Ваксините срещу ебола ще бъдат достъпни през 2015 г.

http://africa.actualno.com/Vaksinite-sreshtu-ebola-shte-bydat-dostypni-prez-2015-g-news_60248.html

В случай на успешно завършване на тестове на експерименталните ваксини срещу вируса ебола, те ще бъдат достъпни за ползване през следващата година, съобщи координаторът на ООН в борба със смъртонос...

Дълговете на болниците пак счупиха рекорд - 410 млн. лв.

http://pik.bg/дълговете-на-болниците-пак-счупиха-рекорд---410-млн-лв-news249501.html

Дълговете на болниците пак счупиха рекорд - 410 млн. лв.

Дълговете на болниците пак счупиха рекорд, пише "Труд".

Към 1 август т. г. общите задължения на държавните и общинските лечебни заведения бяха стигнали максимум от 407,3 млн. лв., а към 30 септември новото "постижение" е от 410,23 млн. лв. Увеличението спрямо 30 септември 2013 г. е с 31 млн. лв. или с 8%, показва справка на здравното министерство за "Труд". Държавните болници са натрупали 320,72 млн. лв., което е с 32,8 млн. лв. повече спрямо 30 септември м. г.

Докато общите дългове на общинските болници са стопени с 1,84 млн. лв. спрямо сравнявания период м. г. От общите задължения 160,468 млн. лв. са просрочените борчове на лечебните заведения. Само една четвърт (29,57 млн. лв.) от тях са на общинските болници, а останалите са на държавните.

До трупането на борчове се стига заради залаганото недофинансиране на здравеопазването, но и защото НЗОК плаща с месеци по-късно надлимитното лечение.


Google нае за 60 години летище на НАСА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246754_Google+%D0%BD%D0%B0%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+60+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90

 Google нае стар летищен комплекс на НАСА, където да прави тестовe на космическите си апарати и роботизирана техника. Той вече е превърнат в база за частните самолети на собствениците и изпълнителните директори на многомилиардната корпорация.

 

Фирмата Planetary Ventures, която е едно от многото подразделения на Google, ще поеме управлението на летище Мофет, намиращо се в Маунтин Вю, Калифорния. Според прессъобщението на НАСА съоръжението ще бъде използвано за „проектиране, развитие, монтаж и тестове на устройства в областта на космическите изследвания, авиацията, роботиката и други високи технологии”. Google наема летището за срок от 60 години, за който ще плати на агенцията 1,16 млрд. долара. В сделката е включено и възстановяването на прочутия Хангар 1, който е една от забележителностите в Силициевата долина. Построен през 1933 г., той и до днес е сред най-големите куполни постройки в света.

Бабини рецепти за хрема при децата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4425878

Всички родители са се сблъсквали с този проблем - упорита хрема при децата. Народната медицина познава много и ефективни средства, които ще помогнат да се справите бързо и лесно.
Народната медицина е изпитана и много добра, но ако забележите, че не детето не се повлиява ,обърнете се към лекар.
Както начало няколко общи съвети, Всички родители са се сблъсквали с този проблем - упорита хрема при децата. Народната медицина познава много и ефективни средства, които ще помогнат да се справите бързо и лесно. Народната медицина е изпитана и много добра, но ако забележите, че не детето не се повлиява ,обърнете се към лекар. Както начало няколко общи съвети,

Бабини рецепти за хрема при децата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425876

Всички родители са се сблъсквали с този проблем - упорита хрема при децата. Народната медицина познава много и ефективни средства, които ще помогнат да се справите бързо и лесно.
Народната медицина е изпитана и много добра, но ако забележите, че не детето не се повлиява ,обърнете се към лекар.
Както начало няколко общи съвети, Всички родители са се сблъсквали с този проблем - упорита хрема при децата. Народната медицина познава много и ефективни средства, които ще помогнат да се справите бързо и лесно. Народната медицина е изпитана и много добра, но ако забележите, че не детето не се повлиява ,обърнете се към лекар. Както начало няколко общи съвети,

BMW зарежда електромобили през улични лампи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246753_BMW+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0

 Лидерът при премиум автомобилите BMW е разработил улични лампи, снабдени с контакти за зареждане на електрически коли. Германският концерн ще пусне пилотния проект в Мюнхен догодина, като използва наличната градска осветителна мрежа.

 

„Добре развитата инфраструктура за зареждане е от огромно значение, ако наистина искаме да видим повече електрически превозни средства по пътищата в бъдеще”, смята Петер Шварценбауер, член на Управителния съвет на BMW AG.

 

Баварската компания е създала два прототипа на стълбове за улично осветление „Светлина и заряд”, които съчетават ефективни светодиоди (LED) със зарядни станции за презареждане на електромобили. Монтирането на първите осветителни стълбове за зареждане ще стане директно върху съществуващата по мюнхенските улици локална инфраструктура за осветление.

Есента на Майстора

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/esenta-na-majstora-6027377

От средата на октомври до края на ноември в кюстендилския край е време за приготвяне на зимнина - лютеници, туршии, сладка, къпиново вино и задължително ракия от сини сливи - за традициите там разказва Елеонора Гаджева

Есента на Майстора

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/esenta-na-majstora-6027377

От средата на октомври до края на ноември в кюстендилския край е време за приготвяне на зимнина - лютеници, туршии, сладка, къпиново вино и задължително ракия от сини сливи - за традициите там разказва Елеонора Гаджева

Обявена за починала полякиня се събуди в моргата

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/obiavena-za-pochinala-poliakinia-se-sybudi-v-morgata-6027430

„Леля ми не знае какво ѝ се е случило... Като я върнахме в къщи, ни каза, че ѝ е много студено и поиска топъл чай“, разказва племенницата ѝ Богумила Колкевич

Пуснаха безплатен интернет в Кения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246752_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D0%B2+%D0%9A%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Общественият проект Internet.org, чиято цел е да осигури достъп до световната мрежа в развиващите се страни, даде старт на кампанията си в Кения. Африканската държава е третата, в която гражданите ще имат безплатен достъп до интернет. Преди това проектът заработи в Замбия и Танзания.

 

В Кения достъпът до интернет се осъществява чрез мобилния оператор Airtel. Сред сайтовете, до които се осигурява безплатен достъп, са Facebook, Wikipedia, AccuWeather и BBC News. В Замбия, където първо беше задействат проектът Internet.org, свободно се влиза и в Google. В Танзания и Кения обаче достъпът до най-голямата интернет търсачка е платен.

 

Зад проекта Internet.org, който е активен от август 2013 г., стоят Facebook, Nokia, Qualcomm, Samsung и няколко други компания. Идейният му двигател е самият Марк Зукърбърг. Целта на Internet.org е да осигури безплатен интернет за 2/3 от населението на Земята.

Четирима министри на отчет в НС, Борисов бяга

http://www.bnews.bg/article-121739

Четирима министри, но не и министър-председателят Бойко Борисов ще изпълнят първия парламентарен контрол на новата власт.

Патриоти в чекмедже

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4425545

За първи път в най-новата история на България в Народното събрание имаме толкова много националисти накуп - „Атака”, НФСБ, ВМРО, а може да добавим бившата ББЦ (както и да се казва сега). Общото между тях е, че са против новините на турски език, всеки с всеки се е ухажвал през годините и че се подозират помежду си още от първия ден. И това подозрени

Най-важното от Варна във вчерашния 13 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270645

Правят нова кооперация върху стара варненска къща Една от старите варненски къщи в центъра на града ще бъде съборена заради строеж на нова кооперация. Това става ясно от писмо на главния архитект на морската столица Виктор Бузев до инвеститора на обекта.

Колко сладка е близалката на Android

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246751_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+Android

 Тази седмица новата версия на операционната система Android 5.0 – Lollipop, която Google определя като най-голямото обновяване от основаването й, ще бъде достъпна за потребителите. Първо с нея ще се сдобият собствениците на смартфони от линията Nexus. Колко по-сладка е близалката (както приблизително се превежда от английски lollipop) от десертчето с изтичащ срок на годност KitKat 4.4.

 

НЯКОЛКО ПРОФИЛА

 

През последните години границата между персоналните компютри и мобилните устройства става все по-размита. Още едно потвърждение на тази тенденция е появата в Lollipop на пълноценна поддръжка на няколко Android акаунта. Тоест, ако в къщи имате един таблет за цялото семейство, то всеки негов член може да влезе със собствената си парола и да види инсталирани своите приложения и игри. Да, подобна функция се предлагаше още в Android 4.3 Jelly Bean, но през последните две години Google я разви съществено и сега тя е достъпна не само за таблети, но и за смартфони.

 

ЗДРАВЕ С GOOGLE FIT

 

При представянето на iOS 8 Apple показа и HealthKit – единен център, в който се събират данните от всички „умни” аксесоари, следящи жизнените показатели на потребителя. Google, разбира се, не оставиха това без отговор и направиха платформата Fit, която изпълнява същите функции в Lollipop. Fit може да бъде инсталирана и на устройства с операционна система Android 4.0 и нагоре.

 

ПЪЛНА ПРОМЯНА С MATERIAL DESIGN

 

Много се изписа дали Google е променил към добро външния вид на Lollipop – тъй наречения Material Design. „Картовият” интерфейс, познат от Google Now и Android Wear, вече е базов и за Android 5.0. С него идва и основният тренд в дизайна на операционната система – плоски елементи на управление. Но ако при iOS има градиенти, а при Windows Phone – два-три контрастни цвята, то Material Design предлага на потребителите цяла палитра от ярки багри.

 

ФИЛТРАЦИЯ НА ИЗВЕСТИЯТА

 

Многократно беше отбелязвано, че заедно с външния вид в Android 5.0 ще се промени и взаимодействието с известията – те ще получат по-голяма свобода и с тях ще се извършват повече действия, без да се влиза в съответните приложения. Появил се е и филтър на известията – на заключения екран ще бъдат показвани само онези, които са най-важни за съответния потребител.

 

УСЪВЪРШЕНСТВАНО РАЗПОЗНАВАНЕ НА ЛИЦА

 

Тъй като известията няма да се показват само в Центъра за известия, но и на заключения екран, преди разблокиране на мобилното устройство потребителят ще има нужда от известно време, за да се запознае с новата информация. Системата ще използва тези две-три секунди, за да разшифрира лицето му. Така отключването на смартфона ще става почти незабележимо.

 

ПО-ЛЕСНО ОТКЛЮЧВАНЕ СЪС SMART LOCK

 

Още едно нововъведение, улесняващо отключването, е функцията Smart Lock, която работи само при връзка с Android Wear. Ако смартфонът открие в непосредствена близост умен часовник с платформа на Google, тогава няма нужда от въвеждане на парола. В противен случай системата ще иска да потвърдите самоличността си с въвеждането на ПИН код.

 

ИНТЕГРАЦИЯ С АКСЕСОАРИ

 

„Умните” аксесоари не са предназначени само за устройства с платформа на Google. Bluetooth клавиатурите например са много разпространени за всякакви таблети, независимо от операционната им система. Доскоро обаче Android не се „разбираше” много добре с тях. Затова Google добави в Lollypop дългоочакваната поддръжка на клавишни комбинации. Сега превключването на език ще става толкова лесно, колкото и на компютъра. Копирането и пействането на текст  също.

 

ПОЛИГЛОТЪТ GOOGLE

 

Епълската Siri говори на английски, китайски, френски, немски, испански, италиански, японски и корейски. Майкрософтската Cortana разбира английски и китайски. Google Now освен основните езици на Siri е запознат и с руския. В Lollypop той може да бъде активиран, без да докосваме устройството, а само с командата „OK, Google”. Този трик не работи при Siri и Cortana – асистентите се включват с натискането на бутон.

 

ПО-ДОБРИ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ И АВТОНОМНОСТ

 

Освен подобрената функционалност Google е пипнал и ядрото на операционната си система. Най-важните последствия от „заводския тунинг” са следните: приложенията ще работят по-бързо, а смартфоните ще използват по-пестеливо заряда на батерията. Първото е постигнато благодарение на новия програмен енджин ART, а второто – с помощта на няколко инструмента за оптимизация на енергопотреблението под общото название Project Volta. Според официалната информация Project Volta би трябвало да увеличи времето на работа с 90 минути, а според тестове на независими експерти автономията е нараснала с 30 процента.

 

АВТОМАТИЧНО ШИФРОВАНЕ

 

Защитата на данните е един от най-важните елементи при създаването на новите операционни системи. В Android 5.0 Lollipop цялата информация, която се предава от смартфона или таблета, автоматично ще се шифрира от системата. Така дори ако хакери успеят да прихванат транслирането на данните, те няма да могат да направят нищо с тях.


На Коледни заговезни за последно се яде месо преди постите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/14/2412186_na_koledni_zagovezni_za_posledno_se_iade_meso_predi/?ref=rss


Днес са Коледните Заговезни - последният ден, в който може да се яде месо преди 40-дневния Рождественски пост (коледни пости).

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите...

Discovery Networks проведе пан-регионално изследване за влиянието на телевизионната реклама, озаглавено „Бъдещето на телевизионната реклама”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246750_Discovery+Networks+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%BD-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B7

 Новото проучване „Бъдещето на телевизионната реклама” на Discovery Networks и Future Foundation показва, че 78% от българските зрители са съгласни, че когато гледат телевизия, телевизионният канал сам по себе си е добър индикатор за качеството на програмата. Изследването доказва, че потребителите все още усещат превъзходството на телевизията и осъзнават, че рекламата е пряко свързана с финансирането на качествено съдържание. Въпреки нарастващото време, което потребителите прекарват онлайн, използвайки различни устройства, 57% от българите се задържат пред телевизора повече от 3 часа на ден. Едно от основните заключения в новия доклад на Discovery Networks е, че телевизионната реклама продължава да бъде много въздействаща. Това се случва въпреки рязкото увеличение на интернет потреблението, повечето време, прекарано онлайн и тенденцията към гледане на повече от един канал едновременно (multi-screen viewing).

За проучването „Бъдещето на телевизионната реклама” на Discovery Networks са анкетирани 3 000 телевизионни зрители от 10 пазара в региона на Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка (CEEMEA): България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Южна Африка, Турция, Украйна и ЮАР. Докладът включва и резултати от пространни интервюта с експерти в индустрията. Регионът на CEEMEA покрива 26,1% от зрителската аудитория в света - общо 1,866 млрд. души с 16,5 % от световната покупателна способност.

Дорота Зурковска-Бътнър, вицепрезидент „Развитие на рекламните продажби за Discovery Networks CEEMEA коментира: „В света на модерните технологии, телевизията остава силно доминираща част от медийния микс. Технологичните постижения оказаха влияние на това как използваме медиите - засили се значението на това кой точно канал избират зрителите. Те имат нужда да се обърнат към доверен съветник, които е създал програма, на която те могат да се доверят и която е достатъчно разнообразна. Зрителите много добре осъзнават финансовата връзка между рекламата и съдържанието и са отворени към нови рекламни формати. Има много причини да бъдем оптимисти за бъдещето на телевизионната реклама. Аудиторията осмисля това, което вижда и е готова да откликне на ангажиращи и контекстуално позиционирани рекламни послания. Зрителите могат само с един клик или докосване на екрана да влязат в близка интеракция с различни марки”.

„Бъдещето на телевизионната реклама” показва, че високотехнологичният начин на живот, телевизионните услуги на поискване и възможността да имаме по-голям  контрол над това какво да гледаме, се отразяват на начина, по който се гледа телевизия.  През 2014 г. обаче зрителите в CEEMEA показват пълно разбиране на връзката между достъпност, качествено съдържание и рекламата, която го финансира. Според резултатите от проучването, България е втората водеща страна в региона с 52% от зрителите, които искат рекламите да бъдат по-дълги, но да се излъчват по-рядко. Преднина имат единствено унгарците с 57%, които търсят повече баланс между продължителността и честотата на рекламите. 40% от анкетираните българи помнят между 2 и 5 марки, рекламирани в рамките на 24 часа.

В медийния пейзаж, където потребителите са способни да избират точно как, къде и кога искат да се ангажират с медийно забавление, доверието в телевизионните канали е изключително важно. 72% от българите са съгласни, че липсата на реклами ще понижи телевизионното качество, а 78% смятат, че когато гледат телевизия, каналът сам по себе си е индикатор за качеството на програмата. „Бъдещето на телевизионната реклама” разкрива още, че 52% от анкетираните зрители в България са съгласни, че рекламата има по-голямо влияние над тях, когато е излъчвана по канал, на който се доверяват.

Почти една трета от зрителите в CEEMEA са по-склонни да поръчат продукт, който спонсорира програма. У нас 77% от зрителите приемат програмното спонсориране, а 54% не намират за смущаващо, ако програмата е спонсорирана от определена марка.

Проучването показва, че българската аудитория ясно разбира, че рекламата има най-голямо влияние, когато комбинира различни комуникационни канали, за да засили посланието си. 72% от родните зрители запомнят рекламните кампании повече, ако ги виждат в различни медии (телевизия, онлайн, външна реклама, постери).

Резултатите показват, че аудиториите на CEEMEA са позитивно настроени към технологичния напредък, който им дава възможност за достъп до телевизионното програмиране и предпочитаното от тях рекламното съдържание. Високотехнологичният начин на живот вече е повлиял на повече от половината анкетирани в региона, които продължават „връзката“ си с марката чрез телефона или таблета си, след като телевизионната реклама е приключила. Тези условия създават по-голяма ангажираност на аудиторията към марката от когато и да е било. Според „Бъдещето на телевизионната реклама” повече от половината потребители в региона проявяват интерес към персонализираната реклама, която се превръща в по-значима и по-ангажираща, въпреки значителната разлика в отделните райони. България е водеща в тази нагласа на зрителите - над 70% са съгласни с това твърдение, докато този показател пада под 40% в Русия.

По-долу ще намерите основните заключения от проучването:

Телевизионната реклама работи:

·         57% от българите гледат най-малко 3 часа телевизия на ден, като за региона на  CEEMEA процентът е 50, а всеки шести глед·         Над 70% от анкетираните са съгласни, че телевизионното качество ще се намали без наличието на реклами. В България това мнение споделят 80% от анкетираните.

·         Всеки трети пък смята, че спонсорството увеличава склонността му към покупка на стока.

 

Оптималната дължина на рекламните паузи все още не е определена

·         Потребителите в CEEMEA предпочитат по-дълги, но по-редки рекламни блокове. В България 52% споделят това мнение.

·         Телевизионните доставчици трябва да балансират между желанията на потребителите и кое е най-доброто за марките, ако искат да се откроят от останалите реклами в рекламния блок. В потвърждение, 70% от анкетираните помнят 5 или по-малко реклами на ден. Проучването сочи, че 1/4 от българите не могат да назоват повече от 5 реклами, които са гледали в рамките на деня.

 

Каналите създават ангажираност

·         78% от българите, участвали в проучването, са съгласни, че качественото съдържание е ключ към създаването на рекламна ангажираност.

·         1/3 от зрителите в CEEMEA са напълно съгласни, че рекламата, излъчвана по надеждни канали, е по-въздействаща, въпреки че положителният ефект до голяма степен е подсъзнателен.

 

Телевизионната реклама е по-ефективна, когато се излъчва на втори екран

·         Потребителите са съгласни, че рекламата, излъчвана по различни комуникационни канали, има по-голямо влияние. Повече от 70% от българите споделят мнението, че 360-градусовите кампании са силно въздействащи.

·         Проучванията показват, че високотехнологичният начин на живот активно засилва, а не намалява рекламната ефективност. 50% от анкетираните са търсили продукт или услуга онлайн, след като вече са гледали рекламата му по телевизията. По този критерий България се откроява със 70%.

 

Бъдещето е персонализирано

·         85% от българските потребители биха искали да имат възможността да пропускат дадена реклама, за да избират и гледат най-подходящата за тях.

·         Над 50% от анкетираните в региона желаят рекламата да е съобразена спрямо конкретните им нужди. 70% от българите са съгласни с това твърдение.

·         Половината от потребителите в региона биха искали директно да се ангажират и поръчват това, което са видели на екрана.  50% от участниците в проучването биха искали да могат да купуват продукти само с натискането на един бутон. 47% от българите са заинтересовани да обсъждат програмното съдържание в социалните мрежи, докато гледат телевизия.

 

Пълното проучване е достъпно на www.discoveryinsights.com, а видеото, обобщаващо всички заключения в „Бъдещето на телевизионната реклама”, е достъпно тук.а телевизия над 5 часа дневно.  

Елеонора Георгиева



Полицията издирва дядо от Стара Загора (снимка)

http://pik.bg/полицията-издирва-дядо-от-стара-загора-снимка-news249497.html

Полицията издирва дядо от Стара Загора (снимка)

Полицията в Стара Загора издирва Стоян Енев Иванов на 80 години от града.

Мъжът е в неизвестност от 9 ноември.

Висок е около 170 см с нормално телосложение, с бяла коса с плешивост отпред. Облечен е с долнище на анцуг - син анцуг и яке, върхи което има черно шушляково елече, носи кафяв кожен каскет.

Не носи в себе си документи за самоличност.

Умоляват се гражданите, които разполагат с информация за издирвания да позвънят на тел. 112 или да посетят най-близкото полицейско управление.

80-годишен дядо с кожен каскет изчезна в Стара Загора

Бургас с ново родилно за 1,2 млн. лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4424872

Бургас ще има ново родилно отделение, което ще е най- голямото в Източна България. Проектът за него вече е внесен в здравното министерство. Той предвижда да се извърши ремонт и реконструкция на досегашните родилно и неонатонологично отделение и те да грейнат по последен писък на модата.
Ремонтът ще е за 1 200 000 лева и ще бъде извършен според Бургас ще има ново родилно отделение, което ще е най- голямото в Източна България. Проектът за него вече е внесен в здравното министерство. Той предвижда да се извърши ремонт и реконструкция на досегашните родилно и неонатонологично отделение и те да грейнат по последен писък на модата. Ремонтът ще е за 1 200 000 лева и ще бъде извършен според

Възрастта за пенсия расте с 4 месеца от 1 януари

http://frognews.bg/news_80243/

Масовата възраст за пенсиониране ще бъде увеличена с 4 месеца от 1 януари 2015 г., като се следва механизмът, въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков. Това става ясно от инструкция на Министерството на финансите, съобщава в. “24 часа”.

Кожни лекари преглеждат безплатно за алергия

http://pik.bg/кожни-лекари-преглеждат-безплатно-за-алергия-news249494.html

Кожни лекари преглеждат безплатно за алергия

Кожата на всеки трети човек реагира бурно на някое от хилядите вещества, с които влиза в контакт. И най-често причината за алергията в днешни дни е никелът. Веднага след него в списъка на топдразнителите следват кобалтът и колофонът.

И чак тогава се нарежда вече неизползвано в ЕС съединение в цимента, което допреди години беше най-честата причина за контактен дерматит. В първата 5-ица днес се нарежда и перуванският балсам, който се влага в голяма част от козметиката.

Алергени има дори в материалите за джиесеми и лаптопи - тестовете показват, че 39% от преносимите компютри са положителни за никел, съобщи доц. Жана Казанджиева от Александровска болница.

Като цяло алергиите вече са проблем за половината от хората. Това е една от причините Българското дерматологично дружество да организира в рамките не евроинициатива безплатно тестуване и прегледи за хора, които имат прояви на кожна алергия. Без заплащане на труда си като доброволци ще се включат лекари от 5 града. 

Това са София, Пловдив, Ст. Загора, Плевен и Русе. След предварително записване дерматолозите ще изследват и преглеждат от 17 до 20 ноември, единствено в дунавския град датата е 1 декември. Тестовете за алергия ще се правят с лепенки на гърба, които хората с оплаквания ще носят 3 дни. Затова датите за започване на изследване са 17-и и 18-и, след това само ще се получават резултати и ще се извършват прегледи без тестуване, обясни доц. Казанджиева.

Дерматолозите смятат, че за времето на кампанията ще могат да приемат общо 500-600 пациенти.

Практиката показва, че почти във всички почистващи и козметични препарати, включително в хигиенните мокри кърпички, може да се открият алергизиращи вещества. Най-често влизат в състава на консервантите и ароматизиращите съставки. Но дежурното обяснение, че е виновна "химията", има изключения - до нетипични реакции може да доведат дори натурални съставки в козметиката, обясни доц. Казанджиева. Като класически алергени тя посочи компоненти в багрилата, строителните материали, текстила. А професиите, свързани с тях - като рискови за развиване на непоносимост.

Ето на кои телефони в работното време на клиниките от 8 до 14 ч може да си запишете час за консултациите:
02/9230511 Александровска болница - София
02/ 9226207и 02/9225430 Военномедицинска академия - София
02/403 4933 - Токуда болница - София
032/602268 - Университетска кожна клиника - Пловдив
042/698109 - Университетска кожна клиника - Стара Загора
064/886696 - Университетска кожна клиника - Плевен
0888/594144 - АСИМП - Русе

Заветът на поп Кръстьо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425846

И да не остане в историята като предател на Левски, Поп Кръстьо си е запазил място в нея като основоположник на вестникарското опровержение. За щастие на някогашните редактори неговото се е изгубило по пътя. Но може и да е било отхвърлено от тях, въпреки че масовата представа за И да не остане в историята като предател на Левски, Поп Кръстьо си е запазил място в нея като основоположник на вестникарското опровержение. За щастие на някогашните редактори неговото се е изгубило по пътя. Но може и да е било отхвърлено от тях, въпреки че масовата представа за "право на отговор" по онова време малко се е различавала от сегашната.

Шест допинг теста за Кобрата преди мача с Кличко

http://offnews.bg/news/n_1/n_417349.html

Шест теста за допинг е минал Кубрат Пулев само за последните два месеца преди мача му с Владимир Кличко, съобщава в. "Преса". За последно българският боксьор е бил принуден да дава проба в ресторант в Берлин, докато вечерял. За разлика от Кобрата украинецът ще бъде тестван само след двубоя в събота. Тестовете след мач не са кръвни, а с урина, което намалява драстично шансовете да бъдат хванати следи от забранени стимуланти. "Нямам какво да крия. Той обаче се барикадира в Австрия и отказваше да бъде проверяван. Ние от "Зауерланд" не пасем трева. Сега се е напомпал, със сигурност се е изчистил и след мача всичко с пробата му ще е наред", коментира Пулев. Братята Кличко имат афера с допинг в миналото си. През 1996 г. по-големият Виталий беше хванат с анаболни стероиди и заради това Владимир се боксира на игрите в Атланта и впоследствие спечели титлата.

"Уравнението на живота ни"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246749_%22%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B8%22++

 Мечтата
Посях с любов една мечта в сърцето,
сега остава само да я пусна 
и да не мисля слънцето ще свети ли,
покълва ли, поливана от устните,
които огнени фонтани палят
и в зимни дни я топлят и я хранят,
със слово на любов и сочна зрялост
в дихание на сбъдване я бранят.
Мечтата мъничко е крехко цвете
тя сбира плод на тихо във сърцето…
Не я обсебвайте! Не я молете!
А с топла обич просто я пуснете
да донесе прашец небесно златен
от зеница на бляскава звезда
и в космоса ни светъл необятен
ум и сърце да сбъдват чудеса.



Милка Кьосева

Течовете на радиоактивна вода от авариралата АЕЦ „Фукушима 1” продължават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4425845

Водата, използвана за охлаждане на повредените реактори на авариралата АЕЦ „Фукушима 1”, продължава да постъпва в дренажната система на централата и след предприетите мерки за спиране на течовете. Това съобщиха от компанията-оператор на централата „Токио електрик пауър” (ТЕПКО), предаде ИТАР ТАСС.
Специалистите на ТЕПКО от април работеха по Водата, използвана за охлаждане на повредените реактори на авариралата АЕЦ „Фукушима 1”, продължава да постъпва в дренажната система на централата и след предприетите мерки за спиране на течовете. Това съобщиха от компанията-оператор на централата „Токио електрик пауър” (ТЕПКО), предаде ИТАР ТАСС. Специалистите на ТЕПКО от април работеха по

Споделено с BLife: Фолкпевицата Ашли за връзката си с Ненчо Касъмов? /видео/

http://www.bnews.bg/article-121680

Младата изпълнителка на „Диапазон рекърдс” Ашли, която медиите забъркаха с продуцента й Ненчо Касъмов, проговори пред камерата на BLife за отношенията си с него. Касъмов, който дълги години имаше връзка с фолкаджийката Теодора, сега имал нова тръпка и това била именно Ашли, гласи мълвата.

"Икономист": Новото BG правителство ще отдаде предимство на растежа пред икономиите

http://frognews.bg/news_80242/

Управляващите партии в цяла Европа загубиха позиции на изборите през 2014 г. за Европарламент, но за тогавашния български премиер Пламен Орешарски и неговото коалиционно правителство това "бе последният пирон в ковчега", пише британското списание "Икономист".

Течовете на радиоактивна вода от авариралата АЕЦ „Фукушима 1” продължават

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425842

Водата, използвана за охлаждане на повредените реактори на авариралата АЕЦ „Фукушима 1”, продължава да постъпва в дренажната система на централата и след предприетите мерки за спиране на течовете. Това съобщиха от компанията-оператор на централата „Токио електрик пауър” (ТЕПКО), предаде ИТАР ТАСС.
Специалистите на ТЕПКО от април работеха по Водата, използвана за охлаждане на повредените реактори на авариралата АЕЦ „Фукушима 1”, продължава да постъпва в дренажната система на централата и след предприетите мерки за спиране на течовете. Това съобщиха от компанията-оператор на централата „Токио електрик пауър” (ТЕПКО), предаде ИТАР ТАСС. Специалистите на ТЕПКО от април работеха по

Започва Сръбско-българската война

http://chronicles.actualno.com/Zapochva-Srybsko-bylgarskata-vojna-news_60243.html

Сръбско-българската война започва на 14 ноември (2 ноември стар стил) 1885 г., когато Сърбия, недоволна от осъщественото Съединение на Княжество България с Източна Румелия, обявява война на България. ...

Павлова предупреди - пет големи области изобщо не са готови за зимата

http://society.actualno.com/Pavlova-predupredi---pet-golemi-oblasti-izobshto-ne-sa-gotovi-za-zimata-news_60238.html

На този етап нещата в правителството са подредени. Не знам защо френският посланик г-н Касвие Лапер дьо Кабан се опасява от структурата и от отговорностите по европейските въпроси. Така регионалният м...

Великобритания ще въведе по-строги закони срещу чуждестранните бойци

http://europe.actualno.com/Velikobritanija-shte-vyvede-po-strogi-zakoni-sreshtu-chujdestrannite-bojci-news_60239.html

Британските граждани, които станат чуждестранни бойци в други държави, може да бъдат спрени от връщане у дома, а паспортите на заподозрени лица ще се конфискуват съгласно готвени нови закони за справя...

Роми от Казанлък искат да плащат за вода, но общината не дава

http://starazagora.actualno.com/Romi-ot-Kazanlyk-iskat-da-plashtat-za-voda-no-obshtinata-ne-dava-news_60240.html

Искам да имам водомер, баня – да се изкъпя. Водата и токът са като манджата – не може без тях. Как да облека децата без вода и ток? Като не мога, естествено българчето в училище ще...

Танева : Българската гора няма да изчезне

http://business.actualno.com/Taneva--Bylgarskata-gora-njama-da-izchezne-news_60241.html

Българската гора няма да изчезне. Първата стъпка, която трябва да бъде предприета в областта, няма да бъде налагане на мораторум. Това заяви министърът на земеделието и храните Десиславата Танева. Тя ...

Ще командировам вицепремиерите в Брюксел, да посрещат мейлите на ЕК за еврофондовете

http://cite.actualno.com/Shte-komandirovam-vicepremierite-v-Bruksel-da-posreshtat-mejlite-na-EK-za-evrofondovete-news_60242.html

"Ако трябва вицепремиерите, министрите ще ги командировам за месец в Брюксел. Едните пишат тук, другите посрещат имейлите там при комисарите. Без да осигурите парите и плащанията – не с...

Потрошиха столичния клуб "Червило"

http://crime.actualno.com/Potroshiha-stolichnija-klub-Chervilo-news_60244.html

Близо 20 маскирани са нахлули при отварянето на столичния клуб „Червило“ в центъра на София. С бухалки и бутилки са потрошили заведението и скочили на бой на клиентите. Инцидентъ...

Депутатите ще могат да получават подаръци, но до 300 лв.

http://pik.bg/депутатите-ще-могат-да-получават-подаръци-но-до-300-лв-news249486.html

Депутатите ще могат да получават подаръци, но до 300 лв.

Забранява се на депутатите да приемат подаръци на стойност повече от 300 лв., съобщава "24 часа". Това ще бъде разписано в правилника на Народното събрание по предложение на ГЕРБ. И досега подобен текст съществуваше, но във финансовите правила към правилника, а сега се вкарва в основния документ за работата на парламента.

Депутатите не могат да получават подаръци на стойност над една десета от основното им месечно възнаграждение за съответния месец, бе записано там. Според последните данни на НСИ базисната депутатска заплата стигна 2700 лв., но към тази сума се добавят допълнителни проценти за шефски постове в групи и комисии и така тя минава 3000 лв. Подаръците на стойност над 300 лв. трябва да се предават в НС и да се обявяват в публичен регистър, гласи още текстът на ГЕРБ. За първи път в правилника на НС се разписва отделна глава “Етични норми за поведение на народния представител”.

Целта на управляващите е тя да замести изработването на отделен Етичен кодекс на депутата, какъвто не може да се приеме от вече няколко поредни парламента. В етичните правила се разписват както задълженията на депутатите да декларират имущество и конфликт на интереси, така и да се държат уважително към гражданите и да нямат дискриминационни постъпки. За поведението на депутатите ще се произнася етичната комисия, която засегнатите могат да сезират. Парламентът вече ще има “стена на срама” - имената на депутатите с наложени наказания ще бъдат публикувани на сайта на НС. Депутатите ще бъдат наказвани и ако оскърбяват премиера или някой от министрите. Досега те биваха отстранявани от 1 до 3 заседания, ако обидят Народното събрание или президента. ГЕРБ разширява списъка за защитените от обиди с членовете на МС и на други органи на държавната власт, както и вицепрезидента.


Четиресет и един нелегални имигранти бяха заловени на "Дунав мост"

http://frognews.bg/news_80241/

Четиресет и един сирийци са заловени на "Дунав мост" в опит да напуснат нелегално страната. Чужденците са били скрити в турски камион, превозващ стъклопакети за Чехия.

Пътна обстановка в страната - 14 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270668

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. АМ „Хемус”: без ограничения. АМ „Люлин”: без ограничения. АМ „Марица”: без ограничения. АМ „Черно море”: без ограничения. АМ „Струма”: без ограничения. Състояние на проходите: - „Златишки” - затворен за всички МПС; - „Върбишки” - затворен за всички МПС; - „Троянски” - отворен за всички МПС; - „Предела” - отворен за всички МПС; - „Печинско” - отворен за всички МПС; - „Пампорово” - отворен за всички МПС; - „Превала” - отворен за всички МПС; - „Ришки” - отворен за всички МПС; - „Котленски” - отворен за всички МПС; - „Обзорски” - отворен за всички МПС; - „Републиката” - отворен за всички МПС; - „Рожен” - отворен за всички МПС; - „Айтоски” - отворен за всички МПС; - „Петрохан” - затворен за движение на МПС над 12 т; - „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т; - „Дюлински” - затворен за тежкотоварни автомобили; - „Шипка” - отворен за движение.

Министрите Лиляна Павлова и Веселин Вучков ще представят готовността за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246748_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%92%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%92%D1%83%D1%87

 Днес, 14 ноември, министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на вътрешните работи Веселин Вучков ще дадат пресконференция за готовността за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия.

Събитието ще се проведе в Гранитната зала на Министерския съвет от 10,30 часа.

В пресконференцията ще участват също заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР инж. Николай Николов, началникът на „Пътна полиция“ в ГД „Охранителна полиция“ Антон Антонов, директорът на дирекция „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства“ в АПИ инж. Георги Златев.

80-годишен дядо с кожен каскет изчезна в Стара Загора

http://www.bnews.bg/article-121737

ОДМВР – Стара Загора издирва Стоян Енев Иванов на 80 години от Стара Загора.

Днес ЕК казва дали ще ни пусне парите по програма "Околна среда"

http://frognews.bg/news_80240/

Вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще дадат брифинг във връзка с бъдещето на оперативната програма "Околна среда".

Безплатни тестове и флашмоб в деня за борба с диабета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4424577

Серия от прояви организират варненският Медицински университет и УМБАЛ "Св. Марина" в Световния ден за борба с диабета - 14 ноември. От 9 до 12 ч варненци ще могат безплатно да си проверят нивата на кръвната захар. Тестовете ще се правят в "Св. Марина" и в сградите на МУ, на факултета по дентална медицина и на Икономическия университет. Серия от прояви организират варненският Медицински университет и УМБАЛ "Св. Марина" в Световния ден за борба с диабета - 14 ноември. От 9 до 12 ч варненци ще могат безплатно да си проверят нивата на кръвната захар. Тестовете ще се правят в "Св. Марина" и в сградите на МУ, на факултета по дентална медицина и на Икономическия университет.

Кофти! Порязаха тарикати с влогове в КТБ

http://pik.bg/кофти-порязаха-тарикати-с-влогове-в-ктб-news249487.html

Кофти! Порязаха тарикати с влогове в КТБ

Прехвърлените чрез цесия депозити в КТБ няма да бъдат защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това предвиждат промени в Закона за гарантиране на влоговете, които са внесени в парламента от Министерски съвет заедно с предложението на актуализацията на бюджет, пише "Стандарт".

Финансовият министър Владислав Горанов определи пред депутатите от временната бюджетна комисия към парламента предложението като "тежък лобизъм в полза на Фонда за гарантиране на влоговете" и предпазна мярка срещу неоснователно изплащане. Предложените промени вчера бяха одобрени от комисията.

Цесиите, т.е. прехвърлянията на влогове, са разрешени и не могат да бъдат забранени. Но с промените новите притежатели на влоговете вече няма да бъдат сред първите кредитори на банката, каквито са вложителите. Целта е, ако един човек има 1 млн. лв. в КТБ, да не може да раздели влога си между пет души и така петимата да получат по 196 хил. лв., колкото е гарантираният таван на депозитите.

Тези, които имат влогове, придобити чрез цесия, също ще бъдат кредитори, но с друго качество и вече ще очакват взимания от търговско предприятие. Това означава, че ще бъдат едни от последните, чиито задължения ще бъдат удовлетворени. Средствата за това ще дойдат не от Фонда за гарантиране на влоговете, а от т.нар. маса по несъстоятелност, която ще се натрупа с продажбата на активите на банката.

Промените ще важат със задна дата за изкупилите влогове в КТБ и това може да доведе до оспорване и завеждане на дела. Финансовият министър Владислав Горанов обаче беше категоричен, че с текстовете не се оспорва вземането.

"Ние казваме, че той не е направил влог в банка и няма право на обезщетение, а има вземане от търговско предприятие, но за съжаление, на последно място", каза министърът. На 4 декември трябва да започне и изплащането на гарантираните влогове в КТБ, чийто лиценз беше отнет на 6 ноември.


Русия има проблем с два от стадионите за световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/14/2419061_rusiia_ima_problem_s_dva_ot_stadionite_za_svetovnoto/?ref=rss


Русия има проблеми с изграждането на два от стадионите, които трябва да приемат мачове от световното първенство по футбол през 2018 г.

Първият вицепремиер на страната Игор Шувалов, който е и председател на координационния съвет за мондиала, обяви, че съществуват притеснения около съоръженията в Ростов на Дон и Калининград, чийто строеж все още не е започнал. 

"В Калининград проблемите не се въртят само около финансирането, но и около това дали инвестицията е оправдана....

„Blizoo Обещания“ гарантира бърза инсталация на услуги и качествено техническо обслужване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246747_%E2%80%9EBlizoo+%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%E2%80%9C+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%86%

 С новата си кампания blizoo Обещания“ най-големият кабелен оператор в България поставя точни и ясни правила за работа с настоящите и бъдещите си клиенти. Професионалното техническо обслужване и бързата и качествена инсталация на услуги са сред приоритетите на blizoo, които попадат сред 5-те гаранции, обобщени от платформата blizoo Обещания“.

Чрез обещанието си „Ние инсталираме услугите бързо и в срок blizoo гарантира, че извършва инсталацията на услуги в рамките до 3 работни дни след деня на заявяването им. Ако това не се случи, клиентът получава компенсация в услуги в размер на 10 лв., като сам решава кои услуги да активира или заплати с компенсацията си. Обещанието е валидно за всички нови потребители или такива, които променят параметрите по настоящите си договори.

Blizoo предлага цифрова телевизия и интернет в повече от 40 града в страната, като компанията е водещ доставчик на пакетни услуги, предоставяйки повече от 150 ТВ канала, 25 HD канала, както и интернет със скорост до 150 Mbps, базиран на технологията Docsis 3.0. Клиентите имат възможност да ползват различни крайни устройства спрямо предпочитанията си – за цифрова телевизия например вариантите са КАМ модул (вграден в телевизора), SD и HD приемник, като изборът е валиден за всяко устройство на адреса. При ползване на цифров HD приемник потребителите разполагат и с платформата TV Master, чрез която сами  избират какво и кога да гледат и могат също да подбират и записват предавания според предпочитанията си. По този начин blizoo е винаги на разположение да предложи най-доброто решение за клиентите си, съобразено с техните нужди.

Второто обещание е с ясен акцент върху навременното и професионално техническо обслужване и гарантира, че техническият екип на blizoo прави посещения за инсталация или за отстраняване на неизправност в удобен за потребителя интервал. При двучасово забавяне, считано от уговорения час за посещение, потребителят получава компенсация в услуги или като отстъпка в размер на 10 лв. Техниците на blizoo работят 7 дни в седмицата и планират посещенията си без прекъсване.

„За нас отговорността към потребителя е най-важното правило.. Бързата и професионална инсталация на услуги, както и навременните технически посещения са сред най-важните стъпки за поддържане на доверието у клиентите ни. „blizoo Обещания“ е първата по рода си кампания, която не само гарантира, но и обезпечава потребителите при грешка от страна на компанията. Вярваме, че това е правилният подход за работа, от който полза имат потребителите.“ – коментира Щерьо Бадалов, технически директор в blizoo.


Любен Христов

Днес ще е предимно облачно, максимални температури - между 11° и 16°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4425836

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за ноември – бавно ще се повишава. Днес времето ще се задържи предимно облачно и в по-голямата част от страната ще продължи да превалява. През деня в Югозападна България валежите ще спрат и облачността постепенно ще се разкъса. Ще духа слаб източен, в Източна България – умерен и временно силен Атмосферното налягане е по-ниско от средното за ноември – бавно ще се повишава. Днес времето ще се задържи предимно облачно и в по-голямата част от страната ще продължи да превалява. През деня в Югозападна България валежите ще спрат и облачността постепенно ще се разкъса. Ще духа слаб източен, в Източна България – умерен и временно силен

Предимно облачно днес, максимални температури - между 11° и 16°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425833

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за ноември – бавно ще се повишава. Днес времето ще се задържи предимно облачно и в по-голямата част от страната ще продължи да превалява. През деня в Югозападна България валежите ще спрат и облачността постепенно ще се разкъса. Ще духа слаб източен, в Източна България – умерен и временно силен Атмосферното налягане е по-ниско от средното за ноември – бавно ще се повишава. Днес времето ще се задържи предимно облачно и в по-голямата част от страната ще продължи да превалява. През деня в Югозападна България валежите ще спрат и облачността постепенно ще се разкъса. Ще духа слаб източен, в Източна България – умерен и временно силен

Конференция „Енергийна ефективност в сгради и пасивни къщи – германското Know-How и потенциалът в България“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246746_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9E%D0%95%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D1%

 Конференцията „Енергийна ефективност в сгради и пасивни къщи – германското Know-How и потенциалът в България“, ще се проведе на 18 ноември 2014 г. (вторник) от 9.00 до 15.30 ч. в Радисън Блу Хотел София (пл. Народно събрание 4).

Експертите от Германия – арх. инж. Мертен Уелш (Федерален институт за изследване на строителството, градското планиране и пространственото развитие BBSR), инж. Мариане Фуяра (Координатор на проект PassREg, финансиран от Европейската комисия, Passivhaus Institut Darmstadt) и Йелка Шедлински (Консултант по поръчение на Експортната инициатива „Енергийна ефективност“ на Германското федерално министерство на икономиката и енергетиката, eclareon GmbH) – ще представят утвърдилите се в Германия успешни модели в сферата на енергийната ефективност и пасивните къщи. Ще бъде представен международно признатият стандарт на Passivhaus Institut Darmstadt „Пасивна сграда“.

Арх. Георги Николов (Председател на УС Информационна група „Пасивни Сгради България“) и арх. Здравко Генчев (Изпълнителен директор Център за енергийна ефективност ЕнЕфект) ще очертаят пътя към постигане на почти нулево енергийни сгради в България и опита в изграждането на пасивни къщи в страната.

Гостуващите четири германски фирми ще представят своя опит в областта на енергийната ефективност.

Програмата на конференцията на 18 ноември ще намерите тук (както и в приложения файл). Профилите начетирите германски фирми ще намерите тук (както и в приложения файл). Осигурен е симултанен превод.

За участие в конференцията са се регистрирали над 170 гости.

Конференцията ще открият д-р Петер Колб, Заместник-посланик на Федерална република Германия, и Главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) д-р Митко Василев.

На 19 и 20 ноември 2014 г. четирите германски предприятия ще имат индивидуални срещи при закрити врати с представители на някои от 37-те български фирми и други организации, заявили желанието си за участие. Ще се състоят общо 57 срещи! Тема на разговорите е възможностите за партньорство.

Проектът е по поръчение на Германския Бундестаг и се финансира от Германското федерално министерство на икономиката и енергетиката. Осъществява се с партньорството на Информационната група „Пасивни сгради“ в България и Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

Невена Драгостинова

Мая лови бас след бас в парламента, прави обяд за депутатите

http://www.bnews.bg/article-121742

Мая Манолова и Десислава Атанасова отново влязоха в остра размяна на реплики по време на обсъждане на правилника за работа на Народното събрание.

Българка на среща с Барак Обама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246745_+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D1%81+%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0

 Анита Желева ще представя България на най-авторитетния конкурс за омъжени жени в света - Mrs World 2014 г. Домакин на събитието са Соломоновите острови/Мериленд/  близо до Вашингтон,пишат от ПРофайл.

Анита бе избрана от конкурса за Най-достойна омъжена българка, който се поведе през месец август в курорта "Златни пясъци". Желева се занимава с интеиорен дизайн и има една дъщеря, която очаква майка й да бъде сред финалистките на планетата. Досега Яненка Люцканова записа най-добро класиране - четвърта подгласничка на Mrs World през 2003 г. в Лас Вегас. Лично тя пожела успех на Анита Желева и заяви: "Щастлива съм, че отново най-красивата омъжена българка е от Варна. Надявам се да представи достойно страната ни."
>  Участничките в 29-ото  издание на Mrs World вече са в Мериленд, където се подготвят за финала. За тях се грижат двама от най-известните хореографи в Америка, за да могат дамите да впечатлят зителите. Конкурса е от 10 до 20 ноември, като финала ще бъде на 19 от 20 часа и ще бъде предаван пряко от 20 тв компании от цял свят. Журито ще оценява претендентките за короната в пет тура. Участничките ще дефилиат в спортно-елегантни облекла, в национални носии, в официални рокли, а другите два са тест за интелегентност и демонстрация на талант. Анита Желева ще заложи на пеене, като е убедена, че това ще й донесе успех. Организаторът на конкурса Дейвид Мармел е включил в десет дневната им програма и среща на участничките с президента на САЩ Барак Обама.,допълват още от ПРофайл.Без съмнение това ще бъде кулминацията на тазгодишния конкурс Mrs World.



"ПРофайл - Европа"

Началото на Евромайдана става национален празник в Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_417343.html

Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал указ, с който се провъзгласява нов национален празник на страната. Новият национален празник на Украйна вече ще бъде 21-ви ноември - датата, на която започна протестът на пл. „Независимост" в Киев през 2013 г., придобил световна известност под името „Евромайдан". Според пресслужбата на Порошенко, цитирана от руската държавна официална агенция ТАСС, 21-ви ноември „сега и завинаги" ще бъде отбелязван като „Ден на достойнството и свободата". Протестите започнаха след отказа на тогавашния украински президент Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Те доведоха до политически промени, но и до дълбока икономическа криза и до войната в Източна Украйна. Броят на загиналите в украинския конфликт превиши 4000 души, според данни на ООН.

Местности край Варна ще са без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=270651

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 14 ноември - петък, без ток ще бъдат в района на гр. Варна - местност "Панорама" и местност "Кукери" над к.

Възрастта за пенсия расте по Дянков от 1 януари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425279


Масовата възраст за пенсиониране ще бъде увеличена с 4 месеца от 1 януари 2015 г., като се следва механизмът, въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков. Това става ясно от инструкция на Министерството на финансите, научи в. “24 часа”.
Всички бюджети в социалната сфера за следващата година трябва да се правят спрямо действащото в момента Масовата възраст за пенсиониране ще бъде увеличена с 4 месеца от 1 януари 2015 г., като се следва механизмът, въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков. Това става ясно от инструкция на Министерството на финансите, научи в. “24 часа”. Всички бюджети в социалната сфера за следващата година трябва да се правят спрямо действащото в момента

Болниците с нов рекорд на дълговете - 410 млн. лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4425274

Лекари: Само от пациент в реанимация на ден задлъжняването е 200 лв.


Дълговете на болниците пак счупиха рекорд.
Към 1 август т. г. общите задължения на държавните и общинските лечебни заведения бяха стигнали максимум от 407,3 млн. лв., а към 30 септември новото ДпостижениеУ е от 410,23 млн. лв. Увеличението спрямо 30 септември 2013 г. е с 31 Лекари: Само от пациент в реанимация на ден задлъжняването е 200 лв. Дълговете на болниците пак счупиха рекорд. Към 1 август т. г. общите задължения на държавните и общинските лечебни заведения бяха стигнали максимум от 407,3 млн. лв., а към 30 септември новото ДпостижениеУ е от 410,23 млн. лв. Увеличението спрямо 30 септември 2013 г. е с 31

Четирима министри се явяват на парламентарен контрол

http://pik.bg/четирима-министри-се-явяват-на-парламентарен-контрол-news249478.html

Четирима министри се явяват на парламентарен контрол

Четирима министри ще участват в парламентарния контрол от 11.00 часа.

На депутатски питания ще отговарят министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Вътрешният министър представя днес екипа си

http://pik.bg/вътрешният-министър-представя-днес-екипа-си-news249474.html

Вътрешният министър представя днес екипа си

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков ще представи членовете на политическия си кабинет в заседателната зала на МВР от 9.30 часа.

Час по-късно Веселин Вучков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще дадат днес пресконференция за готовността за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия. Събитието ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет от 10.30 часа. 

Правосъдният министър Христо Иванов подписва договор за помощ с генералния прокурор на Казахстан

http://pik.bg/правосъдният-министър-христо-иванов-подписва-договор-за-помощ-с-генералния-прокурор-на-каз-news249475.html

Правосъдният министър Христо Иванов подписва договор за помощ с генералния прокурор на Казахстан

Министърът на правосъдието Христо Иванов и генералният прокурор на Казахстан Асхат Даулбаев ще подпишат днес договори за правна помощ по наказателни дела и за екстрадиция между България и Казахстан.

Церемонията по подписването ще се състои от 15.45 ч. в заседателната зала на Министерството на правосъдието.

Предвидена е и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

14 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=270674

Събития 1308 г. — Полският град Гданск е завзет от кръстоносците, а жителите му са подложени на сеч. 1770 г. — Английският пътешественик Джеймс Брюс открива извора на река Нил. 1832 г. — По улиците на Ню Йорк започва да се движи първият конски трамвай в света.

Световен ден за борба с диабета

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZSZms6vs8zc/

Днес е Световният ден за борба с диабета. Кампанията тази година е „Открито за диабета” с цел ранна диагностика на заболяването. Ендокринолозите са категорични, че държавата е осигурила лечение на децата, но е нужна по-добра профилактика и лечение, посочват от пациентските организации.

Светла Алексиева, председател на Асоциация “Диабет”, посочи, че много голяма слабост е това, че хората с диабет в провинцията не са обучени на контрол над заболяването, а също, че отсъства адекватно лечение при завишаване на показателите.

Нямат достатъчно достъп до адекватно лечение. Нямат това обучение, което го имат хората в София. Бях в Разградско, там е цяла трагедия. Промяна в лечението няма от повече от 20 години. Нещо, което сме поискали и от здравното министерство, и от Здравната каса, е по-адекватно лечение при гликиран хемоглобин над 7. Това вече е предпоставка за усложнения. В провинцията, и не само, не знаят, че има диабет, коментира Алексиева, цитира Кросс.

Нужна е екипност в лечението, казва доктор Радка Савова, ендокринолог в университетската Клиника по педиатрия и ендокринология, и допълни: От себе си ние даваме всичко като обучение на ниво университетски клиники, като от най-добрите медикаменти, достатъчно тест-ленти, тоест, благодаря на държавата – за децата е направено каквото трябва. Това, което на нас ни липсва – екипността в работата, защото това, което трябва да имаме е екип от психолог, социален работник, диетолог, обучител, медицинска сестра.

По данни на Международната диабетна федерация с диагнозата захарен диабет са 382 млн. души, като почти половината от тях не знаят за това.

 

 

Започват Коледните пости

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/a2GF9Kx0MIs/

На 14 ноември са Коледните заговезни – последният ден, в който може да се яде месо преди 40-дневния Рождественски пост. От събота започват Коледните пости, които ще приключат на Рождество Христово.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

 

 

Няма да има бежански център в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4424689

В Русе няма да бъде разкрит бежански център. "Лично председателят на Държавната агенция за бежанците полковник Николай Чирпанлиев гарантира, че няма подобни планове и догодина", съобщи русенският депутат от "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Искрен Веселинов. Той напомни, че прокуратурата търси помещения за временен арест на заловените нелегални В Русе няма да бъде разкрит бежански център. "Лично председателят на Държавната агенция за бежанците полковник Николай Чирпанлиев гарантира, че няма подобни планове и догодина", съобщи русенският депутат от "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Искрен Веселинов. Той напомни, че прокуратурата търси помещения за временен арест на заловените нелегални

Томислав Дончев и Ивелина Василева със съвместна пресконференция за ОП "Околна среда"

http://pik.bg/томислав-дончев-и-ивелина-василева-със-съвместна-пресконференция-за-оп-околна-среда-news249477.html

Томислав Дончев и Ивелина Василева със съвместна пресконференция за ОП "Околна среда"

Вицепремиерът с ресор европейски фондове и икономическа политика Томислав Дончев и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще дадат брифинг във връзка с бъдещето на оперативната програма "Околна среда" (2007-2013 г.).

Пресконференцията ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет от 13.00 часа. 

Деца от Смолян получиха награди от Митрополията в Пловдив

http://art.actualno.com/Deca-ot-Smoljan-poluchiha-nagradi-ot-Mitropolijata-v-Plovdiv--news_60237.html

Пловдивска света митрополия обяви резултатите от проведения конкурс за есе, рисунка и стихотворение по повод Въведение Богородично, като шест от отличените деца са от Смолян. Това съобщиха от Младежки...

Руска прогноза: Цената на газа в България ще се повиши от 1 януари 2015 г.

http://pik.bg/руска-прогноза-цената-на-газа-в-българия-ще-се-повиши-от-1-януари-2015-г-news249471.html

Руска прогноза: Цената на газа в България ще се повиши от 1 януари 2015 г.

Цената на природния газ в България от 1 януари 2015 г. може да се увеличи с 2,7%, съобщава руската агенция REGNUM, позовавайки се на съобщение на Булгаргаз, пише "Фокус". Според съобщението на компанията, ориентировъчната цена на газа, която се планира да бъде предложена за първото тримесечие на 2015 г., ще бъде 615,92 лева за хиляда кубични метра без мита и ДДС, което е с 12,48 лева повече спрямо последното тримесечие на 2014 г. 

Ориентировъчната цена отчита тенденциите в съотношението евро-долар, цените на алтернативните горива на международните пазари и изискванията в нормативните актове за регулиране на цените, поясняват от компанията. 

Прогноза за времето - 14 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270652

Над Югозападна България облачността значително ще намалее. Вятърът в повечето места ще е източен, в Източна България от североизток, по поречието на Дунав и Черноморието - умерен, временно и силен. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните - между 11° и 16°.

Кожни лекари преглеждат безплатно за алергия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425605

Кожата на всеки трети човек реагира бурно на някое от хилядите вещества, с които влиза в контакт. И най-често причината за алергията в днешни дни е никелът. Веднага след него в списъка на топдразнителите следват кобалтът и колофонът. И чак тогава се нарежда вече неизползвано в ЕС съединение в цимента, което допреди години беше най-честата причина Кожата на всеки трети човек реагира бурно на някое от хилядите вещества, с които влиза в контакт. И най-често причината за алергията в днешни дни е никелът. Веднага след него в списъка на топдразнителите следват кобалтът и колофонът. И чак тогава се нарежда вече неизползвано в ЕС съединение в цимента, което допреди години беше най-честата причина

Грешките, които допускаме в живота

http://www.grreporter.info/Greshkite_koito_dopuskame_v_zhivota/16395

В астрологията Меркурий е планетата, която дефинира какви са уменията ни да преценяваме, да правим правилни съждения, как формираме мисълта си и как правим заключенията си. Задачата на Меркурий е да събере и обработи получената информация от сетивата, да я оформи като мисъл, решение.

прочети повече

Добрич грейва с нови лампи за 300 000 евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4424561

Подмяна на уличното осветление започна в Добрич. Проектът се изпълнява от испанската фирма “Етралукс” и струва над 300 000 евро, предоставени от фонд “Козлодуй”, съобщиха от кметството.
Ще бъде ремонтирано осветлението в част от големите добрички квартали “Дружба”, “Добротица”, “Христо Ботев” и “Русия 2”, както и на улиците в центъра. Подмяна на уличното осветление започна в Добрич. Проектът се изпълнява от испанската фирма “Етралукс” и струва над 300 000 евро, предоставени от фонд “Козлодуй”, съобщиха от кметството. Ще бъде ремонтирано осветлението в част от големите добрички квартали “Дружба”, “Добротица”, “Христо Ботев” и “Русия 2”, както и на улиците в центъра.

Студен фронт слиза на юг в Северна Америка

http://america.actualno.com/Studen-front-sliza-na-ug-v-Severna-Amerika-news_60230.html

Разпрострял се от западното тихоокеанско крайбрежие на САЩ до Мексиканския залив студен фронт предизвика промяна на времето в региона. Освен части от западното тихоокеанско крайбрежие, под въздействи...

В САЩ контролират милиони телефони от въздуха

http://america.actualno.com/V-SASht-kontrolirat-milioni-telefoni-ot-vyzduha-news_60231.html

Американските власти събират данни от мобилните телефони на милиони американци с помощта на специална апаратура, поставена на малки самолети, съобщава в четвъртък електронната версия на вестник "...

Болниците с дълг от 410 млн. лв.

http://healthy.actualno.com/Bolnicite-s-dylg-ot-410-mln-lv-news_60232.html

Към 1 август т. г. общите задължения на държавните и общинските лечебни заведения бяха стигнали максимум от 407,3 млн. лв., а към 30 септември новото "постижение" е от 410,23 млн. лв. Увели...

Леки трусове край Перник

http://society.actualno.com/Leki-trusove-kraj-Pernik-news_60234.html

В 19:04 (UTC) в четвъртък автоматичният регистратор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, който дава часа на събитието по универсално време (UTC), е регистрирал трус с ма...

Един клас деца е загинал на пътя тази година

http://crime.actualno.com/Edin-klas-deca-e-zaginal-na-pytja-tazi-godina-news_60233.html

Загиналите на пътя са с 60 повече от началото на годината. Това обяви началникът на КАТ-Пътна полиция главен комисар Антон Антонов. Той допълни, че десетмесечието са загинали 31 деца, т.е - цял един к...

Новините на турски да прелеят в етническо обединение чрез новини на български

http://society.actualno.com/Novinite-na-turski-da-prelejat-v-etnichesko-obedinenie-chrez-novini-na-bylgarski-news_60235.html

Новините на турски език за пореден път се превърнаха в арена на спор, предвид точката в програмата на "Патриотичния фронт" (ПФ) за премахването им. Пред Нова телевизия депутатът от ПФ Искре...

Финансовият министър каза "не" на коледните добавки към пенсиите

http://business.actualno.com/Finansovijat-ministyr-kaza-ne-na-kolednite-dobavki-kym-pensiite-news_60236.html

Коледни добавки към пенсиите тази година няма да дам. Така новият финансов министър Владислав Горанов попари надеждите на милионите пенсионери у нас за малко помощ по време на големите празници в края...

Икономиката се задъхва и руснаците вече изпитват затруднения

http://e-vestnik.bg/21678/ikonomikata-se-zadahva-i-rusnatsite-veche-izpitvat-zatrudneniya/

Ройтерс

Руски магазин през ноември 2014 г. Снимка: нр

Александър Шалин кара колело до работа, пазарува в местните хранителни магазини и модата не го интересува особено. 37-годишният мениджър би трябвало да устоява на рецесия, но дори и той изпитва затруднения заради забавящата се руска икономика.

За да избяга от “ужасното” време във втория по големина руски град Санкт Петербург, Шалин пътува в чужбина колкото може по-често, но сега, откакто рублата поевтиня с почти 30 % спрямо долара, е започнал да “проверява по три пъти” дали може да си го позволи.

Шалин е един от многото руснаци, чийто живот е започнал да се променя в резултат на съчетаването на западните санкции, наложени заради кризата в Украйна и изразяващи се в забрана за внос на някои храни, и от поевтиняването на петрола, отразяващо се отрицателно на и без това отслабената икономика. Това кара курсът на рублата да спада, а цените да се повишават.

Няма особена паника в големите градове и, както казва Шалин, няма страхове, че чиновниците ще гладуват. Все повече руснаци обаче отлагат скъпите покупки, преправяйки плановете си за пътуване и насочвайки се към евтините хранителни магазини, за да преживеят още много месеци в условията на санкции.

Не мисля, че спадът на рублата наистина ще засегне всекидневието ми - няма да започна да гладувам или да ходя пеш до работа, но изглежда забавленията ще намалеят, казва Шалин. Той работи в интернет компания и уточнява, че според него забавленията са пътуванията и купуването на нови, високотехнологични телефони.

При проучване на общественото мнение, публикувано тази седмица, 61% от запитаните посочват, че очакват жизненият им стандарт да се понижи и предвиждат икономическа криза в близко бъдеще. Според анкетата 56 % са на мнение, че основната причина за това е политиката на Москва в Украйна - анексирането на Крим през март и подкрепата за сепаратистите в източните части на Украйна.

САЩ и ЕС въведоха визови забрани и замразиха активите на някои бизнесмени, като също така наложиха санкции на някои компании и банки, опитвайки се да убедят президента Владимир Путин да промени посоката на политиката си.

Ответните руски санкции, засягащи вноса на млечни продукти, месо, зеленчуците и плодовете от западни страни повишиха цените на храните, удряйки потребителите по най-болното място - джобовете им.

Макар забраната да не се харесва на поне 90 % от потребителите, Михаил Аншаков, ръководител на Организацията за защита на потребителите, посочва, че повечето са склонни да се примирят, за да подкрепят Русия при най-сериозната й конфронтация със Запада след Студената война.

Според проучването на Levada, направено в края на миналия месец, 73% от руснаците все още подкрепят забраната за вноса спрямо 78 % през август. Според друга анкета, публикувана в понеделник, 86 % все още подкрепят обединението между Русия и Крим.

Оцеляване в кризата

Шалин отбеляза, че сметката му за храни се е увеличила с около 25% от пролетта, а много руснаци са се ориентирали към евтини хранителни магазини или са намалили покупките си.

Федералната статистическа служба съобщи, че годишната инфлация е надхвърлила 8 % през октомври, а цените на храните са се увеличили с 11,5 %. Някои продукти са поскъпнали по-бързо; месото и пилешкото са скочили с 18,2 %, а млякото и млечните продукти са поскъпнали с над 15 процента.

Руските вериги хипермаркети губят клиенти както през 2008 година, когато настъпи световната финансова криза. Кварталните евтини магазини печелят.

“Хората пазаруват по-често в по-малки магазини и купуват по-малко неща,” посочи в края на миналия месец Тони Махър, главен изпълнителен директор на веригата хипермаркети O’Key. Той направи тази оценка, когато компанията намали прогнозата си за приходите за 2014 година.

Купувачите се обръщат и към руските продукти, които според руския софтуерен ...

Инициативата “Спасете златото на Швейцария” тревожи финансовите пазари

http://e-vestnik.bg/21674/initsiativata-spasete-zlatoto-na-shveytsariya-trevozhi-finansovite-pazari/

 Франс прес

“Спасете златото на Швейцария” е обществена инициатива, по която швейцарците ще се произнесат на 30 ноември, изразявайки мнението си за златото на Banque nationale suisse (BNS) и бъдещето на валутните й резерви. В света на финансите тази инициатива предизвиква объркване и силно вълнение.

Депозиран от членове на Демократичния съюз на центъра (UDC, популистка десница), този текст цели да се забрани на BNS да продава златните си резерви, да й наложи да държи най-малко 20% от тях в портфейла си в сравнение със сегашните 7%, както и да върне в страната златото, което държи в чужбина - във Великобритания и Канада.

Обмисляйки всички възможни сценарии, финансовите пазари отблизо следят проучванията около този референдум, който предизвика разединение в редиците на Демократичния съюз на центъра (ДСЦ).

При допитване за наставленията по вота, централният комитет на ДСЦ препоръча с 35 гласа “за” и с 34 гласа “против”, текстът да бъде отхвърлен, “за да се запази независимостта на националната банка”. Правителството, всички големи политически формации, както и сдруженията на предприемачите призоваха да се гласува “против”.

Плакати, на които може да се види малко прасе касичка в швейцарските цветове, призовават гласоподавателите “да защитят богатството на народа” с положителен вот.

При едно от първите допитване до общественото мнение, направено от института gfs.bern и публикувано на 24 октомври, 44 % от анкетираните са били “за” спрямо 39% с отрицателно мнение и 17% все още без мнение. Следващата седмица сайтът 20minutes, който измерваше пулса на интернетаджиите, посочи, че 38% са “за”, 47% “против” и 15% - без мнение. “Базовият ни сценарий, че текстът ще бъде отхвърлен”, каза Даниел Калт, главен икономист и директор по регионалните операции за Швейцария в банката UBS. “Само че, ако текстът не привлече голямо внимание тук, в Швейцария, вероятно хората да вземат решение инстинктивно”, допълва той.

Хипотезата за отхвърляне

Миналата седмица златото достигна най-ниската си цена от 2010 година, а това навежда на мисълта, че инвеститорите са заложили на хипотезата за отхвърляне, подчертава Нанет Хешлер-Фейд’гербе от Credit Suisse.

“Ако “да”-то победи, има опасност цената на златото да реагира силно, защото пазарът не е прогнозирал този резултат”, заяви Хешлер-Фейд’гербе.

Според икономистите на Credit Suisse, BNS би могла да бъде принудена да купи близо 1488 тона злато, за да увеличи запасите си до изисквания праг от 20%. Дори да предположим, че ще има преходен период от пет години, то банката ще трябва да купува близо 300 тона годишно или над 10% от световното производство, а това със сигурност би тласнало котировките на жълтия метал нагоре.

BNS би могла при все това да обмисли други варианти: да продаде валутните си резерви или да преразгледа баланса си.

Засега полето й за действие остава ограничено, тъй като от септември 2011 година тя води политика срещу прекомерно високия курс на швейцарския франк - отлична валута убежище - като въведе пределен таван за курса от 1,20 франка за едно евро.

В по-далечна перспектива “инициативата потенциално ограничава обхвата на действие на централната банка”, отбелязва Хешлер-Фейд’гербе, която е стратег в Crеdit Suisse. Активите на BNS са инвестирани и тя трябва да може да продаде “по малко от всичко” без да засегне особено един клас активи”, допълва експертката.

BNS обаче би била поставена в неудобно положение от факта, че вече не може да продава злато.

Стратезите на Commerzbank подчертават, че тази забрана би засегнала доверието в централната банка. Ако резервите й няма да могат да бъдат продавани при криза, то те вече не биха били резерви в буквалния смисъл на това понятие.

“В такъв случай вече няма да има значение дали те ще бъдат върнати от всички точки по света, или потопени в някое от швейцарските езера”, отбелязват те.

Изправена пред ...

Преглед на печата от 14 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/14/2419022_pregled_na_pechata_ot_14_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

ГЕРБ прекроява основно сектор "Сигурност"
ДАНС става аналитична служба. Главният секретар на МВР ще бъде сменен

Данъчните промени от времето на Орешарски вероятно ще бъдат отменени
Няма да има бързо сливане на НАП и Агенция "Митници"

Вдигането на учителската заплата направило професията привлекателна
Световната банка излезе с препоръка да се направи преценка на учебните програми

Бюджетът ще налее пари...

Крехкото “примирие” отваря пътя за нови военни действия в Източна Украйна

http://e-vestnik.bg/21675/krehkoto-primirie-otvarya-patya-za-novi-voenni-deystviya-v-iztochna-ukrayna/

Това бе година на постоянен стрес за Георгий Тука. Заради събирането на достатъчно пари за снабдяването на “бойците от Майдана” с основни средства за лична защита и заемането на оставена от правителството празнина 50-годишният предприемач, превърнал се в активист, няма време за почивка. “Работата е неумолима и ние всички се нуждаем от отмора, но се съмнявам, че ще видя морския бряг през следващите три до пет години”, казва той.

Понастоящем Тука посвещава повечето от часовете, когато е буден, за организирането на доставки за фронтовата линия на боевете срещу сепаратистите на изток. Неговата доброволческа “Армия SOS” осигурява на войниците всичко - от долни дрехи до специализирани снайперски пушки. Когато организацията “Армия SOS” започва да работи, бронираните жилетки и храната се реален проблем. Днес проблемите са неадекватните комуникационни системи (много от частите на украинските сили използват съветски системи отпреди 30 години) и острият недостиг от шлемове кевлар, обувки и зимни дрехи. Докато температурите на изток рязко паднаха под нулата, може би едва половината от около 50-те хиляди украински войници във военната зона имат дрехи, подходящи за студено време.

Даренията от обикновени украинци и бизнесмени сега се върнаха на равнището от разгара на кампанията през лятото, казва Тука. А заявките за зимно облекло прииждат неудържимо. Но заявката, която Тука чува най-често, гласи: “Кога ще можем отново да се бием?”.

Крехкото “примирие” в района, което съществува само където не е от от военно значение, сега отстъпва на засилваща се вълна от военни действия. През последните дни няколко колони от бронирана техника бяха наблюдавани в регионите под контрола на подкрепяните от Русия бойци.

По-чести са боевете в най-стратегическите точки в региона - пристанищния град Мариупол, летището на Донецк, важния транспортен възел град Дебалцеве (рус. Дебалцево) в Донецката област и Шчастя (рус. Счастие) в Луганска област, където има електростанция. През уикенда в много квартали на Донецк възникна паника заради засилената артилерийска дейност край летището. Сега правителствените сили се прегрупират в подготовка на евентуална нова офанзива на бунтовниците. “Ние препозиционираме нашите въоръжени сили в отговор на действията на (бунтовническите) бойци”, каза в сряда министърът на отбраната Степан Полторак. “Смятам за своя най-важна задача подготовката за военни действия”, добави той. НАТО обяви, че са забелязани колони с руска военна техника, навлизащи в Украйна. “Руски танкове, руска артилерия, руски системи за ПВО и руски войници”, са забелязани, каза в България американският генерал Филип Брийдлав.

През периода на “примирието”, започнало след споразумението от Минск на 5 септември, украинските сили се прегрупираха и подготвиха две линии на отбрана по границите на отцепилите се “републики”. Големите сражения в региона продължават няколко седмици без съществени териториални придобивки за някоя от страните. Мнозина смятат, че като се изключат значимите подкрепления от изток засега статуквото остава непроменено.

Въпреки това военните сякаш са склонни да повишат опасенията си от евентуална инвазия на Русия. На редовната си пресконференция в понеделник военният говорител полковник Андрий Лисенко каза, че районът “е наводнен от голям брой вражески войници и модерни оръжия”. Като доказателство то представи видеоматериал, който показва военна колона, придвижваща се вероятно от Русия към Снижна в Донецката област. Проблемът, както отбелязаха впоследствие военни блогъри, е в това, че видеото е заснето през март в район, който сега се контролира от украинските сили. Това е смущаваща и несъмнено най-сериозната грешка, допусната от украинските военни, а подобни глупости все повече дразнят активистите.

“Не мога да работя с тези хора”, признава Тука. “Всичко, което виждам, е лъжа и измама и мъртви украинци.” Активистът казва, че избягва да работи с правителствените служби, които са “пробити”, и предпочита да действа чрез преки отношения със силите на изток.

Александър Золотухин е един от многото завърнали се войници, който споделя ...

Ухание на избори се смесва със сълзотворния газ в Израел

http://e-vestnik.bg/21677/uhanie-na-izbori-se-smesva-sas-salzotvorniya-gaz-v-izrael/

Франс прес

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Насилието в Израел ескалира, тъй че Бенямин Нетаняху засили репресиите, за да гарантира на израелците сигурност, но и в свой политически интерес с оглед възможността за предсрочни избори през 2015 г., посочват експерти.

Засилващото се напрежение буди страхове от трета интифада, съответно израелският премиер демонстрира твърдост и с изявления, и с реални мерки.

“Живеем в разгара на кампания, подстрекаваща към омраза и тероризъм, насочена срещу Държавата Израел и нейните граждани”, заяви той. “Побеждавали сме тероризма досега, ще го надвием и този път”, добави премиерът.

Нетаняху изреди подробно взетите мерки: подсилено полицейско и военно присъствие, разрушаване на жилищата - собственост на “терористи”, по-строги наказания за хвърлящите камъни, глоби за родителите им и загадъчно “обявяване извън закона на елементите, подклаждащи вълненията в Ерусалим”. Той спомена и възможността да бъдат лишени от израелско гражданство “онези, които зоват да бъде разрушена Държавата Израел”.

Според аналитиците Нетаняху предприема още по-десни действия с риска да бъде обвинен, че налива масло в огъня. Същия упрек отправя постоянно той самият към палестинския президент Махмуд Абас. “Силно замириса на избори”

Следващите редовни избори за парламент по принцип ще са на 7 ноември 2017 г. Всъщност обаче заради раздробеното управляващо мнозинство във въздуха се носи “силен мирис на (предсрочни) избори”, забелязва Йоси Мелман от в. “Маарив”. Дотам, че Нетаняху вече е изтеглил за началото на януари първичните избори в своята партия - “Ликуд”.

Двама министри - вътрешният Гидеон Саар от “Ликуд” и Амир Перец (по защитата на околната среда) току-що подадоха оставки.

“Нямам никакво намерение да обслужвам и занапред политиката на Нетаняху, който вече е в плен на дясното крило”, мотивира се Перец, визирайки хода на мирните преговори с палестинците и програмите на премиера в икономическата и социалната сфера.

Колкото до вероятните избори, “Нетаняху постоянно втвърдява позициите си, за да устои пред основните си противници в дясното пространство” - Нафтали Бенет и Авигдор Либерман, министрите на икономиката и на външните работи, констатира Ханан Кристал, коментатор в държавното радио и телевизията.

Либерман оглавява ултранационалистическата партия “Израел Бейтену”, а Бенет - “Еврейски дом”, религиозна и националистическа партия, която горещо брани колонизацията.

От страна на “Ликуд” в първичните избори ще участва, както вече обяви, бившият зам.-министър на отбраната Дани Данон - човек от твърдото крило в партията, уволнен от Нетаняху. Мирът - пратен “в глуха линия”

Сериозният съперник обаче е Бенет. “Сегашното правителство вече няма защо да съществува”, тъй като не действа достатъчно твърдо срещу насилието в Ерусалим, разкритикува той кабинета миналата седмица.

За да парира заплахата, Нетаняху неспирно прави жестове към десницата и колонистите, казва наблюдателят Ханан Кристал. Не само че репресира по-сурово палестинците - от лятото насам ги арестуват вече със стотици, но продължава увеерно колонизацията на Източен Ерусалим. И не се противопоставя на законопроект, според който юрисдикцията на Израел обхваща и 380-те хиляди колонисти на Западния бряг - нещо равностойно на фактическа анексия, твърдят критиците на текста.

Пренебрегвайки международните протести, премиерът “прати изцяло в глуха линия” идеята за решение на израелско-палестинския конфликт, предвиждащо съвместно съществуване на две държави, изтъква Ханан Кристал.

Нетаняху впрочем се позабави с изявлението, че не смята да разреши на евреите молитви на тъй деликатно място като Площада на джамиите в Източен Ерусалим - трета по значение светиня в исляма, вместо веднага да се разграничи от ултраортодоксалните евреи и депутатите от “Ликуд”, които настояват за това право, дразнейки мюсюлманите особено силно.

“Задействано бе развитие, което ще доведе до предсрочни избори”, прогнозира Акива Елдар, политически коментатор на сайта Ал Монитор.

“Десницата в момента изглежда фаворит. Нещата обаче може да се обърнат, ако Барак Обама, подкрепян от европейците, се реши да сложи на масата мирен план”, казва той. Според Елдар, “повече ...

Може ли Г-20 да вдъхне живот на световната икономика?

http://e-vestnik.bg/21676/mozhe-li-g-20-da-vdahne-zhivot-na-svetovnata-ikonomika/

Франс прес

Срещата на Г-20 в Сеул. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Лидерите на страните от Г-20 се събират през уикенда в Австралия да обсъдят начини да се вдъхне живец на вялата световна икономика, за да постигнат амбициозната си цел, поставяна под съмнение от редица анализатори, в обстановка на геополитически напрежения.

Австралия е ротационен председател на организацията, която представлява 85 процента от световната икономика, и се старае да съсредоточи дневния ред върху икономическите проблем, но организираната в Бризбейн на източното крайбрежие среща на върха в събота и неделя може да бъде помрачена от конфликтите в Украйна и Сирия, развитието на групировката “Ислямска държава” и опустошенията на вируса на ебола.

“Това е икономическа среща на върха и следователно ще бъде съсредоточена върху това какво може да направи за създаване на нови работни места, разкриване на данъчните измами и подобряване на световната икономика”, заяви австралийският премиер Тони Абът броени дни преди срещата на върха под засилена охрана, сред чиито участници ще са президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин.

Австралия постави в центъра на председателството си на Г-20 ангажимента на членовете на форума да вземат мерки, които да позволят увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Г-20 с още 2 процентни пункта до 2019 г., което означава световният БВП да нарасне с над 2000 милиарда долара.

Мнозина експерти обаче не са убедени, че този резултат ще може да се постигне предвид разочароващия растеж в Европа и Япония и наблюдаваното забавяне в икономики във възход като Китай.

На предишните срещи тази година държавите от Г-20 посочиха, че са взели 900 мерки (ускоряване на инвестициите в инфраструктурите, извършване на финансови реформи, насърчаване на свободния обмен и т.н.) за постигане на общата си цел, но не са оповестени никакви подробности по тези инициативи.

В редакционна статия, публикувана вчера в списание “Острейлиън файненшъл ривю”, Абът подчертава, че държавните и правителствени ръководители на Г-20 трябва да докажат полезността на този форум като постигнат конкретни резултати.

“Световната икономика остава слаба. Има липса на налични средства за инфраструктурите , недостиг на работни места в света и все още разочароващ растеж на обмена. Способността на Г-20 да докаже, че може да се справи с тези предизвикателства е от решаващо значение за бъдещата меродавност на този форум”, писа Абът.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която влизат 34 индустриализирани страни, миналата седмица призова големите икономики да вземат повече мерки в подкрепа на растежа и предупреди, че има нарастващ риск от дълъг период на стагнация в еврозоната, което допълнително би помрачило вече нерадостните световни икономически перспективи.

В понеделник агенцията за кредитен рейтинг Мудис съобщи в тримесечния си доклад, че не се очаква световният растеж да нарасне осезаемо до 2016 г. заради забавянето на китайската икономика и структурните препятствия в еврозоната.

Според анализатора Никълъс Рийс един от проблемите на Г-20 е, че в тази група влизат страни на различни икономически стадии. “Има твърде много разнопосочни интереси, което силно затруднява сключването на споразумения за същински реформи”, казва той.

“Растежът ще може да се стимулира само ако се извършат реформи”, отбелязва Рийс и посочва постигнатите от Г-20 “практически резултати” почти никога не отговарят на обявените намерения.

Още през септември френският министър на финансите Мишел Сапен предупреди, че заложената от Г-20 цел за 2 процентни пункта допълнителен растеж ще е труднопостижима. Той каза това на среща на финансовите министри на Г-20 в Кеърнс (Австралия), на която се подготви срещата на върха от този уикенд.

В Бризбейн Г-20 също така ще разгледа реформи на световната финансова система, включително с цел борба срещу фискалната оптимизация. Тази практика отново привлече вниманието след като миналата седмица бе разкрита система за масови укривания ...

Гръм уби футболист по време на тренировка

http://www.grreporter.info/Grm_ubi_futbolist_po_vreme_na_trenirovka/16394

Трагичният инцидент стана на остров Евбея, голяма част от Гърция бе сполетяна от порои, градушки и гръмотевични бури

прочети повече

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4424583

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/temi-i-gosti-v-efira-1439643.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Финансовият министър Владислав Горанов в „Карай направо" - защо доходите в България няма да растат?  Трябва ли да се спрат новините на турски език? В „Пълен абсурд" с Румен Бахов - роми от Казанлък искат да живеят според закона, но държавата не им позволява. Ще остане ли България без пари от Европа?Отговор от регионалния министър Лиляна Павлова „Миролюба Бенатова представя" - Златните момичета - всичко гимнастички ли гладуват? Преди мача на годината - на живо с първия треньор на Кубрат Пулев и с единствения български боксьор, побеждавал един от братята Кличко

Св. ап. Филип. Св. благоверни цар Управда-Юстиниан

http://www.cross.bg/filip-sveti-gospod-1439644.html

/КРОСС/ Край Галилейското езеро, близо до Хоразин и Капернаум, се намирал град Витсаида. В него се родили трима Христови апостоли от лика на Дванадесетте: Петър, Андрей и Филип. Петър и Андрей били рибари и се занимавали с този поминък, докато ги призовал Христос. А Филип от юношеските си години бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща любов към Него и силно желание да види Господа лице в лице, макар още да не знаел, че Този, Когото очакват и желаят да видят толкова много хора, вече е дошъл на земята. Но ето, че Христос дошъл в Галилейските предели и намерил там Филип, който горял с такава любов към Месията. - Върви след Мене - му казал Иисус. Като чул Господния призив, Филип с цялото си сърце повярвал, че Той е истинският Месия, Когото Бог обещал чрез пророците, и Го последвал. Наблюдавайки пресветия живот на Господа, той се стараел да Му подражава и да се поучава от Него на Божествената премъдрост, със силата на която впоследствие победил езическото безумие. Радвайки се на намирането на такова Съкровище, с Което щял да бъде изкупен целият свят, той искал не само себе си да обогатява с Него, а и други да се сподобят със същия дар. Когато срещнал своя приятел Натанаил, той с радост му възвестил: - Намерихме Този, за Когото са писали Мойсей в Закона и пророците - Иисуса, сина на Йосиф, от Назарет

14 ноември в историята

http://www.cross.bg/sveta-marinur-chehoslovakiya-1439645.html

/КРОСС/ 1308 г. - Полският град Гданск е завзет от кръстоносците, а жителите му са подложени на сеч. 1770 г. - Английският пътешественик Джеймс Брюс открива извора на река Нил.1832 г. - По улиците на Ню Йорк започва да се движи първият конски трамвай в света. Атракционен конски трамвай на Остров Ман1878 г. - По силата на Санстефанския мирен договор Северна Добруджа е въведено цивилно румънско управление.1885 г. - Начало на Сръбско-българската война.1889 г. - Журналистката на нюйоркския вестник World Нели Блай (Елизабет Кокрен), става първата жена обиколила света с балон за по малко от 80 дни.1896 г. - В Англия е повишена максималната скорост за движение на транспортните средства от 4 на 14 мили/час.1908 г. - Алберт Айнщайн изнася публично своята Квантова теория за светлината.1910 г. - В Норфолк (САЩ) се осъществява първото излитане на самолет от палубата на кораб.1918 г. - Чехословакия е обявена за република.1922 г. - Започват редовни емисии на Би Би Си (BBC).1940 г. - Втората световна война: Английският град Ковънтри понася огромни материални и човешки щети от бомбардировката на германските самолети.1943 г. - Втората световна война: Първа бомбардировка на София от британско-американската авиация.1969 г. - Програма Аполо: НАСА изстрелва Аполо 12 - втората пилотирана мисия до повърхността на Луната.1971 г. - Програма Маринър: Маринър 9 на НАСА достига Марс и става първият космически апарат в орбита на друга планета.1982 г

Предстоящи събития в страната за днес, 14 ноември

http://www.cross.bg/provede-zala-sofiyaot-1439646.html

/КРОСС/ *** СофияОт 9 ч. ще се проведе заседание на Народното събрание. От 11 ч. ще се състои парламентарен контрол. ***СофияОт 8.50 ч. председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще се включи в кампания по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември. Деца, болни от диабет, ще раздават информационни материали и ще мерят кръвната захар на депутати, журналисти и гости в северното фоайе на сградата на парламента на пл. „Народното събрание" 2. ***СофияОт 9 ч. в Руския културно-информационен център, ул. „Шипка" №34, ще се състои официална научна конференция, посветена на извънземния разум. ***СофияОт 9.30 ч. в заседателната зала на МВР министърът на вътрешните работи Веселин Вучков ще представи членовете на политическия си кабинет. ***СофияОт 9.30 ч. 4 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Божидар Проданов и Ирен Вълев за смъртта на Пламен Куцаров (чл. 123). ***СофияОт 10.30 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров ще дадат пресконференция за готовността за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия. ***СофияОт 11 ч. в Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1439641.html

/КРОСС/ Ангел Димитров, посланик в Сърбия Проф. д-р Делчо Порязов, финансист, председател на Съюза на икономистите Марта Деянова, пианистка Проф. дхн Никола Малиновски, председател на Общото събрание на БАН Румяна Маринова, Мисис Свят - 2004 Спас Бухалов, лекоатлет Юлия Ковачева, член на Висшия съдебен съвет  

Преглед на печата

http://www.cross.bg/banka-svetovnata-tryd-1439642.html

/КРОСС/ Отиде ли си комунизмът Няма еднозначен отговор на този въпрос. Как може да си отиде нещо, което изобщо не е идвало. Към сакралната дата 10 ноември, в която в момента всички се взират, еуфорията беше значително по-силна от днес. Парадоксалното е, че в същото време сега има много повече активни борци срещу комунизма, които дават мило и драго да се пишат дисиденти. Малко късно е да прекрояваш собствената си биография с 25 години закъснение. Затова и се стигна до наистина смешни ситуации. Някои се извиниха за луфтовете в спомените си, породени от пресиления ентусиазъм, свързан с тази дата. Дата, на която всъщност много малко хора осъзнаваха какво се е случило. А още по-малко можеха да прогнозират какво ни предстои.в. Политика ГЕРБ няма да връща данъка за доходи до 340 лв.ГЕРБ обмисля да отмени данъчните облекчения, които хората с месечен доход до 340 лв. трябваше да ползват от началото на 2015 г. Това стана ясно на заседанието на временната бюджетна комисия в парламента.в. Дума Училището дели децата на бедни и богатиГоляма образователна конференция започва днес в София, на която ще присъстват представители на Европейската комисия и Световната банка. Тя се организира от "Заедно в час", а основната тема е как да се повиши качеството на обучението. В доклада на Световната банка, с който "Труд" разполага, има доста неприятни факти за родното училище.в

Религиозен календар за 14 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4424510

Св. ап. Филип. Св. благоверни цар Управда-Юстиниан
 Св. Филип бил един от 12-те апостоли. Сестра му и ап. Вартоломей го придружавали на проповедите. Завършил живота си разпнат на кръст пред вратите на езическо капище, замерян с камъни, както и ап. Вартоломей. В това време станало страшно земетресение, което погълнало езичниците. Уплашени, оцелелит Св. ап. Филип. Св. благоверни цар Управда-Юстиниан Св. Филип бил един от 12-те апостоли. Сестра му и ап. Вартоломей го придружавали на проповедите. Завършил живота си разпнат на кръст пред вратите на езическо капище, замерян с камъни, както и ап. Вартоломей. В това време станало страшно земетресение, което погълнало езичниците. Уплашени, оцелелит

Радиоактивна вода продължава да изтича край Япония

http://asia.actualno.com/Radioaktivna-voda-prodyljava-da-izticha-kraj-Japonija-news_60228.html

Водата, която се използва за охлаждане на повредените реактори на разрушената АЕЦ "Фукушима 1" в Япония, продължава да изтича в дренажната система на централата, дори и след като миналата...

Джипи стана медик на годината в Търговище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4424813

Шефът на дружеството на общопрактикуващите лекари в Търговище д-р Светослав Стефанов стана медик на годината на регионално ниво. 44-годишният доктор, който обгрижва 2000 пациенти, получи почетния знак на Българския лекарски съюз на церемония, организирана от колегите му от местната колегия.
Д-р Стефанов ръководи и групова практика от семейни Шефът на дружеството на общопрактикуващите лекари в Търговище д-р Светослав Стефанов стана медик на годината на регионално ниво. 44-годишният доктор, който обгрижва 2000 пациенти, получи почетния знак на Българския лекарски съюз на церемония, организирана от колегите му от местната колегия. Д-р Стефанов ръководи и групова практика от семейни

Роботът "Фила" изпрати първи снимки от кометата

http://cosmos.actualno.com/Robotyt-Fila-izprati-pyrvi-snimki-ot-kometata-news_60223.html

Роботът "Фила" на сондата "Розета" днес започна да изпраща впечатляващи снимки на кометата Чурюмов-Герасименко, макар че е кацнал в сенчест район и е застанал в неудобно положение ...

Световен ден за борба с диабета

http://healthy.actualno.com/Svetoven-den-za-borba-s-diabeta-news_60226.html

На 14 ноември и в България се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е п...

Няма да има коледни добавки за пенсионерите

http://society.actualno.com/Njama-da-ima-koledni-dobavki-za-pensionerite-news_60229.html

Коледни добавки за пенсионерите тази година няма да има. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред Нова телевизия. На въпроса: "Ще дадете ли коледни добавки на пенсионерите?"...

Коледни заговезни, от събота – пост

http://celebrate.actualno.com/Koledni-zagovezni-ot-sybota--post-news_60227.html

На 14 ноември са Коледните заговезни - последният ден, в който може да се яде блажно преди 40-дневния Рождественски пост (Коледни пости). Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят д...

Закриват украинското консулство във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4424803

Украинското консулство във Варна ще бъде закрито, съобщиха от община Варна, цитирайки нота, пратена от посолството на Украйна до дирекция "Консулски отношения" на Министерство на външните работи. Решението било наложено от финансови затруднения.
Според украински електронни медии Украйна ще закрие още 8 консулства в градове от Румъния, Словакия, Украинското консулство във Варна ще бъде закрито, съобщиха от община Варна, цитирайки нота, пратена от посолството на Украйна до дирекция "Консулски отношения" на Министерство на външните работи. Решението било наложено от финансови затруднения. Според украински електронни медии Украйна ще закрие още 8 консулства в градове от Румъния, Словакия,

Нощните снимки на Айфеловата кула - незаконни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425133

Айфеловата кула е една от най-често сниманите емблеми на Париж. Ако това става денем, няма проблем, но ако е нощем, туристите са в нарушение, пише британският в. “Дейли мейл”.
Според неясна клауза в европейските правила за интелектуална собственост туристите прекрачнат закона и могат да отнесат глоба, снимайки издигнатата през 1889 г. Айфеловата кула е една от най-често сниманите емблеми на Париж. Ако това става денем, няма проблем, но ако е нощем, туристите са в нарушение, пише британският в. “Дейли мейл”. Според неясна клауза в европейските правила за интелектуална собственост туристите прекрачнат закона и могат да отнесат глоба, снимайки издигнатата през 1889 г.

В САЩ подслушвали и със самолети

http://news.ibox.bg/news/id_163131116

На самолети Чесна е поставено оборудване, което работи на принципа на клетъчните телефони. Самолетите излитат от най-малко пет летища в страната

Земетресение разлюля Радомир

http://pik.bg/земетресение-разлюля-радомир-news249457.html

Земетресение разлюля Радомир

Земетресение е регистрирано в Радомир. Трусът е бил с магнитуд 2,2 по Рихтер, съобщава "Мироглед".

Земята се е разлюляла в 21,5 ч. в четвъртък в района на село Кондофрей. Епицентърът е бил на дълбочина 7 километра дълбочина, съобщава Геофизичният институт на БАН. По-късно към 23.04 ч. БАС регистрирал втори трус със същия интензитет.

Трусът е усетен освен в селото и в Радомир. Няма данни за нанесени щети и пострадали.

Последното земетресение в Пернишко бе само преди няколко дни – на 7 ноември. Тогава земята се тресе със сила 2,8

Баку блокира небето над Нагорни Карабах

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425100

Азербайджан затвори за полети въздушното пространство над Нагорни Карабах, съобщи ИТАР-ТАСС.
До това се стигна, след като в сряда азербайджанските военни свалиха арменски боен хеликоптер Ми-24, навлязъл без разрешение във въздушното пространство на страната край Нагорни Карабах. В инцидента загинаха тримата пилоти на вертолета. Азербайджан затвори за полети въздушното пространство над Нагорни Карабах, съобщи ИТАР-ТАСС. До това се стигна, след като в сряда азербайджанските военни свалиха арменски боен хеликоптер Ми-24, навлязъл без разрешение във въздушното пространство на страната край Нагорни Карабах. В инцидента загинаха тримата пилоти на вертолета.

Изпробват три нови лекарства срещу ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425083

Изпробват три експериментални лекарства срещу ебола, съобщи Би Би Си. Международната хуманитарна организация “Лекари без граница” ще започнае пробите следващият месец в доброволческите цетрове за лечение в Западна Африка.
Лекарите ще направят два опита в Гвинея, един от които включва изследване ефекта на кръвта на излекувани. Изпробват три експериментални лекарства срещу ебола, съобщи Би Би Си. Международната хуманитарна организация “Лекари без граница” ще започнае пробите следващият месец в доброволческите цетрове за лечение в Западна Африка. Лекарите ще направят два опита в Гвинея, един от които включва изследване ефекта на кръвта на излекувани.

Полицаи борят стреса с норвежки пари

http://pik.bg/полицаи-борят-стреса-с-норвежки-пари-news249444.html

Полицаи борят стреса с норвежки пари

Български полицаи борят стреса с пари от държавния норвежки фонд Innovation Norway. Това стана ясно от отчета на програмата на фонда за България. Полицаите били стресирани не толкова от условията, в които работят, колкото от нестабилната нормативна база, от политическия и управленски натиск и от липсата на истинска реформа, която да обърне полицията към хората, а не към властта.

Това отчетоха от профсъюза на работещите в МВР, който е един от четирите организации, получили средства от Норвегия за насърчаване на  достойните условия за труд и подкрепа на тристранния диалог между правителство, работодатели и синдикати. Останалите са КНСБ, "Подкрепа" и Българската търговско промишлена палата. Всички са си разпределили общо 480 000 лева от 2012 до 2014 г., за да организират обучения и семинарите по темата. 

България е една от 13-те страни, в които Норвегия е разпределила 8 млн. евро в последните 2 г. за насърчаване на достойните условия на труд. "Целта ни бе да намалим икономическите и социалните различия в европейското икономическо прастраснство", каза шефът на проекта Кнут Рингстад.

Арестуваха българин с 10 кила хероин в Одрин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4424906

Българин е арестуван с близо 10 кг хероин край Одрин, съобщиха от регионалната дирекция на митниците и търговията на турския район Тракия. Според изявлението на комшийската институция нашенецът е с инициали Я.А.Ф. Той искал да премине с автомобила си през граничния пункт Ипсала на гръцкия Кипи. Шофьорът обаче се сторил подозрителен на митничарите Българин е арестуван с близо 10 кг хероин край Одрин, съобщиха от регионалната дирекция на митниците и търговията на турския район Тракия. Според изявлението на комшийската институция нашенецът е с инициали Я.А.Ф. Той искал да премине с автомобила си през граничния пункт Ипсала на гръцкия Кипи. Шофьорът обаче се сторил подозрителен на митничарите

Откриха скелет в гробницата в Амфиполис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425141


Гръцките археолози намериха скелет в гробницата от времето на Александър Велики край Амфиполис, предаде Би Би Си. Тя е най-голямата, откривана в Гърция досега, и очакванията за забележителни открития са огромни. Скелетът е мъжки и е на изтъкната личност, вероятно генерал. Според спекулациите може да става дума за член на семейството на Александър Гръцките археолози намериха скелет в гробницата от времето на Александър Велики край Амфиполис, предаде Би Би Си. Тя е най-голямата, откривана в Гърция досега, и очакванията за забележителни открития са огромни. Скелетът е мъжки и е на изтъкната личност, вероятно генерал. Според спекулациите може да става дума за член на семейството на Александър

Полицаи борят стреса с пари от Норвегия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4424953

Български полицаи борят стреса с пари от държавния норвежки фонд Innovation Norway. Това стана ясно от отчета на програмата на фонда за България, направен вчера. Полицаите били стресирани не толкова от условията, в които работят, колкото от нестабилната нормативна база, от политическия и управленски натиск и от липсата на истинска реформа, която Български полицаи борят стреса с пари от държавния норвежки фонд Innovation Norway. Това стана ясно от отчета на програмата на фонда за България, направен вчера. Полицаите били стресирани не толкова от условията, в които работят, колкото от нестабилната нормативна база, от политическия и управленски натиск и от липсата на истинска реформа, която

Сондата “Филе” без слънце, може да умре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425072

Сондата “Филе” се стабилизира върху кометата 67Р/ Чурюмов-Герасименко вчера и предаде първите снимки. Завчера за първи път в историята човекът успя да спусне апарат върху комета, носеща се в Космоса на 500 милиона километра от Земята.
При кацането обаче сондата е
попаднала в дупка и се е
килнала
До нея не достига достатъчно слънчева светлина, Сондата “Филе” се стабилизира върху кометата 67Р/ Чурюмов-Герасименко вчера и предаде първите снимки. Завчера за първи път в историята човекът успя да спусне апарат върху комета, носеща се в Космоса на 500 милиона километра от Земята. При кацането обаче сондата е попаднала в дупка и се е килнала До нея не достига достатъчно слънчева светлина,

Юнкер се оправдава за данъците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4425110

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че е бил политически отговорен за данъчната политика на Люксембург, но напомни, че данъчните служби в страната са независими от правителството, съобщи “ИЮ обзървър”.
Юнкер беше обвинен от разследващи журналисти миналата седмица, че е гарантирал преференциални данъчни схеми на 340 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че е бил политически отговорен за данъчната политика на Люксембург, но напомни, че данъчните служби в страната са независими от правителството, съобщи “ИЮ обзървър”. Юнкер беше обвинен от разследващи журналисти миналата седмица, че е гарантирал преференциални данъчни схеми на 340

Филми в Дневник След 5: От глупав по-глупав: Завръщането

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/11/14/2416985_ot_glupav_po-glupav_zavrushtaneto/?ref=rss

Жанр: Комедия
Продължителност в минути: 110 мин.
Сценарист: Боби Фарели, Питър Фарели
Режисьор: Боби Фарели, Питър Фарели
В ролите:  Джим Кери, Джеф Даниълс, Дженифър Лорънс, Лори Холдън, Роб Ригъл, Катлийн Търнър
Джим Кери и Джеф Даниълс се завръщат в емблематичните си роли на Лойд Крисмас и Хари Дън в продължението на хитовата комедия "От глупав по-глупав: Завръщането". Този път режисьорите, братята Питър и Боби Фарели, ще отведат Лойд и Хари на едно лудо пътуване...

Пожар в мол в Бургас

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pozhar-v-mol-v-burgas-6027429

Всички над 200 души бяха изведени през аварийните изходи, а противопожарен екип потуши огъня

Филми в Дневник След 5: Приземяване: Добре дошли в Източна Европа

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/11/14/2401401_prizemiavane_dobre_doshli_v_iztochna_evropa/?ref=rss

Жанр: Екшън, Комедия
Държава: Литва / Великобритания
Език: английски
Година: 2014
Времетраене: 100
Режисьор: Емилис Веливис
Артисти: Вини Джоунс, Скот Уилиамс, Жил Дарнел, Оливър Джаксън, Антъни Стречън, Моника Вайчулите и др.
Сценарист: Джонас Бейнс, Емилис Веливис
Приземяване е екшън-комедия в стил "Последния ергенски запой среща Гай Ричи", но този път действието се развива в Източна Европа.

Четиримата приятели Джон, Бен, Тим и Майкъл имат...

Болни от диабет деца ще мерят кръвната захар на депутатите

http://pik.bg/болни-от-диабет-деца-ще-мерят-кръвната-захар-на-депутатите-news249425.html

Болни от диабет деца ще мерят кръвната захар на депутатите

Болни от диабет деца ще мерят кръвната захар на депутатите днес. Това ще стане в 8.30 ч., половин час преди началото на заседанието на парламента.

Днес е световният ден за борба с диабета и инициативата е посветена на него. Децата ще мерят кръвната захар и на парламентарните репортери, и на гостите в северното фоайе на сградата на парламента.

 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420406

Проф. д-р Ангел Димитров, посланик на България в Сърбия, 69 г.
Валентин Захариев, бизнесмен, 65 г.
Георги Панов, бивш баскетболист на "Академик" и националния отбор, 81 г.
Проф. д-р Делчо Порязов, икономист, 82 г.
Димитрана Александрова, журналист, директор на "Специализирани издания" към ВГБ, бивш главен редактор на в. "Труд" и в. "Сега". Проф. д-р Ангел Димитров, посланик на България в Сърбия, 69 г. Валентин Захариев, бизнесмен, 65 г. Георги Панов, бивш баскетболист на "Академик" и националния отбор, 81 г. Проф. д-р Делчо Порязов, икономист, 82 г. Димитрана Александрова, журналист, директор на "Специализирани издания" към ВГБ, бивш главен редактор на в. "Труд" и в. "Сега".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване