Този, който често се обръща назад, може лесно да се препъне и да падне

http://www.cross.bg/prepune-padne-remark-1430101.html

/КРОСС/ Ерих Мария Ремарк, псевдоним на немския писател Ерих Паул Ремарк, един от най-известните автори на антивоенни романи: "Този, който често се обръща назад, може лесно да се препъне и да падне."

Известна руска адвокатка убита в центъра на Москва

http://www.mediapool.bg/izvestna-ruska-advokatka-ubita-v-tsentara-na-moskva-news224814.html

В центъра на руската столица бяха открити телата на мъж и жена, станали жертва на двойно убийство, съобщи Интерфакс. Телата са били открити в дом на ул. ”Хашек” със следи от огнестрелни рани. Жената е 59-годишната Татяна Акимцева - адвокат на редица звезди от руския шоубизнес и спорта, сред които са естрадните певци Филип Киркоров, Кристина Орбакайте (дъщеря на Алла Пугачова) и фигуриста Евгений Плюшченко.  Акимцева е била адвокат и на бившата съпруга на вицепрезидента на ”Лукойол” Оксана Долгова, посочва БГНЕС. Мъжът е на 42 години. Самоличността му обаче към момента не се съобщава. Не е оповестено и каква е връзката между двамата. Работата на оперативно-следствената група на местопрестъплението продължава.

Двойно убийство в центъра на Москва

http://www.mediapool.bg/dvoino-ubiystvo-v-tsentara-na-moskva-news224814.html

В центъра на руската столица бяха открити телата на мъж и жена, станали жертва на двойно убийство, съобщи Интерфакс. Телата са били открити в дом на ул. ”Хашек” със следи от огнестрелни рани. Жената е 59-годишната Татяна Акимцева - адвокат на редица звезди от руския шоубизнес и спорта, сред които са естрадните певци Филип Киркоров, Кристина Орбакайте (дъщеря на Алла Пугачова) и фигуриста Евгений Плюшченко.  Акимцева е била адвокат и на бившата съпруга на вицепрезидента на ”Лукойол” Оксана Долгова, посочва БГНЕС. Мъжът е на 42 години. Самоличността му обаче към момента не се съобщава. Не е оповестено и каква е връзката между двамата. Работата на оперативно-следствената група на местопрестъплението продължава.

"Лудогорец" привлече националния вратар на Канада

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/13/2379942_ludogorec_privleche_nacionalniia_vratar_na_kanada/?ref=rss


"Лудогорец" осъществи светкавичен трансфер в опит да реши сериозните проблеми с вратарския пост преди дебюта си в Шампионската лига срещу "Ливърпул" на 16 септември. 

Българският шампион привлече титулярния вратар на канадския национален отбор Милан Борян. Той пристига в "Лудогорец" като свободен агент и ще бъде представен официално днес. 

26-годишният Борян игра за последно в турския "Сивасспор". До вчера се смяташе за сигурно, че той ще подпише с босненския "Сараево", но...

"Срещата с Ердоган е изключително лош политически знак"

http://offnews.bg/news/n_1/n_388205.html

"Ако е имало такава среща, това е изключително лош политически знак. По време на политическа кампания, когато турските власти се ангажират с една партия, това не е в полза на междудържавните отношения. Изключително лош политически гаф." Така Осман Октай коментира пред Нова тв съобщението на пресофиса на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за състояла се на 12 септември в президентския дворец Чанкая в Анкара среща между Ердоган и лидера на ДПС Лютви Местан. Пресофисът на Ердоган не уточни за какво се е говорило на срещата. Турските медии пишат, че на нея са присъствали още зам.-председателят на ДПС Рушен Риза и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед. Октай заяви, че изборите на България се фалшифицират в секциите в Турция. "Всеки трябва да има право да гласува. Друг е въпросът как се употребява това право в България и особено в чужбина. Доколко се фалшифицират изборите в тези секции. Каквото и да ми говорят от МвнР през последните 10-15 г. за изборите в Турция, откакто Ердоган е на власт, има доказателства, че се дописват и фалшифицират протоколите. Най-лошото е, че българските власти нямат рефлекси да контролират този процес", заяви Октай. "Там няма независими наблюдатели, всичко е в ръцете на консулството - контролирани хора, назначени от представителите на ДПС във властта. Няма начин там да се проведат честни избори. Всички граждани с избирателни права в Турция, изгонени от България през 1989 г., притежават два документа - с българско и с турско име. Пример за това е Феим/Петър Чаушев, който беше в управлението два мандата. На 5 октомври е най-големият празник на мюсюлманите и 80% от тези хора ще са при семействата си в България. Те могат да гласуват с единия документ тук, а та да бъдат дописани в списъците - мъртви души, които са гласували, без да са присъствали", заяви още Октай. Не само в Турция се манипулират изборите, това се случва и в България, заяви още Октай и даде пример с гранично село в Шуменско. В списъците на избирателите там бяха дописани 220 души. Доказахме пред съда в Шумен, че 65 от тях не са били в България, а са "гласували", заяви Октай. "Казвам, че в секциите, не само в Турция, а примерно в Дулово, Омуртаг, Исперих, Крумово представителите на другите формации са наясно, те изкарват парите на местните дерибеи от ДПС. Те представят списъците на свои хора и те биват вписани", допълни той. "Ако партиите не работеха в полза на модела „Доган“, той нямаше как да съществува", каза още той.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/diana-zastanat-subota-1430100.html

/КРОСС/ Нова телевизия, "Събуди се" Издирва се...всички се питат къде е Цветан Василев, тръгнахме по следите на банкера. Екип на Нова в Сърбия ГЕРБ и БСП - схватки в ефира - Жельо Бойчев и Димитър Главчев Какво ще излезе от урните в Турция? Разговор с Осман Октай Карай направо - Михаил Миков пред Диана Найденова. Спирачки по пътя... бТВ, "Тази събота" В „Тази събота" на 13 септември от 8:00 часа, Мариана Векилска ще срещне зрителите на bTV със спасителите от последния потоп, които за първи път ще застанат един до друг. В студиото на предаването ще бъде засегната и темата за телефонните измамни и за безнаказаността на престъпната мрежа. Предизборните дебати ще продължат, като един срещу друг ще застанат Ангел Джамбазки и Любен Дилов-син. В политически сблъсък ще влязат и две певици - Николина Чакърдъкова и Кристина Димитрова. Гост на Диана Любенова ще бъде актьора Владимир Пенев, а броени дни преди старта на най-чаканото реалити шоу в България- Survivor Камбоджа, екипът на предаването ще гостува на героя от трети сезон Лъчезар Ангелов.  

Рождениците днес

http://www.cross.bg/politik-aktrisa-bivsh-1430099.html

/КРОСС/ Алан Цагаев - щангист Антон Кутев - политик Инж. Валентина Маринова - зам.-министър на земеделието в правителството на Пламен Орешарски Проф. Вера Найденова - кинокритик Десислава Тодорова - кмет на община Борован Добрина Чешмеджиева - журналистр, тв водещ Златина Дончева - актриса Катя Воденичарова - писателка Корман Исмаилов - политик Мария Статулова - актриса Акад. Никола Съботинов - бивш председател на БАН Павел Шопов - политик Петко Братинов - поет Станка Шайлекова - политик, бивш депутат Цветана Пиронкова - тенисистка  

Вицепремиерът Екатерина Захариева свиква заседание на Обществения съвет към МРР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245195_%D0%92%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%95%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D

Вицепремиерът по икономическа политика и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева  свиква заседание на Обществения съвет към  Министерството на регионалното развитие.

Срещата ще се състои на 18 септември  2014г., от 14 часa, в сградата на МРР. Членовете на съвета ще бъдат информирани за основните насоки в развитието на пътната инфраструктура в България през новия програмен период 2014-2020 г. и обвързаността на проектите с източниците на финансиране – Оперативните програми „Транспорт“ и „Региони в растеж“, държавния бюджет и заемни средства.

На заседанието ще бъде направен и преглед на нормативната база в пътния сектор. Общественият съвет ще прецени необходимостта от цялостна промяна или частично изменение на наредбите за пътно проектиране  и планиране на комуникационно –транспортните схеми. Целта на актуализацията е синхронизиране на съществуващите норми с европейските изисквания, повишаване на пътната безопасност и подобряване на отводнителните съоръжения.

Общественият съвет е консултативен орган към министъра на регионалното развитие, чрез който гражданските организации участват при формирането на позиции и становища за провеждане на държавната политика в областта на регионалното развитие в полза на българските граждани и в изпълнение на принципите за прозрачност и публичност.

Щетите в Берковица могат да достигнат 4 млн. лв.

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/shtetite-v-berkovica-mogat-da-dostignat-4-mln.-lv-6022263

Kметицата Димитранка Каменова е изпратила до Регионалното управление на горите питане кой, кога и колко дървета е изсякъл в горите на Берковица

25 са ранените при катастрофи за денонощието

http://pik.bg/25-са-ранените-при-катастрофи-за-денонощието-news224884.html

25 са ранените при катастрофи за денонощието

25 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В страната са станали 26 пътнотранспортни произшествия, при които има трима загинали. На територията на столицата са станали 114 леки и 4 тежки пътни инцидента, при които има 4-ма ранени.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/novinar-monitor-standart-1430098.html

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - Солена такса гони круизните корабив. 24 часа - Хипермаркет за гласове! 222-ма на един адресв. Стандарт - 10 милиона от круизив. Новинар - Данъчните погват сладкото на бабав. Дума - Военният министър подписва договор със себе сив. Сега - Битката с неграмотността на учениците ще започне най-рано през 2017 г.в. Монитор - Лилави и зелени бонбони разбиват ДНКв. Всеки ден - Димитър Бербатов: Брат ми трябва да лежи в затворав. България днес - Жена праща Бербатов в затворав. Капитал - Няма за какво да се хванешв. Преса - Кмет превежда 2 млн. лв. в частна сметкав. Банкер - Няма безплатен обяд за държавата и КТБ Водещи заглавия на вътрешните страници АБВ е най-често даряваната партия в. Преса - стр. 5ДПС гневни - затварянето на граници нарушава права в. Преса - стр. 5Римските терми и фарът на Шабла във „Виа Понтика 2" - в. Стандарт - стр. 3Бойко с гневно писмо до Искров - в. Стандарт - стр. 4БСП ПРЕДЛАГА: Помощите за бедни в натура - в. Стандарт - стр. 5НСО иска над милион да закърпи бюджета си - в. Стандарт - стр. 6МИХАИЛ МИКОВ: Ние отстояваме правовата държава - в. Дума - стр. 3Хиляди заявления за вота изпратени от един IP-адрес - в. Дума - стр. 4Външно „мобилизира" българи зад граница за СИК - в. Труд - стр. 2500 000 засегнати от кризата в КТБ - в. Труд - стр. 3Чиновнически гаф „открадна" път - в. Труд - стр. 4България е на опашката в ЕС по заетост - в. Труд - стр

Сърбите наричат Цветан Василев Газда, не знаят къде се укрива

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302881

Нова телевизия направи разследване къде се укрива банкерът Цветан Василев, който е издирван от Интерпол.
Екип на медията беше в Белград, където Василев има собствен завод.
В нашата съседка той бил известен като Газда. Викали му и Големия бос.
На входа на административната сграда на фабриката в град Парачин пазачът твърдо заявява, Нова телевизия направи разследване къде се укрива банкерът Цветан Василев, който е издирван от Интерпол. Екип на медията беше в Белград, където Василев има собствен завод. В нашата съседка той бил известен като Газда. Викали му и Големия бос. На входа на административната сграда на фабриката в град Парачин пазачът твърдо заявява,

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/gerb-partiyata-listata-1430097.html

/КРОСС/ София.От 04.30 до 18.00 часа на 13 и 14 септември се въвежда организация на движението във връзка с ремонт на релсовия път по маршрута на трамвайна линия 20 и 23. На 13 септември (събота) трамвайна линия № 23 ще се движи от ул. "Обиколна" до ул. "Искърско шосе", на 14 септември (неделя) трамвайна линия № 23 ще се закрие. Ще се разкрие временна автобусна линия № 20-ТМ с маршрут: от ж.к. „Дружба-1" (крайна станция на тролейбусна линия № 11) по ул. "Димитър Пешев", ул. "Искърско шосе", бул. "Асен Йорданов", бул. "Шипченски проход" и по ул. "Иван Димитров - Куклата" до автостанция „Гео Милев". София.От 10.30 часа в Борисовата градина (площада пред бюст-паметника на Христо Ботев) столичната организация на БЧК ще отбележи Световния ден на първата помощ. Точно в 12,00 ч. участниците в събитието по места ще се хванат за ръце и ще образуват традиционната за този ден спасителна верига на първата помощ. Денят ще бъде отбелязан под мотото "Бъди герой ! Спаси живота! Първата помощ е за всеки, навсякъде". София.От 18.00 часа на площадката на бившия мавзолей - пл. „Княз Александър I" ще се състои премиерата на книга с журналистическо разследване - „Истината за аферата Костинброд" от Едвин Сугарев. Пловдив.От 08

Шотландия преди референдума: Уроци от Чехословакия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/13/2379397_shotlandiia_predi_referenduma_uroci_ot_chehoslovakiia/?ref=rss


Ако в навечерието на референдума за независимостта на Шотландия евентуалната раздяла е толкова сложна, то чехите и словаците направиха така, че тя да изгледа доста лесна преди 20 години. Според словашкия журналист Павол Мъдри процесът е протекъл много гладко. "Двете страни получиха каквото им принадлежеше чрез преговори преди независимостта", казва той пред Би Би Си.

Активите и задълженията на Чехословакия бяха разделени в отношения 2 към 1 в полза на Чехия. Пропорцията отразява...

Св. свещеномъченик Корнилий Стотник епископ

http://www.cross.bg/korniliii-boga-apostol-1430095.html

/КРОСС/ Св. Корнилий станал известен в Божията църква не много след Възнесението на Господа Иисуса Христа и първата, апостолската Петдесетница. Той живеел в Кесария ПалестинскаРечник. Бил стотник от полка, наричан Италийски. Произхождал от знатна римска фамилия. Отначало езичник, той станал "прозелит на вратата" - вярвал в Единия Бог, както вярвали юдеите, обаче не изпълнявал юдейските обреди. В свещената книга "Деяния на светите апостоли" (10 глава) се говори, че той бил благочестив и богобоязлив с целия си дом, че правел много милостини на народа и че винаги се молел на Бога. Господ обикнал добродетелния езичник и го приел като пръв член на Своята Църква из средата на езичниците. Обръщането на Корнилий към Христа Бога станало по чудесен начин. Веднъж, по време на гореща молитва, той се удостоил да види ангел Божи, който му известил, че неговите молитви и милостини са угодни. При това ангелът заповядал на Корнилий да прати човеци в град ИопияРечник, да повика при себе си апостол Петър и да изпълни всичко, което тоя апостол ще му каже. На другия ден пратениците били вече на път и наближавали града. Около обяд апостолът се бил изкачил на плоския покрив на къщата, в която живеел, и там коленопреклонно се молел. По някое време почувствал глад. Унесъл се в размисъл. Дигнал наново поглед нагоре и видял небето отворено. Някакъв съд се спущал към него като голямо платнище, привързано в четирите краища. В него имало различни животни, зверове, влечуги, птици

13 септември в историята

http://www.cross.bg/septemvri-v-istoriyata-1430096.html

/КРОСС/ 335 г. - Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим. (стар стил)533 г. - Византийският пълководец Велизарий разбива армията на вандалите и с това слага край на тяхното кралство.1699 г. - Слънчево затъмнение, за което се съобщава в приписка на монах от Черепишкия манастир.1861 г. - Земетресение в Югозападна България.1872 г. - Иларион Макариополски е посрещнат тържествено в Търново като митрополит на Търновската епархия.1902 г. - Във Великобритания за първи път като доказателство за вина са използвани пръстови отпечатъци, снети от мястото на престъплението.1907 г. - Осъществен е първият свободен контролируем вертикален полет с хеликоптер, без да има връзка със земята от французина Пол Корню.1922 г. - В Ал Азизия, Либия, е измерена най-високата температура на сянка в света - 57.8 °C.1923 г. - В Мъглиж, Казънлъшко, преждевременно избухва Септемврийското въстание, организирано от БКП в съюз с БЗНС.1941 г. - Край Добрич са спуснати с парашути две групи по 5 души българи - инструктори за партизанското движение, начело с Атанас Дамянов и Груди Филипов, изпратени от съветското разузнаване.1943 г. - България във Втората световна война: провеждат се англо-американски бомбардировки над Стара Загора, Горна Оряховица и Казанлък.1953 г. - Никита Хрушчов е избран за Генерален секретар на ЦК на КПСС.1962 г. - Народна република България установява дипломатически отношения с Кралство Лаос.1962 г

Световната банка има готовност да подпомогне оздравяването на българската енергетика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245194_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%BE

  Световната банка има готовност да  подкрепи България при реформирането на енергетиката. Банката ще подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система и ще съветва МИЕ и ДКЕВР по отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения.  Това стана ясно след среща на вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка в България Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави г-жа Мамта Мурти. Една от основните цели на тази подкрепа е сериозно да се подобри административният капацитет на регулатора ДКЕВР, както и политиките в сектора да се поставят на ясна и пазарна основа.

            По време на срещата вицепремиерът Захариева представи основните цели в работата на новосъздадения енергиен борд, чиято най-важна задача е да предложи адекватни решения за нормализиране на ситуацията в сектор „Енергетика“, където финансовия дефицит достига 3 млрд. лева и заплашва системата от колапс. Обхватът на дейностите, които Световната банка може да предприеме в подкрепа на сектора ще бъде обсъден и от енергийният борд.

             Началото на подобно тясно сътрудничество с международната финансова институция в областта на енергетиката вече беше положено при мандата на предишното служебно правителство. Тогава Европейската комисия и Световната банка изготвиха анализ на сектора и препоръчаха стъпки за оздравяването му. Това се посочва от експертите в бранша като добър пример за ползотворна съвместна работа, която трябва да бъде продължена.

              Партньорството ни със Световната банка е от ключово значение за прозрачността и ефективността при взимането на решения и работа в интерес на цялото общество, категорична бе Екатерина Захариева. По нейното мнение, служебното правителство трябва да положи всички усилия за подобряване на административния капацитет и създаване на работен план за стабилизирането на енергийния сектор с помощта на доказани международни експерти. Този процес ще осигури дългосрочна перспектива за устойчиво развитие на сектора. 

„Енергетиката е от изключителна важност за Вашата страна и Вие имате нашата подкрепа“, заяви г-жа Мамта Мурти, регионален директор на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави.


Официално: САЩ обявиха война на Ислямска държава

http://www.bnews.bg/article-116277

Изключиха Иран от подготвяната от САЩ широка коалиция срещу бунтовниците.

В хранилището в Чирен има запас от газ за 90 до 120 дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=263998

Няма промяна в доставките на природен газ за страната, съобщи БТА, като се позова на Министерството на икономиката и енергетиката. В момента в газовото хранилище в Чирен са нагнетени близо 414 млн. куб. метра. природен газ. Количествата са достатъчни за задоволяване потреблението в страната за период от 90 до 120 дни в зависимост от консумацията.

Забърдо на бунт заради мечка

http://frognews.bg/news_76152/

Безсънни нощи изкарват хората в родопското село Забърдо. Местните се страхуват и дават нощни дежурства, защото в района има мечка, а може би и не е една.

Независим Единбург ще бъде трагедия за Великобритания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302173

Някога децата в училище си представяха своето място в света със сложните му мрежи и зависимости. Когато например пишеха подробни пощенски адреси, британските младежи започваха със своята улица и град (Лондон или Манчестър, Единбург или Кардиф), последвани от Англия, Уелс, Шотландия или Северна Ирландия, след това идваше Великобритания (след което Е Някога децата в училище си представяха своето място в света със сложните му мрежи и зависимости. Когато например пишеха подробни пощенски адреси, британските младежи започваха със своята улица и град (Лондон или Манчестър, Единбург или Кардиф), последвани от Англия, Уелс, Шотландия или Северна Ирландия, след това идваше Великобритания (след което Е

Цветан Василев известен като Газда в Сърбия, сърбите не знаят къде е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302875

Нова телевизия направи разследване къде се укрива банкерът Цветан Василев, който е издирван от Интерпол.
Екип на медията беше в Белград, където Василев има собствен завод.
В нашата съседка той бил известен като Газда. Викали му и Големия бос.
На входа на административната сграда на фабриката в град Парачин пазачът твърдо заявява, Нова телевизия направи разследване къде се укрива банкерът Цветан Василев, който е издирван от Интерпол. Екип на медията беше в Белград, където Василев има собствен завод. В нашата съседка той бил известен като Газда. Викали му и Големия бос. На входа на административната сграда на фабриката в град Парачин пазачът твърдо заявява,

Арестуваният кандидат-депутат: Не пия, полицаите скочиха върху мен с ругатни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302873

Различна версия за инцидента в метрото разказа кандидат-депутатът Николай Апостолов.
Той беше арестуван за кратко вчера, въпреки имунитета си, след скандал в една от столичните метростанции. Причина за него станали 50 стотинки за билет за буферния паркинг към метрото.
Очевидци твърдят, че Николай Апостолов от партия "Общество за нова България" е Различна версия за инцидента в метрото разказа кандидат-депутатът Николай Апостолов. Той беше арестуван за кратко вчера, въпреки имунитета си, след скандал в една от столичните метростанции. Причина за него станали 50 стотинки за билет за буферния паркинг към метрото. Очевидци твърдят, че Николай Апостолов от партия "Общество за нова България" е

​Осман Октай: Срещата на Местан с Ердоган е лош политически гаф

http://pik.bg/​осман-октай-срещата-на-местан-с-ердоган-е-лош-политически-гаф-news224883.html

​Осман Октай: Срещата на Местан с Ердоган е лош политически гаф

Изненадан съм от тази среща на Местан с Ердоган. Ако тази тя наистина е факт, то ДПС подготвя инвазия в Турция и иска да спечели вота с гласовете в Турция. Турските власти се ангажират с кампанията у нас. Такива срещи не се правят по време на избори. Това е лош политически гаф. Това заяви по Нова ТВ политическият анализатор Осман Октай. Според него от идването на Ердоган в Турция на власт се организира масово изборния процес на изселлниците. До тогава ДПС взимаше малко гласове, но след това те скочиха на 45 хил., а после и над 60 хил., казва Октай.

Всеки български гражданин трябва да има възможност да гласува независимо къде се намира. Проблемът е как се осъществява това право и дали там има достатъчно контрол и не става дума за фалшификации. Не са проблем многото секции в южната съседка, а как ще се контролира в тях вотът. След като на предишни избори се оказа, че над 2 хил. могат да гласуват в една секция за един ден, а това е навъзможно, това показва,че българските власти нямат възмчожност да контролират почтенността на този процес.

В тези секции не присъстват независими наблюдатели, както и представители на други партии. Всичко се оставя в ръцете на дипломатическите представителства. А цялата консулска служба в Турция е от хора зависими и назначени от ДПС и се контролират от тях. При тази ситуация няма как да се проведат честни избори. Всички български изселници притежават по два документи за самоличност – единият е с българско име, а другият с турско.

Това дава възможност за манипулации. На 5 октомври е Куррбан Байрам и 80% от нашите изселници ще се върнат в България. Така има възможност в България да гласуват с картиите си с български имена, а в Турция в контролираните секции да се гласува с личните им карти с турски имена. Така ще има двойно гласуване за ДПС, предупреждава за измамата Октай.

Скандал! 222-ма роми в Смолян са регистрирани на един адрес

http://pik.bg/скандал-222-ма-роми-в-смолян-са-регистрирани-на-един-адрес-news224882.html

Скандал! 222-ма роми в Смолян са регистрирани на един адрес

222-ма роми са регистрирани на един адрес в смолянския кв. “Устово”. Жителите на цялата махала се водят на ул. “Васил Райдовски” 81, пише "24 часа".

Зад бензиностанцията на изхода към Мадан е пълно с неугледни постройки. Там освен обитателите им никой не стъпва освен около избори. Мястото е като хипермаркет за гласове. Политици от всички партии идват, обещават, дават по кебапче и тръгват. Дори секция не разкриват - циганите гласуват в кв. “Горно Влахово”.
 

“Само ни лъжат, нито работа дават, нито пари. Като дадат някой лев, гласуваме. Напоследък не си даваме много зор. Чакаме ги сега до дни да ни наобиколят, но все по-трудно се лъжем, обяснява мъж на около 30 г. Не си казва името, защото няма да гласува. Нямал лична карта.

“Никой не знае колко сме, само по избори ни броят с точност. Виж ми тоалетната - направил съм я като изборна секция”, обяснява друг, сочейки WC-то за общо 12 души, което вместо врата има плат от някогашно перде.

В гетото има около 30 сгради, 4-5 от тях са масивни, останалите - бараки. В тях спят до 10-ина души в стая. Според общинската служба ГРАО 120 души от обитателите са с постоянен адрес, а 102-ма с настоящ.

Махалата възникнала още по соцвреме. Заселили са се няколко семейства, мераклии да чистят града. Мястото им било посочено от властта.
 

Преди десетина години обаче жителите се увеличили изведнъж многократно, тъй като придошли много роми от Пловдивско и Пазарджишко, но най-вече от Пещера. Те събирали изхвърлени тухли и дървения и сами си зидали бараките.

Повечето роми в квартала не работят. Разчитат на социални помощи и детските надбавки. Изкарват по някой лев, като пренасят дърва и въглища до къщите в града. Други работят през лятото из страната.

“Глобяват сина ми 3 г. поред с актове от 20 до 50 лв., че няма лична карта. На 21 години стана, а не може да си извади паспорт, защото не му дават да се регистрира на същия адрес. Така е и с всички други младежи от махалата. Причината е, че всички постройки
тук са незаконни, а за да се реши проблемът, трябват много пари. Всички политици по избори през годините ни обещават, че ще ни устроят, но нищо не става”, реди Кирчо Марков, който е лидер в махалата.

51-годишният мъж казва, че се е заселил на култовия адрес преди повече от 25 г. и си е построил една от масивните сгради в гетото. Дори бил представител на НПО, което искало да оправи условията за живот тук. НПО-то обаче не е свършило нищо.

Кирчо и още четирима с по-стабилни къщи са подали заявления в Смолян за узаконяване на сградите им.

“И моят син е на 19 г. и не може да си извади лична карта”, включва се и Соколина Маркова. 61-годишната ромка от 7 г. е вдовица, има 8 деца, но всички се изнесли да си търсят хляба по страната. Внуците ги взели от “Закрила на детето” в чепеларското село Павелско, защото нямала условия да ги гледа.

“От 28 г. живея тук, 18 г. бях метачка. Сега не получавам никакви помощи, не мога да се пенсионирам. Продавам свещи на гробището, от 100 бройки около 2 лв. изкарвам”, нарежда ромката.
 

От миналата година в махалата е прокарана вода. “Плащаме по 18-20 лв. на семейство. За да няма кавги обаче, трябват отделни водомери”, казва 36-годишният Серафим Ковачев.От ВиК им казали сами да си ги монтират. Отскоро в махалата прокарали и ток, но и електромерите са малко, та пак си делят парите за сметката.

“Казват, че земята от едната страна на дерето е общинска, а от другата на горските. За да влезе в регулация, искат куп документи и много пари. Искахме да се направи обща баня и тоалетна за квартала, но пак се чакат много процедури. Само на архитект за проекта били нужни 10 000 лв.”, нарежда отговорникът Кирчо и продължава:
 

“Мръсно е, искаме да ни сложат тръби, да не тече мръсотията в дерето. Сами ще ги поставим с труд без пари. Искаме път, улично осветление, но общината казва, че няма средства.” (Какво казва кметът Мелемов - виж долу). 

Един през друг ромите обясняват как никога не създавали проблеми на полицията, пазели се като дявол от тамян от кражби. “Аз онзи ден намерих телефон за 1000 лв. и го
върнах, даде ми човекът 10 лв. награда”, гордее се Соколина. На всяка постройка има прикрепена антена за цифрова телевизия. А един-двама са завили с одеяла позапазени коли, купени на лизинг.
 

Най голямата болка на махалата обаче са хлапетата. Над 50 ромчета ходят на училище в Устово и всеки ден минават пеша 3 км в едната посока до най-близкото училище. “Всичките искат да ходят на училище, но е мъка голяма. Вечно са мокри, връщат се целите в кал, по цяла зима са във вода, за да стигнат до училище”, жалят се ромките от уникалния адрес “Васил Райдовски” 81.

“Не можем да оставим хората без покрив. Няма да разрушаваме постройките им. Предприели сме процедура тези, които са по-здрави и устойчиви като сгради, да ги узаконим. Община Смолян помага на семействата. Поискаха от мен да им ремонтираме пътя и да им поставим водомери, за да се отчита изразходваното количество вода и да си плащат задълженията към ВиК. Изпълнихме част от тези искания и занапред ще им помагаме с каквото можем”, коментира кметът Николай Мелемов.

Управниците преди него обаче не били направили нищо за тези хора и сега са нужни доста средства.

448 роми има в района на Смолян и техният брой като относителен дял от населението е най-нисък от всички области в страната. Най-много са в Смолян - 301, и в Девин -104, сочат данните на статистиката. Само в двата града има обособени гета. Реално обаче броят на ромите е повече, тъй като голяма част пребивават временно в ройона.

В Девин ромите населяват два блока в местността Забрал в края на града. Те са държавни, жилищата не са продадени на обитателите им, а те не плащат наем. Въпросът е висящ от години.

Ромите имат ток и вода и повечето си ги плащат. Нямат обаче канализация. В една стая спят по 7-8 души. В жилищата им е имало бани, но те са разбити.

Арестуваният кандидат-депутат: Полицията се нахвърли върху мен с псувни, не бях пиян

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302863

Различна версия за инцидента в метрото разказа кандидат-депутатът Николай Апостолов.
Той беше арестуван за кратко вчера, въпреки имунитета си, след скандал в една от столичните метростанции. Причина за него станали 50 стотинки за билет за буферния паркинг към метрото.
Очевидци твърдят, че Николай Апостолов от партия Различна версия за инцидента в метрото разказа кандидат-депутатът Николай Апостолов. Той беше арестуван за кратко вчера, въпреки имунитета си, след скандал в една от столичните метростанции. Причина за него станали 50 стотинки за билет за буферния паркинг към метрото. Очевидци твърдят, че Николай Апостолов от партия "Общество за нова България" е

Нова телевизия погна Цветан Василев в Сърбия, там бил известен като Газда (обновена)

http://pik.bg/нова-телевизия-погна-цветан-василев-в-сърбия-там-бил-известен-като-газда-обновена-news224880.html

Нова телевизия погна Цветан Василев в Сърбия, там бил известен като Газда (обновена)

Нова телевизия направи разследване къде се укрива скандалният банкер Цветан Василев, който е издирван от Интерпол.

Екип на медията беше в Белград, където Василев има собствен завод.

В нашата съседка той бил известен като Газда. Викали му и големия бос. "Знам е кой е, но не знаем къде е", разказват в града хора и работници от завода на Василев.

Известен местен журналист пък е на мнение, че Василев със сигурност не е в Сърбия.

Както първи ПИК писа (виж в Още по темата), Софийски градски съд решим, че европейската заповед за арест нма Цветан Василев остава в сила.

Преди дни адвокатът на банкера Константин Симеонов заяви, че той ще се върне в България, но само ако бъде свалена заповедта му за арест. В юридическите среди пък се заговори, че се готви определянето баснословна парична гаранция от 1,5 милиона лева за Цветан Василев.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302864

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Опасните асансьори са в движение независимо от инцидентите

http://pik.bg/опасните-асансьори-са-в-движение-независимо-от-инцидентите-news224881.html

Опасните асансьори са в движение независимо от инцидентите

Два асансьора в 10-етажен блок в столичния квартал „Иван Вазов” остават опасни, независимо от сигналите, съобщи Нова ТВ. В блока живеят десетки семейства. При първият оглед асансьорите се клатят и са неизправни.

Три месеца по-късно специалист  провери дали съоръженията са поправени.

Оказва се обаче, че нищо не е направено.

„Кабината не трябва да се клати, това е опасно. Това значи, че плъзгачите са износени, не може да се центрова добре клиновият механизъм. Ако тази кабина започне да пада, клиновете няма да заклинат и кабината ще се забие в шахтата”, обясни Валентин Маринков.

Съоръжението обаче е в движение.

Оказва се, че втората кабина също е в окаяно състояние. Специалистът забелязва веднага, че на вратата няма хармоника, която да предпазва пътниците. Вместо това е сложена тапа, с която е подпрян контактът, за да може асансьорът да се движи.

Оказва се, че преглед не е правен от 2010 година.

„Контролът продължава да е никакъв”, заяви Валентин Маринков.

Грешни политически решения покачват безработицата и обезлюдяват област Кърджали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245193_%D0%93%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B5%

Грешни политически ходове  са довели до по-високи нива на безработица и масов отлив на хора към по-големи градове и чужбина, съобщи лидерът на Партия „Нова алтернатива” Николай Цонев по време на предизборната си обиколка в област Кърджали.

„Знаем, че вотът в Кърджали се счита за предрешен заради влиянието на  една етническа   партия , но това не означава, че няма хора, които се нуждаят от нови алтернативи, коментира Цонев. Според него най-големият проблем на района е започналото обезлюдявяне заради лоша демографска политика. Тук бяха закрити всички поделения на местния гарнизон, което доведена само до голяма безработица, но и до нови социални проблеми.”

„Партия „Нова алтернатива” е против закриването на болници и детски градини с мотив, че населението намаля! Това води до задълбочаване на проблемите и засилена миграция по посока на съседните страни и по-големи областни центрове. Местни граждани се оплакаха от масово обезлюдяване и загуба на цели млади семейства, които търсят препитание в чужбина. Районът разчита предимно на средства от еврофондовете, които бяха единственото сериозно финансиране в региона.  Престъпното поведение на отишлото си управление на Министерство на земеделието доведе до блокиране на част от средствата от програмата за селските райони, което води до допълнителни проблеми в сектора във времето между стария и предстоящия нов програмен прозорец”, каза още Цонев. Според него и местните села са станали жертва на междупартийните боричкания за власт между земеделското министерство и фонд  Земеделие, при които никой не е интереса на обикновените хора.     

Цонев се срещна с членове на местните организации на партията и симпатизанти от Кърджали и Момчилград, пред които сподели либерално-патриотичните идеи на партията. „Ние сме патриотична, но не националистична партия и затова заставаме с лице към всички български граждани тук в област Кърджали, с цялото си уважение към проблемите на всички етноси в този регион”, каза Цонев. Сред привържениците на партията са хора, пострадали от репресивни действия и беззаконно поведение на минали управления, които са категорични, че е нужен нов тип управление на страната. 

Партия „Нова алтернатива”  излиза със собствена листа в област Кърджали под номер 16, водена от Теодор Одрински – четвърто поколение български офицер, служил в танкови войски. Партията е подкрепена от Движение за справедливост РПГ, партия КОЙ, Отворен обществен съвет-Варна и Федерацията по металдетектинг.


Мамут “проглежда” с вносни очи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301850

Мамут ще “прогледне” със специално поръчаните и доставени от Германия изкуствени очи в Русе, съобщиха от Регионален исторически музей (РИМ). Те ще се монтират върху макета на косматото чудовище (Mammuthus primigenius), което ще стои в реални размери -3,20 м в новия екомузей на крайдунавския град.
Очите са поръчани от немска фирма, Мамут ще “прогледне” със специално поръчаните и доставени от Германия изкуствени очи в Русе, съобщиха от Регионален исторически музей (РИМ). Те ще се монтират върху макета на косматото чудовище (Mammuthus primigenius), което ще стои в реални размери -3,20 м в новия екомузей на крайдунавския град. Очите са поръчани от немска фирма,

Ван Гаал: Целта е топ 3, но още имаме шанс за титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/13/2379934_van_gaal_celta_e_top_3_no_oshte_imame_shans_za_titlata/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал обяви, че целта пред отбора през настоящия сезон е класиране в топ 3 на Висшата лига. Според холандския треньор спечелването на титлата също не е невъзможно. 

"Червените дяволи" започнаха неубедително сезона и все още нямат победа. В първите три кръга те записаха загуба от "Суонзи" и равенства със "Съндърланд" и "Бърнли". В неделя рекордьорът по титли ще търси първия си успех при домакинството на КПР. 

"Говорили сме с клуба...

Григор: Благодаря ви, българи!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302867

Чрез послание във фейсбук Григор Димитров, който сега е в Монте Карло, благодаря на българите за подкрепата. Тенисистът написа:
Здравейте,
 Сега съм в Монте Карло, тук започвам подготовката си за азиатските турнири. В интерес на истината, мястото е много удобно за мен (а и за повечето тенисисти), - има всички условия за професионална подготовка, Чрез послание във фейсбук Григор Димитров, който сега е в Монте Карло, благодаря на българите за подкрепата. Тенисистът написа: Здравейте, Сега съм в Монте Карло, тук започвам подготовката си за азиатските турнири. В интерес на истината, мястото е много удобно за мен (а и за повечето тенисисти), - има всички условия за професионална подготовка,

Визитата на Местан при Ердоган е лош политически гаф

http://www.bnews.bg/article-116280

Има големи възможности за фалшификации в секциите в Турция, предупреди Осман Октай, един от бившите лидери на ДПС, близки до Доган. Той определи като лош политически гаф посещението на Лютви Местан при Ердоган в навечерието на парламентарни избори, при които ще има над 150 секции в Турция.

Пристанище Варна - Запад и Канал 2 са временно затворени

http://www.moreto.net/novini.php?n=264002

Ограничен е трафикът на кораби на пристанище Варна. Пристанище Варна - Запад и Канал 2 са временно затворени за маневриране. Причината за това ограничение е намалена видимост, съобщиха от пристанищна инфраструктура за Moreto.net. Поривите на вятъра са със скорост 1.

САЩ официално обявиха война на "Ислямска държава"

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/sasht-oficialno-obiaviha-vojna-na-isliamska-dyrzhava-6022261

Белият дом заяви, че САЩ са във война срещу джихадистите на "Ислямска държава" (ИД) след някои семантични колебания по въпроса след обявената в сряда от президента Обама стратегия за борба с групировката

Гага: Искам да пея, не искам деца

http://www.bnews.bg/article-116224

Певицата Лейди Гага предпочита кариерата пред семейството.

Вашингтон "вижда първите признаци”, че Москва изпълнява примирието в Украйна

http://www.mediapool.bg/vashington-vizhda-parvite-priznatsi-che-moskva-izpalnyava-primirieto-v-ukraina-news224813.html

САЩ "виждат първите признаци за това, че Русия изпълнява" споразумението от Минск за прекратяване на огъня в Украйна, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Ърнест каза, че американската страна очаква от руската "по-нататъшни стъпки" в същата посока. На въпрос дали има доверие и взаимно разбирателство между Владимир Путин и Барак Обама, говорителят на Белия дом заяви, че техните отношения имат "делови характер". В петък САЩ и ЕС затегнаха икономическите санкции срещу Русия въпреки примирието между украинските власти и проруските сепаратисти. В отговор руското министерство на външните работи заяви, че страната бързо ще предприеме ответни мерки срещу последния кръг американски санкции.  На този фон Русия изпрати нов хуманитарен конвой за Донецк и Луганск, съобщи РИА Новости. Този път конвоят от около 200 камиона премина безпроблемно през руския граничен пункт ”Донецк”. "Всички митнически операции по отношение на камионите са завършени. Машините напуснаха зоната за митнически контрол", съобщи говорителят на Южното митническо управление Раян Фарукшин. Това е вторият хуманитарен конвой, който Москва изпраща в контролираните от сепаратистите райони на Източна Украйна. Той трябва да докара консерви, захар, брашно, генератори и други товари с общо тегло от 1880 тона. Очаква се следващата седмица ще се състои поредната среща на контактната група за Украйна, съобщиха украинските медии, цитирани от БНР. На 5 септември контактната група договори прекратяване на огъня в Източна Украйна и прие план за мирно урегулиране на конфликта. Планът предвижда спиране на бойните действия, изтегляне на войските, обмяна на пленници, предоставяне на хуманитарна помощ за Югоизточна Украйна.

Русия изпрати нов хуманитарен конвой за Украйна

http://www.mediapool.bg/rusiya-izprati-nov-humanitaren-konvoi-za-ukraina-news224813.html

Русия изпрати нов хуманитарен конвой за Донецк и Луганск, съобщи РИА Новости. Този път конвоят от около 200 камиона премина безпроблемно през руския граничен пункт ”Донецк”. "Всички митнически операции по отношение на камионите са завършени. Машините напуснаха зоната за митнически контрол", съобщи говорителят на Южното митническо управление Раян Фарукшин. Това е вторият хуманитарен конвой, който Москва изпраща в контролираните от сепаратистите райони на Източна Украйна. Той трябва да докара консерви, захар, брашно, генератори и други товари с общо тегло от 1880 тона.

Задържан кандидат-депутат: Полицаите се държаха като милиционери

http://frognews.bg/news_76151/

Станах жертва на полицейска агресия и неспазване на закона. Това е версията на Николай Апостолов, кандидат за депутат от Движение Независима България. Той е водач в Сливен и Ямбол, но вчера бе задържан, след инцидент в столичното метро.

Хипермаркет за гласове - 222-ма роми на един адрес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302630

222-ма роми са регистрирани на един адрес в смолянския кв. Устово. “Никой не знае колко сме, само по избори ни броят”, подмятат хората. Понеже са най-апетитното изборно място, нито една политическа сила не ги подминава. “Само ни лъжат, нито работа, нито пари”, казва млад мъж.Махалата възниква още по соцвреме.
222-ма роми са регистрирани на един адрес в смолянския кв. Устово. “Никой не знае колко сме, само по избори ни броят”, подмятат хората. Понеже са най-апетитното изборно място, нито една политическа сила не ги подминава. “Само ни лъжат, нито работа, нито пари”, казва млад мъж.Махалата възниква още по соцвреме.

Кралски особи пристигат за парижкия бал в София

http://pik.bg/кралски-особи-пристигат-за-парижкия-бал-в-софия-news224879.html

Кралски особи пристигат за парижкия бал в София

Кралски особи от четири европейски столици – Париж, Брюксел, Берлин и Мадрид, идват в София а първия парижки бал у нас, съобщи пред „Телеграф“ организаторът Хрусто Куртев. Кувертите за тържеството в „Кемпински-Зографски“ на 4 октомври вече са разпродадени. Цената им е по 200 лв., но са запазени десетина бройки за ВИП личности.

Почетен патрон на събитието са Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, а домакини са семейството на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Сред гостите от чужбина са група френски аристократи, начело с принц и принцеса Мурузи – Константин и Сюзан, както и маркиза Катрин Хасенбрук. От Бейрут ще пристигне Режина Фенянов, която организира бала на Червения кръст там. 

Няколко посланици, сред които на Алжир и Мароко, също са заявили присъствие. Така френският елит ще има възможност да общува с българския. Политици, бизнесмени, артисти, юристи и архитекти вече обмислят детайли за дрескода, а всички гости ще са в смокинги и вечерни рокли. 

Естрадната легенда Богдана Карадочева също ще присъства на бала, вероятно ще поздрави гостите с няколко шансона. За забавата е ангажиран оркестърът на Борис Арнаудов, който ще започне с канкан и валса на Париж от Йохан Щраус-баща. 

Сдружението „Парижки бал“ ще участва в създаването и развитието на културни, обществени и социални отношения между жителите на София и Париж. Събитието ще бъде последвано от изложби, концерти, представления по образци от графика край Сена.

15-годишният герой Марио вече живее в "Преходно жилище"

http://pik.bg/15-годишният-герой-марио-вече-живее-в-преходно-жилище-news224877.html

15-годишният герой Марио вече живее в "Преходно жилище"

15-годишният Марио, който на два пъти спасява деца, вече е в "Преходно жилище". Тийнеджърът, който заедно с тримата си братя живее в дом за деца без родители, се учи да готви, да се справя с домакинството.

"Тук си има ред, учиш се как да се оправяш. В дома всичко ти е на готово", разказа малкият герой пред Нова телевизия.

Марио е с по-малкия си брат Йоан, който все още няма раница за новата учебна година, но иска да продължи да учи и след 12 клас. Най-големият им брат е приет за студент в Националната спортна академия. В жилището, където са настанени, в някои от стаите има мебели, другите се нуждаят от оборудване.

САЩ обявиха война на "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=263999

САЩ са във война с "Ислямска държава" по начина, по който воюват и с Ал Кайда. Думите са на говорителя на Белия дом Джон Ърнест и влизат в противоречие с казаното от държавния секретар Джон Кери, че международната коалиция срещу ислямистката групировка ще провежда антитерористична операция в Ирак и Сирия.

Специалист: Контролът върху асансьорите продължава да е никакъв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302858


Два асансьора в 10-етажен блок в столичния квартал „Иван Вазов” остават опасни, независимо от сигналите, съобщи Нова ТВ. В блока живеят десетки семейства. При първият оглед асансьорите се клатят и са неизправни.
Три месеца по-късно специалист  провери дали съоръженията са поправени.
Оказва се обаче, че нищо не е направено. Два асансьора в 10-етажен блок в столичния квартал „Иван Вазов” остават опасни, независимо от сигналите, съобщи Нова ТВ. В блока живеят десетки семейства. При първият оглед асансьорите се клатят и са неизправни. Три месеца по-късно специалист  провери дали съоръженията са поправени. Оказва се обаче, че нищо не е направено.

Скандал! Местан на тайна едночасова среща с Ердоган, уговаря изборите

http://www.bnews.bg/article-116279

Лютви Местан e имал едночасов разговор с премиера на Турция вчера - 12 септември. Скандалът гръмна, след като турско издание съобщи за срещата, която се пазеше в тайна от ДПС. Вчера обаче самият Местан потвърди пред BNews, че е в чужбина.

Мария Календерска: Моят син е моят стимул да се боря за промяна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302246


- Г-жо Календерска, как една млада майка съчетава отглеждането на бебе и предизборната кампания?
- Ако скоро сте ходили в парковете, моловете и детските градинки, щяхте да знаете, че българските майки са изключително активни в социалния живот и имат мнение по всички въпроси. Те изпитват несгодите и несъвършенствата на нашите здравна, - Г-жо Календерска, как една млада майка съчетава отглеждането на бебе и предизборната кампания? - Ако скоро сте ходили в парковете, моловете и детските градинки, щяхте да знаете, че българските майки са изключително активни в социалния живот и имат мнение по всички въпроси. Те изпитват несгодите и несъвършенствата на нашите здравна,

Опасни асансьори в движение независимо от инцидентите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302843


Два асансьора в 10-етажен блок в столичния квартал „Иван Вазов” остават опасни, независимо от сигналите, съобщи Нова ТВ. В блока живеят десетки семейства. При първият оглед асансьорите се клатят и са неизправни.
Три месеца по-късно специалист  провери дали съоръженията са поправени.
Оказва се обаче, че нищо не е направено. Два асансьора в 10-етажен блок в столичния квартал „Иван Вазов” остават опасни, независимо от сигналите, съобщи Нова ТВ. В блока живеят десетки семейства. При първият оглед асансьорите се клатят и са неизправни. Три месеца по-късно специалист  провери дали съоръженията са поправени. Оказва се обаче, че нищо не е направено.

Бивш посланик в Германия: Полицаи ме арестуваха, жертва съм на политическа провокация

http://pik.bg/бивш-посланик-в-германия-полицаи-ме-арестуваха-жертва-съм-на-политическа-провокация-news224876.html

Бивш посланик в Германия: Полицаи ме арестуваха, жертва съм на политическа провокация

Станах жертва на полицейска агресия и неспазване на закона. Това е версията на Николай Апостолов, кандидат за депутат от Движение Независима България. Той е водач в Сливен и Ямбол, но вчера бе задържан, след инцидент в столичното метро. Според версията на полицията Апостолов буйствал в метрото, държал се арогантно, изкъртил дръжка на врата.

Задържаха ме въпреки имунитета, който имам. Цялата суматоха настъпи заради жената от касата на метрото. Вместо да ме обслужи нормално, тя предизвика задръстване в метрото, а когато аз реагирах, тя извика полиция. Полицаите се държаха грубо и нагло, като милиционери. Скочиха срещу мен като звяр. Не съм оказал съпротива, показах им документ, че съм кандидат за депутат, но те ми казаха, че законът няма значение и ме арестуваха. Полицаите даже не се легитимираха, разказа по Нова ТВ Апостолов. Той е убеден, че е жертва на полицейско насилие.

Николай Апостолов е бивш депутат от СДС и посланик на България в Германия. В края на мандата му бе арестуван от немски полицаи, които го обвиниха, че е карал, след употреба на алкохол. От партията, която стои зад Апостолов първоначално се разграничиха, но след изясняване на инцидента смятат, че става дума за политическа провокация.

Първа трансплантация на ретина от стволови клетки

http://www.vesti.bg/novini/pyrva-transplantaciia-na-retina-ot-stvolovi-kletki-6022262

Японски специалисти присадиха на 70-годишен пациент, болен от макулодистрофия, ретина, отгледана от стволови клетки.

САЩ обявиха война на ”Ислямска държава”

http://www.mediapool.bg/sasht-obyaviha-voina-na-islyamska-darzhava-news224812.html

Белият дом обяви, че САЩ са във война срещу джихадистите на "Ислямска държава" (ИД) след някои семантични колебания по въпроса след обявената в сряда от президента Обама стратегия за борба с групировката, съобщи Франс прес. Държавният секретар Джон Кери, който е на обиколка в Близкияизток за сформиране на широка коалиция срещу ИД, не изглеждаше склонен да използва термина "война" за квалифициране на разширяването на американската военна операция срещу ИД в Ирак и Сирия. Пентагонът и Белият дом обаче премахнаха всякакви съмнения как възприемат конфликта. "САЩ са във война с ИД по същия начин, по който бяхме във война с Ал Каида и съюзниците й по света", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. "Ние сме във война с ИД както продължаваме да сме във война с Ал Каида и съюзниците й", заяви също говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби. По-рано държавният секретар Джон Кери предпочете да използва термина "широкомащабна антитерористична операция" в интервю за Си Би Ес. "Думата "война" е погрешна терминология и аналогия, но е факт, че сме ангажирани в значимо международно усилие за озаптяване на тероризма", каза Кери. От миналия месец американските бойни и безпилотни самолети са нанесли над 160 удара срещу ИД в Ирак. По-рано тази седмица Обама обяви стратегията си за борба с ИД, която включва засилване на въздушните удари по цели в Ирак и предприемането на такива в Сирия, но изключи сухопътна кампания. САЩ обявиха, че международната коалиция срещу ИД ще се ръководи от Джон Алън, бивш командващ на силите на НАТО в Афганистан.

САЩ обявиха, че са във война с ”Ислямска държава”

http://www.mediapool.bg/sasht-obyaviha-che-sa-vav-voina-s-islyamska-darzhava-news224812.html

Белият дом обяви, че САЩ са във война срещу джихадистите на "Ислямска държава" (ИД) след някои семантични колебания по въпроса след обявената в сряда от президента Обама стратегия за борба с групировката, съобщи Франс прес. Държавният секретар Джон Кери, който е на обиколка в Близкияизток за сформиране на широка коалиция срещу ИД, не изглеждаше склонен да използва термина "война" за квалифициране на разширяването на американската военна операция срещу ИД в Ирак и Сирия. Пентагонът и Белият дом обаче премахнаха всякакви съмнения как възприемат конфликта. "САЩ са във война с ИД по същия начин, по който бяхме във война с Ал Каида и съюзниците й по света", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. "Ние сме във война с ИД както продължаваме да сме във война с Ал Каида и съюзниците й", заяви също говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби. По-рано държавният секретар Джон Кери предпочете да използва термина "широкомащабна антитерористична операция" в интервю за Си Би Ес. "Думата "война" е погрешна терминология и аналогия, но е факт, че сме ангажирани в значимо международно усилие за озаптяване на тероризма", каза Кери.7 От миналия месец американските бойни и безпилотни самолети са нанесли над 160 удара срещу ИД в Ирак. По-рано тази седмица Обама обяви стратегията си за борба с ИД, която включва засилване на въздушните удари по цели в Ирак и предприемането на такива в Сирия, но изключи сухопътна кампания. САЩ обявиха, че международната коалиция срещу ИД ще се ръководи от Джон Алън, бивш командващ на силите на НАТО в Афганистан.

Внимание! Салами и дъвки ни докарват рак, вижте защо

http://pik.bg/внимание-салами-и-дъвки-ни-докарват-рак-вижте-защо-news224863.html

Внимание! Салами и дъвки ни докарват рак, вижте защо

Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни. Оттам може да тръгнат злокачествени промени в клетките и човек да се разболее от рак, съобщава „Телеграф“. Това доказва изследване на български учени.

Особено вредна е една съставка в саламите, която в някои случаи е била 1000 пъти над безопасната норма. Изследването било направено върху клетъчни култури в лабораторията на молекулярна генетика към един от институтите на БАН. То е извършено от екипа на доц. Георги Милошев.

6 Е-та увреждат ДНК-то и са опасни, дори да са в допустимите от ЕС количества. Въпросните добавки могат да скъсат спиралата на ДНК на човек, клетките да мутират и той да се разболее от рак. 

Такъв консервант е Е250 – натриев нитрит, който се употребява в консервирано месо, в дълготрайните салами. Неговите стойности би трябвало да бъдат средно между 10 и 100 пъти под допустимите от ЕС, за да са безопасни. „Но ние намерихме продукти с 1000 пъти по-големи стойности, а те увреждат ДНК-то“, обясни доц. Милошев. 

Опасни са също оцветителите – Е132, който дава виолетов цвят, Е127 – оцветява в червено, и Е143 – зелено. Те присъстват в ярко привличащите разноцветни дъвки, бонбони, торти, сладкиши, които децата ядат в големи количества. Със соковете също поглъщаме опасната боя.

Разрушител на ДНК-то е и кофеинът, който присъства над нормата в енергийните напитки и те стават вредни.

Битката с неграмотността започва, но през 2017 г.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bitkata-s-negramotnostta-zapochva-no-prez-2017-g-6022260

В навечерието на новата учебна година в системата на образованието се появи поредната стратегия, която обещава да бори ключови проблеми с общи приказки и вече съществуващи инициативи

Училищните библиотеки ще се обогатяват ежегодно

http://pik.bg/училищните-библиотеки-ще-се-обогатяват-ежегодно-news224874.html

Училищните библиотеки ще се обогатяват ежегодно

Всяка година ще се обогатяват училищните библиотеки, библиотеките в класните стаи и в стаите за занимания по интереси и ще се създават дигитални библиотеки. Това е записано в проекта на Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, който беше публикуван вчера за обществено обсъждане, пише БГНЕС.

Предвижда се всяка година през месец септември да се провеждат инициативи за подаряване и размяна на детски и юношески книги, през месец март да се чества Националния ден на четенето, а на 8 септември ще се чества Международния ден на грамотността. Всяка година трябва да има и тематични публични четения като например "Най обичам" и "Любими приказни герои гостуват на най-малките", както и провеждане на Национална седмица на книга.

Сред мерките, които се предвиждат е и провеждане на кампания за съвместно четене "Деца четат на деца"( при което по-големи деца ще четат на първокласници или хлапета в детската градина), както и на кампании "Всички четат" и "Четем заедно" и организирането на онлайн игра за дигитално четене. Всички социално слаби пък ще имат безплатен достъп до обществените библиотеки.

Има и идея да се провежда кампания "Книга на годината" за различните възрастни групи и провеждане на онлайн състезание "България пише". Ще се реализират и програми за създаване на култура на четене за удоволствие у родители и ученици, а за възрастните ще има курсове за ограмотяване, както и курсове за родители, които не владеят български език.

През 2017 година се очаква да се проведат тестове за установяване на равнището на грамотност на учениците, тогава трябва да бъде оценена и ефективността от посещаването на задължителна предучилищна подготовка. През 2016 пък се предвижда да има слухови, зрителни и говорни текстове за установяване на проблеми при четенето при децата.

Причината да бъдат планирани толкова дейности, насърчаващи четенето при децата е факта, че колкото повече учениците четат за удоволствие в свободното си време, толкова по-високи са техните постижения в училище. Данни от проведеното през 2009 година изследване PISA показват, че само за 36% от българските ученици четенето е едно от любимите им хобита, а всеки пети 15-годишен ученик в България (21%) четенето е загуба на време.

Авторите на стратегията коментират, че обучението у нас е ориентирано към запаметяване и възпроизвеждане на информация и не допринася за формиране на умения за четене, разбиране, осмисляне и използване на писмен текст за постигане на конкретни цели. Те смятат и, че обучението не предпоставя овладяването на метакогнитивни стратегии, т.е. на модели как да се учи, как да се подхожда при решаване на определен проблем и че въпреки прилагането на много иновативни подходи в училищата, все още се приоритизира оценяването на количество знания, а не усвоените умения и компетентности.

За първи път при преброяването през 2011 г. е включена категорията "никога не посещавали училище". По данни на НСИ броят на тези лица в България е 81.0 хил., или 1.2% от населението на 7 и повече навършени години. Неграмотните лица у нас са 112 778, а относителният им дял от населението на възраст 9 и повече навършени години е 1.5%. При самоопределилите се като българи 0.5% са неграмотни, при турската етническа група - 4.7%, и при ромската - 11.8%.

Кандидат за депутат предизвика скандал в метрото

http://offnews.bg/news/n_1/n_388199.html

Кандидат-депутат предизвика скандал в метрото, разплака касиерка и изтръгнал дръжката на вратата в стаята на полицията, където го отвели. Инцидентът с Николай Апостолов от Движение за независима България - кандидат за депутат и водач на листа в Сливен на партия "Общество за нова България" - е станал на 12 септември сутринта на метростанция "Цариградско шосе" в София. За него съобщи Нова телевизия. Скандалът избухнал при плащането на таксата (50 стотинки) за буферния паркинг към метрото. По думите на очевидци мъжът се държал агресивно, в резултат на което касиерката се разплакала. От днешните му обяснения пред Нова тв стана ясно, че я "подканил" да си свърши работата по-бързо, след което той уточни, че й се "поскарал". Обяснява, че жената била отказала да сложи картата му върху четеца. „Подадох ѝ картата за влизане в паркинга и билета, с който съм пътувал с метрото. Отказа да сложи картите на четеца. Казах ѝ да си свършва работата, защото бързам”, разказва Апостолов. Апостолов е бивш депутат от СДС. През 2004 г., когато е посланик в Германия, е задържан от полицията заради превишена скорост и съмнения за шофиране в нетрезво състояние. Апостолов е човекът, нарекъл публично външния министър на Германия Йошка Фишер "Йошката". При инцидента вчера очевидци твърдят, че Апостолов е употребил алкохол. Той категорично отрича и твърди, че изобщо не пие алкохол. 57-годишният мъж от Сливен обяснява, че не той е счупил дръжката на вратата към стаята на полицията в метрото - тя била счупена, преди да го вкарат в стаята. Самият Апостолов днес обвини Нова тв, че направила "платен" репортаж, за да го очерни. Лидерът на "Общество за нова България" Агоп Каспарян се разграничи от постъпката на Апостолов. В коментар за Нова тв той заяви: "Разбра се, че се разграничаваме, всеки нормален човек би се разграничил, надявам се и нашите партньори от „Независима България” да се разграничат. Смятам, че такъв тип постъпка не подхожда на човек на неговата възраст, въобще не подхожда на нито един нормално мислещ и интелигентен човек. Още повече когато ти си кандидат за народен представител и даваш пример и съответно очакваш народа да те избере”, коментира Агоп Каспарян. Днес Апостолов бе категоричен, че няма да се оттегли от кандидат-депутатската надпревара.

Тест по български преди първи клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=263994

Хлапетата ще бъдат тествани за езикова и училищна готовност, преди да тръгнат на училище. Това предвижда проектът на „Стратегия за грамотността 2014-2020 г.”, публикувана на сайта на образователното министерство. „Една от слабостите на системата на предучилищното възпитание и подготовка е липсата на механизъм за измерване на постиженията на децата”, пише в стратегията.

Турция подцени и сбърка с "Ислямска държава"

http://features.actualno.com/Turcija-podceni-i-sbyrka-s-Isljamska-dyrjava-news_49768.html

Дълго време турските политици смятаха, че са в състояние да контролират групировки като "Ислямска държава", а и да се възползват от тяхната борба срещу Башар Асад или кюрдите. Тази недалн...

Държавата още няма официалните документи, за да помогне на Мизия

http://society.actualno.com/Dyrjavata-oshte-njama-oficialnite-dokumenti-za-da-pomogne-na-Mizija-news_49766.html

Хаосът след големите наводнения в България през това лято продължава. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов в предаването „Седмицата” на Дарик рад...

Румен Петков се опасява, че МВР няма да се справи с купуването на гласове

http://politics.actualno.com/Rumen-Petkov-se-opasjava-che-MVR-njama-da-se-spravi-s-kupuvaneto-na-glasove-news_49769.html

Обезпокоен съм от начина, по който се ръководи МВР. Това заяви водачът на листите на Коалиция АБВ за 15 МИР – Плевен и 30 МИР Шумен, Румен Петков във "Факторът Кошлуков" по ТВ7. С...

Капитанът на Германия избра - по-богата и по-известна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301346

13 юли, стадион “Маракана” - манекенката Сара Бранднер (вляво) страстно целува Бастиян Швайнщайгер. Железният воин сваля златния медал и го слага на врата. Най-красивата огърлица от любимия мъж. Два месеца по-късно всичко това е история. Швайни има нова любов и тя се казва Ана Иванович, една от най-красивите тенисистки на корта. Сръбкинята е на 26 13 юли, стадион “Маракана” - манекенката Сара Бранднер (вляво) страстно целува Бастиян Швайнщайгер. Железният воин сваля златния медал и го слага на врата. Най-красивата огърлица от любимия мъж. Два месеца по-късно всичко това е история. Швайни има нова любов и тя се казва Ана Иванович, една от най-красивите тенисистки на корта. Сръбкинята е на 26

Купон преди училище в Борисовата градина

http://frognews.bg/news_76150/

Столична община и Радио N-JOY канят "На купон преди училище" в неделя от 11 часа на лятната естрада в Борисовата градина. Празникът се организира по повод началото на новата учебната година и Деня на София – 17 септември.

Плановият ремонт на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" започва днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302840

Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” започна на 13 септември 2014 г., след като в 01.30 часа 1000-мегаватовата мощност бе изключена от енергийната система на страната, съобщиха от пресцентъра на централата.
По време на плановия престой ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” започна на 13 септември 2014 г., след като в 01.30 часа 1000-мегаватовата мощност бе изключена от енергийната система на страната, съобщиха от пресцентъра на централата. По време на плановия престой ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности,

Започна плановият ремонт на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302835

Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” започна на 13 септември 2014 г., след като в 01.30 часа 1000-мегаватовата мощност бе изключена от енергийната система на страната, съобщиха от пресцентъра на централата.
По време на плановия престой ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” започна на 13 септември 2014 г., след като в 01.30 часа 1000-мегаватовата мощност бе изключена от енергийната система на страната, съобщиха от пресцентъра на централата. По време на плановия престой ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности,

Започва плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”

http://pik.bg/започва-плановият-годишен-ремонт-на-шести-блок-на-аец-„козлодуй”-news224871.html

Започва плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”

 Започва плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, след като в 01.30 часа 1000-мегаватовата мощност бе изключена от енергийната система на страната, съобщиха от пресцентъра на атомната електроцентрала. 

По време на плановия престой ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. 

Годишният ремонт на шести блок се предвижда да приключи в края на месец октомври. 

Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” работи със 100% натоварване съгласно указанията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Женският пазар става мегдан на народните обичаи

http://frognews.bg/news_76149/

Седмица на българските занаяти ще има на обновения Женски пазар от 17 до 21 септември.Инициативата ще започне в по стар български обичай с питка и музикален фолклорен поздрав към всички участници от 14 часа.

Високи такси убиха круизния туризъм в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301541

"Държавата уби пасажерския туризъм в България, като повиши с 2 до 10 пъти пристанищните такси". Това заяви вчера Владимир Караджов, шеф на "Ренесанс тур" на дискусия за круизния туризъм във Варна.
Караджов, чиято фирма е представител на няколко от най-големите круизни компании в света, заяви че заради повишението, догодина пасажерските кораби, "Държавата уби пасажерския туризъм в България, като повиши с 2 до 10 пъти пристанищните такси". Това заяви вчера Владимир Караджов, шеф на "Ренесанс тур" на дискусия за круизния туризъм във Варна. Караджов, чиято фирма е представител на няколко от най-големите круизни компании в света, заяви че заради повишението, догодина пасажерските кораби,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/13/2379641_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Бунт в родопско село, хората треперят от мечка

http://pik.bg/бунт-в-родопско-село-хората-треперят-от-мечка-news224869.html

Бунт в родопско село, хората треперят от мечка

Безсънни нощи изкарват хората в родопското село Забърдо. Местните се страхуват и дават нощни дежурства, защото в района има мечка, а може би и не е една, съобщи Нова ТВ.

Напоследък са нападнати и убити десетки животни от местните стопанства. Хората изчисляват, че от пролетта насам са убити около 30 овце. Мечката напада и прасета, крави и други животни.

Някои хора дори са виждали очи в очи дивото животно.

Тъй като не могат да я убият, местните използват пиратки, за да я прогонят.

Хората в Забърдо се заканват да блокират пътя, ако не бъдат взети мерки срещу мечите нападения.

Силни слънчеви бури усилват Северното сияние

http://www.bnews.bg/article-116230

Предстоят дни на високата слънчева активност: 13, 14, 15, 17 и 27 септември. Слънчевите изригвания се отразяват зле на състоянието ни, ако имаме сърдечно-съдови заболявания и проблеми с костите..Жителите на северните части на земята ще наблюдават по-ярко небесно сияние.

Любен Дилов-син: Пропагандата заменя функциите на държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302258

- "На изборите ще се сблъскат не политически идеи, а икономически групировки" - това е ваш цитат от юли месец т.г. Защо тогава решихте да участвате в тези избори като водач на столична листа на коалиция "България без цензура"?

- Логично - за да има поне малко и политически идеи :-).
"Движение Гергьовден", въпреки вътрешнопартийния лозунг "Когат - "На изборите ще се сблъскат не политически идеи, а икономически групировки" - това е ваш цитат от юли месец т.г. Защо тогава решихте да участвате в тези избори като водач на столична листа на коалиция "България без цензура"? - Логично - за да има поне малко и политически идеи :-). "Движение Гергьовден", въпреки вътрешнопартийния лозунг "Когат

Световният ден на първата помощ ще бъде отбелязан с изяви в Борисовата градина

http://pik.bg/световният-ден-на-първата-помощ-ще-бъде-отбелязан-с-изяви-в-борисовата-градина-news224868.html

Световният ден на първата помощ ще бъде отбелязан с изяви в Борисовата градина

Световният ден на първата помощ - втората събота на септември, ще бъде отбелязан с "Човешка верига", съобщиха от Столичната организация на Българския Червен кръст (БЧК).

Инициативата ще започне в 10.30 ч. в Борисовата градина. Мотото през тази година е "Бъди герой! Спаси живота. Първата помощ е за всеки, навсякъде". Доброволци от организацията ще демонстрират умения за оказване на първа долекарска помощ при наранявания, изгаряния и др. Гражданите също ще могат да се включат и да се опитат да окажат първа помощ - да направят изкуствено дишане, превръзка и др.

В 12.00 ч. всички желаещи ще се хванат за ръце и ще образуват традиционната в цял свят "Човешка верига" в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се.

Родопско село с безсънни нощи заради мечта, убила 30 овце

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302832

Безсънни нощи изкарват хората в родопското село Забърдо. Местните се страхуват и дават нощни дежурства, защото в района има мечка, а може би и не е една, съобщи Нова ТВ.
Напоследък са нападнати и убити десетки животни от местните стопанства. Хората изчисляват, че от пролетта насам са убити около 30 овце. Безсънни нощи изкарват хората в родопското село Забърдо. Местните се страхуват и дават нощни дежурства, защото в района има мечка, а може би и не е една, съобщи Нова ТВ. Напоследък са нападнати и убити десетки животни от местните стопанства. Хората изчисляват, че от пролетта насам са убити около 30 овце.

548 проверки са извършени от РЗИ-Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=263949

През изминалата седмица са извършени 548 инспекции от служители, упражняващи държавен здравен контрол, съобщиха от РЗИ-Варна за Moreto.net. Във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години, служители при РЗИ-Варна са извършили 45 инспекции.

Църквата иска уроци преди брака

http://pik.bg/църквата-иска-уроци-преди-брака-news224867.html

Църквата иска уроци преди брака

Въвеждането на уроци преди брака, с които да се спре вълната от църковни разводи и съжителството без венчавка, поиска вчера Варненският и Великопреславски митрополит дядо Йоан, пише "Телеграф".
Младите не осъзнават тайнството на брака, както и на кръщението. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред участниците в кръгла маса, посветена на християнството и семейните ценности, цитиран от БТА. Той е категоричен, че е необходимо сериозно да се помисли как младите хора да преминат през обучение, преди да сключат брак.

Дискусията се проведе в рамките на Седмицата на православната книга и в нея се включиха представители на българската и руската Църква и на различни обществени организации. Митрополит Йоан отчете факта, че през последните години нараства броят на желаещите да разтрогнат и църковния си брак, за да могат да сключат нов. Според него годишно тези случаи са между 150 и 170. Владиката смята, че църквата може да помогне на младите много и да ги обучава как трябва да живеят съвместно, а не да гледат на църковния ритуал като на нещо рутинно. Той смята, че чрез предварителната подготовка на кандидатите могат да бъдат намалени разводите в страната, както и случаите на съвместно съжителство без брак.

Варненският митрополит предлага обучението да започва още в най-ранна възраст. Той е на мнение, че в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет по религиозно обучение. Политическа воля за това обаче все още няма. Митрополит Йоан посочи още, че Църквата безпрекословно е против гей браковете и не може да подкрепи подобни идеи. Тя е особено загрижена за младото поколение, подчерта още владиката.

Село плаши с бунт заради мечка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302827

Безсънни нощи изкарват хората в родопското село Забърдо. Местните се страхуват и дават нощни дежурства, защото в района има мечка, а може би и не е една, съобщи Нова ТВ.
Напоследък са нападнати и убити десетки животни от местните стопанства. Хората изчисляват, че от пролетта насам са убити около 30 овце. Безсънни нощи изкарват хората в родопското село Забърдо. Местните се страхуват и дават нощни дежурства, защото в района има мечка, а може би и не е една, съобщи Нова ТВ. Напоследък са нападнати и убити десетки животни от местните стопанства. Хората изчисляват, че от пролетта насам са убити около 30 овце.

Партиите и ЦИК разчитат на медиите да спасят избирателя от капаните на вота

http://pik.bg/партиите-и-цик-разчитат-на-медиите-да-спасят-избирателя-от-капаните-на-вота-news224865.html

Партиите и ЦИК разчитат на медиите да спасят избирателя от капаните на вота

Вторачването на партиите в печеленето на повече гласове оставя на втори план обясненията за капаните пред избирателя, които могат да направят гласа му невалиден. Проверка на "Сега" показа, че и политиците, и ЦИК, която е отговорна за провеждането на вота, разчитат повече на медиите в разяснителната кампания.
Сред най-често срещаните пропуски е отбелязването на предпочитания кандидат. Това трябва да стане със знак "Х" или V" и със задължителния син химикал. Освен това знакът не бива да излиза от очертанията на квадратчето. Особено внимание гласуващият трябва да обърне на преференцията. Ако пропусне да отбележи партия или коалиция, но се възползва от правото си да преподреди листата, това ще направи вота му невалиден. Вече добилият популярност гаф с "любимец 15" - номерът на кандидата да съвпадне с този на партията, от който се опари БСП при прощъпалника на преференциите на евроизборите, накара дори ЦИК да вземе мерки. Специален текст над цифрите вдясно, където са номерата на кандидат-депутатите, ще му напомня да отбележи и съответната формация или коалиция. "Мисля, че точно защото медиите раздухаха ефекта "15-15", хората вече разбраха как да не сгрешат", коментира говорителят на комисията Цветозар Томов. В тъмната стаичка ще има и списък с имената на претендентите, за да знаят гражданите чие име се крие зад оградената с кръгче преференция.

Остават три дни за изпращане на "Спомен от лятото" 2014

http://www.dnevnik.bg/fotokonkursi/2014/09/13/2379781_ostavat_tri_dni_za_izprashtane_na_spomen_ot_liatoto/?ref=rss


Въпреки че времето за ваканции още не изглежда съвсем да се е изчерпало, напук на проливните дъждове и с подкрепата на септемврийските топли слънчеви лъчи, периодът за изпращане на снимки за конкурса на "Дневник" - "Спомен от лятото" 2014 върви към своя край.

Ако продължавате да селектирате най-добрите кадри, запечатали спомените на вашето лично лято тази година, време е да побързате и да ни ги изпратите най-късно до 23:59 ч. на 15 септември, понеделник. Изпращането става чрез...

Убиха адвокатката на Ала Пугачова и Киркоров

http://frognews.bg/news_76147/

В центъра на Москва са открити телата на 44-годишен мъж и 59-годишна жена, съобщи „Интерфакс”, съобщиха от МВР на Русия. След опознавателни действия стана ясно, че жената е адвокат Татяна Акинцева, известна с това, че представлява голяма част от руските шоу-звезди.

Яценюк обвини Путин, че иска да ликвидира Украйна

http://europe.actualno.com/Jacenuk-obvini-Putin-che-iska-da-likvidira-Ukrajna-news_49767.html

Целта на Владимир Путин е да елиминира Украйна като независима държава. Това обвинение отправи украинският премиер Арсени Яценюк на ежегодната среща Ялтенска европейска стратегия. Той призова САЩ и...

Ужас на пътя: Шофьор скочи от колата и си драсна клечката

http://www.bnews.bg/article-116278

Той беше приет със 100% изгаряния към 19:00 часа в Спешното отделение на МБАЛ-Бургас и трябваше да бъде транспортиран до Варна, но хеликоптерът, обслужващ болницата, не успял да излети, заради свечеряването.

САЩ: Намираме се във война с Ислямска държава и с Ал Кайда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302821

Съединените щати се намират в състояние на война с Ислямска държава, както и с Ал Кайда", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от международните информационни агенции.
Думите на Ърнест са в противоречие с казаното по-рано от държавния секретар Джон Кери: "САЩ не се намират във война с Ислямска държава, Съединените щати се намират в състояние на война с Ислямска държава, както и с Ал Кайда", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от международните информационни агенции. Думите на Ърнест са в противоречие с казаното по-рано от държавния секретар Джон Кери: "САЩ не се намират във война с Ислямска държава,

Русия изпрати нов хуманитарен конвой за Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_388190.html

Русия изпрати нов хуманитарен конвой за Югоизточна Украйна, съобщи руската информационна агенция РИА Новости. Всички 200 камиона са минали през граничния пункт "Донецк" границата на Русия в 8 ч. сутринта московско време, съобщава агенцията, като цитира представителя на Южното митническо управление Райън Фарукшин. Това е вторият хуманитарен конвой, изпратен от Русия за Украйна. Първият, изпратен през август, бе върнат след острата реакция на Украйна. Тогава Киев окачестви действията на Москва като опит за инвазия. Изпратените сега 200 камиона пренасят консервирани 1.88 тона храни, захар, брашно, дизелови генератори, твърди руската информационна агенция. Западните информационни агенции все още не съобщават за изпращането на конвоя.

САЩ: Намираме се във война с "Ислямска държава"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302819

Съединените щати се намират в състояние на война с Ислямска държава, както и с Ал Кайда Съединените щати се намират в състояние на война с Ислямска държава, както и с Ал Кайда", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от международните информационни агенции. Думите на Ърнест са в противоречие с казаното по-рано от държавния секретар Джон Кери: "САЩ не се намират във война с Ислямска държава,

Щетите от наводненията по железопътната инфраструктура са за над 3 милиона лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=263956

Щети за 3,2 млн. лева по железопътната инфраструктура са нанесли обилните валежи. Това заяви в Стара Загора служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, след като направи проверка на състоянието на трасето между Димитровград и Нова Загора.

Щетите в Берковица могат да достигнат 4 млн. лв.

http://pik.bg/щетите-в-берковица-могат-да-достигнат-4-млн-лв-news224861.html

Щетите в Берковица могат да достигнат 4 млн. лв.

Между 3 и 4 млн. лева по предварителни оценки са щетите от наводнението в Берковица, съобщи кметицата Димитранка Каменова.

В края на миналата седмица пороен дъжд превърна малката Берковска река в стихия, отнесе три моста, срути една къща и заля десетки домове, заведения и улици. Три квартала останаха без вода.

Ситуацията в града вече е нормализирана. На четири семейства, чийто дом бе съборен, е предложено общинско жилище, пише "Труд". Каменова е изпратила до Регионалното управление на горите питане кой, кога и колко дървета е изсякъл в горите на Берковица. По време на наводнението реката е носела лавина от трупи, които като тарани са разрушавали мостове и стени.

12 мъже преминаха курсове на Гражданска защита и станаха спасители в доброволния отряд за борба с бедствия и аварии на община Монтана. Трима от доброволците преди дни се включиха и в първата си мисия - те помагаха на жителите на Мизия за почистване на наводнените им домове.

Шампион по риболов се удави в Черно море

http://frognews.bg/news_76146/

23-годишният бургазлия Александър Лютаков, шампион по подводен риболов, се удави вчера край Созопол, съобщи "Флагман". Тялото му е било открито на дъното край остров Свети Иван, след като часове наред харпунджии и водолази са го издирвали. Лютаков е участвал в републиканския турнир, който се провежда в морския град.

Как да се справим с проклятието на всички ученици - отлагането до последния момент

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/13/2379808_kak_da_se_spravim_s_prokliatieto_na_vsichki_uchenici_-/?ref=rss


Вече е септември и внезапно по-големи и по-малки ученици изведнъж се сещат, че са забравили да напишат съчинението, което учителката по литература ще иска още в първата седмица  на училище, нито са решили задачите по математика, зарязани в началото на юли, защото има още толкова много време. Да не говорим за списъка с книги, които трябваше да бъдат прочетени през лятната ваканция и който съдбата е запиляла незнайно къде. Ако ученикът вкъщи не е от онези организирани деца, които планират и...

Казахстанци дебнат Херо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301552

Два отбора от бившите съветски републики обмислят оферти за треньора Димитър Димитров-Херо, шепне се из мениджърските среди. Те чакат края на своите първенства, за да вземат решение. А специалистът има договорка да оглави “Левски” от 1 януари вместо Георги Иванов-Гонзо. Единият клуб, който дебне Херо, е от Казахстан, а за другия няма сигурна информ Два отбора от бившите съветски републики обмислят оферти за треньора Димитър Димитров-Херо, шепне се из мениджърските среди. Те чакат края на своите първенства, за да вземат решение. А специалистът има договорка да оглави “Левски” от 1 януари вместо Георги Иванов-Гонзо. Единият клуб, който дебне Херо, е от Казахстан, а за другия няма сигурна информ

ДПС стопля отношенията с Анкара: Ердоган е приел на среща Местан

http://www.mediapool.bg/dps-stoplya-otnosheniyata-s-ankara-erdogan-e-priel-na-sreshta-mestan-news224811.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с лидера на ДПС Лютви Местан, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Срещата се е състояла в петък в президентския дворец Чанкая в турската столица Анкара. На срещата с турския президент, освен председателя на ДПС Лютфи Местан са присъствали заместник-председателят на партията Рушен Риза и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед. В кратка информация се отбелязва само, че разговорите са били закрити за медиите. Това е първата среща на новоизбрания турски президент с лидера на ДПС, отбелязват местни медии. До неотдавна Ердоган общуваше главно с отцепилите се от тази формация Касим Дал и Корман Исмаилов, основателите на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), които често гостуваха в Анкара. "ДПС е най-важният мост на дружбата между България и Турция", цитира БТА думи на Местан по време на работна закуска с Председателството на турските и родствените общности в чужбина. В срещата е участвал и посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче. По време на разговора Местан е припомнил, че в България съществува забрана за предизборна пропаганда на майчиния език на различните етнически общности. "На миналите избори бяхме наказани за това, че сме говорили на турски език на митингите. Ние подготвихме законопроект срещу този закон, но не получихмеподкрепа от другите партии. В България, която от 7 години е член на ЕС, се упражнява дискриминация, и това е в нарушение на основните права и свободи на гражданите", заявил Лютви Местан. Според електронното издание "Кърджали хабер", цитирано от БГНЕС, срещата е продължила около час. По време на разговорите са обсъждани както отношенията между двете съседски държави, така и предстоящите на 5 октомври предсрочни избори за български парламент. Коментирано е и състоянието на турското малцинство в България, пише "Кърджали хабер". Изданието определя срещата на Ердоган и Местан като историческа.  

Изгорелият като факла Димитър стигна жив с линейката от Бургас до Варна

http://pik.bg/изгорелият-като-факла-димитър-стигна-жив-с-линейката-от-бургас-до-варна-news224859.html

Изгорелият като факла Димитър стигна жив с линейката от Бургас до Варна

42-годишният Димитър Желев, който се запали като факла на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище, пристигна жив в Клиниката по изгаряния във Варна, пише Флагман.

„Пациентът е жив, не можем да дадем никакви прогнози, настанен е при нас”, каза в 22,45 часа шефът на специализираното здравно заведение д-р Ивайло Въжаров пред Флагман.бг.
Припомняме, че мъжът се заля с туба бензин докато пътувал от Слънчев бряг към Айтос на път за Ямбол. В 18,10 часа той спря колата си и на пътното платно си драсна клечката.
Димитър живее трайно в Ямбол и до момента не се знае какво е правил тук. Той е безработен, има 2 деца.

Той беше приет със 100% изгаряния към 19:00 часа снощи  в Спешното отделение на МБАЛ-Бургас и трябваше да бъде транспортиран до Варна, но хеликоптерът, обслужващ болницата - на частната фирма „Хели ер”, не успял да излети, заради свечеряването.
Затова пациентът е отпътувал към клиниката по изгаряния  с реаномобил и реанимационен екип на МБАЛ-Бургас, който да поддържа жизнените му функции.

От МБАЛ- Бургас официално съобщиха, че екипите на Спешно отделение и Реанимация са реагирали светкавично.  Д-р Димче Миладиновски, д-р Даниела Люцканова,  д-р Милена Минева и д-р Йордан Томов са обработили раните и са  поставили мъжа на апаратна вентилация. Докато е бил в Шокова зала са му правени вливания, за стабилизиране на състоянието му. Изгранията на пациента са изключително тежки и се определят като травма несъвместима с живота.
"В шок сме, не можехме да предположим, че нещо такова може да се случи на пътя, особено сега, когато лятото е към края си. Видяхме линейката как хвърчи и разбрахме, че се е случила трагедия", разказаха пред Флагман.бг жители на Изворище.

Медът поскъпва с 10 на сто

http://pik.bg/медът-поскъпва-с-10-на-сто-news224858.html

Медът поскъпва с 10 на сто

С 10 на се е увеличила цената на монофлорните видове мед през това лято, като основна причина за това са продължителните дъждове и лошото време, които не позволиха изобщо да се произведат някои видове мед, като акациев и манов, пише "Монитор".

Повишаването на цената на меда е неизбежно заради по-ниските добиви, дължащи се на влажния климат и породените от него болести по пчелните семейства, каза вчера председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов. Според него, ако досега цената на буркан полифлорен или билков мед е била 10 лв., то тя следва да стане 11 лв.

Освен това през тази година у нас ще бъде произведен между 30 и 50% по-малко пчелен мед в сравнение с предходните. Обичайно пчеларите вадят по 12 хил. тона пчелен мед, но за 2014 г. количеството ще бъде около 6 хил. т, прогнозират експертите от бранша. През последните три години у нас за загинали 180 000 пчелни семейства, което на практика означава, че всяка година у нас опустяват средно по 65 000 кошера. Броят на действително загиналите семейства е значително по-голям, защото официалната статистика отчита само регистрираните пчелини, коментира още инж. Стефанов.

В Европа пчелните семейства нарастват с 3% на година, у нас обаче има отчетен ръст от 1,5 на сто само през 2013 г. Според специалистите полезните насекоми умират заради заболявания като вароатоза, неправилно прилагане на пестициди и недохранване. Междувременно стана ясно, че пчеларите са против кошерите да бъдат изнасяни извън населените места.

Това предвижда готвена в момента промяна в Закона за пчеларството и пчелните кошери. Според тях, ако предложението влезе в сила, ще доведе до ликвидиране на голям брой пчели тъй като стопаните на кошери няма да могат да оказват ежедневен контрол върху тях.

В понеделник в столицата започва традиционният Софийски фестивал на меда - есен 2014 г.. Той ще продължи от 15 до 20 септември на площада пред Централна баня. До момента над 40 производители на мед вече са заявили желание да участват в проявата. В първия учебен ден в Пловдив пък тамошните пчелари ще раздават бурканчета с мед на малчуганите.

Обновен спортен комплекс отвори врати в Добрич

http://dobrudjatv.net/%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82/

Обновеният спортен комплекс „Рекар“ бе открит официално вчера. Комплексът, включващ стрелбище и конна база, е реновиран и модернизиран по програма „Енергийна ефективност“ и предлага перфектни условия за развлечения, спорт и отдих. „Нашата цел е да предоставим още възможности за децата на Добрич да спортуват. Ще […]

Преходно училище за деца обзаведено наполовина, няма пари за мебели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302816

Марио – момчето, което спаси живота на двама души, този път сам има нужда от помощ.
От няколко месеца Марио е напуснал дома за изоставени деца. Живее в преходно жилище в Белоградчик, което е за момичета и момчета от 13 до 18 години, съобщи Нова ТВ.
„Тук има ред, има по-хубав режим и се разбирам с децата. По-малко сме и се разбираме по-добре. Марио – момчето, което спаси живота на двама души, този път сам има нужда от помощ. От няколко месеца Марио е напуснал дома за изоставени деца. Живее в преходно жилище в Белоградчик, което е за момичета и момчета от 13 до 18 години, съобщи Нова ТВ. „Тук има ред, има по-хубав режим и се разбирам с децата. По-малко сме и се разбираме по-добре.

Вход гони семейство с 5-годишно дете

http://pik.bg/вход-гони-семейство-с-5-годишно-дете-news224857.html

Вход гони семейство с 5-годишно дете

Семейство с 5-годишно дете от Хасково остава на улицата тъкмо за първия му учебен ден, след като съседите му от входа събраха подписка за изгонването му, пише "Монитор". Здравко Асенов и Венета Пърнарова обитават апартамент в общинските блокчета за социално слаби на „Георги Кирков” 82 от близо три години, но на 16 септември трябва да са вън.

Тогава изтича договорът им за наем с общината, откъдето не смятат да го продължат. Причината е в официална молба, подкрепена от 12 съседи, Здравко и Венета да бъдат изгонени заради системно неспазване на реда и хигиената в блока, неплащане на сметки и предизвикване на скандали, с които смущават спокойствието на останалите.

От общината пък констатирали неподдържане на общинска собственост, каквато се явява апартаментът. В жилището е мръсно, непочистено, има нанесени поражения. За да не останат на улицата нежеланите комшии, от общината им предложили ново общинско жилище на друго място, но Венета и Здравко отказали. Съседката им Делка Митева пък добавя, че освен мръсотията, която оставят след себе си, събират безпризорни кучета и котки, но не ги обезпаразитявали. Най-дразнещото обаче било, че съседите на практика поемали сметките на Здравко и Венета.

"Имам 130 лв. пенсия - как да гледам с тях 5-годишно детенце и да плащам за квартира”, кършеше ръце Венета, която има 50% инвалидност заради проблеми с щитовидната жлеза. Здравко пък бил строител и ту имал работа, ту нямал. Блокът обаче е категоричен, още повече, че детето и сега се обгрижвало от майката на Венета, която имала собствено жилище в кв. "Бадема”. Здравко и Венета обаче не можели да отидат там, защото бабата живеела с втория си мъж и имала ново семейство.

Гергана Малкоданска: На улицата в чужбина ме бъркат с Никол Кидман

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302418

“Има хора, които мислят, че една хубава жена постига нещата благодарение на мъжа до себе си. Това ме мотивира да им покажа, че мога да работя”, казва 24-годишната Гергана Малкоданска.
От една седмица тя е новото момиче на времето по Нова тв. Това е единствената рубрика в българския тв ефир, в която, откакто съществува, вземат за лица едни от най-к “Има хора, които мислят, че една хубава жена постига нещата благодарение на мъжа до себе си. Това ме мотивира да им покажа, че мога да работя”, казва 24-годишната Гергана Малкоданска. От една седмица тя е новото момиче на времето по Нова тв. Това е единствената рубрика в българския тв ефир, в която, откакто съществува, вземат за лица едни от най-к

Гришо обратно на корта, готви се за Пекин

http://www.bnews.bg/article-116276

„Здравейте всички! Завърнах се след кратък отпуск”, написа Гришо в профила си в Twitter и публикува следната снимка.

Преходно училище за деца е обзаведено само наполовина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302812

Марио – момчето, което спаси живота на двама души, този път сам има нужда от помощ.
От няколко месеца Марио е напуснал дома за изоставени деца. Живее в преходно жилище в Белоградчик, което е за момичета и момчета от 13 до 18 години, съобщи Нова ТВ.
„Тук има ред, има по-хубав режим и се разбирам с децата. По-малко сме и се разбираме по-добре. Марио – момчето, което спаси живота на двама души, този път сам има нужда от помощ. От няколко месеца Марио е напуснал дома за изоставени деца. Живее в преходно жилище в Белоградчик, което е за момичета и момчета от 13 до 18 години, съобщи Нова ТВ. „Тук има ред, има по-хубав режим и се разбирам с децата. По-малко сме и се разбираме по-добре.

БГ-боклуците или как мъртвите избират бъдещето на живите...

http://pik.bg/бг-боклуците-или-как-мъртвите-избират-бъдещето-на-живите-news224856.html

БГ-боклуците или как мъртвите избират бъдещето на живите...

Ето само част от тях, от нашенските боклуци...Всичко е официално документирано, и то от официалните институции и медии на България.

Слушам радио "Хоризонт" на 7 септември 2014 г. Официално било доказано, че има 950 хиляди "мъртви" души в избирателните списъци, което правело 14 процента от избирателите... Въпрос на елементарна сметка е човек да прецени тези проценти колко партии могат да вкарат в парламента...А пък френските медии, на които аз лично повече вярвам от нашите, казват, че тези "мъртви" души били един милион и двеста хиляди...

Без коментар, нали?

Само това ще ви кажа - вчера моят съсед Пиер, разбрал, че съм бил в България, ме попита - как е възможно, г-н Райков, "мъртви" души да гласуват и избират бъдещето на живите у вас?

И неговият въпрос оставих без коментар. Всъщност какво можех да му кажа?

Продължавам да слушам радио "Хоризонт"...

Ето и материал за пострадалите заради наводнението край Созопол.

Жители на района говорят - всеки хвърля боклуци в реката, строят вили по деретата, затлачват всичко...

Убитата, да, убитата, според мен, Камелия на 21 години в този потоп край крайморския ни град е викала за помощ цели два часа. Цели два часа! Очевидци казват, че полицаите дошли след десетина минути от подаването на сигнала, но не били подготвени, нямали оборудване да спасят момичето... Нямали май въжета...

А в Париж при подобни случаи веднага идват тъй наречените "помпиери", да, парижките пожарникари. Те винаги са там, където човекът има нужда от тях. Млади, здрави, възпитани момчета, парамедици, с умения и образование на лекари, които веднага ти оказват най-компетентна помощ. И, забележете, това и аз скоро го разбрах, тези "помпиери" са ...доброволци. Значи, повтарям го това за ония наши бг-"патриоти", които мразят всичко чуждо, тези млади момчета работят без никакви парички...

А у нас?

У нас са със заплатки, но без ...елементарно оборудване...

А, сега се сетих. Преди години имаше пожар в нашия блок в София. Аз бях почти задушен от връхлитащия дим, жена ми плачеше долу, молеше пожарникарите да сложат стълба, да ме измъкнат...И знаете ли какво й казал тогав шефът на пожарникарите - госпожо, за каква стълба ми говорите, вие гледате много американски филми...

Да, у нас...Където, според "положително настроените" люде, всичко е "о,кей"...

Всъщност сега у нас е време за ...избори...

Избори, при които мъртвите избират, предопределят живота на...живите...И това е вече 25 години...

Завършвам тези мои бележки и чувам по Нова телевизия как някакъв си Любо се радва, че някакво си състезание "Фактор" ли, мактор ли, събирало всяка вечер милиони зрители... Значи милиони българи гледат и слушат някакво си ерзац предаване...

Картината се сменя... На дневен ред идва един друг, този път политически "Любо", който надава глас на поредния предизборен митинг - победа, победа, победа... И около него беззъби старци, сивички, овехтели, заедно с наперени младоци с плам в очите, масово отвръщат - победа, победа, победа...

Не един път, не два пъти, ами точно по три пъти ги чувам тези думи - победа, победа, победа...

"Победа" над какво, над кого и защо, мили мои съграждани...

Да, въпрос отново без отговор. Всъщност някой интересува ли се от този отговор?

Ех, българино, какво всъщност става с теб?

И докога?

От pogled.info

Варна отбелязва Световния ден на първата помощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=263987

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, вече 14 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при спешни инциденти.

Германия праща войници в Ирак

http://asia.actualno.com/Germanija-prashta-vojnici-v-Irak-news_49763.html

Германия възнамерява да командирова поне 40 военни парашутисти, които да обучават кюрдските бойци да използват германско въоръжение в борбата срещу джихадистката групировката Ислямска държава, инфо...

Другите минават за малко – каквото могат, отмъкват и замъкват

http://cite.actualno.com/Drugite-minavat-za-malko--kakvoto-mogat-otmykvat-i-zamykvat-news_49764.html

Колко партии минаха през властта за последния четвърт век, уж завинаги, а всъщност само за малко и изчезнаха, заяви председателят на БСП Михаил Миков в интервю за Нова телевизия Може ГЕРБ пак да са п...

Варненският митрополит иска да се учим на цеността "брак"

http://society.actualno.com/Varnenskijat-mitropolit-iska-da-se-uchim-na-cenostta-brak-news_49765.html

Българската православна църка поде инициатива за спиране на вълната от разводи в страната. В лицето на Варненският и Великопреславски митрополит дядо Йоан БПЦ поиска да има брачни уроци, за да се зап...

Петър Николов: Във Варна не строят блок за пострадали в наводнението, а за малцинства

http://interview.actualno.com/Petyr-Nikolov-Vyv-Varna-ne-strojat-blok-za-postradali-v-navodnenieto-a-za-malcinstva-news_49706.html

Доверието е най-дефицитната стока в България. Поредното доказателство в тази насока идва от поредния протест - този път във Варна. Причината е намерението на общината да построи блок за нуждаещи се хо...

70 камиона с руска хуманитарна помощ за пресякоха украинската граница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302809

Колона от 70 камиона с руска хуманитарна помощ е преминала на територията на Украйна, съобщава РИА Новости.
По-рано се съобщаваше за 35 камиона, преминали граничния и митнически контрол и преминали на украинска територия през пропускателния пункт „Донецк”.
По периметъра на пътя стоят опълченци, които обезпечават безопасното преминаване на конвоя. Колона от 70 камиона с руска хуманитарна помощ е преминала на територията на Украйна, съобщава РИА Новости. По-рано се съобщаваше за 35 камиона, преминали граничния и митнически контрол и преминали на украинска територия през пропускателния пункт „Донецк”. По периметъра на пътя стоят опълченци, които обезпечават безопасното преминаване на конвоя.

70 камиона с руска хуманитарна помощ влязоха в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302807

Колона от 70 камиона с руска хуманитарна помощ е преминала на територията на Украйна, съобщава РИА Новости.
По-рано се съобщаваше за 35 камиона, преминали граничния и митнически контрол и преминали на украинска територия през пропускателния пункт „Донецк”.
По периметъра на пътя стоят опълченци, които обезпечават безопасното преминаване на конвоя. Колона от 70 камиона с руска хуманитарна помощ е преминала на територията на Украйна, съобщава РИА Новости. По-рано се съобщаваше за 35 камиона, преминали граничния и митнически контрол и преминали на украинска територия през пропускателния пункт „Донецк”. По периметъра на пътя стоят опълченци, които обезпечават безопасното преминаване на конвоя.

Улиците на Слънчев бряг след дъжд са като реки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302236


Тази година почивах в Слънчев бряг със семейството си. Бях изумен, че при всеки дъжд улиците на курорта стават като пълноводни реки. Отначало помислих, че това се случва само на 1-2 улици, но после се оказа, че е почти навсякъде. В подкрепа на думите си направих 3 снимки на 3 различни места - те говорят повече от думите. Тази година почивах в Слънчев бряг със семейството си. Бях изумен, че при всеки дъжд улиците на курорта стават като пълноводни реки. Отначало помислих, че това се случва само на 1-2 улици, но после се оказа, че е почти навсякъде. В подкрепа на думите си направих 3 снимки на 3 различни места - те говорят повече от думите.

Плашат стръвницата убиец от Забърдо с пиратки

http://www.bnews.bg/article-116275

От групата за бързо реагиране дават и нощни дежурства, въоръжени с пушка с гумени патрони. Според тях, става дума за 4-годишен мечок, който обаче през последните дни не се е появявал.

Поли Генова в Мюнхен, Люси Дяковска ѝ пише на немски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302417

Поли Генова замина преди няколко дни от летище София, а после отбеляза в личния си профил във фейсбук, че е в Мюнхен. Оттам написа: Du kannst uberall auf der Welt Musik machen..., което се превежда “Може да правите музика навсякъде по света.” Към коментарите към публикацията се включи и Люси Дяковска, Поли Генова замина преди няколко дни от летище София, а после отбеляза в личния си профил във фейсбук, че е в Мюнхен. Оттам написа: Du kannst uberall auf der Welt Musik machen..., което се превежда “Може да правите музика навсякъде по света.” Към коментарите към публикацията се включи и Люси Дяковска,

“Парма” ще следи Божинов в “Тернана”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302293

Елитният “Парма” ще следи детайлно изявите на Валери Божинов с екипа на “Тернана” в серия “Б”, съобщават италианските медии.
28-годишният нападател се завърна на Апенините след първия в кариерата си престой в България, където рита за “Левски”. Според информацията от Ботуша “Парма”, за който Божинов игра от 2009 до 2011 г. Елитният “Парма” ще следи детайлно изявите на Валери Божинов с екипа на “Тернана” в серия “Б”, съобщават италианските медии. 28-годишният нападател се завърна на Апенините след първия в кариерата си престой в България, където рита за “Левски”. Според информацията от Ботуша “Парма”, за който Божинов игра от 2009 до 2011 г.

До 29° днес, по Черноморието 26°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302799

В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната, където на места ще превали и прегърми.
Вятърът ще е слаб от изток. В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната, където на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб от изток.

Температурите до 29° със слаб вятър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302796

В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната, където на места ще превали и прегърми.
Вятърът ще е слаб от изток. В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната, където на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб от изток.

Първолаците на тест преди първия звънец

http://frognews.bg/news_76144/

Децата в предучилищна възраст ще бъдат подлагани на проверка за училищна готовност, за да бъдат открити рано евентуални езикови или обучителни затруднения. Това е част от стратегия за грамотността, качена на сайта на МОН.

Олигарси заграбват медии в цяла Източна Европа

http://e-vestnik.bg/21302/oligarsi-zagrabvat-medii-ot-koito-zapadnyatsite-se-otdrapvat/

Кристен Швайзер
Ленка Поникелска

През януари Сабина Слонкова получава работата на живота си: главен редактор в “Млада фронта днес”, един от водещите вестници в Прага. Вестникът тъкмо бил купен от втория най-богат човек в Чехия, но Слонкова твърдяла, че може да запази неговия независим глас. Шест месеца по-късно тя напуска.

“Заявих, че в момента, в който не мога да гарантирам независимостта на вестника, ще напусна”, пише Слонкова в имейл. “Така и стана. Смятам, че просто да се преструваш, че си независим, е пагубна игра за вестник.”

Миналогодишната продажба на “Млада фронта днес” от германска компания стана по модела на промяна на собствеността на медии в Централна Европа 25 години след падането на комунизма. Когато Желязната завеса се отвори, западноевропейци се втурнаха да купуват вестници и телевизии, за да се възползват от новопридобитата свобода на печата.

Но икономиките в региона се колебаят през последните години, приходите спаднаха, а това пришпори западните компании да разпродават. Купувачите често са местни бизнес великани като Андрей Бабиш, собственик на “Млада фронта днес”, който през януари стана финансов министър. Според критиците тези хора използват новопридобитите медии, за да гонят собствените си интереси.

“В много страни в днешно време имаме двама-трима големи местни медийни магнати, които контролират пазара”, каза Оливър Вуйович - изпълнителен директор на Организацията на медиите от Югоизточна Европа. “Те притежават медии не заради печалбите - повечето не са печеливши - а само за влияние”.

ЗНАМЕНИТОСТИ ПИЯНИЦИ

Бабиш обогати миналия ноември колекцията си с най-популярната чешка радиостанция “Импулс”, закупена от германски собственик. През април двама чешки електроенергийни магнати купиха от швейцарското акционерно дружество “Рингиер Аксел Шпрингер медия” “Блеск” - пражки таблоид, пълен със секс съвети и новини за знаменитости пияници. През 2011 г. “Мекъм груп” от Великобритания продаде дела си в “Жечпосполита”, консервативен варшавски вестник, на полски корпоративен рейдър.

Неправителствената организация за медиен надзор “Фрийдъм хаус” посочва в годишния си анализ на икономическите, юридическите и политическите условия в 197 страни по света, че свободата на печата в Централна Европа намалява. В тазгодишното проучване средното класиране на шестте бивши страни от съветския блок се срива с 27 места надолу (на 58-о място) в сравнение с 2013 г., където горе-долу се намират Мавриций, Гана и Уругвай.

“Не е налице връщане на официалната цензура, но има сериозен спад в професионализма”, заяви анализаторката от “Фрийдъм хаус” Силвана Хадбанк-Колачковска. Тази тенденция според нея може да компрометира журналистическите разследвания на ендемичната корупция в региона.

НАПАДАНИ ЖУРНАЛИСТИ

Унгария (71-о място), България (78-о) и Румъния (84-то) имат това, което “Фрийдъм хаус” нарича “частично свободна” медийна среда заради намеса на правителството, могъщи собственици и нападения срещу журналисти. В Западна Европа Италия и Гърция също се смята, че имат частична свобода на печата.

“Новите медийни собственици са обикновено най-богатите хора в страните” от Източна Европа, заяви експертът от Карловия университет в Прага Вацлав Щетка. “Необходимо е да се поинтересуваме какви са истинските причини те да инвестират”.

Бабиш, милиардер, който стана най-крупният собственик на медии в Чехия, е натрупал богатството си с производителя на торове и пестициди “Агроферт”, четвъртата най-голяма компания в Чехия. Чешкият премиер Бохуслав Соботка каза през април, че Бабиш е използвал медиите си да повлияе на правителствените решения за финансирането на здравеопазването и разширяването на притежавана от държавата мина.

Бабиш отказа коментар. Щепан Кошик, ръководител на борда на директорите на “Мафра АД”, холдинговата компания, част от която е “Млада фронта днес”, каза, че групата ...

Честит ден на програмиста!

http://www.moreto.net/novini.php?n=263988

Ако познавате програмисти, има шанс днес да ви почерпят. Тази година те празнуват точно на 13 септември. А защо? Причината е трудно обяснима за "нормалните" хора, но все пак - днес е 256-ят ден в годината, а това е почти сакрално число за хората, на чийто труд се дължат много - и все повече, промени в нашето ежедневие.

Делауеър - данъчен рай в сърцето на САЩ?

http://e-vestnik.bg/21292/delauear-danachen-ray-v-sartseto-na-sasht/

Франс прес

Арестът на Виктор Бут в Тайланд. Снимка: АП/БТА

Малък американски щат, в който има повече компании, отколкото хора, и чиято склонност към тайната му е спечелила репутацията на данъчен рай. Това е Делауеър и той е подложен на засилен натиск в САЩ заради практиките си.

Близо две трети от 500-те най-големи американски компании (Google, Coca-Cola, WalMart…) са регистрирани в този малък щат на атлантическото крайбрежие, където понякога те имат само пощенска кутия, за да се възползват от “мекия климат” за компаниите и едни от най-благоприятните търговски закони в страната.

Делауеър обаче има и по-мрачна страна: той разрешава да се учредяват за няколко минути и срещу няколкостотин долара компании без да се изисква името на действителния им бенефициент. Казано по-ясно - анонимни дружества, гарантиращи почти пълна тайна на собствениците си.

“Повечето компании използват системата, за да правят добри неща, но други имат скрити мотиви”, заявява пред АФП конгресменът демократ от Делауеър Джон Ковалко, изказвайки съжаление, че “за да се запише човек в библиотеката, са необходими повече документи”, отколкото за да учреди компания в щата.

Известният трафикант на руско оръжие Виктор Бут, наречен “търговеца на смърт”, бе създал редица компании-паравани в Делауеър, за да заличи следите си, също като бившия американски лобист Джак Абрамоф, осъден през 2006 година на шест години затвор за корупция. Измамници на застраховки за болест последваха същия път.

“Анонимните дружества са общият знаменател на финансовите престъпници, които ги използват, за да преместват пари, създадени с корупция, за да укриват данъци или да търгуват с дрога или пък за други измами”, резюмира Стефани Остфелд от неправителствената организация, която се бори срещу корупцията, Global Witness.

Властите се опитват да проследят мръсните пари, но в крайна сметка се сблъскват с непреодолима стена.

“Когато сме имали запитвания от чужди страни, не сме могли да направим нищо, ако става дума за замесена компания-параван, регистрирана в САЩ”, твърди пред АФП Джон Касара, бивш следовател от отдела за борба с финансовите престъпления към финансовото министерство на САЩ.

“Дори не сме си правели труда да предприемаме някакви действия, защото това означаваше загуба на време”, допълва той.

Вятър на промяна

Лек вятър на промяната все пак започва да духа в САЩ, в момент когато големите сили, надигнали се срещу укриването на данъци, настояват за прозрачност по “действителната собственост” на компаниите.

Проектобюджетът 2015 година на правителството на президента на САЩ Барак Обама поставя акцент върху този въпрос и в Конгреса бе внесено двупартийно предложение за закон, с който да се сложи край на тази практика.

“САЩ в момента са една от страните в света, която нарушава повече от другите правилата в областта на създаването на анонимни дружества”, според един от авторите на текста, сенаторът демократ Карл Левин.

Нов факт тази година - въпросното предложение за закон неотдавна получи подкрепата на 31 избраници от Делауеър, които в общо писмо призоваха да се гарантира, че федералните власти “са достатъчно подготвени”, за да разследват финансовите престъпления.

“От компаниите не се иска да разкриват търговски тайни или патенти. Иска се само да кажат кои са техните собственици”, обясни Ковалко, един от подписалите това писмо, в което се призовава да бъде създаден национален регистър на компаниите.

Американските делови среди продължават да бъдат “дискретни” по този въпрос, оставяйки властите в Делауеър да защитават репутацията си и (…) и да бранят приходите, които получават от таксите за регистрацията на дружества.

“Всички искат да подкрепят усилията на силите на реда, за да ...

Какво скри Тодор Живков от досието си?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302278

ИВАН БЕЛОВСКИ

На 23 септември 1944 година в двора на училището в Банкя докарват около 150 арестанти, към които има предявени различни обвинения. Между тях не липсват и предани на партията функционери. Единият от милиционерските началници, явно ръководител на операцията, с ехидна усмивка се обръща към последния доведен задържан: “Ах, точно вие ми ИВАН БЕЛОВСКИ На 23 септември 1944 година в двора на училището в Банкя докарват около 150 арестанти, към които има предявени различни обвинения. Между тях не липсват и предани на партията функционери. Единият от милиционерските началници, явно ръководител на операцията, с ехидна усмивка се обръща към последния доведен задържан: “Ах, точно вие ми

И Парижки бал в София

http://frognews.bg/news_76143/

Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан и съпругата му Мария умеят да танцуват валс много добре. Показват таланта си на последния виенски бал в София. Докато са там, им хрумва, че трябва да има и парижки. Така решават да го основат заедно с Христо Куртев от сдружение “Парижки бал”.

Подарък от "Труд" за първия учебен ден - удобна ученическа програма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302046

Не пропускайте да зарадвате вашите ученици за първия учебен ден.
Удобна, красива и забавна ученическа програма може да намерите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 15 септември.
Това е нашият и на Прокредит банк специален подарък за малки и по-големи ученици с пожелание за успешна учебна Не пропускайте да зарадвате вашите ученици за първия учебен ден. Удобна, красива и забавна ученическа програма може да намерите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 15 септември. Това е нашият и на Прокредит банк специален подарък за малки и по-големи ученици с пожелание за успешна учебна

Какво ни е страх да кажем за ебола

http://e-vestnik.bg/21301/kakvo-ni-e-strah-da-kazhem-za-ebola/

Епидемията от ебола в Западна Африка има потенциал да промени историята не по-малко, отколкото някоя чумна епидемия някога го е правила.Вече са регистрирани 4300 случая, 2300 от тях смъртни, през последните шест месеца. Миналата седмица Световната здравна организация предупреди, че до началото на октомври може да има хиляди нови случаи всяка седмица в Либерия, Сиера Леоне, Гвинея и Нигерия. Това, което не се казва публично, въпреки брифингите и дискусиите във вътрешните кръгове на световните здравни агенции, е, че ние сме в напълно “непознати води” и че майката природа засега е единствената сила, властваща над кризата.

Има два вероятни пътя за развитие на тази ситуация, които трябва да ни държат нащрек.

Първата възможност е ебола да се разпространи от Западна Африка към големите мегаполиси в други региони на развиващия се свят. Този епидемичен взрив е много различен от 19-те, регистрирани в Африка през последните 40 години. Много по-лесно се контролират инфекции от ебола в изолирани села.

Но през последните 4 десетилетия населението на Африка нарасна с 300 процента, като голяма част от този прираст е в бордеите на големите градове. Какво става, ако заразен човек, който още не се е разболял, замине със самолет за Лагос, Найроби, Киншаса или Могадишу - или дори за Карачи, Джакарта, Мексико или Дака?

Втората възможност, която вирусолозите избягват да обсъждат открито, но определено дискутират в тесен кръг, е, че вирусът на ебола може да мутира и да започне да се разпространява по въздуха. В момента заразяване с ебола е възможно само при директен контакт с телесни течности. Но вируси като този на ебола са известни с изменчивостта си при възпроизвеждане, което означава, че вирусът, навлизащ в един човек, може да бъде генетично различен от вируса, който се предава на следващия.

Бързината на еволюцията на сегашния вирус на ебола е безпрецедентна: само за последните 4 месеца е имало повече предавания от човек на човек, отколкото е имало за предишните 500 до 1000 години. Всяка нова инфекция представлява трилиони “хвърляния на генетичните зарове”.

Ако се случат определени мутации, това може да означава, че дори дишането ще носи риск от заразяване с ебола. Инфекциите може бързо да се разпространят до всяка точка на земното кълбо, подобно на грипния вирус H1N1 през 2009 г. след появата му в Мексико.

Защо официалните длъжностни лица се боят да дискутират това? Те не желаят да бъдат обвинени, че викат “Пожар” в препълнен театър. Сигурен съм, че и мен ще ме обвинят в това. Но рискът е реален и докато не го вземем предвид, светът няма да бъде подготвен да направи необходимото за спиране на епидемията.

През 2012 г. екип от канадски учени доказа, че заирският тип ебола - същият вирус, който причинява сега епидемията в Западна Африка, може да се предава по респираторен път от прасета на маймуни - два животински вида, чиито бели дробове са подобни на човешките.

Бестселърът на Ричард Престън от 1994 г. “Червената зона” описва епидемия през 1989 г. от друг щам - вирус Ебола Рестън - сред маймуни, поставени под карантина в изолатор край Вашингтон. Вирусът там се предава при вдишване и епидемията приключва едва след като всички маймуни са евтаназирани. Ние трябва да допуснем, че до подобно предаване може да се стигне и при хора, ако вирусът мутира.

И така, какво следва да направим, което засега не правим? Първо, необходимо е някой да бъде поставен в положение “да ...

Кучето Мишо помага вкъщи, на улицата, навсякъде

http://society.actualno.com/Kucheto-Misho-pomaga-vkyshti-na-ulicata-navsjakyde-news_49762.html

Отваряне на врати и чекмеджета, подаване на изпуснати на пода предмети и дори сортиране на пране са само част от действията, с които първото обучено в България куче-асистент помага на своя собст...

Всички привърженици на независимостта гледат към Единбург

http://e-vestnik.bg/21300/vsichki-privarzhenitsi-na-nezavisimostta-gledat-kam-edinburg/

Референдумът за независимост на Шотландия ще се състои идната седмица. Евентуална победа на привържениците на идеята за независимост ще бъде възприета като насърчение за всички сепаратистки движения по света.

Каталония

На 11 септември 1714 г. войната за разделението на Испания приключва с превземане на Барселона от френско-испанските войски. Вчера над 1 милион каталонци излязоха по улиците на Барселона, за да отбележат 300-ата годишнина от това историческо поражение. Датата се отбелязва като Ден на Каталония. Те скандираха: “Yes we cat” игра на думи с призива от предизборната кампания на Барак Обама: Yes we can (Да, ние можем). В случая каталонският призив може да се преведе като: Да, ние каталонците .

Както всяка година, на 11 септември каталонците изразиха желанието си за независимост. Тази година те го направиха с още по-голяма сила няколко дни преди референдума за независимост в Шотландия. Привържениците на идеята за отделяне на Каталония от Испания се молят на шотландския референдум да надделее отговорът “да”. Това ще бъде сигнал за тяхната собствена битка.

Каталонците между впрочем не чакаха шотландците, за да организират свой собствен референдум за самоопределение, който ще се състои на 9 ноември. Вотът е подкрепян от каталонското правителство въпреки твърдата опозиция на Мадрид, който го смята за незаконен. Допитванията до общественото мнение редовно дават на каталонското “да” за независимост над 50 процента. През март едно от допитванията дори даде 60 процента на привържениците на независимостта.

Лидерът на каталонското движение за независимост Артуро Мас лидер на каталонската Консервативна националистическа партия през януари приветства прагматичния подход на британското правителство по отношение на шотландския референдум, опитвайки се по този начин да разкритикува още по-силно отсъствието на компромис с Мадрид относно каталонския референдум.

Фландрия

В Белгия разделянето на страната е редовно дебатиран въпрос. През 2006 г. една шега се превърна във водеща новина. Телевизия Ер Те Бе Еф показа филм, озаглавен “Довиждане, Белгия”. По средата му телевизионен говорител обяви, че Фландрия е обявила едностранно независимост.

Това беше една шега, но днес тази шега е на път да стане действителност. На последните федерални избори през май 2014 г. партията на фламандските привърженици на независимостта Нов фламандски алианс, ръководена от Барт де Вевер, се класира на първо място с 20 процента от гласовете на избирателите. Към тях трябва да се прибавят и 3,07 процента, получени от фламандската националистическа партия Влаамс беланг, окачествявана като крайнодясна и привърженичка на отделянето на Фландрия.

Нов фламандски алианс, разбира се, няма чак толкова радикални позиции колкото Влаамс беланг и настоява за конфедерално решение за Белгия. Той основава тази своя позиция не толкова на идентичността, колкото на икономическите мотиви, като изчислява на 6,7 милиона евро сумите, които всяка година Фландрия превежда на Валония.

Падания

Движението за независимост, въплътено от Северна лига, което мечтае за повторното създаване на митичната страна Падания в северната част на Италия, редовно постига изборни успехи в областите Венето около Венеция и Верона и Ломбардия около Милано . Онлайн допитване за независимост без юридическа стойност беше организирано през март във Венето и на него 89 процента от жителите отговориха с “да”.

Според политическия всекидневник “Падания”, официален орган на Северна лига, референдум за независимост може да бъде невероятен детонатор за всички народи, борещи се за самоопределяне. Привържениците за независимост на Северна Италия се ръководят както от мотиви, свързани с идентичността, така и от икономически мотиви. Те ...

Защо пробива крайната десница в Швеция

http://e-vestnik.bg/21303/zashto-probiva-kraynata-desnitsa-v-shvetsiya/

Франс прес

Насилие в Стокхолм. Снимка: от тв екрана

Въпреки скандал, породен от расистки нападки на някои кандидати в интернет, крайната десница може да стане в неделя трета политическа сила в Швеция и да лиши двата традиционни блока от абсолютно мнозинство в парламента.

“Нашата държава на благоденствието се разпада заради притока на бежанци. Това ни струва купища пари.” Неотразим в тъмния си костюм, лидерът на партия “Шведски демократи” Джими Окесон се опита тези дни да бъде чут гласът му на предизборен митинг във Фруоген, популярен квартал на Стокхолм.

“Основното предизборно обещание на министър-председателя Фредрик Рейнфелд е продължаване на имиграцията. Мисля, че това не е правилен приоритет”, каза Окесон пред няколко десетки зрители, малко повече от полицаите и охраната, грижещи се за сигурността.

Недалеч оттам демонстранти крещяха “Чупката, расисти!”.

“Шведски демократи” настоява драстично да бъде намалено даването на политическо убежище в Швеция - една от най-щедрите страни в това отношение. Партията смята, че парите трябва да бъдат дадени за социални придобивки и да се помага на чужденци, но в собствените им страни.

Очаква се тази година около 80 000 бежанци да поискат убежище в скандинавското кралство, което дава автоматично право на престой на хората, избягали от конфликта в Сирия.

“Политиката им е расистка и ксенофобска, те обвиняват за всичко имигрантите”, казва София Линден, 31-годишна служителка във фирма. Тя е против “Шведски демократи”.

На партията се дават около 10 процента от намеренията за гласуване, близо два пъти повече, отколкото получи на предходните избори през 2010 г., когато влезе за пръв път в парламента с 5,7 процента гласове и 20 депутатски места.

Антиимигрантската формация изглежда има попътен вятър въпреки скандал, заради който най-малко половин дузина от кандидатите й трябваше да се оттеглят.

По-малко от седмица преди изборите шведският таблоид “Експресен” помести расистки коментари, публикувани анонимно в интернет, които вестникът успя да припише на кандидати от партията.

Кандидатът на “Шведски демократи” за Стокхолм бил написал, че в гените на арабите е заложено да са жестоки, а имигрантите са най-големите лъжци и манипулатори.

Преди тези разкрития друга кандидатка се оттегли, след като се появи нейна снимка, на която носи лента с пречупен кръст на ръката.

Въпреки това симпатизантите на партията останаха невъзмутими, тъй като са свикнали с пресата, която смятат за враждебно настроена.

Окесон, който застана начело на формацията през 2005 г., се захвана да изчисти имиджа и през 2012 г. обяви “нулева толерантност” за расизма. Това бе начин за отдалечаване от нейните корени в неонацистките среди.

“Мисля, че медиите са пристрастни”, смята 18-годишната кандидатка за депутат от “Шведски демократи” Линеа Кортес.

“Вижда се отчетливо мнозинство от журналистите, които са от червено-зеления блок (леви и еколози). Те искат да прокарат собствената си идеология и когато неща от миналото излязат наяве точно преди изборите, не мисля, че е съвпадение”, каза тя.

Даниел Пьол от антирасисткото списание “Експо” смята, че политиката на “нулева толерантност” е добър предизборен аргумент, въпреки че партията едва смогва да я приложи.

“Целта е да се направи подходящо представяне. Разбира се, по-хуманно е да кажете, че искате да помогнете на бежанците, отколкото да кажете, че децата, които бягат да се спасят от войната, са заплаха за страната”, подчерта той.

“Защото това е нещото, което те в действителност мислят, но така не се печелят избиратели, особено в страна като Швеция, където присъединяването към международната солидарност е много силно.”

Въпреки че в последните сондажи подкрепата за “Шведски демократи” спадна леко, партията може да излезе на силна позиция на ...

Отложено разширяване на ЕС

http://e-vestnik.bg/21304/otlozheno-razshiryavane-na-es/

В страните, които се надяват на членство в Европейския съюз, независимо от това дали току що са станали кандидати, преговарят или са на опашката, с известна доза драматизъм бе приета новината, че в новата Европейска комисия, която ще бъде ръководена от дългогодишния премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер, няма да има комисар за разширяването.В Сърбия сред нашите т.нар. евроскептици решението на Юнкер бе прието като знак, че ЕС вдига ръце от разширяването, което в такъв случай ни насочва към това, че нашият политически елит трябва да се обърне към просперитетния изток и преди всичко Русия.

Но разширяването на ЕС не се поставя под въпрос, със комисар или без него. Всъщност комисар ще има, само че политиката на разширяването няма да бъде единствения му ресор както досега. Ресорът на Йоханес Хан, австрийски консервативен политик, ще се нарича добросъседство и разширяване. Хан не е нов в Брюксел, досега бе комисар за регионалната политика.

Сливането на два ресора в ЕС е отражение на реалността - онази, която стана очевидна още от умората от разширяването след приема на десет нови членки през 2004 г. и краха на европейската конституция, който продължи с избухването на финансовата криза през 2008 г. и който кулминира с избухването на кризата в Украйна, която постави пред ЕС нови приоритети, преди всичко в областта на външните работи и сигурността.

Освен че ЕС има свои проблеми и държавите, които искат да станат членки, имат свои, а за това си дават много добре сметка в големите европейски столици, които най-вече имат думата по въпроса за разширяването и всичко останало. Затова те не бързат с разширяването. И както това бе обяснено тук в Брюксел, сега приоритет има качеството, а не скоростта. Ако през 2007 г. България и Румъния бяха приети в ЕС преди всичко по геополитически причини, въпреки очевидните нерешени вътрешни проблеми, за останалите претенденти, включително Сърбия, това вече не важи.

За Сърбия това по-бавно темпо на разширяването може да бъде и благоприятно нещо заради нейните специфични външнополитически връзки. Което не означава, че трябва да имаме илюзии, че с течение на времето становищата на Сърбия не трябва да станат по-ясни. Ще минат и тези пет години. Дали ще бъде реално някой претендент, ако изпълни условията преди 2019 г. или 2020 г., да влезе в ЕС? Трудно.

От друга страна западнобалканските страни неотдавна на срещата на върха в Берлин получиха със сигурност най-силната европейска подкрепа след прословутата среща на върха в Солун през 2003 г.

Бъдещият председател на Европейската комисия ще има шест заместник-председатели и за пръв път свой първи вицепрезидент. Това се прави за по-справедливото разпределяне на властта на големите държави членки. Всяка прилика с някой друг кабинет е случайна.

БТА

Румънският лов за Джеймс Бонд - още една атака срещу службите

http://e-vestnik.bg/21299/rumanskiyat-lov-za-dzheyms-bond-oshte-edna-ataka-sreshtu-sluzhbite/

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

От близо 24 часа почти всичко живо в телевизиите, във Фейсбук, в сайтовете търси Джеймс Бонд. Кой ли е офицерът под прикритие, кандидатирал се за президентските избори, за когото говори Траян Бъсеску? Да е (Виктор) Понта? Да е (Клаус) Йоханис? Да е (Калин Попеску) Таричану?

Аз дори не вярвам, че ще научим истината. Траян Бъсеску вече си осигури една вратичка за бягство, за да не направи това разкритие: необходимо е съдебно решение, защото в противен случай службите нямат право да деконспирират офицер.

Трудно ми е да разбера кой, с какво процесуално качество, на какви законови основания може да получи подобно решение и то в такъв кратък срок. А ако няма решение, няма да научим и истината.

Но това дори не е нужно. Траян Бъсеску хвърли един мощен фишек със 100-процентови шансове да заслепи всички. Всеки лагер има своя офицер под прикритие, пресата предъвква темата с всички кътници, а това, което заслужава да бъде обсъждано, не се обсъжда. По-добре да зашеметим народа с филми за шпионаж.

Траян Бъсеску също така беше достатъчно неясен, за да остави място за всякакви подозрения.

На първо място, говорим за румънските тайни служби или за чужди? Защото във втория случай би ставало дума за шпионаж, което е съвсем друго нещо и би трябвало веднага да се прекрати, а не да се ползва като електорален боздуган. Така че предполагам, че става въпрос за румънските служби.

И после, говорим за офицер под прикритие на тайните служби преди 89-та година или след 89-та година? Разликата е съществена. Защото едно е да си бил офицер на политическата полиция и съвсем друго е да си офицер под прикритие на тайните служби на една демократична държава, членка на НАТО.

Разбира се, двойното командване, за което споменава Траян Бъсеску, ще бъде съществен проблем, поне морален. Но той се появява само ако офицерът е все още действащ. И ако е действащ, трябва да е вербуван съвсем наскоро, защото всички потенциални “офицери под прикритие” са заемали или заемат, назначени именно от Бъсеску, длъжности с максимална важност в румънската държава. Премиерите или министрите също са несъвместими с двойното командване. Така че, мисля, че при тези назначения двойното командване би се сторило неприемливо и на Траян Бъсеску.

Или не му се е сторило? Защо да не си помислим, че двойното командване е тъкмо елемент за шантаж? Нима ни казва Траян Бъсеску, че службите имат действащи офицери, внедрени на най-високо ниво в румънската политика? Че е знаел това и го е толерирал, докато дойде време да го използва с предизборна цел? Внушава, че службите контролират решенията в държавата? В такъв случай се самообвинява.

Що се отнася до г-н Йоханис, вярно е, че досега не е бил на подобен пост, но Траян Бъсеску го очакваше с отворени обятия в креслото на вътрешния министър тъкмо тази зима. Мисля си, че ако и тогава е бил под двойно командване, нямаше да го очаква в екипа. Или е преоценил и тази несъвместимост?

А ако става дума за бивш офицер под прикритие, аз лично, макар да знам, че ще предизвикам възмущение, не виждам нищо инкриминиращо в този факт. Не виждам защо да е престъпно в даден момент да служиш на страната си като офицер на една легитимна институция преди да стигнеш до позиция във властта, която да повдигне въпроса за двойното командване.

И тук стигаме до страната, която смятам за най-грозна, във фишека на ...

Затлъстяването вече засяга цяла Америка

http://www.vesti.bg/novini/zatlystiavaneto-veche-zasiaga-ciala-amerika-6022259

Наднорменото тегло е огромен проблем за здравето. В САЩ например много тийнейджъри страдат от различни болести вследствие на затлъстяване. И операцията често е единственото средство срещу болестта.

Преглед на печата - 13 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263986

Наближаващата учебна година и състоянието на българското образование са сред актуалните теми на съботните вестници. „Наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата", заяви пред Нова тв служебният образователен министър Румяна Коларова.

На запад- гърми, на изток-грее

http://frognews.bg/news_76142/

В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната, където на места ще превали и прегърми.

Личните доходи трябва да следват личната карта

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/13/2379477_lichnite_dohodi_triabva_da_sledvat_lichnata_karta/?ref=rss


Публикуваме анализа на Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Заглавието е на редакцията.

Общините имат нужда от свеж ресурс за инвестиции – това е очевидно за всички. В момента структурата на фискалната политика в страната е такава, че неизбежно залага липсата на ресурс в общинските бюджети за инвестиции. Неслучайно почти всички публични инвестиции на местно ниво, които могат да бъдат дадени като примери за подобрение в качеството на живот, на практика се случват с...

Трагедия: Шампион по подводен риболов се удави край Созопол

http://www.bnews.bg/article-116274

Шампион по подводен риболов се удави във водите край Созопол. Най-вероятно младежът е получил недостиг на кислород и е загубил съзнание, смятат опитни гмуркачи.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване