Лекции разказват за соцреализма и българско съвременно изкуство от '89-та до днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/14/2419619_lekcii_razkazvat_za_socrealizma_i_bulgarsko_suvremenno/?ref=rss


"Медия или концепция" е темата не четвъртото издание на образователната платформа "Въведение в съвременното изкуство" в Софийска градска художествена галерия, съобщават организаторите от фондация "Отворени изкуства".

Изкуствоведите и критици Диана Попова и Светлана Куюмджиева, дигиталният артист Рене Беекман и колекционера Георги Войнов ще изнесат поредица от лекции и дискусии от 15 ноември до 6 декември от 17 до 19:30 ч.. Те ще преведат посетителите от соцреализма до българското...

С руски парашутен десант започнаха военни учения в Сърбия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/14/2419627_s_ruski_parashuten_desant_zapochnaha_voenni_ucheniia_v/?ref=rss


Руски войници извършиха въздушен десант в полето на 50 км от границата на Сърбия с Хърватия като част от безпрецедентни съвместни военни учения в страна, кандидатстваща за членство в ЕС. 

Еднодневните транировки за борба с  тероризма са демонстрация и на избора пред Белград – да балансира между запазване на близките отношения с някогашния силен партньор и сближаването с Европа в момент на силно охлаждане на връзките Изток-Запад, обяснява "Ройтерс".

По-късно през ноември в...

Е. Николова пред Фрог: Злоупотребите в болниците са за над 58 млн. лв.

http://frognews.bg/news_80302/

БОРКОР се зае със здравния сектор. Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност разкри големи далавери в осигуряването на лекарства, както и груби нарушения на Закона за обществените поръчки.

Оставиха в ареста земеделците със 112 кг хероин

http://www.cross.bg/ostaviha-v-aresta-zemedeltzite-sus-kg-heroin-1439765.html

/КРОСС/ Бащата и син Сребрю и Михаил Сребреви, които бяха арестувани за депо със 112 кг. хероин на българо-турската граница, остават в ареста. Това постанови Хасковският окръжен съд.60-годишният бивш затворник и сина му на 32 години бяха задържани в близост до наркосклада при операция на ДАНС и Гранична полиция на 11-ти ноември.Според обвинението те движели трафика под прикритие на нива със слъчоглед непосредствено до мястото с с наркотик. Съдът не уважи мотивите на защитата, че подозираните нямали пряг досег с четирите чувала с дрога. "Ще обжалваме постоянната мярка", коментира адвокат Веско Георгиев, цитиран от "24 часа".

Националите в декларация: Разделение в отбора? Интриги и измислици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427075

Националите на България излязоха с обща декларация по повод публикации в пресата, че тимът ни е разделен на групички и атмосферата в отбора не е на необходимото ниво преди важния мач от евроквалификациите с Малта.
Ето цялото съобщение, поместено в страницата на Българския футболен съюз:
Във връзка със зачестилите спекулации в медийни публикации за Националите на България излязоха с обща декларация по повод публикации в пресата, че тимът ни е разделен на групички и атмосферата в отбора не е на необходимото ниво преди важния мач от евроквалификациите с Малта. Ето цялото съобщение, поместено в страницата на Българския футболен съюз: Във връзка със зачестилите спекулации в медийни публикации за

Утре над Черноморието ще бъде облачно

http://www.moreto.net/novini.php?n=270757

През нощта валежите в повечето места ще спрат, но ще остане предимно облачно. В източните райони ще духа умерен, по морския бряг временно и силен северен вятър. Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София около 7°. Утре облачността ще е значителна – предимно ниска.

Оставиха в ареста земеделците със 112 кг хероин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427066

Бащата и син Сребрю и Михаил Сребреви, които бяха арестувани за депо със 112 кг хероин на българо-турската граница, остават в ареста. Това постанови Хасковският окръжен съд следобяд.
Както Бащата и син Сребрю и Михаил Сребреви, които бяха арестувани за депо със 112 кг хероин на българо-турската граница, остават в ареста. Това постанови Хасковският окръжен съд следобяд. Както "24 часа" писа, 60-годишният бивш затворник и сина му на 32 години бяха задържани в близост до наркосклада при операция на ДАНС и Гранична полиция на 11-ти

Шефът на БНТ: Хубаво е да има парламентарен тв канал, но трябва финансиране

http://offnews.bg/news/n_1/n_417691.html

Идеята за създаване на парламентарен телевизионен канал на българския парламент е много добра, но трябва да се избере модел и да се осигури финансиране. Това обяви директорът на БНТ Вяра Анкова , която се яви днес пред временната парламентарна комисия по изготвяне на правилник на 43-тото Народно събрание. Поводът е, че тази комисия гласува вчера текст от правлиника по предложение на  Светослав Белемезов от АБВ, който предвижда, че парламентът ще има собствен телевизионен канал. Депутатите оставиха отворен въпросът дали НС ще прави каналът със собствена техника и бюджет или ще възложи тази задача на БНТ. "Оттук нататък идват трудностите по създаване на такъв канал. Първата е финансирането. Съществуват различни модели на парламентарни канали в Европа. За мен най-добрият модел е на френския парламентарен канал. Всички канали са направени с допълнително финансиране към обществените телевизии", уточни Анкова. Според нея не е добра идеята финансирането да идва директно от бюджета на парламента, защото за предаванията извън директните излъчвания винаги ще има съмнения за недобра журналистическа работа. Другият вариант е допълнително финансиране към обществена телевизия - такъв е френският модел. Анкова обясни, че има и примери на половинчати парламентарни канали, като този в Гърция, където парламентарния канал има излъчвания на парламента и комисиите им, но оттам нататък има програма на обикновен канал - филми и класическа музика. По думите й един добър парламентарен канал трябва да има и студия в парламента, освен излъчването на заседанията и комисиите. Тя напомни на депутатите, че БНТ вече работи в условията на дигитализация, а капацитетът на обществения мултиплекс вече е запълнен с програмите на БНТ. До влизането на текста в пленарна зала трябва да имаме яснота кой модел ще изберем, уточни в края на изслушването Десислава Атанасова от ГЕРБ, председател на временната комисия. Не трябва да се отказваме от идеята а парламентарен канал, но може да запишем, че това ще се случи при техническа и финансова възможност, апелира Мая Манолова от БСП.

Танева: Ще решаваме проблемите заедно с браншовите организации

http://www.cross.bg/merki-zemedelieto-raboti-1439764.html

/КРОСС/ Политиката, която ще следваме в развитието на българското земеделие, е да чуваме реалните проблеми от вас и да ги решаваме заедно. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с представители на браншовите организации в земеделието. Тя допълни, че ще бъде сформирана и работна група, която да подготви актуализация на поземленото законодателство. „Наложително е да имаме норми, които да отразяват реалните поземлени отношения", уточни тя. Ще въведем пакет от мерки за пресичане на практиките за незаконната сеч и единни маркетингови стандарти за управление на горските предприятия, заяви още министър Taнева. Заместник-министър Васил Грудев отбеляза, че е създадена организация по стартирането на новите схеми и мерки по линия на директните плащания. „Очакваме в началото на 2015 г. да получим неформално одобрение на ПРСР 2014-2020 и планираме тогава да отворим някои от инвестиционните мерки по Програмата", посочи той. В подкрепа на животновъдството ще се работи в посока на възможността пасищата да бъдат давани само на активни фермери. „За навременна и адекватна реакция при появата на зарази по животните ще се търси както по-ефективна комуникация, така и по-сигурен финансов пакет, за да не се повтаря ситуацията през тази година", обясни заместник-министър Цветан Димитров

Меркел и Путин ще обсъдят украинската криза по време на срещата на Г-20

http://www.mediapool.bg/merkel-i-putin-shte-obsadyat-ukrainskata-kriza-po-vreme-na-sreshtata-na-g-20-news227217.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще обсъди украинската криза с руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн, съобщи ДПА. "Има реална възможност да се стигне до среща", каза Меркел в Оукланд след разговори с новозеландския премиер Джон Кий.   Меркел посочи, че не е притеснена от четирите военни кораба, които Русия разположи в международни води, недалеч от бреговете на Австралия. "Смятам нарушаването на украинската териториална цялост за много по-притеснително. Споразумението от Минск не се спазва. Това ме тревожи много. Въпросът ще бъде повдигнат в кулоарите на срещата на Г-20", каза тя.   От своя страна руският президент Владимир Путин отрече в интервю за ТАСС появилите се напоследък предположения, че отношенията му с Меркел са се обтегнали заради твърдата й позиция към Русия във връзка с Украйна.   Не съм забелязал някаква промяна от нейна страна, каза Путин. "Както знаете, ние се ръководим от интереси, а не от лични симпатии и антипатии. И тя (Меркел) също винаги се е ръководела от тези интереси, както и всеки друг ръководител на страна, държава и правителство. Затова аз не забелязвам нищо такова съществено в характера на нашите отношения, никакви съществени изменения", отбеляза Путин.   Руският президент каза, че на предстоящата среща на Г-20 в австралийския град Бризбейн ще има отделна среща с Ангела Меркел.   ТАСС припомня, че помощникът на президента - Юрий Ушаков, преди няколко дни съобщи за подготвяни срещи на Путин в Бризбейн с британския премиер Дейвид Камерън и с френския президент Франсоа Оланд, като добави, че "Путин не е отменял никакви визити и не се е отказвал от никакви контакти".   Асошиейтед прес припомня казаното от канцлера Меркел в началото на тази седмица, че тя желае повече имена на лидери на проруските сепаратисти в Източна Украйна да бъдат включени в черния списък на санкционираните. Тя обаче не спомена нищо за допълнителни икономически санкции срещу Русия.

Предлагат пълна забрана на цигарите в американски град, жителите негодуват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427019

Властите в американския град Уестминстър предложиха пълна забрана за продажба и употреба на цигари. Това предизвика бурна реакция сред жителите, предаде bostonglobe.com.
Предложението за тотална забрана на цигарите е направено от здравната комисия. Предстои до края на годината да се обяви крайното решение. Властите в американския град Уестминстър предложиха пълна забрана за продажба и употреба на цигари. Това предизвика бурна реакция сред жителите, предаде bostonglobe.com. Предложението за тотална забрана на цигарите е направено от здравната комисия. Предстои до края на годината да се обяви крайното решение.

Ужасът на детските площадки (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427016

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Стимулиране на заетостта, растежа и инвестициите – топ задачите за Юнкер

http://www.investor.bg/evropa/334/a/stimulirane-na-zaetostta-rasteja-i-investiciite--top-zadachite-za-iunker-183804/

Сътрудничеството между институциите ще помогне за решаването на икономическите проблеми, твърди новият председател на ЕК

Проверяват как са съхранявани тефтерчетата на Златанов

http://offnews.bg/news/n_1/n_417709.html

Софийска градска прокуратура (СГП) започна проверка на Столичната следствена служба за това как са били съхранявани и предавани тефтерчетата на Златанов, за да им бъде извършена експертиза. От днес е започнала проверка за това как вещото лице Стефан Бенчев е получило 2-та тефтера.  Целта на проверката е да се установи кога от Бенчев е било поискано върне бележниците в Следствието и кога водещият разследването и наблюдаващият прокурор са узнали за кражбата им. Освен това трябва да стане ясен и начинът на съхранение, предаване и пренасяне на документи и вещи, които са доказателства по разследвания.

Шофьор се отървава с глоба, след като блъсна баба, дядо и внуче на пешеходна пътека

http://offnews.bg/news/n_1/n_417708.html

С 20 лв. глоба и отнемането на осем наказателни точки ще се отърве шофьор, който блъсна баба, дядо и внуче на пешеходна пътека в София. Инцидентът е станал вчера сутринта на ул. „Гео Милев“ рано сутринта. Малко преди 7.00 часа тъмно червен мерцедес комби със софийска регистрация не дава предимство на пресичащите и ги блъска. Това са момиче на 11 години и неговите баба и дядо, съответно на 71 и 78 години. За щастие те не са пострадали сериозно. Бабата и дядото са откарани в болница. След преглед е установено, че жената има контузия на главата, а мъжът се отървал с охлузвания. Детето не е пострадало. Водачът е установен, направена му е проверка за употреба на алкохол. Тъй като няма сериозно пострадали хора, той обаче ще се отърве с наказание по Закона за движение по пътищата за отнемане на предимство на участник в движението. В този случай той може да отнесе 20 лв. глоба и отнемане на 8 контролни точки. Очевидци на инцидента разказаха пред OFFNews, че автомобилът изобщо не е намалил, а тримата пешеходци отхвръкнали на няколко метра след удара. В автомобила имало трима души, като шофьорът бил на около 50 години. Една от жените, които се возили с него се държала арогантно с насъбралите се хора, които искали да помогнат. Тя опитала да ги разгони с аргумента, че сама ще уведоми полицията за инцидента.

Американски град забранява напълно цигарите, жителите протестират

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426946

Властите в американския град Уестминстър предложиха пълна забрана за продажба и употреба на цигари. Това предизвика бурна реакция сред жителите, предаде bostonglobe.com.
Предложението за тотална забрана на цигарите е направено от здравната комисия. Предстои до края на годината да се обяви крайното решение. Властите в американския град Уестминстър предложиха пълна забрана за продажба и употреба на цигари. Това предизвика бурна реакция сред жителите, предаде bostonglobe.com. Предложението за тотална забрана на цигарите е направено от здравната комисия. Предстои до края на годината да се обяви крайното решение.

Две ромки родиха и избягаха от болницата

http://www.cross.bg/stancheva-bolnitza-loveshkata-1439763.html

/КРОСС/ В два последователни дни две жени от ромски произход родиха в ловешката болница и по-късно избягаха от там, научи „Преса". Информацията бе потвърдена от шефката на неонатологичното отделение д-р Петя Станчева. Жените са от Угърчин, здравнонеосигурени са, бебетата и на двете са извадени със секцио.Те били издирени чрез личния им лекар, за да разберат лекарите изоставят ли майките децата си. Така че по-късно те все пак се появили за малко, за да заявят, че не декларират отказ от тях, обясни д-р Станчева. Повече от седмица оттогава обаче за мъничетата се грижат в неонатологичното отделение.Ангелина родила второто си дете на 4 ноември и три дни след операцията „духнала". Момченцето, кръстено Данчо, дошло на бял свят с тегло 2800 грама и няколко дни било в кувьоз. Адаптирало се по-трудно, имало трахипнея. Вече е в добро състояние и може да бъде изписано, но никой не се появява, за да го прибере вкъщи.На 5 ноември била приета за раждане 25-годишната Милена. Бебето й било трето поред, родило се в седмия месец, недоносено - 1350 грама, а водите на майката изтекли три дни преди това. 24 часа след секциото Милена изчезнала от отделението. Бременността на ромката била непроследена, което оказало влияние върху момченцето, носещо името Исус. То е страдало още вътреутробно, но пък това е довело до повишаване на защитните му сили впоследствие, коментира д-р Станчева. Въпреки това Исус ще остане в кувьоз най-малко още един месец

Фотогалерия: Пулев и Кличко лице в лице

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/14/2419596_fotogaleriia_pulev_i_klichko_lice_v_lice/?ref=rss


Българският професионален боксьор Кубрат Пулев и световният шампион Владимир Кличко се срещнаха лице в лице за първи път преди мача си в Хамбург. Двамата преминаха през кантара, който показа, че софиянецът е по-тежък с половин килограм.

Студенти от Хонконг отиват в Пекин лично да поставят исканията си

http://www.mediapool.bg/studenti-ot-honkong-otivat-v-pekin-lichno-da-postavyat-iskaniyata-si-news227216.html

Студентски лидери от Хонконг възнамеряват да пътуват до Пекин в събота и да се опитат да се срещнат с висши китайски служители, за да отстояват своето искане за повече права при избора на следващия лидер на специалния административен район, предаде Асошиейтед прес.   Ейсън Чун, член на студентската група, изиграла главна роля в организирането на уличните протести, започнали преди близо два месеца, каза, че той и двама негови колеги са си купили самолетни билети за пътуването.   Ако им бъде позволено да влязат на територията на континентален Китай, те ще отидат направо в парламента в Пекин и ще искат да разговарят с премиера Ли Къцян и с други официални лица.   Студентите вече искаха от втория човек в правителството на Хонконг, както и от бившия лидер Тун, да им уредят среща, но получиха отказ.

Депутатите а-ха да си направят телевизия и БНТ ги посече

http://www.bnews.bg/article-121836

С одобреното предложение на практика парламентът се задължава или да създаде свой телевизионен канал, или БНТ да открие парламентарен телевизионен канал, на който да се излъчват пленарните заседания и да се гледат на тв приемници.

КТБ е със загуба от 4,37 млрд. лв. до края на септември

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/ktb-e-sys-zaguba-ot-437-mlrd.-lv.-do-kraia-na-septemvri-6027479

Финансовият отчет на банката, чийто лиценз беше отнет от БНБ, бе публикуван на сайта на Българската фондова борса

410 млн. лв. стигнаха дълговете на болниците

http://econ.bg/Новини/410-млн-лв-стигнаха-дълговете-на-болниците_l.a_i.607483_at.1.html

Общите дългове на държавните и общинските болници към 30 септември тази година са в размер на 410,23 млн. лв. Това е с 8% или с 31 млн. лв. повече...

70% от случаите на диабет може да бъдат избегнати

http://www.moreto.net/novini.php?n=270744

Диабетът се превръща в пандемия, но добрата новина е, че над 70% от случаите на тип 2 може да бъдат предотвратени или отложени. Дори да имат генетично предразположение, хората, които са в риск да развият заболяването, могат да го сведат до минимум с придържане към здравослоно хранене и свързаното с него нормално тегло, контрол над стреса плюс ходене пеш, упражнения или спорт всеки ден.

Манолова със странно предложение: Блиц контролът да е в 6 ч

http://frognews.bg/news_80301/

Скандали между депутати от ГЕРБ и БСП на заседанието на Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

Франция има две седмици, за да достави на Русия първия кораб "Мистрал"

http://www.mediapool.bg/frantsiya-ima-dve-sedmitsi-za-da-dostavi-na-rusiya-parviya-korab-mistral-news227215.html

До края на ноември Франция трябва да достави на Русия първия от двата поръчани бойни кораба тип "Мистрал", ако иска да избегне "сериозни" искове за изплащане на неустойка. Това заяви в петък руски "високопоставен" източник, цитиран от РИА Новости, предаде Франс прес.   "Готвим се за различни сценарии. Ще изчакаме до края на месеца после ще представим сериозни претенции" от финансов характер, заяви източникът.   Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда Москва да получи два хеликоптероносача клас "Мистрал" общо за 1,2 милиарда евро. Случаят предизвика дипломатическо-военни усложнения, след като френският президент Франсоа Оланд реши да обвърже доставката на корабите с политическото уреждане на кризата в Украйна, посочва агенцията.   В края на октомври Москва увери, че е получила покана да приеме на 14 ноември първия от двата кораба, получил името "Владивосток". В атмосфера на критики от страни членки на НАТО производителят и френското правителство незабавно отрекоха.   В сряда френският министър на отбраната заяви, че "на този етап не може да се определи никаква дата за доставка" на някой от двата хеликоптероносача.   Парливият въпрос със сигурност ще се разисква между президентите на Франция и на Русия - Франсоа Оланд и Владимир Путин, които се очаква да разговарят на срещата на Г-20 в Бризбейн в събота и неделя.   Ако Франция се реши да извърши доставката на двата кораба с твърде големи бойни и логистични възможности, "безспорно ще разтревожи с това Полша и балтийските страни, които смятат, че са изправени на първа линия срещу Русия и се страхуват да не пострадат на свой ред от нейната непредсказуемост", прогнозира агенцията.   И обратното - анулира ли сделката, Франция рискува да се озове в трудно положение като партньор, който не спазва поетите задължения. И ще плати скъпо за това решение със съответните глоби, а държавните финанси и без това са "на червено", добавя АФП.

Прокуратурата започна проверка на Столичното следствие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/14/2419496_prokuraturata_zapochna_proverka_na_stolichnoto/?ref=rss


Софийска градска прокуратура започна от днес проверка на Столичната следствена служба по повод изчезналите оригинални тефтери на подсъдимия за длъжностни престъпления бивш шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, ,съобщиха от ведомството.

Проверката ще установява как се съхраняват и предават документи и вещи за извършване на експертизи. Ще се проверява и как са предоставени веществените доказателства – 2 броя тефтера, на вещото лице Стефан Бенчев за извършване на...

От речите на политиците ни можело да се направи речник на обидните думи

http://www.cross.bg/polititzi-bulgarskite-ezikova-1439762.html

София /КРОСС/ Може да се направи речник на обидата на база говора на българските политици в Народното събрание. Това обяви Владислав Миланов по време на представянето на книгата си „Езикови портрети на български политици и журналисти ". По думите му за политиците е лесно да се скрият зад клишето, а жените в българската политика са по-агресивни от мъжете и се обиждат главно за външния си вид.Съавторът на книгата „Езикови портрети на български политици и журналисти" Надежда Сталянова обясни, че речта на жените в българската политика е по-агресивна от тази на колегите им мъже: „Обиждат се най-вече на външен вид. Говорът на много от нашите съвременни депутати жени се характеризира с изключителна агресия. Обидата заема все по-широко място в речта на българските политици и докато в началото на 20 век те са се обиждали на наличие или не такова силно наличие на интелектуален капацитет, в момента обидната лексика е в целия диапазон от липса на интелектуални качества, външен вид, образ, килограми и така нататък, през сексуална ориентация".Владислав Миланов коментира словото на българските политици при откриването на 43-тото Народно събрание: „Не е пресилено, ако кажем, че можем да направим речник на обидата и на обидните думи от словото на българските политици. Лексикални елементи, които изразяват обидата

Роботът "Филе" задействан в пълна сила в очакване на края му

http://www.mediapool.bg/robotat-file-zadeistvan-v-palna-sila-v-ochakvane-na-kraya-mu-news227214.html

В опит да извлекат максимума от оставащите няколко часа живот на батерията на робота "Филе", учените от Европейската космическа агенция решиха в петък да задействат всички 10 изследователски инструмента, с които разполага кацналата на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко" машина. Очаква се около полунощ да прекъсне връзката на робота със сондата "Розета", откъдето той бе изстрелян към кометата в сряда, но при кацането не успяха да се включат харпуните му. Апаратът направи отскок, продължил повече от час заради слабата гравитация на кометата и се приземи на място, където няма достатъчно светлина за захранването на слънчевите му панели, които трябваше да захранват батерията му. Макар и да се подготвят за най-лошото, ръководителите на мисията не се отказват от последни опити да придвижат "Филе" към по-слънчево място, благодарение на задействането на дълбаещ инструмент. Последната им надежда е роботът да "възкръсне" след време, когато кометата се премести на по-благоприятно за апарата разположение спрямо Слънцето. В първото денонощие след кацането на робота учените действаха максимално внимателно, страхувайки се работата на апаратурата му да не го разруши или да го отдели от повърхността на кометата, на която той се държи само с два от трите си крака. След като стана ясно, че на "Филе" вероятно не му остават много часове живот, е задействан проникващият инструмент MUPUS, който представлява сензор за измерване на температурата, плътността и механичните свойства на повърхността на кометата. Дължината на тази апаратура е половин метър и учените съобщиха, че тя се е отворила на 25 см, но още не е ясно дали е влязла вътре в кометата. Центърът, от който се ръководи мисията в германския град Дармщат, получава постоянно различни данни и снимки от "Филе", които ще бъдат обработвани на по9късен етап. В наближаването на края на живота на робата, учените са готови на все по-авантюристични действия. "Краят е близо и ние сме предприемане все по-големи рискове" каза Поало Фери, един от ръководителите на мисията. Стефан Уламек, ръководител на екипа, заяви, че решението за активирането на дълбаещия инструмент е взето независимо от опасността заради изчерпването на батерията да не успеят да получат очакваните данни и проби, които трябва да бъдат предадени от "Филе" на сондата "Розета". В същото време обаче инженерите се надяват чрез дълбаенето да успеят да развърнат корпуса на робота по начин, който да позволи достигането на повече светлина до слънчевите панел, за да може да се презареди батерията. Според Фери обаче дори и в полунощ на събота да приключи животът на "Филе" той има добри шансове да "възкръсне". Смяната на годишните времена ще подобри осветяването на мястото на кацането на апарата. Освен това приближаването на кометата към Слънцето може да промени кардинално ландшафта й, който в момента е прах и лед. така през август 2015 г. Слънцето ще изпари леда и кометата ще прилича на ад, смятат учените. Те си пожелаха "да стискаме палци и да получим сигнал от ада", по думите на Холгер Зиркс. Мисията "Розета", кръстена така на сондата, извела робота "Филе" до кометата, е най-амбициозният проект на Европейската космическа станция, който трябва да даде обяснения за процесите на еволюцията на Слънчевата система и за появата на вода на Земята. В проекта са ангажирани 50 компании от 14 страни на Европа.

Роботът "Филе" вкара термометър в кометата, пробва се преместването му

http://www.mediapool.bg/robotat-file-vkara-termometar-v-kometata-probva-se-premestvaneto-mu-news227214.html

Роботът "Филе" (Philae) е успял да вкара проникващ инструмент в повърхността на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко" и той е започнал да дълбае независимо, че това създава опасност от ускорено изчерпване на батерията му в следващите часове, предаде ББС в петък. Целта е максимално получаване на проби, обясни Филип Годон, участник в експеримента оан Европейската космическа станция от френска страна. Операцията е предприета въпреки риска от допълнителна дестабилизация на модула, който не успя да се закрепи достатъчно добре при кацането си в сряда на кометата. Стефан Уламек, ръководител на екипа, заяви, че решението за активирането на дълбаещия инструмент е взето независимо от опасността заради изчерпването на батерията да не успеят да получат очакваните данни и проби, които трябва да бъдат предадени от "Филе" на сондата "Розета". В същото време обаче инженерите се надяват чрез дълбаенето да успеят да развърнат корпуса на робота по начин, който да позволи достигането на повече светлина до слънчевите панел, за да може да се презареди батерията. Проблемите със захранването се появиха, след като "Филе" не успя да забие своите харпуни при кацането, отскочи от повърхността и се приземи на място, където има светлина само за половин час на всеки 12 часа и се крепи над две от трите си крачета. Специалистите на ЕКА оценяват възможностите за маневриране чрез проникващия инструмент, който в същото време събира проби от кометния прах и повърхността на дълбочина 20 см. Роботът също така е успял и да вкара термометър в кометата. "Филе" разполага с десет инструмента за провеждане на изследвания на ядрото на кометата. С помощта на радиовълни учените смятат да проучат вътрешната структура на небесното тяло, а с микрокамери са направят панорамни снимки.. Мисията "Розета", кръстена така на сондата, извела робота "Филе" до кометата, е най-амбициозният проект на Европейската космическа станция, който трябва да даде обяснения за процесите на еволюцията на Слънчевата система и за появата на вода на Земята. В проекта са ангажирани 50 компании от 14 страни на Европа.

Безработицата у нас намалява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426997

Безработицата у нас намалява. Намаляват обаче и доходите на българите, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на данни от статистиката за третото тримесечие на годината.
Хората без работа са 10,8%.
По данни на статистиката близо 370 хиляди са безработните у нас. По-голямата час от хората без работа са мъже - 57 на сто (211,6), Безработицата у нас намалява. Намаляват обаче и доходите на българите, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на данни от статистиката за третото тримесечие на годината. Хората без работа са 10,8%. По данни на статистиката близо 370 хиляди са безработните у нас. По-голямата час от хората без работа са мъже - 57 на сто (211,6),

Безработицата намалява до 10,8%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426963

Безработицата у нас намалява. Намаляват обаче и доходите на българите, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на данни от статистиката за третото тримесечие на годината.
Хората без работа са 10,8%.
По данни на статистиката близо 370 хиляди са безработните у нас. По-голямата час от хората без работа са мъже - 57 на сто (211,6), Безработицата у нас намалява. Намаляват обаче и доходите на българите, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на данни от статистиката за третото тримесечие на годината. Хората без работа са 10,8%. По данни на статистиката близо 370 хиляди са безработните у нас. По-голямата час от хората без работа са мъже - 57 на сто (211,6),

Търсят берачи на малини в Португалия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426980

Агенцията по заетостта продължава да набира кандидати за работа в селското стопанство в Португалия. Конкретните оферти са за бране на малини, като се приемат както жени, така и мъже, съобщи Дарик.
Компаниите, които са членове на фермерската организация Madre Fruta, предлагат сезонни договори за 3 до 4 месеца, стартиращи от февруари-март 2015 г. Агенцията по заетостта продължава да набира кандидати за работа в селското стопанство в Португалия. Конкретните оферти са за бране на малини, като се приемат както жени, така и мъже, съобщи Дарик. Компаниите, които са членове на фермерската организация Madre Fruta, предлагат сезонни договори за 3 до 4 месеца, стартиращи от февруари-март 2015 г.

Пуснаха видеоклип за изплащане на парите в КТБ (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426970

Видеоклип с условията за изплащането на гарантираните суми по влоговете в КТБ пуснаха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).
Така се цели да се информират вложителите в „Корпоративна търговска банка“ АД за условията и реда за изплащане на суми по гарантираните им влогове във връзка с отнетия на 6.11.2014 г. от БНБ лиценз. Видеоклип с условията за изплащането на гарантираните суми по влоговете в КТБ пуснаха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Така се цели да се информират вложителите в „Корпоративна търговска банка“ АД за условията и реда за изплащане на суми по гарантираните им влогове във връзка с отнетия на 6.11.2014 г. от БНБ лиценз.

Протести срещу правителството прераснаха в сблъсъци в италиански градове

http://www.mediapool.bg/protesti-sreshtu-pravitelstvoto-prerasnaha-v-sblasatsi-v-italianski-gradove-news227213.html

Няколко души, сред тях и полицаи, са пострадали в Падуа при социалните протести срещу политиката на италианското правителство, които прераснаха в улични стълкновения, предаде агенция АНСА. Сред пострадалите е и началникът на местната полиция.   Около 500 души, активисти на т.нар. социални центрове, се опитаха да нахлуят в централата на управляващата Демократическа партия в града. Когато правоохранителните органи се опитаха да ги отблъснат, избухнаха сблъсъци.   С безредици започна и шествието по повод на обявената "социална стачка" в Рим. Участниците в него замеряха с пиратки и яйца сградата на министерството на икономиката в центъра на столицата.   Съобщава се за стълкновения и в Милано, където на централния площад пред катедралата тече голяма протестна акция с участието на профсъюзите. Пет демонстрации блокираха движението и причиниха хаос в Генуа. Активисти в Неапол затвориха една от главните транспортни артерии на града. Три шествия потеглиха и във Флоренция.   Общо в социалните протести в петък, организирани главно от младежи - студенти и безработни - се присъединиха жителите на повече от 20 големи града в Италия. Те се обявяват срещу законопроекта за реформиране на пазара на труда, подготвен от правителството.

Търсят берачи на малини в Португалия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426957

Агенцията по заетостта продължава да набира кандидати за работа в селското стопанство в Португалия. Конкретните оферти са за бране на малини, като се приемат както жени, така и мъже, съобщи Дарик.
Компаниите, които са членове на фермерската организация Madre Fruta, предлагат сезонни договори за 3 до 4 месеца, стартиращи от февруари-март 2015 г. Агенцията по заетостта продължава да набира кандидати за работа в селското стопанство в Португалия. Конкретните оферти са за бране на малини, като се приемат както жени, така и мъже, съобщи Дарик. Компаниите, които са членове на фермерската организация Madre Fruta, предлагат сезонни договори за 3 до 4 месеца, стартиращи от февруари-март 2015 г.

ЕК: Данъчната сделка на Starbucks в Холандия може би е незаконна държавна помощ

http://www.investor.bg/novini/346/a/ek-danychnata-sdelka-na-starbucks-v-holandiia-moje-bi-e-nezakonna-dyrjavna-pomosht-183814/

Холандското правителство отрича обвиненията, а от американската верига кафенета вярват, че разследването ще покаже, че няма нарушения

Готвят освобождаването на 4 общински жилища във „Владиславово“ с некоректни наематели

http://www.moreto.net/novini.php?n=270758

Четири от общо 18-те съдебни процедури по извеждането на некоректни наематели от общински жилища във „Владиславово“, инициирани от районния кмет, са към края си. Предстои настаняването на 4 нови общински наематели. Това обяви самият кмет на района Неделчо Михайлов чрез личната си страница във фейсбук.

Киев няма да си връща Донбас с бойни действия

http://www.cross.bg/vrushta-ykraiina-produlzhi-1439761.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин заяви, че Киев не смята да си връща с военни операции, териториите, контролирани от бунтовниците, а ще търси политическо решение. „Украйна няма да си връща Донбас със сила. Ще се търсят политически решения на този проблем. Подобна военна операция би засегнала и цивилното население, нашите украински граждани", заяви министърът в интервю за германския вестник Rheinische Post.Той подчерта, че правителството на Украйна възнамерява да продължи да се придържа към спазването на примирието и да продължи търсенето на политическо решение.

Завъртяха видеоклип за изплащане на парите в КТБ (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426942

Видеоклип с условията за изплащането на гарантираните суми по влоговете в КТБ пуснаха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).
Така се цели да се информират вложителите в „Корпоративна търговска банка“ АД за условията и реда за изплащане на суми по гарантираните им влогове във връзка с отнетия на 6.11.2014 г. от БНБ лиценз. Видеоклип с условията за изплащането на гарантираните суми по влоговете в КТБ пуснаха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Така се цели да се информират вложителите в „Корпоративна търговска банка“ АД за условията и реда за изплащане на суми по гарантираните им влогове във връзка с отнетия на 6.11.2014 г. от БНБ лиценз.

Сблъсъци при протести в Италия срещу социалната политика на правителството

http://europe.actualno.com/Sblysyci-pri-protesti-v-Italija-sreshtu-socialnata-politika-na-pravitelstvoto-news_60378.html

Няколко души, в това число и полицаи, са пострадали при сблъсъци по време на протести срещу социалната политика на правителството на Италия в град Падуа, съобщава ТАСС. Около 500 души, активисти на т...

Половината асансьори в благоевградско за неизправни

http://blagoevgrad.actualno.com/Polovinata-asansiori-v-blagoevgradsko-za-neizpravni-news_60388.html

Поради зачестили оплаквания, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) провери 55 асансьора в Санндански, Петрич, Гоце Делчев, Дупница и Благоевград.  От направената про...

Кристалина: ЕК одобри 10 млн. евро за пострадалите Варна и Добрич

http://politics.actualno.com/Kristalina-EK-odobri-10-mln-evro-za-postradalite-Varna-i-Dobrich-news_60383.html

10 млн. евро ще подпомогнат Варна и Добрич, които пострадаха от наводненията през лятото. Европейската комисия вече е одобрила тези средства. Това заяви еврокомисар Кристалина Георгиева по време на кр...

В Париж се разхождал не тигър, а голяма котка

http://europe.actualno.com/V-Parij-se-razhojdal-ne-tigyr-a-goljama-kotka-news_60380.html

Животното, което от вчера се издирва от полицията в Париж, не е тигър, съобщиха местните власти, предаде БГНЕС. Експерти от Националното бюро по лов и диви животни потвърдили, че не става въпрос за ...

Изберете европейска тема, по която да получите повече информация

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/izberi_da_nauchish_poveche/2014/11/14/2419680_izberete_evropeiska_tema_po_koiato_da_poluchite/?ref=rss


Участвайте в месечната ни анкета "Избери да научиш повече", в която читателите сами избират по коя от темите от дневния ред на Европейския парламент да получат повече информация. Целта ни е да ги включим в избора на съдържанието, свързано с Европейския съюз. През месец ноември пленарната сесия на ЕП включва гласуването на новите рпавила за ограничаване отглаждането на ГМО, споразумението за асоцийрането с Молдова, помощи за съкратени работници и незаконодателни резолюции по тлеещ конфликт в...

Московски: Сменям ръководството на Авиоотряд 28, там няма никакви средства

http://www.moreto.net/novini.php?n=270756

Има варианти "Авиоотряд 28" да остане под контрола на Министерството на отбраната, в НСО или в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Към момента там няма никакви средства и сменям ръководството.

Зам.-министър Костов почнал да връща кадри на Зелените в парковете

http://www.bnews.bg/article-121813

Зам.-министърът на земеделието и храните с ресор "гори" Георги Костов започна да връща кадри на ПП "Зелените" и „За да остане природа в България“ в природните паркове, твърдят от екосредите.

Инцидентът с асансьор в СПА-хотел - необичаен, има външна намеса?

http://www.bnews.bg/article-121831

Повече от 24 часа инспекторите на Агенцията по метрология и технически надзор проверяват причини за инцидента в хотел във Вели​нград, при който пострада 66-годишен мъж.

Откраднаха колелото, с което мъж видя всички 100 туристически обекта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426930

Откраднаха велосипеда на първия българин, който обиколи на две колела всички 100 национални туристически обекта, съобщи БНТ. Кражбата е станала в района на ,,Лъвов Мост”, близо до улица ,,Козлодуй”.  На 11 ноември сутринта Петър Велков заключва своя велосипед на тази ограда – точно пред входа на офиса, където работи. Откраднаха велосипеда на първия българин, който обиколи на две колела всички 100 национални туристически обекта, съобщи БНТ. Кражбата е станала в района на ,,Лъвов Мост”, близо до улица ,,Козлодуй”. На 11 ноември сутринта Петър Велков заключва своя велосипед на тази ограда – точно пред входа на офиса, където работи.

Петьо Еврото на мушката заради тефтерчето

http://frognews.bg/news_80300/

Заради скандала с откраднатите тефтери на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, прокуратурата ще провери началника на Столичната следствена служба Петьо Петров, по-известен като Петьо Еврото

Кличко и Кобрата се качиха на кантара. Украинецът по-тежък с половин килограм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426944

Двамата противници в титаничния суперсблъсък на супертежката категория минаха днес  официалното теглене на кантара. Той отсече точно 112 килограма за Кубрат Пулев и 111,5 килограма за Владимир Кличко.
Украинецът има леко предимство във височината - 198 сантиметра срещу 194 за Кубрат.
Срещата е утре към полунощ. Двамата противници в титаничния суперсблъсък на супертежката категория минаха днес  официалното теглене на кантара. Той отсече точно 112 килограма за Кубрат Пулев и 111,5 килограма за Владимир Кличко. Украинецът има леко предимство във височината - 198 сантиметра срещу 194 за Кубрат. Срещата е утре към полунощ.

Откраднаха велосипеда, с който мъж видял всички 100 туристически обекта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426908

Откраднаха велосипеда на първия българин, който обиколи на две колела всички 100 национални туристически обекта, съобщи БНТ. Кражбата е станала в района на ,,Лъвов Мост”, близо до улица ,,Козлодуй”.  На 11 ноември сутринта Петър Велков заключва своя велосипед на тази ограда – точно пред входа на офиса, където работи. Откраднаха велосипеда на първия българин, който обиколи на две колела всички 100 национални туристически обекта, съобщи БНТ. Кражбата е станала в района на ,,Лъвов Мост”, близо до улица ,,Козлодуй”. На 11 ноември сутринта Петър Велков заключва своя велосипед на тази ограда – точно пред входа на офиса, където работи.

Търсят се 13.7 млн. за възстановяване на поделението във Враца

http://www.cross.bg/vratza-ministur-sredstva-1439758.html

София /КРОСС/ Закритото преди две години поделение във Враца ще бъде възстановено, когато се намерят нужните 13.4 млн. лева за ремонт на сградите и инфраструктурата. Това каза от парламентарната трибуна военният министър Николай Ненчев. Той допълни, че средства в бюджет 2014 за тази цел няма. Това е и причината обновяването да не може да приключи, както е планирано през декември тази години.От януари т.г. е утвърдено формирането на отделен механизиран батальон с числен състав от 250 души, а от 1 юли е определен ред и условия за окомплектоване. Към днешна дата има издадена заповед на командира на сухопътни войски са преназначени 128 военнослужещи, останалите 44 резервни длъжности са предложени за обявяване в допълнителните регистри за 2015 година. От 1 януари 2015 година ще бъде стартирана процедура за приемането на 35 военнослужещи. Той подчерта, че според първоначалния план, би трябвало към момента строителните и ремонтни работи да са приключили към 1 декември. Поделението обаче ще пристъпи към изпълнението на задачите по-късно. Причините за забавяне са липса на средства, които не са предвидени в бюджета, нарушен график за обществените поръчки. Единствената изпълнена процедура е за избор на изпълнител с предмет проектиране и упражняване на надзор на обект, реконструкция и доизграждане на военния района във Враца

Квесторите на КТБ: Георги Първанов не е бил клиент на банката

http://www.cross.bg/purvanov-georgi-bankata-1439759.html

/КРОСС/ Георги Първанов не е бил и не е клиент на „Корпоративна търговска банка" АД, уверяват квесторите на банката Станислав Лютов и Елена Костадинчев. Удостоверението, издадено след изрично искане от Георги Първанов, е разпространено по повод „спекулативната информация за притежавани от г-н Първанов банкови депозити в КТБ". Георги Първанов ще предприеме всички позволени от закона действия и ще потърси по съдебен път справедливост от всички, които разпространяват клевети по негов адрес, посочва пресцентърът на АБВ.  

Влак блъсна джип на офроуд състезание край Русе

http://offnews.bg/news/n_1/n_417666.html

Влак блъсна джип Сузуки, който е участвал в офроуд състезание край Русе, съобщава БГНЕС. Инцидентът е станал днес около 12.15 ч. Автомобилът не е спрял на жп прелеза край село Червена вода, който е без бариери, но със светлинна сигнализация. Джипът е участвал в първия етап от състезанието по офроуд, който предвижда изминаване на 35 км трасе. Машинистът на влака, който представлявал жп влекач с кран, твърди, че е подал звуков сигнал за приближаването си, но автомобилът не е спрял, а се е опитал да премине с висока скорост през жп прелеза. Влакът го е ударил и влачил около 150 м. Двамата състезатели, които са се возели в автомобила, са без сериозни наранявания. Те са откарани с линейка в болницата. На мястото на катастрофата са били изпратени екипи на полицията, пожарната и "Спешна помощ". Движението на влакове по жп линията в района на село Червена вода няма да бъде затруднено, тъй като теренът ще бъде разчистен до следващия влак Русе-Варна, който потегля около 16 ч.

Фиксинг на БНБ за петък, 14 ноември

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-за-петък-14-ноември_l.a_i.607464_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за 14 ноември в сила от 16:00 ч. днес 16:00 ч. в понеделник са: за ...

Урок основен - как се краде под формата на промоция! Безболезнен обир на бедния перничанин

http://www.zapernik.com/pernik/urok-osnoven-kak-se-krade-pod-formata-na-promociya_35772/

Ооо, не разумни юроде, що се срамиш, защо се страхуваш и не извикаш на висок глас? Стига сте ни грабили с новаторски изобретения. Ние можем да изглеждаме прости във вашите очи, но ние сме цивилизована и грамотна нация от древни времена. Лошата ни черта е, че сме търпеливи, мълчаливи и...

Продължава

УРОК ОСНОВЕН-КАК СЕ КРАДЕ ПОД ФОРМАТА-ПРОМОЦИЯ, АКЦИЯ И ДРУГИ ГЪТКИ С КЪСИ РЕБЕЖКИ ЗА БЕЗБОЛЕЗНЕН ОБИР НА БЕДНИЯ БЪЛГАРИНО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/urok-osnoven-kak-se-krade-pod-formata-promociya-akciya-i-drugi-gutki_35772/

ВАКУМИРАНА СВЕЖА ОПАКОВКА-КОТЛЕТИ С НЕТО 0.700 КГР. БУТО 0.640 КГР.

ООО НЕ РАЗУМНИ ЮРОДЕ, ЩО СЕ СРАМИШ...-ЗАЩО СЕ СТРАХУВАШ И НЕ ИЗВИКАШ НА ВИСОК ГЛАС:-СТИГА СТЕ НИ ГРАБИЛИ С НОВАТОРСКИ ИЗОБРЕТЕНИЯ. ТА НИЕ МОЖЕМ ДА ИЗГЛЕЖДАМЕ ПРОСТИ ВЪВ ВАШИТЕ ОЧИ НО НИЕ СМЕ ЦИВИЛИЗОВАНА И ГРАМОТНА НАЦИЯ ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА. НО ЛОШАТА НИ ЧЕРТА Е, ТЪРПЕЛИВИ, МЪЛЧАЛИВИ И ЗАРАЗЕНИ...

Продължава

Разлята нафта превърна пътя Казанлък - Стара Загора в пързалка, десетина катастрофираха (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426643

Десетина автомобила катастрофираха самостоятелно сутринта в участъка Ягода - Стара Загора на пътя от Казанлък, след като неизвестно превозно средство разля нафта върху асфалта и го превърна в пързалка. Най-неочаквано колите са станали неуправляеми и са се блъснали в мантинелата или пък са спряли в канавката. Десетина автомобила катастрофираха самостоятелно сутринта в участъка Ягода - Стара Загора на пътя от Казанлък, след като неизвестно превозно средство разля нафта върху асфалта и го превърна в пързалка. Най-неочаквано колите са станали неуправляеми и са се блъснали в мантинелата или пък са спряли в канавката.

Кантарът показа: Кличко - 112 кг, Кубрат - 111,5 кг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426916

Двамата противници в титаничния суперсблъсък на супертежката категория минаха днес  официалното теглене на кантара. Той отсече точно 112 килограма за Кубрат Пулев и 111,5 килограма за Владимир Кличко.
Украинецът има леко предимство във височината - 198 сантиметра срещу 194 за Двамата противници в титаничния суперсблъсък на супертежката категория минаха днес  официалното теглене на кантара. Той отсече точно 112 килограма за Кубрат Пулев и 111,5 килограма за Владимир Кличко. Украинецът има леко предимство във височината - 198 сантиметра срещу 194 за

Кобрата се жени за Андреа при успех над Кличко?

http://www.cross.bg/andrea-kobrata-vladimir-1439743.html

/КРОСС/ Германските медии обръщат сериозно внимание на личния живот на Кубрат Пулев и по конкретно връзката му с Андреа преди боя с Владимир Кличко.Пред берлинския вестник „BZ" Кобрата направи любопитно изказване. При победа над Владимир Кличко в събота, Пулев смята да се ожени за Андреа като е готов да го направи дори на ринга.„Твърде напрегнато ще е. Но ако стана световен шампион, ще се оженя за нея. Това може да стане и на ринга", сподели Кобрата.

Варненската театрална формация "Феникс" с премиера на документален филм

http://www.moreto.net/novini.php?n=270705

Варненската театрална формация "Феникс" спечели проект към фонд „Култура”, дирекция „Култура и духовно развитие” към Община Варна и успя да реализира своята мечта - театралите успяха да заснемат филм, научи Moreto.net. Документалния филм – импресия „Полетът на фениксите” е един филм за пътя, който младите хора от формацията извървяха през годините, за упоритият труд, който стои зад всеки реализиран спектакъл, за усмивките и сълзите, за победите и загубите, за обичта и приятелството, което им помага да летят на крилете на своите мечти.

След кантара: Кличко е по-висок, но по-лек от Кобрата

http://www.bnews.bg/article-121827

Кубрат Пулев е точно 112,0 кг, докато световният шампион Владимир Кличко е точно 111,5 кг. Броени часове преди боксовия сблъсък на годината напрежението расте с всяка изминала минута. Кобрата ще излезе на ринга в Хамбург под звуците на AC/DC като претендент само за един от поясите на Кличко. Не стихват и коментарите на специалистите, както и материалите в различните медии по света.

Икономиката регистрира 0,5% ръст за третото тримесечие

http://www.vesti.bg/pari/biznes/ikonomikata-registrira-05-ryst-za-tretoto-trimesechie-6027476

Спрямо същия период на миналата година БВП се увеличава с 1,6%, отчита националната статистика

Българският дарителски форум връчи наградите за най-голям корпоративен дарител

http://www.mediapool.bg/balgarskiyat-daritelski-forum-vrachi-nagradite-za-nai-golyam-korporativen-daritel-news227212.html

За девета поредна година "Български дарителски форум" (БДФ) връчи наградите "Най-голям корпоративен дарител" 2014 г. Конкурсът отличава компаниите, които устойчиво и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи и каузи. Наградите се връчват според обемите на финансовите инвестиции на компаниите през изминалата 2013 г. Осемчленно жури класира компаниите и според качествата на техните програми. Чрез гласуване на членовете на БДФ се оценяват добрите партньорства в сферата на благотворителността. Церемонията се състоя на 13 ноември 2014 г. и неин домакин беше президентът Росен Плевнелиев. Тази година в конкурса участваха 42 кандидатури в 7 категории. В категорията "Най-голям обем финансови дарения” първо място спечели компания "Дънди Прешъс Металс“ (2 882 618 лв.), второто място е за медодобивната компания "Аурубис България" (дарени 931 776 лв.). Със статуетка "Най-голям обем на нефинансови дарения” си тръгна "Данон Сердика" (175 019. 29 лв., дарени в стоки и храни). Призът "Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” е за е МТел, втори са "УниКредит Булбанк". В категорията "Най-щедър дарител” (обем дарения, изчислени като процент от печалбата преди облагане) печели "Дънди Прешъс Металс" (с 2.28%, дарени от печалбата преди облагане). Качествените награди в церемонията бяха спечелени от Пощенска банка за кампанията им "Най-добър старт за всяко дете“ в партньорство с УНИЦЕФ България. Банката печели в категорията "Най-добра дарителска програма”. За "Най-прозрачна дарителска програма“ журито определи платформата "Избери, за да помогнеш“ на "Райфайзенбанк". Наградата “Най-сполучливо партньорство” цели да насърчи партньорствата между компании, НПО, публични институции и медии при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществени каузи и се връчва след гласуване на членовете на Форума. Тази година тя е за "Теленор България" и фондация "Светът на Мария“ – за партньорския им проект за изграждане на Дневен център "Светове“ в подкрепа на хора с интелектуални затруднения. Наред с отличията за компании, БДФ отдава признание и на личност, допринесла за развитието на благотворителността в страната. Тази година носител на наградата е проф. Минко Балкански – професор по физика в университета "Мария и Пиер Кюри“ в Париж, един от най-известните учени в областта на физиката в света. Живее във Франция. В България развива мащабна благотворителна дейност чрез своята фондация "Миню Балкански”. Създател е на Национален институт за образование, Институт за деца и Лятната школа за забавна математика. Реставрира центъра на родното си село Оряховица и Културния център в Нова Загора. Инвестира в ремонти на домове за възрастни в региона. Организира пленери по изкуства и майсторски класове по цигулка, подкрепя млади и даровити българи в обучението и реализацията им. Специалната награда на УС на БДФ е за инициативата "Спаси, дари на…“ , чиято цел е разгласа на кампаниите за лечение на деца. Екипът вече 8 години поддържа сайта и участва в кампаниите на децата доброволно и безвъзмездно. За времето, в което съществува, инициативата е реализирала над 65 кампании в подкрепа на 55 деца. Тази година БДФ реши да постави във фокуса на церемонията доброволческия труд. Акцентът е провокиран от огромната доброволческа енергия, която страната ни усети след възникналите хуманитарни кризи – бежанската вълна от Сирия и наводненията в различни населени места през пролетта и лятото на 2014 г. Много служители на компании в България доброволстват все повече в подкрепа на благотворителни инициативи. Церемонията показа различните лица на хората, дали безвъзмездно своето време, енергия, креативност и усилия за различни важни обществени каузи с убеждението, че дават ли на другите, това носи смисъл на тях самите.

Първите лебеди долетяха на плажа във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426900

Първите лебеди долетяха във Варна. Те от няколко дни обитават плажа на морската столица, съобщава News7.
Птиците идват на топло у нас от далеч по-студения Скандинавски полуостров.
Около 10 от скандинавскте птици ще зимуват у нас. Те вече се престрашават да излязат на брега и да се хранят от ръцете на хората. Първите лебеди долетяха във Варна. Те от няколко дни обитават плажа на морската столица, съобщава News7. Птиците идват на топло у нас от далеч по-студения Скандинавски полуостров. Около 10 от скандинавскте птици ще зимуват у нас. Те вече се престрашават да излязат на брега и да се хранят от ръцете на хората.

Очите ти да постят от скверни гледки, ушите – от клевети, езикът – от лъжи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426875

Като преглеждах в дните преди коледните пости рафтовете с православна литература за въздържанието, от дебелия том на св. Макарий Египетски изпадна едно писмо. Познах го по изваяния калиграфски почерк - писал ми бе бъдещият патриарх Неофит още в качеството си на Русенски митрополит. То започваше така: “Уважаеми г-н Москов, това са желаните от вас Като преглеждах в дните преди коледните пости рафтовете с православна литература за въздържанието, от дебелия том на св. Макарий Египетски изпадна едно писмо. Познах го по изваяния калиграфски почерк - писал ми бе бъдещият патриарх Неофит още в качеството си на Русенски митрополит. То започваше така: “Уважаеми г-н Москов, това са желаните от вас

Лебедите се завърнаха на плажа във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426880

Първите лебеди долетяха във Варна. Те от няколко дни обитават плажа на морската столица, съобщава News7.
Птиците идват на топло у нас от далеч по-студения Скандинавски полуостров.
Около 10 от скандинавскте птици ще зимуват у нас. Те вече се престрашават да излязат на брега и да се хранят от ръцете на хората. Първите лебеди долетяха във Варна. Те от няколко дни обитават плажа на морската столица, съобщава News7. Птиците идват на топло у нас от далеч по-студения Скандинавски полуостров. Около 10 от скандинавскте птици ще зимуват у нас. Те вече се престрашават да излязат на брега и да се хранят от ръцете на хората.

Карта за търсене на тефтерчето

http://frognews.bg/news_80299/

Вече няколко дни всички се чудим как така един тефтер, веществено доказателствено средство по знаково дело, е ключова тема във всички водещи новини. Всъщност този тефтер е символ не на друго, а само и единствено на модела „Цветан Цветанов”, смятат младежите на БСП.

Интригата около избора на нов шеф на ООН

http://www.mediapool.bg/intrigata-okolo-izbora-na-nov-shef-na-oon-news227211.html

Изборните цикли стават по-дълги по целия свят. В САЩ например амбициозните политици вече започнаха усилена кампания за президентските избори през 2016 г. в ключовите щати. И други надпревари - като тази за избора на следващ генерален секретар на ООН през 2016 г. - вече до голяма степен попада под радарите. Това трябва да се промени.   Състезанието за поста генерален секретар на ООН, което обикновено става толкова дискретно, че изглежда едва ли не потайно, има малко общо с показността на американската президентска кампания. Това до голяма степен може да се обясни с факта, че решението се взема от 15-те члена на Съвета за сигурност, които подбират кандидата, който трябва да бъде утвърден от Общото събрание на ООН (както се е случвало винаги досега). Критичен момент е това, че петте постоянни членове на Съвета за сигурност - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция - имат право на вето, така че мнозинството няма никакво значение, ако една от петте световни сили е несъгласна.   Процесът на селекция е допълнително ограничен от неофициалното - но вече от 43 години задължаващо - споразумение за ротация на регионите на всеки два мандата. (Единственото изключение беше с извънредно популярния и добре приет Кофи Анан, който въпреки че наследи на поста друг африканец след един мандат, бе избиран за два последователни мандата.) Тъй като от 1971 г. досега постът се е извъртял през Западна Европа, Латинска Америка, Африка и Азия - настоящият генерален секретар Бан Ки-мун е от Южна Корея - само един регион на ООН още не е бил представен: Източна Европа.   Фактически вече се появиха доста потенциални източноевропейски кандидати, като някои от тях започнаха активно да търсят подкрепа. Ранен фаворит е бившият словенски президент Данило Тюрк, служил като помощник-генерален секретар по политическите въпроси по времето на Анан. Говори се също за настоящия генерален директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, а двама словаци - бившия външен министър Мирослав Лайчак и предшественика му Ян Кубиш - се включиха в надпреварата. Накрая се появи и бившият външен министър на Румъния Мирча Джоана, който има голям авторитет пред правителствата на петте постоянни членки на Съвета за сигурност.   Фактът, че всичките тези петима кандидати са добре познати в дипломатическите кръгове, а четирима имат непосредствен опит в ООН опровергава старата заблуда, че Източна Европа няма достоен кандидат за издигане. (Пълно признание: всичките петима са ми приятели и ги смятам за напълно компетентни и много подходящи за ролята.)   Но има уловка: Източна Европа трябва да не привлече руско вето. И наистина, това може да е главният фактор в орязването на перспективите пред бившия полски външен министър Радек Шикорски. Ако, както някои се опасяват, Кремъл наложи вето на всички източноевропейски кандидати, представител от Западна Европа или други региони като бившата новозеландска премиерка и сегашен заместник-генерален секретар на ООН Хелън Кларк може да има шанс, особено като се имат предвид призивите на някои най-после да бъде избрана жена на поста.   Ще може ли световната общественост да види голяма част от това състезание? Изборите от 2006 г., на които финиширах с малка разлика на второ място сред седмина кандидати, се характеризираха с безпрецедентно ниво на публичност. Кандидатите се срещаха с регионалните групи в ООН, говореха пред годишната среща на върха на Африканския съюз и дори участваха в дебати по Би Би Си. Появиха се уебсайтове с единствената задача да анализират надпреварата. Всичко това представлява значима стъпка напред. Предвид важността на възгледите на генералния секретар кандидатите трябва да имат възможност публично да споделят своите идеи и цели, както бях решил да сторя аз.   В крайна сметка обаче публичната кампания даде малко отражение върху изхода, което може да се обясни с факта, че Бан не участва в дебата по Би Би Си. Въпреки че опитите да сподели своята визия може да донесат широко изразена подкрепа за един кандидат, те може да направят същото и за съперниците му. А и в избора за генерален секретар на ООН членовете на Съвета за сигурност могат да гласуват за колкото кандидати пожелаят.   С това не искам да кажа, че надпреварата не съответства на резултата. През 2006 г. Южна Корея стартира едногодишна добре финансирана и мащабна кампания, насочена към 15-те членки на Съвета за сигурност, като бяха направени посещения в техните столици и често се даваха значими двустранни обещания – жестове, за които другите кандидати не разполагаха нито с време, нито с ресурс да направят. И наистина Южна Корея беше единствената страна членка на Съвета за сигурност, организирала подобна кампания.   Очевидният извод е: състезанието за поста генерален секретар на ООН не е за визии, нито за по-добро CV, езикови умения, административни способности или даже лична обаятелност. Тава е политическо решение, което се взема главно от петте постоянни членки. (И е малко вероятно кандидат, спечелил подкрепата на петте, да не спечели мнозинство в Съвета за сигурност, като имаме предвид, че броят на туровете гласуване е неограничен.) В резултат "най-малко неприемливият" кандидат получава работата. И, както излиза, няма основание да се вярва, че идването на социалните медии, отразяването по сателитната телевизия или от по-натрапващата се преса ще променят тази фундаментална действителност.   През 2016 г. разумният залог ще бъде за този източноевропейски кандидат, който е приемлив за петте световни сили, и най-вече за Русия. Всеки може да гадае как ще бъде постигнато споразумението за кандидата. Но е ясно, че всеки кандидат, който не пасва на това описание, ще влезе в надпреварата с парализиращо, макар и не задължително непреодолимо, изоставане. * Авторът е бивш помощник-генерален секретар на ООН; бивш държавен министър на развитието на човешките ресурси на Индия и бивш държавен министър на външните работи; понастоящем е депутат от партията Индийски национален конгрес и председател на комисията по външна политика към парламента в Делхи.   По БТА

Локо Сф е на 1/4-финал за Купата на България

http://www.bnews.bg/article-121832

Локомотив София се класира на четвъртфиналите от турнира за купата на България, след като се наложи с 5:1 над Ботев Гълъбово и преодоля съперника с общ резултат 9:2

САЩ може да изпратят в Ирак свои военни срещу "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=270690

САЩ не изключват възможността да изпратят малък брой свои войници и офицери в Ирак, които да участват в операциите срещу джихадистите от „Ислямска държава”. Макар и само като предположение на този етап, това означава, че американското висше военно командване смята, че победа над групировката би била изключително трудна или невъзможна, ако не се задейства сухопътни операции.

Заплатите намаляват

http://offnews.bg/news/n_1/n_417619.html

Заплатите в България намаляват. Това сочат данните на Националния статистически институт, публикувани днес. През третото  тримесечие на 2014 година общият доход средно на човек е 1195 лева и спрямо същия период на 2013-а намалява с 3.7%. Основната част от месечния доход на българина идва от заплата (54.3%), следвана от пенсия (26.2%), самостоятелна заетост (8.1%) и от социално осигуряване и социални помощи (3.1%). Спрямо третото тримесечие на 2013 г. по-съществено нараства относителният дял на дохода от работна заплата - с 1.4 процентни пункта, и на доходите от пенсии - с 1.1 процентни пункта.  Общият разход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на 2014 г. е 1147 лв. и остава почти без промяна спрямо същото тримесечие на 2013 година. При формиране на общия разход на домакинствата най-голям дял имат разходите за храна и жилище - 49.3% от всички разходи, и разходите за транспорт и съобщения - 11.8%.  Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки - 379 лв. средно на лице в домакинството за третото тримесечие на 2014 година. Като абсолютни стойности те намаляват с 2.2% спрямо третото тримесечие на предходната година, а относителният им дял в общия разход представлява 33.1% и намалява с 0.8 процентни пункта на годишна база. През третото тримесечие на 2014 г. домакинствата са изразходвали по 187 лв. средно на лице от домакинство за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома. Относителният дял на тези разходи е 16.2% от общия разход, което е с 0.7 процентни пункта по-малко в сравнение със същия период на 2013 година. Като абсолютни стойности разходите за транспорт и съобщения през третото тримесечие на 2014 г. се увеличават спрямо третото тримесечие на 2013 г. със 7.9% и достигат 136 лв. средно на лице, а относителният им дял нараства с 1.0 процентен пункт и представлява 11.8% от общия разход на домакинствата. Разходите за здравеопазване се повишават от 52 лв. през третото тримесечие на 2013 г. на 57 лв. средно на лице от домакинството през същото тримесечие на 2014 г., а относителният им дял се увеличава с 0.5 процентни пункта и представлява 5.0% от общия разход. Разходите за алкохол и цигари през третото тримесечие на 2014 г. е 49 лв. средно на лице от домакинството. Техният относителен дял в общия разход е 4.2% и остава без промяна спрямо третото тримесечие на 2013 година. Разходите за облекло и обувки се увеличават от 39 лв. средно на лице от домакинство през третото тримесечие на 2013 г. на 45 лв. през третото тримесечие на 2014 г., а относителният им дял в общия разход нараства с 0.5 процентни пункта до 3.9%. Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство намалява през третото тримесечие на 2014 г. спрямо същото тримесечие на 2013 г. Най-съществено намалява потреблението на зеленчуци - от 30.3 на 28.4 кг, и на хляб и тестени изделия - от 24.5 на 22.9 кг. Без промяна остава консумацията на месо, месни произведения, зрял фасул и захар.

МВР обяви: Няма риск от скъсване на дигата на река Марица край Пазарджик

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426873

Няма риск от скъсване на дигата на река Марица в района на Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР-Пазарджик за "Фокус".
Има риск речните води да достигнат до два от кладенците, които захранват града с питейна вода. Причината за това е по-големи количества вода от язовир Тополница.
Предстои среща при областния управител. Няма риск от скъсване на дигата на река Марица в района на Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР-Пазарджик за "Фокус". Има риск речните води да достигнат до два от кладенците, които захранват града с питейна вода. Причината за това е по-големи количества вода от язовир Тополница. Предстои среща при областния управител.

МВР: Няма риск от скъсване на дигата на Марица край Пазарджик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426867

Няма риск от скъсване на дигата на река Марица в района на Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР-Пазарджик за Няма риск от скъсване на дигата на река Марица в района на Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР-Пазарджик за "Фокус". Има риск речните води да достигнат до два от кладенците, които захранват града с питейна вода. Причината за това е по-големи количества вода от язовир Тополница. Предстои среща при областния управител.

Арестуваха бивш затворник от бандата, изтезавала и заплашвала с резачка пенсионери в Малко Градище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426860


Ром рецидивист е арестуван за нападението над старците в любимчанското село Малко Градище.
Както вече "Труд" писа, в началото на месеца трима маскирани нахлуха в къщата на 82-годишният Боньо Добрев и 77-годишната му съпруга Мавруда. След жесток побой и заплахи, че ще разфасоват с резачка жертвите си, Ром рецидивист е арестуван за нападението над старците в любимчанското село Малко Градище. Както вече "Труд" писа, в началото на месеца трима маскирани нахлуха в къщата на 82-годишният Боньо Добрев и 77-годишната му съпруга Мавруда. След жесток побой и заплахи, че ще разфасоват с резачка жертвите си,

Болни от псориазис молят докторите за документ, че не са заразни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425619

Един от разпространените митове за псориазиса е, че той е заразен. Затова се стига до абсурдната ситуация болни да молят лекарите да им издадат документ, че са безопасни за околните. Носят го за всеки случай в себе си и го показват при посещение на басейни, сауни, козметични салони, за ползване на плажни аксесоари и на още десетки места, където пер Един от разпространените митове за псориазиса е, че той е заразен. Затова се стига до абсурдната ситуация болни да молят лекарите да им издадат документ, че са безопасни за околните. Носят го за всеки случай в себе си и го показват при посещение на басейни, сауни, козметични салони, за ползване на плажни аксесоари и на още десетки места, където пер

Паметникът на Йоан Павел ІІ в Белене се открива на Празника на блажените български мъченици

http://www.mediapool.bg/pametnikat-na-yoan-pavel-v-belene-se-otkriva-na-praznika-na-blazhenite-balgarski-machenitsi-news227210.html

На 15 ноември в град Белене ще е домакин на Празник на блажените български мъченици Евгений Босилков, Павел Джиджов, Камен Вичев и Йосафат Шишков. Тържествата ще започнат с откриване на паметник на светия Папа Йоан Павел ІІ, който през 1998 г. в Рим призна за блажен католическия свещеник от Белене Евгений Босилков, а през 2002 г. при посещението си в България призна за блажени и Павел Джиджов, Камен Вичев, Йосафат Шишков. Паметникът ще бъде открит от папския нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, след което той ще отслужи тържествена литургия в памет на четиримата блажени мъченици. Това ще стане в присъствието на президента Росен Плевнелиев, който е патрон на инициативата "25 години свободна България“, посветена на годишнината от падането на Берлинската стена. Идеята за паметника се зароди още миналата година по предложение на местната католическа общност. Бронзовата статуя е разположена в центъра на Белене. За постамент на паметника е използван червен скален къс, дарение софийското село Бистрица. Проектът е разработен от екип на "СолЕр Архитекти". От 12.30 часа ще започне кръглата маса на тема "Свидетели на вярата през комунистическия режим“. Тя ще се проведе в стола на затвора на ул. "Страцин“. Специален гост ще е президентът Росен Плевнелиев, който ще се включи с изказване в дискусията. В нея ще участват и кметът на Община Белене Момчил Спасов, Н. В. Пр. Петко Христов, Владика на Католическа Никополска епархия и Н. В. Пр. Григорий, Великотърновски митрополит, ловчанския митрополит Н. В. Пр. Гавраил, пастир Бедрос Алтунян, предс. на Евангелския епископален съюз, Н. В. Пр. Христо Пройков, предс. на Католическа епископска конференция и отец Паоло Кортези, ректор на Светилището “Бл. Евгений Босилков”. За да покажат, че не е забравено миналото и желание да се знае истината, в Белене ще бъде открита изложба “България 1949 – 1989. Забранената истина”. Тя е наредена в Културен център "Евгени Босилков“. В 15.00 часа президентът Плевнелиев ще посети бившия концентрационен лагер на остров Персин, където ще отдаде почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим. Междувременно на 10 ноември в Националната художествена галерия в София бе открита изложбата "Образи от Персин". Тя представя автентични рисунки, портрети на български граждани, репресирани от комунистическия режим по политически и биографични причини, както и моменти от техния мъчителен живот в "концлагерна България“. Авторът им д-р Петър Байчев в продължение на почти 5 години от своя престой в Белене рисува стотици портрети и шаржове на свои "колеги по съдба“. Успява да ги запази и изнесе след излизането си през 1954 г. Сега това изключително ценно наследство стана публично благодарение на неговия син Веселин Байчев и Института за изследване на близкото минало. Изложбата е уникална и заради това, че до известна степен запълва липсата на автентични визуални свидетелства от комунистическите трудови лагери в България. Хилядите лични спомени, документите от архивите, ретроспективните възстановки – въпреки богатството и приноса им за оценката на комунистическо минало – не могат да заместят непосредствената, жива снимка или образ. Комунистическата власт старателно заличава и преследва всяко визуално свидетелство за репресиите и ежедневието в тези лагери.

Още няколко района във Варна остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=270755

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в части от Цветният квартал , кв."Левски " и кв."Чайка". Водоподаването ще бъде възстановено до 18 часа. Други райони без вода са: - част от кв.

Благотворителният проект "Любов" в Нощта на театрите

http://scene.actualno.com/Blagotvoritelnijat-proekt-Lubov-v-Noshtta-na-teatrite--news_60375.html

Утре вечер, Yalta club става част от Нощта на театрите. От 18:00 часа до полунощ пространството в ROOM 2 ще се преобрази в театрална сцена, за да посрещне любовта с четири благотворителни моноспектак...

Деца правиха здравословна закуска на кулинарен уъркшоп в МБАЛ „Централ Хоспитал“

http://plovdiv.actualno.com/Deca-praviha-zdravoslovna-zakuska-na-kulinaren-uyrkshop-v-MBAL-Central-Hospital-news_60381.html

Деца приготвиха  здравословни сандвичи  в Световния ден на диабета -14 ноември. Кулинарният уъркшоп бе организиран в болница  "Централ хоспитал" в Пловдив и бе под...

Министър Ангелкова представи в Пловдив идеите си за развитието на туризма

http://plovdiv.actualno.com/Ministyr-Angelkova-predstavi-v-Plovdiv-ideite-si-za-razvitieto-na-turizma-news_60382.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова направи първото си работно посещение в Пловдив. Тя се срещна с областния управител Розалин Петков и кмета Иван Тотев, с които обсъди визията си за развитието н...

Има задържани за побоя над старците от Малко Градище

http://www.cross.bg/zadurzhani-kushta-vychkov-1439756.html

София /КРОСС/ Има задържани за зверския побой над възрастното семейство от хасковското село Малко Градище. Това съобщи по време на днешния парламентарен контрол министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Припомняме, че преди 10 дни възрастното семейство преживя истински кошмар. В дома им нахлули трима крадци с маски и ги пребили почти до смърт. Възрастните хора бяха жестоко бити и заплашвани, че ще бъдат нарязани с моторна резачка. Двамата старци бяха настанени в болницата със счупени ръце и куп наранявания. Жената бе със счупен череп.Днес в парламента министърът съобщи, че един от мобилните телефони, както и друга движима вещ, са откраднати по време на побоя над възрастните хора, са открити в една заложна къща. „Това е вследствие извършените процесуално-следствени действия под надзора на прокуратурата. То се е случило снощи. Има лица, занесли въпросната движима вещ в заложната къща, които са идентифицирани и установени. Има и задържани лица. В момента текат процесуално-следствени действия. Силно се надявам, наистина, извършителите на това грозно престъпление да бъдат изправени пред правосъдието", заяви министър Вучков.

Втори тигър на Путин избяга в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426846

И второто сибирско тигърче, което руския президент Владимир Путин пусна на свобода, избяга в Китай, съобщава Moskownews.
Хищното коте на име Устин е прескочило граничната река Амур и е било локализирано в провинция Хейлунцзян.
Придвижването Устин се следи от сателит благодарение на предавател, монтиран върху нашийника на животното. И второто сибирско тигърче, което руския президент Владимир Путин пусна на свобода, избяга в Китай, съобщава Moskownews. Хищното коте на име Устин е прескочило граничната река Амур и е било локализирано в провинция Хейлунцзян. Придвижването Устин се следи от сателит благодарение на предавател, монтиран върху нашийника на животното.

Турски ТИР катастрофира на Тракия, покри магистралата с пъстърва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426821

Турски ТИР "зариби" автомагистрала "Тракия" с пъстърва, след като катастрофира на 121-вия километър в посока София. Инцидентът стана малко преди 9 часа на разклона за Пловдив и Смолян в близост до село Радиново.
Камионът се блъснал в разделителна мантинела, след като шофьорът изгубил контрол върху управлението на мокрия и хлъзгав път. Турски ТИР "зариби" автомагистрала "Тракия" с пъстърва, след като катастрофира на 121-вия километър в посока София. Инцидентът стана малко преди 9 часа на разклона за Пловдив и Смолян в близост до село Радиново. Камионът се блъснал в разделителна мантинела, след като шофьорът изгубил контрол върху управлението на мокрия и хлъзгав път.

Л. Павлова: На 17 ноември пътищата ще са готови за зимата

http://frognews.bg/news_80297/

От 17 ноември се въвежда пълната готовност за почистване при снеговалеж и при зимни условия, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. От тази дата се въвеждат и изискванията за готовност към снегопочистващите фирми, допълни тя.

Заловиха бандит от триото с резачка в Малко градище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426819

Възрастна двойка от село Малко градище е била нападната заради търсене на скрита голяма сума пари. Както Възрастна двойка от село Малко градище е била нападната заради търсене на скрита голяма сума пари. Както "24 часа" съобщи подробно, в неделната нощ на 2-ри ноември т. г. 82-годишният Боню Донев и съпругата му Мавруда на 77 години бяха атакувани от трима маскирани с моторна резачка в дома им. След жестокия побой грабителите им отнеха 2500 лева

Училището на джихадистите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246767_%D0%A3%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Когато синовете ми бяха малки, им пусках видео касети с детските анимационни филмчета за “Аладин и вълшебната лампа” и “Синдбад – мореплавателя” . Те гледаха в захлас приказките от Багдад. Времето лети, децата порастват, приказките си остават с тази разлика, че добиха нов формат – ютюб реалити.

Багдад вече не е същият, героите му също. Духът от вълшебната лампа е престанал да изпълнява банални желания, добрият герой от приказките Аладин, вече е с “ник-нейм” Абубакр Ал-Багдади, а Синдбад вече не е мореплавател, а сухопътен вампир жаден за кръв, екипажът му е в черни одежди не с мечове и саби, а със супер модерни автомати и снайпери. Приказките вече не са това, което бяха. Анимационните филмчета оживяха с нови герои, децата не са зрители, а действащите лица.

Това е новият модерен жанр ИД – Ислямската Драма. Тя се развива за сега на територията на Ирак и Сирия, с амбициите да се разширява на изток и на запад. Радикалната екстремистка организация ИД води активна пропаганда за вербуване и подготовка на деца за използването им в редиците на армията на “черните призраци”. На окупираните територии джихадистите са създали система за вербуване , а при отказ – отвличане на момченца. Малчуганите ги подготвят в железни спартански условия за “бодрата смяна”. Подготовката им се провежда в специализирани религиозни и военни лагери, където невръстните ги обучават на жестоките, фанатични нрави , внушавайки им, че това са законите на Корана, които трябва да следват с цената на живота си.

Периода наречен “ детство” отдавна е приключил за тези деца. Та дори и живота им, защото крайната цел е – самоубийството в името на Джихад. Няма ги вече детските видео игри или тези на двора “наужким”, тук всичко е грозно реалити завършващо със смърт. По коя ли версия на Корана е този закон, тъй като не се сещам в Свещената книга да се подстрекава самоубийството и убийството. Нали думата “Ислям” – в превод означава “мируване”. Как би трябвало да се поздравяват джихадистите, едва ли с известното за всички ни “ Салям алейкум”, което означава “Мир Вам!”.

Това понятие е напълно неуместно. ИД си отглеждат бойците, които са следващото сигурно поколение убийци. По данни на Foreign Policy на контролираните от ИД територии масово се затварят училищата от които се взимат предимно момченцата. За какво ли им е учебно заведение, когато единственият изучаван предмет е – ислямски джихад. Децата нямат физическо – те минават сериозна военна подготовка в реални бойни условия. Децата нямат урок по пеене – те пеят единствено и само Корана. На децата не им трябват акварелни боички за час по изобразително изкуство, те рисуват на асфалта с кръв!Принудително ги използват за донори, източват им кръвта зареждайки ранените бойци от ИД. Децата не искат вече джобни от родителите си , на тях мотивиращо им плащат, за да доносничат за хора и семейства, които се противопоставят на “Ислямска Държава”. Децата не ходят на куклен театър, те си имат свой на площада, където са в първите редици на зрителите по време на масовите екзекуции осъществявани от “Ислямска Държава”.

По данни на Foreign Policy малчуганите ги обучават за крайната им цел – терористи-камикадзета. Апетитът  на джихадистите към момченцата се засилват с всеки изминат ден. Възрастовата граница драстично пада, като в капанът им попадат 6 годишни малчугани. Не знам дали това не е нов вид “ислямска педофилия”, предвид че желанията на джихадистите вече се разширяват не само във възрастовата категория, но и във външният вид на децата. С привилегия се ползват русите и светлокожи момченца. Детската психика на 6 годишна възраст още не е сформирана, децата в тази възраст са неориентирани, лабилни , с неустойчива и подвластна на влияние психика. На практика те изобщо не посещават учебни занятия, които са подменени с “промиването на мозъци” от страна на екстремистите.

Целенаправленото привличане на деца към актове на насилие и жестокост, убеждавайки ги , че това което вършат е правилно, праведно и справедливо неизбежно ще доведе до появата на нова армия от жестоки, кръвожадни и безмилостни бойци, които ще са готови във всеки един момент да отрежат нечия глава или да се самовзривят в името на вярата.

Това е сценарият на “Ислямска Държава” който успешно се режисира от новата Ислямска Драматургия на територията на Ирак и Сирия, с основен жанр – кървавата драма. До този момент световните хуманитарни организации не разполагат с точният брой “млади актьори” приети в ислямският екшън, но те са безспорен факт, за който свидетелствуват и многобройните клипчета в мрежата с 13 годишните новобранци. ИД ще продължават с техните зверства, които вече нямат граница. Посягането на деца е равносилно на военно престъпление, казаха от Human Rights Watch . Но тези зверове пред нищо не се спират. Наред с вербуването, отвличанията, изтезания и убийства на деца тепърва ще станат новата мода на ИД.

Ислямистите безпощадно са тормозили и изтезавали над 150 кюрдски деца, отвлечени тази година край северния сирийски град Кобане, предадоха Ройтерс и АП. Децата са били подложени на насилствено интензивно религиозно обучение, принуждавали са ги да гледат записи на бойци на „Ислямска държава“ на бойното поле, както и записи на обезглавявания. При съпротивление те били наказвани по най-жесток начин, с бой с маркуч, с електрически кабели или бой по стъпалата.

Как е възможно световната общественост да допуска такава жестокост и безумие в 21 век! Вече не е нужно да ходим на кино и да гледаме трилъри, киноиндустрията на филмите на ужасите постепенно изгасва и на нейно място се появя ново реалити шоу на Ислямската Драматургия – ИД. Режисьорите разполагат с огромно количество актьори, които не се нуждаят от “втори дубъл” . Пръскат си мозъците направо на снимачната площадка! От видео игрите пред компютрите, децата се пренесоха в реални такива на бойното поле. Плашещ и тъжен факт, който е застрашителен за цялото човечество!/ в.Стандарт
 

Автор : Оля Ал-Ахмед

ДБГ искат закриване на Гражданския съвет на Реформаторския блок

http://www.cross.bg/suvet-rezyltati-nedoverie-1439755.html

/КРОСС/ Движение България на гражданите ще настоява за премахване на Гражданския съвет на Реформаторския блок, стана ясно от изявление на зам.-председателя на ДБГ Найден Зеленогорски. Нека бъдем честни, нашата иновация - Гражданският съвет, беше много интересна и даде добър резултат, но в решителни моменти имаше разклащане на лодката. Атаките от съвета в момент, когато водехме преговори за участие в управляващо мнозинство, бяха недопустими. Лодката вече не се клати, дошло е време да се изчистят нещата, защото РБ е дългосрочен проект, каза Зеленогорски. Затова се налагало националните събрания на всяка една от формациите да се съберат и да решат дали съхраняват идентичността си, или вървят към единна формула, единна партия. ДБГ и СДС отдавна са „на нож" с Гражданския съвет, заради публичната позиция на мнозинството от членовете му в подкрепа на Радан Кънев за лидер на РБ. Гражданският съвет реагира остро и настоя и за оттегляне на номинацията Божидар Лукарски за министър на икономиката. ДБГ се обяви и за отлагане за неопределено време на конгреса на РБ, на който трябва да се избере единен лидер. Той трябваше да се състои в началото на септември, но по искане на Меглена Кунева се отложи за 10 ноември. Сега нова дата не е насрочена, като ДБГ смята, че това трябва да се случи, след като има „положителни резултати от реформите"

Глобалните инвеститори в имоти в Европа са най-активни от кризата насам

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/globalnite-investitori-v-imoti-v-evropa-sa-nai-aktivni-ot-krizata-nasam-183805/

Инвеститорите от държави извън Европа са купили бизнес имоти в региона на стойност 57,4 млрд. евро за последната една година

Разпитват шефа на Столичното следствие за тефтерчето

http://www.bnews.bg/article-121830

Прокуратурата ще проверява ръководителя на столичното следствие Петьо Петров, заради информацията, че негов подчинен е знаел за изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов.

Московски сменя шефовете на Авиоотряд 28

http://www.bnews.bg/article-121828

ГЕРБ продължават с метлата. Транспортният министър смени ръководството на Авиоотряд 28.

АПИ затваря планински проходи през зимния сезон

http://www.cross.bg/prohodi-zatvoreni-sezon-1439753.html

София /КРОСС/ Някои от планинските проходи в България ще бъдат затворени за зимния сезон, за да се избегнат инциденти на пътя. Това съобщи на пресконференция шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. „Проходите Етрополе-Златица и Върбишки са затворени целогодишно, но голяма част от водачите, които се ръководят с GPS и най-вече чужденците не знаят това. На сайта на АПИ могат да бъдат проверени всички проходи, които ще бъдат затворени за зимата, както и тези, които ще бъдат почиствани", обясни Лазаров.По думите му падналия сняг там затруднява спасяването на хората, които са опитали да преминат през този маршрут. „Поради тази причина ще направим трайно затваряне на тези пътищата. Ще ги затворим, така че да не може да минават никакви автомобили - леки, товарни, високопроходими или каквито и да било", съобщи инж. Лазаров.„Други проходи, които затваряме през зимния сезон, са Троян-Кърнаре и Дюлинския проход. Те са с висока надморска височина и там пада много сняг - над 3-4 метра. Този тип проходи много трудно се поддържа, защото там вали през цялата година и на практика поддържането им е невъзможно", допълни инж. Лазаров.    

КЗК спря търга за саниране на жилища в Североизточния район с европари

http://econ.bg/Новини/КЗК-спря-търга-за-саниране-на-жилища-в-Североизточния-район-с-европари_l.a_i.607444_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на зам.-министъра на регионалното развитие за класиране на участниците и...

САС е поискал 5 пъти тефтерите на Златанов, но не ги получил

http://www.cross.bg/dokazatelstva-shishkova-ohrana-1439754.html

/КРОСС/Софийският апелативен съд (САС) пет пъти е искал от прокуратурата двата тефтера на Филип Златанов, но така и не ги е получил. Това каза за "Правен свят" зам.-председателят на САС и шеф на наказателната му колегия съдия Петя Шишкова. Още на 5 септември, с писмо до Софийската градска прокуратура, съдът е изискал тефтерите, но не ги е получил. Това искане е било направено 20 дни преди следовател да ги предостави на вещото лице Стефан Бенчев, от когото впоследствие са били откраднати. До 31 октомври са последвали още 4 писма от съда до прокуратурата. "На някои от тях са постъпили отговори, но веществените доказателства не са изпратени", каза съдия Шишкова. Още преди да бъде съобщено, че тефтерите са откраднати беше известно, че те не са предадени на съда по делото срещу Златанов, което се гледа в САС на втора инстанция. В съдебно заседание на 16 октомври стана ясно, че прокуратурата е назначила своя експертиза по второто разследване, което още се води срещу неизвестен извършител и затова не е изпратила тефтерите. Съдия Шишкова коментира принципно и значението на подобни документи, когато се явяват веществени доказателства по съдебни дела. "Няма пречка да се изготви графологична експертиза по копия на документи. В този случай има два аспекта, на които трябва да се обърне внимание: Първият е правен - отговорност на съда е да провери дали копието е вярно с оригинала. Вторият аспект е технически

БВП нараства с 1.6% на годишна база през третото тримесечие

http://www.moreto.net/novini.php?n=270720

През третото тримесечие на 2014 г. БВП нараства с 1.6% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.5% спрямо второто тримесечие на 2014 година. Това показват предварителните данни на НСИ, основани на наличните към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори, на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

"Локомотив" (София) премина с лекота през "Ботев" (Гълъбово) за купата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/14/2419432_lokomotiv_sofiia_premina_s_lekota_prez_botev_gulubovo/?ref=rss


"Локомотив" (София) се класира очаквано с лекота за четвъртфиналите за Купата на България. Червено черните спечелиха с 5:1 срещу "Ботев" (Гълъбово) и с 9:2 общ резултат продължават в надпреварата.

Два дни след протеста си за неизплатени заплати футболистите на "Локомотив" играха достатъчно стегнато, за да стигнат до убедителния резултат.

Още в първите секунди домакините поведоха. Романов напредна от ляво и подаде към Александър Манолов, който отблизо се разписа.
...

И вторият тигър на Путин избяга в Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426801

И второто сибирско тигърче, което руския президент Владимир Путин пусна на свобода, избяга в Китай, съобщава Moskownews.
Хищното коте на име Устин е прескочило граничната река Амур и е било локализирано в провинция Хейлунцзян.
Придвижването Устин се следи от сателит благодарение на предавател, монтиран върху нашийника на животното. И второто сибирско тигърче, което руския президент Владимир Путин пусна на свобода, избяга в Китай, съобщава Moskownews. Хищното коте на име Устин е прескочило граничната река Амур и е било локализирано в провинция Хейлунцзян. Придвижването Устин се следи от сателит благодарение на предавател, монтиран върху нашийника на животното.

ПОТРЕСАВАЩО! Кон с каруца падна на улицата, цигани го ритат да стане!

http://www.zapernik.com/pernik/potresavashto-kon-s-karuca-padna-na-ulicata-cigani-go-ritat_35771/

Кон с каруца падна на улица Юрий Гагарин, в района срещу Минната гимназия и бившата дискотека Седмото небе, предаде читател на zaPernik.com.

"Кончето е паднало, живо е, но не може да стане, циганите го ритат да стане. Обадих се на полицията", каза свидетел на безобразието.

Единият от ромите е разпознат - пълния човек се вживява като тартор в ромската махала, при стария ТЕЦ.

Кончето е теглил каруца, пълна с тухли от срутения ТЕЦ...

Продължава

Holiday Heroes получиха коледен подарък преди всички други

http://www.vesti.bg/pari/blagodetelstvo/holiday-heroes-poluchiha-koleden-podaryk-predi-vsichki-drugi-6027474

Тони, Васил Чергов, Lady B и Майкъл Флеминг – Lexus подариха чисто новото си съвместно коледно парче на благотворителната инициатива

ВСС спря интернета на магистратите

http://www.cross.bg/georgiev-komisiyata-informatziya-1439752.html

/КРОСС/Цялата съдебна власт да спре достъпа до интернет от служебните компютри и да мине в офлайн режим . Това указание е изпратила по спешност до всички системни администратори в съдилищата комисията "Професионална квалификация, информационни технологии и статистика" на Висшия съдебен съвет. Причината - компютърен вирус, който вече е атакувал няколко компютъра на съдилища в Плевен и Велико Търново. Заради него се забранява и използването на външни носители на информация, като флашки. От комисията са указали и "да се вземат мерки за защита на служебни файлове и информация". "Вирусът се прихваща след работа в интернет и след това, когато човек запазва текстови файл, изведнъж започва да архивира цялата му информация. След това на екрана излиза съобщение, че ако искаш да си върнеш архивираните файлове, трябва да платиш 400 долара", обясни за "Правен свят" шефът на комисията "Професионална квалификация, информационни технологии и статистика" Румен Георгиев. "Ще сигнализираме отдела за борба с компютърните престъпления в ДАНС", каза още Георгиев. Той не се ангажира с коментар дали това е хакерска атака, насочена към съдебната власт. "Господ знае, нека специалистите да установят", заяви той. По думите му заразата не се е разпространила от атакуваните компютри в мрежите на съдилищата. "Там бързо са се усетили и са ги извадили от мрежата", обясни Георгиев

Букмейкърите определиха Кличко за явен фаворит в мача с Пулев

http://www.mediapool.bg/bukmeikarite-opredeliha-klichko-za-yaven-favorit-v-macha-s-pulev-news227209.html

Според букмейкърите украинският боксьор Владимир Кличко е явният победител в мача с българина Кубрат Пулев, съобщи изданието Лента.ру. За победа на Кличко един от най-големите букмейкъри "Уилям Хил" (William Hill) предлага коефициент от 1.17 г., което означава, че определят на близо 85 процента вероятността сегашният световен шампион в тежката категория да защити титлите си. Залозите за успех на българина се приемат с коефициент 5 към едно. Приемат се залози и за броя на рундовете. С коефициент 2.5 към едно е оценена вероятността боят да продължи през цялото определено време. Според букмейкърите най-вероятно е Кличко да победи Пулев с нокаут, технически нокаут, заради решение на съдиите или заради дисквалификация на съперника. Владимир Кличко и Кубрат Пулев се срещат на 15 ноември късно вечерта на арената на зала О2 в германския град Хамбург.

Рашидов разпореди проверка за обира на къщата-музей на Хаджи Димитър

http://pik.bg/рашидов-разпореди-проверка-за-обира-на-къщата-музей-на-хаджи-димитър-news249639.html

Рашидов разпореди проверка за обира на къщата-музей на Хаджи Димитър

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди извършването на пълна проверка в къщата-музей на Хаджи Димитър в Сливен, след  извършения обир в родния дом на легендарния войвода, съобщиха от Министерство на културата.

Комисията, която ще извърши проверка на състоянието на музейната сбирка в родния дом на войводата, обхваща стопанисването на музея и  мерките за сигурност.

В комисията ще бъдат включени инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство", както и експерти от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерството на културата.

Проверяващите инспектори от Министерство на културата ще имат за първостепенна задача да преценят дали са достатъчни мерките, взети от длъжностните лица в музея за опазването и съхраняването на безценните експонатите в къщата-музей.


Затварят планински проходи през целия зимен сезон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426792

"Ще бъдат затворени някои планински проходи през зимния сезон, за да избегнем инциденти", заяви инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, на пресконференция във връзка с готовността за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия, съобщи „Фокус“. "Ще бъдат затворени някои планински проходи през зимния сезон, за да избегнем инциденти", заяви инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, на пресконференция във връзка с готовността за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия, съобщи „Фокус“.

Парламентът свали имунитетите на Цветанов и още трима депутати

http://www.mediapool.bg/parlamentat-svali-imunitetite-na-tsvetanov-i-oshte-trima-deputati-news227208.html

Народното събрание свали в петък имунитетите на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, на Георги Свиленски и Димитър Димитров от БСП, както и на Илия Илиев от ДПС. Искане за това бе направено преди два дни от главния прокурор Сотир Цацаров. Освен имунитетите на Цветанов, Свиленски, Димитров и Илиев, главният прокурор поиска в сряда свалянето на наказателната неприкосновеност на лидера на "Атака" Волен Сидеров, но той все още не е декларирал съгласие за това. Националистът разполага със срок от две седмици, за да го направи сам. Цацаров изпрати такова искане и в Европейския парламент по отношение на бившия председател на социалистите Сергей Станишев, който в момента е евродепутат.

Има съмнения за външна намеса при инцидента с асансьора във Велинград

http://www.cross.bg/intzidenta-inspektorite-asansyorut-1439751.html

Веленград /КРОСС/ Повече от 24 часа инспекторите на ДАМТН проверяват възможните причини за инцидента в хотел във Веленград, при който пострада 66-годишен мъж. Асансьорът е тръгнал при полуотворени врати, тъй като не е сработил механизмът за затваряне и отваряне. Това най-вероятно е в резултат на неизправност в ел.-таблото или ел.-инсталацията на асансьора, но към момента инспекторите не могат да установят такава. Асансьорът е монтиран през 2005 г., технически преглед е извършен на 14.02.2013 г. и тогава е бил в изправност. Поддържащата фирма е ЕТ "Стоян Русков - Елвис" - Пазарджик. При пристигането си на мястото на инцидента вчера нейни служители са установили, че машинното помещение е отворено. "Инцидентът е необичаен. Повече информация ще има когато приключи следствието, което ще установи дали е имало външна намеса", каза председателят на ДАМТН инж. Стефан Цанков.

ДАМТН: Има съмнения за външна намеса при инцидента във Велинград

http://frognews.bg/news_80296/

Повече от 24 часа инспекторите на ДАМТН проверяват възможните причини за инцидента в хотел във Веленград, при който пострада 66-годишен мъж.

Реформаторите се сравниха с Левски

http://www.bnews.bg/article-121823

В парламента ще се създава фенклуб на сините по идея на Реформаторския блок.

Вирус отряза интернета на ВСС

http://pik.bg/вирус-отряза-интернета-на-всс-news249637.html

Вирус отряза интернета на ВСС

Временно е бил ограничен достъпът до интернет на служебните компютри във Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от съобщение на сайта на ВСС.

Ограничаването се налага заради постъпили съобщения за нов тип вирусна атака на компютърната техника в органите на съдебната власт.

"Комисия „Професионална квалификация, информационни технологии и статистика” на Висшия съдебен съвет на заседанието си реши да укаже на органите на съдебната власт временно да се ограничи достъпа до интернет на служебните компютри, включително ползването и на външни носители на информация, както и да се вземат мерки за защита на служебни файлове и информация", се казва още в съобщението.


Благотворителната кампания в помощ на малката Преси от Варна продължава

http://www.moreto.net/novini.php?n=270728

Благотворителната кампания в помощ на малката Преси от Варна продължава и този уикенд, научи Moreto.net. На 15 и 16 ноември от 14ч. до 19ч. на ниво Партер, до Информация в Гранд Мол Варна ще се проведат благотворителни фотосесии в помощ на Преси, със съдействието на професионалния фотограф Милен Леземанн.

Подписка за запазването на гроба на Яворов

http://offnews.bg/news/n_1/n_417566.html

Подписка в интернет събира подкрепа за възстановяването на гробовете на Пейо Яворов и Лора Каравелова. "Пиша Ви това отворено писмо с огромната молба да обърнете внимание на гроба на поета. Този октомври се навършиха 100 години от смъртта на Яворов. Аз, като всеки българин, запознат с родната си история и литература, реших да отдам почит на големия български писател. Посетих гроба му с малко закъснение - на 9-ти ноември (неделя)", пише авторката. Тя изразява тъгата си от факта, че до гроба на поета се стигало само чрез упътвания от администрацията на парка, а очакванията й да завари венци и цветя около него не се оправдали. "За мен най-голямата изненада беше друга. Върху самия гроб на Яворов има поставена статуя/паметник, който се руши. От другата му страна, точно до алеята, е гробът на Лора Каравелова - съпругата на поета, дъщерята на Петко Каравелоя, прелеменницата на Любен Каравелов. Единствената причина да позная нейния гроб е това, че знаех предварително къде се намира - благодарение на биографична книга за поета и с помощта на дамата от администрацията. Липсва каквато и да било паметна плоча, кръст, име или нещо друго, което да показва, че това е гробът на Лора. Обрасъл в храсти, тръни и бурени, той е крайно неподдържан. Почти в такова състояние е и този на самия Яворов - статуята е напукана, занемарена и съвсем скоро някое парче ще се откъсне от нея", пише в посланието. Жената моли всеки да помогне не само на рушащия се дом на поета, но и на гроба му, като изтъква огромният му принос за България и културата ни. "Най-искрено се надявам, че това писмо ще достигне до хора, които активно работят за съхраняване на българската култура, защото паметниците от нашето минало са едни от светините, които ни напомнят какво сме постигнали, най-вече във времена, когато родната култура е трябвало да навакса изгубените в робство векове", завършва авторката.

Кои са най-големите дарители

http://www.vesti.bg/pari/blagodetelstvo/koi-sa-naj-golemite-dariteli-6027465

Проф. Минко Балкански получи наградата за личност, допринесла за развитието на благотворителността в страната

Прокуратурата проверява началника на Столичното следствие заради изчезналите тефтери на Златанов

http://www.cross.bg/zlatanov-sledovatel-krazhbata-1439749.html

/КРОСС/Заради скандала с откраднатите тефтери на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, прокуратурата ще провери началника на Столичната следствена служба Петьо Петров. Проверката е заради казано от експерта Стефан Бенчев пред БНР, че подчинен на Петров е знаел за изчезналите веществени доказателства. Експертът Стефан Бечев, от чиято чанта изчезнаха тефтерчетата на Филип Златанов, каза пред БНР, че следовател е знаел за кражбата преди информацията да добие публичност чрез медиите.След като е подал сигнал на тел.112 и на следващия ден е подал жалба в 6-то РПУ експертът е имал контакт и със следовател.Следователят беше в командировка по това време, така че съм контактувал с друг следовател от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Това стана преди да излязат публикациите в медиите, обясни Бенчев.Той каза, че е описал подробно инцидента с кражбата в полицията, но не знае дали е нарочно или е инсцинирано с конкретна цел.    

Петролът Brent слезе под $77, МАЕ прогнозира слабо търсене за 2015г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/14/2419425_petrolut_brent_sleze_pod_77_mae_prognozira_slabo/?ref=rss


Цената на бенчмарковия сорт петрол Brent за първи път от четири години спадна под 77 долара за барел, съобщи РБК. В хода на търговете на борсата ICE Futures, фючърсите Brent с доставка през януари 2015 г. Достигнаха под 76.77 долара – най-ниската стойност от 23 септември 2010 г.

По-късно през деня цената на Brent се покачи обратно до 77.14 долара. Цената на януарските фючърси WTI (американски лек петрол) спадна с повече от 1%, до 73.36 долара за барел.

На осми септември...

Затварят планински проходи през зимния сезон, за да избегнат инциденти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4426774

"Ще бъдат затворени някои планински проходи през зимния сезон, за да избегнем инциденти", заяви инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, на пресконференция във връзка с готовността за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия, съобщи „Фокус“.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване