Шампион по подводен риболов се удави край Созопол

http://www.cross.bg/podvoden-ribolov-sveti-1430127.html

/КРОСС/ 23-годишният шампион по подводен риболов Александър Лютаков беше открит удавен в района на остров Свети Иван край Созопол. Бургазлията участваше в Републиканското първенство по подводен риболов, което трябваше да завърши днес. Състезанията и награждаването ще бъдат отменени, заради трагичния инцидент. Александър Лютаков, който е състезател на местния клуб „Тритон" и на този към Военноморското училище във Варна, е плувал сам до остров Свети Иван. След като не е изплувал в определеното време над водата, водолази са се гмурнали да го търсят. Повече от четири часа е продължило издирването на тялото му, предава Дарик.  

Бакалов: Кандидат-депутати може да опитат да купят преференциален вот

http://pik.bg/бакалов-кандидат-депутати-може-да-опитат-да-купят-преференциален-вот-news224920.html

Бакалов: Кандидат-депутати може да опитат да купят преференциален вот

Кандидат-депутати може да се опитат да си купуват преференциален вот на изборите на 5 октомври.

Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов пред "Дарик".

Той допълни, че не споделя това свое опасение „случайно", но като вътрешен министър няма право да коментира повече. Чрез преференции дори кандидати на неизбираеми места могат да получат депутатско място.

По думите на Бакалов МВР работи по разкриването на няколко схеми за купуване на гласове от политически сили. Най-новата схема, по която работи МВР, е купуване на гласове чрез организиране на кастинги.

След като се явят на кастинг, на хората им се обяснява, че трябва да гласуват за определена партия или коалиция и им се плаща. В планинските райони правото за сеч на дърва се получава след обещанието за „правилен" вот - това е друга схема, по която работят в полицията.

„В махалите хората се знаят и там също се купуват гласове", обясни Бакалов.

Журналистите пият най-много кафе

http://www.cross.bg/kafe-piyat-doza-1430126.html

/КРОСС/ Журналистите пият най-много кафе в сравнение с всички останали професии, показва проучване. 70% от анкетираните признават, че са пристрастени и способността им за работа е пряко свързана със сутрешната доза кафе, пише в. "Гардиън", цитиран от "24 часа". Според изследването най-големи количества пият хората с професии с високи нива на стрес - журналистите, следвани от полицаите и учителите. Някои дори твърдят, че изпиват повече от 15 чаши на ден. Препоръчителната доза е не повече от 200 мг кофеин, или 4 чаши кафе. Следващи в класацията са водопроводчиците, лекарите, президентите на фирми и телевизионните звезди.  

Бакалов: Кандидат-депутати може да опитат да купят преференциален вот

http://www.moreto.net/novini.php?n=264015

Кандидат-депутати може да се опитат да си купуват преференциален вот на изборите на 5 октомври. Това съобщи в „Седмицата" на Дарик вътрешният министър Йордан Бакалов. Той допълни, че не споделя това свое опасение „случайно", но като вътрешен министър няма право да коментира повече.

Бакалов: Кандидат-депутати може да поискат да купят преференциален вот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4303404

Кандидат-депутати може да се опитат да си купуват преференциален вот на изборите на 5 октомври.
Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов пред "Дарик".
Той допълни, че не споделя това свое опасение „случайно", но като вътрешен министър няма право да коментира повече. Чрез преференции дори кандидати на неизбираеми места могат да получат Кандидат-депутати може да се опитат да си купуват преференциален вот на изборите на 5 октомври. Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов пред "Дарик". Той допълни, че не споделя това свое опасение „случайно", но като вътрешен министър няма право да коментира повече. Чрез преференции дори кандидати на неизбираеми места могат да получат

Намериха трупа на писател в гараж в Благоевград

http://www.bnews.bg/article-116288

Силна миризма от гараж в Благоеград довела до разкриването на смъртен случай. Съседи подали сигнал в полицията, а когато униформените дошли на място, намерили трупа на писател от Благоевград.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спря за ремонт до края на октомври

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/13/2379980_shesti_blok_na_aec_kozlodui_spria_za_remont_do_kraia/?ref=rss


Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спря за планов ремонт, който ще продължи до края на октомври, съобщи централата. 

Плановият годишен ремонт е започнал днес в 01.30 часа, когато  1000-мегаватовата мощност е изключена от енергийната система на страната.

По време на плановия престой ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво, се посочва в съобщението.
...

Приятели на загиналия гмуркач: Беше страхотен, винаги ведър и лъчезарен

http://pik.bg/приятели-на-загиналия-гмуркач-беше-страхотен-винаги-ведър-и-лъчезарен-news224918.html

Приятели на загиналия гмуркач: Беше страхотен, винаги ведър и лъчезарен

Приятелите на шампиона по подводен риболов Александър Лютаков, който загина вчера края Созопол по време на състезание, са в шок. „Беше страхотен, винаги ведър и лъчезарен. Толкова обичаше морето, че остави душата си завинаги в него”, казаха негови близки пред „Флагман“.

Републиканското първенство, което се провеждаше в морския град, е прекратено. Днес, в 15.30 часа е погребението на младежа, отдаден на спорта.

Александър е от бургаския ж.к. „Братя Миладинови”, студент във Военноморското училище във Варна, единствено дете на семейството си. Приятелите му го познават като изключителен млад човек.

По първоначална информация, с която разполагат участниците в състезанието, завършило фатално за него, тялото му е намерено на 12 метра дълбочина.

Изгонете лумпените, за да се върнат зрителите...

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302196

Футболът е за феновете.
Това се повтаря като мантра от всички, които се опитват да оправдаят изцепките на пияни, дрогирани, лумпенизирани и подобни деградирали индивиди, които чупят, палят, хвърлят, бият се - тоест правят всичко друго, освен да гледат какво става на терена.
Моето мнение за тях е еднозначно и непоколебимо. Футболът е за феновете. Това се повтаря като мантра от всички, които се опитват да оправдаят изцепките на пияни, дрогирани, лумпенизирани и подобни деградирали индивиди, които чупят, палят, хвърлят, бият се - тоест правят всичко друго, освен да гледат какво става на терена. Моето мнение за тях е еднозначно и непоколебимо.

Бакалов: Кандидат-депутати може да опитат да купят преференциален вот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4303395

Кандидат-депутати може да се опитат да си купуват преференциален вот на изборите на 5 октомври.
Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов пред Кандидат-депутати може да се опитат да си купуват преференциален вот на изборите на 5 октомври. Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов пред "Дарик". Той допълни, че не споделя това свое опасение „случайно", но като вътрешен министър няма право да коментира повече. Чрез преференции дори кандидати на неизбираеми места могат да получат

ЕК предупреди Великобритания да спре да мрънка за имигрантите

http://europe.actualno.com/EK-predupredi-Velikobritanija-da-spre-da-mrynka-za-imigrantite-news_49779.html

Изключително директно и сериозно предупреждение към Великобритания отправи европейският комисар по заетостта Ласло Андор. Андор заяви, че Лондон "трябва да спре да мрънка", че имигрантите от...

Румен Петков: АБВ ще влезе в следващия парламент

http://www.cross.bg/petkov-rymen-vreme-1430125.html

/КРОСС/ "Уверен съм, че АБВ ще бъде част от следващия парламент, не само защото в нашите листи има сила и качество, а и защото още от самото начало заявихме категорично, че ще се борим за връщане на държавността. Хората искат отново да придобият усещане за държавност." Това заяви в ефира на ТВ7 водачът на листите на Коалиция АБВ за 15 МИР - Плевен и 30 МИР Шумен, Румен Петков. "Ние ще се борим и за развитие на икономиката и енергийния сектор. Ще водим политика за изпълнение на поетите пред избирателите ангажименти. Ще отстояваме и тезата си, че страната ни има нужда от единение. Крайно време е политиците у нас да седнат на една маса и да определят няколко основни приоритета за развитие на България, по които да работят единно и дългосрочно, без значение от това, кой управлява държавата", посочи още Петков. По време на телевизионното интевю Румен Петков бе призован за коментар относно начина, по който се ръководи Министерство на вътрешните работи. Според него ведомството е разтърсвано от проблеми и голяма част от тях се дължат на начина, по който то се ръководи. "Главият секретар на тази институция показа, че не умее да създава организация за провеждане на избори. Това бе особено видно по време на евровота, който бе белязан от масова търговия с гласове", посочи Петков. В заключение Румен Петков отправи за пореден път призив към българите да не продават своя глас

Австралия с най-високо ниво на тревога

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245210_%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%B0+

Австралия, която редом с американците участва в борбата срещу групировката ”Ислямска държава”, увеличи вчера до най-високо ниво тревогата от терористични атаки, предаде АФП. За първи път от 2003 г. насам Канбера повишава тази степен от средна на висока, което означава, че има вероятност от терористичен акт, въпреки че тази опасност може и да не е непосредствена.Някои хора имат намерението и способността да организират атентати тук в Австралия, предупреди австралийският премиер Тони Абът.По-рано тази седмица австралийското разузнаване предупреди за заплаха, идваща от австралийски джихадисти, които отиват да се сражават в Ирак и Сирия, а после се връщат у дома.

Стр. Ангелов: БСП не е клика, ръководи се от клика

http://frognews.bg/news_76157/

Листите трябва да са по азбучен ред - да няма първи, втори, трети... И който спечели най-много гласове, да е първи в листата. Това заяви в "На светло" по Нова телевизия бившият червен депутат Страхил Ангелов

Нова схема - покупка на преференции

http://www.cross.bg/glasove-shema-bakalov-1430124.html

/КРОСС/ "Кандидат-депутати може да се опитат да си купуват преференциален вот на изборите на 5 октомври." Това съобщи в „Седмицата" на Дарик вътрешният министър Йордан Бакалов. Той допълни, че не споделя това свое опасение „случайно", но като вътрешен министър няма право да коментира повече. Чрез преференции дори кандидати на неизбираеми места могат да получат депутатско място. По думите на Бакалов МВР работи по разкриването на няколко схеми за купуване на гласове от политически сили. Най-новата схема, по която работи МВР, е купуване на гласове чрез организиране на кастинги. След като се явят на кастинг, на хората им се обяснява, че трябва да гласуват за определена партия или коалиция и им се плаща. В планинските райони правото за сеч на дърва се получава след обещанието за „правилен" вот - това е друга схема, по която работят в полицията. „В махалите хората се знаят и там също се купуват гласове", обясни Бакалов.  

Порошенко: Крим ще бъде върнат на Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245209_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%3A+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D

Президентът на Украйна Петро Порошенко обеща вчера, че полуостров Крим, анексиран от Русия през март, ще се върне обратно в Украйна, предаде Франс прес. На международна конференция в Киев украинският лидер заяви: “Крим ще се върне при нас. И не е нужно това да става с военни средства”.Порошенко определи загубата на украинския полуостров като “значим проблем за Украйна”.На конференцията Порошенко изрази надежда, че неговата страна ще получи специален статут към НАТО и че това ще стане по време на визитата му в САЩ идната седмица. “След няколко дни отивам в САЩ и там ще имам много важни срещи с конгресмени и с американския президент. Надявам се, че в близко бъдеще на Украйна ще бъде предоставен статут на страна нечлен на НАТО”, каза Порошенко.На конференцията украинският президент приветства новите европейски санкции срещу Русия. Той подчерта, че санкциите на ЕС срещу Русия демонстрират солидарността на съюза с Киев“Никога преди това не съм чувствал такава степен на солидарност”, каза Порошенко. “Аз самият се чувствам пълноправен член на европейското семейство”, добави той.Порошенко съобщи, че във вторник украинският парламент ще ратифицира споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна. Той подчерта, че не може да има военно решение на украинската криза и добави, че подкрепя идеята за известна децентрализация на властта в украинските области, посочва Ройтерс. “Не може да има военно решение на тази криза. За да остане страната единна, ние се нуждаем от известна децентрализация на властта”, каза той. Но добави, че ключови въпроси като сигурността и външната политика трябва да останат отговорност на централното правителство.Порошенко увери, че законопроектите за предоставяне на особен статут на Донецката и Луганската области не трябва да пораждат безпокойство, защото те не съдържат никаква заплаха за суверенитета и териториалната цялост. Предаването на властта от центъра на местните власти може да стане по модела на Полша, където местните органи на властта решават въпроси като изразходването на средствата от местните бюджети или езиковия проблем.Украинският президент отбеляза, че Украйна трябва да бъде достатъчно гъвкава в преговорите по създаване на зона за свободна търговия с ЕС, така че да съхрани отношенията си с Русия. Порошенко съобщи още, че на 13 септември в Брюксел ще има такива преговори.

Страхил Ангелов поиска задължителен преференциален вот

http://offnews.bg/news/n_1/n_388220.html

Въвеждането на задължително преференциално гласуване чрез изборното ни законодателство поиска кандидатът за депутат от БСП и депутат от левицата в последното Народно събрание Страхил Ангелов . "Листите трябва да бъдат просто имена, без номера, подредени по азбучен ред и хората задължително да си избират кандидат, за когото да гласуват. Който има най-много гласове, да бъде на първо място. В тази посока трябва да върви нашето изборно законодателство. Хората трябва да се научат, че имат възможност те да избират, а не партийните централи", заяви Ангелов в студиото на предаването "На светло" по Нова тв. Ангелов, който демонстрира, че е един от противниците на бившия председател на БСП  Сергей Станишев и хората около него, е поставен на неизбираемото 14-о място в листата на БСП в 23 МИР в София. Подредбата и ръководството на партията той коментира с думите: "Ще видим дали съм аут. Аз не мисля така. 14-о място е добро. В момента изборното законодателство е такова, че има възможност за преференциален вот. Мисля, че повече хора ще го използват, не само в БСП. Аз съм бил винаги въпреки апарата. Не съм обиден на партията за 14-ото място, партията какво е виновна? В нея има много честни и почтени хора и аз ги поздравявам, че са там въпреки всички недъзи, които се откроиха във времето. Но има клика, която ползва партията като марка и като влязат във властта, правят каквото си искат". Ангелов подчерта, че думите му не се отнасят за сегашния председател Михаил Миков, който поел партията в много тежък момент и "няма да е честно да се изправим сега срещу него". Моят лозунг е "Да спрем лъжите", обяви още Ангелов.

Принц Хари оцеля в тежка катастрофа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245208_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86+%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%B2+%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0

Принц Хари бе замесен в сериозна катастрофа в четвъртък на път за светско събитие, съобщиха медиите на Острова. Един от конвоиращите го полицаи се забил с мотора си в такси.Четвъртият по ред престолонаследник бил в шок и не смеел да помръдне от мястото си, докато шофьорът му се опитвал да измъкне таксиджията от премазания автомобил. Полицаят бил изхвърлен на 30 метра надолу по пътя, но за щастие в катастрофата няма жертви.И двамата водачи оцелели без сериозни наранявания, разказват очевидци.„Видях принц Хари след катастрофата. Седеше на задната седалка с ръце на очите си. Изглеждаше в пълен шок и от време на време се обръщаше назад, за да види какво става. Беше ясно, че стои вътре от съображения за сигурност”, обяснява велосипедист, свидетел на катастрофата.За състоянието на принца не се съобщава нищо, а служителят е бил отведен веднага в болница. Същото се е случило и с водача на тойотата, който не е пострадал тежко. Води се разследване по случая.

Лили Иванова с концерт във Варна тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=263989

Националното турне на Лили Иванова стартира на 11-ти септември от Бургас, и днес - 13 септември ще се състои концерт във Варна от 20:00 часа Велико Търново (16-ти септември), античен театър в Пловдив на 18-ти септември, а финалът ще бъде за летния театър на град Сандански на 20-ти септември.

Бакалов: МВР разследва схеми за купуване на гласове

http://www.vesti.bg/izbori2014/novini/bakalov-mvr-razsledva-shemi-za-kupuvane-na-glasove-6022267

Най-новата схема, по която работи МВР, е купуване на гласове чрез организиране на кастинги

БДЖ с намаления за ученици и студенти при пътуване с влак

http://www.cross.bg/karta-stydenti-putyvane-1430123.html

/КРОСС/ Във връзка с началото на учебната година в училищата и предстоящия старт на академичната година във висшите учебни заведения, „Холдинг БДЖ" ЕАД напомня, че всички учащи на възраст до 26 навършени години (ученици, студенти и докторанти редовно обучение) имат право да пътуват с 50 % намаление от редовната цена на билета във втора класа на всички пътнически и бързи влакове. За да могат младите клиенти на националния железопътен превозвач да ползват тази отстъпка, е необходимо да си закупят железопътна карта „Учащ". Картата се издава във всички железопътни гари и бюра в страната срещу снимка и уверение от съответното учебно заведение. При представяне на снимката и необходимия документ, картата се издава веднага на място. Цената на железопътна карта „Учащ" е 1.00 лв., като нейният валидностен срок е от 1-и октомври до 30-и септември на следващата година. „Холдинг Български държавни железници" ЕАД предлага и допълнителни преференции за всички ученици и студенти, които са закупили железопътна карта „Учащ". Срещу тази карта, учащите могат да закупят отново с 50 % отстъпка и абонаментна карта за един или три месеца, като по този начин цената на всяко тяхно пътуване ще бъде още по-ниска. Допълнително предимство е фактът, че абонаментните карти важат за пътуване както с пътнически, така и с бърз влак без да се доплаща разлика в цената заради различната категория на влака

Само ББЦ може да спре ГЕРБ и да вкара ДПС на мястото му

http://www.bnews.bg/article-116287

"Откъде накъде ДПС ще решава кой за кого да гласува и как ще се управлява България. Не съм съгласен хора, които не знаят дори български език, да определят бъдещето на живеещите в България". Това коментира кандидатът за министър-председател и лидер на ББЦ Николай Бареков във варненското село Приселци по време на среща с членове и симпатизанти на партията. Повод за изказването му беше подготвената подмяна на вота с около 200 000 гласоподаватели от Босфора.

Бай Ганьо спасител

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/13/2379971_bai_ganyo_spasitel/?ref=rss


"Ти само гледай… Повдигна се, тури и другия крак, изправи се, прекръсти се и извика: 
— Гледай… Яла, боже, помози… Хоп!… — И се хвърли във въздуха, изкриви краката си на кравай и — бух! — сред басейна". 

Алеко Константинов

I.
Европейска заповед за арест

Търси се един широкоплещ, черноок, чернокос и даже чернокож господин, със засукани мустаки, със скулесто лице, с бръсната брадица, облечен (в какво мислите?) в редингот или костюм, не закопчан, с бяла...

Цветанов: Убедителна победа на ГЕРБ е важна - така ще е ясно кой носи политическата отговорност

http://pik.bg/цветанов-убедителна-победа-на-герб-е-важна---така-ще-е-ясно-кой-носи-политическата-отговор-news224913.html

Цветанов: Убедителна победа на ГЕРБ е важна - така ще е ясно кой носи политическата отговорност

Убедителна победа на ГЕРБ е важна, така ще е ясно кой носи политическата отговорност. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и водач на листата в партията в Благоевград Цветан Цветанов, който се срещна с работници в шивашки цех в Благоевград. „Ние влязохме в управлението по време на най-тежката финансова криза не само в България, а и в цяла Европа. Възстановихме парите от ЕС, помогнахме за субсидирането на животновъди и зърнопроизводители”, посочи Цветан Цветанов.

„Безработицата е увеличена с 40 000 души за една година”, допълни той. Работниците от шивашкия цех коментираха въпроси относно пенсионната възраст, заплатите на хората, разкриването на нови работни места и здравеопазването. „Тази една година и половина, в която управляваше Тройната коалиция е тотално загубена за България и няма връщане назад. Когато не гласуваме ситуацията в държавата остава същата, а когато има висока избирателна активност знаем, че отиват на власт тези, за които най-много хора са гласували и от тях може да се търси отговорност”, обясни Цветанов. 

Янкова: Цяла България е свидетел как двама кандидат-депутати се самоназначиха за премиери

http://www.cross.bg/borisov-yankova-bulgariya-1430122.html

/КРОСС/ "Цяла България е свидетел как двама кандидати за народни представители се самоназначиха за премиери, без народът да ги е избрал. Единият се казва Борисов, другият - Бареков. Единият обещава щом вземе властта първо да вдигне тока с 30%, а го свалиха хората, които протестираха за цената на тока и които се самозапалваха. 71% от българите са бедни. Ако искате да станете още по-бедни - гласувайте за него." Това заяви Дора Янкова, водач на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Смолян пред хората от с. Кестен. „Ако някоя партия ви дава 50 лева и ги вземете, за да гласувате за нея, тогава си носете отговорността и не обвинявайте БСП. Не гласувайте за лице, дори да изглежда симпатично, а за политика, от която виждате полза за самите вас. Левицата няма да отстъпи от социалните политики, които постигнахме през 14-те месеца на нашето управление. Няма да престанем да защитаваме и интересите на дребния и средния бизнес, който дясното правителство на ГЕРБ мачкаше - и смачка 100 хиляди дребни фирми, заради задържания от държавата ДДС. При ГЕРБ забогатяха само броени на пръсти лица, които станаха милионери и милиардери", каза още Янкова. По думите на водача на листата с номер 22 в бюлетината е лъжа, че държавата е във финансов колапс. „Ние оставихме 2 милиарда допълнително към фискалния резерв, а знаете колко бяхме оставили на Борисов, когато той пое правителството. Задлъжнялостта на България е една от най-ниските в ЕС

Само една пета от родителите получават положителни отзиви от учителите

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/13/2379972_samo_edna_peta_ot_roditelite_poluchavat_polojitelni/?ref=rss

Едва 22% от родителите с деца от първи до седми клас получават обратна връзка при позитивни резултати в обучителния процес, а 78% от тях смятат, че училището трябва да възпитава и изгражда личности, не само да дава академични знания. Това показва проучване на Глобал Метрикс по поръчка на Център за приобщаващо образование.

Изследването извежда тенденцията, че комуникацията с учителите е по-интензивна в началните етапи на образованието и с времето отслабва. Например 80% от родителите...

Полицаи признават: Безсилни сме срещу телефонните измамници

http://pik.bg/полицаи-признават-безсилни-сме-срещу-телефонните-измамници-news224910.html

Полицаи признават: Безсилни сме срещу телефонните измамници

Телефонните измами у нас се увеличават, а неофициално полицаи и прокурори признават, че не успяват да се преборят с извършителите. Златка Падинкова от МВР каза, че само за първите 6 месеца от годината са регистрирани 526 случая. По думите й обаче причина за това е, че хората в повече случаи не се оплакват на полицията, че са станали жертви на престъпление, пише "24 часа".

По думите й сериозен проблем е, че след извършване на измамата, бандитите изхвърлят телефона и картата, с които са я извършили. Така биват задържани с доказателство за само едно престъпление. Освен това, в много случаи те се възползват от института на споразумението и така се отървават с по-леки присъди.

Въпреки това тя увери, че се разследва не само до „куриерите”, които прибират парите на лековерни възрастни хора, но и до тези, които ги лъжат в слушалката.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров посочи, че данъчните реагират „по един относително заобиколен начин, изследвайки дали парите от измами се влагат в скъпоструващо имущество”. Само великотърновската дирекция на НАП е провела над 200 ревизии през първото полугодие на 2014 г., като в два случая са проверявани телефонни измамници.

„Анализът на този вид престъпления сочи, че наистина през последните година-две се наблюдава своеобразен Ренесанс на този вид посегателства. Преди 10-ина години имаше истински бум на измамите”, коментира прокурор Мирослав Овчаров.

По думите му самоцелно завишаване на наказанията не винаги повишава ефективността: „Мисля, че в момента имаме един добър закон, въпросът е как се прилага”.

След това в прав текст каза защо властите не могат да се преборят с измамниците: „Поначало на тези хора не може да бъде отнета възможността да извършват престъпления. Те се издържат по този начин и дори, бидейки в затвора или ареста, или непосредствено след като са изтърпели наказание, те отново се връщат към този вид престъпна дейност. Те нямат друг начин за препитание, на практика цели етнически и териториални области се издържат по този начин”.

Репортерът на bTV Росен Цветков, който беше нападнат от роднини на арестуван за телефонни измами във Ветово, каза, че прокурори и полицаи при изключена камера признават своята безпомощност.

Според тях, ограниченията за употреба на СРС в сегашния Закон за МВР ги затрудняват в търсенето на "горещи следи".

Обвинител му дал съвет: „Разследвайте по-нагоре, някой друг пише сценариите, не са чак толкова умни тези хора, не са чак такива професионалисти. Някой друг на по-високо ниво ги създава тези сценарии, те ги изпълняват и се отчитат с комисионни”.

Криско срещу Мария Илиева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245207_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%98%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0

И съчувствие и благодарност – това изпитва Криско към СЕМ, които наскоро се опитаха да ограничат излъчванията на дуета му с Мария Илиева „Видимо доволни”. В тоталния хит на лято 2014 медийния регулатор съзря опасност от насаждане на лоша представа за секса сред младите. Последвалата обществената полемика за ползата от „мятането” и „барането” спести на рапъра солидна сума за пиар и реклама. „Много хора ги обвиниха, че налагат цензура. От СЕМ пък дори нямат вина за това, защото не са започвали нищо – първо, че няма какво да се направи, в парчето няма нецензурни думи.”, обясни в интервю за Нова стройния миньон. Дузина упреци за участието си в песента получи и Мария Илиева, за която цялата случка бе добър търговски ход. „Монитор” потърси други допирни точки между необичайния тандем.

Криско

 
ИмиджКристиан Талев-Криско е висок кинта и двадесет с вдигнати ръце, но знае точно колко силно да отскочи, за да разкопчае от раз сутиена на някоя фенка. С вид на сгащен в  пушкома гимназист, той е далеч от генгста имиджа на рапърите отвъд голямата вода. Отвъд Дунава обаче Криско е гаменът с поразяваща уста, който не плаща данък обществено мнение и диша на принципа „чаши горе, гащи долу”. Наясно е, че пеенето му е по-оборотно за физзарядка под душа, отколкото за голяма сцена. Анемичното си гласче компенсира със зарибяващи бийтове и пиперливи рими.ХобитаПонеже си е забравил торбата с мускули и речника на отличник от Харвард вкъщи, Криско привлича вниманието с майсторлъка на фризьора си. Голото му кубе често е оформено я с лика на популярна  личност като Обама, я с леопардов принт или със собственото му име.  Уличният поет от Габрово реши да осребри популярността си с лимитирана серия бейзболни шапки с бранда Kriskobeats. Под светлината на прожекторите Криско обича да разголва както душата, така дупето си.  Коланът за него е враг номер едно, а джинсите с поклащащо се дъно - задължителни.Вандалски проявиНовата 2014-а Криско посрещна на площада в Горна Оряховица и  с последвала глоба от 300 лв за дребно хулиганство.  След участието си разпърът се прибрал  подпийнал в хотела, счупил стъклото на входната врата и обидил рецепционистката. Освен количеството промили в кръвта торнадото от материални щети било провокирано и от факта, че собствениците отказали да настанят безплатно хора от екипа му.Видимо доволниПътищата на Криско и Мария в студио се събират за сефте при записите на „Няма кво да стане”.    Тя се заема с припева и беквокалите на баладата, която печели конкурса „Зелената песен на България”. Колаборацията разширява таргета на Мария сред тийнейджърите и ръкавицата за второ общо парче е хвърлена. „Видимо доволни” излиза през май, за да се превърне в тотален летен хит. Пет месеца по-късно от СЕМ решиха да ограничат излъчването й както заради диалектни вулгаризми, така и заради идеята за секс срещу материални облаги. На принципа „След дъжд качулка” драмата на  регулатора с Криско изостри още повече интереса към песента, чиито дебилен текст отдавна е чат от градския фолклор и плейлистите на детските рождени дни. „Скандалът със СЕМ вдигна рейтинга на „Видимо доволни” с около 300 хиляди гледания. Темата е адски безсмислена. Много хора ги обвиниха, че налагат цензура. СЕМ пък дори нямат вина за това. Цялата ситуация беше абсолютна измислица на репортерка на bTV”, коментира изпълнителят. Според него възпитанието на децата е в ръцете на родителите и учителите, а не в посланията на музикалните им идоли. „Ако тръгнат да налагат цензура трябва да спрат 90 % от парчетата, които се излъчват по радиото и телевизията.”, казва той.
Мария Илиева

 
ИмиджМария Илиева е доброто момиче на българския поп. Или поне ковеше имидж на такова преди да стане част от песен, в която „пукаме се готино” не стана нарицателно за еднократна забивка сред пясъците на „Слънчака” за тийнейджърите. Дрескодът й през последните три години обърна гръб на аристократката с коктейлна рокля, за да даде зелена светлина на късите гащета тип широк колан и кецовете с платформа. Хитове като „Лунен сън”, „Нищо” и „Играя стилно” са сред образците за стойностен текст. „Сама” пък стана саундтрак на кампания срещу насилствената проституция и трафика на хора. Поне веднъж годишно се разпява под открито небе със симфоничен оркестър.ХобитаФитнес минимум три пъти седмично и плетене на гривни са сред любимите занимания на Мария. Късметлийските амулети певицата започнала да изработва под инструкциите на Мариела Ненчова, собственик на една от най-големите фирми за бижута у нас. Пъстрите, ръчно изработени гривни на Мария красят нощните шкафчета на голяма част от прителите й в гилдията, сред които Любо Киров и Орлин Павлов. „Когато намериш правилните конци за плетките и осъзнаеш, че ти не просто прехвърляш един върху друг различните цветове конци, а кодираш какво да се случи в живота на един или друг човек, тогава приемаш това занимание напълно сериозно”, разказа изпълнителката на „Играя стилно”.Вандалски проявиНай-тежкото публично документирано провинение на Мария досега е пиенето на бира от кен на стълбите на тв студио след полунощ. През последните месеци опит за разклащане на душевния й комфорт направи Мика Стоичкова, която вдия в нея инициатор на побоя над бившата им обща муза – актьора Иво Аръков. Футболната щерка заплаши, че е ангажирала и следователи по случая. „Тази тема ми е скучна. Нямам коментар нито по нея, нито по производните й въпроси.”, лаконична е Илиева.Видимо доволниСлед скандала с „барането” и „мятането” във „Видимо доволни” Мария Илиева сподели, че Криско е написал текст, който да й отива на имиджа. Факт, припевът не гъделичка въображението с „тялото ти мазно”, но е ключова част от цялото. Да бягаш от отговорност с такъв аргумент е като да пишкаш в басейн и да си мислиш, че няма да оцветиш водния периметър на съседа. „Явно сме си свършили добре работата с Криско - предизвикахме интерес и различни мнения. “Видимо доволни” е най-гледаната българска песен в каналите за видеосподеляне и в този смисъл се радвам на успеха й. Най-лесно и безотговорно е да търсим проблема с възпитанието и общуването с децата във външни фактори. Автори като Моцарт, Бетховен, Бах, Шопен, които аз много обичам и с чиято музика съм закърмена, не са заместител на ценностите, в които родителите трябва давъзпитават децата си. Противното твърдение би звучало доста нелепо.”, сподели наскоро в интервю Мария. На въпрос тежи ли й фактът, че е любимка на много деца и трябва да подбира внимателно посланията в песните си, тя отговаря: „Разбира се, че въздействието на артиста върху публиката е отговорност. Всеки мой фен може да следи интервютата ми, в които казвам всичко извън художествената измислица на музиката. Отдавна публиката не се привързва трайно само към таланта, а и към личността, която седи зад него.”

„Невидимият” иманяр от Амфиполи

http://www.grreporter.info/_Nevidimiyat_imanyar_ot_Amfipoli/16093

От десетилетия в нелегалните разкопки в района са замесени както директор на солунска банка, така и представители на правоохранителните органи

прочети повече

Драма! Откриха мъртъв писател в гараж в Благоевград

http://pik.bg/драма-откриха-мъртъв-писател-в-гараж-в-благоевград-news224911.html

Драма! Откриха мъртъв писател в гараж в Благоевград

Писател бе открит мъртъв в гараж тази сутрин в Благоевград,съобщи БГНЕС

Сигналът за миризма, идваща от затворен гараж е получен към 9.45 часа тази сутрин от ул. "Малешево" в картал "Грамада". След като съсед е разбил вратата на гаража, вътре върху постелки е открито тяло на починал мъж.

Гаражът се обитава от писателя от с. Зелен дол Благой Б, който доскоро всекидневно кръстосваше улиците на Благоевград, търсейки пари от приятели за кафе. Съседи разказаха, че не са виждали Благой от 4-5 дни.

Смъртта на мъжа, който е около 66-годишен, е констатирана от лекар на ЦСМП-Благоевград. Сформирана е следствена група от Второ РУП-Благоевград за извършване на оглед на мястото.

Работата по случая продължава.

Кунева е против сега да се избира председател на Реформаторския блок

http://www.cross.bg/blok-kyneva-reformatorskiya-1430121.html

/КРОСС/ "В Европейския съюз се постига единодушие. Постига се по-бавно, не се постига под натиск на една конкретна дата и конкретно време. Единодушие в Реформаторския блок има." Това каза Меглена Кунева, лидер на Движение „България на гражданите" в сутрешния блок на Нова телевизия „Събуди се". "Искам да кажа на нашите приятели и на абсолютно всички партии, да бъдат уверени, да бъдат спокойни, че Реформаторският блок го има и ще остане", заяви Кунева. По повод утрешното откриване на кампанията на Реформаторския блок, както и конгресът, на който ще изберат председател и говорител, Меглена Кунева заяви, че ще каква е програмата им и колко силно искат да спечелят изборите. „Искаме да мотивираме всичките ни членове и симпатизанти в страната. Една от точките в дневния ред, една от възможностите е изборът на говорител и председател", поясни Кунева. По думите на бившия еврокомисар на дневен ред е бил въпросът дали сега Реформаторският блок да избира председател или след изборите, като се види какъв е резултатът на Блока. Според нея изборът трябвало да стане след парламентарния вот. Тя уточни, че преди членовете на Реформаторския блок да се явят заедно на първите си важни парламентарни избори трябва абсолютно и с пълно единодушие да взимат решения и да няма никакви сътресения.  

Писател бе открит мъртъв в гараж в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4303372

Писател бе открит мъртъв в гараж тази сутрин в Благоевград,съобщи БГНЕС
Сигналът за миризма, идваща от затворен гараж е получен към 9.45 часа тази сутрин от ул. "Малешево" в картал "Грамада". След като съсед е разбил вратата на гаража, вътре върху постелки е открито тяло на починал мъж.
Гаражът се обитава от писателя от с. Писател бе открит мъртъв в гараж тази сутрин в Благоевград,съобщи БГНЕС Сигналът за миризма, идваща от затворен гараж е получен към 9.45 часа тази сутрин от ул. "Малешево" в картал "Грамада". След като съсед е разбил вратата на гаража, вътре върху постелки е открито тяло на починал мъж. Гаражът се обитава от писателя от с.

Кандидат-депутати може да опитат да купят преференциален вот

http://www.mediapool.bg/kandidat-deputati-mozhe-da-opitat-da-kupyat-preferentsialen-vot-news224817.html

Кандидат-депутати може да се опитат да си купуват преференциален вот на изборите на 5 октомври, обяви в събота вътрешният министър Йордан Бакалов пред Дарик радио. Той уточни, че не споделя това свое опасение ”случайно", но като вътрешен министър няма право да коментира повече. Чрез преференции дори кандидати на неизбираеми места могат да получат депутатско място. По думите на Бакалов МВР работи по разкриването на няколко схеми за купуване на гласове от политически сили. Най-новата схема, по която работи МВР, е купуване на гласове чрез организиране на кастинги. След като се явят на кастинг, на хората им се обяснява, че трябва да гласуват за определена партия или коалиция и им се плаща. В планинските райони правото за сеч на дърва се получава след обещанието за ”правилен" вот - това е друга схема, по която работят в полицията. ”В махалите хората се знаят и там също се купуват гласове", обясни Бакалов.

„Баумакс” продаде бизнеса си в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245206_%E2%80%9E%D0%91%D0%B0%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%E2%80%9D+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8

Още една чужда верига от типа „Направи си сам” напуска България. Австрийската „Баумакс” продава 8-те си магазина в страната на компанията „Хедус”, съобщи агенция Ройтерс.„Хедус” е учредена миналата година. Основен акционер в нея е „Ей Си Карпет” – дружество, чийто едноличен собственик на капитала е „Налко”. И в двете дружества в Съвета на директорите са Пейо Иванов и Петър Хаджипетров, които оглавяват и компанията „Картекс П” АД – собственик на брандовете Carpet Max, Max Design и МайСтор, показва справка в Търговския регистър, цитирана от Investor.bg.Австрийската компания не разкрива финансовите условия по сделката, отбелязва информационната агенция. Предстои тя да бъде одобрена от българския регулатор по конкуренцията.„Баумакс” пострада сериозно заради кризата и бурната си експанзия на пазарите в Източна Европа, много от които се оказаха губещи за нея. През април фирмата се договори с кредиторите си за мащабно преструктуриране на бизнеса в региона. Компанията вече напусна Турция и Румъния.Целта на „Баумакс” е да се фокусира върху дейността си в Австрия и да запази хилядите работни места в страната, като плановете са бизнесът да бъде оздравен най-късно до 2016 г. През 2013 г. компанията записа загуба от 189 млн. евро, припомня Ройтерс.Преди няколко месеца конкурентът на австрийската верига – германската Praktiker, също продаде бизнеса си в България. Купувач е “Видеолукс Холдинг”, собственик на веригата за техника “Технополис”.

Откриха мъртъв писател в гараж в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4303368

Писател бе открит мъртъв в гараж тази сутрин в Благоевград,съобщи БГНЕС
Сигналът за миризма, идваща от затворен гараж е получен към 9.45 часа тази сутрин от ул. Писател бе открит мъртъв в гараж тази сутрин в Благоевград,съобщи БГНЕС Сигналът за миризма, идваща от затворен гараж е получен към 9.45 часа тази сутрин от ул. "Малешево" в картал "Грамада". След като съсед е разбил вратата на гаража, вътре върху постелки е открито тяло на починал мъж. Гаражът се обитава от писателя от с.

В Япония трансплантираха ретина от стволови клетки

http://www.cross.bg/kletki-stvolovi-retina-1430120.html

/КРОСС/ Японски специалисти присадиха на 70-годишен пациент, болен от макулодистрофия, ретина, отгледана от стволови клетки. Японският държавен институт по естествени науки (Рикен), който провежда клиничните изпитания на метода, определи операцията като успешна. Макулодистрофията поразява ретината на окото и една от основните причини за слепота при възрастните хора. Съществуващите сега методи на лечение на това заболяване могат само временно да отстранят симптомите му. В института Рикен смятат, че трансплантацията на отгледана от стволови клетки ретина може да се окаже действен способ за лечения на макулодистрофията. В първите в света клинични изпитания с използване на стволови клетки в Япония ще вземат участие още петима пациенти със заболявания на очите на възраст над 50 г., на които ще бъдат направени аналогични операции. След като през 2012 г. професорът от университета в Киото Шиная Яманака бе отличен с Нобелова награда по медицина за откриването на метода за производство на стволови клетки от обикновени клетки на организма, в Япония активно се разработват нови методи за регенеративна медицина. Японското правителство планира да отдели повече от 110 милиарда йени (над 1 милиард долара) за изследвания в тази сфера през следващите десет години, пише News7.  

Властите изнемогват в битката с ало-измамниците

http://www.cross.bg/slychaya-izdurzhat-prestuplenie-1430119.html

/КРОСС/ Телефонните измами у нас се увеличават, а неофициално полицаи и прокурори признават, че не успяват да се преборят с извършителите. Златка Падинкова от МВР каза в студиото на „Тази сутрин", че само за първите 6 месеца от годината са регистрирани 526 случая. По думите й обаче причина за това е, че хората в повечето случаи се оплакват на полицията, че са станали жертви на престъпление. По думите й сериозен проблем е, че след извършване на измамата, бандитите изхвърлят телефона и картата, с които са я извършили. Така биват задържани с доказателство за само едно престъпление. Освен това, в много случаи те се възползват от института на споразумението и така се отървават с по-леки присъди. Въпреки това тя увери, че се разследва не само до „куриерите", които прибират парите на лековерни възрастни хора, но и до тези, които ги лъжат в слушалката. Говорителят на НАП Росен Бъчваров посочи, че данъчните реагират „по един относително заобиколен начин, изследвайки дали парите от измами се влагат в скъпоструващо имущество". Само великотърновската дирекция на НАП е провела над 200 ревизии през първото полугодие на 2014 г., като в два случая са проверявани телефонни измамници. „Анализът на този вид престъпления сочи, че наистина през последните година-две се наблюдава своеобразен Ренесанс на този вид посегателства. Преди 10-ина години имаше истински бум на измамите", коментира прокурор Мирослав Овчаров

Инвеститори с интерес към „Химко”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245205_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%81+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%E2%80%9E%D0%A5%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%BE%E2%80%9D

Инвеститори са заявили интерес към фалиралия торов завод „Химко” във Враца и чакат резултатите от изборите, за да обявят официално намеренията си. Това заяви Кирил Петков, бивш директор на завода, на кръгла маса за химическата индустрия, организирана от КНСБ.Според него е напълно възможно и рентабилно да бъде възстановена относително нова мощност от 1983 г. за производството на амоняк и азотния тор карбамид. „Сега от завода се интересуват скрападжиите и заинтересовани конкуренти. Има интерес от стратегически инвеститори, които имат възможност да доставят природен газ на конкурентна цена. Те имат и пазари, и финансови ресурси”, каза той.Петков потвърди, че в „Химко” става въпрос за възобновяване само на една мощност – най-новата, влязла в експлоатация през 1983 г.Той посочи, че сега в България се внасят необходимите количества карбамид, а тази мощност може да произвежда 170 хил. тона годишно. Тези последно построени нови мощности са екологосъобразни и конкурентни, допълни той, цитиран от investor.bg.Тази мощност има остатъчен работен ресурс от 15-20 години, се казва в анализ на проф. Йончо Пеловски от Българската камара на химическата промишленост. Според анализа на проф. Пеловски в периода 2000-2013 г. производството на амоняк и азотни торове намалява след спирането на „Химко” - Враца и „Агробиохим” - Стара Загора. В „Неохим” и „Агрополихим” производството на азотни и фосфорни торове се задържа на равнище 60-80% използваемост на производствените капацитети. Производството на фосфорни торове е преустановено в „Неохим”. От износител страната вече е вносител на карбамид, посочва се в анализа. „Вносът на торове се увеличава, като сега сме стигнали до близо 40%”, коментира проф. Пеловски.

Български шампион по подводен риболов се удави на състезание

http://moresport.actualno.com/Bylgarski-shampion-po-podvoden-ribolov-se-udavi-na-systezanie-news_49775.html

Шампионът и национал по подводен риболов Александър Лютаков се е удавил по време на състезание в Черно море. Тялото на младия спортист е открито на 12 метра дълбочина близо до остров св. Иван в Созоп...

Секциите в Турция за изборите са 136, каза заместник-външният министър

http://izbori2014.actualno.com/Sekciite-v-Turcija-za-izborite-sa-136-kaza-zamestnik-vynshnijat-ministyr-news_49778.html

Очаквано в Турция има най-много секции за гласуване зад граница. 31% от секциите в чужбина ще бъдат разкрити на територията на южната ни съседка, каза зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова ...

Защо пътуването във времето е възможно?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301446

“Нямам нищо против да ви разкажа тази история”, казал Пътникът във времето, “но не мога да споря… по-голямата част от нея ще звучи като лъжа. Така да бъде!” 
Историята на Пътника във времето може да е звучала абсурдно в края на ХIХ век, но днес физиците гледат по различен начин на романа на Уелс. Книгата му “Машината на времето”, появила през “Нямам нищо против да ви разкажа тази история”, казал Пътникът във времето, “но не мога да споря… по-голямата част от нея ще звучи като лъжа. Така да бъде!” Историята на Пътника във времето може да е звучала абсурдно в края на ХIХ век, но днес физиците гледат по различен начин на романа на Уелс. Книгата му “Машината на времето”, появила през

Украйна все още е в етап на война, обяви Яценюк

http://news.ibox.bg/news/id_925454195

Количествата газ няма да стигнат за нормално рптичане на зимата

Капитанът на яхтата с бежанците при Каварна влиза в затвора

http://www.bnews.bg/article-116286

9 месеца затвор получи турският капитан на яхтата, с която бяха задържани 21 бежанци край Каварна.

Карана от ВИС-2: Вицепремиер на Царя идваше при Главния ката кученце

http://frognews.bg/news_76156/

Мен може да ме съди баща ми и треньора ми, а не смешници и палячовци. Не може да ме критикува един вицепремиер от времето на царя, аз съм го виждал да идва при Жоро да се върти като малко кученце. Това каза в "На светло" при Кулезич шефът на борда на новия ВИС-2 Росен Карана, който бе с черна маска.

Търговското споразумение на ЕС с Украйна е отложено с една година

http://www.moreto.net/novini.php?n=263993

Търговската част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС се отлага поне с една година. За това са се споразумели Съюзът, Русия и Украйна след преговори в Брюксел. Според еврокомисаря по въпросите на търговията Карел де Гухт украинците ще станат част от зоната за свободна търговия не по-рано от 1 януари 2016 г.

Мъж от Ямбол е в тежко състояние след самозапалване

http://www.mediapool.bg/mazh-ot-yambol-e-v-tezhko-sastoyanie-sled-samozapalvane-news224816.html

Мъж от Ямбол е със 100% изгаряния, след като се е запалил в петък вечерта на пътя между селата Миролюбово и Изворище. Бил е приет в многопрофилната болница в Бургас, а по-късно е транспортиран във Варна. Дежурният лекар в отделението по реанимация в многопрофилната болница във Варна заяви, че шансовете за оцеляване на мъжа са минимални. ”Тежко е общото състояние, много тежко изгаряне. При такова изгаряне има минимални шансове. Прави се всичко, което е необходимо. Той е в медикаментозна кома. Обезболен е”, съобщи медикът, цитиран от БНР. Все още не са ясни мотивите за самозапалването. Мъжът е безработен баща на две деца. Вчера следобед тръгнал с автомобила си от Ямбол в посока Бургас.

Избуява ново явление - покупка на преференции

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/13/2379950_izbuiava_novo_iavlenie_-_pokupka_na_preferencii/?ref=rss


Избуя нова тенденция - кандидат-депутати се опитват да купуват преференции, за да си осигурят място по-напред в листите. За това предупреди служебният вътрешен министър Йордан Бакалов пред "Дарик" радио. Той подчерта, че става дума за отделни кандидати, а не за политически партии и че има оперативни данни за това.

МВР за пръв път действа превантивно срещу покупко-продажбата на гласове, каза министърът. Той подчерта, че усилия се полагат за осигуряване на доказателства, годни в съда,...

Умен дом - когато се обединят дизайнът, технологиите и иновациите

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/13/2379429_umen_dom_-_kogato_se_obediniat_dizainut_tehnologiite_i/?ref=rss


Когато не сте вкъщи, случва ли ви се да ви притесняват въпроси като: "Дали изключих всичко? А включих ли алармата?" С умен дом ще можете да си отговорите много лесно на тези въпроси с един бърз поглед към вашия смартфон или таблет.

И не само това - вашият бъдещ дом ще бъде интелигентен и ще реагира гъвкаво на нуждите ви: стените ще могат да се преместват, ако решите да правите парти и имате нужда от малко повече пространство. А хладилникът ще ви казва на кои продукти срокът на...

Умен дом - когато се обединят дизайна, технологиите и иновациите

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/13/2379429_umen_dom_-_kogato_se_obediniat_dizaina_tehnologiite_i/?ref=rss


Когато не сте вкъщи, случва ли ви се да ви притесняват въпроси като: "Дали изключих всичко? А включих ли алармата?" С умен дом ще можете да си отговорите много лесно на тези въпроси с един бърз поглед към вашия смартфон или таблет.

И не само това - вашият бъдещ дом ще бъде интелигентен и ще реагира гъвкаво на нуждите ви: стените ще могат да се преместват, ако решите да правите парти и имате нужда от малко повече пространство. А хладилникът ще ви казва на кои продукти срокът на...

Троянският и Бачковският манастир стават с национално значение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245204_%D0%A2%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B8+%D0%91%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%

Бачковският и Троянският манастир също да станат обекти с национално значение. Това е предложил служебният вътрешен министър Йордан Бакалов на заседанието на правителството в сряда, става ясно от публикуваната стенограма. Тогава кабинетът реши Рилският манастир да е обект с национално значение, като така ще се опази културното наследство на обителта.  Служебният премиер Георги Близнашки принципно е съгласен да се обявят Бачковският и Троянският манастир за национални обекти, но за целта трябва да се внесе предложение в МС. Министърът на културата Мартин Иванов е обявил, че ще започне разговори с представители на Светия синод по въпроса.  Бачковският е вторият по големина манастир след Рилският, а Троянският манастир е основан около 1600 година.

Ексклузивно! Възродителят на ВИС-2 Росен Карана проговори за силовите групировки, смъртта на братя Илиеви, Маргините и Маджо! (обновена)

http://pik.bg/ексклузивно-възродителят-на-вис-2-росен-карана-проговори-за-силовите-групировки-смъртта-на-news224902.html

Ексклузивно! Възродителят на ВИС-2 Росен Карана проговори за силовите групировки, смъртта на братя Илиеви, Маргините и Маджо! (обновена)

Шефът на борда за възраждането на силовата групировка ВИС- 2 Росен Карана проговори пред Нова телевизия.

Близкият до убитите братя Илиеви обаче скри лицето си зад маска и беше с подправен глас.

"Ще възродим ВИС 2, защото ни писна да гледаме някакви смешници и мишки, които само говорят и нищо не разбират", категоричен е Карана.

"Целта на възстановяването на ВИС-2 е да се върнат нещата, които правехме преди - туризъм, търговия и други. Имаме много хора, които ни помагат. И в Латинска Америка. В България ходиме от град на град, но за разлика от тия приятелчета дето ги каниш при теб, ние имаме подкрепа навсякъде.

"Георги Илиев не робуваше на никакви кукловоди. За това го убиха. Защо според вас Маджо е жив. Никога не сме имали лоши отношения с Маргините. Мая Илиева няма нищо общо с възраждането на ВИС-2", каза още Карана.

"Много ми липсва Георги Илиев. Не искам да се сещам за смъртта му. Плаках когато разбра. Казаха ми по телефона: Убиха Главния.

"Този, който уби Жоро Илиев го последва в смъртта", каза Росен. На въпрос на водещата дали килърът е пернишкияj наркобос Райко Василев-Кръвта той отговори: "То стана ясно кой. Ние го разбрахме веднага. А на властите им трябваха години".

"Знам дали е жив Мето Илиенския, но ще оставя другите под напрежение да се чудят", посочи Карана.

Карана каза, че всички българи по Черноморието дължат работата си на Васил Илиев. "Ние изгонихме руснаците от морето. Прогонихме и и хората от бившите съветски републики. Иначе в България щеше да се случи това, което става в Украйна сега", каза той. 

Безработен баща на две деца се самозапали край Бургас

http://www.cross.bg/varna-byrgas-medikamentozna-1430118.html

/КРОСС/ 42-годишен мъж от Ямбол със 100 процента изгаряния е приет снощи в Спешното отделение на МБАЛ в Бургас, съобщиха от лечебното заведение Димитър Желев е настанен в реанимацията на Многопрофилната болница във Варна в медикаментозна кома. Той е безработен баща на две деца. Вчера следобед тръгнал с автомобила си от Ямбол в посока Бургас, уточни говорителят на полицията в морския град Цветелина Рандева, цитирана от БНР. "Спира между двете села Миролюбово и Изворище, запалва се. Междувременно се обажда на жена си, казва ѝ, че гори. Тя съобщава на 112. Отиват на място. Човекът е с тежки наранявания. Закарват го с една линейка до Варна, където всъщност трябва да го лекуват", обясни тя. Дежурният лекар в отделението по реанимация в многопрофилната болница във Варна заяви, че шансовете за оцеляване на мъжа са минимални: "Тежко е общото състояние, много тежко изгаряне. При такова изгаряне - минимални шансове. Прави се всичко, което е необходимо. Предприемат се определени оперативни интервенции и това е. Той ев медикаментозна кома. Обезболен е." Все още не са ясни причините за инцидента. Образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава.  

Откриха мъртъв благоевградски писател

http://www.vesti.bg/novini/otkriha-myrtyv-blagoevgradski-pisatel-6022268

Писател бе открит мъртъв в гараж тази сутрин в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Умната химикалка Equil Smartpen 2 дигитализира написаното на хартия

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/13/2379198_umnata_himikalka_equil_smartpen_2_digitalizira/?ref=rss


За много хора писането на хартия си остава предпочитан начин за водене на записки, създаване на текстове и особено рисуване. Но в ерата на компютрите обикновено необходимостта от дигитална версия на написаното е много голяма.

Затова от компанията Equil създават Smartpen 2. Умната химикалка на пръв поглед е съвсем обикновена и пише с мастило на хартия както всяка друга. Тя обаче има и вградени сензори, които й позволяват да проследява движението си и да го дигитализира.

По...

Самозапали се безработен баща на две деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_388217.html

Безработен баща на две деца се самозапали, предаде БНР. 42-годишният мъж от Ямбол е със 100% изгаряния. Той е откаран в болница. Димитър Желев е в реанимацията, в медикаментозна кома. Трагедията станала вчера. Димитър тръгнал с автомобила си от Ямбол към Бургас. Спрял между селата Миролюбово и Изворище, където се запалил, разказа говорителят на полицията Цветелина Рандева. Успял да се обади на съпругата си. Казал й, че гори. Жената позвънила на тел. 112. Изпратените екипи намерили лежащия човек с тежки изгаряния. Закарали го в болница. Шансовете за оцеляването на мъжа са минимални.

Полицията не може да се справи с телефонните измами

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4303360

Телефонните измами у нас се увеличават, а неофициално полицаи и прокурори признават, че не успяват да се преборят с извършителите.
Златка Падинкова от МВР каза, че само за първите 6 месеца от годината са регистрирани 526 случая. По думите й обаче причина за това е, че хората в повече случаи не се оплакват на полицията, Телефонните измами у нас се увеличават, а неофициално полицаи и прокурори признават, че не успяват да се преборят с извършителите. Златка Падинкова от МВР каза, че само за първите 6 месеца от годината са регистрирани 526 случая. По думите й обаче причина за това е, че хората в повече случаи не се оплакват на полицията,

62-ма българи издирва Интерпол

http://www.cross.bg/byuletina-interpol-izdirvat-1430117.html

/КРОСС/ 48 българи и 13 чужденци, които се издирват с червена бюлетина от Интерпол по искане на нашата прокуратура. Други 14 нашенци се търсят от други страни за извършени от тях престъпления. Те също са обявени със снимки и данни за тях на сайта на международната полицейска организация, пише "24 часа". Преди крайната мярка търсените да се появят с лицата си има други оперативни способи за издирването им и невинаги е удачно снимките им да се разпространяват в цял свят. Така че издирваните от Интерпол българи реално са много повече. За много от тях широката публика дори не подозира, че са били издирвани, заловени от партньорските служби и върнати у нас за разследване или излежаване на присъди. 190 са държавите от всички континенти, които членуват в Интерпол към днешна дата. Това обаче не е единственият канал, по който могат да се обявяват престъпници за издирване. Не по-малко лица са търсени и с Европейска заповед за арест, шенгенската информационна система и други. Интерпол обаче остава най-популярната международна организация, която издирва избягали от правосъдието и безследно изчезнали, но чрез каналите се обменя информация и за свидетели, за престъпни навици, за идентифициране на трупове. Точно затова са и различните бюлетини, с които се издирват хора от цял свят. Най-популярната е червената бюлетина, с която официално се издирват лица във връзка с извършени тежки престъпления. С жълта бюлетина търсят безследно изчезнали хора

Проверяват изправността на ученическите автобуси

http://econ.bg/Новини/Проверяват-изправността-на-ученическите-автобуси_l.a_i.567161_at.1.html

Транспортното министерство и изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ са започнали проверки на всички училищни автобуси у нас. Още преди...

Полицията безсилна срещу телефонните измами

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4303354

Телефонните измами у нас се увеличават, а неофициално полицаи и прокурори признават, че не успяват да се преборят с извършителите.
Златка Падинкова от МВР каза, че само за първите 6 месеца от годината са регистрирани 526 случая. По думите й обаче причина за това е, че хората в повече случаи не се оплакват на полицията, Телефонните измами у нас се увеличават, а неофициално полицаи и прокурори признават, че не успяват да се преборят с извършителите. Златка Падинкова от МВР каза, че само за първите 6 месеца от годината са регистрирани 526 случая. По думите й обаче причина за това е, че хората в повече случаи не се оплакват на полицията,

Хипемаркет за гласове - 222 роми на един адрес

http://www.vesti.bg/izbori2014/novini/hipemarket-za-glasove-222-romi-na-edin-adres-6022266

"Само ни лъжат, нито работа дават, нито пари. Като дадат някой лев, гласуваме", обясняват жителите на махалата

Хипермаркет за гласове - 222-ма роми на един адрес

http://www.cross.bg/romi-adres-grada-1430116.html

/КРОСС/ 222-ма роми са регистрирани на един адрес в смолянския кв. "Устово". Жителите на цялата махала се водят на ул. "Васил Райдовски" 81. Зад бензиностанцията на изхода към Мадан е пълно с неугледни постройки. Там освен обитателите им никой не стъпва, освен около избори. Мястото е като хипермаркет за гласове, пише „24 часа". Политици от всички партии идват, обещават, дават по кебапче и тръгват. Дори секция не разкриват - циганите гласуват в кв. "Горно Влахово". В гетото има около 30 сгради, 4-5 от тях са масивни, останалите - бараки. В тях спят до десетина души в стая. Според общинската служба ГРАО 120 души от обитателите са с постоянен адрес, а 102-ма с настоящ. Махалата възникнала още по соцвреме. Заселили са се няколко семейства, мераклии да чистят града. Мястото им било посочено от властта. Преди десетина години обаче жителите се увеличили изведнъж многократно, тъй като придошли много роми от Пловдивско и Пазарджишко, но най-вече от Пещера. Те събирали изхвърлени тухли и дървения и сами си зидали бараките. Повечето роми в квартала не работят. Разчитат на социални помощи и детските надбавки. Изкарват по някой лев, като пренасят дърва и въглища до къщите в града. Други работят през лятото из страната.  

500 хиляди българи засегнати от кризата в КТБ

http://www.bnews.bg/article-116284

Всички са се обединили около искането да бъде намерено незабавно решение за банката и да се потърси отговорност от виновните.

Изгорелият като факла Димитър стигна жив с линейката от Бургас до Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264005

В изкуствена кома и с механична вентилация е 42-годишният Димитър Желев, който се самозапали снощи на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище. Мъжът е със 100% изгаряния. Състоянието му остава без промяна, настанен е в Реанимация на Клиниката по изгарянията във Варна.

Започна проверка на училищните автобуси

http://pik.bg/започна-проверка-на-училищните-автобуси-news224903.html

Започна проверка на училищните автобуси

От началото на този месец инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ започнаха проверки на всички училищни автобуси, пише Петел.бг.

Акцията е разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, като целта е превозвачите и водачите да обърнат внимание на техническото състояние на специализираните превозни средства и готовността им да превозват учениците през новата учебна година.

До 15 септември 2014 г. се проверяват активно фирмите, извършващи превози на деца на територията на страната, както и всичките около 2000 училищни автобуса.

Със старта на учебната година проверките ще продължат на пътя, като инспекторите ще следят стриктно техническото състояние на автобусите, преминат ли е техническият преглед, както и дали са изпълнени направените предписания.

При установяване на нарушения инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ ще съставят актове и ще правят необходимите предписания, за да не се допускат нередности, застрашаващи живота и здравето на децата.

Петър Кънев: ГЕРБ вкара чалгата в политиката

http://www.cross.bg/petur-kunev-gerb-1430115.html

/КРОСС/ Водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за 2- ри МИР - Бургас Петър Кънев, заедно с кандидатите за народни представители Атанас Зафиров, Георги Тодоров и Ваня Чечева, се срещнаха с членове и симпатизанти на коалицията в гр. Камено. Придружаваше ги кметът на общината инж. Стефан Бонев. „Тук в Камено имате уникален кмет, той е един от кметовете - образци на БСП и трябва да се гордеете с него", каза в началото на срещата пред присъстващите Петър Кънев и допълни, че сега е моментът всеки да помисли дали наистина иска да го управляват добри стопани и мислещи за обикновения човек хора или такива, които разединяват нацията, каквито се оказаха управляващите от политическа партия ГЕРБ. „Бях народен представител и мога да кажа, че дори и за една година ние работихме и проведохме една добра социална политика. Осигурихме коледни и великденски добавки за пенсионерите, увеличихме еднократната помощ за първолаците, успяхме да възстановим т.нар."швейцарско правило" и от средата на 2014г. пенсиите са актуализирани средно с 2.7%, вдигнаха се детските надбавки за второ дете - от 35 на 70 лева", обясни Петър Кънев. Според него свършеното за една година, ГЕРБ не са успели да направят за своето цяло управление. „Освен това, казвам го категорично, ГЕРБ вкара чалгата в политиката. От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ сме за икономически активна държава. За държава, която освен регулатор, е собственик и инвеститор

Шок! Кръвната проба на полицая убиец на малката Краси се оказа само 0,3 промила!

http://pik.bg/шок-кръвната-проба-на-полицая-убиец-на-малката-краси-се-оказа-само-03-промила-news224901.html

Шок! Кръвната проба на полицая убиец на малката Краси се оказа само 0,3 промила!

Страхотен скандал може да се завихри с кръвната проба на полицая убиец Костадин Стоянов, който прегази 11-месечната Красимира в село Крушевец, след като се качи на тротоара с колата си. По неофициални данни тя е показала 0,3 промила. Именно ниският резултат е усъмнил държавното обвинение, пише "Стандарт".

Резултатите от кръвната проба за алкохол в кръвта на граничния полицай Костадин Стоянов трябваше да станат ясни вчера. От Окръжната прокуратура в Бургас потвърдиха, че експертизата е готова, но категорично отказаха да съобщят резултата. Както и наблюдаващият случая прокурор Димо Маджаров.

От 3 до 10 г. затвор заплашват граничния полицай Костадин Стоянов. Окръжната прокуратура в Бургас повдигна вчера срещу него обвинение по чл. 343 от НК, представляващо особено тежък случай. Държавното обвинение е издало и постановление за удължаване на ареста на полицая за 72 часа. Наблюдаващият прокурор Димо Маджаров съобщи, че ще внесе искане до окръжния съд за налагане на постоянен арест до започване на процеса.

Асансьори в лошо състояние продължават да се движат в блоковете ни

http://econ.bg/Новини/Асансьори-в-лошо-състояние-продължават-да-се-движат-в-блоковете-ни_l.a_i.567160_at.1.html

В България продължават да се движат опасни асансьори в редица блокове. Това установи повторна проверка на  жилищен блок в столичния квартал...

На 5 октомври изселниците ще гласуват и в България, и в Турция

http://frognews.bg/news_76155/

Бившият функционер на ДПС Осман Октай определи като лош политически гаф срещата на лидера на движението Лютви Местан с турския премиер Тайип Ердоган преди изборите на 5 октомври.

Втори руски хуманитарен конвой влезе в Украйна

http://www.cross.bg/konvoii-kamiona-zahar-1430114.html

/КРОСС/ Втори руски хуманитарен конвой навлезе на украинска територия при граничния пункт „Изварино", предадоха информационните агенции. Първите камиони с руска хуманитарна помощ за Източна Украйна вече пристигнаха на територията на Луганск, предава Интерфакс. В града са пристигнали около 70 камиона. Те пренасят около 2000 тона хуманитарна помощ, състояща се от гречка, захар, лекарства и други продукти. Колоната се състои от примерно 200 коли, които карат консерви, захар, брашно и други помощи. Първият конвой от над 200 камиона беше изпратен през август. Тогава украинските власти окачествиха несанкционираното прекосяване на границата от колите като „нахлуване", а Европейският съюз и САЩ заявиха за опасно ескалиране на конфликта.  

Над 10% от парите за паметник на Георги Калоянчев вече са събрани

http://burgas.actualno.com/Nad-10-ot-parite-za-pametnik-na-Georgi-Kalojanchev-veche-sa-sybrani-news_49773.html

12% от парите, необходими за изграждането на паметник на великия български актьор Георги Калоянчев в родния му град Бургас вече са осигурени. Те са дошли от дарения. Става въпрос за почти 10 хил. лев...

48 българи издирва Интерпол с червена бюлетина

http://pik.bg/48-българи-издирва-интерпол-с-червена-бюлетина-news224900.html

48 българи издирва Интерпол с червена бюлетина

48 българи и 13 чужденци, които се издирват с червена бюлетина от Интерпол по искане на нашата прокуратура. Други 14 нашенци се търсят от други страни за извършени от тях престъпления. Те също са обявени със снимки и данни за тях на сайта на международната полицейска организация, пише "24 часа". 

Сред тях е и банкерът Цветан Василев, който бе публикуван със снимката си на 26 август. За разлика от "колегите си" по червена бюлетина неговото обявяване се случи за по-малко от месец след началото на издирването му заради повдигнатото обвинение в присвояване на пари от КТБ.

Други като наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки, един от лидерите на СИК Николай Маринов-Малкия Маргин или обвиненият в данъчни измами Иван Танев-Универсалния чакат по две-три години, докато лицата им се публикуват като издирвани в цял свят.

"Кога да се публикуват издирваните от Интерпол се решава от централата на организацията в Лион", лаконични са от МВР. Преди крайната мярка търсените да се появят с лицата си има други оперативни способи за издирването им и невинаги е удачно снимките им да се разпространяват в цял свят.

Така че издирваните от Интерпол българи реално са много повече. За много от тях широката публика дори не подозира, че са били издирвани, заловени от партньорските служби и върнати у нас за разследване или излежаване на присъди.

190 са държавите от всички континенти, които членуват в Интерпол към днешна дата. Това обаче не е единственият канал, по който могат да се обявяват престъпници за издирване. Не по-малко лица са търсени и с Европейска заповед за арест, шенгенската информационна система и други.

Интерпол обаче остава най-популярната международна организация, която издирва избягали от правосъдието и безследно изчезнали, но чрез каналите се обменя информация и за свидетели, за престъпни навици, за идентифициране на трупове. Точно затова са и различните бюлетини, с които се издирват хора от цял свят.

Най-популярната е червената бюлетина, с която официално България търси Цветан Василев и останалите 47 нашенци и 13 чужденци във връзка с извършени тежки престъпления. Всички те са с повдигнати обвинения, подсъдими са или са с влезли в сила присъди и трябва да лежат в затвора. Затова издирването им има за цел да бъдат задържани и екстрадирани от съда в съответната държава, и то ако имаме договор за правна помощ по наказателни дела.

 

48 българи издирва Интерпол в червена бюлетина

http://pik.bg/48-българи-издирва-интерпол-в-червена-бюлетина-news224900.html

48 българи издирва Интерпол в червена бюлетина

48 българи и 13 чужденци, които се издирват с червена бюлетина от Интерпол по искане на нашата прокуратура. Други 14 нашенци се търсят от други страни за извършени от тях престъпления. Те също са обявени със снимки и данни за тях на сайта на международната полицейска организация, пише "Труд". 

Сред тях е и банкерът Цветан Василев, който бе публикуван със снимката си на 26 август. За разлика от "колегите си" по червена бюлетина неговото обявяване се случи за по-малко от месец след началото на издирването му заради повдигнатото обвинение в присвояване на пари от КТБ.

Други като наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки, един от лидерите на СИК Николай Маринов-Малкия Маргин или обвиненият в данъчни измами Иван Танев-Универсалния чакат по две-три години, докато лицата им се публикуват като издирвани в цял свят.

"Кога да се публикуват издирваните от Интерпол се решава от централата на организацията в Лион", лаконични са от МВР. Преди крайната мярка търсените да се появят с лицата си има други оперативни способи за издирването им и невинаги е удачно снимките им да се разпространяват в цял свят.

Така че издирваните от Интерпол българи реално са много повече. За много от тях широката публика дори не подозира, че са били издирвани, заловени от партньорските служби и върнати у нас за разследване или излежаване на присъди.

190 са държавите от всички континенти, които членуват в Интерпол към днешна дата. Това обаче не е единственият канал, по който могат да се обявяват престъпници за издирване. Не по-малко лица са търсени и с Европейска заповед за арест, шенгенската информационна система и други.

Интерпол обаче остава най-популярната международна организация, която издирва избягали от правосъдието и безследно изчезнали, но чрез каналите се обменя информация и за свидетели, за престъпни навици, за идентифициране на трупове. Точно затова са и различните бюлетини, с които се издирват хора от цял свят.

Най-популярната е червената бюлетина, с която официално България търси Цветан Василев и останалите 47 нашенци и 13 чужденци във връзка с извършени тежки престъпления. Всички те са с повдигнати обвинения, подсъдими са или са с влезли в сила присъди и трябва да лежат в затвора. Затова издирването им има за цел да бъдат задържани и екстрадирани от съда в съответната държава, и то ако имаме договор за правна помощ по наказателни дела.

 

Октай: На 5 октомври изселниците ще гласуват по два пъти

http://www.cross.bg/oktaii-tyrtziya-osman-1430113.html

/КРОСС/ Бившият функционер на ДПС Осман Октай определи като лош политически гаф срещата на лидера на движението Лютви Местан с турския премиер Тайип Ердоган преди изборите на 5 октомври. "Аз информация за среща между Ердоган и Лютви Местан нямам, но ако тя се е състояла, е много лош знак. Когато в предизборна кампания Турция подкрепя една партия, това не е признак за добри двустранни отношения, а признак за натиск и защита на чужди на България интереси", каза бившият депутат на ДПС Осман Октай пред Нова телевизия. "В секциите в Турция не присъстват наблюдатели, няма представители на други партии в секционните комисии и стигаме дотам, че в секции от южните ни съседи се гласува на 10 секунди - нещо практически невъзможно. Нещо друго - един куп изселници имат двойно гражданство и два паспорта. Да си спомним за Феим Чаушев, който беше и министър, за когото се доказа, че има български паспорт на името Петър Чаушев", припомни Октай. "На 5 октомври поне 80% от изселниците ще дойдат в България заради Курбан Байрам. И те ще гласуват тук, но в списъците в Турция могат да бъдат дописани като „мъртви души" т.е. гласуват два пъти. Нека да видим ще се отрази ли това на избирателната активност в Турция - защото е логично да стане така. Видяхте обаче и какви аномалии излязоха с ЕГН-та при регистрацията на партиите", добави Осман Октай

Самозапалилият се Димитър е в изкуствена кома, животът му е на косъм

http://pik.bg/самозапалилият-се-димитър-е-в-изкуствена-кома-животът-му-е-на-косъм-news224898.html

Самозапалилият се Димитър е в изкуствена кома, животът му е на косъм

В изкуствена кома и с механично обдишване е 42-годишният Димитър Желев, който се самозапали снощи на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище. Мъжът е със 100% изгаряния. Състоянието му остава без промяна, настанен е в Реанимация на Клиниката по изгарянията във Варна, пише Флагман.

Имали сме и други случаи със 100% изгаряния, но не нога да дам прогноза за шансовете на пациента, каза пред Флагман.Бг д-р Ивайло Въжаров, директор на специализираната клиника във Варна.

Братът на Димитър е пристигнал в клиниката рано тази сутрин.

Припомняме, че мъжът се заля с туба бензин, докато пътувал от Слънчев бряг към Айтос на път за Ямбол. В 18,10 часа той спря колата си и на пътното платно между селата Миролюбово и Изворище и си драсна клечката. Димитър живее трайно в Ямбол и до момента не се знае какво е правил тук. Дълго време той е бил безработен, търсел отчаяно работа, тъй като има 2 деца.

Димитър беше приет със 100% изгаряния към 19:00 часа снощи  в Спешното отделение на МБАЛ-Бургас и трябваше да бъде транспортиран до Варна, но хеликоптерът, обслужващ болницата - на частната фирма „Хели ер”, не успял да излети, заради свечеряването.
Затова пациентът отпътува към Клиниката по изгаряния  с реаномобил и реанимационен екип на МБАЛ-Бургас, който да поддържа жизнените му функции.

Спряха 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" за планов ремонт

http://econ.bg/Новини/Спряха-6-и-блок-на-АЕЦ-Козлодуй-за-планов-ремонт_l.a_i.567159_at.1.html

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов ремонт, съобщиха от атомната централа. В 01 ч. 30 мин. хилядамегаватовата мощност бе изключена от...

Цветанов: Опонентите ни искат ниска избирателна активност, за да запазят статуквото

http://www.cross.bg/tzvetanov-blagoevgrad-gerb-1430112.html

/КРОСС/ "На 5 октомври всеки трябва да упражни правото си на глас, защото само така ще се противодейства на контролирания и платен вот." Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и водач на листата в партията в Благоевград Цветан Цветанов, по време на среща с работници в шивашки цех в Благоевград. Цветанов бе категоричен, че опонентите на ГЕРБ искат ниска избирателна активност, защото само така ще се запази статуквото. Той припомни аферата „Костинброд", с която бе постигната целта, а именно хората да не отидат да гласуват. „Държавата пропиля 14 месеца и такива важни обекти като АМ „Струма" бяха стопирани. За тези месеци нищо не е направено, парите са осигурени и ако обектът не приключи в срок ще ги загубим", каза още Цветанов.  

Вратар без отбор от 7 месеца ще пази на „Анфийлд”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4303343

Очертава се вратар, който няма клуб от 7 месеца, да пази за „Лудогорец” срещу „Ливърпул” на „Анфийлд” във вторник в Шампионската лига. Разградският тим привлече спешно Милан Борян, който е с хърватска кръв, но е национал на Канада. Турският „Сиваспор” скъса с 26-годишния футболист на 3 февруари. После Борян пази само за „кленовите листа”, включител Очертава се вратар, който няма клуб от 7 месеца, да пази за „Лудогорец” срещу „Ливърпул” на „Анфийлд” във вторник в Шампионската лига. Разградският тим привлече спешно Милан Борян, който е с хърватска кръв, но е национал на Канада. Турският „Сиваспор” скъса с 26-годишния футболист на 3 февруари. После Борян пази само за „кленовите листа”, включител

12 типа читатели на книги в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302211


Понеже от 2-3 години е модерно да се чете в България, четящият човек е секси. Даже има граждани, които си носят книги в метрото и четат! Министърът на културата пък те стимулира да си правиш селфи с книга. А някои хора открито споделят, че не издържат без такива. За справка – има подобни групи във фейсбук. Понеже от 2-3 години е модерно да се чете в България, четящият човек е секси. Даже има граждани, които си носят книги в метрото и четат! Министърът на културата пък те стимулира да си правиш селфи с книга. А някои хора открито споделят, че не издържат без такива. За справка – има подобни групи във фейсбук.

Кристина Димитрова: Ние сме моста между народа, правителството и държавата

http://www.cross.bg/politikata-chakurdukova-dimitrova-1430111.html

/КРОСС/ "Държавата ни е болна. Трябва всеки да помага с това, с което може. Иска ми се да действаме така, че политиката да служи на хората. Дереджето на държавата е от неставане, нещата трябва да се случват и аз вярвам в това", заяви в ефира на бТВ Николина Чакърдъкова, водач на листата на АБВ в Благоевград. Кристина Димитрова, която е в листите на Патриотичния фронт, каза от своя страна, че хората хората обичат изпълнителите и им вярват, защото са се доказали с работата, която се вършили като певици. "Няма нищо лошо популярни личности да се включат в политиката. Ние сме точно моста между народа, правителството и държавата", подчерта тя. "Не влизам в политиката с користни цели, идвам с идеята нещо да се подобри, за нещо по-добро", добави Димитрова. "Ние трябва да си възродим българското и да го развием. Не мога да се примиря като ми кажат, че не става. Предателството и обезбългаряване на хора, които са в политиката, това е нещо, което най-много ме дразни", каза от своя страна Чакърдъкова. "Аз ще остана честен човек, човек със здрав морал. Гарантирам за това този дефицит на морал, на честност, на почтеност, това липсва и оттам идва големия проблем", допълни Николина Чакърдъкова.  

Няколко силни магнитни бури ни чакат през септември, първата е днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=263991

Няколко силни магнитни бури се очакват през септември, съобщава руският институт по геофизика. Като цяло геомагнитното поле на Земята е спокойно с няколко неустойчиви периода. Учените прогнозират по-висока слънчева активност в следващите няколко дни, по специално на 13, 14, 15, 17 и 27 септември.

Започна плановият ремонт на VI блок на АЕЦ “Козлодуй”

http://www.mediapool.bg/zapochna-planoviyat-remont-na-vi-blok-na-aets-kozlodui-news224815.html

Започнал е планов годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха в събота от централата. В 1 ч. 30 мин. хилядамегаватовата мощност е била изключена от енергийната система на страната. Ще има и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Предвижда се ремонтът да завърши в края на октомври. Дотогава, пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” ще работи със 100% натоварване съгласно указанията на Електроенергийния системен оператор.

62-ма българи издирва Интерпол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302405

Иван Танев по прякор Универсалния е син на Георги Танев, бивш министър на земеделието от правителството “Беров”. През декември 2012 г. на Танев-младши е повдигнато обвинение като ръководител на престъпна група за източване на ДДС, която е ощетила бюджета с над 2,5 млн. лв. Другият, сочен за шеф на групата, е бизнесдамата Мила Георгиева. Когато за Иван Танев по прякор Универсалния е син на Георги Танев, бивш министър на земеделието от правителството “Беров”. През декември 2012 г. на Танев-младши е повдигнато обвинение като ръководител на престъпна група за източване на ДДС, която е ощетила бюджета с над 2,5 млн. лв. Другият, сочен за шеф на групата, е бизнесдамата Мила Георгиева. Когато за

Кампанията “Месец на ученика” се завръща в НДК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245203_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%E2%80%9C%D0%9C%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%E2%80%9D+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A

Борса за учебници ще отвори врати и тази година в НДК във връзка с началото на учебната година. За пръв път клиентите на “БГ Учебник” ще открият своята любима книжарница в централното фоайе, а не както минали години в шатра пред сградата.

От 10-ти до 30-ти септември, всеки ден от 9 до 19 часа учениците ще имат възможност освен да закупят нови или употребявани учебници, тетрадки и учебни пособия, и да продадат миналогодишните си учебници или да ги заменят срещу отстъпка при закупуване на учебни материали за текущата година.

Временни борси за учебници ще работят от 15 септември и пред Паметника на съветската армия и до метростанция Стадион “Васил Левски”, всеки ден до края на месеца от 9 до 19 часа.

За да придаде на ученическото пазаруване игрови характер, в края на кампанията “БГ Учебник” ще предостави стипендия от 1000 лв. на един от закупилите учебници от някой от обозначените временни или постоянни обекти на фирмата.

Както във временните, така и в постоянните обекти на “БГ Учебник” в ж.к. Младост и ж.к. Люлин, ще могат да бъдат намерени новите патриотични тетрадки от серията “Великите българи”, които са в продажба от началото на септември.

 

Повече информация за предлаганите в рамките на кампанията артикули може да намерите в сайта на “БГ Учебник” www.bguchebnik.com , както и на място в някоя от борсите.

Има ли свободен пазар в САЩ?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e6d0c8e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C910Ca0Cima0Eli0Esvoboden0Epazar0Ev0Esasht0H1798140C/story01.htm

Той престана да съществува с премахването на Бретън-Уудската валутна система, смята Стив Лонегън от организацията American Principles in Action


Аларма, навита погрешка с час по-рано, спасява село от потопа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4303336

Кметът на димитровградското село Странско Фильо Стоев се приготвил да ходи на лов във фаталния ден на наводнението. Той бил нагласил алармата си, но с час по-рано. Именно тази "грешка" спасила жителите на селоto, каза той пред bTV.
Вместо в 6.30 Фильо Стоев станал в 5.30, за да отиде на лов. Съпругата му го попитала къде ще ходи толкова рано, Кметът на димитровградското село Странско Фильо Стоев се приготвил да ходи на лов във фаталния ден на наводнението. Той бил нагласил алармата си, но с час по-рано. Именно тази "грешка" спасила жителите на селоto, каза той пред bTV. Вместо в 6.30 Фильо Стоев станал в 5.30, за да отиде на лов. Съпругата му го попитала къде ще ходи толкова рано,

Грешно навита аларма спасява цяло село от наводненията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4303331

Кметът на димитровградското село Странско Фильо Стоев се приготвил да ходи на лов във фаталния ден на наводнението. Той бил нагласил алармата си, но с час по-рано. Именно тази Кметът на димитровградското село Странско Фильо Стоев се приготвил да ходи на лов във фаталния ден на наводнението. Той бил нагласил алармата си, но с час по-рано. Именно тази "грешка" спасила жителите на селоto, каза той пред bTV. Вместо в 6.30 Фильо Стоев станал в 5.30, за да отиде на лов. Съпругата му го попитала къде ще ходи толкова рано,

Кандидат-депутати от ГЕРБ отиват на премиера на Едвин Сугарев на мястото до бившия Мавзолей

http://pik.bg/кандидат-депутати-от-герб-отиват-на-премиера-на-едвин-сугарев-на-мястото-до-бившия-мавзоле-news224895.html

Кандидат-депутати от ГЕРБ отиват на премиера на Едвин Сугарев на мястото до бившия Мавзолей

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ – София ще присъстват на представянето на новата книга на Едвин Сугарев – „БюлеТИНЯ“ Истината за аферата Костинброд, съобщиха от пресцентъра на партията.

Събитието ще се проведе днес от 18:00 часа, на площад „Княз Александър I“ (мястото на бившия Мавзолей). 

Новият сезон на „Градове на показ” разсъблича сградите пласт по пласт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245202_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%E2%80%9D+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8

Градове на показ” използва компютърна анимация и реални кадри, за да съблече градовете от бетона и стоманата и да разкрие скритата им инфраструктура, геология и археология. На 5-ти септември, петък, от 20:00 ч. поредицата разкрива как Ню Йорк предпазва метрото си от наводнения. С помощта на науката и модерните технологии разбираме защо перлата на Адриатика, Венеция, потъва и може ли да бъде спасена. Поредицата се опитва да даде отговор и на въпросакак в малкото разстояние между морето и планината в Токио успяват да живеят 13 милиона души.

Новите епизоди на „Градове на показ ще разбулят мистериите на едни от най-големите градове в света, като премахнат стъклото от сградите и отделят асфалта от пътищата. На показ се оказват Ню Йорк, Чикаго, Венеция, Токио, Ню Орлиънс, Париж, Мачу Пикчу и Лос Анжелис. Докато сериите разкриват какво се скрие под всеки един метрополис, зрителите се срещат с хората, които поддържат функционирането на градовете - инженерите, отговорни за инфраструктурата.

Ще разберем как специалистите успяват да увеличат метро мрежата в Париж и как работниците в Лос Анжелис строят устойчиви на земетресения небостъргачи и мостове. Въпроси като как сградите в Чикаго устояват на изгарящата топлина и каква е новата защита на  Ню Орлиънс срещу най-смъртоносните урагани в света ще намерят научното си обяснение и ще докоснат зрителите до любопитни подробности за строителните технологии.


Кунева: Реформаторския блок го има и ще остане

http://offnews.bg/news/n_1/n_388212.html

Симпатизантите на партиите в Реформаторския блок да бъдат спокойни - Реформаторският блок го има и ще остане. Това заяви в студиото на Нова тв лидерът на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева . Тя отново потвърди, че не се е отказала от участие в конгреса на Блока на 14 септември, когато ще бъде избран и негов председател. "Никога не е имало колебание, че това събитие ще се състои, това е откриването на кампанията. Интриги и някакви клюки по този повод никога не е имало. Ние сме културни, дисциплинирани хора, ще се състои от това събитие", заяви Кунева. Тя обаче не скри нито настроенията в ДБГ, нито факта, че според нея би било по-добре конгресът да се проведе след изборите: "Винаги съм казвала откровено това, което нашите членове от страната ни пишат. Много от хората ни казаха: "Защо сега - 15 дена преди изборите? Това са обиколки, срещи с поне 100 души, не може ли да го отложим?". Ние трябва да направим такова решително събитие.  Да, ние сме за избиране на председател дори с повече правомощия, отколкото се предвижда да му се дадат на утрешното мероприятие. Въпросът е сега ли да го правим.  Въпросът за коалицията трябва да е спокоен разговор. Според мен така, както кампанията върви - много бавно, има наводнения в цялата страна и се борим почти във всяко населено място в страната, не виждам какво би променило, ако беше след изборите " За мен, преди да се явим заедно на първите ни важни парламентарни избори, трябва с пълно единодушие да вземаме решения, без риск от сътресения. Да, по-бавно се постига единодуши, но единодуши в Реформаторския блок има. Симпатизантите ни да бъдат уверени, спокойни - Реформаторският блок го има и ще остане". Понякога има приятелски огън, но се надявам все повече и повече да вървим към един културен разговор. Уговорки за тайни срещи с мен никога не е имало, заяви още тя. Кунева увери, че ДБГ ще има своя кандидатура за председателския пост в Блока, но не разкри подробности. "ДБГ ще има свой кандидат утре. Имам няколко прекрасни кандидатури. Нека вземем решение за една и тогава ще я обявим. Искам да дам път на млади хора. Хора, на които първата партия е ДБГ или друга партия в център-дясно, които имат малко опит от преди", каза Меглена Кунева. Все още под въпрос е присъствието на представителите на СДС на конгреса. "Засега настояването на по-голямата част от членовете на Националния изпълнителен съвет на СДС е да не участваме на конгреса на Реформаторския блок в неделя, но утре заседанието на НИС ще продължи и ще излезе с окончателно решение", заяви вчера пред OFFNews.bg лидерът на СДС Божидар Лукарски .

Първа трансплантация на ретина от стволови клетки

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/pyrva-transplantaciia-na-retina-ot-stvolovi-kletki-6022264

Японският държавен институт по естествени науки (Рикен), който провежда клиничните изпитания на метода, определи операцията като успешна

Йотова: Най-лошият сценарий е ГЕРБ да направи правителство на малцинството с подкрепата на ДПС

http://www.cross.bg/iiotova-pravitelstvo-stzenariii-1430110.html

/КРОСС/ "През последните си месеци на управление Кабинетът "Орешарски" не работеше с БСП и аз не смятам, че експертно правителство може да работи у нас. В началото те казват, че приемат програмата на партията, а след това се оказва съвсем друго." Това заяви евродепутатът Илияна Йотова в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7. Според нея министрите са работили повече с ДПС. "Левицата ще трябва да проведе много трудна кампания, в която трябва да се вслуша в гласа на народа и да даде ясни послания за това какво ще направи, за да се подобри животът на хората, а не да залага на нападките към други партии", каза още тя. "След изборите най-лошият сценарий у нас ще е, ако ГЕРБ направи правителство на малцинството със скритата подкрепа на ДПС", на мнение е евродепутатът. "Ако у нас не се състави кабинет на широка основа, ще стигнем неминуемо до италианския вариант - избори през година", прогнозира Йотова. Гостенката каза, че Кристалина Георгиева е добър избор за еврокомисар и зам.-председател на КЕ, но в никакъв случай не е бил единственият.  

Премиум лимузината на "Инфинити" Q70 дебютира в Европа

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/13/2379506_premium_limuzinata_na_infiniti_q70_debjutira_v_evropa/?ref=rss


"Инфинити" Q70 беше представена наскоро в Северна Америка, а сега идва ред да направи европейския си дебют на тазгодишното изложение в Париж. Напрактика става дума за фейслифт на М - модела на японската марка, който вече се предлага с ново означените.

Предницата на колата е станала много стилна, благодарение на изцяло светодиодните фарове. Стоповете също са с изцяло LED светлини. Променени са още броните и радиаторната решетка. Комфортът отвътре и изолацията на лимузината са...

Преди 15 септември: Масови проверки за опасни училищни автобуси

http://www.bnews.bg/article-116282

До 15 септември 2014 г. се проверяват активно фирмите, извършващи превози на деца на територията на страната, както и всичките около 2000 училищни автобуса.

Белият дом обяви, че САЩ е във война с „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/durzhava-asad-govoritelyat-1430109.html

/КРОСС/ Съединените щати се намират в състояние на война с „Ислямска държава", така, както и с „Ал Кайда", съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от АФП. САЩ обаче няма да се координират с Башар Асад в борбата срещу джихадистите. „Режимът на Асад създаде този вакуум. Ние няма да си сътрудничим с тях в тази борба. Те са загубили своята легитимност", заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Мари Харф. Ръководител на международната коалиция срещу „Ислямска държава" ще бъде генералът в оставка Джон Алън, бивш командващ на силите на НАТО в Афганистан.  

МУЗИКАНТИТЕ НА ЛИЛИ ИВАНОВА СЪС СПЕЦИАЛНА КУЛИНАРНА ИЗНЕНАДА ЗА НЕЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245201_%D0%9C%D0%A3%D0%97%D0%98%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%A2%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%9B%D0%98%D0%9B%D0%98+%D0%98%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%90+%D0%A1%D0%AA%D0%A1+%D0%A1%D0%9F%D0%95%D0%A6%D0%98%D0%90%D0%9B

Броени дни преди началото на националното си турне, музикантите на Лили Иванова й направиха истински сюрприз като я поканиха на вечеря, приготвена лично от тях. Инициативата се оказа изключително изненадваща за поп певицата, но в характерния за нея стил, тя успя да отвърне достойно и да им върне жестта с лично приготвяне на любимите си печени яйца. 

 

Събитието бе заснето в специално видео, създадено с подкрепата на спонсора на турнето Лидл България - „КуLIнарна изненада”.

 

В „КуLIнарна изненада” усилия обединяват всички музиканти, които ще видим на сцената с Лили Иванова в националното турне от 11 до 20 септември в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и Сандански. Видеото разкрива непознатата страната на момчетата, които се раздават и творят в кухнята като истински артисти, решили да впечатлят музата си.

 

Всеки от тях е решен да приготви ястие, което не само умее, но и би се харесало на Лили Иванова. Росен Ватев (ударни) залага на класическа сьомга със зехтин и подправки, печена на фурна. Звукоинженерът Ангел Попов се спира на традиционни печени чушки с доматен сос, докато Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон) пресъздава семейната рецепта за погача. Изненадата продължава с оригиналната рецепта на китариста Ангел Дюлгеров за надупени картофи и собствената интерпретация на Веселин Веселинов – Еко (бас) за хумус без тахан и без чесън. Цигуларят Орлин Цветанов нанася последния щрих в кулинарната изненада с любимата си бисквитена торта.

 

„Мъже – музиканти, какво да очакваш от тях”, споделя с усмивка Ангел Дюлгеров. Въпреки  цялото им старание и демонстрирани умения, дори в аражирането на храна, истинският фурор отново е запазен за появата на Лили Иванова и нейния необикновен уред за приготвяне на печени яйца.

 

“Тази покана от музикантите към мен беше наистина приятнa изненадa, за която благодаря. Също така благодаря и на генералния спонсор на големите ни концерти през 2014-та година – Лидл България. За мен това беше много приятен следобед, в който не сме заедно на сцена. Толкова много се смяхме, че в края на вечерята решихме, че трябва да я превърнем в традиция.”, сподели Лили Иванова.

 


Един район във Варна е без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=264006

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще останат абонатите намиращи се в част от местност Манастирски рид . Водоподаването се очаква да бъде възстановено до 15 часа, информират още от дружеството.

Писториус ще може да участва на параолимпиадата в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/13/2379948_pistorius_shte_moje_da_uchastva_na_paraolimpiadata_v/?ref=rss


Международният параолимпийски комитет (МПК) обяви, че лекоатлетът Оскар Писториус ще има право да участва на параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., ако по това време не излежава присъда в затвора. 

27-годишният южноафриканец, който застреля приятелката си Реева Стеенкамп през миналата година, беше признат за виновен за убийство по непредпазливост. Той ще разбере присъдата си на 13 октомври, а законът в страната предвижда наказание от условна присъда с глоба до 15 години...

Питориус ще може да участва на параолимпиадата в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/13/2379948_pitorius_shte_moje_da_uchastva_na_paraolimpiadata_v_rio/?ref=rss


Международният параолимпийски комитет (МПК) обяви, че лекоатлетът Оскар Писториус ще има право да участва на параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., ако по това време не излежава присъда в затвора. 

27-годишният южноафриканец, който застреля приятелката си Реева Стеенкамп през миналата година, беше признат за виновен за убийство по непредпазливост. Той ще разбере присъдата си на 13 октомври, а законът в страната предвижда наказание от условна присъда с глоба до 15 години...

Започна проверка на училищните автобуси

http://www.cross.bg/inspektorite-tehnicheskoto-ychilishtni-1430108.html

/КРОСС/ От началото на този месец инспекторите на ИА „Автомобилна администрация" започнаха проверки на всички училищни автобуси. Акцията е разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, като целта е превозвачите и водачите да обърнат внимание на техническото състояние на специализираните превозни средства и готовността им да превозват учениците през новата учебна година. До 15 септември 2014 г. се проверяват активно фирмите, извършващи превози на деца на територията на страната, както и всичките около 2000 училищни автобуса. Със старта на учебната година проверките ще продължат на пътя, като инспекторите ще следят стриктно техническото състояние на автобусите, преминат ли е техническият преглед, както и дали са изпълнени направените предписания. При установяване на нарушения инспекторите на ИА „Автомобилна администрация" ще съставят актове и ще правят необходимите предписания, за да не се допускат нередности, застрашаващи живота и здравето на децата.  

Михаил Миков кара за първи пък автомобил-автоматик

http://frognews.bg/news_76154/

Лидерът на БСП Михаил Миков за първи път кара автомобил-автоматик в рубриката "Карай направо" на Нова телевизия.Още на старта, когато двамата с Диана Найденова се качиха в колата с глас на неопитен водач той попита: "Къде е ръчната?".След кратък спор за 9 септември, лагерите, партизаните и комунистите, Миков наби рязко спичарка и изкара акъла на Диана Любенова.

САЩ официално обяви война на ИД, Кери търси помощ в Близкия изток

http://asia.actualno.com/SASht-oficialno-objavi-vojna-na-ID-Keri-tyrsi-pomosht-v-Blizkija-iztok-news_49774.html

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Кайро за разговори, посветени на борбата срещу джихадистите от Ислямска държава, предаде БГНЕС. Според представители на държавния департамент той ще...

Бойчев за акцията на ГЕРБ: Не е морално да трупаш дивиденти на гърба на хората

http://www.cross.bg/boiichev-glavchev-dimitur-1430107.html

/КРОСС/ Искрена помощ или предизборна кампания правят партиите в пострадалите при наводненията райони? Този въпрос предизвика спор в студиото на „Събуди си" между кандидат-депутата от БСП Жельо Бойчев и кандидат-депутата от ГЕРБ Димитър Главчев. „Тази кампания е по-различна с това, че е трета в рамките на година и половина. Избирателите са изгубили надежда, перспектива", заяви Бойчев. Той призна, че всички представителите на политическите сили носят отговорност за състоянието на държавата. „В момента е много трудно да спечелиш доверието на хората", заяви Бойчев. Според Димитър Главчев обаче не всички са еднакво виновни за състоянието на България. „Всеки има своя принос, но нека направим разлика - кой какъв принос има. Винаги управляващите са тези, които берат резултатите от своето управление. Няма как да не изгубят доверие избирателите на БСП, след като им се обещаваха неща, които са далеч от случването" заяви Главчев. „За нас специално е по-различна кампанията, най-малко, защото я прекъснахме, за да помагаме на пострадалите при наводненията граждани". Главчев отхвърли обвиненията, че помощта им е популизъм. „Никой не се е съмнявал, че постъпихме правилно", заяви кандидат-депутатът. „Радвам се, че колегите от ГЕРБ откликнаха на призива на БСП", отвърна Жельо Бойчев. „Освен призиви, трябва и да действате", подхвърли от своя страна Димитър Главчев

Всяка година ще се обогатяват училищните библиотеки

http://www.moreto.net/novini.php?n=264004

Всяка година ще се обогатяват училищните библиотеки, библиотеките в класните стаи и в стаите за занимания по интереси и ще се създават дигитални библиотеки. Това е записано в проекта на Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, който беше публикуван вчера за обществено обсъждане.

Първата родителска среща: кои са 3-те ключа към диалога „семейство-училище”?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245200_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%3A+%D0%BA%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+3-%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87

Кои са трите ключа към добрата комуникация между семейството и училището? Тази тема ще събере представители на директорите на столичните училища и специалисти от Асоциация Родители, за да обсъдят заедно успешния модел за провеждане на родителска среща за 1-ви клас. Диалогът е в основата на изграждане на доверие и споделеност. Добрата връзка между учителя и родителя, и между родителя и детето гарантира чувството за сигурност на участниците в общуването и успешността в общите начинания.

КАКВО: Среща-дискусия на Асоциация Родители с представители на директорите на столични училища. Срещата ще включва:

·               Представяне на трите ключа към успешния диалог семейство-училище:

o   Да разчупим леда

o   Да наместим фокуса

o   Да свържем точките

          Най-полезното от Наръчника за родители на първокласници през опита на учители и родители

          Защо е важно да работим за създаването на класна и училищна общност?

КОГА:   11 септември 2014 г., четвъртък, 11 часа

КЪДЕ:   В пространство за срещи „+ това, ул. „Марин Дринов” № 30, София

КОЙ:     Асоциация Родители, с подкрепата на VIVACOM Fund

Организаторите  ще осигурят на заинтересованите медии предварителни контакти с представители на директорите на столичните училища, както и с експертите, работещи по темата.


В Западна България са възможни валежи следобед

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/13/2379946_v_zapadna_bulgariia_sa_vuzmojni_valeji_sledobed/?ref=rss


В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната, където на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб от изток. Максимални температури между 24° и 29°.

Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде "Фокус", която цитира...

Симеоне обяви Касияс за по-голям от Роналдо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4303324

Диего Симеоне, треньорът на „Атлетико”, обяви Икер Касияс за по-голям футболист от Кристиано Роналдо преди дуела с „Реал” (Мадрид) довечера. 
„В „Реал” най-много ми харесваше Анхел ди Мария, но след като го продадоха, номер 1 за мен вече е Касияс”, заяви аржентинецът. Вратарят наистина има велика кариера, но през тази година не е във форма. Докато Диего Симеоне, треньорът на „Атлетико”, обяви Икер Касияс за по-голям футболист от Кристиано Роналдо преди дуела с „Реал” (Мадрид) довечера. „В „Реал” най-много ми харесваше Анхел ди Мария, но след като го продадоха, номер 1 за мен вече е Касияс”, заяви аржентинецът. Вратарят наистина има велика кариера, но през тази година не е във форма. Докато

Французите предпочитат да държат парите си в Белгия

http://www.vesti.bg/novini/francuzite-predpochitat-da-dyrzhat-parite-si-v-belgiia-6022265

Двадесет от стоте най-големи френски богаташи са се установили в Белгия; французите държат общо 17 милиарда евро в тази страна – показва разследване на икономическото издание "Еко", публикувано днес.

Републиканското по подводен риболов прекратено заради смъртта на Александър Лютаков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4303320

Републиканското първенство по подводен риболов в Созопол е прекратено. Това съобщи  Петър Христов от организационния комитет на състезанието, цитиран от Фокус.
Причината е, че във вчерашния състезателен ден бе открит удавен шампионът по подводен риболов Александър Лютаков. Младият мъж е от Бургас и се е гмуркал до остров Свети Иван, Републиканското първенство по подводен риболов в Созопол е прекратено. Това съобщи  Петър Христов от организационния комитет на състезанието, цитиран от Фокус. Причината е, че във вчерашния състезателен ден бе открит удавен шампионът по подводен риболов Александър Лютаков. Младият мъж е от Бургас и се е гмуркал до остров Свети Иван,

Прекратиха републиканското по подводен риболов заради смъртта на Александър Лютаков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4303316

Републиканското първенство по подводен риболов в Созопол е прекратено. Това съобщи  Петър Христов от организационния комитет на състезанието, цитиран от Фокус.
Причината е, че във вчерашния състезателен ден бе открит удавен шампионът по подводен риболов Александър Лютаков. Младият мъж е от Бургас и се е гмуркал до остров Свети Иван, Републиканското първенство по подводен риболов в Созопол е прекратено. Това съобщи  Петър Христов от организационния комитет на състезанието, цитиран от Фокус. Причината е, че във вчерашния състезателен ден бе открит удавен шампионът по подводен риболов Александър Лютаков. Младият мъж е от Бургас и се е гмуркал до остров Свети Иван,

Ван Гаал: Все още имаме шанс за титлата

http://www.cross.bg/igrachi-gaal-liga-1430105.html

/КРОСС/ Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал обяви, че целта пред отбора през настоящия сезон е класиране в топ 3 на Висшата лига. Според холандския треньор спечелването на титлата също не е невъзможно. "Говорили сме с клуба за целите, когато сме имали срещи. Мисля, че клуб като "Юнайтед" винаги трябва да има цели. Аз също имам цели. Не мисля, че място в първата тройка е неразумна цел. Ще бъде много трудно, но според мен класирането в топ 3 е напълно логично. Искаме да бъдем в Шампионската лига", заяви Ван Гаал на редовната си пресконференция. "Дали все още можем да спечелим титлата? Да, напълно възможно е, защото има още много мачове, а изоставането ни от лидерите не е толкова голямо", добави холандецът. "Това, което привържениците очакват, и това, което аз очаквам, са две различни неща. Феновете очакват един нов старт, което е разбираемо с тези играчи. Но като треньор аз знам, че когато напуснат 14 играчи и купиш шестима нови, ситуацията в съблекалнята е доста променена. Йерархията си отиде (с напускането на играчи като Неманя Видич, Рио Фърдинанд и Патрис Евра). Сега трябва да изградим нова йерархия, а това винаги отнема време", заяви Ван Гаал. "Колко точно време ще отнеме това зависи от характера на играчите. Имаме доста испаноговорящи футболисти, които не знаят добре английски, а това също създава трудности

Медът поскъпва с 10 на сто

http://www.cross.bg/semeiistva-pchelnite-tzenata-1430106.html

/КРОСС/ С 10 на се е увеличила цената на монофлорните видове мед през това лято, като основна причина за това са продължителните дъждове и лошото време, които не позволиха изобщо да се произведат някои видове мед, като акациев и манов. Повишаването на цената на меда е неизбежно заради по-ниските добиви, дължащи се на влажния климат и породените от него болести по пчелните семейства, каза вчера председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов, цитиран от "Монитор". Според него, ако досега цената на буркан полифлорен или билков мед е била 10 лв., то тя следва да стане 11 лв. Освен това през тази година у нас ще бъде произведен между 30 и 50% по-малко пчелен мед в сравнение с предходните. Обичайно пчеларите вадят по 12 хил. тона пчелен мед, но за 2014 г. количеството ще бъде около 6 хил.т, прогнозират експертите от бранша. През последните три години у нас за загинали 180 000 пчелни семейства, което на практика означава, че всяка година у нас опустяват средно по 65 000 кошера. Броят на действително загиналите семейства е значително по-голям, защото официалната статистика отчита само регистрираните пчелини, коментира още инж. Стефанов. В Европа пчелните семейства нарастват с 3% на година, у нас обаче има отчетен ръст от 1,5 на сто само през 2013 г. Според специалистите полезните насекоми умират заради заболявания като вароатоза, неправилно прилагане на пестициди и недохранване

Малка грешка спасила цяло село от страшно наводнение

http://pik.bg/малка-грешка-спасила-цяло-село-от-страшно-наводнение-news224889.html

Малка грешка спасила цяло село от страшно наводнение

Кметът на димитровградското село Странско Фильо Стоев се приготвил да ходи на лов във фаталния ден на наводнението. Той бил нагласил алармата си, но ... с час по-рано. Именно тази невинна "грешка" спасила жителите на повереното му село, каза той пред Би Ти Ви.

Вместо в 6.30 Фильо станал в 5.30, за да отиде на лов. Съпругата му го попитала къде ще ходи толкова рано, той погледнал часовника и едва тогава разбрал, че утрото е в зародиш. Не искал да се върне в топлата постеля, а решил да си направи кафе. Когато погледнал през прозореца, всяко желание за протяжна и спокойна утрин се изпарило - улицата била залята с вода. "Свалих камуфлажа и облякох мушамата", разказа Стоев.

"Първата ми работа беше да тръгна към големия язовир. Не мога да стигна до него, но се вижда бяла ивица. Връщам се в джипа, взимам бинокъла, обръщам се на ляво - цялото дере и то пълно с вода. Обадих се на Бедствия и аварии, на Пожарната, на Полицията, на енергоразпределителното дружество. Мислех - дали с камбана, дали със сирена да известя, но по-бързо щеше да къща по къща. Така тръгнах да казвам на хората. В този момент арендаторът ми се обади, че състоянието на язовира е лошо", разказа Фильо Стоев, който смята, че наводнението не е плод на човешка грешка, а на превалелите дъждове. "Според мен това е от дъждовете, не е от човешка грешка", заяви Стоев.

"Къща по къща и в последната къща - не можех да вляза. Успях да ги предупредя всички. Във въображението ми остана кои са болните и не могат да излязат. Три момчета - Краси, Койчо и Антон - почнаха да вадят с въжета пострадалите. С помощта на пожарната и трите момчета натовариха болните. В онзи момент не мислех къде да евакуирам хората. Обаждах се: "Взимайте документи и излизайте". Животните не са толкова важни. Хората ме слушаха", разказа Стоев.

"Тези, които не могат да излязат, ми бяха в ума. Всеки един би постъпил така, всеки трябва да помага на другите, казвам го като човек, не като кмет. Не може да говорим за герой, за мен е едно облекчение, че съм свършил това нещо. В момента хората са поуспокоени, благодарение на доброволци, на общинския кмет и на партийни организации успяхме да помогнем. За пръв път виждам обикновени партии да помагат", каза Стоев, изреждайки няколко конкретни политици и формации.

Над 60 % от българите пропускат закуската

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245199_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+60+%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

София, 10 септември – На специално събитие днес бяха представени резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите. 76  % от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37  % закусват всеки ден. Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. Това, според специалисти, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно. Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин. Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

Проучването е проведено от агенция Gemius с подкрепата на Unilever – производител с богато портфолио хранителни продукти, отговарящи на най-високи стандарти за качествен хранителен състав. Стремежът на компанията е да инициира диалог с потребителите с цел предоставяне на полезна информация за здравословно хранене и пълноценен начин на живот. В тази мисия Unilever ще си партнира с водещи специалисти в областта.

Подобряване начина на хранене е една от основните ценности на Unilever – заяви Стефан Андреев, Изпълнителен дирекор на Unilever България. – „Ето защо решихме да научим повече за хранителните навици на българите, техните интереси по темата за здравословния начин на живот и познанията им за мазнините в продуктите, които консумират. Проучването, което подкрепихме, разкри изключително любопитни факти и ние сме готови да  подкрепим потенциални образователни кампании по темата за по-доброто хранене и здравословния начин на живот“ – добави той.

Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня- чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи“ – каза доц. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика. –„Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наститени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините- за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби “ – добави още тя.

Водещ на събитието беше актрисата Стефания Колева, която разказа как закусва семейството й и коя е любимата й закуска в забързаните делнични дни.  Кулинарният блогър Сандра Алексиева  и диетологът д-р Мария Николова направиха атрактивна и полезна демонстрация как да си приготвим вкусна и пълноценна закуска със здравословни и пресни продукти само за няколко минути.

 

Полезните мазнини

Ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход, са полезни мазнини. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Поради тази причина се наричат и есенциални – незаменими, и трябва да се приемат ежедневно. Организмът ни се нуждае от 2 гр от Омега 3 и около 10 гр от Омега 6 всеки ден.

 

Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата.

Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като маргарин, дресинги за салати, майонеза и риба. Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин). На пазара от години се предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини, източници на есенциални мазнини.

Акценти от проучването „Хранителнитe навици на българските майки“, проведено от агенция Gemius :

·         76 % от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня, следва обядът с 66,5 % и вечерята с 42,2 %

·         36,8 % от запитаните отговарят, че закусват всеки ден

·         88,5 % от анкетираните майки отговарят, че децата им закусват всеки ден, 63,4 % казват, че децата им закусват вкъщи, а 31,9 % - в детската градина или училище.

·         59,5 % от респондентите закусват обикновено вкъщи, следващото най-популярно място за закуска е на работното място (37,8%)

·         Най-често посочваната причина за пропускане на закуската е липсата на глад сутрин (83,5 %), следвана от липсата на време (14,3 %)

·         Сандвичите са една от най-популярните закуски (16,1 %), изпреварвани единствено от плодовете (18,8%)

·         59 % от анкетираните посочват, че най-важното за тях при избиране на хранителни продукти е влиянието им върху здравето, следва доброто съотношение на цена и качество с 53 % и вкусът с 49,4 %

·         73,5 % от респондентите знаят, че омега 3 и 6 са полезни мастни киселини, 73 % се затрудняват да посочат дали моно и полиненаситените мазнини са вредни или полезни.

 

Сандра Алексиева представя „Лесни и здравословни закуски само за минута“

Сандвич за много гладни:

Една филия черен препечен хляб, 10 г мек трапезен маргарин, двa резена домат, един резен телешко филе, сушен босилек

Намажете препечената филийка с маргарин, отгоре сложете домата, накълцан на кубчета, накрая добавете филето и поръсете всичко с босилека.

Сандвич „Авокадо сила“

Една филия многозърнест хляб, половин авокадо, лимонов сок и сол на вкус

Накълцайте авокадото на кубчета, смесете го със сока и солта и разпределете върху филията.

Сандвич „Зелена енергия“:

Едно пълнозърнесто хлебче, 10 г мек трапезен маргарин, 2 ч.л. босилеково песто (или листа пресен босилек),  3 резена моцарела

Намажете хлебчето с маргарин, подредете отгоре моцарелата и поръсете с пестото.

Сандвич „Морски бриз“

Две филии пълнозърнест пшеничен хляб, 20 гр пушена сьомга, 20 гр крема сирене, две листа салата Айсберг, резен лимон

Намажете хляба с крема сиренето, отгоре подредете сьомгата, салатата Айсберг и лимона

Сандвич „Шарена пуйка“:

Една чабата, 10 г мек трапезен маргарин, два резена пуешко филе, един лист маруля, три резена краставица и два резена домат

Разрежете чабатата по дължина, намажете долната половина с маргарин, след което подредете пуешкото, марулята, краставиците и домата.

 

 

 

За Юниливър:

Юниливър е един от най-големите световни производители на хранителни продукти, както и продукти за дома и персонална хигиена, с продажби в над 190 страни. Работим с 173 000 колеги от целия свят, а през 2013 достигнахме годишни продажби на стойност 49.8млрд евро. Повече от половината дейности на компанията се извършват в бързо развиващи се пазари (57% през 2013). Стремим се да създадем по-добро бъдеще всеки ден, затова помагаме на хората да се чувстват добре, да изглеждат добре и да постигат повече. Нашето портфолио включва някои от най-познатите световни марки – Knorr, Persil / Omo, Dove, Sunsilk, Hellmann’s, Surf, Lipton, Rexona / Sure, Wall’s ice cream, Lux, Flora / Becel, Rama / Blue Band, Magnum и Axe /Lynx, 14 от които допринасят с оборот от 1млрд евро или повече всеки.


Лудогорец спешно си купи вратар за мача с Ливърпул

http://www.bnews.bg/article-116281

Лудогорец привлече националния страж на Канада, който ще дебютира при гостуването на Ливърпул в Шампионската лига.

Заплашвали Лагард с убийство, когато поискала и богатите гърци да плащат данъци

http://www.grreporter.info/Zaplashvali_Lagard_s_ubiystvo_kogato_poiskala_i_bogatite_grci_da_plashchat_danci/16092

В интервю за вестник Financial Times директорката на МВФ определя укриването на данъци като основен проблем за Гърция, справянето с който би решило много проблеми.

прочети повече

До 4 млн. лв. щети от потопа в Берковица

http://www.cross.bg/berkovitza-navodnenieto-gorite-1430104.html

/КРОСС/ Между 3 и 4 млн. лева по предварителни оценки са щетите от наводнението в Берковица, съобщи кметицата Димитранка Каменова. В края на миналата седмица пороен дъжд превърна малката Берковска река в стихия, отнесе три моста, срути една къща и заля десетки домове, заведения и улици. Три квартала останаха без вода. Ситуацията в града вече е нормализирана. На четири семейства, чийто дом бе съборен, е предложено общинско жилище, пише "Труд". Каменова е изпратила до Регионалното управление на горите питане кой, кога и колко дървета е изсякъл в горите на Берковица. По време на наводнението реката е носела лавина от трупи, които като тарани са разрушавали мостове и стени. 12 мъже преминаха курсове на Гражданска защита и станаха спасители в доброволния отряд за борба с бедствия и аварии на община Монтана. Трима от доброволците преди дни се включиха и в първата си мисия - те помагаха на жителите на Мизия за почистване на наводнените им домове.  

Д. Главчев: Актуализацията на бюджета е неизбежна

http://frognews.bg/news_76153/

Колегите от БСП се гордее с това, че са повишили пенсиите с 2,7%, при положение, че по време на правителството на ГЕРБ пенсиите бяха вдигнати 10%.Това заяви в предаването „Събуди се” на Нова телевизи Димитър Главчев, втори в листата на ГЕРБ за 23 МИР София.

Електронен регистър осигурява по-тясна връзка на Министерството на регионалното развитие с гражданите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245198_%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B0+

Министерството на регионалното развитие представи разработения електронен регистър на заинтересованите групи и инструменти за промотиране на политиките на ведомството, свързани с информационната стратегия за регионално, общинско и градско управление.

Регистърът осигурява информация, достъп и активно участие на различни групи в сферите на регионалното развитие, електронното управление, архитектурата и градоустройството, инфраструктурата, устройствени планове, инфраструктурни проекти и геозащита, ВиК сектор, обновяване на жилища, образование, здравеопазване, административни услуги, младежки дейности, спорт и туризъм.  На разположение на заинтересованите лица е и информационен бюлетин.

С функционалността си електронният регистър предоставя възможност за проучване на мнения и становища по редица теми, като по този начин дава възможност на администрацията на Министерството на регионалното развитие да бъде в по-тясна връзка с гражданите.

Електронният регистър е разработен по проект „Усъвършенстване на управлението на националната политика за развитие на електронното управление  чрез разработване на Секторна информационна стратегия за регионално, общинско и градско управление и въвеждане на механизми за консултация и координация на МРРБ и останалите въвлечени в процеса страни за постигане на синергия на проектите на национално, регионално и местно ниво“. Бенефициент по проекта е Министерството на регионалното развитие, а средствата за изпълнението му - 477 799 лв. са осигурени по Оперативна програма „Административен капацитет“. 


Училищата във Варна са готови за учебната година

http://www.moreto.net/novini.php?n=263946

За периода от 20 август до 9 септември здравните инспектори извършиха 105 проверки в учебните заведения с цел установяване готовността им за новата учебна година. В проверените училища са извършени ремонтни дейности и същите са готови за учебната година, съобщиха от РЗИ-Варна за Moreto.

Разраства се кампанията „Цвете за Мизия”

http://www.cross.bg/ideyata-sava-pomosht-1430103.html

/КРОСС/ Този 15-ти септември няма да бъде същият, защото през изминалата седмица се роди една кампания, която постепенно набира сериозна популярност. Кампанията е „Цвете за Мизия". Идеята е учениците вместо да подарят цвете на учителите си, да дарят парите за своите връстници в пострадалия район. Идеята тръгна от шуменското училище „Сава Доброплодни", но намира все повече последователи в цялата страна. „Тази година много хора имат нужда от помощ и нека това бъде нашата помощ", заявява Георги Йоргов от СОУ „Сава Доброплодни" пред Нова телевизия. Примерът на шуменци беше последван и в София. Първи се включиха от 36 СОУ и една частна гимназия.    

Проф. Андрей Пантев: Защо един политик не каза: Аз бях неправ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302182

Какви размисли буди у историците натрупването на годишнини - от двете световни световни войни, от 9 септември, от началото на демократичните промени. Според проф. Пантев величието на българската история е преди всичко страданието. "Ето, сега ще честваме годишнина на цар Самуил (1000 години от битката при Беласица и ослепяването на неговите войни) Какви размисли буди у историците натрупването на годишнини - от двете световни световни войни, от 9 септември, от началото на демократичните промени. Според проф. Пантев величието на българската история е преди всичко страданието. "Ето, сега ще честваме годишнина на цар Самуил (1000 години от битката при Беласица и ослепяването на неговите войни)

CECA решава кой да бъде новият „Глас на Сърбия“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245197_CECA+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%E2%80%9E%D0%93%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D

Балканската мега звезда е председател на журито в новото музикално риалити „Гласът на Сърбия“. Всички почитатели на СЕСА сега имат възможност да гледат своята любима изпълнителка на малкия екран всеки четвъртък и събота вечер по сръбската телевизия. Определян като един от най-успешните музикални проекти на планетата, „The Voice“ започна да се излъчва тази седмица в Сърбия и да издирва таланти във всички музикални жанрове.

 

За участието си в това ново за нея предизвикателство, певицата споделя: „Ще дадем шанс на всички кандидати да успеят да постигнат максималното. Ще бъда строга, а не снизходителна. Наясно съм с това, че участниците се притесняват, че пеят пред нас и това е нормално.“ СЕСА започва своята кариера по подобен начин и може да се постави на мястото на талантите. Основната цел, която си поставя във формата е да помогне на участниците да разберат как трябва да работят с гласа си, както и да подбират правилно песните си. „Ще бъде много полезно за всички кандидати, ако се вслушват в нашите напътствия и съвети. Нашата роля е да им дадем професионални насоки и да ги накараме да повярват в своите възможности, а не да ги откажем да пеят.“ – добавя още певицата.

 

Освен кралицата на балканската музика, сред оценяващите в журито са сръбските звезди Мирослав Илич, певецът и композиторът  Харис Джинович, най-известната сръбска текстописка - Марина Туцакович, а също и продуцентът Бора Джорджевич. Водещ на музикалното ТВ шоу е сръбският актьор Милан Калинич.

 

Примата на балканската музика ще гостува в България в началото на месец ноември тази година, като ще пристигне у нас заедно с 14 от най-добрите сръбски музиканти, а подгряващи изпълнители на певицата ще са победителите от най-големия фестивал за духова музика в Гуча - Dzambo Agusevi Оrchestra.

Концертът на CECA е на 7 ноември в столичната зала „Арена Армеец“. Начало 20:00 часа. Билети търсете в мрежата на TicketPro и Eventim, а от днес вече и на касите на EasyPay. Цена на билетите: от 20  до 55 лева.


Започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй”

http://www.cross.bg/shesti-remont-blok-1430102.html

/КРОСС/ Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" започна на 13 септември 2014 г., след като в 01.30 часа 1000-мегаватовата мощност бе изключена от енергийната система на страната. По време на плановия престой ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Годишният ремонт на шести блок се предвижда да приключи в края на месец октомври. Пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" работи със 100% натоварване съгласно указанията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).  

Пиян шофьор без книжка отнесе 5 акта

http://www.bnews.bg/article-116199

Полицията в Козлодуй спипа пиян шофьор, който се оказа, че няма и книжка.

В САЩ се борят със затлъстяването главно с операции

http://health.actualno.com/V-SASht-se-borjat-sys-zatlystjavaneto-glavno-s-operacii-news_49770.html

Наднорменото тегло е огромен проблем за здравето. В САЩ например много тийнейджъри страдат от различни болести вследствие на затлъстяване. И операцията често е единственото средство срещу болестта,...

Димитровградско село се спасило от наводнение с невероятен късмет

http://haskovo.actualno.com/Dimitrovgradsko-selo-se-spasilo-ot-navodnenie-s-neverojaten-kysmet-news_49771.html

Наводненията, които през това лято удариха България, се превърнаха в едни от най-страшните природни бедствия, засягали някога страната ни. Съдбата обаче е помогнала на малкото димитровградско село Ста...

България категорично е на плюс от членството в ЕС, уверява Цанова

http://politics.actualno.com/Bylgarija-kategorichno-e-na-plus-ot-chlenstvoto-v-ES-uverjava-Canova-news_49772.html

България категорично печели от влизането си в Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът по усвояването на европейските фондове Илияна Цанова пред „Седмицата” на Дарик радио. Цано...

П О К А Н А за заключителна пресконференция по проект „Обучение на служителите на Община Драгоман”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245196_%D0%9F+%D0%9E+%D0%9A+%D0%90+%D0%9D+%D0%90+%D0%B7%D0%B0++%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D

Имаме удоволствието да ви поканим на заключителна пресконференция по проект „Обучение на служителите на Община Драгоман”, която ще се проведе на 15 септември 2014 г. (понеделник) от 14:00 часа в Община Драгоман, ул. „Захари Стоянов” №26.

По време на пресконференцията ще бъдат представени постигнатите цели и изпълнените в рамките на проекта дейности. Реализирането на проекта допринесе за повишаване на квалификацията и професионалните умения на служителите в Община Драгоман. Чрез повишаването на компетентността на общинските служители се подобрява и процеса на обслужване на гражданите и бизнеса и предоставянето на качествени услуги.

Проект „Обучение на служителите на община Драгоман”, Договор N13-22-1/02.01.2014 г. е финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Бенефициент на проекта е Община Драгоман.


Баща, изхарчил 90 000 лв. от дарения: Не играя хазарт, топят ме

http://pik.bg/баща-изхарчил-90-000-лв-от-дарения-не-играя-хазарт-топят-ме-news224886.html

Баща, изхарчил 90 000 лв. от дарения: Не играя хазарт, топят ме

"Тези хора с тяхната злоба ме докараха до невролог и психолог, ето колко хапчета ми изписаха. Завидяха ми, че съм си закупил жилище и съм си устроил децата. Всичко тръгна от Деляновци, имало и по-бедни от мен, по-нуждаещи се, но аз бях изпаднал в пълна безизходица и си помогнах сам."

Това разказва пред "24 часа" в новия си тристаен апартамент 52-годишният Евгени Стефанов от село Деляновци, понастоящем вече жител на Свищов. Без каквото и да било смущение човекът, за когото стотици даряваха, за да не ходят две от 4-те му деца пеша до училище в съседното село и със скъсани обувки, сега показва напълно ремонтирания и обзаведен апартамент.

Той е с алуминиева дограма, ламиниран паркет и теракота, 4 телевизора, 2 компютъра, таблет, куп бяла и черна техника. Отпред пред блока на ул. "Патриарх Евтимий" стои и голф на старо на фамилията. Всичко е купено с 90 хиляди лв. събрани по дарителската сметка на Евгени за по-малко от два месеца. Със същата скорост таткото е успял да ги изхарчи и сега е клиент на прокуратурата за злоупотреба с доверие.

"Парите не са отишли някъде, те са вложени, просто имам нужда от това. В Деляновци има 80 човека и само едно младо семейство. Няма училище и детска градина. Аз съм си чист, за всичко мога да извадя документи", обяснява бащата. Проблемите за бедняка, събудил се богат, започнали още през март след сигнали на възмутени граждани, че пилее парите за децата си.

"У нас в Деляновци се изсипа половината свищовска полиция, започнаха да описват вещите, които са дарени, сметките ми извадиха. Започнаха да ми се обаждат и хората, които са ми помогнали и да питат вярно ли е. Щом обясних, че всичко е от завист, търновски вафлен бос, който ми беше пратил 10 000 лв., ми каза: "Харчи си парите и си гледай децата. Не ги лишавай от нищо", обяснява Евгени.

"Много добри и съпричастни хора се намериха, но щом пуснаха репортажа, че съм играел системно в казина, всичко секна. На толкова години съм станал и не съм се научил карти да играя, та по игрални зали да ходя. Не съм стъпвал, скалъпена история", гневи се Евгени. Жена му, която преди време заяви, че знае за хазартната му страст, сега също отрича Евгени да ходи да залага. Най-големият им син Светослав, който ще е в 7-и клас, получил за рождения си ден смартфон за 500 лв.

Виждал какви телефони ползват приятелите му и се заинатил, че и той трябва да има, оправдава и този харч бащата. Прокуратурата е намерила достатъчно данни, за да се образува досъдебно производство за злоупотреба с доверие. Разследващите преглеждали и записите от камерите в казината, но засега отказват информация дали някоя е засякла въпросния клиент.

Обвинителите се самосезираха в края на февруари и започнаха проверка след сигнали на възмутени граждани, че мъжът пръска парите от дарителската кампания в казина. От държавното обвинение в Свищов са преценили, че има достатъчно данни, за да се образува досъдебно производство срещу Стефанов по чл. 217, ал. 4 от НК, който се отнася за съзнателно ощетяване на чуждо имущество, поверено му да го управлява или пази, като при това от деянието са настъпили значителни или невъзстановими щети.

Предвиденото от закона наказание е до 5 години затвор и от 100 до 300 лева глоба. От прокуратурата уточниха, че към момента производството все още не е приключило и Стефанов не е привлечен като обвиняем.

Сърбия не мигна след триумфа на баскетбол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4302976

Белград и много други сръбски градове се озариха в безсънна нощ след триумфалния баскетболен полуфинал срещу Франция. „Плавите” подчиниха „петлите” с 90:85 и се добраха до финала на световното първенство, в който ще срещнат САЩ. Съседите ни не бяха стигали до битката за златото от 12 години, когато станаха шампиони в Индианаполис след победа над Ар Белград и много други сръбски градове се озариха в безсънна нощ след триумфалния баскетболен полуфинал срещу Франция. „Плавите” подчиниха „петлите” с 90:85 и се добраха до финала на световното първенство, в който ще срещнат САЩ. Съседите ни не бяха стигали до битката за златото от 12 години, когато станаха шампиони в Индианаполис след победа над Ар

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване