16 души загинаха на концерт в Южна Корея

http://www.vesti.bg/sviat/azia/16-dushi-zaginaha-na-koncert-v-iuzhna-koreia-6025108

Причината за трагедията е рухнала вентилационна решетка, която поддала под тежестта на струпалите се върху нея хора

Пиронкова напусна турнира в Москва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4373264

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова загуби в четвъртфиналите на турнира за Купата на Кремъл в Москва.
Цвети не успя да надделее над румънката Ирин-Камелия Бегу и загуби след два часа игра с 1:6, 6:3, 6:2
Така Пиронкова изравни най-доброто си постижение в руската столица от 2009-а година, когато също стигна до четвъртфиналите. Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова загуби в четвъртфиналите на турнира за Купата на Кремъл в Москва. Цвети не успя да надделее над румънката Ирин-Камелия Бегу и загуби след два часа игра с 1:6, 6:3, 6:2 Така Пиронкова изравни най-доброто си постижение в руската столица от 2009-а година, когато също стигна до четвъртфиналите.

Няма да има втора среща между ГЕРБ и ББЦ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/niama-da-ima-vtora-sreshta-mezhdu-gerb-i-bbc-6025107

Разгледахме само четири точки и констатирахме диаметрално противоположни мнения, коментира Менда Стоянова

14 души загинаха на концерт в Южна Корея

http://www.vesti.bg/sviat/azia/14-dushi-zaginaha-na-koncert-v-iuzhna-koreia-6025108

Причината за трагедията е рухнала вентилационна решетка, която поддала под тежестта на струпалите се върху нея хора

ФБР поиска пълен достъп до личните данни в мобилните устройства

http://www.cross.bg/dostup-dannite-komeii-1435570.html

/КРОСС/ Криптирането на данните в смартфоните пречи на борбата с терористи, педофили и престъпници. Единственото решение е правителството да има специален достъп до мобилните устройства, обяви директорът на ФБР Джеймс Комей, цитиран от онлайн изданието CNET. "Правдата може да не бъде реализирана заради заключен телефон или криптиран твърд диск", казва Комей. Според него криптирането на данните, което е започнало да се прави масово от технологичните компании, пречи на законното преследване на престъпници. Директорът на ФБР дава като примери iOS 8 и Android 5.0, които криптират информацията по подразбиране. Според него решението е технологичните компании да направят канали за директен достъп на властите до устройствата. Според Комей наличието на подобни канали за достъп не води до отслабване на сигурността на устройствата при кибератаки. Той смята, че това лесно може да бъде преодоляно по време на разработката. Експертът по криптография от Университета на Пенсилвания Мат Блейз обаче не е съгласен. Според него, това е пълно пренебрегване на техническите рискове. От Американския съюз за граждански права и свободи също не са съгласни и смятат, че наличието на такива канали, ще улесни хакерите и чуждите правителства да достигат до данните, пише Дневник.    

ГЕРБ и "България без цензура" не стигнаха до съгласие

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/gerb-i-bylgariia-bez-cenzura-ne-stignaha-do-syglasie-6025107

Разгледахме само четири точки и констатирахме диаметрално противоположни мнения, коментира Менда Стоянова

Грузия няма да допусне натиск от Москва да попречи на връзките й с НАТО

http://www.mediapool.bg/gruziya-nyama-da-dopusne-natisk-ot-moskva-da-poprechi-na-vrazkite-y-s-nato-news226118.html

Грузия няма да допусне натиск от Москва да предотврати създаването на учебен център на НАТО на нейна територия, нито да попречи на плановете и да задълбочи връзките си със Запада. Toва каза военният министър на бившата съветска република, цитиран от Ройтерс. "Трябва да избегнем конфронтация с Русия. Грузия се нуждае от стабилност. Но ние никога няма да се поддадем на диктат от Москва по въпроса кое е по-добро за Грузия", заяви Иракли Аласания в интервю за Ройтерс. Министърът каза, че Грузия, която подписа през юни споразумение за асоцииране с ЕС, продължава усилията си за присъединяване към НАТО, въпреки че не успя тази година да получи План за действия за членство - формална стъпка към приемане в алианса. Според 40-годишния Аласания сътрудничеството с НАТО включва създаването на съвместен учебен център с алианса. "Той ще бъде грузинска собственост, но ще се управлява заедно от НАТО и Тбилиси, и ще бъде допълнителен слой на сигурност и отбранителна способност за Грузия", каза министърът, цитиран от БТА. Аласания добави, че съветници от алианса ще помогнат и за създаването отделен логистичен център, който да улеснява дейността на учебния, като страните от НАТО ще поемат основната част от разходите за създаването на двата центъра, както и за обучението и ученията, които ще се провеждат. Грузинските въоръжени сили ще получат и допълнителна подкрепа от алианса чрез аташиране на висши натовски офицери към генералния щаб на армията, каза той.

Миньори се обявиха против вдигането на годините за пенсия

http://econ.bg/Новини/Миньори-се-обявиха-против-вдигането-на-годините-за-пенсия_l.a_i.578124_at.1.html

Синдикалните организации от „ГОРУБСО – Мадан“ започнаха протест пред сградата на предприятието, като към тях се присъединиха миньори от цялата...

Светлин Танчев: ГЕРБ не представи управленската си програма, а анализираше нашата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4373260

"Ние никога не сме претендирали по дълги и сладки приказки, дойдохме с нагласата да бъдем максимално прагматични. Бързо установихме, че доста ни се различават позициите. Може би сме достатъчно малки за ГЕРБ и сметнахме, че не е нужно да продължаваме срещата с техните представители", заяви Светлин Танчев от „България без цензура“ след края на

Главният прокурор отново ще поиска имунитета на Цветанов, Сидеров и Станишев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/17/2402287_glavniiat_prokuror_otnovo_shte_poiska_imuniteta_na/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ще поиска отново да бъде свален депутатският имунитет на избраните за народни представители в 43-то Народно събрание Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Волен Сидеров ("Атака") заради водените срещу тях дела, съобщи БНР.

Цацаров ще предприеме стъпки и за искането на имунитета на Сергей Станишев, който е депутат в Европейския парламент. Станишев ще е първият български евродепутат, към който ще бъде приложена тази процедура, уточнява радиото. 
...

Две културни събития в Минна дирекция подгряват перничани днес, преди Деня на града

http://www.zapernik.com/hailaif/dve-kulturni-subitiya-v-minna-direkciya-podgryavat-pernichani-dnes-predi_35009/

Деня 17 октомври 2014 г. /петък/ посвещаваме на празника на Перник и честването на неговата 85-та годишнина.

Две културни събития ще има днес по повод предстоящия празник на Перник.

Едното е на “Отвъд и между” с творчеството на Емилия Асенова – перничанката с полифоничен интерес и реализация в изкуството (и не само!)

Откриването на събитието е от 17:00ч. в Минна дирекция, втори етаж.

Час по-късно в 18:00ч., но този път във фоайето на Минна дирекция ще се състои...

Продължава

Джако заработил посмъртно $140 млн.

http://www.bnews.bg/article-119315

За втора поредна година Джако оглави класацията на "Форбс"

Номинираха Григор Димитров за спортсмен на годината

http://www.cross.bg/dimitrov-nagradata-sportsmenstvo-1435569.html

/КРОСС/ Изключително признание получи Григор Димитров от Асоциацията на професионалните тенисисти, след като бе номиниран за наградата за спортсменство на името на Стефан Едберг. ATP обяви тази сутрин номинациите за годишните си награди, като Димитров може да получи приз в една от най-престижните категории. Той, Марин Чилич, Кей Нишикори и Роджър Федерер са четиримата номинирани за наградата за спортсменство, предава PressaDaily. "Играчът, който през годината е демонстрирал поведение на изключителен професионализъм и честност, състезавал се е със своите колеги напълно в духа на феърплея и е промотирал спорта с дейностите си извън корта", е описанието на приза, който носи името на Стефан Едберг. Победителят се избира след гласуване между другите професионални тенисисти. В последните 10 години Роджър Федерер печели наградата 9 пъти, а веднъж тя отива при Рафаел Надал.  

ГЕРБ и ББЦ не се договориха

http://www.bnews.bg/article-119320

След 2-часови преговори ГЕРБ и ББЦ не се договориха за коалиция. От 18-те акцента на ГЕРБ е била водена дискусия само по 4 точки. Журналистите останаха с впечатление, че е била обсъждана и програмата на ББЦ - нещо, за което при преговорите с другите партии бе съобщено, че не е останало време.

Армията ще получи близо 400 парашута от САЩ

http://www.mediapool.bg/armiyata-shte-poluchi-blizo-400-parashuta-ot-sasht-news226117.html

Близо 400 нови парашута очакват Специалните сили у нас от американските въоръжени сили, съобщи в Пловдив командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Парашутите се осигуряват по програма за партньорство, каза ген.-майор Боцев. Ген.-майор Боцев бе гост на Празника на военния парашутист, който се проведе в 68-ма бригада Специални сили в Пловдив. Тя е наследник на първата Парашутна дружина от времето на Втората световна война. На 18 октомври преди 70 години, още в първия боен ден, Парашутната дружина в състава на Първа българска армия, проявявайки изключителен героизъм и с цената на 35 жертви и 65 ранени овладява силно укрепения район при Стражин, каза в приветственото си слово командирът на бригадата бригаден генерал Михаил Попов.

Заповедта за ареста на Марешки била на стара бланка и с корекция

http://www.moreto.net/novini.php?n=267665

Заповедта за ареста на бизнесмена Веселин Марешки била на стара бланка и с корекция на посочените правни основания. Това стана ясно на дело в Административния съд, образувано по жалба на аптечния бос срещу полицая Венцислав Младенов, осъществил ареста.

Пиронкова отпадна на 1/4 финал в Москва след обрат

http://offnews.bg/news/n_1/n_404932.html

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова отпадна на 1/4-финалите на турнира "Купа Кремъл" в Москва, след като пропусна аванс от един сет и загуби с 6:1, 3:6, 2:6 срещу Ирина-Камелия Бегу (Румъния). Двубоят започна добре за нашата представителка и тя не срещна проблеми в първия сет - 6:1. С напредването на мача обаче Бегу намери ритъма си, сервис-геймовете й вървяха все по-лесно, докато при българката нещата не се получаваха и тя увеличи значително непредизвиканите си грешки - особено тези от форхенд. Това доведе до два поредни на пръв поглед лесни сета за румънката - 3:6; 2:6, докато Пиронкова така и не заигра по-качествено и логично загуби.   Така за втори път в кариерата си пловдивчанката не успява да преодолее тази фаза на надпреварата. През 2009 година Цвети отново игра 1/4-финал в турнира, но бе спряна от украинката Альона Бондаренко. От своя страна, Бегу си осигури място сред най-добрите четири в Москва, а следващата й съперничка ще бъде определена от двубоя между 5-ата в схемата Светлана Кузнецова (Русия) и 4-ата Луцие Шафаржова (Чехия).

ГЕРБ отрязаха ББЦ: Не приемаме такъв морал в политиката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4373242

Преговорите приключиха по-кратко, защото те не можеха да продължат като разговори по същество. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Надяваме се да сме помогнали на колегите от ББЦ да се ориентират в ситуацията, добави тя.
Само по запазване на евроатлантическата ориентация имаме съгласие с Преговорите приключиха по-кратко, защото те не можеха да продължат като разговори по същество. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Надяваме се да сме помогнали на колегите от ББЦ да се ориентират в ситуацията, добави тя. Само по запазване на евроатлантическата ориентация имаме съгласие с "България без цензура".

ГЕРБ отряза ББЦ само след 2 часа: Разговорите не били по същество

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4373250

Преговорите приключиха по-кратко, защото те не можеха да продължат като разговори по същество. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ.
Надяваме се да сме помогнали на колегите от ББЦ да се ориентират в ситуацията, добави тя.
Само по запазване на евроатлантическата ориентация имаме съгласие с "България без цензура". Преговорите приключиха по-кратко, защото те не можеха да продължат като разговори по същество. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Надяваме се да сме помогнали на колегите от ББЦ да се ориентират в ситуацията, добави тя. Само по запазване на евроатлантическата ориентация имаме съгласие с "България без цензура".

Макс вече предлага 4G мобилен интернет и във Варна

http://www.cross.bg/internet-varna-mobilen-1435567.html

/КРОСС/ Телекомуникационният оператор Макс предлага от днес своите услуги за супер бърз 4G мобилен интернет и във Варна. Включването на града към първата и единствена в България търговска 4G LTE мрежа е в изпълнение на плановете на оператора за 50% покритие на градското население до края на 2014 г. Потребителите във Варна ще могат да избират от абонаментни планове, осигуряващи високоскоростен мобилен интернет, със скорост на сваляне до 75 Mbps. Това бе обявено на специална пресконференция от Мария Тойчева, главен маркетинг директор на Макс.  „Пускането на 4G LTE във Варна е особено важна стъпка за нас, която показва, че реализираме плановете си за стабилен растеж. Нашата цел е постигане на 50% покритие на градското население до края на годината. Вярваме, че хората имат нужда от мобилен интернет от най-ново поколение и интересът към 4G услугите ни е доказателство, че това е бъдещето на мобилния интернет в България" - каза Мария Тойчева. Варна е седмият град, в който Макс предоставя услугите си, след София, Стара Загора, Русе, Сливен, Банско и Плевен. Операторът предлага разнообразни абонаментни планове за 4G мобилен интернет, със срочен договор и неограничен интернет трафик, както и възможност за закупуване на 4G таблети. В момента има промоция с 4G таблети LG G Pad 8.0, която важи до 31 октомври. Уникалният таблет LG G Pad 8.0 се предлага на цена от 99 лв

Албанският премиер отива в Белград въпреки инцидента на стадиона

http://www.cross.bg/belgrad-albaniya-surbiya-1435568.html

/КРОСС/Нямам намерение да отлагам визитата си от 22 октомври в Белград. Съжалявам за коментарите на сръбските официални лица по повод инцидента на мача между Албания и Сърбия в Белград. Това каза албанският премиер Еди Рама и изрази готовността си да се срещне със своите сръбски колеги следващата седмица в Белград. "Много съжалявам за случилото се на мача. Лично съм разочарован от реакцията на сръбските власти. Това е невероятно", каза още Рама. Той подчерта, че няма да позволи и да приеме твърденията на сръбските власти, че неговият брат е отговорен за инцидента на стадиона и това да доведе до отлагане на визитата му в Сърбия на 22-ри този месец. "Няма да позволя подобна политика на омразата от миналото да ни възпрепятства. Готов съм да продължа напред", каза още Рама. На 14 октомври балканското дерби между Сърбия и Албания в Белград, част от квалификациите за Евро 2016, бе прекратено, след инцидент в края на първото полувреме. Тогава над терена се появи малък безпилотен летателен апарат (квадрокоптер), на който беше привързано знаме на "Велика Албания". Това стана причина за безредици на терена и трибуните и прекратяване на мача. Според властите в Белград, устройството е било управлявано дистанционно от брата на албанския премиер. Той е влязъл в Сърбия с американски паспорт от САЩ, където живее от 1997 година

ГЕРБ и ББЦ прекратиха разговорите

http://www.cross.bg/gerb-vreme-menda-1435566.html

София /КРОСС/ ГЕРБ и ББЦ не се разбраха за съставяне на коалиционно правителство. Не можахме да продължим разговора по същество. Не получихме достатъчно уверения за това, че екипът на ББЦ има готовност да постави обща политическа позиция на своята партия. Това каза след края на преговорите с представители на България без цензура Румяна Бъчварова от ГЕРБ. От своя страна Менда Стоянова заяви, че по време на срещата са разгледани само първите четири приоритета и само по първата точка - запазване на евроатлантическата ориентация, е постигнато съгласие. По останалите три точки имаме сериозни различия, като по финансовата политика те са драстични. Преустановихме дебата до 4 точка, защото констатирахме диамтетрални различия, подчерта Стоянова.Не искаме да водим политиките, които те заявиха, каза още Менда Стоянова. Стана ясно, че основните ни приоритети се разминават с онова, което ББЦ пропагандираха по време на предизборната си кампания, каза Цецка Цачева и добави, че от ГЕРБ не подкрепят подобен морал в политиката -с едни послания да привличаш избиратели, а след като си стигнал до НС, да говориш за други неща. Задължителна е приемственост между посланията в предизборната кампания и политиките, които всяка една парламентарно представена сила следва да изпълнява по време на мандата на новото НС.   Снимка: Булфото, всички права запазени

70% от българите имат недостиг на витамин D

http://www.cross.bg/vitamin-shinkov-osteoporoza-1435565.html

/КРОСС/ 70% от българското население е със сериозен дефицит на витамин D през есенно-зимния сезон. Това каза пред медиите в Пловдив д-р Александър Шинков от Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев". Липсата на витамин D намалява усвояването на калция и води до разрушаване на целостта на костите. Това от своя страна ускорява настъпването на остеопороза, категоричен бе д-р Шинков. По думите на лекаря обездвижването, нездравословната храна, която консумираме, нестоенето на слънце, както и генетичните фактори са в основната на възникването на остеопорозата. Статистиката сочи, че в България заболелите са между 250-300 хиляди, от които едва 16 хиляди се лекуват, предава Дарик. До 2050 година се очаква броят на застрашените от остеопороза и последващи от това фрактури у нас да нарасне двойно.    

Пуснаха стражари срещу стръвницата в Карлово, но без резултат

http://www.bnews.bg/article-119319

В Балкана, където е естествената среда на кафявата мечка ще бъдат поставени хранилки с царевица и пресни плодове, за да може животните да се задържат в техния ареал.

Силен подем за европейските индекси*

http://www.investor.bg/evropa/334/a/silen-podem-za-evropeiskite-indeksi-182088/

Положителният край на търговията на Wall Street в четвъртък успокоява инвеститорите

Директорът на ФБР поиска пълен достъп до личните данни в смартфоните

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/17/2402116_direktorut_na_fbr_poiska_pulen_dostup_do_lichnite/?ref=rss


Криптирането на данните в смартфоните пречи на борбата с терористи, педофили и престъпници. Единственото решение е правителството да има специален достъп до мобилните устройства, обяви директорът на ФБР Джеймс Комей, цитиран от онлайн изданието CNET.

"Правдата може да не бъде реализирана заради заключен телефон или криптиран твърд диск", казва Комей. Според него криптирането на данните, което е започнало да се прави масово от технологичните компании, пречи на законното преследване на...

Министър Шаламанов: Съветската военна техника е един от основните проблеми на България

http://pik.bg/министър-шаламанов-съветската-военна-техника-е-един-от-основните-проблеми-на-българия-news238750.html

Министър Шаламанов: Съветската военна техника е един от основните проблеми на България

Съветската военна техника е един от основните проблеми на Въоръжените сили на България. Доколко проблемът е сериозен в интервю за Deutsche Welle разказва министърът на отбраната Велизар Шаламанов, пише "Фокус". 

„Разработването на съветската военна техника се основаваше на други принципи. Един от тях гласи, че тя не трябва да бъде съвместима със западната техника. Освен това съветското въоръжение е много по-ресурсоемко, защото е разработвано за използване в друга икономическа, ресурсна и политическа среда. Технологиите, които се използват от страните-членки на НАТО в областта на разузнаването, управлението, разпознаването и производството на високоточни средства, са отишли далеч напред. 

Всичко това прави практически невъзможно използването на съветската техника в една система от страни-членки на НАТО”, казва българският министър. 

Един е ранен при свада на бензиностанция в Кърджали

http://www.vesti.bg/novini/edin-e-ranen-pri-svada-na-benzinostanciia-v-kyrdzhali-6025109

Мъж на 31 г. е с прободна рана и е в болница след свада на бензиностанция в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

52-годишен уби съсед по жесток начин

http://frognews.bg/news_78431/

52-годишен мъж от Велико Търново е обвинен за убийството на 49-годишен негов съсед, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Майсторите на спорта Тодор Симов и покойната волейболистка Нели Чакърова ще станат почетни граждани на Перник

http://www.zapernik.com/sport/maistorite-na-sporta-todor-simov-i-pokoinata-voleibolistka-neli-chakurova_35003/

Кирил Владимиров – представител на Инициативния комитет за волейболна слава на Перник, даде предложение за „Почетни граждани на Перник” да бъдат обявени Тодор Симов и посмъртно Нели Чакърова. 
Това стана на среща с областния управител Бойка Павлова по време на провелото се обществено заседание на консултативния съвет. 

Предложението двамата големи спортисти да бъдат обявени за „Почетни граждани на Перник” се прие единодушно за внасяне в...

Продължава

Русия спира влаковете до София и Будапеща

http://offnews.bg/news/n_1/n_404940.html

Русия спира редовните влакове до София и Будапеща заради намаляване на пътникопотока, съобщи ТАСС. Федералната пътническа компания (ФПК), която е дъщерна фирма на Руските държавни железници (РДЖ), прекратява редовните линии от Москва до и от българската и унгарската столици съответно от 12 и от 14 декември тази година.

Служителите в Агенция "Митници" остро критикуват идеята за сливане с НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=267664

Служителите на Агенция Митници изразяват в декларация недоволството си от идеята за сливане на данъчната и митническата администрация. Това става ясно от декларация на синдикалните организации във ведомството. Идеята за създаването на мегаструктура в резултат на сливането на двете приходни агенции се лансира през годините от ДПС, а финансовият министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов коментира през пролетта, че в нея има смисъл за координацията между двете институции.

Външният министър: Метин Казак е много добре приет в Катар

http://www.mediapool.bg/vanshniyat-ministar-metin-kazak-e-mnogo-dobre-priet-v-katar-news226116.html

Предложеният от правителството за посланик в Катар бивш евродепутат от ДПС Метин Казак е много добре приет в арабската страна, твърди външният министър Даниел Митов.   Това стана ясно от стенограмата на правителственото заседание тази седмица, публикувана в петък. "Това, което е важно да се каже, е, че той като заместник-член и член на Комисията за външни работи беше член на групата за приятелство с държавите от Персийския залив и специално в Катар неговата кандидатура е много добре приета. Затова споменах и министъра на външните работи на Катар, с когото съм говорил специално", посочил Митов, отбелязвайки, че е имал възможност да говори с катарския първи дипломат в египетската столица Кайро.   "Отношенията ни са много интензивни напоследък, но всички намерения, които са били заложени до момента, някак си не вървят, защото там практически човекът, който е бил временно управляващ – Мирослав Зафиров, прекъсва по собствена инициатива правоотношението си и загубва качеството на служител от дипломатическата служба на Република България. Той просто отива на друга работа и напуска", обяснил Митов.   Кандидатурата на Казак е приета от правителството без възражения.   Метин Казак е брат на депутата от ДПС Четин Казак. Двамата братя са довереници на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който преди повече от 20 години им издействал стипендии, за да учат международно право в Бургундския университет. Към днешна дата Четин Казак има зад гърба си четири депутатски мандата и се готви за пети, като в предишния парламент бе председател на една от най-важните комисии – правната.   Метин Казак, който пък от 2007 г. неизменно бе избиран за евродепутат от ДПС, изненадващо изпадна от евролистите на движението на последните евроизбори през май т.г. Още тогава негови съпартийци коментираха, че го очаква "кариера в ново поприще".   За посланическото му назначение, договорено между президента и ДПС, се заговори малко след встъпването в длъжност на служебния кабинет.   Според някои източници изпращането на Метин Казак в Катар е част от по-стратегически сценарий на ДПС, свързан с готвено оттегляне на депутата от партията Делян Пеевски в същата държава.

Митниците скочиха срещу идеята за сливане с НАП

http://frognews.bg/news_78430/

Агенция „Митници" се обявиха срещу задкулисието и корупцията в своя декларация от днес срещу сливането на НАП и Митниците.

Жертвите на инцидента в Южна Корея са вече 14

http://www.vesti.bg/novini/zhertvite-na-incidenta-v-iuzhna-koreia-sa-veche-14-6025106

14 души изглежда са загинали, а 11 други са пострадали тежко, когато вентилационна решетка поддала под тежестта им, докато гледали поп концерт на открито в град Съннам, южно от Сеул, съобщиха спасители.

Румънка препъна Пиронкова на 1/4-финалите в Москва

http://www.bnews.bg/article-119317

Пиронкова досега се бе срещала с Бегу два пъти миналата година и в тях не бе дала и сет на румънката.

"168 часа": Олимпийският шампион Николай Пешалов мизерства с пенсията на майка си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371503

Докато са на върха, животът на големите шампиони в спорта е като от приказките. Успехът им осигурява охолен живот, безброй почитатели и статут на герои. С края на кариерата си много от тях обаче се озовават в лепкав кошмар.  Просто защото са неспособни да се приспособят към действителността извън съвременните гладиаторски арени - стадионите, Докато са на върха, животът на големите шампиони в спорта е като от приказките. Успехът им осигурява охолен живот, безброй почитатели и статут на герои. С края на кариерата си много от тях обаче се озовават в лепкав кошмар. Просто защото са неспособни да се приспособят към действителността извън съвременните гладиаторски арени - стадионите,

Реформаторският блок сформира своята парламентарна група

http://www.cross.bg/reformatorskiyat-blok-sformira-svoyata-parlamentarna-grypa-1435563.html

/КРОСС/ Парламентарна група на Реформаторския блок бе сформирана на проведеното днес първо общо заседание на народните представители 23-мата депутати от Блока в XLIII Народно събрание започнаха работа по изготвяне на Правилник за дейността на групата, съобщава пресофисът на РБ.

3 ключови въпроса в управленската програма на новия кабинет иска КНСБ

http://pik.bg/3-ключови-въпроса-в-управленската-програма-на-новия-кабинет-иска-кнсб-news238745.html

3 ключови въпроса в управленската програма на новия кабинет иска КНСБ

Три ключови въпроса трябва да залегнат в управленската програма на новото правителство. Това заяви във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Фокус. Той посочи, че на първо място е задължително възраждане на индустрията в страната.

„В това число влиза и улеснен достъп до кредити, подобряване на инвестиционния климат в България, бизнес средата и стимули за бизнеса, но и ясни секторни приоритети, в които всички политически познанства и ползи, които могат да бъдат извлечени от европейските ни партньори да бъдат най-накрая облечени във финансови знаци”, уточни Пламен Димитров.

Той допълни, че говори за плана на Юнкер, които е бил обявен преди няколко седмици и вече е започнал да става факт на европейско ниво – договарят се 300 млрд. евро къде ще отидат, в кои държави и по какъв начин ще се влеят в европейската индустрия. „Не ми е известно България да прави усилия в тази посока. Според нас само от там могат да дойдат свежи пари, а не от преки чуждестранни инвестиции. Ние сме прекалено малки за да участваме в прякото разпределение, но ако сме умни ще намерим начин как да получим част от тези колосални средства”, каза Пламен Димитров.

По думите му се готви съвместно обръщение на КНСБ и работодателите към новото 43-то Народно събрание и бъдещото правителство. „В няколко области сме фокусирали своите предложения и виждания и ще настояваме до края на следващата седмица вече да има правителство за да им предложим идеи за развитието на икономиката и социалната сфера в страната. Там са включени някои макроикономически, бюджетни и данъчни въпроси, ключови реформи в социалните системи – пенсионна, здравна и образователна и какво трябва да се направи, за да са се спасят секторите енергетика и банкова сфера”, каза Пламен Димитров.

От утре въвеждат временна организация на движението по "Владислав"

http://www.moreto.net/novini.php?n=267663

Община Варна уведомява жителите и гостите на града, че в периода 18-19.10.2014 г. (събота и неделя) ще се извърши изследване на подземната инфраструктура по бул. „Вл. Варненчик“ в района на автобусна спирка „ВАМО“. За целта ще бъде въведена временна организация на движение, научи Moreto.

Леонардо ди Каприо дари 2 млн. долара за опазване на океаните

http://www.mediapool.bg/leonardo-di-kaprio-dari-2-mln-dolara-za-opazvane-na-okeanite-news226115.html

Холивудската звезда и екозащитник Леонардо ди Каприо обяви, че неговата фондация дарява 2 милиона долара на международната платформа "Оушън Файв" (Oceans 5), която работи за създаването на морски резервати и за преустановяване на прекомерния риболов в петте световни океана, съобщи Ройтерс. "Оушън Файв" е инициатива, в която участват международни фондове и която подпомага проекти, работещи в областта на опазването на океаните. "Тъжната истина е, че едва 2 процента от нашите океани се опазват напълно и това трябва да се промени сега", казва в изявление 39-годишният актьор, който миналия месец бе обявен за посланик на ООН в борбата срещу климатичните промени и се включи в срещата на върха на по тези проблеми в Ню Йорк. "Оушън файв" е впечатляваща нова платформа за опазване на морската среда. Когато работим заедно с други дарители, правим по-умни, по-значими инвестиции за бъдещето на нашата планета",  допълва актьорът. Той уточнява, че ще бъдат подпомогнати проекти за създаване на защитни зони около тихоокеанските острови и Арктика, както и за защита на популацията на акули. Платформата стартира през 2011 г. и нейни членове и партньори са дарителския фонд на Рокфелер , фондация Оук, фондация "Planet Heritage", фондация "Marisla", фондация "Waitt", благотворителна фондация "Moore", семейна фондацията "Angell" и фондацията на Леонардо ди Каприо. "Oceans 5" работи за бъдещите поколения. Включването на Лео и неговата фондация ни насочи стратегически към подпомагане на крайбрежните общности, които да съхранят биологичното разнообразие. Това е силно допълнение в нашата група," заяви Тед Уейт, основател и председател на фондация "Waitt" с централа в Калифорния. Ройтерс припомня, че фондацията на Леонардо ди Каприо дари миналата година 3 млн. долара на Глобалния екологичен фонд WWF за да помогне на Непал за увеличавана на популацията от тигри. Други 3 млн. долара актьорът дари за защита на акулите, морските бозайници и ключовите местообитания в Източната част на Тихия океан. По време на конференция на Държавния департамент по опазването на морската среда през юни, Ди Каприо обяви, че през следващите 24 месеца фондацията му ще предостави общо 7 милиона долара за различни природозащитни инициативи свързани с моретата и океаните Фондацията на актьора е създадена през 1998 г. с цел опазване на околната среда и запазване на природните ресурси на планетата.

На един кв.см. на клавиатурата виреят 1000 бактерии

http://www.vesti.bg/novini/na-edin-kv.sm.-na-klaviaturata-vireiat-1000-bakterii-6025104

Следващия път, когато закусвате или обядвате пред компютъра си, помислете внимателно, защото според ново проучване около 1000 микроорганизми живеят на един квадратен сантиметър от клавиатурата ви.

НСО: Новите автомобили са без екстри

http://society.actualno.com/NSO-Novite-avtomobili-sa-bez-ekstri-news_55473.html

НСО публикува официална позиция във връзка с обществената поръчка за доставка на МПС за нуждите на НСО, обект на публикации и предавания в медиите. Публикуваме пълния текст: "От момента на създ...

Станишев ще подкрепи искането за свалянето на имунитета му

http://politics.actualno.com/Stanishev-shte-podkrepi-iskaneto-za-svaljaneto-na-imuniteta-mu-news_55479.html

Ще подкрепя искането на главния прокурор и ще настоявам Европейския парламент да свали имунитета ми максимално бързо. Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Според...

Червеният полумесец призова за примирие в Бенгази

http://africa.actualno.com/Chervenijat-polumesec-prizova-za-primirie-v-Bengazi-news_55475.html

Либийският Червен полумесец призова за спиране на огъня в източния град Бенгази, което да позволи евакуация на семействата блокирани в града от уличните сражения между ислямистите и проправителственит...

Консултациите между ГЕРБ и „България без цензура” продължават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4373213

Продължават консултациите между ГЕРБ и „България без цензура”, съобщи „Фокус”. Консултациите се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание и започнаха в 13.00 часа.
Преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова обсъждат с представителите на „България без цензура” - Светлин Танчев, Румен Йончев, Продължават консултациите между ГЕРБ и „България без цензура”, съобщи „Фокус”. Консултациите се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание и започнаха в 13.00 часа. Преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова обсъждат с представителите на „България без цензура” - Светлин Танчев, Румен Йончев,

Стотици семейства без детски заради липсващата ваксина

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/stotici-semejstva-bez-detski-zaradi-lipsvashtata-vaksina-6025100

По правило родителите не могат да получават детски, ако преди това не са представили в Агенцията за социално подпомагане бележка, че детето е имунизирано

Комисията по досиетата не откри хора на ДС в служебния кабинет

http://offnews.bg/news/n_1/n_404919.html

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА не е открила сътрудници на комунистическата държавна сигурност в кабинета на Георги Близнашки. По този начин настоящият служебен кабинет е единственият досега, в който няма нито един бивш сътрудник на комунистическите тоталитарни служби. По времето на предишното служебо правителство, назначено от Росен Плевнелиев, това на Марин Райков през 2013 г., бе установен само един сътрудник – Божан Стоянов, зам.-министър на икономиката, отговарящ за енергетиката. Извършената проверка е засегнала министър-председателя, заместник министър-председателите, министрите и заместник-министрите, като общо са проверени  36 лица. Двадесет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона*. *Член 26, ал. 4 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия гласи: (4) Не подлежат на проверка лицата, родени след 16 юли 1973 г.

На път за спешен случай: Линейка събори циментов кол и ограда на къща

http://www.bnews.bg/article-119314

Лек автомобил засича линейката на пътя. За да избегне челен удар, той завива рязко наляво. Линейката минава през насрещната лента, бордюра и тротоара, събаря циментов кол и самата телена ограда, след което влиза в двора на къщата.

Камерън: Срещата с Путин беше позитивна и ползотворна

http://www.cross.bg/pytin-kamerun-prezidentut-1435562.html

/КРОСС/Премиерът на Англия Дейвид Камерън съобщил, че президентът Путин по време на срещата в Милано с европейски лидери ясно заявил, че Русия не иска разделена Украйна или замразена криза, предаде „Евронюз". И Камерън, и Путин определиха срещата с Путин като позитивна и ползотворна. На работна закуска днес в Милано се събраха президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко, премиерите на Италия и Великобритания - Матео Ренци и Дейвид Камерън, канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд, ръководителите на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой. Работната закуска се състоя в рамките на 10-та среща на форума „Азия-Европа", която завършва днес. 

Световната банка отпуска 400 млн. долара за Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-banka-svetovnata-1435560.html

/КРОСС/ Македония ще получи 400 млн. долара през следващите четири години от Световната банка за постигане на икономически ръст, който ще помогне в откриването на нови работни места. Това е предвидено в новата Стратегия за партньорство с Република Македония за периода 2015-2018 г., която беше разгледана от Борда на директорите на банката. От банката отбелязват, че Македония е постигнала добри резултати с разумно макроикономическото управление, увеличила е заетостта по време на световна криза и е стимулирала растежа. В съобщение от Световната банка се посочва, че стратегията се дължи на силното партньорство между Македония и банката, която дава силна подкрепа за развитието на страната и европейската й интеграция.  

Ето къде ще подменят електромери

http://frognews.bg/news_78429/

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

ДНР не признава закона на Порошенко за особения статут на Донбас

http://www.cross.bg/zaharchenko-donetzka-regioni-1435561.html

/КРОСС/ Украинският президент Петро Порошенко прие закон за особения статут на Донбас, според който част от правомощията са предоставени на региона за срок от три години. Властите в ДНР обаче, не признават този закон. Премиерът на самопровъзгласилата се република Александр Захарченко заяви пред РИА Новости, че законът за „Особения ред на местно самоуправление в отделните региони на Донецка и Луганска област” са „вътрешни дела на Украйна и не се отнасят за Донбас”. „Украйна може да приема каквито иска закони, те не ни засягат. Ние сме самостоятелна държава, за независимостта на която нейните граждани гласуваха на референдума на 11 май”, заяви Захарченко. „Киев още храни илюзии, че ни управлява, но всъщност това не е така”, отбеляза лидерът на ДНР. „Няма никакви „отделни региони на Донбас”, има ДНР, която възнамерява да си върне цялата окупирана територия в границите на бившата Донецка област в Украйна”, заяви още Захарченко.

За пръв път в Сикстинската капела ще има корпоративно събитие

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/17/2402264_za_pruv_put_v_sikstinskata_kapela_shte_ima/?ref=rss


Построената в края на ХV век Сикстинска капела във Ватикана за пръв път ще бъде отворена за корпоративно събитие, съобщава лондонският в."Дейли Телеграф". Според изданието папа Франциск е позволил провеждането на благотворителен концерт за 40 туристи от ексклузивна екскурзия на компанията "Порше".

Не е известно дали Ватикана ще получи част от 5000 евро, които всеки е платил за петдневната луксозна обиколка из Италия.

Концертът под фреските на Микеланджело включва...

Линейка влетя в двор на къща, шофьорът е шок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4373196

Линейка влетя в двор на къща в Симитли. Обитателите на дома и водачът на специализирания автомобил не са пострадали, предаде БГНЕС.
Пътният инцидент станал около 19 часа в четвъртък. Според 58-годишния водач на линейката, той бил засечен от идващ насреща му и изпреварващ автомобил. За да избегне челен удар, Линейка влетя в двор на къща в Симитли. Обитателите на дома и водачът на специализирания автомобил не са пострадали, предаде БГНЕС. Пътният инцидент станал около 19 часа в четвъртък. Според 58-годишния водач на линейката, той бил засечен от идващ насреща му и изпреварващ автомобил. За да избегне челен удар,

Линейка влетя в двор на къща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4373172

Линейка влетя в двор на къща в Симитли. Обитателите на дома и водачът на специализирания автомобил не са пострадали, предаде БГНЕС.
Пътният инцидент станал около 19 часа в четвъртък. Според 58-годишния водач на линейката, той бил засечен от идващ насреща му и изпреварващ автомобил. За да избегне челен удар, Линейка влетя в двор на къща в Симитли. Обитателите на дома и водачът на специализирания автомобил не са пострадали, предаде БГНЕС. Пътният инцидент станал около 19 часа в четвъртък. Според 58-годишния водач на линейката, той бил засечен от идващ насреща му и изпреварващ автомобил. За да избегне челен удар,

Няма дрога и алкохол в кръвта на починалия студент от Американския университет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4373176


В кръвта на починалия студент в Американския университет в Благоевград Борис Кодиков, няма следи от наркотични вещества или алкохол. Това показа съдебно-медицинската експертиза, назначена след трагичния инцидент.
На 9 октомври около 12,30 ч Борис падна от терасата на третия етаж на столовата в студентския център. В кръвта на починалия студент в Американския университет в Благоевград Борис Кодиков, няма следи от наркотични вещества или алкохол. Това показа съдебно-медицинската експертиза, назначена след трагичния инцидент. На 9 октомври около 12,30 ч Борис падна от терасата на третия етаж на столовата в студентския център.

"Ислямска държава" разполага с функционална бойна авиация, твърдят очевидци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/17/2402260_isliamska_durjava_razpolaga_s_funkcionalna_boina/?ref=rss


Иракски пилоти, присъединили се към "Ислямска държава" обучават членове на организацията да управляват три пленени изтребителя, съобщи Syrian Observatory for Human Rights пред агенция "Ройтерс". За първи път групировката се сдобива с бойни самолети.

Бойци на "Ислямска държава", която откъсна значителни територии от Ирак и Сирия, са летели на пленените Микоян МиГ-21 и МиГ-23 над превзетото от тях военно летище в ал-Джара, на изток от Алепо.

"Имат учители, иракски офицери,...

Варна отбеляза 130 години от рождението на мичман I ранг Георги Купов, командир на "Дръзки" (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=267660

С тържествен ритуал пред Военноморски музей - Варна бе отбелязана 130 годишнината от рождението на мичман I ранг Георги Купов, командир на торпедният миноносец „Дръзки“ спечелил първата голяма победа с поражението нанесено на турският крайцер „Хамидие“ в 1912г.

Пиронкова отпадна на 1/4-финалите в Москва след обрат

http://www.cross.bg/pironkova-moskva-stigna-1435559.html

/КРОСС/ Най-добрата ни състезателка Цветана Пиронкова отстъпи в четвъртфиналите на турнира за Купата на Кремъл в Москва. Румънката Ирина-Камелия Бегу победи Пиронкова след 1:6, 6:3, 6:2 за два часа игра. 27-годишната пловдивчанка доминираше на корта в първия сет, след което обаче съперничката ѝ бе по-добрата тенисистка и заслужено стигна до полуфиналите на силната надпревара в Москва. В решителния трети сет Бегу стигна до пробив в петия гейм, затвърди го и поведе с 4-2, след което Цвети отново сбърка на свой сервис и преднината на съперничката ѝ стана 5-2. После румънката не сгреши при своето подаване и сложи край на спора. В следващата седмица за Пиронкова има почивка, след което тя ще участва за трета поредна година в Турнира на шампионките в София, където получи „уайлд кард" от организаторите.    

Синдикати се обявиха против сливането на НАП и Агенция „Митници“

http://econ.bg/Новини/Синдикати-се-обявиха-против-сливането-на-НАП-и-Агенция-Митници-_l.a_i.578115_at.1.html

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ се обявиха против идеята за сливане на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“. Това заявяват синдикатите...

Вики проговори за връзката й с Явор Бахаров

http://www.bnews.bg/article-119313

Целувката в новия ми клип е краят на една метафора, обясни изпълнителката

Пловдивските кучета с интересни имена - Айляк, Свинчо, Кокаин и Фройд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4373191

Пловдивчани са особено оригинални в избора на име за домашните си любимци. Освен най-разпространените Сара, Рекс, Бък и Макс, по кучешките площадки може да попаднете на Айляк, Бельо, Фройд, Свинчо, Айрян и Кокаин, съобщи Дарик..
Масово отглеждат кучета без порода.От справка в общинския регистър става ясно, Пловдивчани са особено оригинални в избора на име за домашните си любимци. Освен най-разпространените Сара, Рекс, Бък и Макс, по кучешките площадки може да попаднете на Айляк, Бельо, Фройд, Свинчо, Айрян и Кокаин, съобщи Дарик.. Масово отглеждат кучета без порода.От справка в общинския регистър става ясно,

Пловдивчани кръщават любимците си Айляк, Айрян, Свинчо и Кокаин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4373174

Пловдивчани са и особено оригинални в избора на име за домашните си любимци. Освен най-разпространените Сара, Рекс, Бък и Макс, по кучешките площадки може да попаднете на Айляк, Бельо, Фройд, Свинчо, Айрян и Кокаин, съобщи Дарик..
Масово отглеждат кучета без порода.От справка в общинския регистър става ясно, Пловдивчани са и особено оригинални в избора на име за домашните си любимци. Освен най-разпространените Сара, Рекс, Бък и Макс, по кучешките площадки може да попаднете на Айляк, Бельо, Фройд, Свинчо, Айрян и Кокаин, съобщи Дарик.. Масово отглеждат кучета без порода.От справка в общинския регистър става ясно,

Продължават консултациите между ГЕРБ и „България без цензура”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4373180

Продължават консултациите между ГЕРБ и „България без цензура”, съобщи „Фокус”. Консултациите се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание и започнаха в 13.00 часа.
Преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова обсъждат с представителите на „България без цензура” - Светлин Танчев, Румен Йончев, Продължават консултациите между ГЕРБ и „България без цензура”, съобщи „Фокус”. Консултациите се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание и започнаха в 13.00 часа. Преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова обсъждат с представителите на „България без цензура” - Светлин Танчев, Румен Йончев,

ЧЕЗ: Планова подмяна на електромери за периода 20-24 октомври

http://www.cross.bg/sofiya---1435558.html

/КРОСС/ В изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България.  София-градНа 20.10.2014 г. /08 - 16 ч./ - гр. София - Младост 4 бл. 476, вх.Д , бл. 475, вх.АНа 20.10.2014 г. /08.30-11 ч./ - гр. София - Европа/баба Парашкева/: 114; Захарна Фабрика: БЛ. 1, 124, 126, 128, 2, 79; Сливница: 116, БЛ. ПОД МОСТАНа 20.10.2014 г. /08.30-12 ч./ - гр. София - Разсадника: БЛ. 14, 21А, 62, ДО; Рибен Буквар: БЛ. 21А, ДО БЛ.21А, ДО, И М.ТОШЕВНа 20.10.2014 г. /08.30-16.30 ч./ - "гр. София - кв.Бояна;улици: 608-МА ; 614-ТА/ВИТОША/ ;774/В.З.БЕЛОВОДСКИ ПЪТ/ ;773-ТА/ВИТОША/ ;АМЕТИЦА ;АКАЦИЯ ; АНДЕЗИТ ;729-ТА/ВИТОША/ ;БЕЛИЯ КЛАДЕНЕЦ ;775-ТА/ВИТОША/ ;732-РА/ВИТОША/ ;1-ВА ; АСЕН ГЕОРГИЕВ/730/"На 20.10.2014 г. /08.30-16.30 ч./ - гр. София - ж.к. Люлин 9: БЛ. 983 ВХ. Д, ВХ. ЖНа 20.10.2014 г. /08.30-16.30 ч./ - гр. София - ж.к. Люлин 8: БЛ. 807ПНа 20.10.2014 г. /08.30-16.30 ч./ - гр. София - жк.Овча купел 2: бл.25 вх.Б , бл.26 вх.АНа 20.10.2014 г. /08.45 - 10.45 ч/ - гр. София - ул. Иван Вазов от №5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19+№24-БЗНС;№16, 18, 20/в-к Капитал/, 22, 24, 26 На 20.10.2014 г. - 29.10.2014 г. /09 - 15.30 ч./ - гр. София - ул. Галичица №28На 20.10.2014 г. /09 - 16 ч./ - гр. София - Дренето: 5, 7; Каменно Здание: 1, 10, 3, 3-5, 4, 5, 8На 20.10.2014 г. /09 - 16 ч./ - гр

Показват пейзажи и лица от Перник във втората колекционерска изложба

http://www.zapernik.com/hailaif/pokazvat-peizaji-i-lica-ot-pernik-vuv-vtorata-kolekcionerska-izlojba_35005/

Галерия „Любен Гайдаров“ ще бъде изпълнена с творби на колекционери на 19 октомври. Откриването на изложбата е в деня на Перник, а мотото й е „Пейзажи и лица от Перник“.

Това е втората колекционерска изложба, която Художествена галерия – Перник организира. Отзоваха се любители на изкуството от Перник, които притежават в колекциите си ценни картини на родни художници. Поводът е честването на 85 годишнината от обявяването на Перник за град.

Пернишката публика ще има възможността да...

Продължава

"Мицубиши", "Джип" и "Дачия" са големите печеливши от ръста на автопазара в Европа

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/17/2402259_micubishi_djip_i_dachiia_sa_golemite_pechelivshi_ot/?ref=rss


Автомобилните марки "Мицубиши", "Джип" и "Дачия" са големите печеливши от продължаващия повече от година без прекъсване ръст на автомобилния пазар в Европа, сочат разпространените днес данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА). Като концерни най-доволни би трябвало да са в "Рено груп" и "Фолксваген груп".

Сериозната работа на концерна "Фиат" в дъщерната американска марка "Джип" вече започва да дава плодове и ръстът за деветмесечието е 47%, като в...

Духът на стария Перник оживя в изложба на Богомил Живков

http://www.zapernik.com/obshtestvo/duhut-na-stariya-pernik-ojivya-v-izlojba-na-bogomil-jivkov_35004/

Големият български скулптор се върна към корените си в изложба, която бе открита в родния му град Перник.

Духът на стария Перник оживя в изложбата на Богомил Живков. Големият български скулптор се върна назад в годините със своята изложба "Корени", която бе открита в родния му град. Творбите му...

Продължава

Готви ли се партньорът да ви предложи брак? Признаците

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/gotvi-li-se-partnioryt-da-vi-predlozhi-brak-priznacite-6025099

Той резервира уикенд в чужбина? Има тайни срещи с близките ви? Или е търсил за годежни пръстени в интернет? Очаквайте заветния въпрос

Кънев с нови критики към Борисов: Ако с Патриотичния фронт обявиха коалиция, с ББЦ може би ще е фактическо съжителство

http://pik.bg/кънев-с-нови-критики-към-борисов-ако-с-патриотичния-фронт-обявиха-коалиция-с-ббц-може-би-щ-news238738.html

Кънев с нови критики към Борисов: Ако с Патриотичния фронт обявиха коалиция, с ББЦ може би ще е фактическо съжителство

"Очаквам с любопитство преговорите на ГЕРБ с България без цензура. Ако с Патриотичния фронт /ПФ/ обявиха коалиция, с ББЦ може би ще е фактическо съжителство."

Това е написал в своя профил в социалната мрежа Фейсбук Радан Кънев. Единият от лидерите на Реформаторския блок направи кратка равносметка на консултациите, в които участваха през изминалите два дни неговата коалиция, партията на Бойко Борисов и патриотите.

"Между ГЕРБ и РБ има над 90% съвпадение по всички 18 точки от приоритетите на ГЕРБ и по основните реформаторски приоритети на РБ. Поне на думи. Между ГЕРБ и ПФ има около 60% съвпадение по 18-те точки на ГЕРБ, програмата на ПФ не е обсъждана. Кадрови въпроси не са обсъждани и в двата случая", пише още Кънев. Резултатът от тези преговори е, че ГЕРБ прекратява разговорите с РБ, но обявява коалиция с ПФ.

"Изводът - или Борисов не иска коалиция с Реформаторите, или играе доста плоска и евтина игра на изнудване и разцепване, с цел да свали важните реформи от дневния ред на 43-то Народно събрание", подчертава Кънев и добавя, че: "С любопитство очаквам преговорите с ББЦ. Ако с ПФ обявиха коалиция, с ББЦ може би ще е фактическо съжителство".

Спортът 3 дни седмично намалява риска от депресия

http://www.moreto.net/novini.php?n=267597

Спортът 3 дни седмично намалява риска от депресия. Учените открили, че хората, които са физически активни през свободното си време, са по-малко склони да страдат от депресия, тъй като ежеседмичната тренировка намалява рисковете с 16%.

ГЕРБ преговарят с ББЦ-3 жени с 3-ма мъже

http://frognews.bg/news_78428/

Продължават консултациите между ГЕРБ и „България без цензура". Консултациите се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание и започнаха в 13.00 часа.

Комисията по досиетата не откри агенти на ДС в кабинета "Близнашки"

http://www.cross.bg/prinadlezhnost-durzhavna-sigyrnost-1435557.html

/КРОСС/ Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 1, т. 3 - министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите и заместник-министрите - Министерски съвет с министър-председател г-н Близнашки. Проверени са 36 лица. Двадесет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия не установи принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.  

Открили 5 куршума в тялото на Николай! Гърмяли го с пушка или патлак!

http://www.bnews.bg/article-119310

С пет куршума е убит 38-годишният компютърен специалист в София. Гилзите са повече и явно е стреляно с многозарядно оръжие, коментира пред журналисти главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Eвроизследване показа, че зелената енергия не е по-скъпа от традиционната

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/17/2402241_evroizsledvane_pokaza_che_zelenata_energiia_ne_e/?ref=rss


Изследване, направено по поръчка на Европейската комисия, доказва, че електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници, не е по-скъпа от замърсяващите производства. Докладът на ECOFYS по поръчка на Европейската комисия, генерална дирекция Енергетика, е публикуван на 13 октомври 2014г., и представя истинските разходи на Европа за производството на електрическа енергия през 2012 г.

Данните в доклада показват, че най-мръсните форми на електропроизводство са значително...

Джихадистите от "Ислямска държава" вече карат изтребители

http://asia.actualno.com/Djihadistite-ot-Isljamska-dyrjava-veche-karat-iztrebiteli-news_55471.html

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" се обучават при бивши пилоти на Садам Хюсеин. Те ще летят с 3 изтребителя, пленени от сирийската армия. Самолетите, за които се смята, че...

Играй и спечели една двойна покана за София Фюжън Фест

http://music.actualno.com/Igraj-i-specheli-edna-dvojna-pokana-za-Sofija-Fujyn-Fest-news_55258.html

За пръв път на една сцена BULGARA , Oratnitza , Del Padre , КОТАРАШКИ , Kayno Yesno Slonce , Balkan kHans , ГРУПА ОМ и още, и още. След подгряващите събития на София Фюжън Фест (25-ти и 26-ти септемв...

Работодатели и синдикати настояват за промени в Енергийния борд

http://business.actualno.com/Rabotodateli-i-sindikati-nastojavat-za-promeni-v-Energijnija-bord-news_55474.html

Свидетели сме на оформяне на силни лобистки групи както в състава на Енергийния борд, така и в състава на тематичните работни групи към него. Това се казва в писмо, изпратено до служебния премиер Геор...

Поставена е цел: На всяка цена Русия да се извади от равновесие

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-krim-1435556.html

/КРОСС/Интервю на Андрей Ванденко със Сергей Викторович Лавров, министър на външните работи на Русия,  за ИТАР-ТАСС  Изглежда, че последната половин година Ви беше особено ударна, нали, Сергей Викторович? Периодът още не е завършил, пък и във външната политика отдавна няма спокойствие. Макар че през лятото успях да си почина малко и подчертавам, в Русия. Не Ви ли обхваща отчаяние заради напрежението във външната политика? Не, не, не! Това изобщо не е чувството, което изпитвам. Не бива да се отчайваме, трябва да работим. Но понякога може да стигнете и до точка на кипене, да избухнете. Също не става, защото едното е свързано с другото. Да загубиш самообладание е позволително за новака, който за първи път се оказва в ситуация без изход и се предава. За десетилетия дипломатическа служба аз съм видял какво ли не. Търпението в нашата професия се цени особено силно. Трудно е да ме изкарат от нерви. Но не си струва да се пробва. Можете ли да изброите най-непримирите си опоненти от другата страна на масата за преговори? Как си го представяте това? Ще назова един, ще пропусна друг, той ще се обиди... Всички са професионалисти! Без изключение? Да. Но всеки си има своя професия. Някои доста професионално водят нещата натам, че да блокират всичко, да избягат от търсенето на компромис и от отговора на директните въпроси. Тези хора решават други задачи

Приютът на отец Иван получи 25 тона дърва за огрев от Александровска болница

http://www.cross.bg/bolnitza-priyutut-aleksandrovska-1435555.html

/КРОСС/ Приютът на отец Иван от Нови Хан ще получи 25 тона дърва за огрев от Александровска болница. На територията на лечебното заведение бяха премахнати изсъхналите опасни дървета, които застрашаваха хората, инфраструктурата и сградите, съобщиха от болницата. Сечта е предприета по препоръка на Дирекция „Зелени системи" при Столичната община „Триадица", която се присъедини към хуманния жест на „Александровска" с безплатно маркиране, кодиране и разрешително за превозване на дървения материал до Нови Хан.Дарението е част от социалния проект „Направи добро", чиято основна цел е да подпомага хора в трудно положение с особено внимание към уязвимите групи и социално слабите.

Важно! Вижте защо не трябва да прекаляваме с пържените храни и как те ни докарват рак

http://pik.bg/важно-вижте-защо-не-трябва-да-прекаляваме-с-пържените-храни-и-как-те-ни-докарват-рак-news238717.html

Важно! Вижте защо не трябва да прекаляваме с пържените храни и как те ни докарват рак

Българинът по принцип обича пържените храни. Като започнем от мекиците на баба, минем през поничките, пирожките и стигнем до вкусните пържени яйца, дробчета, кюфтета, картофки, пише pharmacy-bg.com.

Определено пържените храни са по-пикантни. Самата хрупкава коричка, която се получава върху изпърженото, е направо влудяващо възбуждаща за сетивата. Но зад примамливия външен вид се крие опасност.

При загряване на мазнината, в която се извършва процесът на пържене, обикновено се достигат температури от порядъка на 200 - 270° С. При тези температури, както в продуктите, така и в самата структура на мазнината настъпват изменения. Реализира се реакцията на липидна пероксидация. Тоест във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с кислород. Поради високата температура и интензивността на процеса, започва отделяне на паразитни, отцепени молекули с висока енергия – т.нар. свободни радикали. Тези свободни радикали, след като бъдат погълнати, играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм – смущавайки естествените физиологични процеси протичащи в тях.

В някои клетки е възможно да се увреди генетичният материал и те да мутират, а така възниква ракът. От пържени храни най-често се получава рак на лигавицата на стомаха.

Невинаги и не при всеки, но опасността съществува.

Клетките имат защитни системи обезвреждащи свободните радикали. Такива са системата на глутатйона, системата на витамините Е и А.

Всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът е фатален.

За да се предпазите:

Установено е, че до 190 градуса целзий температура процесите на липидна пероксидация, макар и да са налице, не са в степен застрашаваща силно здравето.

  1. Трябва да се ограничи консумацията на пържени храни.
  2. Ако се пържи нещо, то това да става във фритюрник, за да се избегне прегряване на мазнината. Фритюрниците, чрез специална система за контрол, поддържат температурата на мазнината до 190
  3. Обикновеното олио трябва да се подменя след 2-3 пържения. Съществуват мазнини от различни растения, специално стабилизирани и пригодени за по-дълготрайна употреба във фритюрник. Освен по дългосрочност на употребата – тези мазнини имат и предимството да образуват по-малко свободни радикали.
  4. Между пърженията съхранявайте мазнината на тъмно и при затворен фритюрник. Така я предпазвате от допълнително вредно разграждане.

Автор: д-р Мариан Ангелов

Глоби до 20 хил. паунда отнасят собственици на опасни кучета на Острова

http://news.ibox.bg/news/id_1216350629

Собствениците сега могат да получат максимум 14 години за кучешко нападение, причинило смърт

Ограничени загуби за еврото в очакване на мерки от страна на ЕЦБ

http://www.investor.bg/analizi/9/a/ogranicheni-zagubi-za-evroto-v-ochakvane-na-merki-ot-strana-na-ecb-182083/

Преобладаващите очаквания са представителите на ЕЦБ да сигнализират за предстоящи стимули, които да подкрепят слабия икономически растеж

Издават смъртни актове на загиналите в Горни Лом

http://www.cross.bg/aktove-belogradchik-selo-1435554.html

/КРОСС/ Белоградчишкият районен съд реши за издаде смъртни актове на 15-те загинали работници при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом, съобщи БНР. "В районен съд Белоградчик постъпи искане от Районна прокуратура Белоградчик въз основа на съставен от кмета на село Чупрене протокол за установяване смъртта на група лица, загинали на първи октомври следствие на взрива в село Горни Лом. Производството по делото приключи на едно съдебно заседание на 14 октомври, на следващия ден съдията докладчик е обявил решението си. Със същото се приема за установено, че смъртта на 15-те лица, намиращи се на работа на първи октомври е настъпила на същата дата около 17.00 часа. След изтичане на двуседмичния срок за обжалване на решението кметът на община Чупрене, задължен със същото решение, следва да състави актове за смърт на загиналите. Въз основа на тези актове на наследниците на загиналите могат да бъдат издадени съответните удостоверения, легитимиращи ги в това им качество", коментира председателят на Районния съд в Белоградчик Антон Антов. Снимка: Булфото, всички права запазени

Изгонили сина на Джо Байдън от армията заради кокаин

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/izgonili-sina-na-dzho-bajdyn-ot-armiiata-zaradi-kokain-6025097

Хънтър Байдън изкарал около месец като офицер в отдел за връзки с обществеността, преди да го уличат в употреба на наркотици

Летните дъждове наводниха неврохирургията в Окръжна болница - Варна, нужен е спешен ремонт

http://www.moreto.net/novini.php?n=267658

За наводнени пациентски стаи, лекарски кабинети и операционни зали в клиниката по неврохирургия на МБАЛ „Св. Анна“ алармира ръководството на болницата в Общинския съвет. Старата сграда на лечебното заведение пострада сериозно през юни, когато паднаха проливни дъждове.

Синът на американския вицепрезидент изхвърлен от военноморските сили заради кокаин

http://offnews.bg/news/n_1/n_404861.html

Синът на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън бе освободен от резерва на военноморските сили заради положителна проба за кокаин, съобщи в. "Wall Street Journal". 44-годишният юрист Хънтър Байдън е произведен в младши офицер през 2013 г. и разпределен в отдела за връзки с обществеността. През юни същата година обаче го проверили за наркотици и резултатът бил положителен. През февруари 2014 г. той бил освободен от служба. Говорител на военноморските сили потвърди, че Байдън е бил освободен от служба, но отказа подробности за причините. Самият Байдън в изявление потвърди освобождаването си от флота и изрази съжаление за своите действия, довели до освобождаването му. В момента Байдън заема ръководна длъжност в инвестиционна компания. Канцеларията на вицепрезидента отказа да коментира случая. Братът на Хънтър Байдън Бо Байдън е служил в армията и има военен опит от Ирак.

Изграждат наново моста-убиец край Винево

http://pik.bg/изграждат-наново-моста-убиец-край-винево-news238733.html

Изграждат наново моста-убиец край Винево

Започна изграждането на ново съоръжение на мястото на моста-убиец край хасковското село Винево. В края на април смъртта си там намери 4 членно семейство от Кърджали, след като автомобилът им бе отнесен от приливна вълна. Новият мост ще бъде готов до месец, съобщава БНТ.

Мостът над река Демерджи Дере край Винево бе разрушен от водната стихия, а живота си загубиха мъж, жена, тяхната дъщеря и 4-годишното й дете. След жестоката трагедия Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отпусна 1 милион и 400 хиляди лева за изграждане на ново съоръжение. То ще бъде много по-голямо и с по-висока водопропускливост.



„Мостът е с дължина 17 метра светъл отвор, височината му е 5,80 и е широк 9 метра. Приблизително 3 пъти е по-голям от стария мост, който се разруши”, обясни Иван Иванов, технически ръководител.

Вече са налети около 500 кубика бетон. Ще бъдат изградени и два водоскока и диги, за да се предотврати друг подобен инцидент. Пътят също ще бъде разширен, за да не се образува „тапа”.

„Водосборът на реката е много голям, когато валежите падат. Много е голям и не можеше да го събира стария мост. Преливаше от тия храсти, но сега ще стане корекция на реката и не трябва да има проблеми”, каза Фикрет Иса, кмет на село Винево.

Очакванията са строежът на новия мост да приключи до средата на ноември. Тогава ще бъде даден и курбан за здраве от жителите на селата Винево и Черноочене.

Поискаха минимум 10 г. затвор за Оскар Писториус

http://www.cross.bg/pistoriys-ybiiistvo-sudiyata-1435552.html

/КРОСС/ Водещият държавното обвинение Джери Нил поиска лекоатлетът Оскар Писториус да лежи най-малко 10 години в затвора за убийството на приятелката си 29-годишната Рийва Стийнкамп на 14 февруари 2013 г, предава Ройтерс. "Минималната присъда, която ще ощастливи обществото, трябва да бъде 10 години затвор. Това е сериозен въпрос. Небрежността граничи с намерение. 10 години е минимум", каза той в заключителните си слова. В средата на септември съдията обяви, че не е било доказано, че Писториус е извършил предумишлено убийство. Също така Писториус не бе признат за виновен и във втора степен убийство (непредумишлено) на приятелката си. Във вторник съдията ще се произнесе по обвинения убийство по непредпазливост.  

Син спука майка си от бой - чупи ребра, череп, зъби

http://www.bnews.bg/article-119309

Пиян мъж преби собствената си майка. Жената е приета в болницата със счупени 4 ребра, 3 избити зъба, счупена лява ключица, счупена лъчева кост на лявата подмишница и спукан череп, причинени й от пияния й син.

Подземен океан се крие в недрата на един от спътниците на Сатурн?

http://www.cross.bg/satyrn-okean-mimas-1435553.html

/КРОСС/ В недрата на един от спътниците на Сатурн - Мимас, може да се крие океан, потенциално подходящ за съществуването на живот. Хипотезата е на американски учени, които се опитват да разгадаят мистериозното поведение на небесното тяло.Изображенията на Мимас, с които разполагат експертите, са получени от междупланетната станция "Касини". Те показва, че той бавно се покачва, докато обикаля Сатурн. Учените смятат, че океанът може да е възникнал под влияние на гравитационните сили на Сатурн, тъй като спътникът се върти по необичайна орбита."Данните, с които разполагаме, свидетелстват за това, че в недрата на Мимас нещо се случва", коментира специалист от Корнелския университета. „Амплитудата на колебание, която ние измерихме, е два пъти повече от очакваното", добави той. Учените предлагат две обяснения - или под повърхността й има голям океан, или луната има скално ядро с необикновена форма, напомняща тази на топка за ръгби. Ако по-нататъшните проучвания потвърдят наличието на океана на спътника, той ще бъде прибавен към списъка с планети, на които би могло да съществува живот. Съществува голяма вероятност в толкова огромен подземен океан да съществува органичен живот. Мимас бе изстрелян към Сатурн през 1997 г., за да изследва планетата и нейните 62 луни.

КУРИОЗ: Пернишката МБАЛ може да стане първата общинска болница, собственост на държавата

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kurioz-pernishkata-mbal-moje-da-stane-purvata-obshtinska-bolnica-sobstvenost_35002/

Пернишката многопрофилна болница "Рахила Ангелова" може да стане първата общинска болница собственост на държавата.

Такова опасение изрази шефът на лечебното заведение д-р Евлогиев на среща на консултативния съвет при областния управител на Перник Бойка Павлова.

Според Евлогиев общините от региона трябва да вземат активно участие и да инвестират в болницата, за да запазят своите акционерни дялове.

Тенденцията – Министерство на здравеопазването да е...

Продължава

Цветана Пиронкова напусна турнира в Москва след обрат

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/17/2402278_cvetana_pironkova_napusna_turnira_v_moskva_sled_obrat/?ref=rss


Цветана Пиронкова претърпя поражение от румънката Ирина-Камелия Бегу в четвъртфиналите на турнира в Москва.

Пловдивчанката влезе отлично в мача, но допусна обрат с 6:1, 3:6, 2:6 от 61-ата в света.

Тя доминира изцяло в първата част, която започна с два пробива и аванс от 4:0. Бегу отговори с реализиран брейкпойнт, но веднага след това българската тенисистка спечели 10-минутна битка за третото подаване на своята съперничка и успешно сервира за първия сет.
...

Дилма Русеф едва не припадна по време на предизборен дебат

http://www.cross.bg/dilma-kruvnoto-debat-1435550.html

/КРОСС/ Дилма Русеф едва не припадна по време на предизборен дебат по телевизията. Бразилският президент от български произход се бори за втори мандат и по всичко личи, че напрежението покрай кампанията се отразява негативно на здравословното й състояние. Дилма се почувства зле заради падане на кръвното налягане по време на интервю след спор с опонента й за втория тур на президентските избори на 26 октомври, пише News7. Кандидатката на Партията на труда се запъна два пъти, след това поиска интервюто, излъчвано пряко по телевизията да бъде спряно за момент. "Чувствам се зле, кръвното ми пада", сподели Дилма на журналистката, която я интервюираше. Тя й помогна да седне, след което й донесе чаша вода. "Падна ми кръвното. Мисля, че един дебат изисква много от нас", обясни президентката, извинявайки се на телевизионните зрители.  

Застреляният компютърен специалист се скарал с нападателя си преди убийството. Попитал: Какво искате от мен?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4373147

Преди да бъде прострелян, компютърният специалист и нападателят му са имали шумно пререкание. Това разказаха пред Дарик съседи от блока, които са чули крясъците преди снощната стрелба.
Престъплението стана малко след 20:30 часа пред блок в квартал "Кривата река", в непосредствена близост до 19-то училище. Преди да бъде прострелян, компютърният специалист и нападателят му са имали шумно пререкание. Това разказаха пред Дарик съседи от блока, които са чули крясъците преди снощната стрелба. Престъплението стана малко след 20:30 часа пред блок в квартал "Кривата река", в непосредствена близост до 19-то училище.

Линейка се вряза в двора на къща

http://offnews.bg/news/n_1/n_404893.html

Линейка се вряза в двора на къща в Симитли. Инцидентът е станал на 16 октомври към 19 ч., съобщи БГНЕС. При него няма пострадали. Линейката е превозвала кръвни продукти за спешен случай в МБАЛ-Разлог, когато на ул. "Предел" била засечена от автомобил. За да избегне удара, 58-годишният водач завил рязко наляво, минал през насрещната лента, бордюра и тротоара и линейката съборила телената ограда на къща и пречупила ябълково дърво. Поради катастрофата се наложило втора линейка на ФСМП-Разлог да пътува до Симитли, за да транспортира до местната болница кръвните продукти. Шофьорът на линейката е в шок.

Рекордьор на воденици се издъни с незаконна ракиджийница

http://pik.bg/рекордьор-на-воденици-се-издъни-с-незаконна-ракиджийница-news238728.html

Рекордьор на воденици се издъни с незаконна ракиджийница

Родопското село Егрек, известно като единственото място, където има 5 старовремски работещи каменни воденици – караджейки, се издъни с нелегална ракиджийница, информира standartnews.com

Казанът е открит в крайграничното крумовградско село от служители от Митническо бюро в Кърджали. В него имало два бидона с общо 240 литра току-що изварена бяла течност с мирис на алкохол. Иззети са медната лула и медния капак на казана, както и намерената изварена ракия.

На собственика, 50-годишен мъж от селото, ще бъде издаден акт за установяване на административно нарушение по ЗАДС, уточниха от Свиленградската митница.

 

К. Парамов за Фрог: Ако КТБ фалира, ни чака пълно разлагане на финансовата система

http://frognews.bg/news_78427/

На 20-ти октомври няма да се разплете казуса КТБ, защото идва ред на т. нар. четвърто действие на операта. В това действие, ако всички политици са достатъчно разумни, на секундата трябва да освободят гуверньора Иван Искров от заеманата длъжност. След това трябва да се стартира процедура за търсене на наказателна отговорност. Това каза пред Фрог нюз финансистът Кольо Парамов.

Майките на неимунизирани деца ще получат социални помощи

http://www.moreto.net/novini.php?n=267657

Няма опасност майките, чиито деца не са имунизирани заради липса на ваксини, да не получат социални помощи. Това съобщи социалният министър Йордан Христосков преди да вземе участие в среща по проект за здраве и ваксинопрофилактика в Министерския съвет.

Лазаров подкрепи протеста на полицаите

http://www.cross.bg/slyzhitelite-lazarov-protesta-1435551.html

/КРОСС/ Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров подкрепи протеста на служителите в МВР и Министерство на отбраната. Солидарен съм с исканията на служителите на МВР. Подкрепям ги, каза той.Снощи Лазаров снощи се е срещнал с част от синдикалните организации във вътрешното министерство. Главният секретар посочи още, че има становище на политическото и на професионалното ръководство против промени в социалната сфера по отношение на служителите на МВР.

Комисията по досиетата не откри агенти на ДС в кабинета "Близнашки"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/17/2402233_komisiiata_po_dosietata_ne_otkri_agenti_na_ds_v/?ref=rss


Комисията по досиетата провери членовете на служебния кабинет, но не установи някой от тях да е бил агент на комунистическите тайни служби. 

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия  извърши проверка на министър-председателя, заместник министър-председателите, министрите и заместник-министрите от  Министерския съвет с министър-председател Георги Близнашки...

МВР тихомълком свали шефа на КАТ София

http://offnews.bg/news/n_1/n_404908.html

Столичният КАТ е останал без началник, научи OFFNews . Служебният вътрешен министър Йордан Бакалов е отстранил временния началник на отдел „Пътна полиция“ при СДВР Иво Писанов и не е назначил нов постоянен началник. Това е станало чрез отмяна на заповедта на вътрешния министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев , с която той назначи Писанов за временен началник на КАТ, след като от поста му беше отстранен тогавашният титуляр Богдан Милчев . Мотивите, с които минитър Бакалов е отменил заповедта за назначаването на Писанов, са, че той не отговаря на условията за заемане на длъжността, тъй като няма необходимия стаж от 7 години. На практика Писанов не отстранен от системата на МВР и ще трябва да бъде преназначен на друга, по-ниска длъжност в „Пътна полиция“. Мястото му временно ще бъде заето от досегашния му заместник Тенчо Тенев . Пред OFFNews Иво Писанов не потвърди, но и не отрече информацията. "В момента съм в отпуск. Обърнете се към пресцентъра на МВР", поясни той.  От МВР за момента не дават информация по случая. 

Мениджърите на икономиката на еврозоната не се впечатляват от срива на пазарите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/menidjyrite-na-ikonomikata-na-evrozonata-ne-se-vpechatliavat-ot-sriva-na-pazarite-182078/

Най-дългият период на загуби за европейските акции и слабата инфлация увеличават натиска върху Меркел и Драги да въведат нови стимулиращи програми

Световната банка отпуска 400 млн. долара за Македония

http://www.vesti.bg/novini/svetovnata-banka-otpuska-400-mln.-dolara-za-makedoniia-6025098

В следващите четири години Македония ще използва 400 милиона долара от Световната банка за постигане на по-висок растеж и откриване на нови работни места.

Наши лекари вече тренират за болни от ебола

http://www.bnews.bg/article-119307

Лекари и медицински сестри от Военномедицинска епидемия вече се обучават в употребата на защитните костюми, с които се работи при болни от ебола.

Застреляният Николай се скарал с нападателя си преди убийството. Попитал: Какво искате от мен?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4373138

Преди да бъде прострелян, компютърният специалист и нападателят му са имали шумно пререкание. Това разказаха пред Дарик съседи от блока, които са чули крясъците преди снощната стрелба.
Престъплението стана малко след 20:30 часа пред блок в квартал Преди да бъде прострелян, компютърният специалист и нападателят му са имали шумно пререкание. Това разказаха пред Дарик съседи от блока, които са чули крясъците преди снощната стрелба. Престъплението стана малко след 20:30 часа пред блок в квартал "Кривата река", в непосредствена близост до 19-то училище.

Ужас! Кучета нападнаха съпругата на лидер на "Атака"

http://pik.bg/ужас-кучета-нападнаха-съпругата-на-лидер-на-атака-news238727.html

Ужас! Кучета нападнаха съпругата на лидер на "Атака"

Гладни кучета нападнаха съпругата на лидера на „Атака” в Бобов дол Стоичко Стоянов, съобщава в. „Вяра”.

Жената се е отървала като по чудо без рани. След инцидента тя е в шок. Случката се е разиграла вчера сутринта в центъра на Бобов дол. Мария носела храна за вкъщи от близко заведение, когато кучетата я повалили на земята. Веднага на помощ й се притекъл мъж, станал случаен свидетел на потресаващата гледка. След сблъсъкът с животните Мария имала натъртвания по цялото тяло. Тя смята, че виновни за инцидента са кметът Кирил Станчев и общинската администрация.

„Никога в Бобов дол не е имало толкова много освирепели и гладни кучета, движат се на глутници. Кметът и екипът му се возят в служебните коли, не ходят пеша по улиците и като че не им пука за псетата и хората. Настоявам веднага да вземат мерки, може да изядат човек, имаме малки деца”, коментира тя. „Искам да се обърна с жалба до Кирил Станчев:

„Господин кмете, събудете се! Моля да обърнете внимание, сега се спасих, но ако не бях? Ако беше дете или майки, които водят децата си на градина, която е на 100 метра от въпросното леговище на глутницата? А такива глутници има на няколко места в града, от който сте избран. Ние не заслужаваме такова безхаберие, излезте и кажете какво свършихте като кмет и с какво подобрихте живота ни”, добави Мария Стоименова.

Владимир Путин е доволен от срещата с Петро Порошеко и западни лидери в Милано

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/17/2402231_vladimir_putin_e_dovolen_ot_sreshtata_s_petro/?ref=rss


Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че преговорите на президента с лидерите на ЕС и украинския президент Петро Порошенко в Милано са били доста тежки, съобщи агенция "Ройтерс".

"Преговорите са наистина тежки, пълни с неразбирателства и противоречия, но въпреки това продължават, обменят се менения", заяви Песков пред репортери.

Путин, Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд ще проведат още преговори...

Руските железници отменят редовните влакове до София и Будапеща

http://econ.bg/Новини/Руските-железници-отменят-редовните-влакове-до-София-и-Будапеща_l.a_i.578104_at.1.html

Компанията „Федерална Пасажерска Компания“ (ФПК), която е собственост на руските железници, отменя редовните влакове до София и Будапеща. Пътуванията...

Ласкин към Николета: Папай ми х_я!

http://www.bnews.bg/article-119303

Устатият актьор отново избухна във фейсбук, показвайки своята нетърпимост към Николета Лозанова.

Аутсорсинг фирмите у нас искат по-модерно образование и гъвкаво наемане на служители

http://www.mediapool.bg/autsorsing-firmite-u-nas-iskat-po-moderno-obrazovanie-i-gavkavo-naemane-na-sluzhiteli-news226114.html

Най-бързо развиващата се индустрия в България - аутсорсингът на информационни технологии и бизнес процеси, расте с двуцифрени темпове през последните четири години и носи приходи от износ над 1 млрд. евро годишно. Но за да се запази тази тенденция, фирмите в бранша се нуждаят от по-гъвкаво законодателство за наемане на служители, както и по-модерно образование в техническите специалности, за да има достатъчно адекватни специалисти за работа. Тези проблеми и възможностите по-доброто си развитие, представители на индустрията ще обсъждат на еднодневен бизнес форум на 30 октомври 2014 г. в Пловдив.  Във форума ще участват и академични лидери и администрацията, за да се намерят подходящи решения в областта на трудовото законодателство и образователната система, съобщиха от Индъстри Уоч в петък. България оглави Европа в последното издание на най-престижната класация за аутсорсинг дестинации, което постави страната ни на девето място в целия свят. Все още обаче аутсорсинг индустрията е концентрирана основно в София, където по оценки на Индъстри Уоч са заети  над 85% от всички около 22 хиляди служители у нас, по данни от Българската аутсорсинг асоциация. В същото време има потенциал за географска експанзия извън София и възползване от работната сила в другите големи, особено университетски, градове. Пловдив е вторият по демографска значимост град в България и с близо 40 000 студенти е втори притегателен център за аутсорсинг сектора, анализира организацията. Очакваният ръст на работните места в сектора в града е между 100 и 150 процента през следващите пет години. За да продължава експанзията обаче са нужни промени в образователния процес, който в момента у нас е прекалено архаичен и само 10-15% от завършилите технически специалности са завършени специалисти на адекватно ниво. Средната възраст на наетите в бранша служители е често около 25 години. Някои от фирмите предлагат възможност за работа на смени, както и на работа от вкъщи. Проблем обаче представлява негъвкавото законодателство, което регулира наемането на служители, отчитат от Индъстри Уоч.

Пловдив отново ще бъде домакин на Международния фестивал на китарата

http://plovdiv.actualno.com/Plovdiv-otnovo-shte-byde-domakin-na-Mejdunarodnija-festival-na-kitarata-news_55469.html

Пловдив за девети път ще е домакин на Международния фестивал на китарата. Той ще се състои от 30 октомври до 1 ноември. В събитието, което е част от програмата на Есенния салон на изкуствата, ще участ...

България последна в Европа по грижа за психично болните

http://offnews.bg/news/n_1/n_404895.html

България е на последно място в Европа по грижа за психично болните. Това показва доклад на The Economist Intelligence Unit . В анализа на състоянието на грижите за психично болните са включени 30 европейски държави. Докладът измерва грижите за хората с ментални проблеми чрез Индекс за интеграцията на психично болните, който обхваща 18 индикатора, сред които достъпът до медицински грижи, защитата на човешките права, възможността на хората с ментални проблеми да намират работа, да живеят пълноценен семеен живот, както и сред другите хора като цяло, съществува ли стигма и др. На първо място е поставена Германия, където показателят е 85.6 от 100, следвана от Великобритания с показател 84.1 и Дания с индекс 82.0. На последно място пък е България с показател едва 25.0 от 100. Преди нас са класирани Румъния с показател 34.7, Гърция с показател 38.0 и Португалия с показател 38.1. Според експертите първото място за Германия е до известна степен неочаквано, тъй като страната никога не е имала водещо място в сферата на психиатричните грижи. За сметка на това обаче тя е сред първенците в сферата на здравеопазването и социалните грижи. Очаквано, близо до първото място са поставени Великобритания и редица скандинавски държави – Дания, Норвегия, Швеция, за които е известно, че имат добри практики в тази сфера. Поставянето в дъното на класацията на страни от Югоизточна Европа също не е изненада за експертите. Те обаче посочват, че комунистическата ера не е причина за изоставането на тези страни в областта на психиатричните грижи, тъй като Естония е класирана на 8-о място, докато Гърция, която никога не е била в Източния блок, е на 28-о място. Причината по-скоро се крие в това, че държавите в региона с години са неглижирали проблема, се посочва в доклада. България е в дъното на класациите по още няколко критерия – осигуряване на стабилна семейна среда, достъп до здравни услуги, възможността за образование и работа и намаляване на стигмата. Страната е поставена на 28-о място по възможността за осигуряване на стабилна семейна среда с индекс 38.3 от 100. След България са поставени само Хърватия и Кипър с показатели съответно 33.3 и 28.3. Първото място в тази категория си делят Германия и Великобритания, чийто индекс е 100. България е класирана на 28-о място заедно с Румъния и според това дали психично болните имат възможност да работят и да получават образование с показател 16.7. На последното място по този критерий е класирана Словакия с показател 11.1. На първо място според този критерий е поставена Франция с показател 100. България е поставена на предпоследно място в класацията за достъп до здравни грижи с показател 16.0 от 100. По-нисък е само показателят на Румъния – 11.0. На първо място отново е поставена Германия с индекс 86.5. Според това доколко в държавите е преодоляна стигмата за психично болните пък се нареждаме на последно място с показател 25.7 от 100. Преди България са поставени Австрия с показател 42.2, Италия с показател 44.1 и Латвия с индекс 44.6. Първенец в тази категория е Великобритания с показател 87.5. В същото време според анализа на The Economist Intelligence Unit всички европейски държави са едва в началото на пътя за деинституционализация на хората с ментални проблеми. В 16 от анализираните 30 държави много психично болни се лекуват продължително време в болници или специализирани институции. Забавянето на процеса е свързан до голяма степен със сложността на мащабните промени, които са необходими, но освен това и с интереса на вече съществуващите структури, например психиатричните болници, става ясно от доклада.

Тече проверка на водните обекти в пернишко, следи се дали са отстранени нарушения

http://www.zapernik.com/politika/teche-proverka-na-vodnite-obekti-v-pernishko-sledi-se-dali_35000/

На 16 октомври 2014 г. в Конферентната зала на Двореца на културата в гр. Перник се проведе Заседание на Обществения консултативен съвет за социални, икономически и културни инициативи към Областния управител. Г-жа Бойка Павлова Областен управител на Перник изрази благодарност към своя предшественик – арх. Михайлов за учредяването на съвета. Тя подчерта желанието за приемственост и надграждане в работата на Областна администрация Перник.

Г-жа Павлова запозна членовете на съвета...

Продължава

Утре стартират Общински ученически игри във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267584

Интересът към ученически спорт и през тази учебна година е огромен, 47 училища от град Варна са подали заявка за участие в Общински ученически игри 2014/2015. Ежегодно в състезанията се включват над 3300 варненски деца. Ученическият спорт отново предизвика голямо вълнение сред ученици и преподаватели, след като бе изтеглен жребия за съревнованията между отделните училища в града.

Мъртвите се събуждат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4372781

Ако си мислите, че след като веднъж сте видели сметката на някого, сте се отървали, помислете отново. Мъртвите лесно могат да живнат, особено ако в тях са вперени повече от 34 млн. очи.
Петият сезон на поредицата “Живите мъртви” направи своята премиера по-рано тази седмица.
Пилотният епизод на сериала привлече рекорден брой зрители и показа, че Ако си мислите, че след като веднъж сте видели сметката на някого, сте се отървали, помислете отново. Мъртвите лесно могат да живнат, особено ако в тях са вперени повече от 34 млн. очи. Петият сезон на поредицата “Живите мъртви” направи своята премиера по-рано тази седмица. Пилотният епизод на сериала привлече рекорден брой зрители и показа, че

Намериха откраднато софийско Ауди в Кладница

http://www.zapernik.com/krimi/nameriha-otkradnato-sofiisko-audi-v-kladnica_34999/

Краден лек автомобил е намерен в пернишкото с. Кладница.

Вчера, служители на Второ РУ МВР – Перник проверили гараж в с. Кладница. В него бил намерен лек автомобил „Ауди А4”. Проверката показала, че колата е противозаконно отнета на 01 октомври тази година от столицата. Издирват се извършителите на престъпното посегателство.

Образувано е досъдебно производство.

2 загинали при инцидент на концерт в Южна Корея

http://www.vesti.bg/novini/2-zaginali-pri-incident-na-koncert-v-iuzhna-koreia-6025096

Двама души загинаха, а десетима други пострадаха сериозно, след като вентилационна решетка поддаде под напора на тежестта им, докато гледали поп концерт на открито южно от Сеул, съобщават местните телевизии.

Сидеров: Тези, които гласуваха за Симеонов и Каракачанов, получават Борисов

http://pik.bg/сидеров-тези-които-гласуваха-за-симеонов-и-каракачанов-получават-борисов-news238724.html

Сидеров: Тези, които гласуваха за Симеонов и Каракачанов, получават Борисов

Лидерът на Атака Волен Сидеров коментира подкрепата, която заявиха от Патриотичния фронт за правителство на ГЕРБ. Сидеров заяви, че от 18 приоритета на ГЕРБ, Патриотичният фронт покриват 14, а това е почти 100% съвпадение.

„Това означава, че който е гласувал за ГЕРБ е гласувал за Валери Симеонов и  Каракачанов. И обратното, който е гласувал за Каракачанов, е гласувал за Бойко Борисов“, допълни националистът. „Патриотичният фронт са готови на всичко само и само да са във властта. Защо излъгахте своите избиратели, господа Симеонов и Каракачанов? Трябва да отговорите на този въпрос и ще отговаряте оттук нататък всеки ден, всеки месец, всяка седмица. Непрекъснато ще отговаряте, защото те ще ви питат, защо ги излъгахте? Защо получиха Бойко Борисов гласувайки за Валери Симеонов и Красимир Каракачанов“, допълни Сидеров. Той заяви, че сега Борисов ще има две патерици – реформаторите и Патриотичния фронт.

Добрата новина! Бившият депутат от БСП Йордан Стойков, който катастрофира тежко през август, излезе от кома

http://pik.bg/добрата-новина-бившият-депутат-от-бсп-йордан-стойков-който-катастрофира-тежко-през-август--news238723.html

Добрата новина! Бившият депутат от БСП Йордан Стойков, който катастрофира тежко през август, излезе от кома

Бившият депутат от БСП Йордан Стойков, който катастрофира тежко през август, бързайки за важен пленум на партията, е добре и се възстановява успешно.

Това съобщи пред BPost секретарят на социалистическата партия Катя Николова, която поддържа връзка със сестра му и се осведомява редовно за здравето му.

„Колегата Йордан Стойков излезе отдавна от комата, извън реанимацията е, контактен е, говори.

Лекуваха му счупванията по крака, после сестра му ми писа есемес, че са в Горна Баня на рехабилитация и на допълнително лечение”, каза Николова.

Социалистката призна, че поради нейна ангажираност не се е чувала с родственицата на Стойков десетина дни, но последната информация е тази – че е на рехабилитация в Горна баня заради счупения крак.

Ексдепутатът от БСП Йордан Стойков, който катастрофира тежко на 16 август, беше с опасност за живота във Военномедицинска академия.

Той бе засечен от шофьорка, опитала да го изпревари на магистрала "Тракия" в посока София. Излетял в канавката и колата му се преобърнала.

Бившият севлиевски кмет, после народен представител в 42-ото НС, бързаше за пленума на БСП същия ден, който трябваше да го утвърди за водач на лявата листа в Габрово.

Заради тежкия инцидент определянето на първия в Габрово беше отложено, а по-късно водаческото място в листата зае Кирил Добрев, който и ще представлява района в 43-ия парламент.

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване