж на Китай. Все някога ще има достатъчно летища, жп гари и оперни сгради. Така че Китай вече трябва да расте чрез сектора на услугите и потреблението. Това правилно бе описано и от президента Си Цзинпин като “нова нормалност”. Китайската икономика все пак ще продължи да расте още много десетилетия, но с много по-бавен темп.

Въпрос: Какво притеснява германските и европейските компании в Китай?

Отговор: Най-големият проблем са бариерите пред достъпа до пазара, които все още съществуват. Членовете на европейската търговска камара оценяват, че заради този проблем през 2013 година са били пропуснати сделки за около 20 милиарда евро, което се равнява на брутния социален продукт* на Естония. Ограничения има най-вече в сектора на услугите. Тук човек често има усещането, че прави крачка напред, за да установи после, че е направил стъпка встрани. Движението е осезаемо, но това не е движение напред.

Въпрос: Какви са опасенията?

Отговор: Европейските, както и китайските компании са много обезпокоени от опасността от финансова криза, която може да бъде предизвикана от огромната фирмена задлъжнялост, спукване на балон на пазара на недвижими имоти в някои части на страната и фрапиращите свръхмощностите в много промишлени браншове.

Въпрос: Защо новото китайско ръководство не напредва с шумно обявените планове за реформи?

Отговор: След десетгодишна умора от реформи на новото ръководство трябва да му се признае, че поне сериозно обмисля въвеждането на реформи и прави предложения. Във финансовия сектор вече се появиха първите добри регулации, които малко отварят този затворен сектор. След толкова дълго време обаче е много трудно групите с определени интереси, които живееха от монополите и осуетяваха реформите, да бъдат откъснати от кацата с мед. Новото ръководство обаче е наясно: успехът му зависи от това, колко бързо и всеобхватно ще успее да подобри живота на хората. Това може да стане само с повече конкуренция и прозрачност.

БТА

*сбор от стойността на всички блага и услуги, произведени в националната икономика за една година - бел. ред.

МВР става на 135 години

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/05/2337594_mvr_stava_na_135_godini/?ref=rss


Министерството на вътрешните работи (МВР) ще отбележи 135 години от създаването си. По този повод пред паметника на Незнайния войн ще има тържествена церемония с водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебния дълг.

На пети юли МВР отбелязва и своя професионален празник.

От началото на тази седмица действа и нов закон за МВР, според който главният секретар на ведомството се назначава вече от правителството, а...

Ердоган: върховна амбиция

http://e-vestnik.bg/20880/erdogan-varhovna-ambitsiya/

Стремежът на турския премиер към президентския пост ще има отражения върху народа и региона

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

След като прие номинацията за президентските избори от своята партия тази седмица, аплодираният от четири хиляди поддръжници човек, който управлява Турция повече от десетилетие, се захвана с една от най-рисковите инициативи в кариерата си. Реджеп Тайип Ердоган е не само най-доминиращата политическа фигура в Турция; по отношение на властта и влиянието той надминава всички свои предшественици в последно време.

През последните 12 месеца той преодоля трудности, които биха разклатили повечето правителства: масови протести, потушени с прекомерна полицейска сила; разследване за корупция; конфликт с някогашен ислямистки съюзник.

За Ердоган, човек на язвителната реторика и разпалените речи, единствено оцеляването на поста не е достатъчно.

С намерението си да смени премиерския пост с президентски през август на първите преки избори за държавен глава, 60-годишният Ердоган разклаща политическата система, залагайки на карта собственото си бъдеще в зависимост от резултатите и много вероятно, променяйки насоката на историята на страната.

На власт ще дойде първият избран от народа президент, който ще използва властта си за народа, а не срещу него, обяви той в речта си, която започна с молитва и завърши с цитиране на първата глава от Корана.

Той посочи, че изборите “ще сложат край на ерата на покровителството”, имайки предвид влиянието на светския и военен елит, които навремето управляваха страната, и припомни целта си за създаване на нова конституция, която ще замени старата конституция от времето на военните и ще засили правомощията на президента.

Тези, които са прекарали време с него, говорят за човек, уверен в победата си, която (според проучванията) той е на крачка да получи. Премиерът е спечелил осем последователни избори в страната: три парламентарни избори, три местни избори, два референдума.

Ердоган залага на това, че с още една победа ще може формата на управление в Турция да се превърне от парламентарна в система, базирана на собствената му власт. Стремежът му да стане върховен лидер на народа ще има отражения не само върху 77-милионното население на Турция, а и върху разкъсвания от кризи Близък изток, където Турция, страна-членка на НАТО, остава стълб на стабилност и където е уважаван опитът на Ердоган в политическия ислям.

Министър-председателят Ердоган не е като предишните премиери и също така няма да бъде президент като предшествениците си, каза Хюсеин Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, която е с ислямистки корени.

Ердоган е човек с непоколебим характер. Той си постави всеобхватни цели: да превърне Турция в една от най-големите икономики в света; да създаде по-религиозно поколение; да стане регионален и световен лидер. Последните предприети действия за налагане на волята му обаче, включително битката срещу Фетхуллах Гюлен, духовник и бивш съюзник, обвиняван от Ердоган, че стои зад разследването за корупция, предизвикаха тревоги в Турция и по света.

Тази година премиерът забрани Туитър, действие, което конституционният съд на страната определи като незаконно, а САЩ окачествиха като “изгаряне на книги през 21-и век”. Неговото правителство не зачита решения на съдилища от по-ниски инстанции. Партията му прокара закон, увеличаващ правомощията на турската разузнавателна служба и увеличаващ влиянието над правосъдната система: само за един ден миналия месец 2224 съдии и прокурори бяха преназначени.

В момента 5500 души са дадени на съд заради участие в миналогодишните антиправителствени демонстрации, добави Салил Шети, генерален секретар на Амнести интернешънъл.

Ако дори част от тях бъдат осъдени, в Турция ще има повече затворници, осъден заради участие в протести, отколкото където и да било другаде по света, каза Шети.

Задържането на Ердоган на власт има последици и върху икономическата сфера, като се има предвид, че растежът намаля ...

Прогноза за времето - 5 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=256979

Днес ще бъде слънчево, в следобедните часове над източните райони от страната с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб източен, в Източна България североизточен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, в София около 28°.

Очаква ни слънчева, но леко ветровита събота

http://society.actualno.com/Ochakva-ni-slyncheva-no-leko-vetrovita-sybota-news_37883.html

На 5 юли ще бъде слънчево, в следобедните часове над източните райони от страната с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб източен, в Източна България североизточен вятър, съобщиха от НИМ...

Да те заключат в гората

http://viewpoint.actualno.com/Da-te-zakluchat-v-gorata-news_37727.html

... и да те държат там против волята ти не малко време? Оказва се, че е възможно - в парк, на чиято ограда са монтирани 1895 цеви от пушки "Крънка" и "Бердана". Звучи страшно, може...

Какво ще се случи на пленума на БСП днес?

http://politics.actualno.com/Kakvo-shte-se-sluchi-na-plenuma-na-BSP-dnes-news_37884.html

Днес на "Позитано" 20 ще се проведе Национлния пленум на БСП. Заседанието бе планирано за по-ранна дата, но впоследствие отложено заради важни теми от дневния ред на обществото, както заяви...

Русия затяга контрола върху Интернет

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c31abfe/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cweb0C4560Ca0Crusiia0Ezatiaga0Ekontrola0Evyrhu0Einternet0H1756560C/story01.htm

Всички технологични компании ще са длъжни да съхраняват личните данни на своите руски потребители


Св. преподобни Атанасий Атонски

http://celebrate.actualno.com/Sv-prepodobni-Atanasij-Atonski-news_37875.html

Преподобни Атанасий живял през Х век. Родил се в Трапезунд и при кръщението си бил наречен Аврамий. В ранно детство останал сирак. За възпитанието му се грижела една благочестива инокиня.По-късно отиш...

Анкара и кюрдите

http://features.actualno.com/Ankara-i-kurdite-news_37743.html

Миналата седмица в Анкара кюрдските политици от северен Ирак бяха посрещнати като официални държавни гости. Почти по същото време турският парламент подготви проектозакон, който трябва да даде п...

Какво донесе на света Бретън-Уудската система?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c3180de/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C1280Ca0Ckakvo0Edonese0Ena0Esveta0Ebretyn0Euudskata0Esistema0H1756290C/story01.htm

70 години по-късно единственият спомен от срещата в курортното градче са Световната банка и Международният валутен фонд


Fitch потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c3180e0/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cna0Efokus0C4410Ca0Cfitch0Epotvyrdi0Ekreditniia0Ereiting0Ena0Ebylgariia0Esys0Estabilna0Eperspektiva0H1756550C/story01.htm

Събитията в банковия сектор през последните седмици не са от системен характер и не застрашават валутния борд, според рейтинговата агенция


Хилари Клинтън дарявала хонорарите си на фондация Клинтън

http://news.ibox.bg/news/id_1393961702

Миналата седмица, студенти в Университета на Невада, Лас Вегас, където Клинтън е планирано да говори, поискаха тя да върне хонорара от $ 225 000 обратно на висшето училище

16-та Международна конференция по теория на вероятностите и математическа статистика

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/48x0XiW8n8s/

От 21 до 29 юни 2014 в Поморие се състоя 16-та Международна лятна конференция по Теория на вероятностите и Математическа статистика, в рамките на която се проведоха Семинар по статистическа обработка на данни и Семинар по разклоняващи се стохастични процеси. Тези съвместни научни мероприятия бяха посветени на 145-та годишнина от основаването на БАН, съобщи проф. Николай Янев, Председател на Организационния комитет

В този научен форум участвуваха над 80 учени от Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия. Научната програма бе посветена на паметта и творчеството на световно известния руски математик Б.А.Севастьянов (1923-2013), член-кореспондент на Руската академия на науките, който има изключителна роля за развитие на българската школа по Теория на вероятностите и математическата статистика, особено в областта на Разклоняващите се стохастични процеси. Разклоняващите се процеси са всъщност математически модели, които описват редица реални явления като ядрени верижни реакции, размножение и развитие на нормални, стволови и ракови клетки, развитие на биологични популации, процеси на полимеризация, космически лъчи, електрично поле в плазма, финансово-икономическо развитие и много други реални феномени. Всъщност създател на модерното развитие на тази теория е академик на РАН А.Н.Колмогоров (1903-1987), безспорно математик номер едно на 20 век и един от най-великите в цялата история на математиката, учител на Б.А.Севастьянов. Научно-генеалочното дърво на Колмогоров-Севастьянов е представено с всички потомци на отделен постер, откъдето се вижда, че българския клон е най-многоброен.

Бяха изнесени над 50 научни доклада, а отделно – постър-сесия. Работният език на конференцията беше английски като освен чисто теоретични математически резултати, бяха докладвани и интересни техни приложения, свързани най-вече с математически модели в биологията и медицината (стволови клетки, ракови популации и т.н.), физика и технологии, в икономиката, финансите и застраховането, оценки на риска, проблеми свързани с образование и т.н.

Конференцията се проведе с поддръжката на Института по математика и информатика към БАН, Факултета по математика и информатика към СУ, Българското статистическо дружество Нов български университет, с подкрепа на Математическия институт на РАН и с любезното съдействие на Община Поморие в лицето на кмета Иван Алексиев.

При тържественото откриване на конференцията бе подписан и официален договор за съдействие и сътрудничество между БАН и Община Поморие, от страна на кмета И.Алексиев и зам-председателя на БАН член-кореспондент Н.Милошев. Освен това Н.Милошев връчи на председателя на Организационния комитет професор дмн Н.Янев (почетен гражданин на Поморие) най-високото отличие на БАН – почетния медал Марин Дринов с лента, за целокупното му научно творчество и по случай неговия юбилей.

Нивото на чуждестранните участници бе изключително високо. Първата сесия бе открита и ръководена от от първия вице-президент на Шведската кралска академия на науките академик П.Ягерс, а основен доклад за научните постижения на Б.А.Севастьянов бе изнесен от професор В.А.Ватутин от Математическия институт на РАН, Москва.

Тази традиционна вече конференция се е провеждала до сега на различни места по нашето Черноморие, но вече за втори път е в Поморие. Участниците се надяват, че това място ще стане вече традиционно за конференцията, която се проведе в хотела на СОФАРМА, с оборудвана модерна мултимедийна зала със 150 места. Всъщност този факт изигра решаваща роля за провеждане на конференцията в Поморие. Това предизвика интерес сред научната общност у нас и първи откликнаха математиците. Всички участници в конференцията (особено чужденците) изразиха своето удовлетворение както от природните дадености на Поморие, така и от топлия прием в града. Специални благодарности бяха изказани към директора на хотел Софарма Иван Янев и ръководения от него персонал за създадените отлични условия за работа и отдих.

Изключителен интерес сред участниците в конференцията предизвика организираната фолклорна вечер под егидата на кмета на Поморие Иван Алексиев. Фолклорният ансамбъл “Чайка” към читалище “Просвета” бе бурно аплодиран и остави незабравими спомени.

Времето беше чудесно, морето – топло и гостоприемно. Още след втория работен ден бе организирана вечерна разходка-панорама с поморийския кораб “Ния” , а след два дни участниците в конференцията се отправиха на едно чудесно пътешествие до Несебър. Нашите и чуждестранни учени бяха единодушни във високата оценка, която дадоха както на кораба “Ния”, така и на нейния капитан А. Масларов и ръководения от него екипаж.

По този начин Поморие може да се стане център за “научен туризъм”, свързан с провеждането на научни конференциии преди или след активния туристически сезон. Да се надяваме, че успешното представяне на тези конференции ще послужи като начало за по-нататъчно провеждане на редица подобни прояви и ще издигне още повече международния престиж на нашия чудесен град Поморие. Бе отбелязана положителна работа по благоустрояването на града, както и чистотата на морето. В заведенията на поморийския бряг може да се консумира и да се водят интересни разговори и дискусии на фона на морския бриз и морето.

На заключителната тържествена вечер участниците в конференцията изпяха предварително изпратената им песен за Поморие на английски език, която използува мелодията на известния хит “Семеен спомен за Поморие” по музика на Атанас Косев (текст на Недялко Йорданов в изпълнение на дуета Стефка Берова и Йордан Марчинков).

Минаха само няколко дни от завършване на конференцията, а Организационният комитет е затрупан вече от писма в електронната поща, в които се дава много висока оценка, както на научното ниво на конференцията, така и на отличната организация и предразполагащата и неповторима атмосфера на града. Всички поддържат идеята следващата конференция да се проведе пак в Поморие, а някои се канят да идват и на почивка като обикновени туристи заедно със семействата си.

Научните доклади от конференцията ще бъдат публикувани в отделен сборник на английски и ще се разпространяват по научния книгообмен, разнасяйки името на Поморие по цял свят.

 

Доктори: Неймар приключи със световното!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174466

Голямата звезда на бразилския национален отбор Неймар вероятно няма да може да помогне на съотборниците си в битката за спечелването на шестата световна титла.
Това намекнаха от лекарския щаб на домакините след края на мача с Колумбия, спечелен с 2:1.
Неймар се контузи малко преди края след сблъсък със Сунига и бе изнесен на носилка, Голямата звезда на бразилския национален отбор Неймар вероятно няма да може да помогне на съотборниците си в битката за спечелването на шестата световна титла. Това намекнаха от лекарския щаб на домакините след края на мача с Колумбия, спечелен с 2:1. Неймар се контузи малко преди края след сблъсък със Сунига и бе изнесен на носилка,

Важно е откриването на рака в ранен стадий

http://www.vesti.bg/novini/vazhno-e-otkrivaneto-na-raka-v-ranen-stadij-6016529

Младата американска тенисистка Виктория Дювал съобщи в петък, че се бори с рак, който ще я отдели от кортовете, докато премине курса за лечението му. За щастие болестта е открита в ранен стадий, съобщи АФП.

"Фич" потвърди рейтинга на България

http://www.vesti.bg/novini/fich-potvyrdi-rejtinga-na-bylgariia-6016528

Американската компания "Фич" (Fitch Ratings Ltd.), която публикува становището си за икономическото състояние на държави и организации, потвърди дългосрочния кредитен рейтинг "BBB-/ВВВ" на България съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, съобщи Ройтерс.

Защитници пращат Бразилия на полуфинал срещу Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174438

Два гола, вкарани от защитници, осигуриха на Бразилия място на полуфинала. Там домакините ще срещнат отбора на Германия.
Бразилците отстраниха на четвъртфинала отбора на Колумбия с 2:1.
Резултатът откри капитанът Тиаго Силва с гол след ъглов удар в 7-та минута. Тогава защитата на колумбийците бе заспала сладко, сладко. Два гола, вкарани от защитници, осигуриха на Бразилия място на полуфинала. Там домакините ще срещнат отбора на Германия. Бразилците отстраниха на четвъртфинала отбора на Колумбия с 2:1. Резултатът откри капитанът Тиаго Силва с гол след ъглов удар в 7-та минута. Тогава защитата на колумбийците бе заспала сладко, сладко.

Видео: Бразилия победи с 2:1 Колумбия и продължава по мечтания път

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/05/2337736_video_braziliia_pobedi_s_21_kolumbiia_i_produljava_po/?ref=rss


Бразилия продължава да върви напред към мечтата си на световното първенство. "Селесао" се наложи с 2:1 срещу Колумбия и вече е на полуфинал.

Головете за състава на Луиш Фелипе Сколари бяха отбелязани от защитниците Тиаго Силва и Давид Луис, а за Колумбия се разписа Хамес Родригес. Успехът изпраща домакините в спор с Германия за място на финала, след като бундестимът се наложи с 1:0 срещу Франция.

Притесненията са свързани със състоянието на Неймар. Звездата на домакините...

Религиозен календар за 5 юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4173412

Преп. Атанасий Атонски. Преп. Сергий Радонежки, чудотворец
Преп. Атанасий от малък останал сирак и за възпитанието му се грижела една монахиня. Когато пораснал, заминал за Цариград, станал ученик на преп. Михаил Малейн и бил подстриган за монах. По-късно в Света гора се отдал на аскетически живот. Там основал манастир, наричан сега Великата лавра Преп. Атанасий Атонски. Преп. Сергий Радонежки, чудотворец Преп. Атанасий от малък останал сирак и за възпитанието му се грижела една монахиня. Когато пораснал, заминал за Цариград, станал ученик на преп. Михаил Малейн и бил подстриган за монах. По-късно в Света гора се отдал на аскетически живот. Там основал манастир, наричан сега Великата лавра

Балкански наркобарон получи обвинения в Прищина

http://www.vesti.bg/novini/balkanski-narkobaron-poluchi-obvineniia-v-prishtina-6016527

Наркобаронът на Балканите Насер Келменди, който от две години е в американския черен списък на големите наркотрафиканти в световен мащаб, бе обвинен в петък от прокуратурата на Косово в "убийство и трафик" на наркотици, пише АФП.

Дешан: Разочаровани сме, но бъдещето е обещаващо

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/05/2337734_deshan_razocharovani_sme_no_budeshteto_e_obeshtavashto/?ref=rss


Френският национален отбор има обещаващо бъдеще, смята селекционерът Дидие Дешан. Той заяви, че е разочарован, но гледа напред.

"Петлите" загубиха с 0:1 от Германия и отпаднаха на четвъртфиналите на световното първенство.

"Въпреки че нашето приключение в Бразилия приключва тук и сме тъжни и разочаровани, ще продължим напред. Надявам се, че тези футболисти ще могат да играят заедно задълго. Имам много работа с тях, но нещата са наистина обещаващи", заяви Дешан. По думите му...

Извадиха трима затрупани в мина в Хондурас

http://www.vesti.bg/novini/izvadiha-trima-zatrupani-v-mina-v-honduras-6016526

Спасителите извадиха трима от 11-те нелегални миньори, хванати в подземен капана от срутване в мина в южен Хондурас, съобщиха местни длъжностни лица в петък, два дни след като мъжете останаха блокирани под земята.

Тежък удар по "Левски", Пламен Илиев с фрактура

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174420

“Левски” загуби титулярния си вратар Пламен Илиев за поне два месеца. Той получи фрактура на подбедрицата на левия крак по време на вчерашната тренировка на “сините” в Правец. Точната диагноза и продължителността на лечението ще бъдат потвърдени днес.
Това е тежък удар за треньора Пепе Мурсия. Съставът му още не е комплектуван, “Левски” загуби титулярния си вратар Пламен Илиев за поне два месеца. Той получи фрактура на подбедрицата на левия крак по време на вчерашната тренировка на “сините” в Правец. Точната диагноза и продължителността на лечението ще бъдат потвърдени днес. Това е тежък удар за треньора Пепе Мурсия. Съставът му още не е комплектуван,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване