Срам, че това се е случило сред нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243583_%D0%A1%D1%80%D0%B0%D0%BC%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 "Срам - това беше чувството в неделя вечер, когато се установи идентичността на убиеца на младия Мохамед Абу Хдейр", писа една колумнистка на израелския ежедневник "Йедиот Ахронот" в понеделник(07.07) и добави: " Това е огромният срам, че подобно нещо е станало сред нас - та нали тъкмо ние бяхме толкова сигурни, че подобни престъпления при нас не се случват, и че само арабите могат да са толкова жестоки".

А вестник "Аарец" отбеляза, че и сред израелците се срещат явления като расизъм и подстрекателство към насилия: "Концепцията за моралното превъзходство на израелците, според която палестинците са единствените, които са способни да възхваляват убийството на деца и да празнуват извършването на самоубийствени атентати, би следвало да бъде подложена на преоценка", коментира изданието.

Новината за задържането на шестима млади израелци шокира и ужаси цял Израел. Медиите твърдят, че трима от тях са признали участието си в жестокото убийство на 16-годишния Мохамед Абу Хдейр. Главният палестински прокурор съобщи, че според първите данни от аутопсията, момчето е било изгорено живо. Все още обаче подробностите от израелското разследване са засекретени.

Представители на целия политически спектър осъдиха остро убийството. Вече и в самия Израел са убедени, че убийството е било акт на отмъщение за отвличането и умъртвяването на трима израелски тийнейджъри. Труповете им бяха открити на Западния бряг на река Йордан. Израелското правителство обвинява групировката Хамас, която обаче не е поела отговорност за деянието. Оттогава градусът на напрежението в региона е повишен.

Едно дълбоко разединено общество

 

Акцията на израелската полиция за издирване на тримата отвлечени израелски младежи

 

Още на уикенда пред резиденцията на премиера Нетаняху протестираха десетки дясноориентирани израелци. "Срамно е това, което се случва в Израел", казва един от участниците в този протест и обяснява: "Трима израелски тийнейджъри бяха отвлечени и убити, а израелското правителство не предприема нищо. Всички говорят само за убития палестинец. Тези араби просто не си знаят границите - убиват децата ни, а ние стоим със скръстени ръце. Това е истинският срам", добавя демонстрантът.

Той е член на крайнодясна групировка, която е против всякаква форма на мирно съвместно съществуване с арабите. "Стигнахме дотук, защото правителството не прави нищо. Искаме смъртно наказание за терористите", добавя друг демонстрант, размахвайки израелското знаме. По думите му всеки ден на израелска територия падат по 30 палестински ракети, изстреляни от ивицата Газа. "Просто бих желал да видя, какво ли щеше да се случи с Канада, ако тя изстреля дори само една ракета към САЩ? Страната вече нямаше да я има", си отговаря сам демонстрантът. Останалите споделят мнението, че трябва да се действа с твърда ръка, докато Хамас не бъде разбит.

Само няколко улици по-нататък настроенията отново се сменят. На площад Цион няколко десетки души демонстрират срещу ескалацията на насилието. "Насилието рязко се повиши в Ерусалим и е редно да бъде чут и гласът на нормалните хора, които са против насилието и омразата", казва Орон Елиор от "Борци за мир". От години организацията се застъпва за мирно съвместно съществуване между палестинци и израелци. "В такава обстановка човек не може да бъде пасивен. Иначе нищо няма да се промени", добавя той. И други от присъстващите са на мнение, че във вакуума на прекъснатите мирни преговори напрежението може само да ескалира. "Не съм изненадан от разрастването на насилието - то тръгва от държавата, от окупацията на палестинските територии. Да не забравяме, че при офанзивата на израелските военни на Западния бряг загинаха и много палестинци", добавя Елиор.

Омразата разрушава доверието

 

Палестинци протестират срещу убийството на Мохамед Абу Хдейр

 

На още няколкостотин метра по-нататък Матан Израели следи новините по телевизията. Младият художник живее в Западен Ерусалим и участва в съвместен художествен проект с негови палестински колеги. С изкуството си младите хора се опитват да хвърлят мостове между предимно арабския Източен Ерусалим и еврейския Западен Ерусалим - едно нелеко начинание в сегашната сложна обстановка в района. Израели признава, че вече не разпознава родината си: "Цялата тази омраза, появата на маршируващи униформени хора по улиците - всичко това е ужасно. Изпитвам страх", казва той и добавя: "Сега между двата народа се отвори толкова дълбока пропаст, че ще трябва да минат години, докато доверието бъде възстановено".

Еконовини

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4180694

Пет отделни категории ще има тазгодишният конкурс “Дърво с корен” на фондация “Екообщност”. Категориите са “Дърво с корен”, “Млад природолюбител”, “Дърво с бъдеще”, “Дървото на нашето семейство” и “Вековните дървета говорят”. Участниците в конкурса трябва да изпратят снимка и историята на избраното дърво до 14 септември 2014 г. на фондацията. Пет отделни категории ще има тазгодишният конкурс “Дърво с корен” на фондация “Екообщност”. Категориите са “Дърво с корен”, “Млад природолюбител”, “Дърво с бъдеще”, “Дървото на нашето семейство” и “Вековните дървета говорят”. Участниците в конкурса трябва да изпратят снимка и историята на избраното дърво до 14 септември 2014 г. на фондацията.

Застрахователи съветват: Първо снимайте щетите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4181183

Не бързайте да ремонтирате увреденото имущество от градушка, посъветва застрахователен брокер пострадалите пред TV7. Преди да предприемете каквито и да са действия, първо повикайте експерт, който да оцени увреденото имущество. Ако не можете да изчакате - например стъклото в спалнята е счупено, тогава снимайте щетата, съветват запознати. Не бързайте да ремонтирате увреденото имущество от градушка, посъветва застрахователен брокер пострадалите пред TV7. Преди да предприемете каквито и да са действия, първо повикайте експерт, който да оцени увреденото имущество. Ако не можете да изчакате - например стъклото в спалнята е счупено, тогава снимайте щетата, съветват запознати.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4181196

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Парламентът събира кворум след две седмици провалени заседания

http://pik.bg/парламентът-събира-кворум-след-две-седмици-провалени-заседания-news200345.html

Парламентът събира кворум след две седмици провалени заседания

Очаква се днес парламентът да събере кворум след две седмици провалени заседания. Във вторник ГЕРБ, левицата и ДПС постигнаха съгласие по седмичната програма на депутатите и си обещаха да не правят допълнителни предложения.

"Атака" бойкотира парламента и от 1 юли не участва в работата му. В проекта на дневния ред са ратификациите на пет споразумения, по които България е страна, както и консенсусни законопроекти - сред тях поправките в закона за офшо

Застрахователи съветват: Снимайте щетите, не бързайте да ремонтирате

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4181180

Не бързайте да ремонтирате увреденото имущество от градушка, посъветва застрахователен брокер пострадалите пред TV7. Преди да предприемете каквито и да са действия, първо повикайте експерт, който да оцени увреденото имущество. Ако не можете да изчакате - например стъклото в спалнята е счупено, тогава снимайте щетата, съветват запознати. Не бързайте да ремонтирате увреденото имущество от градушка, посъветва застрахователен брокер пострадалите пред TV7. Преди да предприемете каквито и да са действия, първо повикайте експерт, който да оцени увреденото имущество. Ако не можете да изчакате - например стъклото в спалнята е счупено, тогава снимайте щетата, съветват запознати.

Актуални въпроси на двустранните отношения обсъдиха Михаил Миков и Сергей Лавров

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243582_%D0%90%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%

 Актуални въпроси на двустранните отношения в областта на външната политика, културата, енергетиката, икономиката и транспорта обсъдиха председателят на 42- рото Народно събрание Михаил Миков и министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

 
 
В рамките на работното посещение на руския външен министър председателят на българския парламент даде вечеря в чест на госта и неговата делегация.
 
 
Михаил Миков потвърди готовността на Народното събрание да съдейства за развитието на интерпарламентарните връзки и информира Сергей Лавров за целите и задачите на новосформираната Парламентарна асамблея на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа.
 
 
В срещата участваха и  председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов, заместник-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цецка Цачева, председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов и председателят на Групата за приятелство България – Русия Николай Малинов.
 
 
Председателят на Народното събрание Михаил Миков връчи на руския гост Почетен плакет 135 години български парламентаризъм.

Дилър разпространи видео с Анджелина Джоли, твърди че е дрогирана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4181175

Потресаващо видео показва как Анджелина Джоли дращи кожата си с мръсните си нокти, докато нейния дилър я снима, докато тя води несвързан разговор с баща си. Осъденият дилър на дрога Франклин Мейер твърди, че е заснел 16-минутното видео с позволението на Джоли през 1999 година, когато тя го повикала в дома си в Манхатън,

Дилър на Анджелина Джоли разпространи клип, в който тя според него е дрогирана (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4181172

Потресаващо видео показва как Анджелина Джоли дращи кожата си с мръсните си нокти, докато нейния дилър я снима, докато тя води несвързан разговор с баща си. Осъденият дилър на дрога Франклин Мейер твърди, че е заснел 16-минутното видео с позволението на Джоли през 1999 година, когато тя го повикала в дома си в Манхатън,

Швейцария забрани вноса на свине и свинско месо от България

http://www.cross.bg/bulgariya-svine-prodykti-1419738.html

/КРОСС/ От днес важи забраната на Швейцария за внос на свине и всякакви продукти от свинско месо от някои европейски страни, включително България, където преди време бяха открити случаи на африкански свински грип, предава Франс прес. Потърпевши от забраната са България и Румъния, както и някои региони на Хърватия и Латвия. Забраната обхваща домашни свине и глигани, както и всякакви месни продукти от тези животни, а също и тяхното семе, яйцеклетки и ембриони.  

СЗО: 50 нови случая на ебола и 25 починали за седмица

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/szo-50-novi-sluchaia-na-ebola-i-25-pochinali-za-sedmica-6016806

От началото на епидемията в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея досега са регистрирани 844 случая на опасната болест, от тях 518 са завършили със смърт

Михаил Миков и представители на ПГ на Коалиция за България и на ДПС се срещнаха с представители на синдикатите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243581_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB+%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%93+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%

 Председателят на парламента Михаил Миков и представители на ПГ на Коалиция за България и на ДПС се срещнаха на 8 юли 2014 г. с представители на синдикатите и работодателските организации. Разговорът по покана на председателя на Народното събрание беше в отговор на писмо на синдикати и работодателски организации с искане за среща за уточняване на някои законодателни промени до края на мандата на 42-рото Народно събрание. В срещата не участваха представители от ПГ на ПП ГЕРБ и ПП Атака.

 
Председателят на КНСБ Пламен Димитров представи съвместната декларация от БТПП, БСК, КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България, КНСБ и КТ "Подкрепа". Той посочи, че желанието на синдикатите и работодателите е било всички парламентарни партии да участват в срещата. Интересите на държавата налагат по ключови въпроси да се търси съгласие в последния момент, отбеляза Пламен Димитров и апелира всички парламентарни групи да работят по приоритетните въпроси. Сред най-важните промени, които трябва това НС да гласува, са актуализацията на бюджета на НЗОК, респективно на държавния  бюджет, закони и ратификации, свързани с избягване на наказателни процедури от ЕК, както и поправки в енергийното и пенсионното законодателство.
 
Президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев заяви, че в декларацията не се искат невъзможни неща, а са откроени няколко проблема, които, при политическа воля, могат да бъдат решени. Сред тях той отбеляза въпроси в сферата на енергетиката, пенсиите, европейските фондове и здравеопазването - изключително важна система, която не може да бъде оставена без пари. Той призова да бъде успокоено обществото и премиерът да направи отчет.
 
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че в декларацията се осъжда нагнетяването на обществено напражение. Надяваме се, че разумът ще надделее и няма сами да обърнем лодката, в която сме всички заедно, допълни той. Ние не виждаме политическа култура, не виждаме проява на парламентарна демокрация, заяви  изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев и изрази безпокойство, че с тази атмосфера може да се зарази и следващият парламент.
 
Председателят на ПГ на ДПС  Лютви Местан отбеляза, че ако в една държава е голяма новина и събитие, че днес парламентът заседава, то има тежък проблем. Отговорността е на всички, но е добре да се направи опит и да се персонализира, защото общата отговорност е безотговорност, допълни той. От ДПС заявиха позиция в подкрепа на необходимостта от актуализиране на бюджета на НЗОК, но подчертаха, че по този начин се гаси поредният пожар в сектор здравеопазване, в който са необходими неотложни реформи.
 
В 42-рия парламент през следващите три седмици не може да се случи нищо не без широко съгласие, а без консенсус, заяви Лютви Местан. Длъжни сме да постигнем съгласие по принуда, защото, ако институциите не покажат способност да работят в условия на криза, ще се дискредитира и усещането и за държавност, смята той.
 
Председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов  изрази от името на левицата загриженост за работата на най-важната институция в българската държава и удовлеворение, че е постигнато съгласие по седмичната програма от Народното събрание. Коалиция за България е готова в случай, че бъде внесено предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, да участва активно в дебатите и да подкрепи тази актуализация, декларира той.
 
Председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова отбеляза, че многократно в последните месеци с представители на синдикатите и работодателите са обсъждани откритите въпроси пред пенсионната реформа. Позицията на Коалиция за България е този въпрос да бъде гледан в цялост и да не се решава на парче, но не ни стигна времето, заяви тя. В Комисията по труда и социалната политика има внесено предложение от народни представители за удължаване с две години на срока за ранно пенсиониране на работници, работили при условията на първа и втора категория труд и по него ще се търси съгласието или позицията на другите парламентарни групи в следващите дни, съобщи Корнелия Нинова.
 
Председателят на Народното събрание Михаил Миков  отбеляза, че демокрацията е присъствие, а не отсъствие. Големият отсъстващ и в парламента, и на днешната среща, са българските граждани, а най-големият дефицит извън финансовите, бюджетните, политическите, е дефицитът на доверието във всичко и във всички, допълни той. Който си мисли, че само парламентът има дефицит на доверие, се лъже, раните са толкова дълбоки, че дълго време с отстъпчивост от всеки трябва да се лекуват, каза председателят на парламента. Ако има усещате у някого, че е победител, тези рани ще се разтварят в обществото, добави той.
 
Председателят на парламента отбеляза, че въпросът за включването в дневния ред на парламента на президентското вето върху промените в Закона за защита на конкуренцията е решен в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който дава 15-дневен срок за включване в дневния ред от постъпването на указа.

Бързите кредити стават бавни

http://frognews.bg/news_72792/

Бързите заеми ще станат по-бавни, по-недостъпни и със сигурност няма да поевтинеят след 23 юли, когато влиза в сила таванът върху лихвите в сектора. Това стана ясно от изказвания на шефове на фирми в бранша, които вече са обединени в Асоциация за отговорно небанково кредитиране.

Строителството на ''Южен поток'' в морето започва тази есен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243580_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%27%27%D0%AE%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%27%27+%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE

 ''Компанията South Stream Transport B.V. планира тази есен да започне полагането в морето на първата отсечка от газопровода "Южен поток". Това гласи съобщението на компанията оператор на морската част от проекта, огласено след заседанието на наблюдателния съвет на South Stream Transport B.V.

Полагането ще започне след заваряването на тръбните секции на специалния кораб Castoro Sei в българското пристанище Бургас. Този май  в града  бяха доставени първите тръби за морския участък на газопровода. Информацията е на ИТАР-ТАСС.

 

Най-важното от Варна във вчерашния 8 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=257343

Започна изплащането на еднократните помощи на пострадалите домакинства в „Аспарухово” Изплащането на помощи за пострадалите от наводнението в квартал „Аспарухово“ започва от днес. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна д-р Лидия Маринова, зам.

Терористи завзели стар завод за химически оръжия в Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/teroristi-zavzeli-star-zavod-za-himicheski-oryzhiia-v-irak-6016805

Според данни на САЩ обаче каквито и химически материали да има в превзетия завод, те са остарели и е слабо вероятно да могат да се използват за нападения

Сделки, заплахи и обвинения "връзки с Пеевски" в борбата за лидер на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/09/2339666_sdelki_zaplahi_i_obvineniia_vruzki_s_peevski_v_borbata/?ref=rss


В БСП не помнят лидерският пост да е бил толкова яростно оспорван, колкото сега. Претенденти и техни поддръжници не се свенят да използват всякакви похвати, прибягват и до обвинения в зависимости от олигархични и корпоративни кръгове. Вървят намеци за сделки с ДПС.

Само дни, след като председателят Сергей Станишев обяви оттеглянето си след 13 години на поста, лансира за свой приемник енергийния министър Драгомир Стойнев и предложи на 27 юли конгресът да реши кой да застане начело,...

30 популярни личности стават апостоли на буквите за премиерата на новия роман на Людмила Филипова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4180717

Писателката Людмила Филипова кани 30 популярни личности да станат апостоли на буквите - колкото са и буквите в нашата азбука. Сред тях са Георги Милков, Богдан Томов, Анна Цолова, Антон Хекимян, Параскева Джукелова и Нели Хаджийска. Те и още 24 души ще представят най-новия исторически роман на Филипова Писателката Людмила Филипова кани 30 популярни личности да станат апостоли на буквите - колкото са и буквите в нашата азбука. Сред тях са Георги Милков, Богдан Томов, Анна Цолова, Антон Хекимян, Параскева Джукелова и Нели Хаджийска. Те и още 24 души ще представят най-новия исторически роман на Филипова "Войната на буквите". В книгата тя разкрива

Парламентът се събира след две седмици провалени заседания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4181166

След две седмици на провалени парламентарни заседания, заради проблеми с кворума, се очаква днес Народното събрание да заработи. Във вторник ГЕРБ, левицата и ДПС постигнаха съгласие по седмичната програма на депутатите и си обещаха да не правят допълнителни предложения.   След две седмици на провалени парламентарни заседания, заради проблеми с кворума, се очаква днес Народното събрание да заработи. Във вторник ГЕРБ, левицата и ДПС постигнаха съгласие по седмичната програма на депутатите и си обещаха да не правят допълнителни предложения. "Атака" бойкотира парламента и от 1 юли не участва в работата му.

Народното събрание заработва днес след две седмици провалени заседания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4181169

След две седмици на провалени парламентарни заседания, заради проблеми с кворума, се очаква днес Народното събрание да заработи. Във вторник ГЕРБ, левицата и ДПС постигнаха съгласие по седмичната програма на депутатите и си обещаха да не правят допълнителни предложения.   "Атака" бойкотира парламента и от 1 юли не участва в работата му. След две седмици на провалени парламентарни заседания, заради проблеми с кворума, се очаква днес Народното събрание да заработи. Във вторник ГЕРБ, левицата и ДПС постигнаха съгласие по седмичната програма на депутатите и си обещаха да не правят допълнителни предложения. "Атака" бойкотира парламента и от 1 юли не участва в работата му.

Престъпността в големите градове расте, в малките намалява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243579_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%

 Престъпността в големите градове расте, а в по-малките намалява, сочи доклад на главния прокурор Сотир Цацаров за дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2013 г.  През м.г. са регистрирани  122 080 престъпления, а през 2012 г. цифрата е била 120 558. 109 744 от тях са криминални и 12 336 икономически. Увеличението се дължи предимно на нарасналия брой на регистрираните престъпления в София, Пловдив, Русе, Пазарджик, Плевен и Хасково.

 

В Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Сливен, Монтана, Враца, Бургас и Ямбол те обаче са по-малко.  

 

Разкриваемостта на престъпленията през 2013 г. е намаляла, пише още в доклада. Само 37,3% от регистрираните закононарушения са разкрити, а през 2012 г. цифрата е била 38,8%.   

 

Тенденцията за спад на разплетените закононарушения в страната е трайна за последните три години, което е обезпокоително, сочи главният прокурор. Това се отразява пряко и на броя на предадените на съд хора - през 2013 г. те са  47 243, а пред 2012 г. са били 49 484.

 

Особена тревожна е ниската разкриваемост на икономическите престъпления и оттам намаляването на предадените на съд и осъдените за това.

 

В структурата на регистрираната престъпност няма промяна – класацията водят  престъпленията против собствеността и общоопасните, следвани от тези против личността.

Хората не могат да летят до Марс заради космическата радиация

http://actualno.actualno.com/Horata-ne-mogat-da-letjat-do-Mars-zaradi-kosmicheskata-radiacija-news_38540.html

Специалистите все още не разполагат с достатъчно знания за космическата радиация, за да изпратят човек на Марс или да изградят обитаема лунна станция. Това заяви директорът на Научно изследвателския и...

Нови пейки и кошчета са монтирани в Благоевград

http://blagoevgrad.actualno.com/Novi-pejki-i-koshcheta-sa-montirani-v-Blagoevgrad-news_38543.html

195 пейки са раздадени в рамките на инициативата „Благоевград – това си ти“. Голяма част от парковото оборудване, което включва и кошчета за отпадъци, вече е монтирано, а...

Феномена призова: Не подценявайте мача за третото място заради феновете

http://worldcup2014.actualno.com/Fenomena-prizova-Ne-podcenjavajte-macha-za-tretoto-mjasto-zaradi-fenovete-news_38544.html

Един от най-великите нападатели в историята на футбола - бразилецът Роналдо, изрази съжаление за съкрушителната загуба на сънародниците си от Германия с 1:7 и заяви, че Бразилия задължително трябва да...

Борисов се помири със синдикатите и бизнеса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243578_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%B

 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе вчера близо двучасова помирителна среща с ръководствата на работодателските организации и синдикатите. Той инициира разговорите в НС, след като се ядоса на отправените от тях обвинения към всички политици за ситуацията в страната. „Слагате ни под общ знаменател”, разгневен започна срещата Борисов и поиска обяснение с какво е виновен за политическата криза. „Не приемам от синдикат да казва по мой адрес: „Оня, дето ще се върне на бял кон”. Кой ще управлява не го решават нито синдикатите, нито работодателите, нито партиите, а народът на изборите”, продължи Борисов. От бизнеса и профсъюзите призоваха лидера на ГЕРБ да успокои тона си и припомниха прегрешенията по време на управлението му. От БСК не пропуснаха да подчертаят и афинитета, който е проявявал само към една от бизнесорганизациите – КРИБ. Борисов от своя страна обеща да се поправи при евентуално ново управление. Работодателите и синдикатите го призоваха още да спре с изявленията, че държавата е фалирала, защото това не било вярно и само всявал паника. Въпреки че експремиерът не се съгласи с тази забележка, срещата приключи със заявка за добър диалог в бъдеще.

Двата водещи синдиката свикват протестни митинги и стачка в Гърция

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/09/2339227_dvata_vodeshti_sindikata_svikvat_protestni_mitingi_i/?ref=rss


Двете най-представителни синдикални централи в Гърция - ГСЕЕ и АДЕДИ, представляващи работещите в частния и държавния сектор, свикват днес протестни митинги и стачка в Атина в знак на протест срещу задаващите се нови уволнения, съкращения на заплати и пенсии и против приватизацията на Националната електрическа компания ДЕИ, предаде гръцкото национално радио.

Митингите се организират на фона на очакваното днес пристигане на представителите на тройката международни кредитори...

Западна България се съвзема след природните стихии

http://www.cross.bg/platna-zapadna-durveta-1419737.html

/КРОСС/ Западна България се съвзема след развихрилите се вчера природни стихии. Обстановката се нормализира. През нощта на места отново имаше валежи, но без градушка и без силни пориви на вятъра. Засега няма данни за възникнали кризисни ситуации. Пътните платна се почистват, отстраняват се падналите клони и стъбла на дървета, предва бТВ. В столицата снощи бяха мобилизирани над 20 екипа и повече от 80 пожарникари. Подадените сигнали за произшествия бяха свързани с граждани, нуждаещи се от евакуация, затиснати от паднали дървета автомобили, наводнени участъци от уличните платна, отстраняване на опасни предмети по електропреносната мрежа, както и отводняване на частни домове. От Столичната община съобщиха, че и в момента продължава работата по почистване в райони като „Люлин", „Студентски", „Възраждане" и „Младост". Щетите обаче тепърва ще се изчисляват. Снимка: Булфото, всички права запазени

Бързите кредити - срам за майстора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4180702

Сметките на дребно с електората накрая наистина излизат скъпо, но не за политиците, а за хората. Поредното доказателство е случващото се на пазара на бързите кредити. Оказва се, че скоро те няма да са нито бързи, нито достъпни, нито евтини. Причината - влизането в сила на тавана върху лихвите.
Още при приемането на спорната мярка в парламента Сметките на дребно с електората накрая наистина излизат скъпо, но не за политиците, а за хората. Поредното доказателство е случващото се на пазара на бързите кредити. Оказва се, че скоро те няма да са нито бързи, нито достъпни, нито евтини. Причината - влизането в сила на тавана върху лихвите. Още при приемането на спорната мярка в парламента

Масови безредици в Бразилия след загубата от Германия

http://www.cross.bg/hora-ylitzite-masovi-1419736.html

/КРОСС/ Масови безредици избухнаха по улиците на бразилските градове след загубата за националния отбор на страната от Германия в полуфинала на световното първенство по футбол в Бело Оризонти, предаде РИА Новости. След мача, в който отборът на Бразилия загуби с 1:7, в социалните мрежи се появиха снимки на хора, изгарящи бразилски знамена. В град Сао Пауло хиляди хора излязоха по улиците. На разпространени в Туитър снимки се виждат пожари по улиците на града. Засега няма информация за пострадали. Полицията е използвала сълзотворен газ за разпръсването на тълпата. Междувременно, в Рие де Жанейро, където на знаменития плаж Копакабана хиляди хора наблюдаваха на живо срещата, също не се размина без инциденти. По данни на издание La Segunda, след петия гол на германците стотици хора са се втурнали от плажа към улиците на Рио, което довело до огромни задръствания и паника.  

19 души пострадаха при катастрофи през изминалото денонощие

http://pik.bg/19-души-пострадаха-при-катастрофи-през-изминалото-денонощие-news200342.html

19 души пострадаха при катастрофи през изминалото денонощие

19 тежки катастрофи са станали през изминалото денонощие на територията на страната.

При тях са загинали двама, а 19 души са ранени, информира СБА.

За района на София са станали 140 леки и три тежки ПТП с трима ранени.

ВКС окончателно оправда Христо Ковачки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243577_%D0%92%D0%9A%D0%A1+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8

 Върховният касационен съд окончателно оправда бизнесмена Христо Ковачки по обвинението за укрити над 16 млн. лв. данъци, съобщиха от институцията. Първоинстанционният Софийски градски съд осъди Ковачки на 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок през април 2011 г., но през януари т.г. Софийският апелативен съд изцяло го оправда.

 

Прокуратурата настояваше, че има над 80 фиктивни сделки за доставка на машини чрез четири фирми на Ковачки. Те са сключени между 14 февруари 2005 г. и 14 септември 2006 г. и между 16 октомври 2006 г. и 14 юли 2008 г. Държавното обвинение обаче не е доказало своите твърдения, сочат върховните съдии.

 

По делото е установено, че действително са били доставяни машини и съоръжения за нуждите на предприятията, собственост на Ковачки, част от тях са там, а друга е продадена, пише в решението на ВКС.

Бури в САЩ с щети и загинали

http://www.vesti.bg/novini/buri-v-sasht-s-shteti-i-zaginali-6016807

Най-малко четирима души, включително дете, загинаха по време на силните бури в САЩ, съобщи в сряда телевизионният канал "Уедър ченъл" (Weather Channel)

Първи работен ден на парламента

http://www.cross.bg/gerb-parlamentarni-dopulnitelni-1419735.html

/КРОСС/ След две седмици на провалени парламентарни заседания, заради проблеми с кворума, се очаква днес Народното събрание да заработи. Във вторник ГЕРБ, левицата и ДПС постигнаха съгласие по седмичната програма на депутатите и си обещаха да не правят допълнителни предложения. В проекта на дневния ред са ратификациите на пет споразумения, по които България е страна, както и консенсусни законопроекти - сред тях поправките в закона за офшорките, за автомобилните превози, за защита на потребителите, новия закон за защита на растенията. Трите парламентарни партии заявиха подкрепа и за актуализацията на бюджета на здравната каса, след като в понеделник ГЕРБ я постави като условие, за да влезе в пленарната зала. Очаква се днес правителството да обсъди предложената от Надзорния съвет на касата ревизия на приходите - допълнителни 328 млн. лв. Дори и да бъде приета, тя едва ли ще бъде обсъдена тази седмица от депутатите.  

До 33° днес, превалявания на някои места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4181156

В сутрешните часове преваляванията над североизточните райони ще спрат и облачността ще намалее. Около и след обяд над Северна България и планините облачността отново ще се увеличи и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевична дейност. Предимно слънчево и горещо ще се задържи над Югоизточна България. В сутрешните часове преваляванията над североизточните райони ще спрат и облачността ще намалее. Около и след обяд над Северна България и планините облачността отново ще се увеличи и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевична дейност. Предимно слънчево и горещо ще се задържи над Югоизточна България.

Аржентина срещу Холандия - кой ще спори за титлата с Германия

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/09/2340003_arjentina_sreshtu_holandiia_-_koi_shte_spori_za/?ref=rss


Двукратният шампион Аржентина и трикратният финалист Холандия ще се изправят във втория полуфинал на световното първенство, за да определят съперника на впечатляващата Германия във финала на 12 юли. 

Първият полуфинален сблъсък между Европа и Южна Америка завърши с унизителна загуба с 1:7 за домакините от Бразилия, които не успяха и при втория си опит да спечелят световната титла на своя територия. 

Предварителните очаквания за втория полуфинал са за много оспорван и...

600 българи месечно купуват стаж за пенсия

http://www.cross.bg/osigyritelen-pensiya-stazh-1419734.html

/КРОСС/ 1814 българи са откупили осигурителен стаж за пенсия през първото тримесечие на годината. Това означава, че средно на месец по 604-ма нашенци пред пенсия и висшисти са платили за липсващ осигурителен период, пише в."Монитор". „През първото тримесечие на годината 682-ма души с навършени години са откупили недостигащия им стаж за пенсия", заявиха пред „Монитор" от Националния осигурителен институт (НОИ). За същия период на миналата година 607 кандидат-пенсионери са купили липсващия им стаж. Още в края на миналата година експерти прогнозираха, че през 2014 г. заради замразяването на пенсионната реформа ще има ръст на желаещите да излязат в заслужена почивка. Данните на НОИ за първото тримесечие показват, че 20 509 българи са излезли в пенсия което е с над 1200 повече спрямо същия период на миналата година. Според бившия шеф на НОИ Йордан Христосков сега в пенсия излизат хора, които през последните години са били безработни и съответно имат недостиг на осигурителен стаж. Средно по 20,38 месеца не са достигали на пенсиониралите се българите, които през първите 3 месеца на 2014 г. са откупили осигурителен период. За този недостигащ период те са платили по 1523,60 лв. Все повече висшисти откупуват времето си на следване, показват още данни на НОИ. 1132-ма души са се възползвали от тази възможност през първите 3 месеца на годината. За сравнение броят им през цялата 2013 г. е бил 3389

Венецуела си прибра откраднат Матис

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243576_%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81

 Картината на Анри Матис “Одалиска в червени шалвари”, открадната от каракаския Музей на съвременното изкуство, беше върната от властите на САЩ на Венецуела, съобщи министърът на културата на републиката Фидел Барбарито. По неговите думи след проверка на експертите творбата отново ще бъде изложена в столичния Музей на съвременното изкуство.Каракаският музей се сдоби с картината на Матис през 1981 г., като я закупи от една нюйоркска галерия. За нарисуваното през 1925 г. платно от Матис музеят заплати тогава 480 хиляди долара. Сега стойността на “Одалиска в червени шалвари” се оценява между 10 и 12 милиона долара. Предполага се, че платното е било откраднато през 2002 г. Минаха цели три години, докато управата на венецуелския музей установи, че в залата е било изложено копие, подменило оригинала. Картината е била продадена на черния пазар в Маями, а през юли 2012 г. откраднатата картина беше иззета от контрабандисти в щата Флорида.

Променливо време днес, температурите - до 33°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4181154

В сутрешните часове преваляванията над североизточните райони ще спрат и облачността ще намалее. Около и след обяд над Северна България и планините облачността отново ще се увеличи и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевична дейност. Предимно слънчево и горещо ще се задържи над Югоизточна България. В сутрешните часове преваляванията над североизточните райони ще спрат и облачността ще намалее. Около и след обяд над Северна България и планините облачността отново ще се увеличи и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевична дейност. Предимно слънчево и горещо ще се задържи над Югоизточна България.

Пътна обстановка в страната - 9 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=257363

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: Посока София- Бургас: Възстановено е движението за всички МПС и е въведено ограничение от 70 км/час; Посока Бургас – София: Движението се извършва в аварийна и част от активна ленти и е въведено ограничение от 70 км/час; Движението остава затворено в интензивната и част от активната ленти.

Гмуркачка разказва приказки за секунди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243575_%D0%93%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B8

 Хит в интернет стана клип, в който най-бързо говорещата жена в света, американката Фран Капо, разказва приказката “Трите прасенца” само за 15 секунди.

 

Скоростта, с която нюйоркчанката изстрелва разказа, е умопомрачителна. Според данните на книгата на рекордите на Гинес, Капо е способна да възпроизведе 603 думи за 54 секунди - приблизително 11 думи в секунда.

 

“Аз съм солова комедийна изпълнителка, скачач на бънджи, любителка на подводното гмуркане и мотивационен водещ, споделя тя в характерното си темпо във филмчето. Написала съм 11 книги и правя куп удивителни неща. Едно от тях е да разкажа приказката за Трите прасенца само за четвърт минута. Капо твърди, че учени са изследвали речевия участък на нейния мозък и той е устроен по съвсем различен начин от този на “бавно говорещите” обикновени хора.”

СГС гледа делото за убийството на Яна в Борисовата градина

http://www.cross.bg/deloto-gradina-zhena-1419733.html

/КРОСС/ Софийският градски съд ще заседава по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Точно три години, след като 28-годишната жена беше открита полугола и удушена до смърт в храстите на столичния парк, делото е на път да приключи на първа инстанция. Последното заседание протече при закрити врати заради интимния характер на показанията на подсъдимия Николай Русинов-Чеци. В последната си възможност да обясни случилото се той е разказал, че във фаталната нощ между 8-ми срещу 9-ти юли 2011 г. е правил секс с младата жена, след което си е тръгнал, оставяйки я жива. Пледоариите на двете страни в процеса бяха отложени за днес, тъй като съдия Снежанка Кьосева поиска да бъде извършена отново проверка на част от доказателствата. Двете последни експертизи имат за цел да установят коя от телесните повреди по тялото на Яна е източник на кръвотечение, и кога е станало това - преди или след смъртта й. Освен това учени от БАН трябва да кажат в колко часа е настъпил изгревът на днешния ден преди три години и кога е било развиделяването. Николай Русинов пребивава в ареста повече от две години. Той е единственият обвиняем за жестокото убийство след като от първоначалния заподозрян Пламен Трифонов бяха снети всички обвинения поради липса на доказателства, предава Дарик.  

Втори живот за водата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4180683

Добре известно е, че заради липсата на канализация в част от южните квартали на столицата мръсната вода от септичните ями се лее свободно по улиците или директно се изпомпва в реките. Обилните валежи през тази година поприкриха проблема, но с жегите започнаха и зловонията по улиците.
За генералното решаване на тези проблеми трябват канализация и Добре известно е, че заради липсата на канализация в част от южните квартали на столицата мръсната вода от септичните ями се лее свободно по улиците или директно се изпомпва в реките. Обилните валежи през тази година поприкриха проблема, но с жегите започнаха и зловонията по улиците. За генералното решаване на тези проблеми трябват канализация и

Почистването на София след бурята продължава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4181151

Продължава почистването на столицата след вчерашната буря, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Един загинал, а 20 са потърсили медицинска помощ в УМБАЛСМ „Пирогов” след поройния дъжд, силния и вятър и падналата градушка. Счупени са стъкла на жилища и автомобили.  Възрастен мъж е починал, след като е бил затиснат с паднало дърво в Продължава почистването на столицата след вчерашната буря, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Един загинал, а 20 са потърсили медицинска помощ в УМБАЛСМ „Пирогов” след поройния дъжд, силния и вятър и падналата градушка. Счупени са стъкла на жилища и автомобили.  Възрастен мъж е починал, след като е бил затиснат с паднало дърво в

Шедьоврите на Opel идват от бъдещето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243574_%D0%A8%D0%B5%D0%B4%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+Opel+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE

 През 1964 година или точно преди пет десетилетия в германския град Рюселсхайм се открива новото дизайнерско студио на Opel в сграда №10. Веднага след празничното откриване на центъра с неговата футуристична архитектура вратите му се затварят плътно за общественото любопитство. От лятото на 1964 г. тук започват да се създават и утвърждават формите, цветовете и функциите на бъдещите модели на Opel. Това е най-голямото за времето си самостоятелно дизайнерско студио на автомобилна компания на Стария континент. До този момент повечето европейски автомобилни производители най-често възлагат разработката на новите си концептуални студии на външни компании, намиращи се в Северна Италия, като Фруа, Бертоне и Пининфарина, които създават прототипите и серийните модели в своите каросерийни работилници.

 

Идеята за създаване на собствено дизайнерско студио в Opel води началото си от стъпките, предприети от американската компания-майка General Motors отвъд океана. Сградата на новото дизайнерско студио в Рюселсхайм представлява точно копие по отношение на формата, разпределението и функционалните характеристики на стилистичния център в Уорън, Мичиган, само размерите му са леко намалени. Дизайнерите в Рюселсхайм създават не само конкретния стилистичен език на новите модели на марката, а проектират формите и визията на автомобилите на бъдещето. Специалистите мислят за изграждането на цялостен стилистичен език и за

 

създаването

 

на емоция у потребителите

 

Разсъждава се върху това какви послания и какъв характер ще очакват клиентите от автомобилите на бъдещето. В отдела Advanced Studio дизайнерите се занимават с изследването и развитието на възможностите за създаване на продукти, които да предизвикат интереса на потребителите години по-късно. Тази необикновена задача прави дизайнерското студио на Opel уникално за Европа. Центърът бързо се превръща в своеобразна международна школа по автомобилен дизайн, която привлича най-добрите специалисти в тази област. Корените на много от съвременните значими идеи, форми и стилистични изразни средства в автомобилния дизайн водят своето начало от Рюселсхайм и се простират назад чак до 60-те години на миналия век. Списъкът на емблематичните образци, създадени в студиото Advanced Design през последните 50 години е внушителен и неповторим по брой и разнообразие.

 

Първият проект, който младият и амбициозен екип представя пред широката публика само година след откриването на центъра в Рюселсхайм, е концептуалният Opel Experimental GT. Още през 1965 г. динамичният спортен модел отбелязва своя дебют под прожекторите на щанда на Opel на автомобилното изложение във Франкфурт. Формите на каросерията на Opel GT често се оприличават от дизайнерите с тези на класическата бутилка на Coca-Cola и легендарният двуместен модел наистина прави истинска революция в класа на спортните купета с множество нетрадиционни  стилистични и конструктивни елементи. Каросерията с две врати се отличава

 

с ниска и заострена предна част,

 

докато задницата се характеризира с пластични обеми и извивки. Съчетанието от масивните арки на калниците и тясната „талия” на впитата в областта на вратите средна част на каросерията предизвиква най-силни асоциации с бутилката на освежаващата напитка.

 

Стилистиката на модела GT е дело на Ерхард Шнел, който е автор и на концептуалната студия Experimental GT от 1965 г. Шнел, който по-късно създава дизайна и на изключително успешната Calibra, успява да претвори формите на концептуалния GT в сериен автомобил в рамките на едва 3 години, при това без да позволи яркият характер на първоначалния замисъл да се загуби в процеса на серийно внедряване. Подвижните предни светлини на студията се превръщат в реалност, осъществена е и идеята за отказ от същински багажник в задната част. Място за багаж има единствено в ограниченото пространство зад седалките на водача и неговия спътник. Спортният модел на Opel получава висока оценка не само от клиентите на марката, но и от много рали състезатели. Спортното купе GT се задвижва от мощен 1,9-литров 4-цилиндров двигател с максимална мощност 90 к.с. и постига максимална скорост 185 км/ч, което е забележително висока стойност за онова време.

Продължава почистването на столицата след бурята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4181149

Продължава почистването на столицата след вчерашната буря, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Един загинал, а 20 са потърсили медицинска помощ в УМБАЛСМ „Пирогов” след поройния дъжд, силния и вятър и падналата градушка. Счупени са стъкла на жилища и автомобили.  Възрастен мъж е починал, след като е бил затиснат с паднало дърво в Продължава почистването на столицата след вчерашната буря, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Един загинал, а 20 са потърсили медицинска помощ в УМБАЛСМ „Пирогов” след поройния дъжд, силния и вятър и падналата градушка. Счупени са стъкла на жилища и автомобили. Възрастен мъж е починал, след като е бил затиснат с паднало дърво в

Застрахователите с облекчени процедури след градушката

http://www.cross.bg/obezshteteniya-oblekcheni-klienti-1419732.html

/КРОСС/ Застрахователните компании организират облекчени процедури и бързо изплащане на обезщетения на свои клиенти, чието имущество е пострадало от невижданата в София градушка, пише в. „Стандарт". Дружествата удължават работното време на офисите си за регистрация на щети, а също и сроковете, в които клиентите им могат да подадат молби за обезщетения. Паралелно са организирани и допълнителни мобилни групи, които ще посещават райони с повече пострадали клиенти едновременно и ще завеждат щетите им на място. За да не се получават опашки пред офисите, срокът за регистрация на засегнато имущество се удължава на 2 седмици. Снимка: Булфото, всички права запазени

Осмо поколение на световния бестселър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243573_%D0%9E%D1%81%D0%BC%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%81%D0%B5%D0%BB%D1%8A%D1%80

 Във впечатляващия дизайнерски център на Volkswagen в Лайпциг се състоя световната премиера на осмото поколение на бестселъра на марката Passat. За своята история от 1973 г. до днес Passat е произведен в над 22 милиона екземпляра във всички свои модификации. Това е най-продаваемият автомобил на групата Volkswagen, като само през миналата година са реализирани 1,1 милиона автомобила. Най-успешният европейски бизнес автомобил дебютира с нови двигатели, намалено тегло и не на последно място с най-новите удобства, асистиращи системи и информационни технологии.

 

Автомобилът надскача всички граници в класа си. „Този Passat предизвестява една нова ера, що се отнася до дизайн и пропорции, двигатели и задвижване, информационни технологии и асистиращи системи или когато става дума за сигурност, удобство и удоволствие от шофирането”, обясни пред 500 гости проф. д-р Мартин Винтеркорн, председател на борда на директорите на Volkswagen. „Новият Passat дава правилните отговори на основните тенденции в съвременното автомобилостроене. За мен този Passat е премиум автомобил, но без премиум разходи. Това приляга перфектно на най-успешния бизнес модел в Европа, който

 

има с 20% подобрена горивна ефективност

 

до 85 кг понижено тегло и гама от ефикасни бензинови и дизелови турбодвигатели, като се предвижда се дори и plug-in хибрид”, допълни Винтеркорн.

 

Volkswagen Passat е най-успешният модел в световен мащаб от средния клас автомобили с най-големи продажби. За да продължи тази тенденция, новият Passat отново се предлага във версия седан и комби с множество нововъведения. Благодарение на иновативния си дизайн пропорциите са забележително динамични. Автомобилът е по-нисък, с увеличено междуосие и по-големи колела. В същото време са приложени най-новите технологии, като например сензорен информационен дисплей, напълно дигитално арматурно табло, разширяващ се head-up дисплей и системи като подготовка за таблети на задната седалка,

 

автоматична аварийна спирачка

 

за града

 

и система за наблюдение на пешеходците.

 

Новият Volkswagen Passat ще бъде оборудван с 10 бензинови и дизелови двигателя с турбокомпресор и директно впръскване, които ще предлагат мощности от 120 к.с. до 280 к.с. Всички двигатели отговарят на нормата за вредни емисии Евро 6, а разходът на гориво и емисиите на СО2 са намалени с 20%. Всички версии на модела се изпълняват със система „Старт-стоп” и рекуперация на спирачната енергия. За първи път Passat ще се предлага и като plug-in хибрид, в който заедно работят бензинов турбодвигател TSI и електромотор с батерия с външно захранване. Със сумарна мощност от 211 к.с. това ще бъде най-мощният plug-in хибрид на Volkswagen с уникалните нула вредни емисии, тъй като ще има възможността да се движи изцяло с електричество до 50 км. Продажбите на новия Volkswagen Passat в Бъл-гария стартират в края на месец август.
Интериорът на новия Volkswagen Passat е технологичен и излъчва лукс. Аналоговите циферблати на приборния панел са заменени с напълно цифров 12,3-инчов TFT цветен дисплей, на който се показва най-разнообразна информация от показанията на скоростомера и оборотомера до картата на навигационната система във вид на 2D и 3D изображение. Информацията може да се дублира на проекционния head-up дисплей на нивото на очите на водача. Моделът ще се предлага и нова мултимедийна система Discover Pro с твърд диск с 10 гигабайта, USB-вход, Bluetooth за връзка с външни устройства и Wi-Fi с безжичен достъп. Световна премиера в новия Passat правят функциите за аварийно спиране, указател за маневри с ремарке и асистент за помощ на шофьора при задръстване. Като опции ще се предлагат активен круиз контрол, система за следване на лентата на движение, разпознаване на пътните знаци и др. Новият Passat е оборудван с напълно светодиодни фарове, които заменят ксеноновите светлини, има функция за 360-градусов обзор, както и система за автоматично паркиране, която може да сама да намести колата както успоредно, така и перпендикулярно. Мултимедията ползва спътниковата карта на Google Earth и показва панорамни снимки от Google Street View. Смартфонът на водача може напълно да се интегрира с менюто на колата.

Връщат с лихва надвзетите суми за студена вода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243572_%D0%92%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%83%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%B

 Надвзетите от ВиК-то пари за студена вода ще се връщат на клиентите с лихва. Това предвижда проект на общи условия за предоставяне на ВиК услуги, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди на 17 юли. Проектът е бил внесени от 51 ВиК оператори, съобщиха от регулатора. И допълниха, че в него са редактирани всички неравноправни клаузи за потребителите.

 

Освен това новите общи условия дават право

 

клиент на ВиК-то да може да е и наемателят

 

Той ще е такъв, докато има действащ договор за наем. За целта собственикът на апартамента трябва да е декларирал лично пред ВиК-то, че е съгласен, или наемателят да занесе нотариално заверена декларация.

 

Сериозно внимание в проекта на нови общи условия е отделено на проблема със загубите на вода в блока или т.нар. общо потребление. То се получава като разлика между отчета на общия водомер и сумата от показанията на индивидуалните водомери. Според новите условия, общото потребление ще се разпределя между всички потребители пропорционално на дела на всеки ВиК абонат в общата консумация на блока. Това и сега е така. Важната промяна, която се прави, е, че при разлика между общия и индивидуалните водомери по-голяма от 20% ВиК-то ще е длъжно да уведоми етажната собственост за това в 7-дневен срок. При искане на съседите ВиК-то ще е длъжно да сформира комисия, за да установи на какво се дължи това и да даде предписания. В проекта на общи условия изрично е посочено, че

 

установяването на общо потребление над 20% не е основание за неплащане

 

За апартаментите без монтирани индивидуални водомери е предвидено да се начисляват служебно по 6 кубика на човек за жилище с парно и по 5 кубика – за нетоплофицирани апартаменти. За вили, бунгала, жилища и офиси служебно ще се начисляват по 0,1 куб. м за всеки кубик застроен обем. За сградите в строеж ще се начисляват по 0,5 кубични метра вода за всеки кубичен метър застроен обем.

 

Освен това проектът предвижда още по-голям стимул за слагането на индивидуални водомери, а именно – увеличение с по 1 куб. м на служебната консумация на всяко тримесечие до поставянето на уреди.

 

Наред с това ВиК-то ще е длъжно да издава безплатна справка при поискване за общото потребление.

 

Спирането на

 

водата в блоковете заради дълг на съседите –

 

невъзможно

 

става ясно още от проекта на общите условия за ВиК сектора. При къщите това може да става след 15-дневно предизвестие и покана за доброволно плащане.

 

Проектът на нови общи условия освен това регламентира тримесечното отчитане на водомерите, като не изключва опцията за засичане всеки месец.

 

Проверката на водомерите се заковава на период от 10 г. При съмнение от абонат, че уредът не отчита правилно, той може да поиска метрологична експертиза, но ще трябва да я плати, ако съмненията му не се оправдаят.

Швейцария забрани свинското от България и Румъния

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/shvejcariia-zabrani-svinskoto-ot-bylgariia-i-rumyniia-6016804

Забрана за внос на живи свине и месо е наложена и на още няколко европейски държави. Причината – свински грип

Ние сме държавата

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/09/2336388_nie_sme_durjavata/?ref=rss


"Ние сме държавата". Това беше едно от посланията на протестите в защита на Витоша преди две лета. Малко след окупацията на Орлов мост в знак на протест срещу поправките в Закона за горите, протестиращите прекараха дни наред в потушаване на внезапно възникналия на Витоша пожар.

Тогава, както и по-рано при наводнението в село Бисер – когато доброволците първи пристигнаха на място и започнаха да помагат на пострадалите – се разбра, че самоорганизиращите се граждани са по-ефективни от...

Без нови еврооблигации до 2016 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243571_%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+2016+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 България вероятно няма да предлага на международните инвеститори еврооблигации преди идната година или по-вероятно преди 2016 г., след като привлече 1,49 милиарда евро (2 милиарда долара) през юни от търга на 10-годишни облигации, каза от Брюксел за Блумбърг финансовият министър Петър Чобанов.

 

Страната продаде държавни облигации на 27 юни при доходност от 3,055 процента или 160 базисни пункта над осреднените суапове (средното равнище между търсене и предлагане – бел. ред.), припомня БТА. Предишната емисия на еврооблигации на страната от юли 2012 г. имаше спред от 320 базисни пункта над осреднените суапове според данни на Блумбърг.

 

Най-новият търг бе "най-доброто ни представяне на международните пазари досега", каза Чобанов в ефира на телевизия Блумбърг от белгийската столица, където пристигна за участие в срещата на финансовите министри от ЕС в Брюксел. "Това означава, че международните инвеститори имат доверие, че основите на страната са стабилни. Те гледат на случващото се сега само като на шумотевица, която ще отмине", посочва Блумбърг.

Пътищата в страната са предимно сухи

http://society.actualno.com/Pytishtata-v-stranata-sa-predimno-suhi-news_38535.html

Пътната обстановка в страната е нормална. Пътните настилки в страната са предимно сухи, съобщават от СБА. АМ "Тракия" в област Пазарджик - във връзка с извършване на ремонтно-възстановител...

Криминалните действия за банките ги извършиха Йовчев и Лазаров

http://cite.actualno.com/Kriminalnite-dejstvija-za-bankite-gi-izvyrshiha-Jovchev-i-Lazarov-news_38534.html

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ситуацията с банковата система и действията на ДАНС. Той започна с думите "да е ясно какво става с X, Y, Z, за да "не споменавал имена&quo...

Ван Гаал: Родители, не слагайте децата си да спят - довечера има голям мач

http://worldcup2014.actualno.com/Van-Gaal-Roditeli-ne-slagajte-decata-si-da-spjat---dovechera-ima-goljam-mach-news_38536.html

Отборът на Холандия няма да намерени да адаптира своя стил на игра към суперзвездата на аржентинския отбор Лионел Меси в днешния полуфинал на Световното. Това заяви селекционерът на холандския национа...

Борисов иска незабавна ревизия на бюджетите и на държавата, и на НЗОК

http://business.actualno.com/Borisov-iska-nezabavna-revizija-na-budjetite-i-na-dyrjavata-i-na-NZOK-news_38537.html

Задължително трябва да има актуализация на бюджета на Здравната каса. Също и на държавния. Ето, криеха се, криеха се, но на края вече не спорят – актуализация за целия бюджет заради сакралн...

Хрупкави тиквички на фурна

http://recipes.actualno.com/Hrupkavi-tikvichki-na-furna-news_38538.html

Тиквичките са вкусни във всякакви разновидности и за това има толкова много рецепти, по които можем да ги приготвим. Представяме ви една чудесна рецепта за хрупкави тиквички на фурна, която е идеалнот...

Не съдът, а прокурорите да искат разкриване на банкова тайна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4180872

Прокурорите сами да искат информация от банките при данни за извършено престъпление, а не да се обръщат към съда за разрешение за разкриване на банкова тайна. 
Предложението за промяна в закона за кредитните институции е на Софийската апелативна прокуратура. То е намерило място в отчетния доклад за 2013 г. на главния прокурор... Прокурорите сами да искат информация от банките при данни за извършено престъпление, а не да се обръщат към съда за разрешение за разкриване на банкова тайна. Предложението за промяна в закона за кредитните институции е на Софийската апелативна прокуратура. То е намерило място в отчетния доклад за 2013 г. на главния прокурор...

Гръцката НЕК ще търгува с ток у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243570_%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9D%D0%95%D0%9A+%D1%89%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 Гръцката НЕК – държавната енергийна компания Public Power Corporation (PPC), обяви създаването на дъщерно дружество в София, България, съвместно с швейцарската компания ALPIQ Group.

 

PPC ще притежава 85% от акционерния капитал, като останалите 15% ще бъдат притежание на ALPIQ. Съвместната компания ще се занимава с търговия на електрическа енергия.

 

Най-голямата енергийна компания на Гърция каза, че създаването на това дъщерно дружество е в рамките на стратегия на PPC да разшири дейността си и на други пазари в Югоизточна Европа.

 

В момента в Гърция тече процедура по приватизация на 30% дял от PPC, срещу която възразиха енергийните синдикати в страната. Заради това през миналата седмица на няколко пъти има спирания на тока на различни места в южната ни съседка.

20-и ден без следа от русия Иванчо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4180563

“Детето ни изчезна преди 20 дни, но вече никой не го търси. Ако беше българче, а не циганче, държавата щеше да е на крак. Дано да е живо милото ми момченце! Майчиното ми сърце говори, че е живо и отвлечено.”
 Така нарежда една потънала в скръб 30-годишна жена от ромската махала в село Микрево, община Струмяни. Никой не е виждал детето  от 20 юни н “Детето ни изчезна преди 20 дни, но вече никой не го търси. Ако беше българче, а не циганче, държавата щеше да е на крак. Дано да е живо милото ми момченце! Майчиното ми сърце говори, че е живо и отвлечено.” Така нарежда една потънала в скръб 30-годишна жена от ромската махала в село Микрево, община Струмяни. Никой не е виждал детето от 20 юни н

Човек може толкова, колкото знае

http://www.cross.bg/chovek-mozhe-tolkova-kolkoto-znae-1419731.html

/КРОСС/ Френсис Бейкън, английски философ, юрист, политик и писател: Човек може толкова, колкото знае

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-preskonferentziya-presklyb-1419729.html

/КРОСС/ София.От 09:00 часа в Народното събрание ще започне пленарното заседание.София.От 10.00 часа ще започне редовното заседание на Министерски съвет.София.От 13:30 Висшият съдебен съвет ще проведе редовното си заседание.София.От 09:00 часа Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Николай Русинов - Чеци.София.От 11:00 часа в пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Кой стои зад инвестиционния посредник „Глобал мартекс", предизвикал банковата криза чрез опашката срещу ПИБ".София.От 19:00 часа ще се проведе футболна среща между отбора на Националната гвардейска част и приятели и отбора на НСО.София.От 15:00 часа в хотел „Парк Инн", Българска асоциация по водите (БАВ) ще връчи първите сертификати за „Знак за качество на БАВ" за ВиК материали, влагани при изграждане на проекти у нас.София.В УНСС ще се проведе кандидатстудентски изпит по география на България.София.В Гранд хотел „Шератон" ще се проведе първото издание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност на списание „Business Lady".Видин.От 10:30 часа в Регионалния пресклуб на БТА във Видин ще се проведе пресконференция, организирана от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод създаването на Център за кариерно развитие в гр. Видин.Плевен.От 11

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/novinar-monitor-dyma-1419730.html

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - Бързите кредити стават бавнив. 24 часа - Градушка очука София, един загиналв. Стандарт - Ледено торнадо потроши Софияв. Новинар - Мощна градушка удари столицатав. Дума - Бизнес и синдикати се изпокараха с Борисовв. Сега - Бареков прати най-скъпите български евродепутатив. Земя - Мъж връзва жена си като куче, тя се самоубивав. Всеки ден - Беше адв. България днес - Фидосова става свинаркав. Капитал - Злато от Крумовград: след още 2 годинив. Преса - Още 250 млн лева за Здравната каса Водещи заглавия на вътрешните страници Партиите подкрепят отпускането на още средства за здравната каса - в. Капитал Дейли - стр. 3Здравната каса поиска актуализация на бюджета си с 328 млн. лв. - в. Капитал Дейли - стр. 4Въпреки дъждовете агроминистерството очаква реколта от 5 млн. тона пшеница - в. Капитал Дейли - стр. 5Прокуратурата отчете спад в разкриването на престъпленията - в. Сега - стр. 2И Янаки Стоилов загрява за лидер на БСП - в. Сега - стр. 2Съдът окончателно обяви Ковачки за невинен - в. Сега - стр. 4Леден порой погуби човек в София - в. Сега - стр. 5Актуализират бюджета на здравната каса - в. Новинар - стр. 2Синдикати, работодатели и политици в диалог срещу проблемите - в. Новинар - стр. 2Строителството на третия лъч на метрото тръгва до средата на 2015 г. - в. Новинар - стр. 3Между 5000 и 8000 места чакат безработните - в. Новинар - стр. 3Партиите пръснали 12 млн. лв. за агитация - в. Монитор - стр

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-sofiya-zhivo-1419728.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: След градушката и бурята в София. За щетите и последиците - на живо! Тема: Законно ли паяците в София преместват колите ни? Тема: В навечерието на предсрочните избори. Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Тема: Ще работи ли Народното събрание? Кои спешни закони ще приемат депутатите? Председателят на парламента Михаил Миков. Тема: Точно 3 години след убийството на Яна в Борисовата градина. Промени ли се нещо и докъде стигна правосъдието? Тема: Директно от Варна: Започва раздаването на помощите в Аспарухово. Кой ще ги получи? Тема: В разгара на Световното по футбол - Калин Вельов с нов клип, в бразилски стил. Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Жертви, строшени автомобили и прозорци от градушката. Ще има ли още? Очаквайте и съвети от застраховател.Тема: Иван Костов проговаря след дългото мълчание - във фалит ли е държавата?Тема: Какво им правят на жените в БСП и кой да бъде лидер на партията? Отговорът от Татяна Буруджиева.Тема: На живо - интервю с варненката, родена през 1800-ата година.Тема: Ще се събере ли парламентът поне за парите за здраве?Тема: Една нощ с линейка и патрулка.Тема: Хора протестират срещу убийството на Маринка с камъни!Тема: 31-годишен мъж и 15-годишно момиче живеят като семейство. Съдът обаче не е съгласен.Тема: Бразилски ритми и капоейра на живо в центъра на София

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-ryseva-kmet-1419727.html

/КРОСС/ Андрей Желязков, футболен мениджър, 62 г. Златина Русева, член на Сметната палата. Златка Русева, съдия във Върховния касационен съд, зам.-министър на правосъдието в правителството на Костов, депутат от ВНС. Йордан Лечков, вицепрезидент на БФС, бивш кмет на Сливен, 47 г. Красимир Костов, кмет на Шумен, 61 г. Кин Стоянов, журналист, бивш директор на фонд „13 века България", 56 г. Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Марин Райков, заместник-министър в правителството на Бойко Борисов, 38 г. Слав Бакалов, художник, режисьор и сценарист на анимационни филми, писател, 69 г.  

9 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=257360

Събития 1357 г. — Императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага. 1810 г. — Наполеон Бонапарт анексира Кралство Холандия, като част от Първата френска империя. 1816 г.

9 юли в историята

http://www.cross.bg/yuzhna-afrika-nezavisimost-1419726.html

/КРОСС/ 1357 г. - Императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага.1810 г. - Наполеон Бонапарт анексира Кралство Холандия, като част от Първата френска империя.1816 г. - Аржентина провъзгласява независимост от Испания.1831 г. - Петър Берон защитава докторска дисертация по медицина в Лудвиг Максимилиан университет в Мюнхен.1877 г. - Проведен е първият тенис турнир Уимбълдън, на който победител става англичанинът Спенсър Гор.1900 г. - Кралицата на Великобритания Виктория дава височайша благословия за републикански тип на управление в Австралия.1902 г. - Немски учени изолират барбитуратната киселина, основа на барбитуратите.1922 г. - Джони Вайсмюлер става първият човек, преплувал 100 м под една минута.1943 г. - Втората световна война: Започва Съюзническото настъпление в Сицилия, при което Съюзниците извършват десант на остров Сицилия, последван от шестседмична сухопътна война.1950 г. - Студена война: 11 световноизвестни учени приемат манифеста Ръсел-Айнщайн, след който се създава международната организация Пъгуошки конференции за наука и световни проблеми.1957 г. - Открит е 102-ят елемент от таблицата на Менделеев, наречен нобелий.1961 г. - Гърция става асоцииран член на Европейската икономическа общност (ЕИО).1971 г. - След учредяване на Държавния съвет на Народна република България и избор на Тодор Живков за негов председател, се съставя ново Правителство на България начело със Станко Тодоров.1991 г

Светител Теодор Едески

http://www.cross.bg/teodor-boga-sveti-1419725.html

/КРОСС/ В град Едеса* живеел мъж, на име Симеон, който имал съпруга, наречена Мария. И двамата били благочестиви, бояли се от Бога и свято изпълнявали Неговите заповеди. Тъй като били богати, те давали голяма милостиня. Родила им се само една дъщеря и много им се искало да имат дете от мъжки пол. Затова ходели по различни Божии църкви, постели и се молели, като умолявали Бога да им даде син. * Град Едеса се намирал в северната част на Месопотамия, на река Ефрат. Там през IV век била основана богословска школа от свети Ефрем Сирин. През 641 г. Едеса била завладяна от арабите; през 1098 г. я завладял граф Балдуин, който я направил главен град на Едеското княжество; през 1144 г. тя била покорена от турците и оттогава преминавала от ръце в ръце, докато през 1637 г. окончателно попаднала под властта на Турция. Бел.ред. Веднъж, през време на светата Четиридесетница, по-точно, в съботата на първата седмица от Великия пост, когато се празнува паметта на свети великомъченик Теодор Тирон, двамата съпрузи отишли с дарове в църквата "Свети Апостоли" за утренята. По време на службата, по едно и също време, и двамата били обзети от някаква дрямка и били удостоени, всеки поотделно, със следното видение. Те видели свети апостол Павел*, който стоял в църквата заедно със свети великомъченик Теодор Тирон. * Паметта му се чества на 29 юни. На тази дата е поместено и житието му. Бел.ред

От началото на годината безработните са намалели с 50 хиляди

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/09/2339936_ot_nachaloto_na_godinata_bezrabotnite_sa_namaleli_s_50/?ref=rss

От началото на годината регистрираните в бюрата по труда са намалели с 50 хиляди. През юни техният брой е 351 хиляди - с около 16 хиляди по-малко, отколкото през месец май. Безработицата остава на същото ниво, на което е била и през юни 2013 г. - 10.7%, но е с 0.5 процентни пункта по-ниска, отколкото през май тази година. Това показа статистика на Агенцията по заетостта за първата половина на 2014 г.

Нивото на безработицата според данните на Агенцията намалява пет поредни месеца, а...

Хаос и бой на улиците в Бразилия, Сколари моли за прошка

http://www.bnews.bg/article-110591

„Молим ви за прошка. Молим хората да ни простят за тази огромна грешка. Аз съм отговорен за това.", каза треньорът.

Прогноза за времето - 9 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=257359

Днес с преминаващия през страната размит атмосферен фронт, по-значителна облачност ще има над Северна България и планините, където около и след обяд отново на места ще има слаби и краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевична дейност.

Ще има ли за първи път световен шампион от Европа в Южна Америка?

http://worldcup2014.actualno.com/Shte-ima-li-za-pyrvi-pyt-svetoven-shampion-ot-Evropa-v-Ujna-Amerika-news_38530.html

След необяснимия триумф на Германия над Бразилия със 7:1 на световното първенство в първия полуфинал снощи, тази вечер може да сме пред прага на ново историческо събитие. За първи път два европейски о...

Въобще една бурна законодателна инициатива тече

http://cite.actualno.com/Vyobshte-edna-burna-zakonodatelna-iniciativa-teche-news_38532.html

Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков, който чете в продължение на петнадесет минути какви законопроекти са внесени в парламента преди днешното заседание (9 юли).

Издирват, осъдена за убийство

http://crime.actualno.com/Izdirvat-osydena-za-ubijstvo-news_38531.html

Още един осъден се измъкна от затвора. Янка Младенова, която задно с Антон Ангелов уби 19-годишната Севиля от "Люлин" заради няколко грама злато, е обявена за общодържавно издирване, съоб...

Бъдете нащрек в нета! Дори Google се опитва да ви метне!

http://www.bnews.bg/article-110528

В интернет отново се засили трафикът на скамове, електронни писма с фалшиво съдържание. Те обещават главоломни парични награди от името на световни супер компании.

Салата с пълнозърнести макарони и пилешко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4180573

Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви

Гергана Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Гергана

Синдикатите искат замразяване на условията за ранно пенсиониране

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c4fb1c3/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Csindikatite0Eiskat0Ezamraziavane0Ena0Eusloviiata0Eza0Eranno0Epensionirane0H1758560C/story01.htm

Реформата трябва да бъда отложена за по-спокоен период, когато се знае кой командва и може да вземе трайни решения, според Константин Тренчев


Очаква се днес парламентът да заработи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/09/2339858_ochakva_se_dnes_parlamentut_da_zaraboti/?ref=rss


След две седмици на провалени парламентарни заседания, заради проблеми с кворума, се очаква днес Народното събрание да заработи. Във вторник ГЕРБ, левицата и ДПС постигнаха съгласие по седмичната програма на депутатите и си обещаха да не правят допълнителни предложения. "Атака" бойкотира парламента и от 1 юли не участва в работата му.

В проекта на дневния ред са ратификациите на пет споразумения, по които България е страна, както и консенсусни законопроекти - сред тях поправките в...

Един месец е срокът за завеждане на щети при застрахователи заради градушката

http://society.actualno.com/Edin-mesec-e-srokyt-za-zavejdane-na-shteti-pri-zastrahovateli-zaradi-gradushkata-news_38523.html

Всички застрахователи са готови и са взети мерки, за да се обслужат пострадалите след снощната градушка хора. Това заяви Пламен Ялъмов, председател на Изпълнителния комитет на „Алианц Българ...

Дани Алвеш: Това е просто един мач

http://worldcup2014.actualno.com/Dani-Alvesh-Tova-e-prosto-edin-mach-news_38525.html

Халф-бекът на "Селесао" Дани Алвеш е на мнение, че унизителното поражение от Германия снощи със 7:1 няма да се отрази много на бъдещето на бразилските национали. "Не, не мисля, че това...

Кворум в парламента има

http://politics.actualno.com/Kvorum-v-parlamenta-ima-news_38524.html

Най-после кворум в парламента има. Регистрираха се 166 народни представители при необходими 121 депутати. Първата точка в програмата е ратифициране на Споразумението за търговия между ЕС и Колумбия и...

Вилиан: Това е една необяснима футболна история

http://worldcup2014.actualno.com/Vilian-Tova-e-edna-neobjasnima-futbolna-istorija-news_38526.html

Крилото на Бразилия Вилиан нямаше обяснение как се е стигнало до съкрушителното поражение на Бразилия, което е най-лошото в историята на националния отбор. "Днес е необясним ден за всички нас. Е...

Бракът пречи на сексуалния живот на жените

http://curious.actualno.com/Brakyt-prechi-na-seksualnija-jivot-na-jenite-news_38527.html

Всяка млада жена, която с нетърпение очаква сватбения си ден рисува в съзнанието си безоблачно бъдеще, а насладите в  съпружеската спалня са върхът на тези очаквания.  Наскоро провед...

Двама души са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие

http://crime.actualno.com/-Dvama-dushi-sa-zaginali-pri-katastrofi-v-stranata-prez-izminaloto-denonoshtie-news_38528.html

Двама души са загинали и 19 са ранени при 19 автомобилни катастрофи в страната през изминалото денонощие. Има опасност за живота на един от ранените, съобщава МВР. В София са станали 91 леки пътнот...

Няма да има фалирали болници, увери здравният министър

http://healthy.actualno.com/Njama-da-ima-falirali-bolnici-uveri-zdravnijat-ministyr-news_38529.html

Министърът на здравеопазването каза в сутрешния блок на Btv, че министерството ще помогне на Александровска болница за щетите от градушката. Тя смята, че здравеопазването не е в съвсем добро състо...

Ще има ли за първи световен шампион от Европа на американска земя?

http://worldcup2014.actualno.com/Shte-ima-li-za-pyrvi-svetoven-shampion-ot-Evropa-na-amerikanska-zemja-news_38530.html

След необяснимия триумф на Германия над Бразилия със 7:1 на световното първенство в първия полуфинал снощи, тази вечер може да сме пред прага на ново историческо събитие. За първи път два европейски о...

Иван Костов: Държавата не е пред фалит

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c4fc0cb/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbiudjet0Ei0Efinansi0C3330Ca0Civan0Ekostov0Edyrjavata0Ene0Ee0Epred0Efalit0H1758580C/story01.htm

Ако продължава така, България ще излезе с извънреден дефицит и ще понесе санкции от ЕС, предупреди обаче бившият премиер


Преглед на печата от 9 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/09/2339853_pregled_na_pechata_ot_9_juli/?ref=rss


Държавно управление

Сега

Бюджетът на здравната каса все пак ще бъде актуализиран
Управляващи и опозицията се разбраха за законите, с които трябва да приключи Народното събрание

Прокуратурата отчете спад в разкриването на престъпленията
За година държавното обвинение е платило над 5.5 млн. лв. обезщетения и лихви заради лошо правосъдие

Експерти: Контролът върху службите е само на книга
Контролът - парламентарен, институционален и...

Токийската борса с лек спад тази сутрин

http://www.vesti.bg/novini/tokijskata-borsa-s-lek-spad-tazi-sutrin-6016803

Токийската фондова борса записа лек спад с 0,25% след търговията в сряда сутринта, следвайки спада на Уолстрийт.

Хумелс: В съблекалнята ни на полувремето беше тихо

http://worldcup2014.actualno.com/Humels-V-syblekalnjata-ni-na-poluvremeto-beshe-tiho-news_38522.html

Защитникът на Германия Матс Хумелс бе откровен, че не е вярвал на очите си по време на снощния полуфинален двубой на Световното срещу Бразилия. Маншафтът унизи кариоките още през първото полувреме, з...

Шефът на ФИФА: Покланям се пред Клозе

http://worldcup2014.actualno.com/Shefyt-na-FIFA-Poklanjam-se-pred-Kloze-news_38515.html

Шефът на ФИФА Сеп Блатер бе изумен от постижението на Мирослав Клозе, който стана рекордьор по отбелязани голове на световни първенства. Нападателят на Германия се разписа за 2:0 при разгромната побед...

Русия отказва лятното часово време, създава нови пояси

http://asia.actualno.com/Rusija-otkazva-ljatnoto-chasovo-vreme-syzdava-novi-pojasi-news_38516.html

Съветът на Руската федерация (горната камара на парламента) ще разгледа в сряда законопроекта за преминаването на Русия от 26 октомври тази година към зимно време. В повечето региони часовникът ще...

Вежди Рашидов: Трябва да разберем, че Господ не е българин

http://society.actualno.com/Vejdi-Rashidov-Trjabva-da-razberem-che-Gospod-ne-e-bylgarin-news_38517.html

„Трябва да разберем, че Господ не е българин и бедствия могат да ни се случат и ние трябва да сме подготвени за тях. Да, има драма, но не трябва да ореваваме света. Трябва да си подредим ...

Тони Кроос: За победа на 1/2-финал не дават купа

http://worldcup2014.actualno.com/Toni-Kroos-Za-pobeda-na-12-final-ne-davat-kupa-news_38518.html

Избраният за играч на мача Тони Кроос показа зрялост и не летеше в облаците след рецитала над Бразилия със 7:1. Отбелязалият две попадения в мача футболист на Германия, заяви, че тимът трябва да се ф...

Томас Мюлер: Трудно ми е да определя какво се случи

http://worldcup2014.actualno.com/Tomas-Muler-Trudno-mi-e-da-opredelja-kakvo-se-sluchi-news_38519.html

Фаворитът за голмайсторския приз на Световното Томас Мюлер не можеше да повярва какво се случи снощи срещу Бразилия. Отбелязалият 5 попадения от началото на Мондиала, назова победата на неговата Герма...

40 души са потърсили медицинска помощ след бурята вчера

http://healthy.actualno.com/40-dushi-sa-potyrsili-medicinska-pomosht-sled-burjata-vchera-news_38520.html

Близо 40 пострадали при градушката вчера потърсиха помощ в УМБАЛСМ „Пирогов”, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. Най-честите проблеми, с които хората търсиха специ...

Костов предлага Светослав Гаврийски или Калин Христов за служебен премиер

http://politics.actualno.com/Kostov-predlaga-Svetoslav-Gavrijski-ili-Kalin-Hristov-za-slujeben-premier-news_38521.html

България е в обща криза и тя се разпространи в ключови сектори. Това заяви бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов. От края на миналата година неговата „Лаборатория Управление на ри...

Възходът на Dow Jones противоречи на историята

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c4f05bd/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cvyzhodyt0Ena0Edow0Ejones0Eprotivorechi0Ena0Eistoriiata0H1758430C/story01.htm

Акциите са по-привлекателни не заради растеж на икономиката или силни корпоративни печалби, а само защото са на последно място в конкурс по грозота


Къде са оставките на Спас Панчев, Александър Паунов, Цветелин Кънчев ..........?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243569_%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%2C+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D

Състав на „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ":
партия  „Българска социалистическа партия", представлявана от Сергей Дмитриевич Станишев
партия „Партия Български социалдемократи", представлявана от Георги Чавдаров Анастасов,
партия „Движение за социален хуманизъм", представлявана от Александър Владимиров Радославов;
партия „Европейска сигурност и интеграция", представлявана от Тома Янков Томов,
партия „Комунистическа партия на България", представлявана от Александър Димитров Паунов,
партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски", представлявана от Спас Янев Панчев,
партия „Нова зора", представлявана от Минчо Мънчев Минчев
партия „Политическо движение ЕВРОРОМА", представлявана от Цветелин Цанов Кънчев;

     Сергей Станишев подаде оставка! Каквато и да е тя, оставка има! Къде са оставките на неговите коалиционни партньори? Нима Станишев е единствено виновен за резултатите от Евроизборите? Каква е отговорността на останалите?
    Никаква!
    Още по-лошо! Те нагло заявявават по един, или друг начин , че няма да подадат оставка! Даже ще сменят и коалиционния партньор! Вероятно визират АБВ. Също като плъховете, първи напускат потъващия кораб!

     Уважаеми коалиционни партньори, ако бъркам моля поправете ме! Страниците на тази независима медия са на Ваше разположение! 

Емил Къпински

На 9 юли рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4180643

Андрей Желязков-Жужо, футболен мениджър

Емил Георгиев, лекар, бивш депутат

Златина Русева, член на Сметната палата

Кин Стоянов, журналист и писател

Красимир Костов, кмет на Шумен

Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Марин Райков

Николай Русатев, бивш зам. Андрей Желязков-Жужо, футболен мениджър Емил Георгиев, лекар, бивш депутат Златина Русева, член на Сметната палата Кин Стоянов, журналист и писател Красимир Костов, кмет на Шумен Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Марин Райков Николай Русатев, бивш зам.

Три години след убийството на Яна ще стане ясна присъдата за Николай Русинов – Чеци

http://crime.actualno.com/Tri-godini-sled-ubijstvoto-na-Jana-shte-stane-jasna-prisydata-za-Nikolaj-Rusinov--Checi-news_38494.html

Три години след убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, подсъдимият по делото за убийството на младата жена, ще чуе присъдата на съда. На 9 юли Софийски градски съд трябва да произнесе при...

Св. свещеномъченик Панкратий, епископ Тавроменийски

http://celebrate.actualno.com/Sv-sveshtenomychenik-Pankratij-episkop-Tavromenijski-news_38495.html

Св. Панкратий се родил в Антиохия в дните на земния живот на Господа Иисуса Христа. Когато бил още дете, родителите му отишли заедно с него в Йерусалим. Там те се удостоили да видят Самия Спасител и д...

Безредици в Бразилия, Русеф е много тъжна

http://america.actualno.com/Bezredici-v-Brazilija-Rusef-e-mnogo-tyjna-news_38511.html

Няколко автобуса и леки коли бяха изгорени по време на безредици, започнали в бразилския мегаполис Сао Пауло веднага след опустошително за Бразилия поражение. Националите на Германия победиха домак...

София не попада в сферата на действие на Изпълнителната агенция за борба с градушките

http://sofia.actualno.com/Sofija-ne-popada-v-sferata-na-dejstvie-na-Izpylnitelnata-agencija-za-borba-s-gradushkite-news_38512.html

София не попада в сферата на действие на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ). Вчерашният градоносен облак е бил засечен около 16:30 часа, стана ясно от думите на синоптика Петър Янков ...

Масови проверки на откритите басейни в София

http://healthy.actualno.com/Masovi-proverki-na-otkritite-basejni-v-Sofija-news_38513.html

В сезона на почивките здравните инспектори извършват масови проверки на чистотата на водата в открити столични басейни. От месец май до сега са направени близо 90 инспекции, а действащите външни п...

Татяна Буруджиева: В България още не се възприема идеята за жена-лидер на партия

http://politics.actualno.com/Tatjana-Burudjieva-V-Bylgarija-oshte-ne-se-vyzpriema-idejata-za-jena-lider-na-partija-news_38514.html

Не мисля, че има чак такава разлика между Мая Манолова и Драгомир Стойнев. Това заяви червеният депутат Татяна Буруджиева в коментар за бъдещия лидер на БСП в сутрешния блок на Нова телевизия. Според...

Ретро ритъм и настроение в Свети Влас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RQwFnbtbRC4/

В  петък, 11 юли, от 23.00 часа, The Lounge Bar в Свети Влас ще бъде изпълнен със забавна и романтична vintage атмосфера. Посланиците на ретро културата, The Smugglers Collective, правят тематично парти в стила на миналия век. Димитър Драгнев и Павел Атанасов ще направят петъчната вечер много специална, по покана на Event Zone. Събитието е част от проекта на организаторите – Summer Session Concerts. Освен страхотната музика на партито, ще има и изненада за гостите. Всеки желаещ, ще получи очарователен, ретро стайлинг, и то безплатно. Докато момчетата вдъхновяват посетителите с музиката си, гримьори и фризьори ще се погрижат за визията им.

Димитър и Павел се влюбват в културата от 40-те и 50-те още преди години. Първо правят vintage партита в Лион, Франция. Днес те са известни на широката публика у нас с това, че на тяхно събитие никой не скучае. Публиката може да избира между дансинга, който никога не остава празен и преобразяването, а еуфорията е просто неустоима. Феновете им казват, че на изпълнение на The Smugglers Collective, наистина прави впечатление как хората искрено се забавляват, никой не тежкарее, няма намусени физиономии, няма стойки…“.

Тематичното парти, представено от The Smugglers Collective, e част от поредицата концерти на Event Zone – Summer Session Concerts, в която участват още Touch and Go, Mo’ Horizons, Alice Francis, Теодосий Спасов, Виктор Чучков и много други.

Начало на събитието – 23:00ч. Билети са на  цена от 10 лв.

 

Зависимостта от Русия е вредна не само в енергетиката, но и в политиката

http://www.grreporter.info/Zavisimostta_ot_Rusiya_e_vredna_ne_samo_v_energetikata_no_i_v_politikata/15779

Десислава Николова е главен икономист в Института за пазарна икономика и в момента временно изпълнява длъжността изпълнителен директор. Институтът е неправителствена организация, която се занимава с анализ на стопанските политики в България, като целта й е да аргументира ползите от свободния избор в различни сфери на икономическия живот и да насърчава по-малката намеса на държавата в него. Интервю на Полина Спартянова

прочети повече

600 българи месечно купуват стаж за пенсия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lJVe_XGDCz8/

1814 българи са откупили осигурителен стаж за пенсия през първото тримесечие на годината. Това означава, че средно на месец по 604-ма нашенци пред пенсия и висшисти са платили за липсващ осигурителен период, пише в.”Монитор”, цитиран от Агенция Кросс.

„През първото тримесечие на годината 682-ма души с навършени години са откупили недостигащия им стаж за пенсия”, заявиха  от Националния осигурителен институт (НОИ).

За същия период на миналата година 607 кандидат-пенсионери са купили липсващия им стаж. Още в края на миналата година експерти прогнозираха, че през 2014 г. заради замразяването на пенсионната реформа ще има ръст на желаещите да излязат в заслужена почивка. Данните на НОИ за първото тримесечие показват, че 20 509 българи са излезли в пенсия което е с над 1200 повече спрямо същия период на миналата година.

Според бившия шеф на НОИ Йордан Христосков сега в пенсия излизат хора, които през последните години са били безработни и съответно имат недостиг на осигурителен стаж. Средно по 20,38 месеца не са достигали на пенсиониралите се българите, които през първите 3 месеца на 2014 г. са откупили осигурителен период. За този недостигащ период те са платили по 1523,60 лв. Все повече висшисти откупуват времето си на следване, показват още данни на НОИ.

1132-ма души са се възползвали от тази възможност през първите 3 месеца на годината. За сравнение броят им през цялата 2013 г. е бил 3389. Приходите на НОИ за първото тримесечие от откупен осигурителен стаж възлизат на 3 029 856 лв. Един осигурителен месец струва 74,76 лв. една година – 897,12 лв., а целият възможен срок за откупуване, който е 5 г., струва 4485,60 лв.

 

 

 

Швейцария забранява вноса на живи прасета от няколко страни

http://europe.actualno.com/Shvejcarija-zabranjava-vnosa-na-jivi-praseta-ot-njakolko-strani-news_38486.html

Швейцария ще забрани вноса на живи прасета от няколко държави от ЕС в опит да попречи на епидемията от африканския свински грип да достигне страната, предаде AFP. Вносът от България и Румъния и някои...

Масови безредици в Бразилия след загубата от Германия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rMSVqcDH5DM/

Масови безредици избухнаха по улиците на бразилските градове след загубата за националния отбор на страната от Германия в полуфинала на световното първенство по футбол в Бело Оризонти, предаде Кросс.

След мача, в който отборът на Бразилия загуби с 1:7, в социалните мрежи се появиха снимки на хора, изгарящи бразилски знамена.

В град Сао Пауло хиляди хора излязоха по улиците. На разпространени в Туитър снимки се виждат пожари по улиците на града. Засега няма информация за пострадали. Полицията е използвала сълзотворен газ за разпръсването на тълпата.

Междувременно, в Рие де Жанейро, където на знаменития плаж Копакабана хиляди хора наблюдаваха на живо срещата, също не се размина без инциденти. По данни на издание La Segunda, след петия гол на германците стотици хора са се втурнали от плажа към улиците на Рио, което довело до огромни задръствания и паника.

 

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване