Пекерман: Мачът бе извън контрол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175423

Треньорът на Колумбия Хосе Пекерман заяви, че 1/4-финалния мач срещу Бразилия е бил извън контрол след като двата отбора извършиха 54 фаула, а испанският съдия Карлос Веласко Карбайо показа само 4 жълти картона.
Досегашният рекорд на световното първенство за най-груба среща отново бе с участието на домакините. Треньорът на Колумбия Хосе Пекерман заяви, че 1/4-финалния мач срещу Бразилия е бил извън контрол след като двата отбора извършиха 54 фаула, а испанският съдия Карлос Веласко Карбайо показа само 4 жълти картона. Досегашният рекорд на световното първенство за най-груба среща отново бе с участието на домакините.

В "Аспарухово" са разрушени 70 опасни постройки, предстои събарянето на още 15

http://www.mediapool.bg/v-asparuhovo-sa-razrusheni-70-opasni-postroiki-predstoi-sabaryaneto-na-oshte-15-news222314.html

70 опасни постройки са съборени във варненския кв. "Аспарухово", като предстои събарянето на още 15, съобщи в събота кметът на Варна Иван Портних. По думите му продължават и сондажите в свлачищните райони, като до седмица от Минно-геоложкия институт ще представят доклад за рисковите зони. "Създали сме всички необходими условия като бази за настаняване, за да може хората, които са останали без подслон да бъдат обгрижени, но в крайна сметка обаче това е изключително важно, защото тези къщи попадат в обсега на новообразувалите се свлачищни зони или са по пътя на дерето и на водата. Всичките тези домове са опасни за обитателите им. 70 обекта са съборени към момента - 40 къщи, 30 търговски обекта, които се намират на пътя на водата", заяви Портних Той обяви още, че продължава дезинфекцията на най-пострадалите райони в квартала, а на всички домакинства са раздадени препарати за дезинфекция. Категорично е и това, че морската вода във Варна не е заразена с хепатит и няма опасност за туристите и за варненци.

Мика Стоичкова: Григор Димитров ще стане №1

http://www.cross.bg/stoichkov-dimitrov-mika-1419265.html

/КРОСС/ Христо Стоичков и цялото му семейство са се почувствали неудобно от писмото на мексиканския писател Хуан Пабло Вилялобос до най-именития български футболист. "Писмото е написано по начин да се почувстваш неудобно", коментира дъщеря му Мика в ефира на бТВ. Припомняме, че писателят изпрати писмо до Стоичков, в което описва преживяванията на семейството си по време на мача България - Мексико на Световното първенство през 1994 г. , в който Стоичков вкарва гол. Мика не пропусна да спомене голямото разказваческо майсторство на Вилялобос, чийто текст, по нейни думи, накарал целия свят да го обсъжда. Тя коментира и близките си отношения с българската звезда на тениса Григор Димитров и категорично заяви, че с Мария Шарапова, и без нея той ще стане №1. Тя коментира темата като приятелка от детинство на Димитров, с когото общували много докато живеели в Барселона.  

ЦСКА победи с 3:2 "Брюж", Гъргоров няма да подпише с червените

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/05/2337918_cska_pobedi_s_32_brjuj_gurgorov_niama_da_podpishe_s/?ref=rss


ЦСКА спечели първата си победа по време на подготовката си в Холандия. Червените се наложиха с 3:2 срещу белгийския "Брюж".

Головете за състава на Стойчо Младенов отбелязаха Тони Силва, Александър Тунчев и Иван Маркович.

Извън групата бяха Ивайло Чочев и Емил Гъргоров. Младият полузащитник очаква трансфер и треньорският екип е предпочел да не рискува с включването му в мача. Повторното подписване на Гъргоров с ЦСКА пък е пропаднало, каза Младенов.

Червените...

ЦСКА победи с 3:2 "Брюж" в приятелска среща

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/05/2337918_cska_pobedi_s_32_brjuj_v_priiatelska_sreshta/?ref=rss


ЦСКА спечели първата си победа по време на подготовката си в Холандия. Червените се наложиха с 3:2 срещу белгийския "Брюж".

Головете за състава на Стойчо Младенов отбелязаха Тони Силва, Александър Тунчев и Иван Маркович.

Червените поведоха в 16-ата минута с доста късмет. Тогава вратарят на белгийците Куйович опита да избие, но топката се удари в гърба на Тони Силва и влезе във вратата.

Само три минути по-късно "Брюж" изравни след точен удар на Виктор Васкес....

Стоичков се почувствал неудобно от писмото на мексиканския писател

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/05/2337917_stoichkov_se_pochuvstval_neudobno_ot_pismoto_na/?ref=rss


Дъщерята на Христо Стоичков Михаела сподели пред Би Ти Ви, че баща й и цялото й семейство са се почувствали неудобно от писмото на мексиканския писател Хуан Пабло Вилялобос до най-именития български футболист.

Писмото е написано по начин да се почувстваш неудобно, коментира Стоичкова.

Писмото, което издателят на Вилялобос предостави специално на "Дневник" за публикуване, започва с описанието на момент от мача България - Мексико на световното първенство в САЩ през 1994 г.,...

Почина украинският митрополит Володимир

http://www.mediapool.bg/pochina-ukrainskiyat-mitropolit-volodimir-news222313.html

На 79-годишна възраст почина митрополитът на Киев и на цяла Украйна Володимир, съобщават в събота сайтът на Украинската православна църква - Московска патриаршия и руската информационна агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Митрополит Володимир е починал от рак в киевска клиника. Сега изпълняващ длъжността глава на Украинската православна църква - Московска патриаршия е митрополит Онуфрий. Митрополит Володимир, чието светско име е Виктор Макрианович Сабодан, е роден на 23 ноември 1935 г. в украинското село Марковци. През 1962 г. завършва Ленинградската духовна академия и същата година приема свещенически сан. През 1966 г. е назначен за заместник ръководител на Руската духовна мисия в Ерусалим. Същата година е ръкоположен за епископ. От 1973 г. е ректор на Московската семинария. През 1982 г. е ръкоположен за митрополит. Става митрополит на Киев и на цяла Украйна на 27 май 1992 г. По този начин той оглавява църквата в Украйна в сложно време - първо след разпадането на СССР, после по време на църковния разкол, а в последните месеци и в разгара на украинската криза. Църквата, която оглавяваше Володимир, е под властта на московския патриарх Кирил и е най-големият религиозен орган в Украйна, посочва Ройтерс. Тя не признава по-малката национална Украинска православна църква, която е под властта на киевския патриарх и която беше създадена след краха на СССР. Отношенията между тези две църкви често пъти са обтегнати, допълва Франс прес. Начело на втората църква е патриархът на Киев Филарет.

Скакалец донесе късмет на Хамес при дузпата (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175411

Безспорно футболистът, който направи най-голямо впечатление до този момент на световното се казва Хамес Родригес.
Халфът на Колумбия вкара от дузпа в 80-ата минута при загубата с 1:2 на 1/4-финал от Бразилия.
Прочети още Безспорно футболистът, който направи най-голямо впечатление до този момент на световното се казва Хамес Родригес. Халфът на Колумбия вкара от дузпа в 80-ата минута при загубата с 1:2 на 1/4-финал от Бразилия. Прочети още

Самолетни корпуси се изсипаха в река в САЩ

http://www.cross.bg/samoletni-rekata-spirt-1419264.html

/КРОСС/ В американския щат Монтана е дерайлирал влак, като в река са паднали вагони със самолетни корпуси и спирт. Няма пострадали при катастрофата. Дерайлирали са 19 вагона и открити платформи. От дерето в реката са се изсипали три самолетни корпуса за големи пътнически самолети Boeing 737 и други самолетни части. Освен това в дерето край реката е паднала цистерна със спирт. По предварителни данни течността не се е изляла в реката. На мястото на инцидента работят спасителни екипи, предава Гласът на Русия.  

Здравният министър ще съди сайт заради снимка от плажа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4175407

Министър Таня Андреева ще съди информационна агенция „ПИК” заради публикувана снимка, на която здравният министър се пече на плажа. Това обяви пред „Нова телевизия” самата Таня Андреева. Според главния редактор на "ПИК" Ивайло Крачунов министърът е заснета лично от него в петък (вчера).
Пиарът на Таня Андреева обаче е категоричен, Министър Таня Андреева ще съди информационна агенция „ПИК” заради публикувана снимка, на която здравният министър се пече на плажа. Това обяви пред „Нова телевизия” самата Таня Андреева. Според главния редактор на "ПИК" Ивайло Крачунов министърът е заснета лично от него в петък (вчера). Пиарът на Таня Андреева обаче е категоричен,

Сепаратистите напуснаха Славянск

http://www.moreto.net/novini.php?n=257044

Ескалацията на напрежението в източната част на Украйна не стихва. Една от крепостите на сепаратистите Славянск попадна под контрола на украинските военни. Над кметството в града се развява украинския флаг, съобщиха очевидци. Антитерористичната операция на украинските военни срещу сепаратистите продължава, като властите в Киев обявиха, че са си възвърнали контрола над ключови обект и в Луганск и Донецк.

Въздушният трафик над България става все по-интензивен

http://business.actualno.com/Vyzdushnijat-trafik-nad-Bylgarija-stava-vse-po-intenziven--news_37994.html

От началото на 2014 г. досега въздушният трафик над страната ни се е увеличил с една трета спрямо миналата година. Докато през 2013 г. прелитаха над 2500-2600 самолета, над България в момента за ден...

Аржентина развали 24-годишна прокоба, 1:0 над Белгия стигна за полуфинал

http://worldcup2014.actualno.com/Arjentina-razvali-24-godishna-prokoba-10-nad-Belgija-stigna-za-polufinal-news_37998.html

Мъдростта, опитът, но също така и класата на Аржентина определиха "гаучосите" да развалят 24-годишната прокоба, която ги държеше далеч от полуфинал на световно първенство. Сега Лео Меси и ко...

Вратарят на Левски аут за около два месеца

http://www.bnews.bg/article-110323

Лечението на Пламен Илиев ще продължи с имобилизация между 25 и 30 дни, след което предстои възстановяване.

Четири деца загинаха при голям пожар в САЩ

http://www.cross.bg/chetiri-pozhar-golyam-1419263.html

/КРОСС/ Четири деца са загинали, а осем къщи са били напълно унищожени в резултат на голям пожар, разразил се в югозападната част на Филаделфия, предава ИТАР-ТАСС. Според представители на Червения кръст, най-малко 42 души са останали без дом. Полицията и пожарните служби разследват причините за пожара.  

В киберсвета страхът е на няколко клика разстояние

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174116

Възникна нещо, на което станахме свидетели по време на протестите миналата година - 
сливане на реално и виртуално. Тогава социалните мрежи изиграха важна роля в светкавичната организация на протестите, а сега - за паникьосаните опашки от вложители. Дискусията и страхът се разпространяваха през личните съобщения във и през затворените мрежи Възникна нещо, на което станахме свидетели по време на протестите миналата година - сливане на реално и виртуално. Тогава социалните мрежи изиграха важна роля в светкавичната организация на протестите, а сега - за паникьосаните опашки от вложители. Дискусията и страхът се разпространяваха през личните съобщения във и през затворените мрежи

Здравният министър ще съди сайт заради снимка от плажа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175391

Министър Таня Андреева ще съди информационна агенция „ПИК” заради публикувана снимка, на която здравният министър се пече на плажа. Това обяви пред „Нова телевизия” самата Таня Андреева. Според главния редактор на Министър Таня Андреева ще съди информационна агенция „ПИК” заради публикувана снимка, на която здравният министър се пече на плажа. Това обяви пред „Нова телевизия” самата Таня Андреева. Според главния редактор на "ПИК" Ивайло Крачунов министърът е заснета лично от него в петък (вчера). Пиарът на Таня Андреева обаче е категоричен,

Завършилият Сорбоната Драгомир Стойнев е малко далеч от образа на „вносните” юпита в политиката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175388

Завършилият Сорбоната Драгомир Стайнев е малко далеч от образа на „вносните” юпита в политиката. Не само заради левите убеждения, а и заради това че опитът му е трупан единствено в българска среда.
Стойнев от днес е новият зам.-председател на БСП. Предложението за издигането му е направено от соцлидера Сергей Станишев пред червения пленум, Завършилият Сорбоната Драгомир Стайнев е малко далеч от образа на „вносните” юпита в политиката. Не само заради левите убеждения, а и заради това че опитът му е трупан единствено в българска среда. Стойнев от днес е новият зам.-председател на БСП. Предложението за издигането му е направено от соцлидера Сергей Станишев пред червения пленум,

Григор Димитров спечели сърцата на "Уимбълдън", идва ред на трофеите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/05/2337911_grigor_dimitrov_specheli_surcata_na_uimbuldun_idva_red/?ref=rss


Отне почти час на истинския Григор Димитров да разкрие своите възможности. Димитров, чийто форхенд може да бъде сбъркан с този на Роджър Федерер, а техничните удари на мрежата ти разтапят сърцето. Но чакането си струваше.

Брилянтният българин с холивудска външност и спокойно поведение, прикриващо зверския му глад за успех, е тук, за да остане.

Това е музика за ушите на влюбената в него публика на централния корт. Тя припозна Димитров като свой любимец само два дни, след...

Ръст на руските туристи се очаква през това лято по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=257027

Спокойно протича летният туристически сезон в България. Това заяви днес във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна . По думите му, статистическите показатели на база обработени данни до месец май сочат, че има ръст, като особено впечатление прави руският пазар.

Москва обяви посещение на Сергей Лавров в София

http://www.mediapool.bg/moskva-obyavi-poseshtenie-na-sergei-lavrov-v-sofiya-news222312.html

Руският външен министър Сергей Лавров ще посети София по покана на българския си колега Кристиан Вигенин на 7 и 8 юли, предава РИА "Новости", позовавайки се на съобщение на руското МВнР. Според руската информационна агенция Вигенин е изразил надежда, че строителството на газопровода "Южен поток" на българска територия ще продължи до няколко седмици след получаване на разяснения от Брюксел. РИА "Новости" допълва, че препятствия за осъществяването на проекта са възникнали в началото на юни, когато българският премиер Пламен Орешарски след среща със сенатори от САЩ, е разпоредил спиране на работата за консултации с ЕК. Освен преговори на Лавров с Вигенин в програмата на посещението е предвидена и среща на руския външен министър с президента Росен Плевнелиев и с премиера Орешарски. Планирано е и подписване на междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината.

Дубай стартира проект за изграждане на най-големия мол в света

http://www.cross.bg/dybaii-proekt-vklyuchva-1419262.html

/КРОСС/ „Дубай започва проект за изграждане на развлекателна и хотелска зона, която ще включва най-високия в света търговски център." Това обяви емирът на Дубай шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум, цитиран от Ройтерс. Плановете за проекта „Mall of the World" бяха представени още преди 18 месеца, което предизвика покачване на цените на недвижимите имоти и фондовите пазари в Дубай. Комплексът скоро ще започне да бъде изграждан, но към този момент все още не се знае кога точно строителството ще бъде завършено, колко ще струва и как ще бъде финансирано. Най-новата версия на плана включва изграждането на мол върху площ от 743 000 квадратни метра, свързан с тематичен парк, театри, медицински туристически съоръжения и 100 хотела, сгради с апартаменти с 20 000 стаи и ще може да приютява 180 милиона посетители годишно.  

Пипнаха 17-годишен крадец, готвят му 10 г. решетки

http://www.bnews.bg/article-110324

17-годишен младеж може да получи до 10 години затвор заради извършен от него обир в края на януари тази година.

Сметките и сделките на Станишев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/05/2337892_smetkite_i_sdelkite_na_stanishev/?ref=rss


Начало на промяната в БСП или затвърждаване на позициите на Сергей Станишев? Достойно оттегляне или ход на принудата след сделка с вътрешната опозиция? Европейска кариера за Станишев или опит да тръгне по стъпките на Георги Първанов за широка лява коалиция около БСП? Тези въпроси възникнаха след днешната заявка на Сергей Станишев да се оттегли след близо 13 години начело на БСП.

На неочаквано кратко заседание на Националния съвет на БСП - само два часа и половина, Станишев изпревари...

Андреева: Кракът ми не е стъпвал на плажа

http://www.cross.bg/andreeva-stupval-plazha-1419261.html

/КРОСС/ По повод папарашките снимки излезли на показ днес министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева твърди, че вчера е била в Поморие за откриването на международна конференция. „Кракът ми не е стъпвал на плажа. Много бих се радвала, ако се посочи на кой плаж са правени тези снимки и в същото време се докаже, че всичко, което се посочва е истина, защото вчера тук имаше буря и времето беше облачно", заяви д-р Андреева в ефира на Нова телевизия. Тя се чуди до къде ще стигне тази пошлост. "Много неща изчетох и нито едно не беше вярно", посочи Андреева. Тя се закани, че още в понеделник ще се свърже с адвоката си и ще ги съди за много високо обезщетение, което след това ще дари на българските болници.    

Сигнал за бомба уплаши преподаватели и студенти от Харвард

http://america.actualno.com/Signal-za-bomba-uplashi-prepodavateli-i-studenti-ot-Harvard-news_37993.html

Харвардският университет бе евакуиран заради сигнал за бомба на територията му, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус". Според информацията неизвестен мъж се е обадил в полицията и е съобщил...

Глобалната онлайн търговия ще достигне 5% до 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Глобалната-онлайн-търговия-ще-достигне-5-до-2016-г-_l.a_i.554176_at.1.html

Глобалната онлайн търговия ще достигне 5% до 2016 г. Магазините ще създадат собствени сайтове за пазаруване. Това твърдят експерти от Kantar...

"Атака" обгради паметника на Левски за гей парада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243493_%22%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%22+%D0%BE%D0%B1%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%B

 Атакисти блокираха паметника на Васил Левски в центъра на София в началото на гей парада в София. Националистите обясниха, че целта на акцията им е „да попречат паметникът да бъде осквернен от участниците в гей парада."

 

 

Такова беше и официалното съобщение на пресцентъра на партията. Няколко часа преди да започне събитието, стотици полицаи блокираха центъра на столицата, за да предотврати очаквани сблъсъци между участниците и критиците на шествието на хората с различна сексуална ориентация.

 

 

Седмото поредно издание на "София Прайд" започна пред Паметника на Съветската армия, като шествието ще потегли след 18 часа по големите булеварди на столицата. Още преди няколко дни „Атака" заклейми провеждането на гей парад по софийските улици.

 

 

Националистите отсякоха, че под диктовка отвън различни гей организации и лобистки групи ще проведат „едно чуждо на националните ни традиции и морал уродливо явление, наречено гей парад в България".

 

 

От партията на Волен Сидеров обясниха, че всяка година, шествието скандализирало обществото, като демонстрирали „неприкрит разврат, сексуална перверзия и морална разпуснатост".Униформени са бетонирани при централни кръстовища, както и в района на паркове, градинки и обществени сгради.

6 самолета паднаха в Монтана, САЩ (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4175367

Влак, превозващ части от самолети за производството на Монтана във Вашингтон, е излязъл от релсите и е катастрофирал. Композицията е превозвала шест корпуса за "Боинг – 737" и компоненти за други модели, съобщава KWCH.com.
Еколозите са затворили част от участъка, тече акция по изваждане на самолетите. Влак, превозващ части от самолети за производството на Монтана във Вашингтон, е излязъл от релсите и е катастрофирал. Композицията е превозвала шест корпуса за "Боинг – 737" и компоненти за други модели, съобщава KWCH.com. Еколозите са затворили част от участъка, тече акция по изваждане на самолетите.

Фонд "Земеделие" даде контрасигнал срещу Греков за заплаха за финансовата стабилност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/05/2337905_fond_zemedelie_dade_kontrasignal_sreshtu_grekov_za/?ref=rss


Сегашните ръководители на фонд "Земеделие", чиято оставка поиска земеделският министър Димитър Греков, са подали сигнал в прокуратурата срещу него, се вижда от сайта на институцията, която е разплащателна агенция по европейската Програма за развитие на селските райони. Сигналът е за действия, които могат да увредят непоправимо финансовата стабилност на страната. 

Вчера стана известно, че преди това Греков също е сигнализирал прокуратурата за мудност в тяхната дейност като е обобщил...

Ким Чен Ун ръководи лично военни учения в Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=257038

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун лично ръководи военни учения по превземане на противников остров. Държавната телевизия на Пхенян разпространи снимки, на които се вижда как лидерът разглежда военни карти и наблюдава изпълнението на поставените задачи.

Петра Квитова е новият шампион на Уимбълдън

http://www.cross.bg/kvitova-yimbuldun-byshar-1419260.html

/КРОСС/ Петра Квитова е новият шампион на Уимбълдън. На финала чехкинята надви с убедителното 6:3, 6:0 представителката на Канада Южени Бушар, за която това бе първи финал в турнир от Шлема. Интересни факти и статистика след победата на Квитова:- Днешният финал бе първи между две тенисистки родени след 1990 г., а Квитова е единствената тенисистка в тази категория, печелила турнир от шлема. - Единствената до този момент титла от Големия Шлем за чехкинята бе през 2011 г., именно на Уимбълдън. - Петра спечели трофея без да срещне тенисистка от Топ 10 на света. Най-предно класираната ѝ противничка бе именно Бушар, която преди началото на Уимбълдън се намираше под №13 в света - След приключването на турнира Южени ще направи своя дебют в Топ 10 и ще се изкачи до №7 в ранглистата, което я прави най-високо класираната канадка в историята на тениса, изпреварвайки с една позиция Карлинг Басет-Сегусо - досегашната рекордьорка на канадския тенис. Бушар е и единствената канадка, играла финал на турнир от Големия Шлем. - Най-доброто класиране на Квитова в WTA ранглистата е №2 в света. След днешния си триумф чехкинята ще се приближи на две позици от него, изкачвайки се до №4 в ранглистата, пише TennisKafe.  

АТАКА: НЕ НА ГЕЙ ПАРАДА, СЕКСУАЛНАТА ПЕРВЕРЗИЯ И ФАЛШИВИТЕ ЕВРОЦЕННОСТИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243492_+%D0%90%D0%A2%D0%90%D0%9A%D0%90%3A++%D0%9D%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%93%D0%95%D0%99+%D0%9F%D0%90%D0%A0%D0%90%D0%94%D0%90%2C+%D0%A1%D0%95%D0%9A%D0%A1%D0%A3%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9F%D0%95%D0%A0%D0

 На 05.07. 2014 /събота/, под диктовка отвън, различни гей организации и лобистки групи, ще проведат едно чуждо на националните ни традиции и морал уродливо явление, наречено гей парад в България. Всяка година преди и по време на т.нар. „шествие за гей права”, българското общество е скандализирано от поведението на организаторите и участниците в него, които демонстрират  по софийските улици неприкрит разврат, сексуална перверзия и морална разпуснатост. На този фон, не по-малко притеснение будят и идеите, които гей активистите лансират в публи
 чното пространство, като легализиране на бракове между еднополови двойки и осиновяване на деца от същите.
  Тази проява, както и извратените амбиции на организаторите, са не просто покушение срещу обществения морал, но и опасност за традиционните български ценности.
        Отговорност за гротесткото шествие носят:
- Столична община, която вместо да забрани тези прояви, е съорганизатор в престъплението.
- 11 посолства, между тях - американското, британското, немското и т.н., които агресивно подкрепят шествията на разврата.
- Всички български институции, включително прокуратурата, затова, че безучастно наблюдават и по този начин съдействат за нарушаването на морала в обществото и българския закон.
        В защита на традиционните български ценности и морал, партия АТАКА предложи промени в Наказателния кодекс и в Закона за митингите и манифестациите, които да криминализират провеждането на подобни прояви, но под силния натиск на гей лобито, те бяха отхвърлени.
        Партия АТАКА, ще продължава с цялото си влияние в българското общество, да се противопоставя на хомосексуалната агресия, която, макар и подкрепена с много пари и всесилно гей лоби, е безсилна пред волята на цял народ.
        Народът, чийто тежък юмрук е партия АТАКА е достатъчно мъдър, за да отстоява своите традиции, които са го съхранили през вековете.
        Партия АТАКА заявява, че наближава времето, когато ще сложим край на това безобразие и няма да допуснем нечестивите паради на разврата, които биха били типични за градовете Содом и Гомор, да се провеждат в центъра на българската държавност, в града на Божията премъдрост - град София.

Бившият говорител на Камерън влиза в затвора

http://www.bnews.bg/article-110294

Бившият главен редактор на закрития през 2011 г. "News of the World" Анди Коулсън получи 18 месеца затвор за подслушване на телефони от журналисти на британския таблоид. Другият бивш шеф на изданието Ребека Брукс и още 4-ма обвиняеми бяха оправдани.

6 самолета паднаха в Монтана, САЩ (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175355

Влак, превозващ части от самолети за производството на Монтана във Вашингтон, е излязъл от релсите и е катастрофирал. Композицията е превозвала шест корпуса за Влак, превозващ части от самолети за производството на Монтана във Вашингтон, е излязъл от релсите и е катастрофирал. Композицията е превозвала шест корпуса за "Боинг – 737" и компоненти за други модели, съобщава KWCH.com. Еколозите са затворили част от участъка, тече акция по изваждане на самолетите.

Откриха тялото на изчезналия поморийски рибар

http://frognews.bg/news_72663/

Това става цели три месеца след трагичния инцидент. Поморийският рибар падна зад борда на кораба „Одеса” на 3 април 2014 г., около 20.00 часа в залива на Поморие.

Кадиев: Сега ще появят куп активни борци в БСП

http://www.cross.bg/kadiev-predsedatel-stanishev-1419259.html

/КРОСС/ „Съжалявам, че не отидох на пленума на БСП. От 2009 година поне обаче аз повтарям едно и също - нужда от промяна в ръководството и партията. Ако Станишев се опита да си инсталира следващия председател, това означава, че промяната няма да е истинска. Сега ще се появят куп активни борци, но е хубаво е да има много номинации и кандидати." Така в предаването „120 минути" по бТВ Георги Кадиев коментира днешното решение на Станишев да се оттегли от поста на председател на столетницата. По думите му е хубаво да има Коалиция на България, но е добре да се внимава кои са коалиционните партньори. „Това, от което аз се опасявам е, че ще изпаднем в тотална изолация с малка парламентарна група след предстоящите предсрочни избори. Най-големият грях на БСП е, че изгуби инстинкта си за самосъхранение", каза още той и допълни: „Голямото предизвикателство за следващия председател на БСП ще бъде да преосмисли отношенията с ДПС. Нямате ли усещането, че всъщност ние сме мандатоносителят, а те са по-голямата партия?", попита Кадиев като даде за пример Фонд „Земеделие". "Номинацията на еврокомисар не е нещо, което се прави, за да се намери работа за някого. Трябва да има и преговори с ЕК. Ако ресорът е транспорт, това не е номинация за Станишев, ако е нещо, свързано с външна политика, би могло", заяви Кадиев по повод номинациите за българския еврокомисар

БНТ изкарва пари като за световно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4175196

Заради световното първенство по футбол в Бразилия това лято кръчмите залагат на повече приходи, като са монтирали и големи екрани за феновете. От ФИФА вече обявиха, че тази година зрителите ще са повече, отколкото бяха на световното първенство преди 4 г. - 3,2 млрд. души. Тогава домакин беше Южна Африка. За БНТ мондиалът това лято също е шанс да Заради световното първенство по футбол в Бразилия това лято кръчмите залагат на повече приходи, като са монтирали и големи екрани за феновете. От ФИФА вече обявиха, че тази година зрителите ще са повече, отколкото бяха на световното първенство преди 4 г. - 3,2 млрд. души. Тогава домакин беше Южна Африка. За БНТ мондиалът това лято също е шанс да

Прическата издава характера на жената

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/pricheskata-izdava-haraktera-na-zhenata-6016553

Какво разкрива за дамите коса, вързана на конска опашка, а какви са притежателките на буйни къдрици

150 000 лева изчезнаха от трезор в столицата

http://www.mediapool.bg/150-000-leva-izcheznaha-ot-trezor-v-stolitsata-news222311.html

Около 150 000 лева са изчезнали от трезор в столичния кв. Лозенец, съобщи БНР в събота. Преди около месец, клиентът отишъл в банката, за да провери наличността на касетката си в трезора ѝ. Открил обаче, че без да е разбивана или отключвана, тя е празна. Човекът обяснил в полицията, че държал там 20 000 евро и около 30 000 лева. Дни по късно още двама души установили, че касетките им са празни. Единият твърди, че в касетката му е имало около 16 000 евро, а другият – 30 000 евро. Двамата са изчакали няколко дни, преди да обявят парите си за изчезнали. Неофициално от МВР потвърдиха пред БНР, че случаят се разследва. Изяснява се как са изчезнали парите при положение, че не е подаден сигнал за обир, взлом или друго престъпление. Криминалистите в СДВР работят по версията „кражба“. Проверява се и защо ощетените са чакали няколко дни преди да подадат сигнал до компетентните органи.

Харалан Александров: Онези, които не се втурнаха да си теглят парите, осуетиха атаката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174108

- Измислена криза в банки хвърли в паника маса вложители. Защо така лековерно се поддадоха на злонамерената мълва, г-н Александров?
- Всъщност мнозинството от хората не се поддадоха на слуховете, което е много добра новина. Този път запазихме здравия си разум, което в български условия не е лесно, а институциите, финансистите, банкерите и дори пол - Измислена криза в банки хвърли в паника маса вложители. Защо така лековерно се поддадоха на злонамерената мълва, г-н Александров? - Всъщност мнозинството от хората не се поддадоха на слуховете, което е много добра новина. Този път запазихме здравия си разум, което в български условия не е лесно, а институциите, финансистите, банкерите и дори пол

Стотици тестени изделия на празника на хляба в с. Ресен

http://www.cross.bg/resen-hlyaba-stotitzi-1419258.html

/КРОСС/ Стотици обредни погачи, баници, сладки и солени тестени изделия бяха показани в изложба по време на празника на хляба. След награждаването на майсторките на най-красивите и вкусни печива, експонатите бяха изядени от гостите, предава БНР. 2 300 жители има село Ресен, а хлябът е основният ни поминък и затова организираме този празник под мотото: "Никой не е по-голям от хляба", каза кметът на селото Йорданка Колева. Ресен разполага с 36 000 дка. земеделска земя и 70% от нея се сее със жито. Работят 3 земеделски кооперации и хлебозавод, който предлага продукцията си в много градове в страната, допълни тя. 16 състава участваха в празничната фолклорна програма.  

Държавата поема неохраняемите плажове

http://www.moreto.net/novini.php?n=257042

Постепенно държавата ще поеме грижата за неохраняемите плажове, съобщи областният управител Иван Великов. Той уточни обаче, че засега финансов ресурс за това няма. В момента тече обществена поръчка за четири от най-посещаваните варненски плажове – „Шкорпиловци”, „Романтика”, „Фичоза” и „Черноморец”.

Хванаха мъж, продавал фалшива диплома за седми клас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4175343

Полицията залови 45-годишен шуменец, докато предава фалшива диплома на мъж на 42 години от село Преселка, съобщават от пресцентъра на МВР.
Около 14:30 часа на паркинг на бензиностанция на бул. „Симеон Велики" в Шумен е извършена проверка на двамата мъже, които са криминално проявени. Установено е, че шуменецът е предал неистинско удостоверение за Полицията залови 45-годишен шуменец, докато предава фалшива диплома на мъж на 42 години от село Преселка, съобщават от пресцентъра на МВР. Около 14:30 часа на паркинг на бензиностанция на бул. „Симеон Велики" в Шумен е извършена проверка на двамата мъже, които са криминално проявени. Установено е, че шуменецът е предал неистинско удостоверение за

Двама загинаха при бомбен атентат близо до сомалийския парламент

http://www.mediapool.bg/dvama-zaginaha-pri-bomben-atentat-blizo-do-somaliyskiya-parlament-news222310.html

Двама души са били убити, четирима – ранени при експлозията на кола-бомба в района на сомалийския парламент в Могадишу, предаде Ройтерс в събота. Самоубийственият атентат е бил насочен срещу входа на парламентарната сграда, но колата била забелязана и обстрелвана от всички страни при приближаването й, съобщи полковник от полицията. В момента на експлозията се е провеждало заседание на парламента. Сред депутатите няма пострадали, е заявил един от тях. Отговорност за атентата поеха ислямистите от Аш Шабаб. "Това е втората ни атака срещу парламента и ние ще продължим", е заявил шейх Абдиазис Абу Мусаб, говорител на групата за военните операции. Аш Шабаб заплаши да засили атаките си по време на Рамадана.

Няма зарази в морската вода

http://econ.bg/Новини/Няма-зарази-в-морската-вода_l.a_i.554173_at.1.html

Водата по Северното крайбрежие е с чисти показатели и място за безпокойство няма. Това коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката...

Анелия стяга солов албум и дует с Преслава

http://www.bnews.bg/article-110315

До края на тази година Анелия обещава нов самостоятелен албум и дует с Преслава Анелия разказва каква е историята на нейната “гръцка връзка” и как се е родил летният й хит “Изведнъж”.

Хванаха мъж, продавал фалшива диплома за седми клас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175336

Полицията залови 45-годишен шуменец, докато предава фалшива диплома на мъж на 42 години от село Преселка, съобщават от пресцентъра на МВР.
Около 14:30 часа на паркинг на бензиностанция на бул. „Симеон Велики Полицията залови 45-годишен шуменец, докато предава фалшива диплома на мъж на 42 години от село Преселка, съобщават от пресцентъра на МВР. Около 14:30 часа на паркинг на бензиностанция на бул. „Симеон Велики" в Шумен е извършена проверка на двамата мъже, които са криминално проявени. Установено е, че шуменецът е предал неистинско удостоверение за

Кадиев: Сега ще появят куп активни борци в БСП

http://frognews.bg/news_72662/

Не бях на днешния пленум, не съм член на ИБ, заяви по БТВ Г. Кадиев. Той повтори, че имало нужда от промяна в БСП и в председателството на партията. Сега ще се появят куп активни борци, предвиди той.

Веселин Маринов изпя първия сватбен танц на дъщеря си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174220

“Гълъбе мой” - така се казва песента, с която Веселин Маринов разплака гостите на сватбата на дъщеря си. Музиката и текстът са специално написани за 26-годишната Йоана, която миналата събота каза “Да” на съпруга си Станимир.
На сватбата премиера получи и второ парче на Маринов - балада. На него младоженците изиграли първия си танц като семейство. “Гълъбе мой” - така се казва песента, с която Веселин Маринов разплака гостите на сватбата на дъщеря си. Музиката и текстът са специално написани за 26-годишната Йоана, която миналата събота каза “Да” на съпруга си Станимир. На сватбата премиера получи и второ парче на Маринов - балада. На него младоженците изиграли първия си танц като семейство.

Предстои обединение на всички леви партии в България?

http://www.cross.bg/reshenie-bulgariya-stanishev-1419257.html

/КРОСС/ „Сергей Станишев е трайно свързан с историята на БСП и ще остане в бъдещето й. „ Това заяви в предаването „120 минути" по бТВ народният представител от Коалиция за България Борислав Гуцанов. По думите му на пленума днес се е взело правилно решение, а от реформите в БСП зависят и тези в България като цяло. „Има много хора, които са обсъждали кое е най-правилното решение. Има хора, които коментираха дали оттеглянето на Станишев е най-правилното решение. С оглед на заминаването на Станишев и ситуацията в страната това е най-разумното решение. По този начин ще се даде друг хоризонт пред БСП и държавата като цяло. С това виждане на Станишев ситуацията пред партията за предстоящите избори е коренно различна", каза още Гуцанов. По думите му ще има обединение на всички леви партии в България. „Аз съм за такава коалиция, която ще изкара държавата от тежкото състояние, в което се намира в момента. Нашето виждане за предсрочни избори също е едно смело решение. Ние можехме да останем на власт. Орешарски няма лошо управление", категоричен бе той. Според него една от грешките на БСП са неясните отношения с ДПС. "БСП има не един или двама членове, които биха могли да застанат начело на партията и допринесат за развитието на партията. Драгомир Стойнев също е от тези хора. Нека видим първо кои ще бъдат номинирани и тогава ще говорим", отговори той на въпрос кой ще е следващият председател на столетницата

Седем посланици са писали на Миков заради подготвяни от ДКЕВР промени

http://www.moreto.net/novini.php?n=257030

Посланиците на седем държави са изпратили писмо до председателя на парламента Михаил Миков, в което изразяват силни притеснения от намеренията на ДКЕВР да ореже цената на тока, произвеждан от американските марици и веитата. Писмото е било изпратено още в понеделник, но за него стана ясно едва днес.

Кобилкина: Жените изневеряват скрито, за разлика от мъжете. Диков: Говориш като съветска колхозничка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4175322

Наталия Кобилкина категорично отрече да е работила като елитна компаньонка в Москва.
"Това са глупости", отсече тя. "Естествено, че не" - отговори тя пред "Нова телевизия" на въпрос дали е работила в бар като стриптийзьорка.
Сексгуруто  разказа, че не е живяла в Москва, а в Ростов на Дон с майка си и баща си, откъдето е поискал ръката й съпругът й. Наталия Кобилкина категорично отрече да е работила като елитна компаньонка в Москва. "Това са глупости", отсече тя. "Естествено, че не" - отговори тя пред "Нова телевизия" на въпрос дали е работила в бар като стриптийзьорка. Сексгуруто  разказа, че не е живяла в Москва, а в Ростов на Дон с майка си и баща си, откъдето е поискал ръката й съпругът й.

Почина митрополитът на Киев и цяла Украйна Володимир

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/05/2337900_pochina_mitropolitut_na_kiev_i_ciala_ukraina_volodimir/?ref=rss


В Киев на 79-годишна възраст почина митрополитът на Киев и на цяла Украйна Володимир, съобщават сайтът на Украинската православна църква - Московска патриаршия и руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.

Митрополит Володимир е починал от рак в киевска клиника, посочва ИТАР-ТАСС. Ройтерс и Франс прес съобщават пък, че митрополитът е бил в болница заради вътрешен кръвоизлив.

Сега изпълняващ длъжността глава на Украинската православна църква - Московска патриаршия е митрополит...

Гуцанов сравни управлението с това на Камерън; можело и да остане

http://frognews.bg/news_72661/

Събитията в БСП дават импулс на партията, това е държавническо, а не просто вътрешнопартийно решение, заяви по БТВ Борислав Гуцанов от КБ. Той се обяви за коалиция на левите партии, но не на всяка цена.

Петра Квитова смаза Бушар за втората си титла на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/05/2337898_petra_kvitova_smaza_bushar_za_vtorata_si_titla_na/?ref=rss

Петра Квитова не позволи на Южени Бушар дори да си помисли за съпротива във финала на "Уимбълдън" и триумфира с втората си титла от турнира.

Чехкинята имаше тотално превъзходство и отвя 20-годишната канадка с 6:3, 6:0 за едва 55 минути в може би най-добрия мач в кариерата си.

Квитова спечели втория си трофей от Големия шлем след успеха си на "Уимбълдън" през 2011 г. Победата й днес стана най-бързият женски финал в историята на надпреварата след успеха на Щефи Граф над...

Бензиностанцията на външната магистрала при Караманица лъже клиентите си

http://www.zapernik.com/obshtestvo/benzinostanciyata-na-vunshnata-magistrala-pri-karamanica-luje-klientite-si_32869/

За пореден път се доказва правилото, че "евтиното излиза скъпо". Миналата седмица реших да заредя газ на бензиностанцията на външната магистрала в посока София при Караманица. И аз, като повечето хора, реших да спестя някой лев, привлечен от цената 1.05 лв./литър. Газовата ми бутилка поема 30 литра, а имах и около 3-4 литра вътре. Казах им да заредят бутилката догоре. Питам, нормално ли е бутилка от 30 литра да поеме 35 литра, при положение, че имах и останала газ вътре? При този въпрос от...

Продължава

ЦСКА наля самочувствие с победа над Брюж

http://bgfootball.actualno.com/CSKA-nalja-samochuvstvie-s-pobeda-nad-Bruj-news_37996.html

ЦСКА София постигна престижна победа с 3:2 в голово шоу срещу белгийски гранд Брюж. "Червените" стартираха добре мача, като в 17-ата минута вече водеха в резултата. След центриране отдясно ...

Засилено полицейско присъствие в София заради гей парада

http://society.actualno.com/Zasileno-policejsko-prisystvie-v-Sofija-zaradi-gej-parada-news_37992.html

Полицейското присъствие в централните части на столицата е засилено. Има разположени полицаи при централни кръстовища, както и в района на паркове, градинки и обществени сгради, съобщава "Фокус&...

Два сантиметра по-нагоре и Неймар щял да бъде парализиран

http://www.cross.bg/neiimar-macha-braziliya-1419256.html

/КРОСС/ Нападателят на Бразилия Неймар щял да бъде парализиран, ако ударът на колумбийският защитник Хуан Сунига е нанесен с два сантиметра по-нагоре, съобщава британската преса, позовавайки се на лекаря на тима Родриго Ласма. Припомняме, че бразилският нападател по време на мача с Колумбия счупи трети гръбначен прешлен. Травмата не е чак толкова сериозна и операция няма да се наложи, но възстановяването на Неймар ще отнеме между 4 и 8 седмици. Това няма да позволи на голямата звезда на Бразилия да играе в оставащите два мача на своя отбор - полуфинала и финала или мача за третото място.    

Кобилкина: Жените изневеряват скрито, за разлика от мъжете. Диков: Говориш като съветска колхозничка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175313

Наталия Кобилкина категорично отрече да е работила като елитна компаньонка в Москва.
Наталия Кобилкина категорично отрече да е работила като елитна компаньонка в Москва. "Това са глупости", отсече тя. "Естествено, че не" - отговори тя пред "Нова телевизия" на въпрос дали е работила в бар като стриптийзьорка. Сексгуруто  разказа, че не е живяла в Москва, а в Ростов на Дон с майка си и баща си, откъдето е поискал ръката й съпругът й.

Хроника на паниката и нейното овладяване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174082

20 юни, петък 
Десетки вложители теглят спестяванията си от Корпоративна търговска банка. КТБ иска от БНБ да я постави под специален надзор. Молбата е уважена веднага
22 юни неделя
БНБ обявява, че ще одържави КТБ и тя ще работи отново на 21 юли
23 юни, понеделник - 26 юни, четвъртък
Служители на инвестиционния посредник “Глобал Маркетс” органи 20 юни, петък Десетки вложители теглят спестяванията си от Корпоративна търговска банка. КТБ иска от БНБ да я постави под специален надзор. Молбата е уважена веднага 22 юни неделя БНБ обявява, че ще одържави КТБ и тя ще работи отново на 21 юли 23 юни, понеделник - 26 юни, четвъртък Служители на инвестиционния посредник “Глобал Маркетс” органи

Иван Великов: Държавата е гарант за безопасността и за здравето на хората по българското Черноморие

http://www.moreto.net/novini.php?n=257041

Държавата е изключително сериозен гарант, както за безопасността, така и за здравето на българските граждани и на гостите на българското Черноморие. Това заяви областният управител на Варна Иван Великов, по повод слуховете за зарази от морската вода, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна .

Хванаха шуменец докато продава фалшива диплома

http://www.cross.bg/shymenetz-leva-diploma-1419255.html

/КРОСС/ 45-годишен шуменец е хванат докато предава фалшива диплома на мъж на 42 години от село Преселка, информират от полицията. Около 14:30 часа на паркинг на бензиностанция на бул. „Симеон Велики" в Шумен е извършена проверка на двамата мъже, които са криминално проявени. Установено е, че шуменеца е предал неистинско удостоверение за завършен седми клас с данните на 42-годишния мъж. По първоначални данни той е заплатил авансово 200 лева, а след предаване на документа е трябвало да даде още 100 лева. Образувано е досъдебно производство, а 45-годишния шуменец е привлечен като обвиняем. Взета му е мярка за неотклонение „подписка". Работата по случая продължава.  

Български самолет ударил на два пъти опашка на пистата в Лайпциг

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/07/05/2337894_bulgarski_samolet_udaril_na_dva_puti_opashka_na/?ref=rss


Самолет на българската авиокомпания Ер ВИА, изпълняващ полет по линията Варна - Лайпциг е извършил неуспешен заход за кацане на международното летище в Лайпциг и е ударил пистата с опашка, съобщи БТА като се позовава на  специализираният сайт за самолетни катастрофи Crash-Aerien.  

Самолетът Еърбъс A320 направил втори кръг и при следващия заход отново ударил пистата с опашка, но успял да кацне. 

Няма пострадали сред пътниците. Задният край на фюзелажа обаче бил силно...

"Атака" тръгна към гей парада, МВР ги спря на завоя

http://www.bnews.bg/article-110320

Акцията има за цел „да попречат паметникът да бъде осквернен от участниците в гей парада.“, съобщиха от пресцентъра на партията.

Откриха трупа на изчезналия рибар Емил Масларов

http://www.cross.bg/maslarov-borda-emil-1419254.html

/КРОСС/ Откриха трупа на помориеца Емил Масларов, съобщава Флагман, позовавайки се на съдебни лекари от Бургас. Припомняме, че 35-годишният мъж падна зад борда на рибарския кораб "Одеса" на 3 април т.г. Тялото му така и не бе открито, въпреки организираните спасителни акции. Така и не се разбра какво точно се е случило, за да падне той зад борда. Емил бе син на известния поморийски рибар Стоян Масларов. Той купил заедно със свои приятели корабчето и често излизал с тях в морето за риба. Трупът му е докаран в Бургаската морга, но е бил силно разложен. Разпознаването ще е утре. Тялото бе намерено тази сутрин от екипажа на риболовен кораб от Несебър. Моряците изпаднали в шок, след като заедно с уловената риба на борда бил изтръскан и човешки труп.  

Бразилците се обединяват, искат да спечелят купата за Неймар

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/05/2337896_brazilcite_se_obediniavat_iskat_da_specheliat_kupata/?ref=rss


Бразилските национали се надяват контузията на Неймар да им подейства мотивиращо и да ги обедини. Те искат да спечелят световната купа в чест на съотборника си.

Неймар беше ритнат в гърба от колумбиеца Сунига в последните минути на четвъртфинала и беше изнесен с носилка. По-късно се разбра, че нападателят има фрактура на третия гръбначен прешлен и пропуска мачовете до края на първенството.

"Неймар е много важен за нашия отбор. Много сме зависими от него. Тази ситуация...

Аморгос, островът на Люк Бесон

http://www.grreporter.info/Amorgos_ostrovt_na_Lyuk_Beson/15765

Френският режисьор се влюбва в най-източния кикладски остров, защото е уникален, прекрасен и съблазнителен, и го превръща в снимачна площадка на филма си „Безкрайното синьо”

прочети повече

Йовчев за сигнала срещу Цветанов: Не може да се уронва престижът на МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=257033

Достойнството и престижът на МВР не може да се уронват по безобразен начин. Такова мнение изрази вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод изказванията на предшественика му по адрес на ведомството. Йовчев не пожела да коментира в детайли сигнала срещу Цветан Цветанов, който подаде в прокуратурата, с аргумента, че не иска да разваля професионалния празник на полицаите.

БСП ще подготви силнa кандидатурa за еврокомисар

http://econ.bg/Новини/БСП-ще-подготви-силнa-кандидатурa-за-еврокомисар-_l.a_i.554167_at.1.html

БСП ще излъчи силна кандидатура за еврокомисар, убеден е Сергей Станишев. Той коментира темата по време на състоялата се пресконференция след пленума...

Неизвестен мъж откри огън в американския град Индианаполис

http://america.actualno.com/Neizvesten-myj-otkri-ogyn-v-amerikanskija-grad-Indianapolis--news_37989.html

Неизвестен мъж е открил безразборна стрелба в американския град Индианаполис, щата Индиана. Ранени са 7 души, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус". Инцидентът е станал в северната част н...

Синдикат предлага: Не ти плащат заплата – искаш несъстоятелност на фирмата

http://business.actualno.com/Sindikat-predlaga-Ne-ti-plashtat-zaplata--iskash-nesystojatelnost-na-firmata-news_37990.html

Работницте, чиито възнагражденията не се изплащат, да могат да искат несъстоятелност на фирмата-работодател. За тази нова разпоредба в Търговския закон настоява Конфедерацията на независимите синдикат...

Управляващите играят като за "последно десет".

http://cite.actualno.com/Upravljavashtite-igrajat-kato-za-posledno-deset-news_37991.html

Така лидерът на АБВ Георги Първанов определи последните ходове на настоящите властимащи.

Трупът от морето - на рибар, изчезнал преди 3 месеца?

http://www.bnews.bg/article-110319

Тялото, което по-рано днес беше намерено от рибари в Несебър най-вероятно е на 35-годишен мъж, който в началото на април месец тази година падна зад борда на рибарското си корабче.

БДЖ е продала 4000 билета онлайн за половин година

http://www.cross.bg/bileta-sistemata-zakypil-1419253.html

/КРОСС/ 4000 билета за 6 месеца - толкова са продадените онлайн резервации на БДЖ от въвеждането на системата за купуване през интернет досега. Най-търсени са спалните вагони, а най-често хората купуват онлайн билети за влака София - Варна. Само 12 композиции, които минават през общо 55 гари, са включени в системата, но в момента се разработва включването на цялата вътрешна мрежа. Близо 14 000 души вече са регистрирани, около 2000 реално са си купили билети, като има и постоянни клиенти, предава бТВ. „Примерно имаме един клиент, който е закупил 38 билета, следващ клиент, който е закупил 26 билета, т.е. ако клиент не е доволен от услугата на системата едва ли би закупил такова количество билети", коментира Ясен Гочев от отдел „Информационни технологии" в БДЖ.  

Най-известните слухове на прехода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174123

l Малко преди промяната на 10 ноември 1989 г. се пускаха слухове, че цените на стоките ще се вдигнат три-четири пъти. Хората се юрваха и купуваха. След това цените се вдигаха с по-малко. И се постигаше ефекта хората да си кажат: “Не е чак толкова зле.”
l Слухът от младежкото предаване “Ку-ку”, че има авария в АЕЦ “Козлодуй”, пуснат в публична меди l Малко преди промяната на 10 ноември 1989 г. се пускаха слухове, че цените на стоките ще се вдигнат три-четири пъти. Хората се юрваха и купуваха. След това цените се вдигаха с по-малко. И се постигаше ефекта хората да си кажат: “Не е чак толкова зле.” l Слухът от младежкото предаване “Ку-ку”, че има авария в АЕЦ “Козлодуй”, пуснат в публична меди

Има ли пасажер извън самолета?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4173471

Според статистика на Федералната авиационна администрация на САЩ от 1947 г. насам са извършени 99 опита за извънбордово летене в нишата на самолетния колесник. 76 от тях завършват фатално, а при 23 авантюристите оцеляват.
Подобни данни звучат почти невероятно, като се имат предвид “удобствата” на един такъв полет: нехерметизирано, неотоплено тясно Според статистика на Федералната авиационна администрация на САЩ от 1947 г. насам са извършени 99 опита за извънбордово летене в нишата на самолетния колесник. 76 от тях завършват фатално, а при 23 авантюристите оцеляват. Подобни данни звучат почти невероятно, като се имат предвид “удобствата” на един такъв полет: нехерметизирано, неотоплено тясно

Започна възстановянето на екопарк "Езерата" в Кюстендил

http://www.cross.bg/zapochna-parka-ekopark-1419252.html

/КРОСС/ Започна възстановянето на екопарк "Езерата" в Кюстендил. Двете свързани изкуствени езера и парковата зона са на площ от 11 декара. Средствата за реновирането на парка, което трябва да приключи до април 2015 година, са по програмата за трансгранично сътрудничество "България-Сърбия". Предвижда се изграждането на екологично чисти изложбени площи за образователни цели, създаването на ботаническа алея за уроци на открито и различни атракции като водни колела. Ще бъде изцяло подменено и осветлението на парка, съобщава БНР.  

Откриха трупа на изчезналия рибар Емил Масларов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4175299

Откриха трупа на помориеца Емил Масларов, разкриха неофициално съдебни лекари от Бургас, цитирани от "Флагман".
Припомняме, че 35-годишният мъж падна зад борда на рибарския кораб "Одеса" на 3 април т.г. Тялото му така и не бе открито, въпреки организираните спасителни акции. Така и не се разбра какво точно се е случило, Откриха трупа на помориеца Емил Масларов, разкриха неофициално съдебни лекари от Бургас, цитирани от "Флагман". Припомняме, че 35-годишният мъж падна зад борда на рибарския кораб "Одеса" на 3 април т.г. Тялото му така и не бе открито, въпреки организираните спасителни акции. Така и не се разбра какво точно се е случило,

Гришо: Подкрепата, която получих беше невероятна

http://www.cross.bg/grigor-dimitrov-neveroyatna-1419251.html

/КРОСС/ Най-добрият български тенисист Григор Димитров благодари за подкрепата по време вчерашния мач от "Уимбълдън", който българинът загуби от Новак Джокович. "Благодаря за страхотния месец. Подкрепата, която получих беше невероятна. Вчера беше труден ден за мен, но нямам търпение да се върна тук следващата година", написа Григор Димитров в профила си в "Twitter".  

Иван Портних: Кв. „Аспарухово” продължава да се възстановява от наводнението

http://www.moreto.net/novini.php?n=257019

Продължава миенето на целия район „Аспарухово”, дезинфекцирането му, в огромна част от него е завършил този процес. Разчистени са калта, тинята и всичко това, което стихията е вкарала по домовете на хората и по улиците на района. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна кметът на Варна Иван Портних.

Властите в Киев си върнаха Славянск

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/05/2337889_vlastite_v_kiev_si_vurnaha_slaviansk/?ref=rss


Украинското национално знаме бе издигнато върху кметството на Славянск - бастиона на проруските сепаратисти в Източна Украйна, след като градът бе превзет днес от правителствените сили, съобщиха военният министър Валерий Хелетей и шефът на Генщаба Виктор Муженко, цитирани от Франс прес и ИТАР-ТАСС. 

Двамата новоназначени военни шефове са докладвали за успеха на украинската офанзива на президента Петро Порошенко. Проруските бунтовници са били принудени да изоставят позициите си по...

Кървава баня: Десетки ранени на погребение на 16-годишен палестинец

http://www.bnews.bg/article-110281

Поне 70 души са ранени при безредици, избухнали в Източен Ерусалим след погребението на отвлечен и убит палестински младеж.16-годишният палестинец стана изкупителна жертва на отмъщение за отвлечените и убити миналия месец 3 израелски момчета.

Рибата в българските водоеми е намаляла рязко

http://econ.bg/Новини/Рибата-в-българските-водоеми-е-намаляла-рязко_l.a_i.554165_at.1.html

Рибата в българските водоеми е намаляла рязко, алармираха рибари, а от Съюза на ловците и риболовците потвърдиха информацията. Смята се, че причините...

Станишев си отива: Всичко за пленума на БСП (ОБЗОР)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4175170

Председателят на БСП Сергей Станишев обяви днес, че се оттегля от партийния пост, който заема в продължение на 13 години.
На пленум Станишев поиска да бъде свикан конгрес на БСП на 27 юли. Тогава трябва да бъде избран нов председател на партията и да бъде приета предизборната платформа за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Председателят на БСП Сергей Станишев обяви днес, че се оттегля от партийния пост, който заема в продължение на 13 години. На пленум Станишев поиска да бъде свикан конгрес на БСП на 27 юли. Тогава трябва да бъде избран нов председател на партията и да бъде приета предизборната платформа за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Васил Христов, изпълнителен директор на ПИБ: Благодарим на вложителите ни и на банковата общност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174754

С Васил Христов, изпълнителен
директор на Първа инвестиционна банка,
разговаря Цветелина Йорданова

- Г-н Христов, може ли да споделите в чисто човешки план как се изживява банкова криза като тази, на която бяхме свидетели?
- Все още хората не сме толкова съвършени, за да можем да си предаваме един на друг живи емоции и вътрешни изживявания, С Васил Христов, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, разговаря Цветелина Йорданова - Г-н Христов, може ли да споделите в чисто човешки план как се изживява банкова криза като тази, на която бяхме свидетели? - Все още хората не сме толкова съвършени, за да можем да си предаваме един на друг живи емоции и вътрешни изживявания,

Близнашки за Фрог: Станишев иска още да дърпа конците!

http://frognews.bg/news_72660/

След дълго отлагане Сергей Станишев беше принуден да направи изявление, че ще се оттегли и че ще бъде свикан отлагания конгрес. Това е добрата новина, но от последвалата пресконференция става ясно, че всъщност той би желал да остане в ролята на силния човек, който задава тон на бъдещата политика и евентуално да дърпа конците на своя приемник.

Кадиев: Посочен от Станишев председател на БСП няма да донесе промяна

http://politics.actualno.com/Kadiev-Posochen-ot-Stanishev-predsedatel-na-BSP-njama-da-donese-promjana-news_37987.html

Ако Станишев се опита да си инсталира следващия председател, това означава, че промяната няма да е истинска. Сега ще се появят куп активни борци, но е хубаво е да има много номинации и кандидати. Т...

Стойнев е новият зам.-председател на БСП

http://www.moreto.net/novini.php?n=257036

Националният съвет на БСП е гласувал с пълно мнозинство предложението на председателя на партията Сергей Станишев Драгомир Стойнев да стане член на Изпълнителното бюро /ИБ/, както и заместник-председател на Националния съвет на политическата формация.

Мълвата - инструмент и на властта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174149

Слуховете обичат известните хора, публичните личности. Същевременно винаги са били част от добрата пропагандна и управленска машина, твърдят изследователи. 
Още в Древния Рим императорите изпращали специални вестители да разпространяват измислена от тях новина. Така проверявали верността на поданиците си или опипвали почвата за държавническо Слуховете обичат известните хора, публичните личности. Същевременно винаги са били част от добрата пропагандна и управленска машина, твърдят изследователи. Още в Древния Рим императорите изпращали специални вестители да разпространяват измислена от тях новина. Така проверявали верността на поданиците си или опипвали почвата за държавническо

Откриха трупа на изчезналия рибар Емил Масларов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175280

Откриха трупа на помориеца Емил Масларов, разкриха неофициално съдебни лекари от Бургас, цитирани от Откриха трупа на помориеца Емил Масларов, разкриха неофициално съдебни лекари от Бургас, цитирани от "Флагман". Припомняме, че 35-годишният мъж падна зад борда на рибарския кораб "Одеса" на 3 април т.г. Тялото му така и не бе открито, въпреки организираните спасителни акции. Така и не се разбра какво точно се е случило,

Мръсницата Дженифър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174814

На 45 години Дженифър Анистън продължава да разчита на разкошното си тяло, за да поддържа своята кинокариера. Тези дни тя напомни за силната си сексуална гравитация покрай рекламната кампания на продължението на комедийния хит от 2011-а “Ужасни шефове”. 
Анистън повтаря ролята на перверзната зъболекарка Джулия Харис, която тормозеше своя асистент На 45 години Дженифър Анистън продължава да разчита на разкошното си тяло, за да поддържа своята кинокариера. Тези дни тя напомни за силната си сексуална гравитация покрай рекламната кампания на продължението на комедийния хит от 2011-а “Ужасни шефове”. Анистън повтаря ролята на перверзната зъболекарка Джулия Харис, която тормозеше своя асистент

Мая Манолова и Драгомир Стойнев готови да водят БСП

http://www.cross.bg/stoiinev-dragomir-manolova-1419250.html

/КРОСС/ Енергийният министър Драгомир Стойнев и зам.-председателят на НС Мая Манолова изразиха готовност да заемат председателския пост в левицата, след като стана ясно, че Сергей Станишев ще се оттегли от ръководното място в БСП на партиен конгрес на 27 юли. "Всичко зависи от номинациите и решението на конгреса на БСП на 27 юли т.г. Ако получа такава, ще участвам." Това заяви новият заместник-председател на партията Драгомир Стойнев. „Днешното решение на Националния съвет, за което благодаря на всички членове на съвета, е за избор за заместник-председател. Все още не са започнати номинации за бъдещ лидер на партията", посочи Стойнев. "Ако получа номинация, ще я приема. Тръгваме на избори с нов председател, с нова енергия и с амбицията за победа. Това е шанс за промяна за стабилизиране на БСП, за спечелване на повече доверие, енергия, нови хора", заяви от своя страна пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.      

LGBT - четири букви, които не стигат да опишат за какво става дума

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/05/2337877_lgbt_-_chetiri_bukvi_koito_ne_stigat_da_opishat_za/?ref=rss


Лесбийките и хомосексуалните мъже отдавна се борят заедно срещу омразата и за защита от дискриминация, но е спорно дали трябва изобщо да бъдат поставяни в една и съща група, разказва Джули Биндъл за Би Би Си.

Някои лесбийки направо заявяват, че нямат абсолютно нищо общо с хомосексуалните мъже и нямат представа как се е стигнало до събирането им в края на 80-те години под термина LGBT. Тези четири букви, обозначаващи "лесбийки", "гей" (в смисъл на хомосексуални мъже), "бисексуални" и...

Слагат ограда на дерето в "Аспарухово", хората се връщат

http://www.bnews.bg/article-110318

Нивото на праховите частици в "Аспарухово" е в норма, качеството на питейната и на морската вода отговаря на стандартите. Предстои да бъде сложена ограда на дерето в квартала. Това ще позволи част от хората да се върнат по домовете си.

Драгомир Стойнев: Ако получа номинации за лидер на БСП, ще участвам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4175277

"Всичко зависи от номинациите и от решението на конгреса. Ние сме демократична партия и конгресът е институцията, която решава кой ще бъде следващият лидер на БСП. Ако получа номинации, ще участвам". Това каза на пресконференция новоизбраният заместник-председател на Националния съвет на БСП Драгомир Стойнев, предаде „Фокус”. "Всичко зависи от номинациите и от решението на конгреса. Ние сме демократична партия и конгресът е институцията, която решава кой ще бъде следващият лидер на БСП. Ако получа номинации, ще участвам". Това каза на пресконференция новоизбраният заместник-председател на Националния съвет на БСП Драгомир Стойнев, предаде „Фокус”.

5 коктейла, които да забъркате за 5 минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4174090

Дойде време за разхлаждане в летните горещи дни. Всеки обича да е с коктейл в ръката, докато хваща бронзов загар на плажа или дори след дълъг работен ден. Повечето хора предпочитат да пият по-леки алкохолни напитки в жегите, отколкото да наблягат на концентратите.
Не е нужно да си професионалист, за да приготвиш перфектен коктейл. Дойде време за разхлаждане в летните горещи дни. Всеки обича да е с коктейл в ръката, докато хваща бронзов загар на плажа или дори след дълъг работен ден. Повечето хора предпочитат да пият по-леки алкохолни напитки в жегите, отколкото да наблягат на концентратите. Не е нужно да си професионалист, за да приготвиш перфектен коктейл.

Самолетът Варна-Лайпциг претърпял инцидент при кацане

http://www.cross.bg/varna-laiiptzig-intzident-samoletut-1419249.html

/КРОСС/ Вчера по обед самолетът Варна-Лайпциг е претърпял сериозен инцидент при кацането си на германското летище. Самолетът на два пъти е ударил с опашка пистата, съобщава специализираният сайт за самолетни катастрофи crash-aerien.aero. Пострадали няма, но опашката на самолета е била силно повредена и обратният полет е отменен. Пътниците са усетили силен удар при второто кацане, но никой не е пострадал, пише Offnews.    

Хумелс: Играем футбол, с който имаме шанс да спечелим световното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175266

„Класирането на 1/2-финал бе още една мечта, която се превърна в реалност тук в Бразилия. Надявам се не бе последната“, заяви защитникът на Германия Матс Хумелс, който с гола си в 13-ата минута срещу Франция класира бундестима за рекорден 4-ти пореден път на 1/2-финал на световно първенство.
Четете повече тук. „Класирането на 1/2-финал бе още една мечта, която се превърна в реалност тук в Бразилия. Надявам се не бе последната“, заяви защитникът на Германия Матс Хумелс, който с гола си в 13-ата минута срещу Франция класира бундестима за рекорден 4-ти пореден път на 1/2-финал на световно първенство. Четете повече тук.

Драгомир Стойнев: Ако получа номинации за лидер на БСП, ще участвам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175270

"Всичко зависи от номинациите и от решението на конгреса. Ние сме демократична партия и конгресът е институцията, която решава кой ще бъде следващият лидер на БСП. Ако получа номинации, ще участвам". Това каза на пресконференция новоизбраният заместник-председател на Националния съвет на БСП Драгомир Стойнев, предаде „Фокус”.

Идеалният отбор на Мондиала - от футболни красавици

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/idealniiat-otbor-na-mondiala-ot-futbolni-krasavici-6016551

С наближаването на финала на Световното по футбол в Бразилия експерти започват да правят най-различни равносметки

Утре над Черноморието ще бъде слънчево и топло

http://www.moreto.net/novini.php?n=257037

През нощта ще бъде ясно, а утре – отново слънчево и почти тихо. След обяд над западните райони от страната ще има временни увеличения на облачността и на места в планинските райони слабо ще превали. Температурите ще се повишат още и максималните ще са между 28° и 33°.

Безплатно изложение на футболни реликви в Бразилия

http://www.cross.bg/braziliya-flanelkata-izlozhenie-1419248.html

/КРОСС/ Властите в столицата на страната-домакин на Световното първенство по футбол- град Бразилия, организираха безплатно изложение на футболни реликви. Експозицията ще остане отворена за посещения до края на Мондиала на 13-и юли. Посетителите могат да видят интересни неща като обувките на Белини- капитанът на Бразилия от 1958-а година, когато в Швеция е спечелена първата световна титла, фланелката на Карлос Дунга от 1998-а година, която е подписана от всички играчи, както и фланелката на Бебето. Също така присъства и горната част от екипировката на легендарния вратар Емерсон Леао от последния му мач с националния отбор- на 30-и април 1986-а година срещу Югославия. Отделен сектор има и за награди и подаръци, като например огромен дървен тотем, връчен на Бразилия от футболната федерация на Боливия преди мач. На входа пък има и пано, на което посетителите на изложбата могат да оставят своето послание към играчите и треньорското ръководство, пише Спортал.  

Розберг и Фетел надхитриха Хамилтън в дъжда на "Силвърстоун"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/05/2337886_rozberg_i_fetel_nadhitriha_hamiltun_v_dujda_na/?ref=rss


Германците Нико Розберг и Себастиан Фетел разгадаха най-добре непредвидимото английско време и ще потеглят от първа редица в Гран при на Великобритания.

Пилотът на "Мерцедес" и световният шампион изненадващо намериха цели секунди аванс в последната си бърза обиколка от хаотичната и дъждовна квалификация на пистата "Силвърстоун".

Отличният им резултат е изцяло за сметка на Люис Хамилтън. Представителят на домакините държеше полпозишъна в ръце, но се отказа от възможността...

Френският аналитик Капферер: Слухът е контравласт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4174133

C
Слухът е най-старото средство за информация, твърди френският изследовател Жан Ноел Капферер. Той е черната борса на информацията, твърди той и смята, че се появява винаги, когато хората искат да разберат нещо, но не получават официални отговори. 
След като навлезе в обществените среди, невярната информация се разпространява като C Слухът е най-старото средство за информация, твърди френският изследовател Жан Ноел Капферер. Той е черната борса на информацията, твърди той и смята, че се появява винаги, когато хората искат да разберат нещо, но не получават официални отговори. След като навлезе в обществените среди, невярната информация се разпространява като

Виктория Бекъм сподели снимка от сватбата си

http://www.bnews.bg/article-110293

Виктория сподели в Туитър своя снимка със съпруга й от първия им танц като женена двойка. "15 красиви години. Чувстваме се благословени и благодарни за вашата любов и подкрепа през годините. Толкова специален ден", написа тя под фотоса.

В Дубай започва строежът на най-високия мол в света

http://asia.actualno.com/V-Dubaj-zapochva-stroejyt-na-naj-visokija-mol-v-sveta-news_37986.html

Съвсем скоро богаташите, които избират Дубай за своята почивка, ще имат още едно място, на което да харчат парите си. Градът започва проект за изграждане на развлекателна и хотелска зона, която ще вкл...

Мнозина са предупредени с протоколи за подкопаване стабилността на банките, каза Йовчев

http://crime.actualno.com/Mnozina-sa-predupredeni-s-protokoli-za-podkopavane-stabilnostta-na-bankite-kaza-Jovchev-news_37988.html

Има хора, предупредени с протоколи, за опити за подкопаване на стабилността на банките у нас. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от Стандарт Нюз. Вицепремиерът бе категоричен, че ...

Властите опровергаха твърдения за хепатит А в морската вода край Варна

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/07/05/2337883_vlastite_oprovergaha_tvurdeniia_za_hepatit_a_v/?ref=rss


Зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев заподозря корпоративни интереси зад твърденията, че къпането в морето край Варна крие опасност от заразяване с хепатит А. 

Ако някои иска да увеличи продажбите си, като съсипе един от водещите сектори в България е чисто безумие, заяви Ботев, цитиран от "Фокус" на специално свикана пресконференция в града. Повод за нея стана предупреждение на румънските власти до гражданите, които искат да посетят България, цитирано от...

Нова измама с продажба на МПС в интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=257025

Нова измама с обяви в интернет - купувате кола втора ръка, плащате половината сума и не получавате нищо. Жертва на схемата става Исмет Хасанов от благоевградското село Плетена. През март той си поръчва багер от Англия, след изгодна оферта в интернет.

Малките войни след края на големите империи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243486_%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B

 Студената война доминира почти половин век след края на Втората световна война, но много от регионалните конфликти, останали в сянката и, всъщност имат изключително важни последици, които се осъзнават много по-късно. Залезът на империите - както официалните, така и другите, който засяга пряко или косвено повечето страни в света след края на ХІХ век, също поражда множество ужасни конфликти.

Раздвижването на коренното население, притежаващо специфична местна динамика, провокира събития, неподвластни на политиците и държавниците от далечните метрополии, затънали в блатото на собствените си неотложни проблеми. В резултат от деколонизацията възникват голям брой нови независими държави, много от които не са в състояние да контролират собствените си територии и да поддържат реда в обществото. Онези от тях, които имат собствена държавна традиция, съумяват, повече или по-малко успешно, да я възродят, преминавайки през период на вътрешни безредици и бунтове, чието ехо отеква далеч отвъд границите им. Именно тези събития, които тогава изглеждат далечни и второстепенни за развития свят, залагат основите на трудноразрешимите проблеми, доминиращи в днешните заглавия на световните медии.

В новата си книга "Малки войни, далечни места" американският историк Майкъл Бърли предлага на читателя проницателна и нерядко язвителна сюжетна и тематична картина на борбата, формирала днешния свят. Умело смесвайки интересните характеристики на героите и впечатляващите исторически епизоди с геополитическия анализ, той ни дава представа за първите две десетилетия след края на Втората световна война и влиянието на случилото се през този период върху сегашните ни проблеми. Предприетите през онези години действия прокарват пътя на по-късния политически курс и формират представи, от които и днес ни е трудно да се откажем. След края на войната САЩ започват да играя нова глобална роля, но американците не са наясно, до каква степен тоталната война е ерозирала световния ред. На свой ред, лидерите на другите държави са в плен на собствените си заблуди относно възможността те да възстановят позициите си, за което обаче просто не разполагат с необходимите ресурси. В мащабния си труд Бърли анализира взаимоотношенията между политическите промени и реакцията на тях, както и трудностите, свързани с начина по който се възприемат отвън съвършено различните общества.

Генезисът на проблемите

Всъщност, проблемите започват бързо да се натрупват още преди 1945, макар че последиците от тях биват осъзнати едва по-късно и то постепенно. Жестоката военна кампания на Япония в Китай опустошава и без това разрушената от гражданската война и икономическата криза държава. Първите японски победи в тази война разклащат основите на европейското колониално господство в Югоизточна Азия. Последвалият разгром и окупация на Япония пък създават вакуум на властта в Корея, където местните групировки започват яростна битка за контрол над страната. Европейските даржави са изправени пред трудната задача да възстановят контрола над изгубените си колонии, разполагайки с ограничени ресурси.

Британските войски в Югоизточна Азия отчаяно се опитват да удържат позициите си до момента, когато холандците и французите отново поемат част от бремето по управлението на региона. Националистическите движения в колониите обаче променят толкова сериозно ситуацията, че възстановяването на довоенното статукво се оказва невъзможно. При тези обстоятелства САЩ, макар и без особено желание, се отказват от противопоставянето си на колониалния модел, най-вече защото се опасяват от отслабването на съюзниците си в Европа. На свой ред, управляващите в Холандия и Франция смятат, че престижът и приходите от колониалните им империи са  от ключово значение за тяхното следвоенно възстановяване, но късметът вече им е обърнал гръб. Вашингтон принуждава холандците да се откажат от Индонезия, след като местните националисти доказват готовността и способността си да се справят с комунистите. Франция обаче си гарантира подкрепата на САЩ за своята борба в Индокитай, превърнала се в ожесточена война на изтощение и, в крайна сметка, завършила с пълен провал за французите. Малко по-късно, на мястото на тази европейска колониална сила се оказват самите Съединени щати.

С ескалацията на студената война, необходимостта от съюзници поставя САЩ и Съветския съюз в ситуация, която те биха могли да избегнат при друго развитие на нещата. Обикновено Сталин се старае да действа много предпазливо, оказвайки натиск там, където не очаква сериозна съпротива и отдръпвайки се назад, ако такава съпротива все пак възникне. В книгата си Бърли показва, как съюзниците и сателитите често използват противоречията между двете суперсили в собствен интерес. Така Ли Син Ман (първият премиер на временното корейско правителство и първи президент на Южна Кория - б.р.) използва американската подкрепа за да се справи с противниците на Корея и да укрепи режима си, който до голяма степен разчита на бивши колаборационисти, сътрудничели с японските окупатори. Слабият външен контрол, както и недостатъчната информация за спецификата на Корея, с която разполага Вашингтон, позволяват на Ли да се развихри. Бърли го описва като един от първите чуждестранни лидери, на които Америка решава да заложи, виждайки в него харизматичен политик, владеещ английски и подкрепящ САЩ. При това американците се отказват да подкрепят редица местни движения, ползващи се с по-голяма популярност сред самите корейци. Междувременно, Ким Ир Сен изключително умело се възползва от разрешението на Сталин за нахлуване в Южна Корея за да превърна северната част на страната в собствено наследствено владение. Разпалената от него жестока война води да значително нарастване на военните разходи на САЩ и Великобритания и принуждава американците да се ангажират със "сдържането" на комунизма по цялата евразийска периферия. По онова време, реалната ситуация в един или друг район остава в сянката на необходимостта "да бъде пресечена комунистическатаа агресия".

Победата на Мао Цзедун над противниците му националисти през 1949 и последвалото сближаване между Пекин и Москва, провокират в САЩ яростни спорове за това, кой точно е виновен за загубата на Китай. Което, на свой ред, налага тезата, че големият губещ е именно Вашингтон. Взаимните обвинения и упреци водят до формулирането на твърда линия във външната политика, оказала се определяща за случилото се по-късно в Корея и Индокитай. Междувременно, събитията в Китай излизат извън рамките на страната и водят до дестабилизацията на тези два региона.

Зародилата се във Франция "теория на доминото" придава по-твърд характер на стратегията на сдържането, разработена от Джордж Кенън с цел да бъде ограничена комунистическата експанзия в Европа. В ерата на студената война тя придава характеристики на идеологически сблъсък на редица конфликти, които всъщност са породени от съвършенно различни фактори.

В Близкия Изток влиянието и авторитетът на Европа отслабват много по-силно и по-бързо, отколкото в останалата част на Азия. Там обаче промените пораждат нарастване на разходите на империите, докато приходите им от колониите непрекъснато спадат. Впрочем, още преди световната война британският министър на колониите Малкълм Макдоналд се оплаква, че управлява 50 колонии, но половината му време отива за решаване проблемите на Палестина. Опитите за запазване на мира между местните араби и евреите въвличат британците в скъпоструваща и неудобна от всяка гледна точка война с бунтовниците, приключила през 1948 с едностранното решение за изтеглянето им оттам. Вместо да се споразумеят за подялбата на териториите, евреите и арабите започват битка на живот и смърт за по-изгодна за себе си конфигурация на бъдещите граници. Израел успява да отвоюва еврейската родина с цената на продължаваща до днес вражда, позволила на арабските националисти, а по-късно и на радикалните ислямисти, да си гарантират народната подкрепа с откровено екстремистка реторика. Тъй като Британия няма кой знае какви интереси в Палестина, отказът от ангажиментите и изтеглянето и оттам се оказват най-рационалната стратегия за нея. В Иран обаче действат други фактори и съображения. Всъщност, Британия решава да заложи на иранската петролна индустрия още когато кралският флот започва да преминава от въглища към дизелово гориво. Това осигурява на Иран жизненоважни приходи в условията на следвоенните икономически трудности. Но след като премиерът Мохамед Мосадък, ползващ се със значителна подкрепа отдолу, национализира петролната индустрия, правителството е свалено през 1953 в резултат на заговор, подкрепен от ЦРУ. Британско-американският консорциум възстановява предишното статукво, но решава да подели приходите от петрола поравно с иранските власти, действайки по модела на договора между Aramco и Саудитска Арабия. Напрежението обаче се запазва и след свалянето на Мосадък като дава възможност на шиитското духовенство, което навремето се разграничава от него, да поеме нещата в свои ръце. На свой ред, иранският шах, превърнал се в американска марионетка, опитва да използва тесните си връзки с Вашингтон за прокарването на собствените си смахнати идеи за превръщането на Иран във велика държава.

Безмисленото пилеене на ресурси

В книгата си Бърли демонстрира откровена неприязън към имперските стремежи на Британия, определяйки ги като "безмислено пилеене на ресурси", които според него е трябвало да се използват за модернизацията на самата британска индустрия. Британските лидери тълкуват неправилно редица събития и допускат грешки в много ситуации, както впрочем го правят и колегите им от Вашингтон и Париж, вместо, в качеството си на по-опитна колониална държава, да им дават пример за здрав смисъл. При това те дори не се опитват да се оправдават. Великобритания обаче плаща за грешките си по-ниска цена, отколкото Франция и САЩ, избягвайки въвличането си в продължителни и скъпи войни, способни да усложнят изключително вътрешнополитическата ситуация.

Междувременно, случващото се в Алжир изправя Франция на ръба на военния преврат. Дълбоката пропаст между бедното и лишено от националните си богатства мюсюлманско мнозинство и колонистите, управляващи в това северноафриканско владение на Париж, водят да ескалация на напрежението и криза, с която френските власти се оказват неспособни да се справят. Изтеглянето от Алжир дълго време изглежда абсолютно неприемливо за Париж, особено след поражението във Виетнам. Шарл дьо Гол обаче съумява да ампутира този "поразен от гангрена" (поне според него) крайник, за да предотврати по-нататъшното разпространение на заразата.

След това, алжирските националисти започват междуособна борба, оказвайки се неспособни да гарантират на страната си нито стабилност, нито икономическа развитие. Там, както и в други части на света, деколонизацията рядко отговаря на стремежите и надеждите на населението. Прогонването на чужденците и местните колаборационисти почти никога не води до укрепване на реда и просперитет. Модернизационните проекти, особено в мюсюлманските общества, се сблъскват с противодействието на масите и провокират реакция на отхвърляне, което пък води до познатата ни днес борба между ислямистите и подкрепяните от армията режими. Освен това тоталната корупция няма как да не отдалечи населението от неговите управници.

Периодичните победи са изключения, които след 1945 просто потвърждават общото правило. Така САЩ успяват да разгромят партизанските отряди "Хукбалахап" (Народна антияпонска армия) на Филипините, подсилвайки военните успехи с реформи, благодарение на които правителството в Манила си гарантира народната подкрепа. Сдържането и потискането на партизанското движение тук се оказва по-лесно, отколкото в други части на света, където партизаните могат да намерят убежище и подкрепа в съседни държави. Когато кризата е преодоляна обаче, социално-политическите реформи биват прекратени и Филипините се връщат в предишното си състояние, макар този път без хаоса и безредиците, от които биха могли да се възползват едни или други външни сили. Илюзията за постигнатия там успех, създава един заблуждаващ прецедент, който американците по-късно се опитват да пренесат във Виетнам, заменяйки там претърпелите поражение французи. Целящата разгрома на комунизма политика, реализирана чрез опита да се приложи по бреговете на Меконг програмата за "Великото общество" на президента на САЩ Линдън Джонсън, предсказуемо приключва с пълен провал, превръщайки се в трагедия за Америка.

На свой ред, победата на британците в Малая, която днес често се цитира като образец за антибунтовническа стратегия, всъщност отразява специфичната ситуация на тази територия. В източник на жива сила и подкрепа за комунистическите бунтовници в Малая се превръща китайското етническо малцинство. След като британците установяват там свой военен контрол, позволяващ им да сдържат действията на бунтовниците, полицията и специалните служби изолират партизаните, а след това успяват да ги настроят един срещу друг. С помощта на методите на психологическата война и мерките за интегриране на етническите китайци в малайското общество биват подкрепени целенасочените военни действия, в чиито ход армията разчита на мобилността си и умелото маневриране. Да се повтори тази стратегия в други части на света обаче, се оказва възможно само на теория, но не и на практика.

Малките войни, разтърсващи различни отдалечени части на планетата в течение на повече от двайсет години след 1945, нагледно демонстрират, колко е трудно да се поддържа политическия ред в условията на мощни обществени и културни вълнения. За западните лидери се оказва непосилно да осъзнаят сложността на ситуацията, особено когато става дума за чужди култури, и те много рядко успяват да се справят с този проблем. Военните интервенции твърде често се трансформират в скъпоструващи войни или пък превръщат осъществилите ги чуждестранни държави в инструмент за постигането на користните цели, преследвани от едни или други местни групировки.

В анализа си Бърли подчертава ограничените възможности на външните играчи да постигнат своите цели. Понякога те могат да се възползват от благоприятната възможност за да се опитат да тласнат събитията в нужната им посока, но много често такава възможност просто липсва. Ето защо, посочва Бърли, когато имаш да решаваш достатъчно спешни и сериозни вътрешни проблеми, би било по-добре да се откажеш от амбициозните стремежи за промени в отдалечени от собствената си страна територии и да забравиш мечтите си за слава.

Обезопасяват с огради дерето в "Аспарухово"

http://www.cross.bg/asparyhovo-kvartala-ogradi-1419247.html

/КРОСС/ Дерето на ул. "Моряшка" в район "Аспарухово" ще бъде обезопасено с огради, съобщиха днес от пресслужбата на община Варна след заседанието на общинския кризисен щаб. До 10 дни ще бъде направено и временно укрепване на ската в квартала. След изпълнението на този проект някои от хората, които бяха евакуирани от района заради големите наводнения, могат да се върнат по домовете си. Нивото на праховите частици в "Аспарухово" е в норма, качеството на питейната и на морската вода отговаря на стандартите. Отводнен е стадионът в квартала, продължава чистенето, миенето и дезинфекцията на улиците.  

Виж суматохата при вкарването на Неймар в болницата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175245

Цяла Бразилия е в шок от контузията на Неймар в гърба, заради която няма да играе в оставащите два мача от световното първенство. Видео показва голямата суматоха при вкарването на голямата звезда в болница във Форталеза. Виж още новини от Световното тук                          

Христо Сираков кани гости на разваляне на годеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243485_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%B

 Е, щом толкова хора са напирали да дойдат на сватбата ми с Биляна и са разочаровани, че събитието няма да се състои, тогава ще ги поканя на специално парти и ще го нарека „разваляне на годеж“, каза шеговито Христо Сираков.

Той явно вече се е посъвзел от удара, който годеницата му нанесе с изневярата си с Благой Георгиев и вече говори за събитието като за нещо незначително. Не сме правили никакъв годеж, каза изненадващо той. Направо това звучи несериозно. Направихме едно събиране на приятели да се повеселим. Аз не се сгодявам толкова бързо, с Биляна живеехме едва няколко месеца задено.

Ицо наистина научил, че е рогоносец от телевизията и папарашката снимка с целувката между Благо и Биляна. Той твърди, че се огорчил, но не се изненадал особено. Казал й да си изнесе багажа веднага и тя го послушала. Оттогава не се били ни виждали, ни чували. Не я зная какво прави сега, тя отрече да ми е изневерила, каза, че Благо й е просто приятел, но дори да й бях повярвал, щях да стана за смях на цяла България. Все едно. Нашата връзка беше едно забавление без никакви ангажименти, обяснява бизнесменът.

Обяснението на Биляна е различно. Тя продължава да твърди, че не е любовница на футболиста, но признава, че се отегчавала със Сираков. Била млада, живеело й се  , ходело й се по дискотеки, а той искал да стоят вкъщи и да гледат телевизия.

Станишев остава председател на Коалиция за България

http://www.cross.bg/stanishev-dneshniya-ydari-1419246.html

/КРОСС/ "Моето заключение е, че трябва да участваме в управлението при ясен мандат от хората. БСП ще влезе в управлението при категорична подкрепа, за да можем да се противопоставим на интересите срещу нас." Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след края на днешния пленум. "Като председател на Коалиция за България ще продължа да работя за единството, развитието, укрепването, изпълването на нашата коалиция с ново съдържание, което да даде нова, допълнителна енергия наред с това, което трябва да бъде направено в БСП като промени и нови перспективи", каза още той. "Много е важно как ще извървим следващите седмици, това е отговорност на всички в партията. Смисълът на предложението е БСП да излезе по-силна, а не личните амбиции и сблъсъци да надделеят. Няма да избягам от моята отговорност, защото в БСП и левицата аз съм един много сериозен стълб", подчерта Станишев. "До мен стои новия зам.-председател на НС Драгомир Стойнев, който бе подкрепен с голяма мнозинство на днешния пленум. Той е човек с кауза и визия, публично влиза в не малко конфликти, за което понася и удари. За мен той е една от най-перспективните фигури в БСП", заяви Станишев. "Предстои ни трудна кампания, ще ни бъдат нанасяни удари от всички посоки. БСП няма да позволи да се превърне в това, което някои искат да ни видят и да ни унищожат", заяви Станишев

Срещу крадците по морето: 400 полицаи по бермуди на плажа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4173845

400 полицаи под прикритие, облечени по бермуди и хавайски ризи, праща МВР за охрана в морските курорти. Те ще влизат като клиенти по заведения и молове, ще пътуват с таксита и в градския транспорт, ще обикалят около обменните бюра, ще залавят крадци и измамници по плажовете.

По план над 150 цивилни ченгета ще обикалят само в Слънчев бряг и Несеб 400 полицаи под прикритие, облечени по бермуди и хавайски ризи, праща МВР за охрана в морските курорти. Те ще влизат като клиенти по заведения и молове, ще пътуват с таксита и в градския транспорт, ще обикалят около обменните бюра, ще залавят крадци и измамници по плажовете. По план над 150 цивилни ченгета ще обикалят само в Слънчев бряг и Несеб

ГЕРБ ПРИЛИЧАТ НА СТАДО. ПРЕД СТАДОТО СЕ ДВИЖИ КОЧ. А ОТЗАД ПОДСКАЧА КАНДЖА, КОЯТО ВДИГА ВРЯВА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243484_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%9B%D0%98%D0%A7%D0%90%D0%A2+%D0%9D%D0%90+%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%94%D0%9E.+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%94+%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%94%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%A1%D0%95+%D0%94%D0

 Говорих си преди минути с един простичък, обикновен човек. Разбира се, за актуалните събития. Останах удивен от образите, които тоя човечец си беше изрисувал в мислите си. Та той ми каза следното:

ГЕРБ приличат на стадо овце. Не можеш да видиш физиономията, лицето на конкретната овца. Пред стадото се движи коч. Той е водачът на обезличената маса овце. Отстрани обикалят една-две каракачанки. Това са Цецка, Цветанът, Лиляна и оня, дето има самолет. А отзад подскача една канджа, кучка с малки, мелез, която само вдига врява и никаква работа не върши, ама шумът, който произвежда е до небесата. /Канджа е точно такова куче. Да не се бърка с рибарската кука канджа. Тая канджа е специфика на местния диалект. Чувал съм я и в Чирпанския край./
Та, кочът води стадото в неизвестна посока, каракачанките мълчат, а канджата вдига голям шум. Според мен, човекът имаше предвид, че канджата играе ролята на медиите.
Малко дълъг стана текстът, ама се опитах да бъда разбираем.

Дядка брои 10 бона на измамници за крака на дъщеря си

http://www.bnews.bg/article-110306

Възрастен мъж от Берковица е поредната жертва на телефонни измамници. Платил 10 хиляди лева, за да спаси от ампутация крака на дъщеря си.

Д-р Светла Станева: Възможността да бъде постигнато заразяване при ползване на морска вода е много малък

http://www.moreto.net/novini.php?n=257028

Възможността да бъде постигнато заразяване при ползване на морска вода е толкова малък, че няма смисъл да бъде търсено профилактично средство, като имунизация. Това заяви и.д. директор на РЗИ – Варна д-р Светла Станева, по повод слуховете за зарази в морската вода, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна .

Пеле: И аз се контузих в Чили през 1962-а, но Бразилия стана шампион

http://worldcup2014.actualno.com/Pele-I-az-se-kontuzih-v-Chili-prez-1962-a-no-Brazilija-stana-shampion-news_37984.html

Трикратният световен шампион с Бразилия Пеле коментира контузията на нападателя Неймар. Както е известно, младата звезда на "селесао" е със счупен трети прешлен на гърба и няма да може да иг...

Меси със специално послание към контузения Неймар

http://www.cross.bg/mesi-neiimar-macha-1419245.html

/КРОСС/ Аржентинската звезда Лионел Меси написа специално послание към съотборника си от клубния си тим Барселона Неймар. „Неймар, надявам се да се възстановиш бързо", написа Меси на стената си във Фейсбук, а пожеланието му беше придружено от снимка на двамата в екипите на Барселона. Припомняме, че бразилският нападател по време на мача с Колумбия счупи трети гръбначен прешлен. Травмата не е чак толкова сериозна и операция няма да се наложи, но възстановяването на Неймар ще отнеме между 4 и 8 седмици. Това няма да позволи на голямата звезда на Бразилия да играе в оставащите два мача на своя отбор - полуфинала и финала или мача за третото място. Лионел Меси пък ще се бори днес за място на полуфиналите в мач срещу Белгия.  

ЦБ на Кипър увеличава капитала с 1 млрд евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243483_%D0%A6%D0%91+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%80+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D1%81+1+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4+%D0%B5%D0%B2%D

 Централната банка на Кипър ще поиска един милиард евро от финансовия пазар с цел увеличаване на капитала на акционерите, съгласно решението на Управителния съвет на банката.

Процедурата за увеличаване на необходимия капитал ще започне в средата на месец юли и ще приключи в края на месеца. Втората част от процедурата ще започне на 8-ми август, предаде агенция АНА-МПА. Увеличаването на капитала на централната банка е част от програмата за преструктуриране на финансовата институция.

Русия увеличава контрола върху уеб пространството

http://econ.bg/Новини/Русия-увеличава-контрола-върху-уеб-пространството_l.a_i.554159_at.1.html

Високотехнологичните компании да съхраняват личните данни за своите служители поиска руската държавата посредством проектозакон, който прие. Това...

БНТ: Заместник-министър, кмет и заместник-областен управител пиха морска вода, за да опровергаят твърденията, че е заразна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Cc8Af9NvcFU/

Заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев е категоричен, че подобни твърдения са неверни и са плод на корпоративни интереси. По думите му се води черен PR без доказателства. Румънското външно министерство също опроверга официално публикациите за опасност от зарази от морсакта вода у нас. Доверие в българския туризъм показват и записванията – ръстът е два и половина пъти над средния за Европа, съобщи БНТ.

Наздравица с морска вода вдигнаха на плажа във Варна кметът, областният управител и зам.-министърът на икономиката, за да подкрепят твърденията си, че българските плажове са безопасни и според тях, атаките идват от конкуренцията.

Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката и енергетиката: Не може заради промяната на един или два показателя, пак казвам фонови, на един градски плаж, да се правят тенденционзи изводи за българските курорти.

Според Ботев няма никакви основания да се говори и за хепатит в морската вода. Той смята, че прокуратурата трябва да се заинтересува от специалиста, твърдял за хепатит А в морето.

Бранимир Ботев: Ако някой иска да си продава залежалите ваксини, генерирайки просто паника в обществото, това вече би трябвало да бъде обект на разследване.

В безопасността на морската вода увериха и от здравната инспекция във Варна и допълниха, че няма нужда от имунизации.

Д-р Светла Станева, директор на РЗИ-Варна: Направили сме необходимото, за да почиват хората нормално.

Иван Великов, областен управител на Варна: Водата е чиста и подходяща за използване в летния сезон.

Влошени показатели на морската вода след наводнението има само на Офицерския плаж. В понеделник се очакват по-добри резултати и там, защото дъждовете спряха, а пречиствателната станция „Акациите” е пусната в действие.

Шая Лебьоф влиза в клиника за алкохолици

http://www.bnews.bg/article-110217

Ако звездата от "Трансформърс" и "Нимфоманката" бъде признат за виновен, той най-вероятно ще трябва да излежи съвсем малка присъда или дори въобще да няма да стигне до затвор.

Земетресение с магнитут 6 по Рихтер разтресе Индонезия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243482_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82+6+%D0%BF%D0%BE+%D0%A0%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5%D1%80+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%82%D1%

 Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер беше регистрирано край бреговете на индонезийския остров Суматра, съобщи Ройтерс, като се позова на Геофизичния институт на САЩ.

Епицентърът на труса е бил на 200 км. югозападно от град Сиболга и на дълбочина от около 30 км.

Засега не се съобщава за жертви и щети.

Няма заплаха и за образуване на вълни цунами. 

Около 150 хил. лева изчезнаха от столичен трезор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243481_%D0%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+150+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D1%80

 Около 150 000 лева са изчезнали от трезор, който се намира близо до известно заведение в столичния квартал Лозенец, съобщи БНР

Информацията бе потвърдена и от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на церемонията по отбелязването на 135-годишнина на МВР, съобщава Нова ТВ.

Преди около месец, клиентът отишъл в банката, за да провери наличността на касетката си в трезора ѝ. Открил обаче, че без да е разбивана или отключвана, тя е празна.

Той обяснил в полицията, че държал там 20 хил. евро и около 30 хил. лв.

Дни по късно още двама души установили, че касетките им са празни. Единият твърди, че в касетката му е имало около 16 хил. евро,а другият - 30 хил. евро. Двамата са изчакали няколко дни, преди да обявят парите си за изчезнали.

Изяснява се как са изчезнали парите при положение,че не е подаден сигнал за обир, взлом или друго престъпление.

Криминалистите в СДВР работят по версията "кражба".

Проверява се и защо ощетените са чакали няколко дни преди да подадат сигнал до компетентните органи.

Отварачки с лика на Суарес вече в продажба в Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243480_%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%81+%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%

 Отварачки с релефно изображение на уругвайския футболист Луис Суарес, който предизвика скандал, ухапвайки италианския защитник Джорджо Киелини, вече са в наличност на сайтовете за он лайн продажба в Китай, предаде АФП. Предприемчив индустриалец дори се похвали, че е произвел хиляди.

Инцидентът с ухапването по време на мача от груповата фаза на Мондиал-2014 на 24 юни в Натал между Уругвай и Италия предизвика вълна от реакции, както възмутени, така и шеговити, в китайските социални мрежи и няколко фирми побързаха да се възползват от това.

Най-находчивите вече рекламират стоката си с девиза: "Една уста, една захапка, една отварачка – и готово!"

Кунева: Местните ни структури ще си избират кандидат-депутатите

http://pik.bg/кунева-местните-ни-структури-ще-си-избират-кандидат-депутатите-news199037.html

Кунева: Местните ни структури ще си избират кандидат-депутатите

"Реформаторският блок ще отиде заедно на изборите", каза в ефира на „Седмицата“ по Дарик радио Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите“.

"В Движение "България на гражданите" ще дадем превес на местните структури да предложат местни кандидати за всички многомандатни райони. Ще видим и коя партия от Реформаторския блок къде е най-силна", поясни Кунева. Тя вече е издигната за водач от 6 различни организации на движението.

"България е лице в лице с разпадането на държавността и 
трябва да се обърне сериозно внимание върху администрацията, 
договарянето на парите от ЕК за следващия период, електронното 
правителство, образованието и здравеопазването, правата на пациентите и баланса между частно и държавно здравеопазване", категорична е Меглена Кунева.

.


.





.

Създаването на халифата в Ирак противоречи на шариата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243479_%D0%A1%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%80

 Създаването на халифат в Ирак, обявено от радикални ислямисти, противоречи на шариата. Това обяви известният ислямски проповедник Юсеф ал Кардауи.

Ние желаем установяването на халифат възможно най-скоро, но ходът на Ислямската държава нарушава шариата и има опасни последици за сунитите в Ирак и за бунта в Сирия, казва 82-годишният проповедник, който е смятан за един от най-влиятелните духовни водачи на Мюсюлманските братя.

Съобщението за създаване на халифат от групировка, известна с жестокостите си и с радикалните си възгледи, не служи на ислямския проект, твърди Кардауи в комюнике на Световния съюз на мюсюлманските улеми, който той председателства. И добавя, че титлата халиф трябва да бъде дадена от цялата мюсюлманска нация, а не да бъде узурпирана от отделна групировка.

Джихадистите от Ислямска държава – новото име на Ислямска държава в Ирак и Левант (ИДИЛ) - прокламираха в неделя халифат в териториите между Алепо в северна Сирия и провинция Дияла, в източен Ирак.

Те призоваха мюсюлманите от цял свят да се закълнат във вярност на техния водач Абу Бакр ал Багдади, когото обявиха за халиф.

Инициативата бе разкритикувана остро от мюсюлманския свят.

Халифатът е политически режим, наследен от времето на пророка Мохамед и изчезнал с разпадането на Османската империя през 20-те години на миналия век. Халифът фактически е смятан за наследник на пророка, за да прилага закона на ислямска земя.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване