Корупцията "изяжда" 5% от световния БВП

http://www.investor.bg/drugi/338/a/korupciiata-iziajda-5-ot-svetovniia-bvp-183830/

Разкрива се едва 1% от случаите на корупция, пране на пари или заобикаляне на данъчните закони

Депутатите обсъждат дали да имат своя телевизия

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/deputatite-obsyzhdat-dali-da-imat-svoia-televiziia-6027485

Парламентът може да създаде свой телевизионен канал, или БНТ да открие парламентарен телевизионен канал

Предприемачите прогнозират над 10% спад на инвестициите у нас

http://www.mediapool.bg/predpriemachite-prognozirat-nad-10-spad-na-investitsiite-u-nas-news227222.html

Направените през настоящата година инвестиции да бъдат с 10.4% по-малко в сравнение с миналата, очакват предприемачите, според проведена в края на октомври сред промишлените предприятия инвестиционна бизнес анкета на Националния статистически институт. Според основните производствени групировки най-голям относителен дял в планираните за 2014 г. инвестиции формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (41.7%), следвани от отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (31.1%), и отраслите, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки (16.2%) (фиг. 1 от приложението). По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2015 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 28.2% спрямо 2014 г., а около 38% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година. В структурата по основни производствени групировки енергетичните и свързаните с водата отрасли отново са с най-голям относителен дял - 42.0%, а след тях са отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, и тези, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки - съответно с 29.5 и 16.1% . По направление на инвестициите с най-голям дял през 2015 г. се очаква да бъдат тези за увеличаване на производствения капацитет - 31.3% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността. На второ място са инвестициите, предвидени за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 29.8%, следвани от инвестициите за заместване на износеното оборудване - с 25.8%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 13.1%. Резултатите от анкетата относно факторите, които въздействат върху решенията за инвестиции, показват, че за следващата 2015 г. мениджърите преобладаващо оценяват като "стимулиращо” или "много стимулиращо” влиянието, което ще оказват факторите "търсене на продукцията”, "финансови ресурси или очаквани печалби” и "технически фактори”. При групата "други фактори” 23.4% от предприятията посочват влиянието им като "стимулиращо”, 38.7% от тях се въздържат от оценка, а 22.7% от анкетираните отговарят, че не оказват въздействие.

Спад на безработицата през октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=270782

През октомври безработицата намалява с 0.5% до 10.7 на сто, съобщават от Агенцията по заетостта. Регистрираните в бюрата по труда са 351 445 души или с 15 522 по-малко в сравнение с година по-рано. На месечна база обаче са наблюдава леко покачване от 0,2 на сто или 6070 души.

БСК: Системата на здравеопазването работи неефективно

http://econ.bg/Новини/БСК-Системата-на-здравеопазването-работи-неефективно_l.a_i.607558_at.1.html

Главният директор „Осигурителни отношения“ в Българската стопанска камара (БСК) Григор Димитров посочи, че системата на здравеопазване работи...

Велчев: Недопустимо е партии и депутати да имат медии

http://www.cross.bg/medii-velchev-zhyrnalisti-1439782.html

София /КРОСС/ В Конституцията медиите трябва да станат официална четвърта власт. По този начин няма да има намеса във властите, защото според мен е недопустимо партии или депутати да имат медии. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев."Хора, които участват в трите власти, не могат да участват в четвъртата. Както аз не мога да се намесвам в работата на правораздаване, съд, прокуратура, както не трябва да се намесват народните представители в изпълнителната власт, така не би трябвало по никакъв начин те да се намесват и в медиите", заяви народният избранник от ГЕРБ. "Не може всеки да има възможност някой да го оклевети без да носи отговорност. Има и журналисти, които са пострадали от жълтите медии", добави Велчев. Той посочи, че почти всички сфери се нуждаят от реформи.„Аз съм депутат и затова ще спомагам за усъвършенстването на законите, но трябва самите хора, които работят в тези сфери да предложат това", каза още Красимир Велчев.

Още невлязъл Борисов в НС и му опъват чадър!

http://www.bnews.bg/article-121846

До три заседания ще пропускат депутаи, които обидят колега, президента, вицепрезидента или член на Министерски съвет.

Отиваш на интервю за работа, получаваш годежен пръстен

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/otivash-na-interviu-za-rabota-poluchavash-godezhen-prysten-6027484

Мъж накара 33-годишната си приятелка Мари да повярва, че я чака най-важното интервю за работа в живота ѝ

Отхвърлиха идеята депутатите веднъж годишно да бъдат тествани за дрога

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427275

Депутатите от комисията за изработване на правилник на 43-ото Народно събрание отхвърлиха идеята на Патриотичния фронт народните представители да се подлагат веднъж годишно на изследване за употреба на наркотични вещества.
Само Христиан Митев от ПФ и Данаил Кирилов от ГЕРБ гласуваха „за“ текста. Двама бяха против, а осем се въздържаха. Депутатите от комисията за изработване на правилник на 43-ото Народно събрание отхвърлиха идеята на Патриотичния фронт народните представители да се подлагат веднъж годишно на изследване за употреба на наркотични вещества. Само Христиан Митев от ПФ и Данаил Кирилов от ГЕРБ гласуваха „за“ текста. Двама бяха против, а осем се въздържаха.

Таня Лолова и Славето обикалят Лондон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427204

Любимката на българската публика Татяна Лолова и съпругът Славето обикалят тези дни най-впечатляващите места в Лондон. Двамата вече посетиха Royal Albert Hall, Serpentine Galleries, ресторанта на Заха Хадит, галерия Tate Modern и Шекспировия театър "Глоуб". И, разбира се, документираха всичко със снимки.
Всъщност актрисата и дебютиращият... Любимката на българската публика Татяна Лолова и съпругът Славето обикалят тези дни най-впечатляващите места в Лондон. Двамата вече посетиха Royal Albert Hall, Serpentine Galleries, ресторанта на Заха Хадит, галерия Tate Modern и Шекспировия театър "Глоуб". И, разбира се, документираха всичко със снимки. Всъщност актрисата и дебютиращият...

Сметките за парно в София - по новата схема

http://www.cross.bg/sofiya-smetka-otoplenie-1439781.html

София /КРОСС/ "Топлофикация София" отчете сметките за парно за месец октомври по новата Наредба за топлоснабдяването, съобщиха от пресцентъра на дружеството. От днес първите сметки за парно през отоплителен сезон 2014-2015 г. са на разположение на столичани на Интернет страницата на дружеството - www.toplo.bg и в касите на „Топлофикация София". Те са изготвени съобразно изискванията в новата Наредба за топлоснабдяването, изработена и утвърдена от Министерството на икономиката и енергетиката и в сила от 1 юни 2014 г. В изпълнение на новите изисквания в нормативната база, „Топлофикация София" извършва изчисленията за парно вече на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в окончателната изравнителна сметка за периода 1.05.2013-30.04.2014г. Клиентите могат да се ориентират в месечната си сметка като извършат няколко математически действия. Общото количество енергия за отопление и сградна инсталация, посочено в изравнителната сметка, се разделя на броя на дните с отопление през миналия изравнителен период. Така се получава средното количество топлинна енергия, изразходвано от клиента за 1 ден. За да се получи месечната сметка, то се умножава съответно по броя на дните с отопление за изминалия месец и по действащата към момента цена. Клиентите трябва да имат предвид, че считано от 1 юли 2014 г

Манолова: Парите по „Околна среда” спряха заради нарушения на кметове на ГЕРБ

http://www.cross.bg/manolova-blagodarenie-sofiya-1439780.html

София /КРОСС/ Парите по „Околна среда" бяха спрени благодарение на нарушение на кметове на ГЕРБ в общините София и Бургас. Това заяви пред bTV Мая Манолова от БСП. По думите и въпросните евросредства са били пуснати благодарение на работата на кабинета на Пламен Орешарски. „Трябва да сме коректни за това кой какво е направил. Пуснаха ги благодарение на правителството на Орешаркси. Искра Михайлова и Зинаида Златанова работиха през цялото време за възстановяване на тези проблеми. Еврофондовете не могат да бъдат писани като негов негатив, категорична бе Манолова. Нали не вярвате, че за седмица това правителство е свършило всичко, попита тя. "Парламентарното мнозинство си позволява да променя утвърдени парламентарни принципи. Променят правила, действащи през последните 25 години и аз се чудя откъде имат това самочувствие. Отнемат ни правото при внасяне на един законопроект той да бъде обсъждан. Намалява се времето на парламентарния дебат - от 5 на 3 минути. Всичко това се прави без мотив, оплака се Манолова. За първи път се въвежда правило, ако народен представител обиди или уронва престижа на министър се изгонва от три заседания и се глобява 1000 лева. Вземат се мерки да не нарушим крехката душевност на Бойко Борисов още преди да е дошъл. Парламентът става помощно средство на правителството", коментира още червеното острие.    

Манолова: Парите по „Околна среда” спряха заради нарушения на кметове на ГЕРБ

http://www.cross.bg/blagodarenie-manolova-sofiya-1439780.html

София /КРОСС/ Парите по „Околна среда" бяха спрени благодарение на нарушение на кметове на ГЕРБ в общините София и Бургас. Това заяви пред bTV Мая Манолова от БСП. По думите и въпросните евросредства са били пуснати благодарение на работата на кабинета на Пламен Орешарски. „Трябва да сме коректни за това кой какво е направил. Пуснаха ги благодарение на правителството на Орешаркси. Искра Михайлова и Зинаида Златанова работиха през цялото време за възстановяване на тези проблеми. Еврофондовете не могат да бъдат писани като негов негатив, категорична бе Манолова. Нали не вярвате, че за седмица това правителство е свършило всичко, попита тя.    

Авиоотряд 28 сменя шефовете, може да отиде в МО или НСО

http://www.mediapool.bg/aviootryad-28-smenya-shefovete-mozhe-da-otide-v-mo-ili-nso-news227221.html

Заради липса на доверие в ръководството на Авиоотряд 28, транспортният министър Ивайло Московски сменя шефовете му и обмисля варианти да предложи звеното, извършващо правителствените полети, да мине на подчинение към Министерството на отбраната или към Националната служба по охрана (НСО). Възможно е обаче и авиоотрядът да остане към транспортното министерство, където бе прехвърлен преди девет месеца с поправки в закона за гражданското въздухоплаване. Преди това звеното бе на подчинение на Министерския съвет, където се оказа замесено в скандал с извършвани полети с футболисти, певици и други "търговски полети", които са били заявени от външни организации и са били разрешени от Бойко Борисов като премиер по онова време. Към момента там няма никакви средства и сменям ръководството. Мое решение е, тъй като нямам вяра на сегашното, каза Московски в петък в парламента, цитиран от БГНЕС. Транспортният министър посочва още, че за една година загубите на БДЖ, които при предишното му управление са били намалени от 20 млн. лв. на 3 млн. лв., сега са достигнали 15 млн. лв., което е петорен ръст. Ако 70% от товарните превози излязат от сегашната компания на БДЖ, означава, че тя практически е приключена, допълва Московски. По думите му усилията на неговото ведомство ще са насочени към оздравяване на компанията БДЖ "Пътнически превози" и изрази надежда да се намери инвеститор, който да обнови подвижния състав на железниците. В края на управлението на Московски като транспортен министър бе стартирана процедура за продажба на дружеството "БДЖ Товарни превози", но тя бе прекратена от правителството на Пламен Орешарски въпреки подадените оферти за закупуване на предприятието. Все още не е ясно дали ще бъде направен пореден опит за приватизация на държавните жп товарни превози. Според Московски обаче състоянието, в което е "Холдинг БДЖ" е в момента, не може да покрие изискванията на ЕК за финансова стабилност, за да може да получи компанията еврофинансиране. По думите му имало няколко варианта за БДЖ, които ще се обсъждат. Московски обяснява, че остава вариантът железниците да се финансират през оперативна програма, но тогава "Пътнически превози" трябвало да бъдат преместени под някаква форма в Националната компания "Железопътна инфраструктура", за да може като цяло да се покажат финансово стабилни показатели и да отговори на критериите. Московски се оплака, че най-голямото му притеснение е свързано с ОП "Транспорт", тъй като всички проекти са забавени. Той заяви, че почти нищо не е правено по проектите и има сериозни притеснения, че може да се стигне до загуба на немалко средства от порядъка на стотици милиони лева. Изпуснатите проекти вероятно ще излязат в изпълнение през 2015 година. Московски визира ЛОТ 4 от АМ "Струма", АМ "Марица" и трите големи железопътни проекта. Той посочи, че има изготвена стратегия за електронното правителство. Ще се опитаме да надградим там и продължаваме в посока разработване на публични регистри, надграждане на съществуващи и през 2016 година, ако се разберем с МВР, електронната идентичност да може да влезе в личните карти на гражданите, каза Московски.

Мистериозно загиналият каратист от Бургас е син на виден арабски общественик (снимки)

http://pik.bg/мистериозно-загиналият-каратист-от-бургас-е-син-на-виден-арабски-общественик-снимки-news249752.html

Мистериозно загиналият каратист от Бургас е син на виден арабски общественик (снимки)

Каратистът Раид Шемери, който загина мистериозно след купон в благоевградския хотел "Луксор", е син на иракско семейство, което от дълги години живее в Бургас. Баща му Ала Ел Шемери е член на управителния съвет на организацията на иракчаните в България. Раид е дете от брака му с българката Маргарита, заради която дейният арабин се е установил в Бургас.

Раид има и сестра - студентка в Медицинска университет във Варна. Семейство Шеммери са близки с друг иракчанин Мааджид Абдула, който в момента живее в Канада. Тялото на момчето ще бъде предадено на родителите след аутопсията, която ще е утре.

Младежът от година не е посещавал тренировки в спортен клуб "Самурай", чийто възпитаник е бил като малък.

"Спомням си малко физиономията му, тренирал е малко с нас. От година не е идвал.", сподели наставникът на каратеките Живко Андреев, за който новината за смъртта на момчето също бе изненада. Раид е посещавал за кратко и тренировките на клуб "Сават" Бургас, както и тренировки по ММА през летните месеци. 

 


Близките се кълнат пред Флагман.бг, че той не близвал алкохол. "Не набърквайте наркотици, не помним да е близвал уиски и водка, занимаваше се само със спорт", твърдят приятелите му. Най-вероятната засега причина е да пие по някакъв повод алкохол, въпреки че организмът му не го понася. Това е станало и причина да повърне в съня си. Според медици подобни фатални случаи не били рядкост. Очаквайте резултатите от аутопсията.

Погребението на Раид Шамери най-вероятно ще бъде в неделя. В събота се очаква аутопсията, която да докаже от какво е починал младежът

 

Държави от ЕС са разтревожени от сближаването между Унгария и Русия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/14/2419700_durjavi_ot_es_sa_raztrevojeni_ot_sblijavaneto_mejdu/?ref=rss


Унгарският министър-председател Виктор Орбан загърбва европейските ценности, скъсявайки дистанцията си с Кремъл. Такова мнение изразяват правителствата на няколко държави членки на Европейския съюз, предаде "Ройтерс".

Съмненията, че Орбан установява близки връзки с Москва, бяха  породени след като унгарският лидер определи налагането на санкции срещу Русия като автогол и подписа договор с Москва за съвместен проект за разширяване на единствената унгарска АЕЦ "Пакш". Освен това Орбан...

Виж как мъжът пада в асансьорната шахта на велинградския хотел (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427230

Мъжът, който падна от 6 метра в асансьорна шахта се е спуснал да хване асансьора в момент, когато вратите са се затваряли. Той обаче е успял да провре крака си между двете крила на асансьорната врата, а с ръцете си опитал да ги разтвори. В този момент кабината тръгнала и повлякла мъжа, който увиснал с главата надолу.

Ричи Самбора приключи с Бон Джоуви

http://www.cross.bg/sambora-richi-dzhoyvi-1439757.html

/КРОСС/ Ричи Самбора няма да се завърне в Бон Джоуви. Това потвърди самият Джон Бон Джоуви"Той напусна. Тръгна си. Не таим лоши чувства към него. Да бъдеш в банда не е доживотна присъда", каза Джон пред журналиста Роджър Фрийдман. Пред април миналата година Джоуви заяви, че китаристът няма да участва в предстоящото турне на групата. "Поради лични проблеми, Ричи Самбора няма да участва в предстоящото ни турне. Всички концерти ще протекат както е предвидено", каза той. На следващия ден TMZ съобщи, че причината за раздялата е, че Ричи се чувства подценен от Джон, а също имало и финансови спорове. Според "Ню Йорк пост" китаристът не си е тръгнал, а е бил принуден да го направи.В края на април миналата година Бон Джоуви подчерта, че Самбора "категорично продължава да бъде част от бандата", макар че не взе участие в турнето им Because We Can. Оттогава китаристът развива соло кариера.    

Германия отново измъкна еврозоната от рецесия

http://www.bnews.bg/article-121844

Германия доказа, че е локомотивът на енропейската икономика като за пореден път спаси еврозоната от резеция

Най-големият проблем, който отчитат от БЧК-Варна при плажуващите е свързан с червения флаг

http://www.moreto.net/novini.php?n=270738

Най-големият проблем, който отичаме при плажуващите е свързан с червения флаг. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Марияна Петрова, експерт към Водноспасителната служба на БЧК – Варна. Тя посочи, че от една страна хората са прави, защото са дошли да почиват, но от друга влизането в бурно море е абсолютно забранено.

Половината асансьори в Кюстендилско и Благоевградско са неизправни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427193

Поради зачестили оплаквания, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) провери 55 асансьора в Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Дупница и Благоевград.
От направената проверка на асансьорите в Област Благоевград, екипите на ДАМТН, спряха от експлоатация общо 24 асансьора. 
В 3 от проверените 4 жилищни блока в Благоевград. Поради зачестили оплаквания, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) провери 55 асансьора в Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Дупница и Благоевград. От направената проверка на асансьорите в Област Благоевград, екипите на ДАМТН, спряха от експлоатация общо 24 асансьора. В 3 от проверените 4 жилищни блока в Благоевград.

Антарктида посреща класици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427222

С копия на живописни шедьоври на български класици ще отпътува проф. Христо Пимпирев на поредната си експедиция на остров Ливингстън. Това ще са първите картини във филиала на Националната художествена галерия, който в момента се създава в българската база на Ледения континент.
Избраните творби бяха официално представени от директора на НХГ... С копия на живописни шедьоври на български класици ще отпътува проф. Христо Пимпирев на поредната си експедиция на остров Ливингстън. Това ще са първите картини във филиала на Националната художествена галерия, който в момента се създава в българската база на Ледения континент. Избраните творби бяха официално представени от директора на НХГ...

Чети с мен

http://www.zapernik.com/pernik/cheti-s-men_35774/

„Книгата ни дава знания и мъдрост,с които можем да покорим света“-под това мото възпитаниците на ПИГ в 13 ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“гр. Перник организираха весел празник.С много аплодисменти бяха посрещнати маскираните като приказни герои ученици.

Имаше...

Продължава

Чети с мен

http://www.zapernik.com/obshtestvo/cheti-s-men_35774/

„Книгата ни дава знания и мъдрост,с които можем да покорим света“-под това мото възпитаниците на ПИГ в 13 ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“гр. Перник организираха весел празник.С много аплодисменти бяха посрещнати маскираните като приказни герои ученици.

Имаше жури ,което отличи с грамоти...

Продължава

Радан Кънев: Задкулисието е по-малко при смяна на властта

http://frognews.bg/news_80307/

Задкулисието е по-малко след смяната на властта. Това не е масонка ложа, която ни ръководи, а хиляди хора. При лоши правила и неефективни ДАНС, прокуратура и съд е лесно да се краде. Това каза в "Лице в лице" по bTV Радан Кънев, лидер на ДСБ, депутат от Реформаторския блок

Прочутият учител по физика Тeодосий Теодосиев ще има сграда за школата си

http://www.mediapool.bg/prochutiyat-uchitel-po-fizika-teodosiy-teodosiev-shte-ima-sgrada-za-shkolata-si-news227220.html

Националната школа на учителя Теодосий Теодосиев, който е обучил най-много медалисти от световни олимпиади по физика, ще има собствена сграда. Това ще стане, след като правителството прехвърли сградата бившия техникум по хидравлика в гр. Казанлък на общината. Премиерът Бойко Борисов се срещна в петък с Теодосиев, който в последните седмици доби национална известност след телевизионни и медийни репортажи за дългогодишните му усилия и невижданите успехи на школата му, без помощ от държавата. Казанлъшкият преподавател вече 40 години "произвежда” златните медалисти на България на международните олимпиади по физика. От близо 100 медала, спечели от българчета, около две трети са възпитаници на Теодосиев. Борисов заяви, че за провеждане на летни лагери ще се потърси подходящо помещение в близост до школата. Премиерът уточни, че ще се проверяват държавните имоти, които отговарят на изискванията и разполагат с голяма зала, съобщи правителствената пресслужба. Кметът на Казанлък Галина Стоянова, която присъства на срещата, съобщи, че е получила уверение от министъра на финансите, че ще бъдат осигурени необходимите средства за разширяване на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък, където се обучават голяма част от учениците на Теодосиев. "Имаме готов инвестиционен проект, нужни са ни 490 хил.лв., за да се направи това разширение на гимназията, където да има кабинети по физика и биология. Целта ни е да направим училището национален център за природо-математически науки", заяви Стоянова. През август фирмата Telelink съобщи, че ще оборудва със съвременна техника специална лаборатория по експериментална физика на Националната школа по физика. Фирмата освен това ще подпомага школата през следващите 10 години, като осигурява средства за участие на изявените й таланти в различни олимпиади и форуми, ще предлага възможности и шансове за летните стажове, както и бъдещо професионално развитие на желаещите младежи с интереси в областта на информационните технологии. Сред известните ученици на Теодосий Теодосиев, възпитаници на казанлъшката ПМГ, са професорът по математическа физика в САЩ Иван Танев, професорът по физика в САЩ Петко Динев, който работи в екип на НАСА, младият учен Теньо Попминчев, разработил първия по рода си настолен рентгенов лазер, д-р Павлин Савов, ученик на Стивън Хокинг - откривателят на "черните дупки” във Вселената и други.

Прочутият учител по физика Т. Теодосиев ще има сграда за школата си

http://www.mediapool.bg/prochutiyat-uchitel-po-fizika-t-teodosiev-shte-ima-sgrada-za-shkolata-si-news227220.html

Националната школа на учителя Теодосий Теодосиев, който е обучил най-много медалисти от световни олимпиади по физика, ще има собствена сграда. Това ще стане, след като правителството прехвърли сградата бившия техникум по хидравлика в гр. Казанлък на общината. Премиерът Бойко Борисов се срещна в петък с Теодосиев, който в последните седмици доби национална известност след телевизионни и медийни репортажи за дългогодишните му усилия и невижданите успехи на школата му, без помощ от държавата. Казанлъшкият преподавател вече 40 години "произвежда” златните медалисти на България на международните олимпиади по физика. От близо 100 медала, спечели от българчета, около две трети са възпитаници на Теодосиев. Борисов заяви, че за провеждане на летни лагери ще се потърси подходящо помещение в близост до школата. Премиерът уточни, че ще се проверяват държавните имоти, които отговарят на изискванията и разполагат с голяма зала, съобщи правителствената пресслужба. Кметът на Казанлък Галина Стоянова, която присъства на срещата, съобщи, че е получила уверение от министъра на финансите, че ще бъдат осигурени необходимите средства за разширяване на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък, където се обучават голяма част от учениците на Теодосиев. "Имаме готов инвестиционен проект, нужни са ни 490 хил.лв., за да се направи това разширение на гимназията, където да има кабинети по физика и биология. Целта ни е да направим училището национален център за природо-математически науки", заяви Стоянова. През август фирмата Telelink съобщи, че ще оборудва със съвременна техника специална лаборатория по експериментална физика на Националната школа по физика. Фирмата освен това ще подпомага школата през следващите 10 години, като осигурява средства за участие на изявените й таланти в различни олимпиади и форуми, ще предлага възможности и шансове за летните стажове, както и бъдещо професионално развитие на желаещите младежи с интереси в областта на информационните технологии. Сред известните ученици на Теодосий Теодосиев, възпитаници на казанлъшката ПМГ, са професорът по математическа физика в САЩ Иван Танев, професорът по физика в САЩ Петко Динев, който работи в екип на НАСА, младият учен Теньо Попминчев, разработил първия по рода си настолен рентгенов лазер, д-р Павлин Савов, ученик на Стивън Хокинг - откривателят на "черните дупки” във Вселената и други.

Момчето, издъхнало в Благоевград - републикански шампион по карате

http://www.cross.bg/hotel-raid-shemeri-1439779.html

/КРОСС/ Момчето, което бе открито мъртво в благоевградски хотел, е 22-годишният Раид Шемери, републикански шампион по карате. Той е кадър на бургаския клуб "Самурай". В момента е студент трети курс в НСА. Всичките му приятели са в шок от новината. Твърдят, че никога не е вземал наркотични вещества, нито анболи. Бил от добро семейство. Баща му също е бил спортист.Раид Шемери бе намерен мъртъв днес в стаята си в хотел "Луксор" в Благоевград. Смъртта му е обвита в мъгла, каква е причината ще стане ясно след като приключи аутопсията. По първоначални данни Раид е повърнал в съня си и се е задушил, пише struma.com.

Германия измести САЩ като любима държава в света, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/14/2419705_germaniia_izmesti_sasht_kato_ljubima_durjava_v_sveta/?ref=rss


Германия измести САЩ като най-любимата страна в света, сочи пазарно проучване. За пръв път от 2009 г. САЩ са изместени от първото място в индекса на националните марки на Anholt-GfK.

Индексът измерва как хората по света възприемат чуждите държави. В проучването са били попитани около 20 000 души от 20 държави за мнението им за 50 от водещите световни страни в различни категории – износ, правителство, култура, хора, туризъм, имиграция и инвестиции.

За възприемането на...

Уикендът ще е облачен и студен

http://www.vesti.bg/bulgaria/uikendyt-shte-e-oblachen-i-studen-6027483

Максималните температури ще са между 9 и 14 градуса, в София – около 12 градуса

Подписахме договори за сътрудничество и екстрадиция с Казахстан

http://pik.bg/подписахме-договори-за-сътрудничество-и-екстрадиция-с-казахстан-news249749.html

Подписахме договори за сътрудничество и екстрадиция с Казахстан

Министърът на правосъдието Христо Иванов и генералният прокурор на Република Казахстан Асхат Даулбаев подписаха Договор за правна помощ по наказателни дела и Договор за екстрадиция между България и Казахстан, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Договорът за правна помощ по наказателни дела съдържа разпоредби относно различните форми на правната помощ в рамките на наказателното производство, включително връчването на призовки и документи, събирането на доказателства, огледа, обиска и изземването, разпита на лица, извършването на експертиза, предаването на вещи и документи, както и и реда за предоставяне на помощта. Договорът за екстрадиция между двете държави предвижда те да предават една на друга лица, намиращи се на тяхна територия, за привличане към наказателна отговорност за престъпления, даващи основание за екстрадиция, или за изпълнение на присъди във връзка с такива престъпления.

Разпоредбите на договорите съответстват на международните стандарти по отношение на съдебното сътрудничество в наказателната област. Около това становище се обединили Иванов и Даулбаев при подписването на документите днес. Правосъдният министър изразил надежда, че в рамките на мандата компетентните държавни органи на двете страни ще завършат вътрешнодържавните си процедури по подготовка и ще бъде подписан и Договорът за трансфер на осъдени лица между България и Казахстан. Този документ е последният от трите основни договора, регулиращи международното правно сътрудничество по наказателни дела.

Юношите загубиха шансове за Евро 2015 след 1:5 от Украйна

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/14/2419686_junoshite_zagubiha_shansove_za_evro_2015_sled_15_ot/?ref=rss


Българският национален отбор изгуби шансове да се класира за европейското първенство по футбол за юноши до 19 години, след като допусна тежко поражение от Украйна с 1:5. 

Възпитаниците на Методи Деянов записаха втора поредна загуба в първия квалификационен рунд. В първия си мач те отстъпиха с 1:2 срещу домакина на квалификацията в група 8 Израел, загубил днес от Швеция с 0:1. 

Кръг преди края Украйна и Швеция водят в групата с по четири точки. Заради поражението от Израел,...

КТБ е загубила близо 4,5 млрд. лв. към 30 септември

http://www.bnews.bg/article-121845

КТБ има загуба от 4,369 млрд. лв. към 30 септември тази година, сочи финансовият отчет на квесторите на банката, публикуван от Българската фондова борса.

Утре ще бъде облачно, почти без валежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427214

Утре облачността ще е значителна – предимно ниска. Почти без валежи. По-съществени разкъсвания на облачността ще има в следобедните часове над Южна България. В Дунавската равнина ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°, в София – около 12°. Над Черноморието ще бъде облачно. Утре облачността ще е значителна – предимно ниска. Почти без валежи. По-съществени разкъсвания на облачността ще има в следобедните часове над Южна България. В Дунавската равнина ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°, в София – около 12°. Над Черноморието ще бъде облачно.

И властта не успява да сплоти реформаторите

http://www.moreto.net/novini.php?n=270777

Темата за лидер и единна партия отново създаде напрежение в Реформаторския блок, след като рано сутринта партията на Меглена Кунева се обяви срещу свикването на конгрес, планиран за януари 2015 година. В съобщението до медиите се казва, че в четвъртък се е констатирало високо равнище на недоверие между част от партиите в Блока.

Цитат на деня: БСП, ДПС и "Атака" фалираха КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/14/2419696_citat_na_denia_bsp_dps_i_ataka_faliraha_ktb/?ref=rss


"Когато свърши банковата криза, БСП, ДПС и "Атака" фалираха КТБ". Това заявява министър-председателят Бойко Борисов в интервю пред новото списание "LIFE.bg". На въпрос кой носи вината за ситуацията около банката, Борисов посочва "тогавашните управляващи" и надзора на БНБ, за това, че не си е свършил работата.

По думите му те не са реагирали навреме. "Вместо държавата да се намеси, да се интернира вътре и да спаси банката, да махне управителя и да се проведат необходимите от съдебната...

Провокация в Хисаря: чешма осъмна с надпис „Ще ви колим, гяури!"

http://www.cross.bg/nadpis-hisarya-obshtinata-1439778.html

/КРОСС/ Провокативен надпис „Ще ви колим, гяури!" е бил изрисуван със спрей на една от чешмите с минерална вода в градския парк на Хисаря. Това е станало в нощта срещу четвъртък. Сигналът в общината е бил подаден от хора, които са отивали сутринта да си налеят лековита вода. Разпоредила съм да го почистят, уведомили сме и полицията, съобщи за Дарик кметът на общината Пенка Ганева. Тя обясни, че надписът се появявал за пореден път на различни места в града. Общински служители го почиствали, но след време неизвестният извършител пак надрасквал провокативния надпис. От РУП - Хисаря извършват проверка по случая, издирва се и извършителят, съобщиха от полицията в Пловдив.    

ООН в доклад: Ислямска държава извършва престъпления срещу човечеството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427202

"Ислямска държава” извършва престъпления срещу човечеството, в контролираните от групировката територии. Това се посочва в доклад на комисията по правата на човека към ООН, предаде ВВС.
Рязане на пръсти, бой с камшик и пребивания с камъни, публичните екзекуции са повсеместна практика, която се използва, "Ислямска държава” извършва престъпления срещу човечеството, в контролираните от групировката територии. Това се посочва в доклад на комисията по правата на човека към ООН, предаде ВВС. Рязане на пръсти, бой с камшик и пребивания с камъни, публичните екзекуции са повсеместна практика, която се използва,

Депутатите отказаха да бъдат тествани за наркотици веднъж годишно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/14/2419695_deputatite_otkazaha_da_budat_testvani_za_narkotici/?ref=rss


С два гласа "за" и осем "въздържал се" временната комисия за подготовка на правилника на новия парламент отхвърли предложението на Патриотичния фронт веднъж годишно депутатите да се подлагат на изследване за употреба на наркотични вещества.

От БСП се възпротивиха на идеята, защото според тях по този начин се вменява презумпция за виновност на народния представител, че употребява наркотици, а целта им била да издигат авторитета на Народното събрание и депутата.

Има нужда,...

В събота - облачно, почти без валежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427207

Утре облачността ще е значителна – предимно ниска. Почти без валежи. По-съществени разкъсвания на облачността ще има в следобедните часове над Южна България. В Дунавската равнина ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°, в София – около 12°. Над Черноморието ще бъде облачно. Утре облачността ще е значителна – предимно ниска. Почти без валежи. По-съществени разкъсвания на облачността ще има в следобедните часове над Южна България. В Дунавската равнина ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°, в София – около 12°. Над Черноморието ще бъде облачно.

Депутатите няма да се подлагат на тест за наркотици

http://offnews.bg/news/n_1/n_417740.html

Предложението на Патриотичния фронт да се въведе задължителен тест веднъж годишно за всички депутати за употреба на наркотични вещества, не беше одобрено от временната комисия по изготвяне на правилник на новия парламент. Предлагаме този тест заради поведението на определени депутати още в първия ден от работата на Народното събрание, обясни Христиан Митев от ПФ, визирайки депутатите от "Атака". Филип Попов от БСП напомни, че никой не може да бъде задължен да се тества за наркотици, изключение се прави само при извършено престъпление и по Закона за движение по пътищата при проверка на шофьорите. Той е притеснен и от факта, че подобен тест е вменяване на виновност на депутатите. Изцяло подкрепям идеята за този вид изследване, защото е видно, че има колеги, които злоупотребяват с някои вещества и то не само алкохолни, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ. Според него обаче тест веднъж годишно е неефективна форма, защото злоупотребяващите народни представители ще изберат удобен за тях момента, когато ще излязат чисти. Кирилов предлага да се помисли по въпроса по чие искане изненадващо ще бъдат принудени отделни депутати да се тестват за наркотици. Председателката на комисията Десислава Атанасова също харесва идеята за наркотест за депутатите. Тя напомни обаче, че съгласно Закона за здравето никой не може да бъде изследвам, без да даде съгласие за изследването (с изключение на проверките по Закона за движение по пътищата). Петър Славов от Реформаторския блок предложи подхода доброволен тест за наркотици и според него това ще предизвика неудобство у тези, които откажат да се изследват. Борислав Великов от РБ, който не е член на комисията за изготвяне на правилника, беше дошъл да види как върви дискусията и обясни на колегите си, че като единствен химик сред тях, може да каже, че подобен тест не е проста работа - трябва да има списък с наркотичните вещества и да се уточни вида на пробата, която ще се взима. Христиан Митев , който е сред вносителите на предложението, призна, че не е упълномощен от групата на ПФ от колегите си да оттегли текста, но признава, че той трябва да се прецизира.

Пуснаха информационен клип за изплащането на влоговете в КТБ

http://www.cross.bg/pysnaha-informatzionen-klip-za-izplashtaneto-na-vlogovete-v-ktb-1439777.html

/КРОСС/ Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) информира вложителите в „Корпоративна търговска банка" АД за условията и реда за изплащане на суми по гарантираните им влогове във връзка с отнетия на 6.11.2014 г. от БНБ лиценз.В тази връзка от там публикуваха специално видео в You Tube със схеми и графики за процеса. video:http://www.youtube.com/watch?v=8RZWzKgUb-c      

ООН: Ислямска държава извършва престъпления срещу човечеството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427177

"Ислямска държава” извършва престъпления срещу човечеството, в контролираните от групировката територии. Това се посочва в доклад на комисията по правата на човека към ООН, предаде ВВС. Рязане на пръсти, бой с камшик и пребивания с камъни, публичните екзекуции са повсеместна практика, която се използва,

Honda и Nissan намалиха продажбените си прогнози

http://www.investor.bg/novini/444/a/honda-i-nissan-namaliha-prodajbenite-si-prognozi-183811/

При Honda причината е сервизната акция на модела Fit , а при Nissan - спад на пазара в Китай

Щатски регулатор иска Apple да пази по-добре данните на потребителите

http://www.investor.bg/tehnologii/260/a/shtatski-regulator-iska-apple-da-pazi-po-dobre-dannite-na-potrebitelite-183823/

Федералната търговска комисия е готова да разследва дали информацията, събирана от мобилни устройства, не е продавана на трети страни

Самоубийство по балкански и сепуко в Театър “София”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427187

Два нови спектакъла събират различна публика в Театър "София". Единият - "Генерална репетиция за "Самоубийство", е на голямата сцена и е близък до балканската ни трагично-смешна същност. Другият - "Мадам Мишима", се играе в Зала 49 и по далекоизточен маниер бърка по различен начин дълбоко в човешката душа.
Режисьорът Недялко Делчев за пореден... Два нови спектакъла събират различна публика в Театър "София". Единият - "Генерална репетиция за "Самоубийство", е на голямата сцена и е близък до балканската ни трагично-смешна същност. Другият - "Мадам Мишима", се играе в Зала 49 и по далекоизточен маниер бърка по различен начин дълбоко в човешката душа. Режисьорът Недялко Делчев за пореден...

Търговска мисия с участието на българските МСП се проведе в Мюнхен

http://www.cross.bg/myunhen-sofiya-misiya-1439776.html

/КРОСС/ Български производители от сектор електроника, електротехника и машиностроене взеха участие в търговска мисия до Мюнхен, организирана от Агенцията за малки и средни предприятия. Промоционалната проява се проведе в периода 10 - 13 ноември 2014 г. в изпълнение на проект "Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия".В търговската мисия до Мюнхен участваха представители на 15 български компании: АЦОМ ООД - София, Бетамарк ЕООД - Варна, Комикон ООД - София, Елком-МД ООД - Варна, Елексим - Георги Симеонов ЕТ - София, Елпром Харманли АД - Харманли, Игнитор ЕООД - Велико Търново, Интелигентни системи за сигурност ООД - Враца, Мултитерм ООД - с. Труд, Оптексим АД - София, ЕТ НТС Селект - Плевен, ПС електрик ООД - Шумен, Ромтех-3ЕС ООД - Враца, Специализирани Бизнес Системи АД - София, Соларити БГ ООД - Пловдив. Програмата на мисията включваше посещение на Международната специализирана изложба Electronica 2014, където българските мениджъри и специалисти имаха възможност да се запознаят с продуктите на експонентите, световните тенденции в сектора, както и да установят преки бизнес контакти. В рамките на изложбата се проведе семинар „Полезни стъпки при навлизането на българските предприятия на немския пазар", открит от главния мениджър на Electronica 2014 Щефан Лотер

Печалбата на "Газпром" се е сринала 13 пъти

http://www.mediapool.bg/pechalbata-na-gazprom-se-e-srinala-13-pati-news227219.html

Чистата печалба на "Газпром" за първите девет месеца на 2014 г. се е сринала до 35.793 млрд. рубли, което е почти 13 пъти по-малко спрямо година по-рано. Това сочи отчетът на руския монополист, цитиран от руски агенции в петък. Според изнесените данни, намалели са и доставките на газ за Европа – с 3.6 на сто. Върху понижаването на чистата печалба най-силно е повлияло начисляването на резерв по проблемни задължения на стойност 256.887 млрд. рубли, както и рязкото поевтиняване на рублата, посочва РИА Новости. На 30 септември 2014 година валутните курсове бяха 39.3866 рубли за долар спрямо 32.3451 рубли на същото дата преди година. Еврото пък е струвало 49.9540 рубли при цена от 43.6497 точно преди година. Печалбата преди облагане с данъци е била 167.369 млрд. рубли или 3,8 пъти под печалбата за месеците от януари до септември 2013 година. Приходите са се равнявали на 2.861 трлн. рубли, което е повишение с 1.6 на сто на годишна основа. Концертът е намалил доставките на газ за Европа с 3,6 процента до 114,246 млрд. куб метра в периода януари-септември 2014 година. Обемите за Западна Европа са се свили с 2 процента до 91.488 млрд. куб метра. Най-големи купувачи на руски газ остават Германия (27.592 млрд. куб метра), Турция (20.744 млрд. куб метра) и Италия (18.364 млрд. куб метра). Германия е намалила вноса си на руски газ през първите девет месеца на 2014 г. с 6.5 процента, Италия - с 3.2 процента, а Турция е увеличила внасяното руско синьо гориво със 7.2 на сто. Газовите доставки в Централна Европа са се равнявали на 22.758 млрд. куб метра спрямо 25.140 млрд. куб метра (спад от 9.5 на сто). Основни вносители на руски газ в Централна Европа са Полша (7.119 млрд. куб метра), Унгария (4.469 млрд. куб метра), Словакия (3.756 млрд. куб метра) и Чехия (3.725 млрд. куб метра). Средната цена на газа на руския монополист за балтийските страни през третото тримесечие на 2014 г. е била 419.39 д. за 1000 кубични метра спрямо 430.7 долара за 1000 куб. метра през второто тримесечие, което е понижение с 2.6 на сто. Доставените количества са се свили с 23 процента на годишна основа до 2.57 млрд. куб метра. Средната цена на газа за Молдова е нараснала с 0.3 процента през третото тримесечие до 372.58 долара спрямо 371.48 щ.д. през второто тримесечие. Доставените количества са се увеличили с 24.2 процента. Цената за Беларус е останала без промяна на ниво 166.37 долара за 1000 кубични метра при свиване на доставките с 3.8 процента.

Половината асансьори в Благоевградско - неизправни

http://www.cross.bg/asansyora-asansyorite-damtn-1439775.html

София /КРОСС/ Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) провери 55 асансьора в Санндански, Петрич, Гоце Делчев, Дупница и Благоевград. От направената проверка екипите на ДАМТН са спрели от експлоатация общо 24 асансьора. В 3 от проверените 4 жилищни блока в Благоевград, органите за контрол са установили сериозни нарушения: напукани захранващи кабели на кабината, незадействащи се захващащи механизми, недостатъчно осветление в кабината.Проверени са и двата асансьора на Югозападния университет "Неофит Рилски", като единият е бил запечатан. Окръжният съд в града също е със спрян асансьор, тъй като не минал технически преглед. Като причини за спирането от експлоатация, екипите на ДАМТН посочват проблеми с кабелите, захващащият механизъм и осветлението.В поддръжката на асансьорите в Дупница, също се срещат редица нарушения. Проверяващите органи са спрели общо 7 асансьора. По два в Областна администрация (проблем с триещата шайба), МБАЛ "Св. Иван Рилски" (единият от асансьорите е бил с повреда във флексирния кабел, който захранва кабината, а другият е имал силен шум при движение и проблем със захранващия механизъм) и в жилищни блокове. Спрян е и един асансьор на "Социални дейности". Органите за проверка са установили наличие на разхлабено въже

Първите лебеди долетяха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270746

Около 10 скандинавски лебеда, долетели в морската столица преди дни, вече се престрашават да излязат на брега и да се хранят от ръцете на хората. Грациозните птици всяка година идват в морето край Варна от скандинавските страни, за да презимуват и се превръщат в една от атракциите през зимата в града.

От АБВ показаха удостоверение, че Първанов не е и не е бил клиент на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427185

АБВ обяви, че Георги Първанов „не е и не е бил клиент“ на КТБ, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Съобщението е по повод разпространяваната информация, че партийният лидер притежава банкови депозити в КТБ.
От АБВ предоставиха удостоверение от “Корпоративна търговска банка“ АД, което свидетелства, че Първанов никога „не е и не е бил клиент“ на АБВ обяви, че Георги Първанов „не е и не е бил клиент“ на КТБ, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Съобщението е по повод разпространяваната информация, че партийният лидер притежава банкови депозити в КТБ. От АБВ предоставиха удостоверение от “Корпоративна търговска банка“ АД, което свидетелства, че Първанов никога „не е и не е бил клиент“ на

Удължават ремонта на столичния бул. „Ал. Малинов“

http://www.cross.bg/malinov-aleksandur-linii-1439774.html

София /КРОСС/ Удължава се срокът за ремонта на бул. „Александър Малинов" в столичния квартал Младост, заради строителството на метрото. Очаква се реконструкцията да приключи на 20-ти ноември, четвъртък. Тогава трябва да бъдат пуснати за движение и двете платна на булеварда. Това заяви пред Дарик Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност. Още два ремонта очакват столичани през почивните дни, което ще доведе до промяна в маршрутите на някои линии на градския транспорт. „На 20 ноември се очаква цялостно пускане на бул. „Александър Малинов" и в двете посоки да се възстанови движението. Това ще стане възможно, тъй като през уикенда ще се наложи затваряне на ул. „Филип Аврамов" за окончателно асфалтиране. При това положение ще бъдат променени маршрутите на автобусните линии 213 и 113, които ще минават по ул. „Свето преображение". В участъка от „Свето преображение" до бул. „Александър Малинов", по ул. „Филип Аврамов" автобусите няма да може да се движат. От четвъртък се възстановява изцяло движението по бул. „Александър Малинов", като остават затворени участъците на бул. „Андрей Ляпчев" и ул. „Свето Преображение", което ще продължи вероятно до Нова година, до приключване на строителството на метростанциите в този район

Националите възстанаха срещу медиите

http://www.bnews.bg/article-121842

Футболистите от българския национален отбор по футбол излязоха с обща декларация. Повод за нея станаха публикации в пресата, че тимът ни е разделен на групички и атмосферата в отбора не е на необходимото ниво преди важния мач от евроквалификациите с Малта.

АБВ доказват с удостоверение: Първанов не е и не е бил клиент на КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427169

АБВ обяви, че Георги Първанов „не е и не е бил клиент“ на КТБ, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Съобщението е по повод разпространяваната информация, че партийният лидер притежава банкови депозити в КТБ.
От АБВ предоставиха удостоверение от “Корпоративна търговска банка“ АД, което свидетелства, че Първанов никога „не е и не е бил клиент“ на АБВ обяви, че Георги Първанов „не е и не е бил клиент“ на КТБ, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Съобщението е по повод разпространяваната информация, че партийният лидер притежава банкови депозити в КТБ. От АБВ предоставиха удостоверение от “Корпоративна търговска банка“ АД, което свидетелства, че Първанов никога „не е и не е бил клиент“ на

От архива: Приказката за голфа край Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/68zo7JwjI9U/

Ще има ли голф – комплекс край Каблешково?

Повече от 9 години този въпрос гравитира в общественото пространство с много искри. Тези дни в някои медии, включително и в сайта на общината, отново се появиха информации.

В края на 2004 година, в навечерието на Коледните празници, на заседание на Общински съвет е гласувана допълнителна точка за изграждане на Голф комплекс край Каблешково. Самият факт, че докладната записка на тогавашния кмет Петър Златанов, бе вкарана за обсъждане в последния момент, преди празниците, даде съмнения за нещо нередно. Въпреки разногласните мнения между съветниците, решението беше прието единодушно. Така започна онази история за Голфа край Каблешково, която ще наречем приказка. Останалото може да прочетете само тук!

Предлагаме ви да се запознаете с изказвания и решения, чрез архива на нашия сайт.

Заглавията в червен цвят са с линк към публикациите

22.12.2004: Ще изграждат Голф комплекс край Каблешково

На последното ХІІ заседание на Общински съвет Поморие, деца от ЦДГ с. Гълъбец поздравиха съветниците с коледна програма. Председателят Стоян Стоянов и кметът Петър Златанов раздадоха на малките коледари подаръци от името на Общински съвет Поморие. Заседанието започна с кратка почивка във връзка с предложения в последния момент за гласуване договор относно изграждането на Голф комплекс до Каблешково. Докладната записка на кметът Петър Златанов относно изграждането на комплекса беше приета единодушно.

30.03.2005: Общината ще учреди съвместно дружество с „Енджиби консултинг” ООД

Съвместното дружество „Кабланд” ООД ще бъде учредено между община Поморие и „Енджиби консултинг” ООД представлявано от Дарио Томалети във връзка с предстоящото проектиране, строеж и експлоатация на ваканционно-развлекателен голф комплекс от зони, сгради и съоръжения и акомудация в поземлени имоти в местността „Хижата”, в землището на гр. Каблешково.

На сесия на Общински съвет  съветниците решиха съветникът Яни Пападопулов да представлява общината, като го овластява с правата да подписва всички необходими документи във връзка с регистрацията на дружеството „Кабланд” ООД пред Окръжен съд – Бургас включително и да положи подпис по приетия с настоящето решение дружествен договор.

26.10.2005: Съветници питат кмета за голф-игрището край Каблешково

Има известна доза неискреност във връзка с изграждането на голф-комплекса край Каблешково, заяви кметът Петър Златанов на сесия на Общински съвет Поморие във връзка с питането на Емил Манчев. Към днешна дата скица с виза за проектиране на ПУП не е издаван от Община Поморие.

Преди близо половин година беше учредено съвместното дружество „Кабланд” ООД между община Поморие и „Енджиби консултинг” ООД представлявано от Дарио Томалети във връзка с предстоящото проектиране, строеж и експлоатация на ваканционно-развлекателен голф комплекс от зони, сгради и съоръжения и акомудация в поземлени имоти в местността „Хижата”, в землището на гр. Каблешково.

18.11.2005: Организират пресконференция за голф-игрището край Каблешково

Във връзка с построяването на новия спортно-развлекателен рекреационен голф комплекс „Кабланд” край Каблешково фирмата инвеститор „Кабленд” ООД в съдружие с Община Поморие организират пресконференция на 21.11.2005г. /понеделник/ от 11.30 часа в заседателната зала на Община Поморие.От „Кабленд” ООД съобщиха, че специално за срещата в Поморие пристигат г-н Ник Галар, един от инвеститорите, главният архитект на проекта арх. Марк Джоунс, който е дизайнер на едни от най-големите голф игрища в света, като тези в Бахамите, Абу Даби и др. и Изпълнителния директор на Кабланд ООД г-н Дарио Томалети.

02.12.2005: Община Поморие продава 3200 дка. земя за голф-комплекс

Съветникът Васил Господинов изрази публично съмнението си за изграждането на другия голф-комплекс край Каблешково. На подобно мнение бяха и други съветници.

29.12.2005: Една година по-късно председателят Стоян Стоянов в интервю сподели за неговите съмнения

Въпрос: Направи ми впечатление последната точка от дневния ред – информация от „Кабланд”, относно изграждане на голф-комплекс край Каблешково. Общинските съветници се държаха резервирано, единствено Вие зададохте въпроси към г-н Томалети. Каква е ситуацията в действителност и защо бяхте принуден да създадете тъкива въпроси?

Отговор: Смея да твърдя, че това беше едно от най-важните решения на Общински съвет от мандат 2003 – 2007 г. ние търсихме едно ново развитие на общината, на един туризъм, който го предпочитат богати туристи и желанието ни беше да се намери набързо и най-правилно решение за да започне да се изгражда този голф-комплекс. Това наше желание се сблъска с една бавна процедура от „Кабланд” ООД, която до настоящия момент не беше ясна на Община Поморие, тъй като общината участва в това дружество като съдружник и редно беше тя да има информация кое и до къде е стигнало, кой има ангажименти, какви са сроковете за изпълнението и какви са средствата? Тъй като това не беше налице в общинския съвет поканихме инвеститорите да дадат информация. Аз вземах по-остро отношение, защото въпросите, които бях поставил по време на общото събрание на дружеството днес не намерих отговор. Няма да престана да задавам тези въпроси и на следващите заседания, защото този проблем е важен за по-нататъшното развитие на общината в един вид нов туризъм, който ще даде нови работни места и района ще бъде променен с всичките видове комуникации.

28.06.2006: Дебатите от сесията на Общински съвет за голф комплекса край Каблешково

СТАНОВИЩЕ

На председателския съвет при Община Поморие, състоял се на 20.06.2006г. в залата на Община Поморие, приет на заседание на Общински съвет състояло се на 28.06.2006г.

Относно: ПУП-ПРЗ за имот пл.№024234, местност „Хижата” в землището на гр. Каблешково

 

Във връзка с процедирането на горепосочения ПУП-ПРЗ настъпи влошаване на отношенията между съдружниците в „Кабланд”ООД – Община Поморие и „Енджиби кансълтинг” ООД. Освен кореспонденцията между двете страни, проблемът беше представен пред медиите от Дарио Томалети – управител на „Кабланд”ООД, които отразиха процеса едностранчиво, без вникване в същината на проблемите, но с ясно маркиране на вина от страна на Община Поморие, която „спъвала” благородното желание на инвеститора за реализацията на проекта. Основно се говори за тенденциозно забавяне и „административен рекет” от страна на общинските съветници.

28.06.2006: Кметът на Каблешково Матьо Байков: Голф ще има

Аз лично съм много изненадан за това, което се случва през последните месеци в акционерното дружество „Кабланд”. Ще ви отнема не повече от една минута да ви върна назад във времето, когато в резултат на личен мой разговор беше ми доведен другаря Божидар Томалевски. От там започна сагата „Кабланд” – голф игрище. Ние с Божидар Томалевски в рамките на 8 месеца готвихме идейния проект. Казвам „готвихме”, защото идеен проект не става така от нищо. Ние с идеен проект се появихме пред председателя на общинския съвет и съвместно с него пред кмета на общината. Ако някой от вас си въобразява, че инвеститорите ходят така с чантичката с 50 млн. евро и питат дали искаш да направиш нещо просто не е така. Тази простичка елементарна истина не бива да се съобразява. Казвам ви, защото след малко ще чуете още нещо от устата ми.

04.07.2006: Обществеността на Каблешково организира общоградско събрание 

Жителите на гр. Каблешково сме сериозно обезпокоени от възникналите пречки и трудности за реализирането на проекта, както и от изнесените данни в медиите за конктретни лица и интереси, които работят срещу построяването на голф комплекса.
Местните хора сме особено заинтересовани този крупен инвестиционен проект да се осъществи, защото това е възможност за икономическо съживяване на нашия регион с огромен социален ефект”, заяви общинският съветник Васил Господинов.

05.07.2006:В Поморие сесии и голф до дупка

Общото събрание на „Каблант”ООД в продължение на 4 часа не успя да вземе решение относно Подробния устройствен план за изграждането на голф-комплекса в местността „Хижата” край гр. Каблешково.

08.07.2006: Дарио Томалети за голф-комплекса до Каблешково: “Дай-Боже от догодина да копаем”

След проведеното извънредно заседание на Общински съвет Поморие, което се проведе в необичайния съботен ден Общото събрание на съдружниците в „Кабланд”ООД – Община Поморие и „Енджиби кансълтинг”  най-после постигнаха споразумение относно Подробния устройствен план във връзка с изграждането на Голф-комплекса в местността „Хижтата” край Каблешково.

Управителят на „Кабланд” ООД Дарио Томалети сподели видимо доволен и обнадежден, че до една година след поредица от задължителни технически процедури ще започне изграждането на голф-комплекса.

26.10.2007: Стоян Стоянов: Скандална първа копка на голф-игрище край Поморие

На 24.10.2007 г. от 12 ч. в местността „Хижата”, край Каблешково бе направена официално „Първа копка” за строителството на бъдещ голф-комплекс и селище за 10000 души. Събитието бе организирано и премина в пълна тайна от местната общественост в Поморие и особено от болшинството от общинските съветници в града. Поканени бяха специални медии, за клакьори без да имат необходимата точна информация, което според нас е изключително скандално, да не казваме незаконно. Единствен от Поморие официално присъства кметът Петър Златанов, който е пряко замесен в незаконните процедури, около въпросния „инвестиционен проект”.

Определено считаме събитието за груб и недопустим предизборен ход на Златанов, който обаче потъпква както обществения интерес на поморийци, поради незачитането волята на Общинския съвет, така и на законите в Република България, които не позволяват да се стартира строителство без никаква проектна документация.

30.07.2009: Какво отговориха съветниците на поканата за общо събрание на съдружниците в Кабланд ООД

Председателят на Общ. съвет Янчо Славов: На 05.12.2008 г е сключен договор за заем в размер на 175 000 лв до 10 години, дължимата лихва е в размер на 7%. Всичко това противоречи на договора,който е сключен между общината и Ен Джи Би Кансълдинг, а именно че финансово дейността се осъществява от нашия съдружник Ен Джи Би Кансълдинг. А Кабланд сега взима заеми от себе си и натоварва дружеството със 7%, на което ние сега трябва много остро да възразим. Остро да възразим и да го обявим в медиите. Това за мен граничи с нахалство. Все едно за нашата земя, която сме я дали там, да искаме всяка година наем за нашата земя, която сме дали на дружеството.

01/03/2011: Без голф-комплекс край Каблешково. Общински съвет преустанови отношенията си с „Кабланд“

Община Поморие преустанови отношенията си с „Кабланд”ООД, относно изграждането на голф-комплекса край Каблешково. В докладна записка до Общински съвет председателят Янчо Славов изложи мотивите си като припомни, че общината апортира имот около 2000 дка в района на гр. Каблешково и получи 20% от дружеството. Капиталът е 1 388 500 лв., от които в брой 1 110 800 лв. Въпросът, който постави е дали има такива пари в това дружество, тъй като периодично се предоставяла информация за огромни разходи в дружеството, срещу които не стои никакъв приход или актив. Според обширната докладна записка до Общински съвет Поморие не е известно реалното състояние на „Кабланд”. На сесията присъства и изп. директор на дружеството Дарио Томалети, който се изказа доста остро от официалната трибуна. Впоследствие съветниците гласуваха поименно и с 19 гласа „за” и 1 „въздържал се” одобриха докладната записка на председателя.  С това приключи  бъдещото изграждането на голф-комплекса край Каблешково.

 

“Приказката” продължава!

 

Фемен протестираха с голи гърди и кръстове на дупетата си във Ватикана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427164

Три активистки на ФЕМЕН протестираха на площад "Свети Петър" във Ватикана. Те застанаха с голи гърди срещу визитата, която папа Франциск ще направи на 25 ноември в Европейския парламент в Страсбург. Това съобщи на сайта си феминистката организация.
Религията няма място в политиката. Господ не е магьосник. Папата не е политик. Три активистки на ФЕМЕН протестираха на площад "Свети Петър" във Ватикана. Те застанаха с голи гърди срещу визитата, която папа Франциск ще направи на 25 ноември в Европейския парламент в Страсбург. Това съобщи на сайта си феминистката организация. Религията няма място в политиката. Господ не е магьосник. Папата не е политик.

Бащата и синът с депото за хероин остават в ареста

http://frognews.bg/news_80306/

Бащата и синът Сребреви, които бяха арестувани за депо със 112 кг хероин на българо-турската граница, остават в ареста. Това постанови Хасковският окръжен съд.

Фемен протестираха с голи гърди и кръстове на дупетата си срещу визита на папата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427134

Три активистки на ФЕМЕН протестираха на площад Три активистки на ФЕМЕН протестираха на площад "Свети Петър" във Ватикана. Те застанаха с голи гърди срещу визитата, която папа Франциск ще направи на 25 ноември в Европейския парламент в Страсбург. Това съобщи на сайта си феминистката организация.Религията няма място в политиката. Господ не е магьосник. Папата не е политик.

Русия забрани музикалните легенди Лайбах

http://offnews.bg/news/n_1/n_417692.html

"Лайбах все още не е добре дошла в Русия", написаха във Фейсбук страницата си словенските музикални легенди. Причините са забранените концерти на бандата и мнението на Руския християнски център за правата на човека (РХЦПЧ), който ги обвинява в сатанизъм и величаене на насилието и животинските инстинкти. "Творчеството на Лайбах е прослава на грубостта, насилието и животинските инстинкти и е в нарушение на всички морални и религиозни норми. Творчеството на гореспоменатата рок група е очевидно сатанинско. Достатъчно е да отбележим "шедьовъра", наречен "Симфония на Дявола" ( бел.ред. - истинското име на песента е "Симпатия към Дявола" ), в който вокалистът пее от името на дяволите", пишат руснаците. Оригиналът на посочената от РХЦПЧ песен всъщност не е на словенците, които правят неин кавър, а е на Ролинг Стоунс . Наскоро стана ясно, че Лайбах е искала да направи 2 концерта в Москва и Санкт Петербург през 2015 г., но агентът на групата в Русия е бил посъветван от "по-високо ниво на властта" да се откаже , защото "имало висок политически риск от обществени вълнения от страна на местните православни активисти".  "Лайбах очевидно не е единствената чужда група в "Черния списък". Искрено се надяваме, че тези нови тъмни векове в Русия (и навсякъде другаде по света) скоро ще приключат и ще можем да се върнем при вас за концерт, без да се сблъскваме с истерията на лова на вещици и черни списъци. Господ да ви пази", пишат словенците. Лайбах е най-странната, най-коментираната и вероятно най-успешната група от бившия Източен блок. Това вероятно е единствената група в света, която е забранена още преди да бъде създадена - само заради плакатите, с които кани публика на първия си концерт в изоставена фабрика, за който съставът на групата още не е уточнен. Забрана е наложена и заради името й - немското произношение на словенската столица Любляна. Лайбах са основатели на движението Neue Slovenische Kunst (Ново словенско изкуство) - най-силното интелектуално дисидентско течение в бившия соцлагер. Още по времето на Югославия обявяват, че създават своя виртуална държава без територия с името NSK и започват да издават паспорти за нея. Най-честото обвинение срещу тях е, че проповядват фашизъм, на което отговарят: "Ние сме толкова фашисти, колкото Хитлер е художник". Всъщност посланието на Лайбах е точно обратното на фашизма, но е доведено до такава крайност, че наистина е трудно разбираемо за ограничените им критикари. Лайбах изследват границите, до които може да стигне психологията на тълпата. Концертите им са като учебник докъде може да се стигне със злоупотребата с пропагандата и манипулацията и безпощадно показват колко безпомощен може да бъде човек срещу тях. Фронтменът на Лайбах винаги е с будьоновка. Запазена марка на концертите са двете барабанистки в кожени униформи, а в песните им най-често се редуват стихове на немски, английски и словенски, но също така и на други езици. Най-емблематичният им албум е Volk, познат в DVD-версията си и с името Devided States of Amerika (Разделените щети на Америка). Всичките песни в него са кавъри на химни и популярни песни в претендиращи да са империи страни, използвани за надъхване и манипулация на населението. Най-големият хит на групата също е кавър - потресаваща военна версия на леката песничка от 80-те Live Is Life, която във варианта на Лайбах се казва Opus Dei. Един от най-големите им познавачи - Ричард Уолфсън пише за тях: На първо място, те овладяват маниерите на врага, използвайки съблазнителите парадни украшения и символи на държавната власт, а после преувеличават всичко до ръба на пародията. След това обръщат фокуса към въпроси със силен обществен заряд – страхът на Запада от имигрантите от Източна Европа, игрите за власт в ЕС, аналогиите между западната демокрация и тоталитаризма. Лайбах са групата, която най-силно е повлияла на далеч по-популярните от тях Rammstein . Рамщайн винаги признават това влияние и наричат Лайбах свои учители, макар че според най-верните фенове на словенците, популярната немска група е само бледо копие на оригинала.

Половин България без интернет сигнал

http://www.bnews.bg/article-121825

В България има добро проникване на широколентовите услуги в градските зони, дори спрямо европейските стандарти. Извън тях много места и хора попадат в "белите петна" без интернет покритие.

Лидерите на Г20 се събират в Австралия

http://econ.bg/Новини/Лидерите-на-Г20-се-събират-в-Австралия_l.a_i.607519_at.1.html

Този уикенд в Австралия ще се проведе срещата на Г20. Световни лидери от цял свят пристигат в Бризбейн, който е градът домакин на двудневната среща....

Сметките за парно в София - по новата схема

http://pik.bg/сметките-за-парно-в-софия---по-новата-схема-news249744.html

Сметките за парно в София - по новата схема

"Топлофикация София" отчете сметките за парно за месец октомври по новата Наредба за топлоснабдяването, съобщиха от пресцентъра на дружеството. От днес първите сметки за парно през отоплителен сезон 2014-2015 г. са на разположение на столичани на Интернет страницата на дружеството – www.toplo.bg и в касите на „Топлофикация София".

Те са изготвени съобразно изискванията в новата Наредба за топлоснабдяването, изработена и утвърдена от Министерството на икономиката и енергетиката и в сила от 1 юни 2014 г. В изпълнение на новите изисквания в нормативната база, „Топлофикация София" извършва изчисленията за парно вече на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в окончателната изравнителна сметка за периода 1.05.2013-30.04.2014г.

Клиентите могат да се ориентират в месечната си сметка като извършат няколко математически действия. Общото количество енергия за отопление и сградна инсталация, посочено в изравнителната сметка, се разделя на броя на дните с отопление през миналия изравнителен период. Така се получава средното количество топлинна енергия, изразходвано от клиента за 1 ден. За да се получи месечната сметка, то се умножава съответно по броя на дните с отопление за изминалия месец и по действащата към момента цена.

Клиентите трябва да имат предвид, че считано от 1 юли 2014 г. ДКЕВР определи нова, по-висока с 5,9% цена на топлинната енергия от „Топлофикация София". Сметките за отопление се коригират с коефициент, отразяващ климатичните условия и съответно промяната в характера на потреблението в сградата през съответния месец в сравнение със същия месец от предходния отоплителен сезон. Коефициентът за октомври 2014 г. е 1 и е записан в месечните съобщения на отделен ред.

Според посочената в Наредбата формула, корекционният коефициент е отношението между отчетената топлинна енергия по топломера в абонатната станция за съответния месец и потребената енергия за същия месец на предходния отчетен период. От компанията припомниха, че в края на сезона ще бъде изготвена изравнителна сметка, която отразява точно консумацията на всеки клиент, с изключение на сградите, в които се извършва месечен отчет на уредите във всички имоти и не се прави изравнителна сметка за отчетния период.

Индивидуалните сметки на клиентите вече не зависят пряко от потреблението на съседите и обявени нулеви дялове, както това беше досега. Нулева консумация на отопление може да се заяви само за апартамент, който няма да е обитаем поне 3 месеца. За целта са нужни подписите на домоуправителя и още двама съседи, както и снемане на показанията на измервателните уреди.

„Топлофикация София" напомни на клиентите в столицата, че и през този сезон продължава бонусната програма за лоялните си клиенти. Те автоматично получават 3% отстъпка от сметката си, ако тя бъде заплатена до последния ден на месеца, следващ консумацията и клиентите нямат просрочени задължения. 

„Кола на България за 2015 г.“: Зад волана на финалистите (тест-драйв)

http://cars.actualno.com/Kola-na-Bylgarija-za-2015-g-Zad-volana-na-finalistite-test-drajv-news_60398.html

За 18-та поредна година журналистите, занимаващи се с отразяване на автомобилната тематика (в това число и моя милост), членове на „Прес Авто Клуб България“, избират „Авт...

Завъртяха видеоклип за изплащане на парите в КТБ (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=270776

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) информира вложителите в „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ) за условията и реда за изплащане на суми по гарантираните им влогове във връзка с отнетия на 6.11.2014 г. от Българската народна банка (БНБ) лиценз за извършване на банкова дейност на КТБ.

Зам.-министър Костов връща свои хора в парковете

http://frognews.bg/news_80305/

Зам.-министърът на земеделието и храните с ресор "гори" Георги Костов започна да връща кадри на ПП "Зелените" и „За да остане природа в България“ в природните паркове. Новите Устройствени правилници, регламентиращи изискванията за квалификация на директорите на природни паркове, приети през месец септември, са в противоречие и не отговарят на изискванията, разписани в Закона за горите.

БФБ: КТБ е била с 4,37 млрд. лв. минус в края на септември!

http://pik.bg/бфб-ктб-е-била-с-437-млрд-лв-минус-в-края-на-септември-news249743.html

БФБ: КТБ е била с 4,37 млрд. лв. минус в края на септември!

Корпоративна търговска банка има загуба от 4,369 млрд. лв. към 30 септември тази година. Това показва финансовият отчет на банката, публикуван от Българската фондова борса (БФБ).

Отчетът е подписан от квесторите на банката, които бяха назначени от БНБ след поставянето й под специален надзор през юни. Квесторите посочват в доклада си, че не разполагат с информация за състоянието на банката преди 20 юни, когато тя затвори врати. Според отчета сумата на активите на КТБ е 2,57 млрд. лв. и е намаляла 2,6 пъти от началото на годината.

Резкият спад е резултат от осчедоводените обезценки на активите на банката, посочват квесторите. Към 30 май активите на КТБ са били на стойност 7,6 млрд. лв. След засиленото теглене от вложители през юни те са намалели с 8,2%. Между 20 и 30 юни активите са намалели с 1,6%, а между края на юни и края на септември, когато тя вече не работеше - с 62,8%, или 4,3 млрд. лв. Според отчета само за третото тримесечие загубите от обезценка на кредити са 3,8 млрд. лв.

Млади социалисти в помощ на разследващите да открият тефтерчето на Филип Златанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/14/2419681_mladi_socialisti_v_pomosht_na_razsledvashtite_da/?ref=rss


Младежкото обединение на БСП разпространи карта за търсене на откраднатото тефтерче на бившия председател на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

На картата са отбелязани местата, където предполагаемите лица с инициалите от тефтерчето имат имоти и е възможно тефтерът да е някъде там, уточняват младите социалисти. Вероятно "Цв.Цв" са инициалите на Цветан Цветанов, "ИФ" са инициалите на Искра Фидосова, а "ББ" много приличат на инициалите...

Нов вид измама с СМС-и сред абонатите на Глобул - Теленор

http://www.zapernik.com/pernik/nov-vid-izmama-s-sms-i-sred-abonatite-na-globul_35773/

Сред абонатите на Глобул ( Теленор ), се разпространява нов вид измама.

Хората получават СМС от номер " 8884", че абонатите на Теленор могат да изпратят "БЕЗПЛАТЕН" СМС, за да участват в игра за спечелването на Айфон 6. От операторите на Глобул-Теленор се отрича да има такава игра.

НЕ ОТГОВАРЯЙТЕ НА ТОЗИ СМС!

Не е безплатно и нищо подобно не съществува.

Перничанин

Нов вид измама с СМС-и сред абонатите на Глобул.

http://www.zapernik.com/krimi/nov-vid-izmama-s-sms-i-sred-abonatite-na-globul_35773/

Сред абонатите на Глобул ( Теленор ), се разпространява нов вид измама. Хората получават СМС от номер " 8884", че абонатите на Теленор могат да изпратят "БЕЗПЛАТЕН" СМС, за да участват в игра за спечелването на Айфон 6. От операторите на Глобул се отрича да има такава игра.

НЕ ОТГОВАРЯЙТЕ НА ТОЗИ СМС! Не е безплатно и нищо подобно не съществува.

Музикалното училище със спектакъл в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Hm29w3MvOEQ/

Националното училище за музикално и сценично танцово изкуство „Панчо Владигеров” – Бургас ще представи мултимедиен спектакъл „Искам да ти разкажа за България” на сцената на НЧ „Просвета 1888”, на 21 ноември 2014 г., от 18:00 часа.

Публиката ще има възможност да се наслади на невероятния спектакъл, в който ще вземат участие инструменталисти, певци, артисти и балетисти, както и мъжки, младежки и детски хор, Камерен оркестър, Струнен ансамбъл „Анима” и Духов оркестър – всички възпитаници на Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф.Панчо Владигеров” в Бургас.

Чрез музиката, танца и словото децата ще съберат красотата на България на едно място и ще разкажат за нея. От сцената ще прозвучат както църковни песнопения, така и възрожденски песни. Няма да бъде пропусната и музиката на великите български класици. Най- красивите образци на българската филмова музика, както и на поп музиката също ще бъдат част от сченичната феерия.

Вход свободен! Заповядайте!

 

Създаването на парламентарен телевизионен канал остава под въпрос

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427152

Остава под въпрос създаването на парламентарен телевизионен канал . Това стана ясно по време на заседанието на Временната комисия за изработване на проект на правилник за организация и дейност на Народното събрание, съобщи „Фокус”.
Решение на комисията е да се създаде такъв канал и заседанията на Народното събрание да се предават пряко от Остава под въпрос създаването на парламентарен телевизионен канал . Това стана ясно по време на заседанието на Временната комисия за изработване на проект на правилник за организация и дейност на Народното събрание, съобщи „Фокус”. Решение на комисията е да се създаде такъв канал и заседанията на Народното събрание да се предават пряко от

Зам.-министър Костов връща кадри на Зелените в парковете

http://pik.bg/зам-министър-костов-връща-кадри-на-зелените-в-парковете-news249740.html

Зам.-министър Костов връща кадри на Зелените в парковете

Зам.-министърът на земеделието и храните с ресор "гори" Георги Костов започна да връща кадри на ПП "Зелените" и „За да остане природа в България“ в природните паркове. Новите Устройствени правилници, регламентиращи изискванията за квалификация на директорите на природни паркове, приети през месец септември, са в противоречие и не отговарят на изискванията, разписани в Закона за горите. Съгласно тях са освободени директорите на парковете „Шуменско плато”, „Сините камъни – Сливен” и „Странджа”, пишат от "Партия на зелените" в позиция, изпратена до медиите.

Подготвя се и уволнението на директора на парк „Витоша” и връщането в длъжност на Тома Белев. Възстановена е и скандалната директорка на парк "Българка" Мая Радева, въпреки извършения одитен доклад, в който са констатирани много нарушения в обществените поръчки. Тя е известна, че три пъти е пускала поръчки за над един милион лева и трите пъти те се печелят от фирми и НПО-та, свързани с Тома Белев. Зам.-министърът е имал нахалството да сложи изисквания за директори на парковете собствената си специалност "инженер лесовъд" със специалност "Екология и опазване на околната среда". Същата диплома със същата специалност има е неговия кум Тома Белев. Устройствените правилниците вече са обжалвани в съда от неправомерно освободените директори. За тези действия има основателни причини, които се определят от факта, че в природните паркове се разпределят големи суми по Оперативна програма „Околна следа”.

По паркове сумите са следните:

Дирекция на парк на „Странджа“ – 7милиона 821 000 лв.

Дирекция на парк „Българка“ – 7милиона 364 200 лв.

Дирекция на парк „Витоша“ – 5 милиона 240 300 лв.

Дирекция на парк „Врачански Балкан“ – 4 милиона 533 938 лв.

Дирекция на парк „Златни пясъци“– 2 милиона 897 724 лв.

Дирекция на парк на „Персина“ - 2 милиона 897 724лв.

Дирекция на парк на „Рилски манастир“ - 978 014 лв.

Дирекция на парк на „Русенски Лом“ - 4 милиона 221 180 лв.

Дирекция на парк на „Сините камъни“ - 3 милиона 680 688 лв.

Дирекция на парк „Шуменско плато“ – 4 милиона 879 555 лв.

Дирекция на парк „Беласица“ – 1 милион 344 108 лв.

Тези около 40 милиона лева се усвояват основно от зелените неправителствени организации от коалицията „За да остане природа в България”.

Скандали са започнали и в Държавните горски и ловни стопанства. Започнала е чистка във всички стопанства. Очаква се недоволството да ескалира в протести. Георги Костов е известен сред служителите в Министерство на земеделието и храните и в Селскостопанската академия, на която беше председател, с неуравновесения си характер и изблици на непредизвикана ярост.

В социалните мрежи съвсем неприкрито активистите на зелените организации се радват, че техният човек е на власт и те отново ще имат сериозно влияние в целия горски сектор, пишат още от "Партия на зелените".

Дирекция „Бюро по труда”-Поморие организира Отворени врати за младежи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HF3ObP7BPEI/

Дирекция „Бюро по труда”-Поморие организира “Отворени врати за младежи” от 24 до 28 ноември 2014 г., от 10:00 ч. до 16:00 ч.

Инициативата е насочена към всички младежи над 15 години, които не са регистрирани в ДБТ, не учат и не работят.

В дните на посещение те ще бъдат информирани за:

 Целта на инициативата;

 Европейската гаранция за младежта и Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта;

 Организацията на работа в ДБТ и услугите, предоставяни от ДБТ за младежи;

 Възможностите на EURES мрежата, в т. ч. и програмата „Работата на моя живот”, финансирана от Федералното правителство на Германия.

Предоставянето на информацията ще се извършва непрекъснато в рамките на дните чрез индивидуални разговори.

 

Проверяват следствието заради изчезналите тефтери

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/proveriavat-sledstvieto-zaradi-izcheznalite-tefteri-6027478

Проверява се и как са предоставени веществените доказателства на вещото лице Стефан Бенчев

Проверяват следствието за изчезналите тефтери

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/proveriavat-sledstvieto-za-izcheznalite-tefteri-6027478

Проверява се и как са предоставени веществените доказателства на вещото лице Стефан Бенчев

В мрежата събират подписи за опазване на гроба на Яворов

http://www.cross.bg/poeta-groba-yavorov-1439773.html

/КРОСС/ Подписка в интернет събира подкрепа за възстановяването на гробовете на Пейо Яворов и Лора Каравелова."Пиша Ви това отворено писмо с огромната молба да обърнете внимание на гроба на поета. Този октомври се навършиха 100 години от смъртта на Яворов. Аз, като всеки българин, запознат с родната си история и литература, реших да отдам почит на големия български писател. Посетих гроба му с малко закъснение - на 9-ти ноември (неделя)", пише авторката.Тя изразява тъгата си от факта, че до гроба на поета се стигало само чрез упътвания от администрацията на парка, а очакванията й да завари венци и цветя около него не се оправдали."За мен най-голямата изненада беше друга. Върху самия гроб на Яворов има поставена статуя/паметник, който се руши. От другата му страна, точно до алеята, е гробът на Лора Каравелова - съпругата на поета, дъщерята на Петко Каравелоя, прелеменницата на Любен Каравелов. Единствената причина да позная нейния гроб е това, че знаех предварително къде се намира - благодарение на биографична книга за поета и с помощта на дамата от администрацията. Липсва каквато и да било паметна плоча, кръст, име или нещо друго, което да показва, че това е гробът на Лора. Обрасъл в храсти, тръни и бурени, той е крайно неподдържан. Почти в такова състояние е и този на самия Яворов - статуята е напукана, занемарена и съвсем скоро някое парче ще се откъсне от нея", пише в посланието

Българското председателство на ЕС е "рекламна витрина за страната", смята френският посланик

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/11/14/2419242_bulgarskoto_predsedatelstvo_na_es_e_reklamna_vitrina/?ref=rss


Председателството на България ще бъде "рекламна витрина за страната", чрез която партньорите от ЕС ще придобият по-близки впечатления за България, заяви френският посланик на конференция, посветена на предстоящото българско председателство на ЕС през 2018.

Лидерите трябва да се възползват от председателството, за да подобрят информираността за ЕС и да убедят българите, че не са външни за Съюза.  През шестте месеца България ще има възможност да насочи вниманието на европейските...

Създаването на парламентарен телевизионен канал - под въпрос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427147

Остава под въпрос създаването на парламентарен телевизионен канал . Това стана ясно по време на заседанието на Временната комисия за изработване на проект на правилник за организация и дейност на Народното събрание, съобщи „Фокус”.
Решение на комисията е да се създаде такъв канал и заседанията на Народното събрание да се предават пряко от Остава под въпрос създаването на парламентарен телевизионен канал . Това стана ясно по време на заседанието на Временната комисия за изработване на проект на правилник за организация и дейност на Народното събрание, съобщи „Фокус”. Решение на комисията е да се създаде такъв канал и заседанията на Народното събрание да се предават пряко от

Във Военноморска база Варна честваха 117 години от създаването ѝ

http://www.moreto.net/novini.php?n=270772

Днес, 14 ноември 2014 г. в Пункт за базиране Варна – правоприемник на Военноморска база Варна, тържествено бяха вдигнати националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване по случай 117-та годишнина от създаването първото флотско формирование на Черно море, съобщиха от ВМС за Moreto.

Депутатите не се съгласиха да ги тестват за дрога

http://www.bnews.bg/article-121840

Депутатите няма да си правят тест за наркотици, каквото предлагаха от ПФ. Много набързо от ГЕРБ им свиха перките и те изразиха готовност да си оттеглят идеята.

България подписа договори за правна помощ по наказателни дела и за екстрадиция с Казахстан

http://www.cross.bg/kazahstan-repyblika-bulgariya-1439771.html

София /КРОСС/ Министърът на правосъдието Христо Иванов и генералният прокурор на Република Казахстан Асхат Даулбаев подписаха Договор за правна помощ по наказателни дела и Договор за екстрадиция между Република България и Република Казахстан. Официалната церемония по подписването се състоя в Заседателната зала на Министерството на правосъдието. Казахстанската делегация, ръководена от г-н Даулбаев, е у нас на еднодневно посещение по покана на министър Христо Иванов.Договорът между Република България и Република Казахстан за правна помощ по наказателни дела съдържа разпоредби относно различните форми на правната помощ в рамките на наказателното производство, включително връчването на призовки и документи, събирането на доказателства, огледа, обиска и изземването, разпита на лица, извършването на експертиза, предаването на вещи и документи, както и и реда за предоставяне на помощта. Договорът за екстрадиция между двете държави предвижда те да предават една на друга лица, намиращи се на тяхна територия, за привличане към наказателна отговорност за престъпления, даващи основание за екстрадиция, или за изпълнение на присъди във връзка с такива престъпления.Разпоредбите на договорите в най-висока степен съответстват на международните стандарти по отношение на съдебното сътрудничество в наказателната област. Около това становище се обединиха министър Иванов и генералният прокурор Даулбаев при подписването на документите днес

Влогъри изкарват до 2000 лв. на месец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4426956

Шведът Феликс Килберг е само на 24 г., но за една година е спечелил $4 млн. от реклама и спонсорство. Най-популярният видеоблогър на Youtube, където е по-известен като PewDiePie, просто си седи пред камерата и играе компютърни игри, докато пее или прави смешни муцунки. Само за август клиповете му са гледани 449,2 млн. пъти. Шведът Феликс Килберг е само на 24 г., но за една година е спечелил $4 млн. от реклама и спонсорство. Най-популярният видеоблогър на Youtube, където е по-известен като PewDiePie, просто си седи пред камерата и играе компютърни игри, докато пее или прави смешни муцунки. Само за август клиповете му са гледани 449,2 млн. пъти.

Известните и неизвестни лица на испанската музика

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/14/2419431_izvestnite_i_neizvestni_lica_na_ispanskata_muzika/?ref=rss


Като част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за историята на музиката, на която е посветена поредната среща на децата с музиката.

Днес Венета Нейнска (музикант и организатор на проекта, който беше първият с подобна насоченост и продължителност у нас) пренася читателите в Испания и разказва за най-известните композитори на тази страна. 

Въпреки изключителната популярност на фолклорната музика в Испания, там няма изобилие от...

Патриарх Кирил: Европа се отказва от християнската си идентичност

http://www.cross.bg/kiril-patriarh-brakove-1439772.html

/КРОСС/ Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил пристигна с 2-дневна официална визита в Белград. По време на връчването на дипломата му за почетен доктор на науките в Белградския университет, главата на Руската Православна Църква отбеляза, че узаконяването на греха води до дехристиянизирането на европейското общество, предаде Патриархия.ру. «Днес, процесът на секуларизацията, отрицанието на абсолютната истина, отстраняването на самото понятие за грях от обществения живот и съзнанието, достига невиждани размери. Ние сме принудени с дълбоко съжаление да констатираме свършен факт - много от европейските страни се отказват от своята християнска идентичност. Този отказ се проявява в това число и в укрепването на законодателното ниво на такива норми в обществения живот, като - признаването на еднополовите бракове за равносилни на бракове между мъж и жена, както и права за осиновяване на деца от еднополови двойки, а също легализирането на евтаназията, правото на жените да се разпореждат с тялото и плода в утробата си, така, както те пожелаят, а също и много други подобни права», подчерта Патриарх Кирил. Той отбеляза, че макар всичко това да се случва не по волята на европейците (свидетелство за което са, например, протестите във Франция), отказът от библейските норми, е станал възможен заради «изграждането на човешките права и свободи в идеала на абсолютната ценност»

Читателите на Дневник избраха темата за съкращенията в бюджета на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/izberi_da_nauchish_poveche/2014/11/14/2419746_chitatelite_na_dnevnik_izbraha_temata_za/?ref=rss


Страните членки на Европейския съюз трябва да подкрепят политическите си обещания с необходимото финансиране, за да възобновят растежа, да създадат работни места, да насърчат научните изследвания и иновациите. Това заявиха евродепутатите, след като в края на октомври отхвърлиха съкращенията в проектобюджета за 2015 г., предложени от Европейския съвет. Темата за съкращенията и позицията на ЕП по тях беше избрана от читателите на Дневник в анкетата "Избери да научиш повече".

Всеки...

Московски очаква загуба на средства по ОП „Транспорт“

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/moskovski-ochakva-zaguba-na-sredstva-po-op-transport-183822/

Всички проекти по програмата са забавени и сроковете изпуснати, каза транспортният министър

Борислав Михайлов към Пулев: Кобра, направи това, което ние не успяхме преди 20 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/14/2419666_borislav_mihailov_kum_pulev_kobra_napravi_tova_koeto/?ref=rss


Българският футболен съюз и президентът Борислав Михайлов пожелаха успех на Кубрат Пулев преди мача му с Владимир Кличко.

"Кобра, смачкай Кличко и стани световен шампион, за да направиш това, което ние не успяхме преди 20 г. на Мондиал '94 в САЩ! Стискаме ти палци, ти си истински българин и се гордеем с теб", заяви Михайлов, цитиран от сайта на БФС.

Българи от цялата страна също подкрепиха Пулев. На камиона с посланията и днес продължиха да се събират пожелания за успех в...

Учениците в селата са изостанали с две години от връстниците си в градовете, сочи доклад

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/14/2419448_uchenicite_v_selata_sa_izostanali_s_dve_godini_ot/?ref=rss


Успехът на българските деца се определя не от индивидуалните характеристики, а от тези на съучениците им. Образователната система "сортира" учениците по социално-икономически статус. Предопределените индивидуални характеристики на децата имат непропорционално високо значение за резултатите им в училище.

Това са едни от основните изводи на доклада "Как България може да подобри образователната си система?", който беше представен днес на конференцията "Качествено образование за всяко...

Ангелкова представи в Пловдив идеите си за развитието на туризма

http://www.cross.bg/plovdiv-angelkova-tyrizma-1439770.html

Пловдив /КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова направи първото си работно посещение в Пловдив. Тя се срещна с областния управител Розалин Петков и кмета Иван Тотев, с които обсъди визията си за развитието на туристическия сектор. Министър Ангелкова представи пред двамата ръководители основните си идеи за Устройствен правилник и структурата на министерството и подчерта, че екипът й ще работи в тясно сътрудничество с местната власт за прогреса на Пловдив и региона като туристически център на България. Тези виждания ще бъдат представени в следващите дни и пред туристическия бранш.Ангелкова увери Петков и Тотев, че служителите от двете туристически дирекции, изнесени в Пловдив от септември 2012 г., имат сериозно място в структурата на министерството. Министърът подчерта, че се обмисля оптималният вариант как те да се интегрират по най-добрия начин в нея, защото трябва да се запази всичко добро, което е постигнато и работи. По-късно Николина Ангелкова обсъди перспективите пред сектора и със служителите в двете туристически дирекции, в които работят общо 33-ма души. Основните направления в дейността на дирекция „Туристическа политика" са свързани с реализацията на проекти и програми в туризма, развитието на туристическите продукти и регулирането на туристическата дейност. Дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма" осъществява промотирането на България като целогодишна туристическа дестинация.      

Симеон Донов е новият съсобственик на клуб Червило, където снощи стана търкал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427012

Автомобилният състезател Симеон Донов, чието име се свързва с нощните заведения Passport, Mega Dance Center, Cotton Club и др.,  е новият съсобственик на столичния клуб Автомобилният състезател Симеон Донов, чието име се свързва с нощните заведения Passport, Mega Dance Center, Cotton Club и др.,  е новият съсобственик на столичния клуб "Червило", където снощи стана търкал, разкри проверка на "24 часа". Според първоначалната информация за инцидента, публикувана от struma.

Лео Ди Каприо вдигна грандиозно парти за рождения си ден

http://www.bnews.bg/article-121795

Леонрадо Ди Каприо отбеляза подобаващо 40-ия си рожден ден в компанията на куп красавици и стари приятели със статут на плейбои.

"Клонирано" училище във Варна влезе в доклад за корупцията в Югоизточна Европа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/14/2419615_klonirano_uchilishte_vuv_varna_vleze_v_doklad_za/?ref=rss


Случаят с "клонирането" на варненската Първа Езикова гимназия в частно дружество със същото име е описан в тазгодишния доклад за състоянието на корупцията в страните от Югоизточна Европа. Той е изготвен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и до момента е публикуван само на английски език.

Под заглавието "Комерсиалните капани на организациите с идеална цел в България" статията по казуса описва накратко начина, по който дейността на едно от най-реномираните учебни заведения...

Ето го спортистът, издъхнал мистериозно в Благоевград

http://frognews.bg/news_80304/

Републиканският шампион по карате Раид Шемери-Арабина е бургаският спортист, издъхнал при мистериозни обстоятелства в благоевградския хотел "Луксор". Раид е студент трети курс в Националната спортна академия. Сочен е за един от големите таланти в родното карате. Кадър е на бургаския клуб "Самурай".

Христо Стоянов-Лещата иска да излезе на свобода, за да се лекува (снимка)

http://pik.bg/христо-стоянов-лещата-иска-да-излезе-на-свобода-за-да-се-лекува-снимка-news249737.html

Христо Стоянов-Лещата иска да излезе на свобода, за да се лекува (снимка)

Подсъдимият за блудство и грабеж Христо Стоянов-Лещата остава в ареста, реши днес Бургаският окръжен съд(БОС). Стоянов искаше да излезе на свобода, за да не лекува, тъй като имал тежко заболяване, което се изострило в ареста, пише Флагман.

Съдът обаче разпореди да му се направи допълнително диагностициране и при нужда той да бъде приведен за лечение в затворническата болница в София.

Според прокурорът, ако Лещата бъде освободен, макар и за лечение, има реална опасност да се укрие. Досъдебното прозиводство срещу него е приключило и било доказано, че той е извършил деянията, за които е обвиняем. Още повече, че заболяванията, за които той иска да бъде освободен, датирали от години и никак не било наложащо точно в този момент да се лекува.

Русия страда от недостиг на готварска сол

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/14/2419663_rusiia_strada_ot_nedostig_na_gotvarska_sol/?ref=rss


Министерство на селското стопанство на Руската федерация (Минсельхоз) установи недостиг на готварска сол в Русия заради спада на доставките от Украйна, съобщи ТАСС. "Обезпечеността на Русия с готварска сол е спаднала много", заяви заместник-министърът на селското стопанство Андрей Волков на селскостопански форум.

Волков добави, че в момента тече преориентиране към алтернативни източници на сол. Според данни на Асоциацията на производителите и доставчиците на продоволствени стоки...

Закопчаха търговец на дрога в района на Турското посолство

http://www.cross.bg/sofiya-posolstvo-tyrskoto-1439769.html

София /КРОСС/ Един човек е задържан при операция на ДАНС в района на Турското посолство в София. По информация на БНР задържаният се занимава с продажба на дрога. Той беше изведен от няколко души от магазин, разположен близо до дипломатическата мисия и изчаква, окован в белезници, край стената на жилищна кооперация.В акцията участват и екипи на СДВР.

СЗО: Няма ефективен лек срещу Ебола

http://www.moreto.net/novini.php?n=270762

Лекарствата срещу Ебола не дават желания резултат, предаде РИА Новости. Експерти от Световната здравна организация (СЗО) са провели тестове на предложените за предпазване и лечение на заразното африканско заболяване 127 препарата. Медиците също така казват, че в Западна Африка няма лаборатории, където да проведат експерименти върху хора, инфектирани със смъртоносната болест.

Някои планински проходи ще са затворени за цялата зима

http://www.vesti.bg/bulgaria/niakoi-planinski-prohodi-shte-sa-zatvoreni-za-cialata-zima-6027480

На сайта на АПИ могат да бъдат проверени всички проходи, които ще бъдат затворени за зимата, както и тези, които ще бъдат почиствани

Напрежение в РБ: Разнобой за конгреса

http://frognews.bg/news_80303/

От Движение "България на гражданите" (ДБГ) официално обявиха, че има недоверие между част от партиите в Реформаторския блок и конгрес на Блока не трябва да се свиква, докато не се възстанови доверието между партиите.

Шефът на БНТ може да откаже депутатите да правят парламентарна телевизия

http://www.cross.bg/kanal-parlamentaren-zasedaniyata-1439768.html

/КРОСС/ Идеята за създаване на телевизионен канал на Народното събрание е много добра, но трябва да се избере модел и да се осигури финансиране. Това заяви директорът на БНТ Вяра Анкова пред депутатите от временната комисия за подготовка на правилника за работа на новия парламент.В четвъртък изненадващо комисията подкрепи предложение на Светослав Белемезов от АБВ заседанията на Народното събрание да се предават пряко от парламентарен телевизионен канал (БНТ), като излъчваният сигнал да се предоставя за свободно и безплатно ползване. Така и не се уточни дали това ще е телевизионен канал на парламента или канал на БНТ, като остава въпросът да се уточнява при приемането на бюджета за 2015 г.Днес Анкова беше повикана да обясни дали БНТ има ресурс да разработи подобен тв канал за парламентарните заседания. Тя посочи, че най-голямата трудност за такъв канал е финансирането, освен техническата страна на въпроса.Съществуват различни модели на парламентарни канали в Европа. За мен най-добрият модел е на френския парламентарен канал. Всички канали са направени с допълнително финансиране към обществените телевизии, уточни Анкова.Според нея не е добра идеята финансирането да идва директно от бюджета на парламента, защото за предаванията извън директните излъчвания винаги ще има съмнения за недобра журналистическа работа

Мъж заплаши да се самоубие пред сръбското правителство

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/myzh-zaplashi-da-se-samoubie-pred-srybskoto-pravitelstvo-6027477

Става въпрос за пенсиониран подполковник от сръбската армия, който не получил увеличение на пенсията

Доходите се свиват, харчим най-много за храна

http://www.bnews.bg/article-121834

Средният доход на човек от домакинство е 1 195 лева и за година е намалял с 3,7%. Това сочат данните на НСИ за третото тримесечие на годината.

Парите - най-голямата пречка пред парламентарна телевизия

http://politics.actualno.com/Parite---naj-goljamata-prechka-pred-parlamentarna-televizija-news_60391.html

Депутатите обсъдиха вариант да си създадат свой парламентарен канал. Това се случи на заседание на Комисията, която изготвя правилника за Народното събрание, предаде БГНЕС. На вчерашното заседание ...

Проф. Константинов: Някои от министрите са много добри попадения

http://politics.actualno.com/Prof-Konstantinov-Njakoi-ot-ministrite-sa-mnogo-dobri-popadenija-news_60395.html

Особени изненади във втория ешелон на властта за мен лично няма, коментира математикът и бивш член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Михаил Константинов. Според него се залага на експертността ...

Трима загинаха след като силен трус удари мина в Чехия

http://europe.actualno.com/Trima-zaginaha-sled-kato-silen-trus-udari-mina-v-Chehija-news_60396.html

Трима миньори загинаха, а други девет са ранени, след като силен трус разтресе въгледобивна мина в североизточната част на Чехия. Инцидентът се е случил в град Карвина на около 300 км източно от чешк...

Националите по футбол отрекоха да има разделение в отбора

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/14/2419654_nacionalite_po_futbol_otrekoha_da_ima_razdelenie_v/?ref=rss


Футболистите от националния отбор отрекоха твърденията, че в състава има разделение. Те заявяват, че са обединени и мислят за победата срещу Малта в квалификацията от Евро 2016.

"Приемаме критиките, когато са заслужени и в резултат на недоброто ни представяне на терена. Осъзнаваме ясно, че сме разочаровали футболната общественост със загубите от Хърватия и Норвегия в европейските квалификации през октомври. Но категорично не приемаме, когато се тиражират откровени измислици като тази...

Шефът на БНТ може да откаже депутатите да правят парламентарна телевизия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/14/2419655_shefut_na_bnt_moje_da_otkaje_deputatite_da_praviat/?ref=rss


Идеята за създаване на телевизионен канал на Народното събрание е много добра, но трябва да се избере модел и да се осигури финансиране. Това заяви директорът на БНТ Вяра Анкова пред депутатите от временната комисия за подготовка на правилника за работа на новия парламент.

В четвъртък изненадващо комисията подкрепи предложение на Светослав Белемезов от АБВ заседанията на Народното събрание да се предават пряко от парламентарен телевизионен канал (БНТ), като излъчваният сигнал да се...

Калфин не се отказва да търси пари за коледни добавки към пенсиите

http://www.mediapool.bg/kalfin-ne-se-otkazva-da-tarsi-pari-za-koledni-dobavki-kam-pensiite-news227218.html

Все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите, съобщи пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в петък, след като предишния ден финансовият министър Владислав Горанов отсече, че няма да има коледни добавки за пенсионерите. Още при встъпването си в длъжност Калфин каза, че ще търси възможности за допълнителната сума за възрастните хора, но в четвъртък след първото одобрение на актуализацията да бюджета Горанов заяви, че всички допълнителни приходи ще бъдат насочени към покриването на бюджетния дефицит, за да е възможно най-малко над разрешените 3% от ЕК. "Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда", заяви Горанов пред Нова телевизия в четвъртък. "Финансовият министър за мое голямо съжаление го каза, без да сме се консултирали. Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор", коментира Калфин. По думите му се водят разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите. "Вярно е – в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние. Но все още се търсят възможности и резерви. Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават", каза социалният министър и допълни, че следващата седмица ще стане ясно окончателно дали възрастните хора ще получат допълнителни пари по Коледа. Калфин обясни още, че в социалното ведомство са подготвени няколко законопроекта, свързани с изчистване, изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания. Много е важно тази помощ да се фокусира върху тези, които имат най-голяма нужда от това, коментира министърът. По думите му, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите. Това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Калфин обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно и ще бъдат подпомогнати вече попадналите в списъците. "С актуализацията на бюджета положихме всички усилия до края на годината плащанията, които в момента се правят, да са осигурени, включително и с т.нар. програма "Сигурност“, където са заети безработни за охрана на общински обекти и т.н. Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани", каза вицепремиерът и социален министър. Това, което ще търся в 2015-а година първо е възможността да се запазят и по възможност да се увеличат социалните плащания, включително свързани с енергийното подпомагане. Има един проблем, който е свързан със социалните асистенти, за който също приоритетно ще се търси решение, коментира Калфин. Хранителните пакети по програмата за подпомагане на най-бедните няма как да пристигнат преди Коледа, допълни той. "За мен важното е да не бъде пропускана година, защото състоянието, в което заварих тази програма – те се готвеха да я продължат от следващата зима – 2015/2016. Всичко възможно съм направил тази зима да не бъде пропусната и хората да получат помощите", каза Калфин. Пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани през следващата година, посочи още той. Две са възможните увеличения - с 1.9 или 2.4%., допълни Калфин и обясни, че за него е много важно минималната работна заплата да продължи да расте, защото с поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява изключително много икономиката.

IEA: Петролният пазар навлиза в нова ера

http://www.investor.bg/surovini/365/a/iea-petrolniiat-pazar-navliza-v-nova-era-183815/

Цената на "черното злато" едва ли ще се върне към познатите високи нива в скоро време, прогнозира Международната агенция по енергетика

Община Варна ще отдели близо 50 бона за храна за кучкарника в Каменар

http://www.moreto.net/novini.php?n=270761

Обществена поръчка за доставка на храна за Общинския приют за безстопанствени кучета в Каменар и за „Зоопарк-Спасителен център“-Варна е обявила Община Варна. Става въпрос за осигуряване на гранулирана храна, консерви и сухо адаптирано мляко за нуждите на четириногите.

Безработицата в страната намалява през третото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-страната-намалява-през-третото-тримесечие_l.a_i.607274_at.1.html

През третото тримесечие на 2014 г. безработните лица са 368.8 хил., а коефициентът на безработица - 10.8%, като в сравнение с третото тримесечие на...

Чакаме Румъния, за да намалим таксите за "Дунав мост 2"

http://www.cross.bg/most-taksite-leki-1439767.html

София /КРОСС/ Предвижда се среща между българската и румънската страна за обсъждане на възможността за намаляване на таксите за преминаване на леки коли по „Дунав мост 2" в двете посоки. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски. Все още обаче от Румъния не са потвърдили за провеждането на такава среща. „Тъй като размерът на таксите за преминаване през „Дунав мост 2" се определят с решения на двете правителства - българското и румънското, е необходимо да се проведат консултации между тях за евентуалното намаляване на тези такси на леки автомобили в двете посоки", разясни министърът.„Това би било възможно след като се отчете начинът, по който се формират приходите от таксите от леките автомобили.Само за сравнение мога да посоча, че на мост Русе - Гюргево таксите за леки коли бяха намалени от българска страна от 6 на 2 евро с постановление на МС за посока България - Румъния. А тези от румънска страна бяха намалени на 3 евро", онагледи с пример Московски добрите отношения на двете страни по въпроса, от което може да се прогнозира, че е възможно и в случая с „Дунав мост 2" да имаме успеваемост на исканията ни.

Клуб Червило: Не е имало маскирани с бухалки, а сбиване между клиенти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427095

Ръководството на столичния клуб "Червило" публикува във фейсбук страницата си официална позиция за нощта, в която бе открит новият сезон на нощния клуб.
Ръководството отрича да е имало нахлуване на 20-ина мъже с бухалки и обяснява, че става дума за спречкване между няколко посетители, както "Труд" вече писа. Ръководството на столичния клуб "Червило" публикува във фейсбук страницата си официална позиция за нощта, в която бе открит новият сезон на нощния клуб. Ръководството отрича да е имало нахлуване на 20-ина мъже с бухалки и обяснява, че става дума за спречкване между няколко посетители, както "Труд" вече писа.

Кралев вярва, че Пулев ще покаже "железен юмрук, силна психика и отлична техника"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/14/2419497_kralev_viarva_che_pulev_shte_pokaje_jelezen_jumruk/?ref=rss


Новият министър на младежта и спорта Красен Кралев подкрепи словесно боксьора Кубрат Пулев и екипа му чрез писмо, изпратено в Хамбург. Българският претендент за световната титла по бокс получи лична и морална подкрепа от спортния министър.

Кралев пожелава успех и изразява искрена подкрепа към Пулев, като подчертава факта, че боксьорът е решил да се състезава за България въпреки оферти на чуждите държави.

"Скъпи Кубрат, ден преди началото на най-големия и очакван за...

Клуб Червило: Хора с маски и бухалки не са нахлували в заведението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4427087

Ръководството на столичния клуб Ръководството на столичния клуб "Червило" публикува във фейсбук страницата си официална позиция за нощта, в която бе открит новият сезон на нощния клуб. Ръководството отрича да е имало нахлуване на 20-ина мъже с бухалки и обяснява, че става дума за спречкване между няколко посетители, както вече "24 часа" писа.

Усилен контрол на автомобилите започва от 17 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270768

Направен е оглед на пътната инфраструктура и са подготвени планове за готовност на Областните дирекции на МВР за усложнена зимна обстановка. Това заяви Антон Антонов, директор Дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение“ при Главна дирекция „Пътна полиция“ към МВР, на пресконференция във връзка с готовността за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия, предаде Фокус.

Правосъдният министър ще има четирима заместници

http://www.cross.bg/pravosudieto-ministura-izmenenie-1439766.html

София /КРОСС/ Политическият кабинет на министъра на правосъдието ще бъде увеличен с още един член. Това съобщиха от ведомството. От там посочват, че на сайта на министерството в раздел „Проекти на нормативни актове" е публикуван проект за МПС за изменение в Устройствения правилник на Министерство на правосъдието, както и доклад към него. „Единствената промяна, която се предвижда с постановлението, е политическият кабинет на министъра на правосъдието вместо трима да включва четирима заместник-министри, които ще подпомагат министъра при изпълнението на неговите правомощия. Предложеното изменение е с цел постигане на по-добра ефективност при разработването на проекти на нормативни актове и дейността по приоритетите за съдебна реформа", посочват от МП.

Uber стартира нова спорна услуга в Париж

http://www.investor.bg/web/456/a/uber-startira-nova-sporna-usluga-v-parij-183818/

Решението за пускане на пазара на UberPop подчертава решимостта на компанията да премине през регулаторните пречки в Европа

Националите излязоха с декларация: Тиражират измислици за разделение на групички в отбора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4427085

Националите на България излязоха с обща декларация по повод публикации в пресата, че тимът ни е разделен на групички и атмосферата в отбора не е на необходимото ниво преди важния мач от евроквалификациите с Малта.
Ето цялото съобщение, поместено в страницата на Българския футболен съюз:
Във връзка със зачестилите спекулации в медийни публикации за Националите на България излязоха с обща декларация по повод публикации в пресата, че тимът ни е разделен на групички и атмосферата в отбора не е на необходимото ниво преди важния мач от евроквалификациите с Малта. Ето цялото съобщение, поместено в страницата на Българския футболен съюз: Във връзка със зачестилите спекулации в медийни публикации за

Жилищата в Гърция продължават да губят стойност

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/jilishtata-v-gyrciia-prodyljavat-da-gubiat-stoinost-183819/

Понижението на цените на новите жилища достига 6,1% през третото тримесечие, а при по-старите имоти спадът е 7,5%

Манолова: Очаквахме от ГЕРБ да се опитат да превърнат парламента в сляпо оръдие на Борисов

http://pik.bg/манолова-очаквахме-от-герб-да-се-опитат-да-превърнат-парламента-в-сляпо-оръдие-на-борисов-news249725.html

Манолова: Очаквахме от ГЕРБ да се опитат да превърнат парламента в сляпо оръдие на Борисов

От ГЕРБ това сме го виждали, това го очаквахме, че ще се опитат парламента в сляпо оръдие на Бойко Борисов. Но защо останалите три присъдружни партии участват в това,нямам обяснения.

Това заяви народният представител от БСП лява България Мая Манолова пред журналисти във връзка с решенията на Временната комисия за изработване на проект на правилник за организация и дейност на НС.

Манолова заяви, че за нея е смайващо хора, които наричат себе си демократи, визирайки Реформаторския блок, да подкрепят предложенията във Временната комисия за изработване на проект на правилник за организация и дейност на НС.

„За мен е смайващо, че хора, които наричат себе си демократи, имам в предвид осовно РБ. Вчера те бяха редом с хората, които на улицата искаха повече прозрачност, публичност и контрол. Сега с тези гласувания те за пореден път предават своите избиратели. От ГЕРБ това сме го виждали, това го очаквахме, че ще се опитат парламента в сляпо оръдие на Бойко Борисов. Но защо останалите три присъдружни партии участват в това,нямам обяснения”, каза още Мая Манолова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване