Вещаят катастрофални последици за шотландската икономика при получаване на независимост

http://www.cross.bg/bank-shotlandiya-posleditzi-1430194.html

/КРОСС/ Ако Шотландия получи независимост след предстоящия на 18 септември референдум, икономиката на страната ще бъде изправена пред "катастрофални последици", съпоставими по мащаби с Голямата депресия от 30-те години на миналия век в САЩ. Това се посочва в официалния доклад на най-голямата инвестиционна банка в Европа Дойче банк (Deutsche Bank), цитиран днес от британските медии. Според документа след евентуално излизане от Обединеното кралство банковата система на Шотландия ще бъде дестабилизирана. Причината за това е, че финансовите институции на страната, получила независимост, вече няма да могат да разчитат на ликвидността на централната банка - Банк ъв Ингланд (Bank of England), от която преди това те са вземали кредити. Според анализатори това ще направи финансовата система на Шотландия "крайно уязвима", предава БНР. Друг фактор на нестабилност може да се окаже наложителният отказ от сегашната валута - британската лира, за което настоява Лондон. Според експертите на Дойче банк всичко това ще доведе до значително поскъпване на кредитирането и до масово изтичане на капитал от икономиката на независимата страна. "Всяка страна има правото на самоопределение, в това няма съмнение, но понякога отрицателните икономически последици от подобни фундаментални решения се оказват в пъти по-лоши и от най-песимистичните прогнози", посочва главният икономист на Дойче банк Давид Фолкертс-Ландау, цитиран от ИТАР-ТАСС.  

Ден преди конгреса - СДС и хората на Кунева бламираха Радан Кънев!

http://www.bnews.bg/article-116317

Утрешният форум води до конфликти и обслужва само ГЕРБ. това се казва в общата декларация на изпълнителните съвети на СДС и Движение България на гражданите. Именно за неделя - 14 септември е насрочен конгрес на РБ, на който се очакваше да се избере и общ лидер на блока. С декларацията си хората на Кунева и Лукарски на практика потвърждават, че ще бойкотират утрешния конгрес на Реформаторите. Това пък значи тотален срив в РБ.

Индия издирва двама българи, точили банкови сметки на полицаи в Мумбай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302428

Индия търси двама българи с Интерпол по обвинение в източване на банкови сметки. Това са 28-годишният Юлиян Ценев и приятелят му Калин Иванов, който е с година по-малък. 
Двамата са уличени през октомври 2013 г. Юлиян Ценев е арестуван и в България за същото престъпление през лятото на 2010 г. Тогава той е задържан с още 10 души, единият от коит Индия търси двама българи с Интерпол по обвинение в източване на банкови сметки. Това са 28-годишният Юлиян Ценев и приятелят му Калин Иванов, който е с година по-малък. Двамата са уличени през октомври 2013 г. Юлиян Ценев е арестуван и в България за същото престъпление през лятото на 2010 г. Тогава той е задържан с още 10 души, единият от коит

Часовник бие от кула в над 40 населени места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302216

"Стройна се Калина вие над брега усамотени,
кичест Явор клони сплита в нейни вейчици зелени."
Всяка вечер, след като проехтят десет удара, градският часовник в Трявна започва да свири тази песен. "Неразделни" на Пенчо Славейков, роден в китното балканско градче.
Тази година Часовниковата кула в града навърши 200 години. „1814 г.: направи се "Стройна се Калина вие над брега усамотени, кичест Явор клони сплита в нейни вейчици зелени." Всяка вечер, след като проехтят десет удара, градският часовник в Трявна започва да свири тази песен. "Неразделни" на Пенчо Славейков, роден в китното балканско градче. Тази година Часовниковата кула в града навърши 200 години. „1814 г.: направи се

Кунева обеща диалог между бизнеса и държавата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245212_%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B

 Седем конкретни въпроса постави бизнеса в Стара Загора на лидерите на Реформаторския блок Меглена Кунева и Божидар Лукарски.

Въпросите, които бизнесът поставя, са толкова важни, че са важни не само за този в Стара Загора, заяви Кунева след срещата си с представителите на Клуба на работодателя в града. Пред симпатизантите си след това тя и Божидар Лукарски представиха листата си за 27-ми МИР и откриха предизборната кампания на коалицията.

"Нека да кажем, че диалог между бизнеса и държавата, в лицето на всяко едно министерство, е по-скоро изключение, отколкото правило. Ние искаме държавата да функционира добре и правилата, които създава, да са разумни.

Това означава, че най-малко на всяка втора година трябва да е връщаме и да видим как действат тези закони върху бизнеса, които Народното събрание е приело. Трябва да има оценка на въздействието на всеки акт, който ще засегне бизнеса или потребителите, да знаем какво може да се случи в икономиката ни", заяви лидерът на "Движение България на гражданите".

Няма власт, която да се самоконтролира, просто защото е добра и просветена. За да може да се изпълнява всяка програма, тези, които искаме да им демокрация, трябва да упълномощим вас, които ще гласувате, върху какво да насочите вниманието си и как всъщност да ги контролирате, каза още Кунева пред симпатизантите на Блока.

"Участието в парламента минава през промените в съдебната система и справедливостта и правосъдието да се срещнат, да имат пресечна точка. Второ, качествено образование за всички. Ако няма качествно образование, ние няма да можем да участваме в тази икономика, която се прави в XXI в. и която се прави в ЕС. Няма как да си готов да усвояваш средства и програми, ако нямаш образование да правиш тази икономика.

Трето, облекчение за бизнеса и нов Кодекс на труда. Този кодекс няма да създаде като по чудо нови работни места, но ще направи възможно бизнеса да ги създаде. Сигурност и предвидимост - под тези две думи се крият много неща. Сигурност и справедливост за спестяванията, които цял живот хората стотинка по стотинка правят. Сигурност и предвидимост за пенсиите, за здравеопазването.

Гражданско участие във взимането на решения. Трябва да има правила, по които хората се оправомощяват. Защото те могат да подобрят властта и да направят властта ефективна.

И последно е подобряване на страната ни в Европа и света. Ще имаме прекрасна възможност през 2018 г. да го направим, да покажем, че сме можещи, знаещи, ефективни. Тогава България ще бъде председател, за първи път, на Европейския съюз и ще може да каже какво мисли не само за собственото си развитие, но и за развитието на целия ЕС", обяви още Меглена Кунева.

В Реформаторския блок няма от какво да се притесняваме. Ние нямаме тъмно минало и нямаме какво да крием, заяви председателят на СДС Божидар Лукарски.

"Ние сме готови, и нашите водачи на листи, кандидатите ни за народни представители, да слушаме, да бъдем в контакт с това, което вие ни казвате. И не само да ви излагаме нашите програми, а да получаваме от вас обратната връзка, и да слушаме какво мислите вие за нашата програма и какво ние трябва да променим

Това е идеята на народните представители в парламента. Моля ви да ни подкрепите, защото всичко е във вашите ръце на 5 октомври, за да можем да бъдем по-добре представени в парламента", заяви Лукарски.

Водачът на листата в Стара Загора Димитър Танев обеща коалицията да води толерантна и честна предизборна кампания. Това ще бъде кампания, в която са важни идеите и политиките за хората в Старозагорска област, а не политиканстването, битката с компромати и вглеждането назад, коментира той.

"Ще бъдем неуморни и последователни да чуем хората, да се срещаме, да видим техните проблеми, да предложим идеи и решения и да поемем ясен и конкретен ангажимент към тях. Няма да има популизъм, няма да има реваншизъм, няма да има и страх от политическите ни конкуренти и опоненти. Ние ще сме на всички дебати, ще организираме срещи с избирателите, ще сме навсякъде и ще се борим за всеки глас.

Защо да не повярваме, че ние сме единствената алтернатива на това статукво? Защо ясно и на висок глас да не кажем, че Реформаторския блок е новата сила, новата надежда на хората. Заедно сме, единни сме, силни сме, ако бъда избран за народен представител, ще работя за каузата на Реформаторския блок. Ще работя неуморно и последователно в интерес на България и в интерес на хората от Старозагорска област", каза пред симпатизантите Танев.

След Димитър Танев в листата на Реформаторския блок в Стара Загора са Румен Димитров, Николай Александров от Казанлък, бившият съдия Стефан Сарънеделчев, Сунай Хаджъ и други.

Енергийни експерти: Шистовият газ е шансът на България да бъде независима

http://www.moreto.net/novini.php?n=264014

Шистовият газ е шансът на България да бъде енергийно независима. Това заяви за ТВ „Европа” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По неговите думи в България трябва да се разреши проучването за залежи на шистов газ, тъй като собствените ни запаси не са големи, а заплахата от енергийна криза в цяла Европа е реална заради намалените доставки от Русия.

В Турция ще има 136 изборни секции, в САЩ – 43, а в Испания - 41

http://www.mediapool.bg/v-turtsiya-shte-ima-136-izborni-sektsii-v-sasht-43-a-v-ispaniya---41-news224832.html

Най-много секционни избирателни комисии в чужбина за предсрочните парламентарни избори ще бъдат разкрити в Турция – 136. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК). 43 секции ще бъдат разкрити в САЩ, в Испания - 41, във Великобритания - 40, а в Германия - 20. В Италия ще има 8 секции, а в Белгия и Австрия по 7.  12 ще бъдат секциите във Франция. Общият брой на секциите е над 400. Рекордният им брой се дължи на промените в изборното законодателство. За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления. Ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която да са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново. Ако ръководителите на дипломатическите служби преценят, секции могат да се откриват и на други места.

Конгресът на Реформаторите е пред провал, СДС и Кунева искат отлагане за 10 ноември

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/13/2380139_kongresut_na_reformatorite_e_pred_proval_sds_i_kuneva/?ref=rss


Насроченият за утре конгрес на Реформаторския блок, който трябва да избере председател е пред провал, след като в декларация днес СДС и движение "България на гражданите" поискаха отлагане за 10 ноември.
 
В обща декларация изпълнителните съвети на двете формации, водени от Божидар Лукарски и Меглена Кунева, изразяват мнение, че избор на председател три седмици преди парламентарните избори само ще навреди на изборния резултат, ще доведе единствено до конфликти и е в полза само на...

Сидеров: трябва да се върнат много неща от социализма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245211_%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%BE%

 Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна със стотици членове и симпатизанти на партията в Сливен. Пред събралото се множество Сидеров заяви, че националистите искат народът ни да притежава богатствата си – златото да е в български ръце и да носи печалба на България, ЕРП-тата да са български и печалбата от тях да отива за здравеопазване, пенсии и  образование; заплащането да е като средноевропейското.

 Сидеров поиска и добре платена работа за всички българи, за да останат у нас, а не да бягат в чужбина. Българската индустрия, търговия, банки да са в ръцете на българските предприемачи, а не на чужденци, които ни дискриминират, презират и ограбват, заяви още лидерът на АТАКА.

"Това, което го искаме не е постигнато – всичко е в чужди ръце, заплатите са ниски, доходите са ниски, пенсиите са подигравка, здравеопазването е една подигравка и през цялото време ни се казва, че това бил правилният път, това бил правилният начин, това бил европейския, евроатлантическия.

Не ме интересува как се нарича, това е неправилният начин за развитие на България", добави Сидеров. Той подчерта, че никой, освен АТАКА  не говори за доходите на българина и как могат да се повишат.

Само АТАКА има програма от 151 страници, в която се казва как това може да се постигне. Сидеров припомни как под давление на американците е спрян проекта "Белене" и проекта "Южен поток". Лидерът на АТАКА се обяви против санкциите срещу Русия и подчерта, че те се случват под давлението на САЩ и президента Обама и са вредни както за България, така и за Европа.

"Но да ти кажа, г-н Обама, че историята, истинската, казва следното: българи и руси имат обща история. Ние сме създавали общи пространства, имаме обща вяра, писменост. Ние сме им дали писменост, после те са я запазили. Така, че ние сме свързани и недейте да ни разделяте, защото правите много голяма грешка. Този ваш опит няма да успее, защото който е тръгвал срещу Русия си е тръгвал след това, като се е влачел с пречупен гръбнак".

Сидеров призова да не ни скарват с Русия, защото Русия ни е освободила от турско робство, а не Великобритания, не лорд Дизраели, а цар Александър II Освободител. "Той каза – ще освободим нашите християнски братя" и затова си проливаха кръвта руснаците. Ние можем ли да го забравим това? Не можем, разбира се. Не ни карайте да забравяме историята си, защото човек без история е човек без памет, човек без ум", добави Сидеров.

Лидерът на АТАКА се върна в началото на 90-те години, и припомни как са ни убеждавали, че Западът е всичко и всичко ще бъде по мед и масло, а то е станало още по-лошо. "Затова, изобщо не се притеснявам сега да кажа, че трябва да се върнат много неща от социализма. Ако ще да ме наричат комунист, както си искат, не ми пука, но трябва да се върнат много неща от социализма", добави Сидеров и изброи някои от добрите страни на социализма – здравеопазване, образование,  пенсионна система.
 
Сидеров обърна внимание как в 42-то НС с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ са отхвърлени редица предложения на АТАКА, които щяха да подобрят живота на българите – изравняване на доходите със средноевропейските, партиите да не получават субсидии, да се прекратят лицензите на ЕРП-тата, да се отворят 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", да се прекратят чуждите концесии на злато, да няма санкции срещу Русия.
 
Сидеров подчерта, че има само две партии – АТАКА с №11, която мисли за българския народ и всички останали, които налагат колониалното робство. "Нека оттук-нататък народът да се събуди, нека да се вземе в ръце, да не слага на власт тези, които го ограбват и лъжат, да не слага колониалните слуги. Да сложи патриоти, да сложи хора, които вече са се доказали в боя, иначе няма да го бъде", заключи Сидеров.

АТАКА  е с №11 в интегралната бюлетина!

Катастрофа блокира движението в тунела на столичния квартал "Люлин"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4304295

Преди минути е станала катастрофа на кръстовище на бул. "Царица Йоанна" и "Луи Пастьор" между 9-и и 10-и микрорайон на квартал "Люлин", съобщава читател на "24 часа онлайн".
Към момента на място има пожарна кола и една линейка. Движението в платното от тунела на кв. "Люлин" към комплекса е блокирано, отклонява се по "Луи Пастьор" и малките улички. Преди минути е станала катастрофа на кръстовище на бул. "Царица Йоанна" и "Луи Пастьор" между 9-и и 10-и микрорайон на квартал "Люлин", съобщава читател на "24 часа онлайн". Към момента на място има пожарна кола и една линейка. Движението в платното от тунела на кв. "Люлин" към комплекса е блокирано, отклонява се по "Луи Пастьор" и малките улички.

Най-високата кула в Южна Америка ще се извиси в Аржентина

http://www.cross.bg/arzhentina-kyla-amerika-1430193.html

/КРОСС/ Най-високата кула в Латинска Америка - 355 м, ще се извиси в сърцето на столицата на Аржентина Буенос Айрес. Съоръжението ще се намира на остров в река Ла Плата. Президентът на страната Кристина Кирхнер оповести на страницата си във Фейсбук амбициозния проект, който цели да се превърне в емблема на Буенос Айрес. Тя не се притеснява от факта, че страната официално е в състояние на фалит - втори за последните 13 години. Целият план е на стойност 300 милиона долара и ще об- служва развлекателната и киноиндустрията в холивудски стил с филмови студиа. Част от него ще бъде изграждането на покрит стадион с 15 000 места, който ще има формата на Фолклендските острови. Територията в Южния Атлантически океан е британска, но Аржентина има претенции към нея. До спортното съоръжение ще бъдат разположени парк и музей на аудио-визуалните изкуства, пише "Преса". Кирхнер уточни, че по този начин ще бъде запълнена липсата на по-големи пространства за концерти и други масови събития, от която продуценти и музиканти се оплаквали от години. Целият комплекс ще бъде в синьо и бяло - цветовете на националния флаг на Аржентина. Освен с държавни пари той ще бъде изграден и с участието на частни фирми. Очаква се завършването му да отнеме 5 години. В момента рекордът за най- висок небостъргач в Южна Америка се държи от Чили с Голямата кула в Сантяго - 300 м.  

Катастрофа блокира движението в тунела на кв. "Люлин" в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304291

Преди минути е станала катастрофа на кръстовище на бул. Преди минути е станала катастрофа на кръстовище на бул. "Царица Йоанна" и "Луи Пастьор" между 9-и и 10-и микрорайон на квартал "Люлин", съобщава читател на "24 часа онлайн". Към момента на място има пожарна кола и една линейка. Движението в платното от тунела на кв. "Люлин" към комплекса е блокирано, отклонява се по "Луи Пастьор" и малките улички.

Нивата на реките и язовирите са в нормални граници

http://econ.bg/Новини/Нивата-на-реките-и-язовирите-са-в-нормални-граници_l.a_i.567209_at.1.html

Основните реки в България имат по-големи водни количества през септември, спрямо нормалните. Това обясни Асен Личев, директор Дирекция „Управление на...

СДС и ДБГ бойкотират конгреса на реформаторите

http://news.ibox.bg/news/id_1807620149

Според тях избор на председател сега ще доведе до конфликти преди изборите

СДС и Кунева се озъбиха предизборно на Радан Кънев и Костов

http://frognews.bg/news_76195/

СДС и ДБГ безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори на 5 октомври. Водени от загрижеността за изборните резултати на РБ, считаме че провеждането на форумът утре на практика само за избор на председател на блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота. това се казва в обща декларация на изпълнителните съвети на СДС и "българия на гражданите".

СДС и ДБГ искат конгреса за лидер на РБ да бъде на 10 ноември

http://offnews.bg/news/n_1/n_388338.html

СДС на Лукарски и ДБГ на Меглена Кунева поискаха конгрестът на Реформаторския блок, насрочен за утре, да бъде отложен и РБ да избере своя лидер на 10 ноември.  Двете партии заявиха искането си в обща декларация, изпратена до медиите.  Вчера лидерът на СДС Божидар Лукарски , който и е един от претендентите за лидер на Блока заедно с Радан Кънев, заяви пред OFFNews, че значителна част от ръководството на СДС иска бойкот на конгреса на РБ. На 11 септември пък се появи информация, че има и същото искане от страна на ДБГ. По-късно Кунева сама опроверга тази информация и заяви, че ще се яви на конгреса. Буквално часове след отделните изказвания на партийните лидери, сега те излизат с обща декларация. Ето и нейния пълен текст: СДС и ДБГ безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори на 5 октомври. Водени от загрижеността за изборните резултати на РБ, считаме че провеждането на форумът утре на практика само за избор на председател на блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота. В така създалата се ситуация, изборът на когото и да било, би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока. СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи. До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ. Нека всички да се съберем на 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на блока и страната. Национален изпълнителен съвет на СДС Изпълнителен съвет на ДБГ

Росен Иванов от ГЕРБ: Стабилността на България може да се постигне чрез провеждане на честни избори

http://pik.bg/росен-иванов-от-герб-стабилността-на-българия-може-да-се-постигне-чрез-провеждане-на-честн-news225051.html

Росен Иванов от ГЕРБ: Стабилността на България може да се постигне чрез провеждане на честни избори

Стабилността на България може да се постигне чрез провеждане на честни избори и максимална избирателна активност на българските граждани, казва Росен Иванов, девети в листата на ПП ГЕРБ във Велико Търново. По думите му само така ще бъде избрано едно национално представително народно събрание.

„Естествено ГЕРБ ще се стреми да получи необходимия вот за постигане на мнозинство”, допълни Росен Иванов. Той посочи девет мерки за възстановяване на стабилността държавата, които ПП ГЕРБ спешно ще предприеме, ако бъде подкрепена от мнозинството от български граждани.

Първата мярка е възстановяване на доверието на Европейския съюз и свързания с това достъп до средства от европейската солидарност. Втората мярка е възстановяване на стабилността на публичните финанси. „За съжаление ще е необходима актуализация на бюджета, която формално да потвърди недоброто планиране при съставянето на действащия държавен бюджет”, обясни Иванов. Той посочи, че в допълнение на това ще се предприемат мерки за увеличаване на събираемостта на публичните вземания и ограничаването на сивата икономика. Като пример той даде обединението на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници”. „Когато тези две системи работят заедно, те ще имат много по-висока ефективност при преодоляването на сивата икономика и съответно некоректното отношение на държавата по повод на плащанията на публичните вземания”, обясни кандидатът за народен представител. На следващото място той посочи бързото въвеждане на електронното правителство. „Това ще спомогне както за преодоляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса, така и върху повишаване на ефективността в работата на държавните институции и всички администрации”, допълни Росен Иванов. Като следваща мярка той посочи провеждането на отложените във времето промени в пенсионната система. По думите му само по този начин може да се постигне по-добро бъдещо състояние на тази система. „Отлагането на проблемите в нея, дори да се решава някакъв краткосрочен въпрос, по същество утежнява положението в бъдеще време”, посочи той. На следващо място, според него, са необходими бързи реформи в системата на здравеопазването. На шесто място той посочи необходимостта от провеждане на бързи реформи в образованието. „Промените в образование, здравеопазване и пенсионна система имат за цел прекратяване на неефективното изразходване на публични средства, т.е. този така или иначе ограничен ресурс, който в момента успяваме да генерираме в публичния сектор, трябва да отиде там, където ще е най-ефективен и да се прекрати неговото неправилно, недобро изразходване и използване”, отбеляза Росен Иванов. Според него на следващо място е необходимо възстановяване на стабилността в енергийната система, както и ускорено активизиране на повишението на енергийната ефективност. Той допълни, че с оглед на важността на енергийната система, ГЕРБ предвижда обособяването на отделно Министерство на енергетиката. На следващо място той посочи либерализирането на пазара на електроенергия и природния газ. Според него това ще намали зависимостта от монополите и на пазарен принцип ще регулира цените в областта на енергетиката. 

Конгресът на Реформаторите пред провал, СДС и ДБГ го бойкотират

http://www.cross.bg/bloka-rezyltati-izbori-1430192.html

/КРОСС/ СДС и ДБГ безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори на 5 октомври, се казва в обща декларация на изпълнителните съвети на СДС и ДБГ. "Водени от загрижеността за изборните резултати на РБ, считаме че провеждането на форумът утре на практика само за избор на председател на блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота. В така създалата се ситуация, изборът на когото и да било, би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока. СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи", подчертават от двете партии. "До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ. Нека всички да се съберем на 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на блока и страната", завършват от СДС и ДБГ.  

СДС и ДБГ: Конгресът утре обслужва интересите на ГЕРБ

http://www.cross.bg/bloka-rezyltati-izbornite-1430192.html

/КРОСС/ СДС и ДБГ безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори на 5 октомври, се казва в обща декларация на изпълнителните съвети на СДС и ДБГ. "Водени от загрижеността за изборните резултати на РБ, считаме че провеждането на форумът утре на практика само за избор на председател на блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота. В така създалата се ситуация, изборът на когото и да било, би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока. СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи", подчертават от двете партии. "До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ. Нека всички да се съберем на 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на блока и страната", завършват от СДС и ДБГ.  

Клюка вкара гадже на Преслава във "Вип Брадър"

http://www.bnews.bg/article-116304

Цветелин Маринов-Цуни - много популярен в чалга средите като бившия приятел на певицата Преслава, най-вероятно ще влезе в луксозната къща на "ВИП Брадър" още в понеделник.

136 ще са избирателни секции в Турция за изборите на 5 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=264056

Най-много секционни избирателни комисии в чужбина за вота на 5 октомври се очаква да бъдат разкрити в Турция - 136, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). В Съединените американски щати ще бъдат разкрити 43 секции, в Испания - 41, във Великобритания - 40, в Германия - 20, в Гърция - 15, а във Франция - 11.

Забравете за Тайгър, тук е Мечо Уудс

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zabravete-za-tajgyr-tuk-e-mecho-uuds-6022290

На голф игрище в Британска Колумбия, Канада малко мече притичва от гората и започва да прави циркаджийски номера

333 паунда и посрещате Нова година на плажа

http://econ.bg/Новини/333-паунда-и-посрещате-Нова-година-на-плажа_l.a_i.567207_at.1.html

333 паунда – толкова са нужни, ако искате да посрещнете зимните празници не сред преспи сняг, а на плажа с коктейл в ръка. Тази сума трябва да...

Обединението на жените - социалистки в БСП проведе обучителен семинар

http://www.cross.bg/obedinenieto-nikolova-damite-1430191.html

/КРОСС/ Обединението на жените-социалистки в БСП проведе семинар на тема „Жените в кампанията за предсрочните парламентарни избори 2014 г." Във форума се включиха представителки на областите Перник, София-град и София-област. Той се състоя от 10 до 15 ч., в сградата на Националния съвет на БСП и се ръководи от председателя на Националния съвет на „Обединението на жените-социалистки" и Секретар на НС на БСП, Катя Николова. Модератор на обучението беше д-р Любка Игнатова, която е Секретар на Оперативното бюро на Обединението. Лектори бяха доц. д-р Лиляна Канева, директор на „Центъра за Исторически и Политологически изследвания" към НС на БСП, която представи пред дамите примери за успешна организация и планиране на предизборна кампания. Румяна Сидерова, член на Централната Избирателна Комисия, запозна присъстващите с Изборното законодателство и основно с промените в Изборния кодекс, както и с преференциалния вот. Дамите, председателки на Областните или на Общински клубове на Обединението, се включиха в ролева игра, като представиха своите основни послания в предизборната кампания. Те се обединиха около думите на Катя Николова, че обстановката в горещата фаза на кампанията е изключително тежка, особено поради действията на служебния кабинет и системните уволнения на служители на всички административни нива

Папа Франциск: Третата световна война е в ход

http://frognews.bg/news_76194/

Третата световна война вече е в ход. Това заяви в днешната си проповед главата на римокатолическата църква папа Франциск.Папата говори на тържествена меса на най-големия в Италия мемориал-гробище в памет на 100 000 италиански войници, загинали по време на Първата световна война.

Шотландецът, който може да раздели Обединеното кралство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/13/2380128_shotlandecut_koito_moje_da_razdeli_obedinenoto_kralstvo/?ref=rss


Броени дни делят Алекс Салмънд, лидерът на Шотландската национална партия (SNP), от исторически референдум, на който шотландците може да решат да се отделят в собствена държава.

Този мъж бе смятан от британския елит за безобиден преследвач на невъзможната мечта да се сложи край на 300-годишното участие на Шотландия в Обединеното кралство.

Днес харизматичният лидер на SNL кара британското общество, политиците, пазарите и медиите да приемат съвсем сериозно вероятността...

Стрелба в полицейски участък в Пенсилвания: един убит полицай

http://www.vesti.bg/novini/strelba-v-policejski-uchastyk-v-pensilvaniia-edin-ubit-policaj-6022291

Неизвестен нападател застреля полицай и рани друг в полицейски участък в американския град Блуминг Гроув, съобщават осведомителни агенции.

Граничният полицай, който сгази с колата си бебе, остава в ареста

http://www.mediapool.bg/granichniyat-politsai-koito-sgazi-s-kolata-si-bebe-ostava-v-aresta-news224831.html

Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста граничния полицай Костадин Стоянов, който на 11 септември премаза с колата си 11-месечната Красимира в созополското село Крушевец. Според прокурора по делото Димо Маджаров доказателствата за обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост са налице. ”От огледите на местопроизшествието и от разпитите на свидетелите е съвсем очевидно, които точно бланкетни норми на Закона за движение по пътищата са нарушени. В момента е възведено обвинение за три от тях - пресякъл е непрекъсната линия, навлезнал е в насрещното движение, от там в пешаходна зона. Употребил е алкохол, което е безспорно”, заяви държавният обвинител. 0.3 промила алкогол в кръвта и 0.43 промила алкохол в урината на Костадин Стоянов е отчела първоначалната проба, взета два часа след инцидента. Това е под нормата и, според закона, не може да става дума за управление на автомобил в нетрезво състояние, каза защитникът на обвиняемия адвокат Благой Потеров, цитиран от БТА. ”Досега няма такъв прецедент, да се повдига обвинение преди да е готова авто-техническата експертиза. Помислете, ако е случайно събитие, ако е станала внезапно-възникнала техническа неизправност. Бързат да обвиняват човек, за когото няма доказателства, че той е извършил това престъпление”, заяви адвокатът. Граничният полицай заяви пред съда, че съжалява и поиска да бъде пуснат на свобода. Съдия Денчо Стоянов обаче, не удовлетвори искането и наложи мярка "задържане под стража". Защитата има право да обжалва мярката в тридневен срок.

Крис Браун: Докато харесвам себе си и музиката си, съм добре

http://www.cross.bg/kris-horata-brayn-1430190.html

/КРОСС/ Хип-хоп звездата Крис Браун (Chris Brown) грее на корицата на последния брой на списание Billboard. 25-годишният изпълнител споделя за изданието какви поуки си взе след престоя в затвора, как успява да продължи напред, след като личният му живот е обект на постоянно внимание, и дали хората някога ще спрат да коментират връзката му с Rihanna, пише Avtora. Крис Браун има доста избухлив характер, като това е една от причините, поради които често има проблеми със закона. През юни 2014 г. той бе осъден на 131 дни зад решетките, но беше освободен след три седмици престой. "Пораснах, като разбрах кое е важното. Осъзнавайки, че съм човек като всички останали. В крайна сметка постигаш смирение. Благодарен си за всичко. И бургерът е хиляда пъти по-вкусен, когато си навън", допълва закачливо Крис, който е и изключително талантлив танцьор. "Не всеки ме харесва и съм напълно наясно с това. Докато харесвам себе си и музиката си, съм добре. Хората ще продължават да говорят, каквото си искат. Не съм искал да върна времето. Животът е приключение, от което трябва да се учим, и аз го правя. Не се нервирам. Така че просто остави живота да върви", допълва той. През 2009 г. американецът преби тогавашното си гадже - сексапилната барбадоска певица Rihanna. Този случай коства на Крис доста поети работни ангажименти, появите му в публичното пространство драстично намаляха, а хитовете му не се пускаха по радиостанциите

Грижата за улиците в Перник след редицата наводнения в страната

http://www.zapernik.com/obshtestvo/grijata-za-ulicite-v-pernik-sled-redicata-navodneniya-v-stranata_34222/

Докато тече предизборна кампания,борба за власт,нападки и обиди по партийни линии. Докато ексдепутати помагат предизборно на бедстващите райони с идеята на 05 октомври хората да гласуват за тях,аз питам кой ще се погрижи и за нашите улици и отводнителни канализации.

Днес към 17 ч. падна дъжд за 15 мин.и ето гова е резултатът на ул."Георги Мамарчев". Ами ако паднат още по сериозни...

Продължава

Във Варна проведоха проведоха акция „Шофьор = Пешеходец”

http://www.moreto.net/novini.php?n=264057

Младежката организация на ПП ГЕРБ във Варна организира акцията „Шофьор = Пешеходец”. В навечерието на първия учебен ден инициативата обхвана ключови кръстовища в централната част на града. Край пешеходните пътеки младежите раздаваха флаери с призиви за безопасно движение по пътищата, а със знак „Стоп” в ръка напомняха на водачите на автомобили, че трябва да осигурят спокойното преминаване на пешеходците.

Система за 500 хил. лв. предупреждава Търговище при опасност от наводнение

http://econ.bg/Новини/Система-за-500-хил-лв-предупреждава-Търговище-при-опасност-от-наводнение_l.a_i.567206_at.1.html

Половин милион лева е дала община Търговище за изграждане на система за предупреждение при внезапни наводненият. Средствата са били отпуснати...

Система за 500 хил. лв. предупреждава Търговище при опасност от наводнение

http://econ.bg/Новини/Система-предупреждава-Търговище-в-случай-на-наводнение_l.a_i.567206_at.1.html

Половин милион лева е дала община Търговище за изграждане на система за предупреждение при внезапни наводненият. Средствата са били отпуснати...

Ето поканата за сватбата на Джордж Клуни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4304252

Сватбата на Джордж Клуни и годеницата му Амал Аламудин ще бъде на 25 октомври в Англия. Това става ясно от поканите за събитието, публикувани от френското издание "Пари мач".
Ето и Сватбата на Джордж Клуни и годеницата му Амал Аламудин ще бъде на 25 октомври в Англия. Това става ясно от поканите за събитието, публикувани от френското издание "Пари мач". Ето и

Подръжници на короната протестираха в Единбург

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/podryzhnici-na-koronata-protestiraha-v-edinburg-6022289

С барабани, флейти, плакати, британски знамена, бомбета и оранжеви ленти, те заявиха, че референдумът на 18 септември заплашва тяхната култура и история

Ето поканата за сватбата на Джордж Клуни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304239

Сватбата на Джордж Клуни и годеницата му Амал Аламудин ще бъде на 25 октомври в Англия. Това става ясно от поканите за събитието, публикувани от френското издание  Сватбата на Джордж Клуни и годеницата му Амал Аламудин ще бъде на 25 октомври в Англия. Това става ясно от поканите за събитието, публикувани от френското издание "Пари мач". Ето и

Каталунците ще следят референдума в Шотландия

http://www.cross.bg/katalyniya-shotlandiya-referendyma-1430189.html

/КРОСС/ Резултатите от референдума в Шотландия ще бъдат проследени с особено внимание в испанската област Каталуния. Тази седмица в Барселона се състоя огромна демонстрация. Кметството заяви, че в нея са участвали 1 800 000, а централната власт в Мадрид - около 500 000 души. Около 11 километра беше дължината на образуваната от множеството гигантска буква "V", с която започва испанската дума votar /гласувам/. Участниците заявиха, че са дошли не толкова за да покажат, че искат Каталуния да се отдели, колкото за да отстояват правото си да решат сами. Допитването отдавна е насрочено за 9 ноември, но испанското правителство е категорично, че референдумът е незаконен и няма да признае резултатите. Каталунският лидер Артур Мас пък заяви, че е нелепо испанските власти да се опитват да спрат допитването, предава БНР.  

Намериха оръжието, с което е застреляно по адвокатката на Филип Киркоров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4304242

Руските полицаи намериха пистолета, с който е убита адвокатката Татяна Акимцева, пише руският сайт LifeNews. Оръжието – пистолет Макаров със заглушител им е било посочено от работник, който обяснил, че го намерил сред отпадъци от недовършен строеж.  Телата на Татяна Акимцева и шофьора й бяха намерени в петък около 21 часа московско време пред дома Руските полицаи намериха пистолета, с който е убита адвокатката Татяна Акимцева, пише руският сайт LifeNews. Оръжието – пистолет Макаров със заглушител им е било посочено от работник, който обяснил, че го намерил сред отпадъци от недовършен строеж. Телата на Татяна Акимцева и шофьора й бяха намерени в петък около 21 часа московско време пред дома

Мотористи на протест - искат забрана за движение на тировете в почивните дни

http://www.cross.bg/dvizhenieto-shymen-pochivnite-1430188.html

/КРОСС/ Мотористи от Шумен, Търговище и Разград протестираха днес срещу движението на товарни автомобили през почивните дни. За кратко те блокираха кръговото кръстовище край Шумен на главния път София-Варна. Смъртта на моторист, засечен от ТИР, край гр. Бяла преди повече от месец стана причина за поредица от мирни протести на мотоклубове в страната. Мъжете на мотор имат три искания. Най-належащо, според тях, е ограничаване движението на тежките камиони по родните пътища през уикенда, когато движението е изключително натоварено. Второто искане е при условие, че има смъртен случай с подобен инцидент, чуждият гражданин в случая, да бъде задържан т.е. той може да бъде освободен, но да не може да излиза от пределите на страната докато тече срещу него досъдебно производство. Третото искане е всички транзитни такси да се използват за подобряване на инфраструктурата. Мотористите се събраха около кръговото кръстовище на 7-ми километър. Периодично се движеха в затворен кръг и така спираха колите на главния път. Полицаи обаче бързо се намесваха и възстановяваха движението. В голяма част от европейските държави е ограничено движението на тирове през почивните дни или поне има изградена пътна мрежа, която позволява движението им без да се стига до тежки инциденти или произшествия изобщо. Рокерите в Шумен подготвят кръгла маса по проблема, на която ще бъдат поканени и съответните институции, предава ТВ7.  

Пистолетът, с който е застреляна адвокатката на Филип Киркоров, е намерен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304238

Руските полицаи намериха пистолета, с който е убита адвокатката Татяна Акимцева, пише руският сайт LifeNews. Оръжието – пистолет Макаров със заглушител им е било посочено от работник, който обяснил, че го намерил сред отпадъци от недовършен строеж.  Телата на Татяна Акимцева и шофьора й бяха намерени в петък около 21 часа московско време пред дома Руските полицаи намериха пистолета, с който е убита адвокатката Татяна Акимцева, пише руският сайт LifeNews. Оръжието – пистолет Макаров със заглушител им е било посочено от работник, който обяснил, че го намерил сред отпадъци от недовършен строеж. Телата на Татяна Акимцева и шофьора й бяха намерени в петък около 21 часа московско време пред дома

Нова книжка срещу стара хартия утре в столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_388337.html

Детският празник "Стара хартия за нова книга" ще се проведе в неделя от 10.30 часа пред книжен център "Гринуич" на столичния бул. "Витоша" 37. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника. Второто издание на проявата ще премине под надслов "Почисти и прочети". Децата ще могат да научат повече за рециклирането - как да пазят природата, да събират разделно отпадъците и междувременно сами да си изберат книжки. На екотематика ще е спектакълът на традиционния за "Гринуич" куклен театър, а Мистър Джими ще покаже магическото шоу. Ще има интересни викторини с награди. Освен това децата ще могат да гледат 3D филма "Повелителите на рециклирането", както и да играят играта "Стани Екогерой!" в уникалния 3D Екобус на "ЕКОПАК България". В екоработилница децата ще могат да си направят бижута, цветя и сувенири от отпадъци. В следобедните часове ще пеят детските вокални групи "Мики Маус" и "Врабчета". В музикалната програма са включени още много танци и игри. Организатори на събитието са "ЕКОПАК България", книжен център "Гринуич" и Столична община.

Standart & Poors повиши с една степен кредитния рейтинг на Гърция

http://econ.bg/Новини/Standart-Poors-повиши-с-една-степен-кредитния-рейтинг-на-Гърция_l.a_i.567205_at.1.html

Рейтинговата агенция „Standart & Poors” повиши с една степен кредитния рейтинг на Гърция. Анализаторите продължават да очакват, че през 2014 г...

Държавата не е наясно кой отговаря за 314 язовира

http://www.moreto.net/novini.php?n=264047

314 язовира са с неизяснена собственост в страната след проверките на държавата през 2013 г. и през тази пролет. Това заяви Асен Личев, шеф на Дирекция „Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите. Така, ако се случи инцидент с някои от тях, то не е ясно чия ще е отговорността.

ЕК и ЕИБ ще подготвят доклад за най-важните инвестиции на ЕС

http://europe.actualno.com/EK-i-EIB-shte-podgotvjat-doklad-za-naj-vajnite-investicii-na-ES-news_49814.html

Министрите на финансите на 28-те членки на ЕС натовариха Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да подготвят бързо и да им предадат доклад, съдържаш предложения за добри инве...

Вербовчикът на Бойко Борисов за досието "Буда" работи при Светльо Витков

http://politics.actualno.com/Verbovchikyt-na-Bojko-Borisov-za-dosieto-Buda-raboti-pri-Svetlio-Vitkov-news_49819.html

Досието „Буда” отново излезе на мода. Оказва се, че вербовчикът на Бойко Борисов по досието – Младен Георгиев, е на политическата сцена. Той е експерт по сигурността към ...

Повече камери и шерифи предлагат политиците срещу битовата престъпност

http://www.cross.bg/politzeiiski-malkite-naseleni-1430187.html

/КРОСС/ Проблемът с битовата престъпност сблъска в студиото на „Кастинг 240" представители на петте партии с най-голям шанс да излъчат депутати в следващия парламент. Разгорещеният дебат се оформи около мерките, които приложи последното правителство за справяне с проблема и идеите, които имат кандидатите да ни управляват в бъдеще. „Надали има друго правителство, което за толкова кратък срок да е успяло да съсредоточи толкова сили на полицията и жандармерията в малките населени места", заяви Атанас Мерджанов от БСП. „Трябва да се замислим за засилване ролята на общинската полиция. Такива звена могат да поемат част от този проблем", добави представителят на коалиция „БСП лява България". Бившият вътрешен министър от кабинета на ГЕРБ Цветан Цветанов попита как така полицията е била едновременно в малките селища и в същото време е била изпратена за охрана на турската граница. Според Цветанов засилването на видеонаблюдението в невралгичните точки при бъдещо управление на неговата партия ще освободи полицейски ресурс. Лидерът на ДСБ и представител на „Реформаторския блок" Радан Кънев отбеляза на свой ред, че не може да се води разговор за отделните видове престъпност, защото те са част от общ проблем. Реформаторите предлагат МВР да се занимава само с полицейски функции, по такъв начин, че българските полицаи да са в българското село, а не около парламента

Политиците и „разни групи за натиск" са виновни за КТБ, обяви БНБ шефът

http://news.ibox.bg/news/id_1931617916

С вежливо писмо, в което обаче се прокрадват остри нотки, управителят на БНБ Иван Искров отговори на писмото, изпратено вчера до него от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Противоречията между политиците попречили да отворят КТБ на 21 юли

http://www.bnews.bg/article-116314

Какъвто и вариант за оздравяване и отваряне на банката да бъде избран оттук нататък, той минава през решение на правителството и на следващото - 43-то - Народно събрание, а не само през централната банка. Това заяви шефът на БНБ Иван Искров по повод ситуацията около КТБ.

Единствената българка в списъка на Интерпол- блондинка от канал за хероин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302454

Венета Димитрова е на 34 г. Родена е в Харманли. Блондинка и миньонче - само 160 см. Говори български и турски. 
Тя е единствената българка, която се издирва от Интерпол с червена бюлетина. От 2005 г. досега тя не е открита. Искането за издирването е от прокуратурата в България по обвинение в наркотрафик.
 Делото срещу Венета Димитрова е задочн Венета Димитрова е на 34 г. Родена е в Харманли. Блондинка и миньонче - само 160 см. Говори български и турски. Тя е единствената българка, която се издирва от Интерпол с червена бюлетина. От 2005 г. досега тя не е открита. Искането за издирването е от прокуратурата в България по обвинение в наркотрафик. Делото срещу Венета Димитрова е задочн

Запознайте се с новия Windows 9

http://econ.bg/Новини/Запознайте-се-с-новия-Windows-9_l.a_i.567204_at.1.html

Бил Гейтс връща новия Windows към корените на най-известната операционна система в света. Windows 9, или както е известен Windows Threshold, ще върне...

Стоилов: Грижата за възрастните хора е най-силният критерий за хуманност

http://www.cross.bg/stoilov-chervenata-lista-1430186.html

/КРОСС/ "Грижата за възрастните хора е най-силният критерий за хуманно отношение в една държава." Това заяви водачът на листата на Коалиция БСП Лява България - Пазарджик Янаки Стоилов на среща с жители на Велинград. Според него е необходимо дългосрочната грижа да бъде предвидена като част от социалната политика на държавата. Възрастни хора споделиха пред кандидатите за народни представители от червената листа, че се чувстват обидени от изказвания на други политически сили, че са бреме на държавата. „Не са бреме хората, които построиха модерна България, а тези, които унищожиха българското земеделие, индустрия и природа, посочи Янаки Стоилов. Ролята на БСП е да подобрява социалната политика, затова трябва да се търсят механизмите за осъвременяване на пенсиите, съобразени с размера им, за да не се отваря голяма ножица между най-високите и най-ниските и за постепенен растеж на работните заплати", каза още Стоилов. По-късно кандидатите за народни представители от червената листа посетиха общинската болница във Велинград, която през последната година и половина беше ремонтирана и преоборудвана по проект на стойност 3,5 млн. лв. „Лечебното заведение обслужва жителите на 5 общини. Ние възстановихме практиката да се осигуряват допълнителни средства за лечебните заведения в отдалечени и трудно достъпни райони, но това все още не е достатъчно, необходима е по-дълбока промяна в областта на здравеопазването", коментира той

Михаил Миков: България няма да забрави дълбоките културни, братски и освободителни отношения, които има с Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4304234

България няма да забрави дълбоките културни, братски и освободителни отношения, които има с Русия, няма сила, която да промени тази нагласа у голяма част от българите. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Стара Загора пред журналисти на Събора на русофилите край язовир "Копринка". Той не пожела да се качи на трибуната, България няма да забрави дълбоките културни, братски и освободителни отношения, които има с Русия, няма сила, която да промени тази нагласа у голяма част от българите. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Стара Загора пред журналисти на Събора на русофилите край язовир "Копринка". Той не пожела да се качи на трибуната,

Нормализираха се доставките на газ за Румъния

http://econ.bg/Новини/Нормализираха-се-доставките-на-газ-за-Румъния_l.a_i.567203_at.1.html

Доставките на газ от Русия към Румъния бяха възстановени на нормалното си равнище. Това съобщи румънския делегиран министър за енергетиката Ръзван...

Граничарят-убиец на 11-месечно бебе остава в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_388335.html

Бургаският окръжен съд остави в ареста Костадин Стоянов, който уби 11-месечно бебе в с. Крушевец. Съдът му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщава  БГНЕС  Стоянов е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, за което Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години. Магистратите преценили, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Стоянов е извършил това, в което е обвинен. Освен това, въпреки че няма опасност да се укрие, съдът преценява, че има опасност той да извърши друго престъпление. За да заключи това съдът взима предвид факта, че на граничния полицай са били наложени в миналото административни наказания, едното от които е за шофиране след употреба на алкохол. Мярката му не е окончателна и може да се обжалва пред Бургаския апелативен съд. Ако това се случи заседанието е насрочено за 19 септември от 11 часа. Припомняме, че на 11 септември около 9.10 часа сутринта 36–годишния служител на Гранична полиция Красимир Стоянов на улица в село Крушевец, Бургаска област с личния си автомобил блъсна количка с дете. От удара 11-месечната Красимира почина на място. Проба с дрегер отчете 0.63 промила алкохол в кръвта му.

Михаил Миков: България няма да забрави дълбоките културни, братски и освободителни отношения, които има с Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304229


България няма да забрави дълбоките културни, братски и освободителни отношения, които има с Русия, няма сила, която да промени тази нагласа у голяма част от българите. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Стара Загора пред журналисти на Събора на русофилите край язовир България няма да забрави дълбоките културни, братски и освободителни отношения, които има с Русия, няма сила, която да промени тази нагласа у голяма част от българите. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Стара Загора пред журналисти на Събора на русофилите край язовир "Копринка". Той не пожела да се качи на трибуната,

Иван Искров обвини политиците и експертните ”групи за натиск” за хаоса около КТБ

http://www.mediapool.bg/ivan-iskrov-obvini-polititsite-i-ekspertnite-grupi-za-natisk-za-haosa-okolo-ktb-news224830.html

Управителят на БНБ Иван Искров обвини ”хаотичните изяви на различни групи за натиск, преследващи разнопосочни частни интереси” и ”многократната промяна в становищата на политици и експерти” за усещането за непредвидимост около Корпоративна търговска банка (КТБ). Искров обяви, че БНБ не може сама да оздрави и отвори банката и съобщи, че досега няма постъпило ”ясно структурирано и обосновано становище за оздравяване на банковата група КТБ”. Изявлението на Искров в събота дойде в отговор на отвореното писмо на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до него. Той заявява, че какъвто и да е вариант за оздравяване и отваряне на банката минава през решения на правителството и следващия парламент. ”Единствено консолидирана политическа подкрепа за бързи и координирани действия може да ограничи риска от увеличаване цената на оздравяването на банковата група КТБ”, коментира Искров. Той заявява, че законодателството не позволява ”групи за натиск – без значение дали произлизат от синдикални, работодателски или други среди – да вземат управленски решения в областта на централното банково дело и банковия надзор”. ”Отговорността се носи от БНБ и затова централната банка е много внимателна в своето публично говорене и срещи – именно защото носи отговорност… Ето защо не приемам лекотата, с която те си играят с притесненията на вложителите в банкова група КТБ и с която създават нереалистични обществени очаквания”, посочва Искров. Натискът върху БНБ за бързо разрешаване на кризата с КТБ в последно време се засили, като в него се включиха експерти, различни бизнес организации, синдикатите и омбудсманът. ”Най-голямата заблуда, внушавана от критиците на БНБ и изобщо некореспондираща с действащото законодателство е, че при сега действащата законова рамка БНБ можела сама да оздрави и да отвори КТБ. Това не само е невъзможно да се случи, това е опасна манипулация на общественото мнение и допълнително нагнетяване на напрежение сред вложителите в банкова група КТБ”, казва Искров. Той отхвърля обвиненията в бездействие на БНБ и заяви, че ”както става все по-ясно на цялото общество, действащото законодателство предоставя твърде ограничени възможности на централната банка – възможности, които са далеч под традиционно високите обществени очаквания към БНБ”. Той прехвърля топката на политиците като припомня, че водещите парламентарни партии не постигнаха съгласие за решение на кризата чрез приемане на нов закон. Той припомня, че на одиторите е даден срок  до 20 октомври да завършат своята работа. ”Надявам се, спомняте си, че бе назначена десетдневна проверка на активите и пасивите на банкова група КТБ. Публично оповестеното заключение на одиторите бе, че в резултат на липсата на достатъчно информация не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. Именно този безспорен факт значително забави процеса, а не някакво бездействие на БНБ, нейния управител, квестори и одитори”, обяснява Искров. Той заявява, че ще обърне изключително сериозно внимание на желанието на сегашните акционери на КТБ, заявили интерес да се включат в оздравяването на банката, но припомня, че те са поискали осигуряването на държавна помощ. ”А когато става дума за държавна помощ, вие добре знаете, че такова решение е в правомощието единствено на правителството и Народното събрание на Република България”, посочва Искров.

Драматиченият театър във Варна представя 4 премиери до края на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=264053

В новия си, вече 94-ти, творчески сезон Драматичен театър „Стоян Бъчваров” няма да пропусне да покаже отличените с ИКАР, АСКЕЕР и награда ВАРНА свои постановки “Вуйчо Ваньо” от А. П. Чехов (24 септември, Сцена Филиал) на Пламен Марков, „Паметта на водата” от Шийла Стивънсън на Стоян Радев Ге.

Бруталността на "Ислямска държава" не познава граници, смята Джон Кери

http://www.cross.bg/islyamska-durzhava-keri-1430185.html

/КРОСС/ Египет трябва да изиграе ключова роля в борбата срещу идеологията на "Ислямска държава", заяви американският държавен секретар Джон Кери при визитата си в Кайро. Египетската столица е последната спирка от обиколката му в региона, насочена към създаването на коалиция срещу джихадистите в Ирак и Сирия. Досега кампанията са подкрепили 10 арабски страни, сред които Саудитска Арабия и Катар. Кери обаче изключи присъединяването на Иран към коалицията. "В днешния глобализиран свят е само въпрос на време заплахата от тероризъм някъде да се превърне в заплаха от тероризъм навсякъде. Със сигурност такъв е случаят с "Ислямска държава". Това е организация, чиито бруталност и злина не познават граници. "Ислямска държава" твърди, че се бори от името на исляма, но в действителност няма нищо общо с исляма. Все по-ясно е, че тяхното послание на омраза се отхвърля от преобладаващото мнозинство мюсюлмани навсякъде по света", каза Джон Кери на пресконференция в Кайро.  

Полицаят, убил 11-месечно бебе, остава в ареста

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/policaiat-ubil-11-mesechno-bebe-ostava-v-aresta-6022288

Стоянов е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, за което Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години

Миков: България няма да забрави дълбоките братски и освободителни отношения, които има с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-bulgariya-stoiinev-1430184.html

/КРОСС/ "България няма да забрави дълбоките културни, братски и освободителни отношения, които има с Русия, няма сила, която да промени тази нагласа у голяма част от българите." Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Стара Загора пред журналисти на Събора на русофилите край язовир "Копринка". Той не пожела да се качи на трибуната, за да не политизира празника. "Не бих искал точно на събора да коментирам политически въпроси, които някои искат да вкарат и да употребят в предизборната си кампания", допълни лидерът на левицата. Той отново подчерта, че България няма да преразглежда членството си в Северотлантическия съюз. Миков се разходи по поляната и разговаря с хората, дошли на празника. раздаде и десетки автографи на симпатизанти. "Трябва да има диалог на дипломатическо ниво, за да се вземе най-правилното решение и не трябва да се прибягва до допълнителни санкции срещу Русия отстрана на Европейския съюз." Това заяви Драгомир Стойнев, зам.-председател на БСП и водач на листата на Коалиция "БСП лява България". "Идвам тук с най-добри чувства, аз съм емоционален човек и се радвам като видя как толкова много хора са се събрали тук, за да изразят своята любов към Русия", каза още Стойнев. По думите му националният интерес на страната трябва да бъде водещ, когато говорим за енергетика. Затова през призмата му трябва да имаме изключително добри взаимоотношения с Русия

5 хил. души са в Кръстова гора, готвят се за Кръстовден

http://society.actualno.com/5-hil-dushi-sa-v-Krystova-gora-gotvjat-se-za-Krystovden-news_49811.html

Около 5000 души има вече на Кръстова гора, а 7-километрова колона се предвижва бавно нагоре, регулирана от полиция, предаде БГНЕС. Още от вчера по поляните на Кръстова гора има хора на платки или п...

Щефан Фюле: Време е ЕС да установи официални контакти с Евразийския съюз

http://www.cross.bg/suyuz-fyule-vreme-1430183.html

/КРОСС/ Европейският комисар за разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле смята, че за ЕС е настъпило време да установи официални контакти с Евразийския съюз и да започне преговори за създаване на зона за свободна търговия между ЕС и Митническия съюз. Това си мнение Фюле изрази по време на провеждащия се в Киев 11-ти форум "Ялтийска европейска стратегия", предаде УНИАН. „Дойде време, според мен, за официални контакти на високо равнище за сътрудничество на Европейския съюз с Евразийския, с Митническия съюз", казва Фюле, цитиран от Преса.  

Тревожна прогноза: Градушката вдига цената на олиото

http://www.bnews.bg/article-116305

На много места реколтата на слънчогледа е значително по-малка в сравнение с миналта година. Причината - зисипалите се поройни дъждове. Това пък може да доведе до скок в цената на олиото.

Анализатори: Санкциите на ЕС няма да се отразят на обикновените руснаци

http://www.moreto.net/novini.php?n=264007

Европейските санкции срещу Русия вероятно ще окажат минимален ефект върху обикновените руснаци, смятат анализатори. В петък ЕС и САЩ наложиха поредни санкции на Москва заради активната "Настоящите санкции ще имат сравнително малък ефект върху средностатистическите руснаци.

Иван Вуцов: Питаха дали нямам турци в рода си, че налагам Садъков в националния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304204

Натъжен съм до дъното на душата си, след като научих за болестта на едно прекрасно момче, на един невероятен футболист - Аян Садъков.
Повечето си мачове в националния отбор на България той изигра под моето ръководство. Даже съм си имал неприятности - питали са ме дали нямам турско потекло или турци в рода си, Натъжен съм до дъното на душата си, след като научих за болестта на едно прекрасно момче, на един невероятен футболист - Аян Садъков. Повечето си мачове в националния отбор на България той изигра под моето ръководство. Даже съм си имал неприятности - питали са ме дали нямам турско потекло или турци в рода си,

Брюксел ще покрие 6% от 300 млн. лв. щети от наводненията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/13/2380111_brjuksel_shte_pokrie_6_ot_300_mln_lv_shteti_ot/?ref=rss


България ще получи 6 на сто от стойността на щетите от наводненията като помощ от Брюксел. Това съобщи пред "Дарик" радио вицепремиерът и министър по управление на европейските фондове Илияна Цанова.

По думите й все още в апликационната форма не е включено искане и за щетите в Мизия, защото те още не са оценени. 

"Апликационната форма е на стойност 302 млн. евро. Ние ще получим около 6% от тази сума като компенсация от Фонд "Солидарност". Надяваме се това да стане в...

Четин Казак: Правосъдната ни система е длъжник на обществото

http://www.cross.bg/pravosudieto-spravedlivost-otgovori-1430182.html

/КРОСС/ „Ние обявяваме правосъдието за свой основен приоритет. Това е най-голямата язва в държавата. Аз вярвам, че правосъдието е основа на държавата", заяви в предаването „Кастинг 240" кандидатът за народен представител Радан Кънев от „Реформаторския блок" по темата правосъдие и вътрешен ред. „Началото на прехода започна с лошото конструиране на Конституцията, която се нуждае от реформи", каза от своя страна Цветан Цветанов от ГЕРБ. По думите на Николай Радулов от „България без цензура" справедливост и правосъдието са две различни понятия - правосъдието се води от закона, а справедливостта от усещането ни какво заслужават тези, които са ни причинили нещо лошо. „Политиците трябва да се стараят така да променят законите, че те да доближават правосъдието до справедливостта", смята Радулов. „Правосъдието е системата, която трябва да раздава справедливост. Наистина правосъдната ни система е длъжник на обществото", каза Четин Казак от ДПС и добави, че напредък в тази област трудно се постига значителен напредък, но трябва да се седне и да се набележат приоритетите за това какво трябва да се направи, че гражданите да са доволни. „Има дефицит на справедливост в българското общество и държава. Всички политически партии, които са били в парламента, носят отговорност за това. Промени едва ли ще доведат до изчерпване на този дефицит на справедливост

"Десните" представиха програмата си във Филиповци

http://www.cross.bg/desnite-sacheva-denitza-1430181.html

/КРОСС/ Кандидатите за народни представители на коалиция от партии "Десните" от 25 МИР - Деница Сачева , Емил Йорданов (зам.председател на "Синьо единство"), Анелия Дудинова (гражданска квота, дизайнер от ромски произход) се срещнаха с роми от столичния квартал Филиповци. Те представиха пред тях програмата на коалицията и обсъдиха с младите роми възможностите за достъп до образование и работа, съобщават от партията. "Ние сме първите, които правим кампания „Не продавай гласа си". Искаме да започнем кампания, която да разясни, че купуването на гласове би продължило мизерията на хората", каза Деница Сачева, водач в 25 МИР София и 29 МИР Хасково. "Десните" подчертаха, че ограмотяването е ключов елемент към навлизането на пазара на труда, равнопоставеността и интеграцията в обществото. Именно затова от коалицията допълниха, че ще работят за образование на ромите на всички нива чрез програми и законодателни инициативи. "Десните" раздадоха медицински книги, в помощ на хората в квартала, тетрадки и химикалки по повод предстоящия първи учебен ден.  

ЕС дава 18 млн. лева за щетите от наводненията

http://offnews.bg/news/n_1/n_388329.html

България ще получи 6 на сто от стойността на щетите от наводненията като помощ от Брюксел, съобщи пред Дарик вицепремиерът и министър по управление на европейските фондове Илияна Цанова. По думите й все още в апликационната форма не е включено искане и за щетите в Мизия, защото те още не са оценени. "Апликационната форма е на стойност 302 млн. евро. Тъй като има процедура - трябва да се направи оценка на щетите, тогава да се види дали влизат в едни определени прагове и тогава да се направи апликационната форма. Сумата от 300 млн. е цялата сума на щетите. Ние ще получим около 6% от тази сума като компенсация от Фонд "Солидарност". Надяваме се това да стане в следващите 3 месеца", обясни Цанова. Това се равнява на около 18 млн. евро. Министърът посочи, че се работи по възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми. В същото време тя подчерта, че с експертни аргументи на този етап не може да обори политическите коментари дали при последното си посещение в Брюксел именно по повод спрените плащания е постигнала успех, или се е провалила. „Спирайки плащанията, останахме в ситуация, в която не можем да извършваме реално плащания по системата. Задължени сме по бюджет да осигурим това финансиране, така че да можем да плащаме, да обработваме документацията. Това е национално отговорно решение и за мен беше огромна грешка, че въобще спряха тези плащания през февруари. Ако те не бяха спрени, нямаше да сме в тази ситуация на риск от загуба на средства и основната причина за това са спрените плащания", коментира Цанова. Тя изрази надежда, че 2014 г. няма да е нулева за всички нови оперативни програми.

Гърците пестят най-много от отопление, бензин и ресторанти

http://www.grreporter.info/Grcite_pestyat_nay-mnogo_ot_otoplenie_benzin_i_restoranti/16094

21% от домакинствата живеят под прага на бедността, увеличават се разходите за здравеопазване, храна, алкохол и тютюн

прочети повече

Българите не зачитат първата помощ, смятат доброволци от БЧК

http://society.actualno.com/Bylgarite-ne-zachitat-pyrvata-pomosht-smjatat-dobrovolci-ot-BChK-news_49807.html

Под мотото "Бъди герой. Спаси живота. Първата помощ е за всеки, навсякъде!" в Борисовата градина се изви жива верига в подкрепа на спасяването на човешкия живот, предаде БГНЕС. Доброволци...

БСП свика протест заради пътя София - Видин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/13/2380109_bsp_svika_protest_zaradi_putia_sofiia_-_vidin/?ref=rss


Протест срещу спирането на проекта за строеж на път Е 79 Видин – София организираха кандидатите за народни представители от листите на коалиция "БСП Лява България" от Врачанска област, съобщи пресцентърът на левицата.

БСП се опасява, че заради промяната във финансирането на проекта, предприета от служебното правителство, строителството може да се забави или да спре.

Вчера в телевизионно интервю министърът на транспорта Николина Ангелкова увери, че пътят ще се строи и е...

"Арсенал" и "Сити" не се победиха в голов спектакъл на "Емиратс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/13/2380084_arsenal_i_siti_ne_se_pobediha_v_golov_spektakul_na/?ref=rss


"Арсенал" и "Манчестър сити" завършиха 2:2 в първия мач от четвъртия кръг на Висшата лига.

Двата отбора изиграха един от най-вълнуващите двубои от началото на сезона, който предложи четири попадения, три греди, доста голови положения, обрати в резултата, контузии и футбол на много висока скорост от първата до последната минута.

"Гражданите" водеха с 1:0 след първото полувреме, но "артилеристите" направиха обрат в рамките на десет минути пред втората част благодарение на...

140 униформени пазят днес Черно море - ЦСКА на стадион "Тича"

http://www.moreto.net/novini.php?n=264049

140 полицаи, 30 от които жандармеристи ще пазят реда преди, по време и след мача между Черно море и ЦСКА днес. Това обяви шефът на Сектор „Охранителна полиция” в ОД на МВР Варна Пламен Парушев. „Взели сме всички предохранителни мерки, за да опазим реда.

"Трибуналът Ръсел" обяви Порошенко и Обама за военни престъпници

http://www.cross.bg/rusel-voiinata-prestupleniya-1430180.html

/КРОСС/ Петро Порошенко, Барак Обама, Жозе Барозу и Андерс Фог Расмусен са признати за виновни в извършване на военни престъпления в Донбас. Това реши неформалният съд във Венеция „Трибунал Ръсел", съобщава РИА „Новости". По-рано се отбелязваше, че сред обвиняемите пред неформалния съд е и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, но в присъдата неговото име не се появява. „Трибуналът Ръсел" за първи път се провежда през 1967 г. по инициатива на двама от най-големите философи на 20 век - британеца Бъртранд Ръсел и французина Жан-Пол Сартр, когато са осъдени военните престъпления във войната във Виетнам. По-късно подобни „трибунали" са проведени за хунтата в Чили, войната в Ирак и ситуацията в Палестина. „Трибуналът" няма никакви правни последици.  

Гибона обяви пълна мобилизация за мачовете с Куба и Финландия

http://www.bnews.bg/article-116310

Тази вечер от 21,25 часа волейболистите излизат срещу Куба в поредния си двубой на световното първенство.

Управителят на БНБ отговори на Борисов с отворено писмо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4304200

Управителят на БНБ Иван Искров изпрати до медиите отговор на писмото на Борисов от вчера. Прилагаме писмото:  Уважаеми господин Борисов,  Радвам се, че темата за банковата група КТБ и нейното решаване е във фокуса на политик като Вас, когото уважавам като държавник и лидер на политическа партия. За мен като управител на БНБ също е изключително Управителят на БНБ Иван Искров изпрати до медиите отговор на писмото на Борисов от вчера. Прилагаме писмото: Уважаеми господин Борисов, Радвам се, че темата за банковата група КТБ и нейното решаване е във фокуса на политик като Вас, когото уважавам като държавник и лидер на политическа партия. За мен като управител на БНБ също е изключително

Какво ще запомнят българите от 90-те години?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301544

Да изслушаме отново “Ближи си сладоледа” и да си пуснем запис на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 година. Ще го направим, ако сме истински българи. 
Защото това са едни от най-запомнящите се неща, които са останали в съзнанието на сънародниците ни, гласували в анкетата на National Geographic Channel “Кои са вашите любими моменти Да изслушаме отново “Ближи си сладоледа” и да си пуснем запис на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 година. Ще го направим, ако сме истински българи. Защото това са едни от най-запомнящите се неща, които са останали в съзнанието на сънародниците ни, гласували в анкетата на National Geographic Channel “Кои са вашите любими моменти

БЧК: Първата помощ е за всеки и навсякъде

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bchk-pyrvata-pomosht-e-za-vseki-i-navsiakyde-6022287

Доброволци от БЧК и граждани, които се включиха в техните инициативи, отбелязаха Световния ден на първата помощ като символично се хванаха за ръце, за да направят голям кръг в Борисовата градина в столицата

БНБ ще разгледа предложението на акционерите в КТБ за оздравяване на банката

http://econ.bg/Новини/БНБ-ще-разгледа-предложението-на-акционерите-в-КТБ-за-оздравяване-на-банката_l.a_i.567199_at.1.html

БНБ все още не е видяла ясно структурирано и обосновано становище за оздравяването на банковата група КТБ. Това твърди управителят на Централната...

БНБ ще разгледа предложението на акционерите в КТБ за оздравяване на банката

http://econ.bg/Новини/БНБ-ще-разгледа-предложението-акционерите-в-КТБ-за-оздравяване-на-банката_l.a_i.567199_at.1.html

БНБ все още не е видяла ясно структурирано и обосновано становище за оздравяването на банковата група КТБ. Това твърди управителят на Централната...

Китай създаде 40 000 нови милионери за годинa

http://www.cross.bg/kitaii-milionerite-milioneri-1430179.html

/КРОСС/ Китай е създал 40 000 нови милионери през 2013 г., с което общият брой на хората с шестцифрено състояние в страната възлиза на 1.09 милиона. Броят на милионерите в Китай се е увеличил с 3.8% през миналата година, в сравнение с повишение от 3% в предходната година. Въпреки това ръстът е наполовина в сравнение с 2010 и 2011, което предполага че забавянето на темпа на растеж на китайската икономика и борбата на правителството с корупцията забавя „машината за милионери" на страната, пише Profit. Броят на хората в континентален Китай, които разполагат с минимум 10 млн. юана (1.6 млн. долара), е достигнал 1 090 000, в сравнение с 1 050 000 през 2012 г., според данни на Hurun Research Institute. Броят на хората, които имат минимум 100 млн. юана (16 млн. долара) пък се е увеличил с 2 500 до 67 000. Според доклада 55% от милионерите имат частен бизнес. Един на всеки пет е на ръководна позиция в голяма компания, а 15% са описани като "инвеститори в имоти." Едва 10% от милионерите са "професионални борсови инвеститори". Пекин и Гуандун могат да се похвалят с най-много милионери със 192 000 и 180 000, респективно. След тях се нарежда Шанхай със 159 000. Именно Шанхай обаче отчита най-голям ръст в броя на милионерите, добавяйки 12 000 през 2013 г. Милионерите в Пекин и Гуандун са се увеличили с по 8 000, а в Шенжен с 4 000

В Лос Анджелис показаха рядък 12-каратов син диамант

http://www.moreto.net/novini.php?n=264016

Рядък син диамант с цвят като дълбините на океана бе изложен за показ в Природонаучния музей в Лос Анджелис, Калифорния. 12-каратовият камък с претенциозното име Блу Муун е един от най-редките диаманти, взет на заем от компанията "Кора Интернешънъл", да бъде топ експонатът в изложбата на музея в Града на ангелите.

Московски в Костинброд: Само ГЕРБ може да върне доверието в България

http://www.cross.bg/doverieto-bulgariya-moskovski-1430178.html

/КРОСС/ "Само ГЕРБ може да върне доверието в България. През последната година загубихме доверие, загубихме европейски фондове предназначени за България." Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ-София област Ивайло Московски на среща с гражданите на Костинброд. На събитието присъстваха кандидатите за народни представители от региона Галя Георгиева, Павел Павлов, Атанас Тенев, Д-р Иван Стойнов, Николай Стоилов, Лидия Николова, Ирена Коцева и Антоанета Соколова. „Властта не е самоцел за нас. Гледаме на нея като на възможност да осъществим политическите и управленски идеи, от което страната ни се нуждае", подчерта Ивайло Московски. Той допълни, че отговорност за управлението на страната може да носи само този, който има доверието и подкрепата на българите и който застава с лицето си и идеите си пред хората.  

В Берлин отвори магазин за стоки без опаковки

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/13/2380098_v_berlin_otvori_magazin_za_stoki_bez_opakovki/?ref=rss


Днес в Берлин отвори врати първият магазин за стоки без опаковки. Това става в момент, когато рециклирането на отпадъците предизвиква все повече притеснения, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Като се започне от мляното колумбийско кафе и се мине през сапуна с масло от шеа и се стигне до маслините, всичко в магазина "Без собствена опаковка" се предлага в насипно състояние. Клиентите идват със собствените си чанти, кутии и буркани, които след това се пълнят с мюсли, ориз или...

Видни леви общественици бранят Волгин и "Деконструкция" с петиция до БНР

http://offnews.bg/news/n_1/n_388324.html

Журналисти, преподаватели и общественици от лявото общество се вдигнаха срещу БНР и СЕМ с петиция против закриването на предаването "Деконструкция" на Петър Волгин. Предаването е спряно временно, поне по първоначален план, за периода 5 септември - 5 октомври. "Спрете цензурата, защитете свободното слово и върнете "Деконструкция" зоват Велислава Дърева, журналист, д-р Иво Инджов, медиен експерт, Владимир Танев, журналист и общественик, проф. Людмил Георгиев, университетски преподавател, Любослава Русева, журналист, Явор Дачков, журналист и собственик на сайта „Гласове”, Валерий Тодоров и Иван Обретенов, бивши генерални директори на БНР, Кин Стоянов от предаването „Инфохолиците” от БНР, което също е свалено от ефир, телевизионната репортерка по международни теми Елена Йончева и други. Пълният текст на петиция може да прочетете тук:

Съдът остави за постоянно в ареста полицая, убил бебето в Крушевец

http://www.cross.bg/proba-stoyanov-kruvnata-1430177.html

/КРОСС/ Граничният полицай Костадин Стоянов, който уби 11-месечно бебе в с. Крушевец, остава за постоянно в ареста. Това разпореди днес състав на Окръжния съд в Бургас. В обвинението се казва, че водачът е пил, но няма квалификация, че катастрофата е извършена в пияно състояние, тъй като кръвната проба е под 0,5 промила. Три различни стойности са отчели направените досега проби за наличие на алкохол: 0,63 е показал дрегерът; 0,3 кръвната проба и 0,43 изследването на урината. Назначена е експертиза за уточняване на обстоятелствата около смъртта на 11-месечната Красимира. Същевременно от думите на наболюдаващия прокурор Димо Маджаров стана ясно, че 4 нарушения е извършил 36-годишният Костандин Стоянов през последните 10 години. Останалите санкции срещу шофьора са за каране с превишена скорост, пише 24 часа.  

Гуверньорът Искров отговаря на Борисов за КТБ

http://frognews.bg/news_76189/

Управителят на БНБ Иван Искров даде публичен отговор на разпространеното отворено писмо на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което той казва , че не приема сроковете на БНБ за КТБ.

Ивайло Московски: Само ГЕРБ може да върне доверието в България

http://pik.bg/ивайло-московски-само-герб-може-да-върне-доверието-в-българия-news225025.html

Ивайло Московски: Само ГЕРБ може да върне доверието в България

Само ГЕРБ може да върне доверието в България. През последната година загубихме доверие, загубихме европейски фондове предназначени за България. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ-София област Ивайло Московски на среща с гражданите на Костинброд. На събитието присъстваха кандидатите за народни представители от региона Галя Георгиева, Павел Павлов, Атанас Тенев, Д-р Иван Стойнов, Николай Стоилов, Лидия Николова, Ирена Коцева и Антоанета Соколова.

 Властта не е самоцел за нас. Гледаме на нея като на възможност да осъществим политическите и управленски идеи, от което страната ни се нуждае“, подчерта Ивайло Московски. Той допълни, че отговорност за управлението на страната може да носи само този, който има доверието и подкрепата на българите и който застава с лицето си и идеите си пред хората.

 Кандидатът за народен представител от Костинброд Атанас Тенев подчерта, че последната една година е била пагубна за България. „По време на управлението на тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и „Атака“ бяха нарушени всички демократични права на гражданите. Само ГЕРБ може да замени задкулисието с доверие“, добави Тенев. Павел Павлов призова жителите на Костинброд да гласуват с номер 9 в бюлетината, за да може страната ни да се върне към европейския път на развитие.

 

 

 

ББЦ помага на 27-годишен инвалид да направят асансьор в блока му

http://www.bnews.bg/article-116308

"Вместо да лепим плакати, ние ще използваме тези пари за нещо по-разумно. Нямаме субсидия и не можем лесно да отделим нужната сума, тези пари ние ще извадим от джоба си", обясни Николай Бареков.

Пожарникарите празнуват професионален празник

http://society.actualno.com/Pojarnikarite-praznuvat-profesionalen-praznik-news_49804.html

На 14 септември пожарникарите в цялата страна отбелязват своя професионален празник. В столицата огнеборците ще положат венци пред паметника на Незнайния войн, а на церемонията ще присъстват ръководс...

Трима души са хоспитализирани с диагноза Лаймска болест за седмица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263944

През седмицата са регистрирани 25 случая на заболели от ОРЗ. Няма регистрирани пациенти с диагноза Грип.Съобщени са 3 лица, ухапани от кърлеж. Има регистрирани кърлежово- преносими инфекции, хоспитализирани в ИК – 3 заболявания от Лаймска борелиоза и 1- от Марсилска треска.

Управителят на БНБ отговори на отвореното писмо на Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304189

Управителят на БНБ Иван Искров изпрати до медиите отговор на писмото на Борисов от вчера. Прилагаме писмото:  Уважаеми господин Борисов,  Радвам се, че темата за банковата група КТБ и нейното решаване е във фокуса на политик като Вас, когото уважавам като държавник и лидер на политическа партия. За мен като управител на БНБ също е изключително Управителят на БНБ Иван Искров изпрати до медиите отговор на писмото на Борисов от вчера. Прилагаме писмото: Уважаеми господин Борисов, Радвам се, че темата за банковата група КТБ и нейното решаване е във фокуса на политик като Вас, когото уважавам като държавник и лидер на политическа партия. За мен като управител на БНБ също е изключително

Лавров: Доближаването на НАТО към руските граници е неприемливо

http://www.cross.bg/nato-ministurut-lavrov-1430176.html

/КРОСС/ "Придвижването на инфраструктури на НАТО към руските граници е неприемливо", заяви министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров. „Заинтересовани сме от спазване на договореностите за единна и неделима Евроатлантика, от еднаква за всички безопасност", добави министърът. Членките на НАТО на срещата на високо равнище в Уелс приеха план за засилване на колективната отбрана и се договориха за създаване на сили за бързо реагиране, поделенията на които да се намират в Източна Европа, предава Гласът на Русия.  

Кандидати за народни представители от ГЕРБ за 23 МИР стартираха инициатива за облагородяване на столичните квартали

http://pik.bg/кандидати-за-народни-представители-от-герб-за-23-мир-стартираха-инициатива-за-облагородява-news225022.html

Кандидати за народни представители от ГЕРБ за 23 МИР стартираха инициатива за облагородяване на столичните квартали

Водачът на листата на ПП ГЕРБ за 23 МИР Александър Ненков и кандидатът за народен представител Кръстьо Кривовзаедно с представители на районната организация започнаха поредица от инициативи, свързани с облагородяването на столичните квартали. Днес те засадиха цветя и почистиха градинките пред КАТ и площад „Радой Ралин“ в квартал „Изток“.

Целта на тези инициативи е да направим София още по-добро място за живеене. Искаме да дадем пример как да облагородим градската среда чрез подобни „зелени“ прояви. За втори път засаждаме цветя и дървета за тази година и смятаме да разширим обхвата на тази еко-кампания и в останалите столични квартали“, заяви Кръстьо Кривов.

Водачът на листата на ГЕРБ за 23 МИР Александър Ненков даде заявка, че ще взима активно участие във всякакви еко-инициативи и направи призив повече хора да се включат. „Съзнаваме отговорността пред бъдещите поколения да се грижим за природата. Опазването й е основна грижа на гражданите и ние политиците трябва да даваме добър пример в тази насока, включвайки се и в подобни мероприятия“, подчерта Ненков.

Новият вратар на "Лудогорец": За мен е чест, че идвам в голям клуб

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/13/2380092_noviiat_vratar_na_ludogorec_za_men_e_chest_che_idvam_v/?ref=rss


Новият вратар на "Лудогорец" Милан Борян заяви, че за него е чест да премине в българския шампион.

26-годишният канадски национал беше привлечен на пожар заради сериозни проблеми с вратарския пост на разградчани. 

Той ще дебютира като титуляр при гостуването на "Ливърпул" в Шампионската лига във вторник, тъй като Владислав Стоянов е наказан заради червения картон срещу "Стяуа", а Иван Чворович се контузи и ще бъде опериран. 

Борян беше договорил преминаването си...

Крадла отмъкна телефона на дядо, той я търси и заплашва чрез медиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304179

Опитна крадла отмъкнала от старец скъп телефон. 74-годишният бай Киро от благоевградското село Бучино много държал на джаджата, тъй като му била подарък от неговия внук, който учи в Холандия, разказа struma.com.
Мара Мократа, както нарича бай Киро жената, която задигнала телефона от джоба му, е била супер ловка. Той дори не е усетил допир. Опитна крадла отмъкнала от старец скъп телефон. 74-годишният бай Киро от благоевградското село Бучино много държал на джаджата, тъй като му била подарък от неговия внук, който учи в Холандия, разказа struma.com. Мара Мократа, както нарича бай Киро жената, която задигнала телефона от джоба му, е била супер ловка. Той дори не е усетил допир.

Крадла отмъкна телефона на дядо. Той я търси чрез медиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4304183

Опитна крадла отмъкнала от старец скъп телефон. 74-годишният бай Киро от благоевградското село Бучино много държал на джаджата, тъй като му била подарък от неговия внук, който учи в Холандия, разказа struma.com.
Мара Мократа, както нарича бай Киро жената, която задигнала телефона от джоба му, е била супер ловка. Той дори не е усетил допир. Опитна крадла отмъкнала от старец скъп телефон. 74-годишният бай Киро от благоевградското село Бучино много държал на джаджата, тъй като му била подарък от неговия внук, който учи в Холандия, разказа struma.com. Мара Мократа, както нарича бай Киро жената, която задигнала телефона от джоба му, е била супер ловка. Той дори не е усетил допир.

Кандидатите за депутати от ГЕРБ в Бургас: Залагаме в приоритетите си само реални и изпълними цели

http://pik.bg/кандидатите-за-депутати-от-герб-в-бургас-залагаме-в-приоритетите-си-само-реални-и-изпълним-news225037.html

Кандидатите за депутати от ГЕРБ в Бургас: Залагаме в приоритетите си само реални и изпълними цели

Разработихме програма за развитие на региона, която в конкретика развива политиките на партията. Това заяви Ивелина Василева, водач на листата за народни представители на ПП ГЕРБ в Бургас, при откриването на приемна в Бургас. Няколко са основните акценти, сред тях е инфраструктурата, която има съществено значение за развитието на икономиката. Предвидени са конкретни проекти свързани с пътната инфраструктура на региона, като сред тях са доизграждане на пътен възел „Запад", изграждане на Северния обход на Бургас, довършване цялостната рехабилитация на пътя Бургас – Елхово, изграждането на обхода на Малко Търново и др. 
Сред приоритетите в програмата на ГЕРБ са подобряване на градската среда и устойчиво балансирано развитие на региона, опазване чистота на природата и морето. 
Като приоритетен отрасъл за региона от ГЕРБ определят развитието на туризма. 
Предвидени са действия за опазването на рибарството като основен поминък на местното население. "Ангажираме се с мащабна програма за енергийна ефективност, която ще допринесе до промяната на облика на жилищните комплекси. Това ще залегне в национална програма с приоритет - големите градове”, каза Василева. Предвидено е за тази цел в първите две години да се задели огромен ресурс от два милиарда лева за да се санират много от фамилните жилищни блокове. "Важно е да се положат усилия и в сферата на здравеопазването, в изграждане на нови Спешни центрове в населените места. Нужно е да се инвестира и във високотехнологично оборудване в областните болници и да се осигурят дългосрочни грижи за възрастните хора", добави тя. 
В регионалната си политика партията набляга на развитието на спортната инфраструктура.
Василева апелира хората да гласуват масово на предстоящите избори, като по този начин ще противодействат на купения вот. 
Относно големия брой изборни секции, открити в Турция, тя заяви, че законът дава тази възможност, но на тези гласове също може да се противопостави масовото гласуване на хората, живеещи в България.
На въпрос кои са трите най-важни неща, за да се постигне стабилност в България, какъвто е слоганът на ПП ГЕРБ за тази кампания, Василева каза, че преди всичко трябва да се възвърне доверието на гражданите в институциите, защото през изминалата година е била изгубена връзката между хората от властта и хората по места. „Това ние смятаме за изключително важно и за това акцентираме върху доброто управление и възстановяване на държавността и силата на институциите”, каза Василева. 
Нужно е да се проведат реформи, които не търпят отлагане в секторите енергетика, в сферата на европейските средства. Нужно е провеждането и на модерни социални политики и работа в сектор образование, което да е конкурентно и тясно обвързано с нуждите на пазара на труда. 
Кандидатът за народен представител от ГЕРБ Иван Вълков, каза че при срещите си с хората те се вълнуват най-вече от регионалните проблеми. По думите му, жителите на Бургас се интересуват не само от увеличение на пенсии, а най- вече от разкриването на работни места и от това как сами да изкарват прехраната си. 
На въпрос, в тази връзка от ГЕРБ няма ли да обещаят милион работни места, Вълкова каза, че обещават и са заложили в програмата си само реално изпълними неща, а не фантазии. 
Политиците от ГЕРБ са препрочели директните разговори и водени на кампания в откритата си приемна, но ще имат и посещение по различни места, за да обясняват националните и регионалните си приоритети.

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция

http://www.cross.bg/reiiting-standard-poors-1430175.html

/КРОСС/ Рейтинговата агенция Standard & Poor's повиши с една степен кредитния рейтинг на Гърция, съобщи "Франс прес" Кредитната агенция обаче предвижда, че през 2014 г. икономиката на страната отново ще се свие. Рейтингът на южната ни съседка е повишен от B- на B със стабилна перспектива. Standard & Poor's подчерта подобряването на гръцката икономика, като посочи, че то се забелязва както в БВП на страната, така и в публичните финанси. Въпреки повишението кредитният рейтинг на Гърция остава рискован.  

Магическите гъби помагат за отказването на цигарите

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/magicheskite-gybi-pomagat-za-otkazvaneto-na-cigarite-6022286

Учени от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, щата Мериленд, са установили, че халюциногенните гъби дават до 80% успеваемост при опитите за отказване от цигарите

Спирането на проекта за строеж на пътя Видин – София е геноцид към региона

http://www.cross.bg/sofiya-putya-vidin-1430174.html

/КРОСС/ Протест срещу спирането на проекта за строеж на път Е 79 Видин - София организираха кандидатите за народни представители от листите на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ от Врачанска област. Протестният митинг се проведе на изхода на Мездра, след моста по пътя към София. В него участваха и стотици граждани от Враца, Мездра и съседните селища. Причината за недоволството е, че служебното правителство обяви намерение да извади от Оперативна програма транспорт 2014-2020 г. проекта за модернизация на пътя Видин-София за сметка на изграждане на други обекти. „Спирането от служебното правителство на проекта за строеж на пътя Видин - София, при осигурено финансиране, е неприемливо за БСП и гражданите на Северозапада. На практика това е геноцид и посегателство към този регион." Това заяви водачът на листата на социалистите във Враца Георги Божинов на протеста. Той продължи, че средствата са пренасочени към магистрала „Струма", но за БСП това е неприемливо. „Тунелът „Кресна" е най-скъпото пътно съоръжение в Европа и няма да се примирим, че инфраструктурата на Северозапада отново е пренебрегната", добави Божинов. „В същото време от АПИ съобщиха, че модернизацията на пътя остава приоритет и ще се финансира по програмата "Транзитни пътища VI" с пари от републиканския бюджет и заем от Европейската инвестиционна банка

Наводнения грозят 500 района в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=263996

535 участъци в страната са застрашени от наводнения, показват данните на басейновите дирекции. Те са поместени в доклада за екологичната оценка на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Около половината от застрашените места са разположени в Черноморския район.

В Пловдив празнуваха на софра избора за европейска столица на културата

http://pik.bg/в-пловдив-празнуваха-на-софра-избора-за-европейска-столица-на-културата-news225017.html

В Пловдив празнуваха на софра избора за европейска столица на културата

 Близо 500 - метрова маса бе наредена по Главната улица в Пловдив днес, за да бъде отпразнувана победата на града в надпреварата за Европейска столица на културата 2019.

Масата бе разположена от Римския стадион до Централна поща. На нея пловдивчани пиха по чаша червено вино, осигурено от спонсори и споделиха очакванията си за предстоящата 2019-та година. Тост вдигна кметът на града Иван Тотев, който благодари на всички останали участници в надпреварата. Пловдив подава ръка за съвместна работа през следващите пет години, които са важни за България, каза още кметът. 

Лидия Иванова осма на 10 км на Европейската купа в Италия

http://www.cross.bg/kilometra-lidiya-ivanova-1430173.html

/КРОСС/ Лидия Иванова - Спортен талант на „Еврофутбол", се класира на осмо място в олимпийската дисциплина на 10 километра във финалния кръг от Европейската купа по плуване в открити води в Кастелабате /Италия/. Първа е световната шампионка Кери-Ан Пейн от Великобритания. Втора се нареди представителката на домакините Адриана Бриди, а трета е водачката във временното класиране - Наталия Карлос от Полша. Утре е вторият старт от финалния кръг - 5 километра отново във водите на Тиренско море.  

Съдът остави за постоянно в ареста полицая, който уби бебе в Крушевец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304177

Граничният полицай Костадин Стоянов, който уби 11-месечно бебе в с. Крушевец, остава за постоянно в ареста. Това разпореди днес състав на Окръжния съд в Бургас.  Обвинението е квалифицирано като тежко заради това че той е навлязъл в насрещното движение и след това се е качил на тротоар.
В него се казва, че водачът е пил, но няма квалификация, Граничният полицай Костадин Стоянов, който уби 11-месечно бебе в с. Крушевец, остава за постоянно в ареста. Това разпореди днес състав на Окръжния съд в Бургас. Обвинението е квалифицирано като тежко заради това че той е навлязъл в насрещното движение и след това се е качил на тротоар. В него се казва, че водачът е пил, но няма квалификация,

Украйна няма нищо против, че споразумението с ЕС се отлага до 2016 година

http://europe.actualno.com/Ukrajna-njama-nishto-protiv-che-sporazumenieto-s-ES-se-otlaga-do-2016-godina-news_49802.html

Президентът на Украйна Петро Порошенко отново увери, че няма да бъдат правени никакви изменения в текста на споразумението за асоцииране с Европейския съюз, предаде РИА Новости. По време на състоял...

СДС и ДГБ няма да участват на конгрес на Реформаторския блок утре

http://izbori2014.actualno.com/SDS-i-DGB-njama-da-uchastvat-na-kongres-na-Reformatorskija-blok-utre-news_49801.html

Съюзът на демократичните сили (СДС) и Движение България за гражданите (ДГБ) няма да участват на очаквания с голямо нетърпение утрешен конгрес на Реформаторския блок. Това става ясно от официално пресс...

Точката, от която няма връщане назад

http://www.euinside.eu/bg/analyses/eu-top-jobs-a-difficult-compromise

В ЕС вече започват да осъзнават заплахата, която Русия представлява. Уви, все още е твърде голямо различието в начина, по който Източната криза се интерпретира в страните-членки. Добрата новина е, че това е заложено в мандата на новия председател на Европейския съвет. Лошата обаче е, че няма вре ...

Доц. Спиридонов: Около 5 процента от БВП трябва да отиват за училищно образование

http://www.cross.bg/spiridonov-obrazovanie-vuprosa-1430172.html

/КРОСС/ "Около 5 процента от БВП трябва да отиват за училищно образование, увеличението на държавното финансиране за висшето образование трябва да е около 1.1%, за наука - още около 1.5%." Това заяви в предаването ‘'Седмицата'' на Дарик радио доц. Стайко Спиридонов, водач на листата на ПП АБВ в Пазарджишки МИР. Той заяви позицията на АБВ, че парите за здравеопазване трябва да достигнат поне средните европейски проценти - около 8%. По въпроса за закриването на училища и здравни заведения в малките населени места, доц. Спиридонов подчерта, че фундаментът на въпроса е постигането на пълен обхват на децата в системата на училищното образование и именно това е отправната точка и структурният въпрос трябва да бъде подчинен на този. И за болниците, и за училищата определящ фактор е демографското състояние на обсъждания регион. За финансирането от държавата на частните учебни и болнични заведения, доц. Спиридинов коментира, че това трябва да става с повече държавен и обществен контрол във всички сфери. Начинът за повишаване на трудовите възнаграждения и в двете сфери е въвеждането на повече вътрешен и държавен контрол и оценка на пазара и качеството за двете услуги. По въпроса за увеличението на здравните вноски, доц. Спиридонов изрази мнение, че преди това трябва да се увеличи качеството на предлаганата услуга. Доц. Спиридонов коментира и въвеждането на професионално образование в българските училища или т. нар

Получаваме 6% от 300 млн. за наводненията от Брюксел

http://frognews.bg/news_76185/

България ще получи 6 на сто от стойността на щетите от наводненията като помощ от Брюксел. Това съобщи пред Дарик вицепремиерът и министър по управление на европейските фондове Илияна Цанова.

Топло с разкъсана облачност на Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=264041

През нощта времето ще е с разкъсана облачност, в повечето места незначителна. Утре все още ще се задържа топло. Над източната половина от страната ще има разкъсана облачност. Над Западна България около обяд вече ще е значителна, ще започнат превалявания.

НКЖИ дава 58 хил. лева от ЕС за луксозни стоки и нощувка в Бургас за медии

http://econ.bg/Новини/НКЖИ-дава-58-хил-лева-от-ЕС-за-луксозни-стоки-и-нощувка-в-Бургас-за-медии_l.a_i.567197_at.1.html

58 500 лева ще даде Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за изработка на луксозни рекламни материали по проекта за ремонт на гарите в...

Арсений Яценюк: Русия е заплаха за света, Путин иска да възроди СССР

http://offnews.bg/news/n_1/n_388318.html

Целта на руския президент Владимир Путин е да разруши Украйна като независима държава и да възстанови Съветския съюз, заяви украинският премиер Арсений Яценюк по време на конференция в Киев, цитиран от Би Би Си. Яценюк също така приветства новите европейски и американски санкции срещу Русия. "Ние все още сме в състояние на война и големият агресор е Руската федерация. Путин иска още един замразен конфликт. Неговата цел е да превземе цяла Украйна. Русия е заплаха за световния ред и за сигурността на цяла Европа", каза Арсений Яценюк. По отношение стремежа на Украйна за членство в НАТО, Яценюк заяви, че "в тези конкретни обстоятелства, НАТО е едиственото средство за защита на Украйна. "Разбирам, че не всички страни-членки се радват на подобни изявления. Но моята работа е да зарадвам хората на Украйна. Също така разбирам, че в краткосрочна перспектива НАТО не е готова да приеме Украйна. Но в Библията е казано "поискайте и ще ви бъде дадено, почукайте и ще ви бъде отворено", така че ние решихме да почукаме", каза още премиерът на Украйна.  Украинската армия обяви днес, че снощи нейните сили са отблъснали атака на бунтовниците срещу летището в източния град Донецк, въпреки продължаващото вече осем дни примирие.  Днес отново има и съобщения за нарушаване на осемдневното примирие между правителствените сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Тежък артилерийски обстрел е имало в северните райони на Донецк, а черен пушек се издига над летището на града, предаде Ройтерс. Летището остава под контрола на украинското правителство, докато градът е бастион на проруските сепаратисти.

Жельо Бойчев и младежите в БСП отбелязват първия учебен ден на пешеходна пътека

http://www.cross.bg/puteka-listata-zhelyo-1430171.html

/КРОСС/ Водачът на листата на БСП в 23-и МИР в София Жельо Бойчев и младежите от Партията ще отбележат първия учебен ден на пешеходна пътека в центъра на столицата. На 15-и септември точно в 8,00 часа кандидатът за депутат, негови колеги от листата на БСП и младежите от столичната организация ще призоват "Да пазим децата на пътя!". Това ще се случи на пешеходната пътека на бул. "Васил Левски" между Софийския университет и Художествената галерия. Нетрадиционният начин за отбелязване на първия учебен ден цели да привлече вниманието на обществеността към огромния проблем с безразсъдството на пътя, на което жертва много често са и деца. Младежите от БСП София ще блокират за кратко движението по булеварда, за да разпръснат червени карамфили върху пешеходната пътека в памет на загиналите в катастрофи деца. С тази акция червените активисти ще призоват шофьорите за повече внимание, когато са на волана. Инициативата на Жельо Бойчев и младежите в БСП, начело със Стоян Мирчев, №2 в листата на 23-и МИР в столицата, е по повод обявената през седмицата най-нова официална статистика за жертвите на пътя. Според нея броят на загиналите в катастрофи през тази година до момента е с 43 повече в сравнение със същия период на 2013-а. "Черната" статистика показа, че от 1 януари досега жертвите са 435 души, от които 20 са деца

Показен разстрел в Москва: Убиха адвокатката на Филип Киркоров

http://www.bnews.bg/article-116307

Неизвестен килър ликвидира тази нощ адвокатката на Филип Киркоров - Татяна Акимцева. Тя бранеше правата и на редица звезди от руския шоубизнес и спорт, сред които Кристина Орбакайте (дъщеря на Алла Пугачова), фигуриста Евгений Плюшченко, както и на бившата съпруга на вицепрезидента на „Лукойол" Оксана Долгова.

Цената на олиото скача заради дъждовете

http://www.vesti.bg/bulgaria/cenata-na-olioto-skacha-zaradi-dyzhdovete-6022285

Дъждовете и градушките съсипват слънчогледовата реколта, оплакват се земеделци

В Турция ще има най-много избирателни секции зад граница - 136

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/13/2380088_v_turciia_shte_ima_nai-mnogo_izbiratelni_sekcii_zad/?ref=rss


Очаквано най-много секционни избирателни комисии в чужбина за вота на 5 октомври ще бъдат разкрити в Турция - 136, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). За сравнение миналата година за парламентарните избори те бяха 86. Броят им най-вероятно е нараснал заради новите правила в Изборния кодекс, с които на практика се облекчи откриването на секция зад граница.

През тази седмица се разбра, че хиляди електронни заявления за гласуване, подадени от Турция, са изпратени от един и същ...

Папа Франциск: В момента тече Трета световна война на парче

http://www.cross.bg/sustradanie-voiinata-voiinata-1430170.html

/КРОСС/ "Горещите точки днес по света представляват по същество Трета световна война "на парче". Всички войни са лудост, заяви папа Франциск, цитиран от Ройтерс. Той заклейми разпространяването и търговията с оръжие и терористичните атаки. "Човечеството се нуждае от състрадание и днес е време за състрадание", каза главата на Римокатолическата църква на меса в северна Италия. "След като разгледах красотата на целия този регион, където мъжете и жените работят, където децата играят, имам да кажа само едно: войната е лудост. Войната разрушава. Войната съсипва всичко, дори връзката между братя. Нейният план за развитие е унищожението. Алчността, нетолерантността, жаждата за власт са мотивите, които тласкат към вземането на решението да се воюва, а тези мотиви често се оправдават от някаква идеология", заяви той на военното гробище в Редипулия, най-голямото в Италия, в което са погребани над 100 хиляди загинали във войната войници. Светият отец няколко пъти заклеймяваше в своите проповеди през последните месеци битките в Украйна, Ирак, Сирия, Газа и части от Африка. Папата призоваваше за назабавното спиране на кръвопролитията в тези райони.  

Искров в писмо до Борисов: Опасна манипулация е, че БНБ може сама да оздрави и отвори КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/09/13/2380090_iskrov_v_pismo_do_borisov_opasna_manipulaciia_e_che/?ref=rss


Управителят на БНБ Иван Искров в открито писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов признава, че усещането в обществото за неуправляемост на процеса по оздравяване на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка е налице, но обяснява това с "хаотичните изяви на различни групи за натиск, преследващи разнопосочни частни интереси". 

Искров уверява, че БНБ работи "в ограничените рамки на сегашното законодателство"  и единствено тя, а не "групи за натиск" носи отговорност за...

В 428 секции в 59 държави ще гласуват българите в чужбина

http://news.ibox.bg/news/id_907330148

Секции няма да има в Ямайка, Перу и Непал въпреки достатъчния брой заявления

Абсурдно оправдание на Искров за КТБ - законът връзвал ръцете на БНБ

http://business.actualno.com/Absurdno-opravdanie-na-Iskrov-za-KTB---zakonyt-vryzval-rycete-na-BNB-news_49794.html

БНБ не може сама да оздрави и да отвори Корпоративна търговска банка (КТБ) според сега действащите закони. Правим всичко, което ни позволява закона, казва гуверньорът на Централната банка Иван Искров ...

Искров в писмо до Борисов: Не БНБ, а политици създават хаоса около КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_388315.html

Управителят на БНБ отговори с писмо на писмото на Бойко Борисов, в което лидера на ГЕРБ критикува БНБ и лично управителя й Иван Искров заради начина, по който управлява кризата с Корпоративна търговска банка и ТБ "Виктория". Борисов изразява недоволство от начина, по който БНБ упражнява специален надзор над КТБ и ТБ "Виктория" и заявява, че не приема дългия срок, в който банките стоят затворени. "Недопустимо е вече трети месец квесторите, назначени от БНБ, да не могат да предоставят изчерпателна информация за реалното състояние на КТБ. Прибързаните и противоречиви изказвания на управителя на БНБ Иван Искров допълнително нагнетиха напрежение и създадоха усещане за неуправляемост на процеса", се казва в писмото на Борисов. Това отлагане на даването на информация, според Борисов, крие риск от допълнително влошаване на нейните активи и увеличава цената на нейното оздравяване, а също така не дава възможност за формулирането на стратегия за решаване на проблема, се посочва в писмото. От ГЕРБ изразяват категорична позиция, че ще подкрепят всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса и призовават Българската народна банка да обърне сериозно внимание на всички потенциални инвеститори, заявили интерес да се включат в капитализирането на банката за да се ангажира в минимална степен обществен ресурс. Днес, също с писмо, управителят на БНБ Иван Искров отговаря на Борисов, разяснявайки му защо не е прав да обвинява нито него, нито УС на БНБ за случващото се с банковата група с мажоритарен собственик Цветан Василев. Ето пълния му текст: Уважаеми господин Борисов, Радвам се, че темата за банковата група КТБ и нейното решаване е във фокуса на политик като Вас, когото уважавам като държавник и лидер на политическа партия. За мен като управител на БНБ също е изключително важно взимането на най-доброто решение относно КТБ. С оглед на особената обществена чувствителност по темата си позволявам да взема отношение към поставените във Вашето отворено писмо въпроси, въпреки че то не е получено официално в БНБ. Правя това чрез вече избраната от Вас публична епистоларна форма на комуникация. В отвореното Ви писмо се споменава за „прибързани и противоречиви изявления на управителя на БНБ”. Преди всичко позволете да подчертая факта, че всички изявления относно КТБ – още от първия ден на специалния надзор – са от името на Управителния съвет на БНБ. Това е легитимният ръководен орган на централната банка, вземащ управленски решения. Самите изявления не само не са прибързани и противоречиви, но и винаги ясно са обяснявали предприетите и предстоящи действия, включително на назначените квестори и на одиторите в банкова група КТБ. За жалост, противоречиво бе поведението на политически субекти, довело до невъзможност възобновяването на дейността и отварянето на КТБ за работа с депозанти и клиенти да се случи на 21 юли 2014, каквото бе желанието на централната банка. Тук трябва да напомня, че единственото мое персонално обръщение – изключение от посоченото институционално правило – бе публично заявената ми готовност до председателя на 42-ото Народно събрание да подам оставка като управител на БНБ. Уверявам ви, че въпреки моментните критики и упреци към БНБ по случая КТБ, тази национална институция със своята 135-годишна история е и ще продължи да бъде важна част от институционалната архитектура на българската държава. Управителят на БНБ – който и да е той! – не е едноличен началник, издаващ команди според моментното си виждане. Дейността на банката е стриктно регламентирана от закона. Ето защо каквото и да е персонализиране не помага нито за правилното разбиране на ситуацията, нито за обективното обществено възприятие на проблемите. И тъй като споменавате и за „усещане за неуправляемост на процеса”, позволете ми тук напълно да се съглася с Вас. Прав сте, има такова усещане и неговото начало бе моментът, в който водещите парламентарни партии в 42-ото НС не постигнаха съгласие за подкрепа на предложения от БНБ и правителството законодателен подход на срещата при президента Плевнелиев на 14 юли т.г. И то въпреки, че този законопроект бе подробно обсъден с експерти на трите водещи парламентарни партии. Вие самият присъствахте на тази среща и сте лично запознат с дискусията и изразените позиции от всеки един от присъстващите на срещата. От този момент единствената възможност за БНБ бе да продължи своята работа в ограничените рамки на съществуващото законодателство. Както става все по-ясно на цялото общество, действащото законодателство предоставя твърде ограничени възможности на централната банка – възможности, които са далеч под традиционно високите обществени очаквания към БНБ. За съжаление, усещане за непредвидимост има и то се генерира от многократната промяна в становищата на редица публични фигури, сред които политици и експерти. Напоследък то дори се задълбочава от хаотичните изяви на различни групи за натиск, преследващи разнопосочни частни интереси. Трябва да се знае, че законодателството не позволява такива групи за натиск – без значение дали произлизат от синдикални, работодателски или други среди – да вземат управленски решения в областта на централното банково дело и банковия надзор. Отговорността се носи от БНБ и затова централната банка е много внимателна в своето публично говорене и срещи – именно защото носи отговорност. Обратното също е вярно – колкото по-приказливи са различните самоназначили се „комитети за КТБ”, толкова по-малко отговорни са те. Ето защо не приемам лекотата, с която те си играят с притесненията на вложителите в банкова група КТБ и с която създават нереалистични обществени очаквания. Впрочем, уважаеми господин Борисов, освен десетки противоречиви твърдения в медиите Вие или който и да е български гражданин виждали ли сте ясно структурирано и обосновано становище за оздравяване на банковата група КТБ, та било и на една страница? Ние в Българската народна банка такова предложение не сме получавали досега. Разбира се, не отхвърляме възможността това да се случи и сме готови за разговор, ако такова законово обосновано предложение бъде внесено в централната банка. Що се отнася до дадения на одиторите срок до 20 октомври да завършат своята работа, в него няма нищо непредвидимо – тази информация бе огласена още на 31 юли и оттогава е достъпна на сайта на БНБ. По отношение на сроковете за оценка на активите и пасивите на банкова група КТБ и на работата на квесторите – уверявам Ви, че ръководството на БНБ е във всекидневна връзка с квесторите на двете банки. Надявам се, спомняте си, че бе назначена десетдневна проверка на активите и пасивите на банкова група КТБ. Публично оповестеното заключение на одиторите бе, че в резултат на липсата на достатъчно информация не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. Именно този безспорен факт значително забави процеса, а не някакво бездействие на БНБ, нейния управител, квестори и одитори. И квесторите, и одиторите, и много от служителите и ръководството на централната банка работят без почивен ден в една изключително напрегната ситуация. Именно благодарение на упорития им труд те успяха в значителна степен да възстановят целостта на кредитните досиета. Тяхната работа по окомплектоването на липсващите части продължава и сега, в тези почивни дни. Всеки от нас си дава ясна сметка за обществените очаквания, всеки от нас ясно чува упреците и критиките. Но единствената възможност в случая е да бъде следвана буквата и духа на действащия закон. БНБ ще следва закона докрай – такъв, какъвто е очертан от законодателя, независимо от опитите, агресивни понякога, за натиск да излезем от тази рамка. Всъщност, най-голямата заблуда, внушавана от критиците на БНБ и изобщо некореспондираща с действащото законодателство е, че при сега действащата законова рамка БНБ можела сама да оздрави и да отвори КТБ. Това не само е невъзможно да се случи, това е опасна манипулация на общественото мнение и допълнително нагнетяване на напрежение сред вложителите в банкова група КТБ. Позволете ми накрая да Ви благодаря за изразената от Вас готовност да подкрепите всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса в групата КТБ. Уверявам ви, че Българската народна банка и нейният управител в частност ще обърне изключително сериозно внимание на желанието на сегашните акционери на КТБ, заявили интерес да се включат в оздравяването на КТБ в рамките на закона. Същевременно съм длъжен да Ви обърна внимание, че в изразените досега желания – както от Държавния резервен фонд на Султаната Оман, така и от финансовия консултант EPIC, представляващ консорциум от сегашните акционери – наред с пълна информация от финалния доклад на одиторите, както и „дю дилижънс”, основен акцент е поставен върху осигуряването на държавна помощ. И това е изрично посочено в техните писма, информация за които своевременно сме огласили и публикували на сайта на БНБ. А когато става дума за държавна помощ, Вие добре знаете, че такова решение е в правомощието единствено на правителството и Народното събрание на Република България. БНБ може активно да участва с техническо подпомагане във формулирането на такова решение, но не и да го вземе самостоятелно. Убедено може да се заяви, че какъвто и вариант за оздравяване и отваряне на двете банки да бъде избран оттук нататък, той минава през решение на правителството и на следващото – 43-то – Народно събрание, а не само през централната банка. Единствено консолидирана политическа подкрепа за бързи и координирани действия може да ограничи риска от увеличаване цената на оздравяването на банковата група КТБ. Уверявам Ви, че и в лично качество, и като управител на БНБ винаги съм готов да обсъдя всички ваши идеи и предложения – нещо, което и досега с Вас неведнъж сме правили. Уверявам Ви също така, че всички действия на БНБ ще продължат да бъдат публично огласявани и с тях ще бъдат запознавани не само ръководните държавни фактори и институции, но и цялото българско общество. Приемете най-добрите ми пожелания! Иван Искров Управител на Българската народна банка

МОСВ предупреждава за нови интензивни порои

http://offnews.bg/news/n_1/n_388314.html

По данни прогнози на НИМХ, в понеделник и през нощта срещу вторник, се очакват валежи с по-голяма интензивност в Западна и Южна България, предупреждават от МОСВ. Количества им ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м., но в отделни райони на Западна България и по-специално крайната Северозападна част от страната и на места в Югозападна България, ще има условия за сумарни значителни валежи с обем между 30 и 50 л/кв.м. Днес в следобедните часове, на отделни места в планинските райони от Западна България, краткотрайно ще превали, с очаквани количества до 5 л/кв.м . И утре в следобедните часове на места в западната половина на страната ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Количества ще бъдат между 1 и 7 л/кв.м, като само на отделни места ще достигнат до 10л/кв.м В неделя, 14 септември 2014 г., предвид очакваните валежи, ще започне плавно повишение на речните нива в Западна България.

Standard&Poor's повиши рейтинга на Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=264039

Рейтинговата агенция Standard&Poor's повиши с една степен кредитния рейтинг на Гърция, като все пак предвиди, че през 2014 година икономиката на страната отново ще се свие. Агенцията повиши рейтинга на Атина от B- на B със стабилна перспектива.

Централната част на Хърватия е наводнена, обявиха извънредно положение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4304166

В централната част на Хърватия, в областта около Карловац бе обявено извънредно положение заради големите наводнения, предизвикани от обилните валежи през последните часове, съобщават хърватските медии. 
През последните 24 часа са паднали близо 62 литра на квадратен метър. В наводнените обалсти са изпратени над 100 войника, В централната част на Хърватия, в областта около Карловац бе обявено извънредно положение заради големите наводнения, предизвикани от обилните валежи през последните часове, съобщават хърватските медии.  През последните 24 часа са паднали близо 62 литра на квадратен метър. В наводнените обалсти са изпратени над 100 войника,

”България на гражданите” и СДС саботират утрешния конгрес на Реформаторите

http://www.mediapool.bg/bulgaria-na-grazhdanite-i-sds-sabotirat-utreshniya-kongres-na-reformatorite-news224829.html

Часове преди планирания за неделя конгрес на Реформаторския блок Движение ”България на гражданите” на Меглена Кунева и СДС поискаха той да бъде отложен за 10 ноември. В декларация на двете партии се посочва, че форумът утре е на практика само за избор на председател на блока и "ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота”. ”В така създалата се ситуация, изборът на когото и да било, би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока. СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи. До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ”, се посочва в декларацията. Двете партии посочват, че ”безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори”, но призовават ”всички да се съберем на 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на блока и страната”. Само няколко часа по-рано лидерът на движение ”България на гражданите” Меглена Кунева заяви, че за хората в партията й не е убедително изборът на лидер на Реформаторския блок да се състои преди изборите, но въпреки това ще присъстват на утрешния конгрес. Според хора от блока обаче медийната изява от Кунева е блъф, тъй като през последните дни от партията на Кунева са подготвяли бойкота на форума. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е кандидат за председател на Реформаторски блок,  отказа официален коментар. По неофициална информация останалите три партии в коалиция – ДСБ, БЗНС и Народна партия ”Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов възнамеряват да проведат конгреса си утре. Все пак има и минимална възможност той да не се проведе. Според приетите предварително документи за провеждането на форума е необходимо присъствието на 50% от делегатите плюс 1. Трите партии смятат, че могат да осигурят необходимото присъствие. Според източници на Меdiapool възможните сценарии на развитие, ако конгресът се проведе, са два. Първият е партията на Кунева и СДС да го обявят за нелегитимен, а оттам и да оспорват евентуалния избор на Радан Кънев за председател. Така блокът ще се яви силно разединен на изборите, но привържениците на Кънев не смятат, че е възможно ДБГ и СДС да напуснат коалицията преди вота. Другият вариант е въобще да не се стигне до избор на председател, но конгресът все пак да се проведе. Все пак има и вариант конгресът да не се проведе, въпреки че в ДСБ смятат, че по този начин СДС и ДБГ дефакто ще направят невъзможно и по-нататъшното избиране на Кънев за председател. По информация на Мediapool двете партии още в началото на седмицата бяха с нагласата да саботират форума. СДС и ДБГ са изчислили, че е много вероятно Радан Кънев да получи необходимите гласове за да бъде избран за председател вместо конкурента му Божидар Лукарски. Според предварителните очаквания разликата между двамата е само няколко гласа. Според предварителните правила за провеждане на конгреса, ДБГ би трябвало да получи 329 делегатски места, ДСБ - 318, СДС – 163, НПСД – 146 и БЗНС – 44. В събота сутринта Кунева коментира пред Нова телевизия, че за членовете на партията й не е убедително, че трябва точно сега преди изборите да се избира нов председател.  ”Ние сме културни, възпитани хора, дисциплинирани и ще се състои това събитие… Ние сме за обединение, за все по-близко сътрудничество между партиите, включително и през избиране на председател и то с далеч повече правомощия, отколкото се предвиждат според плановете за утрешното мероприятие, но въпросът е: сега ли да го направим или когато изборите минат, за да имаме повече информация как сме се представили, какво ще правим оттук нататък, въпросът за коалициите, за следващите стъпки пред Реформаторския блок”, посочи Кунева. В началото на август всички формации в коалицията се съгласиха, че преди предсрочните избори трябва да се проведе първият конгрес на РБ, който да излъчи нов председател, но последната седмица се появиха усилени слухове, че може въобще да не се проведе, заради бойкот от страна на ДБГ и СДС. Така двете партии биха саботирали евентуалния избор на лидера на ДСБ Радан Кънев за председател на блока. При този сценарий обаче СДС биха провалили и възможността техният лидер Божидар Лукарски да оглави РБ, тъй като той също е номиниран. По информация на Mediapool партията на Кунева, която играе заедно с Лукарски, е притеснена от настроенията в Гражданския съвет на Реформаторския блок, тъй като много от представителите му открито заявиха подкрепата си за Радан Кънев. Това стана след като преди месец Кънев подаде оставка от поста си говорител на Блока заради това, че единството на коалицията е силно разколебано, че не може да формира обща политика и че различни представители на РБ се договорят поединично и тайно с ГЕРБ. Оттогава РБ няма говорител, а партиите се съгласиха, че трябва да изберат единен лидер като стъпка към преодоляване на вътрешната конкуренция и недоверие.

”България на гражданите” и СДС поискаха утрешния конгрес на Реформаторите да се отложи

http://www.mediapool.bg/bulgaria-na-grazhdanite-i-sds-poiskaha-utreshniya-kongres-na-reformatorite-da-se-otlozhi-news224829.html

Движение ”България на гражданите” на Меглена Кунева и СДС поискаха планираният за неделя конгрес на Реформаторския блок, който трябва да избере негов лидер, да бъде отменен за 10 ноември. В декларация на двете партии се посочва, че ”форумът утре на практика само за избор на председател на блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота”. ”В така създалата се ситуация, изборът на когото и да било, би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока. СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи. До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ”, се посочва в декларацията. Двете партии посочват, че ”безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори”, но призовават ”всички да се съберем на 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на блока и страната”. Само няколко часа по-рано лидерът на движение ”България на гражданите” Меглена Кунева заяви, че за хората в партията й не е убедително изборът на лидер на Реформаторския блок да се състои преди изборите, но въпреки това ще присъстват на утрешния конгрес. ”Винаги съм казвала откровено какво споделят нашите членове – не им е убедително, че трябва точно сега преди изборите да се избира нов председател”, заяви Кунева пред Нова телевизия в събота.  ”Ние сме културни, възпитани хора, дисциплинирани и ще се състои това събитие… Ние сме за обединение, за все по-близко сътрудничество между партиите, включително и през избиране на председател и то с далеч повече правомощия, отколкото се предвиждат според плановете за утрешното мероприятие, но въпросът е: сега ли да го направим или когато изборите минат, за да имаме повече информация как сме се представили, какво ще правим оттук нататък, въпросът за коалициите, за следващите стъпки пред Реформаторския блок”, посочи Кунева. В началото на август всички формации в коалицията се съгласиха, че преди предсрочните избори трябва да се проведе първият конгрес на РБ, който да излъчи нов председател, но последната седмица се появиха усилени слухове, че може въобще да не се проведе, заради бойкот от страна на ДБГ и СДС. Така двете партии биха саботирали евентуалния избор на лидера на ДСБ Радан Кънев за председател на блока. При този сценарий обаче СДС биха провалили и възможността техният лидер Божидар Лукарски да оглави РБ, тъй като той също е номиниран. Засега не е ясно дали конгресът в събота ще се проведе. По информация на Mediapool партията на Кунева, която играе заедно с Лукарски, е притеснена от настроенията в Гражданския съвет на Реформаторския блок, тъй като много от представителите му открито заявиха подкрепата си за Радан Кънев. Това стана след като преди месец Кънев подаде оставка от поста си говорител на Блока заради това, че единството на коалицията е силно разколебано, че не може да формира обща политика и че различни представители на РБ се договорят поединично и тайно с ГЕРБ. Оттогава РБ няма говорител, а партиите се съгласиха, че трябва да изберат единен лидер като стъпка към преодоляване на вътрешната конкуренция и недоверие.

За хората на Кунева не е убедително изборът на лидер да е преди изборите

http://www.mediapool.bg/za-horata-na-kuneva-ne-e-ubeditelno-izborat-na-lider-da-e-predi-izborite-news224829.html

Лидерът на движение ”България на гражданите” Меглена Кунева заяви, че за хората в партията й не е убедително изборът на лидер на Реформаторския блок да се състои преди изборите, но въпреки това ще присъстват на утрешния конгрес, на който се очаква Реформаторите да си изберат председател. ”Винаги съм казвала откровено какво споделят нашите членове – не им е убедително, че трябва точно сега преди изборите да се избира нов председател”, заяви Кунева пред Нова телевизия в събота.  ”Ние сме културни, възпитани хора, дисциплинирани и ще се състои това събитие… Ние сме за обединение, за все по-близко сътрудничество между партиите, включително и през избиране на председател и то с далеч повече правомощия, отколкото се предвиждат според плановете за утрешното мероприятие, но въпросът е: сега ли да го направим или когато изборите минат, за да имаме повече информация как сме се представили, какво ще правим оттук нататък, въпросът за коалициите, за следващите стъпки пред Реформаторския блок”, посочи Кунева. Тя заяви обаче, че ”единодушие в Реформаторския блок има”. ”Искам да кажа на всичките ни приятели от абсолютно всички партии, да бъдат уверени, да бъдат спокойни, че Реформаторският блок го има и ще остане”, заяви Кунева. Тя допълни, че ”понякога има приятелски огън в или извън Реформаторския блок”, но се надява, че все повече и повече ще се върви към ”един по-културен политически разговор изобщо в страната”. На въпрос дали усеща съпротива срещу себе си при обиколките си из страната, Кунева заяви: ” Вероятно всеки един от колегите от Реформаторския блок усеща такава съпротива. Аз съм била питана стотици пъти за сянката на Костов или някакви други такива неприятни асоциации”.

Иван Искров даде публичен отговор на Бойко Борисов в писмо

http://pik.bg/иван-искров-даде-публичен-отговор-на-бойко-борисов-в-писмо-news225009.html

Иван Искров даде публичен отговор на Бойко Борисов в писмо

Управителят на БНБ Иван Искров даде публичен отговор на разпространеното отворено писмо на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Обръщението е изпратено до медиите от пресцентъра на Българска народна банка. Ето какво пише в него:

Уважаеми господин Борисов,

Радвам се, че темата за банковата група КТБ и нейното решаване е във фокуса на политик като Вас, когото уважавам като държавник и лидер на политическа партия.
За мен като управител на БНБ също е изключително важно взимането на най-доброто решение относно КТБ.

С оглед на особената обществена чувствителност по темата си позволявам да взема отношение към поставените във Вашето отворено писмо въпроси, въпреки че то не е получено официално в БНБ. Правя това чрез вече избраната от Вас публична епистоларна форма на комуникация. 
В отвореното Ви писмо се споменава за „прибързани и противоречиви изявления на управителя на БНБ”. Преди всичко позволете да подчертая факта, че всички изявления относно КТБ – още от първия ден на специалния надзор – са от името на Управителния съвет на БНБ. Това е легитимният ръководен орган на централната банка, вземащ управленски решения. Самите изявления не само не са прибързани и противоречиви, но и винаги ясно са обяснявали предприетите и предстоящи действия, включително на назначените квестори и на одиторите в банкова група КТБ. За жалост, противоречиво бе поведението на политически субекти, довело до невъзможност възобновяването на дейността и отварянето на КТБ за работа с депозанти и клиенти да се случи на 21 юли 2014, каквото бе желанието на централната банка.
Тук трябва да напомня, че единственото мое персонално обръщение – изключение от посоченото институционално правило – бе публично заявената ми готовност до председателя на 42-ото Народно събрание да подам оставка като управител на БНБ. Уверявам ви, че въпреки моментните критики и упреци към БНБ по случая КТБ, тази национална институция със своята 135-годишна история е и ще продължи да бъде важна част от институционалната архитектура на българската държава. Управителят на БНБ – който и да е той! – не е едноличен началник, издаващ команди според моментното си виждане. Дейността на банката е стриктно регламентирана от закона. Ето защо каквото и да е персонализиране не помага нито за правилното разбиране на ситуацията, нито за обективното обществено възприятие на проблемите. И тъй като споменавате и за „усещане за неуправляемост на процеса”, позволете ми тук напълно да се съглася с Вас. Прав сте, има такова усещане и неговото начало бе моментът, в който водещите парламентарни партии в 42-ото НС не постигнаха съгласие за подкрепа на предложения от БНБ и правителството законодателен подход на срещата при президента Плевнелиев на 14 юли т.г. И то въпреки, че този законопроект бе подробно обсъден с експерти на трите водещи парламентарни партии. Вие самият присъствахте на тази среща и сте лично запознат с дискусията и изразените позиции от всеки един от присъстващите на срещата. От този момент единствената възможност за БНБ бе да продължи своята работа в ограничените рамки на съществуващото законодателство. Както става все по-ясно на цялото общество, действащото законодателство предоставя твърде ограничени възможности на централната банка – възможности, които са далеч под традиционно високите обществени очаквания към БНБ. 

За съжаление, усещане за непредвидимост има и то се генерира от многократната промяна в становищата на редица публични фигури, сред които политици и експерти. Напоследък то дори се задълбочава от хаотичните изяви на различни групи за натиск, преследващи разнопосочни частни интереси. Трябва да се знае, че законодателството не позволява такива групи за натиск – без значение дали произлизат от синдикални, работодателски или други среди – да вземат управленски решения в областта на централното банково дело и банковия надзор. Отговорността се носи от БНБ и затова централната банка е много внимателна в своето публично говорене и срещи – именно защото носи отговорност. Обратното също е вярно – колкото по-приказливи са различните самоназначили се „комитети за КТБ”, толкова по-малко отговорни са те. Ето защо не приемам лекотата, с която те си играят с притесненията на вложителите в банкова група КТБ и с която създават нереалистични обществени очаквания. Впрочем, уважаеми господин Борисов, освен десетки противоречиви твърдения в медиите Вие или който и да е български гражданин виждали ли сте ясно структурирано и обосновано становище за оздравяване на банковата група КТБ, та било и на една страница? Ние в Българската народна банка такова предложение не сме получавали досега. Разбира се, не отхвърляме възможността това да се случи и сме готови за разговор, ако такова законово обосновано предложение бъде внесено в централната банка.
Що се отнася до дадения на одиторите срок до 20 октомври да завършат своята работа, в него няма нищо непредвидимо – тази информация бе огласена още на 31 юли и оттогава е достъпна на сайта на БНБ. По отношение на сроковете за оценка на активите и пасивите на банкова група КТБ и на работата на квесторите – уверявам Ви, че ръководството на БНБ е във всекидневна връзка с квесторите на двете банки. Надявам се, спомняте си, че бе назначена десетдневна проверка на активите и пасивите на банкова група КТБ. Публично оповестеното заключение на одиторите бе, че в резултат на липсата на достатъчно информация не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв.

Именно този безспорен факт значително забави процеса, а не някакво бездействие на БНБ, нейния управител, квестори и одитори. И квесторите, и одиторите, и много от служителите и ръководството на централната банка работят без почивен ден в една изключително напрегната ситуация. Именно благодарение на упорития им труд те успяха в значителна степен да възстановят целостта на кредитните досиета. Тяхната работа по окомплектоването на липсващите части продължава и сега, в тези почивни дни. Всеки от нас си дава ясна сметка за обществените очаквания, всеки от нас ясно чува упреците и критиките. Но единствената възможност в случая е да бъде следвана буквата и духа на действащия закон. БНБ ще следва закона докрай – такъв, какъвто е очертан от законодателя, независимо от опитите, агресивни понякога, за натиск да излезем от тази рамка. Всъщност, най-голямата заблуда, внушавана от критиците на БНБ и изобщо некореспондираща с действащото законодателство е, че при сега действащата законова рамка БНБ можела сама да оздрави и да отвори КТБ. Това не само е невъзможно да се случи, това е опасна манипулация на общественото мнение и допълнително нагнетяване на напрежение сред вложителите в банкова група КТБ.

Позволете ми накрая да Ви благодаря за изразената от Вас готовност да подкрепите всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса в групата КТБ. Уверявам ви, че Българската народна банка и нейният управител в частност ще обърне изключително сериозно внимание на желанието на сегашните акционери на КТБ, заявили интерес да се включат в оздравяването на КТБ в рамките на закона. Същевременно съм длъжен да Ви обърна внимание, че в изразените досега желания – както от Държавния резервен фонд на Султаната Оман, така и от финансовия консултант EPIC, представляващ консорциум от сегашните акционери – наред с пълна информация от финалния доклад на одиторите, както и „дю дилижънс”, основен акцент е поставен върху осигуряването на държавна помощ. И това е изрично посочено в техните писма, информация за които своевременно сме огласили и публикували на сайта на БНБ. А когато става дума за държавна помощ, Вие добре знаете, че такова решение е в правомощието единствено на правителството и Народното събрание на Република България. БНБ може активно да участва с техническо подпомагане във формулирането на такова решение, но не и да го вземе самостоятелно.
Убедено може да се заяви, че какъвто и вариант за оздравяване и отваряне на двете банки да бъде избран оттук нататък, той минава през решение на правителството и на следващото – 43-то – Народно събрание, а не само през централната банка. Единствено консолидирана политическа подкрепа за бързи и координирани действия може да ограничи риска от увеличаване цената на оздравяването на банковата група КТБ. 

Уверявам Ви, че и в лично качество, и като управител на БНБ винаги съм готов да обсъдя всички ваши идеи и предложения – нещо, което и досега с Вас неведнъж сме правили. Уверявам Ви също така, че всички действия на БНБ ще продължат да бъдат публично огласявани и с тях ще бъдат запознавани не само ръководните държавни фактори и институции, но и цялото българско общество.
Приемете най-добрите ми пожелания!

Иван Искров
Управител на Българската народна банка

От БЧК отново призоваха долекарска помощ да залегне в програмите в училище

http://www.cross.bg/pomosht-dolekarska-hristova-1430169.html

/КРОСС/ На световния ден на първата помощ, Българският червен кръст отново припомни своето искане тя да се изучава в класната стая. "Първата помощ е изключително важна за спасяване на човешкия живот и трябва да залегне в програмите за обучение в училище", каза пред Дарик Мария Христова, координатор на БЧК в София и заместник-председател на младежката организация. Българският червен кръст (БЧК) отбелязва Световния ден на първата помощ с демонстрации и игри за деца. Всеки може да бъде супер-герой, казва Мария Христова, заместник-председател на младежката организация на Червения кръст. „Нещо, за което се борим от години - първата долекарска помощ да влезе като нещо, което задължително се преподава в училище. Досега БЧК има програми, които запознават с първата помощ, включително деца от 1 до 4 клас. Това е нещо, необходимо в нашата образователна система. Съдейки по нашите младежи, в почти всички области на страната имаме младежки аварийни екипи, млади хора, които се обучават почти ежедневно - т.е. интересът и нуждата ги има, въпросът е да откликнем. Същото важи за обучаването на хора на работното място с първа долекарска помощ, тъй като досега основният досег на хората с първата долекарска помощ, ако нямат някакви курсове, свързани с професията, са шофьорските курсове, което е крайно недостатъчно", каза още Христова

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване